monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

"Gazeta", in libertate!

Recurs din partea ParchetuluiPresedintele Trustului "Gazeta", Liviu Man, directorul executiv Aurel Muresan si directorul de investigatii Ioan Otel au fost pusi azi in libertate la Tribunalul Braila. Mandatele de arestare preventiva emise pe numele lor de catre Tribunalul Cluj au expirat in 23 martie si nu au mai fost prelungite la penultimul termen, din 12 martie. La termenul intermediar de ieri de la Tribunalul Braila, unde a fost stramutata cauza, aparatorii celor trei au cerut punerea in libertate a inculpatilor. Instanta braileana s-a pronuntat azi, la ora 13, si a acceptat cererile celor trei, dispunind inlocuirea masurii de arest preventiv cu aceea de a nu parasi tara, in conditiile impuse de Codul de Procedura Penala. Tribunalul Braila a dispus imediat punerea in libertate a lui Man, Otel si Muresan, care au fost prezenti azi la pronuntare. Procurorii au inaintat imediat recurs fata de decizia judecatorilor de la Tribunalul Braila. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Galati."In sfirsit, dreptate!"Liviu Man, presedintele Trustului "Gazeta", Ioan Otel, director de investigatii si Aurel Muresan, director executiv al "Buna Ziua, Ardeal!" au fost retinuti de procurorii DIICOT Cluj in 30 octombrie, iar de atunci se afla in stare de arest preventiv. "Din punctul meu de vedere se revine la o situatie de normalitate. Am sustinut de la inceput ca nu se impunea masura arestarii preventive pentru ca nu au reprezentat niciodata un pericol decit pentru mafiotii carora le-au stricat afacerile", a declarat pentru Monitorul de Cluj Mihai Neamtu, unul dintre aparatorii lui Liviu Man.Decanul Baroului Cluj, avocata Stanca Gidro, aparatoarea inculpatului Ioan Otel, considera decizia luata azi de Tribunalul Braila una normala. "Faza de cercetare judecatoreasca poate dura in acest caz ani buni de zile din cauza listelor de martori care se intind pe pagini intregi. Cred ca instanta braileana a luat aceasta decizie deoarece nu a fost influentata de mass-media precum instanta clujeana", a explicat aceasta.Noua persoane au fost trimise in judecata in dosarul "Gazeta" pentru santaj in forma continuata si constituirea sau aderarea la un grup infractional. Cauza a fost stramutata de la Tribunalul Cluj la instanta din Braila in 6 februarie, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si a fost scoasa de pe rol de la Tribunalului Cluj in 12 februarie. Motivul stramutarii il constituie mediatizarea excesiva a cauzei in presa clujeana.

Publicitarii se justifica

Beneficiarii contesta spotulAgentia de publicitate desemnata de Ministerul Culturii si Cultelor sa promoveze la nivel national si international programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" prezinta pe site-ul propriu si in materialele de publicitate locurile in care s-a filmat spotul publicitar „Fabrikultura". Printre acestea este amintit si Turnul Prefecturii din Sibiu, turn care nu exista, spune Marius Constantin, secretarul Asociatiei Sibiu 2007.„Un nonsubiect"Potrivit GAV/Scholz&Friends Bucuresti, spotul „Fabrikultura" este o „naratiune in imagini si muzica, singurul text fiind in pack-shot-ul de final, in care apar doar sloganul si web site-ul Capitalei culturale". „Este complet naucitor si regretabil cum o astfel de evidenta, verificabila prin simpla vizionare a spotului, este ignorata. De asemenea, imi este foarte greu sa inteleg cum un nonsubiect, care nu este probat de realitate, a dobindit o astfel de anvergura", spune Lucian Georgescu, Managing Director GAVAScholz&Friends Bucuresti. El este de parere ca presa a acordat prea multa atentie „nonsubiectului" si isi permite sa dea sfaturi facultatilor de jurnalism. „Vilva stirnita de acest nonsubiect poate constitui un studiu de caz la facultatile de profil, pentru modalitatea in care, uneori, informatiile din media capata gratuit dimensiuni hiperbolice. Imi exprim increderea sincera ca, intr-un viitor apropiat, normalitatea va impiedica dezvoltarea unor astfel de anormalitati", a incheiat Georgescu.  Premiat pentru o gresealaAgentia de publicitate anunta, luni, printr-un comunicat de presa, ca a fost premiata cu o mentiune de cristal la Festivalul de Publicitate Meribel, categoria Turism, Timp Liber si Sport, cu spotul de promovare a programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", denumit „Fabrikultura". In comunicat, realizatorii spotului precizau: „Spotul TV «Fabrikultura» a fost realizat in trei zile de filmare, in forturile de aparare ale Bucurestiului, subsolul Teatrului National Bucuresti si in Sibiu, respectiv la Biserica Azilului, Turnul Prefecturii si Hotelul Continental". „In acest comunicat s-a mentionat faptul ca filmarile au inclus mai multe locatii, printre care si Turnul Sfatului, denumit insa, printr-o eroare de redactare, «Turnul Prefecturii»", motiveaza Georgescu.

Ne prinde turneul

Goran Bregovic revine in Romania in perioada 8-16mai, impreuna cu „Wedding and Funeral Orchestra", pentru a sustine „Romanian Tour 2007", o serie de concerte organizate in Tirgu Mures, Timisoara, Sibiu, Cluj, Brasov si Galati. Compania care se ocupa de organizarea concertului de la Tirgu Mures a prezentat si un portret al publicului tinta al muzicii lui Bregovic: intre 18 si 54 de ani, cu venituri medii si mari. Targetul principal il reprezinta insa spectatorii care au virsta cuprinsa intre 25 si 50 ani, atit barbati, cit si femei, in principal din zona urbana.Ii place la noiStagiunea Bregovic de la Bucuresti din 2006 a cuprins trei spectacole: doua reprezentantii ale operei „Karmen with a Happy End" in zilele de 13 si 14 octombrie, la Palatului National al Copiilor, si un concert extraordinar Goran Bregovic si „Wedding and Funeral Orchestra", pe 15 octombrie, la Sala Palatului. Atunci, artistul a spus ca muzica romaneasca de fanfara este cea mai buna din lume, iar preferata lui este fanfara Ciocirlia. In 2003, Bregovic a mai sustinut un turneu in Romania, care a cuprins orasele Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj si Timisoara. Nascut la Sarajevo, Goran Bregovic a pus bazele primei trupe la 16 ani. Dupa zece ani de muzica rock, Bregovic a renuntat la acest gen pentru a se dedica stilului care l-a facut cunoscut in intreaga lume: o combinatie de ritmuri traditionale balcanice cu sonoritati rock.