monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

?Razboi rece? intre Chisinau si Bucuresti

Nota verbalaPresedintele Vladimir Voronin a acuzat statul roman ca intervine in activitatea MoldoveiMinisterul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova l-a convocat, miercuri seara, pe ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, pentru a-i aduce la cunostinta o nota verbala. Aceasta ii declara pe doi diplomati romani persona non-grata, conform „prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (din 1961), din motivul incompatibilitatii activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut“. Celor doi diplomati li s-au dat 24 de ore la dispozitie pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre secretarul I al ambasadei Laurentiu Pinte si consilierul cultural Vasile Nanea.      Ambasada Romaniei nu a comentat decizia oficialilor moldoveni, dar ambasadorul Teodorescu a refuzat luarea la cunostinta a notei verbale, in semn de protest fata de acest act.Act „inamical si total nejustificat“Printr-un comunicat, Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, imediat dupa aflarea vestii, ca actul expulzarii celor doi diplomati este „inamical, total nejustificat“ si considera ca acesta vine „in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta in relatia cu Republica Moldova“. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca Romania va continua sa sprijine romanii din Republica Moldova si ca, in acest moment, „ne aflam in zona unor provocari“. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca „regreta atitudinea“ oficialilor de la Chisinau si a cerut Ministerului roman sa analizeze situatia pentru a decide masurile care se impun.Ingrijorare in Romania si MoldovaPurtatorul de cuvint al Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu, crede ca expulzarea celor doi diplomati „reprezinta un act provocator, demn de razboiul rece, care lezeaza nu doar relatia dintre Moldova si Romania, dar si traseul european al Republicii Moldova“.      PSD cere oficialilor romani sa ia urgent pozitie fata de acest act, deoarece, in caz contrar, Moldova va continua „relatia agresiva“ cu Romania. Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a declarat „ingrijorat de expulzarea celor doi diplomati romani din Republica Moldova. Este absolut inacceptabila tensionarea deliberata a relatiilor moldo-romane“, se arata intr-un comunicat al partidului citat de www.presa.md. Analistii politici si reprezentantii societatii civile din Republica Moldova au condamnat gestul oficialilor statului moldovean. „Romania este singurul stat care ne promoveaza in plan extern si daca actuala guvernare a adoptat o asemenea abordare, imi inchipui care este directia spre care ne indeamna. Reactiile bolnavicioase ale guvernarii comuniste de la Chisinau la adresa Romaniei se inscriu in ticurile totalitarismului comunist care nu au fost depasite“, a declarat Ala Mindicanu, presedinta Consiliului National al Femeilor din Republica Moldova.

Pe scurt

Chiuariu ameninta cu dosareMinistrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ieri ca va trimite la DNA dosarele a 230 de transferuri de terenuri avizate de fostul ministru, Monica Macovei. Chiuariu sustine ca ar fi vorba despre cazuri similare cu cel pentru care este el acuzat. Fostul ministru a precizat ca aceste transferuri provin din acte ale Guvernului. El a declarat ca se va prezenta la DNA atunci cind va fi chemat. „Ma voi duce impreuna cu un prieten, sa facem seminar de procedura penala“, a spus Chiuariu. „Convingerea mea este ca prin implicarea mea in acest dosar s-a urmarit mai mult obtinerea unui efect politic decit al unuia juridic“, a mai spus fostul ministru. Chiuariu este vizat de o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie si a demisionat din functie la inceputul acestei saptamini.    C. J.Vot asupra banilor in PEParlamentul European a votat ieri, la Strasbourg, pentru retragerea fondurilor publice de la partidele politice sau institutiile mass-media care incita la ura fata de unele grupuri de persoane, in baza rasei, religiei, handicapurilor, orientarii sexuale sau nationalitatii lor. Textul a fost adoptat cu 527 de voturi „pentru“, 15 „impotriva“ si 39 de abtineri. Fondurile publice vor putea fi retrase si de la acele institutii ori partide care nu respecta drepturile omului ori care promoveaza idei rasiste, xenofobe si homofobe. Parlamentul European s-a declarat, totodata, ingrijorat de „recrutarea fundamentalista islamica“ din Europa. Ei au atras atentia si asupra paginilor de Internet care incita la violenta si au cerut masuri de contracarare si in acest domeniu. Tot ieri, europarlamentarii au aprobat bugetul Uniunii Europene pentru 2008, care va fi de 120,3 miliarde de euro.    C. J.

Legume cu eticheta

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri normele metodologice de aplicare a Legii nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor. Actul normativ stabileste conditiile tehnice si modul de aplicare a acestora in sectorul legumicol in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene. Pentru legumele si pepenii transportati vrac si incarcati direct in mijloacele de transport, toate elementele prevazute de standardele de comercializare a legumelor vor fi inregistrate in documentele de insotire a marfii.In cazul comertului cu amanuntul, atunci cind produsele sint ambalate, informatiile specifice conform standardelor de comercializare trebuie sa fie inscriptionate lizibil, direct pe ambalaj sau pe eticheta.AutorizareAutorizarea agentilor economici, persoane fizice si juridice care produc si comercializeaza rasaduri, se face in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Directia Selectie Vegetala si Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor prin autoritatile teritoriale din subordine.Speciile de legume destinate consumului in stare proaspata, care sint supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare, vor fi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Printr-o alta Hotarire adoptata miercuri, s-a stabilit ca pe produsele alimentare provenite din tari din afara Uniunii Europene sa fie inscrise numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania. Consumatori avertizatiExecutivul a aprobat o Hotarire pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr.1 la H.G. nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor. Actul normativ prevede si obligatia ca produsele alimentare care au fost tratate cu radiatii ionizate trebuie sa poarte inscriptionarea „iradiate" sau „tratate cu radiatii ionizate". Prevederile HG intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii acestei hotariri in Monitorul Oficial. Alimentele etichetate inainte de aceasta data se pot comercializa pina la epuizarea stocurilor, dar nu mai tirziu de 180 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Bobocul de argint de la ?Cosbuc?

O insula pe un tricouIntr-o sala de clasa situata in aripa noua a batrinului „George Cosbuc“ din Cluj-Napoca, douazeci si ceva de elevi aplauda un tinar firav care sta „drepti“ in fata lor, cu un ursulet panda de plus si un buchet de trandafiri in mina. Priveste mindru, inainte, ascunzindu-si emotiile in spatele tricoului negru pe care sta desenata insula vizitata de curind si in spatele scutului de argint pe care il poarta la git. Cuvintele de bine rasar din vocile dascalilor care au fost alaturi de el cind s-a pornit la drum. Dintre banci rasar vorbe de lauda, invidie si citeva blituri.Inapoi acasaClick pentru imagine maritaColegii de clasa au asteptat nerabdatori sa afle aventurile lui Vlad in TaiwanA strabatut sapte meridiane, pina intr-o tara in care strazile vuiesc intr-un ritm ciudat. A fost la poalele celei mai inalte cladiri de pe Glob si si-a scaldat palmele in apele unui ocean pe plaja caruia, dupa cum povesteste, i-a „facut poza unei mamarute“. Au fost 9 zile ca un vis frumos. S-a intors acasa, in sala cu termopane, pe al carei perete troneaza tabelul lui Mendeleev si in ale carei banci stau, tot mai galagiosi catre spatele incaperii, colegii lui.Episoadele „Jpeg“Le arata niste poze de „acolo“, vreo 20 la numar, proiectate de pe calculator pe un ecran de pinza. Descrise sumar, cum ii sade bine unui „realist“. „Citiva colegi“, „Ghidul“, „Hotelul la care am stat“, „Masina de politie care ne-a escortat in fiecare dimineata autocarul“, fiecare imagine, separata de cite doua clickuri, este un titlu pentru un episod din competitie. Cum a ajuns acolo? „Doamna profesoara m-a inscris, asa ca m-am dus. Am ajuns la Nationale. Acolo am ramas 21, dar in lotul restrins am ramas doar sase“, explica Vlad la fel de simplu.Dezinvoltura unui cistigatorClick pentru imagine maritaIsi gaseste greu cuvintele, dar privirea graieste in locul lui. „A fost frumos, a fost o experienta minunata“, spune el. Directorul il stringe de mina si ii ureaza „cit mai multe succese, pe orice plan“. Emotiile pe care le are nu-i sufoca, insa, o oarecare atitudine dezinvolta, care se sprijina, cel mai probabil, in povara pe care o poarta la git. Impreuna cu profesorii, la un moment dat, se indreapta catre usa, tinind inca la piept florile si jucaria. Bliturile dintre banci il urmeaza, la rindul lor.Dascalii dascalilorConcursul la care a participat Vlad, elevul din clasa a IX-a al Colegiului National „George Cosbuc“ care a cistigat medalia de argint, a fost unul interdisciplinar. La Olimpiada Internationala de Stiinte pentru juniori din Taiwan, Vlad a reprezentat Romania alaturi de alti cinci elevi. Alaturi de ceilalti participanti, ei au dat raspunsuri din trei discipline, respectiv Chimie, Biologie si Fizica. Vlad Anton a fost pregatit de cele trei profesoare care predau aceste materii la „George Cosbuc“. La partea practica, insa, din lipsa de dotari, cadrele didactice au apelat la fostii lor dascali, profesori in facultatile de profil din Cluj, facilitind astfel pregatirea elevului in laboratoarele universitare.

Va place laptele european?

De la 1 ianuarie, laptele muls cu mina mai poate fi folosit doar pentru consum propriuLaptele conform reprezinta un lapte muls in conditii igienice deosebite. La ora actuala, nu foarte multi tarani isi permit sa afirme ca laptele produs in gospodaria lor este conform. Este si motivul pentru care nu vor mai avea voie sa comercializeze acest produs. Conditia primordiala pentru un lapte fara microbi este aparatul de muls. „Crescatorii care au sub patru vaci nu pot comercializa laptele, deoarece nu intrunesc conditiile impuse de Uniunea Europeana, de a avea un lapte conform. Doua criterii sint esentiale pentru un astfel de lapte: numarul de germeni pe mililitru trebuie sa fie de minim o suta de mii si numarul de celule somatice trebuie sa fie de maxim patru sute de mii pe mililitru. Aceasta, in conditiile in care, la ora actuala, laptele muls in conditii neigienice poate avea de cinci, sase ori mai mult", explica Nicolae Troanca, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu. Prea multi baniDaca taranul de rind ar avea un aparat de muls, germenii si celulele somatice din microclimat nu ar mai intra in contact cu laptele. Problema este ca un asemenea aparat este destul de costisitor si nu multi tarani isi permit sa amortizeze cheltuiala prin profitul obtinut din vinzarea laptelui in piata sau catre alti procesatori. In general, o astfel de ustensila ar costa cam 7.000 lei. O alta solutie viabila ar fi achizitionarea unui tanc de racire, care creeaza o temperatura uniforma de patru grade, pe timp de vara. Un singur tanc de racire, de doua mii de litri, ar fi suficient pentru o intreaga comuna.  Apatici atunci, neputinciosi acum Taranii ar fi putut beneficia de ajutorul statului, acum doi ani. Insa atunci nu erau constienti de ceea ce-i asteapta. „Acum doi ani, statul roman oferea 60% din valoarea acestei achizitii. Eu le-am tot spus oamenilor, de fiecare data cind am avut ocazia sa vorbesc cu ei, sa isi cumpere, dar nu m-au ascultat. Eu le-am spus ce ii asteapta, dar nu m-au crezut. Atunci, orice taran care avea o vaca, putea sa beneficieze de acest ajutor, acum sint obligati sa-si cumpere singuri aparatul de muls sau tancul de racire. Clar este ca vor trebui sa produca lapte conform", avertizeaza Troanca. De asemenea, acesta mai spune si ca plafonul de acum doi ani, pentru judetul Sibiu, nu s-a consumat nici pe departe. Doar pentru consum propriuIncepind cu data de 1 ianuarie 2008, micii crescatorii de animale, care nu intrunesc normele impuse, vor fi nevoiti sa foloseasca laptele doar pentru consumul propriu, comercializarea in piete fiind clar interzisa. In cazul in care cineva vrea sa vinda lapte, fie vorba si de o singura sticla, trebuie sa detina certificatul care sa ateste calitatea de „conform". 

Vot asupra banilor in PE

Parlamentul European a votat ieri, la Strasbourg, pentru retragerea fondurilor publice de la partidele politice sau institutiile mass-media care incita la ura fata de unele grupuri de persoane, in baza rasei, religiei, handicapurilor, orientarii sexuale sau nationalitatii lor. Textul a fost adoptat cu 527 de voturi „pentru", 15 „impotriva" si 39 de abtineri. Fondurile publice vor putea fi retrase si de la acele institutii ori partide care nu respecta drepturile omului ori care promoveaza idei rasiste, xenofobe si homofobe. Parlamentul European s-a declarat, totodata, ingrijorat de „recrutarea fundamentalista islamica" din Europa. Ei au atras atentia si asupra paginilor de Internet care incita la violenta si au cerut masuri de contracarare si in acest domeniu. Tot ieri, europarlamentarii au aprobat bugetul Uniunii Europene pentru 2008, care va fi de 120,3 miliarde de euro. C. J.

Spre casa

Frumos, jucaus si cuminteLa clinica Trivet din cartierul Gheorgheni, Wolf incepe sa prinda puteri. Maninca din ce in ce mai mult, se joaca aproape toata ziua si este, potrivit celor de acolo, unul dintre cei mai cuminti ciini pe care i-au vazut. Nu latra aproape deloc, se misca inca greoi, din cauza multor rani care sint cusute. Este, insa, activ si a reinceput sa aiba incredere in oameni. Medicii sustin insa ca are mai multe probleme de socializare, din cauza tratamentului la care a fost supus inainte de a ajunge la clinica. In curind, el va ajunge in casa noului sau stapin.Nici un indiciu nouFoto Diana SANDORWolf incearca sa reinvete increderea in oameniPe zi ce trece, tot mai multa lume afla povestea lui Wolf, animalul pe care un taximetrist clujean l-a tirit pe 6 decembrie in urma masinii sale. Cu toate acestea, pina acum, incercarile de descoperire a faptasului ramin lipsite de izbinda. Nici o alta persoana, in afara de martorul gasit de monitorul, nu a putut oferi detalii pina in prezent despre taximetristul vinovat. Totusi, informatiile prezentate pina in prezent au dus la restringerea cautarilor, una din cele trei firme de taximetrie Diesel din oras, Diesel 947, iesind din ecuatie. Pina in acest moment, monitorul a intervievat toti patronii firmelor de taximetrie Diesel, mai multe persoane care locuiesc in zona strazilor Maramures si Dragos Voda, locul unde a avut loc cruzimea, a stat de vorba cu mai multi parlamentari clujeni despre introducerea unei noi legi pentru Protectia Animalelor si s-a interesat continuu despre starea de sanatate a patrupedului maltratat de individul ramas inca necunoscut. De asemenea, monitorul a contactat mai multe organizatii pentru Protectia Animalelor si a luat legatura cu autoritatile care au fost rugate sa dea o mina de ajutor in acest caz. Politia si Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Cluj au inceput anchete in acest caz. Pina in prezent, nici unul dintre demersuri nu a scos la iveala numele faptasului, insa campania jurnalistica va continua.Final de an cu lege noua!Potrivit mai multor surse, o forma finala a unei noi legi pentru Protectia Animalelor va fi adoptata de Parlament pina la finalul lui 2007. Aceasta prevede sanctionarea mult mai aspra a celor care se dovedesc vinovati de maltratarea animalelor. Dosarele penale se pot intocmi, potrivit proiectului noii legi, pe numele persoanelor care comit cruzimi la adresa necuvintatoarelor, iar amenzile depasesc maximul de acum, de doar 2.000 de lei. Totodata, o noua structura va fi infiintata, structura menita sa rezolve situatiile asemanatoare cazului lui Wolf. Politia Animalelor ar putea lua fiinta pina la finele lui 2007.

Chiuariu ameninta cu dosare

Ministrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ieri ca va trimite la DNA dosarele a 230 de transferuri de terenuri avizate de fostul ministru, Monica Macovei. Chiuariu sustine ca ar fi vorba despre cazuri similare cu cel pentru care este el acuzat. Fostul ministru a precizat ca aceste transferuri provin din acte ale Guvernului. El a declarat ca se va prezenta la DNA atunci cind va fi chemat. „Ma voi duce impreuna cu un prieten, sa facem seminar de procedura penala", a spus Chiuariu. „Convingerea mea este ca prin implicarea mea in acest dosar s-a urmarit mai mult obtinerea unui efect politic decit al unuia juridic", a mai spus fostul ministru. Chiuariu este vizat de o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie si a demisionat din functie la inceputul acestei saptamini. C. J. 

Tratatul de reforma a Uniunii Europene a fost semnat la Lisabona

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au semnat, ieri, la Lisabona, Tratatul de Reformare a Uniunii Europene. Momentul a fost catalogat drept istoric, mai ales dupa esecul proiectului Constitutiei europene, respins prin referendum de mai multe state membre ale UE. Noul document este considerat necesar pentru buna functionare a Uniunii, care a ajuns la 27 de membri. Citeva dintre prevederile tratatului sint inlocuirea presedintiei UE prin rotatie cu un presedinte ales pe 2 ani si jumatate, reducerea numarului de membri ai Comisiei Europene, dar si a numarului de europarlamentari. Functiile de comisar pe politica externa si inalt reprezentat al Comisiei vor fi inlocuite cu un singur post, de sef al diplomatiei europene. Tratatul reduce situatiile in care deciziile trebuie luate in unanimitate, la fel ca si dreptul de veto al statelor membre. Tratatul va intra in vigoare din 2009, iar noul sistem de vot va fi introdus din 2014. Din partea Romaniei, la momentul de la Lisabona au luat parte atit presedintele Basescu, cit si premierul Tariceanu. Ei au impartit acelasi avion pe drum inspre Portugalia, o premiera in relatiile lor din ultimii ani. Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, deputatul PSD Vasile Puscas, a declarat, referitor la semnarea acestui tratat, ca „reprezinta momentul prin care se consfinteste esecul aspiratiei de guvernare constitutionala a UE. Tratatul de Reforma exprima victoria conceptiei elitist-birocratice de administrare a politicilor europene, precum si lipsa unei viziuni coerente si consistente de evolutie a UE, in conexiune cu procesele globalizarii. Pentru Romania, tratatul ar trebui sa aiba cel putin efectul trezirii la realitatea necesitatii imperioase a reformei institutiilor statului si a dezvoltarii capacitatii administrative de aplicare a politicilor europene", mai spune Puscas.

?Razboi rece" intre Chisinau si Bucuresti

Presedintele Vladimir Voronin a acuzat statul roman ca intervine in activitatea MoldoveiNota verbalaMinisterul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova l-a convocat, miercuri seara, pe ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, pentru a-i aduce la cunostinta o nota verbala. Aceasta ii declara pe doi diplomati romani persona non-grata, conform „prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (din 1961), din motivul incompatibilitatii activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut". Celor doi diplomati li s-au dat 24 de ore la dispozitie pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre secretarul I al ambasadei Laurentiu Pinte si consilierul cultural Vasile Nanea. Ambasada Romaniei nu a comentat decizia oficialilor moldoveni, dar ambasadorul Teodorescu a refuzat luarea la cunostinta a notei verbale, in semn de protest fata de acest act.Act „inamical si total nejustificat"Printr-un comunicat, Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, imediat dupa aflarea vestii, ca actul expulzarii celor doi diplomati este „inamical, total nejustificat" si considera ca acesta vine „in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta in relatia cu Republica Moldova". Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca Romania va continua sa sprijine romanii din Republica Moldova si ca, in acest moment, „ne aflam in zona unor provocari". Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca „regreta atitudinea" oficialilor de la Chisinau si a cerut Ministerului roman sa analizeze situatia pentru a decide masurile care se impun.Ingrijorare in Romania si MoldovaPurtatorul de cuvint al Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu, crede ca expulzarea celor doi diplomati „reprezinta un act provocator, demn de razboiul rece, care lezeaza nu doar relatia dintre Moldova si Romania, dar si traseul european al Republicii Moldova". PSD cere oficialilor romani sa ia urgent pozitie fata de acest act, deoarece, in caz contrar, Moldova va continua „relatia agresiva" cu Romania. Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a declarat „ingrijorat de expulzarea celor doi diplomati romani din Republica Moldova. Este absolut inacceptabila tensionarea deliberata a relatiilor moldo-romane", se arata intr-un comunicat al partidului citat de www.presa.md. Analistii politici si reprezentantii societatii civile din Republica Moldova au condamnat gestul oficialilor statului moldovean. „Romania este singurul stat care ne promoveaza in plan extern si daca actuala guvernare a adoptat o asemenea abordare, imi inchipui care este directia spre care ne indeamna. Reactiile bolnavicioase ale guvernarii comuniste de la Chisinau la adresa Romaniei se inscriu in ticurile totalitarismului comunist care nu au fost depasite", a declarat Ala Mindicanu, presedinta Consiliului National al Femeilor din Republica Moldova.

Frustrarile oamenilor padurii

Gheorghe Pasca, fost primar al comunei Albac, a venit in conferinta de presa la PSD Alba pentru a arata unele dintre nemultumirile actuale ale motilor. Acesta a vobit despre ignorarea, de mai multi ani, a unei legi aflata in vigoare, anume cea cunoscuta sub denumirea de Legea Motilor. Vorbitorul a declarat ca, in mod justificat, aceasta a cuprins unele facilitati pentru populatia aflata in situatia limita de a nu avea alta sursa de trai decit prelucrarea si vinzarea lemnului. Este vorba in primul rind de acordarea anual a unei cantitati de material lemnos pentru exploatat, de facilitati la transportul pe CFR, dar si in spatiile de comercializare a produselor prelucrate. Gheorghe Pasca afirma ca, in locul acordarii facilitatilor legale, in prezent, motii sint hartuiti, jigniti si amenintati de diverse categorii de oficialitati si autoritati prin tara, pe unde merg cu marfurile. Acesta spune ca legea este ignorata si de autoritatile din Apuseni, actualii primari “uitind” si de cei 10 metri cubi de material lemnos ce trebuie sa le repartizeze familiilor pentru a fi prelucrat, si de cei 35 metri cubi la care ar avea dreptul familiile tinere pentru construirea unei case. Un alt tip de frustrare a drepturilor motilor, invocat de fostul primar de Albac, este tocmai infiintarea Parcului National Arieseni - Girda - Albac. Acesta spune ca, infiintarea acestuia, in loc sa aduca unele avantaje motilor, le aduce numai frustrari. Acestea constau in faptul ca, rigorile de a fi interzisa taierea de arbori din acest perimetru, ii priveaza pe proprietarii padurilor cuprinse in acesta de a-si folosi, in regim silvic, proprietatea. Mai mult, poate si dintr-un exces de zel, de aici nu se mai recolteaza nici macar arborii bolnavi, explicind ca exista unele trupuri de padure cu o vechime de peste 80 de ani, ai caror arbori se imbolnavesc in mod frecvent.

Sarbatori fericite!

 Avind in vedere ca se apropie cu pasi repezi sarbatorile de iarna, m-am gindit ca ar fi cazul sa mai indulcesc putin tonul. Am dat fuga la micul magazin din cartier, hotarit sa cumpar ceva pentru colindatori, ceva pentru ai casei si ceva care sa ma ajute sa indulcesc tonul, asa cum mi-am propus. Am intrat, am dat buna ziua, cum m-a invatat mama si am aruncat o privire rapida prin vitrina. Am ales repede citeva oua de ciocolata, niste bomboane frumoase, pe care le-am, presupus gustoase, am consultat lista cu care am plecat si am adaugat in cos lapte, oua, faina, ulei, fructe, brinza, zahar, si ceva arome. Am mai aruncat o privire si am ales si niste biscuiti pe care sa ii rontai in timp ce scriu, ca sa pot gindi de dulce. M-am indreptat apoi alene spre casa, multumit ca am gasit tot ce cautam. Am asteptat rabdator la coada si am insirat apoi toate cele pe tejghea. Vinzatoarea zimbitoare le-a trecut rapid prin casa de marcat si mi-a spus cu acelasi zimbet dulce ca am de platit: “342 de lei si 16 bani”. Am inghitit in sec, am scos banii, am platit, le-am indesat pe toate in plasa si am iesit. M-am intors nauc sa spun si multumesc si am iesit din nou. Uitasem deja ceea ce trebuia sa scriu. Socat de-a binelea, am gasit o banca pe care m-am asezat si am aruncat o privire la plasa pe jumatate goala. Era o punga “de un leu”, doar ca ma costase ceva mai mult de 100 de euro. Pentru ca nu mi-a placut niciodata matematica, am avut nevoie de vreo 15 minute ca sa inteleg ca era salariul meu pe citeva zile bune de lucru. M-am linistit subit, spunindu-mi ca restuk din salariul meu, cu ce mai cistiga sotia, imi ajung sa trec cu bine sarbatorile, si ca o sa platesc in ianuarie facturile. M-am ridicat sa plec spre casa, dar am inghetat pe loc. In acelasi magazin, de unde iesisem de vreo 20 de minute intra o vecina. Nu era ca in povesti “sexy si blonda”, ci ca in basme: “Cu parul alb si mersul linistit”. S-a uitat la mine, si eu la ea si am schitat un gest de buna seara. Incercam sa ascund incurcat plasa in spatele picioarelor. Nu mi-a prea reusit, dar m-am consolat la gindul ca am incercat macar. Gestul conteaza!In drum spre casa si in urmatoarele citeva ore nu am reusit sa ma adun. Ma gindeam ca in urma cu doar doua - trei zile, aceeasi femeie imi spunea cu un zimbet amar ca nu vede sa citeasca factura de curent. Normal ca am ajutat-o. Era in valoare de 86 de lei. A dat fuga sa o plateasca, dar inainte de asta a oftat si mi-a explicat ca are o pensie de 400 de lei. Numaram acum in gind ce am in plasa. Ulei, faina, si asa mai departe. Ceea ce are nevoie orice om in fiecare zi. Nu de sarbatori! Pe mine m-a costat o buna parte din salar. Pe ea ar fi costat-o toata pensia. Credeti ca o avea pe toata? Nu! Pentru ca si-a platit facturile si toate taxele la zi! Am un nod in git cind ma gindesc ca voiam sa indulcesc tonul. Am pus biscutii deoparte ca sa ii fac cadou si m-am apucat de scris. Vrea cineva sa indulcesc tonul?

Intilnire cu localnicii la Rosia Montana

Reprezentantii companiei au transmis presei o prezentare a celor discutate in cadrul acestei intilniri.“Dupa cum stiti, RMGC se gaseste intr-o situatie in care nu are alta alternativa decit reducerea multora dintre activitatile proiectului. Multi factori au contribuit la aceasta situatie, cea mai grea prin care am trecut pina astazi”, le-a spus Yani Roditis, director general de operatiuni in Romania al RMGC, localnicilor din Rosia Montana. “Ca rezultat a reducerii activitatilor, multe dintre locurile de munca vor inceta sa existe, poate chiar doua treimi dintre acestea. Ne-am fi dorit din toata inima sa sarbatorim impreuna evolutia proiectului Rosia Montana. Dar, imi pare rau ca trebuie sa o spun, se pare ca va trebui sa mai asteptam”, a completat acesta. Potrivit reprezentantilor RMGC, la intilnirea de ieri au participat peste 100 de localnici, care au fost informati despre oprirea programului de achizitii de proprietati la data de 1 februarie 2008. Roditis“Vom continua sa construim noua comunitate in Alba Iulia, astfel incit, atunci cind vom reveni si vom fi gata de functionare, cartierul de la Dealul Furcilor sa fie gata. De asemenea, vom continua sa facem demersuri in vederea obtinerii autorizatiilor necesare construirii noului sat la Piatra Alba”.IngrijorarePotrivit reprezentantilor RMGC, localnicii prezenti au pus o multime de intrebari legate de programul de stramutare si relocare al companiei, intrebari la care le-a raspuns Liviu Popa, vicepresedintele pe probleme de afaceri comunitare al companiei.“Comunitatea si-a manifestat ingrijorarea fata de cei care traiesc izolati si nu mai au vecini pentru ca multi dintre ei si-au vindut proprietatile si au ales sa plece. Conducerea companiei i-a asigurat, insa, ca programele sociale care vizeaza ajutorarea copiilor, persoanelor in virsta si persoanelor defavorizate din Rosia vor fi continuate”, se arata in comunicatul care citeaza si opiniile exprimate de unii dintre localnici. “Inca de cind a venit aici compania, am fost de acord cu acest proiect. Am vrut ca si copiii nostri sa aiba un viitor mai bun aici, la ei acasa. Insa vad ca celor care ne conduc destinele, guvernantii tarii, nici nu le pasa de ce se intimpla cu oamenii de aici”, a declarat Vasile Petruta.“Trebuie sa intelegem ca nu e vorba de plecare din partea companiei, ci de o restructurare temporara. Nu e de vina nici comunitatea, nici compania. De vina sint cei care lupta impotriva noastra. Am vrea doar sa se stie ca noi sintem loiali si ca vom sprijini in continuare acest proiect”, a declarat medicul Andrei Jurca.

Recalcularea pensiilor - 81 la suta

In cursul anului 2007, la Casa Judeteana de Pensii Alba, au fost înregistrate 15.429 de cereri de recalculare a pensiilor, din care au fost solutionate, pina la finele lunii noiembrie, 12.430 de cereri, ceea ce reprezinta 81 la suta. Conform datelor prezentate de subprefectul Clement Negrut in sedinta Comitetului consultativ pentru pesoanele virstnice, ce a avut loc miercuri, 12  decembrie a.c., alte 3.550 de cereri au fost depuse pentru stabilirea drepturilor la pensionare. Statistica arata ca, in cazul acestui tip de solicitari, anul acesta numarul deciziilor este mai mare decit cel al cererilor, adica 3.627, diferenta fiind facuta de cele depuse anul trecut. Aceste cifre se raporteaza la numarul total al pensionarilor, de 82.469 persoane. C.B. 

Sarbatori ?cu casa inchisa? in Apuseni

In Muntii Apuseni, iarna s-a instalat “comod” de aproape o luna, lucru care le da sperante motilor ca vor mai recupera ceva din paguba iernii trecute, cind abia daca au reusit sa puna cap la cap vreo doua luni de iarna autentica. Asa e in fiecare an la Arieseni. Imi aduc aminte ca anul trecut am vrut sa mergem si noi, dar ne-am trezit prea tirziu. Oricum preturile erau uriase. In jur de 1500 euro pentru Revelion. Si erau pensiuni unde era rezervat si revelionul 2007-2008M. C., Alba IuliaE superb la Arieseni. Si noi mergem acolo de Revelion. Avem noroc ca are o prietena o cabana si nu ne costa cine stie ce. Dar e super acolo. Anul acesta am fost la schi si pirtia e perfecta. Merita mers.C. A., Alba IuliaNu am mai fost de mult la Arieseni, dar mi-am tot propus sa merg. Cred ca este frumos. Nu mai merg eu pe pirtie, dar macar sa ma plimb in aer curat.S. F., Alba IuliaIntr-adevar anul trecut a fost putina zapada la Arieseni si locanicii au cam iesit in pierdere. Bine ca oricum ei scot bani frumosi iarna acolo. Anul acesta am auzit de mult ca a nins si e frumos.C. H., Alba IuliaMa bucur foarte mult ca anul acesta este foarte multa zapada la munte. Parca nu e iarna fara zapada. Abia astept sa merg la munte. Din pacate nu pot sa merg pina dupa sesiunea din februarie. Acum 2 ani am fost la munte prin martie si a fost super. Era o zapada mare. Nu am vazut in viata mea asa ceva. A fost foarte frumos.Am tot auzit ca e frumos la Arieseni. Fata a mers saptamina trecuta si a zis ca e foarte frumos. Cred ca cei mai fericiti sint cei de acolo care au cabane ca isi scot investitia.M. M., Alba Iulia

Noi reguli de comercializare a legumelor

int obligati sa ambaleze legumele si fructele, dar trebuie sa informeze consumatorul despre standardul de calitate corespunzator produselor, a declarat, ieri, consilier superior in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Constanta Dumitru.“Taranul care vinde direct in piata nu este obligat sa respecte standardele de etichetare pentru legume. Insa, produsele comercializate trebuie grupate pe categorii de calitate, deoarece consumatorul trebuie sa stie ce cumpara”, a spus Dumitru. Aceasta a precizat ca toate legumele si fructele care nu sint comercializate direct in piete trebuie ambalate si etichetate potrivit standardelor europene. “Fiecare unitate de ambalaj trebuie sa cuprinda informatii despre expeditor, produs, soiul produsului. Aceste reguli sint valabile pentru cei care comercilizeaza fie legume si fructe autohtone, fie din import”, a explicat Dumitru.Guvernul a stabilit conditiileGuvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o hotarire potrivit careia legumele proaspete vor putea fi comercializate doar in ambalaje pe care vor fi inscriptionate originea produsului, numele celui care le-a ambalat, soiul, cantitatea si calitatea, iar alimentele tratate cu radiatii ionizate trebuie sa poarte inscriptia ”iradiate” sau “tratate cu radiatii ionizate”. Prevederile hotaririi de guvern privind etichetarea alimentelor intra in vigoare in zece zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial. Alimentele etichetate inainte de aceasta data se pot comercializa pina la epuizarea stocurilor, dar nu mai tirziu de 180 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Speciile de legume destinate consumului in stare proaspata, care sint supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare, vor fi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii. Pentru legumele si pepenii transportati vrac si incarcati direct in mijloacele de transport, toate elementele prevazute de standardele de comercializare a legumelor vor fi inregistrate in documentele de insotire a marfii.

Hristos, meseanul

Acuza puerilaDintre multele acuze pe care lumea contemporana a fariseilor si carturarilor le-a adus Mintuitorului una este teribil de puerila. Statul la masa cu te miri cine. Ritual, mai mult decit alimentare cu hrana, descris de Insusi Mintuitorul cind cu femeia desfrinata ce-si afla iertarea prin varsarea mirului credintei pe crestetul Domnului ( Luca 7.36-50), masa vremii era un prilej de-a fi cu celalalt, omul pe care tu-l socoteai egalul tau. Sentiment ciudatProbabil ca ati asteptat oaspeti la masa. Un sentiment ciudat cuprinde toata casa in care se pregateste un ospat. El nu se poate face destins la maximum pentru ca dorinta de a satisface sufletele celor invitati, dorinta de a-i cinsti si destinde pe ei, fura ceva din inima ta. Gazda Evangheliei acesteia nu era altfel. Om de lume, ca nu-si trecea regalitatea prin colturi de lume anonime, stia sigur toate amanuntele unei mese pline de etichete. O masa regulamentara la care cheama prietenii regulamentari. Ceea ce nu a luat in calcul a fost refuzul de circumstanta al prietenilor( Luca 16.18-24). Sa nu-l mai fi simtit egalul lor, sa nu mai fi contat prietenia lui? Cine stie. Prietenii subredeCei care avem prietenii construite numai pe chiolhanuri si mese udate cu bautura din belsug, ca sa nu spun direct betii, trebuie sa luam aminte ca prieteniile facute la colturi de masa sint cele mai subrede, chiar daca moda occidentala a meselor de afaceri cosmetizeaza intr-un fel rateurile din domeniu. Nu, omul nostru din Evanghelie, nu pare a-i chema sa le ceara ceva celor invitati. Le cere doar participarea. Ori tocmai aceasta o scuza aceia. Motive sa refuzi un prieten nu-s multe. Iar cele prezentate de Hristos, prin gura prietenilor ocupati, par plauzibile. Cum putin plauzibil este sa cred ca nu se poate ca, prieten fiind cu celalalt, sa nu sti ca si-a luat tarina noua, ca si-a aflat iubirea, lucruri care atunci, ca si acum erau totusi fundamentele unor relatii prietenesti. Reactii diferiteCe m-a socat de fiecare data in textul acesta este diferenta dintre reactia prietenilor acestora si aceia care-si duc prietenul paralizat dinaintea Domnului, cei pe care, inspirat, J. Ortberg ii numea ca fiind „Fratia Rogojinii", o comunitate de spargatori de acoperisuri (Marcu 2.1-17). In subsidiar, Hristos transmite mesajul pe care si celelate texte ale Postului Craciunului le sublinia: imbogatirea tine in ea saracie sufleteasca, racire de prieteni, moarte sufletului atunci cind nu este gestionata cum se cade. Refuzul belsuguluiPrincipala ramine insa reactia gazdei jignite de refuz, sau pur si simplu pusa in imposibilitatea de a mai fi gazda. Este o reactie care, sa recunoastem, n-am avea curaj nici astazi s-o urmam. El deschide cina tuturor orbilor, schiopilor, cersetorilor, „sileste" la umplerea cinei. Trei prieteni refuza o cina la care pot minca sute de oameni. Refuzul belsugului de catre niste preocupati de regula duce la explozia vindecatoare de foame, care umple de bucurie si viata pe cei lipsiti de bucurie si viata. Sa fie numai o reactie de punere la punct a prietenilor? Sa le arate doar ca nu conteaza in ochii lui mai mult decit refuzatii tuturor cinelor? Oricum, Hristos afla un om curajos, prea curajos pentru etichetele de atunci si de acum ale lumii, pentru a fi vorba doar de un bobirnac dat unei mentalitati. Invitati la cinaDe altfel, pildele Mintuitorului nu sint simple lectii de viata, ci viata pentru marea lectie ce ne este mintuirea. Privita in acest context, al mintuirii, largirea invitatiilor la cina ne priveste personal. Universalitatea chemarii, restrictiva in alt text al Evangheliei, unde la nunta fiului de imparat se prezinta unul fara haina de nunta, fiind scos la scrisnirea dintilor pentru aceasta, in contextul Postului Craciunului, care prefateaza Nasterea Domnului, este limpede. Hristos Iisus nu Se intrupeaza pentru segmente ale firii umane, pentru confesionalizarea mintuirii. Dar, in acelasi timp, este necrutator cu scuzatorii, cu ocupatii de afacerile lor in detrimentul chemarii. Taina boieriei lui HristosCiti dintre noi nu ne-am ratat vocatiile, preocupati sa mentinem etichetele sau nu ne-am lipit etichete vocationale pe lucrurile in care nu credem. Aici este taina boieriei lui Hristos, cum remarca Parintele Nicolae Steinhardt. In aceasta disponibilitate de a-si investi dragostea si lucrarea dumnezeiasca in ratatii societatii regulamentare, in semiratatii lumii, in nebagatii in seama sociala. In disponibilitatea de a gazdui, ca Dumnezeu, orice suflet tulburat si cersetor de iubire, orice persoana careia i-a fost furata identitatea dumnezeiasca si i s-a lipit eticheta absurdului social.Gazda cinei celei cerestiBoieria lui Hristos este exercitiul spiritual pe care Evanghelia aceasta il propune ascultatorului modern. Este actuala? Mai actuala ca oricind. Caci singurul mod de a ne mai salva bruma de omenie pe care o mai avem este prietenia cu Hristos, gazda cinei celei ceresti. Exercitiul Liturghiei, ca exercitiu al egalarii in dragoste marturisitoare a lui Hristos Dragostea. Altfel n-am inteles nimic din darul Intruparii lui Hristos si l-am reduce mereu si mereu la un simplu exercitiu de asenelizare. Hristos, asadar, nu aterizeaza in mijlocul nostru ca un simplu vehicul spre ceruri. El este Cerul intreg facut pamintului Chip de mintuire. Dupa nasterea Sa, nimic nu mai este la fel. Tarinile, nuntile, lucrarile noastre, tot ce faptuim, au in ele si miezul de judecata dumnezeiasca menit sa le faca Daruri la Cina Vesniciei. La Cina aceasta, asadar, intram cu tarini si prietenii, cu noi insine ca daruri aduse pentru ca, omeneste, Cina sa aiba finalitate: mintuirea noastra.Fie noua dupa darul lui Hristos, Gazda cerului!Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula„Pildele Mintuitorului nu sint simple lectii de viata, ci viata pentru marea lectie ce ne este mintuirea"

Motii mizeaza pe traditie

Daca nu v-ati gindit din timp sa bateti palma pentru un loc la munte de sarbatori, va spunem ca una-doua camere mai gasiti la pensiunile cu preturi peste medie. Dar si in acest caz trebuie sa va grabiti, ca sa nu vi-o ia altii inainte. Mai ales ca, pentru un ban in plus, mai primiti si ceva in plus: mincare traditionala, bautura in regim all inclusive si peisaje de invidiat. Intelegind ca a trecut vremea in care turistii isi cumparau bilete prin agentie si apoi plecau in statiune, hotelierii din Alba au inceput sa isi puna in aplicare planurile de marketing. Profitind de zona deosebit de pitoreasca pe care o ofera Muntii Apuseni, investitorii locali incearca sa valorifice la maxim si specificul culinar. “Anul acesta incercam sa le facem mincare cit mai traditionala. Le punem pe masa ceea ce le puneau bunicii nostri la oaspetii care le calcau pragul. Motii au fost intotdeauna oameni primitori si darnici. Asa sintem si noi cu clientii”, spune D. Magdalena. “Produse traditionale de porc si de pui, balmos, slanina, dar si specialitati”, adauga Claudia Petruse, iar sotul sau completeaza oferta: “In plus oferim turistilor tuica si vin la cerere, din butoi propriu, in sensul ca fiecare se serveste singur”. Greu de refuzatOdata pusa pe masa oferta devine foarte greu de refuzat, iar hotelierii trebuie sa isi faca planuri in legatura cu capacitatea pensiunilor. Mai ales iarna, zona este plina de turisti, iar locurile de cazare se epuizeaza destul de rapid. “La noi este un milion opt sute camera cu tot cu mic dejun si apartamentul trei milioane si jumatate tot cu mic dejun inclus. Turistii pot sa viziteze cascada Patrahaitesti. Este si Pestera Ursilor. Pot merge si la Scarisoara unde este cunoscutul ghetar. Mai avem Groapa Ruginoasa si Pirtia Virtop”, spune Claudia Petruse, in vreme ce sotul sau adauga: “La noi mai sint ceva locuri. Mai avem vreo 2-3 camere libere”. “Si noi putem sa le oferim locuri de cazare. Avem in jur la 28 de locuri si sint ocupate vreo 20”, adauga D. Magdalena.AsteptariAutoritatile locale, incintate de felul cum s-au miscat pina acum lucrurile, estimeaza ca zona Muntilor Apuseni va fi arhi-populata cu ocazia sarbatorilor de iarna. Primaria se asteapta la aproximativ 50.000 de turisti in vreme ce investitorii viseaza la o cifra cel putin dubla. “Aici la noi sint de toate. Peisaje, mincare buna, liniste, sporturi de iarna, distractie. In alte parti gasesti numai cite una din fiecare. Anul trecut, asa fara zapada am avut ocupata pensiunea. Am avut 25 de locuri. Anul acesta avem 70 de locuri si avem rezervari pe toate. Vedeti diferenta? O sa avem plin pina in februarie sau martie. O sa vina de nu o sa mai poata intra pe aici, ca ii zapada de peste 2 metri. Va spun eu”, se declara sigur F. Marian, un alt proprietar de pensiune din Arieseni. 

Nu, Mos Gerila nu a murit

Desigur va aduceti aminte, unii, cum prin iarna lui 1987, activisti PCR locali, mai ales in marile centre industriale, au iesit la rampa cu o idee cel putin ilogica in ce priveste tiparele normalului. Imbracati la 4 ace, adicatelea la costum scortos, cravata si nelipsitul palton cu guler si caciula „stas-Ceausescu", au luat calea cartierelor, scolilor si gradinitelor, incercind sa scoata din capul copiilor ca Mos Craciun exista. Numai Dumnezeu a putut sa-i inspire pe parinti, pentru ca acestia sa-i faca pe copii sa nu-si rupa inima de plins aflind ca „nenea" ce se da (era sa scriu ca se legitima) Mos Gerila l-a inlocuit pe Craciun.Mos Gerila comunistul, saracul, este mic copil pe linga ceilalti, consumistul, europeanul integrat. Pavoazat cu steagurile Uniunii Europene si neaparat al cite unui Partid neaos, imbracat in celofan si cu zimbet cuceritor, s-a transferat din pietele sordide in Mall-urile sclipitoare, de la nivelul strazii la nivelul constiintei de cumparator pe care Mos Gerila a dezvoltat-o in timp impotriva lui Mos Craciun. Din ce in ce mai costisitor, material si sufleteste, Craciunul afla pe tot mai multi dintre noi geruiti in izolarea pe care saracia cinstita le-o aduce.Mos Gerila, televizatul, e si mai cumplit. Emisiuni de divertisment de prost-gust, nu-i vorba, avem mereu de-a lungul anului. Dar concursul de mediocritate sclipitoare pe care-l propune media in aceasta perioada, cu accente disperate pe sarmale si indolente nationale, de genul manelizarii colindelor, este expresia totala a modului in care ne-am diluat fundamentele crestine ale Neamului.Rusinati pentru ca Hristos nu S-a nascut in vreun cartier select si nici n-a fost intimpinat de camere de luat vederi, am ajuns sa fugim de adevarul fundamental ca Acest Iisus Hristos Se naste astazi, nu altul. Nu hristosul umanist care inghite toate falsificarile morale, nu hristosul sectar care rupe familii de dragul unor adevaruri perimate si injumatatite, nu hristosul bilbiit pe care-l propun, platforma dupa platforma, partidele, guvernele, conducerile regimurilor omenesti. Hristosul Cel Viu, Dumnezeul Slavei, Cel Care calca moartea cu moarte, Hristos Inviatul. Dusmanul deschis al tuturor baietilor cu cravate de serviciu si lodenuri ideologice, inamicul celor care-i fura lui Mos Craciun identitatea in speranta ca-i vor fura si zimbetele care-i stau atirnate de zimbet.Din cind in cind, fantoma lui Mos Gerila haladuie spatiile lumii libere, destinsa si reformata. Astazi nu mai poarta haine rosii purpurii, ci este drapat in albastru ori orange ori cine mai stie, in nuante care nu mai au nimic de-a face cu toata coloristica lumii. Il veti recunoaste imediat. Vorbeste mult, iar cind scoate mina din sac tot timpul este goala...sau contine axe de false proiecte, pompoase sau imposibil de realizat.Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin NeculaP.S. Pentru numarul viitor, un interviu cu Mos Craciun

Europenii cred ca Romania ii duce cu zaharelul in privinta taxei auto

Impresia la Bruxelles este ca autoritatile romane aplica, in privinta taxei de prima inmatriculare, o “tactica de aminare evidenta” si este posibil sa prefere sa plateasca o amenda decit sa elimine taxa, numai ca aceste amenzi au crescut foarte mult, au declarat pentru NewsIn surse europene. Comisia Europeana este ferma in a cataloga taxa de prima inmatriculare drept discrimatorie, argumentind ca ea discrimineaza masinile achizitionate din strainatate in raport cu cele cumparate din Romania, iar Bucurestiul risca penalizari mari, daca nu va modifica taxa. “Taxa este clar discriminatorie, nu conteaza modul de calcul sau comparatia cu taxa poloneza, ea discrimineaza masinile cumparate din strainatate in comparatie cu cele achizitionate din Romania”, au declarat pentru NewsIn surse europene. Potrivit acestora, europenii remarca “o tactica de aminare evidenta a autoritatilor romane” in a modifica taxa, ca apoi sa o faca probabil in ultimul moment: “Sau Bucurestiul face calcule ca e mai bine sa plateasca o amenda decit sa elimine taxa. Au procedat asa si alte state membre. Numai ca acum amenzile au crescut foarte mult si vom vorbi despre sume foarte mari”, au spus sursele NewsIn. Romania este foarte aproape de a fi data in judecata de Comisia Europeana, daca nu modifica taxa potrivit exigentelor Bruxelles-ului. Sentinta Curtii Euopene de Justitie ar putea consta in a cere Romaniei sa elimine taxa si sa restituie banii celor care au platit-o deja. Daca Romania va refuza sa aplice sentinta CEJ, Comisia va cere Curtii sa penalizeze statul roman si sa-l determine sa plateasca amenda. “Este vorba de bani foarte multi”, au precizat sursele, fara a detalia insa. 

Raspunsul bun la invitatia la cina

Pericopa evanghelica pe care Hristos ne-o ofera in Evanghelia Duminicii acesteia este legata de chemarea pe care Dumnezeu ne-o face la o cina imparateasca, dumnezeiasca si de raspunsul pe care El, Dumnezeu, il asteapta de la noi. Totodata, duminica aceasta este inchinata Sfintilor stramosi dupa trup ai Mintuitorului, aducindu-ne aminte de intreaga perioada a asteptarii izbavirii, prin Nasterea si Jertfa de pe Golgota a Mintuitorului nostru Iisus Hristos. Biruinta prin HristosPrin pacat, primii oameni au fost izgoniti din Rai. Insa, in iubirea Sa nemarginita pentru faptura umana, Dumnezeu, odata cu alungarea lui Adam si a Evei, a hotarit si izbavirea lor. Intr-adevar, in Facere, ni se spune ca dusmania dintre femeie si sarpele-diavol se va incheia cu victoria femeii: „Aceasta iti va zdrobi capul". Aceasta biruinta avea sa vina prin Hristos. De aceea, de acum inainte, Dumnezeu va pregati omenirea pentru Intruparea Fiului Sau, spre mintuirea neamului omenesc, la „plinirea vremii". Iar aceasta pregatire a omenirii pentru venirea Mintuitorului Hristos, a lui Mesia, s-a facut prin legamintele lui Dumnezeu cu omul, prin profetiile si prin prefigurarile mesianice.Prin legamintele sale, prin profetiile si tipurile mesianice, Vechiul Testament devine „pedagog spre Hristos" (Gal 3, 24), Noul Testament avindu-i in el radacinile. Sau, cum spune Fericitul Augustin, „Noul Testament in cel Vechi se ascunde. Vechiul se desavirseste in cel Nou". Drama refuzuluiLa cina pe care ne-o relateaza Evanghelia duminica aceasta sint chemati multi dintre cei pe care acel „om oarecare" (Lc 14, 16) i-ar fi vrut aproape de el la aceasta bucurie. De aceea el a trimis sluga sa le spuna celor chemati: „Veniti, ca iata, toate sint gata". Dincolo de refuzul acestora - atit de fin ironic atins de Mintuitorul, prin cuvintele „ca si cum ar fi fost intelesi" (Lc 14, 18) - ramine drama refuzului. Cind te refuza un invitat, doi, e una, dar toti, fara exceptie, parca e prea mult. Aici insa e si taina. Citi nuntasi avea omul la cina? Unul - cel cu ogorul, doi - cel cu cinci perechi de boi, al treilea - cel cu femeia. Cina imbelsugataPentru trei invitati, „gazda" facuse cina imbelsugata, de vreme ce la ea pot participa „si saracii, si bogatii, si orbii si schiopii", adica foarte multa lume. Putem asemana iconomia acestei pericope cu chemarea la ospatul Imparatiei a intregii omeniri, prin poporul lui Israel. Insa el, poporul ales, pierduse „ogorul" gradinii Raiului, a intirziat la cina. Si, prin urmare, schiopii, orbii, betegii, adica toti ceilalti, toate celelalte neamuri se umpleau de hrana cereasca pe care, de-acum, Hristos o daruia omenirii.Pentru ca, la aducerea vestii refuzului de catre sluga, „miniindu-se, stapinul casei a zis: Iesi indata in pietele si ulitele cetatii, si pe saraci, si pe neputinciosi, si pe orbi, si pe schiopi adu-i aici!".Chemarea DomnuluiSa nu fi simtit nimic la aceasta provocare chiar nici unul din cei chemati? Nici un suflet sa nu-si fi aflat alinarea in spusele Lui, ale Dumnezeului Care invita, cheama, indeamna, pretuieste? Ba, mai mult, dupa ce primul val de chemati umple cina, un al doilea val este chemat, din cei care „se-aduna de pe linga garduri", adica din cei mai de neinvidiat dintre toti locuitorii unei cetati. Acolo, intre acestia, Isi afla odihna Hristos. De ce? Poate tocmai pentru aceasta disponibilitate in a raspunde la chemarea Sa, a Dumnezeului Celui Viu! Mai spune stapinul Dumnezeu, in finalul Evangheliei de astazi, un cuvint foarte greu: „Nici unul din barbatii aceia, care au fost chemati, nu va gusta din cina Mea". Cita dragoste si cita dreptate in Evanghelia aceasta! Hristos ne cheama la masa Imparatiei. Pe noi toti, laolalta, sa ne faca din amaritii de noi, din orbii, mutii, ologii de zi cu zi invitatii Sai de onoare, cu care sa cineze in Imparatia Sa cea vesnica. „Inca mai e loc"Sarbatorile Nasterii Domnului sint din ce in ce mai aproape. In cetatea Betleemului se aude deja acord de colinda. Pastorii, magii, se pregatesc deja pentru a-L primi pe Pruncul Hristos, in inima si sufletul lor. „Si inca mai e loc..." in Imparatia lui Hristos. Sa ne apropiem cu bucurie si dragoste sfinta de El, cit inca ne asteapta sa Ii fim oaspeti la cina. Asa cum sintem, orbi, ologi, schiopi... Amin.IPS Laurentiu,Mitropolitul Ardealului

CEC mai ramine la stat

Fara restructurariPresedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Radu Ghetea, a declarat ca institutia nu va fi privatizata inainte de 2011 si a explicat ca pina atunci banca vrea sa isi tripleze activele, sa isi sporeasca eficienta si sa isi mareasca valoarea de piata, prin programul sau de extindere. Din cauza dezvoltarii bancii, profitabilitatea ei va scadea in urmatorii ani, a explicat Ghetea. „In conditiile unei extinderi precum aceea pe care CEC o planuieste pentru urmatorii ani, profitabilitatea este, de regula, sacrificata. Trebuie sa facem, insa, diferenta intre profitabilitate si eficienta. Noi vrem sa crestem eficienta CEC prin folosirea tuturor avantajelor pe care le avem. S-a vorbit despre un numar prea mare de angajati la CEC, insa nu sint de acord. Noi nu intentionam sa facem restructurari in banca, ci sa ne crestem eficienta folosindu-ne de toti salariatii pe care ii avem“, a spus Ghetea.Active de 10 miliarde de euroPresedintele CEC a precizat ca banca tinteste triplarea activelor la 9-10 miliarde de euro pina in 2011, conditii in care valoarea de piata a bancii ar urma sa creasca fata de evaluarea de anul trecut, cind National Bank of Greece a depus, in cadrul procesului de privatizare a bancii, o oferta de 560 de milioane de euro pentru 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni. La sfirsitul lui 2006, autoritatile romane au decis sa opreasca procesul de privatizare a CEC, dupa ce OTP Bank, unul dintre cei doi finalisti, s-a retras, iar National Bank of Greece a depus o oferta considerata prea mica.In decembrie 2006, dupa aminarea privatizarii, premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca privatizarea bancii se poate face, pe viitor, prin listarea pe bursa.Strategie in trei etapeStrategia CEC pentru perioada 2007-2011 se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din orasele cu populatie sub 50 de mii de locuitori, iar conducerea bancii a mai spus ca, pina in martie 2008, CEC va trece prin schimbari vizibile de imagine si va oferi servicii bancare pe Internet. Potrivit declaratiilor din lunile precedente ale presedintelui CEC, strategia bancii prevede trei faze, din iunie 2007 pina in 2011, care au ca scop eficientizarea, modernizarea, dezvoltarea si consolidarea bancii. Primul proces urmeaza sa se finalizeze pina la sfirsitul anului 2009, iar principala tinta o reprezinta eficientizarea si modernizarea bancii si fidelizarea clientilor. A doua etapa ar urma sa se finalizeze in 2010 si vizeaza dezvoltarea bancii, prin consolidarea acesteia si cresterea performantei, pentru a putea concura cu orice alta banca comerciala. A treia faza este una de consolidare si ar trebui sa se incheie in 2011.  Profit dublat in 2007Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) isi va dubla profitul net in 2007 pina la 80 de milioane de lei (aproape 23 de milioane de euro), iar activele bancii vor creste spre 3 miliarde de euro, cu 50% mai mult decit la sfirsitul anului trecut, a declarat Radu Ghetea. La sfirsitul anului trecut, CEC a afisat un profit net de 39,8 milioane de lei (11,8 milioane de euro), de peste noua ori mai mare decit in 2005, si active in crestere cu 26,8% pina la 7,1 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro). Banca a obtinut, dupa primele 9 luni din 2007, un profit net de 70 de milioane de lei (circa 20,8 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decit in acelasi interval al anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite acordate clientilor nebancari cu 65%. Activele CEC ajunsesera, la sfirsitul lui septembrie 2007 la 8,88 de miliarde de lei (2,65 de miliarde de euro), in crestere cu 45% fata de a noua luna a anului trecut. 

Carabosse ne va lumina Craciunul

In ultima saptamina a Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana, in cadrul manifestarilor care marcheaza inchiderea anului cultural 2007, Sibiul va fi luminat, timp de trei nopti, de mii de astfel de vase cu flacari.Carabosse creeaza o alta relatie cu spatiul, cu publicul si cu trairile folosind combinatia de foc, culoare, miros si caldura flacarilorRedecorind Piata Mare, Carabosse va realiza cadrul perfect pentru visare, pentru a intilni oameni, pentru o plimbare care te face pur si simplu sa te minunezi. Carabosse creeaza o alta relatie cu spatiul, cu publicul si cu trairile folosind combinatia de foc, culoare, miros si caldura flacarilor. Pe linga efectul acestor vase de foc, Carabosse adora sa amestece alte materiale cum ar fi fierul (cu sculptura si structurile metalice proprii), alte medii (sunetul) sau elemente, cum ar fi efectele create de apa sau carbunii incinsi.Fiti martorii unui spectacol de imagine si sunet impresionant prin dimensiune si emotia focului, spectacol ce va da tonul manifestarilor de inchidere ale Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.Concert al Orchestrei Germane de Muzica Simfonica din BerlinTeleviziunea nationala germana Deutsche Welle si Asociatia Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 va invita joi, 20 decembrie, la Sala Thalia, la un concert extraordinar sustinut de Orchestra Germana de Muzica Simfonica din Berlin, ultimul concert de acest gen al anului 2007. Orchestra de Muzica Simfonica din Berlin exista din anul 1946, an in care a fost infiintata ca orchestra a postului de radio, RIAS. Orchestra si-a cistigat un renume mondial prin dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Kent Nagano, iar recent Ingo Metzmacher. Saptamina viitoare, la Sibiu, sub bagheta lui Andrew Manze, artisti exceptionali ce vor interpreta mari opere ale repertoriului lui Johann Sebastian, Anton Webern si Igor Strawinsky. Accesul publicului se face pe baza biletelor puse in vinzare la sediul Filarmonicii de Stat din Sibiu, str. Cetatii nr. 3-5 la pretul de 5 si 10 lei, in functie de categoria locurilor.Expozitia de pictura romano-germanaMarkus Lüpertz, rectorul Universitatii de Arta din Düsseldorf va prezenta o serie de 22 de desene, un cod pentru un viitor care nu poate fi explicat sau inteles, un dans al mortii si al vanitatii, in timp ce Ioan Sbirciu, rector al Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, intervine in tensiunea adusa de Lüpertz cu peisaje serene, dar care ascund provocarea lui memento mori si misterul prieteniei dintre cei doi artisti. Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 18 decembrie, la ora 17.00. Expozitia artistilor face parte din proiectul Contemporary Exhibiting.Sibiu, dragostea mea!Filmul evoca inceputurile orasului, istoria breslelor, marile personalitati ale istoriei si culturii sibiene, pina la formarea identitatii sale europene. Intervin imagini inedite, comentarii istorice si anecdotice, in inconfundabilul stil al actorului sibian. Simbolurile Sibiului, cum ar fi Biserica Evanghelica, Podul Minciunilor sau Parcul Sub Arini, apar atat prin amintirile actorului, cat si din evocarea unei reprezentante a generatiei tinere. Nicolle Stanese, care a fost ca si Ion Besoiu, eleva la Colegiul Gheorghe Lazar, completeaza povestea Sibiului cu emotiile istoriei recente. Reprezentanti a doua generatii diferite, cei doi au in comun un oras care respira istorie si cultura, un oras care se dezvaluie la fel, si totusi, diferit pentru fiecare. Filmarile pentru realizarea documentarului, produs de jurnalistul Radu Scutea, au inceput la mijlocul lunii iunie. Premiera va avea loc in data de 18 decembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor - sala mare, cu incepere de la ora 18.00. Accesul publicului se face liber in limita locurilor disponibile.Arta. Trafic rutier. MobilitateIn incinta Centralei Termice nr. 3 va avea loc prezentarea lucrarilor create in cadrul programului de rezidenta artistica „Arta. Trafic rutier. Mobilitate". „Reinventing the Wheel" este un program de rezidenta artistica organizat de Centrul Cultural German Sibiu si s-a desfasurat la Sibiu timp de doua saptamini, in perioada 7 decembrie - 19 decembrie. Cei sapte artisti din Romania, Germania, Canada si Austria au fost antrenati in dezvoltarea unor proiecte pe tema traficului rutier in Sibiu. In atelierul de arta digitala *.artlabs s-a creat si s-a lucrat cu electricitate, motoare, electronica si tot felul de piese mecanice. Rezultatele: masini interactive, biciclete cu esapament, ferestre de lumini, a caror intensitate creste direct proportional cu cea a traficului, pot fi urmarite miercuri, 19 decembrie, incepind cu ora 19.00.Sibiu - Centru EuropeanConferinta „Hermannstadt im 21. Jahrhundert" (Sibiul in secolul XXI) va fi sustinuta de primarul Sibiului, domnul Klaus Johannis, in cadrul proiectului Sibiu - Centru European, organizat de Institutul Academiei Romane. Conferinta reliefeaza dimensiunile europene ale orasului la inceputul unui nou secol, atit pe plan economic, cit si social-politic si cultural. In acest din urma domeniu, elemenul esential il constituie, desigur, paleta bogata de manifestari desfasurate sub genericul Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007.

Tratatul de reforma a Uniunii Europene a fost semnat la Lisabona

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au semnat, ieri, la Lisabona, Tratatul de Reformare a Uniunii Europene. Momentul a fost catalogat drept istoric, mai ales dupa esecul proiectului Constitutiei europene, respins prin referendum de mai multe state membre ale UE. Noul document este considerat necesar pentru buna functionare a Uniunii, care a ajuns la 27 de membri. Citeva dintre prevederile tratatului sint inlocuirea presedintiei UE prin rotatie cu un presedinte ales pe 2 ani si jumatate, reducerea numarului de membri ai Comisiei Europene, dar si a numarului de europarlamentari. Functiile de comisar pe politica externa si înalt reprezentat al Comisiei vor fi înlocuite cu un singur post, de sef al diplomatiei europene. Tratatul reduce situatiile în care deciziile trebuie luate în unanimitate, la fel ca si dreptul de veto al statelor membre. Tratatul va intra în vigoare din 2009, iar noul sistem de vot va fi introdus din 2014. Din partea Romaniei, la momentul de la Lisabona au luat parte atit presedintele Basescu, cit si premierul Tariceanu. Ei au impartit acelasi avion pe drum inspre Portugalia, o premiera in relatiile lor din ultimii ani. Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, deputatul PSD Vasile Puscas, a declarat, referitor la semnarea acestui tratat, ca „reprezinta momentul prin care se consfinteste esecul aspiratiei de guvernare constitutionala a UE. Tratatul de Reforma exprima victoria conceptiei elitist-birocratice de administrare a politicilor europene, precum si lipsa unei viziuni coerente si consistente de evolutie a UE, în conexiune cu procesele globalizarii. Pentru România, tratatul ar trebui sa aiba cel putin efectul trezirii la realitatea necesitatii imperioase a reformei institutiilor statului si a dezvoltarii capacitatii administrative de aplicare a politicilor europene“, mai spune Puscas. 

Spectacol in premiera

Spectacolul „Elling" se va juca vineri, de la ora 19.00, la Teatrul National „Radu Stanca" Sibiu. In regia lui Vlad Massaci, piesa se vrea a fi o comedie duioasa, dupa cum o numeste chiar regizorul. Adaptata dupa romanul „Frati de Cruce", al lui Ingvar Ambjornsen, „Elling" este o premiera pentru Romania, desi in alte state europene a fost montata in repetate rinduri. „Din nou mi se confirma faptul ca in teatrul din Sibiu ma simt cel mai bine. Dupa aceasta piesa a fost facut si un scenariu de fiml norvegian, care s-a vindut foarte bine. Aceasta comedie duioasa ne face sa ne gindim la niste lucruri care noua ni se par atit de normale incit nu le mai vedem. Inedit este si faptul ca personajele ne fac sa vedem totul cu un ochi de copil", explica regizorul Vlad Massaci. Scenografia piesei este semnata Andu Dumitrescu, de partea muzicala ocupindu-se Cristian Juncu. „Faust", apreciat.Directorul Teatrului National „Radu Stanca", Constantin Chiriac, a tinut sa sublinieze, in conferinta de ieri, succesul urias reputat de productia „Faust". Acesta a vorbit si despre ofertele din strainatate, venite pentru punera in scena a spectacolului in zone precum Berlin, Zurich, Hanovra sau chiar Asia.

Atentie, cad stele!

Cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului 2007 si-a atins maximul azi-noapte. Cea mai buna vizibilitate a fost, potrivit astronomilor, imediat dupa miezul noptii, in afara oraselor mari. Este vorba despre Geminide, stele cazatoare care par ca vin din constelatia Gemenilor si care mai pot fi vazute pina pe 17 decembrie. Mai spectaculoase chiar decit Perseidele din august, Geminidele sint stralucitoare si foarte lente, direle acestora putind fi urmarite timp de o secunda sau mai mult. (I. D.)

Muzeu cosmetizat

Din cauza lipsei banilor, exteriorul cladirii nu a fost renovatSibienii nu vor mai recunoaste sediul central al Muzeului de Stiinte Naturale. Acesta va avea un nou look si va fi inaugurat pe 21 decembrie, la ora 14.30. Tot in aceeasi zi, va fi deschis publicului si Cabinetul de Stampe. „Vom inaugura, in sfirsit, sediul central al Muzeului de Stiinte Naturale. Este adevarat ca nu am reusit sa restauram bine cladirea si pe exterior. Daca primeam toti banii ceruti, cu siguranta ca am fi terminat cu totul. Nu cred ca pina pe 21 vom termina si Cabinetul de Harti", spune Sabin Luca, directorului Muzeului National Brukenthal. Carti pe internetMuzeul Brukenthal se mai poate lauda si cu zecile de volume care au fost deja puse on-line. Nu toate se regasesc integral, doar sase dintre acestea avind de la prima, pina la ultima pagina pe internet. Varianta cartilor on-line a fost special gindita, tocmai pentru a evita deteriorarea publicatiilor de valoare. Luca spune ca acestea sint foarte sensibile, dar si ca timpul isi face simtita prezenta. „Incalzirea globala, adica cresterea umiditatii, face ca aceste carti sa aiba probleme sau chiar sa sufere modificari. Apa intra in hirtie, iar noi sintem nevoiti sa intervenim cu un sistem de incalzire peste iarna. In plus, de multe ori si oamenii care vin aici nu au foarte mare grija, iar noi trebuie sa fim foarte atenti cu cartile. Daca sint puse on-line, e mult mai simplu, si pentru cititor si pentru noi, iar cartile rezista mai mult in timp", completeaza Luca. Revista dedicata muzeelor sibieneTot in cadrul conferintei de ieri, Sabin Luca a mai vorbit si despre „Revista muzeelor", publicatie a Ministerului Culturii si Cultelor. Numarul patru al acestei reviste este dedicat in totalitate muzeografiei sibiene. Astfel, Muzeul Astra si Muzeul Brukenthal sint cele doua surse de patrimoniu care isi „impart" paginile publicatiei. Bineinteles, faptul ca Sibiul este Capitala Culturala Europeana in 2007, a avut o importanta notabila. Macar pentru revista, rivalitatea, mai mult sau mai putin vizibila dintre cele doua muzee, nu mai intra in discutie. „Este un simbol de maturitate faptul ca revista a fost dedicata in intregime celor doua muzee sibiene. Ni se arata ca ele coexista si ca pot aparea amindoua, intr-o singura carte. Nu are sens sa spun care muzeu are mai multe pagini si care mai putine, pentru ca dupa aceea poate apar discutii. Aici scrie ce s-a intimplat in aceste muzee, pina in luna octombrie", explica directorul.

?Razboi rece? intre Chisinau si Bucuresti

Nota verbalaMinisterul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova l-a convocat, miercuri seara, pe ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, pentru a-i aduce la cunostinta o nota verbala. Aceasta ii declara pe doi diplomati romani persona non-grata, conform „prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (din 1961), din motivul incompatibilitatii activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut“. Celor doi diplomati li s-au dat 24 de ore la dispozitie pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre secretarul I al ambasadei Laurentiu Pinte si consilierul cultural Vasile Nanea. Ambasada Romaniei nu a comentat decizia oficialilor moldoveni, dar ambasadorul Teodorescu a refuzat luarea la cunostinta a notei verbale, in semn de protest fata de acest act.Act „inamical si total nejustificat“Printr-un comunicat, Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, imediat dupa aflarea vestii, ca actul expulzarii celor doi diplomati este „inamical, total nejustificat“ si considera ca acesta vine „in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta in relatia cu Republica Moldova“. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca Romania va continua sa sprijine romanii din Republica Moldova si ca, in acest moment, „ne aflam in zona unor provocari“. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca „regreta atitudinea“ oficialilor de la Chisinau si a cerut Ministerului roman sa analizeze situatia pentru a decide masurile care se impun.Ingrijorare in Romania si MoldovaPurtatorul de cuvint al Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu, crede ca expulzarea celor doi diplomati „reprezinta un act provocator, demn de razboiul rece, care lezeaza nu doar relatia dintre Moldova si Romania, dar si traseul european al Republicii Moldova“. PSD cere oficialilor romani sa ia urgent pozitie fata de acest act, deoarece, in caz contrar, Moldova va continua „relatia agresiva“ cu Romania. Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a declarat „ingrijorat de expulzarea celor doi diplomati romani din Republica Moldova. Este absolut inacceptabila tensionarea deliberata a relatiilor moldo-romane“, se arata intr-un comunicat al partidului citat de www.presa.md. Analistii politici si reprezentantii societatii civile din Republica Moldova au condamnat gestul oficialilor statului moldovean. „Romania este singurul stat care ne promoveaza in plan extern si daca actuala guvernare a adoptat o asemenea abordare, imi inchipui care este directia spre care ne indeamna. Reactiile bolnavicioase ale guvernarii comuniste de la Chisinau la adresa Romaniei se inscriu in ticurile totalitarismului comunist care nu au fost depasite“, a declarat Ala Mindicanu, presedinta Consiliului National al Femeilor din Republica Moldova.

Club ?de fite"

Sibienii care vor sa petreaca intr-un club de lux, pot alege Club Gaudi, care a fost inaugurat aseara, in Sibiu. Proprietatea fotabalistului Bogdan Mara are o capacitate de 250 de locuri si se adreseaza doar „lumii bune". Acesta va fi deschis de joi pina simbata in regim de club, iar in restul zilelor va fi bar. Clubul functioneaza pe Bulevardul Mihai Viteazu, chiar linga Casa de Asigurari de Sanatate. Cum era de asteptat, inaugurarea clubului a fost una grandioasa. Designerului Mirela Popa, iubia lui Bogdan Stelea, colegul lui Mara de la Unirea Urziceni a prezentat colectia de toamna-iarna, iar rochiile au fost confectionate din materiale semipretioase. (I. D.)

Pasajele intra in reparatii

Primele semne de reparatii au aparut deja in pasajul de la magazinul Dumbrava. Jumatate din pasajul subteran a fost inchis circulatiei, iar lucrarile de consolidare vor fi destul de serioase. Starea acestui pasaj este mai grava decit cea a trecerii subterane de la Continental Forum, de aceea municipalitatea a decis ca lucrarile in aceasta zona sa aiba prioritate. „Lucrarile la pasajul Dumbrava au inceput deja cu organizarea de santier, fiind necesara o atentie suplimentara, pentru ca lucrarile vor fi facute pe rind, doar pe o jumatate a pasajului, pentru a permite circulatia in paralel. In functie de conditiile meteo, lucrarile vor avansa cit de mult posibil anul acesta, iar cele de la pasajul de linga primaria veche vor demara anul viitor", arata Daniela Costa, consilier de presa al Primariei. Cu toate acestea, unii sibieni trec cu frica prin pasajul de la Dumbrava, un loc care va fi destul de aglomerat, mai ales in noaptea de Revelion, cind mii de oameni vor circula prin subteran. Ce se repara?Potrivit municipalitatii, cele doua pasaje vor beneficia de imbunatatiri semanificative. Pe tavan vor fi montate placi de rigips, panourile de afisaj vor fi schimbate cu altele noi, din aluminiu, care vor avea si un iluminat potrivit, iar placajul din travertin (jumatatea de jos a peretilor) va fi si el reconditionat. De asemenea, interventii vor fi si la treptele pasajelor, al caror placaj va fi schimbat cu unul din granit, iar peretii vor fi zugraviti. Si pentru ca aspectul general al pasajelor sa fie imbunatatit, acestea vor beneficia si de lucrari de reparatii la jardinierele cu flori. Lucrarile au fost adjudecate prin licitatie de firma SC Prin Construct Sib SRL, iar valoarea investitiei se ridica la aproape un milion de lei.Precedent periculosMunicipalitatea a decis sa investeasca in repararea pasajelor subterane din oras inca de la jumatatea lunii august, dupa ce o parte din tavanul pasajului subteran Dumbrava s-a prabusit, punind in pericol vietile trecatorilor. Potrivit municipalitatii, structura de rezistenta a plafonului nu a fost afectata. Reprezentantii Primariei s-au grabit sa anunte ca lucrarile de consolidare erau oricum programate si ca ele au depins de finalizarea lucrarilor de la suprafata. „Prabusirea unei parti a tavanului fals din pasajul subteran Dumbrava s-a produs in contextul lucrarilor efectuate la suprafata in vederea reabilitarii hidroizolatiei pasajului", au declarat, asta vara, reprezentantii Biroului de Presa al Primariei.

Premiera medicala

O medieseanca in virsta de 69 ani va putea avea o viata normala, dupa ce medicii de la Spitalul Medias au operat-o si i-au montat o proteza speciala de sold. Potrivit medicilor, Cornelia Comisan a suferit recent un accident casnic. A cazut si si-a rupt soldul. Ea a fost operata de o echipa coordonata de ortopedul Sorin Gutu, din cadrul Spitalului Municipal, si de un specialist venit din Ungaria. Dupa ce a fost operata, lacrimile femeii s-au transformat in zimbet. A primit vestea ca va putea merge din nou. „Ma simt bine. Nu ma mai gindeam ca voi merge. In cel mai bun caz credeam ca sint mutilata pe viata. Operatia a fost foarte reusita, cu niste medici buni, asta a contat foarte mult", a marturisit batrina.Medici cu experientaOperatia Corneliei Comisan a constat in montarea unei proteze speciale de sold, in valoare de citeva mii de euro. „A fost un medic din Ungaria care a promovat un nou tip de proteza si o alta tehnica mai speciala. Operatia a fost o reusita, timpul de interventie a fost mai scurt de o ora si zece minute. Pacienta va putea umbla la inceput cu cadrul, iar apoi singura. Recuperarea este 100%", a dat asigurari medicul Sorin Gutu. Operatia realizata la Spitalul Municipal Medias reprezinta o premiera din punct de vedere al metodelor folosite si al instrumentarului.

Online cu Mos Craciun

Peste 100 de micuti care vor sa stea de vorba cu Mos Craciun au intrat pe adresa de Messenger moscraciuncrsb, pusa la dispozitie de Crucea Rosie Sibiu. Cinci „mosi" vor lucra in schimburi, pentru a vorbi cu toti copiii care au fost cuminti in acest an. Cei mici au posibilitatea sa lase si lista cadourilor pe care si le doresc de Craciun, pe adresa de e-mail moscraciuncrsb@yahoo.com. Sibienii chiar ii si pot inchiria pe mosi pentru petrecerile din familie sau pentru firme. Vor plati, in schimb, cit ii lasa inima. „Donatiile pornesc de la suma de 25 de lei pentru familii, 50 de lei pentru gradinite si scoli si 150 de lei pentru firme. Pe Messenger s-au inscris deja peste 100 de copii", a anuntat Claudia Popa, directorul Crucii Rosii Sibiu. (L. N.)

Aterizare intirziata

Eros Ramazzotti a ajuns in Sibiu cu intirziere, din cauza conditiilor meteo. Artistul italian a fost cazat la hotelul Ramada abia dupa ora 20.00. Insa, pentru concertul din aceasta seara, de la ora 21.00, totul pare in ordine. Scena amplasata pe Stadionul Municipal are 18 metri inaltime si o grosime de 14 metri. Toata aparatura pentru concert a fost transportata cu doua TIR-uri. Este vorba despre 24 de boxe medii inalte de 48.000 W, boxe Subbasi de 60.000 W si lumini de 220 de KW. In preajma scenei vor fi amplasate trei ecrane LED, doua de 3x4 metri si unul de 9x4 metri. Concertul este finantat de Primarie, iar toate cheltuielile se ridica la 475.000 de euro. Intrarea va fi libera. (L. C.)

Click l Bobocii ?presari"

Cu gindul la sesiune, studentii Facultatii de Jurnalistica si-au luat o pauza de distractie.  Miercuri seara, patru perechi de boboci s-au intrecut in sase probe inedite, spre deliciul colegilor prezenti in clubul Oxigen. Proba scrisorii de intentie si cea a „lantului dezbracatilor" i-au cam pus la incercare pe cei opt viitori jurnalisti care au concurat pentru titlurile de Miss si Mister. Intre fete, concurenta a fost foarte strinsa, locurile I si II fiind despartite de un singur punct. In cele din urma, Miss Boboc a fost desemnata Maria Dumitrascu, iar titlul de Mister i-a revenit lui Alexandru Bica.

Se inchide sacul

Guvernul a alocat pentru aeroportul sibian doar jumatate din sprijinul financiar promisSoarta fondurilor de la Guvern pentru aeroportul sibian e clara. Sint „in aer". Din 22 de milioane de euro, Executivul a trimis 11. Cealalta jumatate a banilor a fost, partial, acoperita din fonduri proprii. Consiliul Judetean si cel Local au aprobat, in luna septembrie, suplimentarea investitiei cu noua milioane de euro. Desi decizia consilierilor confirma ipoteza ratacirii banilor, autoritatile locale inca spera ca Guvernul se va tine de cuvint. Presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch si cei doi vicepresedinti, Gheorghe Dicu si Iosif Moldovan, au declarat, in repetate rinduri, ca asteapta ca oficialii de la Bucuresti sa-si onoreze promisiunile. „Nu cred ca banii vor veni pina la sfirsitul anului, dar sper sa vina in 2008. Oricum, pista va va fi terminata in luna mai si nu cred ca avem nevoie, pina la sfirsitul anului, de acei bani", a apreciat liberalul Dicu. La inagurarea terminalului, in septembrie, si ministrul Transporturilor a promis ca va pleda pentru alocarea fondurilor. Fara niciun rezultat. Din 2008, bani mai putiniSibiul nu va mai fi pe lista de prioritati a Guvernului, anul viitor. A spus-o primarul Klaus Johannis, dar au spus-o si reprezentanti ai administratiei centrale. Finantari vor mai fi, insa sumele vor fi considerabil mai mici decit cele alocate in anul in care Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana. Potrivit lui Gheorghe Dicu, prioritatile Consiliului Judetean in 2008 sint proiectele finantate prin Programul Operational Regional si prin alte oportunitati comunitare. „Trebuie sa ne concentram pe proiectele cu finantare europeana. Ar fi pacat sa pierdem bani. Am inceput sa lucram la astfel de proiecte, dar vom face acest lucru si anul viitor", sustien Dicu. Drumul Sibiu-Agnita si drumul de la Riul Sadului sint doar doua exemple de lucrari care prind contur pe bani europeni.Gheorghe Dicu l vicepresedinte Consiliul Judetean„Nu cred ca vom mai primi la fel de multi bani. Marea parte a sumelor a fost deja alocata pentru anul acesta. Sprijin pe proiecte sper sa primim in continuare. Am colaborat bine cu Guvernul anul acesta"

Ars in masina

O alta nenorocire s-a petrecut ieri dimineata pe drumurile judetului Sibiu. Un barbat a ars de viu in masina pe care o conducea, dupa ce a intrat intr-un alt autoturism. Accidentul s-a produs in jurul orei 10, pe DN 1, la intrarea in localitatea Mohu. Soferul unei Dacii 1304, care venea dinspre Sibiu, nu s-a asigurat inaintea unei intersectii si s-a izbit intr-un Ford Mondeo, care circula regulamentar. In urma impactului, cele doua autoturisme au fost cuprinse de flacari. Soferul din Ford a apucat sa iasa si a scapat teafar, insa cel din Dacie a ramas captiv in masina. A ars de viu. Pasagerul din dreapta sa a scapat cu viata, din fericire, insa este foarte grav ranit. Focul a putut fi stins doar cu ajutorul pompierilor- Autoturismele au ars in proportie de 90%.Destin frintUn tinar de numai 21 de ani si-a pierdut viata miercuri seara, pe DN 7, in apropierea comunei Boita, cind autoturismul pe care il conducea a fost izbit violent de o autoutilitara. Soferul autoutilitarei s-a angajat intr-o depasire fortata, fara a se asigura suficient, iar cind a intrat pe contrasens s-a izbit intr-o Dacie condusa regulamentar de tinarul de 21 de ani. Baiatul a fost ranit grav, iar paramedicii s-au chinuit minute in sir sa il resusciteze. A fost in zadar. Traficul rutier a fost blocat aproximativ o ora, pina cind carosabilul a fost eliberat de resturile masinii zdrobite.Accidente in SibiuAlte doua accidente produse miercuri in municipiul Sibiu s-au soldat cu trei raniti. Un sofer care nu a respectat semnificatia indicatorului Ccedeaza trecerea" si a patruns in intersectie s-a izbit intr-o alta masina care circula regulamentar. Atit soferul vinovat, cit si pasagera din dreapta lui au fost raniti usor. Dupa citeva ore, o femeie care s-a angajat in traversarea strazii fara a se asigura a fost lovita de o autoutilitara. Ea se afla acum in spital, in stare grava. Sfirsit de drumSoferul autocarului implicat luni seara intr-un grav accident rutier pe DN 1 a incetat din viata miercuri seara, in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean Sibiu. Barbatul era in coma profunda si fusese supus si unei operatii de amputare a piciorului drept. Eforturile medicilor nu au dat roade.  

Lucrari la sala

Sala Sporturilor Transilvania va intra, de astazi, intr-un proces de modernizare, in perspectiva meciului de Cupa Davis dintre Romania si Franta, care va avea loc in luna februarie a anului viitor. In prima faza, lucrarile se refera strict la igienizarea salii, urmind ca, din luna ianuarie, sa fie efectuate si celelalte lucrari. „Am fost in inspectie cu membrii delegatiei venite de la Federatia Romana de Tenis si am cazut de comun acord ca lucrarile care se refera la instalatiile sanitare, la lucrarile de intretinere, le vom suporta noi, pentru ca cei din Federatie n-au nici o responsabilitate", spune Gheorghe Dicu, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu. Tribune mobileUna dintre cele mai stringente probleme este problema locurilor pe scaune. In acest moment, Transilvania dispune de 1.800 de locuri, iar pentru a avea acceptul Federatiei Internationale, capacitatea trebuie marita la minim 2.200 de locuri. Potrivit lui Dicu, ideea lansata de oficialii Federatiei a fost amplasarea unor tribune mobile, care urmeaza sa fie montate doar in zilele dinaintea meciurilor si sa fie demontate la final. „O sa se faca niste tribune rabatabile, pe care le vor aduce cei din Federatie, pe cheltuiala lor. Dupa aceea si le vor lua inapoi, pentru ca noi nu avem nevoie de ele. Din cite am inteles, sala va avea, la ora meciurilor, ceva mai mult de 2.200 de locuri, precum si loje pentru oficialitati", spune Dicu. Covor sinteticMeciul dintre Romania si Franta se va desfasura pe o suprafata sintetica. Covorul pe care se vor desfasura intilnirile va fi adus si montat pe 21 ianuarie, data la care vor sosi la Sibiu si jucatorii nationalei, in frunte cu liderul ei Andrei Pavel. „Sper ca alegerea Sibiului drept gazda a meciului sa fie de bun augur si Romania sa obtina un rezultat mare si sa invinga", mai spune Dicu.   

Ultima deplasare, la Elba

Daca apararea va functiona bine, CSU n-are cum sa scape victoriaDupa un sezon 2006-2007 negru in istoria confruntarilor cu timisorenii de la Elba, scor general 2-0 pentru banateni, baschetbalistii de la CSU Atlassib vor sa dea lovitura tocmai in fieful adversarilor, in confruntarea de miine. „Trebuie sa confirmam forma buna pe care o traversam in acest moment. Cred ca avem puterea de a trece peste Timisoara, insa nu va fi deloc usor. Au jucatori valorosi. Oricum, daca noi ne vom face jocul pe aparare, trebuie sa cistigam. Ar veni foarte bine aceasta victorie si ne-ar da mari sperante pentru retur", spune Peter Schomers. Locul doiIn opinia lui Mircea Vulc, acest meci este foarte important pentru configuratia finala a clasamentului la finele turului. Directorul executiv al clubului sibian crede ca o victorie pe malul Begai ar fi decisiva pentru ocuparea pozitiei a doua la mijlocul sezonului. „Daca batem si la Timisoara, sint convins ca vom termina pe pozitia a doua la finalul turului. Ar fi ceva senzational sa terminam pe doi. Ar fi pentru prima data, dupa multi ani. Daca vom fi atenti si ne vom face jocul nostru, nu cred ca vom avea probleme. Oricum, sint o echipa puternica, care nu trebuie, in nici un caz, subestimata", spune Vulc. Duelul apararilorIntilnirea de la Timisoara va opune doua dintre cele mai bune aparari din campionat. Sibienii au incasat 836 de puncte, in cele 11 etape scurse pina acum, in timp ce timisorenii, pentru care evolueaza si fostul jucator al lui CSU, Brice Kabengele, au primit 849 de puncte, cu care se afla pe pozitia a patra in topul defensivelor. „Daca ne vom apara asa cum trebuie, nici nu ma gindesc ca nu vom invinge. Cheia tuturor jocurilor a fost apararea. Cind ne-am aparat bine am invins. Ei au aruncatori foarte buni de trei puncte, dar speram sa-i blocam si sa nu le dam posibilitatea. Oricum, cred ca va fi un meci interesant", crede Keith Triplett. Intilnirile etapeiIn etapa a 12-a a diviziei A masculin se vor mai disputa intilnirile: CSM Leonardo Oradea  -  U Mobitelco Cluj Napoca, CS Otopeni  -  Dinamo Bucuresti, CSU Ploiesti - CSU Cuadripol Brasov, BC Tg. Mures - Rapid Bucuresti, BCMUS Arges Pitesti - BC Tirgoviste si Gaz Metan Medias - BC Rm. Vilcea Clasament1. CSU Ploiesti 11  11 0  939:770  22 2. CSU Atlassib 11  8 3  910:836  19 3. Gaz Metan 11  8 3  969:913  19 4. Rapid 11  7 4  885:843  18 5. U Cluj 11  7 4  945:901  18 6. Dinamo 11  7 4  932:883  18 7. Mures Tg Mures 11  6 5  999:1007  17 8. Elba Timisoara 11  5 6  894:849  16 9. BC Otopeni 11  5 6  914:868  16 10. BCMUS Pitesti 11  5 6  923:974  16 11. BC Vilcea 11  3 8  778:896  14 12. CSU Brasov 11  3 8  826:903  14 13. CSM Oradea 11  1 10  798:910  12 14. BC Tirgoviste 11  1 10  819:861  12

Cu portile inchise

Steaua a mai primit o veste rea, dupa ce a fost eliminata din competitiile europeneComisia de Apel a FRF a decis, ieri, ca Steaua si Dinamo sa evolueze cite trei etape fara spectatori, desi initial Comisia de Disciplina luase hotarirea ca ambele cluburi sa fie penalizate doar cu amenzi, pentru incidentele de la meciul direct, din etapa a 16-a. „Dinamo si Steaua au cerut anularea sanctiunii cu penalitate de la meciul direct. Comisia de Apel a decis anularea acestei hotariri, care se incadra la articolul 83, si i-a incadrat la articolul 82, fiecare urmind sa joace cite trei etape fara spectatori. Aceasta hotarire intra in vigoare de azi", a declarat, ieri, secretarul general al Comisiei de Apel, Mircea Cezar Ionescu. Rateaza derbiuriSteaua va evolua fara spectatori in meciurile cu Farul Constanta (etapa 19), CFR Cluj (etapa 21) si Unirea Urziceni (etapa 23), in timp ce Dinamo va juca fara aportul publicului in partidele cu Ceahlaul Piatra Neamt (etapa 20), Farul Constanta (etapa 22) si Politehnica Iasi (etapa 24). Comisia de Disciplina a FRF a decis, initial, ca echipele Steaua si Dinamo sa nu ispaseasca nicio etapa de suspendare dupa incidentele din derby-ul etapei a 16-a, formatiile urmind sa plateasca doar amenzi de 70.000 de lei, respectiv 80.000 de lei. In timpul meciului cistigat de ros-albastrii cu scorul de 1-0, cele doua galerii au aruncat cu petarde si fumigene in spatiu de joc, ceea ce a dus la intreruperea jocului in trei rinduri. In urma acestui meci, peste 400 de persoane au fost retinute de catre jandarmi pentru identificare si amprentare. Borcea se revoltaPresedintele executiv al lui Dinamo, Cristian Borcea, a declarat, dupa aflarea deciziei, ca hotarirea Comisiei de Apel a FRF este aberanta si spera ca aceasta sa fie anulata, in recurs, de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal. „Decizia Comisiei de Apel este o prostie, nu stiu cum au judecat atita timp cit atit noi, cit si clubul Steaua am adus dovezi care au dus la identificarea celor peste 400 de suporteri care au fost responsabili de incidentele de la acel meci. Vom ataca aceasta decizie aberanta si sper ca, in cele din urma, sa avem cistig de cauza", a declarat BorceaMai bine amendaManagerul sportiv al Stelei, Adrian Ilie, sustine ca formatia din Ghencea va face recurs la decizia Comisiei de Apel a FRF. „Este inadmisibil asa ceva. De la 70.000 de lei amenda, ne-au dat trei etape de suspendare. Este o decizie incorecta. Nu am vazut niciodata asa ceva. Vom face recurs pentru ca e nedrept ceea ce se intimpla. Nu ne temem de o suspendare mai mare. Sa ne dea 10 etape daca ei asa considera, dar nu cred ca ar fi corect", spune Adrian Ilie. Sparring partnerPatronul Stelei, Gigi Becali, considera, ca experienta din aceasta editie a Ligii Campionilor i-a lasat un gust amar, deoarece ros-albastrii au fost doar parteneri de antrenament pentru Arsenal si FC Sevilla. „Anul asta, in Liga Campionilor, a fost... asa, cum sa spun, mi-a ramas un gust amar in timpul vizionarii meciului cu Arsenal, pentru ca ma supara faptul ca e prea mare diferenta de valoare intre noi si ei. Eu sint genul de om caruia ii place sa nu aiba emotii, sa ma duc la un fel de distractie, nu undeva unde esti calul de bataie, undeva unde esti sparring-partner pentru ceilalti", a spus Becali. Vin intaririLatifundiarul considera ca rezultatul final al meciului cu Arsenal, scor 2-1, nu este unul just, in opinia sa Steaua meritind mai mult. „Rezultatul e intr-un fel mincinos, pentru ca la 2-0 am avut inca doua-trei ocazii in afara de gol. Nici dupa cum a decurs jocul nu ne-au dominat chiar asa de clar. In repriza a doua am jucat si noi. Dar daca nu ai atac la fotbal esti mort. E ca si intr-o lupta in care nu ai cutit. Adica te bati, te lupti, alergi, dar nu poti sa-ti omori adversarul. Aseara (n.r. - miercuri seara) mi-am dat seama ca Steaua este o echipa puternica, dar are nevoie de retusuri si de doi atacanti", crede Becali.

Delegari prin tragere la sorti

Conducatorii cluburilor din Liga I vor ca delegarea arbitrilor la partidele din primul esalon sa se faca prin tragere la sorti, pentru a se elimina toate suspiciunile si problemele legate de arbitraje. La finalul Adunarii Generale a LPF, presedintele Unirii Urziceni, Mihai Stoica, a declarat ca toti conducatorii s-au aratat de acord cu tragerea la sorti, dar a precizat ca nu crede ca, prin aceasta masura, se va rezolva criza din arbitrajul romanesc. „Sintem de acord cu tragerea la sorti, pentru ca suspiciuni sint multe si trebuie eliminate. Nu stiu daca asta e masura care va rezolva criza arbitrajului din Romania. Eu, sincer, nici nu pot sa spun ca e o mare criza, dar sint niste greseli. S-a adoptat rapid aceasta propunere, pentru ca cine ar fi votat impotriva inseamna ca ar fi avut un interes", a afirmat Stoica. Presedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Muresan, sustine ca „arbitrii nu sint corupti". „Ar fi o solutie sa se traga la sorti. Eu am aceasta ferma convingere ca arbitrii nu sint corupti. Toti arbitrii, daca gresesc, o fac din neatentie sau din lipsa de valoare, dar nu pentru ca sint corupti. Pentru ca nu prea isi mai permite nimeni acum un asemenea gest. Eu am incredere in arbitri si partial in conducerile Ligii si ale FRF", a spus Muresan. (S. P.)

Se reuneste FC Inter

Fostele glorii ale fotbalului sibian, componenti ai celei mai prolifice generatii de la FC Inter, se vor reuni, la finele lunii, intr-un meci demonstrativ, impotriva celor de la FC Interstar. Printre jucatorii invitati sa ia parte la acest meci de gala, care va avea loc, pe 22 decembrie, de la ora 15, in Sala Transilvania, se numara Blid, Ritli, Tilvan, Vasii, Jurca, Stanescu, Zotinca, Niculescu, Florin Cotora, Luci Cotora, Mara, Margarit, Maier, Pogacean, Baciu, Grigore, Burchel, Moldovan, Cornel si Marius Szeghedi. Banca tehnica va fi rezervata pentru Viorel Hizo si Jan Gavrila. Alaturi de acestia, in staff-ul tehnic va mai fi prezent si fostul presedinte, Mircea Dancu. Initiativa apartine clubului FC Interstar, la care activeaza un alt fost interist, Adi Demian, actualmente jucator, dar si antrenor la gruparea de liga a IV-a. „Prin acest meci am dorit sa aratam ca exista, in Sibiu, un club ce duce mai departe renumele lui FC Inter si ca acel club este FC Interstar. Am invitat nume importante din perioada in care FC Inter evolua in primul esalon fotbalistic si to'i cei care nu sint implicati in alte activitati in acea data au fost incintati de idee si au spus ca vor veni cu mare placere. Vrem ca acest eveniment sa fie ca o mare reuniune de familie, prin care elevii nostri sa invete cite ceva de la fostii fotbalisti ai lui FC Inter", a declarat, pentru Sibiu7, Caius Bara, manager la FC Interstar Sibiu. Intrarea la acest meci va fi libera. (C. F.)

Pensiuni amendate

Inspectorii sanitari au inceput sa ia la puricat unitatile de cazare din judet, dar si uniatile alimentare, avind in vedere ca se apropie sarbatorile de iarna. In doar o saptamina de cind a inceput controlul, inspectorii au constatat deja nereguli si au  sanctionat citeva pensiuni. „Aceste controale sint facute in urma unei adrese primite de la Institutia Prefectului. Actiunea este una comuna, impreuna cu inspectorii de la Protectia Consumatorului, dar si cu cei cei de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Fiecare insa este pe partea lui. Noi am controlat 6 unitati de cazare, 22 unitati de desfacere si 15 unitati alimentare si altele. Am aplicat 5 sanctiuni in valoare de 3.800 de lei, dar si 22 de avertismente", a precizat Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu. (L. N.)

Batrina in greva foamei

Ana Nicoara locuieste la etajul 9, foarte aproape de acoperisul unde se afla cele trei antene GSMAntenele de telefonie mobila amplasate pe blocuri le dau dureri de cap sibienilor... la propriu. O femeie de 65 de ani din Sibiu sustine ca a facut cancer din cauza celor trei antene GSM de pe blocul ei. Ana Nicoara locuieste de-o viata in blocul cu numarul 21 de pe Bulevardul Mihai Viteazu, insa necazurile au inceput pentru ea in urma cu zece ani, cind o companie de telefonie mobila a primit acordul sa instaleze antenele. Femeia a inceput sa simta dureri de cap tot mai puternice. In cele din urma, a descoperit ca are cancer. Convinsa ca boala i se trage de la radiatiile emise de antene, femeia a intrat ieri dimineata in greva foamei, in fata Primariei Sibiu. Ea spune ca va continua greva pina in momentul in care autoritatile vor decide indepartarea antenelor de pe bloc.„Stiu ca de vina sint antenele"Batrina sustine ca Primaria a autorizat amplasarea antenelor, desi 14 din cei 40 de locatari de pe scara au fost impotriva initiativei. In opinia ei, totul a fost doar un joc de interese. „Eu sint operata de cancer tiroidian malign si stiu ca de vina sint antenele. In ultimii cinci ani au mai murit si alti sapte vecini de-ai mei. Stau la etajul noua si sint foarte expusa la radiatii. Am dureri mari de cap toata ziua, plus ca se simt trepidatii in permanenta, la noi in apartamente. Acum 10 ani, cind s-a semnat contractul, noi nu am fost de acord, dar nu a tinut nimeni cont de parerile noastre. Cei care au semnat ca sint de acord au fost platiti cu bani grei. Dupa aceea si-au luat masini ori s-au mutat in alta zona", acuza femeia.  „Ceva nu e in regula"Locatarii au parere impartite atunci cind vine vorba de antenele de telefonie mobila de pe blocul lor. Majoritatea nu vor sa discute pe marginea acestui subiect. „Eu am cam fost plecat din Sibiu in ultimii ani, insa, atunci cind sintem acasa, si eu si sotia mea simtim diferenta. Efectiv ne simtim rau. Incepind cu durerile de cap, pina la starile de agitatie si insomnii. La inceput, cind au venit cei de la companie sa ne ceara aprobarea pentru amplasarea antenelor, noi am fost de acord. Nu stiam la ce riscuri ne expunem. Nu ne-au dat sa citim conditiile de amplasare. Numai vecinii care au insistat le-au primit. Nimeni de pe scara nu e multumit de existenta acelor antene, insa majoritatea tac. Stiu ca doamna Nicoara umbla de multi ani sa adune semnaturi pentru indepartarea antenelor, insa vecinii nu o iau in seama. Dar e clar faptul ca ceva nu e in regula", se plinge omul."Nu e sanatoasa" Chiar la etajul noua, unde locuieste Ana Nicoara, exista oameni care cred ca femeia nu e intreaga la minte. „Atita caz face pentru antenele acelea. Eu nu am nici un fel de probleme. Cred ca si problemele dinsei se trag de la cap. Nu e sanatoasa. In plus, dinsa nici nu mai locuieste aici de anul trecut. E adevarat ca ne-au mai murit vecini, dar... fiecare din motive diferite. Unul a fost prea atasat de sticla, altul s-a spinzurat... Au mai fost si care s-au mutat", spune o vecina nervoasa. Ana Nicoara l protestatara„Stau la etajul noua si sint foarte expusa la radiatii. Am dureri mari de cap toata ziua, plus ca se simt trepidatii in permanenta, la noi in apartamente"

Zgomotul gazului

Citiva cetateni dintr-un bloc de pe strada George Baritiu din Medias au reclamat la Autoritatea Publica Sibiu faptul ca zgomotul produs de o statie de transformare a gazului este prea deranjant. Inspectorii sanitari au mers la fata locului si au masurat zgomotul din casele oamenilor, iar rezultatele au scos la iveala faptul ca intr-adevar noaptea numarul decibelilor depaseste limita admisa de lege. „Nu sintem inca siguri ca tranformatorul este de la gaz, insa oamenii asa sustin. Daca este asa, vom trimite o adresa la cei de la Transgaz sa izoleze acea statie. Oricum, aparatul pe care-l avem noi nu este ultraperformant, ne-ar trebui unul unidirectional deoarece acum s-a adaugat si zgomotul stradal", a explicat Adrian Balan, seful Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu. (L. N.)

Atac la hipermarket

Jandarmii sibieni au intocmit ieri trei dosare penale pentru furt. Infractiunile au fost constatate in acelasi hipermarket, la numai citeva ore diferenta. In primul caz, un sibian a incercat sa treaca de casa un cos plin de produse alimentare. Nu i-a reusit. A fost prins, iar produsele, in valoare de aproximativ 200 de lei, au fost recuperate. Barbatul s-a ales insa cu dosar penal. Nu dupa mult timp, doi tineri s-au dovedit ceva mai isteti. Au luat multe bauturi alcoolice si nealcoolice, iar la casa au declarat doar o parte din produsele aflate in cos. Pe care le-au si achitat. Insa agentilor de paza nu le-a scapat „trucul". Desi, in cele din urma, tinerii au achitat intreaga valoare a produselor pe care au incercat sa le sustraga, adica aproximativ 700 de lei, nu au scapat de dosare penale. (M. L.)

Vizita chineza

O delegatie din partea Ministerului chinez al Muncii a venit la Sibiu pentru a-i vedea la lucru pe omologii lor romani. Asiaticii s-au interesat despre protectia sociala, dar si despre pensiile romanilor. „Pe 12 si 13 decembrie 2007, la sediul Directiei de Munca si Protectie Sociala Sibiu (DMPS) a fost primita o delegatie de la Ministerului Muncii si Securitatii Sociale din China. Au avut loc reuniuni de lucru pe probleme specifice protectiei sociale si acordarii pensiilor, precum si cu privire la  problemele de politica in domeniul resurselor umane in institutiile publice deconcentrate", a precizat Vasile Duca, directorul DMPS Sibiu. Schimb de experientaIn prima zi a intilnirii, invitatilor li s-a vorbit despre scopul si atributiile DMPS, despre personalul institutiei si maniera in care sint prestate serviciile sociale. Reuniunea de lucru a adus in discutie si aspectele legate de statutul functionarului public, drepturi si obligatii, modul de evaluare, precum si avansarea si promovarea pe functii a acestuia. In acelasi timp, s-a subliniat necesitatea perfectionarii pregatirii personalului, cresterea competentei acestuia in rezolvarea problemelor specifice, dar s-au punctat si aspecte legate de motivarea si pastrarea angajatilor. Ieri, delegatia chineza a mers in vizita la Casa de Pensii, unde a aflat care sint problemele unora dintre pensionari si a stat de vorba cu directorul Dorel Aldea. (A. C.)

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate, astazi, 14 decembrie, se va intrerupe furnizarea energiei electrice in municipiul Sibiu, intre orele 9 si 16, pe strazile: Ion Budai Deleanu, Moldoveanu - partial si Samuel Micu Klein. (M. C.)

Efectele stresului

Obisnuim sa asociem stresul cu efectele negative pe care le genereaza: oboseala, stare generala proasta, pina la diverse afectiuni atunci cind este foarte puternic si prelungit. Dar cite putin stres, din cind in cind, nu strica nimanui - avem nevoie de o anumita „cantitate" de stres pentru a declansa starea de alerta si un raspuns de tipul „lupta sau fugi", mostenit din timpurile primitive ale existentei noastre. Fara un pic de stres, insasii supravietuirea speciei ar fi amenintata. Stresul este o emotie folositoare si in viata noastra de zi cu zi - ne poate ajuta la cresterea performantelor fizice si intelectuale, inclusiv la stimularea creativitatii. Cercetari recente au aratat ca, pe termen scurt, stresul poate contribui la protejarea de unele afectiuni. El devine periculos doar atunci cind acttoneaza pe termen lung si cind scapa de sub control. Este bun pentru sistemul nostru imunitar De stresul pe termen scurt beneficiaza mecanismul nostru natural de protectie fata de agresiunile exterioare. In cantitati moderate, stresul ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor provocate de diverse traumatisme, cum ar fi muscaturile si intepaturile de insecte sau de animale. In acest mecanism se gaseste si explicatia faptului ca doar prin odihna la pat putem scapa mai repede de o raceala sau de gripa, de exemplu. Stresul provocat de boala este suficient pentru a declansa o reactie de aparare; cel suplimentar, determinat de eforturi si munca sustinuta, nu face decit sa prelungeasca boala. De fapt, se stie ca stresul pe termen lung ne slabeste sistemul imunitar si poate favoriza instalarea bolilor, inclusiv a celor degenerative.Asigura-te ca in alimentatia zilnica ai si produse care sustin sistemul imunitar, respectiv cit mai multe fructe si legume bogate in vitamina C si alti antioxidanti. Nu uita sa le consumi in stare cruda sau cit mai putin prelucrate termic, intrucit vitamina C se distruge prin fierbere si, partial, prin incalzire. In perioade de stres intens, ar fi bine sa iti ajuti organismul cu suplimente farmaceutice. Este rau pentru fertilitateIn cazul femeilor, nivelurile ridicate de stres pot fi cauza unor cicluri menstruale neregulate sau chiar a lipsei lor, ceea ce inseamna, invariabil, imposibilitatea de a ramine insarcinata. Dereglata de stres, glanda hipofiza poate sa produca cantitati mari din hormonul numit prolactina. Acesta duce la ovulatii neregulate si fertilitate scazuta. Indiferent ce problema ginecologica ai, e bine sa o discuti cu un medic de specialitate, chiar daca intentionezi (sau nu) sa ramii insarcinata. De asemenea, poate ca ar fi bine sa mergi la un nutritionist, homeopat sau fitoterapeut. Fiecare dintre acestia cunoaste modalitati naturale de reechilibrare a organismului, inclusiv de reglare a ciclului menstrual.Combate inflamatiile si senzatia de durereAi observat ca, de multe ori, persoanele supuse unei raniri accidentale nu simt nici o durere? In conditii de stres maxim, durerea dispare si lasa sistemul nervos liber de aceasta preocupare, pentru a putea reactiona la pericol. Stresul pe termen scurt amelioreaza senzatia de durere si inflamatiile prin actiunea cortizolului, un hormon secretat de organism in conditii de stres. Explicatia acestui mecanism este simpla: stresul declanseaza in organism o reactie de aparare, iar rezultatele ei trebuie sa fie cit mai rapide si mai eficiente. Durerea si inflamatia sint obstacole ridicate in calea acestor rezultate, iar organismul lupta impotriva lor, dar numai temporar. Poate afecta sistemul tiroidianIn conditii de stres, metabolismul se accelereaza si determina simptomele specifice hipertiroidiei: agitatie, anxietate si pierdere in greutate. Daca stresul se prelungeste, tiroida nu poate sustine singura secretia de hormoni in exces, ca raspuns la stimulii stresanti. In timp, glanda tiroida oboseste si devine hipoactiva, determinind simptomele hipotiroidiei: oboseala, senzatie de frig si crestere in greutate. Atit hiper cit si hipotiroidia sint disfunctii glandulare care pot fi tratate medical. Ele pot fi diagnosticate foarte simplu, printr-un examen al nivelurilor de hormoni tiroidieni din singe. In cantitati mici, este stimulant pentru creierDesi abilitatea de a face fata stresului este diferita de la o persoana la alta, iar ceea ce ar putea insemna prea mult pentru unii oameni este foarte simplu de abordat pentru altii, stresul ne mentine pe toti „in priza", adaptabili si alerti. Studiile efectuate pina acum au aratat ca, fara o anumita „cantitate" de stres, activitatea cerebrala a oamenilor in virsta, de exemplu, incepe sa se deterioreze.   

Programul Sibiu CCE 2007

Vineri, 14 decembrie  ora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel 08.00, Primaria Sibiu- holul mare - Expozitia „Future Cities - Living Cities" ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Biserica Evanghelica - Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10.00, Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch - Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si Biserici Fortificate in Transilvania. Loc de credinta refugiu si aparareora 10.00,  Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europene  ora 10.00, Muzeul Brukenthal - Expozitie „Imperiu la Periferie. Urme Austriece la Sibiu" ora 10.00, Biserica Evanghelica - In Transilvania: „Nu ai nevoie de mai mult ca sa poti trai." O etnografie in cuvinte si imagine ora 10.00, Galeria Art-VO - Andu Marginean - A personal territoryora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Expozitie Sever Sasarman.ora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 12.00, Centrala Termica nr 3 - Atelier Reinventing The Wheel. Arta, trafic rutier & mobilitateora 14.00, Cinemateca ASTRA FILM - „365 de ferestre spre lume - Obligati sa se casatoreasca", un film de M. Namik Ugur & Mustafa Saglam (Turcia) ora 16.00, Biblioteca Judeteana ASTRA - Biblio-atelierul de creatie plastica si artizanalaora 16.00, Ludoteca Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu  - Exprima-te prin CULORI! Biblioatelierul de creatie literara si expresie teatrala „DeLirikon" XIora 19.00, Biserica Ursuline - Concert vocal simfonic I, Oratoriul de Craciun, la Intersectia Culturii Apusene cu cea Bizantina ora 21, Imperium Pub - EVERGREEN. Imperium Nights ora 21.00, Stadionul Municipal Sibiu - Concert Eros Ramazzotti  Simbata, 15 decembrieora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel 08.00, Primaria Sibiu- holul mare - Expozitia „Future Cities - Living Cities" ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Biserica Evanghelica - Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10.00, Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch - Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si Biserici Fortificate in Transilvania. Loc de credinta refugiu si aparareora 10.00,  Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europene  ora 10.00, Muzeul Brukenthal - Expozitie „Imperiu la Periferie. Urme Austriece la Sibiu" ora 10.00, Biserica Evanghelica - In Transilvania: „Nu ai nevoie de mai mult ca sa poti trai." O etnografie in cuvinte si imagine ora 10.00, Galeria Art-VO - Andu Marginean - A personal territoryora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Expozitie Sever Sasarman.ora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 12.00, Centrala Termica nr 3 - Atelier Reinventing The Wheel. Arta, trafic rutier & mobilitateora 19.00, Pavilion 2007 - Spectacolul companiei „Iceclub Merano" feat. Johann Strauss Orchestra. Galele de Patinaj „Magie pe Gheata"ora 19.00, Sala Thalia - Concert vocal simfonic II. Oratoriul de Craciun, la Intersectia Culturii Apusene cu cea Bizantinaora 21, Imperium Pub - De la Pop la Jazz. Imperium Nights Duminica, 16 decembrieora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel 08.00, Primaria Sibiu- holul mare - Expozitia „Future Cities - Living Cities" ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Biserica Evanghelica - Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10.00, Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch - Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si Biserici Fortificate in Transilvania. Loc de credinta refugiu si aparareora 10.00,  Muzeul National Brukenthal - Pictori din Transilvania in centre artistice europene. Pictori romani, germani, maghiari in centre artistice europene  ora 10.00, Muzeul Brukenthal - Expozitie „Imperiu la Periferie. Urme Austriece la Sibiu" ora 10.00, Biserica Evanghelica - In Transilvania: „Nu ai nevoie de mai mult ca sa poti trai." O etnografie in cuvinte si imagine ora 10.00, Galeria Art-VO - Andu Marginean - A personal territoryora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Expozitie Sever Sasarman.ora 11.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal  - Arhiva Demarco. Contemporary Exhibiting ora 12.00, Centrala Termica nr 3 - Atelier Reinventing The Wheel. Arta, trafic rutier & mobilitateora 12.00, Pavilion 2007 - Spectacol al companiei „Iceclub Merano" (Italia). Galele de Patinaj „Magie pe Gheata"ora 19.00, Biserica Ursuline - Concert vocal simfonic III. Oratoriul de Craciun, la Intersectia Culturii Apusene cu cea Bizantina

Mungiu are sanse la Oscar

Cristian Mungiu, regizorul filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile", nominalizat, joi, la categoria Cel mai bun film intr-o limba straina a premiilor Globul de Aur, a declarat la Realitatea TV ca nominalizarea sporeste sansele filmului la Oscar. La categoria Cel mai bun film intr-o limba straina au mai fost nominalizate „Le scaphandre et le papillon" de Julian Schnabel, o coproductie Franta-SUA, „Vinatorii de zmeie" („The Kite Runner"), din SUA, pelicula lui Ang Lee „Lust, Caution" din Taiwan si „Persepolis" din Franta de Vincent Paronnaud si Marjane Satrapi, au anuntat, joi, reprezentantii Asociatiei Presei Straine de la Hollywood, ce acorda premiile pe 13 ianuarie 2008. Apreciat de americani„Ne bucura aceasta nominalizare pentru ca, in primul rind, fiecare dintre aceste aprecieri pe tarim american sporesc curiozitatea si interesul publicului american pentru filmul asta, si avem tot mai multe sanse ca filmul sa fie cit mai vazut", a declarat regizorul. „Sporesc in general sansele de a fi nominalizat la Oscar, nu stim exact ce se va intimpla pina la capat, dar aceasta nominalizare este recunoscuta ca o predictie destul de justa pentru Oscaruri, si din informatiile pe care le avem noi, dintre cele cinci filme nominalizate pentru Globul de Aur, doua sint eligibile pentru Oscarul pentru film strain", mai spune Mungiu.

Licitatie scumpa

Licitatia a fost una inversunata, iar participanti din toate colturile lumii doreau sa cumpere obiecte care au apartinut vedetei operei a carei voce a incintat milioane de oameni, potrivit casei de licitatii Sotheby's din Milano. „Acum este mai populara decit era in trecut", a spus reprezentantul Sotheby's, Iris Fabbri, dupa licitatie. Obiectele puse la vinzare, care au fost oferite de catre reprezentantii fostului sot al sopranei, Giovanni Battista Meneghini, au dezvaluit detalii referitoare la relatia lui Callas cu barbatul pe care l-a parasit pentru armatorul grec Aristotel Onassis. Sume mariMulte obiecte au fost vindute pentru sume mai mari decit cele estimate inainte de licitatie, dar, cele 63 de scrisori pe care Callas i le-a scris lui Meneghini, un afacerist italian care era cu 28 de ani mai in virsta decit ea si care a fost si managerul ei, s-au vindut doar cu 32.650 de euro, mai putin decit suma de 50.000-70.000 de euro estimata initial. Scrisorile trimise intre 1947 si 1950 aratau afectiunea pe care soprana o avea fata de fostul ei sot si dorinta ei de a avea un copil cu el. Jurnalul lui Meneghini, in care sint povestite momentele in care cei doi s-au separat, dupa ce Callas si Onassis au inceput o relatie, a fost adjudecat impreuna cu verighetele si cu actele care atestau divortul. Viata tumultuoasa a lui Callas a tinut-o pe aceasta in vizorul presei, la fel ca si relatia ei cu Onassis. In ultimii ani ai vietii sale, soprana a devenit foarte retrasa. Artista de geniuUn bol oferit lui Callas de presedintele Statelor Unite John F. Kennedy la aniversarea zilei lui de nastere in 1962, a fost vindut contra sumei de 26.650 de euro. Licitatia a fost acerba pentru tabloul  din secolele XIII-XIV „Fecioara cu pruncul", care a fost adjudecat pentru 170.000 de euro. Un portret al lui Callas s-a vindut cu 29.000 de euro. Soprana care s-a nascut in New York si a cintat la Scala din Milano a devenit una dintre cele mai cunoscute personalitati din muzica secolului XX. S-a scris despre ea ca a readus opera italiana in atentia publicului. Metronomul ei, care a avut un pret de pornire de 1.000-1.500 de euro, s-a adjudecat cu 17.000 de euro. Nascuta Maria Kalogeropoulos, Callas a cintat pentru prima data in Grecia la 18 ani. A murit la 53 de ani, la Paris, in 1977.

Zece pentru Romania

Cei cinci cintareti de muzica populara nominalizati sint Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolanescu, Nicolae Furdui Iancu si Sofia Vicoveanca. Ultimii trei au fost nominalizati in premiera in cadrul editie din acest an, dupa ce, la ultima editie, cind a fost inclusa aceasta categorie, nu s-au numarat printre cei nominalizati. Ceilalti cinci nominalizati la categoria Interpreti vocali, in acest an, sint Andra, Stefan Banica Junior, Dan Bittman, Fuego si Angela Similea.Irinia Loghin, fosta cistigatoareIn cadrul editiei de anul trecut a proiectului „Zece pentru Romania" nu a fost inclusa si categoria Interpreti vocali. La editia de acum doi ani a proiectului, pe locul intii s-a clasat Irina Loghin, pe locul doi, Maria Ciobanu, pe trei, Fuego, pe locul patru, Stefan Banica Junior, pe cinci, Monica Anghel, pe locul sase, Angela Similea, pe sapte, Andra, pe locul opt, Luminita Anghel, pe noua, Marcel Pavel, iar pe locul zece s-a clasat Dan Bittman.Politicieni premiatiIn cadrul Galei „Zece pentru Romania", care se va desfasura in data de 14 decembrie la Ateneul Roman din Bucuresti, vor fi acordate premii la categoriile „Politicieni", „Tineri politicieni", „Ministri", „Parlamentari", „Analisti politici", „Jurnalisti", Oameni de afaceri", „Interpreti vocali", „Actori" si „Sportivi". Invitatul special al editiei din acest an este laureatul Premiului Nobel pentru Pace si fostul secretar de stat al SUA Henry Kissinger. La editia din 2006 a Galei „Zece pentru Romania" a participat fostul cancelar german Helmuth Kohl.Personalitati valoroaseProiectul „Zece pentru Romania", aflat la cea de-a treia editie, se intinde pe o perioada de zece ani si reprezinta o cercetare sociologica, proiectata si finantata de Realitatea TV, prin care postul de televiziune isi propune sa identifice si sa recunoasca la nivel national cele mai valoroase personalitati ale momentului. Cercetarea sociologica a fost realizata de patru institute de sondare a opiniei publice, INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP si CURS.

CEC mai ramine la stat

Fara restructurariCasa de Economii si Consemnatiuni nu vrea sa se vinda ieftinPresedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Radu Ghetea, a declarat ca institutia nu va fi privatizata inainte de 2011 si a explicat ca pina atunci banca vrea sa isi tripleze activele, sa isi sporeasca eficienta si sa isi mareasca valoarea de piata, prin programul sau de extindere. Din cauza dezvoltarii bancii, profitabilitatea ei va scadea in urmatorii ani, a explicat Ghetea. „In conditiile unei extinderi precum aceea pe care CEC o planuieste pentru urmatorii ani, profitabilitatea este, de regula, sacrificata. Trebuie sa facem, insa, diferenta intre profitabilitate si eficienta. Noi vrem sa crestem eficienta CEC prin folosirea tuturor avantajelor pe care le avem. S-a vorbit despre un numar prea mare de angajati la CEC, insa nu sint de acord. Noi nu intentionam sa facem restructurari in banca, ci sa ne crestem eficienta folosindu-ne de toti salariatii pe care ii avem“, a spus Ghetea.Active de 10 miliarde de euroPresedintele CEC a precizat ca banca tinteste triplarea activelor la 9-10 miliarde de euro pina in 2011, conditii in care valoarea de piata a bancii ar urma sa creasca fata de evaluarea de anul trecut, cind National Bank of Greece a depus, in cadrul procesului de privatizare a bancii, o oferta de 560 de milioane de euro pentru 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni.      La sfirsitul lui 2006, autoritatile romane au decis sa opreasca procesul de privatizare a CEC, dupa ce OTP Bank, unul dintre cei doi finalisti, s-a retras, iar National Bank of Greece a depus o oferta considerata prea mica. In decembrie 2006, dupa aminarea privatizarii, premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca privatizarea bancii se poate face, pe viitor, prin listarea pe bursa.Strategie in trei etapeStrategia CEC pentru perioada 2007-2011 se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din orasele cu populatie sub 50 de mii de locuitori, iar conducerea bancii a mai spus ca, pina in martie 2008, CEC va trece prin schimbari vizibile de imagine si va oferi servicii bancare pe Internet. Potrivit declaratiilor din lunile precedente ale presedintelui CEC, strategia bancii prevede trei faze, din iunie 2007 pina in 2011, care au ca scop eficientizarea, modernizarea, dezvoltarea si consolidarea bancii.      Primul proces urmeaza sa se finalizeze pina la sfirsitul anului 2009, iar principala tinta o reprezinta eficientizarea si modernizarea bancii si fidelizarea clientilor. A doua etapa ar urma sa se finalizeze in 2010 si vizeaza dezvoltarea bancii, prin consolidarea acesteia si cresterea performantei, pentru a putea concura cu orice alta banca comerciala. A treia faza este una de consolidare si ar trebui sa se incheie in 2011.Profit dublat in 2007Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) isi va dubla profitul net in 2007 pina la 80 de milioane de lei (aproape 23 de milioane de euro), iar activele bancii vor creste spre 3 miliarde de euro, cu 50% mai mult decit la sfirsitul anului trecut, a declarat Radu Ghetea. La sfirsitul anului trecut, CEC a afisat un profit net de 39,8 milioane de lei (11,8 milioane de euro), de peste noua ori mai mare decit in 2005, si active in crestere cu 26,8% pina la 7,1 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro). Banca a obtinut, dupa primele 9 luni din 2007, un profit net de 70 de milioane de lei (circa 20,8 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decit in acelasi interval al anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite acordate clientilor nebancari cu 65%. Activele CEC ajunsesera, la sfirsitul lui septembrie 2007 la 8,88 de miliarde de lei (2,65 de miliarde de euro), in crestere cu 45% fata de a noua luna a anului trecut.

Infractiuni cu coduri PIN la Cluj

Ultimele 2 saptamini au adus „noutati“ neplacute pentru posesorii de carduri Raiffeisen, dar si pentru posesorii de cartele prepay apartinind retelelor de telefonie mobila. Infractorii fac bani, si nu putini, pe seama celor neatenti sau mai putin informati. Motiv pentru care reprezentantii bancii Raiffeisen Bank avertizeaza ca institutia nu solicita clientilor nici o situatie care sa contina date confidentiale, prin e-mail, asa cum se pare ca primesc unii clienti ai sai. Mesajele care solicita codul PIN sau parola prin e-mail sint tactici devenite clasice deja de „phishing“, iar cei care primesc aceste mesaje sint sfatuiti sa apeleze numarul verde al bancii.     O alta metoda de a face bani vizeaza compania Dacia-Renault si se desfasoara prin intermediul sms-urilor, prin care sint anuntate cistigarea unui autoturism Dacia Logan. Cei care continua „jocul“ au ulterior de a face cu o persoana care se recomanda ca fiind reprezentant de marketing al companiei Dacia SA Pitesti si care solicita cumpararea de cartele prepay in valoare de 150 de euro, cit ar fi contravaloarea taxei de inmatriculare, urmind ca autoturismul sa fie „livrat“ cindva. Reprezentantii clujeni ai companiei spun ca in ultimul timp s-au mai confruntat cu persoane care au venit sa reclame ca nu si-au primit masinile la timp si care au fost victimele acestei fraude si recomanda ca, in preajma sarbatorilor, cei care primesc acest tip de oferte sa apeleze la companie pentru informatii suplimentare. Ei spun ca exista cel putin un caz pe zi in care un clujean reclama a fi fost victima unei „oferte“ de acest tip si spun ca persoanele care au primit aceste mesaje trebuie sa anunte imediat Politia.

Mort in curtea prietenului

Politia orasului Ocna Mures a fost sesizata in cursul zilei de miercuri, la ora 17.45, de catre Andrei S. cu privire la faptul ca l-a gasit pe socrul sau, Gligor S. (76 ani), decedat in curtea locuintei unui cetatean din oras. Din primele cercetari efectuate, a rezultat faptul ca Gligor S. s-a deplasat marti la locuinta prietenului sau, Gheorghe O. impreuna cu care a consumat bauturi alcoolice. Pentru ca nu a mai revenit acasa, ginerele sau l-a cautat a doua zi, gasindu-l decedat in curtea locuintei lui Gheorghe O. S-a solicitat deplasarea medicului legist pentru efectuarea necropsiei si stabilirea cauzei decesului, iar Politia orasului Ocna Mures continua cercetarile pentru stabilirea imprejurarilor in care a survenit decesul.                        

Tinar spinzurat

Miercuri, in jurul orei 13, agentii Postului de Politie Salciua au fost sesizati telefonic de catre G. Anuta, din comuna, despre faptul ca l-a gasit pe fiul sau, G. Ioan, de 20 ani, spinzurat intr-o anexa a locuintei. Politistii s-au deplasat la fata locului pentru a efectua cercetari, gasind cadavrul tinarului atirnat de o grinda. La o prima examinare a cadavrului nu au fost constatate urme de violenta. De asemenea, asupra acestuia si in locuinta nu a fost gasit nici un inscris prin care tinarul sa-si justifice gestul sinucigas. Urmeaza a se efectua necropsia cadavrului pentru stabilirea cauzei decesului, iar cercetarile in cauza sint continuate de politistii din comuna.                     

Muraturile, afaceri de familie la Cluj

Muraturile facute acasa au disparut din pietele ClujuluiUna dintre aceste afaceri este aceea de producere a muraturilor, a afumaturilor de Sarbatori sau a prajiturilor de casa, chiar daca nu pot iesi cu produsul finit pe piata.     Lista ar fi mult mai lunga. Clujenii erau renumiti cindva pentru mai multe produse traditionale care acum nu mai pot ajunge pe tarabe si nu mai pot fi, in consecinta, o afacere legala. Cei care s-au nascut si au crescut in Cluj isi amintesc tarabele pe care in decembrie tronau trandafirii si pofticioase halci de sunca afumata, slanina fiarta si „imbotita“ in usturoi si boia, muraturi la butoaie de lemn de toate tipurile: unguresti, romanesti, de Jucu sau de Turda ori de Mihai Viteazu si varza acra, tocata marunt pentru masa, ori lasata in frunze. Este exact ceea ce acum nu mai gasesti decit poate la punga de plastic in hipermarketuri, produse te-miri-pe-unde, in zone pe care clujenii nu le cunosc si nu le recunosc.     Cartierele Iris sau Someseni erau recunoscute pentru „afumatorile contra-cost“. La rumegus, rasina sau chiar panusi de porumb, cei care tineau sa respecte traditia aveau un serviciu. O data cu intrarea in Europa, afacerea a devenit „ne-europeana“ si drept urmare nu se mai poate practica. „Pe de alta parte, nu se mai poate practica in incinta orasului. Cistigam cel putin inca un salariu mediu pe economie lunar“, spune Ana Ciubancan. Pentru a putea practica aceasta activitate ea si-a deschis o asociatie familiala, care, insa, a falimentat. De altfel, si muraturile cu care clujenii s-au obisnuit sint acum de negasit in piete, dar cine stie unde se aflau producatorii preferati cumpara direct de acasa de la acestia. De ce? Gustul si traditia sint mai puternice decit norma, iar, potrivit estimarilor retelelor de hipermarketuri, 45% dintre clujenii care muncesc nu mai au timp sa puna muraturi, motiv pentru care aceasta a devenit in ultimul timp o afacere de citeva milioane de euro. Retailerii spun ca si-au dublat de anul trecut vinzarile pe acest segment de piata. Oficialitatile clujene din domeniu spun ca, daca oamenii ar fi depus proiecte la timp pentru finantari Sapard, aceste produse, considerate traditionale ar fi primit finantari europene, dar din mici afaceri de familie acestea ar fi trebuit, obligatoriu transformate in afaceri profitabile. Si acum s-ar putea face asa ceva, spun oficialitatile clujene, dar, pina una-alta, muraturile, afumaturile, realizarea de produse traditionale din carne sau fructe ramine o activitate „de familie“, in afara legii, dar care merge inainte si pe profit.

Aniversare la 105 ani

 corneliu.sarbu@monitorulab.ro Intr-un moment de bucurie generala, dar cu o puternica tenta istorica avind in vedere cele doua secole traite de tanti Piri, in casa femeii s-au strins rudele care mai traiesc, prietenii, dar si cei curiosi sa afle cum a ajuns femeia la aceasta virsta impresionanta. “A avut mare grija de sanatate. Totdeauna si-a luat medicamentele la timp, s-a ingrijit cum trebuie si nu a facut excese. Secretul ei? Nu stiu eu. Dar stiu ca a mincat toata viata miere de albine si fructe si asa a ajuns aici”, crede Maria Ursaca, cea care a avut grija de tanti Piri in ultimii ani. “A fost toata viata ei o pedanta. A lucrat in casa si a avut si servitoare cum era pe vremea aceea. A fost licentiata. Adica a fost absolventa de liceu. La vremea aceea era mare lucru ca o fata de la tara sa aiba liceul. S-a casatorit bine cu un sef de la gara si a fost linistita toata viata”, adauga si Aurelia Dospoli, una dintre bunele prietene ale Paraschivei. Cel mai fericit primarAlexandru Danciu“Sint cel mai fericit primar din Alba. De fapt cred ca sint cel mai fericit din tara. Nu e putin lucru sa ai in localitate o persoana care sa implineasca virsta aceasta. E bine sa ai un astfel de om in localitate pentru ca iti poate spune cind faci bine si cind faci rau. Are totusi 105 ani si va dati seama ca sint greu de numarat, dar sa ii mai si duci... Se spune ca cine nu are batrini sa isi cumpere. Asa si trebuie, pentru ca astfel de oameni, care sint lucizi, pot oricind sa iti dea un sfat” Dupa ce si-a descoperit vecina cu o virsta de invidiat, primarul comunei Vint a dorit sa ii fie alaturi si cu ocazia fericitului eveniment. “Am muncit toata viata. Asta mi-a placut mie. Am facut prin casa tot ce a trebuit. Am spalat podele si geamuri, am vopsit, am dat la animale pe aici prin curte. De multe ori veneau prietenii si bateau in geam ca sa ies, da’ eu eram la lucru aici. Dar acuma... au trecut toate”, rememoreaza Paraschiva Moldovan. La multi ani! Momentul nu putea trece fara traditionalul “La multi ani”. Special pentru asta, primarul a comandat un tort care sa ii aduca aminte femeii cit a trecut de cind s-a nascut. “La multi ani si multa sanatate sa ai. Ce iti doresti de ziua ta”, s-a interesat primarul, iar raspunsul a venit prompt: “Sanatate sa aveti si voi ca eu nu mai vreau nimic”. “Am venit special de la Cluj sa petrec momentele acestea alaturi de ea. Ma bucur ca am reusit sa ajung. Si ma bucur ca putem avea acest moment”, a declarat nepoata femeii, Magdalena Maier.In loc de “La revedere”, rudele femei si-au urat sanatate. Asta, spun ei, pentru a se putea intilni si peste 10 ani la ziua Paraschivei.Edilul comunei este insa hotarit sa faca ce stie pentru ca urarea sa poata deveni realitate. El este sigur ca Vintul se poate mindri cu cea mai longeviva localnica si primaria cu cel mai experimentat sfatuitor. “Cind mai trec pe aici, nu bat in geam. O sa intru sa mai povestim si sa ma mai inveti una alta”, spune din poarta primarul si pleaca la treburile administrative, iar tanti Piri ramine cu amintirile vechi de peste 100 de ani.  “tanti” Piri“Imi pare rau ca s-a dus fiul meu. Era bun si cuminte. Acuma, ma cam supara raguseala asta. In rest numa’ de bine”

Mic afacerist cu bani falsi, listati la imprimanta

Impotriva lui Florin Vasile B., de 19 ani, din municipiul Turda, a fost inceputa urmarirea penala, dupa ce politistii din Cimpia Turzii l-au surprins detinind bancnote false pe care incerca sa le puna in circulatie. Evenimentul s-a petrecut miercuri, la un magazin din Cimpia Turzii.      Tinarul de 19 ani a fabricat inainte cu o zi mai multe bancnote false de 100 de lei. Acesta a scanat ambele fete ale unei hirtii reale, apoi a listat copiile bancnotei pe hirtie normala, dupa care le-a decupat si le-a lipit impreuna. Miercuri, baiatul a plecat de dimineata de acasa, cu gindul sa ajunga la Cimpia Turzii ca sa „schimbe“ banii.     Si-a luat mai multe haine cu el, iar in Cimpia Turzii, in interiorul unei scari de bloc, si-a schimbat in totalitate tinuta. Baiatul urma sa comita infractiunile, dupa care sa se schimbe din nou in hainele sale obisnuite pentru a nu fi identificat de persoanele pagubite. La primul magazin, insa, a fost prins de politisti, alertati de vinzatoarea careia tinarul i-a cerut sa-i schimbe cei 100 de lei falsi.      Politistii i-au ridicat de la domiciliu toate instrumentele cu care baiatul a incercat sa falsifice bancnotele emise de Banca Nationala a Romaniei. Florin este in prezent cercetat in stare de libertate sub acuzatiile de fals de moneda sau alte valori si tentativa de inselaciune.

Coste asteapta eliberarea

Fostul primar al comunei Jucu, Petru Coste, ramine deocamdata dupa gratii, dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Cluj au depus, potrivit avocatului Mihai Neamtu, recursul impotriva inlocuirii masurii de cercetare in stare de arest preventiv cu cea de cercetare in libertate si interdictia de parasire a tarii. Neamtu a depus cererea motivind prin faptul ca fostul primar al comunei Jucu, in virsta de 64 de ani, nu reprezinta nici un fel de pericol pentru societate. Un alt motiv a fost constituit de rezultatele obtinute de Coste in aproape 10 ani de mandat. Procurorii DNA au inaintat recursul mentionind ca fapta fostului edil de la Jucu este una foarte grava, iar eliberarea sa ar pune in pericol mersul anchetei. Petru Coste este acuzat ca la finele lunii iulie a fost prins in flagrant luind 3.000 de euro din suma totala de 18.000 de euro ceruta unui afacerist, in schimbul facilitarii punerii in posesie a unor intermediari cu un teren care urma sa devina proprietatea omului de afaceri. Acesta din urma l-a denuntat, iar in prezent in dosar mai este inculpat si fostul inginer agronom al Primariei din Jucu.

Sedinta festiva cu ...intepaturi de pensionari

c.bucea@monitorulab.roLa sedinta Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor virstnice la nivel judetean, desfasurata miercuri la sediul Prefecturii, subprefectul Clement Negrut - cel care are ca responsabilitate acest domeniu, a avut o misiune oarecum usoara. Aceasta a avut un caracter mai mult de bilant, fiind ultima din acest an. In cursul anului, la celelale 10 sedinte au fost abordate nu mai putin de 21 subiecte ce vizeaza direct viata virstnicilor si la care au fost invitati reprezentanti ai unor institutii ce gestioneaza domeniile respective. Cum problemele nu sint putine si nici usor de rezolvat, au existat situatii in care si dezbaterile au fost mai aprige. De data aceasta, ca la sfirsit de an, au fost evaluate partile pozitive. Intr-un material de analiza prezentat de subprefect, s-a facut referire la evenimentele placute organizate in cinstea lor, cum au fost “Nunta de aur” organizata de mai multe primarii din judet, dar si altele. Sa ne gindim si la ziua de miineCei prezenti nu s-au limitat la a face act de prezenta si sa aprobe cele spuse, ci s-au gindit si la viitor. Ei au solicitat reprezentantului guvernului in judet sa fie transmisa doleanta lor ca numarul biletelor de tratament sa fie suplimentat pentru ca toti cei care au nevoie de tratament sa poata beneficia de aceasta facilitate. Totdata ei au confirmat ceea ce s-a mediatizat intens in ultima perioada ca este mult mai potrivit ca biletele sa fie distribuite trimestrial si nu pentru intreg anul la inceputul acestuia. Argumentele ar fi multiple, intre care evitarea unor supraaglomerari la ghiseu, dar si a situatiilor in care unii pensionari sa obtina repartitie pentru bilete peste 6 - 10 luni, timp in care este posibil ca el sa nu mai poata merge in statiune. Alte propuneri s-au referit la colaborarea dintre medicii de familie si Casa de Pensii, precum si la suplimentarea fondurilor pentru proteze si dispozitive medicale. 

Clujenii nu ?impusca? porcul de Craciun

„Sacrificare“ de 150 de euroPorcii din Romania vor fi ucisi cu cutitul, la fel ca pina acumLa un an de la intrarea in UE, judetul Cluj nu este pregatit pentru folosirea metodei de asomare a animalelor, conforma cu normele europene in domeniu. Cei care sacrifica porcul de Craciun o fac ca pina acum, cu cutit, prajitor si paie. Nici macar medicii veterinari nu si-au achizitionat asomatoare. Acestea sint, practic, pistoale cu capsa, care au rolul de a adormi animalul inainte de sacrificare, astfel incit sa nu simta durerea. Un astfel de asomator costa de la 150 de euro in sus, iar din informatiile pe care le avem exista doua societati in judetul Cluj care produc arme neletale, insa nici una nu si-a aratat intentia de a produce in masa asomatoare, din cauza lipsei de cerere de pe piata.     Directorul Directiei Sanitar-Veterinar (DSV) Cluj, medicul Alexandru Duma, este de parere ca noua modalitate de sacrificare a animalelor nu va putea fi implementata decit cu foarte mari eforturi. Baza legala a acestei prevederi, de asomare a animalelor inainte de sacrificare, o constituie Ordinul 180/2006 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, care este, de fapt, o transpunere a Directivei Comisiei Europene in domeniul protectiei si bunastarii animalelor.Pregatiti doar teoretic„Din punct de vedere teoretic, institutia noastra este pregatita sa asigure instruirea tuturor celor care doresc sa respecte si sa aplice aceasta masura“, ne-a declarat directorul DSV Cluj, Alexandru Duma. Intreg personalul DSV Cluj a fost instruit in acest sens, insa pina acum nu s-au inregistrat solicitari de a practica aceasta metoda.     „Dificultatea rezida din faptul ca avem un numar foarte mare de gospodarii particulare, un procent de aproape 90% din cei  50.000 de porci din judet sint cantonati in acest sector gospodaresc“, explica Alexandru Duma, care este de parere ca acest numar mare va crea dificultati in aplicarea integrala a masurii. Mecanismul de punere in practica a masurii este, astfel, inca la stadiul teoretic. Din pacate, nici un medic veterinar de libera practica din cei 100 citi functioneaza in intreg judetul nu si-au aratat dorinta la DSV sa lucreze cu asomatoare in perioada sacrificarii animalelor.  Abatoarele folosesc asomatoareLa Serviciul Arme, Explozibil si Munitie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj au fost inregistrate de la inceputul anului 1.400 de solicitari pentru eliberarea de autorizatii pentru folosirea armelor neletale. „Nu putem aprecia cite solicitari au fost pentru asomatoare, insa certificatele de utilizare au fost date in special abatoarelor specializate“, ne-a declarat inspectorul Raluca Seucan, purtatoarea de cuvint a IPJ Cluj.

Pe scurt

24, ultima zi de plata a taxelorDirectia de Impozite si Taxe Locale isi va inceta programul de lucru cu publicul intre 21 decembrie si 3 ianuarie. Totusi, taxele si impozitele locale vor putea fi achitate din 21 pina in 24, insa numai la ghiseele din Piata Unirii si la oficiile postale. Ghiseele vor fi deschise vineri, 21 decembrie, intre orele 8.30 si 16.30, si simbata, duminica si luni, intre orele 8.30 si 14.Intre 25 decembrie si 2 ianuarie, amenzile de circulatie si celelalte taxe locale fara debit se pot achita, in functie de orarul mentionat, la oficiile postale. In acelasi interval se vor putea plati prin ordine de plata impozitul pe cladire, impozitul pe teren, taxa pentru mijloace de transport, precum si datoriile catre Consiliul Local. Pina in 21 decembrie, platile pot fi efectuate atit la ghiseele din Piata Unirii, cit si la cele din cadrul primariilor de cartier. Noi locuri pentru vinzarea brazilorPrimaria a autorizat, pe linga pietele din municipiu, alte 10 amplasamente pentru comercializarea brazilor de Craciun. Acestea sint: Piata sezoniera IRA, Strada Arges (spatiul liber dintre doua gherete), strada Bucium (platoul din fata Spitalului de Urgenta), Dimbovitei (coltul cu strada Tribunu Vladutiu), strada Observatorului (in fata magazinului Profi si la colt cu strada Lunii), Bulevardul 1 Decembrie (pe malul Somesului la aval de baraj), strada Unirii (capatul liniei RATUC), Piata Garii (la colt cu strada I.L. Caragiale), la intersectia strazilor Dorobantilor si T. Mihaly. Cei care vind brazi in alta parte risca amenzi intre 1.000 si 1.500 de lei.    A. P.CFR isi schimba programul de sarbatoriTrenurile de calatori vor fi suplimentate de sarbatori, in perioada 14 decembrie 2007 – 14 ianuarie 2008. Astfel, vor fi introduse 20 de trenuri care leaga marile orase, precum Cluj-Napoca, Bucuresti, Craiova, Iasi si Galati. Din numarul total de trenuri care se vor suplimenta pe rutele CFR, 14 vor fi rapide si accelerate, iar 6 personale. O parte din acestea vor fi scoase in zilele de 25-26 decembrie si 1-3 ianuarie, iar agentiile de voiaj ale CFR vor fi inchise in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie.    R. N.Sinpaul si Suatu, conectate la InternetLocuitorii satelor Sinpaul si Suatu au, incepind de ieri, acces la Internet. In urma lansarii retelelor electronice din cele doua sate, locuitorii beneficiaza de cite 22, respectiv 17 calculatoare. La lansare au fost prezenti, pe linga primarii celor doua sate, si Zoltan Somodi, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei, si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.    R. N. Ciupei, adjunct la Statul Major GeneralFostul comandant al Corpului 4 Armata Teritorial „Maresal Constantin Prezan“, generalul-maior Ioan Ciupei, a fost schimbat oficial din functie. Ciupei a fost numit de catre Colegiul Ministerului Apararii director-adjunct al Statului Major General, incepind cu data de 12 decembrie. Locul acestuia a fost luat de generalul-maior Mircea Savu. „Consider ca este un adevarat privilegiu pentru un ofiter sa lucreze in cariera la cel mai inalt esalon al ierarhiei militare nationale. Ramin, insa, cu sufletul si gindul alaturi de structura militara care m-a format si pe care am slujit-o cu devotament“, a precizat Ciupei la predarea stachetei.    I. O.Ultima teza din semestruElevii din clasele a VII-a si a VIII-a vor sustine astazi ultima teza cu subiect unic la nivel national din acest semestru, cea la Limba si literatura romana. Elevii au sustinut teze la Limba si literatura materna, Matematica si Istorie sau Geografie (doar cei de clasa a VIII-a). Pina ieri, elevii clujeni cunosteau doar notele primite la primele doua teze. In judetul Cluj, la Limba si literatura materna promovabilitatea a fost de 97,28%, in timp ce la Matematica note mai mari de 5 au obtinut 75,88% dintre elevii de clasa a VII-a si 79,54% dintre elevii de clasa VIII-a.    A. U. Victima unui viol inexistentO tinara de 18 ani din Cluj-Napoca a reclamat acum mai bine de o luna faptul ca a fost victima unui viol petrecut in noaptea de 11 noiembrie, in spatele unui club clujean. Tinara le-a povestit anchetatorilor ca la intrarea in local un barbat a acostat-o si a condu-   s-o cu forta in spatele clubului, unde a batut-o, dupa care a violat-o. Politistii au reusit sa identifice vinovatul abia in cursul zilei de miercuri, cind acesta a fost retinut, iar Judecatoria Cluj-Napoca a emis pe numele sau un mandat de arest preventiv. Cu toate acestea, Marian-Paul D. va fi acuzat doar de vatamare corporala, deoarece medicii legisti nu au putut gasi in cazul fetei urmele unui raport sexual recent.    A. D.Accident gravDoua persoane au fost ranite, dupa ce mopedul pe care se deplasau a fost acrosat din spate de un autocamion. Evenimentul a avut loc pe drumul european 60, in localitatea Gilau. Ludovic Z. se deplasa impreuna cu o prietena spre Cluj-Napoca. La un moment dat, un autocamion care se deplasa in aceeasi directie, nu a pastrat distanta corespunzatoare si a intrat in mopedul care circula regulamentar, pe care l-a impins de pe sosea. Mopedul s-a oprit in dreptul unui magazin din localitate. Cele doua persoane care se aflau pe moped au fost transportate in stare grava la spital.    A. D.

Magistratii, in sprijinul copiilor defavorizati

mihaela.moraru@monitorulab.roInitiatoarea actiunii a anuntat ca din fondurile strinse de judecatorii de la Tribunalul Alba s-au achizitionat bunuri constind in imbracaminte si incaltaminte pentru un numar de 29 de copii cu dizabilitati din doua Case de timp familial din localitatea Sincrai, precum si aparatura electronica pentru copii din Centrul de plasament (Casa de tip familial) din Baia de Aries. Cu fondurile adunate de la grefierii din cadrul Tribunalului Alba si a judecatorilor de la Judecatoria Alba Iulia s-au achizitionat un numar de 15 pilote pentru copiii aflati in centrul de plasament de tip familial din localitatea Stremt, precum si dulciuri si fructe.“In actiunea noastra ne-am indreptat atentia asupra centrelor care beneficiaza de un sprijin redus din partea autoritatilor sau a celor cu posibilitati financiare mai mici. Este trist ca in Romania anului 2007 mai exista centre in care copii nu pot beneficia de cele mai elementare lucruri: haine, incaltaminte, obiecte de uz casnic, aparatura electronica - de exemplu cei de la Baia de Aries nu au nici macar un fier de calcat”, a declarat judecatoarea Cornelia Muresan.Este nevoie de mai multEa crede ca gestul magistratilor este “in fond unul minor in raport de adevaratele nevoi ale copiilor institutionalizati”, dar a declarat ca se doreste a fi un exemplu pentru a face apel in acest fel si la alte categorii sociale care ar putea ajuta copii orfani, copii bolnavi sau cei care provin din familii dezorganizate.“Este adevarat ca gesturile caritabile se fac de regula cu respectarea legii nescrise a anonimatului insa noi am apreciat ca prin realizarea publicitatii s-ar putea contribui la mobilizarea mai multor persoane pentru oferirea de sprijin copiilor orfani si bolnavi. Actiunea noastra este doar la inceput, urmind ca in perspectiva  sa punem bazele unei fundatii de intrajutorare a copiilor din centre, a copiilor bolnavi si a persoanelor in virsta fara posibilitati si care sa aiba in vedere inclusiv dotarea sectiilor de pediatrie din cadrul unitatilor sanitare din judetul Alba. Dorim sa transmitem pe aceasta cale multumirea noastra celor care au facut posibila realizarea acestor actiuni si, totodata, sa transmitem un mesaj catre toate institutiile din Alba Iulia si nu numai: sa nu uite ca in tara noastra exista copii nevinovati, loviti de soarta intr-un fel sau altul si care au nevoie de ajutorul nostru”, a conchis Cornelia Muresan.

Nasterea Domnului

Primaria Municipiului Alba Iulia va inaugura in curind Diorama „Nasterea Domnului”, realizata cu ajutorul unei constructii din lemn. Staulul împreuna cu cele opt personaje, animale si obiecte de decor, ce vor fi amplasate în Parcul Unirii, aproape de Catedrala Reintregirii, vor ramine la dispozitia publicului pe parcursul intregii luni decembrie. Întrucit aceasta perioada este marcata de colinde si obiceiuri traditionale, administratia locala a lansat invitatia catre toti albaiulienii pentru a participa la inaugurarea de duminica, 16 decembrie 2007, orele 17.30, atunci cind va avea loc si un concert extraordinar de colinde cu participarea unor prestigioase coruri din Alba Iulia. Din ambianta de sarbatoare nu vor lipsi cozonacul, vinul si ceaiul cald.                                      

Goian spre Bayern

Evolutia lui Dorin Goian (foto, in abastru) in meciul cu Arsenal a fost monitorizata de mai multe grupari importante din Anglia si Germania, surpriza constituind-o interesul celor de la Bayern München. Stilul de joc atletic al internationalului Stelei pare sa se plieze perfect pe ceea ce se cere in Bundesliga si in Premier League. Ottmar Hitzfeld, tehnicianul lui Bayern München, si-a trimis reprezentantii la intilnirea ros-albastrilor cu „tunarii" lui Arsenal. Transferul lui Goian pe „Allianz Arena" este posibil, tinind cont de problemele defensive ale echipei conduse de celebrul Franz Beckenbauer. Stoperul belgian Van Buyten este pe picior de plecare, astfel ca Bayern se bazeaza, in acest moment, pe doar doi fundasi centrali de calitate, brazilianul Lucio si argentinianul Demichelis, reprofilat din mijlocas defensiv. Dupa ce managerul lui Newcastle, Sam Allardyce, afirmase ca Dorin Goian nu este de nivelul echipei „cotofenelor", Gigi Becali s-a simtit dator sa riposteze. „Cine e Allardyce asta? Va spun eu, e un papagal. Goian este unul dintre cei mai buni fundasi romani si titular indiscutabil la echipa nationala", a afirmat latifundiarul din Pipera. (S. P.)

S-a retras o campioana

Gimnasta a ratat sansa de a participa la a doua editie a Olimpiadei din cariera sa.Catalina Ponor, tripla campioana olimpica, a anuntat ca se retrage definitiv din activitatea sportiva din motive medicale. „Am anuntat Federatia Romana de Gimnastica despre decizia mea de a ma retrage. Sint motive medicale si nu vreau sa imi asum niciun risc. Am vorbit cu doamna Anca Grigoras si cu domnul Adrian Stoica, ei stiu deja despre aceasta decizie. Acum ma gindesc la facultate si vreau sa-mi petrec sarbatorile alaturi de familia mea", a explicat Catalina Ponor. In 2006, Ponor a intrerupt antrenamentele, dupa Campionatul European de la Volos, desfasurat in luna aprilie, iar la sfirsitul lunii noiembrie a aceluiasi an, a revenit in sala. In 2007, Ponor s-a despartit de antrenorul Matei Stanei pentru a se antrena cu Mariana Bitang, iar in luna octombrie a inceput sa se antreneze cu lotul national. Ulterior, gimnasta a facut niste investigatii medicale, iar rezultatele acestora au determinat-o sa se retraga. Forminte: „Trebuie sa-i respectam decizia" Antrenorul lotului national de gimnastica al Romaniei, Nicolae Forminte, a declarat, ca prin retragerea Catalinei Ponor s-a pierdut „o varianta viabila si valoroasa in tentativa de a alinia o echipa cit mai competitiva la JO-2008", dar a adaugat ca respecta decizia sportivei. „Este strict problema Catalinei daca decizia retragerii este sau nu buna. Eu pot spune doar ca echipa nationala a pierdut o varianta viabila si valoroasa in tentativa de a alinia o echipa cit mai competitiva la JO de la Beijing. Orice gimnasta care pleaca ete o pierdere pentru lot. Catalina nu era deloc orice gimnasta, ci era una valoroasa, dar in situatia in care ea a hotarit ca isi pericliteaza sanatatea si ca nu mai doreste sa continue, atunci nu putem decit sa ii multumim si sa ii respectam decizia. Noi mergem mai departe, cu dorinta si obligatia de a compensa absenta Catalinei Ponor", a declarat, Nicolae Forminte. Tripla campioana olimpica Catalina Ponor este tripla campioana olimpica la Atena, in 2004, la birna, sol si cu echipa si mai are in palmares cinci titluri europene, dintre care trei la Amsterdam, in 2004 (la birna, la sol si cu echipa), unul la Debrecen in 2005 (birna) si altul la Volos, in 2006 (birna). De asemenea, Ponor a mai cucerit o medalie de argint cu echipa si una de bronz la sol, la Campionatele Europene din 2006, de la Volos. Din palamaresul ei lipseste titlul mondial, avind insa trei medalii de argint la CM de la Anaheim din 2003 (birna, sol si cu echipa) si doua de bronz, la CM de la Melbourne in 2005 (birna) si la CM de la Stuttgart in 2007 (cu echipa).

Cu portile inchise

Steaua a mai primit o veste rea, dupa ce a fost eliminata din competitiile europeneComisia de Apel a FRF a decis, ieri, ca Steaua si Dinamo sa evolueze cite trei etape fara spectatori, desi initial Comisia de Disciplina luase hotarirea ca ambele cluburi sa fie penalizate doar cu amenzi, pentru incidentele de la meciul direct, din etapa a 16-a. „Dinamo si Steaua au cerut anularea sanctiunii cu penalitate de la meciul direct. Comisia de Apel a decis anularea acestei hotariri, care se incadra la articolul 83, si i-a incadrat la articolul 82, fiecare urmind sa joace cite trei etape fara spectatori. Aceasta hotarire intra in vigoare de azi", a declarat, ieri, secretarul general al Comisiei de Apel, Mircea Cezar Ionescu. Rateaza derbiuriSteaua va evolua fara spectatori in meciurile cu Farul Constanta (etapa 19), CFR Cluj (etapa 21) si Unirea Urziceni (etapa 23), in timp ce Dinamo va juca fara aportul publicului in partidele cu Ceahlaul Piatra Neamt (etapa 20), Farul Constanta (etapa 22) si Politehnica Iasi (etapa 24). Comisia de Disciplina a FRF a decis, initial, ca echipele Steaua si Dinamo sa nu ispaseasca nicio etapa de suspendare dupa incidentele din derby-ul etapei a 16-a, formatiile urmind sa plateasca doar amenzi de 70.000 de lei, respectiv 80.000 de lei. In timpul meciului cistigat de ros-albastrii cu scorul de 1-0, cele doua galerii au aruncat cu petarde si fumigene in spatiu de joc, ceea ce a dus la intreruperea jocului in trei rinduri. In urma acestui meci, peste 400 de persoane au fost retinute de catre jandarmi pentru identificare si amprentare. Borcea se revoltaPresedintele executiv al lui Dinamo, Cristian Borcea, a declarat, dupa aflarea deciziei, ca hotarirea Comisiei de Apel a FRF este aberanta si spera ca aceasta sa fie anulata, in recurs, de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal. „Decizia Comisiei de Apel este o prostie, nu stiu cum au judecat atita timp cit atit noi, cit si clubul Steaua am adus dovezi care au dus la identificarea celor peste 400 de suporteri care au fost responsabili de incidentele de la acel meci. Vom ataca aceasta decizie aberanta si sper ca, in cele din urma, sa avem cistig de cauza", a declarat BorceaMai bine amendaManagerul sportiv al Stelei, Adrian Ilie, sustine ca formatia din Ghencea va face recurs la decizia Comisiei de Apel a FRF. „Este inadmisibil asa ceva. De la 70.000 de lei amenda, ne-au dat trei etape de suspendare. Este o decizie incorecta. Nu am vazut niciodata asa ceva. Vom face recurs pentru ca e nedrept ceea ce se intimpla. Nu ne temem de o suspendare mai mare. Sa ne dea 10 etape daca ei asa considera, dar nu cred ca ar fi corect", spune Adrian Ilie. Sparring partnerPatronul Stelei, Gigi Becali, considera, ca experienta din aceasta editie a Ligii Campionilor i-a lasat un gust amar, deoarece ros-albastrii au fost doar parteneri de antrenament pentru Arsenal si FC Sevilla. „Anul asta, in Liga Campionilor, a fost... asa, cum sa spun, mi-a ramas un gust amar in timpul vizionarii meciului cu Arsenal, pentru ca ma supara faptul ca e prea mare diferenta de valoare intre noi si ei. Eu sint genul de om caruia ii place sa nu aiba emotii, sa ma duc la un fel de distractie, nu undeva unde esti calul de bataie, undeva unde esti sparring-partner pentru ceilalti", a spus Becali. Vin intaririLatifundiarul considera ca rezultatul final al meciului cu Arsenal, scor 2-1, nu este unul just, in opinia sa Steaua meritind mai mult. „Rezultatul e intr-un fel mincinos, pentru ca la 2-0 am avut inca doua-trei ocazii in afara de gol. Nici dupa cum a decurs jocul nu ne-au dominat chiar asa de clar. In repriza a doua am jucat si noi. Dar daca nu ai atac la fotbal esti mort. E ca si intr-o lupta in care nu ai cutit. Adica te bati, te lupti, alergi, dar nu poti sa-ti omori adversarul. Aseara (n.r. - miercuri seara) mi-am dat seama ca Steaua este o echipa puternica, dar are nevoie de retusuri si de doi atacanti", crede Becali.

?Ca mieii la taiere?

“Cu calificarea deja asigurata si urmind meciul cu Chelsea, Wenger a facut schimbari, dindu-le sansa unor jucatori ce apar mai rar in echipa sa impresioneze. Acestia nu l-au dezamagit, desi a fost relativ usor sa straluceasca in fata unei echipe precum Steaua. Romanii au luat doar un singur punct in grupa si aseara a fost usor de vazut si de ce”, a scris BBC.Ziarul The Guardian a notat: “Inimile Stelei, cel putin pentru o vreme, s-au scufundat la fel de adinc ca ale cluburilor engleze in timpurile moderne, cind erau invinse de tineri in Cupa Angliei. Suporterii oaspetilor l-au fluierat pe Surdu, un jucator nepopular. Steaua n-a incetat sa creada dupa golul lui Zaharia, iar Ovidiu Petre a fost aproape de a egala. Lehmann a simtit o urma de neliniste la golul Stelei, dar Arsenal si-a implinit dorinta si a terminat meciul fara accidentari”.“La Londra, au fost ca mieii la taiere”Cei mai duri au fost ziaristii de la The Sun, care au amintit de episodul in care Mourinho a patruns in vestiar printr-un carucior de rufe murdare, desi era suspendat: “Chiar si spalatoreasa s-ar fi putut ocupa de acest meci si tot ar fi cistigat. Wenger n-a avut nevoie sa se ascunda intr-un cos de rufe pe durata suspendarii sale de un meci. Marele rival al lui Wenger, Mourinho, a facut-o o data, pentru a intra in vestiarul echipei sale, deoarece era suspendat. Lehmann abia a transpirat pina in ultima parte, atit de mare a fost ineficienta oaspetilor, care au avut nevoie de 68 de minute sa intre in careul lui Arsenal”. Publicatia britanica a fost ironica si la adresa lui Surdu: “Romeo Surdu poarta pe tricou numarul 84, fapt ce arata al citelea jucator este in ordinea valorii”. Nici finantatorul Gigi Becali nu a scapat ironiei tabloidului britanic: “Steaua, codasa grupei, a primit o lectie de pase si miscare. Finantatorul Gigi Becali planuieste sa salveze sezonul folosind practici pe care le-a invatat ca cioban. La Londra, au fost ca mieii la taiere”.Daily Mirror noteaza ca “Steaua putea cistiga un punct, dupa ce Lehmann a gresit la golul lui Zaharia”. De altfel publicatia amintita spune ca meciul acesta a clarificat pe deplin de ce portarul german a ajuns rezerva la Arsenal. Cu referire la faptul ca a ratat primul loc in grupa, Daily Telegraph a titrat: “Arsenal a batut Steaua, dar a ratat”, ziarul remarcind revenirea lui Van Persie, care alaturi de Walcott s-a aflat la originea majoritatii actiunilor lui Arsenal.

Gala Sportului Transilvan si Judetean 2007

sport@monitorulab.ro“În ceea ce priveste rezultatele anului sportiv 2007, nu sint nici mai bune, nici mai rele decit anul trecut. Ne-am fi dorit mai multe rezultate notabile pe plan international. Speram ca anul olimpic 2008, sa ne bucure cu rezultate si mai bune”, a afirmat Dan Susa, directorul DSJ Alba.Din partea oficialitatilor locale si judetene au participat Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, subprefectul Clement Negrut si Dorin Sava, din partea Primariei Municipiului Alba Iulia. Spectatorii au avut ocazia sa urmareasca o serie de momente artistice. Manifestarea a fost organizata în colaborare cu DSJ Alba, CJ Alba si Radio Tg.În cea de-a doua parte a Galei Sportului Judetean au fost acordate distinctii celor mai buni sportivi, antrenori si conducatori din judetul Alba.Top 10 Sport Alba, 2007 (sport de performanta)1. TUDOR SFÂRLOG - Clubul Municipal de Sah, Alba Iulia, sah - 46, 4 p (locul II la Campionatul European de Juniori, locul IV cu echipa, locul I la CN clasic, locul I la CN sah rapid, locul II la CN sah blitz, participare la Campionatele Mondiale, a obtinut normele pentru titlul de maestru al sportului). Antrenor: Marius Ceteras2. SORIN CAZACU - C.S. Unirea Alba Iulia, haltere - 39,5 p (Campionatele Balcanice - locul II, CB - de doua ori locul III, CB - locul III cu echipa, CN - locul II de trei ori). Antrenor: Ioan Fratila 3. ANA-MARIA GROZA - C.S. Unirea Alba Iulia, atletism - 34, 5 p ( locul VI cu echipa la Cupa Europei la mars, locul II la Campionatul National). Antrenor: Horea Stef4. ADRIAN SECHERES- Clubul Municipal de Sah, Alba Iulia, sah - 28, 4 p (locul III la Campionatele Europene - 10 ani, doua locuri II la CN sah rapid - 10 ani, participare la Campionatele Mondiale). Antrenor: Marius Ceteras5. ALEXANDRU STANCU - Karate Club Fudokan, Sebes - 25,5 p (CM SKDUN - locul III kumite, CM SKDUN - locul III kumite cu echipa, locul III kumite la CE, participare la Campionatele Mondiale). Antrenor: Hasa Gabriel6. MIHNEA COSTACHI - Clubul Municipal de Sah, Alba Iulia - 24,2 p (CN - locul I, CN sah rapid - locul I, CN sah blitz - locul II, CE - locul XI, participare la Campionatele Mondiale). Antrenor: Marius Ceteras7. LIVIU DODOC - C.S. Dojokan Activ, Aiud, karate - 22,8 p (CM - locul III kata, CM - locul II kata cu echipa, CN Shobu Soubon - locul II kumite, CN Wado Ryu - locul II Kata, CN Wado Ryu II, CN rotativ - locul III cu echipa, participare la Campionatele Mondiale). Antrenor: Nicolae Craciun8. ARMINA CISTELECAN - C.S. Unirea/L.P.S.-C.S.S. Alba Iulia, haltere - 22 p ( CN sen - locul II si locul trei de doua ori, CN tineret locul întii de trei ori). Antrenor: Ioan Fratila9. ANDRADA SUSU - C.S. Unirea/L.P.S Alba Iulia, haltere - 21 p (CN sen - locul IV de trei ori, CN jun I - locul I, CN jun II - locul întâi de trei ori). Antrenor: Ioan Fratila10. SEBASTIAN HAIDU - C.S. Dojokan Activ, Aiud, karate (CM jun. - locul IV kata, CM - locul III kata cu echipa, CN Shobu Soubon - locul I kumite, CN Shobu Soubon - locul III kumite cu echipa, CN Wado Ryu si CN Wado Ryu, open). Antrenor: Nicolae CraciunTop antrenori 20071. Marius Ceteras - Clubul municipal de Sah Alba Iuia; sah2. Ioan Fratila - L.P.S./C.S. Unirea Alba Iulia; haltere3. Nicolae Craciun - C.S. Dojokan Activ Aiud; karateTop Conducatori 20071. Nicolae Nistor - Clubul Sportiv “Unirea” Alba Iulia2. Ioan Taran - Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia3. Dorin Serdean - Clubul Municipal de Sah Alba Iulia Au mai fost acordate premii urmatorilor:n sportivi: Atletism     - (categoria veterani - Cioca Ilie, Gusat Emilia, Sufletel Emil, Andrei Szabo, Bogdan Mircea), Barna Andreea (C.S. Atletic “Mica Roma” Blaj); Istrate Madalina (Clubul Sportiv “Unirea” Alba Iulia); Suciu Simona (Clubul Sportiv “Unirea” Alba Iulia); Boholtan Alina (L.P.S./ CS “Unirea” Alba Iulia)Box          - Daramus Andrei - C.S. Box Club Gaz “N. Linca” Alba Iulia        - Daramus Laurean - C.S. Box Club Gaz “N. Linca” Alba IuliaHaltere     - Cistelecan Adriana - C.S. Unirea Alba Iulia        - Voievod Vlad - C.S. Unirea Alba IuliaÎnot         - Cristoltean Andreea - L.P.S./C.S.S. Unirea Alba Iulia        - Sandu Raluca - L.P.S./C.S.S. Alba IuliaTaekwondo     - Silaghi Iulia - C.S. Koryo Blaj         - Aldea Alexandra - C.S. Koryo Blaj        - Ambru Tudor - C.S. Koryo Blaj        - Dumitru Giulian - C.S. Koryo BlajTenis         - Borza Bogdan - C.S. Constructorul Alba IuliaGolf         - Coman Viorel - C.S. Golf Club “Paul Tomita”n Antrenori: Avram Gabriel (CS Unirea Alba Iulia); Breaz Mihail  (Clubul Municipal de Sah Alba Iulia); Bob Nicolae (LPS/C.S.S. Alba Iulia); Bob Rodica (LPS/C.S.S. Alba Iulia); Bucerzan Mariana (CS Unirea Alba Iulia); Hasa Gabriel  (C.S. Fudokan Sebes); Man Cristina (C.S. Atletic “Mica Roma” Blaj); Marcu Nicusor (LPS Alba Iulia); Pastiu Nicolae (C.S. Box Club Gaz “N. Linca” Alba Iulia); Stanila Emil (LPS Alba Iulia); Ursu Nicolae (C.S. Golf Club “Paul Tomita”).n Activ voluntari: Smadea Ioan - director adjunct C.S. Unirea Alba Iulia; Bardi Stefan - Inspector scolar Judetean Alba; Bâsca Ioan - Academia Olimpica Româna, filiala Alba; Bucico Alexandru - judo; Avramut Nicolae - sportul pentru toti; Sandru Liliana - sportul pentru toti; Szakaci Emeric - tenis; Secareanu Iancu - atletism; Stoicescu Adrian - radioamatorism; Ispas Dorinel - baschet; Nichimis Iulian - Asociatia Judeteana de Fotbal; Câmpean Ioan - Colegiul Tehnic “I.D. Lazarescu” Cugirn Excelenta în activitatea sportiva: Capata Nicolae - Sebes; Breaz Mihail - Alba Iulia; Craciun Nicolae - Aiud; Pastiu Nicolae - Alba Iulia; Groza Ana Maria - Alba Iulia; Taran Ioan - Alba Iulia.n Pentru contributia adusa la dezvoltarea sportului judetean în anul 2007: Covaciu Cosmin - Prefectul Judetului Alba; Clement Negrut - Subprefect al Judetului Alba, director al A.O.R- Alba; Dumitrel Ioan - Presedintele Consiliului Judetean Alba; Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia; Cioara Voicu - comandantul Col. Mil. Lic. “Mihai Viteazul“ Alba Iulia.

Grupele mortii

Potrivit statisticienilor englezi, s-a descoperit ca adevarata “grupa a mortii” a fost la Campionatul European din 1996, si nu este nicidecum Grupa C a Euro 2008, din care fac parte nationalele Romaniei, Frantei, Olandei si Italiei. Media actuala a pozitiilor pe care le ocupa cele patru formatii in clasamentul mondial intocmit de FIFA este 8, dar au existat grupe la turnee finale in care s-au intilnit echipe care erau mai bine clasate in momentul partidelor directe. Cea mai “mortala” grupa, asa cum este supranumita de catre presa engleza, a fost la Campionatul European din 1996, cind s-au intilnit Germania, clasata pe locul II in lume, Rusia (3), Italia (7) si Cehia (10), ceea ce inseamna ca media clasarilor era la momentul respectiv de 5,5. O alta grupa dificila a fost cea a Frantei de la EURO 2000, in care a evoluat alaturi de Olanda, Cehia si Danemarca. Media clasarilor era de 9,75, din cauza clasarii Olandei pe locul 21, desi a terminat grupa pe primul loc. 

Drida, pus pe liber

Fotbalistul echipei UTA, Adrian Drida, a fost pus, ieri, pe lista de transferuri si amendat cu 1.000 de euro, deoarece a lipsit nemotivat de la antrenamentele de marti si miercuri ale echipei antrenate de Marin Barbu. Antrenorul principal al echipei aradene a anuntat ca nu mai are nevoie de serviciile lui Adrian Drida si ca fotbalistul va plati, conform Regulamentului de Ordine Interioara, 500 de euro pentru fiecare zi de absenta nemotivata de la programul echipei. “Drida a venit luni la club, a spus ca este accidentat si a disparut. Pai ce inseamna asta? Trebuia consultat de medicul echipei, eventual dus la un medic specialist pentru analize si investigatii si pus sub tratament. Marti si miercuri nu l-am vazut, iar cu mine a incheiat povestea. Nu mai am nevoie de el, va fi amendat cu 500 de euro pe zi si este pe lista de transferuri”, a declarat Barbu. 

Cuvintul Evangheliei

    Pilda celor poftiti la cina (Luca, 13, 10-17)              Duminica a 28-a dupa Rusalii„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om oarecare a facut cina si i-a chemat pe multi. Si la ceasul cinei si-a trimis slujitorul sa le spuna celor chemati: Veniti, ca iata acum toate sint gata. Si toti, parca intelesi, au inceput sa isi ceara iertare. Cel dintii a zis: Tarina am cumparat si trebuie sa ies ca s’o vad; te rog, iarta-ma!... Si altul a Zis: Cinci perechi de boi am cumparat si ma duc sa-i incerc; te rog iarta-ma!... Si altul a zis: Femeie mi-am luat si de aceea nu pot veni... si intorcindu-se slujitorul, i-a spus stapinului sau acestea. Atunci miniindu-se stapinul casei, a zis: Iesi indata in pietele si’n ulitele cetatii si adu aici saracii si neputinciosii si orbii si schiopii... Si i-a zis slujitorul: Doamne, ce-ai poruncit s’a facut si inca mai este loc. Si a zis Stapinul catre slujitor: iesi la drumuri si la garduri si sileste-i pe toti sa intre, ca sa mi se umple casa. Ca va spun Eu voua: Niciunul din barbatii aceia care au fost chemati nu va gusta din cina Mea.“                                                            ***     Hristos ne vorbeste despre imparatia lui Dumnezeu, prezentind-o ca pe o cina la care sintem cu totii chemati. Aceasta imagine a imparatiei lui Dumnezeu ca cina, ca ospat al bucuriei prezentei lui Dumnezeu, o regasim in Vechiul Testament: amintiti-va de stejarul Mamvri, unde Avraam ii primeste pe cei trei ingeri la masa, jertfind vitelul cel gras. Aceasta ospitalitate avraamica a ramas in Vechiul Testament prototipul comuniunii desavirsite, pe care Hristos ne-a revelat-o dupa modelul Sfintei Treimi.     Si astazi, prin aceasta pilda, Hristos ne pune in fata si ne cheama la ceea ce este pregustarea imparatiei lui Dumnezeu pe pamint, adica Sfinta Liturghie, Cina cea de Taina, ospatul in care Hristos ni se ofera deplin prin impartasirea cu Sfintul Sau Trup si cu Scumpul Sau Singe. Vedem insa ca la aceasta cina nu poate lua parte oricine. Trebuie ca haina sa fie curata, luminoasa. Sufletul este cel care trebuie intors catre Domnul, eliberat si usurat de toate grijile acestei lumi! Lumina Cuvintului trebuie lasata sa-l patrunda, pentru a-L vedea si primi pe Hristos – Cina sufletului nostru flamind si insetat dupa Adevar.     Dar ni se spune ca putini sint cei alesi. Sa nu ne gindim ca Hristos este cel care va face diferente intre noi, ca ii va prefera pe unii in defavoarea celorlalti! Nu-i asa! Noi sintem cei care preferam sa traim viata noastra fara Hristos! Noi sintem cei care facem alegerea, si nu Hristos! Este vorba despre o chemare neincetata, care continua pentru toate generatiile care au existat, exista si vor exista pina la sfirsitul veacurilor. Dar putini sint cei care raspund chemarii, care doresc sa ia parte la cina.     Cind participam la un ospat, la o cina, nu putem merge si sa raminem straini unii de altii. Trebuie sa ne privim in ochi! Fata noastra nu se poate intoarce de la cei care ne stau inainte. Trebuie sa participam la ospat cu intreaga noastra fiinta! Dar in fata noastra nu sta doar cel de linga noi, ci insusi Hristos este prezent. Deci, la cina este prezent Hristos, aproapele, si eu insumi. Trebuie sa ne vedem cu totii! Si daca vederea noastra este intunecata, si daca nu-L vedem pe Hristos sau daca nu-l vedem pe aproapele, nu putem lua parte la ospat, nu ne putem impartasi la Cina, caci impartasirea este cu Hristos, de la care aproapele nu poate lipsi! Daca lipseste aproapele, inseamna ca ne lipseste dragostea pe care Dumnezeu ne-a descoperit-o!

Imparatia in cele trei ipostaze

Imparatia lui Dumnezeu este o realitate despre care noi, dupa doua milenii de teologie sistematica, stim mult mai putin decit tilharul de pe cruce. Cind vorbim despre telul final al vietii noastre, preferam sa-i spunem mintuire. Mintuirea, insa, potrivit cu sensul cuvintului original grecesc, nu este altceva decit salvarea dintr’o primejdie, eliberarea dintr’o inchisoare, siguranta de a nu te mai sti pindit de ceva rau. Iisus Hristos este Mintuitorul nostru, Cel ce ne-a eliberat din robia pacatului si a mortii. Icoana Sa ca Salvator este aceea a pogoririi la iad, adincul din care ii trage afara pe Adam, pe Eva si pe toti cei care asteptau, acolo, eliberarea. Dupa acest moment, stim ce s’a mai petrecut cu Mintuitorul, dar nu stim nimic despre ceea ce s’a mai intimplat cu cei mintuiti.     Desigur, eliberarea din captivitate este un moment crucial in viata omului. Nu poate fi, insa, indiferent modul sau de viata de dupa aceea, daca va continua sa fie un raufacator, in cazul unui criminal, sau un handicapat psihic, in cazul unui prizonier de razboi. Stim ca Iisus i-a spus tilharului pocait: Astazi vei fi cu Mine in rai, dar despre rai, ce anume este el in sine, nu cunoastem decit ceea ce stia si Pavel, anume ca acolo sint realitatile pe care ochiul nu le-a vazut si urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s’au suit.     Iata de ce cred eu ca Liturghia este cartea deschisa a Imparatiei, singura in stare sa ne ofere o imagine clara si concreta a spatiului duhovnicesc in care se vor salaslui cei mintuiti.     Sa urmarim, mai intii, Imparatia in Sfinta Scriptura.     Imparatia lui Dumnezeu este pomenita de Profetul David in Psalmul 44,6: toiag de dreptate e toiagul imparatiei Tale, mentiune pe care Sfintul Apostol Pavel, in Epistola sa catre Evrei, o va raporta la Iisus Hristos (ca Fiul lui Dumnezeu, de o fiinta cu Tatal si, prin urmare, El insusi Dumnezeu). Ea este pomenita, de asemenea, si in intelepciunea lui Solomon 10,10: intelepciunea ii va arata dreptului imparatia lui Dumnezeu. Imparatia va intra astfel in constiinta poporului evreu, care isi va construi din ea un ideal si o speranta. Asa se face ca, atunci cind Sfintul Ioan Botezatorul, ultimul si cel mai mare profet al Vechiului Testament, le spunea multimilor venite sa-l asculte la apa Iordanului: Pocaiti-va, ca s’a apropiat imparatia cerurilor!, oamenii aveau in memorie spusele profetilor, intelegeau ca ceea ce anunta Ioan era totuna cu ceea ce stiau din carti si ca aceasta vestire era menita sa le plineasca speranta.     Imparatia Cerurilor, folosita in Noul Testament, este varianta denumirii Imparatia lui Dumnezeu, cu nuanta ca in spatiul spiritual, infinit, al acestei imparatii, Dumnezeu stapineste impreuna cu supusii Sai, ca rezultat al indumnezeirii acestora prin Iisus Hristos. Ea este vestita de Insusi Iisus, chiar la inceputul propovaduirii Sale, prin cuvintele: Plinitu-s’a vremea si imparatia lui Dumnezeu s’a apropiat, ceea ce, in fapt, este reluarea prevestirii lui Ioan Botezatorul, cu trimitere transparenta la insasi persoana Domnului, prin Care s’a savirsit plinirea vremii. Imparatia Cerurilor mai este numita in Noul Testament si cu termenul simplu de Imparatia. De asemenea, ea se mai numeste si Viata vesnica, Viata de veci sau, simplu, Viata.Fragmente din volumul „Cartea deschisa a Imparatiei, o insotire liturgica pentru preoti si mireni“, Bucuresti, 2005

Craciunul colindatorilor romani si maghiari

Colinda impreuna, in romana si maghiaraLa cea de-a XII-a editie, dirijorii celor doua formatii corale au fost distinsi de Mitropolitul BartolomeuPornind de la faptul ca Nasterea Domnului este o sarbatoare a bucuriei si a buneivoiri, trebuie sa semnalam o intilnire remarcabila in peisajul confesional clujean, din pacate putin vizibila in rindul concitadinilor nostri si a carei marturie ramine de cele mai multe ori limitata doar la ambianta Catedralelor. Este vorba de concertul comun de Craciun al tinerilor teologi romani si maghiari.     Aceasta traditie ecumenica, in care cele doua formatii corale ale tinerilor elevi teologi ortodocsi si reformati cinta impreuna colinde si cintece de Craciun, s-a nascut in urma cu 15 ani, din initiativa si cu binecuvintarea Arhiepiscopului si Mitropolitului Bartolomeu si a regretatului Csiha Kálmán, pe atunci Episcop al Bisericii Reformate din Ardeal. Concertele sint gazduite alternativ de Catedrala Ortodoxa si de cea Reformata, fiecare formatie corala prezentind un repertoriu propriu de colinde si cintece de Craciun, incununat apoi cu piese in interpretare comuna, in limbile romana si limba maghiara.Anul acesta, la Catedrala ReformataSi in acest an, marti, 18 decembrie 2007, la ora 18, Catedrala Reformata din strada Mihail Kogalniceanu va gazdui cea de-a XV-a editie a „Concertului Mixt de Colinde si cintece de Craciun“ al corurilor Seminarului Teologic Ortodox si al Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca. La eveniment vor participa Mitropolitul Bartolomeu si Episcopul reformat Pap Géza, alaturi de credinciosii celor doua confesiuni.Dirijori distinsi de Mitropolitul ClujuluiLa editia din 2004, gazduita in Catedrala Ortodoxa, Mitropolitul Clujului a acordat pr. prof. dr. Petru Stanciu si prof. dr. Szekely Árpád, dirijorii celor doua coruri, Diplome pentru contributia deosebita pe care au adus-o la cultivarea dialogului dintre cele doua Biserici istorice.     Dincolo de ecumenism, al carui dialog teologic are putine rasfringeri asupra vietii cotidiene, intilnirea teologilor ortodocsi si reformati reprezinta o veritabila marturie a buneivieturi si a respectului care trebuie sa guverneze in relatiile interumane, precum si un prilej binecuvintat pentru credinciosii romani si maghiari de a intimpina praznicul Nasterii Domnului in comuniune de rugaciune si cintec.

Pe scurt

Caminul de batrini din Mociu, 6 ani de activitateSub patronajul Arhiepiscopiei Clujului si in parteneriat cu Directia Judeteana de Asistenta Sociala, functioneaza Centrul de ingrijire si asistenta pentru virstnici „Sfintul Nicolae“ din localitatea Mociu. Implinirea celor 6 ani de activitate a fost marcata marti, 4 decembrie, printr-o slujba de multumire oficiata de Episcopul Vicar Vasile Somesanul, in prezenta doamnei Nicoleta Brad de la Consiliul Judetean (CJ) Cluj, a reprezentantilor autoritatilor locale si a pr. Iustin Campean, directorul Centrului. Mitropolitul Bartolomeu a acordat diplome de aleasa cinstire domnului Marius Nicoara, presedintelui CJ Cluj, precum si celor care au sprijinit moral si material activitatea caminului. In cadrul acestui moment festiv a fost prezentat si un fragment din piesa „Irozii“, in interpretarea batrinilor din Centru. Acest centru este rezultatul colaborarii dintre Biserica Ortodoxa si institutiile statului in domeniul asistentei sociale. Centrul functioneaza din decembrie 2001 si este destinat persoanelor virstnice cu dizabilitati si probleme sociale grave. In prezent, la Mociu sint ingrijite 25 de persoane cu virste cuprinse intre 56 si 86 de ani, caminul oferind conditii decente de trai, asistenta religioasa precum si multe alternative de petrecere a timpului liber, de la lucru in gradina la munca in ateliere. Tot sub patronajul Arhiepiscopiei, functioneaza din anul 2003 si Centrul pentru virstnici din Turda.Numarul 9 al revistei „TABOR“A aparut numarul 9 al revistei de cultura si spiritualitate „TABOR“, editata de Mitropolia Clujului. Numarul din decembrie este unul tematic, ce isi propune sa marcheze, printr-o serie de eseuri si prezentari de documente, Anul Mircea Eliade.     In deschiderea revistei este prezentat un subiect de mare importanta si actualitate pentru dialogul si apropierea dintre catolicism si ortodoxie prin studiul „Important acord teologic ortodox-catolic pe tema sinodalitatii si autoritatii“, al Arhid. prof. Ioan Ica jr., precum si prin publicarea in prima lectura romaneasca a Documentului Ravenna, al Comisiei mixte de dialog.     Din cuprinsul tematic dedicat marelui istoric al religiilor Mircea Eliade remarcam eseurile semnate de Valeriu Anania, Mircea Muthu, Marius Lazurca, Constantin Negoita, Viorel Stefanescu si Doina Curticapeanu. Toate aceste prezentari contureaza un portret complex al savantului, istoricului si ginditorului Mircea Eliade.Saptamina FilocaliaASCOR Cluj a organizat intre 7 si 14 decembrie Saptamina Filocalia, marcind prin meditatie si rugaciune apropierea sarbato-rii Craciunului. Saptamina a cuprins lansari si vizionari de filme cu tematica religioasa, seri duhovnicesti, conferinte si dialoguri ale tinerilor cu marii duhovnici: IPS Arhiepiscop Andrei Andreicut, pr. Teofil Paraian de la Simbata, pr. Amfilohie de la Diaconesti, pr. Constantin Necula de la Sibiu, pr. Moise de la Oasa. Au fost lansate si cartile „Viata Parintelui Gheorghe Calciu“ si „Sfintul inchisorilor“, marturii ale celor ce l-au propovaduit pe Hristos in perioada comunista.

Fara emotii

Dupa victoria lejera obtinuta in urma cu o saptamina, in fata vicecampioanei BCMUS Pitesti, Gaz Metan Medias joaca, simbata, din nou, pe propriul teren, de la ora 18. De aceasta data, contra celor de la BC Rm. Vilcea. Cu doar trei infrngeri in acest sezon, mediesenii sint favoriti la victorie. Totusi, oficialii formatiei de pe Tirnava Mare indeamna la precautie. „Trebuie sa avem grija. Teoretic, sintem favoriti la victorie, dar e clar ca Vilcea nu va veni doar ca sa se prezinte la meci. Daca vom fi atenti si ne vom face jocul obisnuit nu avem cum sa pierdem. Cel mai greu este insa sa motivezi echipa inaintea unor adversari cotati mai slab", spune Ovidiu Teleaba. Moral de campioniCu un parcurs aproape ireprosabil in aceasta editie de campionat, Gaz Metan ocupa locul trei, la egalitate de puncte cu CSU Sibiu, aflata pe locul secund. Cum in ultima etapa echipa de pe Tirnava Mare va juca in deplasare, la Rapid, conducerea formatiei spera sa ramina fara alt esec si sa incheie pe pozitia a doua. „Ar fi senzational daca am cistiga ambele meciuri si am termina cu doar trei infringeri acest tur. Ar fi cel mai bun tur al nostru din toata istoria participarii si ar fi, de fapt, o recunoastere a muncii depuse aici. E adevarat ca sintem doar la mijlocul sezonului, dar avem pretentia sa ne aflam macar tot pe acel loc si la finalul campionatului", spune Octavian Serban, directorul tehnic al gruparii. Clasament1. CSU Ploiesti 11  11 0  939:770  22 2. CSU Atlassib 11  8 3  910:836  19 3. Gaz Metan 11  8 3  969:913  19 4. Rapid 11  7 4  885:843  18 5. U Cluj 11  7 4  945:901  18 6. Dinamo 11  7 4  932:883  18 7. Elba Timisoara 11  5 6  894:849  16 8. BC Otopeni 11  5 6  914:868  16 9. Mures Tg Mures 10  5 5  886:903  15 10. BCMUS Pitesti 10  5 5  819:861  15 11. BC Vilcea 11  3 8  778:896  14 12. CSU Brasov 11  3 8  826:903  14 13. CSM Oradea 11  1 10  798:910  12 14. BC Tirgoviste 11  1 10  819:861  12

Fara transferuri in iarna

Gazistii au avut un final excelent, care ii mentin in cartile promovariiDupa un start anevoios, in care a pierdut punctele puse in joc in primele trei deplasari consecutive, Gaz Metan Medias si-a revenit incet-incet. A mai avut doua sincope, soldate cu rezultate negative, pe propriul teren, in compania echipelor Apulum Alba Iulia si FC Tirgoviste. Cu toate acestea, echipa antrenata de Cristi Pustai a terminat pe pozitia a doua, rezultat considerat multumitor de tehnicianul mediesean. „Am reusit, pina la urma, sa ne indeplinim obiectivul. Sintem pe loc promovabil si asta e foarte bine. Daca nu am fi avut acele accidente, sigur eram pe unu. Oricum, e bine. Echipa a fost in crestere de forma, de la meci la meci. Au mai fost si citeva meciuri, in care am jucat mai slab, dar, una peste alta, am jucat bine", spune Pustai. Acelasi lotDupa ce, in iarna, a facut doar trei transferuri, prin aducerea brazilienilor Cairo, Eric si Grillo, pentru aceasta vacanta, Pustai nu anunta nicio mutare. Spune ca lotul actual este suficient de bun, atit calitativ, cit si numeric. „Nu vom face niciun transfer. Daca tot e sa aducem un jucator, atunci ar trebui sa fie unul mai bun decit ceea ce avem noi acum pe postul respectiv. Nu pot spune ca peste tot avem cei mai buni jucatori, dar nici nu sint fotbalisti care sa te impresioneze. Sintem 28 in lot si este o concurenta mare pe posturi. Cred ca ne putem descurca cu ce avem si sa putem promova. Am fost in niste discutii cu un junior care a evoluat pentru Vilcea, dar tranzactia are sanse mici sa se realizeze", spune Pustai. Obiectiv: promovareaPentru retur, obiectivul trasat echipei este promovarea. Pustai spune ca misiunea nu este deloc usoara, dar este convins ca, printr-o prestatie foarte buna, gruparea de pe Tirnava Mare poate ajunge in prima liga. „Va fi o competitie dura. Aflata pe primul loc in clasament, Pitestiul este favorita la promovare. Va fi o lupta foarte strinsa si cu Vilcea, dar si cu cei de la Oradea, dar avem forta sa trecem peste. Sint convins ca daca am fi continuat campionatul acum, aveam sanse mari sa luam puncte importante in lupta cu principalele contracandidate. E bine ca avem meciurile importante pe propriul teren si sper sa la transam in favoarea noastra", spune Pustai. Buget suplimentatPentru anul 2008, conducerea clubului prognozeaza un buget mai mare cu 10-20 de miliarde de lei. „In mod normal ne ajunge si bugetul pe care l-am avut in acest an, dar, probabil, o sa-l mai suplimentam. Oricum, pentru noi, marea incercare este de a atrage si municipalitatea alaturi de echipa, pentru ca nu sintem doar ai Gazului, ci reprezentam si orasul si comunitatea. Cred ca este momentul ca si Primaria sa se implice si sa sustina mai mult sportul in Medias", spune Ioan Rusu, directorul Transgaz.

Operator contestat

Licitatia pentru concesionarea activitatii de intretinere si reparatii a drumurilor din Medias a nascut dispute. Desemnat cistigatoare, Gospodaria Comunala a fost contestata de societatiile sibiene Comtram S.A. si Geiger S.A.. Primaria Medias sustine ca totul s-a facut conform legii, iar cistigatorul a fost desemnat corect. O decizie finala in aceasta privinta va fi luata de catre Consiliul National de solutionare a contestatiilor. La licitatia pentru desemnarea operatorului de drumuri au participat sase firme.Licitatie publicaPrimaria Medias trebuie sa concesioneze activitatea de intretinere si reparatii a drumurilor unei societati comerciale. Dupa ce in 2005, municipalitatea a desemnat prin incredintare directa societatea Gospodaria Comunala ca operator de drumuri, odata cu modificarea legii, aceasta activitate trebuie concesionata prin licitatie. Practic, societatea cistigatoare se va ocupa in urmatorii cinci ani de toate lucrarile de reparatii pe strazile din municipiul Medias. Cistigator contestat Sase societati comerciale s-au aratat interesate si au cumparat caietul de sarcini. Este vorba de Drum Serv si Drumuri si Poduri din Tirgu-Mures, Drum Art Bucuresti, Comtram Sibiu, Gospodaria Comunala si Dafora Medias in asociere cu firma sibiana Geiger. La sfirsitul lunii noiembrie, societatea Gospodaria Comunala a fost desemnata ca si operator de drumuri in municipiul Medias. Decizia comisiei de licitatie a fost contestata de catre doua dintre societatile participante, Comtram si Geiger, ambele din municipiul Sibiu. Licitatie corectaChestionati asupra contestatiilor depuse, edilii Mediasului sustin ca totul a fost corect. „Din punctul nostru de vedere totul este legal, licitatia a fost facuta dupa tiparul legii, deci nu este nici o problema" sustine viceprimarul Teodor Neamtu. O decizie finala in acest caz va fi luata in perioada imediat urmatoare de catre Consiliul National de solutionare a contestatiilor. Anul acesta municipalitatea a prevazut in bugetul local suma de 38 miliarde de lei vechi pentru lucrari de reparatii a strazilor. Societatea care va cistiga in cele din urma licitatia, va incasa astfel in urmatorii cinci ani, cel putin 150 miliarde de lei vechi. 

Cadouri pe datorie

Mii de pensionari din toata tara apeleaza la imprumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Chiar daca de la 1 noiembrie cuantumul pensiilor a crescut , sumele nu le ajung pentru a-si achita datoriile catre furnizorii de caldura, apa si energie electrica. Creditele solicitate nu depasesc, in general, 500 de lei. In luna noiembrie, 200 de persoane au solicitat imprumuturi in valoare de 210.000 lei. In decembrie, cererea este si mai mare. Pensionarii vor cheltui banii pe cadouri, facturi si pentru masa de Craciun. Mai greu iarnaSaracia, cheltuielile mari, disperarea in unele cazuri, ii indeamna pe pensionari sa apeleze la Casa de Ajutor Reciproc. Platind o cotizatia lunara, acestia pot imprumuta bani, in general pentru nevoile personale. O fac periodic, si in special in sezonul rece, atunci cand facturile par imposibil de platit din pensii. Casa le acorda credite pina la 2.000 lei, cu posibilitatea de rambursare in zece rate lunare. In general insa, pensionarii solicita sume pina la 500 de lei. Credite pentru sarbatoriMajoritatea celor care apeleaza la imprumuturi spun ca au nevoie de acesti bani pentru a se descurca cu plata facturilor si pentru a mai cumpara lucrurile necesare pentru sarbatorile de iarna.  „In general pensionarii vin pentru nevoile personale, pentru a-si plati taxele, gaz, lumina, impozite. Unii isi mai renoveaza prin casa, dar sint putini acestia. Acum, in preajma sarbatorilor ne asteptam ca cererile sa creasca" explica Mariana Halmaciu, sef administrativ in cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Cel mai mare imprumut acordat pina acum este de 2.000 de lei.Nevoi de sarbatoriExplicatiile oferite de virstnici sint clasice. Cei mai multi care vin sa se imprumute in aceasta perioada spun ca n-au bani suficienti pentru a pune strictul necesar pe masa. „De porc nici macar nu poate fi vorba. Luam si noi acolo niste carne sa facem o friptura, doi cirnati si citeva legume. Majoritatea banilor se duc pe medicamente si pe taxe. In perioada asta ne usuca. E foarte greu de noi, dar om trece cumva. Important e sa punem si noi ceva pe masa de sarbatori", spune Ana Bota, o pensionara care a apelat la un imprumut. Cadou de la Noi'sImpresionat de drama mai multor persoane virstnice, Valer Blaga, proprietarul grupului de firme Noi's a decis sa faca un cadou pensionarilor. A doua zi de Craciun organizeaza o masa speciala pentru pensionari. Intre orele 12 si 15, toti pensionarii vor putea servi meniul de la Fast Food, de pe Soseaua Sibiului, ce va contine ciorba de perisoare si sarmale, la pretul de doar 5 lei. „Am decis si eu sa le fac un cadou persoanelor virstnice. Pretul de cinci lei cred ca este mai mult decit atractiv. Este cadoul meu pentru ei. M-as bucura sa fie cit mai multi oameni sa se poata bucura de acest cadou", spune Blaga. Se accepta intirzieriPensionarii sint constiinciosi, si vin lunar pentru a-si plati ratele imediat cum iau pensia. Mai sint insa situatii in care acestia se descurca greu cu banii, si nu isi pot plati o rata lunara. Casa de Ajutor Reciproc tolereaza aceasta situatie, iar oamenii sint ajutati pentru a se descurca. „Oamenii sint corecti si vin si ne informeaza. Au necazuri, probleme, si ne roaga sa ii scutim spre exemplu o luna. Noi ii intelegem si atunci platesc luna viitoare" mai spune Mariana Halmaciu.In toata taraCasa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din municipiul Medias are circa 5.000 de membri. Pe linga imprumuturi, mai acorda si ajutoare in caz de deces, si unele facilitati la ochelari, tratamente si excursii. In intreaga tara functioneaza 122 de Case de Ajutor Reciproc, cu un total de peste 800.000 de membri cotizanti.

Record absolut

Listarea la bursa a Transgaz Medias a reusit sa atraga o suma record din partea investitorilor, de circa 1,11 miliarde euro. Cel mai mult au fost interesati de acest proces marii investitori, care au subscris de 24,3 de ori mai multe actiuni decit numarul de actiuni oferite. La rindul lor, persoanele fizice au subscris 3,19 milioane de titluri Transgaz, adica de 6,77 ori mai multe decit cele alocate. Brokerii apreciaza ca cei care s-au inghesuit au fost investitorii mari romani, si mai putin cei straini. „Agresivitatea cumpararilor pe ultima suta de metri a ofertei publice initiale a Transgaz denota ca la cumparare s-au aflat buni cunoscatori ai particularitatilor pietei interne, deci, in mare parte investitorii au fost romani", sustin brokeri. Bursa in crestereValoarea cumulata a sumelor alocate de investitorii mari s-au ridicat, la 3,29 miliarde de lei (938 milioane de euro). La rindul lor, micii investitori au subscris actiuni Transgaz in valoare de 612,4 milioane de lei. „Suprasubscrierea pe transa mare, a investitorilor mari, a depasit toate asteptarile. Teoretic, o parte din banii ramasi nesubscrisi vor fi reorientati catre plasamente pe piata bursiera. Ca urmare, bursa ar putea sa inregistreze cele mai mari cresteri in ultima saptamina din acest an si in prima din anul urmator. Oricum, gradul de suprasubscriere foarte ridicat a depasit, detasat pe cel al IPO Transelectrica", considera analistii. SIF-urile in topSIF Oltenia a anuntat ca a subscris pachetul maxim destinat investitorilor mari (706.430 actiuni), plasind, in cadrul ofertei 135,58 milioane lei (38,52 milioane euro). La rindul sau, SIF Moldova a subscris 90.000 actiuni Transgaz Medias, in valoare de 17,27 milioane lei (4,9 milioane euro). De asemenea, compania de intermedieri financiare Broker Cluj a anuntat ca a subscris 27.000 actiuni Transgaz Medias, in valoare de 5,18 milioane lei (1,47 milioane euro). Oferta a cuprins 1.177.384 actiuni Transgaz, cu un pret de vinzare de 191,92 lei. Dupa inchiderea ofertei, drepturile de alocare se vor tranzactiona, in premiera la Bursa de Valori Bucuresti, investitorii avind astfel posibilitatea sa-si valorifice plasamentele pina la listarea propriu-zisa. Fiecare actiune ce se va aloca din acest moment are atasat un drept de alocare.Transgaz va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna februarie a anului viitor.

Pentru colegii orfani

Studentii Facultatii de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" au vindut timp de 3 zile peste o mie de pahare cu ceai si cafea, fiecare la un leu, intr-o actiune de stringere de fonduri pentru colegii lor care sint orfani sau provin din centre de plasament. Actiunea a avut loc in incinta Bibliotecii Central Universitare. Cu banii obtinuti vor fi ajutati sapte studenti de la facultatea mai sus amintita. Potrivit coordonatorului proiectului, Oana Tamas, cei sapte vor primi fiecare cite 150 de lei, bonuri valorice pentru carti, un rucsac si un pachet de dulciuri de sarbatori.

Fabrica de suruburi, relansata

Devenita o oaie neagra a Mediasului, dupa ce la un moment dat era una dintre companiile emblematice Felam are sansa sa se relanseze. Cumparata de omul de afaceri Mircea Vescan, societatea schimba macazul. „Vreau sa transform aceasta societate intr-una foarte moderna, de talie europeana. asa cum am facut cu toate companiile mele, la fel imi doresc sa fac si cu Felamul. A fost o companie de elita, vreau sa o readuc acolo unde ii este locul. e pacat sa te uiti si sa vezi ca in curtea fabrici zac atitea utilaje care n-au mai fost folosute", spune Mircea Vescan. Piedici de la BotaChiar daca a cumparat-o de ceva timp, Vescan nu poate sa-si puna planurile in aplicatie. Spune ca este blocat de familia Bota, fostul proprietar al fabricii. „Sintem blocati ca sa relansam activitatea economica de catre familia Bota. Dupa ce a falimentatsocietatea fanion a orasului recurge la tot felul de tertipuri avocatesti pentru a ne bloca dreptul de a intra in proprietatea pe care am achizitionat-o legal de la Administratia Financiara", spune Vescan. Acuza justitiaOmul de afaceri mediesean spune ca Justitia ar trebui sa se autosesizeze si sa gaseasca un circuit mai rapid pentru astfel de cazuri. „Acuz public sistemul juridic care da posibilitatea unuia ca Bota, care dupa ce a falimentat atitea fabrici sa blocheze in continuare inistiativele private, cu adevarat folositoare.  Nu stiu cind va interveni cineva ca sa puna la punct un astfel de comportament al unuia ca Bota. Eu vreau sa dau drumul la treaba, dar nu pot pentru ca ma lovesc de fel de fel de piedici. Ar trebui ca sistemul sa fie facut mult mai simplu si sa nu mai fie atitea probleme", spune Vescan. Investitie Planurile lui Vescan pentru viitorul apropiat este sa investeasca in jur de 3 milioane de euro. Spune ca vrea sa mareasca numarul angajatilor pina la 100. „Eu sint dispus sa investesc urgent 3 milioane de euro. Vreau sa relansez aceasta fabrica si sa o fac sa produca. O sa mai pastram o parte din activitatea traditionala si vom mai salva din ceea ce se mai poate in acest moment. Oricum, intentionez ca in termen scurt sa dublez capacitatea de productie. aceasta fabrica poate fi din nou rentabila, dar mai intii trebuie investitia", spune Vescan. Istoricul firmeiProductia de organe de asamblare este prezenta la Medias din 1920. Fabrica  a fost infiintata, in 1918 de H. Rossenauer. Initial , fabrica era specializata pe productia de masini pentru agricultura, dar si-a schimbat obiectul de activitate, in productie de piese si subansamble : suruburi, piulite, nituri, crampoane , tirfoane, saibe Grower, si inele resort. In iunie 1948 fabrica a fost nationalizata, fiind numita, la vremea respectiva „Drum nou", ulterior, in 1964 numele fiind schimbat din nou in „Fabrica de Suruburi Medias", apoi, in 1979, in „Intreprinderea Mecanica  Medias". Ultima schimbare de nume a fost in 1991, cind societatea a devenit „S.C. Felam S.A.".

Pictor medaliat

Atunci cind creeaza, artistul pune in fiecare lucrare o parte din sufletul sau. Timpul, munca necesara realizarii unei lucrari, sint dedicate apoi privitorului, acelor ochi curiosi sa descopere lumea vazuta din perspectiva artistului. Practic, fiecare expozitie e un cadou facut privitorilor. Dupa 52 ani de activitate in slujba artei, Grigorie Muntean a primit un semn de multumire. Municipalitatea i-a conferit o diploma jubiliara chiar in ziua aniversarii a 70 ani de viata.Premiu surprizaPictorul mediesean Grigorie Muntean se afla la vernisajul unei expozitii la Centrul Cultural Casa Schuller. Fusese invitat, si nu banuia ce urma sa se intimple. In mijlocul vernisajului, primarul Daniel Thellmann i-a oferit din partea Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret, o medalie jubiliara. „Se confera medalia jubiliara 740 ani de la prima atestare a orasului lui Grigorie Muntean, pentru contributia deosebita adusa la cresterea prestigiului Medias", a spus edilul-sef al municipiului.Surpriza placutaVizibil surprins, Grigorie Muntean a acceptat distinctia primita. Artistul a explicat ca nu se astepta la un asemenea cadou chiar in ziua in care a implinit 70 ani de viata. „Prietenii mi-au facut-o, nu stiu exact care, dar voi afla. E o dovada a muncii de 52 ani. Nu privesc niciodata in urma, doar inainte, si astept ca timpul sa rezolve problemele, nu eu. Eu sunt doar un umil om care greseste in arta. Cadoul meu e faptul ca stau intre toti cei care sunt aici", a spus, emotionat,  Grigorie Muntean. In slujba arteiArtistul plastic s-a nascut pe 10 decembrie 1937 la Medias. A urmat studii de pictura intre 1955-1961, avindu-i ca si indrumatori pe profesorii Simion Florea, Dumitru Dumbraveanu si Vlad Florescu. A debutat expozitional in 1955 in mai multe expozitii colective de pictura, desen si ceramica, in orase ca Sibiu, Brasov, Bucuresti, Cluj, Arad si Pitesti. Artistul a obtinut incepind cu 1983 premii la Festivalurile Nationale de Arta, si are lucrari in diverse colectii de stat si private din Ungaria, Grecia, Canada, Germania, SUA. Ateliere de artaDe mai multi ani, Grigorie Muntean conduce cercul de arta plastica „Art Group" Medias. In cadrul acestuia el pregateste grupuri de tineri pasionati de arta plastica. Pictura pe care acesta o preda si o practica, aspira la un sistem de semne care transpun relatiile dintre forme intr-un spatiu dincolo de cel vizual, culoarea devenind forma prin introducerea in compozitia tabloului a unor elemente de spatialitate tridimensionala.

Noi sensuri giratorii

Municipalitatea intentioneaza sa modernizeze intrarea in municipiul Medias dinspre Sibiu. Astfel, s-a propus amenajarea a doua sensuri giratorii, unul in zona izvorului rece, si un al doilea in zona supermarket-ului Trident, urmind ca semaforizarea existenta sa dispara. Primul dintre acestea se afla in faza de proiect, in timp ce pentru cel de-al doilea, municipalitatea negociaza pentru o bucata de teren, care apartine concernului german Kaufland, cel care va construi anul viitor un magazin linga societatea Kromberg&Schubert.Finantare in 2008Cele doua sensuri giratorii care vor fi amenajate la intrarea in municipiu, au drept scop asigurarea accesului in zona platformei industriale vest. Municipalitatea sustine ca proiectul va demara cel mai tirziu la jumatatea anului viitor. „Exista numeroase intentii de a dezvolta aceasta zona. Este practic artera cea mai buna, si suprafata de teren cea mai buna din municipiul Medias. Cele doua sensuri giratorii vor asigura accesul in toate zonele construite sau care vor fi construite la iesire din oras spre Sibiu. Pina la jumatatea anului viitor vor fi gata proiectele, iar lucrarile de reamenajare vor putea demara", explica primarul Daniel Thellmann.  Dezbatere publicaAngajatii municipalitatii lucreaza in prezent la acest proiect, ale carui costuri nu au fost inca evaluate. Inainte de a ajunge pe masa de lucru a Consiliului Local, intentia municipalitatii de a modifica intrarea in Medias dinspre Sibiu, va face obiectul unei dezbateri publice. Totodata, un alt aspect de care se va tine cont este interconectarea de centura ocolitoare a Mediasului, care ar trebui sa fie construita tot din acea zona.

Traditie scumpa

Mediesenii au venit doar sa viziteze piata de braziBrazii si-au facut aparitia la mijlocul saptaminii. Simbol al sarbatorilor de iarna, bradul este in fiecare an un subiect care trezeste interes. Alegerea lui este rezultatul unui veritabil ritual. Toti cei care impodobesc bradul de Craciun isi dau silinta sa il faca sa fie cel mai frumos, cel mai bogat si cel mai aspectuos. In municipiul Medias, comerciantii au vindut doi brazi in doua zile. Preturile care pornesc de la 40 de lei, si ajung la 150 de lei pentru brazii adusi din import, i-au pus pe ginduri pe medieseni.Vinzare slabaBradul este simbolul Craciunului, nelipsit din casele oamenilor in preajma sarbatorilor de iarna. Anul acesta, achizitionarea unui pom de Craciun va fi pentru multi dintre medieseni o investitie cu semnul intrebarii. Majoritatea celor care au trecut prin piata industriala, locul in care se vind brazi, doar s-au uitat. Comerciantii spun ca vinzarea merge foarte prost. In doua zile, ei au vindut doar doi brazi. „Avem brazi romanesti si brazi de import. Deocamdata lumea vine se uita, si pleaca mai departe. Mediesenii nostri in doua zile au cumparat doi brazi. In anii trecuti pe vremea asta se vindeau. Probabil ca se resimte faptul ca lumea nu are bani", spune unul dintre comerciantii de brazi. De voie, de nevoiePreturile brazilor ii fac pe oameni sa se plinga ca nu au bani pentru a-si permite un brad. Totusi, pentru ca la mijloc este vorba de traditie, ei spun ca nu pot sa lase sarbatorile sa treaca fara a impodobi un brad. „Sint scumpi. Pentru banii nostri e destul de greu sa iti permiti unul. Totusi tinind cont de faptul ca bradul e o traditie care trebuie respectata, voi cumpara unul", explica unul dintre medieseni veniti in piata industriala in cautarea unui brad. Daca oamenii spun ca brazii sint scumpi, comerciantii pe de alta parte afirma ca preturile nu sint foarte mari, comparativ cu alte parti, unde un brad costa aprope dublu, si se apara spunind ca trebuie sa isi scoata si ei banii cumva, macar pentru a-si acoperi cheltuielile de transport. Brazi artificialiAlternativa, si anume un brad artificial, care poate fi folosit timp de mai multi ani, pare sa fie cea aleasa de un numar tot mai mare de familii din Medias. Pretul unui brad artificial porneste de la 5 lei, si poate ajunge pina la 80 de lei. Acesta depinde de marime, culoare si materia. Bradul nu este insa de ajuns, el trebuie si impodobit cit mai frumos. Aici, oferta este extrem de variata, din mai toate magazinele putind fi cumparate coronite impodobite, globuri, instalatii de beculete de diferite marimi, si toate considerate de cumparatori, la preturi acceptabile. Brad de 15 metriCu ocazia sarbatorilor de iarna, municipalitatea a montat in Piata Corneliu Coposu un brad urias, de peste 15 metri. El a fost adus de aceasta data din incinta fostei unitati militare de aviatie. Totodata, au fost achizitionate ghirlande si diferite figurine in valoare de 160.000 lei. Iluminatul de sarbatori a fost aprins oficial pe data de 6 decembrie, de ziua Sfintului Nicolae si va fi asigurat de firma Luxten, cea cu care municipalitatea are incheiat un contract pe o perioada de 10 ani.

Premiera medicala

Medieseanca Cornelia Comisan a suferit recent un accident casnic. A cazut si si-a rupt soldul. Ea a fost operata de o echipa de medici, printre care un specialist venit din Ungaria si ortopedul Sorin Gutu din cadrul Spitalului Municipal. Operatia a constat in montarea unei proteze totale de sold. Acum, femeia va putea duce din nou o viata normala.Accident gravLa 69 de ani, Cornelia Comisan nu credea ca va mai putea merge pe picioarele ei. A cazut, iar viata ei a luat o turnura neasteptata. Pentru ca si-a rupt soldul, sansele ca ea sa mai mearga normal erau foarte scazute. Norocul ei a fost o echipa de medici care i-au readus zimbetul pe buze si sansa unei vieti normale. Dupa ce a fost operata, lacrimile femeii s-au transformat in zimbet. A primit vestea ca va putea merge din nou. „Ma simt bine. Nu ma mai gindeam ca voi merge. In cel mai bun caz credeam ca sint mutilata pe viata. Operatia a fost foarte reusita, cu niste medici buni, asta a contat foarte mult", spune Cornelia Comisan.Medici cu experientaFemeia a fost operata de o echipa de medici formata dintr-un chirurg din Ungaria si ortopedul Sorin Gutu, care lucreaza in cadrul Spitalului Municipal Medias. Operatia a constat in montarea unei proteze speciale de sold. „A fost un medic din Ungaria care a promovat un nou tip de proteza si o alta tehnica mai speciala. Operatia a fost o reusita, timpul de interventie a fost mai scurt de o ora si zece minute. Pacienta va putea umbla la inceput cu cadrul, iar apoi singura. Recuperarea este 100%", explica medicul Sorin Gutu. Operatia realizata la Spitalul Municipal Medias reprezinta o premiera din punct de vedere al metodelor folosite si al instrumentarului ceva mai special.

Vrea o casa de Craciun

Antonia si mama sa au batut pe la toate usile in speranta ca vor primi o casaO femeie din Agirbiciu a ajuns in culmea disperarii. Este divortata de sot de citiva ani, dar inca mai locuieste cu el. Motivul este simplu. Nu are o casa. Isi plimba fetita de numai 4 ani prin vecini atunci cind sotul o trimite in strada. Autoritatile locale i-au promis o locuinta. Dupa lungi asteptari a si primit-o. Dar nu este de locuit in ea. Nu o spune Irina Tabacaru, cea care a solicitat-o, ci expertii pe care aceasta i-a chemat. Autoritatile i-au promis o alta locuinta, intr-un fost atelier de facut dale. Desi femeia spune ca a intrat acolo si in cladire nu sint muncitori, primarul din Axente Sever sustine ca acolo inca se fac dale si nu-i poate pune la dispozitie cladirea. „Eu nu am ce sa-i fac, si unde vrea ea locuinta, in Axente Sever, noi avem niste alteliere unde se fac dale. A intrat acolo abuziv, si a taiat lacatele. Pentru acest lucru s-a ales cu dosar penal", spune Ioan Sabau, primarul comunei Axente Sever.S-a imbolnavit de plaminiDesi traim in secolul XXI, Irina Tabacaru impreuna cu fetita sa, Antonia, au locuit totusi citeva zile in acel atelier parasit din Axente Sever. In lipsa de altceva, au spart lacatul si au intrat. Au stat citeva zile fara apa, fara curent electric si fara nicio sursa de incalzire. Efectele s-au vazut imediat. Antonia a facut aprindere la plamini. „N-am avut niciodata fetita bolnava, in afara de problemele cu ochii, care este o boala congenitala. Acum s-a imbolnavit de plamini si i-am facut tratament. A trebuit sa duc actele medicale la Protectia Copilului si sa le demonstrez ca fetita mea nu a mai fost bolnava pina acum. Nu se mai poate asa. Isi bat joc de mine, iar eu nu mai stiu ce sa mai fac!, a spus, cu lacrimi in ochi, Irina Tabacaru. Primarul se pare ca n-a fost impresionat nici de fetita, si a ignorat-o. „I-am spus ca vreau o casa, dar nu mi-a raspuns", isi aminteste micuta.Din nou „acasa"Pentru ca a vazut ca fetita s-a imbolnavit, fostului sot i s-a facut mila de ele, si le-a primit inapoi in casa din Agirbiciu, unde locuieste cu chirie. Femeia spera ca ieri, sa fie trecuta din nou pe ordinea de zi in sedinta de Consiliul Local de ieri. Nu s-a intimplat acest lucru. Acum, nu mai stie ce sa faca. Pe ce cale sa mai apuce. „Nu asteptam sarbatorile, pentru ca avem o situatie foarte grea. Eu sint bolnava de diabet, am mari probleme. Nu cer mult, vreau sa-mi dea o camaruta in care sa-mi cresc fetita. Casa pe care mi-au dat-o la Soala nu este de locuit. N-am cerut mult, dar nici sa-si bata joc de mine. Trebuie sa se gindeasca ca am un copil de crescut. Si cei de la Protectia Copilului m-au sustinut ca sa-mi dea o casa. A promis primarul de fata cu ei, dar nu s-a tinut de cuvint", marturiseste femeia.  „Prietena" cu foculDorinta femeii de a avea o casa este atit de mare incit a recurs la gesturi  disperate. Si-a dat foc in primaria din Axente Sever, in fata Prefecturii Sibiu, iar in urma cu citeva saptamini a amenintat ca se arunca de la balconul DGASPC de pe strada Mitropoliei Nr.2 din Sibiu.  Desi toata lumea o acuza ca locuieste in puf, femeia zice ca de sapte ani este divortata de sot si ca acesta o alunga in strada, iar sa munceasca nu poate. „Fac insulina de trei ori pe zi  si sint pensionata pe caz de boala. Nu ma pot duce sa muncesc, mai ales ca asta mica are doar 4 ani si nu am cu cine sa o las. Sotul meu spune sa plec mereu si nu am unde sa ma duc. Acum cred ca are pe cineva, si ma alunga pe strada. Le-am cerut o camera, nimic mai mult, dar nu vor sa mi-o dea", spune Irina Tabacaru. Desi a avut nenumarate tentative de suicid, medicii nu au gasit-o bolnava psihic pe femeie„Nu asteptam sarbatorile, pentru ca avem o situatie foarte grea. Eu sint bolnava de diabet, am mari probleme. Nu cer mult, vreau sa-mi dea o camaruta in care sa-mi cresc fetita. Casa pe care mi-au dat-o la Soala nu este de locuit. N-am cerut mult, dar nici sa-si bata joc de mine. Trebuie sa se gindeasca ca am un copil de crescut. Si cei de la Protectia Copilului m-au sustinut ca sa-mi dea o casa. A promis primarul de fata cu ei, dar nu s-a tinut de cuvint"

Trubadurii orbi

Fratii Varga cinta pe strazi pentru a-si intretine familiileMediasul a fost si va ramine un oras al contrastelor. Din loc in loc, pete de culoare dau o nota aparte unui municipiu aflat undeva la granita dintre istorie si modernitate. Din cind in cind, in centrul Mediasului isi face aparitia un cuplu inedit. Doi barbati orbi cu o chitara se posteaza undeva si incep sa cinte. Sint insotiti intotdeauna de o tinara cu ajutorul careia se deplaseaza. Muzica lor ii face pe trecatori sa se opreasca pentru o clipa, si sa lase ceva maruntis intr-o cutie care se afla in fata lor. Fratii Varga fac rost de banii necesari traiului cintind. Originari din localitatea Ungheni, judetul Mures, cei doi frati au cintat in Brasov, Cluj, Sibiu, Sighisoara, Petrosani si Medias.Colinda din stradaCentrul Mediasului este intotdeauna aglomerat de sarbatori. Oameni grabiti trec in viteza unii pe linga altii, aproape ciocnindu-se. Privesc doar in fata, nu se uita in jur. Undeva pe strada Turnului rasuna dintr-odata o colinda. Doua voci barbatesti, domoale, si parca putin triste, atrag atentia trecatorilor. „Deschide usa crestine, deschide usa crestine, ca venim si la noi la tine, ca venim si noi la tine...",  se aude parca in surdina. Galagia strazii se estompeaza, iar cele doua voci parca prind putere. Acelasi numeCei doi cintareti de ocazie sint frati. Poarta chiar si acelasi nume: Jozsef Varga. Unul are 36 de ani, iar celalalt 34. Viata lor pare desprinsa dintr-o telenovela. Cel mare a orbit pe cind avea doar doi ani, iar celalalt a apucat sa se bucure de lumina zilei vreme de opt ani. Fratii Varga sint din comuna mureseana Ungheni. Acolo s-au nascut si au crescut. Cind cel mai mare dintre frati a orbit, parintii s-au speriat ca va muri, si au decis sa il boteze si pe urmatorul nascut cu acelasi nume, pentru a duce numele tatalui mai departe. „Asa ne-am trezit noi ca avem acelasi nume. Pina la urma nu s-a mai intimplat nimic. Fratele meu a fost botezat ca si mine, si ca tata", povesteste cel mai mare dintre fratii Varga, care cinta la chitara. Boala incurabilaAfectiunea de care sufera cei doi frati a lovit familia Varga in plin. Nimeni nu se astepta la asa ceva. Cu toate acestea, parintii au incercat sa faca ceva pentru ei. I-au dus la o scoala speciala in Cluj, iar mai apoi in Capitala. Au invatat si cite o meserie, impletitor artizanal,  respectiv cartonagist. Din pacate insa, nu si-au gasit de lucru, astfel ca au fost obligati sa se reorienteze. Tainele chitareiLa scoala speciala din Bucuresti, Jozsef cel mare a urmat si sectia de canto. Asa a invatat tainele muzicii. Daca vocea le-a dat-o Dumnezeu, talentul l-au mostenit de la bunici, lautari de prin partile Muresului. Chitara, in schimb, a fost marea provocare. „E greu si pentru unul care vede, daramite pentru unul care doar simte. A fost greu sa invat unde trebuie puse degetele, sa simt gustul chitarei ca sa zic asa. Mi-a luat destula vreme pina cind am invatat acordurile, insa am invatat treptat sa cint si sa ma acompaniez", povesteste barbatul. Bani din cintatPeregrinarile lor muzicale au inceput acum circa un deceniu. La inceput, fratii Varga au cintat in Brasov, Cluj, Sibiu, Sighisoara sau Petrosani. Mergeau peste tot pe unde puteau face un ban. Asa au ajuns si la Medias. Cei doi spun ca oamenii sint mai calzi si ca le place sa vina pina aici. „Ceea ce facem noi nu este cersit. Nu ne e rusine de ceea ce facem. Oamenii nu sint obligati sa ne dea ceva. Lucrul asta il fac doar cei care vor. Pentru noi muzica este un mod de comunicare, si in acelasi timp facem niste bani. Ar fi greu sa facem altceva. Traim din muzica", spun fratii Varga. Album propriuCel mai mare vis al fratilor Varga este ca intr-o zi sa scoata un album. Din repertoriul lor fac parte compozitii proprii, la care se adauga piese apartinind unor interpreti de mare valoare cum sint Vasile Seicaru, Stefan Hrusca sau Ducu Bertzi. In preajma Craciunului, cinta colinde. „Daca s-ar putea sa ne facem noi un cadou de Craciun, acela ar fi cu siguranta un album de colinde. Am incercat cu cineva acum citiva ani, dar nu a iesit nimic bun. Va dati seama ca ar fi ceva minunat daca am gasi pe cineva cu un suflet mare care sa ne ajute sa imprimam un album de colinde", mai spune Jozsef Varga.  Bani de CraciunFratii Varga cistiga intr-o zi buna citeva zeci de lei. Isi platesc naveta de la Ungheni la Medias, mai maninca ceva, si le mai ramin niste bani. Uneori insa nu castiga nici banii necesari pentru biletele de autobuz. De Craciun spun ca isi doresc ca oamenii sa fie darnici pentru a avea bani pentru familiile lor. Ambii sint casatoriti si au copii, care sint perfect sanatosi. „Cel mai de pret pentru noi este familia. Pentru ei incercam sa facem si noi ce putem. Imi amintesc ca cel mai mult am cistigat acum trei ani ,de Paste, circa 3,5 milioane de lei vechi. Sint insa si unele zile in care nu prea cistigam mare lucru, si nu avem bani nici de autobuz. Depinde de mai multi factori, de vremea de afara, de starea de spirit a oamenilor. Uneori sint mai darnici, alteori nu", explica fratii Varga.Prezenta obisnuitaIn ultimii cinci ani, Mediasul a fost orasul preferat de catre fratii Varga. De citeva ori pe saptamina, ei vin in zona centrala, se aseaza intr-un loc si incep sa cinte. Mediesenii care traverseaza centrul istoric s-au obisnuit cu ei. Multi chiar le dau bani, pentru ca spun ei, le place cum cinta. „Ii tot vad pe strada Turnului. E soare, ploua, ninge, ei sint acolo. Nu le cunosc povestea, dar imi place cum cinta. Uneori le mai dau si eu bani", spune unul dintre trecatori.Nevazatori celebriNascut la Michigan in Statele Unite in 1950, Stevie Wonder este unul dintre cei mai mari artisti pop ai secolului XX. Faptul ca este nevazator nu l-a oprit sa fie unul dintre cei mai apreciati compozitori, interpreti si muzicieni americani, inregistrind mai mult de 30 de prezente in topurile americane si cistigand 22 de Premii Grammy. Un alt artist cu renume roman este George Nicolescu. Acesta a bifat numeroase prezente pe scenele nationale, si a  inregistrat o serie de succese muzicale.Cavalerii trubaduriIn Evul Mediu acesti artisti erau cunoscuti sub numele de trubaduri, truveri, minnesangeri sau meistersingeri, iar locurile in care acestia puteau fi gasiti erau castelele nobiliare. Repertoriul muzicii cavaleresti cuprindea cintece de dragoste, de munca, de vitejie, satirice, de dans si de cruciada, iar limba de dialect inlocuia limba latina, oficiala in Imperiul Roman de Apus. Genul predilect utilizat de muzica laica a acestei perioade din secolele XII-XIII, era poemul liric, narativ sau dialogat, in care textul este elementul principal. Trubadurii erau membrii unor asociatii de muzicieni amatori, meseriasi instariti, si pentru a intra in societate trebuiau sa faca fata unui examen sever.

Taloane sosite pe adresa redactiei

 Campania-concurs „Premiaza-ti elitele“, categoria fizica-chimie, se afla în faza votului electronic. Potrivit regulamentului, în concurs sînt luate în considerare si taloanele sosite pe adresa redactiei ziarului Monitorul de Sibiu, fiecare talon insemnind un vot. De joi dupa-amiaza si pîna vineri la orele 17, doar pe numele lui Andrei Savaniu au mai sosit taloane (33). In aceste conditii, pîna acum, Artur C. Baboi a acumulat 113 de taloane, Rosza M. Tibor - 92 de taloane, Eduard Bonci - 54 de taloane, iar Andrei Savaniu - 33.Urmatoarea actualizare, in ceea ce priveste votul prin intermediul taloanelor publicate in ziar, va fi efectuata luni dupa amiaza. Saptamîna de vot se încheie marti, 18 decembrie, la orele 23,59.  

Dorsin a ajuns la Cluj

Click pentru imagine maritaFotbalistul suedez Mikael Dorsin, achizitionat in aceasta iarna de CFR Cluj de la formatia Rosenborg (Norvegia), a sosit astazi la Cluj-Napoca. Jucatorul va fi prezentat oficial in cadrul unei conferinte de presa ce va avea loc in cursul zilei de miine, dupa care se va intoarce in Suedia pentru a-si petrece sarbatorile acolo, urmind sa revina la Cluj pentru reunirea lotului "feroviarilor". 

Caritate cu concert in stil Boney M

Clujenii au fost invitati sa-si asculte inima miercuri seara si sa ofere un sprijin financiar copiilor romani bolnavi de HIV/SIDA, intr-o campanie care a poposit si la Polus Center. Au cintat Sheila Bonick, unul dintre fondatorii Boney M, si Brad Vee Johnson, un ex-Boney M si el, alaturi de Mihai Traistariu, Marta Wash de la The Weather Girls, Anca Badiu de la Class, Bogdan Bradu, Emanuel si B&B Gospel Singers. VIP-urile clujene invitate s-au lasat indelung asteptate si pina la urma n-au mai venit, iar clujenii aflati la cumparaturi sau la concert s-au aratat nedumeriti, nestiind cum anume decurge si ce inseamna exact un concert de caritate. Totusi, cei care mai aveau nostalgia Boney M i-au putut admira, chiar daca sunetul de pe scena a fost indoilenic, facind ca prestatia artistilor sa aiba pe alocuri de suferit. monitorulcj.ro va prezinta citeva selectiuni din concertul de caritate de la Polus, in format video.Video 1     Video 2  

Ploaie de stele

Cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului 2007 isi va atinge maximul la noapte. Cea mai buna vizibilitate va fi, potrivit astronomilor, imediat dupa miezul noptii, in afara oraselor mari. Este vorba despre Geminide, stele cazatoare care par ca vin din constelatiaGemenilor si care mai pot fi vazute pina pe 17 decembrie.

Ninsoarea il tine la distanta pe Eros Ramazzotti

Vremea nefavorabila va intirzia sosirea cintaretului Eros Ramazzotti si a staff-ului sau la Sibiu, au anuntat in urma cu citeva minute reprezentantii Asociatiei Sibiu - Capitala Culturala Europeana. Cursa aeriana va sosi mai tirziu decit se anuntase initial, iar conferinta de presa programata pentru ora 19,00, la hotelul Ramada, a fost anulata.