monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

TIR-istele Sibiului

In acelasi timp, mai multe sibience se pregatesc sa obtina carnetul de conducere si pentru aceasta categorie. Numai anul trecut, la Scoala de Soferi Amso, cinci sibience au obtinut permisul pentru categoriile C si D. Sint mai curate„Caut soferite pentru tir de 20 de tone". Asa suna, pe scurt, un anunt de angajare postat la rubrica de mica publicitate al unui ziar sibian. La numarul de telefon a raspuns chiar patronul. Si a lamurit misterul. „Nu sint o firma prea mare de transport, dar m-am saturat de soferi. Sint prea murdari. Eu tin foarte mult la curatenie si ei nu voiau nicicum sa-si faca curat in cabine. M-am gindit ca, daca vor fi femei, nu voi avea probleme din acest punct de vedere. Am vazut citeva femei la volanul tirurilor si acelasi lucru as vrea sa fac si la mine la firma", marturiseste Stefan Miscoci.Perseverenta face totulAnul trecut, la Scoala de soferi Amso au trecut examenul pentru categoria C si D nu mai putin de cinci reprezentante ale sexului frumos. E un inceput. In opinia patronului Valentin Corjescu, care este si instructor, oamnele pot fi soferite mai bune decit barbatii. „Sint mai silitoare. Poate e un pic mai greu la inceput, dar, dupa aceea, ajung sa fie mai bune si decit barbatii. N-am nici o indoiala ca pot ajunge soferite de TIR foarte bune. Pe mine m-au lasat surprins cit de bine stiu sa conduca". a constatat Corjescu. „Nu inseamna ca daca esti femeie nu stii sa conduci", conchide el.Patroana si soferitaIoana Carpatorea a absolvit examenul in luna octombrie a anului trecut. Femeie hotarita, soferita spune ca a avut nevoie de aceasta certificare pentru firma pe care o detine. „Noi facem transport de persoane. Avem microbuze la care aveam nevoie si de aceste categorii. Cind nu avem soferi si e caz de urgenta, ma urc si eu la volan. Ma impresioneaza si ma amuza uneori cind ii vad pe oameni ce crispati se urca in autocar, in momentul in care vad ca este o femeie la volan. Dar sint impacata pe deplin atunci cind le vad fetele multumite, in momentul in care ajungem la destinatie. N-am avut niciodata vreo reclamatie din partea cuiva ca nu as fi condus bine", se mindreste Carpatorea. Sentiment de superioritateCit a facut cursurile Scolii desoferi, a fost privita de multe ori cu nedumerire sau cu invidie, de catre ceilalti conducatori auto. Acum, Iuliana Stefan, o alta absolventa, este fericita. Spune ca in momentul in care se urca la volanul unei masini mari simte un sentiment de superioritate. „E ceva incredibil. Ma simt atit de bine cind ma aflu la volan... Ma simt superioara. Daca mi se va da ocazia poate ma voi angaja chiar ca sofer profesionist. Nici cu TIR-ul nu mi-ar fi frica", spune Iuliana.Mai greu la mecanicaCei care-si doresc categoriile C sau D trebuie sa urmeze si cursuri de mecanica. „Am avut noroc cu sotul meu, care mi-a explicat de nenumarate ori cum trebuie sa gindesc fiecare intrebare. Acum cred ca ma descurc si la aceasta problema", este de parere Iuliana Stefan.

Vizita de consolare

Executivul se mindreste cu statutul Sibiului de Capitala Culturala Europeana. Cu ocazia unei vizite la Sibiu, vicepremierul Marko Bela a ajuns, ieri, si la sediul Institutiei Prefectului. El s-a aratat placut impresionant de amploarea proiectelor in care este implicat, acum, Sibiul, si a apreciat ca judetul nostru reprezinta, in acest an, „o mare atractie cultural-turistica europeana". Dupa cum era de asteptat, Marko a mai dat asigurari ca Guvernul se preocupa in continuare de bunul mers al administratiilor publice locale. „Problema descentralizarii serviciilor deconcentrate ale statului, pentru a le apropia tot mai mult de interesele cetatenesti, reprezinta una din prioritatile actualului mandat", a afirmat Marko.Realizari si obiectiveVicepremierul nu s-a intilnit doar cu prefectul, ci si cu subprefecult Rodica Tirlea, Alexa Jakab, directorul general al SNGN ROMGAZ SA Medias, si Francisc Szombafalvi-Török, inspectorul sef al ITM Sibiu. Ariton a profitat de discutie pentru a prezenta citeva dintre realizarile din primii doi ani de mandat. „Rezultatele de pina acum evidentiaza buna colaborare pe care o avem cu Consiliul Judetean, cu autoritatile publice locale, dar si cu conducerile institutiilor deconcentrate ale statului. Ne incadram pe linia programului guvernamental in toate sectoarele de activitate. De asemenea, urmarim ca principale obiective derularea in bune conditii a programului Sibiu - CCE 2007, modernizarea aeroportului si realizarea centurii ocolitoare a municipiului Sibiu, atit de necesara fluidizarii transportului rutier si protejarii orasului", a apreciat prefectul de Sibiu.

Brichete securizate

Comerciantii sibieni au un nou motiv sa nu-si doreasca vizita inspectorilor de la Protectia Consumatorilor. De luni, a fost interzisa comercializarea brichetelor care pot fi aprinse de copiii mai mici de 51 de luni sau a brichetelor a caror forma seamana cu personaje din desene animate, jucarii, arme, ceasuri, telefoane sau instrumente muzicale, denumite „brichete fantezii". „Inspectorii nostrii vor demara, incepind de vineri, controale la comercianti. Vrem sa vedem care este starea la comercianti, fara sa acordam amenzi deocamdata. Daca la controalele ulterioare vom gasi brichete interzise, vom aplica sanctiunile stipulate in hotarire, care merg de la 1.000 la 3.000 de lei", arata Ilie Mitea, directorul OPC Sibiu.OportunitateaMasura a fost luata dupa ce mai multe state au interzis comercializarea unor astfel de obiecte, in urma unui sondaj care a scos in evidenta ca 48% din incendiile declansate de la un foc de bricheta sint provocate de copiii cu virsta sub cinci ani. Desi inspectorii OPC Sibiu afirma ca au facut cunoscuta hotarirea in rindul comerciantilor, putini cunosc prevederile acesteia. „Inca inainte de intrarea in vigoare a hotaririi am anuntat pe cei care comercializeaza astfel de obiecte despre hotarirea luata de ANPC. Noi nu avem in judet producatori de brichete, iar cele mai multe dintre acestea se aduc din import. Cred ca si cei de la vama au facut acelasi lucru cu importatorii. Ma mira pozitia comerciantilor, in conditiile in care pot vinde toate brichetele pe care le au in stoc fara probleme", spune Ilie Mitea.Prevederile legaleHotarirea explica si care brichete sint sigure pe piata: bricheta care nu permite sa fie actionata de copii. Adica, „bricheta proiectata si fabricata in asa fel incit sa nu poata fi operata de copiii mai mici de 51 de luni in conditii normale sau rezonabil previzibile de utilizare datorita, de exemplu, fortei necesare de a opera bricheta, designului, sistemului de protectie a mecanismului sau de aprindere sau complexitatii fazelor de operare necesare aprinderii brichetei. Astfel, brichetele trebuie sa treaca un test sistematic de rezistenta la actionarea de catre copii a unui model dat de bricheta, pe o mostra a brichetelor analizate", explica seful OPC.

Plecat la Luxemburg

Primarul Klaus Johannis pleaca din nou in strainatate. Acum, va vizita Capitala Culturala asociata Sibiului in 2007, ca membru al unei delegatii de stat. „Am fost invitat sa il insotesc pe presedintele Traian Basescu in Luxemburg", a anuntat Johannis, insa a refuzat sa ofere detalii despre ceea ce se va intimpla in cadrul scurtei vizite oficiale. „Din motive de securitate, programul unei vizite prezidentiale nu se da publicitatii inainte de inceperea vizitei, ci in timpul desfasurarii ei", a explicat Johannis, care se va intoarce la Sibiu miine seara.

Unde se duc ciinii?

La Sibiu au inceput controalele la proprietarii de ciini periculosi. Conform legii, cei care detin astfel de animale trebuie sa aiba pe usa apartamentului o placuta cu inscriptia „ciine rau". Dincolo de placuta, proprietarul trebuie sa dovedesca inscrierea in evidentele asociatiei chinologice, ale Politiei si sa efectueze sterilizarea animalului. Este interzisa comercializarea si inmultirea lor. Fara placuteControalele se desfasoara anual, cu scopul de a urmari daca proprietarii de astfel de animale se inscriu in prevederile legale. Amenda este intre 1,5 si 5 milioane lei. Pina acum, cele mai multe sanctiuni s-au dat pentru lipsa placutei de atentionare. „Prevederea legala nu face diferenta intre ciinii care sint tinuti la curte si cei care stau impreuna cu stapinii lor in apartamentele de bloc. In aceeasi masura, nu se tine cont de faptul ca un ciine este «bun» sau «rau», in functie de modul in care a fost educat. Poti fi muscat de un «ciine de buzunar» sau de ditamai namila, daca acestia au fost invatati sa atace oameni", arata Adrian Ludosan, presedintele Asociatiei Chinologice Sibiu.„Omul este elementul periculos"In lege nu se fac diferentieri de acest gen. „Noi, din pacate, culpabilizam rasa nu stapinul. E ca si cind ai condamna fierul pentru ca din el se fac arme sau un animal pentru ca stapinul l-a invatat sa muste. In educarea unui animal, omul este elementul periculos. Sigur ca, pina exista legi de acest gen, noi trebuie sa ne supunem lor si sa luam masurile care ni se cer. In controalele pe care le facem impreuna cu Politia constatam, tot mai mult, ca numarul de astfel de animale scade. Din 400 citi au fost la aparitia legii, am ajuns la 30 in acest an. Proprietarii lor nu mai respecta prevederea conform careia, anual, trebuie sa se inregistreze atit la noi, cit si la Politie. In controalele pe care le-am facut am acordat mai multe avertismente pentru lipsa placutei de avertizare. Cei mai multi proprietari, mai ales cei care stau la bloc, detin animale care, desi fac parte din rase considerate periculoase, sint cuminti. Nu avem la Sibiu cazuri de lupte cu ciini si nici cazuri de oameni muscati de ciini asa zis periculosi", spune Ludosan.Postas muscatSi totusi exista un postas muscat in acest an. E drept, nu de un ciine din rasa celor periculosi. „Atunci cind era in pregatire legea, s-a facut mare tam-tam pe chestia noastra. Toate ziarele scriau despre postasi muscati de ciini. De aceea am dotat toti factorii cu sprayuri lacrimogene, dar numarul celor muscati nu a scazut. In urma unor verificari am ajuns la concluzia ca sprayul are un efect invers asupra ciinilor. In loc sa-i linisteasca sau sa-i sperie, mai mult ii indirjesc si devin periculosi. In urma unor testari am recomandat postasilor nostri sa nu le foloseasca impotriva ciinilor", precizeaza Ion Trinbitas, directorul Oficiului Judetean de Posta.    

Lipsa de interes

Aflata la cea de-a XI-a editie, Gala Premiilor organizata de revista Bucharest Business Week nu s-a bucurat in acest an de prea multe proiecte sociale din partea firmelor sibiene. Unii patroni au fost premiati totusi, ieri seara, la Hotel Palace. Chiar daca gazdele evenimentului n-au prea avut de unde alege. Practic, la sectiunile Sanatate si Mediu, pe site-ul revistei a fost postat cite un singur proiect. „Cititorii au putut vota proiectele, incepind din data de 26 februarie. Asteptam ca, anul viitor, sa se inscrie mai multe firme interesate si de partea sociala, nu numai de cea financiara", spune Madalina Iacob, reprezentantul revistei BBW. Astfel, pentru proiectul scris in vederea solutionarii problemelor sociale, a iesit cistigatoare firma iDesign, care s-a ocupat de problemele rromilor din Sebes. Pe sanatate, Hoffmann La Roche a reusit sa impresioneze prin cadourile oferite copiilor bolnavi de cancer. Primarul a lipsitPremiul la sectiunea Cultura ar fi trebuit inminat grupului Metro din Sibiu, de catre primarul orasului, Klaus Johannis. Cu toate ca a asigurat ca va veni, acesta s-a razgindit in ultimul moment. La fel s-a intimplat si cu prefectul judetului. In ceea ce priveste educatia, Banca Carpatica a primit premiul pentru bursele acordate studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice din Sibiu. Premiul pentru Mediu a fost acordat Fundatiei Adept impreuna cu Orange Romania.

Inghitit de pamint

Un barbat si-a pierdut viata, ieri dupa-amiaza, in timp ce sapa un sant in dreptul unui imobil din localitatea Mohu. Barbatul lucra ca zilier la proprietarul imobilului si, in momentul in care a sapat santul, nu a asigurat pamintul scos pe margine. La un moment dat, malul s-a surpat, iar muncitorul a fost inghitit cu totul de pamint. Pina la sosirea pompierilor, acesta a murit sufocat si strivit de greutatea malului. Politistii au deschis o ancheta pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a petrecut nenorocirea.

Se umple pusculita

Au mai ramas doua saptamini pina la incheierea primul semestru in care se incaseaza darile locale. De cind s-a schimbat legea, unii si-au adus aminte, altii nu. Peste citeva zile, municipalitatea va avea o situatie exacta a incasarilor bugetare de pina acum. Dar se pare ca sibienii sint destul de constiinciosi, cind vine vorba de datorii catre stat. „Pina la data de 13 martie 2007, Directia Fiscala Sibiu a incasat de la persoane fizice suma totala de 6.785.183,75 lei noi, iar de la persoane juridice suma de 2.292.911,77 lei noi", a precizat Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei Sibiu.Bonificatii si sanctiuniReprezentanta municipalitatii a reamintit sibienilor ca, incepind din acest an, termenele de plata a taxelor si impozitelor locale s-au modificat, perioada de incasare fiind impartita in doua semestre. Primul se incheie pe 31 martie, iar cel de-al doilea este incadrat de perioada 1 aprilie - 30 septembrie. Iar avantajul celor care platesc mai repede este ca vor scoate din buzunar ceva mai putini bani. „Aceasta modificare a termenelor de plata a fost inclusa in Legea 343/2006 care modifica Codul Fiscal. Sibienii care vor plati impozitele pe cladiri, terenuri sau autovehicule pina la data de 31 martie 2007 vor beneficia, ca in fiecare an, de o bonificatie de 5 %", a mai spus Mirela Gligore. In schimb, legea prevede si sanctiuni pentru „uituci". Dupa 31 martie, majorarile sint de 0,1% din suma datorata, pentru fiecare zi de intirziere.

Comisari in control

Comisarii sibieni, din cadrul Garzii Nationale de Mediu, au declansat controale in  toate administratiile locale din judet, cu privire la salubrizarea localitatilor, cursurilor de apa, cailor de comunicatie, precum si a respectarii conditiilor legale pentru activitatile de depozitare a deseurilor menajere si stradale prin legislatia de mediu in vigoare. „Actiunile intreprinse vizeaza starea de salubritate pe raza judetului si vor fi aplicate sanctiuni contraventionale pentru toate aspectele neconforme potrivit legii in baza circularei GNM nr.1136/2007", spune Danina Banea, comisar sef al Comisariatului Judetean Sibiu.

Gasit pe strada

Politistii din Loamnes incearca sa gaseasca familia unui tinar fara identitate. Baiatul a fost gasit in data de 19 iunie a anului trecut, pe raza localitatii, si de atunci traieste din mila satenilor, lucrind ca zilier. Are aproximativ 20-22 de ani si nu are niciun fel de acte de identitate. Tot ce a putut sa spuna a fost ca il cheama Median (Madalin) Caldarar si ca, pina la virsta de 15 ani, a trait la Casa de Copii din Cimpina, judetul Prahova. De atunci, hoinareste prin tara. Oamenii legii nu au reusit insa pina acum sa afle cine este cu adevarat sau sa ii gaseasca rudele.Fara identitateTinarul are 1,68 metri inaltime, 55 de kilograme, corpolenta slaba, fata ovala, par saten drept, ochi verzi, urechi mari, departate de cap, gura dreapta, buze subtiri si miini si picioare normale. Poarta incaltaminte marimea 42 si nu prezinta niciun fel de alte semne particulare. Vorbeste cu dificultate si nu poate da alte relatii despre el. „Rugam cetatenii care pot oferi informatii ce pot conduce la stabilirea identitatii, a locului de unde tinarul provine, precum si a unitatilor de invatamint sau a orfelinatelor unde acesta a fost inregistrat, sa contacteze  cea mai apropiata unitate de politie", solicita sbinsp. Luciana Baltes, purtator de cuvint in cadrul IPJ Sibiu.

Lovit de TIR

Un barbat de 47 de ani se zbate intre viata si moarte, dupa ce, baut fiind, a traversat neregulamentar strada si a fost lovit de un TIR. Nenorocirea s-a produs marti seara, in jurul orei 20, pe DN 1, in afara localitatii Vestem. Barbatul a fost suprins si accidentat grav de catre un TIR care circula regulamentar. Testele ulterioare au aratat ca victima prezenta o concentratie de 1,58 mg/l alcool pur in aerul expirat. Cercetarile sint continuate de catre lucratorii Serviciului Politiei Rutiere, in vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor si conditiilor in care s-a produs evenimentul rutier, precum si incadrarea juridica a faptei.

La multi ani, Radio Cluj!

O voce caldaIn ziua de 15 martie 1954, la ora 16, semnalul Radio Cluj a rasunat pentru prima data in eter, tot atunci difuzindu-se intiiul program, de 2 ore, in limbile romana si maghiara. „Radio Cluj este ceea ce-si propunea de multi ani drept misiune: o voce calda, pe care ascultatorul sa o simta aproape de framintarile sale zilnice, pe care sa o perceapa ca pe o sursa de informatii, dar care sa-i ofere si cultura si divertisment", spun reprezentantii postului clujean. In virtutea principiilor jurnalistice, Radio Cluj a hotarit sa se adreseze tuturor categoriilor de ascultatori prin informatiile furnizate, de la stiri la materiale sociale, culturale ori de interes general, la emisiunile de muzica, divertisment sau sport.Mereu tinarOficialii postului clujean de radio si-au mai propus personalizarea emisiunilor in peisajul  radiofonic regional. Drept urmare, baza schemei de program consta „in emisiuni complexe, gen magazin, asezate pe orizontala pe parcursul zilelor lucratoare ale saptaminii". Printre realizarile anului trecut ale Radio Cluj se numara finalizarea lucrarilor si intrarea in functiune a cabinei muzicale „Dumitru Vartic", care ofera oportunitatea producerii si difuzarii unor programe de nivel european. De asemenea, anul 2006 a marcat deschiderea unei noi porti spre ascultatorii din judetele Sibiu si Alba prin intrarea in functiune a emitatorului pe frecventa de 95,4 MHz Sibiu. „La 53 de ani, Radio Cluj este mereu tinar, asa cum ne place sa spunem, au trecut primii 53 de ani si ne-am cistigat dreptul de a privi cu incredere spre urmatorii", declara reprezentantii Radio Cluj.

Videoclip cu fani

Videoclip cu buget zeroPiesa „Atitudine" este cea care a dat numele celui mai recent album al formatiei Altar, lansat in cursul anului trecut la casa de productie Roton. Acesta include videoclipul „Nascut invingator", filmat cu luptatorul K1 Ionut Iftimoaie. „Am asteptat ca producatorul sa investeasca in filmarea unui clip al piesei «La noi», insa cum aceasta nu s-a mai intimplat, am hotarit sa ne miscam singuri", explica Andy Ghost, solistul trupei. Fara a avea vreo suma in bugetul proiectului, a fost cooptat ca regizor Ghita Filip, „prieten de-al nostru de incredere, artist, care face si tatuaje", dupa cum il descrie Andy. Alaturi de colegii de formatie, acesta a dat sfoara in tara, prin telefoane si mai ales mesaje pe Yahoo! Messenger, anuntind ca ii invita pe toti prietenii si fanii sa se prezinte simbata, 17 martie, in statia RATUC de la Clujana.Cintare cu „Atitudine" printre darimaturiUna din conditiile de participare la filmarile pentru videoclip este apartenenta la vreunul din curentele „rock, metal, nu-metal, industrial, drum'n bass etc". Se mai cer „haine de strada si «Atitudine» adecvata". „Sint genurile muzicale prin care Altar a trecut in evolutia sa. Varietatea de stiluri vestimentare are doua parti bune: una, ca ne va reprezenta ca formatie, si alta, ca o droaie de oameni se vor identifica cu personajele din noul nostru videoclip", precizeaza Andy. Actiunea videoclipului va cuprinde cintarea propriu-zisa, asigurata de catre membrii formatiei, si prezenta multimii de fani. Peisajul va fi asa cum se prezinta fosta fabrica Clujeana, „niste darimaturi si hale parasite, pustietate si liniste", dupa cum precizeaza solistul de la Altar.Se pregateste un DVD cu istoria AltarDupa finalizare, videoclipul piesei „Atitudine" va fi dat pe mina producatorului, care urmeaza sa il propuna televiziunilor muzicale, dar va fi pus la dispozitia fanilor si pe Internet, pe site-ul formatiei. „Ne gindim sa il includem pe DVD-ul pe care il scoatem la vara", adauga Andy. DVD-ul va fi unul aniversar, cu imagini foto si video din cei 15 ani de existenta a trupei, piese si videoclipuri. „Incercam sa recuperam orice inregistrare cu noi, de la televiziuni si prieteni", precizeaza acesta.

Pe scurt

• Curs de antrenoriScoala Federala de Antrenori, prin Asociatia Judeteana de Fotbal Cluj, organizeaza un curs de antrenori pentru fotbalul de baza in vederea obtinerii Licentei C UEFA. Vor fi admisi la curs, cu conditia sa fie cel putin absolventi de liceu cu diploma de Bacalaureat, „actualii instructori remarcati prin activitatea prestata, tineri cu virsta minima de 18 ani, fete si baieti, care au practicat sau practica fotbalul, persoane cu pasiune pentru fotbal care au un profil moral corespunzator".Examenul de admitere consta intr-o proba practica (joc la doua porti) si una teoretica (scris - subiecte din regulamentul de joc si cultura generala fotbalistica). Depunerea dosarelor si informatii in legatura cu desfasurarea cursului, la sediul AJF Cluj, Bulevardul Eroilor nr. 40, telefon 0264-597.617 sau la responsabilul cursului, Poráczki Tiberiu. (M. C.)• Streetball la ClujIn perioada 18-19 martie, se va desfasura la Cluj-Napoca, in incinta Salii Sporturilor „Horia Demian", prima editie a Cupei Transylvania Streetball, eveniment organizat de Transylvania Basketball Associates, prima agentie de impresariat de baschet din Romania, si Simstone. Competitia, care va aduna jucatori din intreaga tara, este structurata pe trei categorii: baieti sub 18 ani, mixt (echipe formate din baieti si fete, indiferent de virsta) si baieti peste 18 ani. De asemenea, vor avea loc concursuri de aruncari de 3 puncte si de „slam-dunk", precum si tombole cu premii destinate spectatorilor prezenti in Sala Sporturilor. Inscrierile se pot face atit la magazinul Ancada, din incinta Salii Sporturilor, cit si pe site-ul www.t-ba.ro. (G. J.)• Fenesan, convocat la junioriRazvan Fenesan, junior la clubul de fotbal Universitatea Cluj, a fost convocat de antrenorul lotului national Under 16, Cristian Sava, pentru data de 28 martie, ora 11.30, la Casa Fotbalului, anunta site-ul oficial al clubului. Alaturi de colegii sai de la reprezentativa nationala, Fenesan se va pregati dupa urmatorul program: 28 martie - 10 aprilie - cantonament si turneu in Franta; 16 aprilie - 1 mai - cantonament si turneu in Italia; 7 mai - 19 mai - cantonament si turneu in Moldova. (G. J.) 

Incalzire pentru meciul cu Tomis

Contind pentru etapa a XXII-a a Ligii Nationale de handbal feminin, meciul dintre „U" Jolidon si HC Zalau se poate spune ca s-a terminat prematur. Startul lansat al clujencelor le-a adus un sec 10-2 pe tabela (min. 11), diferenta care s-a mentinut pina in final. Palida umbra a unui Silcotub care facea legea in handbalul romanesc, formatia din Zalau a stat aproape exclusiv in eficacitatea interului Daniela Crap (9 goluri) si a scapat de o infringere la scor gratie evolutiei excelente a portarului Talida Tolnai (19 interventii bune).De partea cealalta, elevele lui Gheorghe Covaciu au etalat un joc variat sustinut si de Eugenia Popovici (23 de interventii bune), greu de invins intre buturi. Au marcat: Birsan (8), Ani-Senocico (7, 3×7m), Paraschiv (6), Busuioceanu (5), Tudorache (4), Gherman (3), Toncean si Vlad. Pentru ele, a fost o utila verificare a potentialului inaintea partidei de Cupa Challenge cu Tomis Constanta.In devans: Rapid CFR Bucuresti - Oltchim Rimnicu Vilcea 27-38. Din etapa a XXII-a, duminica se disputa doar doua partide: HCM Baia Mare - Astral Posta Cilnau (in tur: 26-27) si SC Muresul Tirgu Mures - HC Otelul Galati (19-32). Meciurile Tomis Constanta - CSM Cetate Deva (20-22), HC Dunarea Braila - Rulmentul Brasov (24-27) si Universitatea Timisoara - HCM Roman (24-38) vor avea loc miercuri, 21 martie.

Ginduri razboinice

Promovarea se joaca la ClujDupa esecul de la Tirgoviste, Universitatea va infrunta pe „Moina" echipa din Alba-Iulia, formatie care isi va juca la Cluj ultima sansa pentru promovare. Cu toate ca pe parcursul turului si inclusiv al pauzei de iarna s-a vorbit mult despre posibilitatea de a accede spre prima liga, albaiulienii au ajuns intr-o situatie critica in campionat. In momentul de fata, ei ocupa locul 12, cu un total de 25 de puncte, dar cu un ingrijorator -2 la adevar. Apulum nu a mai cistigat din etapa a XVI-a, cind a invins cu scorul de 1-0 pe teren propriu o alta echipa aflata in suferinta, FC Bihor, prin golul marcat de Ghiorma. Au urmat trei etape in care Apulum a scos un singur punct din 9 posibile, o remiza alba la Resita. In ultimul joc, formatia din orasul Marii Uniri a suferit o grea lovitura acasa, unde a clacat cu 1-2 in fata ocupantei locului secund, Rimnicu Vilcea. Astfel, seria negativa care i-a scos momentan din calculele promovarii ii obliga pe cei din Alba sa se intoarca acasa cu zestrea de 3 puncte de la Cluj. De cealala parte, „studentii" au de aparat un blazon si trebuie sa demonstreze ca jocul cedat la Tirgoviste a fost un simplu accident. In plus, ultimele confruntari dintre cele doua formatii sint favorabile celor din Alba-Iulia. Din cinci partide disputate, trei au revenit lui Apulum si doua s-au incheiat la egalitate.Vin sa cistigeConducerea echipei din Alba Iulia atentioneaza Universitatea. Presedintele Consiliului de Administratie, Marian Sarmes, nu concepe un alt rezultat decit victoria: „Venim la Cluj sa cistigam. Nu ne multumeste un rezultat de egalitate. Sintem aproape de zona retrogradarii, dar incercam sa ne agatam de locul 2, cel care aduce implicit promovarea. Nu avem probleme de lot". Cu toate acestea, conform spuselor presedintelui, chiar si in cazul unui insucces, antrenorul Mihai Zamfir are postul asigurat: „In nici un caz Zamfir nu va fi demis daca vom pierde cu Universitatea", a conchis oficialul. Dupa etapa de simbata, Apulum va primi acasa vizita Corvinului, iar in etapa XXI se va deplasa la Medias.

Boxul clujean, in revenire

Saptamina trecuta a avut loc in Sala de Sport a liceului „Gheorghe Sincai" din Tirgu Mures supermaratonul pugilistic „Cupa Romaniei", destinata juniorilor si cadetilor. Desi la acest turneu au participat aproape 300 de tineri pugilisti din intreaga tara, judetul Cluj a fost reprezentat de doar doua cluburi: CS IS Cimpia Turzii si CS Vointa Cluj. Chiar si asa, juniorul Catalin Chinces, elev al maestrului Gheorghe Rosca si component al clubului din Cimpia Turzii, a reusit sa obtina locul 3 la categoria grea (91 de kilograme). Dintre pugilistii clujeni care s-au clasat pe locuri onorabile in cadrul acestei competitii merita amintiti Cristian Hulpoi (junior categoria 64 kg de la „Vointa" Cluj) si Gheorghe Constantinescu (junior categoria 69 kg de la ISCT), care au ocupat pozitiile 5, respectiv 8 la categoriile lor.Cristian Hulpoi a pierdut tocmai in fata dublului campion european si detinator al titlului mondial Flavius Biea. Tot din partea Vointei au mai participat cadetul Gergely Paul (57 kg) si juniorul Andrei Bumb (60 kg), ambii pregatiti de maestrul Iosif Hercz. Legat de viitorul boxului clujean si nu numai, trebuie mentionat faptul ca in cadrul clubului Vointa activeaza un grup de sportivi care face zilnic naveta de la Aghires pentru a se antrena alaturi de boxerii aflati sub tutela lui Iosif Hercz. Acesta din urma a precizat ca tinerii din „grupa" de la Aghires sint de mare perspectiva si ca se vor face remarcati in scurt timp, amintind, in acest sens, si numele a doi dintre respectivii pugilisti: Ciprian Popa (categoria semi-mijlocie) si Ferencz Zsolt (categoria super-grea).

Amical „in familie“

In vederea partidei de simbata contra Jiului Petrosani, CFR-istii lui Cristiano Bergodi au sustinut ieri un meci de pregatire impotriva satelitului Unirea Dej. Partida dintre cele doua formatii s-a disputat pe terenul din incinta Complexului sportiv „Rozelor" si a fost urmarita de circa 200 de spectatori. Desi cu o zi inainte, fundasul Tony s-a accidentat la genunchi in timpul unui antrenament, portughezul s-a refacut complet pentru ora meciului si a fost trimis inca din primul minut in teren de catre Bergodi. Italianul a trimis in joc urmatoarea formatie: Stancioiu - Tony, Jula, Sousa, Panin - Dan Florin, Coroian, Oliveira - Semedo, Anca, Deac. Dupa pauza, la „feroviari" au mai intrat Turcas, Cadu, Toma, Fredy, Manuel Jose, Dani, Didy, Frunza si Surdu. De cealalta parte, antrenorul Unirii Dej, Dorel Muresan, a inceput partida in urmatoarea formula: Bota - Gorga, Buglea, Hotico, Miclaus - Goga, Drule, Borostean - Ambrus, Cuellar, Vitinha. Pe linga cei patru CFR-isti, Bota, Miclaus, Cuellar si Vitinha, dejenii au beneficiat dupa pauza si de prezenta unui alt lui „feroviar", capitanul Alin Minteuan. Scorul final al intilnirii a fost de 4-2 in favoarea CFR-ului. Golurile „visiniilor" au fost marcate de Deac ('42) si Viorel Frunza, care a realizat un hat trick ('75, '85 si '90). Pentru „oaspeti" a punctat Chiorean, de doua ori, in minutele 55 (din penalti) si 57.

Sfirsitul perioadei negre?

Perisic nu are explicatiiDesi vor avea in fata o echipa mai degraba modesta, de care au dispus in tur la un scor categoric, 98-77, clujenii sint pusi in garda de rezultatele bune ale oltenilor din ultimele saptamini. Meciul se vrea a fi unul al revirimentului clujean, pentru ca, intr-o editie de campionat mai echilibrata ca oricind, pericolul contraperformantei ratarii calificarii in play-off ii paste si pe elevii lui Miodrag Perisic. Tehnicianul sirb nu are explicatie pentru jocul slab si esecurile echipei, fiindca, spune el, antrenamentele au intensitatea necesara pregatirii corespunzatoare oricarui meci. Mai plastic vede lucrurile LeVar Seals, care crede ca nu este de-ajuns sa iti propui sa nu pierzi un meci, trebuie sa vrei cu adevarat sa il cistigi. Americanul crede ca revirimentul se va produce in momentul in care jocul de echipa va reveni la normal, iar jucatorii isi vor recapata curajul de a arunca la cos si vor fi mai responsabili in teren.Nu se schimba antrenorulMircea Cristescu spune ca nu si-a pierdut increderea in echipa si in forta sa, in ciuda esecurilor care par sa fi compromis un sezon inceput sub cele mai bune auspicii. La conferinta de presa de ieri, managerul echipei n-a dorit sa ofere detalii despre noul regulament de ordine interioara care va pune, se pare, pe noi baze raporturile cu jucatorii si va stipula clar drepturi si obligatii, respectiv tot ce decurge din acestea. Cristescu a declarat ca nu se pune problema inlocuirii antrenorului, desi la un moment dat s-a luat in calcul si aceasta varianta. „Cu patru victorii, in functie si de celelalte rezultate, putem termina sezonul regulat pe pozitia a treia, dar si a opta. Totusi, aceasta ultima ultima varianta ar fi culmea, adica finala de anul trecut sa se repete la nivelul sferturilor de finala", spune Cristescu.Programul meciurilorPartida BC Rimnicu Vilcea - „U" Mobitelco Cluj va fi arbitrata de o brigada formata din Radu Bucerzan (Timisoara) - Alexandru Olaru (Bucuresti) si Ionut Harhas (Iasi), comisar FRB fiind bucuresteanul Ioan Constantin.Iata si celelalte jocuri ale etapei a XXIV-a: BC Mures Tirgu Mures - CSU Atlassib Sibiu (95-121), CSU Asesoft Ploiesti - CS Otopeni (80-70), CSM Leonardo Oradea - Rapid Isover Bucuresti (60-69), BCMUS Arges Pitesti - ELBA Timisoara (79-89), Gaz Metan Medias - Dinamo-Gealan Bucuresti (77-79), CSU Cuadripol Brasov - West Petrom Arad. (102-79). Partida de la Ploiesti se va juca vineri, de la ora 16.30, fiind transmisa in direct de Sport 1, iar meciul de la Tirgu Mures va putea fi urmarit pe TV Sport simbata, cu incepere de la ora 19. Ieri s-a disputat restanta Dinamo-Gealan - CS Otopeni, contind pentru etapa a XIV-a, oaspetii impunindu-se, surprinzator, cu 87-84.

Mielul de Paste va fi scump!

Crescatorii de ovine din Romania vor fi afectati de aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO), exportatorii vor inregistra in acest an pierderi de peste 40 de milioane de euro, ca urmare a faptului ca mieii nu se pot exporta daca nu au doua crotalii, asa cum cer normele Uniunii Europene. Mai mult, estimarile specialistilor din piata spun ca preturile vor creste si pe piata interna, pe alocuri chiar se vor dubla in sudul si estul tarii, in timp ce in Transilvania sint asteptate cresteri de preturi de aproximativ 20%.Gheorghe Petrescu, 68 de ani, pensionar„Numai la noi vezi asa ceva, ca in perioada diferitelor Sarbatori produsele alimentare traditionale se scumpesc, in loc sa se ieftineasca. Se scumpeste carnea de miel, ouale si altele. Stiti ceva? Asa cum au intrat in traditie unele lucruri, asa vor si iesi. O sa petrecem Pastele si daca nu mincam drob. Nu ne-a fi nimic."Florin E., 36 de ani, taximetrist„Asta-i romanul: gheseftar. Trebuie sa scoata si el un cistig din ceva, in care caz nu precupeteste nimic pentru asta. Dubleaza pretul la orice, ca doar orasenii acestia au bani multi, pe care ii cistiga usor si fara prea multa bataie de cap. Asa ceva v-ar spune unul de la tara daca l-ati intreba de ce isi vinde asa scump produsele in aceasta perioada. Si e adevarat: oraseanul acesta da oricit sa aiba un brad de Craciun si o bucata de carne de miel de Paste. Ca asa-i romanul."Doru Nadasan, 45 de ani, mecanic„Dupa parerea mea, e o prostie. De situatia marilor crescatori nu vorbesc, ca poate fi asa cum spuneti. Dar, ascultati la mine, nici taranii nu vor ramine cu mieii in curte, nici domnilor de la oras nu le va lipsi carnea de miel de pe masa de Paste. Oamenilor de rind putin le pasa de normele europene. Asa cum si-au vindut carnea si tuica pe vremea comunistilor, asa vor reusi si acum. Poate ca preturile vor creste, dar nu cine stie ce."Adriana Valeanu, 37 de ani, patron „Ma iertati ca va raspund cu o intrebare, dar a cui este responsabilitatea acestor anomalii? A crescatorilor de animale, a noastra, a cumparatorilor, cumva? Ma indoiesc. Responsabilitatea este a astora care isi dau suturi in dos unii altora prin guvern, care pe care sa scoata. Acolo trebuie gasiti responsabilii pentru ca lucrurile merg prost."Laurentiu Biris, 27 de ani, profesor „O data pe an e Pastele. Eu cred ca romanul va face un efort financiar si de data asta, pentru a fi in spiritul traditiei crestine. Am trecut noi si peste momente mai grele. Cit priveste marii exportatori, cred ca se asteptau la asa ceva. Era de asteptat ca Integrarea sa aduca si probleme de felul acesta." (A consemnat Bogdan POPAN)

Acoperisul vegetal

E vorba de acoperisul vegetal, o solutie ecologica, estetica si, mai ales, sanatoasa. Ce e un acoperis vegetal? Un colt de natura in care cresc mai multe varietati de plante: iarba, flori, tufe. Tehnologia moderna permite cultivarea chiar si a copacilor. Unele acoperisuri sint adevarate sere de legume si ornamente de gradina. Cine vrea sa urce natura pe bloc trebuie sa consulte, insa, specialistul si sa foloseasca tehnologii moderne. Realizarea unui acoperis vegetal si montarea dureaza citiva ani si necesita investitii semnificative. In cazul unui acoperis vechi, este nevoie de reconditionare, pentru evitarea infiltrarii apei.O idee popularaAcoperisurile verzi nu sint o inventie recenta, dar abia azi constructorii au inceput sa o valorifice intens. In Europa, 10% din acoperisurile plate din Germania sint acoperite cu vegetatie. In ultimii ani, nemtii au construit peste 10 milioane mp de acoperis verde. Adica 7% din acoperisurile noi. 12% din casele elvetiene au si ele vegetatie pe acoperisuri. Moda prinde si in alte parti ale lumii. In Japonia, noile reglementari prevad ca 20% din suprafata proiectelor de peste 900 mp sa fie dedicate spatiului verde. Primaria din Toronto sprijina oficial un studiu pe aceasta tema, urmind ca 6% din acoperisurile plate sa fie acoperite cu vegetatie. In Europa, exista deja legi pentru „inverzirea" acoperisurilor, unele guverne au introdus taxe pe poluare, astfel ca proprietarii, ca sa scape de amenzi, au inceput sa apeleze la aceasta solutie ecologica. La noi, insa, singurele oaze de vegetatie sint ghivecele din balcoane, un acoperis viu parindu-ni-se inca o ciudatenie.Iarba, flori si copaci pe blocCe e un acoperis vegetal? Un colt de natura in care cresc mai multe varietati de plante: iarba, flori, tufe. Tehnologia moderna permite cultivarea chiar si a copacilor. Unele acoperisuri sint adevarate sere de legume si ornamente de gradina. Exista doua tipuri de acoperisuri verzi: intensive si extensive. Primele necesita mai multa ingrijire si pot fi considerate spatii publice cu copaci, tufisuri si alte plante ornamentale, in timp ce acoperisurile extensive necesita mai putin pamint, dar si mai putina ingrijire. Acestea nu sint accesibile publicului larg, ci numai in scop de mentenanta. In general, un acoperis vegetal are urmatoarele componente: o membrana de etanseitate care impiedica patrunderea radacinilor prin acoperisul propriu-zis, un strat de scurgere-filtrare, un strat de crestere si, in sfirsit, stratul vegetal.Nu pe orice cladireAvind in vedere ca este vorba de o intreaga structura adaugata cladirii, instalarea si intretinerea acoperisurilor de acest fel sint supuse unor limite. Cladirea trebuie sa fie destul de rezistenta pentru a sustine presiunea exercitata de acoperis. Blocurile noastre, insa, nu sint proiectate pentru a le permite oamenilor sa urce pe acoperis, nici macar pentru lucrari de intretinere. Mai mult, unele acoperisuri verzi necesita sisteme complexe de irigatie si drenaj. De aceea, cine vrea sa urce natura pe bloc trebuie sa consulte specialistul si sa foloseasca tehnologii moderne. Realizarea unui acoperis vegetal si montarea dureaza citiva ani si necesita investitii semnificative. In cazul unui acoperis vechi, este nevoie de reconditionare, pentru evitarea infiltrarii apei.Omul are de cistigatAvantajele unui astfel de acoperis sint evidente: se redreseaza mediul inconjurator. Se absorb apa de ploaie si impuritatile. Frunzele plantelor filtreaza aerul, purificindu-l. Scade considerabil temperatura din zona acoperisului si a intregii cladiri. S-a dovedit faptul ca acoperisurile verzi ajuta la limitarea efectelor caldurii urbane insulare, generate de prezenta masiva a betonului. „New York Times" arata ca in orasele unde temperaturile ajung pina la 35 de grade Celsius acoperisurile ating temperaturi de aproape 80 de grade Celsius. Suprafetele acoperite cu iarba pastreaza, insa, racoare, sub 25 de grade Celsius. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca imbunatatesc estetica peisajului urban. Acoperisurile verzi ofera si avantaje economice, deoarece au o durata de viata mai mare decit acoperisurile conventionale. Majoritatea celor construite in Germania au o garantie de pina la 30 de ani. (Camelia ONCIU)Istorie vecheAcoperisul verde este considerat a fi un fenomen european, case de acest fel intilnindu-se in zonele rurale din diferite tari europene, mai ales Scotia si Anglia. De-a lungul istoriei, acoperisurile acoperite cu iarba au aparut in acele parti ale lumii unde materialele de constructii erau limitate. Cele din insulele Orkney (Scotia) dateaza din anii 3600-2500 i.H. Islanda si Groenlanda au deja o vasta traditie in acest sens. Dar cele mai renumite acoperisuri vegetale sint Gradinile Suspendate ale Semiramidei din Babylon, construite dupa o tehnica atit de complexa, incit stirneste inca admiratia arhitectilor de astazi.Elemente tehniceMembranele de etanseitate sint sintetice (elastomerice, PVC), monostratificate sau bistratificate. Cele multistratificate de asfalt nu sint recomandate, pentru ca nu au o durata de viata mare. Stratul de scurgere si filtrare contine o membrana de scurgere din polietilena gofrata si trebuie sa fie foarte bine izolata de stratul de crestere. Stratul de crestere contine pamint amestecat cu frunze sau bucati de scoarta de copac uscata si agregate de pietre usoare si absorbante de 3-12 milimetri. Sint recomandate piatra vulcanica, argila expandata sau chiar resturi de caramida. Agregatele pot avea un volum de 40-70% din stratul de crestere, in functie de tipul de plante cultivate, irigatie, grosimea stratului. Grosimea totala a stratului poate fi redusa la numai 15 centimetri. Stratul vegetal poate contine aproape orice planta care se dezvolta natural, fara interventia omului. Nu sint recomandate cele care trebuie ferite de inghet, soare sau vint excesiv. In general, sint recomandate plantele indigene, rezistente la temperaturi extreme si care prind radacini intr-un timp mai scurt pentru a evita secarea si intarirea solului.

Pe scurt

• Fara vize in SUASenatul american a adoptat un proiect de lege care poate creste numarul tarilor ce nu mai au nevoie de viza pentru a intra in SUA. De aceasta masura ar putea beneficia Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Coreea de Sud. Proiectul prevede ca tarile „care sustin SUA si sint gata sa faca tot posibilul pentru a impiedica terorismul" sa beneficieze de program, rezervat acum doar pentru 27 de tari. Presedintele George W. Bush, care se opune proiectului, a amenintat ca va recurge la dreptul sau de veto. (C. J.)• Motiune anti-HardauPSD a depus ieri, la Senat, motiunea simpla impotriva ministrului Educatiei, Mihail Hardau. Aceasta se intituleaza „Falimentul invatamintului si cercetarii romanesti" si il acuza pe ministru ca „a ajuns accidental in fruntea institutiei" si „a devenit rapid groparul invatamintului romanesc". PSD ii reproseaza lui Hardau ca promisiunile sale nu au fost puse deloc in practica si ca, pe timpul „ministeriatului" sau, au avut loc cele mai ample greve din sistem si cele mai mari fraude la examenele nationale. PC si PRM sprijina motiunea. (C. J.)

Comunitatea Europeana a implinit 50 de ani

Uniunea Europeana a celebrat, ieri, 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Acesta este actul care a pus bazele Comunitatii Economice Europene, semnat la 25 martie 1957 de catre Franta, Germania Federala, Italia, Belgia, Olanda si Luxembourg. Tot atunci s-a semnat si documentul care a dus la infiintarea Comunitatii Europene pentru Energie Atomica. Cele doua documente au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958. Tratatul de la Roma a fost amendat pe parcurs. Intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993, a marcat transformarea Comunitatii Economice Europene in Uniunea Europeana, asa cum este cunoscuta astazi.Momentul aniversar de ieri a fost marcat in Parlamentul European de la Strasbourg: reprezentantul presedintiei Uniunii Europene, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a tinut un discurs consacrat evenimentului. Tot ieri, deputatii europeni au discutat despre doua declaratii importante ale Comisiei Europene si Consiliului European. Prima pe lista, dupa discursurile reprezentantilor Consiliului si Comisiei, a fost „Declaratia de la Berlin" - unul din cele mai asteptate documente din ultima vreme. Declaratia are drept scop sa dea un impuls integrarii europene. Urmatoarea dezbatere a avut drept obiect raportul Consiliului European si declaratia Comisiei referitoare la schimbarea climatica si siguranta aprovizionarii cu energie. Pentru a marca momentul aniversar al Europei, la Manchester, in Marea Britanie, elita fotbalului european a jucat contra echipei Manchester United. Meciul coincide si cu a cincizecea aniversare a debutului echipei britanice in competitiile europene de fotbal. Toate incasarile rezultate in urma partidei vor fi donate cu scopul unor actiuni de binefacere. (Camelia JULA)

Tariceanu, prins intre Opozitie si PD

Tariceanu sprijina legea ANI, ba chiar si pe MonicaPremierul Calin Popescu Tariceanu si-a inceput declaratia de ieri prin a-i asigura pe senatori ca nu doreste sa tina discursuri de imagine sau sa lanseze teme mediactice de senzatie, „cum au facut-o altii". Tariceanu a reafirmat „vointa clara a Guvernului de a sustine si continua reformele din Justitie si de a intari masurile pentru combaterea coruptiei in conformitate cu angajamentele asumate in procesul de aderare la UE". Premierul a pledat pentru adoptarea legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in forma promovata de Guvern si de Macovei si a cerut parlamentarilor sa inscrie actul normativ pe lista prioritatilor legislative. „Romania s-a angajat in relatia cu UE sa adopte acest act normativ, ca un semnal clar de responsabilitate si vointa in derularea reformei Justitiei si combaterea coruptiei. Vedem cu totii cum legile si Constitutia sint interpretate, intoarse pe toate fetele, doar pentru a gasi portitele de scapare pentru a evita respectarea legii. Tocmai de aceea trebuie sa facem legi clare, care sa previna posibile abuzuri, inclusiv din partea unor demnitari", a sustinut premierul Tariceanu.Boc cere o explicatie clara legata de relatia PNL-PSDSenatorii au dezbatut declaratia premierului, dar i-au cerut acestuia sa o demita pe Monica Macovei. Premierul s-a aratat ferm pe pozitie, ba chiar a declarat ca o restructurare a Guvernului nu se inscrie acum pe lista lui de prioritati. „Stati putin sa clarificam... M-ati auzit pe mine ca am pus pe agenda restructurarea si ca tropai de nerabdare? E o chestiune pe care o decid eu, si nu cind impune Opozitia. Daca Opozitia are o problema, poate recurge la motiunea de cenzura", a transat Tariceanu. El a contrazis, astfel, toate informatiile neoficiale, vehiculate mai ales in cercurile liberale, potrivit carora ar intentiona ca, pina cel mai tirziu saptamina viitoare, sa restructureze Guvernul dupa formula indicata de PSD si PC, eliminind ministrii PD. In ciuda pozitiei premierului, liderul PD, Emil Boc, l-a somat public pe acesta sa isi clarifice explicit pozitia. „Il avertizez public pe primul-ministru ca nu va avea nici un succes in incercarea de a scoate PD din Guvern, ministru cu ministru. Daca primul-ministru doreste o guvernare si o alianta cu PSD, trebuie sa o spuna repede si explicit. PD nu a fost adus la guvernare de primul-ministru, ci dimpotriva, premierul Tariceanu este acolo unde este datorita PD, prin succesul fostului presedinte al PD", a spus liderul PD, Emil Boc.

Outsiderii

Divortul Basescu-Tariceanu e atit de evident (spre bucuria soacrelor din PSD, PRM si PC) incit nu mai ramine decit sa fie transcris: premierul a considerat intilnirea de la Palatul Victoria o vizita „de consultari", iar presedintele „o sedinta de guvern" unde ministrii nu aveau ordonanta de aminare a alegerilor europarlamentare pe birou. Nici n-aveau cum s-o aiba, pentru ca ordonanta premierului era la domnul Geoana, care o prezenta in public - dupa care a plecat la „Monitorul Oficial" fara semnatura ministrilor PD, a caror evacuare e asteptata pina-n 21 martie. Dupa consultari, domnul Tariceanu l-a acuzat pe domnul Basescu de distrugerea majoritatii initiale indepartind PC din guvern si creind PLD contra PNL. Aici premierul are dreptate: PLD si razboiul antiliberal au fost loviturile murdare ale domnului Basescu. De, cine seamana Vintu, culege Patriciu si Voiculescu. Asa ca presedintele e nevoit sa resimta acum virulenta noii coalitii PNL, PSD, PRM si PC, al carei scop este „mentinerea unui om intr-un scaun" fara respectarea „principiului democratic: nu mai ai majoritate, abandonezi scaunul". Gresit! Nu mai ai majoritate, iti iei alta. Chiar si scaunul domnului Tariceanu stie asta. Rezultatul este un dezastru pentru ambele palate: presedintele sta bine in sondaje, dar sta prost pe scena politica, unde a fost izolat si atacat din toate partile de artileria mediatica a noii coalitii si de gorilele ei - iar premierul sta bine pe podium, unde are un anturaj bogat (dar rau famat) si sta prost in sondaje si imagine din pricina tradarii si a dependentei de noii stapini. Pe scurt, tara e condusa acum de outsideri: Geoana, Voiculescu si Vadim, care profita de „disperarea lui Tariceanu sa-si pastreze functia" (cum a observat domnul Geoana) pentru a-l teleghida. Iaca si un premier jucator dupa cum ii cinta domnul Geoana: „Vom face tot ce depinde de noi pentru calmarea crizei politice". Cum? Simplu: premierul sa vina cu un guvern fara PD, cu un program ajustat pe probleme sociale, iar presedintele sa fie suspendat cit mai repede. Adica tara se calmeaza dupa ce se darima presedintele, guvernul si programul. Adica, o calmare ca dupa o mineriada reusita. Acum se intelege de ce s-au aminat alegerile. Noua majoritate care mai are nitel si devine unanimitate (si UDMR a fugit intr-acolo) nu mai are nevoie de alegeri, de vreme ce poate suspenda si schimba pe cine vrea. Ca presedinte neales al coalitiei vicioase, domnul Geoana nu si-a mai ascuns scaunul: „Eu incerc sa gasesc la ora actuala o formula de guvernare care sa reziste 2 ani". Si cum o fi protocolul la noua putere? Noii ministri liberali isi depun juramintele la Palatul Kiseleff? Jura pe Biblie sau pe „Capitalul" - reinvestit? 

Ce nu vad in drum spre aeroport?

Cum este sa fii valetul lui Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor si Felix Motanul, asta numai Calin Popescu Tariceanu ne-o poate marturisi. Banuiala mea este ca nu-i prea greu, in fond, individul cara tava pentru interesele oleo-garhice ale lui Dinu Costache Patriciu de atita vreme incit s-a obisnuit cu situatia.Dar cum este sa transformi intreg partidul (zis inca „liberal") in slugute la remorca capitalistilor de cumetrie din PSD, a turnatorilor cu simbrie din PC si a tortionarilor de omenie din PRM, asta doar membrii din filiale, daca mai au coloana vertebrala, o vor putea spune. Ca, daca lasam dupa sefimea PNL (de la „Centru", din „judete"), rusinea acestora nu are valoare mai mare decit aceea a unui eventual contract oneros ale carui beneficii li se scurg in buzunare (fara sa se mai sesizeze Justitia, in fond, in curind, „ei" si amicii lor cu dosare penale din PSD, PC si PRM, vor fi si „justitia" - si „adevarul" si „calea", Doamne, iarta-ma!).Cum rasplateste sefimea PNL increderea propriului electorat (si a propriilor membri)? Prin hidosenia „sprijinului politic" pe care si-l cauta in bratele celor impotriva carora (si a apucaturilor acestora, poate vi le mai amintiti: hotie, baronie locala, aroganta, autoritarism, coruptie, abuz, conectarea afacerilor personale la bugetul statului samd) au luptat, chipurile, in campania electorala. Au luptat de s-au spart: la „Centru", marele liberal, Unchiu' Costache Patriciu, sponsoriza cu milionul de euroi echipa descrisa in lista din paranteza de mai sus, la Cluj, niste liberali cu duhul, speriati ca n-au sa-si mai vada visul guvernarii implinit, se predasera in negocieri reprezentantilor aceleiasi liste - ma si tem sa primesc informatii cu privire la comportamentul de campanie electorala al restului de sefime pertoliberala din Romania.Nu-l mai aud miorlaind pe Felix Motanul cu privire la cit de scump ar fi un referendum cu privire la introducerea votului uninominal si cum se opune el ca populatia sa „suporte" astfel de cheltuieli „inutile", acum ca s-au „asumat" cheltuielile facute cu ocazia aminarii alegerilor europarlamentare (scump, bai, Felix, scump, dincolo era mai ieftin!). Pe-astea cine le-o fi suportind? A, se aude un miorlait slab dinspre un sef liberal (repede-si invata lighioanele „limbajul"): cica aceste cheltuieli ar trebui sa fie suportate de catre cei care „au deturnat atentia populatiei spre alte subiecte". Care or fi „aia" (cu deturnatul) si alea („alte subiecte")? Ca doar n-or fi noii tovarasi de drum ai petroliberalilor, Mircea „Prostanacul" Geoana si Felix Motanul (unul cu suspendarea presedintelui, celalalt cu comisia lui de anchetare a aceluiasi) - astia nu deturneaza atentia populatiei, astia chiar atrag atentia asupra minariilor care se petrec in politica romaneasca, asupra locului in care-i doare pe parlamentari de problemele cetatenilor: cel pe care si-l lustruiesc, degeaba, pe bancile (ma rog, fotoliile) din cele doua Camere. Nu, mai degraba este vorba despre „ala", Basescu, cu subiectul „vot uninominal". Rusine sa-i fie! 

Pe scurt

• Un nou termen pentru „Gazeta I"Dosarul „Gazeta I" a ajuns, alaltaieri, la instanta Tribunalului Braila, unde a fost stramutat printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cauza a fost distribuita aleatoriu unui complet de judecata, iar urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 2 aprilie. Atunci se va judeca atit dosarul de fond, cit si cererea de contestare a masurii de sechestru pus pe averea inculpatului Liviu Man. Noua persoane sint cercetate pentru santaj si constituirea unui grup infractional in dosarul „Santaj in presa". Dintre acestia, Liviu Man, Aurel Muresan si Ioan Otel sint cercetati in stare de arest. Ei pot cere, insa, punerea in libertate la termenul din 2 aprilie. (I. O.)• Expozitie UBB la StrasbourgConsiliul Europei a gazduit expozitia Universitatii „Babes-Bolyai" - „Traditie multiculturala si valori europene", o premiera pentru spatiul universitar romanesc. La vernisajul de ieri au participat peste 150 de persoane, reprezentanti ai corpului diplomatic, europarlamentari si oficiali ai Consiliului Europei si ai Parlamentului European. Evenimentul a fost deschis de Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, care a subliniat importanta educatiei multiculturale intr-o Europa in care granitele sint inlocuite, progresiv, cu schimburi interculturale. (C. J.)• Sanctionati pentru arderea vegetatieiInstitutia Prefectului Judetului Cluj atrage atentia proprietarilor de terenuri asupra interzicerii arderii vegetatiei ierboase fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului. In urma numeroaselor incendii din ultima perioada, Electrica Transilvania Nord SA Cluj s-a plins de pagubele produse stilpilor si transformatoarelor de energie electrica, fapt care a dus la intreruperea furnizarii de electricitate in mai multe sate din judet pe perioade de pina la 24 de ore. In conformitate cu OUG 195/2005, completata si modificata de Legea 265/2006, nerespectarea obligatiilor stipulate de aceste acte normative constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei noi pentru persoane fizice si de la 25.000 la 50.000 de lei noi pentru persoane juridice. Subprefectul Calin Platon promite verificari in urmatoarea perioada, impreuna cu Garda de Mediu. (I. O.)• Spulberat de trenUn tinar clujean de 20 de ani a ajuns marti sub rotile acceleratului Timisoara Nord - Iasi, in apropiere de podul IRA. El a decedat pe loc in urma impactului, cadavrul sau fiind spulberat de catre locomotiva trenului. „Din primele cercetari s-a stabilit ca in acest caz nu poate fi vorba despre o sinucidere, cea mai plauzibila ipoteza indicind un accident mortal", a declarat Raluca Seucan, purtatoarea de cuvint a Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj. Marius Stan avea 20 de ani si era vinzator in piata agro-alimentara de linga podul IRA. Se pare ca a primit un apel pe telefonul sau mobil, iar pentru a avea semnal cit mai puternic s-a apropiat foarte mult de sinele de cale ferata. Pe fondul neatentiei, a ajuns sub rotile trenului, care nu a putut frina si evita tragedia. Cadavrul sau a fost transportat la Institutul de Medicina Legala in vederea efectuarii necropsiei. Zona in care a avut loc accidentul este una frecventata de sinucigasi. Doar in luna februarie, doua persoane au decedat aici, dupa ce s-au aruncat in fata trenurilor personale, care de obicei circula cu peste 90 de kilometri la ora. (A. D.) 

15 martie, comemorat fara discursuri in strada

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) Cluj organizeaza astazi manifestarile de 15 martie fara obisnuita rostire a unor discursuri la placa memoriala a poetului Petöfi Sandor. „Am decis sa ne intoarcem la traditia de la inceputul anilor '90, cind se rosteau discursuri doar in biserica. Nu avem nevoie de discursuri politice in strada, pentru ca vom participa la o comemorare", a declarat presedintele filialei clujene, Laszlo Attila. In Biserica Romano-Catolica „Sfintul Mihail" va avea loc o slujba religioasa, dupa care vor vorbi Laszlo Attila, consulul general al Ungariei, Szentpeteri Istvan, si episcopii bisericilor traditionale maghiare.Prezent ieri la Cluj-Napoca in contextul unei vizite private in Transilvania, presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a rostit, pe scena Teatrului Maghiar, un discursul festiv cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni. Solyom a declarat ca maghiarimea are nevoie de o strategie nationala care sa vizeze, in noul context al UE, relatiile dintre Ungaria si minoritatile maghiare din tarile situate in jurul Ungariei. Solyom, care a fost intimpinat cu aplauze de sute de maghiari aflati in sala, a acordat distinctii ale Statului Ungar unui numar de zece intelectuali maghiari din Transilvania.

Sedinta cu scandal in Consiliul Local

Organizatia Municipala a Partidului Social Democrat ii cere lui Emil Boc sa demisioneze din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, „deoarece comportamentul sau este in totala contradictie cu identitatea si valorile comunitatii pe care o conduce". Reprezentantii PSD acuza faptul ca, in momentul in care Remus Lapusan, liderul consilierilor social-democrati, i-a reprosat primarului ca este interesat doar de terenurile Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), pe care urmarea sa o desfiinteze, si nu de soarta oamenilor care lucreaza acolo, Boc a renuntat la orice reguli democratice si la normele de desfasurare a sedintelor de lucru ale autoritatilor publice, „adoptind o atitudine agresiva proprie unui regim dictatorial, nu unui lider de partid care se autoproclama democrat". „Replica primarului adresata liderului opozitiei din legislativul local: «Voteaza si du-te acasa!» poate fi explicata doar prin adoptarea mimetica a comportamentului discretionar al lui Traian Basescu, seful de facto al Partidului Democrat", se arata intr-un comunicat al PSD Cluj-Napoca. Replica primarului Emil Boc nu s-a lasat foarte mult asteptata. Pe un ton extrem de acid, comunicatul Serviciului Mass-Media al Primariei arata ca: „Sinergia faptelor politice contemporane combinata cu viziunea lapusenista indeniabila asupra dinamicii vietii publice din care nu putem omite argumentele mai mult sau mai putin ineluctabile aflate peste nivelul de intelegere al domnului Lapusan, cu regret, nu pot da un raspuns favorabil acestei solicitari care atesta criza existentiala a dinsului". Lui Remus Lapusan i se recomanda citirea comunicatului avind alaturi lucrarile stiintifice ale lui Ion Iliescu, dar si DEX-ul limbii romane!In sedinta de marti a Consiliului Local Cluj-Napoca, s-a aprobat transformarea Regiei Autonome a Domeniului Public in serviciu public in subordinea municipalitatii, fiind preluate si datoriile de 9,7 milioane de lei, precum si terenuri de 60 de hectare. Consilierii locali ai PSD au votat impotriva proiectului, acuzind Executivul Primariei ca este interesat doar de preluarea terenurilor regiei.

Asi la Matematica

Cistigatori intre 15 echipePrima editie a Olimpiadei Internationale de Matematica pentru studenti din tarile din Sud-Estul Europei (SEEMOUS) s-a desfasurat intre 7 si 11 martie in orasul Agros din Cipru. Au luat parte 15 echipe ale unor universitati din Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Israel, Romania si Rusia. La finalul competitiei, delegatia Romaniei, formata din 24 de studenti, s-a clasat pe locul 2, dupa Rusia, locul 3 fiind obtinut de studentii din Israel. Din echipa studentilor romani au fost distinsi cu medalii de argint studenti ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), pregatiti de prof. univ. dr. Vasile Pop, si cu medalii de bronz studenti de la Universitatea „Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.„As ramine in Romania..."„Cred ca pentru a ajunge la performante in acest domeniu este nevoie in primul rind de ambitie si apoi de perseverenta. Nu intotdeauna mi-a placut in mod deosebit ceea ce aveam de facut...", este de parere Daniel Marius Drulea, unul dintre cei medaliati cu argint la acest concurs. Este originar din comuna clujeana Caseiu, are 20 de ani si este student in anul II la Facultatea de Automatica si Calculatoare a UTCN. A participat la olimpiade de Matematica inca de pe bancile scolii, iar in 2006 a obtinut premiul 3 la faza mondiala a unei competitii de gen care s-a desfasurat in Ucraina. Despre problemele de Matematica pe care i le-au pregatit organizatorii din Cipru, Marius afirma ca „au fost citeva dificile, iar una imposibila". Isi doreste sa participe la astfel de concursuri si in urmatorii ani, iar la finalizarea studiilor „as ramine in Romania, in strainatate as pleca doar pentru vreun an, doi...". Medaliati din intreaga taraPrintre studentii matematicieni care s-au intors din Cipru cu medalii s-au mai numarat si Loredana Farte (medalie de bronz), de asemenea de la UTCN, precum si Andrei Dragus si Agape Alexandru (Universitatea Politehnica din Bucuresti), Andrei Carp si Dragos Cristian Comandar de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi" din Iasi. Acestia au fost pregatiti de prof. univ. dr. Radu Gologan si prof. univ. dr. Octavian Stanasila, respectiv conf. dr. Lucia Pletea si conf. dr. Liliana Popa.

Incepe vaccinarea impotriva pestei porcine

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj a declansat cea de a doua etapa a vaccinarii contra pestei porcine clasice. Potrivit directorului executiv al DSVSA Cluj, dr. Alexandru Duma, contravaloarea vaccinarii este suportata din bugetul de stat. Vor fi vaccinate doar animalele sanatoase. Vaccinarea este obligatorie, iar refuzul crescatorilor de a imuniza porcii este sanctionat prin lege.Dr. Alexandru Duma spune ca, pina la data de 1 iulie 2007, crescatorii de porcine sint obligati sa opteze dintre cele patru sisteme de crestere stabilite prin HG 1700/2006. Este vorba de sistemul de crestere non-profesional (de subzistenta) in care cresterea porcinelor se face pentru nevoile proprii, familiale, si in care se permite cresterea de maximum trei porcine. In aceste cazuri, este interzisa productia si valorificarea prin vinzare a porcinelor vii sau a carnii rezultate de la acestea.Un altul este sistemul de crestere non-profesional tip microferma comerciala, care permite cresterea unui efectiv de maximum 20 de porcine, din care maximum doua scroafe de reproductie. Activitatea de reproductie se face numai prin insamintari artificiale sau vieri autorizati in conditiile legii. Se permite comercializarea porcinelor vii pe piata locala exclusiv din gospodaria de origine, cu respectarea legislatiei sanitar-veterinare privind identificarea, miscarea si circulatia animalelor si cu atestarea starii de sanatate in afara localitatii de origine. Al treilea este sistemul de crestere non-profesional de porcine cu crestere pe pasuni, iar ultimul este sistemul de crestere profesional, in care exploatatia profesionala de porcine este autorizata sanitar-veterinar, respecta conditiile de biosecuritate si tehnologice minime si are un efectiv de peste 20 de capete porcine. Porcinele vii, carnea, produsele si subprodusele rezultate de la acestea pot fi comercializate numai pe piata nationala.

Case noi pentru familii nevoiase

Cinci familii cu venituri foarte mici din Cluj-Napoca si Cimpia Turzii care locuiau in case cu igrasie, in camere fara podea, spatii extrem de nesanatoase pentru copiii lor, traiesc acum in conditii decente. Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF) a renovat locuintele acestora cu ajutorul unui sponsor din Marea Britanie.Case sanatoaseFundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie Cluj a inceput selectia celor cinci familii care au intrat in acest program in luna ianuarie. Paula Beudean, coordonator PR in cadrul FRCCF, spune ca au fost alese familii care sint deja asistate de fundatie si ale caror locuinte aveau nevoie urgenta de reparatii. Au fost renovate bai, care au fost dotate cu obiecte sanitare, s-au realizat izolatii termice, tencuieli, s-a zugravit, au fost reparate tavane si s-a turnat beton in incaperile in care mobila era pusa direct pe pamint.Familia Moldovan este una dintre familiile ajutate de FRCCF. Mama, tata si cei trei copii traiesc intr-o locuinta sociala primita de la Primaria Cluj-Napoca. Paula Beudean spune ca singurul venit stabil al familiei este format din alocatiile copiilor de 2, 5, respectiv 7 ani. „Parintii, care au crescut in centre de plasament, nu au un loc de munca. Mama are grija de cei mici, iar tatal lucreaza ocazional. Casa in care locuiesc era extrem de friguroasa si cu igrasie. Prin programul de renovare, copiii si familia traiesc acum intr-o casa mai calduroasa si mai sanatoasa", a declarat Paula Beudean. Lucrarile la casa familiei Moldovan au constat in izolarea termica a doi pereti din interiorul casei, precum si a exteriorului casei si in zugravirea camerei in care doarme familia.Cursa de biciclete pentru familiile nevoiaseCosturile unei reparatii s-au ridicat la sume intre 1.500 si 10.000 de lei, iar ultimele lucrari se vor incheia la sfirsitul acestei saptamini. FRCCF a mai renovat si alte case impreuna cu „Habitat for Humanity" Cluj. Astfel, prin parteneriatul incheiat in vara anului trecut, au fost renovate alte cinci locuinte ale familiilor asistate de FRCCF. Programul de renovari a fost posibil datorita Paulinei Padley din Marea Britanie. Ea a ajuns sa ajute familiile sprijinite de fundatie prin intermediul organizatiei britanice „EveryChild", partenerul principal al FRCCF. Paulina Padley a reusit sa stringa din Marea Britanie suma de 5.000 de lire sterline, aproximativ 25.000 de lei, prin intermediul unei curse de biciclete organizate de ea intr-o localitate din sudul Angliei.

Vinovat de imixtiune

Imixtiunea se refera la interventia lui Marcel Bontidean din 6 aprilie 2006, prin care-i cerea unui angajat de la Politia Rutiera din Huedin sa nu-l sanctioneze in trafic pe un sofer care presta un serviciu pentru presedintele Trustului „Gazeta", Liviu Man. Faptul reiese dintr-o convorbire telefonica dintre Man si Bontidean, indexata in dosarul „Gazeta I". Potrivit purtatorului de cuvint al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), inspector-sef Alina Feraru, comisarul-sef Marcel Bontidean va trebui sa se prezinte in fata unei comisii de disciplina ce va fi constituita pentru a lua masurile disciplinare fata de al doilea om din Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj. Bontidean poate scapa si cu o mustrare scrisa, dar i se poate si diminua salariul sau se poate ajunge pina la eliberarea din functie, potrivit Ordinului Ministerului Administratiei si Internelor nr. 400/2004.Alti trei lucratori de politie s-au ales doar cu atentionari pentru comportare necorespunzatoare in serviciu si societate (n.r., tot in legatura cu unele interceptari telefonice din dosarul „Gazeta I"). Este vorba de celalalt adjunct al sefului IPJ Cuj, comisarul-sef Teodor Pop, seful Serviciului Logistica din cadrul IPJ Cluj, comisarul-sef Alexandru Pop, si agentul-sef Daniel Mora, din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj. Ioan Pacurar, seful IPJ Cluj, luat si el in vizor de Corpul de Control al IGPR, a scapat nemustrat de sefii de la Bucuresti.

Injunghiat mortal!

Rulota iubirii si a mortiiRodica Balint si concubinul ei, Emeric Söcs, locuiau de 7 luni intr-o rulota amplasata in curtea unui clujean de pe strada Serpentinei din cartierul Gruia. De citeva saptamini li s-a alaturat si un vechi prieten de familie, Liviu Bocean. Mai multi martori sustin ca cei trei consumau frecvent bauturi alcoolice, ducind o viata la limita subzistentei. Marti, in jurul prinzului, cei trei s-au cinstit bine cu mai multe pahare de tarie. La un moment dat, Emeric Söcs a plecat la munca, lasindu-i pe cei doi singuri in rulota. Pe fondul alcoolului, Liviu Bocean i-a cerut femeii sa se dezbrace si sa se intinda pe pat linga el si i-a propus sa intretina relatii sexuale. Femeia a refuzat, insa, lucru ce l-a enervat pe barbatul amorezat, care i-a tras o palma. Ametita de aburii bauturii, Rodica Balint a pus mina pe cutit si l-a injunghiat pe barbatul de linga ea in partea superioara a toracelui, la doar citiva centimetri de inima. Martorii povestesc ca barbatul nu a murit pe loc, ci s-a tirit cu cutitul in el in jur de 10 metri, pina la vecinii care au anuntat politia. Autoritatile l-au gasit, insa, mort. Cadavrul barbatului a fost transportat la Institutul de Medicina Legala in vederea efectuarii necropsiei.Invoca autoaparareaPolitistii au retinut-o pe Rodica Balint marti seara in baza unui mandat de arest de 24 de ore, iar ieri ea a fost prezentata Parchetului de pe linga Tribunalul Cluj. „Judecatorii au hotarit emiterea unui mandat de arest preventiv pentru 29 de zile pe numele inculpatei pentru infractiunea de omor", afirma purtatoarea de cuvint a Parchetului de pe linga Tribunalul Cluj, Violeta Treistaru. In urma audierilor, criminala si-a recunoscut fapta, insa a replicat ca barbatul a incercat sa o violeze. Potrivit unor surse judiciare, ea a invocat consumul de alcool, precum si autoapararea in favoarea cauzei sale. Pentru infractiunea de omor, Rodica Balint risca sa petreaca intre 15 si 25 de ani dupa gratii.

Autostrada „la negru“

Lucrau fara permis de munca de tip BSeful Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Daniel Pacurariu, afirma ca inspectorii din cadrul institutiei pe care o conduce, alaturi de ofiteri ai Biroului pentru Straini Cluj, au constatat, in cadrul unui control inopinat desfasurat in 7 si 8 martie, mai multe ilegalitati pe santierul de la Savadisla, judetul Cluj. „La camp-ul de la Savadisla isi desfasurau activitatea straini detasati de la SC Bechtel International, care are o sucursala in Cluj-Napoca, respectiv de la SC Enka Insat Turcia, firma furnizoare de muncitori pentru Enka Construction and Development BV Amsterdam, sucursala Cluj-Napoca. La prima firma s-au descoperit 3 persoane de nationalitate canadiana, franceza si britanica, detasate fara permis de munca de tip B, iar la cea de-a doua firma 121 de persoane, cetateni turci", sustine Daniel Pacurariu.Muncitorii angajati de Bechtel si Enka desfasurau activitati inca din anul 2006 si nu aveau permise de munca de tip B, asa cum cere legislatia in vigoare.Autoritatile, sesizate de sindicatePotrivit lui Daniel Pacurariu, controlul a fost initiat in baza mai multor sesizari primite din partea unor sindicate, care reclamau faptul ca muncitorii turci ar fi lucrat fara forme legale pe santierul Autostrazii Transilvania. Daniel Pacurariu a mai declarat ca a dat un termen de 30 de zile celor doua firme pentru intrarea in legalitate, respectiv obtinerea permiselor de munca de tip B de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, in caz contrar urmind sa fie aplicate noi amenzi. „Vom relua controlul si daca nu au acele permise de munca vom aplica noi sanctiuni si le vom interzice muncitorilor activitatea", a subliniat inspectorul-sef al ITM Cluj. Incercarile repetate ale Monitorului de Cluj de a-l contacta in cursul zilei de ieri pe Bogdan Sgircitu, director de comunicare al companiei Bechtel in Romania, s-au lovit de lipsa disponibilitatii acestuia de a raspunde la apelurile telefonice. La Enka sint angajati, in total, un numar de 186 de cetateni straini, in timp ce la Bechtel doar 13. (Vasile MAGRADEAN)Toti muncitorii straini vor fi monitorizatiPotrivit liderului Cartel Alfa Cluj, sindicatele au solicitat monitorizarea tuturor cetatenilor straini care lucreaza in judet, inclusiv a celor care sint angajati la Bechtel. Grigore Pop sustine ca, la aceasta ora, muncitorii romani sint foarte nemultumiti de faptul ca muncitorii cu cetatenie straina, inclusiv extracomunitari, sint angajati cu salarii de doua ori si jumatate sau chiar de trei ori mai mari decit ale lor. Liderul Cartel Alfa Cluj considera ca exista destui specialisti in constructii si in Romania, deci nu este necesar sa fie adusi din afara.

Atac la crestinism

 Este vorba de un documentar despre care se crede ca va zdruncina stilpii credintei crestine. Descoperirea de la Talpiyot Filmul prezinta cercetarea unui mormint descoperit in Ierusalim, in suburbia Talpiyot, in 1980. Producatorii spun ca apartine lui Iisus si familiei sale. Cameron a spus ca documentarul este sustinut de cercetari statistice si de studii genetice ale ADN-ului luat din oasele gasite. „Adevaratul mormint al lui Iisus” este un film documentar care se bazeaza pe una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din lume, zece sicrie cu ceea ce specialistii cred ca ar fi ramasitele lui Iisus, ale mamei sale Maria, ale Mariei Magdalena si ale altor apropiati ai acestora. Sicriele au fost descoperite in anul 1980 intr-o pestera din Ierusalim. Sase dintre sicrie erau inscriptionate cu numele Jesua, fiu al lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa (Iosif, identificat ca fratele lui Iisus), Judah fiu al lui Jesua („fiul lui Iisus”, spun realizatorii documentarului). Cele sase inscriptii, gasite pe marginile sarcofagelor, nu sint intr-o stare buna. Aceasta a adus o serie de comentarii privind cit de descifrabile sint datorita trecerii vremii. Regizorii filmului nu prea au tinut cont de acest lucru si au hotarit ca in documentar sa prezinte numele asa cum li s-a parut mai usor de inteles si mai plauzibil pentru public. Nu e prima incercare de a „soca” crestinatatea S-a mai incercat de-a lungul timpului sa se faca o analogie intre descoperirile de la Talpiyot si familia lui Iisus din Nazaret. In anul 1996, televiziunea BBC a facut un film in care lansa ipoteza ca, datorita combinatiei numelor, ar putea fi familia lui Iisus. Ideea a fost repede lasata deoparte, pentru ca Richard Bauckham, expert in Noul Testament la Universitatea „St. Andrews” din Scotia, a publicat o carte in care desfiinta aceasta teorie. El arata ca numele cu rezonanta biblica sint foarte des intilnite si chiar daca se poate face o evaluare statistica cu cele ale grupului respectiv, sansele ca acestea sa fie ale familiei lui Iisus sint foarte reduse. Testele efectuate Jacobovich a reusit sa faca teste asupra ADN-ului luat din oasele lui Iisus si Mariamne. Acestea ar arata ca nu sint inruditi din partea mamei. Astfel, Jacobovich spune ca, daca este un mormint al familiei, cei doi trebuie sa fi fost sot si sotie, iar Judah ar fi fost fiul lor. Jacobovich a tras anumite concluzii pripite, ipoteza sa avind citeva probleme foarte mari. Astfel, mergind pe aceeasi cale cu el, daca Iisus si Mariamne nu au fost legati pe linie materna, de ce sa tragem concluzia ca ar fi fost sot si sotie, in loc sa fie legati pe linie paterna? Prima atestare documentara a numelui Mariamne, dat Mariei Magdalena, dateaza de la un invatat nascut abia in anul 185, si acesta sugereaza ca numele ar fi fost cel folosit pentru Maria Magdalena, in momentul mortii sale. Jacobovich compara numele gasite pe sarcofage cu cele din literatura contemporana si din alte surse. Acest gest este destul de neobisnuit pentru o cercetare credibila, mai ales ca nu are o baza reala si istorica credibila. Intrebari la care filmul nu poate raspunde Darrell Bock, profesor la Institutul Protestant din Dallas, a cercetat documentarul, la propunerea canalului Discovery. El a ridicat o problema foarte importanta. De ce familia lui Iisus si adeptii sai i-ar fi ingropat oasele si apoi ar fi inceput sa predice ca a inviat din morti? Daca obiectia ca cititorii clericali se bazeaza prea mult pe Scriptura poate fi luata in considerare, Bock mai spune: „Le-am spus ca sint prea multe presupuneri care se cer a fi privite ca descoperiri si ca ei incearca sa lege puncte care nu au fost niciodata legate”. Argumentul cel mai puternic al filmului este o analiza statistica, potrivit careia mormintele de la Talpiyot ar fi ale familiei lui Iisus. Totusi, pentru ca aceasta analiza statistica sa fie adevarata, trebuie lamurite cinci lucruri privind osemintele gasite. Argumente de bun simt impotriva lui Cameron si Jacobovich l Iisus nu a avut frati Iisus si Iosif (Jose) nu sint frati. Parintele Vasile Mihoc, profesor de studiul Noului Testament la Facultatea de Teologie din Sibiu, a explicat ca termenul „frate” poate avea si un inteles mai larg decit acela de frate de singe, iar termenul are cu siguranta acest sens in expresia „fratele Domnului”. „Aceasta expresie are un sens mai larg in mediul iudaic. In Vechiul Testament termenul «frate» se foloseste in mai multe rinduri in loc de «rudenie» (nepot, var etc.). Folosirea acestui termen este indreptatita daca tinem cont ca nici ebraica si nici aramaica, limbile vorbite de iudei de-a lungul timpului, nu au un termen corespunzator pentru «var». Astfel, prin «frate» intelegem mai degraba «ruda» sau «var». In Evanghelii este vorba totdeauna de Iisus, de Maria, mama Lui, si de Iosif. Maria este numita «mama lui Iisus», iar Iisus este numit simplu «fiul Mariei» (Marcu 6,3), expresie care ar fi dat loc la confuzii daca ea ar fi avut si alti copii. Episodul cu Iisus la templu, la 12 ani, arata clar ca Iisus este singurul copil pe care-L au in grija Fecioara Maria si dreptul Iosif”, spune parintele. l Mariamne nu este Maria Magdalena De ce nu putem presupune ca Mariamne este Maria Magdalena, asa cum sustine controversatul documentar? Filmul aduce ca argument o evanghelie gnostica din secolul IV, numita „Evanghelia lui Filip” si care spune ca numele real al Mariei Magdalena ar fi fost Mariamne. Un document scris la 300 de ani distanta fata de evenimentele petrecute nu are nici o sansa sa aiba mai multa credibilitate fata de cele scrise in primul secol de crestinism. Astfel, nici una dintre cele patru Evanghelii, scrise la scurt timp dupa moartea si Invierea lui Iisus, nu amintesc de Maria Magdalena ca fiind cunoscuta cu numele de Mariamne. Pe de alta parte, cele doua nume de „Maria” sint scrise in doua limbi diferite. Maria, despre care se crede ca ar fi Maica Domnului, este scris in aramaica, iar Mariamne este in greaca. De ce nu este si cel din urma in aramaica, mai ales ca se speculeaza ca ar fi din aceeasi perioada? l Iisus nu a fost casatorit Documentarul sustine ca Iisus din Nazaret ar fi fost casatorit cu Mariamne si impreuna au avut un fiu numit Judah. Aceasta presupunere nu este credibila, pentru ca nici un document din primul secol crestin nu aminteste de acest lucru. Ipoteza a aparut si in romanul „Codul lui DaVinci”, dar fara sa aduca dovezi istorice si arheologice. Analizele facute pe baza ADN-ului luat din urnele lui Iisus si ale Mariamnei au aratat ca cei doi nu sint legati pe linie materna. Producatorii filmului spun ca aceasta este o dovada ca cei doi ar fi fost casatoriti. E un fals. Cel mult, ea ar fi putut fi sotia lui Iosif, Iuda sau Matia. Acel Matia, despre care documentarul spune ca ar fi fost depus in mormint si ca ar fi fost ruda cu mama lui Iisus. Nici o dovada istorica nu il arata, insa, pe Matia ca facind parte din familia lui Iisus. Probabil, autorii filmului trebuiau sa gaseasca o cale sa explice prezenta osemintelor lui in mormint. Prezenta care incurca tocmai teoria ca acela ar fi mormintul lui Iisus. l Legatura cu osuarul lui Iacov nu exista Producatorii filmului incearca sa faca o legatura intre osuarele gasite si urna lui Iacov, despre care spun ca ar fi fost furata in 1980, cind a fost gasit mormintul. Astfel, trebuie sa presupunem ca e osuarul lui Iacov, gasit in 2002 la un colectionar si care a fost declarat ca apartinind lui Iacov, fratele lui Iisus. Aceste concluzii au fost trase in urma examinarii inscriptiilor de pe urna: „Yaakov bar Yoseph Achui de Yeshua” („Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus”). Analizele facute acestei urne au aratat ca dateaza din primul secol crestin si ca apartin apostolului Iacov. Dar in 2003, Autoritatea Israeliana pentru Antichitati a facut public un raport in care arata ca aceasta urna ar fi un fals modern. Inscriptia a fost adaugata pe urna si apoi acoperita cu o solutie de creta. Daca mormintul despre care se presupune ca ar fi al familiei lui Iisus este cel real, atunci lipsesc chiar trei dintre presupusii frati ai lui Iisus: Iacov, Iuda si Simon. Autorii incearca sa dovedeasca faptul ca urna osuara a lui Iacov apartine mormintului lui Iisus, reducind astfel numarul „fratilor” lipsa la doi: Iuda si Simon. Si mai scapa din vedere realizatorii documentarului ca urna lui Iacov a fost fotografiata in anul 1970, pe cind cripta lui Iisus a fost descoperita abia in 1980. l Concluzie Autorii documentarului forteaza descoperirile din osuar si ajung sa fure identitatile celor gasiti in mormint doar pentru a demonstra ca este mormintul familiei lui Iisus din Nazaret. Ei se bazeaza pe texte gnostice care au aparut cu 200 de ani mai tirziu, in afara Bisericii. Autorii forteaza ipoteza, bazindu-se doar pe niste inscriptii. Dar si acestea, bine studiate, dovedesc ca osuarul nu este mormintul lui Iisus din Nazaret, ci al unei alte familii. Si chiar o familie bogata din Ierusalim, care a trait in primul secol crestin.

Mircea Chelaru in vizita la Rosia Montana

In cursul zilei de astazi, candidatul sustinut de PC Alba pentru Parlamentul European, gen. r. Mircea Chelaru, va efectua o vizita in comuna Rosia Montana, insotit de deputatul de Alba, Nicolae Popa. Cei doi reprezentanti ai PC vor purta discutii cu locuitorii comunei pe tema apropiatelor alegeri pentru functia de primar si vor incerca sa-i convinga, cu argumente, sa-l voteze pe candidatul PC, Constantin David. Avind in vedere ca luna martie este “Luna Padurii”, cei doi politicieni si-au stabilit, in programul vizitei, o actiune de plantare de arbusti, in ideea reimpaduririi zonelor unde s-au efectuat defrisari masive.  

Astazi este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

Anual, in data de 15 martie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor. Sarbatoarea isi are ca punct de referinta data de 15 martie 1962, cind presedintele SUA, John Fitzgerald Kennedy, a adresat un mesaj Congresului american in care invoca un numar de patru drepturi fundamentale ale consumatorilor, dreptul la: securitate, informare, de a fi ascultat si de a alege produse si servicii. In anii ‘70 - ‘80 in SUA, dar si in state europene au fost adoptate legi de protectie a consumatorilor. Prin Rezolutia nr. 39/248 din 8 aprilie 1985 a ONU se stabilea ca “guvernele tuturor tarilor trebuie sa dezvolte, sa intareasca si sa mentina o politica de protectie a consumatorilor, tinind cont de principiile directoare declarate”. In Romania, protectia drepturilor consumatorilor a fost legiferata prin adoptarea, in anul 1992, a Ordonantei Guvernului nr. 21, care a fost modificata si completata ulterior. Pentru anul in curs, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a stabilit o serie de masuri care vizeaza perfectionarea sistemului. 

Premiera turistica pentru judetul Alba

Judetul Alba a fost reprezentat, in premiera, in acest an, la unul din cele mai mari tirguri de turism din lume, respectiv la Tirgul International de Turism de la Berlin (International Tourism Exhibition ITB - Berlin). Reprezentantii Consiliului Judetean Alba spun ca acest lucru a fost posibil ca urmare a relatiilor strinse pe care insitutia le are cu judetul Dahme-Spreewald din landul Brandenburg (Germania), dar si bunei colaborari cu Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT). ITB-Berlin este un tirg cotat ca fiind cea mai importanta manifestare de gen din lume, din punctul de vedere al agentiilor si al specialistilor din domeniu. Reprezentantii CJ Alba au mentionat ca, anul trecut, ITB-Berlin s-a desfasurat pe o suprafata de peste 15 hectare, fiind prezenti aproape 11.000 de expozanti din 180 de tari, iar numarul vizitatorilor a depasit 160.000 de persoane.Judetul Alba a avut un spatiu de expunere în cadrul standului Romaniei, organizat de catre ANT, unde a prezentat principalele atractii turistice locale: Statiunea Turistica Arieseni, proiectul Alba Golf Challenge, proiectul “Drumul Vinului”, dar si multe pensiuni turistice rurale si principalele locatii de interes turistic din judet. InteresDelegatia din Alba a transportat la Berlin peste 2.400 de CD-uri si DVD-uri de prezentare a activitatii si obiectivelor turistice din judet, precum si peste 500 de pliante apartinind unor organizatii cu rol de promovarea a turismului din Alba. Potrivit reprezentantilor delegatiei din Alba, “standul judetului a fost vizitat de peste 2.000 de oameni, în timpul celor 5 zile de tirg, fiind foarte apreciat de public, dar si de catre mass-media”. Ei spun ca presa romana a acordat atentie prezentarii judetului Alba, dar si presa internationala, precum Radio Paradiso Germania si televiziunea braziliana SBT. Pe tot parcursul tirgului s-au prezentat pe laptop un film de prezentare a judetului, în limba engleza, precum si poze cu structurile de cazare turistice din zona Muntilor Apuseni. “În cadrul tirgului s-a manifestat un interes aparte pentru terenul de golf de la Pianu. Majoritatea participantilor au întrebat reprezentantii Serviciului Turism despre modalitatile in care pot avea acces la acest teren, precum si despre structurile de cazare turistica din zona. Reprezentantii Complexului balnear Ocna Sibiului, precum si cei ai Hotelului Germisara, din Geaogiu Bai, sint interesati de dezvoltarea produselor lor turistice, prin diversificarea ofertei prezentate turistilor, diversificare care se va realiza prin colaborarea cu reprezentantii Clubului de Golf <<Paul Tomita>>. De asemenea, am fost contactati de catre reprezentatul firmei Golfzon în vederea realizarii unui parteneriat cu reprezentatii structurilor de cazare turistica, pentru realizarea unui simulator de golf în cadrul acestor structuri”, au precizat reprezentantii delegatiei judetului Alba. 

Primarie la pamint

Totul a durat, insa, mai multe ore, pentru ca peretii din lemn si tencuiala s-au rupt cu greu, astfel ca totul a cedat dupa mai multe incercari. Pina cind noua cladire, in care se va muta primaria, va fi finalizata, angajatii administratiei publice isi vor desfasura activitatea in Sala de Sport a comunei.  Noul sediu al administratiei locale va fi unul modern, care va adaposti, la parter, si Caminul Cultural, deoarece vechea locatie a ars intr-un incendiu, in urma cu citeva zeci de ani. La demolarea primariei au participat, pe linga locuitori si angajatii administratiei publice, elevii Scolii cu Clasele I – VIII, care erau in pauza, dar si parintele ortodox care slujeste la Albac, venit sa asiste si el la interesantul eveniment.Filmul intimplarilorPentru demolarea cladirii vechi au fost folosite mai multe utilaje de putere mare, care au incercat sa rupa, efectiv, structura de rezistenta cu ajutorul unor cabluri de metal. Primarul a dispus sa fie aduse tractoare din localitate dar si o masina de la armata, in speranta ca lucrarea va merge usor. “Pentru demolarea primariei, care are o vechime de peste 120 de ani, fiind afectata de furtuni si apa ce s-a infiltrat in fundatie, au fost legate cele doua masini cu trolii, si am tras, efectiv, de ea. A cedat, insa foarte greu pentru ca a fost tencuita si interior si exterior, si a fost foarte dificil.”, a precizat Marius Trif, omul care a coordonat toata actiunea. Edilul comunei Albac, Tiberiu Todea a completat, aratind ca: “O cazut destul de greu, pentru ca o fost de atita timp, iar lemnul nu a fost plouat in timp asa ca s-o intarit, ca spun unii prin sat ca o fost tare ca si osul. Am fost nevoiti sa facem o noua primarie, pentru ca aceasta cladire a fost bolnava de jos, de la fundatie. Daca lucrurile decurg bine, sper ca la anul sa pot invita pe toata lumea sa participe la inaugurarea noii cladiri”. Pagube colateraleDesi utilajele folosite au fost de mare putere, cladirea cea veche a cauzat si pierderi in rindul demolatorilor. In vreme ce tractorul s-a ridicat de mai multe ori de pe roti, fiind in pericol de a se rasturna, instalatia hidraulica a masinii de armata a cedat, asa ca troliul cu care era dotata nu a mai putut fi folosit la capacitate maxima. “Datorita faptului ca au fost prea consolidate zidurile din lemn, s-a spart un furtun de la mecanismul de tragere. Speram sa remediem treaba in citeva minute si incercam in continuare”, a precizat soferul Cristian Plesa. Intr-adevar, situatia s-a imbunatatit in urmatoarele momente, si prima parte a structurii de rezistenta a cedat. De aici mai departe, demolatorii nu au mai intimpinat mari probleme in ceea ce privea finalizarea lucrarii. “Cu voia Domnului”“Eu nu am mai fost la demolari. Este un eveniment mare pentru noi, albacenii! Darimam o constructie veche, cu traditie si cu rostul ei in istorie, dar bucuria noastra este legata faptul ca se va construi un edificiu mai frumos, mai maret si mai trainic. A cazut cam greu, dar nu cred ca e voia Domnului aici, pentru ca, in conditii din astea, El e bucuros ca vrem sa facem ceva mai trainic. Sigur ca, orice cladire din aceasta e incarcata de istorie, de traditie, de obisnuinta omului. Sigur ca, atunci cind dispare asa ceva, se creaza un gol, pina se pune ceva in loc.”, a aratat preotul Sorin Todea. Cuvintul sau a fost completat de catre primar. “Cind ma gindesc la aceasta institutie publica, a Primariei din Albac, pot sa spun ca ma leaga de ea si amintiri frumoase. In primul rind, in mandatul meu, atunci cind am venit primar aici, am gasit aceasta constructie de 120 de ani, aici in centrul comunei. Vremurile si-au pus insa amprenta asupra ei, pentru ca, fiind construita din piatra cu pamint, igrasia a urcat deja pina la lemn, fiind afectata si partea de rezistenta. Asa ca, impreuna cu consiliul local si cu cetatenii, pe care i-am consultat, am hotarit sa facem un nou sediu al primariei”, a precizat Tiberiu Todea.Spirit criticDe pe margine, oamenii au gasit tot felul de sfaturi pentru demolatori. “E un lucru bun ca se intimpla asta, dar aici trebuie oameni care sa pricep, pentru ca lemnul ii facut cu stilpisori la mijloc. Ii foarte greu, pentru ca, daca ar fi o constructie de beton, s-ar putea pusca. E, totusi, un lucru bun, pentru ca e veche aceasta cladire, e putred materialul, ii igrasie si un miros foarte puternic. Si apoi, Albacul, cu statut de statiune turistica, trebuie sa aiba un sediu de primarie asa cum e normal in Uniunea Europeana”, a spus Dumitru Bota. Noul sediu va avea, intr-adevar, o fata Europeana. “La parter va fi camin cultural, iar peste acesta vom face sediul primariei, si la mansarda din nou birouri. Constructia cea noua va avea 1.400 de metri patrati, cu toate utilitatile care sa satisfaca toate cerintele unei primarii moderne si europene” A mai zis primarul Tiberiu Todea.

Scormonitorul

 • Dom’le, o multime de banci in Alba. Care mai de care mai dornice sa-ti ofere credite, carduri, imprumuturi, tot ce-ti doresti, dar mai ales ce nu-ti prea doresti. Adica, sa fi dator. Mintea mea in gindul ei, singura, pustie, se tot intreaba la ce or mai fi bune si bancile astea? Daca ai nevoie de bani, nu te duci la ele. Apelezi, vorba lui Iantu, la un prieten. Daca e vorba de o suma mai mare, te duci la prefectul Cosmin Covaciu. Ca el, din cite am vazut noi, da bani grei. Nu de la el, ca e zgircit. Din firma lu’ mama lui, IPEC. Ca asta are. Firma. Ca sa nu spuneti ca vorbim anapoda-n tranvai, doar de necaz ca nu vrea sa ne achite noua o datorie de anul trecut, va dam un exemplu. In data de 22.11.2004, societatea IPEC face un virament in contul principal al SC P&G Production SRL din Zlatna. Patru sute de milioane de lei. 400.000.000 de lei. La ora 11, 30. Dupa doar 59 de minute, adica la 12,29, in aceiasi zi, viramentul respectiv este stornat. Adica, a fost anulat. Dupa inca un minut, la 12,30, cele 400 de milioane de lei sint virate catre aceiasi firma, P&G Production, dar intr-un cont secundar. Cont din care, Ioana Girlea (oops !), administrator al P&G, “muta” banii catre SC Simimpex, sub forma de plata partiala a unui utilaj. SC Simimpex scoate banii din banca si ii da lui Muresan Crucian Tiberiu. Care, la rindul lui, ii da banii, cash, lui Ioana Girlea. Care ii depune, din nou, intr-un cont secundar al SC P&G Production. De unde, banii pleaca, din nou, catre SC Simimpex, tot sub forma unei plati partiale a unui utilaj. Utilaj care, s-a dovedit, a costat doar 3.500 de euro, nicidecum peste 20.000, iar vinzatorul adevarat nici macar nu a primit banii. De ce atitea operatiuni? Simplu. Pentru ca Ioana Girlea, care acum este cercetata pentru ca e banuita ca ar fi furat bani din niste fonduri europene, avea nevoie de o dovada a faptului ca ea a contribuit cu partea ei de bani pentru proiectul pentru care obtinuse finantare de citeva zeci de mii de euro. Aproape 80. De mii. De euro. Atita doar ca “partea ei” nu era nici partea ei, ci bani luati in imprumut de la nenea Covaciu, si bagati de doua ori prin actele contabile ale societatii. Cam tot ce ati citit azi la rubricuta, figureaza, negru pe alb, cu fapte, ore, date, nume si tot ce mai vreti voi, in rechizitoriul intocmit de organele competente Ioanei Girlea, fosta sefa a SAPARD Alba, fosta sefa de campanie a lui Teodor Atanasiu, fosta “sefa” a afacerii “Concept Consult” si inca membra a PNL Alba. Stiti care-i culmea? In acelasi rechizitoriu exista declaratii din partea unor persoane din cadrul ADR 7 Centru, conform carora Ioana Girlea ar fi incercat sa-i pacaleasca, pentru a obtine alte fonduri europene. Iar seful ADR 7 Centru este vicepresedintele PNL Alba, Simion Cretu.    Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Nunta anului

Povestea de dragoste dintre Claudiu Niculescu, atacantul lui Dinamo, si Diana Munteanu, VJ-ita MTV, se va desavirsi în aceasta vara, printr-o nunta de zile mari. Fericitul eveniment al noului cuplu N&D va avea loc la Palatul Snagov, cu sotii Borcea pe post de nasi. Claudiu a cerut-o pe Diana de sotie pe 8 martie, facindu-i acesteia cadoul perfect de Ziua Femeii: inelul de logodna. „Eram hotarit de mult sa ma casatoresc cu Diana, însa ei i-am spus acest lucru abia acum citeva zile. Sint fericit ca a acceptat si am mare încredere ca de aceasta data lucrurile vor fi asa cum trebuie”, a declarat fotbalistul pentru cotidianul Libertatea, facind trimitere la primul sau mariaj - cel cu Lidia. De cealalta parte, Diana, surprinsa de cererea în casatorie a iubitului, intentioneaza sa ia numele de familie al acestuia, dar sa îl pastreze si pe al ei. Un alt plan de viitor al tinerei VJ-ite este un copil. Sau, doi. Sau - dupa cum marturiseste chiar ea - mai multi: „Bineînteles ca vreau sa-i daruiesc lui Claudiu copii, atitia cit o vrea Dumnezeu”. În ceeea ce priveste inelul de logodna - de aur alb, cu diamant - Diana recunoaste ca nu se omoara dupa bijuterii, dar spune ca va purta îl va purta cu mare drag. „Eu nu prea port bijuterii, dar voi purta acest inel mereu, pentru ca e de la Claudiu. stiu ca e sufletul lui acolo si asta înseamna enorm”, a declarat VJ-ita pentru cotidianul Gardianul.

“Sistem” are un nou videoclip!

Aceasta piesa apare pe album in 2 variante - ritmata si lenta. In timp ce varianta ritmata putea fi auzita pe radio inca de la sfirsitul anului trecut, pentru videoclipul care tocmai a fost filmat s-a ales varianta lenta. Este important de subliniat faptul ca aceasta este prima “balada” din repertoriul grupului SISTEM de pina acum, dar desi butoaiele nu se mai aud in aceasta piesa, exista multe instrumente de percutie in orchestratia ei. Tot la capitolul “premiere” se inscrie si faptul ca acesta este primul clip SISTEM filmat in pelicula. Poveste de dragoste cu sfirsit tragicScenariul clipului, creat de regizorul Dragos Buliga si transpus in imagine de Serban Ionescu, relateaza o poveste de dragoste cu sfirsit tragic. Videoclipul abunda in personaje care capata personalitati puternice prin costumatiile si make-up-ul realizate de Costin Voicu. Filmarile au inceput duminica 4 martie in incinta fabricii Faur, intr-un decor sumbru amplificat de vremea innorata si ploioasa. Partea a doua a clipului a fost filmata de abia 4 zile mai tirziu, pe acoperisul unui bloc din centrul Bucurestiului. Povestea clipului se va derula in doua planuri, unul intunecat si celalalt luminos si plin de culoare, acesta fiind si motivul pentru care cea de-a doua zi de filmare a fost aminata pina cind a existat siguranta ca soarele va straluci pe cer pina la apus.Peripetii la filmariFilmarile nu s-au desfasurat fara mici peripetii. La prima locatie de filmare – in incinta fabricii Faur - solul era acoperit cu o pulbere neagra si foarte fina care era ridicata permanent in aer de rafalele de vint. In concluzie, toata lumea fara exceptie “rontaia” la un moment dat la unison nisipul cu pricina care intra cu mare usurinta peste tot – in nas, in gura, in urechi, in ochi! Noroc cu ploaia care a venit la un moment dat si a lipit tot nisipul de pamint! Cea de-a doua locatie a pus cele mai mari probleme. Fiind terasa unui bloc de 9 etaje toata lumea era cu ochii pe toata lumea ca nu cumva cineva sa cada in gol. Cele mai multe emotii le-a creat Phlo care filma un fel de videoclip paralel cu camera proprie si care se apropia foarte des de marginea terasei.Videoclipul “Soare” va putea fi vizionat pe canalele TV muzicale in aproximativ doua saptamini.

Se stringe latul in dosarul Girlea

 Rechizitoriul intocmit in cazul Ioanei Iuliana Girlea se intinde pe nu mai putin de 50 de pagini. Procurorul Liana Boer, sef serviciu in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Anticoruptie Alba Iulia, a preferat sa prezinte in detaliu proceduri legate de derularea fondurilor europene, lucru explicabil in conditiile in care experienta in judecarea unor astfel de cauze este mica, dar si modul in care s-au derulat mai multe actiuni care, in opinia sa, sint relevante pentru a dovedi reaua intentie a Ioanei Girlea. Rechizitoriul priveste, de fapt, doua persoane, in caz fiind invinuit si Valentin Felix Muntean care, desi s-a dovedit a fi fost complice in mai multe actiuni descrise in rechizitoriu, va plati doar o amenda administrativa, dupa ce a cooperat cu organele de ancheta. Sesizarea Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Anticoruptie Alba Iulia, a fost sesizata la data de 30 noiembrie 2005 de catre Parchetul de pe linga Tribunalul Alba, despre faptul ca s-au constatat mai multe ilegalitati cu privire la derularea unei finantari din fondurile Phare si de la bugetul statului, de catre Ioana Girlea, ca reprezentant al SC P&G Production SRL Zlatna si Valentin Muntean, ca reprezentant al SC Simimpex SRL Alba Iulia. Proiectul Potrivit rechizitoriului, proiectul propunea dezvoltarea unei afaceri durabile, intr-o zona monoindustriala aflata in declin, care ar fi adus beneficii atit din punctul de vedere al mediului, dar si in punctul de vedere al crearii unor locuri de munca stabile in oras. In baza proiectului “Ecoplast”, Ioana Girlea, in calitate de administrator la SC P&G Production SRL Zlatna, a obtinut, la data de 29 noiembrie 2003 un contract de grant (ajutor financiar nerambrursabil) in valoare de 65.803 euro. Suma reprezinta 59% din valoarea totala a proiectului, in care Ioana Girlea s-a angajat sa participe cu o contributie de 45.757 euro. In baza contractului de grant, banii ar fi urmat sa fie virati in trei transe: un avans de 50%, o plata intermediara de 40% si o transa finala. Ministerul Integrarii Europene a apucat sa vireze doar avansul de 30.246 euro (75% in euro din fonduri Phare si 25% in lei cofinantare de la bugetul de stat), in luna februaie 2004, restul banilor nemaifiind virati dupa ce au aparut anumite suspiciuni. Promisiuni frumoase Procurorul care a instrumentat cazul a tinut sa precizeze ca “cererea de finantare si proiectul sint parte integranta a contractului de grant si toate mentiunile din acesta sint obligatorii prin prisma indeplinirii obligatiilor la care s-a angajat invinuita”. Precizarea este foarte importanta, in contextul in care procurorul avea sa arate ca aceste obligatii nu au fost indeplinite inca de la inceput. Investitia, asa cum era precizata in proiect, presupunea achizitionarea unei linii automate de fabricat recipienti din plastic, prin suflare, la o calitate care sa permita inclusiv exportul produselor rezultate. Ioana Girlea se mai angaja sa creeze 11 noi locuri de munca, pe care sa fie angajate persoane disponibilizate sau din rindul absolventilor, iar numarul locurilor de munca ar fi urmat sa creasca pina la 18, in cursul anului 2006. In proiect mai erau precizate si caracteristicile tehnice si fizice ale liniei ce urma sa fie achizitionata si se mai preciza ca aceasta ar fi urmat sa fie achizitionata de pe piata interna, second hand, prin licitatie locala deschisa, urmind sa fie aleasa oferta cea mai buna din punct de vederea tehnic si economico-financiar. Valoarea solicitata si aprobata pentru achizitionarea echipamentului a fost de 79.400 euro. Proiectul cuprindea si studii de piata care aratau oportunitatea punerii in functiune a acestei linii, faptul ca produsele erau cerute pe piata si erau nominalizati si parteneri siguri de afaceri. “Atit din proiect, cit si din anexele acestuia, rezulta ca beneficiarul urma sa produca bidoane, recipienti, flacoane, obiecte care se pot produce doar cu un utilaj de produs mase plastice prin suflare. Prezentarea amanuntita a documentatiei proiectului se impune tocmai pentru a accentua diferenta majora existenta intre concluzia ce rezida din acesta, potrivit caruia demararea unei astfel de afaceri era absolut esentiala pentru o localitate aflata in declin economic, cu toate calculele privind rentabilitatea proiectului, si pozita ulterioara a invinuitei, potrivit careia, afacerea nu s-a finalizat datorita unor probleme economice si ca nu a gasit o piata de desfacere. Suspiciuni de fals si uz de fals Potrivit rechizitoriului, la proiect erau anexate si oferte din partea a doua firme, pentru achizitionarea produselor care ar fi rezultat de pe linia de la Zlatna. Administratorii celor doua firme au dat insa declaratii scrise in fata procurorilor ca nu au inaintat astfel de oferte si ca nici nu erau interesati de astfel de produse. Ei au mai afirmat ca, desi nu avea calitate oficiala de administrator la firmele in cauza, Ioana Girlea avea acces la toate documente si stampilele firmelor, ajutindu-i in administrare. Un alt aspect asupra caruia se insista in rechizitoriu este modul de achizitionare a utilajului la care Ioana Girlea s-a angajat prin proiect. In primul rind, se subliniaza faptul ca acesta “s-a transformat” din utilaj de produs recipienti din plastic prin suflare, in utilaj de produs mase plastice prin injectie, fiind vorba de calitati tehnice cu totul diferite. Ioana Girlea a raportat acest utilaj ca fiind achizitionat cu suma de 79.150 euro, de la SC Simimpex SRL Alba Iulia. Procurorii aveau insa sa constate ca utilajul a fost achizitionat de la o persoana fizica din comuna Ciugud, cu 3.500 de euro. Mai mult, dupa spusele martorului, el nici macar nu a primit banii promisi. Pe linga diferentele incredibile de valori, procurorii au mai stabilit ca utilajul nu functiona la data cumpararii. In acte, utilajul apare ca fiind achizitionat in urma unei licitatii care s-ar fi tinut in 19 februarie 2004, de la SC Simimpex din Alba Iulia, dar procurorii au stabilit ca utilajul a intrat in patrimoniul societatii care l-a vindut abia la sfirsitul lunii octombrie 2004. De altfel, in rechizitoriu se insista asupra acestui utilaj, fiind prezentat inclusiv “istoricul” sau de cind a intrat in tara pina cind a ajuns la Zlatna, concluzia care se desprinde  parind a fi ca acesta a fost achizitionat doar ca sa poata fi aratat ca “realizare” in proiect, pentru ca niciodata nu ar fi putut functiona la parametrii tehnici la care beneficiarul se angajase. Procurorii insista si asupra faptului ca Ioana Girlea s-a implicat  inca de la inceput in cumpararea utilajului si pe tot parcursul derularii acestui proces, pentru a arata ca aceasta a fost nesincera in momentul in care a declarat ca ea a vazut utilajul doar cind i-a fost adus de Valentin Muntean la sediul societatii din Zlatna. A incercat sa insele vigileta ADR Pe baza declaratiilor reprezentantilor ADR Centru, procurorii au stabilit ca Ioana Girlea a incercat sa-i induca in eroare de mai multe ori si sa-i convinga ca la Zlatna se desfasura o activitate de productie. Ei spun chiar ca a intocmit si acte de angajare pentru 11 persoane, chiar daca acestea nu au lucrat niciodata la linia de productie respectiva. Procurorii au incercat sa descilceasca si ceea ce au numit “ingineriile financiare la care a recurs invinuita Girlea Ioana Iuliana, pe parcursul inducerii in eroare a autoritatilor de implementare in vederea obtinerii fondurilor nerambrursabile”, prezentind circuitul financiar al unor sume de bani si al actelor care le justifica. “Aceste actiuni au avut menirea de a crea o aparenta stare de legalitate privind derularea contractului si obtinerea fondurilor nerambursabile”, se precizeaza in rezolutia rechizitoriului. In cauza au fost audiati 15 martori, care vor fi, foarte probabil, citati si de judecatori pentru a sustine cele declarate procurorilor. Ioana Garlea tace si face... Cind a fost trimisa in judecata, Ioana Girlea a declarat ca nu se considera vinovata de nici una din faptele de care este acuzata si ca va demonstra acest lucru in instanta. De atunci insa, ea nu a mai facut nici o declaratie, iar telefonul sau este permanent inchis. Intre timp insa, ea a actionat in instanta Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pe considerentul ca faptele pentru care este judecata s-au produs inainte de a fi investita in functia de director al SAPARD si din acest motiv suspendarea ei din functie nu s-ar justifica.

Gasit mort in prapastie

 Un barbat intre doua  virste si-a gasit zilele trecute sfirsitul in apropierea carierei de marmura din satul Valea Verde, comuna Sohodol. Politistii din comuna au fost anuntati marti, in jurul orei 13,00, de catre un cetatean din zona, si au identificat la fata locului persoana decedata ca fiind Ilie S., de 56 de ani, din satul Simocesti. Acestia au constatat ca victima prezenta trei leziuni la nivelul capului, in zona fronto-parietala. Din primele verificari a reiesit ca de la locul unde a fost gasit cadavrul, pe o distanta de 150 de metri pe versantul stincos al dealului Caldari, se observau urme de alunecare ce ar fi putut fi create in cadere de corpul victimei. Din declaratiile vecinilor s-a retinut faptul ca Ilie S. a plecat de la domiciliul sau luni, in jurul orei 8,00, cu intentia de a merge in satul Grosuri din judetul Hunedoara, presupunindu-se astfel ca la intoarcerea spre casa acesta ar fi cazut in prapastia in care a fost gasit. Cadavrul barbatului a fost depus la Morga Spitalului Orasenesc Cimpeni, iar oamenii legii au solicitat deplasarea medicului legist pentru efectuarea necropsiei si stabilirea cu exactitate a cauzelor decesului.

Munitie neexplodata la Vintu de Jos

 Pirotehnistii Protectiei Civile din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta “Unirea” al Judetului Alba au intervenit, ieri, intr-o zona extravilana de pe raza comunei Vintu de Jos, unde a fost gasit un proiectil exploziv incendiar de calibrul 37 mm. Specialistii pirotehnisti au ridicat munitia ramasa neexplodata, in vederea distrugerii. Conducerea ISU Alba reaminteste cu acest prilej populatiei principalele masuri care se aplica in cazul descoperirii unor piese de munitie neexplodate, respectiv: neatingerea munitiilor cu mina sau cu alte obiecte; interzicerea lovirii sau miscarii munitiilor descoperite în pamint sau la suprafata; neintroducerea munitiilor descoperite în foc; nedemontarea focoaselor sau a altor parti componente si nesectionarea acestora; interzicerea jocurilor cu diferite munitii ramase neexplodate; interzicerea ridicarii, transportului si folosirii munitiilor pentru diferite activitati sau ornamente; anuntarea de catre cetatenii care au descoperit sau au cunostinta despre existenta munitiilor neexplodate, a autoritatiilor administratiei locale, politiei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sau Dispeceratului unic Integrat 112.

Deseuri fara acte de provenienta

 Lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor si ai Politiei Rutiere din Sebes au depistat, marti, pe raza municipiului, un barbat ce transporta cu un automobil o cantitate mare de cupru. Este vorba de Petru I., de 28 de ani, care avea intr-o furgoneta Dacia 1307 cantitatea de 175 de kilograme de cupru, fara a detine documente legale de provenienta sau autorizatie de colectare. Deseurile neferoase, evaluate la 2.450 de lei, au fost ridicate in vederea confiscarii, iar oamenii legii continua cercetarile pentru a stabili provenienta acestora. )

Locuinta in flacari la Aiud

 Casa unui aiudean a fost cuprinsa de flacari in cursul diminetii de ieri, in jurul orei 9,30. Detasamentul de Pompieri Aiud, solicitat prin numarul de urgenta 112, a intervenit cu o autospeciala de stingere si a reusit, in circa 20 de minute, sa stinga flacarile, evitind astfel propagarea focului la restul locuintei si la gospodariile vecine. In incendiu au ars un toc de geam, trei tocuri de usa, o canapea, doua fotolii, o masa si mai multe haine ale proprietarilor. Valoarea bunurilor distruse a fost estimata la 6.000 de lei in timp ce a bunurile protejate si salvate depaseste 50.000 de lei. Din cercetarile ulterioare a reiesit ca incendiul s-a datorat utilizarii unei sobe improvizate si amplasarii necorespunzatoare a unor materiale combustibile, respectiv, haine, fata de aceasta.

Legea alegerilor europarlamentare are elemente de neconstitutionalitate

 pilngerea depusa de PNTCD impotriva Legii alegerilor europarlamentare ca avind elemente de neconstitutionalitate, urmind ca aceasta sa fie trimsa spre instanta suprema. Taranistii acuzau prevederile din respectiva lege ca fiind neconstitutionale si discriminatorii, respectiv faptul ca, in conformitate cu actul normativ, timpii de antena aferenti campaniei electorale din cadrul alegerilor pentru Parlamentul European erau in raport de 4 la 1 in favoarea partidelor parlamentare, ingradind astfel accesul la electorat al partidelor mici, neparlamentare. Un alt obiect al contestatiei s-a legat de faptul ca ordonanta Guvernului prevedea ca pentru campania electorala pentru alegerile europarlamentare, partidele politice parlamentare sa primeasca in continuare fonduri de la stat, desi in acest sens exista o lege aprobata in 2004, care stipula incetarea subventionarii partidelor de la stat, si care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007.

Vizita... contraventionala a presedintelui Ungariei

Liderii social democratilor din Alba au reclamat faptul ca vizita privata a presedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, in municipiile Alba Iulia si Aiud, precum si in comuna Rimetea, a fost presarata de grave incalcari ale Legii nr. 75/1994, privind arborarea drapelului Romaniei, precum si normelor de aplicare a respectivei legi aprobate prin hotarire de Guvern.  Presedintele PSD Alba, Ioan Rus, a adus in sprijinul acuzelor de mai sus chiar pasaje din textul reglementarii invocate, respectiv: “ Pe teritoriul Romaniei drapelele altor state pot fii arborate numai impreuna cu drapelul national al Romaniei si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladirile oficiale si in locuri publice stabilite de autoritatile administratiei publice. De respectarea acestor prevederi legale raspund conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, iar încalcarea acestor prevederi reprezinta contraventii, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 2.500 lei – 5.000 lei RON. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de catre persoane imputernicite de ministrul Administratiei Publice, de catre prefecti sau de imputernicitii acestuia, sau amenda contraventionala se aplica conducatorului autoritatii sau institutiei si persoanei fizice si juridice vinovate de savirsirea contraventiei”. Conducerea PSD Alba a mai aratat ca, in cadrul vizitei efectuate de presedintele maghiar la Institutul Teologic romano-catolic cu grad universitar, la Biblioteca Bathyaeum si la Colegiul Bethlem Gabor din Aiud nu a fost arborat drapelul Romaniei, arborindu-se in schimb drapelul ungar si intonindu-se imnul acestei tari in unitatile de invatamint. “O sfidare la adresa romanilor” Ioan Rus a precizat in acest context ca “asemenea gesturi reprezinta o sfidare nepermisa la adresa romanilor, o incalcare grava a legilor tarii. Este regretabil ca aceste fapte s-au petrecut sub ochii reprezentantilor Institutiei Prefectului Judetul Alba, precum si ai Ministerului Administratiei si Internelor, fara a exista o reactie din partea acestora”. Liderul social democrat a solicitat ieri prefectului Cosmin Covaciu si conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Alba sa investigheze faptele comise cu prilejul acestei vizite si sa aplice sanctiunile pentru cei ce se fac vinovati de ele. Ioan Rus a mai adaugat: “ Vizita privata în România a domnului Solyom Laszlo, presedintele Ungariei, ar trebui sa reprezinte un exemplu si pentru înaltii demnitari ai României. De aceea îl îndemnam pe domnul presedinte Traian Basescu sa întreprinda o vizita privata în Ungaria, sa viziteze localitatile în care traieste minoritatea româna. Pentru a se convinge în legatura cu procesul perfid de maghiarizarea acesteia, precum si pentru a convinge autoritatile maghiare sa ia masuri pentru pastrarea identitatii etnice, culturale si religioase a românilor.”

Meciul CSM Sebes – Trans-Sil va fi reprogramat

Partida CSM Sebes – Trans-Sil Tirgu Mures, din prima etapa a returului Ligii a III-a (seria a 5-a), va fi reprogramata. Asa a decis ieri Comisia de Disciplina si Competitii a Federatiei Romane de Fotbal. “Toti cei din comisie au inteles ca a fost un caz de forta majora si ca implicit se impune reprogramarea. Muresenii au insa termen de 5 zile pentru a face apel”, a declarat presedintele clubului CSM Sebes, Dumitru Fulea. Programata initial pentru data de 2 martie, partida CSM Sebes – Trans-Sil nu s-a disputat din cauza asigurarii deficitare a asistentei medicale la stadionul Arini.

Messenger peste tot

Cercetatori de la Universitatea Pacificului (California), Universitatea din Miami si Universitatea Chung Cheng (Taiwan) au decis sa investigheze acest subiect si au recrutat 42 de persoane din domeniul afacerilor, pe care le-au impartit in grupuri care foloseau IM si grupuri care foloseau e-mail-ul ca modalitate de comunicare pentru rezolvarea unei probleme concrete in afaceri. S-a observat ca, in medie, grupurile care aveau la dispozitie IM au fost mai operative, cu mai multe idei. Cercetatorii sint de parere ca acest lucru se datoreaza vitezei acestei metode de comunicare. Mai mult pentru tineriCei mai numerosi utilizatori ai serviciilor de IM ramin insa tinerii. Conform unui studiu citat de AP, 72% dintre adolescentii care declara ca folosesc acest gen de programe sustin ca trimit mai multe mesaje in acest fel decit o fac prin e-mail. Doar 26% dintre aduti au aceeasi atitudine. Unul din trei adolescenti nu isi poate imagina viata fara IM, fetele fiind mai atasate de acest mijloc de comunicare decit baietii (36% fata de 23%). Bila neagra la sinceritateUn aspect privit cu scepticism in cazul comunicarii online il reprezinta veridicitatea informatiilor vehiculate. Acest criteriu devine foarte important in cazul intilnirilor stabilite online. Un sondaj realizat pe engage.com a demonstrat ca un procent important din cei care folosesc acest mijloc de comunicare in scopul intilnirii perechii potrivite considera ca sint acceptabile mici minciuni intr-o conversatie online. Conform sondajului, informatiile despre venitul cistigat sint cel mai des falsificate, urmate de cele despre aspectul fizic si despre virsta.Regele mesagerieiYahoo! este considerat primul motor de cautare performant. In prezent, ofera unele dintre cele mai populare servicii online, toate bazate pe un cont unic: un serviciu de e-mail (Yahoo! Mail), avind spatiu de stocare de 1 GigaByte, un program de conversatie pe internet (Yahoo! Messenger), stiri (Yahoo! News), calatorii (Yahoo! Travel) si multe altele. Numele poate proveni de la specia „Yahoo" (un fel de oameni-maimuta, creaturi troglodite si arierate mintal) din cartea „Calatoriile lui Gulliver", de Jonathan Swift. Zvonurile care circula pe Yahoo! Messenger, serviciul cu cel mai mare numar de utilizatori de acest gen, cum ca acesta se va inchide pentru a se descotorosi de serviciile gratuite, sint neadevarate.

Manechinul vorbeste

Top modelul Kate Moss a vorbit despre suisurile si coborisurile vietii de vedeta si despre colectia sa de imbracaminte care va fi lansata in cursul saptaminii, in cadrul primului sau interviu din ultimul deceniu, pe care l-a acordat editiei britanice a revistei Vogue. Desi este una dintre cele mai cunoscute si stralucitoare vedete din industria modei, Kate Moss a pastrat de-a lungul anilor o tacere demna intr-o era in care celebritatile isi dezvaluie cele mai intime detalii ale vietii lor in paginile publicatiilor mondene. Moss nu a vorbit niciodata in mod public, desi este urmarita peste tot de paparazzi si si-a facut un renume de „fata rea".Invatata de nevoieTop modelul, in virsta de 33 de ani, a fost de acord sa acorde un interviu cu ocazia lansarii colectiei sale de haine care va fi comercializata in magazinele Top Shop. Revista Vogue a oferit cu aceasta ocazie si fotografiile in premiera ale colectiei. Kare, care a aparut pe 300 de coperte de reviste, a declarat ca s-a gindit sa lanseze propriile modele de haine pentru ca nu poate merge la cumparaturi si pentru ca nu gaseste intotdeauna ce-si doreste. In ciuda renumelui de fata petrecareata, Moss a declarat ca, atunci cind nu lucreaza, prefera sa-si petreaca timpul acasa in compania fiicei ei, care adora sa i se spuna povesti. Top modelul a mai adaugat ca fiica sa Lila a mostenit pasiunea pentru moda.

Rockerii se aduna

Formatia Anathema si-a confirmat oficial, ieri, prezenta in cadrul Artmania Festival 2007 la Sibiu. Evenimentul organizat de fundatia Artmania va avea loc intre 15-17 iunie in Piata Mare din Sibiu, iar dintre participanti mai fac parte „My Dying Bride", „The Gathering", „Haggard" si „Tarot". Provenind din Liverpool, un oras cu o traditie muzicala remarcabila - The Beatles, Cilla Black, Melanie Chisholm - Anathema a demonstrat ca este un grup demn de o asemenea mostenire culturala de exceptie. Anathema este una din cele mai proeminente trupe din scena doom/gothic si este considerata de lumea intreaga un adevarat fenomen muzical, care a asaltat scena metalica din Marea Britanie si care a impus un stil unic, urmat si copiat in timp de multi altii.In programul CapitaleiPovestea acestei trupe incepe acum 17 ani, atunci cind patru prieteni, fratii Daniel, Vincent, Jamie Cavanagh si John Douglas fac rost de citeva instrumente si se hotarasc sa formeze o trupa metal. Festivalul ARTmania se desfasoara pe durata a 3 zile, in Piata Mare din Sibiu, intre 15 si 17 iunie si propune intilnirea cu trupe care au scris istorie in muzica rock. De asemenea, festivalul va oferi un program bogat, iar varietatea manifestarilor si atmosfera unica a Capitalei Culturale Europene vor defini concertele, expozitiile, conferintele si lansarile de carte.

Razboi mediatic

Turk Telecom a blocat accesul catre site-ul YouTube, dupa o sentinta judecatoreasca ce a considerat ca unele videoclipuri afecteaza imaginea fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Insa un procuror din Istanbul a declarat pentru Reuters ca tribunalul a decis la scurt timp anularea acestei sentinte, dupa ce YouTube a eliminat fisierul in cauza. Nu este clar daca acest lucru va duce la deblocarea accesului la site-ul YouTube. Insultarea imaginii lui Atatturk reprezinta o infractiune in Turcia. Publicatiile nationale au declarat ca sute de mii de turci s-au plins de acel videoclip, care infatisa insulte scrise in engleza peste o poza a lui Ataturk si a steagului turcesc. Cotidianul Vatan a precizat ca acest videoclip reprezinta ultima lovitura a unui veritabil „razboi virtual" intre Turcia si Grecia, cetatenii din aceste doua state insultindu-se reciproc pe internet.

Sir intrerupt

Ghinion in doua seturiTenismanul elvetian Roger Federer a intrerupt seria de 41 de victorii consecutive si a fost eliminat, in turul doi al turneului de la Indian Wells, dotat cu premii de 3,1 milioane de dolari, dupa ce a pierdut, cu 5-7, 2-6, in fata argentinianului Guillermo Canas. Liderul clasamentului mondial nu mai pierduse nici un meci din august 2006, ultimul jucator care reusise sa-l invinga pe Federer fiind britanicul Andy Murray, la turneul de la Cincinnati. Pe parcursul meciului, care a durat o ora si 44 de minute, Roger Federer a parut sa aiba probleme la picioare, provocate, probabil, de faptul ca se afla la primul sau meci la Indian Wells. El a avut acces direct in turul doi, in calitate de cap de serie. Sansa pierdutaIn urmatorul tur de la Indian Wells, Guillermo Canas, revenit in circuitul ATP dupa ce in 2005 a fost suspendat pentru dopaj, l-a intilnit pe spaniolul Carlos Moya, in fata caruia a pierdut. Federer s-a oprit, astfel, la 41 de victorii consecutive, in conditiile in care, daca ar fi reusit sa cistige turneul de la Indian Wells ar fi doborit vechiul record de 46 de meciuri fara infringere stabilit de argentinianul Guillermo Vilas. Federer este la egalitate cu suedezul Bjorn Borg intr-un clasament al jucatorilor cu cele mai multe victorii la rind, fiind insa devansat de americanul John McEnroe (42) si de cehul Ivan Lendl (44). Daca ar fi cistigat mastersul de la Indian Wells, Federer ar fi egalat performantele lui Borg si Lendl, care au cite opt turnee consecutive cistigate. De asemenea, el s-ar fi putut impune pentru a patra oara consecutiv in turneul californian. Jucator necunoscutArgentinianul Canas a ajuns pe tabloul principal de la Indian Wells 2007 in postura de lucky loser. A pierdut in ultimul tur al calificarilor, dar retragerea belgianului Xavier Malisse, din cauza unei accidentari la incheietura, i-a facilitat accesul. Pozitia actuala ocupata de Canas in clasamentul mondial e cauzata de faptul ca a stat 15 luni departe de terenuri dupa un control doping pozitiv la un diuretic interzis, la Acapulco 2005. Aflat pe locul 8 in lume la momentul depistarii, Guillermo a primit initial o suspendare de 2 ani. Dupa ceva luni petrecute in tribunale si 700.000 de dolari dati avocatilor, a obtinut reducerea sanctiunii. Are in palmares doua „sferturi" la Roland Garros, sapte titluri cistigate, cel mai recent anul acesta, la Costa Do Sauipe, si un total al veniturilor din tenis de 3,9 milioane dolari.Fara intreruperi In timpul meciului cu Canas, Federer a chemat de doua ori trainer-ul, pentru a i se reface bandajele aplicate pe bataturile de la ambele picioare. Prima data a fost imediat dupa setul intii. „Urasc sa iau pauze medicale", a spus elvetianul. „Aveam si un set in minus. Nu e usor. Incerci sa reintri in meci, dar nu-ti iese. Atunci cind esti la conducere e mai simplu, dar cind vii din urma e groaznic, iti strica tot ritmul", explica jucatorul ghinionist. Cei mai tariDe-a lungul istoriei, cele mai lungi serii de victorii apartin unor nume de legenda. Guillermo Vilasa avut 46 de victorii in sezonul 1977. In perioada 1981-1982, Ivan Lendl a avut un sir de 44 de victorii consecutive. Cu doua mai putin a inregistrat John McEnroe, doi ani mai tirziu. Bjorn Borga stabilit un sir de 41 de succese, in perioada 1979-1980.

Iancu ameninta

Retrage echipa Patronul timisorean e hotarit sa se retraga din fotbal si sa nu mai sustina financiar Poli Timisoara. „Nu are rost sa mai stau in fotbal. Nu am de ce sa merg mai departe. Imi voi da demisia, iar BKP se va retrage, nu mai are rost sa raminem. Eu trebuie sa le raspund si celorlalti sponsori, ce pot sa le zic? Avem foarte multi oameni patati in fotbalul romanesc, plini de compromisuri", a motivat Iancu.Vrea demisiiIancu crede ca decizia TAS este abuziva si se datoreaza in mare parte lipsei de profesionalism a oamenilor care muncesc in Federatie. „Lupescu este un incompetent, iar Kassai e un monument de minciuna, un escroc si e santajabil de Zambon. N-are decit sa ma dea in judecata. Avem dreptate in acest caz, dar cei de la FRF sint niste incompetenti. E o hotarire judecatoreasca in discutie. Avem toate documentele. Justitia romana nu exista, iar cei de la FRF ar trebui sa demisioneze. Prunea se ocupa de relatii internationale, dar el nici nu stie sa coboare in tramvai", sint acuzele directionate de finantatorul celor de la Poli. Respecta legeaDirectorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca desi nu este de acord cu decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) in privinta deciziei legate de palmaresul lui Poli Timisoara, va tine cont de ea, intrucit FRF este membru afiliat al FIFA si UEFA. „Ni s-a parut de la inceput ca decizia TAS nu este in ordine. Si acum ni se pare la fel, dar trebuie sa ne supunem ei, fiindca sintem membri afiliati ai FIFA si UEFA. Nu pot risca pentru nici un club care este afiliat la FRF in astfel de cazuri", explica Lupescu.Jucatori ingrijoratiDecizia lui Iancu de a retrage echipa din campionat nu este privita cu ochi buni de fotbalistii Timisoarei. „Daca va fi asa, va fi foarte rau pentru jucatori. Nu stiu daca va fi o problema daca Iancu vrea sa vinda jucatorii, cel putin in privinta mea. In orice moment, daca as fi pus pe lista de transferuri, as avea unde sa plec. Daca as fi pus in situatia de a nu mai juca, eu unul nu as accepta sa stau degeaba", marturiseste Mihaita Plesan.

Telenovela Mutu

Adrian Mutu este pe val in Italia. In week-end, a marcat al 13-lea gol in Il Calcio. Imediat dupa meci, atacantul roman a fost criticat dur de presedintele formatiei Palermo. Acesta il acuza pe roman de lipsa de fair-play. „A fost foarte istet, ca un mic tigan. Oricum, toti romanii sint smecheri, iar noi am fost fraieri si ei au profitat de acest lucru", a declarat presedintele lui Palermo despre Adrian Mutu. Acesta este suparat pe faptul ca romanul a marcat golul in momentul in care un atacant al lui Palermo era cazut pe teren.FRF vine in ajutorDirectorul general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca FRF va face o sesizare catre Federatia Italiana de Fotbal (FIGC) in privinta declaratiilor facute de presedintele lui Palermo, Maurizio Zamparini, la adresa lui Adrian Mutu. „Vom sesiza Federatia Italiana de Fotbal in privinta declaratiilor presedintelui Zamparini, pentru ca asa ceva nu este normal", a anuntat Lupescu. Mutu este sprijinit si de fanii formatiei Fiorentina. Ieri, pe site-ul clubului, un suporter a trimis un mesaj prin care il sustinea pe Mutu si spunea ca daca Mutu este tigan si el este la fel. In citeva ore, pagina Fiorentinei s-a umplut cu sute de mesaje in care suporterii adoptau aceeasi atitudine.

Van Bommel, suspendat

Mijlocasul lui Bayern Munchen, Mark van Bommel, va lipsi in meciurile cu AC Milan din sferturile de finala ale Ligii Campionilor, dupa ce a fost suspendat de catre Comisia de Disciplina a UEFA, in urma gesturilor obscene facute la adresa suporterilor lui Real Madrid. UEFA a decis ca mijlocasul olandez sa fie suspendat pentru doua partide, in urma primirii celui de al doilea cartonas galben si din cauza unui gest obsen facut de fotbalist catre suporterii spanioli, dupa ce a marcat un gol in partida retur din optimile Ligii Campionilor cu Real Madrid. Dupa incident, UEFA i-a impus lui Bommel sa fie unul dintre fotbalistii care sa promoveze fair play-ul in cadrul unei competitii de tineret care va avea loc in acest an, dar l-a amendat cu 6.200 de euro.

Accidentare normala

Capitanul echipei engleze Arsenal Londra, Thierry Henry, a declarat ca accidentarea pe care a suferit-o, in urma careia va fi indisponibil restul sezonului, era inevitabila, avind in vedere ca fotbalistii sint foarte obositi. „Ma asteptam sa se intimple, iar intr-un fel eram pregatit pentru acest lucru. Corpul meu era intr-o permanenta stare de alerta. Stim ca nu sintem roboti, iar accidentarile ne reamintesc acest lucru. Acum nu imi ramine decit sa ma vindec si sa fiu pregatit la inceputul sezonului viitor", a declarat atacantul francez.

Fara obiectiv

Presedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat, ieri, ca echipa sa nu are ca obiectiv clasarea pe locul doi, dar in ciuda acestui fapt, si-a exprimat convingerea ca ardelenii pot termina pe pozitia secunda, care le-ar asigura participarea in Liga Campionilor. „Este posibil sa terminam pe locul doi, desi nu acesta este obiectivul nostru. Sint convins ca putem mai mult decat anul trecut. Sint sigur ca, la sfirsit, vom fi pe locul doi sau trei. Atunci va creste invidia si vor fi multi care vor dori sa ne traga in jos. Este presiune la echipa cind stii ca pentru locul doi trebuie sa te lupti cu Steaua si Rapid, dar sint convins ca pina la sfirsit vom reusi", spune Muresan.

Oltchim, campioana

Echipa pregatita de Gheorghe Tadici, Oltchim Rimnicu Vilcea, a invins ieri, in deplasare, pe Rapid CFR Bucuresti, cu scorul de 38-27, si a devenit campioana Romaniei, cu patru etape inainte de finalul stagiunii. Oltchim Rimnicu Vilcea a adunat maximul de puncte, 44, aflindu-se la 10 puncte de ocupanta locului 2, Rulmentul Brasov, care are un meci mai putin disputat. Elevele lui Gheorghe Tadici au devenit campioane, indiferent de rezultatele ultimelor patru etape, chiar si in ipoteza in care vor pierde toate partidele pina la final, in timp ce brasovencele pot cistiga tot.

Speranta pentru Olimpiada

Dependent de adrenalinaPentru Dan Mateescu, sporturile extreme sint sinonime cu mersul pe bicicleta. Snowboard-ul nu mai inseamna o simpla pasiune. A devenit un mod de viata. Spune ca in momentele in care se afla pe pirtie, sau pe munte, se simte cu adevarat liber. Stilul perfect de viata este doar atunci cind in fata ta nu mai ai nici un fel de bariera. „Ador extremul. Este ceva nemaipomenit. Sporturile extreme sint totul pentru mine. Cind sint pe snowboard, sau pe motor, simt ca nimic nu ma mai poate ingradi. Abia atunci vezi si realizezi ce inseamna adevarata liberate. Este o senzatie deosebita, pe care toti si-ar dori sa o simta", spune sportivul. Oase rupteSporturile extreme nu i-au adus doar satisfactii lui Mateescu. De-a lungul timpului, s-a ales cu numeroase fracturi. A si pierdut socoteala lor. Doar in ultimul an a avut fracturi la ambele miini. Dar insista ca nu-l sperie nimic si isi urmeaza calea aleasa. „Am avut numeroase fracturi. Totusi, nu ma dau batut. Sint inca tinar si oasele se sudeaza la loc. Regret doar ca in aceea perioada nu mai pot face mare lucru, dar nu disper. Abia astept sa vina iarasi perioada de antrenamente. Fracturile sint normale pentru cineva care face sport extrem", este de parere Dan. Idolul AndiDan Mateescu este cel mai valoros produs al snowboard-ului sibian din ultima perioada. Vrea sa-i calce pe urme lui Andi Fazekas, primul snowboarder al Sibiului. Acum cei doi colaboreaza, cu Andi pe post de antrenor. „Andi este idolul meu. Incerc sa ajung si eu la performantele lui si, daca pot, sa-l intrec. Reprezinta un model pentru mine. Stiu ca am mult de lucru, dar ma stradui cit pot mai bine. Il urmaresc foarte atent in tot ceea ce face si incerc sa-i fur tehnica si absolut tot ce mi-ar putea fi util", marturiseste tinarul. Recunoscut in EuropaIn tara, Mateescu este cel mai bun la categoria sa de virsta. La Festivalul Olimpic al Tineretului European, a avut o prestatie foarte buna. In proba de slalom urias paralel, a terminat pe locul 32. Rezultat meritoriu in conditiile in care, intre cele doua manse, s-a accidentat destul de serios. „Daca eram valid, sint convins ca m-as fi clasat intre primii 20 din lume. Oricum, e bine si asa. Sint multumit. Este o competitie puternica si sa fi intre cei mai buni reprezinta o performanta", povesteste Mateescu. Stofa de campionAndi Fazekas este foarte multumit de elevul sau, despre care sustine ca e foarte talentat si are sanse mari sa ajunga numarul unu in tara si unul dintre cei mai buni din lume. Ii trebuie doar multa munca si perseverenta. Desigur, o alta conditie esentiala este sa nu se accidenteze. „Daca va fi sanatos nici nu-mi fac probleme ca nu va ajunge departe. Anul acesta ii va fi un pic mai greu. A trecut la juniori si concureaza cu sportivi cu virste mai mari decit el. Daca se pregateste bine si va fi ferit de accidentari, la anul poate sa fie numarul unu si la categoria aceasta de virsta", spune Fazekas. Vrea la OlimpiadaMarele vis al tinarului sibian este sa reprezinte Romania la Olimpiada de iarna, din 2010, de la Toronto. Pentru asta mai are nevoie de inca 30 de puncte in clasamentul FIS si de participarea la Cupa Mondiala. „Eu vreau sa ajung la Olimpiada. Este visul oricarui sportiv si e normal sa fie si al meu. Aceea este intrecerea suprema. Mai am timp, dar trebuie sa iau fiecare concurs foarte in serios", spune Dan. Asa ca se antreneaza din greu. „Incerc sa iau startul la cit mai multe competitii. Ma pregatesc din ce in ce mai mult si in strainatate, pentru ca pirtiile sint mai lungi si de mai calitate mai buna. La noi, Paltinisul este prea scurt si inghesuit", a constatat el. Fost schiorTrecerea lui Mateescu la snowboard s-a facut treptat. In prima faza, a facut schi de performanta. A abandonat acest sport dupa ce la vazut pe Fazekas pe pirtie cu placa de snowboard. „Cind l-am vazut pe Andi mi-am spus ca vreau si eu. Am incercat si de atunci nu m-am mai dezlipit de acest sport. Iti ofera senzatii mult mai placute snowboardul decit schiul", explica sportivul. Adora enduroPe linga snowboard, Dan este mare fan si al motociclismului. Nu de viteza, ci enduro. Spune ca din acest an va lua startul si la Campionatul National de Enduro, clasa juniori. „Imi place la nebunie. Voi merge pe un KTM. Imi place sa merg si cu ATV-ul", adauga snowboarderul.

Keul nu renunta

Punctul obtinut de FC Sibiu in ultima etapa, in deplasarea de la FC Atletic, i-a mai alungat supararea vicepresedintelui Werner Keul. Spune ca este doar un prim pas in drumul spre salvarea de la retrogradare. „Pina departe mai este mult. Este un punct binevenit. Nu m-a facut fericit. Voi fi fericit doar daca la finalul sezonului ne vom salva de la retrogradare. In primul rind, noi nu trebuie sa nu mai pierdem nici un punct. Nici acasa, nici in deplasare. Orice infringere poate fi o catastrofa. Trebuie sa incepem sa invingem. Sintem departe in spate si nu vreau ca aceasta formatie sa ajunga in liga a patra. Toata lumea trebuie sa munceasca din greu pentru atingerea obiectivului", a apreciat Keul. Presiune pe CopiluKeul spune ca remiza obtinuta cu Atletic i-.a fost salvatoare lui Ioan Copilu. Era decis ca in cazul unui esec sa-l fi demis pe tehnician de la cirma FC Sibiu. Dar este decis sa faca acest lucru, in cazul in care formatia nu va cistiga urmatoarele meciuri. „Daca nu invingea l-as fi demis. Eu am avut incredere in el dar las rezultatele sa vorbeasca. Daca nu face rezultate il dau afara si aduc pe altcineva", avertizeaza Keul. In schimb, Copilu se abtine de la comentarii si incearca sa demonstreze ca merita sa ramina la echipa. „N-am ce comenta. Domnul Keul conduce clubul si are dreptul sa spuna ce vrea si sa faca de asemenea. Cu putina sansa, voi demonstra ca merit sa fiu la aceasta formatie si ca ne putem salva", este de parere antrenorul.

Site european

Baschetbalistii sibieni au intrat oficial in Europa. Dupa ani de zile in care au avut locatia www.csusibiu.ro, de acum, gruparea de pe Cibin poate fi gasita la pagina www.csusibiu.eu. „Am intrat in Europa si atunci era normal sa avem si noi extensia .eu. In ultima perioada n-am mai actualizat site-ul, dar acum vrem sa fie la curent cu ultimele date si informatii din viata echipei. Este o relansare despre care speram sa fie de bun augur. Deocamdata mai avem ceva de lucru, dar in citeva zile o sa fie totul pus la punct. Sparam ca fanii nostri sa fie multumiti de calitatea noului site, precum si de informatiile ce vor aparea acolo", spune Horatiu Floca, directorul sportiv al echipei CSU Atlassib. Vor cu ElbaZilele trecute, Federatia Romana de baschet a decis ca turneul final al Cupei Romaniei sa aiba loc la Ploiesti. A fost singurul oras care si-a depus candidatura pentru acest eveniment. Tragerea la sorti a meciurilor din semifinale va avea loc luni, la sediul Federatiei. Jucatorii formatiei de pe Cibin, dar si reprezentantii conducerii, spun ca dintre cele trei echipe ramase alaturi de CSU in lupta pentru Cupa, si i-ar dori ca adversarii pe timisorenii de la Elba. Celelalte doua formatii aflate in competitie sint CSU Asesoft Ploiesti si Poli Mobilteco Cluj. Meciurile din cadrul turneului final vor avea loc in perioada 30-31 martie.

„Mama" lui Baj

 Ambasadorul Poloniei in Romania, Excelenta Sa Jacek Paliszewski, se va afla miine in burgul de pe Cibin, pentru a participa la vernisajul unei expozitii de pictura. La ora 17, la sediul Primariei, se deschide expozitia „Mama", cu portrete si peisaje semnate de Stanislaw Baj. Evenimentul este organizat de Institutul Polonez din Bucuresti impreuna cu Primaria municipiului Sibiu si Fundatia Pro Art Hermannstadt. Expozitia sta la dispozitia vizitatorilor pina pe 31 martie.Din lumea satuluiStanislaw Baj a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase de la Varsovia intre 1972 si 1978, fiind in prezent profesor al aceleiasi Academii, la catedra de pictura. Arta lui Baj, in opinia criticului Marcin Czerwinski, constituie „un punct de perpetua certitudine si claritate in confuzia lumii" noastre. Tablourile sale ne vorbesc intr-un mod emotionant despre valori general umane, despre moralitate, despre frumusetea chipului omenesc, surprins in toata simplitatea dar si esenta sa, despre demnitatea umana. Privindu-i portretele, intitulate simplu „Mama mea", „Prietenul meu Adam" sau „Prietenul meu Stasio", ne dam seama ca, in ansamblul lor, ele creeaza o reprezentare colectiva a unei comunitati pe care o constituie lumea satului, din care insusi artistul este originar. Iar la aceste origini, Baj se intoarce mereu. El picteaza dupa model, dar adesea din memorie, chipurile oamenilor dragi si apropiati. Un „arhipelag" de portrete si peisaje, realizate cu o mai mare libertate de creatie.

Cu imagini la Dublin

 Sediul Reprezentantei Comisiei Europene la Dublin, „Europe House", gazduieste pina vineri expozitia de fotografie „Sibiu. Tinar din 1191". Evenimentul face parte din seria de actiuni desfasurate in vederea marcarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si se inscrie in ciclul de manifestari care promoveaza Sibiul drept Capitala Culturala Europeana in 2007. Lansarea de pe 1 martie a fost urmata de un vin d'honneur si un cocktail, oferite de Ambasada si Reprezentanta Comisiei. Cel putin o suta de persoane au fost prezente, printre care se numara si oficiali irlandezi, reprezentanti ai Departamentului Afacerilor Externe, ambasadori si membri ai corpului diplomatic acreditat la Dublin, reprezentanti ai societatii civile, membri ai Fundatiei Culturale Romania-Irlanda, dar si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Irlanda.Sibiul, carte de vizitaAmbasadorul Romaniei in Irlanda, Silvia Davidoiu, si directorul Reprezentantei Comisiei Europene la Dublin, Martin Territt, au tinut cite un discurs care a marcat semnificatia evenimentului. Martin Territt si-a exprimat satisfactia pentru alegerea Sibiului ca tema a expozitiei. „Este un bun prilej, atit pentru sporirea interesului cetatenilor irlandezi pentru capitala culturala a Europei in 2007, cit si pentru promovarea diversitatii culturale a Romaniei", a apreciat oficialul european. In interventia sa, ambasadorul roman a prezentat valoarea istorica si culturala a orasului Sibiu. „Sibiul, Capitala Culturala Europeana in anul aderarii Romaniei la UE, va contribui substantial la constientizarea, de catre cetatenii europeni, a locului si importantei istorice si culturale pe care Romania o ocupa in rindul statelor membre", este de parere Silvia Davidoiu.

Clayderman nu se vinde

Pentru concertul de pe 28 martie, mai sint inca o multime de bilete. &#8222;Nu mai merge vinzarea atit de bine, nu se vor vinde usor, la banii astia", spune angajatul Agentiei Teatrale, de unde sibienii isi pot cumpara biletele. Zvonurile ca evenimentul ar putea fi anulat par din ce in ce mai credibile. Scump, doamna, scumpPe 28 februarie, la Sala Thalia, Clayderman va veni in fata publicului Capitalei Culturale Europene. Un concert asteptat cu nerabdare de admiratorii pianistului care da acorduri moderne muzicii clasice. Dar pe care nu se stie cine si-l permite. Biletele costa 350 de lei noi pentru locurile bune, si 250, pentru lojele din care spectacolul nu poate fi decit ascultat. In recentul turneu al lui Clayderman, care a inclus Bucurestiul, Iasiul si Timisoara, preturile biletelor au fost asemanatoare. „In general, acesta e pretul de Europa, 100 de euro, pentru un artist de liga intii. Sa-i aduci pe Rolling Stones costa 96 de euro, Eric Clapton costa 100 de euro, cu 60 de euro mai gasesti poate la stadion. Un bilet la Scala di Milano ar fi costat 50 de milioane daca nu era subventionat", motiveaza Doru Hertoiu, de la Agentia Teatrala din Sibiu.Se amina?La agentia de pe Balcescu au fost puse in vinzare 350 de bilete. Dupa o saptamina, au mai ramas mai bine de o suta, si lucrurile merg tot mai prost pentru organizatori. „Mai sint citeva, dar nu mai merge vinzarea chiar atit de bine. Daca la inceput dadeam o suta pe zi, acum de-abia merg 6 - 7, ca au ramas locurile proaste. Nu se vor vinde usor, mai ales la banii astia", este de parere Hertoiu. Iar norocul nu le suride nici melomanilor. „Daca nu se string banii, e posibil sa se anuleze si oamenii sa-si primeasca banii inapoi, dar e devreme sa luam decizia asta, e prematur. Noi mergem inainte. E posibil doar cu 3-4 zile inainte sa se hotarasca".Huiduit de publicPianistul francez vine la Sibiu dupa un turneu pe care l-a avut, la sfirsitul lunii trecute, in Bucuresti, Iasi si Timisoara, si in care relatia artistului cu publicul sau nu a fost deloc reusita. Pe 20 februarie, la Ateneul Roman, Richard Clayderman a fost acuzat de playback. „Rusine!", „Opriti boxele!", „Ce-i aici, discoteca? E Ateneu!", i-au strigat spectatorii dupa a doua piesa. Clayderman a fost acompaniat nu doar de doua viori si un violoncel, ci si de un CD cu un fundal sonor mai mult deranjant decit complementar.

Birocratie pentru motorina

Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Sibiu a intrat in posesia normelor metodologice privind subventionarea motorinei, pentru efectuarea lucrarilor agricole mecanizate de infiintare a culturilor din primavara anului 2007. Din pacate, agricultorii sibieni trebuie sa faca rost de un dosar stufos, pentru a intra in posesia sprijinului financiar. Care nici macar nu e prea mare: un leu pentru fiecare litru de motorina. BeneficiariiDrumul pina la subventia pentru motorina este lung si anevoios. Mai intii, agricultorii, atit persoanele fizice, cit si cele juridice, trebuie sa faca dovada detinerii in proprietate, arenda sau concesiune a suprafetei de teren agricol. Ei vor intocmi cereri, care vor fi depuse, pina la 1 mai, la primaria in a carei raza teritoriala se afla terenul agricol in exploatare si pe care se executa lucrari agricole mecanizate. Aceste cereri vor fi insotite de o serie intreaga de documente. Acte necesareActele necesare in vederea obtinerii subventiei pentru motorina sint copie de pe buletin sau cartea de identitate pentru persoanele fizice sau copie de pe certificatul de inmatriculare si/sau certificatul de inregistrare pentru persoanele juridice, dupa caz. La acestea se adauga o copie dupa actul de proprietate si/sau concesionare si/sau alte acte doveditoare a dreptului de folosinta si/sau proprietatii asupra suprafetei de teren pe care se infiinteaza culturi in primavara anului 2007, dupa caz - in situatia suprafetelor arendate, tabelul contractelor de arenda incheiate, afisate de secretarul consiliului local si de primar, cuprinzind numarul si data contractelor, numele si prenumele arendatorului si suprafata de teren arendata.AdeverinteleCererile se verifica de catre reprezentantii in teritoriu ai DADR Sibiu si de consilierii agricoli sau agentii agricoli din cadrul primariilor si se inregistreaza si se aproba de catre primar. „Dupa aprobare, aceste cereri se depun la sediul directiei. Imputernicitii DADR analizeaza, aproba cererile si elibereaza adeverinte pentru cantitatile de motorina aprobate, de la 1 la 5 adeverinte, in functie de solicitari, conform normelor metodologice privind subventionarea motorinei pentru efectuarea lucrarilor agricole , arata ing. Nicolae Troanca, directorul executiv al DADR Sibiu.Alte documenteDosarul este destul de voluminos, pentru ca, la el se adauga adeverinta eliberata de primar, conform inscrisurilor din Registrul agricol, dovada achitarii de catre arendas sau concesionar a obligatiilor contractuale privind plata arendei, sau a altor obligatii legate de folosinta suprafetelor aferente anului precedent - in situatia suprafetelor arendate. In cazul mostenitorilor care detin terenuri agricole, pentru care nu s-a dezbatut succesiunea, se cere imputernicirea celorlalti mostenitori. Beneficiarul care solicita sprijinul financiar trebuie sa prezinte dovada achitarii de catre proprietarii  terenurilor, a obligatiilor fiscale. Abia apoi, beneficiarii se prezinta la depozitele de distributie a motorinei cu adeverinta in original, achitind un pret redus cu contravaloarea sprijinului financiar. Subventia Pentru micii proprietari, subventia este destul de mica. In acest an se subventioneaza motorina cu un leu pe litru. Pentru arat se acorda 21 litri pe hectar, la pregatit terenul 5,7 litri, ori doua lucrari. Pentru semanat se acorda 5 litri pe hectar, iar pentru fertilizat 1,6 litri pe hectar.  

ITM imparte parole

Angajatorii sint obligati sa transmita Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), pina la 31 martie, registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic. „Transmiterea in format electronic a registrului de evidenta a salariatilor se poate face prin doua modalitati. Prima o reprezinta completarea online a bazei de date existente pe portalul Inspectiei Muncii, dupa obtinerea parolei de la ITM. Pentru obtinerea parolei, angajatorul trebuie sa depuna la ITM o cerere conform modelului afisat pe pagina www.itmsibiu.ro. Angajatorii se pot prezenta la noi la sediu  pentru obtinerea parolei necesare transmiterii online a registrului de evidenta a salariatilor. A doua modalitate pe care o au angajatorii, pentru a respecta prevederile noului act normativ, o reprezinta depunerea la sediille ITM Sibiu, respectiv Medias, a registrului de evidenta a salariatilor in format electronic, insotit de o adresa de inaintare semnata de angajator, conform modelului de pe pagina de internet a institutiei", precizeaza inspectorul sef al ITM Sibiu, Francisc Török Sombatfalvi. Pentru modificariNoutati sint si in ceea ce priveste datele transmise. „Angajatorii care nu au depus la sediul ITM declaratiile fiscale lunare privind stabilirea comisionului, vor depune in format electronic registrul de evidenta a salariatilor la institutie, insotit de adresa de inaintare, ulterior putind solicita parola pentru transmiterea acestuia online. In termen de cinci zile de la data la care au loc modificari ale unor elemente prevazute in Hotarirea de Guvern nr. 161, cum ar fi elementele de identificare a salariatilor, de exemplu numele, prenumele, data angajarii, functia sau ocupatia, angajatorul trebuie sa transmita registrul de evidenta a salariatilor la Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu", a complecat Török.   

Zboruri deviate

Tarom va anula mai multe curse de pe Aeroportul International Cluj cu destinatia Bucuresti, Millano si Frankfurt, iar cele cu destinatia Viena si München vor fi deviate catre aeroporturile din Sibiu si Targu Mures, deoarece aerobaza din Cluj va fi inchisa in perioada 15-19 martie pentru reparatii. Potrivit unui comunicat al companiei Tarom, in aceasta perioada, cursele catre Viena si München, care operau de pe aeroportul din Cluj Napoca, vor decola de pe aeroportul din Sibiu. Transferul pasagerilor de pe aeroporturile din Sibiu si Targu Mures la Cluj se va face cu microbuzele puse la dispozitie de compania aeriana. In acelasi timp, compania va introduce, pe 14 martie, un zbor aditional, care va decola de pe Aeroportul International Cluj la ora 19.00 si va ateriza pe Aeroportul International Henri Coanda la ora 20.00.

Preveniti caderea parului

Un medic dermatolog poate efectua un examen microscopic al unor fire de par cazute, pentru a stabili cu exactitate cauzele pierderii podoabei capilare si ale aparitiei calvitiei. Aceasta metoda presupune efectuarea unei comparatii intre diferitele faze de crestere a parului. In mod normal, 80-90% din firele de par de pe scalp se afla in faza de crestere (faza anagen), restul aflindu-se in faza de „odihna" (telogen). Medicii experimentati pot face diferenta intre firele de par din faza anagen, care au teci atasate de radacina, fata de firele de par aflate in stare de „odihna", care nu au teci, dar in schimb au mici bulbi atasati de radacina. Alte metode de stabilire a diagnosticului sint biopsia scalpului, consultul medical si analizele de singe, pentru a depista daca exista alte cauze secundare care pot cauza caderea parului, cum ar fi o afectiune metabolica, inflamatorie sau o infectie.Alopecia (calvitia) toxicaAcest tip de pierdere a parului este temporara si poate fi cauzata de o boala adesea infectioasa sau severa, care afecteaza organismul timp de trei pina la patru luni. Poate aparea in hipotiroidism, diabet, din cauza problemelor si a dezechilibrelor hormonale, a deficientelor de vitamine si nutrienti (fier si biotin), in cazul hipopituitarismului (insuficientei hipofizare), din cauza parazitilor, digestiei proaste, in fazele incipiente ale sifilisului, dupa sarcina, in cazul supradozelor de vitamina A sau retinoid sau din cauza altor medicamente citotoxice.Alopecia areataAlopecia areata reprezinta o pierdere brusca a parului in zone clar delimitate. Poate afecta orice portiune a corpului cu par, dar cel mai des afecteaza scalpul si barba. Acest tip de cadere a parului poate fi reversibila in citeva luni, frecvent fara o medicamentatie specifica. Insa fenomenul poate reaparea. Alopecia areata apare de obicei la persoane fara boli de piele sau sistemice evidente.Trichotillomania (pierderea parului determinata de smulgerea sau rasucirea persistenta a propriului par). Trichotillomania este un obicei care se manifesta, de regula, in copilarie. Aceasta afectiune este dificil de diferentiat de alopecia areata si poate fi nediagnosticata timp indelungat. Firele de par pot fi rupte, pot avea lungimi diferite sau pot da semne de crestere.Alopecia cu urme de cicatriceAlopecia cu urme de cicatrice rezulta in urma inflamarilor si a distrugerii tesutului. Poate fi determinata de rani precum arsurile, traume fizice sau distrugerea tesutului dupa expunerea la radiatii. In aceste cazuri, sansele de crestere a parului sint mici. Printre alte cauze de aparitie a acestui tip de calvitie se numara lupus cutanat, lichen planus (boala de piele si membrane mucoase), infectii cronice cu bacterii sau ciuperci, ulceratii profunde, sarcoidoza (boala caracterizata de aparitia unor granuloame - zone de inflamatie - in mai multe organe; acestea apar frecvent in plamini, ganglioni, piele, ochi, dar pot aparea in orice alt organ), sifilis sau tuberculoza. Tumorile scalpului cu ritm de crestere lent reprezinta o cauza rara a caderii parului.DietaO dieta echilibrata, care contine toate tipurile de alimente si, in special, legume sau plante consumate pentru coaja lor, cum ar fi castravetele, ardeiul gras verde si rosu, dar si cartoful si lastarii, confera putere parului, deoarece sint bogate in siliciu. Alimentele bogate in fier, cum ar fi carnea macra, sint importante pentru persoanele care au o deficienta de fier diagnosticata.Suplimente nutritionale, vitamine si ierburi Acidul folic, biotin, vitamina B5, acidul para-aminobenzoic si siliciul reprezinta suplimente care pot ajuta la mentinerea culorii si desimii parului, precum si a grosimii firului de par.Verifica-ti zilnic consumul de zinc din suplimente. Un consum zilnic de 30 mg sau mai mult de zinc, timp de mai mult de trei luni, poate duce la o deficienta de cupru in organism, iar un nivel scazut de cupru poate duce la caderea parului. Discuta cu medicul tau inainte de a lua suplimente de cupru, pentru a evita o supradoza.

Vocile sibienilor

Iulia Dragus, 22 de ani, studentaEu astept a se mute odata fondul Bibliotecii Astra in noul sediu, si sa beneficiem si noi de servicii mai prompte, sa existe o evidenta informatizata si sa avem acolo si arhiva video si audio, ca am inteles ca au si asa ceva. Mircea Grama, 41 de ani, muncitorDegeaba ma mai pling de blocaje in trafic, aglomeratii, strazi in reparatii...ca le stim cu totii. E bine ca politistii dau amenzi pentru orice, dar nu se gindesc cit de greu este pentru soferi sa strabata zilnic Sibiul in lung si in lat, in situtia actuala.  Constantin Geleriu, 69 de ani, pensionarDoamnele de la alimentari sint foarte nepoliticoase. Vorbesc urit, nu te servesc cum se cuvine, si mai fac si scandal daca le atragi atentia. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu au rabdare sa iti explice ce e cu banii astia noi.

Expozitie la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie gazduieste in aceasta perioada expozitia „Sacaramb - Camara de comori a Romaniei", care poate fi vizitata este de miercuri pina duminica, intre orele 11.00 si 17.00, la „Casa Altemberger", de pe strada Mitropoliei. Expozitia este rezultatul unui proiect realizat in comun de Muzeul German al Mineritului din Bochum, Muzeul Transilvanean din Gundelsheim, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva si al Arhivelor Nationale, prin Directiile Judetene Hunedoara si Cluj. Expozitia poate fi vizitata pina in data de 11 martie.

Programul „Sibiu - CCE 2007" Miercuri, 14 martie

 ora 8.00, Cafeneaua Artistilor Art Cafe - Expozittia de caricaturi pe tema aderarii la Uniunea Europeana ora 10.00, Galeria Art-Vo - Robert Cobuz - „A personal territory" ora 11.00, Muzeul de Istorie, etaj I - Expozitie Giacomo Manzu ora 11.30, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Dada East ora 14.00, Studioul de film ASTRA - „Dhobighat", un film de Giorgio Garini, Elvetia ora 14.00, Sala mare Asociatia Maghiarilor din Sibiu - Prezentare oficiala PECS 2010 - Capitala Culturala Europeana ora 17.30, Sala mare Asociatia Maghiarilor din Sibiu - Concert - Szélkiáltó (Pécs) ora 18.00, Biserica Evanghelica Asociatia Maghiarilor din Sibiu - Concert de orga si trompeta, interpreti: Szamosi Szabolcs si Solymos Péter  ora 20.00, Sala mare Asociatia Maghiarilor din Sibiu - Concert NeoFolk (Pécs)  ora 19.00, Casa de Cultura a Sindicatelor - „Cui i-e frica; de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Beres Attila. Spectacol al Teatrului National Pecs, Ungaria  ora 21.00, Imperium Pub - Mixed Emotions, New age improv concert cu Trio Sorin Romanescu, Luiza Zan si Arthur Balog  

„O decizie corecta"

Mai bine la toamnaUn climat politic „total nefavorabil" este motivul intemeiat pentru care primul ministru Calin Popescu Tariceanu a decalat alegerile europene, considera Eugen Mitea, presedintele interimar al PNL Sibiu. „Din punct de vedere politic, se desfasoara un joc care nu este loial si o lupta intre palate care s-ar putea sa afecteze si viata economica", sustine el. Daca scrutinul s-ar fi desfasurat pe 13 mai, asa cum fusese programat, „ar fi reiesit doar o lupta politica interna", fiindca electoratul nu este destul de bine informat pe problematica europeana, si de aceea PNL considera aminarea alegerilor „o decizie corecta", a mai spus Mitea.Colaborare proastaLiderul liberalilor sibieni a reiterat ca permanenta competitie la nivel central intre PNL si PD are ecouri negative si in ceea ce priveste judetul Sibiu, si ca exemplul cel mai relevant il constituie problema deputatului lipsa. „De fiecare data, in Consiliul National de Coordonare au fost alte probleme. Nu s-a discutat nici acum. Vor mai trece doua, trei saptamini, si tot nu se va discuta. Pierde cetateanul", a explicat Eugen Mitea. El a calificat colaborarea cu PD Sibiu drept „nu cea mai buna". „In primele doua luni am colaborat bine. La ora actuala este mai putin buna, dar se poate si mai rau. Am colabora bine daca ar incerca sa fie mai loiali, sa vedem interesele locale si nationale si sa le lasam pe cele personale", a solicitat Mitea.Fara TraianIn numele formatiunii sale, Eugen Mitea a apreciat ca neintelegerile dintre liberali si democrati s-ar rezolva daca acestia din urma „nu ar avea un presedinte care sa inceapa cu Traian", insa nu a numit alti lideri PD cu care ar fi dispus sa colaboreze PNL-ul. Siguranta Aliantei este minata. „Daca nu ar fi existat acest protocol, PNL avea doua alternative, sa se afle in Opozitie, sau la guvernare. Dar PD-ul cu certitudine nu ar mai fi existat", le-a transmis Mitea partenerilor din Alianta. Insa nu s-a pronuntat in favoarea desfacerii protocolului. „Daca acest climat politic nu inceteaza, probabil ca se va lua si aceasta masura. Oricum, este necesar sa existe o alianta. Cred ca in urmatorii 50 de ani, in Romania nu va exista un partid care sa cistige cu peste 50 la suta si sa faca un Guvern singur", este de parere presedintele PNL Sibiu.Turcan depune jalbeDeputatul PLD de Sibiu Raluca Turcan il ia la rost pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Luni, imediat dupa ce primul ministru si-a facut publica decizia de a amina alegerile pentru Parlamentul European, Turcan a depus o interpelare in plenul Camerei Deputatilor. Ea ii cere lui Tariceanu sa comunice oficial cit a cheltuit pina acum Executivul pentru pregatirea alegerilor europene. Il plus, Raluca Turcan si-a reafirmat convingerea potrivit careia Tariceanu si-ar fi tradat si propriul partid.

In cautarea reformei

In numele colegilor sai, presedintele organizatiei municipale a tineretului democrat cere nici mai mult, nici mai putin, decit demisia presedintelui conservator Dan Voiculescu din toate functiile publice. „Un colaborator al Securitatii care a fost demascat deja acuza in stinga si in dreapta. Voiculescu se considera o persoana morala. Daca ar da dovada de moralitate, ar urma exemplul Monei Musca. Sa se uite in oglinda lui politica de dupa '89 si sa se retraga definitiv din viata politica", a anuntat Andrei Neagu, motivind ca nu crede ca „Romania poate evolua cu fosti securisti si persoane care nu mai au viitor politic".O sansa pentru tineriIntroducerea votului uninominal ar insemna deschiderea drumului catre afirmare pentru tinerii implicati in politica, sint de parere democratii sibieni. „Orice sistem de vot uninominal aduce un mare avantaj pentru noi: tinara clasa politica va fi promovata mult mai usor. Tinerii vor putea creste pe scena politica si se vor putea implica in schimbare", a apreciat presedintele tineretului democrat Sibiu, Claudiu Spinu. El a adaugat ca, in prezent clasa politica este „depasita de orice situatie care apare".Pe lista neagra„Cu votul uninominal, sper ca electoratul va vota in cunostinta de cauza, pe un anumit parlamentar, si il va putea trage la raspundere pe acel parlamentar", completeaza Andrei Neagu, care conduce organizatia municipala. Intrebati cine dintre actualii politicieni de Sibiu ar avea de pierdut in cazul introducerii votului uninominal, Spinu si Neagu i-au nominalizat pe pesedistii Gheorghe Suditu, Mircea Silvestru Lup si pe senatorul conservator Ilie Stoica. Insa Johannis n-ar avea de ce sa se teama, cred tinerii democrati. „Un primar care obtine 90 la suta din voturi inseamna ca e cel mai bun", sustine Andrei Neagu.„Am muncit degeaba"Spinu si Neagu s-au declarat nemultumiti si de decizia premierului Calin Popescu Tariceanu, de a amina alegerile pentru Parlamentul European. „Si-a batut joc de munca noastra si de populatia care a semnat acele liste. Nu mai actioneaza in interesul Aliantei si nici macar in interesul PNL. Incercind disperat sa-si pastreze pozitia, a cedat santajului PSD-ului", considera fiul senatorului PD de Sibiu.

Penel democrat

Expozitia „Muguri de primavara", care va fi deschisa martea viitoare la Galeria de Arta „X Future Agency", va fi sponsorizata de organizatia de tineret a Partidului Democrat Sibiu, a anuntat presedintele Claudiu Spinu. „Este al cincilea an in care colaboram cu Liceul de Arta. Noi vom oferi materialele pe care vor picta elevii liceului", a explicat Spinu. Cele 20 de tablouri vor fi vernisate marti, la ora 17, la sediul Galeriei, de pe strada Constitutiei, a mai spus liderul tinerilor democrati.Politicieni in ramaTot la Galeria „X Future Agency" a fost deschisa, pe 15 februarie, expozitia „The Marranos", semnata Sorin Tara. Artistul si-a asumat provocarea de a face o expozitie cu si despre politicieni, intr-o fosta tara comunista. Lucrarile exploateaza mitul politicianului, conceptul de politician si tipul politicianului. Ca si in expozitiile precedente, „Black Rumania" si „Apocalyptic for Everybody", Tara se plaseaza foarte des in zona social-politica. In „The Marranos" se fac trimiteri subtile la „Ferma animalelor". „Tara se foloseste adesea de diferite simboluri si asocieri de imagini pentru a supralicita mesajul artistic si a scoate in evidenta latura negativa a ideii de politician. Subiectele cu care jongleaza Tara pot parea extrem de dure si pot naste polemici, in fata lor poti fi contrariat sau furios", apreciaza criticul Diana Dochia.

Locuinte la control

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a dispus constituirea unei comisii de verificare a tuturor vinzarilor de locuinte efectuate de MAI, incepind de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 562/2004, actul normativ prin care se creeaza, in favoarea angajatilor ministerului, dreptul de a-si cumpara locuintele de serviciu. Comisia infiintata prin ordinul ministrului Vasile Blaga va prezenta, in termen de 90 de zile, un raport cu privire la rezultatele verificarilor. In Sibiu insa, aceste verificari vor decurge rapid, deoarece jandarmii si pompierii nu au mai „auzit" de locuinte de servici dupa 1990, iar locuintele cumparate de politisti pot fi numarate pe degetele de la o mina.Numai douaLucratorii din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu, dar si cei din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta nu au mai beneficiat de locuinte de serviciu de mai bine de 16 ani. „Angajatii ISU nu au mai primit locuinte de serviciu inca din anii 90, si nici nu avem semnale ca vom primi vreodata", spune lt. col. Ioan Faur, din cadrul ISUJ Sibiu. Politistii, in schimb, stau ceva mai bine. In ultimii ani au avut locuinte de serviciu doar doua cadre active din IPJ, iar odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 562/2004 cele doua persoane au si achizitionat imobilele. La ora actuala, angajatii IPJ isi pun sperante in blocul ANL destinat cadrelor MApN si MAI, care se tot construieste de citiva ani incoace in cartierul Strand.