monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Orlatenii prefera privatele

Daca, pina nu demult, localnicii din comuna sibiana Orlat se plingeau ca nu au canalizare si apa potabila, astazi, aceiasi sateni s-au razgindit. Orlatenii au luat cu asalt usile Primariei si spun ca nu mai vor conditii decente de trai, pentru ca sint nevoiti sa sape adinc in buzunare. Potrivit viceprimarului Ioan Milea, oamenii nu isi permit sa se racordeze la reteaua de canalizare din comuna, din cauza ca intreg procesul este prea costisitor. „Sint localnici care refuza sa se racordeze la reteaua de canalizare, probabil din cauza banilor. Taxa de racordare nu e mare, e doar 120 de lei. Pe linga taxa asta ar mai fi de platit inca 500-600 de lei, pentru a-si trage reteaua in curte. Suma asta variaza in functie de distanta la care se gaseste locuinta fata de reteaua comunei", a explicat viceprimarul comunei Orlat. La altii e mai scumpRefuzul localnicilor a uimit autoritatile. Milea sustine ca sistemul de canalizare si apa potabila este unul dintre cele mai bune din intreg judetul. Insa asta nu-i convinge pe orlateni. „Eu nu inteleg ce motiv ar avea localnicii sa se plinga. Reteaua a fost facuta pentru ei. E adevarat ca trebuie sa plateasca niste bani, dar acei bani ii dai o data si gata. In Cristian, de exemplu, localnicii platesc mult mai mult decit cei din Orlat", spune viceprimarul comunei. Potrivit acestuia, nicio plingere scrisa nu a luat inca drumul Primariei, iar autoritatile locale spera sa rezolve problema cit mai repede. Reteaua de canalizare a fost finalizata in iunie 2006 si a costat in jur de un milion de euro, bani proveniti din fonduri europene.

Pictura vestimentara

Noua studenti ai Facultatii de Arte din Sibiu au vernisat ieri o expozitie cu totul inedita. Ei au acoperit peretii holului de la subsolul facultatii cu picturi reprezentind diferite etape ale evolutiei design-ului vestimentar, din epoca Egiptului antic si pina in secolul XX. Ideea tinerilor isi are sorgintea in cursul de istorie a artei - evolutia costumului. Proiectul a fost transpus in practica cu ajutorul profesoarei lor de istoria artei, asistent universitar Daniela Badila, care este si coordonatoarea lucrarii. „Lucrarea a necesitat foarte mult timp, mai bine de doua luni si jumatate. Initial, la proiect au muncit noua studenti din anul intii, dar ulterior trei dintre ei au renuntat, astfel incit acum au vernisat lucrarea doar sase studenti. Aceasta opera reprezinta pentru ei si lucrarea de sfirsit de semestru", a explicat profesoara.Proiect experimentalMunca studentilor reprezinta un proiect experimental, o premiera in mediul universitar sibian. Desenele se intind pe aproximativ 50 de metri, acopera ambii pereti ai holului din subsolul facultatii, si sint realizate in grosa, pe hirtie. Mai mult decit lucrarea propriu-zisa, profesoara tinerilor artisti a apreciat ambitia si daruirea lor. „Realizarea acestei lucrari a insemnat foarte mult pentru acesti studenti. Muncind impreuna la proiect, au invatat sa se cunoasca, sa-si cunoasca capacitatile si limitele, sa munceasca in echipa si sa colaboreze", este de parere Daniela Badila. Expozitia poate fi vizitata in urmatoarele doua luni, la subsolul facultatii de Arte din Sibiu.

Militanti anti-drog

Foste glorii ale fotbalului sibian si-au adus aminte de vremurile bune, ieri, intr-o miuta incinsa pe Municipal. „Old Boys Soimii Sibiului" s-a lovit de o selectionata formata din jurnalisti si functionari publici, in cadrul unei intreceri care a incheiat programul Zilelor Antidrog la Sibiu. Desi nimeni nu parea prea interesat de scor la inceputul meciului, veteranii si-au luat rolul in serios si au bifat patru goluri in poarta adversa, unul fiind marcat de Nicolae Florescu, seful Garzii Financiare Sibiu. Echipa jurnalistilor, ajutata printre altii si de subprefectul Marin Craciun, a punctat si ea de doua ori pe tabela si de mult mai multe ori la impresia artistica. „A fost un meci frumos si corect. Multumim tuturor celor care au participat la acest meci, dar si celor care ne-au sprijinit in activitatile dedicate Zilelor Antidrog la Sibiu", a spus la final Mihai Chichirim, inspector de specialitate Educatie in cadrul Agentiei Nationale Antidrog.

Turisti de rang inalt

Nu mai putin de 48 de sefi ai misiunilor diplomatice acredidate in Romania se vor opri, pentru trei zile, in Sibiu. Oficialii sint asteptati la sediul Prefecturii, unde vor fi intimpinati ca la carte de prefectul Ion Ariton, de primarul Klaus Johannis, dar si de presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch. Potrivit programului anuntat de Ministerul Afacerilor Externe, dupa intilnirea cu autoritatile locale, ambasadorii straini sint invitati sa admire centrul istoric al Sibiului. Simbata este o zi mai incarcata. Inca de la primele ore ale diminetii, oficialii vor fi prezenti la Rectoratul Universitatii „Lucian Blaga", unde vor fi intimpinati de rectorul Constantin Oprean. Citeva ore mai tirziu sint asteptati la sediul firmei Scandia. Duminica, ambasadorii vor pleca spre Brasov, nu insa inainte de a vizita Biserica fortificata din Biertan.Unde vor sta ambasadorii?„Ambasadorii, oaspetii primarului Johannis, sint si oaspetii nostri", anunta omul de afaceri Ilie Carabulea, intr-un discurs rostit la inaugurarea luxosului Ramada. Pe de alta parte, Felicia Ciurus, directoarea hotelului, vine sa contrazica declaratiile patronului Carabulea. „Din cite stiu eu, ambasadorii nu vor fi cazati la noi. S-ar putea sa fie cazati la Imparatul Romanilor. Ne-am fi bucurat sa vina la noi, ar fi fost chiar printre primii oaspeti ai hotelului", a marturisit Felicia Ciurus, directoarea hotelului Ramada. Daca oficialii au de ales in ceea ce priveste variantele de cazare, simplii turisti prinsi in forfota Capitalei Culturale abia gasesc un loc de cazare. De la cultura, la afaceriAmbasadorii nu se opresc in Sibiu doar de dragul orasului sau al evenimentelor culturale care se revarsa pe strazi. Pentru ca nu doar prestigiul de Capitala Culturala Europeana atrage ospetii ca un magnet, ci si posibilele oportunitati de investitii. Astfel, simbata, ambasadorii vor iesi citeva ceasuri din centrul istoric si vor merge aproape de malul Cibinului, la sediul firmei Scandia. Sosirea delegatiei a fost anuntata si de reprezentantii firmei sibiene. „Aproximativ 50 de sefi ai misiunilor diplomatice de pe toate continentele vor fi prezenti, vineri dimineata, la sediul fabricii Scandia. Ambasadorii s-au aratat interesati sa afle cit mai multe despre obiectivele economice ale Sibiului si, implicit, despre compania Scandia", a precizat Anca Frumusani, PR Executive Pleon Graffiti, firma de comunicare a celor de la Scandia Sibiu.

Parada fara ministru

Piata Mare din Sibiu a fost invadata, ieri, de sute de studenti ai Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu" din Sibiu, care au venit sa prezinte un omagiu steagului lor de lupta, cu ocazia implinirii a 160 de ani de existenta a institutiei militare de invatamint. Cadetii au ignorat soarele arzator si temperaturile ridicate, si au imbracat uniforma de parada. Din pacate, insa, de la solemnul eveniment, a lipsit tocmai invitatul principal, Ministrul Apararii Nationale, Teodor Melescanu. Au fost prezenti in schimb secretarul de stat Corneliu Dobritoiu, loctiitorul sefului Statului Major, gen. lt. Sorin Ioan si Seful Statului Major al Fortelor Terestre, gen. lt. Teodor Frunzeti. Din partea oficialitatilor publice din Sibiu a participat doar viceprimarul Eugen Cioruga si presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch. Defilare impresionantaActivitatile de ieri au debutat la ora 9,30, la Academia Fortelor Terestre, cu prezentarea mesajelor din partea institutiilor invitate, alocutiunea comandantului Academiei Fortelor Terestre, inminarea unor distinctii onorifice, dezvelirea unei placi comemorative si vizitarea institutiei. Punctul culminant al manifestarilor l-a reprezentat insa ceremonia din Piata Mare. Aceasta a fost deschisa de discursurile invitatilor, a continuat cu intonarea imnului, ridicarea si decorarea drapelului de lupta a institutiei, oficierea unei slujbe religioase si ridicarea in grad, pentru merite deosebite, a unor cadre ale AFT. Cele mai savurate momente, la care sibienii au participat cu entuziasm, au fost defilarea studentilor si demonstratiile de lupta pregatite de acestia. Program incarcatSeria manifestarilor aniversare a debutat marti, la ora 9, cu o sesiune de comunicari stiintifice. In cadrul acestei sesiuni participantii romani si invitatii straini au expus o serie de proiecte, cu scopul de a le transforma in proiecte comune de colaborare. Activitatea s-a desfasurat in aula Academiei si in salile de specialitate. In total, in cele doua zile de manifestari, Academia a avut peste 380 de oaspeti din tara si de peste hotare. 

Sufocati in autobuze

?n autobuzele Tursib, lipsa aerului conditionat le face viata grea calatorilorCaldura din ultimele zile a provocat adevarate furtuni de nervi in rindurile sibienilor care calatoresc cu mijloacele de transport in comun. Inghesuiala specifica orelor de virf, precum si lipsa aparatelor de aer conditionat sint „condimentele" care incarca atmosfera din autobuze. Sibienii obisnuiti, care nu isi permit sa se urce la volanul unei masini pentru a ajunge la lucru, cunosc cel mai bine calvarul zilnic prin care sint obligati sa treaca. Vara, temperatura din autobuz depaseste frecvent 30 de grade. Oamenii sustin ca un aparat de aer conditionat si o frecventa mai mare a autobuzelor ar rezolva problema. „In fiecare zi merg cu autobuzul 12 si strabat aproape tot orasul. Eu locuiesc in Vasile Aaron si lucrez undeva pe linga Piata Cibin. E foarte cald in autobuz, e mare inghesuiala, mai ales dupa masa, cind toata lumea iese de la lucru. Nu stiu de ce nu pun aer conditionat, ca asa e normal. La ei in birouri au, dar pentru ceilalti nu stiu sa puna", se plinge Livia Anghel, vinzatoare la un magazin alimentar. Intelegere de la TursibNemultumirile sibienilor nu sint straine conducerii SC Tursib SA. Adrian Popa, directorul companiei, spune ca stie care este situatia din autobuze si le promite calatorilor ca va o va remedia, cit de curind. Deocamdata, insa, nu are niciun plan de bataie. Dar recunoaste o greseala mai veche. In urma cu doi ani, Adrian Popa a avut obiectii in ceea ce priveste achizitionarea unor aparate de aer conditionat. Acum, directorul marturiseste ca va lua in calcul aceasta posibilitate, dupa ce se va documenta asupra avanatajelor unei astfel de achizitii. „Nu am fost de acord cu introducerea aparatelor de aer conditionat, pentru ca m-am gindit ca eficacitatea lor e destul de scazuta. Usile unui autobuz se deschid foarte des pe parcursul unei zile, poate chiar din cinci in cinci minute. Nu cred ca am fi rezolvat ceva cu aerul conditionat. In plus, nu e suficient sa montezi un astfel de sistem. Mai trebuie ca si constructia carcasei sa fie izolata corespunzator, pentru ca toata caldura din tabla se lasa in autobuz", a explicat Popa. Depinde de rezultateDesi nu este Capitala Culturala Europeana, in Timisoara se circula in conditii ceva mai bune. Chiar daca si orasul de pe Bega are nemultumitii lui, aerul conditionat asigura o calatorie mai placuta. Pentru a testa terenul in ceea ce priveste achizitionarea acestor aparate, Popa a decis sa traga cu ochiul in curtea vecinului, pentru a vedea daca aparatul este, intr-adevar, eficient si rentabil. „Saptamina viitoare ma duc la Timisoara. Ma voi interesa daca aceste aparate sint eficiente si ofera rezultate bune. Daca totul e bine, organizam o licitatie de achizitionare a aparatelor de aer conditionat si le montam in mijloacele de transport in comun", a promis directorul Tursib.Primul automat de biletePina se rezolva problema legata de aerul conditionat, Tursib face o fapta buna. Directorul societatii de transport a declarat ca va monta primul automat de bilete, in Piata Garii. Automatul va fi amplasat dupa ce Piata Garii va fi gata, cel mai probabil spre sfirsitul verii. „Primul automat va fi linga gara. Vom monta si altele, dar mai intii sa vedem cum merge treaba cu acesta", a spus Adrian Popa.

Tarta de o jumatate de tona

 Tarta uriasa va fi servita vineri, in Piata Mare, de nu mai putin de 2.000 de gurmanzi, care vor savura peste 30 de metri de blat, capsuni, jeleu si crema, conform lui Lucian Groza, reprezentantul cofetarilor care trudesc la tarta. „Dorim sa facem cea mai mare tarta din tara. Ne pregatim deja de citeva zile. Blatul este gata. La tarta vor lucra 30 de cofetari sibieni, de la trei firme, iar banii strinsi din vinzarea ei ii vom dona singurei fundatii din judet care se ocupa de copiii autisti din Sibiu", a declarat, ieri, Lucian Groza. 2 lei portiaPentru realizarea tartei, cofetarii au nevoie de 200 de kg de capsuni, 150 de kilograme de faina, 120 de kilograme de jeleu si alte 25 de kg de crema delicioasa. Tarta va fi gata in citeva ore, vineri, iar fiecare portie din cele peste 2.000 va putea fi cumparata cu 2 lei. Din vinzarea tartei uriase, cofetarii spera sa stringa peste o mie de euro, pentru a-i dona celor 54 de copii autisti din judet. „Acesti bani ii vom folosi pentru amenajarea unei sali de relaxare si terapie pentru copiii cu autism", a declarat Elena Tudorache, pesedintele Fundatiei „Un Copil, O speranta". La aceasta fundatie sint ingrijiti 18 copii care sufera de autism.

Turisti recuperati

Cei doi olandezi rataciti in Muntii Fagaras au fost recuperati, marti seara, de catre salvamontistii sibieni. Ei au fost transportati in cursul noptii direct la Serviciul de Urgente al Spitalului Clinic Judetean Sibiu, pentru consult, deoarece, dupa cum au spus chiar ei, in ultimele zile au rabdat foame, raminind fara mincare. Cei doi, o femeie si un barbat in virsta de peste 50 de ani, au plecat pe munte bine echipati, in urma cu aproape o saptamina. Dupa ce au petrecut citeva zile la cabana Barcaciu, au coborit la Bilea, iar apoi au pornit pe munte. La un moment au intrat in zona cu zapada mare. Le-a fost frica sa inainteze, si nici inapoi nu s-au mai putut intoarce. Au coborit intr-o vale, valea Laita, cea mai periculoasa din Fagaras. Aici s-au ratacit si au asteptat citeva zile pina marti dimineata, cind au apelat la serviciul de urgenta 112. Cazul a fost preluat de salvamontisti, care, dupa o zi intreaga de cautari, i-au gasit.

Seminar cu Politia

Politistii nascocesc mereu noi metode de a-i face pe copii sa inteleaga riscurile la care se expiun zilnic, nerespectind regulile de circulatie. Ieri, agentii de la Serviciul Politiei Rutiere s-au aflat la Liceul Brukenthal, in mijlocul elevilor. Dupa ce le-au prezentat copiilor principalele reguli de circulatie, politistii le-au aratat si unele imagini video de la diferite accidente rutiere, incercind sa-i sensibilizeze si sa-i convinga de faptul ca nerespectarea regulilor de circulatie poate avea urmari grave. Cind prezentarea s-a incheiat, a venit rindul copiilor sa isi prezinte cunostintele, in cadrul unui concurs pe teme de circulatie. Si cum tinerii aveau ceva habar despre reguli, chiar daca nu le respecta intotdeauna, au fost premiati de catre politisti cu veste reflectorizante.

Scaldat periculos

Doi copii au fost cit pe ce sa se inece, ieri dupa-amiaza, facind baie in Oltul Vechi, in apropierea satului Sacadate. Un baietel in virsta de 9 ani si o fetita de 13 ani se jucau in apropierea riului. Pentru ca era foarte cald si ar fi vrut sa faca o baie, au intrat in apa. Insa in scurt timp au fost prinsi de un curent puternic si trasi intr-o zona unde apa era mai adinca. Cum nu stiau sa inoate, au intrat in panica. Erau la un pas de a se ineca. Norocul a facut ca in zona sa se mai afle si alti sateni, care au auzit tipetele disperate ale copiilor. Oamenii au sunat imediat la politie, dupa care au sarit in apa si i-au scos pe cei doi. In prima faza, copiii au fost dusi la dispensarul din Avrig, apoi fata a fost trimisa la Spitalul Clinic Judetean Sibiu, in stare de soc.  Cadavru pe HirtibaciMai putin norocos decit cei doi copii care au scapat din ghearele mortii a fost un barbat al carui cadavru a fost gasit marti pe riul Hirtibaci, in zona Cornatel. Localnicii au zarit cadavrul si au sunat imediat la 112. In zona a fost trimis un echipaj SMURD, care a transportat corpul neinsufletit la Serviciul de Medicina Legala Sibiu. Dar acesta nu poate fi identificat, cel putin deocamdata. „Din nefericire, nu a putut fi stabilita identitatea persoanei gasite decedate pe riul Hirtibaci. Nu se stie nici macar daca este barbat sau femeie. Din primele constatari, am putut deduce ca se afla in apa de citeva luni bune, fiind in stare avansata de putrefactie", a anuntat locotenent colonelul Ioan Faur, purtator de cuvint in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Sibiu. In urma autopsierii, medicii spera sa stabileasca nu doar cauzele decesului, ci si identitatea persoanei, apoi sa restituie cadavrul familiei, pentru a fi inmormintat crestineste. 

Simpozion de homeopatie

Medicii din Sibiu vor invata despre homeopatie in cadrul unui simpozion organizat de Societatea Nationala de Medicina de Familie, Medicina Generala din Sibiu si Asociatia Homeopatii fara Frontiere din Romania. Evenimentul medical se va defasura in perioada 29 iunie - 1 iulie si va purta numele de „Capitala Europeana a Homeopatiei". Principalele teme care vor fi dezbatute sint „Posibilitati si limite ale homeopatiei in tratamentul starilor emotionale, psihice si psihosomatice" si „Terapeutica homeopatica in tratamentul sindroamelor alergice". Taxa de participare este de 150 RON.

Noutati la bursa

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) introduce de luni, 18 iunie, un nou tip de ordin de tranzactionare, conceput sa ajute investitorii in perfectionarea strategiilor investitionale, numit „trailing stop", care permite conservarea cistigului. Ca principiu de functionare, el se aseamana cu ordinul clasic „stop limit", scopul utilizarii lui fiind acela de a marca un profit sau a limita o pierdere pentru pozitii deschise deja in piata futures. „Aceasta inseamna ca si ordinul trailing stop actioneaza pe baza a doua valori de pret: activare si executare, el fiind afisat in platforma Eltrans la pretul de executare in momentul in care pretul pietei atinge valoarea de activare", a explicat Darius Cipariu, director general adjunct al BMFMS. Deosebirea fata de ordinul „stop" obisnuit consta in faptul ca ordinul „trailing" are o componenta dinamica, valorile de activare si executare miscindu-se odata cu tendinta pietei.

Ultima zi de scoala

M?ine, ?n timp ce majoritatea elevilor se pregateste de vacanta, cei care termina ciclul gimnazial vor fi cu g?ndul la testele nationaleMiine este ultima zi din anul scolar 2006-2007. O zi cu incarcatura speciala. Elevii vor participa la festivitati de premiere, care nu vor lipsi din nicio scoala. Imbracati poate pentru prima data in uniforma anul acesta, elevii se vor aduna in curtea scolii. Iar cei care s-au dovedit silitori, acum isi primesc rasplata. „Coronita" nu a devenit desueta. De cele mai multe ori, festivitatile de premiere sint insotite si de serbari scolare, la care parintii vin cu emotie sa-si vada odraslele. Pentru Inspectoratul Scolar, 15 iunie este zi de bilant. „Pentru anul acesta, a fost inregistrat un numar total de aproximativ 72.000 de elevi, dintre care peste 14.000 sint prescolari, iar la scolile primare figureaza mai bine de 18.500 de elevi", a precizat Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu.In „focul" testelor nationaleNu chiar atit de norocosi sint insa elevii care termina anul acesta clasa a VIII-a, deoarece ei vor intra de luni in seria de examene nationale si ramin „in priza" pina pe 21 iunie, cind nu le mai ramine decit sa astepte afisarea notelor. Saptamina de foc vine, insa, dupa o binemeritata vacanta. Ca sa isi mai completeze cunostintele, elevii de a VIII-a au luat vacanta inca de pe 8 iunie. Miine, ei pot decide sa asiste la festivitatea colegilor lor mai mici, dar dupa aceea vor da fuga acasa pentru a se pregati cit mai temeinic. Luni, ii asteapta prima proba: la limba si literatura romana. Ziua de 19 va fi una de repaus pentru elevii care au studiat in limba romana, fiind dedicata probei scrise la limba si literatura materna, in cazul scolilor unde se preda in alte limbi ale minoritatilor nationale. Proba scrisa la matematica este programata pentru data de 20 iunie, iar celei la Istoria romanilor sau Geografia Romaniei ii este repartizata ziua de 21 iunie. Pentru toate zilele de examinare, elevii vor fi chemati in incinta scolilor la care au studiat, in jur de ora 8.30, pentru a li se face identificarea si pentru a li se prezenta regulamentul. Testarile incep la ora 10, in fiecare zi de examen. PremieraPentru examinarea care incepe saptamina viitoare sint asteptati in scolile sibiene peste 5.000 de elevi. In premiera, la sesiunea de anul acesta, elevii stiu variantele de subiecte, care au fost publicate pe internet, o masura controversata a fostului ministru Mihail Hardau, care a incercat astfel sa previna fraudele grave si repetate de anul trecut. Examenul se va desfasura intr-o sesiune unica, fapt ce ii dezavantajeaza pe elevii care nu au reusit sa insumeze o medie generala mai mare de cinci, ei fiind nevoiti sa isi incerce norocul si anul viitor, a explicat Roberto Dietrich. Admitere greaNu este insa de ajuns pentru elevi sa obtina o nota mare la aceste examene. Daca aspira la un loc intr-un liceu de prestigiu, trebuie sa aiba si o medie mare a celor patru ani de studiu. Astfel, la repartizarea computerizata se va tine cont de 50% din media generala a notelor de la testare si de 50% din media de absolvire a celor patru ani. Dar nici pentru elevii care au corijente nu este totul pierdut. Acestia isi pot sustine corijentele de pe 11 pina pe 13 iulie. In cazul in care reusesc sa promoveze, mai pot prinde locuri in etapa a doua de admitere in scoli de arte si meserii sau in licee mai slab cotate, unde vor ramine locuri neocupate de la seria precedenta.

O noua aminare

Taranii mai pot vinde carne, lapte, brinzeturi, oua, peste si alte produse in pietele din intreaga tara, fara sa fie inregistrati la Autoritatea Veterinara, doar pina la 1 ianuarie 2008, dupa aceasta data fiind obligati sa se inscrie la ANSVSA si sa respecte un ghid de reguli de igiena si etichetare. Ordinul care stabilea ca toti micii producatori trebuie sa fie inregistrati la Directia Sanitara Veterinara, iar vinzarile lor sint limitate la zona judetului, trebuia initial sa intre in vigoare la 18 ianuarie. A mai fost aminat o data, pina la 18 iulie, dupa mai multe proteste ale reprezentantilor fermierilor. „Doar circa 10% dintre micii producatori de alimente care fac vinzari directe s-au inregistrat, si circa 20% dintre cei care vind cu amanuntul, de aceea am decis sa aminam aplicarea ordinului pina la 1 ianuarie 2008. Aceasta inseamna si ca vor putea vinde pe piata nationala pina la acea data", arata Virgil Eftimie, director ANSVSA.

Rupti de Capitala

Legatura feroviara dintre Sibiu si Bucuresti va fi repusa in functiune miine, dupa trei zile in care nu s-a putut circula pe un tronson de cale ferata situat in judetul Brasov. Astfel, inca de marti a fost intrerupta circulatia trenului rapid 825, pe distanta Brasov - Sibiu, din cauza lucrarilor efectuate la infrastructura feroviara dintre statiile Voila si Ucea. Reprezentantii statiei CFR Sibiu au dat asigurari ca trenul isi va continua itinerariul normal, cu plecare la ora 6.30 din Bucuresti, catre Sibiu, prin Brasov. De asemenea, ei spun ca nu au primit nicio reclamatie de la calatorii nemultumiti, care, de altfel, nici nu si-au facut rezervari pentru ziua de azi pe distanta afectata.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, astazi, intre orele 9 si 17, se va intrerupe furnizarea curentului electric in localitatea Sibiu, pe strada Teilor, iar miine, 15 iunie, tot intre orele 9 si 17, pe strada Lupeni, intre calea ferata si strada Petrila.

Pariul lui Neaga

Dupa citiva ani de auto-exil in campionatul Asiei, Rica Neaga se intoarce in Ghencea. A semnat deja contractul cu formatia lui Gigi Becali. Atacantul marturiseste ca asteapta cu sufletul la gura intoarcerea in rindul formatiei vicecampioane. „Mi-era foarte dor de tara si imi doream foarte mult sa revin la Steaua, unde am avut cea mai buna perioada si m-am simtit excelent. Ma bucur ca domnul Becali ma apreciaza, dar trebuie sa demonstrez, atit lui, cit si suporterilor, care inca nu m-au uitat. Sper sa joc cel putin la fel de bine cum am facut-o pina sa plec de la Steaua. Pe 20 iunie voi veni in tara, iar pe 25 voi intra in programul Stelei", a declarat Neaga.Il vrea pe ParaschivIn ceea ce priveste accederea Stelei in grupele Champions League, Neaga are sperante. „Am ajuns aici in sferturile Ligii Campionilor Asiei, dar nu este acelasi lucru ca in Europa. Imi doresc foarte mult sa ajung in grupele Champions League cu Steaua si sper sa ajung si in sferturile Ligii Campionilor in Europa", a dezvaluit atacantul. Totodata, a mai spus ca pina la intrarea sa in programul Stelei isi doreste ca Paraschiv sa nu plece din Ghencea: „Eu sper sa nu plece Paruta (Sorin Paraschiv - n. red.) si sa ma lase fara coleg de camera. Eu cred ca daca pleaca in primul cantonament cu Steaua, nici nu mai pleaca din Ghencea. Ma gindesc si la binele lui si merita sa plece dupa cite a facut pentru Steaua, dar, sa fiu sincer, sper sa ramina. In rest, cei mai vechi de la echipa au deja colegi de camera, deci o sa am de cautat", a spus Neaga.Laudat de GigiChiar daca in trecut se bucura a scapat de el, patronul Stelei, Gigi Becali, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Neaga este mai talentat decit Zicu si ca transferul atacantului in Ghencea este mai important decit cel reusit de Dinamo, prin aducerea fostului rapidist. 

Pit a semnat cu AS Roma

Mijlocasul roman Adrian Pit, care a ajuns la un acord cu formatia italiana AS Roma, a declarat ca si-a indeplinit un vis prin transferul de la Bellinzona la gruparea din Serie A, si ca isi doreste sa-l intilneasca pe Cristian Chivu. „Am facut toate testele la Roma. Acum astept confirmarea si sper ca totul sa fie in regula. Am facut cu ceva timp in urma si vizita medicala. De la Roma am discutat doar cu Daniele Prade", a spus jucatorul. Intrebat cind a fost contactat pentru prima data de AS Roma, Pit a afirmat ca nu stie, ci doar ca a fost anuntat de interesul gruparii italiene pentru transferul sau. El a dat asigurari ca poate evolua atit mijlocas ofensiv, cit si defensiv, dar ca la Bellinzona a jucat mai mult in atac. Pit a mai motivat ca stie foarte bine echipa AS Roma pentru ca a vizionat la televizor partidele italienilor. „Cred ca fundasul nationalei, Cristi Chivu, a oferit unele informatii despre mine, si sint foarte fericit ca ma pot transfera, pentru ca Roma este o echipa cum sint putine in lume. Nu-l cunosc personal pe Chivu, dar mi-ar placea sa-l intilnesc", a mai explicat jucatorul roman, care regreta ca la inceputul acestui an a fost in probe la Ascoli, dar din cauza unei probleme la arcada a trebuit sa se opereze si a ratat transferul.

Cursa de trei stele

Multiplul campion german semneaz? prologul la Red Bull Romaniacs 2007Cursa de viteza pe traseu montan propusa de Monitorul si AS Tuning atrage din ce in ce mai multi pasionati. Pina ieri seara, nu mai putin de 25 de amatori s-au inscris pentru a participa la competitia ce va debuta, simbata dimineata, la ora 9, pe traseul ce face legatura intre Sibiu si Cisnadioara. Cu doar doua zile inainte de start, pe linga sibienii pasionati si-au anuntat prezenta sportivi din Bucuresti, Pitesti, Cluj, Brasov, Alba si Tirgu Mures. Cu toti vor sa participe la cea mai de amploare competitie automobilistica rezervata amatorilor. Show la debutLa doar o zi dupa cursa automobilistica, sibienii au parte de un alt spectacol grandios. Va avea loc editia a patra a Red Bull Romaniacs, cunoscuta drept cea mai dura competitie de enduro din lume. Debutul il va face Christian Pfeiffer, cistigator al titlului mondial la Indoor Streetbike Freestyle, in luna februarie. Multiplul campion european si mondial la stunt riding isi va demonstra calitatile in centrul orasului Sibiu, in deschiderea competitiei, cu sustinerea companiei Trident. Show-ul va avea loc duminica, la ora 13.Profesionist suta la sutaChristian Pfeiffer a primit prima motocicleta de la virsta de 5 ani si de atunci a devenit unul dintre cei mai cunoscuti cascadori pe doua roti din lume. Din 1996, a devenit pilot profesionist si a participat la sute de evenimente la nivel international. Primul titlu de campion mondial a venit in 2003, dupa care, doi ani la rind, a intrat in posesia titlului european la stunt riding. In 2007, germanul si-a trecut in cont si titlul mondial la Indoor Streetbike Freestyle. In total, pilotul are programate peste 30 de aparitii in spectacole internationale anul acesta, inclusiv cea din Red Bull Romaniacs, competitie organizata de Martin Freinademetz, austriacul care a concurat anul acesta la Raliul Dakar, cu licenta eliberata de Federatia Romana de Motociclism. Apoi, Pfeiffer va si concura la Red Bull Romaniacs. Participare numeroasaDupa spectacolul de duminica, din centrul orasului, urmeaza greul pentru cei 150 de piloti inscrisi la Red Bull Romaniacs. Timp de patru zile, intre 18 si 21 iunie, sint programate probe extrem de solicitante din punct de vedere tehnic si fizic, in muntii din jurul Sibiului, cu o lungime cuprinsa intre 150 si 200 kilometri.

Suspendat pe viata

Portarul formatiei italiene Crotone, Angelo Pagotto, risca sa fie suspendat pe viata, dupa ce a fost gasit dopat pentru a doua oara in cariera. Comitetul Olimpic Italian a confirmat, ieri, ca in organismul jucatorului s-au gasit urme de cocaina, dupa testul B, in urma infringerii echipei sale care a pierdut cu 0-2 meciul cu Spezia, disputat la 28 aprilie. Fotbalistul in virsta de 33 de ani isi vede cariera pusa in pericol. A mai fost suspendat, pentru 20 de luni, in 1999, pe vremea cind evolua la Perugia, cind s-a descoperit ca a jucat sub influenta efectelor cocainei in meciul cu Fiorentina. Portarul italian si-a inceput cariera in Serie A, la Sampdoria, si a mai evoluat la Milan, Perugia, Empoli si Reggiana.

Transferuri in stand-by

Directorul sportiv al Universitatii Cluj, Sorin Vadana, a recunoscut ca negocierile pentru achizitionarea jucatorilor lui Poli Timisoara, Adrian Olah si Gabriel Caramarin, au intrat in impas din cauza pretentiilor financiare ale celor doi. „Trebuia sa ma duc azi (ieri - n. red.) la Timisoara pentru purta o ultima runda de discutii cu Gheorghe Chivorchian, insa am aminat aceasta vizita pentru ca nu ne-am inteles cu fotbalistii. In aceste conditii, nu putem continua tratativele cu Poli. Cei doi au cerut niste salarii foarte mari si nu putem sa le oferim sumele pe care le primeau la Timisoara. Daca vor accepta o scadere substantiala, atunci vom mai discuta", a marturisit oficialul Universitatii. 

Bani de imprumut

Directorul executiv al lui Arsenal, Keith Edelman, a declarat, intr-un interviu aparut in ziarul „Daily Star", ca managerul Arsene Wenger va avea la dispozitie 60 de milioane de euro pentru transferurile din aceasta vara, bani pe care clubul ii va lua sub forma de imprumut. „Un club nu ar trebui sa imprumute pentru a cumpara jucatori. Dar pentru ca am construit un stadion, care va genera venituri importante dupa ce vom termina de platit creditul necesar pentru aceasta constructie, atunci creditul este singura solutie", a motivat Keith Edelman. Arsenal are unele probleme financiare, o parte din veniturile clubului fiind ipotecate. Londonezii au cheltuit peste 500 de milioane de euro pentru constructia lui Fly Emirates, stadionul de 60.000 de locuri pe care joaca incepind cu sezonul 2006-2007.

Preturi identice

Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca preturile biletelor stabilite pentru partida cu Olanda, din cadrul preliminariilor CE 2008, vor ramine aceleasi ca la meciul cu Slovenia, care a avut loc la Timisoara. „In meciurile oficiale, ceea ce am spus la Timisoara, ramine valabil. Daca la partida cu Olanda vom avea un stadion plin, voi fi dezamagit, pentru ca inseamna ca lumea care nu a venit la meciul cu Slovenia vine acum pentru Olanda, nu pentru echipa nationala. Asta m-ar deranja. Eu cred ca atunci cind joaca echipa nationala, vin in primul rind sa vad echipa mea. Asa se intimpla cu toate formatiile mari din lume. Ei isi platesc biletul sa vada echipa lor, indiferent cu cine joaca. Si noi am avut ideea asta in anii '90", spune oficialul federal. La rindul sau, presedintele FRF, Mircea Sandu, a spus ca un bilet de meci va ajunge sa coste si 200 de euro, dar acest lucru urmeaza sa se intimple cind Romania va avea un stadion de cinci stele.

Fotbalul face victime!

Violenta in afara tribunelorFoto monitorul de ClujLa locul tragediei, prietenii lui Istvan au aprins luminari, iar patronul localului a instituit zile de doliuIncidentul in urma caruia Bencze Istvan si-a gasit sfirsitul a avut loc vinerea trecuta in fata localului High Fligh de pe strada Dorobantilor, cu o zi inainte de ultima partida a Universitatii Cluj impotriva echipei Minerul Lupeni. Istvan era insotit de mai multi prieteni in acea seara. La o alta masa din local, mai multi suporteri ai „Sepcilor Rosii“, ce purtau fularele echipei preferate, cintau de zor, sarbatorind promovarea in Liga 1. Nimeni nu stie exact de la ce a pornit intregul scandal. Una dintre ipotezele care circula in rindurile suporterilor „studentilor“ indica faptul ca Istvan, vazut de multe ori pe stadionul din Gruia si infocat suporter stelist, „ar fi facut «caterinca» de proaspata promovare a echipei Universitatea Cluj“. Ipoteza politistilor sustine ca la plecare grupul de persoane din care facea parte si Istvan nu a vrut sa achite nota de plata, moment in care intre ei si ospatarii localului s-ar fi iscat un scandal, iar suporterii „studentilor“ ar fi intervenit de partea chelnerilor. N-a lipsit mult pina cind scandalul a luat amploare, fiind amplificat de consumul excesiv de alcool. Istvan a iesit afara din bar, moment in care suporterii echipei universitare au tabarit pe el. „L-au lovit cu pumnii si cu picioarele, au sarit pe el ca niste animale, chiar si cind era cazut pe jos“, isi aminteste un prieten de-al lui Istvan, cu lacrimi in ochi. Istvan a ramas la pamint intr-o balta de singe. Un taximetrist aflat in apropiere a ramas incremenit la vederea intregului incident, anuntindu-si colegii prin statie. Potrivit martorilor, politistii au ajuns la locul incidentului mult prea tirziu, dupa circa 25 de minute de la tragedie. „Politistii care au ajuns la fata locului nici macar n-au fost anuntati prin statie, cu toate ca noi am sunat la 112. Ei patrulau pur si simplu prin zona“, sustin exasperati prietenii lui Istvan.A murit dupa 3 zile de comaIstvan Bencze a fost transportat in stare critica la spital, unde a fost supus de urgenta mai multor interventii chirurgicale. Era pur si simplu desfigurat si avea nenumarate traumatisme in zona abdomenului si pe miini si picioare. Starea lui de sanatate s-a inrautatit treptat, in ciuda eforturilor medicilor. Luni dupa-amiaza, Bencze Istvan a decedat dupa ce a stat in coma de gradul IV timp de 3 zile. In cursul zilei de ieri, aproximativ 50 de cunoscuti l-au condus pe Istvan pe ultimul drum. A fost inmormintat in lacrimile celor prezenti, care nu-si pot explica ce s-a intimplat. „Nu pot sa inteleg de ce a murit el. Nu pot sa cred ca totul s-a intimplat din cauza unei echipe de fotbal. Asa ceva nu se poate, nu sintem animale“, sustine Rares Mezesan, un prieten apropiat. Amicii lui Istvan au aprins ieri luminari la locul in care tinarul a fost batut.In cursul zilei de marti, Parchetul de pe linga Tribunalul Cluj a emis un mandat de arestare preventiva pe numele lui Emil Calin Muresan, de 20 de ani, din Cluj-Napoca, cel care, potrivit autoritatilor, ar fi dat lovitura fatala. Potrivit autoritatilor, tinarul este un suporter infocat al gruparii de pe „Moina“.Replici socante marca RjIncidentul de vinerea trecuta a marcat profund lumea fotbalului clujean. Unul dintre liderii galeriei „Sepcilor rosii“, Mircea Cenan, alias RJ, sustine ca singurul sau regret in legatura cu acest caz este legat de „tovarasul meu, care este acum la suferinta“. De asemenea, Cenan a lansat amenintari dure la adresa fanilor echipei din Gruia, amenintari pe care, insa, monitorul a ales sa nu le publice, pentru a nu inflama si mai mult spiritele. De cealalta parte, unul dintre liderii galeriilor echipei din Gruia, Mihai Domsa, a acceptat sa ofere declaratii publice in legatura cu acest caz. Potrivit lui Domsa, „victima nu facea parte din galeria oficiala, insa am inteles ca era simpatizant al echipei“. „Indiferent de aceste aspecte, consideram ca e regretabil ce s-a intimplat. Transmitem condoleante tuturor celor apropiati lui si promitem ca vom tine un moment de reculegere in public prima data cind vom avea ocazia. Parerea mea personala este ca nimic nu justifica pierderea unei vieti omenesti, cu atit mai putin rivalitatea dintre doua echipe. Cei care au facut asa ceva nu merita numele de om. Nu conteaza daca ar fi fost sau nu suporter CFR-ist, nu conteaza daca ar fi avut discutii in contradictoriu sau nu, nu conteaza nimic atunci cind o viata de 26 de ani se stinge“, sint cuvintele lui Domsa.Incercare de pace intre galeriiDe asemenea, liderul galeriei „feroviare“ afirma ca, „in ceea ce priveste declaratiile lui Mircea Cenan, chiar daca nu le-am auzit personal, credem ca, din pacate, se inscriu in linia binecunoscuta a acestui nucleu dur din galeria «U»-ista. Cita vreme nu vor fi luati la raspundere si nu vor plati cum ar trebui sa plateasca toti cei care sint implicati direct in orice act de agresiuni si toti cei care instiga la agresiuni, lucrurile nu se vor opri aici. Niciodata n-am fost de acord cu violenta, niciodata nu ne-au interesat excesele de «ultras», intotdeauna am mers la stadion ca sa ne sustinem echipa. Daca in continuare vom fi agresati si provocati, e foarte posibil sa ajungem sa reactionam. Nu dorim sa se intimple acest lucru si cei care sint platiti sa asigure ordinea au, probabil, o ultima ocazie de a face ce trebuie facut in directia asta“, sustine Domsa. Acesta a mai tinut sa precizeze ca inca nu a primit raspunsul din partea sefilor galeriei Universitatii Cluj cu privire la propunerea facuta intr-o intilnire de la Prefectura, cind liderii suporterilor CFR i-au invitat la discutii pe reprezentantii galeriei „universitare“ pentru a pune capat violentelor. Lucian Danciu - Presedinte „U“ Cluj:„E foarte trist ce s-a intimplat, e trist de fiecare data cind cineva moare. Nu sint, insa, de acord cu legarea numelui clubului sportiv de tot ce se intimpla in oras. Pe baiatul pe care l-au arestat sint de acord sa-l trateze ca pe un cetatean oarecare. Mesajul lui RJ nu reprezinta un mesaj al clubului fata de CFR Cluj. Atitudinea noastra a fost mereu una pacifista si consider ca intre cele doua cluburi a existat si exista un respect reciproc.“

Arbitri patati

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat, ieri, ca lista cu arbitrii din lotul A, data publicitatii marti, de presedintele CCA, Gheorghe Constantin, trebuie refacuta, intrucit nu a fost intocmita corect. „O sa analizam in Comitetul Executiv ceea ce s-a votat la CCA, pentru ca au votat parintii pentru copii. In momentul in care s-a facut lista pentru arbitri, Costica Vilcea (presedintele CCA - n. red.) si Vasile Avram nu aveau ce cauta acolo. Repet, au votat parintii pentru copii. Sint o serie de arbitri compromisi, care n-au ce cauta pe lista. Din punctul meu de vedere, lista nu e corecta si trebuie refacuta. Noi putem sa ii dam afara, si asa vom face, daca nu vor proceda corect", a spus Sandu. Presedintele FRF a exemplificat: „De exemplu, Radu Petrescu este un arbitru de perspectiva, care merita sa fie crescut si sa avanseze treptat. Lui Dan Bargaoanu o sa ii cer sa se retraga, pentru ca are 40 de ani si a gresit cam mult. Lui Sebastian Coltescu ii atrag atentia ca daca pina acum patru luni ne incinta pe toti, in ultimele patru luni nu s-a comportat cum trebuie si, daca va continua asa, ar fi mai bine sa se lase".  Sandu a mai spus ca nu mai recomanda aducerea de brigazi straine, intrucit „nu ne mai putem creste arbitri tineri, daca nu ii folosim".

O iubire galben-albastra

Fanii sportului sibian se hr?nesc, de ani buni, doar din performan?ele echipei de baschetIstoria celei mai galonate echipe de club din Sibiu incepe in urma cu 36 de ani. Meritul ii apartine lui Flaviu Stoica, profesorul care a tinut ca tinerii sa nu mai bata mingea doar la coltul blocurilor. In 1971, a pus bazele formatiei Olimpia Sibiu. In luna iunie a aceluiasi an, Olimpia juca deja barajul pentru intrarea in Divizia B, la Sibiu, cu Progresul Bucuresti si echipa din Tg. Jiu. Echipa sibiana era formata pe atunci din Toni Juganaru, Tolea Podvarcu, Ioan Banciu, Ioan Popescu, Mircea Vulc, Costel Girbocea, Ghita Giurgiu, Viorel Radut, Ioan Dragoman si Dan Brindasu.  Sase ani de BEchipa a promovat in liga secunda in vara lui 1971. In primul sezon a jucat intr-o grupa alaturi de Vointa Timisoara, Stiinta Medias, Jiul Petrosani, Universitatea Craiova si Vointa Arad. Echipa avea un buget infim. La unele meciuri se duceau cu masinile personale ale parintilor unor jucatori. In 1977, din cauza cutremurului din 4 martie, nu s-a mai jucat „sistem etape saptaminale", ci s-a organizat un turneu la Pitesti, in urma caruia ASU Sibiu a fost declarata cistigatoarea grupei si a primit dreptul de a participa la barajul de promovare in Divizia A. Performanta istoricaLa barajul de promovare de la Pitesti, echipa sibiana a promovat in prima liga, alaturi de CS 6 Bucuresti. In acea vreme, ASU Sibiu era formata din: Tolea Podvarcu, Ioan Banciu, Florin Apostu, Marian Serbanescu, Mihai Mladin, Liviu Vulc, Mihai Sanislav, Gilu Georgescu, Dorin Bleahu si Viorel Cintean. Echipa era condusa, in continuare, de Flaviu Stoica. Primii ani din prima liga au fost foarte grei si echipa a evitat la mustata retrogradarea. Urcusul a venit doar din anul 1980, cind formatia de pe Cibin a parasit zona nisipurile miscatoare ale ultimelor locuri, clasindu-se pe locul 7-8, in a doua grupa valorica (n.r. - copia play-out-ului actual). Pe atunci, se jucau turnee pentru departajarea echipelor (1-6 si 7-12). In crestereIn 1982, Sibiul a intrat pentru prima data in grupa valorica 1-6. Echipa a preluat si numele sponsorului principal, Balanta. Cu un buget bun, sibienii si-au completat lotul cu jucatori de valoare. Lotul formatiei sibiene era format la aceea vreme din Florin Apostu, Dorin Bleahu, Gheorghe Daian, Hans Bretz, Thakacs Karoly, Dan Martinescu, Marian Serbanescu, Mihai Mladin, Bulat, Mircea Vulc, Valeriu Copaceanu. In echipa tehnica, alaturi de Flaviu Stoica a venit Mircea Vulc, in calitate de antrenor secund. In 1985, echipa a ajuns prima data pe locul 5. De atunci, CSU a mai fost doar de doua ori pe locul 6, in sezoanele '86 si '87. Prima medalie a fost obtinuta in sezonul 89-90. Atunci CSU Balanta a terminat pe trei.  Vulc, principalIn prima participare in Cupa Cupelor, in 1990, Sibiul a avut drept adversar pe Knnor Bolognia, nimeni alta decit cistigatoarea editiei precedente. Echipa avea mai multi jucatori tineri, intre care Claudiu Muntean, Benny Pelger, Marcel Tenter, Bubu Dancea, Mihai Corui, Elemer Tordai, Maxim Chirila. In luna noiembrie, Flaviu Stoica renuntat la antrenorat, iar functia de principal a primit-o Mircea Vulc. In 1991, echipa s-a mai intarit cu Nelu Lefter, Cornel Alecu si Ovidiu Teleaba, in schimb l-a pierdut pe Tenter, plecat la Cluj. In acel sezon, echipa s-a clasat pe locul 5. Un an mai tirziu, CSU a urcat pina pe trei  si a participat in Cupa Korac, jucind cu C.F. Barcelona. Un an mai tirziu, echipa a incheiat sezonul pe locul IV, participind tot in Cupa Korac, unde a dat piept cu Banka Osjiek, din Croatia. In 1994, CSU a ocupat locul cinci. Primul titluAnul 1995 a fost de senzatie. Pentru prima data in istorie, Sibiul, din postura de out-sider, a invins Steaua in marea finala si a cucerit primul titlu. Din acea echipa faceau parte: Cornel Alecu, Nelu Lefter, Elemer Tordai, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lapadat, Benny Pelger, Bogdan Spanu, Ovidiu Teleaba, Claudiu Muntean si Gabriel Viciu. Antrenor era Mircea Vulc. Performanta a fost repetata patru ani mai tirziu, in 1999, cind echipa a cucerit, pentru a doua oara, titlul de campioana nationala, avindu-i in echipa pe: Zoran Spasojevic, Claudiu Muntean, Bogdan Spanu, Alex Kovacs, Elemer Tordai, Cosmin Agapie, Marcel Lapadat, Cornel Alecu, Benny Pelger, Catalin Vulc si Cristi Craciun.

Incendiu cauzat de trasnet

Anexele gospodaresti ale unei case din Marisel au fost distruse ieri dupa ce un trasnet a lovit acoperisul surii. Flacarile care s-au aprins aproape instantaneu au mistuit grajdul de animale si sura gospodariei lui Vasile Baciu. In total, au fost distruse circa 3 tone de fin, trei hambare de griu, gardul de linga sura, mai multe unelte agricole si un car, in ciuda interventiei a doua autospeciale de la Garda de Pompieri din Gilau. Pagubele au fost estimate la 5.000 de lei. 

Riscurile produselor autobronzante

Chiar daca anotimpul calduros si-a intrat pe deplin in drepturi, poate multi dintre noi nu isi permit sa mearga anul acesta in concediu. Dar totusi ti-ai dori sa arati chiar acum de parca tocmai ai fi descins de pe plaja.... Ce este de facut? Din moment ce nu este prea indicat sa mergi la solar, singura alternativa o constituie produsele autobronzante. Acestea sint relativ simplu de folosit, daca respecti instructiunile de pe ambalaj. Cu toate acestea, tine cont de faptul ca pot aparea acccidente, insa pot fi evitate sau remediate. Astfel risti sa te bronzezi neuniform, cu dungi sau pete de culoare. Ar fi chiar neplacut sa ti se intimple asa ceva. Pentru a preveni aceasta problema, pregateste-ti epiderma din timp, respectiv, cu doua-trei zile inainte de momentul aplicarii produselor. Epileaza-te, foloseste un exfoliant blind si un produs de hidratare intensa. Cind aplici crema sau lotiunea autobronzanta, intinde-o cit mai uniform, acordind o atentie deosebita coatelor, zonelor din spatele genunchilor si gitului. In cazul in care nu ai mai facut asa ceva pina acum, se recomanda o lotiune cu textura cit mai fluida, care se aplica repede si uniform. O alta problema ar putea fi nuanta morcovului. „Curat catastrofa!", ar spune un celebru personaj caragelian. O poti preveni, insa, alegind un produs cu nuanta de culoare medie - cu alte cuvinte, nu opta pentru un ton mai intunecat, oricit de mult te-ar tenta perspectiva. De asemenea, poti combina produsul de autobronzare cu o lotiune hidratanta. Nu este insa recomandabil acest procedeu, decit daca ai experienta in domeniu. De ce? Pentru ca, in cazul in care nu amesteci produsele in parti perfect egale, vor aparea, inevitabil, pete de culoare. De asemenea, acest bronz artificial s-ar putea sa nu dureze. Daca se intimpla acest lucru, probabil ca nu ai respectat niste reguli. Fie ai facut dus prea curind dupa aplicarea produsului, fie te-ai epilat sau ai mers imediat la piscina. Iata tot atitea lucruri pe care ar trebui sa le eviti. Se recomanda sa faci dus dupa aproximativ doua-trei ore de la folosirea produsului, iar cit despre epilare si piscina, ei bine... doua zile nu se intimpla nimic. Mai exista riscul sa te trezesti cu miini portocalii. De fapt, daca nu folosesti manusi din latex, miinile tale vor deveni chiar orbitor de portocalii. Sigur ca purtarea lor va ingreuna procesul de aplicare a produsului, dar merita sa-ti asumi acest lucru, daca te gindesti la alternativa. In sfarsit, daca nu te descurci cu manusi, poti sa folosesti produsul si in absenta lor. Insa nu uita sa te speli pe miini foarte des. Nu intrerupe aplicarea produsului pe una dintre partile corpului, pentru a te spala. Apoi, se mai intimpla sa patezi hainele sau asternuturile. Chiar ar fi pacat ca noul tau bronz sa se „astearna" pe haine si pe cearceafuri. Pentru a preveni aceasta neplacere, nu te imbraca timp de cel putin 30-45 de minute dupa ce l-ai aplicat. Si nici dupa acest interval, nu o face fara a te asigura ca pielea este perfect uscata. Imediat dupa aceea, evita hainele din material sintetic, in favoarea celor de bumbac.   

Vocile sibienilor

Emanuela Raicu, farmacista, 46 de aniMi-e foarte mila de oamenii care sint dependenti de medicamente, in sensul ca nu pot trai fara anumite medicamente, afectiunile de care sufera nu le permite acest lucru, iar medicamentele sint foarte scumpe. Mai mult, compensatele se termina foarte repede, deoarece plafonul este mult sub necesarul sibienilor, iar majoritatea oamenilor batrini si bolnavi raman cu ochii in lacrimi, gindindu-se ce vor face: vor muri de foame, sau din cauza lipsei medicamentelor? Grigore Mihut, 69 de ani, penionarPe mine ma deranjeaza faptul ca, de cele mai multe ori, institutiile statului nu respecta legea aceea a transparentei informatiei. Cind ai o problema, si apelezi la ei, isi bat joc de tine si te plimba dintr-un loc intr-altul, numai ca sa ascape de tine. Este un fel de plimbare inutila, ca sa nu fie obligati sa te informeze corect si prompt. Ion Istrate, 37 de ani, muncitorMa deranjeaza faptul ca, decind s-au introdus leii astia grei, nici un bancomat, de la nici o banca nu mai da bani marunti, adica 10 mii de lei sau 50 de mii de lei vechi. Daca, de exemplu iti ramin 90 de mii de lei vechi pe card, si sint ultimii bani de o piine, stai si te uiti cu jale cum stau si ii foloseste banca, nu tu. 

Programul „Sibiu - CCE 2007" Joi, 14 iunie

• ora 8.00, Sibiu - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermann• ora 9.00, Muzeul de Istorie, etaj 1 - Expozitia Culorile Avangardei • ora 9.00, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra - Etno Tehno parc• ora 9.00, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca „Emil Sigerus" - Expozitia Temporara 15A10A2 Identitate Europeana• ora 10.00, Atrium Cafe - Salonul de caricatura RudiCartoons • ora 10.00, Biblioteca Judeteana „Astra" - Bibliotecile publice ale Capitalelor Culturale Europene• ora 10.00, Biblioteca „Astra", noul sediu - Fundatia Sasilor Transilvaneni si proiectele ei in Transilvania• ora 10.00, Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch, Sala de expozitie 1 - Expozitia „Colectii si colectionari din Sibiu"• ora 10.00, Biblioteca Judeteana „Astra" - Hermann Oberth - parintele zborului interplanetar• ora 10.00, Galeria Art-VO - Ciprian Muntiu - A personal territory - The fisherman's dream    • ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana- parter Muzeul National Brukenthal  - DER GESICHTSLOSE BLICK• ora 10.00, Piata Mica nr. 17 - Expozitie de acuarele: Pitorescul unui oras european, arh. Victor Moraru• ora 11.00, Muzeul National Brukenthal - Europa Luminilor si colectionarii sai• ora 11.30, Muzeul de Istorie, etaj 1 - Expozitia Culorile Avangardei • ora 12.00, Piata Mare - Expozitia „Sibiu - Monumente, oameni, locuri"• ora 14.00, Cinemateca Astra Film - „365 de ferestre spre lume - Cartier rezidential", un film de Zoltan Furedi (Ungaria)• ora 19.00, Sala Thalia - Concert - Romania, Norvegia si Zanzibar• ora 18.00, Imperium Pub - Piano Bar cu Cipi Oancea

Accident mortal

Un barbat de 45 de ani si-a pierdut viata marti, dupa ce tractorul pe care il conducea s-a prabusit peste el. Tragicul eveniment s-a petrecut in comuna Margau. Liviu B., de 45 de ani, s-a dus sa taie un copac din Ocolul Silvic Huedin, in locul denumit de localnici "Capul Maneului",  in Cantonul IV – Preluci. Barbatul a taiat un copac ce fusese doborit de vint si il legase de tractorul sau. Autovehiculul nu era nici inmatriculat, nici inregistrat. In momentul in care a incercat sa scoata copacul la drum, tractorul s-a rasturnat pe fondul greutatii pe care o tragea si al carosabilului dificil. Din cauza ca autovehiculul nu avea cabina, barbatul a fost zdrobit intre scaun si sol. A murit in scurt timp. 

Razie comunitara

Politistii Sectiei 1 Cluj-Napoca au efectuat zilele trecute un control fulger in rindul populatiei, control care s-a lasat cu 58 de amenzi aplicate, valoarea lor atingind 9.284 de lei. Astfel, au fost legitimate 114 persoane, dintre care 18 au primit avertismente. Cinci societati au fost controlate, impreuna cu alte trei case de amanet, iar politistii au mai efectuat si verificari la dominciliu in cazul a 18 persoane suspecte. In urma raziei, au mai fost controlati si 15 paznici, iar autoritatile au ridicat in vederea confiscarii bunuri in valoare de 266 de lei. 

Vacanta la pescuit

Asociatia Convietuirea Sibiu, prin Scoala Naturii in Natura, ii invita pe cei mai mici dintre sibieni sa isi petrecaa prima zi de vacanta in natura. Simbata, asociatia organizeaza cea de-a zecea editie a concursului de pescuit dedicat copiilor si tinerilor, de la prescolari la adolescenti de 18 ani. Concursul se va desfasura, ca in fiecare an, la Lacul 2 de linga Padurea Sopa Selimbar, incepind cu ora 9 dimineata. De la aceasta ora, participantii sint invitati sa  se inscrie in concurs, contra sumei de 2 lei. Startul competitiei se va da incepind cu ora 10 dimineata. Cei mai curajosi dintre pescari sint invitati la Sopa, inca de vineri dupa-amiaza, cu cortul. Organizatorii le propune, incepind cu ora 16, o dupa-amiaza si o seara de neuitat in mijlocul in naturii. In cursul serii se va organiza traditionalul foc de tabara, presarat cu povesti pescaresti si vinatoresti. Copiii care participa atit la evenimentele de vineri, dar si la concursul de simbata, trebuie sa aiba la ei gustare si apa potabila. Cei care nu au implinit inca 10 ani trebuie sa fie insotiti de parinti sau cadre didactice.

Medici dependenti de puncte

Dr. Ioan Baier avertizeaz? medicii din jude? c? evaluarea va avea loc o dat? la 5 aniMedicii din Sibiu vor fi obligati sa fie la curent cu nouatile aparute in medicina. Printr-o decizie a Colegiului Medicilor, acestia trebuie sa participe la activitatile de educatie medicala continua. Presedintele Colegiului Medicilor Sibiu, medicul Ioan Baier, spune ca inca mai exista medici dezinteresati care nu reusesc sa stringa anual necesarul de puncte. Mai mult, medicul considera ca „halatele albe" din Sibiu sint privilegiate, in ultima perioada fiind organizate aici o serie de simpozioane si congrese pe diferite specialitati medicale. Chiar astazi, vor debuta lucrarile Congresului de Gastroenterologie, de unde medicii in domeniu pot acumula 17 puncte.Pe banii lorColegiul Medicilor le impune medicilor sa participe de cel putin doua sau trei ori pe an la aceste activitatile medicale, pentru a stringe punctele necesare. Pe banii lor. „Nu avem fonduri pentru a trimite medici la specializari, doar ceva sponsorizari. Em am fost de curind la un seminar in strainatate si am platit 700 de euro taxa de participare. Comparativ cu noi, medicii din strainatate nu merg pe banii lor, deoarece marile companii de medicamente si cei care organizeaza astfel de activitati au grija de acest lucru. La noi, deocamdata nu exista acest sistem. Cei care ar trebui cel mai mult pregatiti, si anume medicii rezidenti, au doar o reducere la aceste activitati de educatie medicala continua", arata dr. Ioan Baier.SanctionatiReprezentantii Colegiului Medicilor Sibiu au inceput sa trimita adrese tuturor medicilor din judet, pentru a-i informa referitor la creditele de educatie medicala continua. Pentru ca decizia cu privire la aceste credite a intrat in vigoare in 2005, medicii sint obligati ca, pina acum, sa fi strins deja 100 de puncte. „Am inceput sa trimitem informari tuturor medicilor si sa-i atentionam ca, o data la 5 ani, de fac evaluari. Medicii pot recupera punctele, de la un an la altul. Este foarte usor sa obtina creditele si nu trebuiasca neaparat sa mearga la simpozioane internationale. In functie de complexitatea manifestarii, medicii pot primi, in medie, 20 de puncte intr-un singur simpozion national. Depinde de fiecare medic cit este de interesat de pregatirea sa profesionala. Medicilor care nu vor acumula minim 50 de puncte pe an li se va retrage dreptul de libera practica", avertizeaza medicul Baier.Aviz amatorilorMedicii gastroenterologi care nu si-au facut in acest punctele si nu numai, sint invitati, incepind de astazi si pina simbata, la Simpozionul National de Gastroenterologie. Manifestarea are loc la Sibiu si este organizata de doctorul Alexandru Fraticiu, seful Sectiei Clinice Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu, dar si de Colegiul Medicilor. Actiunea se va bucura de o larga participare internationala. „Un nivel stiintific deosebit al simpozionului de la Sibiu, asigurat de participare intregii elite de personalitati ale gastroenterologiei romanesti, precum si a multor personalitati in domeniu din Europa si din alte tari ale lumii, reprezinta un efort de-al nostru de a atinge standarde europene", a precizat Alexandru Fraticiu, seful sectiei de Gastroenterologie din cadrul SCJ Sibiu.

Organizatiile studentesti clujene se bat in festivaluri de miliarde

Organizatorii celor doua festivaluri studentesti clujene reprezinta, in principal, cele doua tabere in care s-a impartit Consortiul Organizatiilor Studentesti (COS) din Cluj-Napoca in urma cu mai bine de o jumatate de an. Daca cei de la UrbanFest au negat ca festivalul lor ar fi o replica la Luna Studentului Clujean, ceilalti au lansat atacuri dure la adresa lor in „ZS“, acuzindu-i chiar de plagiat. LSC a inaugurat festivalurile berii din 2007Luna Studentului Clujean (LSC) si-a finalizat marti seara cea de-a cincea editie, cu un spectacol de teatru la Casa de Cultura a Studentilor (CCS). A fost structurat pe departamentele sportiv, cariera, cultural, sanatate si divertisment. A inceput spectaculos, cu concerte sustinute de Dumitru Farcas, Mandinga, Class, Vama, Prima pe dreapta, Nassuro, Anda Adam, Personal, Camuflaj, Funktastiks, Cabron si Parazitii. Mai cu seama recitalurile din zona hip-hop au reunit in primul weekend al lunii mai o mare multime de clujeni pe platoul din fata Salii Sporturilor „Horia Demian“. S-a inaugurat practic sezonul de evenimente gen „festivalul berii“, astfel ca Para-zitii si-au cintat piesele agresive intr-o atmosfera incarcata de fum de mititei, in vuiet de carusel, vinzatori ambulanti si de multime frenetica ce misuna naucitor intre gheretele cu bere.Esec StudCard la DelahoyaAu avut loc donatii de singe prin camine, consultatii medicale gratuite pe strazi, petreceri, prelegeri, un tirg de carte, campionate sportive, workshopuri, precum si o mare diversitate de manifestari independente de festival care au fost incluse in cadrul acestuia, precum concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania“, evenimentele aniversarii a 50 de ani de la inaugurarea CCS sau filmele de la Cinema Victoria. Organizatorii festivalului de muzica electronica Delahoya 2007 s-au bazat pe aceasta colaborare, sperind ca vor avea cu 1.000 de participanti in plus datorita reducerilor StudCard, insa aceasta nu s-a intimplat.Peste 100.000 de beneficiari LSCSpecificul LSC ar fi acela de „eveniment complex organizat pe toate domeniile de interes pentru studenti“, in opinia lui Iancu Serbanescu, liderul COS si StudCard. „Este primul festival initiat si pus la punct de organizatiile studentesti din Cluj pentru toti studentii clujeni. Printre realizari, as enumera ca festivalul a ajuns o traditie si ca tot mai multe companii sint interesate sa se asocieze cu el. Nu in ultimul rind,este vorba de implicarea activa a studentilor, indiferent de facultate, in organizarea unui asemenea eveniment si atragerea a peste 100.000 participanti pe editie“, considera acesta. Fara a preciza bugetul festivalului, acesta mai spune ca 70% din fonduri provin de la sponsori, 20% de la parteneri, iar 10% sint finantari nerambursabile. Cheltuielile cele mai mari au fost pentru onorariile artistilor cunoscuti, promovare si inchirieri de echipamente tehnice. Au participat ca voluntari la eveniment aproximativ 150 de studenti de la COS, StudCard, OSS, MEDAX, OSUT, ASZ, ASMV, ASP, ASA, OSC, OSJ, ASPR, ASM, OST si AMICUS, dupa cum sustine Serbanescu. Potrivit estimarilor sale, au avut parte de eveniment 120.000 de studenti. Dintre actiunile de pe afisul festivalului a fost anulat un show Comedica, „datorita unor motive medicale“.Boemia Clujului, in targetUrbanFest a avut loc intre 12 si 23 mai, propunindu-si sa ofere 14 zile cu 812 ore de activitati, de care ar fi beneficiat direct 25.000 de persoane, iar indirect 80.000 de persoane. Bugetul anuntat inainte, la conferinta de presa din ajunul inceperii festivalului, era de 1.303.000.000 ROL, din care 500.000.000 ROL reveneau din partea municipalitatii. „Pina acum, Clujul a fost vaduvit de activitati cu adevarat studentesti. Am vrea sa devina o traditie o manifestare care sa promoveze cu adevarat valorile studentilor dintotdeauna, adica libertate, toleranta, si nu manipulare“, a declarat Alex Pop, liderul Organizatiei Studentilor din Universitatea „Babes-Bolyai“ (OSUBB). „Au fost organizate, intr-adevar, multe evenimente anuntate cu acest profil la Cluj, in mod iresponsabil, dar noi avem un alt target“, a mai spus acesta. Clujul a fost descris in acelasi context ca un oras al cafenelelor, al spiritului boem si al artelor, iar aici ar sta, potrivit organizatorilor UrbanFest, diferenta dintre studentii de aici si cei din alte centre universitare. Au participat ca voluntari studenti din peste 13 organizatii studentesti, precum Organizatia Studentilor Medicinisti (OSM), Organizatia Studentilor Farmacisti (OSF), Societatea Studentilor Europenisti (SSE), Societatea Europeana a Studentilor Europenisti  (ELSA), Grupul de Initiativa Basarabeana, precum si de la Universitatea de Arte si Design (UAD), ce nu are inca organizatie studenteasca.Actiuni neconventionale de succesIn fata Statuii lui Matei Corvin a avut loc un tirg de anticariat, Aleea Studentilor din Hasdeu a fost pictata cu grafitti, barul La Gazzete a gazduit o expozitie de grafica si caricatura, au avut loc traininguri si intreceri sportive. La Terasa Muzeu a fost o asa-numita seara a culturii romani, cu dansuri si muzica tiganeasca, care a incins atmosfera pina spre miezul noptii. Tot aici a mai avut loc un eveniment memorabil in cadrul UrbanFest, seara de folk cu Florin Sasarman, Heidi Schmidt si celebrul Mircea Vintila, concomitent cu Festivalul european Noaptea Muzeelor. Trupe tinere din underground au cintat la Sala Sporturilor in deschiderea festivalului. Sute de studenti au petrecut seri de neuitat in Hasdeu, pe saci de fin sub cerul liber, la film. Timp de doua seri au rulat pe un ecran proiectii cu scurtmetraje si cu filmul „A fost sau n-a fost?“, al lui Corneliu Porumboiu, premiantul anului trecut la Festivalul International de Film Transilvania.Evenimente anulateCiteva din evenimentele de pe afisul UrbanFest nu au mai avut, insa, loc. Concertele de jazz de la Terasa Muzeu si cea de-a treia seara de proiectii in Hasdeu au fost anulate in ultimul moment, din cauza furtunilor care s-au abatut peste Cluj. De asemenea, asteptata zi de „bungee jumping“ si cursele de Trabant nu au mai avut loc. Prima actiune a fost aminata pe saptamina de dupa finalizarea festivalului, din cauza ca firma contractata nu avea toate autorizatiile necesare, insa nici atunci nu a mai avut loc.Conflict la conferinta de presa UrbanFestDesi organizatorii UrbanFest s-au straduit sa aplaneze orice speculatie privitoare la conflictul dintre o parte din organizatii si cei din spatele Lunii Studentului Clujean (LSC), scinteile nu au intirziat sa apara. „Nu este adevarat ca nu exista un festival emblematic la Cluj, uitati-va, de exemplu, la LSC, are o traditie de 5 ani!“, a izbucnit Sergiu Penciu, director departament media al Consortiului Organizatiilor Studentesti (COS), care a pus bazele proiectului StudCard. Acesta a venit la conferinta de presa in care era lansat UrbanFest, din partea „Ziarului Studentesc“, unde are functia de director. Discutia asupra unui tirg de anticariat in cadrul festivalului a iscat o alta lamentatie. „La anticariat se poate negocia, deci este pericol sa se lase cu scandal, ca in mahala“, a mai spus Penciu.Acuzatii in ziarIn urmatorul numar al „Ziarului Studentesc“ (ZS), cei de la OSUBB sint acuzati ca au „tepuit studenti“. Mai exact, Gratian Cormos, unul dintre cistigatorii unui concurs de la StudFest („parintele“ UrbanFest), se plinge ca a primit doua baxuri de bere in loc de trei, iar acelasi Penciu este citat spunind ca „evenimentul lor este o copie fidela a LSC-ului si este un festival comercial, organizat doar pentru bani“. In acelasi articol, se mai spune ca „s-a vehiculat ipoteza conform careia Ursus ar fi inaintat un proces celor de la OSUBB pentru nerespectarea conditiilor contractuale in cadrul StudFestului la care au fost parteneri“. Cei acuzati se justifica precizind ca baxul de bere incriminat ar fi fost o neglijenta („Nu le puteam cara pe toate la inceput, iar apoi am uitat“, a spus Alex Pop), iar celelalte doua acuzatii ar fi nefondate.„Nu invata din experienta“In privinta diferentei dintre cele doua evenimente, Serbanescu afirma ca „LSC-ul nu a trebuit sa-si schimbe numele dupa prima editie pentru a-si spala imaginea unui eveniment nereusit“. „LSC-ul este un eveniment cu traditie care este realizat pentru studenti, si nu pentru a crea imagine unor persoane individuale. „Daca e sa vorbim de diferente, nu cred ca poti compara originalul cu o tentativa de copie“, adauga acesta. Drept dovada a afirmatiei ca UrbanFest a fost organizat pentru imagine, Serbanescu invoca includerea in program a evenimentului „bungee jumping“, pe care si COS-ul a incercat sa il includa in 2005 in LSC. „Ne-am izbit de toate autorizatiile si detaliile aferente organizarii unui asemenea eveniment. O parte din cei de la UrbanFest erau in comitetul de organizare al LSC-ului de atunci si au vazut ca este aproape imposibil la conditiile actuale sa poti organiza aceasta manifestare. Pacat ca sint atit de orgoliosi si nu invata din experienta!“, mai tine sa sublinieze Iancu Serbanescu.  Andrei Ciubuc - OSUBB:„Am inceput acest festival ca sa vedem cum putem lucra impreuna. Nu avem inca o federatie, deocamdata sintem un grup de initiativa. In nici un caz nu am initiat festivalul ca o replica la altceva. Publicul nostru e altul decit cel ce merge la manifestarile comerciale de larg consum.“ Iancu SerbAnescu - presedintele COS:„Este o tactica subversiva de a se folosi de un public deja format de 5 ani de zile. Nucleul din OSUBB care a initiat acest eveniment a facut-o deoarece sint ahtiati dupa imagine si bani. Din experienta noastra de organizare a peste 11 festivaluri studentesti doar in Cluj-Napoca pot sa va asigur ca la evenimentele pe care le-au organizat si la promovarea pe care au avut-o este imposibil sa poti cheltui atitia bani citi au primit de la Consiliul Local.“

Pitic descoperit in biserica

Scoase la suprafa?? de cercet?rile arheologice, cele trei r?m??i?e umane ?i-au reg?sit odihnaPrimul pitic descoperit de arheologi la Sibiu, care a trait in secolul al XVI-lea, a fost reinhumat, ieri, in Biserica Azilului, cel mai vechi monument religios si istoric din Capitala Culturala Europeana. „Este impresionant cum arheologii fac pamintul sa vorbeasca si au descoperit acest pitic, primul din Sibiu, pentru ca noi nu intelegem ce cauta piticul in biserica, linga alte doua schelete. M-a uimit si pe mine, care sint preot la aceasta biserica de 35 de ani", a marturisit Ioan Trifan, preotul ortodox care a oficiat slujba de reinhumare. Mort la 35 de aniPiticul a fost descoperit in interiorul Bisericii Azilului, monument istoric aflat intr-o avansata stare de degradare. Groapa unde au fost gasite cele trei schelete umane se afla la trei metri adincime si masoara 2,5 pe 2,5 metri. Specialistii au apreciat ca piticul a murit la 35 de ani, din cauze necunoscute. Avea 1,30 metri inaltime si dantura tocita. Acest din urma detaliu i-a facut pe specialisti sa isi dea seama ca e vorba de un pitic si nu de un copil. In urma cu doi ani, in aceeasi biserica, arheologii au descoperit scheletele unei femei si al baiatului ei, care au murit in secolul al XIII-lea. Si alti copii au fost descoperiti la Biserica Azilului si in Piata Huet. Toti au fost reinhumati crestineste.Profesorul Besliu a dezlegat misterul piticuluiDescoperitorul piticului a fost profesorul arheolog Petre Muntean Besliu, de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, care a studiat, timp de 17 ani, cea mai veche biserica din oras. „Dimensiunile erau ale unui copil, dar maxilarul era al unui om in virsta. Piticul a fost reinhumat impreuna cu celelalte schelete. Scheletul din sacristie care se poate vedea azi este scheletul unui preot, pentru ca la 1200 se obisnuia ca preotii sa fie ingropati in biserica", a declarat profesorul Besliu. Primul schelet a fost descoperit in 1990 si a apartinut unui etnic german. De atunci, profesorul Besliu a scos la iveala 50 de pietre funerare si peste 250 de schelete si resturi de schelete, cele mai vechi datind din anul 1200. La intrarea in Biserica Azilului se afla o piatra funerara din anul 1504, apartinind unui preot „care a avut parte de durere in viata lui". Sutele de schelete descoperite la Sibiu, la Biserica Azilului, situata la 150 de metri de Piata Mare din oras, au fost reinhumate.Turisti socatiArheologii si preotul Bisericii Azilului, care este situata in curtea unui azil de batrani, au declarat ca turistii sint socati de starea in paragina a bisericii-monument. Veche de 700 de ani, biserica a devenit loc de cercetare pentru arheologi si punctul turistic cel mai atractiv din centrul istoric. Biserica nu mai poate fi folosita pentru slujbe religioase, iar credinciosii din vecinatate, citeva sute de locuitori ai municipiului Sibiu, participa la slujbele religioase intr-o capela mica, de linga biserica. Pentru restaurarea Bisericii Azilului este nevoie de 400.000 de lei, a estimat profesorul Besliu. Biserica ar fi putut fi salvata de UE, prin fonduri structurale, insa este o problema cu proprietarul terenului si a bisericii. Deocamdata, Consiliul Judetean detine Azilul de batrini, iar rezolvarea problemei bisericii din curte este plasata birocratic de la o institutie la alta. In timp ce centrul istoric uimeste prin frumusete, Biserica Azilului a fost uitata de autoritati. La fel ca si mortii care sint reinhumati.

Pictura vestimentara

Noua studenti ai Facultatii de Arte din Sibiu au vernisat ieri o expozitie cu totul inedita. Ei au acoperit peretii holului de la subsolul facultatii cu picturi reprezentind diferite etape ale evolutiei design-ului vestimentar, din epoca Egiptului antic si pina in secolul XX. Ideea tinerilor isi are sorgintea in cursul de istorie a artei - evolutia costumului. Proiectul a fost transpus in practica cu ajutorul profesoarei lor de istoria artei, asistent universitar Daniela Badila, care este si coordonatoarea lucrarii. „Lucrarea a necesitat foarte mult timp, mai bine de doua luni si jumatate. Initial, la proiect au muncit noua studenti din anul intii, dar ulterior trei dintre ei au renuntat, astfel incit acum au vernisat lucrarea doar sase studenti. Aceasta opera reprezinta pentru ei si lucrarea de sfirsit de semestru", a explicat profesoara.Proiect experimentalMunca studentilor reprezinta un proiect experimental, o premiera in mediul universitar sibian. Desenele se intind pe aproximativ 50 de metri, acopera ambii pereti ai holului din subsolul facultatii, si sint realizate in grosa, pe hirtie. Mai mult decit lucrarea propriu-zisa, profesoara tinerilor artisti a apreciat ambitia si daruirea lor. „Realizarea acestei lucrari a insemnat foarte mult pentru acesti studenti. Muncind impreuna la proiect, au invatat sa se cunoasca, sa-si cunoasca capacitatile si limitele, sa munceasca in echipa si sa colaboreze", este de parere Daniela Badila. Expozitia poate fi vizitata in urmatoarele doua luni, la subsolul facultatii de Arte din Sibiu.

Pe scurt

Au cistigat la „masa verde“Comisia de Disciplina a FRF, intrunita ieri la Casa Fotbalului, a decis ca meciul dintre Corvinul Hunedoara si Unirea Dej (n.r., disputat in etapa a 33-a din Seria a 2-a a Ligii secunde) sa fie adjudecat de oaspeti cu 3-0, chiar daca pe teren Corvinul s-a impus cu 4-0. Respectiva hotarire a fost luata ca urmare a solicitarii dejenilor referitoare la folosirea de catre gazde a unui jucator suspendat (n.r., Constantin Visan, suspendat pentru cumul de cartonase galbene). Totusi, aceasta masura a FRF nu o ajuta cu nimic pe Unirea Dej, care va evolua din sezonul viitor in Liga 3.     G. J.Tinta pentru DinamoFormatia campioana a Romaniei, Dinamo, este interesata de serviciile unui mijlocas sirb in virsta de 24 de ani, pe numele sau Miroslav Radovic. Acesta a evoluat pina acum la echipa poloneza Legia Varsovia si se pare ca ar putea ajunge in Stefan cel Mare in schimbul a 1 milion de euro. In cazul in care se va alatura lotului lui Mircea Rednic, Radovic se va bate pentru un post de titular cu Catalin Munteanu si Balace.    G. J.Transferuri la InterCampioana Italiei, Internazionale Milano, l-a achizitionat pe atacantul hondurian David Suazo. In virsta de 27 de ani, Suazo a marcat 14 goluri pentru Cagliari in sezonul recent incheiat, Inter platind pentru achizitionarea sa 6,5 milioane de lire sterline, plus imprumutul lui Robert Acquafresca. David Suazo a evoluat timp de opt sezoane pe „Sant’Elia“ din Cagliari, refuzind, de-a lungul timpului, oferte venite din partea unor cluburi precum Juventus Torino, AC Milan sau Manchester United. In afara virfului din Honduras, „nerrazzurii“ insista in continuare pentru romanul Cristi Chivu, fapt confirmat chiar de catre presedintele lui Inter, Massimo Moratti: „Pentru Chivu tratam cu AS Roma si nu pot spune mai multe. Sintem interesati de jucator, dar trebuie sa vedem daca putem sa-l aducem“. De asemenea, si Barcelona va face in aceasta saptamina o oferta pentru capitanul nationalei Romaniei.    G. J.Thereau, aproape de BrugesAtacantul Stelei, Cyril Thereau, este tot mai aproape de o despartire de formatia din Ghencea. Dupa ce patronul George Becali a declarat ca francezul poate pleca pentru 2,5 milioane de euro, Thereau a cazut deja la un acord verbal cu cei de la FC Bruges. Singura problema pare a fi suma de transfer, insa belgienii sint pe cale sa rezolve acest aspect prin cedarea nigerianului Manaseh Ishiaku la Duisburg. „Am un acord verbal cu FC Bruges, dar inca nu am semnat nimic. FC Bruges mi-a facut cea mai buna oferta si le-am dat acceptul meu“, a declarat tinarul atacant pentru „Het Laatste Nieuws“. Acesta a mai precizat, de asemenea, ca nu se va mai prezenta la antrenamentele Stelei.        G. J.

Aceleasi preturi cu Olanda

La meciul cu Slovenia, disputat in 6 iunie, la Timisoara, Marian Iancu, patronul formatiei Poli II Timisoara, a acuzat Federatia Romana de Fotbal pentru pretul exagerat al biletelor. Mai mult, la partida reprezentativei Romaniei, din cele 30.000 de locuri de care dispune arena „Dan Paltinisanu“, doar 18 000 au fost ocupate. Pentru jocul cu Olanda, preturile biletelor vor ramine aceleasi. Astfel, un tichet la peluza va costa 25 de lei, 100 de lei la tribunele I si II, in timp ce un bilet la tribuna 0 ba ajunge la 200 de lei.Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat ieri, într-o conferinta de presa, ca preturile anuntate pentru partida cu Olanda din cadrul preliminariilor CE 2008 vor ramine aceleasi ca la meciul cu Slovenia, care a avut loc la Timisoara. Lupescu a precizat ca atunci cind joaca echipa nationala suporterii vin in primul rind pentru a-si incuraja conationalii. Fiecare plateste biletul, indiferent de adversar, este de parere Lupescu, completat de presedintele FRF, Mircea Sandu, care a explicat ca placerea de a asista la un spectacol inseamna totodata si o cheltuiala importanta. Acesta a mai precizat ca, in urmatorii ani, cind Romania va dispune de o arena de 5 stele, pretul unui bilet va ajunge in mod cert sa coste 200 de euro.

Prima intilnire cu Andone

Absente si reveniriAstazi, lotul lui CFR Cluj se va reuni in vederea pregatirilor pentru noul sezon competitional ce va debuta pe 29 iulie. Va fi, de asemenea, primul contact al „feroviarilor“ cu noul tehnician al echipei, Ioan Andone, cel care a venit la Cluj pentru a cistiga titlul de campion. Dupa realizarea vizitei medicale, CFR-istii vor lua calea Austriei, acolo unde au programate doua cantonamente, la Kossen si Kaprun. In total, „visiniii“ vor disputa sapte partide de pregatire inainte de a reveni in tara si de a se pregati pentru sarbatoarea centenarului, ce va debuta pe 20 iulie. La reunirea de astazi nu vor fi prezenti sase dintre portughezii echipei, Tony, Dani, Vadu, M. Jose, Oliveira fiind invoiti de conducere pentru a participa la nunta lui Semedo. In schimb, in primul stagiu de pregatire, desfasurat la Kossen, formatiei „feroviare“ i se va alatura bolivianul Mojica, la insistentele lui Ioan Andone: „Ando vrea neaparat sa il vada la lucru pe Mojica. Daca va fi multumit de el, va ramine la CFR, daca nu, ii vom cauta o echipa“, a declarat presedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan. Plecari inevitabileIn privinta viitoarelor transferuri, bossul din Gruia a precizat ca eventualele plecari sau veniri vor fi facute doar la sugestia lui Andone: „Daca Ando ne va cere vreun transfer, vom face tot posibilul sa-i indeplinim dorinta. In orice caz, el doreste sa vada toti jucatorii la lucru inainte de a lua vreo decizie“. Totusi, dupa ce Florin Dan si Chihaia au luat calea formatiei UTA, este de asteptat ca si Roszel sa se alature echipei lui Marius Lacatus. Mai mult ca sigur, si portarii Martin Tudor si Petru Turcas vor parasi pe CFR.

Nisip de... Alba

Judetul Alba ar putea deveni un furnizor important de nisip. Primarul comunei Unirea, Cristinel Metea, a declarat ca s-au inceput prospectiunile geologice si s-au prelevat probe dintr-un deal de nisip de la Mahaceni, in vederea exploatarii. In functie de rezultate, se va face si o evaluare, dupa care se va decide daca nisipul merita explotat sau nu.

Vin mai multi dolari decit euro

Conform datelor primite de la Oficiul Registrului Comertului, in cursul lunii aprilie 2007, la noi in judet au fost inmatriculate 8 societati comerciale cu participare straina la capitalul social subscris. Sumele continute de capitalul social al celor 8 noi firme inregistrate se compun din 4800 RON, 1448,5 euro si 1874 dolari. Se poate observa astfel ca, oarecum contrar asteptarilor, infuzia de capital in dolari depaseste cea de euro, zona in care incercam sa ne integram si noi, cu economie cu tot. 

Sorin Vadana: „Salarii mari, peste valoarea lor“

Olah si Caramarin mai asteaptaDaca va semna, Olah va avea sansa unui derbi incrincenat cu CFRDesi azi ar fi trebuit sa se hotarasca soarta timisorenilor Caramarin si Olah, oficialii clujeni nu au mai facut deplasarea la Timisoara pentru perfectarea celor doua transferuri. Inconvenientul care a dus la aminarea achizitionarii celor doi este legat de pretentiile financiare pe care le au jucatorii de pe Bega, acestia dorind sa primeasca la Cluj cel putin aceleasi sume de bani pe care le-au cistigat in tricourile Politehnicii Timisoara. „N-am mai plecat la Timisoara pentru ca nu ne-am inteles cu fotbalistii. Am vorbit cu domnul Chivorchian si acesta va purta o discutie cu cei doi. In momentul de fata, nu ne permitem sa le dam salariile pe care le primesc acolo, pentru ca sint foarte mari, peste valoarea celor doi. Daca vor accepta o scadere substantiala, atunci vom mai discuta“, a precizat Sorin Vadana, directorul sportiv al Universitatii Cluj. Ramine de vazut daca cei doi jucatori se vor alatura „Sepcilor rosii“, mai ales ca cel tirziu pina miine tehnicianul Adrian Falub trebuie sa cunoasca in intregime lotul cu care va reincepe pregatirile. In alta ordine de idei, Vadana, Villand, Morar si Vascan vor fi imprumutati la Ariesul Turda si IS Cimpia Turzii, pentru a stringe cit mai multe meciuri in picioare.Au plusat pentru CrusoveanuDupa ce oferta initiala de 30.000 de euro a fost respinsa de Corvinul, Universitatea Cluj a marit oferta pentru fundasul Hunedoarei. „Am vorbit cu cei de la Cluj si miine (n.r., azi), daca vor veni cu banii, nu va fi nici o problema. In principiu, ne-am inteles. Au oferit mai mult de 30.000 de euro“, a precizat presedintele Corvinului, Florin Uscatu, care respinge deocamdata ipoteza unei negocieri cu FC Brasov pentru fundasul stinga: „Am primit o oferta de la Brasov, insa nu ma intereseaza deocamdata. Doar in cazul in care cei de la Cluj nu vor plati cit au promis, atunci voi negocia si cu Brasovul. Este foarte simplu. Cei care vin cu banii jos pot cumpara de la noi. Ma grabesc si eu, vreau sa intru in vacanta“, a conchis oficialul Corvinului. Astfel, venirea aparatorului maghiar Szamosi pe „Moina“ este putin probabila, dupa cum declara si Sorin Vadana: „In cursul acestei seri, ar trebui sa primim un raspuns din partea sa, daca vine sau nu la «U» Cluj. In conditiile in care il luam pe Crusoveanu, cred ca vom renunta la Szamosi. Crusoveanu este tinar, are 23 de ani si promite multe lucruri frumoase. Szamosi are 32 de ani”, a incheiat Sorin Vadana. Pe de alta parte, aducerea lui Hotoboc a intrat in impas din cauza neintelegerilor de ordin financiar. „Am discutat cu impresarul sau, dar suma pe care ne-o cere este prea mare si nu stim daca o putem onora“, a mai precizat Vadana.

Film despre Rosia Montana

Filmul “Rosia Montana: un destin de Sisif” va fi proiectat astazi, incepind cu ora 21, pe terasa “La Motoare” din Cluj Napoca. Filmul, calificat drept “o realitate care trebuie traita” a mai fost prezentat pina acum doar in Bucuresti.

Festival de... joaca

Incepind de miine si pina duminica, municipiul Alba Iulia va gazdui un festival cu totul inedit. Este vorba despre un Festival de joaca in aer liber, organizat la Traseul celor Trei Fortificatii de catre Primaria Alba Iulia, Consiliul Judetean Alba, Grup Corint SA, Asociatia “Sprijiniti Copiii” si Omnisound. Intre surprizele pregatite se afla un carnaval, un “labirint cu jucarii”, teatru, concerte, demonstratii de dresaj canin, aeromodelism si navomodelism, dar si concursuri de inaltat zmee.

Premize pentru afaceri cu firme din Ungaria

 O delegatie a judetului Alba, compusa din reprezentanti ai agentilor economici si reprezentanti ai Consiliului Judetean Alba, va participa la “Forumul Întreprinzatorilor din Bazinul Carpatic” ce are loc miine, la Kecskemet, in Ungaria. Potrivit reprezentantilor CJ Alba, forumul este organizat de Parlamentul Ungariei, Primaria din Kecskemet si Camera de Comert si Industrie a judetului Bács-Kiskun din Ungaria. Evenimentul este dedicat promovarii afacerilor si stabilirii de noi relatii de cooperare economica in acest spatiu. “Participantii vor avea ocazia de a dezbate probleme comune din domeniul dezvoltarii economice, un accent puternic punindu-se pe transferul de bune practici. Astfel, o sectiune aparte a forumului este dedicata vizitelor in teren la mai multi agenti economici din judetul Bács-Kiskun. Participarea judetului Alba la acest eveniment este posibila datorita relatiei foarte bune care s-a dezvoltat cu judetul infratit, Bács-Kiskun, din Ungaria, prin intermediul Consiliului Judetean Alba”, a precizat purtatorul de cuvint al CJ Alba, George Sinca. Judetul Alba va fi reprezentat de opt agenti economici, care s-au aratat interesati sa dezvolte afaceri cu firme din Ungaria. Cuprinderea agentilor economici in rindul delegatiei s-a facut pe principiul “primul venit, primul servit”, o invitatie de participare fiind transmisa catre toti agentii economici din judetul Alba, au mai precizat reprezentantii CJ Alba.

Pe scurt

Credite cu grad de indatorare peste medieBanca Comerciala Româna (BCR) se pregateste ca pina la sfirsitul lunii sa lanseze noile credite cu un grad de indatorare de pina la 65% din veniturile nete, a informat banca. Calculul se va face la nivelul veniturilor nete ale familiei solicitantului de credit, dar va depinde de profilul de risc al fiecarui client. Acesta va fi calculat in urma unei analize „scoring“, luind in calcul inclusiv istoricul bancar al clientului. Restantierii la plati vor fi dezavantajati din start. Calculul facut de BCR la acordarea unui asemenea credit va tine cont si de zona geografica, numarul membrilor din familia respectiva, iar avansul la creditul cerut va fi intre zero si 25%, in functie de tipul creditului solicitat. BCR va cere pe viitor acoperirea creditului imobiliar doar pina la 100% maxim, iar in cazul investitiilor imobiliare, garantiile minime acceptate sint de 80% din valoarea imprumutului.    L. A.Apa se scumpeste cu 7%In acest an, apa potabila se va scumpi cu 7%, potrivit anuntului facut de Administratia Nationala Apele Române. Institutia spune ca majorarea de pret se refera la apa bruta din riuri si lacuri, care este ulterior livrata distribuitorilor, operatori economici si regiilor. Scumpirea, spun oficialii Administratiei, se datoreaza pe de o parte necesitatii gasirii unui echilibru intre veniturile si cheltuielile firmei, iar pe de alta parte, este realizata o corelare intre inflatie si cresterea preturilor energiei si carburantilor.    L. A.

Cornel Sandu, controlat “la singe”

 Inspectorul general scolar al judetului Alba, Cornel Sandu, crede ca se doreste schimbarea sa din functie, dupa ce a vazut modul in care s-a desfasurat ultima evaluare a activitatii sale si a adjunctilor sai. El a spus ca ministrul Educatiei a trimis, la Alba Iulia, o echipa formata din cinci oameni si condusa chiar de un secretar de stat, pentru a face evaluarea. Cornel Sandu a mai spus ca, deocamdata, nu i-a fost comunicat nici un rezultat, nici in privinta evaluarii, nici in privinta unor eventuale ale scopuri ale controlului. “Au ridicat nu mai putin de cinci bibliorafturi cu documente justificative. Probabil ca vor sa ma schimbe si cauta motive”, a opinat Cornel Sandu.

Compania Sinterom isi creste capitalul

Majorarea a fost transmisa pietei Rasdaq, miercuri, intr-un raport prin care compania anunta majorarea capitalului social cu 3,94 de milioane de lei (aproximativ 1,2 milioane de euro), pina la valoarea de 16 milioane de lei. Initial, compania dorea sa-si majoreze capitalul cu 6,12 milioane de lei, pina la peste 18 milioane de lei. Insa, in urma incheierii perioadei de subscriere, capitalul social a fost marit cu numai 3,94 de milioane de lei. Au fost astfel subscrise 1,576 de milioane de titluri, a caror valoare nominala a fost de 2,50 de lei. Au mai ramas nesubscrise peste 871.000 de actiuni, a caror valoare depaseste 2,170 de milioane de lei. Acestea au fost anulate. Dupa aceasta majorare de capital, principalii actionari detin in Sinterom 71,27%, procente care revin Contactoare SA si 23,39% dintre actiuni apartin SIF Oltenia. In anul 2006, profitul brut al Sinterom a fost de 1,84 de milioane de lei, cu 22,4% mai mare decit in anul precedent, cind inregistrase un rezultat net de 1,5 milioane de lei. Actiunile companiei clujene sint tranzactionate in cadrul categoriei de baza a Rasdaq, sub simbolul SIRM. La inchiderea de miercuri a pietei, valoarea unui titlu Sinterom era de 9,80 de lei per titlu, iar capitalizarea este de peste 47 de milioane de lei, adica peste 14 milioane de euro. Capitalizarea este calculata la nivelul vechiului capital social, inregistrat pina la operarea majorarii pe care compania tocmai a efectuat-o.

Emma Nicholson, in vizita la Aiud

 Primarul municipiului a aflat abia ieri de aceasta vizita, si, potrivit propriilor spuse, a fost informat telefonic despre programul oficialului european de catre deputatul liberal de Alba, Tiberiu Barbuletiu. “Domnul deputat Barbuletiu mi-a comunicat astazi (ieri n.r.) despre vizita, in municipiul nostru, a doamnei baronese. Conform programului stabilit, excelenta sa va poposi la Aiud aproximativ doua ore. Incepind cu ora 15,00, va avea loc o intilnire la sediul primariei cu consilierii locali si cu angajatii Serviciului Public de Asistenta Sociala pe teme specifice de protectia copilului. Dupa incheierea acestei intilniri o vom conduce pe doamna baroneasa Emma Nicholson in parcul central al orasului unde, conform programului, va asista timp de circa o ora la manifestarile desfasurarii Zilelor Berii Aiud 2007”, a declarat primarul Horatiu Josan. Directorul DASPC Alba nu stia nimic Contactat telefonic, directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, Sorin Chirila, a ramas perplex la aflarea vestii despre vizita boronesei in judetul Alba. “Am aflat din anumite surse ca doamna baroneasa va fi prezenta in cursul zilei de vineri la Sibiu. Apoi am fost informat ca vizita a fost anulata, din nu stiu ce motive. Despre prezenta excelentei la Aiud sau in judetul Alba nu am stiut pina acum nimic”, a declarat Chirila. Directorul DASPC Alba a mentionat ca in acel moment se afla in drum spre Bucuresti unde va participa astazi la sesiunea de inchidere a unui proiect Phare ce a vizat constientizarea institutiilor si a opiniei publice despre drepturile copilului si despre drepturile persoanelor cu handicap, reuniune la care va participa si baroneasa Emma Nicholson. “Daca stiam, ...programam” “Mi-e si rusine sa o intreb ceva despre vizita excelentei sale in judetul Alba, dar, daca pina acum nu am fost informat, cred ca totusi o voi face. Daca stiam despre aceasta vizita, programam ca receptia a doua case de tip familial, respectiv, cele din Aiud si Sincrai, sa se faca in prezenta domniei sale. Si asta cu atit mai mult cu cit cele doua asezaminte au fost realizate cu finantari din partea Fundatiei Home and Hope for Children, organizatie sustinuta de baroneasa, care, dupa cite stiu eu, face parte chiar din staff-ul de conducere al acesteia”.

Experienta, la mare cautare

Toti investitorii maghiari care au nevoie sa-si finanteze afacerile si n-ar mai vrea sa apeleze strict la banci pentru a realiza acest lucru s-au intilnit in cursul zilei de ieri cu oficiali si specialisti din Ungaria pentru a invata de la acestia cum pot obtine fonduri europene direct de la Bruxelles. Mai mult, au aflat de unde pot accesa informatii importante si cum le pot folosi pentru a scrie proiecte care sa treaca cu succes de analiza specialistilor europeni, pentru ca proiectele sa ajunga cu bine in faza de finantare. Seminarul a fost organizat de Camera de Comert si Industrie Româno-Maghiara Carpatia, Asociatia intreprinzatorilor, Camera de Comert si Industrie Fejer din Ungaria si Camera de Comert si Industrie Cluj. Specialistii maghiari au punctat citeva dintre elementele esentiale si au incercat sa le arate oamenilor de afaceri români si maghiari cit de importante sint asocierile si euro-regiunile din perspectiva Uniunii Europene si a modului in care aceasta intelege sa sustina dezvoltarea acestor euro-regiuni, pentru a diminua cit mai mult discrepantele dintre nivelul de dezvoltare al regiunilor din tarile nou-aderate si cele deja dezvoltate din Vestul Europei. „Trebuie sa intelegem ca avem nevoie sa ne insusim o serie intreaga de termeni care sa ne ajute sa scriem proiecte de succes, iar marea majoritate a termenilor sint in limba engleza si nu pot fi tradusi. Mai mult, fondurile de coeziune si structurale au conditii si destinatii foarte bine stabilite, dar ne si permit alcatuirea unui plan de afaceri pentru minim 7 ani din cauza structurarii lor. Aceste fonduri vin sa sustina cresterea nivelului de trai, or in acest calcul intra scaderea somajului, utilizarea eficienta a resurselor umane, trainingul si educatia, dezvoltarea mai echilibrata a regiunii“, a precizat Szabo Sandor, consilier al Camerei de Comert si Industrie Fejer. 

Inca un mall la Cluj

Iulius Mall se deschide in 20 octombrieLucrarile la Iulius Mall avanseaza, iar hipermarketul isi va deschide portile in octombrieAstfel, pe viitor, orice proiect sub sigla Iulius Mall va „veni la pachet“ cu investitiile Auchan. La un loc cu anuntul facut privind incheierea acestui parteneriat intre cele doua companii, a fost anuntata si data deschiderii mallului de la Cluj. Astfel, Iulius Mall isi va deschide portile pentru vizitatorii si cumparatorii sai in 20 octombrie. Mai mult, pentru a avea la dispozitie servicii impecabile, Iulian Dascalu a precizat ca va investi in formarea si instruirea profesionala a angajatilor companiilor care vor functiona in Iulius Mall. „Este nevoie doar de o lista cu numele si numarul angajatilor pe care companiile vor sa ii instruiasca, iar eu voi plati pentru ca acestia sa fie pregatiti“, a precizat Iulian Dascalu. El a mai precizat ca mai are in vizor alte trei noi proiecte pe care vrea sa le dezvolte. Mai mult, urmeaza extinderi ale mallului din Timisoara si lansarea santierului de la Iulius Mall Suceava.Investitie de 40 de milioane de euroDupa calculele companiei sale, clujenii vor petrece aproximativ 4-5 ore la o vizita in mall. Compania Auchan Romania se extinde si la Cluj prin parteneriatul sau incheiat cu Iulius Mall. Investitia din Iulius Mall Cluj se va ridica la 40 de milioane de euro, va avea o suprafata de vinzare de 10.000 de metri patrati, 50 de case de marcat si aproximativ 45.000 de produse din toate domeniile cu preturi care concureaza preturile celorlalte hipermarketuri. Pina in prezent, mai exista doar un hipermarket Auchan in Romania, cel de la Bucuresti, deschis in 2006 si care a doborit recordul de vizitatori inregistrat chiar in Franta. A inceput recrutarea de personalPina la deschiderea hipermarketului de la Cluj, Auchan va mai deschide un hipermarket la Tirgu-Mures, urmind ca, dupa Cluj, sa mai deschida unul in Pitesti. Recrutarea de personal pentru punctul din Cluj a inceput chiar ieri, iar clujenii primesc fluturasi informativi pe strada, dar isi pot depune cereri de angajare tipizate direct la biroul de recrutare al companiei, pe strada Bega. Sint la mare cautare, printre alte meserii, si cele de vinzatori, brutari, patiseri, au precizat Regis Mougel, directorul Auchan Romania, dar si Laura Gurbet, HR managerul Auchan la Cluj. JOBURI480 de angajati vor lucra in 39 de meserii la hipermarketul Iulius Mall care isi va deschide portile in luna octombrie a acestui an. 

Cultura slava in Cluj-Napoca

A doua editie a evenimentului isi propune sa le prezinte clujenilor istoria culturii slave, precum si subiecte din filologie, politica lingvistica si carti specifice acesteia. Manifestarea va include un simpozion, o conferinta, dar si expozitii si concerte. Deschiderea oficiala are loc vineri, ora 10, in sala „D. Popovici“ din cadrul Facultatii de Litere, iar programul va cuprinde patru evenimente. Astfel, vineri de la ora 10 va avea loc simpozionul pe tema „Probleme de filologie slava“, desfasurat la Facultatea de Litere, in acelasi loc fiind prezenta expozitia „Lumea cartii slave“. Incepind cu ora 16, la Centrul de Limba si Cultura Polona, va avea loc conferinta in cadrul careia se va dezbate „Politica lingvistica in epoca globalizarii“, manifestarea urmind sa se incheie cu concertul „Acorduri slave“ sustinut la Biserica Reformata, vineri, ora 19.30, in cadrul caruia vor putea fi ascultate piese din repertoriul compozitorilor Dvorak, Rahmaninov, Prokofiev si Trdla. 

Concert-cadou pentru elevi

Concert cu invitatiClopotelul va suna in aceasta seara la ora 21, elevii avind ocazia de a-i avea in fata pe cei de la trupele clujene Godmode  si Dirty Shirt, intrarea fiind libera. Paul Opris, solistul trupei Godmode, sustine ca „e sfirsit de an scolar la elevi si ne-am gindit sa facem o fapta buna si sa dam un concert cu intrare libera“. Astfel, concertul va incepe la ora 21, alaturi de Godmode si Dirty Shirt. „Nu este vorba despre o deschidere, e vorba ca sintem prieteni, dar inca nu se stie ordinea trupelor“ a tinut sa mentioneze solistul. Conform acestuia, trupa Dirty Shirt ar trebui sa cinte prima data, aceasta nefiind prea cunoscuta, insa nu exista deocamdata o ordine de intrare a formatiilor pe scena clubului clujean.Concertele, in toiTrupa Godmode a participat la diverse festivaluri de rock din tara, cel mai important fiind cel din luna iunie a anului 2006, cind trupa a cintat in deschidere la Deftones. Trupa a mai sustinut concerte in clubul Roland Garros, unde se bucura de un public cald si numeros. Dirty Shirt, cei care vor cinta astazi alaturi de clujeni, sint cistigatorii marelui premiu al festivalului Top T din Buzau, echipa participind de asemenea la diverse festivaluri din tara, dar si din strainatate. Miine seara, clubul clujean va fi gazda altui concert, de data aceasta unul de hip-hop. Pe linga numerosii invitati, printre care Nadya, Kafu, Tagg si altii, vor fi prezenti si clujenii de la TVP Crew si doi dintre fostii membri ai trupei Replica, Cumicu si Ryu. Concertul va incepe la ora 20.30, biletul de intrare fiind de 6 lei.

Forumul suporterilor uniristi

Toti suporterii echipei FC Unirea Alba Iulia, sint asteptati sa intre pe forum, la discutii. Forumul echipei este gazduit de siteul sportiv, www.sport365.ro  (http://www.sport365.ro/forum/FC_Unirea_Alba_Iulia-f131.html) si contine cinci subiecte (thread-uri) de discutii legate de formatia albaiuliana: „Stiri si Imagini” (informatii despre echipa, fotografii de la fiecare meci din acest campionat), „Discutii între suporteri”, „FC Unirea în Sezonul 2006-2007”, „Meciuri amicale”, „Unirea în Cupa României 2006/2007”, în care sint postate peste 2000 de mesaje, de microbisti din toata tara.  

55.000 de spectatori la Festivalul de Film

TIFF s-a intrecut pe sineFoto Romica LAPUSTETIFF 2007 a batut recordul de spectatoriUn numar de 55.000 de cinefili s-a inregistrat la proiectiile filmelor din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) din acest an. Astfel, 42.000 de persoane au fost inregistrate la cele cinci locuri de proiectie din Cluj, la Republica, Victoria, Arta, Echinox si Salonul de Urgenta, si alti 13.000 de spectatori au vizionat filme la Sibiu, in Piata Mica, Pavilionul Multifunctional si cinema Arta, conform organizatorilor.Premii pentru cei mai buniMarele Premiu al acestei editii a TIFF a mers in Chile, astfel, filmul regizat de Sebastian Campos, „Familia Sfinta“, a cistigat Trofeul „Transilvania“, in valoare de 10.000 de euro, premiu oferit de Vodafone Romania. Desi a fost retras din competitie in ultima clipa, din dorinta organizatorilor Festivalului de la Cannes, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, filmul regizorului roman Cristian Mungiu si detinatorul trofeului Palme d’Or a cistigat cele mai multe premii la Gala TIFF, devenind astfel cel mai iubit film romanesc din acest an. Asadar, Mungiu a primit premiul sectiunii din afara competitiei „Zilele Filmului Romanesc“ pentru lungmetraj, iar una dintre actritele din film, Anamaria Marinca, a cistigat premiul pentru o tinara speranta a cinematografului romanesc. Mai mult, un Premiu special TIFF a mers la echipa filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“. „Premiul pentru regie“ (5.000 de euro) si „Premiul pentru cea mai buna interpretare“ (2.000 de euro) au mers la filmul islandez „Copii“, respectiv la filmul italian „Fotomodelul“. Alte mentiuni speciale au fost acordate filmelor „Antena“, premiat pentru imagine, si „Albastru inchis aproape negru“, care a primit premiul publicului. CifreCea mai mare editie de pina acum a TIFF a adus in fata cinefililor prezenti la festival 160 de filme, numarindu-se astfel 55.000 de persoane prezente, atit la Cluj cit, si la Sibiu, pe linga acestea regasindu-se 500 de invitati, 120 de oameni in echipa de organizare a festivalului, peste 170 de voluntari din Romania, dar si straini si un buget de 998.000 de euro. 50 de sponsori a reusit sa stringa festivalul, printre care unul principal, compania Vodafone Romania. Au fost oferite 20 de distinctii la festivitatea de decernare a premiilor, inainte de inchiderea oficiala a editiei din 2007 a TIFF. 

Prima achizitie - Mihai Dascalescu de la Corvinul Hunedoara

Atacantul Mihai Dascalescu (foto–în alb), jucator liber de contract, a semnat un contract valabil pe doi ani cu FC Unirea Alba Iulia. Fostul jucator al Corvinului a mai jucat la Astra Ploiesti, Rapid Bucuresti, Petrolul Ploiesti si FC Brasov si a înscris 13 goluri pentru echipa de linga furnale, în editia trecuta (între care unul pe “Cetate”, 2-1 pentru Unirea). Acesta s-a aratat bucuros de alegerea facuta si îsi doreste sa promoveze în maxim doi ani cu formatia din „Cetatea Unirii” si se va prezenta la reunirea lotului pe 2 iulie. Un alt jucator dorit la Alba Iulia este brazilianul Simao de la FC Baia Mare (jucator ofertat si de formatiile CFR Cluj, FC Vaslui si Sportul Studentesc - cluburi decise sa achite 25.000 euro). Simao a lasat o impresie excelenta în partida directa de pe “Cetate” (uniristii au învins 3-0), dupa joc fiind contactat de sefii ardelenilor.Albaiulienii vor renunta la serviciile portarului Irimia, Nistrian, L. Opriceana, E. Bucur, Gae, Pecarov si probabil Voiculet, decizia finala va fi luata în cursul acestei saptamini.

FC Unirea Alba Iulia a fost pe podium

FC Unirea Alba Iulia – FC Braila 1-3 (0-0) În ultima partida din cadrul turneului semifinal de la Bucuresti, uniristii  au pierdut cu 3-1 în fata echipei FC Braila. Meciul a început la ora 10.00 si s-a jucat pe stadionul Dinamo.  Fara antrenorul Nelutu Popa pe banca, acesta fiind suspendat la partida cu Pandurii, albaiulienii au dominat prima repriza si au ratat doua ocazii clare de gol. Uniristii deschid scorul prin golul marcat de G. Grozav (min. 50), iar dupa numai sapte minute au fost egalati. În minutul 67, FC Braila preia conducerea dupa o greseala mare în defensiva albaiuliana, iar în min. 83 se distanteaza pe tabela 3-1. In cea de-a doua repriza si-au facut aparitia, si au urmarit meciul antrenorul Mircea Rednic si Claudiu Niculescu.În celalalt meci, disputat la aceasi ora, Dinamo a învins Pandurii Tg. Jiu cu 2-0.

Subiectul zilei

“Sint impotriva Kronospanului. Si asa e destula poluare in Sebes. Se strica toate prin gradini si pomii si vita de vie... “Areion Simion – Sebes“Sint total impotriva Kronospanului. Aici e poluare. Starea sanatatii e tot mai rea. Eu am avut o operatie la plamini. Acum fac citostatice, si numai din cauza lor”. Arsu Anesia – Sebes“De multe ori seara simt un miros greu, niste noxe de la Kronospan. Bine fac ca nu ii lasa. Sintem de acord sa nu le dea avizul”. F. G. – Sebes“E pacat de orasul asta ca devine asa poluat. Noi sintem atit de multumiti de felul in care a evoluat orasul si, acum, sa-l polueze tot. Cei mai afectati sint cei din Kogalniceanu”. V.P. – Sebes“Nu cred ca cineva accepta o noua fabrica si sper sa se faca ceva in acest sens. E adevarat ca e o fabrica mare, care a adus un aport financiar major orasului. Sint multi oameni care lucreaza acolo. Totusi, de ce in alte tari UE nu se permite construirea unei asemenea fabrici?”Pintea Alexandra – SebesSintem poluati toti, mai ales aici, in Kogalniceanu si numai din cauza lor. Atita lume bolnava ca in ultima vreme in Sebes n-am mai vazut. Nu sintem de acord cu ce vor sa faca ei acum cu formaldehida”.Laszlo Daniel – Sebes“A aparut foarte mult cancer de la uzinele astea”.Sublea Aurelia – Sebes“Poluarea din Sebes este de la Kronospan. Au gresit oamenii cind au acceptat dezvoltarea unei asemenea fabrici asa aproape de oras. Acum se va musamaliza tot pentru ca sint interese mult prea mari si nu se mai tine cont de oamenii bolnavi”.I.O. – Sebes“Cred si sustin ca Kronospan e singura firma care respecta muncitorul si ii ofera un loc de munca onorabil. Kronospan a facut multe lucruri bune pentru orasul nostru. Nu sint de acord ca si Kronospan sa nu mai functioneze”. P.B. –Sebes“De cind cu Kronospan sint multe toxine, aer imbicsit, mai ales seara. Simt ca ma pisca in git. Desi ramin multi oameni fara servici eu cred ca nu trebuie sa primeasca autorizatie, ba chiar sa se inchida”.Bitea Iuliana – Sebes

Locatarii unui bloc din Alba Iulia au ramas “pe uscat”

Este vorba despre blocul K2 de pe B-dul Republicii, ai carui locatari, in proportie de circa 90% sint la zi cu plata facturilor aferente serviciilor prestate de societatea amintita. Mai mult decit atit, acestora le-a fost intrerupta furnizarea apei, marti dimineata, pentru o datorie la nivel de bloc, mai mica poate, decit costurile pe care le implica bransarea si debransarea la retea. “Cine consuma trebuie sa plateasca...”Directorul societatii de furnizare a apei potabile, Mircea Metes, a declarat ca intreruperea apei este perfect justificata in conditiile in care firma pe care o conduce un are obligatii contractuale directe cu locatarii avind un contract ferm incheiat cu asociatia de proprietari. “Noi avem un contract cu asociatia, iar in cazul in care la scadenta de plata, suma pentru serviciile prestate nu este achitata, trimitem o somatie administratorului acesteia, iar in termen de cinci zile intrerupem furnizarea. Apa este un produs ca oricare altul, iar cel ce o consuma trebuie sa plateasca pina la data scadenta”, a declarat Mircea Metes. Directorul Metes a mai adaugat ca un are cunostinta despre acest caz particular si s-a exprimat legat de procedurile dupa care se opereaza in cadrul firmei. Asadar a “pasat” cazul sefului de productie, Macavei Magda, care se ocupa personal de astfel de aspecte. Termeni contractuali …si solutii alternativeContactat, telefonic, Magda Macavei a aratat ca in cazul blocului cu pricina, furnizarea apei potabile a fost sistata ieri dimineata din cauza neachitarii de catre asociatia de proprietari a facturii aferente lunii martie a anului in curs, care se ridica la suma de …380 de lei, respectiv, 3,8 milioane de lei vechi“. Factura respectiva a avut scadenta la data de 31 mai, iar dupa somatia de cinci zile acordata administratorului asociatiei de proprietari am procedat la sistarea furnizarii apei. Noi nu avem contracte individuale cu locatarii, si nu putem sa-i debransam doar pe cei ce nu platesc la timp, decit daca administratorul asociatiei ne asigura accesul in apartamentele acestora. Ar mai fi o solutie, care implica insa cheltuieli din partea locatarilor. Este vorba de montarea unor conducte de apa pe casa scarilor, cu apometre montate la fiecare apartament, astfel incit debransarea individuala in caz de neplata sa se poata  face fara a intra in locuinta omului ”, a declarat seful de productie al societatii amintite. Solutie de compromis…Acesta a fost doar preambulul. Reprezentantul societatii de prestari servicii a mai adaugat apoi ca, intre doua interpelari sosite din partea noastra, s-a intilnit cu administratorul asociatiei de proprietari, o oarecare «doamna Ioana», iar in urma discutiilor avute cu ea au ajuns la o «solutie de compromis», care a dus imediat la reluarea furnizarii apei in blocul cu pricina. Potrivit spuselor sefului de productie a SC Apa CTTA Filiala Alba Iulia, administratorul a solicitat reluarea furnizarii cu promisiunea ca pina vineri 15 iunie, va achita factura a carei neplata i-a lasat pe uscat pe locatari. Magda Macavei a mentionat vis-à-vis de aspectul mai sus prezentat : «Daca pina vineri nu va fi achitata factura asa cum a promis doamna administrator, vom proceda din nou la sistarea furnizarii apei».

Protest impotriva minciunii si indiferentei

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a solicitat primului ministru al Romaniei, printr-o scrisoare deschisa, promovarea in regim de urgenta a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, in varianta negociata cu sindicatele reprezentative. Valer Suciu, presedintele FNSA, a precizat ca scrisoarea a fost trimisa in data de 29 martie 2007, iar in raspunsul primit de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative se sustine ca proiectul de act normativ la care au facut referire sindicalistii a fost trimis spre analiza la Consiliul Economic si Social (CES).„Am solicitat CES sa ne precizeze faza de lucru in care se afla acest proiect, iar in raspunsul pe care l-am primit se precizeaza ca proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici nu a fost depus la aceasta institutie pentru avizare“, a declarat Valer Suciu. Acesta sustine ca in aceste conditii Ministerul Internelor si Reformei Administrative „ii  minte prin reprezentantii sai“ pe cei 120.000 de functionari publici din Romania.FNSA protesteaza, in mod public, fata de aceasta stare de fapt si solicita primului ministru sa ia masuri urgente pentru reglementarea situatiei prin promovarea proiectelor de lege privind salarizarea unitara a functionarilor publici.In caz contrar, FNSA va organiza, incepind cu luna septembrie a acestui an, ample actiuni de protest in intreaga tara si la Bruxelles.

Lege in jungla publicitara

Proiectul regulamentului stabileste modul de organizare, autorizare si desfasurare a activitatii de publicitate pe raza municipiului Cluj-Napoca. Prevederile acestuia se aplica posesorilor de firme, operatorilor de publicitate, precum si executantilor de sisteme de publicitate si fac parte dintr-o adevarata campanie a municipalitatii pentru combaterea kitschului in Cluj-Napoca.Textul interzice, astfel, amplasarea afiselor si sistemelor publicitare pe imobilele declarate monumente istorice sau de arhitectura, in zonele de protectie a monumentelor istorice sau de arhitectura, in zonele cu regim special de paza sau supraveghere, in locurile declarate rezervatii naturale, in parcurile sau pe arborii din municipiu, in intersectii, sub poduri sau in curbe cu vizibilitate redusa si în zone cu semnalizare rutiera.Regulamentul interzice amplasarea bannerelor publicitare pe raza municipiului Cluj-Napoca. Bannerele care detin autorizatie pina in ziua adoptarii proiectului vor ramine pina la data expirarii autorizatiei, dar nu mai tirziu de ultima zi a lunii septembrie a anului curent. In acelasi timp, in oras vor fi permise doar bannerele care promoveaza evenimente culturale, acestea putind fi amplasate doar pentru un interval de timp de maximum 2 saptamini. Amplasarea panourilor publicitare conform proiectului va fi interzisa la o distanta sub 30 de metri de intersectii, restrictionind inclusiv reclamele in statiile RATUC. Nu va fi permisa nici amplasarea a peste trei panouri succesive cu acelasi continut. Amenzile pentru incalcarea prevederilor regulamentului se incadreaza intre 300 si 5.000 de lei. Primaria va stabili pina la data de 31 august noile amplasamente destinate panourilor publicitare, data dupa care acestea vor fi scoase la licitatie.Regulamentul va fi supus aprobarii consilierilor in viitoarea sedinta a deliberativului local.

Sefi noi la Parchet si Judecatorie

Procurorul Nicolae Moldovan (foto) va fi inlocuit de magistratul Daniel CiumarneanConsiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat ieri pe site rezultatele examinarilor mai multor magistrati din tara care au concurat pentru ocuparea a diferite posturi de conducere. Din Cluj, trei magistrati au fost examinati de CSM, unul pentru ocuparea functiei de presedinte al Judecatoriei Cluj-Napoca, iar ceilalti doi pentru sefia Parchetului Judetean.Judecatorul Gabriel Nasui a promovat pentru postul de presedinte al Judecatoriei Cluj. Acesta nu a avut nici un concurent, iar notele lui au fost foarte bune. Astfel, la examenul de Management si Comunicare, magistratul a obtinut un punctaj de 9,40, iar la proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere 9,07. Nasui este judecator la Tribunalul Comercial Cluj si a mai sustinut in acest an concursul pentru functia de presedinte, insa nu l-a promovat. Postul este vacant de aproape un an, de cind magistrata Rodica Filip a promovat la Curtea de Apel.Pentru functia de sef al Parchetului Tribunalului Cluj au concurat doi procurori, Daniel Ciumarnean (n.r., prim-procuror al Parchetului Judecatoriei) si Stefan Hosu. Rezultatele l-au aratat net invingator pe Ciumarnean, cu o medie de peste 8, in vreme ce procurorul Hosu a obtinut un punctaj mic, putin peste nota 5. Parchetul Judetean a ramas fara prim-procuror dupa demisia lui Nicolae Moldovan de la sfirsitul anului trecut, survenit in urma unui scandal, acesta fiind depistat de politisti ca si-a condus masina sub influenta bauturilor alcoolice. Curtea de Apel ramine fara sefPentru postul de prim-procuror al Curtii de Apel Cluj nu s-a inscris nimeni, iar acesta va ramine vacant din 8 august. Postul este ocupat de procurorul Ilie Narita, acesta fiind detasat in functie de CSM acum 3 ani, din Alba. „Postul ramine vacant, iar CSM va hotari ce se va intimpla mai departe“, a precizat Narita pentru monitorul. 

Pe scurt

Fara OUG-uri in vacantaGuvernul nu va putea emite ordonante (OUG) in vacanta parlamentara – este o decizie luata in premiera pentru Romania de catre Senat. Plenul a decis, ieri, cu 47 de voturi „pentru“, 17 „impotriva“ si patru abtineri ca Executivul sa nu poata emite ordonante in perioada 1 iulie – 31 august, adica pe durata vacantei parlamentare. Actul normativ votat ieri in Senat va fi trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Insa numai PNL si UDMR, care fac parte din Guvern, sustin votul contrar. Partidele de opozitie, adica toate celelalte, au anuntat, deja, ca nu vor vota legea in sensul aprobarii emiterii de ordonante. Liderul PSD, Mircea Geoana, a avertizat ca Guvernul are „suficiente legi pe care ar trebui sa le implineasca, fara a mai fi nevoie si de un cec in alb pe perioada vacantei“. Peste vara, Guvernul planuia sa modifice mai multe acte normative care se aplica in special in sectoare financiare.    C. J.Mars anti-IliescuAsociatia „21 Decembrie 1989“ si Grupul de Actiune „Noii Golani“ au organizat, ieri, o serie de evenimente pentru a comemora victimile mineriadei din 13-15 iunie 1990. Punctul culminant al evenimentului a fost un mars care a pornit din Piata Universitatii, a trecut prin Piata Romana si a ajuns la casa lui Ion Iliescu, cel care, in opinia organizatorilor marsului, este „principalul vinovat al masacrului de acum 17 ani“. Pe afisul evenimentului, Iliescu era acuzat de „furtul revolutiei din 1989“, „chemarea minerilor in 1990“, „instigare la violenta impotriva studentilor anti-comunisti“, dar si de „manipularea opiniei publice“ prin „ascunderea adevarului despre mineriade“.    C. J.

Furtuna intr-un pahar cu apa?

Clipul in care presedintele francez Nicolas Sarkozy apare „ametit“ a facut valuri pe Internet timp de 2 zile, dar a reusit si sa invrajbeasca presa franceza cu cea belgiana. Inregistrarea cu Sarkozy a fost difuzata, initial, de o televiziune din Belgia, mai precis televiziunea publica RTBF, impreuna cu un comentariu al unui prezentator TV. Apoi a ajuns pe Internet, unde a facut deliciul internautilor, care discutau daca presedintele francez era baut sau doar ametit dupa intilnirea cu presedintele rus, Vladimir Putin. Infuriati de imaginile difuzate de belgieni, ziaristii de la publicatia franceza „Liberation“ au iesit din amorteala si au publicat un articol care il exonereaza pe Sarkozy de orice banuiala ca ar fi fost beat dupa intilnirea cu Putin. „Potrivit inregistrarii audio, Sarkozy nu pare pilit, ci mai degraba fara suflu, nepregatit, pare ca sughite (o problema de digestie?)“, scria ieri „Liberation“. Pentru ca razbunarea sa fie completa, cotidianul francez a amintit faptul ca Belgia are un politician care are probleme cu alcoolul, si anume Michel Darden: francezii au publicat chiar si un link catre clipuri postate pe site-ul YouTube, in care politicianul cu pricina apare in situatii „delicate“. Si alte ziare franceze au acordat spatiu subiectului, publicind o stire a Agentiei France Presse care spunea ca prezentatorul belgian care facuse comentariul ce insotea imaginile si-a cerut scuze. Comentariul era: „Aparent, Sarkozy nu a baut la intilnirea cu Putin decit apa“ si a apartinut prezentatorului Eric Boever. Televiziunea belgiana RTBF a anuntat scuzele acestuia, iar Boever a marturisit, pe un blog francez, dupa cum relateaza Hotnews.ro, ca este „dezolat de amploarea pe care a luat-o povestea“ si ca acel comentariu „se voia malitios, dar nu denigrator“. Ziarele franceze au tinut partea presedintelui, spunind chiar ca acesta este cunoscut pentru faptul ca nu obisnuieste sa bea alcool.

Furt din locuinta

Oamenii legii Sebes l-au identificat in cursul zilei de marti pe autorul unei infractiuni de furt, într-un timp foarte scurt de la sesizarea fapte. In ziua de 12 iunie 2007, ora 08,00, Adrian R, din Lancram a sesizat politia cu privire la faptul ca în seara precedenta, între orele 21,30-23,50, din locuinta sa i-a fost sustras un portmoneu în care se aflau 200 de lei si acte de identitate. În urma verificarilor efectuate, politistii au stabilit ca autorul furtului este Vasile P., de 62 ani, din aceeasi localitate. Potrivit raportului politiei, autorul a profitat de neatentia proprietarului, care se afla într-o alta camera a locuinteii de unde a sustras portmoneul, aflat intr-un sertar al mobilei. Prejudiciul a fost recuperat si restituit partii vatamate, iar cercetarile continua sub aspectul comiterii de catre Vasile P. a infractiunii de furt calificat

Controale pentru vitezomani

Serviciul Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de politie al Judetului Alba a organizat si desfasurat in cursul zilei de marti o actiune, 2007, pe D.N.1 si D.N. 7 ce a vizat prevenirea accidentelor de circulatie comise pe fondul nererspectarii regimului legal de viteza. Au fost aplicate cu acest prilej un numar de 45 de sanctiuni contraventionale, 42 de conducatori auto fiind sanctionati pentru nerespectarea regimului legal de viteza. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 4.488 lei. De asemenea, au fost retinute în vederea suspendarii 2 permise de conducere.

Condamnat in absenta

Avocatii vor face recursSirianul Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, dar nu se afla in Romania pentru a-si ispasi pedeapsaOmul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost condamnat, ieri, de judecatorii Curtii de Apel din Bucuresti, pentru acte de terorism, la 20 de ani de inchisoare si la plata a cite 2 milioane de euro daune fiecaruia dintre cei trei jurnalisti romani de a caror rapire a fost acuzat: Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci. Magistratii au mai decis ca asupra averii lui Hayssam si a sotiei sale, Adela, sa fie pus un sechestru asigurator, iar suma de 30.000 de dolari le-a fost confiscata. Avocatul lui Omar Hayssam, Ioan Cazacu, a declarat ca nu exista motivarea sentintei. „Juridic, o calific ca nelegala, intrucit in dosar nu exista probele care sa ateste vinovatia“, este de parere acesta. El a afirmat ca judecatorii „s-au grabit“ si ca vinovatia sau nevinovatia „nu se puteau stabili pe baza probelor existente la dosar. Daca Curtea irakiana il va achita pe Munaf, sa vedem cum se va justifica sentinta de astazi“, a adaugat Cazacu. El a precizat ca va face recurs.Hayssam ameninta ca merge la curtile europeneIntr-o interventie telefonica in direct la Realitatea TV, Hayssam a afirmat ca nu se va intoarce in Romania „pina nu se face dreptate“. El promisese, saptamina trecuta, dezvaluiri noi in schimbul aminarii pronuntarii sentintei in cazul sau. Insa judecatorii au decis sa finalizeze dosarul fara a mai astepta audierea sau dezvaluirile sirianului, care a fugit din Romania anul trecut si era dat in urmarire internationala. Ieri, Hayssam si-a sustinut nevinovatia prin telefon si a spus ca „adevaratii vinovati“ de rapirea celor trei ziaristi romani „se plimba liberi prin Romania“. „Nu stiu cit mai am de trait, dar voi merge si la curtile europene ca sa dovedesc ca sint nevinovat“, a spus sirianul. Acesta fusese eliberat din arest pe motiv ca era bolnav de cancer si nu mai avea decit vreo citeva luni de trait, insa, dupa un an, sirianul este inca in viata. Un alt verdict in cazul rapirii jurnalistilor romani este asteptat, la finalul acestei luni, din partea Curtii Supreme de Justitie din Bagdad, care va decide daca mentine sau nu sentinta de condamnare la moarte a lui Mohamad Munaf, cel care ii insotise pe ziaristi.Legaturi cu PSDOmar Hayssam are o avere estimata la aproximativ 100 de milioane de dolari. Romano-sirianul se afla de 24 de ani in Romania, unde s-a stabilit dupa facultate. El a intrat in vizorul procurorilor DIICOT in 2004 pentru infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale, dar si pentru multiple infractiuni economice. Numele sau a fost asociat deseori cu cel al lui Genica Boerica, acuzat de alimentarea cu fonduri a unor celule teroriste. Hayssam a fost membru PSD si a putut fi vazut deseori alaturi de fostul presedinte Ion Iliescu in turnee prin lumea intreaga. Sirianul a fost trimis in judecata in anul 2005, dupa ce autoritatile judiciare au stabilit ca fusese implicat in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. Anchetatorii au stabilit ca el si Munaf sint vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care a executat rapirea. Ieri, Ovidiu Ohanesian a declarat ca se astepta la sentinta. „A primit ce i se cuvenea. Din pacate, s-a facut doar o dreptate partiala. Adevaratii vinovati au scapat nepedepsiti“, considera ziaristul. El a recunoscut ca nu mai tine legatura cu ceilalti doi colegi. „Ei au tacut si au mers mai departe, asa cum le-a spus cineva de sus, un bun prieten“, a adaugat Ohanesian.

Politisti din Alba, la munca pe litoral

Inspectoratul de Politie al Judetului Alba va contribui si în acest sezon estival la mentinerea climatului de ordine si siguranta publica în statiunile turistice de pe litoralul Marii Negre. Potrivit conducerii acestei institutii, în perioada 14.06 -03.09.207, un numar de 22 de politisti din cadrul IPJ  Alba au fost desemnati sa participe la aceasta misiune, în doua serii, 18 în perioada 14.06 - 02.08.2007 si 4 în cea de-a doua, respectiv în intervalul 03.08 - 03.09.2007. Dintre oamenii legii din Alba detasati pe litoral, 15 sunt de la structurile de ordine publica, 2 de la cele de politie rutiera, 2 de la investigatii criminale, 1 de la investigarea fraudelor si 1 de la Serviciul politie transporturi Alba. Conform acelorasi surse, Inspectoratul de Politie al Judetului Alba a asigurat echiparea corespunzatoare cu uniforma si accesoriile din dotare pentru fiecare structura, în functie de specificul misiunilor la care urmeaza sa participe.

Scoala - de la perioada interbelica la anul 2007

 Noi am intrat in posesia unui astfel de studiu cu privire la starea invatamintului intr-o scoala, studiu ce cuprinde aproape un deceniu din perioada interbelica, perioada razboiului, cu mentiuni din primii ani ai comunismului si pina in prezent. Sint, asadar, ani in care tara si, implicit, scoala romaneasca, au trait momente ce difera radical de la o perioada la alta. Din lecturarea respectivului studiu constati ca diriguitorii actualului sistem de invatamint, care tot cauta si experimenteaza metode, modalitati si programe pentru reformarea lui, dar invatamintul se degradeaza mereu, ar avea multe de invatat daca ar arunca o privire si in urma, pentru a compara. Scoala din Teleac – subiect de studiu Studiul vizeaza o scoala mica - cea din satul Teleac, comuna Ciugud. Aceasta pastreaza documentele din anul scolar de inceput al sau, 1933-1934. Asupra documentelor existente aici s-a aplecat cu atentie si migala educatoarea Eugenia Cioanca, recent sarbatorita de comunitatea locala - autoritati, sateni, fosti si actuali elevi, la implinirea a nu mai putin de 30 de ani de activitate la gradinita din localitate. Pentru ca, asa cum ne declara recent, biografia activitatii sale profesionale se confunda cu scoala din sat, in urma cu ceva timp s-a hotarit sa adune intr-o lucrare intreaga istorie a scolii, cu tot ce a gravitat, in timp, in jurul acesteia - dascali, elevi, sateni, preocupari si indeletniciri, parcursul vietii fostilor elevi, etc. Daca unele dintre datele continute de studiul facut de Eugenia Cioanca sint de interes local, cele cu privire strict la scoala - organizare, atentia acordata elevului si mediului in care el traieste, exigente, etc. sint de interes mai larg, mergind pina la nivel de minister. Fara norma de promovare Datele continute de studiu releva ca, in perioada interbelica, scoala nu se crampona de indicatori care viciaza performanta scolara - procent de promovabilitate sau numar de medii peste 9. Acest lucru rezulta din datele culese din catalogul claselor. In anul scolar 1934-1935, din 73 elevi inscrisi in clasele I-III, au promovat clasa doar 28, 13 au fost declarati repetenti, iar 22 neclasificati. Anul urmator au fost inscrisi la scoala 26 elevi in clasa I, din care au promovat 13, in clasa a II-a 28 din care 15 promovati si 9 elevi in clasa a III-a, cu 7 promovati. Situatia din aceasta perspectiva se mentine cam in aceeasi perimetri si in anii urmatori. Situatia mai sus descrisa merita a fi pusa in antiteza cu cea relatata recent de mass-media de la Scoala din Petresti, unde directorul este acuzat ca ar fi facut presiuni ca elevii slabi sa nu se inscrie la examenul de capacitate pentru a nu afecta imaginea scolii. Cineva cu imaginatie bogata poate pune problema ca atunci nu exista interes pentru scoala din partea elevilor, dascalilor sau a ambelor parti. Ar putea contrazice o asemenea opinie situatia privind premiantii, caci si acum 70 de ani in scoala functiona sistemul de premiere a elevilor. La finele anului scolar 1934 - 1935, la clasa I, ocupantii primelor locuri avea mediile intre 8,38 si 8,86, la clasa a II-a intre 7,72 si 9,02, iar la clasa a III-a intre 5,88 si 8,19. Deci, existau si elevi buni, exista si o departajare, dar, se pare, promovati nu erau declarati decit cei care invatau. Ca materii predate in scoala primara sint mentionate: limba romana - scriere, exercitii gramaticale, cetire, exercitii de memorie si libera reproducere, exercitii de intuitie; matematici; celelalte stiinte - religia, istoria, geografia, stiinte fizico-naturale; dexteritati - caligrafia, desenul, cintul, exercitii corporale, jocuri gimnastice: lucru manual la baieti si lucru de mina la fete, purtarea si frecventa. Aceste din urma doua notari pentru elevi erau strins legate, existind la un moment dat precizarea ca elevilor care au multe absente le va fi scazuta media la purtare, iar cei care aveau mai mult de 35 de absente primeau nota 4 la purtare si erau declarati automat repetenti. De asemenea, erau declarati repetenti elevii care aveau nota de pina la 5 la cel putin 3 obiecte. Catalogul - oglinda familiei elevului Daca in prezent invatatorul sau dirigintele are sau nu date despre situatia elevilor sai si ale familiei acestora, tine mai degraba de optiunea acestora. In perioada interbelica nu era deloc asa. Catalogul anului scolar 1935-1936 al scolii din Teleac continea un capitol dedicat studiului copilului, facut cu ajutorul parintilor si medicului. Aici, erau consemnate antecedentele ereditare ale copilului, domiciliul, profesia parintilor, daca au fost judecati - pentru ce, cum a fost sanatatea lor in trecut, aspectul general, boli existente in familie, precum tuberculoza, sifilisul, alcoolismul, si ce urmari au ramas, ce insusiri sufletesti sau practice se pot observa la parinti ori la membrii familiei, la ce virsta au nascut copilul; situatia familiei - ce stare materiala au; daca parintii sint divortati sau decedati, starea camerei unde copilul locuieste, curatenia corporala si a imbracamintii copilului, daca acesta da ajutor parintilor; daca parintii se intereseaza de situatia scolara a elevului, si altele. Toate acestea constituie, si in prezent, repere care ar putea fi utile dascalului pentru munca sa diferentiata si individuala cu elevii, dar nu avem cunostinte sa fie macar in atentia scolii, nicidecum sa fie cumulate pentru a fi privite ca un ansamblu de factori ce contribuie la formarea personalitatii copilului. Bulversarea bolsevica Printr-o lectura a ceea ce a insemnat evolutia scolii in perioada razboiului, dar si dupa instaurarea regimului comunist, se pot observa, fara dificultate, factorii de influenta asupra sistemului educativ. Bunaoara, gasim consemnat faptul ca, in anul 1949, orarul general al scolii prevedea ca zilnic, intre orele 7,50 si 8,  “se prelucreaza articolul din ziarul Scinteia”. De asemenea, intre orele 18 si 20, se tin cursuri de alfabetizare. Erau deja alte vremuri, cind copiilor de scoala primara li se citea ziarul, li se vorbea despre “Viata copiilor, tineretului sovietic. Comsomolul in scoala”. Am prezentat doar citeva dintre argumentele afirmatiilor de la inceput si credem ca nu gresim. In perioada interbelica, scoala, ca si alte domenii ale vietii romanilor, avea valente ce pot constitui repere pentru organizarea lor in prezent. Desigur, este nevoie de inovatie, dar, Doamne fereste!, nu asa cum se intimpla dupa 1945.

Regrupari si consecinte

Mi se par curioase peregrinarile ambasadorilor occidentali la sediul PSD. Mai ieri, domnul Taubman, ambasadorul SUA, a stat de vorba cu presedintele PSD, Mircea Geoana. L-a urmat ambasadorul Marii Britanii. Ne putem imagina ca trimisii occidentali au vizitat PSD pentru ca e partidul cu cea mai mare reprezentare in Parlament. Altfel, ce sa le fi spus domnii cu pricina pesedeilor? Sa le fi spus ca e bine sa sprijine guvernul sau ca e bine sa se alature PD si presedintelui pentru a da guvernul jos?Daca vreme indelungata politica romaneasca s-a impartit in „rai“ si „buni“, in „noi“ si „ei“, acum lucrurile sint mult mai complicate...Sa zicem ca liberalii reusesc, impreuna cu taranistii si cu Actiunea Populara a presedintelui Constantinescu, sa redefineasca politic Conventia Democrata. E limpede ca o astfel de structura nu ar mai avea tot sprijinul acelora care au votat, cu tenacitate, dupa 1990, cu fortele democratice.Multi intelectuali valorosi, dintre cei cu vizibilitate foarte buna, sint acum alaturi cit de poate de deschis de presedintele Basescu.Uneori as spune ca deschiderea asta e chiar excesiva, mai ales pentru o tara care a cunoscut, nu demult, un aberant cult al personalitatii si unde ar trebui pastrata, din responsabilitate, mai multa decenta.Pentru liberali, insa, redefinirea intr-un cimp care sa-i lege, cumva, de trecutul imediat e buna. Vazut ca un partid clientelar, PNL poate da un semn electoratului ca n-a abandonat vechile pozitii democratice si anticomuniste.Depinde cum va putea dovedi reformatul CDR ca PD si PSD sint fratii din tulpina FSN, atit timp cit fara pesedisti, liberalii n-ar putea guverna...

Primim din Italia

 De circa 10 luni, acest personaj cu o serie de probleme patologice cronice mentale se afla in orasul italian RECANATI, provincia Macerata. Numele lui este ILIE (ELIAN ) MACA, nascut in urma cu circa 70 de ani in JIDVEI, crescut la BLAJ. Are 9 frati despre care spune ca sint morti. Se declara mare scriitor si poet roman aflat in exil si de asemenea refugiat politic din 1990. Oricine il poate identifica si da relatii o poate face la adresa de e-mail  romanianland@libero.it, la nr. de telefon 0039 338 3910754. Jenica Rachinoiu Cesca - Presedinta Associazione socio-culturale degli romeni immigrati nella regione Marche, Italia-Romania “ROMANIAN LAND”

Masina de karting scoasa la concurs

 Consiliul Judetean Alba organizeaza, miine, incepind cu ora 14, concursul de karting “Micul pilot” destinat elevilor cu virste cuprinse intre 10 si 17 ani. Marele Premiu al competitiei este o masina de karting in valoare de circa 7.000 lei. Potrivit reprezentantilor CJ Alba, competitia se va desfasura pe trei categorii de virsta, respectiv 10-12 ani, 13-14 ani si 15-17 ani, reunind la start patru echipe ce reprezinta Cluburile Copiilor din Aiud, Cugir, Sebes si Alba Iulia. Fiecare echipa este compusa din 6 concurenti (cite doi pentru fiecare categorie de virsta) si un instructor. In fiecare proba din competitie, vor lua startul cite 8 masini (doua masini din partea fiecarei echipe). Regulamentul concursului Concursul se va desfasura in centrul municipiului Alba Iulia, pe un traseu delimitat de Hotelul Transilvania, Casa Judeteana de Pensii si Scoala Generala nr. 1. La start, fiecare echipa va alinia cite un kart cu motor de tip Hoinar de 50 cm3, de fabricatie indigena si cite un kart de 60 sau 80 de cm3, de fabricatie italiana. Startul se va da in sistem grila, urmind ca locul in grila sa fie stabilit prin semifinale. Va fi intocmit un clasament general, in urma acumularii punctelor obtinute in clasamentele defalcate pe fiecare proba, urmind ca premiile sa se acorde pe echipe. Marele premiu al acestui concurs este o masina de karting de fabricatie italiana, cu motor de 50 cm3, in valoare de aproximativ 7.000 lei, pe care Consiliul Judetean Alba o va acorda echipei situate pe locul I in clasamentul general. Echipele de pe locurile II si III vor fi recompensate cu primi constind in cupe, diplome si medalii. Acest concurs conteaza si pentru desemnarea echipei care va reprezenta judetul Alba la Campionatul National de Karting pentru elevi, au mai precizat reprezentantii CJ Alba. Parteneri in realizarea acestui eveniment sint: Inspectoratul Scolar al judetului Alba, Inspectoratul de Politie al Judetului Alba, Automobil Clubul Roman, Palatul Copiilor Alba Iulia si Directia Judeteana pentru Sport Alba.

Scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

Produsele agricole din piata din cartierul Zorilor sint cu 30% mai scumpe decit cele din celelalte piete agro-alimentare din Cluj. Comerciantii din zona spun ca de vina este numarul mai mic de clienti fata de pietele din centru sau Marasti. Dumneavoastra gasiti justificate aceste suprapreturi? 

Tirg cu marca inregistrata si logo

 Intocmirea documentatiilor pentru inregistrarea ca marca a “Tirgului de fete” a inceput de anul trecut, insa ideea unui logo care sa identifice evenimentul este de data foarte recenta. Directorul Directiei Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, a declarat ca reprezentantii institutiei lucreaza acum la mai multe variante de logo, dar, daca nu vor reusi sa creeze o varianta care sa “vinda” evenimentul, se va apela la specialisti in domeniu. “Ne trebuie o imagine care sa fie cuprinzatoare, dar sa si atraga. Probabil, va fi o fata stilizata... Dar mai vedem. Ne vom consulta cu specialisti. Trebuie sa vedem si cum va fi receptata in Apuseni imaginea pe care noi o alegem, pentru ca si acest lucru este important”, a declarat Dan Popescu. Asfalt pina in virf Pe de alta parte, el a anuntat ca si drumul de acces catre Muntele Gaina va fi refacut, dar in doua etape, pentru ca este vorba de costuri ridicate. Intr-o prima faza, va fi reabilitat drumul judetean 762, care face legatura intre localitatea Avram Iancu si DN74. Pentru aceasta lucrare sint necesare fonduri de aproximativ 1 milion de euro. Cum banii exista, conducerea CJ Alba spera ca drumul sa fie circulabil in conditii bune pina la data organizarii tirgului, cu exeptia zonelor unde este nevoie de consolidari si interventiile sint de durata. In a doua etapa, se va reface total drumul de acces pe munte, care va avea inclusiv covor asfaltic. Dan Popescu a precizat ca studiul de fezabilitate este facut, dar estimarile arata ca este nevoie de cel putin 5 milioane de euro, motiv pentru care se va incerca accesarea de fonduri europene. Este vorba despre un drum in lungime totala de aproape 24 de kilometri, care acum este din pamint si piatra, devenind inaccesibil cu masina dupa o ploaie mai “zdravana”. “Dorim ca tirgul sa reinvie traditiile din zona Apusenilor si vom incerca sa facem din acest eveniment un exemplu de buna practica in ceea ce priveste turismul verde. Tirgul de pe Muntele Gaina va trebui sa devina un factor de polarizare pentru turismul din zona Muntilor Apuseni si de aceea, pentru noi, e foarte important sa crestem vizibilitatea acestui eveniment”, a declarat Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba. Anul acesta, “Tirgul de Fete” de pe Muntele Gaina va avea loc in intervalul 21-22 iulie 2007.

Demersuri pentru degajarea traficului

Mircia Pop, 35 de ani, inginerClujenii considera ca circulatia in oras este infernala„Cred si eu ca se impune luarea unor masuri in acest sens, numai ca trebuiau luate mai devreme, asa cum reparatiile care se fac pe unele strazi ar fi trebuit facute intr-o perioada a anului cind traficul nu este asa de intens, bunaoara in perioada in care studentii si elevii sint in vacanta. Ca uite, acuma este o adevarata nebunie, mai ales in centru.“Tudor G., 40 de ani, medic„Nu putini au fost aceia care au prevestit ca circulatia in Cluj va deveni la fel de infernala ca in Bucuresti si uite ca, incet, se adevereste. Cred ca municipalitatea ar trebui sa ia masuri urgente si in privinta strazilor, dar mai ales sa grabeasca finalizarea parkingurilor ce se construiesc. Masinile parcate aiurea sint cauza principala pentru aglomeratie.“Adrian Cojar, 29 de ani, psiholog„Mi se pare o idee buna, numai ca zvonuri despre sensuri unice se stiu de foarte multa vreme, la fel de demult ca polemicile lansate o data cu acest plan: ca cica ar dura mai mult sa te deplasezi dintr-o zona in alta si alte prostii. Pina acum nu s-a facut nimic.“Maria J., 42 de ani, functionar public„Eu m-as referi si la civilizatia in trafic. Am vazut de nenumarate ori in intersectii cum unii incearca sa profite de culoarea galbena si iau din timpii semafoarelor. De pe o strada un pic, de pe alta un pic si uite asa se nasc carambolajele. Toti ne grabim si stam rau cu rabdarea in trafic, dar ar trebui sa existe putin respect.“ R. B., 28 de ani, arhitect„Bineinteles ca se impun niste masuri pentru fluidizarea circulatiei, ca sa nu ajungem sa avem un trafic imposibil. Numai ca, pe linga semafoare si sensuri unice, ar trebui gindite si niste masuri pe plan urbanistic si de vazut putin in viitor atunci cind sint realizate noile artere pentru cartierele care incep sa se nasca.“

Scormonitorul

 Cintaaaaaa-mi, lautareeeeeee, cintaaaaaa-mi ce sti mai bineeeeeeeee... Si daca nu aveti lautari prin apropiere, apelati cu incredere la fintina arteziana proaspat inaugurata din parcul din Cetate. Aia cinetica, sau cibernetica, cum ii spuneau colegii de la un alt cotidian local. Toata lumea se astepta sa ne cinte inca de la inaugurare, asa cum se tot povestea de catre edili. N-a fost sa fie asa. Din motive tehnice. Zilele trecute, nenea primarul Hava a fost intrebat de catre presari de ce nu cinta fintina. “Aia cinta pe bani, nu pe gratis”, le-a raspuns nenea primar. Poznas din fire, a continuat gluma: “Trebuie sa arunci bani in fintina ca sa-ti cinte... Cu cit arunci mai multi, cu atit mai de calitate e muzica pe care o interpreteaza. Iar daca arunci bani « fara numar », iti cinta manele”, i-a vrajit primarul pe gazetari... Nenea primar, da’ pe aia cu “Te iubesc la disperareeeeeeeeeeee, inimoara-n piept ma doareeeeeeeeeee...“ o stie? Ca sar si eu cu banul in fintina... Imbracat. Pazea, ca vine baroneasa! E pe bune, vine baroneasa Nicholson la noi in judet. In Aiud, mai exact. Ca sa vada cu ochisorii ei cum sint tratati copii institutionalizati de pe la noi. Fiind vorba de o vizita pe la institutii subordonate Directiei pentru Protectia Copilului, colegii nostri l-au sunat pe nenea Chirila. Sorin Chirila. Seful pe judet in domeniu. Ca sa-l intrebe cum s-a pregatit pentru vizita baronesei. Habar nu avea. Ca vine. Baroneasa. El se ducea spre Bucuresti, tocmai pentru a participa la un seminar cu baroneasa. Dar nu stia ca vine in Alba. Va imaginati cu ce viteza vine el inapoi de la Bucuresti ? Ca sa o poata intimpina cum se cuvine pe tanti baroneasa... Parca vad ce lustru se da acum prin locatiile pe care le va vizita ‘mneaei, de te poti barberi cu ochii-n pardoseala. Iar copiii, hraniti, spalati, pieptanati, cu unghiile taiate, aliniati, instruiti cum sa spuna toti, in cor “Sarut-mina, tanti baroneasa”...Telefonul Scormonitorului 0728-828750 Acest text va fi considerat pamflet

Printii William si Harry vor sa duca “o viata normala”

 Printii William si Harry au povestit “tentativa lor de a duce o viata normala” si au rememorat dorinta mamei lor Diana de a face acelasi lucru, în primul lor interviu acordat unei televiziuni americane care va fi difuzat la 1 iulie, a indicat postul NBC, relateaza AFP. Printii “povestesc tentativa lor de a duce o viata normala si spun ca-si amintesc provocarea lansata de mama lor pentru a face acest lucru”, a scris NBC într-un comunicat. Ei evoca, de asemenea, “sentimentele lor în legatura cu fascinatia pe care o au oamenii fata de ei si cit de mult afecteaza aceasta toate aspectele vietii lor personale”, a adaugat postul de televiziune. Interviul, înregistrat la Londra, va fi difuzat la 1 iulie, iar un fragmentat va fi postat la 15 iunie pe site-ul emisiunii Today Show de la NBC. William si Harry vor sa organizeze la 1 iunie, ziua în care printesa Diana ar fi împlinit 46 de ani, un mare concert pe stadionul Wembley (nord-vestul Londrei) pentru a marca zece ani de la moartea printesei. Diana a murit la 31 august 1997 la Paris, într-un accident de masina, împreuna cu iubitul sau Dodi al-Fayed si soferul lor. Ea avea atunci 36 de ani. William avea 15 ani, iar Harry 12 ani.

Adela si Dan s-au impacat la inmormintarea lui Pintea

 Chiar daca este vorba despre faptul ca ne-am surprins sufletul pereche întretinindu-se cu o persoana de sex opus, cu pantalonii în vine… Telenovela si viata reala Acesta este si cazul Adelei Popescu si al lui Dan Bordeianu. Actrita i-a dat papucii iubitului ei dupa ce l-a surprins întretinind raporturi sexuale cu o figuranta, într-o pauza de filmare. Despartirea si lacrimile au fost iminente, precum si dezamagirea de pe fata fanilor celor doi. Adela si Dan au jucat împreuna în multe telenovele, însa cea reala, a povestii lor de dragoste, le întrece parca pe toate. Dupa o lunga perioada în care nu si-au mai vorbit sau vazut, cei doi s-au întilnit cu o ocazie deloc placuta, si anume la înmormintarea lui Adrian Pintea. Prima data a ajuns Adela la Teatrul Bulandra, locul unde corpul fostului mare actor fusese depus, înainte de fi transportat pe ultimul drum, la Cimitirul Bellu. Dupa nici cinci minute, si-a facut aparitia si Dan. Cei doi s-au vazut si, surprinzator, s-au apropiat si s-au pupat, politicos, pe obraz. Moment de slabiciune? În timpul slujbei, dramatismul situatiei avea sa îsi spuna cuvintul. Fire sensibila, Adela l-a luat la un moment dat de mina pe fostul ei iubit, a observat Cancan. Momentul romantic si plin de patos dintre cei doi nu a durat însa mult, barbatul tragindu-si mina în momentul în care a observat ca paparazii vor sa imortalizeze „scena”. La sfirsit, cei doi si-au soptit ceva la ureche, probabil cuvinte dulci, si au plecat în directii opuse. Sa fie oare vorba de un simplu moment de slabiciune sau cei doi chiar au realizat ca nu pot sta unul fara celalalt?!...

Pregatiri pentru Testele Nationale

In acest an, in premiera, toate variantele de subiecte pentru Testele Nationale si pentru examenul de Bacalaureat au fost publicate pe Internet, pe www.edu.ro, site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Potrivit metodologiei de examen, Comisia nationala va stabili numarul variantelor de subiect pentru probele la Testele Nationale. Dintre acestea, in ziua examenului se va extrage, prin tragere la sorti, subiectul si varianta de rezerva.Pentru fiecare disciplina de concurs, au fost elaborate 100 de variante de subiecte, acestea fiind publicate pe Internet in data de 15 ianuarie 2007.Directorii unitatilor scolare centre de examen vor trebui ca, pina in 15 iunie, sa descarce toate variantele de subiecte, la toate disciplinele de examen la care vor sustine probe candidatii arondati centrului respectiv. Variantele de subiecte trebuie descarcate pe minimum doua calculatoare si se va asigura si o rezerva care va consta intr-un portofoliu cu CD-uri inscriptionate cu variantele de subiecte necesare. Inspectoratul Scolar Judetean va trebui sa ia masuri de sprijinire a unitatilor scolare la care logistica existenta nu permite indeplinirea conditiilor cerute prin metodologia de examen.Presedintii comisiilor din centrele de testare vor trebui sa verifice cu cel putin 24 de ore inainte de proba scrisa existenta variantelor de subiecte la disciplina la care se sustine examenul. Testele Nationale vor incepe in data de 18 iunie cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Absolventii claselor a VIII-a vor sustine in data de 19 iunie proba la Limba si literatura maghiara, urmata in 20 iunie de proba la Matematica, iar in 21 iunie de cea la alegere intre Istoria romanilor si Geografia Romaniei.Tragerea la sorti a variantei de subiect pentru fiecare examen se va face in ziua probei, in sedinta publica, la ora 8.30. Numarul variantei de subiect va fi comunicat catre centrele de testare prin intermediul radioului si va fi afisat si pe www.subiecte2007.edu.ro, website-ul dedicat. Pentru situatii speciale se va extrage si o varianta de subiect de rezerva.

Camine-hotel

Camere cu doua sau cinci locuriStudentii pot sta peste vara in camine, dar vor plati intre 15 si 30 de lei pe noapteStudentii care vor sa ramina in municipiu peste vara si au de gind sa se cazeze in caminele din campusul universitar Hasdeu vor avea la dispozitie caminele III, V, XIV si XVII. Dintre acestea, doar ultimele doua vor fi deschise pe intreaga perioada a lunilor iulie si august. Ambele sint camine mixte, avind camere cu cite doua paturi. Celelalte doua camine (III si V) au camere cu cite cinci locuri si nu vor fi deschise pe intreaga perioada a verii. Caminul III va fi deschis doar in luna iulie, iar V in august. Actualele contracte de inchiriere semnate de locatarii caminelor vor fi valabile pina la sfirsitul sesiunii, dupa care studentii isi vor putea prelungi sederea la Cluj-Napoca inca 2 saptamini in cazul efectuarii stagiului de practica profesionala.Intre tarif normal si regim hotelierIn caminele deschise pe perioada verii vor fi percepute tarife identice cu cele din timpul anului universitar doar in cazul studentilor care ramin in Cluj cu ocazia examenului de licenta, al celor care efectueaza studii de vara si al celor care urmeaza a efectua stagii de cercetare pe perioada verii. Studentii trebuie sa anexeze dosarului adeverinte sau acte doveditoare ale faptului ca se incadreaza in aceste categorii. Studentii care nu vor indeplini conditiile amintite pot fi cazati in camine in regim hotelier, tarifele variind intre 15 lei pe noapte pentru camerele cu cinci paturi si 30 de lei pe noapte pentru camerele cu doua paturi. Cei care au beneficiat de cazare pe parcursul anului universitar vor trebui sa se prezinte cu cerere la administratorul caminului, in vreme ce tinerii care pe parcursul anului au stat in chirie vor trebui sa se prezinte la serviciul social. Solutie pentru candidatiIn Hasdeu vor putea fi cazati pe perioada admiterii inclusiv candidatii care se inscriu in luna iulie la facultate. „Pentru cei care nu au alta posibilitate de cazare, pentru 2-3 zile cit dureaza admiterea, e mult mai avantajos decit sa stea la hotel“, a declarat pentru monitorul purtatoarea de cuvint a Universitatii „Babes-Bolyai“, Cristina Nistor. 

Nationala, pe locul 12 in lume

Echipa nationala a Romaniei a urcat de pe locul 15 pina pe 12 in clasamentul intocmit de FIFA pe aceasta luna. Reprezentativa antrenata de Victor Piturca ocupa locul 12 in respectiva ierarhie, cu 1.068 de puncte, avind 138 de puncte mai mult decit in clasamentul precedent.  Aceasta clasare a „tricolorilor“ este cea mai buna din iulie 2001, atunci cind nationala se afla pe locul 11. In alta ordine de idei, Franta (1.585 p) a urcat pe locul secund, dupa ce a depasit nationala Braziliei (1.484 p), in timp ce primul loc este in continuare detinut de campioana mondiala Italia, cu 1.653 de puncte. Iata si pozitiile ocupate de adversarele Nationalei Romaniei din Grupa G de calificare pentru Campionatul European din 2008. Olanda se situeaza pe pozitia a noua, cu 1.220 de puncte, iar Bulgaria, alta contracandidata a „tricolorilor“, este pe locul 33, cu 829 de puncte. Belarus se afla pe 72, cu 443 de puncte, Slovenia este pe locul 89, cu 366 de puncte, Albania pe 69, cu 454 puncte, in timp ce nationala statului Luxemburg este pe locul 174, cu 41 de puncte. Clasamentul FIFA 1. Italia                 1.653p 2. Franta              1.585 3. Brazilia            1.484 4. Germania       1.467 5. Argentina        1.373 6. Portugalia       1.323 7. Spania             1.273 8. Anglia              1.240 9. Olanda            1.22010. Cehia             1.09611. Croatia           1.08012. ROMANIA       1.06813. Ucraina          1.04414. Camerun       1.01915. Grecia            1.011

Pivot pentru Poli

Din Ungaria la Cluj„Zoki“ revine in Sala Sporturilor „Horia Demian“„Zoki“ (2,04 m inaltime) a jucat la Cluj in perioada ianuarie 2005 – iunie 2006, fiind unul dintre cei mai buni jucatori ai acelui campionat. Din toamna anului 2006, a devenit jucatorul divizionarei A ungare Soproni Sördögök, echipa cu care s-a clasat pe pozitia a 11-a (din 14 echipe) in elita din tara vecina. A fost, se pare, peste valoarea formatiei, de vreme ce a fost ales atit in primul „5“ al campionatului, cit si in echipa ideala a stranierilor. Cu o medie de 11,46, el a ocupat pozitia a doua in clasamentul recuperarilor, iar media de 18,85 de puncte i-a adus locul al 9-lea in ierarhia marcatorilor.Alaturi de Krstanovic, va juca la „U“ Mobitelco un alt baschetbalist sirb, Sasa Vukas. In virsta de 31 de ani, Vukas (2,05 m) a inceput baschetul la Vojvodina Novi Sad, dar a jucat ulterior in Macedonia (la KK Fersped-Rabotnicki Skopje), Polonia (la AZS Gaz Ziemny Koszalin si Gipsar Stal Ostrow Wielkopolski) si Grecia (Alimos, din liga a treia elena). Originar din Rijeka (Croatia), pivotul are de partea sa o vasta experienta competitionala.Trei straini, deocamdataCu Krstanovic si Vukas, numarul strainilor de la „U“ Mobitelco a crescut la trei, conducerea echipei prelungindu-i deja contractul conducatorului de joc Miljan Medvedj. Dintre cei patru americani care au evoluat la un moment dat la „U“ Mobitelco, unul singur este dorit pentru sezonul 2007-2008, LeVar Seals. In asteptarea raspunsului jucatorului din Chicago, responsabilii gruparii clujene si-au asigurat serviciile lui Mihai Silvasan, Flavius Lapuste, Paul Chetreanu-Don si Mihai Popa, revenit la echipa de la Gaz Metan Medias. Sint tratative cu internationalul Tudor Dumitrescu, lotul urmind sa fie completat cu unu-doi jucatori din tara, respectiv citiva din strainatatate.Marea problema este, bineinteles, cea a banilor, sustinerea financiara venind in mare masura doar din afara Clujului. In afara Consiliului Local si a citorva parteneri locali, la bugetul echipei nu mai participa nimeni din oras, astfel ca n-ar fi exclus ca „U“ Mobitelco sa nu se poata inscrie in editia 2007-2008 a cupelor europene. Termenul limita pentru aceasta este sfirsitul lunii iunie, data pina la care bugetul ar trebui conturat, macar in mare.

Agenda zilei

FESTIVITATEjoi • ora 9 • Stadionul Municipal „Ion Moina“Pe Stadionul „Ion Moina“, se va desfasura festivitatea de deschidere a finalei Campionatului de Atletism si Cros al Ministerului Administratiei si Internelor, în prezenta autoritatilor publice locale si a doamnei chestor Elisabeta Lipa, director adjunct în cadrul Directiei Generale Informare si Relatii Publice.PROIECTjoi • ora 19 • Centrul BINARLa centrul Binar pentru cultura digitala (strada Universitatii 2), vor avea loc azi, de la ora 19, o serie de proiectii si discutii despre animatie, ca o avanpremiera a festivalului de animatie aniMOTION. Evenimentul este organizat de Altart.LANSARE PROGRAMjoi • ora 10.30 • Hotel TopazConsortiul format din Intrarom, TotalSoft si Ascenta – companie a grupului Softwin va lansa „Administratia Online“, program care acorda expertiza tehnica, asistenta logistica si informatii necesare pentru derularea unor proiecte de informatizare integrata a administratiei locale eligibile pentru finantare din fonduri structurale. Programul va fi lansat în cadrul conferintei de presa organizate la Hotel Topaz (sala „Chesterfield“), ora 10.30.SEMINARjoi • ora 13 • Scoala Internationala ClujElevii Scolii Internationale Cluj (strada Dostoievski 34-36) va invita la un eveniment intitulat „Romania – Traditii si Obiceiuri“. Veti asista la prezentarea unor proiecte cu teme deosebite, cele mai bune urmind sa fie premiate, la prezentarea costumelor populare îmbracate de copii si la piese de teatru românesti puse în scena de elevi ai claselor I-VI.  LANSARE CARTEjoi • ora 18 • Sala „Ambient“In cadrul campaniei „Noi citim – Lifting pentru suflet“, initiata de Oriflame Cosmetics Romania, la Polul Cultural Clujean, Sala „Ambient“ (Eroilor 16), cu incepere de la ora 18, este programata lansarea cartii „Cinci disfunctii ale muncii în echipa“, de Patrick Lencioni.

Scaldat periculos

O fetita de 13 ani, din Avrig, a ajuns in stare de soc la Spitalul Judetean Sibiu, in aceasta dupa-amiaza, dupa ce a fost la un pas de inec. Acum citeva ore, se juca impreuna cu alt copil la barajul riului Olt, in apropiere de Sacadate. Cei doi au intrat in apa si au fost trasi de curenti intr-o zona mai adinca. Un echipaj SMURD  a intervenit imediat. Medicii nu mai au motive de ingrijorare. 

Tirg cu marca inregistrata

"Tirgul de fete de pe Muntele Gaina" va avea propriul logo si va fi inregistrat ca marca la OSIM. Anuntul a fost facut, astazi, de resprezentantii Consiliului Judetean Alba. In acest an, manifestarea va avea loc in 21-22 iulie. 

Primul pitic din istoria Sibiului, reinhumat la Biserica Azilului

Trei schelete datind din secolul al XVI-lea au fost reinhumate la Biserica Azilului, astazi, la orele prinzului. Unul dintre ele apartine unui barbat despre care specialistii au stabilit ca a murit la virsta de aproximativ 35 de ani, cind masura doar un metru inaltime. Cititi amanunte in editia de miine a Monitorului de Sibiu.

Olandezii rataciti pe munte au fost gasiti de salvamontistii sibieni

Cei doi turisti olandezi rataciti in muntii Fagaras au fost gasiti azi-noapte, dupa aproape 30 de ore de cautari. Salvamontistii sibieni spun ca starea celor doi este buna, insa ca erau foarte infometati, fiindca nu mincasera de patru zile. Cititi amanunte in editia de miine a Monitorului de Sibiu.