monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Furtuna a facut ravagii la Cluj

O casa de patrimoniu din Parcul Etnografic "Romulus Vuia" a fost trasnita aseara, si a luat foc. Doua echipaje ale serviciului de Pompieri s-au deplasat la fata locului pentru a stinge incendiul. Din pacate, acoperisul si o parte din casa care este din lemn a fost mistuita de flacari. Incendiul a izbucnit in jurul orei 21.Simona Munteanu, directoarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a declarat pentru monitorul ca aceasta casa nu mai poate fi refacuta, avind o valoare inestimabila.  Un acoperis de bloc a cazut, in jurul orei 20, peste mai multe masini in Manastur. Bucata din tabla a cazut jos, strivind cele sase masini ce erau parcate pe strada Batozei, nr. 39. "Din cauza vintului putenic, in jurul orei 20, acoperisul blocului s-a desprins, o parte din tabla ricosind pe acoperisul blocului de vizavi, iar cealalta a cazut peste masinile parcate in fata. A fost o opertatiune de durata, deoarece am incercat sa nu provocam alte stricaciuni autoturismelor", a declarat colonelul Daniel Ungur din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Avram Iancu" Cluj.Pompierii au fost nevoiti sa intervina aseara cu mai multe echipaje din cauza solicitarilor numeroase. Tot aseara, Serviciul de Ambulanta Cluj a fost solicitat in privinta faptului ca o tinara a fost ranita in Parcul Mare de creanga unui copac ce s-a rupt din cauza vintului puternic. Tinara a fost transportata de urgenta la UPU1, pentru a i se asigura ingrijiri medicale. Si comuna Feleac a fost afectata de furia naturii. Aici, o casa s-a aprins de la un fulger, iar o parte din membrii familiei, printre care si un copil de noua ani, a ramas blocata in casa, din cauza firelor de inalta tensiune. Pompierii au reusit sa-i scoata din cladire dupa aproximativ o ora. Furtuna a dat peste cap si planurile studentilor de la UrbanFest. Astfel, au fost anulate concertele de jazz de la Terasa Muzeu si proiectiile in aer liber din Campusul Hasdeu, programate pentru orele serii. Vom reveni cu amanunte.

Alba Iulia are strazi noi cu nume noi

Municipiul Alba Iulia s-a imbogatit cu 36 de noi strazi, cele mai multe in cartierul Micesti, artere care au fost botezate de catre consilieri. Astfel, intre strada Nazareth Ilit si Mircea Eliade, a aparut o noua ruta de legatura sub numele de Constantin Noica. Strada Rogozului este cea care va lega fosta societate Portelanul de statia de epurare de la digul Riului Mures. In cartierul Orizont din Micesti, strazile Cigas, Uranus, Azur si Zenit au fost si ele botezate de catre alesii locali, primele doua fiind artere principale, celelalte delimitind latura vestica, respectiv estica a zonei. Alte 30 de strazi care au primit numele de Orizont urmat de un numar de la 1 la 30 vor fi cele care vor deservi cartierul cu acelasi nume in timp ce Cutina se va numi artera ce va asigura accesul la podul peste riul Sebes. 

Inca trei strazi intra in reparatii capitale

Alte trei strazi din municipiul Alba Iulia vor intra in curind in reparatii capitale, studiile de fezabilitate si proiectele tehnice fiind aprobate, in ultima sedinta decizionala, de catre alesii locali. Este vorba despre strazile Olteniei, Marcus Aurelius si Octavian Goga. In ceea ce priveste strada Olteniei, aceasta va fi refacuta astfel incit sa ofere riveranilor o suprafata carosabila de buna calitate in suprafata de peste 5.000 de metri patrati, trotuare pavate, parcari si un sistem de canalizare competitiv. In ceea ce priveste strada Marcus Aurelius, suprafata refacuta va fi de 730 de metri liniari, dotati cu toate cele necesare, iar in cazul ultimei dintre arterele luate in discutie va fi vorba despre 720 de metri liniari. Valoarea totala a acestor investitii este de aproape 2,5 milioane lei, bani care vor fi suportati de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.  

Ulpia Air Travel va invita la o senzationala demonstratie de acrobatii aeriene !

Aerodromul Deva-Saulesti va fi duminica, 27 mai, teatrul unui eveniment aerian de exceptie. E vorba de un miting demonstrativ de zbor organizat de Grupul de Firme Ulpia Traiana, prin Ulpia Air Travel (sponsor oficial al manifestarii), în colaborare cu Aeroclubul României si Aeroclubul Teritorial Deva. Începând cu ora 11.00, pilotii Lotului National de Acrobatie a României vor executa numere aeriene de senzatie: zboruri individuale si în formatie cu avioane de acrobatie Extra 300L; zbor cu planoarele IS 28B2 si IS29D2, zbor în formatie cu planoarele IS 28B2; prezentare în zbor a aeronavelor ULM si lansari de parasutisti sportivi. Nu pierdeti ocazia rarisima de a fi prezenti duminica pe Aerodromul Deva-Saulesti, de a vedea pe viu un asemenea spectacol de înalta tinuta aeriana. Intrarea este libera ! 

Start oficial Saptaminii Olimpice

Scoala generala “Mihai Eminescu” din municipiul Alba Iulia a gazduit, luni, deschiderea oficiala a unui sir de manifestari atletice dedicate elevilor liceelordin Alba ce se vor derula toata saptamina sub egida “Saptamina Olimpica”. Evenimentul a fost deschis de presedintele Academiei Olimpice Române filiala Alba, subprefectul Clement Negrut, in prezenta  presedintelui executiv al AOR filiala Alba, Ioan Bisca, a secretarului AOR Alba, Vasile Grozav, care este si director adjunct al scolii ce a gazduit acest start oficial. Marea absenta la manifestare a fost presedinta Academiei Olimpice Romane, scrimera Laura Badea, care desi si-a anuntat initial prezenta, si-a aminat sosirea la Alba Iulia pina duminica, zi in care se va da startul crosului cu care se vor incheia competitiile. 

Copii din sase judete si-au disputat Cupa Valisori

Aiudul a gazduit zilele trecute un concurs de orientare turistica dotat cu Cupa Valisorii, manifestare la care au participat reprezentanti ai cluburilor si palatelor copiilor din Botosani, Oradea, Braila, Pascani, Motru si Covasna. “Vinovati” de organizarea acestei competitii, au fost initiatorul ei, profesorul Vasile Gavrila, directorul Clubului Copiilor din Aiud, Consiliului Judetean Alba, cu implicare Clubului de Turism Montan “Albamont”, SC Electro -Plast SRL Aiud, Partidului Liberal Democrat Alba si Clubului “Acropolis” din municipiul Aiud. Aflata la prima editie, confruntarea a fost considerata de participanti si organizatori drept o reusita. Concurentii s-au aliniat la startul mai multor probe printre care: proba sanitara, ecologica si artistica. Cele mai reusite si mai gustate dintre acestea au fost potrivit majoritatii participantilor au fost cele de turism regularizat si de orientare sportiva, unde copiii au facut cunostinta cu frumusetile naturale ale Muntilor Trascau. Timp de trei zile cit a durat competitia, cei aproape 50 de concurenti, supravegheati de saqlvamontisti si monitorizati de membrii clubului Acropolis din localitates-au confruntat cu probe dificile, dar si cu momente placute, distractia fiind si ea la loc de cinste in acest interval. Cistigatorii concursului au fost reprezentantii Palatului Copiilor din Braila, urmati, de echipajele de la Palatul Copiilor Botosani si Clubul Copiilor Întorsura Buzaului, jud. Covasna. Cei mai buni la proba de orientare turistica s-au dovedit tot micutii de la Palatului Copiilor din Braila, urmati de cei ai Palatului Copiilor din Botosani si ai Palatului Copiilor din Oradea, echipaje care de altfel au cistigat in aceeasi ordine si proba de turism regularizat. Organizatorii au acordat premii pentru fiecare proba în parte, iar cei mai tineri dintre participanti au fost rasplatiti si ei pentru prezenta la aceasta competitie. 

Alessandra Stoicescu si Lucian Mindruta isi cauta sosii

Vedetele principalului Observator al ANTENEI 1, Alessandra Stoicescu si Lucian Mindruta, dau sfoara in tara, prin intermediul site-ului trilulilu.ro, ca persoanele care reusesc sa-i imite perfect se pot alege cu cite un bilet la concertul sustinut de Rolling Stones la Bucuresti. Conditiile de participare la acest concurs sint extrem de simple: persoana care tinjeste dupa bilet trebuie sa studieze gestica si mimica Alessandrei sau a lui Lucian, sa ii poata imita perfect, sa faca o inregistrare video si sa trimita filmuletul pe adresa site-ului trilulilu.ro. Evident, asemanarea fizica este un atu in acest concurs. Jurizarea va fi cit se poate de corecta, respectiv baremul va fi urmatorul: 1/3 conteaza traficul inregistrat de clipul respectiv, 1/3 - opinia vizitatorilor site-ului si 1/3 - opinia Alessandrei, respectiv a lui Lucian despre “calitatea” imitarii. Cum concertul urmeaza sa aiba loc pe 17 iulie, amatorii de bilet (la tribuna VIP!!!) pot da fuga sa priveasca Observatorul de la ora 19.00, 

Casa de patrimoniu lovita de trasnet

O casa de patrimoniu din Parcul Etnografic "Romulus Vuia" a fost trasnita si a luat foc. Doua echipaje ale serviciului de Pompieri s-au deplasat la fata locului pentru a stinge incendiul. Din pacate, acoperisul si o parte din casa care este din lemn a fost mistuita de flacari. Incendiul a izbucnit in jurul orei 21.Simona Munteanu, directoarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a declarat pentru monitorul ca aceasta casa nu mai poate fi refacuta. Alte incendii au izbucnit in cartierul Manastur si in Floresti din cauza fulgerelor.

Scormonitorul

• Mare petrecere, mare distractie... Partidul Democrat Alba a sarbatorit, alaltaieri seara, succesul obtinut de Traian Basescu la referendum. Cu mititei, cu bere, cu vin, cu multe altele. Chiar si cu onoruri militare, prezentate de catre Garda Celor Trei Fortificatii. Dupa cum stiti, seful acestei garzi este Mitica Ghete, colonel in rezerva, membru PSD, fost candidat de primar, din partea acestei formatiuni, la Vintu de Jos. Sus, pe metereze, se afla contracandidatul sau din alegerile respective, actualul primar de Vint, democratul Puiu Danciu (zis Pantera). Dupa ce s-a prezentat onorul, garda s-a dus la tunuri, le-a incarcat cu pulbere si     le-au pus fitile. Apoi, nea’ Mitica a decretat: “In cinstea presedintelui Romaniei... “, si BUM!, tunurile. Frumos moment, de pina si catelul unei colege de la Antena 1 local a inceput sa tremure... Emotii coplesitoare, probabil... De sus, de pe metereze, Puiu Danciu, hitru si poznas cum e, striga intr-una catre fostul sau contracandidat: “Nu ti-ar ajuta Dumnezeu pina nu ajungi sa dai tu onorurile primarului din Vint, Miticaaaaa! “. Evident cei aflati in jurul Panterei cunosteau disputele electorale dintre cei doi, drept pentru care rideau in barbi... Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Alegerea celor sapte ‘’noi’’ minuni ale lumii

Aceasta initiativa ii apartine cineastului elvetian Bernard Weber si a fost lansata dupa distrugerea statuii unui Budha gigant de la Bamiyan, in Afghanistan, de catre talibani in 2001.Voturi din toate partile lumii‘’Initiativa are drept scop crearea in premiera a unei constiinte globale de apartenenta la umanitate prin identificarea a sapte simboluri universale ale mostenirii noastre pe Pamint’’, a explicat purtatorul de cuvint al organizatiei “New7Wonders”, Tia Viering. ‘’Daca oamenii ar aprecia cu adevarat valorile culturale ale semenilor lor, atunci ar fi mult mai greu sa se decida sa porneasca la razboi’’, a mai declarat ea pentru agentia franceza de presa.Voturile prin internet sau mesaje de tip SMS au sosit din toate partile lumii, a mai precizat ea, adaugind ca majoritatea acestora nu reflecta porniri soviniste sau xenofobe. Procesul de votare se va incheia la 7 iulie, rezultatul urmind sa fie anunta la Lisabona.Principalele atractii ale lumiiConform ultimelor numatarori a voturilor, monumentele si constructiile ramase in cursa pentru un loc pe lista celor sapte noi minuni ale lumii sint: Acropolele ateniene, orasul mayas Chichen-Itza din Mexic, Coloseumul roman, Turnul Eiffel din Paris, Marele Zid chinezesc, ruinele inca de la Machu Picchu (Peru), orasul Petra din Iordania, statuile din Insula Pastelui, monolitii de la Stonehenge (Marea Britanie) si mausoleul Taj Mahal din India.La o distanta mai mare de voturi se afla si templul din Angkor (Cambodgia), palatul Alhambra din Granada (Spania), moscheea Sfinta Sofia din Istanbul, templul Kiyomizu (Japonia), Piata Rosie si Kremlinul (Rusia), castelul Neuschwanstein (Germania), Statuia Libertatii (New York), statuia lui Iisus care domina orasul Rio de Janeiro, Opera din Sydney si orasul Timbuktu (Mali). FINALISTECele 21 de monumente finaliste au fost selectionate in ianuarie 2006 dintr-o serie de 77 de propuneri, de un juriu format din arhitecti renumiti si prezidat de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor.

Calin Cristea convocat la Under-19

Juniorul Unirii, Calin Cristea a fost convocat de catre antrenorul Florin Cheran, la reprezentativa de juniori Under-19 a României. Acesta va lipsi în ultimele meciuri pe care le mai are de disputat FC Unirea, acasa cu Building Vinju Mare, în deplasare la Oradea iar în ultima etapa cu CFR Timisoara, pe teren propriu. În perioada 30 mai–5 iunie 2007, tinarul jucator, care este si golgheterul echipei, cu cinci reusite, va lua parte la miniturneul de calificare din Elvetia, unde va sustine partide cu Elvetia în 31 mai, Danemarca în 2 iunie si Serbia în 15 iunie. Altfel, uniristii vor intra de azi în cantonementul de la Stadionul „Cetate”, pentru meciul de simbata cu Vinju Mare, echipa care lupta pentru evitarea retrogradarii. 

Antrenor nou la FC Unirea Alba Iulia

Gheorghe Ciorceri este în mod oficial noul antrenor al FC Unirea. Acesta a semnat un contract pentru o perioada de doi ani cu formatia din Cetatea Marii Uniri iar obiectivul fixat este promovarea în Liga I. Actionarii si jucatorii sint încintati de noul tehnician si sint convinsi ca acesta va reusi sa faca performanta.Gheorghe Ciorceri are 52 de ani si o bogata experienta  la nivelul Ligii a doua. A mai activat ca antrenor principal la CFR Cluj, Unirea Dej, Poli Timisoara, ISCT, echipe, unde i-a avut ca elevi pe citiva din actualii jucatori ai Unirii. Acesta va urmari din tribuna, partidele ramase pina la finalul campionatului, iar pe banca tehnica vor ramine în continuare Adrian Bichesi si Gabriel Rotaru. Tot noul antrenor va decide care jucatori vor mai ramine si care nu, plecari certe pina acum fiind fundasul Laurentiu Opriceana si mijlocasul Emil Bucur, iar din vara lotul va mai fi întarit cu 3-4 jucatori. „Vrem sa batem tot pina la final, nu facem jocuri de culise, noi ne vedem de echipa noastra.” a spus Marian Sarmes, presedintele Consiliului de Administratie. 

Gala de final

Dupa ce a incheiat sezonul cu o victorie in fata Farului Constanta, echipa "feroviara", impreuna cu fanii si conducerea, au serbat calificarea in Cupa UEFA si clasarea pe locul 3 in campionat, performante izbutite chiar in anul centenarului clubului. Focurile de artificii, confetiile sau baile cu sampanie au fost doar cateva dintre surprizele pregatite de organizatori ce au facut deliciul celor prezenti pe stadionul "Dr. Constantin Radulescu".  

LIGA I * ETAPA A XXXIV-A

Unirea Urziceni - Gloria Bistrita    0-1     Otelul Galati - Poli Iasi     3-1    Poli Timisoara - FC Vaslui     2-2    Pandurii Tirgu-Jiu - FC Arges     2-1    Universitatea Craiova - UTA Arad     2-1    Ceahlaul Piatra-Neamt - Dinamo     2-2    FC National - Rapid     4-0    Jiul Petrosani - Steaua     0-2CLASAMENT 1. Dinamo      34      23      8      3      63-24      77     2. Steaua     34     21     8     5     61-22     71 3. CFR Cluj     34     21     6     7     59-32     69     4. Rapid     34     16     11     7     63-39     59     5. Otelul Galati     34     17     5     12     60-56     56     6. Gloria Bistrita     34     16     6     12     42-35     54     7. Poli Timisoara     34     15     8     11     37-33     53     8. FC Vaslui     34     13     11     10     41-44     50     9. Universitatea Craiova     34     12     12     10     39-43     48    10. Unirea Urziceni     34     13     8     13     30-29     47    11. Pandurii Tirgu-Jiu     34     13     5     16     26-35     44    12. UTA Arad     34     11     8     15     28-39     41    13. Poli Iasi     34     10     10     14     34-41     40    14. Farul Constanta     34     8     13     13     31-35     37    15. Ceahlaul Piatra-Neamt     34     8     7     19     27-53     31    16. FC Arges     34     5     9     20     23-47     24    17. FC National     34     6     6     22     27-52     24    18. Jiul Petrosani     34     5     5     24     15-47     20

Colaborarea romano-maghiara poate functiona

 Pentru inceput, in jurul orei 10.00, a fost simulat un grav accident de circulatie pe DN 1 in apropierea localitatii Miraslau, in care au fost implicate o autocisterna si un autocamion si au fost avariate grav reteaua de gaz metan si reteaua electrica. Urmare a accidentului rutier o autocisterna incarcata cu produse petroliere a rupt parapetul podului si a cazut pe malul drept al Vaii Miraslau. Prin avarierea  cisternei  s-a produs deversarea pe mal si apoi in apa a unei cantitati de 10 tone de produse petroliere. Pe riul Mures, in aval de locul deversarii, se formeaza o pelicula de produs petrolier cu lungimea de aproximativ 150 de metri si latimea de 30 - 40 de metri. Directia pentru Protectia Mediului si de ape Tisa Inferioara Szeged - Ungaria prezinta dispozitive de localizare, indepartare si colectare a poluarii cu substante petroliere, alaturi de specialistii locali. Din fericire totul a fost un simplu exercitiu care a testat viteza de reactie si interventie in astfel de cazuri.Aprecieri pozitiveLa finalul exercitiului toti cei implicati au facut aprecieri pozitive asupra interventiilor, considerind ca a fost un eveniment util. “Apreciez ca exercitiul de la aceasta locatie s-a desfasurat in conditii bune. Avem de invatat fiecare dintre fortele participante la acest tip de interventii. Cred ca au fost atinse obiectivele care au fost in primul rind acelea de a invata, de pregatire a cooperarii si de punere in aplicare a planurilor de interventie. In conditii normale timpii de interventie ar fi mult mai mari. Poate dupa mai multe exercitii de acest gen sa se poata atinge o asemenea eficienta” a declarat locotenent colonelul Dorel Sofica, prim adjunct al Inspectorului Sef de la Inspectoratul pentru Protectie Civila al Judetului Alba. “Cred ca toti cei care au participat si-au facut o impresie in legatura cu modul de actiune intr-o situatie de poluare accidentala. Cu accidente de circulatie am mai desfasurat astfel de exercitii, dar cu poluare pe riul Mures nu stiu sa mai fi avut o activitate. Cred ca per total a fost o reusita”, a apreciat si colonelul Virgiliu Costea, Inspector Sef al Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Alba.Noutati in colectarea poluantilorPentru prima data, factorii de interventie din Alba au actionat pentru colactarea poluantilor de pe riul Mures cu dispozitive performante. “Ceea ce avem in dotare este ceva nou pentru noi. Este vorba despre ceva imprumutat de la sistemul de colectare a poluarii de pe mari si oceane. Este un exercitiu si speram sa nu avem nevoie de asa ceva pentru un accident real, dar credem in eficienta acestor baraje confectionate din material poros care au dublu rol – absorbant si dirijare spre mal”, a declarat Traian Mates, director la  Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba. Dotarile fortelor de interventie din Alba nu s-au putut insa compara cu cele aduse de colegii maghiari. “In mod normal, acest tip de dotare este foarte eficient pentru orice fel de hidrocarburi, dar este foarte greu de utilizat in cazul gazolinei si a cherosenului provenit de la avioane. Pentru a mari eficienta in cazul acestor agenti se poate totusi monta un alt tip de disc de colectare. In alta ordine de idei, avem o buna colaborare cu partea romana. Am participat la actiunea de inlaturare a poluarii de la Arad din urma cu citiva ani si, la solicitare, putem sa ne deplasam in 3-4 ore oriunde sintem chemati in Romania, pentru a sprijini eforturile autoritatilor locale”, a declarat Endre Fekete, directorul Directiei pentru Protectia Mediului si de Ape - Tisa Inferioara - Szeged.“Am incercat sa cuplam cele doua servicii de interventie pentru ca aici posibilitatea de retinere a materialului plutitor este de peste 90 %, iar prin cearea de baraje succesive putem elimina intreaga poluare. Noi am reusit sa achizitionam astfel de materiale performante si speram ca anul viitor sa primim si dispozitivele automate de colectare, toate de genul celor aflate in dotarea colegilor maghiari”, a declarat David Csaba directorul Directiei Apelor Mures, vorbind despre actiunea de simulare a poluarii pe Mures.

Bani pentru profesori

Guvernul a hotarit sa majoreze salariile in Invatamint. Potrivit liderei Sindicatului Liber al Invatamintului Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru, in luna octombrie, cind salariile cadrelor didactice vor fi indexate cu 15%, profesorii cu gradul I didactic vor primi alte 10 procente in plus. In ceea ce ii priveste pe profesorii universitari, acestia vor primi in plus intre 5 si 10 procente la salariu. 

Despartire cu victorie

CFR Cluj si-a luat, ieri, ramas bun de la sezonul 2006-2007. Inainte de a porni sarbatoarea promisa de conducere cu ocazia clasarii pe podium, elevii lui Bergodi aveau de trecut de Farul Constanta, echipa ce venise la Cluj fara antrenor principal, dupa ce Basarab Panduru a fost concediat de conducerea „marinarilor“. Pentru aceasta ultima reprezentatie in fata propriilor suporteri, Cristiano Bergodi a decis sa-i titularizeze pe cei patru „proscrisi“, Anca, Minteuan, Jula si Coroian, si pentru ca acest meci ar putea fi ultimul pentru unii dintre ei. Decisi sa incheie sezonul in stil de campioni, „feroviarii“ s-au napustit in atac de la primul fluier al arbitrului, insa sutul lui Deac a mingiiat doar bara portii lui Curca (’9). Acelasi tinar atacant i-a pasat ideal lui Coroian, insa sutul din prima al „septarului“ a trecut putin pe linga vinclu (’16). Tribunele s-au aprins in minutul 23, insa reusita lui Anca a fost anulata pe motiv de ofsaid, la indicatia tusierului. Oaspetii au replicat palid 5 minute mai tirziu, printr-o lovitura libera retinuta de Stancioiu. Repriza s-a incheiat cu o mare sansa de a marca pentru „feroviari“, Semedo trimitind in picioarele lui Curca dupa o combinatie frumoasa cu Anca (’34). Si a doua parte a intilnirii a continuat in aceeasi nota, cu elevii lui Bergodi presind mereu poarta lui Curca. Spre disperarea gazdelor, Oliveira a ratat in minutul 59 un penalti, dupa ce tot el l-a si obtinut. Un sfert de ora mai tirziu, Cadu a continuat sarabanda ratarilor, trimitind cu capul pe linga poarta constantenilor. Cind nimeni nu mai credea intr-o modificare a tabelei, rezerva Didy a dat tonul la sarbatoarea de final, inscriind din interiorul careului la capatul unei actiuni prelungite de atac. Astfel ca CFR-istii au pus capat celui mai bun sezon din istorie cu un succes, iar fanii „feroviarilor“ au primit toate motivele pentru a serba cum se cuvine „bronzul“ obtinut de favoriti.Focurile de artificii, confetiile sau baile cu sampanie au fost doar cateva dintre surprizele pregatite de organizatori ce au facut deliciul celor prezenti pe stadionul "Dr. Constantin Radulescu". Iuliu Muresan:„Am obtinut o mare performanta, dar consider ca am fi meritat locul 2. Cu durere in suflet declar ca aceasta pozitie ne-a fost confiscata.“ CFR 1907 Cluj – Farul ConstanTa 1-0 (0-0) Stadion: „Dr. Constantin Radulescu“Spectatori: 3.500Marcatori: CFR Cluj 1907: Didy ‘90A3Arbitri: V. Berbecaru (Rimnicu Vilcea), A. Vidan (Bucuresti), D. Demetrescu (Rimnicu Vilcea)Cartonase galbene: CFR 1907: Minteuan ‘42, M. Jose ‘88, Didy ‘90^3Farul: D. Florea ’65SchimbariCFR1907: Oliveira (Coroian ’46), Sousa (Jula ’46), Didy (Anca ’57)Farul: D. Florea (Voiculet ’62), Maxim (Moldovan ’76)AntrenoriCFR1907: Cristiano BergodiFarul: Cristian Camui

Trica, CFR-ist! Vine si Ando?

Vrea titlulFoto Romica LAPUSTECFR-istii isi pun mari sperante in calitatile lui Eugen TricaCFR Cluj se misca cu repeziciune pe piata de transferuri. Dupa ce, in urma cu 2 zile, a fost prezentat mijlocasul portughez Andre Leao, ieri, „feroviarii“ au dezvaluit a doua achizitie din aceasta perioada, pe Eugen Trica. Mijlocasul in virsta de 30 de ani a semnat un contract pe 2 ani de zile, cu optiune de prelungire pe inca 1 an. Cartea de vizita a lui Trica este una bogata: si-a inceput cariera la Universitatea Craiova (1994-1999), de unde a trecut, pe rind, la Steaua (1999-2003), Litex Lovech (2003-2005) si Maccabi Tel Aviv (2005-2006). In 2006, s-a transferat in Bulgaria, la TSKA Sofia, unde a fost golgheterul echipei in sezonul ce s-a incheiat, cu 16 reusite. „Am urmarit CFR-ul multa vreme, este o echipa puternica, o surpriza placuta a acestui sezon. Are, de asemenea, o imagine foarte buna, o organizare perfecta si, din cite stiu, este un club cu stabilitate financiara. La anul sper sa devin campion cu CFR. De altfel, am aflat ca acesta este si obiectivul echipei pentru sezonul viitor“, au fost primele cuvinte ale lui Trica la conferinta de prezentare.„Numarul 10“Presedintele CFR-istilor, Iuliu Muresan, a salutat venirea lui Trica la echipa sa, recunoscind, totodata, ca il avea in vizor pe mijlocas inca de anul trecut: „Voiam de mult spirit de oltean la CFR, si acum, in sfirsit, am reusit sa imi indeplinesc dorinta. Nu aveam in echipa genul lui de jucator si sint convins ca prin ceea ce va face in teren va fi acel numar 10 veritabil, chiar daca nu va purta acest numar pe tricou. Este un jucator de care aveam mare nevoie, de aceea am vorbit cu impresarii sai inca de la inceputul campionatului. Ii urez bun venit si sper mai ales sa fie omul care sa faca diferenta in joc, sa aduca acel echilibru intre mijloc si atac.“Il vor pe AndoneDesigur, in cadrul conferintei de ieri, s-a adus in discutie si problema antrenorului echipei. Oficialii lui CFR au declarat in dese rinduri ca vor negocia cu actualul tehnician al echipei, Cristiano Bergodi, o eventuala prelungire a contractului dupa ultima etapa a campionatului. Totusi, se pare ca preferintele sefilor din Gruia se indreapta spre fostul tehnician al lui Dinamo, Ioan Andone. Ideea despartirii de Bergodi a fost exprimata nuantat de catre patronul Paszkany Arpad: „Antrenorul care o va conduce pe CFR Cluj in sezonul urmator trebuie sa fie pregatit sa obtina titlul cu lotul pe care il va avea la dispozitie“. Ieri, presedintele Muresan a dezvaluit ca au existat discutii cu Andone si ca acesta face parte din lista posibililor succesori ai italianului: „Ioan Andone este un tehnician foarte bun si am purtat discutii cu el inca din iarna. Nu am semnat, dar este unul dintre potentialii antrenori, asta daca nu vom continua cu Bergodi“, a precizat presedintele „feroviar“. Zilele acestea este asteptata prezentarea oficiala a „Falcosului“ pe banca tehnica a echipei CFR-iste. REALIZARI19etape a condus Cristiano Bergodi pe CFR 1907 Cluj in acest sezon, obtinind 13 victorii, 4 egaluri si 2 infringeri. 

Ploi salvatoare, dar numai partial

In aceste zile, reprezentantii Directiei Agricole din Alba realizeaza centralizarea datelor din judet, estimarile aratind ca suprafata afectata de seceta se va reduce cu 30-40%, ca urmare a ploilor cazute in ultima saptamina.Cea mai afectata este zona de sud a judetuluiLa ultima centralizare a datelor referitoare la seceta au rezultat ca aproape 16.000 de hectare de teren agricol erau afectate, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din suprafata cultivata la nivel de judet. Potrivit Directorului Directiei Agricole Alba, Dorel Calian, ploile din ultima saptamina au ajutat, in special, culturile de primavara, insa nu mai pot salva ceea ce este distrus in proportie de peste 50%. Cea mai afectata este partea de sud a judetului, in special zona Alba Iulia - Sebes - Sibot, unde mai este nevoie de ploi care sa insumeze cel putin 30 l/mp, in urmatoarea perioada. “Sunt unele culturi care s-au refacut, dar cele care sint afectate in proportie de peste 70-80% trebuie intoarse. In general, cele mai afectate sint culturile de sfecla, floarea soarelui si soia, dar probleme mari sint si la griu sau porumb”, a declarat Dorel Calian. In plus, citeva sute de hectare acoperite cu diferite culturi au fost deja “decretate” ca fiind calamitate in proportie de 100%.Investitii stopate de secetaUna din cele mai mari ferme din zona cea mai afectata de seceta din judetul Alba este cea apartinind Societatii Agricole “Fratia ‘92” din Lancram. Aici, 70 de hectare de griu sint afectate in proportie de 100%, 21 de hectare de orz de toamna in proportie de 70%, 43 de hectare de orzoaica in proportie de 85% si 58 de hectare de rapita in proportie de 80%. Aceste culturi sint practic compromise si reprezinta aproape 27% din suprafata cultivata in cadrul fermei. Inginerul Ioan Zbucea a declarat ca nici pe restul suprafetelor situatia nu este prea buna. De exemplu, la griul care nu este inca uscat in totalitate se estimeaza ca productia va fi cam la jumatate din cit ar fi normal, ceea ce inseamna pierderi de peste un miliard de lei vechi numai la aceasta cultura. Investitia facuta pentru cultivarea unui hectar de griu este de aproximat 15 milioane lei vechi, iar din valorificarea productiei - la pretul actual al griului - s-ar scoate cam 8 milioane lei vechi la hectar, restul fiind pierdere. Nici la rapita situatia nu este de invidiat. Pentru un necunoscator, ar parea ca acestei culturi i-a mers foarte bine, insa specialistii spun ca desi stadiul initial de dezvoltare a fost foarte bun, productia va fi de aproximativ 45%, din cauza ca a fost seceta in perioada de rodire. Per total, estimarile arata ca numai aceasta ferma va inregistra pierderi de circa 5 miliarde lei vechi ca urmare a secetei. Data fiind aceasta situatie, ferma va trebui sa opreasca pentru un an sau doi investitiile pe care le avea programate. Mai grav este insa ca nu vor fi scosi suficienti bani nici pentru acoperirea ratei si dobinzii la un proiect SAPARD aflat in derulare, motiv pentru care ferma va ajunge “la mina” bunavointei bancii sau a Guvernului. In plus, din cauza lipsei banilor, este probabil ca anul viitor sa fie cultivata o suprafata mai mica.S-au asigurat pentru inundatiiInginerul Ioan Zbucea a spus ca o situatie similara s-a inregistrat in 2003, cind iarasi a fost seceta prelungita, dar atunci s-a recuperat o parte din paguba deoarece pretul griului a fost mai mare. Acum, agricultorii nu pot decit sa spere ca piata va ridica din nou pretul griului sau ca Guvernul va decreta zona ca fiind calamitata, in acest fel putind sa acorde despagubiri. In caz contrar, toata paguba ramine in sarcina fermei, cu toate ca societatea si-a asigurat culturile. Ioan Zbucea a precizat ca este vorba despre o asigurare standard, care acopera calamitati produse de furtuni, grindina si inundatii, pentru cele produse de seceta Guvernul fiind cel care asigura despagubiri in baza unei ordonante. 

Avertisment pentru politicieni

 Ne-stimati politicieni, membrii ai tuturor partidelor politice, NU va mai jucati cu noi, cu romanii care am mers la vot in 19 mai 2007, in 2004, in 2000 si asa mai departe! V-ati jucat destul cu milioane de oameni, timp de 17 ani! Toti cei 8.135.272 de romani care am votat simbata trecuta am mers la urne pentru a ne spune parerea. A fost un exercitiu democratic cistigat pentru noi de mortii cazuti pe strazi in 1989. Nu va jucati cu decizia noastra! Indiferent daca am votat DA sau NU, daca am preferat in 2004 o alianta putreda ce a disparut intre timp, un partid condus din umbra de cel responsabil pentru mineriade, o formatiune infiintata de un nebun sau daca am mers la vot doar pentru “a ne exercita un drept cetatenesc”, decizia ne apartine numai noua. Ne-ati cerut sa “NU ne jucam cu focul” si sa “Spunem DA pentru Romania”. Este timpul sa o faceti si domniile voastre! Ne explicati in fiecare zi cum sta treaba cu doctrina, cum e cu orientarea partidelor de dreapta sau de stinga si cum ar trebui sa procedeze un adevarat politician. Ne priviti in fiecare zi de sus, atunci cind incercati sa ne demostrati ca “pe primul loc sunt oamenii”, cind ne invatati cum ar trebui sa “traim bine” sau sa ne “afirmam romani”. Prin mass-media lansez un apel de a nu mai folosi mass-media in scopurile dumneavoastra murdare. Atentie domnilor! Nu e treaba noastra citi trandafiri aveti pe steag, in ce palat va ginditi strategiile sau cit de intact este trustul de presa prin care va faceti politica! “Treaba noastra” este sa hotarim cum vrem sa fim condusi si sa fim condusi cum am hotarit. Ceva e totusi putred in aceasta ecuatie! Am votat PSD si Alianta DA si ne-am trezit cu PC si UDMR in Guvern. Am votat niste liste de partid si ne-am trezit cu niste maimute in Parlament. Am votat un presedinte si ne-am trezit ca trebuie sa-l votam din nou daca il dorim la Cotroceni. Daca dumneavoastra ne-stimatilor considerati ca Romania este un teren particular de joaca iar noi o mina de jaloane, va inselati! Avertisment! E o perioada in care toate partidele politice isi regindesc strategiile viitoare. Este totusi o perioada care pe noi nu ne intereseaza! Nu incercati asadar aliante imorale si anormale doar de dragul ciolanului! Se prefigureaza o dragoste intre PD si PSD. Nu indrazniti sa va jucati cu cei care am votat anti-PSD sau cu cei care am votat anti-Basescu! Nici unul dintre dumneavostra nu are aceasta legitimitate, pentru ca matematica simpla va demonstreaza ca nimeni nu are girul majoritatii populatiei. Aveti 30% din 50%! Atit! Asa ca ar fi o ultima greseala din partea domniilor voastre. Nu este vorba despre o amenintare ci despre un avertisment, un avertisment in legatura cu puterea unui popor, un popor de care va-ti batut joc cu virf si indesat si care s-a saturat si a spus: Ajunge! Asteptari Materialul de fata reprezinta opinia sus-semnatului si a miilor de oameni cu care a stat de vorba in ultimi ani in legatura cu politica din Romania. Rindurile pe care le-ati citit nu fac totusi prea multe parale daca nu sunt citite, intelese si puse in practica de catre oamenii politici. Astept reactii la redactia cotidianului nostru sau pe adresa www.monitorulab.ro, acolo unde acest material va ramine la dispozitia tuturor celor interesati.

Directorii protejati de PC pastreaza discretie totala privind directia politica

 Persoane dintre cele care au fost in echipa cu deputatul Nicolae Popa in Partidul Conservator ne-au relatat ca, din considerente diverse, unele departe de convingerile personale ale celor vizati, unii conservatori s-au indreptat deja spre PNL. Desi am fost avertizati ca, pentru o perioada cel putin, se incearca pastrarea la secret a noilor optiuni politice, noi am parcurs demersurile jurnalistice pentru a afla care situatia. Nu stie barbatul ce stie tot satul - regula confirmata la PC In primul rind l-am contactat pe Toader Ulise, pentru a afla daca la PC Alba a fost inregistrata vreo demisie din partid pe linga cea a deputatului Nicolae Popa. Acesta spune ca nu stie sa fi fost inregistrata vreo demisie din partid, dar afirma senin ca este posibil sa existe deja migratori despre care el va afla fie din presa, fie doar atunci cind constata ca nu mai raspund la solicitarile partidului. In ce il priveste pe el, presedintele interimar pare a fi hotarit in sensul ca doreste organizarea structurii la nivelul judetului si nu se gindeste la plecare. Alesii sint incorsetati de lege Doi dintre consilierii foarte activi, atit alaturi de Nicolae Popa, cit au fost impreuna la PC, cit si in Consiliul Judetean si Consiliul local - Liviu Fenesan si Mircea Abrudean, declara ca ei vor sa-si duca la bun sfirsit mandatele si obligatiile ce si le-au asumat fata de alegatorii care i-au votat. “Deocamdata ramin consilier judetean pentru ca am niste obligatii si indatoriri de indeplinit”, ne declara Liviu Fenesan. In privinta perspectivei pe termen mai lung, acesta spunea ca “viitorul politic nu stiu ce-mi rezerva”. Mircea Abrudean, inspector sef adjunct la Inspectia in Constructii spune ca statutul sau politic actual este mai degraba de mercenar, adica supus unor promisiuni facute si care il leaga, deci ramane in PC. Nici unul nu neaga influenta ce o are legea alesilor locali, care i-ar lasa fara functiile de consilieri daca pleaca din partid. De altfel, Mircea Abrudean spune ca acea lege creaza o stabilitate generala in rindul alesilor locali si nu neaparat atasamentul fata de partid. Nicolae Albu, consilier judetean si el, afirma ca in prezent, “pentru prima data dupa 17 ani sint un om liber”. El sustine ca va ramine asa pentru cel putin un timp si crede ca conjunctura ii va permite acest lucru deoarece structura sa ierarhica nu da semne sa ii impuna vreun statut politic. Directorii sint mai vulnerabili la presiuni politice Informatiile noastre arata ca sefii unor institutii judetene au aderat deja, pe baza de documente scrise sau la ideea inscrierii in PNL. Este cunoscut si recunoscut ca oameni ai prefectului Cosmin Covaciu au facut deja - la putin timp dupa iesirea PD de la guvernare - turul pe la institutiile unde sefi sint oameni ai acestui partid. Acelasi lucru se pare ca se intimpla si cu cei ai PC. Solicitati sa-si declare situatia actuala politica, acestia evita un raspuns ferm, dar la cei mai multi este evidenta o precipitare cind discuta pe aceasta tema. Directorul Electrica SA, Ioan Perju, declara doar ca nu a intervenit nimic nou in situatia sa politica, dar cel mai sugestiv este raspunsul sefului Biroului de Metrologie Legala, Ioan Macarie. Acesta a sus-o pe sleau: “Nici eu nu mai stiu pe unde sint”. Nicolae Popa promite adeziuni Presedintele PNL Alba Iulia, Gabriel Plesa, omul care ar trebui sa afle primul despre primirea unor adeziuni, ne-a declarat ca cele mai recente confirmari in organizatia sa au fost ale directorului adjunct de la DGFP, Petru Turta - acum circa o luna de zile, si a lui Voicu Faur, seful centrului Alba Iulia de distributie a energiei electrice, acum doua saptamini. Gabriel Plesa ne-a declarat ca deputatul Nicolae Popa a anuntat saptamina trecuta ca zilele acestea vor fi depuse la partid mai multe adeziuni si a cerut sa fie luate in discutie urgent pentru a fi confirmate. Pentru astazi dupa-amiaza este convocata o sedinta de confirmari, dar ieri nu se stia daca si cite cereri vor exista. Unii dintre conservatorii mai putin dependenti de presiunile de la nivel judetean sau central o spun deschis ca se gindesc la unele mutari, dar nu se grabesc, deoarece situatia actuala o considera instabila. Au fost exprimate si unele nedumeriri cum de unii “se arunca asa, dintr-o data, fara sa gindeasca”. Raspunsul poate fi unul singur: pentru ca nu le mai lasa ragaz actualii lor superiori.

Destinul familiei Muresenilor “la dispozitia “ blajenilor

Blajul este in aceasta perioada gazda unei expozitii intitulata “Muresenii. Destinul unei familii”, manifestare realizata de Muzeul de Istorie “Augustin Bunea” din localitate, cu sprijinul substantial al Muzeului “Casa Muresenilor” din Brasov. In cadrul acestei expozitii, vizitatorii vor avea prilejul sa vada o parte din valoroasa colectie de la Brasov, care numara peste 25000 de documente legate de istoria familiei lui Andrei Muresianu, familie compusa dintr-o pleiada de oameni de cultura si arta. Avind la dispozitie imagini si documente originale, cei ce trec pragul expozitiei pot afla aspecte mai putin cunoscute din viata si activitatea academicianului Iacob Muresianu,care in 1850 devenea proprietarul “Gazetei Transilvaniei”, a lui Andrei Muresianu(1816-1863),autorul imnului “Desteapta-te Romane”, a primului ziarist profesionist din Transilvania dr. Aurel Muresianu(1847-1909), a clasicului muzicii culte romanesti Iacob Muresianu jr. (1857-1917), a pictoritei Elena Muresianu (1864-1924), a sculptorului Traian Muresianu (1864-1901) precum si a muzicianului Iuliu Muresianu (1900-1956). Vasta colectie aflata la muzeul brasovean cuprinde scrisori, telegrame, carti postale, acte oficiale ale familiei care reflecta viata acestei familii care a avut un cuvint greu de spus in scrierea istoriei transilvane. Expozitia “Muresenii. Destinul unei familii va ramine deschisa publicului larg din orasul de pe Tirnave pina la sfirsitul acestei luni.   

Mai multa lumina

Prin Proiectul ”Extindere retele de iluminat” în valoare de peste 500.000 RON, Primaria Cugir are programata  extinderea retelelor de iluminat public, cu precadere în cartierul Micro 7. În cadrul acestui proiect, sint cuprinse strazile: Aurel Vlaicu, Nicolae Copernic, Grivitei, Sahia, Rozelor, George Cosbuc, Stefan cel Mare, zona Poarta Orasului, zona bloc ANL - partial, puncte aprindere Vinerea.

Salve de tun in cinstea presedintelui

 Victoria presedintelui Traian Basescu in referendumul organizat pentru demiterea sa a fost salutata, la Alba Iulia, cu trei salve de tun. Acestea au fost trase marti seara, cu ocazia petrecerii organizat de PD Alba pentru a-si manifesta bucuria fata de rezultatul referendumului. Salvele au fost trase de catre Garda Traseului celor Trei Fortificatii, compusa in principal din fosti militari de cariera, imbracati in haine medievale, dupa un ceremonial pe care il exerseaza in fiecare simbata in fata turistilor, dar si la evenimente speciale, cum a fost cel de marti. De fapt, de aceasta data, tunurile au tras de doua ori. Prima data, pe rind, in cinstea participantilor, dupa care cele trei tunuri au tras concomitent, dupa cum a anuntat comandantul garzii, “in cinstea presedintelui Traian Basescu”. A fost pentru prima oara cind tunurile au bubuit in acelasi timp. Membrii garzii, inarmati cu pusti si sabii, “dichisiti” la amanunt dupa moda medievala au ramas sa-i “pazeasca” pe participantii la chef pina dupa ora 22, cind lumea a plecat. Pe toata durata distractiei, oamenii au fost serviti de domnisoare si tineri zdraveni, imbracati in hangite si hangii din alte timpuri, cu mici, cirnati la gratar, vin, bere si racoritoare. Totusi, se pare ca democratii din Alba au fost luati prin surprindere de multimea de oameni care a raspuns invitatiei. Aproape 300 de oameni au fost prezenti la Traseul celor Trei Fortificatii pentru a sarbatori, alaturi de democrati, victoria presedintelui Traian Basescu, asa ca “intirziatii” nu au mai prins decit bere, care a fost din belsug.

Semnal de alarma

 Prezent ieri la Alba Iulia, acesta a aratat ca, in Germania, situatia din Romania provoaca semne de intrebare foarte serioase si ca orice titlu negativ din ziare se rasfringe asupra economiei romanesti. Mathias Platzeck s-a intilnit marti la Bucuresti cu premierul Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana si fostul ministru al justitiei Monica Macovei, dar a spus ca aceste discutii nu l-au facut sa inteleaga in totalitate ce se intimpla in Romania. El crede ca factorii responsabili de la nivel central ar trebui sa discute intre ei pentru ca Romania nu isi perrmita sa piarda investitori din cauza luptelor politice. Mathias Platzeck este de parere ca Parlamentul nu ar trebui sa fie supus unei culpe generalizate, pentru ca ar fi foarte greu de reabilitat ulterior. El a mai spus ca nu este sigur ca Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu sau ceilalti politicieni, implicati mai mult sau mai putin in scandalurile politice care au afectat Romania, sunr pe deplin constienti de urmarile gesturilor lor, de ceea ce s-ar putea intimpla in viitorul apropiat. Mathias Platzeck crede ca ar trebui sa evitam ca institutiile de decizie de la nivel central sa fie implicate in scandaluri, pentru ca acest lucru ne va costa foarte mult. El a aratat ca Uniune Europeana este o piata dura, iar tensiunile interne afecteaza performantele statelor membre. Investitori in dubii Primul ministru al Landului Brandenburg a venit insotit de o delegatie de oameni de afaceri, dar nu a ascuns faptul ca acestia l-au intrebat inainte de apleca din Germania daca mai are rost sa vina in Romania, considerind ca acesta este un lucru care trebuie sa dea de gindit clasei noastre politice. In ceea ce priveste Regiunea Centru, Mathias Platzeck a apreciat ca aceasta este “un invingator” si a laudat colaborarea dintre presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, si directorul ADR Centru, Simion Cretu, considerind ca aceasta reprezinta un garant pentru viitor ca ceea ce se promite se va si face.

Peste 82% dintre locuitorii Albei si-au depus declaratiile de venit

In judetul Alba, 7.133 contribuabili, care au desfasurat  activitati independente pe parcursul anului trecut, si-au depus in termenul prevazut de lege la directia Generala a Finantelor Publice Alba declaratiile de  venit, numar care reprezinta, conform reprezentantilor institutiei, un procent de 82,82 la suta. De mentionat faptul ca in aceasta perioada plicurile trimise prin posta pot fi inca pe drum, iar in cazul in care ele au fost datate in termenul legal, vor fi luate in considerare. În municipiul Sebes, 92 % dintre locuitorii care au desfasurat activitati independente în anul 2006 si-au depus declaratiile de venit global la Administratia Finantelor Publice in termenul legal, respectiv pina la data de 15 mai. În celelalte localitati urbane ale judetului situatia se prezinta astfel : Blaj – din cele 900 de declaratii estimate au fost depuse 538;  Aiud - din 700 de declaratii estimate au fost depuse 671; Cugir - din 585 de declaratii estimate au fost depuse 568; Ocna Mures - din 384 de declaratii estimate s-au depus 364 Teius - au fost estimate 202 declaratii si au fost depuse 208; Abrud - au fost estimate 230, s-au depus 253; la Cimpeni - au fost estimate 828, s-au depus 613; Zlatna - din 229 estimate au fost depuse 208; Baia de Aries - au fost estimate 184 de declaratii iar procentajul de depunere a fost de 100%.  Intirziatilor li se vor percepe penalitati cuprinse între 10 si 100 de lei, contribuabilul avind posibilitatea achitarii în termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.  

Blocul fantoma

Si comision, si avansUn teren viran se gaseste in locul blocului promisMaria Moldovan si Adalbert Racz au platit un avans de 3.000 de euro firmei Europlan din Timisoara, in 16 aprilie 2007, pentru o garsoniera in valoare totala de 37.200 de euro care ar fi trebuit sa se situeze intr-un bloc de 10 etaje pe strada Pasteur, nr. 10. La aceeasi data, clujenii au platit agentiei imobiliare SC Cristal Group SRL Cluj, intermediari in operatiunea de vinzare-cumparare, un comision echivalent cu 2% plus TVA din valoarea locuintei, adica aproape 30 de milioane de lei vechi. Pentru a se asigura ca firma isi respecta termenii constructiei, acestia au facut unele verificari, in urma carora au descoperit ca firma timisoreana nu avea autorizatie de constructie eliberata de Primaria Cluj-Napoca, iar lucrarile la imobil nici macar nu incepusera, in conditiile in care termenul de predare a fost stabilit, potrivit antecontractului, pentru data de 1 ianuarie 2008. Cei doi, oameni trecuti de prima tinerete, au incercat, atunci, sa-si recupereze avansul dat. In ceea ce priveste comisionul platit agentiei imobiliare, stiau ca nu au cum sa-l recupereze, existind o clauza in contract care prevede faptul ca „indiferent de evolutia dintre parti, ulterioara antecontractului, contractului de vinzare-cumparare sau schimb, comisionul se achita agentiei si nu se inapoiaza“. La Politie au fost sfatuiti sa depuna o cerere la agentia imobiliara prin care sa-si revendice avansul dat. Oamenii au depus solicitarea, insa au fost programati pentru restituirea avansului abia pe 31 august 2007.Alt cumparator, aceeasi povestePrintre nemultumiti se numara si Cristian Danciu, contractantul unui apartament de doua camere in blocul care ar trebui sa fie construit de SC Europlan Romania SRL. Dupa spusele sale, imobilul ar urma sa se construiasca in decembrie 2005. Danciu ar fi trebuit sa dea un avans de 7.500 de euro, dar a platit doar 2.500. Se numara printre cei care au hotarit sa se retraga pe motiv ca nu au fost respectate conditiile din antecontract si a depus la agentia Cristal o cerere de restituire a banilor, nemultumit ca firma il tot amina, programindu-l undeva prin 15 iulie. „Am tot asteptat autorizatia, am asteptat sa se construiasca, dar nimic. Pe 1 martie, trebuia sa primesc cheile de la apartament. Ne-au tot dus cu zaharelul. Am cerut si comisionul lor inapoi. Vreau sa merg sa vorbesc cu un avocat si, pe baza antecontractului, sa dau firma in judecata, sa-mi recuperez banii. Plus banii dati comision la agentie, fiindca agentia nu a facut nimic“, afirma acesta suparat.OJPC va obliga Cristal sa restituie baniiChiar daca stia ca Europlan nu detine autorizatie de constructie, directoarea agentiei imobiliare Cristal, Nicoleta Birnea, sustine ca nu i s-a parut nimic in neregula, deoarece exista multe constructii care nu au primit autorizatia respectiva, iar locuintele au fost, totusi, intabulate pe numele cumparatorilor. Dupa ce prima data a refuzat sa dea vreo relatie despre acest subiect si apoi a incercat sa intervina, prin intermediari, in actul jurnalistic al reporterului monitorului, Nicoleta Birnea a acceptat o intilnire, pe parcursul careia nu a acceptat, insa, sa raspunda unor intrebari esentiale, cum ar fi cite persoane a intermediat agentia pentru achizitionarea unei locuinte de la constructorul Europlan. „Eu le-am spus tuturor care au venit sa cumpere ca nu exista autorizatie de constructie. Domnul Marius Leontiuc, directorul tehnic si administrativ al Europlan, este un om de buna credinta, pentru ca el inca lucreaza pentru obtinerea actelor necesare“, ne-a declarat Birnea.Reclamatiile celor care incearca, in continuare, sa-si recupereze avansul de mii de euro dat firmei Europlan a ajuns si la Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorului (OJPC) Cluj. Directorul institutiei, Mircea Avram, ne-a declarat ieri ca inspectorii au efectuat un control la agentia imobiliara Cristal, de unde a fost solicitata documentatia existenta. „Din verificari am constatat ca agentia nu vindea un viitor bun, cladirea neavind autorizatia de constructie necesara, astfel ca, probabil, vom aplica amenda maxima si vom obliga firma Cristal sa inapoieze oamenilor sumele de bani pe care le-a perceput drept comision“, ne-a declarat acesta. Mai mult, inspectorii OJPC Cluj si-au sesizat colegii din Timisoara pentru a face verificari la firma Europlan, care isi are sediul social in judetul Timis.Marius Leontiuc: „Primaria e de vina“Directorul tehnic si administrativ al Europlan si proprietarul terenului de pe strada Pasteur, Marius Leontiuc, afirma ca exista autorizatie de construire pentru blocul de locuinte, desi Primaria Cluj il contrazice, adaugind ca pe strada Pasteur exista trei proiecte, la numerele 10, 12 si 14, printre care si o cladire de birouri. Conform planului santierului, in momentul de fata, pe Pasteur 10-14B se executa lucrarile de escavare si montare a jgheaburilor, urmind ca pina in septembrie sa fie finalizata structura de rezistenta a cladirii cu 10 etaje.„De un 1 an si 8 luni stam in Primarie. Sintem nedreptatiti. Noi ne straduim sa le dam banii inapoi oamenilor“, se plinge acesta. Directorul Europlan contrazice inclusiv informatiile conform carora oamenii nu si-au primit banii: „O parte din oameni si-au primit banii inapoi. Au fost 20 de persoane care au platit avansul, din care 12 au reziliat contractele. In momentul de fata, exista trei cereri de reziliere“. Fiind plecat momentan din localitate, Leontiuc spune ca procesul de restituire a avansurilor se va desfasura mai putin anevoios in momentul in care se va intoarce la Cluj.Imobilul ar trebui sa fie dat in folosinta, conform planului mentionat, pe 8 februarie anul viitor. Preturile apartamentelor variaza, in functie de suprafata, intre 29.000 de euro, cit costa o garsoniera de 30 de metri patrati, si 72.000 de euro, un apartament cu patru camere, cu suprafata de 80 de metri patrati.

Alba pune pret tot mai mare pe vin

 Potrivit reprezentantilor CJ Alba, cea de-a 15-a reuniune a Adunarii Generale a AREV, care a servit drept introducere pentru Congresul “Intervitis Interfructa”, a avut pe ordinea de zi mai multe subiecte intre care si cel referitor la proiectul “Drumurile Europene ale Vinului”. Obiectivul central al acestui proiect il reprezinta evidentierea vinului ca un produs al patrimoniului cultural al fiecarei regiuni europene si asocierea acestuia cu turismul, in special cu cel oenologic. Pentru elaborarea si implementarea unor astfel de proiecte exista surse de finantare europene. Informatii complexe despre toate aceste vor fi trimise in curind tuturor regiunilor membre AREV si vor fi publicate si pe pagina web a AREV. O alta tema abordata a fost “Vin si Sanatate”, in cadrul discutiilor vorbitorii sustinind necesitatea adoptarii de catre Uniunea Europeana a unei strategii in materie de alcool, pentru prevenirea consumului excesiv de alcool in special de catre tineri, nefiind insa ignorate efectele benefice ale unui consum moderat de vin. Totodata a fost subliniata necesitatea adoptarii de catre Comisia Europeana a unei reforme a pietei viti-vinicole in cadrul Uniunii Europene, tinind cont de specificul viticulturii in cadrul Politicii Agricole Comune - PAC si de diversitatea viticulturii regionale in Europa. În aceste conditii, apare necesitatea crearii unor institutii ca Observatorul Vinului, al Viticulturii, precum si a unei politici ofensive axate pe particularitatile viticulturii europene. Colaborare Alba -Alsacia La invitatia vicepresedintelui Comitetullui Director al Consiliului European al Profesionistilor Vinului (CEPV), Raymond Baltenweck, delegatia judetului Alba a efectuat o vizita in Alsacia pentru a vedea podgoriile alsaciene, cooperativele de producere a vinului si micile crame de familie, precum si pentru a discuta despre posibilitatile de a stabili un parteneriat de cooperare in domeniul formarii tinerilor tehnicieni in domeniul vinificatiei, un eventual parteneriat intre un liceu agricol din judetul Alba si unul din regiunea Alsaciei si chiar o infratire intre localitati cu traditii viti-vinicole din judetul Alba si localitati alsaciene, au mai aratat reprezentantii CJ Alba. De asemenea, s-a stabilit si demararea unei colaborari pentru implementarea proiectului “Drumul Vinului” in judetul Alba, sub forma unor schimburi de experienta. Reuniune in Alba Delegatia Consiliului Judetean Alba a depus oficial candidatura judetului pentru organizarea celei de-a 16-a reuniuni a Consiliului International al AREV in judetul Alba, in toamna acestui an. “În acest moment trebuie sa aratam Europei ca Romania, odata integrata in marea familie continentala, este o prezenta semnificativa si pe piata vinurilor. În plus, judetul Alba vrea si trebuie sa atraga turisti in sectorul oenologic si vrea sa-si dezvolte capacitatile, tinind cont de potentialul deosebit dat de proiectul de tip <<Drumul Vinului>>. Aceasta este tinta primordiala a Asociatiei <<Tara Vinului>> si acesta este obiectivul pe care ni-l propunem sa-l indeplinim, pentru a dovedi partenerilor nostri ca dezvoltarea durabila se poate asigura pe cai sigure si fiabile, in concordanta cu ceea ce se asteapta de la tara noastra pe plan european”, a declarat vicepresedintele CJ Alba, Florin Marginean.

Totti, la doua goluri de Gheata

Van Nistelrooy sta la pindaCele 34 de goluri marcate pentru SC Heerenveen il mentin pe Afonso Alves (51 de puncte) in fruntea ierarhiei marcatorilor europeni. Iar cum englezii si nemtii au incheiat campionatul, doar italienii (o etapa ramasa de disputat) si spaniolii (trei etape ramase) il mai pot ajunge din urma.„Dubla“ inscrisa in partida cu Cagliari i-a adus lui Francesco Totti (AS Roma) un total de 24 de goluri (48 de puncte), dar in weekend au punctat si „spaniolii“, Ruud Van Nistelrooy (Real Madrid, 22g/44p), Frédéric Kanouté (FC Sevilla, 20/40), Diego Milito (Real Zaragoza, 20/40) si Ronaldinho (FC Barcelona, 19/38).Pe linga Totti, mai pot urca in clasament si alti jucatori din Serie A, Cristiano Lucarelli (Livorno, 18/36), Rolando Bianchi (Reggina, 18/36), Gionatha Spinesi (Catania, 17/34), Christian Rigano (Messina, 17/34) si Luca Toni (Fiorentina, 16/32). Cel mai bine clasat roman este in continuare Adrian Mutu. Jucatorul Fiorentinei numara 15 reusite si are, deci, 30 de puncte.Niculescu e in TopCu 16 goluri si 24 de puncte, dinamovistul Claudiu Niculescu se mentine lider in clasamentul golgheterilor Ligii 1. „Clau-gol“ este urmat de fostul sau coleg de echipa, Ionel Ganea, in prezent la Rapid (15 goluri / 22,5 puncte). Ionel Danciulescu (Dinamo) si Emil Jula (Otelul Galati) ocupa pozitia a treia in aceasta ierarhie, cu cite 14 goluri marcate si 21 de puncte. Cite patru jucatori au punctat de 11, respectiv 10 ori pentru 16,5, respectiv 15 puncte in ierarhia Ghetei de Aur.Iata si punctajele pentru clasamentul Ghetei de Aur ale marcatorilor echipei clujene CFR 1907: Cristian Coroian (11 goluri, 16,5 puncte), Romeo Surdu (10/15), António Semedo (7/ 10,5), Adrian Anca (6/9), Cosmin Tilinca (4/6), Didy Cleidimar Magalhaes (3/4,5), Pedro Miguel de Oliveira (3/4,5), Octavian Chihaia (2/3), Florin Dan (2/3), Galliasi De Sousa (2/3), Cristian Panin (2/3), Cadú Ricardo Manuel Sousa (1/1,5) si Vasile Jula (1/1,5). In obtinerea punctajului din cursa pentru Gheata de Aur, coeficientul de multiplicare a golurilor inscrise in Liga 1 romaneasca este de 1,5, dupa ce in sezonul trecut a fost 1.

Intariri din Liga 1

Strainii pe faras, juniorii imprumutatiAdrian Olah are cele mai mari sanse de a deveni „student“Ieri, Universitatea a fost invinsa intr-un joc amical de Ariesul Turda, cu scorul de 1-6, prilej cu care Falub a urmarit la munca o serie de fotbalisti care provin din pepiniera clubului, dar si doi coreeni. Dupa cite se pare, acestia nu vor fi pastrati in lot de tehnicianul Falub, desi Ho a reusit sa marcheze unicul gol al formatiei de pe „Moina“: „I-am vazut pe amindoi, sint tineri si au potential, insa noi ne dorim fotbalisti experimentati. Nu cred ca avem timp acum sa crestem alti jucatori. Dispunem de juniorii nostri“, a precizat antrenorul clujean. La finalul sezonului actual, mai multi componenti ai Universitatii isi vor termina junioratul si, pentru a progresa, vor avea nevoie de jocuri. In aceste conditii, nu este exclus ca o parte din ei sa fie imprumutati pe la formatii din Liga a doua, fapt confirmat de Sorin Vadana: „Ei au nevoie de meciuri pentru a creste. De renuntat, nu renuntam deocamdata la nimeni, dar vom imprumuta cinci fotbalisti fie pe la Ariesul, fie pe la IS Cimpia Turzii“, a conchis oficialul.Olah, prima lovituraAvind mina libera in realizarea transferurilor, Adrian Falub a pus ochii pe trei componenti ai Timisoarei: Marius Popa, Gabriel Caramarin si Adrian Olah. Negocierile pentru inregimentarea celor trei vor incepe dupa finala cupei dintre Poli Timisoara si Rapid, insa sperantele cele mai mari stau in Adrian Olah: „Olah isi doreste foarte mult sa vina la Universitatea. El si-a aratat disponibilitatea de a juca pentru noi si urmeaza sa intram in discutii. Cel mai greu va fi cu Popa, pe care Timisoara am inteles ca nu vrea sa-l lase“, a declarat pentru monitorul directorul sportiv al clubului, Sorin Vadana, care a mai precizat ca momentan se afla in discutii avansate si cu Marius Baciu.

Ce nu vad in drum spre aeroport?

Acum, sase milioane de romani care l-am reconfirmat pe Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei sintem „rasisti“ – asa a hotarit disperatul de serviciu al lui Dinu Patriciu, fostul informator al Securitatii „Deleanu“ Rosca Stanescu („Presedintele, repus in functie, a cistigat printr-un discurs violent, extremist, xenofob si populist adresat unui anumit tip de electorat, unde asemenea produse mai au cautare“).Dupa cum am mai scris, Traian Basescu isi merita zoaiele pe care i le varsa fostul turnator de opinie „Deleanu“ (si altii ca el aciuati prin mass media) in cap pentru gestul cu telefonul „retinut“ jurnalistei de la Antena 1 – dar asta nu justifica jignirile si insinuarile turnatorului „Deleanu“ la adresa electoratului roman. Pina sa se declare alde „Deleanu“&francizorii „presa neaservita“ aflata la cheremul „xenofobilor“ si „rasistilor“ lui Basescu, constat ca jurnalistul roman „neaservit“ (adica „tipic“, forjat in trusturile de presa ale capitalistilor si politicienilor de cumetrie) are numai aere de savant si s-a obisnuit doar sa scuipe in crestetul electoratului roman, sub pretextul ca acesta este prea prost sa inteleaga democratia. Iar „democratia“ este numai dupa cum frumos o pun ei in cuvinte, nu-i asa?. In rest, sa inchei jenantul subiect, citi dintre jurnalistii „neaserviti“ (inclusiv alde turnatorii de opinie „Deleanu“&francizorii) sau dintre politicienii de cumetrie (Vadim Tudor nu se pune, el este caz clinic) si-au cerut scuze pentru jignirile adresate lui Traian Basescu (si, mai nou, celor care-l sustin)? Nici nu ma surprinde ca nici unul – in fond, jurnalistul roman „neaservit“ contemporan (acest etern Rica Venturiano de la „Racnetul Carpatilor“) isi uraste cititorul – nu are altceva sa-i transmita decit ce-i dicteaza lui prin conturi sponsorul.Dar decenta in fata infringerii n-a fost niciodata apanajul caracterelor slabe – iar de la fosti turnatori, numai la caracter nu te poti astepta.Revenind la treburi importante, pun si eu o intrebare: mai exista viata dupa referendum? Doar viata grea. Lui Geoana, Iliescu, Corlatean si Hrebenciuc li s-a cerut demisia. Lui Tradatoriceanu i se preda, zilele acestea, arta zborului de la guvernare – aceea de care s-a cramponat pina si cu pretul tradarii propriului electorat. Marko Bela zice ca nici el nu se simte prea bine si ca mai ca si-ar da demisia din functia de vicepremier si s-ar retrage de la guvernare, numai ca mai sta nitel, cit sa-l lase procurorii anti-coruptie in pace (si pe el, si pe ceilalti lideri dedulciti la ban public si nemuncit).PD se pregateste de „discutii“ cu partidele parlamentare si si-ar executa o operatie pe electorat daca se decide sa-si scoata din programul politic acea parte care-i interzice colaborarea cu PSD in speranta „reformarii“ acestui partid. Mai bine si-ar vedea de referendumul pentru uninominale, de alegerile pentru Parlamentul Europei, de cele locale si parlamentare de la anul sau chiar de anticipate daca or fi sa fie. Nu poti vinde parfum de latrina si sa zici ca e de trandafiri...

Intrebarea zilei

Echipa de fotbal Universitatea Cluj a promovat in Liga 1 si va juca, din sezonul urmator, in compania celor mai puternice formatii din campionatul romanesc. Care credeti ca sint sansele „universitarilor“ clujeni de a se mentine in primul esalon si ce credeti ca ar trebui sa faca oficialii echipei pentru ca „U“ sa nu retrogradeze?Scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro 

Majorari la CFR

Mariana A., 66 de ani, pensionara„Sa-i ia naiba cu preturile lor cu tot! Observa ca nimeni nu se mai inghesuie sa calatoreasca cu trenul, dar ei tot scumpesc biletele. Ma rog, sa dea faliment, poate in felul acesta ii satura Dumnezeu de bani si nu-si mai bat joc de oameni.“Viorel Lazar, 28 de ani, curier„Ca la romani. Numai la noi vezi pretul oualor dublu in preajma Pastilor, cadourile de doua ori mai scumpe de Craciun si, iata, pretul biletelor la tren majorate acum, cind se apropie sezonul concediilor. Cu astfel de mentalitati nu vom ajunge in vecii vecilor o tara in care oamenilor sa le placa sa traiasca.“M. Z., 44 de ani, antreprenor„Pai, ce sa zic? De aproape 18 ani ne-am obisnuit sa auzim ca se scumpesc toate din vreme in vreme. Iar povestea e aceeasi: se scumpesc toate, dar veniturile nu cresc. Si in felul acesta se doreste dezvoltarea economiei, ca sa putem concura cu ce exista in Uniunea Europeana. Mi se pare injust si fara nici o perspectiva sa sacrifici mereu traiul cetatenilor, obligindu-i sa stringa cureaua, in ideea ca astfel va fi mai bine.“Carmen F., 26 de ani, webdesigner„In afara de faptul ca, probabil, se doreste conformarea preturilor si in acest domeniu cu cele practicate in celelalte tari ale Uniunii, nu vad unde este partea practica a acestor majorari. Se stie deja ca oamenii calatoresc din ce in ce mai putin cu trenul din foarte multe motive: unul dintre ele fiind chiar preturile foarte mari. Nu stiu cum se doreste rentabilizarea acestui mijloc de transport.“Raul Toth, 24 de ani, student„Dupa parerea mea, mi se par cele mai nejustificate majorari dintre toate domeniile economiei din Romania. Le-au scos ochii oamenilor cu citeva garnituri din astea moderne, dar majoritatea au ramas tot alea vechi si imputite in care degeri iarna si te coci vara. Poate ca suna exagerat, dar sumele astea mi se par speculative. Si asta nu doar de acum.“

Razboiul presei cu sine

Confiscarea, zilele trecute, de catre presedintele Basescu, a telefonului cu care o jurnalista il filma in timp ce seful statului se afla la cumparaturi a dat startul unei puternice campanii de contestare a celui care astazi revine la Cotroceni. Ca raspuns la atitudinea presedintelui, Clubul Roman de Presa a cerut mass-media romanesti sa boicoteze reinstalarea lui Traian Basescu. monitorul va prezinta o analiza completa a dedesubturilor logice si deontologice care au fost trecute cu vederea in acest caz. Public in privatFoto Marius RUSPresa, in razboi cu ea insasiIntr-un text publicat in 2003 in „Cotidianul“, folosit ulterior ca formula de comunicare cu instanta unui proces de calomnie prin presa, sustineam (si incercam sa argumentez) necesitatea exceptarii presei scrise (exclusiv print, nu si online) de la prevederile legale care incriminau calomnia (asa cum era ea incriminata la vremea respectiva in Codul Penal). In fapt, solicitam instantei care o judeca pe una dintre colegele mele de la cotidianul amintit sa admita exceptia de a nu fi intrunite conditiile necesare infaptuirii infractiunii de calomnie prin presa, prin inexistenta unuia dintre elementele constitutive ale infractiunii: publicul. Mai exact, textul legii condamna „afirmarea sau imputarea in public a unor fapte...“. In expunerea de motive am sustinut ca presa scrisa, desi e un mijloc de informare in masa, prin caracterul privat al relatiei contractuale dintre editor-vinzator pe de o parte si cumparator-cititor pe de alta parte si prin lipsa de simultaneitate, nu poate fi asimilata sintagmei „afirmare in public“. Practic, publicatia nu este un manifest distribuit gratuit si nici un afis stradal expus public, este un bun cu valoare comerciala, iar comunicarea dintre editor si cititor are un caracter direct si privat, conditionat de relatia contractuala stabilita prin pret. Prin cumparare, orice publicatie devine proprietatea exclusiva a cumparatorului, care poate dispune de aceasta dupa cum crede de cuviinta, bucurindu-se, potrivit legii civile, de toate drepturile care deriva din detinerea unui bun: folosinta, posesia si dispozitia. Tocmai aceasta relatie comerciala face posibila distributia in spatiul public a print-urilor cu continut pornografic, in mod normal pornografia fiind interzisa.Spiritul legii condamna „afirmarea si imputarea“ in public a unor fapte, in sensul existentei unor martori care sa se constituie in elementele „oprobriului public“. Prezentarea acelorasi informatii cu caracter calomnios, in mod independent si nesimultan, ar duce la anularea caracterului public al expresiei. Mai simplu: daca A il calomniaza pe B, in mod particular si nesimultan, in fata lui C, D, E sau F, nu poate fi pedepsit, deoarece nu o face in public, indiferent de caracterul afirmatiei. Iar ceea ce legea nu prevede, instanta nu poate condamna. Insa, daca A il calomniaza pe B, in acelasi timp, in fata lui C^D^E^F, rezulta ca a facut-o in public si l-a expus pe B „oprobriului public“, fiecare dintre ei constituindu-se in martorii-public ai celorlalti. Internetul si presa audio-vizuala fac exceptie de la aceasta exceptie.Libertate privata, expresie publicaCu atit mai mult in cadrul unui raport comercial privat al editorului cu fiecare dintre cititorii sai. Fiecare individ alaturat celuilalt in mod arbitrar nu se poate constitui intr-un „public“. Este esenta filosofiei libertatii capitaliste: o mie de bunuri private puse in comun ramin tot o mie de bunuri private (publicatii cumparate), nu se transforma intr-un bun comun (public) al celor o mie. Decit in viziunea promotorilor proprietatii comune, a fondatorilor de CAP-uri. Cit despre exprimarea privatului in public, adica a distributiei de informatie privata intr-un spatiu public, ea se realizeaza la fel de natural ca existenta proprietatilor private (autoturisme, de exemplu) pe drumurile publice.Sublimarea exprimarii libere a privatului in public o constituie exemplul betivului american (din filme, dar existent si in realitate) care isi bea posirca in public dintr-o sticla ascunsa intr-o hirtie. Sigur ca gestul de a consuma bauturi alcoolice in public este interzis si condamnat prin lege, la fel, desigur, cum toti cei care il vad, de la simpli cetateni la politisti, stiu ca exact asta se intimpla sub ochii lor. Si, totusi, nimeni nu intervine. Fiindca, desi subiectul se afla si consuma bauturi alcoolice in public, hirtia soioasa care ascunde sticla (nu si intelesul actului) de ochii celorlalti separa privatul de public.Desi explicatia de mai sus pare stufoasa si poate fi acuzata de sofism, inclin sa cred ca, desi nu a convins intru totul instanta, a contribuit decisiv in decizia acesteia. Chiar daca nu a folosit in argumentarea sentintei cele exprimate mai sus (nu stiu care judecator si-ar fi asumat in 2003 libertatea de a crea un astfel de precedent), colega mea a fost achitata fara a se fi infatisat vreodata in fata judecatorului. Singura „prezenta“ a sa la dosar a fost comentariul publicat in „Cotidianul“.Faptele, asa cum sintExpunerea intregului preambul de mai sus nu ar avea nici un rost daca nu ne-am afla astazi, din nou, in fata unui exemplu de manifestare a publicului in privat. Si invers. Iar presa este undeva la mijloc. Sintem datori, insa, sa judecam cu aceeasi unitate de masura atit cind contextul este favorabil jurnalistilor, dar si cind le este potrivnic. Fiind solidari cu breasla, insa nu complici.In data de 19 mai, folosindu-se de telefonul mobil, jurnalista Andreea Pana a incercat sa-l intervieveze in interiorul hypermarketului Selgros pe presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, in legatura cu referendumul al carui subiect era in acea zi. Iritat de prezenta ziaristei, i-a smuls acesteia telefonul cu care era filmat, dupa un prealabil: „Tu nu ai alta treaba azi, mai, pasarico?“. Ulterior, in parcarea magazinului, presedintele a refuzat sa returneze jurnalistei telefonul. A facut-o abia a doua zi, prin intermediul purtatorului sau de cuvint. Tot a doua zi s-a facut publica inregistrarea de pe telefonul mobil al jurnalistei a unei discutii avute de Traian Basescu impreuna cu sotia sa in care aceasta isi explica reactia prin expresia: „Nu ai vazut ce agresiva era tiganca asta imputita?“. Dupa inca o zi, prin intermediul unui comunicat de presa emis de purtatorul de cuvint Valeriu Turcan, presedintele isi cerea scuze jurnalistei si etniei rome pentru prejudiciile morale aduse.Isteriile presedintilorGestul initial al lui Traian Basescu (de a smulge telefonul jurnalistei) si cel ulterior (de a o fi insultat pe aceasta) a fost taxat imediat de catre presa, ONG-urile care sustin comunitatea roma (Romani Criss a sesizat chiar Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) si de catre presedintele Clubului Roman de Presa, domnul Cristian Tudor Popescu. Presedintele CRP l-a acuzat pe presedintele Basescu ca, prin gestul sau, da un exemplu negativ si indeamna la violenta impotriva jurnalistilor. Ulterior, intr-o prezenta televizata, presedintele Traian Basescu a explicat ca reactia sa exagerata se datora imensei presiuni publice si politice la care era supus in acea zi si regreta ca o discutie PRIVATA a ajuns PUBLICA si a provocat prejudicii nemeritate. Nu vreau sa il apar pe presedintele Basescu. Daca as vrea sa o fac, pentru a minimaliza gestul sau, as aduce exemplele unor presedinti celebri din „lumea buna“, care s-au comportat grosolan fata de ziaristi. Dar nu vreau sa-l scuz. A mai numit si alta data un ziarist „gaozar“. A reactionat si acum exagerat si brutal. Nu vreau sa scuz in nici un caz iesirile de tip rasist ale presedintelui Romaniei (am fost redactorul-sef al revistei „Rom bogat, rom sarac“, un proiect al Trustului „Satiricon“, la care s-a renuntat). Mai mult decit destinul politicii, ma priveste, insa, destinul presei. Si, tocmai de aceea, nu putem ignora nici reactiile colerice ale presedintelui „ziaristilor“ (reprezentati de Clubul Roman de Presa), Cristian Tudor Popescu, care s-a manifestat la rindul lui agresiv si exagerat, de parca ar reprezenta doar revistele de scandal din Romania, si nu presa in general. In fond, pastrind proportiile, presedintele CRP, in loc sa se comporte decent si rational, s-a comportat la fel ca presedintele Romaniei, pasional si impulsiv.Dreptatea de la Clubul Roman de PresaSe poate sa fie de vina remarca presedintelui la adresa lui Cristian Tudor Popescu, atunci cind i-a spus ca „inoata mai bine decit scrie el“. Insa remarca deplasata a presedintelui Basescu nu il diferentiaza de presedintele Popescu. Parca dimpotriva.Sintem mai buni noi, ziaristii, decit politicienii pe care ii criticam zi de zi? Inclin sa cred, subiectiv poate, ca da. Din pacate, reactia domnului Popescu vine sa demonstreze ca si domnia sa e capabil de aceeasi patima ca presedintele statului. Asemeni lui Basescu, care a reactionat impulsiv (luind telefonul) si de abia dupa cognitiv (adoptind o pozitie rationala), si Popescu a exagerat faptele evenimentului, pentru ca apoi sa revina si, impreuna cu CRP, sa ia o decizie rationala. Diferenta dintre prima reactie si comunicatul CRP e cea dintre afirmatiile ca presedintele Romaniei a comis o „agresiune fizica“ si o „tilharie“ si reactia CRP, care spune ca va „face o plingere penala“ pentru „insulta“. Clubul Roman de Presa a propus, de asemenea, boicotarea in presa scrisa a oricaror informatii despre Basescu in editiile de vineri, cind ar trebui sa apara informatia reconfirmarii in functie.Lege si faradelegeApreciez atitudinea CRP si rapiditatea cu care acesta s-a sesizat si reactionat. E o reactie care se impune. Am, insa, dubii majore in privinta deciziei luate. In primul rind, acuzatia de tilharie nu ar fi stat in picioare (am inteles ca s-a renuntat la ea). Pentru a intruni conditiile trebuie dovedita intentia insusirii bunului, pericolul social si asa mai departe, dar s-a renuntat la ea pentru ca, inainte de a se fi depus orice plingere, bunul a revenit proprietarului, inlaturind prejudiciul si, implicit, obiectul infractiunii. Am inteles ca s-a optat pentru o plingere penala pentru insulta. O plingere penala, prin definitie, reclama comiterea unei infractiuni. Desi in 2006 articolul 205 din Codul Penal, care incrimineaza insulta, a fost abrogat. Cu toate acestea, Curtea Constitutionala a declarat abrogarea neconstitutionala si, practic, reincrimineaza infractiunile amintite. Cu toate acestea, si ma gindesc cu frica la asta, Clubul Roman de Presa nu pare a avea consiliere juridica sau nu tine cont de ea, deoarece o astfel de actiune e nula din start.Nici ultima parte a corecturii aplicate lui Traian Basescu nu are menirea de a ma linisti, deoarece pare o reactie pripita ce seamana mai degraba cu o razbunare infantila si personala decit cu o corectura cu forta de exemplu. Deoarece impune un embargou coercitiv asupra lui Traian Basescu ca persoana, CRP indeamna la ignorarea, in editia de vineri a publicatiilor, a reconfirmarii institutiei prezidentiale ca efect al unui referendum. Poti apara democratia cu instrumente nedemocratice? Ziaristii sustin ca nu. Totusi, boicotul propus de CRP indeamna tocmai la incalcarea propriilor sale norme, deoarece articolul 1 din Codul Deontologic al Ziaristului, redactat de amintita institutie, spune ca „Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat“. Nu ar fi atunci lipsit de deontologie si neconstitutional sa nu informezi, prin omisiune, ca institutia a fost reconfirmata? Probabil ca da, tomai de aceea, majoritatea ziarelor au anuntat ca vor publica informatia, chiar daca sunt de acord cu masurile CRP (?).Inchideti ochiiSa revenim la subiect. Va propun sa inchidem ochii. Nu pentru a uita evenimentul, ci pentru a analiza lucrurile asa cum se cuvine. La rece. Sa urmam procedura. Calm, jurnalistic. Si va propun, asemeni judecatorilor americani (care, in fond, nu judeca, ci doar supravegheaza judecata jurilor), sa nu retineti nici unul dintre argumentele acuzarii care s-au obtinut fara a respecta „procedura“. Ma asteptam, dupa binevenita critica a presedintelui CRP la adresa gestului presedintelui tarii si a implicatiilor acestuia, ca domnul Popescu sa sesizeze si incalcarea deontologiei jurnalistice. In primul rind, filmatul unei persoane intr-un spatiu privat si impotriva vointei lui contravine deontologiei. „Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre aceasta“, spune articolul 4 din Codul Deontologic al Ziaristului.Subliniez faptul ca incidentul initial s-a desfasurat intr-un spatiu privat, interiorul unui magazin fiind spatiul privat al acestuia, iar „legea“ e cea stabilita de proprietar, care interzice filmarea fara acordul scris al acestuia. Pe cei care spun ca e vorba de un spatiu public ii invit sa intre prin efractie noaptea in magazin. In sensul spatiului privat al comerciantului, acesta si-a stabilit propriile norme interne. Una dintre ele, afisata la intrare, este: „Interzicerea fotografiatului si filmatului in interiorul magazinului“. Sigur, presedintele Romaniei nu trebuia sa ii ia telefonul, insa culpa lui deja a fost stabilita. Deci, s-a pornit de la incalcarea normelor deontologice. Si s-a continuat astfel. O discutie privata, realizata intr-un mediu privat, a ajuns publica, fara ca CRP sa sesizeze si sa incrimineze acest aspect. Codul Deontologic al Ziaristului face o exceptie la articolul 4 citat mai sus si spune ca: „Atunci cind comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat“. Personal, nu am vazut care ar fi efectele asupra societatii, mai ales ca ultimele intrebari ale jurnalistei, inainte ca telefonul sa fie confiscat, au fost adresate lui Traian Basescu la casa magazinului si au fost: „Ce ati cumparat?“ si „Nu ati cumparat prea multe?“. Dar poate ma insel eu. Oricum, sa inteleg ca putem folosi, ca breasla, metodele Securitatii pe care le-am incriminat atita timp, pentru a inregistra si face public ulterior ceea ce am auzit? Oare nu deschide si gestul, prin omisiune, al presedintelui CRP calea unor abuzuri? Din punct de vedere legal, afirmatia presedintelui Romaniei nu exista, in ciuda faptului ca ea a fost facuta publica. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu ar avea „dovezi“ sa-l amendeze pe presedinte. Iar daca ar face-o, ar pierde cu siguranta, daca ar fi contestata decizia in instanta. Desi ne-a fost dezvaluita o latura ascunsa si negativa a presedintelui Romaniei, cei care au facut-o nu sint niste eroi. La fel cum nu ar fi cei care i-ar face poze, fara ca acesta sa stie, in timp ce se afla la baie. Indiferent ce ne-ar arata fotografiile, cei care le-au facut nu ar fi felicitati. Trebuie sa judecam intimitatea corpului si cea a mintii cu aceeasi masura cind e vorba de dezavuarea ei publica, de fiecare data cind aducem privatul in public, fie ca e in avantajul sau dezavantajul nostru.Presa – ultima putere, ultima reformaIntreaga tensiune a evenimentelor de mai sus a fost generata de referendum. Insa rezultatul referendumului e mai degraba un inceput decit un sfirsit. Pe cale de consecinta, rezultatul votului din 19 mai poate duce la o reformare de fond a clasei politice romanesti prin introducerea votului uninominal si a Legii lustratiei. Daca la toate astea adaugam si posibilitatea unei descentralizari administrative reale, exista premisele reformarii efective a puterilor in stat (legislativa si executiva). In ultimii ani, cel mai mult s-a reformat institutia Presedintelui, supusa Parlamentului si limitata la doua mandate. In rest, aceeasi impartire administrativa si acelasi mod de a alege forul legislativ (si de a fi reprezentat de el) ca in cazul vechii Mari Adunari Nationale sau a Adunarii Constituante. Daca toate aceste reforme vor avea loc, inseamna ca toate cele trei puteri se vor adapta necesitatilor unei societati moderne. Exista, asadar, riscul ca presa sa ramina cea de-a patra putere (ultima si simbolica) nereformata.Am vazut si la acest referendum manipularile, ca in alte campanii electorale, adevarurile aproximative, atitudinile partizane, interpretarile particulare ale adevarurilor. La fiecare campanie electorala, presa isi pierde rolul esential de a informa si se transforma intr-un canal de comunicare subiectiv si manipulator. Se intimpla in fiecare tara ca presa sa sustina un punct de vedere, si aici am exemplul recent si palpabil al Frantei, unde fiecare publicatie isi apara propria filosofie (de stinga, centru, dreapta, catolica etc) si sustine un anumit candidat sau program politic. O face, insa, respectind o deontologie imuabila, prin intermediul opiniilor, fara a amesteca in acelasi articol informatia obiectiva cu aprecieri personale ale jurnalistului. Din nefericire, ne manifestam la fel de primitiv, de venal, partizan si coleric ca in 1990. Iar presedintele CRP s-a dovedit si cu aceasta ocazie, prin forta propriului exemplu, omul nepotrivit la locul nepotrivit.Deontologia jurnalistica. Un capitol deschisProbabil presedintele Basescu are calitatea de a scoate tot ce e mai rau din oameni si apare de fiecare data la lumina o latura a sa –  care, probabil, asa cum sustinea si CTP, il face si mai popular, si mai uman in inteles romanesc, as adauga eu – franc si brutal exprimata. Asa se face ca, dupa o discutie privata, la un pahar de vorba, alaturi de Gabriel Stanescu, Liviu Mihaiu, Robert Turcescu, Adriana Saftoiu si Elena Udrea, presedintele Romaniei si-ar fi exprimat viziunea in privinta politicii externe. La putin timp, Gabriel Stanescu, profesor de Deontologie jurnalistica, facea public continutul unei discutii private. In editorialul „Axa lui Basescu si sexul oral“, publicat in „Gardianul“, Gabriel Stanescu spune ca Basescu si-ar fi argumentat politica externa prin afirmatia: „Decit sa sug p**a la mai multi licurici mici, mai bine sug la un licurici mare (n.r., SUA)“.Ulterior, profesorul de Deontologie jurnalistica si-a explicat in fel si chip gestul. Nu exista explicatie pentru incalcarea principiilor jurnalistice si, in cele din urma, de viata. Privatul nu se aduce in public doar fiindca e picant. Iar Clubul Roman de Presa ar fi trebuit sa reactioneze extrem de vehement pentru a nu da mina libera tranformarii privatului in public de catre ziaristi dupa bunul lor plac.„Ziua“ nu face luminaNu vreau sa transform cotidianul „Ziua“ intr-un exemplu negativ. Practica e, mai mult sau mai putin, intr-o parte sau alta, generalizata. Dar e cel mai recent si palpabil exemplu de „profesionalism“ in campania electorala. Dupa o campanie a publicatiei in care apare aluziv imaginea presedintelui Romaniei atentionat ca se va vota (probabil impotriva sa), aspect care scade, in opinia mea, credibilitatea ca „Ziua“ ar fi o publicatie independenta, a urmat conflictul de opinie al domnului Sorin Rosca Stanescu cu Victor Roncea, care avea o viziune de politica externa diferita de cea a lui S. R. Stanescu.Asa cum nu se fac articole dintr-o singura sursa si nici dupa ureche (desi la noi inca se fac berechet), nu poti sa iti ataci propriii colaboratori public fara a le da sansa macar sa se apere. E o chestie de principiu, nici macar de deontologie. Si, totusi, in urma unui articol din 14 mai, numit „Furt in Justitie“, directorul editorial de la „Ziua de Cluj“, Dan Tapalaga, franciza independenta din toate punctele de vedere de „Ziua“, a demisionat. O afirmatie din articolul coordonat de Razvan Savaliuc (membru in Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa) spune ca „Dan Tapalaga, fost consilier al ministrului Justitiei, s-a confesat unor amici ca o avertiza pe Macovei sa nu mai spuna ca arhiva SIPA se copiaza la greu, intrucit telefoanele ii erau ascultate“. Nimeni nu l-a intrebat pe Dan Tapalaga daca afirmatia este adevarata. Dan Tapalaga a demisionat si a anuntat ca il va actiona pe Sorin Rosca Stanescu in instanta. Inchei spunind ca avem nevoie, mare si imediata, de un epilog la aceasta poveste.

Pe scurt

A murit Ralu FilipPresedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip, a incetat din viata ieri noapte, in urma unui infarct. El avea 47 de ani, era casatorit si tata a doi copii. Ralu Filip fusese internat, inca de marti seara, la Spitalul „Matei Bals„ din Capitala deoarece se plingea de dureri in zona stomacului. La scurt timp, medicii au constatat ca facuse infarct miocardic si au încercat timp de o ora sa-l resusciteze, a explicat directorul Institutului, medicul Adrian Streinu-Cercel, intr-o declaratie de presa. Acesta a mai spus ca seful CNA era cunoscut ca mare fumator si acest lucru i-ar fi putut provoca infarctul. Ralu Filip va fi inmormintat vineri, la Cimitirul Giulesti din Bucuresti, cu onoruri militare. C. J.PD s-a imbogatit si cu un senatorGrupul parlamentar PD a mai cistigat un membru: senatorul Gheorghe Constantin, proaspat exclus din Partidul Conservator. Acesta si-a anuntat ieri afilierea, în calitate de independent, la grupul democratilor. Constantin a fost eliminat din PC dupa ce a semnat scrisoarea de sustinere pentru Traian Basescu, alaturi de alti cinci parlamentari. O data cu excluderea din PC, senatorul Gheorghe Constantin si-a pierdut si functia de secretar al Senatului. In locul sau a fost validat senatorul conservator Gavrila Vasilescu. Marti, deputatii Dumitru Becsenescu si Constantin Amariei, exclusi din PC, respectiv din PSD, tot pentru sustinerea acordata lui Traian Basescu, s-au inscris in PD. C. J.

Basescu, avertizat pentru limbaj discriminator

Reprezentantul presedintelui Traian Basescu si jurnalista Andreea Pana de la postul de televiziune Antena 1 au fost audiati, ieri, de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Presedintele a fost reprezentat de consilierul prezidential Stefan Deaconu si de avocatul Cristian Ene. Acesta a sustinut, in apararea presedintelui, ca nimanui nu i-ar conveni ca informatiile din viata privata sa devina publice. Presedintele Consiliului, Asztalos Csaba, a declarat ca CNCD a decis, cu unanimitate de voturi, sa il sanctioneze cu avertisment pe presedintele Traian Basescu pentru ca folosirea expresiei „tiganca imputita“. Asztalos a mai afirmat ca aceasta expresie este considerata „discriminare rasiala“. Decizia CNCD poate fi contestata in 15 zile, de oricare dintre parti. Audierile fusesera stabilite dupa ce Organizatia Romani Criss a sesizat Consiliul pentru ca presedintele, într-o discutie cu sotia sa, a catalogat-o pe ziarista folosind o sintagma ofensatoare la adresa minoritatii rome („tiganca împutita“). Presedintele si-a cerut scuze fata de comunitatea roma, dar si fata de ziarista, pentru limbajul folosit. El a pus vina pe tensiunea extrema sub care se afla, dat fiind ca incidentul s-a petrecut chiar in ziua referendumului. Atunci, ziarista de la Antena 1 l-a urmarit intr-un magazin unde presedintele si sotia lui faceau cumparaturi si a incercat sa il filmeze cu telefonul mobil si sa obtina o declaratie de la el. Presedintele i-a confiscat telefonul, iar in masina a facut, intr-o discutie cu sotia lui, aprecierile la adresa ziaristei, care au fost inregistrate de catre telefonul mobil. Reactia lui Traian Basescu la aflarea deciziei CNCD a fost imediata: el a respins hotarirea si o va ataca in instanta. Printr-un comunicat de presa, Basescu sustine ca „este inacceptabil ca o discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a Statului Roman, aceasta abordare fiind una specifica fostei Securitati. (...) S-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discutiile din cadrul oricarei familii sa faca obiectul analizei institutiilor publice“, se mai specifica in comunicat. 

Inapoi la Cotroceni

PSD, PNL si PDau ajuns la un consens Traian Basescu se intoarce astazi la CotroceniPresedintele Curtii, Ioan Vida, a dat citire raportului CC in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului ieri dupa-amiaza, pentru ca toate conditiile legale sa fie intrunite. Astfel, intoarcerea lui Basescu la Cotroceni ar urma sa aiba loc astazi. Preluarea functiei de catre presedinte aduce din nou in discutie tema votului uninominal, unul din lait-motivele campaniei de referendum duse de Traian Basescu si PD. Basescu a dat ca termen partidelor parlamentare sfirsitul lunii iunie pentru elaborarea unei legi care sa modifice sistemul electoral din Romania. Potrivit declaratiilor facute ieri de mai multi reprezentanti ai partidelor politice, este posibil ca un astfel de text de lege sa apara aproximativ peste 2 saptamini. „PSD, PNL si PD au cazut de acord asupra modului in care sa fie alesi parlamentarii“, a afirmat ieri vicepresedintele PSD Victor Ponta. El a confirmat faptul ca marti seara a avut loc o intilnire pe aceasta tema intre reprezentanti ai PSD, PD, PNL si ai Asociatiei Pro Democratia (APD).Proiectul Pro Democratia este punctul de plecare Victor Ponta a conchis ca decizia politica „este aproape luata“, iar proiectul care va fi semnat de cele trei partide mentionate mai sus include prevederi ale proiectului elaborat mai demult de APD, plus o serie de observatii. Proiectul APD se bazeaza pe introducerea votului uninominal mixt, adica imbina sistemul majoritar, conform caruia se voteaza o persoana, si nu o lista de partid, cu cel proportional, care se aplica acum in Romania. Aceasta propunere a fost asumata de PNL si se afla, deja, la Comisia parlamentara pentru elaborarea unui cod electoral. Tot acolo au fost, insa, depuse si alte propuneri, intre care si ale PSD si PC. In total, exista 18 initiative legislative care au ca tema votul uninominal. Pina acum clasa politica nu reusise sa se puna de acord asupra unei variante comune de Cod Electoral. Dar „consensul“ de acum a fost confirmat si de presedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu. Potrivit acestuia, se va lucra pe varianta APD, sustinuta de PNL, dar pe parcursul dezbaterilor, fiecare partid va putea formula amendamente. Tot ieri, PSD a anuntat ca, de saptamina viitoare, va incepe negocieri cu toate celelalte partide parlamentare pentru gasirea unei majoritati in Parlament. Anuntul a fost facut de secretarul general al PSD, Titus Corlatean, la finalul unei sedinte restrinse cu unii dintre vicepresedintii partidului. Potrivit acestuia, Mircea Geoana este cel care va stabili o agenda de intilniri cu reprezentantii formatiunilor parlamentare si componenta echipelor care vor negocia din partea PSD.

Clujenii ocupa locul doi la „sportivitatea“ in credite

Firmele din Bucuresti si persoanele fizice din Capitala au imprumutat nici mai mult, nici mai putin decit echivalentul a 33,19 miliarde de lei, adica 35% din totalul creditelor in lei si valuta acordate de banci. Este vorba de creditele inregistrate in datele Bancii Nationale a României (BNR) pina la sfirsitul lunii februarie. In acest top al angajarii de credite, dar la distanta fata de Bucuresti, se afla Clujul. Valoarea imprumuturilor accesate de clujeni se ridica la 3,87 de miliarde de lei si, la mica distanta in clasamentul celor care s-au imprumutat de la banci, vine Constanta cu 3,54 de miliarde de lei. Pe locul trei, judetul Timis figureaza cu 3,47 de miliarde de lei. Practic, aceste trei judete au relizat aproape 50% din totalul de imprumuturi facute de români in perioada amintita. Analistii cred ca situatia este data de puterea economica si de echilibrul economic al populatiilor reprezentate de aceste judete. Astfel, s-au imprumutat cel mai mult judetele cele mai dezvoltate, iar finantarea bancara este semnul ca zonele respective au perspective si potential de dezvoltare mare. Dar daca ponderea imprumuturilor este mai mare in zona populatiei, poate fi si semnul unui consum prea mare, care ar putea fi generator de deficit pe termen mediu sau lung. La polul opus al „datornicilor“ se afla judetele Giurgiu, Covasna si Tulcea, judete cunoscute ca fiind deficitare la nivelul dezvoltarii economice, cu sume imprumutate de 459 de milioane 538 si, respectiv, 528 de milioane de lei. Creditele in lei si valuta la nivelul intregii tari au fost evaluate la 94,32 de miliarde de lei, iar ponderea intre cele doua este echilibrata, de 51,75% credite in lei si 45,51% credite contractate in valuta. 

Casa ca investitie

Case de doua sau trei camereClujenii vor case „potrivite“ la preturi de sub 100.000 de euroDatele au fost furnizate de catre agentiile imobiliare clujene participante la tirgul de case „Condominium 2007“, desfasurat la Cluj in cursul saptaminii trecute. Aceste date au fost centralizate de catre organizatorii tirgului. „De regula sint cautate casele si apartamentele nu tocmai mari, dar nici mici. Familiile care vor sa le locuiasca, si nu sa le inchirieze, cauta apartamente de doua camere, de regula. Garsonierele si apartamentele de o camera sint cautate de cei care vor sa investeasca bani in domeniul imobiliar“, a spus Marian Iancu, sales manager, prezent la tirgul Condominium. Astfel, valoarea locuintelor „vinate“ de clujeni se ridica la aproximativ 60.000 de euro, dar pentru apartamentele foarte bine plasate suma poate ajunge si la 80.000 de euro. Sint cautate mai ales locuintele cu priveliste si in zone linistite, spun dezvoltatorii imobiliari clujeni. „Cei care vor sa investeasca intr-un apartament, de regula, vin direct si cumpara. Pentru ei conteaza investitia. Cei care vor locui in acel apartament vin sa vada blocul mai intii si pozitionarea acestuia, apoi mai vin dupa citeva luni sa vada care este stadiul lucrarilor si abia apoi vin sa incheie un contract. Cel mai adesea cauta un apartament dupa marimea resurselor de care dispun, insa din acest tip de comportament descoperi relativ usor care va fi destinatia achizitiei facute“, spune si Mirel Pascu, reprezentat vinzari al unui dezvoltator imobiliar.Si totusi, ne imprumutamPotrivit informatiilor prezentate de organizatorii Tirgului Condominium, majoritatea covirsitoare a solicitarilor de apartamente au vizat cumpararea prin achizitia unui credit bancar. Cele 27 de companii expozante au stabilit peste 4.000 de contacte cu potentialii cumparatori si urmau sa aiba loc in perioada imediat urmatoare a tirgului peste 1.000 de vizionari ale apartamentelor, au mai facut public organizatorii tirgului. „Interes exista si batalia pentru o casa in Cluj este ca intotdeauna mare. Problemele incep acolo unde incepe batalia pentru obtinerea unui credit bancar. Acolo se impotmolesc cei mai multi sau, oricum, asta le ia cel mai mult timp“, mai spune Mirel Pascu. De altfel, si Marian Iancu preciza ca valoarea unui contract incheiat cu compania dezvoltatoare in conditiile in care constructia este intr-o faza incipienta poate aduce „reduceri de pret“ importante pentru client, pentru ca valoarea contractului, o data incheiat la o anumita suma, ramine nemodificata. Preferintele clujenilor Apartamente de 1-2 camere cu suprafete medii, preturi pina la 60.000-80.000 de euro per apartament, locatii linistite si cu priveliste buna – doua conditii pentru care clujenii sint dispusi sa plateasca suplimentar. In peste 70% dintre cazuri, cumpararea unui apartament se face prin credit bancar, si nu din resurse proprii, iar cei care investesc in imobiliare prefera sa cumpere garsoniere sau apartamente de 2 camere, la fel si firmele care au investit intr-un apartament scutesc cheltuielile de cazare pentru angajatii lor care trebuie locati temporar in Cluj. 

Zboruri record

Grecia, Egipt, Turcia, Tunisia, Malta...Trafic record pe Aeroportul International ClujNumarul de zboruri charter de pe Aeroportul International Cluj-Napoca spre destinatiile turistice din strainatate a inregistrat cresteri fara precedent fata de anul trecut, acestea fiind adaugate zborurilor regulate inregistrate pe aeroport. Datorita cresterii record a traficului pentru primul trimestru al anului, in urma calatoriilor turistice si a celor regulate, cit si a perspectivei dezvoltarii infrastructurii, numarul pasagerilor care sint asteptati pe aeroport este de 320.000 pina la sfirsitul acestui an.Daca anul trecut a fost inregistrata o crestere cu 20% a numarului de pasageri, in acest an, statistica arata altfel, fiind inregistrata o crestere aproape dubla, si asta numai in primul semestru al anului. Conducerea aeroportului anunta ca in sezonul estival vor fi operate noi zboruri de vacanta, care vor transporta pasageri catre cunoscute statiuni turistice din Grecia, Egipt, Turcia, Tunisia si Malta.Aeroportul clujean, in continua crestereTraficul international de pasageri si marfa pe aeroportul clujean s-a deschis in anul 1996. In primavara anului 1998, au fost introduse cursele internationale regulate, cu ajutorul cursei Bucuresti – Cluj-Napoca – Budapesta. Pina in anul 2001, s-au finalizat modernizarea aerogarii, extinderea parcarilor pentru autovehicule, reparatiile la platforma de parcare a avioanelor si iluminarea pistei. Ultimii ani au adus un program care are in vedere implementarea activitatii de cargo, extinderea platformei de parcare a aeronavelor, prelungirea pistei de decolare si continuarea modernizarii sistemului de iluminare a pistei.

Pe scurt

A doua oara!Un bistritean urmarit general de o luna pentru ca a condus fara permis si sub influenta bauturilor alcoolice a fost prins de politistii clujeni in urma unui accident de circulatie. Potrivit reprezentantilor politiei, F. Gavril Petru, de 46 ani, a accidentat acum doua zile un muncitor care lucra la carosabil pe DN1 intre localitatile Gherla si Cluj-Napoca. Pe linga faptul ca nu avea permis, barbatul conducea, din nou, sub influenta bauturilor alcoolice. El era dat in urmarire pentru ca este condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare de catre Judecatoria Bistrita. R. N.Invinuiti de braconajDoi vinatori sint urmariti penal pentru infractiunea de braconaj cinegetic. Cei doi inculpati au declarat ca au intrat in fondul de vinatoare doar ca sa puna sare la vinat. Conform expertizei balistice reiese ca s-a tras recent cu trei din cele patru arme gasite asupra celor doi. Marin Florin M., in virsta de 39 de ani, din comuna Vad, si Cornel Eugen M., de 46 de ani, din Dej, sint cercetati in stare de libertate, desi acestia neaga ca ar fi vinovati. Ei au prezentat a doua zi permisele de vinatoare, de port arma si autorizatia pentru vinatoare pentru cinci vulpi si un lup. Chiar daca ei spun ca nu au tras, expertiza balistica arata contrariul. R. N.„Convorbiri“ cu Nicolae MelinescuSeria „Convorbirilor de la Cluj“ organizate de Departamentul de Jurnalism al Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca il va avea miine ca invitat pe Nicolae Melinescu de la TVR. Conferinta „Din secretele agentiei de stiri“ va avea loc cu incepere de la ora 10, in Amfiteatrul „Woodrow Wilson“ al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (strada General Traian Mosoiu, nr. 71). Prelegerea va fi urmata, de la ora 12, in Sala II/2 a facultatii-gazda, de lansarea primului roman politico-fantastic al lui Melinescu, „Desertul de fier“, aparut de curind la Editura Ecumenica Press din Cluj-Napoca. F. T.Simpozion despre Gulag si HolocaustCentrul de Cercetare a Imaginarului din cadrul Facultatii de Litere a  Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca organizeaza intre 25 si 26 mai un simpozion intitulat „Gulag si Holocaust in constiinta romaneasca“. Manifestarea este realizata in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICC), Institutul Cultural Român (ICR), Fundatia „Aspera“ si filiala clujeana a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc miine, de la ora 9.30, in sala Aula Magna din sediul central al UBB. La discutii vor lua parte Ruxandra Cesereanu, directoare de proiect, Marius Oprea, Liviu Antonesei, Caius Dobrescu, Marta Petreu, Stefan Borbely, Octavian Roske, Florin Abraham, Michael Shafir, Doru Pop, Horea Poenar si Andrei Cornea. F. T.

Se cauta manager pentru Centrul de Sanatate Mociu

Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ieri ca va organiza un nou concurs pentru ocuparea functiei de manager in spitalele publice in care posturile nu au fost inca ocupate.In judetul Cluj exista o singura unitate sanitara care este condusa de un manager numit interimar, respectiv Centrul de Sanatate din Mociu.Desi au fost organizate pina acum doua concursuri, la nivel national, postul de la Mociu a ramas neocupat. Motivele: la primul concurs candidatul nu a obtinut media necesara, iar la cel de al doilea nu s-a mai prezentat nimeni. Centrul de Sanatate Mociu este condus acum de dr. Adriana Mustea, numita interimar in functie.Noul concurs pentru ocuparea functiei de manager în spitalele publice se va desfasura in perioada 17-24 iunie si este organizat in intreaga tara pentru ocuparea posturilor care au ramas libere dupa concursurile din lunile noiembrie 2006 si martie 2007.Bibliografia de concurs si temele cadru pentru proiectul de management sint publicate pe site-urile Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar: www.snspms.ro; www.drg.ro; www.incds.ro.

Clinica de Psihiatrie Pediatrica s-a mutat in casa noua

Noua cladire in care functioneaza Clinica de Psihiatrie Pediatrica, din cadrul Spitalului Clinic de Copii Cluj, este gata. Daca anul trecut a fost dat in folosinta un etaj, unde functioneaza sectia de psihiatrie pediatrica, ieri a fost inaugurata si sectia pentru consumatorii de droguri.Dr. Ioan Figan, directorul Spitalului Clinic de Copii Cluj, a declarat ieri ca, dupa 2 ani si jumatate si un efort financiar considerabil, s-a reusit ca aceasta clinica sa fie una dotata la standarde europene. Situata pe strada Ospatariei, f.n., clinica beneficiaza de un sistem de supraveghere electronic, are 25 de paturi la sectia de psihiatrie pediatrica si 10 paturi la sectia pentru consumatorii de droguri. Multa vreme, locuitorii din zona s-au opus amplasarii acestei clinici pe strada lor.„Pina la urma, vecinii s-au convins ca dealerii de droguri nu stau la colt de strada si ca este vorba de un lucru cit se poate de serios“, a precizat dr. Ioan Figan. Directorul Spitalului Clinic de Copii Cluj spune, insa, ca, in scurt timp, va fi nevoie de un spatiu mult mai mare, avind in vedere ca cele 25 de paturi pentru pacientii care necesita internarea in sectia de psihiatrie pediatrica sint prea putine.

Caldura aduce leptospiroza

Leptospiroza este mortalaFeriti-va de apa in care se adapa animalelePotrivit medicilor, leptospiroza este o boala infectioasa provocata de o bacterie din genul Leptospira. Boala se caracterizeaza prin semne si simptome ca febra, frisoane, dureri de cap (cefalee), dureri musculare, varsaturi, icter (coloratia galbena a sclerelor si a tegumentului), hiperemie conjuctivala (ochi rosii) si dureri abdominale.Daca pacientul nu se prezinta la medic pentru diagnostic si tratament, boala se poate agrava, cu afectarea rinichilor si ficatului, putind duce la deces. Multe din simptomele bolii sint asemanatoare altor boli, respectiv hepatita acuta virala, meningita acuta sau viroza acuta respiratorie, si numai medicul poate pune diagnosticul corect dupa efectuarea analizelor de laborator.Boala profesionalaLeptospiroza este o antropozoonoza, o boala care se transmite de la animale la om. De obicei, boala apare ca urmare a contactului cu apa in care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroza sau purtatoare de bacterii din genul Leptospira. Multe mamifere pot fi purtatoare sanatoase de leptospira. Printre acestea se numara porcii, ciinii sau sobolanii.Potrivit medicilor, oamenii se imbolnavesc prin contactul cu animalele bolnave, cei mai expusi fiind muncitorii din fermele de porci, pentru care leptospiroza este o boala profesionala, prin contactul cu apa contaminata cu urina animalelor infectate, respectiv prin imbaierea in balti, lacuri, canale de irigatie sau riuri, dar si prin ingestia alimentelor contaminate cu urina animalelor infectate, cum ar fi sobolanii, de exemplu.Leptospira patrunde in organism prin piele, mucoasa nazala si oculara sau prin alimentele ori apa de baut contaminate cu Leptospira.

Agenda zilei

CONCERTjoi • ora 18.30 • Opera MaghiaraLa Opera Maghiara din Cluj va avea loc premiera spectacolului „Traviata“, de Giuseppe Verdi, in regia lui Gy. Tatár Éva. Dirijor: Horváth József, Jankó Zsolt inv. Scenografia este semnata de Nagy Endre inv., iar costumele de Witlinger Margit. Spectacolul este interpretat in limba italiana si dureaza circa 3 ore.JOCURIjoi • ora 19 •  Biblioteca Centrului Cultural GermanCentrul Cultural German va invita la seara cu jocuri de societate pentru adulti, azi, de la ora 19, in Biblioteca Centrului.FESTIVALjoi • orele 15-18 • Aula Magna a UBBIn cadrul festivalului studentesc „UrbanFest“ este programata dezbaterea Bologna, ce se va desfasura in Aula Magna a Universitatii „Babes-Bolyai“. Intre orele 11-17, continua manifestarile organizate in cadrul Saptaminii Portilor Deschise.LANSAREjoi • ora 13 • Facultatea de Stiinte PoliticeFacultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii va invita in Sala II/2,  unde va avea loc lansarea volumului „Secvente din istoria presei romanesti“. Despre cartea lansata vor vorbi conf. univ. dr. Catalin Baba, decanul facultatii, prof. univ. dr. Mircea Popa si conf. univ. dr. Elena Abrudan.CONFERINTA DE PRESAjoi • ora 11 • Hotel City Plaza La Hotel City Plaza (strada Sindicatelor, nr. 11) va avea loc conferinta de presa a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), editia a sasea, care se va desfasura la Cluj-Napoca in perioada 1-10 iunie si la Sibiu in perioada 4-10 iunie. La intilnirea cu presa vor participa Mihai Chirilov – director artistic al festivalului, Rik Vermeulen – director executiv al TIFF si Gabriela Bodea – coordonator proiect TIFF Cluj.joi • ora 13 • Opera Nationala RomanaOpera Nationala Româna Cluj-Napoca organizeaza astazi, de la ora 13, în holul lojilor rangul II, dreapta, o conferinta de presa cu ocazia premierei spectacolului „Candide“ („Candid sau optimismul“), o opereta comica in doua acte de Leonard Bernstein, care va avea loc duminica, 27 mai, de la ora 19.joi • ora 15.30 • Cafeneaua BulgakovDe la ora 15.30, în Cafeneaua Bulgakov (strada Inocentiu Micu Klein, nr. 16), va avea loc o conferinta de presa avind ca tema organizarea Universitatii de Vara si a taberei studentesti de la Balvanyos, editia a XVIII-a. Organizatorii evenimentului, Asociatia ErGo si Fundatia Pro Minoritate vor oferi detalii legate de tabara care va avea loc în perioada 17-22 iulie 2007. 

Furtuna din aceasta seara a ucis un om

Un barbat din localitatea Nucet a decedat, în aceasta seara, dupa ce a fost lovit de trasnet. Se pare ca furtuna l-a surprins pe cîmp, unde muncea alaturi de un consatean. Acesta din urma se afla în stare grava la spital. Trasnetul i-a carbonizat un picior.

Semnal de alarma

Primul ministru al Landului Brandenburg, Mathias Platzeck, a tras un semnal de alarma in legatura cu situatia politica din Romania, considerind ca aceasta poate afecta economia, deoarece ii face pe investitori sa isi reconsidere intentia de a investi in tara noastra. Prezent astazi la Alba Iulia, acesta a aratat ca, in Germania, situatia din Romania provoaca semne de intrebare foarte serioase. 

In caz de nevoie, colaborarea romano-maghiara poate functiona

Citeva sute de specialisti din cadrul institutiilor cu sarcini in situatii de urgenta au luptat astazi pentru reducerea gradului de poluare pe riul Mures. Ajutati de colegi de la Szeged-Ungaria, membrii echipelor de interventie au desfasurat cu aceasta ocazie unul dintre cele mai ample exercitii din 2007. 

Ultimul succes al sezonului

CFR Cluj a incheiat sezonul de fotbal cu o victorie, scor 1-0, in fata Farului Constanta. Unica reusita a meciului de pe stadionul "Dr. Constantin Radulescu" a purtat semnatura brazilianului Didi si a venit in prelungirile partidei. Astfel, CFR Cluj ramane cu medalia de bronz in campionatul 2006-2007, dupa ce Steaua a castigat la Petrosani in fata Jiului cu 2-0 si si-a consolidat pozitia a doua in clasament.  

Stadion in U la CFR Cluj

Clubul CFR Cluj a prezentat astazi macheta viitorului stadion "Dr. Constantin Radulescu" dupa lucrarile de modernizare ce se vor finaliza in vara anului viitor. Forma finala a acestuia va fi in forma de U, litera emblematica a rivalei Universitatea Cluj. In aceasta perioada se lucreaza deja la montarea instalatiei de nocturna, urmind ca pina in luna august a acestui an sa se opereze schimbari asupra peluzei si a tribunei oficiale. Din vara, se va lucra si la noua tribuna de pe terenul de zgura, care va avea 10.000 de locuri. "Ceea ce facem noi este, practic, o reconstructie, si nu o renovare. La final, vom dispune de un stadion de 3-4 stele si 28.000 de locuri. Sper ca la anul sa primim licenta pentru a sustine meciuri din Liga Campionilor", a declarat presedinte le CFR-ului, Iuliu Muresan. 

Salve de tun in cinstea presedintelui

      Victoria presedintelui Traian Basescu in referendumul organizat pentru demiterea sa a fost salutata, la Alba Iulia, cu trei salve de tun. Acestea au fost trase marti seara, cu ocazia chefului organizat de PD Alba pentru a-si manifesta bucuria fata de rezultatul referendumului.

„Tunerul“ Sibiului

Un tînar de 35 de ani din Sibiu modifica motociclete Harley Davidson si leremodeleaza dupa propriul gust. Creeaza adevarate capodopere de arta, cu rezervoare lucrate manual, furci din inox si multe alte îmbunatatiri. Prima motocicleta este gata de vînzare si costa 35.000 de euro.Cititi amanunte în editia de mîine a Monitorului de Sibiu.

Urmarit general, prins de politistii sibieni

Un barbat de 31 de ani, din judetul Vîlcea, a fost retinut acum cîteva ore de politistii sibieni, pentru a fi trimis dupa gratii. „Captura“ este una cu care se mîndresc oamenii legii, pentru ca este vorba despre un condamnat dat în urmarire generalaCititi amanunte în editia de mîine a Monitorului de Sibiu.

Seful sectiei Drumuri Nationale, in dizgratia prefectului

La sedinta Colegiului Prefectural de astazi, prefectul Ion Ariton s-a aratat nemultumit de activitatea si de atitudinea lui Gheorghe Mihai, seful sectiei Drumuri Nationale Sibiu. „Colaborarea dintre mine si dl prefect decurge conform fisei postului“, sustine Gheorghe Mihai, care nu considera discutiile în contradictoriu cu prefectul drept un motiv de îngrijorare. La sedinta de luna trecuta, subprefectul Marin Craciun i-a sugerat lui Mihai sa demisioneze.Cititi amanunte în editia de mîine a Monitorului de Sibiu. 

Urmarit ... capturat

    Politistii Serviciului de Investigatii Criminale, impreuna cu  cu cadre ale Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, l-au identificat si retinut, în cursul zilei de marti, pe Geza K., de 41 ani, din municipiul Alba Iulia, care se sustragea de la executarea unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 6 luni închisoare, pentru comiterea infractiunii de înselaciune. Respectivul a fost depus în Penitenciarul de Maxima Siguranta Aiud.  

Acoperis in flacari

    Oamenii legii din Blandiana a fost anuntati marti seara în jurul orei 24.00, de un localnic despre faptul ca la un imobil din localitate, proprietatea lui Petru S., a izbucnit un incendiu. Politistii s-au deplasat la fata locului si, împreuna cu Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta au luat masuri de localizare si stingere a focului. Din verificarile efectuate, a reiesit faptul ca incendiul a distrus aproximativ 3 mp din  acoperisul imobilului, valoarea pagubelor fiind estimata la 200 lei. Politistii din Blandiana efectueaza cercetari pentru stabilirea cauzelor producerii incendiului. 

Calin Cristea convocat la Under-19

 Juniorul Unirii, Calin Cristea a fost convocat de catre antrenorul Florin Cheran, la reprezentativa de juniori Under-19 a Romaniei. In perioada 30 mai–5 iunie 2007, tanarul jucator, care este si gogheterul echipei cu cinci reusite, va lua parte la miniturneul de calificare din Elvetia, unde vor sustine partide cu Elvetia in 31 mai, Danemarca in 2 iunie si Serbia in 15 iunie.

Trica e CFR-ist, Andone inca nu...

Dupa transferul lui Andre Leao, conducerea lui CFR Cluj a prezentat oficial a doua achizitie din aceasta vara, mijlocasul Eugen Trica. Venit de la formatia bulgara TSKA Sofia, Trica a semnat un contract pe 2 ani cu echipa "feroviara". In virsta de 30 de ani, mijlocasul nascut la Teslui a mai evoluat in cariera sa pentru Universitatea Craiova (1994-1999), Steaua (1999-2003), Litex Lovech (2003-2005) si Maccabi Tel Aviv (2005-2006), inainte de a se alatura clubului bulgar TSKA Sofia (2006). "CFR Cluj este o echipa foarte buna, o surpriza placuta a acestui sezon. Am urmarit CFR-ul multa vreme, este o echipa foarte buna. Imi doresc sa cistigam titlul de campioana la anul", a declarat Trica la prezentarea oficiala. In zilele urmatoare este asteptat si Ioan Andone pentru a prelua banca tehnica a CFR-istilor, fapt recunoscut, voalat, de presedintele "visiniilor", Iuliu Muresan: "Cu Bergodi vom discuta astazi despre contract. Daca nu ne vom intelege, ar putea veni Andone". 

Impacare la Sibiu, de sarbatori

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurentiu Streza, i-a invitat la Sibiu pe presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si pe liderul PSD Mircea Geoana, pentru reconciliere. Invitatia este valabila pentru duminica Rusaliilor, dar si pentru luni, cînd va fi sfintita Catedrala Mitropolitana.Cititi amanunte în editia de mîine a Monitorului de Sibiu. 

Vedeta cu lesa

Paris Hilton va primi, pentru perioada pe care o va petrece in inchisoare, un dispozitiv care sa atraga atentia paznicilor in cazul in care mostenitoarea lantului hotelier Hilton va fi deranjata sau atacata de vreo colega. Alarma functioneaza non-stop si o va monitoriza astfel pe Hilton tot timpul cit va sta inchisa. Hilton va sta separat de celelalte detinute, la centrul de detentie pentru femei din Lynwood, California, intr-o aripa a inchisorii in care sint incarcerate vedete, oficialitati sau politisti. Cele 12 camere din aceasta aripa sint de cite doua locuri. Hilton va putea sa se plimbe timp de cel putin o ora in afara celulei, va putea sa faca dus timp de o ora pe zi, sa se uite la televizor sau sa dea telefoane.Detinuta modelSentinta mostenitoarei imperiului Hilton a fost scurtata de la 45 de zile la 23, dupa ce oficialii au spus ca au incredere in buna sa purtare, mai ales datorita faptului ca, in ultima vreme, comportamentul ei s-a imbunatatit si a aparut la ultima infatisare la tribunal. De asemenea, Hilton a renuntat sa faca apel la sentinta. Un judecator din SUA a condamnat-o pe vedeta la inchisoare, la inceputul lunii, pentru ca a incalcat restrictiile eliberarii conditionate si s-a urcat la volan, desi avea permisul suspendat. Hilton a declarat atunci ca pedepsa i se pare cruda si nejustificata.

Spectacol paralel

Artista romanca va cinta in deschiderea concertului 25 Live, sustinut de George Michael in data de 31 mai, pe stadionul national „Lia Manoliu", Loredana a fost aleasa de George Michael dintre mai multe propuneri de artisti romani. Este singura artista pop din Romania cu o cariera muzicala comparabila cu cea a lui George Michael, ca perioada de timp, complexitate, calitate si capacitate de a aduce permanent elemente noi in muzica pop. Loredana va fi „Very Special Guest" pentru concertul lui George Michael, iar trupa care va deschide show-ul Loredanei este Simplu, aceasta fiind in totalitate optiunea artistei. Repertoriu consacratCa si George Michael, care va cinta doar hiturile din cei 25 de ani ai sai de cariera, („Careless Whisper", „Freedom", „Fast Love", „Jesus to A Child", „Father Figure"), Loredana va cinta hiturile foarte cunoscute, precum „O fata singura in noapte", „Tomilio", „Iubirea mea". Este posibil ca Loredana sa cinte in deschiderea concertului sustinut de George Michael o piesa speciala, in prima auditie, cu o puternica incarcatura sentimentala pentru artista: „Copiii sirenelor", un duet intre Loredana de acum si Loredana cea de la trei ani, vocea fiind inregistrata cu casetofonul tatalui ei. Melodia ar fi trebuit sa fie interpretata la Premiile MTV Romania, la Sibiu, dar cintareata nu a mai aparut la gala.LogisticaPregatirile pentru marele eveniment au inceput deja. Loredana se pregateste, dar este si emotionata sa urce pe aceeasi scena cu George Michael. Daca show-ul George Michael este 100% live, cu o orchestra de aproximativ de 40 de membri si backing vocals, show-ul Loredanei, intitulat „Loredana Pop Greatest Hits", va avea o durata de cel putin 30 de minute, va fi conceput in acelasi mod, 100% live si cu 20 de oameni pe scena. De-a lungul carierei sale, George Michael a vindut peste 85 de milioane de albume in intreaga lume, doborind topurile din Statele Unite si Marea Britanie.Dependent de droguriGeorge Michael a recunoscut, intr-un interviu acordat simbata, ca este dependent de droguri. „Lumea ar fi un loc mai bun daca oamenii ar fuma cannabis decit sa consume alcool. Ceea ce vreau sa spun este ca nimeni nu a venit vreodata acasa dupa ce a fumat marijuana sa-si ia sotia la bataie", a argumentat Michael. Fostul solist vocal al celebrei trupe „Wham !" s-a declarat vinovat in momentul in care a fost prins la volanul masinii sub influenta drogurilor, eveniment petrecut in luna octombrie in capitala Marii Britanii. „Este vorba de droguri prescrise, de dependenta mea de ele si de incercarea de a le schimba pentru evitarea efectelor secundare", explica artistul.

Schimbare de stil

Delia a facut o pauza de aproape patru ani intre cele doua albume din cariera solo si s-a gindit ca ar fi pacat sa nu puna pe un suport si melodiile pe care le-a promovat in acest timp. Noul album are 12 piese, dintre care jumatate sunt deja cunoscute, cum ar fi „Secretul Mariei", „Sufletul meu" sau „Listen up". „E foarte greu sa stai sa astepti sa-ti compuna altcineva, de aceea a durat atit de mult pina sa lansez un nou album", a explicat Delia. Doua piese sint compuse de Mateo, iubitul cintaretei, alte doua de Marius Moga, una de Cristi Enache de la Directia 5 si alta de Connect-R, insa, dupa cum a spus cintareata, fiecare melodie are amprenta ei.In formatieOdata cu aparitia acestui CD, Delia va cinta in concerte cu un band. „O sa cint intr-o formula noua, cu band: chitara, bas, tobe, percutie, iar sora mea imi va face backing vocal", a spus Delia. Cu toate ca in acest mod calitatea spectacolelor va creste, cintareata se teme de reactia organizatorilor de spectacole. „Oamenii sint reticenti cind vii si cu trupa. Se gindesc ca trebuie sa dea mai multi bani, nu se gindesc ca show-ul este mai bun, e live. Sa cinti cu negativul e urit, invechit. Poate Mirabela Dauer cinta asa acum 500 de ani", a comentat Delia.CurajoasaImediat dupa aceasta lansare, Delia va intra din nou in studio pentru un nou album, care va fi compus in totalitate de artista, pentru ca nu mai vrea sa se bazeze pe niciun compozitor. „Va fi total diferit fata de ce am facut pina acum. Va fi un nou inceput pentru ca din toamna voi aborda un alt stil: muzica cu influente balcanice, ceva mult mai elaborat" a anuntat cantareata. „Este pacat sa nu-mi folosesc cunostintele din atitia ani de muzica. Eu am studiat flautul, insa nu am cintat pina acum publicului meu pentru ca nu era pregatit pentru asa ceva. In plus mi-a fost teama si de posibilele glume asupra instrumentului la care cint", a adaugat Matache.

Despagubiri pentru cancer

La patru ani dupa ce i-a fost diagnosticat cancerul de prostata, actorul Robert De Niro se lanseaza intr-o batalie cu asiguratorul pentru filmul de la Hollywood, „De-a v-ati ascunselea", care a fost aminat din cauza bolii sale. De Niro a completat vineri o motiune prin care cere anularea procesului de 1,8 milioane de dolari, intentat anul trecut de casa ce asigura filmul, care pretinde ca actorul nu le-a prezentat certificatul de sanatate inainte sa inceapa filmarile. Firma de asigurare a platit 1,8 milioane de dolari producatorilor pentru intirzierea filmarilor la „De-a v-ati ascunselea" in timpul tratamentului actorului.Cine are dreptate?Compania l-a actionat in judecata pe actorul in virsta de 63 de ani, care a cistigat un Oscar, pentru ca nu a anuntat ca incepuse investigatiile asupra bolii, desi a semnat, pe 13 octombrie 2003, un certificat de sanatate. De Niro a recunoscut ca si-a facut analizele pe 10 octombrie, cu trei zile inainte de a semna certificatul. A spus insa ca nu a primit niciun diagnostic pina pe 15 octombrie, deci nu a mintit cind a spus ca nu a fost diagnosticat sau tratat pentru vreo afectiune la prostata. Firma insista ca actorul stia ca analizele ar putea contrazice certificatul de sanatate si nu trebuia sa ascunda acest lucru. De Niro a dezvaluit public boala doar la citeva zile dupa ce a fost diagnosticat in 2003, spunind ca maladia a fost descoperita intr-o faza incipienta si se asteapta sa se vindece in totalitate.

Premiati de Guvern

Echipele de handbal Oltchim Ramnicu Vilcea si UCM Resita, cistigatoare ale Cupei Cupelor, respectiv Cupei Challenge, au fost primite marti de primul ministru Calin Popescu Tariceanu si premiate de Guvernul Romaniei, in cadrul unei manifestari desfasurate la Palatul Victoria. Handbalistele de la Oltchim au venit in costume de prezentare, avind atasat la fuste tricolorul Romaniei, in timp ce jucatorii resiteni au fost imbracati in costume de prezentare bleumarin, cu insemnele clubului. Sportivii au fost insotiti de antrenorii Gheorghe Tadici, respectiv Aihan Omer. La eveniment au mai participat presedintele ANS, Octavian Belu, si presedintele Federatiei Romane de Handbal, Cristian Gatu. Cele doua echipe au primit impreuna un cec in valoare de 340.000 de lei, bani pe care, potrivit legii, ii va imparti Federatia. Oltchim va fi recompensata cu o suma mai mare decit UCM, dat fiind ca a cistigat Cupa Cupelor, un trofeu mai valoros decit Cupa Challenge.

In paralel

Consilierul prezidential pe probleme de sport, Mariana Bitang, a declarat ca a primit acordul presedintelui Traian Basescu de a-si desfasura activitatea la Palatul Cotroceni, dar si in paralel, in calitate de antrenor al gimnastei Catalina Ponor. „Am reusit sa vorbesc cu presedintele Traian Basescu despre acest subiect, la finala Cupei Cupelor, de la Rm. Vilcea. Si-a dat acordul ca, pe linga munca depusa in echipa dinsului, sa o antrenez, in paralel, pe Catalina Ponor. Urmeaza sa discut si detalii, pentru ca e vorba de doua antrenamente zilnic si nu va fi usor. Acum, de exemplu, am incheiat munca la Palatul Cotroceni si fug la sala, pentru al doilea antrenament cu Catalina Ponor", a declarat Maria Bitang. Bitang si-a dat acordul s-o pregateasca pe fosta multipla campioana in urma cu o saptamina.

Ultimele emotii

Etapa de astazi are miza mare doar in lupta la virf. Cel mai disputat loc este cel secund, pentru care se lupta atit Steaua, cit si CFR Cluj. Teoretic, militarii sint avantajati. Au nevoie de un singur punct in deplasarea de la Petrosani, cu Jiul, care este deja retrogradata in liga a II-a. „Nu avem voie sa mergem doar la egal. Mergem sa invingem. Este cel mai important meci din acest sezon. Degeaba ne-am luptat ca prostii un sezon intreg, daca nu sintem in stare sa batem la Petrosani. O infringere ar fi o adevarata catastrofa pentru noi, dar sper sa nu fie cazul", spune antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu. De doi lei sperantaIn aceeasi etapa, principala contracandidata a Stelei la locul doi, CFR Cluj, are parte de un meci usor. Primeste, pe propriul teren, vizita celor de la Farul Constanta, intr-o formula din care vor lipsi sase titulari. Totusi, clujenii nu-si fac sperante ca mai pot prinde Champions League. „E foarte greu de crezut ca Steaua se va impiedica tocmai la Petrosani. Noi vom juca si vom invinge. Am pregatit un spectacol de zile mari la final, pentru ca, oricum, si calificarea in Cupa UEFA este o mare performanta, de care putini ne credeau in stare la inceputul sezonului", spune Iuliu Muresan, presedintele CFR-ului. Pentru IntertotoO lupta indirecta se va da, in aceasta ultima etapa, si intre Gloria Bistrita, Poli Timisoara si Otelul. Cele trei formatii se lupta pentru un loc cit mai bun, care poate duce in Cupa UEFA Intertoto. „Imi doresc foarte mult o calificare in Cupa UEFA Intertoto. In mod normal am avut aceasta calificare in buzunar, dar am pierdut-o din cauza noastra. Acum mai avem o sansa, dar, din pacate, nu mai depinde totul de noi, ci si de celelalte rezultate. Ar fi o mare performanta pentru noi sa ajungem acolo sus", spune antrenorul bistritenilor, Ioan Ovidiu Sabau. Intilnirile etapeiIn ultima etapa a Ligii I se vor desfasura partidele: Unirea Urziceni - Gloria Bistrita, Otelul Galati - Politehnica Iasi, Poli Timisoara - FC Vaslui, Pandurii Tg. Jiu - FC Arges, CFR Cluj - Farul Constanta, Universitatea Craiova - UTA,  Ceahlaul - Dinamo, FC Nationals - Rapid si Jiul Petrosani - Steaua. Toate meciurile vor incepe la ora 17. Clasament1. Dinamo 33 23 7 3 61 22 76p (A25) 2.  Steaua 33 20 8 5 59 22 68p (A17) 3.  CFR Cluj 33 20 6 7 58 32 66p (A18) 4.  Rapid 33 16 11 6 63 35 59p (A8) 5.  Otelul 33 16 5 12 57 55 53p (A5) 6.  Poli Timisoara 33 15 7 11 35 31 52p (A4) 7.  Gloria 33 15 6 12 41 35 51p (0) 8.  FC Vaslui 33 13 10 10 39 42 49p (-2) 9.  Urziceni 33 13 8 12 30 28 47p (-1) 10.  U Craiova 33 11 12 10 37 42 45p (-2) 11.  UTA 33 11 8 14 27 37 41p (-10) 12.  Pandurii 33 12 5 16 24 34 41p (-7) 13.  Poli Iasi 33 10 10 13 33 38 40p (-11) 14. Farul 33 8 13 12 31 34 37p (-14) 15.  Ceahlaul 33 8 6 19 25 51 30p (-18) 16.  FC Arges 33 5 9 19 22 45 24p (-27) 17.  FC National 33 5 6 22 23 52 21p (-27) 18.  Jiul 33 5 5 23 15 45 20p (-28)

„Diavolii" vor revansa

Presedintele clubului AC Milan, Silvio Berlusconi isi doreste enorm victoria in meciul din aceasta seara. Vrea revansa dupa umilinta suferita in urma cu doi ani, la Istanbul, cind Milanul a pierdut, la penaltiuri, dupa ce la pauza conducea cu 3-0. „Mergem la Atena pentru a lua echipei Liverpool trofeul pe care ni l-a smuls din miini in urma cu doi ani. Am pierdut atunci un meci incredibil, hipnotizati de dansul de clovn al unui portar. De aceasta data vom fi pregatiti. Vom lua trofeul si ne vom intoarce cu cel mai rivnita Cupa din lume. Avem cea mai buna echipa si o vom dovedi in Grecia", spune fostul premier italian.UmilintaLa 25 mai 2005, stadionul Ataturk a trait una din cele mai incredibile rasturnari de scor din istoria fotbalului. Dupa 50 de secunde, Maldini duce Milanul in avantaj. Inainte de pauza, Hernan Crespo, de doua ori, ofera italienilor un avantaj ce parea ireversibil. Steven Gerrard a scris in autobiografia sa cum a trait pauza meciului. „Jucatorii italieni isi salutau familiile din tribuna. Si apoi acest rinjet malitios pe chipul lui Gennaro Gattuso...Mi-am spus: «Va voi umili»". In sase minute, Milanul a trecut de la extaz la agonie. Gerrard ('54), Vladimir Smicer ('56) si un penalti transformat de Xabi Alonso, dupa un fault al lui Gattuso asupra lui Gerrard ('60), au restabilit egalitatea. Jerzy Dudek a reusit meciul vietii sale si apara aproape tot la penaltiuri si Liverpool si-a adjudecat trofeul. Avertismentul lui KakaMijlocasul milanezilor Kaka a declarat ca echipa AC Milan va trebui sa fie atenta la atacantul formatiei Liverpool, Peter Crouch, in finala Ligii Campionilor. „Atentie la Crouch. Este un jucator periculos la baloanele inalte si este un oportunist. Va trebui sa fim preocupati de baloanele ce vor fi centrate spre careul nostru. Echipa este in forma si fiecare ne cunoastem forta si ceea ce putem facem pe teren. Am ajuns in finala, avem o noua oportunitate sa cistigam acest trofeu si totul este foarte frumos", spune internationalul brazilian.Revine MaldiniPentru finala Ligii Campionilor, capitanul milanezilor, Paolo Maldini, este refacut complet. Meciul din aceasta seara ar putea fi ultimul pentru capitanul Milanului, care intentioneaza sa se retraga la finele acestui sezon. „Ce cadou mai frumos mi-as putea dori decit o victorie in meciul din aceasta seara. Ar fi ceva de neuitat pentru mine, dupa atitia ani petrecuti la aceasta echipa minunata", spune Maldini. Singura dilema a antrenorului Carlo Ancelotti este in linia ofensiva, acolo unde va trebui sa aleaga intre Alberto Gilardino si Filippo Inzaghi.Liverpool speraDupa performanta obtinuta in urma cu doi ani, Liverpool isi doreste sa-si treaca in palmares cel de-al doilea titlu de Champions League. Cele mai mari sperante ale englezilor se pun in capitanul Steven Gerrard, cel care a semnat, ieri, un nou contract, valabil pentru patru ani, cu echipa cormoranilor. „Va trebui sa invingem. Va fi mai greu ca in 2005, dar daca am facut-o atunci, de ce n-am faceo si acum", spune capitanul lui Liverpool. In directFinala Ligii Campionilor, dintre echipele AC Milan si Liverpool, va fi transmisa in direct, de la ora 21.45, de la Atena, de Pro TV.

Curtat de Rapid

Finantatorul FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a declarat, ieri, ca tehnicianul Viorel Hizo este hotarit sa ramina la formatia moldava, singura conditie ceruta de antrenor fiind realizarea unui teren de pregatire in localitate. „Hizo e hotarit sa ramina la Vaslui, sigura conditie impusa de el fiind realizarea terenului de antrenament. Nu sint probleme de natura financiara, ci numai legate de infrastructura necesara unei echipe din prima liga. Nu mai este vorba de contract sau de pretentii suplimentare ale lui Hizo, ci totul depinde de acest teren de antrenament pe care am dori sa-l realizam, dar nu sintem lasati de catre o asociatie sportiva din Vaslui. In proportie de 99 la suta, Hizo ramine la Vaslui, dar in proportie de 999 la suta va pleca daca nu se va realiza acest lucru. Consider o pozitie corecta a lui Hizo, deoarece in conditiile actuale, cu naveta de 100 km in fiecare zi, nu se poate face performanta", spune Porumboiu. Teren cu problemeTerenul solicitat apartine Asociatiei Sportive Viitorul din Vaslui, subordonata Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), si se afla in imediata vecinatate a Stadionului Municipal. Primaria Vaslui, proprietara Stadionului Municipal, a facut demersurile pentru concesionare sau pentru un schimb de teren in urma cu un an, dar nu a primit pina acum niciun raspuns din partea ANS. Echipa FC Vaslui se antreneaza la Husi, localitate aflata la aproape 50 de kilometri distanta. Iesirea lui Porumboiu vine dupa ce presa a vehiculat ca tehnicianul Viorel Hizo ar putea prelua din sezonul viitor formatia Rapid Bucuresti.

Sandu mizeaza pe Nistor

Sibiul este bine reprezentat in lumea gimnasticii romanesti, nu doar prin sportivii care s-au lansat din orasul de pe Cibin, ci si prin antrenorii care fac performanta la cel mai inalt nivel. Printre acestia se numara si Lucian Sandu, care, de aproape 10 ani, face parte din staff-ul lotului national feminin. „Este o mare mindrie pentru mine sa spun ca fac parte din lotul national. La acest nivel se face performanta cu sportive de cea mai buna calitate. Oricum, si presiunea este foarte mare. La lotul national trebuie sa obtii rezultate, pentru ca ai de respectat un blazon pe care si l-a facut Romania de-a lungul timpului. Nu ai voie sa gresesti", spune Sandu. Mai asteaptaLucian Sandu a fost unul dintre colaboratorii cei mai apropiati ai cuplului Belu si Bitang. A ramas tot la statutul de antrenor secund si dupa venirea lui Nicolae Forminte in postura de coordonator al lotului national de gimnastica feminina. Spune ca deocamdata nu emite pretentii spre o pozitie mai inalta. „Cred ca lucrurile vin de la sine si n-are rost sa ma grabesc. In momentul in care s-a produs rocada, nu puteam avea pretentii spre postul de antrenor coordonator. Mai am destul de multe de invatat. Sper ca odata sa ajung si eu in fruntea piramidei, dar totul depinde de mine. Daca voi munci sirguincios si vor aparea rezultatele, automat si lumea va stii ca am valoare pentru a urca", crede sibianul. Seful paralelelorIn cadrul lotului national antrenorul sibian se ocupa de exercitiile fetelor la paralele. Spune ca ultimele rezultate ii da sperante intr-o revenire a Romaniei in elita mondiala. „La ultimele Europene am cucerit o medalie de argint la paralele. A fost prima dupa o perioada foarte lunga. Sincer, cred in valoarea acestei generatii si sint coonvins ca putem reveni in topul ierarhiilor mondiale. N-avem nevoie decit de multa munca, dar, in acelasi timp si de sansa ca fetele sa nu se accidenteze si sa ne putem desfasura activitatea in cele mai bune conditii", declara antrenorul sibian. Steliana, in formaFaptul ca este tot sibian l-a facut pe Sandu sa aiba o realtie mai aparte cu Steliana Nistor. Spune ca este o eleva foarte harnica si are posbilitatea sa urce pe podiumul oricarei competitii de mare importanta. „Dupa ce exercitiu a facut la paralele, la ultimele Europene, sper si vreau sa mergem sa cistigam Mondialele, ce vor avea loc peste doua luni. Discut foarte mult cu Steliana si-mi spune ca si ea isi doreste acelasi lucru. Daca ne vom corecta greselile pe care le-am facut acum, putem spera la aceasta pozitie. Va fi foarte greu, pentru ca avem adversare redutabile, dar nu avem voie sa ne lasam mai prejos", promite Sandu. Generatie slabaLa nivel de sportivi, Sibiul a lansat, constant, gimnaste spre marea performanta. Totusi, in acest moment, previziunile lui Sandu sint sumbre. Spune ca, dupa Steliana Nistor, nu s-a mai lansat nici o sportiva de valoare si acest fapt se datoreaza, in mare parte, lipsei antrenorilor de calitate de la CSS Sibiu. „Eu mai am catedra la Sibiu si, din cind in cind, mai trec pe acolo sa vad ce se intimpla. Din pacate, cu mici exceptii, antrenorii care se afla acum la club nu vor sa faca performanta. Rezultatele de calitate vin numai in urma muncii depuse. Daca unii se multumesc doar cu statutul de antrenor de gimnastica, fara a vrea sa faca performanta, nu avem cum sa emitem pretentii. E mare pacat, pentru ca Sibiul a fost un centru cu nume, iar acum nu mai vine nimic din urma", spune antrenorul. La concursDe astazi, Sandu se va afla la Moscova, alaturi de componente lotului national Andreea Grigore si Ana Tamirjan, la o etapa de Cupa Mondiala. „Va fi greu sa ne intoarcem cu medalie. Fetele sint la primul concurs international. Sincer, m-as bucura daca ar prinde finala", spune sibianul.

Poli risca

Fostul patron al Politehnicii Timisoara, Claudio Zambon, a declarat, ieri, ca gruparea banateana va fi depunctata de FIFA daca va evolua in culorile alb-violet si va folosi numele actual, simbata, in finala Cupei Romaniei cu Rapid. „Am fost instiintat de catre FIFA ca in cazul in care echipa lui Marian Iancu va juca in alb-violet si va folosi numele de Politehnica Timisoara, in finala Cupei Romaniei, i se vor lua sase puncte in sezonul viitor al Ligii I. Mai mult decit atit, FIFA va amenda si FRF cu echivalentul a doua miliarde de lei vechi", a declarat Claudio Zambon.

Doi mai departe

Andrei Pavel l-a invins, marti, pe Daniel Koellerer, scor 6-2, 6-4, iar Adrian Ungur a trecut de germanul Denis Grmelmyar, scor 6-3, 1-6, 6-2, ambele partide disputindu-se in turul intii de calificari de la Roland Garros, turneu dotat cu premii in valoare de 6.711.040 de euro. In schimb, in aceeasi runda a competitiei, au fost eliminati doi jucatori romani, Razvan Sabau si Victor Ionita. Sabau a pierdut in fata chilianului Paul Capdeville, scor 1-6, 6-0, 6-4, iar Ionita a pierdut in doua seturi meciul cu americanul Rajeev Ram, scor 6-3, 7-6.

Ne pregatim de film

Premiera. Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura atit la Cluj-Napoca, in perioada 1-10 iunie, cit si in Capitala Culturala Europeana - Sibiu, in perioada 4-10 iunie. Programul TIFF-ului sibian va cuprinde filme din sectiunile cele mai reprezentative ale festivalului („Competitie", „Supernova", „3X3", „What's Up, Doc?", „Umbre", „Atacuri teroriste" si „Zilele filmului romanesc"), proiectii si evenimente speciale in trei locatii diferite: Piata Mica - unde vor fi organizate proiectii gratuite in aer liber si va fi amenajata o terasa care va deveni Meeting Point-ul festivalului, Cinema „Arta" si pavilionul multifunctional amplasat in centrul orasului. „Cocosul decapitat" revineLuni, 4 iunie, festivalul debuteaza in forta cu doua premiere, o coproductie Romania-Germania-Austria-Ungaria, in regia lui Radu Gabrea si Marjan Vajda, si foarte recentul film al britanicului Oliver Parker, „I Really Hate My Job". „Cocosul decapitat" deschide TIFF-ul sibian in pavilionul din Cazarma 90, la ora 19. Avind la baza best-sellerul pastorului sas Eginald Schlattner, filmat in Sibiu, Medias si Agnita, filmul lui Radu Gabrea este o poveste despre prietenie si tradare, despre credinta si fanatism, despre tineri care devin barbati si fete care devin femei, totul in atmosfera tensionata a anilor '40. „I Really Hate My Job" va fi proiectat in Piata Mica, de la ora 21.30, in prezenta Oanei Pellea si Alexandrei Maria Lara, doua din actritele principale ale filmului, scenaristei Jennifer Higgie, producatorilor Andrew Higgie si Dominique Saville, cit si a regizorului Oliver Parker. Filmografia lui Parker include, printre altele, o adaptare dupa Shakeaspeare, „Othello", si doua dupa Oscar Wilde: „An Ideal Husband" si „The Importance of Being Earnest". Primele trei zile ale TIFF-ului sibian sint dedicate productiei de film autohtone, in datele de 4, 5 si 6 iunie urmind sa fie prezentate scurtmetrajele si lungmetrajele sectiunii Zilele Filmului Romanesc. De la Cannes, la SibiuMiercuri, 6 iunie, de la ora 18, in Pavilion va fi proiectat reprezentantul Romaniei in competitia oficiala de la Cannes si in cea de la TIFF: „4 luni, 3 saptamini, 2 zile - Amintiri din epoca de aur". Astfel, sibienii vor putea viziona in premiera absoluta filmul mult apreciat la festivalul de la Cannes. Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la Sibiu alaturi de actorii principali ai filmului. „California Dreamin'" al regizorului Cristian Nemescu si debutul in lungmetraj al regizorului Gheorghe Preda, „Ingerul necesar" vor fi de asemenea proiectate in premiera la Sibiu in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Actorii romani din „California Dreamin'" vor fi prezenti in Capitala Culturala Europeana pentru intilnirea cu publicul prezent la festival. Miercuri seara, sibienilor li se pregateste un concert incendiar. Dupa ce anul trecut au pus pe jar publicul Teatrului National din Cluj la gala de inchidere a festivalului, Fanfara Ciocirlia revine la TIFF. De data aceasta, la Sibiu. Ritmurile Ciocirliei vor fi insotite de vocea Reginei muzicii tiganesti, celebra macedoneanca Esma Redzepova. Atit Esma, cit si Fanfara Ciocirlia sint doua dintre personajele documentarului „La rascruce de drumuri - Caravana tiganeasca".

Japonezii lucreaza gratis

FITS inseamna o munca unei echipe imense, care se bazeaza si pe cei 650 de voluntari. Zeci de studenti la facultatile din Sibiu s-au oferit sa fie ghizi pentru cei 900 de actori care zilnic vor veni si vor pleca din Sibiu, pe durata FITS. Inedit, Japonia si-a trimis la Sibiu 15 tineri, care, conform spiritului asiatic, fac o munca excelenta, bazata doar pe respect si spirit de echipa. Bucurosi de oaspetiJaponezii vor sta in Sibiu pina in septembrie, timp in care doresc nu doar sa ne ajute, dar si sa ne invete limba si traditiile. „Sintem foarte incintati sa primim ajutor de la sute de voluntari. Avem acum acesti voluntari japonezi, insa am avut voluntari din Germania, Franta, Polonia si alte tari. Sintem onorati de acesti tineri japonezi care ne vor ajuta pina pe 15 septembrie", a marturisit Lavinia Alexe, coordonatorul programului de voluntariat al Capitalei Culturale Europene. De la inceputul anului, 240 de persoane din Romania si strainatate au decis sa lucreze gratis la Sibiu pentru a ajuta la succesul programului Sibiu 2007. Cel mai tinar este un sibian in virsta de doar 12 ani, pasionat de fotografie, iar cel mai virstnic este un doctor pensionar, de aproape 60 de ani. Alti 80 de tineri doresc sa devina voluntari ai programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana. Prima zi de festivalMiine, FITS va incepe in forta. De dimineata puteti sa mergeti la Biblioteca ASTRA, unde va avea loc primul spectacol - lectura, „The Speed of Light". De la orele 15, in fata magazinului Dumbrava, va recomandam „The Green Man". Deschiderea oficiala va avea loc la orele 16, in holul Primariei, unde este pregatit vernisajul expozitiei de caricaturi semnate de celebrul Stefan Popa Popas. Doua spectacole care au avut premiera in acest an vor fi reluate: „Nasul", cu Ada Milea si „Pescarusul", cu Maia Morgenstern. Seara va fi „incendiata" in Piata Mare, cu un concert japonez de la orele 21, focuri de artificii si spectacolul Il Corso.

Profesionistul de la Transgaz

Telenovela Transgaz s-a incheiat, luni seara, cu numirea surprinzatoare a lui Ioan Rusu in functia de director general. Totusi, in opinia noului director, aceasta era normala si, daca nu s-ar fi produs in acest moment, foarte probabil s-ar fi petrecut in viitor. „Nu stiu cum este vazuta din afara aceasta numire a mea, dar din interior, toata lumea considera ca este foarte normala. Atita timp cit un om isi face treaba si incearca sa ridice standardele calitative, decizia vine de la sine. Daca nu eram numit acum, cu siguranta tot as fi ajuns in aceasta functie intr-un viitor foarte apropiat. Nu se poate sa vina cineva din afara si sa incerce sa preia o astfel de societate, fara sa cunoaca absolut nimic din ceea ce se petrece in interior", spune Rusu. Un sfert de veacTrecut cu putin de 50 de ani, Rusu spune ca un alt mare atu al sau a fost faptul ca si-a petrecut toata viata in Transgaz. Spune ca a plecat de la inginer stagiar, acum 25 de ani, si a urcat treptat, pina la Directia Tehnica si de Dezvoltare, pe care a condus-o in ultima perioada. „Cei din lumea gazului, sintem ca o familie. Am plecat de jos, de la munca de inginer stagiar si am trecut prin toate fazele. Sint convins ca acest lucru nu poate fi decit in beneficiul meu. N-o sa-mi fie deloc greu sa fac treaba, pentru ca stiu absolut tot ceea ce se intimpla si ceea ce ar trebui facut pentru a ne spori calitatea serviciilor", arata noul director. StrategiiInca din prima zi in care a intrat in noul birou, Rusu spune ca are deja creionata stategia institutiei pentru viitor. Atit pe termen scurt, cit si mediu si lung. „In primul rind trebuie sa ne aliniem la standardele pe care le cere integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Mai sint destul de multe lucruri de pus la punct, dar cred ca le vom realiza intr-un termen foarte scurt. Mai departe, trebuie sa preluam de la Minister strategia energetica si sa incercam sa o aplicam cu cit mai mult succes. Sa cautam metodele de eficientizare si tot ceea ce implica dezvoltarea unei strategii de viitor", declara Rusu. Sprijin pentru sportIn trecut, Ioan Rusu a fost, timp de citiva ani, presedintele clubului Gaz Metan. Spune ca, din noua postura, va incerca sa sprijine si mai mult sportul, in special fotbalul, pe care-l doreste revenit in prima liga. „Nu doar Transgaz si Romgaz trebuie sa se implice in sprijinirea sportului. Daca reusim sa capacitam si autoritatile locale sa investeasca, eu vreau ca, in cel mai scurt timp, Gaz Metan sa revina pe scena primului esalon fotbalistic al tarii. Ar fi o mare onoare pentru noi sa reusim acest lucru. Sportul este foarte important pentru comunitatile locale si noi o sa ne implicam serios", promite fostul presedinte al clubului.

Lucratori europeni

Blocul National Sindical (BNS) respinge categoric liberalizarea completa a pietei muncii, sustinind ca acest lucru va face din Romania o tara care accepta orice, iar sindicatele refuza acest statut. Potrivit BNS, liberalizarea totala a pietei muncii anuntata de ministrul Paul Pacuraru nu tine cont de punctul de vedere al partenerilor sociali, care l-au expus foarte clar in cadrul intilnirilor cu oficialul ministerului muncii. „BNS considera ca Romania ar trebui sa aplice o politica de retorsiune in ceea ce priveste accesul pe piata muncii, adica sa fie impuse restrictii pentru lucratorii europeni care provin din tari UE, care au limitat accesul romanilor pe piata muncii lor", se arata in comunicatul BNS.  Romania a luat decizia de a liberaliza accesul muncitorilor din Uniunea Europeana pe piata interna a muncii, indiferent daca acestia provin din state care au impus romanilor restrictii pe propriile piete ale muncii.

Pregatiri de aviara

Romania a lansat, ieri, proiectul privind controlul gripei aviare, care va fi implementat de Autoritatea Veterinara si de Ministerul Sanatatii. Vor fi alocate 37,5 milioane euro, bani obtinuti printr-un credit de la Banca Mondiala, in cadrul programului privind controlul aviarei. Lansarea proiectului „Controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana" a fost marcata printr-un seminar organizat de Guvern. Proiectul a fost elaborat in cadrul programului global privind controlul gripei aviare si a fost aprobat de Banca Mondiala la inceputul lunii septembrie, anul trecut. Obiectivul este acela de a reduce gradul de periculozitate al a gripei aviare puternic patogene pentru oameni si pentru sectorul avicol din Romania si de a sprijini pregatirea pentru controlul si reactia la pandemiile de gripa si la alte situatii de urgenta cauzate de boli infectioase la oameni.

Cerealele si sanatatea

De la floarea soarelui (Helianthus Annuus) se folosesc boabele (semintele) prajite, dar mai ales uleiul extras din floare, iar turtele rezultate se folosesc la alimentatia animalelor. Semintele contin acizi grasi nesaturati acid oleic, linoleic, palmitic, stearic, arahic, vitamine, fosfatide, gliceride si acizi grasi polinesaturati.O alta cereala foarte sanatoasa este griul (Triticum Vulgare). Contine saruri minerale, elemente catalitice, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti si diastaze. Griul este baza alimentatiei datorita fainii obtinute. Griul incoltit este administrat in stari de demineralizare, anemie, astenie, crestere, rahitism, tuberculoza, sarcina, alaptare. Sub forma de piine coapta, repezinta un aliment de baza. Hrisca (Polygonim Farapyrum sau Polygonum Tataricum), contine proteine, materii amilacee, materii grase, vitamina P, rutina, saruri minerale, calciu, fosfor, magneziu. Este energetic, nutritiv, ocrotitor vascular si este recomandat in alimentatia generala si in caz de fragilitate vasculara. Soia (Soya Hispida) contine protide, lipide, glucide, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B, D, E, F, diastaze, lecitinaa, ceara, rasina, celuloza, cazeina. Este un aliment complet, usor digerabil, energetic viguros, remineralizant, echilibrant celular. Este recomandat in completarea alimentatiei la copii, la persoanele demineralizate, surmenate, nervoase.  

Festina Lente!

Pentru faptul ca, doua din principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere sunt viteza neadaptata la conditiile de drum si traversare neregulamentara a pietonilor, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii recomanda tuturor participantilor la trafic sa manifeste mai multa atentie cand se deplaseaza pe drumurile publice, intelegere fata de greselile partenerilor de drum si nu in ultimul rand, SA SE GRABEASCA INCET!65 de persoane au decedat in urma accidentelor rutiere ce au avut loc pe raza judetului Sibiu, cea mai tanara victima avind virsta de 6 ani. De aceea parintii trebuie sa acorde o mai mare atentie in ceea ce priveste educarea copiilor cu privire cunoasterea si respectarea normelor rutiere, precum si asupra riscurilor la care acestia sunt expusi in cazul in care nu le respecta. Stimati cetateni, nu uitati atunci cind va deplasati pe drumurile publice, indiferent de mijloacele de transport trebuie sa va ganditi la viata si sanatatea dumneavoastra.GRABITI-VA INCET!!!Inspector de politie Christian Stanciu - ofiter prevenire

Surprizele post-referendum

Variantele PSD pentru momentul actual stnt fie guvernarea, fie organizarea de alegeri anticipate. Totusi, se pare ca se doreste realizarea unei majoritati asumate transparent, asa cum a declarat luni chiar liderul PSD, Mircea Geoana, in conditiile in care fara PSD nu se poate realiza nicio majoritate, dar nici social-democratii nu pot sa creeze singuri o astfel de majoritate. In urma discutiilor din cadrul CEx, se pot propune una sau mai multe echipe de negociatori, in functie de compatibilitatile cu liderii celorlalte partide parlamentare. Deputatul pesedist Marian Saniuta a propus, ieri, un model de guvernare social-liberala bazat pe o eventuala alianta intre PSD si PNL si un program de guvernare comun. Saniuta, simplu membru PSD, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului, ca, in opinia sa, ar fi bine ca actuala colaborare parlamentara dintre pesedisti si liberali sa fie extinsa la nivel guvernamental.Colaborare greaIn cadrul discutiilor din interiorul PSD s-a luat in calcul si intrarea la guvernare alaturi de PD. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat tot ieri ca partidul sau este dispus sa colaboreze cu PD pe prioritatile lui Traian Basescu, dar nu pe guvernare, in conditiile in care luni seara, la o aparitie TV, a afirmat ca interdictia de colaborare cu PSD din programul politic al PD ar putea fi eliminata, dar a spus ca nu poate anticipa, deocamdata, cind s-ar putea ajunge la aceasta decizie. Liderii PD doresc, insa, colaborare pentru a ajunge la anticipate, o varianta greu de acceptat de aceasta data de PSD. Liderul PD, Emil Boc, a declarat, ca PD nu va intra la guvernare decit in urma alegerilor - la termen sau anticipate.Negocieri existaSurse din PSD vorbesc de negocieri intre Vasile Dincu - Ioan Rus si liderii PD Vasile Blaga - Emil Boc. Cum PD are problema ca nu poate initia o motiune de cenzura impotriva propriului program de guvernare, spun pesedistii, o aripa a PSD ar dori caderea lui Tariceanu, cu conditia ca Basescu sa numeasca un premier PSD si guvernarea sa se faca sub programul social-democrat. Aceasta varianta pare, insa, greu de acceptat de catre democrati si de catre Traian Basescu. Un scenariu alternativ ar fi aplicarea modelului PLD - crearea unei brese in interiorul PSD, la fel cum au facut platformistii in interiorul PNL, cu care PD sa poata colabora.Conservatorii avertizeazaPrim-vicepresedintele PC, Dan Ioan Popescu, a exclus o fuziune cu liberalii, in timp ce liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, vede o posibila alianta a democratilor cu PSD, cu singurul scop de a-l elimina pe premierul Tariceanu din fruntea executivului si a PNL. „Nu ne-am pus problema sa fuzionam nici prin absorbtie, nici prin alt mod cu PNL. Cred ca PNL trebuie sa-si clarifice problemele interne pe care le are si pozitia ca si partid. Ne punem intrebarea daca PSD este un partid de 8%, asa au aratat rezultatele de la referendum ca si prezenta la vot, si daca mesajul social-democrat mai este mentinut de PSD sau nu", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Dan Ioan Popescu. In opinia lui Voiculescu, mult-discutata alianta PD-PSD se datoreaza rolului pe care il joaca „maidanezul" Traian Basescu, cel care „e in stare sa faca orice sa distruga PNL si pe Tariceanu".

Let’s party!... dar nu oricum, ci apelind la specialisti

Rabdari prajiteFara indoiala, gustul romanilor devine din ce in ce mai rafinat, cind e vorba sa participe la un eveniment monden. La fel pretentiile celui care organizeaza pot fi foarte sofisticate, in functie de buget. „De cele mai multe ori se alege fie un meniu tipic romanesc (asa cum, de plida, s-a intimplat la fiecare inaugurare de centru comercial din reteaua Ambient, unde nu au lipsit vitelul la protap, tocana la ceaun, sarmalele, tuica si alte preparate din bucataria traditionala. Mai sint receptiile la care se alege meniu oriental, cu peste, caviar fructe de mare“, spune Cristian Grindean, director BTL Amprenta Advertising.La mare cautare sint si delicatese culinare din Orient. „Mincarea japoneza – asta ni se cere cel mai des la receptii. In Japonia exista specialitatea «Rabdari prajite», care se face din muschi de porc fasonat, servit cu legume gratinate. Asta asa, ca element de culoare. Dar, revenind la receptiile si evenimentele care se fac la noi, va pot spune cu mina pe inima: romanii se rafineaza pe zi ce trece“, afirma Valer Draghici, event-manager in cadrul unei companii de profil.Fiecare pasare pe limba ei piereCreativitatea pe care ti-o permite un eveniment este legata de conceptul sau. Iar conceptul trebuie sa se regaseasca in fiecare detaliu al evenimentului. „Lansarile de sedii se bucura de obicei de meniuri foarte bogate si variate. Nu pot sa nu remarc varietatea meniurilor pentru evenimentele institutiilor bancare sau ale firmelor din domeniul auto. Prezentarea preparatelor este extrem de importanta. Mai nou, executam dantelarie in produse. Recent am pregatit meniul pentru ISDC si sigla era in gheata, creind un efect spectaculos“, relateaza Nicolae Muresan, director Exclusiv Catering. „Aproape fiecare masa festiva are platou cu brinzeturi din cele mai scumpe si asta denota, de asemenea, o schimbare in privinta gusturilor. Daca vrei sa fii cu adevarat profesionist, meniurile vor fi personalizate. Sintem atenti la aspectele care tin de religia invitatilor, de nationalitate, de obiceiuri culinare. Avem de multe ori solicitari pentru meniu vegetarian. Pentru un eveniment la Bechtel am organizat o serbare cimpeneasca de la care nu au lipsit preparatele din carne de oaie pentru muncitorii turci“, precizeaza directorul Exclusiv Catering.Dai un leu... dar poate fi viu!Pe piata romaneasca s-a conturat, in ultimii ani, un sector al serviciilor care se ocupa de organizarea de evenimente de la nunti botezuri pina la prezentari comerciale, seminarii sau reuniuni mondene, festivaluri concerte. Ofertele pentru organizarea unor asemenea evenimente pun la dispozitia doritorilor cunostintele, experienta si relatiile firmelor. O data ce s-a apelat la „experti“, trebuie luat in considerare faptul ca, evenimentul va fi unul reusit, insa pretul nu va fi deloc unul mic. Zeci de oameni sint  permanent in alerta pentru ca lucrurile sa iasa perfect, cheltuieli de mii de euro, nopti petrecute la serviciu pentru a face ultimele modificari, telefoane care suna aproape non-stop – asa s-ar putea descrie activitatea unei firme care se ocupa cu organizarea de evenimente.Exista si solicitari mai putin obisnuite, dar care trebuie onorate. „Am avut un eveniment la care am dus un leu viu. Tot la Ambient era prevazuta lansarea unei parasute. Primarul Emil Boc trebuia sa primeasca o cheie „parasutata“, insa vremea ne-a fost potrivnica. La un alt eveniment am dus o locomotiva de epoca pe care si-a facut aparitia trupa SISTEM“, relateaza directorul BTL Amprenta Advertising. Sezonul abundenteiFirmele contractate sugereaza clientilor o posibila locatie, restaurant, pub, stabilesc contacte cu alti furnizori de servicii care se ocupa cu decorarea locului, stabilesc meniul, un program artistic, contacteaza un DJ sau intra in legatura cu o anumita formatie. Principalul atu pe care il au aceste firme este faptul ca scutesc clientii de alergatura, de stresul si efortul organizarii unui eveniment. „Noi ne adresam in special persoanelor fizice si le punem la dispozitie tot ce poate duce la o petrecere de succes. O data ce ne-a contactat, clientul nu trebuie sa-si mai faca griji“, ne asigura Dan Anton.Pe parcursul unui an, cele mai profitabile perioade sint in timpul verii pentru nunti si iarna pentru petrecerile de sezon. Pentru evenimentele de promovare insa, vara este o perioada moarta. In schimb, primavara, firmele care se ocupa cu organizarea evenimentelor diferitor corporatii sint solicitate foarte mult, majoritatea tirgurilor si expozitiilor fiind programate in lunile martie, aprilie, mai.  

Aparata de patron

Voiculescu a anuntat ca a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care reda dialogul si aplelativul presedintelui cu jurnalistii. „Atitudinea presedintelui, inclusiv referitoare la jurnalisti, imi confirma ca avem de a face cu un maidanez. Spun maidanez pentru ca se comporta ca pe maidan. Am vrut sa-i spun golan, dar, din respect pentru tinerii de la revolutie, ii spun maidanez. Numai un maidanez poate sa vorbeasca astfel cu si despre un jurnalist", a criticat liderul PC, Dan Voiculescu, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri.Solidaritate de breaslaPresedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a declarat, tot ieri, ca CRP a decis sa faca o plingere penala impotriva presedintelui Traian Basescu pentru incidentul in care a fost implicata jurnalista de la Antena 1. CRP a mai anuntat ca va da publicitatii un comunicat in care isi exprima solidaritatea cu jurnalista Andreea Pana si considera ca gestul presedintelui Traian Basescu a fost inacceptabil si abuziv fata de un jurnalist aflat in exercitiul profesiei. „Clubul va inainta organismelor internationale de profil, adica Asociatiei Mondiale a Ziarelor, Federatiei Internationala a Jurnalistilor, Reporters sans Frontieres, un protest asemanator in legatura cu acest incident", a mai spus presedintele Cristian Tudor Popescu.

Sa uitam de bani?

Din pacate, dupa referendum, Romania a ramas aceeasi. Cu baietii „destepti", care nu-si lasa slugile sa iasa din prim-planul scenei politice. Cu un presedinte jucator iubit de romani, dar lider la gafe. Pe ultima a savirsit-o luni, cind si-a varsat naduful acumulat la adresa televiziunii Antena 1 si a patronului ei Dan Voiculescu. La nimereala, pe o reporterita insistenta. I-a scapat expresia „tiganca imputita", iar furtuna s-a iscat din nou. Citeva zile bune de acum incolo, comisii anti-discriminare, momite de citiva dintre cei 322 de parlamentari, dar si analisti politici anti-Basescu, vor angrena milioane de romani intr-un nou joc penibil. Avem un presedinte rasist sau nu? Ce conteaza ca regele rromilor, care da dovada de maturitate politica, si-a dat seama de facatura si il apara pe liderul de la Cotroceni. Scandalul e programat sa continue. La urma urmei, rusinea patita simbata de cele cinci partide trebuie spalata cit mai repede. Si cum altfel decit pe cartea atacului. Gasca oligarhilor cistiga timp pretios, iar poporul ar putea uita ca cei 322 de parlamentari l-a stors de alte 20 de milioane de euro. Adica suma cheltuita pe un referendum cu final asteptat.       

Controale sanitar-veterinare

Personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a judetului Sibiu continua actiunea de monitorizare a locatiilor agricole. „Pina in prezent, s-au efectuat peste 62.500 de vaccinari la porcine, peste 620.000 vaccinari la pasari, in jur de 320.000 de vaccinari la ovine, pentru prevenirea raspindirii bolilor la alte animale. Tot in cadrul acestui proiect au fost luate in vizor si primariile din judet, care nu respecta normele elementate de depozitare a cadavrelor sau a deseurilor animaliere", a declarat Ioan Pentea, purtator de cuvint al DSVSA Sibiu. De asemenea, inspectorii veterinari evalueaza cele 42 de unitati care produc, depoziteaza si comercializeaza produse alimentare, in vederea inregistrarii sanitare. Practic, cei care doresc sa-si valorifice productia primara de lapte, oua, carne de pasare si miere, trebuie sa depuna la sediul DSVSA o cerere pentru  inregistrare in programul „Vinzare Directa", obligatie prevazuta in regulamentele UE.

Cu ochii pe turism

Proaspam intors din concediu, directorul OPC, Ilie Mitea, a anuntat ca va lua la puricat fiecare hotel si fiecare pensiune din judet, pentru linistea miilor de turisti care au invadat deja Capitala Culturala Europeana. In absenta sefului lor, inspectorii de la Protectia Consumatorilor au controlat saptamina trecuta mai multe spatii de cazare din oras si au sanctionat sapte dintre ele. De miine, toate cele aproape 160 de unitati turistice din tot judetul trebuie sa se pregateasca de control. Vizati sint si cei din Ocna Sibiului, unde OPC a promis o atentie deosebita. „Turistii straini au reclamat probleme la casele de schimb valutar, acum turistii au inceput sa reclame ca reclamele sint mai bune decit conditiile din unele pensiuni", a motivat Ilie Mitea. Iar zorul OPC nu este legat neaparat de anul Capitalei Culturale. Si anul trecut, trei patroni din turism au avut inchise temporar afacerile, din cauza neregulilor depistate de OPC.

Restrictii la produsele miraculoase

La televizor,  in reviste, sau chiar pe strada, fel de fel de producatori de cosmetice sau alimente incearca sa-si atraga clientii prin produse revolutionare. Unii dintre ei, vin chiar cu exemple, cu marturii de la oameni, care sa ateste efectele produselor. In scurt timp, acestia nu-si vor mai putea etala produsele asa cum vor, deoarece Minsiterul Sanatatii vrea sa alinieze legislatia prezenta normelor europene si sa abroge ordinul comun MSF/MAAP/ANPC nr. 179/154/9 care prevede, in prezent, regimul de comercializare a produselor prezentate ca miraculoase, precum si a unor produse alimentare. Acesta urmeaza sa fie inlocuit cu Regulamentul 2006/1924 CE, care aduce multe clarificari si pune ordine intr-un domeniu in care la nivelul Uniunii Europene nu existau prevederi, iar la nivelul statelor membre pozitiile erau foarte diverse.Reguli stricteDatorita faptului ca tot mai multe produse contin afirmatii privind valoarea lor nutritionala si cea de sanatate, dar si pentru ca legislatiile nationale difera mult in domeniu, s-a hotarit crearea acestui regulament unitar pentru UE. Astfel, reglementarile legislative ale Uniunii Europene, prin Regulamentul 2006/1924/CE, precizeaza clar compozitia si caracteristicile alimentelor pentru care se pot face afirmatii publicitare de nutritie si sanatate, continutul si forma acestor afirmatii publicitare, conditiile in care pot fi comunicate publicului: dosar stiintific supus analizei si deciziei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor, Comisiei Europene si Autoritatilor de profil ale statelor membre. Mai mult, se vor introduce profiluri nutritionale totale, care astfel vor evita mascarea compozitiei totale a unui produs prin insistarea doar a unor componente din acesta.Ordin abrogatPentru a inlatura diferentele dintre reglementarile legislative nationale privind regimul de comercializare a produselor prezentate ca miraculoase, precum si a unor produse alimentare in scopul protejarii vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, reprezentantii MS vor ca Ordinului comun MSF/MAAP/ANPC nr. 179/154/9/2003 sa fie abrogat. „Avind in vedere ca, o parte din prevederile acestui ordin se regasesc si in alte documente (Legea 148/2000 privind publicitatea), prevederi care sint in contradictie cu alte  reglementari (de exemplu cu Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 130/2006) propunem abrogarea  acestui ordin", explica reprezentantii MS.  Proiectul se afla pe site-ul MS pentru dezbatere publica.

Sibienii nu-l cunosc pe Conrad Haas

Pentru 70 la suta din sibieni, Conrad Haas este inca un necunoscut, conform unui sondaj facut recent de „Sibienii Pacifisti". Ieri, la Forumul German, autoritatile locale si organizatia „Sibienii Pacifisti" au hotarit sa faca totul pentru a-l pune in valoare pe pionierul medieval al aeronauticii. Proiectul ofera spre cunoastere si recunoastere europeana paleta diversa a preocuparilor majore pe care le-au avut cetatenii Sibiului pe parcursul istoriei. Renascentistul Conrad Haas (1509 - 1579) a fost primul care a introdus in tehnica notiunea de „racheta in trepte" si s-a situat in rindul cercetatorilor care au pus bazele zborurilor spatiale. Dupa o viata intreaga petrecuta in slujba armelor, sub deviza „Non cogitat qvi non experitur" („Nu cunoaste cel care nu experimenteaza"), Conrad Haas noteaza in ultimul capitol al manuscrisului despre rachete: „... aber mein Rath mehr Friend und kein Krieg" („... dar sfatul meu este sa fie mai multa pace si deloc razboi"). A devenit, astfel, primul pacifist declarat al Sibiului. Initiativa vrea sa mai creeze un itinerar imaginar, „Rondul zilnic al lui Conrad Haas", care sa fie inclus in ghidurile turistice sibiene. Pe urmele lui HaasCu exact 450 de ani in urma, in fiecare zi a anului 1557, Conrad Haas, seful Arsenalului din Sibiu, isi incepea rondul de supraveghere a bombardelor, archebuzelor si muschetelor pozitionate strategic in turnurile si pe crenelurile zidurilor Sibiului. Pleca din atelierul lui situat in imobilul fortificat al Arsenalului, din Piata Armelor, colt cu Aleea Filozofilor si cobora spre strada Centumvirilor, inspectind facliile de veghe aprinse la semnalul dat de clopotul cel mic al Bisericii Evanghelice. Isi ingusta ochii si isi incrunta sprincenele stufoase privind spre zidurile ce protejau biserica Azilului. Inspectia artificierului sibian continua in Piata Huet, de unde privea spre malurile Cibinului si se asigura ca precupetii, scosi dintre ziduri la ora sase, n-au aprins focuri prea mari. Ajuns in Piata Mica, isi ridica privirea spre Turnul Sfatului, aflat in constructie, si o lua agale pe Str. Avram Iancu, aruncind o ocheada scurta spre Str. Movilei, ca apoi sa ajunga pe Str. Manejului spre Bastionul Haller, terminat in urma cu patru ani. Zona de sud a cetatii o strabatea mai repede, stiind ca turnurile de pe str. Cetatii erau cele mai solide. Trecea alene pe str. Dr. Lupas, indreptindu-se spre Bastionul Soldish, unde, impreuna cu mai-marele garzii de noapte, zabovea la un „snaps" inainte de culcare. Manuscrisul inapoi Manuscrisul sibianului Conrad Haas este cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei moderne, iar autorul poate fi considerat pe plan mondial un precursor al inginerilor rachetisti. Documentul este cunoscut in lumea stiintifica sub denumirea de Coligatul de la Sibiu si cuprinde, intre cele 392 de file si 203 ilustratii, trei studii de arta militara, primele doua fiind scrise intre anii 1417 - 1459, iar al treilea, apartinind integral lui Conrad Haas, consta intr-o culegere a scrierilor sale incepind cu anul 1529. Sibienii fac eforturi pentru ca manuscrisul sa fie redat orasului.

Cioaba, pro Basescu

Florin Cioaba, regele rromilor, il apara ferm pe presedintele reconfirmat, care, zilele trecute, a catalogat-o pe o ziarista de televiziune drept „tiganca imputita". „Sint categoric de parte domnului presedinte in cazul de fata. Daca analizam ceea ce s-a intimplat de fapt, ne dam seama ca ziarista face ura de rasa. Daca ii zicea frantuzoiaca sau englezoaica, nu se supara. Asa, i-a spus «tiganca» si s-a simtit foarte jignita. Poate ca si domnul presedinte a gresit putin aici, dar mult mai grava este reactia ziaristei. Adica, daca noi sintem tigani, trebuie sa ne fie rusine de ceea ce sintem? A fi tigan nu e nicidecum o rusine sau o jignire. Oricum, eu cred ca domnul Basescu a facut aceea afirmatie intr-un moment de tensiune", este de parere Florin Cioaba.Incredere in presedinteRegele rromilor nu-l considera nici pe departe pe Basescu drept rasist. „Domnul Basescu a intors legea cu Holocaustul si a spus ca nu doar evreii au suferit, ci si romii. Asta a fost un lucru deosebit. Este singurul presedinte care a spus in Parlament ca noi sintem o comunitate care traieste in saracie si trebuie sa fie ajutata. El a remarcat toate problemele cu care ne confruntam, de la saracie, la problema abandonului familial sau la lipsa locuintelor. Iar in al treilea rind, pe 2 ianuarie, cind a fost in Sibiu si am vorbit cu el, mi-a zis ca vrea sa ne ajute", a continuat Cioaba. 

Artele spectacolului

UNITER deruleaza, in perioada 28 mai -1 iunie, proiectul „Tinerii marginalizati si artele spectacolului", in cadrul Programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Organizatorii anunta trei ateliere de lucru, in centre de plasament si scoli ajutatoare: Centrul de Plasament Orlat, Centrul de Plasament Agarbiciu si Scoala speciala nr. 2. In aceste ateliere, actorii lucreaza cu copii, demonstrind ca teatrul este unul dintre cele mai bune instrumente de educatie. Se vor organiza patru zile de lucru propriu-zis, urmate de trei spectacole/demonstratie, in ziua de 1 iunie, la Centrul de Plasament nr. 3 din Sibiu (2 demonstratii) si la Casa Ille de Villaine (1 demonstratie).

Sedinta la Prefectura

Sefii serviciilor deconcentrate sint chemati la apel, astazi, la Colegiul Prefectural. Nicolae Stefanuta, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, va supune aprobarii un proiect de hotarire privind programul judetean pentru apararea sanatatii animalelor. La rindul ei, Adela Cojan, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, va aduce in atentia prefectului Ion Ariton modalitatea de contractare a serviciilor medicale pe domenii. Vasile Duca, seful Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, va prezenta activitatea personalului care lucreaza in compartimentele de asistenta sociala ale primariilor. Iar Claudiu Spinu, seful Directiei Judetene pentru Tineret, le va spune colegilor cum s-au implicat tinerii in activitatile culturale.

Paza buna

— Ce tipuri de sisteme de securitate pentru hoteluri le oferiti clientilor dumneavoastra? Stefan Nedelcu: Avem diverse categorii de sisteme de securitate si anume electronice – Control acces pe baza de: banda magnetica, smart card, unde radio (RFID); mecanice – cilindri de siguranta in sistem masterkey. ASSA ABLOY Group (AAG) a dezvoltat un concept dedicat segmentului hotelier, concept intitulat ASSA ABLOY HOSPITALITY (AAH). In cadrul AAH regasim toate firmele producatoare de echipamente destinate industriei hoteliere, sisteme de control acces hotelier, seifuri de camera, minibaruri, din cadrul AAG. Sistemele de control acces pe care le comercializam pe piata din Romania sint unice din punct de vedere design si fiabilitate, marcile cu care ne-am facut remarcati in industria hoteliera sint: VingCard, TimeLox, Inhova. VingCard din Norvegia este inventatorul sistemelor de control acces hotelier, in prezent lider mondial. La inceputul anului 2006 am lansat Signature de la VingCard ofera prin banda magnetica si cartela smart flexibilitate inalta si nu in ultimul rind siguranta. Sistemul de operare VingCard are caracteristici deosebite, este usor de folosit de catre personalul hotelului si de asemenea se interfateaza cu oricare dintre sistemele PMS sau POS. Timelox din Suedia are o experienta de peste 20 de ani in dezvoltarea sistemelor de control al accesului pentru industria hoteliera, TimeLox poate asigura solutia potrivita, fie ca discutam despre un hotel mare, fie ca este vorba despre o pensiune mica. Aceasta experienta a permis dezvoltarea unor posibilitati ce sint mai mult decit simpla deschidere a unei unei comunicatii on-line in infrarosu, utilizarea cartelelor smard card, integrarea camerelor video pentru supraveghere, integrarea cu sistemele PMS. Inhova din Spania INHOVA, un sistem simplu de utilizat, a carui administrare este o joaca de copii. Atunci cind se decide lansarea unui nou model de incuietoare pentru hotel, se stie ca trebuie combinate: un design special, tehnologie, functionalitate si utilizare simpla, astfel incit sa se obtina un produs unic, sigur si performant. Incuietorile utilizate de sistemul INHOVA cuprind toate acestea intr-un mod simplu, atractiv si elegant.— La ce valoare se ridica un sistem de securitate? Depinde de foarte multi factori. Numarul de camere, modelul de incuietoare ales (VingCard, TimeLox sau Inhova), solutia de administrare pentru receptie aleasa, etc. Daca luam in calcul un hotel mic, de 50 de camere, cu cea mai simpla solutie de administrare pentru receptie si cel mai bine vindut model de incuietoare atit la nivel mondial cit si in Romania (VingCard CLASSIC) cu montaj incuietori, programare si pornire sistem, nu ar trebui sa depaseasca suma de 15.000 de Euro, fara TVA in timp ce, pretul (pentru acelasi hotel) pentru un sistem mecanic (cilindri de siguranta in sistem master key) este cu 80% mai mic. — Care sint cele mai noi tehnologii in domeniu si ce presupun acestea? Cea mai noua tehnologie in domeniul sistemelor de control acces hotelier este tehnologia RFID. ASSA ABLOY Romania prin Departamentul dedicat sistemelor pentru industria hoteliera comercializeaza aceste sisteme din 2006. Avantajul acestei tehnologii consta in confortul oferit: nu este nevoie de introducerea cartelei in incuietoare, citirea informatiei de pe card se face prin undele radio, rezulta confort pentru angajati si pentru clientii hotelului; Emitatorul de unde radio poate fi incorporat in suporturi diferite: bratara, telefon, breloc pentru cheie, cartela de diferite tipuri, rezulta flexibilitate de lucru si o buna protectie pentru informatie. Designul cititorului ofera protectie impotriva vandalizarii. Platforma flexibila pentru aplicatiile viitoare (exemplu: emiterea cardului se poate face fara a mai trece pe la receptie, clientul primeste un SMS pe telefonul mobil compatibil cu tehnologia NFC care contine numarul camerei si perioada rezervarii). — Care sint cele mai vindute produse din categoria sistemelor de securitate? Cel mai bine vindut model de incuietoare atit la nivel mondial cit si in Romania este VingCard CLASSIC din care in 2006 am vindut 3 000 bucatI— Care au  ponderea cea mai mare in cifra de afaceri? 16% din cifra de afaceri dezvoltata de ASSA ABLOY Romania este realizata prin vinzarea de produse VingCard. — Ce pondere au sistemele de securitate in cifra de afaceri? Reprezinta 20%— Ce clienti aveti in portofoliu? Echipamentele furnizate de Assa Abloy Romania le regasiti in: Alba Iulia – Hotel Parc, Arad – Hotel Coandi, Hotel Continental, Hotel Maxim, Baia Mare – Hotel Europa, Braila – Hotel Belvedere, Brasov – Hotel Aro Palace, Hotel Bela, Hotel Brasov, Hotel Mihalcea, Busteni – Hotel Silva, Poiana Brasov – Hotel Alpin, Hotel Bradul, Hotel Condor, Hotel Eurohotel, Hotel Miraj, Hotel Piatra Mare, Hotel Poiana, Hotel Poiana Ciucas, Hotel Sport, Hotel Belvedere, Hotel Vinatorul, Predeal – Hotel Susai, Sinaia – Hotel Marami, Hotel Sinaia, Bucuresti – Hotel Batistei, Hotel Capsa, Hotel Central, Hotel Class, Hotel Crowne Plaza, Hotel Diplomat, Hotel El Greco, Hotel EuroHotels 2, Hotel Howard Johnson Grand Plaza, Hotel Ibis Izvor, Hotel Ibis Nord, Hotel Intercontinental, Hotel Johann Strauss, Hotel Ramada Majestic, Hotel JW MARRIOTT, Hotel Moxa, Hotel Minerva, Hotel Novotel, Hotel NH Bucharest, Hotel Olimp, Hotel Orhideea, Hotel Opera, Hotel Parc, Hotel Persepolis, Hotel Phoenicia, Hotel Ramada North, Hotel Rin, Hotel Tempo, Hotel Golden Tulip Times, Hotel Tulip Inn, Hotel Venetia, Hotel Golden Tulip Airport, Cluj Napoca – Hotel City Plaza, Hotel City Central, Hotel Capitolina, Hotel Edelweiss, Hotel Olimp, Hotel Onix, Hotel Opera Plaza, Hotel Rimini, Hotel Tusa, Constanta – Hotel Bulevard, Hotel Capri, Hotel Class, Hotel Ferdinand, Hotel Guci, Hotel IBIS, Eforie Nord – Hotel Astoria, Hotel Britannia, Hotel Comlex Petromar, Hotel Europa, Mamaia – Hotel Briza, Hotel Condor, Hotel Majestic-Perla, Hotel Mamaia, Hotel Palm Beach, Hotel Best Western Savoy, Olimp – Hotel Cocor, Hotel Majestic Olimp, Venus – Hotel Carmen, Craiova – Hotel Plaza, Hotel Helin, Delta Dunarii – Hotel Lebada, Focsani – Hotel Fashion, Iasi – Hotel Unirea, Hotel Orizont, Muntii Bucegi – Hotel Pestera, Hotel Piatra Arsa, Oradea – Hotel Continental, Hotel International, Hotel Lory, Hotel Vulturul Negru, Petrosani – Hotel Petrosani, Pitesti – Hotel Celly, Hotel Ice Club, Ploiesti – Hotel Central, Hotel Prahova Plaza, Satu Mare – Hotel Dana, Hotel Valea Mariei, Sibiu – Hotel Ana Oil, Hotel Apolo, Hotel Fintinita Haiducului, Hotel Palace Dumbrava, Hotel Parc, Hotel Ramada, Hotel Bulevard, Sovata – Hotel Sovata, Suceava – Hotel Sucevita, Tg. Jiu – Hotel Ana Ma, Tg. Mures – Hotel Concordia, Timisoara – Hotel Savoy, Hotel Boca Junior, Hotel Continental, Hotel Do Still, Hotel Lido, Hotel NH Hotels, Hotel Timisoara, Tusnad – Hotel Ciucas. — Cum arata piata hoteliera din Romania? Credeti ca are perspective de crestere? Daca da, de ce? Sintem de parere ca in intervalul 2006-2009 vom avea investitii cumulate in industria ospitalitatii de peste 1,1 miliarde de euro, crescind considerabil ponderea investitiilor straine, dar si a programelor de finantare comunitare“, spune Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels. In Bucuresti, cele mai consistente investitii se vor indrepta tot catre hotelurile de cinci stele. Autorii studiului estimeaza ca, pe parcursul anului 2007 se vor finaliza aproximativ 1.600 de camere, din care circa 44% de cinci stele, 25% de patru stele, 8% de trei stele, 10% aparthotel si 13% de doua stele. „Consideram ca Bucurestiul, pina in 2009, mai poate accepta aproximativ 1.100 de camere la doua stele, 600 de camere la trei stele, 900 la patru stele si 1.200 la cinci stele“, afirma autorii studiului. Marile companii hoteliere se uita tot mai insistent spre piata din Romania. Astfel, Golden Tulip Hotels are in analiza opt proprietati, estimind ca alte cinci hoteluri vor fi afiliate in cursul acestui an, in afara Capitalei. De asemenea, grupul american Cendant, care detine marci precum Howard Johnson sau Ramada, doreste sa ajunga la 30 de hoteluri francizate in urmatorii zece ani. Best Western are sapte hoteluri si vizeaza dublarea acestui portofoliu, iar Accor Group va adauga la hotelurile deja existente un hotel Novotel in Bucuresti si probabil mai multe proprietati sub una dintre marcile pentru doua stele: Etap, Formule 1 etc. „Marile lanturi hoteliere privesc cu tot mai mult interes piata romaneasca, in special a Capitalei. Radisson se pregateste sa deruleze operatiunile intr-o proprietate de peste 400 de camere, Hyatt asteapta concretizarea unui hotel de circa 300 de camere in cadrul proiectului Dimbovita Center, Sheraton tatoneaza zona, Four Sesons arata semne de interes, Marriott urmareste dezvoltarea portofoliului, iar Hilton evalueaza intrarea cu alte marci“, spune Paul Marasoiu. De altfel, se asteapta ca o parte dintre hotelurile din grupurile autohtone sa se afilieze unor lanturi internationale, prin contracte de management sau franciza. — Cu cine concurati pe acest segment? Concurentii nostri sint firme precum Kaba, Salto, Dorlet, Onity, dar piata romaneasca lasa loc tuturor.

Ploi devastatoare

Lovituri din cerNoua localitati din judetul Sibiu au fost afectate de grindina puternica, care a cazut in noaptea de luni spre marti. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu, cele mai afectate localitati au fost Rasinari si Cisnadie. In localitatea Cristian, grindina a ajuns chiar la diametrul de un centimetru, iar in alte localitati s-au raportat caderi de grindina si mai mari. „In perioada 21.05, ora 8.00 - 22.05, ora 8.00 au avut loc mai multe fenomenele meteo periculoase, de cod galben, produse pe raza administrativ teritoriala a consiliilor locale Avrig, Talmaciu, Sadu, Cristian, Orlat, Cisnadie Racovita, Turnu Rosu, unde au fost semnalate furtuni convective moderate ce au fost insotite de caderi masive de apa si grindina", a precizat lt. col. Ioan Faur, purtator de cuvint in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Sibiu. In stradaLuni seara, o schela darimata de vintul foarte puternic a blocat strada Justitiei, din Sibiu. Pompierii militari au fost nevoiti sa intervina pentru a debloca zona. Iar pe strada Uzinei, vintul foarte puternic a desprins acoperisul de tabla de pe o cladire. In orasul Cisnadie s-a fisurat o conducta de gaz, pe strada Magurii, din cauza caderii unui brad. De asemenea, in Talmaciu, peste 30 de autoturisme au fost avariate din cauza caderilor de grindina. Potrivit politistilor, zece dintre acestea se aflau intr-un parc auto la iesirea din Talmaciu, dar au fost afectate si masinile surprinse in trafic, iar politistii au eliberat autorizatii de reparatie.Trasnet periculosFurtuna deosebit de violenta a provocat un incendiu, la un morman de deseuri lemnoase depozitate pe strada Garii, din comuna Selimbar. Flacarile au pornit de la un trasnet, dar incendiul a fost stins de pompierii sibieni inainte de a se extinde. Furtuna insotita de grindina a provocat intreruperi de curent electric in localitatile Santa, Sebesul de Sus, Talmaciu si Saliste, dar si in citeva cartiere din Sibiu. Toti consumatorii casnici au fost realimentati pina ieri dimineata, a dat asigurari conducerea SC Electrica SA.

Johannis semneaza cu Olanda

Parteneriatul dintre cele doua orase se arata unul destul de promitator, mai ales ca olandezii au dat deja o mina de ajutor administratiei locale. Sapte membri ai delegatiei olandeze au fost martori la semnarea documentului. Alaturi de ei, Johannis si consilierii sibieni au sarbatorit parteneriatul oficial. „Actul de infratire a fost aprobat de ambele consilii locale. Sintem bucurosi ca infratirea s-a semnat intr-un cadru formal", a spus Klaus Johannis, dupa ce a legalizat rudenia. Prietenia dintre Sibiu si Deventer a prins contur imediat dupa Revolutie. „Aproximativ o mie de familii din Deventer au contact cu o mie de familii din Sibiu. Initiativa a apartinut locuitorilor orasului olandez, care s-au gindit sa-i ajute pe sibieni. Acum, legatura dintre cele doua orase este atit de strinsa, incit cei din Deventer stiu pina si rezultatele referendumului de simbata", sustine James van Lidth de Jeude, primarul din Deventer. Cultura, apoi investitii  Colaborarea dintre Sibiu si Deventer are la baza proiecte culturale comune, care au facilitat schimbul de experienta. Astfel de parteneriate continua sa aiba loc intre Liceul de Arta din Sibiu si Centrul de Muzica si Dans din Deventer, intre biblioteci, scoli, camine de batrini si studiouri de film. Unul dintre proiectele realizate cu „rudele" din tara lalelelor este inclus si in agenda programului Sibiu 2007. „Tinar in Sibiu: Sibiu intilneste Deventer" se va desfasura intre 11 si 20 august. Pe de alta parte, investitiile olandeze nu au luat cu asalt economia sibiana. „Pina acum, nu am coperat in domeniul economic. Exista deja investitii individuale din partea unor firme olandeze, dar, deocamdata, nu s-a concretizat nimic", a recunoscut James van Lidth de Jeude. Un plus pentru SibiuDeocamdata, avantajele acestui proiect se inclina mai mult in favoarea Capitalei Culturale Europene. Olandezii au trimis ajutoare umanitare unor familii din Sibiu si au dotat spitalul Judetean si cel TBC cu paturi si echipamente pentru bucatarie. „Majoritatea cooperarilor sint reciproce, dar, in unele cazuri, noi ne putem permite sa ajutam mai mult. In final, ceea ce conteaza, insa, este sentimentul de prietenie care ne uneste", crede edilul-sef din din Deventer. Relatiile dintre Sibiu si Deventer s-au dezvoltat mai ales la nivel institutiilor publice. Delegatii celor doua orase au facut vizite reciproce si au dezvoltat programe de perfectionare in administratia locala.Vechi si frumosDeventer este un municipiu din regiunea Salland, provincia olandeza Overijssel. Orasul este asezat pe riul IJssel si s-a unit, in 2005, cu localitatea invecinata Bathmen. Acum, are peste 96.000 de locuitori. A fost fondat, cel mai probabil, de misionarul englez Lebuinus, in 768, dar zona este locuita inca din Epoca Bronzului. Imprejurimile fermecatoare l-au facut sa fie dintotdeauna considerat „orasul ospitalier".

Le fuge peretele

Vreo patru familii locuiesc de 17 ani intr-o casa veche si degradata, pe strada Pielarilor. Acum ar putea sa se mute, de nevoie. Cladirea pur si simplu se prabuseste, din cauza unor lucrari care i-au afectat structura de rezistenta. Peretele exterior e deplasat cu aproape 10 cm. Chiriasii sint disperati si dau vina pe proprietar, asa cum face si Inspectia in Constructii, care spune ca proprietarul era obligat sa se ocupe de consolidare. La rindul sau, proprietarul imobilului sustine ca, oricum, contractul de inchiriere a incetat in luna martie. Intre timp, chiar si municipalitatea a incetat lucrarile de pavare de pe strada, de teama ca trepidatiile utilajelor grele sa nu transforme prea repede casa in moloz.

Piata „inteligenta", inchiriata de spanioli

Complexul agroalimentar din cartierul Strand a intrat pe mina mariachilor. La propriu. In urma cu aproximativ o luna, firma spaniola „El Mariachi" a inchiriat constructia care a privat bugetul local de 20 de miliarde de lei vechi. Spaniolii au planuri mari. Sa aprovizioneze piata numai cu legume si fructe aduse de pe paminturile lor. Desi comerciantii romani din alte piete se pling de costul unei singure tarabe, pentru spanioli, inchirierea unui intreg complex e floare la ureche. „Nu este o afacere costisitoare. Dimpotriva, fata de Spania, chiriile de aici sint mai ieftine. Vom avea numai produse de buna calitate, majoritatea aduse din Spania, dar si citeva legume cultivate in Sibiu, care la noi nu se prea gasesc. Vom face un comert dublu. Luam de aici si ducem in Spania si invers", a explicat Antonio Gracia Gil, administratorul firmei spaniole. Doar pentru firmeLa inceputul lunii viitoare, gospodinele din Strand se vor trezi cu o piata plina de bunataturi aduse direct de la parintii telenovelelor. Insa, pentru a-si umple plasele, majoritatea sibienilor vor lua tot calea Pietei Cibin. Si asta pentru ca spaniolii nu redeschid complexul din Strand pentru orice sibian care prefera tarabele in locul supermarketurilor, ci numai pentru cei mai instariti, pentru ca vinzarile vor fi de tip en gros. „Cel mai probabil, piata va fi deschisa la inceputul lunii iunie. Dar numai pentru cei care au firme, nu si pentru persoane fizice. Deocamdata ne axam pe consumatorii mari", a spus Constantin Solomon, gestionar al „El Mariachi". Solomon a dezvaluit ca spaniolii mizeaza pe comertul cu ulei de masline, care e din ce in ce mai rivnit de gospodinele din Romania. In cistigPietele din Sibiu sint profitabile. Cel putin asa sustine viceprimarul Eugen Mitea, care explica faptul ca incasarile ramin in casieria Serviciului Public de Administrare a Pietelor, de unde sint si reinvestiti, in acelasi serviciu. Insa directorul Teodor Birt a refuzat sa ofere detalii cu privire la tarifele de inchirire platite de spanioli pentru complexul agroalimentar din Strand. Fara autorizatie „de sus", Birt a preferat sa pastreze tacerea. „Eu nu va pot spune nimic. Toate datele sint centralizate la Primarie, pentru ca asa e sistemul la noi", a motivat seful pietelor sibiene. Oricum, cu piata din Strand, municipalitatea nu pierde nimic. „Este o suma justa", s-a multumit sa spuna Mitea.Piata pe rotiProiectul pietei mobile a ramas pe agenda municipalitatii, potrivit viceprimarului Eugen Mitea. Initiativa presupune amplasarea unei rulote mobile in centrul istoric, pentru a veni in ajutorul locuitorilor din zona. „Avem in vedere o piata mobila, cu o rulota mare, in care sa fie comercializate legume si fructe. Proiectul exista deja, de ceva vreme, dar se pare ca nu a fost timp sau interes pentru a-l pune in aplicare", a marturisit Mitea.

Parcare cu fast

Cele aproximativ 140 de locuri de parcare amenajate in apropierea teatrului vor fi inaugurate, astazi, in mod oficial. Sub semnatura SC DPC SA, noile locuri de parcare vor veni in ajutorul soferilor sibieni, care, pina nu demult, isi parcau masinele care incotro, chiar si in statia destinata taxiurilor. Spatiile au fost amenajate in locul pietei agro-alimentare si a florariei in aer liber, care au fost mutate inspre strada Gimnasticii. Pentru cei 4.000 de metri patrati de parcare, DPC a inceput lucrarile inca din 20 aprilie. Si cum primarul promitea, la inceputul acestei luni, ca parcarea va fi finalizata inainte de inceperea Festivalului International de Teatru, cei de la DPC au lucrat contra cronometru si au reusit sa respecte termenul.De grija soferilor„Am luat aceste masuri pentru ca, mai ales in centru, locurile de parcare sint putine, in comparatie cu numarul soferilor inscrisi in trafic. Speram sa detensionam situatia din centrul orasului, mai ales ca parcarea va deservi doua obiective importante, si anume  teatrul si pavilionul multifunctional din Cazarma 90", aprecia, in urma cu aproximativ doua saptamini, primarul Johannis. Astfel, sibienii, dar mai ales turistii, vor beneficia de un spatiu de parcare proiectat dupa model european. Accesul in parcare se va face pe baza tichetelor, pentru care soferii vor scoate din buzunare un leu pe zi sau 10 lei, pentru un abonament lunar.

Festival, caut garsoniera

Cel putin cinci sute de copii s-au bucurat, timp de cinci zile, de spectacolele oferite de cei 200 de actori care au minuit cu maiestrie papusile, in cadrul Festivalului de Arta Neconventionala „La Strada". Teatrul Gong si Piata Mare au fost locurile de basm unde cei mici au fost cei mai fericiti, in compania celor mai nastrusnice personaje intruchipate de papusi. Dar succesul acestui festival al copilariei nu a fost apreciat la fel de mult si de adultii care pun la cale treburile orasului.Departe de PrimariePrimarul Klaus Johannis s-a aratat deranjat, ieri, de galagia din Piata Mare, ceea ce i-a descumpanit pe organizatori. „Ne cerem scuze si ne pare rau ca noi, cu spectacolele de copii, am putut deranja oficialitatile. Aceste spectacole s-au desfasurat intre orele 10 si 13.30 si se pare ca au deranjat. Incercam ca alte manifestari sa le facem unde nu deranjam pe nimeni, pentru ca bucuria copiilor de a le oferi spectacolul de animatie este mult prea mare", a spus Mihaela Grigoras, directoarea festivalului si a Teatrului Gong. Asa ca, anul viitor, actorii si spectatorii nu ii vor mai „deranja" pe angajatii Primariei. Spectacol dedicat preseiTot ieri, trei actori ai Teatrului Gong au reusit, timp de un sfert de ora, sa ii uimeasca pe jurnalisti, cu un spectacol intitulat „Hands" si realizat doar cu miinile lor, care au devenit talentati dansatori. Una dintre mini a reusit chiar sa imite cu succes miscarile celebre ale lui Michael Jackson. CASETACultura pe brinciPina anul viitor, copiii mici si mari se vor bucura, incepind din septembrie, de spectacolele de la Teatrul Gong. Acesta va gazdui timp de citeva luni spectacole din cadrul Festivalului International de Teatru, dar inca nu se stie cum. Faptul ca sala de spectacol nu are inca o instalatie proprie de sunet si lumini nu este singura problema. Ea nu dispune nici de avizele de functionare.

Recidiva la cosmetice

Unii sibieni nu-si pot stapini apetitul pentru furtul de produse cosmetice. Dupa ce, zilele trecute, oamenii legii au intocmit un sir nesfirsit de dosare penale pentru comiterea unor astfel de infractiuni, ieri a fost prins cu mita-n sac un alt ghinionist. Un tinar de 19 ani, din Cisnadie, care a „comis-o" intr-un supermarket din Turnisor. S-a dus direct la raionul de cosmetice si a inceput sa doseasca produse prin buzunare si sub haine. A fost vazut de vinzatoare, insa a luat-o la fuga. A fost prins cu greu de doi clienti, care au blocat iesirea din magazin si au chemat jandarmii. La sosirea autoritatilor, baiatul sustinea ca a fost obligat sa fure pentru o alta persoana. Dar aceasta scuza nu l-a scapat de dosar penal. Prejudiciul ar fi putut ajunge la 200 de lei.

Bilete mai scumpe

CFR Calatori va majora, incepind cu 1 iunie, tariful biletelor de tren cu peste 7%, cuantumul exact urmind a fi stabilit in urmatoarele zile, printr-un ordin al ministrului, au declarat, marti, pentru NewsIn, surse din cadrul Ministerului Transporturilor. Potrivit surselor citate, CFR Calatori va opera alte doua majorari de preturi incepind cu 1 septembrie, respectiv 1 decembrie. Ultima scumpire a avut loc la 1 martie, pretul biletelor de tren fiind majorate cu  9,1%. Guvernul a aprobat, in luna octombrie 2006, o ordonanta prin care tarifele pentru transportul feroviar de calatori vor putea fi majorate, trimestrial, pina la 31 decembrie 2007, cu maximum 7% peste nivelul cumulat al indicilor preturilor de consum publicati de Institutul National de Statistica, neluati in calcul de la ultima majorare. Astfel, se urmareste ca, pina la sfirsitul anului 2007, pretul unui bilet de tren sa se majoreze cu pina la 60% fata de pretul din 2006. In luna aprilie, inflatia anuala a fost de 3,77%, iar in luna martie a fost de 3,66%.