monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Broasca vorbitoare

Un banc auzit deunazi la Haga. Sobru, cum numai vest-europenii stiu sa faca. Doi jucatori de golf se apuca de un meci. Pe cind sint la gaura a treia, o broasca iese dintr-un tufis si spune celui mai chipes dintre cei doi: „Daca ma iei in brate, ma voi transforma intr-o printesa rapitor de frumoasa si te voi face fericit“. Barbatul o ignora pur si simplu. Da in minge, isi ia crosa si merge mai departe. La gaura a sasea, broasca ii apare din nou in cale: „Tinere, ai auzit bine! Daca ma iei in brate, ma voi transforma intr-o printesa frumoasa si te voi face fericit“. Jucatorul nu zice, iarasi, nimic. Se ia si merge mai incolo, alaturi de amicul si partenerul sau de golf. Alte citeva incercari, dupa care, la ultima gaura, broasca, destul de iritata de lipsa de succes a avansurilor facute chipesului jucator de golf, isi ia inca o data inima in dinti: „Tinere, nu e nici o gluma. Chiar sint o printesa frumoasa si chiar te voi face fericit. Nu trebuie decit sa ma iei in brate si voi fi a ta!“. Obosit, la rindu-i, de atitea insistente, jucatorul de golf, ii raspunde sec: „Sint satul de femei frumoase care ma fac fericit. De-atita fericire tocmai am divortat. Prefer o broasca vorbitoare!“.„O printesa frumoasa e o printesa frumoasa, dar, la urma urmei, si o broasca vorbitoare e un miracol“, e concluzia matura a unui inalt oficial olandez din Parlamentul European. Nu, broasca vorbitoare nu e Traian Basescu, si nici vreunul dintre cei 322. Este vorba despre Europa, cel mai nebunesc concept de coeziune in jurul unei idei. Un concept crescut, nebuneste, dupa cele mai singeroase razboaie cunoscute vreodata de un continent. Un concept care a facut posibila gruparea in jurul aceleiasi mese a unor popoare cu trecut conflictual si disparitia unor ziduri si granite ce pareau de netrecut. Confruntata cu un puternic curent pesimist si autoimpiedicata adesea in propriile-i ambitii, ineficienta in destule privinte si exaltata cind nu e cazul, Europa pe care am sarbatorit-o ieri ramine un miracol.

Capitrust pregateste investitii la Sibiu

Holdingul german Capitrust si-a exprimat, ieri, in cadrul unei intrevederi cu prefectul Ion Ariton, interesul de a investi in judetul Sibiu prin dezvoltarea unor afaceri, urmind ca mina de lucru sa fie asigurata de populatia rurala.Probleme cu comunicatiileSingurele probleme cu care compania s-ar putea confrunta sint legate de infrastructura de comunicatii din localitatile din jurul Sibiului, a precizat seful delegatiei, Wolfgang Polnikow, manager al firmei Martnes, cea care reprezinta holdingul Capitrust. „Ne facem griji doar cu infrastructura de comunicatii, despre care stim ca, in afara municipiului Sibiu, se reduce la retelele telefonice. De asemenea, sintem preocupati de relatiile cu furnizorii de energie electrica, in general, de modul in care sunt asigurate utilitatile necesare viitoarelor puncte de lucru", a declarat Polnikow.Sprijinul prefectuluiPrefectul Ion Ariton i-a asigurat insa pe reprezentantii grupului german ca, in curind va fi rezolvata problema pe care acestia au ridicat-o. „Va asigur de sprijinul nostru si va informez ca am creat, in premiera nationala, la nivelul prefecturii, un colectiv de specialisti, care pot oferi consultanta comunitatilor sibiene in vederea accesarii unor finantari externe, inclusiv a fondurilor structurale din partea UE. Cu ajutorul specialistilor nostri, trei localitati - Saliste, Laslea si Valea Viilor - vor beneficia de sprijin financiar pentru dezvoltarea retelelor IT proprii", a spus prefectul Ariton.Un prim contactPolnikow a declarat ca aceasta prima vizita a avut doar un rol informativ si de a stabili contacte cu administratia locala. Dupa ce vor fi evaluate rezultatele vizitei de documentare, se estimeaza ca primele activitati investitionale, in judetul Sibiu, ale holdingului Capitrust vor demara peste un an, potrivit lui Polnikow.Holdingul Capitrust este format din 40 de firme specializate in diferite domenii, in industrie, comert, servicii, constructii si publicitate.

Se stiu presedintii birourilor electorale

Ieri au fost alesi, prin tragere la sorti, cei 589 de presedinti ai birourilor electorale din judetul Cluj. Selectia aleatorie a avut loc la Tribunalul Cluj, iar tragerea a fost facuta de presedinta Tribunalului Cluj, judecatoarea Sorina Siserman. Propunerile pentru selectie au fost facute de fiecare primar in parte, iar apoi au fost trimise la prefectul Judetului Cluj, Alin Tise. Presedintii au fost alesi din rindul persoanelor cu studii juridice, iar daca nu a existat aceasta posibilitate, dintre persoanele cu studii superioare, pe criterii apolitice. Miine, prefectul Clujului, Alin Tise, impreuna cu presedintele Biroului Electoral Cluj, magistratul Radu Dusa, vor aduce de la Bucuresti materialele pentru referendumul din 19 mai – stampile, buletine de vot, afise. 

Leul se dezlantuie

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu 86 lei vechi fata de euro (0,26%) de la 3,3060 lei/euro, cit era marti, la 3,2974 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 30 octombrie 2002, cind banca centrala a afisat un curs de 32.909 lei vechi (echivalentul a 3,2909 lei noi) pentru un euro. „Leul era cotat in deschiderea sedintei de schimburi valutare la 3,3030 lei/euro si, imediat dupa aceea, presiunile pe vinzarea de valuta s-au intensificat, iar euro a scazut sub 3,3000 lei/euro, pentru ca nivelul mare al dobanzilor si emisiunea de titluri de stat a Ministerului Economisiei si Finantelor a crescut interesul pentru moneda nationala", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila. La jumatatea zilei leul s-a apreciat pina la 3,2900 lei/euro, spre deosebire de celelalte monede din regiune care avut o tendinta usoara de depreciere fata de euro.Dolarul pierde 2 lei Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, ieri, un curs oficial de 2,4349 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 2 lei vechi a monedei nationale fata de nivelul din ziua precedenta al dolarului, cind cursul era de 2,4351 lei/dolar. Pe pietele financiare internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3531 si 1,3554 dolari/euro, iar la 13,45, ora Romaniei, cotatia era de 1,3534 dolari/euro.DobinziBanca centrala a afisat in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobinzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 13,38% pe an fata de 11,63% pe an cit era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobinda a crescut la 19,25% pe an de la 16,13% pe an, cit era marti. Volatilitatea ridicata a persistat si ieri pe piata monetara romaneasca pentru ca bancile au avut in continuare nevoie de lei pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, a mai spus Hancila. De aceea, dobinzile la depozitele overnight in lei au crescut la 18-27% de la 14-20%, cit erau in cursul diminetii.

100 pentru un camin

O cheie si o BiblieFamilia Santamarean au casa lor dupa 12 ani de stat in chirieSint patru sau, mai bine zis, doi adulti si doi pui de om, cascind ochi albastri de copil in poalele fiecarui parinte. Stinjeniti, cu fetele botite de emotie, incet-incet, incep sa-si faca curaj, sa priceapa ce li se intimpla. Poarta in spate ani de drumuri dintr-o casa ponosita in alta igrasiata, camere de 3 pe 4, cu lucruri inghesuite in cutii de carton si amintiri aruncate pe fundul valizelor mereu nedesfacute. Acum, sotii Santamarean stau inconjurati de peste 100 de oameni, iar un domn in costum apretat le da o cheie si o Biblie. Sint cele mai de pret obiecte pe care le-au primit, poate, vreodata. Cristi Santamarean se poate simti, pe buna dreptate, capul familiei. A reusit sa le ofere celor doi copilasi si sotiei Simona o casa. Un camin adevarat, cu doua etaje si trei camere, construit intr-o saptamina cu ajutorul celor 105 voluntari, angajati ai Terapia Ranbaxy.Zugrav in propria casaCapul familiei Santamarean este zugrav de meserie si a lucrat la multe case in viata lui. Acum, abia asteapta sa astearna stratul proaspat de var pe peretii propriei case. Cele doua gazde isi invita musafirii in caminul lor. Au adus prajituri facute in bucataria parintilor, unde locuiesc de un an de zile intr-o camera de 3 pe 4 metri. La santier au lucrat peste 1.000 de ore, din cele 1.500 cit trebuie sa faca voluntariat. Si mai trebuie sa plateasca 17.000 de dolari in 20 de ani. Nu se preocupa de asta acum, ci de primul obiect pe care-l vor lua in casa – un pat pentru copilasii lor, Cristian si Diana.De Ziua Europei, Terapia a ales sa se odihneasca dupa zilele de munca pe santier si sa se bucure de reusita la care au contribuit cu totii. „Acum 47 de ani, a inceput o constructie, o data cu declaratia lui Schumann. Azi am inceput si noi o casa, in noul camin din care facem parte, Uniunea Europeana“, spune CEO Terapia Ranbaxy, Dragos Damian. Si pentru ca totul sa fie pecetluit, o placa aurie troneaza, incepind de ieri, la intrarea in imobil, pe care scrie, sugestiv: „Casa Terapia Ranbaxy – O casa pentru Europa“.Responsabilitate socialaPentru prima data pe santierul „Habitat pentru Umanitate“ din Cluj romanii au demonstrat ca pot fi si ei voluntari in slujba semenilor lor mai nevoiasi. Angajatii Terapia Ranbaxy si-au lasat costumele de birou acasa si, timp de 6 zile, le-au inlocuit cu salopetele albastre, punind mina pe unelte pentru a contribui la indeplinirea visului unei familii nevoiase. DragoS Damian - CEO Terapia Ranbaxy:„Am invatat si invatam ce este responsabilitatea sociala si incercam sa corectam o absenta justificabila in ultimii 2 ani. Din pacate, in toata aceasta perioada am trecut prin foarte multe procese de schimbare de actionariat. De acum incolo, ne vom implica din ce in ce mai mult in astfel de proiecte.“

Noi norme de creditare

Noile norme de creditare Alpha Bank Romania prevad doua modificari foarte importante pentru clienti. In primul rind, reducerea avansului minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare/ipotecare Alpha Housing precum si cresterea gradului de indatorare. „Alpha Bank Romania a initiat si sustinut in timp o directie inovatoare in ceea ce priveste politica sa de creditare, bazindu-se inca de la inceput pe implementarea sistemelor de punctaj (score card) pentru creditarea persoanelor fizice. Ne face placere sa anuntam 2 dintre masurile importante prevazute de noile norme propuse de banca si validate de BNR: reducerea avansului standard de la 25 la suta la 15 la suta, pentru creditele Alpha Housing, si cresterea de pina la 65 la suta a gradului maxim de indatorare acceptat de banca pentru oricare dintre creditele oferite", precizeaza Sergiu Bogdan Oprescu, presedintele Executiv al Alpha Bank Romania.  Fara avansBanca nu va mai solicita avans de 25% pentru creditele imobiliare/ipotecare Alpha Housing. Noile norme de creditare prevad un avans standard de 15%, cu posibilitatea de a fi redus si mai mult, in functie de valoarea tranzactiei si a garantiilor imobiliare. O a doua ajustare importanta pentru clienti se refera la gradul maxim de indatorare care, in functie de clasa de risc si de venitul lunar al solicitantului sau familiei acestuia, creste pina la 65%, indiferent de tipul creditului solicitat - nevoi personale - Alpha 4All si Alpha Open, credite de consum de tip Alpha Auto si Alpha Journey, sau imobiliare / ipotecare Alpha Housing. Ca exemplu, un client doreste sa imprumute o anumita suma de bani printr-un credit de nevoi personale, Alpha Open. „Tinind cont de gradul maxim de indatorare - acum de 65% pentru venituri de peste 1.500 euro (echivalent lei) si 55% pentru toti ceilalti solicitanti, clientul al carui venit net pe familie este de 5,250 lei se va putea indatora lunar (rata lunara maxima) cu suma de 2,935 lei - aproape dublu - in comparatie cu o rata lunara maxima de 1,575 lei acceptata pina acum, cind aceasta nu putea depasi un maxim de 40% din venitul lunar net", spun reprezentantii bancii. Pentru toata familiaTinind cont de solicitarea BNR pentru determinarea gradului maxim de indatorare a clientului, Alpha Bank Romania ia in calcul un nivel al cheltuielilor de subzistenta asimilate cosului minim lunar in valoare de 735 lei pentru o familie de 3 persoane. „Aceasta masura va afecta in principal solicitantii de credite ale caror salarii se situeaza sub media pe economie. Alpha Bank Romania a lansat primul creditul ipotecar / imobiliar in Romania in anul 2001, deschizind astfel o noua piata, acoperind nevoile latente si imprimind o noua directie in ceea ce priveste oferta bancara adresata clientilor persoane fizice. Alpha Housing este unul dintre produsele de succes ale bancii, la sfirsitul lunii decembrie a anului 2006 creditele ipotecare acordate de banca inregistrind o crestere cu 95% fata de aceeasi perioada a anului trecut", arata conducerea bancii.

Basescu: atac la oligarhi

Basescu si companiaTraian Basescu a facut spectacol pe scena din fata Casei de Cultura a StudentilorPentru mai bine de o ora, Piata „Lucian Blaga“ a devenit centrul de greutate al tarii. Vizita lui Traian Basescu a adus la Cluj-Napoca simpatizanti din toate colturile tarii. In sprijinul lui Basescu s-au adunat ieri seara peste 30.000 de oameni. Presedintele suspendat a fost insotit de nume grele ale vietii politice romanesti – Adriean Videanu, fostul consilier prezidential Elena Udrea, Sulfina Barbu, Sorin Frunzaverde, primarii din Brasov, Alba Iulia, Tirgu Mures, Zalau si Oradea. Traian Basescu s-a adresat ultimul multimii, inaintea lui tinind discursuri Videanu, Frunzaverde, Boureanu, Stolojan, Blaga, Macovei si Boc.Lista lui TraianPresedintele suspendat i-a nominalizat pentru prima oara pe „oligarhii“ care „indreapta decizia politica spre interesele lor, si nu spre interesul general“. Astfel, Basescu i-a numit pe Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Dan Ioan Popescu, Dan Voiculescu, Verestoy Attila, Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu. „Dinu Patriciu este adevaratul conducator al PNL si al Guvernului. Dan Voiculescu influenteaza deciziile politice din ultimii 17 ani in favoarea lui. Dan Ioan Popescu este cel care a pus bazele sistemului ticalosit din vinzarea de energie. Verestoy are pretentia sa dea de mincare romanilor reusind sa controleze bonurile de masa, luate la schimb pe sustinere politica. Viorel Hrebenciuc este sforarul si artizanul acestei actiuni de suspendare a presedintelui alaturi de Ion Iliescu“, a afirmat Basescu. Potrivit acestuia, in spatele „oligarhilor“ exista o retea la nivel central cu ramificatii la baronii din teritoriu, oameni care controleaza deciziile la nivel judetean si central, dind legi pentru interes personal, nu general. Presedintele suspendat a cerut, in fata participantilor la mitingul de la Cluj-Napoca, demisia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. Basescu a explicat ca pe oligarhii nominalizati ii supara adevarul, altfel fiind inexplicabil motivul pentru care „marele patriot Corneliu Vadim Tudor se pupa cu marele patriot Marko Bela si-si dau mina asupra urnei de vot“, adaugind faptul ca, dupa referendum va lupta pentru introducerea votului uninominal.Parlament unicameral!Presedintele suspendat a anuntat ca dupa ce se va intoarce la Cotroceni va propune revizuirea Constitutiei, astfel incit sa se introduca Parlamentul unicameral sau, daca nu se poate, sa se reduca numarul parlamentarilor cu 30-40%. Basescu a declarat, de asemenea, ca primul si cel mai important lucru este reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal. „Daca pina la sfirsitul lunii iunie partidele nu fac legea electorala in asa fel incit votul uninominal sa fie aplicat incepind cu 2008, o data cu urmatoarele alegeri parlamentare, ne vom intilni la un nou referendum, in toamna, la solicitarea presedintelui“, a replicat acesta. Traian Basescu a mai acuzat faptul ca banii de la UE nu pleaca mai departe, catre cei carora le sint destinati, ci se impotmolesc in buzunarele oligarhilor. El a sustinut, totodata, dezvoltarea sistemului de autostrazi si a sistemelor de protectie impotriva inundatiilor si a subliniat faptul ca nu are ce sa negocieze cu „ticalosii“. Ploaia – DA, clujenii – NUVremea nu a fost de la inceput de partea celor citeva zeci de mii de oameni prezenti. In momentul in care Traian Basescu si Emil Boc au ajuns in piata a inceput o ploaie torentiala. Dupa razbunarea norilor, a plouat, insa, cu discursuri si replici taioase la adresa „oligarhilor“. Luind cuvintul imediat dupa Adrian Videanu, liderul PLD, Theodor Stolojan, a cerut populatiei sa nu-i mai lase „pe cei 322 de parlamentari sa-si bata joc de popor“. Anuntat de primarul municipiului, presedintele suspendat a urcat pe scena in uralele zecilor de mii de voci care scandau „Basescu, Basescu!“, „Hotii!“, huiduindu-i in acelasi timp pe politicienii enumerati de Traian Basescu.

Vocile sibienilor

Anton Bogdan, 34 de ani, distribuitorTraficul din Sibiu este cel putin infernal. Nu mai ai pe unde sa circuli. Peste tot se lucreaza, iar unde nu se lucreza, se merge bara la bara, la o viteza incredibila, deoarece este foarte aglomerat. Ajungi sa pierzi in trafic zeci de minute, chiar ore. Nu stiu de ce s-au apucat de lucru pe atitea drumuri dintr-o data, si desigur, nu o sa le tremine curind. Aurelia Cioca, 73 de ani, pensionaraVremea aceasta schimbatoare, cind vreme buna cind ploi, este foarte nesanatoasa pentru noi, cei mai in virsta si care suferim de diferite boli specifice. Ne mai dor oasele, articulatiile picioarele... si altele. Mai grav este pentru cei care sufera cu inima.Iulian Mohoru, 77 de ani, pensionarSi moartea e scumpa in ziua de azi. Dupa ce ca toate se scumpesc pe zi ce trece, nici sa mori nu iti mai permiti, deoarece o inmormintare costa mult mai mult decit ne permitem noi, sau familiile noastre. Asa ca noi cei in virsta, traim cu frica in oase in fiecare clipa. Eu mor, nu stiu ce se intimpla in urma mea, dar ramine familia sa suporte toate cheltuielile de inmormintare, si sa saraceasca in urma mortii mele. Si apoi mai sint si pensionarii saraci, care poate nici nu vor avea parte de o inmormintare cum se cuvine. E cu adevarat tragic.

Memorii de pe front (I)

Romania si romanii nu au dorit acel razboi, dar nu am avut de ales. A trebuit sa luptam si cu „Estul" si cu „Vestul" pentru a putea ramine noi insine, aici, pe locul nostru. Intre Hitler si Stalin, cine ar fi putut sa aleaga? Ei au decis sa raminem fara Transilvania, Bucovina (de nord), Basarabia si alte teritorii romanesti mai putin pomenite azi. America - „Gloria Mundi" - se pastra neutra. Noi ce puteam face? Impotriva cui sa pornesca maresalul Antonescu cu armata romana, pentru a ramine erou national si pentru a nu fi declarat „criminal de razboi"? Nu germanii, ungurii, rusii, englezii, americanii sau evreii sint vinovati, pentru ca niciodata nu au fost nocive popoarele, ci conducatorii lor, blestemati de mame indoliate. Acesta este tragismul lumii. Eu eram tinar, de douazeci de ani, cind am fost incorporat la 18 februarie 1939. Spectrul razboiului era aproape de noi. Instructia era temeinica si alerta. Nu ne gindeam sa devenim eroi, dar doream sa luptam eficient si cu pierderi minime. Sa scapam Tara. Pe atunci dragostea de Tara era profunda, nu era declarativa, nu era lozinca, nu ne impaunam cu asta. Ea facea parte, in mod natural, din sufletul nostru, ca dragostea de mama - pe care nu o declari la adunari publice. Pentru mine, prima zi de razboi a fost 22 iunie 1941. Faceam parte din Regimentul 7 Artilerie Grea, avind specialitatea de radiotelegrafist - la inceput cu grad de caporal si apoi sergent. La scurt timp am fost selectionat pentru a deservi Coprul 2 Vinatori de Munte. Alaturi de ei am avut onoarea sa lupt. La 9 noiembrie 1944 am fost desemnat sa instruiesc tinerii recruti. Ziua de 9 Mai 1945 m-a gasit la Sibiu si imi amintesc ca ne-am bucurat foarte mult, dar totodata intuiam o situatie neclara indusa de comportamentul uneori ciudat al conducatorilor rusi. Era sa aflam ulterior ca suferinta romanilor nu luase sfirsit. Amintirea faptelor de arme ne-a dat taria de a rezista zecilor de ani de teroare comunista, cind politica era la ei, dar Sufletul Roman era la noi. „Romanul crede in dreptatea lui si-n Dumnezeu". Am luptat si pe frontul de est si pe frontul de vest.In rasait am pornit de la Perbecauti spre Cernauti, am alungat trupele sovieticilor din Bucovina si Basarabia. Era un inamic numeros, dar rudimentar instruit si slab echipat pina la primirea ajutorului american. Ordinul de a trece Nistrul l-am primit ca un lucru firesc in conditii de razboi: atacatorul nostru nu trebuia lasat sa se refaca. Luptele erau dure. Am trecut Bugul, Niprul, pina la Stalino. Apoi Crimeea, unde am uptat la Pericop, Alupa, Yalta, fortareata Balaclava, bastionul 1 si 2, in mars spre Sevastopol. Imi amintesc ca la Upa un proiectil a cazut in apropierea mea. Schijele inrosite de explozie mi-au patruns adinc in carne. Arsura lor era cumplita, dar mi-a cauterizat si ranile. Infirmierii mi-au scos bucatile mai mari de metal, m-au bandajat si am putut lupta mai departe. Schijele mai mici le port si azi cu mine, in mina si in picior. Dupa batalie am primit prima permisie si am venit in tara pentru refacere. In postul Craciunului am primit dispensa de la Mitropolitul Ardealului si m-am casatorit cu cea care este si astazi alaturi de mine. Sint intrebat de multe ori pentru ce am primit  decoratiile „Barbatie si Credinta", „Serviciu Credincios" si „Virtutea Militara de Razboi"? Pentru ca am luptat alaturi de camarazii mei si nu i-am parasit la greu. Atunci erau lucruri firesti, omenesti. Nu credeam ca voi fi numit erou al tarii mele si nici nu stiam mare lucru despre recompensele aferente cuvenite. Dealtfel, comunistii le-au comutat in osinde, iar dupa revolutie au fost repuse in functie (mutilate) doar pentru scopuri electorale. (va urma)Nicolae Fratila

Singe de politisti

Zeci de lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Sibiu sint asteptati la Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) din Sibiu pentru a dona singe. Asta, daca indeplinesc conditiile donarii de singe si anume sa aiba minim 50 de kilograme si sa nu aiba probleme de sanatate sau sa nu fi donat singe cu mai putin de doua luni in urma. Politistii, dar si alte categorii de persoane din Sibiu sint asteptate la CTS sa doneze singe pina vineri, inclusiv. Seful IPJ Sibiu, subcomisar Lucian Muntean spune ca va merge si el sa doneze singe. „Am preluat campania de donare de singe pentru a usura munca studentilor de la Medicina. S-au lipit afise in cadrul IPJ pentru ca toti cei care doresc sa faca acest gest umanitar, sa stie unde poate face acest lucru si cind. Au fost informati ca pot dona de singe pina vineri si ca nimeni nu este obligat sa doneze, ci doar cei care vor si le permite sanatatea", spune Lucian Muntean, seful IPJ SibiuRectorul a donat Dintre oficialitatile pe care studentii Facultatea de Medicina „Victor Papilian" le-a invitat, ieri, doar rectorul Universitatii  „Lucian Blaga" din Sibiu, prof. Constantin Oprean, s-a prezentat sa doneze singe. Cu toate acestea, studentii „medicinisti" sint multumiti de numarul persoanelor care au venit sa doneze singe la Centrul de Transfuzie. „Peste 50 de persoane au donat singe. Multumim celor de la Politie care s-au implicat in aceasta campanie si s-au hotarit sa ne ajute. Speram ca, prin acest proiect, am reusit sa ajutam Centrul de Transfuzie Sanguina, in vederea depasirii deficitului rezervelor de singe si preparate din singe, atit de necesare pentru salvarea de vieti omenesti. Prin aceasta campanie incercam sensibilizarea, incurajarea, cit si luarea de initiativa a populatiei cu privire la aceasta grava problema", spune Andrei Gut, reprezentantul Societatii Studentilor Medicinisti „Hipocrates" din Sibiu.

Medicii agata in cui metodele „babesti

Cadrele de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu nu vor mai putea utiliza metode „babesti" pentru a resuscita pacientii. In acest sens, SCJ a primit aparatura performanta de la Ministerul Sanatatii, pentru ca asistenta medicala acordata sa fie la standarde europene. „Bolnavii din Sibiu vor primi asistenta medicala de urgenta la fel ca in toate celelalte tari din Uniunea Europeana. S-a primit aparatura de ultima generatie, in special instrumente de examinare directa. De exemplu, un oftalmoscop, aparat care este intilneste foarte rar in spitalele din tara si cu ajutorul caruia bolnavii nu vor mai fi transferati la sectia de Oftalmologie, daca au o leziune la ochi. Aceasta este si ideea dotarii cu aparatura la UPU, pentru ca bolnavii sa primeasca aici tot ce au nevoie si sa nu mai fie transferati dintr-o sectie in alta", spune Cosmin Costea, tehnician principal aparatura medicala din cadrul SCJ. Aparatura sofisticataDaca, pina acum, nu existau nici paturi destule pentru ca bolnavii sa nu inghete de frig, sectia de Urgente va fi dotata cu paturi medicale cu incalzire, in special pentru bolnavii care ajung cu hipotermie. Din pacate, deocamdata a ajuns doar una, asa ca, pentru o perioada, asistentele vor apela in continuare la sticlele de cauciuc umplute cu apa calda. In afara de paturi, spitalul a mai primit carucioare pentru instrumente, dar si pentru pacienti, 13 paturi speciale pentru resuscitare si terapie intensiva, sisteme de resuscitare, laringoscoape, glucometre si altele. Mangerul SCJ, Minerva Boitan spune ca aparatura este de calitate si foarte scumpa, iar spitalul nu a fost obligat sa plateasca nimic, ci doar sa semneze actele de primire.In asteptarea bioinginerilorPentru a putea folosi aparatura din dotare, medicii sint instruiti in cadrul unor sesiuni speciale. Astfel, fiecare firma care livreaza un aparat medical are obligatia sa trimita pe cineva, care sa faca instruitea personalului medical. „De obicei, este vorba despre tehnicieni, dar si medici care reperezinta firma respectiva. Este foarte important sa explice partea tehnica, pentru ca partea medicala, majoritatea medicilor o stiu. Cind au probleme sau nelamuriri, mai merg si eu sa le explic. Pe viitor, vor exista bioingineri, care vor imbina problemele tehnice cu cele medicale. Este o facultate infiintata de curind, iar peste citiva ani vor iesi de pe bancile scoli primii bioingineri", spune Cosmin CosteaAparate necesareSpitalul mai are nevoie de citeva aparate care nu au fost incluse in programul de reablitare si modernizare de la UPU. Printre acestea se numara un computer tomograf, un RMN si un angiograf. In ceea ce priveste achitionarea unui computer tomograf nou, managerul SCJ are promisiunea ca, pina la sfirsitul anului, prin intermediul Ministerului Sanatatii, sa fie achizitionat unul din generatiile noi. Costurile se ridica la circa 1,5 milioane de euro. Tipul pe care il are SCJ la ora actuala nici macar nu se mai fabrica, avind o uzura de peste 10 ani. „Anul trecut s-au cheltuit 5 miliarde cu reparatiile computerului tomograf, iar in acest an a aparut o noua defectiune, a carei remediere a costat in jur de 500 de milioane. Avem promiuni, vom vedea daca se vor concretiza", spune Minerva Boitan.CITATdr. Minerva Boitan, manager in cadrul SCJ Sibiu„Se va face un centru de imagistica privat, unde oamenii isi vor putea face investigatiile. Acolo va exista Computer-tomograf cu tehnologie multidetector, aparat de imagistica prin rezonanta magnetica, camera gamma dual head si antigiograf "

Sinucidere la 99 de ani

Un sibian in virsta de 99 de ani si-a pus capat zilele ieri dimineata si a devenit cel mai virstnic sinucigas din judet. Sinucigasul locuia intr-un apartament de pe Mihai Viteazu si a avut puterea sa isi pregateasca moartea si sa isi taie singur gitul. Fiica batrinului a alertat politia in jurul orei 5 dimineata, cind si-a gasit tatal mort in balconul locuintei. Adriana L., fata celui decedat, a declarat ca nu a banuit nimic. Ioan D. nu a lasat sa se inteleaga ca era satul de viata. Pur si simplu, si-a taiat gitul cu un cutit de bucatarie. „Din primele cercetari efectuate de echipa operativa, a rezultat faptul ca in cauza nu sint suspiciuni de omor, intrucit decedatul si-a pregatit din timp cutitul si alte obiecte pentru a se sinucide", explica subinspectorul Luciana Baltes, purtatoarea de cuvint a IPJ Sibiu. Evidentele politiei arata ca, de la inceputul acestui an, alti sase sibieni s-au aruncat de pe geam, iar doi s-au spinzurat.

Emotii la teza

Vinerea trecuta, elevii sibieni de clasa a VII-a si-au incercat fortele cu proba de matematica a tezelor nationale cu subiect unic si n-au facut mare lucru. Media de promovabilitate a fost sub 45 la suta. Iar „calvarul" elevilor nu s-a incheiat. Astazi, au trecut cea de-a doua provocare. Incepind cu ora 12, se va desfasura teza la limba materna. „In judetul Sibiu, vor sustine acest test aproximativ 250 de elevi de clasa a VII-a. Materiile la care vor sustine teza vor fi limba germana si limba maghiara. Sectii de limba maghiara exista la Medias, si in cadrul Scolii nr. 15 din Sibiu, iar sectii de limba germana exista in Sibiu, Medias, Agnita, Cisnadie si Apoldu de Sus", a precizat Roberto Dietrich, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean. Rezultate rapideDin cauza numarul elevilor care vor sustine astazi teza cu subiect unic este relativ mic, corectarea lucrarilor nu va dura prea mult, estimeaza conducerea ISJ. „Tezele vor fi duse la centrele de evaluare din Sibiu si Medias unde vor fi corectate. Nu sint foarte multe, astfel incit corectura ar trebui sa se desfasoare relativ repede. Apreciem ca in cursul zilei de miine, elevii vor afla rezultatele muncii lor", a anuntat Dietrich. Poate ca la limba materna, copiii se vor descurca mai bine decit au facut-o la matematica. Urmatoarea proba cu care se vor confrunta elevii claselor a VII-a este cea de limba si literatura romana, care se va desfasura pe data de 17 mai.

Prefectul promite calculatoare

In conditiile in care mai multe comune sibiene nu beneficiaza inca de un sistem informatic, prefectul Ion Ariton a promis ca va sprijini financiar o astfel de investitie in trei localitati. Saliste, Laslea si Valea Viilor vor primi fonduri pentru achizitia de calculatoare, conectate la internet. „Am creat, in premiera nationala, la nivelul prefecturii, un colectiv de specialisti, care pot oferi consultanta comunitatilor sibiene in vederea accesarii unor finantari externe, inclusiv a fondurilor structurale din partea UE. Cu ajutorul specialistilor nostri, cele trei localitati vor beneficia de sprijin financiar pentru dezvoltarea retelelor IT proprii", le-a spus Ariton afaceristilor germani care s-a aratat interesati sa investeasca in Sibiu. Bani, dar cu conditiiDelegatia unui important holding german a poposit, ieri, la Prefectura, intr-o scurta vizita de documentare asupra facilitatilor economice pe care le ofera Sibiul. Reprezentantul holdingului german, Wolfgang Polnikow, a recunoscut ca intentiile sale de a investi in Sibiu sint blocate, momentan, de lipsa retelelor informatice de comunicare din judet. „Sintem preocupati de relatiile cu furnizorii de energie electrica, in general, de modul in care sunt asigurate utilitatile necesare viitoarelor puncte de lucru. Ne facem griji doar cu infrastructura de comunicatii, despre care stim ca, in afara municipiului Sibiu, se reduce la retelele telefonice", a aratat omul de afaceri german.  

Lectie invatata

Neatentia si ignoranta fac din nou victime. Pentru ca a traversat fara sa se asigure, un barbat de 55 de ani a ajuns la spital. Accidentul s-a produs marti seara, pe Calea Gusteritei. In plus, pietonul nici macar nu si-a ales un loc special marcat pentru a traversa strada. S-a avintat pur si simplu pe sosea, profitind de faptul ca la ora aceea nu circulau prea multe masini, dar soferul unui autoturism care circula regulamentar nu a mai putut sa il evite. Din fericire, masina nu avea viteza mare, astfel incit barbatul nu a suferit rani grave. Politistii continua cercetarile in acest caz, ca sa stabileasca precis imprejurarile in care s-a produs evenimentul, si sa poata incadra juridic fapta.

Lovita de motostivuitor

O tinara de 22 de ani din localitatea Boita a ajuns in spital, dupa ce a fost lovita de un motostivuitor. Accidentul s-a petrecut in noaptea de marti spre miercuri, in jurul orei 4, in incinta unei societati comerciale situate pe DN1, la kilometrul 302. Soferul unui motostivuitor nu a fost atent la manevrele pe care le executa, iar cind a dat cu spatele o lovit-o pe femeia neatenta. Colegii fetei s-au speriat, insa fara motive intemeiate. Tinara a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Sibiu, dar nu a ramas internata. Cercetarile in acest caz au fost preluate de catre responsabilul cu securitatea in munca din cadrul societatii, supb supravegherea angajatilor Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu.

Program pentru medici

Noul contract-cadru stabileste clar programul medicilor dupa ce pleaca din spital. Astfel, medicul de specialitate, care are contract de munca cu norma intreaga sau integrare clinica intr-o sectie a unui spital aflat in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate, poate acorda servicii medicale ambulatorii de specialitate in cadrul unui program de activitate stabilit in afara celui din spital si care, pentru specialitatile clinice, sa nu depaseasca maximum 17,5 ore pe saptamina. Daca medicul de specialitate are contract de munca in spital cu timp partial, acesta poate acorda servicii medicale ambulatorii de specialitate in cadrul unui program de activitate stabilit in afara celui din spital si care, pentru specialitatile clinice, poate fi de 35 ore pe saptamina.

Hotul de deodorant

Un sibian de 35 de ani s-a ales cu dosar penal pentru ca a furat un deodorant dintr-un hypermarket din Sibiu. Barbatul a mers direct la standul de cosmetice, si-a ales deodorantul si l-a bagat in buzunar. Apoi a trecut de casa fara a plati produsul. Din nefericire pentru el, a fost surprins de camerele video. Atunci agentii de paza au intrat in actiune si l-au retinut. Au fost chemati imediat jandarmii, care i-au intocmit nefericitului dosar penal, pentru furt calificat. Marea nedumerire a oamenilor legii a fost de ce sibianul a luat un singur produs si nici nu l-a platit, desi avea bani destui asupra lui. Motivatia stupida a hotului a fost ca el a crezut ca este unul din acele magazine din care poti cumpara doar produse a caror valoare depasesc o anumita suma, iar el nu vroia decit un deodorant. 

Invitatie gastronomica

Bucatarii sibieni sint isi pot etala talentul astazi, in cadrul unei preselectii care va avea loc la hotelul Continental, cu incepere de la ora 12. Maestrii intr-ale gatitului sint invitati sa participe la primul trofeu culinar franco-roman, organizat de orasul Luçon din Franta, in colaborare cu Asociatia Sibiu 2007 si cu municipalitatea sibiana. Initiatorul este francezul Benoit Hemouet, bucatar sef la un restaurant foarte bine cotat. „Scopul proiectului este acela de a promova mincarea traditionala romaneasca, si anume preparatele pe baza de carne de miel si varza, si cea traditionala din Luçon: Kamok, lichior de cafea. In prepararea acestor mincaruri se doreste promovarea identitatii unui vin romanesc si a unui vin originar din Franta", a explicat Mirela Gligore, de la Biroul de Presa al Primariei. Cistigatorul pleaca in FrantaPentru a trece de preselectie, bucatarii trebuie sa gateasca, asa cum stiu ei mai bine, un fel de mincare traditional, din care sa nu lipseasca varza, pe care sa-l asorteze cu un vin romanesc, la libera alegere. Finala, programata pentru 17 iulie, va fi un pic mai pretentioasa. Pe linga prepararea altei retete, bucatarii vor trebui sa pregateasca un desert, bazat pe un produs specific frantuzesc. Un lichior de cafea fabricat in orasul Luçon. Cistigatorul trofeului culinar va fi premiat o saptamina de formare in restaurantul „La Mirabelle" din Luçon, sub indrumarea maestrului bucatar Benoit Hermouet si pe banii partii franceze.

Gala MTV, boicotata de localnici

Locuitorii din Piata Mare sustin ca vor fi deranjati de zgomotul prea puternic al unor evenimente culturale desfasurate aici. Inainte de spectacolul premiilor MTV Romania, unii dintre acestia au facut deja plingeri scrise la diverse institutii, dar nu au primit nicio solutie. Sibienii cer ca incintele acustice sa fie adaptate spatiului si toti organizatorii sa fie informati ca in Piata Mare mai locuiesc si oameni. Singura promisiune vine din partea sefului Inspectiei Sanitare de Stat, medicul Adrian Balan, care spune ca va merge sa masoare zgomotul din casele reclamantilor. „Vom merge, probabil, pe la orele 22.00, ca sa putem masura intensitatea zgomotului, atit in intervalul orar 6.00 - 22.00, cit si 22.00 - 6.00. In primul interval, numarul optim de decibeli ar trebui sa fie de 35 decibeli, iar in cel de-al doilea, 25. Aparatul de masurat, sonometrul, este un aparat foarte scump, de aceea am cerut sesizare scrisa, ca sa nu venim degeaba. Trebuie sa stim in ce casa putem intra", spune medicul Adrian Balan.Masuri, nu promisiuniDaca numarul de decibeli va fi mai mare decit prevede legea, organizatorii spectacolului ar putea fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 600 si 2.000 de lei. „Noi am putea amenda organizatorii spectacolului MTV daca incalca legea 536/1999, insa sintem constienti ca aceasta situatie se va repeta. Trebuie ca oamenii sa sesizeze si Primaria, pentru a schimba desfasuratorul spectacolelor. Oamenii nu vor amenzi, ei vor liniste. Nu le aduce nicio satisfactie daca noi aplicam amenzi, ci daca se iau masuri", mai spune medicul Balan.Cer ajutorDaca au vazut ca cei care trebuie sa rezolve problema zgomotului dau vina unii pe altii, oamenii au apelat la Asociatia pentru Tranzitie Urbana, care incearca sa imbunatateasca conditiile de viata ale acestor oameni. „Noi am primit multe sesizari, la Observatorul Urban, de la acesti locuitori, si le intelegem nemultumirea. Ginditi-va cum este sa locuiesti in Piata Mare si aproape zilnic sa iti bubuie la 12 noaptea artificii, sau concerte cu boxele la maxim pina dupa 12 noaptea. O posibila solutie este ca Primaria, atunci cind acorda avizele de organizare a evenimentelor, sa informeze organizatorii si sa aplice Hotarirea de Consiliu Local nr. 210 din 2001 privind linistea publica. De asemenea, sa anunte organizatorii sa respecte nivelul decibelilor in spatii publice, conform legii in domeniu", arata Calin Blaga, coordonatorul proiect ATU in Sibiu.CITATCalin Blaga, coordonator proiect ATU in Sibiu„Daca nu se poate gasi o cale de mijloc, care sa fie in beneficiul ambelor parti, unii locuitori, ajunsi la capatul rabdarilor, au propus sa se mute aceste concerte pe stadion, caci si asa nu este folosit de 15 ani. Sa se urmeze exemplul altor tari, unde aceste concerte se tin pe stadioane"

Nereguli vechi

Inspectorii de la Curtea de Conturi au terminat verificarile la Spitalul Clinic Judetean Sibiu. Dupa mai bine de doua luni, timp in care au luat la puricat fiecare coltisor din spital, dar si contractele de achizitii si cheltuielile facute de spital, acestia mai au doar de intocmit un raport. Managerul SCJ, medicul Minerva Boitan, spune ca asteapta ca ziele urmatoare sa fie trimis si raportul, insa da asigurari ca nu s-au gasit nereguli majore. „Inspectorii au analizat situatia cladirilor, cum sint ele dispuse. Este mai mult o problema a Consiliului Judetean. In rest, nu ne-au semnalat nereguli grave. In fiecare an se face acest control, nu este nimic nou. Asteptam raportul sa vedem ce va scrie acolo, insa nu cred sa fie ceva nou fata de anii trecuti", sustine Boitan.

„Love&Light" a cistigat

Alungati de propriile familii, singura sansa a tinerilor bolnavi de SIDA este la mina unei fundatii pline de nereguli. Desi a incalcat legea, prin nesupravegherea tinerei bolnave psihic, care a facut un copil cu un alt bolnav de SIDA, fundatia engleza de la Ighisul Nou a scapat ieftin. Ieri, nu numai ca nu i s-a retras acreditarea, dar a primit si laude din partea Directiei Muncii si Familiei. „Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale a luat in discutie modul de indeplinire a standardelor de calitate in furnizarea serviciilor sociale de catre Asociatia «Love&Light» si a hotarit mentinerea acreditarii cu respectarea recomandarilor prezentate mai sus. Cu privire la cele hotarite, Comisia a avut in vedere ca Asociatia «Love&Light» este singurul furnizor de servicii sociale din judet si printre putinele din tara care asigura servicii pentru copiii infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA", se arata in comunicatul de presa emis de catre Directia Muncii. Jocul de-a transparentaDupa ce a acuzat reporterii ca au incercat sa mituiasca tinerii din centru, cei de la «Love&Light» au avut curajul sa dea vina pe Directia Muncii, care ar fi interzis accesul presei la Ighisul Nou. Mai mult, portile centrului din Ighisul Nou vor fi larg deschise miine. „Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale a recomandat conducerii asociatiei sa aiba contacte cu presa, sa informeze asupra activitatii sale privind serviciile acordate beneficiarilor, asigurind in acelasi timp confidentialitatea si intimitatea copiilor si tinerilor, conform prevederilor legale. Pentru asigurarea acestei transparente, asociatia va organiza, in data de 11.05.2007, Ziua Portilor Deschise. Din discutiile purtate in cadrul Comisiei cu reprezentantii Asociatiei «Love&Light», s-a clarificat faptul ca Directia de Munca si Protectie Sociala nu a recomandat acesteia sa nu colaboreze cu reprezentantii mass-mediei, ci doar ca raporturile cu mass-media sa fie in spiritul celor de mai sus", se justifica Vasile Duca, directorul Directiei Muncii Sibiu. Mai multa atentieTot ce a putut face Protectia Copilului a fost sa ascunda un adevar: stia de acest copil din 21 martie, de cind maternitatea a anuntat-o. Directia Muncii nu a mai zis ieri ca fundatia a ascuns copilul, ci doar ca nu intra in atributiile ei cine naste copii acolo. „In urma aspectelor prezentate de reprezentantii mass-mediei locale si nationale, Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale a judetului Sibiu s-a autosesizat si a pus in discutie aspectele semnalate, in raport cu indeplinirea standardelor de calitate de catre Asociatia «Love&Light» din Ighisul Nou - Medias, judetul Sibiu", reunoaste Directia, in comunicatul de presa. Totusi, Directia Muncii si Protectia Copilului au promis ca vor supraveghea indeaproape ce se intimpla la Ighisul Nou. Autoritatile si-au propus sa se intilneasca bilunar cu angajatii si conducerea fundatiei. Iar monitorizarea va continua.

Hotii cu drujba

Trei tineri cu virste cuprinse intre 19 si 28 de ani au ajuns pe mina politiei, dupa ce au furat o drujba. In noaptea de ieri dimineata, in jurul orei 4.45, o patrula de ordine publica din municipiul Medias i-a oprit pe cei trei tineri, deoarece sacul pe care baietii il carau in mare graba le parea suspect. Cind i-au perchezitionat, oameni legii au descoperit ca tinerii ascundeau in sac o drujba. Luati la bani marunti, au marturisit ca au furat drujba dintr-un garaj al unui imobil aflat in constructie, situat in municipiul Medias. Tinerii sint acum cercetati pentru savirsirea infractiunii de furt calificat. Intre timp, au fost retinuti in arestul politiei pentru o perioada de 24 de ore, urmind a fi prezentati Judecatoriei Medias cu propunere de arestare preventiva.

Inrolare mai usoara

Ministerul de Interne coboara stacheta pentru concursurile de ocupare a posturilor in cadrul Jandarmeriei. In primul, sibienii care doresc sa devina jandarmi nu mai trebuie neaparat sa aiba stagiul militar satisfacut. In schimb, exista o sumedenie de alte conditii care trebuiesc indeplinite. Cei interesati trebuie sa treaca de probele de selectie preliminare - testarea psihologica si vizita medicala, sa sustina apoi o proba practica de utilizare a calculatorului, un test de cunoastere a unei limbi straine, daca cerintele postului impun acest lucru, un test scris de evaluare a cunostintelor, o proba practica de evaluare a aptitudinilor cu relevanta directa pentru performantele pe post, precum si o evaluare a performantelor fizice. Un singur postIn acest an, pina in prezent, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Sibiu a scos la concurs un singur post de ofiter specialist, la Compartimentul Administrare Patrimoniu Imobiliar. Pe linga cerintele specifice, candidatii trebuie sa fie absolventi de studii superioare in specialitatea constructii si instalatii pentru constructii, sau sa fie atestati ca diriginte de santier pentru absolventii institutiilor civile de invatamint. Postul inca nu s-a ocupat, asa ca persoanele interesate se pot inscrie zilnic, la Serviciului Resurse Umane si Pregatire al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Sibiu.Studii in domeniuTinerii interesati sa devina jandarmi au la dispozitie 220 de locuri in institutiile de invatamant superior ale M.I.R.A. si M.Ap.N., pentru care pot candida fara discriminare atit barbatii, cit si femeile. La institutiile militare de invatamint ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative s-au aprobat si vor fi scoase la concurs 220 de locuri pentru arma Jandarmi, 50 in cadrul Academiei de Politie „Al. I. Cuza" si 170 de locuri in cadrul Scolii de Subofiteri Jandarmi „Gr. Al. Ghica" din Dragasani. La institutiile militare de invatamint ale Ministerului Apararii, s-au aprobat, pentru arma Jandarmi, un numar de 21 de locuri, trei in cadrul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu" din Sibiu si 14 locuri in cadrul Scolii Militare de maistri militari si subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I", Pitesti. Cu capul in noriPentru Unitatea Speciala de Aviatie, au fost scoase la concurs un numar de 47 locuri, dintre care 20 la Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda",  doua la Academia Tehnica Militara Bucuresti si 25 la Scoala Militara de Maistri si Subofiteri a Fortelor Aeriene „Traian Vuia" din Boboc, judetul Brasov.

Scormonitorul

• Dumnezeule, ce inghesuiala ieri, in tot orasul! Ne dai roata prin oras cu masina nu puteai, fara sa stai la cel putin doua rinduri la cite un semafor. Initial, m-am gindit ca e marti, e zi de piata, si e oarecum firesc. Dar, nu, nene. Nu a fost vorba de asta. M-am dumirit numai cind am inceput sa vad fete cunoscute din alte zone ale judetului. Primarul de nu stiu unde, insotit de citiva tovarasi, primarul din alta comuna, nici el singur, vicele dintr-o comuna, cu altii dupa el... Cind am mai vazut si un grup de pesedisti, condusi de primarul Virgil Narita, de la Rosia Montana, toti imbracati in tricouri rosii, cu sepcute de aceiasi culoare, cu insemnele partidului peste tot, am inceput sa ma lamuresc. Aveau mare intilnire mare, toti pesedistii din judet, ca sa mearga la Sibiu. Nu pentru ca e capitala europeana a culturii, ci pentru ca “vin sefii de la Bucuresti, si ne-a chemat si pe noi, din tot judetul, sa manifestam impotriva lui Basescu”. Dupa ce s-au plictisit de stat pe terasele din jurul sediului PSD, s-au imbarcat in masini. Ca sa mearga la locul de intilnire. La MOL-ul de la iesirea din oras, catre Sibiu. Ca acolo se distribuiau permisele auto pentru a intra cu masinile in zona in care era programata manifestarea din Sibiu. Puhoi de tricouri si sepci rosii. Invazie curata. Si m-a strabatut un gind... daca Geoana e la Sibiu, si iesirea din Alba Iulia spre Sibiu e rosie, iar Basescu e la Cluj, in aceiasi zi, celalalt capat al orasului nu ar fi trebuit sa fie albastru? De la tricourile si sepcutele pedistilor adunati cu japca din tot judetul... ? Nu a fost. Poate ca nu-i aduna, ca pe pesedisti, cu japca. Sau nu or fi avut tricouri si sepci. Sau nu s-au dus... Mai bine veneau si Geoana si Basescu in Alba Iulia. Am fi vazut un oras plin de ros-albastri. Ca daca se amestecau, am fi crezut ca sustin echipa Steaua... Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Ethan Hawke, intr-un film despre vampiri

Actorul Ethan Hawke va interpreta rolul unui cercetator în filmul despre vampiri “Daybreakers”, care este regizat de Peter si Michael Spierig si a carui actiune se desfasoara în anul 2017, potrivit Reuters. Hawke va interpreta rolul unui cercetator în perioada în care o boala a transformat cea mai mare partea a populatiei lumii în vampiri. În timp ce populatia este pe cale de disparitie, vampirii trebuie sa încerce sa înmulteasca rasa umana sau sa gaseasca un substitut pentru sînge. Pîna la urma, un grup de vampiri descopera ceva ce are puterea de a salva rasa umana. Scenariul si regia filmului sînt semnate de australienii Peter si Michael Spierig, iar filmarile sînt programate pentru luna iulie în Australia. Hawke a scris si a regizat recent filmul “The Hottest State”, care are la baza volumul sau, si a avut premiera la Festivalul de Film de la Venetia. Actorul va juca si în pelicula lui Sydney Lumet “Before the Devil Knows You’re Dead”. 

Todomondo la Eurovision 2007

Potrivit unui comunicat TVR, ei au avut cea de-a doua repetitie, care s-a desfasurat mai bine ca in prima zi cind membrii trupei au fost nemultumiti de organizare.Intilnire cu presaDupa ce luni seful delegatiei Romaniei, Dan Manoliu, s-a declarat profund nemultumit de organizare si de felul cum a decurs repetitia, ba chiar a luat in considerare retragerea trupei din concurs, repetitia de marti a fost “multumitoare”. “De aceasta data grafica, sunetul si chiar decupajul au fost mult mai bune, seful delegatiei Romaniei si Todomondo remarcind la vizionare lucrurile care inca necesita imbunatatiri”, se spune in comunicat.Conferinta de presa organizata dupa repetitie a reunit jurnalisti si fani, care au aratat ca sint foarte bine documentati, nu numai in legatura cu trupa Todomondo, ci si cu selectia nationala si participarile anterioare ale Romaniei la Eurovision. Baietilor le-au fost adresate intrebari de catre jurnalisti din Marea Britanie, Spania, Turcia, Polonia sau Israel. Mister M (cel care cinta versurile in spaniola ale piesei “Liubi, Liubi, I Love You”- n.r.) a fost intrebat de un jurnalist spaniol daca stie limba spaniola si, chiar daca raspunsul a fost „un poco” (putin- n.r.), ziaristul i-a asigurat pe baieti ca vor lua 12 puncte de la Spania. La finalul conferintei de presa, baietii au ridicat publicul in picioare interpretind piesa „Liubi, liubi I love you”.Marti, Todomondo erau cotati de casele de pariuri europene pe pozitia 11-14. Romania era a 14-a in ordinea celor care au votat pe site-ul de pariuri landbrok.com, cu o cota de 28 la 1, pe locul 13, pe betdirect.net, cu o cota de 25 la 1 si pe pozitia a 11-a pe paddypower.com, cu 22 la 1. La finala Eurovision de la Helsinki participa anul acesta 42 de tari.

Pe scurt

Festival-concurs „Dumitru Sopon“Casa de Cultura a comunei clujene Gilau va gazdui intre 26 si 27 mai prima editie a Festivalului National de Interpretare a Cintecului Popular „Dumitru Sopon“. Manifestarea ii are ca organizatori pe cei de la Primaria si Consiliul Local Gilau, alaturi de autoritatile judetene si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj. Demersul are la baza dorinta de valorificare a traditiei muzical-interpretative, a frumusetii cintecului si a portului traditional, dar si omagierea marelui artist Dumitru Sopon, plecat dintre noi de curind. Juriul va fi alcatuit din personalitati ale culturii traditionale. Marele Premiu si Trofeul „Dumitru Sopon“ are valoarea de 2.500 RON, premiul I este de 2.000 RON, Premiul II de 1.500 RON, iar premiul III de 1.000 RON. Acompaniamentul muzical va fi sustinut de orchestra „Cununa Transilvana“. Cei interesati pot obtine informatii suplimentare la CJCPCT Cluj, tel. 597.781, sau accesind  http://traditiiclujene.ro. F. T. 

Punk german in Roland Garros

Centrul Cultural German (CCG) din Cluj-Napoca organizeaza miine, de la ora 17, un concert al trupei germane Superpunk (Hamburg) in clubul clujean Roland Garros. Superpunk este una dintre cele mai apreciate trupe de gen din Germania si abordeaza un stil considerat unic, care a fost numit in mediile de specialitate garage-soul-trash-pop, combinind stilurile ska, punk si beat cu rock’ n’roll-ul german pe fundalul unui motown beat energic. Formatia Superpunk este formata din Lars Bulnheim (chitara), Carsten Friedrichs (voce si chitara), Tim Jürgens (bass si chitara), Thies Mynther (keyboard) si Thorsten Wegner (baterie). Concertul de la Cluj face parte din primul turneu est-european al trupei, care începe în Viena si aduce formatia în România si Ucraina. De asemenea, recitalul se mai inscrie in cadrul manifestarilor derulate cu prilejul „Zilelor Arhitecturii“ din Cluj-Napoca. În deschidere va concerta formatia de fusion-funk-jazz The Others (Cluj – Brasov). 

Sistem isi relanseaza albumul „Sistempo“

Formatia clujeana Sistem a demarat in 7 mai o campanie de promovare a variantei reeditate a albumului „Sistempo“, lansat in 2006. Anuntul a fost facut pe blogul lui Zoli, unul din componenti, atasat site-ului oficial al formatiei. Potrivit acestuia, „anul trecut, cind am lansat albumul, fosta casa de discuri (ROTON) a avut «grija» sa lanseze in aceeasi saptamina un album «Best Of» Sistem“. „Trebuie sa stie toata lumea ca noi n-am fost si nici nu sintem de acord cu lansarea acestui disc“, arata Zoli in textul postat pe blog. „Asemenea produse se lanseaza dupa multi ani de cariera, cind ai 20 de hituri si lumea vrea sa le aiba pe toate la un loc“, adauga percutionistul. Pe noul produs „Sistempo“ fanii pot gasi videoclipurile pieselor „Never“ si „Soare“, precum si ale pieselor de pe „vechiul“ album. „Va spun toate acestea pentru ca stiu ca sint multi cei care au cumparat albumul precedent si nu vreau sa se simta nimeni tzepuit“, isi anunta Zoli fanii. Au colaborat la noua productie nume ca Grigore Lese, Andra, Miki (Suie Paparude), Kozak si Gojira, Stela Anita sau Natalia Barbu.

Exploited si Theater of Tragedy la Peninsula

Cel mai mare „open-air“ din taraCel mai mare festival „open-air“ din tara, Peninsula, se desfasoara intre 25 si 29 iulieFestivalul Peninsula, care are aceiasi organizatori ca celebrul Sziget, a ajuns sa fie considerat, in cei 5 ani de functionare, drept cel mai mare festival „open-air“ din Romania. Pe linga concerte ale unor trupe cu mare priza la tineri, in Complexul Sportiv Weekend din Tirgu Mures mai sint organizate proiectii de filme, reprezentatii de teatru ori actiuni educative. In acest an, organizatorii manifestarii au anuntat drept capete de afis trupe ca Gogol Bordello (SUA), Exploited (Marea Britanie) sau Theatre Of Tragedy (Norvegia).Se asteapta mai mult publicDaca la Peninsula 2006 bugetul a fost de 500.000 de euro, anul acesta suma totala investita va fi 700.000 de euro, in mare parte rezervati pentru onorariile starurilor.Organizatorii prognozeaza o crestere a numarului vizitatorilor cu 15-20%. Din programul festivalului mai fac parte Kosheen, Andy C (Marea Britanie), Pendulum DJ Set & MC Verse (Austria), Plump DJs, Tom Novy (Germania), precum si Cargo, Directia 5, Omul cu Sobolani, Vita de Vie, Voltaj, A. G. Weinberger (Bucuresti), Zdob si Zdub (Republica Moldova), clujenii de la Luna Amara sau Locomotív GT, Ossian, Quimby, Tankcsapda si Zanzibar (Ungaria).In privinta biletelor de intrare, abonamentul pe 5 zile de festival cumparat in avans costa 105 RON, cel de 4 zile zile la fata locului 140 RON, biletul pentru o zi cumparat in avans costa 30 RON, iar la fata locului 35 RON. La intrare, biletele vindute vor fi preschimbate in bratari care se poarta obligatoriu pe teritoriul festivalului. Clujul, pe locul 4 la participarePotrivit sondajului realizat de organizatori la editia din 2006 in rindul participantilor, 42% dintre acestia erau pentru prima data la festival. In privinta judetelor din care provin acestia, primele clasate sint Harghita, Mures, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Brasov, Timis, Salaj si Sibiu, reprezentind 70% din participanti. Majoritatea vin pentru distractie, chefuri si concerte. Scenele sint considerate principala atractie de 46% din public, iar strandul de 16%. Stilurile muzicale cele mai indragite sint rock, drum’n’bass, metal, house si blues. 77% dintre spectatori vin pentru muzica, restul pentru oferta culturala, artistica si sportiva.

Ilegalitate neagra

De obicei evit sa citez si sa comentez texte de lege in articolele mele. Ce rost are, intr-o tara in care dreptatea oricum umbla cu capul spart? De data asta, insa, chiar dupa standardele locale, e prea de tot. Priviti, va rog, in Constitutie, la art. 71, paragraful 2: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului“. Ce inseamna asta? Ce scrie – anume ca daca esti parlamentar nu mai poti avea nici o alta functie publica afara de aceea de membru al Guvernului. Adica nu poti fi, atita vreme cit esti in Parlament, si sef la ANAF, director la Aviatia Civila sau ambasador la Tokyo.Si totusi, in tara aceasta exista 35 de persoane care incalca acest articol 71(2) din Constitutie. E vorba despre cei 35 de „euro-parlamentari“ pe care Romania i-a trimis in Parlamentul European de la 1 ianuarie, data aderarii la UE, pina la eventualele alegeri pentru acel „parlament“. Cum s-a ajuns aici? Printr-o alta calcare in picioare a Constitutiei. Pe 12 Decembrie 2006, comisia juridica a Camerei a decis sa acorde o „derogare“ de la Statutul senatorilor si deputatilor. Euro-parlamentarii, sustine comisia, ar avea dreptul sa isi pastreze si mandatul de la Bucuresti, precum si salariul si diurna din tara. Ati inteles, e vorba de parale la mijloc... Dar comisiile nu aveau cum sa acorde o derogare de la Constitutie.Bine, veti spune, dar aceasta functie, de euro-parlamentar, este una de „autoritate publica“? In fond, acesti oameni se duc la Bruxelles, nu la Bucuresti. Numai ca actuala Constitutie, la art. 38, stipuleaza cu claritate dreptul de a alege si de a fi ales in… Parlamentul European. Rezulta fara nici un dubiu ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, functia de euro-parlamentar este una de autoritate publica. Ce nu poate fi ocupata de un parlamentar care are un scaun in Parlamentul de la Bucuresti. Problema compatibilitatii si-au pus-o si altii. Numai ca ei au rezolvat-o pe cale legala si constitutionala. In Finlanda, spre exemplu, Constitutia prevede, in sectiunea 28, ca mandatul de parlamentar in parlamentul national este suspendat pe perioada mandatului european, iar un inlocuitor preia locul celui plecat la Bruxelles. La noi, insa, Constitutia e un servet cu care se sterge la gura actuala clasa politica, dupa ce se infrupta din banii publici.Si totusi, cum e posibil asa ceva? Am stat de vorba cu citiva dintre cei 35. Ei erau convinsi ca totul e in regula, legal vorbind, pentru ca aceasta dubla calitate ar fi fost prevazuta de o anexa a Tratatului de aderare la UE. Pentru ca prevederile tratatelor internationale ar avea prioritate asupra dreptului intern (art. 20 din Constitutie), cred ei, mandatul lor e unul legal. Din pacate, nu este asa. Prevederile tratatelor ratificate de Parlament au, conform art. 20-21, prioritate doar in ce priveste drepturile omului, nu in ce priveste confortul alesilor neamului. Mai grav, insa, prevederile acestor tratate nu sint superioare decit legilor ordinare, nu Constitutiei. Unde scrie? Pai, tot in Constitutie. Spre deosebire de o tara ca Irlanda, unde prevederile dreptului european sint superioare si Constitutiei initial adoptate in 1937, noi avem, la fel ca majoritatea tarilor democratice, doctrina suprematiei Constitutiei. Vezi art. 1(5), precum si art. 11, care stabileste ca un tratat cu prevederi contrare Constitutiei poate fi adoptat doar dupa revizuirea legii fundamentale a tarii.Cum am ajuns aici, intr-o situatie de ilegalitate neagra? In parte, datorita incompetentei celor care au redactat, negociat si semnat Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Sa amintesc doar ca domnul Leonard Orban, „negociatorul-sef“, acum sef peste copiatoarele de la Bruxelles, nu are studii juridice si este de meserie inginer-mecanic. Pe de alta parte, insa, vinovat pentru aceasta situatie este actualul prim-ministru. In vreme ce alte tari care au aderat la UE au organizat indata alegeri pentru Parlamentul European, domnul Popescu Tariceanu le-a aminat. Ce mai conteaza, acolo, o Constitutie, cind banul merge?

Intrebarea zilei

Doar 54,35% dintre elevii clujeni de clasa a VII-a care au sustinut teza cu subiect unic la Matematica au reusit sa ia note mai mari de 5. Concluziile dupa prima teza cu subiect unic sint acelea ca elevii au fost slab pregatiti si, mai mult, nu au facut fata emotiilor examenului. Vi se pare buna ideea tezelor cu subiect unic la nivel national?Scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro 

Dezastru la teza

Emil Barbos, 29 de ani, electrician„Emotii? Nu stiu ce sa zic. Au si emotiile partea lor de vina, dar pina la urma este o teza ca oricare alta, nu? De ce ar trebui sa aiba elevii emotii mai mari aici decit la oricare din testele si lucarile obisnuite? Acum, ramine de vazut la urmatoarele testari daca emotiile sint intr-adevar cauza principala pentru rezultatele negative.“Dorin Grigor, 32 de ani, muncitor„Eu cred ca ar trebui sa recunoasca faptul ca elevilor le place din ce in ce mai putin Matematica. Nici mie nu mi-a placut si uite, de aia dau la mistrie, in loc sa ma plimb ca oricare inginer sau arhitect cu miinile la spate si sa cistig o gramada de bani. Ar trebui sa recunoasca dascalii ca nu mai stiu cum sa-i faca pe copiii astia sa indrageasca scoala.“M. D., 40 de ani, violonist„Din punctul meu de vedere, nu mi se pare ca acesta ar fi un motiv. Pai, daca anul acesta au emotii, in clasa a VII-a, ce or sa se faca anul viitor, cind au de dat Capacitatea? Este o situatie care ar trebui sa dea de gindit, pentru ca acesti copii vor fi din ce in ce mai putin pregatiti pentru o cariera, in conditiile in care si pretentiile la angajare au crescut.“Alin G., 28 de ani, fotograf„In opinia mea, ar trebui sa avem rabdare cu acesti copii. E adevarat, examenele de altadata erau mai multe si mai dificile, dar exista o obisnuinta, sabloanele de examinare erau aceleasi ani de-a rindul. Trebuie sa recunoastem ca atit cadrele didactice, cit si elevii sint bulversati de modificarile astea repetate care apar, citeodata, si la un interval mai mic de 1 an.“Madalina Savu, 49 de ani, bibliotecara„Hai sa fim seriosi si sa recunoastem ca elevii nu mai invata, ca nu mai respecta reguli si sint din ce in ce mai greu de educat si mai ales de motivat pentru a face serios niste studii care sa le foloseasca. Si, mai in gluma, mai in serios, ce alta materie ar putea ilustra toate acestea, decit Matematica?“

Agenda zilei

Expozitie videojoi • ora 19 • Centrul BinarLa Centrul Binar pentru Cultura Digitala, Strada Universitatii, nr. 2, la subsol, va avea loc vernisajul unei expozitii cu lucrari video intitulate „Viitorul probabil“, cu lucrari semnate de Adina Apetroae, Alina Corches, Helga Fodorean, Adela Giurgiu, Monica Nistor, Zsuzsa Peter, Stefana Gabor-Stoica si Roxana Teodorescu. Prelegerijoi • ora 18 • Casa de Cultura a StudentilorLa Casa de Cultura a Studentilor, in Sala Europa, vor fi sustinute o serie de prelegeri sub titulatura „Intilnire Napoca Universitaria – radio, cineclub, fotoclub“. De la ora 19, in sala de spectacole, va avea loc un concert sustinut de Filarmonica „Transilvania“. Conferintajoi-simbata • 10-12 mai • Strada Pasteur, nr. 6Societatea Romana de Pneumologie, Filiala Cluj, organizeaza a doua editie a Conferintei Nationale „Sanatate sau Tutun“. Conferinta se adreseaza cu precadere specialistilor din domeniul sanatatii: medici specialisti pneumologi, medici internisti, psihiatri, psihologi, radiologi sau urologi. Evenimentjoi-simbata • 10-12 mai • Centrul Cultural Francez Centrul Cultural Francez (CCF) organizeaza un eveniment intitulat „Primavara Cartilor“. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la standul CCF, într-un loc special amenajat. În perioada acestui eveniment, Centrul Cultural Francez o are ca invitata pe scriitoarea Fatou Diome. joi-simbata • 10-12 mai • strada Matei CorvinIn aceasta perioada va avea loc cel mai important eveniment de arhitectura din Cluj si Transilvania, organizat o data la 2 ani în exclusivitate de catre studentii de la Cluj. Polul evenimentului va fi strada Matei Corvin, prima strada pietonala din Cluj. Organizatorii sint AStA, OAR si FAU Cluj. Discursjoi • ora 18 • Facultatea de Stiinte PoliticeMircea Toma, ziaristul de la „Academia Catavencu“, va sustine un discurs pe ideea libertatii presei in Romania in amfiteatrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB. Filmejoi • ora 22 • Cinema VictoriaIn Cadrul Lunii studentului clujean, zilele studentesti USMC, va avea loc la Cinema Victoria, incepind cu ora 22, o vizionare „all nighter“. Vor putea fi vazute „You, Me and Dupree“ si „Music and Lyrics“.  

Chioscurile de ziare, o tinta preferata a spargatorilor

Politistii albaiulieni au fost sesizati în cursul diminetii de marti la ora 5:50, de catre administratorul Rodipet SA, despre faptul ca dintr-un chiosc de ziare al societatii, respectiv cel situat pe str. I.C. Bratianu, au fost sustrase pachete de tigari, cartele telefonice Orange, casete si C.D.-uri, în valoare de aproximativ 1000 de lei. Din primele verificari efectuate de Politia municipiului Alba Iulia a rezultat ca în interiorul chioscului s-a patruns prin dislocarea din rama a unui geam. Oamenii legii efectueaza in prezent cercetari în vederea identificarii autorilor si tragerea acestora la raspundere penala. Pe raza municipiului Alba Iulia, în anul 2007 s-au comis 5 furturi din chioscuri de ziare, nici una dintre aceste locatii nefiind asigurate cu sisteme de paza. Autorii au actionat pe timp de noapte, prin fortarea usii de acces sau dislocarea unui geam, iar din interior au sustras tigari, cartele telefonice, CD-uri si bani. Conform art. 3, alin.3 din Legea 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor “la unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute împrejmuiri, grilaje, obloane, încuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor”. Reprezentantii IPJ Alba au facut totodata apel catre toti administratorii chioscurilor de ziare, întrucit aceste unitati nu sunt foarte bine asigurate, ca, pe timpul noptii, sa nu lase expuse la vedere caretele telefonice, CD-uri si casete.

Fiscul a stabilit continutul declaratiei semestriale privind livrarile si achizitiile

 Firmele sint obligate sa depuna la Fisc, pina la 25 iulie, o declaratie informativa privind livrarile si achizitiile realizate in Romania, continutul raportarii, care va avea o frecventa semestriala, fiind stabilit de Agentia Nationala de Adminsitrare Fiscala (ANAF). Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sint obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile realizate pe teritoriul Romaniei catre sau de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui ANAF privind declararea livrarilor/ prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative. Companiile vor trebui sa depuna declaratia informativa in format electronic, insotita doar de prima pagina a declaratiei in formatul pe hirtie, semnata si stampilata.

Dosarul “contrabanda cu cafea”, aproape finalizat

 Procurorul Ioan Muresan, de la Serviciul Teritorial al DIICOT Alba Iulia, care se ocupa de caz, a declarat ca dosarul a fost declinat spre competenta structurii centrale a DIICOT la data de 29 martie 2006. Acolo, a fost disjunsa cauza referitoare la cafea si trimisa spre solutionare structurii din Alba Iulia, la data de 8 ianuarie 2007. Acum, mai trebuie practic ca materialul rezultat in urma cercetarii si rechizitoriul sa fie prezentate omului de afaceri, care nu s-a prezentat insa la sediul DIICOT Alba, desi a fost citat de doua ori. In aceste zile ii va fi trimisa o noua citatie, pentru saptamina vitoare. Procurorul Ioan Muresan s-a declarat increzator ca, de aceasta data, omul de afaceri va raspunde citatiei, abia dupa aceasta faza existind posibilitatea oferirii mai multor detalii legate de acuzatiile care ii sint aduse lui Franti Itul in aceasta parte din dosar. Doua luni de arest Franti Itul, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din judetul Alba, a fost arestat in data de 11 martie 2006, in urma unei actiuni calificata atunci de seful IPJ Alba, Tudor Grindean, ca fiind “o premiera la nivelul judetului Alba, prin complexitate”. Omul de afaceri a fost retinut in timp ce se deplasa cu viteza intr-un autoturism si a fost adus in fata Tribunalului Alba, care a emis mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Franti Itul. Mandatul i-a fost prelungit cu inca 29 de zile, dupa care omul de afaceri a fost pus in libertate. In acelasi dosar au mai fost retinute alte trei persoane, iar alte patru sint cercetate in stare de libertate. In sarcina celor cercetati s-au retinut infractiunile de: evaziune fiscala, spalare de bani, contrafaceri de marfuri (tutun si cafea), fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune. Munca de o jumatate     de an Operatiunea “Metropol”, cum s-a numit actiunea in urma careia a fost arestat omul de afaceri, s-a derulat pe raza a patru judete si a implicat mai mult de 100 de politisti. Numai in judetul Alba au fost facute 12 perchezitii, acasa la unii dintre suspecti, dar si la sediile unor societati comerciale. Investigarea fraudelor s-a facut pe durata a 6 luni.   Potrivit celor stabilite de organele de ancheta, in cursul anului 2005, SC Itul Distribution Grup SRL a importat 7 tone (14.000 de pachete) de cafea marca Metropol, din Olanda, la pretul de 0,95 euro/kg. Ulterior, cafeaua a fost “vinduta” catre SC Agromix SRL Constanta, societate fara activitate, administrata de cetateanul sudanez Elias Ahmed Hussein. Ulterior, SC Imcom SRL Cugir a achizitionat de la Agromix Constanta ,aceeasi cantitate de cafea, marca “Amaroy”. De fapt, era vorba despre aceeasi cafea trecuta fictiv, cu acte false prin societatea constanteana si reambalata in ambalaj Amaroy, realizat prin copierea ambalajului original. Cafeaua a fost comercializata in sistem en-gros de catre aceasta ultima societate, cu pretul de 3 euro/pachet (500g), iar mai departe in regim en-detail cu 140.000 ROL/pachet. Un calcul simplu arata ca profitul realizat se cifreaza la aproximativ 600%. Cafeaua contrafacuta distribuita en-gros a ajuns la patru societati comerciale din Alba Iulia, Sebes, Tirgu Mures si Hunedoara. In Hunedoara este insa vorba despre cel mai mare en-gros din judet, care a vindut cafea contrafacuta la peste 200 de agenti economici din Deva, Orastie, Valea Jiului si Hunedoara. Prejudiciu de 800.000 euro In cazul contrabandei cu tigari, detaliile legate de implicarea lui Franti Itul, care au fost date publicitatii, au fost minime. In schimb, a fost prezentat modul in care tigarile erau contrafacute si comercializate sub numele “Carpati Green”. Singura estimare a valorii prejudiciului creat prin activitatile cercetate in baza operatiunii “Metropol”, care a fost data publicitatii, arata ca acesta se ridica la cel putin 800.000 euro. Franti Itul a mai fost arestat preventiv in anul 2002 in calitate de patron al societatii Vinalcool Alba, fiind atunci acuzat de inselaciune intr-un dosar care o implica si pe Gheorghita Rus, sotia fostului prefect de Alba Ioan Rus. Ulterior, s-a considerat insa ca retinerea lui Franti Itul a fost o eroare.

Incaierare intre suporteri

La finele meciului cistigat de Universitatea Cluj cu 1-0 in fata Corvinului Hunedoara, a izbucnit un conflict intre membrii celor doua galerii. Astfel, cei aproximativ 20 de suporteri ai oaspetilor au parasit in minutul 80 Stadionul "Ion Moina", fiind urmariti de o parte a galeriei "sepcilor rosii". Cele doua tabere s-au incaierat in zona Salii Sporturilor "Horia Demian", facind necesara interventia jandarmilor. Fortele de ordine i-au escortat pe fanii hunedoreni pina la gara, deoarece fanii Universitatii au pornit cu mai multe masini in aceeasi directie. 

Deputatul Nicolae Popa a scapat de CNSAS

Din motive care sint mai greu de deslusit, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a tinut in lucru un document ce il viza pe deputatul de Alba, Nicolae Popa, inca din luna ianuarie 2005. Cel putin asta rezulta din documentul ce poarta numarul P 793/06/27.04.2007, deci cit se poate de recent. Acesta mentioneaza ca “in urma verificarilor intreprinse din oficiu in baza Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, modificata de OUG nr. 16/2006, nu au aparut noi probe de natura sa modifice decizia initiala, conform art. 15 alin.8 din actul normativ citat anterior. Astfel, va comunicam ca se mentine decizia Colegiului CNSAS nr. 7.1/11.01.2005, pe care v-o anexam in copie certificata”. Asadar, mentiunea din primul paragraf cum ca “nu au aparut noi probe” arata ca, din anul 2005, cind a fost emis documentul initial, au fost efectuate investigatii si studii suplimentare de documente. In Decizia din anul 2005 a CNSAS, confirmata recent ca fiind valabila, se mentioneaza ca “persoanele mentionate in Anexa nr.1 nu au fost agenti sau colaboratori ai securitatii, ca politie politica”. Din adresa deputatului Nicolae Popa, prin faptul ca situatia sa a fost studiata “din oficiu”, rezulta ca fiecare parlamentar primeste un asemenea raspuns. Sa intelegem ca cei care nu le vor face publice au motive sa le tina la sertar?

Saptamina europeana la Aiud

Locuitorii municipiului Aiud au la dispozitie o intreaga saptamina in care pot participa la manifestari dedicate Europei. Avanpremiera inedita a acestei saptamini a avut loc in perioada 4-6 mai, cind Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” a gazduit Festivalul International al Filmelor de Foarte Scurt Metraj, simultan cu manifestarile similare din Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Slovacia, Olanda, Germania, Elvetia, Brazilia, Bulgaria, Scotia, SUA, Japonia, Canada si alte citeva orase din Romania. Ieri, a fost inaugurata expozitia de arta plastica “Culorile Europei”, a avut loc un recital de muzica, iar elevii din colegiile aiudene au participat la concursul “Blaga - Poemele Luminii”, ajuns la a XI-a editie. La ora 12, de la balconul Primariei municipiului Aiud, au rasunat Imnul Romaniei si Imnul Uniunii Europene. Finalul saptaminii europene a Aiudului va fi marcat prin organizarea, in perioada 11-13 mai, a Festivalului International de Epigrame, Caricatura si Umor “Epigrafix 2007”. Miine, de la ora 14, in fata Primariei municipiului Aiud, Academia Popa’s pregateste caricatura in aer liber, iar de la ora 16, la Galeriile Inter-Art poate fi vizitata Expozitia Internationala de Caricatura. La ora 17, in sala I.I.C.Bratianu a Primariei Aiud, va fi vernisata expozitia lui Stefan Popa Popa’s, devenit, prin hotarire a Consiliului Local, cetatean de onoare al municipiului Aiud, titlu care ii va fi decernat in cadrul acestui eveniment de catre primarul Horatiu Josan. Simbata si duminica, festivalul continua cu expozitii, muzica, teatru, epigrame si umor.

Politia din Metes, paralela cu contraventiile de mediu

 Pe scurt, relatam in ziarul nostru de ieri un caz grosolan de incalcare a normelor de mediu. Prin descarcarea in albia riului Ampoi a unei basculante de material adus de la Zlatna, a fost pusa in pericol calitatea apelor acestuia. Materialul provenea dintr-o halda de steril din Zlatna si, dupa culoare si miros, contine substante toxice. Initial, autorul faptei era necunoscut, dar imprejurari favorabile au dus la identificarea acestuia. Este vorba despre soferul unei autobasculante, angajat al Exploatarii Miniere Deva. Acesta transporta steril rezultat de la Ampelum Zlatna, de la o halda concesionata de unitatea din Deva, din care extrage cu nu randament foarte bun cupru si chiar aur si argint. Afacerea pare sa fie foarte buna, dupa unele surse, din 1000 kg material de halda rezultind 2-3 si chiar pina la 7 kg cupru, daca in continutul materialului este cel putin 10 la suta scoarta si scursuri. “Afacere” cu semne de intrebare Gravitatea cazului luat in discutie este cu semnificatie dubla. Pe de o parte riscul poluarii, dar, conform unor informatii obtinute de noi, la mijloc se afla si ceea se poate numi indolenta de politist. Din cite am aflat noi, un cetatean care se afla in zona Gura Ampoitei, unde soferul a descarcat materialul din bena autobasculantei, a dat telefon la Postul de politie din Metes, unde a relatat adjunctului sefului de post ce se intimpla. Membrii comisiei mixte de la nivelul judetului, ce verifica in zona respectarea normelor de mediu, au aflat despre caz chiar de la sotia celui care a telefonat la postul de politie. Ei au solicitat sprijin ajutorului sefului de post al Politiei din Metes, Decebal Ursales, pentru depistarea celui vinovat. Reactia a fost zero, in sensul ca nu a fost depistat soferul iresponsabil, iar deseurile toxice au ramas in albia riului. Prin investigatiile membrilor comisiei de control, s-a aflat care este firma ce transporta materialul si ulterior numele soferului. Sesizata, firma din Deva a asigurat preluarea materialului toxic din albia riului, pe cheltuiala celui vinovat. Pur si simplu lene sau reavointa ? Cum la Postul de Politie Metes sint doi adjuncti ai sefului, nu stiam sigur cu care dintre ei a vorbit persoana care a sesizat situatia. Am incercat sa aflam noi. Unul dintre ei ne-a declarat ca in perioada respectivelor evenimente el se afla in concediu. Am luat legatura cu Postul de Politie Metes, unde am stat de vorba cu agentul Decebal Varvara, cel de-al doilea adjunct al sefului de post. Acesta neaga ca ar fi fost sesizat de cineva despre fapta soferului de basculanta, in schimb recunoaste ca a fost solicitat de membri comisiei. El isi justifica lipsa de reactie prin faptul ca ar fi discutat cu primarul si viceprimarul, care i-au spus ca faptuitorul a fost depistat si contraventia indreptata. Cazul ni se pare unul tipic proverbelor cu militienii care cereau victimelor sa le aduca faptuitorii, ca de restul se ocupa ei. Ba, pardon, cel de la Metes nici macar nu s-a mai interesat de modul de finalizare a cazului. A considerat el ca nu merita. Poate vom afla intregul fir al cazului de la sefii politistilor din Metes.

Vinurile din Ardeal se intrec la Aiud

 Simbata, la Aiud, va avea loc a VIII-a editie a concursului de vinuri “Viile Ardealului” la care participa viticultori din toate judetele Transilvaniei. Concursul este organizat de Asociatia Agricultorilor Maghiari din Romania, iar producatorii invitati la Aiud au cistigat deja concursuri locale si judetene. Juriul competitiei va fi format din doua comisii de degustare, in componenta uneia dintre aceste comisii regasindu-se dr. oenolog Ioan Buia si renumitul prof. dr. Csavossy Gheorghe de la Aiud, de altfel initiatorul acestei actiuni. Întreaga manifestare se va desfasura incepind cu ora 10.00, urmind ca de la ora 16.00 sa aiba loc Gala Laureatilor in cadrul careia vor fi decernate premiile pentru cele mai bune vinuri. La concurs, si-a anuntat prezenta si Gemssy  Ferencz, secretar de stat la Cabinetul Primului Ministru al Ungariei.

Ioana Girlea a fost audiata

 Presedintele Judecatoriei Alba Iulia, Nicoleta Dragos, care este dealtfel si judecatorul care instrumenteaza cazul, a declarat ca in timpul audierii - care a durat doua ore - Ioana Girlea a afirmat categoric ca nu este vinovata de acuzatiile care i se aduc si a expus versiunea ei asupra faptelor prezentate in rechizitoriu. Ea a declarat ca isi mentine declaratiile facute in faza de urmarire penala, prin care a respins toate acuzatiile aduse. La urmatorul termen, vor fi audiati cinci dintre martorii propusi de procurori, dupa care vor fi audiati si restul martorilor. Pina acum, Ioana Girlea nu a cerut sa fie audiati martori din partea sa, dar a declarat ca isi rezerva dreptul de a aduce probe la urmatoarele termene, in functie de cum va evolua probatiunea faptelor. Caz de notorietate Cazul Ioane Girlea este unul de impact, in conditiile in care este vorba despre o persoana care a gestionat fonduri europene pentru sase judete, chiar daca faptele pentru care este judecata nu au legatura cu functia pe care a detinut-o pina de curind, dar se refera la modul de folosire a unor fonduri europene primite in baza unui proiect. La primul termen al procesului, Ioana Girlea nu s-a prezentat si nici nu a fost reprezentata de un avocat ales. La al doilea termen s-a prezentat cu un avocat, care a cerut timp pentru studierea dosarului. Rechizitoriul intocmit in cazul Ioanei Girlea se intinde pe 50 de pagini si descrie in amanunt modul in care invinuita a folosit banii primiti in baza unei finantari Phare, in alte scopuri decit cele declarate in proiect, dar si modul in care a incercat sa ii induca in eroare, in mai multe rinduri, pe reprezentantii ADR Centru. In baza proiectului “Ecoplast”, Ioana Girlea, in calitate de administrator la SC P&G Production SRL Zlatna, a obtinut, la data de 29 noiembrie 2003 un contract de grant (ajutor financiar nerambrursabil) in valoare de 65.803 euro. Suma reprezinta 59% din valoarea totala a proiectului, in care Ioana Girlea s-a angajat sa participe cu o contributie de 45.757 euro. In baza contractului de grant, banii ar fi urmat sa fie virati in trei transe: un avans de 50%, o plata intermediara de 40% si o transa finala. Ministerul Integrarii Europene a apucat sa vireze doar avansul de 30.246 euro (75% in euro din fonduri Phare si 25% in lei cofinantare de la bugetul de stat), in luna februaie 2004, restul banilor nemaifiind virati dupa ce au aparut anumite suspiciuni. Proiectul ar fi trebuit sa duca la dezvoltarea unei afaceri durabile, intr-o zona monoindustriala aflata in declin, care ar fi adus beneficii atit din punctul de vedere al mediului, dar si din punctul de vedere al crearii unor locuri de munca stabile in oras, prin infiintarea unei linii de reciclare a deseurilor din plastic. Rechizitoriul arata, practic, ca Ioana Girlea ar fi folosit banii europeni in alte scopuri decit cele declarate si s-ar fi folosit in mai multe rinduri de documente false pentru a obtine banii si, ulterior, in derularea proiectului.

Cocis si-a calificat echipa

Fotbalistul roman al lui Lokomotiv Moscova, Razvan Cocis, a marcat un gol in partida disputata, ieri, cu Spartak Moscova, scor 2-1, din returul semifinalelor Cupei Rusiei, iar echipa sa va juca finala impotriva lui FC Moscova, grupare la care evolueaza pompiliu Stoica. Razvan Cocis a inceput partida titular, a marcat in minutul 69, iar in minutul 71 a fost inlocuit cu Sicev, care a inscris cel de-al doilea gol. Pentru gazde a marcat Boiarintev, in minutul 53, iar romanul lui Spartak Moscova, Florin Soava, a primit un cartonas galben in minutul 16. In tur, Lokomotiv a cistigat cu 3-0

Aproape de centura WBC

Pugilistul roman, Adrian Diaconu, se va bate in aceasta dimineata, cu americanul Rico Hoye, pentru pozitia de challenger obligatoriu al categoriei semi-grea, iar, daca va invinge, ploiesteanul va lupta in urmatorul meci pentru titlul mondial WBC contra campionului Chad Dawson. Meciul dintre Adrian Diaconu si Rico Hoye, care va avea loc la Montreal, va fi transmis in 172 de tari, iar in Romania va fi difuzat in direct doar de Radio Romania Actualitati, cu incepere de la ora 5.00 dimineata. Conform regulamentului WBC, campionul mondial Chad Dawson este obligat sa il infrunte in maxim trei luni de zile pe invingatorul meciului dintre Diaconu si Hoye.

Sanse tot mai mici pentru „Arini”

 Au marcat: Pienariu (min. 14)/ Dida (min. 23), Pasca (min. 54) Ariesul Turda: Iliuciuc – P. Bejan, Pasca, Ciobanu (‘46 Toma), Savu – Luca, Stanciu (‘70 Cocoara), Tarcea (‘50 Mihu), Savu – Albinaru, Dida, Cl. Balaci (‘88 Briciu), Rezerve:Vartolomei – Toma, Mihu, Briciu, Cocoara, Popa, Antrenor: Cornel Sîmtion CSM Sebes: Stanila – Oancea, Feraru (‘71 Haiduc), Cosma, I. Sirbu – Bunceac, P. Ciuca (cpt.), Dragomir, L. Man, - P. Medrea, Pienariu, Rezerve: Lancranjan – Ov.David, siclovan, Scheau, Haiduc, Cotrus Antrenor: Dani Popa Cum s-au marcat golurile.. n 0-1 min. 14 Pienariu scapa singur si înscrie sutind pe linga Iliuciuc. n 1-1 min. 23 Dida primeste o pasa de la Balaci si  înscrie din 10 m. n 2-1 min. 54 Dupa un corner, Pasca a reluat cu capul din 11 m, centrarea venita de la Dida. Filmul meciului... ’6 – Oancea suteaza periculos de la 30 m prinde Iliuciuc ’12 –  Dida executa o lovitura libera dar trimite peste poarta ’21 – Albinaru primeste o pasa dela Balaci dar mingea este trimisa în bara ’31 – Cl. Balaci scapa singur dar retine Stanila ’33 – Tarcea suteaza puternic de la 20 m peste bara transversala ’39 – Balaci rateaza din 9 m ’44 – sut Tarcea apara Stanila ’49 – Savu centreaza pentru Dida, acesta suteaza din preajma careului, prinde fara probleme Stanila. ’55 – Mihu primeste o pasa de la Pasca, scapa singur, prinde Stanila ’64 – Mihu suteaza tare putin alaturi de vinclu ’83 – Dida scapa singur, respinge Stanila, Balaci trimite pe poarta dar scoate, de pe linia portii, cu pieptul Medrea ’86 – din nou Balaci trimite pe spatiul portii dar Stanila retine fara probleme ’89 – Dida trimite peste poarta din 8 m ’90 – Briciu scapa singur, dar nu reuseste sa marcheze. Celelalte rezultate din Seria a V-a Sparta Medias - Inter Blaj 4-1; U. 1919 Cluj - Trans-Sil Tg. M. 3-0; Mobila Sovata - Soda Ocna M. 5-1; Gloria Bistrita II - Oltchim 0-0;  Avintu Reghin - Dacia Orastie 1-1; Atletic Sibiu - Muresul Deva 0-1; Maris Tg. M. - S.S.P. Cluj 4-1; Ariesu Turda - CSM Sebes 2-1; FC Sibiu - Somes Gaz B. (reprogramat) Etapa viitoare: (Vineri 11 Mai 2007, ora 18:00) - Atletic Sibiu - Avintu Reghin (în tur 0-3); Dacia Orastie - Gloria Bistrita II (0-1); Oltchim - U. 1919 Cluj (1-1); Soda Ocna M. - Sparta Medias (3-2); Trans-Sil Tg. M. - Mobila Sovata (1-1);  Muresul Deva - CSM Sebes (1-0); Somes Gaz B. - Ariesu Turda (2-3); S.S.P. Cluj - FC Sibiu (0-3); Inter Blaj - Maris Tg. M. (1-1)Mobila Sovata – Soda Ocna Mures 5-1 (2-0) Au marcat: Vancea (‘15-pen, ‘87), Brinda (‘30), Voicu (‘46), Vrabie (‘85)/Gabor (‘65) – patrunde pe partea dreapta, sut pe coltul lung. Sub privirile a 500 de spectatori echipa gazda s-a impus cu 5-1, Soda facind unul dintre cele mai slabe meciuri din acest campionat. „S-au facut greseli foarte mari si am pierdut cu un scor rusinos care nu ne onoreaza” a declarat Stefan Fogorosi la finalul meciului. Mobila Sovata: Fulop – Sîrbu, Mitra, Nicolici (‘85 Fodor) – Porean, Oltean, Branda (‘80 Ani), Vancea – Bajko (‘75 Fabian), Butiurca, Rezerve: Orban – Vrabie, Fabian, Ieremias, Fodor, Ani, Antrenor: Varo Alex Soda Ocna Mures: Barna – Craiu, Ciofu, Ratiu, Neagu (‘81 Barbu) – Gabor, Sîmtion, Pereat (cpt.) (‘80 Olar) – Hîrceaga (‘82 Fisca) – Bratima, Popa (‘65 Bean) Rezerve: Chirila – Olar, Barbu, Fisca, Bean, Medrea, Marginean, Antrenor: Stefan Fogorosi 1. Ariesu Turda        29    21    7    1    79-18    70    A25 2. Muresul Deva        29    17    7    5    43-13    58    A16 3. Soda Ocna M.    29    13    9    7    39-31    48    A6 4. Inter Blaj        29    13    6    10    39-27    45    A3 5. Oltchim        29    13    6    10    38-29    45    A3 6. Gloria Bistrita II    29    10    13    6    31-25    43    -2 7. Trans-Sil Tg. M.    29    11    9    9    33-28    42    0 8. Mobila Sovata    29    12    5    12    48-53    41    -4 9. Sparta Medias    29    10    10    9    46-31    40    -5 10. Maris Tg. M.        29    9    12    8    36-37    39    -6 11. Atletic Sibiu        29    11    6    12    31-35    39    -3 12. Avintu Reghin    29    11    6    12    34-39    39    -6 13. U. 1919 Cluj        29    10    8    11    31-32    38    -7 14. S.S.P. Cluj        29    11    4    14    36-56    37    -5 15. CSM Sebes        29    9    5    15    37-44    32    -13 16. Dacia Orastie    29    8    6    15    36-49    30    -12 17. FC Sibiu        28    5    7    16    25-49    17    -20 18. Somes Gaz B.    28    1    4    23    22-88    7    -35

Teza cu subiect unic, examen dificil

Elevii din clasa a VII-a au trait primii emotiile tezelor cu subiect unic, sistem ce a fost gindit a fi generalizat in invatamintul pruniversitar. Rezultatele primelor teze la limba materna nu sint deloc incurajatoare pentru elevi si profesorii lor, deopotriva. Prezentam in continuare procentul de promovabilitate, adica al elevilor ce au obtinut note peste 5, urmind sa revenim cu noi detalii si analize pe subiect. Elevii care au dat teza la limba materna Romana au obtinut note peste 5 in procent de 59,6 in mediul urban si 57,05 in mediul rural, la Maghiara promovabilitatea a fost de 50 la suta in orase si 66,6 la suta la sate, iar la Germana s-a dat teza doar in mediul urban, unde procentul mediilor peste 5 a fost de 78,57 la suta. 

Palatul Apor devine demn de istoria sa

 In acest sector se lucreaza la pavarea cu dale din andezit (piatra naturala) si la finalizarea constructiei la fintina arteziana. Aspectul general al zonei se prezinta intr-o forma la care, in urma cu circa doi ani de zile parea ca nu se va ajunge vreodata. Complexitatea obiectivului in sine, dar si anumite complicatii aparute pe parcurs, au facut ca un timp, pina prin anul 2003, lucrarile sa stagneze, iar dificultatile pareau de netrecut. Nu e rau deloc O scurta privire aruncata asupra starii acestuia la momentul actual, prezinta Palatul Apor intr-o imagine demna de istoria sa. Cu acoperisul, fatadele exterioare, interioarele incaperilor, geamuri, usi, ancadramente si ornamente originale, dar restaurate, obiectivul este foarte aproape de a-si primi noua destinatie in folosul Universitatii 1 Decembrie 1918. Rectorul institutiei de invatamint superior, Prof. Moise Achim, ne-a declarat, in cursul zilei de ieri, ca acesta va avea utilitate complexa. La subsolul cladirii, unde lucrarile sint deja finalizate, va functiona o expozitie permanenta de arheologie, care va fi inaugurata la sfirsitul acestei luni. Destinatie cum nu se poate mai potrivita, daca avem in vedere cel putin doua elemente: faptul ca aici functioneaza o facultate cu acest profil, iar Alba Iulia si imprjurimile au oferit si inca dispun de resurse foarte mari de material in domeniu, unele chiar exceptionale. Ultime finisaje La cladirea supraterana, lucrarile se afla in faza de ultime finisaje - instalat corpuri de iluminat, raschetat si paluxat parchet. Aici, ne relata rectorul Achim Moise, vor functiona sali de curs si laboratoare. De remarcat este ca, cel putin la prima vedere, aici au fost prevazute si respectate conditiile specifice restaurarii unui monument istoric. Arcadele din salile unde acestea au existat au fost refacute, usile si geamurile de la intreaga cladire, atit de la exterior cit si de la interior, au fost executate numai din lemn. In prezent, o echipa de pietrari executa ultimele finisaje la refacerea ornamentelor, fiind pastrate elementele sau partile care au mai existat, iar cele refacute respecta forma si structura celor initiale. Proiectul de restaurare a Palatului Apor este inclus intr-un parteneriat cu Croatia, Italia si Slovacia, denumit “Cultura 2000”, fiecare dintre acestea avind cite un capitol propriu. La finalizarea lucrarilor, intregul ansamblu al proiectului va beneficia de un Site pe internet, deci de o popularizare corespunzatoare prestigiului istoric. Inaugurarea obiectivului de la Alba Iulia este preconizata pentru luna iulie anul curent.

Blandiana - capita in flacari

Lucratorii Postului de Politie Blandiana au fost sesizat în seara zilei de luni 7 mai de catre Ioan A., din comuna, despre faptul ca o capita de de fin aflata în gradina fratelui sau, Gheorghe A., a luat foc. Politistii s-au deplasat la adresa mentionata si, împreuna cu mai multe persoane aflate la fata locului, au luat masuri de localizare si stingere a incendiului, nefiind distruse si alte bunuri. Valoarea prejudiciului cauzat a fost de aproximativ 600 de lei. Postul de politie Blandiana continua cercetarile pentru stabilirea cauzelor incendiului.   

Amenzi pentru pietoni

Serviciul politiei rutiere a continuat zilele trecute actiunile pe soselele judetului urmarind in special prevenirea accidentelor de circulatie în care sunt implicati pietoni. Astfel, în ziua de 8 mai 2007 au fost aplicate 42 de sanctiuni contraventionale, dintre care 27 pentru nerespectarea regulilor privind traversarea partii carosabile de catre pietoni. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 3237 lei.      

Politisti la pescuit

Organizatia teritoriala Alba a Corpului National al Politistilor, Asociatia Internationala a Politistilor - Regiunea Alba si Asociatia sportiva “Dinamo” Alba, în parteneriat cu Asociatia Pescarilor Sportivi Alba, vor organiza în data de11.05.2007, de la ora 12:00, la “Balta Dostat”, un concurs de pescuit sportiv. Concursul se va organiza pe trei sectiuni: mass-media, administratie publica si politie. Organizatorii vor pregati multe surprize pentru toti participantii, iar primii trei clasati la fiecare sectiune vor fi premiati cu un permis de pescuit oferit de Asociatia Pescarilor Sportivi Alba si diplome.

Tarife noi pentru placutele de inmatriculare

 Serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor Alba a anuntat ieri modificarea tarifelor placutelor cu numere de înmatriculare si ale serviciilor de inmatriculare. Reprezentantii institutiei au aratat ca aceste modificari au fost facute in baza unui ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative. Astfel pacutele de imnmatriculare vor avea urmatoarele tarife: Tip A-20 RON; Tip B-23 RON; Tip C-17 RON. Pastarea combinatiei numarului de inmatriculare costa 30 de RON, iar atribuirea combinatiei de numere preferentiale, 45 de RON. Noile tarife se achita începind de ieri 9 mai 2007, urmind ca livrarea noilor placi cu numarul de înmatriculare sa se faca din data de 16 mai.

In Spania, romanii invata solidaritatea si ...dorul

  In vreme ce unii se lupta in declaratii politice sperind in sprijinul ce l-ar putea primi de la comunitatile organizate in afara tarii, liderii administratiei din Alba Iulia, fac vizite de lucru romanilor plecati la munca. S-a intimplat de curind. Primarul Mircea Hava, insotit de mai multi reprezentanti ai municipiului nostru, au format o delegatie ce s-a deplasat in orasul spaniol Alcala de Henares. Despre ceea ce au facut reprezentantii consiliului local in aceasta vizita, ati putut afla deja din cotidianul nostru. Astazi, ne propunem sa va aratam o alta fata a comunitatilor din Spania. Este vorba despre o fata cunoscuta numai de cei plecati, pe care romanii chinuiti de referendumuri si suspendari nici nu o cunosc si, poate, nici nu isi doresc sa o cunoasca. “Sintem o parte importanta” Recent intors din Spania, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a declarat incintat de legaturile puternice dintre romanii din Alcala de Henares. “Sint 16.000 de romani cu acte in regula, cifra avansata in mod oficial de autoritatile spaniole, dar sint cam 20.000 de toti. Ei bine, dintre ei, peste 6.000 sint plecati din Alba Iulia. Acestia sint cetateni cu forme legale, cu toate drepturile. Vreau sa va spun ca au o asociatie a romanilor. E drept ca mai sint multe asociatii familiale ca sa le spun asa, care sint compuse din mama, tata si copilul, dar acestea fac numai rau, pentru ca nu reprezinta interesele romanilor. La fel, directoarea din primaria din Alcala de Henares, care se ocupa de problemele miroitatilor, este o romanca. O cheama Elena Roman. Avem relatii foarte bune cu ea si cu sotul sau, care este avocat si reprezinta foarte bine interesele romanilor”, a declarat Mircea Hava, la putin timp dupa vizita in Alcala de Henares. Realitatea pare sa fie destul de aproape de sinteza primarului, cu precizarea ca romanii plecati la munca simt o nevoie foarte puternica de a stringe rindurile, de a gasi o solidaritate care probabil le-a lipsit in tara. “Voi le aveti pe ale voastre, noi pe ale noastre” Silviu N. unul dintre romanii plecati peste hotare, este un albaiulian care nu a mai rezistat sa fie in totdeauna tratat subuman. “Ce sa fac in tara? Munceam de dimineata pina seara si nu aveam nici o multumire, nici materiala si nici sufleteasca. Daca mi-ai spune miine ca am o sansa, o mica luminita, m-as intoarce cu primul avion. E foarte greu. Nu atit pentru munca pe care o faci. Esti un strain si toata lumea te trateaza ca atare. Nu e un tratament rau, doar ca toti sint acasa, iar tu esti departe de casa. In rest, nu avem de ce ne plinge. Cistigam bine si macar acum munca noastra este platita aproape de valoarea ei. Trageam speranta ca in anul acesta sa ma intorc acasa, dar astept sa vad ce se intimpla, pentru ca nu imi place ce vad. Am aflat ca vine Hava in Spania, dar n-am reusit sa ajung si eu. As fi vrut, chiar daca nu ne cunoastem. Poate reuseam sa il intreb, sa-mi spuna unul de al meu ce e acasa. Aici toata lumea se uita lung cind vorbim de casa, parca sintem ciumati”, povesteste cu amaraciune un tinar care a fugit de groaza unei vieti traite in mizerie sufleteasca si morala. Schimbare majora si permanenta Un alt albaiulian plecat la munca si ajuns tocmai in Alcala de Henares devine melancolic, atunci cind povesteste despre viata. “Cind am plecat ma durea in cot. Nu aveam mai nimic acasa, si am venit aici sa cistig niste bani. Nu mi-am facut niciodata un plan, cind sa ma intorc sau cit sa stau. Acuma se fac trei ani de cind sint aici si ma apuca asa un dor de casa. Nu neaparat de cineva anume. De oamenii aia ciudati pe care ii vedeam in fiecare zi, de locurile in care mergeam cu amicii. Ma trezesc uneori si imi doresc sa fiu acasa si sa plec pe strada cu ciuda aia pe care o aveam ca nu am ce-mi trebuie si sa ma pling prietenilor. Acum ma ridic din pat, plec la munca, am tot ce imi trebuie, dar imi lipseste ceva. De aceea am incercat sa ne apropiem cei care sintem romani. Ne intilnim, mergem la biserica, ceea ce acasa nu prea faceam. E un pic mai bine, dar imi dau seama ca m-am schimbat. E o schimbare majora si permanenta”, a relatat Andrei C. prin intermediul internetului, singurul care il ajuta sa tina legatura cu cei de acasa. “Un grup care simtim altfel” La intoarcerea din Spania, primarul Mircea Hava povestea jurnalistilor: “Am dus si noi cite ceva. Nu a fost o actiune oficiala. A fost vorba despre un grup al unor prieteni de ai mei. Am dus niste haine, pentru ca preotul sa aiba la slujba si ceva pentru piatra de temelie”. Donatia se referea la Biserica cu hramul “Sfintul Gheorghe”, un lacas ce va fi slujit de un preot sibian, pentru romanii din Alcala de Henares. Andrei C. are o viziune insa putin schimbata. “Da, am spus ca mergem la biserica. E bine sa o avem. Am fost si cind a venit domn primar. Mie imi place de el, dar as fi vrut sa ii spun ca in loc sa ne ajute cu biserica, mai bine ne ajuta sa ne intoarcem acasa. Nu trebuie sa ne dea de pomana, pentru ca noi putem munci. Noi ne-am pus sperantele sa ne aduca o veste buna. Sa ne spuna ca putem veni acasa sa muncim pentru noi si pentru romani, nu pentru niste hoti si nebuni batrini carora nu le mai ajunge cit au. Stiu ca nu Hava e cel care schimba treburile, dar parca asteptam o speranta. Pe de o parte a venit, pentru ca am inteles ca se va schimba ceva. Vom merge la referendum”, a declarat Andrei. La revedere si bun gasit “Nu imi spune la revedere. Asta am spus si eu cind am plecat de acasa si vad doar poze. Mai bine spune-mi bun gasit!”, se supara Silviu N., la finalul discutiei. Andrei C. este in acelasi ton: “Nu spui la revedere decit asa ca formula. Eu am plecat gindindu-ma la ceva mai bun. Acum vreau sa ma intorc, gindidu-ma tot la ceva mai bun. Vin sa muncim impreuna. O sa vezi ca pina la urma o scoatem la capat. Fiecare am invatat cum e. Eu aici printre straini, tu acasa printre straini. Acum vom munci toti intre prieteni, iar pe straini ii vom trimite…”. Pina la urma, ramin doar vorbele. Iar optimismul afisat de “spanioli”, nu isi gaseste insa un corespondent in tara. Sau poate…

Adio, domnule Paler!

In ultima vreme, il suparau multe. In urma cu 4 ani, suferise un infarct, urmat de un accident vascular cerebral. Dar a supravietuit. Ne-a mai dat o carte, aparitiile editorialistice din ziare si cele televizate. Apoi, s-a dus. Fara a regreta nimic altceva in afara „greselilor pe care nu le-am facut“. S-a dus sa-si dovedeasca sie insusi ceea ce spunea intr-o vara, in biblioteca sa umbroasa, linga o masina de scris veche: „In afara de apartenenta la acest pamint, nu am nici o certitudine“. Viata lui a inceput in LisaOctavian Paler, una dintre cele mai autorizate voci ale Romaniei in ultima jumatate de secolLuni dupa-amiaza, scriitorul si publicistul Octavian Paler s-a stins din viata. Pe 2 iulie ar fi implinit 81 de ani. A trait, in ultima vreme, intr-o casa plina de carti. Citea enorm, nu renuntase nici o clipa la hrana spiritului. Nu-i scapa nici o intimplare din viata romanilor, de la politica la noutatile culturale. Aparea aproape zilnic la televizor, cu comentariile lui neiertatoare la adresa vinovatilor. L-am cunoscut acum 2 ani, in casa lui din strada Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti. Am stat atunci citeva ore la povesti, despre destinul lui care l-a purtat din satul brasovean pina in capitala Romaniei, de la finetele si prundurile din Lisa, la redactiile in care si-a petrecut o buna parte din viata. Existenta lui a fost una remarcabila. Totul a pornit din Lisa, comuna de la poalele Fagarasului in care a venit pe lume, intr-o casa din birne, cu o singura camera, tinda si acoperis de paie.Copil, pe Calea SeciiCind revenea in Lisa, trecea negresit si pe la mormintele parintilor. „Am iubit-o pe mama, dar am trait in cultul tatalui, care a fost un taran neobisnuit“, spunea Paler, povestind cum pe tatal lui medicii l-au lasat sa moara fiindca nu era inscris in colhoz. „Am un mare sentiment de vinovatie fata de parintii mei. Am mostenit o proasta pudoare din Lisa, unde oamenii nu spuneau copiilor ca-i iubesc. Nu le-am spus niciodata parintilor mei cit de mult i-am iubit“. Si-a cioplit singur, cu briceagul, jucariile. „Calea Secii, un drum forestier, pietros, cu doua garduri de nuiele, pentru mine e calea regala a copilariei mele. Pe aici pasteam cele doua vaci, Mali si Cioanta. Mincam mure, zmeura, afine, ciuperci, furam cartofi si-i coceam“.Student, prin mahalaua BucurestiuluiA facut cursurile primare in sat. „Mi-ar fi placut sa intirzii in mitologie, in Lisa, unde nu se stia de electricitate si radio. Nu era tren, telefon. Taranii nu intrau in istorie decit la razboaie. In Lisa, istoria era comunicata de un handicapat care trimbita prin sat. Cind am venit in Bucuresti nu cunosteam nici o treime din cuvintele limbii romane. In trei ore, cit a durat calatoria, am strabatut trei secole. Atunci s-a sfirsit copilaria mea“. A plecat la 11 ani la liceu, in Bucuresti, imbracat ca la Lisa, in costum taranesc, „ca o salbaticiune folclorica“. A fost bursier al liceului „Spiru Haret“, o scoala pentru copiii din lumea buna. Ca student, a locuit intr-o mahala, impreuna cu alti doi baieti. Camaruta avea lut pe jos. Citea la lampa cu gaz. „Mergeam zilnic pe jos 7 km, pina la facultate, in mars fortat. Daca era aglomerat, luam tramvaiul, pe blat. Noaptea eram hamal in Gara de Est. Cistigam bani pentru carti. Vara, mergeam cu ziua la coasa in Lisa. Eram platit dublu, pentru ca eram cel mai bun cosas din sat. Coseam cit doi oameni“.Parintele Cerbului de AurDupa ce a absolvit simultan cele doua facultati, cea de Litere si Filosofie si cea de Drept, a fost corespondent Agerpres la Roma. Apoi, a fost transferat la televiziune. „Un an de zile m-am straduit sa fiu dat afara“, marturisea el, povestind cum in 1965 a dat pe post cintecul „Desteapta-te, romane!“, considerat pe atunci indezirabil. „N-am vrut niciodata sa spun ce mi se sugera, dar nici sa strig «Jos Ceausescu!» M-am refugiat in cartile mele, scriind despre frica“. Ca director de televiziune, „am facut prima editie a Cerbului de Aur. Eu l-am numit asa. Am facut regulamentul care, in mare parte, a ramas acelasi si azi“. A cerut juriului sa fie obiectiv. La prima editie, romanii n-au luat nici un premiu. „Lucru ce nu a convenit marii familii, mai ales cucoanei. Am primit ordin sa ne prezentam toata conducerea televiziunii la secretariatul CC al PCR. Am facut o mare greseala spunind fraza interzisa: «Permiteti-mi sa nu fiu de acord cu parerea dumneavoastra». Peste 2 zile am fost dat afara“.Si-a inventat o boalaCa jurnalist la „Romania libera“, organ al puterii centrale, a ocolit cit a putut ordinul de a semna omagii la adresa comunismului. „Eram omul acrobatic, care merge pe sirma, atent la fiecare pas“. Dar tot aceasta a fost perioada extrem de prolifica in productii literare. A refuzat postul de director la Teatrul „Nottara“ si cel de redactor-sef la revista „Magazin“. „Pina la urma, am preferat, intre 1983-1989, sa stau fara serviciu. M-am internat. Traiam din pachetele de mincare primite de doctori de la pacienti. Voiam sa ma pensionez, iar singura sansa era sa am o boala. Le-am spus doctorilor sa sufar in acte de orice, dar de la git in jos. Numai capul sa nu mi-l imbolnaveasca. Mi-au compus un dosar medical potrivit caruia trebuia sa mor de mult. Am reusit sa ma pensionez medical in 1985“.Scriitor interzisCa scriitor, a fost interzis de doua ori. „Cind am publicat «Un om norocos», s-a facut un proces public. In 1986, in «Contemporanul», s-au facut doua pagini «Literatura in instanta» in care se punea ca e o carte dusmanoasa, un pericol pentru tineret. Cinci scriitori au incercat sa-mi ia apararea, dar replicile lor n-au aparut. Securitatea facuse un raport in care se spunea ca Batrinul din carte e Ceausescu, iar moasa, Elena. Recunosc ca n-am avut in minte asa ceva. Ideea era ca scaunul puterii e gol si frica e esenta regimului“. Un an a fost suspendat, nu a mai putut publica nimic. La tipografie, exista un ordin: „Cartea lui Paler nu se culege“. In 1989, alaturi de Plesu, Doinas, Haulica, Dinescu, Paleologu si Sora, a semnat scrisoarea de protest care a facut vilva la Europa libera. Si totusi, modest, spunea despre el: „Nu am vocatie de martir“.„Vocatie de lup singuratic“„Dupa 1989, idealizam prea mult democratia, iar capitalismul mi se parea inceputul paradisului. Acum avem o democratie de vitrina, caricatura de democratie de la noi imi displace la fel ca regimul trecut. Romania de azi e un comunism cu fata bolsevica. Capitalismul de la noi e plin de mitocani care au facut miliarde de dolari. Scorul intre socialism si capitalism e 0-0. Unele lucruri de azi sint chiar mai urite“. Cu astfel de opinii ne-a obisnuit in ultima vreme. Cit despre cel de acasa, omul obisnuit Octavian Paler traia intre carti. „Mi-e urit singur. Am avut o vocatie de singuratic. Dar n-a fost intreaga. N-am fost un lup singuratic perfect. Am trait mereu cu nostalgia haitei“.Octavian Paler:„La noi, totul e imitatie: democratie, stat de drept, politicieni, normalitate, viata. Am multe motive sa ma indoiesc ca destinul nostru va fi cel pe care ni-l dorim. In momentele mele sumbre, ma tem ca ne-am transformat dintr-un popor intr-o populatie.“

Fotbal: "U" Cluj - Corvinul 1-0!

Universitatea Cluj a deschis scorul pe "Ion Moina" in meciul contra celor de la Corvinul Hunedoara. Golul a fost marcat de atacantul Goga in minutul 42, in urma unei lovituri de cap. Momentan, pe "Moina" este pauza. Vom reveni cu amanunte. 

Basescu: "Prioritatea mea este reformarea clasei politice"

"Prioritatea mea dupa ce voi ajunge la Cotroceni va fi reformarea clasei politice. Voi face acest lucru pina in iunie, cind voi solicita introducerea votului uninominal. Daca Parlamentul nu va dori acest lucru, in toamna ne vedem la un nou referendum, solicitat de mine" 

Basescu: "Coruptia ii uneste pe adversarii mei"

"Ce i-a suparat pe adversarii mei? Adevarul i-a suparat. Ce-i uneste pe adversarii mei? Coruptia ii uneste! Numai asa se poate ca marele patriot Vadim Tudor si marele patriot Marko Bela sa-si dea mina deasupra urnei de vor. Numai asa se poate ca urmasii Bratieni, Patriciu si Tariceanu, sa se pupe cu Vadim. Toti acestia nu au decit un singur scop: furtul." 

Basescu: "Sint foarte iubit in Ardeal!"

Traian Basescu: "Cred ca sint foarte iubit in Ardeal pentru ca oamenii si-au dat seama ca nu mi-am batut joc de ei. Nu se pune problema sa dizolv Parlamentul daca ajung inapoi la Cotroceni pentru ca acest lucru nu e consitutional". Basescu nu s-a adresat inca multimii, careia ii vorbeste momentan Adriean Videanu. "In decembrie 2004, am fost primul care a anuntat victoria in alegeri a lui Traian Basescu; pe 19 mai voi fi primul care va anunta revenirea lui Basescu la Cotroceni!", au fost cuvintele cu care Videanu i-a intimpinat pe cei 10.000 de sustinatori ai presedintelui suspendat. 

Vremea nu tine cu Basescu

Peste 10.000 de oameni s-au adunat deja in Piata "Lucian Blaga", pe o ploaie puternica, pentru a-l sustine pe presedintele suspendat Traian Basescu. Fostul lider PD nu a ajuns inca la scena amplasata in fata Casei de Cultura a Studentilor. Sint acolo insa ambele fiice ale lui Basescu, dar si importante personalitati politice, printre care Theodor Stolojan si fostii ministri Blaga, Macovei, Boagiu si Flutur. In acest moment, pe scena se afla trupa Morometzii, care continua programul inceput de cei de la Ro-Mania. 

Clujul, asaltat de sustinatori ai lui Basescu

Peste 300 de brasoveni au sosit in Cluj-Napoca, in jurul orei 15, pentru a participa la mitingul organizat in Piata "Lucian Blaga" in sprijinul presedintelui suspendat al Romaniei, Traian Basescu. Cei mai multi dintre ei fac parte din Organizatia de Pensionari a PD Brasov. Alti 200 de sustinatori ai lui Basescu din judetul Alba sint si ei campati in parcarea din Piata Cipariu, in spatele Inspectoratului Scolar Judetean. Peste 500 de simpatizanti PD din judetul Timis au parcat, la rindul lor, pe platoul de la Sala Sporturilor. Mai multi manifestanti din Bistrita-Nasaud sint si ei asteptati sa participe la mitingul programat pentru ora 17.

Peste 5.000 de oameni din alte judete au venit la Cluj pentru Basescu

Numarul sustinatorilor presedintelui suspendat Traian Basescu ajunsi la Cluj-Napoca pina in acest moment depaseste cifra de 5.000. Masini si autocare cu numere de Ilfov, Caras-Severin, Mures, Alba, Sibiu, Harghita, Brasov, Timis, Salaj sau Bihor pot fi vazute in vecinatatea grupurilor de oameni care flutura fulare portocalii si agita si pancarte pro-Basescu de genul "Alba voteaza NU la referendum!"

Repetitii si cerere in casatorie

Dupa un zbor de citeva ore cu avionul si o escala la Amsterdam, trupa Todomondo si insotitorii sai s-au indreptat spre Eurovision Monsterland - Finlanda, asa cum scrie pe unele dintre afisele oficiale ale evenimentului care impinzesc zilele acestea capitala finlandeza. Daca unii dintre baieti au fost mai degraba dornici sa ajunga cit mai repede pe pamint sigur si sa scape de avion si aeroporturi, Mister M s-a simtit confortabil in pielea de calator aerian, ba chiar a facut un tur al magazinelor din aeroportul Schiphol din Amsterdam. Asa ca a aterizat la Helsinki mai bogat cu o floare cumparata pentru prietena sa Elena, care urma sa soseasca si ea, pe cont propriu, la Helsinki. De asemenea, el a mai cumparat o jucarie pe care a spus ca o va pune in studio, ca sa il ajute sa se destinda cind munceste prea mult.Gazda - ambasadorulTot drumul, baietii au facut glume ca sa ii binedispuna pe Andrei si Ciro, care nu erau tocmai incintati de durata zborului. Mai mult, Ciro a marturisit ca ar merge fericit oriunde cu vaporul, dar nu vrea sa auda de avioane. Baietii au fost asteptati la aeroport de ghidul lor, Merja, care ii va insoti pe tot parcursul sederii la Helsinki. Ea chiar a invatat citeva cuvinte in limba romana, cum ar fi „bine ati venit" si „multumesc" si a dezvaluit ca studiaza bulgara. In cursul zilei de duminica, delegatia a fost invitata la resedinta ambasadorului Romaniei la Helsinki, Lucian Fatu, care le-a oferit baietilor o primire „ca acasa", alaturi de sotia sa, Luminita, si de romanii care lucreaza in cadrul reprezentantei.Seara specialaDuminica dupa-amiaza, Todomondo s-a pus pe repetat. Baietii au muncit timp de doua ore, intr-o sala de conferinte a hotelului. La repetitii au fost asistati atit de coregrafa Doina Botis, cit si de compozitorul Eduard Circota si seful delegatiei, Dan Manoliu. Insa evenimentul serii i-a avut in prim plan pe Mister M si pe prietena sa, Elena. Ea a ajuns cu intirziere la Helsinki, din cauza unor defectiuni tehnice ale avionului. Dupa toate intimplarile neplacute prin care a trecut in timpul calatoriei, Elena a avut parte de o surpriza deosebita la Helsinki. Mister M a invitat-o la restaurant si a cerut-o in casatorie. Cei doi sint impreuna de sase ani si Bogdan nu a facut acest pas pina acum, asteptind un moment special. Ei si-au petrecut seara de duminica alaturi de o parte a delegatiei in EuroClub.Se retrag?Dan Manoliu a declarat ca trupa Todomondo, s-ar putea retrage din concurs pe 12 mai, daca organizatorii nu respecta conditiile de participare la repetitii si daca scena nu va arata, in seara finalei, asa cum s-a convenit. Prima repetitie s-a derulat cu mari probleme de sunet si lumini, grafica si decupaj. Dan Manoliu si realizatoarea Elena Stirbescu, responsabili cu partea de televiziune, au avut mai multe reprosuri de facut organizatorilor.

Vreme buna pentru MTV

Sean Paul este invitatul de onoare la Premiile MTV Romania, acordate, in premiera, la SibiuSibienii care vor merge miine, la spectacolul oferit de MTV in Piata Mare, vor avea parte de vreme frumoasa. Sansele de a dansa in ploaie la decernarea premiilor MTV sint minime, conform meteorologilor sibieni. Daca prognoza meteo e buna pentru premiile MTV, organizatorii spectacolului mai au de rezolvat doar vinzarea celor 30.000 de bilete. Organizatorii Galei Premiilor muzicale MTV Romania se asteapta ca sibienii sa umple Piata Mare miine seara si au pus in vinzare biletele pentru acest eveniment din cadrul Programului Sibiu CCE 2007, care va aduce in prim plan cele mai importante formatii romanesti ale momentului, care au avut o evolutie pozitiva pe parcursul ultimului an, cit si un invitat special, pe cunoscutul artist Sean Paul.De la Gil, la CleopatraMiine seara, un moment deosebit va fi comemorarea prin cintecul fetelor de la „Heaven" a lui Gil Dobrica, decedat pe data de 17 aprilie. Trupa „Heaven" planuia sa filmeze un videoclip in duet cu regretatul artist la piesa „Hit The Road Jack" inca din 2005, de cind acestea l-au cunoscut la mare, pe terasa Ciresica, unde maestrul obisnuia sa cinte. Trupa Animal X va prezenta in premiera o piesa special compusa pentru acest eveniment. Piesa se numeste „R.A.I" si este scrisa in stilul alternativ, stil adoptat de Animal X in ultimul an. Trupa este si nominalizata la un premiu MTV anul acesta, la categoria „Best Alternativ". Iar Loredana va cinta o melodie in premiera, pe care o va interpreta in duet cu ea insasi, cu vocea ei de cind avea trei ani, inregistrata de tatal ei pe casetofon.Emotii pentru GhitaMTV Romania a anuntat deja ca cea mai nominalizata artista la Premiile Muzicale care se vor decerna pe 10 mai, la Sibiu, este Cleopatra Stratan, cu piesa „Ghita". Nominalizarile pentru artisti la Premiile Muzicale MTV Romania 2007 pentru cea mai buna piesa sint: 3Sud Est - „Iubire", Cleopatra Stratan - „Ghita", DJ Project - „Esti tot ce am", Simplu - „Oficial imi merge bine", Stefan Banica Jr. ft. Stefan Banica Sr. - „Cum am ajuns sa te iubesc". Tatal Cleopatrei, Pavel Stratan, concureaza la premiul pentru cel mai bun interpret solo. Mai sint locuriBiletele pot fi cumparate atit de la echipele mobile care merg prin liceele sibiene, facultati, sau centre comerciale, cit si din locatii fixe din Sibiu: strada Nicolae Balcescu (in fata farmaciei 24 si fostul magazin Romarta), B-dul Mihai Viteazu (in fata BCR), Piata Mica (in fata Muzeului de Etnografie Populara „Emil Sigerius"), in Magazinul Dumbrava (la parter), Media Galaxy (Promenada Mall), Facultatea de Inginerie si la Pavilion 2007 (Cazarma 90). Pretul unui bilet variaza in functie de pozitionarea in Piata Mare si de facilitatile pe care le ofera. Exista trei categorii: bilete de 35 de lei, de 100 de lei si de 200 de lei. Cele de 100 si de 200 de lei sint bilete VIP (cele de 200 cu loc, cele de 100 fara loc, dar in fata scenei) si asigura, pe linga intrarea la spectacol, si accesul la petrecerea de dupa eveniment. In seara evenimentului se mai pot cumpara bilete la intrare, pe unde vor mai fi ramas si la pretul de 60 de lei. „Voi cinta un medley intre un remix al piesei Extravaganzza si un nou single pe care il voi lansa chiar pe scena MTV-ului. Un duet intre Loredana de acum si Loredana la trei ani, vocea fiind inregistrata cu casetofonul tatalui meu".Loredana Groza, cintareata

Craiova, pe val

Universitatea Craiova a invins, ieri, pe propriul teren, cu 2-0, echipa Jiul Petrosani, in primul meci al etapei a 31-a a Ligii I. Debarcarea lui Stefan Stoica si numirea lui Cioroianu pe banca tehnica se pare ca a fost mutarea cistigatoare a lui Mititelu. Ieri, Craiova a obtinut al patrulea succes consecutiv. Dupa o prima repriza controlata in totalitate oltenii au deschis scorul in minutul 57, prin camerunezul Njock. Scorul final a fost stabilit de Dina, in minutul 74, care a speculat o eroare a defensivei miniere la o lovitura de colt. „Sint fericit. Socul produs la echipa a avut efectul scontat si sintem din nou pe val. Este extraordinar. Daca echipa continua sa joace tot asa s-ar putea sa-l numesc pe Cioroianu si din vara antrenor la echipa", spune Mititelu.

Motivul divortului

Demisia sau demiterea lui Stoica s-au lamurit. Potrivit unor informatii scoase la iveala, se dovedeste faptul ca motivul pentru care Gigi Becali l-a demis pe Mihai Stoica l-a reprezentat modul in care fostul manager a facut platile in cazul transferului brazilianului Elton. Astfel, potrivit datelor, Stoica ar fi platit doar 800.000 de dolari in contul clubului Corinthias, in timp ce 1.200.000 de dolari ar fi fost trimisi in contul unui offshore care ii apartine unui impresar. Prezent luni seara intr-o emisiune TV, Becali a refuzat sa dea amanunte, declarind faptul ca „Mihai Stoica nu se va mai intoarce niciodata la Steaua". Tot patronul Stelist a mai declarat ca „Daca nu luam masuri, riscam sa fiu santajat", a mai adaugat Becali.Replica lui StoicaFostul manager din Ghencea a tinut sa sublinieze faptul ca „Elton a fost dorit cu insistenta si de antrenorul principal" si a anuntat ca a adus la cunostinta lui Becali cuantumul sumei globale care urma sa fie achitata pentru transferarea brazilianului. Stoica se declara „mindru de performantele manageriale" pe care le-a realizat din punct de vedere financiar in perioada in care el a fost manager general in Ghencea, si mai adauga faptul ca Steaua a obtinut in ultimul sezon cele mai mari incasari din istoria fotbalului romanesc datorate participarii in Liga Campionilor si vinzarii cu o suma record a fotbalistului George Ogararu la Ajax, dupa negocieri pe care le-a purtat personal cu reprezentantii clubului Ajax Amsterdam. „De asemenea, consider ca sumele achitate pentru achizitionarea jucatorilor Cernea, Ghionea, Petre Marin, Nicolita, Cristocea, Dica, Ochirosii si Iacob sint mult sub valoarea pe care acesti jucatori au demonstrat-o. Mentionez ca toti acesti jucatori au fost transferati la sugestiile mele", mai adauga Stoica.Fara comisioaneStoica spune ca, in suma de transfer, nu erau incluse si taxe pe care urma sa le primeasca inapoi de la impresarul lui Elton. „Nimeni, oricit ar incerca, nu va reusi sa-mi stirbeasca reputatia, afirmind ca am beneficiat de vreun avantaj material in nicio tranzactie efectuata, indiferent daca a fost vorba de vinzarea sau achizitionarea unor jucatori sau alte operatiuni financiare pentru simplul motiv ca niciodata nu am solicitat si nu am primit vreun comision. Am declarat in repetate rinduri ca proiectul meu de dezvoltare al clubului prevedea inregimentarea unor jucatori de valoare din strainatate si am considerat ca America de Sud, in special Brazilia, poate fi o piata interesanta pentru Steaua. Venirea lui Andrey si Elton, jucatori extrem de apreciati in Brazilia, se dorea a fi un prim pas in aceasta directie", declara Mihai Stoica. Optici diferiteStoica spune ca regreta ca politica sa de transferuri a fost diferita de cea dorita de Becali. „Regret ca politica de transferuri pe care o propusesem nu a fost in concordanta cu ideile patronului, care nu doreste achizitionarea altor jucatori straini in afara de cei care fac parte acum din lotul Stelei. In principiu, aceste divergente de idei au dus, in opinia mea, la despartirea mea de Steaua", spune Stoica.

Derbi de calibru

Scapata de grijile retrogradarii, Gaz Metan Medias are parte de un test dificil in etapa de astazi. Intr-un meci care conteaza pentru runda cu numarul 30 din liga a II-a, elevii lui Cristi Pustai se deplaseaza la Vilcea, unde vor intilni Oltchimul. Va fi un meci de care pe care. Oltchimul nu-si permite sa faca nici un pas gresit. Este angrenata in lupta pentru promovarea in liga I. Inainte de meciul de astazi, vilcenii ocupa pozitia a treia in clasament, la egalitate de puncte cu Dacia Mioveni, ocupanta pozitiei secunde. In acelasi timp, meciul de astazi ar putea deschide si drumul gazistilor spre un nesperat loc doi. In cazul unei victorii, distanta de sapte puncte s-ar putea micsora si jucatorii de pe Tirnava Mare pot sa intre in cartile promovarii. „Ar fi senzationala o victorie. Ne-ar apropia de situatia la virf. Oricum, noi nu prea avem cum sa emitem pretentii, pentru ca abia am scapat de retrogradare. Nici acum cartile nu sint clare, dar avem sperante la un loc mai bun. Ne pare rau ca am ratat meciul cu Bihorul, dar nici acum nu e tirziu. Cel mai important este sa scoatem un rezultat bun in acest meci si dupa care vom mai vedea ce va fi", spune Pustai.

Victorie surpriza

FC Sibiu a stopat sirul de opt meciuri fara victorie. Ieri, elevii lui Adi Fusle au obtinut prima victorie de la instalarea acestuia in functie. A fost o victorie concludenta, cu 3-0. „Vina" pentru acest rezultat n-a apartinut gazdelor, ci oaspetilor, care nu s-au prezentat la meci. Pe ultimul loc in clasament, fara nicio sansa de a se mai salva, oaspetii de la Somes Gaz Beclean n-au aparut la meciul de la Sibiu. Conform regulamentului, sibienii au intrat pe teren, insotiti de brigada de arbitrii. Au asteptat 15 minute, dupa care centralul a fluierat finalul intilnirii, consemnind scorul de 3-0 in favoarea sibienilor. „Nu stiu daca ar trebui sa ne bucuram pentru aceasta victorie. Mai bine am fi jucat si am fi obtinut acest succes pe teren si nu la masa verde. E pacat ca vom retrograda, dar acesta este fotbalul. Mergem inainte si speram sa terminam campionatul cu fruntea sus", spune un oficial al formatiei sibiene.

Infringere la limita

Atleticul face un retur foarte prost de campionat. Echipa pregatita de Ioan Luca nu se regaseste deloc. Indiferent ca joaca pe teren propriu, sau in deplasare, echipa n-a mai speriat pe nimeni. Cu atit mai putin pe Muresul Deva, care a venit, ieri, la Sibiu, cu lectia bine invatata. Oaspetii au stiut care este solutia cistigatoare. Au inceput tare si dupa numai cinci minute au modificat tabela de pe stadionul Obor, cind Lintaru a marcat in poarta lui Pirvu. Cu norocPina la pauza, sibienii au trebuit sa se multumeasca cu faptul ca tabela indica doar avantaj minim pentru ocupanta pozitiei secunde in clasament. Fara doua piese de baza, coordonatorul Adi Popa si fundasul Andrei, sibienii au dat impresia unei echipe ratacite, fara putere sa faca fata iuresului advers. Au gresit foarte mult, atit in faza de aparare, cit si la constructie, iar oaspetii au profitat de toate sansele care le-au avut. Sansa s-a numit portarul Pirvu sau inexactitatile oaspetilor. Repriza bunaDe la cabine, sibienii au iesit mult mai hotariti sa intoarca soarta meciului. Asezati mult mai bine in teren si cu o mai mare dorinta de victorie, elevii lui Luca au jucat altceva. Pasele au inceput sa se lege mai bine si ocaziile au aparut. N-a fost suficient. Chiar daca au ratat citeva ocazii foarte bune, sibienii n-au reusit sa marcheze, iar oaspetii au plecat acasa cu trei puncte mari. „Am jucat prost in prima repriza si ne meritam soarta. Trebuie sa ne trezim odata pentru ca, altfel, ar putea fi prea tirziu", spune un jucator sibian. Pe topoganUltimele doua infringeri a coborit Atleticul dramatic in clasament. In acest moment, sibienii nu ocupa decit pozitia a 12-a, avind un avans de doar sapte puncte fata de primul loc retrogradabil. Cum in joc au mai ramas de disputat 15 puncte, pentru fiecare formatie, sibienii risca sa intre in cartile retrogradarii. „Este o situatie dificila. Nu vreau sa luam acum nicio decizie, dar trebuie sa facem ceva", spune un oficial al echipei sibiene. Victorie claraIn aceeasi etapa, ultima reprezentanta a Sibiului in acest esalon, Sparta Medias, a depasit, clar, cu 4-1, pe Inter Blaj. Golurile formatiei pregatite de Mihai Tulinschi si Dumitru Solomon au fost marcate de Bunea, Rau si Munteanu (2).

Sapte sibieni in Uniunea Europeana

 Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana. Pentru 27 de state UE, printre care si Romania, inseamna azi mai putine frontiere, mai multe oportunitati, o Europa mai curata, studii in strainatate, egalitate de sanse, libertate, securitate si justitie sociala. Dincolo de aceste cistiguri, din cauza nivelului redus de trai, intre tara noastra si UE ramine un hau imens. Medici, profesori, politicieni sau oameni simpli spun acum, dupa mai bine de 4 luni de la momentul aderarii, ca UE nu le aduce bucuria asteptata. Ci mai mult oportunitati. Cu toate acestea, doar tinerii isi incearca norocul si pleaca sa profeseze in alte tari. Persoanele trecute bine de prima tinerete ramin doar cu speranta ca lucrurile se vor indrepta. Si frustrati, cu gindul la salariile colegilor din celelalte 26 de state membre si la conditiile lor de lucru.Profesor roman in UEZiua Europei are, in acest an, si la Sibiu, o importanta deosebita. Ce inseamna acest lucru pentru profesori, ne spune o voce reprezentativa a sistemului de invatamint sibian, Constantin Catrina, director adjunct la Colegiul National „Octavian Goga" si fostul inspector scolar general, care a tinut friiele Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu timp de 12 ani. „Pentru mine, ca dascal, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a avut un efect benefic. Odata cu integrarea tarii noastre in lumea europeana, am sesizat atit o informare mult mai corecta in majoritatea domeniilor de activitate, cit si o deschidere culturala si economica accentuata. Pentru ca sint profesor, nu pot sa nu amintesc de toate proiectele scolare interactive intre scolile noastre si cele dintre statele membre UE. Elevii nostri comunica prin internet cu cei din afara, schimba tot felul de informatii legate de tara in care traiesc. Diferenta dintre un profesor roman si un dascal din orice tara, membra UE, exista doar din punct de vedere pecuniar. Colegii mei din Comunitatea Europeana sint platiti de 4-5 ori mai bine decit dascalii romani. Asta e singura diferenta!", arata profesorul Constantin Catrina.Primar multumitIoan Anghelina, primarul comunei Seica Mare, se arata multumit de efectele aderarii Romaniei in Uniunea Europeana. Atit de multumit, incit spune ca nu ar avea niciun motiv sa munceasca in afara granitelor tarii. „De cind sintem o tara europeana, eu, personal, am simtit o schimbare in bine, atit pentru mine, cit si pentru comuna pe care o reprezint. In acest moment, consider ca tara noastra se afla intr-o zona favorabila, iar facilitatile se observa. Sincer sa fiu, nu m-am gindit niciodata sa plec din tara, cum au facut altii. Nu m-a tentat ideea sa ma duc sa muncesc in strainatate, nici macar in vremurile trecute. Nici acum nu as pleca din tara. Merita sa traim in Romania, pentru ca acum avem anumite facilitati, avem avantaje. Nu sint adeptul plecarii in strainatate. Avem o tara si trebuie sa muncim aici, daca vrem ca lucrurile sa mearga bine", a argumentat primarul Ioan Anghelina.   Mentalitate invechitaCei „cu uniforma" considera ca romanii vor face parte cu adevarat din Uniune doar atunci cind vor sapa de mentalitatea comunista. „Eu, ca jandarm, ma asteptam ca integrarea in Uniunea Europeana sa aduca mai multa intelegere intre oameni. Speram, si inca mai sper, ca oamenii sa isi adapteze mentalitatea si puterea de intelegere, in sensul ca ceea ce tot auzim, in teorie, despre ideologia si idealurile Uniuni Europene, sa fie pus si in practica. La ora actuala, multa lume inca ii priveste pe jandarmi cu reticenta, prin prisma vechilor mentalitati si idei preconcepute. Parca vad in noi mai degraba o amenintare, parca am avea ceva personal cu fiecare om in parte. Dar, dimpotriva, noi am vrea sa inteleaga toti ca munca noastra, serviciile noastre, sint in beneficiul oamenilor. De exemplu, daca legitimam o persoana, sau facem o razie, este tocmai pentru a depista pesoanele care doresc sau intentioneaza sa le faca rau sibienilor de rind, a celor care reprezinta o amenintare pentru oamenii onesti si cinstiti. As vrea ca sibienii sa inteleaga acest lucru, si sa isi schimbe mentalitatea invechita", spune sublocotenent Alexandru Costea, angajat al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu.Medic resemnatAderarea la UE a dat posibilitatea medicilor romani sa munceasca in strainatate. Numarul celor care s-au hotarit sa faca acest pas este considerabil, fiind vorba mai ales de medici tineri. Motivul plecarii este simplu. Bani mai multi si conditii de lucru mult mai bune. Medicii care au infruntat toate greutatile comunismului spun ca ar fi plecat sa munceasca in strainatate, daca Romania s-ar fi integrat acum citiva, atunci cind ei terminau facultatea. „Toate lucrurile au un rost in viata. Integrarea si posibilitatea de a lucra intr-o alta tara este un lucru binevenit pentru medicii tineri. Trebuie recunoscut faptul ca toti medicii sint tentati sa plece, insa unii dintre noi nu mai avem curajul sa ne riscam cariera. Trecind peste toate, integrarea este un lucru bun, pe care toata lumea l-a asteptat si acum l-a putut simti pe propria piele, indiferent de profesie sau virsta. Pe 9 mai este ziua sotului meu, iar pentru mine, in fiecare an, aceasta zi reprezinta un prilej de bucurie", spune medicul Simona Berariu.Salarii mai mariPentru oamenii simpli, efectele aderarii nu se prea vad. UE inseamna mai mult posibilitatea plecarii in strainatate. Pentru bani mai multi. „Eu o sa sarbatoresc Ziua Europei prin munca, ca intotdeauna. E mai bine ca am intrat in Uniunea Europeana. Muncim mai mult, ca programul de lucru e mare. Salariile s-au mai marit, nu prea mult, dar fata de cum erau anul trecut, acum e mai bine. Eu as vrea sa muncesc in strainatate, pentru ca acolo sint salarii mai mari. Nici nu se compara cu salariile noastre. Pot sa lucrez in orice domeniu, eu sint electronista de meserie, am si cursuri de operator pe calculator. Ma descurc eu... Este totusi mai bine sa muncesti afara. Am si eu rude care sint plecate din tara, cistiga mult mai bine ca aici. E dorul mare, dar se merita. Asa...ce sa zic...in tara nostra facem si noi ce putem, nu ce vrem", crede Firuta Vasiu, vinzatoare la un magazin alimentar din Sibiu.  Cale lungaPentru lumea politica, tara noastra mai are mult de recuperat pentru a se integra in adevaratul sens al cuvintului in Uniunea Europeana. „Deocamdata, Romania a facut primul pas spre Uniunea Europeana, si anume aderarea. Pina la integrare, mai e cale lunga...Cred ca vor mai trece ani buni pina cind vom putea sa ajungem si noi la standardele europene. De aceea, trebuie sa fim preocupati sa crestem nivelul de dezvoltare al Romaniei, nu sa ne jucam de-a suspendarea presedintelui. Va marturisesc, sincer, ca primul meu gind de a pleca din tara l-am avut atunci cind Constitutia a fost incalcata pentru prima data, cind am vazut ca, in Romania, legile nu se respecta. Nu stiu daca am renuntat complet la acest gind, astept referendumul. Sperantele mele ca lucrurile vor intra pe fagasul normal sint, totusi, foarte mari", a marturisit deputatul Raluca Turcan.Rromi fara pasaportNici peste comunitatea rroma din Sibiu, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu a trecut neobservata. Presedintele Centrului Crestin al Rromilor, Florin Cioaba, cunoscut drept „rege" in rindul rromilor, arata beneficiile aduse etniei din care face parte. „Am asteptat cu sufletul la gura integarea tarii noastre in UE, pentru ca stiam ca multe lucruri se vor schimba in bine. Cel mai bun lucru pentru mine, personal, dar si pentru majoritatea rromilor, a fost faptul ca am devenit cetateni europeni si putem merge oriunde in Europa, fara pasaport. Pentru noi, acest lucru a fost de bun augur, deoarece multi rromi din Sibiu au plecat sa munceasca peste granita, in statele membre al Comunitatii Europene. Pentru ei, aceasta schimbare a insemnat foarte mult, deoarece acum isi pot ajuta familiile cu bani", explica Florin Cioaba.Zi simbolicaZiua de 9 mai a devenit Ziua Europei datorita unor oameni care care au avut, dupa cel de-al doilea razboi mondial, pentru prima data, viziunea unei Europe Unite, fara razboaie si fara conflicte. Data de 9 mai a fost aleasa ca Zi a Europei de catre Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Frantei, a  propus Germaniei, vechi inamic al tarii sale, dar si altor state, sa contribuie la realizarea „unei solidaritati de facto" si sa puna „bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii". Lua sfirsit, astfel, o lunga istorie de confruntari singeroase si se inaugura o noua etapa in evolutia continentului nostru, bazata nu pe forta si violenta, ci pe cooperare economica si armonizare legislativa.  Artizanul UniuniiJean Monnet a ajuns la concluzia ca era iluzoriu sa incerce crearea dintr-o data a unui edificiu institutional complet supranational fara a intimpina o rezistenta puternica din partea statelor recent iesite din razboi. In opinia sa, pentru a reusi, trebuia ca obiectivele propuse in cadrul cooperarii intre statele europene sa fie limitate la domenii precise, dar cu puternic impact psihologic, si sa instituie un mecanism de decizie care sa primeasca, apoi, in mod gradual, noi competente. Pericolul principal in acest plan venea din partea Germaniei, deci, singura solutie era aceea a integrarii Germaniei, din punct de vedere politic si economic, intr-o comunitate europeana puternic structurata. Uniunea EuropeanaDaca Europa ca atare exista de secole, elementele care au unit-o, in absenta regulilor si a institutiilor, au fost, in trecut, insuficiente pentru a preveni tragedia celor doua razboaie mondiale. Daca la inceput, obiectivul esential, imediat era acela al cooperarii pasnice dintre statele europene, astazi ambitia este diferita: constructia unei Europe care respecta libertatea si identitatea tuturor popoarelor ce o compun. Numai prin unirea popoarelor sale, Europa isi va putea controla destinul si dezvolta un rol pozitiv in lume. UE este in slujba cetatenilor sai. Pastrindu-si propriile valori, traditii si propria limba, cetatenii europeni ar trebui sa se simta in largul lor in ceea ce putem numi „casa europeana". Lumea de astazi, intr-o continua si rapida evolutie, are nevoie de Europa. UE este dovada vie a ceea ce pacea, stabilitatea si prosperitatea pot aduce unui continent altadata macinat de razboaie. Modelul european arata lumii ca o uniune mereu mai strinsa a popoarelor este posibila in masura in care se bazeaza pe valori si obiective comune. Si trebuie, de asemenea, sa ne amintim de ideea care a insotit permanent demersul lui Monnet: „Noi nu coalizam state, ci unim oameni!" . Maraton Literar EuropeanCinci tari europene organizeaza de Ziua Europei, o manifestare speciala numita Maratonul Literar European 2007, in cadrul caruia vor avea loc lecturi din operele a cinci scriitori, printre care si Mircea Eliade. Astfel, Romania, Grecia, Italia, Spania si Bulgaria organizeaza, de Ziua Europei, un Maraton literar, in cadrul caruia vor avea loc simultan lecturi din operele scriitorilor Italo Svevo, Carmen Conde, Konstantinos Kavafis, Yordan Radichkov si Mircea Eliade, dupa cum informeaza organizatorii de la Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR). Actiunea va dura opt ore si va debuta cu „Oda bucuriei", cintata in paralel in diferite locatii din intreaga Europa. Maratonul literar european isi propune sa puna in valoare mostenirea culturala europeana prin implicarea in aceasta manifestare a cit mai multor cetateni ai Europei. Participantii sint elevi, studenti sau adulti interesati de literatura, care vor citi din scrierile celor cinci autori. Lectura lor va fi inregistrata, transmisa pe Internet si inclusa partial pe un DVD care se va distribui gratuit unor institutii cu profil educativ si cultural.Festivitati in Sibiu Ieri, la orele 12.00, in sala festiva a Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu a avut loc o sedinta festiva pe tema „Importanta semnificatiei zilei de 9 Mai in constiinta poporului roman". Prelegerile acestui eveniment au fost prezentate de profesorul Alexiu Tatu, directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Sibiu, si Vasile Crisan de la Directia Judetean pentru Cultura, Culte si Patromoniu Sibiu. Astazi, la orele 10.00, in fata Cercului Militar din Sibiu, Garnizoana Sibiu, dar si oficialitati locale, vor intona imnul national si vor arbora drapelul national, dar si pe cel european. Conform organizatorilor, va fi si o slujba religioasa, dupa care vor urma alocutiuni si depuneri  de coroane la Monumentul Ostasilor Romani din toate Timpurile. 

Seful SRI, audiat

Directorul SRI George Maior a afirmat ieri ca a informat comisia parlamentara privind verificarea interceptarilor ca serviciul pe care-l conduce actioneaza in baza unui control strict intern si judecatoresc. „Au existat foarte multe intrebari pertinente care, sint convins, au condus la limpezirea unor aspecte si la relevareea ideii ca SRI actioneaza pe terenul si in cimpul securitatii nationale in lumina unui control foarte strict si intern si judecatoresc", a afirmat Maior, la finalul audierii la care a fost chemat de comisia parlamentara pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor, alaturi de adjunctul Dumitru Zamfir. La rindul sau, presedintele Comisiei, senatorul PSD Cristian Diaconescu, a mentionat ca obiectivul parlamentarilor este de a discuta cu institutiile abilitate legal „modul in care intr-un stat de drept functioneaza mecanismele privind interceptarile si inregistrarile convorbirilor, ca de altfel si al inregistrarilor video".

Neintelegere pe legile sigurantei

Surse liberale au declarat ca intre PNL si PSD exista in acest moment un consens privind forma celor cinci legi si ca in cadrul mai multor inttlniri de lucru intre specialistii celor doua partide s-a negociat inclusiv pe amendamente. De exemplu, liberalii sustin ca au reusit sa-i convinga pe pesedisti sa accepte ca serviciile secrete sa nu mai poata desfasura activitati economice si ca ofiterii de informatii acoperiti sa nu poata fi infiltrati in presa. Aceste doua aspecte au constituit doua dintre divergentele intre cele doua formatiuni privind continutul pachetului legislativ al sigurantei nationale. Liberalii ar fi fost de acord, la sugestia pesedistilor, ca Autoritatea Unica de Interceptari sa aiba doar atributii tehnice, adica doar sa puna in executie ceea ce serviciile le cer. Reprezentanti ai PNL au mai declarat, sub anonimat, ca este posibil ca unele legi ale celor doua formatiuni sa fie comasate, un exemplu in acest sens, fiind legea informatiilor si contrainformatiilor.Pe cai normalePSD neaga insa ca s-ar fi ajuns la un consens privind pachetul de legi al sigurantei nationale si sustine ca acesta va avea parcursul obisnuit, ca oricare dintre legi. Presedintele comisiei de Aparare din Senat, Cristian Diaconescu, a declarat ca singurul punct asupra caruia au cazut de acord cele doua partide este necesitatea obtinerii unui aviz al CSAT in sedinta ce va avea loc in cursul saptaminii, astazi sau miine. „Am cazut de acord doar ca acest pachet de legi, chiar daca e initiat de un singur partid, tot are nevoie de avizul CSAT. Am mai discutat si aspecte punctuale, dar le-am abordat marginal, precum comisia unica de control a serviciilor, dar nu am decis nimic", declara Diaconescu. Acesta mai spune ca pachetul va urma caile legislative normale si ca, spre deosebire de Camera Deputatilor, chiar se va lucra pe el. „Este adevarat, cred ca le-am fi facut o mare bucurie daca am fi adoptat pachetul pina pe 19 mai, dar nu cred ca va fi posibil", recunoaste Diaconescu. Vicepresedintele PSD mai este de parere ca legile nu pot fi adoptate mai devreme de doua-trei saptamini.Aprobate in lipsaLegile sigurantei nationale au fost adoptate tacit, fara nicio modificare, de catre Camera Deputatilor, in aprilie, din cauza absenteismului parlamentarilor din cele doua comisii sesizate, cea juridica si cea pentru aparare, in conditiile in care toate partidele, inclusiv cele care au boicotat sedintele, in special PNL, PC, UDMR, dar si PSD, si chiar Traian Basescu au deplins eludarea de catre o camera a acestor proiecte.

Lupta se ascute

Tinerii social-democrati i-au facut in aceasta dimineata o vizita presedintelui suspendat, Traian Basescu, la sediul sau de campanie. Liderii TSD i-au adus acestuia un cadou simbolic - un acvariu cu ceasuri - aluzie la cele 5 minute in care presedintele spunea ca demisioneaza daca este suspendat de parlament. Tinerii au adunat de la membrii de partid 15 ceasuri, le-au pus intr-un acvariu pe care l-au legat cu funda rosie si s-au dus la sediul de campanie al presedintelui suspendat, Traian Basescu. Staff-ul de campanie al presedintelui suspendat nu s-a lasat mai prejos si a oferit tinerilor social democrati o lada cu bere si o tava cu mici. Oaspetii nu s-au aratat deranjati de primirea avuta, insa si-au exprimat indignarea ca micii sint cruzi.Fata in fataUnul dintre momentele cele mai fierbinti ale campaniei electorale pentru referendumul din 19 mai se anunta a avea loc duminica aceasta la Iasi. Presedintele Traian Basescu si liderul PSD, Mircea Geoana, se vor afla in aceeasi zi, la aceeasi ora si la citeva sute de metri distanta, in fruntea unor mitinguri la care, insumind estimarile celor doua tabere, vor participa cel putin 50.000 de oameni. In timp ce simpatizantii presedintelui Basescu sint asteptati in Piata Unirii, membrii PSD il vor asculta pe Mircea Geoana la peste jumatate de kilometru distanta, in fata Palatului Culturii. Ambele demonstratii vor incepe de la ora 17. Cele doua puncte sint legate de bulevardul Stefan cel Mare, iar simpatizantii ambelor tabere ar putea sa se intilneasca. Daca Basescu se va hotari sa faca o „baie de multime", va trebui sa o porneasca inspre locul din care va vorbi multimii principalul sau adversar politic, Mircea Geoana.„Felix", bataiosDan Voiculescu l-a provocat pe Traian Basescu la „un dialog civilizat", la orice post TV pentru a arata fata adevarata a lui Traian Basescu si a unui mogul de presa. Liderul conservator sustine ca Traian Basescu induce in opinia publica neadevaruri si are un talent malefic de a pacali. Acesta crede ca Basescu va pica la referendum, chiar daca vrea sa induca ideea ca e cistigator. Dan Voiculescu a spus ca. la ora actuala. presedintele suspendat are doar 1.500.000 de voturi si ca nu va putea cistiga scrutinul din 19 mai decit prin fraudarea alegerilor. Presedintele conservatorilor a promis ca miine va tine o conferinta de presa in care va dezvalui „adevarata fata a lui Traian Basescu".Exemple de la OrbanPNL, prin vocile vicepresedintilor Ludovic Orban si Teodor Atanasiu, aduce argumente economice pentru care romanii ar trebui sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu. Liberalii spun ca Basescu a impiedicat construirea de autostrazi atunci cind a fost ministru al Transporturilor si ca a blocat privatizarile din energie, asumate prin tratatul de aderare la UE. „Daca Basescu se crede stapinul romanilor, romanii ar trebui sa-i arate ca au nevoie de slujitori", a afirmat Ludovic Orban. Directorul de campanie al PNL pentru referendumul din 19 mai, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca presedintele suspendat Traian Basescu „reprezinta principala frina in dezvoltarea economica a Romaniei", toate actiunile sale fiind impotriva mediului privat, impotriva oamenilor de afaceri.

Miting rosu

Aproape 15.000 de membri si simpatizanti PSD din tot Ardealul vor pune stapinire, astazi, pe parcarea din fata Salii Transilvania. Parte din campania anti-Basescu, mitingul va fi animat nu numai de liderii locali, ci si de „greii" partidului. Presedintele PSD, Mircea Geoana, vicepresedintele Ioan Rus si secretarul general Titus Corlatean sint doar citeva dintre numele cu ecou care se vor face auzite la Sibiu. Mitingul va incepe in jurul orei 17. Dincolo de mesajele indreptate impotriva presedintelui suspendat, organizatorii au pregatit si doua concerte, ambele sustinute de artisti romani. Ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului" si trupa „Morandi" vor incerca sa impace preferintele muzicale ale sustinatorilor social-democrati de toate virstele.

Oda salariilor din Europa

Pina si liderii politici, obisnuiti sa arate poporului, in astfel de momente, cit conteaza prestatia lor pentru atragerea bunastarii, isi vor irosi energiile in mitinguri electorale. Poate ca vor aminti cite ceva despre Ziua Europei, poate vor murmura si doua-trei acorduri din Oda, dar atit. Nu vor fi mese si dansuri. Romania de astazi le apartine cu totul. Si n-au timp de prostii europene. Trebuie sa convinga cit mai repede electoratul de ce e bine, sau nu, sa-si faca Basescu bagajele. Pentru ca, pina referendum, n-au mai ramas decit 10 zile.  In vreme ce noi aflam ca vom fi tiriti din nou la vot, desi in 2004 am votat pentru 5 ani, Europa se distreaza. Are de ce, dar si cu ce. Fiecare zi de bilbiiala in administratia centrala aduce Uniunii o economie de citeva milioane de euro. Iar romanii interesati de un trai mai bun n-au de ales decit sa mearga prin Europa sa munceasca din greu, pentru a cistiga ceva din salariile oferite in constructii, ori pe plantatiile de capsuni.  

Pe ritmuri de jazz

De la orele 21, publicul amator de jazz poate asculta in cortul cultural din fata teatrului, de un recital LARGO feat. Gast Waltzing. LARGO este formatia creata de marele compozitor luxemburghez Gast Waltzing, care a lansat o serie de albume, de la muzica clasica la jazz si muzica de film. Influentata de hip-hop si muzica dance, LARGO isi are radacinile in jazz, dar tinde spre muzica inovatoare si experimentala. Vedeta seriiDupa un preludiu jazzistic luxemburghez, sibienii isi pot incheia seara cu ritmurile dragostei, cintate de Dee Dee Bridgewater. Concertul „J'ai 2 amours" reprezinta SUA, Franta si Argentina si este considerat evenimentul acestei seri, in cadrul festivalului de la Sibiu. Pina acum, Dee Dee a cucerit inimile publicului de pretutindeni. Ca ambasadoare a jazzului, Dee Dee „s-a scaldat" in valurile acestui gen muzical inca din frageda copilarie. Isi face debutul in 1970, la New York, ca vocalista in formatia condusa de Thad Jones si Mel Lewis, una dintre cele mai valoroase orchestre de jazz din acea perioada, cu care ajunge sa concerteze in toata lumea. „J'ai Deux Amours" este un proiect pe care Dee Dee l-a conceput  din toata inima. Toate cintecele de pe acest album sint de origine franceza, fiind felul artistei de a multumi Frantei. Pina searaIn aceasta noapte, iubitorii jazz-ul au parte, de la miezul noptii si pina la ora 4 de concerte in English Pub. Sibienii care doresc sa savureze jazz-ul ziua, o pot face in aceasta saptamina, in Piata Mare. Miine, de la orele 14,30, Berti Barbera & 4 Given vor concerta gratis, in Piata Mare. Aceste concerte din centrul orasului sint programate la amiaza, pentru ca elevii si studentii sibieni sa se familiarizeze cu acest gen de muzica. Berti Barbera este unul din cei mai cunoscuti artisti jazzisti, mediatizati de televiziunile romanesti. „Momentul «Taverna» mi-a adus cea mai larga expunare, ajutindu-ma sa folosesc ceea ce am invatat pina in acel moment si sa cunosc cea mai mare parte a oamenilor valorosi din jurul meu. De asemeni, cele doua turnee alaturi de Timpuri noi, anul in care am fost impreuna cu Proconsul si recentele proiecte alaturi de Platonic Band, 4Given sau 13 mi-au dat ocazia de a folosi aproape tot arsenalul acumulat pina acum", a marturisit Berti Barbera.

Primarul, la butoane

Dupa ce a fost stropita cu sampanie si apa sfintita, statia de produs asfalt a DPC S.A. a fost inaugurata, ieri, de insusi primarul Johannis. De la pupitrul de comanda, edilul-sef a fost cel care a apasat butoanele masinariei de un milion de euro. Gospodarul Sibiului s-a aratat multumit de achizitia DPC si a promis ca, de acum inainte, lucrarile de asfaltare a strazilor vor prinde viteza. „Sint convins ca aceasta statie creste nu numai capacitatea, ci si calitatea lucrarilor. Primele probe au demonstrat deja ca DPC a facut o alegere buna si va putea, astfel, sa onoreze comenzile municipalitatii, dar si ale altor firme", a spus Johannis.

Inecat in bazin

Cadavrul unui barbat in virsta de 40-45 de ani a fost descoperit in bazinul de acumulare de linga Hidrocentrala Gilau. Autoritatile au confirmat ca trupul barbatului plutea de circa 3-4 zile in bazin, aflindu-se intr-o stare avansata de descompunere. Satenii sustin ca ar putea fi unul dintre localnicii care obisnuiau sa pescuiasca in zona. Cauza si circumstantele mortii urmeaza sa fie stabilite astazi de criminalistii clujeni. 

Asfaltare nocturna

Chiar daca nu se prea vede, edilii Sibiului se grabesc la refacerea drumurilor. Mai ales noaptea, pentru a feri majoritatea soferilor de nervii si chinul rutelor ocolitoare. Ieri noapte, de la ora 22 si pina la cinci dimineata, angajatii firmei Geiger Transilvania au inceput lucrarile de asfaltare a strazilor din Piata Unirii. Mai exact, a tronsonului de sosea cuprins intre pasajul pietonal de linga magazinul Dumbrava si straduta de linga zidurile Cazarmei 90. Lucrarile pregatitoare asfaltarii au blocat, temporar, traficul din zona. De data aceasta, soferii au fost informati, insa cu doar citeva ore inainte de inceperea lucrarilor. Doar doua din cele patru benzi au fost asfaltate in elanul de ieri noapte.Centrul, tot blocatUn alt tronson central intra in plin proces de asfaltare in aceasta noapte. Este vorba despre portiunea de sosea cuprinsa intre strada Andrei Saguna si Soseaua Alba Iulia, pina la complexul Baia Neptun. „Vom incepe lucrarile pregatitoare pentru asfaltare si in zona Andrei Saguna - Baia Neptun. Curatam drumul, dar primul strat de asfalt nu il vom turna decit miine dimineata", a explicat Zacharie Benedek, directorul zonal al SC Geiger Transilavania SRL. Potrivit lui Benedek, in aceasta noapte, circulatia va fi inchisa in Piata Unirii, pe portiunea amintita. Mai bine noapteaIn sfirsit, cei de la Geiger au ajuns la concluzia ca lucrarile din timpul noptii sint mult mai indicate decit cele de peste zi. Mai ales pentru ca in Piata Unirii nu sint blocuri de locuinte, deci ar fi sanse mici ca zgomotul sa-i deranjeze pe sibieni. In plus, argumentul lui Benedek porneste de la circulatia auto, care este mult mai lejera noaptea decit ziua. „Am lucrat si ziua in Piata Unirii, dar am ajuns la concluzia ca, de acum incolo, ar fi mult mai bine pentru soferi daca am lucra doar noaptea, sau mai ales noaptea. Si atunci e trafic, dar nu atit de aglomerat cum e in timpul zilei. Spre deosebire de bucuresteni, sibienii dorm noaptea", conchide omul care dicteaza asfaltarea. Abia la varaCalvarul nu se incheie curind. Asta e clar. „Lucrarile din Piata Unirii vor fi finalizate pina in 15 iunie, cel tirziu. Nu cred ca exista posibilitatea sa depasim acest termen. Sincer sa fiu, eu am sperante ca strazile vor fi asfaltate pina la sfirsitul lunii mai, dar nu prea cred ca va fi asa. In 19 mai este referendumul si nu putem sa blocam circulatia. In plus, nu am cum sa-i oblig pe oameni sa lucreze, e dreptul lor sa mearga la vot, mai ales ca e simbata", a argumentat Benedek, directorul firmei constructoare. „Noi nu obisnuim sa lucram noaptea. In timpul zilei, se lucreaza mult mai bine si cu mai mult spor. Noaptea nu e acelasi randament".Gheorghe Lazar, director DPC S.A.

Cade acoperisul!

Vremea capricioasa din ultimele zile le-a dat de lucru si pompierilor medieseni, care au intervenit intr-un caz mai putin obisnuit. Luni dupa-amiaza, in municipiul Medias, vintul foarte puternic si o constructie mai fragila riscau sa faca victime. Mai multi trecatori de pe strada Nicolae Iorga au scapat ca prin urechile acului de tiglele si bucatile de zidarie care se imprastiau din cer. Au alertat autoritatile de faptul ca bucati din acoperisul imobilului cu numarul doi au inceput sa se desprinda si sa cada pe trotuar. Pompierii au intervenit imediat si au asigurat zona pina la sosirea unei echipe de muncitori, care a „cirpit" acoperisul pe o suprafata de doi metri patrati. Din fericire, nu a fost ranit nici un trecator, dar pompierii ii avertizeaza pe locatarii unor astfel de imobile nesigure sa ia masuri pentru a impiedica producerea unor evenimente nedorite.

Parcarile ii enerveaza pe sibieni

Piata Mica, Piata Huet si Piata Mare au fost luate la intrebari. Timp de trei luni, Observatorul Urban Sibiu a desfasurat o ancheta sociologica de tip recensamint in rindul locuitorilor, agentilor economici si institutiilor. Tema aleasa a fost calitatea vietii din cartier, a gradului de implicare civica si a relatiilor de vecinatate. Ancheta a fost realizata in cadrul proiectelor „ABC-ul politicilor urbane - Impreuna pentru un oras mai bun", finantat de CEE Trust si „Mieux Habiter". „Au fost chestionate 86 persoane din cele 3 piete ce reprezinta 68% din gospodariile zonei, numarul total al locuitorilor fiind 281. Au fost anchetate 224 persoane, media de virsta a acestora fiind de 43 ani. Au mai fost chestionate 50 firme si identificate 14 institutii, dintre care 3 au fost chestionate. Primaria Municipiului Sibiu nu a facut obiectul acestui chestionar", arata Calin Blaga, coordonatorul proiect ATU in Sibiu.Vor parcariRezultatele anchetei au aratat clar ca situatia parcarilor reprezinta aspectul cel mai critic al zonei. Niciun respondent nu a apreciat situatia acestora ca fiind foarte buna. „86,7% dintre persoane considera problema parcarilor in zona istorica «destul de proasta» si «foarte proasta». Locurile de joaca nemultumesc mare parte dintre locuitori. Astfel, mai mult de jumatate au declarat ca situatia acestora este „foarte buna", se arata in ancheta. Spatiile verzi constituie de asemenea un aspect al zonei apreciat negativ. La fel si poluarea fonica, administrarea deficitara a utilitatilor, depozitarea necorespunzatoare a gunoaielor si interdictia de a renova sau de a imbunatati conditiile din locuinta. Populatie imbatrinitaPopulatia centrului istoric este considerata imbatrinita. Numarul virstnicilor este de doua ori mai mare decit cel al tinerilor. Din aceasta cauza, acestia isi doresc un centru de informare si cit mai multe evenimente culturale. „O asociatie de cartier este considerata necesara de aproape toti respondentii. In ceea ce priveste viata de cartier, locuitorii si-au exprimat dorinta de a avea un centru de informare pentru cartier. Evenimentele preferate de catre locuitorii centrului istoric sint cele culturale. In mai mica masura au fost frecventate evenimentele politice ce au avut loc in oras", arata Calin Blaga.

Nascut in secret

Doi tineri bolnavi de SIDA au un copil de doua luni, in centrul de ocrotire din localitatea sibiana Ighisul Nou, finantat de fundatia americana „Love&Light". Care a ascuns copilul de autoritati si de ochii presei. La auzul stirii, prefectul Ion Ariton a convocat de urgenta Corpul de control al Prefecturii pentru a vedea cine nu si-a facut datoria la timp. Prima institutie vizata e Directia Muncii, care stia ca asociatia americana are probleme, dar i-a acordat acreditarea. „Nu este posibil ca un copil sa se nasca intr-un centru al unei fundatii si autoritatile abilitate sa nu ia masurile ce se impun de lege. Sa speram ca acest copil va fi sanatos", a declarat prefectul.Sub ochii autoritatilorMihaela, mama copilului, are 20 de ani. Nu vrea sa stea de vorba cu nimeni, cu exceptia asistentei sociale, Maria Seciu, careia i-a jurat in urma cu o luna ca nu il da pe Alexandru nimanui. Ieri, Protectia Copilului nu stia inca cine e tatal, iar seful Directiei pentru Munca si Familie, Vasile Duca, a afirmat ca este vorba de un baiat de 18 ani, internat cu SIDA in acelasi centru. Directorul recunoaste ca, in luna octombrie a anului trecut, inspectorii sai au controlat centrul de la Ighisul Nou, dar nu au vazut ca fata era insarcinata in luna a doua. Mai mult, directorul sibian arata ca aceasta asociatie a primit acreditare, cu punctajul cel mai mic, din cele 60 de ONG-uri sibiene, dupa ce au fost mai multe sesizari ca tinerii bolnavi de SIDA din centru nu au asistent social sau psiholog si nici hrana sau medicamente corespunzatoare. Conducerea de la „Love&Light" a promis in scris, anul trecut, ca isi va rezolva problemele. Mihaela a nascut prin cezariana, pe 21 martie. Nici asociatia, nici medicii din spitalul din Medias si nici macar asistenta sociala nu au facut nimic pina acum. Ia cineva masuri?Laura Vilsan, directoarea adjuncta a Directiei pentru Protectia Copilului Sibiu, a raspuns ieri ca a aflat din presa, desi angajata institutiei stia situatia de o luna de zile. Medicii sibieni sustin ca abia anul viitor, cind copilul va avea un an si jumatate, pot spune daca Alexandru este sanatos sau daca a mostenit boala de la parintii sai infestati cu HIV. Conducerea asociatiei refuza sa faca orice comentariu si a interzis accesul presei in centrul de ocrotire, unde se afla sase tineri bolnavi de SIDA din judetul Sibiu si alti doi minori, bolnavi si ei de aceasta maladie, adusi recent de la Sighisoara. Asociatia americana ar putea sa isi inceteze chiar astazi activitatea la Ighisul Nou, daca membrii Comisiei de acreditare judeteana vor decide suspendarea acreditarii. „Love & Light" a fost gasita nu doar cu probleme in ocrotirea tinerilor cu SIDA, ci si cu dificultati financiare, binecunoscute la Primaria municipiului Medias.„Nimeni nu poate interzice unei persoane infectate HIV sa aiba descendenti. Ba chiar statul roman acorda unele indemnizatii pentru persoane infectate HIV care vor sa aiba copii"Vasile Duca, directorul Directiei pentru Munca si Familie

Tradat de bagaj

Lucratori din cadrul Politiei Orasului Copsa Mica, impreuna cu lucratorii Postului de Politie TF din aceeasi localitate, au pus mina pe un hot, luni, in trenul personal care circula pe ruta Blaj - Sighisoara. Acesta transporta un balot de sirma furata de la un gard. Baiatul, in virsta de numai 19 ani, le-a sarit in ochi oamenilor legii tocmai din cauza bagajului voluminos. Luat la intrebari, baiatul a recunoscut ca a furat plasa, care cintarea 40 de kilograme, de la gardul unui vecin din localitatea natala, Valea Lunga, din judetul Alba. Tinarul s-a ales cu dosar penal pentru furt calificat. 

Nu protesteaza

Cei aproape 10.000 de sibieni diagnosticati cu cancer prefera sa sufere in tacere. Daca alti bolnavi din tara au protestat in fata Ministerului Sanatatii, acestia s-au abtinut. Potrivit medicului Simona Berariu, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica Sibiu, niciun bolnav si niciun medic nu a depus plingere in ceea ce priveste derularea programului oncologic. In Sibiu, 944 de sibieni cu afectiuni oncologice sint inclusi in programele de sanatate, iar CJAS deconteaza 1.841 lei trimestrial pentru un singur pacient. Pentru anul 2007, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, asigura ca exista fonduri suficiente pentru programul oncologic. Mai mult, Nicolaescu sustine ca ar exista si niste rezerve pe care le va elibera dupa data de 1 iulie.

Modernizari la Seica Mare

Comuna Seica Mare se pregateste din greu sa intre in Europa. Daca in judetul Sibiu exista deja comune care au rezolvat problema canalizarii si a apei potabile, in Seica Mare, proiectele sint „in curs de rezolvare". Necesitatea unui sistem de scurgere a devenit, astfel, prioritatea primarului Ioan Anghelina. „In prezent, sintem in plina derulare a doua proiecte importante, pe care se bazeaza localnicii nostrii. Este vorba despre proiectul de montare a retelei de apa potabila si de introducere a canalizarii, de care avem mare nevoie", a explicat edilul. Pe de alta parte, Anghelina a marturisit ca nu s-a stabilit inca un termen pentru inceperea licitatiilor publice, insa a dat asigurari ca acestea vor demara in perioada imediat urmatoare.

Accidente din neatentie

Aproximativ 50 de gospodarii din localitatea Apoldu de Sus au ramas fara curent electric pentru mai mult de opt ore, din cauza neatentiei unui sofer. Acesta a derapat pe DN 1 din cauza carosabilului umed si s-a izbit cu masina intr-un stilp al SC Electrica, pe care l-a distrus. Soferul s-a ales cu o amenda de exact 234 de lei. In aceeasi zi, un barbat de 51 de ani a ajuns in spital, din cauza aburilor alcoolului. Conducea un moped in localitatea Cristian, nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers si a ajuns in fata unei Dacii. Aceeasi soarta a avut-o si un barbat de 35 de ani care se deplasa pe un motociclu pe strada Soimului, din Sibiu. Barbatul, desi nu era baut, a pierdut controlul asupra vehicolului, s-a dezechilibrat si a cazut. Pentru ca nu purta casca de protectie, s-a ranit usor la cap.

Dezastru la matematica

Note de toata jena pentru scolarii sibieni. Peste 4.300 de elevi de clasa a VII-a au sustinut, vineri, proba la matematica, din cadrul tezelor cu subiect unic. In ciuda supozitiilor conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu, rezultatele au fost de-a dreptul dezastruoase. Atit de proaste, incit Inspectoratul s-a codit sa le anunte. „La ora actuala, noi cunoastem doar o statistica generala partiala a acestor rezultate. Data limita a transmiterii  acestora catre ISJ a fost 8 mai, dar din diferite motive, mai mult sau mai putin obiective, s-a aminat pentru astazi (ieri - n. red.)", s-a eschivat Nicolae Suciu, inspector de matematica. Cifrele spun totul. La nivelul judetului Sibiu, rata de promovabilitate a elevilor din mediul urban a fost de 45 %, iar a celor din mediul rural de 30 %. Mai rau decit la nivel national, unde procentajul elevilor care au luat note peste 5 este de 56 %.Majoritatea, sub 5Copiii s-au straduit din greu sa obtina note de trecere. Au fost si note de 10, desigur. Intr-un proportie mai mica de 1 %. N-au lipsit nici elevii care au primit doar punctajul din oficiu. „Cu parere de rau trebuie sa spun ca cele mai multe note au fost sub 5. Cea mai mica medie inregistrata a fost de 1,20, ceea ce duce la concluzia ca elevii care au obtinut sub 5 nu au nici macar cunostinte minime la aceasta materie", recunoaste inspectorul Suciu. Saptamina aceasta, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu va trimite datele centralizate la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Lucrarile au fost corectate de comisiile de profesori de matematica din judetul Sibiu, care s-au constituit in cele sapte centre de evaluare, care au fost stabilite, in Sibiu, la Colegiul Economic „Gheorghe Baritiu", Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna", Colegiul Tehnic Textil, Grupul Scolar Independenta, Grupul Scolar Energetic, iar in Medias, la liceul „Stephan Ludvig Roth" si la Scoala Nationala de Gaz.

Vor singele primarului

Primarul Klaus Johannis si secunzii sai, dar si Constantin Oprean, rectorul Universitatii „Lucian Blaga" si profesorii universitari sint asteptati, astazi, sa dea un exemplu civic si sa doneze singe. „Noi am trimis invitatii primarilor, viceprimarilor si profesorilor. Rectorul Universitatii ne-a confirmat ca va veni, asteptam raspuns din partea celorlalti. Cred ca ei sint un exemplu pentru comunitate si ar avea un impact foarte mare asupra oamenilor", a afirmat Andrei Gut, reprezentantul Societatii Studentilor Medicinisti „Hipocrates" din Sibiu.O zi bunaAproape 40 de studenti au mers, ieri,  la Centrul de Tranfuzie Sanguina Sibiu si au donat singe, aducind in felul acesta o speranta bolnavilor internati in spital, a caror viata depinde de o picatura de singe. „Astazi, (ieri - n. red.) s-au prezentat 37 de studenti. Aceasta cifra este destul de buna pentru prima zi, mai ales ca acest numar mai mare decit intr-o zi obisnuita. Acest proiect vine in ajutorul Centrului de Transfuzie Sanguina, ca sprijin, in vederea depasirii deficitului rezervelor de singe si preparate din singe, atit de necesare pentru salvarea de vieti omenesti. Prin aceasta campanie, incercam sensibilizarea, incurajarea, cit si luarea de initiativa a populatiei cu privire la aceasta grava problema", spune Andrei Gut. Reprezentantii Societatii Studentilor Medicinisti „Hipocrates" din Facultatii de Medicina „Victor Papilian" se arata multumiti de modul in care a decurs prima zi a campaniei „Doneaza singe! Fii erou".

In apararea artistilor

Comisia de Cultura din Parlamentul European a aprobat ieri amendamentul europarlamentarului sibian Ovidiu Gant la propunerea de rezolutie privind statutul social al artistilor. Amendamentul cere statelor membre sa elimine orice tip de restrictie privind accesul la piata muncii din Uniunea Europeana pentru artistii din noile state membre. Documentul Comisiei de Cultura doreste instituirea unui „pasaport profesional european" al artistului si subliniaza necesitatea de a face distinctia intre mobilitatea specifica artistilor si cea a muncitorilor din UE in general. De asemenea, solicita statelor membre sa organizeze eficient plata pentru detinatorii de drepturi intelectuale. Propunerea de rezolutie privind statutul artistilor apartine europarlamentarului francez Claire Gibault.

Deconcentratele, la raport

Liberalii de la deconcentrate sint invitati la raport in aceasta seara, la sediul PNL Sibiu. Cel mai probabil, sedinta de astazi va fi ultima prezidata de Eugen Mitea, in calitate de viceprimar. Oricum, ca doreste sa isi pastreaza fotoliul de presedinte interimar al partidului. „Am convocat directorii atit in calitate de membri PNL, cit si datorita functiilor pe care le detin in institutiile publice. Va fi o sedinta concentrata pe probleme de administratie. Pentru ca s-au ridicat probleme in agricultura, mediu, la DSV. Nu vom discuta despre soarta directorilor democrati", sustine Eugen Mitea. RegreteDesi dorita, mutarea de la Primarie la Transgaz lasa loc de regrete. Cel putin asa spune viceprimarul liberal. „Imi pare rau ca plec din administratia sibiana. Mai sint multe lucruri de facut in oras. Personal, as lasa responsabilitatile de la Primarie pe mina unui liberal", a declarat Mitea. Desi recunoaste ca nu a lucrat in domeniu, liderul liberalilor sibieni sustine ca este pregatit sa faca fata functiei de director al societatii din Medias, mai ales ca lucrarea de diploma ii atesta statutul de inginer. Si nu stie cit va cistiga in calitate de director al Transgaz.RiscuriMitea a marturisit ca, pe viitor, nu exclude posibilitatea sa fie inlaturat din functie, tot pe aceleasi criterii politice prin care a fost numit. „In cazul in care, pe viitor, PNL va fi inlaturat de la guvernare, imi asum aceste riscuri, in ceea ce priveste functia mea de la Transgaz. Dar inca nu am ajuns acolo, e prea curind sa ma gindesc la astfel de situatii", a aratat Mitea. La rindul lor, alti sase liberali care si-au depus deja dosarele de concurs pentru a obtine posturi in administratia centrala asteapta un raspuns. Printre acestia se numara si vicepresedintele PNL, Gheorghe Dicu, care spera sa obtina un loc in Ministerul Dezvoltarilor, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Tensiune, in strada

Sute de persoane s-au alaturat voluntarilor Crucii Rosii Sibiu, ieri, in centrul vechi al Sibiului, pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Crucii Rosii. Imbracati in rosu, tinerii s-au interesat cum pot deveni voluntari de Cruce Rosie, iar batrinii si-au verificat tensiunea arteriala. „Le-am explicat tinerilor lucruri legate despre voluntariat si despre centrul Solferino, care ofera, gratuit, o gama larga de activitati destinate atit organizatiilor, cit si voluntarilor din Sibiu, cu scopul de a creste capacitatea institutionala a sectorului ONG si de a implica in activitati voluntare comunitatea. Ne bucuram foarte mult ca oamenii au venit in numar mare. Asta inceamna ca vor sa se implice si sa ne ajute sa raspundem in mod adecvat nevoilor celor mai vulnerabili", spune Claudia Popa, directorul Filialei de Cruce Rosie Sibiu. Pentru a intelege mai bine ce se intimpla la Crucea Rosie, voluntarii le-au aratat celor prezenti la eveniment, dar si trecatorilor, cum se acorda primul ajutor.2% pentru Crucea RosiePeste 20 de sibieni au completat, la o masa special amenjata, fise pentru a directiona cei 2% catre Crucea Rosie. Voluntarii le-au rasplatit gestul si le-au oferit un spectacol de mima, dar si o scurta piesa de teatru, o comedie menita sa le descreteasca fruntile, prin punerea in scena a citorva patanii din activitatea voluntarilor. Conducerea Crucii Rosii informeaza ca toti cei care nu au putut ajunge la acest eveniment sint asteptati, zilnic, la sediul Crucii Rosii din strada Xenopol nr. 1, pentru a afla mai multe informatii despre voluntariat sau despre Crucea Rosie.

Cheta pentru „Etno Tehno Parc"

Inca o saptamina, Complexul National Muzeal „ASTRA" desfasoara „Campania 2%", care face parte din programul institutiei de stringere de fonduri pentru „Etno Tehno Parc". Acesta este obiectivul principal al este amenajarea unui atelier in muzeul in aer liber, in care copiii, dar si adultii, pot invata mestesugurile populare. In acelasi timp, parcul poate fi si un spatiu de asamblare, prin care participantii pot descoperi modalitati de imbinare de tip puzzle, pe subiecte legate de viata satului, un spatiu de construire, in care pot porni de la diverse materii, sub indrumarea si supravegherea unor mesteri. „Pentru dezvoltarea acestui proiect educational care are ca beneficiari copiii si tinerii ne propunem, prin campania 2%, sa amenajam acest parc sub forma unui atelier", a explicat Anca Gaston, ofiter de presa in cadrul CNM „Astra". Date necesarePrin lege, contribuabilii au posibilitatea sa directioneze doua procente din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit, infiintata conform legii. Practic, cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din contributia sa. Termenul limita de exprimare a acestui drept este 15 mai. „Suma virata din impozit, destinata institutiei noastre, nu trebuie mentionata, ea fiind calculata automat de catre autoritatile financiare. Astfel, toti cetatenii care vor sa puna umarul la realizarea acestui parc pot contribui, directionindu-si cei 2% din impozit catre Fundatia «Muzeul Astra«, in contul bancar IBAN RO67 RNCB 4200 0003 7022 0001, iar codul de identificare fiscala este 130896122", a specificat Anca Gaston.Premiati pentru traditieIn urma desfasurarii fazei judetene a olimpiadei „Mestesuguri artistice traditionale", pe 6 mai, la Avrig, s-au acordat 22 de premii I. Micii mestesugari, care au reprezentat 11 localitati sibiene, au impresionat prin cunostinte practice si teoretice, astfel incit majoritatea scolilor au primit cite un premiu. „Prin lucrarile prezentate, micii mestesugari sibieni au facut dovada calitatilor artistice si tehnice exceptionale, a indeminarii si rafinamentului estetic, dar si a simtului artistic propriu", arata muzeograful Dana Botoroaga. S-au acordat si patru Diplome de Excelenta, pentru scoala de broderie pe piele „Ioan Barac" din Alamor, Clubul Elevilor Cisnadie, cercul „Arta decorativa si pictura" si scoala „Regina Maria", din Sibiu. Acum, cistigatorii merg la nationala. „Ii asteptam pe ocupantii locului I sa reprezinte Sibiul la faza nationala a olimpiadei, unul dintre proiectele culturale cuprinse in Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, ce se va desfasura in perioada 23 - 30 august 2007, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale «ASTRA»", a precizat Dana Botoroaga. In premiera, in acest an, la concurs vor participa si copii mestesugari din tarile Uniunii Europene.„Conducerea CNM «Astra» preconizeaza ca prin aceasta campanie, in luna iunie, in Muzeul in Aer Liber, va avea loc inaugurarea pavilioanelor «Etno Tehno Parc», special destinate copiilor si tinerilor".Anca Gaston, ofiter de presa al CNM „Astra".

Pe scurt

„Zero compromisuri“ in KharmaTrupa bucuresteana Deko este asteptata vineri, 11 mai, in clubul clujean Kharma, unde va sustine un spectacol de stand-up comedy intitulat „Zero compromisuri“. Evenimentul face parte din turneul cu acelasi nume, care parcurge 11 orase din Romania cu un show al carui concept a plecat de la sloganul noului brand Coca-Cola Zero: „Traieste viata cu Zero compromisuri“. Poantele celor trei actori au in prim-plan micile „compromisuri“ pe care le facem sau le acceptam zi de zi, cu glume pe seama unor întrebari de genul „De ce nu prietene cu zero pretentii de maritis?“ sau „De ce nu aventuri de-o noapte cu zero implicatii?“. Turneul se va derula pina la sfirsitul lunii mai in Iasi, Suceava, Brasov, Sibiu, Cluj, Tirgu-Mures, Timisoara, Oradea, Galati, Craiova si Bucuresti. Trupa Deko sustine spectacole în fiecare weekend în cafeneaua bucuresteana care a consacrat-o – Cafe Deko. F. T.

Pierdem bani

Romania risca sa piarda subventiile directe pe hectar de la UE, in valoare de circa 40 de milioane de euro, pasunile aflate in administrarea primariilor, care trebuia sa le concesioneze fermierilor, iar termenul expira la 15 mai. Potrivit datelor Oficiului Judetean de Plati si Interventie in Agricultura Sibiu, la nivelul judetului, primariile detin peste 32.000 de hectare. „25.000 de hectare au fost deja date in folosinta, concesionate sau contractate in diferite forme asociatiilor de crescatori de animale, diferitilor fermieri sau ciobani. La un calcul estimativ, la 56 de euro pe hectar, pe aceste terenuri am putea absorbi peste 1,7 milioane euro. Mai avem aproximativ 7.000 de hectare a caror situatie nu s-a decis inca", recunoaste Gheorghe Budrala, sefil Serviciu Sisteme Integrate de administrare si control in OJPIA Sibiu.

Delahoya ramine la Aeroportul din Cluj

Delahoya isi pastreaza locatia de anul trecutFestivalul Delahoya a devenit, in cei 11 ani de existenta, unul dintre cele mai renumite branduri ale Clujului, atit datorita genului de eveniment si muzica pe care il promoveaza, cit si a ineditului locatiei din primii 3 ani, o poiana din padurea Hoia, pe scena de beton racordata la curent electric folosita in era comunista la manifestarile de 1 mai sau 23 august. Prima editie a manifestarii a avut loc in 23 august 1997. In 2006, la cea de-a 10-a editie, cei de la Cluj Raving Society (CRS) au mutat locatia pe o pista a Aeroportului International din Cluj-Napoca. Tot aici va avea loc si in acest an. „Este o locatie curata, spatioasa, civilizata, nu sint probleme de siguranta si lumea chiar s-a simtit bine acolo. Ni s-a spus chiar ca a fost ca la festivalurile de afara“, explica Horatiu Dan Dumitras, presedinte CRS. Intre 25 si 27 mai, evenimentul va cuprinde petrecerile de „warm-up“, vineri seara in Seven si Roland Garros, traditionala parada de simbata din fata Casei de Cultura a Studentilor (CCS), petrecerea „open-air“ si un „after-party“ in Seven.Lista de invitati ii cuprinde pe: Tim Taylor (Marea Britanie), Marco Lenzi (Marea Britanie), DJ Greg Access (Polonia), DJ Adamus & Mafia Mike (Polonia), DJ Jerry (Cehia), Marco Polo (Germania), DJ Sead Redzic (Suedia), DJ Lowrider (Polonia) si DJ Voy Larkin (Germania). Dintre artistii de gen din Romania care vor mixa la Delahoya 2007 fac parte: Horace Dan D. (CRS & Skills), Optick (Bucuresti), Mihai Popoviciu (Sibiu), Dan Ene (Bucuresti), Lektronikumuz (Brasov), Filipash (Cluj-Napoca), Tomasan (Bucuresti), Darius (Bistrita), Bela (Brasov), Sebo (Iasi), Hoyaa & Fluo (Cluj), Atari (Cubecast), Jasc & Alexander (Diesel) sau Morris (Oradea). Asteptari mari de la StudCardPrintre noutatile acestei editii se numara si reducerile pe care participantii le pot obtine cu StudCard. Astfel, intrarea la „glamour party“ in Seven va fi 20 RON sau 15 RON cu reducere, „underground party“ din Roland Garros 15 sau 10 RON, la „open-air party“ 20 sau 10 RON, iar la „after party“ costa 10 sau 7 RON cu StudCard. „Reducerile StudCard ne vor aduce 1.000 de oameni in plus, asa ca asteptam minim 2.500 de participanti“, apreciaza Dumitras. De asemenea, se pot cumpara abonamente accesind www.bilete.ro, cu 36,5 (cu acces la evenimentele de vineri si simbata) sau 55 RON (pentru tot festivalul). Tot ca noutate, accesul la aeroport se va face direct, cu microbuze si autocare din fata CCS si inapoi. Biletele costa 1 RON pentru o calatorie si 3 RON pentru dus-intors.

Pe scurt

Tudor, suspendatIn urma penaltiului acordat in mod eronat Stelei la partida din deplasare cu Unirea Urziceni, arbitrul Tudor a fost oprit de la delegari pe o perioada nedeterminata. Seful arbitrilor, Gheorghe Constantin, a luat aceasta decizie in ciuda faptului ca Tudor a incercat cu inversunare sa-si dovedeasca nevinovatia. Mai mult decit atit, lucrul acesta pare sa-l fi deranjat pe Constantin, care condamna greseala facuta de „cavalerul fluierului“. In aceeasi sedinta sustinuta la Comitetul Central al Arbitrilor, Cristian Balaj a primit o singura etapa de suspendare pentru neacordarea unei lovituri de pedeapsa in finalul jocului de la Cluj. C. S.Babel, spre ArsenalAjax Amsterdam ramine o sursa inepuizabila de talente. Olandezii promoveaza jucatori din propria pepiniera, pentru ca apoi sa-i vinda pe sume importante la echipe mari din Occident. Ultimul nume vizat pentru un transfer este extrema Ryan Babel (foto), curtat cu insistenta de englezii de la Arsenal. „Tunarii“ sint dispusi sa plateasca 9 milioane de euro pentru tinarul olandez. C. S.

Joaca din placere

Titi Alexoi: „Nu sintem visatori“Goga, omul cu golul la „U“Hunedorenii de la Corvinul nu au mai pierdut din 7 aprilie, mai precis din etapa a XXIII-a, cind s-au inclinat in deplasare in fata oltenilor de la FC Caracal. Astfel, elevii antrenorului Titi Alexoi au avut un parcurs fara greseala, cu victorie in fata celor de la Vinju Mare, un egal la Bihor si alte trei succese, impotriva CFR-ului din Timisoara, Resitei si Rimnicului Vilcea. Insa, in ciuda acestor rezultate, Corvinul nu tinteste promovarea, ci formarea unei echipe competitive pentru sezonul viitor. „In nici un caz nu urmarim promovarea, desi rezultatele dau impresia asta. Avem o echipa formata pe jumatate din juniori, care prin munca depusa au ajuns aici. Muncim mult, ne straduim, dar nu sintem visatori si nu putem emite pretentii la locul al doilea“, a declarat pentru monitorul antrenorul oaspetilor, care a completat: „Noi nu jucam la egal cu Universitatea. Jucam deschis peste tot, daca ne permite adversarul. Asa am obtinut si rezultatele bune din ultimele cinci partide“, a incheiat antrenorul Corvinului. Asemeni lui Falub, Alexoi utilizeaza sistemul 4-3-3, fapt pentru care Corvinul inscrie des. Din efectivul deplasat la Cluj va lipsi doar Tataran, absent din cauza cumulului de cartonase.Goga, pericolul numarul 1Pentru jocul de azi, Falub nu se va putea baza pe fundasul coreean Park, suspendat pentru cele patru galbene incasate. In locul sau ar putea sa reapara Somcherechi, titularul postului in prima jumatate a campionatului. Benzile vor fi aceleasi, cu Ungurusan si Ghindaru in partea dreapta si Savu ajutat de Suller in stinga. Probleme sint in linia ofensiva, unde asupra lui Radu Sabo planeaza in continuare un semn de intrebare, cu toate ca s-a antrenat normal in ultimele zile. Dupa ce in partida cu ISCT Falub a inceput cu Goga in linia mediana, preferind un 4-4-2, tehnicianul ar putea reveni la consacratul 4-3-3, cu Negrean virf impins, ajutat pe margini de Goga si Suciu. De altfel, atacantul care a inscris de doua ori in poarta Cimpei Turzii se afla intr-o forma de zile mari si astazi acesta are sansa de a-si trece in palmares alte reusite. Jocul aratat pina acum il califica drept cel mai periculos om din tabara clujeana. Iata cum ar putea arata garnitura de start a Universitatii in partida cu Hunedoara: Szolomajer – Ungurusan, Cordos, Somcherechi, Suller – Ghindaru, Dolha, Savu – Goga, Negrean, Suciu.GOLURI7este numarul reusitelor lui Goga in Liga a II-a LIGA II, SERIA II * ETAPA A XXIX-ACFR Timsoara - Unirea Dej Building Vinju Mare - Minerul Lupeni FC Bihor - Poli II TimisoaraFC Caracal - FC Baia Mare Auxerre Lugoj - FC TirgovisteApulum Alba Iulia - IS Cimpia TurziiCSM Resita - Dacia Mioveni Rimnicu Vilcea - Gaz Metan Medias

MADISZ * DIVIZIA B, ETAPA A XXIII-A

Sparta - ‘U96    3-0Roma - Reset Media    3-0Ros-albastrii - Wega    0-3Manchester - Kocogók    10-3Inter Milan - Artana    3-2Pro Italia - Ajax    1-1Temad - Draco Volans    8-1CLASAMENT1. Temad    22    21    1    0    160-25    642. Ajax    22    16    1    5    103-57    493. Inter Milan    23    15    3    5    114-60    484. Pro Italia    23    15    2    6    92-74    475. Manchester    23    15    1    7    115-89    46    6. Roma    23    13    0    10    105-83    397. Draco Volans    22    10    0    12    89-79    308. Artana    23    8    3    12    84-77    27    9. Ros-albastrii    23    9    0    14    109-133    2710. Sparta    23    8    3    12    67-95    2711. Kocogók    22    8    3    11    54-96    2712. U ‘96    23    7    2    14    61-108    2313. Wega    23    6    2    15    56-91    2014. Reset Media    23    3    2    17    46-140    11

MADISZ * DIVIZIA A, ETAPA A XXI-A

BVB - Phoenix    0-3Nasaud - Gulden    aminatDracii Rosii - HSV    0-3Nottingham - Kopár Manó    9-1Pro Flora - Neon    5-5Meridian - Bolha    7-2LSD a stat.Restante:Nottingham - HSV    1-3Dracii Rosii - Phoenix    6-1CLASAMENT1. Meridian    20    15    3    2    71-29    47 2. HSV    17    13    3    1    74-26    423. Kopár Manó    20    12    0    8    52-49    36 4. Pro Flora    19    10    4    5    68-59    345. Nasaud    18    9    3    6    70-57    306. Nottingham    18    9    2    7    80-47    29 7. Gulden    17    7    4    6    37-48    258. Dracii Rosii    18    8    2    8    59-62    269. Neon    18    7    3    8    55-56    2410. Bolha    19    5    3    11    47-65    1811. LSD    18    5    3    10    46-59    1812. Phoenix    19    3    1    15    39-72    1013. BVB    19    2    0    17    31-100    6

CAMPIONATUL JUDETEAN * ETAPA A XVII-A

Crisul Izvorul Crisului - Vulturii Vultureni    4-4Somesul II Gilau - AS Borsa    5-0Somesul II Apahida - Inter Dezmir    4-2Progresul Vlaha - Dacia Felix Cluj    aminat Progresul Sinnicoara - Viitorul Rascruci    3-1CS Aghiresu - Somesul Bontida    2-3Doua decizii la „masa verde“ in cazul partidelor din etapa a XVI-a: rezultatul jocului Vulturii - Bontida (pe teren 2-4) s-a omologat cu 3-0 in favoarea gazdelor, iar cel al partidei Crisul - Gilau (intrerupt in minutul 25) cu acelasi scor, dar pentru oaspeti.CLASAMENT 1. Gilau    17    15    0    2    62-19    45 (^18) 2. Sinnicoara    16    11    3    2    37-15    36 ( ^9) 3. Dacia Felix    15    10    1    4    52-20    31 (^10) 4. Dezmir    17    9    1    7    40-42    28 ( ^4) 5. Bontida    17    7    4    6    37-32    25 ( ^1) 6. Apahida    17    7    3    7    33-35    24 ( –3) 7. Rascruci    17    7    2    8    43-35    23 ( –1) 8. Borsa    17    7    2    8    32-44    23 ( –1)  9. Izvorul Crisului    17    7    1    9    37-43    22 ( –5)10. Vultureni    17    7    1    9    46-62    22 ( –2) 11. Vlaha    16    4    0    12    27-56    12 (–12)12. Aghiresu    17    0    0    17    16-59    0 (–27)Etapa viitoare (duminica, 13 mai, ora 15): Vulturii - Aghiresu, Som. Bontida - Sinnicoara, Rascruci - Vlaha, Dacia Felix - Som. Apahida, Dezmir - Som. Gilau, Borsa - Crisul.

LIGA I * TELVIZARI ETAPA A XXXI-A

AstaziFarul Constanta - Poli Timisoara, ora 16, Kanal DUTA Arad - Pandurii Tirgu-Jiu, ora 16.30, TelesportRapid - Otelul Galati, ora 18, National TVFC Arges - Unirea Urziceni, ora 18, netelevizatFC Vaslui - FC National, ora 18, netelevizatSteaua - Ceahlaul Piatra-Neamt, ora 20.45, Antena 1MiineGloria Bitrita - Poli Iasi, ora 17.45, Telesport

Liga Campionilor se indeparteaza

Toata lumea de la CFR Cluj stia ca mentinerea locului 2 in clasament si la finele acestei etape era conditionata de victoria in fata lui Dinamo. Cum aceasta nu a venit, „feroviarii“ tremura inaintea partidei Stelei de pe propriu teren impotriva Ceahlaului, sperind intr-o minune care sa nu le anuleze avantajul in clasament din fata „ros-albastrilor“. Desigur, este aproape imposibil de crezut ca echipa lui Olaroiu se va impiedica pe Ghencea de una dintre formatiile ca retrogradate in esalonul secund. Probabila victorie a Stelei ar trimite-o pe aceasta pe pozitia secunda in Liga I si i-ar investi pe campionii de anul trecut cu prima sansa la participarea in Liga Campionilor. Desigur, si in aceasta situatie, CFR-istii ar mai avea sanse sa termine campionatul in spatele lui Dinamo, insa acestea ar fi infime si ar depinde de prea multi factori. In primul rind, „visiniii“ vor fi nevoiti sa se impuna in meciurile de acasa contra Gloriei Bistrita si Farului Constanta, precum si in deplasarea de la Iasi impotriva „plaiesilor“ lui Ionut Popa. Apoi, pe durata ultimelor trei etape ramase din actuala stagiune a Ligii I, Steaua ar trebui sa faca cel putin un pas gresit. Un alt scenariu putin realizabil, in conditiile in care „ros-albastrii“ vor da piept doar cu echipe modeste sau lipsite de motivatie. Jiul si Nationalul sint deja condamnate la retrogradare si este greu de crezut ca ar putea incurca formatia lui Olaroiu, in timp ce Pandurii din Tirgu-Jiu reprezinta un adversar mult prea relaxat pentru a le crea emotii stelistilor. Astfel, suspansul pe ultima turnanta a campionatului ramine la cote ridicate datorita razboiului de la distanta dintre CFR Cluj si Steaua, o confruntare in care arme precum concentrarea si forta grupului o vor decide pe insotitoarea lui Dinamo in Liga Campionilor. George Becali:„Dinamo a facut un gest frumos, un gest pe care il respect. In seara asta, a cistigat nationalismul romanesc. Imi dau cuvintul de onoare ca nu voi mai face in viata mea nici o declaratie impotriva lor. Dinamo va juca in Ghencea in Liga Campionilor si nu le voi lua nici un ban pentru asta.“ Dinamo Bucuresti – CFR 1907 Cluj 1-0 (1-0) Stadion: DinamoSpectatori: 7.000 FOAIA DE MECIAntrenori: Cristiano Bergodi (CFR 1907 Cluj); Mircea Rednic (Dinamo)Marcator Dinamo: Cristea ’37 Arbitri: Sebastian Coltescu (Craiova), A. Onita (Constanta), C. Savu (Galati)Cartonase galbeneDinamo: R. Stefan ’2, Moti ’26, Blay ’40, Vranjkovic ‘54CFR 1907: Panin ’25, ‘44, Manuel Jose ‘57Cartonase Rosi: Panin ’44SchimbariDinamo: Mendy (Vranjkovic ’45), Pulhac (Balace ’51), Munteanu (Scarlatache ’71) CFR 1907: Surdu (Fredy ’45), Oliveira (Deac ’51), Didy (F. Dan ’74)

Vis spulberat?

Gafa lui StancioiuCFR-istii, dezamagiti ca au pierdut certitudinea locului 2 Obligati sa iasa victoriosi din intilnirea cu Dinamo, pentru a nu-si compromite sansele la o participare istorica in Liga Campionilor, „feroviarii“ lui Cristiano Bergodi au inceput cu multa determinare partida din „Groapa“. Iar prima ocazie de gol a venit devreme, in minutul 6, cind lovitura de cap a lui Oliveira, ce a urmat unei centrari venite de la conationalul sau Manuel Jose, a trecut putin peste poarta lui Lobont. Presiunea oaspetilor a mai produs un moment „fierbinte“ la poarta goalkeeper-ului nationalei, care a scos cu dificultate voleul senzational de la 16 metri al lui Manuel Jose (‘9). Trioul median exclusiv portughez al CFR-ului (Manuel Jose, Dani, Oliveira) s-a dovedit mult mai eficient in comparatie cu mijlocul dinamovist, ceea ce s-a tradus automat intr-o posesie superioara si, implicit, intr-un numar mai mare de faze de poarta. Sousa a fost foarte aproape de a-si aduce formatia in avantaj, insa brazilianul din defensiva lui CFR a fost blocat in ultimul moment, la limita regulamentului, de Blay (’28). Insa fotbalul este uneori impartial si, conform axiomei „ocaziile se razbuna“, cei care au deschis scorul au fost dinamovistii. Reusita „alb-rosilor“ l-a avut drept autor pe Cristea (‘37), care a marcat dupa o lovitura libera de la 30 de metri, aceasta si cu largul concurs al portarului CFR-istilor, Stancioiu.Panin condamna CFR-ulAvantajul de pe tabela al dinamovistilor i-a montat si mai mult pe „feroviari“, care s-au aruncat in disperare de cauza spre poarta lui Lobont. Jocul pe contre rezultat a dat nastere unor noi ocazii pentru CFR, cea mai importanta fiind aceea a lui Surdu, care a trimis peste poarta din interiorul careului (‘41). Si, pentru ca agonia clujenilor sa fie totala, Panin a vazut al doilea cartonas galben dupa un fault asupra lui Ganea, trimitindu-si echipa la vestiare in dezavantaj numeric.Adio locul 2?Nemaiavind nimic de pierdut, CFR-istii au lasat apararea pe planul secund si au mizat totul pe cartea atacului. Insa Didy nu a mai fost atacantul oportunist din meciul cu Rapid, iar Semedo a fost mai putin inspirat decit altadata. Spatiile mari din defensiva „feroviara“ au oferit multe ocazii de gol formatiei dianmoviste, insa lipsa de concentrare a elevilor lui Rednic i-au scapat pe CFR-isti de primirea unui nou gol. Desigur, oaspetii au avut si ei ocaziile lor, insa fie bara, fie interventia lui Lobont s-au interpus modificarii scorului de pe tabela la sutul lui Semedo (’60), respectiv la executia din lovitura libera a lui Florin Dan (’83). Partida s-a incheiat cu o alta mare sansa trecuta in dreptul campioanei, Ze Kalanga remarcindu-l pe Stancioiu cu un sut din interiorul careului. Astfel ca CFR-istii isi vad locul secund ocupat inca in clasamentul Ligii I pus in pericol, deoarece Steaua are sansa de a trece in fata „feroviarilor“ cu un succes astazi impotriva Ceahlaului.Iuliu MureSan - presedinte CFR 1907:„Asteptam mai mult de la echipa in acest meci. Sansele la locul 2 s-au diminuat, insa vom incerca sa terminam pe podium. Determinarea a fost mult mai slaba decit in meciul cu Rapid, asta si datorita faptului ca baietii nu si-au revenit complet dupa consumul de energie din acea partida. Oricum, Dinamo a aratat ca este campioana meritorie a acestui campionat.“

Pe scurt

ANI ajunge la votPresedintele interimar Nicolae Vacaroiu a avut ieri intilniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cu sefii celor doua Camere ale Parlamentului, cu ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si cu al Apararii, Teodor Melescanu. La finalul întilnirii, Tariceanu a declarat ca una din temele discutiei a fost Legea ANI. „Miine (n.r., astazi), în Senat, mi s-a garantat ca va avea loc votul asupra ANI“, a sustinut el. Controver-satul proiect al legii Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) a trecut de comisiile de specialitate din Senat, dupa ce a primit noi amendamente. Alte teme abordate la intilnirea de ieri au fost legile sigurantei si votul uninominal. „L-am rugat pe prese-dintele interimar sa demareze discutiile pe tema votului uninominal“, a mai afirmat Tariceanu. C. J.Moldova, „gaura neagra“Un articol din publicatia britanica „The Economist“ atrage atentia asupra faptului ca Republica Moldova ar putea deveni „gaura neagra a Europei“, asa cum „este in prezent Transnistria“. Analistii britanici spun ca la Chisinau „politicienii si functionarii transforma faradelegea într-o adevarata afacere. Exista un fals pluralism, miscari de tineret pseudodemocratice, un serviciu de securitate atotputernic, iar fantoma transnistrizarii pluteste asupra întregii tari“. Analizind interesele Rusiei in zona, dar si ale Uniunii Europene, publicatia mai sustine ca, „pentru a scapa de Moldova, UE va fi tentata sa accepte orice. În loc sa avanseze pina la nivelul Europei, întreaga Moldova risca acum sa regreseze pina la nivelul Transnistriei“, mai spune ziarul citat. C. J.

„Moartea asistata“ vine cu un cocteil elvetian

O clinica elvetiana ofera persoanelor care sufera de boli incurabile posibilitatea de a-si incheia conturile cu viata. Acest lucru a fost investigat de reporterii cotidianului „The Independent“, care au descoperit ca serviciul pus la dispozitie de elvetieni se bucura de mare succes in rindul pacientilor britanici. „The Independent“ scrie ca, in ultimele 6 luni, aproape 50 de persoane au recurs la aceasta metoda, deoarece clinica le pune la dispozitie toate conditiile necesare unei morti usoare. Clinica Dignitas a fost infiintata in anul 1998 de Ludwig Minelli, un fervent sustinator al drepturilor omului, scopul principal constituindu-l acordarea posibilitatii de a se sinucide persoanelor bolnave. Din anul 2003, 76 de britanici s-au sinucis in clinica elvetiana Dignitas, scrie publicatia britanica. „Operatiunea“ este simpla: bolnavii in faze terminale trebuie sa faca dovada scrisa a starii de sanatate, sa demonstreze ca nu mai sint tratabili sub nici o forma si sa fie de acord cu sinuciderea. Ei trec printr-un consult medical la clinica, iar daca ramin constanti in decizie, pasul decisiv este inghitirea unui cocteil de barbiturice. Acest lucru trebuie facut de pacient, fara ajutor. Este conditia impusa de legislatia elvetiana pentru ca o astfel de practica, neincriminata, sa fie considerata „moarte asistata“. Intreaga activitate din cadrul clinicii Dignitas este asigurata de medici si specialisti care lucreaza voluntar, pentru a elimina orice dubiu asupra unui posibil conflict de interese. „The Independent“ mai scrie ca aceasta tendinta ar putea impulsiona revizuirea legilor britanice, care nu permit, in acest moment, „moartea asistata“ nici macar pentru persoanele aflate in faze terminale. In ciuda unor sondaje care aratau ca 80% dintre britanici ar fi de acord cu o lege permisiva in acest sens, in ultimii 4 ani, trei tentative de schimbare a legii au esuat. Conform legislatiei britanice, persoanele ce participa la (sau comit) o „moarte asistata“ pot primi pedespre de pina la 14 ani de inchisoare.

Deranjati la dosare

Atac la Marko BelaPresedintele suspendat arata cu degetul spre dusmanii Justitiei„Parchetele au inceput sa isi faca treaba si nu au mai existat influente politice in Justitie“, a afirmat Basescu. El a declarat la intilnirea cu reprezentantii societatii civile de ieri ca liderul UDMR Marko Bela a venit la el „sa se plinga ca a fost chemat la Parchet pentru a da socoteala cu privire la niste bani pe care i-ar fi primit in avans pentru o carte care nu a mai aparut“. Presedintele suspendat crede ca aceasta este explicatia pentru ralierea UDMR la coalitia PSD-PNL-PRM-PC. „Teama de a cadea pe mina Justitiei sta la baza coalitiei antiprezidentiale“, a punctat Traian Basescu. El sustine ca a refuzat sa intervina in Justitie pentru Marko Bela. In replica, liderul UDMR a decla-rat ca nu i-a cerut niciodata lui Traian Basescu sa intervina in cazul dosarului sau de la Parchet. „Am avut mai multe intilniri cu Traian Basescu in calitate de sef de partid, si nu in interes personal. Domnul Traian Basescu nu spune adevarul si nu este prima data cind se intimpla acest lucru“, a spus Marko Bela. El a mai sustinut ca, referitor la situatia ministrului UDMR Nagy Zsolt (ministrul Telecomunicatiilor), si el cu probleme penale, a fost „doar informat de seful statului cu privire la situatie“.Comunismul, alt motiv pentru coalitie„Impreuna cu Monica Macovei am incercat sa izolam Justitia de influenta politica chiar daca nu am reusit in totalitate“, a mai declarat Traian Basescu. Exemplele concrete oferite de el au fost dosarul „Rompetrol“ si punerea sub urmarire penala a trei ministri. „Eu am crezut foarte mult in partidele din Alianta. Ce am spus in campanie trebuia sa fie un obiectiv pentru noi toti. S-a creat acel sentiment ca nimeni nu mai este sigur in virful «establishment»-ului politic. Asta a dus la unirea in cuget si simtiri intre UDMR si PRM. Cea mai mare surpriza pentru mine a fost atitudinea UDMR-ului“, a mai spus presedintele suspendat. El a avertizat asupra faptului ca mai sint dosare in analiza CNSAS si a SRI si ca, in curind, vor fi facute anunturi publice in legatura cu acestea. Pe linga faptul ca Justitia i-a deranjat, Basescu crede ca membrii coalitiei PSD-PNL-PRM-UDMR-PC au mai avut si alt catalizator: „Condamnarea comunismului. Plus ca am avut o atitudine extrem de transanta in legatura cu anumite nereguli, cum este ceea ce se intimpla cu energia electrica“, a conchis presedintele suspendat.Voiculescu cere dezbateri televizate cu BasescuDesi s-a abtinut, pina acum, sa comenteze ultimele decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la modalitatea de desfasurare a referendumului de pe 19 mai si la regulile pentru calificarea rezultatului acestuia, ieri, Basescu a spus ca „ceea ce a facut Curtea Constitutionala acum este inadmisibil, intrucit a creat conditii pentru orice interpretare a referendumului“.Deranjat de faptul ca Basescu a pomenit si numele sau in grupul celor care au probleme cu Justitia, presedintele PC, Dan Voiculescu, a iesit si el la rampa, ieri, si a spus ca „Traian Basescu este un presedinte mincinos si fals“. El l-a provocat pe Basescu la o dezbatere televizata pentru a demonstra lumii „care este adevarata fata a presedintelui suspendat. Acest om are un talent malefic de a pacali, e un smecher de prima clasa. Nimeni nu mai vorbeste de case, flota, toata lumea a uitat“, a rabufnit Voiculescu.

Pe scurt

Concursuri pentru elevi, de Ziua EuropeiBiblioteca judeteana „Octavian Goga“ din Cluj organizeaza, cu prilejul Zilei Europei, trei concursuri adresate elevilor din invatamintrul primar, gimnazial si liceal. Inscrierile au loc pina in 12 mai, pentru cei din invatamintul primar, si pina in 14 mai, pentru cei de la gimnaziu si liceu. In 14 mai, are loc un concurs de desene, iar in 15 si 16 mai, participantii au de parcurs o grila de verificare a informarii europene. Institutiile de invatamint se pot inscrie cu echipe de cite trei elevi pentru fiecare nivel. Bibliografia pentru testul grila poate fi consultata la sediul institutiei organizatoare (Calea Dorobantilor f. n.). F. T.Carte pentru tinerii basarabeniLa sediul Departamentului de Imagine al Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe strada Universitatii, numarul 5-7, functioneaza, incepind de astazi si pina in 17 mai, un spatiu in cadrul caruia clujenii pot dona carti in limba romana pentru liceenii si studentii din Republica Moldova. Proiectul apartine Grupului de Initiativa Basarabeana din Cluj si are ca scop completarea fondurilor de carti, de specialitate sau beletristica, din cadrul bibliotecilor din unitatile de învatamint mediu si superior si îmbunatatirea sistemului educativ din Repu-blica Moldova. F. T.

Andreea Esca vine la Cluj

Evenimentul, care va avea loc in data de 11 mai 2007, cu incepere de la ora 10.30, in amfiteatrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, face parte dintr-un lant de conferinte la care au fost prezente numeroase personalitati din presa romaneasca.Studentii au ramas impresionati de vestea venirii vedetei. Tema conferintei, „Din culisele emisiunilor de stiri“, va fi un model profesional pentru studentii jurnalisti. Christian C., student in anul II, este de parere ca „Andreea Esca este cea mai buna prezentatoare de stiri“. El sustine si ca prezenta ei poate avea un impact pozitiv asupra colegilor sai, deoarece ii va ajuta sa isi creeze o viziune despre o cariera in domeniu. Gratian Cormos, asistent universitar in cadrul facultatii, nu exprima o bucurie aparte, acesta fiind multumit cu efectele care pot urma in viata studentilor prin aceste conferinte: „Eu nu am timp de astfel de evenimente, dar sint sigur ca o vedeta din mass-media poate avea o influenta benefica asupra studentilor. Se pot invata multe, exista contact vizual cu persoana, diferit de cel pe care il au cind urmaresc o emisiune la TV.“ Ilie Rad, seful Catedrei de Jurnalism, declara ca „acesti importanti invitati nu se aduc usor. Mereu exista riscuri, esti putin stresat in ziua respectiva, insa placerea de a avea aici o asa persoana te face sa treci peste momentele dificile“. El vrea ca studentii sa „ii vada valoarea dupa ce o pierd“, astfel incit acestia sa isi aminteasca mereu de sfaturile, indemnurile si entuziasmul pe care Andreea Esca va fi mindra sa le imparta.

Evaluare nationala la clasa a IV-a

Elevii care vor participa la evaluare provin din 129 de unitati de invatamint din intreaga tara. Cei 4.000 de elevi vor sustine, in cadrul evaluarii, cite doua teste, la disciplinele Limba si literatura romana sau Limba si literatura maghiara, Matematica sau Stiinte ale naturii. Potrivit reprezentantilor Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, fiecare elev va sustine testul la doua discipline diferite, combinatia urmind sa fie aleatorie. Testele vor dura fiecare 50 de minute, iar intre cele doua evaluari, elevii vor avea o pauza de 10 minute.În timpul testarii, fiecare învatator de la clasele cuprinse în esantion va completa un chestionar. Acesta reprezinta un instrument necesar obtinerii informatiilor despre resursele umane si resursele materiale capabile sa influenteze performanta scolara.Aceasta evaluare masoara cunostinte, capacitati si deprinderi de baza ale elevilor de clasa a IV-a, la cele trei discipline. Pe baza rezultatelor, expertii MEdCT vor realiza o diagnoza a performantelor copiilor aflati la finalul învatamintului primar, la momentul 2007, pentru identificarea punctelor tari si a punctelor slabe ale curricumului implementat în cazul celor trei discipline. Reprezentantii ministerului spun ca rezultatele elevilor nu vor fi folosite pentru ierarhizarea scolilor.Evaluarea nationala la finalul clasei a IV-a a mai fost realizata si în anii 1995, 1998, 2000 si 2005. Reamintim ca, în cadrul Evaluarii Nationale 2005, cele trei discipline de studiu din Curriculumul national evaluate au înregistrat calificative diferite. La disciplina Matematica, un elev din zece a obtinut „nesatisfacator“, dar aproape jumatate dintre elevi s-au înscris în categoria „foarte bine“. La Stiinte ale naturii, în categoria calificativelor „nesatisfacator“ se regasesc cei mai putini subiecti, 85% dintre acestia fiind distribuiti în ponderi aproximativ egale în categoriile „bine“ si „foarte bine“. La Limba si literatura româna, ponderea de 7,5% a celor care au primit „nesatisfacator“ se înscrie între ponderile din categoria respectiva la celelalte doua discipline, dar în categoria „foarte bine“ se regaseste proportia cea mai mare de subiecti, aceasta reprezentind peste jumatate dintre elevii testati.Comparativ cu Evaluarea Nationala din anul 2000, în 2005 s-a înregistrat un progres pentru majoritatea sarcinilor de lucru si, implicit, un progres la nivelul gradului de realizare a obiectivelor de evaluare.

Dezastru la teza cu subiect unic la Matematica

 121 de note de 10Prima teza cu subiect unic la nivel national, departe de a fi un succesRezultatele elevilor clujeni la teza cu subiect unic la nivel national la Matematica au fost slabe, la fel ca ale colegilor lor din intreaga tara. Titiana Zlatior, sefa Inspectoratului Scolar Jude-tean (ISJ) Cluj, a declarat ieri pentru monitorul de cluj ca aceste rezultate sint si o consecinta a faptului ca teza cu subiect unic a fost o premiera, iar elevii sint la o virsta la care au o rezistenta mai scazuta la emotii. Pe de alta parte, Victoriana Boscaneanu, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Cluj, spune ca rezultatele trebuie sa le dea de gindit atit cadrelor didactice, cit si elevilor si parintilor acestora.In cifre seci, in judetul Cluj, din cei 5.775 de elevi care au sustinut teza, 2.636 nu au luat nota 5. Potrivit inspectorului scolar adjunct, Victoriana Boscaneanu, in judetul Cluj, au sustinut prima teza cu subiect unic 3.610 elevi romani si 408 elevi maghiari din mediul urban, iar in mediul rural au sustinut teza la Matematica 1.564 de elevi romani si 193 de elevi maghiari.Daca 2.636 de elevi nu au obtinut note de trecere, 121 au primit nota 10, 215 au avut note cuprinse intre 9 si 9,99, 356 au obtinut note intre 8 si 8,99, 570 au luat note intre 7 si 7,99, 848 au obtinut note intre 6 si 6,99, iar 1.029 au luat note intre 5 si 5,99.Semne de intrebareTitiana Zlatior a declarat ieri ca, personal, i s-ar fi parut firesc ca subiectele tezelor sa fie concepute la nivelul catedrei din fiecare scoala, in functie de parcurgerea materiei. „Eu cred ca ar fi fost bine sa se lase la latitudinea scolii conceperea subiectelor. De asemenea, tensiunea asupra elevilor ar fi fost mai mica daca lucrarile ar fi fost corectate in scoala. Tezele nu sint chiar examene nationale si nu ar fi fost nevoie de o risipa atit de mare de timp si bani“, spune Titiana Zlatior. Victoriana Boscaneanu a spus, la rindul ei, ca procentul de promovabilitate al elevilor clujeni este cel real si normal, comparativ si cu alte judete. „Parerea mea este ca trebuie sa ne gindim acum ce urmarim cu cunostintele pe care le predam la clasa. Asta pentru ca s-a vazut ca nu se insista pe formarea de competente, respectiv pe modul in care se pun in aplicare cunostintele teoretice“, a declarat Victoriana Boscaneanu.PROCENTE54,35%este procentul de promovabilitate al elevilor clujeni de clasa a VII-a la prima teza cu subiect unic la nivel national, cea la Matematica.