monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Departe de parinti

Numar dubluIn ciuda faptului ca exista un ordin prin care parintii care pleaca in strainatate sint obligati sa spuna exact autoritatilor cu cine-si lasa copiii, acest lucru se intimpla doar cu cei care muncesc legal. Prin Hotarirea de Guvern nr. 263, aparuta in vara anului trecut, serviciile sociale din cadrul primariilor sint avizate sa elibereze astfel de acte. Desi, legal, s-au transmis la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu documente pentru 379 de familii plecate in strainatate, la munca, specialistii afirma ca numarul acestora este mult mai mare. Poate chiar dublu.Copii monitorizatiAnul trecut, s-au infiintat mai bine de 40 de comisii consultative la nivelul intregului judet, care, cu sprijinul DGASPC Sibiu monitorizeaza plecarile si propun masurile ce se impun. De aici si eforturile pe care DGASPC le face, alaturi de primarii, pentru a afla cit mai repede despre cazurile de copii ai caror parinti au plecat in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca si nu au raportat aceasta situatie la consiliul local. „Problema este greu de rezolvat in aceste cazuri pentru ca nu este nici un temei legal pentru ca cel care pleaca in strainatate in cautarea unui loc de munca sa anunte autoritatile. Pe urma, se pune si problema ca dupa ce s-au facut o serie de acte si s-au luat o serie de masuri, cel plecat sa se intoarca in tara pentru ca nu si-a gasit loc de munca si cere copiii monitorizati sau institutionalizati in familie, dupa un interval de timp foarte mic", spune Beatrice Draghici, purtatorul de cuvint al DGASPC Sibiu. Majoritatea, scolariIn judetul Sibiu, sint monitorizati aproape 900 de copii. 50 dintre ei sint foarte mici: intre 0 si 2 ani. Alte 200 au virste cuprinse intre 2 si 7 ani. Cei mai multi, 420, sint in categoria de virsta 7-14 ani, iar 224 sint mai mari. „Cei mai multi sint copii care nu se bucura de protectia sociala a statului. 567 dintre ei sint lasati in grija unor rude mai apropiate. Doar cinci copii beneficiaza de protectia institutiei noastre, dintre care patru la rude si unul la asistent maternal. Mentionez ca este vorba de cazurile inregistrate in trimestru IV al anului trecut. Nu exista practica apelarii la servicii specializate in aceste cazuri, confundindu-se protectia copilului cu ... darea la orfelinat", a completat Beatrice Draghici.Caderi psihiceSint foarte multi sibieni care pleaca din tara pentru trei luni sau mai putin, pentru a tatona terenul si a-si cauta un loc de munca pentru un sezon apropiat. „In astfel de cazuri, nu ai garantia ca ei nu pleaca pentru a munci, dar nu exista nici obligatia lor de a spune ca si-au lasat copiii in siguranta. Acestea sint cazurile cele mai grele. Nu sint depistate la timp, copiii se simt abandonati, se petrec, in unele cazuri, anumite caderi psihice. Pina acum nu am avut cazuri in judet si ne straduim, impreuna cu primariile, sa le prevenim", spune Draghici.

Viteza periculoasa

Doua autoturisme Dacia s-au ciocnit, vineri dupa-amiaza, la Alamor. Sibianul G. I. se afla la volanul Loganului sau si se indrepta, din directia Pauca, spre Sibiu. A apasat prea mult pe acceleratie, ignorind conditiile de trafic. Intr-o curba deosebit de periculoasa, a pierdut controlul volanului. Autoturismul a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune frontala cu o Dacia 1310 care circula regulamentar. In urma impactului, soferii au scapat teferi, insa cei doi pasageri ai Daciei 1310 au fost raniti. Ei au fost transportati la spital, suferind o fractura a femurului sting, respectiv un traumatism toracico-abdominal. 

Campanie de recrutare

Tinerii sibieni care doresc sa urmeze o cariera militara mai au inca o sansa. Biroul de Informare Recrutare Sibiu reia campania de recrutare a tinerilor care vor sa imbrace uniforma militara. In acest an, sint scoase la concurs 2.900 de locuri, pe tara, care se adreseaza tinerilor cu sau fara stagiul militar indeplinit. Termenele limita pentru inscriere sint 12 decembrie, pentru cei care doresc sa-si desfasoare activitatea in cadrul fortelor navale, si 13 martie, pentru cei care prefera trupele de uscat sau fortele aeriene.Conditii de inscriereAtit tinerii care sint in baza de date a Biroului de Informare Recrutare Sibiu, cit si alti tineri interesati de o asemenea cariera, au acum oportunitatea de a-si transforma visul in realitate. Ei trebuie sa se prezinte la sediul Biroului pentru o consiliere amanuntita si pentru intocmirea si depunerea unui dosar de candidat. Daca vor fi acceptati, trebuie apoi sa mearga la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Alba Iulia la data la care vor fi planificati pentru sustinerea selectiei. Adica pentru testarea psihologica si testarea aptitudinilor fizice. Dupa aceasta etapa, tinerii vor parcurge doua module de pregatire militara individuala si de specialitate, iar apoi, daca vor trece si de aceasta etapa, vor incheia un prim contract de patru ani cu Ministerul Apararii Nationale. Mai multe informatii puteti afla la Biroul de Informare Recrutare Sibiu, de pe Calea Dumbravii nr. 32, care este deschis de luni pina vineri, intre orele 8 si 20.

Soferi „accidentati"

Doi soferi bauti s-au intilnit, simbata, pe sosea, intr-un accident de circulatie. S. T., din Ighisul Nou, a pornit de dimineata cu autoutilitara Peugeot spre Medias-Dirlos. Ajuns la intersectia cu  drumul comunal DC17 Paucea, a ignorat obligatia de a da prioritate. Ghinionul lui a fost ca tocmai trecea un moped. Acesta era condus de L. V., din Dirlos, care bause si el inainte de a pleca la drum. Cele doua vehicule s-au ciocnit, iar L. V. a suferit mai multe politraumatisme si zgirieturi. A fost dus la Spitalul Municipal Medias, dar dupa ce a primit ingrijiri medicale nu a mai vrut sa ramina in spital.  

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, astazi, intre orele 9 si 12, se va intrerupe furnizarea curentului electric in municipiul Sibiu, pe strazile D.D. Rosca si Aviatei, iar intre orele 9 si 13, pe strazile Mos Ion Roata, Tirgul Vinului si Turnului. Miine, intre orele 9 si 14, va fi sistata energia electrica pe strazile Gutuilor, Drumul Ocnei - partial, Prunului, Nucului, Fragilor, Visinilor, Strugurilor, Parului, Marului si Caprioarelor, iar intre orele 9 si 15, pe strazile Paltinis, Honterus si Margaretelor - partial. Miercuri, intre orele 9 si 15, se va intrerupe curentul pe strazile: Simion Barnutiu, Viorelelor, Democratiei si Margaretelor - partial.        

Sibiul verde

La primavara, municipalitatea va ajuta Sibiul sa inverzeasca mai repede, plantind nu mai putin de 200 de arbori si 5.000 de arbusti ornamentali. Acestia vor inlocui vegetatia afectata de lucrarile de reabilitare care s-au desfasurat in ultimii doi ani. Jumatate din arborii tineri vor ajunge sa infrumuseteze Parcul Sub Arini. „Aproximativ 100 de pomi vor fi plantati in Parcul Sub Arini, fie pentru a inlocui pomii batrini, care prezinta un pericol, fie pentru a indesi populatia de arbori din cel mai mare parc al orasului. Cei 100 de pomi vor fi tei, platani, salcimi, ulmi, brazi si catalpe", precizeaza Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei Sibiu. Restul vor fi plantati pe spatiile verzi din centrul istoric, de pe strazile municipiului si din cartierele de blocuri.30 in Piata MareTotul depinde de imbunatatirea vremii si de finalizarea lucrarilor edilitare care se mai desfasoara in acest moment. Oricum, cei mai multi arbori vor fi plantati in centrul istoric. „Pentru centrul istoric al Sibiului, Serviciul Parcuri si Zone Verzi a pregatit, in sere, aproximativ 30 de arbori in hirdaie. Acestia vor fi amplasati in Piata Mare imediat ce conditiile meteorologice o vor permite", sustine Mirela Gligore. Nici zonele rezidentiale nu vor fi trecute cu vederea de edili. Echipele de lucru ale Serviciului Parcuri si Zone Verzi vor indeparta si in acest an vegetatia moarta sau bolnava si vor planta arbori si arbusti in jurul blocurilor. Acestia vor fi selectati dintre speciile care nu cresc foarte mult.

Curatenie generala

Astazi va incepe curatenia generala in toate scolile din judet. Saptamina de vacanta pe care o au elevii va fi una de munca pentru cei care trebuie sa faca dezinfectia si igienizarea impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cind vor reveni in clase, in 12 februarie, copiii trebuie sa intre intr-un mediu sanatos. MEC considera ca prin curatenie se poate reduce riscul transmiterii unor boli infectioase precum gripa sau virozele respiratorii. Din cauza numarului mare de imbolnaviri, autoritatile sanitare au impus o serie de masuri, in special pentru grupele de virsta cuprinse intre 6 luni si 15 ani. A fost instituit triajul epidemiologic zilnic in scoli si gradinite, cu informarea parintilor privind importanta izolarii la domiciliu a copiilor bolnavi si neprimirea in aceste unitati a copiilor care au manifestari clinice de boala (febra, tuse, stranut). Totodata, se urmareste urgentarea incheierii campaniei de vaccinare a populatiei, in special a copiilor. In Sibiu au ajuns, saptamina trecuta, 10.000 de doze de vaccin, distribuite deja medicilor de familie. Saptamina trecuta, in judetul Sibiu, s-au inregistrat cinci cazuri de gripa.

Lovita pe zebra

O femeie a ajuns la spital dupa ce a fost lovita, de o masina, pe trecerea de pietoni. Accidentul s-a petrecut simbata dupa-amiaza, in jurul orei 17,30, pe strada Rahovei, la intersectia cu Aleea Selimbar. Soferul Volkswagen-ului a observat-o prea tirziu pe G. L., care se afla deja pe zebra, si n-a mai putut evita accidentul. Femeia a fost transportata la Sectia Urgente a Spitalului Clinic Judetean, unde medicii au stabilit ca suferise o fractura platou tibial si un traumatism cranio cerebral acut deschis. Femeia a ramas internata.

Necesitatea prezentei PNTCD in politica romaneasca

Recent (21 ianuarie), a avut loc Congresul extraordinar al Partidului National Taranesc Crestin Democrat. 800 de delegati au avut de ales o noua conducere a partidului. Din cele trei motiuni (candidaturi) concurente, a cistigat detasat (522 de voturi) echipa condusa de dl. Marian Milut si Aurelian Pavelescu. Nume relativ noi in partid. Marian Milut este presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman. A candidat pentru presedintia tarii in 2004. Aurelian Pavelescu, avocat, a aparut in repetate rinduri cu dezvaluiri concrete si punctuale a unor situatii si probleme de mare si larg interes pentru tara. Sint secondati de o echipa tinara si promitatoare.S-a publicat in presa un sondaj cu intrebarea: ce sanse are PNTCD de a reveni pe prima scena a politicii?. 38% dintre respondenti i-au acordat aceasta sansa. Pentru noua conducere a partidului, procentajul trebuie sa fie incurajator. Ce raspuns poate da insa analiza politica? Se poate porni de la constatarea ca, departe de a fi convingatoare, scena politica romaneasca se afunda tot mai mult in controverse sterile, departe de marile principii ce ar trebui sa o calauzeasca si inca destul de departe de problemele acute care framinta societatea. Este de crezut si de asteptat ca opinia publica si electoratul sa acorde pe zi ce trece credit si sprijin acelor sau acelei formatiuni care se va ridica la inaltimea misiunii si demnitatii cerute de imperativul momentului si al viitorului, intr-un registru complex de evolutie si dezvoltare cerut de calitatea de membru al UE. Cu care politica de tip dimbovitean nu este compatibila. Se va dori si se va cauta o politica mai sobra, mai serioasa, mai responsabila. Iar privirile se vor indrepta, din nou, si asupra PNTCD.Cum bine se stie, indata dupa revolutie cit si pe parcurs si cu deosebire in timpul si dupa guvernarea CDR, PNTCD a fost tinta principala si dura a atacului fortelor securisto-neocomuniste. Infiltrat de elemente cu misiunea destabilizarii interne, iar dupa disparitia lui Corneliu Coposu, framintat de luptele pentru putere, partidul nu s-a ridicat la inaltimea sperantei asteptate. Ba, a facut si gresala de a-si fi asumat singur neajunsurile unei guvernari intr-o coalitie nefireasca, in care partenerii au fost mai degraba adversari, intr-o perioada grea si cu misiunea de pionierat in incercarea de a sparge reduta securisto-comunista bine consolidata in perioada 1990-1996. Conditii in care nu e de mirare ca a pierdut.Dar PNTCD nu este o structura politica firava si efemera. El se regaseste in momentele cruciale ale devenirii istorice a Romaniei. Si daca noua conducere, recent aleasa, va sti sa-l calauzeasca dupa marile principii care au strajuit demersul sau  de aproape un secol si jumatate, cu siguranta va reintra pe fagasul politicii romanesti active. Romania are nevoie de o politica patriotica in sensul bun si adevarat al cuvintului. Batalia pentru recunoasterea drepturilor romanilor ardeleni la identitate si egalitate ilustrata prin exemplul memorandistilor, prin faurirea Romaniei Mari, apoi lupta plina de abnegatie, pina la sacrificiul suprem, in anii de inceput al instaurarii comunismului, au facut si fac dovada ca patriotismul nu se declara demagogic de la tribuna, ca politica trebuie facuta nu pentru a jefui tara si poporul si a te imbogatii pe spinarea lor in dispretul legii si ordinei asa cum din nefericre fac si azi diversele grupuri de interese. PNTCD a militat si pledeaza pentru o autentica dreptate sociala. Partidul Taranesc infiintat de Ion Mihalache in 1920 urmarea drepturile taranimii, imbunatatirea vietii si iesirea din saracie a acestei atit de oropsite paturi a societatii romanesti, iar dupa fuziunea in 1926 cu Partidul National Roman, condus de Iuliu Maniu, a contribuit hotaritor alaturi de PNL la consolidarea democratica, economica si sociala a Romaniei interbelice. Cu o specificitate absolut notabila, el a fost si este adeptul si sprijinitorul economiei de piata, pentru stimularea initiativei si capacitatii creatoare a individului in deplina libertate, dar cu respectarea corespunzatoare a legii.  Din cauza adversitatilor - PNTCD fiind cel mai vizat de fortele distructive postdecembriste -, ca si datorita unor slabiciuni interne de organizare si actiune si nu in ultimul rind datorita conditiilor specifice in care a evoluat societatea romaneasca dupa 1990, aceste idei si principii politice nu au fost puse in aplicare. Dar un partid care a facut si face din ele profesiunea sa de credinta si actiune, nu poate pieri. Mai devreme sau mai tirziu ele vor prinde viata. Noua conducere a PNTCD are o sansa mai actuala ca oricind acum, cind partidele politice in care s-a investit incredere se cearta ca la usa cortului, sa revitalizeze partidul si sa-l propulseze in locul pe care si l-a cistigat in istorie.

Demisie anuntata

Gest normalSeful diplomatiei a subliniat ca gestul sau de a demisiona este un gest de normalitate, in conditiile in care este nevoie ca Romania sa iasa in lume cu o politica externa marcata de credibilitate si consecventa. Ungureanu a recunoscut ca premierul nu a fost informat despre romanii retinuti in Irak, reluind argumentele prezentate deja in comunicatele MAE - a considerat ca aceasta problema cadea exclusiv in responsabilitatea MAE, fiind un caz de interventie consulara. Numai presedintele, prin institutiile pe care le are in subordine, putea verifica daca este o problema consulara, ceea ce s-a si adeverit. Ministrul de Externe a precizat ca, simbata, a revenit la Bucuresti din concediu, ca a avut citeva convorbiri telefonice cu premierul Tariceanu, in cursul carora au convenit sa se intilneasca duminica, sa discute. „Am vorbit astazi (n.r. - ieri), concluzia este aceasta", a spus seful diplomatiei, care a negat indirect zvonurile potrivit carora ar fi intentionat sa se razgindeasca in privinta demisiei.Propunerea saIntrebat ce nume ar propune in cazul in care PNL ar desemna un succesor sau un interimar la conducerea Ministerul de Externe, Ungureanu a spus ca are o propunere, dar este alta decit numele vehiculate in presa in ultimele zile ca posibili inlocuitori ai sai. „Sincer, numele meu este cu totul altul (decit cele vehiculate in presa - n.r.), persoana respectiva este in sala", a declarat ministrul demisionar. In sala, prezenti la conferinta, se aflau trei oficiali ai MAE: Adrian Vierita, secretar de stat pentru UE si parteneriatul transatlantic, Lucian Leustean, secretarul general al MAE, si Cornel Feruta, seful de cabinet al lui Mihai Razvan Ungureanu. Intrebat daca ar sustine aceasta persoana in partid, ca propunere, Ungureanu a raspuns imediat: „Oriunde!".Favoritii PNLVicepresedintii liberali Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu sint favoriti pentru inlocuirea lui Mihai Razvan Ungureanu la Ministerul Afacerilor Externe, au declarat, ieri, pentru NewsIn, surse din conducerea PNL.Nu pleaca din PNLUngureanu, a anuntat ca nu paraseste PNL, precizind ca se mai gindeste daca accepta sau nu sa participe la euroalegeri. „Nu parasesc PNL", a spus in mai multe rinduri Mihai Razvan Ungureanu in cadrul conferintei de presa de ieri, atunci cind a fost intrebat daca se gindeste sa demisioneze si din partidul al carui lider i-a cerut sa plece din fruntea diplomatiei romane. Ungureanu a sugerat ca, de-abia acum, se va ocupa mai temeinic de cariera sa politica. „Acum ma gindesc la implicarea mea politica, la viitorul meu politic, asumind ca-l si am. Cred in renovarea ideologiei dreptei romanesti, cred intr-o idee care sper sa se construiasca pe principii, mai putin pe personalitati. Ramine sa vad in ce masura PNL are nevoie de mine, ramin in PNL", a mai spus Ungureanu.Curtat de PLDMinistrul demisionar al externelor a fost invitat de PLD sa i se alature, in timp ce liberalii luasera in calcul tergiversarea prezentarii demisiei lui Ungureanu, pe care nu intentionau sa o sanctioneze prin excluderea sa din partid, ci doar prin retragerea sprijinului politic pentru portofoliul diplomatiei.Europarlamentar sau ambasador?Ungureanu a devenit membru PNL dupa momentul numirii sale ca ministru de Externe, in interiorul formatiunii fiind perceput ca un apropiat al sefului statului. Ungureanu a primit sanctiune de la PNL in vara, cind a votat in CSAT impotriva deciziei conducerii liberale de a retrage trupele din Irak. Ulterior, el a pierdut la un scor net in cursa pentru nominalizarea sa ca vicepresedinte al PNL, la congresul de luna trecuta al formatiunii. Acum, fara portofoliu, este posibil ca Ungureanu sa primeasca oferta despre care liberalii vorbesc neoficial - de a-i propune sa fie capul de lista al PNL la alegerile pentru Parlamentul European. Cariera lui Ungureanu ar putea constitui un avantaj si in nominalizarea sa ca ambasador intr-o tara importanta, in conditiile in care posturile de la Washington si Londra - in care seful statului face numirile - sint libere.

Amical anulat

Incidente singeroasePartida amicala Italia - Romania, programata pe 7 februarie, la Siena, a fost anulata din cauza incidentelor care au avut loc, vineri, la meciul Catania - Palermo, soldate cu un politist ucis si cu numerosi raniti. Din aceasta cauza, Federatia Italiana de Fotbal a decis aminarea tuturor partidelor de fotbal din acest week-end. De asemenea, comisarul extraordinar al FIGC, Luca Pancalli, a hotarit, dupa consultari cu vicecomisarii Gigi Riva si Massimo Coccia, sa anuleze si actiunile echipelor nationale italiene de la mijlocul saptaminii acesteia, Italia - Romania, de la Siena, si Italia - Belgia (under 21), de la Chieti. Solutia de avarieIn lipsa Italiei, oficialii Federatiei Romane de fotbal au trebuit sa gaseasca rapid un inlocuitor. Dupa mai bine de patru ore de dezbateri, telefoane si faxuri, forul condus de Mircea Sandu a gasit si varianta de rezerva. Tricolorii lui Victor Piturca vor juca impotriva nationalei Moldovei. Jocul va avea loc insa in Romania, pe stadionul National, din Complexul Sportiv Lia Manoliu si va incepe de la ora 17.  DeziluzieVestea aminarii amicalului cu Italia i-a luat prin surprindere pe majoritatea componentilor echipei nationale. „Tricolorii" vedeau in partida contra campioanei mondiale prilejul ideal pentru a pregati meciul cu Olanda, din preliminarile Euro 2008, de pe 24 martie. „E o veste neplacuta. Astfel de gesturi nu ar trebui sa aiba loc pe stadioane. Aminarea partidei mi se pare o decizie normala. Trebuie tras un semnal de alarma pentru ca astfel de evenimente sa nu mai aiba loc", a spus goalkeper-ul Rapidului, Dani Coman. La rindul sau, fundasul Celtei, Gabriel Tamas, era socat din cauza evenimentelor. „Imi pare rau ca violenta a ajuns sa fie mai presus decit fotbalul. Este putin frustrant. Ne-am fi dorit sa jucam impotriva campioanei mondiale pentru ca nu se stie cind va mai aparea o astfel de oportunitate. Oricum, noi trebuie sa ne facem datoria si sa invingem Moldova", a declarat stoperul. Lotul nationaleiIn vederea meciului de simbata, Victor Piturca a convocat urmatorul lot de jucatori: Portari: Bogdan Lobont (Dinamo Bucuresti), Danut Coman (Rapid Bucuresti)Fundasi: Cosmin Contra (Getafe), Petre Marin (Steaua Bucuresti), Gabriel Tamas (Celta Vigo), Dorin Goian (FC Steaua), Cristian Chivu (AS Roma), Sorin Ghionea (Steaua), Razvan Rat (Sahtior DoneTk), Stefan Radu (Dinamo).Mijlocasi: Florentin Petre (TSKA Sofia), Banel Nicolita (Steaua), Razvan Cocis (Serif Tiraspol), Mihaita Plesan (Poli Timisoara), Paul Codrea (Siena), Ovidiu Petre (Steaua), Laurentiu Rosu (Recreativo Huelva), Adrian Cristea (Dinamo)Atacanti: Adrian Mutu (Fiorentina), Mugurel Buga (Rapid), Ciprian Marica (Sahtior Donetk), Ionut Mazilu (Rapid). Radoi, inaptDesi, in prima faza, in lotul pentru meciul cu Italia aparea si capitanul stelei Mirel Radoi, Piturca a renuntat la serviciile sale. „Avem nevoie de Radoi in momentul in care este apt suta la suta. Mai are timp sa se pregateasca si va reveni, cu siguranta, la nationala. Este un jucator foarte important, de care avem mare nevoie", spune Piturca. Niculescu nu comenteazaIn aceeasi situatie cu Radoi se afla si atacantul lui Dinamo, Claudiu Niculescu. Desi putin dezamagit, atacantul s-a ferit sa intre in polemici cu Piturca. „Nu vreau sa comentez. Este decizia selectionerului si nu pot decit sa ma supun. Sper ca voi prinde nationala la meciurile oficiale", spune Niculescu.

Meciuri usoare

Selectionerul nationalei de tineret, Emil Sandoi, ca si elevii sai, asteapta cu nerabdare tragerea la sorti pentru grupele preliminare ale campionatului european, unde spera sa aiba parte de adversari mai accesibili, pentru a reusi calificarea la turneul final din 2009. „Este un avantaj pentru noi ca vom avea o grupa normala, cu 5-6 echipe, si calificarea nu se va mai decide in doar doua partide. Avem acum ocazia sa recuperam in cazul unui pas gresit", a declarat, ieri, antrenorul selectionatei de tineret, Emil Sandoi, la conferinta de presa prilejuita de reunirea pentru amicalul cu Moldova.In privinta pregatirii elevilor sai, Sandoi a spus: „Timpul ne preseaza. Cel mai probabil vom debuta pe 2 iunie si, pina atunci, am putea avea doar trei meciuri amicale (n.r. pe 24 martie, cu un adversar inca nestabilit, si pe 28 martie, cu Polonia). Am incredere in nucleul de jucatori de la tineret care se bazeaza pe fotbalisti reprezentativi pentru aceasta selectionata, cum sint Keseru, Ropotan, Sepsi si Chiacu. Avem si citeva nume noi: Palimaru (Poli Iasi) si Razvan Neagu (FC Vaslui), cit si tineri pe care i-am remarcat la o selectie la Ploiesti, Tatarusanu (Juventus Bucuresti) si Bicfalvi, de la Jiul". Referindu-se la fotbalistul de la divizionara C Juventus Bucuresti, selectionerul a anuntat ca Tatarusanu este aproape de un transfer la Gloria Bistrita.

Incidente grave

Spectacolul huliganilorCorul de huiduieli care a insotit iesirea la incalzire a stelistilor si a dinamovistilor nu prevestea nimic din ceea ce avea sa se intimple simbata seara, la meciul de handbal dintre Dinamo si Steaua. In citeva minute, a inceput haosul general, care a cuprins petarde, semne obscene, fumigene si batai. Jandarmii au intervenit in forta si au evacuat citiva dintre fanii celor doua tabere, unii dintre acestia fiind loviti cu bocancii in stomac.Ultima petardaCu toate acestea, la 22 de minute dupa ora oficiala de start, au fost prezentate cele doua echipe, iar jocul parea ca va incepe. In acel moment, o noua petarda a explodat in fata bancii tehnice a stelistilor. Imediat, arbitrii au facut semn ca jocul sa fie oprit. Handbalistii Stelei au inceput sa paraseasca sala, in timp ce componentii echipei Dinamo, strinsi la centrul terenului, au mai ramas in sala aproximativ un minut, dupa care au plecat si ei la cabine.NedisputatIn urma acestor incidente, oficialii, impreuna cu jucatorii formatiei din Ghencea, au decis sa nu mai intre pe teren, pentru a nu-si periclita viata. „De cind fac sport nu am patit asa ceva. Credeam ca va fi un spectacol handbalistic, nicidecum unul al huliganilor. E pacat de tot ceea ce se intimpla in sport. Ar trebui ca acesti huligani sa fie exclusi definitiv de la toate manifestarile sportive" , spune Radu Voina, antrenorul Stelei. Brasovencele, in pericolIn sala, chiar intre cele doua grupuri de sustinatori, s-au aflat si jucatoarele echipei de handbal feminin Rulmentul Brasov, impreuna cu antrenoarea Mariana Tirca. Acestea au fost surprinse in mijlocul incidentelor. Mai multe handbaliste au fost nevoite sa sara din peluza direct pe teren, in incercarea de a scapa nevatamate. In momentul in care incidentele au luat amploare, mai multe jucatoare de la Rulmentul au escaladat zidul de la peluza si s-au agatat de plasa din spatele portii la care se antrenau jucatorii de la Steaua. Mai multi jucatori au sarit pentru a le ajuta pe handbaliste si le-au indrumat spre iesirea din incinta terenului de joc. O jucatoare a echipei Rulmentul a lesinat, insa a primit ingrijiri medicale si si-a revenit.La masa verdeIn urma incidentelor, oficialii formatiei din Ghencea solicita omologarea partidei cu scorul de 10-0 pentru  Steaua. „Nu vreau altceva decit sa se aplice regulamentul. Noi am vrut sa jucam, dar in acele conditii nu se putea. E mare pacat. Acum vrem pedepsirea vinovatilor, iar principalul vinovat este organizatorul, ca a lasat in tribune astfel de huligani", spune George Boroi, presedintele CSA Steaua. Jandarmii sint de vinaPresedintele CS Dinamo, Marcel Popescu, a acuzat, simbata, Jandarmeria Romana de faptul ca reprezentantii sai au permis, simbata, membrilor galeriilor Steaua si Dinamo sa patrunda cu petarde si fumigene in incinta salii Nicolae Grigorescu. „Care este vina noastra, a conducatorilor si a jucatorilor? Ce trebuie sa facem? Sa controlam fiecare spectator in parte? Asta era treaba celor pe care noi i-am angajat sa se ocupe de acest lucru. Dar suporterii au reusit sa patrunda cu petarde si fumigene in sala. Noi am fost vinovati ca nu am adus la meci 50.000 de jandarmi?", se indigneaza Popescu.

Sanse mari

Fostul gimnast Marius Urzica a declarat ca Andreea Raducan are sanse mari sa primeasca inapoi medalia de aur cucerita la Jocurile Olimpice de la Sydney, deoarece pseudoefedrina, cu care s-a considerat ca gimnasta s-a dopat, a fost scoasa, intre timp, de pe lista substantelor interzise. „Sint sanse mari ca Andreea sa isi recapete medalia. S-ar face un act de justitie, pentru ca eu stiu foarte bine cita munca se afla in spatele unui titlu olimpic. Este prima data cind s-a intimplat asa ceva. Nu trebuie sa lasam totul in voia sortii. Daca ne implicam, poate avem cistig de cauza", a declarat Marius Urzica. Fostul gimnast a initiat, alaturi de alte nume cunoscute din sportul romanesc, o campanie prin care solicita inapoierea medaliei Andreei Raducan. Sportiva a fost deposedata de medalia de aur la individual compus, la JO de la Sydney 2000, in urma folosirii unei pastile de nurofen. Altfel, Marius Urzica si logodnica sa, Cristina Marin, multipla medaliata mondiala si europeana la gimnastica aerobica, au fost prezenti, vineri seara, la aniversarea zilei de nastere a finei lor, Valeria, fata fostilor gimnasti Daniela Maranduca si Remus Nicolai, care a implinit un an, pe 2 februarie. Din partea nasilor, pe linga setul de imbracaminte, fetita a mai primit un lantisor de aur, cu medalion.

Jocuri de interese

Presiuni externeLa citeva zile dupa demiterea lui de la cirma formatiei FC Sibiu, Adi Vasii iese la rampa. Dezvaluie culisele actiunii care a culminat cu demiterea sa din functie. „In urma unei discutii pe care am avut-o cu domnul Keul, mi-a spus ceva ce m-a socat. A precizat ca sint niste presiuni. A zis ca nu poate sa plece el de la echipa, nu poate sa dea toata echipa afara, asa ca ma sacrifica pe mine. Primul lucru care mi-a venit sa-l fac a fost sa zimbesc. Am crezut ca ride de mine", spune Vasii.  Doar vinovatiiTehnicianul spune ca in cazul acestei demiteri exista un dedesubt, pe care, deocamdata, nu si-l poate explica. „In vara, cind am spus ca vreau reconstructie, primarul mi-a replicat ca este un om care are rabdare. Acum, dintr-o data n-a mai avut. Nu stiu de ce, peste noapte am devenit principalul lor adversar. E drept ca m-am dus sa cer salarii mai mari pentru jucatori, pentru ca altfel ar fi plecat toti. Nu stiu de ce mi-au spus doar acum ca nu mai au nevoie de serviciile mele. Au asteptat ca toate echipele sa-si faca bancile tehnice si apoi sa ma demita pe mine. Nu stiu ce analiza au putut ei face cind, de fapt, Keul a vazut doua sau cel mult trei meciuri in tot turul. Cind tu, ca vicepresedinte de echipa, la o analiza de meci ceri doar vinovatii si nu cum s-a jucat, cred ca ai o problema", spune Vasii. Management slabIn cadrul aceleiasi conferinte de presa, Vasii a tinut sa infiereze si managementul slab la nivelul conducerii. „De cind au venit au plecat o serie de jucatori si nu din vina mea. Cind am retrogradat, ne-au plecat Buican la UTA si Pistol la Rapid. Doar pentru faptul ca nimeni nu le-a propus prelungirea contractului. Daca Buican putea sa plece daca nu-i convenea, Pistol era oblgat sa semneze cu noi pentru ca un junior, la incheierea virstei, este obligat sa semneze cu formatia mare pentru trei ani de zile. N-a stiut nimeni de asta si a plecat", spune Vasii. Trei oferteVasii spune ca, de-a lungul perioadei petrecute la FC Sibiu, a avut trei oferte de a parasi echipa, intre care si una venita din liga I, unde ar fi trebuit sa fie secund. „Am crezut in permanenta in ceea ce s-a numit proiectul FC Sibiu. Daca n-as fi crezutr, as fi plecat de mult de la aceasta echipa. Am fost om de cuvint. Am crezut ca si altii, dar m-am inselat. Daca in tur nu eram privat de cel putin 9 puncte, meciuri pierdute din penaltiuri, cel putin dubioase, altfel stateam in clasament. In retur, daca jucatorii vor ramine la FC Sibiu, echipa se va salva de la retrogradare", crede antrenorul. Semneaza luniIn privinta viitorului sau, Vasii spune ca este linistit. „Am doua oferte. Pina saptamina viitoare ma voi decide unde voi merge. De cind sint la Sibiu, am pierdut multi bani. Am semnat un contract abia la o luna dupa ce am venit la Sibiu si pe care nici macar nu l-am negociat. Nu m-au interesat banii. Acum trebuie sa merg la echipele care ma doresc. Sint doua, asa ca cei care mi-au vrut raul trebuie sa stie ca n-o sa mor de foame", incheie Vasii. 

La relanti

Atac in fortaIntrati pe teren in formula ideala, cu cei cinci americani, sibienii si-au aratat forta inca din primele minute de joc. Cu un Little foarte exact in lupta sub panouri, cu Evans rapid si precis, sibienii au luat avint din primele minute. Dupa numai 90 de secunde de joc, scorul era 9-0. Chiar daca pe teren si-au mai facut aparitia si Kabengele, sau Viorel Mocanu, ritmul a ramas acelasi. Dupa 20-8 la jumatatea sfertului, sibienii au continuat galopul si dupa primele 10 minute totul era clar. CSU conducea cu 37-19 si era evident ca singura enigma a meciului era scorul final. Mai multe schimbariMutumit de cum au decurs lucrurile pe teren, Spinu, aflat la debutul sau ca antrenor pe banca celor de la CSU Atlassib, a primit si primul vot de incredere din partea spectatorilor, care l-au aclamat la scena deschisa. Cum totul mergea perfect, noul antrenor si-a permis sa introduca pe teren si jucatori care in alte jocuri nu faceau altceva decit sa fie prezenti pe foaie. Asa au aparut pe teren, rind pe rind, Ban, sau Grunwald. „Trebuia sa le dam si lor sanse. N-au jucat rau. Au mai mare nevoie de incredere si pentru ca jocul ne-a permis am vrut sa-i testez. Sint multumit de cum a decurs totul", spune Spinu. Frica rezervelorIntrarea pe teren a jucatorilor care n-au prea fost obisnuiti cu statutul de titulari, dar si lipsa de concentrare in aparare i-au facut pe sibieni sa piarda din teren. Constant, dar sigur, prin aruncarile de la distanta ale lui Marinkovic si Andrus, brasovenii s-au apropiat destul de periculos. Au facut-o pina la 58-44, scor cu care s-a si incheiat prima repriza. „A fost o lipsa de concentrare in jocul nostru. Am cerut time-out si le-am cerut sa nu mai primim nici un cos. Tot am mai luat unul, dar cred ca baietii au inteles mesajul si s-au conformat", spune Spinu. En fanfareDe la cabine, sibienii au iesit mult mai decisi sa faca spectacol si sa se impuna la o diferenta clara. Morisca de pase a inceput sa functioneze din nou, iar procentajele, atit la aruncarile de trei puncte, cit si la cele din caciula, s-au imbunatatit simtitor. Si apararea a functionat perfect, astfel incit diferenta a inceput sa se mareasca constant. Dupa 87-61, la finalul primului sfert, sibienii au atins suta de puncte marcate cu cinci minute inainte de final si au incheiat meciul cu 121-82. CSU Atlassib: Blacksheare 31 (7x3), Evans 19 (1), Little 18, Clavon 13 (1), Grunwald 12 (4), V. Mocanu 10, Ban si Mc Farland cite 8, Spinu 3 (1), Kabengele 1. CSU Brasov: Marinkovic 26 (4x3), Andrus 25 (2), Sormoz 21 (1), Dohi 10.  Spinu e multumitPrezent pe teren citeva minute in final, cind a reusit sa si marcheze un cos de trei puncte, Spinu era multumit, la final. „E bine sa stii ca lumea pleaca acasa fericita de la sala. Asa as vrea sa fie de fiecare data. A fost un meci mai usor, dar vor veni si altele, grele, cind vreau sa fie la fel", spune Spinu. Previziunea lui CalanceaChiar daca echipa sa a pierdut la o diferenta mare, antrenorul oaspetilor, Dan Calancea, nu era foarte suparat. Mai mult, a laudat echipa de pe Cibin, careia i-a prezis ca va lua titlul. „Noi luptam pentru evitarea retrogradarii. Am avut si doua lipsuri in meciul de astazi si juniorii s-au speriat de faima sibienilor. Luati individual, jucatorii care compun formatia sibiana sint cei mai buni din campionat. Sibiul trebuie sa ia titlul. Si locul doi poate fi considerat o infringere pentru Sibiu", spune Calancea. Intilnirile etapeiIn aceeasi etapa, au mai avut loc partidele: Gaz Metan Medias  -  West Petrom Arad  111 - 72, BCMUS Arges Pitesti  -  Dinamo Bucuresti  75 - 72, CSM Leonardo Oradea  -  Elba Timisoara  95 - 71, CSU Ploiesti  -  Rapid Bucuresti  112 - 53, U Mobitelco Cluj Napoca  -  Clubul Sportiv Otopeni  77 - 64 si BC Rimnicu Vilcea  -  BC Mures Tg. Mures  90 - 91. Clasament1   CSU Ploiesti 17  17 0 0  1468:1114  34 2   Dinamo Bucuresti 16  12 4 0  1317:1178  28 3   CSU Atlassib Sibiu 17  10 7 0  1522:1417  27 4   Gaz Metan Medias 16  11 5 0  1354:1276  27 5   U Mobitelco Cluj Napoca 16  11 5 0  1443:1170  27 6   Elba Timisoara 17  10 7 0  1454:1406  27 7   BC Mures Tg Mures 17  10 7 0  1505:1462  27 8   BCMUS Pitesti 16  9 7 0  1264:1210  25 9   CSM Oradea 17  8 9 0  1348:1300  25 10   CS Otopeni 16  8 8 0  1263:1231  24 11   Rapid Bucuresti 17  6 11 0  1310:1412  23 12   CSU Brasov 17  2 15 0  1250:1507  19 13   BC Rm. Vilcea 17  2 15 0  1232:1457  19 14   West Petrom Arad 16  0 15 1  1031:1621  15

Sibianul anului 2006

ConcursulConcursul „Sibianul anului 2006" este deschis tuturor cititorilor Monitorului de Sibiu. Marele premiu valoreaza 3.000 de RON. Alti trei cistigatori vor intra in posesia a cite 1.000 de RON. Se vor acorda, de asemenea, doua premii de cite 500 de RON, zece premii de cite 100 de RON fiecare si 20 de premii constind in abonamente pe o perioada de trei luni la Monitorul de Sibiu. Singura conditie de participare la concurs este sa decupati, sa completati si sa trimiteti pe adresa redactiei Monitorul de Sibiu cel putin sase taloane cu nominalizarile la sectiunile propuse. Cititorul care va trimite cel mai mare numar de taloane va fi recompensat cu un premiu de 2.000 de RON. Cistigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, in data de 6 martie, din urna in care vor fi depuse toate taloanele intrate in concurs, si vor fi publicati in editia din 7 martie a Monitorului. Titlul „Sibianul anului 2006" va fi atribuit nominalizatului care a obtinut cele mai multe voturi pe taloanele expediate de cititori.„Cavalerul" JohannisDupa cum era de asteptat, primarul Klaus Werner Johannis conduce detasat in preferintele sibienilor, la categoria „Cavalerul cetatii". Edilul a primit deja 634 de voturi. La mare distanta, locul secund il ocupa, deocamdata, seniorul democrat Nicolae Nan, cu 225 de voturi. Mircea Vasile Bargoz, fostul sef al IPJ Sibiu, a adunat pina acum 151 de voturi. Reprezentantul Justitiei - Marcel Rusu, presedintele Tribunalului Sibiu, are, pina acum, 36 de voturi. Cazan conduceLa cea de-a doua sectiune, liderul clasamentului este liberalul Mircea Cazan, presedintele Radiocom SA, pentru care am primit, pina acum, 431 de voturi. Pe locul doi se afla Gheorghe Suditu, presedintele Organizatiei Municipale a PSD, cu 199 de taloane. Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, a reusit sa adune pina acum 174 de taloane. Ilie Mitea, directorul OPC Sibiu, a fost votat pina acum de 149 de sibieni. Ion Ariton, prefectul Sibiului, a acumulat, deocamdata, 93 de voturi.Sectiune disputataLa aceasta categorie, sefia a fost preluata de Dragos Dicu, viitor candidat PNL pentru Parlamentul European, care are 390 de voturi. Andrei Neagu, care conduce organizatia de tineret a PD Sibiu, are pina in prezent 249 de voturi. Speranta politicii locale si marele sustinator al baschetului sibian, Cristian Bicher, presedintele Organizatiei Municipale a PD, a cazut pe locul trei, cu 240 de voturi, in vreme ce presedintele tineretului PSD, Cosmin Ionescu, este pe locul patru, cu 164 de voturi. Noul intrat in clasament de saptamina trecuta, Dan Nanu, membru PD, ramine cu cele 13 voturi adunate pina acum.Raluca, favoritaApropiata a lui Theodor Stolojan, deputatul PLD Raluca Turcan tine stindardul la aceasta categorie, cu 409 voturi. Sibienii s-au pronuntat cu 353 de taloane pentru viceprimarul Eugen Mitea, care trebuie sa se multumeasca, deocamdata, cu locul secund la aceasta categorie. Celalalt adjunct al edilului-sef, Eugen Cioruga, are pina acum 160 de voturi. Subprefectul Marin Craciun ajunge pe locul patru cu cele 109 taloane primite. Ultimul loc este ocupat de nou-intratul de saptamina trecuta, fostul viceprimar Ioan Banciu, care a adunat 15 voturi.Mai tare ca primarulRenumitul senior al scenei, Ion Besoiu, ocupa un loc de cinste in preferintele sibienilor. El a primit deja 641 de voturi, mai multe chiar decit Johannis. La mare distanta, cu 129 de voturi, se afla Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca". Pe locul trei a urcat Silvia Macrea, care conduce ansamblul Cindrelul - Junii Sibiului. Ea a adunat 113 taloane. Urmatorul loc in clasament e ocupat de directorul Filarmonicii, Ioan Bojin, care a primit 96 de voturi. Pe penultimul loc se afla, deocamdata, regretatul actor sibian Virgil Flonda, cu 55 de voturi de la cititorii Monitorului. Propus saptamina trecuta, Alexandru Zailer, supranumit „Elvis de Sibiu", are pina acum 12 voturi.„Ramada" e in topLa aceasta sectiune, nu mai putin de 388 de optiuni ale sibienilor au desemnat, pina acum, hotelul „Ramada". Pe locul secund al clasamentului se afla Complexul „Helios", de la Ocna Sibiului, cu 332 de taloane. Locul trei este ocupat de restaurarea centrului istoric, cu 236 de nominalizari. Urmatoarea invetitie din clasament este European Retail Park, din Selimbar, cu 74 de taloane, iar ultimul loc este ocupat de renovarea hotelului Bulevard, care a primit doar 16 voturi.Finante - banciLa sectiunea „Finante - banci", in ceea ce le priveste pe reprezentantele sexului frumos, Monica Flesariu, directorul Raiffeisen Bank, rastoarna in mod spectaculos clasamentul si isi adjudeca locul intii la aceasta categorie, cu 351 de voturi. Urmeaza Ligia Marian, directorul BCR Sibiu, cu 233 de voturi. Locul trei ii revine directorului Allianz Tiriac, Marcela Andanut, care are 174 de taloane. Mariana Vistras, directorul Bancii Transilvania, care a acumulat 163 de voturi, ocupa locul patru, iar Ioana Hulea, directorul Piraeus Bank, a adunat pina acum 125 de taloane. In ceea ce-i priveste pe barbati, conducerea in clasament o detine, deocamdata, Nicolae Florescu, seful Garzii Financiare Sibiu (546 de voturi). Alte 239 de taloane au fost completate cu numele lui Grigore Popescu, directorul DJFPS. Pe locul trei se afla Ioan Bota, directorul Vamii Sibiu, cu 162  de voturi, urmat de Cornel Benchea, directorul BRD Sibiu, cu 99 de taloane.Ciolan urca spectaculosLa  aceasta categorie s-a produs o rasturnare spectaculoasa de situatie. Locul intii a fost preluat de patronul Ambient, Ioan Ciolan, care a obtinut 441 de voturi. Ilie Carabulea, patronul Holdingului Atlassib, a ajuns pe locul doi, cu 375 de voturi. Urmatoarea pozitie este ocupata de liberalul Stephan Braune, care se ocupa cu afacerile imobiliare. El a acumulat 96 de taloane. Vin din urma Gheorghe Aldea, care detine Alcomsib si Redal, si care a acumulat 44 de taloane si dr. Ilie Vonica, patronul Polisano, cu 41 de voturi. Ultimii clasati sint Calin Bogdan Vircolacu (Mondex), care are 29 de taloane, si Andreas Huber (Autohaus Huber), cu 20 de taloane. Basescu, onoratAsa cum era de asteptat, la sectiunea „Cetateanul anului", Traian Basescu isi pastreaza locul in inimile sibienilor si pe podium. Presedintele Romaniei a primit 492 de voturi. Este secondat, la mare distanta, de prof. dr. Corneliu Bucur, directorul CNM „Astra", proaspat presedinte al organizatiei municipale a PLD, cu 229 de voturi. Pe pozitia a treia urca Dan Faur, asistent sef al SMURD, care a primit 214 voturi. Ultimul la aceasta categorie este, deocamdata, Sebastian Bodu, fostul presedinte al ANAF. El a primit 111 taloane.Sportivul anuluiBaschetbalistul Elemer Tordai se mindreste, deocamdata, cu 577 de voturi si sefia acestei sectiuni. Cu 197 de voturi, gimnasta Steliana Nistor urca pe treapta a doua a podiumului, in vreme fotbalistul Lucian Cotora, ramine pe pozitia a treia, cu 142 de taloane primite. Fotbalistul Bogdan Mara ramine tot pe locul patru, cu 124 de voturi, iar antrenorul Mircea Vulc sta la coada clasamentului, cu numai 14 voturi. Doamnele SibiuluiSibienii au preferat-o, deocamdata, pe Adriana Cazan, care conduce Lions Club Sibiu, la conducerea acestei categorii. Adriana Cazan a intrunit 588 de optiuni. Pe locul al doilea se claseaza Minerva Boitan, directorul Spitalului Clinic Judetean Sibiu, cu 250 de voturi. Iulia Dragomirescu, directorul Hotelului Continental, a primit pina acum 208 voturi de incredere din partea sibienilor. Ambasadorii SibiuluiNumita, anul trecut, procuror sef al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a primit 393 de nominalizari si conduce aceasta categorie. 323 de voturi a primit si Viorel Comanita, directorul general al Directiei Accize si Tranzite Vamale. Iar pe locul al treilea se afla, deocamdata, artistul Ion Tamiian („Ion Art Glass"), care are pina acum 214 voturi.Lupta strinsaBatalia pentru categoria „Parlamentarul anului" se da, deocamdata, intre senatorul PD Nicolae Neagu si senatorul Viorel Arcas. Nicolae Neagu a cistigat in aceasta saptamina sefia categoriei, la mustata, cu 254 de voturi. Adversarul sau cade pe locul doi, la o diferenta de numai un vot. Deputatul PSD Ioan Cindrea a ajuns pe locul trei, cu 219 taloane. Locul patru este ocupat de Raluca Turcan, deputatul PLD de Sibiu, cu 166 de voturi. Urmeaza deputatul PLD, Cornel Stirbet, cu 56 de taloane, senatorul PC Ilie Stoica, cu 36 de voturi, deputatul PRM Florentina Jipa, cu 32 de voturi si Ovidiu Gant, cu 30 de taloane. Deputatul PSD Radu Podgoreanu nu a primit, in trei saptamini, nici un vot. Daca nici saptamina viitoare nu va primi macar un talon, va fi exclus din top.Edilul MaricutaIoan Daniel Maricuta, primarul Selimbarului, sta lejer in virful clasamentului sectiunii „Edilii judetului". El a obtinut 420 de voturi. Pe locul secund se afla Gheorghe Fraticiu, primarul Avrigului, cu 185 de voturi. Il urmeaza edilul-sef al orasului Agnita, Radu Marius Curcean, cu 126 dintre optiuni. Ultimii in clasament sint Iohann Krech, primarul din Cisnadie, cu 111 voturi, si primarul Mediasului, Daniel Thellmann, cu 102 propuneri. Cum ajung propunerile cititorilor in topPentru a intra in topul „Sibianul anului 2006" la una dintre sectiuni, in urma propunerilor cititorilor, un candidat trebuie sa primeasca cel putin 50% din totalul voturilor acumulate deja la categoria respectiva. Altfel, listele ar cuprinde un lung sir de nume care au obtinut un numar foarte mic de voturi. Inca o conditie: atunci cind propuneti un sibian la una dintre sectiuni, trebuie sa atasati o mica scrisoare cu motivele care v-au facut sa va ginditi la persoana respectiva. Personalitatile care sint nominalizate de Monitorul de Sibiu, de la inceputul concursului, la o anumita sectiune, nu mai pot fi propuse de catre dumneavoastra la o alta sectiune.PropuneriIn aceasta saptamina am primit din partea dumneavastra o serie de propuneri noi, dar care, din nefericire, nu au intrunit conditiile pentru a intra in top. Astfel, la categoria „Cavalerul cetatii " a fost propus Corneliu Bucur, directorul CNM „Astra". Pentru „Mina dreapta" dvs. l-ati propus pe Mihai Frincu, director adjunct la scoala „Regina Maria", pentru „Ambasadorii Sibiului", pe Viorel Arcas, iar la „Edilii judetului", pe Eugen Roba, primarul din Mosna. Din nefericire, nici una dintre persoanele propuse nu a primit voturi alte. In gluma, probabil, sau din greseala, la sectiunea „Doamnele Sibiului", unul dintre cititorii Monitorului l-a propus pe Viorel Arcas.  Regulament Concursul a inceput in 15 ianuarie si se va incheia in 5 martie. Talonul de participare va aparea in fiecare numar al ziarului Monitorul de Sibiu.  Completeaza toate rubricile din talon, dar voteaza un singur nume la fiecare sectiune. Daca numele celor nominalizati in talon nu iti sint pe plac, voteaza, la rubica ramasa libera, numele persoanei pe care o consideri mai potrivita la fiecare sectiune. Completeaza citet, pe talon, datele personale. Plicurile trebuie sa contina minim patru taloane. Fiecare plic trebuie depus sau expediat la sediul ziarului Monitorul de Sibiu, din strada Tirgu Finului nr. 12, (la parterul fabricii Libertatea) pina in data de 4 martie, ora 18. Premiile in bani, destinate cititorilor, vor fi acordate prin tragere la sorti. Cu mai multe plicuri depuse, aveti mai multe sanse de cistig. Numele cistigatorilor vor fi cunoscute in 6 martie, cind va avea loc tragerea la sorti. Lista cistigatorilor va fi publicata in ziarul Monitorul de Sibiu din data de 7 martie. Angajatii Monitorului de Sibiu si rudele acestora de gradul I si II, precum si cei nominalizati in sectiunile topului „Sibianul anului 2006" nu au dreptul sa participe la concurs. Pentru informatii suplimentare, sunati la numarul de telefon 0369.101.293 sau 0369.401.004

Seceta scumpeste curentul

Tarifele internationale la energie electrica ar putea creste cu cel putin 40%, ca urmare a internalizarii costurilor de mediu, dar si a secetei si preturilor ridicate la combustibilii fosili din import, potrivit presedintelui Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, Iulian Iancu. Cheltuielile pe care trebuie sa le suporte producatorii de energie electrica au cunoscut un avans de 4,5%-5%, datorita internalizarii costurilor de mediu, iar pretul curent de uzinare a apei in capacitatile energetice s-a marit, in medie, de 59 de ori, inregistrindu-se si cresteri de 100 de ori. In plus, lipsa precipitatiilor nu a permis acumularea unei cantitati suficiente de apa in bazinele hidrocentralelor. „Practic, nemaiavind apa in lacuri, sintem obligati sa functionam pe gaze, care, stiti bine, sint la cel mai mare pret si care determina o crestere de 40-50% acum pe fiecare Mw/h", a explicat Iulian Iancu. Totodata, carbunele si pacura sint achizitionate la tarife ridicate si se vor regasi automat in aceste costuri catre consumatorul final.

Facturi noi

Vinzari fara facturiCodul fiscal precizeaza si domeniile pentru care nu se mai emit facturi, adica pentru transport persoane, pentru livrari de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate in documente, fara nominalizarea cumparatorului sau daca acestea sint consemnate in documente specifice, care contin cel putin informatiile obligatorii precizate de Codul fiscal. De asemenea, din acest an, ultima zi permisa de lege pentru a emite factura este a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei TVA. Fara stampila si semnaturaPe noile facturi sint obligatorii toate datele existente pe vechile facturi fiscale, cu exceptia stampilei si semnaturii emitentului, la care se mai adauga, printre altele, obligatoriu, data la care au fost livrate bunurile prestate serviciile sau data incasarii unui avans. Exceptie fac facturile emise inainte de data livrarii/prestarii sau incasarii avansului, precum si cazurile in care se face referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cind se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune.

Portal de joburi

Numai pentru sibieniInitiatorii proiectului pun accent pe faptul ca site-ul lor este suta la suta local si poate fi folosit absolut gratuit, desi nu pot face, deocamdata, concurenta pentru AJOFM. „Ideea acestui proiect pilot a fost sa venim in preintimpinarea sibienilor care isi cauta sau vor sa isi schimbe slujba, dar nu vor sa plece din oras. De asemenea, raspundem si nevoii exclusive a firmelor din zona de a recruta angajati din judet. Sibiujobs.ro este primul site de recrutare dedicat exclusiv Sibiului, sibienilor si tuturor celor care intr-un fel au ajuns sa se simta parte din aceasta comunitate", a precizat Adrian Stanese, managerul proiectului.Oferta variataDupa doar o luna de zile, site-ul merge bine. A fost accesat de peste 3.000 de utilizatori de Internet. El cuprinde acum 500 de CV-uri completate de cei interesati sa se angajeze, precum si 90 de locuri de munca, oferite de angajatori din zeci de domenii. Dar obiectivul www.sibiujobs.ro este sa gazduiasca, pina la sfirsitul anului, cel putin 7.000 de CV-uri si sa aiba inscrisi 1.000 de potentiali angajatori. „Angajatorii cauta cel mai mult oameni pregatiti in domenii precum vinzari, inginerie, marketing, management si IT. Noi avem o oferta de slujbe variata, de la constructii, la consultanta", a explicat Stanese. Desigur, exista si domenii in care nu s-a inregistrat, deocamdata, nicio oferta, cum ar fi „Juridic", „Training" si „Cultura". Nici pentru studenti sau elevi nu sint locuri de munca anuntate.Facilitati pentru utilizatoriUtilizatorii inregistrati pot completa un CV profesional, oferit ca sablon chiar de portal, sau pot incarca propriul CV, realizat in format document. La acesta se pot adauga maxim trei scrisori de intentie. Exista si posibilitatea blocarii unor angajatori, pentru care candidatul devine „invizibil". Pagina de start a portalului are o componenta numita InfoSibiu, unde se actualizeaza in timp real date despre cursul valutar, vremea in Sibiu, stiri locale preluate din publicatiile sibiene, telefoane utile si programul de manifestari al Filarmonicii, Teatrului National „Radu Stanca" si cinematografului „Arta". De asemenea, portalul emite periodic un newsletter pentru toti abonatii si are o aplicatie prin care vizitatorii pot recomanda site-ul unor cunoscuti, doar folosind adresa acestora de e-mail. Acum, in constructia site-ului se lucreaza la modulul de asistenta, a carui elaborare depinde de feedback-ul primit.

Pop-up-uri enervante

Printre pacatele Internet Explorer-ului, se numara si acela ca nu are asemenea functii incorporate. O versiune viitoare ce se afla la ora actuala la copt in cuptoarele celor de la Microsoft va avea aceste functii. Pina cind va aparea aceasta trebuie insa sa mergi pe mina altora. Browsere, precum Opera, Mozilla, Avant Browser si MyIE au asemenea functii incorporate. Daca alegi sa le activezi acestea vor bloca orice comanda de deschidere a unei noi ferestre care nu este rezultat al unei actiuni de-a ta. Cu alte cuvinte, atunci cind faci tu clic pe un link ce se deschide intr-o fereastra noua, aceasta va fi deschisa. Daca in schimb un site contine implicit reclame in ferestre pop-up acestea vor fi blocate. Nvidia a integrat un pop-up blocker chiar in driverele sale ForceWare, care insa nu este activat decit atunci cind folosesti tehnologia nView. Sintem constienti ca suna ca un argument bun pentru a cere o placa video nVidia, dar exista si alte solutii ceva mai realiste. In plimbarea pe internet folosesti de multe ori motoarele de cautare, ceea ce inseamna ca de multe ori trebuie sa scrii adresa unuia in browser si sa apesi enter. Dar de ce sa nu impusti doi iepuri dintr-un foc? Google ToolBar te poate ajuta sa cauti pe internet dintr-un foc si, ca bonus, iti blocheaza ferestrele pop-up, ba chiar pastreaza un contor ala cestora. Daca te plictisesti te poti lua la intrecere cu amicii cite ferestre blocate aveti la activ. Daca nu te tenteaza nici una dintre ele, ai la indemina un arsenal intreg de pop-up-stopere gratuite. Am minti daca am spune ca Stopzilla este doar un program de oprit pop-urile. Ca bonus, primesti functii de blocare a adware-ului, a spyware-ului, a cookie-urilor si de curatare a history-ului. Un fel de briceag, nu? Popups Nuker este si el la fel de gratuit si la fel de bun. El nu se multumeste numai cu IE, ci pune stapinire si pe Netscape, Mozilla, Opera, si multe altele, unde blocheaza pop-urile, pop-under-urile si banerele cu reclamele. Ba chiar „se da" si la componentele ActiveX care sint folosite de multe ori pentru a-ti oferi gratuit, din partea site-ului, un virus.  

Revelionul ospatarilor

Anul trecut, angajatii Hotelului Continental si-au sarbatorit revelionul pe 13 ianuarie, la un alt restaurant, ca sa fie serviti de alti colegi. Anul acesta, petrecerea a intirziat. Dar cu un motiv bine intemeiat: salariatii de la Continental l-au avut in mijlocul lor chiar pe directorul general al lantului hotelier Continental. Rasplata pentru angajatiOspatarii, picolii, bucatarii, ajutoarele din bucatarie, oamenii care de obicei se afla in culisele unei petreceri reusite, au si ei Revelionul lor. Mai bine mai tirziu decit deloc. Vineri seara, a fost rindul angajatilor de la „Conti" sa petreaca. Cu sampanie, mincaruri speciale, muzica si momente de comedie. Intre ei s-a aflat, pentru prima oara la Sibiu, si Michele Meoni, directorul general al lantului Continental. „Revelionul angajatilor este o petrecere pe care noi o organizam prin traditie, de foarte mult timp, in toate celelalte tari in care ne desfasuram activitatea. De altfel, toate companiile multinationale obisnuiesc aceasta forma de a-si recompensa angajatii. Etalonul pentru Revelionul angajatilor la noi este in Marea Britanie, unde de 12 ani tinem aceasta traditie. De fapt, este o petrecere dubla, pentru ca mai organizam una, destinata clientilor si partenerilor nostri. Este prima oara cind sarbatoresc «revelionul ospatarilor» la Sibiu si imi place foarte mult. Oamenii stiu sa petreaca, se vede ca toata lumea participa si se simte bine", a spus Meoni. Distractie „pe bune"Salariatii au uitat, pentru o seara, de toate formalismele. Prezenta directorului general nu numai ca nu i-a inhibat, ci chiar au tinut sa demonstreze ca stiu sa participe la petreceri la fel de placute precum cele pe care le organizeaza. „In fiecare an facem petrecerea asta, sa ne distram si noi. E frumos, stam pina dimineata, dansam, citeodata dureaza mai mult, citeodata mai putin, dar intotdeauna ne simtim bine", explica unul dintre cei mai tineri ospatari. Iar petrecerea „serioasa" e o lege. „Sarbatorim revelionul angajatilor in fiecare an, de 14 ani, de cind sint eu directoare. Si vreau sa spun ca petrecem cu toata seriozitatea. Muzica si dans, specialitati gastronomice, sampanie... Ne bucuram cu atit mai mult cu cit in aceasta seara se afla printre noi domnul Michele Meoni, care, din decembrie, este directorul general al lantului Continental", a precizat Iulia Dragomirescu, directorul hotelului Continental din Sibiu.Teatru si tombolaSeara a avut doua atractii principale. Prima surpriza a venit din partea unui grup de studenti ai Facultatii de Teatru, care a dat viata unei parodii dupa istoria noastra, de la povestea vechilor daci si pina la legenda singerosului Dracula. „Spectacolul actorilor a fost extraordinar de amuzant. Desi eu nu inteleg limba, m-am distrat de situatii si mi-a placut", a marturisit Michele Meoni. Iar cea de-a doua surpriza a fost o tombola cu premii consistente. „Este un eveniment organizat de societate pentru angajatii nostri si suportat de societate. Angajatii nu numai ca nu platesc nimic, dar chiar participa la o tombola, care pune la dispozitie doua combine muzicale, un telefon mobil si multe alte premii", a aratat directorul hotelului sibian. Iar la sfirsitul serii, toata lumea a ramas cu zimbetul pe buze si cu amintirea unui Revelion pe cinste. De la ajutorul de bucatar, pina la directorul general. „As veni cu siguranta si la anul, tot la Sibiu. Mi-am rezervat deja un loc!", spune Meoni.Facilitati occidentaleContinentalul din Sibiu a ajuns un reper pentru Capitala Culturala Europeana. Hotelul, clasificat cu trei stele, este gazduit de o cladire moderna, cu o capacitate de 182 de camere, din care 71 de camere cu pat matrimonial, 98 de camere duble, 11 apartamente si doua apartamente prezidentiale. In afara de facilitatile hoteliere, Continentalul ofera un restaurant, un bar, o cofetarie si un salon de mic-dejun. Cladirea gazduieste frecvent intilniri, seminarii si conferinte. In acest scop, pune la dispozitie trei sali de conferinta - „Theodor Amann" (140 mp), „Stefan Luchian" (120 mp) si Ioan Andreescu (35 mp). Toate sint dotate cu flipchart, videoproiector, retroproiector, traducere simultana, video, TV si ecran de proiectie.

Lobby pentru tomograf

Sefii Consiliului Judetean sustin ca institutia pe care o reprezinta nu poate ajuta concret conducerea spitalului clinic judetean pentru achizitionarea unui tomograf nou. Iosif Moldovan, vicepresedinte al CJS, spune ca institutia judeteana poate finanta doar investitii legate de administrarea imobilelor, fonduri ce sint alocate din bugetul judetului, si nu cele legate de achizitionarea de aparatura medicala. „Ceea ce poate face consiliul judetean este sa sprijine orice lobby pentru atragerea de fonduri necesare pentru achizitionarea aparatelor medicale", afirma Iosif Moldovan. Presedintele Martin Bottesch propune, ca solutie pe termen mediu si lung, atragerea de fonduri prin programele nationale de sanatate, un rol important revenind Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu. Aceasta va primi tot sprijinul specialistilor CJS in realizarea proiectului si a cererii de finantare. Sprijin promisMinisterul Sanatatii a promis ca va sprijini unitatile medicale din judet, pentru a face fata programului „Sibiu - capitala culturala europeana 2007", insa tomograful, absolut necesar spitalului judetean, nu intra, probabil, in calcul. Desi, saptamina trecuta, ministerul a donat un tomograf de ultima generatie spitalului judetean Brasov.Sibieni zgircitiO varianta posibila pentru stringerea banilor necesari cumpararii unui nou tomograf ar fi sponsorizarile. Insa aceasta ramine pur teoretica deoarece experienta anilor trecuti a demonstrat ca firmele puternice din Sibiu nu sint dispuse sa dea bani pentru spital. Singurele donatii care s-au facut pina acum au venit din partea strainilor si nu au fost bani, ci aparatura medicala. Cam veche.

Candidatii PSD

Liderii PSD din Regiunea Centru s-au intilnit, vineri, la Sibiu, pentru a-si stabili candidatii pentru Parlamentul European. Judetul Sibiu va fi reprezentat de deputatul Radu Podgoreanu, originar din Bucuresti. Femeile se bucura, in aceasta campanie, de aceeasi incredere din partea PSD ca si barbatii. Ceilalti candidati sint: Nicolae Tucunel (Brasov), Mihaela Kardos (Mures), Ioana Matis (Alba), Alina Natalia Drinca (Covasna) si Andrei Adrian Jan (Harghita). Participantii au fost de acord ca mesajul campaniei trebuie sa fie adaptat la realitatile zonei.

Lider de grup

Deputatul sibian Cornel Stirbet a fost ales lider al grupului PLD din Camera Deputatilor.  Nominalizarea a fost facuta la reuniunea parlamentarilor PLD, care a avut loc, in week-end, la Rimnicu Vilcea. In cadrul intilnirii, parlamentarii liberal democrati si-au prezentat prioritatile legislative in noua sesiune parlamentara, au facut o serie de propuneri legislative care privesc sprijinirea produselor traditionale si ecologice, reducerea accizei pentru motorina folosita in agricultura, cadastrul si intabularea proprietatilor funciare si stimularea absorbtiei fondurilor structurale.    

In greva foamei

Criza de locuinte a determinat o familie din Cisnadie sa recurga la forme de protest extreme. Sabin Milut si Ionela Vieru se afla, de sase zile, in greva foamei. Ei traiesc linga groapa de gunoi a orasului, intr-un adapost imposibil de catalogat drept locuinta. Fara apa, curent sau gaz.Au un bebelusSimbata, au protestat din nou in fata Primariei Cisnadie. Cei doi tineri, in virsta de 30 de ani, au un baietel care s-a nascut in urma cu aproape o luna. Bebelusul este bolnav si se afla in spital. Sabin si Ionela spera sa obtina, prin protestul lor, o locuinta sociala, in care sa-si poata creste copilul. Familia a depus la Primarie cerere pentru locuinta, insa a fost trecuta pe lista de asteptare. Pe pozitia 329. Rabdarea lor a ajuns, insa, la limita o data cu nasterea copilului. Si-au dat seama, atunci, ca le este imposibil sa-l creasca in conditiile mizere in care traiesc.Fara solutiiProtestul lor nu a impresionat prea mult autoritatile locale. Exista alte sute de familii care traiesc in conditii insalubre si care se afla inaintea lor, pe lista de asteptare. Una dintre ele locuieste intr-un garaj si asteapta o locuinta sociala de mai bine de doi ani. Edilii sustin ca situatia familiilor fara locuinta nu se va rezolva prea curind. In acest an, ar putea fi construite 72 de locuinte sociale, insa numarul solicitarilor este mult mai mare. Si creste mereu.

Medicina dupa program

Medicii de familie sibieni au, de acum, un nou program de activitate, conform prevederilor contractului-cadru pe anul in curs. Fiecare medic de familie trebuie sa petreaca la cabinet, in medie, cel putin cinci ore pe zi. De asemenea, este obligat sa aiba macar doua ore pe zi (tot in medie) de vizite la domiciliu, potrivit graficului. In localitatile in care isi desfasoara activitatea cel putin doi medici de familie, asistenta medicala se va acorda atit dimineata, cit si dupa-amiaza. In afara programului, asistenta medicala se va asigura, dupa caz, in functie de conditiile concrete din localitatea in care acestia isi desfasoara activitatea. Medicii de familie din mai multe localitati, asociati in centre de permanenta, acorda asistenta medicala in cadrul centrului. Medicii de familie care domiciliaza in localitatea respectiva, in zonele in care nu exista centru de permanenta, vor activa potrivit unui program stabilit de comun acord cu Autoritatea de Sanatate Publica. Medicul de familie are obligatia sa afiseze la cabinetul medical numarul de telefon si adresa centrului de permanenta care asigura rezolvarea situatiilor de urgenta, in afara programului de lucru, si programul fiecaruia dintre medicii asociati. In cazul in care nu exista centru de permanenta, trebuie afisat numarul de telefon la care poate fi apelata substatia centrului judetean de ambulanta.     

CJ pregateste absorbtia

La nivelul judetului se afla in diverse stadii de realizare nu mai putin de 571 de proiecte, care vizeaza cele cinci programe ale Fondului structural pentru perioada 2007-2013. „Sintem pregatiti !"Teama de a nu ajunge la finantare din fondurile structurale ale UE, de a nu avea fondurile necesare cofinantarii proiectelor, au determinat conducerea CJ sa actioneze prin serviciile de specialitate, spre asigurarea unui portofoliu de proiecte gata oricind sa fie puse in practica. „Desi bugetul UE alocat tarii noastre nu a fost inca votat in Consiliul European, am dorit ca momentul declansarii finantarii sa nu ne prinda descoperiti. Am pregatit 571 de proiecte pentru fondurile structurale, fiecare din cele cinci programe operationale fiind acoperit. Sigur, nu toate sint gata de finantare, unele fiind de completare la proiecte de baza, dar avem cu ce actiona", spune Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu.Programe mariRecent, la Bucuresti, a fost semnat Acordul cadru de implementare care declanseaza procedurile de finantare ale Programului Operational Regional pentru perioada 2007-2013. „Pentru acest program am pregatit 174 de proiecte, la care se adauga 153 de proiecte pentru Programul sectorial de mediu, 204 proiecte pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, 34 de proiecte proprii Consiliului Judetean si sase proiecte pentru Programul sectorial de dezvoltare a resurselor umane. La nivelul comunelor am asigurat din buget o parte din finantare, in conditiile in care consiliile locale nu au identificat, pina acum, surse financiare pentru cofinantarea proiectelor proprii", dezvaluie Bottesch.InfrastructuraPrioritatea numarul unu in cadrul programelor proprii ale CJ o reprezinta imbunatatirea infrastructurii. „In acest domeniu am pregatit 10 proiecte, care vizeaza modernizarea si reabilitarea unor drumuri judetene, realizarea unor conditii mai bune de trafic, realizarea sau modernizarea unor poduri cu durata de functionare expirata. Pentru toate acestea, vom solicita finantare din fonduri europene", arata vicepresedintele Gheorghe Dicu. ModernizariDrumurile incluse in programul de modernizare cu fonduri europene sint: Sadu - Riu Sadului, Richis - intersectie DJ 141, Poiana Sibiului - Dobirca, Cristian - Orlat - Sibiel - Saliste - Poiana Sibiului - Jina, Dirlos - Alma - Dumbraveni, Pauca - Alamor - Slimnic, Sibiu - Cornatel - Altina - Birghis - Agnita, Cirta - Nou Roman - Chirpar - Agnita. Lungimea totala a drumurilor ce urmeaza a fi modernizate este de 203,31 km. Pentru poduri sint prevazute proiecte tehnice pe DJ 142 la Hoghilag si pe DJ 106E la Orlat, unde este prevazuta construirea unui pod metalic.

Bani pentru monitorizare

Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu este unul din beneficiarii proiectului „Achizitie de echipament pentru controlul emisiilor rezultate din activitatile IPPC, la nivel regional". Proiectul va fi implementat la Copsa Mica, de un consortiu alcatuit din doua companii italiene. Proiectul, in valoare de peste 3,8 milioane de euro si cu o perioada de implementare de 11 luni, are ca scop imbunatatirea monitorizarii emisiilor la instalatiile care intra sub incidenta directivei legate de preventia si controlul poluarii industriale, astfel incit orice modificare a emisiilor de poluanti sa poata fi observata operativ.

Pericol de avalansa

Salvamontistii au interzis turistilor sa schieze in zona Bilea Lac din cauza pericolului mare de avalanse. Salvatorii montani avertizeaza, in continuare, turistii sa nu se aventureze pe culmile din nordul Muntilor Fagaras, pentru ca riscul de avalanse este de 4, pe o scara de la 1 la 5. De asemenea, turistii sint atentionati ca circulatia pe Transfagarasan a fost blocata in sectiunea Bilea Cascada - Bilea Lac inca din noiembrie anul trecut. Exista, insa, teribilisti care incearca sa urce cu automobilul spre creasta expunindu-se la pericole deosebit de mari. 

Prins

 Vineri dimineata, agenti de siguranta publica din cadrul Politiei Sebes, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe strada Avram Iancu, din municipiu, l-au depistat pe Ioan S., de 20 de ani, din judetul Hunedoara, care avea asupra sa bunuri a caror provenienta nu a putut-o justifica. Dupa mai multe verificari, politistii au descoperit ca tinarul este autorul a doua furturi comise în aceeasi zi, in oras. Unul din locuinta lui Dumitru G., de unde a sustras o poseta de dama în valoare de 50 de lei si altul dintr-o societate comerciala, de unde a sustras un portmoneu, în care se aflau acte de stare civila si 5 lei, care apartinea Nicoletei C. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate si predat partilor vatamate. Politistii din Sebes continua cercetarile sub aspectul comiterii infractiunilor de furt calificat.

Spinzurata in casa

 Postul de Politie Lupsa a fost sesizat, în seara zilei de 2 februarie, în jurul orei 18.00, de catre Constantin B., din satul Valea Lupsii, despre faptul ca, în holul locuintei sale a gasit-o spinzurata pe soacra sa, Sofia M., de 67 de ani, din comuna Bistra. În urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca, la sfirsitul lunii ianuarie, Sofia M. a venit în satul Valea Lupsii, sa locuiasca împreuna cu familia fiicei sale. În ziua de 2 februarie, în jurul orei 17.00, aceasta a iesit din locuinta fara sa spuna unde merge. Vazind ca nu se mai întoarce, fiica sa a cautat-o, dar a gasit-o spinzurata în holul unei locuinte mai vechi, care se afla la o distanta de aproximativ 16 metri de casa unde locuiau. Nu se cunosc motivele pentru care Sofia M. si-a pus capat zilelor. S-a solicitat deplasarea medicului legist în vederea efectuarii necropsiei.

Politistii si lupta de strada

 Joi si vineri, membrii Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida au desfasurat un stagiu de pregatire pentru dezvoltarea tehnicilor de interventie stradala. Stagiul a fost condus de maestrul John Huzu, detinator de centura neagra 5 DAN Shin Kami Ninpo Ryu, presedintele Academiei Internationale de Arte Martiale Militare, cu sediul în Germania, care l-a avut alaturi pe subinspectorul de politie Mihai Airini, detinator de centura neagra 2 DAN Aikijitsu si 2 DAN Karate-Do. Scopul dezvoltarii acestui proiect este formarea de instructori, care sa desfasoare activitati de pregatire cu politistii din toate structurile inspectoratului, in asa fel incit politistii sa fie mai bine pregatiti si în acest domeniu, iar reactia la solicitarile cetatenilor sa fie pe masura asteptarilor acestora. Cu acest prilej, intre Inspectoratul de Politie al Judetului Alba si Academia Internationala de Arte Martiale Militare a fost încheiat un protocol de colaborare, care se va concretiza în stagii de pregatire, în România si Germania, cursuri de specialitate si examinari pentru obtinerea de gradatii.

Daca-i bal, bal sa fie!

 In fiecare an, membri grupei Gemina 1 din Alba Iulia se intilnesc pentru a-si depana amintirile si, mai ales, reusitele ultimului sezon. Impreuna cu familiile, vinatorii au sarbatorit sfirsitul unui an rodnic si au inchinat paharele pentru un viitor mai bun. Rezultatele pasiunii s-au vazut pe mese, in farfurii, pentru ca meniul a trebuit sa fie, obligatoriu, cu specific vinatoresc. Masa nu a inceput insa, la nici o editie, pina cind cei din Grupa Gemina 1 nu si-au ascultat oda, una special compusa pentru ei. Seara a continuat cu povesti vinatoresti si cu botezul celor mai proaspeti membri ai grupei.  Cei mai... Ca intre vinatori, fiecaruia ii place sa se laude cit mai pompos. Tot asa s-a nascut si oda celor din Grupa Gemina, moment fara de care sarbatoarea nu putea incepe. Cu pieptul umflat de mindrie, Rares Buglea, seful trupei de gonaci, incepe oda in timp ce sala freamata: “Iarna este pe sfirsite findca e patru februarie. Dimineata pe racoare, toti se aduna, ca se face vinatoare la mistreti si rapitoare. Dar pe cerul plin cu stele, parca o intrebare, planeaza. Care vinator, vineaza, pe cind altii jos la “Transi”, maninca beau si se distreaza ? Si oftind cu intelepciune, un raspuns inainteaza, stind, scotindu-si pieptu-n fata, sta umpic si mediteaza. Iar apoi sorbind paharul spune pe un ton energic: Aia-i grupa lui Tataru! Dar aici, plini de vointa si cu vinatoarea-n singe, sunt acei ce n-au credinta in barbatul care plinge. Toti vinatori cu onoare! Si cind unul din asta moare, din Ampoi pina-n Hidesca si de la Taut la Vint, plinge apa si padurea si mistretii string din dinti. Ca sunt toti intr-o suflare, calzi ca aburul din lava. Si de cineva intreaba; Asta-i grupa lui Otava! “ Dupa acest moment, sala intreaga izbucneste in urale, iar petrecerea poate incepe. Pofta bunaIntreg meniul este compus din preparate specifice. Silvia Popa, care se mindreste cu renumele de “bucatar al vinatorilor” din Grupa Gemina 1 Alba Iulia, insira dintr-o suflare, ce a pregatit:  “Chiftelute vinatoresti cu susan, snitel din caprioara, rulada din organe de vinat, rulada din pulpa de mistret, virlsi vinatoresti cu mustar, ciorba acra de porc mistret, friptura, garnitura de orez si ciuperci.” Cu asta s-au infruptat cele citeva sute de invitati, la finalul sezonului. “Suntem aproximativ 100 de familii de vinatori, care s-au saturat sa minta acasa, si au venit aici sa minta in mod organizat. Ne uram cu totii un an vinatoresc mai bun, sau cel putin la fel de bun ca cel care a trecut.”, completeaza seful gonacilor, Rares Buglea. Presedinte Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor din Alba, Dan Simedru, adauga: “Este o seara in care, vinatorii, dupa ce au fost foarte mult certati de sotii, reusesc in sfirsit, sa le impace si sa fie impreuna, intr-o seara frumoasa, festiva, unde toti se simt bine.“SuspansFiind vorba despre un bal vinatoresc, nu puteau lipsi povestile, alcatuite in ore lungi de pinda. “Intr-o dimineata, foarte devreme, asa cum le place sefilor nostrii de grupa sa ne adune, am mers pe valea Salistei, in apropiere de Alba Iulia. In zona Piclisei, acolo ne-au dus si am inceput vinatoarea. Era o zona deosebit de frumoasa pentru mistreti. Cum a inceput prima goana, am si auzit cinii sarind si latrind. Era spectacol mare. Am asteptat, si a venit o turma de mistreti pe mine. Am reusit, cu primele doua cartuse, sa impusc doi. Am incarcat repede. Turma era mare asa ca am tras si am mai omorit un mistret, si cu al doilea cartus am mai ranit un vier. Era mare, imens! Si s-a repezit catre mine. A venit, iar eu am incercat sa mai incarc odata arma. Miinile imi tremurau, eram emotionat si speriat. Mistretul ranit venea cu faclile deschise, si cind a fost la un metru, am avut o sansa extraordinara. M-am trezit !”, povesteste un vinator batrin stirnind ropote de aplauze in sala plina.      BotezCei mai noi vinatori, trebuie sa treaca testul botezului, pentru a fi primiti in Grupa Gemina 1. “Recrutul”, adopta o pozitie patrupeda, precum vinatul, pe o piele de mistert, impuscat cu arma sa. “El trebuie sa isi aleaga un nas de vinatoare, din rindul celor mai vechi, cu experienta. Acesta va trebui sa ii aplice noului vinator, ucenicului, trei lovituri la fund. Una din partea asociatiei vinatoresti, a doua din partea grupei, iar a treia, bineinteles, din partea nanasului”, completeaza seful gonacilor, facind ca in jurul tinarului sa se stringa toti vinatorii. Fiecare isi cintareste bine in mina joarda, batul sau cureaua cu care il va “boteza” pe noul coleg. Ucenicul este intrebat dupa, fiecare lovitura, daca mai vrea sa devina vinator, dar nu scapa de glumele destul de dureroase ale vechilor membri. Pasiunea costaSeara dedicata finalului de sezon s-a dovedit, pentru vinatori, una mult mai putin costisitoare decit pasiunea. Bogdan Dragomir, secretarul tehnic al Clubul de Vinatoare din Alba, explica faptul ca este vorba despre un hobby “foarte costisitor. Costurile pot sa varieze intre 1.000 si 5.000 de euro pentru un sezon de vinatoare. Depinde de cit de mindru esti si vrei sa fi dupa o partida de vinatoare. Mai mult tine insa de cit de lasa buzunarul, pentru ca in bransa asta nu scapi ieftin, din nici un punct de vedere”. Dar, cine are plateste, asa ca vinatorii albaiulieni au promis ca in noul sezon vor incerca sa fie mai putin singerosi si mult mai aproape de natura, dar ca nu vor renuta la distractie si voie buna. Cei care i-au urmarit de pe margine au hotarit, la rindul lor, ca vinatoarea este o pasiune interesanta, uneori palpitanta, dar mai ales una care trebuie macar incercata.

Cuprumin SA - faliment, privatizare sau dezastru ecologic

 Acesta a declarat ca, la momentul de fata “firma nu mai are pierderi”, in luna ianuarie fiind produse 425 de tone de cupru. De asemenea, acesta a declarat ca se spera la mai mult, insa, datorita hotaririi guvernului de restructurare a sistemului de minerit si a faptului ca angajatii s-au inscris pentru ordonanta, nu a putut fi extrasa cantitatea planificata, anume 550 tone.  Mai mult, Sorin Vataselu a declarat ca mina, fiind cea mai mare din Europa, cu peste 1 miliard de tone de minereu, ar putea fi cu usurinta una profitabila si ca, datorita pretului cuprului, pina in luna ianuarie nu doar ca nu s-au mai inregistrat pierderi, dar s-a reusit chiar achitarea unei parti a datoriei istorice catre Electrica. Datoriile istorice, bariera din calea privatizarii Directorul Sorin Vataselu a mai declarat ca a fost intocmit un proiect de privatizare a societatii, la care, in cursul anului trecut s-au inscris mai multe firme si consortii. Dintre acestea, singura oferta care ramasese valabila a fost cea facuta de consortiul format din SC Cuprom SA, SC Energomineral SA si SC Ipronef SA.  Cu toate ca acest consortiu era dispus sa investeasca in societate, in retehnologizarea si rentabilizarea ei, proiectul de privatizare a fost intrerupt datorita pretentiilor consortiului, care a dorit asigurari ca investitia nu va fi blocata de “datoriile istorice”. In prezent, Cuprumin are o datorie de aproximativ 730 miliarde lei catre SC Electrica SA. Din acestea au fost deja platite 60 de miliarde, pina la sfirsitul lunii ianuarie, insa, in orice moment, Electrica poate solicita intrarea in faliment a Cuprumin si executarea silita, ceea ce ar bloca orice plan de investitii pe care consortiul ce era interesat de privatizare l-ar fi avut. In acest context, deputatul conservator Nicolae Popa a declarat ca va avea, in cursul acestei saptamini, o intrevedere cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pentru a putea fi gasite solutiile de acoperire a datoriei istorice catre Electrica. Sorin Vataselu a declarat ca, desi Cuprumin poate deveni extrem de profitabila, este imposibil ca o datorie, precum cea de 730 miliarde lei, sa fie acoperita intr-un an, asa cum solicita Electrica si ca singura solutie ar fi un plan de esalonare, intocmit pentru mai multi ani si cu acordul ministerului Economiei, astfel ca  privatizarea sa poata fi posibila, potentialul investitor avint ca termen limita de negociere data de 20 februarie a.c. Erorile guvernului se platesc cu bani publici Odata cu intrarea in vigoare a ordonantei guvernului de restructurare a personalului din sistemul de minerit, angajatii Cuprumin au profitat de ea si si-au parasit locul de munca, in favoarea platilor compensatorii oferite de guvern. Astfel, data de 29 ianuarie a fost ultima zi de lucru la Cuprumin. De aici au aparut insa alte probleme. Odata cu plecarea personalului, nu a mai ramas nimeni sa se ocupe de partea de ecologizare a iazurilor de decantare ori sa asigure paza activelor. Conform spuselor lui Sorin Vataselu, “daca in 14 zile nu este rezolvata problema intretinerii, o problema locala minora se va transforma intr-o problema ecologica nationala si chiar internationala”. Pentru a raspunde acestei necesitati, din data de 1 februarie a intrat in vigoare un o alta ordonanta a guvernului, ce prevede bugete pentru ecologizare si conservare in mineritul de neferoase. Astfel, guvernul, dupa ce a acordat plati compensatorii personalului din minerit, pentru a renunta la locurile de munca, acorda alte sume, pentru a reangaja, pentru intretinere, paza si ecologizare, o parte a aceluiasi personal pe care l-a platit sa renunte la locul de munca. Evident, efectele acestor decizii ale guvernului vor fi platite din bani publici. Electrica ramine factor de decizie Conform spuselor lui Sorin Vataselu, incepind cu 1 februarie vor fi angajate, de urgenta, 186 de persoane, pentru a asigura paza si intretinerea privind normele de mediu in ce priveste iazurile de decantare. De asemenea, directorul Vataselu a declarat ca acestia vor fi selectati tot dintre fostii angajati, cei care au renuntat la servici in favoarea platilor compensatorii, purtindu-se chiar discutii cu cei mai multi dintre ei pentru a reveni la servici. Cu toate acestea, chiar daca problema personalului destinat intretinerii si pazei va fi rezolvata, cel mai important rol il va juca tot Electrica, deoarece, in cazul in care aceasta va sista alimentarea cu energie electrica, statiile de ecologizare nu vor mai functiona iar pericolul unui eventual dezastru ecologic va ramine la fel de actual. In aceste conditii, se spera tot la interventia politicului, anume a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pe linga Electrica, pentru a se evita un posibil dezastru ecologic.

Americanii suspecteaza mina Mossadului

Washington nu pregateste un razboi impotriva Iranului. Teheran nu a limitat cooperarea cu agentii AIEA. In acelasi timp, Iran a ridicat o parte din valul de mister ce invaluie unul din cele mai impresionante complexe nucleare ale tarii: centrala de la Ispahan. Uzina de imbogatire a uraniului se intinde pe 60 de hectare. Este factorul cheie al programului atomic al Iranului. Simbata, ea a fost vizitata de ambasadorii a sase tari nealineate. “E maxim de transparenta pe care o putem furniza”, a spus Teheranul. Intre timp, agentia “WorldNetDaily” anunta ca “serviciile americane de informatii” suspecteaza Mossadul in cazul mortii fizicianului iranian Ardeshir Hasanpur, considerat creierul programului nuclear al Teheranului. Cadavrul omului de stiinta a fost descoperit la 15 ianuarie, dar decesul a fost facut public sase zile mai tirziu. Potrivit versiunii oficiale, fizicianul “s-a otravit cu gaz”. Fara alte detalii. Mass-media independente cred ca atomistul si-a gasit sfirsitul “in circumstante misterioase”. Israel nu a comentat aceste afirmatii. Cotidianul “Haaretz” a prezentat un anunt al companiei americane Stratfor, potrivit caruia fizicianul iranian a fost otravit de agentii Mossad cu ajutorul unor “substantei radioactive”. 

Polonia provoaca Germania

Batalia pentru suprematie capata accente tot mai evidente in UE. Lupta se duce atit intre “greii” Uniunii, dar mai ales intre “tineri”, unde tonul e dat de Polonia. O ultima repriza a acestei confruntari l-a avut protagonist pe premierul Jaroslaw Kaczynski. Intervievat de cotidianul “Dziennik”, el a acuzat Berlinul ca vrea sa “reaproprie” o parte a Poloniei si ca-i maltrateaza pe imigrantii polonezi. “Sa fie Polonia cea care nu vrea sa confirme dreptul de proprietate asupra unui sfert din teritoriul Germaniei? Sa fie Polonia cea care vrea sa rescrie istoria pentru a arunca o parte din responsabilitate asupra victimei?”, se intreba retoric Jaroslaw Kaczynski. Inainte de al doilea razboi mondial, o treime din Polonia actuala a facut parte din Germania. Varsovia nu mai vrea sa auda vorbindu-se de un loc de comemorare a celor aproximativ 14 milioane de germani expluzati din Europa de Est in 1945. Proiectul crearii unui Centru de documentatie in privinta expulzatilor suscita frecvent furia premierului Kaczynski, care vede in aceasta idee “o tentativa de revitalizare a istoriei celei de-a doua deflagratii mondiale”. 

Infernul din Irak - bilant provizoriu

  Un bilant inca provizoriu. Din cei 305 raniti, multi sint in stare grava. A fost cel mai singeros atac terorist din acest an si al doilea din 2003. O organizatie legata de Al Qaeda a anuntat lansarea unei noi operatiuni de lupta, botezata “Demnitate” si menita sa contracareze noua strategie a administratiei George Bush pentru Irak.Pe acest fundal, purtatorul de cuvint al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, a declarat ca “50 la suta din teroristii care comist atentate in Irak provin din Siria”. Siria, aflata de mult pe “lista neagra” a SUA, alaturi de Iran. Damasc s-a grabit sa dezminta informatia. Gest care nu prea conteaza in ecuatia data. Intre timp, armata SUA a confirmat pierderea a patru elicoptere in ultimele 14 zile. Despre echipaje, nici o vorba. Ultimul bilant american era de peste 3.000 de militari morti in Irak. Pe acest fundal, liderul de la Casa Alba le-a cerut democratilor din Congres sa coopereze cu el pentru a pune capat razboiului. In ajun, comunitatea americana de informatii publicase un raport extrem de critic la adresa politcii SUA in Irak. Washington l-a catalogat “prea dur”. Potrivit documentului, evolutia conflictului din irak are numeroase elemente de razboi civil.Spre o respingereAutorii avertizau ca daca nimic pozitiv nu se intimpla in urmatoarele 12 luni, situatia s-ar fi agravat vertiginos. Citeva ore mai tirziu, Bush ii chema pe democrati sa conlucreze. O manevra, un truc, a strigat neincrezatoare presa de peste Ocean, amintind ca democratii si, probabil, o parte din republicanii lui Bush vor respinge planul de suplimentare cu inca 21.500 de oameni a contingentului SUA din Irak. Asa scria de altfel, “The Washington Post”, in numarul sau de ieri. Oricum, guvernul irakian a promis un raspuns pe masura, si-a reinoit angajamentul de a pune capat insurgentelor. Atacul de simbata i-a socat chiar si pe locuitorii Bagdadului, obisnuiti cu violentele zilnice.

Dieta si zodiacul

  Astfel ca, oricit am incerca sa slabim, daca nu evitam anumite alimente nefavorabile zodiei, eforturile sint in zadar. Ba chiar, rezervele de lipide cresc. Iata citeva sfaturi oferite de astrologi pentru o dieta de succes.Planetele si greutatea Unii ar crede ca intre astrologie si alimentatie nu exista nicio legatura. Exista insa specialisti care sustin ca rezultatele unei cure de slabire sint nule daca nu respectam anumite reguli de alimentatie dictate de pozitia astrelor. Anticii, mai ales chinezii, au descoperit ca exista principii alimentare care guverneaza fiecare zodie. Daca le urmam, putem nu numai sa obtinem o silueta de vis, ci si o sanatate de fier. Totul se explica prin energiile cosmice imprimate la nastere fiecarui organism. Numai unele alimente, plante, minerale sint benefice nativilor nascuti sub vibratiile specifice ale unei planete. Insusi Hipocrate, parintele medicinii, afirma in scrierile sale: „Nunquam bonus medicus nisi astrologus”. Adica, „nu poti fi un medic bun fara a fi astrolog”. Evitind obiceiurile alimentare proaste si inlocuindu-le cu cele sanatoase, organismul va functiona mai bine. Asadar, daca dieta de pina acum nu a avut efect, incercati-o pe cea astrologica. Varza pentru Berbeci Berbecii prefera alimentele picante, bine condimentate. In dieta astrologica, li se recomanda un meniu diversificat. Atunci cind nu agreati un aliment, asociati-l cu unul care va place foarte mult. Berbecii au nevoie de mult exercitiu fizic pentru a se mentine in forma. Regimul lor alimentar trebuie sa cuprinda ceapa, morcovi si praz, sa nu faca exces de ardei iute, boia si mustar. Atunci cind apare o boala in forma acuta, ceaiul sau siropul de paducel vor face minuni pentru restabilirea cit mai rapida si completa a starii de sanatate. Berea este pentru Berbeci mai mult un aliment decit o bautura, e bine sa renunte la ea daca vrea sa slabeasca. Vitaminele care ii ajuta sa-si mentina forma maxima sint PP si B12. Dieta ideala trebuie sa cuprinda: terci de ovaz, peste si legume, mai ales varza, ridichi si sfecla, marar, arpagic. Taurilor le trebuie cereale Nativii din Taur prefera alimentele naturale. Nu sint adeptii conservelor, ci ai alimentelor proaspete, multicolore, fara sosuri sau condimente. Au tendinta de a minca tot felul de lucruri care ingrasa, sa deteste miscarea. Alimentele care sint in rezonanta cu organismul Taurilor sint: sparanghelul, anghinarea, cerealele si fasolea de orice fel. Fructele cele mai recomandabile sint toate sortimentele de struguri, merele, perele si fructele de padure. Majoritatea condimentelor le fac bine. Plantele cu efect terapeutic pentru Tauri sint menta, izma creata, cuisoarele si macrisul. Vitamina lor este vitamina F. Sint nativii cu cele mai mari probleme de greutate, fiind niste gurmanzi. De aceea, trebuie sa stie cind sa se opreasca din mincat. Sa consume multe citrice si salate usoare, de varza si morcovi. Sint indicate si mazarea, spanacul, rosiile, chimenul, patrunjelul, mararul, menta. Daca nu poate fara carne, s-o aleaga pe cea de vita. Taurii trebuie sa evite tot ce e prajit. Fara oua pentru Gemeni Gemenii agreeaza mincarea usoara, cu arome combinate sau de fast food. Prefera carnea de pasare, peste si fructe de mare. Mincarurile care le priesc Gemenilor sint cele care contin mazare, fasole cu bobul lat, morcovi, nuci, dar mai ales migdale, alune si arahide. Plantele care au un efect benefic asupra acestui semn sint lavanda si lacramioarele (in aromoterapie), feriga, origanul, semintele de anason si cele de chimen (sub forma de ceaiuri, uleiuri sau tincturi). Vitaminele indicate Gemenilor sint vitamina B1 si vitamina F. Trebuie sa evite alimente ca oua, nuci, brinza grasa. Sint benefice prunele uscate, stafidele si caisele uscate, maslinele. Este cel mai bine sa bea vin slab sau tamiios. Cafeaua si orice stimulent inrautatesc sanatatea Gemenilor si trebuie evitate. Ceaiurile de plante au efect calmant. Racii sa evite sarea Racul poate sa manince la orice ora din zi sau din noapte, e un gurmand, dar ii plac si lactatele, pireurile si sosurile. Alimentele cu efect tonifiant si regenerator asupra organismului Racilor sint varza alba si rosie, napii, pestele, brinza de vaci. Plantele cu efect bun in aromoterapie sint trandafirii albi, nuferii si crinii. Tarhonul ajuta la refacerea stocului de saruri minerale, la fel verbina, iarba-surzilor si ochii-soarecelui mai ales sub forma de tincturi. Periodic, racii au nevoie de un aport de vitamina B2. Reprezentantii acestei zodii iau in greutate pe masura ce inainteaza in virsta. Pepenii rosii sint foarte indicati, la fel legumele si fructele de mare. Trebuie sa fie cumpatati in privinta alcoolului, chiar si a berii. E mai bine sa bea vermut, in cantitati mici. Racului ii mai plac homarii, racii, nucile de cocos, papaya, varza, castravetii, dovleacul, cartofii, guliile, coaja de lamiie, scortisoara, hreanul, mustarul, vanilia. Dar sa evite zaharul si sarea, condimentele tari. Leii nu pot minca orice carne Leul face din fiecare masa un festin. Consuma multe proteine si zaharuri. Nu agreeaza alimentatia dietetica. Leilor nu le sta bine sa fie vegetarieni, carnea le fortifica organismul, la fel ca mierea si orezul, care trebuie sa faca parte constant din alimentatia lor, la fel ca spanacul, urzicile si lintea, care contin mult fier. Plantele in afinitate cu vibratiile solare sint: floarea-soarelui, galbenelele si rostopasca. Ierburile aromatice precum sofranul, rozmarinul, menta, dafinul au efect terapeutic deosebit asupra organismului. Leii nu trebuie sa uite sa-si refaca energia luind vitaminele A, D si H2. Sint celebri pentru longevitatea lor, daca maninca alimentele indicate: carne de pui, fructe, crude sau uscate, vinete, masline, pepene galben, tarhon, anason, busuioc, coriandru, ghimbir. Ca bauturi alcoolice, i se potriveste vinul vechi. Trebuie sa evite mincarurile grase cu orice pret. Cartofii sint pentru Fecioare Fecioara prefera alimentele crude, proaspete, pastele fainoase, dar totul trebuie sa fie disociat. Nativilor acestei zodii nu li se recomanda sa flaminzeasca prea mult. De asemenea, trebuie sa evite alimentele grele sau picante. Mersul cu bicicleta in mijlocul naturii este recomandat cit mai des. Fecioarelor le face foarte bine sa consume cartofi, gulii, telina. Ar trebui sa opteze pentru o dieta vegetariana, evitind carnea de porc si gratarul. Singura pe care si-o pot permite din cind in cind este carnea fiarta de pui sau de vita, inabusita. Sa manince mere, caise, conopida, fasole, rodii si verdeturi din plin. Pentru ele, e bun doar vinul alb, cit mai slab. Plantele aromatice care ii fac bine Fecioarei sint: dafin, cicoare, scortisoara, vanilie. Fecioarelor le place ciocolata, dar trebuie sa renunte la ea definitiv. O dieta echilibrata este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Trebuie evitate condimentele, sosurile grele si prajelile. Carnea nu e pentru Balante Despre Balanta se spune ca mai mult gusta mincarea. Dar face exces la compoturi, gemuri, inghetata. Intr-o dieta astrologica, acestea trebuie evitate. Tendinta catre leneveala ii provoaca cearcane, migrene si predispozitia spre ingrasare. Regimul alimentar al Balantelor, carora le cam plac mincarurile grele, trebuie sa contina multe cereale, fructe de padure, sparanghel, fasole si, surprinzator, mai toate condimentele, in mod special ardeiul iute. Menta, sub orice forma, ajuta la sanatatea nervoasa, uleiul sau parfumul de trandafiri, de zambile si de toporasi calmeaza. Organismul le cere un aport sporit de vitamina F. O regula importanta pentru ele este sa nu consume tot ce le apare in fata. Li se recomanda usturoiul si merisorul. Micul-dejun perfect este cel format din germeni de griu. Trebuie sa elimine din dieta lor mincarurile condimentate si iuti. Tind sa bea prea mult. Balantele ar trebui sa bea vin asezonat, in limite rezonabile. In dieta, trebuie sa renunte de tot la carne si la bauturi acidulate, dar sa consume multe mere, avocado, banane, cirese, pere, capsuni, mure, curmale, mazare, spanac, rosii, tarhon, cimbru, anason, marar, trifoi. Sfecla e a Scorpionilor Scorpionul maninca neregulat, dar intotdeauna cu pofta. Ii fac bine mincarurile condimentate (dar nu in exces), ceapa, urzica, prazul si ardeii capia. Un puternic efect linistitor, dar si afrodisiac, il au asupra lor esenta de glicina, uleiul de rododendron si cel de aloe. Plantele medicinale recomandate acestui semn sint alunul de munte. Siropul si decoctul de porumbele reduc febra mare pe care o fac Scorpionii. Pentru intarirea rezistentei organismului, au nevoie de vitaminele P si B12. Trebuie sa-si tina in friu apetitul pentru sosuri iuti. Cele mai indicate legume pentru ei sint guliile, sfecla si varza. Produsele lactate, fructele de mare si delicatesele din peste sint de asemenea benefice pentru sanatate. Trebuie sa bea alcool in cantitati moderate, singurele recomandate fiind vinul spumant si vinul tamiios. Brinza la gratar, crustaceele, grapefruitul, pepenele rosu sint recomandate acestei zodii. De asemenea, morcovi, ceapa, hamei, dovleac, ridichi, piper, ceapa rosie, busuioc, coriandru. Sagetatorii sa bea apa minerala Sagetatorul prefera alimentele exotice. Placerea de miscare este mare si ii face foarte bine, insa arareori o practica. Citricele, mai ales grapefruitul si coacazele rosii sau negre pot face minuni pentru un ficat obosit, reglindu-le si tensiunea. Ceapa si usturoiul, in cantitati cit mai mari, fortifica organismul, la fel, telina si dafinul. Sagetatorului ii fac bine urmatoarele plante medicinale: anasonul, scortisoara, roinita si rasinile aromatice. Vitaminele de care are nevoie sint: F, K, B6, H, I si J. Desi de obicei e suplu in tinerete, are tendinta de a se ingrasa odata cu virsta. Pentru Sagetatori, cel mai sanatos lucru e apa minerala, 1-2 sticle pe zi. Mai mult ca oricare altii, trebuie sa manince mazare, fasole si soia, marar si telina, smochine, mango, anghinare, varza, andiva, varza de Bruxelles, cimbru, menta, busuioc, patrunjel, lamii, ginseng, usturoi. Sagetatorii beau alcool cu placere. Trebuie sa se limiteze doar la mici cantitati de vin de struguri. Mincarurile care nu se impaca bine cu stomacul unui Sagetator sint grasimile, sosurile grase, frisca, untul, bomboanele si ciocolata. Dieta variata pentru Capricorni Capricornul nu face din mincare un cult, nu e pretentios. Nu are tendinta de ingrasare si, in conditii de stres, pierde repede citeva kilograme. De obicei, prefera alimentele bogate in proteine si fier. Alimentele cu efect benefic asupra Capricornilor sint: cartofii, pastele, maltul, ovazul, sfecla rosie si spanacul, ciupercile de padure, gutuile. Plantele aromatice si medicinale in afinitate cu planeta lor sint: cinepa, tataneasa, matraguna si vinetele. Mirosul discret de panselute, de vita cataratoare are un efect deosebit in aromoterapie. Capricornii se refac cu ajutorul vitaminei C si L1. Capricornii traiesc foarte mult. Dar, cum au metabolism greoi, ar trebui sa fie atenti la mincare. Si totusi, sint singurii care pot minca orice doresc. Le este chiar recomandat sa bea un pahar de vin inainte de masa. Din alimentatia lor nu trebuie sa lipseasca sfecla, anasonul, pepenii, miezul de nuca, patrunjelul. Trebuie sa evite ciocolata, zaharul, condimentele tari. Sa varieze dieta, deoarece au tendinta sa manince zilnic acelasi lucru. Varsatorilor le sint interzise     dulciurile Varsatorul evita mincarurile grele. Simte nevoia alimentelor bogate in fosfor si carbohidrati (peste, cartofi, ciocolata). Cel mai indicat aliment pentru Varsatori il constituie fructele de toate felurile: fructele exotice (kiwi, mango), fructele uscate (caise, curmale, prune sau mere) ii ajuta sa-si recupereze energia psihica. In aromoterapie, esentele florilor de pomi fructiferi si parfumul orhideelor au efecte benefice. Plantele aromatice si condimentele recomandate sint ardeiul iute, piperul alb sau negru sau curry. Toate vitaminele din complexul B au efect tonic asupra sistemului nervos. Varsatorii au nevoie de o dieta alimentara sanatoasa pentru a-si mentine greutatea in limite normale. Maninca prea multe sandviciuri. Trebuie sa elimine dulciurile. Cel mai potrivit fruct este rodia. Lactatele pot reprezenta un mic-dejun ideal, iar un chefir sau lapte prins sint excelente pentru masa de seara. Salatele usoare de legume trebuie sa nu lipseasca de la nicio masa. Sampania sau vinul tamiios sint bauturile alcoolice cel mai bine tolerate. Cele mai indicate alimente: fructe de mare, pepeni, gutui, sfecla, vinete, cimbru, menta, vanilie, patrunjel. De evitat: cafeaua. Pestilor le pica bine pestii Nativilor din Pesti le plac mesele romantice, la lumina luminarilor, cu meniu variat. Au nevoie de legume, peste, fructe de mare. Vitalitatea lor este scazuta, ceea ce de multe ori se datoreaza abuzului de alcool, tigari, sedative, tranchilizante. Organismul lor are tendinta de-a retine toxinele, de aceea, se impune un regim alimentar foarte echilibrat, cu suficiente lichide. Li se recomanda pe cit posibil, evitarea medicamentelor chimice, dar sa manince pepeni, castraveti, salata verde, sa apeleze la remedii naturiste pe baza de flori de tei, cicoare si muschiul de copac. Din nefericire, Pestii fac indigestie cel mai usor. Ar trebui sa nu consume peste conservat, mincaruri condimentate sau prajeli grase. E mai bine sa bea vodca pura decit bauturi exotice. Alimentele bune pentru Pesti sint: pestele, smochinele, mango, anghinare, varza, varza de Bruxelles, tarhon, cimbru, ghimbir, usturoi, piper, coaja de lamiie. Pestii ar trebui sa evite sarea si sa reduca la minimum cafeaua si alcoolul. Adopta obiceiurile zodiei opuse! Prima conditie pentru o dieta eficienta este ca aceasta sa inceapa atunci cind Luna este in descrestere pentru ca in aceasta perioada organismul consuma intens tot ce i se furnizeaza. Potrivit specialistilor in diete astrologice, trebuie sa aflati care este zodia opusa celei in care v-ati nascut. Adoptind obiceiurile alimentare specifice nativilor din zodia opusa zodiei dumneavoastra, puteti slabi cel putin trei kilograme intr-o luna. Iata care sint perechile de zodii diametral opuse: Berbec - Balanta, Taur - Scorpion, Gemeni - Sagetator, Rac - Capricorn, Leu - Varsator, Fecioara - Pesti. Legile astrodietei l Berbec: consuma fructe si legume rosii. Un pahar de suc de portocale rosii baut dimineata si unul de tomate, la amiaza, vor accelera metabolismul. l Taur: evita mincarurile grase, fructele dulci si prajiturile. l Gemeni: renunta la chipsuri si covrigei in favoarea salatelor asortate, orez, porumb sau griu incoltit. l Rac: opteaza pentru o dieta bazata pe legume fierte si supe de zarzavaturi. l Leu: redu cantitatea de carne. l Fecioara: ar fi bine sa consumi mai multe legume bogate in fibre, care te ajuta sa elimini toxinele. l Balanta: alege aproape orice dieta, organismul tau reactioneaza bine. l Scorpion: poti tine o cura cu alimente mai consistente, de exemplu carne, legume de toamna si fructe uscate. l Sagetator: nu ocoli legumele amare. l Capricorn: acorda prioritate alimentelor bogate in vitamina C, oligoelemente si minerale. l Varsator: nu neglija consumul de alimente bogate in magneziu si zinc. l Peste: baza regimului tau trebuie sa fie lamiia, verdeturile, pestele si carnea slaba.

Traian Basescu - intre “Felix motanul” si “Prostanacul”

 “Vedem in aceste zile lichelismul politic dus la absurd!”, a declarat presedintele Traian Basescu duminica dupa-amiaza, intr-o emisiune televizata. Cei vizati: liberalii Bogdan Olteanu si Norica Nicolai si presedintele PSD, Mircea Geoana. Motivul? “Au lansat suspiciunea ca cei doi romani rapiti in Irak sint ofiteri acoperiti. Au fost cei mai proeminenti dusmani ai acestor doi oameni. Din dorinta care ii orbeste, de a lovi in presedinte, au facut rau acestor oameni”, a declarat Traian Basescu. Presedintele PC, Dan Voiculescu, despre care s-a spus ca a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ Felix, si liderul PSD, Mircea Geoana au avut parte de un atac extrem de dur din partea sefului statului. “L-ati vazut pe Felix, Felix motanul, ce abordare agresiva a avut? Sa vina sa-i spuna lui presedintele, lui Felix, cum de ne-am trimis noi spionii! (...) Pe domnul Geoana l-a etichetat Iliescu ca fiind prostanac! A fost indulgent”, a declarat Traian Basescu. Presedintele a precizat ca declaratiile facute de Mircea Geoana, Dan Voiculescu si presedintele Camerei Deputailor, Bogdan Olteanu cu privire la cei doi romani din Irak au ajuns la urechile oficialilor din Ambasada SUA. “Le-am explicat ca declaratiile nu trebuie luate in considerare pentru ca sint atacuri la presedinte”, a precizat Basescu, rizind. De taisul vorbelor lui Basescu nu a scapat nici premierul Tariceanu. “Liderul opozitiei pare a fi altcineva, de pe la liberali!”, a declarat Basescu fara sa nominalizeze pe cineva. In schimb, seful statului a tinut sa se precizeze cui ii sint datori liberalii pentru ca au acum puterea: “I-am adus la putere (PNL- n.r.) pentru ca era o necesitate politica trimiterea in opozitie a PSD. Am avut forta sa spun PSD nu”.

PSD inclina tot mai mult spre PNL

 Purtatorul de cuvint al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a criticat reactia autoritatilor române in cazul celor doi cetateni arestati in Irak. El a calificat functionarea statului român ca fiind “ad-hoc si informala”. Interesanta reactia in privinta demisiei ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Reprezentantul Partidului Social-Democrat a inclinat subtil, dar vizibil, balanta in favoarea premierului Calin Popescu Tariceanu si a Partidului National Liberal. El a spus ca in orice tara “normala”, retragerea sprijinului politic duce automat la demisia demnitarului vizat. In context, Cristian Diaconescu a acuzat “existenta mai multor scenarii”. Pe de alta parte, vicepresedintele PSD a anuntat ca astazi, dupa sedinta BPN, Ioan Rus va prezenta varianta social-democratilor cu privire la Legile Sigurantei Nationale.

Scormonitorul

• Tineti minte poza pe care am publicat-o simbata, la rubricuta? Cea cu cana inscriptionata cu PNL, care era folosita drept suport pentru luminari, pe o cruce, in cimitir? Pentru cei care nu-si aduc aminte, sau n-au mai apucat sa citeasca rubricuta simbata, o difuzam si astazi, in reluare. Nu de alta, dar mi se pare atit de potrivita contextului actual... Ei, bine, simbata, unul dintre cititorii fideli ma suna pe numarul de telefon pe care-l vedeti mai jos, la capatul rubricutei. Ca sa-mi aduca reprosuri. “Dom’le, da’ ce tot ai cu liberalii astia, ca prea te bagi in ei in fiecare zi? Ce ai cu PNL-ul ? Nu vezi ca e bun si el la ceva?“. Curios din fire, il intreb: “La ce?“. “Pai, tu nu vezi, ca ai publicat singur dovada: PNL e singurul capabil sa tina luminarea!“. Dom’le, cu asta-s de acord. Dar de ce o tine asa strimba?• Mare tristete prin Consiliul judetean Alba. Nu peste tot. Numai prin anumite birouri. Pe motiv ca le-a cumparat conducerea “surse”. UPC-uri. Pentru cei mai putin familiarizati, precizez ca respectiva chestie e un obiect care se baga-n priza si se leaga la calculator. Iar daca se ia curentul, calculatorul mai functioneaza citva timp. Nu mult, doar citeva minute sau zeci de minute, in functie de cit de performanta e sursa. Tristetea cea mare a unor functionari provenea din faptul ca, fiind obisnuiti cu instalatia electrica veche si cu desele intreruperi de curent, respectivii se mai intruneau pe hol, la o cafeluta povestita. Indelung povestita. Acum, nu mai au motiv. Da’ nu va faceti probleme, ca romanul e inventiv. Nu o sa treaca mult timp si o sa dibuie ei un inlocuitor la scuza cu “S-a luat curentul”. Baieti, ia vedeti, totusi, pe unde au dosit astia panoul electric? Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Un site dedicat lui Paris Hilton, inchis de un judecator

Un judecator din Los Angeles a hotarit inchiderea temporara a site-ului parisexposed.com, care se ocupa de vinzarea unor produse personale ale vedetei, informeaza People.com. Site-ul lansat la 23 ianuarie permitea vizitatorilor sa acceseze rapoarte bancare, jurnale personale si clipuri ale mostenitoarei lantului hotelier, toate pentru o taxa de 30,97 de dolari.Howard Weitzman, avocatul lui Hilton, a spus ca acest site a incalcat dreptul la intimitate al clientei sale si drepturile de autor. Acesta a mai subliniat ca proprietarul site-ului, Bardia Persa, poate ataca decizia pina la 16 februarie. Daca nu o va face, ordinul dat pe o perioada limitata se poate transforma intr-unul definitiv.Site-ul pretindea ca obiectele au fost scoase la licitatie dupa ce Hilton nu a platit chiria la un depozit din Los Angeles. Saptamina trecuta, Paris a deschis o actiune in instanta in legatura cu site-ul, argumentind ca obiectele licitate fusesera depozitate acolo in urma cu doi ani, dupa ce ea si sora ei s-au mutat din casa in urma unei spargeri. Avocatii lui Hilton sustin ca doua persoane din Culver City, California, au platit pentru obiectele respective 2.775 de dolari si apoi le-au vindut lui Persa pentru 10 milioane de dolari. Bardia Persa nu a comentat aceste acuzatii.

Ministrul Ungureanu nu se considera “un om crucificat”

 Mihai-Razvan Ungureanu nu a recunoscut ca a gresit pentru ca Ministerul Afacerilor Externe nu l-a informat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu despre situatia celor doi români retinuti în Irak. România are nevoie de liniste Într-o conferinta de presa organizata duminica la Bucuresti, ministrul Ungureanu a subliniat ca exista o “diferenta de opinie” între el si seful executivului pe acest subiect si a mentionat ca îsi va prezenta demisia luni, pentru ca primul-ministru are doua “argumente de autoritate”. În opinia lui Ungureanu, acestea sint faptul ca Tariceanu este seful guvernului si al Partidului National Liberal, din care face parte si el, si dorinta premierului de a avea o relatie clara, transparenta, “fara suspiciuni”, cu orice ministru din cabinetul sau. “În momentul în care primul-ministru solicita demisia unui demnitar din guvern, normal, logic si moral este ca el sa îsi depuna mandatul”, a subliniat Ungureanu. El a adaugat ca a optat pentru gestul prezentarii demisiei si pentru ca România are în aceste momente nevoie de liniste, pentru ministrul de externe prioritar fiind “un singur lucru: interesul natiunii române”. Mihai-Razvan Ungureanu a aratat, de asemenea, ca îsi asuma orice responsabilitate, validata sau nu, în legatura cu activitatea MAE. El a reafirmat pozitia exprimata de Ministerul Afacerilor Externe în cursul acestei saptamini, respectiv ca presedintele Traian Basescu a fost informat în luna noiembrie 2006 despre situatia celor doi români retinuti în Irak pentru ca este si seful Consiliului Suprem de Aparare al tarii. Totodata, seful diplomatiei a afirmat ca dupa ce SIE s-a pronuntat în legatura cu faptul ca Adrian Gincean si Nelu Ilie, cei doi cetateni români retinuti în Irak, nu sint înregimentati în servicii secrete, cazul a devenit unul de asistenta consulara de amploare redusa, cu o procedura simpla, în care responsabilitatea îi revine MAE. “Nu a existat niciun dubiu ca situatia tinea de noi, desi nu a fost considerata una neînsemnata”, a spus Ungureanu. “Nu am dezamagiri în legatura cu mandatul meu. Sint foarte multumit ca tot ce am reusit sa fac, am respectat promisiunile de la sfirsitului anului 2004”, a mai spus Mihai-Razvan Ungureanu. A colaborat si cu presedintele si cu       premierul El a aratat în continuare ca în cei doi ani de mandat al sau s-au înregistrat numeroase “succese” pe linie consulara, lucruri în legatura cu care nu a fost informat nici premierul si nici presedintele tarii. “Sint în prezent 7.291 de cazuri de români cu probleme de acest gen în afara tarii, mi se pare excesiv sa încarc presedintele si premierul cu o problematica atit de vasta”, a spus Ungureanu. Ministrul a subliniat ca în perioada mandatului sau de ministru de externe a avut o “colaborare excelenta” si cu premierul Tariceanu, si cu presedintele Basescu, reflexul din partea acestora fiind pe masura asteptarilor sale. Nu pleaca din PNL Pe de alta parte, la aceeasi conferinta de presa, Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca intentioneaza sa ramina în Partidul National Liberal si dupa ce îsi va depune demisia, luni, 5 februarie. “Nu parasesc PNL, împotriva zvonurilor rauvoitoare”, a spus Ungureanu, adaugind ca se va prezenta luni la sedinta Biroului Politic Central al partidului pentru a-si prezenta pozitia. De asemenea, el a spus ca în prezent se gindeste serios la implicarea sa în politica, afirmindu-si încrederea în nevoia de “renovare ideologica a dreptei românesti” si la necesitatea ca politica partidelor de dreapta sa se bazeze mai mult pe principii, nu pe personalitati si caracterele acestora, “pe partea fragila a fiecarui om”. “Ramine de vazut în ce masura PNL are nevoie de ceea ce sint”, a spus Ungureanu. Totodata, el a subliniat ca nu se considera un om crucificat, fiind dispus sa îsi continue activitatea, la catedra, unde îl asteapta cartile, studentii si doctoranzii sau chiar si într-un viitor executiv. Planuri de viitor În ceea ce priveste firul de evenimente creat în ultima vreme în jurul demisiei sale, ministrul Ungureanu a subliniat ca s-a întâlnit duminica dimineata cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar ca a vorbit telefonic si cu presedintele Traian Basescu în ultimele doua zile. Ungureanu a aratat ca se va prezenta în zilele urmatoare la Palatul Cotroceni pentru a discuta personal cu presedintele Traian Basescu. Întrebat daca va accepta functia de ambasador al României în SUA, Ungureanu a precizat ca nu i s-a propus nimic, dar în prezent este în cautarea unei slujbe. De asemenea, el a spus ca în luarea deciziei de a demisiona a contat si faptul ca a exprimat în vara lui 2006 o opinie diferita fata de cea a partidului sau în ceea ce priveste propunerea PNL de retragere a militarilor români din Irak, subliniind însa ca în calitate de ministru de externe trebuia sa apere interesul national. “MAE este prea pretios pentru a fi sacrificat, prea necesar statului român pentru a fi pus în paranteza politicii interne”, a mai spus ministrul Ungureanu. El a precizat ca programul de politica externa al MAE nu va fi afectat de demisia sa, el urmind sa propuna un succesor care sa asigure interimatul pina cind factorii de decizie vor decide în legatura cu persoana noului ministru al afacerilor externe. Posibilul succesor Întrebat pe cine vede în acest post în locul sau dintre cei vehiculati în PNL - Teodor Melescanu, Adrian Cioroianu si Cristian David -, ministrul Ungureanu a spus misterios ca numele celui pe care l-ar dori în fruntea MAE este altul, fiind o persoana care se afla în sala la momentul conferintei de presa. Imediat, Ungureanu s-a uitat spre seful sau de cabinet, diplomatul Cornel Feruta. Ungureanu a promis ca va face în cursul saptaminii viitoare o noua conferinta de presa în care îsi va prezenta bilantul mandatului de doi ani la conducerea MAE.

Claudiu Niculescu, out

 Cu toate ca site-ul oficial al lui Dinamo anunta vineri ca atacantul Claudiu Niculescu fusese selectionat la echipa nationala pentru partida amicala contra Italiei, tehnicianul Victor Piturca a declarat ieri ca virful de atac al liderului Ligii I nu va intra in vederile sale pentru intilnirea cu Republica Moldova de miercuri: “Cei de la Dinamo au anuntat ca am convocat citiva jucatori si au venit mai devreme in tara, dar nu stiu cine i-a anuntat. Claudiu Niculescu nu m-a multumit la meciul cu Spania. Ma voi baza in continuare pe el, dar atunci cind voi considera ca e nevoie”. Selectionerul a mai precizat ca pentru meciul de miercuri a convocat la lot doar trei fotbalisti de la alb-rosii: Bogdan Lobont, Adrian Cristea si Radu Stefan. Astfel, pentru meciul contra Moldovei, Piturca se va baza pe atacantii Adrian Mutu, Mugurel Buga, Ciprian Marica si Ionut Mazilu, aportul ofensiv putind fi sustinut si de Razvan Cocis, Laurentiu Rosu sau Adrian Cristea.

Condoleante de la UEFA

 Presedintele Federatiei Europene de Fotbal, Michel Platini, si-a oferit intregul sprijin fata de decizia forului italian de a suspenda toate activitatile fotbalistice din Peninsula ca urmare a violentelor de la partida dintre Catania si Palermo, care au dus la moartea unui inspector de politie. De asemenea, conducatorul UEFA a tinut sa transmita condoleante familiei celui care a decedat in timpul confruntarilor dintre fanii celor doua formatii italiene. “In primul rind, vreau sa-mi exprim regretul fata de cele intimplate, iar ampreuna cu toti cei din conducerea forului european vreau sa transmit condoleante familiei inspectorului Filippo Raciti, care si-a pierdut viata in aceste incidente.” Noul sef al UEFA a mai declarat ca violenta de orice fel nu isi are locul in fotbal, iar in acest sens va face tot posibilul pentru a o elimina. “Violenta este inacceptabila si nu are ce sa caute in acest sport. Nu putem tolera asa ceva si trebuie sa o eliminam. Din acest motiv, sintem de acord cu toate deciziile luate de catre forul italian de fotbal”, a declarat Michel Platini. Inspectorul de politie Filippo Raciti (38 de ani) a murit vineri seara, in timpul incidentelor de la meciul Catania - Palermo, scor 1-2, din etapa a XXII-a din Serie A. Ca urmare a acestor incidente, in urma carora 19 persoane au fost arestate si alte 71 ranite, meciurile din toate ligile campionatului Italiei, precum si cele ale echipelor nationale de seniori si tineret care erau programate saptamina viitoare au fost suspendate pe termen nedeterminat. Reprezentativa Italiei urma sa intilneasca miercuri, 7 februarie, nationala Romaniei. Presa italiana sustine ca aceasta stare va dura aproximativ doua saptamini, dupa care activitatile fotbalistice din Peninsula ar putea fi reluate, insa fara ca accesul pe stadion al spectatorilor sa fie permis. De asemenea, se ia in calcul si interzicerea ca suporterii echipei oaspete sa mai efectueze deplasari pentru a urmari meciurile echipei favorite.

Handbalul, pe urmele fotbalului

Acesta este unul dintre motivele pentru care practicantii si admiratorii altor sporturi dispretuiesc “sportul-rege”. Dupa-amiaza de simbata a fost marcata de incidentele produse de suporterii echipelor Dinamo si Steaua inaintea partidei de handbal pe care cele doua formatii trebuia sa o sustina in sala “Lucian Grigorescu”. Cu aproximativ o jumatate de ora inaintea debutului partidei, violentele verbale din tribuna au degenerat, fanii celor doua formatii aruncind unii in altii cu tot ce au avut la indemâna, petardele si fumigenele fiind, din pacate, cele mai utilizate “accesorii”, transformind sala de sport intr-un veritabil teatru de razboi. Interventia in forta a celor aproape 80 de jandarmi a mai calmat spiritele, cei doi arbitri parind sa aiba posibilitatea de a fluiera inceputul derby-ului. Nu s-au potolit… Dupa doar zece minute insa, o petarda aruncata de fanii ros-albilor in directia bancii tehnice a rivalilor a fost scinteia care a reaprins seria incidentelor, situatia scapind acum complet de sub control. Jucatoarele echipei de handbal feminin Rulmentul Brasov prezente in tribuna au trait momente de groaza, fiind prinse chiar intre cele doua grupuri de huligani. Brasovencele au fost nevoite sa sara pe teren de la aproximativ 3 metri inaltime pentru a scapa nevatamate, interul stinga Vita Muhina lesinind dupa ce o petarda a explodat in apropiere, insa medicii au intervenit imediat, astfel incit jucatoarea este in afara oricarui pericol. In aceasta situatie dramatica, jucatorii Stelei s-au retras la vestiare, iar oficialii Federatiei Române de Handbal au luat decizia ca intilnirea sa nu se mai dispute. Astfel, meciul Dinamo-Steaua devine prima partida de handbal din tara noastra care este suspendata din cauza violentelor din tribuna. Cauzate de rivalitatile “animalice” dintre fanii echipelor de fotbal. “Este un lucru regretabil ca s-a ajuns aici” Prezent la derby, presedintele Agentiei Nationale pentru sport, Octavian Bellu, a pus in vedere federatiilor sa se ocupe de problema violentei in sport: “Incidentele de pe stadioanele de fotbal au ajuns si in salile de sport. Este un lucru regretabil ca s-a ajuns aici. Federatiile trebuie sa rezolve problemele legate de violenta in regim de urgenta, astfel s-ar putea ca peste citiva ani sa vizionam meciurile pe ecrane uriase, in afara salilor de sport, iar tribunele sa fie goale pentru a nu periclita siguranta sportivilor”. “Nu am iesit de pe teren pentru a cistiga la masa verde” Seful clubului Steaua, George Boroi, a explicat motivele pentru care ros-albastrii au decis sa se refugieze la vestiare: “Nu am iesit de pe teren pentru a cistiga la masa verde, cum am auzit unele acuze din partea celor de la Dinamo. Nu doresc nimanui sa aiba parte de asemenea incidente. Nu am vrut sa stam in teren ca sa ni se dea cu tribuna in cap. Atmosfera era tensionata”, in timp ce presedintele sectiei de handbal a Stelei, Stefan Birtalan, a exclus o eventuala rejucare a intilnirii: “Nu dorim reprogramarea partidei, ci sa se aplice regulamentul care prevede ca Dinamo, in calitate de organizator, ar trebui sa piarda cu scorul de 10-0”. Presedintele clubului Dinamo, Marcel Popescu, a acuzat Jandarmeria ca le-a permis suporterilor sa patrunda in sala cu petarde si funigene si ca nu a fost capabila sa restabileasca ordinea, declarind ca Dinamo nu are nicio vina pentru cele intimplate. In cursul zilei de astazi, Federatia Româna de Handbal va hotari ce sanctiuni se vor lua.

Terenurile si utilajele pot fi incluse in valoarea cofinantarii

 Ministerul Finantelor a elaborat o hotarire de guvern potrivit careia anumite cheltuieli devin eligibile in cadrul proiectelor finantate din fonduri structurale inainte de semnarea acordului de finantare intre Autoritatea de Management si beneficiar daca au fost facute dupa 1 ianuarie 2007, printre acestea numarindu-se cele pentru avize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, expertiza tehnica si financiara pentru pregatirea proiectelor, cheltuielile aferente sprijinului pentru instrumente de inginerie financiara adresate intreprinderilor, cheltuielile aferente activitatilor din cadrul proiectelor eligibile care pot fi desfasurate de catre institutiile publice, suportate de la bugetul de stat si proiectelor de asistenta tehnica, precum si achizitia de terenuri. De asemenea, pentru beneficiarul din Romania a fondurilor structurale europene se impune si o contributie propie sub forma de cofinantare, care trebuie sa aiba un cuantum minim in functie de proiect si domeniu. Prin respectiva hotarire de guvern se stabileste ca in valoarea cofinantarii in cauza vor putea fi incluse platile dovedite cu acte pentru imobilizari corporale, gen constructii, terenuri, instalatii tehnice si echipamente, cu exceptia proiectelor care beneficiaza de finantare din Fondul Social European, amortizarea aferenta duratei de utilizare a instalatiilor tehnice si echipamentelor in proiect si pentru activitate profesionala si de cercetare remunerata. In cazul imobilizarilor corporale, valoarea acestora trebuie sa fie certificata si de un evaluator independent autorizat.

Moga ii da in judecata pe cei care l-au acuzat de plagiat

Asa cum era de asteptat, in urma scandalurilor din ultima saptamina, piesa “Dracula, My Love”, interpretata de Simplu si Andra si compusa de Marius Moga, a fost marea favorita a publicului in cadrul celei de-a doua selectii nationale a Eurovision-ului. Melodia s-a detasat considerabil la televoting, avind peste 9.000 de voturi in fata urmatoarelor clasate. Iar zvonurile spun ca si juriul a votat conform publicului. In afara de Simplu si Andra, pentru finala Eurovision de simbata viitoare s-au mai calificat: Ionut Ungureanu, Marcel Pavel, Tibi Scobiola, Trupa Veche si Desperado feat. Toni Poptamas. Marius Moga este indignat de reactia anumitor compoztori din Romania fata de piesa lui, “Dracula My Love”, si de faptul ca acestia inca o considera o melodie plagiata dupa “When Religion Come To Town” a trupei E-Type. Acestea in contextul in care el a demonstrat prin doua expertize ca nici macar nu se pune problema de un astfel de “furt intelectual” intre cele doua melodii. Desi atit un specialist renumit din Marea Britanie, cit si un juriu format din compozitori romani au dat verdictul “Nevinovat”, anumite personalitati din lumea muzicala, cum ar fi compozitorii Cornel Fugaru, Ionel Tudor si Cristian Faur inca il acuza pe Marius de palgiat. Ceea ce lui i se pare inadmisibil. Prin urmare, si-a luat inima in dinti si, sfatuit de avocatul sau, s-a hotarit sa-i dea in judecata. “Nu se poate asa ceva. Nu-mi vine sa cred ca ei inca mai spun ca am plagiat cind s-a demonstrat clar ca nu este asa. Orgoliul in Romania este mult prea mare, iar ei nu vor sa recunoasca faptul ca au gresit. E timpul sa iau atitudine si m-am hotarit sa-i dau in judecata. Azi, fiecare dintre cei care m-au acuzat, va primi citatia pentru a se prezenta la tribunal”, a spus Moga.“Martin Erickson de la E-Type m-a felicitat”Dupa mai multe incercari, Marius a reusit sa vorbeasca si cu Martin Erickson de la E-Type, care chiar auzise de “scandalul plagiatului” din Romania. Acesta a spus ca nu are sub nicio forma intentia de a-l da in judecata pe compozitorul roman si chiar l-a felicitat pentru piesa “Dracula, My Love”. “Martin a recunoscut faptul ca melodia lui, “When Religion Come To Town” are influente orientale si ca a fost compusa intr-o vizita an Grecia. Mai mult decit atit, el a spus ca piesa mea i se pare mai buna decit a lui si chiar mi-a urat bafta la concurs. Evident, nu are niciun fel de gind de a ma da in judecata, sau ceva de genul acesta”, a spus Moga. Acesta a adaugat ca Martin chiar i-a dat citeva sfaturi in legatura cu modul in care ar putea imbunatati piesa in ceea ce priveste orchestratia.  Inainte de inceperea semifinalei de simbata seara, Marius a spus ca este lipsit de orice grija, afirmind ca “ce-o fi, o fi”. Aceeasi stare a avut-o si Smiley de la Simplu, care a spus ca “li s-a cam luat de Eurovision”, dupa cum chiar el s-a exprimat. “Noi vrem sa facem un lucru profesionist si ni se da in cap. Nu vrem sa mergem la Eurovision pentru noi, mergem acolo ca sa reprezentam Romania. Iar ei, cei care ne acuza, nu inteleg acest fapt. Am vorbit cu Martin de la E-type, el ne-a felicitat, iar in tara ne lovim de toate aceste obstacole”, a spus Smiley, dezamagit de situatia creata. Solistul a adaugat ca ei nu pun mare pret pe notele juriului, avind in vedere ca exista acolo citeva persoane care sint impotriva lor. Cel mai mult, in opnia lui, conteaza parerea publicului. Iar publicul a fost de partea lor, acordindu-le peste 10.000 de voturi si oferindu-le increderea ca pot reprezenta cu succes Romania la finala de la Helsinki, din Finlanda.Protest marca IndiggoAnul acesta, fetele de la Indiggo au facut scandal “in abseanta”, in primul rind sfidind regulile concursului. Mai intii, nu s-au prezentat la filmarea videoclipului care trebuia sa le promoveze piesa participanta. Ulterior, melodia lor, “Lovestruck” a fost supusa unei expertize pentru a identifica daca reprezinta sau nu un plagiat. Acest fapt le-a indignat foarte mult pe gemenele Modorcea si pe mama lor, care au hotarit sa protesteze si sa nu se mai prezinte la repetitii, precum si sa atace reprezentantii TVR in stilul caracteristic: “Fetele aveau cele mai mari sanse de cistig. Este inadmisibil ca o piesa ce apartine unuia dintre cei mai mari compozitori suedezi (n.r. Thomas G. Son), sa fie pusa sub semnul plagiatului. Noi am cerut sa ni se dea numele unei singure persoane care a facut o astfel de acuzatie la adresa noastra. Nu ni s-a dat si de aceea am hotarit sa protestam. TVR-ul a fost preocupat sa distraga atentia de la concursul propriu-zis”, a declarat mama gemenelor. Batalia se da intre Simplu&Andra, Ro-mania feat. Rednex si LocomondoAcestea sint marile favorite ale concursului, obtinind cele mai multe voturi, atit din partea juriului, cit si din partea publicului, la cele doua semifinale. Cei mai relaxati par a fi Simplu si Andra, poate si datorita expunerii excesive, care le-a adus si satisfactii, dar si critici severe. Cei de la Ro-mania par cei mai inversunati, avind in vedere ca platesc chiar si reclama intr-o anumita publicatie pentru a se promova. Iar cei de la Locomondo au devenit din ce in ce mai siguri pe ei. “Avem incredere ca juriul nu va trimite in finala de la Helsinki o piesa care seamana cu nu-stiu-ce”, a spus Kamara (Locomondo). Dar pina simbata se mai pot schimba multe...“Orgoliul in Romania este mult prea mare, iar ei nu vor sa recunoasca faptul ca gresesc cind inca ma acuza de pagiat. E timpul sa iau atitudine si m-am hotarit sa-i dau in judecata” Marius Moga“Avem incredere ca juriul nu va trimite in finala de la Helsinki o piesa care seamana cu o alta melodie”, Kamara (Locomondo) Ordinea intrarii in finala va fi urmatoarea: 1. Nico - “Dulce-amaruie” 2. Trupa Veche - “Deci 20” 3. Morandi&Wassabi - “Crazy” 4. Marcel Pavel - “No podre vivir” 5. Desperado si Tony Poptamas - “Where Were You” 6. Tibi Scobiola - “Nu pot sa uit” 7. Rednex feat. Ro-Mania - “Well-o-wee” 8.Simplu&Andra - “Dracula, My Love” 9. Locomondo - “Liubi, Liubi, I Love You” 10. Ionut Ungureanu (Provincialii) - “Time” 11. New Effect feat. Moni-K - “Sinada” 12. Desperado si Tony Poptamas- “European a beautiful sin”

Justitia a decis: Babiuc, ales ilegal in CCIR

 Magistratii Judecatoriei Sectorului 3 au constatat nulitatea absoluta a alegerii lui Victor Babiuc ca presedinte al Camerei Comertului si Industriei a Romaniei (CCIR). Acesta este si motivul pentru care instanta a dispus ca alegerile sa fie refacute in termen de 10 zile dupa ce decizia va ramine definitiva. Hotarirea poate fi atacata cu apel. Potrivit unui comunicat al Adunarii CCIR, inca de cind s-au desfasurat alegerile pentru functia de presedinte al Camerei, Victor Babiuc a fost contestat de catre 26 dintre reprezentatii Camerelor de Comert Teritoriale. La momentul respectiv, contestatarii si-au argumentat actiunea prin faptul ca Babiuc nu ar fi respectat statutul CCIR si dispozitiile Legii Camerei de Comert. Vicepresedintele CCIR Mihail Vlasov a atras atentia publica asupra acestui fapt, inca din august 2006, cind a precizat ca Babiuc a “masluit adunarea si s-a ales presedinte al Camerei”. Aceasta nu este singura problema cu justitia pe care o are fostul ministru al apararii nationale. El este acuzat impreuna cu Gigi Becali, de catre procurorii Sectiei Parchetelor Militare, pentru comiterea infractiunilor de abuz contra intereselor publice, respectiv complicitate la aceasta infractiune. Este vorba de schimbul de terenuri in urma caruia Becali ar fi primit de la Armata un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul caruia a oferit unul de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, Ilfov. Desi aveau suprafete aproximativ egale, cele doua terenuri aveau o valoare disproportionata, pretul lor de piata fiind diferit.

Un atentat la banul public

Directorul Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, are in subordine un numar de 12 salariati, iar ca activitate de baza, facturarea si incasarea contractelor de inchiriere a spatiilor catre agentii economici care au dezvoltat aici diverse afaceri. Deoarece PIC este un agent economic in structura Consiliului Judetean, in recenta sedinta a acestuia a fost aprobat bugetul pe anul in curs, inclusiv salariul directorului. Referindu-se la venitul aprobat cu majoritate de voturi, consilierul judetean al PSD, Ioan Florea, afirma ca “bugetul aprobat pentru PIC este un atentat la banul public”. Acesta isi justifica afirmatia prin sumele prea mari, in aprecierea consilierului, raportate la activitatea curenta si de competentele directorului. Ioan Florea declara ca directorul PIC, Emil Marginean, are prins in bugetul pentru acest an un salariu de 600 milioane lei, peste 180 milioane lei diverse sporuri, plus un premiu de peste 90 milioane lei. Daca impartim sutele de milioane de lei primite la 12 luni, observam ca directorasul de 12 subalterni castiga cite 57,5 milioane lei lunar, adica la fel cu un ministru, iar despre performantele sale de manager nu am aflat sa fi excelat in vreun fel. Astfel, mai degraba el consuma o droaie de bani care ar trebui sa intre in contul Consiliului Judetean Alba, dupa ce acesta a finantat PIC in perioada cit parcul nu avea surse de venit. 

Gest sinucigas pentru Romania

Amenintati cu activarea clauzei de salvgardare pentru nerespectarea legilor concurentei intr-o economie de piata functionala doar cu numele, oficialii de la Bucuresti, in frunte cu ministrul Vladescu adopta o pozitie mai mult decit revoltatoare: mergem cu taxa de inmatriculare pina la capat (unde altfel poate fi acest final nefericit decit la Strasboug).  Strins cu usa din toate partile, ministrul se scutura brusc, precum ursul la iesirea din birlog si se gindeste ca nu ar fi rau daca ar extinde taxa pe rable la toate inmatricularile de pe teritoriul mioritic. Si asta in aceeasi zi in care   reprezentantul Comisiei Europene (CE) in Romania, Donato Chiarini, declarase ca realitatile dureroase in privinta concurentei trebuie corectate pentru a nu se activa clauza de salvgardare. Primeaza interesul importatorilor si producatorilor interni Nu mai conteaza nici pe departe faptul ca romanii isi schimba masina la 13,5 ani! Nici faptul ca noua propunere ar produce o paralizie aproape totala a pietei auto. “Ce-l mina pe el in lupta” in acest razboi devenit aproape absurd, purtat de Vladescu in cel mai pur stil kamicadze? Raspunsul a devenit mai mult decit vizibil la finele acestei saptamini. Chiar daca el se putea descifra chiar din mesajul comunitarilor care nu vedeau in taxa de mediu o masura care protejeaza piata indigena de transformarea intr-un cimitir al rablelor europene, ci una pentru apararea, de la nivelul executivului, a intereselor importatorilor si producatorilor din Romania (nu de putine ori premierul a fost prezentat in presa ca “domnul Citroen”). Presiunile la care este supus Vladescu sa mentina cu orice pret acest bir au iesit la iveala din declaratia presedintelui Francois Formont, de la Dacia - Renault. El a spus franc faptul ca daca pica taxa, “pica” si o treime din locurile de munca de la uzinele din Mioveni! Cu alte cuvinte, marilor investitori nu le mai ajung privilegiile primite atunci cind au descalecat pe plaiurile mioritice, ci vor sa faca regulile jocului dupa cum le-o cere propriile interese. Nici o noutate, desecretizarea contractelor de privatizare din energie au scos deja la iveala nenumarate asemenea tertipuri. Revenind la cei pe care ii protejeaza cu adevarat taxa de inmatriculare, sa analizam mai atent si partea importatorilor. Nu de alta dar un aparator extrem de vehement a fost si Brent Valmar, din fotoliul sau de sef al APIA. De ce nu vor importatorii de automobile noi sa vina asa numitele rable fara suprataxe, e limpede: le scad lor vinzarile si profitul. Mai nuantata e explicatia pentru pozitia protaxa a importatorilor de masini second-hand: desi la prima vedere ei nu ar avea de pierdut, situatia nu este chiar asa simpla. Cum e libera circulatia prin spatiul comunitar, romanul poate sa mearga singurel in Germania, de exemplu, si sa-si aleaga de acolo automobilul. Astfel, sint lovite destul de rau profiturile importatorilor de masini rulate. Taxele mari la intrarea in tara ar descuraja astfel de “aventuri”. “Ministrii nu trebuie sa cunoasca toate legile!” Ramine de vazut cit timp va mai pierde ministrul finantelor cu acest razboi pe care nu il poate cistiga niciodata. Si asa energia sa pare vlaguita, atit timp cit nu-si mai aduce aminte ca trebuia sa dea ceva milioane din privatizari pentru construirea de locuinte, asa cum prevede o lege veche de sase ani. Dar, vorba lui Vladescu, ministrii nu trebuie sa cunoasca toate legile! Noi, contribuabilii, care le platim salarii si diurne grase, da !

Intre spectacol si calcule pragmatice

Despre initiativa Primariei Alba Iulia de a dota Cetatea Medievala cu o patrula calare, in spiritul epocii respective, s-a mai vorbit si, probabil se va mai vorbi. Initiativa, desi spectaculoasa si propusa de mai mult timp, a intimpinat mai multe dificultati. De-a lungul timpului au fost luate in considerare mai multe variante. Una dintre ele a fost de a angaja direct oameni din apropierea municipiului, care au in proprietate cai pentru calarie. Nu a fost nici o problema cu gasitul doritorilor, in schimb a fost o problema cu platitul oamenilor. Deoarece acestia urmau sa fie incadrati in structurile Politiei Comunitare, iar salariile membrilor ei sint destul de modeste. Asa ca, aceasta varianta a cazut. Luna trecuta a aparut o alta oportunitate. Inspectoratul General al Politiei a anuntat ca are 16 cai propusi pentru reforma pe care iI puteau ceda cu titlu gratuit. O delegatie a Politiei Comunitare Alba Iulia s-a deplasat in Moldova pentru a vedea acesti cai, dar au descoperit ca era vorba despre cai care fusesera folositi la tractiune, hraniti necorespunzator, iar multi dintre ei sufereau de boli grave. Astfel ca, a mai ramas o singura solutie, cumpararea unor cai antrenati special pentru calarie si obisnuiti cu oamenii. Aceasta ultima cerinta este foarte importanta, deoarece patrula calare va fi folosita drept atractie turistica, dar s-ar putea transforma foarte simplu in opusul ei daca un cal ar lovi sau ar musca un turist sau mai multi. Pina la urma, aceasta varianta, de fapt ultima ramasa, a avut cistig de cauza, iar in ultima sedinta de consiliu local au fost aprobate sumele necesare achizitionarii celor 6 cai de care este nevoie. Conform datelor furnizate de Politia Comunitara, care a facut o cercetare de pret pe la toate hergheliile de stat sau private din Romania, pretul unui cal special antrenat pentru aceasta activitate poate urca pina la 16.000 de euro. 

Drumarii au avut mult de lucru

Ninsorile semnalate in ultimele zile au afectat fluenta traficului rutier si au dat serios de lucru drumarilor, care au fost nevoiti sa intervina cu aproape toate utilajele din dotare pentru a se asigura ca drumurile din judet sint circulabile. Pe drumurile nationale s-a intervenit cu 16 utilaje, din care 7 au fost “cantonate” pe DN1, care este, dealtfel, si cel mai circulat. Interventii au fost necesare pe toate drumurile nationale din judet, in special cu material antiderapant. Accesul spre Ghetari ramine blocatDrumul judetean 750, care face legatura intre Girda si Ghetari, era inca blocat aseara, la ora inchiderii editiei, interventia drumarilor fiind ingreunata de noul strat de zapada asternut la sfirsitul saptaminii trecute. Dealtfel, zapada, care a adus bucurie schiorilor si copiilor, a dat serios de lucru echipelor de interventie pe drumurile judetene. Drumarii au actionat pe DJ 750B, la Poiana Vadului, pe DJ 108, intre Horea si Matisesti (unde drumul a fost blocat traficului auto, in cursul saptaminii trecute), pe DJ 762, la Avram Iancu, pe DJ 107I, la Mogos, pe DJ 107, la Jidvei, Bergin, Cetatea de Balta, Colibi, Secasel si la Rosia de Secas, pe DJ 742, la Rosia Montana, pe DJ 107D, la Unirea si intre Sintimbru si Mihalt, pe DJ 107F, la Lunca Mures, pe DJ 107 B, intre Farau si Silea, pe DJ 107C, de la Teleac pina la Vintu de Jos, pe DJ 107 E, la Vama Seaca, pe DJ 107 G, intre Noslac si Gabud, pe DJ 107K, la Intregalde, pe DJ 142L, la Petelca, pe DJ 107M, la Buru, pe DJ 106I, la Vingard si Spring, pe DJ 106 H, la Necrilesti, pe DJ 106 K, la Ohaba, pe DJ 705, la Almasu Mare, pe DJ 750C, la Valea Manastirii, pe DJ 141C, la Cenade, pe DJ 141D, la Dostat, pe DJ 142, la Tatirlaua si pe DJ 750 H, la Sohodol.

Atanasiu vrea sa “lichideze” Cugirul

La conferinta de presa ce a tinut-o dupa intrunirea politica, subiectul de baza abordat de presedintele AVAS a fost pe tema aplicarii Legii insolventei. Teodor Atanasiu a mentionat ca a ales sa vorbeasca despre acest subiect deoarece el vizeaza direct si judetul nostru. El a spus ca misiunea declararii solventei sau insolventei agentilor economici revine managerilor sau administratorilor respectivelor societati comerciale, iar responsabilitatea evaluarii exacte a situatiei firmei este foarte mare, deoarece declaratia eronata sau inexacta constituie fapta penala.Cugirul, primul vizatNu a spus daca ar avea cunostinta sau vreo banuiala ca mai exista si alte firme din judet in situatia de insolventa, dar Atanasiu a punctat apasat si cu o vadita satisfactie ca declaratia directorilor celor doua uzine de la Cugir, Uzina Mecanica SA si Fabrica de Arme, nu poate fi altfel decit declaratie de insolventa. Teodor Atanasiu cinta astfel, cu deosebita satisfactie, ni s-a parut noua, prohodul industriei din Cugir. Singura sansa ce o mai dadea seful liberal al AVAS celor doua fabrici, era un termen de 6 luni ce este propus a fi aprobat in guvern, in care conducerea societatilor vizate sa aleaga forma de lichidare sau faliment. Atanasiu caracteriza societatile comerciale vizate de Legea insolventei ca niste paraziti, care “produc pierderi, fac comenzi si achizitioneaza materiale pe care le gestioneaza si administreaza ineficient. (...) Nu scapa nimeni de aplicarea Legii insolventei”, rostea ferm Atanasiu.Grupuri de interese... in a investiNici nu credem sa puna cineva problema altfel decit in sensul aplicarii corecte si deplina a legii. Nu prea intelegem tonul de multumire a presedintelui AVAS, in conditiile in care acesta a fost director al UM Cugir. Si, daca intelegem sa nu-i pretindem a judeca cu sentimente de pe pozitia de sef al AVAS situatia uzinei la care a fost director, ne intrebam daca nu cumva tocmai la acea perioada se referea atunci cind spunea ca se “gestioneaza si administreaza ineficient”. Poate, cumva, a fost influentat de recenta luare de pozitie a unui consilier local din Cugir, prin care erau invocate pierderile generate la U. M Cugir de intirzierea punerii in functiune a liniei de fabricat armament in perioada in care unul dintre directorii societatii era tocmai Teodor Atanasiu. Astfel, chiar nu intelegem ce motiveaza satisfactia vadita a acestuia pentru perspectiva sumbra previzionata chiar de el. Oare, simplul motiv ca, momentan, si cu siguranta efemer, directorul al UMC este de la un alt partid decit PNL? Ar fi prea mult, totusi. Si ar mai fi un oarecare interes. Activele celor doua societati din Cugir, dar si terenurile aferente acestora, sint deja, vizate, de catre persone numite de catre Atanasiu “investitori”. El a si declarat ca a primit zeci de telefoane prin care anumiti investitori se interesau de cele doua obiective. Din surse neoficiale, inclusiv Mercedes este interesata de UM Cugir. Satisfactia lui Atanasiu ar mai putea proveni si de pe urma faptului ca, in caz de insolvabilitate, vinzarea activelor celor doua societati, dar si a multor altor zeci sau chiar sute de firme, ar ajunge pe miinile AVAS-ului.