monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Mall-ul din Marasti, respins de CL

Consilierii locali au hotarit ieri sa respinga proiectul de hotarire privind concesionarea unei suprafete de teren de aproximativ 4 hectare societatii Nervia Center, care planuieste sa construiasca un mall in zona Expo Transilvania. Hotarirea a cazut cu doar 2 voturi „pentru“, 17 „impotriva“ si sase abtineri. Prima licitatie pentru concesionarea terenului a avut loc in vara lui 2006, procedura fiind anulata din cauza unei modificari legislative care prevede ca trebuie sa existe cel putin trei ofertanti pentru ca o licitatie sa fie validata si competitiva. In acel moment existau doua societati in cursa: Nervia Center si Build Corp. Consecinta anularii licitatiei a fost ca Nervia a dat in judecata municipalitatea si a solicitat instantei sa dispuna validarea procedurii, dar si sa oblige Consiliul Local la incheierea unui contract de concesiune pe 49 de ani sub sanctiunea de daune cominatorii. Tribunalul Cluj a respins actiunea Nervia, dar Curtea de Apel Cluj a admis actiunea in parte, dispunind continuarea procedurii de licitatie in conditiile noii legi. In sedinta de ieri, primarul Emil Boc a propus doua variante, respectiv aprobarea ei si construirea unui mall in zona sau reluarea licitatiei. Consilierul PSD Stefan Dimitriu s-a opus de la bun inceput construirii unui mall in zona, din cauza unor probleme precum spatiile verzi, terenurile de sport si suprasolicitarea cailor de acces.

Clujul pierde astazi 1 milion de euro

Foto Marius RUSMai multe scoli din Cluj-Napoca vor ramine fara banii pe care i-au primit pentru reparatiiDeputatul liberal Horea Uioreanu a anuntat ieri ca municipiul Cluj-Napoca va pierde circa 1 milion de euro, bani alocati inca din luna martie de Guvern pentru reabilitarea si modernizarea scolilor din judet. Conform deputatului clujean, decizia va fi luata in sedinta de astazi a Executivului, cind suma va fi redistribuita altor primarii din judet, care „stiu sa isi faca treaba si care au solicitat suplimentarea fondurilor pentru lucrarile in desfasurare“. „Doresc sa imi exprim totala dezaprobare pentru felul in care administratia PD-ista a municipiului ignora unele proiecte de interes major pentru locuitorii sai. (...) Acest comportament al administratiei locale reprezinta, fara indoiala, un dispret total fata de domeniul invatamintului si fata de zecile de mii de copii clujeni“, a acuzat Uioreanu. El a subliniat faptul ca Primaria, in calitate de administrator al scolilor si gradinitelor din Cluj-Napoca, ar fi trebuit sa demareze procedurile pentru cheltuirea banilor acordati de la bugetul de stat.     Purtatoarea de cuvint a Primariei, Raimonda Boian, a afirmat ieri ca institutia „a facut toate demersurile legale in vederea cheltuirii sumelor alocate pentru scolile clujene“. Astfel, municipalitatea acuza faptul ca banii nu s-au cheltuit din cauza intirzierii cu care au aparut normele metodologice care trebuiau emise de Guvernul Tariceanu.     Reprezentantii Primariei sustin ca termenele legale pentru realizarea investitiilor nu se puteau incadra in anul acesta. „In asemenea situatii, altadata banii se transferau in fondul de rulment, pentru a se folosi anul viitor“, precizeaza Boian. Ea a tinut sa precizeze ca lucrarile incepute, dar nefinalizate, in baza alocarilor mentionate vor fi continuate de Primarie chiar si fara sprijinul „nepretuit“ al Guvernului.    12 institutii de invatamint ramin fara baniPotrivit lui Uioreanu, scolile din Cluj-Napoca care au ratat finantarea sint: colegiile „Iulian Pop“ (400.000 de lei), „Augustin Maior“ (400.000 de lei), „Emil Racovita“ (10.000 de lei), Scoala „Emil Isac“ (150.000 de lei), gradinitele cu numarul 1 (300.000 de lei), 4 (30.000 de lei), 21 (150.000 de lei), 32 (550.000 de lei), 42 (100.000 de lei), Gradinita din Centru (700.000 de lei), cea din Gruia (700.000 de lei) si Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos“ (100.000 de lei). Inspectorul scolar Peter Tunde a precizat pentru monitorul ca in ceea ce priveste municipiul Cluj-Napoca au ramas neutilizate 2,8 milioane de lei din suma totala alocata de 10,5 milioane de lei.

Retea GSM intre universitatile din Cluj, Timisoara si Bucuresti

Universitatea Tehnica din Cluj- Napoca (UTCN) va fi legata printr-o retea GSM de universitatile de acelasi profil din Bucuresti si Timisoara. Proiectul este realizat de compania de telefonie Orange in parteneriat cu Alcatel-Lucent, care au pus la dispozitia universitatilor cite un centru de training. Aici, studentii au acces la o biblioteca, o sala unde vor tine cursuri alaturi de specialisti ai companiei Orange si un laborator unde pot realiza lucrari practice si pot studia echipamente de telecomunicatii.      Pe linga acestea, in cadrul centrului exista si acces la Internet wireless si telefonie fixa. In Cluj- Napoca, centrul a fost inaugurat ieri, in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Reprezentantii celor doua firme sint de parere ca „aceasta initiativa vine in ajutorul studentilor, pentru ca acestia sa vada cum functioneaza o retea GSM“.      Tot ieri, la UTCN a fost prezentat raportul universitatii pe anul 2007. Conform reprezentantilor institutiei, UTCN este singura institutie de invatamint superior din România aflata în proces de evaluare pentru acreditare europeana.

Inaugurare de sediu la UBB cu surle si trimbite

Click pentru imagine maritaClick pentru imagine marita      Singura facultate vocationala din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca, cea de Teatru si Televiziune, si-a inaugurat ieri sediul de pe strada Kogalniceanu nr. 4. Inca de la poarta institutiei, cei care au tinut sa fie prezenti la ceremonie au fost intimpinati de clovni care sunau din trompete si intonau bombastic discursuri de bun venit si au fost condusi in curtea unde cavaleri si domnite dansau, iar alte personaje costumate interpretau roluri de Commedia dell’Arte. A urmat apoi vizitarea salilor facultatii, unde studentii jucau si dansau, iar intreg vacarmul a luat sfirsit in noua sala de spectacole, unde s-a jucat o scurta piesa de teatru. Parte a unui spectacol de absolvire alcatuit dupa scrieri ale lui Eugen Ionescu, aceasta avea in fundalul sonor piese corale inchinate lui Nicolae Ceausescu, iar personajele il glorificau pe Maestru, care la rindul lui ocrotea si manevra un arici. „Maestrul n-are cap!“, a exclamat un personaj la aparitia acestuia. „Nici nu are nevoie. Are geniu!“, a raspuns un altul incheind piesa. „Linga creierul facultatii sta de acum si inima sa“, a afirmat decanul Liviu Malita in discursul de dupa spectacol. Doar o parte a cladirii, cea care revine Catedrei de teatru, a fost de fapt inaugurata ieri, urmind ca din semestrul viitor sa se mute din Cladirea Rosie si partea de televiziune. „Avem cea mai mica cifra de scolarizare si speram sa o mentinem. Speram sa se concretizeze, pe viitor, si un nou sediu al Teatrului UBB, in curtea facultatii“, a mai spus Malita.    „Va trebui sa gindim si un pic comercial“Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al UBB si singurul candidat pentru functia de rector, a tinut sa salute prezenta in sala a lui Edith Cresson, fost premier al Frantei, invitat la o conferinta a institutiei. A marturisit apoi ca nu a fost foarte optimist atunci cind regretatul Marian Papahagi si actualul director al Teatrului National, Ioan Vartic, au initiat catedra de specialitate. „Reconfirm ca incet-incet va trebui sa gindim si un pic comercial. Trebuie sa ne pregatim pentru un public foarte larg, pentru Clujul de 1,5 milioane de locuitori, care se prevede in 2020“, a conchis Marga.

Conflict deschis la Tursib

Conflictul dintre Asociatia Transira si Tursib pare sa ia amploare. Dupa ce membrii asociatiei au acuzat, in repetate rinduri, activitatea desfasurata de SC Tursib SA, iar conducerea societatii a raspuns ca ONG-ul este rau intentionat, conflictul se muta in Consiliul Local. Actionarul unic al Tursib, Silviu Sintea, presedintele Transira, a anuntat, ieri, ca a trimis pe adresa de e-mail a Primariei niste documente privind introducerea unor noi trasee, care nu ar fi fost aprobate de consilieri, propuneri pentru completarea traseelor Tursib, dar si un ghid referitor la atribuirea traseelor urbane. „Documentele le voi depune si la Registratura Primariei, pentru a fi sigur ca nu se pierd pe drum. La Tursib, cele mai mari probleme tin de lipsa de management. Totul a pornit de la creditul BERD. Sint prea multe autobuze noi care zac in curtea Tursib, in loc sa fie pe strazi", considera Sintea. Replica lui PopaDirectorul Tursib, Adrian Popa, este deja familiarizat cu acuzatiile celor de la Transira si afirma ca acestea nu sint justificate. „Tursib isi face treaba. Avem trasee noi, le-am introdus acolo unde era cererea mare. Autobuzele achizitionate prin credit erau absolut necesare pentru modernizarea si eficientizarea transportului public in comun", raspunde Popa. Potrivit lui Sintea, una din cele mai importante propuneri inaintate primarului, consilierilor locali si Tursib este referitoare la traseul T8, care a fost blocat din cauza unor lucrari. „Au fost lucrari pe Alba Iulia, au dat jos reteaua si au inlocuit T8 cu 115, dar acesta nu mai cuprinde tot traseul. Oamenii mi-au scris si au spus ca e nevoie de T8 si ca nu inteleg de ce l-au scos", a declarat presedintele Transira. Traseul T8 nu va mai fi repus in functiune. „Avem opt trasee care merg pe linia lui T8. L-am scos din varii motive, justificate. Cei de la Transira vor traseu la gara Turnisor. Acolo nu e infrastructura necesara pentru traseu. Drumurile trebuiesc reparate. Nu pot duce calatorii pe astfel de strazi", sustine Adrian Popa.

Victoria e obligatorie

Campionatul National Volkswagen la baschet feminin continua cu meciurile etapei a XI-a, ultima a turului. Pentru a doua oara consecutiv, clujencele de la „U“ Trustul CRE evolueaza in deplasare, de data aceasta in fieful campioanei, Municipal Tirgoviste. Dupa ce in intersezon si-a pierdut practic toate vedetele, formatia din Cetatea Chindiei a devenit o umbra a marii echipe din anii trecuti. Este una dintre candidatele la retrogradare, avind doar o victorie in cele zece partide disputate.     Baschetbalistele clujence au pregatit meciul de astazi ca pe oricare altul, singurul rezultat acceptat fiind victoria, care ar mentine team-ul in cvartetul fruntas. Antrenorii Simona Musat si Calin Pop au la dispozitie acelasi lot cu care au abordat ultima partida, cea de la Iasi, indisponibile fiind aceleasi doua  jucatoare, Kira Karlstrom si Mészáros Kata. Partida Municipal – „U“ Trustul CRE va fi arbitrata de Alexandru Stamate (Ploiesti) si Liviu Ionita (Bucuresti).     In primul meci al rundei, BC ICIM Arad a invins la scor echipa BC Teleorman Alexandria (89-56) si, indiferent de rezultatele celorlalte partide, este campioana de toamna. Celelalte jocuri ale etapei se vor desfasura astazi, dupa urmatorul program: CSM „U“ Oradea – Rapid CFR Marfa Bucuresti, CET Govora – Somes Tiger Dej, Olimpia Bucuresti – National Iasi.

Saltele luate pe fier vechi

Elevii care stau in caminul Colegiului Tehnic Textil Sibiu au primit, de sarbatori, saltele noi. Inedit este faptul ca acestea au fost cumparate cu banii obtinuti din vinzarea de fier vechi. Este adevarat ca, pentru a cumpara suficiente saltele, scoala s-a cam chinuit sa faca rost de atita fier. Scoala sibiana a vindut fierul vechi, a mai facut rost si de o finantare de la Primarie si asa s-au strins fonduri pentru 70 de saltele. „Am achizitionat aceste saltele din banii nostri, luati prin vinzarea de fier vechi, dar si din ajutorul de la Primarie. Fiecare saltea a costat cam 140 de lei, acestea fiind duse la internat", a spus Mara Ionescu, directorul unitatii de invatamint. (A. C.)

Studentii ?concureaza" pentru Germania

Tinerii sibieni care viseaza sa ajunga in Germania pentru a cistiga un ban cinstit trebuie sa se grabeasca de pe acum cu depunerea dosarelor. Acestia isi pot ocupa util vacanta de vara, in cazul in care sint selectati de angajatori. Cerinta fundamentala este sa nu aiba mai mult de 35 de ani. „Studentii din Sibiu au acum sansa sa ocupe pe perioada vacantei de vara un loc de munca in Germania. Acestia trebuie sa aiba virsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani si sa fie disponibili sa lucreze o perioada de trei luni pe an, perioada ce coincide oficial cu vacanta de vara", a anuntat Mircea Cretu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu (AJOFM). Desigur, angajatorii nemti solicita si cunoasterea foarte buna a limbii, flexibilitate si disponibilitatea de a lucra in orice localitate din Germania. In plus, cei cu experienta in domeniu sint avantajati.  Doar pentru trei luni.Studentii selectati vor ajunge sa isi desfasoare activitatea in regiuni precum Bavaria si in Baden Wurttenberg. Majoritatea studentilor ii va inlocui pe angajatii mai vechi, care sint in concediu. Posturile care vor fi ocupate de acestia sint in hoteluri si in gastronomie (camerist, lucrator la bucatarie sau la curatenie), in gastronomia de sistem, in agricultura sau la curatenia cladirilor. „Pentru a beneficia de aceasta oferta, persoanele interesate trebuie sa se prezinte la sediul AJOFM cu doua fise de solicitare, un certificat de limba straina, un document eliberat de universitatea sau facultatea de specialitate pentru a demonstra statutul de student si doua poze actualizate tip pasaport", a precizat Cretu. 23 de angajati pe locCele 85 de persoane participante la bursa locurilor de munca pentru Avrig si Agnita au avut de ales dintr-un numar de 78 de posturi vacante. Dintre persoanele intervievate, peste 30 urmeaza sa fie incadrate in munca dupa sustinerea unui interviu sau a unei probe de lucru la sediul angajatorului. 23 de candidati au fost mai norocosi, fiind angajati pe loc in meserii precum: operator tricotaje, confectioner incaltaminte, confectioner imbracaminte, muncitor necalificat, lacatus mecanic, zugrav vopsitor, lucrator comercial, muncitor necalificat in constructii, gestionar depozit, agent comercial, analist programator si asistent social.

Copos ameninta cu retragerea echipei

Suparare mare la Rapid. Inaintea restantei de astazi cu Ceahlaul Piatra-Neamt, oficialii „alb-visiniilor“ au sarit la gitul FRF, nemultumiti fiind de delegarea brigazii de arbitri si sustinind ca numirea acesteia a fost facuta „la comanda“: „Cine ne-a furat pe noi cu CFR? Lajos Tiberiu. Cine este asistent la meciul asta? Miklos Nagy, din Cluj-Napoca. Cine e observator de arbitri? Dan Dragos Craciun, din Cluj-Napoca. Deci, doi din Cluj si inca un... om, Lajos Tiberiu... nu vreau sa zic mai mult. El ne-a arbitrat si cu CFR, asta e un tip care vine direct montat“, a rabufnit patronul George Copos. Acesta a amenintat ca in cazul in care echipa sa va fi dezavantajata va lua masuri drastice. „Le transmit celor de la Federatie ca daca Rapid va fi furata la Piatra-Neamt, asa cum a fost furata de foarte multe ori in acest tur de campionat, vom retrage echipa de pe teren in semn de protest. Si cu asta am terminat. La Bistrita am avut doua penaltiuri care nu s-au dat, dar n-am zis nimic. Dar acum o retragem de pe teren. Sa joace ei in locul nostru. Nu mi-e teama de nimic, de absolut nimic“, a conchis Copos.

Taloanele de calatorie, la anul

Pensionarii care nu au putut circula cu reducerea legala de 50%, nu au de ce sa isi faca griji. Reprezentantii Casei Judetene de Pensii Sibiu au promis ca taloanele de calatorie vor intra in posesia virstnicilor incepind cu prima luna a anului viitor. „Informam pensionarii sistemului public de pensii care nu au primit in luna decembrie taloanele speciale de calatorie cu reducere de 50%, pentru anul 2008. Acestea vor fi transmise, de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, in luna ianuarie 2008, impreuna cu talonul de pensie aferent acelei luni, fara a fi necesara formularea unei cereri in acest sens", a precizat Dorel Aldea, directorul Casei Judetene de Pensii Sibiu. (A. C. ) 

Picioare rupte de sarbatori

Gerul din ultimele zile a transformat strazile umede intr-un adevarat pationar. Cei care nu si-au luat incaltaminte adecvata sau pur si simplu au fost ghinionisti, au ajuns la spital cu miini si picioare fracturate sau cu entorse. Unii dintre ei vor trebui sa stea in ghips de sarbatori. Se pare ca nu numai cei batrini, care se misca mai greu, au cazut prada ghetii, ci si tinerii. „De cind s-a format gheata pe strada, s-au prezentat citeva persoane la spital, batrini, dar si tineri. Majoritatea au fost diagnosticati cu entorse, dar si cu fracturi. Cele mai multe cazuri au fost rezolvate la Policlinica, dar citeva persoane au necesitat si internare in sectia de Ortopedie", a spus medicul Traian Fleseru, purtator de cuvint in cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu. Multe raceliSe pare ca iarna nu a adus doar miini si picioare rupte, ci si multe raceli. Daca, in urma cu doua saptamini, 1.363 de sibieni au fost luati in evidenta de medici cu viroze respiratorii, saptamina trecuta, numarul lor a crescut considerabil, ajungind la 1.525. Cei mai afectati au fost copiii cu virste intre 5 si 14 ani, 478 prezentindu-se la medic. Dintre acestia, doar 14 au ramas internati. In ceea ce priveste pneumoniile si bronhopneumoniile, nici aici situatia nu este mai „roz". In vreme ce, in saptamina 3 - 9 decembrie, s-au inregistrat 265 de imbolnaviri, saptamina trecuta au fost 286. Ca si in cazul virozelor respiratorii, cele mai multe imbolnaviri s-au inregistat tot la copii. De aceasta data, mai afectati au fost cei mai mici, cu virste cuprinse intre 1 si 4 ani. Din cei 88 de copii diagnosticati, 18 au necesitat internare in spital. Sibiul, ferit de gripaChiar daca iarna si-a aratat „coltii", sibienii se tin tare. Potrivit conducerii Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu, pina in prezent nu s-a inregistrat niciun caz de gripa. Acest lucru se datoreaza si faptului ca, pina saptamina trecuta, 37.723 de sibieni s-au vaccinat gratuit antigripal.

Verdict: incendiere

Pompierii sibieni au stabilit cauza incendiului care a mistuit Maserati-ul lui Horatiu Cercel la sfirsitul saptaminii trecute. Ancheta a demonstrat ca focul a pornit din interiorul masinii si a fost provocat de o substanta inflamabila, pusa intentionat. „O comisie alcatuita din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu, IJP Sibiu, Sectia 1 Politie si ai Biroului de Expertiza Tehnica si Contabila din cadrul Tribunalului Sibiu a finalizat astazi (n. r. - ieri) ancheta in cazul incendiului produs in dimineata zilei de 14.12.2007, pe Bulevardul Mihai Viteazu, la autoturismul marca Maserati apartinind SC Concefa SA. Cercetarile au dus la concluzia ca incendiul a fost provocat intentionat", a declarat plutonierul major Bogdan Branza, purtator de cuvint in cadrul ISU Sibiu. Ancheta continuaMingea a ajuns acum in ograda politistilor, care trebuie sa afle cine a incendiat masina. „Inca nu a fost identificata persoana sau persoanele care ar fi putut provoca incendiul. Noi i-am lasat timp proprietarului masinii sa ne ajute cu o lista de nume a celor care l-au amenintat sau ar fi avut motive sa comita un asemenea gest, dar inca niciun rezultat. Cercetarile continua", a declarat comisarul Ioan Sandru, Seful Sectiei 1 de Politie Hipodrom. Autoturismul Maserati, inmatriculat pe SC Concefa, a luat foc in timp ce se afla parcat pe Bulevardul Mihai Viteazu, in fata blocului in care locuieste Horatiu Cercel, managerul si proprietarul Concefa. Autoturismul, achizitionat in acest an, a ars in proportie de 70%. Pompierii s-au chinuit mai bine de o jumatate de ora sa stinga focul

Intre deziluzie si sperante olimpice

Scapam de Ungaria?Tadici si elevele sale asteapta sa-si cunoasca adversarele din grupa de calificare la JO de la BeijingDouasprezece echipe vor participa in ultimul weekend al lunii martie (28-30) la intrecerile celor trei grupe de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing, formatiile clasate pe primele doua locuri, deci sase reprezentative, urmind sa li se alature celor calificate deja, China, Norvegia, Brazilia, Kazahstan si Rusia. Componenta grupelor de calificare se va cunoaste abia dupa terminarea intrecerilor din Cupa Natiunilor Africii (CNA), competitie ce se va desfasura in perioada 8-17 ianuarie 2008. Daca, respectind calculul hirtiei, Angola va cistiga CNA, Romania va evolua intr-o grupa cu Ungaria, Japonia si Polonia, celelalte doua cvartete avind componenta Germania, Croatia, Suedia, Cuba, respectiv Franta, Coreea de Sud, locul secund la CNA si Qatar. Daca Angola nu va cistiga competitia echipelor africane, cele trei cvartete de calificare vor avea urmatoarea componenta: Germania, Ungaria, Suedia, Cuba (gr. I), Romania, Angola, Japonia, Croatia (gr. II), Franta, Coreea de Sud, locul secund la CNA si Qatar (gr. III). Oricum, federatia romana de specialitate si-a exprimat disponibilitatea de a gazdui intrecerile grupei sale de calificare, cele doua variante fiind Bucurestiul sau Rimnicu Vilcea.Romance in statisticiCele 323 de goluri inscrise de tricolore in cele 10 partide disputate duc la o medie de 32,3, printre cele mai ridicate la CM din Franta. Reusitele echipei Romaniei poarta semnatura Ramonei Maier (60, 24×7m), a Ionelei Stanca-Gilca (51), a Adinei Meirosu (44), a Cristinei Neagu (32, 8× 7m), a Narcisei Lecusanu (29, 13x7m), a Adrianei Olteanu-Nechita (27), a Valeriei Bese-Motogna (26), a Stelutei Luca (18), a Aureliei Bradeanu (18), a Clarei Vadineanu (8, 2×7m), a Cameliei Balint (6), a Ralucai Ivan (3, 1×7m) si a Roxanei Gatzel (1).     Olteanu-Nechita a adunat aproape 8 ore si 28 de minute de joc, iar Meirosu peste 8 ore si 9 minute, cea mai putin utilizata fiind clujeanca Florina Birsan, cu doar 8 ore si 20 de minute jucate.     Printre cele mai bune 35 de marcatoare ale CM, Maier a ocupat pozitia a 4-a, Stanca-Gilca pe a 11-a, Meirosu pe a 17-a, iar Neagu a 32-a. Stanca-Gilca a dat 33 de pase decisive, fiind a 5-a in acest clasament. Cele 12 interceptii o plaseaza pe Meirosu pe pozitia a 9-a in respectiva ierarhie.     Aparatoarele buturilor romanesti au incheiat competitia cu 39% (Luminita Dinu-Hutupan), 34% (Talida Tolnai) si 29% (Tereza Paslaru-Tamas), pe podium fiind norvegianca Terese Pedersen (48 %), ucraineanca Maria Makarenko (43%) si rusoaica Irina Suslina (42%).Ionela, in echipa All StarO palida consolare pentru romance a fost decernarea titlului de cel mai bun pivot al competitiei din Hexagon a Ionelei Stanca-Gilca, nominalizata si in echipa ideala a CM. In „7“-le ideal al celei de-a XVIII-a editii a CM si-au mai gasit locul frantuzoaica Valerie Nicolas (portarita), rusoaicele Polina Viahireva (extrema stinga) si Jana Uskova (extrema dreapta), norvegianca Gro Hammerseng (inter stinga), unguroaica Görbicz Anita (centru) si nemtoaica Grit Jurack (inter dreapta. Oarecum neasteptat, norvegianca Katja Nyberg a fost declarata cea mai buna jucatoare a CM (MVP). 

La mina consilierilor

Decizia pe care o vor lua miine consilierii locali afecteaza 1.000 de eleviProiectul de hotarire care vizeaza retrocedarea cladirii de pe strada Dealului, in care functioneaza cele doua licee, se intoarce pe masa consilierilor locali. In sedinta de miine, alesii vor trebui sa decida daca liceul „Noica" si Colegiul Textil vor putea functiona in cladirea retrocedata, in baza unui contract de inchiriere, pe o perioada de zece ani. In urma negocierilor, proprietarul cladirii, Asociatia Comunitatea Surorilor Franciscane „Sub ocrotirea Sfintei Familii din Mallersdorf" a fost de acord ca cele doua licee sa-si continue activitatea in imobil, contra unei chirii lunare in valoare de 31.149 de lei, suportata de la bugetul local. In 2008 si 2009, chiria va fi retinuta de chirias pentru modernizarea imobilului. Chirie sau constructie nouaIn sedinta Consiliului Local din luna octombrie, Johannis a decis retragerea proiectului de hotarire care ar fi lamurit situatia celor peste 1.000 de elevi care invata pe Dealului. Decizia a venit in urma unei interventii a consilierului PD Livia Sava. Aceasta a propus ca banii din bugetul local sa nu fie cheltuiti, timp de zece ani, pe plata chiriei, ci sa fie investiti intr-o constructie noua, care ar putea adaposti macar unul din cele doua licee. Johannis a fost deranjat pe interventia democratei, desi nu a respins ideea construirii unor cladiri noi pentru scolile sibiene. „Vreau sa precizati daca acesta e punctul dumneavoastra de vedere sau al partidului. Mie chiria mi se pare destul de mica. Dar, daca nu exista consens, eu retrag proiectul si revin peste un an", a spus, in octombrie, primarul. Desi Sava a nuantat ca nu este impotriva inchirierii, primarul a avut ultimul cuvint de spus. De la inceputul anului scolar, in jur de 720 de elevi, impartiti in 32 de clase, urmeaza cursurile Colegiului Textil, iar 406 elevi sint inscrisi la liceul „Noica". Mara Olimpia Ionescu l director Colegiul Textil„Sintem surprinsi de faptul ca exista extrem de multe scoli in aceasta situatie. Cred ca sintem un caz fericit, pentru ca proprietarii ne lasa sa ne continuam activitatea aici. Noi am avut un proiect de constructie a unei scoli pe Aleea Filozofilor, unde avem atelierele. Am fost cu proiectul la Inspectoratul Scolar Judetean. Initial, ni s-a spus ca a fost aprobat, apoi ca nu s-a realizat nimic concret"

Campanie informativa in scoli

Elevii sibieni vor fi invatati cum sa previna imbolnavirile, in perioada premergatoare sarbatorilor. Instruiti vor fi si dascalii, dar si parintii. Programul se deruleaza la nivel national, toate unitatile de invatamint fiind informate in privinta evitarii imbolnavirilor. Principala tema de discutie va fi gripa aviara, care reprezinta o problema pentru mai multe zone ale tarii. Desi in Sibiu nu a fost depistat niciun focar, anul acesta, instruirea are caracter preventiv. „Din cite stiu eu, vom primi pliante, afise si fluturasi informativi, care vor fi distribuiti in unitatile de invatamint preuniversitar. Programul apartine Ministerului Educatiei si este unul de preventie", explica Dorel Baila, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu. In caz de gripa aviara.Ministerul Educatiei desfasoara campania prin intermediul Inspectoratelor scolare din fiecare judet. Inspectorii au datoria de a le comunica elevilor si profesorilor care sint regulile elementare de protectie. Anticipat, cei de la Ministerul Educatiei ofera citeva sfaturi. „Cadrele didactice, elevii si parintii acestora vor fi instruiti cu privire la modalitatile de transmitere a virusului gripei aviare, precum si la masurile absolut necesare pentru prevenirea imbolnavirilor. Cei mentionati anterior vor fi informati ca primele masuri de prevenire sint spalatul miinilor cu apa si sapun cit mai des, dar si sa nu atinga animalele sau pasarile moarte", se arata in comunicatul semnat de Liliana Preoteasa, director general in cadrul Ministerului Educatiei.

Centrul Blajului, ocupat de Armata

Plase de mascare pentru misiuni militare, muzica de promenada si marsuri militare, elevi militari, ofiteri si subofiteri - acestea sint citeva din elementele ce vor decora piata centrala a municipiului Blaj joi, 20 decembrie, incepind cu orele 12. Conform informatiilor primite de la col. Vasile Opruta, seful Biroului Informare Recrutare din cadrul CMJ Alba, aici va avea loc, miine, activitatea promotionala privind ofertele educationale si profesionale ale armatei. in acest cadru, pe platoul din fata hotelului Tirnava, vor fi amplasate standuri, la care specialistii in consilierea privind cariera militara vor oferi celor interesati informatii despre modalitatile prin care pot fi urmate anumite forme de invatamint liceal, postliceal, superior militar sau alte forme de pregatire pentru formarea soldatilor si gradatilor voluntari. Atmosfera va fi inviorata si de prezenta fanfarei Centrului cultural “Augustin Bena” din Alba Iulia, formata, in cea mai mare parte, din fosti membri ai fanfarei militare a garnizoanei Alba Iulia. Deschiderea oficiala a activitatilor va avea loc la ora 12,30, la care sint invitate oficialitati din administratia locala si judeteana, sefi ai institutiilor, directori, cadre didactice si elevi ai scolilor din zona, comandanti ai unitatilor militare din judet. Actiunea este organizata de BIR Alba, in colaborare cu Consiliul Judetean Alba, Primaria municipiului Blaj, Centrul cultural “Augustin Bena” din Alba Iulia si Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia.   

An decisiv pentru absorbtia fondurilor europene

Anul viitor va fi unul decisiv pentru absorbtia fondurilor europene prin Programul Operational Regional. Acesta este unul din principalele aspecte reliefate in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri, la sediul ADR Centru. Conferinta a fost una de bilant, fiind abordate tematici legate de activitatea Agentiei in anul 2007 si, in special, citeva aspecte referitoare la derularea Regio - Programul Operational Regional in Romania.Multi bani“Programul Operational Regional este unul dintre programele cu finantare europeana, care sprijina dezvoltarea Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Cu un buget total de aproximativ 4,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, programul Regio, sprijina dezvoltarea echilibrata si durabila a tuturor regiunilor din Romania. Organismul care asigura implementarea Programului Regio este Autoritatea de Management pentru POR (AMPOR), din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, care are rolul de a administra programul la nivel national. Fiecare Agentie pentru Dezvoltare Regionala este responsabila in calitate de organism intermediar de implementarea Programului Regio la nivel regional. La nivelul Regiunii Centru, constituita din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures  si Sibiu, ADR Centru va gestiona prin POR un buget de  483.614.960 euro pe perioada 2007-2013”, au tinut sa precizeze reprezentantii ADR Centru.Atit Simion Cretu, director general al ADR Centru, cit si Maria Ivan, director al Organismui Intermediar Centru, au artatat ca, desi exista mai multe opinii cu privire la absorbtia fondurilor europene in Romania, in Regiunea Centru Programul Operational Regional va fi un succes. Acest lucru se bazeaza atit pe cresterea economica importanta a Regiunii, cu 8,6% in anul 2007, cit si pe importantul portofoliu de proiecte pregatite pentru a putea fi finantate din fonduri structurale. Un exemplu in acest sens este faptul ca activitatea ADR din anii precedenti se concretizeaza in evaluarea impactului unor proiecte regionale in valoare totala de peste 15 milioane de euro, din fondurile de preaderare.“Trebuie sa asiguram reducerea disparitatilor atit din interiorul Regiunii Centru, dintre judetele din regiune, cit si dintre Regiunea noastra si regiunile europene. Avem o foarte buna baza de pornire in cadrul Programului Operational Regional, datorita unui portofoliu de proiecte care ne face sa credem ca potentialii beneficiari vor trebui sa caute chiar si surse alternative de finantare, deoarece solicitarile ar putea depasi bugetul alocat Regiunii Centru. Chiar si in cadrul Axei 1 a Regio, care se refera la dezvoltarea urbana, desi experienta administrativa in acest domeniu este oarecum la inceput. Anul 2007 a reprezentat un an pregatitor pentru absorbtia fondurilor structurale, iar anul 2008 va fi unul foarte important pentru implementarea unor proiecte de succes in Regiunea Centru”, a declarat Simion Cretu.Reprezentant ADR Centru la BruxellesDirectorul ADR Centru a mai aratat ca agentia va avea un reprezentant la Bruxelles. Persoana selectata este Laurentiu David, un angajat al agentiei, “un tinar cu bune perspective, in virsta de 25 de ani, de profesie sociolog, expert programe in cadrul Serviciului Programare si Monitorizare Programe, cu o foarte buna practica in elaborarea proiectelor cu finantare europeana si care este capabil sa asigure promovarea eficienta a intereselor Regiunii Centru la nivel european”, dupa cum a fost caracterizat de Simion Cretu.

Se scumpeste gazul

Producatorul de energie electrica si termica E.ON Gaz Romania a anuntat ieri ca pretul gazelor naturale la consumatori ar trebui sa creasca cu circa 10 % in luna ianuarie a anului viitor si cu aproximativ 30 % pe intreg anul 2008. E.ON Gaz Romania apreciaza ca preturile gazelor naturale vor trebui sa creasca pentru a putea asigura cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania.Sa le fie rusine. Nu se poate asa ceva. Adica salariile au ramas aceleasi si ei merg inainte cu scumpirile. Este de necrezut. E socant. Muncim numai sa platim gazul, de trait din ce mai traim?T. C., Alba IuliaVai de mine, Doamne, iar? Pai numai ce s-a scumpit. Luna asta mi-a venit 600 lei. Pai eu am pensie. Din ce sa platesc? Am muncit o viata sa imi fac o casa frumoasa. Am zis ca poate stau si copiii cu mine, dar ei au plecat prin tara, prin strainatate. Noroc ca ma ajuta ei cu banii ca nu stiu ce m-as face.I. P., Alba IuliaO sa trecem iar la soba pe lemne. Bine ca nu am renuntat la hornuri ca, acum, uite ca sint utile. Cumparam iarasi lemne si ne descurcam. Cum s-au descurcat parintii si bunicii nostri, ne-om descurca si noi.L. Vasile, Alba IuliaIn vecii vecilor sa nu mai astepte guvernantii nostri sa mai mergem sa-i votam. Interesul poporului nu este pazit de nimeni. Sint mai rai decit comunistii, decit burghezii care trageau si pielea de pe tarani.Pai bine, astia tot cresc preturile, dar la noi nu se gindeste nimeni? Din ce sa traim? Cum sa mai platim noi gazul? Este revoltator. Isi bat joc de noi.Da’ sa ma lase in pace. Nu mai stiu cum sa fure de la noi. Timpitii aia isi fac vile si au bani sa le incalzeasca. Probabil ca si-au facut si subventii de la stat sa-si plateasca incalzirea. Si la noi amaritii nu se gindeste nimeni. Sa-i ia naiba pe toti cu scumpirile lor.T. S., Alba Iulia Am vazut la televizor ceva. Ce sa mai zici. Imi vine sa plec in tarile calde. Sincer, macar acolo nu inghetam de frig. Daca as fi tinar nu as mai sta in tara asta nici 5 minute. Sincer, toata viata am fost patriot convins, dar patriotismul asta ne omoara. S-a intors lumea cu susul in jos. Macar in trecut ne subjugau turcii, ungurii. Acum ne subjuga romanii, fratii nostri. Am muncit o viata intreaga pentru tara asta si, acum, la batrinete nici macar caldura in casa nu am. Mincarea s-a scumpit, medicamentele sint un lux. Ne-au marit pensia degeaba. E un fel de exterminare in masa. Dumnezeu sa ne ajute sa trecem si peste asta.R. E., Alba Iulia

Trafic infernal

Soferii sibieni vor avea nevoie de multa rabdare in urmatoarele zileCirculatia pe DN 1 s-a desfasurat cu dificultate, ieri, la prinz, mai bine de doua ore, din cauza unui sofer neatent. In localitatea Cristian, exact in dreptul Postului de Politie, un transport agabaritic a „pierdut" pe sosea o grinda de beton de aproximativ 15 tone. Desi grinda a ramas sprijinita pe masina de mare tonaj si pe glisiera, mestodontul nu a mai putut fi miscat timp de aproape o ora si jumatate, pina cind o macara de mare tonaj a ajuns la fata locului pentru a ridica grinda. In tot acest timp, circulatia s-a desfasurat pe un singur sens, alternativ. Soferul masinii de mare tonaj a fost amendat cu 12 puncte, adica 468 de lei, pentru neasigurarea incarcaturii transportate, iar firma transportatoare va trebui acum sa platesca 10 metri de glisiera distrusa si un indicator rutier. Blocaje preconizateDincolo de evenimente rutiere, de genul celui produs ieri, politistii sibieni se asteapta la ce e mai rau in zilele care urmeaza. Cel mai aglomerat drum va fi, desigur, DN 1, la intrarile si iesirile din oras, deoarece aici sint amplasate supermarket-urile. Se asteapta un trafic infernal, generat de sibienii care isi fac cumparaturile de sarbatori, turistii care vin sa isi petreca sabatorile la munte, plus romanii care se intorc de peste hotare sa isi petreca sarbatorile acasa, in sinul familiei, si care tranziteaza judetul. „La fel de aglomerate vor fi si celelalte artere din oras, cum sint bulevardele Vasile Milea, Dumbravii, Semaforului si altele", avertizeaza inspectorul principal Lucian Neamtiu, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Sibiu. Masuri specialeAvind experienta anilor trecuti, politistii sibieni si-au luat inca de pe acum masuri de precautie. „Dupa cum ati observat, nu mai exista ore de virf. Circulatia e la fel de aglomerata intreaga zi. Din cauza conditiilor meteo, agentii nostri lucreaza continuu, dar in strada doar in ture de cite doua ore, cu pauze. De sarbatori, pentru a asigura fluidizarea traficului, vom prelungi turele si vom intensifica actiunile de prevenire, in special cele pe linia consumului de alcool", arata inspectorul principal Lucian Neamtiu. 

Iarna curateniei la ?U?

Remaniere cu buget redusBaciu, Tudor si Bolohan au reprezentat marile deziluzii ale turului de campionat la Universitatea ClujActionarii „Sepcilor rosii“ au demarat o actiune fara echivoc. Evolutiile proaste ale echipei, care au adus „lanterna rosie“ in curtea formatiei clujene, au intins la maxim rabdarea conducatorilor. Astfel, la initiativa antrenorului Multescu, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) va schimba din temelii echipa „studenteasca“.      Jucatorii consacrati, cu experienta pe prima scena a fotbalului romanesc, au dezamagit, desi au beneficiat de „contracte comparabile cu ale fotbalistilor de la echipe fruntase in Liga 1“. Altii au fost considerati „miini moarte“, antrenorul fiind de parere ca acestia nu pot sa ajute echipa in viitor. Iata cele zece nume care au ajuns pe lista de transferuri: Martin Tudor, Marius Baciu, Sorin Iodi, Park Jae-Hong, Cosmin Crusoveanu, Gigel Coman, Romik Khacyatrian, Milan Jovanovic, Mugur Bolohan si Sandu Negrean. „S-a facut o analiza asupra fiecarui jucator in parte. S-a tinut cont de randamentul oferit, perspectiva – virsta, situatia medicala si, nu in ultimul rind, de salariile foarte mari“, a declarat managerul general, Alin Tise. In locul acestora, Universitatea va incerca sa inregimenteze alti 10 jucatori din tara si din strainatate. Posturile sint urmatoarele: un fundas dreapta, doi stoperi, doi fundasi stinga, un mijlocas dreapta, un mijlocas central si un atacant. Pentru achizitionarea acestora, Multescu va avea la dispozitie 800.000 de euro. Suma ar putea, insa, creste. Fiecare ban incasat din vinzarea de jucatori se va adauga imediat bugetului de 800.000. Multescu va pleca saptamina viitoare in Portugalia, pentru a urmari la munca posibile „tinte“ in vederea unui transfer la Cluj.Diminuari contractualeIn afara disponibilizatilor, sefii gruparii de sub Feleac vor renegocia contractele unor fotbalisti. Suciu, Dolha, Villand, Ghindaru si Olah au fost pastrati in lot, insa li se va propune o diminuare a salariilor. De asemenea, Szolomajer, Radu Sabo si Marius Suller se afla la final de contract. „Szolomajer se afla la final de contract. Vom discuta cu el despre viitorul sau aici. Daca nu va primi o prelungire a angajamentului, i se va oferi o functie in organigrama clubului. Vom discuta si cu Sabo si Marius Suller, in zilele care urmeaza“, a precizat Tise. Mamadou Zongo, atacantul din Burkina Faso care a evoluat o singura repriza la Universitatea Cluj, a parasit deja echipa, contractul urmind sa-i fie reziliat. Problemele medicale cu care s-a confruntat de-a lungul carierei au recidivat, fapt pentru care „U“ a decis sa nu-i mai plateasca salariul: „Am decis de comun acord cu impresarul sau ca suma pe care am achitat-o pentru Zongo sa fie restituita. Mai exista si varianta ca impresarul sa ne aduca in schimbul acestor bani doi-trei jucatori pe care-i are sub contract“, a conchis Alin Tise.Au refuzat TimisoaraAtacantul Dorin Goga a fost ofertat oficial de Politehnica Timisoara. Clubul de pe Bega a inaintat o propunere de 750.000 de euro^TVA pentru decarul Universitatii Cluj. Cererea a fost, insa, respinsa, Goga fiind o piesa exponentiala in viitoarea formatie imaginata de Multescu: „Singura oferta serioasa a venit pentru Goga, de la Timisoara. Le-am comunicat, insa, celor de la Poli ca el este netransferabil“, a spus Tise. „Interes mai este si pentru alti fotbalisti. Sint echipe care si-au aratat disponibilitatea de a-i cumpara pe Park si Gigel Coman. De asemenea, exista formatii mari din campionatul nostru care s-au interesat de serviciile fundasului Andre Astorga“, a adaugat managerul general.

Mosul politic

Organizatia de Tineret a PD Sibiu (OTPD) a intrat deja in spiritul Sarbatorilor de iarna. Dupa ce au impartit cadouri de Mos Nicolae, tinerii democrati sibieni ii vor cadorisi, astazi, pe copiii de la centrul de plasament de pe strada Hegel. Alaturi de citiva studenti de la Facultatea de Teatru, tinerii democrati le vor oferi micutilor un spectacol de scenete specifice Sarbatorilor. „Din casa in casa, din inima la inima, sarbatoarea Craciunului ne aduce mai aproape unii de altii, mai aproape de semenii nostri. Continuind traditia anilor precedenti, membrii Organizatiei de Tineret a PD Sibiu vor aduce un zimbet de bucurie pe chipurile copiilor din centrul de plasament nr. 3", se arata intr-un comunicat de presa al OTPD. (L. C.)  

Despartire de PE

Deputatul FDGR Ovidiu Gant si-a luat ramas bun de la fostii sai colegi din Parlamentul European si de la presedintele Hans Gert Poettering. La incheierea mandatului de europarlamentar, Ovidiu Gant a tinut sa-i multumeasca lui Poettering pentru colaborarea care s-a dezvoltat mai ales pe marginea programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007. La vizita din Sibiu, presedintele Legislativului european a marturist ca apreciaza activitatea lui Gant, dar si a primarului Klaus Johannis. Potrivit lui Helge Fleischer, consilierul lui Ovidiu Gant, Poettering a mentionat ca multumirile se adreseaza tuturor reprezentantilor minoritatilor germane din Romania si in special lui Klaus Johannis. „Sint bucuros ca am reusit in intentiile mele. E adevarat, am avut parte de vizite istorice, cum ar fi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso si presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, o serie de colegi, comisari, prim ministri. Vizitele sint cu atit mai importante cu cit nu au relevanta numai pentru Sibiu. Stiti ca Romania nu are o imagine prea grozava in strainatate si daca s-a imbunatatit ceva din acest punct de vedere, anul acesta, cu certitudine se datoreaza Sibiului si reusitei proiectului Sibiu - Capitala Culturala Europeana", declara Gant, intr-un interviu acordat Monitorului de Sibiu. (L. C.) 

Preturi foarte mici la brazii de Craciun

Municipiul Alba Iulia este unul dintre putinele orasele din tara unde pomii de Craciun sint un adevarat chilipir. In comparatie cu alte orase din Romania, preturile cu care se vind brazii sint extrem de mici. Chiar si asa, fortati de apatia localnicilor, comerciantii au inceput deja sa faca si unele reduceri, pentru a nu ramine cu marfa nevinduta.Miscari de piataIn toata aceasta ecuatie, comerciantii isi regleaza atitudinea dupa cum dicteaza piata, dar si de pe urma interventiilor unitatilor de stat. “Noi scoatem la vinzare un numar de aproximativ 6.000 de pomi de Craciun. Sint mai putini decit in alti ani si vor avea preturi mai scazute. Avem recoltati atit brazi, cit si molizi si ii comercializam cu preturi cuprinse intre 9 si 28 de lei, in functie de specie si marime. Am mentinut pe cit posibil preturile pentru a afecta negativ evolutia pietei”, a explicat Alexandrina Ilinca, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Alba Iulia. Astfel ca, nici in piete, preturile nu difera foarte mult. “Preturile sint destul de mici. Sint mai mult decit rezonabile spun eu. Cel putin fata de ceilalti ani, oamenii ar trebui sa fie multumiti. Oricum este sezonul reducerilor de sarbatori, asa ca facem si noi reduceri. Avem brazi de 7 lei si avem si de 250 de lei. Ala de 250 de lei e mare. Are peste 4 metri. Asta mic este cu 7. Daca vrea omul mai lasam vreo 10, 15 lei la ala scump. La astalalt cit ne intelegem. Asta e piata”, spune Ciprian David, un comerciant de pomi venit la Alba Iulia tocmai din Muntii Apuseni. Apatie intre localniciPreturile, care sint si asa destul de reduse, par exagerate pentru unii dintre localnici. Asta, sau lipsa timpului liber care sa poata fi alocat alegerii unui pom de Craciun par sa stea la baza lipsei de clienti pentru brazii din pietele locale. “Sint preturi acceptabile. Nu am luat inca. Ma mai uit, mai caut. Pina la urma o sa cumpar. Nu ma grabesc ca nu am de ce. Poate mai lasa si ei la pret ca nu mai au ce face cu ei daca nu ii vind”, spune S. Elena. “Intr-adevar sint la preturi normale. Cind am vazut ce este in Bucuresti m-am speriat. Ma asteptam la preturi de sa nu te poti apropia. Dar vad ca nu este chiar asa. Oricum, nu cumpar inca. E devreme. O sa iau mai incolo sa nu se scuture”, spune si G. Sofia. “Am dat o tura. Am vazut cam cum se invirt preturile. Acuma ma duc si prin alte parti sa vad cum este. Nu ma grabesc. Probabil ca o sa iau si eu un pom de Craciun. Fac prima data restul cumparaturilor, dupa aia fac calculele sa vad cum stau cu banii. Dar cred ca la preturile astea iau si eu unul din ala mai mic asa”, adauga P. Nicolae. La Alba Iulia un brad costa intre 7 lei si 250 de lei. Daca cel mai ieftin aduce mai mult cu o crenguta pe care o cauta indeosebi pensionarii, cel mai scump pom de iarna are peste 4 metri si ar putea face invidios orice concurent importat de agentii comerciali.

Se intrerupe curentul

Astazi, pentru efectuarea unor lucrari programate, se va intrerupe furnizarea energiei electrice in municipiul Sibiu, intre orele 9 si 12, pe strada Siretului (zona cuprinsa intre str. Siretului si intr. Siretului). (M. C.)

Colinde ?economice"

Elevii Colegiului Economic „George Baritiu" i-au luat rolul lui Mos Craciun pentru aproape 20 de copii nevoiasi din Sibiu. Scolarii au pregatit un program special de sarbatori, in care au colindat, au jucat scenete si au recitat poezii, spre incintarea celor peste 500 de invitati din sala de spectacol a Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu. Timp de aproape doua ore, mai multi elevi de clasa a IX-a, a X-a si a XI-a au adus atmosfera de sarbatoare in sufletele invitatilor. S-au costumat in straie populare, au colidat in trei limbi: engleza, germana si romana, apoi au prezentat o sceneta originala pe tema nasterii Domnului. Sceneta a fost jucata in limba germana si adaptata, pe alocuri si parodic, la zilele noastre. La final, cum era si normal, colindatorii au primit portocale si dulciuri, ei oferind, la rindul lor, pachete cu dulciuri pentru 20 de copii de la orfelinat.

Cind visurile dor

 In lumea omului, in afara de nastere si ceasul din urma, nu sintem si nu putem fi egali. Poate in fata legilor, dar nu si a judecatorilor, pina la urma. Absurditatea utopiilor socialiste sau propagandisticele latraturi comuniste despre egalitatea in toate pentru toti au dovedit mai bine si mai cinic decit orice teorii ca unii sint mult, mult mai egali ca altii. In fond, de cind e lumea si pamintul, intotdeauna si pentru totdeauna unii vor avea mai mult decit altii. Fie ca datul cu care ai fost destinat sau pentru care ai muncit ca un bou e sa ai mai multi bani. Sau mai multa minte. Sau parte de carte. Sau mai mult noroc. Sau curaj mai mult ca altul. Sau dragoste. Cu putina sinceritate si descatusati de nevinovatele ipocrizii declarative, ar trebui chiar sa recunoastem ca nici nu ne prea place sa fim egali. Egalitarismul nu inseamna echitate. Dar cit de drept poate fi, totusi, sa auzi un bot de om, un copil, oricit de putin egal in sansa cu oricare altul ar fi, cerindu-i lui Mos Craciun o piine. Si-o hainuta, oricit de veche, prin care sa nu-l mai biciuiasca gerul? Ieri, cind am auzit visul care il putea face fericit pe acest copil, am vazut la televizor o doamna care nu se putea hotari nicicum ce sa aleaga de Craciun. Un ceas cu cristale de 8.000 de euro sau o bratara de 110 milioane de lei vechi. Si pentru ea asta nu era un vis. Ci o mare problema. Hotarit, in lumea lui, omul a invatat bine sa nu fie egal. Atit de bine, incit visurile dor mai mult decit durerea.

Agresor inchis

Tinarul care a intrat, simbata dimineata, in casa unei batrine din Merghindeal si a snopit-o in bataie, isi va petrece urmatoarele 20 de zile in arestul Inspectoratului de Politie a Judetului Sibiu. El a fost prezentat Judecatoriei Avrig cu propunerea de arestare preventiva, iar instanta a dispus retinerea lui. Baiatul, in virsta de 24 de ani, a recunoscut ca a intrat peste femeie cu intentia de a fura din casa. Insa nu i-a reusit lovitura, deoarece femeia, lovita fiind, a inceput sa tipe, alertind vecinii, care au chemat politia. La scurt timp, tinarul a fost prins, iar acum va da socoteala in fata legii pentru fapta sa. (M. L.) 

scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

Ioan Rus a renuntat la conducerea filialei judetene a PSD. El ramine, insa, vicepresedinte in conducerea nationala si si-a motivat decizia prin dorinta de a se ocupa mai mult de coordonarea partidului la nivel regional. Liderii locali ai celorlalte partide spun ca plecarea lui Rus este o pierdere. Cum comentati aceasta decizie?

Tratati in strainatate

Odata integrati in Uniunea Europeana, sibienii puteau beneficia se servicii medicale gratuite in Europa. Acest lucru prin intermediul a 16 formulare europene. Pina de curind, nu se stia nimic de aceste formulare. Ca urmare, numarul solicitarilor depuse la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate este foarte mic. In ceea ce priveste cererile depuse pentru formularul E112, prin care cei ce nu pot primi la timp tratament medical in Romania pot beneficia de servicii medicale in strainatate, platite de statul roman, pina saptamina trecuta, doar 10 sibieni au solicitat acest formular, si doar 7 cereri au fost aprobate pentru tratarea unor afectiuni oculare, auditive si neurologice.ConditiiDesi sint 16 formulare europene care ofera sibienilor beneficii atunci cind au nevoie de ingrijiri medicale in strainatate, in Sibiu, cele mai cautate au fost 112 dar si 121. „Formularul E 112 se emite in baza Regulamentului Consiliului European indeplinite doua conditii cumulative. In primul rind, daca tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romaniei. O a doua conditie este daca acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luind in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii", se arata intr-un comunicat al CJAS Sibiu.Multa birocratieIn cazul formularui  E121, aceasta se adreseaza pensionarilor care se muta cu resedinta intr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Pina saptamina trecuta, au fost eliberate 19 astfel de cereri, iar 5 erau in lucru. Insa, pentru a obtine aceste drepturi, soclitantii trebuie sa completeze o serie de cereri si trebuie sa aiba asupra lor multe acte justificative. Pe linga aceste formulare mai exista si E115 pentru acordarea de beneficii financiare pentru incapacitatea de munca, E117 pentru acordarea de beneficii financiare in cazul maternitatii si a incapacitatii de munca, dar si alte formulare care au fost afisate pe site-ul CJAS, www.cassb.ro.

3.000 de locuinte finalizate in cursul anului 2007

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a alocat in 2007 peste 280 de milioane de lei constructiei si reabilitarii a 10.000 de locuinte pentru tineri, pentru chiriasii evacuati, dar si locuinte sociale, din care doar 3.000 au fost finalizate, potrivit analizei de bilant a institutiei. „In 2007, am alocat 217,7 milioane de lei pentru finantarea a peste 6.000 de apartamente pentru tineri, din care au fost finalizate deja 2.703 locuinte. In 2005-2006, au fost alocate circa 360 de milioane de lei pentru finantarea aceluiasi program, fiind finalizate 6.208 apartamente", a declarat Borbely. In ceea ce priveste locuintele sociale, ministrul Dezvoltarii sustine ca in 2007 au existat fonduri totale de 24,2 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor la 1.681 de apartamente, din care s-au finalizat 385 de locuinte. Totodata, in perioada 2005-2006, ministerul a alocat 12,1 milioane de lei, fiind finantate lucrari la 1.069 de apartamente. „Anul acesta, MDLPL a demarat si un nou program pentru constructia de locuinte destinate chiriasilor evacuati din casele nationalizate, fiind alocata deja suma de 25 de milioane de lei din Fondul National de Dezvoltare. Urmeaza ca din acesti bani sa fie finantate lucrari la 2.452 de apartamente", a mai spus Laszlo Borbely. Ministrul Dezvoltarii a mai reamintit si de programul de reabilitare termica a locuintelor, anul acesta fiind repartizate si utilizate fonduri in valoare totala de 10,9 milioane de lei. Din acesti bani s-a realizat proiectarea pentru 614 cladiri la care in 2006 s-a elaborat expertiza si auditul energetic si in acelasi timp s-a demarat executia lucrarilor in Piatra-Neamt, Tirgoviste, Tirgu-Mures, Miercurea Ciuc, Sfintu Gheorghe si in Bucuresti. De asemenea, Borbely sustine ca banii au fost folositi in 2007 si pentru expertiza tehnica si auditul energetic la alte 52 de blocuri din Capitala. In plus, au fost finalizate lucrarile la doua blocuri in Piatra-Neamt si la cite un bloc in Miercurea Ciuc, Tirgoviste, Tirgu-Mures si Bucuresti.

O noua doamna la ministerul Justitiei

Horia Vezan, 30 de ani, patronFoto Marius RUSNorica Nicolai are sarcina de a face uitata prestatia discutabila a lui Tudor Chiuariu in fruntea Ministerului Justitiei„Nu stiu daca se va vedea sau nu vreo schimbare. Dupa parerea mea, e o conceptie gresita sa se creada ca un singur om poate sa rezolve problema unui intreg sistem. Avem coruptie cit cuprinde, iar cine vine pe postul acela nu are puterea sa «vindece» aceasta hiba de unul singur. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, mai nou, ministrii sint schimbati ca antrenorii de pe bancile echipelor de fotbal.“Eva Toth, 44 de ani, contabila„Drept sa va spun, pe noi nu ne convinge cu nimic schimbarea asta sau care o mai fi. Vine unul, pleaca altul, dar nu prea vad sa se fi schimbat ceva in bine. Din cite am auzit, tot tara cu cel mai mare nivel de coruptie din Europa sintem, din concluziile strainilor. Cica am intrecut si Bulgaria.“Adrian V., 36 de ani, inginer de retea„Au fost destui oameni capabili pe postul acela, de ministru al Justitiei, si au fost inlaturati pe criterii politice, asa ca nu putem vorbi de ceea ce este in stare sa faca cineva in ceea ce priveste capitolul acesta. La nivel inalt, in politica noastra, ceea ce conteaza cu adevarat este imaginea si mai putin competenta. Si supunerea pe deasupra: cum vine unul cu personalitate, hop, dispare si el foarte repede.“F. R., 27 de ani, functionar public„In privinta promisiunilor, este apa de ploaie. Stim foarte bine ca beneficiul politic ii va fi impus, mai ales pentru ca partidul din care face parte nu sta foarte bine in sondaje: asa cum a stat, de fapt, intotdeauna. In afara de asta, nici  Uniunea Europeana nu cred ca vede cu ochi buni toate schimbarile astea.“Gavrila Bolohan, 66 de ani, pensionar„Cred ca se fac mize deja cit o sa reziste in post. Aceasta cred eu ca este marea noastra meteahna: oamenii nu sint lasati sa-si faca treaba, nu exista rabdare, se doresc rezultate peste noapte si asa mai departe. In felul acesta putem sa schimbam ministri de sase ori pe saptamina, ca tot nu rezolvam nimic. Sa-i dea Dumnezeu succes, poate reuseste mai mult decit au reusit altii.“

Taxa, in functie de virsta masinii

Presat de Comisia Europeana, Guvernul va modifica cuantumul taxei de prima inmatriculareModificarile, in stadiu avansatPremierul Tariceanu a declarat ieri ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incit valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce virsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pina la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pina la 90%. „Intentionam introducerea unor modificari: valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii virstei autovehiculului (...). Se va extinde intervalul aferent virstei autovehiculelor pina la 20 de ani, o data cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pina la 90%, urmind a se mai plati doar 10% din taxa", a declarat Tariceanu in Camera Deputatilor la dezbaterea politica pe marginea taxei de prima inmatriculare.Premierul a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa instituie posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cind autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii.Taxa de mediuTaxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4, si ajunge pina la 8.586 de euro pentru autoturismele mai vechi de 6 ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc. Tariceanu a reluat ideea potrivit careia taxa auto nu este o taxa fiscala, ci o taxa de mediu si a adus o serie de argumente in favoarea mentinerii acesteia ca taxa de mediu, precum studii referitoare la poluare sau la bolile provocate de poluare. El a invocat cercetari potrivit carora 70% din poluarea chimica in orase provine de la automobile, iar trei sferturi din emisiile de dioxid de carbon din Bucuresti provin din traficul auto. El a mai invocat un studiu european potrivit caruia vor fi salvati 20.500 de ani de viata pina in 2050 prin utilizarea exclusiva a masinilor euro 5.

Politia ii cauta pe jefuitorii din Hunedoara

Tinara impuscata luni dimineata in timpul jafului armat de la o casa de amanet din Hunedoara va fi operata la Spitalul Militar din Bucuresti. Ea este in stare stabila, dar, pentru ca a fost impuscata in cap, risca sa isi piarda vederea la ochiul sting. Medicii de la Spitalul Judetean din Deva au decis sa o transfere in Capitala. Politistii hunedoreni lucreaza la portretul robot al celor doi infractori care au jefuit casa de amanet si au tras asupra tinerei. Ei se folosesc de inregistrarile camerelor de supraveghere din casa de amanet. „Avem semnalmentele autorilor, beneficiem de sprijinul unui specialist in astfel de violente si speram ca in cel mai scurt timp sa ii identificam si sa ii retinem pe cei doi autori", a declarat Bogdan Nitu, purtatorul de cuvint al IPJ Hunedoara, pentru Realitatea TV. Valoarea pagubei este de 43.000 de lei, adica peste un kilogram de aur. C. J.

3.000 de locuinte finalizate in cursul anului 2007

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a alocat in 2007 peste 280 de milioane de lei constructiei si reabilitarii a 10.000 de locuinte pentru tineri, pentru chiriasii evacuati, dar si locuinte sociale, din care doar 3.000 au fost finalizate, potrivit analizei de bilant a institutiei. „In 2007, am alocat 217,7 milioane de lei pentru finantarea a peste 6.000 de apartamente pentru tineri, din care au fost finalizate deja 2.703 locuinte. In 2005-2006, au fost alocate circa 360 de milioane de lei pentru finantarea aceluiasi program, fiind finalizate 6.208 apartamente“, a declarat Borbely. In ceea ce priveste locuintele sociale, ministrul Dezvoltarii sustine ca in 2007 au existat fonduri totale de 24,2 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor la 1.681 de apartamente, din care s-au finalizat 385 de locuinte. Totodata, in perioada 2005-2006, ministerul a alocat 12,1 milioane de lei, fiind finantate lucrari la 1.069 de apartamente. „Anul acesta, MDLPL a demarat si un nou program pentru constructia de locuinte destinate chiriasilor evacuati din casele nationalizate, fiind alocata deja suma de 25 de milioane de lei din Fondul National de Dezvoltare. Urmeaza ca din acesti bani sa fie finantate lucrari la 2.452 de apartamente“, a mai spus Laszlo Borbely.     Ministrul Dezvoltarii a mai reamintit si de programul de reabilitare termica a locuintelor, anul acesta fiind repartizate si utilizate fonduri in valoare totala de 10,9 milioane de lei. Din acesti bani s-a realizat proiectarea pentru 614 cladiri la care in 2006 s-a elaborat expertiza si auditul energetic si in acelasi timp s-a demarat executia lucrarilor in Piatra-Neamt, Tirgoviste, Tirgu-Mures, Miercurea Ciuc, Sfintu Gheorghe si in Bucuresti. De asemenea, Borbely sustine ca banii au fost folositi in 2007 si pentru expertiza tehnica si auditul energetic la alte 52 de blocuri din Capitala. In plus, au fost finalizate lucrarile la doua blocuri in Piatra-Neamt si la cite un bloc in Miercurea Ciuc, Tirgoviste, Tirgu-Mures si Bucuresti.

Stolnici se retrage din Academie

Constantin Balaceanu-Stolnici s-a retras din Academia Romana, unde era membru de onoare din 1992. Decizia vine ca urmare a faptului ca si-a recunoscut colaborarea cu Securitatea de dinainte de 1989. Stolnici a marturisit ca nu se simte vinovat fata de Academie, dar prefera sa se retraga. Prezidiul Academiei s-a intrunit ieri pentru a discuta acuzatiile de politie politica aduse lui Constantin Balaceanu-Stolnici, inclusiv aceea de colaborare la uciderea fostului director de la Radio Europa Libera, Vlad Georgescu. La solicitarea membrilor Academiei de a explica acuzatiile care i se aduc, Constantin Balaceanu-Stolnici a declarat, pe site-ul Academiei, ca a colaborat cu Securitatea deoarece acestea erau obligatiile sale de serviciu din acea perioada. C. J.

Bugetul pe 2008 a mers ca pe banda

Cele doua Camere ale Parlamentului au dezbatut, in cursul zilei de ieri, legea bugetului pe anul 2008. Legea a fost supusa votului, pe articole. Pentru aprobarea sa finala, in forma actuala, este necesar votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Singurii care au anuntat ferm ca nu vor vota bugetul au fost reprezentantii PD- L. Acestia au spus ca vor vota, totusi, bugetul asigurarilor sociale, pentru a putea fi pusa in aplicare masura de crestere a pensiilor. La sedinta celor doua Camere a participat premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de membri ai Guvernului. El a declarat, in fata parlamentarilor, ca bugetul pe 2008 este unul „al asigurarii prosperitatii Romaniei" si a cerut sa fie votat. Premierul a mentionat ca bugetul pentru anul viitor este constituit pe baza a sapte principii fundamentale: „Mentinerea deficitului bugetar sub 3%, mentinerea politicii fiscale si, in special, a cotei unice de 16%, scaderea fiscalitatii prin motivarea firmelor de a crea mai multe locuri de munca, corelarea politicii salariale cu modalitatea de crestere a economiei romanesti, transformarea grijii pentru pensionari intr-un element continuu si concentrarea bugetului pe cele patru domenii prioritare: educatie, infrastructura, agricultura si sanatate". Pe toata durata dezbaterilor si a votului de ieri, reprezentantii principalelor sindicate din Romania au pichetat Palatul Parlamentului, pe motiv ca bugetul pe 2008 in forma actuala „va fundamenta o politica profund anti- sociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung". In vreme ce parlamentarii erau ocupati cu votarea, biroul european de statistica EUROSTAT a dat publicitatii date referitoare la deficitul comercial inregistrat, dupa primele 9 luni ale acestui an, de statele Uniunii Europene. Romania se afla pe locul cinci in Uniunea Europeana la acest capitol, cu o valoare a deficitului de 15 miliarde de euro (in crestere cu 5,4 miliarde de euro fata de perioada similara din 2006). Cel mai mare deficit, de 100 de miliarde de euro, a fost inregistrat de Marea Britanie. Celelalte locuri in top cinci sint ocupate, dupa Marea Britanie, de Spania, Franta, Grecia, urmate de Romania. Pentru aceeasi perioada, cel mai mare surplus comercial, de peste 146 de miliarde de euro, a fost inregistrat de catre Germania. Top cinci la aceasta categorie este completat de Olanda, Irlanda, Belgia si Suedia.

Orban a ramas fara permis de conducere

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a ramas fara permis de conducereMinistrul Transporturilor, Ludovic Orban, a lovit, duminica la prinz, o alta masina in Bucuresti, dar evenimentul nu a fost inregistrat, initial, la Politia Rutiera. Primele date si poze de la „locul faptei" au aparut pe un blog, http://gramos.wordpress. com. Ulterior, mai multi martori oculari, contactati de jurnalisti de la „Cotidianul", au dezvaluit diverse informatii despre incident. Se pare ca autoturismul condus de Orban, un Audi A6, a derapat, a lovit un pieton si a acrosat un Matiz, pe care l-a impins intr-o vitrina. Alti martori sustineau ca ministrul a plecat de la locul accidentului. Purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat luni, la solicitarea presei, ca ministrul s-a prezentat „personal" la Politie pentru a declara producerea accidentului, dar la 30 de ore distanta. Orban sustinea ca era vorba doar despre o tamponare.Ministrului Ludovic Orban i-a fost retinut permisul de conducere din cauza intirzierii declararii accidentului, intrucit limita legala este de 24 de ore. El a invocat motive personale pentru a justifica neprezentarea la Politie. „Am avut unele probleme familiale, ma si grabeam la Minister, deoarece trebuie sa coordonez actiunea de deszapezire si mai erau si o serie de analize medicale care nu sufereau aminare", a explicat ieri Orban. El sustine ca nu a avut nici cea mai mica intentie de a musamaliza incidentul. „Evident ca am asteptat sa vina echipajul de politie, dar probabil ca din cauza sutelor de accidente nu a fost nici un echipaj de politie care sa se prezinte la fata locului", i-a contrazis Orban pe martorii care spuneau ca l-ar fi vazut plecind.Ministrul Transporturilor a mai spus ca accidentul in sine este un fapt banal, dar ca este „intens mediatizat". „Daca este vorba de victime, victima am fost eu si nu sint de acord sa fiu supus unui linsaj mediatic pentru un fapt pe care-l consider banal, un lucru care se poate intimpla oricarui om", a apreciat el. Insa fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, este de parere ca politistii au incercat sa musamalizeze accidentul. „Dumneavoastra credeti ca ministrul de Interne nu a stiut dupa 5 minute ca Orban a avut accident?", i-a intrebat el pe ziaristi. Actualul ministru de Interne, Cristian David, coleg de partid cu Orban, a explicat ca nu avea de ce sa fie informat despre accident si ca atitudinea colegului sau nu este „chiar atit de grava", deoarece accidentul a fost unul usor. Desi au existat informatii despre un posibil pieton ranit, nu este nici o declaratie sau plingere oficiala in acest sens. Ministrul Ludovic Orban nu se afla la prima abatere rutiera, el fiind implicat si in alte incidente de acest fel.

Taxa, in functie de virsta masinii

Modificarile, in stadiu avansatPresat de Comisia Europeana, Guvernul va aduce modificari la cuantumul taxei de prima inmatricularePremierul Tariceanu a declarat ieri ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incit valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce virsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pina la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pina la 90%. „Intentionam introducerea unor modificari: valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii virstei autovehiculului (...). Se va extinde intervalul aferent virstei autovehiculelor pina la 20 de ani, o data cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pina la 90%, urmind a se mai plati doar 10% din taxa“, a declarat Tariceanu in Camera Deputatilor la dezbaterea politica pe marginea taxei de prima inmatriculare.     Premierul a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa instituie posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cind autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii.Taxa de mediuTaxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4, si ajunge pina la 8.586 de euro pentru autoturismele mai vechi de 6 ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.     Tariceanu a reluat ideea potrivit careia taxa auto nu este o taxa fiscala, ci o taxa de mediu si a adus o serie de argumente in favoarea mentinerii acesteia ca taxa de mediu, precum studii referitoare la poluare sau la bolile provocate de poluare. El a invocat cercetari potrivit carora 70% din poluarea chimica in orase provine de la automobile, iar trei sferturi din emisiile de dioxid de carbon din Bucuresti provin din traficul auto. El a mai invocat un studiu european potrivit caruia vor fi salvati 20.500 de ani de viata pina in 2050 prin utilizarea exclusiva a masinilor euro 5.

Patronatele se unesc

Uniti de fondurile europenePatronii sint nevoiti sa isi uneasca fortele pentru a accesa fondurile europeneDupa 17 ani in care actiunile comune s-au limitat mai mult la preluarea unei firme, acum managerii invata sa se asocieze. Astfel, in cursul zilei de ieri, reprezentantii patronatelor si ai managerilor din Cluj, Bihor, Maramures, Bistrita, Salaj si Satu Mare au pus, la Cluj, bazele unei noi organizatii, de asta data regionale.      Noua structura de Nord-Vest a Confederatiei patronale „Concordia“ va fi reprezentata de Alexandru Farcas, vicepresedinte al Grupului Feroviar Roman. Scopul declarat al noii organizatii este acela de a lucra intr-o cit mai strinsa legatura cu Agentia de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest in vederea inlesnirii accesului IMM-urilor din regiune la fondurile europene. Cei prezenti la eveniment au recunoscut ca miscarea patronala din regiune a fost fragmentata in toti acesti 17 ani, or UE „lucreaza in teren“ cu structuri macro si prea putin cu structurile individuale. Mai mult, organizatorii si-au propus sa atinga un numar de aproximativ 50 de membri ai confederatiei regionale, in conditiile in care acum sint peste 25, iar la nivel national exista deja peste 200 de membri.Vor, dar parca, totusi, n-ar vreaMarea majoritate a patronilor clujeni cred ca cea mai sigura cale de a ramine in afaceri este aceea de a te descurca singur si spun ca se tem de o asociere in confederatii, tocmai din cauza concurentei, adeseori neloiale, din piata. „Si asa se intimpla destule lucruri si raminem ba fara patente, ba fara angajati. Poate daca, totusi, s-ar organiza si ar fi supravegheate si regularizate aceste tactici, ar fi altceva. Momentan, cred ca sint prea neinsemnat ca afacere ca sa intru intr-o asemenea organizatie“, crede Ioan Moian, patron al unei afaceri de distributie.      Gestioneaza 20 de angajati si un rulaj de aproape un milion de euro in 2007, dar crede ca inca nu-si poate permite sa intre intr-un consortiu. „Fonduri europene? Pai, pentru distributie mai greu cred ca ar fi din astea. Am auzit ca pentru IT se mai dau fonduri. Dar daca ar fi rost de facut bani, poate ca asa m-as asocia si eu“, spune zimbind Ioan Moian.Ce pot face mai multi la un locIn primul rind, se pot constitui intr-un grup de dialog direct cu sindicatele, mai ales ca, in acest caz, „Concordia“ sustine salariul minim de 460 de lei. Pe de alta parte, mai spun analistii financiari, se pot sustine reciproc in cazurile in care ar exista abuzuri la nivelul organelor de control sau pot chiar exista ca un grup organizat de discutii cu Guvernul, in cazul in care legile propuse de acesta le afecteaza interesele. Dupa model vest-european„Oricum, piata se organizeaza si in cel putin 3 ani ar trebui sa functioneze ca un grup unitar si prea putin la nivel independent, pentru ca altfel vor fi inghititi de marile corporatii care au si puterea, si banii, dar atrag si resursele financiare“, spune Mihail Sebastian, analist financiar. Pina una-alta, in piata, recunosc analistii si jucatorii, increderea in astfel de uniuni ramine mica, dar se afla, totusi, intr-o oarecare crestere, semn ca mediul de afaceri se coaguleaza dupa modelul vestic, sub impactul unui an de la aderarea la Uniunea Europeana.

Bugetul pe 2008 a mers ca pe banda

Cele doua Camere ale Parlamentului au dezbatut, in cursul zilei de ieri, legea bugetului pe anul 2008. Legea a fost supusa votului, pe articole. Pentru aprobarea sa finala, in forma actuala, este necesar votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Singurii care au anuntat ferm ca nu vor vota bugetul au fost reprezentantii PD- L. Acestia au spus ca vor vota, totusi, bugetul asigurarilor sociale, pentru a putea fi pusa in aplicare masura de crestere a pensiilor. La sedinta celor doua Camere a participat premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de membri ai Guvernului. El a declarat, in fata parlamentarilor, ca bugetul pe 2008 este unul „al asigurarii prosperitatii Romaniei“ si a cerut sa fie votat.      Premierul a mentionat ca bugetul pentru anul viitor este constituit pe baza a sapte principii fundamentale: „Mentinerea deficitului bugetar sub 3%, mentinerea politicii fiscale si, in special, a cotei unice de 16%, scaderea fiscalitatii prin motivarea firmelor de a crea mai multe locuri de munca, corelarea politicii salariale cu modalitatea de crestere a economiei romanesti, transformarea grijii pentru pensionari intr-un element continuu si concentrarea bugetului pe cele patru domenii prioritare: educatie, infrastructura, agricultura si sanatate“.      Pe toata durata dezbaterilor si a votului de ieri, reprezentantii principalelor sindicate din Romania au pichetat Palatul Parlamentului, pe motiv ca bugetul pe 2008 in forma actuala „va fundamenta o politica profund anti- sociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung“. In vreme ce parlamentarii erau ocupati cu votarea, biroul european de statistica EUROSTAT a dat publicitatii date referitoare la deficitul comercial inregistrat, dupa primele 9 luni ale acestui an, de statele Uniunii Europene.      Romania se afla pe locul cinci in Uniunea Europeana la acest capitol, cu o valoare a deficitului de 15 miliarde de euro (in crestere cu 5,4 miliarde de euro fata de perioada similara din 2006). Cel mai mare deficit, de 100 de miliarde de euro, a fost inregistrat de Marea Britanie. Celelalte locuri in top cinci sint ocupate, dupa Marea Britanie, de Spania, Franta, Grecia, urmate de Romania. Pentru aceeasi perioada, cel mai mare surplus comercial, de peste 146 de miliarde de euro, a fost inregistrat de catre Germania. Top cinci la aceasta categorie este completat de Olanda, Irlanda, Belgia si Suedia.

Garda de interventie la Cimpeni

Miine, la ora 12, va avea loc festivitatea de inaugurare a Garzii de Interventie Cimpeni, la sediul acestei noi formatiuni, situat pe strada Garii nr. 10. Garda de Interventie Cimpeni face parte din structura Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “UNIREA” al judetului Alba si este subordonata Detasamentului de pompieri Alba Iulia.La momentul inaugurarii, Garda de Interventie Cimpeni are in compunere o autospeciala de prima interventie si comanda si doua autospeciale cu apa si spuma, una dintre autospeciale fiind dotata si cu echipament de descarcerare si prim ajutor. Structura va avea in componenta aproximativ 33 subofiteri si un ofiter. Raionul de interventie al Garzii de Interventie Cimpeni va cuprinde zona Muntilor Apuseni cuprinsa intre Ocolis, Avram Iancu, Abrud si Arieseni, scurtind in acest sens foarte mult timpul de raspuns in cazul situatiilor de urgenta din zona respectiva.                

Intre Contra si Théréau

Astazi si miine, se trage cortina si peste sezonul european al cluburilor, avind loc ultimele meciuri din cadrul grupelor Cupei UEFA. Dupa cum se stie, primele trei clasate in fiecare grupa se vor califica in 16-imi, tragerea la sorti pentru faza urmatoare a competitiei urmind sa aiba loc la Nyon, la 21 decembrie, odata cu tragerea la sorti a optimilor Ligii Campionilor. Echipele clasate pe primul loc in grupa vor juca impotriva formatiilor calificate de pe pozitia a treia, in timp ce gruparile clasate pe locul al doilea vor evolua contra celor opt cluburi venite din Liga Campionilor (locul III in grupe), adica Marseille, Rosenborg, Werder Bremen, Benfica, Glasgow Rangers, Sporting Lisabona, Eindhoven si Slavia Praga. Dintre grupele care isi desfasoara astazi ultima etapa, in grupa E se joac degeaba, pentru ca se cunosc primele trei clasate, Sparta Praga terminind meciurile. In celelalte grupe, insa, mai sint calificari de... clarificat, unul dintre ele fiind cel din grupa G, dintre Getafe si Anderlecht, pe care il putem urmari in direct pe canalul N24. Practic, in aceasta partida cine pierde, iese din Europa, intrucit este greu de crezut ca Hapoel Tel Aviv nu isi va valorifica avantajul terenului in fata danezilor de la Aalborg, deja eliminati. Un rezultat de egalitate ar putea aduce, totusi, fericirea ambelor echipe, intrucit, pentru a obtine calificarea in aceste conditii, israelienii ar avea nevoie de un succes la cinci goluri diferenta, stiut fiind ca, in grupele Cupei UEFA primeaza golaverajul in fata rezultatelor directe. Egalul ar conveni si liderului grupei, Tottenham, care si-ar pastra pozitia de lider. Meciul din Spania este interesant pentru noi, deoarece putem urmari doi jucatori binecunoscuti: internationalul Contra, la gazde si ex-stelistul Théréau (curtat acum de toate cele trei echipe bucurestene) la oaspeti.Cea mai incilcita este, insa, grupa F, unde nici o echipa nu si-a asigurat calificarea. Mai mult, exista posibilitatea ca, la final, patru echipe sa se afle la sase puncte in clasament, calificarea decizindu-se la golaveraj. In mare pericol se afla tocmai liderul, Bolton, care nu joaca, dar si Aris Salonic care evolueaza pe terenul lui Bayern. Braga are o misiune doar aparent mai usoara: sirbii de la “Zvezda” sint eliminati, insa este posibil ca aceasta formatie din Belgrad sa se lupte pentru a salva macar iesirea din scena. In fine, in grupa H, Galatasaray va cistiga aproape sigur meciul cu biata Austria Viena, dar turcii trebuie sa se mai roage lui Allah ca Bordeaux (calificata!) sa joace serios la Atena. Daca grecii cistiga, osmanliii se roaga degeaba. O ultima precizare: toate meciurile vor incepe la ora 21,45. Grupa E: FC Zürich – Bayer Leverkusen, FC Toulouse – Spartak Moscova. Sparta Praga sta. Clasament: 1. Spartak – 7 p; 2. Zürich – 6 p; 3. Leverkusen – 6 p; 4. Sparta – 4 p; 5. Toulouse – 0 p. Grupa F: Sporting Braga – Steaua Rosie Belgrad, Bayern München – Aris Salonic. Bolton Wanderers sta. Clasament: 1. Bolton – 6 p (5-4); 2. Aris – 5 p (5-2); 3. Bayern – 5 p (6-2); 4. Braga – 3 p (3-3); 5. Steaua Rosie – 0 p. Grupa G: Getafe – Anderlecht Bruxelles (N24), Hapoel Tel Aviv – Aalborg. Tottenham sta. Clasament: 1. Tottenham – 7 p; 2. Getafe – 6 p; 3. Anderlecht – 5 p; 4. Hapoel – 3 p; 5. Aalborg – 1 p. Grupa H: Panionios Atena – Girondins Bordeaux, Galatasaray Istanbul – Austria Viena. Helsingborg sta. Clasament: 1. Bordeaux – 9 p; 2. Helsingborg – 7 p; 3. Panionios – 4 p; 4. Galatasaray – 3 p; 5. Austria – 0 p. 

Tur dezastros pentru Inter Blaj

Echipa din „Mica Roma” nu a mai reeditat parcursul bun din sezonul precedent cind s-a clasat pe pozitia a treia la finalul campionatului, reusind sa  termine turul pe penultimul loc cu 14 puncte si cu un „-13” la adevar. Elevii lui Alin Hancas au avut parte de un tur dezamagitor, cu rezultate contradictorii, evolutii modeste si rezultate nesatisfacatoare. Blajenii au alternat evolutiile bune (victorii în fata unor formatii cu pretentii ca Olimpia Satu Mare, Unirea Dej sau FC Baia Mare), cu unele mai putin reusite, pierzind foarte multe puncte pe teren propriu. Trupa din „Mica Roma” se va reuni pe 10 ianuarie, iar pregatirile în vederea returului se vor desfasura cel mai probabil în localitate. Situatia jucatorilor este în continuare incerta, iar astazi va avea loc o sedinta a Consiliului Local în care se va pune si problema echipei blajene, urmind a se regla anumite probleme financiare.„Un tur slab din punct de vedere al rezultatelor, facind o comparatie cu campionatul trecut. Cauzele au fost multe, plecarea unor jucatori de baza  dar si disfunctionalitatile din pregatirea de vara. Un aspect pozitiv a fost promovarea juniorilor din propria pepiniera (Prodea – 15 ani, Duroi – 17 ani, Alexandru – 17 ani, Benchea – 16 ani). În retur principalul nostru obiectiv este salvarea de la retrogradare, vom încerca sa dregem busuiocul chiar daca ne va fi greu. Este posibil sa revina la echipa fostii jucatori Ov. Lazar, Ceclan si Ad. Popescu. De asemenea pentru completarea lotului cred ca vom putea colabora avantajos si cu FC Unirea Alba Iulia si Gaz Metan Medias”, ne-a declarat antrenorul principal Alin Hancas. 

Gratuitati pentru bolnavii de diabet

cristi.fleschin@monitorulab.roProceduriAceleasi surse au aratat ca, in acest sens, pacientii vor trebui sa se adreseze medicului in evidenta caruia se afla, respectiv diabetologului, cu competenta in diabet, nutritie si alte boli metabolice sau medicului de familie, pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectiva. Cu recomandarea primita de la medic, pacientii vor merge la unul din laboratoarele aflate in relatie contractuala cu casa judeteana de asigurari de sanatate. De mentionat faptul ca pacientii trebuiau sa-si obtina actele medicale de la medicii diabetologi si pe baza acestora sa se inregistreze la medicii de familie pe lista carora sint inscrisi. Medicii de familie vor lua in evidenta pacientii care vor dori sa se inscrie in baza scrisorilor medicale si le vor emite recomandarile de analize pe formularele tipizate utilizate in relatia cu casa judeteana de asigurari de sanatate. In perioada de sfirsit de an, laboratoarele vor transmite medicilor diabetologi sau cu competenta in diabet, boli de nutritie si alte boli metabolice, respectiv medicilor de familie, rezultatele analizelor, iar medicii de familie le vor inregistra in evidentele proprii. In functie de rezultatele obtinute, medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacientilor consultatii de specialitate la medicii diabetologi sau cu competenta in diabet, nutritie si alte boli metabolice. Apel catre mediciConducerea Autoritatii de Sanatate Publica Alba roaga medicii de familie, medicii specialisti si medicii cu competenta in diabet, nutritie si alte boli metabolice sa asigure serviciile de consiliere a pacientilor, astfel incit toti cei indreptatiti sa poata efectua aceasta analiza medicala importanta pentru evolutia bolii de diabet, in perioada propusa.

Intoarcere inlacrimata

Portarul nationalei feminine de handbal, Luminita Dinu, a spus ieri seara, la revenirea echipei in tara, ca marele sau regret este acela ca, prin propriile greseli, Romania le-a facut cadou nemtoaicelor medaliile de bronz. “A fost dureros, pentru ca mi-am dorit foarte mult sa obtin o medalie. Am avut-o, dar am oferit-o adversarului. Totusi, locul IV este bun, pentru ca la acest Campionat Mondial au participat 24 de echipe”, a declarat aproape plingind Luminita. “Se putea si mai mult dupa meciul cu Franta, dar am avut nesansa, am ratat si am pierdut o medalie”, a comentat si interul Steluta Luca.Ceva mai optimist, antrenorul Gheorghe Tadici a spus ca echipa sa trebuie sa-si concentreze acum toate eforturile pentru calificarea la Olimpiada. “Consider ca este un rezultat bun, deoarece jocurile pe echipe la noi in tara sufera. Aceasta echipa si-a depasit conditia, din moment ce 12 dintre fete sunt jucatoare care au avut un sezon foarte incarcat si obositor. Dupa o refacere binemeritata ne vom gindi la calificarea la Olimpiada, pentru ca am luat o optiune prin terminarea pe locul IV”, a spus Tadici. Tehnicianul a marturisit ca pe tot parcursul Campionatului Mondial nationala feminina de handbal a fost incurajata de antrenorul reprezentativei de polo, Vlad Hagiu, si si-a exprimat speranta ca ambele echipe sa se califice la Jocurile Olimpice de la Beijing.Tristetea a fost sentimentul dominant luni noapte, pe Aeroportul Henri Coanda, la revenirea in tara a nationalei feminine de handbal. Desi asteptate la aeroport de presedintele ANS, Octavian Belu, care le-a intimpinat cu flori si sampanie, precum si de oficiali ai Federatiei Romane de Handbal, printre care si Gheorghe Licu, handbalistele au fost foarte triste pentru faptul ca nu au reusit sa urce pe podium la CM din Franta. “Locul IV la Campionatul Mondial este bun, dar dezamagitor pentru asteptarile noastre. Obiectivul principal este acum calificarea la Olimpiada, unde o medalie este mai importanta ca la Mondiale. Este o situatie speciala, care trebuie rezolvata cu mult tact. Sa speram ca se vor reface rapid Ardean si Varzaru, pentru a alinia o echipa mai buna in calificari. Stiu ce inseamna sa pierzi in ultimul moment. Am venit aici sa ii asigur pe toti cei care au fost la acest Mondial de sprijinul ANS. Trebuie sa incurajam aceste fete cu multa caldura”, a declarat presedintele ANS, Octavian Belu. 

Sedinta festiva

Ultima sedinta din acest an a Consiliului local Alba Iulia, va avea loc in data de 20 decembrie, intr-un decor care sa ii introduca pe alesi in atmosfera sarbatorilor de iarna. Consilierii vor fi invitati, in prag de Craciun, la Traseul Celor Trei Fortificatii, acolo unde isi vor incheia anul ciocnind si cite un pahar cu sampanie. Acest lucru nu ii va scuti insa pe alesi de munca normala pe care o au de facut in astfel de situatii. Consilierii vor avea in mapa nu mai putin de 29 de proiecte pe care vor trebui sa le discute si sa le voteze pentru a intra in vigoare inca din cursul acestui an.                          

Orban a ramas fara permis de conducere

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a ramas fara permis de conducereMinistrul Transporturilor, Ludovic Orban, a lovit, duminica la prinz, o alta masina in Bucuresti, dar evenimentul nu a fost inregistrat, initial, la Politia Rutiera. Primele date si poze de la „locul faptei“ au aparut pe un blog, http://gramos.wordpress. com. Ulterior, mai multi martori oculari, contactati de jurnalisti de la „Cotidianul“, au dezvaluit diverse informatii despre incident. Se pare ca autoturismul condus de Orban, un Audi A6, a derapat, a lovit un pieton si a acrosat un Matiz, pe care l-a impins intr-o vitrina. Alti martori sustineau ca ministrul a plecat de la locul accidentului. Purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat luni, la solicitarea presei, ca ministrul s-a prezentat „personal“ la Politie pentru a declara producerea accidentului, dar la 30 de ore distanta. Orban sustinea ca era vorba doar despre o tamponare.     Ministrului Ludovic Orban i-a fost retinut permisul de conducere din cauza intirzierii declararii accidentului, intrucit limita legala este de 24 de ore. El a invocat motive personale pentru a justifica neprezentarea la Politie. „Am avut unele probleme familiale, ma si grabeam la Minister, deoarece trebuie sa coordonez actiunea de deszapezire si mai erau si o serie de analize medicale care nu sufereau aminare“, a explicat ieri Orban. El sustine ca nu a avut nici cea mai mica intentie de a musamaliza incidentul. „Evident ca am asteptat sa vina echipajul de politie, dar probabil ca din cauza sutelor de accidente nu a fost nici un echipaj de politie care sa se prezinte la fata locului“, i-a contrazis Orban pe martorii care spuneau ca l-ar fi vazut plecind.     Ministrul Transporturilor a mai spus ca accidentul in sine este un fapt banal, dar ca este „intens mediatizat“. „Daca este vorba de victime, victima am fost eu si nu sint de acord sa fiu supus unui linsaj mediatic pentru un fapt pe care-l consider banal, un lucru care se poate intimpla oricarui om“, a apreciat el. Insa fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, este de parere ca politistii au incercat sa musamalizeze accidentul. „Dumneavoastra credeti ca ministrul de Interne nu a stiut dupa 5 minute ca Orban a avut accident?“, i-a intrebat el pe ziaristi. Actualul ministru de Interne, Cristian David, coleg de partid cu Orban, a explicat ca nu avea de ce sa fie informat despre accident si ca atitudinea colegului sau nu este „chiar atit de grava“, deoarece accidentul a fost unul usor.      Desi au existat informatii despre un posibil pieton ranit, nu este nici o declaratie sau plingere oficiala in acest sens. Ministrul Ludovic Orban nu se afla la prima abatere rutiera, el fiind implicat si in alte incidente de acest fel.

Copos umbla la presiune

Ultimul meci al sezonului de toamna provoaca un scandal deosebit. Infringerea echipei CFR Cluj la Timisoara a deschis posibilitatea Rapidului de a se apropia la cinci puncte de lider (doua in clasamentul adevarului), cu conditia ca jucatorii lui Mircea Rednic sa cistige in fata Ceahlaului, la Piatra-Neamt. Delegarea a doi arbitri, Tiberiu Lajos la centru si Miklos Nagy la linii l-a infierbintat pe patronul Rapidului, George Copos. Acesta a declarat, ieri, ca delegarea lui Tiberiu Lajos la meciul cu Ceahlaul este dubioasa si impusa de cei de la CFR Cluj si a amenintat ca va retrage echipa de pe teren daca arbitrul va dezavantaja formatia giulesteana. “Sint extrem de suparat si de surpins ca il vad din nou pe Lajos Tiberiu la un meci al Rapidului dupa ce ne-a dezavantajat premeditat la partida cu CFR Cluj. Atunci a gresit la ambele goluri ale clujenilor. Am crezut ca sefii lui CFR Cluj, ardeleni fiind, vor cere, din bun simt, rejucarea meciului cu Rapid, dar am constat, din nefericire, ca nu au facut-o”, a declarat George Copos. Finantatorul giulestean a continuat tirul acuzatiilor, incriminidu-l si pe asistentul Miklos Nagy: “Mai mult, dupa ce il vad pe Lajos Tiberiu, constat cu stupoare ca si Nagy Miklos, care este din Cluj, a fost delegat la aceasta partida. Incredibil, dar lucrurile nu s-au oprit aici, observatorul Dan Dragos Craciun a fost si el desemnat la acest meci, desi, la rindul lui, este tot din Cluj. Va spun raspicat, daca vom fi dezavantajati la Piatra Neamt anunt Federatia ca retrag echipa de pe teren”. Ce concluzie trage Copos? “Este clar, e evident, delegarile arbitrilor nu le face Ionut Lupescu si nici altcineva din Federatie, ci ele sint facute de undeva de la Cluj. Asta e clar. Ce se intimpla e strigator la cer. Vreau sa inteleaga si Federatia ca nu putem sa acceptam sa fim dezavantajati la nesfirsit. M-a frapat faptul ca FRF a delegat la acest meci foarte multi oameni din Cluj”. Partida Ceahlaul Piatra Neamt-Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I, se va disputa astazi, de la ora 20:00, si va fi transmisa in direct de National TV  Clasament1. CFR    19    14    4    1     32-12    46 (^16)2. Rapid    18    11    5    2     31-14    38 (^11)3. Urziceni    19    11    5    3     25-14    38 (^8)4. Steaua    19    11    5    3     20-10    38 (^8)5. Timis.    19    10    5    4     37-27    35 (^8)6. Dinamo    19    9    5    5     30-18    32 (^5)7. Vaslui    19    8    7    4     29-20    31 (^4)8. Bistrita    19    7    4    8     23-28    25 (-2)9. Otelul    19    8    1    10     29-38    25 (-2)10. Buzau    19    6    3    10     21-34    21 (-9)11. Ceahlaul    18    6    2    10     19-25    20 (-7)12.Craiova    19    6    2    11     19-25    20 (-10)13. Mioveni    19    5    5    9     18-24    20 (-7)14. Iasi    19    5    4    10     20-26    19 (-11)15. UTA    19    4    6    9     17-24    18 (-9)16. Farul    19    4    5    10     11-23    17 (-13)17. Pandurii    19    3    6    10     19-27    15 (-15)18. “U” Cluj    19    1    8    10     21-32    11 (-16)

Bugetul pe 2008 a mers ca pe banda

Cele doua Camere ale Parlamentului au dezbatut, in cursul zilei de ieri, legea bugetului pe anul 2008. Legea a fost supusa votului, pe articole. Pentru aprobarea sa finala, in forma actuala, este necesar votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor. Singurii care au anuntat ferm ca nu vor vota bugetul au fost reprezentantii PD- L. Acestia au spus ca vor vota, totusi, bugetul asigurarilor sociale, pentru a putea fi pusa in aplicare masura de crestere a pensiilor. La sedinta celor doua Camere a participat premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de membri ai Guvernului. El a declarat, in fata parlamentarilor, ca bugetul pe 2008 este unul „al asigurarii prosperitatii Romaniei“ si a cerut sa fie votat. Premierul a mentionat ca bugetul pentru anul viitor este constituit pe baza a sapte principii fundamentale: „Mentinerea deficitului bugetar sub 3%, mentinerea politicii fiscale si, in special, a cotei unice de 16%, scaderea fiscalitatii prin motivarea firmelor de a crea mai multe locuri de munca, corelarea politicii salariale cu modalitatea de crestere a economiei romanesti, transformarea grijii pentru pensionari intr-un element continuu si concentrarea bugetului pe cele patru domenii prioritare: educatie, infrastructura, agricultura si sanatate“. Pe toata durata dezbaterilor si a votului de ieri, reprezentantii principalelor sindicate din Romania au pichetat Palatul Parlamentului, pe motiv ca bugetul pe 2008 in forma actuala „va fundamenta o politica profund anti- sociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung“. In vreme ce parlamentarii erau ocupati cu votarea, biroul european de statistica EUROSTAT a dat publicitatii date referitoare la deficitul comercial inregistrat, dupa primele 9 luni ale acestui an, de statele Uniunii Europene. Romania se afla pe locul cinci in Uniunea Europeana la acest capitol, cu o valoare a deficitului de 15 miliarde de euro (in crestere cu 5,4 miliarde de euro fata de perioada similara din 2006). Cel mai mare deficit, de 100 de miliarde de euro, a fost inregistrat de Marea Britanie. Celelalte locuri in top cinci sint ocupate, dupa Marea Britanie, de Spania, Franta, Grecia, urmate de Romania. Pentru aceeasi perioada, cel mai mare surplus comercial, de peste 146 de miliarde de euro, a fost inregistrat de catre Germania. Top cinci la aceasta categorie este completat de Olanda, Irlanda, Belgia si Suedia.

Pe scurt

Stolnici se retrage din AcademieConstantin Balaceanu-Stolnici s-a retras din Academia Romana, unde era membru de onoare din 1992. Decizia vine ca urmare a faptului ca si-a recunoscut colaborarea cu Securitatea de dinainte de 1989. Stolnici a marturisit ca nu se simte vinovat fata de Academie, dar prefera sa se retraga. Prezidiul Academiei s-a intrunit ieri pentru a discuta acuzatiile de politie politica aduse lui Constantin Balaceanu-Stolnici, inclusiv aceea de colaborare la uciderea fostului director de la Radio Europa Libera, Vlad Georgescu. La solicitarea membrilor Academiei de a explica acuzatiile care i se aduc, Constantin Balaceanu-Stolnici a declarat, pe site-ul Academiei, ca a colaborat cu Securitatea deoarece acestea erau obligatiile sale de serviciu din acea perioada.    C. J.Politia ii cauta pe jefuitorii din HunedoaraTinara impuscata luni dimineata in timpul jafului armat de la o casa de amanet din Hunedoara va fi operata la Spitalul Militar din Bucuresti. Ea este in stare stabila, dar, pentru ca a fost impuscata in cap, risca sa isi piarda vederea la ochiul sting. Medicii de la Spitalul Judetean din Deva au decis sa o transfere in Capitala. Politistii hunedoreni lucreaza la portretul robot al celor doi infractori care au jefuit casa de amanet si au tras asupra tinerei. Ei se folosesc de inregistrarile camerelor de supraveghere din casa de amanet. „Avem semnalmentele autorilor, beneficiem de sprijinul unui specialist in astfel de violente si speram ca in cel mai scurt timp sa ii identificam si sa ii retinem pe cei doi autori“, a declarat Bogdan Nitu, purtatorul de cuvint al IPJ Hunedoara, pentru Realitatea TV. Valoarea pagubei este de 43.000 de lei, adica peste un kilogram de aur.    C. J.

Orban a ramas fara permis de conducere

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a lovit, duminica la prinz, o alta masina in Bucuresti, dar evenimentul nu a fost inregistrat, initial, la Politia Rutiera. Primele date si poze de la „locul faptei“ au aparut pe un blog, http://gramos.wordpress. com. Ulterior, mai multi martori oculari, contactati de jurnalisti de la „Cotidianul“, au dezvaluit diverse informatii despre incident. Se pare ca autoturismul condus de Orban, un Audi A6, a derapat, a lovit un pieton si a acrosat un Matiz, pe care l-a impins intr-o vitrina. Alti martori sustineau ca ministrul a plecat de la locul accidentului. Purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat luni, la solicitarea presei, ca ministrul s-a prezentat „personal“ la Politie pentru a declara producerea accidentului, dar la 30 de ore distanta. Orban sustinea ca era vorba doar despre o tamponare.Ministrului Ludovic Orban i-a fost retinut permisul de conducere din cauza intirzierii declararii accidentului, intrucit limita legala este de 24 de ore. El a invocat motive personale pentru a justifica neprezentarea la Politie. „Am avut unele probleme familiale, ma si grabeam la Minister, deoarece trebuie sa coordonez actiunea de deszapezire si mai erau si o serie de analize medicale care nu sufereau aminare“, a explicat ieri Orban. El sustine ca nu a avut nici cea mai mica intentie de a musamaliza incidentul. „Evident ca am asteptat sa vina echipajul de politie, dar probabil ca din cauza sutelor de accidente nu a fost nici un echipaj de politie care sa se prezinte la fata locului“, i-a contrazis Orban pe martorii care spuneau ca l-ar fi vazut plecind.Ministrul Transporturilor a mai spus ca accidentul in sine este un fapt banal, dar ca este „intens mediatizat“. „Daca este vorba de victime, victima am fost eu si nu sint de acord sa fiu supus unui linsaj mediatic pentru un fapt pe care-l consider banal, un lucru care se poate intimpla oricarui om“, a apreciat el. Insa fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, este de parere ca politistii au incercat sa musamalizeze accidentul. „Dumneavoastra credeti ca ministrul de Interne nu a stiut dupa 5 minute ca Orban a avut accident?“, i-a intrebat el pe ziaristi. Actualul ministru de Interne, Cristian David, coleg de partid cu Orban, a explicat ca nu avea de ce sa fie informat despre accident si ca atitudinea colegului sau nu este „chiar atit de grava“, deoarece accidentul a fost unul usor. Desi au existat informatii despre un posibil pieton ranit, nu este nici o declaratie sau plingere oficiala in acest sens. Ministrul Ludovic Orban nu se afla la prima abatere rutiera, el fiind implicat si in alte incidente de acest fel.

Inca o luna pentru alegerea fondului de pensii

Pina la incheierea campaniei de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatorii (pilon II) au mai ramas 30 de zile, timp in care persoanele eligibile trebuie sa aleaga unul din cele 18 fonduri, pentru a nu fi repartizati aleatoriu in sistem, a avertizat ieri arbitrul pensiilor. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) recomanda celor care indeplinesc conditiile de eligibilitate sa aleaga unul dintre cele 18 fonduri de pensii administrate privat. In caz contrar, vor fi repartizati aleatoriu, de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul lor, se arata intr-un comunicat. 

Programul rabla se extinde

Ministerul Mediului intentioneaza sa elimine din trafic 30.000 de masini vechi, in 2008, fata de aproape 16.500, in 2007, in conditiile in care Guvernul a stabilit sa mareasca prima de casare la 4.000 de lei, cu o mie de lei in plus fata de 2007. “Programul Rabla va continua si in 2008 si este posibil sa se extinda si la tractoare”, a declarat, ieri, ministrul mediului, Atilla Korodi, in cadrul unei conferinte de presa. Astfel, Korodi vrea sa creasca tinta programului la 30.000 de autovehicule si intentioneaza sa majoreze prima de casare la 4.000 de lei, fata de 3.000 de lei, cit a fost in 2007. Potrivit ministrului, eliminarea din trafic a 16.444 de autovehicule vechi, in 2007, a dus la reducerea nivelului de monoxid de carbon din aer cu 400.000 de kilograme. In ceea ce priveste sumele incasate, in 2008, din taxa de prima inmatriculare, Korodi a spus ca nu se asteapta ca acestea sa fie mai mari decit in 2007, existind chiar posibilitatea ca banii sa fie mai putini. Sumele provenite din aceasta taxa vor fi folosite pentru diverse proiecte ale Ministerului Mediului, Korodi enumerind reinnoirea parcului auto, infiintarea de parcuri si spatii verzi in localitati sau construirea de piste de biciclete. De asemenea, Ministerul Mediului intentioneaza sa inceapa lucrarile pentru combaterea eroziunii costiere, dupa sezonul estival din 2008, principalele prioritati fiind cosolidarea plajelor din statiunile Mamaia si Eforie Nord. Atilla Korodi s-a declarat multumit de realizarile ministerului de resort din 2007. Atilla Korodi“Am demarat 102 proiecte pentru crearea de spatii verzi, in valoare de 60 de milioane de lei si am reusit sa amenajam 300 de hectare de astfel de spatii in localitati”...“Intentionam ca in 2010 sa existe 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar in 2013, 26 de metri patrati”.a subliniat demnitarul, precizind ca, in 2007, s-au interzis prin lege constructiile pe spatiile verzi din localitati.

Razii de noapte

VigilentiSpargatorul de 23 de ani a fost surprins de politisti in plina actiuneUn tinar de 23 de ani a fost prins de politistii clujeni in timp ce incerca sa fure un CD-player din interiorul unui autoturism parcat luni seara pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca. Planul pus la punct in graba de clujeanul Dumitru-Ionut B. nu a luat in calcul si revenirea proprietarului masinii din care incerca sa sustraga aparatura audio. Astfel ca Viorel G., din Finteusu Mare, proprietarul autoturismului parcat pe strada Clinicilor, a sesizat Politia inainte ca tinarul hot sa fure CD-playerul. Urmarea a fost o excursie gratuita la Sectia 6 Politie si intocmirea actelor premergatoare pentru comiterea infractiunii de tentativa de furt calificat. Tot la Politie au ajuns doi tineri care i-au furat unui clujean portmoneul cu 200 de euro si 70 de lei. Jaful a avut loc chiar pe strada Traian, in apropiere de sediul Inspectoratului Judetean de Politie Cluj. Traian Claudiu M., de 16 ani, si Susana G., de 22 de ani, au fost condusi la sectie pentru declaratii, dupa ce au fost prinsi de un echipaj mixt de politisti si jandarmi. Au fost recuperati doar 150 de euro.Sex de 75 de leiIn cartierul Zorilor, o patrula de la siguranta publica a dat peste o prostituata si clientul acesteia, aflati dincolo de „nivelul tratativelor“. Anamaria L.-T., de 31 de ani, din Cluj-Napoca, a fost gasita impreuna cu C. R. in spatele benzinariei Pritax de pe strada Observatorului. Anchetatorii au stabilit ca pretul a fost de 75 de lei. Femeia a fost condusa la sediul Sectiei 6 Politie, unde i s-a intocmit dosar penal pentru prostitutie.

3.000 de locuinte finalizate in cursul anului 2007

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a alocat in 2007 peste 280 de milioane de lei constructiei si reabilitarii a 10.000 de locuinte pentru tineri, pentru chiriasii evacuati, dar si locuinte sociale, din care doar 3.000 au fost finalizate, potrivit analizei de bilant a institutiei. „In 2007, am alocat 217,7 milioane de lei pentru finantarea a peste 6.000 de apartamente pentru tineri, din care au fost finalizate deja 2.703 locuinte. In 2005-2006, au fost alocate circa 360 de milioane de lei pentru finantarea aceluiasi program, fiind finalizate 6.208 apartamente“, a declarat Borbely. In ceea ce priveste locuintele sociale, ministrul Dezvoltarii sustine ca in 2007 au existat fonduri totale de 24,2 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor la 1.681 de apartamente, din care s-au finalizat 385 de locuinte. Totodata, in perioada 2005-2006, ministerul a alocat 12,1 milioane de lei, fiind finantate lucrari la 1.069 de apartamente. „Anul acesta, MDLPL a demarat si un nou program pentru constructia de locuinte destinate chiriasilor evacuati din casele nationalizate, fiind alocata deja suma de 25 de milioane de lei din Fondul National de Dezvoltare. Urmeaza ca din acesti bani sa fie finantate lucrari la 2.452 de apartamente“, a mai spus Laszlo Borbely.Ministrul Dezvoltarii a mai reamintit si de programul de reabilitare termica a locuintelor, anul acesta fiind repartizate si utilizate fonduri in valoare totala de 10,9 milioane de lei. Din acesti bani s-a realizat proiectarea pentru 614 cladiri la care in 2006 s-a elaborat expertiza si auditul energetic si in acelasi timp s-a demarat executia lucrarilor in Piatra-Neamt, Tirgoviste, Tirgu-Mures, Miercurea Ciuc, Sfintu Gheorghe si in Bucuresti. De asemenea, Borbely sustine ca banii au fost folositi in 2007 si pentru expertiza tehnica si auditul energetic la alte 52 de blocuri din Capitala. In plus, au fost finalizate lucrarile la doua blocuri in Piatra-Neamt si la cite un bloc in Miercurea Ciuc, Tirgoviste, Tirgu-Mures si Bucuresti.

Taxa, in functie de virsta masinii

Modificarile, in stadiu avansatPremierul Tariceanu a declarat ieri ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incit valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce virsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pina la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pina la 90%. „Intentionam introducerea unor modificari: valoarea taxei se va reduce pe masura cresterii virstei autovehiculului (...). Se va extinde intervalul aferent virstei autovehiculelor pina la 20 de ani, o data cu stabilirea unor cote de reducere a taxei, care ajung pina la 90%, urmind a se mai plati doar 10% din taxa“, a declarat Tariceanu in Camera Deputatilor la dezbaterea politica pe marginea taxei de prima inmatriculare.Premierul a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa instituie posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cind autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii.Taxa de mediuTaxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4, si ajunge pina la 8.586 de euro pentru autoturismele mai vechi de 6 ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.Tariceanu a reluat ideea potrivit careia taxa auto nu este o taxa fiscala, ci o taxa de mediu si a adus o serie de argumente in favoarea mentinerii acesteia ca taxa de mediu, precum studii referitoare la poluare sau la bolile provocate de poluare. El a invocat cercetari potrivit carora 70% din poluarea chimica in orase provine de la automobile, iar trei sferturi din emisiile de dioxid de carbon din Bucuresti provin din traficul auto. El a mai invocat un studiu european potrivit caruia vor fi salvati 20.500 de ani de viata pina in 2050 prin utilizarea exclusiva a masinilor euro 5.

Ioan Bocsa restituie valorile

Luni seara, la Biserica Parohiei Drimbar a avut loc o frumoasa sarbatoare crestina - o seara de colinde cu totul deosebita, tocmai prin faptul ca putine comunitati de marimea acesteia au asemenea ocazii. Aici s-au adunat localnici - maturi si copiii celor doua sate ce apartin de parohie - Drimbar si Teleac, unde a fost organizata o seara de colinde deosebita. Invitatii de inalta tinuta artistica au fost interpretul si profesorul Ioan Bocsa, impreuna cu Ansamblul de colindatori Icoanele al Academiei de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Intre seriile de colinde extraordinare interpretate de acestia, Ioan Bocsa a tinut sa-si justifice prezenta aici. Acesta a marturisit ca ii face placere sa vina “acasa”, caci asa se simte prin aceste locuri, dar motivul principal tine tot de colinde - anume faptul ca a considerat o datorie a sa sa “restituie” ceea ce a cules din zona. Este vorba despre mai multe colinde pe care le-a cules si invatat personal de la oamenii din acele sate, unde s-a deplasat cu acest scop in mai multe rinduri. Acestea fac parte din repertoriul personal si al Ansamblului “Icoanele”.Contributia localaAsistenta la momentele artistice a fost incintata cu mai multe colinde interpretate si de copiii de la gradinitele din cele doua sate, precum si de grupul de colindatoare din satul Teleac, cu totii echipati in costumele populare, multe foarte vechi.Cu aceasta ocazie, Primaria Ciugud a organizat si Pomul de Craciun pentru copiii din parohie, oferindu-le 150 pungi destul de consistente cu daruri. Primarul Gheorghe Damian a mentionat ca acestea au fost asigurate prin contributia investitorilor de pe raza comunei - in zona industriala Drimbar, prin firmele Agrotransport, Europa Expres, Elio Prod, Instalatorul, Mondragon, Tobimar. De asemenea daruri vor beneficia si copiii din celelalte sate, precum si batrinii si familiile amarite.

Nemti interesati sa investeasca la Cimpeni

Primarul orasului Cimpeni, Calin Andres, a aratat zilele trecute ca o firma germana specializata in module electromecanice de automatizari intentioneaza sa deschida in localitate o sectie de productie care va duce la crearea a peste 200 de noi locuri de munca. Administratia publica locala s-a aratat un partizan al acestei preconizate investitii, iar potrivit primarului Andres, primaria a pus deja la dispozitia firmei amintite mai multe locatii. Edilul sef al Cimpeniului a mai mentionat ca firma in cauza intentioneaza sa cumpere, de asemenea, mai multe parcele de teren pentru constructia noii sectii, motiv pentru care conducerea primariei a intermediat recent o intilnire intre reprezentantii acesteia si localnicii interesati sa vinda terenuri in zona vizata.      

Carte de capatii pentru Tara Motilor

Astazi, de la ora 16, la Sala Unirii, va avea loc lansarea unei carti de capatii pentru Tara Motilor. Este vorba despre volumul “Comoara. Etnografie, folclor, istorie si pitoresc din tara Motilor”, scrisa de Emilian Achim. Actiunea este organizata de Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia, Primaria Comunei Almasul Mare, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba si Muzeul National al Unirii Alba Iulia.  “Originar din tara Motilor, localitatea Almasul Mare, Emilian Achim, cunoscut pentru preocuparile sale etnografice, este posesorul oficial al singurului muzeu popular particular din România, in a carui colectie se gasesc peste 8000 de piese”, au precizat reprezentantii muzeului albaiulian. Cu ocazia lansarii cartii, va sustine un recital formatia de muzica populara Izvorasul.                

Profesorii clujeni picheteaza Guvernul

Reprezentanti ai membrilor Sindicatului Liber din Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC) vor picheta astazi sediile Guvernului si Parlamentului Romaniei, intre orele 11 si 13. Lucia Cojocaru, lidera SLIPC, a declarat ieri pentru monitorul ca, din cauza guvernantilor, cadrele didactice vor ramine fara bani de Sarbatori. „Guvernul nu vrea sa adopte Ordonanta de Urgenta care ar reglementa acordarea celui de al 13-lea salariu. Problema este ca anul trecut au adoptat o astfel de Ordonanta de Urgenta si s-a creat un precedent. Acum angajatii din Invatamint se asteapta sa primeasca un salariu in plus si in acest an“, a declarat Lucia Cojocaru.     Profesorii sint cu atit mai nemultumiti cu cit nu vor primi nici salariul integral pe luna decembrie, lichidarea urmind sa le fie acordata in luna ianuarie a anului viitor. „Noi vom cere in Parlament sa se voteze Ordonanta de Urgenta sau sa ni se acorde un avans la salariu, pentru a avea bani de Sarbatori“, a precizat lidera SLIPC. O delegatie a sindicalistilor din Invatamint va participa la discutiile privind bugetul care vor avea loc in Parlament astazi. De asemenea, profesorii se vor alatura colegilor din alte sectoare de activitate care picheteaza, incepind de luni, sediul Guvernului si care cer ca salariul minim pe economie sa fie 540 de lei incepind cu 1 ianuarie 2008. Profesorii mai cer ca din 2008 si cadrele didactice debutante, cele cu definitivat si cele cu gradul didactic II sa beneficieze de majorarea salariilor cu 10%.

Primaria Valea Lunga se muta in cort

 corneliu.sarbu@monitorulab.ro Guvernului sint aproape modice, sumele s-au acumulat luni la rind. Edilul este hotarit sa nu renunte si a cerut... un cort de armata in care sa isi mute subalternii pina la gasirea unei solutii. Situatia generata de legea retrocedarilor este extrem de critica la Valea Lunga, acolo unde comunitatea a fost in trecut preponderent formata din sasi, care isi cer acum vechile proprietati. Situatia incilcitaJojiko Emerich“Domnul primar are dreptate. Nu este normala situatia. Nici mie nu imi convine ca trebuie sa iau primaria. Este totusi casa tatalui meu. Acolo m-am nascut si am crescut alaturi de familia mea. Ne-au scos afara cu forta comunistii in 1950. Acuma cu legea asta am primit-o inapoi si am cazut la o intelegere cu primarul sa imi plateasca o chirie. Nu am mai primit banii de vreo 7 luni. Am inteles ca nu sint bani si ar trebui cei care pot sa aloce banii astia” - spune cu o urma de regret , noul proprietar al cladirii. Situatia, normala pina la un punct, genereaza insa o adevarata criza in ceea ce priveste administratia locala. Cu un buget de numai 100.000 de lei pe an, primaria trebuie sa plateasca cel putin 800.000 de lei de pe urma cladirilor si terenurilor retrocedate. Suma totala reprezinta chiriile, cheltuielile de judecata si alte costuri ale actiunilor prevazute de lege. Pina in prezent, masinile administratiei au fost puse sub sechestru, iar somatiile curg pe banda rulanta. “Mos Craciun ar trebui sa vina cu cadouri frumoase la toata lumea. La noi a venit cu un sicriu si cu un mort. Mortul este primaria, administratia locala, iar cadoul este pentru oamenii din Valea Lunga. Asta merita ei. Toate partidele stiu sa vina in campanie electorala, vin si promit tot felul, dar cind este o astfel de situatie uita toti”, acuza primarul Vasile Pusca. Dezinteres sau neputinta?Situatia in care se gaseste administratia din Valea Lunga este una ciudata din mai multe puncte de vedere. Primarul, membru al partidului democrat a cerut in repetate rinduri alocatii bugetare la rectificarile de buget. A si primit. 22.000 de lei in anul 2007, adica a cincea parte din bugetul total al comunei. “Nu stiu eu cum este treaba, dar as fi avut nevoie de mult mai mult. Am dat un miliard (n.r. 100.000 de lei) numai la scoala. Mai am de tinut iluminatul public, drumurile, sint sase sate aici si am 3.500 de locuitori. Ce sa fac? Sa sting lumina in sat de sarbatori? Cred ca cei care au gindit legea asta ar trebui acum sa se gindeasca si la solutii”, mai spune primarul, care este hotarit sa nu renunte.CrizaVasile PuScA“Am cerut de la Situatii de Urgenta de la Blaj un cort. O sa primesc zilele astea un cort de armata si ii mut pe oameni acolo. Daca nu au loc ii trimit acasa, dar sa lucre. Adica isi fac treaba acasa” Situatia a impartit comunitatea in doua tabere. Pe de o parte se afla fostii proprietari care au dreptul moral si legal de a-si primi bunurile confiscate de regimul comunist, iar de cealalta parte se afla localnicii care se trezesc scosi in strada de o lege gindita fara a fi luate in calcul situatiile pe care le genereaza. “Eu muncesc aici din 1982. Am venit aici ca adjunct in vremea lui Ceausescu. Am petrecut o viata aici si de aici ies la pensie. Stiu ca in fiecare an am bagat o gramada de bani in cladirea asta. Cind am venit eu acoperisul era rupt de tot, ne curgea apa in cap si era in paragina. Daca nu se gaseste solutia care trebuie mergem in drum cum a zis primarul. Nu putem sa nu ne facem treaba. Pentru asta luam salar si asta asteapta oamenii de la noi. Sint aici mii de suflete”, spune Gheorghe Biris, consilier de specialitate in cadrul primariei Valea Lunga. “Eu am venit in 1986. De atunci lucrez in fiecare zi. Stiu ca s-au facut investitii serioase in cladire, dar stiu ca si fostii proprietari au dreptul ca a fost a lor. Totusi, s-a ajuns la o intelegere sa platim o chirie lunar de 38 de milioane de lei vechi. Nu putem sa o platim pentru ca nu avem nici un leu in buget. Din cauza asta avem o intirziere de 7 luni. O sa ajungem in strada”, spune si contabila Paraschiva Mihai. Situatie generalaIn aceeasi situatie se afla un parc din apropierea primariei, caminul cultural si mai multe case din localitate.“Aici avem vreo 2.000 de fumuri. Sint familii tinere si batrini. Nu pot sa nu am un camin cultural. Unde sa ii bag pe oameni? Sint nunti, botezuri si inmormintari. Ii tin in drum sa le ploua in cap si in blid? Nici parcul nu vreau sa il dau. Nu pot! Pentru ca sint aici castani ca la gradina botanica. Nu gasesti asa ceva in Romania. Ii pacat de ei, dar gasesc eu o solutie pentru toate”, pare sigur pe el primarul comunei Valea Lunga, Vasile Pusca. In cazul in care nu se vor gasi rapid solutii, primaria va fi nevoita sa suporte datorii care depasesc cu mult posibilitatile financiare pentru urmatorii 20 de ani.

Criza acuta de personal la Penitenciarul Gherla

Foto Diana SANDORPenitenciarul de Maxima Siguranta Gherla are mare nevoie de specialistiLipsa personalului specializat este o problema a PRMSG de mai multi ani, dupa cum a declarat pentru monitorul Vasile Pop, directorul institutiei. „Ne-ar trebui medici, mai ales stomatolog, apoi cam cinci psihiatri, zece psihologi si tot atitia asistenti sociali“, apreciaza acesta. „Cei care vin stau doar 2 sau 4 ani, cit sa isi faca vechimea pentru a se angaja in alte locuri, chiar daca se ofera ceva sporuri aici. Cind detinutii au probleme, ii ducem in grupuri de cite 30-40 la Spitalul Penitenciar Dej sau la Spitalul Militar Cluj“, adauga directorul. Conditiile de lucru sint dificile, datorita presiunii pe care o implica lucrul cu detinutii, comportamentul acestora si faptul ca „ameninta mereu ca te dau in judecata“. Pe de alta parte, majoritatea specialistilor locuiesc in Cluj, iar unitatea nu le poate oferi transport pina la Gherla. „Salariul unui medic poate ajunge la 3.000 de lei, dar nu este de ajuns pentru tracasarea si amenintarea care este aici“, conchide Pop. Mentinerea angajatilor este in mod normal sarcina conducerii institutiilor, insa cele publice „sint incorsetate in privinta resurselor de promovare si acordare de bonusuri“, dupa cum explica Daniel Don, director al Agentiei Judetene de Plasare a Fortei de Munca. „De cind am intrat in UE, fenomenul se accentueaza progresiv. Apar fime multinationale care ii atrag pe specialisti“, avertizeaza acesta.    VASILE POP * director penitenciar„Problema noastra cea mai mare o reprezinta bolnavii psihic. Noi avem cam 350 inregistrati, din care 50 sint cu articolul 113, deci cu obligativitate de a fi tratati tot timpul. Inchisoarea a fost specializata pentru pedepsele mari, mai ales omoruri. Cine savirseste un omor e la limita normalului, iar puscaria nu il vindeca. Si cei care pazesc sint mereu sicanati, se stie ca dusmanul numarul 1 al detinutului este gardianul. Ultrajele sint la ordinea zilei. Tot strigam sa puna camere de luat vederi, poate ne-ar crede lumea, care nu vrea sa inteleaga ca societatea nu se opreste la zidurile puscariei.“

Pe scurt

Se scumpesc biletele si abonamentele RATUCConsilierii locali au hotarit ieri majorarea preturilor la biletele si abonamentele RATUC cu 15%, respectiv 10%, incepind din 4 ianuarie anul viitor. Astfel, pretul unui bilet pentru o calatorie va costa 1,5 lei, in loc de 1,3 lei cit este in prezent. Totodata, un abonament pe o zi va fi de 10 lei in loc de 7, abonamentul lunar pe o linie va ajunge la 43 de lei in loc de 40, in vreme ce abonamentul pentru o luna pe doua linii se va scumpi cu 5 lei, ajungind la 65 de lei. Un abonament lunar pe toate liniile va costa cu 7 lei mai mult, respectiv 93 de lei. Scumpirile vin la solicitarea RATUC, motivate prin nevoia de fonduri suplimentare pentru „o desfasurare normala a activitatilor“, dar si prin nevoia de acoperire a unor compensari cum ar fi cheltuielile pentru abonamentele gratuite ale pensionarilor.                A. P.Ospat ecologic in Mihai Viteazu Mai multe asociatii vor servi, in centrul Clujului, mincare vegetariana, ceaiuri si deserturi persoanelor nevoiase. Actiunea are loc astazi, de la ora 10, in Piata Mihai Viteazu, unde, pe linga mincare, organizatorii vor imparti haine si jucarii. Evenimentul este organizat de mai multe fundatii, alaturi de acestea luind parte mai multi voluntari la ajutorarea celor peste 200 de persoane asteptate. Acestia vor imparti peste 1.000 de fluturasi pentru a sensibiliza opinia publica. Povestea manifestarii este preluata din SUA, unde, in anul 1980, in Campusul universitar Cambridge, o miscare exclusiv voluntara a militat pentru schimbari sociale pasnice.    R. N. Amenzi pentru poluareComisarii Garzii Nationale de Mediu din cadrul Comisariatului Regional Cluj au aplicat agentilor economici, in decursul anului 2007, 136 de amenzi, in valoare de 3,2 milioane de lei. Cele mai mari amenzi au fost in valoare de 100.000 de lei, acestea fiind aplicate mai multor companii din judetul Cluj pentru nerespectarea autorizatiilor de mediu ori pentru lipsa autorizatiei. Cazurile de poluare au fost si ele frecvent semnalate, cele mai importante fiind inregistrate de companiile Protan Dej si Napolact SA. Cea din urma a primit o amenda de 60.000 de lei pe motiv ca a deversat in piriul Nadas ape uzate, in urma acestui fapt descoperindu-se zeci de kilograme de peste mort.    R. N.Termen limita pentru plata taxei de vizaDetinatorii autorizatiilor de persoana fizica si de asociatie familiala trebuie sa plateasca taxa de viza in valoare de 27,50 de lei pina la sfirsitul anului. Taxa pentru autorizatia pe 2007, dar si cea pentru anul viitor trebuie achitate pina in data de 31 decembrie. Platitorii taxei de viza pe anul curent sint toti detinatorii de autorizatii eliberate pina in data de 31 ianuarie 2006, iar taxa pentru anul viitor va fi platita de cei care au obtinut autorizatii pe parcursul lui 2007.        A. P.

Cirtu ramine

Presedintele Consiliului Director al clubului Dacia Mioveni, Ion Georgescu, a declarat, ieri, ca tehnicianul Sorin Cartu i-a dat asigurari ca nu va parasi banca tehnica, dar a pus mai multe conditii legate de restructurarea lotului. „Am avut o discutie cu antrenorul Sorin Cirtu chiar aseara (n.r - luni) si mi-a dat asigurari ca nu va pleca de la Dacia Mioveni. E adevarat ca a cerut ca lotul sa sufere citeva schimbari, adica plecarea celor opt jucatori si aducerea altora. Nu m-am opus cererii sale, iar el a promis ca va ramine la Mioveni", a declarat Georgescu. Cei opt jucatori de care Dacia s-ar putea desparti in aceasta iarna sint: Daniel Costescu, Bogdan Vrajitoarea si Daniel Lupascu (atacanti), Cornel Dobre, Ionut Chirciu, Teodor Chiacu (fundasi) si Horatiu Satmar, Liviu Negoita (mijlocasi).

Hamilton amendat

Pilotul britanic al echipei McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton, a fost amendat in Franta, si s-a ales cu suspendarea permisului de conducere, dupa ce a fost prins de politie ca a depasit viteza legala, au anuntat, ieri, autoritatile franceze. Hamilton a fost surprins de politie, duminica, la volanul autoturismul sau marca Mercedes, cu viteza de 196 km/h, pe o autostrada in apropiere de orasul francez Laon. Pilotul englez de Formula 1 a fost oprit de politie, care i-a retinut masina, l-a amendat cu 600 de euro si i-a suspendat carnetul de conducere pentru o luna. „A fost foarte politicos si cooperativ", a declarat purtatorul de cuvint al politiei.

Epurare la ?U"

Managerul general al Universitatii Cluj, Alin Tise, a declarat, ieri, ca in sedinta de luni seara, s-a hotarat ca zece jucatori sa fie pusi pe lista de transferuri, fotbalisti printre care se afla Martin Tudor, Gigel Coman sau Marius Baciu. „S-a facut o analiza a fiecarui jucator. S-a tinut cont de randamentul acestora, de perspectiva, virsta, stare de sanatate, dar si salariile enorme, pentru ca unii au contracte asemanatoare cu cele de la echipele fruntase. S-a hotarat ca urmatorii jucatori sa fie pusi pe lista de transferari: Martin Tudor, Cosmin Crusoveanu, Milan Jovanovic, Mugur Bolohan, Park Jae-Hong, Gigel Coman, Sorin Iodi, Romik Haciatrian, Marius Baciu si Sandu Negrean", a declarat Alin Tise.

Chakvetadze sechestrata

Tenismena Anna Chakvetadze si parinti sai au fost atacati, luni noapte, de sase hoti, care au luat din vila rusoaicei obiecte in valoare de 140.000 de euro, informeaza cotidianul Marca. Cei sase hoti, mascati si inarmati, au legat-o pe tenismena si pe parintii sai, dupa care au cautat in casa obiectele de valoare. Politia moscovita a demarat deja o ancheta pentru a-i prinde pe infractori. Anna Chakvetadze are 20 de ani si ocupa locul 6 in ierarhia WTA. Rusoaica a cistigat pina acum din tenis aproximativ 1.668.567 de euro.

Interes pentru Lobont

Agentia Calciomercato, citind cotidianul Corriere dello Sport, a scris, ieri, ca oficialii clubului Lazio Roma au readus in actualitate interesul pentru portarul echipei Dinamo Bucuresti, Bogdan Lobont. „Lazio cauta portar, iar in vederile oficialilor se afla Bogdan Lobont si Marco Amelia de la Livorno", scrie sursa citata. Lobont a spus, in urma cu o saptamina, ca nu se pune problema sa plece de la Dinamo in vacanta de iarna. „Nu plec de la Dinamo. Am mai declarat acest lucru, nu mai am nimic de zis in plus", a afirmat Lobont. Despre interesul italienilor pentru portarul nationalei Romaniei s-a vorbit dupa dubla mansa dintre Lazio si Dinamo, din turul trei preliminar al Ligii Campionilor. De asemenea, Lobont a fost urmarit si de trimisi ai clubului portughez Benfica Lisabona.

In urmarirea liderului

Patronul Rapidului se teme de o conspiratie, pentru favorizarea echipei CFR ClujPresedintele executiv al Ceahlaului, Grigore Sichitiu, a declarat, ieri, ca jucatorii nemteni nu vor fi motivati suplimentar de alte echipe aflate in competitie directa cu Rapidul pentru un loc pe podiumul Ligii I. „Noi luptam doar pentru noi si, din punct de vedere financiar, discutam doar cu conducerea echipei noastre. Avem si noi mijloace pentru a rasplati jucatorii si de aceea nu deschidem portile pentru stimularea financiara de catre altii. Ne aparam pielea si luptam doar pentru noi. Nu ne intereseaza lupta pentru sefia clasamentului", a declarat Sichitiu, care a mai afirmat ca ar vrea ca Rapidul sa evolueze, astazi, la fel de modest cum a facut-o in deplasarea de la Arad, cu UTA, cind formatia lui Mircea Rednic a fost invinsa cu 1-0. Copos, nemultumitDelegarea lui Tiberiu Lajos ca arbitru central la acest meci l-a infuriat pe George Copos, patronul Rapidului. Acesta crede ca delegarea este dubioasa si impusa de cei de la CFR Cluj si a amenintat ca va retrage echipa de pe teren daca arbitrul va dezavantaja formatia giulesteana. „Sint extrem de suparat si de surpins ca il vad din nou pe Lajos Tiberiu la un meci al Rapidului, dupa ce ne-a dezavantajat premeditat la partida cu CFR Cluj. Atunci a gresit la ambele goluri ale clujenilor. Am crezut ca sefii lui CFR Cluj, ardeleni fiind, vor cere, din bun simt, rejucarea meciului cu Rapid, dar am constatat, din nefericire, ca nu au facut-o", a declarat George Copos. „Strigator la cer"Finantatorul giulestean a continuat tirul acuzatiilor, incriminidu-l si pe asistentul Miklos Nagy: „Mai mult, dupa ce il vad pe Lajos Tiberiu, constat cu stupoare ca si Nagy Miklos, care este din Cluj, a fost delegat la aceasta partida. Incredibil, dar lucrurile nu s-au oprit aici, observatorul Dan Dragos Craciun a fost si el desemnat la acest meci, desi, la rindul lui, este tot din Cluj. Va spun raspicat, daca vom fi dezavantajati la Piatra Neamt, anunt Federatia ca retrag echipa de pe teren", sustine Copos. Acesta merge mai departe cu acuzatiile. „Este clar, e evident, delegarile arbitrilor nu le face Ionut Lupescu si nici altcineva din Federatie, ci ele sint facute de undeva de la Cluj. Asta e clar. Ce se intimpla e strigator la cer. Vreau sa inteleaga si Federatia ca nu putem sa acceptam sa fim dezavantajati la nesfirsit. M-a frapat faptul ca FRF a delegat la acest meci foarte multi oameni din Cluj", sustine bucuresteanul. Stefan contraatacaPresedintele de onoare al Ceahlaului, Gheorghe Stefan, considera ca amenintarile lui Copos de a-si retrage echipa de pe teren, daca arbitrul Lajos va dezavantaja Rapidul la Piatra Neamt, ar trebui sa intre in atentia FRF, si l-a sfatuit pe giulestean sa se retraga din fotbal. „Prima data ar trebui sa se retraga domnul Copos, la cite murdarii a facut atit in fotbal, cit si in afaceri. Cred ca Federatia Romana de Fotbal ar trebui sa se sesizeze si sa depuncteze echipa Rapid pentru atitudinea domnului Copos. Eu chiar il rog pe domnul Copos sa scoata echipa de pe teren", a declarat Gheorghe Stefan. In directMeciul dintre Ceahlaul si Rapid va incepe la ora 20 si va fi transmis in direct pe National TV.

Ar vrea la Steaua

Mijlocasul argentinian Daniel Armenteros, actualmente la echipa a doua a Sevillei, a declarat, ieri, ca si-ar dori sa se transfere la Steaua, in cazul in care cele doua formatii ar ajunge de acord, pentru a evolua cit mai mult, la un nivel cit mai ridicat. „Nu tin neaparat sa plec de la Sevilla, pentru ca sint convins ca voi primi si eu o sansa aici. Totusi, mi-as doi sa joc cit mai mult si la un nivel cit mai ridicat. Steaua este o echipa care ma intereseaza si este posibil ca transferul sa se realizeze. Astept sa se inteleaga cluburile si voi lua o decizie atunci, chiar daca am avut unele discutii de principiu. Stiu ca Steaua incearca de mai multe luni sa ma transfere, iar faptul ca sint dorit de o echipa care joaca an de an in Liga Campionilor ma onoreaza", a declarat mijlocasul argentinian. Jucator de nationalaNascut pe data de 18 ianuarie 1986, Daniel Emiliano Armenteros evolueaza in prezent la echipa a doua a lui FC Sevilla, Atletico Sevilla, in Segunda Division. Mijlocasul argentinian a fost cumparat in vara acestui an de formatia spaniola, dupa ce in trecut a mai evoluat la Banfield si la Independiente. Armenteros a facut parte din lotul nationalei argentinene campioana mondiala Under 20 in 2005. Thereau mai asteaptaAtacantul francez Cyril Thereau a declarat, ieri, ca nu a decis inca nimic in privinta unei eventuale reintoarceri la Steaua, concentrindu-se la meciurile echipei sale de club, Anderlecht Bruxelles, la care ar inclina sa ramina si in viitor. „Cred ca, dupa pregatirea de iarna, ma pot ridica la nivelul dorit. Nu va fi usor, deoarece ceva s-a rupt, clubul nu m-a protejat intotdeauna impotriva criticilor, m-au lasat sa fierb. Sint destule cluburi interesate de mine, dar as vrea sa-mi demonstrez valoarea la Anderlecht. Sint interesate de mine grupari din Romania, stiti de Steaua, si din Franta, dar inca nu am decis nimic. Poate ramin, totusi, la Anderlecht, am sentimentul ca noul antrenor ma protejeaza mai mult decit fostul tehnician", a spus Thereau.

Vicecampioni de toamna

Intr-o atmosfera incendiara, creata atit de propria galerie, cit si de sustinatorii celor de la Muresul, sibienii au inceput foarte bine meciul. Reusite de la distanta, patrunderi spectaculoase si cosuri de efect, au facut ca sibienii sa ia avans pe tabela. Se parea ca va fi un simplu joc de vacanta, dar relaxarea a fost rapid sanctionata de mureseni, care au revenit rapid in meci. „Am crezut ca o sa fie un meci usor pentru noi si nu l-am abordat asa cum ar fi trebuit. Am avut 11 puncte avans, dar dupa care au venit ei tare din urma. E bine ca macar ne-am revenit si am obtinut o victorie buna", spune Mircea Vulc. Cu emotiiDupa 19-17 la finele primului sfert, muresenii au inceput sa se apere mult mai exact. Au intuit perfect jocul lui Clavon&compania si blocat patrunderile. Cum aruncarile de la distanta nu este capitolul forte al jucatorilor de pe Cibin, oaspetii au trecut la timona. Incet, dar sigur, si-au marit avantajul. Au ajuns pina la 32-25, moment in care Schomers a sesizat pericolul si a schimbat. L-a introdus pe Calota in locul lui Hatcher si jocul a capatat o alta consistenta in defensiva. Pina la urma, la cabine tot Muresiul a intrat in avantaj, dar la adapostul a doar 2 puncte, 37-35. ResuscitatiDe la cabine, sibienii au iesit mult mai motivati. Impulsionati de Schomers, sibienii au inceput sa joace la valoarea aratata in atitea meciuri in acest sezon. Au blocat toate culoarele de patrundere spre propriul panou, iar in atac fazele au inceput sa aiba mai multa claritate. Rezultatul s-a vazut rapid pe tabela si sibienii au revenit la conducere. „Sincer, mie nu mi-a placut cum am jucat astazi. Ceea ce ni s-a intimplat este un proces perfect normal, pentru ca apare o uzura in cazul in care reusesti mai multe victorii la rind. E bine ca ni s-a intimplat acum, la final de sezon. La pauza le-am atras atentia jucatorilor asupra pericolului care ne paste si au avut o alta fata in partea a doua", spune Schomers. Fara emotiiOdata cu trecerea timpului, sibienii si-au marit avantajul pe tabela. Cu sase minute inainte de final, CSU Atlassib avea un avans de 10 puncte, 68-58, si era clar ca nu se mai pot intimpla foarte multe. McCulough a mai mentinut suspansul prin doua reusite de trei puncte, dar a fost prea putin pentru a mai periclita victoria sibienilor, care s-au impus, in final, cu 84-73. „A fost un meci greu, dar ne bucuram ca ne-am impus. Credem ca a fost un cadou frumos pentru fani, in preajma Craciunului si a Anului Nou. Ne bucuram ca sintem pe doi in clasament si asteptam cu incredere returul", spunea Keith Triplett, la final. Prime recordCa urmare a rezultatelor foarte bune inregistrate in acest tur, in aceste zile, baschetbalistii sibieni vor primi o prima record. Chiar daca nu se cunoaste inca valoarea sumei, Vulc da asigurari ca va fi suficient de consistenta. „O sa fie o prima record pentru acest club. Faptul ca anul acesta am avut alaturi de noi si Primaria, iar clubul a primit din partea Ministerului o suma mult mai mare decit in anii trecuti, ne-a permis sa acordam prime si sa stimulam jucatorii. Acum, sponsorul nostru principal ne-a promis si el o surpriza pentru baieti si mai sint si altii. Banii vin din mai multe parti, dar o sa fie un cadou frumos pentru toti", dezvaluie Mircea Vulc. Lupta spre titluChiar daca echipa sibiana a terminat pe locul doi prima parte a campionatului, Mircea Vulc crede ca va fi foarte greu ca echipa sibiana sa se lupte pentru titlu. „Fara indoiala, Asesoft este cu mult peste toate echipele din campionat. Normal ca ne dorim, ca oricare echipa, sa ne luptam pentru titlu, dar cred ca va fi foarte greu. De fapt, totul se rezuma la ce jucatori romani ai in lot. Noi am vrut sa aducem, insa cei care puteam sa-i  luam erau slabi si nu am vrut, iar cei pe care ni doream aveau un pret prohibitiv pentru noi", spune Vulc. CSU: Barbary 20, Triplett 18 (2x3), Smith 14, Hatcher 12 (2x3), Clabon 8 (1x3), Craciun 5, Calota 5 si Ban 2. Mircea Vulc l director tehnic„Vom incerca sa mai aducem jucatori, dar sper sa-i perfectam actele lui Andrus, pentru a-l avea cit mai curind. Oricum, am fixat prime de obiectiv, iar tintele finale sint atit Cupa Romaniei, cit si cucerirea titlului"

Derbiul seriei la volei

Echipa de volei feminin CSS - CSM joaca, astazi, de la ora 15, ultimul meci din actuala stagiune a Diviziei A2. Jucatoarele de pe Cibin vor intilni Banatul Caransebes. Fata in fata se vor afla, practic, cele mai bune formatii din serie. Sibiencele sint totusi favorite, ele fiind lidere la zi in clasament, cu sase victorii din tot atitea meciuri disputate. Cele doua echipe s-au mai intilnit in aceasta prima parte a campionatului, la Caransebes, iar acel meci s-a incheiat cu victoria sibiencelor. Tocmai de aceea, conducerea formatiei mizeaza pe o noua victorie „Speram ca fetele sa-si fructifice statutul de favorite si CSM-ul sa invinga pentru a termina fara infringere acest tur. Obiectivul nostru este sa terminam pe primul loc in clasament si de aceea nu trebuie sa facem pasi gresiti. Sper sa nu fie nicio problema. Singurul aspect negativ este ca au fost zile in care fetele n-au avut unde sa se pregateasca, pentru ca sala era ocupata. Oricum, trebuie sa trecem peste asta si sa obtinem o noua victorie", spune Bubu Dancea, directorul adjunct al CSM-ului. (C. F.)

Tinar in Sibiu

Artistul german a marturisit ca Sibiul este un oras in care ?te simti mai tinar"Markus Lüpertz, rectorul Universitatii de Arta din Düsseldorf si Ioan Sbirciu, rectorul Universitatii de Arta si Design Cluj, au vernisat aseara expozitia „De la misterul prieteniei la peisaj, om si lucru. Arta care stabileste reguli". Nu au inceput prin a-si lauda desenele expuse, ci prin a lauda Sibiul. „Este un oras foarte frumos Sibiul, dar trebuie sa recunosc ca dragostea mea pentru Romania a inceput la Cluj, acolo unde am acceptat sa fiu profesor. As vrea sa-l contrazic pe directorul Luca si sa spun ca anul cultural nu se va incheia cu aceasta expozitie, ci promit sa mai revin in Sibiu si cu alte expozitii. M-a impresionat cit de bine este pastrat orasul vechi. Parca te simti mai tinar in Sibiu, simti ca esti cu multi ani in urma. Parca timpul a stat in loc. Cu toate acestea, se vede ca dupa perioada comunista, oamenii sint mai agitati pe strada, sint constructii noi", a spus Lüpertz.Rolul arteiPrezenta lui Markus Lüpertz la ultima expozitie gazduita de Galeria de Arta Contemporana in 2007 demonstreaza ca genul a primit o certificare valoroasa in acest an, in care Sibiul a devenit Capitala Culturala a Europei. Artistul care a expus o serie de 22 de desene, un cod despre viitor care nu poate fi explicat sau inteles, un dans al mortii si vanitatii, face parte din gruparea de elita a noului expresionism german. A fost intotdeauna considerat teoreticianul gruparii si, in acelasi timp, artistul cel mai apropiat de mediile academice. Este de multi ani rectorul Academiei de Arta din Düsseldorf, unde a impus, prin personalitatea lui, un program de o acuta modernitate. Datorita imaginii sale si a vizualitatii totale cu care investeste demersul sau artistic, Markus Lüpertz a descoperit si a impus in dezvoltarea Academiei de la Düsseldorf ideea ca nu exista alta posibilitate de a „prinde" eternitatea decit prin intermediul artistului. „Markus Lüpertz este cel mai mare artist care a expus in Romania. Arta germana este considerata la acelasi nivel cu cea americana in urma statisticilor, dar eu cred ca cea germana este mult peste", a apreciat Ioan Sbirciu. Prieteni buniPresupunind ca fiecare pictura contine putere si sensibilitate, rectorul Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca si liderul Scolii de Pictura de la Cluj, are o strategie clara. In lucrarile expuse, vine cu peisaje serene, dar care ascund provocarea lui memento mori si misterul prieteniei dintre cei doi artisti. El neutralizeaza teme foarte personale prin metode riguroase. Sbirciu introduce si exclude starea crepusculara. Legitimeaza caracterul periculos al emotivitatii, incluzind-o intr-o diagrama periculoasa vizual, cu o intirziere poetica si functionala. Discursul sau devine romantic.  Markus Lüpertz l artist plastic„Tot ce stim despre trecut ne povesteste arta pe care o facem. Tot ce ne aduce viitorul a fost deja gindit de artisti"

Amintirile unui actor

Eram bun doar la romana si la istorie. Si scriam poezii, mergeam la cenaclul literar. Filmul debuteaza cu o poezie de-a mea. Eu am fost foarte bun prieten cu Radu Stanca. M-a iubit si el foarte mult, am fost actorul lui preferat. El m-a format. Am avut si fericirea sa asist la conferintele lui Blaga de multe ori. Am trait si pe linga baietii de la Cercul Literar. Pricepeam mai putin, eram destul de june, dar ei m-au format. Vreau sa spun cum m-a pregatit Radu Stanca sa-l joc an „Steaua fara nume" pe profesorul Miroiu. Aveam 22 de ani. Mergeam cu Radu Stanca prin cimitir, mi-aduc aminte ca eram in cimitirul de la Talmaciu odata, si-mi recita. Imi daruise volume de Minulescu, de Bacovia. Si dupa vreo 6 luni de training de asta autogen, m-a bagat in distributie si mi-a zis: ¦Acum cred ca poti sa-l joci pe profesorul Miroiu". Si-asa de tare am intrat in sfera asta lirica, incit orice personaj jucam - aveam multe roluri, patru pe an - semana cu profesorul. As putea spune ca viata mea a fost frumoasa si poate ca acest film e un fel de „finis corona opus", un final al vietii mele... N-as vrea. Cind am implinit 75 de ani, cei de la Posta Romana au scos niste plicuri cu figura mea pe timbru, dar Uniunea Cineastilor nu mi-a trimis nici macar o felicitare, mai ales ca se implineau si 50 de ani de la debutul meu cinematografic. Mi s-a parut, cum sa spun, nu o jignire personala, cit o indolenta. Dar nu ma intereseaza. Cum e? „Sic transit gloria mundi". 

Recomandarea zilei

Asociatia Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 si Deutsche Welle va invita, miine, sa va bucurati de o seara speciala pe muzica Orchestrei Germane de Muzica Simfonica din Berlin (Deutsches Symphonie-Orchester Berlin). Evenimentul va avea loc la Sala Thalia, incepind cu ora 19:00, si va inchide seria manifestarilor de acest gen din cadrul programului Sibiu 2007. Concertul de la Sibiu reuneste 45 de instrumentisti ai orchestrei alaturi de dirijorul violonist Andrew Manze si are o durata de 100 minute cu pauza. Cuprinde lucrarile: simfonia in Fa major, Contrapunctus 18 din „Arta fugii" (prelucrare Andrew Manze), Fuga a 6 voci din „Ofranda muzicala", Concertul Brandenburgic nr. 3 in Sol major semnate de Johann Sebastian Bach. Dupa pauza, concertul va continua cu „Dumbarton Oaks" a lui Igor Strawinsky si Suita pentru orchestra nr. 4 in Re major semnata de J. S. Bach. Accesul publicului la acest eveniment se face pe baza biletelor puse in vinzare prin Filarmonica de Stat din Sibiu, la pretul de 5 sau 10 lei, in functie de categoria locurilor.

Sondaj in Marginime

Uniunea Europeana plateste un ONG ca sa le imbunatateasca viata sibienilor din MarginimeCercetarea va fi coordonata de Fundatia Comunitatii Sibiu, Consiliul Judetean si primariile din Rasinari, Riu Sadului, Tilisca, Sadu si Saliste. Proiectul, care se va desfasura in perioada 1 decembrie 2007 - 30 septembrie 2008, isi propune sa reprezinte dorinta marginenilor. Sondajele se vor face pentru a afla care sint cele mai stringente probleme ale comunitatii, dar si pentru a aduna cit mai multe idei de dezvoltare. „Oamenii ne pot vorbi despre domeniile pe care ei le considera cele mai importante. De exemplu, despre economie, despre turism, despre industrie si despre alte aspecte. Vor fi tot felul de intilniri ale grupurilor de lucru. Echipa de proiect va merge sa vorbeasca cu oamenii sau le vor trimite chestioanre prin vecini sau cunoscuti. Cert este ca vor fi mai multe metode prin care se vor afla parerile", explica Bogdan Bucur, din partea Fundatiei Comunitatii Sibiu. Liderii de opinie, pionii principaliProiectul incepe luna aceasta. De sondaje se vor ocupa liderii de opinie din comunitatile rurale, adica preotii, cadrele didactice sau noii oameni de afaceri. Acestia vor fi ajutati si de echipa de proiect, din partea organizatiei care a obtinut finantarea europeana. Cel tirziu incepind cu luna februarie, oamenii se vor perinda prin Marginime, pentru a discuta cu locuitorii. Odata adunate opiniile, va incepe si elaborarea planurilor de lucru. „Se vor desfasura urmatoarele activitati: crearea grupului de lucru pentru strategia de dezvoltare locala a Marginimii Sibiului, desfasurarea intilnirilor grupului de lucru, organizarea de sesiuni de instruire a grupului de lucru pentru strategia de dezvoltare, realizarea unei analize SWOT pentru Marginime, elaborarea strategiei de dezvoltare zonala pentru perioada 2008-2013, organizarea a trei consultari prin dezbateri publice, pentru elaborarea strategiei de dezvoltare zonala, editarea si distribuirea strategiei de dezvoltare zonala", a precizat Bucur. Peste cinci aniPlanurile propriu-zise de dezvoltare vor fi elaborate de specialisti in domeniu, care vor tine cont si de rezultatele cercetarii sociologice. In urma acestei cercetari, Marginimea Sibiului ar urma sa arate cu totul altfel. Ramine, insa, de asteptat pina la finele anului 2013, termenul pina la care se intinde proiectul.

Inaugurare reluata

Zeci de batrini au parte de tratament complet, ca in Occident. Nu trebuie sa plece din tara ca sa fie ingrijiti. Au tot ce le trebuie chiar la Saliste. Ieri, a fost inaugurata unitatea medico-sociala din oras. Batrinii erau deja instalati comod in saloane personalizate, incalzite, dotate cu televizor... ca acasa, sau chiar mai bine. Desi sufera de diverse boli, batrinii nu uita sa zimbesca si sa mai stea la povesti, din cind in cind, atunci cind o asistenta intra prin salon. La cei aproape 95 de ani ai sai, Paraschiva Munteanu, cea mai longeviva pacienta a unitatii, vorbeste cu entuziasm despre conditiile de aici, net superioare celor de acasa. „Recunosc ca batrinetile ma apasa si ca pe zi ce trece este tot mai greu, dar nu pot sa ma pling. Am aici tot ce imi trebuie, de la tratament medical, pina la ingrijirea zilnica. Si de vizite am parte, de la finii mei, care lucreaza la Primaria Sibiu", marturiseste nonagenara. De la 50, la 80Cele 16 saloane si trei rezerve ale unitatii poarta numele pacientilor. La propriu. Pe fiecare usa apar numele celor trei pacienti, pentru ca, in cele mai multe cazuri, internarea se face pe perioada nedeterminata. Parterul este destinat cazurilor sociale, pe cind la etaj si la mansarda stau pacientii cu afectiuni cronice. Acum, unitatea poate gazdui 50 de persoane, urmind ca de anul, numarul de locuri sa fie suplimentat cu inca 30, prin construirea unui nou corp. „Este o mare realizare, nu numai pentru Saliste, ci pentru intreaga zona a Marginimii. Noi nu am avut bani pentru 80 de locuri, cum era prevazut initial, dar ne vom ocupa in 2008 si de acest aspect", a promis primarul Teodor Banciu.

Pretul virginitatii

La cei 40 de ani ai sai, actrita americana Pamela Anderson este inca adorata de barbatii toata lumea si, in aceeasi masura, invidiata de femeiTot mai multe sibience vor sa-si refaca virginitatea. Potrivit medicului chirurg Dan Horatiu, aceasta este o cerinta foarte actuala, atit din punct de vedere cultural si religios, cit si personal. Cu toate acestea, oricit de convingatoare pare a fi motivatia pacientelor care vor sa redevina „fete mari", medicul le refuza. Daca tin neaparat sa-si redobindeasca virginitatea, acestea pot apela la medicii din Bucuresti, care se pare ca nu sint la fel de reticenti, majoritatea vedetelor apelind la aceasta „metoda". „Nu mi se pare un gest medical. Cred ca inseamna a insela. Poate as opera o fetita care, in urma unui nefericit accident, si-ar pierde virginitatea. Doar in acest caz as accepta. In ceea ce priveste operatiile aparatului genital feminim, pot opera labiile mari, care au un aspect inestetic sau prezinta anomalii", explica Dan Horatiu, medic primar de chirurgie plastica. In timp ce tinerele prefera sa-si mareasca sinii, sibiencele trecute de virsta a doua isi fac lifting facial. Majoritatea acestor persoane nu se afla pentru prima data intr-un astfel de cabinet, ci sint cliente fidele. Silicoanele, la mare cautareCam 2 sibience pe saptamina, isi fac implant mamar la clinica Polisano din Sibiu. Peste 80 la suta vor sa-si mareasca sinii, prea putine fiind cele care considera ca sint supradotate si vor sa-i micsoreze. Potrivit medicului Horatiu, cele care apeleaza la acest gen de operatie sint femeile cu virste intre 20 si 40 de ani, care au o situatie financiara buna. Totusi, nici pentru toti banii din lume nu pot avea sini ca vedetele de film. Medicul nu accepta sa le faca implanturi foarte mari, sau pacientele pot fi refuzate categoric pe motiv ca au sinii frumosi. „Eu le explic pacientelor cu sini foarte mici ca nu le pot face sinii ca ai Pamelei Anderson. Sint si cazuri cind vin tinere cu sini frumosi, care se potrivesc perfect corpului lor. Eu le sfatuiesc sa nu se opereze", marturiseste chirurgul. Barbatii vor nasul frumosNici barbatii nu se lasa mai prejos, cind vine vorba de bani aruncati pe operatii de infrumusetare. Daca femeile cheltuie pina la 6.000 de lei pentru un implant cu silicon, barbatii pot scoate din buzunar pina la 4.000 de lei pentru a avea un nas perfect drept sau pentru a-si opera urechile „clapauge". „Avem si solicitari din partea barbatilor. Majoritatea vor sa-si opereze un nas acvilin. Oricum, circa 80 la suta dintre pacienti sint femei", spune medicul.Fara boli psihiceCind un pacient solicita o schimbare de sex, este trimis mai intii pe la psihiatru. Daca psihiatrul ii da unda verde, interventia va fi gratuita si se va face in cel mai scurt timp posibil. „Pacientului i se prescrie un tratament de catre medicul psihiatru si endocrinolog pe o perioada de doi ani. Daca si in urma tratamentului, pacientul sustine ca intr-adevar s-ar simti mai bine sa fie femeie sau barbat, atunci medicul poate opera", explica Horatiu.Dan Horatiu l chirurg plastician„Eu le explic pacientelor cu sini foarte mici ca nu le pot face sinii ca ai Pamelei Anderson. Sint si cazuri cind vin tinere cu sini frumosi care se potrivesc perfect corpului lor. Le sfatuiesc sa nu se opereze"

Sarbatori sigure

Cu ocazia sarbatorilor de iarna si pentru evitarea unor evenimente nedorite, pe fondul nerespectarii normelor de prevenire si stingere a incendiilor, la unitatile agroturistice, de cazare din statiuni si zonele de agrement de pe raza judetului Sibiu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Sibiu a transmis tuturor primariilor un set de masuri si recomandari antiincendiu, necesare pentru organizarea si desfasurarea unor controale si verificari de catre membrii compartimentului de prevenire constituit la nivelul fiecarei localitati. De asemenea, Inspectoratul atentioneaza proprietarii de pensiuni si cabane, cit si turistii care doresc sa petreaca sfirsitul de an la munte sa respecte urmatoarele masuri si recomandari:  - sa verifice existenta si functionalitatea mijloacelor de prima interventie (stingatoare, hidranti interiori si exteriori) din dotarea constructiilor;- sa marcheze clar si vizibil caile de evacuare si sa afiseze schemele de evacuare pe fiecare nivel, in incaperile cu mai mult de 50 de persoane si in fiecare camera de hotel sau pensiune;- sa verifice instalatiile electrice pentru inlaturarea operativa a defectiunilor depistate;- sa efectueze instructajul tuturor categoriilor de personal, pentru cunoasterea si respectarea normelor antiincendiu;- sa atentioneze turistii cu privire la respectarea masurilor de protectie antiincendiu (fumat, exploatarea aparaturii electrocasnice, utilizarea aparatelor portabile de preparare a - sa verifice mijloacele de preparare a hranei, hotele si cosurile de evacuare a fumului asupra functionalitatii si etanseitatii la trecerile prin elementele de constructie;- sa avertizeze turistii cu privire la interzicerea utilizarii focului deschis pentru prepararea hranei in incinta unitatilor din zonele de agrement sau activitati de divertisment in afara locurilor special amenajate, in locuri cu pericol de incendiu si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati. Maior, Cosmin Balcu, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Sibiu  

Mararul, bun la toate

Beneficiile mararului- favorizeaza tranzitul intestinal datorita uleiului esential (anetol) si mucilagiului. - stimuleaza digestia, calmeaza spasmele, balonarile si durerile abdominale provocate de gastrita sau colite dind o senzatie de lejeritate. - combate sughitul si inlatura senzatia de voma. - are efect diuretic, favorizeaza abdomenul plat de aceea poate fi folosit in regimurile de slabire. Se poate utiliza: - in alimentatie: se poate folosi in toate mincarurile sau salate. - sub forma de ceai: se prepara un decoct dintr-o lingurita de seminte de marar pentru o ceasca de apa rece. Fierbeti-le timp de 2-3 minute, apoi lasati-le la infuzat timp de doua minute. Se beau doua cesti pe zi, la o jumatate de ora dupa masa. - se gaseste la plafar si sub forma de pastile, care se iau de trei ori pe zi, inainte de masa sau sub forma de sirop care se ia o data pe zi. Stiati ca: 100g de marar furnizeaza cantitatea necesara de caroten si jumatate din aportul de vitamina E.

Programul Sibiu CCE 2007

Miercuri, 19 decembrie  ora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Primaria Sibiu - holul mare -  Expozitia Internationala de Arta Naivaora 10.00, Galeria Art-VO - A Personaly Territory- Radu Remus Romeoora 10.00, Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europeneora 10.00, Teatrul Gong - Spectacolul „Degetica".ora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 14.00, Cinemateca ASTRA FILM - „365 de ferestre spre lume - Nevestele lui Haj-Abbas, un film de Mohsen Abdolvahab (Iran)ora 19.00, Centrala Termica nr 3 - Arta, trafic rutier si mobilitate - Expozitieora 21, Imperium Pub - Piano Bar. Imperium Nights

Industria mortii la 0 grade

Groparul gituind toti sfintii de pe cerClick pentru imagine maritaDimineata adinca, precum cascatul ciinelui negru care flirteaza neputincios de-un sfert de ora cu o punga cu resturi de mincare din cosul de gunoi, la care nu ajunge nicicum. „Ba, te rog frumos sa faci rost de o panglica alba pentru ciinele ala negru, sa i-o punem la git“, taie aerul vocea sefului, care tocmai face schimb de glume si politeturi cu un coleg din cladirea vecina, posesor de masina, de ris zgomotos si al unui birou unde probabil e cald si bine si unde azi ziua se pare ca va incepe tirziu, cu cafea si navigare lenesa pe Internet. Insa pentru miinile cu dire aspre si crapaturi adinci din cladirea vecina, ziua incepe in intuneric, la 7 dimineata, la 0 grade sau sub 0, cind cerul inca nu e inca limpezit si cind frigul iti ia gitul plaminilor. Adunarea in vestiarul mic si intesat de haine, impartirea gropilor, schimbatul hainelor bune cu cele care poarta pe ele noroiul din ziua trecuta si cu cizme largi si murdare, razlete glume si totul e gata. Impartirea facuta, sefii se indreapta spre toropeala placuta a birourilor lor din burta cimitirului, iar ciinele negru spre alte cosuri de gunoi, mai bune la suflet. Afara, cele sapte perechi de miini crapate de frig si noroi apuca tirnacop si lopata si pornesc la gustatul carnii rascolite de inger si de drac, la sapat si la acoperit gropile celor care se pregatesc sa doarma sub pamint, sub cenusa orelor ramase treze pentru inca o buna bucata de cer si inca o buna bucata de luna.Click pentru imagine maritaFrig de ramin miinile lipite pe lopeti, frig de iti vine sa gituiesti toti sfintii din cer, frig de iti injuri ursitoarele care la nasterea ta au fost atit de bete incit au facut schimb de tura cu cele ale lui Becali sau Bill Gates. „Groapa noastra e sus, la vreun sfert de ora de mers. E greu ca gropar – ca ploua, ca ninge, ca e mocirla, tu sapi zi de zi pentru 6 milioane de lei. O palma de pamint o sapi iarna in 3-4 ceasuri, iar cind ploua te mocirlesti in asa hal incit trebuie sa cobori sa iti schimbi hainele de doua-trei ori“, spune David, care, la cei 30 de ani ai sai, lucreaza deja de 10 ani ca gropar in Cimitirul Central. Proaspatul raposat pe care ingerii negri ai gropilor il vor cobori in scurt timp in patul rece de pamint e domnul Lenart, nascut in ‘21, care poate nu a citit niciodata „Corbul“ lui Edgar Allan Poe, dar pe a carui piatra rece de mormint tocmai s-a asezat un corb negru, poate chiar Nevermore insusi, cu ochi fierbinti de demon ce viseaza la zboruri in inalturile albastre si la tiritul prin vagaunile negre ale mormintelor.Slanina prajita si reclamatii in singeClick pentru imagine maritaDegete curate, palme usor brazdate de crapaturi care se articuleaza nervoase in dire aspre si lungi, cizme largi si minjite de pamintul putred al mormintelor, haine negru-doliu care il fac pe David sa para un inger negru, picat din cine stie ce Rai cu cruci intoarse, ochi sparti de soare negru si ingeri care zboara in jos. Robi si Nicu sint deja acolo, strunesc pamintul putrezit de atita eternitate si dau capacul mormintului la o parte. Nicu a lucrat inainte ca strungar la o armatura, apoi la poneii din Parcul Central si aici a ajuns acum 4 ani. Robi a revenit de curind din Italia si povesteste ca si italienii au saracii lor si ca imaginea romanilor in afara nu e dintre cele mai bune, dar mai spune si ca e una meritata. Capacul indepartat cu greu dezveleste o plapuma de pamint mocirloasa, pe care Nicu si Robi incep sa o decojeasca de visele demult putrezite ale celui care zace la 2 metri sub ea. „S-a mai intimplat sa mai dam din greseala si peste cite vreunul... Sint oameni care nu putrezesc nici dupa zeci de ani. Depinde de umezeala, de imbalsamare, de adincime... ca pestii murati. Si dupa atitia ani, arata la fel ca atunci, ca mine, ca tine... ii gasim ca in saramura“, povesteste David cu nonsalanta omului pe care putine il mai pot mira, in timp ce ii ajuta pe Nicu si Robi la sapat. „Iar cind e sa dezgropam pe cite vreunul care e ingropat de 20 de ani si pe care familia are dreptul sa il scoata, nu ai ce sa faci, ii aduni oasele cu mina, fara manusi, fara nimic, ca nici de-alea nu ni se dau. Amu’ ce sa faci, suporti si mirosul care te omoara, mai incerci sa stringi cu lopata. No, ce sa zic, e greu, ziua stringi oase aici si dupa aia imagineaza-ti cum e sa te duci acasa si mai pui si tu noaptea mina pe nevasta...“.Click pentru imagine maritaCimitirul rasuna de bocanitul tirnacoapelor altor gropari, ciori negre prevestesc ninsoare, riciitul cazmalei se opreste, groapa e gata, cizmele incolacite de mocirla coboara agale spre vestiar, in asteptarea acoperirii gropii inmormintarii de la ora 11. Un vestiar strimt, lipit de biroul sefilor, inteapa retina, vestiar in care au ajuns si Nicodim si Ghita, ultimul posesor al unui dulap pe care si-a lipit cu mindrie o placuta cu „Director adjunct“. In timp ce David povesteste despre papusica Ani si ursuletul Tobi, jucariile preferate ale Dariei, fetita sa de 2 ani, Nicodim arunca pe-o farfurie de tabla doua-trei rotocoale de slanina, le perpeleste pe fuga prin focul sobei de teracota, pune doua felii de salam alaturi si masa pentru trei oameni e gata. „Vezi, ma, ca are colesterol“, ride cu pofta David. „De cele mai multe ori, daca sint sapte-opt inmormintari pe zi, mincam sus, pe morminte, nu avem timp sa coborim aici. Iar de si mai multe ori nu mincam deloc, mincam doar cind plecam acasa“, mai spun Nicodim si Ghita. Ospatul cu slanina si cu cele doua felii de salam e intrerupt de un batrinel uscativ, care intra nonsalant in incapere, insotit de sef. Reclamatie. Nicu a spart capacul de la mormintul batrinului, dar tractorul nu a ridicat resturile si pamintul. Colegii il sustin: „Nu e vina lui ca tractorul nu a ridicat resturile“. Poate nu e, dar pina si moartea e o industrie si, ca in orice industrie, si in industria mortii clientul are intotdeauna dreptate, asa ca Nicu va fi mutat la curatenie si nu ii vor mai fi date gropi. „E de rau, cu banii de acolo mori de foame...“, conchide David.Moartea nu tine de foameClick pentru imagine maritaGroparii spun ca reclamatiile sint ceva normal: „Pai, intr-un an ingropam 1.500-2.000 de oameni. Din astia se vor gasi mereu vreo cinci-sase care sa iti faca reclamatie pentru ca ba ti-au dat ceva de pomana, ba ti-au dat bani de pomana si vin sa reclame ce ti-au dat“. Insa cea mai mare problema careia ei trebuie sa ii faca fata zi de zi e subzistenta. Pentru „o munca de ocnas“, asa cum o definesc in unanimitate, groparii nu primesc mai mult de 6 milioane de lei pe luna. „Avem copii de intretinut, avem rate la banca, daca nu ar mai fi pomana oamenilor, nu am face fata“. Intre timp, in vestiar au venit si Emeric si Robi, timpul curge amortit, grupul se intregeste, discutia se aprinde, de pe buzele inghetate si crapate de frig zvicnesc regulile de aur ale meseriei, invatate pe propria piele: „Aici azi esti, miine nu mai esti“, Becali priveste timp din poza unui ziar aruncat pe masa, la radio zangane un Florin Chilian parca prea obosit, timpul e mort. Click pentru imagine maritaSi, totusi, ce e moartea pentru oamenii care lucreaza zi de zi cu ea? Presupune ea, ca la Cioran, o temperatura absoluta a spiritului sau e doar un impozit platit de suflet pentru ca a avut o forma, o ultima nuanta a vietii sau pur si simplu o masina care produce gramezi de oase si eternitati care musca lacom negrul albului din timple? „Moartea e ceva obisnuit. Prin moarte se face egalitate... Si nu trebuie sa iti fie frica de aia morti, ci de aia vii, pentru ca ei iti pot face mai mult rau decit orice mort“, spun proverbial groparii. „No, hai sa merem sus la acoperit groapa cealalta, c-a veni cortegiul cu mortu’ de-amu“, decreteaza in deplin acord pilcul de oameni. Drumul descopera in oamenii impovarati de cazmale si lopeti povesti si virste nebanuite: Nicodim are doar 37 de ani si cinci copii, o fata a implinit deja 18 ani, Ghita trei inele de la coloana deplasate si o familie la fel de numeroasa, Robi doua vertebre subrezite de cind a cazut intr-o groapa, ca doar lucrul cu moartea mai presupune si accidente de munca, de care, fireste, nimanui nu ii pasa. Cimitirul e limpede, morminte impovarate de flori cu corole gata sa crape de frig, suflete si trupuri de mult despartite si macelarite de vreun satir de copyright dumnezeiesc, care stau cu chirie in burta vreunui Leviathan biblic sau Rai sau Iad sau prinse in lumea pe care o cutreiera pasii zgribuliti ai groparilor, copaci grei si un anotimp ca un cocktail de singe, de zahar, de rosu – intens, albastru – sarat, negru – crud si albul pe care groparii il tac cind afara ploua sau ninge. „Unde e, ma, mormintu’?“, se-aude vocea inghetata a lui David. Mormintul apare dupa un „Doamne miluieste!“. Slujba a inceput deja, un sicriu zace obosit cu un suflet in el, care isi doreste probabil vreun pintec de Fecioara, preferabil privat, din care sa se nasca din nou, departe de norii cu sila si sictirul lor inalt de oameni si de pamintul in care el va fi virit in scurt timp de miinile groparilor. Zgomotul surd al pamintului aruncat peste sicriu, groparii care incep sa acopere cu o plapuma de pamint groapa, farime dulci de „Amin!“ si totul e gata.„Sint aruncati in groapa si aia e toata ceremonia“Click pentru imagine maritaMultimea se despica, groparii isi potrivesc cazmalele pe spate, un dialog gastronomic, incropit ad-hoc intre Ghita si Collo, alt lucrator cu moartea, care pina acum va fi avut de sapat cine stie pe unde: „Slanina o fo’?“, „O fo’, o fo’“, „Si salam o fo’?“, „O fo’, o fo’ si salam“, „Si ceapa o fo’?“, „Neah, ceapa nema azi“, dialog care, spre dezamagirea curiozitatii gastronomice a lui Collo, e intrerupt mult prea devreme de un razlet: „Ma, hai sa coborim, ca pina la inmormintarea de la 1 murim de frig aici“.     David povesteste cum ei, groparii, sint uneori, pentru cei pe care ii coboara in pamint, si preot, si rude, si singurii care ii pling: „Pe Valea Chintaului ii ingropam pe cei care nu au pe nimeni, pe vagabonzi, cersetori, oameni care nu mai au pe nimeni pe lume. Primaria le da locul, dar nu li se face nici o slujba, nu vine nici un preot, sint aruncati in groapa si aia e toata ceremonia care ii duce in lumea de dincolo. Le sapam groapa, le infigem o cruce la capatii si aia e tot. Citeodata mai spunem cite un «Amin!» si aia le e toata slujba“.Click pentru imagine maritaO pisica trezita brusc de limpezirea cerului traverseaza calea, Ghita remarca vesel, dind nastere unei adevarate apocalipse selective: „Vai, e ghinion, ghinion, iti zic. Asta trebuie sa fie vreun spiridus sau drac din ala care vine dupa sufletele mortilor noaptea pe aici“. David ride: „Care spiridusi, ma, ca si-au ris de tine cind ti-au povestit, ca sa nu vii noaptea pe aici, prin cimitir“. Felina bucuclasa se face nevazuta in verdele crud al ultimelor fire de iarba de pe un mormint, in departare apar oamenii de la curatenie, in uniforme portocalii, in stare sa trezeasca prin tipatul strident al culorii pina si mortii ale caror oase ingrasa pamintul inghetat. Si, totusi, care ar fi sintagma la care s-ar reduce in final meseria de gropar? Aceeasi „munca de ocnas“, reconfirma Ghita hotarit. Ziua curge lenesa, lucratorii cu moartea se string in vestiarul strimt, in jurul mesei, la povesti bogate, mincare saraca si asteptat inmormintarea de la ora 1, consolindu-se cu ideea ca, desi in industria mortii mincarea e saraca, poate in acelasi timp cu ei Dumnezeu serveste si el un sufertas de rugaciuni in timp ce asteapta sa ii fie apretate vesmintele de aparitie. Consolindu-se cu ideea ca, dintre toti, doar ei stiu sa taca albul de pe fruntea mormintelor, cind afara ploua sau ninge. Consolindu-se cu ideea ca, desi salariul lor de 6 milioane nu le va permite niciodata sa-si cumpere Rolls Royce-uri sau Maybach-uri, totusi, pentru ajuns in Raiul ala spre care pleaca sufletele moarte pe care ei le ingroapa, nu iti trebuie masini de ultima generatie, ci doar sa faci autostopul la ingerii care zac adormiti prin statuile cimitirului in care ei, lucratorii cu moartea la 0 grade, gusta zi de zi carnea putreda de-atitea vise moarte, carnea rascolita de inger si de drac.

Agenda zilei

Operamiercuri • ora 18.30 • Opera RomanaLa Opera Romana va avea loc "Madama Butterfly", de Giacomo Puccini, spectacol interpretat in limba italiana. Dirijor: Adrian Morar. Adaptarea regizorala: Rodica Popescu Moisa. Scenografia: Andrei Schiopu.Rockmiercuri • ora 18 • Caffe Umbra de NoapteIn Caffe Umbra de Noapte (strada G. Clemenceau, nr. 7), impatimitii rockului se pot delecta cu ritmurile preferate – Gothic Metal, Black Metal, Death Metal.Teatrumiercuri • ora 19 • Teatrul NationalIn Sala Studio Euphorion a Teatrului National va putea fi vizionata piesa "Cerere in casatorie", de A. P. Cehov. Versiunea scenica: Sorin Misiriantu.Teatrumiercuri • ora 20 • Teatrul MaghiarLa Teatrul Maghiar va fi pusa in scena piesa "Woyzeck", de Georg Büchner. Regia: Mihai Manutiu. Spectacolul este in limba maghiara, cu traducere simultana in romana si engleza.Teatrumiercuri • ora 20 • Casa TranzitLa Casa Tranzit va fi pusa in scena piesa "Ghimpl Netotul", dupa Isaac Bashevis Singer – one man show cu Tudor Lucanu. Organizatori: Facultatea de Teatru si Televiziune (UBB) si Fundatia Tranzit.Concertmiercuri • ora 21 • Autograf ClubIn Autograf Club va avea loc un latino party, cu concursul scolii de dans "Salsa vida".

Taloane sosite pe adresa redactiei pina la ora 17

 Campania-concurs „Premiaza-ti elitele“, categoria fizica-chimie, se apropie de final. Potrivit regulamentului, în concurs sînt luate în considerare si taloanele sosite pe adresa redactiei ziarului Monitorul de Sibiu. Pîna la orele 17, pe numele lui Artur C. Baboi au mai sosit 75 de taloane, cu care a ajuns la cota 188 taloane. Rosza M. Tibor are 92 de taloane, Eduard Bonci - 55 de taloane, cu unul mai mult decît ieri, iar Andrei Savaniu - 33 de taloane.Votul, atît cel electronic, cît si cel prin intermediul taloanelor, se încheie astazi, la orele 23,59.

Bani pentru farmacii

Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj a anuntat ieri suplimentarea fondurilor pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite. Potrivit directorului general al CAS Cluj, dr. Mircea Morosan, farmaciile vor primi un milion de lei noi (10 miliarde de lei vechi)  pentru a putea onora retetele pentru medicamente compensate si gratuite pina la sfirsitul acestui an. Pentru luna decembrie, farmaciile clujene care au contract cu CAS au primit 56 de miliarde de lei vechi.

Oferta refuzata pentru Goga

Atacantul Dorin Goga a fost ofertat oficial de Poli Timisoara. Potrivit spuselor managerului Alin Tise, formatia de pe Bega a trimis o oferta pe adresa clubului Universitatea ce se ridica la suma de 750.000 de euro A TVA, platibila in cinci rate. Raspunsul oficialilor ardeleni a fost ferm: "Singura oferta serioasa am primit-o pentru Goga. Le-am comunicat, insa, celor de la Timisoara ca el este netransferabil", a precizat Tise. "Interes mai este si pentru alti fotbalisti. Sint echipe care si-au aratat disponibilitatea de a-i cumpara pe Park si Gigel Coman. De asemenea, exista formatii mari din campionatul nostru care s-au interesat de serviciile fundasului Andre Astorga", a adaugat managerul general. 

"U" Cluj: 10 jucatori pusi pe lista de transferuri

Managerul general al Universitatii Cluj, Alin Tise a prezentat astazi situatia jucatorilor de la club. In urma sedintei Consiliului de Administratie care a avut loc ieri, s-a dispus ca umratorii fotbalisti sa fie pusi pe lista de transferuri: Martin Tudor, Cosmin Crusoveanu, Milan Jovanovic, Sorin Iodi, Marius Baciu, Park Jae-Hong, Gigel Coman, Romik Khaciatrian, Mugur Bolohan si Sandu Negrean. "S-a facut o analiza asupra fiecarui jucator in parte. S-a tinut cont de randamentul oferit, perspectiva – virsta, situatia medicala si, nu in ultimul rind, de salariile foarte mari, apropiate cu cele ale fotbalistilor de la echipele fruntase din Liga 1", a declarat Tise. In locul  acestora, clubul Universitatea are in vedere aducerea altor 10 jucatori, in perioada imediat urmatoare. Astfel, oficialul clujean a precizat ca Multescu doreste achizitionarea a doi portari, un fundas dreapta, doi stoperi, doi fundasi stinga, un mijlocas dreapta, un mijlocas central si un atacant. Bugetul de transferuri pentru perioada de iarna este de 800.000 de euro, la care se vor adauga sumele obtinute din vinzarea de jucatori. Tehnicianul Gheorghe Multescu va pleca saptamina viitoare in Portugalia pentru a urmari mai multi fotbalisti. Totodata, Universitatea va testa si piata interna.

Consulatul german, inchis de sarbatori

Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu va fi inchis in zilele de 24, 25, 26 si 31 decembrie 2007, precum si pe 1 si 2 ianuarie 2008, potrivit unui comunicat de presa remis astazi redactiilor locale. 

Circulatie pe un singur sens, la Cristian

La aceasta ora, pe DN 1, in zona localitatii Cristian, circulatia rutiera se face pe un singur sens, in urma unui accident usor. Reprezentantii Inspectoratului de Politie al judetului Sibiu au anuntat ca o autoutilitara care transporta o traversa de beton a derapat, iar traversa a cazut si a blocat soseaua. Drumarii spera sa elibereze ambele sensuri in cel mai scurt timp.