monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Alianta „D.A.“. Sau NU?

Partidul Democrat se afla intr-o situatie delicata. Usor schizoida. Conduce in sondaje, dar cam atit. Ajuns la putere impreuna cu PNL, a crescut incet in ochii electoratului, aspect care a atras antipatia unei parti din PNL si a explodat de abia cind a ajuns in Opozitie. Fara mari retori in Parlament, poate cu exceptia unui Berceanu sau Cezar Preda, care sa se remarce in dezbaterile legislative, exclus din Guvern si „suspendat“ din functia de presedinte impreuna cu Traian Basescu, Partidul Democrat s-a intors unde stie cel mai bine ca se face politica directa: in teritoriu. Dar complicatiile tocmai aici apar.La putin timp dupa excluderea de la guvernare in urma unui troc PNL-PSD, care viza sustinerea unui Guvern minoritar al PNL in schimbul sustinerii de catre liberali a cererii de suspendare a presedintelui initiate de PSD, PD a anuntat ca va continua sa colaboreze cu PNL: in teritoriu, pentru a sustine proiectele locale, consiliile si primariile. Numai ca urmeaza referendumul, iar democratii sint de cealalta parte a baricadei si se vad nevoiti sa-si indemne electoratul sa spuna NU cererii de demitere a presedintelui initiate de Parlament. Acesta e de fapt si cel mai mare obstacol in comunicare: dupa ce te-ai afirmat cu DA, sa le ceri electorilor sa spuna NU. Si aici apare a doua alianta, facuta de democrati impreuna cu PLD, partid care contine mesajul si oamenii din alianta initiala facuta cu PNL, dar nu si structura politica. Asa se face ca PD-ul e in alianta teritoriala a „D.A.“ si totodata in initiativa NU pentru demiterea presedintelui, pozitie duala delicata si, poate, daunatoare.Marele avantaj al PD-ului este increderea electorala de care se bucura si care va determina, in cazul unui vot negativ pentru suspendarea presedintelui, un deranj major in PNL. Scenarii ulterioare ar fi multe. Migrarea oamenilor din teritoriu din PNL spre PD sau PLD sau, cel mai probabil, inlaturarea lui Calin Popescu Tariceanu de la conducerea PNL. Sau Dumnezeu mai stie ce.Pina la deznodamintul din 19 mai, liberalii destepti, cei care stiu sa-si puna afacerile la adapost, vor sta mai feriti, PLD-istii vor agita tare steagul lui Basescu pentru a lua o bucata din popularitatea acestuia in perspectiva alegerilor de anul viitor, in vreme ce PD-ul va fi torturat de intreaga raspundere a oricarui deznodamint. Il si vad in postura tipului care merge la medic si ii spune: „Domnule doctor, mi se pare ca in ultimul timp sint atit de nehotarit. Sau nu!?“

Campionat de fotbal pentru copiii clujeni

Competitia sportiva se adreseaza echipelor formate din copii cu virste intre 10 si 12 ani din scoli si cluburi sportive din Cluj-Napoca, Bucuresti, Constanta, si Timisoara. Echipa campioana a Romaniei va fi desemnata la Finala nationala care va avea loc in 20 mai. Micii fotbalisti cistigatori vor avea parte de participarea la un eveniment international desfasurat dupa regulile campionatului mondial de fotbal si la întilnirea cu Zinedine Zidane, patronul spiritual al competitiei. De asemenea, Marele Premiu consta în participarea echipei cistigatoare la turneul final de la Lyon, în luna iulie 2007. La etapele locale, atit jucatorii, cit si suporterii pot cistiga i-pod-uri, echipamente sportive, premii surpriza de la Jetix, camere foto digitale, imprimante foto, produse alimentare si reviste. Intrarea pe stadion este libera. În acest an, copiii din centrele de plasament din orasele Cluj-Napoca, Bucuresti. Constanta  si Timisoara vor desena mascotele pentru fiecare oras participant. Anul trecut, România a ocupat locul 9 din 32 de echipe. La nivel mondial, Cupa „Danone“ este cea mai importanta competitie fotbalistica pentru copii sub 12 ani, sustinuta de FIFA. Turneul Final are loc în Franta, la Lyon, pe „Stade de Gerland“, stadionul campioanei Frantei, Olympique Lyonnais. Finala internationala va avea loc pe 1 iulie 2007.In Romania, competitia se bucura de sprijinul cunoscutului jurnalist sportiv Cristian Topescu.

Reprezentati in Moldova

Oferta pentru MoldovaEditia a VII-a a acestei manifestari s-a desfasurat in cadrul Muzeului National de Istorie a Moldovei si a cuprins in program seminarii, mese rotunde, prezentari de publicatii si oferte educationale. Scopul deplasarii in republica Moldova a fost prezentarea ofertei educationale a ULBS, inclusiv publicatiile cadrelor didactice, pentru a  atrage studentii moldoveni sa-si continue studiile in orasul de pe Cibin. Din echipa care a plecat la Chisinau a facut parte Maria-Rodica Volovici, Stana Motoc, Maria Fleaca si Catalin Ticulescu, din colectivul Bibliotecii Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu. Logistica a constat in materiale scrise si digitale reprezentind ofertele facultatilor, informatii si imagini despre ULB Sibiu in ansamblu, despre domeniile de licenta, studii postuniversitare, masterate, doctorate, conditii de admitere si facilitatile oferite studentilor. Asaltata de tineriStandul ULB Sibiu a fost admirat de aproape toti expozantii si participantii. In unele momente chiar „asaltat" de grupuri de liceeni, profesori de liceu, parinti sau tineri care doresc sa faca o a doua facultate sau studii masterale ori doctorale. In prima zi a expozitiei au fost prezente la deschidere si apoi in vizite la standuri diferite personalitati culturale ale orasului Chisinau, iar in a doua zi s-a facut prezentarea standurilor expozitionale de catre participanti, printre care Victor Tvircun, ministrul Educatiei si Tineretului din republica Moldova. Vizita ministrului a constituit un bun prilej de a schimba impresii si de a-i inmina materialele reprezentative privind ULBS si orasul Sibiu, Capitala Culturala a Europei.

Weekend de Cluj

Noapte alba la ClujHarry Tavitian revine la ClujPe tot parcursul zilei de astazi, vor avea loc la Cluj-Napoca o serie de manifestari reunite sub titulatura de „Noaptea Alba“. Clujenii vor avea acces gratuit cu acest prilej la expozitiile permanente ale Muzeului de Istorie a Transilvaniei, cit si in cea temporara, unde sint expuse peste 400 de de machete de tancuri, avioane, elicoptere, locomotive, camioane si diorame militare cu scene celebre din razboaie. Proiect a fost initiat de Autoritatea Nationala pentru Tineret si are loc simultan in 14 orase mari ale tarii si in Capitala. Programul de vizitare va fi miine intre orele 10 si 16 si de la ora 20 la 24, atit la MNIT, cit si la Muzeul de Istorie a Farmaciei. Cu acest prilej mai au loc in aceasta seara, la Sala Sporturilor „Horia Demian“, concerte cu Class, Mandinga si Vama. Tot in aceasta categorie se incadreaza si manifestarile Festivalului de Foarte Scurt Metraj din aceste zile. Astfel, intre 4 si 6 mai, vor avea loc proiectii cu 50 de productii selectionate in competitii din intreaga lume, „pline de umor, fantezie si arta“, dupa cum le-a descris Bernard Houliat, directorul CCF Cluj, organizator al evenimentului. Vor mai avea loc si difuzari ale celor aproximativ 60 de filmulete care au fost inscrise in cadrul CCF Cluj, ateliere de film si animatie, precum si jocuri de societate.Semicentenar la CCSCasa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca sarbatoreste in aceasta perioada implinirea a 50 de ani de la inaugurarea institutiei si de la infiintarea ansamblului folcloric „Martisorul“. Au loc cu acest prilej o serie de manifestari aniversare, sustinute de formatiile studentesti care isi desfasoara activitatea in cadrul acesteia. Luni, de la ora 18, in Sala „Europa“ se va desfasura un spectacol sustinut de corala Intermezzo, cenaclul literar Vox Napocensis si cvartetul Augus-tin Bena. De la ora 19, va avea loc in sala Studio un spectacol-retrospectiva Imago, Magma si Maszurka. Pe parcursul intregii saptamini, vor mai avea loc seri de divertisment, concerte de jazz, intilniri cu cluburile din cadrul CCS, un concert de muzica clasica si unul folcloric, precum si o expozitie de fotografie.  Concert Parazitii in aer liberIn clubul Roland Garros va avea loc in aceasta seara, de la ora 20.30, un concert al clujenilor de la Godmode, iar in Diesel Club va cinta miine seara celebrul pianist de jazz Harry Tavitian, alaturi de percutionistul satmarean Cserey Csaba. De asemenea, pe platoul din fata Salii Sporturilor „Horia Demian“ vor avea loc simbata intreceri sportive urmate de concerte cu trupele Prima la dreapta, Nassuro, Anda Adam, si Bere Gratis, iar duminica, Personal, Camuflaj, Funktastiks, Cabron, Don Baxter si Parazitii.

Traditii in Piata Mare

Cetera si picioroangelePeste 300 de artisti vor urca, duminica, pe scena din Piata Mare a orasului. Incepind cu orele 21, localnicii si turistii vor fi partasi la o sarbatoare a culorilor si a ritmurilor intr-o Europa unita prin cintec si dans. O surpriza deosebita o va constitui prezenta unor renumiti solisti de muzica populara romaneasca, ce vor interpreta piese din tezaurul cultural international, precum Niculina Stoican, Andreea Voica, Dinu Iancu Salajanu, Gabriela Tuta, Robert Tirnaveanu, Ileana Rus, Rodica Anghelescu, Carmen Chivu, Constantin Bahrin si Cristina Gheorghiu. Atmosfera traditionala va fi „sparta", ca sa nu se plictiseasca tinerii. Organizatorii au gasit potrivit sa adauge un spectacol de demonstratii pirotehnice, un joc de lumini si lasere, jonglerii cu foc,  parade pe picioroange si proiectii cu imagini din tarile europene. Spectacolul va fi preluat de televiziunea publica si TVR International, iar moderatoare va fi vedeta TVR, Iuliana Tudor.Hai la joc!Participantii vor pune in valoare cele mai reprezentantive creatii folclorice ale diferitelor grupuri etnice. In cadrul evenimentului vor participa ansamblul „Eftimos", al comunitatii grecilor din Brasov, ansamblul „Kolemeika", al comunitatii ucrainenilor din Siret, judetul Suceava, ansamblul „Sf. Sava", al comunitatii sirbilor din Timisoara, ansamblul Uniunii Democrate Turce din Constanta, ansamblul „Muresul", al sectiei maghiare din Tirgu Mures. Dar nu va lipsi prestatia gazdelor:  ansamblul Forumului Democrat German din Sibiu si Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului". „Publicul spectator va fi martor la bogatia si frumusetea traditiilor mostenite si etalate cu mindrie de fiecare dintre comunitatile etnice din Romania", este de parere Silvia Macrea, directoarea ansamblului „Cindrelul".

Mesterii se intrec

Si din UEVor participa copii cu virste cuprinse intre 6 si 18 ani, care au deprins unul dintre mestesugurile traditionale, fie in familie, de la mari creatori populari, membri ai Academiei Artelor Traditionale din Romania, fie in scoala, sau chiar la Cluburile Copiilor si Elevilor. „Numarul participantilor la faza judeteana este nelimitat, acestia fiind selectionati de juriul de specialitate, pentru a reprezenta Sibiul la faza nationala a Olimpiadei, unul dintre proiectele culturale cuprinse in Programul - Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, ce se va desfasura in perioada 23 - 30 august 2007, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale «ASTRA» din Dumbrava Sibiului", a precizat Dana Botoroaga, muzeograf la „Astra". In premiera, in acest an, manifestarea se va bucura si de participarea copiilor din tarile Uniunii Europene.Deprinderi artisticeMestesugurile traditionale acceptate in concurs sint tesutul, brodatul, cojocaritul, confectionarea de masti, icoane pictate pe lemn sau sticla, impletititul papurei, dar si realizarea de podoabe, sculptura in lemn, prelucrarea si decorarea metalelor, osului sau cornului si a instrumentelor muzicale. „Lucrarile prezentate in concurs trebuie sa respecte traditia locala a genului, lasind loc si exprimarii talentului si fortei de creatie proprii, insa manifestate in deplin respect pentru spiritul original al traditiei", a explicat Dana Botoroaga. In conformitate cu Regulamentul Olimpiadei, participantii se vor prezenta la Avrig in costumul popular specific localitatii lor de origine. Atmosfera de sarbatoare va fi intregita de manifestarile din cadrul festivalul folcloric „Mostenire din batrini", ajuns la cea de-a XIII-a editie.

Pavel in sferturi

Tenismenul roman Andrei Pavel l-a invins, joi, pe polonezul Lukasz Kubot, scorul 6-3, 6-1, si s-a calificat in sfeturile de finala ale challengerului din Tunisia, dotat cu premii de 125.000 de dolari. In meciul din sferturile de finala, tenismenul roman il va intilni pe francezul Fabrice Santoro, numarul 56 in clasamentul ATP si favoritul challengerului tunisian. Pentru victoria sa, Andrei Pavel a primit un cec in valoare de 3.650 de dolari si 21 de puncte in clasamentul ATP. Intr-un alt turneu, Victor Hanescu a trecut, joi, in sferturile de finala ale turneului de la Roma de ucraineanul Oleksandr Dolgopolov jr., cu scorul de 6-0, 4-6, 6-3, iar in urmatorul act al competitiei acesta il va intilni pe invingatorul dintre Berrer si Ascione. Pentru victoria in fata ucraineanului, tenismenul roman a primit 22 de puncte in clasamentul ATP si un cec in valoare de 1.065 de euro.

Milan in finala

AC Milan s-a calificat in finala Ligii Campionilor. „Diavolii rosii" au cistigat cu 3-0 meciul de miercuri seara, de pe teren propriu, cu Manchester United, dupa ce in prima mansa pierdusera cu 2-3. Golurile victoriei lui AC Milan au fost marcate de Kaka, in minutul 11, autorul celor doua goluri din tur, Seedorf, in minutul 30, si Gilardino, in minutul 78. In urma acesei victorii, Dinamo a pierdut orice sansa sa se mai califice, direct, in grupele Ligii Campionilor in editia de anul viitor. Singura posibilitate ramasa pentru formatia lui Rednic este ca Milan sa termine campionatul Italiei pe locul doi. Cu patru etape inainte de finalul stagiuni, milanezii mai au de recuperat 10 puncte fata de AS Roma, formatie clasata pe locul doi.

Derbiul orgoliilor, la Cimpia Turzii

Neinvinsi de 9 luniUngurusan a punctat pentru 3 la 0 in turFormatia din Cimpia Turzii s-a dovedit a fi o nuca tare pentru mai multe echipe din serie, pe parcursul campionatului. Desi in deplasarile efectuate a incasat goluri multe, acasa, formatia antrenata de Ioan Tataran a invins pe Dacia Mioveni, Gaz Metan Medias, Tirgoviste, CFR Timisoara si a fost egala celor de la Rimnicu Vilcea. De altfel, de-a lungul intregului campionat, ISCT-ul a suferit doar doua infringeri pe propriul teren. Ultimul insucces dateaza, insa, din luna septembrie a anului trecut, cind Minerul Lupeni a invins la Cimpia Turzii cu scorul de 2-0. Astfel, Universitatea se va confrunta cu o formatie greu de invins, fapt confirmat chiar de antrenorul Adrian Falub: „Ne asteapta un joc deosebit de greu, in compania unei echipe care pierde foarte greu puncte pe teren propriu. Este un derbi judetean, care a trezit intotdeauna foarte mari orgolii. Trebuie sa obtinem un rezultat bun“, a declarat increzator tehnicianul clujean.Absentele, o obisnuinta la „U“Daca Suller este suspendat pentru cele patru cartonase galbene incasate, lotul pentru confruntarea de simbata este din nou lipsit de aportul unor fotbalisti. Taut si Villand sint incerti de mai multa vreme, iar Radu Sabo sufera in continuare din pricina unei mai vechi accidentari. Desi nu figureaza intre primii 20 de jucatori, acesta ar putea fi totusi recuperat pina la ora partidei. „Mi-as dori foarte mult sa-l am in teren la meciul cu IS Cimpia Turzii. El efectueaza cite doua sedinte de tratament pe zi si miine (n.r., azi), dupa antrenamente, vom vedea daca va putea juca“, a afirmat Falub, care va fi nevoit sa apeleze, in lipsa lui Suller, la Kim. De altfel, pe partea stinga, acesta reprezinta unica solutie viabila. S-a mai incercat varianta cu retragerea in aparare a lui Ghindaru, insa acesta nu a dat randamentul pe care il poate oferi la mijlocul terenului. De remarcat este si revenirea lui Borza in lot, cel despre care Falub declara ca trebuie sa munceasca mai mult pentru a intra in vederile sale. O alta revenire este cea a lui Sorin Iodi, care si-a ispasit etapa de suspendare datorata cumului de cartonase. Iata cum ar putea arata garnitura de start a Universitatii in derbiul de miine: Szolomajer – Ungurusan, Cordos, Park, Kim – Ghindaru, Dolha, Savu – Goga, Negrean, Suciu.Eforturi pentru ClujIn conditiile unui succes la Cimpia Turzii, „U“ va face un pas mare, poate decisiv, spre primul esalon. Telenovela privind locatia in care Universitatea isi va disputa jocurile de acasa, in cazul foarte probabil in care va promova in liga I, continua, desi Dejul alaturi de Alba Iulia erau variantele prezentate de oficialii clujeni. Mai nou, conducerea ia in calcul si raminerea Universitatii la Cluj, aceasta urmind sa evolueze fie pe „Moina“, fie in Gruia: „Daca vom primi sprijinul necesar, vom incerca sa raminem pe «Moina» sau la Cluj. Ar fi mult mai avantajos si pentru suporterii nostri, care astfel ar putea incuraja echipa mult mai usor“, a declarat directorul general al clubului, Alin Banceu. Pentru a duce la capat planul, oficialii clujeni vor fi nevoiti sa mai puna pe arena „Sepcilor rosii“ inca 3.000 de scaune, pentru a ajunge la cifra de 7.000, minimul necesar in liga I. Conform directorului general, un scaun costa 8 euro plus TVA, iar Consiliul Local nu poate finanta o astfel de actiune, din moment ce are semnat un protocol care vizeaza reconstructia arenei. Mai mult, structura de rezistenta ar trebui consolidata. Exista mai multe probleme legate de masa presei, camera anti-doping sau un tunel de protectie pentru jucatori. Cu toate acestea, daca se va gasi intelegere la Federatie, „studentii“ ar putea evolua si in sezonul viitor pe „Moina“. LIGA II, SERIA II, ETAPA A XXVIII-AFC Baia Mare - Auxerre LugojMinerul Lupeni - FC Caracal                 Poli II Timisoara - Building Vinju Mare                FC Tirgoviste - Apulum Alba IuliaDacia Mioveni - CFR Timisoara Unirea Dej - FC Bihor Corvinul Hunedoara - Rimnicu Vilcea Gaz Metan Medias - CSM Resita

Aproape de vacanta

Chiar daca joaca in deplasare, FC Atletic porneste favorita, astazi, in meciul cu Dacia Orastie. Gazdele,  la adapost de grijile retrogradarii, si-au propus victoria, dar sibienii spera sa realizeze acelasi lucru, mai ales ca-n etapa trecuta au invins Oltchim-ul. „Trebuie sa invingem. Avem prima sansa, dar trebuie sa ne si fructificam acest statut", spune antrenorul Ioan Luca. Tot in deplasare va juca in aceasta etapa si FC Sibiu. Echipa pregatita de Adi Fusle se deplaseaza la Sebes, unde o va intilni pe CSM. Sibienii sint intr-o situatie mai mult decit delicata, dupa ce, in ultimele doua etape, au primit nu mai putin de 12 goluri. Ultima reprezentanta a Sibiului in esalonul trei, Sparta Medias, va juca in deplasare, unde va intilni SSP Cluj. Fara greseliIn liga a doua, Gaz Metan si-a fixat ca obiectiv cucerirea celor trei puncte in partida pe care o va sustine, simbata, pe stadionul Municipal din Medias, contra celor de la CSM Resita. O victorie ar aduce, definitiv, linistea in tabara pregatita de Cristi Pustai, care sta foarte bine la capitolul moral, dupa ce-n etapa trecuta s-a impus cu 3-0 in deplasarea de la CFR Timisoara. „Trebuie sa avem mare grija. Resita este o echipa foarte buna si nu avem voie sa cedam puncte pe propriul teren. Ar fi pacat ca evolutiile bune din deplsare sa fie stricate cu infringeri pe propriul teren. Cred ca daca invingem in acest meci si rezultatele indirecte ne ajuta, putem spune ca sintem ca si salvati de emotii", spune Pustai.

Fuziune pentru stadion

Dati afaraFC Sibiu risca sa fie data afara de pe stadionul Municipal. Motivul il reprezinta o hotarire a Consiliului Local, care a decis ca nicio formatie care evolueaza in liga a patra sa nu poata evolua pe stadionul orasului. „Chiar eu am sustinut aceasta hotarire, pentru ca nu mi se pare normal ca o echipa ce evolueaza in campionatul judetean sa merite sa joace pe acest stadion. Poate se vor face alte activitati ca dansul sau alte manifestari, dar in niciun caz nu fotbal de liga a patra. Poate daca se fac alte activitzati vin mai mult de 200 de oameni, asa cum se intimpla acum la meciurile formatiei FC Sibiu", spune Johannis. Vrea fuziuneaIn opinia lui Johannis, Sibiul nu va ramine insa fara fotbal, cel putin la nivelul esalonului trei. Spune ca este de acord ca echipa FC Sibiu sa fuzioneze cu Atleticul si sa creeze o noua echipa mai puternica. „Decit sa fie doua formatii slabe, mai bine avem una buna. Nu stiu citi jucatori sibieni mai avem acum, dar cred ca pe Municipal se va juca fotbal si-n sezonul viitor. E pacat ca acest oras sa ramina fara fotbal. S-au facut lucruri frumoase, dar acum, n-a mai mers nimic. O sa vedem ce se va intimpla la vara", spune Johannis. Investitii opriteChiar daca au fost promise, in urma cu mai bine de doi ani, investitii masive, pentru crearea unui stadion modern, care sa contina nocturna, tabela noua si scaune pe tot stadionul, niciuna nu s-a concretizat. Singurul lucru realizat a fost amplasarea citorva mii de scaune la tribuna oficiala. „Nu avea niciun rost sa mai investim banii intr-o echipa care nu merita asa ceva. Doar nu era sa creem conditii dintre cele mai bune pentru o echipa care nu are rezultate. Nu avea rost aceasta investitie si, tocmai de aceea, am si hotarit sa stopam lucrarile", spune Johannis. Scaunele existaChiar daca, in acest moment, pe stadionul Municipal nu sint montate decit citeva mii de scaune, FC Sibiu detine si restul pentru a acoperi integral tribunele I si II. „Nu are rost sa le montam acum. Ele au venit cu restul scaunelor, dar nu are niciun sens sa mai facem acum investitii", spune si vicepresedintele lui FC Sibiu, Werner Keul.

Cu vedetele, la fileu

Emigrare pentru performantaCa mai toti tenismenii sibieni ajunsi la virsta junioratului, Marius Vecerdea a simtit ca nu poate face cu adevarat performanta la Sibiu. A ales sa plece. A asteptat sa treaca Revolutia, dupa care a luat drumul Germaniei. S-a integrat rapid si a jucat timp de cinci ani pentru formatii din Stuttgart. A avut sansa ca viitoarea lui sotie sa cistige loteria vizelor. „Stiam ca acolo ma pot implini. A fost bine si-n Germania, dar in SUA eram convins ca pot face si mai multe", spune Vecerdea. Ingrijitor de terenLa 24 de ani a emigrat in America. A ajuns la o academie de tenis, unde a inceput cu munca de jos. In primele luni a acceptat sa fie ingrijitor de terenuri. Primea doar 6 dolari pe ora, dar era bucuros ca putea fi in apropierea tenisului. Sansa s-a ivit in scurt timp. „Intr-o zi, cind unul dintre antrenori a avut o ora lipsa, l-am provocat la un meci. La inceput i s-a parut ciudat cum de un ingrijitor de teren il provoaca la o partida. L-am batut cu 6-0 si de atunci a inceput urcusul meu", povesteste Marius. Imediat dupa aceea a fost promovat la stadiul de instructor, pentru ca, dupa citeva luni, sa fie numit antrenor principal la o academie ce continea 12 terenuri de antrenament. Antrenor si jucatorIn paralel cu munca de antrenor, Marius a devenit sparing partner pentru mai multe jucatoare. Prima a fost Alina Jidkova. Dupa numai citeva luni, a inceput sa o si pregateasca. Alaturi de ea a avut cele mai mari satisfactii. A preluat-o pe cind era locul 800 in lume. In doar citiva ani a ajuns sa o duca pe locul 51 in clasamentul WTA. Alaturi de ea a si participat la 10 turnee de Grand-Slam. „A fost ceva incredibil. Am simtit o satisfactie extraordinara. A fost un vis de-al meu, care s-a implinit. Sa ajung sa antrenez si sa merg si eu la turnee de mare slam. Sa fii alaturi de cei mai mari jucatori si antrenori din lume e ceva senzational. Cind am plecat din Romania nu m-as fi gindit vreodata la asa ceva. A fost o perioada extraordinara", spune Vecerdea. Sparing pentru WiliamsInca din perioada in care era doar sparing partner pentru Alina Jidkova, Marius Vecerdea era din ce in ce mai cunoscut. A fost solicitat de mai multe jucatoare de valoare. Printre acestea s-au aflat si surorile Venus si Serena Wiliams. Acestea erau in cautare de tenismeni care sa loveasca foarte tare mingea. „Era la inceputul carierei lor. Venus tocmai cucerise US Open. Erau cam dificile. Au inceput sa dea atunci de bani si incepeau sa fie mai cu fite. Acum s-au mai cizelat si sint mai altfel. Colaborarea noastra s-a incheiat dupa numai citeva luni, dar de fiecare data cind ne-am reintilnit am facut-o cu placere", spune fostul tenismen. Tot in calitate de sparing-partner, pentru o perioada de timp, Vecerdea s-a pregatit si alaturi de Jenifer Capriatti. A refuzat-o pe DementievaRezultatele foarte bune obtinute ca si antrenor, a atras privirile multora. Printre acestea s-a aflat si actualul numar 13 din ierarhia WTA, Elena Dementieva. „A venit la mine si mi-a spus ca vrea sa colaboram. Am facut-o pentru o scurta perioada de timp, in America. A fost o oferta foarte tentanta, din toate punctele de vedere. Pina la urma a trebuit sa o refuz. Elena si parintii ei erau foarte patrioti. Nu vroiau sa se pregateasca in America, ci numai in Rusia. Eu nu puteam sa plec si sa las totul balta", spune Vecerdea. Propria academieIn tot acest timp, Vecerdea a continuat sa se ocupe si de partea cu antrenoratul. Dupa ce a ajuns antrenor sef la academia de tenis, a decis sa-si incerce norocul in afaceri. A preluat o academie in leasing. Avea sapte terenuri. In scurt timp a vrut si mai mult si a cumparat alta care avea 12 terenuri. „A fost visul meu sa am propria mea academie. Era foarte bine pentru ca am trecut de fiecare data la locatii foarte apropiate de cele anterioare. Aproape totii copii veneau dupa mine. M-am atasat foarte mult de ei. Cind am plecat mi-a parut rau sa o fac.. am stat destul de mult timp in cumpana ce sa fac", povesteste Marius. Academie la SibiuIn urmpa cu doi ani, Vecerdea a decis sa sa intoarca acasa. Impreuna cu parintii si fratele lui au infiintat o baza sportiva care contine un teren artificial de fotbal si trei terenuri de tenis. „Este un proiect indraznet. Vreau sa-mi fac o adevarata academie, aici, la Sibiu. Din pacate, sportivii nostri, chiar daca sint de valoare, isi pierd calitatile pentru ca n-au unde sa se antreneze. Vreau sa facem o treaba cu adevarat profesionista. Oricum, am avut mare noroc cu ai mei, pentru ca aveau o afacere solida, pentru ca altfel nu m-as fi intors", spune Vecerdea. Lider in SUAInainte de plecarea in Romania, Vecerdea a ajuns, alaturi de sportivii sai, sa fie in topul clasamentelor, atit a SUA ,cit si Canada la nivel de junioare. In urma cu doi ani, Krysti Marcia era lidera in clasamentul USA, in timp ce Beier Ko domina clasamentul sportivelor junioare din Canada.

Capitala Europeana a Jazz-ului

Didier LockwoodTimp de 7 zile la Sibiu, vom putea vedea nume care si-au lasat amprenta in lumea jazz-ului international si artisti consacrati ca Didier Lockwood, unul dintre cei mai iubiti muzicieni francezi, caruia i-a fost acordata prestigioasa distinctie de „Cavaler al Artelor si al Literelor". Inspirat de muzica la modul general, Didier Lockwood ramine fidel unui jazz de o sonoritate multietnica. In cei peste 30 de ani de cariera, artistul a lansat 30 de albume, atit in Europa, cit si in Statele Unite, si a sustinut mai bine de 3.000 de concerte, participind la cele mai prestigioase evenimente. Herbie Kopf De mai bine de 20 de ani, numele Herbie Kopf nu defineste doar un basist de prima mina al scenei muzicale internationale, ci si un prolific compozitor cu o lunga lista de formatii si colaborari. Cu un sound unic, Herbie Kopf joaca un rol important in formarea multor altor trupe de acest gen. Enrico Rava este fara indoiala cel mai mare muzician italian de jazz, recunoscut pe plan international. Din multe puncte de vedere, acest magnific trompetist defineste jazzul italian, precum si felul in care muzica lui a devenit un fenomen international.LargoLargo este formatia creata de marele compozitor luxembourghez Gast Waltzing, care a lansat o serie de albume, de la muzica clasica la jazz si muzica de film. Influentata de hip-hop si muzica dance, Largo isi are radacinile in jazz, dar tinde spre muzica inovatoare si experimentala. Dee Dee Bridgewater, cea care a cucerit inimile publicului de pretutindeni ca ambasadoare a jazzului, a imbratisat acest gen muzical inca din frageda copilarie. Isi face debutul in 1970, la New York, ca vocalista in formatia condusa de Thad Jones / Mel Lewis, una dintre cele mai valoroase orchestre de jazz din acea perioada, cu care ajunge sa concerteze in toata lumea. „J'ai Deux Amours" este un proiect pe care Dee Dee l-a conceput din toata inima. Toate cintecele de pe acest album sint de origine franceza. Archie SheppArchie Shepp, unul dintre cei mai controversati jazzmen ai anilor '60 datorita muzicii sale cit si opiniile politice afro-americane ale artistului. Ca poet si dramaturg, Shepp este dominat de sentimente de frustrare si furie, dar atinge si cote lirice, chiar sentimentale. In ciuda alinierii cu „New Things" (free jazz), radacinile lui ramin totusi in jazzul traditional. Dean Bowman, artist care a trecut prin toate genurile muzicale, de la rock la jazz, la muzica clasica. Trebuie sa-l vedeti. Daca nu va umple de bucurie si va face sa plingeti in acelasi timp, atunci sufletul vostru nu poate fi decit un loc trist. Dean Bowman este unul dintre cei mai importanti cintareti americani in viata. Scolit in muzica afro-americana traditionala si gospel, Bowman si-a perfectionat vocabularul jazzistic in ultimul sau album de jazz, rock si negro-spirituals. London Guardian il aclama: „plin de suflet, carismatic, genial.....un star".Chico FreemanChico Freeman: poli-instrumentist, compozitor si producator, gaseste mereu noi cai de a imbratisa mostenirea si traditia muzicii de jazz. Multi critici l-au comparat cu mari artisti ai genului, el concertand alaturi de unii dintre cei mai inovatori muzicieni ai lumii. Cu formatia lui afro-cubaneza, Guataca, formata din tineri profesionisti, Chico continua sa dezvolte un ansamblu de muzica universala: ritmuri latine, mostenire africana si hip hop, incorporind jazzul traditional. E un ritm ce te motiveaza si te face sa depasesti discrepanta dintre generatii.Vienna Art OrchestraZbigniew Namyslowski, un artist in a carui muzica se simt influentele multiculturale: jazz pur, rock, blues, folclor polonez, elemente balcanice si indiene. Namyslowski onoreaza trei traditii: a poporului polonez, a jazzului si a lui insusi. Cei care il rateaza pe Namyslowski pierd o sursa unica de creativitate. Vienna Art Orchestra - cea mai bine cotata orchestra internationala de Jazz din Europa - a fost formata in 1977 de catre Mathias Ruegg. De la debutul international din 1981, orchestra a participat la divese evenimente din peste 50 de tari, inclusiv Statele Unite ale Americii si Japonia, precum si in multe tari din Asia li Africa. Mai bine de 100 din aceste reprezentatii au avut loc in cadrul festivalurilor internationale de jazz. Pentru sound-ul de jazz contemporan pe care il practica, in care se simt influente ale jazzului traditional european si american, Vienna Art Orchestra a primit titlul de „Best Big Band" in numeroase tari, inclusiv in Statele Unite, titlu acordat de prestigioasa revista, Down Beat, in 1984-85.AG Weinberger, Fanfara Mourcourt, Berti Barbera & 4 given, Kilimandscharo et Riddim Society, Mihaela Rabitsch& Robert Pawlik Quartet si altii vor face parte in acest an din cel mai mare festival de jazz din Romania, organizat, unde altundeva decit la Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007.Evenimente diverseTot in aceasta saptamina la Sibiu vor avea loc evenimente dintre cele mai diverse, in premiera, cel mai important eveniment al show-biz-ului autohton, premiile MTV si o expozitie care omagiaza Sibiul in acuarela. In albumele si ghidurile publicate pina mai ieri, Sibiul a avut o infatisare marcata de patina sa veche. Incepind cu anul 2006, zona sa istorica a primit un aspect sarbatoresc, cu infrastructura si pavaje decorative noi, cu restaurarea ampla a patrimoniului arhitectural. Din pasiune pentru frumusetea unica a Sibiului, Gheorghe Leahu si-a propus, ca arhitect si acuarelist, sa surprinda imaginea actuala a Sibiului, printr-o expozitie alcatuita din 50 de acuarele, realizate pe un itinerar cultural al monumentelor sale reprezentative. Expozitia va putea fi admirata la sediul Primariei Municipiului Sibiu.

Pe scurt

Program competitional RugbiParcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hatieganu“: simbata, ora 10: „U“ Cluj – CSM „U“ Remin Baia Mare (play-off, Divizia Nationala-BRD); duminica, ora 10: selectionata Clujului – CSS Unirea Iasi (div. nat. U19 si U18)Street-ballDuminica, ora 9-21, Sala Sporturilor „Horia Demian“: Cupa „Rehau“Fotbal tenisSimbata, ora 8,30, sala de sport a Colegiului National de Transporturi: CN feminin, prima etapaBaschet„Mesajul meu antidrog prin sport“ – finalele pe municipiu in Sala Sp.: (gimnaziu), luni, de la ora 15.20, (liceu), luni, de la ora 17Handbal„Mesajul meu antidrog prin sport“ – finalele pe municipiu in Sala Sp.: (gimnaziu), luni, de la ora 11, (liceu), luni, de la ora 12.40 Volei„Mesajul meu antidrog prin sport“ – finalele pe municipiu in Sala Sp.: (liceu), luni, de la ora 8Vineri (de la ora 15.30), simbata (de la ora 10) si duminica (de la ora 10), sala de sport „Vasile Geleriu“ din Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hatieganu“: turneu de baraj Divizia A1 (feminin), cu participarea echipelor CSM Lugoj, CSM Sibiu, CSU Galati si „U“ Jolidon ClujPitestiul e in finalaBCMUS Arges Pitesti este cea de-a doua finalista a campionatului masculin de baschet dupa semifinala cistigata in fata lui Dinamo-Gealan Bucuresti. Echipa pregatita de Georgel Ziguli s-a impus in cele doua partide pe teren propriu (85-78 si 76-75) realizind scorul general de 3-1.Finala campionatului national dintre CSU Asesoft Ploiesti si BCMUS Arges Pitesti se va disputa in sistemul cel mai bun din sapte partide. Primele doua jocuri se vor disputa la Ploiesti (11 si 12 mai), urmatoarele doua la Pitesti (18 si 19 mai), iar ultimele trei alternativ la Ploiesti (23 mai), Pitesti (26 mai) si din nou Ploiesti (30 mai).Finala mica dintre Dinamo-Gealan si „U“ Mobitelco se joaca in sistemul cel mai bun din trei partide, Bucurestiul urmind sa gazduiasca primul (10 mai) si – daca mai e nevoie – ultimul meci (20), iar Clujul pe cel de-al doilea (16 mai). (T.-J. L.)

Verdict necrutator

Fara cistig de cauzaPrin decizia de ieri, Curtea Constitutionala a respins contestatia PD, stabilind astfel ca este constitutionala simplificarea procedurii de demitere a presedintelui tarii, precum si aplicarea retroactiva a modificarilor regulilor in timpul jocului. In Romania exista trei tipuri de referendum national - pentru modificarea Constitutiei, pentru demiterea presedintelui si cel pe care il propune seful ales al statului (cum a fost cel pentru votul uninominal). Prin acceptarea modificarii Legii referendumului, Curtea Constitutionala a stabilit ca referendumurile pentru Constitutie si cel propus de seful statului sint validate numai daca se prezinta la urne jumatate din totalul electoratului, in timp ce pentru demiterea presedintelui nu mai exista aceeasi conditie. PD sesizase la Curtea Constitutionala faptul ca s-au modificat in timpul jocului regulile, ca legea nu poate fi aplicata retroactiv si ca presedintele nu poate fi demis cu o majoritate redusa.Demitere facilitataIn luna februarie, la propunerea PSD, Parlamentul decisese ca presedintele Romaniei ales in al doilea tur de scrutin poate fi demis la referendum daca vin la vot tot atitea persoane cite l-au ales. Curtea Constitutionala a respins modificarea si a sugerat Paramentului ca, daca doreste sa inlesneasca demiterea sefului statului trebuie sa gaseasca o procedura care sa le fie aplicata tuturor categoriilor de presedinti - si cei alesi din primul tur, si cei alesi in al doilea tur de scrutin, ca si cei interimari. Cum legea si Constitutia spun ca Parlamentul trebuie sa se conformeze deciziilor Curtii si sa modifice legile asa cum le spune CCR, in momentul in care s-a discutat - la 21 martie - modul de armonizare a Legii referendumului cu solicitarile Curtii Constitutionale, PSD a propus din nou, iar toate partidele au acceptat- cu exceptia PD si PLD - inlesnirea demiterii presedintelui.Cam emotionat„Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza. Nu am ce sa fac, o iau ca atare", a declarat Basescu. Seful suspendat al statului s-a aratat increzator in victoria sa la referendum si a aratat ca schimbarea regulilor in timpul jocului reprezinta o alta chestiune. „Ca eu cistig referendumul, e cert. Sint convins ca il voi cistiga. Ca se schimba legile in timpul procesului, asta este o alta problema", a afirmat Traian Basescu. Intrebat daca isi mentine declaratia potrivit careia va iesi din politica in cazul in care va pierde referendumul, Basescu a spus: „Deocamdata, vorbim de decizia Curtii".