monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Dialog intercultural

O delegatie de oameni de stiinta din Europa va veni la Sibiu pentru a discuta cu studenti si profesori ai Universitatii „Lucian Blaga" (ULBS). Discutiile vor avea loc in cadrul Simpozionului International „Transdisciplinaritate - Transculturalitate. Ne aflam in fata unei schimbari a paradigmelor in stiinte?", din perioada 22-23 octombrie. Simpozionul este organizat de ULBS, in colaborare cu Universitatea din Salzburg si Departamentul pentru Proiecte Culturale al landului austriac Salzburg. „In cadrul simpozionului, profesori si studenti, specialisti reputati si tineri cercetatori din cele mai diverse domenii ale cunoasterii pot intra intr-un dialog interdisciplinar si transfrontalier, cu speranta ca de la aceasta intilnire vor primi impulsuri de rezonanta europeana", spune Daniela Flucsa, director al departamentului marketing si relatii publice din cadrul ULBS.

Premiat pentru turism

Sibiul va fi premiat in cadrul Tirgului International de Turism si Vacante de la Lugano, Elvetia. Vom fi reprezentati de o delegatie a Asociatiei Sibiu 2007, condusa de Klaus Johannis. Premiul pentru categoria „Un oras ca un muzeu" va fi inminat chiar primarului Johannis, presedinte al Asociatiei Sibiu 2007. „Este primul nostru premiu, o dovada ca valoarea Sibiului a fost recunoscuta oficial. Trebuie sa fructificam aceasta oportunitate", este de parere Johannis. Tirgul de la Lugano se va desfasura intre 1 si 4 noiembrie. Orasul va fi prezentat publicului intr-un stand de peste 20 mp cu ajutorul brosurilor, pliantelor, proiectiilor video si a altor materiale promotionale. Tirgul de la Lugano este un eveniment important in domeniul turismului, la fiecare editie, el fiind vizitat de aproximativ 60.000 de persoane.Inca de ieri, o delegatie a Sibiului este prezenta si la Tirgul International de Turism de la Bucuresti, eveniment care se va incheia in 21 octombrie.

Alerta linga Copsa

Soferul unui camion care transporta acumulatori a pus pe jar, ieri dimineata, autoritatile din Sibiu si Medias. A intrat prea tare intr-o curba, pe DN 14, intre Copsa Mica si Tarnava, a pierdut controlul volanului si s-a izbit intr-un cap de pod. In urma impactului, camionul s-a rasturnat pe sosea. Odata cu el, si incarcatura. Interventie rapidaZeci de acumulatori s-au spart, acidul sulfuric avind sa se scurga pe sosea, in santul de la marginea drumului, chiar si intr-un piriu din zona. La fata locului au ajuns imediat pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu, care au constat ca nu exista pericol de explozie si ca este doar un pericol de mediu. In zona, a fost restrictionat si traficul, timp de citeva ore. „La locul accidentului a fost imprastiat nisip pentru a nu permite dispersia acidului din acumulatori pe o suprafata mai mare. S-a folosit si hidroxid pentru a se neutraliza acidul", a spus lt. col. Alexandru Bucur, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu.Fara victimeLa locul accidentului s-a deplasat si o echipa a Garzii de Mediu Sibiu, care a constatat ca aproximativ 30 din cei 50 de acumulatori care se aflau in camion au fost avariati. Inspectorii de mediu au prelevat mai multe probe si urmeaza ca, in functie de rezultate, sa stabileasca masurile legale. Soferul, care a scapat fara niciun fel de zgirietura, nu si-a putut explica cum s-a intimplat accidentul. Primele cercetari facute la fata locului au dus la concluzia ca accidentul s-a petrecut ca urmare a neadaptarii vitezei la conditiile de trafic. „Intr-o curba periculoasa, conducatorul auto nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a pierdut controlul masinii, si s-a rasturnat. In urma evenimentului nu s-au inregistrat victime", a explicat subinspectorul Laurentiu Dudoi, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Medias.

Ariton vede diferentele

Dupa ce s-a intors de la cea de-a treia Conferinta Nationala a Utilizatorilor de Cadru de Autoevaluare si Functionare (CAF) din 11-12 octombrie, de la Lisabona, prefectul Ion Ariton a vorbit despre imaginea pozitiva a institutiei pe care o reprezinta, dar si despre diferentele dintre institutiile publice din Romania si cele europene. Un astfel de exemplu se gaseste chiar in interiorul Prefecturii sibiene. „Prefectura din Sibiu este prima din tara in care se pot face plati cu cardul. Desi, pentru romani este o noutate, in comunitatea europeana se practica acest sistem poate chiar de ani buni de zile", a explicat Ariton. Cindrea, tratat cu seriozitatePrefectul Ariton nu a precizat daca va incepe sau nu o actiune in instanta impotriva liderului PSD, Ioan Cindrea, insa a precizat ca va trata „serios" declaratiile acestuia. „Cindrea poate sa faca orice vrea, dar e clar ca nu a inteles menirea institutiei. Noi sintem apolitici, ne vedem de treburile din administratie. Avem intilniri cu toata lumea, din toate partidele. Asta nu inseamna ca discutam cine stie ce. Eu voi trata serios declaratiile lui Cindrea", a anuntat prefectul. In urma cu doua saptamini, deputatul Ioan Cindrea sustinea ca a intrat in posesia unor inregistrari audio-video in care ar aparea prefectul Ariton, discutind cu membri ai PD despre campania pentru europarlamentare.

Patinoar in cort

Contractul de inchiriere pentru cortul din Cazarma 90 a fost prelungit pina la sfirsitul acestui anContractul de inchiriere a Pavilionului 2007 a fost prelungit pina la sfirsitul acestui an. Anuntul a fost facut facut, ieri, de primarul Klaus Johannis, care a marturisit ca „durata de viata" a patinoarului este stabilita doar pina in luna decembrie, cind ar expira prelungirea contractului. Johannis a precizat ca inca nu s-a luat o decizie cu privire la soarta pavilionului 2007, dupa luna decembrie. „Contractul a fost prelungit cu doua luni. In nici un caz costurile nu vor fi mai mari decit cele de pina acum", a aratat edilul-sef. Cortul multifunctional are o capacitate de 3.000 de locuri. Initial, acesta fusese inchiriat pina la sfirsitul lunii octombrie, contra unei sume de 650.000 de euro, suma care nu include si TVA-ul. Potrivit primarului, de instalarea sistemelor pentru functionarea patinoarului se vor ocupa cei de la Casa de Cultura a Sindicatelor. Inaugurare cu fastNoul patinoar nu va fi deschis oricum sibienilor, ci dupa un spectacol de inaugurare. Pentru ca spatiul sa poata gazdui spectacole pe gheata, cortul multifunctional va suferi modificari interioare. Gradenele vor fi reamenajate si restrinse. „Sper ca patinoarul sa aiba un impact pozitiv asupra sibienilor. Va fi deschis public, va exista si o taxa de intrare", a precizat Johannis. Primarul a marturisit ca asteapta ca patinoarul sa fie folosit de cit mai multi sibieni desi, in ceea ce-l priveste, nu patineaza. „Eu nu merg la patinaj. Din cauza patinelor. Au cam ruginit", a glumit Johannis. Desi montarea a intirziat, iar frigul a patruns, treptat, in interior, cortul multifunctional s-a dovedit foarte util pentru Capitala Culturala din acest an.Klaus Johannis l primar Sibiu„Sibiul avea mare nevoie de o astfel de locatie pentru evenimentele culturale de anul acesta. Teatrul e mic, iar Casa de Cultura nu se preteaza pentru anumite spectacole"

Omorit de creanga

Un barbat a fost lovit mortal de creanga unui copac, pe care tocmai o taiase. Potrivit politistilor, miercuri dupa-amiaza, intr-o padure din apropierea localitatii Bradu a fost descoperit cadavrul unei persoane de sex masculin, care zacea intr-o balta de singe. In urma investigatiilor s-a stabilit ca S. Constantin, in virsta de 26 de ani, in timp ce taia cu drujba personala un arbore, a fost lovit de o creanga masiva in zona capului, provocindu-i decesul pe loc. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala Sibiu in vederea efectuarii necropsiei. Cercetarile sint continuate de catre lucratorii Politiei Orasului Avrig.

Bucatari in Germania

Firmele germane cauta personal calificat in gastronomia de sistem. Astfel, sibienii interesati sa ocupe un loc de munca pe perioada determinata sau nedeterminata in Germania trebuie sa se adreseze Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Sibiu, strada Morilor nr. 51A, pentru a fi inscrisi in evidentele agentiei.  „Oferta actuala a locurilor de munca pentru Germania se adreseaza tuturor persoanelor care au o calificare in gastronomia de sistem, in special pentru urmatoarele calificari profesionale: toate meseriile gastronomice, vinzatoare/vinzator bunuri de consum sau cu referire la gastronomie, dar si asistenti agricoli, economist, asistent de vinzari, absolventi ai Academiei de Studii Economice - specializare Management de afaceri, preferabil cu aprofundare pe studii hoteliere/gastronomie", spune Aniela Corlateanu, purtator de cuvint in cadrul AJOFM Sibiu. Pentru toti candidatii se cer bune cunostinte de limba germana.  O alta oferta de munca in Germania este facuta de o firma de exploatare forestiera in padure. Solicitantii unui astfel de loc de munca trebuie sa aiba obligatoriu experienta in manuirea fierastraului mecanic. Contractul se va desfasura pentru o perioada de 50 de zile, timpul de lucru fiind de 40 de ore in 5 zile pe saptamina.

Sute de cardiologi vin la Sibiu

Grupul de Lucru de Ecocardiografie al Societatii Romane de Cardiologie va organiza la Sibiu, in perioada 26-27 octombrie, cel de-al VII-lea Simpozion Central European de Ecocardiografie. Potrivit organizatorilor, in acest an a fost ales Sibiul ca loc de desfasurare, din cauza  traditiei stiintifice a Universitatii „Lucian Blaga" - Facultatea de Medicina „Victor Papillian", de momentul mediatic adecvat si de potentialul turistic al zonei. Lucrarile se vor desfasura la Centrul Militar Sibiu.

Programul „Sibiu - CCE 2007"

Vineri, 19 octombrieora 00,00, Diverse locatii, Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 00,00, Ion Art Glass - Ateliere, Simpozionul „Artele Focului"ora 00,00, Parcul Bulevard, Expozitie de sculptura GRADINA - sculptor Liviu Mocanora 00,00, Parcul Tineretului, Monument de arta contemporana ''Puntea'', realizat de sculptorul Ioan Thimmelora 8,00, Primaria Sibiu - holul mare, Expozitia ''Future Cities - Living Cities'' ora 9,00, Biserica Evanghelica - Ferula, Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10,00, Centrul de Cultura si Dialog FRIEDRICH TEUTSCH - sala cu terasa, Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si biserici fortificate in Transilvania.  ora 10,00, Galeria Art-VO, Daniela Turcu - Casting for a play ''Instinctual'' ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Calatorie in arta italiana: o suta de opere din colectia Farnesina ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - parter, Simple Living / aka voluntary simplicity. Contemporary Exhibitingora 10,00, Muzeul Brukenthal - Etaj II (spatiu expozitional), Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthalora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palat Brukenthal, etaj 1, salile 1-7, Europa Luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthalora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal (sala 1 - 15), Expozitie - Confluente europene in arta transilvana / sec. XVII-XX  ora 10,00, Teatrul pentru copii si tineret GONG, Aventurile lui Pinocchioora 12,00, Casa de Prietenie Ille et Vilaine, Expozitie: Thierry Kuntzel - Toamna (Muntele analog). Arii de conflu(x)entaora 12,00, Centrala Termica nr. 3, ''Arii de conflu(x)enta'' - expozitieora 15,00, Linia de tramvai Sibiu - Rasinari, UN TRAMVAI NUMIT POPESCU, dupa opera antuma si postuma a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinteora 17,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, Lansarea cartii ''Taifasuri''ora 17,30, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, Lansarea volumelor ''Enciclopedia simbolurilor religioase si arhetipurilor culturale''ora 18,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, Masa rotunda cu tema ''Icoana, intre spiritualizare si profanare''ora 18,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, sectia Arte, Exprima-te prin SUNET si GEST! Creatie si Comunicare in Biblio-ateliere culturaleora 18,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, Atelier Delirikon. Creatie si Comunicare in Biblio-ateliere culturaleora 19,00, Casa de Cultura a Sindicatelor - Sala mare, Concert al Operei Nationale din Bucurestiora 19,00, Pavilion 2007 - Scena, World Music Days. Ziua 2 ora 22,00, Imperium Pub, De la Pop la Jazz. Imperium NightsSimbata, 19 octombrieora 00,00, Diverse locatii, Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 00,00, Ion Art Glass - Ateliere, Simpozionul „Artele Focului"ora 00,00, Parcul Bulevard, Expozitie de sculptura GRADINA - sculptor Liviu Mocanora 00,00, Parcul Tineretului, Monument de arta contemporana ''Puntea'', realizat de sculptorul Ioan Thimmelora 8,00, Primaria Sibiu - holul mare, Expozitia ''Future Cities - Living Cities'' ora 9,00, Biserica Evanghelica - Ferula, Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10,00, Centrul de Cultura si Dialog FRIEDRICH TEUTSCH - sala cu terasa, Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si biserici fortificate in Transilvania.  ora 10,00, Galeria Art-VO, Daniela Turcu - Casting for a play ''Instinctual'' ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Calatorie in arta italiana: o suta de opere din colectia Farnesina ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - parter, Simple Living / aka voluntary simplicity. Contemporary Exhibitingora 10,00, Muzeul Brukenthal - Etaj II (spatiu expozitional), Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthalora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palat Brukenthal, etaj 1, salile 1-7, Europa Luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthalora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal (sala 1 - 15), Expozitie - Confluente europene in arta transilvana / sec. XVII-XX  ora 12,00, Casa de Prietenie Ille et Vilaine, Expozitie: Thierry Kuntzel - Toamna (Muntele analog). Arii de conflu(x)entaora 12,00, Centrala Termica nr. 3, *.artlabs - reviewing the medium: CONNECTIVITYora 15,00, Linia de tramvai Sibiu - Rasinari, UN TRAMVAI NUMIT POPESCU, dupa opera antuma si postuma a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinteora 17,00, Biserica Reformata, Vernisajul expozitiei - Confluente arhitecturale baroce intre Muzeul Brukenthal si Biserica Reformata din Sibiuora 18,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, Recital ''Pe Tine Te slavesc Doamne"ora 19,00, Pavilion 2007 - Scena, World Music Days. Ziua 3 ora 19,00, Teatrul National „Radu Stanca", „O noapte furtunoasa" de I. L. Caragiale, regia Puiu Serbanora 22,00, Imperium Pub, Unora le place Jazzul. Imperium Nights Duminica, 21 octombrieora 00,00, Diverse locatii, Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermannora 00,00, Ion Art Glass - Ateliere, Simpozionul „Artele Focului"ora 00,00, Parcul Bulevard, Expozitie de sculptura GRADINA - sculptor Liviu Mocanora 00,00, Parcul Tineretului, Monument de arta contemporana ''Puntea'', realizat de sculptorul Ioan Thimmelora 00,00, spatiul urban, Sibiu, Instalatii ''Imperiu la Periferie. Urme Austriece in Sibiu''            ora 8,00, Primaria Sibiu - holul mare, Expozitia ''Future Cities - Living Cities'' ora 9,00, Biserica Evanghelica - Ferula, Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10,00, Centrul de Cultura si Dialog FRIEDRICH TEUTSCH - sala cu terasa, Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si biserici fortificate in Transilvania.  ora 10,00, Galeria Art-VO, Daniela Turcu - Casting for a play ''Instinctual'' ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Calatorie in arta italiana: o suta de opere din colectia Farnesina ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - Etaj I, Expozitia Salonul International de Arta Fotograficaora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - parter, Simple Living / aka voluntary simplicity. Contemporary Exhibitingora 10,00, Muzeul Brukenthal - Etaj II (spatiu expozitional), Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthalora 10,00, spatiul urban, Sibiu, Instalatii ''Imperiu la Periferie. Urme Austriece in Sibiu''ora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palat Brukenthal, etaj 1, salile 1-7, Europa Luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthalora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal (sala 1 - 15), Expozitie - Confluente europene in arta transilvana / sec. XVII-XX  ora 10,00, Teatrul pentru copii si tineret GONG, Aventurile lui Pinocchioora 12,00, Casa de Prietenie Ille et Vilaine, Expozitie: Thierry Kuntzel - Toamna (Muntele analog). Arii de conflu(x)entaora 12,00, Centrala Termica nr. 3, *.artlabs - reviewing the medium: CONNECTIVITYora 15,00, Linia de tramvai Sibiu - Rasinari, UN TRAMVAI NUMIT POPESCU, dupa opera antuma si postuma a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinteora 17,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, Festivitatea de inchidere a Tirgului National de Carte si Revista Religioasaora 17,00, Teatrul National „Radu Stanca", „Nasul" dupa N. V. Gogol, directia de scena Alexandru Dabijaora 19,00, Casa de Cultura a Sindicatelor - Sala mare, Spectacol de opera ''Nunta lui Figaro'' de A.W. Mozartora 22,00, Imperium Pub, Video Concert. Imperium nights

Aspirina - medicamentul minune

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilatilor, folosit in general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. In plus, aspirina in doze mici are un efect anticoagulant si este folosit pe termen lung ca sa diminueze riscul de infarct.Numele de Aspirin reprezinta denumirea sub care compania Bayer din Germania a produs pentru prima data acest medicament. Astazi, termenul este folosit in mod curent pentru desemnarea acestui medicament, incluzind chiar variantele care nu sint produse de Bayer. Exista insa tari in care cuvintul Aspirin se refera numai la versiunea produsa de Bayer - orice alta versiune a medicamentului purtind numele de „acid acetilsalicilic".Pentru ca s-a dovedit rolul aspirinei in etiologia Sindromului Reye, medicamentul nu mai este folosit pentru a trata simptomele de gripa la copii. Un alt efect negativ al aspirinei, mai ales in doze mari, este iritarea mucoasei gastroduodenale, ce poate duce la hemoragii digestive superioare in episoadele acute. Acest neajuns a fost compensat prin folosirea aspirinei tamponate, un amestec de acid acetilsalicilic si saruri ale calciului (in special carbonat). Cercetarile moderne au dat acidului acetilsalicilic noi valente terapeutice, cum ar fi: antitrombotic (acid acetilsalicilic in concentratie de 75 sau 325 mg), antiagregant plachetar in profilaxia infarctului miocardic acut, al anginei pectorale instabile, ischemiei acute, si accidentelor cerebrovasculare ischemice.Istoria descopeririiHipocrate, medicul grec dupa care s-a numit Juramintul lui Hipocrate, a scris in secolul al V-lea despre o pudra amara extrasa din scoarta de salcie, care avea puterea de a usura durerile si de a reduce febra. Acest remediu este mentionat in texte antice din Sumeria, Egipt si Assiria. De asemenea, amerindienii foloseau scoarta de salcie pentru a usura durerile de cap, febra, durerile de muschi si reumatismul. Preotul Edmund Stone, din Chipping Norton, Anglia, a notat in 1763 ca scoarta salciei este un remediu eficace impotriva febrei.Extractul activ al scoartei, numit salicina, dupa numele latin pentru salcia alba (Salix alba), a fost izolat in forma sa cristalina in 1828, de catre farmacistul francez Henri Leroux si chimistul italian Raffaele Piria, care au reusit sa separe acest acid in forma sa pura. Salicina este foarte acida cind este intr-o solutie apoasa saturata, avind un nivel pH de 2,4, de aici numele de acid salicilic.In 1839 s-a observat ca acidul salicilic cauza probleme digestive, cum ar fi, de exemplu, iritarea stomacului sau diaree. In 1897, un cercetator de la compania Friedrich Bayer, din Germania, a inlocuit unul dintre grupele functionale hidroxil din acidul salicilic, cu o grupa acetil, care reducea semnificativ efectele negative. Acesta a fost primul medicament de sinteza si inceputul industriei farmaceutice.Cine a descoperit acidul acetilsalicilic este o problema destul de controversata. Oficial, inventatorul aspirinei a fost Felix Hoffmann. Pe de alta parte, Arthur Eichengrün a spus in 1949 ca el a planuit si dirijat sinteza aspirinei, pe cind rolul lui Hoffmann a fost doar sinteza initiala a medicamentului, folosind procesul lui Eichengrün. Versiunea lui Eichengrün a fost ignorata de istorici si chimisti pina in 1999, cind Walter Sneader de la Departamentul de Stiinte Farmaceutice de la Universitatea din Strathclyde (Glasgow, Regatul Unit) a reexaminat cazul si a ajuns la concluzia ca Eichengrün a avut dreptate si ca intr-adevar el este cel care ar trebui recunoscut pentru inventia aspirinei. Compania Bayer nu recunoaste aceasta varianta nici pina in ziua de astazi.

Fotografii anticomuniste la Sibiu

Fotografiile cu mesaj anticomunist ilustreaza represiunile suferite de membrii miscarii anticomuniste. Expozitia va calatori prin mai multe orase din tara. „Printre rinduri: Ecouri ale evenimentelor din 1956 din Romania" va fi prezentata la Oradea (23 - 28 octombrie), Cluj (30 octombrie -  5 noiembrie), Tirgu Mures (7 - 12 noiembrie), Sibiu (14 noiembrie - 2 decembrie), Brasov (4 - 12 decembrie), Iasi (12 - 17 decembrie) si Bucuresti (19 decembrie 2007 - 19 ianuarie 2008). Romania anului 1956Realizata de istoricul Andrea Varga, expozitia isi propune sa marcheze importanta evenimentelor din Romania anului 1956. Prin amploarea lor, aceste evenimente se inscriu in linia marilor miscari anticomuniste care au zdruncinat lagarul socialist, alaturi de cele din Budapesta, in 1956, Praga, in 1968, si Gdansk, in 1980. In 1956, miscarea anticomunista s-a soldat cu 24 de executii, 1.000 de studenti exmatriculati, condamnari insumind 14.000 de ani de detentie si schimbarea pentru totdeauna a vietilor citorva mii de oameni care au indraznit sa se solidarizeze cu revolutia din Ungaria. Documente inedite, selectate din diverse fonduri arhivistice, fotografii, filme, inregistrari audio, toate integrate intr-un concept original, ilustreaza amploarea represiunilor suferite de contestatarii regimului. „Infractorii" eroi„Expozitia reprezinta un manifest pentru casarea sentintelor politice si pentru reabilitarea tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luat pozitie impotriva regimului comunist. Acesti oameni, fosti detinuti politici sau internati in azile psihiatrice, ramin si astazi, din punct de vedere juridic, «infractori», pentru ca au avut curajul sa se exprime si sa se manifeste liber. Astfel, acest proiect constituie si un apel la constientizare si actiune", apreciaza Institutul Cultural Roman, intr-un comunicat de presa. Expozitia „Printre rinduri" este organizata de Institutul Cultural Roman impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, in parteneriat cu Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, Institutul Cultural Italian si Ministerul Culturii si Cultelor.

Drumuri paralele

„In aglomeratia (densitatea) mare a evenimentelor din Sibiu, in acest an de gratie, 2007 si in contextul de impact total european si de rasunet mondial, este aproape imposibil sa poti analiza contextul si modul derularii unei actiuni, atingerea obiectivelor fixate, calitatea participarii unui public avizat, continutul dezbaterilor si finalitatea lor, iar in final, profitul Sibiului, cel oficial, formalizat in documentele (declaratii) si cel informal, dar la fel de important, profitul net cultural. Suprapunere nefericitaCu acest handicap evident, am urmarit defasurarea sesiunii „Parlamentului cultural european, in zilele de 5-7 octombrie". Am fost suprins, a propos de context, sa constat ca exact in acelasi timp s-a organizat si Simpozionul ASTREI, cu tema „Educatia in spiritul valorilor europene si al integrarii europene" (primul, bine mediatizat, in „Programul" lunii octombrie, editat de Asociatia „Capitala Culturala Europeana Sibiu 2007", al doilea, omis total din acelasi program, fapt regretabil si inexplicabil!)Paralel cu Europa(?)Prima consecinta a acestei suprapuneri: continuam, noi romanii, sa evoluam paralel cu Europa, chiar si atunci cind exista oportunitati deosebite de interferare si dialog intre problematica nationala culturala si cea europeana, aflate in dezbatere in acelasi timp si acelasi loc. Concret, in acele zile, aici, in Sibiu, nici noi, romanii (participantii la Simpozionul „Astra"), nu am putut urmari lucrarile PCE si nici „ei" (europenii) nu au putut afla, „de la sursa", care sint problemele culturii romanesti si, in acest an, ale culturii sibiene. Cu atit mai mult cu cit, acestea ar fi trebuit ancorate profund in cultura europeana. Asa ca am ramas, inca o data, „de caruta". Cu vocatia noastra istorica (sper sa nu fie si o predestinare etnica), ne-am situat, din nou, „in afara Europei"!Sibiul lipseste din PCEApoi, am aflat din presa, despre noile primiri in PCE. Mirarea a fost sa aflam ca Sibiul nu a prezentat (si ca atare, nu a putut fi acceptat, din partea noastra) nici un candidat propriu, desi s-ar fi impus cu autoritate acest lucru, mai ales din partea unei „capitale culturale europene", nu lipsita de valori si nici de legitimitatea de a fi reprezentata printr-o personalitate a elitei culturale sibiene, in PCE. In schimb, au fost primiti (se pare ca si aici functioneaza „lantul slabiciunilor") doi arhitecti din Bucuresti, de parca in Arhitectura „stau" cele mai multe probleme ale dialogului privind integrarea cultural europeana (dl. Sergiu Nistor fiind, probabil - gratie rolului „jucat", in acest an, la Sibiu, de „comisar al Guvernului" pentru programul Capitalei Culturale Europene - nominalizat chiar de Primaria orasului?).Sansa ratataS-a ratat astfel sansa Sibiului de a-si avea propriul reprezentat in acest for cultural european.Concluzia nu poate fi alta decit aceea ca am mai pierdut „o runda" din cursa noastra (a sibienilor) pentru Europa si am mai punctat o data la capitolul de „provincialism", in raport cu bucurestenii, care conduc, de la distanta (as spune chiar discretionar), pina si in „afacerile" Capitalei Culturale Europene, anno Domini, 2007. (Se pare ca aforismul popular „cine plateste, acela comanda muzica" este valabil si in probleme de „politici culturale".) Despre „Declaratia" de la Sibiu a PCE si impactul acesteia asupra culturii sibiene si nationale, intr-un numar viitor.Prof. dr. Corneliu Bucur,director general Complexul National Muzeal ASTRA

Intilnire cu filmul

Premiere mondiale la festivalul filmului documentarIn data de 22 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, va avea loc proiectia filmului „Cold waves", film ce relateaza legatura nefireasca creata intre dictatura nationalist-comunista si terorismul international. Este un documentar de exceptie, care vorbeste despre razboiul iscat intre Radio Europa Libera si regimul Ceausescu, care a ajuns pina intr-acolo incit au fost angajati asasini pentru a elimina oameni-cheie de la Europa Libera. Mai mult decat atit, filmul analizeaza impactul urias pe care media il are in societatea moderna. Filmul face parte din cadrul ASTRA FILM 2007, ce se va desfasura la Sibiu in perioada 22-28 octombrie. Aflat anul acesta la cea de-a IX-a editie, festivalul filmului documentar se bucura de un prestigiu extraodinar, fiind considerat unicul festival de acest gen din sud-estul Europei care promoveaza cele mai bune productii de film de non-fictiune, in Romania si in intreaga regiune si ofera cinefililor sansa de a intilni regizori de film din toata lumea.Pe perioada celor 6 zile, vor intra in competitie filme internationale, filme romanesti, filme realizate de studenti, selectii de documentare despre Transilvania, realizate de autori romani si straini, filme premiate de-a lungul celor 15 ani de existenta a Festivalului si vor avea loc o serie de evenimente conexe: ateliere de film, expozitii de fotografie, concerte si spectacole de dans. Cele 56 de filme documentare care vor intra, in acest an, in cele patru sectiuni competitionale ale Festivalului au fost selectionate dintr-un total de aproximativ 800 de filme trimise din 62 de tari. La fel ca la editiile trecute, si in acest an ASTRA Film Fest 2007 aduce 10 personalitati ale lumii internationale a filmului - Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami, Michael Sinclair Stewart, Michael Yorke, Colette Piault, Renate Roginas, Rada Šešic, Cristi Puiu, Horea Murgu si Cornel Mihalache. Salutari din VienaSala Thalia va gazdui in data de 26 octombrie un concert de opereta clasica al artistilor Ansamblului din Viena. Format in mare parte din cintareti de opera, renumiti in toata lumea, ansamblul a fost format in anul 1996 de catre Societatea Johann Strauss din Viena. In ultimii 7 ani, a sustinut 14 productii diferite de opereta si numeroase concerte, in special in Austria, dar si in alte tari europene, colaborind cu staruri internationale de opera, precum Sona Ghazarian si Heinz Zednik. Concertul de la Sibiu va cuprinde creatiile lui Johann Strauss, Franz von Suppe, Boccacio si multi altii, interpretate intr-o maniera originala de Anna Ryan (soprana), Martina Claussen (mezzosprana) si Peter Widholz (tenor), accompaniati de Margit Fussi, corepetitor.Festivalul National de Muzica Folk si PoezieSfirsitul acestei luni le aduce sibienilor o noua intilnire cu muzica de calitate si poezia, in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului National de Muzica Folk si Poezie. Gazduit de Teatrul pentru Copii si Tineret Gong, in perioada 25-28 octombrie, intr-o atmosfera incarcata de poezie, cintec si dragoste pentru muzica, festivalul va aduce si anul acesta nume consacrate ale genului: Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Vintila, Victor Socaciu, Narcisa Suciu, Ducu Bertzi si Marius Batu, Silvan Stancel si multi altii. Muzica folk va fi completata in fiecare seara de momente poetice sustinute de Ioana Blaga Frunzescu, Catalin Neghina, Monica Baldea si alti tineri artisti.Salonul International de gravura mica Salonul International de gravura mica ce va incepe la Sibiu in data de 26 octombrie a fost conceput ca un dialog permanent intre toti artistii din lume care au ales ca mijloc de exprimare gravura. Numarul mare de participanti, peste 400 in fiecare an, face ca fiecare editie sa reprezinte un „sondaj" privind „starea" gravurii mondiale contemporane. Salonul sustine si promoveaza tehnicile clasice ale gravurii si va cuprinde aproape 2.000 de gravuri realizate de 461 de artisti din 46 de tari. In paralel va fi deschisa o expozitie de „mail-art" cu trei proiecte: Marul, Patul si Totul despre Mircea Bochis. Sibiul citeste altfelTirgul international de carte „Grenzenlos - Anders lesen / Sibiul citeste altfel" care va avea loc intre 25 si 28 octombrie in cortul multifunctional de la Cazarma 90 va avea ca scop promovarea productiei de carte din Romania peste hotare precum si inlesnirea de contacte intre edituri din Romania si din strainatate. La eveniment sint invitate edituri din toata tara, dar si din Germania, Austria, Luxemburg si Republica Moldova. In timpul desfasurarii tirgului de carte vor avea loc lansari de carte ale editurilor prezente, precum si intilniri ale autorilor cu cititorii. Ultimul punct doreste si o mai buna cunoastere a autorilor regionali europeni, fiind invitati autori olandezi, flamanzi si valoni tradusi sau chiar netradusi in limba romana.Imperiul la periferie„Imperiul la periferie" este o expozitie, ce prezinta „urmele" lasate de austrieci in Sibiu intre 1691 si 1918, perioada in care Transilvania a fost parte a Imperiului Austriac, prin intermediul a 125 de picturi, documente si obiecte tridimensionale. Proiectul cuprinde si citeva instalatii expuse in spatiul public, in centrul orasului, ce vor atrage atentia sibienilor si turistilor, avind un sens simbolic: Fortuna simbolizeaza soarta si va fi exprimata printr-o roata mare ce are imprimata pe ea niste nume. Un alt simbol este un ochi, nu numai o fereastra spre lume, ci un simbol al viziunii si cunoasterii si alte doua instalatii reprezentind alte doua simturi „mirosul" si „gustul". Toate instalatiile sint echipate cu clipuri video si statii audio. Conceptul expozitiei apartine arhitectului Erich Woschitz.

Medicii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist nu poarta vina mortii acestuia

Patriarhul Teoctist a murit in urma unui stop cardiorespirator provocat de o complicatie aparuta din pricina tratamentului medicamentos. Aceasta a fost concluzia Colegiului Medicilor, care a analizat cazul operatiei fostului Patriarh. Detaliile procedurale au fost disecate de o comisie medicala multidisciplinara, formata din 25 de medici, chirurgi si specialisti in terapie intensiva. Acestia au decis ca operatia a fost corect facuta, iar timpii si manevrele presupuse, respectate din punct de vedere medical. Membrii comisiei au primit prin posta intreaga documentatie referitoare la analize si modul de interventie chirurgicala. Ei nu s-au cunoscut intre ei, motiv pentru care sustin ca aprecierile nu le-au putut fi influentate. Comisia a decis ca moartea fostului Patriarh, survenita pe data de 30 iulie, a avut drept cauza un stop cardiorespirator. Concluziile comisiei ii exonereaza de orice culpa medicala pe profesorii Dan Tulbure si Ionel Sinescu, cei care l-au operat pe Patriarhul Teoctist. „Nu au existat greseli din punct de vedere medical si s-au respectat toate procedurile", a fost concluzia specialistilor. Cei doi medici vor mai fi audiati, insa, si de o comisie superioara de disciplina a Colegiului Medicilor, deoarece sint membri ai acestuia. Ancheta a mai stabilit ca Teoctist a decis sa suporte operatia, desi stia foarte bine riscurile. Boala de care suferea nu i-ar mai fi permis sa oficieze slujbele. Intrebari asupra operatiei sale au aparut in presa, dupa moartea sa, fapt care a dus la autosesizarea Colegiului Medicilor din Romania. Dupa ce medicii Sinescu si Tulbure vor fi audiati si de comisia de disciplina, decizia finala a acesteia nu va mai putea fi contestata decit in instanta. Patriarhul Teoctist avea 92 de ani la momentul decesului, fapt care, mai sustin medicii, a fost inca un factor de risc. Cu toate ca decizia Colegiului de ieri ii exonereaza pe cei doi medici care l-au operat pe inaltul prelat, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 2 verifica, si ei, actele medicale referitoare la moartea fostului Patriarh. Expertiza, in acest caz, va fi facuta de specialistii Institutului de Medicina Legala. Verificarile se fac drept urmare a unei plingeri depuse de reprezentantii organizatiei „Civic Media", care au solicitat lamurirea neclaritatilor legate de decesul lui Teoctist.

Tulus cistiga in lupta cu Chiuariu

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca procurorul Doru Tulus sa ramina la conducerea Sectiei a II-a penale din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), respingind, astfel, cererea de revocare a sa inaintata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. El si-a sustinut cererea motivind ca procurorul-sef Doru Tulus ar fi avut o „activitate dominata de abuz si arbitrar". Chiuariu il acuzase pe Tulus ca ar fi incercat sa controleze activitatea procurorilor din subordine prin deschiderea sau inchiderea nejustificata a unor dosare sau demararea unor acte de cercetare tematica. Votul in CSM a fost de sase la unu impotriva revocarii din functie a lui Tulus. Cu toate acestea, ministrul Chiuariu spune ca nu va tine cont de avizul negativ al CSM si ii va inainta presedintelui Romaniei cererea de revocare din functie.

Tiriac junior a fost achitat

Ion Ion Tiriac (foto), fiul omului de afaceri Ion Tiriac, a fost achitat, ieri, de magistratii Tribunalului Bucuresti in dosarul „Cocaina pentru VIP-uri". Procurorii solicitasera condamnarea acestuia, pe motiv ca exista suficiente probe la dosar, chiar daca inculpatul a beneficiat, in timpul anchetei, de „tratament preferential". Procurorii au acuzat „o ingerinta necontrolata" a reputatiei unui om si a mass-media in problemele Justitiei, motiv pentru care mai multi martori au ajuns sa isi schimbe depozitiile, chiar de mai multe ori. Ancheta in dosarul „Cocaina pentru VIP-uri", in care a fost inculpat si Ion Alexandru Tiriac, a inceput in 2002, iar in luna februarie 2004 au fost arestati doi tineri, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase, asupra carora s-a gasit cocaina. In acelasi dosar au fost cercetate alte sapte persoane, printre care Ileana Lazariuc, Raluca Sandu si Robert Sandu.

Tariceanu nu da inapoi

Tariceanu a chemat partidele parlamentare la consultari, saptamina viitoare, pentru a discuta si despre legea votului uninominalPresedintele Traian Basescu a anuntat luni ca, daca nu va primi spre promulgare legea privind votul uninominal pina in 22 octombrie - adoptata de Legislativ sau prin asumarea raspunderii de catre Guvern - va emite decretul pentru organizarea referendumului. Intrebat daca ia in calcul si termenul impus de presedintele Basescu, Tariceanu a spus: „Nu cred ca lucrurile acestea trebuie facute sub aspectul unor amenintari sau nu cred ca asa trebuie procedat in politica. Eu ma uit la Parlament sa vad cum procedeaza si ne vom da seama foarte clar care este de fapt dorinta: daca vorbim despre o realitate sau despre o dorinta mascata".Opozitie subtilaTariceanu a chemat partidele parlamentare la consultari, saptamina viitoare, pentru a discuta si despre legea votului uninominal. Tema angajarii raspunderii guvernului pentru Legea votului uninominal a fost vehiculata intens in aceste zile, vicepresedintele PNL Norica Nicolai declarind ca ii va cere premierului sa recurga la aceasta procedura, iar o discutie in acest sens ar putea sa aiba loc in sedinta Biroului Politic Central al PNL de luni. In acelasi timp, PRM a anuntat ca va demara procedura de stringere de semnaturi pentru o motiune de cenzura impotriva Guvernului, daca acesta isi asuma raspunderea pentru votul uninominal, peremistii dorind mentinerea actualului sistem electoral. Initiativa PRM nu a gasit insa niciun fel de suport printre partidele parlamentare care sustin, la nivel declarativ, ca vor introducerea votului uninominal. Cu toate acestea, partidele au blocat pina acum dezbaterea legii in Parlament invocind viziuni diferite fata de tipul de sistem uninominal. Comisia electorala a reusit insa sa avizeze favorabil proiectul conceput de Asociatia Pro Democratia, care a fost trimis marti spre dezbatere plenului Senatului.Versiunea lui BasescuBasescu a avertizat ca, in cazul in care se va ajune la referendum, va consulta populatia in legatura cu sistemul uninominal pur, care prevede alegerea parlamentarilor prin vot uninominal, in doua tururi de scrutin, dupa modelul primarilor, fara sa mai existe o repartizare a mandatelor. Sistemul difera de cel propus de Pro Democratia si sustinut de PNL, PSD si PD, la nivel parlamentar, proiectul aflat in procedura vizind un mod de compensare prin repartizarea mandatelor. Concret, potrivit proiectului Pro Democratia, parlamentarii ar urma sa fie alesi in circumscriptii uninominale, iar repartizarea mandatelor sa se faca din rindul candidatilor de pe locurile doi si trei, in functie de ponderea nationala a partidelor.

Biruirea iadului si nebiruirea noastra

Smerit si atent, Acesta refuza mereu pe diavol in a-i face reclama gratuita prin exorcizarea lui. Ce stie sigur Hristos, si vai noi am uitat cu totul, este faptul ca diavolul nu-i nici metafora nici gluma, ci nenorocita realitate care, cu tupeul specific adincului de intuneric de unde-si trage paruta tarie, ataca omul, il injoseste trecindu-l din robia binecuvintata a libertatii in Hristos, in sclavia simturilor si a nesimtirii duhovnicesti. Diavolul, tatal minciuniiAtunci cind vrea sa-si bata joc de creduli, diavolul arunca in fata paruta lui vulnerabilitate, folosindu-se de minciuna sa preferata: aceea ca el, el nu exista. In tinutul Gherghesenilor, vecin in reactie cu acela al Gadarei, nu poate fi indecent ca de obicei, caci dinaintea lui sta Hristosul Cel viu. Smecher, ca orice invirtit spiritual, diavolul, tatal minciunii, foloseste un adevar in care sa-si ascunda minciuna. Marturiseste pe Hristos ca „Fiul lui Dumnezeu", bazindu-se pe unul dintre cele mai vechi tertipuri. Mincinosul care rosteste un adevar nu poate fi crezut ca spunind adevarul. Desi „si dracii cred si se cutremura", soiul acesta de draci nu este unul marturisitor, caci se aseamana cu aceia care numai din rostirea cu buzele a numelui Domnului si-au format convingerea ca dau marturia completa, uitind ca mai presus de rostire este rostuirea vietii dupa fericitele porunci ale Mintuitorului, fericirile ce s-au facut chei de judecare intru Imparatia lui Dumnezeu. Palavragiu fara pereche, birfitor de elita, diavolul arunca momeala Domnului. Ca si cum Hristos n-ar stiut ce se afla in dulceata parsiva a glasului diavolului, acesta cosmetizeaza hidosenia sa cu dialogul, aratindu-se ideologul dintii al falsei tolerante si a drepturilor...porcilor. Valoarea sufletuluiCare este culmea indiferentei umane? Tertipul lui tine, comunitatea fiind ranita in turma sa, astazi i-am spune in constructia ei economica, reactia pagubitilor, virulenta si paguboasa, subliniind, a cita oara, cam cit valoreaza sufletul unui aproape: cit o turma de porci, dar nu mai mult. Sfintul Ioan Gura de Aur vedea aici, in ingaduirea dialogului si transferarea in turma a diavolului, semnul marinimiei Domnului, a nadejdii Sale ca macar asa, in trup de animal, diavolul va avea o sclipire de ascultare. Desi n-a fost asa, cel care a pierdut n-a fost Vindecatorul ci pururea nevindecatul si noi, paznicii nestramutati ai Gherghesenilor si turmei prin care acestia au intrat in istoria lumii. Cei cu gura mare, care preferam bucuria marunta a muzicii grohaiturilor ce ne insotesc proprietatea, vuietului Duhului Sfint, care nu ne mai bucuram de intoarcerea unui semen printre cei vii intru normalitate, raniti mereu fiind de dorinta de a avea, de a dispune, de a minca si a bea, de a avea de dragul lui a fi. Scoaterea dintre artefactele cimitirului ce ni-i viata de catre Hristos, aproape ne irita, in raport cu traiul linistit pe care ni-l asigura pastorirea porcinelor ce ne pasc miristile sufletului.Noi, admiratorii turmei...Actuala si smerita, intimplarea din marginea de cimitir a Gherghesenilor e valabila si-n miezul lumii de astazi. Caci in cite rinduri nu ne-a cercetat Hristos dezrobindu-ne de obscuritatile unei vieti usoare pentru a ne recalibra forta de mintuire, explicindu-ne ca valoram mai mult decit punem pret noi insine pe noi, mai mult decit turma de porci ce ne sint interese mincinoase si de complezenta. Hristos nu face minuni pentru a da bine, caci nu indeplineste rolul lui Dumneze ci El Este Dumnezeu. Dovedind coeziune cu Tatal, in Duhul Sfint, Domnul IIsus Hristos nu-si ascunde dumnezeirea in marturia mincinosului ci in intima farimitare a zidurilor de interes prin care ne delimitam interesele. Caci acolo unde nu este coeziune in interese, fascinant in minciuna, se arata diavolul, specialistul mintirii cu seninatate. Ori, ce lectie este aceasta pentru noi. Care nu mai cultivam porci, dar crestem, sporim in cultura de turma, care ne ingrijim cimitirul ultimativ al falselor noastre valori sporind in cirtirea minunii lui Dumnezeu, care vedem pe Acesta oriunde, numai acolo unde este nemaizarindu-l de mult. Noi, admiratorii turmei ce se-neaca in lacul propriilor orgolii, opozantii lui Hristos Vindecatorul, Exorcistul.Cum vom reactiona?Iesind din Ghergheseni, Domnul trece marea inapoi. Poate ca acum ne mai salveaza pe cite unul legat in obezi, locuitor al cimitirului. De ne vom vedea prapaditi porcii pe care-i credem valorosi, mai valorosi decit oamenii, cum vom reactiona? Caci El, trecind marea inapoi, s-ar putea sa fi luat o cale spre noi. Grija la bucuria prin care ne facem partasi vizitei Lui.Pr. Constantin Necula

Nevoia de carte religioasa

La vremea la care scriu aceste rinduri, a VIII-a Editie a Tirgului de Carte Religioasa din Sibiu nu si-a deschis inca standurile, actiunile si surprizele. E, altfel spus, un continent necunoscut care cheama la explorare. Cind a fost prima sa editie, Tirgul juca rolul unui medicament de redresare a memoriei culturale. Astazi, in melanjul anului Capitala Europeana a Culturii, Tirgul are rostul unei fotosinteze la atitea programe culturale propuse, de la acelea de folclor, la cele de teatru al atitudinilor, de la cele cu structura ecumenica la acelea cu iz de morala liberala si gaunoasa. Caci cartea religioasa nu vine sa insiste, sa intre in cultura si biblioteca cuiva, ci se vadeste a fi o alternativa culturala sau interculturala, un adjuvant spiritual la esentele cu miasme tari ale paranoiei editoriale pe care o parcurgem, cu hemoragia ei de traduceri recuperatoare, cu eviscerarile poetice voluptoase si schilodite de arogantele unei mode postmoderniste. O alternare dinspre alterarea sensurilor teologice ale marii culturi spre conservarea lor dincolo de orice abuz de supralicitare.La ce bun carte religioasa? Nu doar pentru sporirea unei culturi, fie si minimale, cit pentru propunerea de viata pe care cartea religioasa le ofera. Fara ifosele marii literaturi, sufocata de mitologiile criticii literare de aiurea, fara corpolenta literaturii pur stiintifice. Cu smerenie si dragoste, cartea marturisitoare de Hristos se pune la dispozitie celor care cauta intrebarile corecte din care se nasc raspunsurile mintuitoare. Caci exercita atractie asupra acelora care-si iau foarte in serios finalizarea efortului spre Rai, care nu vad in citit singura sursa de descoperirilor legate de Dumnezeu, ci fiecare clipa o nadajduiesc scrisa in cartea plina de har a Imparatiei. Veti intra in vizita. Noi care ne dam mari cind primim cite o vizita mai importanta. Dar acum cind mergem in vizita la Hristos-Cartea? S-o facem cu smerita marturisire a harului smereniei bucuroase, iesita din analfabetismele gudurate ale lumii. Si luindu-ne acasa cartile ne mai ramine un singur lucru de facut: sa le citim. Apoi sa incercam sa le traim, ca parte integranta a darului lui Dumnezeu catre noi si lumea din care ne tragem evenimentele consemnate in carti. Cu smerenie, cu durere si cu dragoste.Pr. lect. univ. dr. Constantin Necula

Vemintele liturgice

Slujitorii Sfintului Altar folosesc la savirsirea celor sfinte anumite vesminte liturgice, specifice fiecarei trepte ierarhice. Vesmintele diaconului sint: stiharul, orarul si minecutele. Cele ale costumului preotesc sint: stiharul, epitrahilul, briul, minecutele si felonul. Arhiereul are in loc de felon sacosul si in plus omoforul si mantia, iar ca ornate arhieresti mitra, bedernita, engolpionul, crucea pectorala si cirja arhiereasca.Unele dintre aceste vesminte sint indispensabile oricarui serviciu religios, altele sint imbracate numai la slujirea Sf. Liturghii si a Sf. Taine.Costumul preotesc si al diaconuluiStiharul - vesmint comun tuturor treptelor ierarhice, asemenea unei camasi lungi, de obicei de culoare alba, simbolizind la diaconi stralucirea si curatia ingerilor, la preoti, stralucirea Dumnezeirii, iar la arhierei curatia si stralucirea lui Hristos.Orarul - vesmint diaconesc sub forma unei fisii de pinza, care trece pe sub umarul drept si atirna pe umarul sting in fata si in spate. El simbolizeaza aripile ingeresti, de aceea in cadrul Liturghiei, la Tatal nostru, se incinge crucis.Minecutele - comune tuturor treptelor ierarhice, fiind un fel de mansete, ele simbolizind puterea lui Dumnezeu, Care da tarie slujitorilor Sai.Epitrahilul - vesmint indispensabil oricarei slujiri a preotului si a episcopului, fiind la inceput o fisie de pinza, care atirna pe dupa grumaz cu ambele laturi in jos. Cu timpul, cele doua laturi s-au unit, aparind astazi ca o fisie mai lata, cu o singura deschizatura pentru introducerea lui pe grumaz. Epitrahilul simbolizeaza puterea harului dumnezeiesc, care se pogoara asupra sfintilor slujitori, cit si jugul cel bun al lui Hristos purtat de buna voie de catre preot si episcop.Briul - vesmintul cu care arhiereul si preotul se incing peste mijloc si simbolizeaza puterea care vine de sus asupra savirsitorilor celor sfinte.Felonul - vesmintul pe care il poarta preotii pe deasupra, asemenea unei pelerine, fara mineci, cu o singura deschizatura pentru a introduce capul. Acoperind tot trupul, el inchipuie puterea atotcuprinzatoare si atotpurtatoare de grija a lui Dumnezeu, cu care El imbraca pe slujitorii Sai.Vesmintele arhiereilorSacosul - vesmintul purtat de episcop peste stihar si epitrahil, asemenea unui sac, mai scurt decit stiharul si cu mineci scurte, incheindu-se cu clopotei pe sub mineci. Acesta este semnul caintei si smereniei, amintind ele hlamida cu care a fost imbracat Mintuitorul la patima Sa, cit si de camasa Sa pentru care s-au aruncat sortii. Clopoteii cu care se incheie sacosul simbolizeaza cuvintul lui Dumnezeu pe care trebuie sa-1 vesteasca episcopul.Omoforul - vesmintul purtat pe umeri de arhiereu, simbolizind oaia cea pierduta, pe care Mintuitorul a luat-o pe umerii Sai ca s-o mintuiasca (cf. Lc 15, 4-5).Mantia arhiereasca - un vesmint lung si larg ca o pelerina bogata, de culoare purpurie, care se incheie la git si jos in fata, prin patru tablite brodate, cele de sus inchipuind cele doua table ale legii, iar cele de jos, cele doua Testamente, unite prin Hristos. Mantia simbolizeaza puterea si plenitudinea demnitatii arhieresti. Cusaturile in forma de valuri sau riuri simbolizeaza „riurile de apa vie" (Ioan 7, 38), care izvorasc din cele doua Testamente si vor fi transmise credinciosilor de catre arhiereu.Ornate arhierestiBedernita - un romb care atirna de pe umarul sting pe piciorul drept si simbolizeaza sabia Duhului, care este cuvintul lui Dumnezeu (cf. Efes. 6, 17), cu care trebuie sa fie arhiereul inarmat, impotriva tuturor eresurilor.Mitra - un acoperamint purtat pe cap de arhiereu la serviciile divine. Ea are forma coroanei sau diademei imparatilor bizantini si simbolizeaza cununa de spini a Mintuitorului, precum si mahrama pusa pe fata Sa la punerea in mormint.Engolpionul este o insigna arhiereasca, de forma unui medalion cu icoana Mintuitorului sau a Maicii Domnului. Aceasta simbolizeaza pecetea si marturisirea credintei cea din inima. Ierarhul trebuie sa aiba permanent in inima sa pe Hristos Mintuitor si pe Maica Domnului ca mijlocitoare catre Fiul Sau.Crucea pectorala - tot o insigna arhiereasca, acesta simbolizind Crucea lui Hristos, prin care ne intarim si biruim pe vrajmasi.Cirja arhiereasca - un baston lung impodobit in mod deosebit, avind in capul de sus doi serpi afrontati, peste care se suprapune un glob cu o cruce. Ea simbolizeaza puterea de a pastori Biserica si autoritatea pastorala a arhiereului. Cei doi serpi simbolizeaza intelepciunea de care trebuie sa dea dovada arhiereul (cf. Matei 10, 16), iar globul cu cruce simbolizeaza globul pamintesc, aratind ca Hristos a sfarimat prin Cruce capetele nevazutilor balauri.IPS Dr. Laurentiu, Mitropolitul Ardealului

Traditii romanesti, la Tirnava

Tirnava imbraca, duminica, straie de sarbatoare. In cadrul proiectului „Pasi spre Europa", finantat de Uniunea Europeana, Asociatia de Ajutor Familial PRO Vita Sibiu deruleaza, la Caminul Cultural din comuna, Tirgul de produse „Traditii romanesti" si expozitia de fotografie „Realitati ale satului romanesc". „Evenimentul aduce mai aproape de comunitatile rurale informatia europeana, prin metode si mijloace de comunicare adaptate nevoilor taranului. Astfel, populatia are ocazia sa descopere modul de actiune al Uniunii Europene si valorile care stau la baza acestor actiuni, precum si schimbarile ce se vor produce in Romania in procesul de integrare in Uniunea Europeana", explica Mihaela Achim, managerul proiectului. Proiectul „Pasi spre Europa" se deruleaza in parteneriat cu Institutia Prefectului, cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu si cu sprijinul Primariei comunei Tirnava.

Animatori rurali

Satenii pot lua parte la planificarea, luarea deciziilor si implementarea strategiilor necesare dezvoltarii zonei din care fac parteTrei animatori rurali fac voluntariat, prin LEADER. Au fost alesi de Ministerul Agriculturii, au facut cursuri gratuite timp de doi ani, iar acum incearca sa ajute la dezvoltarea rurala a judetului. „LEADER a pornit inca din 1990, pe fondurile destinate agriculturii. Acum, pentru perioada 2007-2013, s-a transformat in axa, axa 4 LEADER. Prin aceasta axa s-a stabilit parteneriatul public privat intre entitatile publice, care sint consiliile locale si cele judetene, asociatiile profesionale si privatii din teritoriu. Grupul de Actiune Locala (GAL), beneficiarul direct al axei, hotaraste intreaga strategie a unei zone din judet. Ministerul Agriculturii a venit cu un proiect prin care a pregatit animatori rurali pentru aceste grupuri de actiune. Pentru Sibiu au fost alesi trei animatori, pentru trei zone: Valea Hirtibaciului, Podisul Secaselor si Marginimea Sibiului", explica Valentin Tudorache, directorul executiv adjunct al Directie pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu. SpecialisteleAnimatorii au fost alesi de reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, prin fisele descriptive pe care le-au facut pentru cele trei zone din judet. „Expertii" provin de la Consiliul Judetean Sibiu, de la Institutia Prefectului si de la Muzeul Astra. De Valea Hirtibaciului se ocupa Elena Hulpus, de Marginimea Sibiului - Silvia Tomesan, iar de Podisul Secaselor - Ileana Sadean. La inceputDeocamdata, animatorii lucreaza la constituirea GAL-ului informal. „Acum lucram la strategia de dezvoltare rurala. Am vorbit cu toti cei 13 primari despre proiectele pe care le au, de fapt despre ideile de proiecte. Multi se axeaza pe promovarea traditiilor locale, reabilitarea monumentelor istorice sau fortificarea bisericilor din zona. In fiecare luna se face cite o sedinta, unde participa toti reprezentantii viitorului GAL, de la medici, la reprezentanti ai bancilor. Practic, eu coordonez totul si ofer informatii generale despre tot ce ar putea sa ajute la dezvoltarea zonei Hirtibaciului", explica Elena Hulpus, animator rural Valea Hirtibaciului. Participare generalaPunctul forte al LEADER este abordarea de jos in sus a tuturor proiectelor si strategiilor locale. Mai exact, oamenii din mediul rural au ocazia sa isi spuna parerea si sa fie consiliati de animatori. Pot participa activ la planificarea, luarea deciziilor si implementarea strategiilor necesare dezvoltarii zonei din care fac parte. Rolul animatorilor este de a le asculta problemele si de a interveni cu sfaturi. Manuela Predescu l consilier superior DADR Sibiu„Oamenii, practic, se aseaza la masa si vorbesc despre tot felul de proiecte. Prin LEADER se poate face un brand al zonei respective, se poate discuta despre finantarea promovarii unor trasee turistice, despre obiceiuri, traditii populare care pot duce la dezvoltare. De exemplu, daca se promoveaza turismul, vor avea de cistigat si pensiunile sau punctele comerciale din zona. Chiar termenul LEADER, care inseamna Legaturi intre Actiuni pentru Dezvoltarea Economiei Rurale, arata faptul ca se pune accentul pe nevoile colective, nu pe cele individuale"

Etapa de final

Campionatul National de Raliuri programeaza, la finalul acestei saptamini, ultima etapa din circuitul intern, la capatul careia se va afla si numele noului campion national. Lupta se va da intre Bogdan Mrisca, liderul la zi, si Dan Girtofan. Daca pentru Marisca este suficient un loc patru, Girtofan are nevoie neaparat de victorie, coroborata cu un rezultat mai slab al liderului. La cursa moldava, aflata la prima sa editie, Sibiul vor fi reprezentat doar de echipajele in care piloti sint Sorin Badea, Jean Tatu, Calin Bucur si Victor Dimitriu. Dintre toti, cele mai mari sanse de a se clasa pe un loc fruntas le are Badea, ce evolueaza la grupa N. „Ar fi frumos sa terminam cu un rezultat bun acest campionat. Traseul este excelent si m-a impresionat placut. Daca mergem asa cum ne dorim, speram sa punctam in clasamentul general", spune Sorin Badea.

Gazul pune presiune

Dudita spera sa redevina spaima apararilor, asa cum era cind evolua la SibiuGaz Metan Medias va avea o misiune dificila in etapa de miine, cind va intilni, la Petrosani, una dintre cele mai bune echipe din serie. Chiar daca ocupa doar pozitia a saptea in clasament, fosta prim divizionara plateste tribut penalitatii cu care a retrogradat din liga I. In total, minerii au acumulat in acest sezon 19 puncte, total cu care s-ar fi aflat pe pozitia secunda in clasament. Tocmai de aceea, Cristi Pustai, antrenorul mediesenilor, considera ca formatia sa va avea parte de un meci infernal. „Va fi foarte greu. Jiul a retrogradat din liga I si are mai multa experienta. Oricum, are in componenta si jucatori de mare valoare, ce pot face diferenta intr-un astfel de joc. Noi mergem sa ne jucam sansa si sintem constienti ca un rezultat bun ar insemna enorm in lupta pentru promovare", spune antrenorul mediesean. RedutabiliDin puncte de vedere statistic, Jiul detine prima sansa in meciul de miine. In cele patru meciuri jucate pe propriul teren, elevii lui Ioan Sdrobis au invins de fiecare data. Mai mult, Jiul a primit un singur gol si a marcat 9. In schimb, gazistii si-au mai imbunatatit bilantul la capitolul meciuri in deplasare abia dupa victoria de la Lupeni, cind s-au impus cu 4-2. In ceea ce priveste numarul golurilor primite in deplasare, jucatorii de pe Tirnava Mare au primit 10 si au marcat doar 7. Dudita promiteFara gol in actuala stagiune, pentru Gaz Metan, mijlocasul mediesean Doru Dudita, fost la FC Sibiu, spera sa sparga gheata si sa marcheze in partida de la Petrosani. „As vrea sa marchez in partida de la Petrosani si daca s-ar putea golul victoriei. Ma simt din ce in ce mai bine si cred ca sint in crestere. Mi-as dori mult sa marchez, pentru ca nu am mai facut-o demult. Oricum, cel mai important lucru este sa invingem", spune mijlocasul.

Pe teren propriu

Toate cele trei reprezentante ale Sibiului in liga a treia vor juca, in etapa de astazi, pe propriul teren. Aflat la debutul pe banca celor de la Atletic, Marian Margarit va incerca sa bifeze o victorie tocmai in fata Gazului Metan Podari, locul trei in acest moment. Inainte de acest meci, sibienii se afla doar pe pozitia a 11-a, dupa ce au acumulat 10 puncte in primele 9 etape. In cadrul aceleiasi runde, lanterna FC Sibiu va juca pe Municipal, unde va poposi formatia Armata Craiova, echipa aflata, de asemenea, in subsolul clasamentului, cu doar opt puncte adunate pina acum. In ultimul joc care include o echipa din judetul Sibiu, elevii pregatiti de Jan Gavrila se intorc pe gazonul din Cisnadie, unde vor infrunta Rova Rosiori, formatie aflata inainte de acest joc pe pozitia a 16-a a clasamentului, cu 7 puncte. FC Cisnadie ocupa inaintea acestei runde pozitia a a 10-a, cu 12 puncte.

Sansa de reabilitare

A trait doar din amintirea victoriei zdrobitoare in fata clujenilor, in primul meci din Cupa Romaniei. Astazi, are ocazia sa-si revina, la Bucuresti, in derbiul de traditie cu Dinamo. CSU Atlassib joaca astazi, la Bucuresti, unul din derbiurile traditionale ale campionatului, contra celor de la Dinamo. Indiferent de sezonul competitional, confruntarea dintre cele doua formatii a fost cu scintei. Valorile sensibil egale si mai ales rivalitatea care exista intre cele doua grupari a condus, in fiecare joc, la dispute aprige, in care, de cele mai multe ori, au fost victorii la limita, fie de o parte, fie de cealalta. „Totdeauna, un meci contra celor de la Dinamo a fost un derbi. Chiar daca, intre timp, jucatorii fiecarei formatii s-au mai schimbat, rivalitatea a ramas aceeasi. Important ar fi ca noi sa invingem", spune Cristi Craciun, unul dintre veteranii confruntarilor CSU Sibiu - Dinamo. Pe topoganIn acest sezon, ambele formatii au avut un start ezitant. Daca Sibiul a dat primul semn de slabiciune in disputa de la Tirgoviste, dinamovistii au calcat gresit in etapa trecuta, cind au pierdut, pe propriul teren, cu Rapid Bucuresti, formatie care anul trecut a luptat, pina pe finalul sezonului, pentru evitarea retrogradarii. Si-au revenit insa in Cupa Romaniei, cind au trecut, cu 89-78, de CSM Oradea si s-au calificat in faza urmatoare a competitiei. „Spre deosebire de anul trecut, am putea spune ca avem o formatie un pic mai slaba. Am facut destul de multe transferuri si trebuie sa ne mai omogenizam. Am fost prinsi pe picior gresit cu Rapidul, dar trebuie sa ne revenim", declara Sandu Vinerean, antrenorul principal al celor de la Dinamo. Fara ClavonNici in meciul de astazi sibienii nu-l vor putea utiliza pe capitanul de anul trecut, Darnell Clavon. Acesta a cazut prada unui viciu de procedura din partea Federatiei si are sanse ca, pina la finalul turului, sa nu mai poata evolua in niciun meci oficial. Chiar daca, luni, la sedinta de birou federal, Mircea Vulc a sustinut cauza formatiei sibiene. Acesta a cerut ca la un meci orice echipa sa poata trece cinci straini pe foaie, iar la alt meci numele acestora sa fie schimbat. Demersul i-a fost insa blocat. Ca urmare, datorita faptului ca sibienii au sase straini in lot, singura varianta este ca Andrus sa primeasca pasaport romanesc sau sa obtina o derogare din partea Agentiei Nationale pentru Sport, prin care sa fie considerat jucator roman. „Si noi avem interes ca Andrus sa fie declarat roman, pentru ca ar fi o solutie foarte buna pentru nationala. Facem demersuri pe care sper sa le finalizam cit se poate de rapid", spune Carmen Tocala, presedinta Federatiei Romane de Baschet. Meci importantChiar daca se va baza pe acelasi lot de jucatori ca si-n partidele anterioare, antrenorul german, Peter Schomers, spune ca un succes in jocul de la Bucuresti ar insemna enorm in viata echipei. Considera ca o victorie ar readuce moralul excelent, iar de acum incolo ar avea timpul suficient pentru a schimba ceva in stilul de joc. „Pina acum n-am avut timp decit pentru meciuri si relaxare. A fost un ritm infernal, in care nu am gasit variante de a face si altceva. O victorie la Dinamo ar insemna enorm. In primul rind jucatorii si-ar reveni din pasa proasta, iar de acum incolo vom avea mai mult timp la dispozitie. Am apucat sa-i studiez pe cei de la Dinamo, dar nu foarte intens. As fi vrut sa am mai mult timp la dispozitie, dar aceasta programare foarte apropiata a meciulor de Cupa cu cele de campionat ne-a cam dat peste cap. Acelasi lucru s-a intimplat pentru fiecare formatie, deci nu avem de ce sa ne plingem. Asta e, dar avem nevoie de victorie", spune Schomers.In directMeciul dintre CSU Atlassib si Dinamo va fi transmis in direct, de la ora 17, pe postul de televiziune Telesport, receptionabil doar prin retelele de cablu sau televiziune digitala. Foto: Schomers va trebui sa se descurce din nou fara Clavon

Mergem la Euro 2008

Profitind de pasul gresit facut de bulgari in Albania, tricolorii si-au asigurat, matematic, calificarea la Euro 2008. Dupa o asteptare de 8 ani, Romania revine printre cele mai bune formatii continentului, la competitia programata in Austria si Elvetia. Elevii lui Piturca au inceput mai greu meciul, dar si-au revenit pe finalul primei reprize, cind Florentin Petre a indeplinit o simpla formalitate la o respingere a portarului luxemburghez. Linistea a fost adusa, in actul secund, de Marica. Acesta a reluat imparabil centrarea lui Niculae si a consfintit astfel o victorie muncita, ce ii duce pe tricolori direct la Euro 2008. Piturca e fericitSelectionerul Romaniei, Victor Piturca, singurul antrenor care a calificat nationala la doua turnee finale, considera ca echipa nationala s-a impus la capatul unui meci in care a avut emotii. „Ne doream aceasta victorie, care era foarte importanta. Am reusit sa cistigam, nu fara emotii, dar nici un meci prea dificil nu a fost. Este o relaxare ca sintem calificati cu doua meciuri inainte si consider ca, in acelasi timp, este si o mare performanta. In momentul cind joci cu un adversar ca Olanda si depui un efort fantastic, organismul uman are nevoie de relaxare, dar baietii nu s-au relaxat, ci s-au mobilizat foarte bine pentru acest meci. Sigur ca a fost greu fara Mutu, dar baietii s-au intrecut pe sine", a spus Piturca.  Sarbatoare acasaPortarul nationalei Romaniei, Bogdan Lobont, spune ca este foarte bucuros pentru calificarea la Campionatul European din 2008, iar tricolorii nu au uitat promisiunea facuta si vor sarbatori calificarea impreuna cu suporterii nationalei, dupa meciul cu Albania. „Am avut un examen de luat si l-am trecut cu nota maxima. Ce s-a intimplat in ultimii 7 ani ramine istorie, cu bune si rele. Am avut si ghinion, am si fost uneori fortati sa nu ne calificam, dar acum nu mai conteaza. Cind esti bucuros, uiti de momentele urite. Pentru mine, succesele obtinute in acest an cu nationala reprezinta un capitol aparte, in conditiile in care nu am putut sa ajung cu Dinamo in Liga Campionilor si am ratat si calificarea in grupele UEFA. Chiar m-am gindit ca trebuie sa vina soarele si pe strada mea. Nu am uitat promisiunea facuta suporterilor nationalei si vom sarbatori impreuna calificarea, dupa meciul de acasa cu Albania. Speram ca si atunci sa fim tot neinvinsi", a declarat goalkeeper-ul nationalei.  Laudati de UEFASite-ul oficial al UEFA apreciaza victoria Romaniei in Luxemburg ca fiind una confortabila, formatia lui Piturca „putindu-si face deja planurile pentru EURO 2008". „Cite un gol in fiecare repriza, marcate de Florentin Petre, respectiv Ciprian Marica, au adus victoria nationalei lui Piturca. Romania se califica la galop si isi poate face programul pentru primul turneu major din 2000 incoace. Romania a trebuit sa astepte sa vada daca Bulgaria cistiga in Albania, dar a inceput sa sarbatoreasca din nou pentru ca s-a terminat 1-1", a scris sursa citata.Preferintele lui MutuAtacantul Romaniei, care nu a jucat cu Luxemburg pentru ca a fost suspendat, spera ca Romania sa intilneasca la turneul final nationalele Angliei si Spaniei. „Mi-ar placea sa intilnim Anglia si Spania la Campionatul European. Anglia nu ne-a batut niciodata, iar Spania ne-a batut mai greu", a declarat decarul nationalei, care promite un succes si la Sofia: „Mergem sa cistigam la Sofia, chiar daca sintem calificati. E vorba si de lipsa de respect a bulgarilor. Eu sint cel mai inversunat. Nu e vorba de razbunare, pentru ca am facut-o deja, ne-am calificat", considera decarul nationalei.  Florentin Petre l atacant„Sint mindru de aceasta calificare. Nu sint multi fotbalisti care au realizat asa ceva. Tricoul cu numarul zece mi-a purtat noroc. Am si zis inainte: Daca imi dati numarul zece, o sa dau gol!"

Visarion, incriminat

Episcopul Sibiului, Visarion Rasinareanu, a primit ieri verdictul de politie politica, din partea Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). Episcopul Sibiului sustine ca este nevinovat si ca va contesta decizia luata de Colegiu. „Voi depune contestatie la CNSAS, in termenul legal de 15 zile. Daca nu va fi rezolvata, nu stiu ce alta cale sa urmez. Calea mea, a noastra, este rugaciunea, smerenia si pocainta", a replicat episcopul vicar. Visarion Rasinareanu a adaugat ca a primit decizia luata de membrii CNSAS cu mihnire. „Am primit verdictul cu multa mihnire in suflet. Dumnezeu sa-i binecuvinteze. Nu stiu de ce am primit acest verdict, nu e drept", a spus ierarhul sibian.

Johannis, suparat pe soferi

Obligatia de a opri la culoarea rosie a semaforului, in panta, nu este pe placul sibienilor, cum nu sint nici cele doua semafoare pentru pietoni de pe bulevardul VictorieiCinci semafoare noi, doua cronometre de contorizare a traficului si 100 de indicatoare rutiere care interzic parcarea pe trotuare. Acestea sint noile achizitii ale municipalitatii, in infrastructura rutiera. Desi obligatia de a opri la culoarea rosie a semaforului, in panta, nu este pe placul sibienilor, cum nu sint nici cele doua semafoare pentru pietoni de pe bulevardul Victoriei, primarul Johannis sustine ca masurile respective au rolul de a decongestiona traficul rutier. „Soferii nemultumiti trebuie sa invete sa porneasca din panta. Traficul va fi mai intens, este nevoie de indeminare la volan. Sibienii se cred mari soferi, dar mai au foarte multe de invatat. Un pic de politete ar fi bine sa invete", a spus Johannis. Semafoare noi au fost montate si pe soseaua Alba Iulia, dar si pe Vasile Milea. Costul total al celor cinci semafoare se ridica la aproximativ 626.000 lei. Cele doua bucle de contorizare, in valoare de 87.000 de lei, au fost amplasate pe soseaua Alba Iulia, linga magazinul Ambient si pe Vasile Milea, linga supermarketul XXL. Acestea au fost achizitionare prin procedura de cerere de oferta la SC Ora Exacta SRL Oradea. Pe linga semafoare, suma platita firmei a inclus livrarea produselor, montarea lor, sapaturile la stilpii de sustinere si efectuarea bransamentelor electrice. Interzis pe trotuareMunicipalitatea sibiana spera sa rezolve problema masinilor parcate pe trotuare prin montarea unor indicatoare speciale. Primarul Klaus Johannis a marturisit ca aceasta problema, des intilnita in Sibiu, este peste puterile sale de intelegere. „Eu sint surprins de numarul mare de sibieni care inca parcheaza pe trotuare. Iau amenda, o platesc, apoi parcheaza iar pe trotuar. Imi este greu sa inteleg acest lucru, in conditiile in care exista locuri de parcare in oras, in centru. Un pic de rabdare in cautarea unui loc de parcare cred ca rezolva situatia", crede primarul. Johannis a aratat ca, in special in centrul istoric, au fost create destule locuri de parcare si spera ca soferii sa se foloseasca si de noile spatii de pe bulevardul Coposu si sa nu-si mai lase masinile pe trotuare. Investitii in indicatoareIn cursul acestui, an Primaria a achizitionat, prin licitatie publica, aproximativ 1800 de indicatoare rutiere pentru artele principale din Sibiu, din care aproximativ 900 au fost deja amplasate in centrul istoric al orasului. Contractul de furnizare a fost cistigat de SC Girod SA din Timisoara, iar valoarea sa este de 357.047 de lei, plus TVA. In urma studiului de signaletica inceput anul trecut, municipalitatea a achizitionat prin licitatie publica si 82 de indicatoare de orientare, 23 indicatoare de presemnalizare, 16 indicatoare parcare, 20 de indicatoare a inelului central si zece harti de circulatie in centrul istoric al orasului. Contractul de executie pentru aceste indicatoare a fost adjudecat firmei SC Ora Exacta SRL din Oradea, iar valoarea contractului este de 244.831,5 lei, plus TVA.Klaus Johannis l primar Sibiu„Eu sint surprins de numarul mare de sibieni care inca parcheaza pe trotuare. Iau amenda, o platesc, apoi parcheaza iar pe trotuar. Imi este greu sa inteleg acest lucru"

Ajutoarele Primariei

Primaria acorda ajutoarele sociale pentru luna septembrie incepind de astazi. Banii pot fi ridicati si saptamina viitoare, luni si marti, de la ghiseele Serviciului Public de Asistenta Sociala. Pe statul de plata pentru ajutoarele sociale pentru luna septembrie figureaza 119 de titulari, cu un numar total de beneficiari de 292 de persoane, suma totala care urmeaza a fi platita de municipalitate fiind de 15.243 lei. Tot in aceste zile se va plati ajutorul pentru incalzirea locuintelor cu lemne. Acest ajutor se plateste persoanelor care sunt inscrise in evidentele Serviciului ca fiind beneficiare de ajutor social. Astfel, in urma anchetelor sociale, angajatii serviciului au costatat ca 83 de persoane indeplinesc conditiile pentru a beneficia de acest ajutor, iar lor li se va plati suma de 22.410 lei.

Avem Birou de Circumscriptie

Componenta Biroului Electoral de Circumscriptie Alba, pentru alegerile europarlamentare de luna viitoare este hotarita. Totul s-a intimplat in conformitate cu prevederile Legii 33 din 16 ianuarie 2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, prin tragere la sorti, au fost alesi cei 3 judecatori care vor face parte din Biroul electoral judetean, iar functia de Presedinte va fi ocupata de judecatorul Daniela Gaspar. Loctiitori ai presedintelui au fost desemnate, în ordinea tragerii la sorti, judecatoarele Monica Muresan si Livia Damian. Completarea biroului electoral judetean cu reprezentantii partidelor politice parlamentare, precum si ai organizatiilor cetatenilor apartinind minoritatilor nationale se va face cu 15 zile înainte de ziua de referinta, adica cel mai tirziu 10 noiembrie 2007.  

Controale tendentioase si repetate

Protestam împotriva controalelor repetate în cadrul SC Kronospan Sebes SA care au ca singura tinta denigrarea firmei. În mai putin de 5 luni de zile au fost realizate 9 controale la fabrica, generate de campania de convingere a opiniei publice de faptul ca aceasta societate ameninta vietile celor din comunitatea noastra. Am postat în toata incinta fabricii protestul atasat, pentru a putea fi citit de catre reprezentantii statului care vor controla în perioada urmatoare societatea noastra. Iata lista controalelor efectuate la SC Kronospan Sebes SA începind din iunie 2007:1. 29.05 – 01.06.2007 Garda Nationala de Mediu – CG Bucuresti – comisar Neagoe Valentin, GNM CJ Gorj – comisar Sanda Gheorghe, GNM CJ Prahova – Comisar Diaconu Florin, GNM CJ Cluj – comisar Vancia Sidonia 2. 10.07.2007 GNM CJ Alba – comisar Stan Ronita3. 19.07.2007 GNM CJ Alba – comisar Stan Ronita4. 19.07.2007 APM Alba ing. Ristin Alexandra, ing. Neamtu Aurora5. 06-07.08.2007 GNM CG Bucuresti – comisar Negoe Valentin, comisar Sanda Gheorghe6. 11-12.09.2007 GNM CJ Alba – comisar sef Timis Emilia, GNM CJ Alba comisar Stan Ronita, GNM CJ Alba comisar Danet Marcel, GNM CJ Alba – comisar Trifu Mircea7. 13-14.09.2007 GNM CG Bucuresti – comisarul general Popa Octavian, CR Sibiu comisar sef Ion Vasilescu, GNM CJ Alba comisar sef Timis Emilia8. 18-19.09.2007 – GNM CJ Alba – comisar Stan Ronita9. 09.10.2007 – GNM CJ Alba – comisar Stan Ronita, ARPM Sibiu ecolog Cerga Viorica, APM Alba ing. Ristin AlexandraMai mult decit atit, mentionam ca toate masuratorile efectuate de catre Comisia de monitorizare speciala, delegata de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Bucuresti, s-au facut cu aparatura de monitorizare fara acreditare RENAR, ceea ce ridica numeroase semne de întrebare privind corectitudinea acestora. Suntem constienti ca toate aceste controale au ca tinta capitalul de electorat disponibil pentru anul viitor si ca SC Kronospan Sebes SA nu reprezinta decit o oportunitate de a obtine voturi de catre politicieni prin transformarea societatii într-o amenintare pentru cetatenii municipiului Sebes. Cerem ca statul, reprezentat prin diverse institutii subordinate, sa nu se mai amestece în aceste lupte de interese. Pentru a se încheia aceasta stare de tensiune vom protesta în fata Institutiei Prefectului Judetul Alba, a Guvernului României si a Presedintiei daca aceasta situatie discriminatorie va continua. Reprezentantii alesi ai salariatilor: Androne Avram, Santeiu Gheorghe, Rosiu Florin, Ordean Marius, Gotea Cristian, Comsa Daniel, Dorr Marcel

Doua premiere nationale dintr-un foc

Expozitia “Steagul bisericesc - obiect de cult si exponat muzeal”, care reprezinta ultimul eveniment din cadrul unui proiect derulat de institutia muzeala in baza unui proiect realizat cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National, care a permis si editarea unui catalog al expozitiei in conditii grafice deosebite, catalog care reprezinta cea mai completa lucrare dedicata steagurilor bisericesti, care a fost publicata pina in prezent. Doar un inceputDirectorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a anuntat ca acesta este doar un inceput si ca de acum incolo toate vernisajele vor fi transmise in direct pe internet, iar imaginile vor fi stocate, pentru a putea fi vizionate si ulterior, la adresa www.mnuai.ro. El a povestit ca ideea ii apartine si ca aceasta a fost “imprumutata” de la organizatorii Festivalului de Teatru “Povesti pentru Copii si Oameni mari”, care au avut intentia - din nefericire, nematerializata - de a transmite spectacolele din cadrul festivalului, in direct, pe internet. Directorul muzeului“Pe noi nu ne-a costat practic nimic transmisia pe internet. Totul a fost pe baza de bunavointa. Bunavointa celor de la UPS care ne-au marit traficul, bunavointa celor de la Asociatia Sarmizegetusa care ne-au pus la dispozitie camera de filmat”“Eu sint foarte multumit pentru ca a fost o premiera pentru Muzeul National al Unirii si, probabil, pentru muzeologia romaneasca. Eu nu am mai auzit ca vreun muzeu din Romania sa fi transmis in direct pe internet un vernisaj al unei expozitii. Noi am marcat practic doua premiere, pentru ca expozitie cu prapori nu s-a mai facut pina acum”, a completat Gabriel Rustoiu.Steaguri valoroaseIn expozitia gazduita, pina in 30 noiembrie, de Sala Unirii pot fi admirate peste 40 de steaguri bisericesti si un numar dublu de icoane, acestea avind reprezentari diferite pe fiecare parte. Trebuie spus ca aceste steaguri erau deosebit de valoroase, in conditiile in care, in secolul al XIX-lea, fiecare icoana pictata manual pe pinza era de vreo zece ori mai scumpa decit o icoana normala. In acea vreme, un astfel de steag bisericesc costa cam 15 feldere de griu, adica aproape un sfert de tona de griu. Iar productiile de griu de atunci nu erau nici pe departe cit cele de astazi. O parte dintre steagurile bisericesti expuse la Alba Iulia fac parte din patrimoniul muzeului, dar colectia muzeala a fost completata cu prapori adusi din mai multe biserici din judetele Alba si Mures, dar si de la manastirea de la Simbata de Sus. La vernisajul expozitiei a participat IPS Andrei, arhiepiscopul de Alba Iulia, care a facut o prezentare ampla si documentata a praporilor, pornind de la istoria lor pornita din asocierea steagurilor de lupta romane cu icoana crestina, pina la rolul lor actual in biserica. 

Barabant - cel mai modern Asezamint de persoane virstnice din Alba si Mures

La momentul de sfintire si inaugurare a fost o participare numeroasa si foarte bine reprezentata de oameni ai bisericii Ortodoxe, prefectul, presedintele Consiliului Judetean, primarul Mircea Hava, cei doi viceprimari, consilieri locali si personal din aparatul Primariei, senatorul Alexandru Peres si deputatul Stefan Bardan. O initiativa venita din nevoi socialeTitularul lucrarii este Asociatia “Sfintul Andrei” din Barabant, in parteneriat cu Primaria municipiului Alba Iulia si Asociatia “Filantropia Ortodoxa” Alba Iulia. Din istoricul acestui locas, prezentat de preotul Ioan Tirau al parohiei ortodoxe din Bara-bant, am aflat ca infiintarea acestuia se datoreaza faptului ca preotul impreuna cu comitetul parohial au inteles ca acesta a devenit o necesitate sociala. “Raspunsul la intrebarea daca mai era necesara o constructie cu aceasta destinatie, in conditiile in care exista deja la Alba Iulia un camin pentru persoane virstnice, este dat de situatia existenta chiar in sat, constatata la modul concret de noi cu ocazia vizitarii caselor la praznicul Bobotezei din anul 2004”, spune preotul Tirau. Atunci a fost constituita Asociatia “Sfintul Andrei”, care a primit girul construirii asezamintului si administrarii lui dupa darea in folosinta. Lucrarile propriu-zise au inceput in toamna anului 2004. Pina in luna octombrie 2006, sustinuta financiar exclusiv de crestini ortodocsi, constructia a fost adusa in stadiul de finisaje, cu tencuieli complete la exterior si partial in interior. Valoarea lucrarilor efectuate pina atunci se ridica la suma de 5,2 miliarde lei vechi. Mentiunea se cuvine si merita subliniata deoarece, aceasta parohie nu este dintre cele mai instarite din judet. Localitatea nu este foarte mare, si in plus, doar 60 la suta dintre localnici sint ortodocsi, diferenta fiind la alte 3 culte religioase. Asocierea cu Primaria a asigurat succesulHotariti ca lucrarea lor sa fie una de anvergura si calitate, dar si din dorinta ca obiectivul sa fie dat in folosinta cit mai repede, in toamna anului 2006, preotul Tirau a incercat accesarea de fonduri europene. Cum structura in care Asociatia era organizata nu era eligibila pentru asa ceva, s-a solicitat sprijin Primariei Alba Iulia pentru a intra in parteneriat. Surpriza preotului a fost ca primarul Mircea Hava a primit cu foarte multa solicitudine propunerea, acesta remarcind la acel moment ca, in sfirsit, exista si un caz in care un preot nu doar cere ajutor, ci vine cu ceva care deja este facut partial. Prin Serviciul Public de Asistenta Sociala din subordinea Consiliului local a fost intocmit un proiect de finantare prin Programul Phare 2004. Din aceasta faza, un rol foarte important a revenit administratiei locale prin scrierea proiectului pentru obtinerea finantarii europene si sustinerea finalizarii proiectului. Preotul paroh Ioan Tirau ne-a relatat ca o contributie importanta a avut si preotul evanghelic Mihai Hotz, care a slujit si la biserica din Vingard, ulterior stabilindu-se in Germania. In anul 2005, acesta a adus, din partea comunitatii unde slujeste si administreaza un camin similar ca destinatie, suma de 10.000 euro. Astfel, Asezamintul “Sfintul Andrei” din Barabant a ajuns la stadiul de inaugurare, urmind ca acesta sa-si primeasca cei 24 virstnici care vor beneficia de el.Dupa cum declara insusi arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, dintre cele 50 astfel de locasuri existente in Eparhia pe care o pastoreste pe judetele Alba si Mures, acestea se situeaza la virf.Conditii de pensiuneVizitind edificiul ne-am dat seama ca ceea ce aici se ofera virstnicilor institutionalizati sint conditii nu de azil de batrini, ci de pensiune in toata regula. De la spatiul de cazare, dotat cu tot ce trebuie, la servicii medicale cu personal propriu, inclusiv medic angajat, sala de fizioterapie, bucatarie, spalatorie si sala pentru activitati colective, dotata cu jocuri, calculatoare si televizor, conditiile sint excelente. Cei 24 locatari vor primi servicii din partea a nu mai putin de 18 salariati.

Demersuri pentru finantarea construirii de camine culturale

Un numar de zece primarii din mediul rural al judetului Alba au depus, pina in prezent, documentatii la Ministerul Culturii si Cultelor in vederea obtinerii de finantari pentru construirea de camine culturale, in cadrul programului guvernamental privind realizarea unor astfel de obiective. Prefectul judetului a ridicat aceasta problema in cadrul unei recente intilniri cu ministrul Adrian Iorgulescu, de la care, potrivit spuselor sale a primit promisiuni ca solicitarile de finantare venite din Alba in acest sens, vor fi rezolvate favorabil. “Pentru judetul nostru sint foarte importante caminele culturale de la sate, mai ales ca sint multe localitati în care procesul de depopulare este unul accentuat. În acest sens, am primit promisiunea domnului ministru Iorgulescu pentru ca anul viitor în judetul nostru sa se construiasca o serie de camine culturale, daca si autoritatile locale se vor implica la timp pentru a-si face dosarele cu actele necesare. Pina la aceasta data avem 10 primarii care au depus documentatia necesara, pentru care am primit promisiunea ca vor fi rezolvate pozitiv”, a declarat prefectul de Alba. Seful Executivului judetean a aratat, in alta ordine de idei ca, cu prilejul aceleiasi intilniri l-a invitat în mod oficial pe ministrul Culturii si Cultelor la editia din acest an a Congresului Spiritualitatii Românesti, oficialul guvernamental promitind ca va face tot posibilul pentru a fi prezent la Alba Iulia, cel mai probabil în 30 noiembrie. 

Concurs pentru copiii dezavantajati

 Teatrul de copii “Prichindel” va gazdui miine, incepind cu ora 16.30, faza judeteana a concursului national “Floare de colt”, dedicat copiilor institutionalizati, cu dizabilitati sau proveniti din familii sarace, cu virste cuprinse intre 14 si 18 ani. Manifestarea este organizata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Alba.Organizatorii au precizat ca, in aceasta faza a competitiei, vor intra in concurs 47 de copii si tineri proveniti din sistemul de protectie al DGASPC Alba si din familii dezavantajate social care isi vor prezenta calitatile artistice si sportive in cadrul a 8 sectiuni: creatie literara (poezie, proza, publicistica), muzica (vocala si instrumentala), dans, teatru, arte plastice (pictura, desen, sculptura, caricatura), informatica, sport (practicanti ai unui sport individual sau componenti ai unei echipe) si talent special (design vestimentar, obiecte ambientale, tapiserie, arta populara, media/multimedia).Comisiile de jurizare, formate din personalitati si experti in domeniu, vor desemna cistigatorii celor 8 sectiuni, care vor fi premiati pe scena Teatrului de copii “Prichindel” din Alba Iulia. La faza judeteana premiile pentru cele 8 sectiuni sint: locul I - 100 lei, locul II - 70 lei si locul III - 50 lei. Dupa concurs, participantii vor primi prajituri si vor asista la un recital al interpretului de muzica folk Adrian Mitescu.  Premii mari la faza nationalaCei 8 cistigatori ai premiilor I vor pleca la Bucuresti pentru doua zile (16-18 noiembrie), perioada in care vor fi evaluati de Comisia Nationala de Jurizare si vor participa la ceremonia de premiere.La fiecare din cele 8 categorii vor fi desemnati 3 cistigatori,iar premiile pentru cistigatorii concursului vor fi: premiul I in valoare de 1.500 Euro, premiul II in valoare de 1000 Euro si premiul III in valoare de 500 Euro.Dupa selectia cistigatorilor, toti finalistii vor participa la Festivitatea de Decernare a Premiilor care va avea loc in data de 18 noiembrie 2006. Concursului National “Floare de Colt”, editia a V-a este sustinut de catre organizatia Children’s High Level Group - Romania in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Culturii si Cultelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Criza virstei mjlocii sau disperarea de a fi ROMAN

Experimentez in aceste zile o adevarata criza, alimentata de ceea ce se intimpla in jurul meu, dar, ca sa fiu corect, si de apropierea unei ierni care pare sa aduca frigul si in buzunare. Mi-au explicat niste persoane importante, care incercau sa imi demonstreze ca stiu despre ce vorbesc, ca ar fi vorba despre o criza a virstei mijlocii. Am ajuns la concluzia ca sint doar niste mojici, pentru ca eu sint inca tinar… Cel putin asa cred. Dupa citeva zile de reflectie am ajuns singur la concluzia ca am o “disperare de a fi ROMAN”. Roman cu R, O, M, A si N, mare pentru ca sint mindru ca vorbesc limba asta, pentru ca mi se impleteste parul de pe spate cind aud “Desteapta-te romane” si pentru ca sper ca micul Corneliu, care are doar trei ani, sa invete si el sa vorbeasca aceeasi limba. Am refuzat sa merg sa spal buda dupa funduri fine de italieni sau spanioli si sa inghit murdarii britanice si sper ca Sarbu junior sa faca la fel. Poate tocmai de aceea m-a lovit disperarea “de a fi ROMAN”. Haideti sa va explic cum se traduce aceasta boala. O sa incerc sa o fac cu un exemplu. Daca eu as fi prins de politie cu un portofel furat in buzunar, chiar daca are in el doar acte de identitate si nici macar un ban, mi-as petrece zile intregi intre niste baieti draguti, imbracati in albastru care sa ma “sfatuiasca” sa recunosc tot. Ajuns in fata unui judecator, as avea, probabil, citeva minute de repaus in timp ce el se gindeste daca imi da pedeapsa pe viata sau doar 70 de ani. Problema nu este asta. Magaria mea, daca am furat un portofel. Problema este ca acelasi lucru i se intimpla si unui bunic de 65 de ani care ia o napolitana pentru a-i face pofta nepotului. Tot furt se numeste si tot intentionat.Poate va intrebati daca am dat in cleptomanie sau doar am innebunit. Nici una, nici alta. Incerc doar sa fac o comparatie cu un anume “imparat”, care a fost filmat in timp ce lua un plic gros, dupa o discutie in legatura cu niste afaceri nu tocmai curate. Povestea cu o colectie de timbre sau de poxe xxx, care ar fi fost in plic nu tine la mine. Cred ca nici la restul. Problema este insa cu totul alta. “Imparatul”, Decebal Traian Remes, caci despre el este vorba, nu isi petrece noptile nici la politie si nici in fata judecatorilor. El “s-a retras” in palatul sau de 40 de camere din Baia Mare. Problema este ca la fel fac, au facut si vor face toti cei de seama lui. Si mai este o problema. Oamenii astia sint platiti din banii nostri, au salarii si alte avantaje de iti vine rau si tot de la noi fura. Gunoaiele astea traiesc intr-un lux la care noi ceilalti doar visam. Ei au piinea si cutitul, taie cum vor si cum ii taie capul. Problema e ca taie pe cheltuiala noastra, a parintilor, bunicilor si copiilor nostri. As vrea sa revin la afirmatia de mai sus. Am innebunit! Cred ca si cei care citesc treaba asta au innebunit. E problema lor. Nu eu i-am pus sa citeasca. Dar asta e o alta problema… 

Vin banii pentru Alba!

Din fericire, atitudinea fatarnica foloseste si judetului nostru, care a primit din partea Guvernului o suma destul de importanta pentru primariile cu probleme financiare. In ultima sedinta de Guvern, desfasurata in urma cu doua zile, Executivul a hotarit alocarea sumei de 1.322.000 de lei, bani proveniti din fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. Fondurile au o destinatie foarte clara si au fost alocate pentru finantarea activitatii a 28 de primarii din judetul Alba care, din diverse motive, au intrat in incapacitati de plata pentru anul in curs. In urma acestei generozitati a Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, vor beneficia de bani administratii din Muntii Apuseni, dar si din alte zone ale judetului. Cert este ca, indiferent de asezarea geografica a primariilor, alegerile care au dezlegat punga Guvernului au oferit o adevarata gura de oxigen pentru functionarea mecanismelor financiare locale.Cit si undeIn urma sedintei de Guvern, Primaria Arieseni a primit 370 milioane de lei vechi, la Almasu Mare vor ajunge 400 de miloane, iar la Blandiana, 800 milioane. Administratia din Bucium beneficiaza de 320 milioane de lei vechi, cea din Bucerdea Grinoasa primeste 350 de milioane, iar cea din Cergau 810 milioane lei. Tot in urma generozitatii Guvernului Tariceanu II, Primaria din Ceru Bacainti va fi ajutata cu 300 de milioane lei vechi, Primaria din comuna Cilnic va primi 180 de milioane, iar cea din Ciugud 170 de milioane. Lista continua cu administratia locala din Ciuruleasa care beneficiaza de 800 de milioane lei vechi, Cricau cu 300 de milioane si Dostat tot cu 300 de milioane. Tot de la Guvern vor veni 320 de milioane pentru Primaria Farau, 300 pentru Hopirta si 200 pentru Intregalde. Guvernul a mai alocat bani si pentru administratia din Livezile, respectiv 500 de milioane lei vechi, in vreme ce Primaria Lopadea Noua va beneficia de alte 250 de milioane. Pe aceeasi lista se mai afla Mihaltul cu 200 de milioane, Miraslau cu 800, Ocolis cu 360, Poiana Vadului cu 400, Ponor cu 550 si Posaga cu 300. La sfirsitul listei apar alte cinci administratii locale care primesc aproape un sfert din totalul banilor, respectiv Primaria din Radesti care este ajutata cu 1,34 miliarde de lei vechi, Rimet care beneficiaza de 1,3 miliarde, Rosia de Secas cu 200, Scarisoara cu 500 si Vidra cu 600 de milioane lei vechi. 

Prefectul de Alba a devenit nostalgic

Nostalgic dupa vremurile cind fostul sau sef politic (oficial vorbind) la nivel judetean, Teodor Atanasiu, era ministru al Apararii Nationale, prefectul de Alba vrea sa organizeze la Alba Iulia, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, o parada militara de o asemenea amploare incit sa aminteasca de sarbatoarea din acea perioada. El a declarat ca va face tot posibilul pentru ca editia din acest an sa fie una cu totul si cu totul deosebita, fiind pentru prima data cind România sarbatoreste Ziua Nationala ca membra a Uniunii Europene. “Ne dorim ca în acest an sa avem parte din nou de o parada la fel de spectaculoasa ca cea din anul in care ministru al Apararii era domnul Teodor Atanasiu si cind la Alba Iulia a avut loc o parada impresionanta, poate cea mai frumoasa din întreaga tara. Pentru prima data vom serba Ziua Nationala ca tara membra a Uniunii Europene si ne dorim ca, în acest an, sa avem parte din nou de o serbare de neuitat”, a aratat seful Executivului judetean. El a mai precizat ca a prezentat aceasta chestiune ministrului Teodor Melescanu si si-a exprimat speranta ca demersul sa aiba rezultate pozitive, “astfel încit, în acest an, albaiulienii si toti românii care vor fi în Alba Iulia de 1 Decembrie sa aiba parte de o parada militara speciala”. 

Statia de transfer prinde contur

Proiectul “Sistem de colectare selectiva si amenajare statie transfer deseuri in zona turistica Abrud, Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana” a intrat in faza investitiilor. Anuntul a fost facut, ieri, de reprezentantii partenerilor din proiect care au precizat ca au predat amplasamentul viitoarei statii de transfer contractantului si ca au demarat procedurile de achizitie pentru dotarea cu utilaje si echipamente. Dupa finalizarea proiectului, zona turistica va beneficia de cel mai modern sistem de colectare a deseurilor din intreaga arie a Muntilor Apuseni. Lucrarile de amenajare a statiei de transfer au fost atribuite, in urma unei licitatii publice, firmei Cominco SA. Valoarea totala a investitiei depaseste suma de 146.000 Euro, iar termenul de executie este de doua luni. “Statia de transfer este prevazuta in Planul Regional de Gestionare a Deseurilor Regiunea 7 Centru si are scopul de a optimiza transportul deseurilor catre depozitul zonal. În statia de transfer vor fi aduse atit deseurile colectate mixt cit si deseurile din punctele de colectare selectiva. Statia de transfer este dotata cu 1 prescontainer si containere detasabile care ruleaza pe o sina plasata perpendicular pe axa presei. Pe sina pot fi amplasate simultan 2 containere, unul pentru fractiunea uscata colectata selectiv si unul pentru deseul mixt. Containerele vor fi cuplate la presa in functie de tipul de deseu adus in statie. Fiecare din cele doua tipuri de deseuri urmeaza o filiera proprie”, au precizat reprezentantii partenerilor in proiect. Lucrare complexaStatia de transfer mai presupune realizarea de: terasamente, aparari de mal, cai de acces, o platforma betonata de aproape o mie de metri patrati, o rampa de urcare-descarcare, un sopron pentru prescontainer, un birou administrativ, vestiar si grupuri sanitare, sistem de alimentare cu apa, canalizare menajera si fose vidanjabile, alimentare cu energie electrica, iluminat, precum si o plantatie de protectie. Proiectul este finantat in cadrul programului Phare 2003, iar schema pilot de proiecte mici de gestionare a deseurilor presupune infiintarea unei statii de transfer a deseurilor in localitatea Rosia Montana, la care se adauga 23 puncte de colectare cu recipiente pentru colectare mixta si 83 puncte de colectare selectiva. 

Romania. 2008. 1 leu a 7 lei!

Desi pare greu de crezut si, poate, chiar aberant, incepind de anul viitor, in Romania 1 va fi egal cu 7. Afirmatia care sfideaza matematica, va sfida in acelasi timp si bunul simt, pentru ca se va simti in buzunarele oamenilor de rind. Asta pentru ca un leu se va transforma in sapte in ceea ce priveste facturile la gazele naturale, iar schimbarea nu va fi spre bine. Este mai mult decit aberant. Intre scumpirile la piine si cele la gaz n-o sa mai putem trai. Si normal ca dupa ce se scumpeste gazul se scumpesc si alimentele ca asa e poezia. Oare asta o fi o campanie nationala de exterminare a populatiei? Vor sa vada citi mor si citi pleaca din tara. Pai daca o luam asa si la italieni in inchisoare este mai bine decit la noi in tara.L.U., Alba IuliaPe zi ce trece sint din ce in ce mai convinsa ca unii dintre noi nu sint normali. Mai ales cei care scumpesc gazul de 7 ori. Oare ei cred ca sintem in Tarile calde unde vara e ca iarna. Nu stiu ca ne trebuie gaz sa ne incalzim?F.J., Alba IuliaAr trebui sa folosim si apa ca sursa de incalzire. Sa transformam puterea apei in curent si sa folosim centrale pe baza de curent. Ca har Domnului avem destule ape curgatoare si baraje de ce sa nu le folosim. M.G., Alba IuliaAstia isi bat joc de noi. Ce vor pina la urma, sa renuntam de tot la gaz... doar vine iarna. Pai, daca stau sa ma gindesc la cit platesc acum iarna pe gaz si mai inmultesc cu 7... nu-mi ajunge pensia pe o jumatate de an sa platesc curentul pe o luna. P.S., Alba IuliaDe sapte ori cit este acum? Deci daca eu platesc acum 300 de lei pe luna la anul o sa platesc 2100. Nu pot sa cred. Nu, nu, nu cred. Este imposibil. Cine isi permite sa plateasca asa ceva, nu cred. Sint parlamentarii nostri inconstienti dar nici chiar asa. Nu cred ca o sa permita asemenea scumpiri este mult prea mult. H.I., Alba IuliaDoamne, dar chiar este adevarat? Pai si ce se asteapta sa facem noi? Este imposibil sa mai folosesti gazul la asa preturi. Nimeni nu-si va mai permite nici macar sa gateasca cu gaz daramite sa se mai incalzeasca. O sa dea faliment cei cu incalzirile centrale pe gaz pentru ca nu-i va mai cauta nimeni. L.S., Alba Iulia

Edilii din judet, “satui” de spatii verzi

Indiferenta  sau ...lucru de mintuialaConstatarile de mai sus nu sint deloc gratuite, de vreme ce, desi guvernantii au conceput un program de finantare pentru amenajarea unor astfel de spatii, administratiile locale din Alba, nu s-au sinchisit sa “intinda mina” pentru a primi fonduri in acest sens. Fie ca nu au facut-o deloc, fie ca proiectele in baza carora ar fi trebuit sa vina bani “moca” de din bugetul Ministe-  rului Mediului, au fost facute de mintuiala.Aiudul, exceptia ce intareste regulaSi ca mai intotdeauna exista exceptia care intareste regula: doar una dintre cele 78 de unitati administrative din judet, se va “inverzi” pe bani guvernamentali. Este vorba de municipiul Aiud, care “se pierde” printre cele 102 localitati din tara, pentru care guvernul a aprobat miercuri proiectele depuse in cadrul Programului National de imbunatatire a calitatii mediului prin crearea de spatii verzi in localitati. De mentionat faptul ca, “exceptia ce intareste regula”, respectiv, administratia locala din municipiul Aiud va primi, in baza proiectului selectat miercuri de comisia de analiza a ministerului de resort, suma de 64.913 lei pentru amenajarea intersectiei dintre str. Morii cu str. Bailor si str. Körösi Csoma Sándor, cu lucrarile aferente zonelor verzi, si mobilier urban.Mai este timp...Prin urmare, acum cind Executivul da pentru prima data in 17 ani bani pentru realizarea de spatii verzi, edilii localitatilor judetului Alba lasa sa se inteleaga prin lipsa lor de implicare ca celor ce le-au dat votul “le prisosesc” cele existente deja, si ca nu merita sa se mai preocupe de amenajarea altora, chiar cu bani obtinuti cu un minim de efort. Cu toate acestea, nu este inca tirziu pentru ca primarii din localitatile judetului sa puna amenajarea unor astfel de spatii pe lista lor de prioritati, de vreme ce programul amintit de finantare este aplicabil pe o perioada de trei ani, mai existind pe deasupra si posibilitatea prelungirii acesteia. Mai trebuie mentionat faptul ca, pentru anul in curs, suma alocata din fondul de mediu a fost de 25 de milioane de lei (250 de miliarde de lei vechi), iar ca urmare a numarului mare de proiecte depuse de autoritatile locale (din alte judete) Guvernul a suplimentat miercuri aceste fonduri cu 35 de milioane de lei.

Medicii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist nu poarta vina mortii acestuia

Patriarhul Teoctist a murit în urma unui stop cardiorespirator provocat de o complicatie aparuta din pricina tratamentului medicamentos. Aceasta a fost concluzia Colegiului Medicilor, care a analizat cazul operatiei fostului Patriarh. Detaliile procedurale au fost disecate de o comisie medicala multidisciplinara, formata din 25 de medici, chirurgi si specialisti in terapie intensiva. Acestia au decis ca operatia a fost corect facuta, iar timpii si manevrele presupuse, respectate din punct de vedere medical. Membrii comisiei au primit prin posta intreaga documentatie referitoare la analize si modul de interventie chirurgicala. Ei nu s-au cunoscut intre ei, motiv pentru care sustin ca aprecierile nu le-au putut fi influentate. Comisia a decis ca moartea fostului Patriarh, survenita pe data de 30 iulie, a avut drept cauza un stop cardiorespirator. Concluziile comisiei ii exonereaza de orice culpa medicala pe profesorii Dan Tulbure si Ionel Sinescu, cei care l-au operat pe Patriarhul Teoctist. „Nu au existat greseli din punct de vedere medical si s-au respectat toate procedurile“, a fost concluzia specialistilor. Cei doi medici vor mai fi audiati, insa, si de o comisie superioara de disciplina a Colegiului Medicilor, deoarece sint membri ai acestuia. Ancheta a mai stabilit ca Teoctist a decis sa suporte operatia, desi stia foarte bine riscurile. Boala de care suferea nu i-ar mai fi permis sa oficieze slujbele. Intrebari asupra operatiei sale au aparut in presa, dupa moartea sa, fapt care a dus la autosesizarea Colegiului Medicilor din Romania. Dupa ce medicii Sinescu si Tulbure vor fi audiati si de comisia de disciplina, decizia finala a acesteia nu va mai putea fi contestata decit in instanta. Patriarhul Teoctist avea 92 de ani la momentul decesului, fapt care, mai sustin medicii, a fost inca un factor de risc. Cu toate ca decizia Colegiului de ieri ii exonereaza pe cei doi medici care l-au operat pe inaltul prelat, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 2 verifica, si ei, actele medicale referitoare la moartea fostului Patriarh. Expertiza, in acest caz, va fi facuta de specialistii Institutului de Medicina Legala. Verificarile se fac drept urmare a unei plingeri depuse de reprezentantii organizatiei „Civic Media“, care au solicitat lamurirea neclaritatilor legate de decesul lui Teoctist. 

„Politie politica“ pentru episcopul Visarion

Nume de cod: „Bobi“CNSAS a decis, ieri, ca episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, a colaborat cu fosta Securitate ca politie politica. Informatia a aparut pe agentia de presa NewsIn, care sustine ca verdictul s-ar fi bazat pe mai multe documente potrivit carora inaltul prelat a fost racolat, înainte de Revolutie, de Directia de Informatii Externe, ca persoana de sprijin. Episcopul ar fi avut numele conspirativ „Bobi“. Cazul sau a fost supus votului pentru a doua oara, ieri, iar decizia finala a CNSAS poate fi contestata in termen de 15 zile. In replica, inaltul prelat sustine ca nu avea cum sa fie agent al Securitatii în strainatate, din moment ce a plecat, la studii, dupa 1994. „Daca eram colaborator al Securitatii, ar fi trebuit sa ies din tara imediat dupa ce am terminat facultatea. Eu episcop am ajuns in 1996“, a spus Visarion, care a mai adaugat ca a aflat de verdictul CNSAS de la reprezentantii presei care incercau sa obtina o reactie de la el.Episcopul vicar va contesta decizia CNSASEpiscopul vicar al Sibiului a declarat ca va contesta verdictul CNSAS de ieri. „Voi depune contestatie la CNSAS, în termenul legal de 15 zile. Daca nu va fi rezolvata, nu stiu ce alta cale sa urmez. Calea mea, a noastra, este rugaciunea, smerenia si pocainta. Am primit verdictul cu multa mihnire în suflet. Dumnezeu sa-i binecuvinteze. Nu stiu de ce am primit acest verdict“, a declarat acesta. Verdictul in cazul Episcopului de Sibiu este al cincilea de acest fel, de colaborare cu fosta Securitate, dat in ceea ce ii priveste pe inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane. Pe masa de lucru a CNSAS au mai ramas, sustine NewsIn, trei dosare de inalti prelati, printre care se numara si al lui Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului. In cazul sau, CNSAS a decis sa ii mai acorde un ragaz, deoarece probele din dosar ar lasa loc de interpretari.„Politie politica“ si la MAEDeciziile CNSAS s-au luat in absenta discutiilor cu cei cercetati, deoarece inaltii prelati au refuzat sa se prezinte la audieri. Singurul care a facut exceptie a fost Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, care a primit, si el, decizie de colaborare, dar a contestat-o. Decizie de politie politica a primit si Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, care, insa, si-a recunoscut imediat dupa Revolutie colaborarea cu Securitatea. Tot ieri, CNSAS a dat verdict de politie politica in cazul Gabrielei Constantinescu, sefa Directiei ONU din Ministerul Afacerilor Externe. Purtatorul de cuvint al Ministerului a refuzat sa faca orice comentariu pina cind decizia nu va fi anuntata oficial.

Timbrul social a fost eliminat

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un proiect de lege prin care abroga aplicarea timbrului social de 1% asupra valorii masinilor noi de import cu o capacitate cilindrica de minimum 2.000 cmc, desi proiectul de buget pe 2008 prevede venituri din aceasta taxa de 37,5 milioane lei. Proiectul va fi trimis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.Inmatricularea autoturismelor noi de import, din tari terte, cu motor de peste 2.000 cmc presupune nu doar plata controversatei taxe de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie, ci si a taxei de timbru social, reprezentind 1% din valoarea masinii. Taxa a fost instituita in urma cu 8 ani, prin Ordonanta de Urgenta 118/1999, de infiintare a Fondului de solidaritate. Taxa se aplica masinilor noi din import cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 cmc si participantilor la jocuri de noroc. In vara anului trecut, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care a adus unele modificari ordonantei din 1999, dar nu a renuntat la taxele percepute pentru masini, desi introdusese, in Codul Fiscal, taxa de prima inmatriculare.De la 1 ianuarie, o data cu aderarea Romaniei la UE, notiunea de import a fost redefinita pe relatia cu statele membre si redenumita achizitie intracomunitara. Prin urmare, masinile produse in Uniune nu sint considerate importuri si nu trebuie taxate cu 1%. Legislatia romaneasca nu aduce, insa, o precizare pentru aceste situatii. Potrivit unor experti din Ministerul Finantelor, taxa contravine reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru ca este o bariera in circulatia bunurilor si ar trebui eliminata.

Francezii au preluat BT Asigurari

Zvonurile s-au adeveritInca din primavara acestui an, existau zvonuri pe piata conform carora Banca Transilvania ar putea fi vinduta. Pe masura ce lucrurile evoluau, zvonistica se „ascutea“ si ea si existau asteptari ca macar una dintre diviziile BT sa fie scoasa pe piata internationala. Cresterea rapida a companiei si vizibilitatea ei pe piata au nascut in mare parte aceste asteptari justificate. Oficialii companiei n-au lasat loc comentariilor, dar nici n-au confirmat vreo tranzactie, in conditiile in care, explica reprezentantii sai, rigorile listarii la bursa impun ca orice informatie de acest gen sa parvina mai intii actionarilor companiei si bursei, si abia apoi presei. Totusi, in aceasta saptamina, vinzarea BT Asigurari a devenit una dintre tranzactiile-vedeta clujene in 2007. Compania franceza de asigurari Groupama a preluat 90% dintre actiunile BT Asigurari, dar va deveni actionarul unic al BT Asigurari, potrivit informatiilor oferite de catre companie.Prima strigare: 90 de milioane de euroValoarea initiala a tranzactiei este de 90 de milioane de euro, mai spun reprezentantii companiei clujene, insa pretul final ar putea sa creasca pina la 31 decembrie, data estimata a incheierii definitive a tranzactiei. Cresterea pretului de vinzare se va face in functie de rezultatele financiare al BT Asigurari pentru anul in curs. Potrivit informatiilor companiei, BT Asigurari ocupa in prezent locul noua in clasamentul firmelor de asigurari non-viata si este al 12-lea important asigurator de viata din Romania, detinind o cota de piata de 4%. Cifra de afaceri a „puiului BT“, in primul semestru al anului 2007, a fost de 40 de milioane de euro, cu 40% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, societatea a inregistrat o crestere cu 162% in perioada 2004-2006, in condiiile in care piata de profil a crescut cu 54% in acelasi timp.Francezii „ataca“ Europa de Est si Sud ¤ Groupama, noul actionar BT Asigurari, a incheiat anul 2006 cu venituri de 14,2 miliarde de euro obtinute din primele de asigurare¤ achizitionarea BT Asigurari face parte din planul strategic al companiei franceze care si-a propus sa devina unul dintre liderii europeni in asigurari si isi orientase dezvoltarea spre Europa Centrala, de Est si Sud

Licitatii pe banda rulanta

 Cinci pentru strazi La licitatia organizata pentru realizarea studiilor de fezabilitate la a doua jumatate a celor 100 de strazi incluse in cadrul unui program de modernizare lansat de municipalitate au participat cinci societati comerciale, in contextul in care la licitatia organizata saptamina trecuta pentru primele 50 de strazi au fost prezente nu mai putin de noua ofertante. Cele cinci societati care si-au manifestat interesul in modernizarea strazi-lor sint Search Corporation, 4 Invest, Drumex, Total Proiect si Artera. Printre cartierele ce cuprind strazi incluse in aceasta a doua etapa de licitare se numa-ra Manastur, Gheorgheni, Andrei Muresanu, Grigorescu si Marasti. Strazile au fost impartite in opt loturi, in functie de zona din care fac parte. Cistigatoarele vor avea la dispozitie pina in 730 de mii de lei pentru aceste lucrari. Terase scumpe pe Eroilor O alta licitatie organizata in cursul zilei de ieri a fost cea pentru atribuirea contractului de inchiriere a teraselor de pe Bulevardul Eroilor, dupa finalizarea modernizarii zonei pietonale. Nu mai putin de 20 de societati comerciale s-au intrecut ieri pentru a ocupa un loc pe Bulevard, angajindu-se totodata sa puna la dispozitia viitorilor clienti un mobilier stradal conform prevederilor proiectului de amenajare a zonei centrale. Desi preturile de pornire pe care firmele cistigatoare ar fi trebuit sa le achite lunar administratiei pentru fiecare metru patrat de terasa au fost de 30 de lei, in cadrul licitatiei au fost oferte de peste 150 de lei. Pretul de pornire pentru un metru patrat ocupat de chioscurile multifunctionale ce urmeaza a fi amplasate a fost de 15 lei. Conform deciziei edililor, contractele de inchiriere se vor desfasura pe o perioada de 3 ani, cu posibilitate de prelungire.Licitatie pentru soclul LupoaiceiDupa ce la ultima licitatie organizata de municipalitate in urma cu o luna pentru realizarea soclului monumentului Lupa Capitolina nu a existat nici o firma ofertanta, bugetul pe care executantul il va avea la dispozitie pentru lucrare a fost marit de la 50.000 la 100.000 de lei. In acest context, la licitatia de ieri a existat o oferta din partea firmei Retrom S.A. din Pascani. 

Incepe vaccinarea antigripala

 Campania de vaccinare antigripala incepe luni si se desfasoara prin intermediul medicilor de familie. Vaccinarea gratuita impotriva gripei este asigurata doar pentru categoriile de persoane care prezinta risc mare de complicatii in cazul imbolnavirii. Si persoanele care nu sint incluse in aceste categorii sint sfatuite de medici sa se vaccineze impotriva gripei, acestea putind sa-si procure vaccinul din farmacii, contra cost. Potrivit medicilor, gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, exista o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului, dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara. Medicii sustin ca viroza respiratorie datorata altor virusuri decit cele gripale se poate recunoaste dupa debutul mai lent al bolii (incepe usor cu usturimi in git, nas infundat, dureri de cap), cit si dupa evolutie. Gripa se transmite usor de la om la om datorita conditiilor favorizante, cum ar fi aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti. ripa este o boala acuta infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul gripal. Se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putind evolua uneori spre forme grave. Sezonul rece favorizeaza îmbolnavirile si epidemiile de gripa, care apar in general iarna si la începutul primaverii, dar boala poate sa apara si în alte anotimpuri. Se transmite pe cale aeriana, de la omul bolnav la omul sanatos. De asemenea, se transmite direct prin tuse sau stranut si indirect prin obiecte proaspat contaminate, cum ar fi batiste, prosoape sau vesela.

A 50-a casa „Habitat“ e gata

 Reprezentantii Primariei s-au perindat zilele trecute pe santierul „Habitat“, ajutind, in limita timpului disponibil, la construirea celei de-a 50-a case pe care organizatia a ridicat-o in municipiu. Astfel, ieri, viceprimarul Boros Janos, insotit de citiva consilieri, a gletuit, slefuit si vopsit exteriorul locuintei izolate cu vata minerala, folie si ghips carton de catre colegul sau, viceprimarul Adrian Popa, pe un schelet de birne taiate de Emil Boc si fixate de Sorin Apostu, directorul tehnic. „Sint convins ca acest proiect va ajuta ca voluntariatul sa prinda aripi, sa-si recapete adevarata valoare si sa nu mai fie asociat cu munca patriotica din vremea comunismului“, a declarat viceprimarul Boros. „A fost o experienta cu totul si cu totul deosebita. Ii felicit pe cei care s-au implicat in proiect si au contribuit la realizarea unei locuinte pentru o familie in nevoie“, a declarat marti viceprimarul Adrian Popa, la capatul citorva ore de munca. Dupa ce, de-a lungul anilor, Primaria si Consiliul Local au ajutat la constructia de locuinte simple si decente pentru peste 200 de familii clujene, angajatii municipalitatii au ajutat efectiv la construirea unei case în numai 7 zile. „Au lucrat grozav si au terminat mai repede decit am planuit. Si miine (n.r., astazi) era planificat sa se mai lucreze pina la amiaza, dar nu mai e necesar. Unii voluntari au lucrat 2-3 zile la rind, de la 9 la pina dupa-masa la 17“, a declarat pentru monitorul Maria Cinar, director de imagine la „Habitat“.

Discriminate!

 Femeile, marginalizate Statisticile indica faptul ca putine femei ajung in posturi de conducereReprezentantii Agentiei Nationale penru Egalitatea de Sanse (ANES) au fost prezenti ieri la Cluj la o dezbatere care a tratat fenomenul discriminarii dintre femei si barbati. Concluzia a fost una clara: femeile sint discriminate, mai ales atunci cind vine vorba de cariera profesionala sau reprezentarea politica. „Femeia nu are acces la infomatie, nu are acces la o remuneratie egala pentru aceeasi munca prestata, nu exista in momentul de fata o politica de reconciliere intre viata profesionala si viata de familie, multe dintre femei renunta la job pentru ca au atributii legate de cresterea copilului si, in plus, mentalitatea este un pericol destul de iminent pentru evolutia une femei“, a declarat Claudia Vas, presedinta Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse. ANES incearca, pentru anul viitor, implementarea unor politici publice care se vor adresa mamelor cu copii pina la 4 ani si femeilor marginalizate. Anunturi discriminatorii Si la nivelul judetului Cluj se regaseste acest fenomen. „Exista discriminari intre femei si barbati pe piata muncii in primul rind prin anunturile de ocupare a locurilor de munca. Avem anunturi de genul: «Angajez 50 de barbati muncitori necalificati» sau «Angajez sudor barbat intre 20 si 40 de ani». De asemenea, foarte multe discriminari sint induse de denumirile meseriilor: «Angajez sudor», de exemplu. Este clar ca trimiterea lui este una catre un barbat“, a declarat Daniel Don, presedintele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca. Potrivit acestuia, din datele statistice, se observa ca peste 50% din functionarii publici sint femei, dar ele se regasesc la conducerea unor institutii publice doar in propor-tie de 25%.Caravana anti-discriminareAgentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse desfasoara in aceasta perioada o caravana in toata tara, in cadrul careia au loc intilniri cu reprezentantii institutiilor locale, cum ar fi Inspectoratele Teritoriale de Munca sau Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca. Pina acum, caravana a ajuns in 12 judete si se incearca, prin aceste dezbateri, sa se stabileasca o strategie de combatere a fenomenului discriminarii dintre femei si barbati. 

Beyonce, cu parintii la Cluj

 Expertii in scene, la Cluj Cintareata americanca Beyonce va sosi luni direct la Cluj, insotita de staff-ul ei, care numara 81 de persoane. Printre acestia vor fi si parintii artistei. Mama ii este stilista, iar tatal ii este manager inca de la debut. Pina la sosirea intregii echipe, ieri au ajuns la Cluj, in trei camioane umplute la maxim, echipamentele pentru concert. 80 de tone de materiale vor fi folosite pentru ca evenimentul sa se desfasoare perfect. Tot ieri a inceput montarea podiumului scenei si a stilpilor de sustinere a acoperisului, lucrarile fiind efectuate de firma Stage Expert din Bucuresti. Gigantica scena masoara 24 de metri lungime, 20 de metri latime si 20 inaltime, iar la aceasta se vor adauga citeva ecrane imense si alte anexe. In afara stadionului a fost montat si un releu de peste 20 de metri, care va sustine antenele de comunicatii pentru opt linii telefonice si Internet de mare viteza. Cazarea artistei, un mister Desi unele surse confirma sederea divei la Cluj sau participarea ei la o petrecere intr-un club clujean, organizatorii sustin ca aceste informatii sint false. „Nu pot confirma aceste informatii, dar pot spune ca Beyonce va fi cazata in Bucuresti, in nici un caz la Cluj, insa mai multe informatii nu putem oferi inca“, a declarat ieri Felicia Candidatu, coordonator PR al companiei Vodafone, organizatorul concertului. Nici staff-ul artistei nu este „sigur“ cazat la un hotel clujean. „Nu este adevarat ce se spune. La noi nu va fi cazata nici ea, nici staff-ul acesteia. Sint informatii eronate, nu a inchiriat nimeni hotelul, nici pentru ea, nici pentru altcineva“, a declarat un reprezentant al singurului hotel de cinci stele din Cluj.

Lansari la „Kilipirim“

Foto Marius RUSCartile, CD-urile si DVD-urile pot fi achizitionate la jumatate de pret la Tirgul „Kilipirim“ Tirgul „Kilipirim“, care le ofera clujenilor carte, muzica si film la pret redus, poate fi vizitat pina duminica, 21 octombrie, la parterul si etajul I ale Casei de Cultura a Studentilor. Pe linga acestea, zilnic sint programate citeva lansari de carte, iar la final tombole si concursuri. Prima carte din aceasta serie, „Mircea Eliade“, de Petre Tutea, a fost lansata ieri, de Editura Eikon. De asemenea, astazi, aceeasi editura va prezenta de la ora 17.30 volumul „Amicus Plato sau trei puncte, despartirea de Noica“, de Alexandru Paleologu, prezentata de Florin Octavian. De la ora 17, Editura Tritonic Grup lanseaza cartea „Filiera greceasca“, de Bogdan Hrib, prezentata de Michael Haulica. Acesta va sustine o cuvintare de la 17.30 si despre volumul „Strugurii s-au copt in lipsa ei“, de Zully Mustafa. Miine, in aceeasi locatie va avea loc o dezbatere ARDOR, cu sprijinul aceluiasi grup editorial, intitulata „Dezbaterea parlamentara pe tema obezitatii“. Duminica, in ultima zi de tirg, are loc de la 11.30 tombola „Curtea Veche“ cu premii pentru parinti si juniori, iar de la 12 se vor trage la sorti cistigatorii tombolei „Kilipirim“. Marele premiu va fi o biblioteca plina cu carti. Programul tirgului se desfasoara intre orele 11 si 20. Sint puse in vinzare peste 40.000 de titluri, iar reducerile variaza intre 30% si 60% din pretul initial. Se mai gasesc, de asemenea, CD-uri si DVD-uri cu muzica si film la care preturile pot scadea cu pina la 50%.

Trei piloti pentru titlu

 Epilogul actualului sezon de Formula 1 va avea loc pe pista braziliana de la Interlagos, in ceea ce se anunta a fi cea mai interesanta cursa a campionatului. Nu mai putin de trei piloti isi vor disputa titlul mondial, Lewis Hamilton (McLaren Mercedes), Fernando Alonso (McLaren Mercedes) si Kimi Raikkonen (Ferrari) avind toti sanse de a se incorona campion la finele etapei sud-americane. Favorit porneste Hamilton, britanicul de 22 de ani care ocupa si fotoliul de lider al clasamentului general, cu 107 puncte, cu 4 mai multe decit coechipierul sau si campionul mondial en-titre, Fernando Alonso. In cazul in care isi va adjudeca titlul, Hamilton va intra in istorie drept cel mai tinar campion si, in acelasi timp, primul pilot care obtine aceasta performanta in sezonul de debut. De cealalta parte, Alonso va incerca cu orice pret sa-si asigure cel de-al treilea titlu din palmares, dupa cele din 2005 si 2006, spaniolul fiind dispus sa recurga la toate tertipurile pentru a-i lua fata coechipierului sau de la McLaren. In fine, postura de outsider ii revine lui Kimmi Raikkonen, singurul reprezentant al echipei Ferrari ce pastreaza sanse reale la cistigarea campionatului, finlandezul tintind primul titlu din cariera. Deznodamintul acestui sezon va fi transmis in direct de TVR1, duminica incepind de la ora 19, calificarile fiind programate simbata, de la aceeasi ora.

Ne-am calificat!

 Fara probleme in Luxemburg Fotbalistii lui Piturca, jubilind la gindul ca vor reprezenta Romania la Campionatul European din 2008Dupa multe incercari sortite esecului, nationala de fotbal a Romaniei a reusit sa se califice, dupa o pauza de 8 ani, la un nou Turneu Final, si anume la Campionatul European din 2008 ce se va disputa in Elvetia si Austria. Marele eveniment s-a consemnat la finele partidei din Luxemburg, pe care elevii lui Piturca l-au cistigat lejer, cu 2-0, in ceea ce a reprezentat cea mai frumoasa seara din cariera actualei generatii a „tricolorilor“. Scorul a fost deschis de mijlocasul Florentin Petre, chemat de urgenta pentru aceasta partida, care l-a invins pe portarul advers cu un sut din apropierea portii (’42). Pe fondul unei dominari categorice, fotbalistii romani au dat lovitura de gratie cu o jumatate de ora inaintea fluierului final, prin atacantul lui VB Stuttgart, Ciprian Marica. „E o bucurie mare pentru noi, am muncit mult, ne-am dorit mult aceasta calificare. O meritam. Ne bucura ca am reusit sa scoatem din nou lumea pe strazi. Aceasta calificare am obtinut-o impreuna, incepind de la nea Piti pina la ultimul jucator“, a declarat la finalul partidei portarul Bogdan Lobont, surprinzind, in cele citeva propozitii rostite, exuberanta care a cuprins lotul „tricolorilor“ in momentul in care participarea Romaniei la Euro 2008 a devenit o certitudine. Ajutor de la Albania Desigur, nu trebuie uitat ca aceasta performanta a fost obtinuta inaintea incheierii preliminariilor si datorita pasului gresit facut de Bulgaria pe terenul Albaniei. Desi aveau sanse mici de calificare, vecinii de la sud au pierdut definitiv trenul spre competitia de la anul, remizind cu 1-1 in fata albanezilor. A fost un meci dramatic, in care gazdele au condus cu 1-0 pina in minutul 86, cind Berbatov a reaprins sperantele bulgarilor. Amfitrionii au ratat un penalti in ultimul minut de joc, scorul raminind neschimbat, insa favorabil „tricolorilor“, care si-au cistigat, astfel, dreptul de a merge in Austria si Elvetia. A doua echipa ca si calificata din grupa „tricolorilor“ este Olanda, care, dupa ce a dispus de Slovenia cu 2-0, mai are nevoie de o victorie in fata Luxemburgului pentru a fi siguri de participarea la competitia de la anul.

Pe scurt

 Program competitional Baschet simbata, ora 11, Sala Sporturilor „Horia Demian“: „U“ Trustul CRE – B. C. Teleorman Alexandria (div. A, feminin) Handbal Sala Sp.: simbata, ora 9: LPS Cluj – Colegiul Tehnic Roman (juniori I); duminica, ora 11: Potaissa Turda – HC Minaur II Baia Mare (div. A, masculin) Rugbi duminica, ora 10, Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hatieganu“: CS Gens Cluj – CS Unirea Iasi (U19) Volei duminica, ora 13.30, sala str. Taberei nr. 3: LPS Cluj – LPS Satu Mare (junioare I) Fotbal tenis simbata, ora 9-17, Baza Sportiva Record: Cupa „Record“ (amatori / dublu) Fotbal in sala duminica, ora 17, Sala Sp: CFF Clujana – CS United Galati (Liga I) Derbi la Baia Mare Doua echipe participante in cupele europene de handbal feminin sustin simbata restanta contind pentru etapa a VII-a a campionatului Ligii Nationale. „Meciurile dintre HCM Baia Mare si «U» Jolidon au fost intotdeauna echilibrate si nu va fi altfel nici de aceasta data. Sper sa le producem prima infringere pe teren propriu“, spune directorul sportiv clujean Mircea Cucuian. Pentru partida de la Baia Mare, antrenorul clujean Gheorghe Covaciu are la dispozitie intreg lotul. El ar putea incepe jocul in formula consacrata: Dogaru-Cucuian – Paraschiv, Gherman, Ani-Senocico, Birsan (Brinzan), Busuioceanu, Dinca. Meciul din Sala „Lascar Pana“ va incepe la ora 11 si va fi arbitrata de bucurestenii Constantin Din si Sorin Dinu.    T.-J. L. Benfica, dupa Dica Conform cotidianului portughez „Correio da Manha“, atacantul Stelei Nicolae Dica se afla in atentia Benficai Lisabona, formatie pregatita de spaniolul Jose Antonio Camacho. Lusitanii il considera pe „decarul“ vicecampioanei drept unul dintre marile talente ale fotbalului romanesc, fiind dispusi sa plateasca cei 7 milioane de euro pe care ii cere George Becali, patronul formatiei din Ghencea. In afara de Benfica, si alte cluburi europene sint interesate de serviciile lui Dica, printre acestea numarindu-se Fiorentina, Lens si Olympiakos Pireu.    G. J. Spectacol brazilian Nationala Braziliei nu a avut nici o emotie in fata Ecuadorului, intr-un meci contind pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2010. Cu Robinho si Kaka in forma de zile mari, elevii lui Dunga au facut spectacol, surclasindu-si adversarul cu un categoric 5-0. Scorul a fost deschis de Vagner Love (‘20), pentru ca Ronaldinho sa faca 2-0 in minutul 73, Kaka (‘78, ‘85) si Elano inchizind tabela.    G. J.

Dupa victorie la Craiova!

 Astazi, „U“ Cluj va intilni, in deplasare, formatia Universitatea Craiova, intr-un meci ce va fi transmis in direct de Telesport de la ora 19. Este primul meci al „studentilor“ sub comanda noului tehnician al echipei, Gheorghe Multescu, dupa ce Adi Falub a demisionat de la echipa dupa infringerea din etapa trecuta cu Poli Timisoara. Partida va consemna si primul meci oficial al lui Nicolo Napoli pe banca tehnica a „juvetilor“, italianul luindu-i locul interimarului Daniel Mogosanu. Aflata pe ultima pozitie in clasamentul Ligii 1, formatia de pe „Ion Moina“ va incepe confruntarea de astazi fara Goga (suspendat), Milan Jovanovic, Crusoveanu, Cordos, Suciu si Viland (toti cu probleme medicale). In conditiile date, Multescu ar putea trimite in teren urmatoarea formatie: Martin Tudor – Suller, Park, Baciu, Iodi, Ungurusan – Olah, Khachatryan, Coman – Negrean, Jovanovic. Spre relativa liniste a „studentilor“, si oltenii au probleme de lot, lista indisponibililor cuprinzindu-i pe portarul Bornescu si jucatorii de cimp Ionescu, Ciuca si Wobay. Partida de pe Stadionul „Ion Oblemenco“ va fi arbitrata de o brigada ce-l va avea la centru pe Radu Petrescu, ajutat la cele doua tuse de Cristian Nica si Octavian Sovre.

In vizita la vicecampioana

 Campionatul Diviziei A la baschet masculin programeaza in weekend meciurile etapei a IV-a. Intr-o runda cu mai multe partide interesante, capul de afis este meciul de la Pitesti, unde vicecampioana ultimei editii, BCMUS Arges, primeste vizita clujenilor de la „U“ Mobitelco. Echipa pregatita de Georgel Ziguli vine dupa infringeri in fata dinamovistilor si a ploiestenilor, dar si o victorie cu formatia din Otopeni, clujenii avind victorii la BCM ELBA Timisoara si BC Mures Tirgu-Mures, respectiv infringere la campioni, CSU Ploiesti. Meciul de la Pitesti este deschis oricarui rezultat, cele doua formatii putind alinia cele mai bune formule de joc. Antrenorul clujean Miodrag Perisic ar putea merge pe mina „5“-ului cu care a abordat recent partida de Cupa cu sibienii, adica: Medvedj, Seals, Iheadindu, Lapuste, Krstanovic. Iata si celelalte partide de simbata: Gaz Metan Medias – BC Tirgu-Mures, BC Rimnicu Vilcea – CSU Ploiesti, BC Tirgoviste – BCM ELBA Timisoara, CSU Cuadripol Brasov – CSM Leonardo Oradea, Rapid Neoset Bucuresti – CS Otopeni (ora 17, Telesport), Dinamo Bucuresti – CSU Atlassib Sibiu (vineri, ora 17, Telesport).

Baschetul feminin, start de sezon

 Campionat strins Intrecerile celei de-a 58-a editii a Campionatului National de baschet debuteaza simbata. Se anunta o editie interesanta prin prisma faptului ca formatia tirgovisteana care a dominat intrecerile in ultimii ani a scapat in ultimul moment de retragere. Abandonate de sponsori si de citeva jucatoare de valoare, campioanele vor lua, totusi, startul, dar nu vor mai conta in lupta pentru titlu. In asemenea conditii, echipa din Arad este principala candidata la laurii editiei, dar nu sint de neglijat nici sansele formatiilor bucurestene Olimpia si Sportul Studentesc sau a echipei CET Govora. Marea surpriza ar putea veni din partea nou-promovatei CSS Liceul „Mikes Kelemen“ Sfintu Gheorghe. Revenite de peste hotare, cele doua jucatoare de top din oras, Vass Ildikó si Ambrus Erzsébet, au reusit sa coopteze in lot patru baschetbaliste de la Tirgoviste, Boriga-Brosovszky Mónika, Larisa Toma, Elena Dinca si Volha Tamirgeanu, precum si pe moldoveanca Olga Cazac. Un lot de vedete cu care formatia care revine dupa 16 ani pe scena primului esalon isi propune clasarea pe podiumul editiei. O echipa de viitor In sezonul care va debuta simbata, echipa clujeana „U“ Trustul CRE conteaza pe un lot format din 15 jucatoare: Florentina Ardeleanu (24 de ani, 1,68 m), Orosz Andrea (22, 1,79 m), Andreea Hutanu (19, 1,84 m), Claudia Pop (18, 1,82 m), Oana Dunca (19, 1,80 m), Rada Giurgiu (20, 1,78 m), Mihaela Adi (19, 1,84 m), Silvia Gradinaru (18, 1,70 m), Mészáros Kata (17, 1,90 m), Flavia Ferenczi (16, 1,76 m), Raluca Chioran (17, 1,68 m), Andreea Pop (17, 1,80 m), Kira Karlstrom (23, 1,63 m), Michele Cosel (22, 1,68 m) si Corina Morosan (24, 1,90 m) ultimele trei fiind nou-venite la echipa. De pregatirea tinerei formatii se va ocupa un trio format din antrenorul emerit Horia Pop (director tehnic), Simona Musat (antrenor principal) si Calin Pop (antrenor secund), team-ul avind ca obiectiv accederea in careul de asi al campionatului si al Cupei Romaniei.Programul primei etape „U“ Trustul CRE Cluj - BC Teleorman Alexandria (simbata, ora 11, Sala Sporturilor „Horia Demian“), Municipal Tirgoviste - ICIM Arad, Sportul Studentesc Omnilogic Bucuresti - Rapid CFR Marfa Bucuresti, CSS-LMK Sfintu Gheorghe - CSM „U“ Oradea, National Iasi - Somes Tiger Dej, Olimpia Bucuresti - CET Govora. 

Derbi modern

 Revelatia Ligii 1, la Cluj Foto Marius RUSNoul capitan al CFR-ului, Eugen Trica, va incerca sa-si conduca echipa spre o noua victoriePauza competitionala de 2 saptamini s-a incheiat. Nationala de fotbal a Romaniei a reusit calificarea la Europenele de anul viitor, iar jucatorii s-au intors la cluburi, pentru a-si continua jocurile din campionat. Chiar daca nici unul dintre titulari nu a fost convocat la nationala, cei de la CFR Cluj nu s-au odihnit in aceasta perioada, sustinind doua meciuri amicale, in compania Gloriei Bistrita (4-1) si FC Baia Mare (2-2). Duminica, „feroviarii“ isi continua cursa pentru obtinerea titlului cu un meci care altadata ar fi fost privit ca o banala intilnire de mijlocul clasamentului. Lideri in Liga 1 dupa disputarea primelor 10 etape, fotbalistii lui Ioan Andone vor primi vizita ocupantei locului secund, surprinzatoarea Unirea Urziceni. Echipa pregatita de Dan Petrescu se afla la un singur punct in spatele CFR-istilor, obtinind pina acum 7 victorii, 2 egaluri si o singura infringere. De mentionat, de asemenea, ca in meciurile disputate pe teren propriu „visiniii“ au totalizat 9 puncte, in timp ce ialomitenii au strins 8 puncte din deplasarile efectuate pina acum. Schimbarile lui Ando In partida de duminica, fanii CFR-ului vor avea parte de mai multe surprize. In primul rind, il vor vedea la treaba pe noul capitan al echipei, Eugen Trica, acesta „mostenind“ banderola de la Edy Stancioiu, pedepsit pentru problemele create in ultimele etape. Apoi, Ioan Andone ar putea trimite in lupta o noua formula de joc, testata in pauza competitionala. Este vorba despre un 4-4-2 care ar inlocui sistemul consacrat in acest campionat, 4-2-3-1, care, se pare, nu ii mai convine tehnicianului CFR-ist. Avind in vedere suspendarile lui Stancioiu si Cadu, „feroviarii“ ar putea incepe partida de duminica de pe Stadionul „Dr. Constantin Radulescu“, ce va fi transmisa in direct de Kanal D de la ora 20.30, in urmatoarea configuratie: Nuno Claro – Tony, Sandberg, Galliasi, Panin – Semedo, Dani, Trica, Culio – Fabbiani, Didi. De partea cealalta, presedintele oaspetilor, Mihai Stoica, va urmari din tribune jocul de la Cluj, el fiind suspendat doua etape pentru protestele din partida Unirea Urziceni – Poli Iasi. Pentru asigurarea ordinii la acest meci, nu mai putin de 200 de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor fi dispusi pe arena din Gruia.PROGRAM LIGA 1, ETAPA A XI-A Simbata Gloria Buzau – Dacia Mioveni, ora 15, Telesport Poli Timisoara – Otelul Galati, ora 18, National TV Poli Iasi – Rapid, ora 20, Antena 1 Steaua – Gloria Bistrita, ora 20.45, Kanal D Duminica Ceahlaul Piatra-Neamt – FC Vaslui, ora 15, TVR 1 Pandurii Tirgu-Jiu – Dinamo, ora 15, National TV Farul Constanta – UTA Arad, ora 17, Telesport

scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

 Autoritatile romane nu au adoptat la timp o lege referitoare la spatiile protejate pentru pasarile migratoare. Comisia Europeana ar putea impune sanctiuni Romaniei din acest motiv. Ce parere aveti de aceasta situatie?

Libertatea opiniei corecte

 Noua televiziune nationala a debutat cu „Revolutia romana in direct“ si a continuat, euforic si haotic, imbatata de noul atribut al libertatii. Dar Televiziunea Romana Libera si-a revenit si a ramas doar TVR cam in aceeasi perioada cind au inceput sa dispara „bunii romani“ sau „oamenii de bine“ din vocabularul nostru, cind camerele de luat vederi erau atent controlate sa filmeze doar aurolacii (golanii) din Piata Universitatii, iar mitingurile electorale ale lui Iliescu din 1992 sa fie filmate cu cadre strinse, pentru a da senzatia ca multimile sint mai mari decit in realitate. Televiziunea Romana a renuntat la sintagma „Libera“ dupa primele alegeri din 1990, cind a intrat sub control parlamentar, adica sub control politic, indiferent de cine ar fi reprezentat el. Mi-am adus aminte de scurta istorie a TVR dupa difuzarea inregistrarilor cu ministrul Remes si fostul ministru Muresan – care aratau politicienii in lupta pentru ciolan ca sa puna mina pe caltabosi – audierile lui Sassu si explicatiile doamnei Culcer. Ultimele se inscriu intr-o realitate asumata tacit de mult timp: „Televiziunea Romana trebuie sa fie altfel“. Cam asta a spus si domnul Cristian Tudor Popescu, invitat la Realitatea TV, ca el ar fi difuzat pe site-ul ziarului sau filmuletul, doar ca TVR ar fi trebuit sa procedeze diferit. Poate fiindca e de stat. Si asta necesita doua unitati de masura. Asa cum pentru „furtul din avutul obstesc“ (al statului) se facea mai multa puscarie decit pentru cel din „avutul privat“. Domnul CT Popescu e plin de calitati. O spun sincer. Dar si de vanitati. II place sa vorbeasca, sa apese cuvintele, sa le scuipe ca pe sentinte, sa le sublinieze ca un critic literar, sa le interpreteze ca pe niste profetii, sa le diferentieze si explice tuturor. O face cu acelasi aplomb cind vorbeste despre literatura, cind isi pune palaria in cap pentru a prezenta „The Doors“ la Procinema, cind isi pune ordine in amintirile de cind era copil de mingi in Cupa Davis sau cind da sentinte de presa. O singura data conteaza, insa, opinia domniei sale in sens meta-jurnalistic, cind face judecati in ceea ce priveste actul de presa, domnia sa fiind – chiar si atunci cind nu o spune – presedintele Clubului Roman de Presa (private si de stat). Si tocmai de aceea domnia sa ar trebui sa le lase, dincolo de actualul caz particular, la modul general angajatilor TVR dreptul de a concura cu colegii lor din presa privata. De a fi mai buni. Sau de a fi manipulati. Si chiar de a gresi. Fiindca nu critica la adresa modului in care a prezentat TVR filmuletele in cauza e gresita, ci dubla masura pe care o aplicam aici. Angajatii TVR trebuie sa se supuna acelorasi rigori deontologice ca restul ziaristilor cu care, intr-un fel sau altul, concureaza. Sintagma „televiziunea publica e platita din banii nostri“ e corecta. Si dureroasa. Asta ne face, in actualul cotext, platitori obligati si constienti ai mediocritatii controlate politic. Nu cred ca exista in Romania actuala o institutie jurnalistica mai corupta. Mai presata din exterior de catre politicieni, din interior de catre sindicate, din breasla de catre mai marii presei asa cum este TVR. Nu cred ca va fi in urmatorii ani o institutie de presa mai afectata decit TVR, careia extinderea retelelor de televiziune digitala prin satelit ii va diminua dramatic audienta si credibilitatea. Si ii vom vedea atunci pe ziaristii ei plecind de la stat la privat, turnindu-si cenusa in cap la fel ca in 1990 pentru ce au fost nevoiti sa faca. Cam pe atunci cind s-a cistigat dreptul la libertatea opiniei care exista si acum. Totul e sa fie „politically correct“ (PC). Chit ca in cazul de fata, la propriu si la figurat, PC e un „false friend“. 

Romania, locul 1 la cancer pulmonar

 Andreea Iacob, 27 de ani, secretara „Nu stiam ca Romania este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste cancerul pulmonar. Acest lucru arata cit de grava este situatia din tara noastra si cit de putina preocupare exista pentru acest aspect. Nu stiu ce sa va spun. Ministerul Sanatatii ce pazeste? Cred ca ar trebui date niste legi mult mai dure in ceea ce priveste consumul de tutun“. Calin R., 35 de ani, reprezentant vinzari „Dupa parerea mea, se misca lucrurile si se face cite ceva in directia asta, numai ca nu este suficient. Dovada, iata, numarul foarte mare de imbolnaviri care are loc in fiecare an. Am vazut ca in multe cluburi patronii au luat in serios obligatia salilor pentru nefumatori, campaniile anti-fumat sint din ce in ce mai dese si mai active, ceva se face. Nu stiu ce ar trebui facut in plus, pentru ca se vede treaba ca este nevoie“. M. S., 43 de ani, bibliotecara „Este enorm. E foarte rau ca se intimpla asa ceva, ca detinem un record de trista factura. In mod normal, aceste statistici ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru toate institutiile care au puterea sa schimbe ceva, o prioritate nationala. Dar, bineinteles, asa ceva nu se intimpla. Nu in Romania“. Adrian M., 27 de ani, profesor „Ca in atitea alte situatii, solutia sta in modul cum responsabilizezi tinerele generatii, mai ales in locurile unde acestea isi petrec majoritatea timpului, adica la scoala. Imagini din acelea cu zeci de elevi care fumeaza in incinta scolii n-ar trebui sa existe. Iar daca nu se poate cu vorba buna, sa se incerce adoptarea unor reguli si legi mult mai dure decit pina acum“. Iuliana Mesaros, 33 de ani, consilier marketing „In opinia mea, cifrele astea sint mai mult decit ingrijoratoare. Si cred ca principalul factor responsabil este educatia, incepind de la cea din familie. Am vazut un reportaj la televizor care prezenta un pusti de-o schioapa ce declara, foarte dezinvolt, ca el fumeaza si acasa, in prezenta parintilor. Asa ceva n-ar trebui sa fie permis“.

Timbrul social a fost eliminat

 Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un proiect de lege prin care abroga aplicarea timbrului social de 1% asupra valorii masinilor noi de import cu o capacitate cilindrica de minimum 2.000 cmc, desi proiectul de buget pe 2008 prevede venituri din aceasta taxa de 37,5 milioane lei. Proiectul va fi trimis spre dezbatere si aprobare Parlamentului. Inmatricularea autoturimelor noi de import, din tari terte, cu motor de peste 2.000 cmc presupune nu doar plata controversatei taxe de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie, ci si a taxei de timbru social, reprezentind 1% din valoarea masinii. Taxa a fost instituita in urma cu 8 ani, prin Ordonanta de Urgenta 118/1999, de infiintare a Fondului de solidaritate. Taxa se aplica masinilor noi din import cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 cmc si participantilor la jocuri de noroc. In vara anului trecut, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care a adus unele modificari ordonantei din 1999, dar nu a renuntat la taxele percepute pentru masini, desi introdusese, in Codul Fiscal, taxa de prima inmatriculare. De la 1 ianuarie, o data cu aderarea Romaniei la UE, notiunea de import a fost redefinita pe relatia cu statele membre si redenumita achizitie intracomunitara. Prin urmare, masinile produse in Uniune nu sint considerate importuri si nu trebuie taxate cu 1%. Legislatia romaneasca nu aduce, insa, o precizare pentru aceste situatii. Potrivit unor experti din Ministerul Finantelor, taxa contravine reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru ca este o bariera in circulatia bunurilor si ar trebui eliminata.

Francezii au preluat BT Asigurari

 Zvonurile s-au adeverit Francezii de la Groupama si reprezentantii Bancii Transilvania au semnat pentru 90 de milioane de euroInca din primavara acestui an, existau zvonuri pe piata conform carora Banca Transilvania ar putea fi vinduta. Pe masura ce lucrurile evoluau, zvonistica se „ascutea“ si ea si existau asteptari ca macar una dintre diviziile BT sa fie scoasa pe piata internationala. Cresterea rapida a companiei si vizibilitatea ei pe piata au nascut in mare parte aceste asteptari justificate. Oficialii companiei n-au lasat loc comentariilor, dar nici n-au confirmat vreo tranzactie, in conditiile in care, explica reprezentantii sai, rigorile listarii la bursa impun ca orice informatie de acest gen sa parvina mai intii actionarilor companiei si bursei, si abia apoi presei. Totusi, in aceasta saptamina, vinzarea BT Asigurari a devenit una dintre tranzactiile-vedeta clujene in 2007. Compania franceza de asigurari Groupama a preluat 90% dintre actiunile BT Asigurari, dar va deveni actionarul unic al BT Asigurari, potrivit informatiilor oferite de catre companie. Prima strigare: 90 de milioane de euro Valoarea initiala a tranzactiei este de 90 de milioane de euro, mai spun reprezentantii companiei clujene, insa pretul final ar putea sa creasca pina la 31 decembrie, data estimata a incheierii definitive a tranzactiei. Cresterea pretului de vinzare se va face in functie de rezultatele financiare al BT Asigurari pentru anul in curs. Potrivit informatiilor companiei, BT Asigurari ocupa in prezent locul noua in clasamentul firmelor de asigurari non-viata si este al 12-lea important asigurator de viata din Romania, detinind o cota de piata de 4%. Cifra de afaceri a „puiului BT“, in primul semestru al anului 2007, a fost de 40 de milioane de euro, cu 40% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, societatea a inregistrat o crestere cu 162% in perioada 2004-2006, in condiiile in care piata de profil a crescut cu 54% in acelasi timp.Francezii „ataca“ Europa de Est si Sud ¤ Groupama, noul actionar BT Asigurari, a incheiat anul 2006 cu venituri de 14,2 miliarde de euro obtinute din primele de asigurare ¤ achizitionarea BT Asigurari face parte din planul strategic al companiei franceze care si-a propus sa devina unul dintre liderii europeni in asigurari si isi orientase dezvoltarea spre Europa Centrala, de Est si Sud

Wizz Air zboara de la Cluj-Napoca

 Clujul, conectat la marile capitale Europene Numarul pasagerilor care vor tranzita aeroportul clujean, cind acesta va fi gata, va depasi in acest an cifra estimata initial de 350.000 de persoaneDupa multe negocieri, Consiliul Judetean Cluj, Aeroportul International Cluj (AIC) si compania Wizz Air „au batut palma“, iar operatorul low-cost va efectua zboruri de pe aeroportul clujean cu incepere din 13 noiembrie. Mai mult, Wizz Air va opera in regiunea transilvana doar de la Cluj. Unul dintre cei mai cunoscuti operatori de zboruri low-cost, cel putin la nivelul Transilvaniei, compania Wizz Air, a ales sa-si mute la Cluj operatiunile si zborurile pe care le efectueaza de un an incoace pe aeroportul din Tirgu-Mures. Motivul mutarii este dat de conditiile si infrastructura mult mai buna pe care aeroportul clujean le poate oferi in acest moment. „Doua lucruri reprezinta o problema vizavi de operarea de zboruri in si din Tirgu-Mures. In primul rind, e o zona muntoasa si in al doilea rind se afla linga o sursa de apa, motiv pentru care conditiile meteorologice sint nefavorabile. In plus, nu s-au facut investitii in imbunatatirea logisticii care sa permita imbunatatirea conditiilor de vizibilitate“, a punctat Josef Varadi, Chief Executive Officer al Wizz Air. Practic, a subliniat si David Ciceo, directorul AIC, si Clujul are o problema meteorologica, „dar aceasta a fost ameliorata substantial printr-o investitie totala de aproximativ 5 milioane de euro, realizata in ultimii ani, care a dotat aeroportul cu instalatii de ghidare moderne si foarte eficiente“. Banii si ambitia dau tonul „Nu ne mutam si nu operam in nici un fel la imbold politic, ci comercial. Clujul este un punct mult mai important, care poate asigura un trafic mult mai mare“, a mai precizat Josef Varadi. El a mai spus ca din 13 noiembrie, cu plecare din Cluj, Transilvania va fi conectata prin zboruri low-cost operate de catre companie la marile capitale ale Europei. Este vorba de Roma, Londra, Barcelona, dar si Budapesta, iar cu incepere din 28 februarie, Clujul va fi legat si de Dortmund. Pretul unui bilet, pina in martie, va fi de 69 de lei all inclusive si poate fi cumparat de pe Internet in principal, dar si de la agentii de ticketing care vind acest produs. „Comertul pe Internet este foarte important pentru noi, pentru ca ne ajuta sa pastram preturile mici“, a mai punctat Josef Varadi.

Pe scurt

 Tiriac junior a fost achitat Ion Ion Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, a fost achitat, ieri, de magistratii Tribunalului Bucuresti în dosarul „Cocaina pentru VIP-uri“. Procurorii solicitasera condamnarea acestuia, pe motiv ca exista suficiente probe la dosar, chiar daca inculpatul a beneficiat, in timpul anchetei, de „tratament preferential“. Procurorii au acuzat „o ingerinta necontrolata“ a reputatiei unui om si a mass-media in problemele Justitiei, motiv pentru care mai multi martori au ajuns sa isi schimbe depozitiile, chiar de mai multe ori. Ancheta în dosarul „Cocaina pentru VIP-uri“, în care a fost inculpat si Ion Alexandru Tiriac, a început în 2002, iar în luna februarie 2004 au fost arestati doi tineri, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase, asupra carora s-a gasit cocaina. În acelasi dosar au fost cercetate alte sapte persoane, printre care Ileana Lazariuc, Raluca Sandu si Robert Sandu.    C. J. Tulus cistiga in lupta cu Chiuariu Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca procurorul Doru Tulus sa ramina la conducerea Sectiei a II-a penale din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), respingind, astfel, cererea de revocare a sa înaintata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. El si-a sustinut cererea motivind ca procurorul-sef Doru Tulus ar fi avut o „activitate dominata de abuz si arbitrar“. Chiuariu il acuzase pe Tulus ca ar fi încercat sa controleze activitatea procurorilor din subordine prin deschiderea sau închiderea nejustificata a unor dosare sau demararea unor acte de cercetare tematica. Votul in CSM a fost de sase la unu impotriva revocarii din functie a lui Tulus. Cu toate acestea, ministrul Chiuariu spune ca nu va tine cont de avizul negativ al CSM si ii va inainta presedintelui Romaniei cererea de revocare din functie.    C. J.

Medicii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist nu poarta vina mortii acestuia

 Patriarhul Teoctist a murit în urma unui stop cardiorespirator provocat de o complicatie aparuta din pricina tratamentului medicamentos. Aceasta a fost concluzia Colegiului Medicilor, care a analizat cazul operatiei fostului Patriarh. Detaliile procedurale au fost disecate de o comisie medicala multidisciplinara, formata din 25 de medici, chirurgi si specialisti in terapie intensiva. Acestia au decis ca operatia a fost corect facuta, iar timpii si manevrele presupuse, respectate din punct de vedere medical. Membrii comisiei au primit prin posta intreaga documentatie referitoare la analize si modul de interventie chirurgicala. Ei nu s-au cunoscut intre ei, motiv pentru care sustin ca aprecierile nu le-au putut fi influentate. Comisia a decis ca moartea fostului Patriarh, survenita pe data de 30 iulie, a avut drept cauza un stop cardiorespirator. Concluziile comisiei ii exonereaza de orice culpa medicala pe profesorii Dan Tulbure si Ionel Sinescu, cei care l-au operat pe Patriarhul Teoctist. „Nu au existat greseli din punct de vedere medical si s-au respectat toate procedurile“, a fost concluzia specialistilor. Cei doi medici vor mai fi audiati, insa, si de o comisie superioara de disciplina a Colegiului Medicilor, deoarece sint membri ai acestuia. Ancheta a mai stabilit ca Teoctist a decis sa suporte operatia, desi stia foarte bine riscurile. Boala de care suferea nu i-ar mai fi permis sa oficieze slujbele. Intrebari asupra operatiei sale au aparut in presa, dupa moartea sa, fapt care a dus la autosesizarea Colegiului Medicilor din Romania. Dupa ce medicii Sinescu si Tulbure vor fi audiati si de comisia de disciplina, decizia finala a acesteia nu va mai putea fi contestata decit in instanta. Patriarhul Teoctist avea 92 de ani la momentul decesului, fapt care, mai sustin medicii, a fost inca un factor de risc. Cu toate ca decizia Colegiului de ieri ii exonereaza pe cei doi medici care l-au operat pe inaltul prelat, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 2 verifica, si ei, actele medicale referitoare la moartea fostului Patriarh. Expertiza, in acest caz, va fi facuta de specialistii Institutului de Medicina Legala. Verificarile se fac drept urmare a unei plingeri depuse de reprezentantii organizatiei „Civic Media“, care au solicitat lamurirea neclaritatilor legate de decesul lui Teoctist.

„Politie politica“ pentru episcopul Visarion

 Nume de cod: „Bobi“ Inca un inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Romane a primit verdict de colaborare cu Securitatea din partea CNSASCNSAS a decis, ieri, ca episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, a colaborat cu fosta Securitate ca politie politica. Informatia a aparut pe agentia de presa NewsIn, care sustine ca verdictul s-ar fi bazat pe mai multe documente potrivit carora inaltul prelat a fost racolat, inainte de Revolutie, de Directia de Informatii Externe, ca persoana de sprijin. Episcopul ar fi avut numele conspirativ „Bobi“. Cazul sau a fost supus votului pentru a doua oara, ieri, iar decizia finala a CNSAS poate fi contestata in termen de 15 zile. In replica, inaltul prelat sustine ca nu avea cum sa fie agent al Securitatii in strainatate, din moment ce a plecat, la studii, dupa 1994. „Daca eram colaborator al Securitatii, ar fi trebuit sa ies din tara imediat dupa ce am terminat facultatea. Eu episcop am ajuns in 1996“, a spus Visarion, care a mai adaugat ca a aflat de verdictul CNSAS de la reprezentantii presei care incercau sa obtina o reactie de la el. Episcopul vicar va contesta decizia CNSAS Episcopul vicar al Sibiului a declarat ca va contesta verdictul CNSAS de ieri. „Voi depune contestatie la CNSAS, in termenul legal de 15 zile. Daca nu va fi rezolvata, nu stiu ce alta cale sa urmez. Calea mea, a noastra, este rugaciunea, smerenia si pocainta. Am primit verdictul cu multa mihnire in suflet. Dumnezeu sa-i binecuvinteze. Nu stiu de ce am primit acest verdict“, a declarat acesta. Verdictul in cazul Episcopului de Sibiu este al cincilea de acest fel, de colaborare cu fosta Securitate, dat in ceea ce ii priveste pe inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane. Pe masa de lucru a CNSAS au mai ramas, sustine NewsIn, trei dosare de inalti prelati, printre care se numara si al lui Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului. In cazul sau, CNSAS a decis sa ii mai acorde un ragaz, deoarece probele din dosar ar lasa loc de interpretari. „Politie politica“ si la MAE Deciziile CNSAS s-au luat in absenta discutiilor cu cei cercetati, deoarece inaltii prelati au refuzat sa se prezinte la audieri. Singurul care a facut exceptie a fost Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, care a primit, si el, decizie de colaborare, dar a contestat-o. Decizie de politie politica a primit si Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, care, insa, si-a recunoscut imediat dupa Revolutie colaborarea cu Securitatea. Tot ieri, CNSAS a dat verdict de politie politica in cazul Gabrielei Constantinescu, sefa Directiei ONU din Ministerul Afacerilor Externe. Purtatorul de cuvint al Ministerului a refuzat sa faca orice comentariu pina cind decizia nu va fi anuntata oficial.

Premiere mondiale la festivalul filmului documentar

 Crema documentarelor „Cold Waves“ este un documentar de exceptie, care vorbeste despre razboiul iscat intre Radio Europa Libera si regimul Ceausescu, care a ajuns pina intr-acolo incit au fost angajati asasini pentru a elimina oameni-cheie de la Europa Libera. Mai mult decit atit, filmul analizeaza impactul urias pe care media il are in societatea moderna. Filmul face parte din cadrul ASTRA FILM 2007, ce se va desfasura la Sibiu in perioada 22-28 octombrie. Aflat anul acesta la cea de-a IX-a editie, festivalul filmului documentar se bucura de un prestigiu extraodinar, fiind considerat unicul festival de acest gen din sud-estul Europei care promoveaza cele mai bune productii de film de non-fictiune, in Romania si in intreaga regiune si le ofera cinefililor sansa de a intilni regizori de film din toata lumea. Vor intra in competitie filme internationale, filme romanesti, filme realizate de studenti, selectii de documentare despre Transilvania, realizate de autori romani si straini, filme premiate de-a lungul celor 15 ani de existenta a Festivalului si vor avea loc o serie de evenimente conexe: ateliere de film, expozitii de fotografie, concerte si spectacole de dans. Cele 56 de filme documentare care vor intra, in acest an, in cele patru sectiuni competitionale ale Festivalului au fost selectionate dintr-un total de aproximativ 800 de filme trimise din 62 de tari. ASTRA Film Fest 2007 aduce 10 personalitati ale lumii internationale a filmului – Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami, Michael Sinclair Stewart, Michael Yorke, Colette Piault, Renate Roginas, Rada Šešic, Cristi Puiu, Horea Murgu si Cornel Mihalache. Salutari din Viena Sala „Thalia“ va gazdui in data de 26 octombrie un concert de opereta clasica al artistilor Ansamblului din Viena. In ultimii 7 ani, acest ansamblu a sustinut 14 productii diferite de opereta si numeroase concerte, in special in Austria, dar si in alte tari europene, colaborind cu staruri internationale de opera, precum Sona Ghazarian si Heinz Zednik. Concertul de la Sibiu va cuprinde creatii de Johann Strauss, Franz von Suppe, Boccacio si multi altii, interpretate intr-o maniera originala de Anna Ryan (soprana), Martina Claussen (mezzosprana) si Peter Widholz (tenor), acompaniati de Margit Fussi, corepetitor. Festivalul National de Muzica Folk si Poezie Sfirsitul acestei luni le prilejuieste sibienilor o noua intilnire cu muzica de calitate si poezia. Festivalul National de Muzica Folk si Poezie va aduce si anul acesta nume consacrate ale genului: Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Vintila, Victor Socaciu, Narcisa Suciu, Ducu Bertzi si Marius Batu, Silvan Stancel si multi altii. Muzica folk va fi completata in fiecare seara de momente poetice sustinute de Catalin Neghina, Ioana Blaga Frunzescu, Monica Baldea si alti tineri artisti.VARIETATE 56 de filme documentare intra in acest an in competitie la Festivalul de la Sibiu.

Agenda zilei

 Manifestare vineri • ora 9.30 • Casa Matei Corvin In cadrul Academiei de toamna „Europa Artium“ se va desfasura, la Casa Matei Corvin, o masa rotunda cu tema „Arta si societatea“, precum si o expozitie a studentilor UAD, ce se va regasi intr-un pavilion de pictura din Parcul Central.Aniversare vineri • ora 18 • Club Insomnia Cu ocazia celor 10 ani de la infiintare, Club Insomnia este in zi festiva. De la ora 18, va avea loc deschiderea festiva cu Dorel Gaina si Francois Breda, precum si o expozitie foto: „Photo in Film“, iar de la ora 20, un concert Swinging Train.Festival vineri • ora 18 • Muzeul de Istorie a Transilvaniei In cadrul Festivalului „Clujul de altadata“, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei (Lapidarul), de la ora 19, va avea loc un concert de orga (instrument portabil din secolul VIII). Interpreteaza: maestrul Victor Dan.Teatru vineri • ora 19 • Teatrul National In Sala Mare a Teatrului National Cluj-Napoca, incepind cu ora 19, va fi pusa in scena, in premiera, piesa „Cenusa de piatra“, de Daniel Danis. Regia: Cristian Nedea.Concert vineri • ora 21 • Janis Pub In Janis Pub (strada Eroilor, nr. 5), incepind cu ora 21, va cinta trupa Hara.Festival vineri-duminica • Cinema Victoria In perioada 18-21 octombrie, la Cinema Victoria, se va desfasura cea de-a VII-a editie a Festivalului de Filme „Filmtettfeszt“, organizat de Revista lunara „Filmtett“ editata la Cluj-Napoca.Concert simbata • ora 19.30 • Quo Vadis Caffe La Quo Vadis Caffe va avea loc, de la ora 19.30, un concert Zachary Schmidt, muzician american. Sinteti bineveniti sa fredonati impreuna cu artistul melodii consacrate ale lui Bob Dylan, Bill Withers, Bryan Adams si altii.Concert duminica • ora 21 • Irish&Music Pub In Irish&Music Pub, de la ora 21, vor concerta Voices of Silence, Shadowsail si Vespera. Intrarea la concert costa 10 lei. 

Urmeaza derbiul

Neinvinsi pe propriul teren in actuala stagiune, fotbaslistii de la Gaz Metan se parea ca vor avea o misiune mai dificila in runda de simbata, contra celor de la Poli II Timisoara, formatie intarita si cu citiva jucatori de la prima echipa. a fost o simpla impresie, pentru ca mediesenii au dominat autoritar intilnirea. Elevii lui Pustai au inceput excelent si au avut numeroase ocazii de a marca. Principalele pericole la poarta banatenilor s-au numit Dudita, Eric si Boaru. Cea mai clara ocazie a avut loc in minutul 29, cind Prodan n-a reusit sa trimita mingea in plasa din pozitie de singur cu poarta goala. A prefatat insa golul din minutul 42 semnat de Boaru, care a reluat impecabil printr-un sut din afara careului. Spectacol pe terenIn partea a doua, cei care au avut initiativa au fost tot mediesenii. Cu un Eric debordant, jucatorii de pe Tirnava Mare au facut spectacol si in strartul mitanului secund. el a fost si cel care a reusit golul de 2-0, in minutul 65, dupa ce a fructificat excelent o pasa venita de la nou intratul Pirvulescu. Cu un avantaj multumitor pe tabela, gazistii au preferat sa inchida jocul. S-au retras deliberat in aparare si le-au dat ocazia timisorenilor sa iasa mult mai curajos la atac. Chiar si-n aceste condisii, pina la final nu s-a mai consemnat nimic notabil si gazistii obtin o noua victorie care-i mentin in plutonul fruntas, cu 18 puncte, la egalitate cu Muresul Deva, formatie clasata pe pozitia a treia in clasament. Dedicatie pentru PustaiVictoria din meciul contra celor de la Timisoara a fost dedicata de jucatori antrenorului Cristi Pustai, care, cu o zi inainte de joc, a implinit 40 de ani. „Ma bucur ca baietii mi-au facut un astfel de cadou. aveam nevoie de un succes in acest meci si ma bucur ca am reusit sa ne adjudecam cele trei puncte. Este cadoual perfect pe care il puteam primi", spune Pustai. Gaz Metan Medias are parte simbata de un meci de cosmar. elevii lui Cristi Pustai vor juca pe terenul celor de la Jiul Petrosani, o alta formatie care si-a manifestat intentia de a promova. Dupa o serie de trei succese consecutive,intre care unul in deplasare, Cristi Pustai, tehnicianul formatie gaziste spera intr-un nou rezultat bun. „Cred ca sintem in crestere de forma. avem nevoie de un rezultat bun pentru a ne intari si mai tare moralul captaat in ultima perioada. Trebuie sa pregatim foarte atent acest joc si sper sa ne intoarcem cu un rezultat bun. O victorie ar fi senzationala pentru noi. Oricum, sint convins ca ne va astepta un meci foarte dificil", spune Pustai.Jucatori optimistiUltimele rezultate, venite in urma unor jocuri foarte bune le-a dat un moral foarte bun jucatorilor de pe Tirnava Mare. Tocmai de aceea, acestia se considera indreptatiti sa spere la un rezultat bun la meciul de la Petrosani. „Va fi foarte greu pentru ca Jiul a  retrogradat din prima liga si mai are in componenta jucatori cu experienta. Noi trebuie sa ne facem treaba cit mai bine. Daca vom juca toti pentru unul si unul pentru toti avem sanse. Va trebui sa ne suplinim lipsurile si sa dam tot ce avem mai bun pe teren. Avem cel mai bun atac din serie si trebuie sa dovedim acest lucru si la Petrosani. Foarte impoirtant este, insa, sa nu primim gol", spune Doru Dudita. Clasament1 FC Arges  9  7  0  2  21-6  212 CSM Rimnicu Vilcea  9  6  1  2  10-7  193 Muresul Deva  9  5  3  1 17-8  18 4 Gaz Metan Medias  9   6  0  3  20-12  18 5 Liberty Oradea  9  5  1  3  7-5   16 6 Drobeta Turnu Severin  9  5  0  4  16-12  15 7 Jiul Petrosani  9  5  4  0  12-2   14 8 IS Cimpia Turzii  9  3  3  3  9-9  12 9 CFR Timisoara  9  3  2  4  6-9  11 10 Apulum Alba Iulia  9  3  2  4  9-10  11 11 Ariesul Turda  8  3  2  3  5-7  11 12 FC Bihor  9  3  2  4  9-10  11 13 Minerul Lupeni  9  3  1  5  8-13  10 14 Corvinul Hunedoara  9  3  1  5  5-15  10 15 CSM Resita  8  2  3  3  9-10  9 16 FC Tirgoviste  9  1  4  4  8-12   7 17 Poli II Timisoara  9  1  1  7  4-20   4 18 FCM Caracal  9  0  2  7  4-12   2

Cupa Romaniei la karate

Municipiul Medias va gazdui in acest sfirsit de saptamina in premiera Cupa Romaniei la karate. Competitia este organizata cu sprijinul clubului Kyudokan din orasul de pe Tirnava Mare. Vor participa circa 120 sportivi din intreaga tara, care se vor intrece la kata si kumite in sala de sport a Scolii Generale numarul 8 din cartierul  Vitrometan. Municipiul Medias va fi reprezentat de catre 20 sportivi, componenti ai clubului Kyudokan. „Este pentru prima data cind aceasta competitie se organizeaza la Medias. Vor veni peste 100 karatisti, care se vor intrece la Medias. Intrecerea va debuta simbata dimineata la ora 10.00 in sala de sport a Scolii generale numarul 8", precizeaza Aurel Morariu, instructor in cadrul clubului Kyudokan Medias.

Saptamina perfecta

In etapa de saptamina trecuta, Gaz Metan Medias a facut un meci de senzatie in deplasarea de la Elba Timisoara, care s-a incheiat abia dupa disputarea a doua reprzize de prelungiiri. Dupa uu start foarte bun al gazdelor, care au condus si la o diferenta de 16 puncte, 26-20, sau 40-26, gazistii au revenit foarte bine in joc, gratie reusitelor de trei puncte realizate de Marijanovic si Dumitrescu. La finele celor 40 de minute regulamentare scorul era egal, 94. A urmat prima repriza de prelungiri, dar nici aceasta n-a fost de ajuns sa departajeze cele doua echipe, scorul fiind 104-104. A urmat alte cinci minute de prelungiri, la capatul careia, gazistii, avind in Mojica un excelent coordonator s-a impus cu scorul general de 119-111. Fara resentimenteVictoria din etapa trecuta i-a apartinut, intr-o mare masura extremei Marijanovic, nimeni altul decit jucatorul care a evoluat sezonul trecut pentru Elba. Acesta a declarat la final ca nu era regrete ca a infundat tocmai fosta sa formatie. „Ne asteptam la un meci greu, dar nu sa existe o asa mare diferenta dupa primul sfert, la 16 puncte. A fost foarte greu sa revenim. Nu stiu ce sa zic si de arbitrajul asta, ne-am luptat si cu ei si cu frumoasa echipa din Timisoara, dar am fost mai buni", a declarat sirbul. El a mai spus ca viata de profesionist nu ii da dreptul sa aiba regrete pentru ca si-a infrint fosta echipa: „Eu imi hranesc familia cu banii de la Medias, nu are cum sa imi fie mila. Eu ii iubesc pe toti, ii respect, dar prietenia e altceva", spune extrema. Favoriti la victorieMiine, jucatorii de pe Tirnava Mare vor evolua din nou in campionat. O vor face contra celor de la BC Muresul Tg. Mures, intr-o partida ce va incepe in Sala Sporturilor, de la ora 18. „Trebuie sa invingem pentru ca evoluam pe propriul teren si avem de atins un anumit obiectiv. Nu stiu cum este Tg. Muresul fata de anul trecut, dar noi stiu sigur ca sintem obligati sa invingem", spune Rotaru.

Au disparut rablele

Autoturismele abandonate nu mai sint o problema. Teama de amenzi si simtul civic au rezolvat aproape in totalitate lucrurile. Conducerea Politiei Comunitare sustine ca in Medias mai sint doar sase masini abandonate. Proprietarul uneia dintre ele a fost amendat de cinci ori, insa degeaba. Conform unei hotariri a Consiliului Local, masina ar trebui ridicata de catre municipalitate, insa aceasta nu dispune de utilajele necesare.Aproape rezolvataPina nu demult, pe raza municipiului Medias erau zeci de caroserii abandonate. Politia Comunitara a demarat o campanie de depistare a proprietarilor, si ulterior de sanctionare a acestora. Incet, dar sigur, rablele au inceput sa dispara, astfel ca in momentul de fata mai sunt doar citeva. „La ora actuala mai avem sase masini abandonate. In restul cazurilor proprietarii lor au inteles ca trebuie sa si le ridice de pe domeniul public", precizeaza Adrian Popa, loctiitorul sefului Politiei Comunitare Medias.Amendat de cinci oriNu toata lumea intelege insa expresia simt civic. Un mediesean care locuieste in cartierul Gura-Cimpului a fost sanctionat in repetate rinduri de catre Politia Comunitara pentru ca si-a abandonat autoturismul pe domeniul public. Acesta sfideaza pur si simplu hotarirea Consiliului Local, si refuza sa isi mute masina. „Este vorba de un cetatean care locuieste pe strada Govora, si care si-a abandonat masina in fata blocului. Agentii comunitari i-au intocmit cinci procese verbale de contraventie, dintre care trei au fost primite, iar doua refuzate", mai spune Adrian Popa. Amenda pentru cei care isi abandoneaza autoturismele pe domeniul public este de 90-120 lei.Prevederi inutileConform hotaririi 10/2005 a Consiliului Local, rablele ar trebui ridicate. Actul normativ precizeaza ca municipalitatea va pune la dispozitie utilaje pentru ridicarea caroseriilor si transportarea lor intr-un special amenajat, lucru care nu s-a intimplat insa niciodata pina acum. Altfel spus, hotarirea este in vigoare, dar de respectat nu s-a respectat, in conditiile in care administratia locala nu dispune de aceste utilaje, si nici de un spatiu special amenajat pentru depozitarea lor.

Rovinieta pentru o Dacia 1310 va urca la 40 euro

Pretul unui roviniete pentru 12 luni va creste, de la 1 ianuarie 2008, de la 16 euro pentru autoturismele Euro II si 24 euro pentru cele non-euro la 28 euro pentru cele Euro II, respectiv 40 euro, tarifele fiind prevazute in Ordonanta 15/2002 pentru introducerea tarifului de utilizare a drumurilor.Practic, in categoria non-euro se incadreaza in principal autoturismele Dacia 1310. Potrivit unui comunicat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), incepind cu 2008 tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania- rovinieta va atinge nivelul prevazut de directivele europene. Aplicarea tarifului pentru utlizarea drumurilor s-a facut etapizat in conformitate cu Ordonanta Guvernului 15/2002. “Calendarul de aplicare etapizata a tarifului a fost propus de Romania la negocierile pentru integrarea in Uniunea Europeana, fiind agreat si acceptat de catre aceasta”, se arata in comunicatul de presa. Astfel, proprietarii de autoturisme vor plati, de la 1 ianuarie 2008, pentru o rovinieta cu o valabilitate de o zi un euro indiferent de tipul de autoturism, pretul actual fiind de 0,6 euro. Pentru rovinietele cu valabilitate de o saptamina tariful va fi de trei euro pentru autoturismele Euro II si cinci euro pentru cele non euro cu aproximativ doi euro mai mult decat pretul aplicat in perioada 2005-2007. Rovinietele pentru o luna vor costa intre sase si zece euro, pentru sase luni intre 15 si 25 euro. Rovinietele pentru un an valabile pentru microbuze vor costa intre 340 euro si 360 euro, pentru autobuze si autocare intre 650 euro si 850 euro. Pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala pina in 3,5 t se va plati, pentru o perioada de un an, intre 100 euro si 150 euro. 

Yoga in Muzeu

In fiecare simbata, zeci de persoane se intilnesc la Muzeul Municipal Medias din judetul Sibiu pentru a face yoga. Desi acest muzeu nu duce lipsa de vizitatori deoarece are un patrimoniu cultural impresionant fiind constituit din peste 15.000 de piese, unele dintre ele fiind considerate avind valoare de patrimoniu national, directorul Muzeului s-a gandit ca poate face niste bani in plus. Astfel, o data pe saptamina Muzeul pune la dispozitie o camera yoghinilor contra sumei de cinci lei. Directorul spune ca oricum aceasta camera nu era folosita. „Este o camera destul de micuta unde ei isi fac intilnirile, iar noua ne revin banii prin taierea unor bilete", spune Vladimir Sargu, directorul Muzeului Medias.Incarcatura spiritualaCursantii sahaja yoga spun chiar ca acest spatiu le da o stare de bine deoarece in aceasta locatie sint obiecte cu o mare incarcatura spirituala cum sint produsele de argint din tezaurele dacice descoperite la Seica Mica si Medias, obiecte, steme, sigilii si lazi care au apartinut breslelor mediesene, piese de port popular romanesc, german si maghiar cu specific pentru zona Tirnavei Mari, precum si colectii de carte veche si tablouri. De o valoare deosebita este si  sigiliul din argint al „tirgului Medias" care dateaza din 1448, o statuie din lemn, considerata a fi intre cele mai vechi statui gotice.

Acid imprastiat pe sosea

Un sofer care tranporta acumulatori a pus pe jar autoritatile din Sibiu si Medias. Potrivit politistilor, conducatorul auto al autocamionului inmatriculat in judetul Maramures, nu a adaptat viteza la conditiile de trafic. Masina s-a rasturnat ieri dimineata intr-un sant la intrarea in comuna Tirnava. La fata locului au ajuns imediat pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu, care au constat ca nu exista pericol de explozie si ca este doar un pericol de mediu. In zona, a fost restrictionat si traficul, timp de citeva ore. „La locul accidentului a fost imprastiat nisip pentru a nu permite dispersia accidului din acumulatori pe o suprafata mai mare. Mai mult, s-a folosit si hidroxid pentru a se neutraliza acidul", a spus lt. col. Bucur Alexandru, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu.Reprezentantii Garzii de Mediu Sibiu sositi la fata locului, au constatat ca aproximativ 30 din cei 50 de acumulatori care se aflau in camion, au fost avariati in urma impactului. Acidul scurs din acumulatori a ajuns atit pe partea carosabila, cit si intr-un piriu din apropiere. De la fata locului, inspectorii de mediu au prelevat mai multe probe si urmeaza in functie de rezultate, sa stabileasca masurile legale. Soferul, care a scapat fara nici un fel de zgirietura, nu si-a putut explica cum s-a intimplat accidentul.

Dispute cu “sateliti”

Cele doua reprezentante ale judetului Alba întilnesc astazi, în deplasare, de la ora 15.00, echipele satelit ale prim-divizionarelor UTA Arad si Gloria Bistrita, în cadrul etapei a X-a, a Ligii a III-a. CSM Sebes va juca cu aradenii de la CS Ineu, în vreme ce Inter Blaj va întilni Gloria II Bistrita.CS Ineu - CSM SebesTrupa din “Arini” va încerca astazi sa-si continue parcursul bun din campionat si implicit seria pozitiva, elevii lui Fane Fogorosi avind doar o singura înfringere. Sebesenii vor avea în continuare un tintar ce cuprinde trei întilniri, în opt zile, meciul de astazi de la Ineu, etapa intermediara de marti în care vor întilni pe teren propriu Minerul Mehedinti si apoi un meci derby, la Arad, cu ACU. “Va fi un meci greu pentru noi, vom întilni o echipa satelit si nu stim ce jucatori va trimite UTA. Ne propunem sa obtinem toate cele trei puncte, pentru a ne putea mentine în fruntea clasamentului. Trebuie sa avem mare grija, pentru ca vor urma trei meciuri, într-o saptamina, iar în functie de rezultatele ce le vom obtine, va fi foarte important în configuratia clasamentului”, a declarat antrenorul Stefan Fogorosi, care are întreg lotul valid pentru întilnirea de astazi.Arbitri: Dansa Ciprian (Oradea) - Albu Teodor (Oradea) si Moisin Ion (Oradea), rezerva: Popa Calin (Alesd). Observator FRF: Pârvulescu Eugen (Sibiu)Seria a V-a (vineri 19 octombrie, ora 15.00)Atletic Club A. - Victoria Nadlac; EMC Rovinari - CALOR Timisoara; Timisul Albina - CFR Marmosim; Fortuna Covaci - Nova Mama Mia; UM Timisoara - Minerul Motru; Minerul Mehedinti - Gloria Arad; C.S. Auxerre - Minerul Jilt Matasari; CS Vulcan - Unirea S. Mare.  CF Gloria II Bistrita - Inter Blaj Arbitri: Preda Clodoaldo (Sibiu) -  Duma Ion (Sibiu) si Blându Mihail (Sibiu), rezerva: Gotea Gabriel (Bistrita). Observator FRF: Vadana Constantin (Piatra Neamt)Seria a VI-a (vineri 19 octombrie, ora 15.00)Marmatia - Bihorul Beius; Lotus Felix - Unirea Ungheni; Turul Micula - Avântu Reghin;  FC Bihor II - Gaz Metan Tg. Mures; FC Baia Mare - S.S.P. Cluj; FC Unirea Dej - Somesul Satu Mare; Mobila Sovata - Olimpia SM; U. 1919 Cluj - Trans-Sil Tg.M. 

Meci dificil pentru "alb-negri"

Chiar daca se anunta o intilnire speciala, fiindca multi componenti ai lotului actual al Unirii au jucat la ISCT (Rotaru, Foro, Dabu, Oroian, Ghiorma), va fi un meci extrem de dificil, conducatorii clubului fiind decisi sa nu mai tolereze nici un pas gresit facut de jucatorii albaiulieni.Pentru FC Unirea, va urma o saptamina dificila, cu trei meciuri grele, miine pe teren propriu cu ISCT, in etapa intermediara de miercuri vor juca in deplasare cu Gaz Metan Medias, iar simbata viitoare vor primi vizita liderului, FC Arges.La conferinta de presa, de ieri, a participat antrenorul Aurel Sunda si Marius Foro, fost componet al echipei ISCT si stabilit in Cimpia Turzii. DECLARATII INAINTEA MECIULUI:Marius Foro, mijlocas FC Unirea: “Va fi un meci extrem de important pentru noi pentru ca venim dupa o serie de rezultate modeste. Avem o datorie morala fata de echipa, iar caracterele se vad in situatiile dificile. Dorim sa ne luam revansa fata de suporteri si sa-i multumim de aceasta data, reusind victoria”. Foro transmite “sirmarilor”: “Sa fie fair-play, iar cel mai bun sa cistige. Speram sa fim noi”, a incheiat jucatorul care a nu a pierdut nici un meci impotriva fostei sale echipe (o victorie si doua egaluri), reusind chiar sa inscrie un gol decisiv, cu FC Bihor, la Cimpia Turzii in 2006 (3-2).Aurel Sunda, antrenor FC Unirea: “Vor aparea unele modificari in primul unsprezece, sint suparat ca nu am reusit sa inscriem si nu am cistigat dar sper cu acest joc sa reusim victoria. Cred in orgoliul jucatorilor si in vointa lor de a cistiga, mai ales ca multi au si evoluat la ISCT. S-a vazut o crestere in joc, sper ca jucatorii sa arate ca la Vilcea am fost lipsiti de sansa la unele faze, sa reusim sa luam toate cele trei puncte”, a incheiat tehnicianul timisorean. Acesta a declarat ca ar fi multumit ca in jocurile cu Medias si Arges sa obtina macar patru puncte, din cele sase puse in joc. Statistica din 2005...FC Unirea Alba Iulia - ISCT 0-1 (0-0), 19 noiembrie 2005A marcat: Dicher (min. 73)ISCT - FC Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0), 27 mai 2006 Au marcat: Dicher (min. 4)/Rachita (min. 83)ISCT - FC Unirea Alba Iulia 0-0, 21 octombrie 2006 FC Unirea Alba Iulia - ISCT 1-0 (1-0), 9 mai 2007A marcat: Marincean (min. 24)Echipa probabila: Rotaru - Marincean, Goia, Cazan, Selagea - C. Cristea, Dalbea, Ghiorma, Foro - And. Zagrean, Adr. Goga (Absenti: L. Oroian, Dabu, D. Tatar - accidentati) Arbitri: Prodan Mihai (Satu Mare) - Slabu Stelian (Brasov) si Mocanu Silviu (Arad), rezerva: Curta Dan (Tg. Mures). Observator FRF: Cristea Ion (Bucuresti)SERIA A II-AAriesul Turda - CSM Rm. VilceaFC Caracal - Drobeta Tr. SeverinFC Tirgoviste - FCM ResitaCFR Timisoara - Liberty O.Corvinul - Muresul DevaUnirea Alba Iulia - CS ISCTPoli II Timisoara - FC ArgesJiul Petrosani - Gaz MetanMinerul Lupeni - FC Bihor 

Mergem la Euro 2008

Luxemburg: Joubert - Mutsch, Hoffmann, Wagner, Kintzinger, Lang  - Remy, Payal (‘66 - Leweck), Peters, Bettmer (‘49 - Ferreira) - Kitenge (‘57 - da Motta). Selectioner: Guy HellersRomania: Lobont - Ogararu, Tamas, Goian, Rat - Margaritescu, Chivu (‘86 - Ov. Petre) - Fl. Petre, Dica (‘64 - Cristea), D. Niculae (‘76 - Bratu) - Marica. Selectioner: Victor Piturca. Arbitri: Felix Brych - Völker Wezel, Mike Pickel (Germania). Cartonase galbene: Fl. Petre0-1, min. 42: Marica centreaza de pe dreapta, fundasul Lang respinge in piciorul lui Florentin Petre, care inscrie de la 3 metri, ca in curtea scolii. 0-2, min. 61: Chivu centreaza de pe stinga, Marica inscrie din apropiere, la coltul lung.Meciul de pe stadionul care poarta numele primului campion olimpic al Marelui Ducat (atletul Josy Bartel) poate fi impartit in patru perioade distincte. In prima, gazdele, cu o aparare blindata in sistemul 4-5-1, au incercat din rasputeri sa opreasca Romania in drumul spre gol. In aceasta perioada, care a tinut aproape intreaga prima repriza, tricolorii s-au angrenat in jocul incilcit al luxemburghezilor si n-au avut decit trei suturi spre poarta, lovitura libera executata de Dica fiind cel mai aproape de tinta. Dupa golul lui Florentin Petre, facut cadou de fundasul Lang, echipa Romaniei a incercat sa conserve rezultatul, prin joc de pase la mijlocul terenului, amenintind poarta lui Joubert doar in pozitii foarte sigure. Dupa ce Marica a adus linistea in sinul tricolorilor, ambitionati la pauza de vestile bune de la Tirana, a inceput perioada a treia, in care romanii au jucat la spectacol, dominind jocul cu autoritate. Si daca scorul nu a luat proportiile cuvenite, se poate explica prin nevoia de joaca a tricolorilor, intr-o perioada in care au abundat pasele cu calciiul si incercarile de “scarita”. In final (a patra perioada) tricolorii au scazut ritmul, nu atit pentru a securiza victoria, ci mai mult cu gindul la meciurile viitoare care ii asteapta in diverse campionate, in timp ce gazdele au resimtit oboseala acumulata intr-un meci cu un adversar, totusi, net superior. (GIN)Un meci de doua ore si jumatateLa terminarea meciului de pe “Josy Bartel”, partida dintre Albania si Bulgaria se afla aproape la jumatatea reprizei secunde. Calificarea parea apropiata, fiindca albanezii conduceau cu 1-0, iar bulgarii nu jucau mai nimic. Golul a venit dintr-o lovitura libera executata de Klodian Duro (fratele lui Albert, fostul stelist), mingea deviind in poarta lui Petkov din piciorul lui Kisisev. Insa, aproape de final, vedetele Martin Petrov si Berbatov s-au trezit brusc, ultimul reusind egalarea. N-au mai trecut decit doua minute si albanezii au obtinut (usor) un penalty, insa Skela a ratat. Prelungirea meciului cu cinci minute a rasucit cutitul in inimile noastre, dar albanezii au reusit sa tina mingea departe de poarta lor si chinurile s-au incheiat. In cel de-al treilea meci Olanda a invins Slovenia si are nevoie de o victorie pentru calificare, pe care o va obtine cu siguranta in meciul urmator cu... Luxemburg.Rezultate din grupa G: Albania - Bulgaria 1-1. Kisisev (‘32 - autogol) / Berbatov (‘86); Olanda - Slovenia 2-0. Sneijder (‘14), Huntelaar (‘87). Sase echipe calificateFoarte aproape de acest obiectiv se mai afla Olanda, Suedia si Croatia, cu precizarea ca ultima a ratat prilejul de a se califica matematic doar pentru faptul ca Rusia a invins Anglia. Grupa A: Kazahstan - Portugalia 1-2. Biakov (‘90^5),Makukula (‘84), Cr. Ronaldo (‘90 ^1); Belgia - Armenia 3-0. Sonck (‘63), Dembele (‘66), Geraerts (‘75); Azerbaidjan - Serbia 1-6. Aliev (‘26) / Tosic (‘4), Zigic (‘22, ‘42), Jankovic (‘41), Jovanovic (‘75), Lazovic (‘84).  Clasament: 1. Polonia - 24 p (12); 2. Portugalia - 23 p (12); 3. Serbia - 20 p (12); 4. Finlanda - 20 p (12); 5. Belgia - 15 p (12); 6. Armenia - 9 p (10); 7. Kazahstan - 7 p (12); 8. Azerbaidjan - 5 p (10). Sanse de calificare: Polonia - 80 %; Portugalia - 75 %; Serbia - 35 %; Finlanda - 10 %. Grupa B: Ucraina - Feroe 5-0. Kalinicenko (‘40, ‘49, ‘64), Gusev (‘43, ‘45)Georgia - Scotia 2-0. Mcelidze (‘16), Siradze (‘64); Franta - Lituania 2-0. Henry (‘78, ‘80). Clasament: 1. Franta - 25 p (11); 2. Scotia - 24 p (11); 2. Italia - 23 p (10); 4. Ucraina - 16 p (10); 5. Georgia - 10 p (11); 6. Lituania - 10 p (10); 7. I. Feroe - 0 p  (11). Sanse de calificare: Franta  - 80 %; Italia - 75%; Scotia - 45 %. Grupa C: Malta - R. Moldova 2-3. Scerri (‘71), M. Mifsud (‘84) / Bugaev (‘24 - penalty), Frunza (‘31, ‘35); Turcia - Grecia 0-1. Amanatidis (‘79); Bosnia - Norvegia 0-2. Hagen (‘5), Riise (‘75). Clasament: 1. Grecia - 25 p (10); 2. Norvegia - 20 p (10); 3. Turcia - 18 p (10); 4. Bosnia - 13 p (11); 5. Ungaria - 12 p (10); 6. R. Moldova - 9 p (10); 7. Malta - 5 p (10). Sanse de calificare: Grecia - 100 %; Norvegia - 65 %; Turcia - 35 %. Grupa D: Irlanda - Cipru 1-1. Finnan (‘90) / Okkaridis (‘80); San Marino - Tara Galilor 1-2. Selva (‘73) / Earnshaw (‘13), Ledley (‘36); Germania - Cehia 0-3. Sionko (‘2), Matejovsky (‘23), Plasil (‘63). Clasament: 1. Cehia - 23 p (10); 2. Germania - 23 p (10); 3. Irlanda - 16 p (11); 4. Cipru - 14 p (10); 5. Slovacia - 13 p (10); 6. Tara Galilor - 13p (10); 7. San Marino - 0 p (11). Sanse de calificare: Cehia - 100 %; Germania - 100 %. Grupa E: Rusia - Anglia 2-1. Pavliucenko (‘69 - penalty, ‘78) / Rooney (‘29);Macedonia - Andorra 3-0. Naumovski (‘30), Sedloski (‘44), Pandev (‘59) Clasament: 1. Croatia - 26 p (10); 2. Anglia - 23 p (11); 3. Rusia - 21 p (10); 4. Israel - 17 p (10); 5. Macedonia - 11 p (10); 6. Estonia - 4 p (11); 7. Andorra - 0 p (10). Sanse de calificare:  Croatia - 95%; Rusia - 75 %; Anglia - 30 %. Grupa F: Liechtenstein - Islanda 3-0. Frick (‘27), Beck (‘80, ‘83); Danemarca - Letonia 3-1. Tomasson (‘7 - penalty), U. Laursen (‘27), Rommedahl (‘89) / Gorkss (‘80); Suedia - Irlanda de Nord 1-1. Mellberg (‘15) / Lafferty (‘74)Clasament: 1. Suedia - 23 p (10); 2. Spania - 22 p (10); 3. Danemarca - 17 p (10); 4. Irlanda de Nord - 17 p (10); 5. Letonia - 9 p (10); 6. Islanda - 8 p (11); 9. Liechtenstein - 7 p (11). Sanse de calificare: Suedia - 95 %; Spania - 80 %; Irlanda de Nord - 20 %; Danemarca - 5 %.   Clasamentul grupei G1. Romania    10    8    2    0     20-5    262. Olanda    10    7    2    1     13-3    233. Bulgaria    10    5    4    1     15-7    194. Albania    10    2    5    3     9-8    11 5. Slovenia    10    3    2    5     9-12    11 6. Belarus    10    2    1    7     11-20    7 7. Luxemb.    11    1    0    10     2-22    3

Start la table

La sfirsitul saptaminii trecute a debutat cea de-a treia editie a Cupei Mediasului la table. Competitia organizata de filiala locala a Partidului Democrat si Pizzarito, a reunit la startul sau 80 de participanti, care au fost impartiti in opt grupe. Timp de circa o luna si jumatate, acestia se vor intrece pentru premiile pregatite de organizatori, 1.000 lei pentru locul intii, 500 lei pentru locul al doilea, si 300 de lei pentru ocupantul pozitiei a treia. Participantii la campionatul de table vor juca in sistem fiecare cu fiecare in cele opt grupe stabilite. Ulterior, cei mai buni vor trece in faza urmatoare. „Ca si competitiile sportive pe care le organizez, si aceasta cupa a Mediasului la table are rolul de a oferi oamenilor un mod de petrece a timpului liber. Daca in sport la nivel de oras ne propunem performanta, aici eu cred ca ne dorim toti sa ne intilnim sa petrecem citeva ore impreuna" precizeaza Gheorghe Roman, vicepresedinte PD Medias.

Tineri in casa noua

Municipalitatea a predat amplasamentul pe care se vor construi prin intermediul ANL, sase blocuri noi pentru tineri. Terenul pus la dispozitie de catre Primarie este situat pe strada Predeal, si are o suprafata de circa 2.600 metri patrati. Daca lucrurile decurg bine, peste trei ani, municipiul Medias va dispune de 128 unitati locative noi, pentru tineri cu virsta pina la 35 ani. Pina la ora actuala, au fost construite prin intermediul ANL alte sase blocuri pe strada Sinaia in cartierul Gura-Cimpului.Incep lucrarileCele sase blocuri vor fi construite de o firma din municipiul Medias, care a cistigat licitatia organizata de catre Agentia Nationala pentru Locuinte. La sfirsitul saptaminii trecute, a fost predat amplasamentul de pe strada Predeal, iar circa o saptamina dureaza organizarea de santier, pentru ca ulterior sa demareze lucrarile. „S-a dat ordin sa se inceapa lucrarile si s-a predat amplasamentul. Sint sase blocuri, iar termenul de executie pentru ele este de 36 luni", a explicat Katalin Veres, consilier zonal ANL. Cele 6 blocuri vor imbogati fondul locativ al municipiului cu 128 apartamente. Pe suprafata de pe strada Predeal se vor amenaja si spatii verzi, locuri de joaca pentru copii si parcari. Multe  cereriCererea de locuinte pentru tineret este foarte mare in municipiul Medias. Conform datelor furnizate de catre administratia locala, la ora actuala exista 622 de cereri pentru acordarea unei locuinte de tip ANL. Dintre acestea, abia 128 vor putea fi satisfacute peste minim trei ani. „Au fost probleme de proiectare, de avize. Acum am reusit sa predam amplasamentul. Sint 128 de apartamente, iar pentru noi asta inseamna 128 de familii care vor avea un acoperis deasupra capului", precizeaza viceprimarul Teodor Neamtu. Ce se va intimpla cu restul de 494 de persoane care si-au depus cerere pentru a primi o locuinta, inca nu se stie. Municipalitatea spera ca dupa finalizarea celor 128 de apartamente ANL sa mai fie construite si altele. Deocamdata, nu se stie nimic sigur.Criterii de departajarePotrivit reprezentantilor primariei Medias, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuintelor de tip ANL, sint de doua feluri, restrictive si de ierarhizare. Printre criteriile eliminatorii figureaza lipsa unui loc de munca pe o perioada nedeterminata, sau alta sursa de venit pentru cel putin un membru al familiei, datorii la utilitati, bugetul local si de stat. Solicitantii unei locuinte nu trebuie sa aiba mai mult de 35 de ani in momentul repartitiei locuintei, trebuie sa aiba domiciliul in Medias, si nu au au voie sa detina o locuinta in proprietate, sau sa fi detinut, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ al Consiliului Local Medias. Criteriile de ierarhizare sint stabilite prin punctaj, in functie de situatia locativa actuala, starea civila, vechimea cererii solicitantului, starea de sanatate, venitul mediu net lunar, studiile si pregatirea profesionala, locul de munca si alte situatii speciale. Alte ANL-uriAlte 40 de familii de tineri din municipiul Medias s-au mutat anul trecut in casa noua. Cele doua blocuri au fost receptionate cu o intirziere de 17 luni. Dupa lungi asteptari, care au durat mai bine un an si jumatate, locuintele de tip ANL, construite in municipiul Medias pe strada Sinaia, au fost date in folosinta noilor locatari in mai anul trecut. In iulie 2003, alte trei blocuri construite prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte au fost date in folosinta. Pentru cele 66 de apartamente oferite spre inchiriere au fost inregistrate la momentul respectiv un numar de 150 cereri. Teodor Neamtu l viceprimar Medias„Au fost probleme de proiectare, de avize. Acum am reusit sa predam amplasamentul. Sint 128 de apartamente, iar pentru noi asta inseamna 128 de familii care vor avea un acoperis deasupra capului"

Pregatiri pentru europarlamentare

Pe 25 noiembrie, romanii sunt chemati la vot, pentru a-i desemna pe cei care ii vor reprezenta in Parlamentul European. Partidele politice si-au desemnat deja candidatii, iar pe 26 octombrie va incepe campania electorala. La nivelul municipiului Medias, se va vota in aceleasi sectii de votare, iar afisajul electoral va fi permis in locurile puse la dispozitie de catre municipalitate. „Peste circa o saptamina va incepe campania electorala pentru alegerile europarlamentare. In municipiul Medias pregatirile se fac in continuare, procesul de votare fiind identic cu cel de la alegerile locale si generale", precizeaza Sorin Costache, secretarul municipiului Medias. In urma alegerilor din luna noiembrie, Romania va trimite 35 persoane sa o reprezinte in Parlamentul European. Pentru a avea parlamentari europeni, partidele trebuie sa treaca pragul parlamentar obisnuit, adica 5% din voturi.

Lucrari la piata

Lucrarile la noua piata agroalimentara respecta programul stabilit de catre municipalitate. Executantul a inceput deja construirea corpului insiruit de magazine, a grupului sanitar si a centralei termice. Totodata, a fost finalizata fundatia pentru prima hala acoperita cu 96 de mese, iar constructia ei va incepe efectiv anul viitor. Conducerea administratiei locale este multumita de modul in care avanseaza lucrarile. Realizarea corpului insiruit de magazine, a grupul sanitar si a centralei termice, fac parte din prima etapa a programului de reabilitare a pietei agroalimentare. Ulterior, in etapa a doua, anul viitor se va trece la constructia primei hale acoperite cu 96 de mese. In a treia etapa se va construi o a doua hala acoperita cu 105 mese, la care se va adauga un fast-food si parcari auto.

Si-a injunghiat fratele

Un tinar in virsta de 29 ani din satul Boian, comuna Bazna, si-bagat fratele de 42 de ani in spital, dupa ce l-a injunghiat cu un cutit. Potrivit politistilor, intre cei doi a izbucnit  un conflict spontan pe fondul consumului de alcool, moment in care cel mai tinar a pus mina pe un cutit si a lovit. Joi dimineata, barbatul agresat a venit pe picioare la Spitalul Municipal Medias. Desi starea sa de sanatate era relativ buna, medicul chirurg a decis sa il opereze, fapt care i-a salvat viata barbatului. „Lovitura de cutit a produs o singerare interna. Daca nu era operat, singerarea continua, si ar fi urmat moartea", explica medicul chirurg Mishack Ngwenya. Victima agresiunii se afla internata in prezent la sectia de terapie intensiva, iar viata sa nu mai este in pericol. Cercetarile in acest caz sint continuate de politisti.

Ajutoare pentru incalzire

Familiile care au venituri pe cap de membru sub 500 de lei vor beneficia de ajutoare pentru incalzire. Astfel, incepind cu data de 15 octombrie, Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Medias, a inceput distribuirea catre populatie a cererilor si declaratiilor pentru acordarea ajutoarelor de incalzire a locuintei. Acestea pot fi ridicate zilnic de catre mediesenii care se incadreaza in plafoanele stabilite prin lege. „Si in acest an, familiile care au venituri pe membru pina la suma de 500 lei, vor beneficia in sezonul rece de ajutoare financiare pentru incalzirea locuintei", precizeaza Gabriel Hoisan, purtatorul de cuvint al Directiei de Asistenta Sociala.Puncte de lucruPentru ca distribuirea si primirea cererilor sa fie simplificata Directia de Asistenta Sociala a decis sa deschida pe raza municipiului mai multe puncte de lucru. Astfel, mediesenii pot ridica si depune cereri de la Sala Sporturilor, sediul Meditur, sediul Politiei de proximitate de pe strada Calafat numarul 1, de la scoala generala numarul 2, si de la fostul Centru de Tranzit pentru minori de pe strada 1 Decembrie numarul 34. Totodata, alte puncte de lucru functioneaza de la mijlocul acestei saptamini la Unitatea Medico-Sociala, Primaria Medias, la fosta unitate militara de pe strada Aurel Vlaicu si in satul apartinator Ighisul Nou la sediul politiei. Se schimba plafonulPlafoanele  de venit au ramas cele de anul trecut, astfel ca vor beneficia de ajutoare pentru incalzire toate familiile care nu depasesc venitul de 500 lei pe membru. Din 1 ianuarie 2008, acest plafon va creste ca urmare a unei hotarari a Guvernului Romaniei, la suma de 615 lei. Valoarea maxima a venitului pina la care se acorda ajutoare pentru incalzire este stabilita anual de guvern. In sezonul rece 2006-2007, peste 1,5 milioane familii si persoane singure au beneficiat de subventie de la stat pentru incalzirea locuintei.

Primar vegetarian

De aproape 14 ani, primarul orasului Medias nu a mai simtit gustul carnii. Nici macar nu-i duce lipsa. Faptul ca a renuntat la carne si a devenit vegetarian i-a oferit speranta unei vieti mai bine. „Am avut mari probleme de sanatate si am devenit vegetarian din anul 1994. Ma simt foarte bine acum si nu regret deloc ca am ales sa nu mai maninc carne. Sotia mea este si ea vegetariana, iar ea este cea care gateste. Nu pot zice ca am o mincare preferata, insa ma bucur ca, in ultimul timp, in restaurante exista si meniu vegetarian. Nu ma pot plinge ca nu gasesc ce sa maninc", marturiseste primarul Daniel Thellmann. Edilul-sef rezista chiar si tentatiilor cind este invitat la un dineu. Ii cere chelnerului respectuos sa-i schimbe mincarea, daca aceasta contine carne. Spune ca niciodata nu a intimpinat probleme.Tine posturileDeoarece sotia sa este de religie ortodoxa, Daniel Thellmann tine toate posturile. Spune ca nu-i este greu, doar ca in acele perioade mai scade din greutate. In rest, nu tinjeste dupa sarmale din carne, cirnaciori sau muschi de porc. Spune ca nici cind nu era vegetarian nu se dadea in vind dupa aceste delicatese. Sotia sa pregateste pentru meniul de Craciun sarmalute de post, salate si tot felul de bunatati, care sint pe gustul primarului. „Pentru a putea fi vegetarian este nevoie de vointa. Totul porneste de la creier. Poti sa-si impui ca intr-o zi sa bei doar apa si totul sa fie bine. Au mai existat si persoane care erau foarte mirate ca sint vegetarian, insa eu nu am considerat niciodata acest lucru un «handicap». Din contra, mie mi-a fost de mare ajutor", mai spune primarul.

Orasul fara pensiuni

La Copsa Mica nu se poate vorbi de turism, din cauza poluariiMajoritatea romanilor, dar si strainii, au auzit de Copsa Mica. Din cauza poluarii. Imaginea negativa se datoreaza singurei intreprinderi metalurgice din Romania care produce zinc si plumb din concentrare miniere. Desi continua sa faca aerul irespirabil si sa dauneze solului, Sometra functioneaza cu autorizatia de mediu in buzunar. In aceste conditii, e lesne de inteles de ce numarul turistilor este infim. Putini sint cei care ar dori sa observe „pe viu" peisajul dezolant din zona. Si mai putini, sa inopteze aici. Primarul din Copsa Mica recunoaste ca nu este bine ca orasul este poluat, dar considera ca investitorii ar trebui sa profite de acest lucru. „Investitorii nu au gasit oportunitate, insa, din contra ar putea profita de imaginea orasului. Sint destui oameni care ar veni sa viziteze orasul nostru", considera Tudor Mihalache, primarul orasului Copsa Mica.Pensiune cu 11 camereVisul primarului este sa termine lucrarile la primarie si apoi sa se ocupe de constructia unei pensiuni, pe care s-o administreze. Nu este speriat ca nu va avea clienti. Edilul-sef spune ca turistii nu se vor imbolnavi daca stau citeva zile in Copsa, deoarece sint oameni care traiesc aici de ani de zile si n-au avut probleme. „Este visul meu sa deschid o pensiune in Copsa. Acum sint prioritare lucrarile la sediul Primariei, insa, in viitorul apropiat, vreau sa deschid o pensiune cu 11 camere", arata Tudor Mihalache.Cazare la AgnitaCopsa Mica nu este singurul oras care duce lipsa de locuri de cazare. Si Agnita sufera, chiar daca poate oferi oricind turistilor un hotel si o pensiune. „In oras exista un singur hotel si o pensiune micuta. Pentru un oras mic este destul un hotel, insa problema este alta. Majoritatea celor care vin au pretentii mai mari, ceea ce acest hotel nu le poate oferi. Avem acum doua intentii, doi investitori care au venit sa se intereseze la primarie despre documentatia care trebuie depusa. Deocamdata nu este nimic concret, nu putem spune ca vom avea peste putin timp noi locuri de cazare, deoarece acesti doi investitoti pot ramine doar la stadiul de intentie", spune Marius Curcean, primarul orasului Agnita.Multe imbolnaviriNumai de la inceputul acestui an, in Copsa Mica, 27 persoane s-au imbolnavit de saturnism, boala cauzata de intoxicatia cu plumb. Toti sint angajati ai societatii Sometra. Au facut tratament si merg in continuare la lucru, deoarece doar asa pot pune o piine pe masa. Tudor Mihalache l primar Copsa Mica„Daca avem vizitatori, le punem la dispozitie o garsoniera de la primarie si citeva dormitoare cu doua paturi. Asta se intimpla atunci cind avem vizite oficiale sau diferite delegatii. Insa punem aceste spatii la dispozitie si pentru eventualii turisti"

Acidul scurs din acumulatori a fost neutralizat

 Pe DN 14, situatia este sub control. Scurgerile din acumulatorii rasturnati dintr-un camion, în aceasta dimineata, au fost oprite de pompieri si de reprezentanti ai Garzii de Mediu, deplasati de urgenta la locul accidentului. Pompierii au împrastiat nisip pe o suprafata mare, pentru ca acidul din cei aproximativ 30 de acumulatori sparti sa nu se mai scurga în sant si apoi într-un pîrîu din apropiere. Pentru a neutraliza acidul, s-a actionat cu hidroxid, a precizat lt. col, Alexandru Bucur, din cadrul Inspectoratul pentru Situatii deUrgenta Sibiu.Traficul în zona se desfasoara normal la aceasta ora, dupa ce a fost blocat pe perioada în care s-a actionat cu o macara pentru ridicarea camionului rasturnat si a acumulatorilor.

Vinatoarea continua

Episcopul vicar de Sibiu Visarion si Adriana Cristea, director în MAE, au primit verdict de politie politica din partea Colegiului CNSAS, sustin surse din interiorul Colegiului. În lucru, potrivit acelorasi surse, se afla dosarele mai multor arhierei care au fost invitati la udieri si care au dosare ale caror documente, în multe cazuri, indica statutul dublu de colaboratori (unii cu note de turnatorie) si ofiteri cu misiuni de spionaj. Trei dintre acestia au facut obiectul dezbaterii de marti a Colegiului, însa s-a decis ca mai este nevoie deprobatoriu în privinta lor pentru a se emite o sentinta. Potrivit surselor citate este vorba despre Bartolomeu Anania, mitropolitul de Cluj, despre Visarion, vicar al mitropolitului Ardealului, de Sibiu, si Timotei, episcop de Arad. Dintre cei chemati la audieri - adica ale caror dosare arunca asupra lor suspiciunea ca ar fi colaborat cu Securitatea - se mai numara Casian, arhiepiscop al Dunarii de Jos, episcopul de la Husi, Ioachim Mares, si cel de la Buzau, Epifanie.

Silaghi: Sibiul "salta" turismul romanesc

Turismul romanesc l-a egalat ca performante financiare pe cel din Bulgaria, in acest an, a anuntat astazi Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale."Proiectul Sibiu Capitala Culturala Europeana a adus, fara indoiala, un foarte mare numar de turisti. In plus, turismul de la Sibiu a fost unul de calitate, iar cei veniti nu s-au limitat doar la vizitarea Sibiului, ci au fost si în Sighisoara, Brasov sau Maramures", a adaugat Silaghi. Oficialul guvernamental este de parere ca, incepind cu anul viitor, vom putea chiar depasi Bulgaria la acest capitol.  

Accident la Copsa

 Mai multe echipaje de politie si pompieri au fost trimise, în aceasta dimineata, pe DN 14, între Copsa Mica si Tîrnava, pentru a interveni în cazul unui accident rutier. Un camion plin cu acumulatori a lovit un cap de pod, dupa care s-a rasturnat. O parte din încarcatura s-a împrastiat pe sosea. Pompierii au încercat sa limiteze poluarea, pentru ca mai multi acumulatori s-au spart, iar acidul s-a scurs pe sosea.