monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

O alegere dubioasa

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri, dupa Biroul Permanent, ca sesizarea facuta de PD privitor la anularea votului in cazul motiunii simple anti-Macovei nu poate fi luata in seama, insa cazul de posibila frauda a lui Claudiu Tanasescu va fi trimis Comisiei juridice spre analiza. „Votul nu a influentat rezultatul final", a adaugat Vacaroiu. In ceea ce priveste eventuala frauda a senatorului PRM Claudiu Tanasescu, conducerea Senatului a decis, la solicitarea Grupului Aliantei, sa trimita cazul spre analiza Comisiei juridice si de disciplina, care va analiza probele si va intocmi un raport ce va fi prezentat plenului. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat, joi, o inregistrare video in baza careia democratii l-au acuzat pe senatorul PRM Dan Claudiu Tanasescu ca a votat de doua ori la motiunea anti-Macovei din Senat.Fara camereVacaroiu a mai anuntat ca s-a decis, la propunerea sa, ca in plen sa se instaleze o cabina de vot secret. „Am luat decizia sa facem o cabina de vot secret astfel incit senatorii sa poata sa isi exercite dreptul departe de camerele de luat vederi. Este absolut constitutional, acelasi sistem il au si parlamentarii din Franta", a justificat Vacaroiu hotarirea. Decizia a fost luata in contextul in care Senatul se afla in plin scandal legat de fraudarea votului asupra motiunii simple „Minciuna-adevarul justitiei Macovei".

Rafuiala discreta

Ministrul se abtineMinistrul Nicolaescu insa, a refuzat orice declaratie pe acest subiect si a motivat atitudinea, afirmind ca este vorba despre rafuiala politica intre un membru Partidul Liberal Democrat si un mebru al Guvernului, din Partidul National Liberal. Paveliu a spus ca in decembrie 2006 a depus o plingere penala impotriva ministrului Eugen Nicolaescu cu foarte multe capete de apel, majoritatea fiind axate pe abuzuri in serviciu sau pe neglijenta in serviciu. El spune ca pina in prezent procuratura nu a dat niciun semn de a respinge incadrarea ca fapta penala. De asemenea, Paveliu il acuza pe ministrul sanatatii ca in urma cu trei saptamini a comis o fapta cu caracter penal care se refera la trucarea unei licitatii publice.Scandal pentru softDeputatul spune ca la Ministerul Sanatatii s-a facut o intelegere intre fostul secretar de stat Iulian Popescu si Eugen Nicolaescu prin care a fost vindut prin achizitie directa un soft destinat spitalelor in valoare la un pret nejustificat de mare. Potrivit lui Paveliu, firma care a castigat contractul a oferit softul pentru 5000 euro, dar cheltuielile ulterioare legate de instalarea lui si achizitionarea instructiunilor de utilizare au facut ca valoarea totala a achizitiei sa fie de fapt de 90 mii de euro, aceasta in conditiile in care a existat inca o oferta facuta de o alta firma, care nu depasea 30 mii de euro, suma ce ar fi cuprins toate serviciile. Paveliu considera ca prin aceasta procedura, practic, s-a divizat o achizitie de peste 90 mii de euro in doua parti, una de 5 mii euro si alta de 85 de mii de euro, in conditiile in care a existat o oferta care rezolva toate aceste probleme pentru doar 30 mii de euro. Calculul lui Paveliu arata ca din fonduri publice, s-au platit suplimentar si nejustificat peste 60 de mii de euro.De doua oriPaveliu acuza de fapt ca printr-un ordin scris al ministrului Nicolaescu si al secretarului de stat, spitalele au fost obligate practic sa plateasca de doua ori acelasi soft, fiind vorba de o suma totala de peste 9 miliarde de lei. „In medie, fiecare spital achita aproximativ 10 milioane de lei pentru a primi softul si instructiunile de utilizare care ar fi trebuit sa fie gratuite, potrivit ofertei firmei cistigatoare a contractului", a explicat Paveliu. Acesta a tinut sa mentioneze ca in plus, secretarul de stat Iulian Popescu a cerut imperativ, in scris, ca spitalele subordonate sa verse direct banii in contul unei firme private cu care respectivele unitati nu au nicio relatie contractuala.

Magistratii s-au razgindit

Pedepse contopiteIn 15 februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie, la 15 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat, la alti 10 ani, 12 ani si respectiv 14 ani, pentru trei infractiuni savirsite la legea privind calea ferata, si la alti 7 ani pentru port ilegal de arma. In loc sa adune o condamnare totala de 51 de ani, fostul lider al ortacilor a primit doar 15 ani de inchisoare (pedepsa maxima, cum prevede legislatia autohtona), plus un spor de 3 ani, data fiind gravitatea faptelor, adica un total de 18 ani. Pentru mineriada din de la Costesti, Miron Cozma a primit in decembrie 2005, o condamnare de 10 ani, tot pentru subminarea puterii de stat. In septembrie 2005, Miron Cozma a fost condamnat, pentru mineriada de la Stoenesti, la 7 ani de inchisoare pentru tulburarea linistii publice si la 5 ani de inchisoare pentru impotrivirea la executarea unei sentinte judecatoresti.Scutit de ani greiMiron Cozma a beneficiat de doua decizii care i-au scurtat semnificativ pedepsele definitive totalizind 28 ani de inchisoare. In primul rind, gratierea din decembrie 2004, semnata de presedintele Ion Iliescu, l-a scutit de opt ani pe care ar fi trebuit sa-i petreaca dupa gratii. A doua miscare care i-a redus perioada de detentie a fost decizia din 24 octombrie 2005, a Curtii de Apel Bucuresti, care a contopit, la cererea lui Cozma, pedepsele primite de fostul lider din Valea Jiului pentru mineriadele din septembrie 1991 si ianuarie 1999. Curtea a decis astfel sa contopeasca pedeapsa de sapte ani si 11 luni pentru mineriada din 1991 - executata deja din pedeapsa de 18 ani de inchisoare - cu cea de zece ani data de instanta suprema in dosarul mineriadei de la Costesti.Detinut model?Comisia si-a motivat decizia enumerind toate probele care au dus la concluzia ca detinutul Cozma s-a schimbat radical in ultimele sase luni de detentie, luni scurse de la ultimul refuz al instantelor fata de solicitarea punerii in libertate conditionata. In timpul scurs de la ultima cerere de eliberare conditionata, Cozma nu a fost sanctionat niciodata, ba chiar, dupa cum se arata in motivarea Comisiei de la penitenciarul Rahova, a fost rasplatit de patru ori cu suplimentarea dreptului la pachet si drept la vizita. Motivarea comisiei prezinta si un profil psihologic al lui Cozma, in care acesta este caracterizat ca avind o „personalitate cu un bun potential general, care are o inteligenta peste medie, este imaginativ si are un potential creator ridicat".

Totusi, in martie

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa nu amine organizarea alegerilor pentru Parlamentul European pentru ca se discuta despre convocarea a doua referendumuri, a declarat consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Purtatorul de cuvint al presedintelui a mai precizat ca seful statului „l-a asigurat pe premierul Tariceanu ca sustine Guvernul pentru ca scrutinul pentru alegerea europarlamentarilor romani sa aiba loc la data fixata". Saftoiu a adaugat ca presedintele considera ca „referendumurile sint actiuni constitutionale, care nu pot fi negociate".Basescu nu accepta compromisuriGuvernul a stabilit deja ca data de desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European este 13 mai. De asemenea, presedintele Basescu a anuntat Parlamentul, cind a cerut consultarea acestuia in organizarea unui referendum pe tema votului uninominal, ca doreste organizarea acestuia in a doua parte a lunii martie. Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat presedintelui Basescu sa amine organizrea referendumului pentru votul uninominal, reinnoind, cu acelasi prilej, si apelul catre opozitie pentru a amina suspendarea sefului statului, invocind necesitatea organizarii la timp a alegerilor pentru PE. Adriana Saftoiu a refuzat sa comenteze informatia enuntata de Mircea Geoana, potrivit careia seful statului l-ar fi informat pe Calin Popescu Tariceanu ca nu semneaza decretul de numire in functia de ministru de externe a lui Adrian Cioroianu. 

Greutati financiare

Directorul caminului de batrini din Sibiu va fi reconfirmat definitiv in functie, dupa sedinta de miine a Consiliului Judetean. La propunerea presedintelui Martin Bottesch, doctorul Vasile Sacelean ramine la conducerea caminului-spital de pe strada Azilului. O unitate care inca se lupta cu lipsa de fonduri in care locatarii platesc peste 450 de lei lunar. Anul acesta, azilul va primi finantari in valoare de 1,2 milioane de lei pentru reabilitare, dupa ce in 2006 a fost renovat un intreg corp de cladire, cu o capacitate de 35 de locuri. „Proiectul de anul trecut a costat 6,4 miliarde de lei vechi, din care o suma importanta a venit de la Banca Germana pentru Dezvoltare, prin GTZ. Anul acesta avem 12 miliarde, prin Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Incercam sa miscam lucrurile, sa aducem bani", spune directorul Sacelean.DonatieUn ajutor vine si din partea celor asistati. In aceasta saptamina, Anica Cinezan, o octogenara care locuieste in caminul sibian, isi va dona casa si terenul din satul Brosteni. Consiliul Judetean urmeaza sa vinda bunurile. „Aici functioneaza solidaritatea sociala mai mult decit in alta parte. Valorificarea o va face Consiliul Judetean, dar banii se vor intoarce la camin si vom incerca sa imbunatatim situatia tuturor celor asistati, fara discriminare. Desigur, valoarea nu este foarte mare. Un hectar de pamint in Pauca poate costa 5 - 6 milioane de lei", a explicat dr. Sacelean. Tot in sedinta de joi, consilierii judeteni vor aproba numirea definitiva a doctorului Ioan Chera pe postul de director al caminului de batrini din Saliste.

Bani pe drumuri

Intretinerea drumurilorLucrari de intretinere a drumurilor aflate in administrarea CJS au fost in valoare de 10.663 mii lei. Dintre acestea s-au evidentiat tratamentele bituminoase care au consumat 2.319 mii lei (64,64 km tratamente bituminoase simple si 12,22 km tratamente duble). Plombari s-au efectuat pe o suprafata de 69.218 mp in valoare de 1.803 mii lei, santuri in lungime de 15.430 ml si in valoare de 169 mii lei, covoare 35.241 mp in valoare de 1.344 mii lei si material pietros - 10.454 mc in valoare de 879,7 mii lei. Activitatea de iarna a costat 1.958 mii lei. Lucrari de refacereAu fost executate lucrari de refacere a unor poduri calamitate in anii anteriori. Au fost receptionate podurile la Rondola, Sevis-Sibiu, Porumbacu de Jos, Sadurel. Au ramas nefinalizate podurile de la Gales (205 mii lei) - 30 mii lei, Altina (20 mii lei) - 150 mii lei, Poplaca (111 mii lei) - 90 mii lei, Retis (194 mii lei) - 30 mii lei. In paranteza sint sumele cheltuite pina in prezent, iar, in afara, sint sumele ramase de cheltuit.Proiecte si expertizeIntrucit activitatea de studii si expertize dureaza foarte mult, iar perioada de timp de la finantare pina la inceperea efectiva a lucrarilor se intinde pe mai multi ani, au fost realizate proiecte si expertize in 2006 in valoare de 675,8 mii lei pentru Pod din beton la Sadu, Pod Sibiel, Sistematizare circulatie comuna Sadu, Modernizare DJ Poiana Sibiului - Dobirca si a DJ Sadu - Riul Sadului, refacerea DJ pe tronsonul Pelisor - Richis, modernizare DJ pe tronsonul Dirlos - Alma - Hoghilag, modernizare DJ limita judetului Alba - Pauca - Mindra - Slimnic, Modernizare DJ-DN1 pe tronsonul Cirta - Chirpar - Agnita, expertiza pod Hoghilag, expertiza pod Racovita.Lucrari ale consiliilorPentru lucrari de pietruiri si/sau asfaltari de drumuri comunale si judetene s-au alocat de catre consiliul judetean catre consiliile locale beneficiare fonduri pentru lucrari de asfaltare la Laslea - Malincrav (900 mii lei), Apoldu de Jos - Singatin (441 mii lei), reabilitare intrare Dj106 - Nou (235 mii lei), reabilitare DC 19 Smig (297, 014 mii lei), Proiectare pentru lucrarea Modernizare Dj - Cristian - Saliste - Poiana - Jina (162,583 mii lei).Proiecte pregatitePentru accesarea de fonduri guvernamentale si europene au fost pregatite proiectele Imbunatatirea circulatiei rutiere Sadu - Riul Sadului, Modernizare Richis - intrare Dj 141, Modernizare Poiana Sibiului - Dobirca, Modernizare Cristian - Orlat - Sibiel - Saliste - Poiana Sibiului - Jina, Modernizare DJ Dirlos - Alma - Dumbraveni, Modernizare Dj Pauca - Alamor - Slimnic, Modernizare Sibiu - Agnita, Cirta - Nou Roman - Chirpar Agnita, Proiect tehnic Pod Hoghilag, Proiect tehnic Pod metalic Orlat.       

Publicitate ilegala

Practica bate legeaIn ianuarie anul acesta, Primaria municipiului Sibiu a dat 112 autorizatii de constructie, din care 24 sint folosite de Energy pentru publicitate, pe bulevardul Mihai Viteazu. Firma a devenit, anul trecut, una dintre cele noua firme careia municipalitatea ii inchiriaza spatiu publicitar. Printr-o hotarire a Consiliului Local din 2006, sint alocate firmei Energy SRL patru panouri de pe Mihai Viteazu, unul pe Rahovei si trei pe strada Argesului. Aritmetica nu este de acord. Pe Mihai Viteazu se afla acum 28 de panouri, pe Rahovei, 60, iar pe Argesului, 18. Panourile de publicitate pentru Interex au fost amplasate si pe alte strazi. De pilda, pe Gheorghe Dima sint noua panouri, desi nici hotarirea Consiliului Local si nici autorizatiile de anul acesta nu aloca firmei Energy vreo locatie.Publicitarii se justificaLa conferinta de presa care a precedat inaugurarea magazinului, reprezentantii Interex au anuntat ca de campania lor publicitara se ocupa firma ARS Advertising SA, o societate cu sediul in judetul Prahova. Administratorul firmei, Gabriel Stefanescu, si-a declinat orice responsabilitate. „Noi avem un contract de colaborare cu Energy, pentru ca i-am gasit deosebit de seriosi. Lor le revine responsabilitatea pentru toate autorizatiile. De altfel, noi nici n-am avea timp pentru autorizatii, nu ne-ar permite timpul ca sa ne atingem si obiectivele de comunicare, pentru ca noi promovam toate cele noua supermarketuri si mai planificam si extinderi", sustine Stefanescu. Pe hirtie, ARS Advertising a instalat, prin Energy, 178 de elemente de panotaj si 15 panouri publicitare in Sibiu. Unde se afla toate acestea in documente, nici nu mai conteaza.Autorizatii „pe vine"Cezar Paulescu, administratorul agentiei Energy SRL, are o explicatie. El spune ca foloseste locatiile publicitare pentru ca le-a platit municipalitatii in baza asocierii existente, cu toate ca avizele de constructie nu au fost inca aprobate. „Nu pot sa nu servesc clientul si sa astept trei luni. Primaria incaseaza banii si noi folosim locatia, apoi autorizatia vine dupa mersul legal", motiveaza Paulescu. Administratorul recunoaste ca metoda „nu este tocmai ortodoxa, dar corecta din punct de vedere al participatiunii". Energy SRL are aprobate aproape 400 de locatii publicitare in intreg municipiul Sibiu, se mindreste patronul. Dar la calculul „pe felii", da rateuri. „Pentru Mihai Viteazu, daca imi aduc bine aminte, avem 25 de stilpi pe o parte si vreo patru pe partea cealalta", isi aminteste el. Tot ce poate spune e ca promovarea s-a facut in mare graba.Pasibili de amendaReprezentantii municipalitatii recunosc ca, in cazul unui control, Energy ar trebui sa fie amendata. Pentru ca, practic, a construit fara autorizatie. Din momentul depunerii documentatiei complete si corecte, termenul pentru acordarea avizului nu poate depasi, prin lege, 30 de zile. Iar in caz contrar, beneficiarul este anuntat sa-si refaca documentatia.

Democrati pe pirtie

„Sa mai zimbim, sa mai detensionam putin atmosfera", ii indeamna Cristian Bicher, presedintele organizatiei municipale a PD, pe aliatii, dar si pe adversarii politici. Pentru inceput, tinarul lider local face ce stie cel mai bine: sport. El a anuntat ca va organiza, pe 10 martie, la Paltinis, o cupa de schi deschisa tuturor sibienilor. „Va fi o competitie slalom urias, intr-o singura mansa, deschisa tuturor categoriilor de virsta", a precizat Ovidiu Luca, vicepresedintele PD Sibiu. Tot ce mai spera, acum, democratii, este sa aiba zapada peste trei saptamini. Dar si-au pus o pila. „Am vorbit cu cei de la Meteo si ne-au asigurat ca va fi zapada, de altfel la 1.450 de metri ar fi si anormal sa nu fie", spune Luca.Bicher da, Mitea nuInscrierile vor avea loc la sediul PD Sibiu, de pe strada Nicolae Balcescu. De astazi, si pina pe 7 martie, intre orele 10 si 14, cei interesati sa schieze la Paltinis vor trebui sa prezinte si o copie dupa actul de identitate. La competitie pot participa amatori de schi de orice virsta, iar premiile vor consta in bani sau echipament sportiv. „Eu voi participa, desi nu sint mare schior, dar imi place", a marturisit Bicher. In schimb, presedintele PNL, Eugen Mitea, nu va fi de gasit pe pirtie. Desi a fost schior de performanta. „Le doresc mult succes, dar eu nu am de gind sa particip la acest concurs", spune Mitea.

Repetoriul Scaligero

Ansamblul Instrumental Scaligero de la opera Scala din Milano si-a anuntat, ieri, repertoriul pe care il va interpreta in concertele din 24 si 25 februarie. Programul spectacolelor, pregatit special pentru „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", cuprinde compozitii de Gioachino Rossini, Giovanni Bottesini, Francesco Morlacchi, Nino Rota si Leonard Bernstein. Sibienii care au avut norocul de a-si cumpara bilete la concert vor asculta uvertura operei „Cotofana Hoata" si cea de-a doua si a treia secventa din „Concertul pentru fagot si coarde" de Gioachino Rossini, „Marele duo pentru clarinet, contrabas si coarde" de Giovanni Botessini, „Pastorul elvetian, suita pentru flaut si ansamblu" de Francesco Morlacchi, „Suita La Strada" si fragmente din coloana sonora a filmului „Ghepardul" de Nino Rota si suita „West Side Story" de Leonard Bernstein.Istoria AnsambluluiAnsamblul Instrumental al Scalei din Milano, din care fac parte muzicieni ai Orchestrei Operei si Filarmonicii teatrului liric, a luat nastere la sfirsitul anilor '80 ca un dublu cvintet: un cvintet de coarde (doua viori, viola, violoncel si contrabas) si un cvintet de instrumente de suflat (flaut, oboi, clarinet, fagot si corn). Din ianuarie 1998, cu ocazia unui concert sustinut la Beirut, ansamblul s-a imbogatit cu saxofon, pian, armonica si instrumente de percutie, formula ce i-a permis sa-si imbogateasca repertoriul de la clasic pina la jazz si chiar muzica etnica sau new age.

Ajutati-l pe Cristian!

Zilele unui student de la Facultatea de Inginerie sint numarate. Tinarul sufera de leucemie acuta. Pentru a i se prelungi viata, Cristian Belu are nevoie de transfuzie zilnica, cu o cantitate considerabila de singe din grupa AII, Rh Negativ. Medicii spun ca aceasta grupa de singe nu e foarte rara, dar din cauza Rh-ului Negativ, astfel de singe este foarte greu de gasit. „Noi ii administram singe de ceva timp, insa proviziile s-au terminat. Am chemat chiar si donatori de acasa, pe cei care stiam ca au grupa de singe AII si Rh Negativ. Din pacate, intre donari trebuie sa treaca doua luni si nu mai avem singe. Am apelat chiar si la celelalte centre de transfuzie din tara, insa nu am gasit singe. Am discutat cu parintii baiatului si am hotarit sa cerem ajutorul oamenilor", spune Marcela Busuioc, de la Centrul de Transfuzii Sanguine Sibiu. Persoanele care doresc sa-l ajute sint asteptate zilnic, la Centrul de Transfuzie Sibiu, intre orele 8 si 12. 3 luni de viataConform medicilor, leucemia acuta este o boala neoplazica, caracterizata prin pierderea capacitatii de diferentiere si maturatie a celulelor hematopoietice, infiltratia maduvei si a altor organe cu aceste celule imature. Tabloul clinic este dominat de trei sindroame: anemie (scaderea eritrocitelor), infectios (scaderea granulocitelor) si hemoragie (scaderea trombocitelor). Apare la orice virsta, mai frecvent sub 25 de ani, in special la copii, dar si la batrini. Evolutia este, in general, rapida. In mai putin de trei luni, survine moartea. Sub influenta tratamentului, pot aparea remisiuni de citeva luni si mai rar de citiva ani.

Vin salvatorii planetei

Cosmonautul Dumitru Prunariu, care reprezinta Romania in Comisia ONU pentru exploatarea in scopuri pasnice a spatiului extraatmosferic, intentioneaza sa aduca la Sibiu zeci de experti internationali, care sa evalueze riscurile si sa gaseasca solutii pentru situatia in care Pamintul ar fi lovit de un asteroid. Mai ales ca specialisti in domeniu estimeaza ca, in 2029, un asteroid, botezat Afobis, ar putea ajunge la o distanta „ingrijoratoare" de Pamint, iar la o urmatoare trecere, dupa circa 12 ani, ar putea chiar sa loveasca Pamintul. Asemenea scenarii sint luate in serios de organizatiile internationale. Intilnirea de la Sibiu va avea loc in noiembrie, pentru „a profita de Capitala Culturala Europeana, pentru a promova si actiuni stiintifice de o inalta calitate", a anuntat Prunariu. Conferinta va fi precedata de o prima intilnire programata la Strasbourg.

Comuna reflectorizanta

Minunea a venit in urma eforturilor depuse in ultimele doua luni de un sef de post inventiv si un primar receptiv. Politistul a reusit sa-i convinga pe oameni sa-si cumpere vestele, pentru a nu fi pusi in pericol in trafic. Campanie de convingereSeful de Post din localitatea Bazna a fost cuprins de ingrijorare in momentul in care numerosi turisti reclamau faptul ca intilneau in plina noapte, pe strazi, biciclisti, pietoni sau carutasi, care nu aveau asupra lor niciun fel de mijloc de semnalizare. Erau oameni care se expuneau zilnic pericolului de a fi accidentati. Agentul principal Viorel Stan „a luat taurul de coarne". S-a inteles cu primarul Ioan Capilnean sa tiparesca pliante cu prevederile noului cod rutier, pe care sa le imparta biciclistilor, carutasilor si pietonilor. Tactica a dat rezultate. Acum, de cum se lasa noaptea, Bazna, Boianul si Veltul sint pline de veste reflectorizante. Cei mai fericiti sint insa soferii. Munca greaAu fost tiparite sute de pliante. „Impreuna cu domnul primar si cu domnul viceprimar, am tiparit citeva sute de astfel de fluturasi, in care erau specificate clar obligatiile care le revin biciclistilor, pietonilor si carutasilor. Urmatoarea etapa a fost sa impartim acest pliante. Campania a demarat la sfirsitul anului trecut si s-a terminat abia acum. Am hotarit sa nu ii sanctionam pe cei care nu respecta regulile, ci doar sa ii avertizam si sa le spunem ce au de facut. I-am oprit pe toti navetistii, pietoni, bicilisti sau carutasi, din cele trei sate, si le-am explicat ce trebuie sa faca si la ce riscuri se expun daca nu poarta vestele reflectorizante. Am stat la „pinda" de dimineata de la 4.30, impreuna cu cele doua ajutoare ale mele, si pina seara tirziu, ca sa vorbim cu toti, in timp ce mergeau sau se intorceau de la munca. Apoi, de comun acord cu ei, am comandat, la un magazin din sat, veste reflectorizante pentru toti. Am preferat sa dea mai putin de 10 lei pe o vesta, decit sa plateasca o amenda de 300-500 de lei, sau chiar mai grav, sa isi riste viata ignorind regulile", spune seful de post. Campanie de inmatriculareDupa succesul cu vestele, primarul si seful de post s-au pus din nou pe treaba. „Noul cod rutier prevede ca absolut toate carutele, utilajele si masinile agricole trebuie sa fie inmatriculate, pentru a putea circula chiar si pe drumurile comunale. In cele trei sate din zona, niciun utilaj sau caruta nu erau inmatriculate, deoarece satenii nu cunoasteau aceasta prevedere si nici nu ii interesa. Impreuna cu primaria, am incercat sa-i informam si sa-i convingem de necesitatea inmatricularii. Oamenii au inteles. Placutele de inmatriculare pentru toti satenii au fost comandate deja. Costurile le va suporta primaria", promite agentul principal Viorel Stan.

Pieton neatent

Un baiat de 16 ani a fost la un pas de moarte dupa ce a fost lovit de o masina. Luni seara, adolescentul mergea pe strada Cristian, din Sibiu. Se grabea spre casa, asa ca a luat-o la fuga. A incercat sa traverseze strada, insa fara o se opri sau a se asigura. Soferul unei Dacia Logan a fost luat prin surprindere de gestul necugetat al baiatului, dar a apucat sa frineze. Cu toate acestea, l-a acrosat usor. Baiatul a fost transportat de urgenta la spital, dar prezenta numai rani minore. El urmeaza sa fie tras la raspundere de oameni legii pentru neatentia care putea sa-l coste viata.

Interimarii dau examene

Directorii interimari ai spitalelor Medias, Cisnadie si Agnita se pregatesc de examene. Concursul pentru ocuparea functiei de manager este programat in perioada 4-10 martie. Conform conducerii Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu, pina in prezent nu se cunosc cu exactitate toate persoanele care s-au inscris la acest concurs, iar daca, pe linga directorii interimari, mai sint si alti aspiranti la sefia celor 3 spitale sibiene. Bibliografia de concurs si temele cadru pentru proiectul de management sint publicate pe site-urile Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar: www.snspms.ro, www.drg.ro, www.incds.ro.

Pompierii in focuri

Pompierii militari sibieni au intervenit, ieri dimineata, pentru anihilarea a doua incendii. Primul a fost anuntat in jurul orei 10,55. Un sibian de pe strada N. Beldiceanu a cuplat o masina de spalat la un panou electric improvizat, iar acesta a luat foc din cauza unui scurt circuit. Interventia rapida a pompierilor a impiedicat focul sa cuprinda intreaga gospodarie. Al doilea incendiu a fost semnalat in jurul orei 11,35, la o sura din Rasinari. Pina la sosirea pompierilor din Sibiu, incendiul a fost stins de pompierii voluntari din comuna. Flacarile au distrus 100 kg de fin si 50 kg de lemn. Totul a pornit de la o tigara aprinsa, aruncata la intimplare.

Competitie intre scoli

Cu un proiect bine pus la punct, scolile din judet pot cistiga, in medie, 10.000 euro. Banii provin de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in baza Programului de Granturi pentru Dezvoltare Scolara. Grupul tinta al programului il constituie elevii, cadrele didactice si managerii scolari din unitatile de invatamint preuniversitar, precum si parintii si membrii comunitatilor locale. CompetitiaInspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Sibiu invita toate unitatile de invatamint din Sibiu sa participe la acest program. Valoarea medie a unui grant este echivalentul in lei a 10.000 Euro, iar pentru anul scolar 2007-2008, suma totala alocata la nivel national acestui program este de 5.000.000 de Euro. Tocmai din acest motiv, granturile vor fi acordate pe baza de competitie si in limita bugetului alocat. „Cei care vor sa participe la acest program, trebuie sa elaboreze cite un proiect, din cele patru categorii de proiecte stabilite", spune Dorel Baila, purtatorul de cuvint al ISJ Sibiu.  Patru categoriiDin categoria A fac parte proiectele care sprijina imbunatatirea calitatii educatiei prin formarea profesionala si oferirea unor oportunitati de dezvoltare in cariera a cadrelor didactice. Categoria B se refera la mijloacele moderne de predare-invatare, categoria C - la proiectele care duc la imbunatatirea procesului de predare-invatare, prin activitati extracurriculare, iar categoria D este dedicata proiectelor pentru integrarea scolara si profesionala a copiilor si tinerilor cu cerinte educationale speciale si a celor din sistemul de protectie sociala.Termen limitaProgramul de granturi pentru dezvoltare scolara vizeaza cresterea calitatii, eficientei si echitatii in educatie, prin intarirea gradului de autonomie si a capacitatii de elaborare si gestionare a proiectelor la nivelul unitatilor de invatamint preuniversitar. Termenul limita pina la care se pot depune propunerile de proiecte este 30 martie, orele 16. O scoala poate depune un singur proiect in cadrul unei runde de competitie anuala.

Impact frontal

O tinara de 18 ani a fost ranita usor intr-un accident produs luni seara, pe DN 14A. Evenimentul rutier s-a produs in afara localitatii Blajel. Intreaga vina o poarta soferul unui autoturism marca Dacia. Barbatul a pierdut controlul asupra masinii, din cauza vitezei neadaptate la conditiile de carosabil umed, si a patruns pe contrasens. Aici s-a izbit intr-un Citroen care circula regulamentar. Din fericire, impactul nu a fost deosebit de violent, fiind ranita usor o singura tinara, pasagera in Citroen. Politistii din Medias continua cercetarile, pentru a stabili incadrarea juridica a faptei.

Grupare anihilata

Membrii clanului Blaga au fost arestati preventiv pentru o perioada de 29 de zile, de magistratii Tribunalului Bucuresti. Ei sint acuzati de savirsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional organizat, trafic de persoane, proxenetism si lipsire de libertate in mod ilegal. Cei noua membri, Nicolae Barac, Nicolae Busuioc, Cornel Lucian Toma, Ilarie Rotariu, Cristian Gheorghe Severin, Marcel Pruna, Ioan Ovidiu Bozan, Ioan Turcu si Nicolae Sandu, au antecedente penale si au facut parte din celebrul clan al Clamparilor. Ei au fost retinuti in urma unei actiuni organizate de Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO), sub coordonarea procurorilor DIICOT. Cei noua sint acum acuzati ca, timp de peste trei ani, s-au asociat intr-o grupare si au racolat mai multe tinere din judetele Sibiu, Alba si Vilcea, din familii sarace, care doreau sa-si gaseasca un loc de munca bine platit in strainatate. Retea de prostitutieFetele visau sa lucreze ca ospatarite sau dame de companie. Interlopii le convingeau sa accepte plecarea in Spania, unde, de fapt, tinerele erau constrinse sa se prostitueze in diverse cluburi de noapte. Sumele obtinute erau incasate in totalitate de traficanti. Odata racolate, fetele nu mai aveau scapare. Pentru a le convinge sa se prostitueze pentru ei, membrii gruparii foloseau indatorarea tinerelor cu diverse sume de bani in Romania, sume necesare obtinerii pasapoartelor, cheltuielilor de transport, asigurarilor medicale, urmind ca din sumele incasate ulterior sa restituie banii. In realitatea, la destinatie, datoriile se dublau. Pentru a le impiedica sa fuga, traficantii le retineau pasapoartele, le amenintau si chiar le bateau.

Planuri de vacanta

Primarul Johannis este deja in concediu, dar se va intoarce peste citeva zile. Adjunctul sau abia asteapta sa plece si el. Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, va avea primul concediu in martie. Ii urmeaza vicepresedintii Iosif Moldovan si Gheorghe Dicu. Bottesch, la vatraPresedintele si vicepresedintii Consiliului Judetean si-au pregatit cite 25 de zile de concediu, pentru acest an. Dupa cum era de asteptat, primul care pleaca va fi presedintele Bottesch. La sfirsitul lunii martie si pentru doar cinci zile. El va mai avea 15 zile libere la sfirsitul lui august si inca cinci, chiar pe final de an. Dar nu si-a planificat sa paraseasca Sibiul, mai ales ca orasul de pe Cibin este, in acest an, Capitala Culturala Europeana. „Planuri deosebite eu, cel putin, nu am. Dar probabil voi fi tot timpul in Sibiu", spune seful deliberativului judetean.Moldovan, atras de litoralIosif Moldovan, vicepresedinte al Consiliului Judetean, viseaza la citeva zile pe litoral impreuna cu familia si prietenii. Cel mai probabil, in tara. Si-a anuntat cea mai mare parte a concediului de odihna in plin sezon estival. In rest, si el spune ca va ramine in Sibiu. „Voi merge o saptamina la mare si restul concediului o sa-l petrec la Sibiu. Am un prieten care o sa se ocupe de planificarea pentru vara", a marturisit Moldovan, care va mai avea o saptamina de concediu in iulie, si trei zile in luna septembrie. Celalalt secund al lui Bottesch, Gheorghe Dicu, ramine adeptul solutiilor ad-hoc. El nu s-a gindit unde isi va petrece, anul acesta, concediul de odihna si se va hotari abia in a doua jumatate a lunii mai, cind are planificate primele 15 zile libere din acest an. Intre 3 si 9 septembrie, liberalul de la conducerea CJ isi va mai lua un scurt concediu, si inca trei zile, la jumatatea lunii octombrie.Intii munca, apoi distractiaPotrivit legii, conducerea Consiliului Judetean are dreptul la concediu de odihna anual, platit, pe o perioada de 25 de zile si care poate fi impartit in trei fractiuni, din care una sa aiba cel putin 15 zile. Cu rigurozitate germana, Bottesch s-a asigurat ca la cirma deliberativului va ramine in permanenta cineva. „Noi ne-am anuntat perioadele pentru ca asa prevede legea, dar cu planurile nu ne grabim. Oricum, criteriul a fost sa nu fim toti trei plecati in acelasi timp, ca sa fie asigurata conducerea Consiliului Judetean", a explicat presedintele Bottesch.Se intoarce JohannisLa Primarie se schimba stafeta. Edilul-sef al Sibiului isi va reintra, de luni, in atributii. Johannis se va intoarce din concediul pe care il petrece in strainatate. Asa ca gindurile de plecare se transfera urmatorului pe lista - viceprimarul Eugen Mitea, care deocamdata il inlocuieste pe primar. „Eu o sa-mi iau pe 17 martie vreo doua saptamini de concediu si nu voi ramine in Sibiu. Nu m-am hotarit unde plec, dar vreau sa ma rup macar citeva zile de problemele administrative", spune Mitea.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, astazi si miine, intre orele 8 si 15, se va intrerupe furnizarea curentului electric in municipiul Sibiu, pe strazile: Calea Dumbravii - partial, Lamiitei, A. Saligny, Marius Sturza, Calea Cisnadiei - partial. Tot joi, intre orele 9 si 13, se va intrerupe furnizarea energiei electrice in localitatea Arpasu de Jos.    

Politisti eficienti

Dupa o interventie ca-n filme, patru politisti sibieni au prins, luni noaptea, doi tineri care furasera un telefon mobil. In jurul orei 1,15, politistii au primit un apel de urgenta de la supraveghetoarea unei sali de internet, care sustinea ca doi tineri i-au sustras telefonul mobil. Doua patrule auto alcatuite din patru politisti au pornit imediat spre zona centrala a orasului, unde spunea victima ca s-au indreptat hoti. In scurt timp oamenii legii i-au gasit pe cei doi suspecti la intersectia strazilor 9 Mai si Ocnei. Tinerii, in virsta de 14, respectiv 18 ani, sint acum cercetati pentru savirsirea infractiunii de furt.

Computere la gradinite

Zece gradinite, din cele 35 din judetul Sibiu, vor beneficia, in curind, de calculatoare, prin programul Kid Smart. Programul educational Kid Smart Early Learning, destinat copiilor cu virste cuprinse intre 3 si 7 ani, a fost lansat, ieri, de IBM, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. Echipamentele si programele software care fac parte din kitul pus la dispozitia gradinitelor vor ajuta copiii sa faca primii pasi, spre clasa I. Juniorii vor invata, cu ajutorul computerului, alfabetul, aritmetica, arta. „Chiar era nevoie de calculatoare pentru copiii din invatamintul prescolar. S-a inceput de sus, de la dotarea liceelor, apoi a scolilor generale si acum, se pare ca s-a ajuns in sfirsit si la gradinite", spune Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct.Educatori instruitiIBM a donat in Romania 52 de unitati Kid Smart formate din mobilier special conceput pentru copii, avind la baza un computer pe care este instalat programul Kid Smart. Programul include si instruire pentru educatorii si invatatorii din centrele de prescolari care beneficiaza de acest program. Pe linga gradinitele din Sibiu, mai sint incluse in program cinci orase din tara: Bucuresti - 18 gradinite, Cluj, Constanta, Craiova si Timisoara, cu cite cinci gradinite. 

Inca zece lei

Consiliul Judetean a facut un mic cadou salvamontistilor sibieni. In sedinta ordinara care va avea loc miine, deliberativul judetului va aproba, la propunerea presedintelui Martin Bottesch, majorarea cu cite zece lei a indemnizatiilor de hrana si de periculozitate de care beneficiaza salvamontistii atunci cind se afla in misiune. Astfel, indemnizatia de periculozitate va ajunge la valoarea de 40 de lei pe zi, iar cea de hrana, la 50 de lei. Hotarirea intra in vigoare incepind cu luna martie.Mihai COLIBABACompensatieUna calda, alta rece, spun salvamontistii. Desi stau mai bine decit alti colegi din tara, sibienii spun ca inca nu sint platiti asa cum merita. Asa ca majorarea indemnizatiei de hrana este o surpriza placuta pentru ei. „Este discutabil daca ne ajung banii acestia. Propunerile noastre au fost mai mari. Indemnizatia noastra de pericol a fost de 30 de lei pina acum si noi am cerut dublarea ei. Si daca s-a ajuns la 40 de lei, tot e bine. Insa majorarea celei pentru hrana e chiar surprinzatoare, noi n-am cerut asta. Aceasta indemnizatie a fost, pina acum, echivalenta cu cea a sportivilor de performanta, daca acum e si mai mare, e foarte bine", este de parere Adrian David, care conduce echipajele de interventie montana.E de bineIndemnizatiile de periculozitate si pentru hrana se acorda salvamontistilor numai in zilele in care acestia se afla in misiune, si cu conditia ca ei sa aiba activitate cel putin sase ore pe zi. In cazul actiunilor desfasurate pe o perioada mai lunga, ultima zi cuprinsa in plata trebuie sa intruneasca minim sase ore de activitate, mai prevede proiectul de hotarire a Consiliului Judetean. Ceea ce nu li se pare o prevedere exagerata salvamontistilor sibieni. „Noi avem parte de o intelegere deosebita la nivelul Consiliului Judetean", spune Adrian David. In efectiv completDupa valul de demisii de la sfirsitul anului trecut, Salvamontul sibian si-a refacut efectivele si a compensat plecarea celor cinci valorosi colaboratori. Echipajul are acum opt angajati permanenti si patru voluntari, iar seful interimar al Salvamontului ramine Adrian David.

Apa, sursa vietii!

Proiectul „Apa, sursa vietii!" se adreseaza elevilor de clasa a IV-a de la Scoala „Alexandru Vaida-Voevod" si a inceput cu un seminar introductiv de familiarizare a copiilor cu domeniul gospodaririi apelor. Copiii au putut afla si alte curiozitati, precum cele referitoare la resursele de apa si zonele umede si au fost initiati in citeva metode de observare si experimentare in ceea ce priveste ecosistemele din mediul acvatic.Pina in data de 22 martie, vor avea loc o serie de activitati didactice cum ar fi experimente, prezentari si concursuri tematice cu teme ca circuitul apei in natura, apa in corpul uman, interpretarea unor proverbe despre apa, beneficii si functii ale zonelor umede.Potrivit directorului Directiei Apelor Somes-Tisa, Marius Minzat, cantitatea de substante poluante pe care le deversam in ape si a deseurilor lasate pe malurile acestora creste cu fiecare zi, ceea ce inseamna ca, daca nu luam masuri, calitatea vietii noastre va fi puternic afectata.Proiectul se va finaliza cu albume foto, portofolii ale cadrelor didactice si ale elevilor, machete, desene si colaje avind ca tematica apa, acestea urmind sa fie prezentate in cadrul unei expozitii care va avea loc in data de 22 martie 2007 si care va marca Ziua Mondiala a Apei.

Clayderman a extaziat publicul clujean

Concertul pianistului Richard Clayderman la Cluj-Napoca a adunat luni seara peste 1.000 de spectatori in sala Operei Nationale Romane. Cupluri in virsta, doamne si domni eleganti, studenti si autoritati locale, in loje, pe scaune sau printre rinduri, au urmarit cu sufletul la gura spectacolul prezentat cu emfaza de George Ivascu si „partenera de scena si de viata". Desi fusese anuntat in deschidere un concert al corului Madrigal, organizatorii au renuntat la acesta in favoarea cvartetului Concordia, care a interpretat fragmente muzicale compuse de W. A. Mozart. Dupa o pauza in care spectatorii s-au intretinut „la o tigara" in holul institutiei, cortina s-a ridicat si mult asteptatul artist si-a facut aparitia pe scena, in ropotele de aplauze ale asistentei. „Sint foarte bucuros sa ma aflu aici, la Cluj, in fata dumneavoastra", a rostit Clayderman, scuzindu-se ca nu vorbeste foarte bine limba engleza, adaugind apoi, in franceza, citeva fraze rapide pe care putini le-au inteles, insa gestul a fost primit cu risete si aplauze.Acompaniat de trei violoniste de la Filarmonica din Bucuresti, Richard Clayderman a interpretat la pian piese din repertoriul sau, melodii cu care multi din cei prezenti au crescut, de la celebra „Balada pentru Adeline" la cea din filmul „Titanic" sau melodia „My way", interpretata initial de Frank Sinatra. Recitalul a fost presarat de momente precum schimbarea decorului sau cele in care interpretul a daruit flori si chiar batista sa unor spectatoare aflate in primul rind. La final, Clayderman a fost chemat si aplaudat furtunos si a revenit de doua ori la „bisuri", dupa care si-a luat ramas bun de la public, exprimindu-si speranta ca va reveni la Cluj.

Kanal D ataca piata de televiziune din Transilvania

Febra cooptarilor unor oameni de televiziune de catre Kanal D a cuprins de curind si Clujul. Reprezentantii trustului turcesc Dogan au contactat deja in acest sens citiva reporteri clujeni de la posturi locale si regionale. „Am contactat telefonic citiva oameni, insa nu se poate spune au fost deja ofertati, este prematur sa afirm asta in momentul in care echipa nu este inca formata. Kanal D este un trust nou de presa si este normal sa caute profesionisti", a declarat Cristina Pintilie-Sendrea, director de programe in cadrul Kanal D Transilvania (cunoscuta clujenilor ca prezentatoare a Stirilor ProTV Cluj). Potrivit acesteia, noul studio va incepe sa isi transmita emisiunile „cel tirziu pina in 15 martie". Cel mai afectat ar putea fi postul TVR Cluj, singurul care are arie de acoperire regionala si, totodata, cea mai numeroasa echipa de reporteri in mai multe judete.Actionarul principal al noului post de televiziune este grupul turc de media Dogan Yayin. La nivel national, Kanal D emite din 18 februarie. Conform site-ului oficial al postului, pot fi urmarite foarte multe emisiuni de divertisment, iar ca strategie, acesta si-a propus „sa ofere publicului divertisment de bun gust si vedete pe care sa le primiti cu placere in casele voastre".

Incep Serbarile Zapezii

Concursuri pe pirtieFestivalul National „Serbarile Zapezii" va avea loc in acest an in statiunea clujeana Muntele Baisorii intre 22 si 25 februarie. Adresate in principal copiilor si tinerilor din cadrul palatelor si cluburilor copiilor din intreaga tara, manifestarile cuprind concursuri in cadrul unor probe ca slalom paralel, stafeta buclucasa, fanioane cu „baloane", trenuletul sau coborire cu sania. Toate acestea se vor desfasura simbata, pe pirtia mare din statiune, de la ora 10.30. Urmatoarea actiune din program va fi concursul „Sporturi albe, minti curate", de la ora 14, pe pirtia de saniute, urmata de festivitatea de premiere. „Nu s-a dorit niciodata sa fie doar un concurs, adresat doar profesionistilor. Pentru asta s-au organizat mereu activitati de recreere, sa fie o zi de distractie pentru toata lumea", a declarat ieri Valentin Cuibus, directorul Palatului Copiilor Cluj, organizator principal al evenimentului.Zapada, „neasteptat de buna"De la ora 17, pe pirtia de saniute va avea loc un spectacol sustinut de formatiile de dans modern, precum si de Ansamblul folcloric „Doina" al Palatului Copiilor Cluj. Vor mai cinta solistii de muzica populara Andreea Faur, Florian Rusan si formatia Semnal M. La final, participantii la manifestari vor avea parte de jocuri de artificii, foc de tabara si discoteca in aer liber. „Nu am avut niciodata certitudinea ca va fi zapada, insa acum pot spune ca este neasteptat de buna pentru toate activitatile din program", a mai declarat Cuibus. Bugetul actiunii este de 85.000 RON, in cea mai mare parte de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Proiecte pentru copiii clujeniPrintre proiectele desfasurate in acest moment de catre Palatul Copiilor din Cluj se afla in curs de finalizare un bazin acoperit de inot. „A fost proiectat la standarde europene si este destinat doar invatarii inotului. Citeva mii de copii vor putea veni aici anual pentru a invata sa inoate in cadrul orelor de Educatie Fizica", a precizat directorul institutiei. De asemenea, se mai are in vedere construirea unei sali multifunctionale de 500 de locuri, dezvoltarea unor spatii functionale la mansarda cladirii, precum si reamenajarea unor baze turistice din judet.

Pe scurt

• Probleme pentru SisiFostul capitan, Szilagyi Zsolt, a vorbit ieri despre situatia sa. In prezent, acesta mai are dureri la genunchi, dar spera sa revina cit mai curind pe teren: „Trec printr-o perioada foarte dificila. Sper sa ma apuc cit mai repede de antrenamente. Astept un raspuns saptamina viitoare de la Bucuresti, unde mi-am facut analize. Ma bucur de tot sprijinul clubului", a incheiat Sisi. (C. S.)• Suporterii recidiveazaDupa incursiunea suporterilor in sala de sedinte a Consiliului Local in momentul in care s-a aprobat bugetul echipei de fotbal „U" Cluj, fanii au recidivat si au fost prezenti la conferinta de presa sustinuta ieri, cu ocazia prezentarii oficiale a noilor achizitii. Mai mult, un suporter patimas, suparat pe un ziarist de la un cotidian sportiv, s-a rastit la acesta cerindu-i anumite explicatii despre un material presupus jignitor scris la adresa formatiei pe care o sustine. (C. S.)• Cu Markus Merk la centruUEFA a anuntat brigada de arbitri ce va oficia partida Olanda - Romania, din 24 martie, in cadrul preliminariilor pentru campionatul european din 2008. Brigada il va avea la centru pe celebrul german Markus Merk, care va fi ajutat pe margini de conationalii sai, Jan-Hendrik Salver si Mike Pikel. Arbitrul de rezerva va fi Knut Kircher. (C. S.)• Cocis, la LokomotivFostul atacant al Universitatii Cluj, Razvan Cocis, s-a transferat de la formatia moldoveana Sheriff Tiraspol la clubul aflat pe locul 3 in campionatul Rusiei, Lokomotiv Moscova. Contractul pe care l-a semnat ieri cu rusii se intinde pina in iarna lui 2009. Fotbalistul in virsta de 24 de ani a mai evoluat la Universitatea Cluj (intre 2001-2004), iar din 2004 a jucat in tricoul lui Sheriff, alaturi de care a cucerit doua titluri de campion, in 2005 si 2006. (G. J.)• Bilete in vinzareBiletele pentru meciul de simbata dintre CFR Cluj si Ceahlaul Piatra Neamt se vor putea achizitiona incepind cu data de 22 februarie. Biletele de la tribunele A si B si peluza se vor gasi la punctele de vinzare de la stadionul din Gruia si Regionala CFR, la preturile de 15 lei (la tribune) si 7 lei (peluza). Pentru doritorii de abonamente, acestea se gasesc la sediul clubului, de pe strada Republicii nr. 109, putind fi procurate in schimbul a 200 de lei. (G. J.)

Unde va evolua „U“?

Alba Iulia, Turda, Dej...Universitatea Cluj se afla la un pas de a promova din nou in prima liga de fotbal, spre bucuria fanilor echipei „studentesti", care asteapta acest eveniment de 7 ani de zile. Insa aceasta sarbatoare ar putea fi umbrita de faptul ca echipa antrenata de Adi Falub, in eventualitatea promovarii, va fi nevoita sa-si dispute meciurile pe alt stadion decit mult iubitul „Ion Moina". Aceasta deoarece actuala arena a „sepcilor" nu intruneste conditiile necesare primirii licentei FRF, iar pina pe 31 martie, data limita la care se mai pot depune actele pentru licentiere, este imposibil sa se finalizeze lucrarile de modernizare a stadionului: „Avem mari probleme la infrastructura, iar conditiile pentru a primi licenta s-au inasprit. Toate cluburile care solicita licentierea vor fi verificate periodic, nu trebuie sa existe datorii de nici un fel si salariile trebuie sa fie platite la zi. Este clar ca nu putem gazdui meciuri in prima liga", a declarat juristul clubului, Razvan Zavaleanu. Astfel ca oficialii lui „U" sint nevoiti sa se orienteze spre alte arene disponibile, cele mai plauzibile variante fiind cele de la Alba Iulia, Turda si Dej. Cele mai mari sanse ar fi la Alba Iulia, terenul din orasul Marii Uniri fiind recomandat si de Viorel Duru, directorul Directiei Licente si Afilieri din FRF. Dejul a fost luat si el in considerare, insa faptul ca Unirea din localitate este „satelitul" lui CFR Cluj, rivala traditionala a lui „U", ar putea cintari mult in alegerea ulterioara a Universitatii.„Moina", in „pensie" de la 1 iulieIncepind cu data de 1 iulie 2007, vor demara, pe amplasamentul actualei arene „Ion Moina", lucrarile de construire a noului stadion, care se vrea unul la standarde europene, capabil sa organizeze competitii de orice natura si importanta. Acesta va avea o capacitate de 30.000 de locuri (dintre care 22.000 acoperite), proiectul avind in vedere si construirea unei sali de sport adiacente, precum si a unor spatii comerciale. Consiliul Judetean si cel Local au incheiat deja un protocol in acest sens, urmind ca saptamina viitoare sa se organizeze o licitatie in vederea desemnarii firmei care va fi imputernicita cu lucrarile la stadion.

Calde si reci pentru tenisul romanesc

Pavel, in turul 2Venita din calificarile turneului WTA de la Memphis (premii de 175.000 de dolari), Raluca Olaru a trecut cu succes de primul tur, invingind-o cu scorul de 3-6, 6-4, 6-3 pe americanca Lauren Albanese. In turul doi, romanca va intilni o alta americanca, pe Abigail Spears, cea care a eliminat-o in primul tur pe favorita numarul 9, Vania King (SUA). Olaru si-a asigurat 1 punct WTA si un cec in valoare de 1.205 dolari.Singurul tenisman roman prezent la un turneu in aceasta saptamina este Andrei Pavel. Nevoit sa participe la calificarile competitiei de la Rotterdam (premii totele de 765.000 de euro), „Cneazul" a trecut cu succes de primul tur, dupa ce l-a invins cu 6-1, 6-1 pe italianul Daniele Bracciali. In turul secund, Pavel va da piept cu unul dintre cei mai in forma jucatori ai momentului, sirbul Novak Djokovic (nr. 5), care l-a eliminat in primul tur pe francezul Florent Serra (7-6, 6-4). Accederea in turul secund i-a adus lui Pavel 1 punct ATP si un cec in valoare de 5.950 de euro. Posesoare a unui wild-card primit de la organizatori, Monica Niculescu (numarul 206 mondial) a jucat in primul tur al puternicului turneu de la Dubai, unde premiile insumeaza 1,5 milioane de dolari. Romanca a fost eliminata de rusoaica Maria Kirilenko, invingatoare cu 6-3, 6-0.Record egalatIn ceea ce priveste perioada petrecuta in fruntea clasamentului mondial, Roger Federer a egalat luni recordul detinut de trei decenii de americanul Jimmy Connors. Elvetianul ocupa de 160 de saptamini primul loc in ierarhia ATP, inceputul acestei perioade fiind 2 februarie 2004. Connors a fost numarul 1 mondial in perioada 29 iulie 1974 - 22 august 1977.In acest moment, Federer e in fruntea ierarhiei mondiale, cu 8.120 de puncte, fiind urmat la mare distanta de spaniolul Rafael Nadal (4.705) si rusul Nikolai Davidenko (2.825). Cel mai bine clasat roman este Andrei Pavel, care cu 374 de puncte este al 120-lea.Clasamentul feminin este dominat in continuare de rusoaice, care ocupa pozitiile 1 (Maria Sarapova), 5 (Svetlana Kuznetova), 7 (Nadia Petrova), 8 (Elena Dementieva) si 10 (Anna Chakvetadze). Belgianca Justine Henin-Hardenne (3.436p) este la peste 500 de puncte de Sarapova, iar frantuzoaica Amélie Mauresmo (2.910p) la peste 1.000. Cea mai bine clasata romanca este in continuare Edina Gallovits. Timisoreanca are acum 276 de puncte, fiind la doar trei pozitii de Top 100.

Incredere cadou

Decizie interesantaDaca la ultima intilnire cu presa presedintele executiv Mircea Cristescu promitea ferm „masuri drastice" impotriva jucatorilor, indiferent de rezultatul partidei cu CSU Asesoft Ploiesti, iata ca umilinta din fata campionilor nu va avea nici un fel de repercusiuni asupra team-ului clujean. Surprinzator, Cristescu a informat presa despre sprijinul total al conducerii, care isi reafirma increderea in jucatori si antrenorul lor. La „U" Mobitelco exista convingerea ca nu s-a gresit cu nimic in campania de transferuri, iar rezultatele slabe au drept cauza „accidentarile si atitudinea fata de schimbari, care au destabilizat echipa".Sponsor principal al echipei, Valentin Nica a gasit explicatiile caderii in „factorul imprevizibil" si a transmis ca nu va fi demis nici unul din cei trei antrenori, cum nici jucatori nu vor fi disponibilizati.Antrenamente fara presaCele mai surprinzatoare au fost totusi declaratiile antrenorului principal Miodrag Perisic. Raspunzind intrebarilor, tehnicianul sirb a recunoscut ca dupa esecul din fata ploiestenilor s-a gindit o clipa la retragere, dar a renuntat imediat la idee dupa ce a ajuns la concluzia ca „isi poate duce la bun sfirsit misiunea". Perisic a vorbit despre starea de confuzie din sinul echipei, inclusiv teama de a arunca la cos, dar si-a reafirmat convingerea ca se va depasi acest moment dificil. Ca un dus rece pentru ziaristii prezenti la conferinta de presa de ieri, s-a comunicat decizia conducerii tehnice detine urmatoarele antrenamente cu usile inchise. S-a formulat si rugamintea de a nu mai lua legatura cu jucatorii, pe motiv ca au nevoie de liniste. Cristescu crede ca atmosfera destinsa din jurul ei nu i-a facut bine echipei, motiv pentru care se impune o schimbare radicala in acest sens.Program infernal„Obiectivul este acum sa cistigam toate meciurile ramase din sezonul regulat si sa ne calificam la turneul final al Cupei Romaniei", a mai spus Cristescu, convins ca doar locul I este deja acontat in sezonul regulat. Programul echipei, insa, este infernal, ceea ce ne face sa fim circumspecti in ceea ce priveste sansele de reusita a acestui demers. In ceva mai mult de o luna, „U" Mobitelco va disputa opt partide de campionat plus una de Cupa Romaniei. Simbata aceasta, vin pitestenii la Cluj, iar marti, 27 februarie, clujenii le intorc vizita in cadrul returului sferturilor de finala de Cupa Romaniei. Pe 3 martie, clujenii vor juca la Brasov, iar 4 zile mai tirziu vor sustine ultimul joc pe teren propriu din retur, cel cu Dinamo-Gealan. In luna lui Martisor, „U" Mobitelco va evolua exclusiv „afara". Partida-restanta de la Medias, cu Gaz Metan, se va juca pe data 19 sau 20. Inainte vor fi jocurile de la Bucuresti (cu Rapid) si Rimnicu Vilcea, iar dupa, cele de la Sibiu si Oradea.

Coreenii, prezentati oficial

A fost curtat de FC BrugesAsemeni mai multor echipe din prima liga, Universitatea a luat modelul transferurilor din strainatate. Astfel au ajuns la Cluj si cei doi jucatori asiatici. Mai mult decit atit, transferul lor este si o lovitura de imagine, cei doi evoluind la echipe titrate din Asia, Chunnam Dragons, respectiv Chonbuk Hyundai Motors, campioana Asiei. Kim Jong a fost o piesa de baza a campioanei din Asia, in timp ce fundasul central Park Jae Hong a strins 31 de selectii in echipa nationala a Coreei, pentru care a evoluat in sferturile de finala de la Cupa Mondiala din 2002 impotriva selectionatei Spaniei. Inainte de a ajunge la echipa condusa de Adi Falub, Park a mai fost in probe la FC Bruges, formatie pentru care a evoluat 90 de minute intr-un amical incheiat 2-2 cu Roulers, prim divizionara in campionatul belgian.Contracte conditionate„Am placerea de a va prezenta noile noastre achizitii". Acestea au fost primele cuvinte rostite la conferinta de directorul general al clubului, Alin Banceu, vadit multumit de realizarea transferurilor celor doi jucatori. In cantonamentul din Cipru, acestia au semnat cu „U", dar lipseau testele medicale. Ei bine, spre multumirea oficialilor de pe „Moina", fotbalistii le-au trecut: „Sint jucatorii nostri. Au trecut si testele medicale. Contractele lor erau conditionate de aceste teste. Asteptam acum cartea verde, dupa care vor putea evolua din primul meci al returului, pentru a ne ajuta la indeplinirea obiectivului", a declarat oficialul clujean. Acesta a fost completat de tehnicianul Adrian Falub: „Sint foarte buni. Avem nevoie de ei pentru ca ne pot ajuta foarte mult. Ei sint pregatiti pentru prima echipa, dar mai au nevoie de timp. Vin dintr-o alta cultura, un alt fotbal si trebuie sa-i ajutam sa se acomodeze. Fotbalistii se afla la prima experienta in Europa", a declarat antrenorul, cel care are ultimul cuvint in realizarea transferurilor. Acomodarea coreenilor este o problema demna de luat in seama. Cei doi nu vorbesc limba engleza, iar antrenamentele vor fi mai dificile. Totusi, pentru a facilita acomodarea lor, impresarul acestora va mai ramine la Cluj o luna de zile.Credit tinerilorCu toate ca la echipa au sosit nu mai putin de cinci nume noi, Adrian Falub considera ca nu s-a facut o campanie de achizitii in adevaratul sens al cuvintului. „Nu am avut o campanie de achizitii. Noi am adus doar oameni de care am avut nevoie pentru a ne acoperi pe toate posturile. Sint jucatori experimentati, de la care juniorii pot invata foarte multe. Nu conteaza neaparat virsta." Tehnicianul pune  accent pe jucatorii tineri, in care are mare incredere: „Toata lumea are o sansa. Cine se pregateste cel mai bine joaca. Cit timp voi fi eu aici, voi ajuta tinerii. Cordos a jucat in tur pentru ca este foarte bun. Viscan a crescut foarte mult, Villand la fel. Morar va avea un viitor stralucit", a conchis antrenorul Universitatii.Nu pleaca nimeniPolitica clubului este foarte clara. Se doreste performanta, iar in aceasta privinta, directorul general Alin Banceu a dat asigurari ca nici un fotbalist nu va parasi echipa: „Nu se pune problema ca cineva sa plece. Din aceasta cauza, am prelungit si contractele unora dintre componentii lotului: Cordos, Dolha, Ghindaru sau Goga". Oficialul nu a exclus nici posibilitatea de a se mai face transferuri: „Cit timp regulamentul ne permite, orice este posibil", a conchis Banceu. Presedintele Lucian Danciu a confirmat in acest sens ca echipa „studentilor" ar mai avea nevoie de un atacant, un mjlocas de banda si un fundas pentru a face fata meciurilor din prima liga. Ekwalla, sub semnul incertitudiniiCamerunezul de la Cucariki nu poate evolua deocamdata pentru Universitatea, pentru ca nu a primit permisul de munca. Fara cartea verde, acesta nu primeste viza de a intra in tara. Suporterii vor mai avea astfel de asteptat pina sa-l vada la munca pe fotbalistul de 21 de ani, care se afla in urma cu pregatirea. Acesta a lipsit in ambele cantonamente sustinute de Universitatea, atit la Cimpulung Moldovenesc, cit si in Cipru . In situatia in care jucatorul nu se va prezenta la club in cursul acestei saptamini, „U" va renunta la serviciile sale.

Batalia pentru aeroport

Aeroportul International Cluj-Napoca are toate sansele sa ajunga in viitorii ani al doilea aeroport al Romaniei dupa „Henri Coanda" din Bucuresti. Aceasta miza a dus la implicarea autoritatilor locale si judetene, numai ca fiecare o face separat. Investitiile preconizate se ridica la peste 100 de milioane de euro.Ioan Moldovan, 65 de ani, pensionar„Eu cred ca realizarea unui proiect de o asemenea anvergura ar aduce beneficii imense orasului si intregii zone din imprejurimi. Problema e ca, asa cum spuneti si dumneavoastra, fiecare trage intr-o alta parte, in loc sa existe colaborare, lucru pe care nu il inteleg. De fapt, dintotdeauna a fost asa. N-am stiut sa fim uniti. Si de aia lucrurile au mers si continua sa mearga prost. Eu sper sa se ajunga la un numitor comun."Emanuela Popa, 38 de ani, inginer„Ma gindesc ca poate municipalitatea nu stie sa valorifice asa cum trebuie resursele provenite de la investitori, adica faptul ca nu stim, la nivel local sau judetean, sa atragem investitori pe masura posibilitatilor. Si sint foarte sigura ca posibilitati exista. In felul acesta, orice proiect devine viabil. Bani exista si vin tot mai multi, dar inca nu sint gestionati cum trebuie." Ciprian J., 29 de ani, taximetrist„Am citit si eu despre acest proiect si mi-a venit sa rid, pentru ca am inteles ca primarul nostru vrea sa ceara sprijin financiar din partea primului ministru. Cind a sprijinit acest prim-ministru vreun proiect aici, in Ardeal? Atunci cind a fost vorba de autostrada Brasov-Bors cum a fost? Ca seful guvernului zicea atunci ca drumul asta nu are prioritate in fata unuia care trece prin sud. E vorba de concurenta zonala, va spun eu, si de aia nu vom fi sprijiniti cu nimic. Trebuie sa ne descurcam singuri."  M. F., 30 de ani, programator „Orice idee care face parte dintr-un plan realist de dezvoltare zonala este binevenit. Totul tine, intr-adevar, de modalitatea de colaborare intre diferitele institutii de administratie din zona. Un aeroport modern, de talia celui din Bucuresti, ar fi, cred eu, pe masura pretentiilor ce vizeaza viitorul orasului si judetului Cluj, cu atit mai mult cu cit este vorba si de o zona strategica." Mirela Capusan, 26 de ani, chimista„Dupa parerea mea, Clujul ar avea de cistigat mult daca ar avea un aeroport modern, pe care sa poata ateriza orice tip de avion. Primul lucru care imi vine in minte este legat de turisti, pentru ca numarul acestora ar creste, daca s-ar sti ca exista posibilitatea curselor directe de oriunde din lume, nu? Oricum, sper ca autoritatile sa se tina de cuvint."

Cartofii – medicament, dar si bucate de post

Satios si sanatosCartoful a ajuns in Europa prin secolul XVI si, de atunci, nu ne-a mai lipsit de la masa. Aceasta leguma aparent banala, daca este fiarta pe abur sau inabusit, dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza. Slab hipnotic si calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe baza nervoasa. Este recomandat si diabeticilor, copt in cenusa, in asa fel incit sa nu i se piarda nici savoarea, nici calitatile nutritive. Cartoful reduce glicozuria, determina o ameliorare a starii generale si, la bolnavii cu complicatii chirurgicale, o revitalizare a tesuturilor, prin favorizarea proceselor de cicatrizare. Cartoful contine provitamina A, vitamina K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree si fier). Constituie una dintre principalele surse de vitamina C a francezilor, care consuma in jur de 120 kg de cartofi pe an de persoana. Dr. Leon Binet a demonstrat ca aceasta leguma contine o substanta azotata, tuberina, care favorizeaza cresterea copiilor. Mai cu seama cartofii noi sint bogati in tuberina.Cartoful nu ingrasaCartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Este chiar recomandat obezilor, hepaticilor. Administrate diabeticilor, zilnic cite 1 kg-1,5 kg de cartofi, s-a constatat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie). Chiar daca este voluminos, cartoful are 80% apa, un pic mai putin decit laptele. Un cartof de dimensiuni medii cintareste in jur de 150 de grame si furnizeaza organismului doar 100-110 kilocalorii, cit un pahar de suc de portocale. Un cartof are numai 10 miligrame de sodiu (de 400 de ori mai putin decit aportul zilnic de sodiu). Potasiu are, insa, din plin: de trei ori mai mult decit o portocala si chiar si mai mult decit o banana. Sint mai greu de digerat cartofii prajiti, deoarece contin mai multe lipide. Cartofii fierti nu trebuie pastrati mai mult de 24 ore. Nu consumati portiunile verzi ale cartofului. Sint toxice!Sucul de cartofi cruziSucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient. Intr-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si restul apa calda. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se poate amesteca si cu supa sau ciorba. Ca toate sucurile, si cel de cartofi se altereaza repede; de aceea, trebuie extras si consumat imediat. Milioane de indivizi sufera de artrita, dar putini cunosc actiunea benefica a sucului de cartofi impotriva acestei boli. Extractul crud e indicat si in hepatita si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut. Sucul de cartofi din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Amidonul de cartof este antiinflamator in bolile gastrointestinale, in intoxicatii cu substante toxice.Medicamentul pieliiPentru arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor: se rade o cantitate suficienta de cartofi cruzi si se aplica pe locul respectiv, in amestec cu o lingurita de miere sau ulei de masline, lasind sa actioneze cel putin doua ore; se fixeaza cu ajutorul unui bandaj. Se schimba cataplasma in timpul zilei, pina la vindecarea completa. Pentru arsuri solare, se pun cartofi in rondele subtiri. Se lasa sa actioneze citeva minute. Pecinginea trece cu cartof crud, dat prin mixer, se lasa 10 minute, apoi se clateste. Faina de cartofi este un bun calmant in caz de flegmoane, arsuri, erizipel, ulcer varicos, eruptii cutanate si crapaturi ale pielii. Se fixeaza cu un bandaj si se lasa o ora sau doua. Operatia se repeta de doua ori pe zi, pina la vindecarea completa. Pe negi, se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza. Transpiratia abundenta a picioarelor se trateaza cu faina de cartofi pudrata pe piele, dupa spalarea picioarelor.Alunga tusea si migreneleChiar si frunzele cartofului au intrebuintare terapeutica. 15 g de frunze proaspete se fierb 5 minute in 750 ml de apa. Se strecoara. Ceaiul obtinut se indulceste cu miere. Se bea intre mese pentru calmarea tusei. Pentru migrene, se pot aplica pe frunte si pe timple felii de cartof crud sau frunze proaspete de visin, menta, cimbrisor sau podbal. In cazul durerilor de cap persistente, se va bea suc cald de cartofi (cite 1/4 pahar, de 3 ori pe zi, inainte de masa). Contra parazitilor intestinali: se va minca seara, timp de 3 zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca. Asadar, nu ocoliti cartofii din dieta zilnica. La masa de seara, 100-200 g de brinza de vaci si citiva cartofi la cuptor reprezinta un regim de sanatate mai bun decit orice medicament din lume. Leacuri din batrini• Cind se formeaza noduli in urma injectiilor, aplicati felii reci de cartofi cruzi.• In cazul durerilor in git, se pun cartofi cruzi rasi si dati prin alcool incalzit; amestecul se asaza intr-o tesatura de bumbac si se aplica pe zona gitului; trebuie pastrata caldura.• Pentru cei care sufera de inima e bun cartoful copt.• Pentru a scapa de ulcer, mincati zilnic doua-trei felii de cartofi cruzi sau beti cite 100 ml de suc de cartofi cruzi (simplu sau amestecati cu miere de albine sau suc de morcovi) cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.• In sciatica si dureri reumatice: 100 g de cartofi se fierb intr-o jumatate de litru de apa. Pasta se intinde pe o cirpa si se aplica pe locul dureros.Cartoful si frumusetea• Pentru ten gras: aplicati o data pe saptamina o masca pe baza de cartof ras amestecat cu zeama de lamiie si lasati sa actioneze 10 minute, dupa care clatiti cu ceai de galbenele sau apa minerala.• Pentru ten uscat sau mixt: se face o masca din cartofi fierti si pasati amestecati cu galbenus crud si lapte fiert. Amestecul trebuie sa capete consistenta unei smintini si trebuie lasat sa actioneze 10 minute, apoi se clateste cu ceai de galbenele.De ajutor gospodinelor• Clei din cartofi: fierbem patru sau cinci cartofi timp de o jumatate de ora intr-un litru de apa. Adaugam trei sau patru prafuri de alaun (piatra acra).• Ca sa curatam calcarul de pe un vas, fierbem indelung in el coji de cartofi.• Ca sa curatam geamurile si oglinzile, le frecam cu o felie de cartof.• Ca sa stergem urmele de degete de pe usi, le frecam cu o felie de cartof.• Apa de la fiertul cartofilor fara coaja curata perfect argintaria.• Pentru a inviora culorile unui covor: il aspiram bine; apoi radem doi cartofi, ii acoperim cu apa calda si-i lasam sa infuzeze doua ore. Ii strecuram si frecam covorul cu pasta obtinuta.

Pe scurt

• Iran, o posibila tintaTema planului de atac al SUA asupra Iranului revine in atentia presei. Conform BBC, surse diplomatice au declarat ca oficialii din cadrul Comandamentului Central al armatei americane din Florida ar fi selectat tintele de pe teritoriul Iranului. Printre aceste tinte s-ar afla complexele nucleare de la Natanz, Isfahan, Arak si Bushehr. Armata americana ar putea folosi bombardiere „invizibile" pentru a distruge instalatiile nucleare subterane. Corespondentul BBC la Teheran, France Harrison, sustine ca iranienii sint preocupati de un eventual atac al SUA, desi autoritatile sustin ca nu exista motiv de ingrijorare. (C. J.)• Decizie in defavoarea canadienilorCurtea de Apel Alba a decis retragerea autorizatiei de exploatare la Rosia Montana pentru firma Gabriel Resources. Astfel, firma canadiana nu mai are dreptul de a fora in cele 251 de puturi in zona Rosia Montana si Bucium. Curtea de Apel a decis in favoarea Asociatiei Alburnus Maior, care militeaza de 9 ani impotriva proiectului minier propus de compania canadiana. Decizia obliga compania Gabriel Resources sa refaca studiile de impact si sa depuna o noua documentatie pentru a obtine alt tip de aprobari, considerate necesare de contestatarii proiectului. (C. J.)

Miron Cozma, in continuare dupa gratii

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a avut de asteptat, ieri, mai multe ore pentru a afla verdictul privind eliberarea sa. Magistratii Tribunalului Bucuresti au judecat recursul declarat de procurori impotriva deciziei de eliberare a lui Cozma, decizie luata de Judecatoria Sectorului 5 si pusa in discutie de comisia speciala din cadrul Penitenciarului Rahova, unde se afla Miron Cozma. Membrii acestei comisii au decis, cu unanimitate de voturi, in luna ianuarie, sa recomande eliberarea lui Cozma datorita comportamentului sau „impecabil". In motivarea comisiei, se arata ca fostul lider al minerilor a participat la activitati culturale in penitenciar si a respectat toate criteriile impuse eliberarii conditionate. Posibilitatea punerii in libertate a lui Cozma a fost luata in discutie si anul trecut, in luna iunie, dar atunci comisia de la Penitenciarul Rahova a aminat cu un an dezbaterea pe aceasta tema, avind in vedere „gravitatea faptelor comise, lipsa dovezilor privind indreptarea si reeducarea si faptul ca a beneficiat de clementa legii cind a fost gratiat". Ulterior acestei decizii a comisiei, Cozma a inaintat recurs la Judecatoria sectorului 5 Bucuresti, care a decis ca el sa ramina in inchisoare, dar sa poata cere din nou eliberarea conditionata la inceputul acestui an. Procesul de ieri a fost, initial, suspendat, pentru aproape 2 ore, deoarece reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor au recuzat instanta pentru ca le-a refuzat participarea la sedinta si a respins exceptia de neconstitutionalitate privind constituirea asociatiei ca parte civila in proces. Cererea de recuzare a fost respinsa. Magistratii au admis recursul procurorilor, astfel incit Miron Cozma ramine in inchisoare, pentru a-si ispasi cele 10 luni de pedeapsa ramase. El mai poate cere eliberarea conditionata abia la toamna.

Noua coalitie a referendumului

Discutii parlamentare pe tema celor doua referendumuriBirourile Permanente reunite ale celor doua Camere legislative ale Parlamentului au decis, ieri, ca dezbaterile privind suspendarea lui Traian Basescu si referendumul pentru votul uninominal sa aiba loc saptamina viitoare, pe 28 februarie si, respectiv, pe 1 martie. Ora la care va avea loc prima dintre sedintele plenului reunit va fi stabilita impreuna cu presedintele Traian Basescu, deoarece procedura de suspendare prevede ca acesta poate sa prezinte un punct de vedere in fata parlamentarilor. Practic, pe 28 februarie, deputatii si senatorii vor decide daca este nevoie de o comisie care sa ancheteze activitatea sefului statului sau vor trimite sesizarea intocmita de PSD direct la Curtea Constitutionala. Ideea infiintarii unei comisii parlamentare de ancheta a pornit tot de la PSD. Iar pe 1 martie, discutiile vor viza referendumul pentru votul uninominal; reprezentantii PSD, PRM si UDMR au declarat ca solicitarea de consultare trimisa de Traian Basescu pe aceasta tema este prea „vaga". PD e singur impotriva celorlaltiTot ieri, Camera Deputatilor a aprobat o noua initiativa de modificare a legii referendumului. 190 de deputati PSD, PNL, PRM, PC si UDMR au votat pentru organizarea acestor consultari la o distanta de minim 3 luni intre ele si, totodata, pentru ierarhizarea lor ca importanta juridica. In opinia deputatilor, este mai important referendumul pentru demiterea sefului statului decit cele care ar aduce modificari Constitutiei sau ar ridica teme de interes national. Singurii care au votat impotriva au fost cei de la PD si PLD, iar sase dintre reprezentantii minoritatilor s-au abtinut. Noile modificari aduse legii prevad, asadar, ca referendumul sa nu poata fi organizat decit cu 3 luni inainte si la 45 de zile dupa orice fel de scrutin electoral. In acest context, premierul Tariceanu a solicitat tuturor actorilor de pe scena politica sa renunte la diversele teme de referendumuri, in favoarea derularii normale a alegerilor europarlamentare, fixate pentru 13 mai anul acesta.PRM vrea secret total la vot„I-am cerut domnului presedinte Basescu sa amine referendumul pentru votul uninominal, ca sa nu perturbe procesele pentru desfasurarea alegerilor europene. Am discutat si cu domnul Geoana si i-am explicat ca si referendumul pentru demiterea presedintelui ar putea sa interfereze cu alegerile europene", a declarat ieri premierul, la finalul sedintei de Guvern. El a subliniat ca „prioritatea absoluta sint alegerile europarlamentare". Reactia liderului PSD a fost imediata: „Nu sint de acord cu apelul sefului Guvernului", a spus acesta. In paralel cu solicitarea premierului, PRM are, la rindul sau, o alta: modificarea Regulamentului Senatului privind exercitarea votului secret. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca acest vot trebuie sa se desfasoare in interiorul unei cabine, astfel incit alesii sa nu mai poata fi urmariti de camerele de filmat.

Pe scurt

• Salariul mediu, mai mare cu 17%In acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) afirma ca salariul mediu va creste cu 17%, conform studiilor efectuate de aceasta institutie. Insa, in egala masura, investitiile ce se vor derula in 2007 vor fi mai mici decit cele din 2006. Anul trecut, prognoza de 7 miliarde de euro in domeniul investitiilor straine directe au fost depasite, ajungind la suma de 9,1 miliarde de euro. Pentru 2007, este asteptat ca volumul acestor investitii sa nu depaseasca 7,7 miliarde de euro, apreciaza specialistii CNP. (L. A.)• Cartel Alfa se „aliaza" cu EuropaCNS Cartel Alfa a anuntat oficial ca nu sustine ideea aplicarii taxei de prima inmatriculare, considerind-o incorecta si dezavantajoasa pentru romanii care au inca un nivel de trai scazut. Confederatia sindicala cere eliminarea taxei si adoptarea unor solutii alternative, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii, elaborarea unor politici care sa duca la cresterea nivelului de trai, iar prin aceasta oamenii sa-si permita cumpararea de masini mai performante, dar si gasirea unor politici de mediu mai eficiente. In cazul in care taxa ramine valabila, Comisia Europeana ar putea aplica procedura de „infringement" in domeniul mediului, procedura extrem de costisitoare pentru tara noastra. (L. A.)

An bun la BRD

Anul 2006 a fost unul de bun augur pentru BRD-Groupe Société Générale. Oficialii bancii au anuntat ca au obtinut anul trecut un profit net de 656 de milioane de lei (echivalentul a aproximativ 186 de milioane de euro), cifra mai mare cu 19% comparativ cu anul 2005. Cresterea a venit pe fondul cistigurilor obtinute din dobinzi si comisioane, sustinute si de avansul luat de credite, mai ales de cele destinate persoanelor fizice, mai spun oficialii companiei. Ei sustin ca venitul net bancar a crescut in 2006 cu 26%, ajungind la 1,77 de miliarde de lei. Structura acestui venit, au precizat oficialii bancii, este alcatuita in proportie de 52% de marja de dobinda, comisioanele au o pondere de 36%, iar operatiunile de piata reprezinta 12%. Ponderea creditelor neperformante acordate de BRD in 2006 a scazut la 0,35% anul trecut de la 1%. Portofoliul de clienti a fost extins la 1,98 de milioane, iar numarul angajatilor a crescut cu 2.200 de persoane. De asemenea, numarul cardurilor a urcat la 1,835 de milioane, iar banca are o retea de 965 de bancomate in toata tara.

Angajatii spioneaza secretele pentru firmele concurente

Piriciosii se pling la adversariStatisticile spun ca peste 31% dintre manageri considera ca principala amenintare a sistemelor informatice este data chiar de catre angajati, procent mult mai mare decit oricare alt tip de pericol cu care s-ar putea confrunta o companie.O simpla intrebare poate stirni destule spaime. Oficialii si managerii prefera sa o ocoleasca, angajatii care au trecut prin asta rareori vor sa vorbeasca despre subiect. Cum obtii informatii despre si de la concurenta? De unde stii care sint punctele forte si cele slabe din compania cu care te razboiesti pentru cotele de piata? „Simplu. Prin angajati e cea mai eficienta metoda. Si cea mai sigura pe moment", spune Marika R., consultant in resurse umane. Mai nou si prin sistemele informatice, pe care peste 35% dintre manageri le considera suficient de vulnerabile, mai ales in dreptul propriilor angajati. Studiul efectuat de compania Gecad la sfirsitul anului trecut releva ca angajatii reprezinta un risc major de scurgere a informatiilor sau cu privire la securitatea informatica a companiei. Motivul este in primul rind dat de lipsa de educatie si informatie. „Chiar daca va vine greu sa credeti, sint destui angajati care isi lasa parolele de la calculatoare la indemina oricui, pe birouri, in agende la vedere sau chiar lipite de diferitele ustensile de papetarie. In alta ordine de idei, cind furi un angajat-cheie de la compania rivala, ai luat o baza de date vie. Cele mai afectate de scurgerea de informatii sint companiile de productie, vinzari si distributie", spune si Aurel G., specialist in recrutare.Cum functioneaza la Cluj„Cel mai adesea, razboiul se da pentru vreun agent de vinzari cu experienta si cu o baza de clienti bine formata. De regula, agentii au facut deja cunostinta cu majoritatea companiilor de distributie si vinzari. Deci cunosc companiile destul de bine. Se aude. Colegii vorbesc intre ei, ca de altfel si clientii. Se stie cine are succes si care ii sint clientii. Cel mai interesant lucru pe care l-am auzit a fost acela ca, dincolo de oferta de job, i s-a facut o oferta suplimentara pentru informatiile despre companie si baza de date. Cit timp nu sint prinsi, totul e ok. Nu e etic, dar piata functioneaza si asa. Iar in conditiile in care gasesti enorm de greu un agent de vinzari bun, gata format, se aplica si regula «scopul scuza mijloacele»", mai spune Marika R.. In Cluj, potrivit statisticilor agentiilor de recrutare, procesul de selectie sau de „head-hunting" (n.r., ofertare a celor mai buni oameni care lucreaza pentru compania concurenta) dureaza in medie 3 luni. „Companiile pierd bani si clienti. Vinzarile stagneaza. Oricum, blocajele financiare apar la tot pasul in piata. Riscurile trebuie minimalizate. Si atunci, un om format, dar care a ajuns la un nivel de saturatie sau e nemultumit in actualul loc de munca este usor de gasit si important de luat", spune si Aurel G.. Situatia este comuna in Cluj. „Cel putin unul din trei angajati pe zona de vinzari a primit cel putin o oferta de la o companie concurenta. Datele nu sint neaparat standardizate. Sint concluziile noastre legate de miscarile pe care le vedem in piata. Muncitorii si constructorii sint o alta categorie „vinata" pe piata muncii. Specialistii in recrutare si HR spun ca de multe ori ofertele companiilor concurente sint lansate chiar prin colegi, adica prin angajatii aceleiasi companii.Atentie la informatiiStudiul efectuat de compania Gecad mai releva si faptul ca 24,5% dintre cei intervievati cred ca responsabili de problemele informatice ale unei companii si de scurgerile de informatii sint chiar angajatii desemnati sa configureze si sa intretina retelele IT. Acestea din urma sint slab configurate, iar in topul pericolelor cu care se confrunta o afacere pe piata sta exact in segmentul care ar trebui sa-i asigure linistea. „Solutia ar fi instruirea, trainingul. Piata acestor traininguri este in crestere cu maxim 10-15% pe an si de regula vine din partea multinationalelor sau a companiilor care lucreaza cu parteneri straini. Companiile mici nu fac asa ceva, pentru ca sustin ca nu au resurse financiare destule, fara a realiza ca pierd cel putin dublu in momentul in care un angajat-cheie pleaca la o companie concurenta. Practic, exista cel putin 50% sanse ca acest lucru sa ii duca la faliment daca este o companie nu doar mica, ci si de curind infiintata, care n-a reusit inca sa-si formeze o piata stabila. Iar clientii isi urmeaza de regula distribuitorii si agentii. Acestia din urma au invatat sa-si fidelizeze clientii si la asta se adauga obisnuinta clientului si sentimentul de siguranta care se dezvolta in timp si la client, dar si la agent", conchide Aurel G.. Interesant este faptul ca, potrivit studiului, abia 9,9% din pericolul scurgerii de informatii dintr-o companie este dat de hackeri. In concluzie, spun autorii studiului, 60% dintre problemele legate de sistemele informatice ar disparea daca angajatii ar fi instruiti sau daca firmele ar folosi sisteme de monitorizare a activitatii acestora, iar rezultatele ar fi benefice pentru bugetele si perspectivele financiare ale acestora.

Ce nu vad in drum spre aeroport?

La sfirsitul lunii martie, Romania trebuie sa prezinte Europei Unite primul raport cu privire la progresele post-aderare (care or fi fiind acelea?), inclusiv cele referitoare la reforma din sistemul judiciar si lupta pe care om fi dus-o noi, de la 1 ianuarie a.c., impotriva coruptiei.Ca atitudinea Senatului roman, dominat acum de Alianta oleo-garha: PSD-PRM-PC-petroliberali, este total deplasata in ceea ce o priveste pe Monica Macovei, o dovedeste si reactia social-democratei (atentie!) Susane Kastner, vicepresedinte al Bundestagului, care a criticat motiunea simpla adoptata si a avertizat ca disputele politice de la Bucuresti ar putea determina intrarea in vigoare a clauzelor de salvgardare.Romania risca sanctiuni externe - de la sentintele judiciare pronuntate de Justitia romana care nu vor fi recunoscute in UE, semnalul pentru investitorii straini fiind catastrofal, pina la pierderea de resurse financiare -, dar ce le pasa capitalistilor de cumetrie din PSD sau turnatorilor si tortionarilor din PC si PRM? Nu din buzunarele lor burdusite cu prada din economia nationala se va face plata la termenul scadent, ci din buzunarul batut de vint al cetateanului roman. Nu este intimplatoare oleo-garhia constituita acum din baronii locali si capitalistii de cumetrie ai PSD (devalizatori de banci si investitori „stratetegici" cu resurse numai minarite de la bugetul de stat), turnatorii si securistii frustrati de mina a doua ai PRM (insi catarati pe tricolor numai prin imprecarea „bozgorilor" si „jidanilor"), sponsorizatii lui Patriciu (beneficiarul, prin nu se stie ce mijloace, a investitiilor romanesti in titeiul mondial de dinainte de 1989), antenistii turnatorului Dan „Felix" Voiculescu (omul care si-a insusit investitiile facute in exterior de Ceausescu prin intermediul Securitatii) si diversi insi care au tepuit Romania prin „investitii" de tip SAFI, FMOA, FNI, FNA samd (ce simplu-i sa devii patron in Romania, cind Legii i se scurteaza bratul cu care ar trebui sa te ajunga!).Despre toti acestia a afirmat Susanne Kastner ca au „sanctionat tocmai acel ministru care in ultimele luni a contribuit masiv la respectarea termenului de aderare a Romaniei la UE" si „a combatut coruptia ca nici un alt reprezentant al Guvernului Romaniei".In leprica (pardon, replica), PSD a spus ca pozitia vicepresedintelui Bundestagului este o parere personala si si l-au adus la Bucuresti pe vicepresedintele grupului socialistilor europeni (PES), Jan Marinus Wiersma. Dupa care s-au grabit sa ne cinte aria nationalismului de sorginte comunista: „Noi nu sintem pasalic german", pornind de la marea gaselnita a purtatorului de necuvint al PSD, fostul sinistru (pardon, ministru) al Justitiei (care?) Cristian Diaconescu: „Daca o sa ajungem sa facem politica in functie de punctele de vedere sau pozitiile celor din exterior, atunci o sa avem o grava problema de identitate nationala".Si-atunci, de ce l-ati mai adus pe Wiersma „sa se pronunte"? Sa aiba Geoana pe linga cine da din mina.

Presul PLD

Am tot scris ca Teodor Stolojan are, „ca simplu cetatean securist" (ca, nu-i asa, toti au fost), o misiune: sa demoleze PNL (nu mai poate) si sa ajunga seful executivului (nu mai poate). Iata ca, desi si-a tras un partid, se comporta ca un boschetar politic. Singura doctrina a PLD fiind Tariceanu, iar putinii sai aderenti fac parte din ceea ce se numeste „gloata". „Plebea", scrie Hanahh Arendt, „este, in primul rind, un grup in care sint reprezentate reziduurile tuturor claselor. Asta si face sa se confunde atit de usor cu poporul, care include, de asemenea, toate straturile societatii. In vreme ce, in marile revolutii, poporul se lupta pentru o adevarata reprezentare, gloata va tipa intotdeauna dupa «omul puternic», dupa «marele conducator». Caci gloata uraste societatea din care este exclusa, ca si parlamentul in care nu este reprezentata. Plebiscitele... sint un vechi concept al politicienilor care se sprijina pe gloata". Am citat o autoritate in totalitarism ca sa ma ajute sa deschid ochii judecatii celor care mai cred ca discursurile inchizitorial-demagogice ale lui Stolojan, dar si ale sefului sau, Traian Basescu, s-ar adresa poporului. Nici ca cit. Poporul e in alta parte. Ca amindoi se adreseaza „gloatei" este mai mult decit evident din faptul ca nu aduc nici o acuza majora felului cum actualul executiv guverneaza; ca acuzele nu sint argumentate, dar mai ales ca nu vin cu nimic pozitiv, constructiv. Nu, pentru ca gloata n-are nevoie de argumente. Gloata vrea scandal. Asa cum face si pe stadioane. Exact aceasta stare de fapt unii o numesc „becalizare". Nu poporul se „becalizeaza", ci gloata.Ideea, mult clamata de catre Stolojan, ca Tariceanu a devenit un mic dictator in cadrul partidului nu intereseaza poporul, ci gloata. Gloata vrea scandal, poporul vrea proiecte pozitive. Singurul proiect al PLD, care, repet, il are ca doctrina politica pe Tariceanu, este debarcarea acestuia si compromiterea PNL.Una dintre liniile de atac este acuza apropierii liberalilor de PSD. Picuratul cu lacrimi, ajuns sef de partid prezidential, vede peste tot doar inamici, nu adversari politici. Misiunea sa este sa se faca pres rosu la picioarele lui Traian Basescu. Atit. Dupa care se poate imbolnavi din nou. Acuza este si fatarnica, si ipocrita. Actualul guvern este unul minoritar, iar Opozitia este una mai „intinsa" decit aceea de pe hirtie, caci, in fapt, ea este formata din: PSD, PRM, PC, presedintele Basescu, PD (cind vrea Basescu) si PLD, care desi nu este partid parlamentar, are o gramada ordonata de alesi si culesi. Mai ramine UDMR, care, dupa ce tradeaza, ramine fidel.Numai un pres rosu poate crede ca alesii, ajunsi in opozitie, trebuie sa spuna „nu" la modul absolut, ca pe fruntea parlamentarilor scrie „pro" sau „contra" si ca nu exista posibilitate de negociere.Stolojan se mai crede inca reprezentant al Aliantei „D.A.". Fals si uz de fals. Cit are „D.A." in sondaje? Cit are PLD? A scazut „D.A." fara presurile rosii? PLD nu poate lua voturi decit de la gloata. Dar gloata e in alta parte. Iar poporul nu voteaza presuri rosii. 

Pe scurt

• Victima neidentificataPersoana din imagine si-a pierdut viata in urma unui accident feroviar care a avut loc la inceputul lunii ianuarie. Barbatul era cunoscut ca om al strazii. Pina in prezent, autoritatile nu au reusit sa-i stabileasca identitatea. Cei care pot furniza informatii despre persoana din imagine sint rugati sa apeleze la 112 sau la cea mai apropiata sectie de Politie. (A. D.)• Oportunitati de finantareMinisterul Administratiei si Internelor impreuna cu Prefectura Cluj organizeaza astazi seminarul cu tema „Oportunitati de finantare europeana destinate mediului rural", avind ca scop diseminarea de informatii privind fondurile structurale. La intilnire sint asteptati toti primarii din judet, precum si reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice. Va fi prezent, de asemenea, Liviu Radu, secretar de stat pentru reforma in administratia publica din cadrul MAI. (V. M.)• TIR intrat pe contrasensUn autocamion ce se deplasa ieri dimineata inspre Gherla, pe drumul E576, a intrat pe contrasens si a intrat in coliziune cu remorca unei dubite care circula regulamentar. Autocamionul marca DAF era condus de Vasile Petrut, care in urma impactului a fost accidentat usor. Accidentul a avut loc pe raza comunei Jucu. Politistii de la Rutiera pun incidentul pe seama neatentiei, dat fiind faptul ca evenimentul rutier a avut loc intr-o zona cu denivelari. Autocamionul si autoutilitara implicate au fost sifonate destul de serios. (A. D.)• Expozitie de minerale, fosile si gemeMuzeul National de Arta din Cluj-Napoca va gazdui la sfirsitul acestei saptamini, mai exact intre 23 si 25 februarie, cel de-al XXV-lea Salon de Minerale, Fosile si Geme. Evenimentul este organizat in colaborare cu Asociatia Mineralogilor, Paleontologilor si Gemologilor Amatori din Romania (AMPGAR) si SC Margran SRL. Expozitia poate fi vizitata vineri, 23 februarie, intre orele 11 si 18, simbata intre orele 10 si 18 si duminica intre orele 10 si 17. (F. T.)

Scade numarul cazurilor de viroza

Potrivit raportarilor facute la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) de catre medicii de familie si de medicii de la Clinica de Boli Infectioase Cluj, in saptamina 12-18 februarie 2007 s-au inregistrat 1.538 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare. „Numarul cazurilor este in continua scadere de citeva saptamini. Astfel, daca in saptamina 5-11 februarie s-au inregistrat 1.767 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, in ultima saptamina au fost cu aproape 230 mai putine. In ceea ce priveste cazurile de pneumonie, numarul se mentine deocamdata constant. Astfel, in saptamina 5-11 februarie s-au inregistrat 509 cazuri, iar in saptamina 12-18 februarie au fost 510 cazuri noi", a declarat dr. Nicolae Deleanu, director adjunct al ASP Cluj.Dr. Nicolae Deleanu spune ca, desi numarul cazurilor de viroza nu a mai crescut, pentru prevenirea imbolnavirilor s-a decis mentinerea carantinei la Spitalul Clinic de Copii si in maternitatile din judetul Cluj.De asemenea, medicii de familie din judet continua vaccinarea populatiei impotriva gripei.Trebuie precizat ca, la nivelul judetului Cluj, in acest an s-a inregistrat un singur caz confirmat de gripa.Medicii spun ca vaccinarea este una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a gripei si este indicata in mai ales in perioada de epidemie, care are virful in fiecare an in luna februarie.

Brosuri pentru scolile fara acces la Internet

Variantele finale ale subiectelor pentru examenele nationale trebuie sa intre in posesia tuturor elevilor de clasa a VIII-a si a XII-a. Pentru elevii din scolile care nu sint conectate la Internet, subiectele vor ajunge pe suport de hirtie. In judetul Cluj, elevii a 12 scoli din mediul rural vor vedea subiectele pe suport de hirtie.Brosuri tiparite din fondurile ISJMinisterul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a trasat reprezentantilor inspectoratelor scolare judetene obligativitatea de a transmite variantele de subiecte pentru Testele Nationale si pentru examenul de Bacalaureat pe suport de hirtie, pentru ca toti elevii sa aiba acces la acestea. Variantele finale ale subiectelor pentru examenele nationale au fost postate pe Internet luni, conform programului anuntat de MEdC.In judetul Cluj, 12 scoli din mediul rural nu sint conectate la Internet. Victoriana Boscaneanu, inspector scolar general adjunct pe probleme de inspectie scolara si curriculum in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (ISJ), a declarat ieri ca in cel mai scurt timp se vor scoate pe CD-uri toate tipurile de subiecte pentru toate tipurile de licee si toate subiectele pentru Testele Nationale, acestea urmind sa fie predate la Casa Corpului Didactic. „Cind vom preda CD-urile, vom anunta si numarul de brosuri care vor fi tiparite din fondurile inspectoratului, acestea urmind sa fie distribuite la nivelul tuturor scolilor din judet", a precizat Boscaneanu.Ajutor din partea rudelor de la orasAstfel, toate scolile din judet, indiferent ca au acces sau nu la Internet, vor primi brosuri cu variantele de subiecte. Reprezentantii ISJ spun ca multi elevi din mediul rural care nu au acces la Internet au fost ajutati de rudele din mediul urban, care au descarcat subiectele de pe Internet pentru ei. Reprezentantii ISJ Cluj vor verifica daca brosurile au ajuns in bibliotecile scolilor si daca elevii au acces la ele.

Billa, sanctionata de OJPC pentru resturi de gem!

Controalele inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj in ceea ce priveste supermarketurile clujene au continuat si in aceasta saptamina. Supermarketul Billa a fost amendat recent cu 30 de milioane de lei vechi dupa ce organele de control au descoperit resturi de gem intr-o punga de produse de patiserie. „Intr-o punga de cornuri au fost descoperite resturi de gem, cel mai probabil din cauza neatentiei unui angajat al firmei producatoare. Cu toate acestea, s-a procedat si la amendarea magazinului Billa cu suma de 3.000 de lei", a declarat Mircea Avram, directorul OJPC Cluj. Inspectorii au verificat si firma producatoare, o brutarie clujeana din cartierul Grigorescu. In cazul producatorului de produse de patiserie, inspectorii clujeni au dictat o sanctiune de 40 de milioane de lei vechi.De asemenea, intilnirea programata pentru ieri dintre conducerea E.On Gaz Romania si reprezentantii OJPC Cluj, intilnire ce urma sa fie mediata de Alin Tise, a fost reprogramata pentru miine. Motivul reprogramarii il reprezinta programul incarcat al prefectului judetului Cluj, care a fost convocat in Capitala.

Boc, copilot pentru o ora

Eurodeputatul PSD Dan Mihalache l-a acuzat pe presedintele PD, Emil Boc, ca a calatorit simbata cu avionul de la Cluj la Bucuresti in carlinga avionului, unde nu au voie decit pilotii. El sustine ca avionul era plin si ca numai asa Boc putea sa calatoreasca.Mihalache sustine ca simbata a vrut sa se urce in avionul de Bucuresti, insa a fost informat ca toate locurile din avion sint ocupate si ca singura varianta pentru ca el sa urce la bord ar fi fost ca liderul democrat sa accepte sa calatoreasca in carlinga pilotilor. Avionul a fost plin si fiindca mai multi parlamentari ai PSD care au participat la o manifestare in Transilvania doreau sa se intoarca in Capitala.Presedintele PD, Emil Boc, s-a declarat neplacut surprins de afirmatiile lui Mihalache, in conditiile in care acesta a calatorit pe locul sau, iar el nu a vrut decit sa-i faca un bine pentru ca deputatul social-democrat sa poata ajunge in Capitala. „M-am intilnit simbata cu Dan Mihalache in aeroport la Cluj si mi-a spus ca nu are bilet cu loc. Eu m-am oferit sa ii cedez locul meu, ca sa poata ajunge la Bucuresti, iar eu am calatorit in spate, pe un scaun. Putea si dinsul sa stea pe acel scaun, dar cum e mai gras, nu ar fi stat confortabil. La coborire chiar i-am spus ca uite cum se face ca Puterea ajuta Opozitia", a declarat Boc.Potrivit normelor de securitate, este interzisa prezenta persoanelor straine in carlinga avionului, unde au voie doar pilotii, dar se mai fac si exceptii de la aceasta regula.

Cladire de 8 miliarde!

De ieri, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj ofera cetatenilor un spatiu modern unde acestia pot fi primiti. Investitia a costat 805.000 de lei, co-finantare de la bugetul de stat (770.000 de lei) si Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica din cadrul Consiliului Judetean Cluj (35.000 de lei). Cladirea, amplasata la intrarea in Inspectorat, are o sala de relatii cu publicul, un birou de consiliere pentru victime, sala de conferinte, birouri pentru Compartimentul de prevenire a criminalitatii, respectiv inspectie interna, cu dotari adecvate constind in mobilier si tehnica de calcul.O a doua investitie, inaugurata ieri in cadrul IPJ Cluj, priveste reamenajarea locatiilor destinate Consiliului de conducere si a salii de sedinte, dotate cu aparatura moderna, respectiv 11 calculatoare si doua video-proiectoare ultra-moderne. Suma alocata pentru aceasta investitie de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), a fost de 250.000 de lei.Programul de modernizare face parte dintr-un proiect la nivel national initiat de 2 ani de zile de MAI. „Am investit pina acum 19 milioane de euro in imbunatatirea sistemului de primire a publicului", a declarat, cu ocazia inaugurarii, inspectorul principal al Politiei Romane, chestorul principal Valentin Fatuloiu. Investitiile au fost facute ori de la zero, ori prin reamenajarea unor constructii deja existente. „Pina acum, au fost amenajate 59 astfel de obiective", a mai precizat Fatuloiu.

Operatie estetica pentru Bulevardul Eroilor

Ieri au inceput lucrarile de modernizare a Bulevardului Eroilor. In schimbul a 2 milioane de euro, municipalitatea va primi pina in toamna acestui an un bulevard nou-nout cu o zona pietonala moderna.Bulevardul Eroilor se schimba la fata. Ieri au fost demarate lucrarile pentru modernizarea zonei pietonale a bulevardului. Conform proiectului, realizat de SC Planwerk SRL, zona va fi amenajata cu doua fintini arteziene, o cismea, va dispune de 46 de banci pentru trecatori si noua terase. De asemenea, suprafata zonei pietonale va fi pavata integral cu piatra naturala cubica. Lucrarile de modernizare a Bulevardului Eroilor fac parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a zonei pietonale, care cuprinde si o parte din Piata Unirii. Termenul de finalizare a zonei pietonale pe Eroilor este preconizat a fi in toamna acestui an. Potrivit lui Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei Cluj-Napoca, valoarea investitiei pentru modernizarea Bulevardului Eroilor se ridica la peste 2 milioane de euro. O data cu demararea lucrarilor pentru amenajarea noii zone pietonale a bulevardului, circulatia rutiera pe partea stinga a fost inchisa definitiv. Astfel, soferilor clujeni care traverseaza Eroilor le-a ramas doar banda dreapta de circulatie, in sensul de mers dinspre Piata Unirii catre Piata Avram Iancu. Parcare gratuita linga Catedrala Greco-CatolicaIeri s-a inaugurat si parcarea din Piata Cipariu. Potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cele 80 de locuri de parcare vor fi gratuite. „Am decis sa le oferim clujenilor o alternativa noua, pentru ca o data cu inchiderea partii stingi a Bulevardului Eroilor am pierdut 35 de locuri de parcare in centrul orasului. Deocamdata, parcarea va fi gratuita", a explicat Boc. Primarul clujean a adaugat ca municipalitatea a realizat parcarea din Piata Cipariu si in scopul fluidizarii traficului rutier din oras si mai ales al degajarii benzilor de circulatie de autovehiculele parcate ilegal. „De acum incolo, nu vom avea toleranta cu cei care vor parca neregulamentar in centrul orasului", a conchis Boc. Desi e gratuita, stationarea in noua parcare nu este permisa mai mult de 8 ore pe zi.Consiliul Local a alocat pentru realizarea acestor parcari suma de 4,8 miliarde de lei vechi in doua transe. Prin HCL nr. 703/2006, au fost date 2,3 miliarde de lei, iar prin HCL nr. 40/2007 au fost alocate alte 2,5 miliarde de lei. Lucrarile efectuate de SC Diferit SA au durat 3 luni.

Lovita de politie pe trecerea de pietoni

O fetita in virsta de 12 ani a fost accidentata ieri pe o trecere de pietoni din orasul Huedin de o masina a politiei. Potrivit comisarului Alexandru Muresan, seful Politiei Rutiere Cluj, fetita se angajase in traversarea strazii prin loc marcat si a fost lovita de un autoturism condus de un politist de la Postul de Politie Aghires. Victima a fost dusa initial la spitalul din oras, iar ulterior a fost transportata la Unitatea de Primire a Urgentelor din Cluj-Napoca. Alexandru Muresan a mai declarat ca au fost demarate cercetarile, care vor stabili conditiile in care s-a produs accidentul, iar politistului i-au fost recoltate probe biologice pentru a se vedea daca se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

„Pauza tehnologica“ la BCR

Se intimpla si la case mariCea mai mare banca din tara a fost ieri victima propriului sistem informatic. In cursul zilei de ieri, lumea a parasit incinta sucursalelor BCR fara a-si fi achitat facturile sau fara a efectua tranzactiile bancare necesare. Din cauza unei probleme in infrastructura sistemului informatic al bancii, toate tranzactiile au fost oprite. „Este o problema cu sistemul computerizat la nivel national si din aceasta cauza au fost sistate toate operatiunile bancare. Din cauza defectiunii, nu se pot elibera chitantele la plati, fapt pentru care a fost decisa suspendarea operarii cu bani", a precizat o casierita.„Pauza tehnologica"Explicatiile din partea oficialilor BCR nu au intirziat sa apara. „A fost vorba de o «pauza tehnologica», daca o pot numi asa. Totul a durat in jur de 20 de minute, dupa care toate casieriile au reluat operatiile cu numerar", a declarat pentru Monitorul de Cluj Corneliu Cojocar purtatorul de cuvint al BCR. Potrivit acestuia, sistemele informatice care centralizeaza datele au suferit o restartare in cursul zilei de ieri. Cu toate acestea, numerosi de clujeni s-au dat batuti in incercarea lor de a-si achita ratele la creditele pe rol.

Obiectii civice la bugetul local

Consiliul Civic Local al municipiului Cluj-Napoca, intrunit la inceputul acestei saptamini intr-o sedinta lunara, a avut citeva obiectii de facut cu privire la bugetul municipiului pentru anul 2007 votat de Consiliul Local Cluj-Napoca. Potrivit reprezentantilor CCL, sanatatea si universitatile din Cluj-Napoca nu au primit suficiente fonduri din partea CL. „Ne asteptam ca intre obiectivele bugetului pe acest an sa regasim mai multi bani si tinte mai precise pentru dimensiunea universitara si medicala a Clujului", precizeaza acestia. De asemenea, membrii CCL au considerat ca dezbaterea bugetului a fost mai mult formala, „multi consilieri acuzind executivul ca nu a pus din timp la indemina macar cifrele din proiectul de buget, cu atit mai mult cu cit analiza executiei bugetului pe 2006 nu s-a pus inca nici macar in discutie".Comparativ cu anul trecut, in comunicat se arata ca „majoritatea obiectivelor de investitii ce s-au inclus in bugetul pe 2006, fara studii de fezabilitate si proiecte fundamentate, au ramas neatacate sau chiar in uitare (de exemplu aqua parc, ascensor la Primarie etc)".

Camere video fara licitatie!

Gasiti pe Net!Consiliul Judetean (CJ) Cluj, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj si firma SC Codec SRL au incheiat un protocol de colaborare pentru amplasarea a zece camere de supraveghere pe tronsonul Cluj-Napoca - Turda. Practic, pe DN1 Cluj - Turda se va monitoriza viteza autoturismelor prin sistem video. CJ Cluj si IPJ Cluj au selectat partenerul local fara a organiza vreo licitatie in acest sens.In 31 ianuarie 2007, CJ Cluj a dat o hotarire prin care se aproba continutul protocolului de cooperare. Protocolul este semnat de presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, de seful IPJ Cluj, comisarul Ioan Pacurar, si de catre directorul general al SC Codec SRL, Ovidiu Simut.Firma a fost selectata inca din vara anului trecut, insa numele ei nu a fost facut public decit recent. In ceea ce priveste modalitatea prin care s-a ajuns la aceasta firma, parerile sint impartite intre semnatarii protocolului. Daca presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, sustinea ieri ca s-a dat anunt in presa nationala pentru selectia firmei si ca nu s-au gasit firme doritoare, subcomisarul Alexandru Muresan (n.r., seful Serviciului de Politie Rutiera Cluj) ne-a declarat ca a gasit firma „pe Net"!Spatiu de la IPJ ClujDupa cum ne-a declarat cu ceva timp in urma Ovidiu Simut, directorul SC Codec SRL, firma va solicita o cota-parte din valoarea amenzilor ce vor fi aplicate, adica un procent de 49%. Protocolul a fost incheiat pe 3 ani de zile. Principalele componente ale sistemului sint cele zece cinemometre CODEC C01 (n.r., omologate, intre timp, la Biroul Roman de Metrologie Legala), server-ul central, patru statii de agent, imprimanta si masina de implicuit. Printre obligatiile IPJ Cluj se numara si aceea de a oferi firmei un spatiu pentru amenajarea unui dispecerat pe strada Albac nr. 15, la sediul Politiei Rutiere. Este vorba de un contract, un protocol prin care noi urmeaza sa utilizam aceste camere. Pe noi nu ne intereseaza cine da banii. Consiliile locale urmeaza sa semneze contracte cu aceasta firma, care isi recupereaza investitia din amenzi. Noi le-am oferit spatiul pentru dispecerat, unde vor lucra politisti care prelucreaza datele."Ioan Pacurar, seful IPJ Cluj

„Gazeta“ loveste in sefii politiei clujene

Se fac verificari, dar nu s-au cerut convorbirilePrezent ieri la Cluj-Napoca, inspectorul principal al IGPR, chestorul principal Valentin Fatuloiu, a declarat ca a inceput o ancheta in ceea ce-i priveste pe cinci politisti clujeni, ale caror nume apar in diferite interceptari telefonice din dosarul „Gazeta". Fara a nominaliza, Fatuloiu a precizat ca este vorba de cinci cadre de politie cercetate pentru „imixtiuni in activitatea de cercetare penala". In functie de fapta, acest lucru se traduce, in termeni juridici, in infractiuni cu privire la traficul de influenta sau abuz in serviciu. „Am cerut oficial toate interceptarile telefonice, pentru a-i verifica pe politistii carora li s-au cerut anumite interventii", a declarat inspectorul principal. Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al Tribunalului Cluj, judecatorul Petru Urs, ne-a declarat ieri ca nici un angajat al IGPR nu a facut o astfel de solicitare, pina ieri, la instanta, unde se afla dosarul „Gazeta".Printre cei ale caror nume apar in interceptarile telefonice din dosarul „Gazeta" se numara si seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, comisarul-sef Ioan Pacurar, dar si adjunctii acestuia, respectiv comisarii Teodor Pop si Marcel Bontidean. La dosar sint anexate mai multe convorbiri dintre politisti si Liviu Man sau ceilalti manageri din trust, ocazie cu care acestia din urma le cereau diferite favoruri reprezentantilor IPJ Cluj. Concluziile anchetei IGPR vor fi facute publice in maxim 10 zile, dupa cum a precizat Fatuloiu.Toma Rus, luat si el in vizorReferitor la situatia de „dusmanie" speculata intre fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj, comisarul Toma Rus, si cel care a fost la conducerea brigazii inaintea lui, Ioan Otel (n.r., intre timp angajat ca director de investigatii al trustului „Gazeta" si cercetat in stare de arest in dosarul de santaj in presa), Valentin Fatuloiu a declarat, ieri, ca au ajuns si la urechile lui aceste zvonuri si va face verificari si in acest sens. Apropiati ai trustului de presa sustin faptul ca dosarul este doar o razbunare a lui Toma Rus pe Ioan Otel. Suspect este, in acest sens, faptul ca Toma Rus a cerut, imediat dupa incheierea cercetarilor in cazul „Gazeta", sa fie transferat de la BCCO Cluj la Bucuresti. Din decembrie, comisarul Toma Rus este la dispozitia IGPR, „la cererea lui, din motive personale", dupa cum a explicat ieri chestorul principal Fatuloiu. „Gazeta", protejata si de serviciile secreteCu privire la relatiile lui Liviu Man si Ioan Otel cu serviciile secrete, Adrian Avarvarei, invinuit in dosarul „Gazeta", le-a declarat procurorilor ca acestia erau in relatii apropiate cu seful Directiei de Informare a Armatei (DIA) Cluj, colonel Marian Cheie, si seful Serviciului Independent de Protectie si Informatii (SIPI) Cluj, Vasile Morar. „Liviu Man mi-a spus ca, avind in vedere relatiile sale cu Vasile Morar, este linistit in ce priveste SIPI Cluj", se arata in declaratia de la dosar. De asemenea, Avarvarei s-a confesat ca Ioan Otel ar fi primit asigurari de la colonelul Marin Cheie ca situatia este sub control (n.r., in momentul in care managerii trustului de presa aflasera ca pe numele lor se pregateste un dosar de cercetare penala). 

Scormonitorul

• Vaaaaaaaaaiii, ce gafa monumentala... Ce gafa de proportii... Cita... naivitate. In urma cu doua zile, nenea prefect Covaciu a fost vizitat de catre o domnita, reporter de televiziune. Fata, cu mult tupeu, a intrat in biroul prefectului cu cameramanul dupa ea, si l-a luat, direct si brusc, la intrebari. Evident, cu camera de filmat pornita. Nenea Covaciu il cunostea pe cameraman, ca e un localnic, de-al nostru, si, probabil ca si-a inchipuit ca si domnita e de la vreo televiziune locala. Vazind atita verva, si-o fi inchipuit ca fata e mai noua prin presa si vrea sa faca impresie sefilor si cariera singura. Asa ca, i-a raspuns la toate intrebarile. Intrebarile, deloc subtile si nu tocmai placute, se refereau la niste afaceri cu proiecte de consultanta catre primarii, la Teodor Atanasiu, la Ioana Girlea si chiar si la Cosmina, sefa de cabinet a prefectului, care, la vremea cind s-au facut afacerile respective, era angajata firmei Concept Consult, prin care se derula biznisul. Si altele. Nonsalant, Covaciu i-a spus adevarul. Fata si-a terminat intrebarile, s-a ridicat, a salutat, si dusa a fost. De-abea dupa ceva timp l-a lovit liftul pe prefect, si a inceput sa dea telefoane, sa vada cine-i fata. Si a aflat. Reporter economic al emisiunii BizBazar, difuzata de postul de televiziune Antena 3. In plus, responsabila de AVAS. La care e sef Teodor Atanasiu. Despre care a auzit diverse, si a venit sa verifice informatiile. Iar nenea prefectu’ Covaciu i le-a confirmat. Toate! In fata camerei de filmat! Asa ca, astazi, din cite am auzit noi, il mai intreaba si pe Atanasiu cite ceva, si dup-aia, ne putem uita linistiti la televizor. Sa-i vedem. Minca-i-ar tata de vedete... Oare de ce ne trece prin encefal ca-l intreaba pe nenea Teo si de niscaiva petrol cumparat de la Dinu Patriciu, prin firma pe care era postul de radio Orion din Sebes? Sau de o rezolutie data de un primar liberal pe un document, in perioada in care Atanasiu era presedinte al Consiliului Judetean Alba? Sau de... ? Hai, mai bine bagati pop-cornul la cuptorul cu microunde si dati televizorul pe Antena 3. La 19,10 fix. Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

AndreEA isi baga nasul in viata fotbalistilor

Dupa o perioada lipsita de glorie in domeniul profesional, lucrurile par sa se aseze in viata Andreei Antonescu. Asa cum era de asteptat, in cel mai scurt timp ea va lansa un nou album, dar are pentru fanii sai inca o surpriza: isi reincearca norocul in televiziune, pe post de prezentatoare la Kanal D.Televiziunea nu este chiar cea mai mare pasiune a AndreEI, insa iata ca acum ceva vreme s-a gindit ca nu are nimic de pierdut daca se prezinta la un casting pentru un post de moderatoare TV. Si, mai mult sau mai putin surprinzator, a fost cu noroc, caci cintareata a fost pe placul producatorilor si asa a obtinut job-ul de prezentatoare a emisiunii “Telezvon”. Aceasta este o emisiune saptaminala mondena, iar personajul principal al fiecarei editii este un fotbalist cunoscut. AndreEA si echipa ei incearca sa-i prezinte pe fotbalisti in viata lor particulara, in cadrul familiei si al prietenilor, altfel decit sint ei cunoscuti de fanii lor. Prima editie a emisiunii s-a difuzat aseara, iar invitatul a fost Claudiu Niculescu.Aceasta nu este prima experienta a cintaretei in ceea ce priveste televiziunea. Ea a mai prezentat acum aproximativ sase ani, o emisiune concurs intitulata “Joker”, dar care nu s-a bucurat chiar de succesul scontat.Totusi, marea drgoste a AndreEI ramine muzica si abia asteapta sa lanseze cel mai nou album al sau. Toate piesele sint compuse de membrii trupei Class, iar stilul abordat este unul modern, in genul pieselor lui Kylie Minogue. Ea si managerii ei trebuie doar sa se hotarasca asupra primului extras pe single de pe acest album. Si o vom revedea pe AndreEA si pe scena.

Richard Clayderman: „Sint interpret, nu compozitor“

In ciuda pretului ridicat al biletelor, evenimentul s-a tinut cu casa inchisa. Organizatorii au renuntat la recitalul corului Madrigal din deschidere la concertele din Cluj si Iasi.Deschidere cu cvintetul ConcordiaRichard Clayderman a concertat luni seara pe scena Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, in cadrul unui turneu care mai cuprinde locatii din Bucuresti, Iasi, iar la Timisoara, datorita cererii mari din partea publicului, fiind stabilite chiar doua recitaluri, pe 22 si 23 februarie, dupa cum precizeaza organizatorii. Pretul biletelor a fost cuprins intre 75 si 350 RON, insa la Cluj au fost vindute toate cele 900 puse in vinzare. Desi era stabilit ca in deschiderea tuturor concertelor sa cinte corul Madrigal, s-a hotarit ca aceasta sa se intimple doar la Bucuresti si Timisoara, deoarece „ar fi fost prea obositor pentru ei sa cinte in date consecutive peste tot”, dupa cum a justificat George Ivascu, promotorul evenimentului. In locul lor a evoluat aseara la Cluj cvintetul de suflatori Concordia, celebrul cintaret fiind acompaniat de trei violoniste de la Filarmonica din Bucuresti.„Sint un om simplu, mai degraba timid”„Mi se pare emotionant ca muzica mea era ascultata in Romania in vremea grea a comunismului, sint onorat sa pot cinta acum in fata publicului de aici”, a declarat artistul. „Sint un om simplu, mai degraba timid. Imi place sa imi transmit sentimentele prin muzica, incerc sa spun astfel lucruri pe care nu as indrazni altfel sa le exprim. Ii invidiez pe toti chitaristii, flautistii sau violonistii care isi pot transporta instrumentele in turnee. Este o provocare faptul ca de fiecare data cint la un alt pian...”, a afirmat Clayderman, considerindu-se „interpret, nu compozitor”. „Imi place mult sa ascult jazz si ii admir pe muzicienii care au darul improvizatiei, insa eu simt mereu nevoia de rigoare pentru a ma exprima”, a conchis artistul. Se pregateste „o noua Balada pentru AdelineIn prezent, Richard Clayderman lucreaza, dupa cum a marturisit, la mai multe proiecte. Printre acestea, se numara inregistrarea unui album care va cuprinde „o noua Balada pentru Adeline”, un proiect cu piese originale, dar si cu „melodii vechi, pe care nu le-am inregistrat niciodata”. „Sper ca data viitoare cind voi reveni aici voi interpreta si piese din repertoriul romanesc”, a spus cintaretul. Acesta a declarat ca dintre artistii romani pe care i-a ascultat il admira foarte mult pe Gheorghe Zamfir.

Executivul vinde pachetul de actiuni detinut la Automobile Craiova

Guvernul a decis vinzarea pachetului de actiuni detinut de statul român la SC Automobile Craiova, respectiv 72,4%, la propunerea Comisiei de privatizare, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Seful Executivului a subliniat ca procedura de privatizare a societatii craiovene va fi una la fel de transparenta si va avea aceeasi maniera de organizare precum privatizarea Bancii Comerciale Române. “Va fi facut un anunt în presa internationala de invitare la precalificare, urmind ca în termen de trei luni sa se faca, pe baza caietului de sarcini, ofertele finale”, a afirmat premierul Tariceanu. Cumpararea pachetului de actiuni de la lichidatorul corean a fost gindita în ideea de a permite vinzarea unui pachet majoritar, care sa-i dea viitorului investitor certitudinea ca detine controlul asupra societatii, a aratat primul-ministru. Seful Executivului a spus ca în acest moment exista doua mari societati care si-au manifestat explicit interesul pentru SC Automobile Craiova, respectiv General Motors si Ford. “Prin privatizarea societatii craiovene urmarim crearea unui al doilea pol de constructie de automobile în România, dupa cel de la Pitesti, care sa contribuie suplimentar la cresterea si dezvoltarea economica a tarii”, a declarat primul-ministru.

Licitatii publice pentru inchirierea plajelor

Administratia Nationala “Apele Române” – Directia Apelor Dobrogea-Litoral Constanta (DADL) organizeaza, începind de miine, licitatii publice pentru atribuirea a 25 de sectoare de plaja, potrivit Ordinului Ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 222/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Ordinul delimiteaza sectoarele de plaja care vor fi supuse închirierii, în functie de capacitatile turistice existente, pentru ca acestea sa devina mai atractive pentru investitori. Asadar, cele 14 sectoare ramase neînchiriate în anul 2006 au fost redimensionate, rezultând 25 de sectoare care vor fi supuse procedurii de licitatie publica.Pina la expirarea termenului de depunere a ofertelor – marti, 20 februarie 2007, ora 16.00 – DADL Constanta a vindut 128 de caiete de sarcini si a primit 34 de oferte, pentru 8 sectoare de plaja, neînregistrandu-se nicio oferta.  Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a modificat si completat Ordinul nr. 222/2006 pentru aprobarea instructiunilor privind organizarea si desfasurarea licitatiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere a plajelor. Ordinul modifica procedura de desfasurare a licitatiilor si stabileste conditii mai clare privind igienizarea suprafetelor de plaja închiriate.

Guvernul, in razboi cu UE pentru taxa de prima inmatriculare

Dupa ce au tras de timp o perioada, aruncind pisica in curtea expertilor comunitari, in privinta taxei de prima inmatriculare, autoritatile romane au dat o prima batalie, incheiata cu usi trintite, nedecis. Confruntarea, in cadrul careia s-a folosit artileria grea, a fost de scurta durata si isi va gasi rezolutia finala peste citeva luni, cel mai probabil la Strasbourg.   Oficialii europeni nu l-au crezut pe VladescuMinistrul Finantelor, Sebastian Vladescu pare decis sa incaseze precum un sparing-partner oricite lovituri e nevoie pentru a pastra un act legislativ controversat. Oficialul spune ca pentru protectia mediului romanesc e dispus sa mearga pina la Strasbourg, daca va fi nevoie. Numai ca, partenerii de dialog nu cred in vorbele celor de la Bucuresti, ei interpretindu-le doar ca pe o perdea de fum menita sa apere interesele importatorilor (de multe ori presa interna si internationala aducind in discutie legatura Tariceanu-Citroen). Oficialii europeni asteapta acum in propriile birouri, pina in luna martie, proiectul modificat al legii privind taxa de prima inmatriculare.Guvernul are trei alternativePractic, se vehiculeaza in acest moment trei ipoteze de lucru. Prima, si cea mai paguboasa ar presupune pastrarea in forma actuala a legii. Cea de a doua, prevede diminuarea valorilor taxei astfel incit sa se elimine situatii de genul in care taxa este mai mare decit valoarea reziduala a automobilului. In fine, cea de a treia, ar presupune generalizarea taxei la toate inmatricularile, ceea ce ar conduce, conform specialistilor pietei la un blocaj generalizat al vinzarilor. Ca idee, pe grila actuala, un autoturism de oras gen Matiz, cu sapte ani vechime, la fiecare noua inmatriculare ar presupune plata unei taxe de peste 600 de euro. Sau, un Logan de 1600 cmc, cu vechime mai mica de un an, la o reinmatriculare ar presupune o taxa de peste 700 de euro.

Vladescu - mustrat in fata colegilor de guvern

Premierul Tariceanu l-a atentionat la inceputul sedintei de guvern de ieri, pe Sebastian Vladescu ca este deranjat de faptul ca ministrul finantelor nu parcurge procedurile obisnuite pentru unele acte pe care le promoveaza, ci solicita introducerea lor pe lista suplimentara a sedinteiPremierul Tariceanu i-a intrebat pe ministrii prezenti la Palatul Victoria ce acte normative doresc sa introduca pe lista suplimentara a sedintei de guvern de marti, precizind ca acest lucru va fi posibil numai daca “este ceva urgent”. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu a spus ca el doreste adaugarea pe lista suplimentara un act normativ privind plata TVA pentru operatiunile de fonduri de pre-aderare, precum si memorandumul referitor la privatizarea Daewoo Automobile Craiova. “Eu stiu ca ambele subiecte sint presante, dar ma deranjeaza ca nu intra pe filiera normala”, i-a spus atunci Tariceanu lui Vladescu.Un alt document care a intrat pe lista suplimentara a executivului, de data aceasta cu acceptul total al premierului, a fost cel promovat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) necesar desfasurarii in bune conditii a alegerilor pentru Parlamentul European.

Basescu, chemat de doua ori in parlament

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului l-au invitat pe seful statutului la doua dezbateri programate saptamina viitoare. Conducerea celor doua camere a stabilit ca atit suspendarea presedintelui initiata de PSD, cit si cererea lui Traian Basescu pentru introducerea votului uninominal trebuie tratate separat, miercuri si joi. Astfel, miercurea viitoare, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului va citi pentru prima oara motivele invocate de PSD pentru suspendarea lui Basescu, iar acesta se va apara, daca onoreaza invitatia parlamentului de a participa la dezbateri. Mai departe, senatorii si deputatii vor vota daca organizeaza o comisie de ancheta in acest sens sau daca trimit textul Opozitiei pentru aviz, la Curtea Constitutionala.Cit despre organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal, parlamentarii au pregatit dezbateri in acest sens pentru joia viitoare. Atunci, seful statului va fi obligat sa raspunda unei solicitari a grupurilor parlamentare privind sistemul de vot uninominal pe care il propune, in conditiile in care Birourile Permanente reunite au stabilit ca termenul folosit de Basescu este “prea general”, “ambiguu” sau ca “nu exista din punct de vedere constitutional”.

Presedintele nu doreste aminarea alegerilor pentru PE

„Presedintele i-a cerut primului-ministru sa nu amine organizarea alegerilor pentru PE pe motivul ca ar fi organizate cele doua referendumuri, cu atit mai mult cu cit nu a fost stabilita înca data pentru niciuna din cele doua consultari si avind în vedere ca procedurile parlamentare sint în desfasurare”, a spus Saftoiu. Ea a mentionat ca presedintele l-a asigurat pe premier de toata sustinerea pentru ca euroalegerile sa aiba loc la data stabilita de Guvern. „În acelasi timp, presedintele i-a spus primului-ministru ca problema referendumului pentru votul uninominal si a referendumului pentru suspendarea sefului statului sint actiuni constitutionale ce nu pot fi negociate”, a spus Saftoiu.Ea a refuzat sa faca precizari legate de informatiile potrivit carora seful statului nu ar fi de acord cu nominalizarea lui Adrian Cioroianu la MAE.Premierul i-a cerut presedintelui sa accepte aminarea referendumului privind votul uninominalPremierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca i-a cerut, marti, presedintelui Traian Basescu sa reflecteze la posibilitatea aminarii referendumului privind votul uninominal avind în vedere alegerile pentru Parlamentul European. Seful Guvernului a precizat ca, în cursul zilei de marti, a avut o serie de discutii succesive cu presedintele Traian Basescu, liderul PSD Mircea Geoana si reprezentanti ai partidelor parlamentare pe aceasta tema. “I-am cerut domnului presedinte Traian Basescu sa reflecteze la posibilitatea aminarii referendumului pentru aprobarea sistemului de vot uninominal. Si i-am cerut acest lucru pentru ca, în prealabil, la nivelul partidelor politice, s-a convenit ca alegerile parlamentare sa fie tinute pe data de 13 mai, iar toate aceste demersuri politice care sint initiate în acest moment, vor perturba, fara îndoiala, acest proces legat de pregatirea si desfasurarea campaniei si, în final, desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European”, a spus Tariceanu.El a precizat ca i-a explicat liderului PSD, Mircea Geoana, ca, din punctul sau de vedere, demersul legat de suspendarea presedintelui va conduce la aceleasi rezultat, respectiv perturbarea procesului electoral pentru PE.Premierul a lasat sa se inteleaga ca, in ciuda apelului sau, seful statului nu a fost de acord. Si nici liderul PSD. “La nivel de principiu, lucrurile par intelese, dar concret, nu am simtit prea multa receptivitate”. Tariceanu a anuntat ca va relua discutiile pe aceasta tema la intoarcerea din vizita in Japonia. 

Intii suspendarea presedintelui, apoi vot uninominal

Deputatii au stabilit ca referendumul privind suspendarea presedintelui, initiat de PSD, trebuie tinut inaintea celui propus chiar de seful statului, privind votul uninominal. Si aceasta deoarece cel privind suspendarea presedintelui are “forta juridica mai mare”.Forta juridica e hotaritoare…Forta juridica este stabilita de parlament, care adopta legea de organizare a referendumului. Vicepresedintele Comisiei juridice, Florin Iordache, a declarat ca intre referendumul privind o lege, cum este votul uninominal, si referendumul privind suspendarea presedintelui, forta juridica mai mare o va avea cel cu suspendarea sefului statului. Ieri, deputatii au votat varianta finala a legii referendumului. Articolul referitor la demiterea presedintelui a fost adoptat in varianta initiala, si anume ca demiterea sefului statului ales din turul al doilea de scrutin poate fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor prezenti la vot.Traian Basescu este obligat sa o promulge. Nu o mai poate retrimite la Parlament pentru reexaminare, deoarece a facut acest lucru deja. Ramine de vazut daca o va promulga pina la alegerile europarlamentare anuntate pentru 13 mai. In cazul in care nu o va face, referendumul privind suspendarea presedintelui se va putea tine, cel mai devreme, in luna august. Astfel, deputatii au decis ca organizarea unui referendum national nu poate avea loc cu trei luni inainte sau dupa orice fel de alegeri, fie ele parlamentare, prezidentiale sau pentru Parlamentul European, sau a unei alte consultari nationale. Astfel, un referendum national, cum este cel privind votul uninominal, nu poate fi organizat cu trei luni inainte sau dupa un alt referendum sau alegeri - printre care si cele europarlamentare, programate pentru 13 mai. “Ordinea de desfasurare a referendumului este data de forta juridica a actului normativ care le-a declansat si de data initierii acestora”, prevede proiectul adoptat de deputati. Singurii care s-au opus au fost reprezentantii PD. 

Olimpiadele scolare

In data de 24 februarie a.c. va avea loc faza judeteana a Olimpiadei de fizica, ce se va desfasura in incinta Colegiului Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia. In urma fazelor locale, s-au calificat 123 de elevi din clasele VII - IIX, dupa cum urmeaza: 47 de elevi la clasa a VII-a, 16 elevi la clasa a VIII-a, 15 elevi la clasa a IX-a, 14 elevi la clasa a X-a, 18 elevi la clasa a XI-a si 4 elevi la clasa a XII-a. In acest an, faza nationala a Olimpiadei de fizica se va desfasura la Hunedoara, in perioada 9 - 14 aprilie.In urma fazei judetene a Olimpiadei de chimie, pentru faza superioara s-au calificat 6 elevi. Acestia sunt Laura Oprita, eleva in clasa a VIII-a, Iulia Handrea, eleva in clasa a VIII-a, Roxana Patricia Furda, eleva in clasa a IX-a, Adina Gheorghioiu, eleva in clasa a XII-a, Mihai Aneci, elev in clasa a X-a si Ramona Carla Popa, eleva in clasa a XI-a. Avind in vedere ca, in baza rezultatelor obtinute in anul precedent, judetului Alba i-au fost alocate 6 locuri pentru faza nationala a olimpiadei, criteriul de selectie a fost cea mai mare nota obtinuta, la fiecare an de studiu, cel de-al saselea loc fiind ocupat de elevul cu cea mai buna a doua nota, indiferent de anul de studiu. 

Se inchide centrul de plasament

Proiectul realizat in parteneriat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Directia Judeteana de profil si Fundatia “Hope and Hopes for Children Romania”, nu dispare definitiv de pe harta serviciilor sociale locale, ci va fi transformat astfel incit sa poata fi adaptat noilor cerinte. Tot astazi vor fi inaugurate celelalte servicii alternative, care vor inlocui centrul de plasament, respectiv doua case de tip familial care vor asigura adapost si ingrijire pentru 22 de copii cu dizabilitati, un centru de primire in regim de urgenta si un centru de zi. Casele de tip familiar vor purta denumirile de “Sfinta Maria” si respectiv “Sfinta Ana”, si vor avea sediul in Alba Iulia, pe strada Ampoiului, respectiv Ariesului, in timp ce pentru centrul de zi a fost utilizata o locatie propice identificata pe strada Ampoiului din municipiul resedinta de judet. ConventieCele trei noi servicii sociale au fost create in urma unei conventii de colaborare in vederea dezvoltarii serviciilor alternative oferite copiilor cu dizabilitati din sistemul de protectie al judetului Alba, incheiata in luna martie a anului 2005 intre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Directia Judeteana de profil si Fundatia “Hope and Hopes for Children Romania” si aprobata printr-o hotarire a Consiliului Judetean Alba. Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a participat activ la derularea si adaptarea acestui proiect, administratia oferind spatiul necesar amenajarii centrului de zi pentru copii cu dizabilitati. Conform intentiilor partenerilor implicati, se urmareste infiintarea de servicii pentru protectia copilului, integrate in comunitatea din care provine acesta, sau cit mai aproape de domiciliu, cu scopul asigurarii unei legaturi cit mai strinse intre comunitate, familie si copilul cu probleme. EvolutieTrebuie precizat ca, in cei 6 ani de activitate a centrului de plasament pentru copii cu handicap grav din Alba Iulia, numarul minorilor cu probleme ingrijiti a scazut constant de la 78, in luna decembrie a anului 2001, la doar 22, in ianuarie anul curent. Ar mai fi de precizat ca in casa de tip familial “Sfinta Maria” vor fi ocrotiti 10 copii, cu virste cuprinse intre 3 si 16 ani, alti 12 minori cu handicap urmind a fi ingrijiti la “Sfinta Ana”. La evenimentul de astazi participa principalii artizani ai infiintarii serviciilor sociale de acest tip in municipiului Alba Iulia, respectiv presedintele onorific al Fundatiei “Hope and Hopes for Children Romania” Printesa Marina Sturza, directorul asociatiei Stefan Darabus, secretarul de stat Bogdan Panait, precum si alte oficilaitati de la nivel local. 

Scolile din mediul rural nu beneficiaza de asistenta medicala

Normele au fost concepute astfel incit fiecare comunitate cu peste 2.000 de elevi sa beneficeze de minim un medic, insa calculele de la Bucuresti nu prea se leaga de ceea ce se intimpla in teritoriu. Asta deoarece, majoritatea localitatilor de la tara au mult sub aceasta suma. Situatia este resimtita din plin in judetul Alba, unde nici una dintre scolile din mediul rural nu se poate incadra in cerintele ministerului. Situatia ii pune in dificultate pe profesori si parinti, dar mai ales pe elevi, care trebuie sa apeleze la tot felul de solutii de compromis.Lege pentru cei multiIncercind sa adapteze legislatia romaneasca la cerintele Uniunii Europene, Ministerul Sanatatii Publice a reusit sa bulverseze total sistemul de invatamint din tara noastra. In judete precum Alba, in care scolile din mediul rural au o pondere mare in comparatie cu alte zone ale tarii, situatia este cu atit mai tragica. Practic, daca e sa interpretam ad literam, prevederile normativelor in vigoare, daca o comunitate nu are macar 2.000 de elevi, nu poate avea nici medic scolar. Ideea pare desprinsa din teoriile istoriei si cladita pe principiul “Multi dar prosti; dar parca nu destul de multi”. Orasul la putereInspectorul scolar general al Inspectoratului Judetean Alba, Cornel Sandu, cunoaste si el situatia si spune ca “in judetul Alba exista 13 dispensare, toate in mediul urban. In mediul rural nu avem nici unul, deoarece normativele prevad un medic scolar la 2.000-2.500 de elevi si nu avem comunitati in mediul rural cu asemenea efectiv”. Ar mai fi de precizat ca, in judetul Alba, 13.391 de elevi invata in mediul rural, fiecare dintre acestia fiind expusi riscului de a nu beneficia de asistenta medicala profesionala, atunci cind vor avea nevoie. Pentru ca au conceput normele gindindu-se, probabil, numai la situatiile ideale, specialistii din minister risca acum sa scape de sub control situatia scolilor din mediul rural. Solutia cea mai bunaContactat telefonic in legatura cu acest subiect delicat, Oana Badea, consilierul Ministrului Educatiei, Mihail Hardau, a declarat in exclusivitate pentru Monitorul de Alba: “Medicul scolar este o ramasita a vechilor legi in cele noi. Practic, ne indreptam catre situatia in care acest profesionist nu mai este chiar atit de important, punindu-se accentul in special pe medicii de familie. Pe de alta parte, situatia este putin ciudata, dar nu se afla in curtea noastra, a Ministerului Educatiei, ci la sanatate. Noi putem colabora foarte bine cu ministerul in cauza pentru o formula de imbunatatire a situatiei, dar nu putem propune nimic. Astfel ca, in cazuri nefericite, deocamdata, se acorda primul ajutor de catre persoana care se afla in preajma iar apoi este chemata ambulanta. Cam asta este ceea ce va pot spune”. ProblemeDe cealalta parte a baricadei se afla profesorii si elevii din mediul rural. Dorina Lazar, unul dintre dascalii care au probleme din cauza sistemului, spune ca “Sunt multe probleme in scoala. Se intimpla multe accidente in rindul copiilor si noi, intodeauna, suntem foarte stresati, pentru ca nu avem in apropiere un cadru calificat”. Fortati de situatie, profesorii din zonele mai izolate apeleaza uneori la solutii disperate pentru a-si putea ajuta elevii. Ionela Blagu, un alt cadru didactic din mediul rural, exemplifica foarte bine toate acestea aratind ca “in astfel conditii, singura solutie de forta majora este sa urcam copilul in masina personala sau a unui cadru didactic si sa mergem cu el de urgenta la spital in Alba Iulia”. Reforma cui?Din cauza reformei gindite de specialistii din minister, copii sunt tratati dupa cum se pricep mai bine profesorii, parintii sau oamenii din sat. Unul dintre micutii care au avut probleme povesteste acum ca “am cazut rau in curtea scolii. Nu stiu ce s-a intimplat, dar mi-au zis colegii ca mi-am rupt mina si sa stau linistit ca o sa cheme pe cineva sa ma ajute. Au venit doi domni profesori si m-au prins cumva, asa, sa nu ma misc, ca ma durea foarte tare, si m-au urcat in masina. Pina cind am ajuns sa ma vada un doctor, au incercat sa imi lege mina, dar ma durea foarte tare si m-au desfacut. Acuma sunt bine si mi-am scos si ghipsul”. Pina cind cineva se va gindi sa rezolve cumva situatia asistentei medicale in scolile din mediul rural, invatamintul va ramine, o adevarata lupta pentru supravietuire.

Inca doi arestati in “Dosarul cantrabandei cu tigari”

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, ieri, recursul declarat de DIICOT - Biroul teritorial Alba, impotriva deciziei Tribunalului Alba de a-i lasa in libertate pe unii dintre inculpatii in “Dosarul contrabandei cu tigari” si a dispus arestarea preventiva pe 29 de zile a inca doua persoane, respectiv Gheorghe Zbutea si Grigore Anton. Astfel, numarul persoanelor arestate in acest dosar se ridica la sase, recursurile celorlator patru inculpati - Toma Zbutea, Radu Boanca, Petar Dordev si Gabriel Madalin Visoiu - fiind respinse tot ieri de catre magistratii Curtii de Apel Alba Iulia. Inculpatii in acest dosar sint cercetati pentru savirsirea mai multor infractiuni, printre care si constituirea unui grup infractional organizat in scopul savirsirii mai multor infractiuni grave si pentru a obtine direct sau indirect beneficii materiale sau financiare, contrabanda cu tigari, evaziune fiscala, spalare de bani, folosirea la autoritatea vamala de acte nereale, nerespectarea dispozitiilor privind operatiunilor de import-export.Decizia de ieri a Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva. 

Proiectul RMGC - intirziat cu doi ani?!

Magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au decis modificarea “in tot” a sentintei Tribunalului Alba si anularea deciziei de incadrare ca activitati cu un impact  redus asupra mediului a proiectelor “Lucrari de exploatare geologica prin 59 foraje din perimetrul Bucium, judetul Alba” si “Lucrari de cercetare si exploatare geologica a perimetrului Rosia Montana prin 192 foraje geologice”. Totodata, ei au respins cererea de interventie in cauza formulata de SC Rosia Montana Gold Corporation SA. Reprezentantii Curtii de Apel Alba Iulia au mai precizat ca decizia pronuntata in aceasta cauza irevocabila. VictorieReprezentantii Asociatiei Alburnus Maior sint de parere ca victoria obtinuta este una importanta, chiar daca spun ca nu este cea mai mare victorie obtinuta pina in prezent. Consilierul juridic al asociatiei, Stefania Simion, a declarat ca procesul dureaza de un an si jumatate, cind a fost contestata incadrarea forajelor respective ca fiind cu impact redus asupra mediului. “In mod normal, un astfel de proiect trebuie sa treaca prin toata procedura de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv cu dezbateri publice si asa mai departe. RMGC, cu sprijinul APM Alba, a reusit sa incadreze activitatile respective ca avind impact nesemnificativ. Noi am pretins ca, fiind vorba despre o zona protejata atit natural cit si cultural, exista riscuri (...) Prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia hotarirea APM Alba este nula, iar compania va trebui sa parcurga toata procedura”, a explicat Stefania Simion. Ea a apreciat ca aceasta decizie a justitiei ar trebui sa duca la aminarea cu cel putin doi ani a proiectului, cam cit ar dura procedura completa de evaluare a impactului asupra mediului. “Este un cistig important, deoarece prin decizia APM Alba se ocoleau anumite chestiuni de participare publica. Este o decizie care ne protejeaza pe urmatorii ani”, a mai declarat Stefania Somion. APM Alba va cere revizuirea decizieiDirectorul APM Alba, Vasile Todea, a calificat decizia instantei ca fiind “superficiala” si a precizat ca institutia va cere revizuirea acesteia, procedura care este permisa chiar daca hotarirea este irevocabila. “Noi am mai cistigat si pe alte procese similare, referitoare la foraje de exploatare. Cred ca judecatorii nu au citit cu atentie dosarul, altfel nu imi explic. Noi cerem revizuirea sentintei, pentru ca noi am respectat legea. Nu poate ramine asa, pentru ca este absolut gresit”, a declarat Vasile Todea. El a explicat ca avizarea s-a facut in baza Ordinului 860/2002 al Ministerului Mediului, in care se spune clar ce fel de foraje au impact semnificativ asupra mediului si care nu. Exista insa si o ambiguitate in ordin, deoarece se spune ca forajele de adincime au un impact major, dar nu se spune ce inseamna foraj de adincime. Directorul APM Alba a declarat ca a cerut lamuriri de la specialisti in domeniu de la Universitatile din Bucuresti si Petrosani, care au spus ca un foraj este considerat de adincime daca depaseste 800 de metri, in timp ce forajele propuse de RMGC se situau pe la 150 de metri adincime. In aceste conditii, Vasile Todea este de parere ca a respectat in totalitate legea si s-a declarat increzator ca instanta isi va revizui decizia. “Trebuie sa va mai spun ca orice act emis de APM Alba in legatura cu Rosia Montana a fost a doua zi atacat de Alburnus Maior. Ba s-a intimplat odata sa semnez un act cu o intirziere de o zi, deoarece nu am mai reusit sa ajung la birou in ziua respectiva, si a doua zi dimineata sa fie deja atacat, desi nu il semnasem”, a declarat Vasile Todea. “Nu ne afecteaza”Reprezentantii Gabriel Resources, principalul actionar al RMGC, nu au parut foarte deranjati de decizia instantei. “Nu ne afecteaza in nici un fel proiectul (...) Este vorba despre cercetari in zona, pe care le facem in paralel cu proiectul si nu au nici o legatura cu proiectul asa cum este el acum. Mi-e greu sa spun acum ce va insemna aceasta decizie a instantei, dar cercetarile pentru proiectul pe care il avem acum sint gata”, a precizat Johanna Fritz-Csokany, purtatorul de cuvint al Gabriel Resources.

Amenzi

 In zilele de 16, 17 si 18 februarie a.c., Serviciul Politiei Rutiere a desfasurat o actiune de prevenire a accidentelor rutiere grave, datorate incalcarii regulilor de circulatie privind acordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a strazii. Au fost aplicate un numar de 366 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 34.388 RON, din care 54 pentru nerespectarea vitezei de mers, 71 pentru neportul centurii de siguranta si 18 pentru opriri si stationari neregulamentare. De asemenea, au fost retinute 14 permise de conducere, in vederea suspendarii, fiind totodata constatate trei infractiuni, doua privind gradul de alcoolemie peste limita admisa de lege si una privind conducerea autovehiculului cu permisul suspendat.

Modificari la declararea la AJOFM a evidentei asiguratilor

 Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a emis recent Ordinul 103/2007, prin care a fost operata modificarea Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata initial prin Ordinul ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 405/2004. Din partea AJOFM Alba am fost informati ca agentii economici care datoreaza contributii la bugetul asigurarilor pentru somaj pot ridica de la sediul agentiei judetene, pe suport magnetic sau de pe unul din site-urile www.anofm.ro; ajofm.alba.rdsnet.ro modelul declaratiei lunare, conform noilor reglementari.

Nicolae Popa vrea taxe mai mici pentru tuica

 Deputatul conservator Nicolae Popa propune scutirea accizarii pentru primii 500 de litri de tuica produsi in gospodariile oamenilor. In acest sens, deputatul de Alba a initiat spre dezbatere si adoptare, in procedura de urgenta, alaturi de colegii din partid si de membri ai altor grupuri parlamentare, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003, privind Codul Fiscal. Propunerea deputatului aduce modificari substantiale, in special pentru oamenii de rind, in ce priveste accizarea bauturilor alcoolice fabricate in gospodariile proprii. Astfel, la articolul 173, alineatul 2, noul text de lege, in cazul aprobarii, va avea urmatorul cuprins: “Tuica, palinca si rachiurile de fructe, drojdie de vin si tescovina, produse in gospodarii individuale se accizeaza astfel: a) cantitatea de maxim 500 de litri de tuica sau palinca ori rachiu din fructe, drojdie de vin si tescovina se scuteste de accizare; b) cantitatea cuprinsa intre 500 si 1.000 litri de tuica sau palinca ori rachiuri din fructe, drojdie sau tescovina se accizeaza prin aplicarea unei cote de 20% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, potrivit normelor in vigoare; c) cantitatea care depaseste 1.000 de litri de tuica sau palinca ori rachiuri din fructe, drojdie de vin si tescovina se accizeaza cu aplicarea unei cote de 70% din cota standard”. Nicolae Popa a mai precizat ca proiectul de modificare legislativa mai stipuleaza si faptul ca recipientele, cazanele, apartinind gospodariilor individuale care produc tuica sau palinca, ori rachiuri din frcute, drojdie de vin sau tescovina pentru consumul propriu si utilizeaza materiile prime din propria recolta, cu o capacitate de distilare intre 50 si 300 de litri de borhot, nu sunt considerate antrepozite fiscale.

Regiunea Centru este fruntea

Regiunea de dezvoltare Centru a avut, la nivelul anului trecut, cel mai mare salt economic din tara, de 8,8%, potrivit studiului “Dezvoltarea Regionala - prezent si perspective”, realizat de Comisia Nationala de Prognoza.  Regiunea Centru cuprinde judetele Alba, Brasov, Mures, Sibiu, Covasna si Harghita, primele doua dintre acestea fiind, cel putin la nivelul anului trecut, “motoarele” regiunii.  “Regiunea Centru are un potential investitional destul de ridicat si asta explica dinamica sporita a dezvoltarii. Ca argument este faptul ca ADR Centru, numai in cursul anului 2006,  in baza contractului de mandat incheiat cu Agentia Romana pentru Investitii Straine, a inregistrat un numar de 9 investitii totalizind 561.184.735 USD. Valoarea totala a investitiilor inregistrate de ADR Centru in baza Legii 332/2001 in perioada 2001- 2006 se ridica la peste 1,2 miliarde de dolari, iar acest lucru se refera numai la investitiile de peste 1 milion USD, inregistrare care nu este obligatorie”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Cretu. Plusuri Ca domenii, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la valoarea adaugata bruta din industrie, unde evolutia a fost de 12,5%, cea mai mare din intreaga economie romanesca. Evolutia este considerata spectaculoasa, dupa ce in 2005, aceasta a fost de numai 2%. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in domeniile constructiilor, aproximativ 14%, precum si al serviciilor, 6,8%, la polul opus fiind agricultura, cu numai 0,3%. Studiul arata ca cele mai spectaculoase cresteri ale productiei industriale la nivelul Regiuni Centru s-au inregistrat in judetele Alba si Brasov, ambele inregistrind un salt de peste 20%, in timp ce Muresul a inregistrat scaderi semnificative la acest capitol. Dincolo de cifre, Regiunea Centru are o situatie avantajoasa, care contribuie la dezvoltarea economica. “Faptul ca Regiunea Centru este asezata, asa cum sugereaza numele, in centrul tarii, la o distanta rezonabila de granita de vest a Romaniei, la intersectia unor rute de transport rutier si feroviar deosebit de importante, a contribuit cu siguranta la dezvoltarea Regiunii”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Cretu. “De asemenea, in Regiunea Centru, industria are vechi traditii datorita variatelor bogatii naturale si a unor conditii social-istorice specifice. Activitatile mestesugaresti sint prezente aici inca din antichitate, primele organizari industriale fiind realizate in Evul Mediu, iar concentrarile ulterioare au creat premisele aparitiei unor centre industriale puternice care acum tind sa isi revina dupa declinul determinat de restructurarea industriala si sa reutilizeze tot mai mult forta de munca si infrastructura industriala existenta. Dezvoltarea regionala in Regiunea Centru este una policentrica, cu mai multi poli de dezvoltare care radiaza pe efectul de halo, pe de o parte, iar pe de alta parte, daca se ia in considerare conceptul de dezvoltare in valuri progresive pe directia vest - est, dupa dezvoltarea sustinuta a judetelor de pe granita vestica, dinamica se accentueaza, in mod natural, catre centrul tarii”, a mai completat directorul ADR Centru, oferind astfel o posibila explicatie la cresterea economica semnificativa a Regiunii Centru, lucru care nu s-a mai intimplat in cazul celorlaltor regiuni, mai ales a celor de la granita de vest a tarii. Minusuri Pe de alta parte insa, Regiunea Centru nu sta foarte bine la echilibrarea importurilor si a exporturilor, studiul aratind ca balanta comerciala va inregistra un sold negativ, al doilea ca marime dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov. Nici la capitolul “populatie ocupata” Regiunea Centru nu sta prea bine, numarul persoanelor fara un loc de munca fiind in continua crestere ca urmare a restructurarilor industriale, care vor continua - e drept, cu mai mica intensitate - si in acest an. Pe domenii de activitati, in Regiunea Centru cei mai multi oameni lucreaza in agricultura, industrie, constructii si servicii, dar numarul mediu de salariati a fost in scadere cu 1,5% la nivelul intregii regiuni. Singurul judet care a inregistrat cresteri din acest punct de vedere a fost Harghita, cu 3%, judet care, in opinia specialistilor, incearca sa-si revina din declinul inregistrat in perioada anterioara. Totusi, rata somajului este in continua scadere, chiar daca se mentine cu mai mult de un procent peste media la nivel national, ceea ce mentine Regiunea Centru intre regiunile cu cea mai mare rata a somajului la nivel national. Nici cistigurile salariale in regiune nu sint e invidiat, salariul mediu net fiind estimat la 750 lei pentru 2006, in timp ce la nivel national a fost de 848 lei. Prognoze pozitive Potrivit studiului realizat de Comisia Nationala de Prognoza, economia Regiunii Centru se va mentine pe un trend ascendent si in urmatorii ani. Se estimeaza ca produsul intern brut va creste cu cel putin 6%, iar productia industriala va creste cu peste 4%. Constructiile si serviciile ar urma sa isi mentina aceeasi crestere spectaculoasa, estimarile aratind ca ritmul inregistrat in 2006 se va mentine si in urmatorii doi ani. In afara de judetele Covasna si Harghita, produsul intern brut pe locuitor este mai mare decit media pe tara si se va mentine in aceasta categorie cel putin pina in 2008. In schimb, prognozele nu sint tocmai optimiste in ceea ce priveste populatia ocupata si rata somajului, unde cresterile prognozate sint nesemnificative, adica de 0,1%, respectiv 0,3%.

Timisorenii mizeaza pe sustinerea craiovenilor

 Jucatorii formatiei Politehnica Timisoara sint convinsi ca tribunele stadionului “Ion Oblemenco” din Craiova vor fi de partea banatenilor, cunoscuta fiind ura craiovenilor pentru orice echipa din Capitala. Partida dintre Rapid si Poli se va juca duminica in Banie, ca urmare a suspendarii terenului din Giulesti. Ramine insa de vazut cu ce echipa vor tine spectatorii craioveni, daca ar fi sa luam in calcul si ultimele incidente de la amicalul dintre timisoreni si Universitatea Craiova, cind Karamian le-a aratat semne obscene spectatorilor de pe “Ion Oblemenco”. Cel mai interesant este faptul ca galeria olteana se dusmaneste cu cea a Rapidului, in vreme ce cu suporterii banateni exista o relatie de prietenie. Nu trebuie uitat insa nici faptul ca fanii alb-violeti sint infratiti cu cei giulesteni.

Mourinho infrunta FC Porto

 Tehnicianul formatiei Chelsea Londra, Jose Mourinho isi va infrunta diseara fosta echipa, FC Porto, chiar pe arena pe care a trait cele mai frumoase momente din viata sa ca antrenor, “Estadio do Dragao”. Portughezul nu se asteapta sa fie primit cu urale de suporterii pe care i-a incintat cu cele doua trofee europene cistigate pe parcursul a doar 2 ani, Cupa UEFA in 2003 si Champions League in 2004: “Acesti oameni imi vor oferi manifestari de simpatie, cam la fel cu cele pe care le primesc uneori in Anglia. Insa stiu ce am realizat la Porto, cunosc istoria pe care am scris-o la acest club. Si nici fluieraturile si huiduielile nu pot distruge istoria”. Ultima calificare in sferturile Ligii Campionilor a celor de la FC Porto a fost reusita de Mourinho, care si-a mai intilnit o data fosta echipa, in sezonul 2004/2005. Londonezii au invins pe “Stamford Bridge” cu scorul de 3-1, FC Porto invingindu-si fostul antrenor in fata propriilor suporteri cu 2-1, chiar daca oaspetii deschisesera scorul. Aceste doua partide au fost singurele disputate de Chelsea impotriva unei formatii portugheze, in timp ce FC Porto este neinvinsa in ultimele opt jocuri pe teren propriu in fata echipelor englezesti.

Lucian Bute, din nou in ring in luna martie

 Pugilistul clubului canadian Interbox, Lucian Bute, va urca din nou in ring pe data de 23 martie, intr-o gala de box intitulata Focul sacru, care se va desfasura la Montreal si in care vor mai boxa românii Adrian Diaconu si Ion Ionut. Organizatorii galei nu au stabilit cine va fi adversarul românului, un anunt oficial in acest sens urmind a fi facut peste citeva zile. Directorul clubului Interbox, Stephan Laroche, se afla inca in discutii pentru a alege adversarul lui Lucian Bute. Oficialul clubului canadian doreste ca românul sa boxeze impotriva unui pugilist experimentat, pentru ca acesta sa poata urca in clasamente. Bute are un palmares de 19 victorii, dintre care 16 au fost obtinute prin KO. In cadrul aceleiasi gale, un alt pugilist român, Adrian Diaconu (cu un palmares de 23 de victorii, dintre care 15 prin KO), se va infrunta cu americanul Rico Hoye (cu 20 de victorii, 15 prin KO, dar si cu un meci incheiat la egalitate), urmind ca invingatorul din aceasta intilnire sa se lupte cu campionul WBC la categoria semigrea, titlu detinut in prezent de americanul Chad Dawson. Diaconu se afla pe locul al doilea in ierarhia WBC, pe 4 in IBF, pe 5 in WBA si pe 7 in WBO, in timp ce adversarul sau este pe 4 in clasamentul WBC, pe 6 WBO, pe 12 WBA si tot pe 12 in IBF. Nici adversarul românului Ion Ionut, supranumit “Jo Jo Dan”, nu a fost inca stabilit. Pugilistul român are in palmares 16 victorii, din tot atitea meciuri disputate.   Biletele pentru gala Focul sacru au fost deja puse in vinzare si sint cuprinse intre 31 de dolari americani si 225 de dolari in jurul ringului si  270 de dolari la mese.

Romania are 4 echipe in cupele europene

 Ultimul an in care Liga I a avut patru reprezentante in Europa a fost sezonul 1996/1997, Otelul Galati fiind ultima beneficiara a acestui loc suplimentar. Un  mare pas inainte Primele doua clasate la finalul acestui campionat vor juca in Liga Campionilor, dupa cum urmeaza: campioana va intra direct in grupe doar in cazul in care editia 2006-2007 a Ligii Campionilor va fi cistigata de o echipa care va dobindi dreptul de a participa in grupele Ligii si prin intermediul campionatului sau national. Asta inseamna ca Liga 2006-2007 sa fie cistigata de o echipa care, la sfirsitul actualei stagiuni interne, se va clasa pe unul dintre primele doua locuri in Spania, Italia, Anglia, Frata, Germania sau Portugalia (acestea fiind tarile cu doua reprezentante calificate direct in grupele Ligii) sau, respectiv, va deveni campioana a Olandei. In orice alt caz, viitoarea campioana va fi nevoita sa joace in turul al treilea preliminar. Formatia care va ocupa locul secund in Liga I va evolua in al doilea tur preliminar, indiferent de cine isi va adjudeca trofeul Champions League. Cistigatoarea Cupei României din acest an va debuta in editia viitoare a Cupei UEFA din primul tur, urmind ca ocupanta ultimei pozitii a podiumului Ligii I sa porneasca in cea de-a doua competitie continentala din turul al doilea. Acest mare pas inainte facut de fotbalul românesc se datoreaza performantelor Stelei, Rapidului si celor ale lui Dinamo, in aceasta ordine, rezultatele acestora trimitind Liga I in primele zece campionate ale Europei din punct de vedere al coeficientilor UEFA, dupa ce FIFA plasase intrecerea noastra fotbalistica interna pe locul al zecelea in lume. Avem forta de a ne mentine la “virf”? Drumul echipelor noastre de club catre obtinerea acestei pozitii privilegiate nu a fost deloc usor, caderea in anonimat a fotbalului nostru la nivel de echipe de club consumindu-se dupa ultima participare a Stelei in Liga Campionilor, in editia 1996/1997, toate participantele noastre in cupele europene nereusind ulterior decit prestatii modeste. Momentul in care fotbalul nostru a vazut “luminita de la capatul tunelului” a fost calificarea Stelei si a lui Dinamo in turul al doilea al Cupei UEFA din editia 2003/2004, in dauna echipelor Southampton si Sahtior Donetk. A urmat fenomenala calificare a Stelei in optimile de finala ale aceleiasi competitii in dauna Valenciei, sfertul de finala românesc de sezonul trecut dintre Steaua si Rapid, iar in acest sezon, Steaua a izbutit a treia calificare consecutiva in saisprezecimile Cupei UEFA, România avind pentru al doilea an la rind doua echipe in aceasta faza a competitiei, gratie excelentei evolutii a “ciinilor rosii” din toamna trecuta. Vom vedea miine daca România va parea sa aiba forta de a se mentine “la virf”.

Iran repeta un razboi

 Azi expira ultimatumul dat Iranului de Consiliul de securitate al ONU. Dar nimic nu s-a schimbat: Teheranul nu e dispus sa renunte la programul sau nuclear, cum i-a cerut Occidentul. In schimb, este gata sa reia, neconditionat, tratativele cu UE. In ajunul acestui anunt, autoritatile Iranului au angajat etapa secunda a exercitiilor armate de testare a rachetelor cu raza mica si medie de actiune, precum si a sistemului rusesc de aparare aeriana. Potrivit agentiei FARS, a fost experimentata inclusiv o racheta cu ghidare laser. Pe acest fundal, presa britanica a scris ieri ca Pentagonul a stabilit tintele care trebuie lovite in timpul unei eventuale operatiuni militare a SUA impotriva Iranului, actiune care ar putea incepe in orice clipa. “New Statesman” noteaza, printre altele, ca armamentul stocat de americani in regiune ii ofera presedintelui George W. Bush posibilitatea de a distruge, in doar citeva ore, infrastructura militara, economica si politica a Iranului. Este vorba, preciza publicatia citind surse diplomatice, de peste 10.000 de tinte, care pot fi nimicite in cadrul unui singur raid.

Timosenko se intoarce

 Liderul opozitiei ucrainene, Iulia Timosenko, pare decisa sa imprime un plus de “culoare” nesfirsitelor scandaluri care pigmenteaza viata politica a vecinilor nostri. Luni, ea a batut palma cu mai marii blocului proprezidential “Ucraina noastra”, in privinta unei colaborari parlamentare pentru a grabi caderea guvernului Viktor Ianukovici. Ieri, cele doua fractiuni “portocalii” urmau, in cadrul unei prime actiuni comune, sa blocheze lucrarile Radei supreme. Le-au luat-o insa inainte deputatii coalitiei de guvernamint, care au ocupat tribuna sedintei. Prin urmare, alesii ucraineni nu au facut decit sa-si arunce vorbe grele, asteptind fie sa plece acasa, fie sa inceapa dezbaterile prevazute pe ordinea de zi. Intre timp, presa de la Kiev scria ca majoritatea parlamentarilor nu sustin ideea propusa de Lituania si aprobata de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, privind formarea unei aliante antirusesti a tarilor de tranzit a petrolului si gazelor naturale, la care sa adere si Belarus. Subiectul figureaza pe agenda de lucru a vizitei pe care presedintele belarus Aleksandr Lukasenko se pregateste sa o intreprinda la Kiev. Dupa scandalul energetic din iarna cu Moscova privind pretul la hidrocarburile furnizate de Rusia, Minsk a intreprins numeroase tentative de apropiere de Occident si de tarile ostile Kremlinului.

Jos cu asteroizii ucigasi!

 De fapt, cercetatorii au stabilit si data cind uriasa stinca va trece la cea mai periculoasa distanta de Pamint: 13 aprilie 2036. E adevarat, sansele de impact sint mici: una la 45.000, dar, spun expertii de peste Ocean, nimic nu este exclus. “Omenirea trebuie sa ramina vigilenta. Trebuie pus la punct un plan pentru o posibila intilnire cu obiectul stelar. E nevoie sa vedem daunele pe care Apophis le-ar putea provoca. Este datoria noastra prioritara. Am da dovada de iresponsabilitate”, au adaugat oamenii de stiinta americani. Se estimeaza ca exista aproximativ 20.000 de asteroizi inca nedescoperiti. Odata detectati, ei fac obiectul unor masuratori repetate care au drept scopt stabilirea traiectoriei. Cum periculoasele obiecte nu stau pe loc, miscarea lor fiind uneori modificata de diferite cauze, concluziile stiintifice sint supuse la numeroase corectari si adaptari. Astfel, daca la 23 decembrie 2004 se miza pe o probabilitate de impact cu Terra de 0,4 procente, trei zile mai tirziu, acest indice sarea la 2,7 procente, pentru ca la 1 februarie 2005 sa coboare la un procent. “Trebuie sa intelegem - spunea in acest context David Morrison, astronom la centrul armelor de la NASA - ca desi amenintarea nu este foarte mare, consecintele pot fi ernorme, putind merge pina la eradicarea oricarei forme de viata de pe Planeta albastra”. Se impune masuri, asadar. O decizie logica. Dar nimic nu se face fara bani. Si nu e vorba de sume minore. E vorba de cheltuieli de milioane de dolari. Or, in acest moment nu exista vreun program international, protocol sau tratat care sa reglementeze deciziile din acest domeniu. Deci, incheierea unui document la nivel mondial se impune de la sine. Nu imediat. Pina in 2009. Iar discutiile aferente sa aiba loc la ONU, organizatia mondiala care trebuie sa vegheze asupra securitatii lumii.

Excesul de munca duce la diabet

 Concluziile unui  studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea California, arata ca femeile cu virste cuprinse intre 29 si 49 de ani care petrec mai mult de 60 de ore saptaminal la serviciu prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de diabet zaharat de tipul doi, fata de tinerele care lucreaza doar 20 de ore saptaminal. Mai mult, specialistii sustin ca in urma cercetarii au descoperit ca femeile necasatorite sint de asemenea mai vulnerabile in a dezvolta aceasta boala. Explicatia stiintifica: acestea au o disponibilitate mai mare de a face ore suplimentare, decit femeile casatorite si mai mult, consuma in exces tutun si alcool. Presedintele Comisiei de diabet si boli de nutritie din cadrul Ministerului Sanatatii, prof. dr. Constantin Dumitrache, ne-a declarat ca principalul factor care determina aparitia diabetului de tip doi, pe linga componenta genetica, il reprezinta excesul ponderal si nu stresul. “Factorul genetic este primul de la care trebuie sa pornim intrucit diabetul se transmite genetic. Excesul ponderal este cel mai important element care pune in evidenta aparitia bolii, iar stresul nu este decit un factor complementar”, sustine doctorul. Stresul de la serviciu, doar factor complementar In ce priveste concluziile cercetatorilor americani, potrivit carora stresul de la serviciu dubleaza riscul aparitiei maladiei in cauza, profesorul Dumitrache ne-a spus ca nu intelege motivatia acestei afirmatii. “Stresul poate sa provoace tulburari metabolice care sa altereze starea de sanatate a unei persoane dar in niciun caz nu dubleaza riscul de dezvoltare a diabetului”, ne-a declarat medicul. In lipsa unei argumentari stiintifice care sa explice concluzia la care au ajuns americanii, conform careia tinerele femei ar fi mai predispuse la imbolnavirea de diabet, medicul român poate doar sa intuiasca explicatia. “In ultimul timp din ce in ce mai multe tinere sufera de ovarita micropolichistica, boala care poate impiedica sinteza insulinei. Acest lucru conduce la cresterea glicemiei si deci la aparitia diabetului”, ne-a lamurit seful comisiei de diabet din cadrul Ministerului Sanatatii. Mersul pe jos scade nivelul glicemiei Profesorul român considera ca mai vigilente ar trebui sa fie persoanele la care se manifesta o frecventa mai mare in urinare, un consum mai mare de apa sau de mincare, primele semnale ale declansarii bolii. Totodata, supraponderalii sau mamele care au nascut copii cu greutate de  peste patru kilograme prezinta un risc crescut de declansare a diabetului zaharat de tipul doi. In ceea ce priveste tratamentul, activitatea fizica este cea mai indicata. Medicul Dumitrache ne-a spus ca un program lejer de exercitii fizice reprezinta tratamentul major in ameliorarea bolii. Pentru cei care nu sint familiarizati cu mersul la sala de fitness, profesorul recomanda plimbarea. “O ora de mers pe jos face ca nivelul glicemiei sa fie de zece ori mai mic”, a conchis medicul Constantin Dumitrache. 

Cit ne poate costa lipsa de calciu

 De regula, un copil invatat sa manince lactate isi va pastra aceasta obisnuinta si ca adult si va avea grija mereu sa aiba o alimentatie echilibrata. Atentie, insa! Nici excedentul de calciu nu e sanatos. Esential pentru organism Calciul este unul dintre acele minerale care, atunci cind lipsesc din organism, pot provoca numeroase probleme de sanatate. Mai ales in perioada de crestere a copiilor, calciul are un rol esential in intarirea oaselor si a dintilor, in reglarea functiilor muschilor, in asigurarea unei mai bune functionari a muschiului cardiac, in coagularea singelui si in reglarea sistemului endocrin. Fie ca apare in copilarie sau la maturitate, lipsa de calciu poate influenta procesele care au loc in sistemul nervos. Tulburari grave Carenta de calciu este cea mai frecventa tulburare a organismului si se manifesta sub doua forme: usoara si severa. Simptomele lipsei de calciu in forma usoara sint senzatia de amorteala a membrelor, contractiile musculare necontrolate, dereglarile menstruale la femei si starile de apatie. Atunci cind lipsa de calciu ajunge in forma severa se manifesta prin ameteli, palpitatii, hipotensiune, stari depresive insotite de insomnii. Exista, insa, si reversul lipsei de calciu. Daca o persoana ia foarte multe suplimente, apare supradozajul si implicit hipercalcemia. Aceasta se manifesta prin: greturi si varsaturi, lipsa poftei de mincare, dureri de cap si musculare, scaderea ritmului cardiac si aparitia pietrelor la rinichi. Atentie la suplimente! Un adult are nevoie zilnic de 1.000 miligrame de calciu. Copiii cu virsta cuprinsa intre 9 si 18 ani au, insa, nevoie de suplimente de calciu pentru ca oasele lor sa fie sanatoase. Ei au nevoie de 1.300 miligrame de calciu zilnic, adica cu 30% mai mult decit un adult. Exista si alimente care impiedica absorbtia calciului la copii sau au efecte negative la maturitate. De exemplu, faina integrala scade posibilitatea de absorbtie a calciului si de aceea este obligatoriu sa nu se includa in alimentatia copiilor mai mici de 1 an. Grisul cu lapte sau biscuitii cu mar pe care toti copiii ii maninca pot impiedica dezvoltarea coloanei si pot da dureri mari de spate la adulti. Statisticile arata ca unul din cinci copii din Romania are lipsa de calciu. De aceea se recomanda, in functie de greutate, un supliment de 500 de miligrame de calciu pe zi la copii mici si 1.000 de miligrame de calciu pe zi atunci cind sint in crestere. Restul necesarului trebuie luat din alimente. Administrarea suplimentelor se va face numai dupa consultarea medicului. Suplimentele de calciu sint recomandate iarna, cind alimentatia este mai saraca in vitamine, si in nici un caz nu vara, deoarece cresterile bruste ale nivelului calciului pot determina modificari ale coloanei vertebrale. Parintii trebuie sa fie atenti, pentru ca supradozele de calciu scad pofta de mincare a copiilor si le dau acestora o stare de apatie. Atac de cord la bebelusi La copiii mici, lipsa de calciu are urmari mai grave decit la adulti si le poate influenta intreaga viata. Pot aparea deficiente de osificare, care provoaca rahitismul cu toate sechelele lui. Urmarile cele mai severe pot aparea la nou-nascuti. Carentele de calciu pot duce la un atac de cord si chiar la decesul micutului. Parintii trebuie sa fie foarte atenti si la restul vitaminelor pe care le dau copiilor lor. Suplimentul de fluor care in general se prescrie pentru intarirea dintilor poate duce la incetinirea procesului de absorbtie a calciului in organism. De aceea parintii trebuie sa consulte un medic specialist inainte de a administra micutului tablete de fluor. Medicii recomanda in primii 2 ani din viata micutului vitamina D injectabila pentru fixarea calciului. Chiar daca metoda este neplacuta si respinsa de obicei de parinti, este cea mai sigura, deoarece da intotdeaua rezultate. Pentru cei care nu accepta injectia pentru copiii lor, specialistii recomanda administrarea de calciul gluconic, produs care este foarte bine absorbit de organismul micutilor. Si mai are un avantaj, este gratuit pe piata romaneasca. Probleme sexuale la adulti La adulti, lipsa de calciu poate provoca boli cum ar fi osteoporoza, spasmofilia, tetania (stare patologica manifestata prin contractii musculare ale membrelor si trunchiului), dar si rahitismul. Carenta de calciu mai poate conduce la tulburari ale vietii sexuale, scaderea potentei la barbati si frigiditatea la femei. Studiile stiintifice au aratat ca femeile de peste 50 de ani pierd mai mult calciu decit barbatii, cauza acestui fenomen fiind in principal schimbarile hormonale care intervin o data cu instalarea menopauzei. De aceea, femeilor predispuse la osteoporoza sau celor care sufera deja de aceasta boala li se recomanda un supliment de 1.000 de miligrame de calciu pe zi. Pentru a avea rezultate si a fi asimilat de organism, pe linga calciu se recomanda si vitamina D injectabila, pentru fixare. Oamenii trebuie sa fie atenti si sa nu confunde anemia cu lipsa de calciu. Niciodata nu se ia in acelasi timp fier si calciu, deoarece unul dintre minerale nu se va asimila. Medicii ii sfatuiesc pe adulti sa nu ia calciu doar de dragul de a lua, ci doar dupa ce au fost la medic. Un om sanatos nu are nevoie de suplimente. Lactatele, cele mai bogate    in calciu Alimentele care contin cel mai mult calciu sint lactatele. De aceea, ele trebuie introduse in alimentatia tuturor copiilor. Si legumele verzi cum ar fi spanacul sau broccoli sint bogate in calciu. Fructele ajuta si ele la fixarea calciului. Nu toti copiii se dau, insa, in vint dupa lactate. De aceea, parintii trebuie sa fie inventivi. Iata citeva trucuri pentru a-l face pe copil sa manince lactate: este important sa aveti intotdeauna in frigider lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi (pentru copiii de peste 2 ani) si serviti lapte la toate mesele zilnice ale familiei. Parintii sint mereu un exemplu. Astfel ca atunci cind copilul va vede ca beti lapte o va face si el. De asemenea, pe etichetele alimentelor este trecut si continutul de calciu. Cititi etichetele si alegeti produsele bogate in minerale. Calciul din farfurie Pentru a-i determina pe copii sa manince cit mai multe produse bogate in calciu trebuie sa apelati si la citeva trucuri. Daca micutii vor refuza sa manince zilnic iaurt, atunci dimineata puteti sa-i tentati cu cereale cu lapte sau orez cu lapte. Gustul dulce va fi pe placul copiilor. In loc de lapte simplu, le puteti oferi micutilor un amestec de lapte cu suc de portocale. La prinz, puteti pregati un platou cu sandvisuri calde cu brinza sau cascaval, o pizza cu brinzeturi sau macaroane cu brinza. Supa sau ciorba o puteti prepara cu smintina degresata sau lapte, in loc de suc de rosii sau bulion. La desert, le puteti da iaurt cu fructe, dar zilnic un alt tip de iaurt. La cina, le puteti pregati o salata din legume proaspete frumos decorate, cu o lingura de smintina sau iaurt. Dar si cartofi copti cu smintina sau iaurt. Sau o budinca cu lapte si chiar lapte cu fidea putin indulcit cu miere. Copiii sint mari amatori de gustari, asa ca intre mese puteti sa le dati o ciocolata calda cu lapte, fructe proaspete amestecate cu iaurt natural, prajituri cu brinza sau clatite umplute cu brinza. Puteti incerca sa combinati laptele cu fructe si miere de albine sau putina ciocolata, un fel de milk-shake care va fi mult mai bine primit de cei care fac mofturi la laptele simplu. Ideal ar fi, insa, ca micutii sa deprinda obisnuinta de a nu face mofturi la lactate sau alte feluri de preparate sanatoase.

Mutare strategica

iNES-Group, singurul furnizor autohton de servicii de televiziune prin Internet (IPTV), estimeaza ca piata serviciilor de televiziune prin protocol Internet va cunoaste pina la sfarsitul anului o crestere de 200%-300%, au declarat reprezentantii companiei. La nivel european, analistii estimeaza o crestere de 13 ori pentru acest tip de servicii pina in 2009, de la 658.000 de utilizatori in prezent, la 8,7 milioane in 2009. Reprezentantii iNES considera ca piata romaneasca, care in acest moment are 10.000 de utilizatori, va urma tendinta europeana. „Evolutia pe care o asteptam in 2008 depinde foarte mult de gradul de penetrare pe care il vom obtine in 2007 si de asemenea, de posibila aparitie a altor operatori IPTV pe piata romaneasca", a declarat Radu Rusu, director de operatiuni in cadrul grupului iNES.Spre HDTVLa nivel mondial, se apreciaza ca la mijlocul anului 2006, existau la nivel mondial 15 milioane de utilizatori ai serviciilor de televiziune High-Definition, numarul acestora asteptindu-se sa creasca pina la 20,3 milioane la sfirsitul anului. Cu toate acestea, cresterea pietei de televiziune prin Internet este incetinita de faptul ca pina la ora actuala, aceasta tehnologie este prezenta intr-un numar foarte mic de tari. Mai mult, conform datelor din 2006, 91% din totalul utilizatorilor de servicii HDTV erau concentrati in tari ca Statele Unite ale Americii si Japonia.

Inghesuiala la advertising

Pretul unui spot de publicitate de 30 de secunde la premiile Oscar a crescut cu aproximativ 150% in ultimul deceniu, dar spatiul de publicitate a scazut. Daca in 1995 un spot de 30 de secunde la premiile Oscar costa 700.000 de dolari, anul acesta pretul unui spot, la festivitatea care va fi transmisa pe 25 februarie, a ajuns la 1,7 milioane de dolari. Odata cu cresterea pretului reclamelor, a scazut fenomenul de clutter (cantitatea de publicitate la care este expusa persoana care se uita la televizor). Telespectatorii ABC ce vor urmari premiile Oscar vor fi expusi, in medie, la 11-12 minute de reclama intr-o ora de emisie.Cheltuieli astronomicePremiile Oscar reprezinta al doilea cel mai vizionat show TV, dupa finala Super Bowl. Peste 93 de milioane de persoane s-au uitat anul acesta la finala SuperBowl in timp ce, anul trecut, gala Oscar a fost urmarita de 39 de milioane de telespectatori. In ultimele 12 editii ale Oscarului, General Motors a cheltuit pe reclame aproximativ 100 de milioane de dolari, American Express, aproximativ 68 de milioane de dolari, Pepsi, 61,5 milioane de dolari, iar J.C. Penney si Pepsi au platit 53,5 milioane de dolari, respectiv 31,6 milioane de dolari, potrivit studiului TNS.

Felicitari chinezesti

Am intrat in Anul PorculuiAnul Nou chinezesc este cel al Mistretului de Foc, sau al Porcului. Parerile astrologilor sint impartite in ce priveste predictiile pentru noul an chinezesc. Unii astrologi considera ca anul porcului este unul nefast, marcat de conflicte, catastrofe naturale si crize economice, in timp ce altii prognozeaza realizari, bucurii si bunastare. Zodiacul chinezesc reprezinta un ciclu de 12 ani din calendarul chinez, fiecare an stind sub semnul unuia dintre cele douasprezece animale simbolice: Sobolan, Bou, Tigru, Iepure, Dragon, Sarpe, Cal, Capra, Maimuta, Cocos, Ciine, Porc. Legenda spune ca cele 12 zodii si animalele corespunzatoare au fost determinate de Buddha insusi, cu mii de ani in urma.Buddha face legeaConform mitului antic, Buddha a realizat ca in China era nevoie de o reorganizare, si cu ocazia Noului An Chinez, care incepe la date diferite intre jumatatea lui ianuarie si jumatatea lui februarie, a convocat toate speciile de animale, dar numai douasprezece animale s-au prezentat. In onoarea lor, Buddha a atribuit fiecarui animal unul din anii urmatori, in ordinea in care au sosit. De atunci fiecare an este reprezentat de una dintre ele, in ordine succesiva, iar fiecare dintre noi poarta semnele caracteristice animalului corespunzator anului nasterii. In horoscopul chinez, persoanele nascute in acelasi an se disting intre ele in functie de o varietate de elemente, precum: Lemn, Foc, Pamint, Metal si Apa.Un an de tulburariAnul Porcului este ultimul din ciclul celor 12 ani ai calendarului chinezesc. Este reprezentat printr-un foc deasupra apei, un simbol caruia astrologii i-au dat diverse interpretari. Unii astrologi spun ca simbolul prevesteste un an agitat, marcat de conflicte religioase, atentate, revolte si actiuni militare. Altii sustin ca Anul Porcului simbolizeaza geneza sau renasterea, un nou drum sau o schimbare, atit la nivel politic, cit si social.Porcul, animal nobilPe de alta parte, in traditia chineza, Mistretul simbolizeaza bunastarea materiala. Asadar, nu prea duce lipsa de bani, acestia nu sint un scop in sine si nu il inrobesc. Mistretul nu se fereste de munca si vrea sa se realizeze profesional, dar nu cu orice pret. Nu-i place concurenta acerba, nu e oportunist si nu accepta sa fie partas la intrigi subterane. Mistretul este cinstit si demn, hotarit si responsabil, adept al dictonului „Grabeste-te incet". Nu suporta minciuna, ipocrizia si smecheria. Are o constiinta foarte sensibila, care il mustra indelung daca are impresia ca a facut ceva rau.

„Sint un idiot"

Fara suparareInfringerea categorica din fata Sevillei l-a deranjat pe Becali. Totusi, spune ca nu jucatorii sint cei vinovati. „Nu m-a suparat niciun jucator, pentru ce sa ma supere? M-am suparat pe mine, pentru ca sint un idiot ca eu stau acasa in loc sa imi vad averea. Unde ai mai pomenit sa nu te duci sa vezi unde iti bagi banii, pentru ca ochiul stapinului ingrasa animalul. Tu dai banii si ii lasi pe aia sa faca ce vor. Du-te, bai baiatule, si vezi ca sint banii tai acolo. Ma voi implica si o sa vedeti voi calificare", a spus Becali (foto medalion). „Ma voi implica personal"Gigi Becali a afirmat ca ramine optimist pentru partida retur cu FC Sevilla, de pe Stadionul Ramon Sanchez Pizjuan. „Sint optimist, pentru ca eu cred in minuni si numai o minune mai poate sa califice pe Steaua. Nu am fost suparat dupa meci. A fost o traire de moment. Am fost suparat pe mine, pentru ca nu am mai trecut pe la echipa de patru luni de zile si probabil de aceea s-a intimplat ce s-a intimplat. La noi e o vorba, «stapinul scoate calul din noroi», si de acum incolo, mai ales in meciul acesta, ma voi implica personal, pentru ca numai atunci face Dumnezeu minunea, cind stapinul pune el mina si se implica cu sufletul", a adaugat Becali.Contract pe viata  Oficialul stelist a mentionat ca niciodata Steaua nu a jucat atit de prost. „Am fost suparat pentru ca Steaua niciodata nu a jucat atit de prost ca acum. Nu ma intrebati de Hagi, de Olaroiu, pentru ca alea sint timpenii scrise prin ziare de idioti. Nu are nicio legatura. Olaroiu e un antrenor bun, nu o sa fie dat afara niciodata, ca sa ramina clar, dar ma voi implica mai mult la echipa. M-am luat dupa unii si dupa altii, n-am trecut de patru luni pe la echipa, nu ma amestec si uite ce s-a intimplat, iar acum trebuie sa ma implic. Daca nu treci, inseamna ca nu te intereseaza", a completat Becali.Intrebat daca nu si-a pus prea mari sperante in meciul cu FC Sevilla, Becali a raspuns: „Detinatoare, nedetinatoare, o sa vedeti voi detinatoarea joi, daca o sa fie ce a fost in Ghencea. Nu stiu de niciun egal, neegal cu Aversa, eu vreau 3-1 in Spania. Ma intereseaza pe mine de Stilpici, de Ronaldinho si Mualdinho" a spus Becali, care a mentionat ca va face deplasarea la Sevilla alaturi de echipa.

„Sintem o echipa"

Mijlocasul Sevillei, Daniel Alves, a declarat ca jucatorii spanioli sint linistiti dupa victoriile obtinute cu Steaua, in Cupa UEFA, si cu Atletico Madrid, in campionat, iar jocul formatiei spaniole seamana din ce in ce mai mult cu cel de anul trecut. „Acum, dupa doua victorii, totul este diferit. Daca acum ceva timp se spunea ca Sevilla nu mai e aceeasi, acum totul e diferit. Pe zi ce trece, echipa arata precum cea de anul trecut. Sintem linistiti. Andres Palop ne da o mare siguranta intre buturi, iar Kanoute este mai mult decit un golgheter, deoarece contribuie foarte mult la munca echipei. Sevilla trebuie sa-si faca datoria in continuare si sa uite de ceilalti, sa faca ceea ce stie", a spus jucatorul brazilian. Daniel Alves a afirmat ca meritul rezultatelor bune apartine tuturor jucatorilor. „Sintem o echipa, muncim toti, important e blocul", a spus el.Dragutinovici, apt de jocDupa ce mijlocasul Adriano va lipsi o luna in urma accidentarii suferite la partida tur cu Steaua, antrenorul Juande Ramos l-a promovat de la echipa a doua pe Diego Capel. Fundasul Ivica Dragutinovici, absent la Bucuresti, a trecut peste problemele medicale si este apt de joc, la fel Renato si Jesus Navas, care au evoluat in meciul cu Atletico Madrid. Javi Navarro s-a pregatit separat, iar revenirea sa la meciul cu Steaua de joi este incerta. Sevilla a invins cu 2-0 pe Steaua, in prima mansa a 16-imilor Cupei UEFA, disputata la Bucuresti. Partida retur va avea loc joi, de la ora 21.45, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla.

Incepe spectacolul!

Primul derbiDerbiul zilei este, indiscutabil, meciul dintre Real Madrid si Bayern München, doua forte ale Europei, dar care nu traverseaza cea mai buna perioada in competitiile interne. Real Madrid - Bayern München a devenit un clasic al Ligii Campionilor, in conditiile in care s-au intilnit in sase duble manse in ultimii opt ani. Statistica este de partea Realului, care a eliminat-o de patru ori din Liga Campionilor pe Bayern, in timp ce germanii au trecut de spanioli in numai trei rinduri. Cele doua echipe au cistigat impreuna 13 cupe numai in Cupa Campionilor si Champions League. „Cel mai important meci"Olandezul Ruud Van Nistelrooy, atacantul lui Real Madrid, a declarat ca Realul sufera acum de „absenta golului" si a facut apel la o reactie a echipei sale in fata lui Bayern. „Echipa nu marcheaza, insa toti vrem ca asta sa se schimbe, marti, impotriva lui Bayern", a declarat atacantul olandez. Meciul cu Bayern este considerat de atacantul olandez unul capital. „Este cel mai important meci din acest sezon si trebuie sa-l cistigam, pentru a ne regasi increderea. Se pot schimba multe dupa aceasta partida", a precizat Van Nistelrooy.Un nou inceputDe partea cealalta, capitanul bavarezilor, portarul Oliver Kahn, considera ca „dubla" cu Real poate fi un nou inceput pentru Bayern. „Bayern München ne-a oferit multe satisfactii si noi avem datoria sa ne luptam pentru echipa. Trebuie sa punem mai multa pasiune in ceea ce facem. Cea mai mare problema a noastra este ca ne pierdem increderea in noi dupa ce primim un gol. Este un capitol la care mai trebuie lucrat. La Madrid avem sansa sa aratam ca sintem una dintre marile forte ale Europei. Trebuie sa ne redresam, iar acest meci poate fi un nou inceput", a spus „veteranul" Kahn. Demisioneaza Capello? O stire bomba a facut ieri inconjurul lumii. Postul de radio madrilen Cadena Cope a  anuntat  ca Fabio Capello va demisiona dupa meciul cu Bayern. Aflat intr-o situatie dificila la Real Madrid, doar locul 4 in Primera Division, dupa 0-0 pe teren propriu cu Betis Sevilla, antrenorul Fabio Capello  este tentat sa paraseasca clubul madrilen.Liga pe scurtCeltic Glasgow  - AC Milan PSV Eindhoven - Arsenal Lille  - Manchester United Real Madrid  - Bayern München (in direct pe Pro TV)* toate meciurile incep la ora 21.45

Rooney se casatoreste

Starul lui Manchester United, Wayne Rooney, se va casatori cu logodnica sa Coleen McLoughlin in anul 2008, deoarece nu are timp sa organizeze evenimentul mai devreme, informeaza Daily Mirror. „Va trebui sa ne gindim foarte bine si sa incepem sa ne facem planurile de nunta in perioada Campionatului European din 2008. Este dificil sa organizezi ceva cind nu stii ce se va intimpla cu Anglia la acest turneu. Insa Ashley Cole si Cheryl Tweedy s-au casatorit dupa Cupa Mondiala, anul trecut, asa ca se poate. S-ar putea doar sa nu avem o luna de miere apoi", a declarat McLoughlin.

Schaefer, demis

Tehnicianul german Winfried Schaefer, fost selectioner al Camerunului, a fost demis din functia de antrenor principal al echipei Al-Ahli, din Dubai. Conducerea clubului detinator al titlului in Emiratele Arabe Unite a decis ca Schaefer sa fie demis dupa ce echipa a inregistrat a saptea infringere, a cincea consecutiva in acest sezon. Winfried Schaefer a preluat conducerea tehnica a formatiei Al-Ahli in 2005, in urma demiterii romanului Ilie Balaci.

Costa s-a accidentat

Mijlocasul Rui Costa (Benfica) s-a accidentat, duminica, in timpul meciului din deplasare cu Nacional Madeira, scor 0-2, si este incert pentru partida cu Dinamo, din mansa secunda a 16-imilor Cupei UEFA, informeaza O Jogo. Rui Costa a parasit terenul in minutul 12, din cauza unor probleme la coapsa. Cotidianul A Bola sustine ca Rui Costa va lipsi de la partida de la Bucuresti, desi echipa medicala a clubului Benfica inca nu a confirmat acest lucru. Benfica a invins, cu scorul de 1-0, echipa Dinamo, in prima mansa a 16-imilor Cupei UEFA, disputata la Lisabona. Meciul retur este programat joi, la Bucuresti, la ora 20.45.

Vestul invinge Estul

Echipa Conferintei de Vest a intrecut, cu 153-132, selectionata Conferintei de Est, duminica, la Las Vegas, in traditionala intilnire anuala dintre cei mai buni jucatori ai Campionatului profesionist nord-american de baschet (NBA) - All Star Game. Cel mai bun jucator (MVP) al celei de-a 56-a editii a All Star Game a fost vedeta echipei Los Angeles Lakers, Kobe Bryant, gratie celor 31 de puncte inscrise. Vestul a reusit sa obtina victoria dupa doi ani de succes a Estului.

Pe arenele lumii

Cariera in TVMihaela Sicoe nu mai joaca de citiva ani buni tenis de performanta. Este o studenta model. Urmeaza atit Dreptul, la Sibiu, cit si jurnalistica, la Bucuresti. Ca-n mai toate cazurile, prima dragoste nu se uita niciodata. A ajuns sa imbine utilul cu placutul. Dupa ce citiva ani a activat la o televiziune obscura, acum a ajuns la o televiziune cu profil sportiv si acoperire nationala. Comenteaza meciuri de tenis si nu numai. „Mi-am dorit foarte mult sa ajung in televiziune. Tocmai de aceea, cind mi s-a ivit ocazia n-am refuzat. La inceput m-am multumit cu o televiziune mai putin valoroasa. Mi-am facut o carte de vizita si am plecat mai departe. Nu cred niciun moment ca am gresit cu ceva in alegerea facuta. Fiecare pas este in folosul meu. Mai am de muncit pina sa ajung la una dintre televiziunile importante. Oricum, cred ca sint pe drumnul cel bun", spune Mihaela. In AustraliaUltimul turneu important pe care l-a comentat Mihaela a fost Australian Open. N-a comentat in direct, ci doar a furnizat stiri si rezumate. Cu toate acestea, sibianca a fost foarte incintata. Spune c-a fost impresionata de atmosfera creata in jurul acestui mare turneu. „E ceva incredibil. Acolo, toata lumea este atit de calma, incit e greu sa crezi ca te afli la un turneu atit de important. Cum in ultima perioada am stat doar in Bucuresti, am resimtit o diferenta foarte mare de atitudine din partea oamenilor de acolo, comparativ cu romanii. Sint atit de prietenosi si binevoitori cu tine. In ceea ce priveste tenisul, e o adevarata nebunie. Toata lumea abia asteapta acest turneu. Se creaza o mare forfota. Atita timp cit se desfasoara acest turneu, nimeni nu vorbeste decit de el", spune fosta jucatoare de tenis. Intilnire cu vedeteIn timp ce trimitea buletinele de stiri si rezumatele partidelor desfasurate, sibianca i-a cunoscut si pe alti cronicari de succes din alte tari. A intilnit-o si pe fosta numarul unu mondial Arantxa - Sanchez Vicario si s-a imprietenit cu Jim Courier. „Jim este super de treaba. Am povestit cu el in doua rinduri. Comenta meciurile pentru o televiziune din America. Cu Arantxa am vrut sa realizez un interviu, dar n-am apucat. Cind mi-a trebuit mie, a fost ea cu treaba, si invers. Oricum, sint convinsa ca daca mai ajung si la alte turnee, voi avea prilejul sa ma mai vad cu ea", spune Sicoe. A vazut AmericaSibianca a mai fost prezenta si la US Open si Roland Garros. De fiecare data ca si privitoare. Spune ca ultimul ii e mai drag, deoarece se joaca pe zgura, o suprafata preferata de ea. „In America e cu totul neobisnuit. Nu se aseamana deloc cu celelalte doua turnee. Tocmai de aceea, poate ca nici nu mi-a prea placut la US Open. Mai drag imi este turneul din Franta. Poate fi si subiectivism, pentru ca, intotdeauna, romanii au obtinut cele mai bune rezultate acolo. Oricum, la orice turneu ai participa este o experienta inedita, care merita traita", spune Mihaela. Vrea la WimbledonDupa ce a vazut si Openul Australiei, sibianca vrea sa mai ajunga si la cel de-al patrulea turneu important de tenis al lumii. Vrea sa comenteze meciurile de la Wimbledon. „Am inteles ca e deosebit si la Wimbledon. Sper sa am prilejul de a ajunge chiar anul acesta. Mi-as dori foarte mult sa mi se indeplineasca si acest tel. E normal ca mi-as dori sa fiu prezent la toate turneele din lume, dar nu se poate. Oricum, ma multumesc si cu prezenta mea doar la turneele importante", spune fosta tenismena. Comenteaza fotbalPe linga tenis, Sicoe si-a mai gasit o pasiune. Ii place din ce in ce mai mult fotbalul. Dupa moda tuturor televiziunilor, si ea a ajuns sa prezinte rubricile de sport si chiar sa aiba propria emisiune de fotbal. „Televiziunea noastra a transmis meciuri din campionatul intern. Nu e vorba de derbiuri, ci de meciurile mai putin interesante. Trebuia sa ma documentez foarte bine. Am ajuns sa cunosc toate amanuntele, din cadrul fiecarei echipe. Stiam pe toata lumea de la Bistrita pina la Craiova, ca sa nu vorbim de jucatorii si formatiile din Bucuresti. La inceput am facut-o ca pe un moft. Acum am ajuns sa ma pricep chiar foarte bine", spune Sicoe. Prietena cu SpadeaLa Australian Open, Sicoe a avut prilejul sa se revada cu Vincent Spadea, cu care este amica din urma cu citiva ani. „Cind eram acolo, mi-a prezentat-o si pe Corina Morariu. Eu nu stiam de ea decit de la televizor. Am schimbat citeva cuvinte. Mi-a spus ca isi doreste mult sa ajunga in Romania, dar ca pina acum n-a apucat", spune Sicoe.  La plajaDaca, in mijlocul lunii ianuarie, in Romania era iarna, in Australia, Sicoe a profitat de timpul frumos si a facut si baie in Ocean. „Am prins doua zile, in care am mers si la baie. A fost frumos, dar nu mi-a placut pentru ca vremea e prea schimbatoare. Ei spun ca au patru anotimpuri intr-o singura zi", spune Sicoe. Da licentaIn aceasta vara, Sicoe va sustine si examenul de licenta la Facultatea de Drept din Sibiu. Spune ca nu se gindeste sa urmeze, pentru moment, o cariera in acest domeniu. „Vreau doar sa-mi iau licenta. Probabil, o sa profesez mai mult in jurnalism. Ma atrage mai mult acest domeniu. Oricum, nu-mi pare rau ca am ales aceasta bransa", spune Sicoe.

Plingere la OPC

Meciul dintre CSU Atlassib si Dinamo a stirnit un interes imens in jurul fanilor formatiei sibiene. Cu mai bine de o jumatate de ora inainte de startul meciului, in tribune nu mai aveai loc sa arunci un chibrit. 15 minute mai tirziu, jandarmii aveau sa decida blocarea accesului, pentru mai multa siguranta. In sala, numarul spectatorilor parea sa-l depaseasca pe cel al scaunelor. In aceste conditii, au ramas afara zeci de fani. Cu totii vroiau sa intre la meci. Printre ei, unii care aveau cumparate deja bilete. S-au straduit, dar nu i-au putut indupleca pe jandarmi. Au ramas pe dinafara. Reclamatie la OPCSuparat pe faptul ca n-a mai fost lasat sa intre la meci, chiar daca avea bilet, unul dintre sibieni a facut reclamatie la Oficiul pentru Protectia Consumatorului. A solicitat sa-i fie restituita suma de 7 lei platita pentru biletul de intrare. „Am primit o reclamatie pe posta electronica, prin care se plingea de faptul ca n-a fost lasat sa intre la meci, desi a avut bilet cumparat. Am rezolvat imediat situatia, in sensul ca i-au fost restituiti bani pe care i-a dat pe bilet. Sint convins ca nimeni nu si-a dorit sa se ajunga la aceasta situatie, dar sala a fost prea plina", spune Ilie Mitea, directorul OPC. Bilete putineChiar daca Sala Transilvania a fost arhiplina la meciul cu Dinamo, totusi, numarul de bilete vindute n-a depasit cu mult jumatate din capacitatea salii. Din cite se pare, organizatorii n-au eliberat decit ceva peste 1.000 de tichete, in timp ce in sala au fost, potrivit estimariilor, peste 2.000 de fani.

Ultima tinta

Atletic Sibiu n-a impresionat in aceasta iarna pe piata transferurilor. N-a luat decit doi jucatori plecati de la FC Sibiu, liberi de contract, pe Andrei si o serie de juniori. Ultima tinta a oficialilor Atleticului este atacantul Cristi Corfar. Este dorit cu insistenta de Nelutu Luca. „Noi il dorim pe Corfar. Decit sa stea el acolo si sa nu joace, mult mai bine ar veni la noi. Este un jucator valoros, care ne-ar fi foarte util. Alaturi de Fanatean si de Galea, ar face un trio foarte bun in atac. Ar fi un mare avantaj pentru noi daca l-am avea in lot. Speram sa i se rezolve situatia cit mai urgent", spune Nelutu Luca, antrenorul Atleticului. Transfer scumpPentru cedarea definitiva, Poiana Cimpina a cerut 5.000 de euro. Suma este considerata exagerata de catre conducerea formatiei sibiene. Totusi, spune ca nu renunta si ca asteapta in aceste zile un raspuns ferm. „Mai avem timp pina vineri, cind se incheie campania de transferari. Facem mari eforturi. Incercam sa-l obtinem, dar la alt pret, pentru ca nu avem atitia bani. Avem ceva promisiuni, dar pina cind nu se rezolva nu ne putem pronunta. Pina vineri s-ar putea sa-l avem", spune Cornel Stanila, directorul sportiv al Atleticului. Mai au sperantePe linga Corfar, Atleticul ar mai vrea sa se intareasca si cu alti trei jucatori de la FC Sibiu. Trecerea lor de la gruparea de pe Municipal ar fi primul pas in vederea fuziunii dintre cele doua cluburi, care este preconizata sa se realizeze in vara.