monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Spulberat pe trecerea de pietoni

Matei D., de 22 de ani, a ajuns duminica seara in stare grava la spital dupa ce a fost lovit pe trecerea de pietoni din fata Primariei clujene. Evenimentul a avut loc la putin timp dupa ora 23. Potrivit martorilor, un BMW care se deplasa cu viteza pe strada Petru Maior a intrat in intersectia cu strada Motilor. Chiar pe trecerea de pietoni, tinarul de 22 de ani a fost lovit in plin, s-a lovit cu capul de parbrizul masinii, dupa care a fost proiectat mai bine de 25 de metri. In urma impactului, airbagurile limuzinei s-au deschis automat, moment in care soferul acestuia, Viorel Marius S., de 26 de ani, a pierdut controlul bolidului care rula cu viteza foarte mare si a intrat intr-un copac. Doua pasagere in virsta de 16, respectiv 21 de ani, din autoturismul de lux au fost ranite, una dintre ele fiind transportata, de asemenea, in stare grava la spital. Politistii sustin ca in cazul acestui eveniment rutier nu exista nici un dubiu, victima angajindu-se in traversarea strazii prin loc marcat cu trecere de pietoni. Urmele de frinare ale BMW-ului se intindeau pe mai bine de 50 de metri. In urma impactului cu arborele de pe marginea soselei, autoturismul a fost distrus in proportie de 60%. Soferul vinovat de producerea evenimentului rutier s-a ales cu dosar penal. 

Hotii minori prefera Daciile

Dosar penalla 15 aniPatru tineri cu virste cuprinse intre 15 si 17 ani sint cercetati penal pentru furt, furt calificat si conducere fara permis pe drumurile publice. Ei sint acuzati ca in perioada septembrie-octombrie au furat sase Dacii din mai multe localitati din judetul Cluj, pe care apoi le-au abandonat. Simbata trecuta, politistii din municipiul Dej au oprit o Dacie in care se aflau patru baieti. In urma verificarii masinii, politistii au constatat ca autoturismul fusese furat tocmai in acea seara, dupa ce proprietarul o lasase parcata pe strada Baia Mare din Cluj-Napoca. Cercetarile au fost extinse, astfel ca autoritatile au aflat ca cei patru minori au furat alte cinci autoturisme din judet, toate marca Dacia.Cercetati in libertateIoan P., de 16 ani, din Turda, Szabolcs P., de 17 ani, tot din Turda, impreuna cu Francisc L., de 15 ani, si Ioan U., de 16 ani, ambii din Cluj-Napoca, au furat in intervalul 22 septembrie – 20 octombrie sase masini folosindu-se de un set de chei. Cele sase autoturisme recuperate au disparut de pe strazile Ponorului, Iugoslaviei, Constantin Brincusi, Nicolae Titulescu, Baia Mare din municipiul Cluj-Napoca, insa micii hoti s-au mai plimbat si cu o masina din comuna Iclod. Ei foloseau autoturismele furate pentru a ajunge in alte localitati, unde spargeau diferite firme, in special chioscuri, si de unde plecau incarcati cu bunuri furate. Infractorii abandonau ulterior masinile. Toti sint cercetati acum in stare de libertate. In cazul tinerilor cu virste de peste 16 ani instanta de judecata a aplicat si masura de a nu parasi localitatea. Prejudiciul, estimat la 20.000 de lei, a fost recuperat in proportie de 70%.

Membri PD Cluj implicati in accident

n accidentUn microbuz care transporta 17 membri ai filialei clujene a Partidului Democrat a fost implicat ieri dimineata, in jurul orei 4.30, intr-un tragic accident de circulatie produs pe raza comunei Milcoiu, din judetul Vilcea. „Noi urcam pe un deal intre Vilcea si Pitesti si intr-o curba a coborit unu cu vreo 120 la ora, atita zic eu ca avea, a derapat, a intrat intr-o acvaplanare, a inceput sa se invirta si a intrat in noi“, a relatat Mihail Hardau pentru monitorul. In urma impactului, o pasagera a autoturismului Dacia 1300 care a intrat in microbuzul democratilor a murit, iar o alta este internata in stare grava. Democratii se indreptau catre Bucuresti, unde urmau sa participe la Consiliul National al partidului.

Pe scurt

A ratat conferinta de presaDin cauza unor „modificari de ultima ora“, Beyonce nu a fost prezenta la conferinta de presa care a avut loc ieri la prinz la Hotelul Rimini. Cintareata a ajuns duminica seara la Bucuresti, pe Aeroportul Baneasa. Conferinta de la Cluj era singura pe care artista o acceptase in intregul sau turneu mondial. Organizatorii concertului au anuntat ca vine la Cluj cu cel de-al treilea avion din seria celor care transportau membri ai echipei si aparatura. „Dupa ce aterizeaza, va avea un timp de acomodare, apoi va veni direct la scena, pentru probele tehnice. I s-a adus o cabina speciala din Germania, unde chiar a locuit o saptamina. Va veni apoi la 18.30 in zona scenei sa isi onoreze obligatiile mai mult sau mai putin placute pentru presa“, a anuntat organizatorul Paul Nanca.    F. T.Multi artisti in tribunePrintre cei peste 10.000 de spectatori care au cumparat bilete la concert s-au numarat si foarte multi artisti romani. „Am glumit ca am fi putut face un sector special destinat artistilor care s-au aratat interesati sa asiste la eveniment, fie ca sint din trupe rock, dance sau cintareti individuali. Este important si faptul ca demonstreaza ca sint evenimente la care trebuie sa se cumpere bilete“, a spus Nanca. „Cu siguranta au multe de invatat din ceea ce vor auzi si vor vedea pe stadion, atit de la Beyonce, cit si de la staff-ul sau“, a fost de parere organizatorul.    F. T.Aterizare imposibila la ClujInstalarea scenei si a aparaturii aferente a implicat o desfasura-re de forte de proportii care a durat aproape o saptamina. O parte a echipamentului tehnic nu a putut fi adus la Cluj cu avionul din cauza ca pe Aeroportul International din Cluj-Napoca nu poate ateriza un aparat de asemenea dimensiuni. Drept urmare, echipamentul a ajuns pe Stadionul „Ion Moina“ din Cluj-Napoca duminica noaptea cu un transport special cu camioane.    F. T.„Doza serioasa de imprevizibilitate“Programul artistei la Cluj a fost invaluit in ceata. In timp ce unii organizatori anuntau ca sigura plecarea ei imediat dupa concert, altii nu excludeau o posibila „stationare“ aici, mai cu seama ca printre parteneri se afla si clubul Diesel, unde se prefigura o petrecere. „Exista o doza serioasa de imprevizibilitate cu totul de inteles la artisti de un asemenea calibru. Este posibil sa ramina la Cluj pina miine dimineata“, a spus Paul Nanca. El a confirmat ca s-au facut mai multe rezervari, nu numai la hoteluri din Cluj-Napoca, ci si din Bucuresti si Istanbul, unde era programat urmatorul concert din turneul „The Beyoncé Experience“.    F. T.

Recolta bogata pentru inspectorii fiscali din judet

In primele 9 luni ale acestui an, la nivelul judetului Alba au fost efectuate 1105 actiuni de inspectie fiscala, din care în luna septembrie 2007 au fost efectuate 108 verificari. Inspectiile fiscale au vizat, în principal, prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si aducerea la suprafata a impozitelor si taxelor eludate de catre contribuabili.În cadrul actiunilor de inspectie fiscala s-a avut în vedere respectarea de catre contribuabili a reglementarilor legale cu privire la stabilirea, evidentierea, declararea si plata impozitelor si taxelor, contributiilor si altor obligatii fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. De asemenea, s-a urmarit respectarea de catre contribuabili a realitatii si legalitatii operatiunilor pentru care agentii economici au solicitat rambursarea taxei pe valoarea adaugata. Obligatii fiscale eludate In cadrul controalelor întreprinse au fost depistate si instrumentate 413 cazuri de eludare a impozitelor si taxelor datorate bugetului general consolidat al statului, iar un numar de 254 actiuni de control inopinat, încrucisat cu cercetari la fata locului au vizat prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Un numar de 37 de controale au fost efectuate la solicitarea Parchetului, Ministerului Administratiei si Internelor, Garzii Financiare si a altor institutii ale statului, dovada ca era vorba despre situatii mai aproape de penal.Ca urmare a verificarilor efectuate, rezultatele globale înregistrate se concretizeaza în atragerea la bugetul general consolidat al statului a unor venituri suplimentare în suma totala de 15.378.000 lei reprezentind diferente de impozite, taxe si contributii sociale precum si dobinzi si penalitati de întirziere, din care aferente lunii septembrie 2007 au fost stabilite sume suplimentare de 470.000 lei.Amenzi si cercetari penaleControalele efectuate in perioada ianuarie-septembrie 2007 au dus la aplicarea unui numar de 337 amenzi contraventionale în suma totala de 340.000  lei, din care aferente lunii septembrie 35 amenzi, în suma de 49.000 lei.Ca urmare a inspectiilor efectuate în perioada mai sus mentionata, într-un numar de 18 cazuri, pentru un prejudiciu total cauzat bugetului general consolidat al statului în suma de 5.500.000 lei au fost sesizate organele de urmarire penala pentru continuarea cercetarilor.În perioada ianuarie-septembrie 2007 s-au verificat un numar de 1237 deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare. Urmare a verificarilor efectuate privind realitatea si legalitatea datelor înscrise în deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, din suma solicitata în valoare de 70.893.000 lei s-a aprobat la rambursare (compensare) suma de 68.613.000 lei, fiind respinsa suma de 2.280.000 lei.

La ceas de bilant

Dupa aproximativ 10 luni de activitate in 2007, inspectorii sanitar veterinari din Alba si-au contabilizat rezultatele, iar bilantul nu este deloc neglijabil. Astfel, in urma controalelor au fost confiscate aproximativ 150 de tone de produse din carne si lapte si au fost aplicate amenzi in valoare de peste 770 de mii de lei RON. Inspectorii angajati ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba au reusit, astfel, sa previna imbolnavirea populatiei care ar fi ajuns sa consume produsele confiscate. Activitatile conexe pe care trebuie sa le efectueze angajatii DSVSA Alba au mai produs alte “pagube” insemnate in buzunarele comerciantilor si producatorilor care au ramas fara 16.000 de kilograme de carne si produse din carne, 630 de kilograme de peste, 3.700 de kilograme de lapte si produse din lapte precum si un numar de 254 de conserve, pentru nereguli fiind aplicate amenzi in valoare de aproximativ 600.000 de lei. Probleme constatateInspectorii au descoperit nereguli legate in special de tranzactii si transport in ceea ce priveste sectorul animal, dar si de vinzarea produselor alimentare, returnarea alimentelor de catre agentii economici, depozitare, dezinfectie, desfasurarea în unitatile de productie a altor activitati decit cele aprobate si punerea în consum a produselor alimentare care nu corespund parametrilor microbiologici. Per total, activitatea inspectorilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba a fost una deosebit de fructuoasa. Pe linga cantitatile impresionante de alimente confiscate si amenzile aplicate, inspectorii au prevenit probleme ce ar fi putut sa afecteze populatia judetului, din punct de vedere al sanatatii. 

Bucurii si greutati. Toate inmultite cu trei.

Cazurile destul de rare in care o femeie naste trei sau mai multi gemeni sanatosi pun in real impas autoritatile din Romania. Nu doar ca pentru astfel de cazuri nu exista inca un cadru legislativ adecvat, dar chiar si perceptia societatii si autoritatilor este una foarte intirziata. Greutatile cu care se confrunta o astfel de familie sint de neimaginat, iar daca situatia materiala este precara sansele micutilor scad amenintator. Din fericire, Ionela Danciu, mama a trei fetite de numai citeva luni, are puterea si hotarirea de a merge mai departe.Ce sa zic. E o bucurie sa ai trei minuni dintr-o data, dar in acelasi timp este foarte greu. Este greu si daca ai toate posibilitatile materiale necesare daramite fara. In ziua de azi sint oameni care nu-si permit sa creasca nici macar un  copil apai trei. E greu, e foarte greu.S. Ana, Alba IuliaFelicitari fericitei familii si nervi de fier pentru anii care vor urma. Eu am numai doi copii si abia ii strunesc, cu trei cred ca mi-as lua cimpii si sa mai fie si de virste apropiate... Nu, nu glumesc. E un dar de la Dumnezeu asa trebuie vazut. Si asa ar trebui sa gindeasca si cei de la guvernare. Acesti copii trebuie sa creasca cu ceva si din cite am inteles mamicile aflate in astfel de situatii nu primesc 2.400 de lei - ci doar 800 ori trei cit ar fi normal - ci doar 800 pentru primul copil si cite 200 pentru ceilalti doi. Nu mi se pare normal pentru ca toti trebuie sa manince si toti au nevoie de scutece. Si asta e doar inceputul.Mai rar auzi de asa ceva. Imi aduc aminte ce fericit am fost eu cind mi-a nascut sotia primul copil asa ca imi inchipui ca ei sint de trei ori mai fericiti. Pacat ca societatea umbreste aceasta fericire prin lipsa de grija fata de cei mici si de familiile aflate in asfel de situatii.H.D., Alba IuliaFelicitari celor doi parinti si rusine astora care se tot pling ca stam prost cu natalitatea, dar nu fac nimic sa incurajeze omul ca sa faca mai multi copii. Ar trebui ajutati financiar si incurajati oamenii care accepta o astfel de provocare pentru ca sint putini in ziua de azi. Bravo domnilor! Sa va traiasca micutele, sa fie sanatoase si cuminti si sa nu va dati batuti. C. Clement, Alba IuliaAm vazut stirea la televizor, sint niste mici ingerasi. Stiu ca parintilor le este greu, dar eu tot zic ca merita un astfel de sacrificiu. Iar celor care i-ar putea ajuta le sugerez sa o faca pentru ca altfel riscam sa fim un popor de batrini pentru ca toti celoi tineri vor pleca si isi vor naste si creste copiii in tari mai ospitaliere, care stiu sa aprecieze copiii si tineretul . I.M., Alba Iulia

Sebastian Vladescu si-a dat demisia

Purtatoarea de cuvint a Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat informatia potrivit careia premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat decizia de eliberare din functie a lui Vladescu.Sebastian Vladescu a fost numit secretar de stat in ministerul de Finante in aprilie 2007, dupa ce a fost demis din functia de ministru al Finantelor pe care o detinea din septembrie 2005. Eliberarea sa din functia de ministru a avut loc o data cu eliminarea PD de la guvernare si reorganizarea Cabinetului Tariceanu format din PNL si UDMR.Vladescu se afla de 3 zile la Washington, impreuna cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Reuniunea de toamna a Fondului Monetar International.La inceputul lunii august, Sebastian Vladescu a declarat ca va pleca din Ministerul Finantelor dupa ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova si dupa ce Comisia Europeana va aproba ultimele Programe Operationale Sectoriale. Informatia a fost reluata ulterior si de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Comisia de privatizare a Automobile Craiova a semnat contractul cu Ford pe 12 septembrie.Vladescu a mai detinut doua functii importante in Finante, inainte de a fi ministru. Acesta a fost consilier al ministrului Decebal Traian Remes si, ulterior, secretar de stat. In ultimii 10 ani, fostul ministru a avut numeroase demnitati.

Sportivi adevarati la competitia tinerilor cu dizabilitati

Tinerii cu dizabilitati au fost invitati sa participe la competitia devenita deja traditionala, organizata de Primaria municipiului Alba Iulia si Consiliul Local, prin Serviciul Public de Asistenta Sociala Alba, Organizatia A.C.A.S. si Filantropia Ortodoxa Alba, cu sprijinul Directiei Judetene de Tineret si Sport Alba, Colegiului HCC si Serviciului de Ambulanta Alba. “Sint oameni in Alba Iulia care inteleg ce inseamna nevoia de ajutor. Acesti tineri cu probleme au nevoie de acest sprijin si tocmai de aceea am incercat si ma bucur ca am reusit sa facem treaba asta pentru cei cu asemenea probleme”, a declarat incintat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. “Ne bucuram sa putem fi alaturi de acesti tineri speciali. Si ei se bucura ca s-au reintilnit in cadrul acestei competitii si este foarte important ca am reusit sa o permanentizam. Vom incerca sa fim alaturi de ei pina la final”, a completat directorul Serviciului de Asistenta Sociala din subordinea administratiei locale, Delia Cristescu. CompetitieCu aceasta ocazie, la Alba Iulia s-au desfasurat o serie de probe sportive la care concurentii si-au aratat indeminarea. Probele au fost cele de rezistenta si viteza, aruncarea mingii de oina si a celei medicinale si saritura de pe loc in lungime. “Am participat la alergarea de viteza si am iesit pe locul I. Ma bucur si le multumesc celor care ne-au adus aici si ma bucur ca am cistigat si ca sintem toti impreuna”, a declarat, la final, unul dintre sportivi. “Pentru ei sportul, in special, si astfel de activitati, in general, sint foarte importante. In judetul Alba s-a organizat din nou aceasta competitie care are un caracter benefic si ne bucuram ca reusim in acest fel sa ii integram pe acesti tineri in activitatile de care ei au mare nevoie”, a adaugat unul dintre specialistii fizio-chineto-terapeuti, Camelia Buruiana. O reusitaEvenimentul a fost un adevarat succes, inregistrindu-se cel mai mare numar de participanti de pina acum, aproape 100 de copii fiind inscrisi la competitie. Dintre acestia, 47 au fost insotiti de asistenti personali angajati ai Primariei municipiului Alba Iulia. Din partea organizatorilor, la eveniment au participat primarul Mircea Hava, cei doi viceprimari si mai multi consilieri locali.“Este un lucru foarte important ca in Alba Iulia, administratia locala si celelalte organisme si organizatii au inteles ca este nevoie de o astfel de competitie. Deocamdata, in tara nu se prea intimpla asa ceva, desi ar fi nevoie. Sintem, deocamdata, la un prim pas in acest sens si speram sa putem dezvolta aceste evenimente”, a declarat, la final, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Drepturilor Copilului Alba, Sorin Chirila. La fel ca si in alti ani, tuturor participantilor la eveniment le-au fost inminate premii constind in diplome, sucuri, dulciuri, rechizite scolare si bani.

Marirea salariilor, marul discordiei

Muncitorii doresc sa gaseasca mai multi bani pe card540 de lei, cererea sindicalistilorReprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor au discutat din nou, ieri, despre valoarea salariului minim pe economie pentru anul 2008. Valorile propuse pentru salariul minim pe economie sint de 480 de lei si 540 de lei, cele doua parti acceptind ideea platii pe ora, si nu pe luna, ca pina acum, conform Newsin.Potrivit reprezentantilor celor doua parti implicate in negociere, ieri s-a mai facut un pas catre stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul viitor, o noua intilnire urmind sa aiba loc saptamina viitoare.Directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu, a declarat ca structura pe care o conduce este de acord cu valoarea ceruta de sindicate, respectiv 540 de lei. Potrivit lui Izvoranu, o alta parte a organizatiilor patronale nu este de acord cu o valoare a salariului mai mare de 480 de lei.Plata pe oraLa intilnirea de ieri, cele doua parti au cazut de acord, totodata, ca plata sa se faca pe ora, si nu pe luna, cum este stipulat in prezent in contractul colectiv de munca.„Plata pe ora nu va afecta in nici un fel programul de lucru de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamina. Dar este mai simplu ca negocierea sa se faca pe ora, pentru ca salariatii au mai multe locuri de munca si in aceste cazuri este dificil sa fie angajati cu contracte de munca", a precizat Izvoranu, citat de Newsin.Reprezentantul Blocului National Sindical (BNS) la negocieri, Ovidiu Jurca, a precizat ca, daca se ajunge la o valoare de 4,5 sau 5 lei pe ora, sindicatele sint multumite. In prezent, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore este de 440 de lei, adica 2,59 de lei/ora.

Dezbateri in Sfintul Sinod

Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va dezbate, in perioada 22-24 octombrie, verdictele de politie politica date unor inalti prelati de catre Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii si va evalua activitatea ierarhilor in timpul perioadei comuniste. Colegiul CNSAS a inceput studierea activitatii unor preoti la sfirsitul lunii august si, pina acum, a dat cinci verdicte de politie politica, pentru Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanu. Patriarhul Daniel a primit verdict de necolaborare. CNSAS urmeaza sa ia o decizie privind eventuala colaborare cu serviciile secrete si pentru alti inalti prelati: Ioachim Mares, Episcop de Husi, Timotei Seviciu, Episcop de Arad, Epifanie Norocel, Episcop de Buzau si Vrancea, si Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Raspundere pentru uninominal

PNL a decis, cu o larga majoritate, ca Executivul sa-si angajeze miercuri raspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, in varianta discutata la comisia parlamentara de resort, a declarat ieri vicepresedintele PNL, Crin Antonescu. Antonescu a mentionat ca membrii conducerii PNL au decis, „cu destul de larga majoritate", ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal, urmind ca anuntul in acest sens sa fie facut miercuri, in sedinta de Guvern. Liderul PNL a mentionat ca Executivul isi va angaja raspunderea pe formula de proiect iesita din comisia pentru elaborarea codului electoral, pentru care exista deja un „consens, o majoritate suficienta". De altfel, Antonescu a amintit ca si PD, si PSD au declarat ca, la o eventuala asumare a raspunderii, nu vor initia o motiune de cenzura. Antonescu a mentionat ca, in functie de procedurile necesare, Guvernul va veni in Parlament pentru asumare probabil saptamina viitoare. 

Liberalii polonezi au cistigat alegerile

Alegerile legislative anticipate din Polonia au fost cistigate de Partidul Liberal de opozitie Platforma Civica, al lui Donald Tusk. Aceasta formatiune a obtinut peste 44% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor preliminare, si a iesit victorioasa din confruntarea cu Partidul Dreptate si Justitie al fratilor gemeni Kaczynski. Datele partiale oficiale au confirmat victoria liberala si esecul fratilor Kaczynski, o victorie initial descrisa numai de sondajele de opinie realizate dupa incheierea campaniei electorale. Acest fapt inseamna ca ambele camere ale Parlamentului polonez vor fi dominate de liberali. Donald Tusk, liderul formatiunii Platforma Civica, va fi, cel mai probabil, viitorul prim-ministru al Poloniei, inlocuindu-l pe Jaroslaw Kaczynski. Tusk a candidat si la alegerile prezidentiale din 2005, cind a pierdut in fata actualului presedinte, Lech Kaczynski. Liderul liberal a atras simpatia multor alegatori in detrimentul contracandidatului sau gratie atitudinii sale pro-europene si non-combative. Primele doua schimbari majore promise de liberali sint semnarea Cartei Fundamentale a drepturilor omului din noul tratat constitutional al Uniunii Europene si retragerea trupelor poloneze din Irak, in cursul anului viitor. Dupa rezultatele preliminare de ieri, reprezentantii partidului cistigator au anuntat deja, citati de agentia de presa France Press, ca noul guvern liberal polonez va adopta fara tagada Carta drepturilor fundamentale. Jaroslaw Kaczynski a recunoscut, inca de duminica, dupa ce s-au facut publice primele sondaje de dupa inchiderea urnelor, infringerea partidului sau. Gemenii Kaczynski nu pierd, insa, total controlul vietii politice din Polonia: Lech Kaczynski ramine presedintele tarii pina la finalul mandatului sau, care se incheie in 2010. Alegerile anticipate au fost convocate, in Polonia, dupa prabusirea coalitiei aflate la conducere, in urma unei investigatii de coruptie. Rata de participare a polonezilor la scrutinul de duminica a fost de peste 56%, un nivel record pentru perioada postcomunista a acestei tari.

Democratii mizeaza pe Basescu si Martens

Wilfried Martens a girat lansarea oficiala a eurocandidatilor democratiMartens, surpriza democratilorLansarea oficiala a candidatilor democrati a avut loc ieri, in Sala Palatului din Bucuresti, iar prezenta-surpriza la manifestare a fost cea a presedintelui Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens. Prezentarea candidatilor s-a facut in cadrul reuniunii Consiliului National de Conducere (CNC) al PD, la care au participat atit lideri ai partidului, cit si alesi locali, in total fiind peste 500 de delegati. Martens este singurul lider european a carui participare a fost anuntata cu ocazia unei lansari de candidati romani pentru Parlamentul European. Oficialul PPE transmite, prin prezenta sa la eveniment, si un semnal de sustinere a PD in familia populara europeana.Teme de campaniePresedintele Traian Basescu nu s-a aflat la prima sa participare la un CNC al democratilor, fapt care i-a atras si numeroase critici. Adversarii sai politici au semnalat faptul ca, prin aceste participari, seful statului isi incalca atributiile constitutionale ce ii confera rolul de mediator intre partenerii sociali si pe scena politica. Mesajul PD in aceasta campanie pentru alegerile europarlamentare se va axa pe tema preferata a democratilor, lupta impotriva coruptiei. O alta tema abordata va fi votul uninominal, iar alte subiecte incorporate mesajului de campanie vor fi modernizarea sistemului educational, a sistemului sanitar, calitatea administratiei publice, modernizarea infrastructurii rutiere si „eradicarea saraciei", a declarat capul de lista al PD, Sorin Frunzaverde.Candidati contestatiLista PD este continuata, dupa vicepresedintele Frunzaverde, de europarlamentarul Roberta Anastase, apoi Petru Filip, primarul din Oradea, contestat recent de Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC), europarlamentarii Monica Iacob-Ridzi, Marian Jean Marinescu si Maria Petre. Tot pe locuri considerate eligibile se afla clujeanul Rares Niculescu, consilier al lui Vasile Blaga, Marian Zlotea, si el contestat de CPC, Dragos David (Brasov), Mihaela Popa (Iasi), Constantin Dumitriu (Galati), Aurelian Bulzesc (Timisoara), Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF, si Calin Rus (Bistrita). PD isi propune sa obtina cel putin 14 locuri de europarlamentar, din cele 35 de mandate ale Romaniei.Campanie prezidentiala cu iz electoralDesi campania pentru europarlamentare nu a inceput, inca, oficial, liderii PD, alaturi de presedintele Basescu, au bifat, deja, diverse „puncte electorale". La sfirsitul saptaminii trecute, mai precis simbata si duminica, seful statului, insotit de diversi lideri democrati, a fost la Arad, unde, la Festivalul Vinului, a vorbit despre alegerile europene. Primarul Aradului este democratul Gheorghe Falca, finul lui Basescu. Ulterior, presedintele a mers la Hunedoara, in compania mai multora dintre eurocandidatii de pe lista PD, dupa care s-a aflat in localitatea Stei, unde mesajul lui principal a fost legat tot de alegerile europarlamentare: el a cerut ca viitorii europarlamentari sa fie alesi dintre cei „cu cit mai putine legaturi cu trecutul".

A inceput vaccinarea

Vaccinarea antigripala gratuita a inceput si la Sibiu. Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu a primit ieri prima transa de vaccin antigripal si astfel 15.000 de sibieni cu risc crescut vor putea fi vaccinati. Persoanele care vor fi vaccinate gratuit sint persoane cu virsta peste 65 ani, bolnavi cronici, personal medical, persoane adulte si copii, rezidenti in institutii de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane cu afectiuni cronice. Si salariatii institutiilor de ocrotire si a unitatilor de boli cronice vor beneficia de acest vaccin, precum si membrii de familie ai persoanelor la risc inalt, copii cu afectiuni medicale cronice pulmonare si cardiovasculare pacientii infectati HIV, copii si adolescenti supusi terapiei cu aspirina. Transa a II -a de vaccin va sosi intre 29 octombrie si 2 noiembrie, iar transa III, intre 15 si 23 noiembrie. Pina acum nu s-a inregistrat niciun caz de gripa.

Afaceri de Craciun

22 de comercianti s-au inscris la Tirgul de Craciun, care va avea loc in acest an, in Piata Mica a Sibiului. Potrivit lui Andrei Dragan, administratorul firmei The Little Giant, care se ocupa de realizarea proiectului, comerciantii au inchiriat casutele pentru trei sau chiar patru saptamini. Preturile acestora difera in functie de zona in care sint amplasate cele 38 de casute din lemn, de dimensiunile acestora, dar si de perioada de inchiriere. Astfel, daca pentru un stand mic inchiriat pentru trei saptamini, comerciantul plateste o taxa de 2.900 de lei plus TVA, pentru un stand ceva mai mare, inchiriat tot pentru aceeasi periodaa, taxa este de 4.400 de lei plus TVA. Din 2 decembrie, in Piata Mica vor exista si standuri alimentare, pentru produse care se prepara la fata locului. Pentru un astfel de stand, chiria pe o saptamina este de 1.500 de lei, pentru doua saptamini, de 2.500 de lei, pentru trei saptamini ajunge la 3.500 de lei, iar o luna intreaga costa 4.300 de lei. La toate aceste costuri se adauga TVA-ul.   Doar imagine?The Little Giant este firma contractata de SC Agro Plus SRL. Austriecii de la Agro Plus, in colaborare cu Casa de Cultura a municipiului, sint organizatorii Tirgului, insa „ei nu au experienta in desfasurarea programului si de aceea au solicitat serviciile noastre", explica Andrei Dragan. Potrivit Serviciului de Relatii cu Presa, din cadrul Primariei, SC Agro Plus SRL, care are incheiat un contract cu Primaria Sibiu, prin intermediul Casei de Cultura, nu ar avea cistiguri financiare de pe urma serviciilor oferite. „SC Agro Plus SRL cistiga imagine. Firma isi recupereaza investitiile din taxele de inchiriere a casutelor", explica Daniela Costa, consilier de presa al Primariei.

A ales streangul

Un barbat de 36 de ani, din localitatea sibiana Apoldu de Jos, a socat intreaga comunitate. Si-a pus capat zilelor, dupa o lunga perioada petrecuta pe patul spitalului. El s-a deplasat pe un cimp de linga localitate, la aproximativ 60 de metri de statia CFR Apoldu de Jos, a ales un silp de beton si s-a spinzurat. Trupul neinsufletit al barbatului a fost gasit ieri dimineata, atirnind la citiva metri deasupra solului. La fata locului au ajuns imediat politistii insotiti de un medic legist. Din primele cercetari s-a stabilit ca trupul neinsufletit al barbatului nu prezenta urme de violenta, deci nu exista suspiciuni de omor. In plus, oamenii legii au aflat ca barbatul suferea de tuberculoza, fiind internat in spital pentru o lunga perioada de timp. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala Sibiu pentru efectuarea necropsiei si stabilirea cu exactitate a cauzelor care au provocat decesul.

Localitati in bezna

Din cauza vremii, aproximativ 7.000 de locuitori din judet au ramas ore in sir fara electricitate. Ninsorile ambundente din zonele de munte, la care se adauga vintul puternic, au dus la ruperea mai multor crengi, care au cazut apoi peste cablurile electrice. Au fost si situatii in care cablurile au cedat pur si simplu sub greutatea zapezii. Astfel, au ramas fara energie electrica un numar de 15 localitati sibiene, din zonele Poiana, Jina, Rod, Talmaciu, Valea Oltului, Lotrioara, Bilea, dar si din zona Medias, Dumbraveni, Laslea, Agnita si Bruiu. Necazurile au inceput inca de duminica de la prinz, cind un numar de 15 consumatori din zona Bilea au ramas fara electricitate. Acestia au stat in bezna pina ieri, la orele 14.40, cind s-a reusit remedierea defectiunilor. „SC Electrica a mobilizat un numar de zece echipe, aceasta insemnind aproximativ 40-50 de oameni, care au actiunat cu drujbe, macarale si autospeciale. In cele din urma s-a reusit realimentarea tuturor zonelor afectate pina in cursul zilei de astazi (n.r. - luni)", explica Cosmina Olariu, purtatoare de cuvint in cadrul SC Electrica SA.

Sosele insingerate

Un Aro s-a izbit de o masina a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, dupa care a spulberat peretele unui imobilOdata cu caderea primilor fulgi, accidentele rutiere s-au tinut lant pe soselele din Sibiu. Cel mai spectaculos s-a produs ieri, in jurul prinzului, la intersectia strazilor Vasile Cirlova cu Strada Strandului. Soferul unui autoturism Aro nu a respectat semnificatia indicatorului „cedeaza trecerea", nu i-a acordat prioritate unei autoutilitare Dacia Papuc apartinind ISU Sibiu, care circula regulamentar, si s-a izbit in aceasta. Impactul a fost atit de violent incit autoturismul Aro s-a rotit pe sosea si a fost proiectat intr-un imobil situat in intersectie, linga o florarie. Aici a lovit in plin o femeie care se afla la munca, in incinta imobilului. In urma accidentului, femeia a ajuns in spital cu fracturi la picioare, coaste si multiple plagi taiate.Politist accidentatNici oamenii legii nu au scapat de evenimente nedorite. Doi politisti din cadrul IPJ Bacau, care se deplasau spre Sibiu intr-o Dacie 1310, alaturi de ciinii de serviciu, au fost implicati intr-un accident usor. In jurul orei 23.30, in localitatea Rusi, intr-o curba periculoasa la dreapta, politistul care conducea autoturismul nu a adaptat viteza, a pierdut controlul asupra directiei de mers, iar autoturismul s-a rasturnat in afara partii carosabile. Unul dintre cei doi agenti a ajuns in spital cu rani usoare. Mai putin norocos a fost pasagerul unei Dacii care, din cauza vitezei neadaptate intr-o curba, a parasit carosabilul si a plonjat intr-un riu. Accidentul s-a petrecut duminica, in jurul orelor 19, pe DJ 105 G, in locul numit Valea Varjoghii. Pasagerul a fost ranit grav.Manevre fataleIn cel mai grav accident, un barbat de 35 de ani si-a pierdut viata, duminica, dupa ce a traversat DN 1 in afara localitatii Cristian, fara a se asigura. Barbatul a fost izbit in plin de un autocar care se deplasa dinspre Sibiu spre Alba. In aceeasi zi, o femeie a fost ranita grav, dupa ce soferul autoturismul in care se afla s-a angajat in depasirea unei coloane de autovehicole fara a se asigura corespunzator si s-a izbit intr-un autoturism care circula regulamentar pe contrasens. Accidentul s-a petrecut  in afara localitatii Apoldul de Sus.

Ordonanta ne taie cheful de distractie

Anuntat cu entuziasm de administratia locala, proiectul zonei de agrement din Padurea Dumbrava ar putea fi ilegalPotrivit unui comunicat de presa publicat pe site-ul Guvernului, Cabinetul Tariceanu a aprobat o ordonanta de urgenta care interzice orice constructie pe terenurile amenajate ca spatii verzi sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism. Aceasta initiativa ar putea impiedica constructia zonei de agrement de cinci milioane de euro pe care municipalitatea sibiana intentioneza sa o finanteze printr-o investitie suportata din bugetul local. O dezbatere publica privind eleborarea documentatiei PUZ a zonei situata intr-o poiana din padurea Dumbrava a avut loc in data de 8 octombrie, la sediul Primariei. Insa aceasta nu a fost aprobata oficial, intrucit o astfel de decizie imbraca, de regula, forma unui proiect de hotarire, care trebuie apoi aprobat intr-o sedinta de majoritatea consilierilor locali. Potrivit reprezentantilor Primariei, o astfel de sedinta, in care proiectul de hotarire privind constructia zonei sa fi fost aprobat, nu a avut loc. Pro si contraIn consecinta, posibilitatea ca zona de agrement sa nu fie construita ramine foarte mare. Totul depinde de destinatia terenului respectiv, asa cum apare ea in documentatia de urbanism. „Daca, in documentatie, terenul capata destinatia de spatiu verde, atunci construirea zonei de agrement este interzisa. Daca se specifica ca terenul este construibil, atunci constructia este permisa", explica senatorul liberal Ilie Stoica, autorul modificarii legii privind regimul ariilor naturale protejate. Pe de alta parte, viceprimarul democrat Eugen Cioruga sustine ca zona este construibila, pentru ca terenul din Dumbrava nu ar fi considerat spatiu verde. „Domnul Cioruga mi-a spus ca nu exista nicio problema cu constructia, nu e zona verde si intreaga zona de agrement poate fi construita fara sa incalce o prevedere legala", a spus consilierul PSD Anca Sirghie, in urma unei discutii purtate cu viceprimarul Cioruga pe aceasta tema. La rindul lui, viceprimarul Mitea a recunoscut ca initiativa Guvernului ar putea fi o problema, dar a precizat ca va lua o pozitie dupa ce va studia in detaliu actul normativ al Guvernului. Construim in poiana?Chiar daca, potrivit primarului Johannis, terenul este situat intr-o poiana din interiorul padurii, interzicerea sau nu a constructiei este data de regimul in care este incadrat, pe hirtie, terenul respectiv. Pentru a stabili concret destinatia terenului este nevoie de aprobarea documentatiei PUZ de catre majoritatea consilierilor locali. Iar pentru ca zona de agrement sa poata fi construita in liniste si legal, terenul nu trebuie sa aiba, pe hirtie, destinatia de zona verde. „Niciun spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a precizat ministrul Mediului si Dezvoltarii Rurale, Attila Korodi. Potrivit acestuia, autoritatile publice locale au obligatia de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism si de a nu reduce suprafetele acestora. Dorin Laschescu l sef Serviciu Urbanism si Amenajarea Teritoriului„Terenul este, de fapt, o poiana, nu e padure. Zona este inglobata in Parcul National Dumbrava, dar nu face parte din el"

Atentie la radar!

Echipajele de politie dotate cu aparate radar vor supraveghea si astazi principalele artere din judet. Astfel, pe DN 1, radarele vor fi amplasate, intre orele 6 si 14, in Cristian, Saliste, Miercurea, Vestem, Bradu si Avrig, intre intre 14 si 22 in Cristian, Saliste si Apold, iar intre 22 si 6 in Cristian si Sacel. Pe DN 7, radarele se vor afla, intre 14 si 22 in Vestem, Talmaciu si Boita, iar intre 22 si 6 in Talmaciu si Vestem, iar pe DN 17 in 14 Slimnic, Rusi, Tirnava si Copsa Mica. In municipiul Sibiu, veti da de radare, intre orele 6 si 14, pe strazile Rahovei, Abatorului si O. Goga, intre 14 si 22 pe C. Dumbravii, Surii Mari si strada Bilea, iar intre orele 22 si 6 pe Sos. Alba-Iulia si B-dul V. Milea. In Medias, radarele ii vor pindi pe soferii indisciplinati pe strazile Sibiului, Nucului, Baznei si Stadionului.

Mort in bar

Un barbat ramas neidentificat a murit, ieri dimineata, imediat dupa ce a intrat intr-un bar. Nenorocirea s-a petrecut in jurul orei 9 dimineata, intr-un local situat pe Aleea Mihai Eminescu, de linga stadion. Martorii spun ca barbatul a intrat in local, s-a indreptat spre bar si a cazut strafulgerat la pamint, inainte de a apuca sa zica ceva. Oamenii au chemat imediat salvarea, dar a fost in zadar. La fata loculuii au ajuns si politistii, insotiti de un medic legist. Din primele cercetari, specialistii au ajuns la concluzia ca trupul neinsufletit nu prezenta urme de violenta, deci in cauza nu exista suspiciuni de omor. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala Sibiu in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cu exactitate a cauzelor care au provocat decesul. Totodata, politistii continua cercetarile pentru stabilirea identitatii barbatului.

Stoica a cistigat

Cele 11 amendamente de modificare a ordonantei de urgenta 57-2007, propuse de senatorul sibian Ilie Stoica, au fost votate, aseara, in plenul Senatului. Propunerile legislative au fost aprobate, cu 71 de voturi pentru, un vot impotriva si o singura abtinere, dupa ce, din cauza unei defectiuni, votul electronic a fost inlocuit cu votul prin ridicarea miinii. Amendamentele propuse de Stoica la ordonanta privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a faunei si florei salbatice au fost votate si de catre senatorul PD Nicolae Neagu. „Sint bucuros ca a trecut prima lege organica din aceasta toamna. Am pus mult suflet si am muncit foarte mult pentru ca aceste amendamente sa fie adoptate", a marturisit parlamentarul PNL.

Gradinite cu nereguli

La inceputul anului scolar, parintii s-au „batut" pentru a prinde un loc intr-o gradinita din orasul Sibiu pentru micutii lor. Au scos bani grei din buzunar doar pentru ca odorul lor sa beneficieze de instruire si hrana. Se pare ca directorilor de gradinite le-a convenit faptul ca cererea este mai mare decit oferta si stiau ca oricum nu vor ramine cu locurile neocupate. Asa ca o gradinita din Sibiu nu si-a facut prea multe griji, desi nu avea un spatiu destinat pentru asistenta medicala, respectiv cabinetul medical si izolatorul, folosindu-se in acest scop biroul conducatorului unitatii. Aceste nereguli au fost descoperite de inspectorii din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Sibiu (OPC), in cadrul unei actiuni tematice de control la nivel national in gradinitele cu program prelungit, particulare si de stat.  Gulas expiratPotrivit inspectorilor OPC, achitarea unei sume de bani de catre parinti pentru cei mici obliga aceste unitati de invatamant sa ofere servicii conforme cu clauzele contractuale asumate. De aceea inspectorii OPC au avut in vedere in timpul controalelor calitatea serviciilor prestate in spatiile unde se desfasoara activitatea de educare a copiilor, in locurile de joaca, precum si modul in care se asigura serviciile de masa. Din pacate, inspectorii din Sibiu au descoperit si carne tocata si gulas de vita expirate la gradinita Happy Day a Asociatiei pentru Educatie EXLIBRIS Sibiu, acestia fiind sanctionati contraventional. Pentru 27 gradinite din tara s-a decis oprirea temporara a prestarii serviciului, insa Sibiul a scapat.

Pradata de hoti

Concediul de odihna i-a cazut greu unei femei din Vestem, care, intoarsa acasa dupa o luna de absenta, si-a gasit casa ravasita. Dupa ce a constatat ca din casa ii lipseau mai multe bunuri, femeia a chemat imediat politia. Oamenii legii au demarat o ancheta si in scurt timp au ajuns si la primii suspecti: doi tineri in virsta de 15, respectiv 17 ani, din aceeasi localitate. Tinerii au profitat de faptul ca in spatele gradinii imobilului nu exista gard, au patruns in gospodarie, apoi au dislocat sticla unui geam si au intrat in casa, de unde au incercat sa ia mai multe lucruri de valoare. Politistii au gasit in locuintele adolescentilor bunuri sustrase din locuinta victimei, cum ar fi articole de imbracaminte si aparate de fotografiat, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 1.100 de lei. Bunurile au fost predate partii vatamate pe baza de dovada, iar oamenii legii continua cercetarile in vederea documentarii si probarii activitatii infractionale a celor doi suspecti.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate, astazi, 23 octombrie, intre orele 9 si 15, se va intrerupe furnizarea curentului electric in Sibiu, pe strazile Oltetului, Anul 1848, Podului - partial, Ceaikovski, Luncii, Frasinului, Rovine, Tineretului, Cedonia si Muncitorilor, iar intre orele 8 si 10 pe strazile M. Hochmaister, I. C. Dragusanu - partial, Luarea Bastiliei si Fundatura Avrig. De asemenea, miine, 24 octombrie, intre orele 9 si 14, se va sista curentul in Sibiu, pe strazile B-dul Vasile Milea - bl. 1, 2 si 3, Aleea Calarasilor - bl. 1, 2, 3, 5, 8 si A, Rahovei - bl. L, M si N si Luptei - partial.

Judecatorii din BEJ

Cei trei judecatori ai Biroului Electoral Judetean (BEJ) Sibiu, care isi are sediul in cladirea Prefecturii, au fost alesi vineri, prin tragere la sorti. Presedintele BEJ este judecatorul Marius Ionescu. Loctiitorul presedintelui BEJ este Daniela Czika, iar Marioara Tichindelean va fi membra a Biroului. Tragerea la sorti s-a desfasurat in conformitate cu prevederile Legii 33/2007 si ale HG 1108/2007, privind organizarea, desfasurarea si programul calendaristic ale alegerilor pentru Parlamentul European. „Urmeaza ca BEJ Sibiu sa fie completat, pina in data de 10 noiembrie, cu reprezentantii partidelor politice parlamentare, precum si ai organizatiilor cetatenilor care apartin minoritatilor nationale, care au grup parlamentar propriu", arata Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. CheltuieliDin primele estimari facute de reprezentantii Guvernului, europarlamentarele vor costa 850 de miliarde de lei vechi, insa bugetele pentru judete nu au fost, deocamdata, stabilite. Presedintii comisiilor tehnice judetene au organizat intalniri de lucru cu primarii si secretarii unitatilor administrativ-teritoriale. Au fost comunicate primarilor listele cu propunerile de candidati, iar de la 1 octombrie primarii au ridicat listele electorale permanente de la Birourile judetene de administrare a bazelor de date privind evidenta persoanelor. Oficial, campania electorala va demara in 25 octombrie. PD, primul pe listaIn urma tragerii la sorti efectuate de presedintele Biroului Electoral Central, candidatii PD vor ocupa prima pozitie pe buletinele de vot la alegerile pentru Parlamentul European, Lista este urmata, in ordine, de candidatii PRM, PNL, PSD, UDMR si PC. La extragerea partidelor neparlamentare, prima formatiune a fost PNTCD. Acest partid va fi urmat de Partida Romilor "Pro Europa", Partidul Verde, PIN, PNG-CD, PLD si Partidul Alianta Socialista. Ultima pozitie va fi ocupata de candidatul independent Laszlo Tokes. Listele cu candidati au fost publicate si pe site-ul Primariei, www.sibiu.ro.

Ultima carte in Liga

Fara niciun punct in actuala editie a Champions League, Steaua joaca, in aceasta seara, de la ora 21,45, in direct pe PRO TV, un meci foarte important, tocmai contra Sevillei. Chiar daca trecutul ii avantajaza pe spanioli, care au invins Steaua in Cupa UEFA, atit in deplasare cit si acasa, italianul Pedrazzini spera sa reuseasca sa gaseasca formula cistigatoare. „Spaniolii pleaca cu prima sansa, pentru ca evolueaza pe propriul teren si au sprijinul publicului. Nu doar de aceea, ci si prin faptul ca sint o echipa mai solida, ca dovada stau rezultatele. Ei au cistigat atitea meciuri mari, dar asta nu inseamna ca noi o sa ne predam. Jucam la victorie, pentru ca doar asa mai avem o sansa de a trece de grupe. Va fi foarte greu, dar asa sint bataliile din aceasta competitie", spune italianul. Apreciaza SteauaAntrenorul lui FC Sevilla, Juande Ramos, a declarat, ieri, ca Steaua Bucuresti este o echipa care va face tot posibilul sa cistige partida directa de azi, pentru a iesi din pasa proasta prin care trece in acest moment. „Toate meciurile din Liga Campionilor sint foarte importante. Le jucam la intensitate maxima, ofensiv. Aceasta partida este foarte importanta. Steaua este o echipa buna, va fi motivata sa cistige. Nu stiam ca fiecare foatbalist joaca pe o prima de 30.000 de euro, dar ei sint profesionisti si vor juca la fel indiferent de prima. O victorie in Liga Campionilor este mult mai importanta decit orice prima", a spus Ramos, in cadrul unei conferinta de presa. Tehnicianul nu a dorit sa isi faca publica parerea despre actuala echipa a Stelei si cea de la inceputul anului, atunci cind a jucat in 16-imile Cupei UEFA, dar e sigur ca elevii lui Massimo Pedrazzini vor face tot posibilul pentru a cistiga meciul: „Nu pot sa stiu cum e Steaua acum, fata de jocurile trecute. Probabil ca vrea sa iasa din pasa mai putin buna prin care trece, printr-un rezultat pozitiv cu noi", considera Ramos.

O cursa nebuna

Kimi Raikkonen asteapta acum un semn de la FIA, pentru a se putea bucura de primul sau titlu mondialFerrari a pregatit excelent startul de cursa din Brazilia. Massa l-a blocat pe Hamilton, lasindu-i cale libera lui Raikkonen, care a trecut de englez. Nu a profitat doar finlandezul, ci si Alonso, care s-a plasat pe interior si a reusit sa-l depaseasca pe Hamilton. Acesta si-a pierdut concentrarea si, in incercarea de a-si recupera locul pierdut in fata spaniolului, a iesit in decor. A revenit apoi pe pista, insa doar pe locul al optulea.Mai mult, in turul opt, McLaren-ul sau a incetinit inexplicabil, englezul cazind pe locul 18 din cauza faptului ca a avut probleme la cutia de viteze. Trei tururi mai tirziu, din nou o serioasa pierdere de viteza. Hamilton a continuat insa fara sa intre la boxe, iar misterioasa defectiune nu a mai aparut. A inceput sa cistige teren, ajungind din nou pe opt, dupa doua opriri la boxe.PerfectIntre timp, strategia Ferrari a mers perfect. Massa a condus cursa pina la a doua oprire la boxe, cind Raikkonen a revenit in fata brazilianului. Alonso s-a mentinut o buna perioada de timp pe locul al treilea, pina cind a fost depasit spectaculos de Kubica. Pina la urma, spaniolul si-a recuperat a treia pozitie, intrucit polonezul a avut o oprire la boxe in plus. Pentru Alonso nu a fost suficient bronzul, Raikkonen defilind pina la final si cistigind cursa si titlul mondial, secondat de Massa. Dupa doua titluri mondiale pierdute la limita, in 2003 si 2005, Raikkonen si-a vazut visul implinit. Finalul a fost animat de Hamilton, care a reusit sa urce pina pe sapte. Doua locuri mai sus si ar fi devenit campion mondial... Englezul incheie insa primul lui sezon in postura de vicecampion, Alonso clasindu-se al treilea.Victorie surprinzatoareAflat la jumatatea sezonului la 26 de puncte in urma lui Hamilton, Raikkonen spune ca a sperat, tot timpul, in succesul final. „Sigur ca nu eram in cea mai buna pozitie la un anumit moment al sezonului, insa am crezut mereu ca putem recupera, am crezut mereu ca putem face o treaba mai buna decit ceilalti. Chiar in momentele grele am fost uniti si nu am renuntat. Stiam ca putem cistiga titlul", a adaugat finlandezul. Acesta a multumit echipei si coechipierului sau Felipe Massa, iesit din cursa pentru titlu cu doua etape inainte de finalul sezonului. „Trebuie sa multumesc echipei, au facut o treaba grozava, nu doar azi, ci tot anul. Am muncit mereu din greu si ne-am imbunatatit situatia, am lucrat foarte bine in echipa. Am avut un duel greu cu Massa tot anul, insa el a avut ghinionul sa iasa din lupta. Sint foarte fericit", a mai spus Raikkonen.Titlu in pericolTitlul mondial cucerit duminica de Kimi Raikkonen ar putea sa-i revina lui Lewis Hamilton, daca FIA va penaliza echipele BMW si Williams. McLaren a anuntat federatia internationala ca va face apel la decizia stewarzilor de a nu penaliza echipele sus-mentionate. Stewarzii au validat rezultatul cursei, in ciuda unui raport al delegatului tehnic al FIA, in care se mentiona ca temperaturile mostrelor de combustibil luate din masinile lui Heidfeld, Kubica si Rosberg erau in afara regulamentului.Clasament cursa1. Raikkonen 1:28:15.270 10p2. Massa la 1.493 8p3. Alonso la 57.019 6p4. Rosberg la 1:02.848 5p5. Kubica la 1:10.957 4p6. Heidfeld la 1:11.317 3p7. Hamilton la 1 tur 2p8. Trulli la 1 tur 1pClasament  Piloti1. Raikkonen 110 p2. Hamilton 109 p3. Alonso 109 p4. Massa 94 p5. Heidfeld 61 pClasament echipe:1. Ferrari 204 p2. BMW 101 p3. Renault 51 p4. Williams 33 p5. Red Bull 24 pKimi Raikkonen l pilot Ferrari  „Felipe m-a ajutat si a facut totul pentru echipa. Cineva mi-a spus inainte de cursa ca as putea sa cistig. Nu eram convins de acest lucru"

Vacanta fara teme

Vine vacanta pentru elevii din ciclul primar. Timp de o saptamina, aproape 17.500 de scolari sibieni isi vor pune „la naftalina" cartile si caietele, doarece nu mai au nicio tema de facut. Temele de vacanta nu mai sint la moda, ele fiind inlocuite de activitati extrascolare, care vizeaza atit invatarea, cit si relaxarea. Astfel, elevii impreuna cu dascalii de la clasa hotarasc modul in care isi vor ocupa timpul in saptamina de vacanta.Activitati educative „Copiii vor avea vacanta de toamna in perioada 29 octombrie - 4 noiembrie. Nu li se dau teme, insa la nivelul scolilor se pot organiza activitati de recreere, activitati educative, concursuri, vizite, drumetii prin judet, care vor sa relaxeze copilul, dar si sa il educe. Activitatile se organizeaza de catre invatatori, in general. Exista si multe situatii in care se colaboreaza cu institutii precum Teatrul Gong, Scoala Naturii in Natura, Muzeul Astra si altele. Multe scoli sibiene au incheiat parteneriate cu aceste institutii. De exemplu, cu Muzeul Astra s-a facut un protocol de pedagogie muzeala. In cadrul acestuia, mai multe clase de elevi si-au ales un optional pe aceasta tema", explica Ioan Cirtau, inspector de specialitate la invatamintul primar. Fiecare scoala din judet este, practic, obligata sa tina cont de acest program, prin care scolarii sint scutiti de teme, activitatile extrascolare fiind destinate doar scolilor in care atit elevii, cit si invatatorii doresc sa desfasoare acest gen de activitati. La finele vacantei, directorii scolilor vor oferi o monitorizare a tuturor activitatilor.

Tursib a inchis forumul

Nemultumirile si criticile la adresa SC Tursib SA nu mai pot fi postate, in vazul lumii, pe forumul societatii. Forumul de pe www.tursib.ro, locul de intilnire al tuturor supararilor legate de transportul in comun din oras a fost inchis joi. Decizia a fost luata de conducerea Tursib, iar anuntul a fost publicat ieri pe pagina de internet a societatii. „Motivele tin de faptul ca acesta nu mai serveste scopurilor pentru care a fost creat (comunicarea civilizata), fiind evident pentru vizitatori ca limbajul folosit a degenerat pina la un nivel sub-vulgar. Dorim sa purtam in continuare un dialog civilizat si ii rugam pe toti cei care, cu buna credinta, intentioneaza sa faca propuneri pentru imbunatatirea transportului public de calatori, sa isi prezinte in scris opiniile, pe adresa societatii (Sibiu, Calea Dumbravii, nr. 133-135) sau la adresa tursib@xnet.ro", se arata in anuntul publicat pe site si semnat de conducerea SC Tursib SA. ExplicatiiScumpirea biletelor si abonamentelor, cursele rare si, implicit, autobuzele aglomerate de la orele de virf sint principalele plingeri care au umplut, pina acum citeva zile, forumul Tursib. Nici imprumutul de la BERD, in valoare de cinci milioane de euro, prin care au fost achizitionate 35 de autobuze noi, nu a fost pe placul sibienilor comentatori. „Imi pare rau ca am inchis forumul. Au aparut tot felul de jigniri si de expresii deplasate, total inadecvate. Mai gresim, e adevarat, dar lucrurile astea trebuiesc rezolvate cu un limbaj decent. Un singur om a fost fara de pacat in lumea asta, dar si pe acela l-am rastignit pe cruce. Voi tine legatura cu sibienii, vor primi raspunsuri pe mail, dar sa nu mai existe jigniri", a completat directorul Adrian Popa.

Tursib a inchis forumul

emultumirile si criticile la adresa SC Tursib SA nu mai pot fi postate, in vazul lumii, pe forumul societatii. Forumul de pe www.tursib.ro, locul de intilnire al tuturor supararilor legate de transportul in comun din oras a fost inchis joi. Decizia a fost luata de conducerea Tursib, iar anuntul a fost publicat ieri pe pagina de internet a societatii. „Motivele tin de faptul ca acesta nu mai serveste scopurilor pentru care a fost creat (comunicarea civilizata), fiind evident pentru vizitatori ca limbajul folosit a degenerat pina la un nivel sub-vulgar. Dorim sa purtam in continuare un dialog civilizat si ii rugam pe toti cei care, cu buna credinta, intentioneaza sa faca propuneri pentru imbunatatirea transportului public de calatori, sa isi prezinte in scris opiniile, pe adresa societatii (Sibiu, Calea Dumbravii, nr. 133-135) sau la adresa tursib@xnet.ro", se arata in anuntul publicat pe site si semnat de conducerea SC Tursib SA. ExplicatiiScumpirea biletelor si abonamentelor, cursele rare si, implicit, autobuzele aglomerate de la orele de virf sint principalele plingeri care au umplut, pina acum citeva zile, forumul Tursib. Nici imprumutul de la BERD, in valoare de cinci milioane de euro, prin care au fost achizitionate 35 de autobuze noi, nu a fost pe placul sibienilor comentatori. „Imi pare rau ca am inchis forumul. Au aparut tot felul de jigniri si de expresii deplasate, total inadecvate. Mai gresim, e adevarat, dar lucrurile astea trebuiesc rezolvate cu un limbaj decent. Un singur om a fost fara de pacat in lumea asta, dar si pe acela l-am rastignit pe cruce. Voi tine legatura cu sibienii, vor primi raspunsuri pe mail, dar sa nu mai existe jigniri", a completat directorul Adrian Popa.

Retinut de „comunitari"

Un suspect de crima a fost retinut, duminica seara, de politistii comunitari. Tinarul, in virsta de 26 de ani, a fost depistat in jurul orei 18 si dupa primele cercetari, s-a stabilit ca se afla in urmarirea Politiei Sibiu pentru comiterea infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte. „Suspectul a fost condus si predat organelor de politie pentru continuarea cercetarilor", a anuntat Daniela Costa, de la Biroul de Presa al Primariei. Politistii comunitari au tras linie si au facut bilantul de activitate pentru luna septembrie. Cele mai multe activitati ale serviciului public au avut ca obiectiv principal asigurarea ordinii si linistii publice, combaterea fenomenului de cersetorie si vagabondaj, a comertului stradal neautorizat, asigurarea unui climat de siguranta civica pentru locuitorii municipiului, precum si mentinerea unui aspect civilizat al arterelor pietonale si pietelor sibiene. Astfel, in urma acestor activitati, agentii au surprins in flagrant si au predat apoi organelor de politie un numar de cinci persoane acuzate de savirsirea infractiunii de furt si furt calificat. Pentru a putea fi inscrise in evidentele Politiei, agentii comunitari au intocmit un numar de 53 de procese verbale depistare si contraventie pentru cersetorie.

Codrul aspira fonduri UE

Judetul Sibiu s-ar putea alege cu bani frumosi, de la Uniunea Europeana, dar si de la Guvern, pentru a-si valorifica mediul natural. Pentru a explica aceasta oportunitate, ieri s-a aflat la Sibiu englezul Owen Mountford, seful echipei de implementare a proiectului Phare 2004 „Implementarea Retelei Natura 2000 in Romania". „Sintem foarte bogati"Dumitru Ungureanu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, a subliniat, ieri, faptul ca Regiunea 7 Centru ar putea avea mult de cistigat de pe urma mediului. „Daca vom sti sa ne valorificam patrimoniul natural, vom fi cu mult mai bogati decit daca am atrage orice alta investitie din alt domeniu. Este foarte important sa constientizam valoarea mediului nostru, acum, ca stim ce avem. Cind vom incepe si sa ne folosim patrimoniul asa cum trebuie, vom vedea ca, de fapt, sintem foarte bogati si ca ne diferentiem de tarile din UE, care nu sint asa bogate ca noi, din acest punct de vedere. Este greu sa ajungem din urma tarile dezvoltate ale UE la economie, de exemplu, dar in ceea ce priveste mediul natural, putem face lucruri mari. UE ne ofera o dezvoltare durabila, practic, o impacare a economicului cu habitatul", a explicat Ungureanu.Bani multiPrin proiectul „Implementarea Retelei Natura 2000 in Romania" sint puse la bataie 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane vin de la Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, iar restul de 43 de milioane de la bugetul de stat. Romania intra in cursa cu avantajul ca este singurul stat membru UE care are cinci regiuni biogeografice distincte.

Liberalii polonezi au cistigat alegerile

Alegerile legislative anticipate din Polonia au fost cistigate de Partidul Liberal de opozitie Platforma Civica, al lui Donald Tusk. Aceasta formatiune a obtinut peste 44% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor preliminare, si a iesit victorioasa din confruntarea cu Partidul Dreptate si Justitie al fratilor gemeni Kaczynski. Datele partiale oficiale au confirmat victoria liberala si esecul fratilor Kaczynski, o victorie initial descrisa numai de sondajele de opinie realizate dupa incheierea campaniei electorale. Acest fapt inseamna ca ambele camere ale Parlamentului polonez vor fi dominate de liberali. Donald Tusk, liderul formatiunii Platforma Civica, va fi, cel mai probabil, viitorul prim-ministru al Poloniei, înlocuindu-l pe Jaroslaw Kaczynski. Tusk a candidat si la alegerile prezidentiale din 2005, cînd a pierdut în fata actualului presedinte, Lech Kaczynski. Liderul liberal a atras simpatia multor alegatori în detrimentul contracandidatului sau gratie atitudinii sale pro-europene si non-combative. Primele doua schimbari majore promise de liberali sint semnarea Cartei Fundamentale a drepturilor omului din noul tratat constitutional al Uniunii Europene si retragerea trupelor poloneze din Irak, în cursul anului viitor. Dupa rezultatele preliminare de ieri, reprezentantii partidului cistigator au anuntat deja, citati de agentia de presa France Press, ca noul guvern liberal polonez va adopta fara tagada Carta drepturilor fundamentale. Jaroslaw Kaczynski a recunoscut, inca de duminica, dupa ce s-au facut publice primele sondaje de dupa inchiderea urnelor, infringerea partidului sau. Gemenii Kaczynski nu pierd, însa, total controlul vietii politice din Polonia: Lech Kaczynski ramine presedintele tarii pina la finalul mandatului sau, care se incheie in 2010. Alegerile anticipate au fost convocate, in Polonia, dupa prabusirea coalitiei aflate la conducere, in urma unei investigatii de coruptie. Rata de participare a polonezilor la scrutinul de duminica a fost de peste 56%, un nivel record pentru perioada postcomunista a acestei tari. 

Democratii mizeaza pe Basescu si Martens

Martens, surpriza democratilorLansarea oficiala a candidatilor democrati a avut loc ieri, in Sala Palatului din Bucuresti, iar prezenta-surpriza la manifestare a fost cea a presedintelui Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens. Prezentarea candidatilor s-a facut in cadrul reuniunii Consiliului National de Conducere (CNC) al PD, la care au participat atit lideri ai partidului, cit si alesi locali, in total fiind peste 500 de delegati. Martens este singurul lider european a carui participare a fost anuntata cu ocazia unei lansari de candidati romani pentru Parlamentul European. Oficialul PPE transmite, prin prezenta sa la eveniment, si un semnal de sustinere a PD in familia populara europeana.Teme de campaniePresedintele Traian Basescu nu s-a aflat la prima sa participare la un CNC al democratilor, fapt care i-a atras si numeroase critici. Adversarii sai politici au semnalat faptul ca, prin aceste participari, seful statului isi incalca atributiile constitutionale ce ii confera rolul de mediator intre partenerii sociali si pe scena politica. Mesajul PD in aceasta campanie pentru alegerile europarlamentare se va axa pe tema preferata a democratilor, lupta impotriva coruptiei. O alta tema abordata va fi votul uninominal, iar alte subiecte incorporate mesajului de campanie vor fi modernizarea sistemului educational, a sistemului sanitar, calitatea administratiei publice, modernizarea infrastructurii rutiere si „eradicarea saraciei“, a declarat capul de lista al PD, Sorin Frunzaverde.Candidati contestatiLista PD este continuata, dupa vicepresedintele Frunzaverde, de europarlamentarul Roberta Anastase, apoi Petru Filip, primarul din Oradea, contestat recent de Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC), europarlamentarii Monica Iacob-Ridzi, Marian Jean Marinescu si Maria Petre. Tot pe locuri considerate eligibile se afla clujeanul Rares Niculescu, consilier al lui Vasile Blaga, Marian Zlotea, si el contestat de CPC, Dragos David (Brasov), Mihaela Popa (Iasi), Constantin Dumitriu (Galati), Aurelian Bulzesc (Timisoara), Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF, si Calin Rus (Bistrita). PD îsi propune sa obtina cel putin 14 locuri de europarlamentar, din cele 35 de mandate ale Romaniei.Campanie prezidentiala cu iz electoralDesi campania pentru europarlamentare nu a inceput, inca, oficial, liderii PD, alaturi de presedintele Basescu, au bifat, deja, diverse „puncte electorale“. La sfirsitul saptaminii trecute, mai precis simbata si duminica, seful statului, insotit de diversi lideri democrati, a fost la Arad, unde, la Festivalul Vinului, a vorbit despre alegerile europene. Primarul Aradului este democratul Gheorghe Falca, finul lui Basescu. Ulterior, presedintele a mers la Hunedoara, in compania mai multora dintre eurocandidatii de pe lista PD, dupa care s-a aflat in localitatea Stei, unde mesajul lui principal a fost legat tot de alegerile europarlamentare: el a cerut ca viitorii europarlamentari sa fie alesi dintre cei „cu cit mai putine legaturi cu trecutul“.

Sebastian Vladescu si-a dat demisia

Purtatoarea de cuvint a Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat informatia potrivit careia premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat decizia de eliberare din functie a lui Vladescu.Sebastian Vladescu a fost numit secretar de stat in ministerul de Finante in aprilie 2007, dupa ce a fost demis din functia de ministru al Finantelor pe care o detinea din septembrie 2005. Eliberarea sa din functia de ministru a avut loc o data cu eliminarea PD de la guvernare si reorganizarea Cabinetului Tariceanu format din PNL si UDMR.Vladescu se afla de 3 zile la Washington, impreuna cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Reuniunea de toamna a Fondului Monetar International.La inceputul lunii august, Sebastian Vladescu a declarat ca va pleca din Ministerul Finantelor dupa ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova si dupa ce Comisia Europeana va aproba ultimele Programe Operationale Sectoriale. Informatia a fost reluata ulterior si de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Comisia de privatizare a Automobile Craiova a semnat contractul cu Ford pe 12 septembrie.Vladescu a mai detinut doua functii importante in Finante, inainte de a fi ministru. Acesta a fost consilier al ministrului Decebal Traian Remes si, ulterior, secretar de stat. In ultimii 10 ani, fostul ministru a avut numeroase demnitati.

Alimente de lux

Scumpirile ii afecteaza mai ales pe batrinii cu pensii miciA venit anotimpul rece si, odata cu el, facturi mai mari la gaz si energie electrica. Dar nu mai era o noutate. Oamenii se obisnuisera cu faptul ca iarna platesc taxe mai mari. In schimb, toamna aceasta i-a adus la sapa de lemn, mai ales pe cei cu venituri mici, cum sint pensionarii. Din cauza majorarii pretului petrolului, cerealele si alimentele cu cel mai larg consum, cum sint piinea sau pastele fainoase, au fost scumpite simtitor. Indirect, pretul petrolului a adus o scumpire si la zahar, carne, lapte, oua si unt.Muritori de foameAu pensii atit de mici incit abia isi pot plati intretinerea. Nu mai putem vorbi de medicamente. In ceea ce priveste mincarea, hrana lor de zi cu zi o reprezinta alimentele de baza: piine, oua, zahar, ulei, lactate. Din pacate, se pare ca din aceasta luna, si acestea au devenit un lux. Uleiul depaseste 6 lei litrul, pretul griului a crescut cu 25 la suta, cel al orezului a cunoscut o crestere de 23 la suta, iar zaharul s-a scumpit cu 14 procente. Cu toate acestea, vinzatorii arata ca uleiul, zaharul si piinea sint in continuare foarte cautate, deorece oamenii nu pot renunta la aceste alimente. In schimb, spun ca a scazut vinzarea la oua, lactate si carne.Datori vindutiPentru a putea face conditiilor grele, pensionarii fac imprumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Sibiu. Potrivit directorului CARP, Marius Roman, lunile septembrie si octombrie reprezinta lunile de virf in ceea ce priveste imprumuturile deoarece acum facturile sint mai mari, dar si pentru a-si face proviziile pentru iarna. „Numai in luna septembrie am avut 700 de cereri, in valoare totala de 5 miliarde de lei vechi. Imprumutul mediu a fost in jur de 1200 de lei. Aceste luni sint cele in care imprumuturile ating cotele maxime deoarece cresc facturile, iar oamenii se imprumuta si pentru a-si pune provizii pentru iarna", spune Marius Roman, directorul CARP SibiuCer marirea pensiilorScumpirea semnificativa a alimentelor de baza i-a bulversat pe batrinii din Sibiu. Presedintele forumului pensionarilor social democrati din Sibiu, Ioan Sasu, spune ca majoritatea sint nemultimiti de pensiile pe care le au si cer marirea punctului de pensie. „De la 1 noiembrie, punctul de pensie va fi majorat cu 30 la suta, desi s-a cerut majorarea cu 43 la suta, insa guvernul Tariceanu nu a fost de acord. Insa PSD va interveni pentru ca punctul de pensie sa fie crescut cu inca 13 procente si sa ajunga la 43 la suta. Noi am mai propus ca medicamentele sa fie compensate cu 90 la suta, iar in cazul decesului dintre doi soti pensionari, cel ramas in viata sa primeasca 25 la suta din pensia pe care respectivul pensionar o avea la data decesului. Deocamdata, nu am primit niciun raspuns referitor la aceste propuneri", se plinge Sasu.

Sector inchis pe Transfagarasan

Traficul rutier a fost inchis, de ieri, pe DN 7C, intre kilometrul 104, in dreptul Piscului Negru si kilometrul 130A800 de metri, la cabana Bilea Cascada, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, informeaza Centrul Infotrafic. Traficul rutier va fi sistat pe Transfagarasan pina la data de 30 iunie, anul viitor. Masura a fost luata din cauza conditiilor meteorologice care pot periclita siguranta circulatiei, prin caderi de stinci, alunecari de teren, sau inzapeziri. Sectorul de drum inchis este semnalizat corespunzator, iar politistii ii sfatuiesc pe conducatorii auto sa respecte semnificatia indicatoarelor existente la cele doua capete ale tronsonului inchis.

Agricultorii, in stand by

Vremea rece din ultima perioada a cam pus bete in roate agricultorilor sibieni. Este afectata recoltarea porumbului si insamintarea culturilor de griu de toamna. Agricultorilor nu le mai ramine decit sa astepte ca vremea sa se „imbuneze". „Taranii mai doreau sa insaminteze, dar din cauza ploilor nu o mai pot face deocamdata. De asemenea, frigul incetineste recoltarea porumbului, iar in judet s-a cules pina acum cam 70% din suprafata totala. In mod normal, am fi finalizat recoltarea, daca nu rea vremea asa rea. Semanaturile de toamna stau deocamdata pe loc, deoarece umiditatea din sol nu permite insamintatul. Eu sper ca o sa reusim sa terminam si cu griul pina la sfarsitul lunii sau cel tirziu pina la 15 noiembrie. Daca ar fi fost timpul frumos, terminam intr-o saptamina, acum trebuie, insa, doar sa asteptam", a precizat Nicolae Troanca, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu.

Marirea salariilor, marul discordiei

540 de lei, cererea sindicalistilorReprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor au discutat din nou, ieri, despre valoarea salariului minim pe economie pentru anul 2008. Valorile propuse pentru salariul minim pe economie sint de 480 de lei si 540 de lei, cele doua parti acceptind ideea platii pe ora, si nu pe luna, ca pina acum, conform Newsin.Potrivit reprezentantilor celor doua parti implicate in negociere, ieri s-a mai facut un pas catre stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul viitor, o noua intilnire urmind sa aiba loc saptamina viitoare.Directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu, a declarat ca structura pe care o conduce este de acord cu valoarea ceruta de sindicate, respectiv 540 de lei. Potrivit lui Izvoranu, o alta parte a organizatiilor patronale nu este de acord cu o valoare a salariului mai mare de 480 de lei.Plata pe oraLa intilnirea de ieri, cele doua parti au cazut de acord, totodata, ca plata sa se faca pe ora, si nu pe luna, cum este stipulat in prezent in contractul colectiv de munca.„Plata pe ora nu va afecta in nici un fel programul de lucru de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamina. Dar este mai simplu ca negocierea sa se faca pe ora, pentru ca salariatii au mai multe locuri de munca si in aceste cazuri este dificil sa fie angajati cu contracte de munca“, a precizat Izvoranu, citat de Newsin.Reprezentantul Blocului National Sindical (BNS) la negocieri, Ovidiu Jurca, a precizat ca, daca se ajunge la o valoare de 4,5 sau 5 lei pe ora, sindicatele sint multumite. In prezent, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore este de 440 de lei, adica 2,59 de lei/ora.

Diplome in agricultura

Agricultorii din Ocna Sibiului se specializeaza. 27 de locuitori ai Ocnei au ales cursul de lucrator in cresterea animalelor, organizat de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Sibiu. In trei luni, vor avea in mina certificatul de absolvire. „La Ocna Sibiului avem 27 de cursanti, toti barbati. Mai bine de 70% dintre acestia sint tineri. Avem si oameni oameni cu studii superioare sau medii, dar si persoane care au facut scoli profesionale. Ei vor fi indrumati de doi lectori de la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu si de doi ingineri specializati de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Sibiu. Cursurile sint atit teoretice, cit si practice. Mai exact, avem 240 de ore de practica si 120 de ore de teorie. Intilnirile au loc in cadrul unei sali amenajate in cadrul Primariei", explica Geta Purima, inginer agronom.

Copsa verde

„Copsa Mica se va schimba foarte mult", a promis coordonatorul programului de „inverzire", Paul DraghiciInsule verzi intr-o mare cenusie. Acesta este primul pas spre o viata mai buna, mai sanatoasa, la Copsa Mica. Administratia locala a primit, pentru inceput, o finantare de un milion de lei de la Guvernul Romaniei. „Cadoul" i-a uimit pe edilii copsaneni. „Noi am depus in sesiunea din august o documentatie de finantare pentru «Programul national de imbunatatire a calitatii mediului». Ca sa fiu sincer, la inceput nici noi nu am crezut ca o sa primim banii si asta pentru ca nu aveam un proiect tehnic, cum se cerea, ci doar un studiu de fezabilitate foarte bine intocmit. Acest program se desfasoara pina in anul 2009, deci avem timp suficient pentru a amenaja cite spatii verzi dorim", arata Paul Draghici, consilier local si coordonatorul proiectului pentru Copsa Mica. Lucrarile, de anul viitorAnul acesta se pune la punct proiectul tehnic, pentru ca din primavara sa inceapa efectiv amenajarea spatiilor verzi. Telul spre care tind reprezentantii administratiei este obtinerea unui raport cit mai apropiat de normele internationale, adica 26 de metri patrati pe cap de locuitor. Si nu va fi deloc usor, avind in vedere faptul ca acum acest raport nu depaseste 10 metri patrati. Autoritatile locale trebuie sa actioneze pe segmente, pentru a nu se suprapune cu alte proiecte care se desfasoara in acelasi timp. De pilda, din cauza lucrarilor la apa-canal, amenajarea spatiilor verzi va incepe din alta zona, cea a cartierelor de blocuri. Prioritare sint 1 Decembrie, Laborator si Tirnavioara.Un alt orasBanii se duc pe flori. Vor mai fi plantati si pomi, se va pune gard viu sau vor fi amenajate terenuri de joaca pentru copii. Cel putin vizual, se asteapta o schimbare de proportii. „Efectul va fi clar unul major, cel putin la nivel vizual. Copsa Mica se va schimba foarte mult iar eu spun ca si locuitorii vor fi multumiti de ceea ce vor vedea in fiecare zi in fata ochilor. Plus ca va fi si mult mai sanatos, deoarece plantele dau oxigen, mai ales ca la noi este cunoscuta zona ca fiind foarte poluata", completeaza Draghici.

Primarul “a strins surubul” pentru un oras mai curat

Nemultumit de starea de curatenie a orasului, primarul Cimpeniului, Ioan Calin Andres, a strins surubul in ceea ce  priveste controlarea si sanctionarea celor “ce calca in strachini” in aceasta directie. Edilul sef al capitalei Tarii Motilor a dispus, astfel, infiintarea unor echipe mixte de control care sa monitorizeze permanent aspecte legate de incalcarea reglementarilor privind protectia mediului. Andres si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea vis-a-vis de faptul ca, la ora actuala, la nivelul localitatii exista doar o singura masina pentru colectarea gunoiului menajer, motiv pentru care a solicitat recent conducerii Consiliului Judetean Alba fonduri pentru achizitionarea unei noi masini. “Am trasat, de asemenea, sarcina organelor locale de politie, Sanepid, inspectorilor din cadrul politiei sanitar-veterinare si inspectorilor din cadrul primariei sa efectueze controale la toate magazinele care desfac produse agroalimentare si sa raporteze, saptaminal, rezultatele activitatii lor”, a declarat primarul orasului. 

Patru noi locuinte pentru persoanele cu handicap

Valoarea totala a proiectului este de 541.173 euro. Uniunea Europeana impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap au contribuit cu 90% din valoarea totala a proiectului, adica cu 887.056 euro. Restul de 10%, respectiv 54.117 euro, a reprezentat contributia Consiliului Judetean Alba. “Beneficiarii directi ai acestui proiect vor avea conditii mai bune de locuit si acces la servicii diversificate, specifice problemelor cu care se confrunta. Incercam sa asiguram acestor oameni o gazduire de tip familial si suport pentru o viata activa si pe cit posibil autonoma”, a declarat, cu ocazia inaugurarii, directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, Sorin Chirila. Ca in familieCele trei case de la Galda de Jos vor gazdui in total 23 de beneficiari. Acestia se vor bucura de o atmosfera calda, apropiata de cea dintr-o familie. Locuinta de la Cricau are capacitatea de a gazdui  sapte beneficiari in spatii la standarde europene. “In cadrul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Galda de Jos erau asistate 379 de persoane, din care 377 cu handicap si doua fara certificat de incadrare in grad de handicap. Centrul are insa o capacitate de numai 345 de locuri. Supra-aglomerarea Centrului era cauzata in principal de faptul ca nu erau dezvoltate serviciile alternative pentru persoane cu handicap neuropsihic. De asemenea, 38% dintre beneficiari provin din alte judete”, au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Alba. Ei au mai subliniat ca cel mai important aspect este acela ca, in serviciile nou create, se va pune accentul pe activitatile de recuperare si asigurarea unei vieti pe cit posibil independente.

Protest cu... cintece patriotice

Oamenii s-au aratat nemultumiti de faptul ca statul roman taraganeaza luarea unei decizii in cazul proiectului Rosia Montana si si-au declarat deschis sustinerea fata de proiect. Protestatarii au purtat pancarte cu sloganuri in favoarea proiectului minier, dar si impotriva autoritatilor, in special a ministrului mediului Attila Korodi. Cu dedicatiiOamenii au venit in fata Prefecturii Alba “inarmati” cu o statie de amplificare si boxe puternice, pentru a putea fi auziti foarte bine si din interiorul cladirii. Pe tot parcursul manifestatiei, la microfon s-au perindat mai multi lideri ai minerilor care au exprimat doleantele angajatilor RMGC si ale localnicilor, cu criticile “de rigoare”, intre discursuri putind fi auzite cintece motesti, triste sau de “imbarbatare”. “Vedeta zilei” a fost ministrul Attila Korodi, care a primit si dedicatii din partea protestatarilor, prima dintre acestea fiind “Doamne, ocroteste-i pe romani”, in interpretarea Vetei Biris. Altfel, protestul a fost destul de linistit, in sensul ca au lipsit scandarile zgomotoase si portavocile folosite de obicei mai mult pentru sunetele gen sirena decit pentru ca oamenii sa se faca auziti. Viorel Hutuleac“Protestam pentru ca Guvernul roman sa respecte interesele locuitorilor din zona si ale statului, in general, si sa dovedeasca faptul ca sint profesionisti, sa faca o analiza corecta a proiectului, de aprobare a documentatiei depuse, pentru ca este un proiect european, la nivelul celor care functioneaza deja (...)”Legea impotriva cianurilor este clar impotriva acestui proiect si incalca toate principiile de legiferare (...) Un guvern care face proiecte de legi impotriva unor proiecte este un Guvern neserios. Uniunea Europeana are, din 2006, managementul cianurilor reglementat foarte bine. Se spune clar care sint emisiile posibile a se face fara a afecta mediul si viata. Si proiectul inglobeaza toate aceste norme care functioneaza la nivelul Uniunii Europene”, a explicat motivul protestului Viorel Hutuleac, presedintele filialei Alba a Confederatiei Nationale Sindicale “Meridian”. El a subliniat ca lipsa locurilor de munca este deja cronica in zona Abrud-Rosia Montana, iar acum sint puse in pericol si locurile de munca ale celor 400 de angajati care lucreaza, in prezent, la Rosia Montana Gold Corporation. Hutuleac a estimat ca, la ora actuala, rata somajului in zona Abrud-Rosia Montana este de peste 60%. “Tara se guverneaza pe interese politice”O delegatie a protestatarilor, formata din noua persoane, a fost primita de prefectul de Alba si de subprefectul Clement Negrut, subprefectul Arpad Ladanyi lipsind din institutie pe durata protestului.Oamenii au tinut sa precizeze ca ii intereseaza in special problema sociala si ca mineritul sa functioneze, nu neaparat cine investeste in zona. Ei au aratat ca insista asupra acestei investitii deoarece in zona vin foarte greu investitori, deoarece nici infrastructura nu este la nivelul necesar, zona dintre Zlatna si Cimpeni, zona Abrud-Rosia Montana fiind “moarta” din punctul de vedere al investitiilor. “In vederea respectarii legii, tot ceea ce tine de noi va promit ca vom incerca sa nu fie nici o depasire. Tot ceea ce tine de nivelul de la judet. Noi vom transmite la Bucuresti, insa decizia este de doua feluri. O data este o decizie politica pe care Guvernul Romaniei probabil ca o va lua intr-un mod sau altul... sau va fi o decizie politica in Parlament. Si asta o sa vedem, probabil, cit de curind pentru ca am inteles ca procedura de discutare a legii este demarata. Pe de alta parte, va sustinem in continuare daca la Guvern ati depus anumite solicitari si s-au depasit termenele, ne puteti comunica si noi o sa atragem in scris atentia ministrilor asupra depasirilor de termene (...) Cred ca este foarte important ca ambele parti sa isi respecte termenele prevazute de lege. (...) Nu stiu cit vom rezolva noi aici, astazi. Trebuie sa fim realisti, nu vom rezolva... decizia va fi una politica, trebuie sa o spunem, tara se guverneaza pe interese politice, ca sint politici economice, ca sint politici sociale, este o decizie pe care o vor lua cei care fac aceste lucruri”, a declarat prefectul de Alba. PromisiuniIn fata reprezentantilor protestatarilor, el a vorbit despre ce incearca sa faca autoritatile pentru dezvoltarea zonei, mai ales din punct de vedere turistic, dar a recunoscut ca accesul dificil in zona este o problema pentru oamenii de afaceri. Prefectul de Alba“Noi ce incercam acum sa promovam este ca zona respectiva sa devina organizatoarea unor jocuri olimpice. Deci, este un proiect pe care noi lucram si in acest moment cu Ministerul Turismului si speram sa-l demaram”, a mai spus prefectul de Alba, fara a lua in calcul ca accesul dificil in zona “ucide din fasa” origanizarea unei actiuni chiar si de amploare nationala. 

Un sfert din dascali nu sint titulari pe post

Din materialul intocmit de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean privind starea invatamintului in judet rezulta ca multe din scolile existente nici nu pot emite pretentii la rezultate bune ale elevilor. Unul din motivele care sustin aceasta ipoteza il constituie tocmai factorul principal in procesul de invatamint - cadrele didactice. In prezent, in scolile judetului doar 73,5 la suta din profesori sint calificati si titulari pe posturi. Din punct de vedere al gradului didactic detinut, in invatamintul preuniversitar judetean doar 0,13 la suta dintre cadrele didactice au doctorat, iar 43,5 la suta dintre acestea au doar definitivatul sau sint fara grad didactic, in timp ce gradul didactic I il detin 39,88 la suta din cadrele didactice. Printre cauzele depistate de cei de la ISJ cu privire la situatia corpului profesoral din invatamintul preuniversitar din judet sint enuntate exodul din invatamint spre alte domenii economice mai atractive din punct de vedere financiar si fluctuatia acestuia din mediul rural spre cel orasenesc. Un rol negativ in starea invatamintului de la sate il au, in opinia celor de la inspectorat, si capacitatea autoritatilor locale de concepere a proiectelor de finantare pentru modernizarea bazei materiale, precum si opozitia manifestata de administratia locala la ideile de restructurare a retelei scolare din judet  

Ajutoare de incalzire si proiecte pentru confortul motilor din Bistra

Aproape 1.100 de familii din comuna Bistra si-au depus, in aceasta toamna, la primarie, cereri pentru alocarea de ajutoare de incalzire. Potrivit primarului Traian Gligor, cuantumul ajutoarelor ce vor fi acordate celor 1.088 de familii din comuna, variaza intre 75 de lei si 250 de lei, in functie de veniturile solicitantilor, valoarea totala a ajutoarelor de incalzire ridicindu-se la nivelul comunei Bistra la suma de 215.105 lei noi.Demersuri pentru realizarea unor obiective edilitarePrimarul a mai aratat, in alta ordine de idei, ca primaria a organizat recent licitatia publica in vederea demararii lucrarilor de alimentare cu apa potabila a comunei, din surse proprii respectiv, captare izvoare si drenari. Administratia locala a comunei din Apuseni a depus, de asemenea, la Ministerul Mediului un proiect in vederea finantarii constructiei unei statii compacte de epurare si a unei retele de canalizare. “Tot zilele trecute am mai demarat procedura de licitatie in vederea atribuirii contractelor de lucrari, privind constructia caminului cultural si a podului rutier peste riul Aries, in dreptul satului Valea Larga”, a mai precizat primarul Traian Gligor.

Si in Alba a venit iarna

Conditiile meteo au adus probleme, mai ales soferilor care nu au fost atenti la drum. De cealalta parte, investitorii din turismul montan s-au declarat multumiti de faptul ca si-ar putea incepe sezonul mult mai repede decit anticipau. Autoritatile au facut totusi un apel catre conducatorii auto, care sint sfatuiti sa adapteze viteza la conditiile de trafic si sa verifice inainte de plecarea la drum daca instalatia de dezaburire si cea de curatare a parbrizului functioneaza, sa circule cu atentie sporita si sa foloseasca luminile de intilnire ale autovehiculului pe toata durata deplasarii pentru a preintimpina astfel, eventualele evenimente neplacute. Inca de la primii, fulgi echipajele de interventie s-au aflat in misiune de patrulare si au supravegheat desfasurarea traficului pe toate drumurile judetene din Alba. Mari problemeDesi problemele din judetul Alba sint nesemnificative comparativ cu celelalte zone ale tarii, iar previziunile meteorologilor linistesc autoritatile locale, situatia nu este nici pe departe una roz. Drumul care leaga Zlatna de zona Muntilor Apuseni era patrulat de utilaje de interventie, iar pe unele portiuni a fost aruncat material antiderapant. Din fericire, decizia a avut doar un caracter preventiv, pentru ca temperaturile destul de crescute nu au permis acumularea unui strat serios de zapada. Carosabilul alunecos si vizibilitatea redusa au facut insa victime. Cel mai important eveniment a avut loc in week-end, pe Drumul National 1, in apropiere de localitatea Cunta. Aici, conditiile meteo nefavorabile si neadaptarea vitezei la drum au dus la un accident in lant, in care au fost implicate doua autoturisme Dacia si un autocamion de transport. In urma evenimentului patru persoane au ajuns la spital cu rani destul de grave. Incercind sa vireze spre stinga, in timp de ce se afla pe Drumul National 1, conducatorul autobasculantei a pierdut controlul gigantului care a derapat si a intrat pe contrasens. Din cauza evenimentului, traficul pe Drumul National 1 a fost blocat mai bine de o ora. Motiv de bucuriePrima zapada din acest an a adus insa si bucurie in judetul nostru. Dupa un sezon extrem de prost, ratat din punct de vedere economic tocmai din cauza lipsei de zapada, investitorii din turismul montan au acum motive de multumire. Desi se asteptau la un debut al afluentei de turisti, abia catre finalul anului, hotelierii s-au trezit binecuvintati de zapada.“Dupa ce a fost in iarna trecuta parca a venit ca o minune. De dimineata cind am vazut, va dati seama ca ne-am bucurat. Oamenii vin la pensiune si in rest dar sint mai putini. Acuma, zapada asta ii mai moale, dar daca a venit e gata, o sa avem multa lume. Sus la Virtop din cite stiu, pirtia e alba, si daca tine vremea asa, in 2-3 saptamini sintem in plin sezon”, a declarat George Olar, proprietarul unei pensiuni micute dar cochete din Arieseni.Trecind peste bucuria investitorilor, trebuie sa precizam, in incheiere, ca peisajele pe care le ofera acum Muntii Apuseni, pot concura cu succes cu orice statiuni din lume. 

LIGA 3, SERIA A VI-A * ETAPA viitoare

  Unirea Ungheni - FC Bihor II, Avintul Reghin - Luceafarul Baile Felix, Bihorul Beius - Turul Micula, Gaz Metan Tirgu-Mures - Sanatatea Cluj, Inter Blaj - Unirea Dej, Somesul Satu Mare - Sighetu Marmatiei, „U“ 1919 - FC Baia Mare, Trans. Sil. Tirgu-Mures - Mobila Sovata, Olimpia - Gloria II Bistrita   CLASAMENT  1. Avintul Reghin    10    8    0    2    17-6    24  2. Luceafarul Baile Felix    10    7    2    1    22-7    23  3. Gaz Metan Tirgu-Mures    10    5    3    2    18-11    18  4. Unirea Dej    10    5    3    2    14-10    18  5. FC Baia Mare    10    5    2    3    19-8    17  6. Gloria II Bistrita    9    5    2    2    23-13    17  7. Mobila Sovata    10    4    4    2    10-8    16  8. Somesul Satu Mare    9    4    3    2    12-7    15  9. Trans. Sil. Tirgu-Mures    10    3    4    3    8-7    13 10. Turul Micula    9    4    1    4    17-20    13 11. Bihorul Beius    10    3    3    4    7-9    12 12. Olimpia Satu Mare    10    3    2    5    10-12    11 13. Unirea Ungheni     9     3     2     4     4-11      11 14. Inter Blaj    10    2    2    6    8-16    8 15. FC Bihor II    10    2    2    6    15-24    8 16. Sanatatea Cluj    10    2    2    6    14-24    8 17. „U“ 1919    10    2    1    7    5-21    7 18. Sighetu Marmatiei    10    2    0    8    10-19    6

LIGA 2, SERIA A II-A * ETAPA viitoare

  Drobeta Turnu Severin - CFR Timisoara, CSM Resita - FCM Caracal, CSM Rimnicu Vilcea - FC Tirgoviste, Gaz Metan Medias - Apulum Alba Iulia, IS Cimpia Turzii - Ariesul Turda, Minerul Lupeni - Corvinul Hunedoara, FC Bihor - Poli II Timisoara, FC Arges - Jiul Petrosani CLASAMENT  1. FC Arges    10    8    0    2    23-7    23  2. Rimnicu Vilcea    10    7    1    2    14-7    22  3. Gaz Metan Medias    10    7    0    3    23-12    21  4. Muresul Deva    10    6    3    1    18-8    21  5. Liberty Oradea    10    6    1    3    8-5    19  6. Drobeta Turn Severin     10    6    0    4    18-13    18  7. Jiul Petrosani    10    5    4    1    12-5    14  8. Apulum Alba-Iulia    10    4    2    4    12-10    14  9. FC Bihor    10    3    3    4    10-11    12 10. IS Cimpia Turzii    10    3    3    4    9-12    12 11. CFR Timisoara    10    3    2    5    6-10    11 12. Minerul Lupeni    10    3    2    5    9-14    11 13. Ariesul Turda    9    3    2    4    5-11    11 14. Corvinul Hunedoara    10    3    1    6    5-16    10 15. FC Tirgoviste    10    2    4    4    11-12    10 16. CSM Resita    9    2    3    4    9-13    9 17. Poli II Timisoara    10    1    1    8    5-22    4 18. FCM Caracal    10    0    2    8    5-14    2

Incep cautarile la Universitatea Cluj

 „Putem mai mult“ Multescu asteapta intaririle promise la semnarea contractului cu „U“ ClujDupa demisia lui Adrian Falub, Universitatea Cluj l-a adus la timona pe Gheorghe Multescu. Acesta a schimbat sistemul de joc. Nu s-au facut atitea greseli in defensiva ca in alte partide, dar clujenii au inscris din nou in proprie poarta. Dupa Cordos si Milan Jovanovic, acum a venit rindul coreeanului Park sa inscrie un autogol, „blestemul“ clujenilor in acest campionat. S-a terminat la eglitate, dar puteau fi 3 puncte. In continuare, „U“ este singura in Liga 1 fara succes. „Ca rezultat nu regret plecarea lui Adrian Falub de la echipa. Cu toate ca avem un nou antrenor, jocul in sine pe mine nu m-a multumit. Avem nevoie de mai multa concentrare. Autogolul actioneaza perfect la «U» Cluj. Este inadmisibil ca o data la doua jocuri sau trei sa ne marcam un autogol. In ritmul asta nu putem face nimic pentru a salva echipa. Speram ca pe viitor sa evitam asemenea lucruri“, a rabufnit Sorin Vadana, directorul sportiv al „Sepcilor Rosii“. In ceea ce priveste partidele viitoare, oficialul clujean a spus ca asteapta mai multa consistenta in atac: „Cu Steaua ne va fi foarte greu, este vicecampioana Romaniei, evolueaza in Liga Campionilor, dar trebuie sa facem totul pentru a cistiga. Este problema antrenorului modul in care alcatuieste echipa, insa trebuie sa vina vremea sa jucam si la victorie“, a mentionat Vadana, nemultumit de stilul mult prea defensiv aratat de echipa. Primele discutii Nemultumiti de rezultatele dezamagitoare din acest sezon, oficialii clujeni vor sa aduca nume noi la echipa. La venirea sa, Gigi Multescu a cerut un fundas si un atacant de careu. Impresarul Traian Gherghisan le va propune in cursul acestei zile doi jucatori pe posturile considerate deficitare. „Se discuta pe aceasta tema. Este foarte posibil ca miine sa avem o discutie cu domnul Gherghisan despre despre venirea a doi fotbalisti. S-a pus problema aducerii a doi jucatori, pe care Multescu ii doreste si pe care, cu siguranta, i-a vazut la munca. Mai multe vom sti miine (n.r., astazi).“

Show incendiar!

 Ploaie pe „Moina“Frenezia s-a instalat aseara pe „Moina“ o data cu aparitia divei pe scena de 20 de tone instalata pe gazonul stadionului. Intr-o fusta scurta, argintie, Beyonce a urcat pe scena in aplauzele a aproape 10.000 de persoane. Prima piesa din concert, „Crazy in love“, hit-ul compus de Jay Z., iubitul divei, a aprins imediat spiritele celor prezenti, care au rabdat citeva ore bune o ploaie torentiala. La aparitia starului, ploaia a incetat. „Hello Romania!“, a exclamat artista intre doua piese. Ea a mentionat ca intregul spectacol a fost la un pas sa fie anulat din cauza vremii potrivnice. „Am tinut neaparat sa cint in aceasta seara si voua va multumesc din suflet pentru ca sinteti intr-un numar atit de mare aici, cu mine“, a mai spus Beyonce. Pe parcursul recitalului, diva a schimbat mai multe vestimentatii, toate au pastrat insa tenta argintie. La inceput a fost imbracata intr-o fusta scurta, a urmat o rochie lunga de seara, apoi o alta fusta scurta si o bluza cu mineci bufante, iar spre final diva a ramas intr-un body de culoare argintie. Peste sapte vestimentatii, printre care si celebra rochita alba marca Marilyn Monroe, au fost schimbate in cursul show-ului. Publicul a asistat la recitaluri sustinute de toti membrii formatiei care a acompaninat-o pe Beyonce, ulterior ea intepretind o piesa fara nici un fel de acompaniament. Pe scena au urcat alaturi de diva o suita intreaga de dansatori, imbracati si ei in mai multe tinute complementare vestimentatiei artistei.Fara bisSute de telefoane mobile au inregistrat sau fotografiat fiecare miscare de pe scena. „Licuricii“ din multime au fost, de altfel, si singurele lumini vizibile in timpul programului, organizarea lasind mult de dorit. Cu toate acestea, clujenii au avut parte aseara de un adevarat show venit de peste ocean. Contrastul dintre Est si Vest a fost mai vizibil decit oricind. Pe de o parte, show-ul a fost unul de-a dreptul incendiar, de cealalta parte, insa, conditiile de pe stadion au fost sub orice critica. La eveniment au putut fi vazute si nume din show-bizz-ul autohton, precum vedeta Acasa TV Cabral, CRBL de la Simplu, dar si Mircea Zara de la MTV sau cintareata Cristina Rus. Concertul lui Beyonce a tinut aproximativ 80 de minute, inaintea ei urcind pe scena Paula Seling. Spre surprinderea tuturor, spectatorii prezenti nu au cerut bis la finalul recitalului.Poze scoase la vinzareCei mai norocosi spectatori care au reusit aseara sa intre la spectacol inarmati cu aparate foto profesionale au scos, imediat cum au iesit de la show, la vinzare pozele facute cu Beyonce Knowles. Programul la Cluj al artistei a inceput la ora 15.30, cind o cursa speciala a aterizat pe Aeroportul International Cluj-Napoca. O caravana de autoturisme de lux a preluat-o atit pe solista, cit si staff-ul cu care aceasta a ajuns in orasul de pe Somes. In scurta ei sedere in oras, Beyonce i-a vizitat pe copiii bolnavi de cancer internati la Institulul Oncologic „Dr. Ion Chiricuta“. In ciuda unui show de exceptie, organizarea a lasat de dorit. Reprezentantii presei au fost tratati in bataie de joc de organizatorii evenimentului, nefiind lasati sa intre nici macar la conferinta de presa. 

Plumbul din apa, „in limite legale“

 Autoritatile clujene au contrazis ieri informatiile aparute intr-un articol din cotidianul central „Adevarul“ conform carora „continutul de plumb al apei de la robinetele clujenilor este de 26 de micrograme la litru, fata de un nivel admis de 10 micrograme“. „Laboratorul pe care l-am folosit are avizul RENAR, unicul organism national abilitat sa avizeze astfel de laboratoare. Am facut astfel de teste si in Dej, si in Cimpia Turzii si au existat si acolo probleme, dar autoritatile au reactionat pozitiv, au recunoscut ca e vorba de fabrici si uzine vechi care ar putea contribui la cresterea concentratiei de plumb“, a declarat pentru monitorul autoarea articolului, Sabina Tudor. Directorul Companiei de Apa Somes, Dorin Ceataris, a subliniat, însa, ieri, ca afirmatiile facute sint „niste neadevaruri“, in contextul in care „cea mai mare concentratie a fost de aproximativ 3 micrograme de plumb pe litru (Pb/l) in luna august“. El a adaugat ca exista 35 de puncte de recoltare a probelor de apa din care se extrag 12 probe pe zi si ca testele facute de companie sint dublate de o alta serie de teste, efectuate de Agentia pentru Sanatate Publica. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a atras atentia asupra faptului ca nivelul maxim admis al concentratiei este de 25 micrograme Pb/l si ca cel de 10 micrograme Pb/l se va aplica doar din 2010. „Nu îmi place sa dau presa în judecata, dar s-ar putea ca de aceasta data sa fac ceea ce nu-mi place“, a adaugat Nicoara. Primarul Dejului, Ioan Ungur, a declarat, la rindul sau, pentru monitorul, ca nu cunoaste situatia creata si nici faptul ca s-au efectuat astfel de teste in municipiul sau. „Noi facem analize la apa in mod curent si nu au aparut niciodata probleme. Se prea poate ca apa de la Cluj sa fie mai murdara“, a spus Ungur. Primarul municipiului Cimpia Turzii, Ioan Vasinca, nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei.

Nimeni nu doreste conducerea PCA

 Doua solutii Postul eliberat de Ilie Narita nu intereseaza pe absolut nimeniParchetul Curtii de Apel (PCA) Cluj ramine fara procuror-sef in continuare, deoarece nici o persoana nu s-a inscris la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la sfirsitul acestei luni. Postul este vacant din 10 august, cind Ilie Narita a fost eliberat din functie o data cu expirarea mandatului avut la PCA Cluj. Ilie Narita a fost delegat de la Parchetul Curtii de Apel Alba din 24 mai 2004. Este a doua oara cind nici un procuror nu se prezinta la concurs, dupa cel organizat in vara de CSM. In aceste conditii, PCA va ramine fara procuror-sef pina in primavara acestui an, cind CSM va organiza un alt concurs. Criza de procurori „CSM hotaraste cind va fi organizat concursul, in functie de cum se ocupa posturile vacante“, ne-a decarat procuroarea Viorica Damsa, adjunct la PCA Cluj. O alta solutie ar fi numirea unui procuror-sef de catre Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei. Parchetul Curtii de Apel Cluj functioneaza in prezent cu noua procurori, din schema completa de 15. „Este foarte greu in aceste conditii“, ne-a declarat Viorica Damsa, cea care asigura interimatul, potrivit legii, alaturi de celalalt adjunct, Vasile Chis. „Nu e vorba de numarul de dosare, ci in primul rind de atributiile postului de conducere, ce tin de chestiuni administrative“, a adaugat Damsa.De ce nu este dorit postul„Nu stiu ce as fi putut face mai mult decit ce fac in prezent. Chiar nu am schimba cu nimic lucrurile. Apoi, noi sintem foarte putini. O data cu concursul de promovare a procurorilor din alte judete este posibil ca lucrurile sa se schimbe“, si-a motivat neparticiparea la concurs procuroarea Viorica Damsa. PCA Cluj este unul dintre cele mai mari din tara, avind sub aria sa de responsabilitate judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj si Cluj. 

1.000 de copii bolnavi la scoala

 Aproape 1.000 de elevi clujeni au fost depistati cu boli infecti-contagioase la triajul efectuat in primele saptamini ale anului scolar. Medicul Florin Cicala din cadrul Biroului de Medicina Scolara al Autoritatii de Sanatate Publica Cluj sustine ca din cei 87.300 de elevi din judet au fost controlati peste 80.000, ceea ce reprezinta 92%. In urma verificarilor efectuate de medi-cii scolari, 730 de copii presco-lari sau elevi au fost depistati cu angina, adica rosu in git, alti 119 au fost identificati cu pediculoza (paduchi), 54 cu diverse tipuri de micoze (ciuperci), 8 cu riie si 6 cu diferite boli diareice. „Important este ca au fost depistati 964 de copii bolnavi, care s-au prezentat la gradinita sau la scoala si care puteau sa imbolnaveasca si alti copii“, a declarat medicul Florin Cicala. Potrivit statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica, in judetul Cluj exista 870 de unitati de invatamint prescolar, primar, gimnazial, liceal si special care sint arondate unui numar de doar 80 de cabinete scolare. Nici unul dintre acestea nu este amplasat in mediul rural.

Tensiuni la Flacara

 Sindicalistii de la societatea Flacara din Cluj-Napoca solicita participarea reprezentantilor sindicali la sedintele Consiliului de Administratie, acordarea majorarilor salariale si a sporurilor. Ei s-au intilnit ieri cu reprezentantii Comisiei de Dialog Social, pentru a discuta despre nemultumirile aparute in relatia cu patronatul. Intilnirea a avut loc la solicitarea filialei clujene a CNS Cartel Alfa si a fost mediata de subprefectul Calin Platon. Reprezentantii conducerii, insa, nu s-au prezentat la intilnirea la care au participat reprezentantii sindicatelor din cele trei societati comerciale aflate sub acelasi patronat, respectiv Flacara, Jolidon si Argos. Din cauza absentei conducerii, s-a hotarit solicitarea, în scris, a unei pozitii referitoare la situatia creata. Comisia a dispus, astfel, ca Directia de Munca sa verifice respectarea legii si a prevederilor contractului colectiv de munca, in vreme ce Inspectoratul Teritorial de Munca va verifica modul in care conducerea asigura conditiile de munca adecvate pentru angajatii celor trei societati.

Greva generala in Sanatate!

 Membrii Colegiului liderilor din cadrul Federatiei Sanitas au decis ieri sa declanseze, in luna noiembrie, conflictul de munca in sistemul sanitar. Potrivit vicepresedintei sindicatului Sanitas Cluj, Maria Bizo, majorarea salariilor cu doar 8%, atit cit a putut oferi ministrul Sanatatii Publice, nu poate fi acceptata de cei care lucreaza in sistemul sanitar. „Exista un protocol semnat de ministrul Sanatatii Publice anul trecut, in care se prevede o majorare a salariilor cu 48%, in transe, in 2007 si in 2008. Acum, ministrul ne spune ca salariile nu pot fi majorate anul viitor decit cu 8%“, a declarat pentru monitorul Maria Bizo. Salariile in sistemul sanitar trebuiau sa creasca, potrivit protocolului, cu 22% in 2007 si cu 26% in 2008. Personalul medical are oricum motive de nemultumire, avind in vedere ca, in acest an, salariile au fost majorate in transe mici, de cite 2%, si de abia in luna noiembrie se poate vorbi de o majorare de 22%. „Ministrul ne-a spus ca in momentul in care a semnat protocolul ce prevedea majorarile salariale nu stia cum va arata bugetul pe anul 2008 si ca nu ne poate oferi o majorare mai mare de 8%“, a spus Maria Bizo. Acesta este motivul pentru care la Consiliul national al liderilor Sanitas, care a avut loc ieri, s-a decis declansarea unei greve de avertisment, in data de 12 noiembrie, cu intreruperea lucrului timp de 2 ore, intre 9 si 11. In cazul in care cererea sindicalistilor de majorare a salariilor nu va fi satisfacuta pina atunci, angajatii din sistemul sanitar vor declansa greva generala in data de 19 noiembrie, cu incepere de la ora 7. Liderii sindicali vor trebui sa stringa semnaturile pentru declansarea conflictului de munca pina in data de 9 noiembrie si vor continua sa negocieze cu reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice.

La cules de GPS

 Reprezentantii Directiei Agricole Cluj au gasit in doar 2 zile 10 GPS-uri si 10 masini cu care spera sa ajute la intensificarea actiunii de verificare a parcelelor fermierilor care au solicitat subventii. „Ni s-a cerut sa marim ritmul si sa conlucram toate directiile din cadrul Ministerului Agriculturii“, a declarat Iuliu Suatean, directorul Directiei Agricole Cluj. El a spus ca, pe linga cele 15 echipe ale Agentiei de Plati si Interventii in Agricutura (APIA), care masoara pe teren parcelele, au mai fost constituite alte 10. „Am mai imprumutat niste GPS-uri de la USAMV, de la Facultatea de Constructii, noi si Directia Silvica am pus la dispozitie cite cinci masini, iar personal am luat de la toate directiile Ministerului“, a mai spus Iuliu Suatean. El a precizat ca, in aceste conditii, verificarea parcelelor, ceruta de Uniunea Europeana, va fi incheiata pina la sfirsitul acestei luni, desi termenul limita este data de 9 noiembrie. „In intervalul ramas se vor elimina eventualele erori“, a precizat Suatean. Actiunea care se desfasoara acum este cea de-a treia transa de verificari solicitata de UE, care a cerut controlul a 880 de parcele. „Este vorba de verificarea in teren a declaratiilor date de solicitantii de subventii de 50 de euro pe hectar, indiferent de cultura. Acestea vor fi achitate de Guvern, iar UE va deconta apoi aceste sume“, sustine seful Directiei Agricole. Pina acum au fost deja verificate 640 de parcele, actiune care consta in identificarea proprietarului, a terenului, delimitarea acestuia si inscrierea lui in hartile electronice. La nivelul judetului Cluj, au fost inregistrate 41.000 de cereri pentru acordarea subventiei, iar UE cere, prin sondaj, verificarea corectitudinii datelor declarate de proprietar.

Delegarile arbitrilor pentru etapa a XI-a

Federatia Româna de Fotbal a facut publice delegarile etapei a XI-a, pentru cele noua partide intermediare de miercuri, cu începere de la ora 15.00.Gaz Metan Medias - FC Unirea Alba IuliaArbitri: Erdei Stefan (Oradea) - Hârlab Bogdan (Brasov) si Medrea Bogdan (Rm. Vilcea), rezerva: Dumuta Daniel (Oradea). Observator FRF: Ramureanu Adrian (Bucuresti)FC Arges Pitesti - Jiul PetrosaniArbitri: Bogaciu Aurel (Bucuresti) - Ungureanu Eduard (Bucuresti) si Florescu Costin (Huedin), Baboia Claudiu (Bucuresti) Observatori FRF: Nedelescu Gheorghe (Craiova), Stefan Constantin (Bucuresti)FC Bihor Oradea - Poli II TimisoaraArbitri: Amarandei Ciprian (Tr. Severin) - Fodor Joszef (Od Secuiesc) si Haramuz Catalin (Resita), rezerva: Mocean Gabriel (C. Turzii). Observator FRF: Popa Vasile (Bistrita) Minerul Lupeni - Corvinul HunedoaraArbitri: Miron Florin (Bucuresti) - Velicu Bogdan (Bucuresti) si Toderici Mircea (Arad), rezerva: Pasarin Ilarie (Rovinari). Observator FRF: Domide Flavius (Arad)Ind. Sirmei Cimpia Turzii - Ariesul TurdaArbitri: Dansa Laurentiu (Oradea) - Maier Ovidiu (Timisoara) si  Meghesan Nicolae (Tirnaveni), rezerva: Chis Ciure (Zalau). Observator FRF: Mehedintu Petre (Timisoara)Liberty Oradea - Muresul DevaArbitri: Balas Vasile (Caras Severin) - Gaspar Petre (Timisoara) si Hanca Florin (Aiud), rezerva: Prodan Mihai (Satu Mare). Observator FRF: Olah Iosif (Sf. Gheorghe)CSM Rimnicu Vilcea - FC TirgovisteArbitri: Neagu Ionut (Ploiesti) - Crângasu Eduard (Ploiesti) si Borcan Ionut (Ploiesti), rezerva: Dincuta Razvan (Ploiesti). Observator FRF: Firiteanu Vasile (Resita)FCM Resita - FC Caracal Arbitri: Dansa Ciprian (Oradea) - Mudura Dorin (Oradea) si  Neagu Carmen (Oradea), rezerva: Fanita Constantin (Timisoara). Observator FRF: Movila Lica (Bucuresti)Drobeta Tr. Severin - CFR TimisoaraArbitri: Draganescu Mugurel (Breaza) - Bostina Valeriu (Bucuresti) si Ion Fevronia (Craiova), rezerva: Constantinescu Marius (Craiova) Obs: Pintilie Constantin (Rm Valcea)

Caldura la Teatrul si Opera Romana

 Solutie provizorie Iubitorii de cultura vor putea veni din nou la teatru si la opera in tinute lejereAngajatii Teatrului National si ai Operei Romane din Cluj au avut o surpriza ieri dimineata: cladirea in care lucreaza a fost incalzita pentru prima data in ultimele 7 luni. Directorul adjunct al Teatrului National, Vasile Pintea, a declarat ca inspectorii ISCIR au desigilat vechea centrala, inchisa in luna martie a anului curent pentru ca nu era autorizata. „Este vorba de mai multe modificari pe care le-am propus noi si cu care conducerea ISCIR a fost de acord. Am montat mai multe aparate de masura, care ne indica orice modificare, astfel incit pot fi evitate accidentele. Sintem inca in perioada de proba“, sustine Vasile Pintea. Decizia de desigilare a centralei a fost luata dupa ce mai multe spectacole ale Operei Romane au fost anulate in aceasta luna din cauza frigului din sala mare de spectacole. „Noi am solicitat conducerii sa gaseasca un alt spatiu in care sa tinem spectacolele“, a declarat ieri Liviu Olteanu, unul dintre liderii sindicali din Opera. Fara bani Situatia disperata in care se aflau pina ieri cele doua institutii de cultura din Cluj nu a fost rezolvata de Ministerul Culturii, in ciuda numeroaselor cereri depuse de angajati. Pentru mutarea centralei termice de sub scena, asa cum cereau reprezentantii ISCIR, conducerea Teatrului National avea nevoie de 2 miliarde de lei vechi. Singurul raspuns al Ministerului a fost ca aceasta lucrare se va putea face din primele fonduri primite din partea Uniunii Europene pentru reabilitarea totala a cladirii, lucrare evaluata la circa 5,6 milioane de dolari.Imbracati, la Teatru„Lasati-va hainele pe voi, sala este neincalzita“. Asa au fost primiti in ultimele saptamini spectatorii care intrau la teatru. Au fost seri in care temperatura in sala de 1.000 de locuri a Teatrului a coborit pina la 14 grade Celsius. In aceste conditii, mai multi artisti ai Teatrului si Operei s-au imbolnavit. La ultimele spectacole, la insistentele actorilor, conducerea institutiei a montat pe scena o aeroterma. 

Sebesul vrea victoria

Elevii lui Fane Fogorosi vor trebui sa fie dornici de victorie si foarte concentrati asupra intilnirii de astazi, pentru ca Minerul Mehedinti este una dintre candidatele serioase la promovare, o echipa care nu a mai primit gol de sase etape si care vine dupa trei victorii consecutive cu scorul „1-0”. Chiar daca au inceput mai slab campionatul, mehedintenii au reusit sa aduca mai multe puncte din deplasare, decit acasa. Meciurile de pe teren propriu le disputa la Orsova. In garnitura oaspetilor se regasesc ex-uniristii Cosmin Bar si Cristi Hardau, alaturi de acestia mai fac parte si alti jucatori experimentati si consacrati.DECLARATII INAINTEA MECIULUI:Stefan Fogorosi, antrenor CSM Sebes:„Este un meci foarte important, pe care va trebui sa-l cistigam pentru a ramine in fruntea clasamentului. Intilnim o echipa care are in componenta jucatori experimentati, respectam adversarul, dar punctele trebuie sa ramina la Sebes”.Cornel Mihart, antrenor-jucator, Minerul Mehedinti:„Daca batem la Sebes, putem intra serios in cartile promovarii. Am inceput foarte slab campionatul, dar acum sint multumit de atitudinea jucatorilor. Sintem pe drumul cel bun si nu renuntam la obiectiv”, a declarat fostul capitan al echipei Jiul Petrosani in sezonul trecut.Echipe probabile:CSM Sebes: Stanila – Ceausu, Cosma, Suvaina, Neagu – C. Siclovan, Simtion, P. Ciuca, Suteu – Benga, CampeanMin. Mehedinti: S.Banica - F.Lingurar, Petrovici, Fl.Bar - Almajanu, C.Mihart, M.Schintee, Cs.Bar - I.Galbenu, Cr.Hardau, D.MovilaArbitri: Tarcea Sorin (Timisoara) - Tranca Ciprian (Timisoara) - Parlea Florin (Timisoara), rezerva: Cretu Gabriel (Timisoara) Observator FRF: Iordache Teofil (Vaslui)SERIA A V-A(marti, 23 octombrie, ora 15.00)CSM Sebes - Minerul Mehedinti; CALOR Timisoara - Fortuna Covaci; CFR Marmosim - EMC Rovinari; Victoria Nadlac - Timisul Albina; Nova Mama Mia - Minerul Motru; Gloria Arad - Atletic Club A.; CS Vulcan - UM Timisoara; Minerul Jilt Matasari - CS Ineu; Unirea S. Mare – va sta. INTER Blaj – Unirea DejArbitri: Nicoara Codrut (Brasov) -  Morari Cristian (Brasov) si Urs Nicu (Brasov), rezerva: Barbu Marian (Brasov) Observator FRF: Streng Octavian (Oradea)SERIA A VI-A (marti, 23 octombrie, ora 15.00)Unirea Ungheni - FC Bihor II; Avintu Reghin - Lotus Felix; Bihorul Beius - Turul Micula; Gaz Metan Tg. Mures - S.S.P. Cluj; Somesul SM – Marmatia; U. 1919 Cluj - FC Baia Mare; Trans-Sil Tg.M. - Mobila Sovata; Olimpia SM - Gloria Bistrita II 

Handbal in suferinta

Inscrise tot in liga secunda, dupa ce conducerea clubului n-a gasit fondurile necesare pentru un sezon in Superliga, handbalistele de la CSM Sibiu au inceput foarte bine acest sezon. Intr-o grupa mult mai tare decit cea din sezonul trecut, sibiencele pregatite de Lavinia Diaconeasa ocupa primul loc in clasament. In primele patru etape scurse din acest sezon, sibiencele au invins de trei ori si au pierdut un meci, in deplasare, la Stiinta Bacau. Ultima victorie au realizat-o in etapa de la finalul saptaminii, cind jucatoarele de pe Cibin s-au impus la limita, 32-31, in deplasarea de la Activ Ploiesti. „Este un debut bun de sezon si sper sa o tinem tot asa. Chiar daca nu ne-am inscris, pentru ca n-am avut bani, asta nu inseamna ca nu ne dorim sa fim din nou primii in liga secunda", spune Bubu Dancea, directorul adjunct al CSM-ului. La coada clasamentuluiCa si-n sezonul trecut, cealalta reprezentanta a judetului, Viitorul Medias, continua sa fie ciuca batailor. Ramasa si fara antrenoare, dupa ce Luminita Dulau a plecat pentru un an in Irlanda, echipa este in regres total. In cele patru meciuri sustinute, juctoarele de pe Tirnava Mare au suferit tot atitea infringeri. Mai mult, echipa a fost penalizata si cu un punct dupa meciul cu National Rm. Vilcea, intrucit a trimis in teren prea multe junioare II. „Scopul nostru este de a oferi sansa acestor fete tinere sa se afirme si sa creasca in valoare. Noi nu avem un obiectiv imediat, ci de a creea o baza solida pentru anii urmatori. Vrem sa facem performanta, dar numai dupa ce ne cladim o baza cu aceste fete tinere", spune Adi Bucur, conducatorul formatiei.

Amaraciunile lui Schomers

Schomers cere timp pentru a realiza performantele asteptate la CSUSosit in aceasta vara pentru a readuce CSU Atlassib in careul de asi al baschetului romanesc, Peter Schomers nu are parte, pina acum, de succesul scontat. Dupa ce in presezon echipa a maturat tot ce i-a iesit in cale, in ultima perioada rateurile s-au inmultit. In conceptia neamtului, astfel de caderi exista la toate formatiile, dar in cazul de fata se datoreaza suprasolicitarii jucatorilor. „Am avut un program infernal in ultima perioada. Nu am reusit sa ne refacem, sau, mai ales, sa incercam sa schimbam cite ceva de la un meci la altul. A trebuit sa mergem de fiecare data cu acelasi bagaj de scheme, pe care am apucat sa le punem in practica la antrenament. A fost si multa presiune, dar, cel mai mult, oboseala", considera tehnicianul german. Cauta un liderPsiholog de profesie, germanul spune ca poarta foarte multe discutii cu jucatorii si asteapta sa vada care dintre ei ei are capacitatea de a deveni liderul formatiei. „Daca am fi avut un lider de echipa, cu siguranta nu am fi pierdut cel putin un meci, acela de la Tirgoviste. Acelasi lucru se poate spune si despre jocul cu Dinamo. Jucatorii asteapta sa le spun la fiecare «tu fa aia», «tu du-te dincolo», si asa mai departe. Daca ar fi un lider in teren, probabil ca alta ar fi situatia. Sa fie acel jucator care-si asuma repsponsabilitatea unei faze in ultimele secunde sau cel care sa traga echipa dupa el. Cum a fost cazul meciului de la Bucuresti. Am dominat clar si trebuia sa avem 10 puncte avans pina la pauza. N-a fost nici o problema daca am fost doar egali, dar dupa ce am ajuns sa conducem nu trebuia sa picam si sa le dm posibilitatea sa vina peste noi", crede antrenorul. Probleme in caciulaIn opinia lui Schomers, un alt aspect negativ al echipei e faptul ca nu are decit un singur jucator clar pentru pozitia cinci, in lupta din caciula. Spune ca daca Barbary isi va reveni si nu va mai faulta atit, echipa are sanse sa creasca din nou. „Daca am mai avea pe cineva care sa-l mai schimbe pe Barbary, alta ar fi situatia. El stie ca se pune mult accent pe evolutiile sale, intrucit este omul nostru de lupta. Este un baiat foarte sensibil si daca-si pierde increderea in el are nevoie de un timp sa-si revina. Sper sa o faca cit mai repede, pentru ca este un jucator foarte bun. Daca va fi mai lucid si nu va mai acumula faulturi rapid, atunci o sa avem citeva puncte in plus marcate pe fiecare meci", arata Schomers. Il asteapta pe „D"Un alt aspect scos in evidenta de Schomers este absenta lui Clavon. Spune ca si-l doreste cit mai repede pe fostul capitan al formatiei si este convins ca daca acesta ar fi fost pe teren echipa nu ar fi pierdut la Tirgoviste. „Este un jucator foarte bun. Daca as fi stiut ce avea sa se intimple, cu siguranta nu l-as fi scos pe el in afara terenului. Acum astept ca sa rezolvam problema cu Andrus, pentru ca avem nevoie de Clavon. Are experienta si poate fi jucatorul decisiv. El stie sa se apere mai bine si va fi un plus mare pentru noi in momentul in care va reveni in echipa si in meciurile oficiale. Am inteles ca avem o sansa ca Andrus sa primeasca pasaportul sportiv in doua saptamini si vom fi salvati", considera antrenorul. Obiectiv mediuPina la iarna, Schomers spune ca nu are foarte mari pretentii in ceea ce priveste evolutia elevilor sai. Crede ca cel mai important este ca echipa sa nu piarda pe propriul teren. Nu pare sa intre in panica nici daca echipa se va afla pe locul sase, dar nu la mai mult de doua victorii fata de formatia clasata pe locul doi. „Ploiestiul e clar cea mai buna formatie. Nu cred ca va avea probleme. Oricum, daca noi vom termina turul si pe sase, nu o sa fie o tragedie. Important este sa fim cit mai aproape de plutonul fruntas, pentru ca in retur sa atacam decisiv. Pina atunci, altele or sa fie relatiile de joc. Daca vom avea incredere unii in altii, sint convins ca putem face rezultate foarte bune", spune Schomers. Peter Schomers l antrenor CSU Atlassib„Am incredere totala in acesti jucatori. Sint convins ca putem face o treaba foarte buna. Avem nevoie de timp, rabdare si mai ales incredere. Daca fanii ne sint aproape, le putem face multe bucurii, prin rezultatele noastre"

Pe scurt

 Bilete la meciul cu Steaua Incepind de astazi, suporterii Universitatii Cluj vor putea achizitiona bilete pentru partida cu Steaua de simbata, care va incepe la ora 15. Tichetele vor putea fi cumparate, zilnic intre orele 10-18, de la Stadionul „Ion Moina“ si de la sediul clubului, situat in Piata Lucian Blaga, nr. 13. Preturile sint urmatoarele: la Tribuna 0, un bilet va costa 30 de lei, la Tribuna 1 – 20 de lei si la peluze – 10 lei. „Desi la inceputul sezonului se vorbise ca la meciurile importante, printre care si cel cu Steaua, preturile biletelor sa fie de doua ori mai mari ca de obicei, s-a decis ca tichetele sa nu fie mai scumpe. Am luat aceasta hotarire pentru ca nu am reusit sa le oferim pina acum satisfactii prea mari clujenilor“, a precizat vicepresedintele Radu Constantea.    C. S. Mutu, printre cei mai populari fotbalisti Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS) l-a inclus pe Adrian Mutu pe lista celor 55 de jucatori propusi pentru titlul de cel mai popular fotbalist din anul 2007. Romanul, care prin evolutiile sale a devenit un idol in Italia, la Fiorentina, se va afla alaturi de nume precum Beckham, Del Piero, Cristiano Ronaldo, Ronaldinho, Seedorf sau Miroslav Klose. Cel mai popular fotbalist din 2007 va fi ales de vizitatorii site-ului IFFHS pina la data de 3 ianuarie, dar in 15 noiembrie vor fi anuntate rezultatele interimare.    C. S. Dinamo si-a luat fundas Sirbul Ivan Gvozdenovic, in virsta de 29 de ani, a semnat un contract cu Dinamo Bucuresti, angajament care se va intinde pe durata a 3 sezoane. Acesta evolueaza pe postul de fundas stinga si ultima data a activat in tricoul celor de la FC Bruges, alaturi de care a cistigat Cupa Belgiei in sezonul 2006/ 2007. Noua achizitie a „ciinilor“ are si sapte prezente in echipa nationala a Iugoslaviei, unde a debutat in anul 2001.    C. S. Hagi, spre Turcia Dupa despartirea de Steaua, Gica Hagi nu duce lipsa de oferte. Ziarele Turcesti „Fanatik“ si „Milliyet“ sustin ca fostul antrenor al Stelei este favorit pentru a prelua banca tehnica a formatiei Trabzonspor. Acesta este dorit de majoritatea membrilor Consiliului de Administratie, au mai mentionat sursele citate. Fostul antrenor al gruparii Trabzon, Zya Dogan, si-a prezentat ieri demisia de la club.    C. S. Campionatele Madisz Divizia A, etapa a V-a Gulden - Bolha    3-3 HSV - Kopár Manó    5-3 Rancos - Neon    3-11 Pro Italia - Nasaud    3-6 Ajax - Pro Floria    2-8 Dracii Rosii - Nottingham    5-1 Meridian - Temad    6-1 Restanta: Pro Italia - Nottingham    2-6 Divizia B, etapa a V-a Sparta - Draco Volans    4-8 Manchester - Artana    6-4 Wega - Kocogók    4-1 Phoenix - Gold Estate    1-9 Cluj Juniors - Roma    1-17

Futsalistii clujeni, la a doua victorie

 Campionatul Ligii 1 la fotbal in sala a continuat cu meciurile etapei a VI-a. CFF Clujana a evoluat pe teren propriu si a invins, cu scorul de 10-5 (5-3), echipa United Galati. Oaspetii au condus cu 2-0, dar la finalul primului mitan elevii lui Cristian Dulca erau deja in avantaj si s-au impus in final la pas. Golurile invingatorilor au fost marcate de Sergiu David (3), Craciun (3), Incze, Cioara, Nicoara si goalkeeper-ul Borbély. Iata si celelalte rezultate ale rundei a VI-a: Poli Timisoara – ACS Odorheiul Secuiesc 0-1, Moldocor Piatra-Neamt – Futsal Municipal Ciuc 2-4 si Quasar Deva – Futsal Municipal Resita 4-2. Intilnirea City’us Tirgu-Mures – Futsal Club Craiova a avut loc aseara, iar meciul FM Constanta – FC CIP Deva se va disputa miercuri, 24 octombrie. Cu exceptia partidei ACS Odorheiul Secuiesc – City’us Tirgu-Mures (reprogramat pentru 7 noiembrie) celelalte jocuri ale etapei a VII-a se vor disputa pe 28 octombrie, dupa urmatorul program: FC CIP – Moldocor, FC Craiova – FM Constanta, FM Ciuc – CFF Clujana, United – Quasar si FM Resita – Poli.Clasament  1. ACS Od. Secuiesc    6    5    0    1    25-8    15  2. FC CIP Deva    5    3    2    0    31-12    11  3. City’us Tg.-Mures    5    3    1    1    29-22    10  4. Futsal Club Craiova    5    2    1    2    25-19    7  5. Futsal Municipal Constanta    4    2    1    1    13-10    7  6. Poli Timisoara    6    2    1    3    22-21    7  7. Futsal Municipal Resita    5    2    1    2    15-18    7  8. Moldocor Piatra Neamt    6    2    1    3    17-21    7  9. CFF CLUJANA    6    2    1    3    21-26    7 10. Quasar Deva    6    2    1    3    20-25    7 11. Futsal Municipal Ciuc    6    2    0    4    22-38    6 12. United Galati    6    1    0    5    20-40    3

Febra Beyonce a cuprins Clujul

 Show-ul incendiar pe care diva americanca il sustine in orasul de pe Somes a paralizat traficul in zona stadionului "Ion Moina". Ambuteiaje sint la aceasta ora pe strazile Cardinal Iuliu Hossu, Splaiul Independentei, George Cosbuc, Plopilor, aleea Stadionului, Mamaia, Dragalina, Garibaldi, Uzinei Electrice, Motilor, Baritiu, Moldovei, Ilie Macelaru si Salcimului. Echipaje ale Politiei Rutiere se afla la aceasta ora in cele mai importante intersectii din zona stadionului, insa nu fac fata numarului mare de masini. Potrivit estimarilor din teren, peste 1.000 de autoturisme se afla la aceasta ora blocate in trafic.

A inceput show-ul pe "Moina"

Beyonce Knowles concerteaza la aceasta ora pe stadionul clujean "Ion Moina". Recitalul de exceptie din aceasta seara a inceput mult mai repede decit era preconizat tocmai din cauza vremii care se pare ca nu tine cu publicul. Inaintea divei de peste ocean, cei prezenti pe arena clujeana au putut-o asculta pe Paula Seling. Cu toate acestea, concertul s-a "bucurat" de citeva mici erori tehnice. Cele doua monitoare gigantice pe care este proiectat intregul spectacol au cedat de mai multe ori in timpul recitalului Paulei Seling. La aceasta ora la Cluj-Napoca ploua torential, iar stadionul "Ion Moina" este impinzit de mii de umbrele. Potrivit oficialilor Vodafone, compania care a organizat evenimentul, numarul biletelor vindute a depasit 10.000, aceste cifre fiind sustinute si de reporterii monitorului aflati la aceasta ora pe stadion.

Locuinte de 18 milioane de euro pe MagazinulDeCASE.ro

MagazinulDeCASE.roMagazinulDeCASE.ro se adreseaza proprietarilor care doresc sa vinda locuintele mai repede, fara intermediari si fara a plati comisionCea mai ieftina locuinta listata pe http://www.magazinuldecase.ro/ este o garsoniera de 20.000 de euro,  situata in zona Compa. La polul opus, cel mai scump imobil, o casa cu 20 de camere din zona Calea Dumbravii, costa 2.650.000 de euro. Aproximativ 90 de proprietari si-au pus casele pe MagazinulDeCASE.ro in prima luna de cind serviciul on-line de vinzare a locuintelor a ajuns in Sibiu. Cele mai vizionate 10 locuinte au adunat peste 8.000 de vizitatori, interesati de achizitionarea unui nou camin, rezultat care ar fi fost imposibil prin sistemul clasic de vinzare a unei locuinte. Vinde fara comision si fara batai de cap!MagazinulDeCASE.ro se adreseaza proprietarilor care doresc sa vinda locuintele mai repede, fara intermediari si fara a plati comision. Un reprezentant al MagazinuluiDeCASE.ro vine si face un set de fotografii profesionale. Fotografiile si toate informatiile pe care proprietarii doresc ca potentialii cumparatori sa le cunoasca sint listate pe MagazinulDeCase.ro in cel mult 24 de ore. Totodata, pe site apare numarul de telefon al proprietarului, astfel incit potentialii clienti sa ia legatura direct cu vinzatorul locuintei. Serviciul costa 99 lei. Este o taxa unica, pe care o plateste proprietarul. Imobilul ramine pe site pe o perioada de timp nelimitata, pina se vinde. In momentul vinzarii, nici vinzatorul, nici cumparatorul nu plateste vreun comision, pentru ca tranzactia se realizeaza in mod direct. Sibiul, in atentia investitorilorSibiul este primul oras, dupa Bucuresti, unde MagazinulDeCASE, liderul sistemelor de tranzactii imobiliare directe, si-a extins serviciile. Conform analizei efectuate de expertii MagazinulDeCASE.ro, Sibiul a inregistrat in ultimii doi ani o crestere a preturilor imobilelor cu 200 la suta in majoritatea segmentelor rezidentialului. Datorita randamentelor ridicate la investitiile in dezvoltari imobiliare, si-au anuntat intentia de a intra pe piata mai multe fonduri de investitii. Totodata, un alt motor de crestere il constituie dezvoltarea turistica, pentru ca a cunoscut un boom in acest an al Capitalei Culturale Europene, corelata cu extinderea orasului spre zonele limitrofe. O caracteristica interesanta a pietei imobiliare sibiene este extinderea orasului si pe verticala, prin mansardarea blocurilor. In acest moment, intre 70 si 80 la suta dintre blocurile din Sibiu sint sau urmeaza sa fie mansardate. In acest fel, s-a creat o noua piata, mai accesibila publicului larg. Tranzactii sigureIn perioada urmatoare, reprezentantii MagazinuluiDeCASE.ro estimeaza ca fondul locativ al Sibiului ar putea creste cu 10.000 de noi locuinte, numarul actual de locuinte fiind de 55.000. "Sibiul va avea in urmatorii cinci ani cea mai importanta evolutie a fondului locativ, raportata la celelalte orase din tara, rata de crestere estimata fiind de 15-20 la suta. MagazinulDeCASE este, practic, primul serviciu din Romania care aduce o totala transparenta tranzactiilor imobiliare, fiind locul unde se intilneste direct cererea cu oferta. Prin urmare, fiecare proprietar va primi pretul corect in cel mai rapid mod, fara mult efort sau stres", declara Matei Malos, general manager MagazinulDeCASE.ro. "Pe linga cresterea sigurantei tranzactiilor imobiliare, MagazinulDeCADSE isi propune pentru Sibiu cresterea vizibilitatii pietei imobiliare catre exterior si atragerea unui numar mai mare de investitori si dezvoltatori rezidentiali", adauga Ciprian Bejenariu, manager pe Sibiu al MagazinulDeCASE.ro.For Sale By OwnerMagazinulDeCASE.ro este primul serviciu imobiliar din Romania care faciliteaza contactul direct dintre proprietarul unei locuinte si potentialii cumparatori interesati de respectiva locuinta. In acest fel, o proprietate poate fi vinduta, respectiv cumparata, fara sa mai fie necesara plata unui comision catre proprietari. In prezent, MagazinulDeCASE.ro este cel mai rapid mijloc prin care un proprietar poate sa isi vinda locuinta. Sistemul MagazinulDeCASE.ro functioneaza in tara noastra de la jumatatea lunii octombrie a anului trecut. Servicii similare exista atit in Europa Occidentala, cit si in SUA, consacrate la nivel international sub denumirea generica de For Sale By Owner.Cumpara-ti locuinta fara comision!MagazinulDeCASE este singurul serviciu care prezinta doar oferta imobiliara reala existenta pe piata: fara anunturi false, fara anunturi cu preturi ireale si fara anunturi capcana, menite doar sa atraga cumparatorii. Accesul potentialilor cumparatori pe MagazinulDeCASE.ro este gratuit. Orice persoana poate viziona rapid o proprietate, poate afla toate informatiile care o intereseaza fara sa faca nicio deplasare, ci doar accesind MagazinulDeCASE.ro de la calculatorul personal. Acest prim mijloc de contact, virtual, reduce substantial timpul necesar vinzarii unui imobil. Se elimina vizionarile fizice ale unei proprietati, care din start nu aveau sanse de concretizare. Cumparatorii pot sa vada zeci sau chiar sute de proprietati intr-un timp record si, in final, reusesc sa ia o hotarire avizata. La rindul sau, proprietarul nu mai este nevoit sa discute decit cu potentialii cumparatori direct interesati de locuinta respectiva. www.MagazinulDeCASE.roPentru detalii suplimentare, ne puteti contacta la numerele de telefon 0746.30.40.50, 0269.234.272 sau pe adresa de e-mail sibiu@magazinuldecase.ro.Ciprian Bejenariu l manager MagazinulDeCASE.ro Sibiu„MagazinulDeCASE.ro nu este agentie imobiliara. Este un serviciu pe internet care vine atit in ajutorul vinzatorului, cit si al cumparatorului, pentru ca niciunul dintre ei nu plateste comision. Singurul cost al serviciului este de 99 lei, taxa pe care o plateste proprietarul, iar imobilul ramine pe site pina la vinzarea efectiva. MagazinulDeCASE.ro nu intermediaza propriu-zis tranzactiile, ci creeaza o cale de intilnire, prin care proprietarul este contactat direct de cumparator"

Toyota in casa noua

FestivitateaInvestitia totala in noul centru 3S s-a ridicat la 3,8 milioane de euroMulta lume, mai ales protipendada clujeana, a fost prezenta la inceputul saptaminii trecute pe Calea Turzii, pentru a celebra inaugurarea unui nou showroom in zona binecunoscuta de clujeni, mai ales de impatimitii dupa automobile, drept cartierul dealer-ilor celor mai importante marci de masini din lume. Dincolo de caracterul festiv si atentia la detalii acordata cum se cuvine la un astfel de eveniment, importanta ramine semnificatia aparitiei modernului centru, in conditiile dezvoltarii fara precedent a pietei de profil in urbea de sub Feleac. "Cluj-Napoca este printre primele orase din Transilvania in care Toyota deschide acest tip de centru modern", a declarat Florin Tantau, Director General SC Profi Auto SRL, aducind o noua motivatie celor de mai sus. "Realizat dupa cele mai inalte standarde internationale, noul centru vine in intimpinarea exigentelor in crestere ale clientilor nostri, investitia facuta aici fiind dovada angajamentului companiei de a oferi servicii complete la standarde Toyota".Noul centru 3SProfi Auto este partener Toyota in Romania inca din anul 2002. Noul centru 3S comercializeaza gama integrala de autoturisme Toyota, autoturisme care imbina in mod armonios calitatea superioara, inovatia, fiabilitatea si confortul cu siguranta pasagerilor si protectia mediului. Acesta beneficiaza de un showroom de 450 mp si o capacitate de prezentare pentru 15 masini, unde actualii si potentialii clienti, sfatuiti de consilierii de vinzare, pot descoperi toate avantajele autoturismelor Toyota. Investitia totala in acest complex s-a ridicat la 3.800.000 de euro. Service-ul are 1.060 mp si mecanicii dispun de 8 elevatoare, tester pentru motoare, pentru sistemul de frinare, pentru directie si pentru suspensii, precum si atelier de tinichigerie si vopsitorie, toate din cea mai noua tehnologie si la cele mai inalte standarde.

Recunoastere

"Masina (Logan) nu este prea interesanta conform standardelor consumatorilor americani - are volanul pe dreapta, iar motorul de baza are doar 75 de cai, insa ne arata ca lumea se schimba", scrie BusinessWeek despre automobil. Potrivit publicatiei americane, Mahindra & Mahindra ar fi foarte dornica sa exporte modelul Logan in Statele Unite, dar acest lucru s-ar putea intimpla abia peste citiva ani. Renault nu mai vinde masini in SUA de doua decenii, mai noteaza publicatia. Alaturi de Logan, pe lista celor care lipsesc din SUA au mai fost nominalizate modele precum Opel Zafira, Peugeot 308, Renault Scenic, Citroen C3 Pluriel, Alfa Romeo Spider, Ford Focus, Smart fortwo si Mercedes-Benz A Klasse, precum si masina chinezeasca Cherry QQ. In top 16 mai sint enumerate Nissan Pino, Holden VE Ute, Citroen C-Crosser, Seat Altea Freetrack si Alfa Romeo 8C. Produs in sapte uzineModelul Logan a fost lansat pe piata in toamna anului 2004, fiind produs la uzina Dacia de la Mioveni. Ulterior productia modelului Logan a inceput, pe rind, in alte sase uzine: Casablanca - Maroc, Moscova - Rusia, Envigado - Columbia, Iran, Curitiba - Brazilia, Nashik - India. La nivel mondial, pina in luna septembrie 2007, grupul Renault a produs in total peste 700.000 masini Logan in trei ani de la inceperea productiei modelului. Piata pe care se vinde cel mai bine Logan este cea din Romania, unde s-au comercializat 273.269 masini de la inceperea productiei pina la sfarsitul lunii august. Target de vinzariUrmatoarea piata pe care Logan s-a vindut bine este cea din Rusia (cu 98.798 unitati), urmata de cea din Franta (48.623 unitati) si de cea din Maroc (cu 23.444 unitati). In Turcia, Logan s-a vindut in 20.820 de exemplare, in Germania in 20.071 unitati, iar in Algeria s-au vindut 18.647 unitati. Modelul Logan s-a vindut in 14.639 exemplare in Columbia, in Spania s-au comercializat 13.652 masini, iar in Venezuela 13.477 masini Logan. Grupul Renault vrea sa vinda, pe plan mondial, anul acesta, 400.000 de automobile Logan, in crestere cu 60% fata de 2006, pe fondul inceperii productiei in Iran, India si Brazilia.

Palmares nefavorabil

 Ceea ce n-au reusit stelistii in partidele cu Slavia Praga si Arsenal vor incerca in Spania, loc cu care s-au familiarizat in ultimele sezoane. Anul trecut, in saisprezecimile Cupei UEFA, gruparea din Ghencea intilnea adversarul din aceasta seara, FC Sevilla. In meciul tur, disputat pe 15 februarie 2007 la Bucuresti, spaniolii s-au impus cu 2-0, gratie reusitelor lui Poulsen (’41) si Kanoute (’77-pen). Formatia pregatita de Juande Ramos a cistigat si returul, dupa un gol inscris de rusul Kerzhakov (’45). Misiunea Stelei este cu atit mai grea cu cit palmaresul din confruntarile cu echipele spaniole este net faborabil ibericilor. Din 24 de partide doar sase victorii le-au revenit bucurestenilor, ultima inregistrata acum un an si jumatate, pe 16 martie, cind romanii invingeau cu 3-0 pe Betis Sevilla si se calificau in sferturile de finala ale Cupei UEFA. Antrenorul Pedrazzini este increzator in sansele echipei sale, „care poate scoate 6 puncte din dubla mansa cu Sevilla“:  „Trebuie sa credem in sansele noastre de a scoate 6 puncte cu Sevilla. In fotbal totul este posibil, nu putem merge cu ideea ca sintem invinsi din start“, a spus italianul, in cadrul unei conferinte de presa. Partida FC Sevilla – Steaua Bucuresti se va disputa de la ora 21.45 si va putea fi urmarita in transmisiune directa pe PRO TV. Meciul va fi condus de o brigada de arbitri din Italia, condusa de Roberto Rossetti, ajutat in margini de Paolo Calgano si Alessandro Griselli.PROGRAM LIGA CAMPIONILOR Grupa E Vfl Stuttgart – Lyon     Glasgow Rangers – FC Barcelona     Grupa F Dinamo Kiev – Manchester United     AS Roma – Sporting Lisabona     Grupa G CSKA Moscova – Internazionale Milano PSV  Eindhoven – Fenerbahçe Istanbul Grupa H FC Sevilla – Steaua Bucuresti Arsenal Londra – Slavia Praga

Piata inaccesibila

Producatorul japonez de automobile Toyota lucreaza la imbunatatirea autoturismelor sale hibrid, dezvoltind productia automobilelor electrice pentru viitorul apropiat, insa un oficial al companiei a declarat ieri ca aceste vehicule nu vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 din China. "In Franta, 80% din electricitate este produsa prin intermediul centralelor nucleare, iar in cazul in care automobilele electrice le vor inlocui pe cele ce consuma combustibil fosil, vom observa o reducere clara a emisiilor de CO2", a declarat Tatehito Ueda, un administrator al Toyota Motor Corp. "Dar in China electricitatea se obtine de pe urma arderii de carbune, asa ca aceasta tara nu este locul potrivit pentru autoturismele electrice", a declarat acesta in cadrul Nikkei International Automotive Conference ce a avut loc la Tokyo. Ce aduce nou ToyotaCompania Toyota a introdus asa numitul vehicul hibrid "plug-in" (in care partea electrica a motorului poate fi incarcata prin intermediul retelei de energie) in Franta in parteneriat cu grupul EDF, urmind sa introduca aceasta tehnologie si in alte state. Vehicului se bazeaza pe tehnologia Fuel Cell, insa Ueda a declarat ca o serie de probleme legate de acest model ar trebui rezolvate pentru a putea transforma proiectul intr-o tehnologie de masa, atit in ceea ce priveste infrastructura existenta, cit si in ceea ce priveste autoturismele. Intre timp, imbunatatirea consumului de carburanti la autoturisme va putea reduce emisiile. Programele software pot contribui la imbunatatirea constructiei vehiculelor si la reducerea consumului acestora, a declarat oficialul Toyota.

Visul continua!

 Petrescu: „CFR Cluj merita locul 1“ Petrescu apreciaza echipa CFR Cluj, pe care o vede in fruntea clasamentului la finalul campionatuluiPrestatia CFR-ului de duminica seara a atras laudele adversarilor. Urziceniul, echipa „englezeasca“, cu o aparare bine organizata, a fost invinsa in doua rinduri. „Am intilnit astazi o echipa foarte buna. N-am pierdut de mult timp si astazi (n.r., duminica) am fost readusi cu picioarele pe pamint. Speram sa reusim mai multe lucruri in etapele care urmeaza. CFR Cluj merita cu prisosinta locul 1 in clasament“, a precizat Dan Petrescu, care l-a evidentiat si pe portarul Nuno Claro: „Aceasta rezerva a facut, cred, meciul vietii. Asta este norocul nostru. Rezervele de portari in partidele cu Urziceni fac meciurile vietii impotriva noastra“, a conchis tehnicianul gruparii ialomitene. Urmeaza Rapidul? Victoria cu Unirea Urziceni a insemnat si cistigarea primului derbi din acest sezon, dupa incercarile esuate cu Timisoara, Steaua si Dinamo. In plus, feroviarii clujeni au izbutit sa fructifice aproape fiecare ocazie de gol. Din trei mari oportunitati, au marcat doua goluri in poarta unei formatii care nu mai pierduse din etapa a III-a (n.r., 3-2 la Galati). Tehnicianul Unirii Urziceni, Dan Petrescu, a vorbit laudativ, la finalul jocului pierdut, despre forta ofensiva clujeana. „Sint bine organizati si au un atac foarte bun. Semedo, Trica, Culio, Didi si Fabbiani pot schimba in orice moment soarta unei partide“, a tinut sa precizeze „Bursucul“. Cu o aparare sigura si un atac care incepe sa functioneze tot mai bine, echipa din Gruia are toate sansele de a implini visul conducerii: cistigarea titlului de campioana si participarea in grupele celei mai galonate competitii, UEFA Champions League. Pentru a ajunge la masa bogatilor, „visiniii“ mai au de trecut 23 de hopuri extrem de dificile, potrivit antrenorului Ioan Andone. In ciuda avertismentului dat de antrenor, optimismul persista in tabara gruparii de sub Feleac: „Sper sa cistigam cit mai multe meciuri pina la finalul turului, pentru a ne mentine pe primul loc. CFR Cluj isi va pastra invincibilitatea si dupa meciul cu Rapid. Batem, nu facem egal“, a declarat Arpad Paszkany, principalul finantator al ardelenilor.Edy Stancioiu, in pericolAbsent dintre buturi, din cauza cartonasului rosu incasat in partida cu Pandurii Tirgu-Jiu, capitanul Eduard Stancioiu a fost suplinit de portughezul Nuno Claro. La primul meci oficial, lusitanul s-a achitat excelent de sarcinile sale, salvindu-si echipa in mai multe rinduri. „Am fost surprins de prestatia lui Nuno Claro, pentru ca nu-l mai vazusem decit in partide amicale. Si-a facut bine treaba in poarta“, a mentionat Andone. In aceste conditii, Stancioiu ar putea fi pastrat pe banca si in partidele care urmeaza, mai ales ca se afla intr-o scadere evidenta de forma. Greselile din meciul cu Timisoara si eliminarea de la Tirgu-Jiu, care, de altfel i-au si atras criticile echipei tehnice, ar putea cintari enorm in luarea acestei decizii. 

Planuri de extindere

Compania comercializeaza sub marcile proprii Top Car si Pilot, accesorii pentru masini, cum ar fi stergatoare de parbriz, covorase, odorizante sau huse. "Toate aceste produse sint fabricate in China, in diverse fabrici locale, iar noi le importam sub marcile noastre. De citeva luni am inceput sa si exportam catre tari ca Bulgaria, Republica Moldova si Ungaria", au declarat pentru NewsIn reprezentantii Ro Group International. Intreaga cifra de afaceri a companiei este realizata din activitati pe piata romaneasca, insa pentru anul viitor pina la 10% din cifra de afaceri ar putea fi reprezentata de activitatile de export. Partener LoganRo Group International mai importa de asemenea si instalatii de gaz petrolier lichefiat (GPL) auto pe care le distribuie in Romania, Dacia Logan GPL fiind echipata cu instalatiile de gaz importate de Ro Group International care asigura si montajul pentru circa 500 de masini lunar. In cazul Dacia, uzina de la Pitesti a pus la dispozitie hala, iar investitia in dotari pentru montarea instalatiilor GPL apartine Ro Group International. Compania este importator unic al motocicletelor cu trei roti marca Boom Trikes, fabricate in Germania, echipate cu motoare de provenienta Volkswagen. Carte de vizitaPortofoliul de clienti al Ro Group International include lanturi de hipermarketuri ca Metro, Selgros, Kaufland, Baumax si lanturi de benzinarii precum Petrom si OMW, carora le furnizeaza accesorii si cosmetice auto. Ro Group International detine un depozit in suprafata de 6.000 de metri patrati - care contine peste 500 de repere - si are un parc auto de 40 de vehicule, dintre care opt sint camioane, prin care asigura distributia pentru principalii clienti. Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de circa 31 milioane lei, in crestere cu aproximativ 40% fata de 2005. Sediul central al companiei este in Pitesti. 

Romanii conduc prea mult

Soferii romani incalca cel mai mult regulile, peste 40% dintre ei conducind prea multTemindu-se ca daca fac pauze voluntar vor fi concediati de patronii lipsiti de scupule, soferii suna la 999 si comunica informatiile despre locul unde se afla si numarul de inmatriculare al camionului lor. Cind o patrula de politie ii opreste, soferii se roaga sa fie arestati, desi acest lucru presupune sa-si petreaca o noapte intr-o celula si sa plateasca o amenda. Dezvaluirea a fost facuta, potrivit The Mail on Sunday, de un comandant al politiei care se ocupa de contracararea amenintarii pe care o reprezinta la adresa soferilor britanici prezenta in trafic a soferilor profesionisti din Europa de Est, care sint extenuati de munca. Soferii lucreaza adesea pentru operatori care vor sa mentina costurile la minim, asa incit se trezesc la volanul unor vehicule nesigure din punct de vedere tehnic si uneori trebuie sa conduca 30 de ore fara pauze, sustine tabloidul britanic, care mentioneaza ca, potrivit unor date oficiale, soferii romani sint cei care incalca cel mai adesea regulamentele privitoare la orele de condus.Telefoane disperateInspectorul sef Geraint Anwyl, presedintele National Roads Policing Intelligence Forum (NRPIF), a declarat ca autoritatile de pe intreg teritoriul Marii Britanii primesc telefoane din partea soferilor de camioane speriati. "Nu indraznesc sa se opreasca la benzinarii sa ne sune, ne telefoneaza din cabina. Spun «sint obosit, conduc de multe ore, va rog opriti-ma pentru ca sint periculos, daca o faceti, promit sa nu mai lucrez pentru aceasta companie niciodata»", a declarat el. Anwyl a adaugat ca soferii sint arestati si acuzati pentru ca nu pastreaza o foaie de parcurs corecta sau pentru ca ignora datele tahografului.Explicatia fenomenuluiAutoritatile au inregistrat un aflux masiv de camioane straine dupa ce UE a eliminat regulile care cereau permise pentru curse peste granita. Marea Britanie se bazeaza mai mult pe traficul rutier decit alte tari europene, ceea ce inseamna ca exista mult de munca pentru soferii din strainatate. In plus, costurile operationale sint mai mici, deoarece nu exista taxe de drum. Un studiu efectuat anul trecut a aratat ca peste 60.000 din totalul de 430.000 de camioane de pe soselele britanice vin din strainatate, iar in aproximativ 40% dintre accidentele de tiruri au fost implicate vehicule straine. In anul 2005, peste 1.000 de camioane straine au fost implicate in accidente, soldate cu 44 de morti si 1.300 de persoane grav ranite. Potrivit datelor furnizate de guvern, un sfert dintre soferii de camioane inregistrati anul trecut lucreaza peste numarul maxim de ore permise intre doua pauze. Soferii romani incalca cel mai mult regulile, peste 40% dintre ei conducind prea mult. In schimb, numai 8% dintre soferii britanici au depasit limita maxima de ore de condus. Geraint Anwyl l presedinte NRPIF"Soferul primeste o celula calda cu un pat bun si un mic dejun cald dimineata, inainte de a merge la tribunal. Este salutar, pentru ca adesea este prima perioada de odihna adevarata din ultimele zile. Recent, agentii mei din nordul Tarii Galilor au oprit pe cineva care condusese de la Milano fara pauza. Se indrepta catre Irlanda", a dat ca exemplu inspectorul. AvertismentComisia Europeana a decis, la 17 octombrie, sa adreseze avize motivate - pasul final inaintea plingerii la Curtea Europeana de Justitie - unui numar de opt state, inclusiv Romania, intrucit nu au comunicat transpunerea unei directive UE in transporturi privind perioada de repaus si de conducere a soferilor. Directiva in cauza, care ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala pina la 1 aprilie 2007, a fost adoptata de Consiliu si de Parlamentul European, alaturi de noile reglementari sociale pentru soferii profesionisti (referitoare la perioadele de conducere si de repaus), in cadrul asa-numitului „pachet social pentru transporturile rutiere".

Reversul medaliei

O regula din marketingRecrutarea care nu este conceputa ca o activitate de marketing esueaza din start.Marketingul porneste de la analiza nevoilor clientilor, in vederea satisfacerii acestor nevoi. Numai asa se ajunge la desfasurarea unei activitati profitabile. E bine sa invatam din aceasta conceptie: prezentati avantajele de interes pentru candidati (avantaje pe care le cunoasteti din interviurile anterioare), in vederea selectarii celor mai adecvati. Daca anuntul nu reflecta aceste avantaje, recrutarea poate sa esueze.Oferta nu este prezentata in mod corectVeti da gres daca nu veti prezenta corect postul si posibilitatile organizatiei, perspectivele de dezvoltare etc. Nu prezentati o imagine prea „cosmetizata"! Chiar daca gasiti candidatul potrivt, acesta s-ar putea sa fie dezamagit de diferenta dintre promisiuni si realitate si sa isi faca planuri de plecare chiar din ziua in care vine la dumneavoastra.Mai degraba recunoasteti corect punctele slabe (sau aratati, voalat, ca mai sint lucruri de imbunatatit) si insistati pe atuuri.Spre exemplu, chiar daca nu oferiti cele mai mari salarii, recunoasteti-o cinstit - iar candidatul va aprecia aceasta. Imediat insistati insa pe atuuri:l orele suplimentare sint foarte corect pontate si se platesc dublu;l se plateste un spor la orele lucrate noaptea;l se acorda sporuri de fidelitate;l totul este trecut in carnetul de munca si pe statele de plata, ceea ce ajuta la contractarea unor credite mai substantiale si la pensie;l atmosfera de munca este stimulativa;l se acorda tichete de masa si prime cu diferite ocazii;l se platesc corect indemnizatiile de delegare;l se fac instruiri, se platesc vacante, se ofera masina de serviciu etc. Cum sa nu gresitin stabiliti care vor fi angajatii implicati in procesul de recrutare. Numai acestia vor primi CV-uri! Restul personalului va directiona candidatii spre persoanele desemnate sa se ocupe de recrutaren datorita inabilitatii celor ce inregistreaza scrisorile de intentie, candidatii pot sa plece cu o impresie dezagreabila sau banala. Instruiti angajatii care primesc CV-uri sa fie politicosi, zimbitori, cooperanti!n stabiliti responsabilitatile ce revin fiecaruian instruiti persoana care stringe CV-urile sa fie politicoasa cu candidatii, spuneti-i ce informatii poate da si ce e de facut cind se solicita informatii pe care nu le poate furniza (refuza politicos; fixeaza o intilnire cu angajatorul, daca e disponibil; mentioneaza ca toate informatiile se vor furniza la interviu etc.)Articol oferit de EuroTriade, societate de recrutare si consultanta in resurse umane

Bucurestiul, putin atractiv

Bucurestiul s-a clasat pe locul 28 din 33 de mari orase europene unde merita sa deschizi o afacere, indica un studiu anual al European Cities Monitor. Capitala Romaniei si-a imbunatatit pozitia cu un loc fata de anul trecut, cind s-a clasat pe locul 29. Pe primul loc este Londra, urmata de Paris, Frankfurt si Barcelona. Praga se afla pe locul 13, Varsovia pe locul 19, Budapesta pe locul 23, Viena pe 24, Roma este clasata imediat inaintea Bucurestiului, pe locul 27, Moscova pe locul 31, iar pe ultimul loc a fost plasata Atena. Clasamentul este realizat in functie de mai multe criterii, printre care costul personalului, disponibilitatea personalului calificat, accesul pe piata, climatul economic creat de Guvern, calitatea sistemului de telecomunicatii, legaturile externe de transport, spatiile de birouri disponibile si pretul acestora, calitatea vietii, nivelul poluarii si costurile operationale. Conform Rompres, Bucurestiul s-a clasat pe primul loc in privinta costului personalului, avind cea mai ieftina forta de munca. Clasamentul ECM se bazeaza pe interviuri cu directori ai celor mai mari 500 de companii europene. In privinta accesului pe piata, a gradului de calificare a personalului, a legaturilor internationale de transport si a calitatii telecomunicatiilor, a limbilor straine cunoscute si a transportului intern, Londra este lider. In privinta climatului economic creat de Guvern, pe locul unu s-a situat Dublin. In cazul costului spatiilor de birouri, pe locul intii se claseaza Varsovia, iar in ceea ce priveste spatiile de birouri disponibile sau usor de gasit cel mai bine pozitionat este orasul Berlin. Daca se ia in calcul doar calitatea vietii, pe locul unu este Barcelona. Cel mai nepoluat oras este Stockholm.Competitie de granturi pentru alegerile din 2008Fundatia Soros Romania lanseaza o competitie de granturi pentru proiecte care vizeaza buna derulare a alegerilor locale si generale prevazute a se desfasura in anul 2008. Competitia face parte din programul "Campaniile Societatii Deschise" si se adreseaza organizatiilor societatii civile. Termenul - limita pentru depunerea proiectelor este de 15 noiembrie 2007.Va fi finantat cu o suma de maximum 30.000 USD cite un proiect pentru fiecare dintre urmatoarele teme:l transparenta pe parcursul procesului electoral si informarea corecta a alegatorilor; l informare si participare cetateneasca in timpul campaniei electorale si pe parcursul alegerilor propriu-zise. Sint eligibile organizatii non-guvernamentale legal constituite. Vor fi considerate drept costuri eligibile cheltuielile legate direct de desfasurarea proiectului. Co-finantarea proiectelor din alte surse este acceptata, cu conditia precizarii acestora. Proiectele se vor trimite exclusiv in format electronic si vor cuprinde prezentarea organizatiei aplicante si a proiectului (format Word, maximum 6 pagini) si bugetul detaliat al proiectului (format Word sau Excel). Adresa de primire a proiectelor este granturi2007@soros.ro. Incheierea contractelor de finantare este prevazuta a se desfasura pina la sfirsitul anului curent, iar derularea proiectelor poate avea loc pe parcursul anului 2008.Pöttering cere participare mare la vot in apropiatele alegeri europeneIn urma vizitei oficiale pe care a efectuat-o in Romania in perioada 15-16 octombrie, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a declarat: "Discutiile cu liderii politici din Romania, din toate gruparile politice, m-au convins ca exista o puternica dorinta in ce priveste continuarea reformelor si a imbunatatirilor necesare, in special acum, dupa ce Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Primele alegeri Europene din Romania vor avea loc luna viitoare. M-am folosit de vizita mea in Romania pentru a cere cetatenilor sa participe la aceste alegeri in numar cit mai mare posibil. O participare mare la urne va consolida legitimitatea deciziilor luate la Bruxelles sau Strasbourg, o data cu participarea viitorilor deputati europeni pe care ii vor alege romanii. Aceste alegeri vor constitui punctul democratic culminant al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dat fiind ca vor permite cetatenilor sa se asigure ca interesele le sint reprezentate. Prin participarea la votul din 25 noiembrie, cetatenii din Romania vor avea sansa sa arate importanta tarii lor ca stat membru al Uniunii Europene. Viitorul lor este viitorul nostru comun: viitorul nostru comun este Europa. Cer din nou cetatenilor romani sa voteze pentru viitorul lor european".Romania risca sanctiuni de la UE pentru ca nu protejeaza speciile salbaticeComisia Europeana a anuntat initierea procedurii de infringement - incalcare a prevederilor Tratatului UE - impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Potrivit Executivului de la Bruxelles, Romania nu a reusit sa stabileasca zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, incalcind directiva europeana in acest sens. Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de Comisia Europeana urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamini. Pe de alta parte, Ciprian Pahontu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat ca analiza facuta de minister privind ariile protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare a fost finalizata inca de saptamina trecuta, insa nu a fost avizata din cauza scandalului din jurul fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes. Potrivit tratatului de aderare, Romania era obligata sa ia masurile necesare - care sa respecte directivele si deciziile din tratat - incepind cu data aderarii, fara sa i se fi acordat vreo perioada de tranzitie in acest domeniu. Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement in conformitate de prevederile Tratatului UE. Intr-o prima faza, autoritatile de la Bruxelles au trimis o scrisoare de atentionare, in care se solicita ca, in termen de doua luni, tara sa trimita Comisiei observatiile sale. In functie de raspunsul primit, Comisia Europeana apeleaza la asa numita "parere argumentata", acesta fiind de fapt un nou avertisment. In cazul in care nici de aceasta data problema nu este rezolvata, Comisia aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.

Reforma in UE

Tratatul de reforma a Uniunii Europene va intra in vigoare din 2009, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso„Uniunea Europeans are tratat", a anuntat presedintele Traian Basescu, precizind ca tratatul de reforma incheie sase ani de eforturi ale Uniunii. Documentul va fi semnat in 13 decembrie la Lisabona, urmind sa intre in vigoare in 2009. Textul de 250 de pagini a fost aprobat in jurul orei 3:00, ora Romaniei, dupa ultimele compromisuri facute de Polonia si Italia, doua tari care au avut obiectii importante fata de prevederile Tratatului. Roma s-a opus algoritmului care reglementa numarul reprezentantilor din Parlamentul European pentru fiecare stat in parte, Italia fiind nevoita sa aiba mai putini deputati comparativ cu Franta sau Marea Britanie. In urma acordului, Italia va avea 73 de deputati, ca si Marea Britanie, in timp ce Franta va avea 74 de mandate. Polonia la rindul ei dorea un mecanism de vot care sa ofere statelor de dimensiune medie posibilitatea de a bloca politicile UE. Tratatul trebuie din nou sa fie semnat si ratificat in toate cele 27 de state membre, pentru a intra in vigoare.Barroso:  „o mare realizare"„Am spus dinaintea acestei intilniri ca am incredere ca se poate ajunge la un acord, ca de data asta nu mai exista motive sau scuze pentru ca liderii europeni sa nu ajunga la o intelegere. Este o mare realizare. Am rezolvat in ultimul moment unele chestiuni dificile, in spirit de consens. Este important acum sa semnam tratatul", a spus presedintele Comisiei Europene. Tratatul aduce unele amendamente la documente anterioare care ar putea insemna ca pentru adoptarea lui nu ar mai fi nevoie de referendum. Totusi, sondaje de opinie realizate in 5 dintre cele mai mari tari ale Uniunii arata ca majoritatea cetatenilor ar vrea sa fie consultati pentru ratificarea tratatului.Prevederile noului tratatUniunea Europeana devine persoana juridica, avind capacitati de reprezentare pentru toate statele. Din 2014, Executivul european va avea un numar de comisari egal cu doua treimi din numarul de state, ceea ce inseamna ca nu fiecare stat va avea un comisar. Se extind atributiile Parlamentului European. Din punct de vedere al luarii deciziilor, noul tratat prevede ca din 2014 sa intre in functiune votul cu dubla majoritate (adica 55% din statele membre, reprezentind 65% din populatie, pot lua decizii valabile pentru toate tarile din blocul comunitar). Daca un singur stat se impotriveste votului cu dubla majoritate, adoptarea acestei masuri poate fi aminata pina in 2017. Presedintele Consiliului European va fi ales pentru un mandat de doi ani si jumatate. Tratatul confera caracter constringator Cartei Drepturilor Fundamentale ale Omului. Totusi, Marea Britanie si Polonia au obtinut o derogare de la prevederile Cartei. Va fi creata functia de Inalt oficial pe probleme de securitate si se vor crea politicie europene de aparare si securitate, care stabilesc modalitati de ajutor intre statele membre in caz de agresiune, calamitati etc. Tratatul stabileste si competentele Uniunii Europene, impartite in trei categorii - exclusive, partajate si domenii de sustinere. Legat de acest subiect, presedintele a tinut sa precizeze ca in timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, candidatii ar trebui sa abordeze si temele legate de competentele exclusive ale Uniunii Europene.

A inceput „Man.In.FEST“

Festivalul International de Teatru Experimental „MAN.In. FEST“ a adus deja in fata spectatorilor clujeni spectacole precum „Shu Shu“ (un spectacol pentru trei dansatori si trei camere ascunse), a carui coregrafie a fost semnata de Efrat Stempler, si „Masina de dans“, la Studio Euphorion, realizat de trupa Drift, din Elvetia. A mai avut loc si reprezentatia „Hamletule“, sustinuta de Teatrul PIT & Arad Fun Project, in cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. Workshop-ul „Body Behavior in extreme situations“ („Comportamentul trupului în situatii extreme“), sustinut de germanul Efrat Stempler (Germania), a avut ca public-tinta dansatori, actori, precum si artisti de circ, „cei care lucreaza cu trupul lor, folosindu-l ca instrument de expresie“. Pentru miine este programat un workshop sustinut de Efrat Stempler, de la ora 10. De la 19 se va juca spectacolul „Don Quijote“, iar de la 21 „Confini“. Pentru ziua de miine este programat, pe linga workshop, spectacolele „1704“ si „Mnemosine“. Joi se vor putea urmari in cadrul festivalului spectacolele „Rusty trumpets“, de la ora 19, „Past continuos“, de la ora 21, precum si „Invertigo“, incepind cu ora 22.

Silaghi arunca bomba

Ministrul Ovidiu Silaghi a dat asigurari ca Romania nu pierde fonduri europeneMinistrul Ovidiu Silaghi a declarat ca Guvernul Tariceanu II nu are probleme nici macar la capitolul "Agricultura". Silaghi a sugerat ca social-democratii sint cei care provoaca tensiuni in opinia publica, in legatura cu absorbtia fondurilor europene. "Ingrijorarea Partidului Social Democrat este gratuita si arata faptul ca nu sint profesionisti, ci doar demagogi. Stiu si ei cum se acceseaza aceste fonduri si stiu ca nu am pierdut niciun euro. E doar demagogie", a spus Silaghi. Ministrul a explicat ca in curind va fi lansat un program de fonduri structurale, in suma de 75 de milioane de euro, destinat cresterii competitivitatii economice, de care vor beneficia intreprinderile mici si mijlocii din Romania.UltimatumComisia Europeana a acordat, pe 10 octombrie, Romaniei o luna pentru a rezolva problemele inregistrate la sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscind sa i se reduca 25 % din subventii. Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, i-a transmis miercuri o scrisoare ministrului roman al agriculturii, Decebal Traian Remes, de la care asteapta un raspuns pina la data de 9 noiembrie. Comisia Europeana aduce la cunostinta Romaniei ca risca reducerea provizorie cu 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene in cazul in care nu poate remedia o serie de lipsuri grave din sistemul administrativ si de control inainte de a proceda la efectuarea platilor catre agricultori (anul de plata incepind la 1 decembrie 2007). Ovidiu Silaghi l ministru"Este o minciuna ceea ce spun unii politicieni, ca Romania ar pierde opt milioane de euro pe zi. Romania nu a pierdut nici un euro si stam foarte bine cu negocierile. A ramas de clarificat doar capitolul "Agricultura", care se va clarifica in aceasta luna, dupa care vom putea lansa toate fondurile structurale"

Concert „aniversar“

 Scena localului Irish&Music Pub a gazduit duminica seara un concert sustinut de trupele clujene Vespera, Shadowsail si Voices of Silence (VOS). Au fost prezenti, potrivit estimarilor organizatorului Nelu Brindusan, de la PromusicProd, aproximativ 150 de spectatori. „Cei de la Shadowsail au surprins foarte placut prin evolutie si prin comunicarea cu publicul. Daca vor pune osul la treaba vor avea numai de cistigat“, a apreciat acesta. Recitalul celor de la Voices of Silence, cap de afis al serii, s-a remarcat nu doar prin piesele care i-au consacrat in rindul publicului de specialitate, ci si prin cinci piese noi, care vor face parte din viitoarea lor aparitie discografica. De asemenea, o surpriza a acestui concert a fost sarbatorirea lui Szabi, chitaristul formatiei, care a implinit in aceeasi zi 30 de ani. S-a deschis sampanie, iar colegii din trupa i-au cintat acestuia „La multi ani“. „A fost foarte tare. M-a facut sa ma simt ca si cum am intinerit cu un an. Nu mi s-a mai intimplat niciodata asta, poate si pentru ca nu s-a nimerit pina acum sa avem concert de ziua mea“, a spus sarbatoritul. Despre stadiul in care se afla viitorul album, acesta a precizat ca „trebuie doar sa ne sincronizam ca sa intram sa il inregistram“. O noutate a viitorului album o reprezinta participarea ca invitat a lui Nimrod, fost component al trupei Altar.

Tirg de joburi

Potrivit organizatorilor, peste 80% din companiile participante la tirgul de joburi sint multinationale, iar cele mai multe locuri de munca disponibile sint pentru consultanti, ingineri, contabili, precum si in domeniile IT si achizitii si logistica. Evenimentul, care va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti, se adreseaza in special tinerilor care vor sa evolueze in cariera, fie ca sint studenti, fie ca au o experienta de cel mult cinci ani. La tirg, solicitantii unui loc de munca pot discuta cu reprezentantii comaniilor, despre facilitatile pe care acestia le propun sau despre oportunitatile de dezvoltare in cadrul companiei.www.hipo.ro"Angajatori de top" a fost lansat initial online, la inceputul lunii octombrie, peste 60.000 accesind pagina de internet http://www.hipo.ro/, de unde au aflat detalii despre companiile participante si despre slujbele oferite. Organizatorii spera ca, in cele doua zile ale evenimentului de la Sala Palatului, numarul de vizitatori sa depaseasca 13.000. Tirgul "Angajatori de top" a fost organizat, pentru prima data in acest an, si la Timisoara, in perioada 19-20 octombrie, eveniment la care au participat 4.500 de tineri in cautarea unui loc de munca intr-o companie multinationala.Initiativa de succesLa editia precedenta a tirgului organizat in Bucuresti au participat peste 13.000 de studenti si tineri absolventi, 15% dintre acestia depunind CV-uri pentru slujbe in domeniile preferate. Potrivit companiei organizatoare, cele peste o suta de firme de renume in domeniile in care activeaza au primit peste 2.000 de CV-uri de la tinerii care au dorit sa se angajeze intr-o companie cunoscuta la nivel national. Cele mai multe CV-uri au fost depuse pentru slujbe in domeniile IT, bancar, telecomunicatii si farmaceutic.

Barbatii gay se tem de discriminare

 „Nu ne asteptam la reactii homofobe“ Organizatorii „Serilor Filmului Gay“ spun ca acest festival poate aduce, pe viitor, multi turisti la ClujUltimele manifestari din cadrul „Serilor Filmului Gay“ au avut loc duminica seara, in clubul Angels, unde participantii au vizionat doua proiectii de filme. „Sintem foarte multumiti de cum a evoluat intreg festivalul, fiind un eveniment pur cultural, cu un mesaj pozitiv. Nu ne asteptam la reactii homofobe, pentru ca ele chiar nu isi aveau locul intr-un astfel de festival de arta“, a apreciat Lucian Dunareanu, director executiv al Asociatiei „Be An Angel“ Romania (BAAR), organizator al evenimentului. Producatorii de film din strainatate s-au aratat mai interesati de eveniment decit cei din Romania, potrivit acestuia. Doar doua filme autohtone au rulat in cadrul festivalului, „MTV Driven“, in regia lui Dorin Panduru (scurtmetraj despre viata unei vedete rock in care viata personala si cariera se bat cap in cap) si „Incomplet“, in regia lui Remus Pop. Frumosii gay s-au temut sa se expuna Desi cu citeva saptamini inaintea festivalului se anuntase ca va avea loc si un concurs de frumusete „Mister Gay Romania“, acesta nu a mai avut loc. „Barbatii gay nu sint pregatiti inca sa-si faca publica aparitia, constienti fiind ca la eveniment o sa fie prezenta presa si televiziunile“, a explicat directorul executiv BAAR. „Majoritatea gay-lor inca se ascund, nu-si declara public orientarea sexuala. Adopta o imagine falsa de heterosexuali, si asta din cauza societatii care inca nu ii accepta“, a conchis Dunareanu.Promovare mai buna „afara“Promovarea festivalului s-a facut mai intens in afara tarii. „Ca romani, nu ne dam inca seama de importanta unui astfel de festival pentru Cluj, care nu ar aduce decit rezultate pozitive: de la schimbarea mentalitatilor, promovarea respectului si a tolerantei, pina la beneficii economice din turism si prestari servicii“, crede Dunareanu. El spune ca numai editia de anul acesta a adus in Cluj pe putin 200 de turisti romani, dar si din strainatate. 

Creditul pentru Orice de la UniCredit Tiriac Bank

„Creditul pentru elicopter", „Creditul pentru casa", „Creditul pentru excursie in jurul lumii", „Creditul pentru surpriza de la aniversarea de zece ani". Puteti obtine toate aceste credite de la UniCredit Tiriac Bank. Puteti solicita un Credit pentru Orice daca aveti intre 20 de ani si 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati (pina la care creditul trebuie sa fie rambursat in intregime). Venitul net pe familie trebuie sa fie de minim 750 lei noi / luna (850 lei noi / luna in cazul unui credit garantat cu ipoteca), fiind luate in considerare mai multe surse: ¤ Venituri din salariu, bonusuri, pensie, comisioane din vinzari, diurna, drepturi de autor, chirii, venituri din dividende, venituri din profesii liberale. ¤ Suma tuturor obligatiilor financiare (credite si leasing) ale familiei (principal, dobinda si orice alte costuri decurgind din contractele de credit/leasing), inclusiv rata si comisionul lunar mediu ale creditului solicitat nu vor depasi 40% din Venitul Net Lunar Eligibil al Familiei. ¤ Suma tuturor obligatiilor financiare ale familiei aferente creditelor si contractelor de leasing cu destinatie de consum (principal, dobinda si orice alte costuri decurgind din contractele de credit), inclusiv rata si comisionul lunar mediu ale creditului solicitat nu vor depasi 30% din Venitul Net Lunar Eligibil al Familiei. Suma maxima imprumutata este de 100.000 EUR, iar cea minima de 1.000 EUR sau echivalentul in RON sau USD. Perioada de creditare poate fi cuprinsa intre 6 luni si 20 ani. Pentru credite fara ipoteca perioada de creditare maxima este 5 ani. Promotie: dobinda este fixa in primele 6 luni de la semnarea contractului de credit. Dupa primele 6 luni, rata dobinzii este variabila si este egala cu rata dobinzii standard practicata de catre Banca. Acesta este o oferta promotionala si este disponibila pe o perioada limitata.

Logan - in top

 Modelul auto Logan construit în India de grupul Mahindra&Mahindra împreuna cu producatorul francez Renault face parte din topul celor mai performante 16 autoturisme care nu sunt comercializate pe piata americana, realizat de publicatia BusinessWeek.Totusi, chiar daca intra în categoria celor mai bune autoturisme din afara SUA, modelul Logan realizat de Mahindra si Renault este înca departe de a fi importat în SUA “Cu toate ca Mahindra&Mahindra ar fi încintat sa exporte cindva autoturisme în SUA, acest moment este, cel mai probabil, la mai multi ani departare”, se arata în articolul din BusinessWeek. Grupul indian a lansat productia vehiculelor Logan anul acesta. Potrivit publicatiei, modelul Logan din India nu este foarte atractiv, raportat la standardele consumatorilor din SUA, mai ales ca masina are volanul pe partea dreapta si un motor de doar 75 cai putere.

Specialitati ipotecare de la Domenia Credit

Creditul „Top Up" este un imprumut de nevoi personale cu garantie ipotecara, acordat persoanelor fizice care au un contract de credit activ cu Domenia. Valoarea cumulata a celor doua credite, „Top Up" si a creditului activ, trebuie sa fie de maxim 75% din pretul de evaluare a imobilului, apartament sau constructie si a terenului aferent. Perioada de rambursare a imprumutului este de cel mult 30 de ani iar solicitantul poate beneficia si de o perioada de gratie de pina la 2 ani, interval in care va plati numai dobinda. Garantia pentru un astfel de imprumut este reprezentata de ipoteca de rang II asupra imobilului, care deja constituie garantie pentru celalalt contract de credit activ incheiat cu Domenia Credit. Creditul punte este un imprumut pe termen de maximum 2 ani, acordat clientilor eligibili pentru un credit ipotecar Domenia, care insa nu dispun de avansul necesar achizitionarii sau construirii unui imobil, dar au o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza sa o vinda ulterior pentru a constitui acest avans. Scopul acestui credit este de a acorda finantare pentru avans clientilor Domenia in intervalul cuprins intre momentul semnarii contractului de credit ipotecar (implicit al achizitiei / finalizarii noului imobil) pina la vinzarea imobilului pe care il detin in prezent. Clientul are astfel la dispozitie un termen de 2 ani pentru a realiza vinzarea, perioada de timp ce-i asigura controlul tranzactiei in principal din punctul de vedere al pretului. In plus, clientul nu mai este expus riscului de a ramine fara locuinta in perioada dintre cele doua tranzactii, respectiv de vinzare a actualului imobil detinut in proprietate si de achizitionare a noului imobil dorit sau de finalizare a constructiei. Astfel, solicitantul imprumutului este scutit de orice problema legata de corelarea in timp a celor doua tranzactii (vinzarea si respectiv cumpararea / finalizarea locuintei).Calculul veniturilor eligibile este flexibil luindu-se in considerare toate veniturile constante ale familiei, nu numai ceea ce apare pe cartea de munca, ci si venituri din prime, comisioane, diurne, colaborari, activitati independente, chirii, dividende etc.

Jumatate din romani cred ca alocatia ar trebui sa se acorde diferentiat

Aproape doua treimi dintre români considera ca toti copiii trebuie sa primeasca alocatie de stat, indiferent de valoarea veniturilor familiilor din care provin si aproape jumatate sint de acord ca alocatia copiilor sa fie diferentiata, arata un sondaj realizat de Gallup Organization.Potrivit unui sondaj realizat de Gallup Organization pentru Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), 57% dintre români considera ca este incorect ca toti copiii sa primeasca drept alocatie o suma fixa, indiferent de veniturile familiei. Astfel, 45% sint total de acord cu propunerea ca alocatia sa fie diferentiata, mai mare pentru familiile cu venituri mici si mai mica pentru copiii care provin din familii cu venituri mari, iar 29% sint de acord cu aceasta propunere. Totodata, rezultatele sondajului arata ca o treime dintre români considera chiar ca familiile cu venituri foarte mari nu ar trebui sa primeasca alocatii pentru copii. Astfel, 26% din români sustin ca statul nu ar mai trebui sa dea alocatie copiilor din familiile ale caror membri cistiga între 701 si 1.000 de lei pe membru de familie, pe luna, iar 16% cred ca veniturile pe membru de familie ar trebui sa se încadreze între 1.001 si 1.500 de lei. Zece procente din români spun ca în familiile în care veniturile depasesc 2.000 de lei, copiii nu ar trebui sa mai primeasca alocatie de stat.Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un esantion de 1.165 de persoane de 18 ani si peste, prin interviu la domiciliul respondentilor sau la telefon.Guvernul a decis, la începutul lunii octombrie, majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 25 de lei la 32 de lei, în 2008. Astfel, alocatiile vor creste cu aproximativ 28%, suma necesara pentru plata acestor indemnizatii majorindu-se de la 1.380 de milioane de lei, în 2007, la 1.766 milioane de lei, pentru anul viitor. Premierul Calin Popescu Tariceanu preciza, la acea data, ca guvernul va discuta despre acordarea alocatiei de stat pentru copii diferentiat, în functie de veniturile familiei, iar copiii din familii cu venituri mari ar putea sa nu mai primeasca aceasta alocatie. Ulterior, ministrul muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca alocatia de stat pentru copii este un drept universal si ca se va acorda tuturor copiilor, indiferent de veniturile familiilor din care provin.

Banca Romaneasca, mai aproape de manastureni

Banca Romaneasca a inaugurat vinerea trecuta sediul celei mai noi sucursale din Cluj-Napoca, in cartierul Manastur. „Prezenta noastra in cel mai mare cartier al municipiului reprezinta un pas in apropierea de clientii nostri, in incercarea de a le facilita accesul la serviciile si produsele oferite de catre noi. De altfel, obiectivele prioritare ale bancii noastre sint extinderea si modernizarea retelei teritoriale si dezvoltarea portofoliului de produse si servicii, astfel incit sa poata fi satisfacute necesitatile si exigentele clientilor", a declarat, cu prilejul festivitatii de inaugurare, Cristina Lungu, managerul sucursalei Cluj-Napoca Manastur. Sucursala este operationala de la sfirsitul lunii august, deserveste exclusiv segmentul de clienti de retail. „Ne dorim sa cream un mediu de lucru cu clientii cit mai prietenos si ne propunem sa avem o abordare cit mai deschisa si transparenta cu cei care ne vor trece pragul", a completat Cristina Lungu. La festivitate au participat oficialitati judetene si locale, oameni de afaceri, dar si invitati din mediul bancar si din mass-media.Cu un capital social de peste 118 milioane de euro si cu o retea nationala formata din 100 de sucursale, Banca Romaneasca acopera 85% din teritoriul Romaniei. Un pas important in devenirea bancii s-a inregistrat in anul 2003, cind Grupul National Bank of Greece, cel mai mare grup financiar din Grecia, a achizitionat pachetul majoritar al Bancii Romanesti. 10,17% din capitalul Bancii Romanesti se regaseste in prezenta la constituirea capitalului social a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Suspans in Formula 1

 Victoria de duminica din Marele Premiu al Braziliei si titlul mondial obtinute de finlandezul Kimi Räikkönen (Ferrari), desi au fost oficializate, ramin inca in suspensie pina cind se va pronunta Curtea de apel internationala a FIA, care se va reuni pentru a studia problema combustibilului folosit de monoposturile echipelor BMW si Williams. In fapt, in timpul cursei s-a constatat ca temperatura de injectie a carburantului in rezervoarele respectivelor masini n-ar fi fost cea normala. Astfel, daca pilotii BMW Sauber si Williams vor fi sanctionati, titlul mondial i-ar putea reveni lui Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), care a terminat al VII-lea la Sao Paulo, dupa Nico Rosberg (Williams-Toyota), Robert Kubica si Nick Heidfeld (BMW Sauber), clasati pe locurile IV, V si, respectiv VI, in ultima proba a sezonului. Daca acestia vor fi descalificati, Hamilton ar urca pe locul IV si ar cistiga titlul la masa verde. Intr-o prima faza, FIA a decis sa nu dicteze nici o sanctiune, insa echipa McLaren-Mercedes a facut apel si titlul mondial ramine in suspensie pina cind Curtea de apel internationala a FIA va lua o decizie.Regulamentul FIA spune ca, in timpul cursei, temperatura carburantului nu poate fi inferioara cu mai mult de 10 grade celei a mediului ambiant, iar o racire excesiva ar permite ameliorarea proprietatilor combustibilului si deci o crestere a puterii motorului. O situatie asemanatoare s-a produs in 1995, tot in Marele Premiu al Braziliei, cind comisarii cursei au interpretat cu mai multa strictete regulamentul, sanctionind echipele, dar nu si pilotii. Ei au privat echipele Benetton si Williams de puncte in ierarhia constructorilor pentru ca nu au utilizat un carburant regulamentar, insa Michael Schumacher (Benetton) si David Coulthard (Williams), clasati pe primele doua locuri, si-au pastrat punctele in ierarhia pilotilor.

Sebastian Vladescu si-a dat demisia

 Purtatoarea de cuvint a Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat informatia potrivit careia premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat decizia de eliberare din functie a lui Vladescu. Sebastian Vladescu a fost numit secretar de stat in ministerul de Finante in aprilie 2007, dupa ce a fost demis din functia de ministru al Finantelor pe care o detinea din septembrie 2005. Eliberarea sa din functia de ministru a avut loc o data cu eliminarea PD de la guvernare si reorganizarea Cabinetului Tariceanu format din PNL si UDMR. Vladescu se afla de 3 zile la Washington, impreuna cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Reuniunea de toamna a Fondului Monetar International. La inceputul lunii august, Sebastian Vladescu a declarat ca va pleca din Ministerul Finantelor dupa ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova si dupa ce Comisia Europeana va aproba ultimele Programe Operationale Sectoriale. Informatia a fost reluata ulterior si de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Comisia de privatizare a Automobile Craiova a semnat contractul cu Ford pe 12 septembrie.Vladescu a mai detinut doua functii importante in Finante, inainte de a fi ministru. Acesta a fost consilier al ministrului Decebal Traian Remes si, ulterior, secretar de stat. In ultimii 10 ani, fostul ministru a avut numeroase demnitati.

Batai pe cinste la Chicago

Editia 2007 a Campionatului Mondial de box va incepe astazi, la Chicago, cu participarea a peste 600 de boxeri din peste 110 de tari, inclusiv Romania, o competitie ce intrece prin amploare celelalte editii organizate de AIBA.SUA gazduieste pentru a doua oara un Campionat Mondial de box. Prima situatie a fost in 1999, la Houston (Texas) atunci cind pugilistii romani au realizat un bilant record cucerind sapte medalii, dintre care doua de aur (Crinu Olteanu si Marian Simion), una de argint (Adrian Diaconu) si patru de bronz (Waldemar Cucereanu, Ovidiu Bobirnat, George Lungu si Lucian Bute). La ultima editie, desfasurata la Myangyang (China), Romania a obtinut o medalie de bronz, prin Viorel Simion, la 57 kg. Lotul Romaniei, coordonat de antrenorul emerit Relu Auras, a efectuat inaintea competitiei un cantonament la Porto-Rico, de unde s-a facut apoi deplasarea direct la Chicago, intr-o alcatuire de opt boxeri. Constantin Paraschiv (48 kg), Iulian Stan (57 kg), Traian Lupu (60 kg), Ionut Gheorghe (64 kg), Ronald Gavril (75 kg), Constantin Bejenaru (81 kg), Bogdan Dinu (91 kg) si Razvan Cojanu (^91 kg). Pe linga medalii, CM 2007 ofera sansa calificarii la JO 2008 de la Beijing.Un numar de 80 boxeri vor obtine calificarea la JO 2008, primii opt la categoriile 48-81 kg si primii patru la categoriile 91kg si ^91 kg. Bilete pentru Beijing se mai pot obtine apoi in turneele de calificare, cite doua de continent. In Europa, acestea vor avea loc in Italia si Grecia, in februarie si respectiv martie 2008. Relu Auras, care aprecia ca elevii sai s-au pregatit foarte bine, spera ca cel putin doi pugilisti romani sa obtina calificarea la Beijing de la CM 2007. Absenta pugilistilor cubanezi (care au boicotat, din motive politice, aceasta competitie), este o sansa in plus pentru pugilistii romani. De fapt, cubanezii si-au anuntat retragerea de la Mondialele de teama ca nu cumva o serie de boxeri sa nu ramina in SUA, asa cum s-a intimplat la Jocurile Panamericane. Oficialitatile din Cuba considera ca boxerii pot foarte bine sa-si obtina biletele pentru Jocurile Olimpice la turneele zonale de calificare. Cu cele mai mari sanse sint cotati Ionut Gheorghe, Ronald Gavril, Constantin Paraschiv si Constantin Bejenaru. Conform programului Mondialelor, de astazi si pina duminica, au loc meciuri in primele tururi ale competitiei, cu cite doua si trei gale pe zi la complexul sportiv UIC Pavilion. Luni, 29 octombrie este zi de pauza. Optimile de finala se desfasoara pe 30 si 31 octombrie, iar sferturile de finala sint programate pe 1 noiembrie. Galele semifinale se disputa pe 2 noiembrie, iar galele finale, simbata, 3 noiembrie.

„Nasul", reinventat

Festivalelor Teatrelor Europene nu s-a terminat. De acceea, va recomandam miine, de la orele 19.00, o intilnire de o ora, cu Ada Milea si Gogol. Ada si Bobo, imbracati in blugi si tricouri si inarmati doar cu chitara apar pe scena pentru a invia o poveste veche de aproape doua secole. Gogol, mereu actual Autorii dramatizarii nuvelei lui Gogol reusesc sa extraga esentialul, pastreaza si chiar amplifica umorul din poveste si aduc istorioara la zi prin mici siretlicuri lingvistice si prin scenografia semnata de Andu Dumitrescu. Practic, este vorba de un «Nas muzical». Un soi de spectacol de teatru, un soi de concert, un fel de a ride, un al fel de a fi emotionat, si mai ales talentul Adei Milea, subtilitatea unor vorbe memorabile care isi ramin intiparite in memorie si cind parasesti fredonind sala Teatrului National „Radu Stanca".Rebela si sublimaAda Milea, Bogdan Burlacianu (Bobo de la trupa „Fara zahar"), Alexandru Dabija si Andu Dumitrescu. Acesti patru eroi de poveste fac un nas sa paraseasca un trup uman. Sa evadeze, sa se plimbe. La granita absurdului, totul pare firesc. In final, toata lumea aplauda. Ce face ca un nas sa fie personaj principal? Ada Milea. Umorul tisneste din alternanta rapida de liric si ludic, din folosirea excelenta a vocii in modificari bruste de registru, din schimbul de priviri sec dintre Ada si Bobo. Pe strazile Sibiului, nasul umblator devine vedeta de teatru datorita stilului convingator al Adei Milea. O actrita desavirsita, o interpreta cu atitudine, o voce puternica. Pina acum, Ada se poate mindri cu opt albume lansate pe piata muzicala. Si drumul ei a inceput de fapt de la teatru. Este absolventa a Universitatii de Arta Teatrala din Tirgu Mures. Ada Milea se imparte intre teatru si muzica, pasiunile sale de-o viata, si reuseste sa le imbine perfect. Alexandru Dabija l regizor„Nu e un concert cu Ada si Bobo. E o punere pe muzica a povestii lui Gogol. Pentru mine, acest pas e un fel de retragere definitiva din regia de teatru, care e plina de fite. Regizorii au ajuns niste fitosi mai mari decit fotbalistii"

Recomandarea zilei

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Fotoclub Orizont va invita la Expozitia Salonului International de Arta Fotografica de la Sibiu. Expozitia poate fi vizitata de marti pina duminica, in perioada 21 octombrie - 15 noiembrie, intre orele 10:00 si 18:00, la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, str. Tribunei nr. 6. Anul 2007 marcheaza atit 25 de ani de la prima editie a Salonului International de Arta Fotografica, cit si 10 editii neintrerupte de patronaj FIAP, ocazie cu care organizatorii vor fi primi medalia de bronz din partea Federatiei Internationale de Arta Fotografica. Tot cu aceasta ocazie, organizatorii vor medalia atit cele mai valoroase lucrari intrate in concurs, cit si oficialitatile care au sprijinit aceasta manifestare de-a lungul ultimelor editii.

Marirea salariilor, marul discordiei

 540 de lei, cererea sindicalistilor Muncitorii doresc sa gaseasca mai multi bani pe cardReprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor au discutat din nou, ieri, despre valoarea salariului minim pe economie pentru anul 2008. Valorile propuse pentru salariul minim pe economie sint de 480 de lei si 540 de lei, cele doua parti acceptind ideea platii pe ora, si nu pe luna, ca pina acum, conform Newsin. Potrivit reprezentantilor celor doua parti implicate in negociere, ieri s-a mai facut un pas catre stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul viitor, o noua intilnire urmind sa aiba loc saptamina viitoare. Directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu, a declarat ca structura pe care o conduce este de acord cu valoarea ceruta de sindicate, respectiv 540 de lei. Potrivit lui Izvoranu, o alta parte a organizatiilor patronale nu este de acord cu o valoare a salariului mai mare de 480 de lei. Plata pe ora La intilnirea de ieri, cele doua parti au cazut de acord, totodata, ca plata sa se faca pe ora, si nu pe luna, cum este stipulat in prezent in contractul colectiv de munca. „Plata pe ora nu va afecta in nici un fel programul de lucru de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamina. Dar este mai simplu ca negocierea sa se faca pe ora, pentru ca salariatii au mai multe locuri de munca si in aceste cazuri este dificil sa fie angajati cu contracte de munca“, a precizat Izvoranu, citat de Newsin. Reprezentantul Blocului National Sindical (BNS) la negocieri, Ovidiu Jurca, a precizat ca, daca se ajunge la o valoare de 4,5 sau 5 lei pe ora, sindicatele sint multumite. In prezent, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore este de 440 de lei, adica 2,59 de lei/ora.

Opera in blugi

Mult asteptatul concert al Orchestrei Operei din Viena a fost unul neasteptat de bun, desi artistii au aparut pe scena in blugi, din lipsa de timp pentru a se imbraca elegant. Concertul a inceput duminica seara cu o intirziere de aproape trei ore. Avionul care i-a adus pe artisti nu a putut ateriza pe aeroportul Sibiu, din cauza vizibilitatii reduse, avionul aterizind la Timisoara, de unde orchestra a sosit la Sibiu cu un autocar. Concertul a fost programat pentru ora 19.00, dar a inceput cu putin inainte de ora 22.00. Ministrul, in aerSi ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a marturisit ca drumul pe calea aerului spre Sibiu a fost unul cu emotii. Aeronava sa a avut parbrizul fisurat, ceea ce i-a facut pe piloti sa se intoarca la Bucuresti. De unde ministrul a pornit a doua oara cu un alt avion. Totusi, talentul artistilor vienezi a cucerit publicul sibian, dovedind ca nu conteaza cit de lungi sint rochiile sau blugii. „Sint foarte multumit, este un concert extraordinar", a apreciat, la finalul spectacolului, primarul Klaus Johannis.

30.000 de euro de caciula

Acest start nereusit nu-l dezarmeaza pe finantatorul Gigi Becali, care mai spera inca in calificarea in optimile Ligii Campionilor si vrea sa dea lovitura la Sevilla, chiar pe stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan”, acolo unde, cu Emeric Ienei pe banca si legendarul Helmuth Duckadam in poarta, Steaua cistiga la penaltiuri finala de vis cu Barcelona.Sevilla - nume greu in EuropaAu fost vremuri frumoase, nici vorba, dar in ultimii 10-15 ani, a te apropia de granzii fotbalului european este un vis greu de realizat. Problema rezida in faptul daca Sevilla poate fi considerata un “grande”. N-ar fi, din moment ce formatia lui Juande Ramos este debutanta in “Champions League” si ocupa in prezent locul XI in “Primera Division, cu un meci mai putin jucat din opt etape. Sevilla are 9 puncte, clasamentul fiind condus de Real Madrid (19), urmata la un singur punct de Villarreal si Valencia. Ar fi, totusi, un grande, din moment ce Sevilla a cistigat de doua ori consecutiv Cupa UEFA si nu acum “n” ani, ci chiar in ultimele editii (finale cu Middlesbrough si Espanyol Barcelona). Oricum ar fi, formatia andaluza ramine un nume greu in fotbalul spaniol si european si un adversar greu de depasit de singura echipa romaneasca ramasa in Cupele Europene. Aceasta si prin prisma omogenitatii lotului, care joaca cam in aceeasi formula de trei ani, iar implanturile din acest an, cum ar fi francezul Keita si ivorianul Arouna Kone sint deosebit de valoroase.Prime consistente pentru victorieInsa Steaua are o experienta fructuoasa in fata echipelor spaniole, ultima isprava intimplindu-se in 2005, cind a eliminat Valencia, din postura de cistigatoare a Cupei UEFA si campioana a Spaniei. Si atunci, ca si acum, Steaua era pregatita de un tehnician italian, Walter Zenga, antrenorul de astazi, Massimo Pedrazzini, fiind secund. Sevilla are, insa, un ascendent moral datorita partidelor din primavara, cind a invins echipa romana cu 2-0 la Bucuresti si 1-0 pe “Ramon Sanchez Pizjuan”.Jucatorii bucuresteni au promise, in caz de victorie la Sevilla prime de 30.000 de euro de jucator. De aceea, antrenorul Pedrazzini incearca o formula ofensiva in partida de astazi, cu Dica in spatele virfurilor Badea si Iacob. O surpriza ar putea fi trecerea lui Banel Nicolita pe flancul sting, pentru o mai buna securizare in fata vitezistilor Adriano si Alves, in timp ce Petre Marin va juca fundas dreapta, datorita accidentarii polonezului Golanski.De la Sevilla, vor lipsi Escudé, Maresca si Kerjakov, dar va reveni cu siguranta Frédéric Kanouté, menajat de Juande Ramos in partida de campionat cu Levante, cistigata cu 2-0. Meciul de pe “Ramon Sanchez Pizjuan” va incepe la ora 21,45 si va fi transmis, in direct, de Pro TV. In aceeasi grupa, astazi, se mai disputa, la Londra, meciul Arsenal - Slavia Praga.Formatiile probabileSevilla: Palop - D. Alves, Boulahrouz, Dragutinovic  - Adriano, Poulsen, Keita, Renato - J. Navas, Kanouté, L. Fabiano (A. Koné). Steaua: Zapata - P. Marin, Goian, Rada, Emeghara - Badoi, Ov. Petre, Nicolita - Dica - Badea, IacobArbitri: Roberto Rosetti - Paolo Calcagno, Alessandro Griselli (Italia).Ce se mai joaca astazi?Grupa E: Stuttgart - Lyon, Glasgow Rangers - Barcelona. Clasament: 1. Barcelona - 6 p; 2. Glasgow - 6 p; 3. Stuttgart - 0 p; 4. Lyon - 0 p.Grupa F: AS Roma - Sporting Lisabona, Dinamo Kiev - Manchester United. Clasament: 1. Manchester - 6 p; 2. Roma - 3 p; 3. Sporting - 3 p; 4. Kiev - 0 p. Grupa G: TSKA Moscova - Inter Milano, PSV Eindhoven - Fenerbahçe Istanbul.Clasament: 1. Fenerbahçe - 4 p; 2. Inter - 3 p; 3. Eindhoven - 3 p; 4. TSKA - 1 p. 

Pe scurt

 Raspundere pentru uninominal PNL a decis, cu o larga majoritate, ca Executivul sa-si angajeze miercuri raspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, in varianta discutata la comisia parlamentara de resort, a declarat ieri vicepresedintele PNL, Crin Antonescu. Antonescu a mentionat ca membrii conducerii PNL au decis, „cu destul de larga majoritate“, ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal, urmind ca anuntul in acest sens sa fie facut miercuri, in sedinta de Guvern. Liderul PNL a mentionat ca Executivul isi va angaja raspunderea pe formula de proiect iesita din comisia pentru elaborarea codului electoral, pentru care exista deja un „consens, o majoritate suficienta“. De altfel, Antonescu a amintit ca si PD, si PSD au declarat ca, la o eventuala asumare a raspunderii, nu vor initia o motiune de cenzura. Antonescu a mentionat ca, in functie de procedurile necesare, Guvernul va veni in Parlament pentru asumare probabil saptamina viitoare.    G. G. Dezbateri in Sfintul Sinod Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va dezbate, in perioada 22-24 octombrie, verdictele de politie politica date unor inalti prelati de catre Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii si va evalua activitatea ierarhilor in timpul perioadei comuniste. Colegiul CNSAS a inceput studierea activitatii unor preoti la sfirsitul lunii august si, pina acum, a dat cinci verdicte de politie politica, pentru Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanu. Patriarhul Daniel a primit verdict de necolaborare. CNSAS urmeaza sa ia o decizie privind eventuala colaborare cu serviciile secrete si pentru alti inalti prelati: Ioachim Mares, Episcop de Husi, Timotei Seviciu, Episcop de Arad, Epifanie Norocel, Episcop de Buzau si Vrancea, si Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.    C. J.

„Elefantul", in concert

Simbata, „Elefantul" este asteptat de fanii sibieniFestivalul de Muzica Folk si Poezie se pregateste sa inceapa. Joi, Victor Socaciu si Biroul Executiv va deschide cea de a patra editie. Teatrul Gong va rasuna de spectacole si concerte extraordinare. Mircea Vintila va veni vineri la Sibiu, cind va concerta in cadrul festivalului. Apropiat al regretatului Pittis, Vintila a marturisit recent ca i-a legat o prietenie puternica. „Foarte multe ne-au legat. Am stat cu el 34 de ani, din 1973, cind eu eram intr-un spectacol al Cenaclului Flacara, la Liceul Sincai, iar Pittis a venit impreuna cu Anda Calugareanu si Dan Tufaru. I-a placut teribil ce am prezentat pe scena. Am fost in enorm de multe spectacole cu el, pe scena, si la Cenaclul Flacara si la Teatrul Bulandra, iar dupa aceea in Pasarea Colibri. Urma sa mai avem impreuna un spectacol, la 16 octombrie, pe care n-am mai apucat sa-l facem. Era un spectacol pe care-l aranjase el. Voiam sa prezentam o parte din spectacolul nostru, fata in fata cu lumea", a declarat Vintila.Simbata, AlifantisCea mai asteptata seara a festivalului va fi insa simbata, cind la Sibiu se vor reuni Narcisa Suciu, Alexandru Andries si Nicu Alifantis. Concertele lor vor fi presarate cu momente poetice ale actorului si jurnalistului sibian Catalin Neghina. Alifantis a dezmintit zvonurile care il anuntat plecat de pe scena. Editor, producator muzical, compozitor, interpret, autor de muzica de teatru si de film, poet, Nicu Alifantis este alintat de fanii sai „Elefantul". „Totul a pornit de la joaca, din copilarie, pentru ca porecla mea era de la numele meu, «Elefantis», si mie mi-a placut elefantul, este un animal foarte frumos", a spus apreciatul cintaret. „Daca unele din piesele pe care le fac sint receptionate de public ca niste hituri, nu pot decit sa ma bucur. Dar eu nu ma consider un tip foarte slagaros si extrem de comod la ascultat. Constat cu mare bucurie ca exista oameni care apreciaza lucrurile astea, le consuma, lucrul acesta pe mine ma obliga foarte tare, ma pune si mai tare pe treaba. Si e un lucru care se rostogoleste frumos la vale si treaba asta mie imi place. Incepe sa ia contur bulgarele acesta", a explicat Alifantis. Pentru a va da seama de sensibilitatea „Elefantului", va recomandam sa navigati macar o data pe site-ul sau: www.alifantis.ro.Nicu Alifantis l cintaret folk„Dupa tot ce-a fost ramine Artistul. Fir de nisip cernut cu grija si lasat pe plaja pustie printre scoici si alge pentru a fi gasit anul viitor. Uneori imi vine sa scriu, alteori imi vine sa cint, de cele mai multe ori imi vine sa tac. Iertati-ma, sint si eu om! Imi amintesc ca atunci cind aveam 17 ani visam sa fiu vedeta. Cred ca este foarte important sa fii tu insuti si sa ai mereu puterea s-o iei de la capat pentru a nu dezamagi, pentru a putea fi impacat cu tine insuti, pentru a pleca mereu de pe scena cu sentimentul ca nu ai facut destul si ca poate ar fi trebuit sa dai si mai mult din tine pentru a-i multumi pe ceilalti"

Liberalii polonezi au cistigat alegerile

 Alegerile legislative anticipate din Polonia au fost cistigate de Partidul Liberal de opozitie Platforma Civica, al lui Donald Tusk. Aceasta formatiune a obtinut peste 44% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor preliminare, si a iesit victorioasa din confruntarea cu Partidul Dreptate si Justitie al fratilor gemeni Kaczynski. Datele partiale oficiale au confirmat victoria liberala si esecul fratilor Kaczynski, o victorie initial descrisa numai de sondajele de opinie realizate dupa incheierea campaniei electorale. Acest fapt inseamna ca ambele camere ale Parlamentului polonez vor fi dominate de liberali. Donald Tusk, liderul formatiunii Platforma Civica, va fi, cel mai probabil, viitorul prim-ministru al Poloniei, înlocuindu-l pe Jaroslaw Kaczynski. Tusk a candidat si la alegerile prezidentiale din 2005, cînd a pierdut în fata actualului presedinte, Lech Kaczynski. Liderul liberal a atras simpatia multor alegatori în detrimentul contracandidatului sau gratie atitudinii sale pro-europene si non-combative. Primele doua schimbari majore promise de liberali sint semnarea Cartei Fundamentale a drepturilor omului din noul tratat constitutional al Uniunii Europene si retragerea trupelor poloneze din Irak, în cursul anului viitor. Dupa rezultatele preliminare de ieri, reprezentantii partidului cistigator au anuntat deja, citati de agentia de presa France Press, ca noul guvern liberal polonez va adopta fara tagada Carta drepturilor fundamentale. Jaroslaw Kaczynski a recunoscut, inca de duminica, dupa ce s-au facut publice primele sondaje de dupa inchiderea urnelor, infringerea partidului sau. Gemenii Kaczynski nu pierd, însa, total controlul vietii politice din Polonia: Lech Kaczynski ramine presedintele tarii pina la finalul mandatului sau, care se incheie in 2010. Alegerile anticipate au fost convocate, in Polonia, dupa prabusirea coalitiei aflate la conducere, in urma unei investigatii de coruptie. Rata de participare a polonezilor la scrutinul de duminica a fost de peste 56%, un nivel record pentru perioada postcomunista a acestei tari.

Fulgi de zapada insingerati

Bine v-am regasit, dragi cititori, va spun din nou politistii sibieni. Ne dorim ca aceste rinduri sa nu va ia prin surprindere, asa cum primii fulgi de zapada i-au surprins pe unii conducatori auto.Desi ne aflam in plina toamna calendaristica, iata ca iarna incepe sa se faca simtita si in judetul nostru. Daca punem laolalta frigul, umezeala, numarul mare de autoturisme participante la trafic, graba pietonilor si a conducatorilor auto deopotriva, ei bine, avem toate ingredientele unor conditii improprii de deplasare pe drumurile publice.Este foarte bine cunoscut faptul ca mare parte din evenimentele rutiere produse pe soselele sibiene sint cauzate de viteza excesiva si neadaptata la conditiile meteo-rutiere, de neatentia conducatorilor auto pe timpul deplasarii si, nu in ultimul rind, de neatentia pietonilor care ignora cu nonsalanta regulile elementare de siguranta in momentul traversarii drumului.Toate acestea au facut ca week-end - ul care tocmai s-a incheiat sa fie unul al evenimentelor rutiere.Simbata seara a fost cu ghinion pentru un sofer neexperimentat din jud. Brasov, care in timp ce conducea un autoturism din directia Sibiu spre Scorei, din cauza lipsei de indeminare in conducere, pierde controlul asupra directiei de deplasare si se rastoarna in afara partii carosabile. Nu au trecut multe ore pina cind pe D.N. 1, in apropierea localitatii Cristian, in jurul orei 06,30, urma sa se produca o tragedie. Traversarea neregulamentara a drumului a facut din nou o alta victima cu virsta de 35 de ani, care s-a angajat in traversarea drumului national prin loc nepermis si fara sa se asigure fiind surprins si accidentat mortal de un autocar care circula regulamentar.Stimati conducatori auto, evenimentele prezentate sint doar o parte din consecintele nerespectarii normelor de circulatie. Ele alcatuiesc un tablou sumbru al modului in care unii soferi inteleg sa se deplaseze pe drumurile publice. Nu lasam deoparte nici pietonii care continua sa fie indiferenti atit fata de respectarea regulamentelor rutiere, cit si fata de apelurile repetate pe care le adresam zilnic privind siguranta in trafic.Avind in vedere toate aceste aspecte, coroborate cu actualele conditii meteo, recomandam celor care conduc autovehicule: nu va urcati la volan inainte de a verifica atent functionarea mecanismelor de iluminare, de frinare si de directie ale autoturismelor dumneavoastra, precum si presiunea pneurilor. Nu ezitati in a folosi luminile de intilnire pe tot parcursul zilei, astfel incit sa fiti observati cu usurinta de catre ceilalti participanti la trafic.De asemenea, este foarte important sa va asigurati maximum de vizibilitate pe timpul deplasarii, sa purtati centura de siguranta si sa pastrati distanta regulamentara fata de autoturismul care va precede pentru a evita pericolul unei coliziuni.Sintem convinsi ca v-ati dotat deja autoturismul pe care il conduceti cu lanturi de iarna si saculeti cu nisip pentru ca zapada sa nu va impiedice sa ajungeti la destinatia dorita. Celor care va deplasati in trafic in calitate de pietoni, va recomadam sa acordati cea mai mare atentie modului in care traversati o artera rutiera. Traversati numai prin locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului, iar in cazul trecerilor de pietoni nesemaforizate, traversati numai dupa ce, in prealabil, v-ati asigurat.Nu mizati pe viteza de reactie a conducatorilor auto, care va pot observa cu intirziere. In plus, conditiile meteo din aceste zile scad eficienta sistemelor de frinare ale autoturismelor ceea ce va poate pune viata in pericol. Traversarea regulamentara nu este o gluma, iar trecerea de pietoni nu este un loc de joaca cu vietile omenesti.Asadar, dragi conducatori auto, luati-va toate masurile de siguranta pentru a va intoarce acasa. Pentru cei dragi care va asteapta, FITI PRECAUTI!    Compartimentul Prevenirea si Analiza Criminalitatii

Programul Sibiu CCE 2007

Marti, 23 octombrie  ora 00.00, Ateliere Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Simpozionul „Artele Focului". ora 00.00, Parcul Bulevard - Expozitie de sculptura „GRADINA" - sculptor Liviu Mocanora 00.00, Parcul Tineretului - Monument de arta contemporana „Puntea", realizat de sculptorul Ioan Thimmel ora 00.00, spatiul urban - Instalatii „Imperiu la Periferie. Urme Austriece in Sibiu" ora 08.00, Primaria Sibiu- holul mare - Expozitia „Future Cities - Living Cities" ora 08.00, Diverse locatii - Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 09.00, Biserica Evanghelica - Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10.00, Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch - Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si Biserici Fortificate in Transilvania. Loc de credinta refugiu si aparare. ora 10.00, Galeria Art-VO - Daniela Turcu - Casting for a play „Instinctual" ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Expozitia Salonul International de Arta ora 10.00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Simple Living / aka voluntary simplicityora 10.00, Muzeul Brukenthal - Expozitie „Imperiu la Periferie. Urme Austriece la Sibiu" ora 10.00, Muzeul National Brukenthal - Expozitie - Confluente europene in arta transilvana /sec. XVII-XXora 10.00, Teatrul Gong - Aventurile lui Pinocchioora 12.00, Casa de Prietenie Ille et Vilaine - Toamna (Muntele analog). Arii de conflu(x)entaora 12.00, Centrala Termica nr 3 - .artlabs - reviewing the medium: CONNECTIVITYora 15.00, Academia Evanghelica TRANSILVANIA - Experienta Eului in literatura europeana din Est si din Vest ora 18.00, Teatrul Gong - „De ce fierbe copilul in mamaliga?"ora 19.00, Casa de Cultura a Sindicatelor - Holul de la intrare - Vernisaj „My Transylvania Photo Exhibit". ora 19.30, Casa de Cultura a Sindicatelor - Holul de la intrare  - Concert „Maramures Band". 

Democratii mizeaza pe Basescu si Martens

 Martens, surpriza democratilor Wilfried Martens a girat lansarea oficiala a eurocandidatilor democratiLansarea oficiala a candidatilor democrati a avut loc ieri, in Sala Palatului din Bucuresti, iar prezenta-surpriza la manifestare a fost cea a presedintelui Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens. Prezentarea candidatilor s-a facut in cadrul reuniunii Consiliului National de Conducere (CNC) al PD, la care au participat atit lideri ai partidului, cit si alesi locali, in total fiind peste 500 de delegati. Martens este singurul lider european a carui participare a fost anuntata cu ocazia unei lansari de candidati romani pentru Parlamentul European. Oficialul PPE transmite, prin prezenta sa la eveniment, si un semnal de sustinere a PD in familia populara europeana. Teme de campanie Presedintele Traian Basescu nu s-a aflat la prima sa participare la un CNC al democratilor, fapt care i-a atras si numeroase critici. Adversarii sai politici au semnalat faptul ca, prin aceste participari, seful statului isi incalca atributiile constitutionale ce ii confera rolul de mediator intre partenerii sociali si pe scena politica. Mesajul PD in aceasta campanie pentru alegerile europarlamentare se va axa pe tema preferata a democratilor, lupta impotriva coruptiei. O alta tema abordata va fi votul uninominal, iar alte subiecte incorporate mesajului de campanie vor fi modernizarea sistemului educational, a sistemului sanitar, calitatea administratiei publice, modernizarea infrastructurii rutiere si „eradicarea saraciei“, a declarat capul de lista al PD, Sorin Frunzaverde. Candidati contestati Lista PD este continuata, dupa vicepresedintele Frunzaverde, de europarlamentarul Roberta Anastase, apoi Petru Filip, primarul din Oradea, contestat recent de Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC), europarlamentarii Monica Iacob-Ridzi, Marian Jean Marinescu si Maria Petre. Tot pe locuri considerate eligibile se afla clujeanul Rares Niculescu, consilier al lui Vasile Blaga, Marian Zlotea, si el contestat de CPC, Dragos David (Brasov), Mihaela Popa (Iasi), Constantin Dumitriu (Galati), Aurelian Bulzesc (Timisoara), Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF, si Calin Rus (Bistrita). PD isi propune sa obtina cel putin 14 locuri de europarlamentar, din cele 35 de mandate ale Romaniei. Campanie prezidentiala cu iz electoral Desi campania pentru europarlamentare nu a inceput, inca, oficial, liderii PD, alaturi de presedintele Basescu, au bifat, deja, diverse „puncte electorale“. La sfirsitul saptaminii trecute, mai precis simbata si duminica, seful statului, insotit de diversi lideri democrati, a fost la Arad, unde, la Festivalul Vinului, a vorbit despre alegerile europene. Primarul Aradului este democratul Gheorghe Falca, finul lui Basescu. Ulterior, presedintele a mers la Hunedoara, in compania mai multora dintre eurocandidatii de pe lista PD, dupa care s-a aflat in localitatea Stei, unde mesajul lui principal a fost legat tot de alegerile europarlamentare: el a cerut ca viitorii europarlamentari sa fie alesi dintre cei „cu cit mai putine legaturi cu trecutul“.

Scumpirile nu vor sa „piarda rindul“

 Potrivit oficialilor, operatorilor, dar si analistilor, preturile pe care le vom plati pentru alimentele de baza din import se vor scumpi, tinind pasul cu scumpirile la petrol. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii producatorilor si comerciantilor din industria alimentara, tinind cont de parerile omologi-lor lor din Uniunea Europeana, care se asteapta la cresteri de 20-30% la aceste produse pina la sfirsitul anului. Singura problema este ca in România preturile au crescut mereu, cel putin o data cu scumpirea preturilor la carburanti, insa atunci cind aceste preturi au coborit, ieftinirile nu s-au facut simtite. Producatorii care folosesc materie prima din import, dar si importatorii apreciaza ca pina la sfirsitul anului preturile la alimentele de baza vor ajunge sa creasca cu cel putin 50%, iar in preajma sarbatorilor vor putea inregistra cresteri si mai semnificative, de pina la 60-70%, cel mai mult aceste scumpiri urmind a se resimti la mezeluri, lactate, oua, legume si fructe, respectiv la conservele din importuri provenind din UE.

A venit rindul Clujului la marsaluit in Capitala

 Nici o schimbare Fermierii clujeni spun ca nu s-a schimbat absolut nimic in timpul scurs de la precedentul lor miting la Bucuresti, de anul trecut„Ah, si anul acesta? Si anul trecut a mai fost un miting de acest gen, organizat tot de ei“, remarca pe buna dreptate purtatoarea de cuvint a Directiei Agricole, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (DADR) Cluj, Elena Gadalean. Si anul trecut, reprezentantii fermierilor la un loc cu fermierii, pichetau ministerul de resort avind in esenta aproape aceleasi dorinte. „Nu s-a schimbat nimic si nu se face nimic“, comenteaza fermierii. Practic, aceleasi probleme par sa ramina neschimbate dintotdeauna. Nu sint subventii suficiente, activitatea lor nu poate fi eficientizata fara investitii serioase, imprumuturile bancare le ramin in continuare defavorabile fermierilor indiferent de ramura din agricultura in care lucreaza, sistemul este nefunctional, iar programele europene pe care diversele institutii le-au organizat sint inutile. Motiv pentru care fermierii ar vrea ca banii din aceste programe sa fie mai degraba acordati ca subventii, declarau public ieri reprezentantii fermierilor. Cifre si pareri „Fiecare stie ce vrea si ce il intereseaza si fiecare isi cunoaste problemele. De regula ni se pling si noua si fac intilniri la noi atunci cind au nemultumiri. De altfel, le cunoasteti, ati fost martori de atitea ori. Acum nu au mai avut intilniri la noi de multa vreme. Probabil ca au preferat sa mearga direct“, mai spunea Elena Gadalean. Potrivit informatiilor DADR Cluj, in judet exista 48 de fermieri, atit persoane fizice, cit si persoane juridice. Marimea fermelor lor pleaca de la 22 si poate ajunge la 750 de capete de taurine, cit are unul dintre fermierii turdeni, mai spun oficialii DADR Cluj. In acest numar de 48 de fermieri sint incluse toate categoriile de ferme, nu doar cele ale crescatorilor de taurine. „Sint 3 zile de pichetari, iar Clujului i-a revenit sa picheteze ministerul luni. Am venit 20 de fermieri, cu un microbuz. Acum intram sa negociem cu reprezentantii ministerului, iar fermierii clujeni se intorc acasa“, a mai spus si clujeanul Dorel Secara, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania. Clujenii nu fac opinie separata fata de colegii lor din toata tara. „Problemele fermierilor clujeni sint exact aceleasi pe care le au cei peste 1,2 milioane de fermieri din toata tara. E nevoie de subventii mai consistente, vrem politici europene aplicate si la noi ca la ei si vrem relatii corecte cu institutiile reprezentative, cu agentiile de plati si cu toate celelalte institutii ale statului. Acestea ar fi doar citeva dintre cererile noastre“, a subliniat Dorel Secara, cu doar citeva minute inainte de a intra la negocieri cu reprezentantii ministerului de resort. Intilnirea de la Bucuresti continua inca la ora inchiderii editiei monitorului de cluj.Protest la Bucuresti, control la Cluj„Chiar acum se desfasoara un control la Agentia de Plati Cluj. E cel de-al doilea din ciclul de trei controale pe care institutia trebuie sa le aiba. E vorba de controlul de suprafata“, a precizat Elena Gadalean. Doar 5% dintre cele 41.000 de persoane inscrise pe listele agentiei de plati vor trece prin procesul de verificare a suprafetelor declarate in registrul agricol. „Asa s-a stabilit cu Bruxellesul si oricum cei 5% reprezinta aproape 8.000 de persoane. Directia Agricola a completat numarul celor din Agentie pentru ca verificarile sa se termine la timp si asa sint 20 de echipe in loc de 15 cite erau“, mai spune Elena Gadalean. Practic, aceste verificari ar trebui sa se incheie la inceputul lunii viitoare. 

Tiriac Sr. si-a dat acordul

Desi Ion Ion si Ileana Lazariuc au fost împreuna patru ani de zile - din 2001 pina în 2005 - Tiriac Sr. nu a acceptat-o mai deloc pe basarabeanca drept eventula nora a sa, nu putine fiind cazurile în care miliardarul a încercat sa îi bage fiului sau mintile în cap în privinta reprezentantelor sexului frumos. Anul 2007 avea însa sa schimbe complet datele problemei. Multi ar putea spune ca juniorul si fiica Anastasiei Lazariuc ar merita un Oscar la categoria scenariu, altii ca mariajul din aprilie chiar a fost „pe bune”. Cum-necum, lui Ion Ion i-a iesit pasenta: s-a însurat cu Maria Marinescu pentru a-si linisti tatal, a lasat-o pe Ileana însarcinata, spun unii, chiar în luna de miere, si apoi, cireasa de pe tort - s-a împacat cu fosta iubita si a divortat de sotie.Contestatar al povestii de dragoste dintre fiul sau si cintareata de peste Prut, Ion Tiriac a acceptat-o mai nou pe basarabeanca drept nora. Motivul - magnatul a fost înduiosat enorm de perspectiva de a devenit bunic. Si, pentru a-i multumi brunetei pentru nepotelul care va veni pe lume în 2008, fostul tenismen i-a facut acesteia un cadou pe cinste, a aflat cotidianul Libertatea. Mai precis, este vorba despre un Jaguar S-Type argintiu, o masina de lux evaluata la 75.000 de euro. Ca doar, deh, ce nu face „herr” Tiriac pentru fericirea fiului sau si, mai ales, pentru cea a viitorului nepotel.

Opera din Viena a cintat in blugi, deoarece artistii nu au putut ateriza la Sibiu

Artistii Operei de Stat din Viena au cintat în blugi duminica seara, la Sibiu, “Nunta lui Figaro” de Mozart, deoarece nu au avut timp sa se schimbe în costumele de scena pentru ca nu au putut ateriza la Sibiu, din cauza conditiilor meteo, si au venit cu autocarul pina în Capitala Culturala.Membrii orchestrei au cintat în hainele de strada în spectacolul care a început, la Casa de Cultura a Sindicatelor, cu mai mult de doua ore întirziere. Avionul din Viena nu a reusit sa aterizeze în Sibiu, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, iar artistii au fost nevoiti sa vina cu autocarul de la Timisoara. Directorul operei, Ioan Holender, s-a declarat dezamagit de incident. “Toata lumea cinta cu hainele pe care le are de dimineata”, a spus Holender. “Facem o pauza de un sfert de ora la actul doi si îmi pare bine, domnule Iorgulescu, ca în conditiile astea mizerabile am ajuns în orasul acesta.” În replica, Iorgulescu le-a multumit artistilor ca au fost dispusi sa faca efortul de a sustine spectacolul. “Celelalte lucruri probabil sint minore în raport cu acest efort exceptional pe care l-a facut Opera din Viena”, a spus Iorgulescu. “Le multumesc din inima. Au venit, de mai multe ori au încercat sa aterizeze la Sibiu, din pacate nu a existat aceasta posibilitate.”  Lipsa costumelor nu a afectat prea mult spectacolul. Încurcaturile prin care trece Figaro, de data aceasta îmbracat în blugi, au stirnit la fel de multe risete si aplauze ca într-o reprezentatie la patru ace. “Nunta lui Figaro” (“Le Nozze di Figaro”) este una dintre cele mai cunoscute opere a lui Wolfgang Amadeus Mozart, compusa pe libretul scris de poetul italian, abatele Lorezo da Ponte, dupa comedia cu acelasi nume a scriitorului francez Pierre Caron de Beaumarchais. Actiunea se petrece la Sevilla, în secolul XVIII. Spectacolul, ce a durat aproape patru ore, a stirnit ropote de aplauze la final. 

Scormonitorul

•Neam de neamul lor n-o’ sa mai manince caltabos... Liberalii. La ei ma refer. Si nu o zic eu, ci un liberal de frunte din judet. Deputatul Nicu Popa. El a spus ca “Nici de Craciun, cind se taie porcii, liberalii nu o sa mai faca caltabos... Rau de tot ne-a plesnit Remes asta cu caltabosii lui... Sa nu pomenesti de caltabosi printre liberali ca se uita la tine de parca le-ai furat portofelul...”. Ce oameni, dom’le... Sa li se dedea la produse din porc, dar sa aiba retincente din cauza unui ministru... Care i-a facut de... caltabos. Cu tuica n-au nici o treaba. Poti sa o pomenesti in continuare. Ca pe aia nu se supara. Dar de caltabosi... Cad greu la stomac. Si in politica, trebuie sa ai stomac...•Stiti care e moneda oficiala in Botswana? Ii spune intr-un fel in care eu nu pot pentru ca sa va spun, ca e similar cu organul genital masculin, in termeni populari. In traducere libera, moneda respectiva inseamna “ploaie”. Tot cu “p” incepe. Dar asta e valabila in Botswana. La noi, insa, apare o tendinta greu de imaginat in urma cu citeva luni. In loc sa ne indreptam spre moneda europeana, euro, romanii pot tranzactiona marfuri platibile in... guma de mestecat. Nu conteaza ce fel de guma de mestecat. Ce marca. Guma sa fie. Te duci la alimentara, iti spune ca nu are sa-ti dea rest, iti da o guma sau doua. La farmacie la fel. Aproape peste tot, in loc de rest primesti gumite. Ce e interesant este ca, mai nou, vinzatorii accepta gumitele pe care tot ei ti le-au dat, ca moneda. Nu ai o mie de lei vechi marunt, nu-i nimic... scoti din buzunar gumita. O primeste. Ar fi si culmea sa nu, din moment ce ei ti-au dat-o. O franzela, un leu cincizeci si doua gumite. Sintem de comedie, zau. Mai de comedie decit daca am fi avut moneda nationala cu acelasi nume ca si cea din Botswana... Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Micuta Columbina debuteaza in modeling

Fiica lui Iri si Moni nu pare insa dispusa sa cedeze cu una cu doua. In aceasta ordine de idei, mostenitoarea Columbenilor va fi vedeta Baby Show, sectiune inedita din cadrul Bucharest Fashion Week, gala ce va avea loc intre 21 si 28 noiembrie. La nici zece luni de cind a venit pe lume, Irina se anunta o competitoare puternica pentru chiar mama ei, Moni relansindu-si si ea cariera in modeling de ceva vreme. Micuta va urma sa prezinte celor invitati, in special parintilor, ultimele tendinte in ceea ce priveste articolele vestimentare pentru copii. Ceea ce este curios este ca Moni si Iri au declarat ca habar nu au de propunerea organizatorilor galei respective. „Nu stiam nimic despre asta. Nu m-a sunat nimeni sa-mi faca vreo propunere sau sa ma intrebe daca as fi de acord cu acest lucru. Poate ca as zice «da», sau cel putin asa inclin sa cred acum. Ramine de vazut daca la un moment dat cineva va lua legatura cu noi in privinta acestei oferte”, a explicat Monica Columbeanu pentru cotidianul Gardianul.Prestatia nu va fi gratuitaEi bine, se pare ca „cineva” a luat legatura cu cei doi miliardari din Izvorani, Moni confirmind acest lucru pentru cotidanul Click. „O voi tine pe Irina in brate pentru ca la virsta ei inca nu poate merge”, a tinut sa precizeze bacauanca. Si cum in tara aceasta nimic nu este gratis, nici chiar prezenta unui copil de zece luni in bratele unei tinere de 20 de ani pe un podium de moda, sotia lui Irinel Columbeanu a hotarit sa ceara bani organizatorilor pentru „prestatia” micutei, inlaturindu-se asadar si misterul declaratiilor anterioare. „Vreau ca prestatia ei sa fie platita”, a subliniat Moni. Drept urmare, cu micuta Columbina pe post de mare vedeta, Baby Show-ul mioritic va debuta la sfirsit de noiembrie. Cine stie, nu este exclus ca pentru urmatoarele editii, vedetele galelor sa fie Mihaita Prigoana, fiica Andreei Marin si cel care probabil se va numi Ion Ion Ion Tiriac.

Ce nu vad in drum spre aeroport?

 Prostia, totusi, doare. Ascult cum se contorsioneaza verbal Mircea Geoana, cum isi da singur suturi in fund, ori de cite ori are ocazia – si, har Domnului, isi creeaza nenumarate ocazii pentru a arata cit este de penibil – si-i suficient pentru a realiza ca acesta-i adevarul: prostia doare. Din pacate, nu-l doare numai pe detinator, dar asta-i alta poveste. Cum s-ar putea traduce ultime-le declaratii publice ale liderului (!? – ma umfla risul...) PSD: „Am un chef sa ma razbun“ (bla-bla-bla) si „sint orgolios“ (bla-bla-bla), dupa esecul motiunii de cenzura? „Razbunarea este arma prostului“ si „prostul nu e prost destul daca nu e si fudul“? „Prostanacul“ are chef de raz-bunare (zice el) „pentru umilintele pe care le-au inghitit primarii“ „lui“. Adica, traduc, pentru ca acestia au trebuit sa se umileasca (caciuleasca) sa primeasca bani pentru comunitate de la Guvern. Ca doar asa se intimpla pe vremea cind guverna nepotul Matusii Tamara: Romania si banii de la buget erau doar pentru „cine este cu noi“. In plus, sa ne dam seama exact cu ce partid „democrat“ avem de a face, cu ce reflexe mostenite de la parintii veniti sa livreze prietenie (drujba, in limba rusa) intre popoare direct de pe tancurile sovietice, pateticul domn Geoana ne vorbeste despre „primarii lui“ – el i-a ales, nu comunitatile care i-au votat. Individul este atit de rupt de realitate, atit de ancorat in meandrele concretului (sa-i citez din bunicuta bolsevica care l-a creat), incit isi permite sa faca alegatii despre presupusele derapaje dictatoriale ale presedintelui Traian Basescu (asta in timp ce haleste ideologie stalinista cu polonicul). Daca ar fi singur, ar fi bine – doar ca o alta „calitate“ a „prostanacilor“ este ca sint cantitate: adica sint multi.  Dar, revenind la cirpa de sters pe jos a lui Ion Iliescu (si gasca de hrebenciuci), presedintele (chiar ma umfla risul!) PSD Mircea Geoana, sa va dau o mostra a infantilismului de care da dovada: domnia sa rumega „razbunare“ in loc sa caute solutii pentru descentralizare si-si traseaza motive de bucurie o data cu plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni si nu o data cu plecarea lui Ion Iliescu din partid. Nu Ilici l-a umilit cind cu motiunea de cenzura, ci Traian Basescu... In plus, iesirea publica a presedintelui (chiar rid in hohote!) PSD, Mircea Geoana, reflecta o incoerenta clara de idei: el isi exprima ofurile cu privire la Traian Basescu cind este intrebat despre buget si Calin Popescu Tradatoriceanu – ce are a face dorinta domniei sale de a-l vedea plecat de la Cotroceni pe presedinte cu neparticiparea la consultarile cu premierul cu privire la buget? Ati ghicit: nimic. Lipsa de idei a lui Mircica (si a partidului) este mascata de logoree. De parca votantii nu le vad averile din teritoriu si nici nu stiu cum le-au facut parazitind bugetul tarii. Sau cum isi petrec concediile si cu ce „jipane“ vin pe acasa... Dar de ce ma pling? PSD pierde pe mina slabiciunilor lui Mircea Geoana. Si asta este bine.  

Varianta, prin nord sau prin sud?

 Radu Roman, 68 de ani, pensionar „Pe oriunde sa o faca, domnule, numai sa o faca odata. Ca asa, cu vorbe, nu facem nici o scofala. Stadionul ala, saracia sa-l bata, de cita vreme se tot cearta astia unde sa-l faca si tot n-au ajuns la nici o intelegere. Si noi sintem de mama minunii cu ruina aia actuala: bataie de joc. Asa si cu centura asta ocolitoare“. Mircea Varga, 34 de ani, electrician „Sincer, nu pot sa-mi dau seama care ar fi varianta optima pentru construirea acelei centuri ocolitoare a Clujului, dar cert este faptul ca ar fi mare nevoie sa fie construita, ca ar fi prin nord sau ar fi prin sud. Parerea mea este sa lase dinsii disputele si sa treaca la fapte: astfel de lucrari nu se fac peste noapte“. Vasile G., 51 de ani, taximetrist „Eu nu ma prea pricep cum gindesc edilii nostri proiectele de felul acesta, dar cred ca omul acesta are intr-un fel dreptate. Si stiti de ce? Pentru ca m-am gindit la strada Buna Ziua, cea care, atunci cind a fost data folosinta, pentru asa ceva a fost proiectata: ca centura ocolitoare. Uitati-va ce a ajuns acum: mai mereu e blocata circulatia acolo“. Ciprian V., 29 de ani, agent vinzari „Ca e nevoie de o astfel de centura, nu contest, dar ceea ce este important este sa se gaseasca niste solutii pentru ca traficul din oras sa fie deviat pe acolo. Degeaba o construiesti daca pe ea vor circula numai tiruri, in timp ce in oras traficul ramine asa cum e. Treaba asta tine si de factorul legislatie“. Tiberiu Cipcigan, 45 de ani, fermier „Dupa parerea mea, nu locul unde sa fie construita o astfel de centura este problema, ci timpul pina ii gata autostrada asta. Ca, la cum se lucreaza in Romania, noi, cei care vorbim acuma, s-ar putea sa nu mai prindem in viata strada aia, ca sa ne plimbam pe ea. Cred ca ar trebui sa se gaseasca niste solutii, ceva, care sa devieze traficul pina s-or gindi ei sa termine centura“.

Agenda zilei

 Festival marti • ora 10 • Teatrul National In cea de-a doua zi a Festivalului International al Teatrelor de Papusi si Marionete „Puck“, de la ora 10, pot fi vizionate spectacolele „Tom Degetel“ – Teatrul „Tandarica“, Bucuresti (la Teatrul National), „Jurnalul unui soricel“ – Teatrul de Papusi Budapesta (la Casa de Cultura a Studentilor) si „Scufita Rosie“ – Teatrul „Libelula“ (la Teatrul „Puck“). De la ora 12, va avea loc spectacolul „Firtatii si dracii“ – Teatrul „Puck“, sectia maghiara (la Teatrul „Puck“), „O minune într-un lan de soare“ – Teatrul „Vasilache“, Botosani (la Cercul Militar), de la ora 13.30.Film marti • ora 16 • Cinema Victoria La Cinema Victoria (Bulevardul Eroilor, nr. 51) ruleaza filmul „Iluzionistul“ („The Illusionist“) – SUA 2006. Regia: Neil Burger. Cu: Edward Norton, Jessica Biel. Spectacolele cu tarif redus au loc marti.Festival marti • ora 19 • Teatrul National In cadrul celei de-a III-a editii a Festivalului International de Teatru Experimental „Man.In.Fest“, vor avea loc un workshop Efrat Stempler, in Studioul Euphorion al Teatrului National, la ora 10, si spectacolul „Don Quijote“, cu Ada Milea, la Casa Universitarilor UBB, de la ora 19.Concert marti • ora 20 • Autograf Club In Autograf Club, incepind cu ora 20, va avea loc un spectacol live de muzica si dansuri traditionale maghiare.

Pericol de inundatii

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis avertisment de cod galben, cu pericol de inundatii, pentru 19 judete, inclusiv Sibiul. Avertismentul este valabil in intervalul 22 octombrie, ora 14 - 25octombrie, ora 14. Potrivit INHGA, exista risc de producerea de viituri rapide pe versanti, torenti, piraie si cresteri de debite si niveluri.

Bogdan Marisca a ratat titlul!

Pilotul Dan Girtofan a cistigat 11 din cele 15 probe speciale de la Raliul Iasiului, ultima etapa a Campionatului National de raliuri, si si-a adjudecat titlul de campion, devansindu-l pe Bogdan Marisca, dupa ce acesta a abandonat. „Sint foarte necajit, pentru ca aveam sanse mari sa cistig titlul. La una din probele speciale de simbata am agatat o bucata de macadam cu partea din spate a masinii, apoi au aparut problemele, drept pentru care am fost nevoit sa abandonez. Ii felicit pe noii campioni pentru titlul national“, a spus Marisca pentru NewsIn. De cealalta parte, noul campion national, Dan Girtofan, a afirmat: „Am crezut pina in ultima clipa in sansele mele la titlu, chiar daca eram constient ca va fi foarte greu sa-l detronez pe Bogdan Marisca. Am avut un parcurs bun in cele 2 zile si ma bucur enorm pentru acest al doilea titlu din cariera“. In clasamentul general al pilotilor, pe primul loc s-a clasat Girtofan, cu 66 de puncte, urmat de Bogdan Marisca – 62 p, Marco Tempestini – 57 p, Constantin Aur – 41 p, Daniel Ungur – 37 p, Mihai Leu – 29 p si Alex Pitigoi – 25 p.  

Si-au regasit cadenta

 Control deplin Pe linga rezultatul in sine, feroviarii clujeni au aratat o disponibilitate extraordinara la efort, sufocindu-si in repetate rinduri adversarul. Inca din primele minute, elevii lui Andone s-au napustit spre poarta lui Stelea, si Culio, din lovitura libera ar fi putut deschide scorul in minutul 12. Cu un presing naucitor, "visinii" au continuat tavalugul spre careul advers, dar golul lui Fabbiani dupa o prelungire a lui Didi a fost anulat corect, pe motiv de offsaid. ('16). Inevitabilul s-a produs in minutul 28. Corner din dreapta executat ca la carte de Culio si suedezul Sandberg a izbutit sa deschida scorul cu o frumoasa lovitura de cap. In ciuda reusitei, clujenii nu au oprit motoarele si dupa numai zece minute tribunele s-au ridicat din nou in picioare pentru a aplauda o reusita semnata de Didi. 2-0 si echipa din Gruia intra la cabine cu un avantaj mai mult decit linistitor. Conservarea rezultatului In actul secund oaspetii au iesit mult mai montati de la cabine, insa, Daniel Munteanu ('56), Bilasco('75) sau Paduretu ('76) nu l-au putut invinge pe portughezul Nuno Claro, aflat pentru prima intre buturile portii CFR-iste intr-o partida oficiala. Formatia de sub Feleac s-a multumit cu o posesie prelungita a mingii, cu pase rapide, la firul ierbii. Astfel s-a ivit si o noua ocazie mare de gol. Gabi Muresan, introdus in teren in locul lui Trica a scapat singur cu Stelea, dar a sutat peste poarta('84). Fluier final, CFR Cluj contabilizeaza un nou succes si asteapta cu incredere derbiul de etapa viitoare de pe terenul Rapidului.CASETA MECIULUI CFR Cluj - Unirea Urziceni 2-0 Au marcat: Sandberg ('28), Didi ('38) CFR Cluj: Nuno Claro -  Tony,  Sandberg,  Sousa,  Panin -  Semedo (Minteuan '71), Dani (Andre Leao '89), Culio - 10. Tric? ( G. Mure?an '80) - Didi, Fabbiani. Antrenor: Ioan Andone. Unirea Urziceni: Stelea - Galamaz, D. Munteanu  (Onofras '75),  Mehmedovici,  Bordeanu - Gomes - Mara (Constantin '46), V. Negru (Apostol '24), Paduretu, B. Stancu - Bilasco. Antrenor: Dan Petrescu. Arbitri: Aurelian Bogaciu (Bucuresti) Asistenti: Marcel Savaniu (Sibiu), Cornel Fecioru (Bucuresti) Stadion: "Dr. Constantin Radulescu" Spectatori: 7000 Dan Petrescu: "N-am pierdut de mult timp si astazi am fost readusi cu picioarele pe pamant. Am intalnit o echipa foarte buna, de atac. Semedo, Didi, Fabbiani, Trica sau Culio post schimba in orice moment soarta unei partide. La cate investitii s-au facut aici, si cita organizare este la Cluj, CFR-ul merita cu prisosinta locul 1 in clasament." Ioan Andone: "A fost o partida buna, cu un tempo extraordinar. Baietilor le-a fost putin frica de acest meci. Le-am aratat 3 casete cu Unirea Urziceni si chiar s-au temut putin. Este o echipa buna si daca nu ma insel in sezonul trecut n-au pierdut nici un meci la o diferenta de doua goluri. Dupa jocul slab cu Pandurii, am reusit unul foarte bun acasa. Este greu sa pastram prima pozitie dar deocamdata ne mentinem bine. Speram sa continuam sirul victoriilor."

Liga 1 * Etapa viitoare

UTA Arad - Poli IasiOtelul Galati - „U“ CraiovaGloria Bistrita - Gloria BuzauUniversitatea Cluj - Steaua BucurestiDinamo - Poli TimisoaraFC Vaslui - Farul ConstantaUnirea Urziceni - Pandurii Dacia Mioveni - CeahlaulRapid - CFR Cluj

Liga 1 * Etapa a XI-a

Gloria Buzau – Dacia Mioveni 0-1 (0-1)Douda ‘24Buzoienii lui Stefan Stoica au inceput bine partida cu Dacia, insa ratarile lui Bunica (‘12, ‘57 – bara) si reusita lui Litu, anulata eronat pentru ofsaid, au provocat o noua infringere pentru formatia din Cring. Cele doua echipe continua sa fie vecine in clasament, Dacia aflindu-se pe 16 si Buzaul pe 17. Poli Timisoara – Otelul Galati 4-1 (2-1)Bors ‘38 – autogol, McKain ‘41, Art. Karamian ‘61, ‘70 / Stan ‘34Stadionul „Dan Paltinisanu“ din Timisoara a gazduit simbata partida dintre Poli si Otelul Galati, formatiile cu cel mai bun atac, respectiv cea mai slaba aparare. Desi au fost condusi, banatenii si-au adjudecat victoria profitind de gafele monumentale ale portarilor galateni, Bors primind un gol de la 60 de metri.Poli Iasi – Rapid Bucuresti 0-2 (0-1)Sapunaru ‘26, Buga ‘51La primul meci de la revenirea la Rapid, Mircea Rednic a fost huiduit de suporterii giulesteni, pe tot parcursul meciului cu Poli Iasi. In ciuda lipsei de sustinere, rapidistii s-au impus fara probleme, prin reusitele lui Sapunaru si Buga, ultimul ratind si singur cu portarul moldovenilor, Branet. Ceahaul Piatra-Neamt – FC Vaslui 1-1 (0-1)Ayza ‘49 / Ljubinkovic ‘10Pe o ninsoare deasa, cele doua formatii din Moldova au oferit un spectacol de slaba calitate. Viorel Hizo incerca sa-si invinga fosta echipa, in timp ce Munteanu tintea un nou succes pentru a ramine pe primele pozitii. S-a terminat egal, scor care nu multumeste nici una dintre combatante. Pandurii Tirgu-Jiu – Dinamo 0-1 (0-1)Margaritescu ‘27Formatia lui Walter Zenga a obtinut o victorie dificila in fieful unei echipe care cedeaza greu puncte pe teren prorpiu. Golul lui Margaritescu a adus linistea in tabara dinamovistilor, care asteapta acum pasii gresiti din partea contracandidatelor la titlu. Gorjenii s-au instalat pe locul 10, avind un meci mai putin. Farul Constanta – UTA 1-0 (1-0)Nanu '4Despartirea de Marius Lacatus nu a produs socul de care avea nevoie „Batrina Doamna“. Aradenii s-au inclinat la Constanta in fata echipei Farul, cu 0-1, ocupind in urma acestui rezultat pozitia a 15-a a clasamentului. Incet, dar sigur, constantenii incep sa urce in clasament  dupa un inceput ratat de sezon si, in momentul de fata, elevii lui Gache s-au pozitionat pe 14, loc care asigura salvarea de la retrogradare.

Liga 1 * Clasament

 1. CFR Cluj    11    8    3    0    18    7    27  2. Poli Timisoara    11    7    3    1    26    17    24  3. Unirea Urziceni    11    7    2    2    17    10    23  4. Rapid    10    6    4    0    17    7    22  5. FC Vaslui    11    6    3    2    21    11    21  6. Dinamo    10    6    2    2    21    10    20  7. Steaua    9    5    3    1    8    4    18  8. Gloria Bistrita    10    4     3     3     13     14     15  9. Ceahlaul    10    4    1    5    11    13    13 10. Otelul Galati    11    4    0    7    15    25    12 11. Pandurii      10    3    1    6    9    10    10 12. „U“ Craiova    11    3    1    7    9    14    10 13. Poli Iasi    11    3    1    7    11    17    10 14. Farul Constanta    10    3    1    6    5    12    10 15. UTA Arad    11    2    3    6    10    14    9 16. Dacia Mioveni    11    2    3    6    10    15    9 17. Gloria Buzau    11    2    2    7    5    19    8 18. „U“ Cluj     11    0     4    7    13    20    4 

Un nou autogol, a patra remiza

Meci echilibrat in BanieCraiovenii si clujenii s-au intrecut in erori in meciul de vineriCu Gheorghe Multescu pe banca tehnica, „studentii“ au inceput partida intr-un sistem nou de joc, cu o defensiva alcatuita din cinci fundasi. Precauti si mai precisi ca in alte partide, fotbalistii universitari au evoluat de la egal la egal cu o formatie aflata in revenire de forma. Jocul a stat sub semnul echilibrului, Costea (’8) si Nemanja Jovanovic (’12) ratind deschiderea scorului. Nici Tanasa (’13) sau Dorel Stoica (’14) n-au izbutit sa-l invinga pe Martin Tudor, revenit intre buturi, dupa ce in ultimele meciuri poarta clujeana a fost aparata de Emil Szolomajer. Sandu Negrean, in minutul 22, si-ar fi putut aduce in avantaj echipa, dar lovitura sa de cap din interiorul careului a fost respinsa excelent de portarul Banica. Stoianof (’42), acum in tricoul Craiovei, a fost la un pas de a marca, dar mingea expediata cu capul nu l-a putut invinge pe Tudor. 0-0 la pauza, un rezultat echitabil, dupa aspectul jocului.Repriza gafeurilorLa reluare, oltenii au inceput mai hotariti si au reusit sa deschida scorul. Tanasa a patruns in careul mic, a trimis spre poarta, Tudor a respins si Park si-a inghenuncheat echipa cu un autogol, al treilea in acest sezon in dreptul Universitatii Cluj, dupa cele „reusite“ de Cordos (n.r., cu Rapid, etapa a III-a) si Milan Jovanovic (n.r., cu Dacia Mioveni, etapa a VI-a). Oltenii au continuat sa atace si Universitatea sa se apere, incercind apoi sa puncteze pe contraatac. Nou intratul Alin Savu a izbutit sa aduca egalarea pe tabela de marcaj, profitind de o greseala uriasa a portarului Banica. In minutul 81, Olah a trimis o centrare in careul Universitatii Craiova, Banica a iesit, a scapat mingea si Savu a trimis-o cu sete in plasa pentru 1-1. Nemanja Jovanovic, Savu si Sabo au ratat alte trei oportunitati in ultimele minute ale partidei, spre nemultumirea antrenorului Multescu. A jucat la egal, l-a obtinut, insa finalul de meci l-a gasit extrem de nemultumit. De partea cealalta, Craiova a parasit gazonul in huiduielile suporterilor.Ovidiu Stoianof nu a fost uitatPrezenti in tribunele stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova, suporterii „Sepcilor rosii“ i-au scandat numele lui Ovidiu Stoianof, cel care in sezonul trecut a evoluat pentru „U“ Cluj. Pe de alta parte, la scorul de 1-0 pentru Craiova, sustinatorii clujenilor si-au huiduit din nou favoritii, strigindu-le: „Ne-am saturat de voi!“. Gheorghe Multescu„Sint bucuros ca am reusit sa obtinem un punct in deplasare, dar am fi putut cistiga dupa jocul prestat in repriza secunda. Am incercat sa micsorez spatiile si am jucat cu cinci jucatori pe fund. Din pacate, am inceput foarte prost repriza a doua, cu un autogol. Controlul jocului a trecut in totalitate la noi si am fi meritat sa cistigam.“ Nicolo Napoli„A fost o partida foarte echilibrata. In prima repriza ne-am creat citeva ocazii foarte mari de a marca. In actul secund am deschis scorul repede, am incercat sa-l mentinem, dar a venit acea greseala a lui Banica. Avem multe lucruri de pus la punct. Baietii au luptat mult si nu le pot reprosa decit faptul ca nu au obtinut toate punctele puse in joc.“ CONTRAPERFORMANTA3 autogoluri si-au marcat „studentii“ in acest sezon. Autorii sint Andrei Cordos, Milan Jovanovic si Park.