monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Ramine dupa gratii

Procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Sibiu au facut recurs la decizia magistratilor de a-l elibera pe unul dintre membrii „Clanului Clamparu". Acesta va ramine in penitenciar pina la solutionarea recursului. „Parchetul de pe lanca Tribunalul Sibiu a facut recurs la decizia de revocare a masurii de arestare preventiva a inculpatului Cioflan Cristian. Recursul a fost depus in termenul legal de 24 de ore de la pronuntarea sentintei", a declarat procurorul Danusia Boicean. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Alba in cel mai scurt timp posibil. Daca magistratii il vor admite, inculpatul va ramine in continuare in Penitenciarul de la Aiud alaturi de ceilalti membri ai Clanului Clamparu.

Scandal cu repetitie

Un barbat a fost amendat cu 200 de RON, pentru tulburarea linistii publice, dupa ce a declansat un scandal pe strada pe care locuieste. Incidentul s-a produs, miercuri dupa-amiaza, pe strada Mihail Kogalniceanu din Sibiu. Jandarmii au fost alertati de vecini si s-au deplasat la aceeasi adresa, unde, in perioada Sarbatorilor de Pasti, au mai acordat citeva amenzi, tot pentru tulburarea linistii publice. De aceasta data a fost sanctionata o singura persoana, cea care a declansat scandalul. Barbatul certaret va trebui sa scoata din buzunar suma de 200 de lei, pentru fapte de conduita antisociala.

Vaccinari gratuite

In cadrul campaniei „Saptamina Europeana a Vaccinarii", in Sibiu au fost organizate trei puncte de vaccinare. De ieri, sibienii isi pot vaccina copiii la cele 2 puncte in Sibiu, primul in cadrul Societatii Civile Medicale Hipodrom si cel de-al doilea la nivelul Cabinetelor Medicale Individuale din cartierul Vasile Aaron. „In Sibiu vor fi revaccinati BCG copiii cu virsta cuprinsa intre 8 - 11 luni, care prezinta cicatrice vaccinala ineficienta (sub 3 mm). Al treilea punct de vaccinare este in Copsa Mica, la nivelul Cabinetelor Medicale Individuale ale medicilor de familie, unde vor putea fi vaccinati copii restantieri la vaccinare, mai mici de 3 ani, cu vaccinurile: DTP (diftero-tetano-pertussis), VPO (vaccin antipoliomielitic oral) si vaccin anti-hepatita B", informeaza Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu.

Precizare

Urmare a articolului „Legisti in top", publicat in numarul de ieri al cotidianul nostru, dorim sa facem urmatoarea precizare. Din cauza unei formulari incorecte, a reiesit faptul ca medicul Liviu Cocora inca mai face parte din unele comisii de specialitate. Ideea a vrut sa fie alta, si anume faptul ca actualii medici legisti ii calca pe urme, in ceea ce priveste pregatirea profesionala. Ne cerem scuze. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe medicul Liviu Cocora, care a plecat mult prea devreme din lumea celor vii.

Linistea de dupa suspendare

Suparare pasnicaIn Piata Mare a fost liniste si pace. Niciun miting, nicio revolutie. Doar un grup de zece tineri „revolutionari" a incercat sa reproduca atmosfera de la Bucuresti. Inarmati cu citeva cartoane pe care era scris „Basescu". „Vot uninominal" si „Nu demisia", tinerii asteptau intariri din toate partile. Dar nu le-au primit. „Sintem suparati. Cerem introducerea votului uninominal, pentru ca este singurul sistem prin care pot fi alesi parlamentarii. Noi pe Basescu l-am ales, nu pe ei. Sintem aici de mai bine de o ora si vrem sa ne exprimam dezaprobarea", a spus Razvan Mihaiu, unul din cei zece tineri sustinatori ai lui Basescu. Din spatele acestora, o batrina impartea incurajari micului grup de protestari. „Sa nu-si dea demisia, sa nu-si dea demisia!", spunea apasat batrina.In asteptarea referendumuluiDemocratii sibieni au primit vestea suspendarii cu zimbetul amar pe buze. Doua duzini de membri PD erau aseara, in jurul orei 19, la sediul partidului. Printre acuzatii la adresa celor care si-au dat votul impotriva lui Basescu, sustinatorii fostului presedinte jucator au marturisit ca se asteptau la un asemenea deznodamint. „Era previzibil, pentru ca aceasta coalitie care a distrus Romania a incercat, dar nu a reusit sa-l schimbe pe presedintele Basescu, care a avut numai intentii bune. Am primit vestea foarte calm, pentru ca votul din Parlament nu duce decit la referendum. Vom fi foarte, foarte fericiti in ziua referendumului. Totul e sa nu-si dea demisia, pentru ca astia sint in stare sa modificea legea, ca sa nu-i mai permita lui Basescu sa mai candideze pentru un viitor mandat", este de parere liderul Nicolae Nan, care adauga ca e inutil ca oamenii sa protesteze in strada. „Nici eu nu mai stau mult, ma duc acasa sa vad meciul", a conchis Nan.

Miriste in flacari

Sapte hectare de miriste, de linga Cornatel, au fost cuprinse de flacari, miercuri dupa-amiaza. Exista riscul ca focul sa se extinda si la padurea din apropiere. Au intervenit lucratorii din cadrul Ocolului Silvic Avrig si alti voluntari din localitatea Cornatel. Oamenii au luptat cu flacarile mai bine de doua ore si jumatate si au reusit sa lichideze incendiul inainte de sosirea pompierilor sibieni. Lucratorii Postului de Politie Rosia, in colaborare cu Pompierii Militari din localitatea Avrig, incearca acum sa stabileasca cauzele care au dus la izbucnirea incendiului. In aceeasi zi, pompierii militari au intervenit la locuinta unei femei din Medias, unde s-au aprins doua prize, si pe strada Milcov din Sibiu, unde un tranformator al SC Electrica a fost cuprins de flacari din cauza unui scurtcircuit electric.

Veselie in Tiglari

Comunitatea se implicaPrichindeii de la gradinita nr. 36 din Tiglari vor incepe sa lucreze din aceasta luna, cu mic cu mare, la infiintarea propriului parc. Acesta va fi realizat chiar in curtea gradinitei. „In proiect vrem sa implicam copiii de gradinita, invatindu-i practic cum sa intretina florile. Micutii vor fi ajutati de elevii scolii de care apartinem, dar si de parinti, care se vor ocupa de lucrarile de amenajare", a explicat coordonatorul proiectului. Parcul nu este un proiect inchis, a subliniat educatoarea, ci va fi un loc de joaca pentru toti copiii din cel mai mizer cartier al Sibiului.Cenusiul devine verdePentru ca acest proiect sa poata fi si pus in practica, Moll Romania si Fundatia pentru Parteneriat au acordat gradinitei 36 suma de 7.478 de lei. In plus, Clubul Ecologic Bios din Sibiu a contribuit cu 3.500 de lei. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului consta in crearea unui spatiu de joaca format din trei grupuri de leagane, cursa de obstacole, trepte din busteni, reabilitarea celor 296 de metri de gard imprejmuitor, care va asigura parcul, si montarea a patru cosuri de gunoi. O alta tinta propusa de conducerea gradinitei, este amenajarea zonei verzi prin reabilitarea suprafetei cu iarba, plantarea a 35 de puieti de arbori, construirea a cinci pergole cu flori si crearea a cinci ronduri cu plante ornamentale. „Scopul proiectului nostru este amenajarea unui spatiu verde placut, model pentru intreaga zona, prin implicarea comunitatii de prescolari, scolari si parinti, in vederea educarii constiintei ecologice", a spus Romica Baila.Ca in centruProgramul urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si reabilitare a spatiilor verzi publice si este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania, in parteneriat cu scoli si institutii publice.  „Prin acest proiect, la elaborarea caruia am muncit cu drag, vrem sa aratam intregului judet ca si in cartierul Tiglari se pot face lucruri minunate. Dorim sa spunem, in acelasi timp, ca si noi, cei care locuim aici, sintem la fel ca si cei din centru. Copiii nostri merg la scoala si invata, exact asa cum fac si copii care locuiesc in centrul Sibiului", a tinut sa precizeze educatoarea Romica Baila, coordonatorul proiectului.

Nemti la Primarie

Primaria Sibiu va gazdui, astazi, lucrarile forumului economic „100 de zile europene - Climatul investitional din Rominia si perspectivele economice". Presedintii celor sapte cluburi economice germane din Sibiu, dar si din alte judete, vor dezbate situatia economica a Romaniei, in urma aderarii la structurile europene. Dezbaterile de astazi vor fi sustinute de reprezentantii unor companii germane si austriece din Romania si se vor concentra asupra consecintelor economice ale aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. „Citeva dintre temele acestor discutii vor fi: perspective asupra viitorului economiei romanesti, relatia dintre infrastructura si dezvoltarea economica, alegerea locului unde se poate face o investitie, TVA-ul, codul muncii si asigurarile sociale, viitorul turismului regional", a anuntat primarul Klaus Johannis. Bilant de dupa aderareLa eveniment sint asteptati peste 100 de participanti, atit din Sibiu, cit si din Bucuresti, Brasov, Cluj, Arad, Satu Mare si Timisoara. Reuniunea va fi deschisa de primarul Klaus Johannis, care le va vorbi afaceristilor straini despre avantajele pe care le ofera Sibiul, ca si centru de investitii. Intilnirea investitorilor straini pleaca de la premisa studierii avantajelor si dezavantajelor pe care le are Romania, ca locatie potentiala pentru investitii. Bilantul de astazi se anunta unul important, in contextul in care presedintii cluburilor germane de afaceri cauta sa se documenteze asupra situatiei economice a Romaniei. Lucrarile forumului se vor desfasura incepind cu ora 14 si se vor prelungi pina spre seara. In prospectareIn aceste zile, Sibiul a fost vizitat de o delegatie de 32 de oameni de afaceri germani din zona Niederbayern - Oberpfalz. Vizita a fost organizata de Camera de Comert din Niederbayern - Oberpfalz si a cuprins orasele Sibiu, Brasov si Cluj, avind scopul de a prospecta la fata locului piata dinamica romaneasca si noi oportunitati pentru mestesugarii din Bayern. In Sibiu, oamenii de afaceri au vizitat doua fabrici, Primaria Sibiu si Consulatul German si au participat la un workshop.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, astazi, intre orele 9 si 11, se va intrerupe furnizarea curentului electric in Sibiu, pe strazile Campului, Patriotilor, Kiev si Praga. Tot astazi, intre orele 9 si 13, nu vor beneficia de energie electrica locuitorii comunei Selimbar, de pe strazile Mihai Viteazu, Cimitirului, Trifoiului si Triajului.

Parov Stelar la Club Diesel

 Pentru prima in Romania, lucru ce confera spectacolului de la Cluj un statut special, cel supranumit un geniu al muzicii electronice va concerta azi in Club Diesel, cu incepere de la ora 22. Pe numele sau adevarat Marcus Fuerder, artistul traieste si lucreaza in Linz, Austria, fiind conducatorul casei de discuri „Etaje Noir Recordings". Stilul muzicii sale poate fi definit ca o combinatie intre libertatea jazz-ului si fascinatia house-ului sau a break-beat-ului. Productiile lui se adreseaza DJ-ilor din cele mai selecte cluburi, dar, in aceeasi masura, tuturor iubitorilor unui stil noncorformist, urban, nuantat de unda de finete a jazz-ului, masura spirituala a prestatiei sale. 2005 a fost anul afirmarii internationale pentru Parov Stelar, piesele lui alaturindu-se mai multor compilatii importante („Hotel Costes 8", „Man Ray 4" sau „Stress Free"), acestea intrind totodata si in cel de-al doilea LP al sau, „Seven and Storme", cu care a cucerit toate topurile muzicii electronice, atragindu-si aprecierea criticilor din lumea intreaga. Invitati pe acest album au fost Billy Kern, Phoebe Hall, Odette Di Maio, Miss Anita Riegler, Leena Conguest, nume cu rezonanta pentru un stil deosebit. Succesul la public si l-a atras in 2006, o data cu „Parov Stelar& Band - Live on Stage", piesele de rezistenta fiind „Wanna Get", „Kisskiss" sau mai recentul vinil „Spygame". Componenta trupei care va urca pe scena in Diesel Club este si ea una de exceptie: Markus Ecklmayr - saxofon, Stefan Hoelzl - bass, Eva Klampfer - vocals, Andreas Lettner - drums, Parov Stelar - turntables.

Festivalul Transilvania Jazz, in avanpremiera la Cluj-Napoca

Festival de marcaIn luna octombrie, Clujul va gazdui timp de 5 zile Transilvania Jazz Festival (TJF), eveniment care ii are cap de afis pe Ravi Coltrane, Jacky Terasson si Billy Cobham din SUA. Pentru a pregati si mentine atentia publicului, organizatorii au pus la cale o prima parte a manifestarii in aceste zile. Sint invitati artisti ca Jeri Brown (Canada), Rick Cotton, Janice Harrington si Tommie Harris (SUA). TJF este organizat de Asociatia Culturala „Cetatea Alba", in parteneriat cu institutii culturale si autoritati locale. Motivul initierii acestuia ar fi „sa confere inca o marca internationala si culturala orasului Cluj-Napoca si, implicit, Ardealului", dupa cum precizeaza organizatorii. Astfel, in luna octombrie, timp de 5 zile si 5 nopti, muzicieni si grupuri de jazz de prestigiu din tara si strainatate, printre care Ravi Coltrane, Jacky Terasson si Billy Cobham, vor sustine concerte pe scenele clujene, unde sint asteptate grupuri de jazz din toate colturile lumii si muzicieni de marca din SUA, Belgia, Franta, Canada, Polonia, Cehia, Germania, Olanda, Suedia, Ungaria si Romania.Spectacol pregatitorPrima parte a festivalului are loc in aceasta saptamina, intre 19 si 21 aprilie, pe acelasi format, respectiv concert extraordinar, masterclass si jamsession, pentru pregatirea editiei din toamna si „mai ales pentru mentinerea atentiei publicului", dupa cum precizeaza organizatorii. Clubul Diesel gazduieste azi un jamsession Janice Harrington (SUA), urmat de un masterclass la Palatul Copiilor din Cluj, de la 11.30, sustinut tot de Harrington, de aceasta data alaturi de Jeri Brown.Cei doi vor sustine un concert si la Opera Nationala Romana. Cintareata Jeri Brown lucreaza la Universitatea Concordia, in Montreal. Este soprana, mentor, textier, compozitor, decorator, educator, activist umanitar si producator de film. Repertoriul ei include jazz, compozitii originale, muzica pop, muzica spirituala sau internationala. (Bogdan POPAN)Filarmonica „Transilvania" in concert la CCSAstazi, de la ora 19, Corul si Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania" va sustine un concert la Casa de Cultura a Studentilor (CCS), in program regasindu-se Concertul pentru flaut si orchestra in sol major de W. A. Mozart, si Simfonia a III-a de G. Mahler. Tot azi, de la ora 20, Teatrul Maghiar va gazdui spectacolul studio „Cvartet", de Heiner Müller, in regia lui Tompa Gábor. Teatrul National prezinta miine, de la ora 19, comedia „Soldatul fanfaron", de Plaut, iar duminica, de la aceeasi ora, piesa „Regele Lear", de W. Shakespeare, in regia lui Tompa Gábor. Pentru cei ce prefera petrecerile in cluburi, vineri, in Club Oscar, il vor putea gasi pe DJ Dave van N (Ungaria), iar simbata pe Kinder Caka Praslea, ce va fi urmat de un „after party" cu Blanilla, Haute Culture (Suie Paparude), Thornado. Vineri, in Obsession, vor concerta, la Evolution Special Night, Sex in fuzion, Rebeka Brown vs. Patrick Grau. Seria concertelor din Roland Garros va continua simbata cu un recital al trupei Crize din Bucuresti, iar duminica, fanii muzicii hardcore nu-metal sint asteptati la o petrecere intitulata „Urban Discipline", cu Dj Xsub & Dray.

Pe scurt

• Program competitionalHandbalSimbata, ora 10, Sala Sporturilor „Horia Demian": Potaissa Turda - CSM Sebes (Div. A, masculin)PoloCentrul de Natatie „Politehnica", primul turneu final al locurilor 5-7: simbata, ora 10: CSU Poli Cluj - Astra Arad; simbata, ora 18: Sportul Studentesc - CSU Poli; duminica, ora 10: Astra - Sportul Studentesc.RugbiSimbata, ora 10, Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hatieganu": „U" Cluj - RC Farul Constanta (Divizia Nationala, play-off)VoleiSimbata, Sala Sporturilor, ora 12: „U" Jolidon Cluj - CSU Neumarkt Gaz Tirgu Mures (Div. A1, feminin), ora 14.30: „U" Cluj - U CSS Explorari Baia Mare (Divizia A1, masculin)Fotbal tenisSimbata, ora 9, salile de sport ale LIA si Liceului Energetic: campionat national, simplu, dublu si triplu, masculin (etapa a III-a)Fotbal in salaSimbata, ora 19, Sala Sporturilor: CFF Clujana - ACS Odorheiul Secuiesc (play-off, meciul doi)• A revenit ChihaiaDe luni, profesorul Octavian Chihaia se ocupa de pregatirea echipei de rugbi a Clujului, dupa ce George Sava a demisionat din motive personale. „Trebuie sa-i adunam pe baieti si sa formam din nou o echipa competitiva", spune Chihaia referindu-se la cele trei partide de campionat din Capitala in care „U" a primit nu mai putin de 273 de puncte de la Dinamo si Steaua.Pentru jocul de simbata, cu RC Farul Constanta, se spera in posibilitatea alinierii unui „XV" capabil sa obtina primul succes din play-off. Spataru, Manole si Doroftei sint usor accidentati, dar se fac eforturi pentru recuperarea lor pina la ora partidei cu echipa de pe Litoral. Meciul „U" - RC Farul va fi condus la centru de brasoveanul Cristian Raduta ajutat de judecatorii de margine C-tin Bonea si D. Gordin. Simbata se joaca si Dinamo - „U" Remin Baia Mare si Contorgroup Arad - Steaua. (T.-J. L.)• Etapa in „judet"Campionatul judetean de fotbal (zona Cluj) continua cu jocurile etapei a XV-a. Programul meciurilor de duminica: Vulturii Vultureni - Somesul II Gilau, Somesul II Apahida - Crisul Izvorul Crisului, Progresul Vlaha - AS Borsa, Progresul Sinnicoara - Inter Dezmir, CS Aghiresu - Dacia Felix Cluj, Somesul Bontida - Viitorul Rascruci. (T.-J. L.)• Continua cu OliIntr-o conferinta de presa organizata ieri la resedinta lui Gigi Becali, Cosmin Olaroiu a pus capat speculatiilor privind demisia sa si a semnat un nou contract cu Steaua Bucuresti, angajament ce se intinde pe o perioada de 3 ani. In continuare, obiectivul ros-albastrilor pentru finalul sezonului este clasarea pe locul al doilea, care aduce, implicit, calificarea in turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Steaua ocupa in momentul de fata locul 4 in Liga I, cu 3 puncte mai putin incit Rapid si 8 fata de CFR Cluj. (C. S.)• Infrinti de IsraelReprezentativa Romaniei U19 a suferit ieri o infringere cu scorul de 2-3 in fata selectionatei similare a Israelului intr-un meci amical. Golurile romanilor au fost marcate de Hora, de la UTA Arad, si de dinamovistul Liviu Ganea. Rezultatul vine la 2 zile dupa ce nationala pregatita de Florin Cheran a pierdut si prima intilnire, cu israelienii, cu scorul de 4-8. Remarcatul din tabara „tricolora" a fost tot Hora, autor a 3 goluri. A patra reusita a romanilor a purtat semnatura lui Raul Rusescu, componentul Dunarii Giurgiu. (C. S.)

Weekend cu fotbal tenis la Cluj-Napoca

Salile de sport din Liceul Energetic si LIA vor gazdui simbata intrecerile celei de-a III-a etape a Campionatului National de fotbal tenis seniori. Cele opt formatii participante promit un spectacol pe cinste atit la simplu, cit si la dublu si triplu. Iubitorii acestei ramuri sportive vor avea ocazia sa vada la lucru nume consacrate, cum sint clujenii Florin Purice, Daniel Sasarman, Catalin Onutiu, Daniel Halastoan si Razvan Pauna. Duminica, in sala de sport a Colegiului National de Transporturi „Transilvania", se va desfasura o competitie de fotbal tenis deja cu traditie, intitulata „Mesajul meu antidrog prin sport". La intrecerile care vor debuta la ora 9 s-au inscris la start elevi si eleve din 14 licee clujene care se vor intrece la dublu si triplu. In paralel, se vor desfasura competitii similare si in judet, la Dej, Gherla si Huedin. Organizatori sint CPECA Cluj, Colegiul de Transporturi, Directia pentru Sport a judetului Cluj, Inspectoratul Scolar Judetean, Consiliul Local si Primaria Cluj. Sponsor traditional al acestui frumos sport, Rondocarton SRL va fi reprezentat de Dorina Pauna (CS Fotbal tenis Razvan). Intrarea va fi libera la ambele competitii.

Vor sa scape de „lanterna rosie“

Campionatul Superligii de polo programeaza simbata si duminica meciurile primului turneu al play-out-ului (locurile 5-7). Gazda celor trei partide este Centrul de Natatie Politehnica. „Ne-am propus sa cistigam macar unul din cele doua meciuri, iar daca e posibil, ambele. Totul depinde de forma de moment a baietilor, care sint decisi sa urce un loc in clasament", ne-a declarat ieri antrenorul echipei clujene, Radu Sabau. Tehnicianul formatiei CSU Poli are tot lotul la dispozitie, mai putin pe portarul de rezerva Mugurel Trif, care are de ispasit etape de suspendare. Simbata, clujenii ii vor intilni pe aradenii de la Astra (ora 10) si pe bucurestenii de la Sportul Studentesc (ora 18), meciul dintre Astra si Sportul fiind programat duminica, de la ora 10.Play-off-ul a programat deja primul din seria celor patru turnee finale. La Oradea, unde a arbitrat si clujeanul Radu Nechita, s-au inregistrat rezultatele: Dinamo Bucuresti - Rapid Bucuresti 11-8, CSM Leonardo Oradea - Steaua Stirom Bucuresti 7-7, Dinamo - Steaua 8-8, Rapid - Oradea 9-9, Steaua - Rapid 8-5 si Oradea - Dinamo 6-7. Urmatoarele turnee se disputa dupa cum urmeaza: 27-29 aprilie si 11-13 mai - la Bucuresti, 25-27 mai - la Oradea. Inaintea acestor turnee, ordinea in clasament este urmatoarea: 1. Dinamo 44 p (331-182), 2. CSM Oradea 43 p (361-181), 3. Steaua 39 p (369-162), 4. Rapid 30 p (293-217). Clasament play-out5. Astra            24            7            0            17            191-285      14        6. Sportul            24            3            0            21            187-410      67. CSU Poli            24            2            0            22            169-464      4

Opt echipe pentru doua finale

CSU Asesoft Ploiesti - „U" Mobitelco Cluj si Dinamo-Gealan Bucuresti - BCMUS Arges Pitesti sint perechile din semifinalele campionatului masculin de baschet, faza a competitiei care se disputa in sistemul „cel mai bun din cinci partide". Simbata si duminica se joaca in Sala „Olimpia" din Ploiesti si Sala „Dinamo" din Capitala, „dublele" revansa fiind programate in zilele de 28 si 29 aprilie la Cluj si Pitesti.In efectiv aproape complet (doar Mihai Silvasan nu este apt de joc), clujenii vor ajunge astazi la Ploiesti, unde vor si sustine un antrenament de acomodare. Ultimele rezultate ii fac pe cei de la „U" Mobitelco sa creada cu tarie in sansa lor, chiar daca vor avea in fata o formatie care n-a cunoscut inca infringerea in acest sezon competitional.Meciul de simbata va incepe la ora 19 si va fi condus de trioul Marius Ciulin (Constanta) - Alexandru Olaru (Bucuresti) - Ciprian Stoica (Sibiu), comisar FRB fiind bucuresteanul Marius Marinescu. Se fac eforturi ca partida de duminica sa poata fi transmisa in direct de TV Sport, ora de incepere propusa de postul de televiziune fiind 16.30. Brigada de arbitri va fi formata din Marius Udrica (Craiova), Mircea Serban (Pitesti) si Bukuresti László (Sovata), comisar FRB fiind presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor de Baschet, bucuresteanul Ion Olaru.Si in campionatul feminin se joaca pentru calificarea in finala. Vineri si simbata, la Tirgoviste, MCM va intilni Sportul Studentesc Bucuresti, iar simbata si duminica, Olimpia WB Bucuresti va fi gazda „dublei" cu campioana en-titre, BC ICIM Arad.Vineri si simbata, se joaca si in play-out-ul masculin. West Petrom intilneste la Arad formatia bucuresteana Rapid Isover, care conduce cu 2-0 la general, iar CSU Cuadripol Brasov reia disputa cu BC Rimnicu Vilcea de la acelasi scor. Cum sistemul de desfasurare este cel mai bun din cinci partide, s-ar putea sa nu mai fie nevoie de jocurile de simbata.

Promovarea, cit mai repede

„Avem puterea de a cistiga"Universitatea va disputa intr-o saptamina trei jocuri extrem de importante. Primul test va fi simbata impotriva lui CFR Timisoara, dupa care „Sepcile rosii" o vor intilni acasa pe Resita, iar apoi va avea loc derbiul cu Rimnicu Vilcea. In cazul unor succese in urmatoarele trei partide, promovarea in prima liga ar fi intr-o buna masura jucata, fapt recunoscut si de tehnicianul Adrian Falub: „Ne asteapta trei meciuri foarte importante, intr-o saptamina in care ne-am putea atinge si obiectivul", a declarat tehnicianul, care este increzator in fortele elevilor sai: „Sintem obligati sa invingem Timisoara si ne sta in putere, cu toate ca din nou avem mari probleme de lot". Presedintele clubului, Lucian Danciu, crede, de asemenea, intr-un succes al clujenilor. Mai mult decit atit, oficialul este de parere ca formatia clujeana va incepe din nou sa evolueze la parametrii maximi: „Echipa este in grafic. Nu ma intereseaza spectacolul, ci victoria, si cred ca baietii vor da din nou drumul la joc. Inceputul returului seamana foarte mult cu inceputul campionatului. Speram ca si continuarea sa fie aceeasi", a conchis presedintele.Mari probleme in defensivaAbsentele numeroase nu sint o noutate la Universitatea, insa par sa nu se mai sfirseasca. O data cu convocarea la echipa nationala, Cordos a lasat vacant postul de fundas central. Cum Iodi este suspendat, Somcherechi va face cuplu in aparare cu Park, dar Falub nu va avea la dispozitie nici un fundas de rezerva. Cel care ar putea suplini golul este Andrei Muresan, fotbalist care a mai evoluat in trecut ca aparator. Pe stinga, Kim a fost mediocru in jocul cu Oradea, iar Taut revine dupa o lunga perioada de inactivitate. In atac, Sabo si Suciu sint accidentati, dar exista premise pentru reintrarea lui Negrean. In aceste conditii, iata cum ar putea arata prima partitura in confruntarea de simbata: Moldovan - Ungurusan, Somcherechi, Park, Kim - Ghindaru, Dolha, Savu - Goga, Negrea, Bus.Tintesc cele 3 puncteDesi va intilni liderul la zi al campionatului, CFR Timisoara vizeaza obtinerea tuturor punctelor puse in joc, pentru a trata cu mai multa liniste partidele care urmeaza. „Ne asteapta un meci dificil, cu o echipa care isi propune promovarea. Universitatea are citiva fotbalisti experimentati, care pot face diferenta in teren. Ghindaru si Sabo sint doi dintre ei. Cu toate acestea, ne dorim toate punctele puse in joc, pentru a nu ajunge intr-o zona fierbinte. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a cistiga", a declarat pentru Monitorul de Cluj Alin Artimon, antrenorul gazdelor. La fel ca Universitatea, timisorenii se confrunta cu probleme de efectiv. Astfel, pe linga suspendatul Grigore, sint accidentati Straut, Radoi si Dragalina, dar tehnicianul timisorean este increzator in recuperarea lor. LIGA II, SERIA II, ETAPA A XXV-AAuxerre Lugoj - Unirea Dej                               FC Tirgoviste - Minerul Lupeni                                        Apulum Alba Iulia - Poli II Timisoara                                   FC Baia Mare - IS Cimpia Turzii                               FC Caracal - Dacia Mioveni                           FC Bihor - Corvinul Hunedoara                                 Building Vinju Mare - Gaz Metan Medias                           FCM Resita - Rimnicu Vilcea

Prin Vaslui spre Europa

Un nou derbi al ProvincieiUn meci pentru Europa. Asa poate fi caracterizata intilnirea de pe stadionul „Municipal" din Vaslui, dintre echipa din localitate si CFR Cluj. Aceasta deoarece formatia lui Bergodi se afla intr-o postura inedita, aceea de a fi aproape de titlul de vicecampioana a Ligii I, pozitie ce ii asigura calificarea in preliminariile pentru editia 2007-2008 a Ligii Campionilor. 5 puncte o separa, in acest moment, pe CFR de ocupanta treptei a treia a podiumului campionatului intern, Rapid. Iar un succes impotriva echipei lui Hizo ar creste considerabil sansele ca „visiniii" sa termine pe locul secund, ceea ce ar insemna ca, dupa o pauza indelungata, Provincia sa aiba si ea o echipa angrenata in principala competitie continentala. Totusi, vasluienii trec si ei printr-o perioada foarte buna a sezonului in curs de desfasurare, realizind, sub comanda lui Viorel Hizo, performante deloc de neglijat. Astfel, etapa trecuta, Poli Iasi a administrat lui FC Vaslui prima infringere dupa 13 etape, ceea ce vorbeste de la sine despre forta si determinarea formatiei patronate de Adrian Porumboiu. Adaugind faptul ca, in acest retur, Vasluiul a cistigat de fiecare data puncte in fata numelor mari ale Ligii I, confruntarea de pe „Municipal" are toate premisele unui veritabil derbi al Provinciei.Frunza, din nou la VasluiLa fel ca in meciul precedent, cel cu UTA Arad, Cristiano Bergodi nu va putea conta pe intregul lot de jucatori in intilnirea de simbata de la Vaslui, transmisa in direct de National TV, de la ora 17. Astfel, Sousa si Coroian au sanse minime de a evolua impotriva moldovenilor, ei fiind nerefacuti dupa accidentarile suferite in meciul cu aradenii. Cuellar este indisponibil dupa ce a suferit  o intindere in partida de la Craiova, insa capitanul Alin Minteuan pare sa-si fi revenit dupa contuzia la coaste si ar putea incepe titular partida cu Vasluiul. Tot la reveniri trebuie mentionat si atacantul Viorel Frunza, care si-a ispasit cele doua etape de suspendare primite ca urmare a cartonasului rosu incasat in meciul cu Poli Timisoara. Pentru moldoveanul din tabara CFR-ista confruntarea de simbata va avea o semnificatie speciala, de vreme ce afirmarea ca fotbalist a cunoscut-o in tricoul lui Vaslui, echipa de la care a si venit in aceasta iarna la CFR Cluj. Iata cum ar putea arata echipa de start a „feroviarilor" pentru infruntarea de simbata: Stancioiu - Tony, Jula, Cadu, Panin - M. Jose, Minteuan, Oliveira - Semedo, Anca, Surdu. PROGRAM LIGA I, ETAPA A XXVII-AJiul Petrosani - FC National, vineri, ora 16.15, TelesportUniversitatea Craiova - Unirea Urziceni, simbata, ora 16, Kanal DFC Arges - Gloria Bistrita, simbata, ora 17, TelesportSteaua - Poli Iasi, simbata, ora 20.45, Antena 1UTA Arad - Otelul Galati, duminica, ora 15.30, TelesportPandurii Tirgu Jiu - Farul Constanta, duminica, ora 17, TelesportPoli Timisoara - Ceahlaul Piatra Neamt, duminica, ora 18, National TVRapid - Dinamo, duminica, ora 20, Kanal D

„Tramvaie“ pe ruta Marasti – Manastur

Lipsa acuta de locuri de parcare ii determina pe soferi sa stationeze unde apuca, inclusiv in statiile Regiei Autonome de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj. Pe axa Manastur - Marasti, mai toate statiile sint ocupate de zecile de masini oprite neregulamentar. Soferii RATUC sint obligati, datorita acestui lucru, sa opreasca in dreptul acestora, si nu pe spatiul special marcat, paralizind prima banda de circulatie. Practic, autobuzele si troleibuzele de pe ruta RATUC obliga, astfel, masinile din spate sa astepte urcarea si coborirea pasagerilor, regula de circulatie aplicabila doar in cazul tramvaielor.M. A., 34 de ani, angajat banca„Dupa parerea mea, strazile din Cluj nu au fost proiectate sa suporte un numar asa mare de masini. Acesta este necazul cel mai mare, de la care pornesc toate. Si proiec-tele astea cu parcari etajate, subterane, cum or fi, au fost pornite tirziu. Si de asta e nebunia pe care o intilnim in tot orasul."Raul Berce, 37 de ani, proprietar toneta„Apoi, cica a fost constituita Politia Primariei. Eu nu stiu unde sint oamenii acestia, ca nu-i vad niciodata. Cum n-au suficient personal? Pai, cu ce alte probleme sint ocupati, daca nu cu acestea, care sint cele mai intilnite? Si in afara de statiile de troleu, in Clujul asta nu mai exista trotuare, domnule, ca toate sint ocupate cu masini parcate. Politia rutiera cu ce se ocupa? Ei nu pot ajuta?"Gheorghe P., 59 de ani, pensionar„Domnule, exista o lege si niste reguli de circulatie. Dar cei care fac treburile astea nu le aplica pentru ca nu se tem. Nu-i trage nimeni la raspundere. Pai, asa cum sa fie ordine? I-am vazut pe politistii de la Primarie venind si «fluierind» prin statia de troleu vreo doua ore dimineata, si atit. Pai, asa nu se face treaba. Ar trebui sa vina la orele de virf."Viorel M., 28 de ani, agent de paza„Probabil amenzile nu sint in masura sa-i disciplineze pe soferii care parcheaza in statiile RATUC. In Piata Marasti, de exemplu, statia de troleu este gituita de distribuitorii de marfa pentru piata si de masinile unora care au magazine in perimetru. Masinile de distributie ar avea voie pina la 7 dimineata, iar ceilalti n-ar avea ce cauta acolo. Asa ca, de ce credeti ca va spun ca amenzile n-au efect?"Elisabeta Conrad, 46 de ani, vinzatoare„Stiu ca problema cu circulatia si parcarile in Cluj este destul de veche. Politia ar trebui sa se ocupe de cei care parcheaza neregulamentar, iar Primaria ar trebui sa caute alternative pina se rezolva problema parcarilor. Eu cred ca administratia este responsabila pentru aceste situatii."

Open Air Lounge 2007

Documentarul de la ora 14In fiecare zi, Studioul de film Astra deschide cite o fereastra spre lume si oameni. Cele mai interesante filme documentare din ultimele doua decenii, filme de non-fictiune care au cistigat premii la festivaluri internationale celebre, filme selectionate si premiate la Astra Film - festivalul de la Sibiu care a cucerit aprecierea si admiratia iubitorilor de film de calitate din toata lumea, pot fi vizionate pe tot parcursul anului 2007 la Sibiu. Saptamina viitoare, iubitorii genului vor putea urmari filme de exceptie:• „Nascuti pentru a sluji", un film de Attila Moharos (Ungaria). Povestea filmului incepe in 1999, cu adolescentul Levente Fülöp, care se angajeaza ca servitor, si dureaza pina in 2004, cind Levente este deja adult. Impreuna cu fratele lui, Csaba, sint prinsi intr-un fel de sclavie moderna, de care este greu - sau aproape imposibil - sa scapi. Autorul face o paralela intre soarta celor doi si cea a fratilor lor, mai norocosi, care au avut parte de conditii mai bune si au putut sa mearga la scoala. Departe de parinti, cei patru frati vor trebui sa gaseasca singuri drumul catre o viata mai buna.• „In preajma zeilor", un film de Reni Jasinski Wright (Taiwan). Filmul trateaza intr-o maniera realista problema pastrarii traditiei, nu doar de dragul traditiei in sine, ci ca mod de supravietuire. Teatrul traditional era foarte popular cu ani in urma. Astazi, templele isi permit tot mai rar sa angajeze trupe de actori. Publicul e in declin si, cu timpul, zeii vor ramine singurii spectatori. Realizat in stilul documentarului observational, filmul le insoteste pe cele doua actrite in stradania lor de a se mentine „pe piata" in ciuda concurentei directe a unei alte trupe, care le fura contractele, si a televiziunii, care le-a furat publicul.• „Rodica e baiat bun", un film de Marian Ilea, Gheorghe Dinu (Romania). Din copilarie, Vasile Ghiman, dintr-un sat maramuresean, s-a simtit mai bine in postura de fata. Isi spunea „Rodica" si se imbraca in rochii. Vasile/Rodica a crescut cu aceasta dilema. La 30 de ani, confuzia transsexuala persista si el nu isi gaseste locul, desi oamenii din sat l-au acceptat si il accepta asa cum e, semn ca Romania rurala este pe alocuri mai deschisa decit s-ar putea crede. Filmul traseaza portretul acestui personaj, impartasind spectatorului nelinistile sale si incercarile de a se impaca cu sine insusi.Arta improvizatieiIn fiecare saptamina, Imperium Pub gazduieste spectacolul „Standup Comedy", cu Radu Gheorghe si invitatii sai. Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L Caragiale" din Bucuresti, precum si al unor cursuri de pantomima si music hall, Radu Gheorghe improvizeaza la fiecare inceput de saptamina alaturi de un invitat special. Pina acum, publicul sibian a ris in hohote cu Razvan Vasilescu, Anca Sigartau sau Mihai Bisericanu, iar pina la sfirsitul lunii aprilie, vor urma si altii, intr-un proiect in premiera la Sibiu, care aduce in prim plan umorul de calitate si arta improvizatiei. Tot improvizatie, de data aceasta muzicala, poate fi admirata in cadrul unui proiect mai mare, intins pe durata intregului an cultural 2007. „Improvisions" va prezenta o serie de opt concerte de improvizatie realizate de muzicieni profesionisti romani si straini (din Belgia, Ungaria, Germania, Franta, Austria, Polonia), provenind din mai multe genuri: muzica contemporana de avangarda, jazz, free jazz, etno-jazz, world-music, electro, new age, funk.O idee uneste orase europeneIn 25 aprilie, la Sibiu, va fi vernisata expozitia „Samuel Hahnemann - O idee uneste orase europene", expozitie dedicata vietii renumitului medic si fondator al homeopatiei Samuel Hahnemann. Initiata de Institutul „Meißner Hahnemannzentrum" si prezentata incepind cu anul 2005, in diferite orase germane si europene in care a trait si a lucrat Hahnemann, in acest an, expozitia poate fi admirata si la Sibiu. Scopul acestei expozitii, care uneste numeroase orase europene, este nu numai sa ii aduca un omagiu marelui om de medicina Hahnemann, ci si sa apropie cele 25 de orase implicate in proiect, creind astfel legaturi pe termen lung.Maraton teatralTeatrul National „Radu Stanca" are in program un mini-maraton teatral care cuprinde „Nasul", in regia lui Alexandru Dabija, doua reprezentatii ale piesei „Pescarusul", regia Andrei Serban, „Viata cu un idiot", regia Andriy Zholdak, si „Vremea dragostei si Vremea mortii", in regia lui Radu Alexandru Nica. Aceste piese si cele care vor urma sint menite sa deschida apetitul publicului pentru arta spectacolelor. Adevaratul maraton teatral va incepe de abia la sfirsitul lunii mai, cind Sibiul se va transforma dintr-o capitala europeana culturala intr-o scena, pe care vor interpreta peste 2.500 de artisti si vor avea loc peste 350 de spectacole dintre cele mai diverse, de teatru si dans, de muzica sau underground, toate in cadrul Festivalului International de Teatru. Ca in fiecare an, Sibiul se va transforma intr-un loc al dialogurilor si intilnirilor, oferind publicului spectator, timp de 10 zile, o serie de proiecte, seminarii si colocvii care faciliteaza prezentarea unor spectacole variate din peste 70 de tari.

Pe scurt

• Omagiat pe ultimul drumProfesorul Liviu Librescu a fost omagiat la New York, inainte ca trupul sau sa fie dus in Israel, pentru a fi inmormintat. Zeci de membri ai comunitatilor de evrei ortodocsi si hasidici au participat la ceremonia funerara care a avut loc in cartierul Brooklyn, in care si-au luat ramas-bun de la profesorul ucis in masacrul de la Universitatea Virginia Tech. El a fost elogiat pentru meritele sale ca profesor eminent, dar si ca salvator a zeci de studenti aflati la cursul sau de inginerie in momentul atacului. Profesorul a fost lovit de cinci gloante trase de asasin si a murit in sala de curs. (C. J.)• Jucarii interzise in spatiul UEComisia Europeana are in vedere intocmirea unei liste cu marfuri considerate periculoase care vor fi interzise de la comercializare in statele Uniunii Europene. Motivatia este ca Uniunea doreste sa isi poata proteja cit mai bine consumatorii. Printre marfurile care vor fi interzise se numara o serie de jucarii, jumatate din ele fiind importate din China, precum ursuleti de plus care ar putea sufoca un copil, mini-motociclete cu lanturi prinse prost, jucarii tip Superman contrafacute, acoperite cu o vopsea care contine o mare cantitate de plumb sau creme de piele care contin ciuperci periculoase. (C. J.)

Parlamentul s-a coalizat pentru a-l indeparta pe presedinte din functie

PD si-a aparat fostul lider pina la capatSedinta Parlamentului a inceput, ieri, cu o jumatate de ora mai tirziu decit fusese programata. Dupa citirea sintezei cererii de suspendare si a avizului negativ al Curtii Constitutionale, parlamentarii au avut 171 de minute la dispozitie pentru dezbateri. Printre cei care au luat cuvintul s-au numarat liderii cei mai importanti ai partidelor parlamentare. Astfel, din partea PD, Vasile Blaga i-a luat apararea lui Traian Basescu: „Presedintele a incalcat intr-adevar o lege, legea tacerii. Curtea Constitutionala a aratat clar ca presedintele nu trebuie sa se lase jucat pe degete. Indiferent de votul de astazi, ultimul cuvint il va avea poporul. Si sintem convinsi ca acesta va fi pentru continuarea reformelor. Este evident ca nu avem de-a face cu o problema de respectare a Constitutiei, este o reglare de conturi care ar trebui sa se poarte in fata electoratului. Suspendarea presedintelui va avea un impact grav asupra imaginii Romaniei in lume", a spus Blaga in discursul sau.Atacuri dure din partea liberalilorIn replica, liberalul Crin Antonescu a declarat ca „Basescu este un pericol pentru regimul democratic. Este ultimul frison al unei boli indelungate, comuniste si de tranzitie. Sper ca tranzitia romaneasca sa ia sfirsit prin suspendarea presedintelui si demisia acestuia. Suspendarea lui Basescu echivaleaza cu iesirea Romaniei din umbra lui Voda, un Voda la umbra caruia a crescut o generatie de boci, boureni si berceni", a spus liderul liberal. La rindul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a numit suspendarea lui Basescu drept „inchiderea epocii lui «merge-si-asa». Traian Basescu este un proiect politic esuat. Suspendarea presedintelui Basescu nu este o lovitura indreptata numai impotriva unui vremelnic presedinte. Nu este o reglare de conturi si nu trebuie sa fie doar o victorie de etapa. Este primul pas in inchiderea unui capitol tragic. Va cer astazi, in mod solemn, sa ii aratam acestui model expirat de presedinte ca asa nu mai merge!", a cerut Mircea Geoana.Ingrijorare la BruxellesBasescu a fost atacat dur si de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care l-a numit „un «highlander» din Constanta" si a vorbit timp de aproape 40 de minute, „santajind" PSD pentru mai multe minute de discurs: „Domnule Geoana, imi mai dati citeva minute din timpul PSD? Ca altfel pot iesi cu partidul din sala, dar atunci nu va va fi tocmai bine la vot", a spus aproape glumet Vadim, cind presedintele Senatului i-a cerut sa isi incheie discursul. Si liderul PC, Dan Voiculescu, a criticat activitatea presedintelui, spunind ca acesta nu a facut nimic pentru Romania. Traian Basescu a urmarit dezbaterile de la Palatul Cotroceni si a anuntat ca isi va scrie imediat demisia, dar ca o va depune dupa ce Curtea Constitutionala va lua act de votul parlamentar. Potrivit unor oficiali ai Comisiei Europene de la Bruxelles, evolutia situatiei politice din Romania stirneste ingrijorare la nivelul organismelor de conducere ale Uniunii Europene. Cel mai important aspect asupra caruia si-au exprimat oficialii europeni ingrijorarea este lupta impotriva coruptiei. Romania va fi subiectul unui raport al Comisiei la sfirsitul lunii iunie, unde se vor analiza progresele sau regresele facute de la aderarea la UE.Oamenii au iesit in strada pentru Basescu La sedinta de suspendare de ieri a participat si liderul PLD, Theodor Stolojan, fost consilier al lui Traian Basescu. El a declarat ca se astepta la acest vot pro-suspendare si ca este ingrijorat de faptul ca deja se discuta despre inlocuirea procurorilor sefi numiti de Basescu si de punerea sub acuzare a acestuia, in dosarul „Flota", dat fiind ca acum nu mai are imunitate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a participat, pentru un timp, la sedinta Parlamentului, dar nu a votat si nici nu a ramas pina la final, motivind ca are intilniri cu ministrii. Dupa anuntarea deciziei, el a tinut un scurt discurs in care l-a rugat pe presedintele Basescu sa intrerupa legaturile cu institutiile prezidentiale, aratind, in acest fel, ca respecta hotarirea Parlamentului. In timp ce liderii politici se intreceau in declaratii, in Piata Universitatii din Bucuresti s-au adunat citeva zeci de persoane, intr-un miting spontan de sprijin pentru Traian Basescu. Pe mai multe site-uri si forumuri de pe Internet, precum si prin e-mail ori sms, au circulat indemnuri de a iesi in strada pentru sustinerea lui Basescu. Mesajele se indreptau, totodata, impotriva Parlamentului si parlamentarilor, considerati principalii vinovati pentru „atacul la adresa presedintelui, realizat de noua coalitie PSD-PNL-PRM-PC-UDMR".

Pe scurt

• Credite fara garantii materialeRaiffeisen Bank acorda mai nou credite fara garantii materiale, destinate finantarii activitatii curente a intreprinderilor mici si mijlocii. Noul instrument de credit se numeste Capital Negarantat si se adreseaza IMM-urilor cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 1 si 5 milioane de euro. Poate fi acordat doar in lei, pe o perioada maxima de 1 an. Suma acordata este de 510.000 de lei, dar nu va depasi 10% din cifra de afaceri a companiei si poate fi accesat pina la 30 septembrie 2007. (L. A.)• BERD e actionar E.ON Gaz RomaniaBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat o conventie cu E.ON AG, prin care a devenit actionar al companiei, detinind 9,8% din actiunile a doua companii romanesti. Valoarea tranzactiei este de aproximativ 43 de milioane de euro si in urma ei BERD detine, practic, 5% din E.ON Gaz Romania, fostul Distrigaz Nord, si indirect detine 5% din E.ON Moldova, fosta Electrica Moldova. (L. A.)

Reduceri de pina la 50% la factura de telefon

Abonamente cu pina la 1.100 de minute nationalePotrivit oficialilor companiei, fiecare client al serviciilor de telefonie oferite de RCS&RDS se poate convinge de calitatea convorbirilor prin alegerea abonamentului gratuit RDS.Tel Conect 0 cu minute nationale incluse. Pentru mai multe minute nationale gratuite exista si alte doua variante de abonament, RDS.Tel Conect 3 si RDS.Tel Conect 5, al caror pret este de 3, respectiv 5 euro/luna (tarifele nu includ TVA). Aceste abonamente au incluse pina la 1.100 de minute nationale.Cum sa economisesti 50% din valoarea facturii telefonice?Practic, spun oficialii companiei RCS&RDS, valoarea facturii telefonice se poate reduce cu pina la jumatate, datorita faptului ca exista un tarif unic pentru convorbirile in reteaua RDS.Tel de numai 1 eurocent pe minut, indiferent de ora din zi, iar apelurile locale in reteaua Romtelecom sint taxate cu 2 eurocenti pe minut sau 3,5 eurocenti pe minut in cazul apelurilor interjudetene (TVA nu este inclus). Pentru toate tipurile de abonament exista si sase servicii suplimentare gratuite, iar taxarea incepe din primul minut, la 10 secunde de la lansarea convorbirii.Unul dintre cele mai interesante abonamente RDS.Tel este Conect 0, pentru care clientul nu plateste nici un fel de abonament si in plus primeste lunar 100 de minute incluse in abonament, minute valabile in reteaua RDS.Tel, la care se adauga inca 25 de minute care pot fi folosite in reteaua Romtelecom. Dar de departe pachetul cu cea mai mare rata de succes la clienti este cel care ofera si serviciile de telefonie si cele de Internet la un loc. In acest tip de abonament, clientul poate primi pina la 1.130 de minute nationale.Traditie in telefonieRCS&RDS este o companie moderna cu o experienta de peste 12 ani in furnizarea de servicii de telecomunicatii. Peste 642.000 de abonati din peste 128 de localitati beneficiaza in prezent de serviciile noii telefonii nationale RDS.Tel. In plus, calitatea si stabilitatea serviciilor sint asigurate de prima si cea mai mare retea independenta de fibra optica din Romania. Iar aceasta tehnologie performanta plaseaza RCS&RDS in topul companiilor de telecomunicatii de pe acest segment de piata.

Ce nu vad in drum spre aeroport?

 O manifestare mai ampla a prostiei si o coalizare in ticalosenie similara celor din martie si iunie 1990, la aceasta este nevoit poporul roman sa asiste - cu ajutorul conjuratiei imbecililor, Romania va avea parte de un regres in plan international similar celui avut dupa ce Ion Ilici Iliescu si hoarda sa de politruci ai fostului PCR si-au consolidat puterea cu ajutorul tirnacoapelor minerilor si bitelor celor de la „imeghebe-face-ordine". Ca dupa episoadele din martie si iunie 1990, precum si dupa mineriada din septembrie 1991 s-a produs si un regres economic drastic, de natura sa-i duca in bejenie pe romani si 10 ani mai tirziu, acestor politruci nu le-a pasat - nici ei si nici familiile lor nu au crapat literalmente de foame, nu ei au platit pretul umilintei ingenuncherii bugetului familiei de catre cosul zilnic si facturi.Adeptii loviturilor de stat s-au manifestat si in timpul mineriadei din 1999 - de platit, instigatorii politici nu au platit nimic, motiv pentru care se manifesta plenar si cu ocazia acestei „demiteriade". Mineriada a demiterii - puteti sa-i spuneti si „spartachiada" si „daciada", in fond, pentru capitalistii de cumetrie din PSD, turnatorii cu simbrie din PC si o buna parte a mass media, tortionarii de omenie din PRM si petro-liberalii lui Patriciu a-l demite pe presedintele Traian Basescu a devenit o intrecere sportiva: s-au facut pina si pariuri despre reusita acestei conjuratii a imbecililor.Ultima gaselnita a sobolanilor rozalii iesiti la vinatoare cu stolul: „In raport de ultimele dezvaluiri privind implicarea SRI-ului in santajarea judecatorilor Curtii Constitutionale (CC), s-ar putea ca raportul Curtii sa fie anulat si sa se prelungeasca intreaga procedura". Deci, ca sa nu li se mai sifoneze lor imaginea (de indivizi care nu sint capabili sa-si finalizeze proiectele, ca se umplu in pampersi de frica „Marinarului"), au ales sa inventeze o poveste despre un presupus santaj asupra CC. Cui vor sa vinda gogosi?CC este alcatuita din judecatori numiti de catre Iliescu, acestia fiind fosti demnitari ai PSD sau in legatura cu acest partide de Pile Cunostinte si Relatii. Judecatoarea Cojocariu, despre care se spune ca a fost santajata cu dosarul de fost colaborator al politiei politice, nu a participat la decizia Curtii, tocmai pentru a nu lasa loc acestei minarii politice sa se manifeste. CNSAS este condus de catre un liberal si este controlat, aproape in unanimitate, de catre PSD, PC, PRM si PNL - iar SRI este condus de un demnitar PSD. Cel care a iesit cu informatia despre presupusul viitor santaj al CC pe care-l va practica Traian Basescu, cu 2 zile inainte ca judecatorii acesteia sa se pronunte, a fost Cozmin Gusa, un traseist si oportunist politic de cea mai joasa speta - individ despre care se crede ca ar avea in spate banii rusilor. Daca a pus cineva presiune pe judecatorii din CC si a fortat prin santaj mediatic o decizie favorabila a acestora, acestia nu au fost decit indivizii care azi urla cel mai tare si incearca sa delegitimeze inclusiv aceasta institutie a statului.

Parlamentarii de carton

Ne vorbesc despre viitor, dar ne arunca in cel mai negru trecut post-decembrist. Discursurile de ieri din parlament trebuie puse in rama. Tiradele lui Vadim, Voiculescu, Geoana, Antonescu si Marko reprezinta culmea parlamentarismului romanesc: ipocrizie, minciuna, nesimtire, o rautate dusa la paroxism si o desconsiderare de-acum notorie a parerilor si a intereselor cetatenilor. Vadim vorbind despre moralitate, Voiculescu despre lepadarea de comunism, Geoana si Antonescu despre ipocrizie! Si, cireasa pe tort, la final, Tariceanu cerindu-i presedintelui sa nu se razgindeasca in privinta demisiei, el, care s-a razgindit cind a declarat ca paraseste functia de premier! Zeci de minute de turuiala parlamentara si nici un cuvint despre sustinerea vagilor argumente servite Curtii Constitutionale ca baza pentru solicitarea suspendarii. Doar veninul unor oameni calcati pe coada. Nici o umbra de dubiu, in conditiile in care avizul dat de Curte era favorabil presedintelui Basescu. Doar o ura infulecind noi si noi motive pentru justificarea celor 320 si ceva de voturi calculate la marele fix cu zile bune inainte. Sute de parlamentari de carton exercitind, formal democratic, un drept al carui spirit nu i-a frecventat nici o secunda dupa ce au fost investiti in functii. Ca se joaca fara nici un motiv cu destinul politic al lui Traian Basescu, e foarte grav. Dar ca se joaca, in definitiv, cu destinul politic al institutiei-cheie a sistemului democratic romanesc, cu destinul Parlamentului, asta e deja intolerabil. Au molfait piine si slanina in buza „diplomatului", au frunzarit reviste cu femei usoare, au bagat un Tetris si-un Solitaire pe laptop, au tras apoi un pui de somn in timpul sedintelor si-acum s-au trezit sa puna tara la cale. Si totul in numele „viitorului"! In numele acelui viitor, Romania a aratat, pret de o jumatate de zi, exact ca in preajma mineriadelor din '90... 

Pe scurt

• Izbita in plinUn barbat a ajuns la spital, ieri, in urma unui accident rutier produs in cartierul Grigorescu. O tinara aflata la volanul unui Volkswagen Bora a intrat in intersectia cu Bulevardul 1 Decembrie 1918, venind de pe strada Heine. Din cauza ca nu s-a asigurat la intrarea in intersectie, pe fondul „vizibilitatii reduse in partea stinga cauzate de parcarea masinilor aiurea", o Dacie Logan care circula, potrivit martorilor cu viteza, a lovit Volkswagenul in plin. Soferul Loganului a fost transportat la spital. Ambele masini au fost avariate serios in urma accidentului rutier. (A. D.)• Basarab Nicolescu, cetatean de onoareBasarab Nicolescu va primi azi, de la ora 12, diploma de Cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. Fizicianul si filosoful de origine romana, in virsta de 65 de ani, e stabilit in Franta si e recunoscut in intreaga lume. In prezent, este fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din cadrul Unversitatii Paris VI. Intre Basarab Nicolescu si Universitatea „Babes-Bolyai" exista o colaborare, acesta fiind profesor asociat al institutiei de invatamint clujene. Ceremonia va avea loc in Sala de Sticla a Primariei. (A. P.)

Victime identificate

Cadavrul descoperit acum o saptamina plutind pe Somes in zona Oser a fost identificat de Serviciul de Investigatii Criminale. Csaba Zoltan P., de 52 de ani, era din Cluj-Napoca, iar in urma efectuarii necropsiei s-a stabilit cu exactitate ca moartea a survenit prin asfixie mecanica rezultata prin inec. De asemenea, a fost identificat si cadavrul gasit marti in zona bazinului dezafectat de la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj-Napoca. Tinarul scufundat intr-un bazin de ulei era din Cimpia Turzii, avea 25 de ani si se numea Aurelian F. Cauza decesului este aceeasi ca in primul caz, respectiv inecul. Totusi, modalitatea in care a doua victima a trecut in nefiinta a socat autoritatile.

„Daca ei nu te vor, noi te vrem!“

Mai putini ca numar si urnindu-se mai greu decit compatriotii de la Bucuresti, clujenii au iesit aseara in strada pentru a-si manifesta simpatia fata de Traian Basescu. Inainte de lasarea serii, pilcuri de tineri au inceput sa isi faca aparitia in Piata Avram Iancu. Simpatizantii lui Basescu, in marea majoritate studenti din campusurile universitare, au scandat impotriva premierului, auzindu-se slogane precum: „Daca ei nu te vor, noi te vrem", „Tariceanu, jos cu Tariceanu!" si „Constitutia!". Multimea a inceput sa prinda contur in jurul orei 20, cele peste o suta de suflete prezente scandind in piata din fata Catedralei Ortodoxe impotriva deciziei Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte. La aparitia a doua pancarte cu chipurile lui Mircea Geoana si Dan Voiculescu, din rindul participantilor la miting s-au auzit fluieraturi si huiduieli vehemente. Unii, in schimb, s-au multumit sa priveasca de la distanta sau sezind pe banci.

Muncitorii turci vor pleca de la Bechtel

Potrivit liderului sindicatului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, societatea Bechtel nu va mai aduce, pe cit este posibil, muncitori straini pentru a lucra la Autostrada Transilvania, la cererea ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. Acesta s-a intilnit cu reprezentantii Bechtel, dupa ce a luat cunostinta de nemultumirile muncitorilor romani angajati la construirea autostrazii. „Mai mult, prin modificarea Legii 203/1999 privind acordarea permiselor de munca, muncitorilor straini care lucreaza cu permise de munca de tip B nu li se vor mai reinnoi permisele, incepind cu luna iulie, cind acestea expira", a declarat Grigore Pop. Acesta a precizat ca la Autostrada Transilvania lucreaza in prezent aproximativ 400 de muncitori turci, din care doar 120 au permise de munca si si acestea sint de tip B. „Restul turcilor care lucreaza la Bechtel nu au permise de munca. Toti cei care lucreaza fara forme legale trebuie sa paraseasca Romania, pentru ca nu au permise de munca, si o vor face", spune Grigore Pop.Liderul sindical spune ca muncitorii straini vor putea fi adusi sa lucreze cu permise de tip A, care vor fi obtinute dupa ce se da avizul Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca de pe raza judetului in care o firma isi desfasoara activitatea. Avizul agentiei se va da doar dupa ce se va constata ca nu exista muncitori romani cu calificarea necesara.La Bechtel, nemultumirile au inceput din cauza faptului ca muncitorii turci primesc salarii mult mai mari decit cei romani. Liderul sindical Grigore Pop spune ca un maistru turc prestator la rece, sef de punct de lucru la constructie, cistiga 2.500 de euro pe luna, in timp ce unul roman cistiga 500 de euro pe luna. De asemenea, un fierar betonist din Turcia are un salariu lunar de 500 de euro, in timp ce un fierar betonist roman are intre 200 si 250 de euro pe luna. „Daca reprezentantii societatii Bechtel nu vor tine cont de recomandari, sindicalistii de la Bechtel se vor putea adresa justitiei si o vor face", a declarat Grigore Pop.

Inmormintarea unui erou

Aproximativ 300 de persoane au fost martore ieri la inmormintarea subcomisarului Iulian Horatiu Solea, decedat duminica trecuta in urma unui accident de circulatie din judetul Alba. Printre cei prezenti s-au remarcat atit colegi de breasla, cit si oficiali ai lumii cu epoleti. Lacrimile si durerea celor prezenti au umplut piateta de la intrarea in Cimitirul Central din Cluj-Napoca, locul unde au fost depuse ramasitele trupesti ale celui care a fost un coleg de baza, un prieten la nevoie si un fiu iubitor.„Odihneasca-se in pace!"Ultima slujba a fost oficiata de un intreg sobor de inalte fete bisericesti. Zeci de coroane cu mesaje care mai de care mai emotionante strajuiau piateta Cimitirului Central, luind si ele parte la slujba de inmormintare. Citiva ofiteri, cu armele pe umeri, au venit sa dea ultimul onor. „Odihneasca-se in pace!", murmura multimea. Sute de capete stateau plecate in pamint in timp ce slujba religioasa continua prin boxele amplasate linga sicriu.PrezentiPrintre sutele de oameni care l-au condus ieri pe ultimul drum pe Solea, fetele unor personalitati clujene ieseau in evidenta. Toma Rus, fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj, unde lucra si subcomisarul Horatiu Solea, actualul sef al BCCO Cluj, Iulian Gheorghiu, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, Ioan Pacurar, seful Politiei Rutiere Cluj, Alexandru Muresan, dar si presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, al carui consilier Horatiu fusese. Imbracati de doliu si cu priviri indreptate in jos, priviri ce mai scapau din cind in cind lacrimi, si-au luat ramas bun de la Horatiu fiecare in felul sau. Moarte violentaIn virsta de 31 de ani, Horatiu Solea a murit duminica trecuta din cauza unui tragic accident de circulatie. Din primele cercetari, se pare ca a adormit la volan si, din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul autoturismului pe care-l conducea si a iesit in decor, rasturnindu-se de citeva ori. In urma impactului, a fost proiectat prin parbriz. Potrivit autoritatilor din Alba, barbatul era deja mort in momentul in care cea mai apropiata ambulanta, cea din Aiud, a ajuns la locul accidentului.

Moasele nu mai primesc adeverinte pentru UE

Ministerul Sanatatii Publice sisteaza, pina la 1 mai, eliberarea certificatelor si adeverintelor necesare recunoasterii in celelalte state membre UE a titlurilor de calificare dobindite in Romania in profesiile de asistent medical generalist si moase.Pentru a fi luate in discutie solicitarile de eliberare de certificate/adeverinte, dupa caz, dosarele trebuie sa contina cerere si cópii legalizate ale unor documente. Astfel, este nevoie de documente de studii, foaie matricola, plan de invatamint/adeverinta de scolarizare, act de identitate, documente de schimbare a numelui, acolo unde este cazul, respectiv carte de munca/adeverinte din care sa reiasa activitatea desfasurata in profesia de asistent medical.In aceasta perioada, solicitantii care au depus dosarele pina la data prezentului anunt le vor completa, dupa caz, cu plan de invatamint/ adeverinta de scolarizare, carte de munca/adeverinta, din care sa reiasa activitatea desfasurata in profesia de asistent medical. In aceasta perioada, Ministerul Sanatatii Publice va intreprinde demersuri la institutiile competente pentru clarificarea unor aspecte referitoare la eliberarea certificatelor de conformitate sau adeverinte, dupa caz, functie de indeplinirea cerintelor minime de formare prevazute de directiva.

Saptamina voluntariatului

Centrul National de Voluntariat Pro Vobis organizeaza, in perioada 22-28 aprilie, Saptamina Nationala a Voluntariatului (SNV). SNV 2007 va fi marcata la Cluj-Napoca prin plantarea unor panselute, sub forma unor mesaje despre voluntariat, in data de 23 aprilie, ora 11, in parcul din Piata Mihai Viteazul.In editia 2006, SNV a mobilizat in Romania 2.124 de voluntari, care si-au adus contributia la dezvoltarea comunitatii prin cele 19.004 ore de voluntariat, cu o valoare estimata de 107.942,72 RON. „Sintem convinsi ca exista in Romania foarte multi oameni care au potentialul sa contribuie la solutionarea creativa a problemelor comunitatii, dar nu stiu cum sa se implice. Este foarte important sa reusim mobilizarea cit mai multor organizatii si institutii care sa marcheze SNV pentru a intinde o mina acestor oameni si pentru a demonstra ca sta in puterea noastra sa ne facem viata mai frumoasa!", a declarat Cristina Nicolescu, director executiv al Centrului National de Voluntariat Pro Vobis.Centrul National de Voluntariat Pro Vobis a pus la dispozitia organizatorilor o serie de materiale promotionale, respectiv afise, fluturasi si mape, realizate cu sprijinul generos al Fundatiei CS Mott. Evenimentele au scopul de a atrage atentia asupra importantei voluntariatului si se vor organiza dezbateri, expozitii, concursuri, ateliere si tirguri.

Cifre record in 2007

Traficul total de pasageri pe Aeroportul International Cluj-Napoca, stabilit pentru primele 3 luni ale anului in curs, inregistreaza o crestere de peste 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Statisticile sint cu mult peste asteptarile oficialilor, care preconizeaza o depasire a pragului de 300.000 de pasageri pentru anul 2007. In sprijinul unor rezultate din ce in ce mai bune vine si stadiul avansat al lucrarilor de extindere si modernizare.Crestere peste asteptariIn primele 3 luni ale acestui an, Aeroportul International Cluj-Napoca a inregistrat un trafic total de peste 57.000 de pasageri, inregistrindu-se astfel o crestere fara precedent, de peste 30%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006. Aeroportul Cluj-Napoca a inregistrat cresteri continue de citiva ani incoace. In anul 2005, nu mai putin de 200.000 de pasageri s-au folosit de serviciile aeroportului, iar anul trecut 240.000, cu peste 20% mai multi. Conform spuselor directorului Aeroportului, David Ciceo, „statisticile de fata sint clar peste asteptari. Noi am preconizat o crestere de 20%. Infrastructura din prezent ne permite sa facem fata la astfel de cresteri, cu atit mai mult cu cit lucrarile la noul terminal vor fi gata in maximum 1 an, adica pina in 2008". David Ciceo a mai declarat ca depasirea pragului de 300.000 de pasageri pe anul acesta va fi cu atit mai plauzibila cu cit, pe perioada verii, numarul pasagerilor creste semnificativ comparativ cu celelalte luni. Mai mult, daca rata actuala de crestere a numarului pasagerilor continua, obiectivul de 400.000 de pasageri pina in 2010 va fi lesne depasit.Pretentii la nivel europeanIn prezent, principalul obiectiv al conducerii aeroportului este consolidarea pozitiei actuale ca unul dintre principalele aeroporturi din tara prin modernizare si extindere. Chiar daca ocuparea locului intii pe tara la numarul de pasageri pina in 2015 nu este posibila (pe aeroportul „Henri Coanda" din capitala, doar in anul 2005 au aterizat 3.035.551 de pasageri) oficialii preconizeaza sa concureze cu Bucurestiul cumulind numarul de pasageri cu rulajul de marfa. Proiectele de modernizare aflate la aceasta ora in derulare reprezinta investitii de peste 100 de milioane de euro. E vorba atit de construirea terminalului pentru pasageri, dar si a unui terminal cargo, lungirea pistei actuale si construirea uneia noi. Toate acestea vin in contextul in care Clujul este curtat de investitori cu pretentii reale in ceea ce priveste transportul aerian de marfa, cum ar fi, spre exemplu, Nokia.

Prinse „la produs“

Tarife crescute, aceeasi marfaTarifele pentru o ora de placeri sexuale au urcat simtitor in Cluj-Napoca. Daca anul trecut o partida de sex valora pina pe la 700.000-800.000 de lei vechi, in 2007, tarifele s-au aliniat la preturile din Occident. Fetele, insa, mai au mult pina acolo. 150 de lei sau 40 de euro, atit ii cer in prezent „domnisoarele de ocazie" potentialului client de pe Calea Turzii. Se apropie de geamul masinii si iti spun usor ofticate: „Toata noaptea nu facem, poate fata". „1 milion jumate te costa o ora. Sex normal si oral", exemplifica o tinara de etnie roma trecuta de 20 de ani. E imbracata cit se poate de lasciv, un minijup taiat care sa lase coapsele cit mai la vedere si un top prin care se vede aproape tot. „Ori in masina, ori aici mai sus, intr-o camera", arata tinara, gindindu-se mai mult la bani decit la sex.Control inoportunNu trece mult pina cind o masina a Jandarmeriei isi face aparitia. Nu are girofarurile pornite, insa opreste in dreptul fetelor pe Calea Turzii. „Echipajul de jandarmi care se afla in misiune specifica a surprins patru tinere care practicau prostitutia pe Calea Turzii. Ele au fost sanctionate cu 1.800 de lei", explica locotenentul Radu Rad, purtator de cuvint pentru Inspectoratul Judetean de Jandarmi. Cu toate ca fac controale aproape zilnic, jandarmii clujeni se vad practic legati de miini, pentru ca, atita timp cit nu le-au prins in flagrant, fetele vesele scapa doar cu o amenda, pe care o platesc cit ai zice „peste".

Calvar pentru obtinerea unui cabinet medical

Familia medicului decedat lupta pentru cabinetUn ordin al Ministerului Sanatatii, cu nr. 1322, emis anul trecut, in luna noiembrie, risca sa dea peste cap situatia cabinetelor medicale. Un articol din acest ordin spune ca, in cazul decesului unui medic de familie, mostenitorii acestuia, daca nu sint medici de familie, pot angaja, pe un an, un specialist in domeniu, pe vechiul cabinet al medicului decedat. Legea, insa, nu precizeaza prea multe detalii, astfel ca lucrurile sint lasate la interpretarea autoritatilor. Pentru prima data, si institutiile din Cluj se confrunta cu o astfel de situatie: un medic de familie a decedat in luna februarie, iar urmasii vor sa se prevaleze de ordinul care le da dreptul sa angajeze un medic de specialitate, pastrind cabinetul mamei lor. „Colegiul Medicilor din Cluj a dat, imediat dupa moartea mamei noastre, o licenta de inlocuire unei doamne doctor, pe care am dorit si noi sa o angajam, desi nu o cunoastem, dar avea acest acord de la Colegiu. Ni se pare normal sa se aplice legea, care da drepturi clare urmasilor", sustine avocatul Voicu Sirb, unul dintre fiii mostenitori, care invoca art. 17 al. b al ordinului respectiv.Ce spune ordinul?Articolul 17 din ordinul 1322 al MS, aliniatul b, spune ca: „Daca mostenitorii legali nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 6, acestia pot decide in conformitate cu art. 5 asupra modalitatii de preluare a activitatii de catre un medic de familie care indeplineste conditiile prevazute la art. 6 sau pot decide, cel putin, angajarea unui medic de familie inlocuitor pentru o perioada determinata. Termenul maxim pentru definitivarea preluarii activitatii cabinetului de catre un nou medic este de un an de la decesul fostului titular. Daca in aceasta perioada situatia nu se reglementeaza, autoritatile locale, in colaborare cu autoritatile de sanatate publica la care este inregistrat cabinetul, vor intreprinde toate demersurile prevazute de lege privind infiintarea unui nou cabinet de medicina de familie de catre un nou titular".CJAS si Colegiul Medicilor merg pe mina legiiImediat dupa decesul medicului titular, lucrurile au luat turnura unei confruntari intre autoritati si familie. Familia considera ca i se incalca dreptul de a mosteni munca mamei, un medic ce avea pe lista peste 2.000 de pacienti, iar autoritatile implicate au pozitii diferite. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a cerut Casei Nationale lamuriri in legatura cu procedura in acest caz. Raspunsul de la centru a fost ca trebuie respectat ordinul Ministerului „privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor si metodologiei de preluare a activitatii unui praxis existent", iar medicul nou venit in cabinetul care a apartinut celui decedat trebuie sa incheie contract, din nou, cu Casa de Asigurari de Sanatate, „in baza listei de asigurati si persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale a medicului care a functionat anterior in cabinetul respectiv". Si pozitia Colegiului Medicilor este similara, in sensul respectarii ordinului. La Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), insa, interpretarile au fost diferite. Fostul director interimar, Florin Stamatian, a sustinut ca mostenitorii nu puteau cere dreptul la a mosteni cabinetul medical, deoarece acesta nu era proprietatea medicului de familie. „Era un cabinet concesionat, spatiul apartine Consiliului Judetean. Cita vreme nu era proprietatea medicului, el nu putea fi mostenit", sustine acesta.Cabinetul isi derula activitatea intr-un spatiu concesionat de CJ, intr-un grup de cabinete medicale, pe strada Grigore Alexandrescu din Cluj. Termenul de concesiune, insa, a incetat in perioada in care familia si autoritatile incercau sa clarifice situatia (la sfirsitul lunii martie, mai exact).ASP are cerinte mai stricteSchimbarea din functie a lui Stamatian nu a adus si o schimbare de pozitie la ASP. Astfel, directorul interimar Nicolae Deleanu si adjunctul Dorina Duma argumenteaza ca mostenitorii trebuie sa detina certificat de mostenitori pentru a fi recunoscuti legal de autoritate. Totodata, ei trebuie sa faca dovada spatiului pentru ca, „o data cu moartea titularului, concesiunea facuta pe numele acestuia inceteaza. Prin legea noastra, cabinetul se desfiinteaza. Cabinetul nu poate exista pe un decedat", sustine Duma. In opinia ASP, nici un medic nu poate prelua pacientii altuia, „de asta noi am vrut sa ducem un medic temporar acolo, pina la rezolvarea situatiei, pentru pacienti", mai spune ea. Potrivit ASP, spatiul, care apartine Consiliului Judetean, este problema mostenitorilor. „Cum il obtin, daca il obtin de la Consiliu, cabinetul este autorizat in 24 de ore", afirma directorul Deleanu. „Titularul de cabinet poate fi doar un medic, dar proprietarul spatiului poate fi oricine", completeaza Duma.In judetul Bistrita-Nasaud exista un caz similar, unde sotia supravietuitoare a intrat in mostenirea cabinetului si a angajat un medic, dar autoritatile clujene spun ca nu pot actiona dupa modelul altora, deoarece „poate au gresit, poate au actionat corect, noi trebuie sa ne facem treaba aici. Nu vrem sa comentam ce s-a intimplat in alta parte, nu este treaba noastra", spune Deleanu.Cazul este urmarit de medicii de familie din ClujRezolvarea situatiei cade acum pe umerii Consiliului Judetean Cluj. La ultima sedinta de consiliu a existat un proiect de hotarire care viza prelungirea perioadei de concesionare pe spatiul aflat in discutie, in favoarea medicului pe care familia dorea sa il angajeze. Proiectul, insa, a fost retras de pe ordinea de zi, in urma unui fax trimis de ASP, care isi afirma pozitia fata de caz. Potrivit presedintelui CJ, Marius Nicoara, s-a considerat ca este necesar un studiu mai atent al situatiei, motiv pentru care consilierii PD au cerut retragerea proiectului. Medicii de familie din Cluj urmaresc cu mare interes modul in care acest caz se va solutiona, deoarece dosarul inseamna o premiera la nivel judetean si poate constitui si un precedent. „Noi consideram ca legea este de partea urmasilor. Doar ca aici se intimpina niste dificultati birocratice. Ca la orice afacere, si noi platim impozite, avem rol de angajatori, asa ca ni se pare normal ca familia sa poata prelua cabinetul. Este de laudat ca acesti tineri, fiii doamnei doctor, se bat acum cu sistemul. Problema este, desigur, si ca s-a tot tergiversat aplicarea legii privind vinzarea cabinetelor, astfel ca nu sintem, inca, atit de aproape de a fi propriii nostri stapini", spune doctorul Ioan Muresan, medic de familie. Pacientii nu vor sa plece de la cabinet: s-au obisnuit cu locul, cu serviciile. Dar, fortati de imprejurari (se imbolnavesc, au nevoie de retete, de medicamente compensate), vin la familia mostenitoare pentru a-si scoate fisele si a se muta la alti medici. Pacientii nu vor sa plece„Sintem intr-o mare incurcatura. Cum eu sint gravida, acum ar mai trebui sa fac niste analize medicale, pe care probabil va trebui sa ma duc la o clinica privata sa le fac si sa le platesc. Desi sint platitor de taxe la stat, cotizez la sanatate, am cabinet de familie la care sint inscrisa de ani de zile si n-am medic! Nu mi se pare corect sa fiu obligata sa ma mut in alta parte. Daca nu imi va placea mie medicul care vine la acest cabinet in locul doamnei doctor, atunci sigur ca pot sa plec in alta parte", spune Mirela Stegaroiu, una dintre pacientele cabinetului.Specialistii vad lacunele legii„In ipoteza in care spatiul unde se afla cabinetul medical (prin spatiu intelegind si infrastructura necesara acestei activitati specifice) este proprietatea medicului de familie, atunci mostenitorii devin co-proprietari pe acest spatiu si pot dispune de el in conditiile prevazute de legea civila. Problema se complica, insa, in cazul in care medicul decedat are numai un drept de folosinta asupra acelui spatiu. Depinde de natura dreptului respectiv de folosinta. Daca este o inchiriere, daca este un comodat sau o concesiune, in toate aceste cazuri titlul folosintei lor este pe o perioda de timp limitata. Daca termenul de folosinta expira, spre exemplu, in perioada in care s-ar face preluarea de catre un alt medic de familie a cabinetului, ei bine, aici legea tace. Problema care se pune este cine va putea prelungi contractul pentru folosinta spatiului? Mostenitorii medicului decedat sau medicul care preia cabinetul? In aceasta privinta, legea nu are o solutie precisa. Dupa parerea noastra, mostenitorii sint cei indreptatiti sa prelungeasca contractul, potrivit legilor dreptului civil in materie de succesiune", explica profesorul universitar doctor Mircea Costin, specialist in drept civil.

Suspendat!

PD si-a aparat fostul lider pina la capatSedinta Parlamentului a inceput, ieri, cu o jumatate de ora mai tirziu decit fusese programata. Dupa citirea sintezei cererii de suspendare si a avizului negativ al Curtii Constitutionale, parlamentarii au avut 171 de minute la dispozitie pentru dezbateri. Printre cei care au luat cuvintul s-au numarat liderii cei mai importanti ai partidelor parlamentare. Astfel, din partea PD, Vasile Blaga i-a luat apararea lui Traian Basescu: „Presedintele a incalcat intr-adevar o lege, legea tacerii. Curtea Constitutionala a aratat clar ca presedintele nu trebuie sa se lase jucat pe degete. Indiferent de votul de astazi, ultimul cuvint il va avea poporul. Si sintem convinsi ca acesta va fi pentru continuarea reformelor. Este evident ca nu avem de-a face cu o problema de respectare a Constitutiei, este o reglare de conturi care ar trebui sa se poarte in fata electoratului. Suspendarea presedintelui va avea un impact grav asupra imaginii Romaniei in lume", a spus Blaga in discursul sau.Atacuri dure din partea liberalilorIn replica, liberalul Crin Antonescu a declarat ca „Basescu este un pericol pentru regimul democratic. Este ultimul frison al unei boli indelungate, comuniste si de tranzitie. Sper ca tranzitia romaneasca sa ia sfirsit prin suspendarea presedintelui si demisia acestuia. Suspendarea lui Basescu echivaleaza cu iesirea Romaniei din umbra lui Voda, un Voda la umbra caruia a crescut o generatie de boci, boureni si berceni", a spus liderul liberal. La rindul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a numit suspendarea lui Basescu drept „inchiderea epocii lui «merge-si-asa». Traian Basescu este un proiect politic esuat. Suspendarea presedintelui Basescu nu este o lovitura indreptata numai impotriva unui vremelnic presedinte. Nu este o reglare de conturi si nu trebuie sa fie doar o victorie de etapa. Este primul pas in inchiderea unui capitol tragic. Va cer astazi, in mod solemn, sa ii aratam acestui model expirat de presedinte ca asa nu mai merge!", a cerut Mircea Geoana.Ingrijorare la BruxellesBasescu a fost atacat dur si de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care l-a numit „un «highlander» din Constanta" si a vorbit timp de aproape 40 de minute, „santajind" PSD pentru mai multe minute de discurs: „Domnule Geoana, imi mai dati citeva minute din timpul PSD? Ca altfel pot iesi cu partidul din sala, dar atunci nu va va fi tocmai bine la vot", a spus aproape glumet Vadim, cind presedintele Senatului i-a cerut sa isi incheie discursul. Si liderul PC, Dan Voiculescu, a criticat activitatea presedintelui, spunind ca acesta nu a facut nimic pentru Romania. Traian Basescu a urmarit dezbaterile de la Palatul Cotroceni si a anuntat ca isi va scrie imediat demisia, dar ca o va depune dupa ce Curtea Constitutionala va lua act de votul parlamentar. Potrivit unor oficiali ai Comisiei Europene de la Bruxelles, evolutia situatiei politice din Romania stirneste ingrijorare la nivelul organismelor de conducere ale Uniunii Europene. Cel mai important aspect asupra caruia si-au exprimat oficialii europeni ingrijorarea este lupta impotriva coruptiei. Romania va fi subiectul unui raport al Comisiei la sfirsitul lunii iunie, unde se vor analiza progresele sau regresele facute de la aderarea la UE.Oamenii au iesit in strada pentru Basescu La sedinta de suspendare de ieri a participat si liderul PLD, Theodor Stolojan, fost consilier al lui Traian Basescu. El a declarat ca se astepta la acest vot pro-suspendare si ca este ingrijorat de faptul ca deja se discuta despre inlocuirea procurorilor sefi numiti de Basescu si de punerea sub acuzare a acestuia, in dosarul „Flota", dat fiind ca acum nu mai are imunitate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a participat, pentru un timp, la sedinta Parlamentului, dar nu a votat si nici nu a ramas pina la final, motivind ca are intilniri cu ministrii. Dupa anuntarea deciziei, el a tinut un scurt discurs in care l-a rugat pe presedintele Basescu sa intrerupa legaturile cu institutiile prezidentiale, aratind, in acest fel, ca respecta hotarirea Parlamentului. In timp ce liderii politici se intreceau in declaratii, in Piata Universitatii din Bucuresti s-au adunat citeva zeci de persoane, intr-un miting spontan de sprijin pentru Traian Basescu. Pe mai multe site-uri si forumuri de pe Internet, precum si prin e-mail ori sms, au circulat indemnuri de a iesi in strada pentru sustinerea lui Basescu. Mesajele se indreptau, totodata, impotriva Parlamentului si parlamentarilor, considerati principalii vinovati pentru „atacul la adresa presedintelui, realizat de noua coalitie PSD-PNL-PRM-PC-UDMR".

Agricultorii incep sa prefere rapita

In structura de culturi ce se contureaza, pe baza datelor statistice centralizate la Directia Agricola, se pare ca detinatorii de terenuri agricole au inceput sa se orienteze spre culturi tehnice. Acestea prezinta mai multe avantaje, printre care desfacere asigurata, pret acceptabil si subventii la un nivel parca mai acceptabil decit la traditionalele cereale, de exemplu. La noi in judet, anul acesta au fost cultivate cu rapita circa 1.000 hectare, adica dublu fata de anul trecut. Cum se stie, rapita este folosita pentru obtinerea de de combustibili. La o prima vedere, optiunea pentru rapita ar fi subventia de 216 euro/hectar, acordata acestui produs. Motivatia pare sa fie, totusi, alta. Aceeasi subventie se acorda si celorlalte plante din categoria “energetice” - soia si floarea soarelui, dar pina in prezent, la noi in judet, din aceste categorii de plante nu au fost cultivate suprafete apreciabile, programul fiind de 230 ha la floarea soarelui si neevidentiat pentru soia. In privinta acestei din urma specii, directorul DADR relata recent ca, in conditiile in care de anul acesta este interzisa cultivarea de soia imbunatatita genetic, au fost gasite in judet cantitati de saminta care se intentiona a fi cultivata, ai caror parametri nu se incadrau in limitele permise. Astfel, detinatorii respectivelor stocuri au fost atentionati sa foloseasca stocul respectiv pentru furajarea animalelor, conform normelor existente si sub supraveghere.  

Eveniment cultural la Alba Iulia

Revista Cuvintul si Fundatia Amfiteatru vor organiza astazi, incepind cu ora 10.00, în  Amfiteatrul Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia, o conferinta intitulata „Poezia azi. Între angajare si evaziune”, eveniment ce face parte din cadrul seriei „Conferintelor Cuvintul”. La manifestare vor fi prezenti Alexandru Cistelecan, critic literar, profesor universitar la Facultatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mures si Aurel Pantea, poet, critic literar, redactor-sef al revistei „Discobolul”, presedintele Uniunii scriitorilor, filiala Alba. Intilnirea va fi moderata de Razvan Tupa, redactor-sef al revistei Cuvintul. Potrivit organizatorilor, dezbaterea îsi propune sa surprinda fenomenul poetic actual din doua perspective divergente, dar si complementare: respectiv “neoexpresionismul si biografismul.” 

Oligarhii si-au luat revansa

Fara nici o emotie, Traian Basescu a fost suspendat ieri, de Parlament, cu 322 de voturi pentru, 108 impotriva, 10 abtineri, un scor mai mare decit cel obtinut de Guvernul Tariceanu II (n.r.302 de voturi) si decit majoritatea necesara pentru acest demers, adica 233.  La vot au lipsit zece deputati si opt senatori, printre care Calin Popescu Tariceanu, Teodor Melescanu, Adrian Cioroianu, George Copos, Adrian Iorgovan. Traian Basescu a anuntat ca va demisiona daca va fi suspendat de Parlament. Spectacol de prost gust Atmosfera din Parlament dinaintea votului a fost una de carnaval cinic, incarcat de ura. Deputatul PSD Victor Ponta s-a tinut de glume si a prezentat o lista cu lucruri pe care sa nu le uite cind pleaca de la Cotroceni, precum tepele din Piata Victoriei, biletelele lui Calin sau o carte despre Carol al II-lea, plus o clepsidra care curge timp de cinci minute. In stamba s-a dat si liderul PC, Dan Voiculescu, care l-a acuzat pe seful statului ca, desi a condamnat comunismul, se dovedeste a fi un marxist, un stalinist in ceea ce priveste ideologia si un comunist, avind in vedere prestatia sa politica si economica. Liderul PRM, Vadim Tudor a negociat cu Mircea Geoana cedarea unor minute din timpul PSD pentru discursuri, aprobate bucuros de acesta. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu a apreciat ca Basescu este “ultimul frison al unei boli indelungate, comuniste si de tranzitie” si spera ca aceasta boala sa fie curmata la cinci minute dupa votul Parlamentului, prin demisia presedintelui. De altfel, vicepresedintele liberal a pus sub semnul intrebarii legitimitatea lui Basescu in raport cu Parlamentul, afirmind ca la Cotroceni procentul de penalitate este de 100%, in timp ce doar citiva deputati si senatori au dosar penal. In opinia liderului liberal,suspendarea lui Basescu echivaleaza cu “iesirea Romaniei din umbra lui Voda”, un voda care isi imagineaza ca are dreptul sa faca orice si care doreste un regim in care puterea este concentrata in miinile unui singur om, un voda “la umbra caruia a crescut o generatie de boci, boureni si berceni”. Geoana: Basescu, “un proiect politic esuat”, trebuie suspendat Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat joi ca Traian Basescu trebuie suspendat, fiind o “frina” pentru Romania, reprosindu-i acestuia, in afara de incalcarea Constitutiei, situatia de criza din sanatate, agricultura, educatie, in conditiile in care opozitia a pledat pentru un presedinte ne-jucator. “Traian Basescu reprezinta un proiect politic esuat, incapabil sa impinga tara inainte, incapabil sa uneasca si incapabil sa construiasca. Este o frina pentru Romania”, a conchis el.

Open Air Lounge 2007

 Proiectul se bazeaza pe principiul unei completari a peisajului urban in combinatie cu mobilitatea, functionalitatea diversificata a mobilierului. Atit turistii, cit si locuitorii orasului au ocazia sa fie primiti intr-un mediu neasteptat de relaxant si reconfortant. Mobilierul surprinde atit prin acuratetea si simplitatea designului, cit si prin calitatea modularitatii, care ofera posibilitatea aranjarii mobilierului in diferite forme. Un mobilier urban care poate fi folosit permanent sau temporar, poate lua fome diferite, poate crea, spontan, in locuri diferite, ambientul pentru manifestarile culturale ce vor urma in noul sezon estival al Programului Sibiu CCE 2007.Documentarul de la ora 14.00In fiecare zi Studioul de film Astra deschide cite o fereastra spre lume si oameni. Cele mai interesante filme documentare din ultimele doua decenii, filme de non-fictiune care au cistigat premii la festivaluri internationale celebre, filme selectionate si premiate la Astra Film – festivalul de la Sibiu care a cucerit aprecierea si admiratia iubitorilor de film de calitate din toata lumea, pot fi vizionate pe tot parcursul anului 2007 la Sibiu. Saptamina viitoare, iubitorii genului vor putea urmari filme de exceptie:Nascuti pentru a sluji, un film de Attila Moharos (Ungaria) a carui poveste incepe in 1999, cu adolescentul Levente Fülöp care se angajeaza ca servitor si dureaza pina in 2004, cind Levente este deja adult. Impreuna cu fratele lui, Csaba, sint prinsi intr-un fel de sclavie moderna, de care este greu – sau aproape imposibil – sa scapi. Autorul face o paralela intre soarta celor doi si cea a fratilor lor, mai norocosi, care au avut parte de conditii mai bune si au putut sa mearga la scoala. Departe de parinti, cei patru frati vor trebui sa gaseasca singuri drumul catre o viata mai buna. In preajma zeilor, un film de Reni Jasinski Wright (Taiwan) Filmul trateaza intr-o maniera realista problema pastrarii traditiei, nu doar de dragul traditiei in sine, ci ca mod de supravietuire. Teatrul traditional era foarte popular cu ani in urma. Astazi templele isi permit tot mai rar sa angajeze trupe de actori. Publicul e in declin si, cu timpul, zeii vor ramine singurii spectatori. Realizat in stilul documentarului observational, filmul le insoteste pe cele doua actrite in stradania lor de a se mentine “pe piata” in ciuda concurentei directe a unei alte trupe, care le fura contractele si a televiziunii, care le-a furat publicul. Rodica e baiat bun, un film de Marian Ilea, Gheorghe Dinu (Romania) Din copilarie, Vasile Ghiman dintr-un sat maramuresean s-a simtit mai bine in postura de fata. Isi spunea “Rodica” si se imbraca in rochii. Vasile/Rodica a crescut cu aceasta dilema. La 30 de ani, confuzia transsexuala persista si el nu isi gaseste locul, desi oamenii din sat l-au acceptat si il accepta asa cum e, semn ca Romania rurala este pe alocuri mai deschisa decit s-ar putea crede. Filmul traseaza portretul acestui personaj, impartasind spectatorului nelinistile sale si incercarile de a se impaca cu sine insusi.Arta improvizatieiIn fiecare saptamina, Imperium pub gazduieste spectacolul Standup Comedy cu Radu Gheorghe si invitatii sai. Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I. L Caragiale din Bucuresti, precum si al unor cursuri de pantomima si music hall, Radu Gheorghe improvizeaza la fiecare inceput de saptamina alaturi de un invitat special. Pina acum publicul sibian a ris in hohote cu Razvan Vasilescu, Anca Sigartau sau Mihai Bisericanu iar pina la sfirsitul lunii aprilie vor urma si altii, intr-un proiect in premiera la Sibiu care aduce in prim plan umorul de calitate si arta improvizatiei. Tot improvizatie, de data aceasta, muzicala, poate fi admirata in cadrul unui proiect mai mare, intins pe durata intregului an cultural 2007. Improvisions va prezenta o serie de 8 concerte de improvizatie realizate de muzicieni profesionisti romani si straini (din Belgia, Ungaria, Germania, Franta, Austria, Polonia, Ungaria), provenind din mai multe genuri: muzica contemporana de avangarda, jazz, free jazz, etno-jazz, world-music, electro, new age, funk.O idee uneste orase europeneIn 25 aprilie, la Sibiu, va fi vernisata expozitia “Samuel Hahnemann - O idee uneste orase europene”, expozitie dedicata vietii renumitului medic si fondator al homeopatiei Samuel Hahnemann. Initiata de Institutul Meißner Hahnemannzentrum si prezentata incepand cu anul 2005, in diferite orase germane si europene in care a trait si a lucrat Hahnemann, in acest an expozitia poate fi admirata si la Sibiu. Scopul acestei expozitii, care uneste numeroase orase europene, este nu numai sa ii aduca un omagiu marelui om de medicina Hahnemann ci si sa apropie cele 25 de orase implicate in proiect, creand astfel legaturi pe termen lung.Maraton teatralTeatrul National Radu Stanca are in program un mini maraton teatral care cuprinde Nasul, in regia lui Alexandru Dabija, doua reprezentatii ale piesei „Pescarusul” regia Andrei Serban, „Viata cu un idiot” regia Andriy Zholdak, si Vremea dragostei si Vremea mortii, regia lui Radu Alexandru Nica. Aceste piese si cele care vor urma, sint menite sa deschida apetitul publicului pentru arta spectacolelor. Adevaratul maraton teatral va incepe de abia la sfarsitul lunii mai, cind Sibiul se va transforma dintr-o capitala europeana culturala intr-o scena, pe care vor performa peste 2500 de artisti si vor avea loc peste 350 de spectacole dintre cele mai diverse, spectacole de teatru si dans, spectacole de muzica sau underground, toate in cadrul Festivalului International de Teatru. Ca in fiecare an Sibiul se va transforma intr-un un loc pentru dialoguri si intilniri, oferind publicului spectator, timp de 10 zile, o serie de proiecte, seminarii si colocvii care faciliteaza prezentarea unor spectacole variate din peste 70 de tari. 

Asociatie pentru carnea Premium

Astazi, la sediul Consiliului Judetean Alba, va avea loc sedinta Comitetului de Dezvoltare Rurala in cadrul careia va fi semnat si Actul Constitutiv al Asociatiei producatorilor de carne Premium de bovine si ovine.  Scopul asociatiei este promovarea cresterii si ameliorarii bovinelor si ovinelor din rase de carne in vederea obtinerii carnii de calitate superioara Premium. Asociatia va promova cresterea bovinelor si ovinelor pentru productia de carne de calitate superioara, activitate despre care specialistii spun ca este profitabila datorita pretului, putind aduce venituri mari producatorilor. Un alt avantaj este inexistenta unei cote, ca la productia de lapte. Judetul Alba este un judet cu potential pentru cresterea bovinelor si ovinelor pentru productia de carne, deoarece are multe pasuni care se preteaza acestei activitati.Printre obiectivele Asociatiei se regasesc urmatoarele: promovarea unor noi tehnici si metode de crestere a raselor de carne;  organizarea de stagii de formare interne sau externe in domeniul cresterii bovinelor si ovinelor de carne; producerea, comercializarea si furnizarea de materii prime si materiale necesare procesului de productie la preturi cit mai avantajoase pentru membrii asociatiei; facilitarea accesului pe piata a produselor obtinute din diverse activitati specifice.O intilnire premergatoare a mai avut loc in urma cu o saptamina la Dostat, atunci fiind dezbatute statutul si obiectivele acestei asociatii. În cadrul intilnirii de astazi a Comitetului de Dezvoltare Rurala a judetului Alba se vor mai discuta si probleme legate de subventiile oferite sectorului zootehnic, precum si chestiuni legate de accesarea fondurilor structurale destinate acestui sector.

Primaria si comunitatea aiudeana vazuta prin ochii elevilor

Sala Ion I.C.Bratianu a Primariei Aiud a gazduit miercuri, incepind cu ora 16,00, festivitatea de premiere a elevilor care au participat la concursul de eseuri „Primaria si comunitatea numita Aiud”, lansat înca din luna martie. La aceasta provocare, lansata de administratia locala, au raspuns 14 elevi aiudeni. Fiecare dintre participanti a scris cite un eseu despre cum se vede Aiudul, Primaria si comunitatea prin ochii lor. Juriul, alcatuit din reprezentanti ai administratiei publice locale, prezidat de catre primarul Mihai Horatiu Josan, a desemnat cistigatorii. Premiul I, în valoare de 150 de lei, a fost cistigat de catre Szabó Koppány, premiul II, în valoare de 100 de lei, de catre Denisa Copândean, iar premiul III, în valoare de 50 de lei, de catre Teodora Rusu. Celorlalti participanti li s-a acordat cite un premiu de participare, în valoare de 30 de lei. De asemenea, Primaria a oferit fiecarui concurent 100 de caiete precum si alte rechizite. Primarul Mihai Horatiu Josan a punctat importanta acestui concurs, aflat la prima sa editie în anul 2007: „Cit de bine au stiut toti acesti tineri sa surprinda Aiudul în realitatea lui de zi cu zi, dar si în visele si sperantele lor... Cit de bine au stiut sa surprinda Primaria, cu succesele si nereusitele ei... Cit de frumos si încrezator se vede viitorul Aiudului în ochii lor... Sunt mindru ca în Aiud traiesc acesti tineri. Sint mindru ca am avut sansa de a-i cunoaste… prin ceea ce au scris. Comunitatea numita Aiud are oameni frumosi, inteligenti, talentati, obiectivi, creativi, cu spirit de initiativa. Tinerii participanti la concurs o dovedesc cu prisosinta. Ce ar mai ramine de spus? Cititi-le si dumneavoastra gindurile si fiti mindri! Personal, nu pot decit sa le multumesc pentru ca sunt asa cum sint!” In timpul manifestarii, in holul expozitional amenajat la etajul primariei municipiului Aiud, au fost expuse fotografiile participantilor si extrase din eseurile prezentate. 

Dali, ca liant simbolic

Expozitia a stirnit deja un interes major, litografiile lui Dali fiind deja vazute de sute de persoane. Reprezentantii muzeului nu au impus taxa suplimentara pentru vizitarea expozitiei, pretul biletului fiind cel normal de acces in muzeu, adica 5 lei pentru adulti si 2,5 lei pentru elevi si studenti. Directorul muzeului, Gabriel Rustoiu, a apreciat ca, din punctul de vedere al interesului stirnit, expozitia se afla imediat dupa cea in care au fost prezentate bratarile dacice. Litografiile, din care patru sint extrem de valoroase, sint pazite in permanenta de politisti comunitari, existind si alte sisteme de siguranta, care nu au fost insa dezvaluite. Imbulzeala la vernisajVernisajul expozitei a avut loc miercuri seara. Ora la care a fost programat a facut ca muzeul sa fie practic luat cu asalt, in sala fiind prezente cel putin 200 de persoane, mai multe decit la oricare vernisaj organizat in ultimii ani la muzeul din Alba Iulia. Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat in cadrul vernisajului, ca aducerea unor opere originale ale lui Dali la Alba Iulia arata ca municipiul, dar si intreg judetul Alba nu mai trebuie sa fie considerate “de mina a doua” pe plan cultural. Cel care a mediat aducerea litografiilor la Alba Iulia a fost Horia Timis, medic la Centrul de Zi pentru persoane virstnice din Alba Iulia, de aceasta data ca reprezentant al Casei Timis. “Este inceputul unei colaborari mult mai ample. Dorim sa aducem in Alba arta adevarata si valori autentice”, a declarat Horia Timis. Posesorul legal al acestei colectii este firma Euro-Art Luxembourg SaRL Belgia, al carei reprezentant, prezent la vernisaj, a confirmat faptul ca tinarul medic este cel care l-a convins sa aduca aceasta expozitie si la Alba Iulia. Totul s-a facut prin intermediul Institutului de Dezvoltare Regionala Administrativa si Durabila (IDRAD) din Chisinau, institut creat de numai citeva luni, cu scopul declarat de a grabi procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeana. Acesta a fost si motivul pentru care posesorii colectiei au fost convinsi sa o prezinte la Alba Iulia si nu in alta parte, pentru ca Alba Iulia este un loc simbolic pentru unitatea romanilor de pretutindeni. Expozitie unitaraReprezentantul Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Diana Cimpan, a realizat o prezentare a expozitiei, aratind ca aceasta este una unitara si ca cele trei teme abordate Divina Comedie, Don Quichotte si Decameronul au un fir comun, fiecare incepind cu o ratare si incheindu-se cu o regasire. Ea a aratat ca, in operele sale, artistul incearca sa se regaseasca pe sine insusi si ca “opera sa este o fotografie a sufletului nostru, cu toate sinapsele sale”. Dupa ce a realizat o incadrare a lui Dali in estetica si in curentele secolului XX, ea a facut o prezentare a lucrarilor expuse la Alba Iulia, atit prin prisma operelor literare pe care le ilustreaza cit si prin cea a tehnicii folosite. Ea a tinut sa remarce si o lucrare aparte, din ciclul Don Quichotte, care nu are nici o legatura cu opera lui Cervantes. Este o litografie care in prezinta pe Don Quichotte in fata ciupercii de al Hiroshima, o influenta clara a acestei drame a secolului XX, aceasta opera fiind singura in care Don Quichotte este prezentat in armura adevarata, lucru care poate arata ca avem de a face cu un pericol de cu totul alta natura, cu care nu este deloc de glumit. “Dali, cred ca ne da lectii cu totul speciale si dupa trecerea sa in nefiinta”, a conchis Diana Cimpan.

Program prelungit pentru depunerea cererilor de subventii la A.P.I.A.

Conducerea Sucursalei Alba a Agentiei de Plati si Interventie în Agricultura a dispus prelungirea programului de lucru al propriilor angajati, pentru a oferi posibilitatea cit mai multor agricultori din judet sa-si depuna cererile pentru obtinerea subventiilor pe suprafata, în valoare de 52-56,6 euro/ha. Felicia Hondola, directorul APIA Alba, a declarat ca personalul a fost împartit în 3 echipe, care lucreaza zi si noapte, pe 3 schimburi. Potrivit ultimei situatii întocmite de reprezentantii institutiei, în total au fost invitati la centrele locale APIA din judet pentru a-si depune cererile pentru subventii 19.281 de producatori agricoli, din care s-au prezentat pentru a-si localiza parcelele în blocurile fizice de pe harti si pentru a-si completa cererile un numar de 12.738 de persoane, respectiv, 66,06 %.  

Motorina subventionata nu are cautare

Directia Agricola Alba a solicitat fonduri pentru subventionarea in acest an agricol a cantitatii de 1.000 de tone motorina. Aceasta cantitate echivaleaza cu consumul pentru executarea lucrarilor mecanizate pe suprafata de 27.000 hectare, cu un consum normat de 39 litri motorina pe hectar. Estimarea subventiei nu poate fi considerata a fi supraevaluata, in conditiile in care numai araturi pentru insamintari primavara au fost efectuate, conform datelor DADR, pe suprafata de peste 52.000 hectare. Subventia la motorina este de un leu/litru, adica de 39 lei pentru fiecare hectar teren cultivat. Directorul DADR Alba, Dorel Calian, ne declara ca, pina in prezent, au fost depuse 384 cereri pentru subventia a aproape 281 tone motorina. Cum se poate observa, a fost solicitata subventia doar cu putin peste un sfert din cantitatea estimata, in conditiile in care lucrarea de baza, aratul, a fost deja executata in cea mai mare parte, iar timp pentru depunerea cererilor mai este doar pina la sfirsitul acestei luni. Directorul DADR constata ca marea majoritate a cererilor au fost depuse de formele asociative, adica de cei care lucreaza suprafete mari de teren, precum si faptul ca micii proprietari de teren nu au mai apelat la subventie tocmai pentru ca pentru ei aceasta este nesemnificativa. Interesant este ca aceasta realitate a fost simtita la nivel national si anul trecut, dar sistemul a fost pastrat in dezavantajul proprietarilor de suprafete mici. Poate tocmai asta s-a urmarit, ca banii alocati cu aceasta destinatie sa ramina nefolositi.

Suspendarea presedintelui vazuta de oamenii din Alba

Pina la inchiderea editiei, albaiulienii inca nu iesisera in strada, ca in alte locuri din tara, cu toate ca s-a zvonit ca studentii ar fi dorit sa se stringa in jurul orelor 18.30-19.00 in fata Casei de Cultura a Sindicatelor. La sediile din Alba Iulia ale partidelor politice era o liniste desavirsita, cu o singura exceptie, cel al PD. Dupa ce si-au terminat programul de lucru, toti liderii PD, in frunte cu Mircea Hava, s-au strins la sediul partidului pentru a urmari filmul evenimentelor. Atmosfera aducea mult cu cea care exista la sediul PD in momentul in care democratii asteptau sa vada daca Traian Basescu a cistigat alegerile, doar ca de aceasta data au lipsit chiotele de bucurie care s-au auzit dupa asteptarea din 2004. Totusi, democratii nu pareau tristi, ci mai degraba impacati cu gindul si hotariti sa stringa rindurile pentru o noua campanie electorala. Va prezentam ce cred liderii politici din Alba despre evenimentele de ieri, despre iesirea oamenilor in strada, despre ce se va intimpla sau ce ar trebui sa se intimple pe viitor si despre o eventuala lege care l-ar opri pe presedintele Traian Basescu sa candideze din nou.Mircea Hava (PD)Mircea Hava, presedintele PD Alba, care este si vicepresedinte la nivel national, a declarat ieri ca era sigur ca Traian Basescu va fi suspendat dupa ce a vazut ce s-a intimplat in ultimele luni pe scena politica. “Traian Basescu a facut <<greseala>> sa bage batul in cuibul cu serpi. A deranjat pe cei care doreau sa nu fie deranjati si sa <<lucreze>> in liniste. Daca va amintiti, totul a inceput in momentul in care a dorit sa faca ordine si a vorbit despre <<baietii destepti>>”, a declarat Mircea Hava. El a mai spus ca respecta Parlamentul ca institutie, dar s-a declarat total dezamagit de oamenii din Parlament care “au facut ce au facut” doar ca sa nu se mai simta amenintati. In privinta a ceea ce ar trebui facut, Mircea Hava a declarat ca “in asemenea momente trebuie sa te indrepti spre electorat”. “In Romania, pokerul politic este mai presus decit orice (...) Nici unul din cei care au fost acolo (n.r. - la sedinta in care s-a decis suspendarea presedintelui) nu a fost fata in fata cu populatia la alegeri. Acest Parlament a dovedit ca poate sa faca mult rau Romaniei si poate in continuare sa faca mult rau... Pot sa scoata o lege ca daca nu ai 1,85 inaltime si pantofi din piele de crocodil nu poti candida. Ar fi groaznic ca in Romania sa se intimple asa ceva, despre oricine ar fi vorba, indiferent ca se numeste Basescu, Iliescu sau Constantinescu. Nu poti sa-i iei dreptul unui om de a participa la vot si nu poti sa iei dreptul oamenilor de a spune da sau ba. Il mai vreau sau nu-l mai vreau”, a mai spus liderul democrat, exprimindu-si speranta ca, totusi, nu se va ajunge in aceasta situatie. Despre ce vor face democratii in continuare, Mircea Hava a spus ca acestia asteapta reactia lui Traian Basescu si ramin alaturi de el. Ieri dupa amiaza, democratii din Alba s-au strins la sediul partidului, dar la nivel central o intilnire va avea loc doar in cursul saptaminii viitoare. “Nu sintem in doliu. Noi am mai fost in Jihad - va amintiti cind s-a dorit distrugerea PD- si am rezistat. Daca asta inseamna democratia in Romania, o suportam”, a declarat liderul democrat, precizind ca PD se apuca de lucru, adica se pregateste pentru alegeri. Mircea Hava nu a ascuns faptul ca a fost sunat de oameni si intrebat daca sa iasa in strada. “Le-am spus ca este numai decizia lor, dar eu nu incurajez acest lucru, pentru ca problemele nu se vor rezolva in strada. Singurul loc unde se pot rezolva este la cabina de vot”, a conchis liderul democrat. Simion Cretu (PNL)Simion Cretu, cel care conduce PNL Alba in lipsa lui Teodor Atanasiu, este de parere ca era un proces previzibil, dar fiind ca presedintele Traian Basescu nu a reusit sa pastreze un echilibru. “Era prebvizibil, dupa ce a reusit sa incite pe toata lumea impotriva lui”, a declarat Simion Cretu. El crede ca, daca Traian Basescu isi da demisia, sansele cele mai mari in alegeri le-ar avea tot el, cu toate ca si celelalte partide ar putea sa se coalizeze si sa vina cu un contracandidat puternic. “Cadrul constitutional nu-i ofera prea multe presedintelui. Un presedinte in Romania trebuie sa stea cuminte, cum a stat Iliescu (...) Avem o constitutie proasta, gindita de PSD dupa profilul lui Ion Iliescu, care acum nu mai corespunde... Presedintele este ales uninominal si are niste drepturi, dar nu prea multe. Iar domnul Basescu nu prea pare sa inteleaga acest lucru. Cred ca aici este problema. Unde sint 400 de oameni se mai echilibreaza situatia”, a declarat Simion Cretu. In nume personal, el a declarat ca nu ii place ce se intimpla, mai precis ca nu ii place cind se ajunge la excese in exercitiul democratiei, incluzind aici iesirea oamenilor in strada, despre care crede ca reprezinta “mici manevre coordonate de PD”. In privinta unei legi care sa ii interzica lui Traian Basescu sa mai candideze, el a spus: “Nu cred ca ar fi binevenita o astfel de lege (...) Nu mi se pare corect sa i se interzica dreptul de a mai candida”. Simion Cretu a mai declarat ca el nu crede ca Traian Basescu isi va da demisia si ca daca se face un referendum, va cistiga. Nicolae Popa (PC)“Toata procedura cu luarile de cuvint si de votare s-a desfasurat intr-o atmosfera de sarbatoare pentru ca, odata cu suspendarea domnului Basescu, intram in normalitate. Numarul celor care au votat pentru suspendarea presedintelui este mai mare cu circa 100 decit era de asteptat. Aceasta demonstreaza ca intre dl. Basescu si Parlament este o falie adinca. Cea mai mare dezamagie a mea este ca, desi a promis ca in cinci minute de la suspendare isi va depune demisia, nici la citeva ore de la votul Parlamentului nu si-a prezentat-o. Aceasta este dovada ca a mintit poporul, s-a descalificat total si decredibilizat definitiv. Electoratul romanesc nu va mai vota un mincinos pentru functia de sef al statului. Pe de alta parte, eu zic ca nu are rost sa ne mai lamentam ca ce se face tara fara Basescu presedinte. Tara are Parlament, are Guvern, institutiile statului functioneaza”, ne declara ieri dupa-amiaza deputatul conservator. Solicitat sa comenteze initiativa privind unele manifestari de strada pentru sustinerea presedintelui Basescu, Nicolae Popa aprecia ca este inca una din marile greseli ale acestuia ca incurajeaza manifestari antidemocratice si anticonstitutionale. Deputatul considera ca nivelul de reprezentativitate a electoratului, al celor care au votat pentru suspendare, este unul relevant. “Noi sintem alesii neamului si il reprezentam prin votul exprimat. Ceea ce se incearca este o manifestare de forta, de intimidare si periculoasa, totodata”, declara acesta. Ioan Rus (PSD) “Consider ca Parlamentul Romaniei a luat de aceasta data o decizie inteleapta si corecta, care este de natura sa elimine criza politica in care se afla Romania la ora actuala, chiar daca aceasta solutie presupune fie un referendum, fie organizarea de alegeri anticipate pentru desemnarea unui nou presedinte. Presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat au fost, in fond, principalii vinovati pentru crearea acestei crize politice. Romania are nevoie de o guvernare stabila, coerenta, fara complicatii si agitatii inutile, pentru ca are de rezolvat foarte multe probleme dupa doar citeva luni de la integrarea in Uniunea Europeana. Parlamentul si Guvernul trebuie sa lucreze eficient in ce priveste adoptarea legislatiei necesare implementarii directivelor Uniunii Europene. Sint multe lucruri de facut, atit in domeniul infrastructurii, investitiilor, si chiar in cel al asistentei sociale. In ce priveste manifestatia de ieri dupa amiaza, din Piata Universitatii, parerea mea este ca a fost vorba de un grup destul de restrins, semn ca popularitatea presedintelui Traian Basescu a cunoscut in ultimul timp o curba descendenta. Legat de posibilitatea modificarii Legii electorale in sensul ca un ales care demisioneaza sau este demis de electorat prin referendum, sint intru totul de acord. Un presedinte de stat, sau chiar un primar sau un consilier local sau judetean, care dintr-un motiv sau altul nu-si duce mandatul pina la capat, nu ar avea, dupa parerea mea, dreptul de a mai candida, cel putin la alegerile urmatoare”, a declarat presedintele PSD Alba, Ioan Rus. OAMENIIAlbaiulienii par nemultumiti de decizia Parlamentului, pe care cei mai multi o considera gresita, chiar daca nu sunt neaparat “fani Basescu”. “Suspendarea n-o fost buna pentru oameni! O facut rau ca l-or dat jos. Da tot el iasa presedinte si daca il pune la vot. S-o intimplat ca ii cearta aia de acol de la aia, da noi l-am votat ca sa traiasca si sa ne conduca. Ii de vina chiaburimea si hotia alora”, a declarat Petre T., de 68 de ani. “Am aflat si eu. Mie mi-o placut tare mult de dinsul. Sincer. Cred ca este o alegere proasta, suspendarea...”, a spus Adriana M. de 43 de ani. “Noua ne pare rau, ca o fost un bun conducator. Da tot el va fi si mai incolo”, a spus Cristina H. de 23 de ani.“Is niste interese politice ale lor, acolo. Toti is vinovati pentru treaba asta si o sa plateasca cu virf si indesat”, a declarat Vasile P., de 40 de ani.“Treburile nu se linstesc asa usor. Mai tare s-or agitat. S-or adunat in Piata Universitatii aia care il sustin pe el si n-o sa iasa cum vreau tilharii astia”, este de parere Gheorghe M., de 55 de ani.“A cam promis multe, dar nu le-a facut toate. Nu cred ca a fost lasat, dar mai cred ca nu trebuia suspendat de ei, ci de noi”, a afirmat Cornelia T., de 29 de ani.“Fiecare si-o face cu mina lui”, a conchis sec Teodora G. de 42 de ani.

Pistolul din... tavan

Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Alba a fost sesizat miercuri, 18 aprilie 2007, de catre Gheorghe M., din municipiul Alba Iulia, despre faptul ca, în timp ce efectua lucrari de renovare a imobilului proprietate personala din municipiu, a gasit un pistol si un numar de 32 cartuse într-un tavan dublu al imobilului. În urma verificarilor efectuate de specialistii serviciului, s-a constatat ca pistolul era partial oxidat si poate proveni din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pistolul si cartusele au fost ridicate în vederea continuarii cercetarilor.

Accident mortal intre Aiud si Miraslau

Un barbat de 53 de ani, din judetul Arges, a murit miercuri dupa amiaza la spital, dupa ce a fost implicat intr-un accident rutier produs intre localitatile Aiud si Miraslau. Evenimentul s-a produs in jurul orei 15.00, cind Ion V., de 53 ani, din judetul Arges, în timp ce conducea un autoturism marca Skoda Felicia, pe directia Aiud – Unirea, a pierdut controlul directiei autoturismului într-o curba deosebit de periculoasa si a intrat in coliziune cu un autoturism Dacia Solenza, care circula din sens opus, condus de catre Silviu A., de 50 ani, din municipiul Bucuresti. În urma accidentului, patru persoane au suferit leziuni, acestea fiind transportate la Spitalul municipal Aiud, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Astfel, Ion V. a suferit „traumatism cranio-cerebral acut, plagi contuze cerebrale”, Ilie B., de 53 ani, din judetul Arges, pasager în autoturismul Skoda Felicia, a suferit „traumatism cranio-cerebral acut închis, contuzie forte membru inferior drept, plagi contuze la ambele gambe”, Silviu A. a suferit „contuzie toracica”, iar lui Victor D., de 55 ani, pasager în autoturismul Dacia, i s-a stabilit diagnosticul de „contuzie coloana cervicala”. Din cauza complicatiilor survenite, pasagerul din autoturismul Skoda Felicia, Ilie B., a fost transferat la Spitalul Judetean Alba, unde a decedat. Cadavrul a fost depus la Morga Spitalului Judetean Alba, în vederea efectuarii necropsiei. Autoturismele implicate în accident au suferit avarii în proportie de 35 –40%. În urma accidentului, circulatia rutiera pe sensul de mers Unirea – Aiud a fost ingreunata aproximativ 40 de minute, timp în care traficul a fost dirijat de politistii rutieri prezenti la fata locului.

Incendiu periculos in Ampoi III

Haos si groaza in cartierul Ampoi III din Alba Iulia. Din cauze deocamdata necunoscute, o anexa din zona a luat foc, flacarile cuprinzind rapid un garaj si exteriorului blocului din apropiere. Din fericire, nu au fost inregistrate victime, insa pagubele sunt destul de importante, fiind distrusa o masina si mai multe apartamente. Pericolul a fost mare si pentru pompierii care au intervenit prompt, reusind sa izoleze focarul in scurt timp. Oamenii care erau acasa la ora izbucnirii incendiului s-au speriat din cauza zgomotelor foarte puternice si a fumului. Tot vecinii  au anuntat si pompierii, la numarul de urgente 112, facind posibila interventia rapida a echipajelor. La fata locului au sosit de urgenta si echipe ale furnizorului local de gaz, pentru a evalua situatia si a preveni o posibila explozie. Autoritatile continua cercetarile pentru a stabilii cauzele sI imprejurarile exacte ale producerii incendiului. Sperietura serioasa “Ce sa va pot spune. De doua minute am coborit si io si am auzit o bubuitura groaznica si am vazut o flacara mare cit casa pe partea aia catra bloc. M-am speriat de vai de mine”, povesteste o femeie ce locuieste in blocul din vecin, tremurind inca din cauza sperieturii. “Eram acasa si atunci imi puneam sa maninc si am auzit o pocnitura. Atunci, din garajul ala care o ars, am vazut ca iasa asa vilvataie de foc, inalta. M-am speriat si am iesit afara si am inceput sa strig Foc, Foc! Io n-am mai avut putere sa dau telefon. Io cred ca de la masina o inceput focul, ca o iesit asa prin table in sus”, spune si Popa Eugenia. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba au avut mult de tras pina sa cistige lupta cu focul. “Interventia a fost deosebit de dificila deoarece s-a exins pe toata latura blocului, inclusiv la streasina de la ultimul etaj. Masina a ars in garaj in totalitate, iar focul s-a extins si la anexa de la vecinul. Nu va putem spune inca din ce cauza s-a intimplat dar a fost o interventie foarte dificila”, incheie plutonierul Ioan Moldovan, din partea ISU Alba.

Hot prins in exercitiul functiunii

 Activitatea infractionala a unui barbat de 52 ani a fost stopata, cel putin temporar, zilele trecute, de interventia politistilor din orasul Ocna Mures. În noaptea de 17 spre 18 aprilie la ora 00.20, în timp ce patrulau pe o strada din oras, doi agenti de siguranta publica, l-au surprins pe Gheorghe N., din Ocna Mures, care încerca sa sustraga bunuri dintr-o locuinta. De mentionat faptul ca locuinta nu era in acea perioada locuita, deoarece proprietara imobilului, Eva I., era plecata în strainatate, la fiica sa. Din verificarile efectuate, s-a stabilit ca barbatul a intrat în curtea imobilului prin escaladarea gardului si, din garaj, a intentionat sa sustraga o bicicleta marca Mountain-bike si un radiocasetofon. În momentul în care a fost surprins de politisti, barbatul a încercat sa fuga, dar a fost imobilizat si condus la sediul politiei. Politia Orasului Ocna Mures continua cercetarile sub aspectul comiterii de catre Gheorghe N. a infractiunii de furt calificat si pentru stabilirea întregii activitati infractionale.

Ramasi fara curent dintr-o prostie

  Sapaturi cu ...rezultate Desi lucrarile sunt aprobate si finantate de catre primarie, fiind de mare amploare, echipele de muncitori nu au inteles ca trebuie sa fie mai seriosi. Fara a lua seama de planurile cablurilor ce traverseaza zona, sapaturile au inceput, iar in scurt timp au dat rezultate; din nefericire nu au fost tocmai cele asteptate. Angajatii societatii comerciale care a cistigat licitatia privind lucrarile au refuzat sa faca un comentariu, multumindu-se sa spuna ca nu s-a intimplat nimic cu soferul de pe utilajul implicat. Situatia este cu atit mai neplacuta, cu cit martorii incidentului spun ca reteaua a cedat la a doua incercare. Inconstienta Reprezentantii societatii locale de furnizare a electricitatii vor prezenta in curind un punct de vedere oficial. Din fericire, pagubele au fost doar materiale, soferul excavatorului scapind nevatamat, deoarece cabina utilajului era izolata pentru astfel de cazuri. In schimb, cei care au avut de suferit sau cei care au fost martori la eveniment, spun ca este ceva anormal. “In jurul orei 18.00, cred ca era ceasul, m-am trezit ca am ramas fara current electric la institutie. Au lucrat niste muncitori aici in fata institutiei, cu excavator. La un moment dat, s-a auzit o bubuiala puternica, o flama si am ramas fara. Am stat cam trei sferturi de ora fara curent iar dupa ceea si-a revenit”, povesteste George Nitulescu. El este completat de Ioan Felea: “Am auzit numa o puscatura si s-a vazut o flama puternica aici, in sant, unde or sapat. Atit, o iesit numa fum si am ramas fara curent. N-am stiut io ce s-o intimplat, dar am zis ca numa daca s-o rupt un cablu sau ceva. S-o auzit, de fapt, doua puscaturi. De doua ori o facut scurt circuit, tot asa, cind sapa. Dupa aia, s-o mutat mai in spate si dupa aia inca o data. A doua oara o incetat toata activitatea, s-o oprit tot”. 

Asfalt din seringi

Aceste calitati il transforma si intr-o problema pentru mediul inconjurator. Dar solutiile nu lipsesc. De exemplu, miile de seringi folosite si aruncate in fiecare zi ar putea fi topite si integrate in materialele de constructii, sau in mixtura asfaltica. Deocamdata, ramine doar un zvon. Insa oficialii din sanatate considera ca ar fi un lucru excelent. Calcam pe seringiSeful Inspectiei Sanitare de Stat mai spune ca, daca nu se vor lua masuri, peste citeva decenii vom ajuge sa calcam pe seringi. Deocamdata, materialele sanitare sint incinerate. Insa plasticul, fiind un material foarte greu biodegradabil, ramine in sol. „Sint trei incineratoare in judet, unul la Agnita, unul la Medias si la Spitalul Clinic Judetean, din Sibiu. Doar cei de la SCJ au voie sa arda deseurile medicale, insa doar pina la sfirsitul lui 2008. Cu toate acestea, daca nu se vor lua masuri pentru reciclarea plasticului, vom ajunge sa calcam pe seringi", avertizeaza medicul Adrian Balan.Asfalt si constructiiIn cadrul unui program amplu de reciclare, seringile, acele, cateterele, perfuzoarele sau alte consumabile medicale ar putea ajunge, pur si simplu, asfalt. Plasticul rezultat ar conferi materialului o rezistenta greu de atins. Desigur, pentru a concretiza aceasta idee a inventatorilor, este nevoie de foarte multi bani investiti in aparatura performanta si strategii de colectare a deseurilor. „Se vorbeste ca seringile, cateterele si altele, vor fi maruntite ca niste bilute, si integrate in asfalt sau folosite in constructii. Face parte din programul de reciclare", spune medicul Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat. O alta solutie, insa mult mai scumpa, ar fi plasticul biodegradabil. Plasticul biodegradabil folosit in momentul de fata, facut din griu si amidon, are un pret de productie de pina la zece ori mai mare decit cel traditional. Pentru ca un plastic sa fie considerat biodegradabil, este necesar sa se poate descompune in procent de 60, pina la 90 la suta. Plastic din pene  Daca unii s-au gindit la integrarea plasticului in asfalt, un cercetator american incearca sa obtina material plastic din penele pasarilor. Si acesta ar avea proprietati asemanatoare materialelor plastice obtinute din petrol, insa avantajul consta in faptul ca ar fi degradabil. Justin Barone, profesor la Universitatea Politehnica din Virginia, SUA, sustine ca astfel va scadea nivelul poluarii cu deseuri de plastic, iar penelor, care erau pina acum un subprodus fara mare interes, li se va da o intrebuintare valoaroasa din punct de vedere economic.

Liber la asigurari voluntare

 Mai multe serviciiAsiguratii pot opta pentru incheierea de contracte de asigurare voluntara cu mai multi asiguratori in acelasi timp. In pachetul de servicii medicale specificat in contractul de asigurare voluntara de sanatate, serviciile sint grupate in categorii. „Doritorii vor beneficia de servicii de asistenta primara, de ambulatoriu, servicii dentare, servicii de urgenta prespitalicesti si spitalicesti, servicii spitalicesti, ingrijiri la domiciliu, servicii de furnizare a dispozitivelor medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice", spun oficialii sanitari.BeneficiariSint eligibile pentru serviciile oferite de sistemul de asigurari voluntare de sanatate orice persoane, cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi, care au dreptul la pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate, conform prevederilor legale. De remarcat este ca, si angajatorii persoane fizice sau juridice pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat.CalitateAsigurarea volunatara de sanatate poate sa va aduca o serie de beneficii, atit din punctul de vedere al asigurarii unor servicii medicale prompte si de calitate, cit si din punct de vedere fiscal. Asigurarile voluntare de sanatate suplimentare suporta total sau partial plata oricarui tip de servicii mentionate in lista serviciilor medicale suplimentare acoperite prin contractul de asigurare voluntara de sanatate.   Sanatate „cu portia" Daca nu-si fac asigurare voluntara de sanatate, sibienii platitori de asigurari sociale de sanatate vor beneficia de un numar mai mic servicii medicale incluse in pachetul minim, incepind de anul acesta. Prin hotarire de guvern, pachetul minim de servicii medicale pentru asigurati va fi schimbat, cel mai probabil de la 1 iunie. Din cauza insuficientei fondurilor, acesta va cuprinde mult mai putine servicii medicale, o buna parte dintre acestea urmind a fi preluate de asigurarile private. Ca exemplu, RMN-ul si Computerul Tomograf nu vor mai reprezenta prima investigatie. La fel si in cazul analizelor foarte costisitoare.

Sanctuarul de la Tichindeal

La mijlocul drumului dintre Sibiu si Agnita, se afla un loc de rugaciune cu hramul „Nasterea Maicii Domnului". Manastirea de maici de la Tichindeal a luat fiinta dupa Revolutie, pe locul unde alta data era un schit in care traiau si se rugau calugarul Isaia si pictorul de biserici Grecu. Schitul, renumit la vremea lui, a fost distrus in partea a doua a secolului XVIII. Astazi, asezarea monahala este una din cele mai frumoase si renumite din aceste locuri, iar maicutele trudesc alaturi de credinciosii din zona, sprijiniti de un comitet de initiativa pentru ridicarea bisericii. Manastirea pastreaza traditia veche a picturii fratilor Grecu, cu o tusa de galben predominant, despre care specialistii spun ca ar egala albastrul de Voronet.Semnificatia loculuiIn jurul unui sanctuar, natura primeste alte semnificatii. Izvorul din preajma lui are alt gust, vulturul care se roteste in ocoluri deasupra are alt zbor. Insusi cuvintul care se roteste in preajma sa are alte intelesuri, devenind Cuvint. De aceea, cei vechi care aveau o pricina unul cu altul ori vroiau sa aiba in casele lor aceeasi tarie, frumusete si vrednicie care sa-i linisteasca, sa-i ajute sa devina profunzi si senini, sa se impace iarasi unii cu altii si cu vietuirea, luau desaga pe umar cu o bruma de jertfa in ea si pe drumul dintre dealuri se indreptau catre locul sfint. Acolo se primeneau la izvor si incepeau sa se patrunda de firea si adincimea zidirilor lumii. Isi odihneau firea in comunitatea cerului cu pamintul, a naturii cu omul, in puterea menirii sale.Inceputurile Patrunsi de acest adevar, opt preoti ai satelor din jur - Ioan Stancu din Rosia, Aurel Avram din Nocrich, Moise Rusu din Marpod, Mircea Popescu din Tichindeal, Ioan Rus din Ilimbav, Ioan Munteanu din Fofeldea, Ioan Hampu din Ghijasa de Jos, Iosif Levente din Ighis -, ajutati de un comitet de credinciosi condus de Corneliu Catana, originar din Marpod, dar care locuieste la Sibiu, au aruncat saminta redevenirii pe crucea glodului acestei glii, din care a luat fiinta manastirea, in anul 1994. Ei s-au ocupat de cele legale, de stringerea de fonduri, pentru ca aceasta generoasa initiativa sa capete contur si continut.LoculLocul nu a fost ales intimplator. In vremurile de demult, in apropiere, si-au avut salas calugarul Isaia si pictorul de biserici Grecu. Cel dintii a aurit cu lumina firii lui taina trecutului vietuitorilor minunati care i-au calcat pragul pentru a auzi cuvintul Domnului ceresc, pina la vremea cind a devenit candela de veghe al acestui tinut. Cel de-al doilea, a fost unul din fratii Grecu, vestiti pictori de biserici care au zugravit in fresca faptele Domnului la Sasaus, in 1780, la Mohu in 1782, la Fofeldea in 1814 ori la Tichindeal in 1818. Astazi locul se nimereste la jumatatea drumului care leaga Sibiul de Agnita, la nodul drumurilor care se risipesc, in apropiere, spre cuiburile de romani traitori ai acestui pamint ca un loc de pornire, de un nou inceput.TrudaTot ce se vede aici este facut cu mina de sute, poate mii de credinciosi de la sate ori de la oras care isi trag vita din aceste locuri. A fost incalzit la cuibul suflarii lucratoare omenesti, a fost nimbat de harul suflarii sarbatoresti a omului care cheama din lucruri firea lor ascunsa si de taina, singura ce poate dura un loc si un lacas sub numele ocrotitor al Nascatoarei de Dumnezeu.In 1991, s-a ridicat un altar in aer liber, iar in 1992 s-a introdus curentul electric in curtea manastirii de un grup de credinciosi de la RENEL Sibiu, iar extinderea legaturilor la toate punctele de lucru s-a facut de un colectiv de la Santierul 5 Instalatii. Drumul din incinta manastirii si ridicarea unor constructii mai mici s-au realizat in contul unor donatii strinse de sfintii parinti din parohiile invecinate sau mai departate, din daniile unor credinciosi care au poposit pe aceste locuri.Acum se pun bazele bisericii care va priveghea imprejurul ca un vas protector, ca o cetate imparateasca menita sa devina izvor pentru roata de sate din jur si pentru calatorul insetat de adevar si credinta.Daruire si rugaciunePentru ca toate acestea sa devina realitate, a fost si este nevoie de munca si daruire. Cele 22 de maicute, cu ochiul blind si mina truditoare, sub conducerea vrednica si pilduitoare a maicii Marina, nevoiesc la toate cele trebuincioase vietuirii, dau lumina icoanelor de taina din stramosi, cos broderiile miraculoase ale vestmintelor celor ce impartasesc cuvintul lui Dumnezeu. Noua, celor nevrednici, inca, de un asemenea dar ne ramine datoria sa fim aproape de nevoile si zbaterile acestui lacas, care prin truda noastra va deveni, prin efortul fiecarei generatii, o podoaba pentru oamenii harnici si evlaviosi. Radacini in istoriePe acest loc a fost o data un asezamint monahal distrus de tunurile generalului Bucov, in a doua jumatate a secolului 18. Schitul  este pomenit in cronici la 1765, avind ca vietuitor pe parintele Isaia cu o avere de „teren arator cinci galeti". Doi ani mai tirziu, la 1767, Popa Stan din Glimboaca primeste in dar un Penticostar tiparit la Rimnic pe care scrie cu mina proprie: „Aceasta Sfinta Carte s-a lasat de la Manastirea Sasausului al Bisericii sa fie in veacul veacului cu afurisenie de la Sfintii Parinti". In arhivele de stat de la Viena exista un raport in care se vorbeste ca la data de 27 mai 1486 acest asezamint monahal a fost distrus.Sfintita de episcopPiatra de temelie a manastirii a fost pusa si sfintita in 1991 de catre inalt preasfintitul Serafim Fagarasanu, pe atunci episcop al Arhiepiscopiei Sibiului. In 1993, a fost obtinuta autorizatia de construire din partea Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului in temeiul art. 28 din Decretul-lege nr.54/1990. In 1994 s-a obtinut certificatul de urbanism dupa care s-a trecut la amenajarea terenului si la construirea unei parti din cladire. Hramul manastirii este Nasterea Maicii Domnului. Lupta pentru ortodoxieIntr-o cronica de la Viena se aminteste de participarea calugarilor de pe Valea Hirtibaciului la rascola monahului Sofronie din Cioara impotriva incercarilor de uniatie pe care Maria Tereza le impunea credinciosilor ortodocsi din Transilvania, motiv pentru care manastirile si bisericile romanesti din Ardeal au fost rase de pe fata pamantului cu tunul. Din fiecare sat in care credinciosii s-au ridicat pentru a-si apara credinta, cel mai sarac taran a fost spinzurat in furca la ordinul imparatesei.