monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Misiune noua

Capitanul Marian Brincoveanu, Seful Serviciului Comunicatii si Informatii al IJJ Sibiu, si sergentul major Ovidiu Timbus, subofiter in cadrul Detasamentului Mobil, vor pleca saptamina viitoare pentru o noua misiune a Kosovo. Cei doi jandarmi sibieni au ajuns la Bucuresti inca de la inceputul lunii, pentru un stagiu de pregatire si testari. O parte dintre colegii din contingentul lor au fost deja trimisi in provincia sirbeasca, iar sibienii de-abia asteapta sa li se alature. Capitanul Brincoveanu a mai participat la doua misiuni de metinere a pacii in Balcani si s-a intors acasa in martie 2005. Iar sergentul major Timbus a mai fost si el de doua ori in Kosovo, ultima sa misiune incheindu-se in martie 2006. Romani in Kosovo„Insurati" cu meseria lor, tentati de riscul misiunilor, dar si de solda mai mare, tot mai multi jandarmi aleg sa plece departe de tara. Efectivele de jandarmi executa misiuni de mentinere a pacii in provincia disputata de sirbi si albanezi inca din anul 2002. Saptamina trecuta, s-au deplasat in teatrele de operatiuni 75 de jandarmi, alaturi de mijloacele auto puse la dispozitie de Ministerul Apararii. Peste citeva zile, cei doi jandarmi din orasul lui Hermann se vor alatura altor 38 de camarazi, intr-un nou contingent. In prezent, detasamentul de jandarmi romani se afla in localitatea Peja, situata in sud-vestul provinciei Kosovo.

Omuleti din eprubeta

Succes 50 %Ginecologul Radu Chicea sustine ca peste jumatate dintre cuplurile care au apelat la fertilizarea in vitro vor avea copii, chiar si in cazul familiilor de virsta mijlocie. „Rata de succes de peste 50 la suta este destul de buna. Cel mai tinar cuplu care a apelat la fertilizarea in vitro are 25 de ani, iar cel mai in virsta, are 45 de ani", povesteste specialistul. Proiectul de la Sibiu este realizat impreuna cu profesorul austriac Heinz Strohmer, fondatorul Societatii de Fertilizare in Vitro din Austria, care a coordonat centrul de la Sibiu si a pregatit specialisti romani pentru munca in acest domeniu.Scump, dar faceUn tratament complet, cu toate cele necesare pentru fertilizarea in vitro, poate ajunge la 2.500 de euro. Dar suma poate sa difere de la o femeie la alta, in functie de dificultatea tratamentului. „Depinde de starea de sanatate a femeii, de ce cantitate de medicamente are nevoie. Costul maxim al unui tratament complet ajunge la 2.500 de euro. Daca nu se reuseste de prima data fertilizarea in vitro, si femeia nu rimane insarcinata, se poate incerca de cite ori se doreste. Insa, dupa a patra incercare, sansele ca femeia respectiva sa ramina insarcinata scad", a recunoscut Radu Chicea. La doua luniLa centrul de fertilizare in vitro din cadrul Policlinicii Polisano, medicul Chicea face ferilizare din doua in doua luni.  Dotat cu aparatura ultramoderna, centrul este cel de-al patrulea de acest gen din tara. Pina acum, cuplurile sibiene care doreau sa apeleze la metodele de fertilizare in vitro erau nevoite sa mearga la Bucuresti, Timisoara sau Cluj. „In luna august, au apelat la noi sase cupluri, iar peste urmatoarele doua luni am avut opt cupluri, apoi noua si au urmat inca 13 cupluri. In prezent, 28 de cupluri au apelat la fertilizarea in vitro", explica doctorul Chicea.Procedura delicataCentrul de la Polisano combina atmosfera relaxata cu un laborator dotat la cele mai inalte standarde. Dupa prezentarea la medic, in prima faza sint stabilite cauzele infertilitatii. Pentru prelevarea foliculilor ovarieni, punctia ovariana se realizeaza cu o sonda vaginala, sub anestezie si cu ajutorul unui aparat ecografic. Investigatiile de laborator care preced si cele care urmeaza unui ciclu de fertilizare in vitro se efectueaza in laboratorul de analize al clinicii. Trei deceniiIn urma cu 28 de ani, in Anglia, se nastea primul copil din lume conceput in afara corpului uman, sub indrumarea doctorului R. G. Edwards. Metoda, cunoscuta acum sub numele de fertilizare in vitro (FIV), a revolutionat medicina si s-a extins rapid in intreaga lume. Pe 20 mai 1995, un medic roman, Ioan Munteanu, a inaugurat Centrul de Fertilizare in Vitro din Timisoara. Primul din Romania. In scurt timp, doctorul reuseste prima fertilizare in vitro din tara. „Rezultatul" acesteia, Daniel Ioan, a implinit 11 ani, pe 6 februarie 2007.

Drumuri concesionate

Consiliul Judetean Sibiu este chemat, miine, sa concesioneze, prin atribuire directa, serviciile de intretinere a drumurilor judetene, podurilor, podetelor si viaductelor apartinatoare, precum si a infrastructurii aferente Societatii comerciale „Drumuri si poduri" SA Sibiu. Totodata, se va supune aprobarii scoaterea la licitatie publica a lucrarilor de intretinere a drumurilor judetene a podurilor, podetelor si viaductelor apartinatoare.Doua segmentePentru o mai buna administrare a serviciilor de intretinere si reparare a drumurilor judetene, precum si a activitatilor de iarna necesare, s-a hotarit impartirea in doua segmente a judetului Sibiu. Primul segment este compus din 4 zone, respectiv, zona nr. 1 - Agnita, zona nr. 2 - Sibiu 1, zona nr. 3 - Sibiu 2, zona nr. 4 - Ocna Sibiului - Loamnes - Pauca. Segmentul 2 este compus din zona Medias. Segmentul 1, compus din 4 zone, urmeaza sa faca obiectul contractului de concesiune a serviciilor de intretinere a drumurilor, podurilor, viaductelor si a celor privind indepartarea zapezii si preintimpinarea formarii poleiului si ghetii pe timpul iernii. Odata cu concesionarea serviiciilor mentionate mai sus se va concesiona catre SC „Drumuri si poduri" si bunurile imobile si mobile (drumurile judetene, cantoane, indicatoare sa.) apartinind domeniului public/privat al judetului Sibiu.  

Medici someri

Cu jalba, la AJOFM20 din cei 25 de medici care se afla, in prezent, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu, primesc si indemnizatie de somaj. Restul nu se mai incadreaza in conditiile legii. Singura lor sansa este sa primeasca vreo oferta din partea unor firme private. „La cei care sint absolventi, indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50 la suta din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia. In ceea ce priveste oferta de munca pentru medici, sint diferite firme medicale care fac angajari", a precizat Ovidiu Ogrean, purtator de cuvint al AJOFM Sibiu. O parte din medicii care au reusit sa-si finalizeze cursurile in Romania, si au cit de cit experienta, pleaca in strainatate. Cei mai cautati se pare ca sint stomatologii.Medici nepregatitiLa inceputul acestei luni, in unitatile sanitare subordonate Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu erau incadrati 279 de medici rezidenti. Periodic, ASP organizeaza concursuri pentru ocuparea locurilor de munca pentru medici rezidenti, precum si pentru generalisti. Dar cererea nu este niciodata foarte mare. „Daca in comunism, numarul de medici care terminau o facultate de medicina era foarte mic si erau reaprtizati direct in spitale pentru un loc de munca, acum acestia trebuie sa dea concurs. Intra doar cei mai buni", sustine Ioan Manitiu, directorul ASP. El adauga ca o buna parte dintre medicii someri sint aceia care nu au promovat aceste concursuri organizate de ASP sau care n-au reusit sa promoveze examenul de rezidentiat. Nevoie de specialistiLipsa de personal in sanatate este inrautatita si de pensionarile la termen. Spitalul Judetean Sibiu ar avea mare nevoie sa faca angajari, insa cauta specialisti. Anul acesta, urmeaza sa se pensioneze mai multi medici neurologi, radiologi si anestezisti. Dar, cind se organizeaza concursuri, multe dintre specialitatile medicale ramin „descoperite". „De exemplu, la Anestezie Terapie Intensiva si Urgente este criza de medici. Din pacate, acesti medici sint foarte rari", spune Geraldina Galdean, purtator de cuvint al spitalului sibian. Marile firme de medicamente fac angajari in masa si prefera medicii mai tineri, care nu trebuie sa aiba neaparat experienta. Ele ofera salarii atractive, bonsuri, masina de servici si posibilitati de avansare.

Incurcati de santiere

 In Valea Aurie, pe Nicolae Teclu si, in curind, pe Riului, traseele sint date peste cap, din cauza lucrarilor edilitare si a traficului infernal. „N-avem ce face. Le cerem scuze calatorilor", spune conducerea firmei de transport public. Solutiile lipsescIeri, pe strada Nicolae Teclu se lucra din greu. O echipa a firmei Scamoter SA blocase jumatate din strada cu utilaje, la citiva metri de statia de transport public. Pe toata banda dinspre Independenta se circula bara la bara. Nervi si claxoane, timp pierdut, telefoane, se izbeau de indolenta muncitorilor. Dupa prinz, chiar si un troleibuz a ramas blocat in statie. Nu se putea indrepta spre Tirgul Finului, pentru ca nu putea depasi zona in care se lucra, din cauza aglomeratiei de pe contrasens. „La santiere, ne cam «inghesuie», dar n-avem ce face. Le cerem scuze calatorilor", spune Cristian Pavel, directorul tehnic al Tursib SA. Reprezentantii municipalitatii se scuza si ei si promit ca lucrarile se vor incheia astazi, daca starea vremii permite echipei de lucru sa fie mai operative.„Datorii" din toamnaAglomeratia de pe Teclu se datoreaza vremii proaste de asta toamna, sustin edilii. Acum citeva luni, a fost racordata reteaua de utilitati de pe strada Sapunarilor, inclusa in pachetul centrului istoric si reabilitata de firma Scamoter SA, la magistrala de pe Nicolae Teclu. Insa vremea proasta a afectat asfaltul superficial, care trebuie refacut. „Municipalitatea, prin intermediul firmei SC Scamoter SA, lucreaza in vederea refacerii unei portiuni de asfalt pe strada Nicolae Teclu, pentru a putea permite circulatia in cele mai bune conditii pe aceasta artera foarte aglomerata. Lungimea portiunii afectate de lucrari este de aproximativ 25 de metri, fiind situata in apropierea fabricii de textile situata pe aceasta strada. Lucrarile vor fi finalizate in termen de doua zile, in functie de conditiile meteorologice", a precizat Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei.Peste tot in orasLuni, circulatia troleibuzului T3 a fost oprita, T5 a circulat prin padure, din Valea Aurie spre Hipodrom, iar capatul de linie al autobuzelor a trebuit sa fie mutat. „S-a turnat asfalt la intersectia dintre strazile Ludos si Poiana. Valea Aurie n-a ramas chiar descoperita, pentru ca am inlocuit T3 cu autobuzul 5, iar T5 l-am deviat, dar ne-a fost greu", povesteste directorul tehnic al firmei de transport public. Iar greutatile se pare ca vor continua. „De obicei, daca se lucreaza, pe distante de citeva zeci de metri, troleibuzele pot circula pe baza autonomiei acumulatorului, dar problema e unde se lucreaza mult. Acum e in plan reabilitarea pe Riului si Metalurgistilor si asta va afecta tot traficul, va trebui gasita o solutie de ocol", explica Pavel.

Tilhar prins

Politistii sibieni au retinut un tinar, care, la inceputul acestei luni, a tilharit un barbat, smulgindu-i un lantisor de aur de la git. Vinovatul a fost introdus ieri in arestul IPJ Sibiu, urmind a fi prezentat Judecatoriei Sibiu, cu propunerea de arestare preventiva. Tot in cursul zilei de ieri, oamenii legii au identificat si retinut la Sura Mica un barbat urmarit general pentru savirsirea infractiunii de loviri si alte violente. Pe numele infractorului a fost emis, inca de la inceputul acestei luni, un mandat de executare a pedepsei cu cinci luni de inchisoare.

Taxe eliminate

Pusul pirostriilor poate deveni mai ieftin la Sibiu, daca deliberativul local va aproba, miine, proiectul de hotarire propus de primarul Klaus Johannis. Consilierilor li se va propune eliminarea a doua taxe speciale, introduse de legislatia locala in anul 1993. Este vorba despre taxa pentru oficierea casatoriilor in zilele nelucratoare si peste orele de program, in valoare de 15 lei, precum si de aceea perceputa pentru fotografiere si filmare la oficierea casatoriilor, taxa stabilita la valoarea de 5 lei. Initiativa retragerii acestor taxe vine in urma unei solicitari a Institutiei Prefectului, insusita si de Directia Fiscala Locala.„Specialitati"Cele doua taxe speciale au fost aprobate intr-o hotarire de Consiliu Local votata la sfirsitul anului trecut, si care reglementa impozitele si taxele locale pentru anul 2007, dar ele se aplica, an de an, incepind cu 1993. In hotarirea amintita, ca taxe speciale mai sint incadrate si cele pentru eliberarea certificatelor fiscale in ziua depunerii cererii, cheltuieli ocazionate de procedurile de executare silita, precum si taxele pentru serviciile de scriere, multiplicare si copiere a actelor solicitate de la cetateni de la Primarie si servicii subordonate Consiliului Local.

Retete pentru stupefiante

De la 1 iunie, medicii vor prescrie pe formulare noi medicamentele cu continut stupefiant, respectiv psihotrop. Aceasta decizie a fost luata deoarece, in prezent, in cadrul acestor formulare nu se face referire la modalitatea de decontare de catre CNAS a valorii medicamentelor eliberate. Practic, prin utilizarea noilor formulare, atit medicii, cit si farmacistii pot prescrie, si respectiv elibera, medicamente in deplina siguranta. Un alt beneficiu adus prin modificarea formularelor este un acces mai facil al pacientilor la acest tip de medicamente.

Informare la Prefectura

Procesatorii de lapte si carne din judet s-au intilnit, ieri, cu prefectul Ion Ariton si cu autoritatile sanitar-veterinare. La seminar a participat si un director din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Discutiile au pus accentul pe importanta parteneriatelor public-privat, pe legislatia europeana in privinta normelor sanitar-veterinare si a bunelor practici in domeniul agriculturii. „Acest eveniment deschide numeroase directii de colaborare in domenii de maxima importanta pentru viitorul european al judetului Sibiu si al intregii tari", a apreciat prefectul Ariton.

Peripetii nocturne

O tinara de 17 ani, din localitatea Rusi, i-a pus pe jar pe politistii din Slimnic, dupa ce a fost data disparuta de catre mama sa. Femeia a reclamat disparitia fetei marti dimineata, in jurul orei 8,30. Politistii au inceput imediat cercetarile si au depistat ca, in seara precedenta, tinara a plecat din fata casei impreuna cu mai multi prieteni, in localitatea Seica Mare, la o petrecere. In jurul orei 22, s-a intors in Rusi, tot cu prietenii, dar, dupa ce s-a despartit de ei, s-a dus acasa la un baiat din sat pentru a-l ruga sa o duca din nou in localitatea Seica Mare, la prietenul ei. Aici a stat pina in jurul orei 1, dupa care a luat o masina de ocazie spre Sibiu. Aici, politistii i-au pierdut urma, iar in cursul zilei de iei, au gasit-o tocmai in Alba Iulia. Tinara a fost adusa acasa, iar acum urmeaza sa dea explicatii parintilor, in legatura cu periplul ei nocturn, iar oamenilor legii, pentru bataile de cap provocate.

In atentia veteranilor

Comitetul Judetean al Asociatiei Veteranilor si Vaduvelor Veteranilor de Razboi Sibiu anunta membrii sai ca, incepind cu 1 aprilie, programul de lucru cu publicul, la sediul asociatiei, va fi in zilele de marti si vineri, intre orele 8-12. Pentru primirea legitimatiilor de calatorie pe CFR si plata cotizatiei pentru anul 2007, membrii asociatiei sint asteptati la sediu cu urmatoarele documente: buletin sau carte de identitate, legitimatie de veteran sau vaduva de veteran de razboi, talon de cotizatie, cupon de pensie de serviciu.

Reclamatii traznite

De la reclamatii legate de otravirea apei, acte de vrajitorie sau magie neagra, vorbele vecinilor sau toalete care deranjeaza, toate ajung in miinile oamenilor legii. Iar politistii si jandarmii trebuie sa citeasca petitiile cu calm, chiar daca unele sint aproape indescifrabile, si sa raspunda nemultumitilor in termenul prevazut de lege. Reclamatie de vrajitorieUna dintre cele mai fidele „cliente" ale ghiseului din cadrul IPJ Sibiu, unde oamenii isi depun reclamatiile, este o doamna din localitatea Loamnes. Politistii o cunosc bine si sint chiar curiosi sa afle ce alte nemultumiri mai poate avea femeia. Pina acum, ea a reclamat in nenumarate rinduri faptul ca i-au fost sustrase diferite bunuri din locuinta, ca diferite persoane i-au facut vraji si au indreptat impotriva sa acte de magie neagra, ca i-a fost otravita apa din fintina sau ca alte persoane i-au consumat impulsuri telefonice de pe propriul ei telefon. Politistii, insa, nu au putut face prea mare lucru in acest caz, deoarece niciuna dintre aceste reclamatii nu s-a dovedit a fi bazata pe fapte reale. Vecinii sint de vinaO alta doamna, de aceasta data din Sibiu, nu isi mai suporta vecinii. Ea a reclamat la politie faptul ca o deranjeaza zgomotele care se aud din locuinta de deasupra ei, cum ar fi zgomotul produs de tocurile pantofilor, zgomotele facute de obiectele pe care vecinii le pun pe masa sau pe podea, rabatarea patului din camera copilului sau simplele discutii purtate de vecini. Tot vecinii ii dau batai de cap si unei femei din Medias. Doamna locuieste in acelasi imobil cu mai multi locatari si le solicita politistilor sa ii fie respectat dreptul de proprietate, sa aiba drepturi egale cu vecinii si organele de politie sa fie obiective in luarea masurilor. Aceeasi doamna vrea ca familia P. sa isi desfiinteze toaleta construita ilegal in fata casei sale, familia B. sa isi demoleze WC-ul, iar o alta familie si isi modifice usa de linga locuinta sa.Petitie kilometricaDar nu numai politistii au avut belele cu petitiile sibienilor, ci si jandarmii. La inceputul acestui an, s-a prezentat la IJJ Sibiu un barbat in virsta de peste 60 de ani, care a scris, in fata oamenilor legii, o petitie de zeci de pagini, la care a anexat alte petitii si raspunsurile primite de la alte institutii publice, la unele petitii mai vechi, chiar foarte vechi. Ceea ce au reusit jandarmii sa inteleaga din mormanul de hirtii a fost ca barbatul avea unele nemultumiri legate de un litigiu pe linie civila, in care a fost implicat prin anii '50. Omul si-a insiruit nemultumirile pe zeci de pagini, folosind litere de cite doi centimetri. Obligati prin legeIndiferent de continutul sau felul petitiilor, oamenii legii trebuie sa le raspunda. „Oricit ar fi de iesita din comun, fiecare petitie va fi analizata, faptele reclamate vor fi verificate, si, in cele din urma, va fi formulat un raspuns in termen de maximul 30 de zile. In cazul petitiilor exemplificate mai sus, nici una dintre faptele sesizate nu au fost verificate", a declarat sbinsp. Luciana Baltes, din cadrul IPJ Sibiu.

Gala la Sibiu

Specialisti in domeniul patrimoniului cultural national se vor intilni la Sibiu, de miine si pina simbata, in cadrul celei de-a IX-a editii a Conferintei Nationale. In prezenta secretarilor, directorilor si consilierilor din Ministerul Culturii si Cultelor, directori si specialistii directiilor judetene, ai muzeelor, istorici, arheologi, vor dezbate proiectul de strategie al Ministerului Culturii si Cultelor in domeniul protejarii patrimoniului national. Totodata va avea loc si „Gala Premiilor Patrimoniului Cultural National".

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, miine, intre orele 9 si 17, se va intrerupe furnizarea curentului electric in localitatile Mandra, Loamnes, Hasag si Sadinca.              

Controale de Paste

Toate magazinele alimentare si pietele din Sibiu vor fi controlatate, incepind de saptamina viitoare, de inspectori OPC, DSVSA si ai Inspectiei sanitare, pentru ca sibienii sa cumpere produse proaspete de Paste. Echipele de control vor fi mixte. „Pentru ca un agent economic sa nu fie deranjat de trei ori pentru control, am decis sa formam echipe mixte pentru a controla din punct de vedere igienico-sanitar, al calitatii produselor si al etichetarii", spune medicul Adrian Balan, de la Inspectia Sanitara de Stat.

„Tiristii", spaima soselelor

 Blocaj pe Valea OltuluiCirculatia pe Valea Oltului s-a desfasurat mai multe ore alternativ, pe cite un sens de mers, dupa ce un autotren incarcat cu 21 de tone de sirma s-a rasturnat pe sosea, in jurul orei 9, la Boita. Autotrenul venea din judetul Arges si trebuia sa ajunga in Slovacia. In apropiere de localitatea sibiana Boita, soferul a pierdut controlul directiei, iar autovehiculul s-a rasturnat pe contrasens. O parte din marfa s-a imprastiat pe sosea, iar circulatia a fost blocata pe sensul de mers Sibiu - Ramnicu Valcea. „Evenimentul rutier s-a produs din cauza vitezei neadaptate intr-o succesiune de curbe. Soferul autotrenului a pierdut controlul directiei si s-a rasturnat pe partea stanga a sensului de deplasare", a declarat comisarul Narcis Voinea, seful Biroului Drumuri Nationale Sibiu. Soferul a primit ingrijiri medicale la fata locului de la un echipaj SMURD si nu a fost nevoie sa fie transportat la spital. Soseaua a fost degajata, iar circulatia a reintrat in normal de abia in jurul orei 14. Tamponare in lantUn alt blocaj s-a produs dupa-amiaza, in localitatea Miercurea Sibiului. Soferul unui ansamblu TIR nu a pastrat distanta regulamentara fata de alt TIR care circula inaintea sa. Mastodontul din fata a oprit brusc, TIR-ul care venea din urma a intrat in el, iar un camion si un microbuz de transport persoane care venea din urma au completat tabloul unei tamponari in lant. Din fericire nu s-au inregistrat raniti, decit soferii, care au suferit doar zgirieturi usoare, dar circulatia in zona s-a desfasurat cu dificultate, pe un singur sens, pret de zeci de minute. Pompierii se antreneazaPentru a fi mereu pregatiti de interventie, ISU Sibiu, in cooperare cu ISU Alba, va desfasura astazi, incepind cu ora 11, in zona Miercurea Bai, o aplicatie tactica de comandament cu trupe si transmisiuni in teren. La exercitiu vor participa si Garda II Miercurea Sibiului, SMURD Sibiu, jandarmi, politisti, reprezentanti ai ASP Sibiu, ai Filialei judetene de Cruce Rosie Sibiu si serviciul voluntar pentru situatii de urgenta al orasului Saliste. Toate aceste forte, insumind sute de persoane, vor coopera in cazul unui dezastru, reprezentat de o cisterna cu combustibil care s-a rasturnat linga o benzinarie, si in cazul interventiei la locul unui grav accident, in care este implicat un autocar cu calatori.

Incepe tirgul Gaudeamus

Caravana Gaudeamus isi deschide astazi portile, pentru a opta oara, la Cluj-Napoca. Pavilionul expozitional amplasat in Piata Unirii va gazdui incepind cu ora 11 inaugurarea acestei editii, cuvintarile oficiale fiind urmate, de la 11.30, de o reprezentatie a trupei de teatru Imago. La standul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti va avea loc apoi un concurs de rebus, urmat de proiectia unui film de prezentare intitulat „O istorie de aproape un secol". Tot aici se vor lansa citeva volume din seria „Cartea economica universitara - noutati editoriale". De la ora 14 este programata o noua reprezentatie a trupei Imago. ASE-ul din Capitala va sustine apoi o prezentare cu tema „Reforma in invatamintul economic superior", urmata de lansarea volumului „Sora", din colectia „Sinteze" a Editurii „Paralela 45". La ora 17 va fi tombola Gaudeamus, urmata de un nou spectacol sustinut de Imago. Tirgul poposeste la Cluj pina duminica, 1 aprilie, timp in care pot fi vizitate standurile a nu mai putin de 96 de participanti.

Dispersati prin Roland Garros

„Tot incercam sa scapam de Nightwish"Istoria trupei Dispersia a inceput in urma cu 2 ani, la initiativa chitaristilor Mircea Luca si Adrian Cernea. „Pina atunci, am cintat in mai multe trupe si am dorit sa avem un proiect numai al nostru, in care sa cintam muzica aceea care ne place, o combinatie de ghotic doom melodic", declara Adrian. Numele trupei a fost inspirat dintr-un episod din seria de romane SF „Dune", de Frank Herbert. „Mi-a placut foarte mult faza cind omenirea trebuia sa se disperseze in afara galaxiei, in necunoscut, pentru a putea supravietui", marturiseste Adrian. Ca in mai toate formatiile autohtone, componenta trupei a suferit modificari de-a lungul timpului. Acum este formata din: Ana Maria (voce), Georgiana „Jojo" Moldovan (clape), Adrian Cernea (chitara), Ovidiu Hodrea (tobe) si Tudor Badescu (bas). „Tot incercam sa scapam de Nightwish. Toata lumea se gindeste la ei cind aude voce feminina. Mai degraba muzica noastra aduce cu My Dying Bride, Pink Floyd sau Therion", sustine Ana Maria.Piese pe versuri de Bacovia, videoclip pe YouTubeAlbumul pe care rockerii clujeni il lanseaza in aceasta seara se numeste „Memento", „un nume simplu, ca si Dispersia", si are 12 piese. Unele in romana (din care doua pe versuri de Bacovia), altele in limba engleza. „Unele sint mai lente, cu teme de dragoste, altele mai agresive, cu mesaj social. Toate au schimbari bruste de ritm si se cinta cu cinci voci", rezuma Adrian continutul materialului discografic. L-au inregistrat in studioul SySound, pe socoteala lor, iar in citeva saptamini isi vor lansa un videoclip, „cel mai probabil pe YouTube". „Avem cu totii joburi si scoala, dar tinem foarte mult la aceasta muzica, e implinirea noastra spirituala. Nu credem in iesirea din underground si nici nu prea dorim asta, pentru ca ar implica compromisuri pe care nu le dorim", puncteaza chitaristul de la Dispersia. Concertul din aceasta seara din Roland Garros incepe de la ora 20 si are in deschidere un recital al trupei Vespera (gothic, Cluj-Napoca). Biletele de intrare costa 7 lei. De la rock la punkClubul Roland Garros gazduieste in serile ce urmeaza concerte din cele mai variate genuri muzicale. Miine, de la ora 21, va avea loc un recital al vibrafonistului american de jazz Eldad Tarmu. Seara de vineri este rezervata muzicii reggae, fiind asteptati germanii din formatia G4sound si Dr. Ring Ding. Alaturi de ei va cinta „Ciinele", unul din solistii formatiei clujene Anexa. Simbata, de la aceeasi ora, va cinta formatia Dance Trauma (ska punk) din Cluj.

Pe scurt

• Frunza, titularViorel Frunza, componentul echipei CFR Cluj, va evolua din primul minut pentru nationala Moldovei in partida contra selectionatei Ungariei. Desi in meciul cu Malta din cadrul calificarilor pentru campionatul European din 2008 Frunza a ratat un penalti si alte citeva bune ocazii, selectionerul Igor Dobrovolski va miza in continuare pe virful echipei din Gruia. Pe linga Frunza, un alt fotbalist care evolueaza in prima liga din Romania va face parte din garnitura de start impotriva Ungariei. Denis Zmeu de la FC Vaslui are mari sanse de a bifa a doua selectie in nationala, dupa debutul impotriva Maltei. (C. S.)• Negocieri aminateCapitanul echipei nationale a Romaniei, Cristian Chivu, a decis, impreuna cu conducerea clubului AS Roma, sa amine negocierile privind prelungirea contractului sau pina la vara. Jucatorul nu exclude posibilitatea de a se desparti de „romani" la finele sezonului, mai multe cluburi mari din Europa fiind interesate de serviciile acestuia, printre care Chelsea Londra sau „granzii" Spaniei, Real Madrid si FC Barcelona. In prezent, fundasul roman este in recuperare dupa cotul primit in plina figura de la Fred. (C. S.)• Stoicikov nu se dezminteAntrenorul Bulgariei a lansat un nou atac impotriva Romaniei, dupa ce la meciul dintre „tricolori" si bulgari acesta i-a facut pe ziaristii romani „mamaligari". Ultimele declaratii ale tehnicianului din tara vecina au venit dupa egalul inregistrat de Olanda si Romania. Acesta a facut insinuari grave cu privire la un posibil aranjament ce ar fi existat intre „portocalii" si selectionata tarii noastre. Stoicikov s-a mai legat in trecut si de citiva dintre elevii sai, mai precis de Berbatov, Petrov si Kisisev, pe care i-a acuzat de non-combat intr-un meci jucat cu Croatia. (C. S.)• La un gol de recordAtacantul brazilian Romario a marcat un nou gol pentru formatia sa, Vasco da Gama, pe stadionul „Maracana", unde legendarul Pele a punctat pentru ultima data in cariera sa, stabilind astfel si un record mondial, de 1.000 de goluri. Reusita sa este pe cale de a fi depasita de Romario, ajuns la cota de 999 de goluri. Virful care a facut furori la mondialele din '94 a promis ca se va retrage din activitate o data cu egalarea recordului stabilit de Pele. (C. S.)

Sa vina croatele!

La sediul din Viena al Federatiei Europene de Handbal (EHF), sortii au decis ieri ca in Cupa Challenge la handbal feminin sa nu mai aiba loc un „duel fratricid": „U" Jolidon Cluj si HCM Roman au primit adversare din spatiul ex-iugoslav. Daca formatia moldoveana va intilni, pentru inceput in deplasare, pe HC „Naisa" Nis din Serbia, clujencele, in schimb, vor debuta pe teren propriu in „dubla" cu croatele de la RK Tresnjevka Zagreb.In Cupa Cupelor, Oltchim va avea in fata formatia Ferencvaros Budapeste (primul meci la Rimnicu Vilcea), in timp ce norvegiencele de la Byasen HB Elite Trondheim le vor intilni pe  ibericele de la Cementos la Union-Ribarroja.In semifinalele Ligii Campionilor Gyori Audi ETO KC, echipa romancelor Aurelia Bradeanu, Simona Gogirla, Stancuta Guiu si Ana Maria Somoi va fi adversara formatiei daneze Slagelse DT, unde joaca si o clujeanca de-a noastra, Carmen Amariei-Lungu. Cealalta dubla va opune echipele HC „Lada" Togliatti (Rusia) si Hypo Niederösterreich (Austria).In fine, in Cupa EHF, semifinalele sint Ikast Bording EH A/S (Danemarca) - Orsan Elda Prestigio (Spania) si TSV Bayer 04 Leverkusen (Germania) - Zvezda Zvenigorod (Rusia). In toate cele patru competitii, primele partide vor avea loc pe 14 sau 15 aprilie, iar returul o saptamina mai tirziu.

In asteptarea „derbiului suferintei“

Pentru Unirea Dej urmeaza un meci foarte dificil pe teren propriu, in compania lui FC Baia Mare. Ambele formatii se afla in zona retrogradabila in clasamentul Seriei a II-a a Ligii secunde, ceea ce face ca victoria sa fie cuvintul de ordine pentru cei doi tehnicieni, Dorel Muresan, respectiv Leo Grozavu. Totusi, formatia dejeana pleaca cu un usor avantaj, luind in considerare ultimele rezultate intregistrate. „Uniristii" au strins 7 puncte in ultimele patru etape, in timp ce fotbalistii pregatiti de Leo Grozavu au adunat un singur punct in acelasi interval. „Meciul cu Baia Mare este unul de 6 puncte. Eu am incredere in baietii mei si, in functie si de ajutorul primit de la prima echipa (n.r., CFR Cluj), speram sa iesim invingatori. Oricum, consider ca lupta pentru evitarea retrogradarii nu se va incheia acum, indiferent de rezultatul pe care il vom obtine", a declarat tehnicianul Unirii Dej, Dorel Muresan. Contra baimarenilor, tehnicianul clujean nu il va putea folosi pe Tudor Balmos, in continuare accidentat.

„Feroviarii“, in crestere de forma

Rezultatele bune ale CFR-istilor din acest retur de campionat, in urma carora s-au „catarat" pina pe a doua pozitie a clasamentului, au venit pe fondul unui joc mai putin spectaculos, deseori chiar apatic. Desi initial conducerea CFR-ista a dezaprobat maniera prin care jucatorii „feroviari" se exprimau in teren, apele s-au mai linistit o data cu victoria asupra Pandurilor. „Sintem in crestere de forma. Jucatorii raspund foarte bine la efort, sint foarte determinati", a precizat Ioan Colonel, preparatorul fizic al CFR-istilor. Fotbalistii lui Bergodi se afla in acest moment imediat in spatele liderului Dinamo, insa ii asteapta o partida foarte dificila duminica, in compania lui Poli Timisoara. Pentru „derbiul" cu banatenii, „feroviarii" se prezinta aproape in efectiv complet din punct de vedere fizic, singura incertitudine planind asupra paraguayanului Cuellar. „A avut o usoara intindere, insa recuperarea sa decurge bine. Astazi (n.r., ieri) a lucrat separat de restul echipei la antrenamente, probabil ca si miine (n.r., azi) va face la fel. Deocamdata nu ma pot pronunta in privinta disponibilitatii lui pentru meciul de duminica, pina nu vad si a doua ecografie", a declarat Colonel.

Final reusit pentru clujeni

Ultima etapa a returului Diviziei A la baschet masculin i-a opus echipei CSM Leonardo Oradea pe „U" Mobitelco Cluj. Fara sanse de a se califica in play-off, oradenii au abordat fara inhibitii partida si au condus cu 12-2 si 17-4. Elevii lui Miodrag Perisic si-au revenit spre finalul primei reprize, in cea de-a doua s-au impus la pas, iar pina la fluierul final si-au marit chiar avantajul. Scorul final a fost 85-68 (15-19, 27-17, 22-20, 21-12), punctele invingatorilor fiind marcate de: Jenkins (22), Dumitrescu (18), Seals (10), Allen (8), Blackmon (7), Tenter (7), Medvedj (7) si Roschnafsky (6).Clujenii au ramas peste noapte la Oradea, astazi urmind sa ia calea Ploiestiului, unde vineri si simbata este programat Final Four-ul Cupei Romaniei. In prima zi, clujenii se vor intilni cu ploiestenii, iar sibienii cu timisorenii, a doua zi urmind sa joace invinsele si invingatorii.Iata si celelalte rezultate ale rundei a XXVI-a: CSU Asesoft Ploiesti - CSU Atlassib Sibiu 102-80, BCMUS Arges Pitesti - BC Mures Tirgu Mures 81-74, BC Rimnicu Vilcea - Gaz Metan Medias 64-100, CSU Cuadripol Brasov - CS Otopeni 54-72, West Petrom Arad - Rapid Isover Bucuresti 79-74, Dinamo-Gealan Bucuresti - ELBA Timisoara 81-83. Marea perdanta este echipa din Tirgu Mures, care rateaza play-off-ul doar la cosaveraj direct cu formatia din Sibiu.In prima etapa a play-off-ului se joaca astfel: CSU Asesoft - CSU Atlassib, Dinamo-Gealan - CS Otopeni, BCMUS Arges - Gaz Metan si ELBA - „U" Mobitelco. In play-out perechile sint Rapid - West Petrom si BC Rimnicu Vilcea - CSU Brasov.

Dupa egal, victorie!

Adversar modestDupa frumoasa performanta obtinuta saptamina trecuta la Rotterdam in compania Olandei, fotbalistii nationalei Romaniei se intorc in tara pentru o noua provocare in Grupa G de calificare la Euro 2008. Astfel, elevii lui Victor Piturca vor incerca sa-si continue seria de rezultate bune din actuala stagiune a preliminariilor cu o victorie in fata Luxemburgului, echipa aflata pe locul 178 in clasamentul FIFA pe tari. Formata in marea ei parte din jucatori semiprofesionisti, selectionata oaspete nu are in palmaresul ei decit o singura participare la un turneu final, si anume Euro 1964, cind a ajuns pina in „sferturile" competitiei. In rest, rezultatele Luxemburgului sint, de regula, cel mult modeste si caracterizate printr-un numar mare de goluri primite. In fata acestei formatii, Romania este obligata sa cistige, pentru a nu pierde contactul cu primele doua clasate, Olanda si Bulgaria. Vecinii de la Sud au programat si ei un meci, impotriva Albaniei, in timp ce Olanda sta in aceasta runda. Interesant este faptul ca, in cazul in care atit romanii, cit si bulgarii vor invinge in confruntarile de azi, clasamentul Grupei G va cunoaste o configuratie cu trei echipe aflate la acelasi numar de puncte, 11: Olanda, Bulgaria si Romania.Noutati la echipaPentru meciul din aceasta seara, care va fi transmis in direct de TVR1 cu incepere de la ora 18.25, selectionerul Victor Piturca va opera unele modificari in formula de start. Astfel, in locul lui Rat, care s-a accidentat la umar in meciul cu Olanda, ar putea aparea fundasul lui Dinamo, Radu Stefan, jucator ce pare sa-l fi convins pe selectioner cu ultimele sale evolutii. De asemenea, Piturca nu va putea conta nici pe serviciile lui Paul Codrea, suspendat pentru cumul de cartonase, ceea ce il propune pentru postul de mijlocas stinga pe Laurentiu Rosu. Pe linga aceste noutati, tehnicianul Nationalei i-ar putea arunca in lupta si pe Ianis Zicu si Daniel Niculae, in vederea completarii tridentului ofensiv condus din teren de Adi Mutu. Iata cum ar putea arata primul „11" dispus de Piturca impotriva Luxemburgului: Lobont - Contra, Tamas, Goian, R. Stefan - Cocis, Radoi, Rosu - Zicu, Niculae, Mutu.

Meciul orgoliilor

Premise pentru victorieDupa un inceput de sezon care a insemnat o victorie in deplasare la Baia Mare, doua egaluri cu Tirgoviste, respectiv Apulum Alba Iulia, plus un alt succes acasa cu Auxerre Lugoj, „studentii" s-au deplasat in Oltenia pentru a infrunta pe Caracal. Gruparea clujeana avea sa sufere o infringere usturatoare cu scorul de 4-0, spre nemultumirea suporterilor si a bancii tehnice. Jocul pierdut le-a dat, insa, aripi fotbalistilor ardeleni, care au inregistrat noua victorii si doar trei rezultate de egalitate pina la finele turului. Astfel, la capatul unui parcurs impecabil ramine doar trista amintire de la Caracal. Meciul care urmeaza reprezinta un bun prilej de revansa, mai ales ca trupa olteana trece printr-o perioada nefasta, contabilizind de la inceputul returului trei infringeri si un rezultat de egalitate. In prezent, FC Caracal ocupa locul 9 in clasamentul seriei a doua a ligii secunde, cu un total de 29 de puncte si -4 la adevar. Misiunea echipei lui Falub ar putea fi usurata si de unele reveniri dintre jucatorii accidentati in prima garnitura. In alta ordine de idei, Ghindaru se pregateste normal, iar pina la ora meciului sint sanse mari sa fie pregatit la capacitate maxima. Sandu Negrean a inceput alergarile, in timp ce Stoianof se afla in recuperare de forma fizica. Acesta a facut parte din lot in partida cu Auxerre Lugoj si ar putea reveni intr-un joc oficial dupa o pauza indelungata.Bataie mare pentru primele locuriFormatia de pe locul al doilea, Rimnicu Vilcea, le sufla in ceafa clujenilor, iar in cazul unui insucces al Universitatii, Vilcea s-ar putea apropia la doar 4 puncte de sefia clasamentului, datorita partidei facile pe care o va juca acasa impotriva lui Building Vinju Mare, o candidata serioasa la retrogradare. In forma in care se afla vilcenii, este greu de crezut ca s-ar putea impiedica pe teren propriu cu ocupanta locului 14. Daca misiunea echipei din Zavoi pare usoara, Dacia Mioveni va primi acasa vizita echipei FC Tirgoviste, singura care alaturi de oltenii de la Caracal a cistigat 3 puncte in confruntarile cu liderul „U" Cluj. In cazul unei victorii la Mioveni, tirgovistenii vor intra serios in lupta pentru promovare. Minerul Lupeni va avea un joc dificil la Timisoara impotriva echipei a doua de la Poli, iar Resita, cu antrenorul demis dupa ultima etapa, va evolua cu FC Bihor, deziluzia seriei. De asemenea, Apulum Alba Iulia, aflata in crestere de forma, se va deplasa la Medias in incercarea de a prinde al doilea loc care asigura promovarea.

Ultimele zile ale Aliantei „D.A.“

„Asistam la decesul Aliantei", a afirmat zilele trecute premierul Calin Popescu Tariceanu. „PD nu iese de la guvernare decit daca este dat afara", a reiterat presedintele PD, Emil Boc. Divortul celor doua formatiuni politice este la un pas de a se pronunta: cel mai probabil, printr-o restructurare de Guvern facuta de Tariceanu fara a mai propune ministri din partea PD. In opinia premierului, vina pentru destramarea Aliantei o poarta democratii, in vreme ce acestia pun esecul Aliantei pe umerii PNL, ca urmare a preferintei liderilor acestui partid de a colabora, in secret, cu PSD, principalul „dusman" al Aliantei in campania electorala din 2004.Florin Bodea, 26 de ani, curier„Ce sa va zic? Era de asteptat ca acest lucru sa se intimple la un moment dat, avind in vedere scandalurile din ultimul timp. Dupa parerea mea, cea mai buna solutie in acest moment o reprezinta alegerile anticipate. Si nu stiu de ce politicienii nostri se feresc sa faca pasul catre anticipate. Probabil ca multi isi simt posturile amenintate, asa se intimpla de obicei."E. Z., 34 de ani, avocat„In opinia mea, ceea ce se petrece in momentul de fata in structurile de conducere ale principalelor partide politice aflate la guvernare denota lipsa maturitatii politice in Romania. Dupa aproape 17 ani de la Revolutie, inca nu se poate vorbi de maturitate politica, lucru foarte grav daca tinem cont ca nu mai sintem de capul nostru in Europa. Asta trebuia sa dovedeasca in primul rind Alianta, maturitate."Ciprian D., 41 de ani, director firma„Dupa parerea mea, principala problema cu scandalul acesta care nu se mai termina este reculul pe care il provoaca in rindul electoratului. Principalele formatiuni pierd foarte mult in ochii electoratului, mai ales printre cei cu educatie medie si cei de la tara, din cauza ca nu pot ajunge la un numitor comun. Catre cine se duc aceste voturi? Ca-tre partide gen PNG sau PRM, a caror prestanta putem spune ca e cel putin indoielnica."Marin Ionescu, 61 de ani, pensionar„Domnule, eu zic ca e bine daca se intimpla asa. Macar stim un lucru si nu batem pasul pe loc. Ca i-am vazut pe astia la televizor recunoscind chiar ei ca nu se face treaba la guvern din cauza orgoliilor fiecaruia. In felul acesta nu se poate merge mai departe. Nu stiu ce solutii ar fi, cum sa se iasa din situatia asta, dar ceva trebuie facut." Alin Florea, 30 de ani, somer„Eu cred ca toti sint de vina pentru ceea ce intimpla. Daca e sa fie corecti, ar trebui sa recunoasca. Si Basescu, si Tariceanu, si toti ceilalti de la guvernare. Cind au fost alesi s-au bazat pe increderea oamenilor, ca vor face mai mult si nu vor fura ca pesedistii. Dar nici asa nu e bine. In felul acesta nu-si vad de treaba."

Asa va arata zona pietonala din Centru!

„Facem istorie!"Sala de Sticla a Primariei a gazduit ieri prezentarea Proiectului de modernizare si amenajare a pietonalului Bulevardul Eroilor - Piata Unirii. Reprezentanti ai firmei Planwerk, realizatoarea proiectului, au pro- iectat simulari foto a ceea ce vor insemna, in curind, aceste doua obiective. Au fost aduse in discutie elementele de mobilier urban, de vegetatie, dar si elementele acvatice si solutiile pentru iluminat. Primarul Emil Boc, prezent si el, s-a aratat entuziasmat de proiect. In opinia sa, ceea ce va fi vizibil in centrul Clujului dupa finalizarea lucrarilor inseamna o bucatica de istorie. Edilul-sef s-a declarat pe deplin convins de longevitatea lucrarilor in care Consiliul Local va investi peste 2,5 milioane de euro.Bulevardul Eroilor, ceva mai boemIn ceea ce priveste viitorul Eroilor, o promenada pe bulevard, in vara anului 2008, ar insemna pentru clujeni un moment de relaxare pe un spatiu pietonal generos. Cei care isi vor incepe plimbarea dinspre Piata Avram Iancu vor avea la dispozitie, pe partea dreapta (n.r., cea aflata in constructie in momentul de fata), o alee umbrita de tei, cu banci asezate discret linga trunchiurile acestora si cu fintini menite sa emane calm si racoare. Terasele nu vor disparea decit de pe trotuarul din stinga. Cele din dreapta, care vor ramine, vor fi nevoite, insa, sa pluseze la capitolul bunului gust. Piesele de mobilier vor trebui sa concorde cu restul mobilierului stradal, renuntindu-se la mesele si scaunele realizate integral din plastic. Adiacenta spatiului destinat conducatorilor auto, dar delimitata de acesta, va exista si o banda pentru biciclisti si rolleri.Lupoaica se intoarce acasaDesi ascunsa de la o vreme de privirile trecatorilor, lupoaica va reaparea pe Bulevard, pe un soclu nou-nout, putin mai aproape de Piata Unirii si, implicit, de Monumentul Eroilor Neamului. Acesta din urma va ramine neclintit, fiindu-i anexata in partea dreapta o platforma pentru sezut. Intregul bulevard va fi flancat de doua cismele, ambele fiind aliniate cu doua fintini, diferite ca dimensiuni. Acestea vor fi dotate cu senzori termostatici care permit reglarea jetului de apa in functie de temperatura.Piata Unirii va fi in intregime a pietonilorStarea de disconfort creata trecatorilor de lucrarile de pe bulevard va mai dura pina la sfirsitul anului. O data cu finalizarea acestora, se vor demara lucrarile la Piata Unirii. O caracteristica importanta a intregului proiect este modul in care se va redirectiona traficul auto. Se renunta la ambele variante de legatura dintre strada Memorandumului si Napoca, respectiv prelungirea acesteia, Eroilor. Mai exact, strazile care flancheaza in momentul de fata statuia lui Matia Corvin si, implicit, Catedrala Sfintul Mihail, vor disparea, intregul perimetru al pietei fiind dedicat pietonilor. Nu vor mai exista portiunile cu iarba verde, scuarul fiind in intregime pavat. Elemente de vegetatie identice cu cele de pe bulevard vor incadra piata.Groapa nu se ingroapaDesi proiectantii nu au inca o varianta definitiva a modului in care va arata situl arheologic din Piata Unirii, acesta nu va disparea, ci va fi amenajat. Printre propuneri se numara inclusiv coborirea in trepte a nivelului pavajului din jurul vestigiilor, astfel incit sa fie aproximativ la acelasi nivel cu trecatorii. Este luata in calcul si acoperirea sitului cu o cupola de sticla.

Pe scurt

• Macovei, in atentia EuropeiPublicatia „Financial Times" a prezentat un articol amplu despre criza politica din Romania si despre posibila restructurare a Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu. Cotidianul britanic spune ca printre cei vizati este si Monica Macovei, ministrul Justitiei, in conditiile in care aceasta este „artizanul luptei impotriva coruptiei si al procesului de reformare a Justitiei din Romania", noteaza publicatia. Potrivit articolului, decizia de inlocuire a lui Macovei va fi indeaproape urmarita de catre oficialii Uniunii Europene, care apreciaza drept „remarcabile" reformele promovate de ministrul Justitiei. (C. J.)• Acord istoricRusia si Letonia au semnat ieri un tratat care stabileste granita oficiala dintre cele doua state pentru prima oara de la caderea Uniunii Sovietice. Proiectul exista de 10 ani, insa neintelegerile dintre oficialii de la Moscova si cei de la Riga au facut imposibila intrarea lui in vigoare. Letonia doreste ca Rusia sa isi ceara scuze pentru cei 50 de ani de ocupatie sovietica, dar Rusia refuza, sustinind ca Letonia s-a alaturat de buna voie Sovietelor. Actuala granita difera de cea de dinaintea razboiului: o parte a fostului teritoriu leton a ramas in Rusia. Multi letoni vad semnarea acordului ca pe o tradare. Ei spun ca guvernul nu are dreptul sa renunte la o parte din teritoriul national fara ca populatia sa isi fi dat acceptul prin referendum. (C. J.)

Vintul de primavara sufla liberal spre UDMR

Razboiul declaratiilor politice de ieri a scos la iveala faptul ca nimeni nu se mai intelege cu nimeni, sau cel putin aceasta este impresia pe care partidele vor sa o lase. Democratii sustin ca PNL si PSD colaboreaza pentru ruperea protocolului Aliantei. Liberalii raspund, spunind ca o astfel de acuzatie „este o afirmatie penibila". PSD anunta ca nu va intra la guvernare in urma restructurarii Cabinetului Tariceanu, iar PC spune ca nu vrea sa faca parte din noul guvern. Singurii care ar merge pe mina unei noi formule sint cei de la UDMR.Boc acuza PNL ca va rupe protocolul de Alianta„Probabil ca PNL si PSD au, deja, si fundamentarea juridica a ruperii protocolului de Alianta. Au consultanti de specialitate. Noi nu sintem parte la un asemenea demers", a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc. In replica, senatorul PNL Norica Nicolai califica spusele lui Boc drept „penibile": „Este o declaratie de un penibil desavirsit. Emil Boc continua cu acelasi stil de declaratii in care acuza colaborarea cu PSD. Face declaratii pe care le-a invatat foarte bine, pentru imagine", a spus vicepresedintele PNL. Boc a afirmat, ieri, ca, pentru ruperea de drept a protocolului de Alianta, este nevoie ca una dintre partile semnatare sa denunte acest protocol la Tribunalul Bucuresti, unde Alianta a fost inregistrata. „Noi nu vrem sa facem asa ceva. Dar daca colegii nostri de la PNL asta doresc, nimeni nu poate opri fratia dintre PNL si PSD, nu vom sta in calea iubirii lor si a dragostei netarmurite", a spus Boc, care sustine ca PD nu va contesta denuntarea protocolului.Un posibil guvern PNL-UDMR ar avea sprijin„Divortul" teoretic al celor doi aliati, PNL si PD, s-ar putea realiza azi, daca premierul Calin Popescu Tariceanu va propune un guvern restructurat care sa includa membri ai PSD ori sa nu aiba membri ai PD. Conservatorii au anuntat ca, desi au fost invitati de catre premier sa faca parte din noul guvern, nu vor participa la acesta. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca UDMR isi doreste pastrarea postului de vicepremier si portofoliul dezvoltarii regionale. El a recunoscut ca un guvern PNL-UDMR ar fi posibil, dar ca inca nu a fost negociata o asemenea formula. Un astfel de guvern ar fi sustinut de PC, a declarat presedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, chiar daca ei au militat pentru un executiv monocolor liberal. Purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca PSD asteapta ca premierul Tariceanu sa vina cu un executiv restructurat si abia apoi PSD isi va stabili pozitia, indiferent daca PSD va face sau nu parte din noua formula. Mai mult, social-democratii au spus ca nu vor sa formeze guvern cu nici unul din partidele membre ale Aliantei „D.A.".PSD, mai nehotarit ca aliatiiVicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca se asteapta ca, in urmatoarele 48 de ore, premierul sa denunte la tribunal protocolul incheiat intre PNL si PD, pentru ca ruptura sa devina oficiala. Insa nici in PSD apele nu sint tocmai calme: partidul este impartit in doua tabere, neoficiale, dar confirmate de unii membri. Motivul este tocmai modalitatea in care PSD ar trebui sa actioneze cind ruperea Aliantei se realizeaza de drept, dat fiind ca unii lideri ar pleda pentru o colaborare cu PD, iar altii pentru una cu PNL. Printre vocile care promoveaza un sprijin acordat liberalilor se numara fostul presedinte Ion Iliescu si actualul presedinte, Mircea Geoana. Pozitia acestuia, insa, de data aceasta, este contrara cu cea a grupului de la Cluj, care, de altfel, l-a propulsat la sefia PSD. Clujenii nu ar vrea sa se lase atrasi in „tabara patricienilor" (liberalii, vazuti prin prisma influentei lui Dinu Patriciu in partid), dar nici nu isi permit sa exprime o pozitie care ar putea fi interpretata drept favorabila lui Traian Basescu.Calcule pentru sustinerea noului guvernSurse din PSD sustin ca motivul pentru care grupul de la Cluj nu se poate alia cu liberalii, ca dusmani ai lui Basescu, este tocmai faptul ca seful statului a numit, la conducerea SRI, pe unul dintre cei sustinuti de grup - George Maior. Desi discutiile din interiorul PSD se poarta in spatele usilor inchise, la foc mocnit, indecizia social-democratilor pune in dificultate liberalii. Astfel, PNL nu prea stie ce varianta de guvern sa propuna, din moment ce nu are certitudinea ca se poate baza pe sustinerea integrala a PSD. Fostul partid de guvernamint detine, singur, cele mai multe mandate in Parlamentul Romaniei, ca atare voturile sale sint extrem de importante. Daca Tariceanu ar avea sustinerea neconditionata si totala a social-democratilor, atunci nu mai trebuie sa negocieze in nici un fel cu PRM pentru a avea suportul lor. Grupurile PNL, PSD si PC totalizeaza 253 de parlamentari (72 de liberali, 150 de social-democrati si 31 de conservatori) din totalul de 469 de alesi. Voturile acestora ar putea valida un nou guvern, in cazul in care Tariceanu le obtine.

Pe scurt

• Credit personal de 150.000 de euroRomexterra Bank isi optimizeaza oferta de produse de creditare pentru persoane fizice. Astfel, potrivit informatiilor oferite de catre banca, au fost operate modificari la nivelul categoriilor de venituri pe care banca le ia in calcul la acordarea creditelor, dar au fost modificate si perioada de acordare, si volumul creditelor. Creditul de nevoi personale a cunoscut o modificare spectaculoasa. Acesta a fost marit cu 50% si atinge valoarea de 150.000 de euro pe o perioada de creditare de 30 de ani. Dobinda la acest credit este 6,95% si este variabila. (L. A.)• Asigurarile Alpha devin AxaAlpha Bank a vindut divizia sa de asigurari, Alpha Insurance, companiei elene Axa. Tranzactia s-a ridicat la valoarea de 255 de milioane de euro. Astfel, potrivit unui contract incheiat, inclusiv subsidiarele Alpha Bank vor vinde produsele Axa. Tranzactia s-a desfasurat pe piata bursiera ateniana, iar cooperarea dintre Alpha si Axa a avut urmari pozitive in ultimii ani. Alpha Bank are 600 de filiale in Europa de Sud-Est si in Cipru, iar la sfirsitul anului trecut, grupul Alpha avea un profit de 626 de milioane de euro. (L. A.)

Consultanta austriaca pentru firme clujene

Firma de consultanta ECC Ecocare din Austria isi deschide astazi la Cluj-Napoca unicul birou din Romania, potrivit informatiilor companiei. Evenimentul este marcat si de organizarea simpozionului „Oportunitati eonomice in Romania - tara membra a Uniunii Europene", moment care aduna 40 de consultanti acreditati de Uniunea Consultantilor Internationali din Austria si inca alti 40 de specialisti romani din IT, resurse umane, constructii, real-estate, financiar-bancar si sanatate. Prin acest simpozion, specialistii austrieci doresc sa prezinte mediului de afaceri austriac, in principal, oportunitatile de investitii identificate in Romania, pe care o considera una dintre cele mai atractive regiuni de investitii in zona de centru si est a Europei, precum si modalitati de finantare si facilitatile de finantare prin fonduri structurale. In Romania, firma austriaca va viza in principal consultanta acordata IMM-urilor. ECC Ecocare Group are in prezent doua birouri in Austria si alte birouri in Cehia, Slovacia si Ucraina.

Cine pierde si cine cistiga din taxa de prima inmatriculare?

Dacia cistigaDeocamdata singurul care a anuntat ca estimeaza cresteri semnificative ale cifrei de afaceri este producatorul autohton, Automobile Dacia SA. Potrivit vicepresedintelui companiei Automobile Dacia ar putea avea o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro in acest an daca taxa de prima inmatriculare ramine in vigoare. In caz contrar, cifra de afaceri a grupului ar putea sa scada cu 50%. Aceeasi scadere a cifrei de afaceri este asteptata si daca taxa va fi drastic diminuata. De cealalta parte, romanii, importatorii de autoturisme second hand, importatorii de piese auto si chiar companiile care presteaza servicii de service auto independent de marile reprezentante - toti se pling ca afacerile lor, buzunarele lor au de suferit. „Cei mai multi clienti ai mei erau dintre cei care cumparau masini second-hand. Un schimb de ulei sau poate un far, o capota in caz de avarii. Dar erau. Cei care cumpara masini noi sint obligati sa mearga la reprezentante. Pina la sfirsitul anului ma astept sa scada afacerea cu cel putin 30% daca taxa se va mentine, chiar daca acest trend nu se resimte inca foarte drastic", spune Matei Marton, patronul unui mic service auto din cartierul Manastur.Cumparatorul, afectatCel mai mult pierd clientii care nu isi puteau permite masini mai scumpe de 10.000 de euro. In 2006, un Citroen C5, second hand, fabricatie 2004, costa in medie 7.000 pina la 9.500 de euro. „Masina asta nu avea cum sa fie mai slaba decit Loganul in nici un caz. N-am avut bani destui anul trecut, iar acum a trebuit sa fac un imprumut in banca pe 25 de ani ca sa pot cumpara totusi o masina. Eu pierd, bancile si firmele care vind masini noi cistiga", remarca suparat clujeanul Gyorgy B. In situatia lui se afla multi altii. Mai mult, intrebarea care pluteste la modul general printre putinii cumparatori de masini ramasi este nedumerirea a ceea ce inseamna formularul prin care achita taxa de inmatriculare. „Eu, de exemplu, n-am inteles nici acum de fapt unde scrie ce reprezinta banii pe care i-am platit la trezorerie. Nu tin minte sa fi vazut ca scrie nicaieri pe formular exact ce am platit, asa ca daca in final Romania va pierde totusi un eventual proces cu UE, banii achitati nu prea au cum sa fie returnati", spune si M.B., un alt clujean. De cealalta parte, sint si clujeni care au achitat taxa de prima inmatriculare si nu au senzatia ca este prea costisitoare. „La masinile noi, taxa asta nu e mai mare ca anii trecuti. Cam tot atit plateam si atunci. Dar e drept ca nu m-am uitat pe formulare sa vad exact daca scrie sau nu ce anume reprezinta acesti bani", spune si Doru Fodor, consilier de vinzari al Martin Motors. Marca a intrat pe piata clujeana abia de la inceputul anului si pe durata tirgului Auto clujenii au fost tentati de masinile de conceptie italiana, cu motorizare Mitsubishi, dar de manufactura chinezeasca. Interesant este ca importatorul are si componenta de leasing. Jucatori din piata spun ca, mai nou, pe piata clujeana, operatorii de leasing auto s-au orientat sa devina si importatori de marci noi si sa devina reprezentanti, in conditiile in care afacerile lor au scazut drastic, pe alocuri chiar cu 35%, in primul trimestru al anului 2007, ca urmare a aplicarii taxei de prima inmatriculare.

Ce nu vad in drum spre aeroport?

 Bietul Moliceanu, cum va sta el cu tava cu prajiturele linga usa sa primeasca oaspeti de la PSD, PC si PRM, dupa ce va fi curatat, la ordinul lui unchiu' Costache Patriciu, PD de la guvernare. Da' de ce aceasta graba la o „lichidare" de Paste, ordonata, ultimativ, si supravegheata de catre cerberii Patriciului National Liberal, Norica Nicolai, Crin Antonescu si Ludovic Orban? Ca-i sta in git lui „10% din PIB-ul Romaniei" dosarul penal prin care trebuie sa justifice cum a ajuns el la aceasta cifra dintr-un neica-nimeni famelic (adica muritor de foame)?Qui prodest? - vorba criminalistilor. Ca, vorba lui Victor Ponta: „Cel mai bun guvern restructurat este un guvern care isi da demisia"...Chiar asa lihniti dupa ministere sint petroliberalii incit sa nu realizeze ca sint simpli lachei la indemina capitalistilor de cumetrie din PSD, a turnatorilor cu simbrie din PC (si ceva mass media centrala) si a tortionarilor de omenie din PRM? As dori sa stiu cum va sustine PSD, ca partid de stinga, in mod real (concret), un guvern de dreapta, care are in program mult hulita (chiar de catre azi „binevoitorii" din PSD) cota unica de impozitare de 16%, precum si alte politici de dreapta - cind acest partid a sustinut tot timpul cote progresive de impozitare? PSD isi pierde, prin colaborarea cu PNL, propriul electorat - de aceea se si grabesc liderii acestui partid de cumetrie sa declare ca nu fac „aliante" cu „ramasitele" Aliantei. PNL isi trage singur perna de sub cap daca nu urla, ca din gura de sarpe, ca nu se lasa sprijinit de PSD-PC-PRM. Si-atunci, ce guvern „restructurat", fara PD, aduce Razgindeanu in fata Parlamentului (nici nu ma obosesc sa intreb in numele carei majoritati si legitimitati - in fond, Traian Basescu a „fortat" o majoritate guvernamentala „deturnind vointa electoratului", dupa cum a raportat Felix Motanul)?Asa-zisii politicieni petroliberali si pesedistoprostanaci chiar ne iau de prosti? Se joaca cu noi de-a politica? Adica PRM voteaza, cu voiosie, un guvern PNL-UDMR (mai ieri, Daniela Buruiana facea caimac la gura impotriva acestei „formatiuni teroriste")... De fapt, toata aceasta cirdasie de conjunctura se face pentru a se scapa (salva) toti invinuitii si inculpatii din partidele ce se dau acum „amice", in numele „interesului national": PNL, PSD, PRM, PC si UDMRCine voteaza pseudo-restructurarea lui Finchelsteanu, in asa fel incit sa treaca de Parlament? Sustinerea PNL-UDMR inseamna sinuciderea electorala a PRM. Doar cu PSD si PC, PNL nu trece nici macar numirea Noricai Nicolai la Justitie prin acest Parlament al rusinii. Un guvern format numai din PNL nu primeste girul lui Traian Basescu (d-aia se chinuie baietii cu suspendarea: sa semneze nea' Nicu Vacaroiu).Eu cred ca ne jucam de-a tara-n bumbi, doar sa-si justifice Norica Nicolai, Crin Antonescu, Ludovic Orban si alti petroliberali de bine banii pompati de catre unchiul Costache Patriciu in fundatii cu „initiativa liberala".PS: Incepu si Adelu Nastase sa-si arate fata termopanata (restructurata) pe la televizor.

Baricada

Exasperat de razboiul Basescu-Tariceanu, un lider liberal din Mures a sugerat aplicarea unui vechi obicei din cetatea Bietran, unde sotii care voiau sa divorteze erau inchisi o saptamina in aceeasi camera si de unde 90% din cupluri ieseau impacate. N-ar fi o idee rea, dar exista riscul ca perechea Basescu-Tariceanu sa se numere printre cei 10% care ies din camera cu capul spart si ochii invinetiti. Unde mai pui ca sef la Camera este chiar liberalul Bogdan Olteanu. Lucrurile au mers atit de departe intre cele doua Palate si cele doua partide aliate incit toate solutiile de rezolvare a crizei sint proaste, inclusiv alegerile anticipate. Ce sa scoata alegerile din ei, cind nimic nu e de scos? In conditiile date, maximum de intelepciune de care mai dau dovada partile e sa taca o zi-doua. Ragazul e atit de neasteptat incit toata mass-media intra in panica: ce-o fi cu astia de tac? Ce-or pune la cale? Pentru unii, tacerea inseamna ca Tariceanu s-a inteles cu Boc: PD nu voteaza motiunea de cenzura, PNL nu voteaza suspendarea lui Basescu, iar Alianta moare dar nu se preda. Pentru altii, tacerea inseamna ca domnul Tariceanu are deja guvernul restructurat, fara PD, si urmeaza sa-l prezinte „in 3 zile". De cind si-a transformat ezitarea in renume si razgindeala in porecla, premierul reuseste sa-si fiarba in suc propriu si aliatii, si adversarii, si consilierii. Astfel oparit, PSD l-a somat din nou pe domnul Tariceanu sa rupa cit mai repede cordonul protocolar cu PD, iar agitatorii din PC au lansat iarasi amenintarile cu sfirsitul lumii la sfirsitul saptaminii: anterior anuntasera ca „pina simbata" apare dosarul lui Tariceanu, acum au anuntat ca „duminica" vine Boc si-i pune o bomba premierului - si asta pentru a-l hotari sa paraseasca mai repede Alianta. Ce nu s-a intimplat simbata si duminica s-a intimplat, insa, luni: premierul si presedintele au incrucisat din nou sabiile. Domnul Tariceanu a reluat teza retragerii din Irak, iar domnul Basescu a criticat ignorarea de catre premier a avertismentelor SRI in legatura cu coruptia din energie: „E mai usor sa trimiti informatia inapoi decit sa trimiti corpul de control si sa previi situatii in care ministrii ajung in Justitie; la energia hidro e un dezastru ascuns de oamenii politici". Ce uita domnul Basescu este coruptia ascunsa si protejata de SRI si de celelalte servicii. Politicienii nu puteau face nimic fara sprijinul corupt al serviciilor. Ba chiar, multi dintre politicieni sint creatia ascunsa, dar la fel de corupta, a serviciilor. Asa incit, din discursurile de luni ale celor doi razboinici rezulta ca e imposibil sa-i aduni in aceeasi camera - cind ei nu mai incap in aceeasi coruptie. 

Pe scurt

• Liber pentru PaszkanyPaszkany Arpad a cistigat ieri la Tribunalul Cluj contestatia depusa fata de interdictia de a parasi localitatea Cluj-Napoca pentru 30 de zile, emisa de procurorii DIICOT Cluj in 20 martie. Omul de afaceri clujean a declarat ieri, inainte de a intra in sala de judecata, ca masura asiguratorie ce-i restringea din drepturi nu este corecta. Potrivit acestuia, procurorii i-au interzis sa paraseasca localitatea pe motiv ca nu a dat curs primei citatii la Parchet, cind era plecat din tara in interes de serviciu. „Am prezentat toate actele doveditoare in acest sens", a evidentiat finantatorul clubului CFR 1907 Cluj. Paszkany Arpad este invinuit in dosarul „Gazeta II" pentru instigare la santaj si sprijinirea unui grup infractional. (I. O.)• Bagati la zdupDoi urmariti general au fost identificati luni de politistii turdeni si trimisi la Penitenciarul Gherla pentru ispasirea pedepselor cu inchisoarea. Cosmin Adrian Costea, de 22 de ani, din Turda, si Decebal Tarnavan, de 35 de ani, tot din Turda, dati in urmarire generala pentru furt, respectiv complicitate la furt, au fost retinuti in dimineata zilei de luni. Primul avea de ispasit 2 ani si 6 luni de detentie, in timp ce al doilea va ramine dupa gratii in urmatorii 2 ani. Ambii aveau mandate de executare a pedepselor emise anul trecut. Cei doi au fost transferati la Penitenciarul Gherla. (A. D.)• Atentie la masini!Trei furturi din autoturisme au fost reclamate intr-o singura seara. Luni, 26 martie, hotii au spart trei masini parcate pe strazile Kovacs Dejo, Olteniei si 1 Decembrie 1918. Modalitatea prin care hotii au patruns in autovehicule a fost aceeasi: au spart geamul de la portiera din fata, cel mai probabil cu cotul, si, imediat, au sustras obiectele de valoare din interior. Dintr-o masina s-a furat un diplomat, un portmoneu si un aparat antiradar, prejudiciul ridicindu-se la 2.500 de lei. Din celelalte autoturisme au fost sustrase un CD-player in valoare de 300 de lei si obiecte de imbracaminte in valoare de 1.300 de lei. (A. D.)

Vedete locale pe Santierul „Habitat pentru Umanitate“

Voie buna pe santierSergiu Vitalian Vaida, cunoscutul prezentator al emisiunii „Vine Cluju' pe la noi", alaturi de „Nanasii" care il asista pe platourile de filmare vor fi prezenti vineri, 30 martie, pe santierul din zona platformei industriale Clujana al celor de la „Habitat pentru Umanitate" Cluj. Asociatia construieste cu ajutorul voluntarilor si al viitorilor beneficiari ai actiunilor lor locuinte pentru familii nevoiase. „Supraveghetorul nostru de santier, Viorel Dodea, este si cintaret de muzica populara si, in acelasi timp, si beneficiar de casa-habitat. Colaboreaza cu cei de la «Vine Cluju' pe la noi» si astfel a auzit de actiunile noastre. Sergiu  Vitalian Vaida a fost in vizita pe santiere de citeva ori, insa abia acum ii permite programul sa vina si sa lucreze aici", precizeaza Maria Cinar, reprezentanta „Habitat pentru Umanitate" Cluj.Concurenta pentru voluntariatul in RomaniaIncepind de miine, la constructiile fundatiei clujene va lua parte, alaturi de familiile beneficiare, si o echipa formata din 12 americani, alcatuind astfel, prima echipa de voluntari internationali din acest an. „Voluntarii vin din mai multe state ale Americii. Initial au loc inscrieri pe listele de voluntariat, apoi sint selectati participantii la proiect. Multi dintre ei nici nu se cunosc dinainte, insa atmosfera pe santiere este mereu extraordinara. Ajunge sa fie o adevarata concurenta pe locurile astea...", adauga Maria Cinar. De la CNN, pe santierul din ClujPrintre voluntarii straini care vor mai veni in urmatoarea perioada la Cluj sa ia parte la construirea locuintelor „Habitat pentru Umanitate" se va numara, la mijlocul lunii aprilie, si o echipa de la celebrul post de televiziune CNN. Dintre ei va face parte si Richard Quest, cunoscut realizator de emisiuni in cadrul acestei televiziuni. In cursul anului trecut, fundatia clujeana a inregistrat un record, capacitatea sa crescind cu 30% in comparatie cu anii precedenti. Nu mai putin de 400 de voluntari din intreaga lume au muncit pe santierele fundatiei, contribuind pe parcursul acestui an la ridicarea unui numar de 16 case, dintre care 10 au fost deja finalizate.

Amendat de controlorii RATUC in timp ce se afla in America!

Un tinar in virsta de 22 de ani din Cluj a fost amendat pentru o calatorie fara bilet, in timp ce el se afla la munca in Statele Unite. Tinarul a depus deja o contestatie la Judecatoria Cluj-Napoca si asteapta ca procesul verbal de constatare a contraventiei sa fie anulat.O amenda...Muresan Mircea-Daniel e student la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai", Sectia Turism. Cu citeva zile in urma, a primit acasa o somatie care il informa despre o amenda RATUC in valoare de 100 RON din data de 18 iunie a anului trecut. Tinarul sutine ca la data respectiva nici macar nu se afla in tara, fiind plecat, prin intermediul unui program studentesc, la munca in Statele Unite ale Americii. „Eu am plecat in noaptea lui 13 iunie si m-am intors abia in octombrie. Am pasaportul cu viza ca dovada, actele imi sint in regula. Am fost ieri la RATUC, m-am dus si cu procesul verbal, iar un domn de acolo a sesizat diferenta dintre semnaturi.", sustine Mircea.... doua amenziMai mult, studentul a aflat de curind ca are mai multe amenzi de platit, emise in lunile decembrie si februarie. Nedumerirea sa este cu atit mai mare cu cit are abonament pe linia pe care se presupune ca a fost prins de catre controlorii RATUC: „Mi-au spus ca am fost identificat cu jandarmii prin statie si ca am fost prins pe linia 47. Tind sa cred ca a fost vreun «amic» din cartier, dar exista si posibilitatea unei coincidente de nume. Sint student si circul zilnic cu autobuzul, dar am abonament prin programul StudCard. In februarie eram in sesiune, nu se poate sa nu fi avut abonament", a declarat tinarul.Personalul RATUC desemnat sa se ocupe de acest caz a promis elucidarea problemei, luind in calcul toate posibilitatile, inclusiv aceea ca Mircea-Daniel Muresan ar putea sa minta. Ei nu exclud, insa, nici posibilitatea ca cetateanul prins asupra faptei sa fi prezentat date false. Nu vrea sa plateasca pentru ceva ce nu a facutMircea a lucrat peste vara ca bucatar in cafeneaua hotelului Island House Hotel din statul american Alabama. Nu mica i-a fost mirarea cind, dupa 2 luni, un agent al Postei Romane i-a adus acasa o somatie si un proces verbal deja semnat. Semnatura de pe proces era un „MD" taiat cu o linie. Tinarul are de gind sa mearga pina la capat si sa depuna contestatii si pentru celelalte doua procese verbale emise la adresa lui.

Banii pentru medicamente s-au epuizat

Marea majoritate a farmaciilor din Cluj-Napoca au terminat si fondurile suplimentare alocate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) in aceasta luna. La jumatatea lui martie, CAS a deblocat din fondul de rezerva peste 1.000 de lei pentru a asigura eliberarea medicamentelor cu si fara contributie personala in farmaciile cu circuit deschis. Astfel, fondurile alocate farmaciilor in luna martie au depasit 6.000 de lei.Mihaela Moholea, purtatorul de cuvint al CAS Cluj, a precizat ieri ca, in judet, numarul farmaciilor care mai aveau fonduri pentru medicamente compensate si gratuite se ridica la 42. In judetul Cluj exista 152 de farmacii care au semnat contracte cu CAS. Cu toate acestea, in luna martie, nu toate farmaciile au beneficiat de sume de bani in plus din fondul de rezerva. Motivul este ca foarte multe dintre acestea nu au anuntat la CAS in termen de 24 de ore faptul ca si-au epuizat fondurile pe luna in curs, asa cum ar fi trebuit, conform contractelor semnate. Mihaela Moholea spune ca foarte multi asigurati clujeni apeleaza telefonul asiguratului - 0800.800. 974 - pentru a anunta faptul ca o farmacie a epuizat fondurile alocate si a cere informatii cu privire la cele care inca mai elibereaza medicamente compensate si gratuite. „Cei care apeleaza telefonul asiguratului sint, in general, pensionari. Farmaciile sint obligate sa afiseze respectivul numar de telefon, astfel ca noi sa ii putem redirectiona pe asigurati spre farmaciile care mai au fonduri", a declarat Mihaela Moholea.

Cum se poate valida calitatea de asigurat

Documente pentru studenti si pensionari 50.000 de clujeni au fost exclusi de pe listele medicilor de familie pentru ca, din diferite motive, nu indeplinesc conditiile necesare calitatii de asigurat. Reprezentantii CAS Cluj spun ca documentele necesare validarii calitatii de asigurat sint diferite in functie de categorii.• Studentii cu virste intre 18 si 26 de ani au nevoie de o copie dupa actul de identitate, copie dupa diploma de Bacalaureat pentru a se putea verifica anul absolvirii si de o adeverinta de la unitatea de invatamint superior din care sa rezulte anul inceperii studiilor si faptul ca nu au existat perioade de intrerupere.• Studentii care au avut perioade de intrerupere intre anul absolvirii liceului si inceperea facultatii ori au avut intreruperi in timpul facultatii au obligatia de a plati contributia pentru acea perioada, la nivelul de 6,5% din salariul minim pe economie. In aceeasi situatie se afla si studentii care au depasit virsta de 26 de ani si nu realizeaza venituri impozabile.• Pensionarii au nevoie de copie dupa actul de identitate, copie dupa decizia de pensionare si copie dupa cartea de munca, prima pagina si cele pe care sint facute inregistrari din aprilie 2002 pina in momentul pensionarii, pentru persoanele care au calitatea de pensionari de mai putin de 5 ani.Ce trebuie sa faca salariatii si liber profesionistii• Salariatii au nevoie de copie dupa actul de identitate, adeverinta de la locul de munca cu data angajarii si cu mentiunea ca este la zi cu plata contributiei la fondul de sanatate, copie dupa cartea de munca pentru persoanele care in ultimii 5 ani au avut intreruperi in activitate sau care au avut mai multe locuri de munca.• Liber profesionistii au nevoie de copie dupa actul de identitate, copie dupa autorizatia de  functionare, copie dupa decizii de impunere anticipate si definitive de la obtinerea autorizatiei si pina in prezent. Daca au mai putin de 5 ani de la emiterea autorizatiei de liber profesionist, pentru perioada anterioara se vor prezenta dovezi pentru incadrarea intr-o alta categorie de asigurat sau vor achita contributia la nivelul salariului minim pe economie.• Somerii au nevoie de copie dupa actul de identitate, adeverinta de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca din care sa rezulte data de la care se afla in somaj si copie dupa cartea de munca, prima pagina si cele care cuprind inregistrari incepind cu anul 2002.Validarea calitatii de asigurat se face la sediul CAS, strada Constanta, numarul 5, camera 1A, luni, marti si joi intre orele 7.30-17.30 si miercuri intre orele 7.30-19.30. Acolo se pot obtine si informatii despre coasigurati.

Recrutari pentru Nokia

AJOFM Cluj va intocmi o baza de date cu personal pentru productia de telefoane. Actiunea agentiei vine in intimpinarea investitiei de 60 de milioane de euro pe care compania finlandeza Nokia o va face la Jucu. „Vom merge in licee si facultati, vom face o baza de date, discutind direct cu elevii si studentii, pentru care putem organiza si cursuri de formare profesionala", sustine directorul executiv al AJOFM Cluj, Daniel Don. In viziunea acestuia, deschiderea Nokia Village la Cluj va atrage forta de munca si din interiorul companiilor locale. Firmele mici ar putea ajunge la faliment daca nu vor putea concura cu pachetul salarial oferit de Nokia.Potrivit lui Viorel Gavrea, directorul Tetarom III (n.r., parcul industrial in care Nokia isi va amplasa investitia), reprezentantii companiei Nokia doresc ca, in cursul lunii decembrie, sa faca primele probe, iar in ianuarie 2008, sa inceapa productia. De asemenea, Daniel Don afirma ca, pina la aceasta data, Nokia doreste sa aiba aproximativ 2.000 de angajati, iar selectia trebuie sa se faca dintr-un minimum de 5.000 de candidati. „Daca Nokia ar angaja o firma de recrutare, costurile s-ar ridica undeva la 2-3 milioane de euro pentru un asemenea tirg de forta de munca, iar noi sintem pregatiti sa facem aceasta identificare in mod gratuit, asa cum am facut si in cazul Bechtel", a mai afirmat Don. Pe de alta parte, acesta este de parere ca o firma privata nu are capacitatea de a gasi 15.000 de persoane. Investitie de sute de milioane de euroLinia de productie a firmei de telefonie mobila Nokia va fi amplasata pe 90 de hectare, in parcul industrial din comuna Jucu. Suma totala necesara pentru viabilizarea terenului este de 33 de milioane de euro, iar investitia totala a Nokia si a firmelor conexe se ridica la 200 de milioane de euro.

Controale „la singe“ inainte de Paste

1.500 de oua confiscatePietele clujene au semanat ieri cu niste mici furnicare dupa ce inspectorii OJPC au demarat controalele dinaintea sarbatorii de Paste. Comerciantii isi dadeau bip-uri si telefoane pentru a se avertiza reciproc de sosirea controlului. Cu toate acestea, firmele descoperite in neregula au existat. In Piata Ion Mester din Manastur, surpriza mare! „La standul firmei Razimar SRL am descoperit in jur de 1.500 de oua care nu aveau documente", povesteste Mircea Avram, directorul executiv al OJPC Cluj. Ca urmare, produsele au fost confiscate, iar societatii comerciale i s-au trecut 4.000 de lei amenda in procesul verbal. Inspectorii clujeni au mai descoperit oua murdare si fara data trecuta pe ele, procedind la amendarea corespunzatoare a comerciantilor.250 de kilograme de carne expirataCea mai mare problema a fost descoperita, insa, la un magazin alimentar. „In cadrul firmei Calsa SRL am descoperit 253 de kilograme de produse din carne de pasare care erau expirate", afirma Mircea Avram. Amenda de 4.000 de lei a fost aplicata si in acest caz, iar toata marfa expirata a fost confiscata. Potrivit directorului executiv al OJPC Cluj, o cantitate atit de mare de produse alimentare expirate nu a mai fost descoperita anul acesta decit in cadrul controlului de la magazinul Profi. „Am inceput aceste verificari ca sa nu ne trezim cu produsele expirate in perioada sarbatorilor", declara Avram. Controalele vor continua in perioada imediat urmatoare pe intreg teritoriul judetului Cluj.

Suspiciune de rabie la Cluj!

Rabie cadouCatelul de rasa comuna avea 2 luni si a fost adus miercurea trecuta la Spitalul Veterinar de Urgenta de o femeie din Turda. Potrivit acesteia, ciinele era un cadou primit de la un alt proprietar din aceeasi localitate. La internare, medicul de garda a pus diagnosticul boala „jigodiei" sau, stiintific, „Boala lui Caree", deoarece animalul prezenta simptomele specifice. In dimineata zilei de vineri, catelul a fost gasit mort. Animalul a fost transportat imediat la Laboratorul de necropsie, unde s-a facut analiza organelor interne. Rezultatul sosit de curind a indicat suspiciunea de rabie si, ca urmare, au fost intreprinse primele masuri de siguranta a personalului. „Am actionat imediat conform legii care ne obliga sa incepem vaccinarea antirabica, cu toate ca e vorba doar de o suspiciune de boala", explica decanul FMV, prof. dr. Vasile Cozma.„Exista riscul de rabie la om!"Procesul de vaccinare antirabica a inceput dupa ce FMV a avut consultari cu Spitalul de Boli Infectioase. Doua cadre didactice, cinci masteranzi si doctoranzi, precum si patru grupe de studenti care au avut contact direct cu animalul urmeaza acum tratamentul profilactic. In cele 2 zile in care ciinele a fost internat, peste 50 de persoane au avut contact direct cu el, insa decanul FMV sustine ca nici o persoana nu a fost muscata sau zgiriata. „Pericolul la care au fost expusi oamenii este minim, dar nu se poate exclude riscul aparitiei bolii", admite prof. dr. Vasile Cozma. In acest caz, se asteapta acum rezultatele finale ale anchetei epidemiologice pentru a se stabili cu exactitate cauza mortii ciinelui.De asemenea, urmeaza sa fie identificate toate persoanele care au intrat in contact cu animalul, atit de la domiciul femeii din Turda, cit si de la domiciul primului proprietar. Pe masura identificarii lor, oamenii vor fi indrumati spre centrele de vaccinare antirabica. Riscurile meseriei„Rabia se transmite cel mai frecvent la om prin muscatura sau zgirietura", precizeaza directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Cluj, dr. Alexandru Duma. Cazuri similare de suspiciune de rabie au mai existat in istoria FMV, decanul institutiei mentionind ca „acesta este un risc la care ne expunem". Boala se mai poate transmite, insa, si prin rani existente la nivelul pielii, fiind un virus puternic atras de tsuturile nervoase. Primele efecte ale bolii la om pot aparea chiar si dupa 1 an de la infectare, astfel ca intreaga facultate asteapta acum rezultatele testelor de specialitate.

Ierarhii ardeleni le bat obrazul politicienilor!

„Orgolii, interese, vendete"Hotarirea de a face publica pozitia fata de turbulentele din viata politica romaneasca din ultima perioada a fost luata ieri, in urma sedintei a lucru a Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Apelul este adresat „tuturor oamenilor politici din actuala legislatura", atit in numele bisericii pe care o reprezinta, cit si al electoratului transilvan. In frunte cu Mitropolitul Bartolomeu, ierarhii se arata „adinc intristati, in ultima vreme, de spectacolul pe care ni-l ofera arena noastra politica". „Le adresam tuturor un calduros apel de a depune toate eforturile intru depasirea orgoliilor personale, intereselor partinice sau vendetelor acoperite", se arata in comunicatul ortodocsilor ardeleni.Fara biserici electorale!In continuare, ierarhii atrag atentia la folosirea ilegala si imorala a insemnelor si simbolurilor religioase in scopuri politice. „Experienta din ultimii 17 ani a dovedit ca asemenea abuzuri se intorc impotriva autorilor lor si ca electoratul stie sa sanctioneze derapajele de la morala crestina si principiile democratice", avertizeaza acestia, adaugind ca „pe teritoriul Mitropoliei noastre nu se vor construi «biserici electorale»". In final, semnatarii apelului, Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iu-liei, Episcopul Sofroniu al Oradiei, Bihorului si Salajului, Episcopul Justinian al Maramuresului si Satmarului, Episcopii vicari Irineu si Vasile si Arhiereii vicari Petroniu si Iustin, isi reiau indemnul la intelepciune. „Nadajduim ca poporul roman nu va fi umilit in asteptarile lui", concluzioneaza acestia.

“Lapte si corn” pe sarite pentru elevii din Alba

Zilele trecute, in urma unor controale efectuate in teritoriu, s-a constatat modul total defectuos in care este aplicat la nivel de judet programul guvernamental “Laptele si Cornul”. Dupa controalele efectuate in 45 de scoli si 24 de gradinite din judet, reprezentantii executivului judetean au semnalat o serie de nereguli, de la nerespectarea de catre firmele contractante a graficelor de distributie a produselor, la termene de garantie expirate, de la calitatea necorespunzatoare a acestor produse, la depozitarea lor in conditii improprii. Conform raportului intocmit in urma controlului, la foarte multe dintre scolile verificate nu sint asigurate conditiile minime de depozitare a produselor alimentare. Nu exista frigidere pentru depozitarea brinzei sau spatiul este insuficient sau impropriu pentru depozitare.In raportul intocmit de reprezentantii institutiei judetene se mai arata ca nu sunt respectate graficele de distributie, biscuitii fiind distribuiti lunar în majoritatea cazurilor. În general, distributia produselor lactate se face saptaminal, însa au fost constatate mai multe sincope în acest proces. Spre exemplu, la scoala din Sugag, Capîlna, Vadu Motilor, si Arieseni nu s-au distribuit produse lactate în cursul saptaminii trecute, iar la Vadu Motilor produsele lactate lipsesc din data 2 martie 2007. Pe zona localitatii Sibot, aprovizionarea cu brinza topita se face lunar, iar la scoala din Sard, din data 18.01. 2007, pina în 08.03. 2007, nu a fost adus laptele. În ziua de 08.03.2007 a fost adusa brinza necesara pentru 18 zile si laptele pentru 4 zile. La scoala din Albac, aprovizionarea cu brinza topita se face o data pe luna. La scoala din Izvorul Ampoiului, aprovizionarea cu biscuiti se face de doua ori pe trimestru. La scoala din Metes, aprovi-zionarea cu brinza topita si biscuiti se face lunar. La scolile din zona Sebes modul de distributie este urmatorul: lunar - biscuitii si saptaminal -produsele lactate. În saptamina 12-16 martie 2007, nu au fost distribuite laptele si brinza topita. Aceasta situatie se regaseste la scolile din Laz, Sasciori, Sugag. La Scoala Generala din Abrud s-au întilnit cazuri în care nu au fost suficiente cornurile si în completare s-au dat biscuiti.

Aparatura noua la Spitalul Judetean Alba

Deputatul conservator de Alba, Nicolae Popa, a declarat ca a primit asigurari din partea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca, pina in luna iunie a.c., Spitatul Judetean Alba va fi dotat cu cel mai performant tomograf. “Ministrul Nicolaescu s-a aratat foarte receptiv in legatura cu acest subiect, iar in curind, bolnavii din judetul Alba nu vor mai trebui sa se deplaseze in alte judete pentru o examinare la tomograf”, a mai declarat deputatul.Pe de alta parte, managerul Spitalului Judetean Alba, Calin Potor, ne-a declarat, legat de faptul ca spitalul va primi de la minister un tomograf, ca nu este nimic nou, acest lucru fiind cunoscut inca de acum citeva luni, cind, pe site-ul ministerului, a fost anuntat ca vor fi achizitionate 100 de tomografe noi. “In conditiile in care ministerul va achizitiona 100 de aparate noi, pe orice calcul s-ar face, unul va ajunge cu siguranta la Alba Iulia”, a mai declarat Calin Potor, adaugind ca orice interventie la nivel politic in grabirea procesului ce ar duce la primirea unui aparat nou de catre spital este binevenita. De asemenea, Calin Potor a declarat ca se asteapta ca, in cursul saptaminii viitoare, sa soseasca la spital si aparatul RMN (rezonanta magnetica nucleara), ce va fi achizitionat de la o firma germana. 

Peniteciarul Aiud a fost “decapitat”

Probleme nerezolvatePenitenciarul Aiud a fost avertizat inca de anul trecut sa imbunatateasca aceste conditii de trai ale detinutilor, iar conducerea interimara a penitenciarului a anuntat, in februarie, ca problemele au fost partial rezolvate. Ca urmare, Monica Macovei a mers, simbata, intr-o vizita neanuntata la Penitenciarul Aiud. A constatat insa incalcarea mai multor prevederi legale, dar si a drepturilor detinutilor. Neregulile constatate vizeaza nerespectarea regimului de detentie privind executarea pedepselor, nerespectarea unor conditii minime de igiena in spatiile de detentie, dar se refera si la unele abuzuri la care au fost suspusi detinutii. Este vorba despre abuzuri fizice si verbale, cit si despre utilizarea trupelor de interventie in afara situatiilor care impuneau acest lucru. Ministrul Justitiei a cerut revocarea din functia de loctiitor de comandant a lui Aurel Valea, caruia i-a fost retrasa si imputernicirea de conducere, pe care a primit-o dupa pensionarea fostului comandant, Viorel Comanita. Totodata, Monica Macovei a cerut conducerii ANP sa identifice toate persoanele cu functii de conducere care se fac vinovate de neregulile constatate. SupraaglomerareAurel Valea a declarat ca a fost luat prin surprindere de decizia luata de ministrul Justitiei si a spus ca, deocamdata, nu stie ce sa faca. El a spus ca Monica Macovei a fost simbata in control in unitate, fara vreun anunt prealabil, si ca in timpul vizitei a discutat doar cu detinutii, nu si cu personalul peniteciarului. Aurel Valea a mai precizat ca, la finalul vizitei, a reusit sa vorbeasca foarte putin cu ministrul Justitiei, care l-a informat ca a avut loc un control, dar nu i-a spus absolut nimic despre urmarile pe care acesta avea sa le aiba. Loctiitorul de comandant al Penitenicarului Aiud a respins acuzatiile legate de existenta unor abuzuri fizice sau psihice la care ar fi fost supusi detinutii, spunind ca el nu a primit nici o reclamatie legata de astfel de aspecte si ca, din cite stie el, personalul se poarta bine cu detinutii. In privinta conditiilor in care traiesc detinutii, el a recunoscut ca exista probleme, dar a spus ca acestea sint cauzate, in principal, de faptul ca s-a inceput reabilitarea penitenciarului, care este vechi de un secol. Din aceasta cauza a fost nevoie ca cei 950 de detinuti sa fie inghesuiti, pentru ca nu a fost posibila transferarea lor la alte penitenciare, avind in vedere faptul ca au cauze in derulare la instantele de judecata din Alba sau din judetele limitrofe. “In supraaglomerare si in cladirile care sint, este greu sa le asiguri conditii mai bune”, a declarat Aurel Valea, precizind ca aceasta situatie se va indrepta pina la sfirsitul anului, cind va fi finalizata reabilitarea cladirii principale. Nu se considera vinovat“Nu ma simt vinovat cu nimic, mai ales ca sint in perioada de interimat de doar trei luni”, a declarat Aurel Valea. El a precizat ca a demarat luarea unor masuri, pe baza problemelor semnalate intr-un material al APADOR-CH in luna decembrie, dar a spus ca probleme sint multe si ca a incercat ca macar pentru o parte dintre ele sa gaseasca solutii rapide.  

Exponate din perioada de apogeu a Daciei

Dacii au avut legaturi cu cele mai dezvoltate culturi din epoca lor, iar cei care vor sa se convinga de acest lucru sint invitati la Muzeul National al Unirii miine, la ora 11, cind este programat vernisajul expozitiei “Interferente culturale in Dacia preromana”. Expoztia este organizata de muzeul din Alba Iulia, in colaborare cu Consiliul Judetean Alba si Asociatia Culturala Tradition Group din Bucerdea Vinoasa. Expozitia, care va fi deschisa pina in 23 aprilie, prezinta prin prisma mai multor categorii de artefacte (ceramica, bronz, sticla, monede etc.) legaturile si contactele dintre daci si lumea clasica înconjuratoare, interferente considerate benefice pentru dezvoltarea societatii geto-dacice din faza ei de apogeu, adica din secolul I î.Chr. pina in secolul I d.Chr. Ilustrarea acestor legaturi apare în inventarul mobil al unora dintre cele mai cunoscute asezari si fortificatii din spatiul intracarpatic - cum ar fi Gradistea Muncelului, Cugir, Craiva sau Capilna -care au fost cercetate sistematic în ultimele decenii. 

Elevii romani intra la universitatile spaniole cu diploma de bacalaureat

Elevii români din sectiile bilingve româno–spaniole vor putea obtine doua diplome de bacalaureat, una româneasca si una spaniola si vor intra la universitatile spaniole, fara alte atestari de limba, în aceleasi conditii ca si absolventii spanioli, conform unui acord semnat între România si Spania.Acordul  Obtinerea diplomei spaniole de bacalaureat permite accesul nemijlocit al absolventilor români în sistemul de învatamint superior din Spania. De asemenea, partea spaniola va trimite între unu si trei profesori pentru fiecare sectie bilingva româno - spaniola, înfiintata în România, iar elevii acestor sectii, care au rezultate deosebite la învatatura, vor pleca în calatorii de doua saptamini în Spania. “Semnarea acestui acord este un pas foarte necesar pentru noi, iar pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii e o atitudine strategica, de termen lung, si nu una tactica”, a declarat ambasadorul Spaniei, Pablo-Garcia Berdoy.

Apel catre clasa politica

 Demersul ierarhilor din Transilvania vine ca o nota proasta acordata clasei politice, in conditiile in care biserica ramine, in continuare, in topul increderii manifestate de romani, cu un procent de peste 90 %. Pe de alta parte, pozitia capilor bisericii vine intr-o anume contradictie cu decizia conducerii centrale a BOR, care a hotarit ca nu se va mai implica in politica. De cealalta parte, atit reprezentantii puterii cit si cei ai opozitiei considera ca demersul este unul binevenit, desi a aparut cam tirziu, si ca ar trebui luat in seama.Pentru electoratul transilvan“Consideram ca este de datoria noastra sa ne adresam tuturor oamenilor politici din actuala legislatura, nu atit in numele Bisericii, cit mai ales in acela al electoratului transilvan, din care si noi facem parte”, se arata in documentul intitulat “Apel catre clasa politica” si semnat de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Cei opt ierarhi ortodocsi care sustin documentul se declara “adinc intristati, in ultima vreme, de spectacolul pe care ni-l ofera arena noastra politica. Fiindu-ne evident ca ultimul lucru la care se gindesc alesii nostri, fie de la putere, fie din opozitie, este tocmai poporul care i-a investit cu mandatul de a conduce tara, le adresam tuturor un calduros apel de a depune toate eforturile intru depasirea orgoliilor personale, intereselor partinice sau vendetelor acoperite si de a gasi grabnic solutii pentru pace si cooperare in slujba exclusiva a binelui public”, mai solicita capii ardeleni ai Bisericii Ortodoxe in “Apel”. Ei avertizeaza insa politicienii sa nu se foloseasca de demersul lor in lupta politica: “Reamintim obligatia morala si legala de a nu fi folosite prezentele, insemnele si simbolurile religioase in scopuri politice si de a nu invoca numele lui Dumnezeu sau al Bisericii cu usurinta si iresponsabilitate. Experienta din ultimii 17 ani a dovedit ca asemenea abuzuri se intorc impotriva autorilor lor si ca electoratul stie sa sanctioneze derapajele de la morala crestina si principiile democratice”. “Apelul catre clasa politica” este semnat de Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, Episcopul Sofroniu al Oradei, Bihorului si Salajului, Episcopul Justinian al Maramuresului si Satmarului, Episcopii vicari Irineu si Vasile, Arhiereii vicari Petroniu si Iustin. ReactiiReactiile oamenilor politici locali nu au intirziat sa apara. Aflat deocamdata in barca puterii, deputatul democrat Stefan Bardan este de parere ca “este foarte bine ca pe ierarhi ii intereseaza si politica. Era bine, insa, daca ii interesa situatia mai de mult, pentru ca fac parte dintr-o categorie foarte importanta si fac acest demers dintr-o pozitie si cu o influenta foarte puternica in societate. Pe de alta parte, aceasta initiativa ar putea fi interpretata de unii ca o incalcare a deciziilor BOR de a nu se mai implica in politica, dar eu ramin la ideea mea si spun, inca o data, ca este foarte important si binevenit acest apel, si sper sa aiba urmari”. Din partea opozitiei, presedintele PSD Alba, Ioan Rus, se alatura lui Bardan si declara ca “acest demers vine cam tirziu. Este buna initiativa, dar circul politic a inceput deja si s-a ajuns la sabii. Este vorba despre incapacitatea actualei puteri de a gestiona guvernarea, pentru ca aveau majoritate si puteau conduce elegant. Este adevarat ca economia merge bine si ar trebui profitat de asta, sa nu punem in pericol accesarea fondurilor europene. Oricum, chiar si cu acest apel, cale de intoarcere nu mai este, pentru ca Alianta s-a rupt deja. Cred ca o sa mai asistam la acest razboi si in urmatoarele citeva luni, dar este de datoria oamenilor politici sa gaseasca o solutie de guvern care sa poata functiona. Repet, demersul este bun, dar nu cred ca va putea fi pus in practica de catre politicieni”.

Minor neatent lovit de masina

 Un copil de 11 ani, din Rosia Montana, a ajuns, luni, la spital, dupa ce, din cauza neatentiei, a fost lovit de o autoutilitara. Accidentul, produs in jurul orei 13,30, pe DN 74 A, pe raza comunei Rosia Montana, s-a datorat faptului ca minorul, R.G.S., s-a angajat in traversarea strazii printr-un loc nepermis si fara sa se asigure. Copilul nu a mai putut fi evitat de soferul Ioan M., de 32 de ani din Cimpeni, care conducea regulamentar o autoutilitara Peugeot Boxer pe relatia Cimpeni Abrud. Minorul accidentat a fost transportat la Spitalul Orasenesc Abrud unde a fost diagnosticat cu „fisura epifiza humerus sting si escoriatii la nivelul fetei”, fiind insa in afara oricarui pericol. Soferului implicat in accident i-au fost recoltate probe biologice de singe pentru stabilirea alcoolemiei.

Strivit de caruta

 Un barbat din Baia de Aries a murit strivit de o caruta incarcata cu lemne, care s-a rasturnat cu el intr-un piriu. Accidentul s-a produs luni seara, intr-o intersectie din localitate. Politistii din Baia de Aries, anuntati despre incident de catre o localnica, au stabilit ca, in timp ce transporta lemne de foc cu o caruta pe strada Minerilor, persoana decedata, Gheorghe T., in virsta de 34 de ani, a incercat sa vireze la stinga pentru a intra pe strada Bazinelor, iar datorita faptului ca drumul era in panta si caruta foarte incarcata, s-a rasturnat in piriul Tarinei. Barbatul care se afla pe incarcatura de lemne a cazut in piriu, iar lemnele si caruta s-au rasturnat peste el, strivindu-l, fapt ce i-a provocat moartea. Cadavrul a fost transportat la domiciliul acestuia, iar oamenii legii au solicitat deplasarea medicului legist de la Serviciul de Medicina Legala Alba, în vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cu exactitate a cauzelor decesului.

PROTEGO

 Centru de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba si Scoala Generala “Vasile Goldis“ din Alba Iulia, in parteneriat cu Centrul Judetean de Asistenta  Psihopedagogica Alba, desfasoara, in perioada 28 martie - 15 iunie a.c., proiectul PROTEGO - formare familiala in activitati educative pentru prevenirea dependentei de droguri. Obiectivul proiectului este reducerea factorilor de risc si cresterea factorilor de protectie in mediul familial prin imbunatatirea abilitatilor educative ale parintilor, intarirea legaturilor de familie si clarificarea pozitiei familiei fata de consumul de droguri, pentru prevenirea consumului de droguri la adolescenti. Programul se va desfasura pe parcursul a opt sedinte saptaminale, la care vor participa parintii elevilor din clasele a VII-a de la Scoala Generala “Vasile Goldis“. Temele abordate vor fi: definirea obiectivelor de schimbare a comportamentului; abilitati de comunicare; reducerea conflictelor familiale; pozitia familiei cu privire la consumul de alcool si tutun.

Rimetea – comuna traditiei si a ospitalitatii

 Comuna este foarte cunoscuta si de pe urma obiceiurilor cu un specific aparte, care atrag an de an mii de turisti din tara, dar si de peste hotare. Administratia si oamenii locului au inteles ca turismul reprezinta o sansa, asa ca pensiunile au inceput sa apara ca ciupercile dupa ploaie, iar ospitalitatea este ceva obisnuit la Rimetea. Locatie Rimetea este asezata in partea rasariteana a Muntilor Apuseni, in valea ingusta dintre Piatra Secuiului si Ardascheia, la 60 de kilometri de Cluj Napoca si 24 de municipiul Aiud. Situata in partea de nord-est a Muntilor Trascaului, la o altitudine de circa 500 de metri, depresiunea este inconjurata de virfuri de 1.200 de metri inaltime. Vegetatia lipseste aproape cu desavirsire, asa ca peisajul are un aspect selenar, fiind dominat de Piatra Secuiului, o stinca de calcar uriasa. “Aici, la noi, oamenii au ce vedea. Multa lume vine si bate potecile cu piciorul, pentru a se delecta cu pesiajul de o salbaticie aparte. Dupa o astfel de drumetie, iti e mai mare dragul sa revii in sat, sa te astepte o casa curata si primitoare, sa maninci ceva traditional si sa poti sa te odihnesti in liniste”, spune Bella Demeter, un localnic trecut de prima tinerete. Din cele patru sate ale depresiunii, doua sunt extrem de fotogenice. Ca sa ajungi la Rimetea poti alege dintre mai multe variante. Cu automobilul pe Drumul Judetean 107M Aiud-Buru, dinspre Cluj sau din Turda, spre Cimpeni. Pe jos se poate ajunge pe nenumaratele poteci marcate care strabat aceasta parte a Muntilor Trascaului. Istorie Inaintea aparitiei industriei metalurgice moderne, Rimetea a fost cel mai important centru de prelucrare a fierului din Ardeal, ceea ce a asigurat bunastarea localitatii pentru o lunga perioada de timp. Totul s-a concretizat apoi intr-o serie de alte produse ale culturii populare, care au adus celebritate asezarii. “Aici, la noi, totul este mai altfel. Oamenii stiu sa picteze mobila din familie, si este o adevarata bucurie sa de poti delecta cu astfel de imagini. La noi, toate se imbina fericit, iar traditia locului este ceva sfint pentru noi”, completeaza Bella Demeter. La loc de cinste este acum mobila pictata, uneltele si ustensilele casnice, inegalabilul port popular, cusaturile si broderiile de o mare frumusete si produse de dantelarie. Toate acestea pot fi admirate in salile muzeului istoric si etnografic al localitatii. Comuna are reprezentare romaneasca doar de 20%, restul locuitorilor fiind de nationalitate maghiara. Toata comuna are aspect de muzeu, deoarece casele de aici sunt foarte vechi si sunt construite dupa model nemtesc, popor de la care au invatat si localnicii. “Este o mare mindrie pentru noi, pentru ca este ceva special. Toate casele sunt asemanatoare si au o mare insemnatate, si de asta am primit multe premii. Aici, poate doar cladirea politiei nu are nimic special. In rest, cred ca este singura localitate in care nu poti construi sau darima dupa capul tau”, spune Roland Ortek, un mindru mostenitor al unei case vechi. Localitatea este propusa pentru calitatea de monument UNESCO, in 1999 fiind cistigatoarea rivnitului premiu international “Europa Nostra”. De vazut Inca de la aparitia bisericii unitariene, in Rimetea a functionat o scoala de baieti veche de 400 ani, care a ramas peste timp sa transmita istoria. Comuna este strajuita de Piatra sau Creasta Secuilor, de unde, vara, parapantisti zboara in voia vintului. Casele taranesti sunt specifice satului, dar cimitirul vechi, cu morminte din secolul al XVI – lea, ruinele cetatii din Coltesti si placutele de pe unele porti care stabilesc ca in caz de incendiu, familia respectiva contribuia la stingerea focului, sunt alte atractii turistice greu de refuzat. La Rimetea, rasaritul de soare este ceva special pentru ca “soarele rasare de doua ori” - in perioada verii, decorul ofera iluzii optice. “Nimic nu se compara cu asta. Toata lumea zimbeste cind vine si aude asa ceva, dar dupa ce vede, ramine emotionat. De fapt, la noi si rasaritul si apusul se vad la fel, si e o adevarata imbatare a simturilor”, mai spune Bella Demeter. Turistul nu trebuie insa sa rateze in luna februarie Firsangul, un obicei la care asista, de la an la an,din ce in ce mai multi turisti, atit din tara cit si din strainatate. “Komfirmácio”- este ziua cind cei tineri devin membrii ai bisericii, depunind marturie asupra credintei lor in Dumnezeu si in biserica. Este singurul eveniment, in afara Firsangului, cind se mai poarta superbele costume populare cusute inclusiv cu fire din aur.

PNT Alba va stringe semnaturi

 Alba Iulia trebuie sa aiba o sala de sport polivalenta. Presedintele PNT Alba, Alin Popa, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca va solicita autoritatilor locale si judetene sa faca toate demersurile necesare pentru obtinerea de finantare si demararea lucrarilor de constructie a unei sali de sport polivalente la Alba Iulia. “Este rusinos pentru un oras de nivelul si pretentiile Alba Iuliei sa nu aiba o asemenea sala polivalenta, in timp ce alte orase de nivelul acesta, nu doar ca beneficiaza de asemenea conditii, dar realizeaza chiar performanta, la nivel european, in sporturile de sala”, a mai declarat Alin Popa, dind exemplul orasului Vilcea si al echipei de handbal de acolo.

Nicolae Popa la Bruxelles

 In perioada 28 - 30 martie a.c., deputatul de Alba, Nicolae Popa, se va afla intr-o vizita de lucru la Bruxelles, la o reuniune a Adunarii Uniunii Europene de Vest pentru Securitate si Aparare. Discutiile se vor axa pe politica europeana de securitate si aparare, unul din obiectivele esentiale ale politicii externe a Romaniei fiind convergenta propriei poli-tici externe cu prevederile Proliicii Externe si de Securitate Comuna. Nicolae Popa a declarat ca “una din prioritatile politicii externe comune se refera la prevenirea conflictelor si gestionarea crizelor”. In cadrul aceleiasi vizite, Nicolae Popa va incerca sa afle cum sunt percepute ultimele evolutii, scandaluri si neintelegeri de pe scena politica romaneasca, de catre oficialitatile europene.

A existat cindva un proiect...

 Conform spuselor presedintelui PNTCD Alba, Alin Popa, in trecut a existat chiar un proiect pentru realizarea unei asemenea sali, undeva linga Bazinul Olimpic din oras, pe terenul ocupat acum de magazinul “Profi”, insa acest proiect a fost abandonat. Alin Popa a adaugat ca, in cazul in care autoritatile locale si judetene nu vor demara un astfel de proiect, va porni o campanie de stringere de semnaturi pentru a initia o hotarire in acest sens, la nivelul consiliului local Alba Iulia. Mai mult, Alin Popa a declarat ca un asemenea proiect este atit de important pentru oras si judet incit, in cazul in care nu se vor gasi fondurile necesare, ar trebui sa se apeleze chiar la sprijinul oamenilor de afaceri.

Cum va muri Alianta DA in Alba?

Conform celor declarate de primul ministru, liberalii s-au suparat pe democrati pentru ca acestia au decis sa mearga pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European. Mai mult, in calitatea sa de premier, Tariceanu s-a simtit boicotat de ministri PD, pentru ca nu au stat in pozitie de drepti si nu au aprobat tot ce a hotarit el, sau consilierii lui de imagine. Asadar, impins de dorinta disperata de a ramine titular al primului fotoliu de la Palatul Victoria, premierul a ajuns la concluzia ca nu-i ramine de facut decit un singur lucru - aducerea în Parlament a unui alt guvern. Cel mai probabil, fara PD. Inevitabil, situatia creata la nivel central va face valuri si la nivelul organizatiilor locale ale celor doua formatiuni politice. Chiar daca, in cei doi ani de mandat, la nivelul judetului lucrurile au decurs relativ normal, experienta guvernarilor precedente ne arata ca lucrurile nu sint deloc foarte simple. Exista multe posturi de directori si manageri care au fost impartite dupa alegeri si care, in noile conditii, vor fi cu siguranta reimpartite. Desi muribunzi, ca partid, este de asteptat ca liberalii, visindu-se pe caii albi pe care si presedintele lor si-i imagineaza, sa-si doreasca mai mult. Mai au inca destui membri ramasi fara ciolan dupa alegeri, iar scoaterea democratilor de la guvernare reprezinta momentul perfect pentru a-i multumi cu cite un oscior judetean. (Adriana Suciu) Ce parere au liderii politici din judet despre actuala stare conflictuala din cadrul Aliantei DA, puteti afla din declaratiile acestora, consemnate in cele ce urmeaza: Simion Cretu, PNL Alba Simion Cretu, cel care asigura conducerea PNL Alba pe perioada in care Teodor Atanasiu este “detasat” la Bucuresti, este de parere ca guvernul trebuia restructurat dupa integrare, pentru ca toate guvernele tarilor membre trebuie sa fie compatibile cu structurile europene. “Problema a ajuns la o limita si, din pacate, se pare ca nu se va mai face pace cu PD”, a declarat Simon Cretu, care a precizat ca nu s-a ajuns la un consens pentru ca democratii nu au dorit sa isi retraga cei trei ministri care nu au dat dovada de solidaritate cu premierul in privinta aminarii datei alegerilor europarlamentare. El a spus ca premierul a fost mandatat de PNL sa numeasca alti ministri, dar nu i s-a spus ce “coloratura politica” sa aiba acestia, ceea ce inseamna ca puteau fi si democrati. “Nu cred ca se mai intrevede un guvern al Aliantei. Cel putin acesta este punctul meu de vedere. Dar un scenariul ca se va face un guvern PNL-UDMR - si precizez ca e vorba doar de un scenariu, intre multe altele, dar mie mi se pare plauzibil - nu cred ca ar trebui sa duca la intreruperea comunicarii cu PD”, a mai spus Simion Cretu. Referindu-se la ceea ce se va intimpla la nivel local, liderul PNL Alba a spus ca de la nivel central “se da un ton”, dar ca la nivel local, problemele pot fi analizate si altfel. Referitor la directorii de institutii care sint membri PD, sau au fost sustinuti de acest partid, el a spus ca acestia, ca dealtfel si directorii din partea altor partide, sint, in general, incadrati prin concurs, au contracte de managent si pe acestea trebuie sa le respecte. “Sunt unele probleme in care chiar nu conteaza culoarea politica”, a precizat Cretu. El a mai spus ca, la nivel local, PNL si PD au candidat separat, motiv pentru care crede ca decizia de a continua sau nu aceste colaborari va reveni organizatiilor judetene. “Speram sa ne putem intelege la nivel local si cred ca problemele care tin de local si de judet trebuie rezolvate aici. Din punctul meu de vedere, nu trebuie facute schimbari doar de dragul schimbarii, mai ales ca orice schimbare implica si costuri. Daca lucrurile merg bine, nu stiu de ce nu am merge pina la capatul ciclului electoral. Acesta este punctul meu de vedere si il voi sustine”, a conchis Simion Cretu. Mircea Hava, PD Alba Presedintele PD Alba, Mircea Hava, a fost destul de retinut in declaratii, spunind ca nu doreste, deocamdata, sa comenteze situatia creata. “Deocamdata, asteptam reactia primului ministru. Restul sint scenarii. Cind domnul prim ministru va iesi cu noul guvern, vom vedea”, a declarat Mircea Hava. In privinta a ceea ce se va intimpla la nivel local, el a spus ca, in Alba, colaborarea cu PNL este buna. “La nivel local, noi colaboram pe probleme specifice si ne vedem de treaba. Iar acest lucru se vede in oras si numai cine nu vrea nu vede. Partidele, pina la urma, sint formate din oameni (...) In general, intelegerile dintre noi nu au fost legate de doctrine, in jurul nostru sint oameni si cu ei si pentru ei trebuie sa lucram. Noi nu facem afaceri impreuna, nu avem cirdasii, nu avem mafii locale, iar acest lucru se vede in ceea ce se face”, a afirmat Mircea Hava. El a mai spus ca in PD nu se pune problema sa se impuna de la nivel central incetarea colaborarii cu PNL, daca interesele locale spun altceva. “Niciodata, nimeni de la nivel central nu ne-a bagat pumnul in gura si nu ni s-a impus ceva. Oricum, ca vicepresedinte as avea ceva de spus, dar nu se pune problema, pentru ca, repet, niciodata, nimeni nu ne-a impus nimic”, a conchis Mircea Hava. Liderul PSD Alba,      Ioan Rus: Presedintele PSD Alba, av. Ioan Rus si-a exprimat parerea conform careia ruptura oficiala a Aliantei PNL-PD nu va avea implicatii majore la nivelul judetului in ce priveste relatiile dintre reprezentantii celor doua formatiuni. Ioan Rus a declarat ca, “spre deosebire de situatia existenta pina acum la nivel central, la nivelul judetului Alba, si aici ma refer in special la administratiile locale si judetene, conflictele nu au fost atit de aprinse. Sigur, au mai fost probleme si dispute pentru suprematia uneia sau alteia dintre institutiile judetene, pentru racolarea unor primari si consilieri, insa, in general, cind a fost vorba de luarea unor decizii care sa-i favorizeze pe oamenii PNL sau PD, reprezentantii celor doua partide au avut o buna colaborare. Sunt convins ca si de acum inainte, consilierii PNL si PD vor face front comun impotriva noastra, a PSD-ului, pentru ca intre ei vor exista aceleasi raporturi si aceleasi interese comune”. Liderul social democratilor din Alba a opinat ca divortul dintre cele doua partide va avea repercusiuni la nivelul judetului asupra unor directori si sefi de institutii deconcentrate, care, sub masca organizarii unor concursuri, au fost numiti la mica intelegere de catre partidele politice din arcul de guvernare. “Dupa parerea mea, unii dintre sefii acestor institutii vor fi schimbati. Vor fi organizate tot felul de controale, pentru ca nu vor fi invocate, bineinteles, motive politice, iar unii dintre acestia vor fi debarcati”, a declarat Ioan Rus. Presedintele PSD Alba a mai precizat ca formatiunea pe care o reprezinta nu va solicita nici o astfel de schimbare si a mentionat ca social democratii  din judet nu vor dori vreo functie pina dupa alegerile de anul viitor. “Sintem in opozitie si vom ramine in opozitie pina la viitoarele alegeri”, a punctat Rus. Nicolae Popa, PC Alba. “Alianta era moarta de mult, numai ca era tinuta in geam, sa o vada lumea. In cazul iesirii PD de la guvernare, este clar ca schimbarile se vor face de sus pina jos. Cu toate acestea, daca suntem oameni responsabili, ce se intimpla la Bucuresti nu ar trebui sa se reflecte direct asupra judetului, unde trebuie sa continuam lucrurile bune incepute cu doi ani in urma. Probabil ca o eventuala iesire a PD de la guvernare va atrage dupa sine si schimbari la nivelul directorilor de institutii din Alba, dar aici trebuie privit mai atent si schimbarile nu trebuiesc facute de dragul de-a schimba. Suntem la mijlocul unui mandat, iar continuarea si finalizarea proiectelor incepute, accesarea fondurilor europene, precum si intreg procesul de integrare, la nivelul judetului Alba, nu trebuie afectat de deciziile de la Bucuresti.” Alin Popa, presedinte PNTCD Alba “In primul rind, PD nu vrea sa iasa de la guvernare, iar daca Tariceanu va scoate fortat PD de la guvernare, atunci PNL nu va avea nici o sansa, din cauza conditiilor pe care le va pune PSD. La nivel local, nu va fi nici o schimbare. Pentru ca, la nivel local, Alianta oricum nu functioneaza, iar institutiile deconcentrate functioneaza din inertie si nu in baza vreunui parteneriat PNL-PD. Singurul lucru ce se va schimba vor fi atacurile fiecarui partid la adresa celuilalt. In fond, nu va fi nici o diferenta la nivel local, doar ca vom avea parte de o mai mare porcaiala”. Mircea Lamurean, presedinte PLD Alba “O eventuala iesire a PD de la guvernare nu va avea efecte la nivelul judetului Alba, pe termen scurt. Oricum, tensiunile intre cele doua partide, la nivel local, exista, iar ele se vor accentua doar odata cu iesirea de la guvernare a PD. O eventuala scoatere a PD de la guvernare ar putea insemna si un pas spre refacerea aliantei, in formula PD-PLD, mai ales ca multi membrii ai PNL Alba ne-au contactat si si-au manifestat interesul fata de PLD. Consider ca, la momentul actual, conducerea centrala a PNL este rupta de filialele din teritoriu, iar o eventuala scoatere a PD de la guvernare si aliere cu PSD va adinci si mai mult aceasta ruptura dintre conducere si membri partidului”.  (Mihaela Moraru, Cristi Fleschin, Al. Cristorian)

Scormonitorul

 • Dom’le, ce banditi ! Ce hotomani! Pina si in lumea circului e plin de pacalici... In urma cu vreo doua saptamini, s-a umplut orasul de afise, cum ca vine circul in oras. A venit un fel de caravana, cu un magarus, o napirlita de camila, un ponei si ceva bidiganii care aratau mai nehranite decit somalezii aia din imaginile rautacioase. Junioara mea, agitata, ca a venit circul, si e musai sa-l vada, pentru ca toti copii de la ea din grupa de la camin au fost la circ. Si, daca e musai, e musai. Asa ca, la circ cu ea. Sincer, nu a fost nimic de vazut. Macar s-a dat pe ponei. La o saptamina dupa, circu’ cit casa, ca vine circul! Mai, fato, numai ce a fost, cum sa vina iar? Nu si nu, ca vine circul. De curios, ma uit la afise. Erau altele. De data asta, era pe bune. Circul Praga. Cu lei, ursi, trapezisti, porci spinosi, zebra, bizon, ponei, cai, serpi si Lilu-Lilu-crocodilu’. Si alte dihanii. Ma interesez si aflu care-i scamatoria cu circ in fiecare saptamina, intr-un oras ca Alba Iulia. Cei care au fost saptamina trecuta, cu caravana cu animale lihnite de foame, au aflat programul celor de la Circul Praga. Si le-o iau inainte, prin fiecare oras. Chiar si cind au cerut autorizatia de la primarie, au spus ca vine Circul Praga. A venit. Dar la o saptamina dupa ei. Dar ei au profitat deja de setea de cunoastere si distractie a celor mici, pe banii parintilor. Sa fim sinceri, citi dintre parinti isi duc copiii si in aceasta saptamina la circ, daca au fost saptamina trecuta si au cheltuit bani seriosi? Eu, unul, ii duc. In primul rind, pentru ca Circul Praga merita. in al doilea rind, pentru ca nu-mi trebuie circ in casa... Decit sa-mi aud junioara bocind, mai bine rabd si ascult cum rag leii...  Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Leonardo se insoara!

Leonardo DiCaprio s-a logodit cu iubita sa, top modelul israelian Bar Refaeli, potrivit unor apropiati ai cuplului care spun ca nunta ar putea avea loc la sfirsitul acestui an, informeaza hollywood.com. Cuplul a vizitat recent orasul Tel Aviv din Israel, unde top modelul a putut sa-l prezinte oficial pe DiCaprio parintilor sai. Potrivit unor surse apropiate celor doi, pe 11 martie a avut loc si o petrecere de logodna. O prietena a lui Refaeli a declarat pentru revista Star ca la petrecere a participat “doar un grup mic de prieteni si membri ai familiei”. “Bar a spus ca Leo a cerut-o în casatorie si ca ea a acceptat”, a spus aceeasi sursa. Prietenii spun ca Refaeli, primul model israelian care a aparut în revista Sports Illustrated, ar putea deveni sotia starului din “Cirtita” pina la sfirsitul acestui an. Aceasta ar fi a doua casatorie pentru Refaeli, care a divortat în 2005 la doi ani de la nunta.

Oana Zavoranu si politica!

O tara întreaga a ramas muta de uimire în momentul în care Corneliu Vadim Tudor a anuntat cooptarea printre membrii PRM a actritei de telenovele Oana Zavoranu. De atunci, Querida a renuntat la serialele lacrimogene pentru muzica, ceea ce i-a impus si o schimbare în stilul vestimentar. De cind si-a propus sa devina mare cintareta, Oana a început sa faca din ce în ce mai multe vizite prin magazinele de haine. Preocupata acum si mai mult de imaginea sa, doamna Pepe a decis sa îsi schimbe garderoba. Astfel, si-a achizitionat mai nou citeva perechi de blugi, considerind ca cel mai bine i se potriveste tinuta „casual”.Sa fie oare „Tribunul” de acord ca imaginea sa sa fie îmbracata în blugi?! Ei bine, nu prea pare sa o intereseze prea mult pe Oana acest mic aspect. „Nu conteaza cum esti îmbracat, conteaza atitudinea”, a declarat Oana Zavoranu pentru cotidianul Gardianul. Mai mult, Querida a spus ca nu se va conforma niciodata stilului vestimentar „bussines”, desi acesta este stilul abordat de membrii clasei politice. Motivul - costumele nu îi plac si punct! „Nu mi se potriveste, nu e stilul meu! Poate la unele persoane le sta bine, dar pe mine nu ma prinde”, a explicat doamna Pepe.

Nadia Comaneci cinta pentru copii!

Desi programul ei este foarte incarcat, Nadia si-a facut timp, intre doua evenimente importante, sa inregistreze citeva cintecele pentru cei mai mici dintre melomani, piese care vor aparea in curind pe Cutiuta muzicala 6! Contactata de MediaPro Music, producatorul seriei de succes a Cutiutelor muzicale, Nadia Comaneci a fost incintata sa inregistreze 3 cintecele pentru cea mai noua Cutiuta. Nadia s-a implicat cu mult entuziasm in acest proiect, mai ales datorita faptului ca este si ea o proaspata mamica, dar si pentru ca fosta gimnasta participa la multe proiecte cu si pentru copii. Alaturi de alte trei mamici celebre, Ioana Moldovan, Raluca Moianu si Olivia Steer, Nadia Comaneci va cinta pentru copii melodii alese si orchestrate de Liliana Stefan.Nadia este al doilea mare sportiv care si-a incercat talentul de cintaret pentru Cutiuta muzicala. Ilie Nastase a cintat alaturi de alti trei tatici celebri pe Cutiuta muzicala 5.O experienta inedita“A fost o experienta extrem de interesanta, mai ales ca a fost prima oara cind am intrat intr-un studio de inregistrari pentru a cinta, si nu pentru a vorbi despre gimnastica. Ma bucur foarte mult ca am participat la acest proiect, atit pentru Dylan, care ma va auzi cintind in romana, cit si pentru toti copiii din Romania care se bucura de Cutiutele muzicale”, a marturisit Nadia. Cu ocazia inregistrarilor pentru Cutiuta, Nadia Comaneci a anuntat ca se va intoarce in Romania pe 1 iunie, pentru a participa la un eveniment dedicat “Zilei Copilului”: “Imi pare foarte bine ca am inregistrat pentru Cutiuta muzicala 6, mai ales ca pe 1 iunie, chiar in preajma zilei de nastere a lui Dylan, sint invitata la un alt eveniment pentru copii, organizat la Complexul Comercial Dragonul Rosu”, a precizat campioana. In zilele urmatoare, Nadia Comaneci se va afla la Londra, iar apoi la Barcelona, unde va lua parte la evenimentele prilejuite de Gala Premiilor “Laureus”, un fel de premii “Oscar” acordate, an de an, celor mai buni sportivi din intreaga lume.

Spectacol-examen de licenta cu scandal la Teatrul Maghiar

„Inca traim intr-o lume arhaica"Spectacolul „Cavaleria Rusticana", de Pietro Mascagni, va avea loc joi seara de la ora 18.30, la Opera Maghiara din Cluj-Napoca. Din distributie fac parte Roxana Cetali, Florin Blaj, Veress Orsolya, Sándor Árpád sau Mányoki Mária. Orchestra va fi dirijata de Vladimir Lungu, scenografia ii apartine lui Lorincz Gyula, iar regia este semnata de Mihaela Panainte. „Este o «Cavaleria Rusticana» putin atipica. Am dorit sa prezint nu doar ilustrarea unei povesti din Sicilia, ci mai ales a unei lumi catolice in care oamenii se omoara cu mare usurinta", precizeaza regizoarea piesei. Biserica din spectacol este facuta, astfel, din cirpa, in felul in care Mihaela Panainte vede credinta personajelor operei. Pentru a reusi sa isi impuna viziunea i-a fost dificil, dupa cum relateaza, sa lucreze cu interpretii, dar si cu membrii corului. „Inca traim intr-o lume arhaica in ceea ce priveste opera; este greu sa ii convingi pe oamenii de aici ca trebuie sa ajunga la o gindire teatrala", sustine tinara regizoare. Cei 50 de coristi au fost „impartiti" in patru grupuri, pe voci, incercindu-se redarea izolarii in care se afla membrii comunitatii din piesa.„Mi-am asumat reinterpretarea"Abordarea neobisnuita a spectacolului, care este examen de licenta atit pentru regizoare, cit si pentru doi dintre interpreti, a stirnit controverse atit de puternice in rindul cadrelor didactice ale Academiei de Muzica „Gheorghe Dima", incit acestia se asteapta ca membrii comisiei de examinare sa nu fie in sala la reprezentatie. „Mi-am asumat reinterpretarea lucrurilor, sper ca asta va fi meseria mea", adauga aceasta. „Profesorii mei mi-au zis ca asta nu e «Cavaleria Rusticana». Ei vor sa vada aceasta piesa, dar nu o regasesc in spectacolul meu. L-au contestat inainte de a-l pune in scena", acuza Mihaela Panainte.

Sibiul face cartile

Gaudeamus ajunge la LuxemburgCaravana Gaudeamus isi desfasoara, incepind de miine, 28 martie, si pina duminica, 1 aprilie, cea de-a VIII-a editie la Cluj-Napoca. Organizat de Radio Romania, echipa Gaudeamus si Radio Cluj, evenimentul va avea loc intr-un pavilion expozitional mobil amplasat in Piata Unirii. „Am facut o rocada cu editia de la Sibiu, ca sa se incadreze in manifestarile capitalei europene. Cu acest prilej, Gaudeamus va ajunge citeva zile si la Luxemburg...", explica Vladimir Epstein, directorul executiv al Tirgului Gaudeamus, „deturnarea" perioadei traditionale a tirgului de carte de la Cluj.Premiul cel mare al tombolei, un laptopPrezenta editie a manifestarii o are ca presedinta de onoare pe Irina Petras, cea care conduce filiala clujeana a Uniunii Scriitorilor din Romania. Tombola Gaudeamus are de acum premii mai consistente, cel mai important fiind un laptop performant, iar frumoasele tirgului vor lua parte la Miss Lectura. Din acest an, organizatorii demareaza concursul „Radu Saplacan" (n.r., in memoria jurnalistului si omului de litere clujean care s-a implicat activ in organizarea primelor editii ale tirgului), destinat jurnalistilor care vor reflecta evenimentul. Tot o premiera va fi functionarea in incinta tirgului a unui Internet-cafe. Publicatiile care vor fi donate la traditionalul Cos al Tirgului vor avea ca destinatie biblioteca Scolii cu clasele I-VIII din satul Ricas, judetul Salaj. Gaudeamus in cifreVor lua parte la tirgul de carte de la Cluj-Napoca un numar de 96 de participanti, ocupind 40 de standuri. 24 sint edituri romanesti, 40 edituri straine reprezentate la tirg de agentii de difuzare romanesti, 17 edituri romanesti prezente in standuri comune sau reprezentante de agentii de difuzare, 5 institutii de invatamint, precum si 8 agentii de difuzare de carte romaneasca si straina. Pavilionul din Piata Unirii, pus la dispozitia organizatorilor de catre ExpoTransilvania, are o suprafata de 350 de metri patrati, cu 10% mai mare decit anul trecut. Programul de manifestari va cuprinde nu mai putin de 53 de evenimente.

Pe scurt

¤ Calificare ratataReprezentativa de polo a Romaniei a ratat calificarea in sferturile de finala ale CM de la Melbourne dupa ce a pierdut, cu scorul de 7-8 (2-2, 2-2, 1-4, 2-0), meciul cu Grecia. „Tricolorii" au ratat in cinci situatii de superioritate numerica si au nimerit de cinci ori bara. Golurile echipei pregatite de Vlad Hagiu au fost marcate de Kádár (2), Andrei Dina (2), Matei Guiman, G. Georgescu si Radu.Celelalte rezultate de ieri: Germania - SUA 6-3, Rusia - Canada 17-13, Italia - Australia 12-11 (dupa 2 reprize de prelungiri). Programul sferturilor de finala: Serbia - Grecia, Croatia - Rusia, Spania - Italia, Ungaria - Germania. (T.-J. L.)¤ Bilete pentru derbiClubul CFR 1907 Cluj pune de astazi in vinzare biletele pentru derbiul cu Poli Timisoara de duminica. Pentru tribuna 0, tichetele vor putea fi achizitionate in perioada 27-30 martie, intre orele 10-14, la sediul clubului de pe strada Republicii, nr. 109, et. 3. Biletele la tribunele A si B, precum si cele de la peluza se pot cumpara incepind de vineri, ora 14, la punctele de vinzare situate la Stadionul Gruia si Regionala CFR. Simbata, biletele se vor vinde intre orele 10-16, iar in ziua meciului se vor procura de la casieria amplasata la intersectia „7 strazi". Iata pretul tichetelor puse in vinzare pentru meciul CFR Cluj - Poli Timisoara, ce se va desfasura duminica, incepind cu ora 16: tribuna „0" - 30 de lei, tribunele „A" si „B" - 20 de lei, peluza - 10 lei. De asemenea, clubul CFR Cluj ofera gratuit primelor 150 de persoane care isi vor cumpara bilete de la casieria stadionului cite un fular dedicat partidei cu Poli Timisoara, cu conditia ca acestia sa aiba asupra lor materiale promotionale cu insemnele CFR-ului. (G. J.)¤ Fara Rat si CodreaDoi dintre „tricolorii" care au evoluat in partida contra Olandei, terminata cu scorul de 0-0, nu se vor afla in primul „11" pe care Piturca il va alinia miine impotriva Luxemburgului. Astfel, fundasul Razvan Rat are umarul dislocat si va absenta aproximativ 2 saptamini. Celalalt fotbalist care va lipsi in meciul de la Piatra Neamt este mijlocasul Sienei, Paul Codrea, acesta fiind suspendat pentru cumul de cartonase galbene. (G. J.)

Ultima strigare in sezonul regulat

Cadere de cortina astazi in prima faza a campionatului national de baschet masculin, editia 2006-2007: rezultatele din etapa a XXVI-a vor stabili ierarhia care va sta la baza fazei eliminatorii. Invingatori la Sibiu intr-un meci pe care l-au controlat tot timpul, clujenii de la „U" Mobitelco vor juca la Oradea cu CSM Leonardo, echipa care a pierdut in tur cu 80-91. „Cum succesul si jocul rezultatelor ne-ar putea plasa pe pozitia a patra a clasamentului, tintim victoria. Una care sa demonstreze ca victoria de la Sibiu n-a fost intimplatoare si ca valoarea echipei este superioara pozitiei ocupate in clasament", a declarat la conferinta de presa de ieri Mircea Cristescu. Presedintele executiv al gruparii clujene a mai spus ca dupa multa vreme „U" Mobitelco a fost din nou o echipa in adevaratul sens al cuvintului, iar motivatia si dorinta de victorie au fost superioare celor afisate de sibieni. Care au platit un tribut greu formei de exceptie a lui Blackshear, fapt care i-a scos din joc pe ceilalti componenti ai echipei. De partea cealalta, LeVar Seals a fost cosgheter in conditiile unui joc de echipa foarte bun, in care toti colegii sai si-au facut cu prisosinta datoria. Chestionat in legatura cu posibila ratare a calificarii in play-off de catre sibieni sau tirgmureseni, Cristescu a declarat ca totul este posibil. „ELBA poate bate la Dinamo, cum nu sint excluse surprize nici la Rimnicu Vilcea si Pitesti. Meciurile nu sint jucate dinainte nici la Ploiesti si Brasov. Putine sint echipele care au experienta jocurilor decisive, iar asta le face vulnerabile", crede conducatorul.Conform site-ului federatiei, meciul de la Oradea va fi arbitrat de o brigada formata din L. Grigoras (Buzau), Bukuresti L. (Sovata) si R. Bucerzan (Timisoara), comisar FRB fiind brasoveanul Florin Balosescu.Ultima etapa a returului mai programeaza astazi jocurile: CSU Asesoft Ploiesti - CSU Atlassib Sibiu (75-60), BCMUS Arges Pitesti - BC Mures Tirgu Mures (102-93), BC Rimnicu Vilcea - Gaz Metan Medias (75-104), CSU Cuadripol Brasov - CS Otopeni (55-91), West Petrom Arad - Rapid Isover Bucuresti (70-113), Dinamo-Gealan Bucuresti - ELBA Timisoara (84-82). Toate meciurile incep la ora 17, mai putin cel de la Ploiesti, care va fi televizat de TV Sport (ora 18.30). Clasament 1. CSU Asesoft 25            25            0            2249-1680    50 2. Dinamo-Gealan  25            20            5            2071-1828    45 3. BCMUS Arges   25            16            9            2104-1947    41 4. ELBA            25            16            9            2237-2093    41 5. „U" MOBITELCO            25            15            10            2157-1859    40 6. CSU Atlassib            25            14            11            2294-2154    39 7. CS Otopeni            25            14            11            2083-2038    39 8. Gaz Metan            25            14            11            2041-2022    39 9. BC Mures            25            14            11            2260-2155    3910. CSM Oradea 25            12            13            2011-1961    3711. Rapid Isover   25            8            17            1956-2109    3312. BC R. Vilcea   25            4            21            1858-2205    29        13. CSU Brasov 25            3            22            1824-2222    2814. West Petrom*            25            0            25            1650-2522    24 penalizata cu un punct pentru neprezentareCAMPIONATELE MADISZDivizia A, etapa a XVI-a 1. Meridian            14            12            1            1            50-19            37  2. HSV            14            11            2            1            66-23            35 3. Pro Flora            15            9            1            5            56-50            28 4. Kopár Manó            13            9            0            4            41-25            27  5. Gulden            15            7            2            6            33-44            23 6. Nottingham            13            7            1            5            62-37            22  7. Dracii Rosii            14            6            2            6            44-50            20 8. Neon            14            6            1            7            44-44            19 9. Nasaud            14            5            3            6            51-45            1810. LSD            15            5            2            8            40-47            1711. Bolha            15            2            3            10            32-54            912. Phoenix            14            2            0            12            28-55            613. BVB            14            2            0            12            30-84            6Divizia B, etapa a XVIII-a  1. Temad            18            17            1            0            126-20            52 2. Ajax            18            14            0            4            93-51            42 3. Pro Italia            18            12            0            6            74-68            36 4. Manchester            18            11            1            6            80-69            34         5. Inter Milan            18            10            3            5            76-53            33 6. Kocogók            18            8            2            8            48-66            26 7. Draco Volans            18            8            0            10            80-65            24 8. Artana            18            7            3            8            72-58            24         9. Roma            18            8            0            10            56-69            2410. Ros-albastrii            18            8            0            10            92-110            2411. Sparta            18            6            3            9            51-71            2112. U '96            18            6            2            10            55-77            2013. Wega            18            5            2            11            47-61            1714. Reset Media            18            2            2            14            40-110            8

Cursa pentru locul 6

Campionatul Ligii I la fotbal in sala a continuat in weekend cu meciurile etapei a XXIII-a. Clujenii de la CFF Clujana si-au trecut in cont 3 puncte fara sa joace, dupa ce echipa CSM Focsani nu s-a prezentat la Cluj. Echipa antrenata de Cristian Dulca mai are de jucat la Deva cu Quasar (miercuri, 28 martie), pe teren propriu cu Informatica Timisoara (duminica, 1 aprilie) si la Odorheiul Secuiesc cu vicecampioana (vineri, 6 aprilie).Celelalte rezultate ale etapei a XXIII-a: United Galati - Metropolis Bucuresti 3-2, FM Constanta - Quasar 3-1, Moldocor Piatra Neamt - Informatica 0-3 si Poli Timisoara - Energoconstructia Craiova 4-4, Athletic Club Bucuresti - ACS Odorheiul Secuiesc 2-5, Cosmos Pitesti - FC CIP Deva 2-6.Etapa a XXIV-a programeaza miercuri, 28 martie, urmatoarele partide: Quasar - CFF Clujana (in tur: 6-8), CSM Focsani - Cosmos (3-2), Informatica - FM Constanta (2-12), Odorheiul Secuiesc - Moldocor (6-2), Energoconstructia - AC Bucuresti (3-2), Metropolis - Poli (3-6), FC CIP - United (6-5). Clasament 1. FC CIP Deva    23            22            1            0            159-57            67  2. Energoconstructia         23            17            4            2            155-75            55 3. Athletic Club Buc.            23            17            1            5            111-60            52 4. Odorheiu Secuiesc            23            15            4            4            142-72            49 5. FM Constanta            23            14            2            7            145-97            44 6. CFF CLUJANA            23            11            3            9            116-98            36 7. Poli Timisoara            23            10            3            10            99-88            33  8. Informatica Timisoara            23            10            3            10            108-120      33 9. CSM Focsani            23            8            2            13            68-94            2610. Cosmos Pitesti   23            6            1            16            73-127            1911. Moldocor P. Neamt            23            5            3            15            71-111            1812. United Galati   23            5            3            15            71-125            1813. Quasar Deva    23            3            1            19            67-144            1014. Metropolis Bucuresti            23            2            1            20            65-182            7

Calda in Cupa Challenge, rece in Liga Nationala

Oboseala si-a spus cuvintul Victoria galatencelor este oarecum surprinzatoare, dar se explica prin oboseala clujencelor, precum si prin faptul ca ele au evoluat fara o jucatoare de baza, Adriana Tudorache, accidentata in meciul cu Tomis. „Am facut o prima repriza slaba, ne-am revenit apoi in al doilea mitan, dar a fost prea tirziu", a rezumat cele intimplate antrenorul clujean Gheorghe Covaciu. Golurile echipei clujene au fost marcate de: Ani-Senocico (9), Birsan (5), Paraschiv (2), Busuioceanu (2), Gherman (2), Vlad (2) si Toncean. In ciuda infringerii, „U" Jolidon isi pastreaza pozitia a treia in clasament, iar pe 15 aprilie va primi la Cluj vizita echipei HCM Roman. Intr-un alt meci disputat ieri, Oltchim Rimnicu Vilcea a surclasat, cu scorul de 50-16, pe Universitatea Timisoara.Rulmentul Brasov joaca astazi cu Tomis Constanta, iar pe 29 martie SC Muresul Tirgu Mures va fi oaspetele formatiei HCM Roman. Alte rezultate: Rapid CFR Bucuresti - HCM Baia Mare 25-32, HC Zalau - HC Dunarea Braila 18-28 si CSM Cetate Deva - Astral Posta Cilnau 37-24.Inca un „duel fratricid"?Astazi, la sediul din Viena al Federatiei Europene de Handbal (EHF), se efectueaza tragerea la sorti a jocurilor din cadrul semifinalelor cupelor europene inter-cluburi. In urna Cupei Challenge se vor afla doua echipe romanesti, „U" Jolidon Cluj si HCM Roman, care n-ar fi exclus sa se intilneasca pentru un loc in finala. Celelalte doua formatii sint RK Tresnjevka Zagreb (Croatia) si HC „Naisa" Nis (Serbia).In Cupa Cupelor, Oltchim va intilni pe Byasen HB Elite Trondheim (Norvegia) sau Cementos la Union-Ribarroja (Spania) sau Ferencváros Budapesta. Chiar daca echipele romanesti au fost demult eliminate, in semifinalele Ligii Campionilor vom fi reprezentati totusi de cinci jucatoare: Aurelia Bradeanu, Somina Gogirla, Stancuta Guiu, Ana Maria Somoi (de la formatia ungara Györi Audi ETO KC) si o clujeanca de-a noastra, Carmen Amariei-Lungu (de la echipa daneza Slagelse DT). In urna se vor mai afla Hypo Niederösterreich (Austria) si HC „Lada" Togliatti (Rusia).

Schimbari inaintea derbiului

Sezon modest pentru PoliAltadata privita ca un adevarat derbi al Provinciei, intilnirea de duminica dintre CFR Cluj si Poli Timisoara tinde sa capete un caracter oarecare, luind in considerare situatiile celor doua echipe in acest retur de campionat. Clujenii, desi au inceput sovaielnic a doua parte a sezonului, au reusit, printr-o mixtura de sansa si pragmatism, sa se instaleze pe a doua pozitie a clasamentului, fiind, totodata, neinvinsi in acest an. Disensiunile din sinul clubului din Gruia par a se fi risipit, deocamdata, sub argumentul punctelor acumulate si al clasarii bune in Liga, ceea ce le ofera elevilor lui Bergodi o certa superioritate morala in vederea confruntarii de duminica. In tabara adversa, a timisorenilor, lucrurile nu stau deloc pe roze. Banatenii nu au mai cistigat un meci din etapa a XIX-a, cind au invins pe propriul teren, cu 3-1, pe FC Arges. Plecata in acest sezon cu gindul sa obtina, la finele campionatului, un loc ce asigura accederea intr-o cupa europeana, echipa patronata de Marian Iancu se vede in ingrata situatie de a se afla la o distanta de 10 puncte fata de ultimul loc care duce in Europa.Framintari pe BegaProblemele Timisoarei nu se reduc la modesta clasare pe pozitia a 6-a din clasamentul Ligii I. Recent, formatiei banatene i s-a cerut punerea in executie a hotaririi Tribunalului Sportiv de la Lausanne prin care este obligata sa isi schimbe numele, imnul si culorile, pentru a nu fi confundate cu cele ale clubului detinut de italianul Claudio Zambon. Si, cum un necaz nu vine niciodata singur, evolutiile neconvingatoare din teren ale lui Poli au determinat schimbari spectaculoase in configuratia bancii tehnice a echipei. Nu mai putin de patru nume s-au aflat la conducerea tehnica a Timisoarei in acest sezon: Cirtu, Caramarin, Artimon si Rotariu. Intr-un final, Marian Iancu l-a investit, in urma cu 2 zile, pe Valentin Velcea, fostul secund al predecesorilor sai pe banca lui Poli, la cirma echipei timisorene. Aceasta, insa, doar pina la vara, deoarece din urmatorul sezon banatenii vor avea un nou tehnician, in persoana lui Dusan Uhrin Jr., actualul antrenor al cehilor de la Mlada Boleslav.Indemn la concentrareDesi vor intilni cel mai valoros - prin prisma pozitiei in clasament - adversar din acest an, CFR-istii nu considera meciul cu Timisoara cel mai greu de pina acum: „Intr-adevar, Poli este o echipa puternica, valoroasa, insa pentru noi fiecare meci este o finala, indiferent de oponent. Trebuie sa evoluam cu multa concentrare si sa nu uitam ca ne asteapta si alte partide foarte dificile, cum ar fi cele cu Craiova, Arad sau Vaslui", a declarat Renzo Rossi, asistentul „principalului" Cristiano Bergodi la echipa „feroviara".

„Gazeta“, in libertate!

La sfirsitul saptaminii trecute, presedintele Trustului „Gazeta", Liviu Man, directorul executiv Aurel Muresan si directorul de investigatii Ioan Otel au fost pusi in libertate la Tribunalul Braila. Mandatele de arestare preventiva emise pe numele lor de catre Tribunalul Cluj au expirat in 23 martie si nu au mai fost prelungite la ultimul termen, din 12 martie. La termenul intermediar de joi de la Tribunalul Braila, unde a fost stramutata cauza, aparatorii celor trei au cerut punerea in libertate a inculpatilor. Instanta braileana s-a pronuntat vineri si a acceptat cererile celor trei, dispunind inlocuirea masurii de arest preventiv cu aceea de a nu parasi tara si cu anumite interdictii, cum ar fi sa nu ia legatura cu partile vatamate din dosar, sa nu poarte arme albe si sa fie la dispozitia Politiei clujene ori de cite ori li se solicita acest fapt.Adrian Iacob, 22 de ani, student la drept„Nu comentez eu deciziile pe care le ia un tribunal in tara asta. Nu am ajuns la nivelul in care putem afirma cu certitudine ca avem incredere deplina in deciziile pe care le ia Justitia. Dar mi se pare ciudat totusi ca, imediat ce au mutat dosarul la Braila, oamenii acestia au fost eliberati."Madalin Lupas, 25 de ani, student„Din cite am mai citit si eu, e vorba de niste chichite judecatoresti, din care cauza s-a putut intimpla un lucru de felul acesta. Asta nu inseamna ca sint nevinovati, nu? Nu cred ca vor scapa basma curata: e prea mare scandalul creat in jurul acestui caz si nu cred ca cineva din justitie ar avea curajul sa faca ceva in favoarea acuzatilor. Cred si sper." Elena Stefan, 26 de ani, responsabil credite„Eu ii sustin pe aceia care sint de parere ca nu se impunea retinerea lor in arest pe perioada cercetarilor. Doar nu sint criminali, ce Dumnezeu? Daca vor fi gasiti vinovati, sa fie inchisi si sa faca inchisoare, atita cit merita. Dar pot sa raspunda in fata justitiei si asa, liberi, nu? Eu asa cred."Viorel F., 41 de ani, taximetrist„Nu-mi dau eu cu parerea. Avem justitie, sa se ocupe ea. Daca au crezut de cuviinta ca invinuitii in cazul «Gazeta» pot fi lasati in libertate, atunci inseamna ca asa era corect din punctul de vedere al legii. N-am dreptate? Mie asa mi se pare logic. Uniunea Europeana ne-a laudat justitia, asa ca noi trebuie sa avem incredere in ce ne spune UE. Asta daca o luam tot asa, logic. Deci, treaba lor."Aurel B., 49 de ani, fermier„Dupa parerea mea, s-a facut o mare greseala ca i-au lasat liberi. Astia de ce n-ar putea sa fuga peste granita, asa cum a facut arabul acela, cum il cheama, de i-a rapit pe jurnalistii aceia din Bucuresti? Ca atunci cind e vorba de infractori adevarati, granitele noastre sint «sita». Nu mi se pare normal." 

Absolventii clujeni vor putea studia la facultati din Spania

Elevii clujeni de la sectia bilingva romano-spaniola a Liceului Teoretic „Eugen Pora" vor obtine doua diplome de absolvire si vor avea acces la universitati din Spania in aceleasi conditii ca absolventii din aceasta tara.Elevii vor obtine doua diplome, una romana si una spaniolaMinistrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, si ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy, au semnat ieri „Acordul intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Educatiei si Stiintei din Regatul Spaniei, cu privire la infiintarea si functionarea sectiilor bilingve romano-spaniole in liceele din Romania si la organizarea examenului de Bacalaureat in aceste licee".Acordul le permite absolventilor romani din sectiile bilingve romano-spaniole obtinerea a doua diplome, una romaneasca si una spaniola, si accesul la universitatile spaniole fara alte atestari de limba, in aceleasi conditii ca absolventii spanioli. Acordul interministerial contine conditiile concrete de obtinere a Diplomei spaniole de Bacalaureat, diploma care permite accesul nemijlocit in sistemul de invatamint superior din Spania. Conform acordului, spaniolii vor trimite unul pina la trei profesori pentru fiecare sectie bilingva romano-spaniola infiintata in Romania, iar elevii romani din aceste sectii care au rezultate deosebite la invatatura vor beneficia de calatorii de 2 saptamini in Spania sau de premii.In prezent, in Romania functioneaza sectii bilingve romano-spaniole in noua licee, printre care si Liceul Teoretic „Eugen Pora" din Cluj-Napoca. 40.000 de elevi romani invata in Spania„Ne bucuram ca am ajuns sa finalizam acest acord. Sint convins ca ideea de a sustine examenul de Bacalaureat in sectii bilingve romano-spaniole se va dezvolta si va gasi din ce in ce mai multi sustinatori, pentru ca elevii romani vor obtine aceeasi diploma pe care o obtin si absolventii din Spania", a declarat ieri ministrul Mihail Hardau.„Semnarea acestui acord este un pas foarte necesar pentru noi, iar pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii e o atitudine strategica, de termen lung, si nu una tactica. In acest moment, in scolile publice din Spania invata peste 40.000 de elevi romani la care trebuie sa ne gindim ca la o generatie ce trebuie ajutata sa se dezvolte, indiferent de spatiul in care se afla", a declarat ambasadorul Juan Pablo-Garcia Berdoy. Din 1999, sectiile bilingve au functionat in baza prevederilor stipulate in doua programe interguvernamentale succesive.

Elevii prefera „Scoala vietii“

Dascalii au incetat sa mai fie modeleParintii sint principalele modele in viata ale tinerilor. Studiul recent comandat de MEdC arata ca dascalii nu mai au o atit de mare trecere in fata elevilor, care au incetat de mult sa-i mai considere niste modele demne de urmat. Doar 3,8% dintre elevii si studentii din institutiile romanesti de invatamint mai considera ca profesorii reprezinta modele de urmat.In schimb, politicienii, oamenii de afaceri, sportivii sau artistii sint oameni pe care tinerii din ziua de azi ii privesc cu respect si admiratie. In topul modelelor de urmat, tinerii romani i-au plasat pe primele locuri pe politicieni, cu 6,1%, si pe afaceristi, cu 5,8%.Rezultatele acestui studiu au fost interpretate de reprezentantii MEdC ca o pierdere a prestigiului profesional al dascalilor in ochii noilor generatii. De asemenea, MEdC considera ca raspunsurile tinerilor reflecta in mare parte „criza scolii" ca institutie.Distractia este „de baza"Tinerii romani considera ca educatia primita in familie ii pregateste cel mai bine pentru viata. 56% dintre respondenti spun ca, prin educatia pe care le-o dau, parintii contribuie cel mai mult la formarea lor. Si „scoala vietii" este mai importanta, in opinia elevilor si a studentilor, decit educatia dobindita la scoala. Cunostintele oferite de experientele proprii se situeaza pe locul doi ca mijloc de educare, 27,5% dintre subiecti sustinind ca invata mai mult pe strada, in vreme ce educatia dobindita in scoala se afla pe ultimul loc in opinia tinerilor, doar 6% dintre ei apreciind valoarea acesteia. Doar ceva mai mult de o treime dintre subiecti cred in afirmatia „Ai carte, ai parte!".La aceste raspunsuri, concluzia MEdC a fost una singura: traim intr-o societate in care modelele de succes sint oamenii inculti si slab pregatiti, de aceea succesul scolar a scazut foarte mult. De asemenea, tinerii romani considera ca distractia este aproape la fel de importanta ca educatia. 20,3% dintre ei acorda prioritate scolii, iar aproape tot atitia, 18,8%, pun pe primul loc ca importanta distractia si activitatile din timpul liber.Slujba buna, cu pile si multe diplomeExperienta profesionala este cel mai important lucru atunci cind vrei sa iti gasesti un loc de munca bine platit. Asa cred aproape o treime dintre tinerii romani. Pe locul secund in topul celor necesare pentru obtinerea unei slujbe bune sint „pilele si relatiile", urmate, pentru 13,4% dintre respondenti, de diplome. Cu cit mai multe diplome, cu atit mai bine, astfel incit CV-ul cu care se inscriu la interviu sa fie cit mai „stufos". In ceea ce priveste motivele pentru care se indreapta spre un anumit loc de munca, tinerii romani isi aleg meseria, in primul rind, dupa interes. 30,5% dintre ei pun acest aspect pe primul loc. Salariul este al doilea criteriu de alegere a slujbei, cu 27,6%, iar pe locul al treilea este talentul lor, cu 19%.La studiul comandat de Ministerul Educatiei si Cercetarii au participat un numar de 659 de tineri din scolile si universitatile romanesti, cu virste de pina la 25 de ani. MEdC va publica in curind, pe site-ul sau, rezultatele acestui studiu.

Pe scurt

¤ Ungureanu a plecat elegant din PNLFostul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, s-a autosuspendat din PNL. El a trimis conducerii acestui partid o scrisoare prin care isi anunta gestul. Decizia lui Ungureanu are ca motivatie incompatibilitatea dintre functia de reprezentant special la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI) si cea de membru al unui partid politic. Functia de reprezentant special la SECI este asimilata celei de secretar de rang I in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pozitie incompatibila cu implicarea politica. (C. J.)¤ PNL si PD nu se inteleg pe tema trupelor Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, ca, pina la sfirsitul anului, Romania isi va retrage toti militarii din Irak. Democratii, prin vocea presedintelui Emil Boc, l-au contrazis pe premier, spunind ca Guvernul roman nu poate lua o astfel de decizie fara consultarea NATO si fara avizul favorabil al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Tariceanu, insa, considera ca Romania si-a indeplinit angajamentele fata de partenerii internationali si ca alte tari aflate in aceeasi situatie si-au anuntat, deja, demult, retragerea. Tema aducerii trupelor acasa a fost lansata de PNL de anul trecut. (C. J.)

Traian Basescu vorbeste, dar nu se implica

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost prezent ieri la bilantul SRI. El a vorbit despre motivele care au generat criza politica actuala. In opinia lui, tensiunile politice de acum au fost cauzate de predarea arhivelor Securitatii, de condamnarea comunismului si de faptul ca tot mai multi „oameni importanti care aveau influenta la partide ajung sa se intilneasca cu procurorii". Seful statului a mai spus ca el nu pledeaza pentru o „sfinta impacare", deoarece un astfel de gest nu ar duce la rezolvarea problemelor. Desi a promis ca va vorbi in curind despre aceste probleme si conflicte care au asaltat scena politica romaneasca, Basescu a specificat faptul ca nu se va implica: „Nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu ma intereseaza atit de mult confortul meu ca om politic, astfel incit sa negociez viitorul tarii. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc", a promis presedintele. In ceea ce priveste SRI, el a remarcat faptul ca serviciul nu pare afectat de aceste scandaluri politice si a cerut ca reforma din cadrul institutiei sa se incheie anul acesta.

Ultimele zile ale Aliantei „D.A.“

Tariceanu spune ca PD e vinovatulPremierul Tariceanu a anuntat ca va restructura Guvernul in curind, dar a refuzat sa dea orice alte detalii despre posibila formula a viitorului cabinet. Desi liderii celor doua formatiuni, PNL si PD, au avut o intilnire ieri dimineata, acestia nu au putut ajunge la un acord, nici macar de dragul viitorului Aliantei - formatiune care inca se bucura de increderea majoritatii romanilor, potrivit sondajelor de opinie. PNL le-a cerut democratilor sa renunte la ministrii Blaga, Macovei si Berceanu. Iar Tariceanu a acuzat PD ca este responsabil de „decesul Aliantei prin boicotarea actului de guvernare si prin anuntul ca vor participa pe liste separate la alegerile europene". Totodata, premierul l-a acuzat pe ministrul Radu Berceanu ca ar fi fost „mandatat" sa il atace. In replica, democratii i-au somat pe liberali sa se hotarasca „de ce parte a baricadei se afla" si sa faca publice planurile pentru restructurare, astfel incit sa se stie daca ministrii PD mai sint sau nu luati in calcul.PD considera ca Tariceanu a provocat crizaPD considera ca actuala criza guvernamentala este produsul deciziei premierului de a amina alegerile pentru Parlamentul European. Democratii spun ca nu vor renunta la cei trei ministri si ca vad in cererea PNL „un pretext de a elimina PD de la guvernare". Este posibil ca democratii sa ia decizia unei demisii in bloc din Guvern, daca Tariceanu ii va revoca pe Blaga, Macovei si Berceanu, dar, oficial, liderii PD spun ca nu au luat o decizie in acest sens si ca PD ramine la guvernare pina cind va fi dat afara. Presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ca asteapta decizia liberalilor, iar democratii sint pregatiti „atit pentru guvernare, cit si pentru Opozitie". Dar, a mai spus ieri Boc, daca se ajunge la o eventuala ruptura, „PD va fi adevaratul continuator al mesajului Aliantei «D.A.»". El sustine ca „este cert ca se cauta pretexte pentru inlaturarea PD de la guvernare si pentru o colaborare cu PSD". Dar daca PNL vrea sa colaboreze cu social-democratii, „sa aiba curajul sa o spuna foarte clar", i-a somat Boc, din nou, pe liderii PNL. Presedintele PD este de acord ca actuala formula de guvernare nu are sanse de a asigura stabilitatea politica in Romania. PD vrea ca premierul sa prezinte cit mai repede un nou guvern, chiar daca acesta nu il va include.

Pe scurt

¤ Scade CAS-ulIn cursul anului viitor, nivelul contributiilor la asigurarile sociale ar putea fi diminuat cu pina la 6 puncte procentuale, potrivit afirmatiilor sefului Guvernului roman. Aceste contributii sint suportate din buzunarul angajatilor. Astfel, salariatii ar cistiga la salariu citeva zeci de lei pina la cel mult citeva sute de lei. Oamenii de afaceri au solicitat ca aceasta diminuare sa fie facuta totusi chiar din al doilea semestru al acestui an, considerind ca aceasta masura va stimula dezvoltarea economiei private. (L. A.)¤ Un nou operator de apa in ClujCompania de Apa Aries SA este cel de-al doilea operator de apa care exista deja in paralel cu operatorul regional si urmeaza exact etapele regionalizarii serviciilor de apa si canalizare. Infiintarea acesteia ca operator regional s-a facut pornind de la operatorii de apa din fiecare regiune, prin reorganizarea regiilor deja existente, in acest caz RAGCL Cimpia Turzii si RATACFL Turda, pe fondul constituirii Asociatiei Municipalitatilor - Comunitatea Urbana Aries, din care fac parte municipiile Turda si Cimpia Turzii, alaturi de localitatile Aiton, Calarasi, Frata, Luna, Mihai Viteazul, Petrestii de Jos, Sandulesti, Tritenii de Jos si Viisoara. (L. A.)

Tirgul de Paste te innoieste

Cu incepere din 28 martie si pina la 1 aprilie, dar fara nici o gluma, pavilioanele ExpoTransilvania vor gazdui Tirgul de Paste, care promite sa aduca in atentia clujenilor toate detaliile necesare pentru niste sarbatori pascale potrivite traditiei. Aceasta editie a Tirgului de Paste este organizata de ExpoTransilvania in colaborare cu Organizatia Patronala Texin si deja sint anuntate ca participanti 150 de companii, producatori, importatori si firme care se ocupa exclusiv cu comertul. Astfel, la standurile care vor ocupa peste 2.000 de metri patrati vor putea fi vazute si achizitionate produse textile, tesaturi, confectii, inclusiv articole din piele si blana, tricotaje, incaltaminte si accesorii. Sint anuntate reduceri la diferitele articole expuse spre vinzare, astfel incit tirgul sa fie una dintre destinatiile favorite de cumparaturi ale clujenilor.

Goana dupa mielul de Paste

Spre pietele de cartierUltimele modificari anuntate de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara spun ca reprezentantii primariilor trebuie sa informeze Directiile Sanitar-Veterinare despre amenajarea spatiilor pentru taierea mieilor din piete si daca realizeaza asemenea amplasamente. Pina acum, piata centrala din Cluj era un asemenea loc. In acest moment, au mai ramas carmangeriile din acea zona, singurele care mai comercializeaza carne de miel. Clujenii care pina anul trecut isi cumparau carnea de miel direct de la producatori vor fi nevoiti sa apeleze la pietele din cartiere unde sint carmangerii functionale care vind si desfac acest produs. Conditia pentru ca un asemenea loc de comercializare si sacrificare a produsului proaspat este ca acesta sa fie monitorizat de catre medicii veterinari, care asigura si controlul sanitar-veterinar al produselor.Controale peste totIn perioada sarbatorilor, Oficiul pentru Protectia Consumatorului si inspectorii veterinari vor efectua controale in toate unitatile de producere, procesare si comercializare a produselor de origine animala. Se doreste astfel eliminarea pe cit posibil a oricaror riscuri de comercializare a produselor cu deficiente, care ar putea imbolnavi consumatorii. Totusi, surse din piata spun ca cel putin 35% dintre consumatori se vor indrepta spre gospodarii, pentru ca fie au rude la tara si astfel „fac rost" de cele necesare, fie pur si simplu s-au obisnuit asa si considera ca o iesire la iarba verde incheiata si cu cumparaturile de Paste este mai mult decit profitabila, iar unii producatori sint gata chiar sa riste amenzile pentru a vinde asa cum s-au obisnuit, adica „la marginea drumului".Conditii si conditiiAmenzile pentru comerciantii „ilegalisti" nu sint tocmai mici. Ele variaza intre 200 si 300 de lei si sint aplicate proprietarului, adica celui care vinde. Pentru a putea intra in legalitate, vinzatorul trebuie sa detina un certificat de sanatate publica veterinara, care se poate obtine de la DSV. Acest certificat trebuie sa fie insotit de marca de sanatate. Sacrificarea nu poate fi facuta oriunde, ci in abator in cazul mieilor destinati comertului in magazine. Pentru autoconsum, proprietarul poate sacrifica animalul in gospodaria proprie, dar numai daca este asistat de catre medicul veterinar, care sa verifice daca normele de igiena sint indeplinite si sa ateste ca sacrificarea a respectat normele legale. Mielul „exotic"Deja marile magazine si hipermaketuri expun carnea de miel spre vinzare. Provenienta acesteia este cel putin interesanta. Mielul importat din Noua Zeelanda este cu aproximativ 20% mai scump decit cel importat din Bulgaria, dar aspectul este incontestabil mai tentant. Astfel, daca mielul autohton nu depaseste valoarea de 15-20 de lei/kilogram la carcasa, pulpa de miel cu os sau spata de miel de provenienta din Noua Zeelanda costa peste 28 de lei per kilogram, cotletul importat din aceeasi tara costa aproximativ 90 de lei per kilogram, iar carnea de miel provenita din Bulgaria are preturi cuprinse intre 17 si 25 de lei/kilogram.

Pe plita

Bunavestire n-a prea adus vesti bune in politica. Domnul Geoana, de pilda, a stabilit un nou termen pentru domnul Tariceanu: „Nu poate sa ne prinda Pastele fara un guvern pe care sa stim ca putem sa contam". Pe care sa conteze PSD, adica. Asta ar insemna ca premierul este somat sa prezinte in aceasta saptamina un guvern restructurat, fara PD, altfel (dupa cum a avertizat domnul Geoana) „motiunea de cenzura e gata" - si-l ia cu lopata - intrucit „pina la urma textul nu conteaza". Doar intentia. Ca si in cazul suspendarii presedintelui, textul cu pseudoincalcarile Constitutiei nu conteaza, ci tot intentia. Scaderea (cu PD) sau caderea guvernului e asteptata asadar mai ceva ca taierea mieilor si coacerea cozonacilor. Presiune mare! Domnul Berceanu a declarat ca PD nu iese de la guvernare orice-ar fi si l-a invitat pe domnul Tariceanu sa-si oficializeze relatia imorala cu PSD, iar domnul Crin Antonescu a denuntat „rinjetul fesenist" al domnului Berceanu: „PNL nu a avut niciodata, nici doctrinar, nici tactic, o apropiere de PSD". Doar ca a guvernat cu FSN si ca PNL-AT (tot cu domnii Patriciu si Tariceanu, inca din '91) si ca PNL (cu Quintus) - iar acest colaborationism i-a scos din Parlament. Asa ca atit PD, cit si PNL au fotografii compromitatoare in albumul solutiilor imorale. Vorba domnului Voiculescu: „Trebuie sa ingropam trecutul" si „nimeni nu trebuie scormonit" fiindca „trebuie sa fie liniste". Luceafarul hulei a dezvaluit astfel de ce trebuie pedepsit presedintele Basescu: fiindca a condamnat sistemul din care provenea si l-a „scormonit" stricindu-i linistea impreuna cu doamna Macovei. Tot domnul Voiculescu a dezvaluit si ca „premierul are nevoie de presiune ca sa ia decizii bune pentru tara". Pentru tara de sus, pentru tara lor de glorii, tara lor de lux. Premierul e intr-adevar sub presiune si n-are deloc o soarta usoara: noii sai protectori (PSD, PC si PRM) si propriii radicali ii cer sa calce in picioare rezultatele alegerilor atit la prezidentiale, cit si la parlamentare, unde PNL a fost votat la pachet cu PD. Grea decizie; aproape fatala. Pina sa se decida aliatii sa se sinucida, PD-ului i se imputa ca, desi critica guvernul, ramine in el din interes: „Nu fuge ciinele de la macelarie". Dar nici macelarul nu-l goneste, de teama sa nu se trezeasca apoi cu o haita. Si cum sa imparta in cinci un os pe care n-au putut sa-l imparta in trei? Cert este ca macelul continua, se dezgroapa bombe neexplodate din timpul primelor razboaie electorale, se abuzeaza de intoxicari, iar creierele murdare jubileaza inaintind cu demolarile. In fond, nu protagonistii platesc oalele sparte, ci tara. Conform zicalei: In loc sa geama boii, scirtiie carul. 

Noua alianta

„Ce, adica PSD-istii nu sint si ei oameni? Nu au tot doua miini si doua picioare? Nu sint baieti de inteles, destepti si unsi cu toate alifiile? Chiar sint intr-atit de blamabili? Ce, adica prietenul Dinu Patriciu de fraier incerca sa apropie PNL de PSD? Si acolo sint oameni cu care se poate discuta, se poate negocia, se poate combina. Au experienta la guvernare, au condus ministere si tara atitia ani. Ce daca au furat pe rupte, au pesedizat administratia locala si centrala, au facut harcea-parcea din justitie si au ridicat coruptia la rang de baron? Nimeni nu e perfect. Au lipsuri, dar se pot trece cu vederea daca interesul o cere. Se pot gasi doi-trei social-democrati mai spalati si bagati in guvern? Care ar fi problema?Ce, PRM nu e un partid valabil? Nu a rezistat atita vreme in Parlament? Se poate negocia lejer si cu ei o sustinere parlamentara. Mai cinta una Irina Loghin, mai scoate un proiect haios Funar, mai masluieste un vot Tanasescu. Oameni simpatici.Nici PC nu este chiar de lepadat. O fi fost solutie imorala cindva, dar se poate pune baza pe conservatori, asa putini si zgomotosi citi sint. Mai aduc si ei un vot-doua, la o adica, au in spate si un trust media deloc de lepadat. Ce mare scofala? Doar au fost buni si pentru PSD, si pentru Alianta.Democratii astia, in schimb, numai necazuri mi-au facut. Am sters cu buretele 2 ani de guvernare, nici nu ma gindesc la trecut. Nici nu mai conteaza motivele, ca sint intemeiate sau inventate. Ce a fost a fost. Acum avem alte prioritati. Cu altii".Premierul Tariceanu isi umfla muschii in fata oglinzii si puse, senin, cruce unei aliante care l-a adus la putere. Fara nici o remuscare trase linie peste ministrii PD. Personal, nu avea ce sa le reproseze, dar cineva trebuie sa fie sacrificat, indiferent de consecinte.***Citi din cei care au votat in 2004 Alianta „D.A." PNL-PD ar sustine o alianta formata dintr-un liberal, de dreapta, un social-democrat, de stinga, un ultranationalist si un fost securist? Oricum, curvasaria in politica nu are limite, asa ca ce mai conteaza un gest meschin in plus? Al cui e, de fapt, interesul noii formule? 

Fara apa calda!

Regia Autonoma de Termoficare (RAT) va sista pe parcursul zilei de azi furnizarea de energie termica si apa calda menajera catre anumite zone ale municipiului Cluj-Napoca. Zonele afectate sint cartierul Marasti, Bulevardul Nicolae Titulescu si Piata Cipariu. Astfel, cetatenii care locuiesc in zonele sus-amintite nu se vor putea folosi de apa calda timp de 8 ore, in intervalul 8-16. Conform conducerii regiei, intreruperea se datoreaza necesitatii efectuarii unor lucrari de interventie la reteaua de apa fierbinte.

Cum s-a mobilizat Clujul pentru micuta Izabela

Pentru ca o copila sarmana dintr-o colonie de linga Cluj sa isi recapete vederea, o mina de oameni au pus pe roate un proiect care tinde sa depaseasca granitele judetului. Monitorul de Cluj va prezinta oamenii care au pus in miscare mecanismul ce ii va schimba viata Izei si faptele lor deosebite.Fane Nagy: „M-am implicat 100%"Povestea a inceput acum citeva saptamini. „Stind de vorba cu niste prieteni, am auzit de situatia in care se afla aceasta fetita, Izabela Daiana Lacatus, din Ticu-Colonie, care e nevazatoare la nici 3 ani. Fiind managerul trupei Jokerman, m-am gindit ca am putea face un concert umanitar cu ei. Am realizat ca nu este indeajuns...", isi incepe povestea Robert Ledenyi, initiatorul proiectului. I-a intrebat pe cei de la Jazz Tics si apoi pe cei de la Luna Amara si Semnal M. Din acest moment, i-a sarit in ajutor si Fane Nagy, de la Semnal M. „Am vazut ca este bine intentionat, m-a impresionat necazul acestor oameni si, de atunci incolo, m-am implicat 100%", relateaza Fane. S-au adaugat apoi pe lista trupele Seven, CASH, precum si Emeric Imre & Friends.Proiectul se vrea a fi anual„M-am gindit si la Desperado, si la Nightlosers, la Razvan Krivach, Costi Camarasan si altii, dar ne-ar fi trebuit 3 zile ca sa cintam toti citi sintem din Cluj...", adauga Fane. Pentru a putea demara proiectul, Robert a mers in Ticu-Colonie, dincolo de Aghires Fabrici si Aghires Sat, sa le ceara parintilor fetei acordul pentru demararea acestuia. „M-am interesat si la primarie de situatia lor, iar tatal fetitei a trebuit sa depuna o cerere pentru asta...", relateaza acesta. Au avut parte de sprijin din partea presei, iar recent infiintatul post local One TV a organizat simbata dimineata chiar un teledon pentru Iza si urmeaza sa mai puna la punct unul. Au avut sprijin pentru concert si din partea lui Matei Miko, cel care a asigurat sonorizarea - alaturi de cei de la Radio Cluj -, si le-a pus la dispozitie doua ecrane de proiectie. Robert Cseke, chitarist in Jokerman, si-a oferit masina, cu benzina aferenta, pentru drumurile necesare organizarii evenimentului de la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca. Au prezentat Marius Merca de la Radio Cluj si Raluca Zaharia, implicata si ea in actiune. „Sint foarte multumit de cum au decurs lucrurile pina acum. Sper ca vom reusi sa organizam in fiecare an unul pentru alte cazuri speciale", conchide Robert Ledenyi. Artistii au donat si ei, pe ascuns„A fost o atmosfera extraordinara in culise, parca eram o mare familie. Artistii au donat si ei, pe ascuns, sa nu se vada unul pe altul. In weekend mai fac si ei un ban. Chiar daca nu vorbim de sume mari, au tinut si ei sa ajute", dezvaluie Fane Nagy. Au fost puse urne la Sora, Cora, Kaufland si cofetariile Nicola. „S-au oferit si unii de la dezmembrari auto sa tina o urna...", adauga acesta. Pentru ca fetita sa fie operata la Centrul Oftalmologic Oculus din Bucuresti, sint nevoie de 10.000 de euro.

Clujul va gazdui Olimpiada Nationala de Informatica

Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat sa gazduiasca in acest an Olimpiada Nationala de Informatica, aceasta urmind sa se desfasoare intre 9 si 16 aprilie.Cei 280 de elevi care vor participa la Olimpiada vor sosi la Cluj in data de 10 aprilie si vor fi cazati la Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan" si Colegiul Pedagogic, unde vor avea si acces la Internet. Deschiderea festiva va avea loc in Aula Magna a Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii „Babes-Bolyai" si va cuprinde un program artistic, vizitarea campusului si un cocteil.Prima proba a Olimpiadei Nationale de Informatica se va desfasura miercuri, 11 aprilie, intre orele 9 si 14 la Colegiul Tehnic Energetic. Cea de a doua proba se va desfasura joi, 12 aprilie, intre orele 9 si 14, la acelasi colegiu. In cele 2 zile in care se va desfasura concursul, profesorii insotitori si profesorii clujeni vor putea participa la doua workshopuri Microsoft si Oracle. Dupa cea de a doua proba, elevii participanti vor avea parte si de distractie, respectiv de un concert al trupei Luna Amara, care va avea loc in campus, incepind cu ora 20.30.

Fara vata, spirt si garouri in trusa medicala auto

Actualele componente ale trusei medicale auto sint considerate de catre specialisti depasite, iar unele dintre ele chiar periculoase. Vata, spirtul si garoul au fost scoase din trusa, iar specialistii vor sa introduca dispozitivul de respiratie gura la gura cu valva unidirectionala si folia izoterma.Pipa orofaringiana va fi inlocuitaProiectul de Ordin pentru aprobarea continutului minim obligatoriu al trusei sanitare auto, care a creat controverse, a fost discutat in cadrul unei dezbateri publice la Ministerul Sanatatii. Dr. Horea Simu, medic primar in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj, spune ca la intilnirea la care a participat, alaturi de medicul Raed Arafat si reprezentanti ai ministerului Sanatatii Publice, ai Sigurantei Rutiere si membri ai firmelor medicale care au ca obiect de activitate producerea de truse medicale auto, s-a discutat punctual ordinul ministrului si de ce anume s-a decis sa se renunte la unele dintre componentele care apareau pina acum in trusele de prim ajutor, cum ar fi pipa orofaringiana.„In cadrul intilnirii s-a explicat faptul ca pipa orofaringiana a fost scoasa din trusa pentru ca este un instrument potential periculos in cazul in care este folosit de persoane neinstruite. Mai mult, teoretic, in trusa de prim ajutor ar trebui sa existe 9 pipe orofaringiene, cu 9 marimi, corespunzatoare virstei. Pentru vechea trusa erau obligatorii doua pipe orofaringiene, una pentru copii si una pentru adulti. Problema este ca pentru femei si adolescenti, pipa pentru adulti era prea mare, iar cea pentru copii prea mica", explica dr. Horea Siumu.Astfel, in noua trusa medicala auto s-a introdus dispozitivul de respiratie gura la gura cu valva unidirectionala care, spune dr. Simu, este bun si pentru protectia salvatorului. Asta in cazul in care cel care are nevoie sa i se introduca acest dispozitiv are boli cu transmitere aerogena sau, de exemplu, gripa aviara.O alta componenta noua pentru trusa medicala auto este folia izoterma care impiedica pierderea de caldura, lucru foarte important avind in vedere ca poate dura ceva vreme pina cind o ambulanta ajunge la locul unui accident. Este mult mai folositoare decit pansamentele si costa doar intre 0,5 si 2 euro.Garoul poate fi periculosDr. Horea Simu spune ca la dezbaterea publica reprezentantii firmelor medicale au pus si intrebari referitoare la eliminarea garoului din trusa auto de prim ajutor.„Reprezentantii firmelor medicale au argumentat ca garoul nu trebuie eliminat din trusa prin faptul ca acesta apare in cartile de specialitate. Dar cartile sint mai vechi de 3 sau 4 ani, iar faptul ca au fost reeditate de curind nu inseamna ca mai sint actuale. Protocoalele de resuscitare sint altele decit acum citiva ani, asa ca argumentele lor nu stau in picioare. Nicaieri in Europa nu se mai foloseste garoul", spune dr. Simu.Solutia este inlocuirea acestuia cu pansamentul compresiv. Dr. Horea Simu spune ca, daca garourile nu vor fi inlocuite, multi vor fi tentati sa le foloseasca. Studiile arata, insa, ca si la persoanele cu experienta medicala, respectiv salvamari, instructori de sport, pompieri, membri ai Crucii Rosii, in proportie de 70% s-au facut greseli in introducerea pipei orofaringiene sau in plasamentul garoului. Iar in cazul garoului, daca nu este plasat unde trebuie, se face mai mult rau decit bine.Si vata, si spirtul vor avea aceeasi soarta ca garoul, avind in vedere ca la ora actuala nici echipajele de pe ambulantele de resuscitare nu mai dezinfecteaza o rana la locul accidentului. Clujean in Comisia de Urgenta si DezastreDr. Horea Simu, medic primar in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj, face parte, alaturi de dr. Raed Arafat, directorul SMURD, din Comisia de Urgenta si Dezastre a Ministerului Sanatatii Publice. El este unul dintre cei care au alcatuit noua trusa medicala auto, dupa model german. Dr. Simu considera ca dezbaterea a fost binevenita, pentru ca au fost lamurite unele neintelegeri avute cu reprezentantii firmelor medicale care produc truse medicale sau componente pentru acestea. Trebuie precizat ca trusele aflate acum in dotarea autoturismelor vor putea fi folosite pina la expirarea termenului de valabilitate al componentelor.

Sef nou la BCCO Cluj

La doar 30 de ani, Dragos Iulian Gheorghiu ocupa un post cu greutate pentru multi. El a fost investit la sfirsitul saptaminii trecute in fruntea BCCO Cluj. Originar din Piatra Neamt, Iulian Gheorghiu a fost ofiter judiciar in cadrul structurii centrale a Departamentului National Anticoruptie.Pe agenda lui Gheorghiu urmeaza acum o analiza atenta a situatiei din cadrul structurii pe care o conduce, dupa care vor fi luate masurile ce se vor impune. „In cadrul BCCO Cluj urmeaza sa aiba loc o evaluare la nivel local, dupa care urmeaza cea de la nivelul compartimentelor de aici si, mai pe urma, evaluarea de la nivelul judetelor Maramures, Salaj si Bistrita-Nasaud, aflate in subordinea BCCO Cluj".Dragos Iulian Gheorghiu a fost numit in functia de inspector principal ca urmare a cistigarii concursului organizat de Inspectoratul General al Politiei Romane. Scaunul pe care Gheorghiu l-a ocupat incepind din 15 martie a ramas liber la inceputul anului dupa ce fostul comisar-sef, Toma Rus, a fost transferat la structura centrala. Interimatul a fost asigurat pina la finalul lui februarie de comisarul Valerian Sipos, adjunctul sefului de la BCCO Oradea.

Sfirtecata de tren

O femeie de 78 de ani din Cluj-Napoca a fost izbita ieri in plin de un accelerat in comuna Apahida. Martorii la eveniment povestesc cum trupul femeii a fost rupt in bucati de impactul cu trenul. Criminalistii au descoperit capul victimei abia la 5 metri de restul trupului. Ana Bruckental, de 78 de ani, se afla ieri in vizita la rude in localitatea clujeana Apahida. In jurul orei 19.30, femeia a decis sa se intoarca acasa. La trecerea de cale ferata de linga Halta Apahida, femeia s-a angajat in traversare, desi a vazut trenul venind. Locomotiva a tras semnalele sonore de avertizare, insa neatentia femeii a provocat impactul fatal.Echipele de interventie s-au deplasat inutil la fata locului, neputind decit sa constate decesul, in conditiile in care trupul femeii a fost ciopirtit in bucati care s-au imprastiat pe o distanta de peste 15 metri.

„Am fost un mecanism pentru a se ajunge la Boc si Buda“

„Da-i in primire!"Presedintele Trustului „Gazeta", Liviu Man, a declarat ieri, intr-o prima conferinta de presa dupa ce a fost eliberat din arestul preventiv, ca a fost vectorul procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj prin care acestia doreau sa ajunga la liderul PD, Emil Boc, si la deputatul PD Daniel Buda. Acesta a afirmat ca, de fiecare data cind a fost audiat, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj i-au cerut informatii referitoare la Boc si Buda. „Intrebarile despre Boc si Buda erau puse de politisti fara martori. Banuiesc ca daca as fi dat raspunsurile dupa dictare, probabil procurorii i-ar fi cautat pe ei acasa. Imi spuneau: «Da-i in primire!»", a declarat ieri Man. Presedintele trustului de presa considera ca acesta a fost, in realitate, scopul anchetei: sa se obtina dezvaluiri fata de Emil Boc si Daniel Buda, dar si fata de judecatorii Adina si Marius Lupea. „Am refuzat sa dau declaratii despre ei si, ca atare, am fost trimis in judecata", a completat Man. In ceea ce-i priveste pe colegii lui din trust, Man a afirmat ieri ca procurorii le cereau acestora sa-l toarne pe el.Purtatorul de cuvint al DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul „Gazeta", a declarat ca daca in timpul interogatoriului li se cerea inculpatilor sa semneze ceva gata scris ori li se sugera sa dea informatii, avocatii trebuiau sa faca plingere, deoarece acestia erau prezenti in timpul declaratiilor.Dosar „ghidat" de Toma Rus„Acest dosar este o insailare jalnica de materiale strinse de procurorii Mircea Hrudei si Daciana Deritei", a spus Man, referindu-se la dosarul „Gazeta", iar intregul carusel ar fi fost instrumentat de fostul sef al BCOO Cluj, comisarul Toma Rus: „Nu este intimplator ca prima plingere se refera la Ioan Otel. Rus a fost subordonatul lui Otel mai multa vreme si, din motive nestiute de mine, a incercat sa se razbune pe el". Man este de parere ca, pe linga Toma Rus, ar mai fi si alte persoane, cu activitati in domeniul economic care ar fi avut interese sa il infunde pe el si publicatiile trustului de presa: „A fost un dosar ghidat in care cineva trebuia sa plateasca. Ziarele mele au scris despre ce facea in tinerete actualul sef al SRI (n.r., George Maior) ori despre afacerile premierului Tariceanu, subiecte care au deranjat pe cineva".Abuzuri din partea anchetatorilorPresedintele Trustului „Gazeta" a reclamat ieri mai multe abuzuri pe care anchetatorii le-au facut asupra sa si a colegilor sai. „Am calculat ca au fost angrenati peste 100 de persoane in aceasta actiune. Nu stiam ca ni se asculta telefoanele ori ca sintem urmariti penal. Am aflat despre asta de la Cornel Purcea (n.r., om de afaceri bistritean), care, in septembrie 2006, l-a contactat pe Dorel Vidican, spunindu-i ca este asediat de lucratorii BCCO Cluj, care ii cer sa depuna marturii false". Ulterior, Purcea s-a constituit parte vatamata in dosar, insa Man sustine ca a fost santajat de DIICOT Cluj ca va fi arestat intr-un dosar de evaziune fiscala daca nu depune marturie impotriva lui.Procurorul Mircea Hrudei a sustinut ieri pentru Monitorul de Cluj ca declaratiile inculpatului Liviu Man sint lipsite de adevar. „Daca are probe, sa faca plingere. Habar nu am ce dosar are Purcea. El a venit ulterior de buna voie si a dat o declaratie. Nu comentez in nici un fel acuzatiile lui Man, pentru ca ar trebui sa aiba responsabilitatea sa faca plingere daca are probe in acest sens", a evidentiat Hrudei. Un alt abuz amintit de inculpat se refera la aceea ca el si ceilalti arestati in dosarul „Gazeta" au fost tinuti izolati in celule 60 de zile, tratament ce nu se aplica nici macar criminalilor in serie.Noua persoane au fost trimise in judecata in dosarul „Santaj in presa". Procesul a fost stramutat la Tribunalul Braila, instanta care a dispus saptamina trecuta punerea in libertate a ultimilor trei inculpati arestati, respectiv Liviu Man, Ioan Otel si Aurel Muresan. Audiat de Comisia de AbuzuriLiviu Man va fi audiat miine in fata Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor. Acesta a cerut audierea in decembrie 2006, solicitind dispunerea demararii unei anchete parlamentare independente pentru constatarea mai multor nereguli legate de anchetarea lui si a celorlalti invinuiti in acelasi dosar. In scrisoarea adresata parlamentarilor romani, Man condamna modul defectuos in care unele institutii ale statului si-au realizat sarcinile si atributiile specifice, folosirea institutiilor statului, inclusiv a justitiei, pentru reglarea unor conturi economico-politice ori presiunile la care el si colegii sai au fost supusi, impotriva libertatii de exprimare a presei.