monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Stiluri politice

Posturile de televiziune ofera oricui sansa de a-i compara pe politicieni intre ei. Este adevarat, omul obisnuit are la dispozitie doar asa-numitele imagini publice, putind presupune ca aparentele insala, in anumite cazuri. Cu alte cuvinte, el poate gindi ca un politician cu infatisare de lichea vesela este in realitate un ins profund si un mare patriot. De asemenea, logica ii permite sa-l considere pe un politician foarte sobru un om de nimic, pus pe capatuiala, egoist pina peste marginile egoismului.Analistul nostru amator observa ca in materie de imagini publice trebuie sa fie atent la doua lucruri. Mai intii, la moda. Americanii au introdus in politica personajul vesel si vivace, agil ca un balerin, vesnic tinar. Acest mod de prezentare in fata alegatorilor a prins in multe tari, mai putin in spatiul asiatic, unde politicienii au ramas in general mai aproape de stilul sobru, al batrinului intelept. In Romania ultimelor doua decenii, cel putin, modul vesel, jovial, a fost adoptat fara ezitari. Politicianul foarte sobru, apasat de responsabilitati morale, gen Iuliu Maniu, este ceva de domeniul trecutului. Totusi, observa omul obisnuit, in imaginea publica a unui politician nu este doar moda si teatru ocazional. Ceva din felul profund de a fi al insului respectiv iese la iveala. De exemplu, este greu ca un ins cu aparenta de superficial si de petrecaret sa fie, de fapt, un strateg profund.Omul obisnuit rezolva dilema spunindu-si ca este posibil orice, la urma urmelor. Firea omului este incurcata. De ce n-ar fi un ins vesel la fel de bun politician ca unul sobru!? Intr-adevar, nu se vede de ce.

Ziua mondiala impotriva fumatului

Ieri, 31 mai, a fost „Ziua mondiala fara fumat“, ocazie cu care in Piata Unirii a avut loc un mars menit sa sensibilizeze populatia referitor la efectul nociv al fumatului si la dreptul individual de a trai sanatos. Telul spre care tind organizatorii il reprezinta permanentizarea acestei zile. Tema propusa anul acesta s-a intitulat „100% medii libere de fum de tigara“.Zecile de elevi participante la manifestatia de ieri s-au prezentat la invitatia Inspectoratului Scolar al Judetului Cluj si a Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. Actiunea s-a desfasurat in contextul in care, acum 2 saptamini, la Cluj-Napoca a avut loc cea de-a doua Conferinta Nationala intitulata „Sanatate sau tutun“. In cadrul conferintei au fost prezentate dimensiunile actuale ingrijoratoare ale fenomenului tabagic in Romania, consecintele acestuia, dar si mijloacele prin care medicina din tara noastra poate lupta cu acestea. In Romania se inregistreaza o crestere alarmanta a consumului de tutun in rindul tinerilor, desi cresterea in cauza are proportii mai mici decit in alte tari europene.

Servicii publice mai europene

In sedinta Colegiului Prefectural al Judetului Cluj s-a luat ieri in discutie modul in care se pot imbunatati activitatile serviciilor publice in raport cu cetatenii. In cadrul discutiilor a fost subliniat faptul ca Prefectura Cluj a indeplinit deja majoritatea masurilor propuse de Secretariatul General al Guvernului, respectiv programarea la examenul pentru obtinerea permisului de conducere la prima prezentare in cel mult 7 zile, eliberarea in 2 ore a numerelor de inmatriculare, a cazierelor si a pasapoartelor (in regim de urgenta, regimul normal presupunind un termen de 7 zile). Tot ieri a fost prezentat un proiect conform caruia, pina la sfirsitul anului, cozile de la Directia Generala a Finantelor Publice Cluj vor fi eliminate prin implementarea unui sistem electronic care sa contina declaratiile fiscale ale contribuabililor.O alta problema adusa in discutie in cursul sedintei de ieri a fost modul in care serviciile publice deconcentrate si institutiile statului deruleaza proiectele si programele cu finantari UE. In acest sens, Prefectura anunta ca va face demersuri pentru mobilizarea primarilor si a consiliilor locale din judet pentru intocmirea de proiecte. S-a stabilit inclusiv organizarea unor ghisee unice pentru beneficiarii finantarilor europene, prelungirea programului de lucru al unor servicii publice de consultanta in vederea accesarii fondurilor europene si extinderea programului de lucru al acestora inclusiv in zilele de simbata.

Lectia de fidelitate

Tanti Marioara, omul de baza de la PD ClujIn urma cu o jumatate de veac, dupa 8 ani de scoala, o tinara de 17 ani din Salaj lasa la o parte tablita si creta, care la acea vreme inlocuiau caietele si pixurile elevilor de azi, pentru a veni la Cluj sa se angajeze. Anii au nins-o intre timp, i-au ragusit vocea, dar au pastrat in ea acea pofta de viata zgircita cu cei mai multi dintre virstnici. Tanti Marioara are azi 69 de ani, ultimii 16 dintre acestia petrecindu-si-i alaturi de PD. S-a angajat la partid pe 1 iunie 1991, acum exact 16 ani, ca femeie de serviciu, dupa ce o prietena ii propusese acest lucru. A doua zi primea carnetul de membru FSN. De atunci, in fiecare dimineata, ia 3-ul din Gheorgheni pina la Teatru si, la prima ora, e la munca. In timpul liber, vinde flori trecatorilor, la o ghereta din fata sediului de pe Eroilor. S-a pensionat in ’95, dar „daca nimeni nu m-a trimis, nu am plecat“. „Eram putini de tot la inceput. Inainte sa vina fetele astea tinere, faceam si munca de secretara, faceam si cafea, mai raspundeam la telefoane... Si acum mai ajut la organizarea conferintelor, la ce pot si cit pot“, spune cu voiosie tanti Marioara. Regreta foarte mult ca i-a fost furata poseta cu poza pe care si-o facuse cu Basescu: „Imi pare rau mai mult dupa poza decit dupa ce aveam in geanta“. S-a indragostit de politica pentru ca s-a indragostit de oameni, recunoscatoare ca nimeni nu o priveste de sus in sediul de pe Eroilor, nr. 2. Felul ei de a fi a cistigat respectul tuturor. Mai nou, faptul ca e inconjurata de tineri, o intinereste si pe ea: „Mai zic cite un banc, ii mai iau la rost ca fumeaza, dar asa, mai in gluma. Ma gindesc ca batrinetile n-or sa ma mai lase sa vin la sediu, si asta ma supara. Multumesc lui Dumnezeu ca inca ma mai tine“, conchide batrinica PD-ista.Numai Pacurariu e mai vechi!Singurul PD-ist clujean mai vechi in breasla decit tanti Marioara este fostul senator Iuliu Pacurariu (foto). Dupa ce a fost mai intii parlamentar, in prezent acesta este consilier al Ministrului Internelor si Reformelor Administrative, Cristian David. Pacurariu este, totodata, cel care l-a invitat in PD pe actualul presedinte al partidului, Emil Boc. 

Pe scurt

Proiectul nu a trecutPovestea cabinetelor medicale de familie care le pot sau nu reveni mostenitorilor nu s-a incheiat la Consiliul Judetean. „Desi primise mai multe voturi favorabile“, proiectul care le dadea cistig de cauza mostenitorilor „nu a intrunit doua treimi, asa cum prevede legea, pentru a trece“, ne-a declarat ieri Voicu Sirb, unul dintre mostenitorii medicului Silvia Sirb. Cazul cabinetului Sirb a facut obiectul unui articol amplu in monitorul de cluj, dat fiind ca este vorba de aproximativ 2.000 de pacienti care au ramas, din luna februarie a acestui an, fara medic de familie. Voicu Sirb sustine ca nu le-a mai ramas decit calea unei actiuni in Justitie pentru a incerca sa puna in aplicare un ordin al ministrului Sanatatii din 2006 care da anumite drepturi mostenitorilor unui medic de familie. C. J.Furt rezolvat dupa 2 aniAutorii unei spargeri care a avut loc in urma cu aproape 2 ani au fost identificati in aceasta saptamina de politistii Postului de Politie Jucu. In noaptea dintre 9 si 10 august 2005, Calin Razvan M., de 18 ani, si Radu Marcel L., de 21 de ani, au intrat prin efractie intr-un bar din comuna Visa. Cu toate ca localul lui Zoltan K. era prevazut cu sistem de alarmare contra efractiei, in noaptea cu pricina, patronul uitase sa cupleze sistemul. Cei doi au reusit sa fuga cu bunuri in valoare de 760 de lei. Prejudiciul a fost recuperat, iar in prezent cei doi autori din Jucu sint cercetati in stare de libertate. A. D.Festivalul StiinteiIn perioada 2-3 iunie 2007, se desfasoara la Cluj cea de a IV-a editie a Festivalului Stiintei. Deschiderea va avea loc simbata, 2 iunie, la ora 10, in Parcul Mare. Pe parcursul celor 2 zile, in Parcul Central al Municipiului Cluj-Napoca, vor fi instalate corturi unde un numar de peste 40 de unitati scolare din judet vor prezenta expozitii sau demonstratii de lucrari stiintifice. Activitatea se inscrie intr-un proiect mai amplu, realizat in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, dedicat zilei de 1 Iunie si care se desfasoara in perioada 1-3 iunie în Parcul Mare. A. U.Hoti de floriPe linga criminali si urmariti general, autoritatile clujene mai au timp si de hotii mai mici. Bineinteles ca locuitorii orasului de pe Somes s-au obisnuit sa apeleze la politisti pentru te si miri ce. Asa se face ca in seara zilei de miercuri doi barbati au fost prinsi in flagrant in timp ce se aflau la furat de... flori. Gradina clujeanului Iosif B. de pe strada Partizanilor a fost calcata in picioare de hotii care s-au axat doar pe cele mai frumoase exemplare de flori, cauzindu-i omului un prejudiciu de aproximativ 150 de lei. Acum, „tilharii de petale“ sint cercetati pentru furt calificat. A. D.

Cristal, amendata si obligata sa restituie comisioanele

Comisioanele inapoi!Foto Marius RusOJPC Cluj a obligat agentia imobiliara sa restituie banii luati pe nedrept„Blocul-fantoma“ de pe strada Pasteur, nr. 10 nu se arata nici acum. monitorul a scris saptamina trecuta despre mai multe cazuri de clujeni care, in cautare disperata de locuinta, au cumparat apartamente la aceasta adresa. Cladirea nu a fost inca ridicata, desi trebuia sa fie aproape gata. Constructorul, o firma din judetul Timis, SC Europlan SRL, nu a primit nici acum autorizatia de constructie, insa a luat avans mii de euro de la zeci de clujeni care au platit pentru viitoarele apartamente „de lux“.Pentru blocul ce trebuia sa fie ridicat pe strada Pasteur, nr. 10 firma constructoare si-a atras cumparatorii prin intermediul unei agentii imobiliare din Cluj, Cristal, cu sediul in Piata Mihai Viteazul. Potrivit datelor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj, Cristal a intermediat 17 contracte de vinzare-cumparare, percepind un comision de 2% din valoarea fiecarui apartament, adica in jur de 1.000 de euro pentru un apartament cu o camera. Ieri, OJPC Cluj a amendat agentia cu 300 de milioane de lei vechi pentru lezarea intereselor economice ale consumatorului. „Agentia imobiliara a mai fost obligata sa restituie intreaga valoare a comisioanelor in termen de 30 de zile“, a declarat directorul OJPC Cluj, Mircea Avram.Urmeaza EuroplanIn cursul zilei de ieri, OJPC a convocat o intilnire atit cu reprezentantii Europlan, care sint si proiectantii blocului, cit si cu cei ai agentiei imobiliare. Potrivit lui Avram, OJPC va face o adresa oficiala la Garda Financiara pentru a verifica firma din Timis. „Vom vorbi si cu cei de la Primarie, sa vedem in ce stadiu sint actele (n.r., autorizatiile de constructie). Vom face public acest lucru, pentru ca oamenii sa nu mai fie trasi in piept, deoarece a trecut 1 an de cind nu s-a facut nimic“, sustine Mircea Avram.Europlan intentioneaza sa construiasca la Cluj trei proiecte la numerele 10, 12 si 14 de pe strada Pasteur, printre care si o cladire de birouri. Conform planului santierului, in momentul de fata, pe Pasteur 10-14B se executa lucrarile de escavare si montare a jgheaburilor, urmind ca pina in septembrie sa fie finalizata structura de rezistenta a cladirii cu 10 etaje. Imobilul ar trebui sa fie dat in folosinta, conform planului mentionat, pe 8 februarie anul viitor. Potrivit directorului firmei Europlan, Marius Leontiuc, o parte din oamenii care au dat avans pentru apartamente si-au primit deja banii inapoi.Preturile apartamentelor variaza, in functie de suprafata, intre 29.000 de euro, cit costa o garsoniera de 30 de metri patrati, si 72.000 de euro, un apartament cu patru camere, cu suprafata de 80 de metri patrati. NUMAR17clujeni au de recuperat comisionul de 2% platit Agentiei Imobiliare Cristal pentru niste apartamente care nu au fost inca finalizate.

Cinema - 1 iunie 2007

REPUBLICA (P-ta. Mihai Viteazul nr. 11 • Tel: 530.521)19.00 * 4 luni, 3 saptamini si 2 zile – Amintiri din Epoca de Aur (4 Months, 3 Weeks and 2 Days – Tales from The Golden Age) – Romania 2007  • 110’ARTA-EURIMAGES (str. Universitatii nr. 3 • Tel: 596.616)10.00 * Avida – Franta, 2006 • 83’12.00 * Furtuna din senin (El Cielo dividido) – Mexic, 2006 • 140’15.00 * Dreptatea celor napastuiti (La raison du plus faible) – Belgia, 2006 • 116’17.30 * Repriza (Reprise) – Norvegia, 2006 • 105’20.00 * Antena (La antena) – Argentina, 2007 • 90’22.00 * Printesa (Princess) – Danemarca, 2006 • 80’00.00 * Soaptele zeilor (Gerumaniumu no yoru) – Japonia, 2006 • 107’VICTORIA (B-dul. Eroilor nr. 51• Tel: 598.561)10.00 * O scurta poveste (Short Story) – Romania, 2007 • 80’12.00 * Cu sau fara acordul parintilor (This Film is Not Yet Rated) – SUA, 2006 •  97’14.30 * Omul-problema (Den Brysomme mannen) – Norvegia, 2006 • 95’17.00 * Maimute in iarna (Maimuni prez zimata) – Bulgaria, 2006 • 111’19.30 * Podul (The Bridge) – SUA, 2006 • 93’22.00 * Paprika – Japonia, 2006 • 90’ ECHINOX  (Proiectii in aer liber)21.30 * Toti oamenii regelui (All the King’s Men) – SUA, 2006 • 140’00.15 * Macel (Severance) – Germania-Anglia, 2006 • 90’Descarca programul complet TIFF 2007 

Agenda TIFF 2007

DESCHIDEREA OFICIALAvineri • ora 19 • Cinema Republica„4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, cistigatorul Palme d’Or, va rula la cinema Republica in premiera pentru Romania, cu incepere de la ora 19, o data cu deschiderea oficiala a Festivalului International de Film Transilvania.PREMIERA MONDIALAduminica • ora 17.30 • Cinema Republica„Puffball“ va fi prezentat in premiera mondiala la Cluj, prin intermediul TIFF, eveniment la care va participa si regizorul Nicolas Roeg.PROIECTII IN AER LIBERvineri, simbata si duminica • ora 21.30 • Cinema EchinoxExtrem de fierbinte, filmul „Toti oamenii regelui“ va fi adus in fata publicului vineri de la ora 21.30, urmat de thriller-ul „Macel“, de la ora 0.15. Simbata va rula comedia dramatica „Shortbus“, cu incepere de la ora 21.30, imediat dupa acesta, de la ora 23.30, urmind a fi proiectat „Inca un film gay“, comedie pe „ritm“ american. Duminica poate fi urmarit un inocent care e fortat sa traiasca in pielea unui gangster, in filmul indian „Nasul“, de la ora 21.30.SCURTMETRAJEduminica • ora 12 • Cinema Arta Competitia de scurtmetraje Jameson va avea doua parti, de la ora 12 si de la 14.30, fiind prezente scurtmetraje de groaza, bizare sau fantastice.FILME vineri • ora 17.30 • Cinema VictoriaRivalitatea scriitoriceasca intre doi tineri este prezentata in „Repriza“, filmul norvegian care concureaza in acest an la TIFF.simbata • ora 20 • Cinema Victoria„Copii“, drama intunecata si filmata in alb-negru, in regia lui Ragnar Bragason, prezinta povestea unui grup de locuitori din Islanda care se lupta sa se mentina pe linia de plutire.SPECIALduminica • ora 20.30 • Cinema RepublicaProiectie speciala a coproductiei romano-germane „Offset“, eveniment care va avea loc in prezenta regizorului Didi Danquart si a actorilor Alexandra Maria Lara si Razvan Vasilescu.

TIFF ia locul FITS

Mii de aplauze si un Palme D'orAsta promit organizatorii editiei din acest an a Festivalului International de Film Transilvania, o editie speciala ce se desfasoara atit la Sibiu cit si la Cluj. Incepind cu 4 iunie, timp de sapte zile, TIFF va aduce in Capitala Culturala Europeana aproximativ 70 de filme, care se vor a fi o alternativa la productia cinematografica specifica Holywood-ului. Printre productiile de top prezentate la Sibiu, una cu siguranta nu trebuie ratata: „4 luni, 3 saptamini, 2 zile" marele cistigator al premiului de Palme d'Or de la Cannes. Filmul prezinta o saptamina din viata a doua fete, dintre care una este insarcinata si se gindeste sa faca avort, intr-o perioada in care acest lucru era ilegal, sfirsitul ultimilor ani ai comunismului. Pelicula, vinduta deja in peste 30 de tari, a impresionat juriul prin simplitatea stilului cinematografic. O revelatie pentru toti cei care l-au vazut la Cannes, lungmetrajul lui Cristian Mungiu va deschide Festivalul International de Film Transilvania de la Cluj, pe 1 iunie, urmind ca pe 6 iunie Sibiul sa fie spectator la filmul care a cistigat cea mai mare distinctie din istoria cinematografiei romanesti.In perioada 4 - 10 iunie, publicul este asteptat la un numar impresionant de filme grupate in 14 sectiuni si insotite de diverse evenimente speciale: seminarii, expozitii de fotografie si pictura, lansari de carte sau proiectii neconventionale video-audio. Printre invitatii din tara si strainatate se numara Franco Nero, Nicolas Roeg, Armand Assante, Irina Petrescu, Ioana Bulca, Oana Pellea si Alexandra Maria Lara.Istoria se repeta: MTV DJ AWARDS9 ore de concert live in aer liber, 5 ore de transmisie live, 10.000 de participanti, mii de wati, ecrane LED de 80 metri patrati, ecrane pentru retroproiectii, jocuri de lasere, lumini si focuri de artificii, la care se adauga premierea celor mai buni DJ si prestatia live a altor 20 dintre cei mai buni DJ romani si straini. La nici o luna dupa ce Sibiul, Capitala Culturala Europeana 2007 a fost gazda premiilor MTV Romanian Music Awards impatimitii muzicii de club si de ce nu, cei care doresc sa „incerce" muzica noii generatii, vor avea parte de o noua surpriza. Blank&Jones, Outwork, Mr. Sam, Camille Jones, Moguai, Santos&Madox, Andro, Jjoy, Krafty Kuts, Lordz of Fitness sint numai citiva dintre cei mai buni DJ din lume, care vor transforma din nou Piata Mare din Sibiu intr-o  adevarata petrecere in aer liber. DJ-ii romani nu se vor lasa mai prejos. Suie Paparude, Adrian Eftimie, Marika, Dj Pagal, Vania, Raresh, Haute Culture, DJ Optik sau The Model sint doar citeva din numele autohtone care pe 7 iunie vor anima Sibiul.Language of Walls  - Teatrul National de Balet din SerbiaAbia atingind podeaua cu virful degetelor, sase balerine ale Teatrului National de Balet din Novisad vor aduce pe 9 iunie la Sibiu un spectacol plin de poezie si trairi dramatice. The Language of Walls este creatia cunoscutilor coregrafi israelieni Guy Waizman si Roni Haver's, un spectacol in care domina dansul, ca mijloc primordial de exprimare. Balerinele, Maja Grnja, Andreja Kulesevic, Jelena Markovic, Frosina Dimovska, Ana Lecic, Jelena Lecic si Daniela Vojnovski va vor incinta cu un nou stil de dans, cu elemente teatrale, de pantomima si dialog. Ele vor innobila spectacolul cu detalii sclipitoare pline de verva si virtuozie, fiecare nuantat cu umor, teatralitate si farmec. The Language of Walls face parte dintr-un proiect mai mare al Teatrului National de Balet din Novisad ce incearca de citiva ani sa experimenteze combinarea baletului traditional cu dansul contemporan. Balerinilor sirbi li s-a oferit posibilitatea de a colabora cu coregrafi straini iar rezultatul imbinarii a doua scoli de dans, aparent fara nimic in comun, este unul cu totul original. Fiti spectatorii unui show de muzica live si balet simbata, incepind cu orele 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu. FITS pe final...Mai sint doua zile pina la terminarea celei mai grandioase editii a Festivalului International de Teatru, o editie ce a transformat Sibiul intr-o scena imensa pe care au fost montate de la traditionalele spectacole de teatru la impresionante spectacole de instalatii. Daca Pan Optikum au fost cei care au dat tonul evenimentelor din cadrul festivalului, Teatrul Titanick va fi cel care va incheia editia din acest an. Catastrofa binecunoscutului vapor va fi prezentata celor prezenti in Piata Mare cu umor negru si evident, cu multa apa. Publicului i se povesteste despre aroganta proprietarului vasului si despre ambivalenta decadenta a pasagerilor instariti. Veti vedea reproduse imagini si stari apocaliptice, dezastrul vasului istoric fiind transformat intr-o alegorie a unei decaderi si mai mari pe care lumea tot mai puternic tehnologizata o poate provoca. Tot pe final de festival au fost pastrate reprezentatiile Companiei Transe Express, cunoscuta in intreaga lume a artelor de strada pentru realizarile ei in „format mare", ca de pilda Les Maudits Humains, care a inaugurat Jocurile Olimpice de la Albertville. Spectacolul ce va avea loc in cartierul Strand din Sibiu are la baza un ansamblu de clopote ce formeaza orologiul, plasat la inaltime, deasupra orasului, pe o macara de 160 de tone! Orchestra de clopote este ridicata spre cer de catre „orologiul celest", iar evenimentul poate fi auzit de citeva mii de persoane fara a fi necesara amplificarea. Candelabrul muzical isi schimba forma, ghidind miscarile muzicienilor suspendati. Toata instalatia orologiului, pusa in valoare de un sistem de lumini integrat in structura, evoca surpriza bucuriei copilaresti de a deschide o cutie muzicala.

Invatati sa cumpere

Peste 92% din romanii intervievati ii invata pe copii sa economiseasca de mici, in timp ce mai mult de 90% le arata cum sa verifice preturile pentru a cumpara la pretul cel mai bun, potrivit unui sondaj de opinie realizat de compania Aviva Asigurari de Viata. Sondajul a fost realizat cu citeva zile inainte de data de 1 iunie, pentru afla cit de mult se implica romanii in educatia financiara a copiilor. Numai 28% din parintii intervievati au un cont curent in banca, iar 12% au un depozit bancar sau un plan de economii combinat cu o asigurare de viata, se arata in comunicatul de presa.Sprijin parintescPotrivit sondajului de opinie, peste 41% decid sa inceapa educatia financiara a copiilor in momentul in care acestia solicita sa li se cumpere anumite lucruri, peste 30% atunci cind copiii au intre 9 si 12 ani, iar 22% ii invata cum sa foloseasca banii atunci cind acestia au intre 5 si 8 ani. Sondajul mai arata ca peste 39% dintre parinti obisnuiesc sa le dea in mod curent bani copiilor, 26% in momentul in care acestia solicita, iar 33% nu le dau bani, dar afirma ca le cumpara tot ceea ce au nevoie. Respondentii sint din Bucuresti, 53% barbati, 47% femei, peste 89% au virste cuprinse intre 26 si 45 de ani, 89% sint casatoriti, iar peste 63% au studii medii-superioare.

Europa da bani fermierilor

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Nicolae Sterghiu, a declarat, ieri, ca primariile care au depus cereri pentru plata directa pentru pasuni nu pot sa beneficieze de acest sprijin acordat din fonduri europene dupa discutiile purtate la Bruxelles. „Din discutiile purtate la Bruxelles am inteles ca nu putem acorda aceste subventii pentru pasuni primariilor, ci doar fermierilor. Am primit cereri de la primarii pentru aproximativ 300.000 de hectare de pasuni, iar aceasta suprafata se scade din totalul eligibil de 9,6 milioane de hectare de teren agricol", a spus Sterghiu.Destul de greuAcesta a precizat ca s-au primit cereri pentru o suprafata totala de 9,6 milioane de hectare, comparativ cu estimarea initiala de 8,7 milioane de hectare. „Chiar daca am primit cereri pentru o suprafata mai mare, subventia la hectar nu se va diminua, deoarece in urma controlului in teren nu toata suprafata va ramine eligibila. Din start se scad circa 300.000 de hectare de pasune care apartin de primarii si am stabilit ca nu sint eligibile. De asemenea, ne asteptam ca multi femieri au depus cereri si pentru parcele mai mici de 0,3 hectare. Prin urmare, plata directa la hectar va fi tot de 50 de euro, asa cum am stabilit initial", a explicat Sterghiu. El i-a asigurat pe producatorii agricoli prezenti la conferinta ca vor primi sprijinul financiar incepind cu data de 1 decembrie 2007, dar a subliniat ca plata se va face doar dupa finalizare in teren a datelor declarate in cerere.ConditiiPentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, fermierul trebuie sa dovedeasca cu documente ca are deschis un cont bancar, deoarece regula europeana stabileste ca banii se acorda doar daca solicitantul are cont bancar. Mai mult, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sint eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi, sint acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi. O alta conditie de acordare a sprijinului financiar se refera la respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Potrivit acestor norme, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatiilor pentru protectia mediului. Drepturile la plata se acorda incepind cu 1 decembrie 2007, pina la 30 iunie 2008, iar banii se livreaza in contul fiecarui fermier. Potrivit regulamentului stabilit de Uniunea Europeana, banii se vor da celor care lucreaza pamintul, fie proprietari, fie arendasi.

Impact auto de succes

Cu un design nou, sportiv si deopotriva elegant, care se incadreaza perfect in linia abordata de Skoda in ultimii ani, noua Fabia ataca un segment foarte important de piata. Se adreseaza in primul rind famililor tinere, cu maxim doi copii. Pentru aceasta, proiectantii modelului au gindit un spatiu cit mai mare si mai confortabil. Astfel, prin dimensiunile mai mari, create special pentru acest produs, Fabia devine lider de piata in ceea ce priveste spatiul. Nu doar interior. Si portbagajul a crescut cu 300 de litri si ofera, in acest moment, un spatiu total de 1.163 de litri. Sperante mariLansarea noului model Skoda Fabia aduce un plus la toate capitolele. Totul a fost foarte bine gindit, pina in cele mai mici amanunte. Tocmai de aceea, reprezentantii Intercar considera ca noul produs va fi o adevarata lovitura de piata. „Dupa succesul enorm pe care l-a avut Skoda Fabia, sintem convinsi ca si noul model se va bucura de o popularitate cel putin tot atit de mare. Sintem convinsi ca va fi o masina foarte cautata pentru ca atit dotarile, cit si pretul, o reomanda. Este o masina excelenta atit pentru familii, cit si pentru cei care folosesc masina la drumuri zilnice pe un numar mare de kilometri. Pe linga fiabilitatea excelenta de care da dovada, pretul este si el o componenta importanta in atragerea cumparatorilor pentru noul model", spune Dragos Floarea, directorul de vinzari al Intercar. Tehnologii avansatePrintre marile noutati aduse de Skoda Fabia este integrarea in cele mai inalte standarde ecologice. Practic, toate decoratiile masinii folosesc materiale reciclabile. Unul dintre marile salturi este oferirea alternativei de la transmisia manuala in cinci trepte cu una automata in sase trepte Triptonic. Nici in ceea ce priveste climatizarea, noua Skoda Fabia II nu ramine restanta pasionatilor marcii. Climatizarea climatronic este gestionata electronic. Printre noutati se mai numara si functiile de monitorizare a presiunii in pneuri, dar si farurile adaptive si proiectoarele de ceata. Sapte varianteNoua Skoda Fabia este disponibila in sapte variante de motorizari, care pot si gasite pe patru modele de echipare, Classic, ambiente, Sport si Elegance. In varianta alimentarii pe benzina, cel mai mic model este cel echipat cu motor de 1,2 HTP, care dezvolta o putere de 60 de cai. In cadrul aceleiasi grupe de alimentare motoarele cresc, pina la nivelul maxim stabilit de modelul 1,6 de 105 cai putere si la care optional se poate monta transmisia automata. Pe varianta diesel, Fabia II are disponibile doua modele de 1,4 litri si un singur model de 1900 cmc, care dezvolta tot o putere de 105 cai. Preturi miciUnul dintre marile atuuri ale noi Fabi este raportul calitate-pret. Cea mai ieftina varianta este Fabia II Clasic, dotata cu mottor de 1,2 litri, 60 CP si care are un consum mixt de numai 5,9 litri benzina. Pretul de doar 9.549 de euro, cu TVA inclus, poate fi considerat foarte scazut, tinind cont mai ales de dotarile multiple de care beneficiaza. Pe linga airbag-urile pentru sofer si pasagerul din dreapta, masina mai dispune de un sistem de doua noi airbag-uri laterale. In schimb, cel mai de pret model il reprezinta varianta Elegance, cu motor 1,9 TDI, varianta ce poate ajunge pina la aproape 16.000 de euro, cu TVA inclus.

Efectele stresului

Obisnuim sa asociem stresul cu efectele negative pe care le genereaza: oboseala, stare generala proasta, pina la diverse afectiuni atunci cind este foarte puternic si prelungit. Dar cite putin stres, din cind in cind, nu strica nimanui - avem nevoie de o anumita „cantitate" de stres pentru a declansa starea de alerta si un raspuns de tipul „lupta sau fugi", mostenit din timpurile primitive ale existentei noastre. Fara un pic de stres, insasii supravietuirea speciei ar fi amenintata. Stresul este o emotie folositoare si in viata noastra de zi cu zi - ne poate ajuta la cresterea performantelor fizice si intelectuale, inclusiv la stimularea creativitatii. Cercetari recente au aratat ca, pe termen scurt, stresul poate contribui la protejarea de unele afectiuni. El devine periculos doar atunci cind acttoneaza pe termen lung si cind scapa de sub control. Este bun pentru sistemul nostru imunitarDe stresul pe termen scurt beneficiaza mecanismul nostru natural de protectie fata de agresiunile exterioare. In cantitati moderate, stresul ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor provocate de diverse traumatisme, cum ar fi muscaturile si intepaturile de insecte sau de animale. In acest mecanism se gaseste si explicatia faptului ca doar prin odihna la pat putem scapa mai repede de o raceala sau de gripa, de exemplu. Stresul provocat de boala este suficient pentru a declansa o reactie de aparare; cel suplimentar, determinat de eforturi si munca sustinuta, nu face decit sa prelungeasca boala. De fapt, se stie ca stresul pe termen lung ne slabeste sistemul imunitar si poate favoriza instalarea bolilor, inclusiv a celor degenerative.Asigura-te ca in alimentatia zilnica ai si produse care sustin sistemul imunitar, respectiv cit mai multe fructe si legume bogate in vitamina C si alti antioxidanti. Nu uita sa le consumi in stare cruda sau cit mai putin prelucrate termic, intrucit vitamina C se distruge prin fierbere si, partial, prin incalzire. In perioade de stres intens, ar fi bine sa iti ajuti organismul cu suplimente farmaceutice. Este rau pentru fertilitateIn cazul femeilor, nivelurile ridicate de stres pot fi cauza unor cicluri menstruale neregulate sau chiar a lipsei lor, ceea ce inseamna, invariabil, imposibilitatea de a ramine insarcinata. Dereglata de stres, glanda hipofiza poate sa produca cantitati mari din hormonul numit prolactina. Acesta duce la ovulatii neregulate si fertilitate scazuta. Indiferent ce problema ginecologica ai, e bine sa o discuti cu un medic de specialitate, chiar daca intentionezi (sau nu) sa ramii insarcinata. De asemenea, poate ca ar fi bine sa mergi la un nutritionist, homeopat sau fitoterapeut. Fiecare dintre acestia cunoaste modalitati naturale de reechilibrare a organismului, inclusiv de reglare a ciclului menstrual.Combate inflamatiile si senzatia de durereAi observat ca, de multe ori, persoanele supuse unei raniri accidentale nu simt nici o durere? In conditii de stres maxim, durerea dispare si lasa sistemul nervos liber de aceasta preocupare, pentru a putea reactiona la pericol. Stresul pe termen scurt amelioreaza senzatia de durere si inflamatiile prin actiunea cortizolului, un hormon secretat de organism in conditii de stres. Explicatia acestui mecanism este simpla: stresul declanseaza in organism o reactie de aparare, iar rezultatele ei trebuie sa fie cit mai rapide si mai eficiente. Durerea si inflamatia sint obstacole ridicate in calea acestor rezultate, iar organismul lupta impotriva lor, dar numai temporar. Poate afecta sistemul tiroidianIn conditii de stres, metabolismul se accelereaza si determina simptomele specifice hipertiroidiei: agitatie, anxietate si pierdere in greutate. Daca stresul se prelungeste, tiroida nu poate sustine singura secretia de hormoni in exces, ca raspuns la stimulii stresanti. In timp, glanda tiroida oboseste si devine hipoactiva, determinind simptomele hipotiroidiei: oboseala, senzatie de frig si crestere in greutate. Atit hiper cit si hipotiroidia sint disfunctii glandulare care pot fi tratate medical. Ele pot fi diagnosticate foarte simplu, printr-un examen al nivelurilor de hormoni tiroidieni din singe. In cantitati mici, este stimulant pentru creierDesi abilitatea de a face fata stresului este diferita de la o persoana la alta, iar ceea ce ar putea insemna prea mult pentru unii oameni este foarte simplu de abordat pentru altii, stresul ne mentine pe toti „in priza", adaptabili si alerti. Studiile efectuate pina acum au aratat ca, fara o anumita „cantitate" de stres, activitatea cerebrala a oamenilor in virsta, de exemplu, incepe sa se deterioreze.  

Ceaiuri care alunga tristetea

Daca resimtiti o senzatie de oboseala asociata cu depresie si stari de delasare, beti cit mai multe ceaiuri de menta, ghimbir, coada-calului, chimen, busuioc, valeriana, sunatoare, lavanda, rosmarin. Cea mai eficienta se pare ca este sunatoarea. Cercetarile au aratat ca terapia solara combinata cu ceaiuri zilnice de sunatoare au un efect antidepresiv puternic. Sunatoarea induce un somn odihnitor, aspect foarte important pentru inlaturarea efectelor depresiei. Mai trebuie sa urmarim cresterea aportului de vitamina B2 (riboflavin) in organism, din granulele de drojdie, griu si produse lactate. Kava kava (Piper methysticum) este un alt remediu natural pentru depresie. Aceasta planta este folosita de multi ani de locuitorii insulelor din Pacific. Calmeaza, fara efecte secundare. Tryptofan este un aminoacid care ajuta in depresie. El se gaseste in multe produse: cereale din griu, legume, fructe si produse lactate fara grasime. Aromoterapia ajuta in depresie prin relaxarea corpului si a sistemului nervos. Uleiurile din plante bune pentru depresie sint uleiurile florale: de muscata, trandafir, iasomie, neroli, ylang-ylang, roinita, uleiuri de lamiie, grapefruit si mandari. O dieta sanatoasa poate sa ajute in depresie. Evitati zaharul, cofeina, alcoolul si mincarurile grele. Cresteti aportul de proteine pe care le gasiti in produsele vegetale sanatoase, cum ar fi cele din soia expandata.

Vocile cititorilor

Adelina Bacisor, 42 de ani, pensionata de boalaEu am o mica problema cu tinerii care umbla toata noaptea prin cartier si fac o galagie infernala, de parca tot cartierul ar fi al lor. La orele inaintate din noapte, se apuca de urlat, de injurat, si umbla numai in gasti, de nu ai curaj sa iesi in geam sa le spui ceva, ca imediat iti sparg geamul. Si asta se intimpla mai ales la sfirsit de saptamina, cind incep sa umble prin baruri si discoteci, si se imbata  Cristian Grama, 24 de ani, functionaraAstazi m-a deranjat doar vremea de afara. A fost destul de frig, iar vremea asta ploioasa nu se mai schimba odata.  mai ales acum, ca vine sfirsitul de saptamina, cu totii avem sperante de vremea frumoasa si calda, dar....nu prea vad sanse.Marta Neamtu, 55 de ani, profesorEu sint o fire foarte pozitiva si m-am obisnuit sa nu ma las influentata de lucrurile negative din jur. Cu alte cuvinte nu ma las deranjata de nimeni si nimic, si incerc sa imi mentin calmul si optimismul in orice situatie.

Reteta saptaminii

Mustaros szelet (Felia cu mustar)Ingrediente: 4 felii de carne porc (ceafa, cotlet sau pulpa), 1 pahar de smintina (250 gr), 100 gr cascaval razuit, 4 lingurite sanatoase de mustar, 4 catei de usturoi, codiment ptr. gratar, delikat, faina, uleiMod de preparare:Feliile de carne se bat nu prea subtiri, se condimenteaza cu codimentele de gratar, sare, piper se dau prin faina si se prajesc in ulei, dupa care le asezam intr-un vas. Usturoiul piasat (sau taiat marunt) se caleste pe un pic de ulei (4-5 linguri) si se pune peste carnea prajita cu ulei cu tot. Se adauga 150 ml apa. Pe fiecare bucata de carne punem o lingurita mai mare de mustar si il intindem pe carne, apoi smintina o amestecam cu o ligurita de delikat si o turnam peste carne. La urma adaugam cascavalul razuit, acoperim vasul cu folie de aluminiu si o bagam la cuptor pentru 15 minute, dupa care luam folia de pe el si-l mai lasam in cuptor pina se rumeneste deasupra.

Filmul saptaminii

„Shrek al treilea", SUACind tatal Fionei moare, Shrek trebuie sa-i urmeze pe tron, dar verdele capcaun n-are deloc chef de aceasta onoare care implica atitea responsabilitati... Astfel Shrek, Fiona, Magarusul si Motanul Incaltat pornesc in cautarea unui nou rege. Singurul candidat interesant ar fi insa un tip pe nume Artie (cunoscut noua si sub numele de „Regele Arthur"). Oare va vrea acest „tip" sa accepte responsabilitatea? A fi rege nu este la indemina oricui, mai ales daca esti un capcaun la fel de urit mirositor ca si mlastina din care vii. Cind Shrek s-a casatorit cu Fiona, ultimul lucru la care s-a gindit a fost ca va conduce vreodata Tinutul Prea Indepartat, dar in momentul in care Regele Harold moare subit, Shrek se trezeste brusc cu o coroana regala pe cap.Acum, daca Shrek, care nu-si doreste regatul, nu va gasi repede un iinlocuitor, va fi condamnat sa fie rege pentru tot restul zilelor. Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, Fiona are si ea o surpriza de anuntat. Asa deci, iata-l pe Shrek ametit de atitea noutati ca se vede nevoit sa plece intr-o misiune pentru a-l gasi pe posibilul mostenitor al tronului - varul Fionei, de mult pierdut in lumea larga, Arthur (zis Artie). In timp ce Shrek este plecat, dusmanul sau vesnic, Prince Charming, Fat Frumos adica, isi face aparitia in Tinutul Prea Indepartat avind pretentia de a deveni rege. Chiar daca Donkey - Magarusul si delicatul Puss in Boots - Motanul Incaltat sint alaturi de Shrek, efortul lui Shrek si al lui Artie de a pastra pacea si linistea in regat, va fi urias.„Shrek al Treilea" readuce spectatorilor personajele indragite si vocile inimitabile ale lui Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Donkey), Cameron Diaz (Fiona), Antonio Banderas (Puss in Boots), Julie Andrews si John Cleese ca Regina Lilian si Regele Harold si Rupert Everett ca Prince Charming. Acestor voci li se alatura Justin Timberlake - Artie, Eric Idle - Merlin magicianul, Amy Sedaris - Cenusareasa, John Krasinski - Lancelot, Ian McShane - Capitanul Hook si renumitul Larry King - in rolul uritei cumnate Doris.Cinema „Arta" - orele de incepere a spectacolului: 14; 16.30; 19; 21.30.   

Comisar, doar in vizita

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban a sosit la Sibiu ieri, in jurul orei 17. A fost intimpinat de deputatul FDGR Ovidiu Gant si de directorul muzeului Brukenthal, Sabin Luca. Intrevederea a decurs pe ritmurile de rock ale unei formatii care sustinea un concert in Piata Mare. Orban a facut o plimbare prin piata si s-a oprit in biroul episcopului evanghelic Christoph Klein. „In contextul activitatii multilingvistice exista o legatura strinsa in ceea ce priveste dialogul intercultural, in perspectiva anului 2008, anul european al dialogului intercultural. Dialogul interconfesional este o parte importanta a intregului proces si, in aceste conditii, aceasta forma de comunicare ne sprijina sa gasim cele mai bune si mai concrete contributii", a declarat, ieri, Leonard Orban. Pledoarie pentru carteLeonard Orban a marturisit ca invatarea limbilor straine joaca un rol important in stabilirea comunicarii dintre state, culturi si civilizatii. „O alta prioritate este invatarea limbilor straine. Pare destul de ciudat ca vorbesc in Romania de aceasta chestiune, dar vreau sa va spun ca situatia este diferita in alte state. Sint anumite state membre ale Uniunii Europene in care este greu sa gasesti motivatii ca tinerii sa invete limbi straine", a precizat comisarul european. Acesta a atras atentia ca cel mai greu de consins sint tinerii care au limba materna o limba de circulatie internationala. Spre seara, Leonard Orban a avut o intrevedere cu IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Potrivit lui Ovidiu Gant, comisarul european pentru multilingvism se afla la prima sa vizita in Sibiu, dupa restaurarea orasului.De vorba cu studentiiPotrivit programului anuntat de Gant, Leonard Orban se va intilni, in aceasta dimineata, cu profesorii si studentii Universitatii Lucian Blaga, iar spre prinz, comisarul va fi intimpinat de primarul Klaus Johannis. Miine, va poposi in Brasov, orasul sau natal, unde se va intilni cu autoritatile locale.

Motiune respinsa

Motiunea de cenzura depusa, ieri de PD, a fost intors la grupul parlamentar, la decizia lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Olteanu a declarat ca motiunea nu este valabila pentru ca senatorul liberal-democrat Gheorghe Flutur a semnat documentul de doua ori. Democratii au declarat ca motiunea este semnata de 116 parlamentari - cei ai PD, PLD, precum si de 11 independenti, are 50 de pagini si se intituleaza „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece". Aceasta este cea de-a patra motiune cu care se confrunta premierul in functie. Motiunea de cenzura va fi prezentata plenului reunit al Parlamentului cel mai probabil luni si urmeaza sa fie apoi dezbatuta, tot in plenul reunit al celor doua camere, la o distanta de trei zile, prevazuta de Constitutie. Temele asupra carora se concentreaza textul motiunii sint esecul referendumului, precum si ceea ce semnatarii considera a fi gafele actualului Cabinet in domeniul justitiei, agriculturii si sanatatii. Unii lideri ai PD au declarat ca nu vor avea nicio problema in a aduna numarul de semnaturi necesare, care ar fi fost deja asigurate. Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat ieri ca in cursul diminetii mai trebuiau depuse trei semnaturi pentru motiunea de cenzura si a opinat ca PD va avea toate semnaturile pentru ca motiunea sa fie depusa in cursul zilei la Birourile Permanente ale celor doua Camere. Presedintele PD Emil Boc a precizat ca este nevoie, in toamna, de alegeri anticipate in baza votului uninominal. Emil Boc a mai spus ca motiunea de cenzura va clarifica cine este la putere si cine este in opozitie in Romania.

Criza de medici

Isi tocesc coatele pe bancile scolii si apoi nu au unde profesa. Daca pe vremea comunismului, fiecare medic care termina facultatea avea un loc de munca asigurat si un salariu bunicel, acum trebuie sa dea examene grele pentru incadrare. Mai mult, printr-un proiect de ordonanta, Ministerul Sanatatii vrea ca rezidentiatul pe post sa se poata organiza numai pentru unitati sanitare publice din  zone defavorizate din punct de vedere al asigurarii asistentei medicale, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice.Reguli stricteInainte de 1989, numarul de medici care terminau o facultate de medicina era foarte mic. Tinerii erau repartizati direct in spitale pentru un loc de munca Directorul ASP,  dr. Ioan Manitiu, crede ca acum intra pe post doar cei mai buni. Noua lege prevede ca rezidentiatul pe post se poate organiza numai pentru unitati sanitare publice din zone defavorizate din punct de vedere al asigurarii asistentei medicale. Astfel, pentru resedinta de judet, precum si pentru fiecare localitate in parte, ordinul va nominaliza numai specialitatile si unitatile sanitare care functioneaza cu mai putin de jumatate din numarul de personal normat, stabilit pentru medici, medici dentisti sau farmacisti.Fara locuinteSute de medici rezidenti care profeseaza la unitatile sanitare din Sibiu nu beneficiaza de locuinte temporare de serviciu. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu spune ca singura solutie este amenajarea de locuinte pentru medici intr-un campus de pe Calea Poplacii, unde se va construi noul spital de urgenta. Pina atunci, rezidentii isi vor plati din buzunar chiriile, care depasesc uneori salariul pe o luna. La inceputul lunii martie, in unitatile sanitare din subordinea Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu erau incadrati un numar de 279 de medici rezidenti. Din pacate, spitalele sibiene nu prea au nevoie de medici generalisti.

Sibienii, fumatori inveterati

Sloganul de anul acesta al Zilei Internationale Anti-fumat a fost „Creeaza si bucura-te de locuri fara tutun". Din pacate, nefumatorii din Sibiu nu au scapat nici macar o zi de mirosul de tigara. Ieri, s-a fumat ca de obicei, in baruri, cafenele si restaurante. In unele baruri, chiar mai mult decit de obicei. Cu toate acestea, peste 80 la suta dintre romani au raspuns in chestionarul conceput de Ministerul Sanatatii ca vor ca fumatul sa fie interzis in locurile publice inchise. Fumatorii cred ca vara nu va fi o problema sa fumeze afara, insa sustin ca iarna va fi ceva mai complicat si ca ar trebui amenajate pe strada spatii acoperite, dar nu inchise, in care sa se poata bucura de un fum.Autoritati dezinteresateTineri sau mai putini tineri, toti au fumat ieri. Singurii care au mers prin scoli sa incerce sa convinga elevii sa nu se lase invinsi de acest viciu sint cei de la Crucea Rosie si Centrul de Consiliere si prevenire Antidrog din Sibiu. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu spun ca nu au pregatit nimic deosebit de Ziua Anti-fumat, unul dintre motive fiind lipsa banilor. Chiar daca nici ONG-urile nu au bani prea multi, Crucea Rosie si Centrul Antidrog au organizat o dupa-amiaza fara fumat, in Parcul Sub Arini, unde tinerii prezenti au avut parte de un program interactiv, special pregatit pentru aceasta ocazie. Concursuri, desene pe asfalt, karaoke, face painting. „Actiunile sint destinate copiilor si adolescentilor, ei fiind cei asupra carora fumatul are efecte dintre cele mai nocive, influentind in mod negativ dezvoltarea sanatoasa si armonioasa", a motivat Claudia Popa, director la Crucea Rosie Sibiu.Mitea, cu miinile legateDirectorul OPC Sibiu, Ilie Mitea, este de acord cu decizia ministrului Sanatatii de a interzice fumatul in spatiile publice inchise. „Eu cred ca ar trebui interzis fumatul, deoarece legea care este acum este interpretabila. Aceasta nu precizeaza clar ca trebuie spatii separate si inchise pentru fumatori si nefumatori. Legea spune doar ca este nevoie de spatii separate, iar in unele baruri sau restaurante sint citeva mese intr-o incapere pe care sint lipite afise cu «nefumatori». Eu am facut acest apel catre sibieni de a renunta la fumat, restul a depins de constiinta fiecaruia. Atunci cind va fi interzis fumatul in spatiile inchise, nu vor mai avea ce sa faca", a conchis Mitea.Fumat pe stradaO parte dintre fumatorii din Sibiu sint de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Ei pun insa conditia ca pe strazi sa existe locuri amenajate de fumat, unde sa se poata odihni si unde sa nu-i ploua. „Da, stiu ca e deranjant pentru nefumatori si ii inteleg. Eu cred ca o solutie ar fi sa amplaseze pe strazi niste locuri acoperite, nu inchise, care sa aiba citeva banci unde fumatorii sa stea sa fumeze, fara sa le fie teama ca-i ploua sau ii ninge. Cred ca ar fi un lucru usor de facut si foarte util", spune Cristian Oancea, un sibian fumator.

Sinucidere la Medias

Un mediesean de numai 39 de ani a ales sa isi puna capat zilelor spinzurindu-se. Cadavrul a fost gasit miercuri dupa-amiaza, intr-un imobil de pe strada Stadionului din localitate. Macabra descoperire a fost facuta de catre rude, care au intrat in panica si au chemat de urgenta politia si salvarea. Din primele cercetari efectuate de oamenii legii, pe cadavrul barbatului nu au fost identificate nici un fel de urme de violenta. Trupul neinsufletit a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala din Medias, pentru efectuarea necropsiei si pentru a stabili daca barbatul chiar s-a sinucis, sau a fost spinzurat. Politistii continua la rindul lor crcetarile, pentru a afla ce s-a intimplat de fapt in podul acelui imobil, si ce l-a determinat pe sinucigas sa recurga la acest gest.

Ne viziteaza Iglesias

Sibiul este al doilea oras din Romania in care cintaretul spaniol Julio Iglesias va concerta, spre sfirsitul lunii viitoare, potrivit site-ului oficial al artistului. Iglesias va ajunge in Capitala Culturala Europeana pe 19 iulie, la trei zile dupa concertul din Timisoara, si va sustine un spectacol in aer liber. Apoi se va indrepta spre Brasov, Bucuresti si, in fine, pe 28 iulie turneul se va incheia la Constanta. Organizatorii au anuntat ca pretul biletelor va fi intre 50 si 350 de lei, in functie de apropierea fata de scena. In acest an, Julio Iglesias va mai concerta in Elvetia, Franta si Belgia, in iunie, Italia si Turcia in iulie, Monaco in august, Rusia si Ucraina in septembrie, in octombrie va ajunge in America de Sud, iar in noiembrie, in Africa de Sud.

Invitati la Sibiu

Cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana ii va aduce la Sibiu si pe Jan Figel, comisarul european pentru cultura, dar probabil si pe Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene din cadrul Parlamentului de la Bruxelles. Vizita celor doi oficiali straini a fost anuntata, ieri, de deputatul FDGR, Ovidiu Gant. „Dincolo de Jan Fiegel, sint sanse foarte mari ca si presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Durao Barroso sa vina la Sibiu", a marturisit Gant. Insa europarlamentarul a tinut sa precizeze ca participarea lui Barroso la Adunarea Ecumenica nu a fost confirmata inca si ca depinde, in mare masura, de agenda oficialului. La nivel inaltCea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana se va desfasura la Sibiu, fiind programata pentru perioada 6-9 septembrie. Romania este prima tara ortodoxa care gfazduieste aceasta manifestare, la care este invitat si Papa Benedict al XVI-lea. Adunarea Ecumenica este organizata de  Conferinta Bisericilor Europene si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene. Peste 3.500 de prelati, din intreaga lume, sint asteptati sa ia parte la evenimentul care a facut inconjurul Europei. Locatia aleasa pentru desfsurarea lucrarilor este Pavilionul 2007, montat in parcarea din Cazarma 90. Potrivit organizatorilor, tema de anul acesta este „Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa".

Raze de speranta

Complexul de servicii comunitare „Prichindelul" va pune la cale, incepind cu ora 10, o petrecere in aer liber care cuprinde jocuri de miscare, desene pe asfalt, poezii si cintece. Iar miine, 12 copii din centru vor beneficia de o mini-excursie de cinci ore in Muzeul din Dumbrava. Si in cadrul Centrului de Plasament Agirbiciu, se va organiza un picnic la iarba verde, se vor face intreceri sportive si diverse jocuri, pentru ca evenimentul sa se finalizeze cu o adevarata discoteca.Desene si concursuriIn cadrul centrului de tip rezidential Turnu Rosu, elevele se vor bucura de activitati distractive, desene pe asfalt si concursuri sportive, alaturi de elevii scolii din localitate. Ziua Copilului va fi tratata cum se cuvine si de copiii de la Complexul de Servicii Cisnadie, care vor pleca in drumetie prin Cisnadie, Cisnadioara si Sibiu, iar la final se va face un foc de tabara, sub forma jocului „Micul Bucatar". Ceva mai putin norocosi sint copiii de la Centrul de Plasament „Gulliver". Si ei se vor distra astazi, insa doar in incinta centrului. La MediasNici copiii de la Centrul de Plasament Medias nu se lasa mai prejos. Ei vor organiza astazi un concurs de desene pe asfalt, la finele caruia cei mai talentati vor primi cadouri de la elevii liceului „Stephan Ludwig Roth". In prelungirea manifestarii, este prevazuta vizionarea filmului „Lupul, scufita si enigma", pentru ziua de miine, iar pe 9 iunie, copiii se vor intrece intr-un meci de fotbal. Tot la Medias, micutii institutionalizati in Complexul de Servicii Comunitare „Sfintul Andrei" participa la programul „Saptamina Copiilor", care a inceput luni si se va incheia duminica. Manifestarile sint organizate de Primaria Medias si includ piese de teatru, concursuri de dans, expozitii de pictura si de fotografie, competitii sportive, concursuri de interpretare muzicala si chiar tirguri de jucarii. Copiii de la „Sfintul Andrei" primesc astazi o masa festiva si pachete cu dulciuri, iar ziua lor va fi plina de jocuri, concursuri, dansuri si cintece, dar si un concurs de desene, pe tema copilariei. Sediu innoitDirectia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu si-a renovat sediul vechi de pe strada Mitropoliei, fiind beneficiara unui proiect de mansardare, prin care s-au creat mai multe birouri. Valoarea totala a acestui proiect depaseste 1,1 milioane de lei, din care 20.000 au fost cheltuiti pentru noi dotari. 60.000 de lei au fost alocati din partea Consiliului Judetean.

Implicati in tragedie

Proprietarul halei al carei plafon s-a prabusit ieri la Bucuresti, omorind un om si ranind alti patru, este o firma din Sibiu, pe numele ei Terra Invest. Patronul Mircea Teres si-a declinat orice responsabilitate si nu doreste sa comenteze nimic, ridicind suspiciuni asupra activitatilor pe care le desfasoara. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca proprietarul halei ar fi angajat un antreprenor pentru a dezafecta hala si pentru a transporta materialele la centrele de fier vechi pentru refolosire. Hala ce urma sa fie dezafectata avea aproximativ 2.500 de metri patrati, iar portiunea care s-a prabusit avea cica 300 de metri patrati. Persoana decedata este Iulian Lugu, de 36 de ani, care a fost strivit in cabina camionului cu care lucra. Cei patru raniti au contuzii cerebrale, toracice si abdominale, dar niciunul dintre ei nu necesita interventii chirurgicale.  

Generator nou la spital

Penele de curent nu vor mai reprezenta o problema pentru Spitalul Clinic Judetean Sibiu. Conducerea a anuntat ca, in perioada urmatoare, unitatea va beneficia de un grup electrogen pentru situatiile de intrerupere a furnizarii energiei electrice, un generator automat de capacitate mare. Conform datelor oferite de Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu, actualul generator este in stare de functionare, insa este foarte vechi. Ministrul Sanatatii informeaza ca au fost facute solicitari pentru generatoare din 23 de spitale judetene si au fost cerute 65 de generatoare, din care s-au aprobat 53. Dotarea celor 23 de spitale cu generatoare este estimata la 6.780.000 lei. Generatorul de la SCJ nu va reprezenta singurul aparat modern in spital, deoarece aparatura promisa de Ministerul Sanatatii pentru dotarea Unitatii de Primire Urgente a sosit. Acum, spitalul are paturi moderne, monitoare si defibrilatoare. Promisiuni pentru tomografSpitalul mai are nevoie, insa, de citeva aparate care nu au fost incluse in programul de reablitare si modernizare de la UPU. Printre acestea se numara un computer tomograf, un RMN si un angiograf. In ceea ce priveste achitionarea unui computer tomograf nou, managerul Minerva Boitan are promisiunea ca pina la sfirsitul anului aparatul sa fie achizitionat prin intermediul Ministerului Sanatatii. El va costa in jur de 1,5 milioane de euro. Tomograful actual al Spitalului Judetean este vechi de 10 ani, iar modelul a iesit de mult din fabricatie.

Bilantul romilor

Situatia romilor din Sibiu a fost discutata, ieri, la sediul Prefecturii, intr-o sedinta condusa de subprefectul Marin Craciun. Purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean, Dorel Baila a atras atentia ca tinerii romi nu se prea omoara cu invatatura. „Important de retinut este faptul ca cine nu a luat testele nationale nu va putea merge la liceu, ci doar la scolile de arte si meserii", a precizat Dorel Baila. Prezenta la sedinta, Luminita Cioaba a motivat ca acesata situatie e cauzata de lipsa cursurilor de limba romani. In ceea ce priveste cursurile sanitare, Iulian Preda, consilier pentru problemele romilor a aratat ca, din cele 30 de tinere de etnie roma care au urmat cursul de specializare, 22 au obtinut diplome de absolvire, urmind sa fie angajate de Autoritatea pentru Sanatate Publica.

Asii calculatoarelor

Catedra de Calculatoare si Automatizari si Centrul de Comunicatii din cadrul Universitatii „Lucian Blaga" organizeaza, astazi, Concursul Studentesc de Proiecte. Concursul va fi in domeniul Stiintei si Inginerii Calcualtoarelor, intitulat „Studenti si Tehologii pentru Companii". Evenimentul are si o sectiune Junior, dedicata elevilor de liceu, care se pot inscrie cu proiecte realizate in domeniul informaticii. „Prin acest concurs se doreste o rampa de lansare a reactiilor, ideilor, proiectelor in domeniul calculatoarelor, precum si a autorilor acestora. Vor fi premii precum calculatoare, imprimante si camere video", spune Remus Brad, director la Centrul de Comunicatii al ULBS. Deschiderea oficiala va fi astazi, incepind cu orele 9, in sala mare a Facultatii de Inginerie „Hermann Oberth".

Alianta surprinzatoare

Pentru a face parte din polul de centru dreapta, taranistii sibieni au in vedere o alianta cu liberalii. Potrivit presedinteleui PNTCD Sibiu, Minerva Grama, deocamdata, alianta cu PNL se discuta doar la nivel central. „PNTCD e interesat de formarea polului de centru dreapta. Dar nu credem ca putem forma acest pol decit cu PNL sau cu Actiunea Populara. Noi am discuta si cu PD, dar noua ne-au spus ca nu pot face o alianta pentru ca nu le permite statutul. Dar vad ca sint dispusi sa-si schimbe statutul pentru a se alia cu PSD", a spus Grama. In urma alegerilor din 28 mai, PNTCD Medias s-a ales cu nu mai putin de 11 vicepresedinti, postul de conducere fiind adjudecat de Dumitru Rosu.

In casa noua

Pensionarii din orasul Avrig nu vor mai fi obligati sa se deplaseze pina la Sibiu de fiecare data cind au probleme sau nelamuriri privind regimul de pensii. Pentru perioada imediat urmatoare, este prevazuta infiintarea unei filiale a Casei Judetene de Pensii, in localitatea lor. Edilii s-au gindit sa puna pe picioare acest spatiu unde pot fi cerute informatii sau depuse plingeri, pentru a-i scuti astfel pe batrini de un efort suplimentar. Si pentru ca ne aflam deja aproape de jumatatea anului, autoritatile au estimat ca abia spre sfirsitul lui 2007 ar putea fi finalizata constructia noului sediu.

Bombardati de nemultumiri

Dupa ce consilierii au votat fara prea mari batai de cap cele 47 de proiecte inscrise pe ordinea de zi, sibienii prezenti in sala au inceput sa-si spuna pasurile. Nemultumirile si-au gasit deja drumul spre mapele consilierilor locali. Si acolo au ramas. Mai mult sau mai putin justificate, raspunsurile nu au adus nicio schimbare. Mai ales daca nemultumitul este o sibianca „de-a casei", care, in loc sa-si caute de munca, bate drumurile Primariei in fiecare saptamina, implorind o locuinta sociala. Mariana Aspra s-a plins si de aceasta data consilierilor, dar numai dupa ce, in timpul sedintei a spart seminte, a mincat un colt de piine si chiar a furat-o somnul, pentru citeva minute. „Sint bolnava de sapte ani de cancer, locuiesc unde au fost tarabele de la Cedonia. E un focar de infectie, plin de sobolani. Dati-mi, va rog, un cuib, sa nu mai tot vin pe la usile voastre sau pe la biserica", a spus femeia, dupa ce si-a revenit din plictiseala cauzata de ordinea de zi. Fara locuinte socialeIn Sibiu, locuintele sociale sint rare. Din cele aproximativ o mie de cereri depuse de la inceputul acestui an, nici una nu a fost solutionata. Cazul femeii din focar e cunoscut de consilierii locali. „Locuintele sociale din Sibiu sint foarte putine. Doamna are un nepot, de 25-30 de ani, care nu stiu de ce nu lucreaza. Ea are un venit de 170 de lei pe luna si a avut si locuinta, dar inca nu stiu pe ce cai a fost instrainata", a explicat Marianne Fritzmann, sefa comisiei sociale. Fritzmann a marturist ca, deocamdata, nu sint sanse ca femeia sa primeasca o locuinta, mai ales ca prioritate au tinerii casatoriti. Totusi, femeia a fost invitata miercuri, la Primarie, pentru a le explica membrilor comisiei de ce nepotul ei nu are un loc de munca. Vindut pe ascunsO alta plingere a ajuns, din nou, in Consiliul Local. Elena Pantea, o sibianca sexagenara, a adus in discutie un teren cumparat, prin licitatie, de firma Trans Agape. Terenul este situat in apropierea locuintelor de linga Compa. „Nu stiu cum s-a facut teren al Primariei si cum a pus mina pe el Trans Agape. Si noi am fi vrut sa participam la licitatie, dar nu am fost anuntati", a spus femeia. Dorin Nistor, secretarul general al Primariei a apreciat ca problema nu mai tine de administratia locala. „Terenul nu mai e al nostru, e al Trans Agape acum. Va sugerez sa va adresati unui cabinet de avocatura, daca nu gasiti intelegere pe cale amiabila", a recomandat Nistor. Asfaltare cu cintecDesele asfaltari din Sibiu nu sint intotdeauna bine primite de sibieni. Cei care locuiesc pe strada Dirstelor se pling de calitatea lucrarilor. Sergiu Buftang a adus in atentia Consiliului Local faptul ca nivelul carosabilului nu este acelasi cu cel al trotuarelor, ci asfaltat cu o diferenta de 30-40 de centimetri. „Distanta asta le provoaca probleme pensionarilor, care se deplaseza mai greu. Noi cu masinile ne mai descurcam, dar ar fi bine sa opriti lucrarea si sa o reparati, cumva. De 30 de ani asteptam asfaltarea si acum ne pare rau ca a venit", a spus sibianul. Raspunsul a venit din celalalt capat al salii, chiar de la primarul Johannis. „Cunoastem situatia, dar trebuie sa intelegeti ca noi nu sintem proiectanti. Nu e greseala noastra, e a firmei", sustine edilul-sef.

Lacrimi pentru Cocora

Lacrimi, durere si numai cuvinte de lauda pentru regretatul medic legist Liviu Cocora. Si cerul parca l-a plins, deoarece, cind medicii se pregateau sa dezveleasca placa, a inceput sa ploua. Printre picaturile de ploaie, cu lacrimi in ochi si cuvinte intrerupte de emotie, medicul Silviu Morar, cel care a fost elevul fostului sef de la Medicina Legala, a avut numai cuvinte de lauda si de multumire pentru mentorul sau. La ceremonie a fost prezenta si sora regretatului medic, care a asigurat multimea ca familia il poarta viu in memorie si il iubeste. Vizita la birou Colegii prezenti la Congresul de Medicina Legala, dar si directorii de spital din Sibiu au mers, ieri sa viziteze biroul in care a lucrat fostul sef al sectiei de Medicina Legala. Un birou modest, in care se afla portretul sau, inconjurat de luminari si flori. A stirnit lacrimile alaiului de oameni veniti sa viziteze ce-a de-a doua casa a medicului. „A facut din acesta sectie un lucru minunat. Era un pod vechi al cladirii, iar el l-a renovat si a facut incaperi pentru studenti. A fost un exemplu pentru toti, dar, din pacate, a plecat prea devreme dintre noi", a spus medicul Nicolae Olariu, actualul sef al sectiei.Un om extraordinar Medicul Silviu Morar a tinut un discurs inainte sa fie dezvelita placa „In memoriam Liviu Cocora". Tinarul medic i-a multumit mentorului sau. „Imi aduc aminte de discursul tinut de Liviu Cocora in calitate de decan al Facultatii de Medicina din Sibiu. Era foarte emotionat. Asa cum sint si eu acum. N-am decit cuvinte de multumire pentru cel care a fost profesorul si mentorul meu. A fost un om deosebit. El dainuie si va dainui asupra noastra", a marturisit Morar.„Liviu, te iubim"Acesta a fost mesajul transmis de sora lui Liviu Cocora. Aceasta le-a spus celor prezenti ca fratele sau va ramine in mintea familiei ca un simbol. „Il iubim si il pretuim! Vei ramine vesnic in mintea si in inima noastra", a spus sora medicului. Toti ce prezenti au tinut un moment de reculegere, dupa care au vizitat sediul in care medicul si-a petrecut cel mai mult timp din viata.

Promovare la Parlamentul European

Deputatul FDGR, europarlamentarul Ovidiu Gant, a anuntat ieri ca a propus filmul romanesc, „Cocosul decapitat", pentru Premiul de Film al Parlamentului European. „Selectia se face de catre un juriu de specialitate. Filmele selectate vor fi prezentate publicului, timp de doua saptamini, in luna octombrie la Parlamentul European. Filmele premiate la Cannes, Berlin si Venetia intra automat in procesul de selectie", a explicat Ovidiu Gant, membru in Comisia de Cultura a Parlamentului European. Doua posibilePremiul de Film al Parlamentului European poate fi cistigat in acest an de una din cele doua productii romanesti, prezente si premiate la Cannes. Filmul „4 luni, 3 saptamini si doua zile" al lui Cristian Mungiu, cistigatorul din acest an al premiului Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, va fi selectat automat pentru premiul Parlamentului European. Considerat un film mai putin cunoscut, insa de calitate, „Cocosul decapitat", in regia lui Radu Gabrea, a fost filmat anul trecut in Sibiu si este o coproductie romano-germano-austriaco-ungara. Acest film va fi difuzat in premiera luni, in Capitala Culturala Europeana, in deschiderea celei de a sasea editii a Festivalului International de Film Transilvania. Filmul lui Radu Gabrea, care are la baza best-sellerul pastorului sas Eginald Schlattner, este o poveste despre prietenie si tradare, despre credinta si fanatism, totul in atmosfera tensionata a anilor '40.

Ultimele trei zile magice

De ziua copiilor, cu MagicianulIn Parcul Sub Arini, de la orele 11, copiii si parintii vor putea sa se intilneasca astazi cu Baba Cloanta, Vrajitoarea, duhurile bune si rele, intr-un spectacol inedit, adus si in acest an la Sibiu, in cadrul FITS, sub numele de „Cetatea". Proiectul „Cetatea" este initiat de Fundatia Abracadabra, cu sprijinul UNITER, al teatrului sibian, al Ministerului Culturii, sub egida Sibiu - Capitala Culturala Europeana. Acest proiect gindit de actorul Marian Rilea, cunoscut de copii sub numele de „Magicianul", reprezinta o campanie educativa si sociala. Copiii sint chemati sa auda povestile cetatii Sibiului de la personaje de basm. Pentru spectacolul interactiv de la Sibiu, se vor mobiliza locuitori din sapte cetati: Sighisoara, Sebes, Apold, Ruscior, Rupea, Nocrich si Orastie. „A fi sau a nu fi"Monologul lui Hamlet va fi rostit de sapte actori din sapte tari, in acelasi spectacol, care va avea loc miine, de la orele 19, la Sala Thalia. Spectacolul „A fi sau a nu fi. Europa, Shakespeare si actorii sai", este unul din spectacolele speciale, anuntate de directorul Constantin Chiriac, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Proiectul apartine Teatrului National „Radu Stanca" din Sibiu prin Programul Capitalei Culturale Europene si este coordonat de criticul si profesorul de teatru de la Paris George Banu. Pentru acest spectacol au fost invitati Ion Caramitru (Romania), William Nadylam (Franta), Danilo Nigreli (Italia), Piotr Adamczyk (Polonia), Richard McCabe (Marea Britanie), Reni Pittaki (Grecia) si Tereza Afolter (Germania). Muzica spectacolului va apartine Ioanei Maria Lupascu. Fiecare actor dintre cei sapte, invitat sa spuna in limba sa si in maniera proprie monologul lui Hamlet, va adauga la acesta si doua sau trei texte, in special poetice, apartinind culturii din care face parte. Intilnire cu Don JuanUnul din spectacolele recomandate pentru ziua de duminica, este „Don Juan in Soho", care se va juca la Teatrul National „Radu Stanca", de la orele 19. Spectacolul dupa Moliere este regizat de Andrei Serban. Piesa e o comedie, dar o comedie intunecata. In aspectele ei cele mai intunecate, spectatorului ii vine pofta sa rida cel mai mult. Ce se intimpla e comic sau groaznic, iar granita e foarte subtire. Si asta pentru ca personajele sint impinse la extrem in situatii fizice sau psihologice extreme care depasesc normele obisnuite. Iris si Ovidiu Lipan Tandarica Dupa comedia de la „Radu Stanca", publicul sibian este invitat duminica seara, de la orele 20, in Piasta Mare, pentru un concert de doua ore si jumatate. Iris va concerta la Sibiu alaturi de Felicia Filip, Narcisa Suciu, Ovidiu Lipan Tandarica, Florin Chilian si actrita Maia Morgenstern. Cea mai buna trupa rock din Romania revine la Sibiu in mai putin de o luna de zile. Ea a fost premiata cu doua distinctii la Sibiu, in cadrul Premiilor Muzicale MTV.Cristi Minculescu l solist Iris„Acest premiu nu putea veni mai bine, mai ales ca in acest an implinim 30 de ani. Nu ne-am intrebam nici noi cum am rezistat 30 de ani in muzica. A contat foarte mult publicul si incurajarile din mass-media care au venit la timp"

Performanta de trei stele

Raluca-Ioana Olaru, jucatoare venita din calificari, a acces in turul trei al tabloului principal feminin de la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului. Olaru a invins-o, ieri, in turul doi, in 74 de minute, cu scorul de 6-3, 6-0, pe Tatiana Pusek (Belarus) si va juca, in turul trei, cu Ana Ivanovici (Serbia), cap de serie numarul 7. „Este o performanta de vis pentru mine. N-am crezut ca pot sa merg atit de departe. este ceva incredibil. Mi-am invins emotiile si am jucat foarte bine. sincer imi doresc sa nu ma opresc in turul urmator", spune jucatoarea de doar 18 ani. Salt imensOlaru, in virsta de 18 ani, reuseste prin aceasta performanta un salt important in clasamentul WTA. Ea va intra, probabil, in Top 100, dupa ce a incheiat anul 2006 pe locul 311 in clasamentul WTA. Tinara jucatoare, nr. 122 WTA in acest moment, care se pregateste la Centrul National de Tenis din Bucuresti sub indrumarea lui Silviu Zancu, a reusit sa atinga in acest an doua semifinale, la turneele de la Memphis (SUA) si Fes (Maroc), la ambele competitii intrind pe tabloul principal din calificari. Olaru a disputat finala turneului de juniori de la Roland Garros, in anul 2005, pe care a  pierdut-o.Un tata fericitTatal jucatoarei de tenis Raluca Olaru s-a declarat foarte multumit de performanta fiicei sale, care s-a calificat in turul al treilea al turneului de la Roland Garros, dar crede ca sportiva nu are nicio sansa se califice in optimile competitiei. „Am felicitat-o, dar n-am apucat sa vorbesc cu ea mai mult, pentru ca sint la Roland Garros doar in calitate de spectator. Era foarte fericita ca a ajuns atit de departe. Eu ma asteptam sa o invinga pe Tatiana dupa ce a batut in acest sezon jucatoare din prima suta. In primul tur am avut ceva emotii, pentru ca adversara era destul de puternica, era chiar cap de serie. Cred ca mai departe nu se poate califica. Nu cred ca poate sa treaca de Ana Ivanovici. Dar pentru fiica mea este deja o performanta extraordinara ca a ajuns pana aici, ca va juca impotriva unor sportive de talia Anei Ivanovici. Probabil ca in turul urmator va juca pe unul dintre terenurile centrale, ceea ce este fantastic", a spus Adrian Olaru.Galovits, eliminataJucatoarea de tenis Edina Gallovits a ratat calificarea in turul al treilea la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului, dupa ce a fost invinsa, joi, scor 6-4, 6-1, de israelianca Shahar Peer, cap de serie numarul 15, informeaza site-ul oficial al competitiei. Pentru calificarea in turul doi, Gallovits a primit 35 de puncte ATP si un cec in valoare totala de 23.280 de euro. Edina Gallovits a reusit cea mai buna performanta a sa la Roland Garros, dupa ce in 2003, la singura participare la acest turneu, a fost eliminata in runda inaugurala.Sharapova continuaNumarul doi in clasamentul WTA, rusoaica Maria Sharapova, a trecut, ieri, de americanca Jill Craybas, scor 6-2, 6-1, in turul doi de la Roland Garros, turneu dotat cu premii in valoare de 6.711.040 de euro Maria Sharapova o va intilni in turul trei pe invingatoarea din partida dintre argentinianca Gisela Dulko, numarul 32 in clasamentul WTA, si rusoaica Alla Kudryavtseva. Sharapova nu a mai intilnit-o pe Kudryavtseva pina acum, dar pe Dulko a invins-o in cele doua partide pe care le-au disputat, in turnele de la Doha, respectiv San Diego.

Amical cu Real

Directorul general al lui Poli Timisoara, Gheorghe Chivorchian, a declarat, ieri, ca duce tratative cu echipa Real Madrid pentru a perfecta un amical in ultima zi a cantonamentului din Austria al formatiei de pe Bega. „Am gasit cred un adversar pe masura. Sint convins ca ne vor ajuta sa stim cam unde ne situam, la ce nivel. Am inceput discutiile cu cei de la Real Madrid si cred ca sintem pe drumul cel bun. Ar fi o realizare sa jucam cu ei in Austria" a anuntat Chivorchian. Jucatorii lui Poli Timisoara au programata vizita medicala pe parcursul a doua zile (12-13 iunie), apoi echipa va disputa un prim joc amical in compania satelitului Poli II Timisoara, dupa care alb-violetii vor pleca in cantonament la data de 18 iunie pentru o saptamina, in localitatea maghiara Debrecen.

Burca, in Germania

Fostul jucator al lui FC National, Ovidiu Burca, a semnat, ieri, un contract pe trei ani cu echipa de prima liga germana Energie Cottbus, fiind urmarit si recomandat de fostul fotbalist Vasile Miriuta, informeaza site-ul oficial al gruparii din Bundesliga. Burca este ultima achizitie a echipei la care au jucat in sezonul trecut Sergiu Radu si Vlad Munteanu, fotbalisti care au marcat impreuna 25 de goluri, ambii trecind insa zilele trecute la Wolfsburg. Ovidiu Burca va purta numarul 27 pe tricou, virsta pe care o are in acest moment. „Vasile Miriuta a fost cel care l-a urmarit pe Burca si el l-a recomandat. Stim ca Ovidiu Burca ne va intari apararea", a declarat Steffen Heidrich, managerul clubului german. Ovidiu Burca a jucat la FC National din 2005 pina in 2007, iar in ultimul sau sezon in Cotroceni echipa a retrogradat. Burca a mai jucat la Dinamo, Univeristatea Craiova, United Ichihara (Japonia) si CS Emelec (Ecuador).

Zbor spre Slovenia

Echipa nationala a Romaniei a decolat aseara, putin dupa ora 18, de pe aeroportul Henri Coanda, la bordul unui charter spre Slovenia, acolo unde miine va disputa partida cu Slovenia, din preliminarile Campionatului European din 2008. Imbracati in treningurile de prezentare, jucatorii lui Victor Piturca au sosit la ora 17:15 la aeroportul Henri Coanda. Primii care au coborit din autocarul care i-a transportat pe tricolori la aeroport au fost Chivu, Lobont si Mutu. Fara a da vreo declaratie presei, fotbalistii si-au luat bagajele si au intrat in graba in vama. Cel mai bine dispus a fost Florentin Petre, care a salutat pe toata lumea. Persoanele care se aflau in aeroport in momentul sosirii tricolorilor i-au incurajat si le-au facut poze cu telefoanele mobile jucatorilor lui Piturca. Din delegatia tricolora au lipsit presedintele FRF, Mircea Sandu, si managerul general al FRF, Ionut Lupescu, care au fost la Zurich, la Congresul FIFA. 

Un punct de aur

FC Atletic nu se regaseste. A facut un retur groaznic si numai situatia foarte buna pe care a avut-o la finalul turului, cind se batea pentru promovare, a facut ca echipa pregatita de Nelutu Luca sa nu fie acum in zona retrogradarii. Totusi, a ajuns foarte aproape de zona minata. Mai are doar patru puncte avans fata de CSM Sebes, prima formatie aflata sub linia ce trimite echipele in liga a patra. Tocmai de aceea, sibienii mai au nevoie de un punct pentru a fi siguri de mentinerea in esalonul trei si in sezonul viitor. Spera sa-l scoata astazi, in deplasarea de la Sovata, formatie in fata careia a pierdut, in tur, pe propriul teren, cu scorul de 1-3. „Trebuie sa cistigam cel putin un punct. N-avem alta varianta. Daca nu vom fi in stare de asa ceva, inseamna ca ne meritam soarta. Sintem intr-un blocaj psihic, dar sper sa-l depasim", spune atacantul Adi Popa. Fara mizaIn aceeasi etapa, FC Sibiu, formatie care si-a facut, de citeva etape bune, bagajele pentru divizia judeteana, joaca de la ora 18 pentru ultima data pe Municipal, contra celor de la Transil Tg. Mures. Va fi un meci doar de palmares, intrucit nici una dintre formatii nu mai are nici ce pierde, dar nici ce cistiga. In cadrul aceleiasi etape, Sparta Medias joaca, tot pe propriul teren, contra celor de la Dacia Orastie, formatie care este, de asemenea, retrogradata in liga a patra.

Doar patru sibieni

Drumurile de macadam din judetul Arges vor gazdui, la finalul acestei saptamini, confruntarile din cadrul etapei cu numarul cinci a Campionatului National de Raliuri. Printre cele 50 de echipaje inscrise la start se vor afla si patru echipaje sibiene. Unul dintre cele care au plecat cu ginduri mari este echipajul format din Cristi Toader si Horatiu Baltador. Cei doi vor concura la grupa H. „Traseul este foarte dificil. Drumurile sint destul de rele si sper sa ne tina masina. Nu vom merge la rupere. Oricum, ne dorim un rezultat bun, care sa ne aduca puncte in clasamentul grupei H. Sper sa avem si sansa si, atunci, totul va fi bine", a marturisit Toader. Revine BucurEtapa de la Pitesti coincide cu revenirea echipajului Calin Bucur - Dan Magos. Cei doi vor concura pe un Citroen Xsara de grupa A. Dar asteptarile lor nu sint mari, intrucit reprezinta prima lor cursa din acest sezon cu o masina pe care n-au avut posibilitatea sa o rodeze. Cu sanse mari de a termina in puncte a plecat echipajul Cipi Savu - Serban Tomita, ce evolueaza in cadrul grupei N, clasa 1.600. Tot in puncte vrea sa termine si echipajul Sorin Badea - Sorin Itu, care, etapa trecuta, in Raliul de la Baia Mare, a iesit in decor. „Avem nevoie de puncte si sper sa le obtinem la acest raliu. A trecut accidentul de la Baia Mare, iar acum vrem sa facem un rezultat cit mai bun. Masina este OK si avem sperante", a apreciat Itu.

Derbiul etapei

Gaz Metan Medias joaca, miine, de la ora 11, pe Municipalul mediesean, derbiul etapei cu Dacia Mioveni. Un meci cu o miza enorma. Nu atit pentru elevii lui Cristi Pustai, cit mai ales pentru oaspetii de la Mioveni. Cu doua etape inainte de finalul campionatului, Dacia se afla pe pozitia a doua, cu numai un punct avans fata de FC Rm. Vilcea, echipa aflata pe pozitia a treia in clasament. O victorie a gazistilor, coroborata cu o victorie a celor din Vilce,a ar schimba practic situatia in clasament, iar Dacia ar putea pierde „la mustata" promovarea. Situatia ar putea fi fatala celor de la FC Arges, retrogradati deja in liga a II-a, si care spera intr-o promovare a Mioveniului, care ar da perspective fuziunii dintre cele doua echipe. Avantaj DaciaChiar daca joaca in deplasare, Dacia este favorita in meciul de miine. Sta mult mai bine in clasament, unde a totalizat 56 de puncte, cu 9 mai mult decit elevii lui Pustai.  Are un confortabil „plus" noua in clasamentul adevarului. Daca la capitolul productivitate, gazistii stau mai bine, avind 43 de goluri marcate, in schimb, in defensiva, pitestenii au o aparare mai buna, primind doar 28 de goluri in 32 de etape, fata de cele 31 incasate de defensiva medieseana. „Sper sa le aratam ca tot noi avem o aparare mai buna dupa acest meci. Daca invingem, inseamna ca am fi avut sanse sa ne batem pentru promovare, daca in tur aveam acelasi parcurs care l-am realizat din iarna incoace", a fost de parere capitanul Flaviu Somfalean. Pustai vrea victorieTocmai datorita mizei enorme, suspiciuniile in jurul acestei partide sint mari. Antrenorul Cristi Pustai considera ca va fi un meci foarte dificil, dar este convins ca jucatorii sai isi vor apara corect sansele pe teren. Mai mult, gazistii spera intr-o victorie. „Ei vor veni cu gindul clar de a cistiga. In lupta pentru promovare ambitiile si miza sint foarte mari. Noi vrem sa ne facem jocul nosrtu si sa nu ne intereseze ce planuri au alte echipe. Vom juca corect si sper sa cistigam. Daca ar fi sa facem un joc la fel de bun ca cel de saptamina trecuta cind ne-am impus clar, nu cred ca o sa avem probleme. Am pregatit meciul foarte bine si asteptam cu incredere partida", spune Pustai. Jucatori optimistiMeciul de miine reprezinta ultima disputa de pe propriul teren a gazistilor din aceasta stagiune. Cum in ultima etapa vor juca la Dej, contra celor de la Unirea, jucatorii vor sa faca un cadou frumos fanilor. Totul in conditiile in care, din vara, o serie de jucatori ar putea sa nu mai apara pe gazonul Municipalului de pe Tirnava Mare. Hoban si Craciun sint doriti la Otelul, in timp ce atacantul Ciprian Prodan este dorit si el de mai multe formatii din prima liga. „S-ar putea sa plec din aceasta vara de la Medias. Sint ceva discutii, dar pina la un transfer mai trece ceva timp. Totul depinde de ce vor cluburile si de sumele care se vehiculeaza. Daca as sti ca-n sezonul viitor vom promova in Liga I, nici nu m-as gindi sa plec de la Medias. Oricum, deocamdata asteptam sa treaca aceste doua etape si dupa care vom mai vedea", a marturisit Prodan.

Biletele de tren se scumpesc cu aproape 8%

CFR Calatori anunta ca, incepind de astazi,1 iunie, tarifele de transport feroviar de calatori vor fi mai mari cu 7,67%. Facilitatile de calatorie acordate de CFR Calatori se aplica in continuare si dupa majorare. Astfel, navetistii vor avea reduceri de 50% din tariful integral la abonamente, iar abonamentele pentru elevi si studentti vor fi mai ieftine cu 75%. CFR urmareste ca, pina la sfirsitul anului 2007, pretul unui bilet de tren sa se majoreze cu pina la 60% fata de pretul din 2006. Ultima majorare a avut loc la 1 martie, cind calatoria cu trenul s-a scumpit cu 9,1%. 

Colegiul IM Clain, “Scoala Europeana”

Colegiul National I.M. Clain din Blaj a devenit “Scoala Europeana” dupa ce a cistigat recent cea de-a patra editie a unui concurs de proiecte organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Pe linga obtinerea acestui prestigios titlu, unitatea de invatamint va primi placheta “Scoala Europeana-2007” si un premiu in bani in valoare de 4.500 RON care va fi utilizat pentru dotari. Decizia in ce priveste bunurile ce urmeaza a fi achizitionate apartine conducerii unitatii scolare, urmind ca ministerul de resort sa vireze suma amintita catre Inspectoratul Scolar Judetean Alba. Competitia pentru obtinerea certificatului “Scoala Europeana” este deschisa tuturor unitatilor scolare preuniversitare care au fost sau sint implicate in activitati sau proiecte de cooperare europeana. Respectivele activitati pot viza pe de o parte institutia in ansamblul ei, iar pe de alta parte, personaliul didactic sau elevii care invata acolo. Odata obtinut, certificatul este valabil pe o perioada de 3 ani,dupa care unitatea de invatamint trebuie sa concureze din nou pentru a reintra in posesia lui. Evaluarea scolilor s-a realizat dupa o serie de criterii bine stabilite printre care ritmicitatea si coerenta actiunilor de cooperare europeana cu politica generala a institutiei scolare, integrarea activitatilor de cooperare europeana in programul curent al scolii. Colegiul National I.M. Clain este singura unitate de invatamint din judet care a obtinut in acest an certificatul de “Scoala Europeana”, dupa ce alte doua scoli si o gradinita din Alba care si-au depus candidatura, nu au obtinut punctajul necesar clasarii intre cele 60 de unitati declarate cistigatoare la nivel national. 

Icoana facatoare de minuni a ajuns la Alba Iulia

O replica fidela a icoanei sfinte reprezentind-o pe Maica Domnului cu pruncul in brate a ajuns, ieri, la Alba Iulia, fiind adapostita pentru citeva ore in incinta Catedralei Reintregirii Neamului. Icoana a plecat apoi in jurul amiezii spre Manastirea din Rimet, acolo unde va fi tinuta de acum in colo. Icoana a fost donata de biserica de pe Muntele Sfint, Athos, si va ramine in judetul Alba pentru credinciosii care doresc sa o vada si sa se apropie de ea. In putinul timp pe care l-a petrecut la Alba Iulia, sute de enoriasi au venit sa o atinga pentru a avea parte de ajutor divin. De cealalta parte, bucuria spirituala care i-a incercat pe reprezentantii bisericii ortodoxe din Alba Iulia a fost una foarte mare, multe dintre fetele bisericesti considerind ca este vorba despre un moment unic. Totul in vreme ce unii dintre enoriasi erau de parere ca din acest moment judetul Alba va fi pazit de divinitate.  

Documente si gunoaiele firmei de constructii Gallaxy, aruncate pe marginea drumului

Acest drum se afla in reparatii, recent in acea portiune fiind turnat covor asfaltic nou, iar santurile au fost decolmatate si refacute. Proprietarii terenurilor din respectiva zona ne-au sesizat ieri despre existenta mai multor pungi negre din plastic cu gunoaie, printre care se afla si anumite documente cu inscrisuri. Cum noi ne-am exprimat mereu opinia ca, daca se incearca cu adevarat, depistarea celor care nesocotesc regulile de bun-simt fata de comunitate si de proprietarii pe terenurile carora isi desarta gunoaiele este relativ usoara, ne-am deplasat la fata locului pentru a constata realitatea. Prima surpriza - statele de plara pe luna aprilieCelor carora se tot pling ca este imposibil sa depisteze vinovatii, le vom demonstra prin demersul nostru, absolut deloc spectaculos, ca nu a fost deloc greu sa aflam de unde au ajuns respectivele gunoaie pe marginea drumului si pe zona verde. Singurul lucru ce a trebuit sa-l facem a fost sa ne pretam la a cauta prin respectivele gunoaie. Surpriza a fost sa citim primul document iesit la iveala - Stat de plata pe luna aprilie. Hirtiile erau rupte in doua, dar in asa fel incit datele continute pentru fiecare persoana aflata in plata sa fie intacte. Documentele preluate de noi de la fata locului sint paginile 2, 3, 4 si 5, partea de sus, cu primele 5 persoane de pe fiecare lista. Pentru ca cel care a intocmit respectivele liste sau titularul documentului sa poata sa se verifice, dam citeva exemple, pastrind anonimatul asupra persoanelor respective, constienti fiind ca ele nu au nici o vina. La pozitia 11 este salariatul cu Marca 4, initialele numelui - B.N., contract: 314062/04.04.2006, de meserie zugrav, cu salariu de incadrare 528; a muncit in luna aprilie 160 ore si a primit salariul brut de 554 lei. Listele continua cu alte nume cu meserii de zidar, muncitor necalificat, dulgher, timplar. De aici deducem ca este o firma de constructii. Amanuntul ca pe listele noastre figureaza angajatul cu numarul 45, care are numele cu “N”, ordinea fiind alfabetica, arata ca firma este una deloc marunta. Asta ne uimeste si mai mult, in sensul ca o asemenea firma se preteaza la a-si arunca gunoaiele prin santuri. Denumirea firmei - buletin de proasta purtareAm identificat si firma cu prost renume, de acum. Statul de plata poarta antetul: SC Gallaxy DEPEFE SRL. Din alte surse am reusit sa identificam si adresa acesteia - Alba Iulia, B-dul 1 Decembrie 1918, bl. V3 AB, ap. 38. Administratorul firmei este o femeie, Bogdana Danila. Daca asupra acestei informatii nu avem o confirmare oficiala, exista o informatie care pare a nu fi o simpla coincidenta - pe statul de plata, la pozitia 24, apare numele Danila Petru Florin, cu fiunctia de Director general. Acesta are in firma Marca nr.1. Trebuie sa precizam ca si statutul statului de plata gasit de noi era tot de gunoi, deoarece cineva, probabil suparat pe nivelul salariilor, a taiat cu pixul negru in diagonala documentul. Amenda incepe de la 30.000 leiEste de asteptat ca Garda de Mediu sa nu ignore cele prezentate de noi mai sus. Ii invitam sa constate cele relatate si sa aplice legea. Dupa cite stim noi, pentru categoria societati comerciale, cuantumul amenzilor este de la 30.000 (300 milioane lei vechi) la 60.000 lei.

Icoane la Sala Unirii

Miine, la ora 14, la Sala Unirii, va fi vernisata expozitia “Iconarii din Maierii Balgradului”, eveniment inscris in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor municipiului Alba Iulia. Expozitia este una cu totul inedita si este dedicata familiei de zugravi pe sticla stabilite in cartierul Maieri la mijlocul secolului al XIX-lea. Realizatorii acesteia au incercat sa realizeze o reconstituire a activitatii celor care pina acum erau cunoscuti doar sub numele Prodan si Prodanoae. “Activitatea artistica a dascalului si cantorului de la biserica parohiei Maieri I, Petru Prodan si, mai ales, a sotiei acestuia, Maria Prodan, pentru care pictarea icoanelor pare sa fi fost singura sursa de existenta in cei 30 de ani de vaduvie, incheiati in 1916, ne apare astazi, cantitativ vorbind, uriasa: au supravietuit in jur de 300 de icoane, iar din punct de vedere calitativ ca detasata substantial de celelalte stiluri practicate de iconarii din Transilvania, fata de care se remarca prin curajul combinarii culorilor, conturul delicat al desenului si ineditul temelor abordate”, au aratat reprezentantii muzeului albaiulian.Expozitia este prima dintr-o serie de manifestari grupate in proiectul “Fragmente din universul credintei romanesti”, proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National prin care se intentioneaza readucerea in constiinta publicului a principalelor centre artistice ale judetului si valorificarea extraordinarei sale zestre culturale.

La loc comanda, politica!

Traian Basescu s-a intors la Controceni, dar oamenii politici nu s-au intors la popor. Pina la urma, concluzia generala este ca am platit de-geaba si de-prosti un exercitiu de-mocratic si de-imagine cu care nu am avut nici cea mai mica legatura. Poate ca multi dintre cei care cititi aceste rinduri o sa considerati ca am umflat buzunarele ca sa scriu si sa cint cuiva in struna, dar ar fi cazul sa deschidem cu totii ochii cit mai mari si sa ne lepadam de nepasare. Basescu a plecat de la cirma vaporului la cirma unei tari in deriva si pina acum nu a facut altceva decit sa incinte cu vorbe frumoase, multimile adunate prin tot felul de piete. Pentru asta a “platit” cu o suspendare si cu o sumedenie de jocuri murdare puse in scena pentru a-l discredita. A fost centrul unei campanii bine puse la punct si s-a intors beneficiind de sustinerea poporului, care l-a votat, dar a votat si impotriva Parlamentului. A mers apoi in fata celor 322 si a cerut demisia Guvernului si alegeri anticipate. Momentul a fost unul superb care a uns la inima milioane de romani avizi de singe de politician, dar nu a schimbat nimic. In fruntea tarii au ramas aceasi Razgindeni, aceasi 322 si acelasi Basescu si acelasi grupuri care stiu cum trebuie sa isi joace piesa.  Din dorinta de a respecta principiul obiectivismului va invit sa privim si din cealalta parte a oglinzii. Rezultatele oficiale oferite publicitatii de catre Biroul de Circumscriptie numarul 1 din Alba Iulia vorbesc despre o sustinere a lui Traian Basescu din partea a peste 80 % dintre localnici. In aceste conditii, deputatul PSD de Alba, ilustrul necunoscut (cel putin pentru mine) Emilian Cutean, a fost una dintre petele de culoare ale sedintei de miercuri a Parlamentului. El a aparut imbracat intr-un tricou alb, avind imprimat pe piept numarul “322”, iar pe spatele tricoului sau, Cutean si-a imprimat cuvintele “Gaozar” si “Tiganca imputita”. In opinia mea, atitudinea acestui om politic a sfidat practic - pe linga persoana presedintelui Traian Basescu - si votul celor care, logic vorbind, l-au trimis in Parlament. Imi aduc aminte de Constitutia Romaniei, care vorbeste despre datoria oamenilor politici de “a reprezenta vointa celor care iI aleg, a poporului roman”. I-as sugera ilustrului subaltern al metaforicului prostanac sa isi confectioneze un alt tricou pe care sa il poarte cu mindrie cind, poate, va mai ajunge prin circumscriptia electorala care l-a trimis in Parlament. De data aceasta ar fi nimerit sa-si imprime pe el: “M-am cacat pe vointa Dumneavoastra si pe domnul presedinte Traian Basescu”. (Iertati cuvintul “vointa”! Celalalt este atit de des folosit incit nu mai are nici o forta)Gata!Primesc injuraturi pe www.monitorulab.ro.

Mesajul Guvernului inflameaza spiritele in Alba

Presedintele CJ Alba si-a aratat nemultumirea fata de faptul ca reprezentantii Guvernului isi asuma realizari in care nu au nici un rol, aratind ca nu este pentru prima data cind exponentul executivului in Alba, prefectul Cosmin Covaciu, in asuma realizarile altora. “Am avertizat ca ori de cite ori voi asista la asumarea realizarilor CJ Alba de catre prefectul judetului, voi spune public. Din punctul meu de vedere, nimic nu se poate construi pe neadevar. Ma refer concret la faptul ca prefectul judetului Alba, Cosmin Covaciu, are curajul sa isi asume realizari pe care Consiliul Judetean Alba, impreuna cu Consiliul Local Blaj si cu consiliile locale din zona le-a avut in ultimii ani”, a declarat Ion Dumitrel. El a aratat ca este vorba despre lucrarile la drumuri, infiintarea campusului scolar, infiintarea agentiei de formare a fortei de munca, a scolii de arte si meserii, a alimentarilor cu apa, care toate sint realizate prin efortul altor persoane, de la consilieri judeteni si autoritati locale, la parlamentarii democrati, fostul secretar de stat Silviu Bian si chiar fostul ministru al invatamintului. “Este inacceptabil ca o persoana publica, conducatorul unei institutii atit de importante sa-i induca in eroare pe locuitorii judetului Alba. Isi poate asuma ceva si domnul prefect: controalele cu mascati in miezul noptii in locurile in care se desfasoara dezvoltare economica, pentru ca din punctul dumnealui de vedere toti sint niste hoti. Isi poate asuma controalele comandate si santajul pe care il face la primari in judetul Alba, pe care le executa impreuna cu corpul de control pe care il conduce si cu institutii ale statului din judetul Alba. Aceste lucruri sint meritul dumnealui, dar nu ajuta la dezvoltarea judetului Alba (...) Dinsul nici nu a avut cunostinta cind aceste actiuni ale noastre au pornit, cind aceasta investitie a demarat”, a declarat Ion Dumitrel. AbsentDeclaratiile presedintelui CJ Alba au venit la putin timp inainte de inaugurarea fabricii de la Blaj, la care prefectul Cosmin Covaciu nu a participat din motive neprecizate. Este clar insa ca a confirmat pina in ultimul moment ca va fi prezent la inaugurare, din moment ce reprezentantii fabricii aveau totul pregatit sa il primeasca pe Consmin Covaciu cu respectul cuvenit. Prefectura a fost reprezentata de subprefectul Arpad Ladanyi, care a urcat pe scena de pe care s-au rostit discursurile si a dat sec citire mesajului primului ministru. “Prestatia” sa avea sa fie ulterior foarte criticata de unii dintre invitatii la ceremonie - este vorba despre persane care nu aveau nici o legatura cu investitorul, cu administratia si nici chiar cu judetul Alba - care au remarcat faptul ca subprefectul a “facut doar un rol” si ca nici macar nu a urat succes investitorului din partea sa sau a institutiei in conducerea careia se afla. 

Scormonitorul

 Dom’le, s-au dat dracu’ si nemtii astia cu punctualitatea lor. Era, cel putin pina ieri, proverbiala punctualitatea nemteasca. De ieri, s-a dus. Hai sa va exemplific, sa nu spuneti ca bat cimpii cu gratie. S-a inaugurat oficial investitia Bosch Rexroth de la Blaj. E mare. Investitia. In programul inaugurarii, rigurozitate germana. Exasperant de precisi nemtii astia, dom’le. “ora 11,09; Derulare proiect...”. “Ora 11,43; predarea oficiala...”. “11,48; discurs”. “12,19; Actiune de plantare copaci...”. Nu tu “la s‘un sfert”, nu tu “la jumate”. Pe minute, nene. Pina si pomii ce asteptau sa fie plantati au trebuit sa astepte pina la 12 si 19 minute. Ei, fleosc ! N-a fost asa. Din start s-a intirziat. Au intirziat nemtii vreun sfert de ceas. Mai bine de un sfert de ceas. (vedeti ce precizie avem noi, romanii? “Mai bine de un sfert de ceas”, nu “16 minute”). Dupa care, tot programul s-a dat peste scalp. Adica, peste cap. In rest, organizare ca la carte: toti cei prezenti la inaugurare au primit casti, din care o voce suava traducea in limba noastra ce vorbeau nemtii in limba lor. “Toti” insemnind “mai putin reprezentantii presei”. Ca ei n-au primit. De parca presa nu ar fi avut voie sa afle ce zice neamtu’ la fel ca toti ceilalti. Daca ne-o fi injurat... ? Ca sa se dea si ea punctuala, si Politia Alba s-a aliniat noilor standarde nemtesti. A avut loc, zilele astea, un simpozion international, care a avut ca tema traficul cu obiecte de tezaur si patrimoniu. Ieri, pentru ora 13,30 a fost anuntata o conferinta de presa, ca un fel de concluzie a simpozionului. Cu o seara inainte, se anunta ca s-a schimbat modificarea, si conferinta nu mai e la 13,30, ci la ora 10,00. Si a inceput conferinta de presa. Evident, nemteste. Adica, dupa ora 12,00... Nemtii-s incepatori... Telefonul Scormonitorului 0728-828750 Acest text va fi considerat pamflet

Garda Cetatii Alba Iulia va patrula pe cai

 Incercind sa readuca in cetatea istorica aerul epocii din care dateaza zidurile din Alba Iulia, administratia locala s-a zbatut pentru a forma si inzestra aceasta mica unitate de garda. Cunoscind intentiile administratiei din Alba Iulia, proprietarii de cai au intuit o afacere buna si au ridicat pretul animalelor la sume exorbitante. Pina la urma insa, investitorii privati care administreaza zonele istorice au reusit, alaturi de primarie, sa rezolve situatia. Deocamdata caii si calaretii sint in perioada de acomodare, insa in curind garda va patrula prin cetate in sunet de potcoave. Scopul in care a fost creata mica armata este in primul rind unul istoric si turistic. Misiune de onoare “Prima misiune a patrulei calare este aceea de a invita populatia municipiului la aceasta importanta sarbatoare a tuturor care este “Zilele Orasului”. Calaretii vor face parte dintr-un program special pe care l-am pregatit pentru aceste zile”, a declarat Marius Moga, directorul de marketing al societatii care a contribuit la infiintarea acestei patrule inedite. ”Nu este o idee. Numai geniilor le vin idei. Noi am vazut lucrul asta in alta parte. L-am vazut in Spania, acolo unde nu au o patrula de genul asta, ci e chiar politia. M-am gindit atunci ce interesant ar fi si ca scenografie, si din toate punctele de vedere. Va dati seama ce poate insemna aceasta patrula, din punct de vedere tursitic, si pentru cetatea pe care o avem aici, si pentru Traseul Celor Trei Fortificatii. Este doar primul pas. Vrem ca patrula sa fie mult mai mare, vor aparea si uniformele de cavaleristi in curind si vom vedea ce va mai fi”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. “Este doar inceputul” “Ati vazut cu totii ca si aici, la traseu, a fost un inceput. A fost o mica garda si o mica investitie care s-a dezvoltat si se dezvolta in continuare. Tot asa, si aceasta patrula se va dezvolta si isi va face treaba in oras. In timp va face si treaba pentru traseul turisic dar si pe cea de politie”, a mai adaugat primarul Mircea Hava. “Sint pentru prima data in Alba Iulia. Nu am mai vazut-o pina acum. Este ceva foarte frumos si cred ca va avea succes. Va anunta evenimentele? O sa fie si mai interesant. Ar fi frumos sa poata crea un oras in care sa te simti ca pe vremurile acelea dar sa ai confortul si tot ceea ce este acum”, a declarat si S.Cornelia. Ar mai fi de precizat ca, deocamdata, patrula a fost dotata cu trei cai, iar calaretii sint imbracati in costume madievale si anunta, in sunet de tobe, evenimentele pe care albaiulienii sint invitati sa le vada.

Saptamina neagra in judetul Cluj

Cele doua persoane care au decedat in aceasta dimineata in urma accidentului de la Capusu Mare erau doi agenti de politie in cadrul structurii operative a Inspectoratului General al Politiei Romane si nu studenti, precum se preconiza in aceasta dimineata. Cei doi se aflau in misiune in momentul in care s-a produs tragedia. Mai multe informatii despre acest subiect care continua seria neagra de evenimente rutiere din aceasta saptamina gasiti miine in paginile monitorului. Nu uitati sa urmariti modulul de ultima ora, unde vor aparea in curind si imagini de la cumplitul eveniment rutier. 

Mai tare decit Kaká

 Ziarele slovene au oferit, ieri, spatii ample partidei dintre Slovenia si Romania, cotidianul Ekipa avind o pagina dedicata decarului selectionatei lui Victor Piturca, Adrian Mutu, transmite trimisul NewsIn in Slovenia. “Totti? Kaká? Nu, Mutu!”, este titlul articolului din Ekipa, prin care este prezentat starul nationalei Romaniei, notindu-se ca fotbalistul Fiorentinei a reusit sa intreaca nume mari din fotbalul international, precum Totti sau Kaká, adjudecindu-si titlul de cel mai bun jucator din Serie A, conform notelor primite din partea cotidianului italian Gazzetta dello Sport. Adrian Mutu a fost desemnat cel mai bun jucator din Serie A, intr-un clasament alcatuit de Gazzetta dello Sport, cu o medie a notelor primite de 6,58, iar pe pozitia secunda s-a aflat mijlocasul sirb, Dejan Stankovic, cu 6,55. Cotidianul italian scrie despre Mutu ca a dat dovada in acest sezon ca este un “jucator de clasa”. Mutu este considerat de presa slovena principalul pericol pentru formatia antrenata de Matjaz Kek, iar cheia unui posibil succes pentru Acimovic si compania este modul in care fundasii sloveni il pot anihila pe Mutu, considera ziaristii. In respectivul articol din Ekipa, se aminteste si ca, luni, Adrian Mutu a primit din partea firmei Cardinal Motors o masina Audi S8, in valoare de 150.000 de euro, avind de asemenea si o poza cu Mutu la volanul autovehicolului. Romania va intilni Slovenia intr-o dubla mansa contind pentru Grupa G, din preliminarile Campionatului European din 2008. Prima partida va avea loc pe 2 iunie, la Celje, de la 20:45, ora Romaniei, urmind ca returul sa aiba loc pe 6 iunie, la Timisoara, de la ora 21:00.

Derby judetean

 Echipa antrenata de Dani Popa trebuie sa obtina obligatoriu cele trei puncte pentru a mai putea spera la salvarea de la retrogradare, dar va trebui sa învinga si în ultima etapa, în deplasarea de la Ocna Mures. De la Inter Blaj va lipsi portarul Ceclan - cumul de cartonase galbene. Cealalta echipa din judet, Soda Ocna Mures, va juca în deplasare cu liderul Seriei, Ariesu Turda (promovata în Liga a II-a). Un meci greu, turdenii nefiind învinsi pe teren propriu în acest retur. O partida în care se vor confrunta, tatal si fiul Sîmtion, este vorba despre antrenorul celor de la Turda, albaiulianul Cornel Sîmtion si mijlocasul chimistilor, Cosmin Sîmtion. Dintre transferati în aceasta iarna de la Soda, ex-uniristii Codrut Ciobanu si Ovidiu Maier, doar primul va evolua în meciul de astazi, Ovidiu Maier fiind accidentat. n CSM Sebes - CS INTER Blaj Arbitri: Zgovincu Ion (Musetesti) - Birau Ionut (Carbunesti) si Udrea Lorin (Tg. Jiu); Rezerva: Domsa Ioan (Aiud); Observator FRF: Onica Adrian (Timisoara) n FC Ariesu Turda - Soda Ocna Mures Arbitri: Luca Virgil (Timisoara) - Ghiciulescu Constantin (Lugoj) - Drasut Gabriel (Timisoara); Rezerve: Dreve Lucian (Cluj); Observator FRF: Stanca Nicolae (Sibiu) SERIA A –V-A (vineri, 1 iunie 2007, ora 18.00) CSM Sebes – Inter Blaj (în tur 0-2); Ariesu Turda – Soda Ocna Mures (1-1); „U” 1919 Cluj – Avintul Reghin (2-4); Muresul Deva – Gloria II Bistrita (0-2); FC Sibiu – Tran Sil Tg. Mures (1-1); Maris Tg. Mures – Oltchim Rm. Vilcea (1-1); Sparta Medias – Dacia Orastie (1-2); Mobila Sovata – Atletic Sibiu (3-1); Somesul Beclean – Sanatatea Cluj (1-2)

Nasii, in vizita la fini…

 Din lotul albaiulienilor vor lipsi Mihai Manea (arsura cu var) si portarul Gabriel Rotaru (dureri la glezna), dar va reintra ex-bihoreanul Ad. Voiculet. “Imi doresc foarte mult sa joc împotriva fostei mele echipe si sa ajut Unirea, vreau sa înscriu în poarta oradenilor” a spus tinarul pitestean, care a venit in aceasta iarna la Alba Iulia, de la Oradea, unde a fost legitimat  timp de un sezon. În tur, uniristii au învins pe teren propriu cu 1-0, însa dupa modul cum s-au desfasurat ostilitatile, diferenta de pe tabela putind fi mult mai mare, portarul Lazareanu si-a salvat în cel putin trei rinduri echipa. Suporterii care vor sa sustina echipa la Oradea, în ultima deplasare, sint asteptati simbata dimineata în spatele tribunei a doua a stadionului Cetate, la ora 5.00 de unde va pleca un microbuz. Sustinatorii Unirii multumesc Consiliului Local al municipiului Alba Iulia pentru sprijinul acordat si asigurarea transportului la partidele din deplasare. Echipa probabila: M. Lasc – L. Oroian, I. Cazan (cpt.), C. Marincean, Kelemen – Cl. Oara, R. Dilbea, Ghiorma, D. Tatar - Zagrean, Ad. Voiculet (G. Grozav); (Absenti: C. Cristea – plecat în Elvetia la lotul de tineret U-19, Irimia, Rotaru, M. Manea, Dabu - accidentati). Arbitri: Vadan Mugurel (Bucuresti) – Cojocaru Ispas (Bucuresti) si Florescu Costin (Huedin); Rezerva: Omut Marius (Oradea); Observator FRF: Silaghi Stefan (Satu-Mare). SERIA I (2 iunie, ora 11.00) FCM Cimpina - Sportul Studentesc; Delta Tulcea - FC Snagov; CS Otopeni - Prefab 05; Forex Brasov - Dunarea Giurgiu; FCM Bacau - CF Braila; FC Botosani - Chimia Brazi; Dunarea Galati - Gloria Buzau; FC Sacele - Petrolul Ploiesti; Cetate Suceva - FC Brasov SERIA A II-A (2 iunie, ora 11.00) Building - Auxerre Lugoj; ISCT - FC Caracal; Corvinul Hunedoara - FC Unirea Dej; CSM Rm. Vilcea - Minerul Lupeni; FCM Resita - FC Baia Mare; CFR Timisoara - FC Tirgoviste; FC Bihor Oradea - Unirea Alba Iulia; Gaz Metan Medias - Dacia Mioveni; U Cluj – Poli II Timisoara (astazi, 17.00)Statistica...Cam asa arata filmul partidelor directe dintre albaiulieni si oradeni, partide care au avut loc în decursul ultimilor ani.  În turul campionatului Diviziei B, editia 2002-2003. FC Bihor Oradea – FC Unirea Alba Iulia, scor 2-2, golul al doilea al albaiulienilor fiind marcat de Galdean în min. 92A2. În retur (22 martie 2003), FC Unirea – FC Bihor, scor 4-3, ultimul gol al uniristilor (n.a. dupa ce bihorenii au condus la pauza cu 3-0), fiind marcat de Tibor Moldovan în min. 90A4. Turul Campionatului Diviziei A, editia 2003-2004, FC Bihor – FC Unirea, scor 1-2, golul victoriei alb-negrilor fiind înscris de Tibi Moldovan în min. 90A2, în retur uniristii au învins pe teren propriu, cu 1-0 (Paleacu – penalty). n FC Bihor – FC Unirea Alba Iulia 3-0 (2-0) – 3 septembrie 2005, Antrenor Cornel Talnar; Au marcat: Tudor (‘8), Cr. Munteanu (‘34) si Miculescu (‘50 – pen.) n FC Unirea – FC Bihor 2-1 (1-1) – 25 martie 2006, Antrenor: Constantin Cirstea; Au marcat: Cr. Scarlat (‘18 – pen.), Kiraly (‘90A2) n FC Unirea – FC Bihor 1-0 (1-0) - 18 noiembrie 2006 -Antrenor: Mihai Zamfir; A marcat: Ghiorma (‘13), înscrie cu capul în urma unui corner executat de pe partea dreapta de Opriceana.

Gasit mort in propria locuinta

Politistii din Mihalt au fost sesizati miercuri de un localnic  despre faptul ca într-un imobil din satul Obreja a fost gasit decedat Ioan P., de 52 de ani, din aceeasi localitate. La fata locului s-a deplasat o echipa constituita la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, care a gasit cadavrul în interiorul unui atelier situat la subsolul cladirii, în fata unui tablou electric. Din primele verificari cadavrul nu prezenta urme de violenta. Cadavrul a fost transportat la Morga Spitalului jJudetean Alba pentru efectuarea necropsiei si stabilirea cauzei decesului, iar cercetarile continua pentru stabilirea împrejurarilor în care a survenit decesul.

Cu masina in stilp

Neadaptarea vitezei la conditiile de drum a fost cauza unui accident de circulatie produs miercuri dimineata la ora 05,50, pe drumul national 75, în zona localitatii Mihoiesti. In timp ce conducea un autoturism marca BMW pe directia de mers Cimpeni-Vadu Motilor, la iesirea dintr-o curba, în conditiile unui carosabil umed, Cosmin C., de 22 de ani, din comuna Vadu Motilor, a pierdut controlul directiei autoturismului si a intrat cu masina în gardul unui imobil. În urma accidentului conducatorul auto si pasagerul din autoturism, Cristian S., de 29 de ani, din Cimpeni, au suferit leziuni, fiind transportati la Spitalul orasenesc Cimpeni, unde le-a fost pus diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut. Conducatorului auto i-au fost recoltate probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Prinsi in flagrant

Politistii din Sebes au fost sesizati miercuri, la ora 13,00, de catre Maria B.,director general al unei societati comerciale din localitate, despre faptul ca doi barbati au sustras bunuri din incinta firmei. Oamenii legii s-au deplasat imediat la fata locului, reusind sa-i prinda pe cei doi autori, care intentionau sa fuga cu bunurile sustrase. Procedind la identificarea celor doua persoane s-a stabilit ca acestia sint Stefan F., de 18 ani, si M.I., de 15 ani, ambii din judetul Sibiu. Prejudiciul, în valoare de 72,99 de lei, a fost recuperat si restituit societatii pagubite, iar cercetarile continua sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat. 

Saptamina plina pentru politistii comunitari

 De la începutul acestei saptamini, agentii de ordine publica ai Politiei Comunitare Alba Iulia si o parte din cei de la serviciul de paza sint implicati într-o serie de actiuni prilejuite de Zilele municipiului Alba Iulia. Astfel, de luni 28 mai, politistii au trecut la paza expozitiei temporare “Piese de tezaur în trafic ilegal. Bratarile dacice”, care poate fi vizitata, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, pina în data de 10 iunie. Ieri, 30 mai, agentii de ordine publica ai Politiei Comunitare Alba Iulia au asigurat ordinea si linistea publica la evenimentul  “Antena 1 Mereu aproape”. De Zilele municipiului Alba Iulia, un numar de 59 de politisti comunitari, sprijiniti de o echipa mobila de interventie, vor asigura ordinea si linistea publica si vor veghea la practicarea unui comert civilizat în santurile Cetatii si parcul Unirii, locul de desfasurare al deja consacratelor manifestari cultural-distractive.

Nemtii repun Blajul pe harta investitiilor

 La inaugurarea oficiala a fabricii au fost prezenti cel putin zece directori importanti din cadrul Bosch Rexroth, consulul Germaniei la Sibiu, precum si mai multe oficialitati locale si judetene. Productia in fabrica de la Blaj a inceput inca din luna ianuarie a acestui an, fabrica avind in prezent 180 de angajati. Productia pentru doua din cele trei tipuri de produse care vor fi realizate aici a inceput deja, pentru ultimul termenul de punere in functiune a utilajelor fiind stabilit pentru aceasta luna. Fabrica Bosch Rexroth de la Blaj produce piese de tehnica liniara pentru piata de masini unelte din intreaga lume. Acestea pot fi gasite in utilaje ca escavatoare, tractoare, electromotoare, centrale eoliene, piese electronice si electrocasnice sau in utilajele pentru ambalarea produselor alimentare. Ce primesc si ce trebuie sa ofere angajatii Responsabilii Bosch Rexroth au ginduri mari pentru fabrica din Romania. Ei si-au conceput planurile pentru a cosntrui inca doua capacitati de productie similare, dar spun ca in urmatorii doi ani nu se gindesc la extindere, ci la consolidarea pozitiei actualei fabrici. In privinta angajatilor, pina anul viitor, numarul acestora va creste la 300, insa cei mai multi vor fi angajati in cursul acestui an. A existat totusi un moment de ezitare cind au fost intrebati ce asteapta Bosch Rexroth de la un angajat. Pe scurt, acesta trebuie sa aiba motivatie puternica, dorinta de a se califica, de a invata lucruri noi, sa inteleaga importanta lucrului intr-o companie de nivel mondial si sa respecte termenele cu sfintenie. In schimb, Bosch Rexroth ofera angajatilor o fabrica total noua, cu un nivel inalt de dotare, locuri de munca stabile si de durata. Salariul nu este insa poate cel pe care si l-ar dori un roman la ora actuala, fiind bun doar in comparatie cu media salariilor in Blaj. Responsabilii firmei s-au ferit sa spuna cit ia un muncitor din fabrica, spunind doar ca firma cheltuieste 4.000 euro/an cu fiecare angajat. Suma include insa si asigurarile sociale si impozitele. Aspecte inedite Inedit este faptul ca nemtii s-au pregatit pentru problemele din Romania si nu se alimenteaza de la reteaua publica de electricitate, tocmai din cauza deselor caderi de tensiune cu care romanii se confrunta, ei au montat la Blaj doua generatoare independete, care le pot asigura curent in orice conditii. Un alt aspect inedit este ca fabrica de la Blaj nu are depozit, ceea ce inseamna ca produce doar cit primeste comanda. Se poate spune ca functioneaza ca o fabrica de produse alimentare, componentele realizate aici iesind pe poarta fabricii in cel mult doua zile de cind au iesit de pe banda de productie. Important este ca produsele realizate la Blaj merg pe piata exact cum ies din fabrica si nu sint reambalate in Germania, cum se intimpla in alte domenii. Intre momentele inedite ale ceremoniei de inaugurare s-a aflat plantarea mai multor salcimi in parcul din apropierea fabricii, fiecare purtind numele celui care l-a plantat, cu miza de a se vedea peste citiva ani care a crescut mai frumos. Pentru cei din cadrul firmei, un moment incarcat de semnificatie a fost cel al predarii unei chei imense, de la cel care a fost director al fabricii in perioada de ridicare si “punere pe picioare” catre cel care se va ocupa de acum incolo de fabrica de la Blaj, in calitate de director. Acestuia ii va fi, cu siguranta, usor sa se adapteze in tara noastra, pentru ca sotia lui este romanca. Pentru municipalitatea din Blaj, investitia germana poate fi considerata o “gura de oxigen”, estimarile aratind ca bugetul orasului va creste cu cel putin 20% numai prin punerea in functiune a fabricii, din taxele si impozitele care revin bugetului local. Dupa doi ani Fabrica Bosch Rexroth de la Blaj a fost inaugurata la doi ani de la prima semnatura, prin care conducerea concernului consfintea decizia de a investi aici. In octombrie 2005, a fost cumparat terenul toamna si iarna care au urmat fiind “folosite” pentru demersurile birocratice care trebuiau indeplinite, de la proiectare la aprobari. In martie 2006, s-a inceput constructia fabricii, piatra de temelie fiind pusa in 25 aprile 2006. In iulie 2006, Bosch Rexroth a inceput deja sa-si instruiasca oamenii, in spatiile inchiriate de la IAMU Blaj. In septembrie 2006, ridicarea propriu zisa a fabricii era finalizata, iar in 15 decembrie 2006 “s-au nascut” primele produse in noua fabrica. La inceputul acestui an, s-a dat startul productiei de serie, dar fabrica nu a putut fi inaugurata oficial deoarece mai erau necesare finisaje, care s-au facut in paralel cu activitatea de productie.

Festivalul Stiintei

In perioada 2-3 iunie 2007 se desfasoara la Cluj cea de a IV-a editie a Festivalului Stiintei. Deschiderea va avea loc simbata, 2 iunie, la ora 10, in Parcul Mare. Organizatorii evenimentului sint Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tinteretului, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Facultatea de Fizica, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, Institutul National de Cercetare, Universitatea Tehnica si Societatea Româna de Fizica. Pe parcursul celor doua zile, in Parcul Central al Municipiului Cluj-Napoca, vor fi instalate corturi unde un numar de peste 40 de unitati scolare din judet vor prezenta expozitii sau demonstratii de lucrari stiintifice. Activitatea se inscrie int-un proiect mai amplu, realizat in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, dedicat Zilei de 1 Iunie si care se desfasoara in perioada 1-3 iunie în Parcul Mare. 

Firma sibiana, implicata in accidentul de munca mortal de la Bucuresti

Proprietarul halei al cãrei plafon s-a prãbuºit astazi, omorînd un om ºi rãnind alþi patru, este o firmã din Sibiu, pe numele ei Terra Invest. Patronul acesteia, Mircea Teres, si-a declinat orice responsabilitate si nu doreste sa comenteze nimic în presa.Ministrul Muncii, Paul Pãcuraru, s-a deplasat la locul accidentului ºi a declarat cã proprietarul halei ar fi angajat alte companii pentru a dezafecta hala ºi pentru a transporta materialele la centrele de fier vechi pentru refolosire.

Concurs de chimie

Astazi, la ora 18.30, Casa de Cultura a Studentilor va gazdui deschiderea oficiala a Concursului National de Chimie "Raluca Ripan", editia a III-a.La concurs vor participa 135 de elevi din intreaga tara. 

Vizite europene

Europarlamentarul român Ovidiu Gant, deputat FDGR de Sibiu, a anuntat în aceasta dimineata ca la Marea Adunare Ecumenica din 6 septembrie si-a confirmat participarea Jan Figel, comisarul european pentru cultura. De asemenea, exista sanse sa ajunga în orasul lui Hermann chiar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, însa nu se stie daca agenda acestuia îi va permite.Astazi, în Sibiu se afla Leornard Orban, comisarul european pentru multilingvism, care la ora 16 va vizita muzeul Brukenthal. 

Promisiuni pentru centura

Un proiect anuntat astazi de Ministerul Transporturilor aduce noi sperante pentru centura ocolitoare a Sibiului. Astfel, ministerul va începe procesul de transferare a unui teren de 245.136 metri patrati, cu titlu gratuit, de la Agentia Domeniilor Statului. Centura Sibiului va strabate comunele Selimbar, Sura Mica si Cristian, precum si municipiul Sibiu, din directia sud-est spre nord-vest si va avea doua tronsoane diferite. Potrivit estimarilor MT, aceasta sosea va elibera Sibiul de jumatate din traficul greu.

Accident mortal pe DN1

Doua persoane au murit in aceasta dimineata pe Drumul National 1 langa localitatea Capus. Masina cu care se deplasau a derapat si a intrat pe contrasens unde s-a ciocnit cu o alt autoturism si cu un Tir. Camionul de mare tonaj a trecut peste masina, avariind-o in totalitate. In urma impactului cei doi ocupanti ai masinii vinovate de producerea accidentului au decedat pe loc. Erau amandoi studenti la Cluj. Nu pierdeti maine editia tiparita a monitorului.