monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Explozie la o uzina chimica

Patru oameni au murit si 22 au fost raniti de o puternica explozie ce a avut loc, ieri, intr-o uzina chimica din Jacksonville, un oras din statul american Florida. Martorii oculari au descris locul incidentului ca pe un adevarat „infern". Deflagratia a fost atit de puternica, incit a distrus doua dintre cele trei generatoare electrice din apropiere. Fumul gros a acoperit o zona intinsa, iar locuitorii din cartierele invecinate au fost evacuati. Sectia uzinei unde a avut loc explozia produce aditivi pentru benzina si solventi. Potrivit site-ului companiei, accidentul va avea un impact ecologic redus. Consiliul pentru Siguranta Chimica din Statele Unite a trimis o echipa pentru a ancheta incidentul. C. J.

Voronin vrea alta stema

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este dispus sa schimbe stema tarii, pentru a contribui la „consolidarea statalitatii si intarirea sentimentului national", dar si pentru ca actuala stema a Moldovei seamana cu cea a Romaniei. Voronin a spus ca aceasta a fost „adusa pe usa din dos", in 1990, la insistentele politicienilor care doreau unirea Moldovei cu Romania. Atunci, Parlamentul de la Chisinau a aprobat un nou steag si un nou imn, care erau identice cu tricolorul si cu imnul de stat ale Romaniei. Totodata, schitele stemei moldovenesti au fost selectate de o comisie speciala si trimise la Bucuresti, ca sa primeasca aprobarea Comisiei de Stat, care se ocupa de heraldica Romaniei, acuza Voronin. Ulterior, in anul 1994, Parlamentul de la Chisinau a votat pentru schimbarea imnului si a renuntat la „Desteapta-te, romane!". Iar Voronin crede ca, acum, si stema, ca si imnul, trebuie sa reflecte „independenta si suveranitatea tarii". C. J.

?Victima" ministrului Ludovic Orban spune ca nu a fost implicata in accident

Cazul ministrului Ludovic Orban a luat intorsaturi neasteptate: presupusa victima a accidentului sustine ca nu este victima, iar sanctiunile se rasfring asupra politistilor care nu si-au facut treaba corect. Eleva de 14 ani despre care se spune ca a fost victima accidentului provocat de ministrul Transporturilor, Simona, a fost interogata la domiciliu si sustine ca nu a fost lovita de masina acestuia. Tatal ei, Gavril Todean, a fost audiat la Parchet si si-a mentinut declaratia si in fata presei: fiica lui nu a fost implicata intr-un accident rutier, iar el nu l-a intilnit niciodata pe ministrul Orban si nici nu are vreo intelegere cu el. Versiunea familiei Todean este ca fata se afla pe strada, dar a cazut pe gheata si s-a lovit la mina, chiar inainte ca masina ministrului sa derapeze si sa provoace tamponarea cu o alta masina. Analiza cazului a adus, astfel, si o alta ipoteza in discutie: daca nu cumva ministrul a provocat coliziunea incercind sa o evite pe adolescenta. Lucrurile ar putea fi lamurite daca Orban ar face declaratii, insa ministrul a decis sa vorbeasca putin si numai despre ce vrea el. Intr-un interviu acordat ziarului Gardianul, el spune ca, dupa accident, cineva ar fi „umblat" la masina lui si i-ar fi sustras un document important de partid. In ciuda minimelor sale declaratii, despre ministru s-a aflat ca nu s-ar fi prezentat singur si de buna voie la Politie sa declare, fie si dupa 30 de ore, accidentul, ci ar fi fost chemat de oamenii legii, care au aflat despre incident din presa si in urma intrebarilor ziaristilor. Mai multi politisti risca sa isi piarda functiile pentru felul in care au lucrat la acest caz: spre exemplu, cei doi politisti care au ajuns la locul accidentului produs de ministrul Ludovic Orban si au raportat ca evenimentul nu se confirma sint cercetati de comisia de disciplina. Ei au trecut pe linga zona, nu au observat masinile lovite, au plecat sa alimenteze la o benzinarie si, la o a doua trecere pe soseaua cu pricina, au spus ca nu exista nici un accident, desi nu au coborit din masina sa verifice mai temeinic ori sa intrebe pe cineva. Agentul de la dispeceratul Politiei Capitalei care a preluat apelul de la 112 a fost sanctionat cu 20% din salariu, pe urmatoarele 3 luni.

Bugetul Guvernului, sustinut de PSD

Bugetul pe 2008 a trecut rapid de votul ParlamentuluiCresc salariile profesorilor, bursele si pensiileBugetul pentru anul viitor a primit ieri votul final in Parlament. Peste o mie de amendamente au trecut pe banda rulanta prin cartelele de vot ale parlamentarilor, 110 din acestea fiind acceptate. Bugetul de stat a intrunit 249 de voturi „pentru", 93 au fost „impotriva", iar bugetul asigurarilor sociale a inregistrat 342 de voturi „pentru" si au existat doar doua abtineri. Parlamentarii au aprobat majorarea salariilor profesorilor, acordarea de fonduri suplimentare pentru burse, au respins diminuarile de fonduri salariale pentru angajatii serviciilor secrete, au alocat resurse suplimentare Senatului si au aprobat bugetul Camerei Deputatilor, al Administratiei Prezidentiale, al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si bugetele altor institutii ale statului.PD-L nu a votat bugetul de statDesi PSD a criticat mereu proiectul de buget, parlamentarii social-democrati au votat, cuminti, legea, mai ales pentru ca o serie de amendamente (legate de politici sociale) ale PSD au fost acceptate de catre Guvern. PD-L este singura formatiune care a votat impotriva in cazul majoritatii articolelor, insa au spus „da" bugetului de asigurari sociale, pe motiv ca trebuie realizate cresterile de pensii si alte promisiuni de acest gen catre populatie. Reprezentantii celor patru mari confederatii sindicale sint nemultumiti de forma in care a fost aprobat bugetul pentru 2008. Sindicalistii sustin ca vor cere presedintelui Traian Basescu sa respinga legea bugetului, iar aceasta sa fie retrimisa pentru dezbatere paralamentarilor. Ei spun ca, prin reducerea contributiilor sociale, masura votata in cadrul bugetului, se va reduce bugetul pensiilor de stat, precum si fondul pentru accidentele de munca. Mai mult, sindicalistii sustin ca va fi redus fondul de somaj, dar si contributiile pentru sistemul de sanatate.De altfel, bugetul pe 2008 aduce vesti bune pentru mediul privat: cota unica de impozitare a ramas la nivelul de 16%, iar costurile contributiilor sociale au fost micsorate cu sase puncte procentuale. Guvernul a estimat, pentru anul 2008, incasari la buget in valoare de 39,3% din PIB, comparativ cu 29% din PIB in 2004.

199 de ani de la nasterea mitropolitului Andrei Saguna

Ieri, 20 decembrie a.c., s-au implinit 199 de ani de la nasterea mitropolitului Andrei Saguna, om de cultura, militant pentru respectarea drepturilor romanilor transilvaneni si membru de onoare al Academiei Romane. Andrei Saguna s-a nascut la data de 20 decembrie 1808, in Miscolt - Ungaria. A urmat studii superioare de Filosofie si Drept la Universitatea din Pesta si de Teologie la Seminarul Ordodox din Varset. Dupa terminarea studiilor teologice a intrat in manastirea sirbeasca Hopovo, unde a fost hirotonit ierodiacon. Dupa aceea a fost profesor la Seminarul Teologic din Carlovit si secretar al „Consistoriului arhidiecezan" din 1834, fiind hirotonit ieromonah la 29 iunie 1837 si numit egumen la manastirile Iazac, Besenovo, Hopovo si la Covil. La 15/27 iunie 1846 a fost numit „vicar general" al Episcopiei Ardealului, iar la 2 decembrie 1847 a fost ales episcop, fiind hirotonit la Carlovit in 18/30 aprilie 1848. Incepind cu data de 12/24 decembrie 1864 a fost numit arhiepiscop si mitropolit al reinfiintatei Mitropolii a Transilvaniei, cu resedinta in Sibiu. Stabilit la SibiuDupa reinfiintarea Mitropoliei, in 1864, cu doua eparhii sufragane la Arad si Caransebes, a convocat un Congres national bisericesc al romanilor ortodocsi din intreaga Mitropolie, la Sibiu, care a aprobat Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania. A organizat invatamintul elementar si mediu ortodox romanesc din Transilvania, punindu-l sub indrumarea Bisericii, a intemeiat o tipografie in 1850, in care au aparut peste 200 de lucrari, inclusiv ziarul „Telegraful Roman", cu aparitie neintrerupta din 1853 pina astazi, fiind unul dintre fondatorii ASTREI si primul presedinte al acestei asociatii. A trecut la cele vesnice la 16/28 iunie 1873, in Sibiu. (sursa: radio trinitas)

Informatica in eparhie

IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, dovedeste din nou ca este un adept al modernizarii bisericii. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri la Sibiu, inaltul ierarh a anuntat ca va introduce un sistem informatic in toate parohiile, pentru a eficientiza colaborarea pentru proiecte europene. Iar aplicantii sint deja in faza instructajului. „In aceasta pregatire intra si un fel de informatizare, vom primi si instrumente care ne vor usura comunicarea dintre noi. Vrem sa realizam o structura informatica cu toate parohiile. Fiecare parohie sa aiba un computer si prin posta electronica sa comunicam", a explicat mitropolitul. Institutia condusa de IPS Laurentiu si parohiile din subordinea sa vor incerca, in perioada urmatoare, sa acceseze fonduri europene pentru proiecte sociale. „Intii vom incepe un proiect cu copiii supradotati, pe urma proiecte pentru cei nevoiasi, copii abandonati, mame agresate. Sint pe rol acum mai multe proiecte, unul este deja aprobat. Sunt foarte multe proiecte sociale. Mi-am dat seama ca nu este simplu sa accesam fonduri europene, dar speram ca macar citeva proiecte sa le luam", a marturisit Streza. (M. C.)

?Calatorind spre Casa Piinii"

Marti, 18 decembrie, cu incepere de la orele 18, a avut loc, in Aula Facultatii de Teologie „Andrei Saguna" din Sibiu, un program special de Craciun, organizat de Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, intitulat sugestiv „Calatorind spre Casa Piinii". La reusita programului si-au dat concursul un grup vocal format din elevi de gimnaziu de la Colegiul National „Octavian Goga", Scoala Generala „Mihai Eminescu" si Scoala Generala nr. 13, coordonat de prof. Remus Mitru, un grup de colindatori de la Liceul „Onisifor Ghibu" dirijat de prof. Daniela Mihai, corul „Ecumenica" de la Liceul Teoretic „Traian Doda" din Caransebes dirijat de prof. Dorina Coste si prof. Oltea Fontul, precum si trupele ACTEM si ACTEM jr., conduse de prof. Marius Brad.Programul care s-a bucurat de un public foarte numeros s-a vrut a fi modul prin care Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului transmite tuturor colaboratorilor, prietenilor si in primul rind tinerilor sibieni mesajul sau cordial cu ocazia Sarbatorii Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos si a Anului Nou.Pr. Cristian Almajanu

Hristos Se naste...

Nasterea Domnului este, pentru noi, sarbatoarea coboririi lui Dumnezeu, a locuirii Lui in si printre oameni. Biserica ne indeamna sa ne bucuram nu ca la un praznic omenesc, ci ca la unul dumnezeiesc, nu lumeste, ci mai presus de lume, nu cu cele ale noastre, ci cu cele ale Stapinului, nu cu cele ale slabiciunii, ci cu cele ale tamaduirii, nu in ospete si necumpatari, ci in bucuria Duhului Sfint, pentru ca Pruncul tinar nascut in ieslea Betleemului sa Se nasca si sa creasca in inimile noastre prin impartasirea de Sfintele Taine, prin paza sfintelor porunci, prin vietuire curata si bineplacuta lui Dumnezeu. Sa devenim copii, sa ne intoarcem in noi insine, sa descoperim pe Hristos Pruncul din inimile noastre, sa ne curatam de patimi, sa vietuim asa cum ne-a invatat Pruncul dumnezeiesc si asa cu un glas toti sa intonam cintarea dulce a Bisericii noastre: „Ce vom rasplati Domnului pentru toate cite ne-a dat noua? Ca pentru noi, Dumnezeu este intre oameni; pentru firea cea stricata, Cuvintul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi; pentru cei nemultumitori, Facatorul de bine; pentru cei robiti, Slobozitorul; pentru cei ce sedeau intru intuneric, Soarele dreptatii; pe cruce, Cel fara patima; in iad, Lumina; in moarte, Viata; Invierea pentru cei cazuti. Catre Acesta sa strigam: Dumnezeul nostru, slava Tie!"Imperativul Evangheliei este clar: Sa ne facem cu totii copii la inima pentru a intelege acest „joc al iubirii lui Dumnezeu", aceasta daruire de dragoste care asteapta raspunsul nostru. Sa lasam orgoliile personale, egoismul si toate celelalte patimi, sa ne golim de noi insine, sa coborim in Betleemul inimii si acolo sa Il intilnim pe pruncul Hristos, salasluit prin Taina Sfintului Botez in inimile noastre cu toata frumusetea, curatia, blindetea si smerenia Lui, asteptind raspunsul si dragostea noastra. Hristos Cel smerit, Hristos pruncul a venit in lume, S-a intrupat, S-a rastignit si a inviat, iar apoi prin harul Sfintului Duh S-a salasluit in inimile noastre, vrind sa gaseasca suflete care sa intre in dialog cu El, care sa redescopere astfel frumusetea originara a copilariei neamului omenesc, adica starea de fericire din rai. Sa ne aratam toti copii ai lui Dumnezeu, frati ai lui Hristos, prin gustarea din viata Lui in Sfintele Taine, pentru ca astfel sa traim de acum o viata cereasca, o viata noua, renascuta de Sus, prin pocainta si paza sfintelor Sale porunci. Apostolul neamurilor ne invata ca a trai aceasta viata noua in Hristos inseamna a renunta la patimile egoiste, inseamna a omori „madularele .. cele pamintesti: desfrinarea, necuratia, patima, pofta cea rea si lacomia, care este inchinare la idoli...", a lepada minia, defaimarea, cuvintele de rusine, „pentru care vine minia lui Dumnezeu peste fiii neascultarii ..." (Col. 3, 5-8).Sintem indemnati sa nu iubim lumea si cele din lume, adica pofta ochiului, pofta trupului si trufia vietii (cf. 1 In 2, 16), pentru ca astfel sa ne aratam asemenea pruncului Hristos, Fratele nostru mai mare, venit in lume nu doar sa ne invete, dar si sa ne ajute sa dobindim viata fericirii vesnice.Avem datoria sfinta sa pazim curatia neamului romanesc atit de amenintata in acest ultim deceniu. Sa nu uitam ca aceasta curatie a copiilor este principalul gaj pentru care Dumnezeu mai tine lumea. Oare putem ramine indiferenti de ceea ce se intimpla in scolile noastre, in societatea noastra? Oare putem trece cu vederea faptul ca prin toate mijloacele mass-media, prin jocurile pe calculator, prin imaginile din presa sau de pe internet se atenteaza la sufletul curat al copiilor si sfintenia familiei? Oare ce pot invata cei mici pusi in fata televizorului? Cine este oare raspunzator ca noi lasam fiii neamului nostru sa evadeze in fiecare zi intr-o lume a violentei, a desfriului, a adulterului, a pornografiei propusa prin televiziunea comerciala? Oare nu ne dam seama de ce probleme ne vom lovi peste citiva ani cind copiii nostri vor creste? Sa ne trezim, iubiti credinciosi, sa ne luptam pentru pazirea curatei noastre sufletesti, dar si a copiilor nostri. Sa le dam celor mici hrana sufleteasca de care au nevoie, sa veghem cresterea lor, sa ii deprindem de mici cu paza sfintelor porunci, cu mersul la biserica, sa ne straduim sa ii scoatem cu ajutorul rugaciunii, a Sfintei Spovedanii si a Sfintei Euharistii din toate capcanele si cursele celui rau, oferindu-le ca alternative la seductiile modernismului, o viata cit mai aproape de Dumnezeu si de natura, precum si o viata de adevarata comuniune de iubire in familie. Doar asa copiii nostri vor deprinde cei sapte ani de acasa, vor invata care sint valorile si virtutile specifice neamului nostru.Biserica noastra, prin noul sau intiistatator, Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, ne-a oferit tuturor fiilor ei trei daruri alese: Radioul Trinitas, Postul de Televiziune si cotidianul Lumina, care sint nu doar alternative la cele lumesti, ci adevarate lucrari de educatie duhovniceasca, prin rugaciune si cateheza, de aparare a credintei si a spiritualitatii ortodoxe, de sustinere a propriei sale lucrari misionare si filantropice.IPS Laurentiu,Mitropolitul Ardealului

Nasterea lui Hristos sa ne fie de folos

Veti auzi foarte des zilele acestea, mai colindat, mai predicat, aceasta expresie: „Nasterea lui Hristos sa va fie de folos!" Daca va pare ca fiind depasita, va asigur ca la o analiza atenta veti constata ca ea este cit se poate de actuala, de vrednica de meditat. Pentru ca, in esenta, Praznicul Craciunului nu tine doar de vremea de atunci si de oamenii de acolo. Betleemul este astfel orice asezare omeneasca in care Hristos devine stapin bucuros al sufletelor si al caselor, stapin smerit si iubitor, Imparat a Carui stralucire este data de adincul smereniei Sale.Cind este, asadar, de folos noua Nasterea lui Hristos? Desigur ca, pe de o parte, Nasterea Domnului este darul Lui pentru noi. Dar pentru ca acest dar sa devina al nostru este nevoie sa facem efortul iesirii in intimpinarea Sa, efortul cautarii Sale, magi saraciti de darurile proprii prin imprastierea in nedarul lumii careia-i apartinem, ratacitori tulburati pe cararile pe care alergam , haotic si mediocru, dar aprinsi de dorul unei biruinte ceresti. Cu alte cuvinte, Nasterea Domnului ne este de folos numai atunci cind inseamna si nasterea noastra de Sus, cind se umple de sensul pocaintei, al increderii fata de Acesta Ce Se naste, cind se umple de sensul nadejdii si al iubiri aproapelui. Al aproapelui care, prin credinta noastra in darul nasterii Domnului, este asemeni fratelui. O poveste, sa-i spunem de Craciun, am socotit ca va prinde bine la vremea de acum. Un batrin calugar spunea: „intr-o zi, privind spre padure, am vazut alergind spre mine o fiara. Cind s-a apropiat de mine am vazut ca este om. Cind mi-a cazut in brate, plingind, am inteles ca este fratele meu".Hristos este Acela Care ne-a daruit aceasta putere de a vedea dincolo de zarile tulburi ale vietii acesteia apropierea aproapelui, descoperindu-ne taina fratelui. A fratelui care ne este frate pentru ca Hristos S-a facut, prin innomenire Fratele nostru. Dispersati de istorie si disperati de a fi oameni, dupa o lunga istorie de asteptare in care profetii au fost ucisi, curatia hulita iar sfintenia uitata, cei care-L asteptau se crescusera pentru a-L intimpina. Hristos niciodata nu vine la intimplare, El este Cel Ce Este. Cale, Adevar si Viata, pentru a putea sa-si transmita mesajul dragostei Sale primeste sa Se arate lumii sub chipul smereniei bucuroase, sub chipul unui copil. Asa intra in istorie Biruitorul iadului, invesmintat in curatia copilariei, curat si luminat de stea, purtat pe brate fecioresti, ocrotit de camaraderia lui Iosif si a pastorilor, colindat de ingeri, mesagerii glasului lui Dumnezeu catre o omenitate ce-si pierduse omenia.Nu-i altfel astazi. Acelasi duh trebuie sa intimpine Nasterea Domnului. Curatia luminoasa, dragostea vie, bucuria nadajduitoare si jertfelnicia curata sunt cheile in care trebuie inteleasa clipa aceasta de har mintuitor. Orice trucare a bucuriei in clipele Craciunului atrage dupa sine spectacolul penibil pe care-l simtim inundindu-ne sarbatorile. Anuleaza smerenia transparentei divine infasata in cumintenia Betleemului. Agreseaza cumintenia pe care Hristos o cere trarii momentului Betleem. Aceasta este cheia acestei urari. Nasterea lui Hristos, asadar, sa ne fie de folos. Ca o fructificare a darului celui mare al Intruparii, care Il aduce pe Hristos pe pamit, pentru ca Cerul sa ne fie accesibil, iar indumnezeirea posibila. Adica mintuirea aproape.     Caci dincolo de tot zgomotul care inconjura clipa Craciunului, aceasta este chemarea tacerii care freamata in linistea ei: caci Fiul lui Dumnezeu nu a venit ca sa piarda lumea, ci sa o mintuiasca.Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Programul comemorarii Revolutiei

Comemorarea implinirii a 18 ani de la Revolutia din Decembrie 1989 incepe astazi in Cluj-Napoca cu o scurta slujba de pomenire si depunerea unor jerbe pe strada Horea, la podul de peste Somes, in jurul orei 10. Dupa o jumatate de ceas, cei prezenti la eveniment vor incepe un Mars al Comemorarii, pe traseul Regele Ferdinand, Piata Unirii, cu un scurt popas la Monumentul „Eroii Revolutiei“. Marsul va continua pe traseul Bulevardul Eroilor, Piata Stefan cel Mare, Calea Turzii, Cimitirul Eroilor. Astfel, la ora 12 sint programate la Cimitirul Eroilor o slujba religioasa si defilarea garzii militare de onoare. Pe parcursul zilei de astazi se vor depune coroane si jerbe de flori in locurile unde au cazut eroii martiri. Este, de asemenea, programata o slujba religioasa la Cimitirul Manastur, cu depuneri de jerbe de flori la mormintele eroilor revolutiei.

Trei norocosi

Cistigatorul computerului este Florin Magdiel, din Cisnadie, care se viseaza primar de SibiuCraciunul este marcat, in primul rind, de bucuria de a oferi daruri. Asa ca Monitorul de Sibiu i-a premiat pe cei mai tineri cititori ai sai. Trei copilasi au primit ieri un calculator, o bicicleta si o pereche de patine. Ei au participat la un concurs lansat de ziarul nostru si intitulat „Scrisoare catre Mos Craciun". Au trimis pe adresa redactiei compuneri in care descriau cum isi petrec sau cum si-ar dori sa petreaca un Craciun in mijlocul familiei. Juriul Monitorului le-a ales dintre cele 70 de compuneri sosite pe adresa redactiei pe cele mai frumoase. Toti autorii selectati au primit cite un pachet de carti, oferite de libraria Polsib. Iar trei dintre scrisorile selectate au fost premiate, in urma unei trageri la sorti, cu cadouri si mai consistente.Vrea sa fie primarUn calculator performant, cu monitor, tastatura si mouse, oferit de Masseda Computers, a fost cistigat de un pusti de numai noua ani. Florin Magdiel este din Cisnadie. Avea deja acasa un calculator, dar il impartea cu cele doua surori ale sale. De azi inainte, nu va mai fi nevoit sa faca acest lucur. Are unul doar pentru el, pe care poate sa isi faca linistit temele, sau sa se joace. Florin a marturisit, fara falsa modestie, ca este un elev foarte silitor. Are numai note bune si va continua sa invete la fel de bine si in viitor, deoarece are aspiratii marete. „Vreau sa devin primar in Sibiu!", a exclamat baietelul. Pina atunci, mai e cale lunga. Si baiatul se straduieste sa devina cel mai bun la material preferata: matematica. Despre el considera ca este „un pitic cu suflet mare", asta datorita staturii sale. Ioana, biciclistaCel de-al doilea premiu pus in joc de Monitorul, o bicicleta oferita de magazinul Explorer, a fost cistigat de o fata. Ioana Diana Dinescu are 9 ani, invata la scoala generala nr. 6 din Sibiu si se mindreste cu faptul ca are numai calificative de „bine" si „foarte bine". A mai avut o bicicleta, mai mica, dar i s-a stricat. Ieri, Ioanei nu i-a venit sa creada ca a primit o bicicleta. Timida si respectuoasa, fetita s-a dovedit si o persoana foarte altruista. A marturisit ca isi doreste de Craciun doar multa sanatate pentru cei dragi ei. In rest, vrea ca atunci cind va creste sa faca o lume mai buna, fara hoti sau criminali. Si pentru asta, promite ca va deveni avocat sau, de ce nu, judecator. Gheata mai lipsesteCel de-al treilea premiu oferit de Monitorul consta intr-o pereche de patine, primite tot de la magazinul Explorer. Si ele au fost cistigate tot de o fata. Diana Nita are 10 ani si invata la scoala generala nr. 21 din Sibiu. Stie sa se dea pe patine si chiar are o pereche, insa foarte vechi. Abia astepta sa incalte premiul oferit de Monitorul si sa mearga la patinoar. Cu patinele vechi spune ca s-a dat doar la tara, unde ii place foarte mult. Acum, i le va da celui mai mic dintre fratii ei.

Cadouri pentru batrini

Peste 60 de veterani de razboi cu venituri sub 350 de lei au primit cadouri din partea omului de afaceri Cristi Marinescu, managerul Atlanta Industrial. Pentru ca sint persoane care au luptat chiar si in Primul Razboi Mondial, nu toti beneficiarii s-au putut deplasa la manifestarea organizata la Cercul Militar din Sibiu. Cadourile insa vor ajunge la ei prin intermediul Asociatiei Veteranilor de Razboi. „Pungile contin alimente de baza si cozonaci oferiti de Trans Agape. Am spus sa le facem o bucurie inainte de sarbatori. Ma bucur ca am putut sa realizez aceasta actiune. Tot astazi (ieri - n. red.) voi oferi pungi cu cadouri si batrinilor din azil", a anuntat omul de afaceri. (L. N.) 

Olimpicii premiati

Cei patru elevi concurenti la sectiunea chimie-fizica a concursului nostru „Premiaza-ti elitele!" au fost premiati, ieri, la sediul companiei Continental Automotive Systems. Marele premiu, in valoare de 1.500 de lei, i-a fost inminat lui Eduard Bonci chiar de directorul general al companiei, Roberto Wagner. Vizibil emotionat, Edi nu a mai putut spune decit ca este fericit ca a obtinut acest premiu si ca promite sa aiba rezultate bune si in continuare. La premiere a fost prezent si Andrei Savaniu, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Gheorghe Lazar" din Sibiu, clasat pe locul secund.O experienta placutaChiar daca nu au cistigat marele premiu, ceilalti trei participanti au fost foarte incintati de ideea concursului lansat de Monitorul de Sibiu si Continental Automotive System. De aceeasi parere este si inspectorul de fizica-chimie, Daniela Florentina Ilesan. „Toti sint cistigatori. Ma bucur ca Monitorul de Sibiu a lansat un astfel de concurs care scoate in evidenta lucrurile bune care se petrec in sistemul de invatamint. Ma bucur pentru ei le doresc sa fie la fel de buni in continuare. Avem foarte mult elevi olimpici la toate disciplinele scolare. Ma bucur ca au sansa sa fie cunoscuti", a apreciat Ilesan.Premii de la BicherPentru ca se apropie Craciunul, Cristi Bicher, presedintele sectiei de baschet a CSU Atlassib, a vrut sa ofere un cadou si celorlalti participanti la aceasta etapa. Astfel, Andrei Savaniu, Artur Baboi si Tibor Rozsa au primit pe linga diplome si cite 200 de lei. „N-am mai participat la un astfel de concurs, dar a fost o idee foarte interesanta. Sint foarte fericit ca am fost inclus si in aceasta competitie", a marturisit Artur.

Felicitari. Fii mindru!

A fost un an cu totul special, in care Sibiul a fost un oras-model de europenism, orasul cu cea mai variata viata culturala si artistica din Romania, un oras demn de titlul de Capitala Culturala Europeana.Primaria Sibiu, prin Casa de Cultura a Municipiului si Asociatia Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, marcheaza inchiderea Programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 printr-o sarbatoare intinsa pe durata lunii decembrie. Ultima saptamina din acest an va fi una cu totul speciala, in care sibienii si turistii vor asista la spectacole dintre cele mai variate: concerte rock sustinute de artisti celebri in intreaga lume, spectacole de dans, instalatii si spectacole pirotehnice, evenimente care vor celebra asa cum se cuvine inchiderea unui mare proiect european care a adus la Sibiu peste 1.500 de evenimente culturale.Cie Carabosse  23 - 25 decembrie, Piata Mare, str. Nicolae Balcescu si str. Samuel Brukenthal, cu incepere de la ora 19.00Cei care vor da tonul manifestarilor din ultima saptamina a Programului Sibiu CCE 2007 vor fi francezii de la Cie Carabosse, ce vor pune in scena, in perioada 23 - 25 decembrie, un spectacol de imagine si sunet, impresionant prin grandoarea si ineditul instalatiilor de foc. In fiecare seara, incepind cu ora 19.00, compania de teatru Cie Carabosse va crea ceva specific pentru fiecare spatiu, de la cel mai intim, cum este strada Samuel Brukenthal, pina la cel mai larg spatiu public, Piata Mare a orasului. Elementul comun, absolut esential, este vasul cu flacari folosit in cadrul unei tehnici inventate de artistii francezi. Cie Carabosse va crea o alta relatie cu spatiul si cu publicul folosind combinatia de foc, culoare, miros si caldura flacarilor. Pe linga efectul acestor vase de foc, Cie Carabosse va amesteca materiale cum ar fi fierul (cu sculptura si structurile metalice proprii) cu alte medii (sunetul) sau cu elemente cum ar fi efectele create de apa sau carbuni incinsi. Loredana, Fire of Anatolia si Prodigy -  30 decembrie, Piata Mare, cu incepere de la ora 19.00In data de 30 decembrie, cu incepere de la ora 19.00, va avea loc in Piata Mare un concert sustinut de Loredana Groza impreuna cu o serie de invitati surpriza. De la ora 21.00, una dintre cele mai cunoscute trupe de dans din lume va oferi celor prezenti o „portie" de dans, cultura, civilizatie, istorie, frumusete. Trupa „The Fire Of Anatolia" se inspira din mitologia si cultura anatoliana, prezentand publicului un spectacol inedit, ce imbina folclorul si dansul popular din toate regiunile Turciei intr-o interpretare moderna. Este primul grup de dans din lume care a sustinut, pentru prima data dupa 2.300 de ani, un spectacol in Teatrul Antic din Bodrum, au fost primii dansatori ce au sustinut spectacole in Cladirea Parlamentului din China si au primit nominalizari la Cartea Recordurilor pentru numarul impresionant de spectatori care asista la showurile lor (400.000 de spectatori i-au aplaudat pe dansatori, in picioare, in iunie 2003, in Eregli). Finalul acestei seri va fi asigurat de trupa britanica The Prodigy ce va sustine un performance live incepind cu ora 23.00.Reamonn, Groupe F si Europe - 31 decembrie, Piata Mare, cu incepere de la ora 22.00Trupele Reamonn si Europe vor fi vedetele ce vor concerta in ultima zi din acest an. Cei care vor da tonul show-ului vor fi germanii de la Reamonn, trupa ce a debutat in anul 2000, odata cu aparitia hitului Supergirl si a albumului Tuesday, premiat cu discul de platina la scurt timp dupa lansare. Europe, cea mai cunoscuta trupa suedeza de rock, va incheia numaratoarea inversa pentru noul an 2008, pe scena Capitalei Culturale Europene 2007. Cadrul general al inchiderii va fi asigurat de o extraordinara reprezentatie sustinuta de Groupe F, companie pe care sibienii o cunosc de la evenimentul de deschidere al Programului Sibiu 2007, care va transforma si noaptea de 31 decembrie 2007 intr-un moment cu adevarat memorabil. Spectacolul gindit de artistii francezi va plasa publicul in centrul unei sarbatori impresionante, acesta devenind martorul unui teatru de lumini, populat de personaje pirotehnice de inspiratie magica, insotite de o suita de efecte speciale, focuri de artificii, flacari si sunete. Groupe F este una din cele mai mari si renumite companii specializata in conceperea si realizarea spectacolelor artistice pirotehnice, cunoscuta pentru imaginile incredibile produse cu ajutorul focului realizate de pirotehnisti de exceptie, pentru muzica live impesionanta si pentru aparatele sofisticate cu care produc spectacolul. Spectacolul francezilor este programat sa inceapa la ora 00.00.Pentru toate evenimentele ce marcheaza inchiderea Programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, concertele rock, spectacole pirotehnice, tirgul de Craciun, galele de patinaj, etc., Primaria Sibiu prin Casa de Cultura a Municipiului Sibiu a alocat suma de aproximativ 2.400.000 de euro. Comisia Europeana, in baza finantarii pe care o acorda oraselor care au dobindit statutul de Capitala Culturala Europeana, va deconta 60% din aceasta suma.

Ariton: ?Ma surprinde numirea lui Mitea"

Scenariile privind inlaturarea lui Ion Ariton din functia de prefect au aparut odata cu schimbarea mai multor prefecti care au fost membri ai PD. Cu toate acestea, Ariton a marturisit ca nu se astepta la numirea directorului OPC, Ilie Mitea, la conducerea Prefecturii. „Deocamdata trebuie sa vad documentele pe care le voi primi. In situatia in care nu va fi o promovare, va trebui sa ma gindesc. Numirea lui Ilie Mitea ma surprinde si pe mine. Daca eu am fost schimbat ca am fost democrat, domnul Mitea a fost de doua ori consilier al Partidului Democrat. Nu stiu cum au apreciat colegii care au facut aceasta schimbare", a declarat Ariton. Potrivit acestuia, investirea lui Ilie Mitea va avea loc saptamina viitoare, cind va sosi in Sibiu Victor Paul Dobre, secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile. Politica, o variantaPotrivit Biroului de Presa al Guvernului, Ion Ariton „trece din functia publica de prefect in cea de inspector guvernamental". Ariton nu a precizat, ieri, daca va accepta functia propusa de Guvern, insa a aratat ca nu exclude posibilitatea de a se implica in politica locala. Desi nu a nominalizat niciun partid, in cazul in care va reveni in politica, o va face, cel mai probabil, in cadrul noului PD-L, unde functia de presedinte a filialei judetene a fost pastrata pentru senatorul Nicolae Neagu. Ariton a precizat, insa, ca nu se va inscrie in cursa pentru Primarie. „Nu voi candida pentru functia de primar pentru ca nu mi se potriveste", a spus Ariton.  Ion Ariton a fost numit prefect in ianuarie 2005, chiar in ziua de Sfintul Ion, in locul ocupat, pina atunci, de social democratul Mircea Silvestru Lup. Primul discurs al prefectuluiIlie Mitea a tinut, ieri, in sedinta Consiliului Local, primul discurs in calitate de prefect. „Vreau sa va fac o marturisire. Orice functie as fi avut, ramin un apropiat si un prieten al Consiliului Local. Am un regret uneori ca am virsta pe care o am si ca nu o sa ma mai pot bucura mult timp de frumusetile orasului nostru. Ca sa nu ma lungesc, pentru ca e primul meu cuvint si prima mea luare de pozitie in actuala functie de prefect al judetului Sibiu, vreau sa va transmit din tot sufletul meu de om si de coleg multa sanatate si Craciun fericit", a spus Ilie Mitea.

Mos Craciun, la politie

Pentru o jumatate de zi, politistii sibieni au uitat de problemele cotidiene si s-au adunat impreuna cu odraslele lor linga bradul din fata Inspectoratului, in asteptarea lui Mos Craciun. Cei mici s-au distrat, au cintat si au dansat alaturi de actori de la Teatrul National „Radu Stanca", pina in momentul in care Mosul s-a facut vazut. Acesta a venit intr-o masina cu girofar, dupa ce sania i s-a rasturnat pe drum. Dupa ce au stat in poala Mosului si i-au recitat poezii, copiii au fost rasplatiti cu o multime de cadouri. O surpriza placuta i s-a facut si plutonierului major in rezerva Adrian Alexandru Margeanu, caruia Mosul, prin Asociatia Internationala a Politistilor, i-a adus un carucior cu rotile nou-nout. Margeanu a lucrat la circulatie si este imobilizat in scaun de la Revolutie, cind a fost impuscat. (M. L.)

Turcan se revolta

Vicepresedinte PD-L, deputatul Raluca Turcan, acuza parlamentarii PNL si PSD ca au respins amendamentele propuse de ea la proiectul legii de buget pe 2008 din interese personale. Raluca Turcan a solicitat 100.000 de lei pentru reabilitarea cetatii Cisnadioara si in jur de 2 milioane de lei pentru Copsa Mica. „Masinaria politica PNL-PSD a respins alocarea sumei de 100.000 RON destinata reabilitarii Cetatii Cisnadioara, demonstrind acelasi dispret profund pentru valorile rominesti. Consider ca respingerea, de catre alianta PNL-PSD, a amendamentelor propuse de mine, pentru dezvoltarea orasului Copsa Mica, reprezinta o dovada de cinism fata de locuitorii judetului nostru", precizeaza Raluca Turcan. (L. C.) 

?Incetatenirea" lui Iorgulescu

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, va primi astazi diploma de cetatean de onoare al Sibiului si cheia orasului. Evenimentul va avea loc la sediul Primariei, in prezenta primarului Klaus Johannis. Potrivit consilierilor locali care i-au acordat, ieri, in unamitate, titlul de cetatean de onoare, Iorgulescu este astfel recompensat pentru implicarea Ministerului Culturii in desfasurarea programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana. Si comisarul guvernamental Sergiu Nistor, dar si alte trei personalitati din Luxemburg si Germania au devenit cetateni de onoare ai orasului. Ministrul va participa, astazi, si la inaugurarea Muzeului de Stiinte ale Naturii, din cadrul Muzeului National Brukenthal. Desi a fost numit si el cetatean de onoare al Sibiului, Traian Basescu nu a venit sa-si ridice insemnele. (L. C.)  

Lumina pentru Denisa

Familia Sicrea isi va duce copilul la operatie pe 7 ianuarieIn prag de sarbatori, firma Biomin i-a facut sa creada pe sotii Sicrea ca Dumnezeu nu i-a uitat. Dupa cum am prezentat si in articolul de ieri, fiica lor, in virsta de 3 anisori, sufera de autism, hipertiroidism, dar si de strabism. Autismul este o boala care deocamdata nu are leac. Insa celelalte probleme vor putea fi rezolvate pe parcurs. Operatia la ochi era o problema stringenta. Micuta abia mai zarea. Banii primiti i-a bucurat nespus de mult pe parintii Denisei, care si-au planificat deja sa o duca la Cluj, pe 7 ianuarie, pentru a fi operata la ochi. O familie unitaFetita nu putea realiza ieri ce se intimpla. Era atenta la niste imagini speciale pentru copiii autisti. Dar vedea ca ceva se intimpla cu mama ei. Nu putea sa inteleaga ce. „Stiu ca este un copil cu mari probleme, dar eu sint foarte mindra de ea. A facut progrese de cind merge la Centrul pentru Copiii cu Autism de la Sibiu. A inceput sa mearga de vreo trei luni si a inceput sa se mai ataseze de noi. Mai avem inca mult de munca cu ea. Multumesc firmei care ne-a oferit banii, este o binecuvintare pentru noi. Le doresc sa aiba copii frumosi si sanatosi", le-a urat Alina reprezentantilor Biomin, care au venit ieri sa-i inmineze cadoul.Lupta cu boalaDaca in urma cu citeva luni, sotii Sicrea erau cu psihicul la pamint, in urma sedintelor de psihoterapie, acestia s-au pus din nou pe picioare. Stiu ca au o fetita pe care trebuie s-o creasca. In plus, Alina este din nou insarcinata, iar in curind ii va aduce Denisei un fratior. „Trebuie sa recunosc ca-mi este putin teama, dar ma gindesc la binele Denisei. Toti medicii mi-au spus ca i-ar prinde foarte bine un fratior cu care sa se joace. Incercam sa facem tot posibilul ca sa-i fie bine. Sintem constienti ca nu se va mai face bine niciodata. Stim ce inseamna un copil autist. Nu vrem insa sa sufere, de aceea incercam sa facem tot posibilul sa-i tratam complicatiile bolii", marturisesc parintii Denisei.Operatie riscantaFaptul ca Denisa sufera si de hipertiroidie complica putin situatia in cazul operatiei la ochi. Totusi, specialistii de la Cluj au promis familiei ca odrasla lor va avea parte de cei mai buni medici si ca operatia va fi o reusita. „Am tot fost pe la medicii din Sibiu cu ea, dar mi-au spus ca nu o opereaza pentru ca este prea micuta. Medicii de la Cluj mi-au spus ca acest lucru este o aberatie si ca trebuia operata mai demult. Problema este cu anestezia care-i afecteaza creierul si al ei este deja cu probleme. Ma rog lui Dumnezeu sa fie totul bine", spera Alina. Reprezentantii firmei Biomin au promis sa mai tina legatura cu familia Sicrea. Alina Sicrea l mama Denisei„De cind am nascut fetita nu ne-a ajutat nimeni. Cind am fost contactata in vederea unui sprijin financiar, am crezut ca este o gluma. Ma bucur ca cineva s-a gindit si la noi. Dumnezeu nu ne-a uitat"

Despre cei vii si cu nume

Poate ca nu ne-am aduce aminte de mortii decembrielui, daca ei nu ne-ar aduce aminte de noi insine. Mai ales ca acum nici nu se mai pune problema ca ei nu trebuiau sa moara. Impuscati. Batuti. Arsi. I-am transsubstantializat, impacindu-ne, prin ei, cu zeii. Dupa 18 ani intelegem ca am murit o data cu ei, ca si cum noi, anume, i-am fi trimis in gloante. Nu pentru ei, ci pentru noi toti. Nu le mai stim (aproape) numele si (aproape) nici cimitirele, pentru ca important atunci a fost sa ne ucidem zeul, ca, mai apoi, spiritual, sa ni-l apropiem. Avem nevoie de morti, adica de jertfa, pentru a ne scoate, macar pentru o clipa, din statistic.     Pentru o clipa, si pentru o clipa, ii mai ucidem inca o data. Acesta este ritualul. Inceputul. In inceputul acestei ere ei sint mai vii decit noi. Ei sint cu nume. Cu timpul in care se scrie istoria. Si, mai ales, in timpul in care se face. Se coace si se maninca rumena si calda. Noi nu sintem decit procente. Atita la suta isi mai aduc aminte, atita la suta au uitat, atita la suta s-au resemnat, atita la suta mai pling.     Nu mai plinge nimeni. Cind zeii sint in tine nu trebuie sa-ti mai fie frica de moarte. Dar cind esti doar numarabil, statistic, poti fi sigur ca deja ti-a putrezit crucea. Crucea e un fel de a spune, pentru ca statisticul n-are nici un fel de religie sau simboluri. Are procente. (%)     Putini dintre noi mai vor sa stie ce s-a intimplat atunci. Putini dintre noi vor sa stie ca ne-am omorit intre noi cu buna stiinta. Putini dintre noi accepta faptul ca am fost criminali. Si ne-am ucis semenii, si vecinii, si prietenii, si sotii, si sotiile. Ca sa ne impacam cu Zeul, zic eu. Ca sa ajunga altii la putere si sa ne fie noua stapini, zic altii.     Nimeni nu greseste cind e vorba de moarte. Cu totii, de data aceasta, cu totii cu nume, avem un cimitir in suflet. Iar cimitirul nu este statistic, ci cu nume: Szabo Attila, Merca Aurel, Matis Lucian, Jurja Sorinel Daniel, Pedestru Horia, Marin Vergica, Tamasz Burgya Iosif, Cristurean Rodica, Egyedy Imre, Borbely Istvan, Cioara Viorel, Sabau Ioan, Ticlete Mihai Calin, Pop Teodor, Inclezan Ioan, Ciortea Emil, Bors Grigore, Pop Alexandru, Smical Dinu Adrian, Ballai Zoltan Csaba, Chira Ioan, Nasc Gheorghe Adrian, Misan Luminita Corina, Valean Ioan, Szabo Stefan si Rusu Ioan.

scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

Fara a fi o destinatie de vacanta in sine, Clujul pierde si putinii bani pe care i-ar putea avea pentru a pastra macar ceea ce are la nivel turistic. In mentalul comun, judetul este destinatie de business, dar nu o destinatie pur turistica. Ce parere aveti de aceasta situatie? 

Noua imagine Asitrans - Euroins

Conducerea Euroins se pregateste pentru concurenta serioasa in 2008Urmeaza un an „de foc" pentru piata asigurarilor. Odata cu stabilirea obligativitatii asigurarii locuintelor si cu scumpirea fara precedent a asigurarilor auto obligatorii, numarul firmelor din domeniu si, implicit, concurenta vor creste considerabil. Jucatorii deja prezenti pe piata au inceput mutarile strategice, de mai mica sau mai mare amploare. „Dupa cum bine se stie, fosta Asitrans a fost cumparata de Eurohold Bulgaria, un holding cu o capitalizare de 300 de milioane de euro si 2.000 de angajati. Am constatat ca Asitrans nu a fost promovata suficient de bine la Sibiu. Dorim ca prin acest sediu sa ne promovam imaginea", a tinut sa precizeze Anca Balan, directoarea sucursalei Asitrans Euroins Romania.Avantajele EuroinsAsa dupa cum a explicat directoarea Anca Balan, Euroins vine cu citeva oferte in premiera pe piata nationala de asigurari auto. Astfel, Euroins este singura societate care accepta plata asigurarii RCA in rate, ofera tractare gratuita in cazul unui accident si pune accent pe  plata rapida a daunelor. „Unic pe piata asigurarilor auto din Romania, pina la valoarea de 10.000 de lei, daunele se platesc pe loc. Probabil ca, pentru mai multa rapiditate, va trebui sa avem un departament de daune separat de cel de asigurari", a apreciat Balan. In afara sediului de pe strada Morilor, Euroins are deschise standuri pentru incheierea de asigurari si in Promenada Mall, magazinele Ambient si XXL, iar special pentru municipiul Medias, in supermarket-urile SPAR si Billa.Investitie in oameniAmenajarea unui nou sediu nu este singura investitie pe care Asitrans - Euroins o face la Sibiu. Conducerea holdingului pune accent si pe resursele umane. „Ambitiile noastre au fost si sint in continuare foarte mare. Nu sint doar declaratii, ci proiecte pe care le vom pune in aplicare. Dorim sa construim aici o echipa puternica, fiindca judetul Sibiu are o miza foarte importanta pentru noi", a apreciat directorul de retea, Marius Vasilescu, prezent la inaugurarea de ieri. Evenimentul s-a incheiat cu un recital de colinde, sustinut de elevi din clasele a VI-a si a VII-a de la scoala generala nr. 11.

Solutii pentru aeroport

Consilierii judeteni pun pe tapet strategii pentru reducerea cheltuielilor si atragerea profitului la Aeroportul Sibiu, organizat ca regie autonoma. Variantele luate in calcul sint in numar de trei: privatizare, concesiune sau inchiriere. Oricum, conducerea deliberativului judetean nu se grabeste cu schimbarile si sustine ca proiectul va ramine in sarcina viitorilor consilieri, dupa alegerile din mai, anul viitor. „Putem vorbi si despre privatizare, insa nu de pe acum. E prematur sa spunem daca se va apela la ea sau nu. Oricum, acest lucru va fi decis de noii consilieri, care vor fi alesi in mai. Noi le vom da ceva la care sa se gindeasca. Anul viitor se va face licitatia, achizitiile publice, studiul de fezabilitate si alti pasi. De abia dupa aceea se poate vorbi despre privatizare sau despre alte solutii", explica Iosif Moldovan, vicepresedintele Consiluilui Judetean Sibiu. Variante multipleDirect interesat de bunul mers al lucrurilor la Aeroportul Sibiu, Consiliul Judetean incearca sa gaseasca modalitati de a optimiza activitatea. Forma de organizare a operatorului ar putea fi cheia problemei. Daca aceasta s-ar schimba, adica daca s-ar permite interventia operatorilor privati, aeroportul ar putea aduce bani frumosi. „Imbunatatirea managementului, exploatarea eficienta a facilitatilor aeroportuare si realizarea de posibile viitoare investitii s-ar realiza: in varianta operarii aeroportului in regia proprie a Consiliului Judetean (forma actuala), prin privatizare (transformarea prealabila a regiei autonome in societate pe actiuni si vinzarea unui pachet majoritar de actiuni), concesiune de servicii si lucrari conf. OUG 34/2006, concesiune de bunuri conf. OUG 56/2006, sau eventuale alte modalitati", se arata in raportul de specialitate al Directiei Economice, pe care consilierii l-au studiat in sedinta ordinara de ieri. In perspectivaPrimul pas ar fi o strategie care sa conduca la realizarea parametrilor de trafic proiectati ai aeroportului, in conditiile maximizarii eficientei economice. Pentru acest lucru este nevoie de o strategie viabila, pe termen lung, bazata pe un studiu elaborat de specialisti in domeniu. Studiul va analiza care sint posibilitatile de eficientizare a managementului, cu avantajele si riscurile aferente sau care este momentul oportun pentru a schimba forma de organizare a operatorului aeroportuar.

Guvernul italian renunta la decret

Ana Maria N., 30 de ani, director generalFoto news.yahoo.comGuvernul italian, condus de Romano Prodi, renunta la decretul lege care da dreptul autoritatilor sa expulzeze cetateni europeni„Dupa parerea mea, marele scandal a fost provocat de mass-media. Provocarile de aici au venit, iar la valul de proteste care a aparut, autoritatile italiene au raspuns pripit, asa cum s-a vazut. A fost o exagerare si nu prea, pentru ca si ei pot avea justificarile lor: o anumita categorie sociala din Romania pune multe probleme acolo si nu numai acolo“.I. M., 29 de ani, sef de magazin„Nu stiu ce sa va zic si, sincer, nu stiu daca merita discutate asemenea treburi. A fost o decizie care trebuia luata, avind in vedere modul cum a fost impus de la bun inceput decretul acela si poate fi considerata o invitatie la adresa oficialitatilor din Romania. E rindul lor sa faca ceva cu situatia asta: poate nu neaparat sa-i exileze in desert, dar ceva se poate gasi“.Mioara Lazar, 38 de ani, casnica„Eu ma gindesc la bietii oameni care lucreaza in Italia. Bine ca s-a terminat cu bine, pentru ca majoritatea incepusera sa traiasca cu frica, nu puteau vorbi romaneste, era foarte greu. Acuma sper ca lucrurile sa revina la normal, iar cei care se vor intoarce acolo dupa Sarbatori sa nu se duca cu frica ca cine stie ce-i mai asteapta acolo“.Aurel Mocean, 47 de ani, inginer silvicultor„Bine ca le-a venit mintea la cap si la aia. Acesta e un exemplu ca o situatie ce poate degenera in conflicte care nu se doresc se poate judeca calm si se pot gasi solutii. Parerea mea este ca si la granitele noastre sint probleme: sint ca ciurul, trece de ele oricine. Asta iarasi nu-i bine: ca dupa aia ne suparam de ce ne iau toti pe sus ca li s-au umplut tarile de infractori romani“.Loredana M., 27 de ani, operator telemarketing„Foarte bine au facut. Marea majoritate a romanilor care lucreaza acolo nu meritau un asemenea tratament din cauza unui incident de felul acesta. Dar nu cred ca decizia vine pentru ca le-a mai trecut antipatia, ci pentru ca au fost supusi la presiuni de UE“.

Popa, o alegere previzibila

Ultima sedinta ordinara din 2007 l-a adus pe inlocuitorul lui Mitea: omul de afaceri Virgil PopaInainte de votul favorabil al celor 21 de consilieri locali prezenti la sedinta, care sa-l instaleze „la dreapta" lui Johannis, Virgil Popa a fost numit consilier local, in locul colegului sau de partid Mihai Cristea, care s-a retras din motive politice. Propunerea de numire a venit din partea primarului, dupa ce au fost aprobate toate proiectele de hotarire inscrise pe ordinea de zi. „As propune sa alegem un viceprimar. Propunerea mea este domnul Popa", a spus Johannis, spre sfirsitul sedintei. Dupa ce Popa si-a prezentat CV-ul, consilierii municipali au primit buletinele de vot, au votat in cabinele amenajate in sala de sedinta si au validat numirea liberarului. Johannis l-a invitat pe proaspatul vice sa ocupe scaunul lasat liber de Eugen Mitea si i-a urat bun venit in Primarie. Carte de vizitaViceprimarul a declarat ca, desi se astepta sa fie ales, a fost placut surprins ca nimeni nu s-a opus. „Sint mindru si onorat sa fiu viceprimar al Sibiului. Ma asteptam sa fiu votat si ma bucur ca am fost ales de toti consilierii locali. Deocamdata nu pot vorbi de prioritati pentru ca nu am primit inca in subordine directiile din cadrul Primariei de care voi raspunde. Nu e obligatoriu sa fie aceleasi pe care le-a avut domnul Mitea", a apreciat Virgil Popa. Proaspatul secund al lui Johannis are 38 de ani si este casatorit cu o doctorita, impreuna cu care are un baietel in virsta de patru ani. A absolvit Colegiul National „Gheorghe Lazar" si Facultatea de Inginerie de la Sibiu, sectia masini-unelte. Este actionar la doua firme si ocupa functia de vicepresedinte al organizatiei municipale a PNL.    De trei ori MiteaFostul viceprimar Eugen Mitea si noul prefect, Ilie Mitea, au fost oaspetii de onoare ai sedintei de ieri. Cei doi l-au felicitat pe Virgil Popa, dar si pe primarul Johannis si pe consilierii sai pentru activitatea din acest an. „O sa fiu scurt, pentru ca e prea mult sa vorbeasca doi Mitea. As vrea sa va multumesc pentru ceea ce am facut impreuna cu dumneavoastra in cei trei ani. As vrea sa raminem colegi adevarati si sa nu ne desparta functiile pe care le avem", a spus directorul adjunct al Romgaz. Spre amuzamentul tuturor, a mai luat cuvintul si unul dintre cetatenii prezenti la sedinta, Mirel Mitea. Acesta a venit, insa, cu o problema serioasa: afirma ca pe Dimitrie Cantemir accesul este ingreunat de bordurile prea inalte si de lipsa unei alei principale de circulatie.   Una rece, alta caldaMariana Nedelcu, o sibianca aflata de patru ani pe lista de prioritati pentru a primi o locuinta sociala, a venit, din nou, la sedinta de consiliu, pentru a obtine un raspuns. Singurul raspuns pe care l-a primit de la sefa comisiei sociale, Marianne Fritzmann, a fost ca deocamdata nu exista locuinte sociale, iar ANL-urile din Strand au alt regim si alte criterii de alocare. Un alt cetatean a fost informat de insusi primarul Johannis ca retelele de utilitati din cartierul Tineretul vor fi introduse in 2008, iar cartierul va fi locuibil din toamna anului viitor. Dorin Nistor l secretarul municipiului„Din cele 21 de voturi, toate au fost pentru domnul Popa. Alegerea viceprimarului va fi consemnata intr-o hotarire a Consiliului Local"

Spectacol de Craciun

Organizatia municipala a PD le ofera celor mici, dar si parintilor, un spectacol de colinde si muzica usoara. Desi spectacolul din aceasta seara este realizat in special pentru copiii defavorizati, din centrele de plasament, membrii PD au usile deshise pentru toti copiii sibieni. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor si este programat sa inceapa la ora 18.00. Potrivit lui Andrei Neagu, presedintele Organizatiei de Tineret, pe scena vor urca si artistii de la ansamblul Cindrelul- Junii Sibiului, astfel incit succesul spectacolului este asigurat. „Asemeni anilor trecuti, membrii organizatiei Partidului Democrat isi indreapta atentia asupra copiilor cu o situatie financiara precara, a copiilor lipsiti de caldura unui mediu familial si, totodata, asupra copiilor membrilor PD. Pentru toti acesti copii, PD va oferi aproximativ 500 de pungi de cadouri de la Mos Craciun", se arata in comunicatul de presa al PD Sibiu. Intrarea este libera. (L.C.) 

Gasit fara suflare

Intr-o cladire dezafectata din localitatea Cristian a fost gasit, miercuri, cadavrul unui barbat de 58 de ani. Macabra descoperire a fost facuta de niste sateni, in jurul orei 13. La fata locului au ajuns imediat politistii si medicul legist. Din primele cercetari efectuate, s-a stabilit faptul ca trupul neinsufletit al carbatului u prezenta urme de violenta. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. Politistii continua cercetarile pentru a afla cum a ajuns barbatul sa moara in aceal imobil parasit. (M. L.)

Premii pentru jurnalisti

Jurnalista Smaranda Mateescu, din cadrul retelei Monitorul, a primit ieri premiul „Octavian Rusu" si suma de 1.000 de lei, in cadrul unei gale desfasurate la Biblioteca Judeteana „Astra", corpul B. De asemenea, o mentiune a fost acordata lui Liviu Ciocineag, reprezentant al publicatiei „Buna Ziua Brasov". Competitia organizata de Liga Jurnalistilor Sibiu a avut ca tema centrala „Romania europeana, Romania prezenta" si s-a adresat exclusiv jurnalistilor care activeaza in presa din cele sase judete ale Regiunii 7 Centru, avind ca parteneri Centrul pentru Jurnalism Independent Bucuresti si NetWorkingUE Sibiu. „Liga Jurnalistilor Sibiu impreuna cu NetWorkingUE Sibiu tin sa aduca multumiri familiei domnului Octavian Rusu pentru suportul moral si deosebita colaborare", a subliniat Luiza Nicu, din partea organizatorilor. (A. C.)

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate, astazi, intre orele 9 si 15, se va intrerupe furnizarea energiei electrice, in municipiul Sibiu, zona Rampa Stefan cel Mare. (M. C.)

Capturi de brazi

Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere au depistat in trafic, in cursul zilei de miercuri, doua transporturi ilegale de brazi. In jurul orei 17.30, un echipaj de politie a oprit un autoturism marca Volkswagen Passat, in localitatea Arpasu de Jos. Acesta transporta nu mai putin de 13 brazi fara crotalii si pentru care soferul avea doar un aviz de insotire expirat, eliberat de Ocolul Silvic Sibiu anul trecut. Citeva ore mai tirziu, un alt echipaj de politie rutiera a oprit, in Vestem, un Jeep care transporta 116 brazi. Toti fara acte de provenienta. In ambele cazuri, soferii autoturismelor au fost amendati cu cite 1.000 de lei, iar brazii au fost confiscati si predati spre valorificare Directiei Silvice Sibiu. (M. L.)

Sarbatoarea Craciunului

Craciunul este marea zi a nasterii Domnului Iisus Hristos, fiind sarbatorita de toti crestinii pe data de 25 decembrie a fiecarui an. Acum mai bine de doua mii de ani, Fecioara Maria, prin puterea Duhului Sfint, a nascut in Bethleemul Iudeii pe Pruncul Iisus, intr-o iesle saraca. Atunci, cei trei magi de la Rasarit au vazut o stea luminoasa pe cer si, strabatind cale lunga pentru a o urma, au ajuns la Bethleem, aducindu-I Mintuitorului, in dar, aur, smirna si tamiie. Craciunul a fost stabilit ca sarbatoare oficiala in anul 325 de primul imparat roman crestin, Constantin cel Mare, fixindu-se atunci ziua de 25 decembrie. In anul 354, Liberius, episcopul Romei, a reconfirmat oficial aceeasi data pentru sarbatoarea Nasterii Domnului. Sarbatorirea acestui mare eveniment a fost reglementata de abia in secolul IV. La romani, sfirsitul lunii decembrie coincidea cu serbarile date in cinstea zeului Saturn, numite saturnalii. Acestea reprezentau o forma de venerare a soarelui, a luminii ce biruia intunericul. Unii episcopi au propus ca Nasterea Domnului sa se sarbatoreasca tot in aceeasi perioada, 17 - 24 decembrie, insa obiceiul nu s-a generalizat pina in veacul al IV-lea al erei crestine, nestiindu-se cu siguranta care ar trebui sa fie data corecta. Datorita diferentelor calendaristice (stil nou si stil vechi), o buna parte dintre ortodocsi au serbat multa vreme Craciunul in luna ianuarie. Chiar si in zilele noasre, rusii au pastrat acest obicei.Cel mai celebru personaj legat de aceasta sarbatoare este, fara indoiala, Mos Craciun. El a aparut, in forma in care il cunoastem noi astazi, tot prin secolul XIX. Mos Craciun arata ca un batrin bun si blind, cu barba alba, care aduce daruri copiilor cuminti. Figura sa a fost inspirata de aceea a lui Mos Nicolae.Imaginea lui Mos Craciun, asa cum il stim noi astazi, se datoreaza desenatorului american Thomas Nast, care l-a creat in 1860. In 1885, Nast il deseneaza din nou pe Mos Craciun, care vine tocmai de la Polul Nord, unde se pare ca ar locui, pina in Statele Unite, pentru a aduce daruri copiilor. Mosul locuieste de fapt in Laponia (Finlanda), caci la Polul Nord nu sint reni, iar batrinelul are nevoie de reni pentru a-i trage sania incarcata cu daruri. Cel mai celebru ren al sau este Rudolf, care este si conducatorul celorlalti opt: Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder si Prancer. Numele lor au fost date de poetul si profesorul american de teologie Clement Clark Moore. De sarbatoarea Nasterii Domnului sint legate o multime de obiceiuri frumoase. La noi, in Romania, copiii merg in Ajun cu colindul, din casa in casa, si primesc, intr-o traistuta pe care o poarta cu ei special in acest scop, mere, nuci, covrigi, portocale si banuti.Catolicii au obiceiul sa confectioneze iesle mici, ca niste jucarii, in care se gasesc figurine ce-i infitiseaza pe Maica Domnului, fericitul Iosif, Pruncul Iisus, cei trei magi, pe ingeri si pe animalele din staul, care au incalzit cu rasuflarea lor pe noul nascut. Aceste iesle sint asezate linga bradul de Craciun. Si obiceiul de a se impodobi bradul este de data relativ recenta si provine din tarile germanice. Acesta isi are obirsia in vechile credinte pagine, care spuneau ca bradul vesnic verde este un simbol al vietii. De exemplu, egiptenii din Antichitate isi decorau casele cu frunze de palmier in cea mai scurta zi a anului, in luna decembrie. Romanii faceau la fel in timpul saturnaliilor, folosind ramuri de brad, iar preotii druizi impodobeau stejarii cu mere aurii. Obiceiul crestin al impodobirii bradului a fost atestat intiia oara in Lituania, in 1510. In America, obiceiul pomului de Craciun a fost introdus de colonistii germani, in secolul XIX. In Anglia, printul Albert, care era de origine germana, sotul reginei Victoria, a impodobit primul brad de Craciun la castelul Windsor.Pentru germani, bradul are o semnificatie speciala. Dupa ce il impodobesc si aprind luminarile, intreaga familie se aduna in jurul acestuia si cinta frumosul si celebrul colind „O Tannenbaum!" (O, brad frumos!). La inceput, bradul era impodobit cu mere, dulciuri si nuci imbracate in hirtie poleita. Globurile au aparut ceva mai tirziu, si fabricarea lor a luat o amploare tot mai mare. In virful bradului se pune de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua vazuta de cei trei magi. Si luminarelele au fost cu timpul inlocuite cu beculete electrice. Prima ghirlanda din astfel de beculete a fost aprinsa in America de Edward Johnson, un coleg al celebrului Thomas Edison, inventatorul becului electric. Johnson a fabricat singur un sir de optzeci de beculete electrice, cu care a impodobit un brad de Craciun. Pe la 1890, beculetele electrice pentru pomul de Craciun se fabricau deja pe scara larga in America. Toate acestea contribiue la istifierea sarbatorii. Sa nu uitam insa esenta evenimentului: de Craciun nimeni nu trebuie sa fie suparat, ci toti sa ne bucuram de Nasterea Mintuitorului nostru Iisus Hristos!

Programul Sibiu CCE 2007

Vineri, 21 decembrie  ora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Primaria Sibiu - holul mare -  Expozitia Internationala de Arta Naivaora 10.00, Galeria Art-VO - A Personaly Territory- Radu Remus Romeoora 10.00, Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europeneora 10.00, Teatrul Gong - Spectacolul „Degetica".ora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 14.00, Cinemateca ASTRA FILM - „365 de ferestre spre lume - Cuibul de cuci", un film de Catalin Apostol (Romania)ora 18.00, Primaria Sibiu - Vernisaj: a vedea.tinar.sibiu - o retrospeciva in imaginiora 21.00, Imperium Pub - EVERGREEN. Imperium Nights Simbata, 22 decembrieora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Primaria Sibiu - holul mare -  Expozitia Internationala de Arta Naivaora 10.00, Galeria Art-VO - A Personaly Territory- Radu Remus Romeoora 10.00, Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europeneora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 14.00, Cinemateca ASTRA FILM - „365 de ferestre spre lume - Penitenciar", un film de Catalin Stefanescu (Romania)ora 19.00, Pavilion 2007 - Spectacolul Companiei „Iceclub Merano". Galele de Patinaj „Magie pe Gheata" ora 20.15, Piata Mica - Concert Paula Seling ora 21.00, Imperium Pub - De la Pop la Jazz. Imperium NightsDuminica, 23 decembrieora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Primaria Sibiu - holul mare -  Expozitia Internationala de Arta Naivaora 10.00, Galeria Art-VO - A Personaly Territory- Radu Remus Romeoora 10.00, Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europeneora 10.00, Teatrul Gong - Spectacolul „Degetica".ora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 14.00, Cinemateca ASTRA FILM - „365 de ferestre spre lume - Penitenciar", un film de Catalin Stefanescu (Romania)ora 19.00, Piata Mare - Spectacol „Instalations de Feu/ Instalatii de Foc" al companiei Carabosseora 20.15, Piata Mica - Concert Cristian Pomohaci.

Ecouri de final

Presedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, anunta o echipa si mai puternica in 2008Antrenorul Rapidului, Mircea Rednic, s-a declarat nemultumit, ieri, de faptul ca echipa sa ocupa locul doi inaintea vacantei de iarna si si-a exprimat speranta ca va urca pe prima pozitie la finalul campionatului. „Locul doi nu ma multumeste. Cred ca am fi putut mai mult, dar a fost asa din cauza noastra, nu a altora. La sfirsitul sezonului sper sa fim pe locul intii. Vom vedea la sfirsit daca vom depasi pe CFR. Ei au un inceput mai greu", a declarat Mircea Rednic joi, la petrecerea de final de an a clubului Rapid. Tehnicianul a explicat ca strategia transferurilor din aceasta iarna nu a fost stabilita si a marturisit ca va merge in Belgia, pentru a urmari citiva fotbalisti. „Nu am stabilit citi jucatori vor veni la Rapid in aceasta iarna, important este sa ne intarim. Chiar acum plec in Belgia sa urmaresc doua meciuri: Anderlecht - Mons si Cercle Bruge - Charleroi", a spus Rednic.Muresan nu se temePresedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan, spune ca apropierea Rapidului la cinci puncte nu ii provoaca nicio emotie si a adaugat ca adversarilor ar trebui „sa le tremure picioarele".„Nu ne temem absolut deloc de apropierea Rapidului. Sint la cinci puncte in spatele nostru. Destul de multe ca sa stam linistiti. Nici daca raminea doar un punct in fata urmaritoarelor, tot nu aveam emotii. Nu noua ne tremura picioarele, lor ar trebui sa le tremure ca sint mult in spatele nostru", a spus Muresan. Presedintele liderului considera ca elevii lui Andone vor evolua si mai bine in retur: „Sint convins ca nici jucatorii nu vor fi afectati de apropierea Rapidului. Chiar vor juca mai bine din retur, pentru ca am inceput sa ne omogenizam, plus ca ne vom si intari. Au venit deja trei jucatori, Dorsin, Ruiz si Dubarbier, si vor mai veni si altii cel putin la fel de buni", spune presedintele CFR-ului. Dinamo mai speraActionarul dinamovist, Vasile Turcu, a declarat, ieri, cu ocazia Galei Sportului dinamovist, ca alb-rosii isi pot atinge obiectivele ramase, cistigarea Cupei Romaniei si clasarea pe locul doi la finalul campionatului, principalul argument al acestuia fiind valoarea lotului. „Campionatul s-a relansat, acum e mai strins, iar noi avem doua obiective: cistigarea Cupei Romaniei si obtinerea locului doi. Avem un lot destul de valoros si cred ca putem atinge aceste obiective", a declarat Vasile Turcu. Oficialul dinamovist a adaugat ca este posibil sa se desparta de citiva jucatori in aceasta iarna. „Probabil ca de la Dinamo ar putea pleca jucatorii care nu-i convin lui Cornel Dinu", dar a adaugat ca Ianis Zicu si Pulhac nu vor pleca de la Dinamo. „Zicu e de la 13 ani la Dinamo, am facut eforturi foarte mari in vara sa-l aducem. Probabil ca va pleca peste citiva ani, dar numai in strainatate. Pulhac nu e de vinzare", a incheiat oficialul.

Propus la Fiorentina

Atacantul Adrian Mutu l-a propus conducerii clubului Fiorentina pe jucatorul stelist Nicolae Dica, cu care este bun prieten, spunind despre acesta ca este un fotbalist valoros, informeaza site-ul goal.com. „Romanul a propus un conational conducerii Fiorentinei: pe Nicolae Dica, in virsta de 27 de ani, talentatul «fantasista» de la Steaua si bun prieten al lui Mutu. «Il cunosc bine», a confirmat Mutu, «e un jucator excelent, valoros»", a spus Mutu, citat de sursa mentionata. Conform presei internationale, de Dica, pe care finantatorul Gigi Becali este dispus sa-l cedeze pentru cinci-sase milioane de euro, s-au mai aratat interesate grupari precum Benfica Lisabona, RC Lens, Olympiakos Pireu, Aston Villa sau Dinamo Moscova.

Primele transferuri

Politehnica Timisoara i-a achizitionat, ieri, pe jucatorii slovaci Milos Brezinsky si Borbely Balazs, a anuntat presedintele clubului banatean, Gheorghe Chivorchian. „Acum m-am intors din Cehia de unde ii vom aduce pe cei doi jucatori. Am semnat cu ei pe trei ani, cu optiune pentru alti doi. Cei doi fotbalisti se vor prezenta la reunirea lotului pe 7 ianuarie. Sint bucuros ca am reusit sa ii conving sa joace la noi, chiar daca negocierile au durat cinci ore. Salariile lor sint in limitele normalului, asa cum au si alti jucatori ai lui Poli", a declarat Gheorghe Chivorchian. Milos Brezinski este fundas central si a jucat la echipa Slovan Liberec, in timp ce Borbely Balazs vine de la Artmedia Bratislava si este mijlocas central. (S. P.)

Tudor, in elita

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor a declarat, ieri, ca Alexandru Tudor a fost promovat in a doua grupa valorica, Premiere Class, pozitie care ii va permite sa conduca partide din Liga Campionilor. „Am o informatie conform careia Tudor a fost promovat in Premiere Class, a doua grupa valorica, dupa Elite Class. Dar nu am primit inca nimic oficial de la UEFA. E un pas inainte, o recunoastere a valorii unor arbitrii romani. Si Balaj merita sa fie promovat in aceasta categorie. Eu am spus-o cu multe luni in urma ca unul dintre cei doi va promova. Mai departe depinde de fiecare", a declarat Constantin. Seful CCA considera ca Tudor are sanse sa fie promovat in prima grupa valorica chiar in vara anului viitor. (S. P.)

Atac la Thellmann

Angajatii salii au primit vesti proaste de la Primarul Thellmann tocmai inainte de Sarbatori.Dupa doi ani in care a avut in concesiune Sala Sporturilor, conducerea formatiei CS Gaz Metan a decis sa renunte la contract si aceasta sa se intoarca la proprietarul de drept, Primaria Medias. „In urma analizelor facute am constatat ca nu se renteaza pentru noi sa mai tinem aceasta sala. Ea nu este a noastra, dar se folosea toata lumea de ea. Primaria nu ne-a ajutat deloc, nici acum, nici in trecut. Acum am decis ca intretinerea salii reprezinta o cheltuiala pe care nu ne-o mai putem permite si am decis sa reziliem contractul. Ne este mai rentabil sa inchiriem sala cind avem nevoie", spune Corin Cindrea, presedintele CS Gaz Metan. Oameni pe drumuriCea mai mare problema in urma revenirii salii in administrarea Primariei este situatia celor opt angajati ai salii. Acestia erau angajati la CS Gaz Metan, insa Primaria nu le-a garantat locurile de munca pe viitor. „Cind le-am spus ca oamenii ar trebui sa munceasca la sala pe mai departe, domnul Thellmann mi-a spus ca pe el nu-l intereseaza ce se va intimpla cu ei si sa-i dau afara. Cum pot sa fac eu asa ceva cu niste oamenii care au slujit clubul cu devotament. Cui i-ar placea sa primeasca cadou de Sarbatori un preaviz si decizia ca va ramine pe drumuri. Este mai mare rusinea pentru ceea ce se intimpla", spune Corin Cindrea. PasuireChiar daca de la 1 decembrie cei care ar fi trebuit sa se ocupe de functionarea salii era Primaria, angajatii salii au continuat sa munceasca, urmind a fi platiti tot de catre club. „De la 1 Primaria trebuia sa se ocupe de sala, dar tot noi am facut-o. Tot noi o sa-i platim pe oameni si acum. Nu e nici un fel de problema, dar cred ca miine o sa-i iau pe angajati de acolo si o sa inchidem sala. Sa vedem cum se va descurca primaria ca sa functioneze sala. Este o rusine tot ceea ce se intimpla. In loc sa dea dovada de instelegere, primarul refuza orice cale de discutie. In aceste conditii nu stiu unde vom ajunge. Nu inteleg de ce nu se propune in Consiliul Local marirea schemei, pentru ca, sint convins, ca toti consilierii vor accepta pentru ca este o situatie normala", spune Cindrea. Doar o parteReplica primarului Thellmann este ca doar o parte dintre muncitorii salii o sa fie angajati. Spune ca doar cei din compartimentul mecanic au garantat serviciul in cadrul Primariei, restul avind alte alternative. „Pe mecanici, pe fochisti si cei care mai sint din departamentul tehnic o sa-i angajam la Primarie pentru ca i-am prins in schema. Restul nu stiu ce se va intiimpla cu ei. Au variante. Spre exemplu, femeile de servici se pot angaja la Serviciul Public de ecologizare. Stiu ca sint destule locuri de munca acolo. Le-am spus sa mearga acolo si sa se angajeze. Eu nu ii pot lua la noi in schema. Domnului director Fugaciu i-am propus sa ocupe un post de referent in cadrul directiei de cultura pe probleme de organizare manifestatii si spectacole. Oricum, am inteles ca pe el s-ar putea sa-l pastreze cei din club", spune Thellmann. Strategie nouaIn ceea ce priveste viitorul management al salii, Thellmann are un proiect nou pentru a gestiona sala Sporturilor. Acesta spune ca vrea sa descentralizeze sala pe mai multe servicii, iar fiecare chirias trebuie sa se asigure de cele trebuincioase. „Daca cineva inchiriaza sala pentru un meci trebuie sa-si aduca de toate. De la vinzator de bilete la femeie de servici. Noi nu o sa mentinem decit personalul strict necesar. Fiecare sa se descurce. Sint atitea firme si de curatenie, de paza, incit nu e nici o probema. La Primarie am experimentat la compartimentul curatenie si merge mai bine. De ce sa mai platim femeie de servici, cind vin profesionistii si rezolva lucru mult mai prompt si rapid", sustine Thellmann.

Ecouri de final

Presedintele CFR Cluj, Iuliu Muresan, anunta o echipa si mai puternica in 2008Antrenorul Rapidului, Mircea Rednic, s-a declarat nemultumit, ieri, de faptul ca echipa sa ocupa locul doi inaintea vacantei de iarna si si-a exprimat speranta ca va urca pe prima pozitie la finalul campionatului. „Locul doi nu ma multumeste. Cred ca am fi putut mai mult, dar a fost asa din cauza noastra, nu a altora. La sfirsitul sezonului sper sa fim pe locul intii. Vom vedea la sfirsit daca vom depasi pe CFR. Ei au un inceput mai greu", a declarat Mircea Rednic joi, la petrecerea de final de an a clubului Rapid. Tehnicianul a explicat ca strategia transferurilor din aceasta iarna nu a fost stabilita si a marturisit ca va merge in Belgia, pentru a urmari citiva fotbalisti. „Nu am stabilit citi jucatori vor veni la Rapid in aceasta iarna, important este sa ne intarim. Chiar acum plec in Belgia sa urmaresc doua meciuri: Anderlecht - Mons si Cercle Bruge - Charleroi", a spus Rednic.Muresan nu se temePresedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan, spune ca apropierea Rapidului la cinci puncte nu ii provoaca nicio emotie si a adaugat ca adversarilor ar trebui „sa le tremure picioarele".„Nu ne temem absolut deloc de apropierea Rapidului. Sint la cinci puncte in spatele nostru. Destul de multe ca sa stam linistiti. Nici daca raminea doar un punct in fata urmaritoarelor, tot nu aveam emotii. Nu noua ne tremura picioarele, lor ar trebui sa le tremure ca sint mult in spatele nostru", a spus Muresan. Presedintele liderului considera ca elevii lui Andone vor evolua si mai bine in retur: „Sint convins ca nici jucatorii nu vor fi afectati de apropierea Rapidului. Chiar vor juca mai bine din retur, pentru ca am inceput sa ne omogenizam, plus ca ne vom si intari. Au venit deja trei jucatori, Dorsin, Ruiz si Dubarbier, si vor mai veni si altii cel putin la fel de buni", spune presedintele CFR-ului. Dinamo mai speraActionarul dinamovist, Vasile Turcu, a declarat, ieri, cu ocazia Galei Sportului dinamovist, ca alb-rosii isi pot atinge obiectivele ramase, cistigarea Cupei Romaniei si clasarea pe locul doi la finalul campionatului, principalul argument al acestuia fiind valoarea lotului. „Campionatul s-a relansat, acum e mai strins, iar noi avem doua obiective: cistigarea Cupei Romaniei si obtinerea locului doi. Avem un lot destul de valoros si cred ca putem atinge aceste obiective", a declarat Vasile Turcu. Oficialul dinamovist a adaugat ca este posibil sa se desparta de citiva jucatori in aceasta iarna. „Probabil ca de la Dinamo ar putea pleca jucatorii care nu-i convin lui Cornel Dinu", dar a adaugat ca Ianis Zicu si Pulhac nu vor pleca de la Dinamo. „Zicu e de la 13 ani la Dinamo, am facut eforturi foarte mari in vara sa-l aducem. Probabil ca va pleca peste citiva ani, dar numai in strainatate. Pulhac nu e de vinzare", a incheiat oficialul.

Atentie la petarde

Apropierea sarbatorilor de iarna a sporit vigilenta oamenilor legii, in special in cazul folosirii materialelor explozive, gen petarde, artificii si alte asemenea produse artizanale. La nivelul municipiului Medias se vor face controale, iar agentii comunitari atrag atentia ca vinzarea produselor cu caracter pirotehnic este permisa doar persoanelor autorizate. Conducerea Politiei Comunitare spune ca toate aceste persoane vor fi verificate, pentru a se vedea daca se respecta legea. Cei care vind petarde, pocnitori sau artificii, fara sa fie autorizati risca amenzi foarte mari. Conform legii 126/1995 cu privire la regimul materialelor explozive, nerespectarea normelor legale se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei. Totodata, acelasi act normativ mai prevede si sanctiuni privative de libertate. (A. P.)

An greu pentru cei de la Cadastru

Locul 2 pe taraOCPI Cluj se confrunta cu un deficit mare de personalVolumul de lucru inregistrat in acest an la OCPI Cluj a fost unul extrem de mare. Cu toate acestea, pentru 2008 preconizarile indica o crestere semnificativa a activitatilor institutiei in conditiile in care sectorul imobiliar clujean este intr-o fulminanta ascensiune. In functie de numarul de cereri primite si solutionate la nivel national, Clujul se afla in imediata apropiere a Capitalei, ocupind locul secund. Clujenii se vor confrunta, cel mai probabil, cu aceleasi cozi interminabile si ore intregi de stat in picioare in asteptarea solutionarii cererilor depuse. Toate acestea din cauza ca OCPI Cluj va functiona si in 2008 in acelasi spatiu restrins. Noul sediu al institutiei va fi ridicat, potrivit celor mai favorabile scenarii, doar in iarna viitoare, structura clujeana beneficiind la finalul lui 2007 de implementarea unui nou sistem informatic. Una dintre marile probleme cu care OCPI s-a confruntat a fost lipsa de personal. 39 de posturi au fost acoperite in urma concursurilor organizate in 2007, dar, din cauza demisiilor si pensionarilor, ar mai fi nevoie de 17 angajati.An recordPina la finalul lunii noiembrie au fost depuse 574 de cereri de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, din care 400 au fost inregistrate doar pe raza municipiului , vizind peste 143 de hectare. OCPI a solutionat pina la finele lunii trecute 158.007 de dosare, emitind titluri pentru aproximativ 98% din totalul cererilor primite. Cifra este record, avind in vedere ca reprezinta suma tuturor dosarelor primite la OCPI incepind din 1992.Decembrie aglomeratNebunia inregistrata de-a lungul anului se regaseste si la finalul lui 2007 la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj-Napoca. Astfel, pina marti au fost depuse 10.375 de cereri, din care au fost eliberate 2.611 extrase de informare si 3.364 de extrase de autentificare. Numarul extraselor de autentificare emise pina la jumatatea lunii decembrie este aproape cit cel inregistrat pe tot parcursul lunii noiembrie.

Dispare incineratorul

De anul viitor, Spitalul Medias va trebui sa gaseasca o firma care sa se ocupe de ridicarea, transportul si arderea deseurilorLocatarii din cartierul Automecanica vor avea din 1 ianuarie 2008 motive de bucurie. Dupa ani de zile in care i-a poluat constant, incineratorul Spitalului Municipal Medias va fi desfiintat. Acesta nu mai are autorizatie de functionare. Pentru institutia sanitara acest lucru reprezinta o cheltuiala in plus. Spitalul trebuie sa incheie in perioada imediat urmatoare un contract cu o firma care sa ridice, transporte si sa arda deseurile medicale.Pericol de imbolnaviriIncineratorul de pe strada George Cosbuc este de ani buni o pata pe obrazul Mediasului, si un adevarat cosmar pentru locatarii din zona. Mirosuri intepatoare, funingine, toate provenind de la deseurile care nu mai folosesc spitalului, si care sint arse zilnic intr-un crematoriu aflat intr-o stare jalnica. De asta au parte locatarii de pe strada Plevnei, George Cosbuc si alte strazi din jur. Problema isi cauta o rezolvare de mai bine de sapte ani, insa lipsa banilor a facut ca situatia sa ramina neschimbata. Licitatie publicaSpitalul Municipal Medias arde intre 50-200 kilograme deseuri medicale zilnic. Din luna ianuarie 2008, institutia sanitara va trebui sa gaseasca o firma care sa se ocupe de ridicarea, transportul si arderea deseurilor. Pentru asta, Spitalul Municipal a organizat o licitatie publica la care au participat cinci societati comerciale din tara. „Incineratorul nostru are autorizatie de functionare pina la 31 decembrie 2007. Spitalul Medias a pornit o licitatie pentru colectarea si arderea deseurilor. Firma care va cistiga se va ocupa de acest proces. Incineratorul existent se va inchide", a precizat medicul Dorin Igna, directorul medical al Spitalului Municipal Medias.Negocieri inutileIncineratorul actual folosit de Spitalul Municipal Medias nu respecta normele de mediu. Pentru ca astfel de instalatii sint foarte costisitoare, institutia nu si-a putut permite achizitionarea unuia care sa respecte cerintele Uniunii Europene. O posibila solutie putea veni din partea unei firme italiene, interesate de o asociere in participatiune cu municipiul Medias. Serviciul Public de Ecologizare a negociat cu aceasta pentru achizitionarea unui incinerator, insa lucrurile au ramas in acest stadiu. In cazul in care tratativele ar fi fost incununate de succes, acesta urma sa fie montat intr-o cladire din fosta unitate militara de aviatie.Problema nationalaProblema unor incineratoare ecologice in cadrul spitalelor este una deficitara la nivelul intregii tari. Pentru ca instalatiile de acest gen sint foarte scumpe, spitalele si administratiile locale se vad puse in imposibilitatea de a le achizitiona. Municipiul Medias nu face exceptie, de mai bine de sapte ani, locuitorii de pe mai multe strazi din cartierul Automecanica fiind obligati sa suporte mirosurile emanate de crematoriu. In fiecare seara sint arse toate deseurile care nu mai folosesc spitalului, spre disperarea oamenilor din zona, care nu pot sta in curtile caselor, din cauza mirosurilor intepatoare si a funinginii care cade peste locuintele lor.

Final de an cu laude, la UBB

Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca a organizat ieri o ceremonie de prezentare a raportului pentru 2004-2007, intr-un cadru festiv, in jurul unui brad mare, impodobit. „Am incheiat un mandat bun in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea universitatii. La toate capitolele am ajuns sa fim cea mai mare universitate, prin numarul de studenti si de specializari, prin sistemul multicultural si intercultural, prin continuarea reformei“, a spus rectorul Nicolae Bocsan in prezentarea sa. Sistemul Bologna implica unele probleme in toate tarile europene, dar, in opinia rectorului, „noi am avut puterea si inteligenta sa o aplicam intr-o asemenea maniera in care sa axam pe student intreaga activitate“. „Singura mea nemultumire ar fi ca, prins fiind cu administratia, mi-au ramas pe birou trei carti nefinalizate“, a adaugat acesta.      Activitatea rectorului Bocsan a fost apreciata si de Andrei Marga, care a afirmat chiar ca l-a indemnat sa candideze in continuare la postul de conducere al UBB.

Gaze mai scumpe

Daca pretul energiei electrice nu va suferi nici o majorare la inceputului anului 2008, nu acelasi lucru se poate spune despre cel al gazului metan. Astfel, romanii vor trebui sa scoata din 1 ianuarie mai multi bani pentru factura de gaze naturale. Pretul va fi calculat luna aceasta de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul gazelor naturale. Prezent saptamina trecuta la Medias la inaugurarea noului sediu al societatii Romgaz, Ministrul Economiei si Comertului Varujan Vosganian a explicat ca din 1 ianuarie pretul gazului metan va creste, insa nu a vrut sa ofere cifre concrete. Cauza principala a cresterii pretului gazelor naturale este scumpirea gazului din import. Totodata, un alt factor ce va influenta pretul gazelor este tariful de distributie, ce are o pondere de 20% in costul final. (A. P.)

Sesiune speciala pentru elevi

Absolventii de gimnaziu care au terminat opt clase inainte de anul 2007 vor putea sustine Testele Nationale intr-o sesiune speciala. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Cluj, inscrierea candidatilor la aceasta sesiune speciala se poate face intre 21 si 25 ianuarie 2008.     Aceasta ultima sesiune se organizeaza pentru a da o sansa si elevilor care nu au trecut de examenul de Capacitate sau de Testele Nationale si care doresc sa se inscrie la liceu. Din acest an scolar, Testele Nationale au fost inlocuite cu tezele cu subiect unic, media acestor teze urmind sa conteze, in proportie de 50%, in media de admitere la liceu.     Ultima sesiune a Testelor Nationale va incepe in data de 4 februarie 2008, cu examenul scris la Limba si literatura romana. Absolventii de gimnaziu vor mai avea de sustinut examene scrise la Limba si literatura materna, in data de 5 februarie, la Matematica, in data de 6 februarie, si la Istoria romanilor sau Geografie Romaniei, in data de 7 februarie.

Preturi sub control

Pretul energiei nu va creste simtitor pe parcursul anului 2008, a asigurat Varujan Vosganian. Prezent la Medias la inaugurarea noului sediu Romgaz, ministrul a afirmat ca procentul de crestere va fi mai mic decit rata inflatiei pe tara. „Pretul energiei nu va creste pe 2008 mai mult decit rata inflatiei. Si anul acesta am reusit sa tinem pretul sub control si ne putem lauda chiar ca fata de inceputul anului pretul unui metru cub de gaz este chiar mai ieftin decit la inceputul anului. Vom incerca sa facem acelasi lucru si pentru 2008", a dat asigurari Vosganian. Sediu de cinci steleLa trei ani de la startul constructiei, noul sediu Romgaz a fost inaugurat vineri. Cladirea, care a costat peste 38 de milioane de lei, este situata linga celalalt simbol al Mediasului, sediul Transgaz. „Consider ca firma noastra avea nevoie de acest sediu, care arata, cu adevarat occidental. Ne pare bine ca am reuslit sa ducem la bun sfirsit si aceasta noua investitie a noastra. Este o cladire cu care ne putem mindri si sint sigur ca reprezinta pentru Medias un adevarat etalon", a apreciat Jakob Alexa, directorul general al companiei Romgaz. Negocieri pentru extindereIn ceea ce priveste strategia Romgaz pentru viitorul apropiat, Alexa a dezvaluit ca societatea este in negocieri cu doua mari companii, iar incheierea unor acorduri cu acestea ar insemna extinderea Romgaz pe pietele externe. „Ne aflam in discutii cu alti parteneri, pentru ca intentionam sa ne extindem si pe pietele externe. Consider ca sintem o companie suficient de puternica si matura pentru a face acest pas, care ar fi doar in beneficiul tuturor", sustine directorul general. La bursaMinistrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a declarat, cu aceeasi ocazie, ca intentioneaza listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 10% din actiunile societatilor Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, in 2008. „Anul 2008 va fi anul modernizarii, dar si al marilor privatizari in sistemul energetic, ceea ce poate insemna vinzare de active, listarea la Bursa sau infiintarea unor companii", a spus Vosganian. Ministrul a mentionat ca anul viitor are in vedere inceperea tuturor proceselor de privatizare, insa e greu de spus cind vor fi finalizate, din cauza ca fiecare companie are proiectul sau.Varujan Vosganian l ministrul economiei„Oamenii nu ar trebui sa se impacienteze in ceea ce priveste scumpirile, pentru ca nu au motive"

Scolile pierd 70 de miliarde de lei

Desi aveau bani, autoritatile locale nu au reusit sa repare scolileJudetul Cluj a primit de la Guvern, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, 53 de milioane de lei pentru reabilitarea unitatilor de invatamint. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar, au fost cheltuiti pina acum 70,58% din banii acordati. La nivelul Primariei Cluj-Napoca, din peste 10 milioane de lei au ramas necheltuiti aproape 3 milioane. Banii vor fi redistribuiti la alte primarii, care au cheltuit mai mult decit primisera si mai au facturi de achitat. „Reprezentantii primariei au cerut sa fie redistribuiti banii la alte primarii din judet, sa nu se piarda“, a declarat inspectorul general al ISJ Cluj, Hadrian Arion. Redistribuirea sumei va trebui sa fie aprobata prin Hotarire de Guvern zilele umatoare. „In aceste conditii, se va ajunge la un procent de 87,76%“, a declarat inspectorul general adjunct Peter Tunde. Cei 6,8 milioane de lei necheltuiti vor merge inapoi la Guvern.     Sefii ISJ Cluj au recunoscut ca municipalitatea clujeana nu a fost in stare sa cheltuie banii, deoarece sint gestionati mai greoi la nivelul primariilor. „A fost destul timp pentru organizarea de licitatii de cind a fost emisa Hotarirea de Guvern, in martie. Din cite stiu eu, Primaria Cluj-Napoca a invocat ca principal impediment lipsa participantilor la licitatii. Daca acestea ar fi fost organizate de inspectorat, interesul ar fi fost mai mare“, a declarat Hadrian Arion. In ceea ce priveste campusurile, stabilite ca obiectiv de investitii pe anul acesta, situatia sta la fel de prost. La Campusul Tehnic Preuniversitar, din cei 2.650 de lei s-au cheltuit doar 132, restul fiind propusi pentru a fi retrasi. Numai la Grupul Scolar „Somes“ Dej s-au consumat toti banii.    Vin microbuzele!26 de microbuze vor ajunge la Cluj saptamina viitoare, dupa ce ISJ Cluj a reusit sa organizeze licitatii la cinci scoli. Licitatiile au fost organizate la scoli diferite, iar masinile vor fi transferate din ianuarie la cele 26 de unitati de invatamint unde este nevoie de ele. Un microbuz costa 1.200 de lei, iar pe linga banii primiti de la Guvern a contribuit si Consiliul Judetean, cu 1 miliard de lei vechi, iar o suma modica, de 70 de milioane de lei vechi, va fi asigurata de scoli. Licitatia a avut loc de curind, dupa ce a fost aminata anul acesta de trei ori. Chiar si cu aceste ultime achizitii, mai exista cereri din partea scolilor pentru inca 30 de microbuze.

Cadou pentru fanul lui Jimi Hendrix

Cadoul va ajunge la Titus Onutu dupa ce acesta se va reintoarce din GermnaiaDe 37 de ani, de cind artistul a trecut in nefiinta, Titus Onutu aprinde luminari la biserica si spune rugaciuni in fata tabloului cu chipul chitaristului. Daca pentru alti oameni ziua de 18 septembrie este una obisnuita, pentru medieseanul Titus Onutu aceasta zi are o insemnatate deosebita. Este data cind a trecut in nefiinta celebrul Jimi Hendrix. In acest an s-au implinit 37 de la moartea artisului, iar  medieseanul a aprins luminari si de aceasta data pentru idolul adolescentei sale. Titus Onutu este acum plecat in Germania la fiica sa, iar cadoul ii va fi inminat dupa sarbatori. „M-a impresionat faptul ca este un fan adevarat, atunci cind am citit materialul din ziar. M-am gindit sa-i facem o surpiza in prag de sarbatori", spune Florian Savulescu, product manager in cadrul Universal Music Romania.Camera dedicata lui HendrixDesi isi dorea sa ajunga chitarist, medieseanul de 56 de ani lucreaza ca sofer. Chiar daca nu cistiga foarte mult, una dintre camerele casei sale a devenit un adevarat sanctuar Jimi Hendrix. El a colectionat tot ce a avut legatura cu chitaristul: postere, poze, articole din ziare, carti, tablouri, discuri, casete audio, casete video, CD-uri audio si video, afis de concert si altele. Titus cinta la chitara de cind era adolescent si se bucura de muzica.  Desi nu l-a vazut niciodata in carne si oase pe idolul sau, el este un fan infocat. „Am mai luat legatura si cu alti fani din tara, insa mi-am dat seama ca legatura dintre mine si Jimi Hendrix este mult mai puternica. Nu am creat un fanclub sau ceva. Sintem in tratative", povesteste medieseanul.Parastas la 30 de aniLa 30 de ani de la trecerea in nefiinta a chitaristului Jimi Hendrix, in anul 2000 medieseanul a organizat chiar si o slujba de pomenire. Acesta a apelat  la un preot de la Catedrala care  inteles dorinta si a facut o slujba de pomenire pentru Hendrix. Titus povesteste ca s-a „indragostit" de muzica lui Hendrix atunci cind a auzit la un post de radio strain piesa „Hey Joe". Dupa aceasta melodie a aflat tot ce se putea despre artist, apoi a cumparat discurile chitaristului in anii ce au urmat. Acum are o adevarata colectie, nu-i lipseste niciunul.A fost parasutistJimi a invatat sa cinte la chitara la virsta de 12 ani, pe cind copilarea in Seattle, Washington, fiind influentat de legendele blues B.B. King si Robert Johnson. La inceput a cintat pentru formatii locale doar pentru racoritoare si hamburgeri. In 1959, la 17 ani, s-a inrolat in Air Force, unde a servit ca parasutist pina cind, datorita unei accidentari, „cariera" sa militara s-a incheiat. Desi stingaci, el a cintat cu chitara pentru dreptaci, folosind-o rasturnata. Nu si-a incercat sansele de unul singur pina in anul 1965, dupa ce l-a ascultat pe Bob Dylan cintind.A murit in somnJames Marshall „Jimi Hendrix" (n. 27 noiembrie 1942; d. 18 septembrie 1970) a fost una dintre cele mai mari personalitati ale hard rock-ului, chitarist cu o tehnica de neintrecut. Jimi Hendrix este considerat unul dintre cei mai mari chitaristi rock din lume, stilul sau nou, la acea vreme, de a cinta la chitara electrica a influentat majoritatea chitaristilor moderni. Hendrix moare pe 18 septembrie 1970, in timpul somnului provocat de betie, sufocat propria voma. Jimi Hendrix a inregistrat o cantitate uriasa de material nelansat in timpul vietii sale, material ce a fost motiv al unei lungi dispute in tribunal. Din cauza vietii dezordonate el a lasat in urma putine inregistrari hi-fi; multe dintre discurile sale care circula, sint piratate din concerte.

Proiect lansat

Proiectul centrului civic din Medias prinde tot mai mult contur. Astazi are loc prima materializare in plan vizual. De la ora 11, in fata Primariei, omul de afaceri Mircea Vescan va prezenta mediesenilor macheta viitorului centru, precum si oportunitatiile care le ofera acesta. „Intotdeauna am fost un om de cuvint. Daca am spus ca facem acest centru, iata ca acum prezentam macheta. Sint convins ca toata lumea va ramine impresionata. Este un proiect modern, asa cum nu se mai gaseste in tara. E de-a dreptul inovator", spune Mircea Vescan. Utilitati de topIn opinia lui Vescan, viitorul centru civic ofera foarte multe oprtunitati, atit in atragerea fortei de munca in municipiul de pe Tirnava Mare, cit si viitorilor locatari. „Toti utilizatori vor avea un grad foarte mare de siguranta in exploatarea utilitatilor. Agentul termic o sa fie furnizat cu ajutorul unei centrale cu turbina, pe gaz, care are un randament foarte mare. Practic, facturile o sa fie mult mai mici fata de media obisnuita pentru o suprafata identica. Mai mult, aceasta centrala o sa creeze un surplus de energie, care se poate intoarce la locuitori sub forma unor alt fel de facilitati", spune Mircea Vescan. Izolare perfectaUn alt atuu oferit de viitorul centru civic al Mediasului este gradul de izolare pe care il propune Vescan pentru cladiri. Acesta spune ca atit din punct de vedere fonic, cit si termic, cladirile vor avea o izolare perfecta. „Multe din cladirile actuale sint considerate izolate termic si fonic, dar realitatea nu e chiar asa. Eu propun un sistem nou, in care sa poti spune ca va fi izolat perfect si sa nu se auda nici musca, nu ca sa fie ca la actualele blocuri, in care daca stai la etajul patru te auzi cu cel de la unu. O sa se vada aici ce inseamna fonoizolatie", sustine omul de afaceri. Proiect vastIn proiectul care va demara la inceputul anului viitor figureaza un sistem de alimentare cu apa si varianta de evacuare foarte moderna. De asemenea, in viitorul centru o sa existe mai multe spatii utile comunitatii. „O sa avem gradinite de mare capacitate, o sa facem si un centru de recreere pentru virstnici, spatii verzi si de petrecere a timpului liber. O sa avem foarte multe terenuri de sport, inclusiv un patinoar de standard european si, bineinteles o biserica", spune initiatorul proiectului. Tirnava reamenajataO alta idee prinsa in proiect de Vescan este aceea ca Tirnava Mare sa aiba un alt curs, iar acesta sa fie amenajat pentru agrement. „Eu am propus municipalitatii sa amenajam cursul Tirnavei Mari si sa creem doua stavilare, in amont si aval de oras. Astfel o sa reusim sa regularizam si debitul riului. Pe toata aceasta portiune amenajata o sa putem creea o zona de agrement, cu gradini de vara, pontoane, precum si piste de alergare si biciclete. Mai mult decit orice, calitatea apei din oras se va imbunatati si am putea realiza constructia unei statii de epurare care sa se ridice la standardele Uniunii Europene", declara Vescan. Groapa ecologicaIn paralel cu acest proiect, Vescan se mai gindeste la inca unul. Spune ca si-ar dori, ca in scurt timp, sa se demareze constructia unei gropi ecologice pentru zona de Nord a Judetului. „Cred ca am putea sa facem si acest proiect. Sint convins ca daca vom face o groapa ecologica pentru o zona de 100.000 de locuitori vom reusi sa atragem si fonduri europene. Ar fi o realizare foarte importanta pentru noi si tot orasul nostru. Este, de asemenea, un proiect de viitor, care poate da o nota buna pentru municipiul nostru", spune Vescan. Investitie gigantIn acest moment, investitia este la inceput. Suma totala a investitiei va depasi 100 de milioane de euro. Vescan spune ca banii pot fi strinsi atit din surse bugetare, private, cit si europene. „Cu totii sintem constienti de ceea ce poate dezvolta aceasta investitie. Am ales sa apelam si la Primarie, pentru ca este de datoria lor sa incerce sa ridice standardul orasului, mai ales ca acum sintem si in Uniunea Europeana, pentru ca tocmai acesta a fost motivul pentru care m-am gindit la proiect. Daca vom avea banii, consider ca lucrarile ar fi terminate intr-o perioada ce dureaza intre 2 si 4 ani", crede Vescan.

Controale ITM in scolile clujene

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj au desfasurat in ultima perioada mai multe controale in unitatile de invatamint de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Ei au urmarit modul de respectare a normelor de protectie a muncii in 14 colegii, licee, grupuri scolare si universitati. In total au fost depistate 40 de deficiente, cele mai frecvente fiind neefectuarea evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea salariatilor, neacordarea echipamentelor de protectie pentru toate categoriile de personal si neautorizarea anumitor echipamente tehnice. Sapte unitati de invatamint s-au ales cu sanctiuni contraventionale, in cazul unui liceu fiind observate doua abateri. In total au fost oprite 14 echipamente tehnice, dintre care 8 instalatii sub presiune, care prezentau deficiente grave de functionare. Controalele reprezentantilor ITM vor continua si in perioada imediat urmatoare pentru prevenirea unor incidente periculoare care ar putea avea loc in astfel de unitati.

Traditii de Craciun

La inceput a fost cuvintul. Asa ca vom incepe cu termenul „Craciun". Pentru lingvisti, acest cuvint, drag si familiar, e un cuvint ciudat. Unii spun ca l-am mostenit din latinescul „creationem"- „creatie, nastere". Altii sustin ca e vorba de un cuvint mult mai vechi, tracic, de dinainte de romanizarea Daciei. Iar altii spun ca ar veni din slava. Termenul „Craciun" are in limba romana cel putin opt sensuri. Insa cuvintul este mai simplu de explicat decit sint traditiile. In fiecare zona a Romaniei exista un mod specific de a intimpina si sarbatorii Craciunul. TraditiiIn unele zone in Ajunul Craciunului, gospodarii isi string din sat tot ce au imprumutat. In Mehedinti parintii pun copiilor banuti in buzunare de Craciun pentru ca anul viitor sa fie imbelsugat. Tot in ajunul Craciunului, piinea se aseaza sub masa pentru a aduce noroc familiei iar sub fata de masa se pune pleava de griu, pentru belsug. In orice loc din Romania Craciunul incepe cu postul care dureaza sase saptamini: (15 noiembrie - 24 decembrie). Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mincarea de dulce. Un post adevarat inseamna renuntare la dragostea fizica, la bautura, plata datoriilor. In sate in post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se incheie in noaptea de Craciun dupa Litanie.Colinde in postDin 15 noiembrie, de cind se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, romanii de la sate incep sa repete colindele. In unele parti ale tarii exista un obicei numit „Umblatul cu icoana", care semnifica nasterea lui Isus. In nordul Moldovei se pregateste masa de Ajunul Craciunului cu mincare de post. Nimeni nu are voie sa descopere masa pina nu intra preotul pe usa. Preotul blagosloveste masa, gusta primul bucatele, abia apoi maninca cei ai casei Legenda de IgnatTaierea porcului de Ignat este un obicei pur rominesc, obiceiul a fost „crestinat" la sfirsitul evului mediu. Ca de fiecare data exista o legenda in spatele acestui obicei. Legenda spune ca un barbat, pe nume Ignat, vrind sa taie porcul, si-a lovit, din greseala tatal cu securea in cap. Batrinul a murit, a fost ingropat, iar fiul, ravasit de cele intamplate, si-a luat lumea in cap. Dupa altii Ignat este divinitatea solara care a preluat numele si data de celebrare a Sf. Ignatie Teofanul. Ziua de Ignat este pe 20 decembrie. In aceasta zi oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decit sa taie si sa prepare porcul. Traditia spune ca cei saraci, daca nu au porc, trebuie sa taie un alt animal. ObiceiuriBatrinii cred ca in noaptea de dinaintea Ignatului, porcul isi viseaza cutitul. Cei milosi nu au voie sa participe la taiatul porcului, pentru ca el moare greu si carnea nu mai este buna. In ziua de Ignat copii sint insemnati in frunte cu singele animalului. Deobicei, bunicii fac semnul crucii pe fruntea copiilor pentru ca acestia sa fie sanatosi. Ziua de Ignat este dedicata prepararii carnii si conservarii ei. Femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii, a caltabosilor, singeretelui. In unele gospodarii din Vilcea o buna parte din carne se prajeste si sareaza si se pastreaza in untura topita.Pregatiri de CraciunAcum incep pregatirile pentru masa de Craciun. Gospodinele pun deoparte carne pentru sarmale, cea pentru friptura, osinza pentru prajituri. Totul este aproape gata pentru Craciun. Copiilor pe vremuri li se imparteau covrigi, nuci si mere. In ziua de azi, doar bani si dulciuri. La sate, in ajun merg la colindat si copiii si adultii. In seara de Ajun, casele frumos decorate si perfect curatate isi primesc colindatorii. Colindatul este un ritual compus din texte ceremoniale, formule magice, dansuri si gesturi. Colindele transmit urari de sanatate, rod bogat, implinirea dorintelor in noul an. Colindatul este cea mai raspindita traditie a romanilor. In Ardeal, in asteptarea colindatorilor mesele sint intinse. Colindatorii isi incep ziua in zori si termina in amurg. In Maramures colindatorii intreaba: „Slobodu-i a corinda?". Dupa ce cinta in curte vreo doua-trei colinde incheiate cu urari, tinerii sint poftiti inauntru, pentru a fi cinstiti cu bucate si bautura. Ziua de ajun este pentru romani un bun prilej sa isi viziteze pe prietenii, rudele si pe vecini. Daca primesc dezlegare de la preotul satului dupa ce isi „colinda" rudele si prietenii, romanii primesc, in schimb suica fiarta, vin si cozonac. Craciunul la engleziiIn Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile incep cu mult inainte de 25 decembrie. In unele magazine poti gasi brazi impodobiti si inscriptii cu urari inca din luna octombrie. In decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapinita, subiectele de conversatie se invirt numai in jurul sarbatorii de Craciun, iar cumparaturile si pregatirile sint prioritatea numarul unu. Englezii sarbatoresc nasterea Domnului in felul lor - cu obiceiuri la care nu ar renunta nici in ruptul capului. Nici un Craciun nu poate sa treaca fara cadouri - asa ca, pe masura ce se apropie ziua de 25 decembrie, numarul celor care iau cu asalt strazile comerciale creste exponential, iar in Ajun, nu mai ai unde sa arunci un ac. Milioane si milioane de lire sterline se cheltuiesc anual in luna decembrie. Cifrele spun ca, in medie, un englez cheltuieste 70 de lire doar pe cadoul pe care il da partenerei sau partenerului, ca sa nu mai punem la socoteala si cadourile pentru ceilalti cunoscuti. Cuba In Cuba, cea mai importanta perioada este Ajunul Craciunului, denumita  „nochebuena" ("Noaptea cea buna"). Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamint si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg. Familiile (care in Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzica traditionala. Islanda In tara ghetii si zapezii vin treisprezece Mosi Craciuni! Cu treisprezece zile inainte de Craciun, primul Mos Craciun coboara din munti, ocoleste fiecare casa si apoi pune dulciuri in ghetutele copiilor, in vreme ce acestia dorm. Daca au fost cuminti, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri in plic (scratch cards), iar daca au fost rai ... un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Mos vine in oras si tot asa pina pe 25 decembrie cind primul Mos se intoarce la casa lui din munti, pe 26 cel de al doilea si tot asa pina pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numita si „Al treisprezecelea" si este considerata de islandezi ultima zi de Craciun pentru ca in aceasta zi, ultimul Mos Craciun se intoarce la casa lui. Noua Zeelanda Copacul ce este impodobit de Craciun se numeste „Pohntokawa". Multe persoane in Noua Zeelanda urmeaza vechile traditii engleze in ceea ce priveste masa traditionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera Craciunul complet fara prajitura „Pavlova" - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frssca. Deoarece foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum in Noua Zeelanda a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori intr-un an - o data pe 25 Decembrie si a doua oara in iulie, atunci cind este mijlocul iernii.

In sfirsit acasa

Wolf, ciinele tirit in urma cu 2 saptamini in urma unui taximetru pe strazile municipiului Cluj-Napoca, isi va vedea astazi viitoarea casa. Jurnalistul clujean Tiberiu Farcas il va lua in aceasta dimineata de la clinica veterinara unde se recupereaza si il va duce la resedinta personala pentru a-l familiariza cu noul camin. In decursul celor 2 saptamini petrecute la clinica medicala din cartierul Gheorgheni, Wolf a beneficiat de numeroase vizite din partea viitorului sau stapin. Intre timp, cautarile vinovatului ramin fara rezultate. Pina la aceasta ora, taximetristul care l-a legat pe Wolf de masina si l-a tirit prin cartierul Dimbu Rotund nu a fost inca identificat. Politia nu a reusit sa stabileasca inca masina vinovata, acest lucru datorindu-se in mare parte lipsei de martori. Pina in prezent se stie ca a fost vorba de o masina apartinind firmei Diesel 946 sau Diesel 953, un Logan de culoare inchisa cu luneta acoperita de o folie de nuanta inchisa.      Cautarile autoritatilor vor continua si in perioada urmatoare pentru gasirea vinovatului.

Meditur ramine operator unic

Din ianuarie, transportul public de calatori din municipiul Medias va fi realizat doar de catre societatea Meditur. In acest sens, Consiliul Local a votat concesionarea directa a activitatii de transport local catre Meditur. Firma BMT Trans va disparea de pe trasee. Schimbarea a fost conditionata de Legea 92/2007. Aceasta obliga municipalitatea sa incheie un contract cu operatorul de transport local. Conducerea Meditur spune ca este pregatita sa faca fata situatiei. Persoanele care au implinit 70 ani vor circula in continuare gratis in baza legitimatiilor din 2007.Incredintare directaConcesionarea activitatii de transport local in favoarea societatii Meditur s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei ordinare de luni, 17 decembrie. Alesii locali au trebuit sa se pronunte asupra acesteia, in conditiile in care, conform legii 92/2007, pina pe 31 decembrie 2007 trebuie sa existe un contract intre Primaria Medias si operatorul de transport local. Dupa circa o jumatate de ora de discutii, proiectul de hotarire a fost votat de catre majoritatea alesilor legali prezenti la sedinta. Astfel, 14 consilieri au votat pentru, doi consilieri s-au abtinut, iar consilierul local PSD Silviu Sintea a refuzat sa voteze.Doi operatoriConcesionarea activitatii de transport local din municipiul Medias nu este un subiect nou. Acest lucru a mai fost discutat in 2004, iar in februarie anul trecut, s-a renuntat. Principalul argument la momentul respectiv pentru renuntarea la concesionare, au fost rezultatele foarte bune obtinute de actuala echipa manageriala, care a reusit sa acopere datoriile societatii. Astfel, in municipiul Medias au circulat in continuare doi operatori. „Mediasul este deja un caz special. Cred ca suntem singurul oras in care nu exista un contract intre administratia publica locala si operatorul de transport. Legea 92/2007 ne obliga ca pana pe 31 decembrie sa incheiem un astfel de contract. Asta inseamna ca si in Medias activitatea de transport trebuie asigurata de un singur operator", explica Gheorghe Roman, directorul general al Meditur. Sint pregatitiGheorghe Roman spune ca societatea pe care o conduce este pregatita sa faca fata in noile conditii. Practic, Mediturul va trebui sa asigure din 2008 un numar dublu de trasee. „iuntem pregatiti sa facem fata. Acestea sint si discutiile intre noi, firma BMT Trans si administratia locala", explica directorul general al operatorului de transport local. In ceea ce priveste persoanele care au implinit virsta de 70 ani, ele vor putea circula in continuare gratis cu legitimatia din acest an. „Inca nu avizam legitimatii pe 2008, dar dinsii pot sa circule in continuare cu vizele pe care le-au obtinut pe anul 2007 pina cind aceasta situatie a concesionarii se va rezolva", mai spune Gheorghe Roman.

Cadouri pentru batrini

Batrinii s-au bucurat ca nu au fost dati uitariiFiecare dintre noi isi doreste ca odata ajuns la virsta batrinetii, sa duca o viata linistita. Traim cu speranta, dar de cele mai multe ori batrinetea vine altfel, cu ani plini de griji si nevoi, care ne marcheaza profund. De cele mai multe ori in ochii batrinilor vedem amaraciune, durere, teama. Ii vedem de multe ori in fata unei vitrine privind cu tristete, si neavind posibilitatea de a cumpara ceea ce isi doresc, in conditiile in care, dupa o viata de munca, pensia lor este prea mica pentru a-si permite acest lux. Sint imagini pe care cu greu ti le scoti din minte. Sint insa si momente, in care in ochii lor, o lumina aproape stinsa se aprinde din nou, lumina bucuriei.Surpriza municipalitatiiPentru 236 de batrini care au implinit anul acesta virsta de 80 ani, sarbatoarea Craciunului a venit cu un mic cadou. Primaria Medias si Consiliul Local le-au oferit fiecaruia o suma de bani, in semn de pretuire si respect. Luni, sala mare a Primariei Medias a fost neincapatoare. Pe propriile picioare sau ajutati de rude, batrinii au raspuns invitatiei municipalitatii. „Dorim sa va felicitam pentru performanta de a atinge virsta de 80 ani. La aceasta virsta puteti sa va uitati in urma sa vedeti ce ati realizat pentru dumneavoastra si pentru acest oras. De asta am decis sa va oferim o diploma de excelenta, si o mica suma de bani", a explicat primarul Daniel Thellmann. Bani de cadouriPe rind, fiecare participant a fost felicitat de catre edilul-sef al Mediasului. Cu emotii, batrinii au primit diploma si premiul in bani, in valoare de 357 lei. Pentru ei, banii primiti se vor transforma in cadouri pentru nepoti, produse pentru masa de Craciun sau pentru plata facturilor. „Sint bucuroasa. La batrinete, noua pensionarilor, ne lipsesc multe. Sincer sa va spun, nu m-am asteptat la asa ceva. Este o deosebita proba de omenie din partea primarului si consilierilor locali. Sint multumita ca am ajuns aceasta virsta in conditii bune de sanatate. Cu banii primiti o sa cumpar niste cadouri pentru nepotii mei", a spus una dintre batrinele premiate.Cupluri de aurIeri, a venit rindul cuplurilor care au si-au aniversat nunta de aur sa fie sarbatorite. 64 de cupluri care au aniversat in 2007, 50 de ani de casatorie au fost invitate la Casa Casatoriilor din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta Persoanei. Cu totii au primit cite o diploma de excelenta, si un premiu in valoare de 600 lei. Bugetul alocat Directiei de Asistenta Sociala pentru aceste premii a fost de aproximativ 125.000 de lei in cazul premierii cuplurilor care au aniversat nunta de aur, si circa 85.000 de lei pentru persoanele care au implinit anul acesta virsta de 80 ani. Anul viitor, municipalitatea ii va premia pe toti cei care au implinit virsta de 80 ani, si toate cuplurile care au aniversat 50 ani de casatorie. Fiecare va avea parte de mica sa bucurie, de un zimbet si o vorba buna.

Doctorul de suflete al mediesenilor

Dumnezeu nu este acel batrin cu plete si barba carunta, pe care si-l imagineaza mai toata lumea. Aceasta imagine deja cliseizata, nu este nascuta decit din dorinta oamenilor de a se ruga unei fiinte venerabile, asemanatoare noua. Dumnezeu este o entitate, mixajul armonios de pace, adevar si iubire. Aceasta este teoria preotului protopop din Medias, Ioan Gaban. Parintele spune ca Divinitatea nu trebuie perceputa ca o fiinta atotputernica, ci ca un lucru imaterial, ca bunatate, iubire de semeni si alte virtuti. Minat de vocatie.Preotul Ioan Gaban a incercat dintotdeauna sa fie aproape de enoriasii care calca pragul Catedralei de la Medias. Avind in spate o vasta experienta de viata, cu bune si cu rele, preotul spune ca singurul lucru care l-a impins spre preotie a fost credinta. Originar din Bratei, preotul s-a perindat prin mai multe zone ale tarii, inainte de a ajunge la Medias. Si-a inceput activitatea bisericeasca la Ighisul Nou, a slujit timp indelungat si in Ocna Mures, iar acum il gasim in Catedrala din Medias. „Am facut seminarul, dupa acea am fost student la Teologie, in Sibiu, unde am absolvit in '56. Mi-am luat licenta si am fost trimis la Ighisul Nou, unde comunitatea romana era divizata, iar mitropolitul Moisescu m-a trimis pe mine sa fac liniste. Initial, nu am avut unde locui. Sotia mea era invatatoare si faceam naveta pe jos, prin padure, opt kilometri, timp de un an de zile. Dupa, casa parohiala a fost eliberata si ne-am mutat acolo", isi aminteste preotul. A pus bazele unui lacas d ecult.Isi aminteste cu drag de cei aproape 20 de ani petrecuti la Ighisul Nou. Tot aici, preotul protopop Gaban a pus bazele unei biserici, fiind mindru de realizarea sa. Desi nu a gasit ajutor in Sibiu, acesta nu a dat inapoi si a reusit sa puna pe picioare lacasul de cult in doar doi ani. Dupa Ighis, a urmat o perioada de aproape zece ani, petrecuta in Ocna Muresului, de unde s-a intors la Medias, resimtind  dorul de casa. Face parte din ATOP.Inca din anul 2003 este embru al Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica Sibiu (ATOP). Marturiseste ca prezenta sa in acest gurp nu este intimplatoare, dar si ca nu a facut niciun efort anume pentru a ajunge aici. Singurele care l-au recomandat au fost virtutile personale. „Am ajuns sa fac parte din ATOP, din intimplare, pot spune. Nu m-am propus eu, ci un consilier local m-a rugat sa ma alatur lor, din partea Bisericii. Primul lucru care m-a interesat este daca are vreo legatura cu politica, situatie in care nu as fi acceptat sa fiu membru. Cind am aflat ca nu, am fost de acord", spune preotul.Marcat de revolutie.Preotul marturiseste si ca a facut parte din Frontul Salvarii Nationale (FSN), imediat dupa revolutie. „In ziua de 22 decembrie, atunci, cu revolutia, au venit doua persoane care au spus sa ies cu toti enoriasii in fata Primariei. Nu mi-au spus mai mult decit ca acest lucru este pentru linistirea situatiei. La Sibiu deja se impusca. Am mers cu aproape o mie de credinciosi, in fata primariei. Pe mine m-au dus in birou, iar enoriasii au ramas afara. Am tinut un discurs si am indemnat oamenii la pace. Le-am transmis ca ar trebui sa evite dezbinarile, mai ales in prag de sarbatoare. Dupa, s-a format FSN, iar membrii lui au decis sa ma coopteze si pe mine, considerindu-ma o sursa de echilibru", marturiseste Gaban. Nu a stat, insa, prea mult timp in FSN. Marturiseste ca, in tot acest timp, s-a pastrat apolitic, fapt care ii facea pe ceilalti colegi sa-l priveasca, de multe ori, cu scepticism. „Liberalii si taranistii se uitau la mine ca la o poama acra, crezind ca sint de-al comunistilor", mai explica Gaban. Fiul preotA fost primul preot din Miedias care a intrat la orele de religie, desi, timp de doi ani, nu a fost remunerat in niciun fel. Acelasi lucru l-a facut si fiul sau, Ovidiu, care a mostenit vocatia tatalui, desi, in tinerete, isi dorea sa devina fotbalist. „Baiatul meu, Ovidiu era impatimit cu sportul, cind era mai mic. A fost si fotbalist la Universitatea Cluj, dar a renuntat la aceasta pasiune, in favoarea bisericii. Acum este slujitor al lui Dumnezeu , avindu-l ca mentor pe un preot care slujeste acum la Viena", marturiseste Gaban. A lucrat la CECPerioada comunista nu i-a fost tocmai prielnica. A avut parte de mai multe restrictionari, dar a reusit sa se mentina integru. Timp de aproape 15 ani a lucrat pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ca mandatar, perioada in care au trecut prin mina lui, bani grei, din patrimoniul tarii. Tot in perioada comunista a mai instruit si corul Caminului Cultural, lucru care nu era tocmai pe placul mai marilor statusui. „In prima faza, secretarul de partid a spus ca este inadmisibil ca un popa sa dirijeze un cor. In consecinta, s-a ales praful de toata munca, eu fiind nevoit sa renunt la cor. Dupa, am pus azele unui cor din persoane casatorite, imbracate popular, am mai colaborat si cu conducerea Teatrului Popular si am scris o sceneta, <<Sezatoare la Ighisul Nou>>, care a fost si pusa in scena de o regizoare cunoscuta", spune preotul. Neagreat de comunistiDificultati a intimpinat si cind a vrut sa sfinteasca biserica din Ighis, moment in care comunistii i-au interzis sa tina masa de sfintire in incinta caminului. In consecinta, peste 200 de invitati au fost gazduiti de un gospodar cu frica lui Dumnezeu. Vrea uniforme scoalreCa membru ATOP a pledat mereu pentru echitatea intre elevi, cel putin din punct de vedere al tinutei vestimentare. Preotul este adeptul uniformei scolare, care ar aduce cu sine o evitare a diferentierilor care se fac, vrind-nevrind, intre scolari. Acesta spune ca o uniforma i-ar face pe elvii cu o situatie pecuniara precara, sa nu se mai simta inferiori colegilor lor mai bogati. In plus, ar fi si mai indicata decit o tinuta neconforma cu statul de elev.

Traficant de mercur prins in flagrant

Flagrant in magazinFoto captura TV politieAugustin D., de 54 de ani, din Ocna Mures, judetul Alba, a fost prins in flagrant miercuri in timp ce incerca sa incheie o tranzactie cu un cumparator caruia urma sa-i vinda 4,460 de kilograme de mercur. Flagrantul organizat de lucratorii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice a avut loc intr-un magazin alimentar. La ora la care a fost prins incerca sa cintareasca flaconul de plastic in care tinea mercurul. Augustin D. a primit mercurul in cursul lunii noiembrie, iar acum incerca sa il comercializeze contra sumei de 7.300 de lei, adica aproape 1.500 de lei pe kilogram. Politistii l-au filat intreaga zi de miercuri, iar in jurul prinzului au actionat. Barbatul a fost retinut si perchezitionat sub privirile curioase ale celorlalti clienti ai magazinului alimentar in care a fost realizat flagrantul. In prezent, Augustin D. este cercetat in stare de libertate sub aspectul savisirii infractiunii de detinere ilegala si trafic de substante toxice. El risca pina la 3 ani de inchisoare. monitorul va prezinta astazi in editia electronica filmul flagrantului.Pret incepind de la 1.000 de lei kilogramulFoto captura TV politieTraficantul de mercur risca pina la 3 ani de inchisoareFurturile de mercur din unitatile in care acesta este folosit au devenit in ultima perioada acte obisnuite in Romania. Principala cauza este pretul ridicat al metalului lichid pe piata neagra si usurinta cu care se gasesc cumparatorii. In general, kilogramul de mercur se vinde cu preturi care pornesc de la 1.000 de lei (10 milioane de lei vechi). Preturile pot ajunge, insa, la valori de chiar 2.500 de lei pe kilogram, in functie de puritatea si cantitatea in care substanta este vinduta. Mercurul se foloseste mult in industria farmaceutica si medicinala, dar si in industria energiei atomice. Astfel, mercurul este utilizat ca agent de racire pentru reactoarele de plutoniu.

Obiectiv (aproape) indeplinit

Campionatul National Volkswagen la baschet feminin se afla la jumatatea intrecerii in ceea ce priveste sezonul regulat. In urma victoriei de la Tirgoviste (87-54 cu Municipal), clujencele de la „U“ Trustul CRE au mai urcat un loc in clasament, fiind in prezent pe pozitia a patra. Totusi, clasarea lor la finele turului depinde de rezultatul partidei restante dintre CET Govora si Sportul Studentesc Bucuresti: daca vor cistiga gazdele, „U“ Trustul CRE va ramine pe locul 4, daca, insa, inving oaspetele, va cobori un loc.     Oricum, echipa pregatita de trioul Simona Musat – Calin Pop – Horia Pop este „in grafic“ pentru indeplinirea obiectivului, calificarea intre primele patru formatii ale campionatului. Returul pare mai favorabil pentru „U“ Trustul CRE, care va juca pe teren propriu cu BC ICIM Arad, Rapid CFR Marfa, Sportul Studentesc si CET Govora si in deplasare cu BC Teleorman Alexandria si CSS-LMK Sfintu Gheorghe. Baschetbalistele clujence sint de ieri in vacanta, ele urmind sa se reuneasca pe 3 ianuarie, cind se va si pleca in cantonament la Oradea, unde vor sustine citeva jocuri de verificare cu divizionara A CSM „U“. Pe data de 9 ianuarie este programata intoarcerea la Cluj, unde se vor definitiva pregatirile in vederea participarii la intrecerile din grupele preliminare ale Cupei Romaniei. In acelasi trio cu CSM „U“ Oradea si CS Unirea Dej, „U“ Trustul CRE va gazdui meciurile turneului la finele caruia se vor califica in sferturile de finala echipele clasate pe primele doua pozitii. Iata si programul turneului de la Cluj: 11 ianuarie: „U“ Trustul CRE – CSM „U“ Oradea; 12 ianuarie: CSM „U“ Oradea – CS Unirea Dej; 13 ianuarie: CS Unirea Dej – „U“ Trustul CRE.     Returul Campionatului va incepe in data de 26 ianuarie, cind „U“ Trustul CRE va intilni la Alexandria pe BC Teleorman.

Un nou inceput?

La al doilea meci pe banca lui „U“ Mobitelco, antrenorul american Thomas Anthony Baldwin a bifat primul succes, unul fara dubii in fata unui adversar imprevizibil, cu multi jucatori valorosi. Cheia partidei cistigate de clujeni (103-85 cu CS Otopeni) a fost in primul rind excelentul joc colectiv (demonstrat de cele 24 de pase decisive), dar au contat mult recuperarile (46, dintre care 22 ofensive), si precizia aruncarilor la cos (38,9% la „triple“, cu 14 reusite din 36 de incercari). In urma acestui rezultat, „U“ Mobitelco a acumulat 21 de puncte, cu care ocupa pozitia a cincea in clasament. In returul care va incepe in data de 26 ianuarie, clujenii vor evolua de 6 ori pe teren propriu si de 7 ori in deplasare. Ei vor juca primul meci din noul an la Timisoara, cu BCM ELBA. Iata si celelalte rezultate ale ultimei etape a turului: CSM Leonardo Oradea – BCM ELBA Timisoara 77-85, CSU Atlassib – BC Mures Tirgu-Mures 84-73, Rapid Neoset – Gaz Metan Medias 89-83, BCMUS Arges Pitesti – CSU Cuadripol 97-63, BC Tirgoviste – BC Rimnicu Vilcea 82-81, Dinamo – CSU Asesoft Ploiesti 83-79.

Hagi si-a lansat DVD-ul la Cluj

Fostul international Gheorghe Hagi a fost prezent, ieri, la Cluj-Napoca pentru a-si lansa primul DVD, dintr-o serie de patru dedicate carierei sale fotbalistice, in care „enumera“ reusitele din tricoul reprezentativei de fotbal a Romaniei. Lansarea a avut loc in incinta magazinului Media Galaxy din cadrul Polus Center si a adunat citeva zeci de persoane dornice de a face cunostinta cu „Regele“ si primul sau material media. „Voiam sa lasam ceva in urma noastra, eu si generatia alaturi de care am jucat. Cred ca si prin acest DVD mi-am facut datoria fata de spectatorii care m-au urmarit in meciurile Nationalei“, a declarat Hagi in fata fanilor, dupa care a impartit cu generozitate autografe celor care au dorit sa aiba semnatura legendarului „decar“ pe respectivul DVD, in valoare de 29,9 RON. Acesta contine, pe durata a 90 de minute, toate golurile marcate de Hagi in tricoul Romaniei, precum si interviuri cu trei dintre antrenorii care l-au avut ca elev la Nationala: Mircea Lucescu, Anghel Iordanescu si Emeric Ienei. Urmatorul material de acest gen, ce va iesi pe piata in aceeasi perioada a anului viitor, va contine fazele memorabile si golurile marcate de Hagi la cluburile la care a activat in tara si in strainatate. Al treilea DVD va fi dedicat „Galei Hagi“, evenimentul care a marcat retragerea sa din activitate, in 2001. La final, va aparea colectia integrala, impreuna cu un bonus: alt DVD, care va cuprinde reactii ale lui Gica Hagi in sala de montaj.

Retur ?de foc?

Doar 5 in fataTony si colegii sai vor avea viata grea in returul campionatuluiSituatia clasamentului Ligii 1 s-a clarificat in cele din urma, dupa ce s-a disputat si ultima restanta a primei parti a sezonului, dintre Ceahlaul Piatra-Neamt si Rapid. Giulestenii au cistigat la limita, cu 1-0, intr-un meci in care arbitrajul lui Tiberiu Lajos a fost contestat de ambele combatante, si s-a instalat la doar 5 puncte in spatele liderului CFR Cluj, lasind deschisa lupta pentru titlu in retur, una in care mai sint implicate inca cel putin doua formatii, Unirea Urziceni si Steaua fiind pretendentele cele mai de luat in seama din acest grup. In acest moment, trupa lui Mircea Rednic este creditata cu cele mai mari sanse de a ajunge din urma echipa CFR-ista, care a scapat ocazia, chiar in ultima etapa, de a intra in vacanta la adapostul a 8 puncte avans fata de locul 2.Ramin increzatoriChiar daca nu au reusit sa transeze soarta campionatului in avantajul lor inca din tur, clujenii sint increzatori ca titlul din acest an se va indrepta, la final, in Gruia. Mai mult, presedintele „feroviarilor“, Iuliu Muresan, considera ca presiunea mai mare va cadea pe urmaritoare, si nu pe echipa pregatita de Ioan Andone: „Nu ne temem absolut deloc de apropierea Rapidului. Sint la 5 puncte in spatele nostru, destule cit sa stam linistiti. Chiar daca raminea doar un punct in fata urmaritoarelor, tot nu aveam emotii. Nu noua ne tremura picioarele, lor ar trebui sa le tremure ca sint mult in spatele nostru“. Nu in ultimul rind, oficialul ardelenilor este convins ca echipa sa va evolua mai bine decit a facut-o pina acum, gratie si transferurilor ce se vor concretiza in aceasta iarna: „Vom juca mai bine din retur, pentru ca am inceput sa ne omogenizam, plus ca ne vom lua si intariri. Au venit deja trei jucatori, Dorsin, Ruiz si Dubarbier si vor mai veni si altii cel putin la fel de buni“.    Mircea Rednic„Va fi un retur de foc, Clujul are prima sansa la titlu, insa nu doar Rapidul ii sufla in ceafa, ci mai sint si alte echipe care se vor intari din iarna.“

?Victima? ministrului Ludovic Orban spune ca nu a fost implicata in accident

Cazul ministrului Ludovic Orban a luat intorsaturi neasteptate: presupusa victima a accidentului sustine ca nu este victima, iar sanctiunile se rasfring asupra politistilor care nu si-au facut treaba corect. Eleva de 14 ani despre care se spune ca a fost victima accidentului provocat de ministrul Transporturilor, Simona, a fost interogata la domiciliu si sustine ca nu a fost lovita de masina acestuia. Tatal ei, Gavril Todean, a fost audiat la Parchet si si-a mentinut declaratia si in fata presei: fiica lui nu a fost implicata intr-un accident rutier, iar el nu l-a intilnit niciodata pe ministrul Orban si nici nu are vreo intelegere cu el.      Versiunea familiei Todean este ca fata se afla pe strada, dar a cazut pe gheata si s-a lovit la mina, chiar inainte ca masina ministrului sa derapeze si sa provoace tamponarea cu o alta masina.      Analiza cazului a adus, astfel, si o alta ipoteza in discutie: daca nu cumva ministrul a provocat coliziunea incercind sa o evite pe adolescenta. Lucrurile ar putea fi lamurite daca Orban ar face declaratii, insa ministrul a decis sa vorbeasca putin si numai despre ce vrea el.      Intr-un interviu acordat ziarului Gardianul, el spune ca, dupa accident, cineva ar fi „umblat“ la masina lui si i-ar fi sustras un document important de partid. In ciuda minimelor sale declaratii, despre ministru s-a aflat ca nu s-ar fi prezentat singur si de buna voie la Politie sa declare, fie si dupa 30 de ore, accidentul, ci ar fi fost chemat de oamenii legii, care au aflat despre incident din presa si in urma intrebarilor ziaristilor.      Mai multi politisti risca sa isi piarda functiile pentru felul in care au lucrat la acest caz: spre exemplu, cei doi politisti care au ajuns la locul accidentului produs de ministrul Ludovic Orban si au raportat ca evenimentul nu se confirma sint cercetati de comisia de disciplina. Ei au trecut pe linga zona, nu au observat masinile lovite, au plecat sa alimenteze la o benzinarie si, la o a doua trecere pe soseaua cu pricina, au spus ca nu exista nici un accident, desi nu au coborit din masina sa verifice mai temeinic ori sa intrebe pe cineva.      Agentul de la dispeceratul Politiei Capitalei care a preluat apelul de la 112 a fost sanctionat cu 20% din salariu, pe urmatoarele 3 luni.

?Victima? ministrului Ludovic Orban spune ca nu a fost implicata in accident

Cazul ministrului Ludovic Orban a luat intorsaturi neasteptate: presupusa victima a accidentului sustine ca nu este victima, iar sanctiunile se rasfring asupra politistilor care nu si-au facut treaba corect. Eleva de 14 ani despre care se spune ca a fost victima accidentului provocat de ministrul Transporturilor, Simona, a fost interogata la domiciliu si sustine ca nu a fost lovita de masina acestuia. Tatal ei, Gavril Todean, a fost audiat la Parchet si si-a mentinut declaratia si in fata presei: fiica lui nu a fost implicata intr-un accident rutier, iar el nu l-a intilnit niciodata pe ministrul Orban si nici nu are vreo intelegere cu el. Versiunea familiei Todean este ca fata se afla pe strada, dar a cazut pe gheata si s-a lovit la mina, chiar inainte ca masina ministrului sa derapeze si sa provoace tamponarea cu o alta masina. Analiza cazului a adus, astfel, si o alta ipoteza in discutie: daca nu cumva ministrul a provocat coliziunea incercind sa o evite pe adolescenta. Lucrurile ar putea fi lamurite daca Orban ar face declaratii, insa ministrul a decis sa vorbeasca putin si numai despre ce vrea el. Intr-un interviu acordat ziarului Gardianul, el spune ca, dupa accident, cineva ar fi „umblat“ la masina lui si i-ar fi sustras un document important de partid. In ciuda minimelor sale declaratii, despre ministru s-a aflat ca nu s-ar fi prezentat singur si de buna voie la Politie sa declare, fie si dupa 30 de ore, accidentul, ci ar fi fost chemat de oamenii legii, care au aflat despre incident din presa si in urma intrebarilor ziaristilor. Mai multi politisti risca sa isi piarda functiile pentru felul in care au lucrat la acest caz: spre exemplu, cei doi politisti care au ajuns la locul accidentului produs de ministrul Ludovic Orban si au raportat ca evenimentul nu se confirma sint cercetati de comisia de disciplina. Ei au trecut pe linga zona, nu au observat masinile lovite, au plecat sa alimenteze la o benzinarie si, la o a doua trecere pe soseaua cu pricina, au spus ca nu exista nici un accident, desi nu au coborit din masina sa verifice mai temeinic ori sa intrebe pe cineva. Agentul de la dispeceratul Politiei Capitalei care a preluat apelul de la 112 a fost sanctionat cu 20% din salariu, pe urmatoarele 3 luni.

Bugetul Guvernului, sustinut de PSD

Cresc salariile profesorilor, bursele si pensiileBugetul pe 2008 a trecut rapid de votul ParlamentuluiBugetul pentru anul viitor a primit ieri votul final in Parlament. Peste o mie de amendamente au trecut pe banda rulanta prin cartelele de vot ale parlamentarilor, 110 din acestea fiind acceptate. Bugetul de stat a intrunit 249 de voturi „pentru“, 93 au fost „impotriva“, iar bugetul asigurarilor sociale a inregistrat 342 de voturi „pentru“ si au existat doar doua abtineri. Parlamentarii au aprobat majorarea salariilor profesorilor, acordarea de fonduri suplimentare pentru burse, au respins diminuarile de fonduri salariale pentru angajatii serviciilor secrete, au alocat resurse suplimentare Senatului si au aprobat bugetul Camerei Deputatilor, al Administratiei Prezidentiale, al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si bugetele altor institutii ale statului.PD-L nu a votat bugetul de statDesi PSD a criticat mereu proiectul de buget, parlamentarii social-democrati au votat, cuminti, legea, mai ales pentru ca o serie de amendamente (legate de politici sociale) ale PSD au fost acceptate de catre Guvern. PD-L este singura formatiune care a votat impotriva in cazul majoritatii articolelor, insa au spus „da“ bugetului de asigurari sociale, pe motiv ca trebuie realizate cresterile de pensii si alte promisiuni de acest gen catre populatie. Reprezentantii celor patru mari confederatii sindicale sint nemultumiti de forma in care a fost aprobat bugetul pentru 2008. Sindicalistii sustin ca vor cere presedintelui Traian Basescu sa respinga legea bugetului, iar aceasta sa fie retrimisa pentru dezbatere paralamentarilor. Ei spun ca, prin reducerea contributiilor sociale, masura votata in cadrul bugetului, se va reduce bugetul pensiilor de stat, precum si fondul pentru accidentele de munca. Mai mult, sindicalistii sustin ca va fi redus fondul de somaj, dar si contributiile pentru sistemul de sanatate.     De altfel, bugetul pe 2008 aduce vesti bune pentru mediul privat: cota unica de impozitare a ramas la nivelul de 16%, iar costurile contributiilor sociale au fost micsorate cu sase puncte procentuale. Guvernul a estimat, pentru anul 2008, incasari la buget in valoare de 39,3% din PIB, comparativ cu 29% din PIB in 2004.

Pe scurt

Voronin vrea alta stemaPresedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este dispus sa schimbe stema tarii, pentru a contribui la „consolidarea statalitatii si întarirea sentimentului national“, dar si pentru ca actuala stema a Moldovei seamana cu cea a Romaniei. Voronin a spus ca aceasta a fost „adusa pe usa din dos“, in 1990, la insistentele politicienilor care doreau unirea Moldovei cu România. Atunci, Parlamentul de la Chisinau a aprobat un nou steag si un nou imn, care erau identice cu tricolorul si cu imnul de stat ale României. Totodata, schitele stemei moldovenesti au fost selectate de o comisie speciala si trimise la Bucuresti, ca sa primeasca aprobarea Comisiei de Stat, care se ocupa de heraldica României, acuza Voronin. Ulterior, in anul 1994, Parlamentul de la Chisinau a votat pentru schimbarea imnului si a renuntat la „Desteapta-te, române!“. Iar Voronin crede ca, acum, si stema, ca si imnul, trebuie sa reflecte „independenta si suveranitatea tarii“.    C. J.Explozie la o uzina chimicaPatru oameni au murit si 22 au fost raniti de o puternica explozie ce a avut loc, ieri, într-o uzina chimica din Jacksonville, un oras din statul american Florida. Martorii oculari au descris locul incidentului ca pe un adevarat „infern“. Deflagratia a fost atit de puternica, încit a distrus doua dintre cele trei generatoare electrice din apropiere. Fumul gros a acoperit o zona întinsa, iar locuitorii din cartierele învecinate au fost evacuati. Sectia uzinei unde a avut loc explozia produce aditivi pentru benzina si solventi. Potrivit site-ului companiei, accidentul va avea un impact ecologic redus. Consiliul pentru Siguranta Chimica din Statele Unite a trimis o echipa pentru a ancheta incidentul.    C. J.

Bugetul Guvernului, sustinut de PSD

Cresc salariile profesorilor, bursele si pensiileBugetul pentru anul viitor a primit ieri votul final in Parlament. Peste o mie de amendamente au trecut pe banda rulanta prin cartelele de vot ale parlamentarilor, 110 din acestea fiind acceptate. Bugetul de stat a intrunit 249 de voturi „pentru“, 93 au fost „impotriva“, iar bugetul asigurarilor sociale a inregistrat 342 de voturi „pentru“ si au existat doar doua abtineri. Parlamentarii au aprobat majorarea salariilor profesorilor, acordarea de fonduri suplimentare pentru burse, au respins diminuarile de fonduri salariale pentru angajatii serviciilor secrete, au alocat resurse suplimentare Senatului si au aprobat bugetul Camerei Deputatilor, al Administratiei Prezidentiale, al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si bugetele altor institutii ale statului.PD-L nu a votat bugetul de statDesi PSD a criticat mereu proiectul de buget, parlamentarii social-democrati au votat, cuminti, legea, mai ales pentru ca o serie de amendamente (legate de politici sociale) ale PSD au fost acceptate de catre Guvern. PD-L este singura formatiune care a votat impotriva in cazul majoritatii articolelor, insa au spus „da“ bugetului de asigurari sociale, pe motiv ca trebuie realizate cresterile de pensii si alte promisiuni de acest gen catre populatie. Reprezentantii celor patru mari confederatii sindicale sint nemultumiti de forma in care a fost aprobat bugetul pentru 2008. Sindicalistii sustin ca vor cere presedintelui Traian Basescu sa respinga legea bugetului, iar aceasta sa fie retrimisa pentru dezbatere paralamentarilor. Ei spun ca, prin reducerea contributiilor sociale, masura votata in cadrul bugetului, se va reduce bugetul pensiilor de stat, precum si fondul pentru accidentele de munca. Mai mult, sindicalistii sustin ca va fi redus fondul de somaj, dar si contributiile pentru sistemul de sanatate.De altfel, bugetul pe 2008 aduce vesti bune pentru mediul privat: cota unica de impozitare a ramas la nivelul de 16%, iar costurile contributiilor sociale au fost micsorate cu sase puncte procentuale. Guvernul a estimat, pentru anul 2008, incasari la buget in valoare de 39,3% din PIB, comparativ cu 29% din PIB in 2004. 

Jandarmii din Alba si-au ?disecat? activitatea din acest an

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba s-a aflat zilele trecute la ceas de bilant in ce priveste activitatea inspectoratului pe parcursul acestui an, prilej cu care au fost evidentiate principalele activitati desfasurate precum si rezultatele obtinute. Conform raportului intocmit in urma acestei evaluari, pe linia asigurarii ordinii publice, obiectivul principal al inspectoratului l-a constituit realizarea climatului de ordine si siguranta pe timpul desfasurarii tuturor manifestarilor organizate in zona de competenta, marsuri si mitinguri de protest, a celor cu caracter cultural sportiv sau religios. “Organizarea si executarea misiunilor de asigurare a ordinii publice au avut la baza solicitarile organizatorilor, fiind organizate 624 de misiuni. In anul 2007 au fost executate un numar de 2.675 de misiuni de mentinere a ordinii publice, acestea fiind executate prin patrule pedestre si auto, in zona montana, pe traseele turistice, in zona institutiilor de invatamint si prin actiuni punctuale executate in diferite zone si medii de interes operativ”, au precizat reprezentantii institutiei. Aceleasi surse au aratat ca pe parcursul acestui an cadrele inspectoratului au executat un numar de 910 misiuni in cooperare cu alte institutii, printre care: politie, organele administratiei publice locale, executori judecatoresti, organele silvice, organele piscicole, Garda de Mediu. “Reliefam faptul ca unitatii noastre i-au fost repartizate de catre judecatorii si parchete un numar de 521 de mandate de aducere care au fost executate fara probleme deosebite. In ce priveste interventia in prima urgenta in sprijinul populatiei, in perioada de referinta s-au inregistrat un numar de 918 apeluri de urgenta, cu 12% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe parcursul anului 2007 cadrele unitatii noastre au constatat 196 de infractiuni si au aplicat un numar de 1230 de sanctiuni contraventionale cuprinzind aproape intreaga paleta a infractiunilor si contraventiilor stradale”, a mai precizat conducerea institutiei respective. Aceleasi surse au mai adaugat ca, pentru eficienta activitatii desfasurate, in acest an, au fost inaintati in gradul urmator 4 subofiteri inaintea expirarii stagiului minim, iar la expirarea stagiului minim, 5 ofiteri, 1 maistru militar si 28 de subofiteri. 

Ce ne aduce Mos Craciun...

Ca in fiecare an, in perioada premergatoare Craciunului, fiecare sta si isi analizeaza activitatea de pina atunci. Este, probabil, un gest mostenit din copilarie, atunci cind trebuia sa ne cintarim bine lucrurile rele si pe cele bune pentru a afla daca Mosul ne va vizita sau nu. Acum este mai mult un bilant normal de final de an, o linie sub care adunam reusitele si nereusitele din ultimele 12 luni si incercam sa aflam unde am gresit si cu ce. Ei bine, in aceste momente, cind ar trebui sa incercam macar sa inclinam balanta faptelor bune prin gesturi generoase de ultim moment, ceva pare sa scape de sub control. Dar ce anume?Am facut ieri un exercitiu pe care va invit sa va faceti timp sa il incercati in aceste zile. Merita! In ajunul Craciunului, atunci cind fiorul colindelor si al bunatatii sufletesti ne patrunde, cel putin declarativ, rautatea si subiectivismul ies in evidenta mai apasat decit oricind. Incercati asadar sa stati pe margine si sa priviti cinci minute in jur! Incercati sa vedeti graba cu care se misca totul si cu care faptele rele le intrec, numeric si valoric, pe cele bune! Aruncam de multe ori un banut unui micut care cerseste la coltul strazii, lasam cei doi lei care ne ramin rest, vinzatoarei, ca sa aiba Sarbatori fericite, cautam in agenda telefonului mobil toti prietenii, cunoscutii, neprietenii si necunoscutii si ii sunam sau le trimitem mesaje de bine, alergam intre ziare, radiouri si posturi de televizune ca sa le uram si altora si impartim cadouri pentru toti cei nevoiasi. Ce facem in schimb in restul timpului? Calcam agitati acceleratia masinii pentru ca “timpitul” din dreapta sa nu poata intra in coloana, il injuram printre dinti, sau poate chiar cu toata gura, ne impingem in cel de linga noi ca sa intram primii la Mall, notam cu grija in agenda toate treburile nerezolvate si ii cerem apoi spasiti lui Mos Craciun sa ne dea in dar putin timp, ca sa putem cistiga ceva bani in plus, stam in blocstart pentru a prinde ocazii de a gasi vreun “fraier” atunci cind vine vorba de afaceri de sezon si pozam in cei mai sfinti de pe planeta in speranta unui “multumesc” mai generos. Asta facem in fiecare an de sarbatori, si daca nu ma credeti va invit sa priviti in jur. Veti vedea ce am vazut si eu, si va aisgur ca nu este o imagine prea frumoasa.Am inceput cu un soi de intrebare: “Ce ne aduce mos Craciun...”. Nu am pus insa semnul intrebarii pentru ca am constatat ca nu trebuie sa fie o intrebare ci o reflextie asupra noastra. Ce ne dorim, ce meritam, ce ne-ar dori altii si ce le dorim noi altora. Asta cred ca ne va aduce Mos Craciun, iar daca suma lor este pozitiva, avem ceva sanse de a primi un cadou. In caz contrar, cred ca ar trebui ca in anul viitor sa tragem aceasta linie mai devreme si sa incercam sa schimbam rezultatul. Inchei insa cu o intrebare: Vom putea reusi?

Daruri din buzunarul angajatilor ADR Centru

“Pe tot parcursul anului reprezentantii agentiei au fost alaturi de fiecare copil din Casa de copii Stremt, cu ocazia fiecarei zile de nastere. Incepind cu Sarbatorile de Craciun ale anului 2006, echipa ADR Centru s-a implicat in stringerea de fonduri din rindul angajatilor ei, pentru a sustine dezvoltarea copiilor din Stremt. Pentru a-si asuma concret rolul de indrumatori ai acestor copii, pentru care mama si tata nu mai exista din diferite motive, angajatii ADR Centru au colectat fonduri si au realizat 16 vizite la Stremt, oferindu-le tinerilor uitati de parinti sau lasati acolo foarte multe bucurii. Iepurasul si ziua copilului au fost de asemenea sarbatorite impreuna.Sarbatorile de Craciun inseamna pentru toti o masa acasa, cu familia, linga un brad impodobit si cu un mic cadou, din partea mosului, sub brad. Pentru a le aduce si acestor copii din Stremt cu virstele intre 4 si 19 ani, o farima din bucuria deosebita si din magia Sarbatorii Craciunului, angajatii ADR Centru s-au mobilizat si au adunat in aceste zile, prin efort personal, aproape 2.000 lei noi, din care au reusit sa achizitioneze tot ceea ce copiii i-au cerut lui Mos Craciun”, au precizat reprezentantii ADR Centru. Pe linga cadouri ei au oferit copiilor si o masa imbelsugata.   Simion CreTu“Trebuie sa ne asumam rolul de model in cadrul societatii romanesti, pentru ca reducerea decalajelor care ne separa de lumea occidentala, incepe, pina la urma, din inima fiecaruia dintre noi. Am constatat ca, daruind, sintem mai buni, si putem oferi un exemplu pentru ca toti colaboratorii si partenerii nostri sa gaseasca metodele cele mai bune de revitalizare a vietii sociale romanesti. Pe aceasta cale, dorim sa le uram tuturor celor care au probleme de incluziune sociala sa se bucure de Sarbatori fericite si sa aiba un an mai bun cu multe realizari!”, a declarat, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in timpul vizitei pe care a efectuat-o la Stremt.

Bafta turcilor

Cea mai norocoasa calificare in 16-imile Cupei UEFA a fost realizata de Galatasaray, care, desi n-a fost in stare sa bata codasa Austria Viena pe teren propriu, a beneficiat de jocul corect al “girondinilor” din Bordeaux. Acestia au invins la Atena pe Panionios, dupa ce grecii au condus cu 2-1. De asemenea, Anderlecht, invinsa la Getafe (noroc cu golul ex-stelistului Théréau!) parea cu streangul de git, insa Hapoel Tel-Aviv a pierdut, acasa in fata danezilor de la Aalborg si belgienii au rasuflat usurati. Si Aris Salonic spera la calificare, dar Luca Toni si Bayern le-a scos elenilor fotbalul din cap!Grupa E: FC Zürich – Bayer Leverkusen 0-5. Gresko (’19) / Bulikin (’23, ‘58), Barnetta (’50), Kiessling (’80); FC Toulouse – Spartak Moscova 2-1. Santos (’41, ‘52) / Dziuba (’61 – penalty). Sparta Praga a stat. Clasament: 1. Leverkusen – 9 p; 2. Spartak – 7 p; 3. Zürich – 6 p; 4. Sparta – 4 p; 5. Toulouse – 3 p. Grupa F: Sporting Braga – Steaua Rosie Belgrad 2-0. Linz (’11), Wender (’66); Bayern München – Aris Salonic 6-0. Toni (’25, ’38, ‘65), Lell (’78), Lahm (’81). Bolton Wanderers a stat. Clasament: 1.Bayern – 8 p; 2. Braga – 6 p; 3. Bolton – 6 p; 4. Aris – 5 p; 5. Steaua Rosie – 0 p. Grupa G: Getafe – Anderlecht Bruxelles 2-1. Pablo (‘6), Celestini (’49) / Théréau (’90). Contra (G) si Théréau (A) au fost integralisti; Hapoel Tel Aviv – Aalborg 1-3. Fabio jr. (‘45^1) / Risgård (’27), Jakobsen (’49 – penalty), Enevoldsen (’66). Tottenham a stat. Clasament: 1. Getafe – 9 p; 2. Tottenham – 7 p; 3. Anderlecht – 5 p; 4. Aalborg – 4 p; 5. Hapoel – 3 p. Grupa H: Panionios Atena – Girondins Bordeaux 2-3. Djebbour (‘6 – penalty), Makos (’20) / Cavenaghi (’40), Tremoulinas (’74), Moimbé (’86); Galatasaray Istanbul – Austria Viena 0-0. Helsingborg a stat. Clasament: 1. Bordeaux – 12 p; 2. Helsingborg – 7 p; 3. Galatasaray – 4 p; 4. Panionios – 4 p; 5. Austria – 1 p. Primele trei echipe din fiecare grupa s-au calificat in 16-imile Cupei UEFA. 

Premiera in automobilismul romanesc

La trei ani de cind primul roman, Romeo Dunca, a participat in Raliul Paris-Dakar 2005, la clasa moto, Romania inregistreaza o noua premiera, primul echipaj romanesc (Gabi Nicolae-pilot, Liviu Stan-navigator) ce se va alinia la startul clasei auto in editia 2008, la bordul unui Mitsubishi L200 Taifun. Gabi Nicolae, 33 ani, campion national de off-road, a lucrat timp de 3 ani la proiectul Team Dakar Romania, care a prins viata in acest an si se va concretiza cu prima prezenta romaneasca la celebrul raid Paris-Dakar 2008. Cu prilejul unei conferinta de presa, care a prefatat plecarea echipei in Portugalia pentru startul din 5 ianuarie 2008, au fost prezentate masina de cursa si masina de asistenta tehnica, tot un Mitsubishi L200, unde vor lua loc mecanicii Claudiu Muresan si Sorin Oncioiu, alaturi de Mihai Deobald, reprezentant mass-media. Dorin Marian, seful Cancelariei Primului Ministru, i-a oferit lui Gabi Nicolae un tricolor pe care sa-l fluture cind va trece linia de sosire la Dakar. Gabi Nicolae‘’In numele premierului Calin Popescu Tariceanu va urez mult succes, sa faceti o figura frumoasa si sa va intoarceti cu bine acasa’’. ‘’Sintem in grafic cu masinile, dupa foarte multe eforturi. Luam startul pe 5 ianuarie cu speranta ca vom flutura acest drapel pe care l-am primit din partea premierului pe malul Lacului Roz din Dakar. Noi speram sa ajungem la finisul Raliului Dakar, ar fi o performanta si asta ne stimuleaza, dar nu sintem ferm convinsi ca o sa si reusim. Din pacate, va fi cea mai dura editie a Raliului Dakar din ultimii zece ani, ca numar de kilometri in probe speciale si ca zone traversate. Vor fi noua etape numai in Mauritania, numai cu nisip, fata de restul editiilor cind au fost 60 la suta nisip si 40 la suta alte suprafete. Avem experienta acumulata de 10 ani in off-road extrem, afinitatea de a lucra in echipa, astea ar fi atuurile noastre’’, a declarat Gabi Nicolae. Asistenta tehnica in timpul cursei va fi acordata de un camion, ce va merge pe urmele masinii din cursa, in timp ce a doua masina va remedia problemele dupa incheierea etapei din fiecare zi. Cele doua masini vor fi trimise catre Lisabona pe 22 decembrie, iar pe 27 decembrie pilotii si mecanicii vor pleca spre aceeasi destinatie. Pe 3 ianuarie sint programate verificarile tehnice, iar pe 5 ianuarie are loc startul. Team Dakar Romania a primit in iulie 2007 unda verde ca poate participa la editia 2008 a raidului din Africa, cei doi piloti participind la sesiunile de pregatire de la Paris initiate de ASO, firma organizatoare a Raliului Dakar.

Sarpele incalzit la sin

Recitalul de trombon sustinut in ajun de solistul George Copos, cu replicile de rigoare ale lui Muresan, Dragomir, Costica “Vilcea”, Stefan zis “Pinalti” si Lupescu, promiteau o inclestare mortala sub Pietricica intre Ceahlaul si Rapid, foamea de puncte ale celor doua echipe fiind binecunoscuta. In cele din urma a fost un meci destul de cumincior, Rapidul cistigind de justete cu 1-0, printr-un gol marcat de Lucian Burdujan, sarpe incalzit la sinul proeminent al primarului de Piatra. In min. 55, Burdujan a fructificat centrarea venita de la Grigorie si a stabilit scorul final. La inceput, nemtenii au incercat ceva-cumva sa combine, dar cum se vedea si de pe Ceahlaul ca Rednic domina duelul tactic cu “prietenul” sau de alta-data, Viorel Hizo, au lasat-o mai molcut, preocupindu-se mai mult de apararea nevoilor si neamului. La minus sapte in clasamentul adevarului, o remiza cu cea mai “en vogue” echipa a campionatului nu era de lepadat. Asa ca Rapidul a incercat sa se apropie de poarta lui Multescu, prin combinatii artistice (cu Cesinha in prim plan), dar luminoasele perspective ale apropiere de dusmanul din Cluj i-a cam incurcat la finalizare. Arbitrul si-a facut “numarul”Personajul spre care se fixau toti ochii din tara, arbitrul Tiberiu Lajos a comis-o de doua ori, in faze de penalty. Mai intii, n-a acordat sanctiunea suprema la un fault al lui Fernandes asupra lui Cesinha si ochii s-au mutat citeva clipe spre tribuna oficiala, asteptind semnalul lui Copos. Era, totusi, 1-0 pentru Rapid si maestrul loteriilor n-avea sens sa riste. Apoi, la o faza mai putin clara, Lajos-baci putea sa dea penalty pentru nemteni, la interventia lui Lazar asupra lui Frunza si atunci poate s-ar fi intimplat minunea. Pina la coada, a fost chit pe chit la faze cu bucluc si, exceptind o “bilba” a lui Buga in fata lui Multescu si un sut bine plasat al lui Frunza din lovitura libera, nu s-a mai intimplat nimic sub Pietricica.Rapidul si-a indeplinit dorinta, s-a apropiat de CFR Cluj, iar sezonul s-a incheiat. Asteptam primavara, cind va fi o lupta crincena pentru malaiul si susaiul Ligii Campionilor 

Colinde rasplatite la Ciugud

Elevii Scolii cu clasele I-VIII din Ciugud s-au pregatit serios pentru venirea lui Mos Craciun. De mai mult timp, sub indrumarea unor dascali, acestia s-au grupat dupa preferinte, idei si puteri si au pregatit mici momente artistice pe tema sarbatorii pentru care ne pregatim cu totii sa o intimpinam. Educatoarea scolii a “mobilizat” cei “o mina de gradinari” si a prezentat un grupaj de colinde si recitari de versuri de sezon, unele fiind interpretate de actori de-o schioapa. Alte momente au fost prezentate de elevii claselor primare. Elevi ai clasei a VII-a au pregatit o sceneta pe tema nasterii Domnului Isus. Acestia si-au incropit si o costumatie pe tema. A urmat in scena grupul de colindatori format din elevi selectati din clasele V -VIII, care au prezentat celor prezenti - copii, parinti, dascali, primar si viceprimar - interpretari de colinde specifice zonei, dar si unele in limba engleza. Citeva fete erau imbracate in costume populare autentice.A sosit si momentul mult asteptat, cind Mos Craciun a intrat pe usa cu sacul in spinare, impartind tuturor copiilor pungi cu daruri, dupa care au plecat toti multumiti. Primarul comunei ne-a explicat ca, pentru copiii din satul Limba urmeaza un nou moment, unic in comuna si imprejurimi, sa mearga in ajun de Craciun cu Pitaraii, unde gazdele le arunca drept rasplata pentru bucuria de a-i vizita, mere si nuci.

Primiti colindatori?

Peste 1.000 de colindatori au facut intreaga saptamina sa rasune cladirea Primariei municipiului Alba Iulia cu frumoasele colinde romanesti. Cu mic si mare, tineri si virstnici, din Alba Iulia, dar si din alte localitati ale judetului, colindatorii i-au incintat pe angajatii Primariei, care s-au dovedit gazde bune. Cei mici au plecat incarcati cui pachete consistente cu dulciuri, iar cei mari cu cozonac si vin, toate primite in dar din partea administratiei locale. Alte citeva sute de colindatori sint asteptati cu drag in zilele ce urmeaza, sa calce pragul primariei. “Am ramas impresionat de insufletirea si placerea cu care atit cei mici, cit si cei mai in virsta colinda si asta este extraordinar, pentru ca si in acest fel contribuim la pastrarea frumoaselor noastre obiceiuri romanesti”, a declarat primarul Mircea Hava.  

Craciun fericit!

     „TOTUL INCEPE DE LA FAMILIE“ BARTOLOMEUdin mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, iubitului meu cler si popor, har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, iar din parte-mi, arhieresti binecuvintari.    Iubitii mei fii sufletesti,Cind Domnul Hristos le-a amintit ucenicilor Sai ca i se apropie patimile si moartea, ei s’au intristat. Spre a-i duce insa cu gindul la invierea ce va urma, El le-a pus in fata un exemplu din viata obisnuita a omului: „Femeia, cind e sa nasca, se intristeaza, pentru ca i-a sosit ceasul; dar dupa ce naste copilul nu-si mai aduce aminte de durere, pentru bucuria ca s’a nascut om pe lume. Asadar, si voi sinteti tristi acum, dar Eu iarasi va voi vedea si inima voastra se va bucura si bucuria voastra nimeni nu o va lua de la voi“.     Iata deci o legatura directa intre nastere si inviere, ca si cum pintecele mamei ar fi un mormint in care s’a zamislit, se dospeste si biruie viata.Si iata de ce nasterea unui prunc iradiaza bucurie nu doar in familia pe care o sporeste, ci si la vecini, la rude si chiar in satul intreg, acolo unde inca se mai pastreaza solidaritatea comunitara. Iar bucuria explodeaza in veselie atunci cind pruncul primeste baia nasterii celei de a doua, din apa si din Duh, prin Taina Sfintului Botez. Stim cu totii ce inseamna o cumetrie, ospatul insotit de daruri, cintece, jocuri si voie buna.     Daca pruncul se naste intr’o curte domneasca, din vita regala sau imperiala, si mai ales daca e baiat, sarbatoarea se desfasoara la scara nationala. Suveranul are un mostenitor, evenimentul e vestit prin trompete, tobe si fanfare, clopotele bat in plin, poporul se aduna cintind si jucind in fata palatului, tatal iese in balcon cu pruncul ridicat pe brate, multimile aclama, vazduhul vibreaza.     Dragii mei, acum doua mii si sapte ani in Betleemul Iudeii Se nastea Fiul lui Dumnezeu, Regele regilor si Imparatul imparatilor, Mintuitorul lumii. Stim ca fusese zamislit de la Duhul Sfint in pintecele Fecioarei Maria din Nazaret, stim ca Iudeea se afla pe teritoriul imperiului roman, stim ca cezarul poruncise un recensamint general pentru evidenta populatiei si estimarea impozitelor, stim ca fiecare cetatean trebuia sa fie recenzat in localitatea de bastina a neamului sau, stim ca Maria facea parte din descendenta betleemica a regelui David, ca si Iosif, cel rinduit de Dumnezeu sa-i legitimeze Pruncul ca stare civila si s’o ocroteasca de ignoranta oamenilor, stim ca amindoi au calatorit greu spre Betleem in timp ce Maria se afla in stare binecuvintata, stim ca tocmai atunci, la sosire, Mariei i-a venit vremea sa nasca.     Numeroase colinde populare din Transilvania ne-o infatiseaza aici pe Maica Domnului ratacind prin oras si batind din poarta’n poarta, cu nadejdea ca se va gasi cineva sa-i deschida si sa-i ofere o ospitalitate atit de necesara unei femei care din clipa’n clipa urmeaza sa devina mama. Nimeni insa nu-i deschide, ceea ce creeaza imaginea unor locuitori reci, nepasatori, egoisti, indiferenti la trebuinta altuia. E posibil ca aceste colinde sa fie expresia literara a sentimentului care i-a apasat pe ardeleni vreme de o mie de ani, acela ca sint tratati ca straini in propria lor patrie. Nu poate fi insa exclusa nici ideea ca Iosif va fi incercat sa afle niscaiva rudenii printre locuitorii Betleemului si ca, in cele din urma, a trebuit sa renunte. Ceea ce stim sigur este relatarea Sfintului Evanghelist Luca, anume ca cei doi calatori au incercat sa afle un loc la han, dar ca toate erau ocupate, ceea ce e plauzibil, de vreme ce la recensamint veneau iudei din toate laturile imperiului. Or, Luca este intelectualul de formatie istorica si rigurozitate stiintifica, singurul evanghelist care istoriseste in amanunt Buna Vestire, vizita Fecioarei Maria la ruda sa Elisabeta, intimpinarea si profetia Dreptului Simeon, episoade cu totul speciale, aflate chiar din gura Maicii Domnului, pe care, dupa traditie, a cunoscut-o personal si careia, in calitate de pictor, i-a facut si primul portret.     Asa se face ca, negasind loc la han si facindu-se seara, cei doi au nimerit intr’un staul, unde Sfinta Fecioara L-a nascut, in aceeasi noapte, pe Pruncul Iisus. Evanghelistul nu-i spune staul, dar din traditie stim ca era vorba de o pestera, adica adapostul natural cu temperatura constanta in care erau adapostite vitele pe timp de vara sau iarna. Evanghelistul nu-i spune nici staul, nici pestera, dar pomeneste de trei ori cuvintul iesle, adica jgheabul de scinduri in care se pune nutretul pentru hrana vitelor. Ei bine, aceasta iesle cu paie curate si fin binemirositor a fost patul in care Maica Sfinta L-a infasat pe Fiul lui Dumnezeu.     Asa L-au gasit pastorii, in aceeasi noapte. Acestia faceau de straja oilor pe cimp, cind deodata cerul s’a luminat si un inger le-a spus ca in cetatea lui David li S’a nascut, lor si poporului intreg, un Mintuitor, Hristos Domnul. L-au vazut, I s’au inchinat si, intorcindu-se, le-au spus si altora ce auzisera de la inger. Cit vor fi priceput ei si ceilalti din toate acestea, nu stim. Stim insa ca Iisus a intrat in anonimat, si asa va ramine pina la virsta de treizeci de ani, cind va iesi la propovaduire si va fi aratat multimilor de catre Ioan Botezatorul.    Iubitii mei fii sufletesti,Iata, am pus in paralela fastul care insoteste nasterea unui suveran pamintesc si simplitatea in care a binevoit sa Se nasca Fiul lui Dumnezeu. De o parte, unul din imparatii Bizantului va fi supranumit Porfirogenetul, adica nascut in asternuturi matasoase de porfira; de alta, un Nou-Nascut in iesle saraca; de o parte, gloate in delir; de alta, citiva ciobani uimiti; de o parte, lumina, muzica, trimbite si clopote; de alta, noapte linistita.     Noaptea era linistita si’n cimpul unde se odihneau oile pastorilor, numa’ ca aici era o liniste a muzicii ceresti: bolta se deschisese larg si’n cuprinderea ei cinta – ne spune Evanghelistul – multime de oaste cereasca, laudindu-L pe Dumnezeu si zicind: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamint pace, intre oameni bunavoire!“     Desi am mai facut-o si altadata, in alte imprejurari, voi incerca si acum sa raspund la intrebarea: Cui ii cintau ingerii? Si de ce?Pentru aceasta trebuie sa deschidem Biblia chiar la Cartea Facerii, capitolul 1, versetul 1, unde ni se spune: „Intru’nceput a facut Dumnezeu cerul si pamintul“. Prin „cer“ se intelege lumea nevazuta, spirituala, alcatuita din ingeri, iar prin „pamint“ se intelege lumea materiala, alcatuita din toate elementele universului si ale planetei pe care traim. Asadar, ingerii sint primele creaturi ale lui Dumnezeu, iar menirea lor este aceea de a-L slavi, laudindu-L si preamarindu-L intr’o neincetata doxologie. Aceasta este slujba lor, Liturghia lor, de la inceput si’n vesnicie.     E posibil sa se nasca intrebarea: Trebuie cumva sa credem ca Dumnezeu are nevoie de laudatori, asemenea suveranilor pamintesti, si ca anume pentru aceasta i-a facut? Nicidecum, dragii mei! Facuti inaintea lumii materiale, ei au fost martorii tuturor celor sase zile in care universul, pamintul si viata de pe el au fost facute in trepte, de la simplu la compus, culminind cu omul. In numar incomensurabil, ei au trait surpriza de a vedea de fiecare data ceva nou si nebanuit, iar reactia lor era pe masura. Cei ce locuiti in orase ati vazut, desigur, jocurile de artificii cu care se incheie, seara, marile sarbatori nationale, jerbele de flacari colorate care impinzesc vazduhul si cad si se topesc ca o ploaie parelnica, incandescenta. Cind doua sau trei rachete sint aruncate simultan si din intilnirea lor irump tot atitea stele ale caror raze se intretaie fara sa se ciocneasca, spectacolul devine atit de maret incit privitorii de pe margini striga de placere si izbucnesc in aplauze.     Imaginati-va, va rog, miriadele de ingeri ai cerului care urmareau aparitia astrelor gigantice dintr’un graunte de materie, ca o explozie a infinitului mic in infinitul mare. O stim chiar din Sfinta Scriptura, prin cuvintele lui Dumnezeu adresate lui Iov: „Unde erai tu, atunci, intru’nceput, / cind stele se nasteau / si ingerii mei toti ma preamareau in cor?“. Intr’adevar, Iov nu exista, dar ingerii vedeau aurora universului, vedeau cum rasar lumile din bezna nimicului. Vedeau si tresareau. Vedeau si se mirau. Vedeau si se minunau. Vedeau si se bucurau. Surpriza, mirarea, minunarea, bucuria, iata treptele repezi care stirnesc lauda. Preamarirea Creatorului nu e altceva decit bucuria de a fi a creaturii.     Cui si de ce cintau ingerii deasupra Betleemului? Vedeau ei cum se nasc astre noi? Desigur, le puteau vedea, de vreme ce Dumnezeu Isi continua opera prin ceea ce un poet francez numea, metaforic, „inceput perpetuu“. Dar ochii lor nu erau indreptati spre largul cerului, ci spre umila iesle in care Il descopereau pe Fiul lui Dumnezeu infasat in scutece omenesti. Fiul lui Dumnezeu, Cel nascut din Tatal mai inainte de toti vecii, Cel care impreuna cu Tatal crease lumea si toate ale ei, Cel despre care Evanghelistul Ioan avea sa spuna ca „toate printr’Insul s’au facut si fara El nimic nu s’a facut din ceea ce s’a facut“, pe El Il vedeau acum surizindu-le, dumnezeieste din scutece. Il vedeau si se mirau. Il vedeau si se minunau. Il vedeau si se bucurau. Se bucurau si cintau: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamint pace, intre oameni bunavoire!“ Nasterea Domnului a fost marea surpriza a celor fara de trup. Planurile de taina ale lui Dumnezeu le erau ascunse chiar puterilor ceresti de rang inalt, si cu atit mai mult ingerilor de rind, asa cum avea s’o spuna Sfintul Apostol Pavel. Arhanghelul Gavriil, care-i binevestise Sfintei Fecioare ca-L va naste pe Fiul lui Dumnezeu, avusese o misiune speciala si un mesaj concret, el nefacind parte din tagma ingerilor, ci din aceea a superiorilor lor. Pe de alta parte, profetii Vechiului Testament, in majoritatea lor, prevestisera venirea unui Mintuitor, dar spusele lor erau doar o proiectie in timp, pe cind ingerii de deasupra Betleemului se aflau in fata faptului implinit.      Ei pricepeau de pe acum ceea ce o cintare bisericeasca avea sa rosteasca mai tirziu, anume ca intruparea lui Dumnezeu nu era altceva decit „taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta“, descoperita prin Fecioara Maria.     Si acum, dragii mei, revenind la trimbitele, fanfarele, lautarii, ospetele, jocurile si ovatiile care saluta nasterea unui om, fie el chiar fecior de imparat, ce ramin toate acestea pe linga sublima cintare a ingerilor din Betleem, care Il slavesc pe Dumnezeu exact cum o facusera la crearea lumii? Oare nu trebuie sa intelegem ca nasterea lui Hristos inseamna o noua facere a lumii, cu tot alaiul ei de stele nascinde, inclusiv aceea care-i calauzea pe magi?     Nascindu-Se intr’un staul, Domnul nu S’a smerit pe Sine fortat de imprejurari, ci pentru ca asa a vrut El, in deplin acord cu Tatal Sau. Nimic nu a fost intimplator, nici recensamintul poruncit de cezar, nici data acestuia, nici sosirea Mariei in Betleem tocmai cind trebuia sa nasca, nici portile inchise, nici aglomeratia de la han, nici accesul intr’un staul murdar cu iesle curata. Totul a fost planuit, masurat, implinit. In smerenie S’a nascut, in smerenie a trait, in smerenie a patimit si a murit, stiind ca pretul smereniei este biruinta asupra mortii prin inviere si asupra timpului prin inaltare.    Iubitii mei fii sufletesti,Sa ne reamintim cintarea ingerilor la nasterea Domnului: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamint pace, intre oameni bunavoire“.     Ea cuprinde nu doar preamarirea Creatorului, ci si un mesaj pentru noi, muritorii, cei de aici si de pretutindeni, cei de acum si dintotdeauna.     Rostirea „pe pamint pace“ se refera la relatia dintre popoare. Ele sint cele care provoaca neastimparul istoriei prin foamea de putere, prin setea de dominatie, prin lacomie, prin orgoliul si iresponsabilitatea conducatorilor, prin neodihna de cuget a celor ce cred ca neamurile nu isi pot afirma identitatea decit batindu-se intre ele. Indemnul ingerilor este la pacea universala, dupa propriul lor model. Si ei sint diferiti, in cete ierarhice, in numar, in slujiri, in responsabilitati, dar traiesc in armonie universala. Un singur accident s’a petrecut, inainte de facerea lumii vazute. Lucifer a cazut, dar coada lui sfredeleste si azi prin toate cotloanele pamintului, trezeste ura si urneste razboaie. Si totusi, chiar si razboaiele au niste norme de conduita si anumite limite de combativitate, cum ar fi apararea populatiei civile prin nefolosirea armelor nucleare, chimice sau bacteriologice. In ultima vreme insa a aparut un razboi care neaga orice fel de norme: terorismul. Daca un razboi de agresiune este opera diavolului, terorismul – agresiv prin definitie – este diavolul insusi. Traim deschideri apocaliptice, iar mesajul pacific al ingerilor se cere mai treaz ca oricind.     Rostirea „intre oameni bunavoire“ se refera la relatia dintre persoane si grupuri sociale, acestea din urma fiind familia, satul, comuna, orasul, provincia, tara, religia, etnia, cultura. Bunavoirea nu este altceva decit ingaduinta, deschidere catre celalalt, credinta ca identitatea ta ca persoana sau grup se defineste prin a celuilalt, ca ego-ul se oglindeste in alteritate, ca ai in tine destula putere sa-ti pastrezi intacta credinta religioasa fara s’o dispretuiesti pe a celuilalt.     Totul incepe de la familie si de la educatia celor sapte ani de acasa. Aceasta este criza zilelor noastre. Piere sfintenia casatoriei, piere legatura dintre casatorie si nasterea de prunci. Familii destramate, copii lasati de izbeliste – atunci cind nu au fost ucisi inainte de a se naste –, adolescenta maculata, tinerete incerta, caminul cultural inlocuit cu discoteca, guma de mestecat inlocuita cu drogul, cartea inlocuita cu televizorul, meciul de fotbal unde se joaca mai putin cu mingea si mai spectaculos cu pumnii si bitele, o lume in care indecenta, vulgaritatea, parvenitismul si coruptia devin institutii ale binelui comun.     Dragii mei, e posibil ca tabloul acesta sa para sumbru, dezolant, exagerat, pesimist si, oricum, nepotrivit pentru un final de scrisoare pastorala. M’am gindit si eu la asta, dar nu puteam sa-l ocolesc. Cind ingerul Domnului s’a pogorit noaptea la pastori, acestia nu dormeau, ci, rezemati in toiege, vegheau asupra oilor rumeginde, ca nu cumva sa le surprinda lupii. Daca fiarele s’ar fi ivit, ei ar fi strigat. Pastor de veghe, si eu am aceasta indatorire. Cind ostile ingeresti rosteau cuvintele „pe pamint pace, intre oameni bunavoire“, pacea si bunavoirea – cel putin in integralitatea lor – nu erau o realitate, ci un deziderat. Rostirea ingereasca era, pur si simplu, o urare.     In saivanele Bisericii au intrat lupii. Cei mai multi sint imbracati in piele de oaie – atunci cind nu patrund intr’o catedrala sa jure ingenuncheati sub sabia lui Irod –, iar datoria fiecarui pastor este sa strige. Eu o fac catre oile mele, stiind insa ca ele sint oi cuvintatoare, adica inzestrate de Dumnezeu cu ratiune, discernamint si vointa, insusiri care le ofera capacitatea de a se apara si singure, dar toate impreuna, ca unele care cunosc glasul pastorului.     Iar daca rostirea ingerilor este urare, sa ne amintim si de faptul ca orice urare naste speranta. Cu aceasta speranta in mai-binele tarii si al poporului nostru va doresc un An Nou plin de lumina, sanatate si belsug. La multi ani!     LA DRUM CU PASTORIIFLORENTINprin harul, milostivirea si indelunga-rabdarea Atotputernicului Dumnezeu, Eparh de Cluj-Gherla, onoratului cler impreuna slujitor, cuvioaselor persoane consacrate impreuna rugatoare, iubitilor crestini greco-catolici si tuturor persoanelor de Dumnezeu iubitoare, &#171;Cu adevarat mare este taina dreptei credinte: Dumnezeu s-a aratat in trup, s-a indreptat in Spirit, a fost vazut de ingeri, s-a propovaduit intre neamuri,... &#187; (1Tim 3,16).Iubiti credinciosi,Perioada sfintelor sarbatori a Nasterii Domnului nostru Isus Hristos este in fiecare an, pentru noi, un prilej de a reinnoi speranta si bucuria trairii credintei noastre crestine.     „Criza actuala a credintei este, in esenta, o criza a sperantei crestine“, ne spune Pontiful Roman Benedict al XVI-lea in recentul document despre speranta crestina, „Spe salvi“ (Sp.S. 17). Deci criza religiozitatii actuale in cadrul marii familii crestine europene este, de fapt, datorata lipsei sperantei care motiveaza credinta crestina. Depinde de noi daca reusim sa facem sa renasca speranta in sufletele noastre, care sa fundamenteze credinta noastra, orientind intreaga noastra viata spre viata vesnica.     In acest sens ne pot ajuta Sarbatorile Anului Liturgic crestin daca sint traite la adevarata lor valoare spirituala si, in mod particular, marita Sarbatoare a Nasterii Domnului. Cum vom petrece aceasta sarbatoare? Va trece ca o zi oarecare? Ne vom preocupa mai mult de pregatiri materiale, decit de impodobirea sufletului nostru? Va fi doar o uimire trecatoare si mai multa distractie, ce nu ne va scoate din cercul vicios al cotidianului vietii? Depinde doar de noi.     De aceea, va invit sa lasam pentru citeva zile preocuparile, „oile“ noastre, si sa pornim la drum impreuna cu pastorii de la Betlehem, pentru a intilni Cuvintul intrupat. Dupa ce ne vom impartasi din bucuria lor, sa impartasim si noi la rindul nostru bucuria de a fi intilnit Cuvintul si speranta care motiveaza credinta noastra crestina.     Ne vom folosi, in itinerarul spiritual, de Cuvintul Domnului din Evanghelia de la Luca (2,1-20), precum si de citeva idei din documentele recente ale Magisteriului Bisericii catolice: „Spe Salvi“ (Sp.S.) – enciclica Sf. Parinte Papa Benedict al XVI-lea despre speranta crestina si „Nota doctrinara despre evanghelizare“ (N.D.E.).     Evenimentul Nasterii dupa trup a Domnului si Dumnezeului si Mintuitorului nostru Isus Hristos ne este prezentat de trei ori in cadrul acestui fragment. Mai intii ca eveniment istoric incadrat in timp, apoi ca o veste adresata pastorilor din partea unui mesager divin si in al treilea rind ca o experienta de credinta, o intilnire personala pe care pastorii au avut-o la vederea Cuvintului intrupat.     La acestea trebuie sa adaugam, in fiecare an experienta de credinta a intilnirii noastre personale cu acest Prunc nascut in iesle, care poate conferi o noua speranta si o noua orientare vietii noastre.     Va invit sa incercam spiritual sa imbracam haina pastorilor si sa raminem impreuna cu ei, sa privim ceea ce privesc ei si sa traim ceea ce traiesc ei. Sa devenim pentru citeva momente pastori. De fapt, daca ne gindim bine, sintem fiecare dintre noi pastori spirituali ai sufletelor noastre.      De aceea, sa parcurgem impreuna cu ei drumul sperantei regasite.    1. „Nu va temeti, astazi vi s-a nascut Mintuitor, care este Hristos, Domnul“ (cfr. Lc 2,10.11).     Pastorii, noaptea pe cimp, risipiti, pazesc oile. Unii stau in pesteri adapostindu-se, altii in jurul unui foc, incalzindu-se. O lumina orbitoare ii invaluie in plina noapte si un glas limpede rasuna in auzul lor: „Nu va temeti! Va binevestesc voua bucurie mare pentru intregul popor: vi s-a nascut voua astazi Mintuitor, care este Hristos Domnul...“ (Lc 2,10-11).Pastorii sint cutremurati de lumina stralucitoare a slavei Domnului in care mesagerul divin i-a invaluit.     Atit prezenta ingerului, cit si stralucirea maririi Domnului sint semnele revelatiei divine. La intilnirea cu divinitatea, omul se vede asa cum este: in toata splendoarea nimicniciei sale, si are tendinta justificata de a se ascunde, de a se inchide interior, de a fugi.     „Nu va temeti!“ – este o invitatie la deschidere sufleteasca pentru a putea primi mesajul divin, vestea cea buna. Apoi ingerul transmite un eveniment prezent, care va fi prilej de bucurie pentru intreaga omenire.     Astazi Cel Preainalt patrunde ca om in istoria propriei creatii, se reduce la nivelul timpului si spatiului uman, facindu-se intru toate partas oamenilor. Astazi – indica un moment de implinire si un moment de inceput. Toata istoria Poporului lui Dumnezeu de pina acum a constituit de fapt o lunga pregatire pentru momentul plinirii vremurilor, asa cum citim in Epistola catre Evrei: „Dupa ce Dumnezeu odinioara, in multe rinduri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci, in zilele mai de pe urma ne-a grait noua prin Fiul, pe care l-a pus mostenitor a toate si prin care a facut si veacurile“ (Evr 1,1-2).(...)     2. „Marire intru cele de sus lui Dumnezeu si pe pamint pace, intre oameni bunavoire“ (Lc 2,14).     Pastorii infricosati de aparitia ingereasca asculta cuvintul mesagerului divin. Dar, pe cind credeau ca totul s-a-ncheiat, deodata pare ca cerurile se deschid ca o cortina ce se trage lin si, din inalt, rasuna un cor ingeresc sublim: „Intru cele de sus in cer lui Dumnezeu marire si pe pamint pace intre oameni bunavoire!“ (cfr. Lc 2,14).     Sint mii si mii ostirile ceresti ce lauda pe Domnul in cintari ingeresti. Astfel, pastorii devin pentru o clipa participanti la Liturgia cereasca. Pare ca cerul a coborit pe pamint si creatiunea-ntreaga e-n lauda si cint. O pregustare a fericirii ceresti pe pamint, o contemplare a imnului de adoratie ce neintrerupt se-aduce Celui Preainalt. Acum se poate spune, cu drept cuvint, „precum in cer asa si pe pamint“.     Imnul cintat de multimea corurilor divine este o lauda adusa lui Dumnezeu si o revelatie ce dezvaluie oamenilor divinitatea Pruncului nascut in pestera din Betlehem. Corurile ingeresti cinta marire lui Dumnezeu pentru minunatul plan al mintuirii realizat prin Fiul intrupat si intrat in istoria omenirii pentru a aduce pacea.     Cine ar putea aduce in acelasi timp marire intru cele de sus lui Dumnezeu si oamenilor de pe pamint pace si bunavoire? Cine Altul daca nu Fiul intiiul-nascut al Tatalui ceresc, „Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Lumina din Lumina, nascut iar nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal“ (Simbolul credintei). De aceea, unicul eveniment care poate conferi un sens acestui imn ceresc este Nasterea Domnului nostru Isus Hristos, speranta vie a vietii crestine, ce ofera tuturor o directie clara spre fericirea vietii vesnice. „Iar cind bunatatea si iubirea de oameni a Mintuitorului nostru Dumnezeu s-a aratat, El ne-a mintuit, nu din faptele cele intru dreptate savirsite de noi, ci dupa a Lui indurare (...), ca indreptindu-ne prin harul Lui, sa ne facem, dupa speranta, mostenitorii vietii celei vesnice“ (Tit 3,4-5.7). Hristos este „Lumina spre descoperirea neamurilor si marirea Poporului Sau Israel“ (cfr. Lc 2,32), Cel prin care Dumnezeu restabileste pacea cu oamenii in lume: „Caci in El a binevoit (Dumnezeu) sa salasluiasca toata plinirea. Si printr-insul toate cu Sine sa le impace, fie cele de pe pamint, fie cele din ceruri, facind pace prin El“ (Col 1, 19-20).     Marele mister al Nasterii Domnului nostru Isus Hristos marcheaza inceputul Noii Aliante cu Dumnezeu, un timp al pacii ce conduce pe o noua Cale in Adevar, spre Viata. „Viata, in totalitatea ei, este relatie cu Acela care este Izvorul vietii. Daca sintem in relatie cu Acela care nu moare, care este Viata insasi si Iubirea insasi, atunci sintem in viata.“ (Sp.S. 27). Cuvintul vietii – „Rasaritul cel de sus“, a venit intre noi, oamenii, sa lumineze pe cei aflati inca in intunericul disperarii si al umbrei mortii pacatului si sa indrepte pasii nostri pe calea pacii (cfr. Lc 1, 77-79).(...)     3. „Vazindu-L, au vestit cuvintul grait lor despre acest Copil“ (Lc 2,17)Din mesajul ingerului, pastorii au inteles rolul pe care il au si au plecat indata, in graba, la drum. Condusi de mesajul primit au venit in cautarea Pruncului divin. Ajungind, pastorii au ingenuncheat sa-L vada mai bine pe Noul-nascut in iesle asezat. L-au vazut, L-au adorat si in acea liniste contemplativa, alaturi de Maria si Iosif, invaluiti in aceeasi stralucire a harului ceresc, miracolul s-a intimplat. Au fost atinsi de lumina adevarului divin ce le-a dat o noua speranta. Astfel a incoltit in sufletele lor dorinta de a vesti cu bucurie cele auzite si vazute.     Oare cit timp au stat pastorii in adoratie linga ieslea invaluita in stralucirea divinitatii Omului- Dumnezeu? Textele Evangheliilor nu precizeaza, este un timp care are o alta dimensiune, ce scapa perceptiei umane: „Ca o mie de ani inaintea ochilor Tai sint ca ziua de ieri, care a trecut si ca straja noptii / Nimicnicie vor fi anii lor; dimineata ca iarba va trece.“ (Ps 89, 4-5). Un singur cuvint: „Vazindu-L“, descrie momentul intilnirii cu Pruncul divin. Este momentul revelatiei supreme, intilnirea personala cu insusi Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, Mintuitorul.     In adoratie, ei vad si se lasa vazuti la rindul lor. incearca sa patrunda si sint patrunsi la rindul lor... „Ochii sufletelor“ se deschid spre adevarul divin.De la nivelul intelegerii rationale (mesajul ingeresc) la nivelul credintei si al sperantei (pornesc sa vada), prin rugaciune si adoratie (vazindu-L), sint patrunsi de marea bucurie a adevarului descoperit: Acesta este Semnul oferit de ingeri: Pruncul in iesle culcat este Mintuitorul, Hristos Domnul, Dumnezeu adevarat. Este vestea bucuriei care acum cuprinde sufletele lor si ii transforma din adoratori in vestitori ai Cuvintului divin. Au primit bucuria, o traiesc in suflete si apoi doresc sa o impartaseasca tuturor. Astfel, ei insisi devin mesageri ai unei noi sperante in lume. Doresc sa raspindeasca vestea buna primita pentru a reda oamenilor speranta mintuirii.(...)     Sa reluam itinerarul spiritual pe care l-au parcurs pastorii. Au auzit vestea ingereasca ce i-a tulburat, au ascultat cuvintul divin, au crezut in semnul revelat si au pornit la drum, orientati spre intilnirea cu Pruncul nou-nascut. Pastorii au vazut Cuvintul in care au sperat si L-au adorat. Cu bucurie in suflet, ei au plecat sa vesteasca tuturor ceea ce au vazut. Ei devin astfel continuatorii misiunii mesagerilor divini, adevarati mesageri ai sperantei in lume.     Acelasi itinerar trebuie sa-l urmam si noi ca si crestini botezati, deoarece misiunea principala a Bisericii si a fiecaruia dintre noi este aceea de a predica Vestea cea Buna a mintuirii, prin Hristos, intregii omeniri. Aceasta evanghelizare inseamna nu numai a invata o doctrina, dar mai cu seama a-L vesti pe Domnul Isus Hristos, prin cuvint si fapta, adica a deveni instrumente ale prezentei si actiunii Sale in lume (cfr. N.D.E. 2).     Marile sarbatori crestine reprezinta ocazii de a ne reaminti ca am primit Cuvintul divin. Avem in bibliotecile noastre Sfinta Scriptura, dar de cite ori ne facem timp sa o citim cu atentie? Cum incercam sa interiorizam si sa intrupam in viata noastra Cuvintul citit sau ascultat in Biserica? Participam cu evlavie si speranta la viata Bisericii, la Sfinta Liturghie? Ne facem timp pentru a intilni Cuvintul divin prin rugaciunea noastra personala? Cum vestim Cuvintul ascultat prin trairea noastra crestina in lume? Sintem noi adevarati mesageri ai sperantei crestine in lume?     Cu alte cuvinte Sfintul Parinte ne intreaba: „Credinta crestina este si pentru noi, astazi, o speranta care transforma si sustine viata noastra?“ (Sp.S. 10).     Iubiti credinciosi, pastori ai sufletelor voastre, itinerarul vietii noastre spirituale continua. Viata noastra este un pelerinaj ce trebuie sa se orienteze, prin Cuvintul intrupat, spre Mintuire, spre Viata vesnica. De aceea, la lumina exemplului drumului spiritual al pastorilor, ne putem intreba acum spre ce sau spre cine se orienteaza viata noastra? De asemenea, sa ne intrebam ce sau cine orienteaza viata noastra spre scopul ei? Ne straduim sa urmam exemplul pastorilor, mesageri ai sperantei in lume si a Preasfintei Fecioare Maria, „Mama Sperantei“?     Ca „pastori“ sintem responsabili nu numai de sufletele noastre, dar si de familiile si comunitatile noastre. Sa construim adevarate comunitati care sa constituie semne de speranta in lume, faruri luminoase care sa-i ajute pe cei dezorientati pe marea involburata a lumii acesteia sa regaseasca drumul, Calea spre Betlehemul spiritual, si astfel Hristos, Domnul, sa renasca in viata lor.    Iubiti credinciosi,Dumnezeu intervine brusc in viata pastorilor, le ofera un cuvint, un semn si o speranta. Ei se supun Cuvintului si orienteaza viata lor dupa Vointa divina. Aud si vad implinirea mesajului divin revelat, apoi, preamarind si laudind pe Dumnezeu, se reintorc la „oile lor“. Oare s-a schimbat ceva in lume? A devenit lumea mai putin violenta? S-au rezolvat multiplele lor probleme? Cu siguranta, NU! Dar pastorii au invatat sa priveasca si lumea cu violenta ei si problemele lor, cu o alta atitudine interioara. Prin intilnirea cu Pruncul divin au dobindit pacea si bucuria in sufletele lor, astfel totul primeste un sens, o orientare spre o speranta viitoare. De-acum inainte vor fi mesageri ai pacii si ai bucuriei, preamarind si laudind pe Dumnezeu.     Isus nu a adus in lume un mesaj al unei revolutii sociale, nu s-a angajat intr-o lupta de eliberare politica, ci El a adus o intilnire cu Dumnezeul cel viu, o speranta care a transformat viata si lumea din interior, chiar daca structurile externe au ramas nemodificate (cfr. Sp.S. 4).     Patrunsi de bucuria Cuvintului ascultat, sa-L lasam sa lucreze in sufletele noastre si, astfel, sa renasca pacea prezentei lui Hristos in viata noastra. Sa devenim oameni de bunavointa, sa-L preamarim si sa-L laudam cu suflet curat si asemenea corurilor ingeresti sa aducem marire intru cele de sus lui Dumnezeu, iar pe pamint pace si bunavoire.     Asa cum sta bine romanului la ceas de sarbatoare, sa-ncheiem cu o urare ramasa de la batrinii colindatori de pe plaiurile noastre transilvane:     „Acest praznic luminat / Noi cu drag l-am asteptat / S-auzim ingeri cintind / Magi cu stea calatorind / ingerii aduc veste buna / La tot neamu’ dimpreuna / Pacurari sinteti si Dumneavoastra / Ce sinteti de vita noastra / Faceti bine si iertati / Vorba nu ni-o-mputati / Ca sa fie de folos / Nasterea lui Hristos!“ (Bocse M.- Mihaiu L., Colinde stravechi de pe Valea Somesului, sec. XIX).     Acum, cind celebram pentru intiia oara Sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Isus Hristos in cadrul Uniunii Europene, avem un motiv in plus sa vestim cu bucurie mesajul de credinta, pentru a reda familiei europene bucuria sperantei crestine. Asa cum ne invita Sfintul Apostol Pavel, „Bucurati-va pururea intru Domnul. Si iarasi zic: Bucurati-va“ (Filip 4,4), va doresc tuturor sa traiti crestineste din plin bucuria sperantei in credinta a Sfintelor zile de sarbatori si sa vestiti tuturor: „Astazi vi s-a nascut voua Mintuitor!“.     „Insusi Dumnezeul pacii sa va sfinteasca pe voi desavirsit, si intreg spiritul vostru, si sufletul, si trupul sa se pazeasca, fara de prihana, intru venirea Domnului nostru Iisus Hristos“ (1Tes 5,23).     Arhiereasca binecuvintare si crestineasca imbratisare, la ceas de marita si luminata sarbatoare.

Vino si tu in Oraselul Kopiilor!

Manifestarile vor debuta astazi, la ora 17.00, cu deschiderea “Oraselului Kopiilor”, urmat de Concursul Cel mai frumos Mos Craciun si Cea mai frumoasa Craciunita. Seara de astazi va fi incheiata traditional cu un concert de colinde si muzica populara in interpretarea sotilor Adina si Ilie Medrea acompaniati de Orchestra Dor Romanesc, moment urmat de un concert pentru cei tineri, pe scena urmind sa evolueze Alexandra Ungureanu si Crush. Bilant de finalVenit in fata presei cu ocazia ultimei intilniri oficiale din acest an, directorul societatii Kronospan, Adrian Bacila si-a exprimat multumirea fata de modul in care au decurs pregatirile pentru acest eveniment. “Anul acesta ne-am intilnit de mai multe ori decit am facut-o in cei sapte de cind muncim aici. Din 2008 speram sa avem relatii normale cu presa. Astazi (n.r. ieri), am venit sa va spun doar ca ne vom tine de cuvint si vom deschide manifestarile dedicate Sarbatorilor de Craciun la Sebes. Speram sa ne atingem obiectivele, care nu sint legate de cumpararea bunavointei cetatenilor, si de a avea o activitate respectabila care sa ajute comunitatea si mai ales pe cei care au nevoie de ajutor. Proiectul nostru vizeaza o deschidere a societatii si un sprijin pentru membrii acestei comunitati care au nevoie de momente in care sa aiba o frunte mai putin incretita. De asta ne-am indreptat spre copii”, a adaugat Adrian Bacila. RealitatiReprezentantii societatii Kronospan din Sebes au tinut sa aminteasca si citeva amanunte legate de activitate. “Nu am sustinut niciodata ca industria este naturala si benefica pentru mediu. Avem insa convingerea ca industria ofera o posibilitate economica pe care sa se poata dezvolta comunitatea. Intotdeauna ne-am uitat cu jind la Europa, si asta pentru ca ei aveau de mult aceasta industrie care ii propulsa acolo unde voiam si noi sa ajungem. Pornind de la aceste realitati, va spun ca vom dona tot ceea ce s-a investit in acest orasel al copiilor. Vom dona toate materialele primariei municipiului Sebes. Este vorba despre o investitie destul de mare, peste 60.000 de euro, dar estimam ca vor putea fi montate si demontate timp de 10 ani, ceea ce inseamna ca valoarea nu este chiar atit de mare. Dorim, in acest fel, sa reinviem traditia care exista mai demult”, a explicat directorul Kronospan, Adrian Bacila.Informatii pretioaseTot cu aceasta ocazie, reprezentantii Kronospan au facut publice date privitoare la anul care sta sa se incheie in ceea ce priveste activitatea economica. “Nu putem sa tragem o linie si sa delimitam activitatea noastra de viata orasului. Pot sa va spun ca, pe linga aceasta traditie a oraseului pentru copii, am hotarit sa sprijinim comunitatea prin acordarea unei prime in valoare de 70 % din salariul net, tuturor angajatilor nostri, precum si o marire de salariu de 18 %. A fost pentru noi primul an in care ambele fabrici, cea de MDF si PAL, au incheiat pe profit. Am avut o cifra de afaceri de peste 192 de milioane de euro, lucru care ne plaseaza din acest punct de vedere in primii 10 agenti comerciali din tara, iar pentru anul viitor dorim sa atingem 250 de milioane. Cu cit functioneaza mai bine, cu atit bugetul local din Sebes si comunitatea are mai mult de profitat”, a mai spus Adrian Bacila.  PROGRAM  manifestAri21 dec Vineri17:00, 17.15, 19.00, 20.00Deschiderea oficiala a Oraselului copiilor - Sebes 2007Concurs Cel mai frumos Mos Craciun si Cea mai frumoasa CraciunitaConcert de colinde si muzica populara - Sotii Adina si Ilie Medrea si Orchestra Dor RomânescConcert Alexandra Ungureanu si Crush22 dec Simbata12.00, 17.00,18.30, 19.00, 20.00Cross - ul Mos CraciunilorConcert elevi - Liceul cu program sportiv Sebes Concurs Flaminzila si Setila Spectacol Cream  Spectacol Alex23 dec Duminica16.30, 17.00, 17.30, 18.00, 19.00Concert elevi - Scoala Generala LancramParada modei de iarna - SC Simplis Concurs Flaminzila si SetilaConcert de muzica populara si colinde - Maria, Tudor si Nicolae Furdui - Iancu împreuna cu Grupul instrumental folcloric  Crai Nou din Alba IuliaSpectacol Cassa Loco24 dec Luni17.00, 18.00, 18.30Concert elevi - Scoala generala nr. 2 SebesConcurs Flaminzila si SetilaConcert de colinde Cristian Pomohaci25 dec Marti16.00, 17.00, 17.30Concert elevi - Scoala generala nr. 4 SebesConcurs Flaminzila si SetilaConcert de colinde al corurilor din Parohiile numarul 1 si 3 din Sebes26 dec Miercuri17.00, 18:30, 19.00Concert elevi - Scoala generala Petresti Concurs Flamânzila si SetilaConcert de colinde al corurilor din Parohiile Mihail Kogalniceanu si numarul 7 din Sebes27 dec Joi17.00, 18.00, 18.30Concert elevi - Colegiul National Lucian Blaga SebesConcurs Setila, Flaminzila Concert de colinde al corurilor din Parohiile numarul 2, 5 si 6 din Sebes28 dec Vineri17.00, 18.00Concert elevi - scoala generala nr. 1 Silviu CarpinisanConcurs Setila, Flamânzila29 dec Simbata17.00, 18.00,18.30Concert elevi Grupul scolar Industrial Sebes Concurs Setila, Flaminzila Concert Concha30 dec Duminica17.00, 19.00Concert al copiilor de la Centrul Cultural Lucian BlagaConcert Gino Aliens31 dec Luni24.00Foc de artificii

Mos Pasquale a facut din nou cadouri

 corneliu.sarbu@monitorulab.roMos Pasquale le-a oferit copiilor din mai multe localitati ale judetului o masa consisitenta, incercind in acest fel sa aduca putina bucurie si lumina sarbatorilor in viata unor oameni nevoiasi. Gestul patronului italian a facut chiar mai mult decit atit, reusind sa apropie membrii unei comunitati divizate de necesitatile economice. Valoarea unui gestAriganello Pasquale“Ne bucuram ca am reusit din nou sa aducem putina bucurie in sufletele parintilor si atita lumina si speranta in sufletele acestor micuti. Am inceput sa organizam acest eveniment in urma cu citiva ani si am vazut impactul pe care l-a avut. Am hotarit ca vom continua sa oferim aceste mici cadouri si o vom face de Craciun, de Paste si de cite ori va fi nevoie si vom putea” Intr-un moment in care relatiile dintre romani si italieni sint mentinute tensionate in mod artificial, patronul italian al restaurantului Nettuno a reusit prin gestul sau sa demonstreze ca nu exista diferente si diferende intre popoare, ci doar erori ale oamenilor. Valoarea gestului sau a fost inteleasa si de catre sefii administratiilor locale care au raspuns invitatiei patronului italian si au adus la aceasta masa copii nevoiasi din localitatile pe care le pastoresc. “Este un lucru extraordinar”Participant si el la actiunea indreptata spre copii nevoiasi, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a apreciat gestul patronului italian. “Ceea ce face Pasquale este un lucru extraordinar. Reuseste in acest fel sa demonstreze cel mai bine ca atunci cind este vorba despre oameni aflati in situatii disperate, ajutorul poate fi nepretuit. Va dati seama de bucuria acestor copii si a parintilor lor. Trebuie sa apreciem ca nu este un gest singular pentru ca, iata, se repeta al doilea an la rind, iar Pasquale ofera aceasta masa atit de Craciun cit si de Paste. Multumim pe aceasta cale prietenului nostru, care a inteles cum trebuie sa functioneze relatiile intr-o comunitate si cum trebuie sa se ajute intre ei membrii acesteia”, a declarat multumit Mircea Hava. Alaturi de aceste cuvinte, tipetele de bucurie si dezinvoltura copiilor au fost cel mai bun indiciu asupra starii create de acest mic cadou. Sarbatori fericiteCopiii veniti ieri la restaurantul Nettuno au primit in dar o masa constind in paste cu ton si friptura, sucuri si dulciuri. Pentru multi dintre ei, bunatatile au intrecut orice inchipuire. “Ma simt foarte bine. Am venit sa mincam si a fost foarte buna. Nu stiu ce a fost, dar nu am mai mincat niciodata asa ceva. Carne am mai mincat. Multumim”, a spus unul dintre pitici. “Eu am mincat mai frumos ca el. Am avut si mai mult in farfurie si a zis tanti ca o sa imi mai aduca. Eu am fost mai cuminte si de aceea am primit mai mult si mai bun”, s-a laudat vecinul sau de masa. “Multumim celor care ne-au chemat aici. Mincarea a fost foarte buna si ne simtim bine. Le uram tuturor Sarbatori Fericite”, a incheiat unul dintre cei mai mari. 

Caldura pentru ...doi ani in scoli si biserici

Radu Marcel Tuhut, viceprimarul comunei Ciuruleasa, a aratat zilele trecute ca scolile de pe raza comunei au de pe acum caldura asigurata si pentru iarna viitoare. Reprezentantul administratiei locale a mentionat ca unitatile de invatamint au la ora actuala rezerve de lemne uscate cit sa le ajunga pentru doi ani, lucru valabil, de altfel, si in ce priveste bisericile de pe raza comunei. Biserici in curs de reabilitareReferindu-se la lacasele de cult, viceprimarul a mai aratat ca exteriorul bisericii de la Buninginea a fost renovata, iar, in prezent, se lucreaza la picturile de interior. Tuhut a tinut sa precizeze ca aceste lacase de cult au beneficiat, in acest sens, de sprijin financiar din partea Consiliului Local Ciuruleasa si de la Consiliul Judetean Alba. “Biserica de la Ciuruleasa a fost si ea tencuita in exterior, iar la primavara se va incepe pictarea acesteia. In satul Vulcan s-a construit o bisericuta, pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, edilii spera sa o sfinteasca in vara anului viitor. Pentru aceasta, consilierii au alocat de la bugetul local 50 de milioane de lei vechi. Bisericuta din lemn a fost ridicata cu sprijinul localnicilor”, a mai adaugat reprezentantul administratiei locale din Ciuruleasa. 

Falsul preot demascat la Ciuguzel a actionat si la Radesti

Falsul preot din judetul Maramures cercetat de politistii din Lopadea Noua pentru comiterea infractiunii de inselaciune s-a dovedit a fi mai “prolific” in activitatea sa decit au crezut la inceput oamenii legii. Radu G. in virsta de 35 de ani a fost demascat duminica seara, la ora 17, de catre preotul din satul Ciuguzel, cu privire la faptul ca, in timp ce oficia slujba religioasa, in biserica a intrat o persoana de sex barbatesc imbracata in haine manastiresti, care s-a recomandat ca este preot ieromonah la o manastire din judetul Maramures. Barbatul a solicitat ajutoare banesti pentru refacerea Casei Monahale care a ars intr-un incendiu, prezentind in acest sens mai multe inscrisuri. În urma extinderii cercetarilor în cauza privind pe Radu G., s-a stabilit faptul ca, in aceeasi zi, in jurul prinzului, acesta a apelat la aceeasi metoda si la Biserica Ortodoxa din Radesti. Persoanele din comuna care au participat la slujba au convenit cu pretinsul preot sa colecteze bani, care urmau sa-i fie înminati în ziua de 23.12.2007. În continuare, se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de tentativa de înselaciune si fals.    

Expozitie de pictura

Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Alba, Casa Memoriala “Sava Albescu” Fenes si Muzeul National al Unirii Alba Iulia organizeaza in perioada 21 decembrie 2007 - 25 ianuarie 2008, expozitia: Sava Albescu (1885-1957) - 50 de ani de la moartea pictorului.Dintre cele 43 de lucrari expuse cu aceasta ocazie se remarca autoportretul pictorului, mai multe portrete ale unor personalitati ale vremii, dar si lucrarile cu tema istorica si religioasa. Pictorul Sava Albescu a reusit, intre anii 1912-1914, sa expuna mai multe lucrari la salonul Oficial din Paris. Ulterior, avea sa organizeze ample expozitii personale in tara, la Sibiu (1924), Cluj (1927), Bucuresti (1941, 1943), manifestari cu un impact deosebit in mediile culturale ale vremii. Vernisajul expozitiei va avea loc astazi, la ora 12, in sala de expozitii a muzeului albaiulian.       

Premii de excelenta in domeniul economic

 mihaela.moraru@monitorulab.roScopul declarat al acestei actiuni este “recunoasterea si evidentierea performantelor obtinute de operatorii economici cu capital romanesc, respectiv de operatorii economici cu capital strain, din industrie, constructii si servicii, si din agricultura, sectorul vegetal, zootehnic si piscicol, performante ce contribuie substantial la dezvoltarea economico-sociala a judetului”. Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat ca actiunea institutiei judetene nu doreste sa concureze cu nici o alta actiune de premiere a agentilor economici, cum ar fi, de exemplu, “Topul firmelor” al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Alba.Bugetul alocat evenimentului este de 75.000 lei, dar autoritatile judetene sint de parere ca acesta nu este prea mare, mai ales ca, pina la urma, acesti bani vin tot de la agentii economici din judet, prin taxele si impozitele pe care le platesc. Premiile acordate constau in obiecte cu valoare simbolica, autoritatile exprimindu-si dorinta ca aceste simboluri sa devina atit de apreciate de oamenii de afaceri incit acestia sa isi doresca sa “colectioneze” cit mai multe, mai ales ca evenimentul se doreste permanentizat.Ion Dumitrel“Ei se premiaza intre ei. Noi vrem sa le multumim (...) Pina la urma, ceea ce facem noi nu este o premiere, noi le adresam multumiri pentru ceea ce fac pentru judetul Alba. Nu ne suprapunem si nu avem nimic comun, nici cu Camera de Comert, nici cu altii” Cei mai buniAu fost stabilite, in total, 24 de categorii pentru care s-au acordat distinctii, la fiecare categorie fiind evidentiate intre 2 si 17 firme, in functie de realizari. Ocupantii locului I, pentru fiecare categorie sint: Transavia - cele mai mari investitii de capital romanesc in economia judetului, Bosch Rexroth - cele mai mari investitii de capital strain in economia judetului, IAMU - cele mai mari valori ale exporturilor firmelor cu capital romanesc din judet, Holzindustrie Schweighofer - cele mai mari valori ale exporturilor firmelor cu capital strain din judet, Saturn - contributii deosebite la bugetul judetului, Transavia - fondurile alocate activitatii de cercetare, dezvoltare, inovare, Jidvei - crearea de noi locuri de munca in judet de catre firme cu capital romanesc, Galway Sport - crearea de noi locuri de munca de catre firme cu capital strain, Supremia Grup - contributia la activitatea Comitetului de Dezvoltare Economica, Transavia - implicare in viata comunitatii, Star Transmission - cel mai bun angajator, Stazoo SRL - cele mai mari investitii in sector agricol din fonduri europene si fonduri nationale, SC Vintana - cea mai mare productie de griu (peste 100 ha), SC Agra Oarda SRL - cea mai mare productie de griu (sub 100 ha), SC Vintana - Cea mai mare productie de porumb (peste 100 ha), SC Agrotrust Tirnava SRL - cea mai mare productie de porumb (sub 100 ha), SC Pomicola Boz SRL si SC Domeniile Boieru SRL - pomicultura, viticultura, floricultura, SC Rogill&Co - productie de lapte din rase autohtone, SC Agro-Lact SRL - productie carne vita, SC Dragonul Cilnic SRL - productie carne pasare si SC Delta Plus SRL - piscicultura. La doua dintre categorii, toate firmele nominalizate au obtinut punctaje egale, ceea ce inseamna ca toate ocupa locul I. Categoria crearea si sustinerea brand-ului judetului prin propriul brand are 6 cistigatori: Albalact, Alpin 57 Lux, Apulum, Ciserom, Jidvei si Transavia. Categoria dezvoltarea pietei de capital are trei cistigatori: SSIF Broker SA, BT Securities si IFB Finwest. Clasamentele au fost realizate pe baza datelor primite de la operatorii economici si producatorii agricoli, datelor de la Directia Generala a Finantelor Publice Alba si datelor din procesele verbale ale intilnirilor de lucru ale Comitetelor de Dezvoltare.

Despagubiri pentru ?pagubitii? CEC ce au ramas fara autoturisme

cristi.fleschin@monitorulab.roVesti bune pentru romanii care au facut inainte si in primii ani dupa 1989 depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme. Daca pina acum reglementarile in vigoare prevedeau doar despagubirea persoanelor care au depus bani pentru cumpararea de autoturisme Dacia, guvernantii au extins zilele trecute acordarea acestor despagubiri si pentru “pagubitii” care atunci au optat pentru cumpararea altor marci de autoturisme. Prelungire a termenelor limita de depunereUn alt element de noutate al actului normativ consta în modificarea datei de constituire a depozitelor la CEC. Astfel, persoanele fizice care pina la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la CEC în vederea achizitionarii de autoturisme (pina acum era precizata ca limita data de 1.11.1990) au dreptul sa obtina despagubiri banesti daca depozitele astfel constituite în conturile active îndeplinesc conditia neafectarii soldului initial. Este vorba mai exact de acele depozite constituite din sume de bani reprezentind avansuri sau depuneri integrale în vederea achizitionarii de autoturisme, existente în sold, fara dobinda aferenta si din care nu s-au facut retrageri.Despagubiri de aproape 760 de milioane de leiValoarea despagubirii a fost determinata de CEC prin indexarea de la data depunerii si pina la data de 31.07 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente în conturile active ce îndeplinesc conditia neafectarii soldului initial, cu indicii preturilor de consum. Valoarea totala a despagubirilor însumeaza 759,784 milioane lei noi. Suma reprezentind despagubirea este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii. Titlurile de stat se emit în doua transe, pe numele CEC si au scadenta la un an de la data emisiunii.Despagubiri in transeTitlurile de stat emise în prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise în a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008. Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei noi – corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti – iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,702 milioane lei noi – corespunzatoare unui numar de 17.545 deponenti. La data scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei si Finantelor procedeaza la rascumpararea acestora.Termene si acte necesareActul normativ recent adoptat prevede ca incepind cu prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, persoanele îndreptatite sa primeasca despagubire se pot prezenta la ghiseele CEC în vederea punerii la dispozitie a sumelor cuvenite. Pentru a intra în posesia banilor, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta în original documentele „cec cu suma limitata” si actul de identitate, actele de stare civila sau alte documente dupa caz. 

Bugetarii vor primi primele de concediu restante in trei transe

Guvernul a decis miercuri acordarea primelor de concediu restante din perioada 2001-2006 pentru functionarii publici, personalul auxiliar din domeniul justitiei si pentru membrii corpului diplomatic si consular, sumele urmind sa fie platite anul viitor, in trei transe. Guvernul a reglementat in sedinta de miercuri, prin Ordonanta de Urgenta, modalitatea de plata a primelor acordate pentru concediul de odihna, suspendate in perioada 2001-2006 prin legile bugetare anuale si prin actele normative anuale de salarizare. Vor beneficia de aplicarea ordonantei de urgenta functionarii publici, functionarii publici cu statut special, personalul auxiliar din sistemul justitiei, membrii corpului diplomatic si consular, precum si alte categorii de personal care beneficiaza de prima de concediu de odihna, in baza legilor speciale. Institutiile au obligatia sa asigure aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta cu prioritate, din sumele ramase la capitolul “cheltuieli de personal” din posturile vacante. Beneficiarii urmeaza sa primeasca aceste drepturi in anul 2008, esalonat, in trei transe: in luna martie pentru anii 2001 si 2002, in luna iunie pentru anii 2003 si 2004 si in luna octombrie pentru anii 2005 si 2006. Drepturile stabilite prin hotariri judecatoresti executorii neplatite pina la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se platesc intr-o singura transa, ca si drepturile stabilite dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta prin hotariri judecatoresti executorii. Plata se face intr-o singura transa si pentru personalul pensionat inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, dar si pentru personalul care iese la pensie inainte de a primi integral primele de concediu de odihna, potrivit esalonarii.  

Taranii ar putea vinde, fara restrictii, brinza si dupa 1 ianuarie

Derogarea pentru comercializarea fara restrictii a produselor primare, cum ar fi brinza sau carnea, ar putea fi prelungita dupa 1 ianuarie, pina cind vor fi aprobate noile norme privind vinzarea directa, a declarat, ieri, vicepresedintele Autoritatii Veterinare, Laszlo Nagy Csutak. “Ordinul privind comercializarea produselor primare va fi modificat si, pina la adoptarea noilor norme, derogarea pentru vinzarea in piete ar putea fi prelungita”, a declarat, ieri, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Nagy Csutak. Potrivit acestuia, doua vor fi conditiile impuse pentru comercializarea produselor, respectarea conditiilor de igiena si asigurarea trasabilitatii alimentelor. “Daca respectarea primei conditii se poate dovedi cu un buletin de analize, in cel de al doilea caz vorbim despre ambalarea si etichetarea produselor. Doar asa se poate asigura trasabilitatea produselor, adica controlul pe tot lantul de productie”, a explicat Csutak. Acesta a precizat ca, daca producatorul va respecta aceste doua conditii, va putea vinde fara restrictii, atit pe piata locala, cit si pe cea nationala. La inceputul anului, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisa comercializarea produselor primare, lapte, brinza, carne, la nivel national, vinzarea fiind permisa doar pe raza judetului. Ulterior, institutia a acordat o perioada de gratie, pina la 1 ianuarie 2008, pentru taranii care vind astfel de produse in piete. La sfirsitul lunii noiembrie, cu o luna inainte de expirarea acestei derogari, ANSVSA a emis un proiect de ordin privind comercializarea produselor primare. “Vinzarea directa a produselor primare catre consumatorul final, cu ocazia tirgurilor, pietelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase organizate periodic de autoritatile locale/judetene/regionale se realizeaza numai de catre producator sau de catre membri familiei, rude de gradul I si II ale acestuia”, se precizeaza in proiectul ANSVSA.

Daruri pentru copiii defavorizati

Micutii inclusi in proiectele sociale ale Episcopiei romane-unite de Cluj-Gherla au parte astazi de un spectacol cu surprize. Evenimentul „Seara Craciunului Nost’“ are loc la Capela „Sfintul Iosif“ al Catedralei din Piata Cipariu, de la ora 16. Va avea loc, in beneficiul copiilor devaforizati, un program de colinde, scenete si poezii, precum si lansarea unei carti de povesti pentru cei mici.       Lucrari de artizanat si felicitari de Craciun realizate de copii cu afectiuni neuro-motorii sau provenind din familii nevoiase alcatuiesc, de asemenea, o expozitie cu vinzare care se verniseaza astazi in cadrul evenimentului. Organizatorii fac un apel cu acest prilej „pentru toti Mosii acestui Craciun“. „Ei sint asteptati cu sacul lor de daruri la Capela «Sfintul Iosif» si vor fi pe deplin recompensati de zimbetul micilor copilasi sau al tinerilor protagonisti ai serbarii. «Seara Craciunului nost’» este o ocazie pentru toti aceia care vor sa faca în acest an, în apropierea Sarbatorii Nasterii Domnului, un dar crestinesc, sa aduca o bucurie acolo unde este mai mare nevoie“, arata acestia.

Valsuri de la Viena

Opera Romana din Cluj-Napoca organizeaza in prag de sarbatoare un spectacol muzical-coregrafic intitulat „Valsul in Viena lui Strauss“. Cei interesati sint asteptati duminica, 23 decembrie, de la ora 18.30, sa il urmareasca si sa asculte fragmente semnate de celebrul compozitor Johann Strauss. Coregrafia este semnata de Ileana Iliescu, de la Opera Nationala din Bucuresti, dirijorul invitat este Cristian Sandu, iar Mayura Misawa, Doina Baldean, Lucian Bacoiu si Mircea Baritchi sint solisti. In aceeasi zi, insa de la ora 11, pe scena institutiei va mai avea loc spectacolul „Glasuri si pasi... De Craciun“.      Realizat in colaborare cu Liceul de Muzica „Sigismund Toduta“ si Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia“, acesta ii va mai aduce pe scena si pe micutii de la corul „Junior VIP“, dirijat de Anca Mona Marias, si pe basul Petre Burca. Regia artistica este semnata de Emil Strugaru. Primul eveniment al anului 2008 in cadrul Operei Romane din Cluj- Napoca va fi Spectacolul Extraordinar care ii va avea ca invitati pe George Petean, solist la Opera din Hamburg, si pe tenorul Tiberius Simu, solist al operei din Leipzig.

Tramvaiul lui Mos Craciun

Tramvai in loc de sanieIn acest an, pentru ca iarna lasa de dorit si zapada a disparut de pe carosabil, Mosul a renuntat la sanie, inlocuind-o cu un tramvai. Desi este o idee inedita a Primariei, care a pus la dispozitia lui Mos Craciun un tramvai care va circula din ora in ora pe ruta Manastur – Piata Garii – Manastur, copiii nu s-au aratat mirati. Au dat ieri buzna in tramvai, unde Mosul i-a intimpinat cu dulciuri. Timp de citeva minute, cit a durat cursa de inaugurare, copiii au colindat si au aplaudat. „Mosule, mosule!“ si „A venit Mosul“ strigau prichindeii, plini de entuziasm, in timp ce „batrinelul“ imbracat in rosu si alb le raspundea cu specificul „Ho-ho-ho!“. Chiar daca noul mijloc de deplasare al Mosului nu primise un nume, clujenii s-au grabit sa il denumeasca „Tramvaiul lui Mos Craciun“.Beculete si beteleCopiii au cintat ieri impreuna cu Mosul in tramvaiTramvaiul, vopsit in totalitate in rosu, este decorat in interior cu beculete colorate si betele. Nu lipsesc nici colindele, care pot fi ascultate in boxele amplasate in mai multe locuri din interiorul tramvaiului. Pina si vatmanul este imbracat in Mos Craciun, astfel incit noul mijloc de transport pare ca scos din poveste.     La prima calatorie au luat parte zeci de copii, alaturi de acestia fiind prezenti si primarul municipiului, Emil Boc, seful Directiei Tehnice a Primariei, Sorin Apostu, si Liviu Neag, directorul RATUC. Clujenii au sansa de a calatori cu cel mai inedit tramvai din oras pina in data de 26 decembrie.Pentru cei mai cuminti copiiEmil Boc a tinut sa precizeze ca, „timp de 6 zile, Mosul va distribui cadouri si va cinta colinde impreuna cu cei mici. Am facut posibil ca Mosul sa aiba in fiecare ora ceva in sacul lui pentru copiii clujeni, care sint cei mai cuminti din Romania“. Primarul Clujului a spus ca acest lucru nu ar fi fost posibil fara ajutorul unor firme clujene. „Doresc copiilor sa petreaca momente frumoase si placute de Sarbatori si sa ramina la fel de cuminti si in anul care urmeaza“, a mai adaugat edilul-sef.

real-ul de Cluj

Investitie de 23 de milioane de euroreal Cluj si-a deschis ieri portile si aduce marfa variata si preturi mici„Clujul este unul dintre orasele in top 5 ca piata si va fi, dupa estimarile noastre, tot in acest top in orasele Romaniei si la nivel de vinzari“, a precizat Tjeerd Jegen, directorul general al real-Hipermarket Romania. El spune ca nu se teme de concurenta de pe piata clujeana, dat fiind faptul ca in ultima luna competitori precum Carrefour si Auchan au intrat tot pe piata locala, si aceasta in contextul in care deja Cora sau Selgros, la fel ca Metro, se aflau „bine infipte“ in aceeasi piata. „Noi ne gindim strategia pe termen mediu si lung si, chiar daca in acest moment concuram direct cu toate hipermarketurile pentru aceiasi clienti, nu ne temem ca vom pierde, dimpotriva. Piata clujeana inca mai are potential“, a apreciat pentru monitorul Tjeerd Jegen. El a mai estimat ca, in prima zi de la deschidere, real Cluj va atrage cel putin „12.000 de vizitatori“, dar si ca „este foarte posibil ca in viitorul apropiat sa mai deschidem un magazin real la Cluj, dar asta ramine de vazut cind exact se va intimpla acest lucru; cert este ca avem in planul nostru de dezvoltare inclusa si aceasta perspectiva, cu atit mai mult cu cit perspectiva noastra apropiata este deschiderea unor noi magazine real la Bacau si la Bucuresti“, a mai adaugat Tjeerd Jegen.Imobiliarele clujene, sperantele retailuluiZona de pe Bulevardul Muncii, in care este amplasat magazinul ridica, cel putin aparent, citeva semne de intrebare. Cartierul nu se bucura de un renume foarte bun printre clujeni, insa, pe de alta parte, se afla in zona fostei platforme industriale. „Nu ne sperie deloc perspectiva aceasta. Cind am ales Clujul ni s-a spus ca in vecinatatea magazinului in foarte scurt timp va exista un cartier nou cu aproximativ 8.000 de locuitori, in consecinta exista perspective incurajatoare pentru noi. Pentru acest cartier exista deja aprobarile“, a punctat Tjeerd Jegen. Si, intr-adevar, in apropiere se pregatesc cel putin doua noi proiecte imobiliare care tintesc spre patura de mijloc a clujenilor mai instariti.real in cifre* investitia de la Cluj a insumat peste 23 de milioane de euro     * magazinul de la Cluj este cel de-al saselea deschis in reteaua Real in anul 2007     * 400 de autoturisme pot fi parcate in parcarile subterane si din jurul hipermarketului     * 38 de case de marcat asigura rapiditatea servirii in conditiile unui flux continuu de clienti in magazin asigurat de cele doua intrari     * 4.000 de produse pot fi vazute si testate chiar in magazin si includ 320 de sortimente de vinuri din tara, dar si din toata lumea, zeci de tipuri de cafea sau cosmetice, dar si produse de imbracaminte si incaltaminte alaturi de produse non-alimentare     * si pentru cei care nu se multumesc cu shopping-ul pe care il pot face in magazine, mai exista 17.000 de metri patrati de galerii comerciale „adiacente“ magazinului Real.

Cuvintul Evangheliei

    Iisus – fiul lui Adam, fiul lui Dumnezeu    Duminica dinaintea Nasterii DomnuluiInaintea praznicului Nasterii Domnului, Biserica ne pune in atentie o pericopa evanghelica unica prin continutul ei. Este vorba de o insiruire de nume (Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a nascut pe Isaac; Isaac a nascut pe Iacov; Iacov a nascut pe Iuda si fratii lui... – incheindu-se cu: ... Eliud a nascut pe Eleazar; Eleazar a nascut pe Matan; Matan a nascut pe Iacov; Iacov a nascut pe Iosif, logodnicul Mariei, din care S-a nascut Iisus, Care se cheama Hristos). Aceasta genealogie vizeaza originile Domnului Hristos, dar si ale lumii, ale neamului omenesc, cum citim in Evanghelia dupa Luca (... fiul lui Enoh, fiul Iared, fiul lui Maleleil, fiul lui Cainam, fiul lui Enos, fiul lui Set, fiul lui Adam, faptura lui Dumnezeu).     Dintre cei patru evanghelisti, doar doi au in vedere prezentarea genealogiei Domnului Hristos. Este vorba de Sfintul Evanghelist Matei (Mt 1, 1-25) si Sfintul Evanghelist Luca (Lc 3, 23-38). Sint insa unele deosebiri intre aceste doua genealogii. Cea dintii deosebire este ca la Evanghelistul Matei avem o genealogie descendenta, de la Avraam la Iisus, iar la Evanghelistul Luca o genealogie ascendenta, de la Iisus la Adam. O alta deosebire este ca Evanghelistul Matei merge pe linia lui Solomon, iar Evanghelistul Luca pe linia lui Natan. In genealogia lui Luca avem nume de profeti precum Amos, Naum, iar in genealogia de la Matei nume de regi; prin urmare, Matei are in vedere o traditie regala, iar Luca o traditie sacerdotala, preoteasca. Cu alte cuvinte, Evanghelistul Matei dovedeste ca genealogia lui Iisus coboara din linie regala, iar Evanghelistul Luca dovedeste ca Iisus descinde din Dumnezeu, din linie preoteasca.     De ce aceste deosebiri? Raspunsul este simplu. Trebuie sa avem in vedere destinatarii evangheliilor. Matei se adreseaza evreilor – si el isi dadea silinta a dovedi ca Iisus Hristos este urmasul lui David si al patriarhilor neamului iudeu –, pe cind Luca se adreseaza neamurilor, paginilor. Pentru el nu este atit de important sa afirme ca Iisus este urmasul lui Avraam, cit faptul ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu. Asadar genealogia lucanica afirma in mod explicit divinitatea Mintuitorului: Domnul Hristos este ca unul dintre noi, cu parinti, cu bunici, cu strabunici, dar este mai presus de noi pentru ca e Fiul lui Dumnezeu. Hristos nu este un simplu om, ci Dumnezeu intrupat, Dumnezeu coborit intre oameni, care S-a aratat la infatisare ca un om si a patimit cele omenesti, fiind om desavirsit si Dumnezeu desavirsit.     „Hristos se naste, mariti-L!“ – cintam in aceasta perioada a asteptarii venirii Domnului Hristos. Si continua cintarea: „Hristos din ceruri, intimpinati-L, Hristos pe pamint, inaltati-va...!“ – adica Hristos se naste in ceruri, in cele inalte, in cele dumnezeiesti. Nasterea aceasta este vesnica; Hristos si acum se naste din Tatal, pentru ca dumnezeirea nu este supusa timpului. Pe pamint, insa, s-a nascut o data pentru totdeauna, „la plinirea vremii“. Noi astazi nu facem altceva decit sa actualizam evenimentul, sa intram in atmosfera sarbatorii, dar pentru aceasta trebuie sa-L slavim pe Cel ce s-a nascut, pentru noi si pentru a noastra mintuire.

Imparatia in cele trei ipostaze (2)

In toata invatatura Sa, Domnul insista asupra acestei imparatii, cu intentia evidenta de a sadi in constiinta ascultatorilor credinta ca ea va fi spatiul mintuirii omului, stadiul final al desavirsirii duhovnicesti si telul suprem al oricarei sperante. Faptul este atit de important incit se afla chiar in rugaciunea „Tatal nostru“: Vina imparatia Ta. Ea este proiectata in vesnicia de dupa sfirsitul veacurilor, cind cei drepti vor straluci ca soarele in imparatia Tatalui lor. Dumnezeu este, in acelasi timp, Tatal dreptilor care s’au mintuit prin Iisus Hristos, precum si al lui Hristos insusi, Care le va spune ucenicilor Sai dupa impartasirea la Cina cea de Taina: De acum nu voi mai bea din acest rod al vitei pina in ziua aceea cind il voi bea cu voi, nou, in imparatia Tatalui Meu. Tot la El insusi Se refera si cind procuratorul Pilat il intreaba daca El este imparat: Imparatia Mea nu este din lumea aceasta. Transcendenta imparatiei reiese si din scurta convorbire de pe cruce a lui Iisus cu tilharul din dreapta Sa. Acesta exclama: „Pomeneste-ma, Doamne, cind vei veni intru imparatia Ta!“. Iata si cuvintele Dreptului Judecator adresate celor buni la Marea Judecata: „Veniti, binecuvintatii Parintelui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii...“.     Toate acestea ne infatiseaza o imparatie transcendenta, de dincolo de lumea aceasta si de dincolo de istorie, pe care noi, asa cum marturisim in Simbolul Credintei, o asteptam ca pe viata veacului ce va sa fie. Spre aceasta intelegere ne indruma si o seama de parabole pe care Domnul Iisus i le-a dedicat, cu intentia de a corecta nerabdarea unora dintre contemporanii Sai. Amintiti-va de parabola talantilor: stapinul le cere slugilor sale socoteala numai dupa ce se intoarce dintr’o lunga calatorie. Acelasi lucru se intimpla in parabola lucratorilor viei. Nu mai putin graitoare, in acest sens, este parabola celor zece fecioare, asociata cu avertismentul Domnului ca El, Fiul Omului, la sfirsitul veacurilor va veni pe neasteptate, ca un fulger, si-l va surprinde pe fiecare in starea de atunci.     In acelasi timp, Noul Testament ne pune in fata si ipostaza unei imparatii imanente, al carei spatiu se afla aici, pe pamint, si la viata careia participam noi, cei vii. In acest sens, foarte semnificativa este parabola neghinei, pe care v’o amintesc pentru frumusetea ei. Argatii unui proprietar de pamint constata ca in tarina pe care stapinul lor o semanase cu griu a rasarit si neghina, o buruiana pe care un dusman (adica diavolul) o semanase pe furis in ceasul lor de odihna. In virtutea bunului simt gospodaresc, ei cer ingaduinta stapinului de a plivi tarina, smulgind din radacina firele de neghina. Stapinul, insa, nu le permite, din grija ca nu cumva, facind aceasta, o data cu firele de neghina sa fie smulse sau vatamate si cele de griu curat. Ele trebuie lasate sa creasca impreuna pina la seceris; atunci totul va trece prin vinturatoare si se vor separa: neghina va fi arsa, iar griul va deveni piine. Aceasta parabola induce ideea ca oamenii buni, adica cei rinduiti sa mosteneasca imparatia Cerurilor, vor convietui in istorie laolalta cu cei pacatosi, ceea ce inseamna ca imparatia incepe sa fiinteze inca din lumea aceasta.     In spusele Mintuitorului mai exista cel putin doua parabole care sustin aceeasi idee: grauntele de mustar este cel mai mic din toate semintele pamintului, dar din el creste un pom suficient de mare spre a adaposti pasari ale cerului, iar intr’o parabola paralela se vorbeste despre aluatul care, mic fiind, dospeste toata framintatura.     Asadar, ca imagine integrala, imparatia Cerurilor este o realitate antinomica: in acelasi timp, ea este si va sa fie. Principiul antinomiei nu trebuie sa ne surprinda: Dumnezeu este, in acelasi timp, transcendent si imanent, accesibil si inaccesibil, comunicabil si incomunicabil; Iisus Hristos a fost, in acelasi timp, Dumnezeu si om; Sfinta Maria a fost, in acelasi timp, fecioara si mama; Biserica este, totodata, in ceruri (triumfatoare) si pe pamint (luptatoare).     Acum e lesne de inteles ca imparatia lui Dumnezeu, una si aceeasi, pe pamint e in curs de constituire, iar in ceruri va fi constituita. Tocmai de aceea ni se vorbeste si de o cale care duce la ea, aceasta fiind, in prima si ultima instanta, Iisus Hristos. Atit grauntele de mustar cit si aluatul din framintatura poarta in ele ideea de devenire. Asadar, imparatia lui Dumnezeu se afla in devenire prin cei ce se indreapta spre ea si in plinire prin cei ce au ajuns in ea. imparatia in devenire e tot atit de reala ca si cea deja constituita.

Colindele: stil si mireasma

Nasterea Domnului, prilej de bucurie in intreaga lume crestinaPrintre frumoasele cintece de Craciun ale lumii anglo-saxone este si „Micul tobosar“, raspindit in toata America si cintat indeosebi de grupurile corale, carora aranjamentele de armonie le ofera posibilitatea unor delicioase refrene onomatopeice. In traducere foarte libera si, desigur, parafrazata, textul ar fi: Undeva, un baietel afla ca’n pestera Betleemului S’a nascut un Prunc pe care-L cheama Iisus. El stie ca, de obicei, unui nou-nascut i se aduc daruri si chiar ii vede pe pastori si pe magi indreptindu-se intr’acolo incarcati de ofrande. Dar el, el ce sa-I duca? El e un baietel sarac; singura sa avere e o toba, din care stie sa cinte; de fapt, asta este ceea ce-i place lui mai mult pe lume. Alearga deci la Prunc, ii cinta din toba cum stie el mai bine, iar Acesta-i suride, in semn de multumire.     Nu mai stiu unde-am citit ca obirsia acestui cintec e in Cehia si ca pe Continentul cel Nou a fost adus de imigrantii cehi care, la’nceput, il cintau ei intre ei. Curind insa el a fost adoptat de mai toate grupurile etnice si s’a generalizat, devenind foarte popular. Fara’ndoiala, succesul sau e motivat atit de virtutile melodice, cit si de gingasia sentimentului; nimic nu misca mai mult inima omului decit o inima de copil.     Pe de alta parte, in folclorul nostru romanesc avem o colinda cunoscuta in colectii sub titlul de „Floricica“. Textul e de o mare simplitate, asa cum ii este, de altfel, si melodia: „Colo’n cimpul inverzit / Mica floare-a rasarit. / Maica Sfinta cum venea / Mica floare mi-o vedea / si din gura-asa-i graia: / Floricica, floricea, / Ce esti mindra ca o stea, / Vezi aici pe bratul meu / ti-l aduc pe Dumnezeu. / Floricica se’nchina / si miresme-i aducea. / Si eu, mica floricea, / ii aduc inima mea“.     Am pus aceste doua cintece in paralel si mi-am dat seama, o data mai mult, de puterea prin care rostirea folclorica se alcatuieste in oglinda sufletului national; dar si in aceea a traditiilor lui liturgice. Pornind de la Micul tobosar, nimic mai firesc decit prezenta si folosirea instrumentelor muzicale in bisericile protestante si catolice. Pe de alta parte, nimic mai nefiresc decit incercarea unora de a le introduce, discret, in bisericile ortodoxe romanesti. Aceasta observatie nu’nseamna dispret fata de alte traditii, ci doar pretuirea a ceea ce-i este propriu fiecarui popor.     E vremea colindelor. Locul lor traditional e pe ulitele satului, la ferestrele sau in casele gospodarilor. In orase ele ni se ofera, mai ales, in salile de concert, dar si in biserici, unde se refugiasera in timpul prigoanei comuniste si unde au supravietuit. Uneori tin locul pricesnelor. Se cinta si in vremea miruitului. Pot fi auzite la radio. Deseori urmarite si la televiziune, dar nu intotdeauna in stilul cel mai propriu. Multi regizori prefera decorul bisericilor, bogat si pe de-a gata, cutezind insa sa-i adauge corului naiul sau taragotul. intr’o biserica din Ardeal am vazut chiar Irozii, inclusiv Ciobanul, cu chivarele si caciula pe cap. Regizorii au rivna si fantezie, dar preotul este acela care trebuie sa stie ca spatiul liturgic nu poate fi folosit oricum si de oricine.     „Micul tobosar“ opereaza cu audio-vizualul. „Floricica“ romaneasca i se imbie celui mai rafinat si mai subtil dintre simturi: olfactivul. Oare nu vorbim noi de mireasma limbii? Iata ca lui Dumnezeu I se poate oferi si o mireasma a inimii. Ce-ar fi sa ne putem lauda si cu o mireasma a stilului?

Pe scurt

Craciunul aproapeluiIn perioada premergatoare Craciunului, la Centrul eparhial, in parohiile din Cluj si la asezamintele sociale ale Arhiepiscopiei, persoanele sarace si asociatiile caritabile primesc ajutoare in bani, alimente si medicamente. Astfel, Arhiepiscopia Clujului, prin proiectul social „Cutia Milei pentru saraci“, a oferit unui numar de noua asociatii si asezaminte sociale ajutoare banesti in valoare de 8.800 de lei. Printre cei care au beneficiat de ajutorul Arhiepiscopiei se numara Asociatia Handicapatilor Motor, Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie, Uniunea Generala a Pensionarilor Cluj, Asociatia Nevazatorilor din Romania, filiala Cluj, Asociatia Bolnavilor de Scleroza Multipla.     In cadrul acestei campanii, Scoala „Christiana“ si Centrul de Zi din Iris au oferit pachete cu alimente si imbracaminte unor familii sarace. Si Asociatia Femeilor Ortodoxe, prin programul de asistenta la domiciliu, sprijina 65 de persoane virstnice cu alimente de baza si haine, iar in ziua de Craciun va oferi cadouri pentru toti copiii care participa la Sfinta Liturghie din Catedrala Mitropolitana. Femeile Ortodoxe au distribuit in aceasta saptamina 100 de pachete copiilor bolnavi din sectia de Pediatrie a Institutulului Oncologic.Dirijori distinsi de Eparhia Reformata din ArdealIn saptamina care se incheie, Catedrala Reformata a  gazduit a 15-a editie a concertului mixt de colinde si cintece de Craciun al corurilor Seminarului Teologic Ortodox si al Liceului Reformat, desfasurat in prezenta Mitropolitului Bartolomeu si a Episcopului reformat Pap Géza si a credinciosilor celor doua confesiuni. Cu acest prilej, pr. prof. dr. Petru Stanciu si prof. dr. Szekely Árpád, dirijorii si initiatorii acestei intilniri ecumenice, au primit din partea Episcopului Pap Géza Diploma de onoare a Episcopiei Reformate din Ardeal, ca semn de recunostinta pentru efortul depus la cultivarea dialogului dintre cele doua Biserici istorice. Acest gest reprezinta o recunoastere din partea Eparhiei Reformate a importantei intilnirii dintre cele doua formatii corale, ce a cultivat in toti acesti ani o reala apropiere ecumenica intre reformati si ortodocsi, intre romani si maghiari. In urma cu 3 ani, cei doi dirijori au fost distinsi si de Mitropolitul Bartolomeu.Inaugurarea noii biserici „Sfintul Dumitru“Simbata, incepind cu orele 16, Episcopul vicar Irineu Bistriteanul va oficia slujba de binecuvintare a noii biserici cu hramul „Sfintul Mare Mucenic Dumitru“ din cartierul Gheorgheni, marcind, astfel, incheierea unei etape importante a constructiei noului lacas de cult. Vechea biserica ce va avea hramul „Sfintul Cuvios Dimitrie cel Nou“ va ramine deschisa pentru slujire si va functiona in paralel cu noua biserica, preotii urmind sa slujeasca la cele doua lacas de cult prin rotatie. Lucrarile la noua biserica au inceput in urma cu 10 ani din initiativa credinciosilor parohiei si a regretabilului preot Ioan Bancos, iar in prezent se afla pregatita pentru pictare. In Cluj sint in constructie 26 de biserici, dintre care sase au fost sfintite in ultimii ani.

Hagi si-a lansat DVD-ul la Cluj

Click pentru imagine maritaFostul mare international Gheorghe Hagi a fost prezent la Cluj-Napoca pentru a-si lansa primul DVD, dintr-o serie de patru dedicate carierei sale fotbalistice, in care "enumera" reusitele in tricoul reprezentativei de fotbal a Romaniei. Lansarea a avut loc in incinta magazinului Media Galaxy din cadrul Polus Center si a adunat citeva zeci de persoane dornice de a face cunostinta cu "Regele" si cu primul sau material media. "Voiam sa lasam ceva in urma noastra, eu si generatia alaturi de care am jucat. Cred ca si prin acest DVD mi-am facut datoria fata de spectatorii care m-au urmarit in meciurile Nationalei", a declarat Hagi in fata fanilor, dupa care a impartit cu generozitate autografe celor care au dorit sa aiba semnatura legendarului "decar" pe respectivul DVD.Click pentru imagine maritaClick pentru imagine marita

Avem viceprimar!

Liberalul Virgil Popa a fost numit astazi viceprimar pe locul lasat vacant de Eugen Mitea. Numirea a fost facuta la finalul sedintei de Consiliu Local, la propunerea primarului Klaus Johannis.Amanunte, in editia de miine a cotidianului Monitorul de Sibiu. 

Mosul vine cu tramvaiul!

Incepind de astazi, Mos Craciun va imparti dulciuri tuturor copiilor care vor calatori cu tramvaiul sau. Astazi a fost inaugurat "Tramvaiul lui Mos Craciun", de catre Primaria Cluj-Napoca. La eveniment au luat parte mai multi copii, primarul orasului, Emil Boc si directorul RATUC, Liviu Neag. Tramvaiul va circula in fiecare zi, pe ruta Manastur-Piata Garii-Manastur, pina in data de 26 decembrie.Click pe link-urile de mai jos pentru a urmari inregistrarile video.Tramvaiul Mosului Discurs Emil Boc