monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Ministrul Nicolaescu promite imbunatatiri

Eugen Nicolaescu a declarat ieri, dupa intilnirea cu reprezentantii bolnavilor de cancer, ca se va forma, pina in 18 mai, o Comisie de Oncologie care va cuprinde membri ai Ministerului Sanatatii Publice (MSP), ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.„În urmatoarele 3 luni, comisia de oncologie, care va lucra bilunar, va analiza modul în care se deruleaza programul de cancer, va propune corectii si masuri ca acest program sa fie cit mai aproape de pacient si, daca va considera necesar, va propune o serie de acte administrative pe care MSP sa le ia tocmai pentru ca lucrurile sa intre în normal.În ceea ce priveste tratamentul bolnavilor de cancer, si aici ne referim la multe deficiente pe care federatia le-a constatat în functionarea comisiilor judetene ale caselor de asigurari de sanatate în acordarea tratamentului, am convenit ca grupul de lucru sa gaseasca alte modalitati, alte procedee prin care sa se micso-reze birocratia, sa se întareasca eficienta programului si sa aparam atit tratamentul corect al bolnavilor, dar si utilizarea eficienta a fondurilor publice“, a declarat ieri Eugen Nicolaescu. Acesta a coborit si a vorbit si cu participantii la mitingul de protest.Ministrul a spus ieri ca a luat legatura cu institutele Oncologice de la Bucuresti si Cluj si a cerut sa se caute specialisti care sa puna in functiune, în termen de 6 luni, maximum 1 an, viitorul institut de la Iasi. Astfel, in Romania vor exista trei institute, pe cele trei regiuni istorice, care vor avea în coordonare, fiecare pe zona lui, sectiile de oncologie din spitalele judetene.

Gala Premiilor MTV

Pretul unui bilet variaza in functie de pozitionarea in Piata Mare si de facilitatile pe care le ofera. Tichetele se vind pe trei categorii, de 35 de lei, de 100 de lei si de 200 de lei. Cele de 100 si de 200 de lei sint bilete VIP, in fata scenei (cele de 200 sint cu loc, cele de 100, fara) si asigura pe linga intrarea la spectacol si intrarea la petrecerea de dupa eveniment. In seara evenimentului se pot cumpara bilete de la intrare, la pretul de 60 de lei.Loredana cinta de la virsta de trei aniLoredana cinta pe scena Premiilor MTV o melodie in premiera, pe care o va interpreta in duet cu ea insasi, cu vocea ei de cind avea trei ani, inregistrata de tatalui ei pe casetofon. Cintareata, care este si nominalizata la trei categorii la Premiile Muzicale MTV Romania 2007, pentru cea mai buna interpretare solo, cea mai buna prestatie live si cel mai bun videoclip, a declarat ca s-a pregatit indelung pentru acest eveniment. “Voi cinta un medley intre un remix al piesei Extravaganzza, realizat de Insound si, surpriza, un nou single pe care il voi lansa chiar pe scena MTV-ului”, a spus aceasta intr-un comunicat de presa. Surpriza este in piesa “Copii sirenelor”, “un duet intre Loredana de acum si Loredana la trei ani, vocea fiind inregistrata cu casetofonul tatalui meu”, a mai spus artista.Omagiu pentru Gil DobricaTrupa Heaven il va comemora pe maestrul Gil Dobrica, decedat in aprilie, printr-un recital special. Heaven planuia sa filmeze un videoclip in duet cu regretatul artist la piesa “Hit The Road Jack” inca din 2005, cind acestea l-au cunoscut la mare, pe terasa “Ciresica”, unde maestrul obisnuia sa cinte. “Momentul trupei Heaven de pe scena Premiilor Muzicale MTV Romania 2007 va fi cu siguranta unul special, cum nu s-a mai vazut in industria show-biz-ului autohton” 

Sperante de victorie

Elevii lui Dani Popa spera într-un rezultat pozitiv astazi la Turda, o echipa ca si promovata în Liga a II-a. Turdenii sint neînvinsi pe teren propriu, au un lot foarte valoros, din care fac parte si ex-uniristii Codrut Ciobanu (capitan) si Ovidiu Maier (accidentat). Ariesul îl are ca antrenor pe albaiulianul Cornel Sîmtion. Redutabila atit acasa, cit si în deplasare, Ariesul porneste cu prima sansa în aceasta confruntare.Arbitri: Dansa Laurensiu (Oradea) - Comsea Ovidiu (Sibiu) si Neagu Carmen (Oradea) Rezerva: Muresan Marius (Cluj) Observator FRF: Bordas Vasile (Tg. Mures)Sparta Medias - Inter Blaj (0-4)Arbitri: Gavrila Gheorghe (Brad) - Azamfirei Remus (Vulcan) si Simo Zoltan (Cristurul  Sec) Rezerva: Banciu Florin (Medias) Observator FRF: Raluca Valer (Bucuresti)Mobila Sovata - Soda Ocna Mures (0-6)Arbitri: Kegyes Ervin (Satu Mare) - Por Constantin (Satu Mare) – Enciu Constantin (Ghimbav) Rezerva: Mocanu Eugen (Tg. Mures) Observator: Gheorgheli Iosif (Baia Mare)Etapa a 29-a, 8 mai 2007, ora. 18.00U. Cluj - Trans-Sil Tg.M. (în tur 0-0)Gloria Bistrita II - Oltchim (1-1)Avintu Reghin - Dacia Orastie (5-3)Atletic Sibiu - Muresul Deva (0-1)Maris Tg. M. - S.S.P. Cluj (0-2)FC Sibiu - Somes Gaz B. (4-0)

Rezultate «Apulum Grand Prix» etapa a IV-a

Cei 24 de participanti din Alba Iulia, Sibiu, Aiud, Cugir, Sebes, Sintimbru si Teius au luat startul în etapa a IV-a a circuitului de sah rapid Apulum Grand Prix desfasurat duminica la Alba Iulia. La capatul celor 7 runde s-a impus tinarul capitan Ovidiu Lupu cu 6 puncte, care l-a devansat cu o jumatate de punct de dr. Iulius Kadar. A treia pozitia a fost ocupata de Mihai Vîlceanu, suficient însa pentru ca sahistul cugirean sa treaca pe locul 1 în clasamentul general al circuitului. Merita mentionata si evolutia excelenta a juniorului albaiulian David Cordea (12 ani), clasat pe locul 4 cu 5 puncte. Din pacate au absentat tinerele sperante ale sahului albaiulian, Mihnea Costachi (7 ani) si Adrian Secheres (9 ani), ambii avind varicela si fiind nevoiti sa ia un repaus de citeva zile.Evolutie buna a juniorului Tudor Sfirlog la turneul international de seniori de la Timisoara. Sahistul clubului municipal albaiulian a încheiat competitia cu 5,5 puncte din 9 partide, fiind învins doar de favoritul nr.1 Evgeny Gleizerov (Rusia) si dublul campion national de seniori Alin Berescu, ambii mari maestri internationali. Printre rezultatele notabile obtinute de Tudor se numara remizele obtinute cu marii maestri internationali Vladimir Malaniuk, fost vicecampion al URSS, si Grigore George, vicecampionul Romaniei de seniori si cistigator al turneului international al Romaniei în 2007. Cu cele 12 puncte ELO cistigate la Timisoara, Tudor Sfirlog se apropie tot mai mult de pragul de 2300, care i-ar aduce titlul de maestru FIDE. 

“Razmerita” va pleca din Apuseni

 El a declarat ca este dispus sa dea tonul revoltei, daca presedintele va fi demis in alt mod decit in baza legislatiei existente la momentul suspendarii sale. “Sunt dispus ca, prin increderea pe care o am in Apuseni, sa duc oamenii in Bucuresti. Am zis ca sintem oameni civilizati si respectam legile, dar daca regulile se schimba in timpul jocului mergem la Bucuresti. Eu sint dispus sa pornesc razmerita”, a declarat Silviu Ponoran, care a spus ca este convins ca se poate baza pe 10.000 de oameni dispusi sa il urmeze. Regulile nu trebuie schimbate in timpul jocului El a precizat ca a discutat si cu alti primari si cu foarte multi oameni, care au declarat ca sint dispusi sa i se alature. “Regulile jocului trebuie pastrate in conditiile in care a inceput. Altfel, vom iesi si vom manifesta pina cind vom avea alegeri anticipate (...) Daca se demite presedintele in alt mod decit in baza legislatiei care a existat la suspendarea lui, vom face ce am spus. Sa nu creada cineva ca este o gluma ce v-am spus. Noi nu sintem prostii si timpitii nimanui, cum ne cred cei din Parlament. Eu am acceptat regulile jocului democratic, dar sa ramina cinstit, nu meschin, nedemocratic, fals”, a conchis Ponoran. Silviu Ponoran. “Citiva oameni dintr-un sistem oligarhic cred ca sintem prosti si timpiti... Noi l-am ales pe presedinte. Ei l-au suspendat. E drept, le-a permis Constitutia, chiar daca din punctul de vedere al Curtii Constitutionale, Traian Basescu nu a incalcat grav Constitutia (...) Nici o problema, respectam legile. Dar daca cineva vrea sa schimbe aceste reguli in timpul jocului, mergem la Bucuresti si cerem declansarea alegerilor anticipate cu forta”

Materiale de constructii ...anonime

In ultima perioada, inspectorii de la OPC Alba au avut ca tematica de control indeplinirea conditiilor de productie si comercializare a materialelor de constructii. Au fost efectuate 23 actiuni de control la 22 comercianti detailisti si la un producator. Din valoarea totala de 231.898 lei a marfurilor verificate, cu abateri au fost gasite marfuri in valoare de 165.698 lei, din care produse in valoare de 104.202 lei au fost oprite tenmporar de la comercializare, iar in valoare de 1.496 lei au fost retrase definitiv de pe piata. Pentru abaterile constatate, 15 contravenienti au fost sanctionati cu amenzi in suma totala de 46.000 lei, cuprinse intre 3.000 si 4.000 lei. Neregulile se refera in general al lipsa informatiilor privind identificarea produsului sau producatorului, lipsa instructiunilor de folosire si montaj, dar si neasigurarea certificatului de garantie. Au fost cazuri in care pentru marfuri de import scumpe - cabine de dus, chiuvete metalice, tablou electric - vinzatorul nu asigura garantia necesara. Unele marfuri, precum chituri pentru rosturi, glet, ulei de in, chit pentru parchet, aveau termenul de valabilitate expirat.

Putem face schimburi intracomunitare

Judetul Alba se poate mindri ca poate trimite oriunde in Uniunea Europeana, peste 28.000 de sortimente de produse prelucrate din carne, precum si citeva sute de alte produse de origine animala si non animala. “Vom avea aproximativ 38 de unitati, de agenti economici care vor putea realiza schimburi intracomunitare, fara a avea frica de concurenta, in conditii de calitate mult peste media din comunitate, iar in unele cazuri cu o oferta imbatabila. In judetul nostru s-au dezvoltat foarte mult unitatile de procesare, mai ales in domeniul avicol“, a declarat Vasile Beres, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba. Ar mai fi de amintit ca deocamdata doar 8 agenti au solicitat si au primit autorizatii in acest sens, insa lista este in continuare deschisa.

Ajustari din mers pentru programul Leader

Ieri, la sediul Consiliului Judetean Alba, a avut loc o noua intilnire intre specialistii institutiei si reprezentantii celor 6 subregiuni din cadrul judetului Alba ce sint cuprinse in cadrul programului Leader. Au fost dezbatute problemele aparute in activitatile intreprinse, inclusiv anumite modificari aparute in componenta subregiunilor, si s-a stabilit planul de actiune pentru implementarea Programului Leader in judetul Alba.Potrivit informatiilor puse la dispozitie de reprezentantii CJ Alba, programul Leader reprezinta “o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare rurala punind bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, dezvoltarii mediului economic si imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale”. Programul va fi finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.La nivelul judetului Alba, Consiliul Judetean Alba in colaborare cu Directia pentru Agricultura si dezvoltare Rurala Alba, Serviciul Tehnic German (GTZ) si InWest Germania au organizat pina acum mai multe actiuni ce au avut ca scop sustinerea procesului de dezvoltare rurala in judetul Alba pregatirea pentru accesarea fondurilor destinate dezvoltarii rurale prin intermediul programului Leader. Plecind de la cerintele acestui program, la nivelul judetului Alba au fost create 6 subregiuni, respectiv Apuseni, Trascau, Aiud-Rimetea, Blaj, Valea Sebesului si 16 pentru Europa, fiecare dintre acestea fiind prinse in activitatea de implementare a programului Leader. 

Grave probleme de mediu depistate in judet

Comisariatul judetean al Garzii de Mediu a venit, ieri, cu amanunte privind controlul efectuat saptamina trecuta in judet, in urma caruia au fost amendate cinci primarii - Abrud, Baia de Aries, Bucium, Sebes si Sohodol. Acestea au primit amenzi de cite 2000 lei pentru nereguli privind nefinalizarea masurilor stabilite privind salubrizarea localitatilor. Neregulile au fost constatate cu ocazia unor controale pe aceasta tema efectuate de colective complexe formate din personal de la Comisariatul judetean al Garzii de Mediu, Regia Apele Romane si Institutia Prefectului. De asemenea, in cadrul actiuni au fost depistate mai multe cazuri in care persoane fizice, salariati ai unor agenti economici sau administratori de firme au depozitat sau tolerat depozitarea de gunoaie pe domeniul public. La Sebes, un salariat al firmei Nichi Ardeal a aruncat PET-uri si cartoane pe domeniul public, caz demascat prin colaborarea unui localnic, iar in albia riului Ampoi, a fost golita bena unei basculante incarcata cu zgura de pe rampa de la Zlatna. Semnificative pentru modul in care unii inteleg sa se comporte fata de mediu sint situatiile din localitatea Miraslau, unde malurile piriului din zona sint colmatate cu resturi vegetale si dejectii animale, si la Sohodol, unde, la instalatia de prelucrare a marmurei la cariera din localitate, decantorul prin care trebuiau evacuate apele folosite pentru racirea pinzei de taiere a rocii era complet colmatat, pierzindu-si astfel rolul. La sediul Comisariatului judetean al Garzii de mediu au fost convocati reprezentantii firmelor in cauza pentru elucidarea situatiilor de fapt.

Bolnavii de cancer au iesit ieri in strada

Probleme cu  medicamenteleBolnavii de cancer au iesit in strada, exasperati de legile care nu ii avantajeazaBolnavii de cancer au organizat un miting de protest, nemultumiti fiind de noile legi, care, in loc sa imbunatateasca asigurarea asistentei medicale pentru aceasta categorie de pacienti, o inrautatesc. Potrivit viceprese-dintei Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer (FABC), Marlene Farcas, protestul a fost organizat din cauza anumitor disfunctionalitati care conduc deseori la blocarea desfasurarii intr-un climat profesionist a actului medical.Cea mai importanta revendicare a bolnavilor de cancer este legata de eliberarea medicamentelor. Astfel, ei au solicitat revizuirea listei medicamentelor eliberate in farmaciile cu circuit inchis si deschis, avind in vedere ca au aparut aspecte care, spun ei, pun in pericol starea de sanatate a pacientilor.Tratamentul citologic al bolnavilor de cancer, care poate fi aplicat numai de specialisti si numai in institutiile medicale de specialitate, se face de regula printr-o mixtura obtinuta din mai multe componente care la ora actuala nu se gasesc in totalitate in sistemul farmaceutic inchis. Acest lucru presupune ca unele componente sa fie cumparate de pacient din farmaciile cu circuit deschis. Bolnavii spun ca, din pacate, acestea nu se gasesc in totalitate in aceeasi unitate farmaceutica. Astfel, in intervalul de timp dintre momentul achizitionarii si cel al administrarii, medicamentul nu este pastrat in conditiile prescrise si, uneori, din comoditate, poate fi ingerat de pacient putind scurtcircuita interventia medicului specialist.Au venit cu solutiiReprezentantii FABC, care la Cluj numara 74 de membri, spun ca stresul indus pacientului ca urmare a eforturilor depuse in vederea aplicarii tratamentului contribuie la agravarea bolii. Mai mult, spun bolnavii, eliberarea citostaticelor in circuitul deschis are drept consecinta neprezentarea pacientului la control la medicul curant. Revendicarile bolnavilor de cancer, care au fost inminate ministrului Sanatatii Publice, sint legate, pe de o parte, de aplicarea dispozitiilor legale elaborate in cursul acestui an, cit si de drepturile cuvenite pacientilor cu cancer.Astfel, reprezentantii bolnavilor de cancer au cerut ca toate proiectele de acte normative sa fie supuse dezbaterii publice pentru minimum 6 luni, pentru a se putea formula adnotari si sugestii. De asemenea, tinind seama de faptul ca majoritatea inconvenientelor apar din cauza lipsei de fonduri, bolnavii de cancer au tinut sa sublinieze importanta abordarii unei noi politici de finantare. In acest sens, ei au propus sa-si ofere sprijinul necesar in vederea accesarii fondurilor nerambursabile acordate Romaniei pentru perioada 2007-2013. Fondurile vor putea acoperi unele categorii de cheltuieli ale ministerului, urmind ca sumele ramase disponibile sa fie reorientate catre imbunatatirea serviciilor medicale acordate pacientilor. Servicii mai buneBolnavii mai cer ca registrul pacientilor sa fie reactualizat permanent, pentru a se putea cunoaste numarul celor care sufera de cancer, evolutia bolii acestora, medicatia si dispozitivele medicale necesare, costurile tratamentului si serviciile complementare necesare. De asemenea, ei cer o colaborare mai buna intre comisiile de la casele judetene de asigurari de sanatate si sectiile oncologice pentru ca aprobarea tratamentelor sa se faca in maximum 24 de ore de la prescriere. Alte cereri privesc finantarea serviciilor de consiliere psihologica, asistenta sociala si ingrijire paleativa pentru asigurarea calitatii pacientilor, dar si introducerea protezelor de sin pe lista dispozitivelor medicale asigurate gratuit. Mai mult, bolnavii de cancer solicita accesul la servicii medicale de specialitate de calitate, prin formarea de noi specialisti in oncologie medicala. 

Acuzatii nefondate

 Una din principalele acuzatii s-a referit la faptul ca nu s-au alocat fonduri pentru scolile din Baia de Aries, insa - spun democratii - liderul PSD Alba poate nu stie ca acestea sint cuprinse pe alte programe de finantare. “Cit s-a investit acum in scolile romanesti, nu s-a facut niciodata. Cu atit mai putin pe vremea PSD-ului. De ce nu spun ce au facut ei pentru a nu se ajunge in situatia in care sint acum anumite scoli. Nu este pentru prima data cind neputinta adminstratiei din Baia de Aries se manifesta prin acuzatii la adresa altora. Imi amintesc ca am mai avut astfel de situatii si cind s-a constituit asociatia pentru implementarea programului SAMTID”, a declarat deputatul Stefan Bardan. Cornel Sandu a aratat ca grupul scolar “Dr. Lazar Chirila” beneficiaza de fonduri de reabilitare pe un alt program al ministerului si a mentionat ca repartizarea fondurilor nu s-a facut pe considerente politice, oferind ca exemplu cazul Sebesului, care are primar PSD si a primit 30 de miliarde de lei vechi pentru scoli.

Referendumul si intrebarea cu tilc

 “Da” inseamna “nu” pentru Basescu, iar “nu” inseamna “da” pentru intoarcerea presedintelui la Cotroceni, totul depinzind de cum este inteleasa intrebarea si felul in care arata buletinul de vot. Pe de alta parte, felul in care a fost formulata legea referendumului intind o adevarata capcana pentru ca in cazul in care intelesul juridic ar fi interpretat rautacios, rolul referendumului ar putea fi unul nul. Alba-neagra Modificarile aduse Legii referendumului si decizia recenta a Curtii Constitutionale intind o capcana care ar putea fi trecuta cu vederea. Legea 3/ 2000, spune la articolul 5 aliniatul 2: “Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale”. Noua forma a articolului 10 al aceleiasi legi este: “Prin derogare de la articolul 5, aliniatul 2, demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum”. Problema apare insa atunci cind formularea este supusa logici. “Prin derogare”, poate da de inteles ca, numai demiterea se aproba cu majoritatea voturilor exprimate deci in cazul in care se voteaza majoritar pentru demitere, referendumul este valabil indiferent de prezenta la vot. In schimb, daca se voteaza impotriva demiterii dar nu se prezinta peste 50% la vot, referendumul poate fi declarat nevalid. Intre DA si NU Ce inteleg romanii din buletinul de vot care le va fi pus in fata in 19 mai? - aceasta reprezinta o grea intrebare. Am incercat sa aflam pe strazile din Alba Iulia si am primit raspunsuri halucinante. “DA inseamna cu Traian Basescu”, a spus hotarit Marian M, in vreme ce Cristian T. este convins ca “DA inseamna sa-l demitem de Basescu, iar NU inseamna sa nu il demitem”. “Daca votez DA inseamna ca il vreau pe presedintele Basescu sau ca nu il vreau pe fostul presedinte sau ca nu il vreau pe asta sau… nici io nu mai stiu”, raspunde derutat Teodor H., in vreme ce Cristina P. spune ca “DA inseamna da! Adica… io nu stiu ce sa mai cred”. Debusolat a ramas si Iancu F, care a declarat pina la urma nehotarit: “Eu nu stiu cum trebuie votat. Daca zic DA inseamna ca nu sint de acord cu demiterea”? Foarte hotarita a fost insa Cornelia S: “Daca votez DA, ii sa ramina Basescu. Nu? Adica stati asa. Cum zice intrebarea? Adica ii invers. Dar de ce le-or sucit asa ca nu mai inteleg nimic”? “Daca zic DA ii sa fie Basescu, si daca votez NU, ii sa nu mai fie el presedinte”, a spus sigur pe sine Dorin T., in vreme ce Ovidiu G. a raspuns derutat: “Am vazut si n-am vazut. Am inteles si n-am inteles. Ce credeti ca io stiu ce sa spun”? “Bineinteles ca stiu ce inseamna si daca votez DA, si daca votez NU. Toata lumea trebuie sa stie”, considera Robert S., in vreme ce Adriana U. este putin nehotarita: “Aaa, daca vor sa il demita ii DA si daca nu … adica ii invers. Nu, nu, nu. Ii cum am zis prima data. Nu mai stiu, m-am ametit”. Ultimii doi interlocutori au ramas parlamentind si dupa ce am plecat. Asta pentru ca Ionel C. a considerat ca: “Daca votez DA, stiu ca atunci presedintele va continua sa conduca aceasta tara”, in timp ce Andreea M era foarte convinsa ca: “Daca votez DA e… Stati numai un pic sa citesc… Deci daca votez DA inseamna demitere, iar daca votez NU inseamna ca nu e demis”.Explicatie Incercind sa facem lumina in ceata pe care - intentionat sau nu - alesii au semanat-o printre romani, vom explica pe intelesul tuturor cum sta treaba cu referendumul. Astfel, buletinul de vot pregatit pentru data de 19 mai formuleaza urmatoarea intrebare: “Sunteti de accord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu”? Cele doua variante posibile de raspuns, sunt pozitionate in partea din dreapta a formularului, in doua chenare distincte. In acest caz, cei care doresc mentinerea lui Traian Basescu in fruntea tarii, trebuie sa aplice stampila cu votat in casuta cu raspunsul “NU”, iar cei care doresc demiterea sa vor aplica stampila in patratul ce contine afirmatia “DA”. Exista si o a treia varianta, aceea de anulare a buletinului de vot. Acest lucru se intimpla atunci cind pe foaie sunt aplicate mai multe stampile, se voteaza atit in chenarul “DA” cit si in cel “NU”, sau pur si simplu stampila nu este aplicata in nici unul dintre cele doua patrate.

Pe scurt

Cont unic la tranzactii bancareCredit Europe Bank Romania (CEBR) va introduce contul unic. Prin intermediul acestui instrument bancar, clientii vor putea sa acceseze sumele existente in conturile curente cu ajutorul unui card de debit VISA Electron, au informat oficialii bancii. Conditiile care vizeaza contul unic sint aceleasi ca in cazul contului curent, obisnuit. Vor fi permise tranzactiile inter si intra bancare, dar si retragerile de numerar de la caseriile Credit Europe Bank Romania. Contul va putea fi accesat si in regim online, prin intermediul cardului de debit VISA Electron atasat. Acesta din urma va fi emis gratuit tuturor clientilor, persoane fizice care isi deschid un cont la CEBR. L. A.De doua ori mai multe case, dar nu in ClujNumarul autorizatiilor de constructie pentru cladiri de locuinte a crescut cu aproape jumatate in trimestrul intii din 2007, raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Datele pe care Institutul National de Statistica le furnizeaza arata ca in martie 2007 au fost eliberate cu 45,8% mai multe autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale decit in februarie 2007. Aproape 60% dintre ele vizeaza constructiile in mediul rural si pe primele locuri in topul aprobarilor de constructii primite figureaza Bucurestiul si zona Moldovei. L. A.Un nou jucator pe piata ITLogicom Grup, unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente de retea si telecomunicatii, componente de calculatoare si periferice isi extinde activitatea si pe piata romaneasca, dupa ce a cucerit deja sud-estul Europei, Orientul Mijlociu si Zona Golfului. In Romania, compania va distribui gama completa de solutii Cisco, spun oficialii companiei. Logicom Public Ltd este un grup international de companii, listat pe piata principala a Bursei de Valori din Cipru si pe linga servicii de distributie furnizeaza si solutii integrate IT, telecomunicatii, retele si software in aceeasi tara. L. A.

Bani de la guvern pentru zonele periurbane

Bani au fost alocati prin Programul de modernizare si distributie a apei potabile in zonele periurbane, suma ce va fi primita sub forma de credit guvernamental. In acest context Ratiu a precizat: “Sintem la ora actuala in faza de organizare a licitatiei de executie. Conform proiectului lucrarea va fi finalizata in aproximativ un an de zile, termen dupa care toate zonele periurbane aferente orasului Abrud vor beneficia de apa potabila. Lipsa apei potabile in aceste zone a fost si este o mare problema pentru localnici, dar odata cu obtinerea acestei finantari si cu executia lucrarilor acestui program, ea va fi in sfirsit rezolvata.” Primarul orasului a mai mentionat ca realizarea acestui proiect vine sa completeze un nou obiectiv aflat in curs de derulare, menit sa duca la imbunatatirea sistemului de furnizare a apei potabile catre cetatenii Abrudului, proiect pentru care s-a obtinut recent o suplimentare de fonduri din bugetul CJ Alba. Lucrari de asfaltare dupa dezastrul …SAMTIDIn alta ordine de idei, primarul Tiberiu Ratiu a aratat ca Primaria Abrud s-a vazut nevoita sa demareze actiunea de asfaltare a strazilor in regie proprie dupa ce firma executanta a lucrarilor incluse in programul SAMTID si-a luat talpasita si a lasat arterele urbei ca dupa razboi. Ratiu a adaugat ca firma turceasca ce a cistigat licitatia pentru modernizarea retelei de apa si canalizare a lasat strazile pe care a lucrat pline de gropi si in multe zone chiar, santurile cu conducte, neastupate, demararea aceptor lucrari de catre primarie fiind absolut necesara.

Unui tinar turmentat i s-a facut de sex “cu japca”

Politistii din Aiud au fost anuntati în seara zilei de duminica, despre faptul ca la un local din municipiu are loc un scandal. Oamenii legii s-au deplasat la fata locului pentru a pune capat conflictului, iar din verificari au stabilit ca incidentul a fost provocat de Marius M. de 26 de ani din localitate care, aflat sub influenta alcoolului a invitat-o in termeni mai duri pe Carmen P., barman in local, la o partida de sex. Angajata barului l-a refuzat pe tinarul turmentat iar acesta a agresat-o fizic. Din raportul politiei reiese ca victima agresiunii a refuzat sa depuna plingere penala impotriva lui Marius M. pentru savirsirea infractiunii de tentativa de viol. Fata de agresor s-a luat asadar doar masura sanctionarii contraventionale in baza Legii 61/1991, privind tulburarea ordinii si linistii publice.

Smenar “saltat” de politisti

Politistii din Sebes l-au identificat si retinut duminica pe autorul unei inselaciuni comise cu doua zile in urma, a carui victima a fost un cetatean german. Neamtul a sesizat politia cu privire la faptul ca vineri, 4 mai, a fost inselat cu suma de 150 de euro de o persoana necunoscuta, chiar in zona centrala a municipiului, unde isi parcase masina. Necunoscutul a abordat victima sub pretextul efectuarii unui schimb valutar si avind asupra lui marci germane scoase din uz, a substituit cu acestea folosind metoda “smen” suma de 150 de euro pe care germanul dorea sa-i schimbe. La nivelul Politiei Municipiului Sebes s-a consituit imediat o echipa de cercetare care, împreuna cu lucratori ai Serviciului Criminalistic, a identificat autorul faptei în persoana lui Constantin B., de 38 ani, din Sebes, fara ocupatie. Prejudiciul a fost recuperat si restituit persoanei vatamate. Constantin B. este cercetat în stare de libertate sub aspectul comiterii infractiunii de înselaciune.

Greu de... departajat

Comuna Unirea a gazduit, duminica, o noua etapa zonala a concursului “Cultura pentru Cultura”, destinata zonei Aiud -Ocna Mures-Alba Iulia.In competitie au intrat cinci comune, respectiv Unirea, Metes, Stremt, Cricau si Ighiu, care s-au intrecut in probe de cintec si joc popular, arta mestesugareasca si maiestrie gastronomica.“Juriul condus de doamna Elize Stan a avut o misiune foarte grea in departajarea concurentilor”, au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Alba. Dealtfel, in premiera la aceasta editie, au existat doi ocupanti ai locului I, comunele Metes si Stremt, dar si doi ocupanti ai locului II, comunele Unirea si Ighiu. Premiul pentru locul al III-lea nu a mai fost decernat. Valoarea premiilor s-a ridicat la cite 40.000 lei pentru fiecare dintre ocupantii locului I si cite 20.000 lei pentru fiecare dintre ocupantii locului al II-lea, acesti bani urmind sa fie folositi pentru reabilitarea caminelor culturale din respectivele localitati. “Acest program cultural a fost foarte bine apreciat la sate. De aceea am insistat ca el sa continue si in acest an, pentru ca este o ocazie foarte buna de a aloca fondurile pentru reabilitarea caminelor culturale dupa criterii valorice. Dupa cum stiti, anul trecut 5,1 miliarde de lei vechi au fost alocati ca premii, banii fiind folositi pentru renovarea caminelor culturale”, a declarat presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, prezent la manifestarea de duminica.Programul “Cultura pentru Cultura” si-a propus in principal revitalizarea culturii in mediul rural, dar urmareste si dezvoltarea turismului cultural in zona. De aceea, sint promovate traditii si obiceiuri specifice zonei si localitatii respective, fiecare comuna participanta realizind o expozitie cu lucrari ale mesterilor populari, precum si o mincare traditionala a satului. Atit expozitia cit si proba gastronomica se puncteaza conform regulamentului concursului si conteaza in stabilirea clasamentului. 

Munca la negru infloreste

 Inspectorul sef al institutiei, Dorel Fit, ne-a declarat ca “un accent deosebit a fost pus pe identificarea persoanelor aflate in activitate fara forme legale”. “Recolta” a fost una consistenta, daca luam in calcul si faptul ca perioada la care facem referire este una in care muncile sezoniere nu au avut o solicitare maxima. Ne referim aici la domeniul constructiilor unde, de regula, se gasesc cele mai multe persoane fara forme legale. Numarul total al persoanelor depistate in aceasta perioada ca fiind folosite la munca ilegal este de 107. Au fost aplicate 42 sanctiuni in suma totala de 164.500 lei. Societatea cu cei mai multi angajati care munceau la negru este firma cu capital italian, SC G&D Prefabricati SRL din Teius, unde au fost depistate 25 persoane. De altfel, din totalul celor 12 mai semnificative unitati unde s-a constatat munca la negru, 6 sint din domeniul constructiilor. Desi pare curios, intre firmele fruntase in domeniu se afla si doua din domeniul electric - IMSAT Alba SA, cu 11 angajati la negru si SC Pema Electrotehnic SRL, cu 7 persoane. Tot cu 7 persoane a fost inregistrata firma Manea Timplarie SRL din Pianu de Jos, iar cu cite 5 persoane societatile Rom Baltic Valea Lunga si Office Construct Teius. Obiectivele controalelor Dorel Fit declara ca actiunile de control nu au avut doar rolul de depistare si sanctionare a ilegalitatilor, ci si informarea persoanelor in cauza cu privire la consecintele acestui sistem de lucru, din care cel mai mult au de pierdut tocmai acestea si abia in plan secundar statul, prin ocolirea platii taxelor si impozitelor pentru folosirea fortei de munca. Acesta spune ca, pentru ca activitatea de control sa poata fi desfasurata in mod obisnuit si cu eficienta, va continua colaborarea si anul acesta cu institutii precum Politia, Jandarmeria, Directia de Finante, Registrul Comertului, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, Autoritatea pentru Straini, etc. De altfel, in activitatea curenta, inspectorii ITM au fost pusi nu odata in situatia de a apela la serviciile de ordine pentru a putea sa-si desfasoare activitatea.

Aproape 1200 de copii au parinti la distanta

In judetul Alba exista la ora actuala mii de copii ai caror parinti sint plecati la munca in strainatate, in timp ce acestia au fost lasati fie in grija bunicilor sau a altor rude, fie au ramas sa-si poarte singuri de grija.O statistica intocmita la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Alba arata ca la ora actuala in judet sint 3474 de elevi ai caror parinti sint plecati la munca in tari ca Spania, Anglia, Italia sau Germania. Mai bine de 850 dintre acesti copii sint scolari din clasele mici, peste1000 sint elevi de gimnaziu, aproape 460 sint copii de gradinita, in timp ce peste 1120 au virste cuprinse intre 15 si 20 de ani.Copiii nimanuiMai bine de o treime dintre copiii din judet a caror parinti au ales sa munceasca in strainatate, respectiv 35% dintre acestia, sunt din Blaj. Desi potrivit reglementarilor in vigoare, parintii care pleaca sa munceasca “afara” sint obligati sa depuna atit la primarie cit si la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca o declaratie in care sa mentioneze in grija cui au ramas copiii, la Blaj numarul acestor declaratii este foarte mic, si asta datorita faptului ca majoritatea blajenilor au luat drumul strainatatii fara contracte de munca. In baza unei alte reglementari, copiii sint reprezentati pina la virsta majoratului in relatiile cu scoala sau cu celelalte institutii ale statului, fie de parinti, fie de un tutore sau curator. Cu toate acestea, potrivit viceprimarului municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, pina in prezent la primarie au fost inregistrate mai putin de 10 cereri pentru eliberarea unor dispozitii pentru a stabili curatori. 

Telefonia romaneasca creste pe Internet

Compania Romtelecom se pregateste sa lanseze o noua aplicatie multimedia, dupa ce ClickNet s-a dovedit a fi un succes. Este vorba despre GetLoaded, care va fi functionala inca din aceasta saptamina, anunta compania. Noua aplicatie le va permite utilizatorilor sa incarce singuri continut pe site.Luna trecuta a fost lansata aplicatia MTV on Demand, iar GetLoaded este al doilea proiect major de continut pe care Romtelecom il lanseaza pe Internet. Platforma se adreseaza in special tinerilor cu virste cuprinse intre 16 si 25 de ani, pentru care Internetul este principala sursa de informare si mijloc de petrecere a timpului liber. Proiectul a fost realizat de compania de telefonie in colaborare cu agentia Sector 7. In perioada de testare, GetLoaded a avut peste 1.500 de utilizatori, iar in prezent, sint disponibile aproximativ 40 de clipuri video pe site. Acestea pot fi vizualizate la adresa www.get loaded.ro , gazduita de ClikNet si este divizata pe categorii unde utilizatorii pot incarca materiale, dar pot si comenta materialele deja incluse pe site. Oficialii companiei spun ca ii vizeaza pe tinerii foarte creativi si nonconformisti care doresc sa se exprime, insa, potrivit statisticilor, piata romaneasca multimedia cunoaste in ultima jumatate de an o dezvoltare accelerata.

Medici noi in CEPHA

 Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti Alba, care functioneza in subordinea Consiliului Judetean Alba, ca organ de specialitate in domeniul protectiei sociale, cu activitate decizionala in incadrarea persoanelor adulte in grad de handicap, are in componenta doi noi medici. Astfel, in urma demisiei, Adina Simona Cosma, medic primar de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, a fost inlocuita cu Simona Radu Strajan, medic specialist medicina muncii, iar Marius Schiau, psiholog, a fost inlocuit cu Ioana Crisan, psiholog. Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulte (CEPHA) este alcatuita din 5 specialisti, care evalueaza documentele prezentate de persoanele care solicita incadrarea intr-un grad de handicap, decide daca documentarul medical este complet si accepta, in consecinta, diagnosticul si propunerile facute de catre medicul specialist.

S-a terminat vaccinarea din etapa a doua

 Judetul Alba a incheiat cea de a doua etapa de vaccinare a porcilor impotriva pestei. Veterinarii au reusit, intr-un timp record, sa injecteze contra virusului un numar de 68.000 de exemplare, alte 20.000 urmind a fi vaccinate pina in luna septembrie a acestui an. In pauza dintre etapa a doua si a treia de vaccinare, veterinarii se vor ocupa de vaccinarea porcilor mistreti, misiune deloc usoara, doarece nici un exemplar nu va trebui sa scape nevaccinat. Masura, destul de stricta, a fost preferata de catre autoritatile romane, dupa ce comisia europeana a cerut lichidarea focarelor de pesta prin orice mijloace.“S-a incheiat intr-adevar vaccinarea, si pot spune ca dozele au fost folosite in intregime fara a ramine porci nevaccinati. Este un aspect de mentionat pentru ca asta inseamna ca avem un bun control al exemplarelor. Apoi ar mai fi important de stiut ca judetul Alba se afla in cel de al treilea an fara nici un focar de pesta. Asta implica scandaluri in tirguri si in trafic, un control foarte strict al miscarilor de animale si mai ales nemultumiri din partea afaceristilor in domeniu. Nu este insa nici o problema, pentru ca ne-am obisnuit. E drept ca avem destul de mult de munca, dar asta nu este neobisnuit. Ne bucuram ca am putut face fata. Daca eram pusi in situatia de a lichida focarele prin sacrificare am fi avut mari probleme financiare, pentru ca statul nu era pregatit pentru asa ceva, iar personalul ar fi fost insuficient”, a declarat Vasile Beres, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba.

Razboiul nervilor

 La rindul sau, directia este pusa in imposibilitate de a valorifica imobilul vizat de administratie pentru spital, dupa ce consiliul local a decis, ieri, trecerea terenului de sub cladire, in domeniul public al orasului. “Marul discordiei” Imobilul dorit de primarie a fost sediul administrativ al societatii Zlatmin, singura mina din Romania inchisa prin faliment. Bugetul local mai are de recuperat peste 500.000 lei (5 miliarde lei vechi), datorii ale fostei mine. Cladirea solicitata a fost evaluata la 460.000 lei, motiv pentru care consiliul local a solicitat preluarea acesteia in contul datoriilor. Administratia locala doreste sa amenajeze aici un spital, deoarece cladirea in care functioneaza acum unitatea sanitara are aproape 300 de ani. Imobilul cerut a fost conceput cu destinatia de camin de nefamilisti, motiv pentru care ar putea fi reamenajat ca spital cu cheltuieli minime. Primarul orasului Zlatna a spus ca a comandat deja studiul de fezabilitate si este convins ca poate obtine finantare externa pentru acest obiectiv, dar este aboslut necesar sa fie proprietarul cladirii. In total, reamenajarea ar costa - potrivit primelor estimari - cam 1,5 miloane lei. “Noi vrem sa facem un obiectiv social, pentru oamenii batuti de soarta. Finantele Publice din Alba vor sa vinda si sa imparta banii la toti. Dar de ce nu s-au opus cind au vazut ca firma stringe miliarde si miliarde datorii? De ce nu au luat atunci masuri si isi pun acum problema sa recupereze cit mai mult”, a declarat Silviu Ponoran. Lege romaneasca Primarul Zlatnei a mai spus ca imobilul a fost scos la licitatie de 45 de ori, dar nimeni nu l-a cumparat, pentru ca este construit pe terenul primariei. El a acuzat Directia Generala a Finantelor Publice Alba de rea-vointa, in conditiile in care -spune el- ceilalti reprezentanti din masa credala au fost de acord ca aceasta cladire sa fie data pentru stingerea datoriei fata de bugetul local, directia fiind singura care s-a opus. Din acest motiv, el a convocat o sedinta extraordinara de consiliu local pentru a trece terenul de sub cladire in domeniul public al orasului, ceea ce inseamna ca terenul nu va mai putea fi vindut, lucru care va bloca practic si vinzarea imobilului. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Alba spun, insa, ca nu fac decit sa aplice legea, care ii obliga sa organizeze licitatii pina cind vind cladirea. Ei au explicat ca acestea sint prevederile legii falimentului si ca ei sint obligati sa recupereze o parte cit mai mare din creantele pe care le are orice agent economic, iar aceasta lege nu ia in calcul problemele sociale. Intre timp, imobilul este parasit si se degradeaza continuu, iar spitalul din Zlatna functioneaza intr-o cladire din 1713. Singura speranta ar fi acum aprobarea de catre Guvern a unui proiect de hotarire - despre care Silviu Ponoran a declarat ca este deja intocmit - in baza caruia cladirea sa fie trecuta in administrarea consiliului local.

Investitii fara sustinere

Infrastructura proasta ii indeparteaza pe romani de pensiunile din ApuseniManagerii pensiunilor agroturistice spun ca o infrastructura mai bine pusa la punct le-ar fi crescut profiturile cu cel putin 30%, in timp ce numarul clientilor ar fi fost cel putin dublu pe segmentul turistilor straini. Zona Apuseni, care in trecut „ascundea“ trasee preferate nu doar de localnici si de clujeni, ci si de alti romani, acum abia reusesc sa atraga peste vara suficienti turisti cit sa supravietuiasca. Motivul, spun localnicii, il reprezinta drumurile, care, mai ales primavara, sint foarte rele. Oamenii privesc spre autoritati, iar autoritatile spun ca nu sint bani. Managerii si consultantii financiari se intreaba de ce parteneriatul public-privat n-a fost simplificat in toti acesti ani. Cert este ca peste 60% dintre sosele au iesit din garantie, iar situatia este vizibila mai cu seama pe drumurile rurale, chiar si pe soselele nationale sau, pe alocuri, pe cele europene. In tot acest timp, pensiunile, hotelurile si statiunile vecinilor au avut doar de cistigat. Chiar si clujenii cu bugete mai putin favorizate au reusit sa viziteze si chiar si-au facut un obicei din a merge in concedii in pensiuni din Antalya, in Halkidiki sau chiar Nisipurile de Aur. Cu un buget de 300 de euro si o oferta buna, o familie clujeana poate petrece un concediu reusit oriunde in tarile vecine. Daca ar fi sa aleaga pensiunile locale, cei mai multi spun ca nu ar face-o. Atunci cind ai investit intr-o masina ale carei rate inca le platesti, nu mai esti atit de inclinat sa mergi pe drumuri de proasta calitate... 

„Alesul“ si „votatul“

S-ar putea sa fie o mare diferenta (poate ca doar in acte) intre Ion si Ioan, dar sigur ca este una si mai mare intre „a alege“ si „a vota“. Pricepem ca nu-ti votezi nevasta, ci, cit de cit, ti-o alegi. Pricepem ca mai degraba ne alegem „destinul“ decit ni-l „votam“. Si, ca sa nu lungesc excesul de zel, pricepem ca „alesul“-“aleasa“ (sa nu fim mai misogini decit sintem acuzati ca am putea fi) este cu totul altceva decit „votatul“-“votata“. Faptul de a alege presupune prin insusi intelesul sau ca ai mai multe posibilitati de optiune. Nu alegi orice sau, mai important, nu alegi. Nu decizi. Sau, daca esti nevoit s-o faci, atunci alegi (spusa patitului) raul cel mai mic. Stii ca e rau oricum, dar, cantitativ sau calitativ, e mai mic. Asa judeci. Nu asa votezi. Ca, de votat, votezi pentru ca te-ai dus la circumscriptie si ai decis, judecat, sa votezi.„Alesul“ presupune o „ierarhie“ pe care societatea de azi nu o mai are, sau o are intr-o mai mica masura de cit i s-ar cuveni cuvintului „ales“. Pentru ca nu alege decit Zeul. Intre Ion si Ioan poate alege, din greseala, secretarul sfatului, intre o viitoare muiere (nevasta, iubita etc.) pot alege mai multi (copiii, parintii, sogorii etc.), dar a fi „ales“ presupune mai mult calitativ. A fi ales inseamna o schimbare de destin. Nu esti „ales“ sa fii ultimul om! Nu esti „uns“ sa fii oricine! Ci intr-o anume, bine stabilita, ierarhie. Este o logica pe care poporul o intelege indelung de bine. In cazul „alesului“ nu se pune problema egalitatii de sanse. Ai fost blestemat sa fii alesul. Du-ti crucea!„Votatul“ intra intr-o alta normalitate. Politica, democratica sau de dictatura. (Mai sint si altele) „Votatul“ tine de statistic, nu de calitativ. In faptul alegerii iti pui pe fata personalitatea, in cel al votarii esti „un vot“ care depinde de alte „voturi“. Nu esti in situatia de 50% plus votul tau. Abia ajuns in situatia de „plus votul meu“ s-ar putea gindi ca alegi. Nu alegi, tot in statistic ramii. Pina mori. Si-un pic si dupa aceea.„Populismul“ actual, si trecut, si viitor al domnului Basescu, autosuspendat scriu eu, vine si de la faptul ca nu se adreseaza decit procentelor electorale. Ca nu s-a adresat decit acestora, ca nu poate face mai mult decit procente de simpatie sau elective. Si, sa fie, daca se poate, limpede: in epoca postmoderna populismul nu vine de la popor, ci de la discurs. De la spectacolul media care trebuie sa vinda o marfa. Cam expirata si multa, prea multa in stoc. Si, ca intotdeauna pina acum, sustii sus, si jos, si tare ca esti fata mare in noaptea nuntii, in care n-ai fost aleasa, ci votata. Cistigata la poker. Sau la septic. Ca sa nu scriu sah.Imi cer scuze, dar nu sint egal cu cei care il vor re-vota pe domnul Basescu. La vot nu sintem decit o cifra statistica. Care, daca nu voteaza, nu conteaza.Sigur ca nu avem decit o viata, o gramada de „votari“ si foarte putine optiuni. Cel care judeca are una in plus.

Silvicultorii protesteaza

Padurarii din Alba sint in pericol de a ramine pe drumuri, odata cu finalizarea retrocedarilor, asa ca sint hotariti sa isi incheie actiunea doar atunci cind vor avea cistig de cauza. Actiunea angajatilor din silvicultura locala nu a blocat activitatea, oamenii manifestindu-si pasnic nemultumirile, afisind pe brat o banderola alba. Solutia nu este la indemina autoritatilor, desi padurarii se considera indreptatiti in solicitarile lor. Angajatii din silvicultura traiesc si melancolia anilor de dupa revolutie, cind economia se baza foarte mult pe acest sector.Actiune de sustinere a revendicarilor“Nu este nici greva, nici macar o actiune de protest. Este o actiune de sustinere a revendicarilor noastre”, a declarat Nicolae Gligor, liderul sindical din Poiana Ampoiului. El este completat de inginerul  Petru Bistrae, liderul de sindicat de la Directia Silvica Alba Iulia, care a precizat ca “s-a declansat o actiune de sustinere a revendicarilor de crestere a salariilor cu 30 la suta si de obtinere a protectiei sociale, prevazute in Legea 174/2006 si OUG 116/2000, pentru personalul care va fi disponibilizat”. Temerile padurarilor au fost explicate de Erica Alexandrina, purtator de cuvint la Directia Silvica Alba Iulia. “Activitatea unitatilor silvice de stat se restringe ca urmare a retrocedarii padurilor catre domeniul privat, si in aceasta situatie se impune o activitate de restructurare a personalului. Ori acest personal care se disponibilizeaza are nevoie sa fie protejat din punct de vedere social, ori legea care dispunea aceste masuri sociale si-a incetat valabilitatea in 31 martie acest an”, a declarat aceasta. Vremuri de mult apuseVasile Anton, seful departamentului de resurse umane al Directiei Silvice Alba, crede ca silvicultura nu mai este ce a fost. “As face numai o comparatie cu perioada imediat dupa revolutie, cind sectorul silvic era intr-o anumita ierarhie a economiei nationale cu salarizarea, si acum a ajuns cenusareasa economiei nationale. Rezolvarea ar fi ori prelungirea Legii 174/2006 din punct de vedere al protectiei sociale, ori demersurile facute pentru ca sectorul silvic sa beneficieze de Ordonanta 116”, a aratat acesta care ar fi solutiile. Dupa cum a punctat tehnicianul Nicolae Miclea, silvicultorii au la ora actuala un salariu sub media pe tara cu aproximativ 260 de RON si cer sa ajunga macar la salariul mediu pe economie. 

Nereguli „cu carul“ in Piata Auto

Sase agenti economici au fost sanctionati la finele saptaminii trecute dupa ce inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj au descoperit grave deficiente in functionarea lor. Awa Comert International SRL a fost amendata cu 30.000 de lei, iar activitatea firmei a fost suspendata pina la remedierea deficientelor. Firma in cauza a fost controlata pentru a treia oara, neregulile nefiind indreptate. Alte cinci unitati de alimentatie din vecinatatea Pietei Auto au cazut examenul inspectorilor, care le-au sanctionat cu cite 3.000 de lei pe fiecare. Cele mai grave deficiente constatate in urma controlului au vizat depozitarea piinii in conditii insalubre, prepararea cafelelor cu apa din vase murdare, informarea incompleta a consumatorilor prin afisarea preturilor fara gramaj. Totodata, unitatile verificate au fost amendate si pentru conditiile improprii de desfasu-rare a activitatii si pentru echipamentul neadecvat purtat de personalul acestora. Potrivit inspectorilor clujeni, controalele vor continua in ceea ce-i priveste pe agentii economici din judet. 

Moarte stupida

Intimplarea nefericita s-a petrecut duminica, in jurul orei 15, la 3 kilometri de satul Calata, comuna Calatele, unde politistii au gasit cadavrul lui Andras Florin P. Barbatul, in virsta de 42 de ani, domiciliat in comuna Floresti, circula pe cimp cu caruta trasa de un cal, in directia Valeni-Calata. Alaturi de victima se mai afla si Florin H., din localitatea Calata. Politistii au stabilit ca, la un moment dat, calul, care era condus de victima, s-a speriat, iar taranul a cazut intre cele doua rude ale vehiculului. Barbatului i-a fost prins piciorul drept intre cele doua lemne si a fost tirit pe o distanta de 800 de metri, pina in momentul in care insotitorul acestuia a reusit sa opreasca animalul. Echipajul Ambulantei, sosit la fata locului, nu a putut decit sa constate decesul floresteanului. Cadavrul acestuia a fost transportat la morga Spitalului Huedin în vederea efectuarii necropsiei. In acest caz, se efectueaza in continuare cercetari de catre politistii Postului de Politie Calatele în vederea stabilirii exacte a împrejurarilor în care a intervenit decesul.

2 miliarde pentru o lucrare de mintuiala

De-o parte si de alta a poduluiLocatarii de pe strada Triajului sint ingrijorati din cauza „reparatiilor de nimic“ in urma carora podul care face posibila trecerea Nadasului este cit pe ce sa se darime. Potrivit oamenilor din zona, podul a fost reparat inainte de Paste, dar s-a rupt deja, pentru ca lucrarile nu au fost realizate profesionist. Primaria confirma faptul ca reparatia podului a fost finalizata, in buletinul institutiei obiectivul fiind declarat reconditionat si in stare buna.„Trebuie tinut cont ca aici intra si masini cu tonaj mai mare, deoarece sint magazine care trebuie aprovizionate si gunoiul care trebuie si el ridicat din cind in cind. Dar degeaba, ca astia tot nu fac nimic, iar podu’ crapa iar si iar...“, se plinge un clujean.„Cu ce o sa ajungem la munca?“Gaurile din pod au aspectul unor adevarate transeeOamenii de pe Triajului nu sint impotriva masinilor de mare tonaj. Sint doar nemultumiti de felul in care a fost „reparat“ podul. „De banii aia, faceau podul de putea trece si trenul“, afirma un tinar din zona cu pricina. Lucrarea a fost contractata de municipalitate contra sumei de 205.933,78 de lei fara TVA, iar licitatia pentru modernizare a fost cistigata, in iunie 2006, de SC Nord Conforest SA. Lucrari-le au necesitat si restrictionari de circulatie si devierea pe alte trasee. Martorii sustin ca au reclamat deseori autoritatilor problema pe care o aveau cu podul. De cele mai multe ori nu venea nimeni, iar cind cineva ajungea nu facea decit sa spuna vorbe in vint. De aceea, clujenii se tem acum ca „in curind vom ramine cu masinile blocate si nu vom mai avea cu ce ajunge la serviciu. La locul de munca nu intereseaza pe nimeni ca nu ai mijloc de transport din pricina podului care nu se mai repara“. „Vorbim despre acelasi pod?“Potrivit purtatoarei de cuvint a Primariei Municipiului Cluj-Napoca, Raimonda Boian, podul este modernizat in mare parte. „A mai ramas de finisat doar partea inferioara a podului“, a precizat aceasta. In viziunea reprezentantilor Primariei, podul nu ar avea nici o problema. „Cred ca vorbim de poduri diferite, deoarece nu stiu ca acesta sa se afle intr-o stare precara“, s-a arata mirata Boian, care a promis, in cele din urma, ca vor trimite o echipa de control la fata locului.

„Gazeta“ a sarit peste Nicoara

Principalul motiv pentru care termenul de ieri de la Tribunalul Braila in Dosarul „Gazeta“ a fost aminat este lipsa procedurii de citare a lui Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj. Potrivit unor surse judiciare, Nicoara nu a fost citat nici la primul termen al procesului. Magistratii Tribunalului Braila nu stiu pe seama carui fapt sa puna acest viciu de procedura. „Este posibil sa se fi gresit adresa, ori nu s-a intors dovada citatiei, ori se poate ca adresa (n.r., a lui Nicoara) sa nu fi fost trimisa de la Parchet. Poate fi vorba de alte cauze obiective, insa nu pot sa spun cu certitudine care a fost motivul necitarii partii vatamate Marius Nicoara“, ne-a declarat judecatoarea Lenuta Mocanu, purtatoarea de cuvint a Tribunalului Braila. La infatisarea de ieri au mai fost depuse alte doua cereri de aminare, din partea unor parti vatamate din Oradea. Ieri au fost citate toate cele 52 de parti vatamate, cu exceptia lui Nicoara, pe linga cei noua inculpati. Desi au fost citati, majoritatea dintre cei care au depus plingere penala impotriva patronilor trustului de presa nu s-au prezentat ieri in fata instantei, ci si-au desemnat aparatorii pentru a-i reprezenta.Noua persoane din conducerea manageriala si editoriala a Trustului „Gazeta“ au fost trimise in judecata de DIICOT Cluj, in 19 ianuarie 2006, pentru santaj in forma calificata si constituire de grup infractional. Ei sint acuzati ca, incepind cu 2004, ar fi santajat zeci de personalitati pentru a incheia contracte de publicitate cu ziarele trustului, promitindu-le in schimb sa nu publice articole defaimatoare la adresa lor.

Ploaia letala

Cadavrul de linga fiareSoferul autoturismului Daewoo Espero risca sa stea pina la 7 ani in inchisoareViteza excesiva, carosabilul umed, precum si lipsa de experienta la volan au dus la producerea unei noi tragedii pe Drumul National 1. Intre localitatile Aiud si Turda, chiar la limita dintre judetele Cluj si Alba, soferul unui Daewoo Espero, in virsta de doar 20 de ani, a pierdut controlul masinii intr-o curba foarte periculoasa. Autoturismul a zburat de pe sosea intr-un sant, dupa care s-a dat de mai multe ori peste cap, ajungind cu rotile in sus. Soferii din trafic, martori ai intimplarii, au ramas incremeniti de cele vazute. In urma impactului deosebit de puternic, pasagerul din dreapta, in virsta de 28 de ani, a murit. Fratele mai mare al soferului, aflat pe bancheta din spate, a fost grav ranit, in timp ce protagonistul accidentului a suferit rani usoare. Masina a fost distrusa in totalitate. Timp de mai multe ore, corpul tinarului decedat a ramas linga fiarele contorsionate ale autoturismului, abia mai apoi fiind transportat la morga spitalului din Turda. Cei trei ocupanti ai masinii erau din Oradea si, cel mai probabil, se indreptau spre casa.Urmari pe viataBaiatul de 20 de ani vinovat de producerea accidentului de ieri va fi acuzat de uciderea din culpa a pasagerului din dreapta si de vatamare corporala grava in ceea ce-l priveste pe pasagerul din spate. Potrivit autoritatilor, nu se cunoaste inca daca tinarul consumase bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan. Cert e ca acum el va trebui sa traiasca cu moartea unui om pe constiinta, iar daca va fi gasit vinovat risca sa-si petreaca intre 1 si 7 ani dupa gratii. Autoritatile sugereaza tuturor participantilor la trafic sa respecte regulile de circulatie, mai ales in conditiile de ploaie prognozate pentru intreaga saptamina in judetul Cluj.Cu masina in Paradis!Conceptul de room-service a fost redefinit ieri dimineata de catre un sofer din Satu Mare. Pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de trafic si mai ales ale carosabilului umed, un tinar de 20 de ani a pierdut controlul Daciei pe care o pilota cu viteza si a intrat cu masina in peretele Hotelului Paradis, de pe marginea DN 1 din Tureni. Autoturismul se deplasa dinspre Cluj-Napoca spre Turda. Bulina de incepator si viteza excesiva nu au facut casa buna in ceea ce-l priveste pe tinarul satmarean. Din fericire, toate cele cinci persoane aflate in masina au scapat nevatamate, singurul ranit mai serios fiind soferul. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Dacie, care a fost avariata in proportie de 90%. COINCIDENTA20 de ani au ambii protagonisti ai accidentelor auto de ieri si amindoi detin permisele de conducere de putin timp.

Octavian Paler a incetat din viata

Octavian Paler a incetat din viata ieri, in urma unui atac de cord. Prezentator, eseist, reputat jurnalist si editorialist, Octavian Paler a fost una dintre personalitatile culturale ale caror opinii nu au putut fi ignorate. Octavian Paler s-a nascut in anul 1926 intr-o localitate din Tara Fagarasului.

Cu masina in hotel

Inconstienta si nesiguranta la volan au stat la baza unui accident rutier mai ciudat petrecut in aceasta dimineata. Soferul unei Dacii din Satu Mare a pierdut controlul si a intrat cu masina in perete hotelului Paradis din comuna Tureni, judetul Cluj. In urma impactului, destul de puternic, masina a fost avariata in proportie de 90%. Cu toate acestea, singurul care a suferit rani mai grave a fost sforeul incepator, care a fost protagonistul intregului eveniment. Ceilalti patru ocupanti ai masinii au iesit pe picioarele lor dintre fiarele contorsionate. 

Accident mortal pe Aiud - Turda

Un barbat din Oradea a decedat astazi la pranz dupa ce a iesit cu masina de pe carosabil si s-a dat de mai multe ori peste cap. Accidentul s-a petrecut pe Drumul National 1, la limita dintre judetele Cluj si Alba. Autoturismul Daewoo Espero circula dinspre Aiud catre Turda. Intr-o curba deosebit de periculoasa, soferul a pierdut controlul masinii, din cauza vitezei excesive si a carosabilului umed. Masina a iesit de pe sosea si s-a oprit intr-un sant. In urma impactului, autoturismul s-a dat de mai multe ori peste cap. Soferul a murit pe loc, in timp ce ceilalti trei ocupanti ai masinii au fost transportati de urgenta la spitalul municipal din Turda. Autoritatile indeamna participantii la trafic sa circule prudent si sa adapteze viteza la conditiile carosabilului. 

Monitorul de cluj: 9 ani, o 9 noua viziune

Privind inapoi cu mindrieNoul concept al monitorului de cluj a fost inspirat de solutiile propuse, de-a lungul timpului, de diversele formule editoriale ale ziarului. Conceptul pe care monitorul de cluj il lanseaza astazi pe piata locala de media isi asuma, programatic, traditia care a consacrat acest brand drept unul dintre pionierii presei de calitate din Romania anilor ’90. Ideea de interactivitate, descrisa inca din momentul lansarii retelei, prin sloganul „Ziarul care sta de vorba cu oamenii“, va fi motorul acestui nou format. Fructificarea celor 9 ani de acumulari si experimente de la Cluj vizeaza, insa, nu doar nivelul conceptual, ci si nivelul grafic. Tipurile de caractere care dau viata incepind de azi textelor scrise de oamenii monitorului au fost alese in asa fel incit sa duca mai departe un stil deja consacrat prin bun-gust, consistenta si echilibru. Aerul noilor fonturi este unul sic, corectind cu finete, in spiritul ultimelor tendinte din design, alura uzata in 5 ani a fostelor caractere grafice. Noul concept si-a asumat optimizarea facilitatii de lectura in acord cu maturizarea mediatica a cititorilor. Ziarul va fi mai aerisit, textele vor fi „condimentate“ cu informatii adiacente – citate sau cifre esentiale –, iar pentru titlu va fi folosit de-acum un singur tip de font, cu variatii minimale de marime fata de standard. Pagina 1 va fi una exclusiv „advertoriala“, in sensul in care va folosi cit mai putin text brut si cit mai multe acrosuri care sa „vinda“ textele din paginile de interior, asa cum acest lucru a fost experimentat cu succes in primii ani in care monitorul s-a aflat pe tarabele de presa din judetul Cluj. De altfel, istoria celor 9 ani de prezenta la Cluj a monitorului de cluj este insasi istoria evolutiei conceptuale pe care echipa monitorului v-o propune azi.1998Lansarea la Cluj a monitorului coincide cu momentul de maxima expansiune a celei mai mari retele de cotidiene locale din Romania. monitorul vine la Cluj cu primul proiect cu adevarat mo-dern: un ziar in format mare, „broadsheet“, cu mai multe sectiuni, cu pagini si caiete specializate si cu o echipa de forta, care i-a permis consacrarea rapida pe o piata dintre cele mai complexe. 2000Anticipind un trend pe care majoritatea ziarelor l-a urmat abia in ultimii 2 ani, monitorul de cluj decide modificarea formatului grafic. Rezulta un ziar in format tabloid, mult mai usor de lecturat, cu un concept nuantat, axat pe o cit mai buna acoperire a zonei de interes comunitar. 2002La 2 ani de la trecerea pe format A3, monitorul de cluj trece prin cel mai radical redesign: o grafica foarte curajoasa, gindita sa valorifice la maximum stilul spectaculos al redactorilor de la acea vreme, dar si valentele creative ale departamentului DTP. Structura pe pagini a ziarului si modul de lucru in echipa vor fi mostenite si de actualul concept editorial. 2007Dupa 5 ani in care formula grafica si modul de prezentare a textelor au suferit doar fine corectii, monitorul de cluj a decis ca e timpul pentru o reimprospatare a formulei editoriale. Conceptul bimedia, care vizeaza convergenta dintre produsul tiparit monitorul de cluj si site-ul www.monitorulcj.ro, aduce rafinarea liniei ziarului – mai sobru si mai analitic, mai contextualizant –, in completarea unei prezente web continue si consistente. Pregatit inca inainte de preluarea pachetului majoritar al ziarului de catre EMI Deutschland GmbH, proiectul de rebranding al monitorului de cluj a fost aprobat fara modificari de catre reprezentantii actionariatului german si va fi implementat, incepind de astazi, si in celelalte ziare din zona Ardealului ale European Media Invest, respectiv monitorul de sibiu si monitorul de alba. Continutul devine contextPrincipiul numarul 1 de la care se revendica noul proiect monitorul poate fi cel mai bine descris de dialectica content/context (n.r., continut/context, in limba romana). Vom incerca sa va oferim in articolele noastre nu doar continut informativ, ci si contextul in care anumite situatii devin stiri, consecintele lor imediate si viitoare si explicatia aparitiei lor. Imagistic, ideea de contextualizare apare explicit in infografiile pe care se bazeaza actuala formula editoriala. Pagina 2, Agenda zilei, incearca in premiera sa dea dimensiunea fizica, geografica, a evenimentelor care se vor intimpla in Cluj. Produsul editorial se va adresa, astfel, nu numai clujenilor care vor sa stie ce, unde, cind si cum, ci si tot mai numerosilor turisti aflati prin Cluj. O harta de o valoare grafica deosebita, realizata de firma City Maps, partener al monitorului in acest proiect, va va ghida incepind de azi prin Clujul cultural, mediatic, politic, administrativ, economic sau sportiv. Sectiuni infografice vor potenta si informatiile din paginile cu informatii economice, nationale/internationale sau sportive. Online, 24 de ore din 24De la ziar comunitar la comunitate. Aceasta este esenta schimbarii de optica de la monitorul de cluj. Pariul nostru este acela ca din convergenta ziarului monitorul de cluj cu www.monitorulcj.ro sa rezulte o comunitate activa, care sa genereze si sa intretina dezbateri pe teme esentiale pentru judetul Cluj in general si pentru municipiul Cluj-Napoca in special. In acest sens, adresele de Internet ale departamentelor monitorului de cluj stau la dispozitia cititorilor, la fel ca optiunile de comentariu pe marginea articolelor publicate de portalul www.monitorulcj.ro. In curind, clujenii vor putea citi stiri online pe site, intr-un modul special dedicat informatiilor de ultima ora. www. monitorulcj.ro nu va mai urmari fluxul informativ al ziarului, urmind a fi activ si in weekend, atunci cind nu sint programate editii de print. Un blog special prin intermediul carora editorii si comentatorii monitorului vor lua pulsul cititorilor va fi lansat in urmatoarele saptamini. Impreuna redefinim comunitateaRealizata de agentia MSA, Media Sound Advertising, campania de rebranding a monitorului ii provoaca pe clujeni la interactiune. Verbe puternic intiparire in mentalul colectiv precum a actiona, a intelege, a avea sint repuse in discutie pornind de la definitia lor de dictionar. Cititorii sint chemati sa-si expuna propria viziune asupra intelesului respectivelor verbe. Campania e o metafora a ceea ce se vrea comunitatea monitorului de cluj: un loc in care totul poate fi pus in discutie si un loc in care parerea cititorul este cu adevarat ascultata. Doua produse, aceeasi siglaCel mai delicat moment in lungul proces de rebranding al monitorului de cluj l-a constituit schimbarea siglei ziarului, una puternic intiparita in constiinta clujenilor dupa 9 ani de prezenta pe piata. Tocmai de aceea, la fel ca design-ul propriu-zis al ziarului, aceasta a fost realizata „in house“ de catre angajatii monitorului, fara a se apela la serviciile unei firme specializate in rebranding. Responsabilii de proiect au pornit de la ideea ca fosta sigla devenise dezechilibrata in raport cu tendintele momentului. S-a inceput prin egalizarea tuturor caracterelor din titlu, renuntindu-se, astfel, la M-ul initial, mai inalt decit literele din miezul cuvintului. In ideea de a sugera un partener agreabil, s-a luat, ulterior, decizia de a se renunta la M-ul mare, in favoarea unei litere mici, in armonie cu restul literelor din sigla. Ulterior s-a optat pentru trecerea siglei in video invers, alb pe rosu in loc de rosu pe alb, pentru reimprospatarea vizuala a marcii. Nu s-a pus nici un moment problema inlocuirii culorii brandului, „rosul monitorul“ fiind considerat, mai mult decit orice, o marca a ziarului. De aici pina la compactarea identitatilor celor doua produse pe care monitorul de cluj le ofera cititorilor sai nu a mai fost decit un pas. O sigla bimedia ia locul incepind de azi vechii sigle a monitorului. Ea scoate in evidenta numele consacrat al ziarului si-i adauga, discret, cu font de inaltime egala, „contextul“ produsului: Cluj (cj), online (.), Romania (ro).

Agenda zilei

 Lansareluni • ora 21 • Autograf ClubTrupa Krypton se afla la Cluj si va sustine un concert live in Autograf Club, cu ocazia lansarii unui nou material discografic.Conferintaluni • ora 12 • Casa de Cultura a StudentilorSocietatea Studentilor Europenisti (SSE) organizeaza conferinta de presa care va avea ca scop promovarea proiectului „Zilele Europei“. Proiectul este menit sa celebreze ziua de 9 mai – Ziua Europei – printr-o serie de manifestari: activitati de informare, dezbateri pe teme europene sau workshop-uri.luni • ora 14 • Hotel VictoriaIn sala de conferinte a Hotelului Victoria va avea loc lansarea unui nou saptaminal, „Detectivul“, primul ziar profesionist dedicat în exclusivitate detectivilor particulari autorizati si firmelor de paza si securitate.luni • ora 12 • Centrul BinarLa Centrul Binar pentru Cultura Digitala, strada Universitatii 2, subsol (sub cafeneaua Insomnia), va avea loc conferinta de presa prin care se anunta lansarea festivalului „aniMotion“, eveniment organizat de Fundatia AltArt, in cadrul Programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007“. Spectacolluni • ora 18 • Casa de Cultura a StudentilorCu ocazia manifestarilor organizate pentru a celebra cei 50 de ani de existenta, Casa de Cultura a Studentilor gazduieste, in Sala „Europa“, un spectacol la care vor participa Corala Intermezzo, Cenaclul literar Vox Napocensis si Cvartetul Augustin Bena. Expozitie de fotografieluni-vineri • 7-11 mai • Casa de Cultura a StudentilorIn Holul Mare din cadrul Casei de Cultura a Studentilor va fi gazduita, in intervalul 7-11 mai, o expozitie de fotografie intitulata „Semnatura artistului“, realizata de grupul Part. Clubbingluni, Obsession the ClubIn Clubul Obsession, iubitorii muzicii retro se pot delecta cu un „Retro Night Party ’80-’90 Fever“.

Nevoia dusului moral

Adesea am vorbit în editorialele mele despre decenta, cinste, respect si cel mai adesea mi-am dat seama ca aceste cuvinte sînt pe cale de disparitie din lexiconul nostru si mai ales din conceptul nostru de viata.Este placut ca sa auzi oameni de meserii diferite si mai ales de nivele diferite de instructie debitînd concepte sanatoase si virtoase despre respect, cinste si corectitudine, dar viata de zi cu zi demonstreaza ca frumusetea propozitiei este depasita de realitate.Ne-am revolutionat total si am reusit în mai putin de doua decenii sa distrugem si sa ducem la nivel de disparitie trasaturi morale dezvoltate în secole si transmise obsedant în cursurile zilnice ale marii universitati cunoscute sub numele de „sapte ani de acasa“.Desi au trecut multi ani din vremea copilariei si acum îmi amintesc efortul zilnic al parintilor si al dascalilor mei de a ne învata ce este respectul, buna cuviinta, cinstea, responsabilitatea a ceea ce facem si mai ales recunostinta fata de cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la formarea sau la buna asezare a noastra în viata.Mereu am gîndit si am vorbit cu mult drag si respect despre parintii si dascalii mei, chiar daca uneori acestia s-au dovedit depasiti de vremuri si nu am mai avut aceleasi opinii, dar am considerat ca predecesorilor le datoram respect pentru ce au facut la vremea lor si care în timpuri de restriste ne-au faurit premise de viata cu intentii sigure de mai bine.Cînd m-am lovit de prostie am stiut sa o recunosc si mai ales am trait convingerea lipsei de putere a acesteia.Dar izbindu-ma de obraznicie, aroganta, infatuare, mai ales cînd aceste trasaturi de caracter devin tot mai pregnante si mai evidente la generatiile care vin din urma, m-am cutremurat.Reforma totala si bramburita a întregului sistem de învatamînt începe sa-si arate rezultatele pline de gloria reusitei în a pierde din arsenalul individului esenta umana a respectului de sine. Si acolo unde nu este respect de sine, nu exista respect pentru altii si pentru altceva.Alunecarea în pragmatismul existentialistic al cultului banului a dus generatii de tineri spre marea greseala în a confunda încrederea de sine cu atitudinea aroganta rezultata din lipsa de obiectivitate în autoapreciere. Este tot mai evident ca multi tineri si-au pierdut capacitatea de a se analiza fara menajamente si doar apoi de a pretinde ce li se cuvine de la societate.Si nu trebuie sa fie o surpriza decît pentru nostalgici ca acele valori umane pastrate de secole în ciuda greutatilor de viata oferite cu generozitate de diferite forme de organizare sociala au fost înlocuite de aroganta, infatuare si lipsa de respect pentru individ si colectivitate.Este grav ce se întîmpla, dar si mai grav va fi daca, dindu-ne seama de aceasta alunecare spre grotescul existentialistic al banului, nu vom încerca sa readucem acele valori umane de valoare inestimabila înapoi în structura noastra de baza pîna nu le vom pierde de tot si pîna mai stim ce este aceea rusine, respect, cinste, corectitudine, responsabilitate si demnitate.

Sa ma fac vegetarian cind voi fi mare?

800 de milioane de adeptiNumeroase dovezi stiintifice atesta faptul ca un vegetarian poate sa fie cu mult mai sanatos decit o persoana care consuma carne. Asadar, a fi vegetarian e calea spre o viata armonioasa, fara boli? Medicii nu sint de acord cu aceasta teorie, considerind-o un extremism alimentar, insa cei care o practica sustin ca si-au recapatat vitalitatea. Adevarul e undeva la mijloc. Prin „vegetarianism“ intelegem abstinenta de la orice fel de carne. Termenul provine din cuvintul latinesc „vegetus“ care inseamna proaspat, sanatos si activ. Asadar, a fi vegetarian inseamna a urma o dieta compusa din mincaruri pe baza de plante, suplimentata, in cazul lacto-vegetarienilor si ovo-lacto-vegetarienilor, cu produse lactate si/sau oua. in prezent, aproape 800 de milioane de persoane din intreaga lume sint vegetariene, peste un milion sint numai in Romania. Dar nu toate au adoptat forma extrema a vegetarianismului, adica numai legume si fructe. Exista un mit al vegetarianismului, acela ca ar fi catalizatorul longevitatii. Specialistii il dezaproba. Dar intreaga lume medicala este de acord ca alimentatia bogata in lactate si legume, pentru o perioada cit organismul sa faca un repaos dupa mesele copioase, e benefica.Pro si contraProteinele din carne nu sint deloc indispensabile si, spre exemplu, cele din soia si anumite cereale le pot substitui cu succes si contin, in plus, si o multime de substante naturale nutritive ce nu se gasesc in carne. Poate de aceea, nu este deloc intimplator ca multe boli, cum ar fi cancerul, guta si diabetul, sint mai putin frecvente in rindul vegetarienilor. Iar cei care consuma zilnic preparate pe baza de carne sufera intr-un procentaj mai mare de boli ale tractului digestiv si de boli cardio-vasculare in comparatie cu cei care au un regim lacto-vegetarian.Exista si argumente care nu sustin vegetarianismul ca mod de alimentatie constant. Legumele si fructele sint bogate in vitamine si minerale, insa sint sarace in aminoacizii necesari metabolismului. Din acest punct de vedere, ovo-lacto-vegetarienii sint cei mai protejati. Prelungirea dietei vegetariene induce si anumite riscuri. Copiii, batrinii si femeile insarcinate sint categoriile care risca cel mai mult prin adoptarea unei diete vegetariene. La copii pot aparea tulburari de crestere, tulburari ale sistemului nervos, rahitism, anemie. Nici gravidele nu ar trebui sa se joace cu asemenea experiente alimentare. in timpul sarcinii este important ca femeia sa se hraneasca astfel incit sa asigure toti nutrientii necesari dezvoltarii fatului si mentinerii propriei sanatati. Ca sa nu mai vorbim de diabetici, care au nevoie de carne zilnic. Dieteticienii recomanda un regim vegetarian numai obezilor si numai sub supravegherea stricta a medicului.Incidenta scazuta a canceruluiFibrele alimentare le gasim in cerealele integrale (griu, orz, ovaz, secara), in pastele fainoase din faina integrala, in piinea neagra, in tarita, in varza, broccoli, salata verde. Ele joaca rolul de „matura“ a tubului digestiv, ajutind la eliminarea reziduurilor toxice. Se recomanda consumarea lor o data pe zi. Mai multe studii medicale au aratat fara dubiu, ca un regim vegetarian scade incidenta cancerului la jumatate. Cancerul este tinut la distanta de consumul zilnic al fibrelor alimentare, de consumul la fiecare masa al legumelor si fructelor crude, precum si de excluderea alimentelor grase (in special a prajelilor), a alimentelor cu aditivi (E-uri), precum si a celor conservate.Terapie dupa 40 de aniMai ales dupa 40 de ani, este bine sa adoptati, daca nu un regim lacto-vegetarian 100%, macar unul foarte sarac in carne. Este bine sa taiati de pe lista si prajelile, alcoolul, cafeaua. in schimb, consumati uleiuri presate la rece, seminte nepreparate termic de susan, de dovleac, de floarea-soarelui, precum si nuci. Aceste demersuri nu va vor face nemuritori, dar, conform statisticilor, va vor prelungi viata in medie cu 10 ani, va vor tine departe de spitale, de medicamente contra colesterolului, hipertensiunii, trombozelor ori a ischemiei cardiace. La femei, un regim alimentar in care legumele si fructele crude reprezinta 60-70% din hrana zilnica intirzie semnificativ momentul debutului menopauzei, facindu-l mult mai blind. Dupa instalarea menopauzei, acelasi regim previne osteoporoza, prolapsul anumitor organe, aparitia petelor senile pe piele.Remediu pentru sistemul nervosTrecerea de la regimul cu carne la cel vegetarian este, in sine, o cura de slabire foarte eficienta. O persoana care la fiecare masa consuma cca 70% din hrana sub forma de cruditati nu poate deveni obeza. Mai multe cercetari recente dau ca sigura alimentatia vegetariana drept remediu de echilibrare emotionala. Persoanele depresive, anxioase, ori cu probleme comportamentale din sfera agresivitatii ar trebui sa renunte la consumul de carne si sa manince anumite alimente-medicament, cum ar fi cerealele integrale, polenul de albine, mierea de albine, semintele de dovleac, frunzele de salata si de laptuca, laptele de capra, merele (mai ales coaja lor), nucile. Mai ales in perioadele de stres psihic sau de intensa solicitare fizica, este bine sa ne hranim vegetarian. Aceasta, deoarece carnea si grasimile saturate deprima sistemul imunitar. in schimb, anumite alimente vegetale, cum ar fi uleiurile presate la rece din floarea-soarelui sau din masline, usturoiul si ceapa verde, polenul si mierea, nautul, germenii de griu, ajuta la intarirea imunitatii.Pentru barbati si femeiMarea majoritate a produselor vegetale proaspete stopeaza procesele degenerative si le stimuleaza pe cele de regenerare. Griul si secara integrala, sucul de orz verde, fragii, maslinele, nucile, semintele de floarea-soarelui, soia, nautul, telina, patrunjelul, ceapa, usturoiul tin departe bolile batrinetii. Ele ajuta si la mentinerea pina la virste inaintate a sanatatii sistemului nervos. Atit barbatii, cit si femeile beneficiaza de calitatile stimulatoare ale acestei forme de dieta asupra organelor reproducatoare. La barbati, simpla renuntare la carne, alcool si prajeli, corelata cu o intensificare a activitatilor in aer liber, duce in mai putin de un an la cresterea numarului si a motilitatii spermatozoizilor. De asemenea, scade simtitor probabilitatea aparitiei impotentei premature. La femei, cruditatile reduc numarul de boli inflamatorii ale ovarelor si anexelor, ce produc sterilitate secundara, stimuleaza productia de ovule si maresc probabilitatea fecundarii. Alimente esentiale in vegetarianismDaca v-ati decis pentru un mod de alimentatie vegetarian, iata citeva alimente care n-ar trebui sa va lipseasca din alimentatie:¤ Tofu este o importanta sursa de proteine, zinc si fier. O jumatate de ceasca de tofu ofera peste 100 mg de calciu, dar si 30% din necesarul zilnic de vitamina D. Tofu constituie un substitut eficient pentru carnea de pasare si peste.¤ Lintea, la fel ca fasolea boabe, constituie o sursa de proteine si fibre solubile. Contine de doua ori mai mult fier decit fasolea boabe si este foarte bogata in vitamine B.¤ Fasolea boabe, cite o ceasca pe zi, contine o treime din necesarul zilnic de fier, zinc, calciu, proteine si fibre. Aceste fibre sint solubile si ajuta la mentinerea unui colesterol scazut.¤ Nucile si alunele sint o sursa de proteine, zinc si vitamina E. O jumatate de ceasca de migdale asigura 175 mg de calciu pe zi. Studii recente au aratat ca nucile si alunele nu ingrasa, cu toate ca au foarte multe calorii. Ba mai mult, alunele americane ajuta la slabit.¤ Cerealele asigura necesarul de vitamina B12, fier, calciu si fibre insolubile (care reduc riscul cancerului de colon si al altor tulburari digestive).¤ Legumele verzi precum spanacul, broccoli, salata verde au un continut mare de fier, vitamina A si calciu. Sint si o sursa de antioxidanti care ajuta la combaterea cancerului.¤ Fructele de mare sint bogate in minerale (fier, magneziu, calciu, iod, crom) si in vitaminele A, C, E si multe din complexul B.¤ Fructele confiate (caise, stafide, prune, mango, ananas, smochine, cirese) au un continut ridicat de fier.  Vegetarieni celebriAlbert Einstein, Alec Baldwin, Angela Bassett, Annie Lennox, Belinda Carlisle, Benjamin Franklin, Billy Idol, Bob Dylan, Boy George, Brigitte Bardot (foto), Bryan Adams, Charles Darwin, Chelsea Clinton, David Duchovny, Dustin Hoffman, George Bernard Shaw, George Harrison, H.G. Wells, Henry Ford, Jean Jacques Rousseau, Jerry Seinfeld, Joan Baez, Jude Law, Julie Christie, Larry Hagman, Lenny Kravitz, Lev Tolstoi, Leonardo da Vinci, Martina Navratilova, Nastassja Kinski, Ocean, Pamela Anderson, Paul McCartney, Peter Gabriel, Richard Gere, Isaac Newton, Sofia, regina Spaniei, Thomas Edison, Vanessa Williams, Vincent Van Gogh, Socrate, Platon, Shakespeare, Brad Pitt, Kim Basinger, Mark Twain.

Terapia la cazma

Implicare socialaMalvinder Mohan Singh a salutat implicarea angajatilor Terapia Ranbaxy, voluntari în cadrul proiectului de CSR „Sarbatoarea Integrarii: Casa Terapia Ranbaxy – O casa pentru Europa!“. Între 2 si 9 mai 2007, compania Terapia Ranbaxy  sponsorizeaza un proiect inedit. În doar 6 zile, prin munca voluntara a peste 100 de angajati Terapia Ranbaxy si prin suportul financiar al companiei se va construi o locuinta pentru o familie nevoiasa din Cluj. „În toate tarile în care Ranbaxy opereaza, ne implicam activ în comunitate, deoarece consideram ca, pentru a progresa trebuie sa ajutam si respectiva comunitate sa progreseze. O companie cu adevarat de succes este o companie preocupata, implicata si integrata în comunitate“, a declarat Malvinder Singh, presedinte Ranbaxy.Celebrare in casa nouaEste prima data cind România sarbatoreste Ziua Europei în calitate de membru al Uniunii Europene. Asociatia Habitat pentru Umanitate Cluj alaturi de partenerul sau, Terapia Ranbaxy, celebreaza aceasta zi printr-un eveniment de constructie deosebit, în premiera pentru comunitatea clujeana. Dupa foarte multe proiecte cu voluntari straini, este pentru prima data cind se va construi o locuinta Habitat întreaga doar cu voluntari romani, angajati ai companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy, cu sediul la Cluj-Napoca. Familia care va beneficia de aceasta locuinta este familia Simona si Cristian Sîntamarian si cei doi copii ai lor, iar inaugurarea casei va avea loc pe 9 Mai, de Ziua Europei, în prezenta beneficiarilor si a voluntarilor implicati. 

Terapia de soc in investitii: milioane de dolari la Cluj

Dezvoltam, testam si fabricam la nivel europeanMalvinder Singh, Alex Wynaendts si Robert Rekkers au prezentat planurile comune de investitii pentru Romania, Transilvania si mai ales pentru Cluj-Napoca.Evenimentul de vineri a coincis cu trecerea unui an de la achizitionarea Terapia de catre Ranbaxy. Malvinder Mohan Singh, presedinte si Director General al Ranbaxy Laboratories Ltd, a amintit in deschiderea evenimentului de anuntul facut cu un an in urma, la achizitionarea pachetului majoritar de actiuni Terapia. Promitea atunci ca, prin aceasta achizitie, Romania si Clujul sa devina un centru important pe harta producatorilor de medicamente din lume. Mai promitea importante investitii in cercetare si dezvoltare, precum si crearea de noi locuri de munca. „20 de milioane de dolari este suma destinata investitiilor si cheltuita aproape in totalitate in anul trecut, restul urmind sa reprezinte achizitia unor echipamente de ultima generatie in acest an. Dezvoltam, testam si fabricam la nivel european pentru Europa si SUA. Am dublat forta de vinzari si vom veni pe piata cu inca 40 de produse noi. Clujul marcheaza centrul prezentei noastre in Europa“, a declarat satisfacut miliardarul Malvinder Mohan Singh. Unde duce ambitiaAlex Wynaendts, chief operating officer Aegon a dezvaluit colaborarea existenta de mai multa vreme in India intre Ranbaxy si Aegon, precum si intentia de colaborare cu Terapia Ranbaxy si Banca Transilvania pentru a crea o companie de pensii privata la Cluj. „Astazi Clujul este centrul lumii“ a afirmat increzator Alex Wynaendts. Rober Rekkers, directorul Bancii Transilvania a tinut sa arate ce au in comun cele trei companii. „Nu neaparat importanta afacerilor, inovatiile, strategiile, ci mai ales ambitia ne-a adus impreuna. Impartasim acelasi deziderat: ambitia de a deveni numarul 1 in Romania. Prin ambitie ajungi la succes. Daca Terapia face produse care sa tina oamenii in viata, noi le vom plati pensiile“ a incheiat Robert Rekkers.Ce s-ar face Emil Boc fara produsele Terapia?Primaria si Prefectura Clujului au avut trimisi la eveniment care au dat citire mesajelor celor doua institutii.  „Emil Boc lipseste de la eveniment din motive intemeiate, dar a folosit in ultima saptamina cam toate produsele fabricate la Terapia“, a precizat Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice a Primariei. Prof. dr. Marius Traian Bojita, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ a trasat fazele relatiilor dintre „batrina Terapia“ si Universitatea clujeana relatii care dateaza cu mult dinainte de ’89. Distinsul profesor si-a amintit cum se facea in acele vremuri la Cluj analiza glucozei pentru toate tarile Tratatului de la Varsovia. „Un popor este sanatos atunci cind consumul de medicamente nu este foarte mare, dar medicamentele sint de calitate. Terapia s-a impus prin calitate“, a incheiat Prof. dr. Marius Traian Bojita.Noi facilitati pentru Terapia RanbaxyNoile cladiri prezentate inca in faza de constructie reprezinta o investitie de 4 milioane de dolari. Centrul de cerecetare va ocupa o cladire existenta, dar renovata din temelii, care va avea un laborator analitic pentru testarea produselor noi, o miniproductie care va respecta noile standarde GMP (Good Manufacturing Practice), precum si noi utilitati. Cealalta cladire aflata in renovare reprezinta un nou centru de control al calitatii care va fi finalizat in luna iulie a acestui an. „Inca 6 milioane de dolari vor fi investiti in modernizarea partii de productie, construirea unui bloc multifunctional de utilitati si in statia de epurare a apei. Astazi Terapia a devenit cea mai mare companie de medicamente generice din Romania, intentia clara fiind aceea de a ocupa cit de curind prima pozitie si la farmaceutice, a afirmat Dragos Damian, CEO Terapia Ranbaxy. Malvinder SinghLa 34 de ani, Malvinder Singh se numara, alaturi de fratele sau, Shivider Singh, printre cei mai tineri miliardari ai lumii, cu o avere cotata de topul Forbes de 1,8 miliarde de dolari. Fratii Singh sint actionarii principali ai companiei Ranbaxy, cea mai mare companie farmaceutica din India.

Giurgiu revine in forta la TIFF

Giurgiu se poate concentra din nou asupra TIFFCunoscut mai ales pentru initierea si conducerea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment de gen din Romania, clujeanul Tudor Giurgiu a fost desemnat sa conduca televiziunea publica incepind din iunie 2005. Demisia lui, depusa vineri, din functia de presedinte-director general al acestei structuri survine dupa o serie de scandaluri si controverse. Printre motivele invocate in momentul inaintarii demisiei din aceasta functie, Giurgiu a enumerat lipsa motivatiei de a-si continua activitatea in TVR, imposibilitatea de a garanta independenta editoriala a institutiei, precum si campaniile de presa si raportul financiar pe 2006. „Am senzatia ca la TVR se doreste sa se puna «batista pe tambal» si sa fie liniste, TVR sa nu «deranjeze» si sa nu-si asume mize majore“, a aratat acesta. In continuare, Tudor Giurgiu va asigura interimatul legal de 1 luna, iar din 2 iunie, va reveni la Cluj, unde isi va continua atributiile de presedinte onorific al TIFF. „Tudor a fost mereu alaturi de festival, chiar si in timp ce conducea TVR, insa acum va avea o implicare mult mai mare si mai vizibila. Mai presus de TVR sau TIFF, prioritatea lui in acest moment este fiul sau, Stefan. Nu se va intoarce la Cluj, va ramine unde s-a stabilit, la Bucuresti“, a declarat pentru monitorul Oana Rasuceanu, PR & Press TIFF, una dintre apropiatele familiei Giurgiu. De la Festivalul din Cannes, direct la Zilele Filmului Romanesc In cadrul Zilelor Filmului Romanesc, una din sectiunile speciale ale TIFF, editia din acest an va aduce pe ecranele din Cluj-Napoca si Sibiu doua productii ce vin direct de la Festivalul de Film de la Cannes. Este vorba de „4 luni, 3 saptamini, 2 zile – Amintiri din Epoca de Aur“, in regia lui Cristian Mungiu, si „California Dreamin’“ (nesfirsit) al regizorului Cristian Nemescu, prezent in acest an la „Un Certain Regard“. Pe linga cele cinci premiere de lungmetraj si o reluare cu „Hirtia va fi albastra“, al lui Radu Muntean (cel care a regizat spotul TIFF si in acest an), va fi proiectat un pachet consistent de scurtmetraje, printre care „Lampa cu caciula“ si „Dimineata“, ale regizorului Radu Jude, „Apa“, de Constantin Popescu jr., documentarul „Nu te supara, dar...“, realizat de Adina Pintilie, precum si citeva productii studentesti sau independente. Vor mai putea fi vizionate sase productii incluse in doua programe grupate sub titlul de „Off Romanian Days“, care nu vor fi „jurizate“ pentru premiul sectiunii. In acest an, TIFF se va desfasura intre 1 si 10 iunie la Cluj-Napoca si intre 4 si 10 iunie la Sibiu. Sectiunea „Zilele Filmului Romanesc“ este programata a se desfasura in primele 3 zile ale TIFF-ului sibian si ultimele 3 zile ale celui clujean. 

Mobilitate pentru universitarii UBB

Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB) Cluj le va da pe viitor studentilor, masteranzilor si doctoranzilor posibilitatea promovarii unor examene si in cadrul altor facultati decit la cele la care sint inscrisi. Astfel, cei care vor sa obtina o diploma de licenta vor fi incurajati sa promoveze trei discipline la alta facultate, masteranzii doua discipline, iar doctoranzii o disciplina, potrivit unui comunicat remis de Biroul de Presa al UBB Cluj. De asemenea, studentii vor avea dreptul sa promoveze doua discipline la o alta universitate recunoscuta de UBB, iar doctoranzii vor avea obligatia sa promoveze cel putin o disciplina la alta universitate din Uniunea Europeana ori din Statele Unite ale Americii. Propunerea a venit din partea Senatului UBB, care doreste, prin aceasta, ca reforma curriculara sa fie orientata spre mobilitatea studentilor si a cadrelor didactice. Pentru mobilitatea cadrelor didactice, UBB Cluj intentioneaza sa recruteze, pe viitor, universitari tineri, din rindul actualilor studenti, masteranzi si doctoranzi. 

Cooperare universitara romano-maghiara

Ministrul Internelor si Justitiei din Ungaria, Petretej Joszef, a primit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii particulare „Bogdan Voda“ din Cluj-Napoca.Rectorul universitatii, Dumitru Prunea, a declarat în cadrul ceremoniei ca titlul a fost acordat pentru meritele ministrului ungar in dezvoltarea relatiilor dintre „Bogdan Voda“ si Universitatea din Pecs (Ungaria), unde acesta este cadru didactic.Petretej Joszef a declarat, la rindul sau, ca relatiile dintre cele doua universitati dateaza de mai multi ani si ca a depus eforturi pentru dezvoltarea cooperarii, ca fost decan al Facultatii de Drept. „Dreptul fundamental pentru învatamint constituie baza de dezvoltare a fiecarei culturi si este un factor de dezvoltare economica a unei tari. Recomand conducerii Universitatii din Pecs sa mentina si sa dezvolte legaturile cu universitatea clujeana, a spus oficialul ungar, care a participat si la inaugurarea unui nou corp de cladire al universitatii clujene. Petretej Joszef, actualul ministru ungar al Internelor si Justitiei, este expert în drept constitutional. La ceremonie au participat consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Cseh Aron, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, senatorul PNL, Norica Nicolai, juristi si reprezentanti ai Politiei.

Lectii despre Uniune

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si Chelgate Romania au organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, evenimentul „EU Meeting Days“ la Cluj: 2 zile de seminarii si discutii pe tema rolului Romaniei in Uniunea Europeana, ca stat membru, dar si pe tema problemelor de mediu, piata interna sau a alegerilor europarlamentare. Printre invitati s-au numarat fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, realizatorul TVR Gabriel Giurgiu si reprezentantul departamentului audio-vizual al Parlamentului European, Amelia Neacsu. Sulfina Barbu a laudat judetele din Ardeal, care „stau bine la aplicatii pentru fondurile structurale“, si a explicat mecanismul prin care trebuie sa treaca un proiect ce vizeaza investitii in domeniul mediului pentru a obtine bani europeni. Gabriel Giurgiu a facut o analiza a pietei interne din Uniune, aratind ca, in ciuda temerilor privitoare la „explozia“ preturilor, dupa aderare, costurile vietii in Romania nu au crescut nici pe departe atit de alarmant. Din cauza faptului ca aici nu exista o concurenta reala si serioasa, dar sint multi bani „nemunciti“, Romania este mai scumpa decit Franta inca dinainte de aderare, arata o comparatie la nivelul unor produse de baza, cum ar fi ouale, cafeaua sau apa minerala. Amelia Neacsu a facut o prezentare a serviciilor audio-vizuale ale Parlamentului European si Comisiei Europene, organisme care pun un mare accent pe comunicarea cu publicul prin cele mai noi tehnologii, pentru ca munca lor sa fie inteleasa de orice cetatean al Uniunii. 

Nici un chiulangiu!

Totii elevii s-au prezentat la tezaElevii clujeni au trecut cu bine de prima teza cu subiect unic5.800 de elevi clujeni inscrisi in clasa a VII-a au sustinut, la sfirsitul saptaminii trecute, prima teza cu subiect unic la nivel national. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, nici un elev nu a absentat de la acest examen. „Teza s-a desfasurat normal si nu ne-au fost semnalate incidente. Subiectul a fost transmis electronic la Inspectoratul Scolar, iar sefii comisiilor zonale de examen au venit dupa plicuri inca de la ora 7 dimineata“, a declarat Mihaela Maris, purtator de cuvint al ISJ Cluj.Dupa expirarea timpului pentru rezolvarea problemelor, lucrarile elevilor au fost transmise catre cele cinci centre de evaluare organizate la nivelul judetului.50 de minute pentru rezolvarea subiectelorTeza cu subiect unic la nivel national sustinuta, in premiera, de elevii claselor a VII-a a durat exact de la ora 12 la ora 12.50. O parte dintre elevii clujeni spun ca subiectele nu au fost foarte dificile, insa ar fi avut nevoie de ceva mai mult timp pentru a le rezolva pe toate.„Mi-ar fi prins bine daca as fi avut o ora intreaga la dispozitie, pentru ca as fi reusit sa rezolv toate subiectele“, a declarat Alin, elev in clasa a VII-a la o scoala din Cluj-Napoca.Notele obtinute de elevi vor fi trecute in catalog si vor avea aceeasi pondere ca pina acum la media finala. Mihaela Maris spune ca lucrarile elevilor vor fi corectate pina in data de 8 mai. Saptamina viitoare, elevii claselor a VII-a vor mai sustine doua teze ale caror subiecte vor fi aceleasi in intreaga tara, respectiv la Limba si literatura materna si la Limba si literatura romana. ALGORITM25%din media generala a unui elev reprezinta notele obtinute la tezele cu subiect unic, la fel ca pina acum.