monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Trasi de urechi de Comisia Europeana

Romania este pasibila de sanctiuni din partea Comisiei Europene pentru ca nu a stabilit prin lege zonele speciale de protectie pentru pasarile salbatice migratoare. Desi autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul de a emite un astfel de act normativ, acest lucru nu s-a intimplat pina acum. Potrivit unui comunicat dat publicitatii ieri, Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Oficialii de la Bruxelles sustin ca, prin faptul ca nu a reusit sa stabileasca zonele speciale protejate pentru pasarile salbatice migratoare sau aflate in pericol, Romania a incalcat o directiva europeana in acest sens. Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera, insa, ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de CE urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamini. Autoritatile de mediu sustin ca legea a intirziat la Ministerul Agriculturii. Deocamdata, ieri, in sedinta de Gu-vern, a fost aprobata o ordonanta de urgenta care completeaza si modifica acte anterioare in domeniul protectiei mediului. Astfel, Executi-vul a interzis schimbarea destinatiei spatiilor verzi sau a terenurilor care sint prevazute ca spatii verzi în documentatia de urbanism, reducerea suprafetei acestora sau stramutarea lor, dar si constructiile pe spatiile verzi, indiferent daca se afla în proprietate publica sau privata. Potrivit ministrului Korodi, actele administrative sau juridice care sint emise sau incheiate cu nerespectarea noilor reglementari „sint lovite de nulitate absoluta. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el“, a declarat ministrul. El a mai precizat ca, pina la sfirsitul anului 2010, autoritati-le locale trebuie sa asigure minimum 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, suprafata urmind sa creasca pina la 26 de metri patrati, pina la sfirsitul anului 2013. Ordonanta aprobata ieri mai prevede ca autoritatile locale au obligatia ca, in 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, sa alcatuiasca un program prin care sa propuna solutii concrete privind realizarea acestor obiective. 

Statutul minoritatilor, din nou aminat

 UDMR asteapta de 2 ani votarea legiiDeputatii care ar fi trebuit sa discute, ieri, proiectul de lege privind statutul minoritatilor din Romania fie nu au venit la munca, fie s-au trezit prea tirziu: sala de sedinta a fost suficient de goala pentru ca dezbaterile sa fie aminate. Suparati de absenteismul colegilor, devenit o obisnuinta, reprezentantii UDMR au amenintat ca vor cere conducerii Camerei Deputatilor sanctionarea chiulangiilor. „Sa li se taie ziua!“, a solicitat deputatul UDMR Marton Arpad. Parlamentarii UDMR au declarat ca iau in considerare trimiterea proiectului de lege direct in plenul Camerei Deputatilor, inainte ca el sa mai fie dezbatut in comisii, din cauza absenteismului. „Este o bataie de joc, pe noi ne-au invatat parintii si profesorii sa ne respectam unii pe altii“, considera deputatul UDMR Tamas Sandor. Nici parlamentarii celorlalte formatiuni politice care s-au grabit sa participe la dezbateri nu au fost multumiti de aminare. In aceste conditii, presedintii comisiilor care ar fi trebuit sa dezbata, ieri, proiectul se vor intilni abia saptamina viitoare pentru a lua o decizie. Statutul ar fi trebuit sa fie dezbatut de comisiile juridica, de invata-mint si drepturile omului. Acest proiect se afla pe masa deputatilor de peste 2 ani si jumatate. In ciuda negocierilor politice si a promisiunilor, proiectul nu a trecut nici macar de prima faza, cea a dezbaterilor in comisii.Cearta pe o lege sustinuta de PRM si PSDNici senatorii nu au fost mai harnici in activitatea legislativa: ei au aminat votul pentru legea care prevede despagubirea proprietarilor care au cumparat de la stat case nationalizate si le-au pierdut, apoi, in Justitie. Legea a fost retrimisa la comisia juridica, dupa 2 ore de cearta intre reprezentantii in Senat ai diferitelor partide politice. Proiectul de lege care se refera la protectia cumparatorilor de case nationalizate apartine PRM si a fost amendat de PSD. Actul prevede ca proprietarii de case nationalizate pot ramine in locuintele achizitionate pina la despagubirea primita la valoarea actualizata a imobilului. Desi este sustinuta de mai toate partidele parlamentare, initiativa nu are si sprijinul Guvernului. Senatorii au mai discutat si alt act normativ, o ordonanta de Guvern care prevede construirea de locuinte pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate. Beneficiarii acestui act trebuie sa nu detina in proprietate o alta locuinta, sa nu fi beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte sau sa nu detina, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat. Cele care analizeaza solicitarile si stabilesc criteriile de repartizare a locuintelor sint consiliile locale. Banii pentru aceste locuinte sociale vor veni de la bugetul de stat, din bugetele locale si din donatii si contributii de la persoane fizice si juridice, specifica ordonanta.

Derby: “Ariesul” vine la Cugir

Duminica, 21 octombrie, la Cugir va avea loc derby-ul etapei a opta, între echipa locala, FC Cugir si Ariesul Cimpeni.Dupa un parcurs excelent, “motii” lui Adrian Himcinschi, vor merge la Cugir cu gindul la victorie, antrenorul Ariesului neluind în calcul altceva decit obtinerea celor trei puncte puse în joc. Ariesul Cimpeni ocupa pe merit primul loc (încasind doar 3 goluri si marcind 24 în sase meciuri), în vreme ce echipa din Cugir a suferit doua corectii aplicate de Cuprirom Abrud si Rapid CFR Teius, ocupind pozitia a patra, în clasamentul Ligii a VIII-a.FC Cugir este o echipa greu de batut pe teren propriu, mai ales ca gazdele dau dovada de o agresivitate uluitoare, luptind aprig pentru fiecare minge. 

Turneu - memorialul “Constantin Buse”

Scopul acestui eveniment sportiv a fost cinstirea memoriei celui care a fost “pionerul” judo-ului albaiulian, care de-a lungul mai multor ani a instruit si educat prin sport, copii apartinind mai multor generatii, performind prin a cladi si conduce prima echipa de judo (seniori), care a activat ani la rind, cu rezultate notabile in Divizia A.La deschiderea turneului a participat primarul Mircea Hava, iar sportivii cistigatori au primit diplome, medalii si premii in bani.Oaspeti de marcaActiunea sportiva mai sus amintita a avut si scopul de a facilita reintilnirea unor personaje marcante a judo-ului albaiulian, cum ar fi: Alexandru Filip si Viorel Rosu - maestri emeriti ai sportului, Stefan Toma, Dorel Tamas, Mihai Arion, Nicolae Man, Ioan Blotor si Nicolae Jurca - componenti ai echipei locale ce a activat in Divizia A, precum si fostii si actualii antrenori, Ioan Todor si Cristian Dinu, alaturi de “veteranul” arbitrilor din judet - Virgil Sicoe. De asemenea, au mai onorat cu prezenta veritabila intilnire de suflet “voluntarii” acestui sport de-a lungul timpului cum sint: Ioan Bolog, Mircea Abrudean si Ioan Urcan. Oaspetele special a acestui eveniment a fost Anton Morariu - membru fondator al Federatiei Romane de Judo, secretar general al acestui for. Domnia sa a participat la acest eveniment nu numai ca prieten a judo-ului albaiulian dar si ca delegat special al FRJ.Initiatorul organizarii memorialului “Constantin Buse”, Alexandru Bucico - presedintele “Judo Club” Alba, a fost sprijinit in organizarea acestui eveniment sportive si de familia regretatului tehnician, impreuna cu fostii elevi ai celui pe care-l omagiaza aceasta competitie, Aurel Crisan, Radu Urcan, Ovidiu Fenesan, Cristian Crasnavet, Laurentiu Daniel, Mihnea Bogdan - care au constituit nucleul de debut pentru performanta in Alba Iulia. Prezent la eveniment a fost si Mihai Baco, cel care in urma cu multi ani a devenit primul elev al antrenorului Constantin Buse, facind parte impreuna cu alti copii din Cugir din prima grupa de sportivi pregatita de regretatul antrenor. Domnia sa s-a implicat si in sustinerea financiara a turneului, alaturi de Consiliul local si Primaria municipiului Alba Iulia, societati comerciale din judet, precum si CS Unirea Alba Iulia si Directia de Sport a Judetului Alba. 

Delegarile arbitrilor pentru etapa a X-a

 Comisia Centrala a Arbitrilor a dat publicitatii brigazile care vor oficia la meciurile din etapa a X-a ale Ligii a II-a, pentru cele noua partide de simbata, cu începere de la ora 11.00.SERIA A II-AUnirea Alba Iulia - Ind. Sirmei Cimpia TurziiArbitri: Prodan Mihai (Satu Mare) - Slabu Stelian (Brasov) si Mocanu Silviu (Arad), rezerva: Curta Dan (Tg. Mures). Observator FRF: Cristea Ion (Bucuresti)Minerul Lupeni - FC Bihor OradeaArbitri: Tarcea Sorin (Timisoara) - Caia Sorin (Timisoara) si Maier Ovidiu (Timisoara), rezerva: Haidiner Daniel (Hunedoara). Observator FRF: Crangasu Silviu (Ploiesti)Jiul Petrosani – Gaz Metan MediasArbitri: Layos Tiberiu (Timisoara) - Marchis Dan (Baia Mare) si Bochis Horea (Dej), rezerva: Amarandei Ciprian (Turnu Severin). Observator FRF: Moise Gheorghe (Bucuresti).Poli II Timisoara - FC Arges PitestiArbitri: Comanescu Adrian (Rm. Vilcea) - Demetrescu Daniel (Rm. Vilcea) si Popescu Adrian (Craiova), rezerva: Miclosina Dorian (Resita). Observator FRF: Ionescu George (Bucuresti)Corvinul Hunedoara - Muresul DevaArbitri: Monea Dan (Cluj) - Szabo Gero (Cluj) si Ungureanu Eduard (Bucuresti), rezerva: Bordean Marian (Sibiu). Observator FRF: Ene Gheorghe (Bucuresti)CFR Timisoara - Liberty OradeaArbitri: Kovacs Istvan (Carei) - Nicoara Marius (Herculane) si Por Constantin (Satu Mare), rezerva: Cadar Razvan (Arad). Observator FRF: Ionescu Dan (Bucuresti)FC Tirgoviste - FCM ResitaArbitri: Utica Sorin (Bucuresti) - Dumitru Danut (Focsani) si Popescu Dan (Buzau), rezerva: Florescu Cristian (Bucuresti). Observator FRF: Pantea Nicolae (Bucuresti)FC Caracal - Drobeta Turnu SeverinArbitri: Unimatan Paul (Zalau) - Radu Iulian (Bucuresti) si Udrea Lorin (Tg Jiu), rezerva: Cinca Liviu (Bals). Observator FRF: Leseanu Viorel (GiurgiuAriesul Turda - CSM Rimnicu VilceaArbitri: Bocaneala Marius (Galati) - Bedreaga Iulian (Galati) si Ciubotariu Liviu (Galati), rezerva: Rusu Claudiu (Cluj). Observator FRF: Szilaghi Stefan (Satu Mare)LIGA A III-A (vineri, 19 octombrie, ora 15.00)Seria a V-aCS Ineu - CSM SebesArbitri: Dansa Ciprian (Oradea) - Albu Teodor (Oradea) si Moisin Ion (Oradea), rezerva: Popa Calin (Alesd). Observator FRF: Pârvulescu Eugen (Sibiu)Seria a VI-aCF Gloria II Bistrita - Inter Blaj Arbitri: Preda Clodoaldo (Sibiu) -  Duma Ion (Sibiu) si Blându Mihail (Sibiu), rezerva: Gotea Gabriel (Bistrita). Observator FRF: Vadana Constantin (Piatra Neamt)

O remiza avantajoasa

Peste 8000 de oameni au raspuns apelurilor nationalei de tineret de a fi impinsa de la spate in disputa cu conglomeratul de vedete (actuale sau in devenire) venite din Hexagon. Si, chiar daca fotbalul s-a derulat mai mult pe coordonate tactice decit pe cele spectaculare, Romania a iesit multumita la final, rezultatul facindu-i pe “minjii” lui Sandoi sa aiba avantaj in dubla cu cel mai periculos adversar din grupa, stiut fiind ca in Franta scorul a fost tot egal, dar 1-1.Partida s-a derulat pe coordonate asteptate. Avind in primul “11” si jucatori care evolueaza prin esaloanele secunde ori bifeaza putine minute in prima liga, gazdele au avut ca principala preocupare securizarea defensivei. Tinind cont de absenta lui Ropotan, Sandoi a apelat la o improvizatie, Sepsi, fundas stinga la Bistrita, devenind unul dintre punctele triunghiului format in zona centrala a terenului, creat pentru a inghiti cit mai multe baloane. Si tactica a dat roade, in ciuda faptului ca oaspetii au schimbat foarte des zonele de actiune, ei confirmind de multe ori paralela plastica facuta de Keseru - “parca sint electroni liberi” - inainte de meci. Drept urmare, singurul moment in care Tatarusanu a avut emotii in primul act a aparut in urma unei faze fixe, Digard (‘28) reluind cu capul pe linga poarta. Romania a renuntat, citeodata, si la timiditatea ofensiva excesiva, Stancu (min. 34 - nu si-a gasit pasii, intr-un moment in care scapase singur), Keseru (min. 37 - sut-centrare din lovitura libera din lateral dreapta) si Torje (min. 54 - sut de la 18 metri) incercind contre de efect. Iritati, francezii au raspuns prin Dia, cel mai bun “cocosel”, semnind o bara (‘57 - “cap” din unghi) si un sut periculos (‘87), intre cele doua momente intercalindu-se un sut “afara” a lui Puercia (‘70).Per total, rezultat echitabil, care pastreaza mari sansele ambelor echipe de calificare la meciurile de baraj pentru turneul final.Ploaie de VIP-uri in CopouImnurile celor doua tari au fost intonate inainte de meci de o fanfara militara. Arbitrul a fluierat sfirsitul jocului exact inainte ca Ochirosii sa fie introdus pe teren. Meciul de marti a adus o ploaie de VIP-uri in Copou. Gica Hagi, Dorinel Munteanu, Giovani Becali, MM Stoica, Grigore Sichitiu, Florin Iacob, scouteri de la Chelsea, Internazionale Milano si alte cluburi franceze au populat tribuna oficiala a arenei “Emil Alexandrescu”. Hagi a apreciat jocul echipei Romaniei, “chiar daca putea sa insiste mai mult in atac”. La rindul sau, Mihai Stoica, boss-ul de la Urziceni, a declarat: “Rezultat mare cu una dintre cele mai bune echipe din Europa la aceasta categorie de virsta. Ce si-a propus Emil, a reusit. Rezultatul a demonstrat ca fotbalul nostru nu e in criza”. La final a fost lansat un foc de artificii. Organizatorii au recunoscut ca un esec al Romaniei ar fi dus la anularea artificiilor. Tehnicianul iesean Ionut Popa a lansat un atac la adresa bulgarilor, dupa razboiul declarativ dus in ultimele zile: “Le-am adus de la Arad citeva seminte de castraveti, sa aiba o alta ocupatie decit fotbalul! Bulgarii sint primii care au prins cucul dupa ce au taiat padurea!”. Emil Sandoi si Florin Prunea, seful delegatiei Romaniei, au intirziat la revenirea dupa odihna, startul reprizei secunde prinzindu-i in fata peluzei in care a stat galeria.  Clasamentul grupei a X-a 1. Franta        5        3    2    0     8-1    112. Romania        4        2    2    0     5-1    83. Bosnia        3        1    0    2     4-7    34. T. Galilor        1        0    0    1     0-1    05. Malta        3        0    0    3     0-7    0Aseara, s-a disputat intilnirea Tara Galilor - Malta.

Nica e in libertate

Autorul „jafului secolului", Petru Nica, va fi judecat in libertate. Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul care a contestat decizia de revocare a ares-tarii preventive a acestuia si a dispus punerea sa in libertate. Avocatul lui Petru Nica solicitase instantei revocarea masurii arestarii preventive pe motiv ca inculpatul pe care il reprezinta a stat in inchisoare o perioada suficient de lunga pentru a se apropia de cea prevazuta de le-ge pentru fapta pe care a comis-o. Nica a disparut, in iulie 2004, cu suma de 100 de miliarde de lei vechi, ajutat de doi complici. El era angajat al unei firme de paza si sofer al unei autospeciale blindate pentru transportul banilor. Cei trei au fost prinsi dupa o saptamina de cercetari, iar anchetatorii au descoperit ca furtul fusese premeditat cu multa grija. 

OMV reafirma oferta de preluare a MOL

Grupul austriac OMV a reafirmat ieri oferta sa de preluare, de 32.000 forinti pe actiune, a rivalului ungar Mol, insa nu respinge posibilitatea modificarii ofertei in viitor, a declarat ieri directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, relateaza Reuters. OMV se asteapta ca aceasta lupta sa dureze mult timp, poate chiar trei ani, si nu va modifica oferta pina la eliminarea tuturor obstacolelor din calea acesteia, a precizat Ruttenstorfer, prezent la summitul Reuters pentru Investitii in Europa Centrala. “Niciodata sa nu spui niciodata”, a declarat acesta, atunci cind a fost intrebat daca OMV ar putea decide o majorare a ofertei. “Insa pentru moment, oferta noastra ramine nemodificata”, a adaugat responsabilul OMV. 

Ordinea la alegeri

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorti, ordinea in care vor fi inscrise pe buletinele de vot partidele si candidatii independenti la alegerile pentru Parlamentul European. PD va ocupa prima pozitie, urmat, in ordine, de PRM, PNL, PSD, UDMR, PC, PNTCD, Partida Romilor, Partidul Verde, PIN, PNG, PLD, Alianta Socialista si candidatul independent Laszlo Tökes. Potrivit procedurii, tragerea la sorti se face intii pentru partidele parlamentare, apoi pentru cele care nu au reprezentare in Parlament, iar candidatii independenti sint inscrisi la finalul buletinului de vot. Parlamentarii au decis, tot ieri, si infiintarea unei comisii speciale care va monitoriza campania electorala, in timpul careia fiecare candidat are dreptul la mediatizare dupa reguli stricte, iar mass-media nu au voie sa publice sondaje de opinie care masoara preferintele electorale.

Imigratia din Marea Britanie se dovedeste a fi pozitiva pentru economie

In Marea Britanie imigratia a avut un efect global pozitiv pentru economie, dar pune colectivitatile locale sub presiune, potrivit datelor din doua rapoarte realizate de Ministerul de Interne al Marii Britanii, relateaza AFP.Muncitorii imigranti din Marea Britanie au contribuit la cresterea produsului intern brut (PIB), din 2001 pina in prezent, cu 6 miliarde lire sterline (8,6 miliarde euro), potrivit unui raport intocmit de ministerul britanic de interne pe tema “Impactului economic si fiscal al imigratiei”. Din al treilea semestru al anului 2001 si pina la jumatatea lui 2006 “imigratia a determinat cresterea cu 0,5% a populatiei active, stimulind cresterea productiei. Cresterea medie pe an a populatiei active a fost de 2,7% si imigratia a contribuit cu un procent situat intre 15% si 20% la acesta crestere, se mai precizeaza in raport. “In ultimii ani, imigrantii au avut o contributie mai mare la finantele publice decit muncitorii locali”, a precizat un purtator de cuvint al Ministerului de Interne, care a analizat miercuri, cu ocazia reuniunii, impactului imigrantilor din Romania si Bulgaria, tari intrate in Uniunea Europeana la inceputul lui 2007. Raportul releva faptul ca imigratia a avut un efect general usor pozitiv la nivelul salariilor, chiar daca s-a inregistrat “un efect negativ modest” pentru muncitorii necalificati si mai slab platiti.

Acces pe bursa pentru companiile din strainatate

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se pregateste pentru definitivarea reglementarilor legislative necesare listarii unei companii straine si pe piata de capital din Romania, a declarat, ieri, Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM. „Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare lucreaza pentru finalizarea legislatiei necesare listarii companiilor straine pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind listarea Erste Bank. Chiar daca in legislatia actuala exista multe prevederi corelate la legislatia europeana, daca acestea nu au fost explicate punctual, este normal la CNVM sa dea un aviz de interpretare“, a explicat Miclaus. CNVM urmeaza sa avizeze si tranzactiile in marja, vinzarile in lipsa, precum si drepturile de alocare a actiunilor, a mai spus Miclaus. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat un aviz care sa permita atit CNVM, cit si Depozitarului Central sa obtina informatii de la casele de brokeraj despre adevaratii titulari ai actiunilor unei companii listate pe o piata externa si ale carei actiuni se tranzactioneaza si pe piata romaneasca. In momentul in care o companie straina listata pe o piata externa se listeaza la Bucuresti, investitorii straini vor putea tranzactiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor tine o evidenta a persoanelor care detin actiuni. 

Trasi de urechi de Comisia Europeana

Romania este pasibila de sanctiuni din partea Comisiei Europene pentru ca nu a stabilit prin lege zonele speciale de protectie pentru pasarile salbatice migratoare. Desi autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul de a emite un astfel de act normativ, acest lucru nu s-a intimplat pina acum. Potrivit unui comunicat dat publicitatii ieri, Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Oficialii de la Bruxelles sustin ca, prin faptul ca nu a reusit sa stabileasca zonele speciale protejate pentru pasarile salbatice migratoare sau aflate in pericol, Romania a incalcat o directiva europeana in acest sens. Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera, insa, ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de CE urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamini. Autoritatile de mediu sustin ca legea a intirziat la Ministerul Agriculturii. Deocamdata, ieri, in sedinta de Gu-vern, a fost aprobata o ordonanta de urgenta care completeaza si modifica acte anterioare in domeniul protectiei mediului. Astfel, Executi-vul a interzis schimbarea destinatiei spatiilor verzi sau a terenurilor care sint prevazute ca spatii verzi in documentatia de urbanism, reducerea suprafetei acestora sau stramutarea lor, dar si constructiile pe spatiile verzi, indiferent daca se afla in proprietate publica sau privata. Potrivit ministrului Korodi, actele administrative sau juridice care sint emise sau incheiate cu nerespectarea noilor reglementari „sint lovite de nulitate absoluta. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a declarat ministrul. El a mai precizat ca, pina la sfirsitul anului 2010, autoritati-le locale trebuie sa asigure minimum 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, suprafata urmind sa creasca pina la 26 de metri patrati, pina la sfirsitul anului 2013. Ordonanta aprobata ieri mai prevede ca autoritatile locale au obligatia ca, in 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, sa alcatuiasca un program prin care sa propuna solutii concrete privind realizarea acestor obiective.

Fara subventii in agricultura

 Cerere catre ministrul AgriculturiiPremierul Tariceanu a declarat, la inceputul sedintei de Guvern de ieri, adresindu-se ministrului Agriculturii, ca doreste sa se renunte cit mai repede la subventionarea produselor agricole, practicata timp de 15 ani, in favoarea investitiilor in tehnologizarea agriculturii. „Avind in vedere posibilitatile din ce in ce mai mari de finantare a agriculturii, imi doresc sa contribuim in mod esential la schimbarea modului in care s-au folosit banii in agricultura. Acest lucru s-a amorsat deja, se intimpla de peste 2 ani, dar vreau sa continuam. Sa renuntam cit se poate de repede la ceea ce a fost practicat 15 ani: subventionarea diferitelor produse in agricultura“, s-a adresat premierul ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, care participa la prima sedinta de Guvern dupa investire.Fara plata la hectar„Acest lucru nu a reusit sa creasca competitivitatea agriculturii romanesti (n.r., subventionarea produselor). Investitiile care s-au facut de 2 ani – sintem in al treilea an – s-au orientat catre tehnologizare, dotare cu echipamente, astfel incit agricultura sa devina o zona de produse cu valoare adaugata importanta“, a adaugat Tariceanu. Premierul i-a urat bun venit noului ministru, i-a facut o scurta prezentare in fata celorlalti membri ai Cabinetului si l-a sfatuit sa nu renunte la doctorat, desi va avea foarte putin timp la dispozitie ca ministru. „L-am sfatuit sa nu abandoneze pentru ca e ministru, stiu ca o sa aiba timp foarte putin“, a spus Tariceanu.Guvernul aloca, in prezent, subventii fie sub forma platilor la hectar, fie sub forma ajutoarelor de stat pentru sectorul vegetal si zootehnic.

Sistemul de lucru in fiscalitate - pe drumul modernizarii

Prin intermediul compartimentului de presa al DGFP Alba aflam ca sistemul de transmitere a actelor administrative in domeniul fiscalitatii este pe zi ce trece tot mai flexibil si accesibil mijloacelor moderne de comunicare. Cea mai recenta informatie in acest sens este aceea ca, in procesul de colectare a creantelor fiscale, anumite acte administrative, emise prin intermediul mijloacelor informatice, sint valabile fara semnatura si stampila organului emitent, îndeplinind cerintele legale aplicabile actelor administrative. Aceasta facilitate este aplicabila urmatoarelor tipuri de documente: decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii; titlul executoriu; somatie; adresa de înfiintare a popririi; adresa de înfiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti; instiintare poprire;iinstiintare privind stingerea creantelor fiscale;iinstiintare privind stingerea creantelor fiscale în urma distribuirii sumelor platite în contul unic. Aceasta prevedere este reglementata prin dispozitiile Ordinului ministrului economiei si finantelor nr.1.364/ 25.09.2007, publicat în Monitorul Oficial nr.681/ 08.10.2007 si dat în baza prevederilor art.43 alin.(3) si alin.(4) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru cei interesati de detalii mentionam ca informatii suplimentare privind modul de aplicare a dispozitiilor ordinelor mai sus mentionate se pot obtine prin accesarea Portalului ANAF – http://anaf.mfinante.ro - sectiunea „Legislatie/Noutati legislative”, sau prin intermediul biroului de asistenta a contribuabililor. 

Manifest pentru agrement la riul Mures

Timp de doua zile, ieri si astazi, comuna Ciugud, precum si autoritati ale localitatilor din zona, sint conectate la o manifestare care militeaza pentru crearea in zona riului Mures a unui ambient domestic. Adica, albiile acestuia sa fie aduse la ceea ce se poate numi o comoara a localitatilor pe care riul le strabate in cursul sau.Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, ne-a informat in cursul zilei de ieri ca, dupa orele amiezii, pe malul riului au fost invitati localnici din satele apartinatoare comunei, dar si reprezentanti ai primariilor Alba Iulia, Vintu de Jos, Sintimbru, Blandiana, precum si delegati din partea celor de la Apele Romane, Directia de Protectie a Mediului, Garda de Mediu. Dupa ce, la fata locului, au fost culese opinii, idei, propuneri despre ce ar trebui facut, in cursul zilei de astazi, la Sala de conferinte a Hotelului Parc, are loc o dezbatere-consultare pe aceasta tema. Actiunea face parte din cele organizate de Primaria Ciugud in parteneriat cu Scoala generala din localitate pe teme ecologice. Obiectivul initiativeiPrimarul de Ciugud ne-a declarat ca demersul are ca tinta aducerea cursului riului Mures la o stare care nu doar sa permita, dar chiar sa indemne la dezvoltarea unor zone de agrement atit pentru sezonul cald, cit si pentru iarna. “Pentru aceasta, malurile trebuie curatate si amenajate, balastierele trebuie desfiintate, cursurile in amonte trebuie protejate de factorii poluanti”, declara primarul Damian. La un asemenea rezultat nu se poate ajunge decit prin implicarea tuturor factorilor responsabili. In fapt, spunem noi, nici nu trebuie facut altceva decit fiecare sa aplice si sa respecte legile existente, ca cei care doresc sa faca ceva mai mult pentru locuitorii si localitatile in fruntea carora au ajuns sa aiba conditiile necesare. 

Balamucul numit “ DN1”

Cu ajutorul inconstientei drumarilor din Alba, Drumul National 1 isi pastreaza reputatia de artera arhi-aglomerata. Fara a lua in calcul consecintele, angajatii de la drumuri nationale au inceput, in dupa-amiaza zilei de ieri, sa repare soseaua. Actiunea lor a reusit sa blocheze traficul pe zeci de kilometri, autovehiculele formind coloane intre Alba Iulia si Lancram.E bataie de joc. Se apuca ziua in amiaza mare, cind este traficul mai intens de reparat la drumuri. Pai parca le-au mai reparat o data prin iulie ca stiu ca am stat o data vreo doua ore la o coada infernala ca sa ajung pina la Lancram. Este penibil dar nu stiu ce ne mai miram. Doar asa este la noi in Romania. G. T., Alba IuliaE o aglomeratie generala si in oras si in afara orasului. Astia de la drumuri si poduri parca ne fac in ciuda. Toata ziua repara cite ceva si tot stricate sint soselele. Nu stiu ce se intimpla dar nu se mai poate asa. Ruta Alba-Sebes este si asa foarte aglomerata apai s-o mai aglomereze si ei degeaba este prea de tot. S.J., Alba IuliaNe pierdem vremea si ne mincam nervii pe drumuri. Oare nu vede nimeni nimic? Cum or putea cei din alte tari sa se organizeze si noi suntem asa de imprastiati. Si ce drumuri sunt prin alte tari. Cum sa intram noi in U.E. daca suntem asa. Facem de o suta de ori un lucru si nu iese bun in loc sa facem o data si bine. H.F., Alba IuliaAm fost de fata. Am avut proasta inspiratie sa plec catre Sebes chiar atunci cind o minte luminata a decis sa “repare” drumul. Bineinteles ca nu am ajuns la timp unde aveam treaba si mi-am pierdut o ora pe drum. Nu au anuntat nimic pe nimeni sa stie omul ca e drum in lucru si sa nu mai plece de acasa. Acum cine ne plateste vremea pierduta? Ar trebui sa ii dai in judecata sa ne plateasca daune morale. I.S., Alba IuliaCind stii ca ar putea gasi alta solutie pentru a repara drumul, iti vine sa-ti iei cimpii. Mai ales sa fii unul care face naveta pe ruta asta parca mai bine iei pe jos. La altii se poate lucra cu cap numai la noi nu.A.I., Alba Iulia

Statutul minoritatilor, din nou aminat

Alesii merg sau nu merg la serviciu, iar daca merg, mai mult amina decit voteaza legile aflate pe masa lor de lucruUDMR asteapta de 2 ani votarea legiiDeputatii care ar fi trebuit sa discute, ieri, proiectul de lege privind statutul minoritatilor din Romania fie nu au venit la munca, fie s-au trezit prea tirziu: sala de sedinta a fost suficient de goala pentru ca dezbaterile sa fie aminate. Suparati de absenteismul colegilor, devenit o obisnuinta, reprezentantii UDMR au amenintat ca vor cere conducerii Camerei Deputatilor sanctionarea chiulangiilor. „Sa li se taie ziua!", a solicitat deputatul UDMR Marton Arpad. Parlamentarii UDMR au declarat ca iau in considerare trimiterea proiectului de lege direct in plenul Camerei Deputatilor, inainte ca el sa mai fie dezbatut in comisii, din cauza absenteismului. „Este o bataie de joc, pe noi ne-au invatat parintii si profesorii sa ne respectam unii pe altii", considera deputatul UDMR Tamas Sandor. Nici parlamentarii celorlalte formatiuni politice care s-au grabit sa participe la dezbateri nu au fost multumiti de aminare. In aceste conditii, presedintii comisiilor care ar fi trebuit sa dezbata, ieri, proiectul se vor intilni abia saptamina viitoare pentru a lua o decizie. Statutul ar fi trebuit sa fie dezbatut de comisiile juridica, de invata-mint si drepturile omului. Acest proiect se afla pe masa deputatilor de peste 2 ani si jumatate. In ciuda negocierilor politice si a promisiunilor, proiectul nu a trecut nici macar de prima faza, cea a dezbaterilor in comisii.Cearta pe o lege sustinuta de PRM si PSDNici senatorii nu au fost mai harnici in activitatea legislativa: ei au aminat votul pentru legea care prevede despagubirea proprietarilor care au cumparat de la stat case nationalizate si le-au pierdut, apoi, in Justitie. Legea a fost retrimisa la comisia juridica, dupa 2 ore de cearta intre reprezentantii in Senat ai diferitelor partide politice. Proiectul de lege care se refera la protectia cumparatorilor de case nationalizate apartine PRM si a fost amendat de PSD. Actul prevede ca proprietarii de case nationalizate pot ramine in locuintele achizitionate pina la despagubirea primita la valoarea actualizata a imobilului. Desi este sustinuta de mai toate partidele parlamentare, initiativa nu are si sprijinul Guvernului. Senatorii au mai discutat si alt act normativ, o ordonanta de Guvern care prevede construirea de locuinte pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate. Beneficiarii acestui act trebuie sa nu detina in proprietate o alta locuinta, sa nu fi beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte sau sa nu detina, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat. Cele care analizeaza solicitarile si stabilesc criteriile de repartizare a locuintelor sint consiliile locale. Banii pentru aceste locuinte sociale vor veni de la bugetul de stat, din bugetele locale si din donatii si contributii de la persoane fizice si juridice, specifica ordonanta.

Acces pe bursa pentru companiile din strainatate

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se pregateste pentru definitivarea reglementarilor legislative necesare listarii unei companii straine si pe piata de capital din Romania, a declarat, ieri, Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM. „Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare lucreaza pentru finalizarea legislatiei necesare listarii companiilor straine pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind listarea Erste Bank. Chiar daca in legislatia actuala exista multe prevederi corelate la legislatia europeana, daca acestea nu au fost explicate punctual, este normal la CNVM sa dea un aviz de interpretare", a explicat Miclaus. CNVM urmeaza sa avizeze si tranzactiile in marja, vinzarile in lipsa, precum si drepturile de alocare a actiunilor, a mai spus Miclaus. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat un aviz care sa permita atit CNVM, cit si Depozitarului Central sa obtina informatii de la casele de brokeraj despre adevaratii titulari ai actiunilor unei companii listate pe o piata externa si ale carei actiuni se tranzactioneaza si pe piata romaneasca. In momentul in care o companie straina listata pe o piata externa se listeaza la Bucuresti, investitorii straini vor putea tranzactiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor tine o evidenta a persoanelor care detin actiuni.

Pierderi in turism

Romania a pierdut in ultimii ani increderea turistilor germani inclusiv la ospitalitate, gastronomie si turismul cultural, puncte tari ale turismului romanesc pina acum, insa litoralul este principalul vinovat, releva studiul „Romania vazuta de tour-operatorii germani", realizat de WBF/GTZ Romania. Potrivit studiului, gradul de multumire al turistilor germani a inregistrat o scadere constanta in ultimii 3 ani.

Minori chemati in judecata si pusi la plata cheltuielilor

Mai mult decit atit, conform declaratiilor procurorilor, procedura este una legala si normala. “Am fost chemati cum scrie aici. Adica fetita asta care este minora si care de fapt e baietelul meu. Acuma are 5 ani dar a fost citata acum trei ani in instanta, deci cind avea doi ani. Pai, nu este posibil asa ceva. Asta e justitia din Romania? Au spus ca parintii sint reprezentanti legali in instanta pentru copii”, a declarat revoltata Cristina Potinc, mama minorului chemat sa raspunda in fata completului de judecata. In aceeasi situatie se gasesc alte citeva familii din acelasi imobil. Singura vina a minorilor este faptul ca figurau in contractul de inchiriere, alaturi de parinti. Corina BIrsan“Era absolut necesara introducerea in aceasta cauza a minorilor prin reprezentantii legali. Dovada si recursurile si apelurile care sint tot la fel. Am respectat intocmai procedura legala pentru ca era necesara introducerea lor ca parte a contractelor. Partile care pierd trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata dar acestea sint pentru parinti, nu pentru copii”,a explicat Corina Birsan, purtatorul de cuvint al Tribunalului municipiului Sebes. “Sa plateasca! Dar cum”?“E doar un copil de 2 ani. Nu stiu cum o sa plateasca. Eventual pe la 18 - 20 de ani. Dupa ce se apuca de lucru poate ca o sa poata, da’ acuma nu cred”, a declarat, cu un umor amar, Florin Chiriac, unul dintre parintii ai caror micuti au fost chemati in fata instantei.“Poate cind o sa ajunga sa lucreze o sa plateasca. Ma gindesc ca iI poate amina pina atunci”, a continuat, pe acelasi ton, si Cristian Ifrim, un alt parinte. Situatia i se pare hilara chiar si reprezentantului societatii care dorea evacuarea fostilor chiriasi, si care a intentat procesele in care au fost judecati minorii. “Este hilar. Noi nu am dat in judecata pe nimeni. Dar pot sa banuiesc ca alaturi de parinti, prin reprezentantii legali au fost chemati si copiii. Nu e vina noastra”, a declarat Marius Cautis, directorul societatii implicate. Situatia este cu atit mai hilara cu cit, nici macar parintii nu au de unde plati aceste cheltuieli de judecata, fiind vorba despre persoane cu mari probleme financiare. 

Avantaj pentru firme

Marile centrale sindicale sustin ca reducerea contributiilor sociale decisa de Guvern pentru anul 2008 va fi in favoarea angajatorilor, si nu a angajatilor, si acuza Executivul de lipsa unei strategii pentru cheltuirea banului public. Reprezentanti ai BNS, Cartel Alfa, ai CSDR si ai CNSLR Fratia si-au exprimat, ieri, intr-o conferinta de presa, nemultumirile pe marginea proiectului de buget aprobat saptamina trecuta de guvern si care urmeaza sa fie dezbatut in parlament. Principala nemultumire a sindicalistilor este reducerea contributiilor sociale, mai ales a celor de la angajatori, ceea ce va duce la o reducere a surselor de venituri la fondurile de pensii si de somaj. 

Neatentia l-a costat

Un grav accident de circulatie produs in dimineata zilei de ieri pe Drumul National 7, intre municipiul Sebes si Deva, s-a soldat cu doi raniti grav si a tulburat traficul pentru mai multe ore. Totul s-a intimplat din cauza unei depasiri hazardate, efectuate fara o asigurare prealabila. Aflat la volanul unei Dacii, un sofer din Prahova a incercat sa intre in depasire, fara a se asigura in prealabil. In partea sa laterala se afla in efectuarea aceleiasi manevre, dar in mod regulamentar un alt sofer cu un autoturism BMW. Acesta din urma s-a trezit brusc in fata cu masina inmatriculata in Prahova. Nereusind sa o evite, a intrat in coliziune cu aceasta, aruncind-o intr-o dubita care circula regulamentar de pe contrasens. La spital“A rezultat coliziunea frontala violenta intre Dacia inmatriculata in Prahova si autoutilitara care circula de pe sens opus, in mod regulamentar. In urma accidentului, au rezultat doua victime, ce provin din cele doua autovehicule care s-au ciocnit frontal”, a explicat inspectorul Mircea Fulea, angajat al Serviciului Judetean de Politie Rutiera Alba. Ocupantii celor doua masini au ajuns in stare grava la spital, iar medicii incearca acum sa ii salveze. Din fericire, ocupantii celeilalte masini implicate au scapat fara nici un fel de probleme de sanatate. Oamenii legii avertizeaza soferii sa circule cu mare atentie si sa pastreze viteza in limitele legale dar si in concordanta cu conditiile de trafic. Mai mult decit atit, conducatorii auto sint sfatuiti ca inainte de efectuarea oricarei manevre in mers, sa se asigure temeinic pentru a putea evita astfel de evenimente, chiar daca nu sint vinovati de producerea lor. 

Bursa Proiectelor Comunitare intre succes si lipsa de interes

Toate aceste proiecte au fost finantate in urma celei de-a doua editii a Bursei Proiectelor Comunitare, care a avut loc ieri, la hotelul Parc din Alba Iulia. Evenimentul a fost organizat de Grupul de Initiativa al Fundatiei Comunitare Alba Iulia, format din Primaria Municipiului Alba Iulia, Asociatia “Sprijiniti Copiii” Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba, care si-a propus sa aduca impreuna cererea si oferta de proiecte comunitare originale, viabile si transparente. Cele patru proiecte au primit finantari care totalizeaza 15.100 lei, liga studentilor fiind cea care a “umflat jackpot-ul”, cu 6.300 lei. Participare “subtire” Bursa s-a bucurat de succes, in sensul ca toate proiectele propuse si-au gasit finantatori. Problema este ca numarul participantilor a fost destul de redus, atit din partea societatii civile, cit si din partea firmelor. “Din pacate au fost numai sapte firme prezente la eveniment, din 15 invitate. Ar putea sa fie mai mult interes... Din partea societatii civile a fost si putin restrictiv din partea noastra, a organizatorilor. Am lasat in concurs sa participe organizatii care au avut buget pe 2006 sub 10.000 de euro. Si atunci organizatii mai puternice n-au putut participa. Anul viitor ne gindim sa ridicam stacheta la 50.000 euro, pentru a lasa si organizatiile mai puternice sa poata participa la aceasta bursa. Noi am trimis oferta catre 60 de organizatii din care au participat doar patru organizatii. Din partea mediului de afaceri, din pacate, investitorii romani, firmele cu care am intrat in dialog si sint 100% capital romanesc, nu au o politica de implicare sociala foarte bine delimitata in sensul ca ele raspund nevoilor punctual”, a declarat coordonatorul Fundatiei Comunitare Alba Iulia, Dragos Zaharia.  Anul trecut, un numar de sapte proiecte, initiative civice, s-au desfasurat cu sprijinul acestui eveniment. Anul acesta, a existat o comisie de evaluare, care a selectat patru proiecte in vederea finantarii, din cele opt inscrise initial in competitie. Banii nu ar trebui sa fie o problema“Potentialul bussines in Alba este unul foarte puternic. Noi, pentru acest eveniment, am abordat in jur de 15 firme care au o cifra de afaceri de peste 2 milioane de euro pe 2006. Potential exista, cadru legal exista...  Codul fiscal spune ca o societate comerciala poate sa faca o donatie catre o organizatuie neguvernamentala, trei la mie din cifra de afaceri dar sa nu depaseasca doi la suta din impozit. Deci aceste cheltuieli din cadrul acestei burse, pentru ei sint deductibile din impozit. Noi vrem sa incurajam participarea civica a firmelor. (...) Scopul a fost sa lasam organizatiile care sint la inceput de drum, nou infiintate, de gen asociatia Skepsis, care sint infiintati de 6 luni si care nu au experienta in scriere de proiecte cu finantari externe sa participe la acest eveniment, sa ii sustinem”, a mai spus Dragos Zaharia.O mina de ajutorPrimul proiect finantat in cardul bursei de ieri a fost cel al actorilor de la Skepsis. “Proiectul nostru se intituleaza <<Avem nevoie si de teatru>>. Ne propunem sa mergem cu 7 spectcole in Alba Iulia, Zlatna si Aiud, in urmatoarele 6 luni. De fapt noi facem acest lucru de 6 ani de zile, dar fiind primul an in care avem si noi personalitate juridica am zis sa avem si niste fonduri ca sa nu mai punem caciula si sa dam mina de la mina (...) Ne-a fost foarte usor sa convingem pentru ca noi activam de sase ani, lumea ne cunoaste. Reprezentantul Supremia Grup care a venit, am aflat ca este un spectactor care a venit la citeva dintre spectacolele noastre, deci stia si ce facem. Am avut un avantaj, pentru ca omul a venit, a vazut calitatea, deci stia in ce baga banii (...) Ideea unei astfel de burse este foarte buna, pacat ca nu este fructificata si de alte ONG-uri. Este pacat, pentru ca oamenii care sint gata sa investeasca vin. Pacat ca nu vin asociatiile cu idei”, a declarat Viorel Cioflica,  coordonatorul grupului Skepsis. “Noi am venit cu prelungirea campaniei celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii. Practic anul acesta ne dorim sa facem cea de-a V-a editie a acestei campanii, pe care am initiat-o la nivel national in 2003 - a fost pentru prima oara in Romania si pentru prima oara in Alba Iulia cind s-a desfasurat o astfel de campanie - si anul acesta ne-am dorit sa continuam deoarece anul trecut am avut un real succes, in sensul de a crea un dialog intre toate institutiile importante din Alba Iulia si din sectorul ONG care se ocupa de aceasta problema. (...) Pentru noi ca si organizatie care functionam de 15 ani de zile si care, practic, ne facem activitatile din sponsorizari a fost o usurare, pentru ca ne-a scutit de mersul in teren si de batut la usi si de stat la coada la secretariat. Practic, ne-a pus fata in fata cu investitorul si noi ce faceam de obicei singuri in teren am facut aici, intr-un timp foarte scurt si in conditii mult mai avantajoase pentru noi si mai placute. De convins nu a fost foarte greu dar pentru noi a fost foarte important pentru ca am cistigat timp si ne putem ocupa si de celelalte activitati care au nevoie de sprijinul comunitatii”, a declarat Bobeico Diana, presedintele Ligii studentilor din cadrul Universitatii “1 Decembrie 1918”, organizatia care a reusit sa obtina cea mai mare finantare.  Proiect pilotLa ora actuala Fundatia comunitara este doar la nivelul unui grup de initiativa, dar se doreste ca, in curind, aceasta sa aiba personalitate juridica. “Speram ca anul viitor sa fie organizata de catre Fundatia comunitara, care sa fie cu personalitate juridica. E o decizie pe care cei trei parteneri o vor lua la sfirsitul acestei luni daca se va infiinta aceasta structura. Este de fapt un proiect pilot care se desfasoara in Alba Iulia, Cluj Napoca si Satu Mare. Se incearca dezvoltarea in cele trei orase a acestor fundatii comunitare, care sint un import american. Acolo, astfel de fundatii exista in fiecare oras in parte. Noi sintem pionerat cei din Alba Iulia, organizind a doua editie. Au mai fost colegii nostri de la Cluj, care au organizat si ei anul trecut si Bucurestiul care a facut o bursa nationala. Dar Alba Iulia este primul oras care organizeaza pentru a doua oara acest eveniment”, a mai declarat Dragos Zaharia. 

Imprumut pentru drum la Cugir

În cursul saptamii trecute, Consiliul local Cugir, prin primarul Adrian Teban, a încheiat o conventie cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in urma careia acesta urmeaza sa vireze cu titlu de împrumut in contul administratiei locale cugirene suma de 647.811,4 lei. Suma constituie prima transa de plati pentru proiectul sustinut prin program SAPARD „Construire drum forestier Grosi - Sipcea - Alba”. Acest sistem de sustinere financiara a fost implementat de Guvernul Romaniei pentru a veni în sprijinul consiliilor locale care au aprobate proiecte de infrastructura prin programul SAPARD. La nivel national, Guvernul României a alocat pentru aceasta suma de 290 milioane lei, destinata asigurarii surselor materiale necesare efectuarii de catre unitatile administrativ–teritoriale a platilor aferente platii lucrarilor de constructii pina la decontarea facturilor din sursele SAPARD. 

Fara subventii in agricultura

Primul ministru vrea utilaje performante in locul rablelor din agricultura romaneascaCerere catre ministrul AgriculturiiPremierul Tariceanu a declarat, la inceputul sedintei de Guvern de ieri, adresindu-se ministrului Agriculturii, ca doreste sa se renunte cit mai repede la subventionarea produselor agricole, practicata timp de 15 ani, in favoarea investitiilor in tehnologizarea agriculturii. „Avind in vedere posibilitatile din ce in ce mai mari de finantare a agriculturii, imi doresc sa contribuim in mod esential la schimbarea modului in care s-au folosit banii in agricultura. Acest lucru s-a amorsat deja, se intimpla de peste 2 ani, dar vreau sa continuam. Sa renuntam cit se poate de repede la ceea ce a fost practicat 15 ani: subventionarea diferitelor produse in agricultura", s-a adresat premierul ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, care participa la prima sedinta de Guvern dupa investire. Fara plata la hectar„Acest lucru nu a reusit sa creasca competitivitatea agriculturii romanesti (n.r., subventionarea produselor). Investitiile care s-au facut de 2 ani - sintem in al treilea an - s-au orientat catre tehnologizare, dotare cu echipamente, astfel incit agricultura sa devina o zona de produse cu valoare adaugata importanta", a adaugat Tariceanu. Premierul i-a urat bun venit noului ministru, i-a facut o scurta prezentare in fata celorlalti membri ai Cabinetului si l-a sfatuit sa nu renunte la doctorat, desi va avea foarte putin timp la dispozitie ca ministru. „L-am sfatuit sa nu abandoneze pentru ca e ministru, stiu ca o sa aiba timp foarte putin", a spus Tariceanu.Guvernul aloca, in prezent, subventii fie sub forma platilor la hectar, fie sub forma ajutoarelor de stat pentru sectorul vegetal si zootehnic.

Analizor pentru formaldehida, la anu’

Reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au anuntat ca Agentia de Protectie a Mediului Alba va primi, in curind, un analizor de imisii de formaldehida, care va deveni operational incepind cu luna ianuarie a anului viitor. Precizarea a fost facuta in raspunsul transmis de reprezentantii MMDD, la o interpelare a senatorului PD de Alba, Alexandru Peres. “Agentia de Protectie a Mediului Alba a avut aprobare pe lista de investitii pentru trezorerie, in anul 2007, pentru un analizor de imisii de formaldehida. In luna iulie 2007, utilizind fonduri de la bugetul de stat, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a trimis comanda de livrare catre furnizorul de echipamente pentru APM Alba. Acest analizor va sosi in 6 luni si va deveni operational in ianuarie 2008”, se arata in raspuns. Reprezentantii MMDD au mai mentionat si faptul ca, in baza unui proiect Phare, APM Sibiu va primi, pina la sfirsitul lunii noiembrie, un analizor pentru controlul emisiilor, care va fi utilizat in toata Regiunea Centru, adica inclusiv in judetul Alba. 

Voci „grele" in Catedrala

Felicia Filip se intoarce la Sibiu, in spectacolul „Viva Opera!"Opera Nationala Bucuresti va prezenta diseara, de la orele 19.00, primul concert vocal-simfonic desfasurat intr-o biserica ortodoxa. La Catedrala Mitropolitana, sibienii sint invitati la concertul „Trei Ierarhi", cu un repertoriu adaptat contextului deosebit: „Tatal Nostru", de Ciprian Porumbescu, „Requiem" si „Nabucco", de Giuseppe Verdi, „Ave Maria", de Franz Schubert, si „Samson si Dalila", de Saint-Saens. Din programul „Viva Opera!" fac parte „Barbierul din Sevilla", de Rossini, „Macbeth" si „La Traviata", de Verdi, „Tosca", de Puccini. Repertoriu vastA doua zi, melomanilor le este propus spectacolul „Viva Opera!", la Casa de Cultura a Sindicatelor. Prin „Viva Opera!", sibienii se vor putea bucura de interpretarile unor solisti de renume, precum Felicia Filip, Eduard Tumagian, Dorina Chesei, Simona Neagu, Maria Jinga, Iordache Basalic si Marius Manea, reuniti sub bagheta dirijorului Iurie Florea si a maestrului de cor Stelian Olariu. Opera Nationala Bucuresti s-a lansat la 8 mai 1885, prezentind, treptat, un repertoriu tot mai bogat, alcatuit din opere italiene si franceze de mare popularitate, cit si vodeviluri si opere comice din creatia nationala. Beneficiind de o echipa de interpreti de cea mai inalta clasa, Opera Romana a devenit una dintre cele mai apreciate scene ale Europei. Nunta la Casa de Cultura„Viva Opera!" este urmata, duminica, de „Nunta lui Figaro", tot la Casa de Cultura a Sindicatelor, incepind cu ora 19,00. prezentata de Opera de Stat din Viena, al carei dirijor este romanul Ioan Holender. „Nunta lui Figaro" („Le Nozze di Figaro") este una dintre cele mai cunoscute opere a lui Wolfgang Amadeus Mozart, compusa pe libretul scris de poetul italian abatele Lorenzo da Ponte, dupa comedia cu acelasi nume a scriitorului francez Pierre Caron de Beaumarchais. Premiera operei buffe a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheter din Viena. Actiunea se petrece la Sevilla, in secolul al XVIII-lea.

Romania. 2008. 1 leu egal 7 lei!

Explicatia pentru o formula matematica atit de halucinanta este extrem de simpla, dar a fost evitata pina acum pentru ca ar putea provoca isterie nationala. Practic de pe urma reglementarilor impuse de adaptarea la legislatia Uniunii Europene, pretul gazelor naturale va creste instantaneu de aproximativ sapte ori. Un metru cub de gaz natural care costa acum 1,11 RON va fi facturat cu 7,11 RON si se va incasa ca si corespondent in kilowati ora. StrategiePentru ca nu poate scumpi gazul la metru cub, statul roman va face asta convertind unitatea de masura. Factura nu va mai fi exprimata in metri cubi de gaz consumat, ci in kilowati/ora, iar fiecare consumator casnic va fi informat intr-un colt al facturii in legatura cu metamorfoza. Oficial, acest lucru se intimpla pentru ca statul vrea sa stie cita energie poate fi obtinuta dintr-un metru cub de gaze naturale, iar populatia sa plateasca exact acest lucru. Consecinta este insa naucitoare. Pretul unui metru cub de gaz va fi calculat in functie de pretul energiei, ceea ce va atrage dupa sine scumpirea prezentata mai sus. Matematic vorbind, un metru cub de gaz costa acum 0,91 RON, pret la care se adauga acciza si TVA, rezultind un pret final de 1,1 RON/mc. Dupa convertire, care, conform masuratorilor oficiale, este de 1 metru cub gaz la 10,767 kilowati pe ora, pretul se va calcula altfel. Un kWh la un cost de 0,5 RON, la care se adauga acciza si TVA va costa 1,04 RON. Aceasta valoare inmultita cu echivalentul unui metru cub de gaz va exprima costul de 7,11 RON pentru 10,767 kWh. Practic, ceea ce acum costa 1,1 RON, va costa de anul viitor 7,11 RON. Daca mai punem la socoteala si faptul ca pretul unui kWh se va calcula pe baza echivalentei energetice medii determinate statistic la nivel national pe o perioada de un an, lucru care poate insemna alte cresteri ale tarifelor, situatia devine mai mult decit dramatica.Aminari peste aminariSimtind pericolul de a receptiona furia populatiei exact in campania electorala, Guvernul a impus aminari peste aminari in aplicarea acestei masuri. Daca initial trecerea la noul plan tarifar trebuia sa intre in vigoare de la inceputul acestui an, decizia a fost aminata pina la 1 octombrie. Dupa cum probabil au remarcat toti consumatorii, nici de aceasta data nu s-a intimplat, iar motivatia a fost invaluita in ceata atit cit sa nu o priceapa nimeni. Este mult mai simplu de inteles acum, de ce s-a tot aminat momentul, in vreme ce premierul vorbeste despre o grabire a alegerilor Parlamentare. Totul se intimpla in timp ce Guvernul incepe sa faca pasi in spate in ceea ce priveste cresterea pensiilor, pe care se pare ca “bugetul nu o mai suporta”. Tot pe baza unei logici matematice, calculul pe care il fac oamenii lui Tariceanu este probabil mai simplu: “Tragem de timp sa treaca iarna, iar cind nu mai trebuie gaz, scumpirea va fi floare la ureche. Tot atunci lipsa unei mariri consistente a pensiilor va trece mai usor. Pina cind se dezmeticesc amaritii, am scapat de alegerile europarlamentare, de cele locale si de parlamentare. Cind vin cele pentru presedinte, impactul intirziat al scumpirilor va fi numai bun pentru a-l indeparta pe Traian Basescu”. Este singurul fel in care ne putem explica o asemenea masinarie pusa in functiune in ultimul timp. Vestile rele nu se sfirsesc O alta decizie menita sa sprijine trecerea la noul plan de preturi si tarife va fi schimbarea echipamentelor existente cu altele utilate cu instrumente de conversie, respectiv cu cromatografe si calorimetre. Acestea urmeaza sa fie instalate in anumite puncte de livrare a gazelor, pe traseele de distributie, dar vestea proasta este ca toate costurile aferente acestor re-tehnologizari vor fi suportate tot de catre populatie. Ca sa indulceasca putin socul, odata cu noile preturi, consumatorii casnici ar putea fi scutiti de acciza, dar numai in anumite conditii. O vor plati insa toti ceilalti consumatori, cum ar fi organizatiile de caritate, institutiile de invatamint, spitalele, sanatoriile, azilele de batrini, orfelinatele si toate institutiile de asistenta sociala. Alti bani de la buget vor fi cheltuiti in urmatoarea perioada pentru campaniile de informare ce trebuie derulate de catre furnizorii de gaze naturale si organele statului pentru “o corecta si completa informare a consumatorilor asupra beneficiilor noului sistem, în contextul în care trecerea la masurarea si facturarea gazelor naturale în unitati de energie se adreseaza si unui numar de peste 2 milioane de consumatori casnici”, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Am intrat in UE numai cu preturile“Masurarea consumului de gaze naturale în unitati de energie si facturarea contravalorii acestuia în functie de continutul energetic este o practica curenta, comuna în toate tarile Uniunii Europene. În acelasi timp, noua modalitate de tarifare permite utilizatorului o comparatie mult mai facila a costurilor cu încalzirea determinate de utilizarea unor sisteme diferite”, se mai arata in comunicatul Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Nici ANRE, nici Guvernul, nici oamenii politici si nici altcineva nu povesteste insa nimic despre faptul ca, deocamdata, salariile si pensile romanilor nu se pot compara nici pe departe cu cele din “toate tarile Uniunii Europene”. Nimeni nu pomeneste nimic nici despre faptul ca in Bulgaria spre exemplu pretul variaza intre 0,027 si 0,070 euro pe kW/ora, in Slovacia acest cost este de 0,090 euro, iar in Italia de 0,11 euro pe kW/ora, in vreme ce in Romania pretul este de 0,15 euro pe kW/ora. Ca la noi la nimeni“Toata lumea isi protejeaza oamenii. Ma refer la tarile astea dezvoltate. In Italia, conducatorii ii terfelesc pe toti ca ai lor sint buni. Moldovenii si bulgarii fac la fel. Englezii si americanii sint foarte uniti cind vine vorba de probleme. Numai noi sintem asa dezbinati. Politicienii incearca sa ne tina asa iar noi invatam sa traim asa. Noi sintem prosti”, spune P. Amalia. “Acuma ce sa mai spun. Ei nu inteleg ca daca o tin in ritmul asta nu o sa mai aiba de la cine sa mai ia. Si asa ii plin de pensionari iar populatia scade ca fug oamenii din tara. In citiva ani o sa ramina singuri si nu o sa mai aiba nici de la cine fura si nici de la cine lua taxe si impozite. Asta este. Ca la noi la nimeni”, considera G. Petre. H. Angelica.“O sa ia si pielea de pe noi. Eu inteleg ca asa vrea Uniunea Europeana, dar nu cred ca le impun aia sa ne omoare cu zile. Asta-i dorinta lor, ca sa traiasca ei in palate de aur si sa isi bata joc de bani si de noi”. 

Cugir - 2600 de familii solicita ajutor de incalzire

În perioada 15 septembrie - 15 octombrie, Serviciul de asistenta sociala din cadrul Primariei Cugir a fost mult mai solicitat de public decit in mod obisnuit, desi aici mereu e eglomeratie. In aceasta perioada s-au primit solicitarile de la cetateni pentru acordarea ajutoarelor de încalzire. Ajutorul pentru încalzire cu lemne, carbuni si combustibili petroliferi, pentru cetatenii încadrati la categoria venit minim garantat, a fost solicitat de catre 71 de cetateni, solicitari aprobate în totalitate. Alti 100 de cetateni din oras au solicitat ajutorul pentru persoane care nu se încadreaza în categoria venitului minim garantat, cereri aprobate în totalitate. De asemenea au fost depuse 2424 dosare pentru ajutorul la gaze naturale. Cu ocazia periplului pe la ghiseul primariei, oamenii au fost instiintati ca, de la 1 ianuarie 2008, se va majora cuantumul ajutoarelor pentru încalzire, indexindu-se cu 10,7% la gaze naturale  si 5, 35 % la lemne, iar plafonul venitului la persoanele eligibile pentru aceste ajutoare se va majora de la 500 la 600 RON. 

Cazul Tanacu la Sibiu

Festivalul lui Dumitru Budrala se bucura de tot mai mult succes, de la editie la editieDocumentarele „For God Sake„/„Cazul Tanacu", „Beyond the forest" si „The Fallen Vampire - Bela Lugosi" vor fi proiectate, in premiera, la editia de anul acesta a Festivalului Astra Film Fest, care se va desfasura la Sibiu, in perioada 22-28 octombrie. La Astra Film Fest vor fi proiectate multe documentare noi, doar la sectiunea de concurs „Romania" fiind inscrise 14 premiere. Festivalul se va deschide, luni, cu premiera „Cold waves"/„Razboi pe calea undelor", un documentar de Alexandru Solomon despre postul de radio Europa Libera. Totodata, in cadrul manifestarii, vor fi proiectate documentare ca „Bar de zi and other stories", despre oameni obisnuiti care trec pragul unui local din Sibiu, „Beyond the forest", o creatie despre drama sasilor transilvaneni prin doua portrete de sasi in virsta, sau „The Brassy Bands", un film despre fanfarele satesti din Moldova. Printre premierele din concurs se numara si „We are staying"/„Stam", semnat de Charlotte Grégoire si Anne Schiltz, o colaboratoare a festivalului si coordonatoarea proiectelor comune Sibiu-Luxemburg 2007. Documentarul urmareste povestea a doua tinere romance, una de origine roma si cealalta sasoaica, ce au crescut impreuna in satul transilvanean Malincrav. Cazul Tanacu pe filmLa Sibiu va fi prezentat in premiera mondiala „For God Sake"/„Cazul Tanacu", filmul despre povestea maicutei care a murit in urma unui proces de exorcizare. Filmul urmareste evenimentele principale ale cazului, scotind la iveala situatii inedite, personaje si declaratii necunoscute pina in prezent. Documenatrul „Behind History", de Iulian Capsali, aduce aproape un subiect necunoscut: viata aromanilor din Albania. „The Lamenters", de Andrada Raluca Domin, prezinta viata bocitoarelor din Sapinta. „Obcina" lui Bjorn Reinhardt surprinde viata dura a locuitorilor de la munte. Vor rula la Astra Film Fest si documentarele „The Potter From Binis"/„Olarul din Binis", semnat de Cosmin Tiglar, film-portret al unui pastrator al vechilor mestesuguri, „Stella", realizat de Vanina Vignal despre viata unei cersetoare romance in Paris si documentarul despre romi „Te aven baxtale!", produs de Gheorghe Svaiter. „Studioul" AiudAnca Damian participa la Astra Film Fest cu „To Be Or Not To Be", un film despre trupa de teatru a detinutilor de la Aiud, iar Ambrus Emese va prezenta „Viva Constanta!", povestea lui Tudor Lacatus din Somcuta, imitator al lui Elvis Presley. Totodata la festival va rula „Vendetta", un documentar despre conflict si razbunare in Maramures, realizat de Nicoara Mihali si Doru Filipas. Un alt documenatar prezentat in premiera la AFF este „The Fallen Vampire - Bela Lugosi", de Florin Iepan, despre viata tumultuoasa a lui Bela Lugosi, actorul originar din Romania care a jucat personajul Dracula in prima ecranizare a romanului lui Bram Stoker la Hollywood. Filmul realizeaza o colectie de imagini celebre, de marturii in premiera, dar si de secvente socante despre obiceiurile precrestine legate de moarte din Banat si Transilvania. Dumitru Budrala l director Astra Film Fest„Am descoperit cu bucurie faptul ca tot mai multi regizori si producatori de film documentar isi calculeaza timpul in asa fel incit sa lanseze filmele la editiile Festivalului nostru. Astra Film Fest a devenit un loc al premierelor nu numai pentru studenti, ci si pentru numele consacrate ale filmului documentar din toata lumea. Pe de alta parte aici e singura ocazie ca in citeva zeci de ore sa poti cunoaste realitati actuale romanesti, pe care nu le poti vedea decit vizionand aceste filme aici, la Sibiu"

September, in noiembrie

„September", una dintre cele mai bune voci ale Suediei si unul dintre numele importante din muzica dance din Europa, isi va lansa cel mai nou album, „Dancing Shoes", intr-un turneu in sapte orase din Romania, printre care se numara si Sibiul, Capitala Culturala Europeana. Evenimentul care o va avea in prim plan pe  „September", sustinut de Sony Ericsson, va incepe in Bucuresti, joi, 25 octombrie, cu un show in clubul Bamboo. La Sibiu, concertul va avea loc pe 2 noiembrie, in Liquid. Cel mai nou single semnat „September" se numeste „Can't Get Over" si promoveaza albumul „Dancing Shoes". Alaturi de „September" se vor afla in turneu „Akcent" si „Fly Project", care vor cinta in deschiderea celor sapte seri. Never Give It Up„September" a devenit cunoscuta in Romania datorita unor hituri precum „La La (Never Give It Up)", „September All Over" sau „Satelites''. „September" este numele de scena a cintaretei de origine suedeza Petra Marklund, nascuta in anul 1984. In 2003, ea a avut primul ei hit in Suedia, intitulat „La La La (Never Give It Up)". Acesta a fost urmat de o serie de alte hituri: „We Can Do It" (2003), „September AllOver" (2004), „Satellites" (2005), „Looking For Love" (2005), „Flowers On The Grave" (2005), „It Doesn't Matter" (2005), „Cry For You" (2006). Pe 21 octombrie 2006, hitul „Satellites" a urcat pe locul 8 in Top Billboard Hot Dance Airplay, din SUA. „Cry For You" a fost lansat in Statele Unite la inceputul lui 2007 si a urcat pe locul intii, in Topul Billboard Hot Dance Airplay. Muzica dance va face valuri in Liquid, la cel mai inalt nivel european. Aceasta este la ora actuala unul dintre cele mai bune produse muzicale de export ale Suediei. Printre cintaretele favorite ale lui „September" se numara Kylie Minogue si Annie Lennox, iar videoclipul sau preferat e „Toxic" al lui Britney Spears. In grupul de fani celebri ai lui „September" se afla si David Beckham. (M. A.)

Proiect ecologic in gradinite

 Proiectul „Gradina verde de la Gradi“ este realizat de catre compania clujeana Terapia Ranbaxi si Asociatia pentru Relatii Comunitare. Proiectul este o premiera la Cluj si chiar la nivel national prin componenta de finantare: este asigurat un buget de 50.000 de lei pentru realizarea acestuia, din care se aloca pina la 5.000 de lei pentru o gradinita. Gradinitele de stat si cele inregistrate ca ONG-uri pot sa aplice in acest sens pina in 16 noiembrie. Alegerea celor 10-15 gradinite cistigatoare se va finaliza in luna decembrie, urmind ca implementarea propriu-zisa sa aiba loc intre lunile ianuarie si mai. Modul in care echipele formate din educatori, copii si parinti vor alege sa realizeze amenajarile de spatii verzi nu este restrictionat in nici un fel, acestia isi pot folosi fantezia in orice fel de teren sau folosind orice fel de plante. Pot fi amenajate sere, terase, se pot creste plante in cutii chiar si in interiorul gradinitelor. Organizatorii spera ca cei mici vor repeta si acasa cele invatate la gradinita. „Iata ca o intreprindere de medicamente are un alt mod de tratare a societatii, invatindu-i pe copii sa ocroteasca mediul“, a remarcat Hadrian Arion, seful ISJ Cluj. Primarul Emil Boc a dat asigurari ca, la finalul acestui proiect, municipalitatea va identifica modalitati si companii capabile sa il continue si la celelalte gradinite clujene.

Ghisee deschise mai mult timp

 Programul de lucru la ghiseele de incasari de la trei primarii de cartier vor fi prelungite incepind de astazi. Astfel, orarul ghiseelor din primariile Marasti si Iris s-a prelungit cu o juma-tate de ora fata de cel vechi, in vreme ce in Manastur ghiseele vor functiona cu o ora mai mult. Programul de lucru al Primariei din Someseni a ramas neschimbat. Modificarile au fost dispuse de catre primar, in urma unor solicitari venite din partea cetatenilor si in urma verificarilor efectuate la primariile de cartier. De asemenea, edilul-sef al municipiului, Emil Boc, a solicitat ca in perioada in care numarul de cetateni prezenti la ghisee este peste media anuala sa se stabileasca orare speciale prelungite pentru încasare, astfel incit sa se evite aglomeratia. Conform noilor programe, in Marasti si in Iris ghiseele sint deschise luni, marti si miercuri intre orele 8.30 si 14.30, joi intre 8.30 si 16, iar vineri intre 8.30 si 13. In Manastur, in schimb, ghiseele functioneaza luni, marti si miercuri intre 8.30 si 15, joi intre 8.30 si 16.30, iar vineri intre 8.30 si 13.30. In Someseni, programul de lucru al functionarilor ramine neschimbat: luni, marti si miercuri intre 8.30 si 14, joi intre 8.30 si 15.30 iar vineri intre 08.30 si 12.30.

Saptamina „medicala“ la Expo

 Tirgul Medica va incepe in 22 octombrie la ExpoTransilvania si va include saloanele Expo Dent, Expo Farm si Materna. Asadar, medici si farmacisti, mamici sau viitoare mamici pot vizita tirgul intre orele 10 si 18, timp de 4 zile. La cea de-a 15-a editie a Tirgului Medica sint prezente peste 80 de companii din toata România, dar si din Germania. Acestea vor expune pe o suprafata de 2.000 de metri patrati si vor participa la o serie de manifestari conexe. Ca o premiera, la tirg va fi prezenta singura companie româneasca acreditata in prelevarea celulelor stem, firma clujeana Cord Blood Center România. Aceasta intentioneaza sa lanseze primul laborator de pregatire de grefe de transplant si o banca de stocare. Potrivit medicilor stomatologi, multe dintre cabinetele europene de stomatologie nu se ridica la nivelul de dotare si design pe care il propun multe dintre cabinetele clujene, tirgul de la Cluj fiind perceput mereu ca un promotor al noutatilor din domeniu.

Campioana mondiala la Shanghai

La Mondialele din acest an au participat circa 7.000 de sportivi din intreaga lumeJocurile Mondiale de vara Special Olympics, competitie recent incheiata la Shanghai, a adus un rezultat de top pentru judetul Sibiu. Marta Konig, din Copsa Mica, a venit acasa cu medalia de aur. A obtinut-o in proba de tenis de masa, singura la care a participat. „Este un rezultat foarte bun. Cind am inceput sa facem tenis impreuna, nu m-as fi gindit ca poate ajunge pina intr-acolo incit sa cistige o medalie la un astfel de concurs. Ne bucuram foarte tare de acest rezultat. Este o mindrie pentru noi toti  si speram ca acesta sa fie doar inceputul", spune Andreea Silaghy, antrenoarea sportivei. Bilant excelentRezultatul Martei a fost completat de cealalta reprezentanta a judetului in lotul Romaniei, Adriana Ogrean. Aceasta a avut o performanta foarte buna la aceeasi ramura sportiva. A terminat pe locul IV in competitia de simplu. „Despre ea stiu doar ca a facut un loc patru la simplu, dar am inteles ca au avut un rezultat foarte bun si la dublu. Abia au ajuns si nu am avut timp sa povestesc cu ele. Oricum, eu, ca si indrumatorul lor, ma bucur foarte tare, pentru ca totul vine dupa o munca de doar citeva luni. In afara de antrenamentele pe care le-am facut la noi, am mai fost cu ele la un cantonament la Plopeni si, dupa aceea, de citeva ori la Blaj, la pregatire. O performanta venita prin ambitie", spune instructoarea celor doua performere. Din norocParticiparea celor doua sportive la aceasta editie a Jocurilor de vara poate fi pusa, in mare masura, si pe seama sansei. Initial, la competitie au fost invitati sportivii din Blaj, dar cum acestia nu au avut si sectie de tenis de masa pentru fete, au apelat la cele doua jucatoare din judetul Sibiu. „Cei de la Blaj au organizat mai multe competitii pentru acesti sportivi. In urma acestora, Asociatia Special Olympics i-a invitat sa participe la Jocurile de vara. Cum nu aveau echipa de fete, ne-au chemat pe noi. A fost o sansa pe care am fructificat-o", spune Andreea Silaghy. Ce este „Special Olympics"Special Olympics reprezinta o competitie rezervata sportivilor care au un IQ mai mic de 60, in conditiile in care indicativul unui om normal este de 100. Jocurile Mondiale sint organizate dupa aceleasi principii ca si la sportivii apti, insa la discipline mai putine. La editia din acest an a Mondialelor au luat startul 7.000 de sportivi din intreaga lume. 

Start la campania de vaccinare antigripala

Persoane cu risc la complicatiiReprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Alba au aratat ca in aceasta perioada va fi demarata la nivelul judetului campania de vaccinare antigripala gratuita a categoriilor de persoane cu risc mare de complicatii datorate gripei si a celor ce prin natura ocupatiei lor pot transmite gripa. Conform acelorasi surse, din prima categorie fac parte: adulti si copii, din institutii de ocrotire sociala precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate virstele cu afectiuni medicale cronice; adultii si copiii cu boli cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii cu astm; adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an datorita unor boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfunctii renale, hemoglobinopatii sau imunosupresie (inclusiv indusa medicamentos); copiii (6 luni - 18 ani) care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina fiind astfel la risc sa dezvolte sindrom Reye dupa gripa; persoane infectate cu HIV; persoane in virsta de 65 de ani si peste.Alte categorii vaccinate gratuitIn ce priveste cea de-a doua categorie, persoanele vizate sint: medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atit din spitale cit si din unitatile sanitare ambulatorii; salariatii institutiilor de ocrotire (copii sau batrini) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii; persoanele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt; membrii de familie (inclusiv copiii) ai persoanelor la risc inalt. De mentionat faptul ca persoanele din aceste 2 categorii vor fi vaccinate gratuit, cu vaccin furnizat de Ministerul Sanatatii Publice.Pregatiri pentru demararea campanieiReprezentantii institutiei judetene de sanatate au mai aratat ca in aceasta saptamina se deruleaza pregatirea etapei de vaccinare, in zilele urmatoare vaccinurile vor fi distribuite medicilor de familie, iar campania de vaccinare propriu-zisa va incepe in data de 22 octombrie. In cazul in care persoanele eligibile nu se pot prezenta, din diverse motive, la cabinetele medicilor de familie in lunile octombrie-decembrie, ele nu pierd vaccinul. Campania se poate prelungi, in functie si de evolutia epidemiologica, pina in luna februarie a anului viitor. In afara masurilor adoptate de MSP, medicii recomanda si celorlalte categorii ale populatiei sa se vaccineze impotriva gripei, vaccinarea fiind cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirii.PrevenireRecomandari generale pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa: evitarea aglomerarilor umane; evitarea, pe cit posibil, a contactului cu persoanele bolnave; spalarea miinilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave; omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24 - 26 grade Celsius); bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut; aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C; mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate; evitarea vizitarii bolnavilor sau suspectilor de gripa.

Atletic schimba antrenorul

Debutul nefavorabil de sezon i-a fost fatal lui Ioan Luca, care a pregatit in ultimul an formatia FC Atletic. Acesta a fost demis, zilele trecute, din functia de antrenor. Potrivit lui Cornel Stanila, managerul echipei, decizia a fost luata din cauza lipsei de rezultate. „Pentru orice antrenor, oglinda sa este rezultatele obtinute de formatie. Noi sintem prieteni foarte buni, dar rezultatele sint cele care conteaza. Din pacate, in fotbal nu poti sa ai rabdare la nesfirsit. Eu trebuie sa raspund in fata sponsorilor pentru cum merge echipa. Am considerat ca aceasta decizie este cea mai buna pentru moment. Acum tratam cu alti anrenori si in cursul urmatoarelor zile o sa luam o decizie in acest sens. Sper sa fie de bun augur aceasta miscare la echipa", spune Cornel Stanila. In cadrul clubuluiChiar daca a fost debarcat din functia de antrenor principal, Luca este dorit in continuare in cadrul clubului. Pe linga cele doua grupe de copii pe care le pregateste, i-a fost propusa functia de director sportiv. „Eu sper sa accepte aceasta functie, pentru ca mi-l doresc sa ramina alaturi de noi. As vrea sa accepte, desi, acum, poate e suparat. Eu nu am ce face. N-am fost singur cind am luat aceasta decizie, ci cu sponsorii principali. Trebuia sa facem ceva pentru a redresa corabia. Avem nevoie de rezultate, pentru ca avem un obiectiv de indeplinit", spune Stanila.

Politistii invata la Cluj sa citeasca tahometrele

 Pina la 10.000 de lei amenda Foto Diana SANDOR86 de politisti din intreaga tara invata la Cluj sa citeasca tahometrulVesti rele pentru soferii masinilor de mare tonaj si ai celor ce transporta persoane. Din 1 septembrie, potrivit unei Ordonante de Urgenta, ei pot fi amendati cu sume usturatoare, de la 100 la 10.000 de lei, daca nu respecta repausul prevazut de lege. Potrivit Ordonantei 37/2007, politistii rutieri vor putea verifica tahometrele acestor autovehicule. Tahometrul este, practic, o diagrama care inregistreaza cu ce viteza circula masina, cind se opreste, in ce interval orar si cind porneste. Potrivit OU, soferii masinilor mai grele de 3,5 tone si ale autocarelor sau microbuzelor ce transporta mai mult de noua persoane au diferite restrictii de circulatie. Ei nu au voie sa conduca mai mult de 4 ore si jumatate neintrerupt in 24 de ore si in total nu mai mult de 9 ore. Perioada de odihna neintrerupta pe zi este de 11 ore. Tahometrul indica toate aceste masuratori, iar daca pina acum acestea puteau fi verificate doar de Autoritatea Rutiera, de acum incolo pot sa o faca si politistii, iar amenzile sint aplicate atit soferilor, cit si angajatorilor. Pregatire clujeana Clujul joaca un rol important in tot acest proces de prevenire, pina la urma, a accidentelor rutiere, foarte multe dintre ele fiind provocate din cauza oboselii la volan. „Parintele“ politistilor rutieri din intreaga tara este comisarul Daniel Boe, cadru didactic la Scoala de Politie „Septimiu Muresan“ din Cluj-Napoca. Institutia a initiat un curs de pregatire pentru interpretarea tahometrelor, iar elevii sint 86 de politisti din zece judete ale tarii. La rindul lor, acestia vor fi formatori pentru colegii lor. Anul acesta, in judetul Cluj s-au inregistrat, pina ieri, 484 de accidente soldate cu 68 de morti, 75 de raniti grav si 427 de raniti usor. Cauzele sint multiple, dar majoritatea au fost cauzate de oboseala soferilor la volan.

Calificare cu emotii

Dupa victoria chinuita din campionat, CSU Atlassib a dat o noua dovada a faptului ca jocul inca nu functioneaza. Marti, la Cluj, in returul primei manse a Cupei Romaniei, sibienii au pierdut cu 70-85. Intrati in joc la adapostul a 20 de puncte, in urma victoriei de pe propriul teren, sibienii au inceput meciul ceva mai greoi. Au pierdut primul sfert la o diferenta de opt puncte, dar si-au revenit in sfertul doi, cind au mai recuperat din handicap, impunindu-se cu un avans de doua puncte. Apararea foarte buna i-a costat insa pe sibieni acumularea de greseli personale, astfel ca, din sfertul secund, atit Barbary, cit si Smith au acumulat cite patru greseli personale. Putine emotiiDin partea a doua, Schomers i-a introdus in teren pe Ban si pe Craciun, in locul celor doi jucatori inalti, cu care a inceput partida. Jocul n-a mai avut consistenta primei parti si, ajutati si de arbitrii, care au dictat nu mai putin de 3 faulturi intentionate in favoarea lor, clujenii s-au apropiat periculos. In ultimele minute au ajuns sa aiba un avantaj chiar si de 18 puncte. Totusi, sibienii si-au revenit rapid, au marcat 8 puncte consecutive si au avut liniste pe final, chiar daca gazdele s-au impus cu 85-70. „Ne-am calificat si asta e tot ce conteaza. Am facut un meci bun pe alocuri, dar in esenta nu a mers. N-avem timp de schimbari si este foarte important sa trecem cu bine de meciul cu Dinamo. Dupa aceea vom mai avea timp sa facem alte scheme si se le repetam", spune Schomers. La relantiTot in primul tur al Cupei Romaniei la baschet, Gaz Metan Medias n-a avut nici cea mai mica problema cu cei de la BC Tirgoviste. Dupa ce s-au impus in tur la o diferenta de 14 puncte, marti, la Medias, elevii lui Rotaru au obtinut un nou succes, de aceasta data cu scorul de 92-64, si au intrat in rindul celor opt formatii ce se vor lupta pentru marele trofeu.

Atac la Rege

Hagi n-a avut nicio sansa la Steaua, chiar daca a calificat echipa in Liga CampionilorHagi a declarat ca el a adus glorie clubului „ros-albastru", iar cel care duce Steaua spre rugina, prin comportamentul sau, este finantatorul Gigi Becali. „A spus ca puneam rugina pe Steaua. Eu am adus glorie Stelei. Cred ca el e cel care duce Steaua spre rugina, prin tot ce face: sa jigneasca, sa umileasca tot ce are Steaua mai bun. El profita de istoria Stelei. Toti care au facut glorie la Steaua au fost jigniti, dati afara. Lacatus, Iordanescu, Piturca, Balint, Tudorel Stoica, Dumitru, ceilalti antrenori, patrimoniul Stelei... Valorile Stelei sint denigrate, jignite, la fel si spectatorii. E singurul patron din lume care are puterea sa spuna: Afara, n-am nevoie de voi! Ca are bani, putere, asa spune", a declarat Hagi. „M-a folosit mereu" Fostul capitan al „tricolorilor" a afirmat ca Becali l-a folosit tot timpul. „Nu pot sa accept sa se spuna ca am adus rugina Stelei. Am intrat in grupe, ti-am adus banii la care tii atit de mult. Chiar asa, aruncam cu mizerie, cu noroi? M-a folosit mereu, recunosc, are acea sclipire, stie sa foloseasca oamenii, s-a adaptat foarte bine. Pomeneste de cineva care e sus, o sa-l vada. Ce explicatii poate sa dea vizavi de Biserica la cite a spus despre mine? Ce mai poate inventa? (...) Nu se mai pune problema de Steaua, el e puternic, eu sint mai mic, dar gloria nu mi-o poate lua nimeni. Nu ma asteptam, dar banii, puterea... Gata, s-a intrerupt, el a dorit lucrul asta", a spus Hagi. Contract aminatEl a adaugat ca nu stie in ce masura este un bun antrenor si a vorbit despre metodele lui Becali de a-l indeparta. „Patru-cinci jucatori au fost chemati la palat, desi corect era sa discute patronul cu antrenorul, nu sa chemi jucatorii. Contractul l-am semnat abia dupa meciul de la Zaglebie, s-a intirziat o luna si ceva, nu stiu de ce. Antrenor devenisem cind am plecat cu echipa in Austria, dar nu am semnat atunci. A intrat in criza cind am vazut ca am intrat in Liga Campionilor. Vroia, nu vroia, Hagi trebuia sa ramina", a spus el. Relatie incheiataHagi a precizat ca i-a oferit lui Becali mai mult bine decit propriei familii si a mentionat ca a terminat relatia cu finul sau. „Ne cunoastem de 20 de ani, dar se pare ca nu l-am cunoscut. El stie mai bine de ce a facut-o, dar suta la suta a gindit-o dinainte. A facut asta fata de o persoana care i-a facut numai bine, i-am dat mai mult decit familiei mele, si inainte de 1989, si dupa. Eu am facut parte dintr-un plan. Relatia nas-fin? S-a dus asta, s-a terminat, e mai bine asa, decit sa stau in ceata ca pina acum, m-am lamurit", a spus fostul capitan al nationalei. Becali ameninta Gigi Becali a reactionat imediat la acuzele lui Hagi. Patronul Stelei spune ca va incerca sa aduca toti jucatorii la o conferinta de presa pentru a dezvalui ce „cosmar" au trait cind antrenor era fostul international. „Am ramas mut, nu inteleg ce vrea. A zis ca am jucat eu teatru, dar nu mai bine ca el acum. E frustrarea lui acum, cind a vazut ce a reusit Piturca, iar el nu, e disperat. A spus ca m-a ajutat toata viata. Poate ca eu l-am ajutat mai mult. Mi-a imprumutat in trecut 70.000 de dolari, i-am dat apoi teren care valoreaza acum sase milioane. E posibil ca in mintea lui chiar sa creada ce spune. A zis numai minciuni, aberatii, timpenii. O sa vorbesc cu jucatorii, o sa incerc sa fac o conferinta de presa cu absolut toata echipa, sa spuna fiecare ce imi ziceau mie. Vorbeste de autoritate si respect, el le-a luat respectul jucatorilor cind ii jignea si le vorbea urit. O sa incerc sa aduc toata echipa la o conferinta de presa, sa spuna ce cosmar au trait. Acum m-a sunat si Adrian Ilie - care stiti ca a vrut sa plece din cauza lui, iar acum el zice ca a avut o relatie extraordinara cu Ilie - si mi-a zis ca e periculos ce face Hagi, vorbeste de jucatori, ii implica pe ei. Eu cu Hagi nu mai eram prieten de prin anii i90, nici nu ma mai chema la evenimentele de familie, ii chema pe altii, pe mine nu. Vorbeste de premeditare, Doamne fereste!", a spus Becali.  Gica Hagi l fost antrenor Steaua„Becali m-a folosit pentru a-si face imagine de cind s-a decis sa ma cheme antrenor la echipa. Am fost un simplu pion pe tabla lui, dar roata se intoarce"

Ars de viu

  Un tinar de 18 ani a fost cuprins de flacari marti in Turda. Aflat sub influenta bauturilor alcoolice, Marian T. a adormit cu tigara aprinsa pe mai multe cartoane intr-un bloc aflat in constructie din municipiul de pe Aries. Baiatul a fost preluat de urgenta de un echipaj al Ambulantei si transportat la Unitatea de Primire a Urgentelor nr. 1 din Cluj, unde s-a stabilit ca a suferit arsuri de gradul IV. Tot marti, de aceasta data noaptea, 20 de magazii de lemn au fost facute scrum in localitatea clujeana Iara. Potrivit autoritatilor, inca nu se cunosc cu exactitate cauzele incendiului, insa cercetarile continua.

Cursa anului

Proprietarul echipei Renault, italianul Flavio Briatore, a declarat ca experienta pe care o are dublul campion mondial Fernando Alonso il va ajuta sa cistige un nou titlu in fata colegului sau de la McLaren, Lewis Hamilton. „Liderul simte cea mai mare presiune, iar eu cred ca Fernando este favorit. Are mai multa experienta, a mai fost in aceasta situatie, a fost mai rapid in Brazilia, unde este un circuit dificil", a declarat proprietarul lui Renault, Flavio Briatore. El este fostul sef al lui Alonso, care a cistigat cele doua titluri de campion pe vremea cind era pilotul lui Renault, iar presa a scris de curind ca pilotul spaniol va reveni la fosta sa echipa. „Daca Alonso nu va avea echipa la finalul sezonului, vom fi incintati sa-l primim inapoi", a afirmat Briatore. Lupta in treiHamilton avea un avans de 12 puncte in urma cu doua curse, cind a cistigat Marele Premiu al Japoniei, dar dupa abandonul din China, Alonso s-a apropiat pina la patru puncte, iar finlandezul Kimi Raikkonen are cu sapte puncte mai putin. „Sigur voi intra si eu in lupta pentru titlu. Am o sansa si vreau s-o fructific. Va fi foarte greu, dar nu abandonez decit dupa ce voi trece linia de sosire. Pina atunci voi fi dator sa incerc", spune finlandezul de la Ferrari. Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a numit un oficial pentru a supraveghea ca echipa McLaren sa trateze identic ambii piloti, pentru a nu influenta lupta pentru cistigarea tilului de campion mondial. Ultima cursa a sezonului 2007 va avea loc in Brazilia, la finele saptaminii.

Rampa ecologica a judetului Cluj va fi amplasata in localitatea Chinteni

 Noua rampa ecologica a judetului Cluj va fi construita la Chinteni, au decis ieri consilierii judeteni. Acestia au aprobat asocierea dintre Consiliul Judetean si Consiliul Local Chinteni in vederea realizarii proiectului integrat de gestionare a deseurilor din judet, responsabilitatea exclusiva a CJ fiind realizarea investitiei pina in 2010. Subiectul viitoarei rampe a fost multa vreme disputat de autoritatile locale si cele judetene. Daca municipalitatea dorea construirea acesteia la Pata Rit, consilierii judeteni au promovat proiectul Apahida. Ieri, insa, s-a stabilit ca noua rampa de la Chinteni va fi terminata in 3 ani, acesta fiind termenul maxim de functionare a rampei de la Pata Rit, a carei capacitate de depozitare este epuizata si urmeaza sa fie inchisa.

Inspectori in cyberspatiu

Noul site a fost conceput de cei doi informaticieni ai Inspectoratului, impreuna cu un specialist de la Liceul de ArtaCei care au gindit noul www.isjsibiu.ro sint doi informaticieni ai ISJ, Mircea Dragomir si Mircea Catalisan, care au lucrat impreuna cu Paul Dobran, un informatician de la Liceul de Arta. Toata munca au facut-o pe gratis. „E facut cu baza de date. Acum, fiecare inspector are o pagina cu poza ca sa ii recunoasca lumea in caz ca nu ii stie deja dupa nume. Inspectorii care au dorit si-au pus pe site si numarul de telefon sau adresa persoanala de e-mail. Avem si un forum pentru discutii, unde intra lumea. Clar, este mult mai util de folosit si pentru noi si pentru oamenii care intra. Noi il putem actualiza oricind si de oriunde, conditia fiind doar sa fim conectati la internet. E printre putinele site-uri din tara facute pe ideea de distributie. Am mai vazut ceva asemanator doar la site-urile inspectoratelor din Constanta, Ilfov sau Satu Mare", explica Dragomir. Idei de dezvoltareModesti, informaticienii spun ca era loc si de mai bine, dar ca intentioneze sa faca si mai multe schimbari, „din mers". „Intotdeauna se pot face imbunatatiri, de care ne vom ocupa pe parcurs. Ne-am gindit initial sa ii lasam pe inspectori sa isi actualizeze singuri pagina personala, insa pentru acest lucru ar trebui sa le dam drepturi pe modulul de administrare, ceea ce este foarte complicat. Eu zic ca util ar mai fi si sa avem o pagina securizata, numai pentru profesori, unde sa intre acestia, de exemplu, atunci cind se dau testarile nationale", crede Mircea Catalisan, analist programator. Informaticienii nu au cerut nicio „recompensa" pentru munca depusa, dar recunosc ca nu i-ar deranja prea tare daca ar primi niste bani de la sefi. Foarte multumitiToti inspectorii au numai cuvinte de lauda la adresa noului site. Unii nu sint prea incintati de fotografiile de pe pagina personala, insa aici informaticienii nu au nicio vina. Promit, insa, ca le vor schimba in timp cu altele mai „reusite". Conducerea inspectoratului se mindreste cu noua „casa" virtuala. „Mi se pare interesant acest site si cind spun interesant, aduc o lauda cit se poate de clara. Eu spun ca site-ul este o dovada a profesionalismului informaticienilor care l-au facut. Este produsul extrem de reusit al unei munci in echipa. Daca sub raport estetic il laud, in ceea ce priveste utilitatile pe care le are, sint si mai incintata de el. Sper ca in cele mai multe scoli sa fie internet, pentru a putea comunica fluent, mai ales acum, cind avem toate mijloacele necesare. Oricum, pina la anul viitor speram sa avem internet in toate scolile din judet", a marturisit Elena Gabos, inspector scolar general adjunct. Dorel Baila l purtator de cuvint ISJ Sibiu„Noul site mi se pare mai prietenos si mult mai util. Se vede ca este facut de profesionisti. Daca ar fi totusi sa ofer o completare, as spune ca ar avea nevoie si de lista a documentelor de interes public. Foarte util mi s-ar mai parea sa aiba si rapoartele privind starea invatamintului pe ultimii doi-trei ani. Totusi, facind abstractie de faptul ca este site-ul nostru, eu spun ca foarte bine realizat"

Cetateanul turmentat

 Clujenii aflati ieri in piata Mihai Viteazu au uitat pentru citeva zeci de minute de problemele personale, de grijile cotidiene si chiar si de masinile personale si s-au ingramadit sa asiste la o operatiune de salvare. Un om al strazii a ajuns in apa, dupa ce s-a dezechilibrat, pe fondul consumului de alcool, in timp ce incerca sa-si faca nevoile pe malul Somesului. Barbatul a cazut mai bine de 6 metri, ajungind pe niste bolovani din apa. Echipajele de pompieri au fost nevoite sa se asigure inainte sa coboare dupa el, fiind vorba de o inaltime destul de mare. Mai bine de 10 minute a durat pina ce primul pompier a ajuns cu picioarele in apa, linga barbatul care deja tremura din cauza temperaturii scazute a apei. In cele din urma, victima a fost ridicata cu o targa si urcata intr-un echipaj al SMURD-ului, care au transportat-o la Unitatea de Primire a Urgentelor nr. 1 din Cluj. Potrivit medicilor, barbatul prezenta traumatisme craniene, toracice si la coloana vertebrala, fiind in prezent in afara oricarui pericol.

Slujbe mai sigure

Potrivit inspectorului sef Francisc Szombatfalvi Török, imbunatatirea situatiei la capitolul accidente de munca se datoreaza in mare masura controalelor cu privire la respectarea Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2007. Astfel, de la inceputul anului si pina acum, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Sibiu a aplicat 475 de sanctiuni contraventionale, valoarea totala a amenzilor fiind de aproximativ 1.936.600 lei. Au fost controlate 1.580 de unitati din totalul celor circa 10.000 de firme existente in judet.In scadereITM Sibiu a intregistrat, de la inceputul anului si pina in acest moment, 43 de accidente, fata de 112, anul trecut. Cele mai multe in domeniul constructiilor, dupa care in cel al transporturilor. „Accidentele de munca se datoreaza, de obicei, angajatilor, a persoanei care este accidentata. Sint si situatii contrare, suficient de numeroase, astfel incit sa nu omitem ca mediul de munca este sub controlul nostru riguros", a declarat Török.Comportamente riscanteMajoritatea accidentelor de munca se datoreaza lipsei de supraveghere a angajatilor de catre personal calificat sau datorita unor comportamente riscante. „Nu putem sa controlam omul. Nu-i putem cunoaste educatia sau comportamentul lui. Dar putem sa vedem daca are echipamente de protectie sau daca mediul de munca este corespunzator", a mai spus inspectorul-sef.Din pacate, desi numarul accidentelor a scazut, si-n acest an vorbim de persoane decedate. 14 accidente au fost mortale, 2 in afara muncii, iar alte 10 sint in curs de cercetare. Din cele 43 de cazuri inregistrate in 2007, 21 s-au datorat unor metode de munca necorespunzatoare, iar alte 5 prin cadere de la inaltime.Apel catre populatie Török cere din nou sprijinul angajatilor. „Fac apel catre toti angajatorii. Vreau sa se stie ca stau la dispozitia cetatenilor, in general, si a angajatilor, dar si a angajatorilor, in special. Oferim consultanta gratuita tuturor celor care vin si apeleaza la serviciile Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu. Ne dorim sa fim utili prin consultanta, dar si prin asigurarea securitatii si sanatatii in munca, mai ales ca viata omului conteaza extraordinar de mult, iar accidentele si imbolnavirile sint extrem de frecvente", a spus Török.

Fara concedieri la RAT

 „Azi (n.r., ieri) s-a incheiat un protocol intre sindicat si conducerea Regiei prin care s-a convenit ca pe durata actualului contract colectiv de munca nu se vor mai face disponibilizari“, a declarat pentru monitorul purtatorul de cuvint al RAT, Dorin Racoti, adaugind ca la negocierea urmatorului contract planul de disponibilizare si numarul angajatilor necesari va fi discutat impreuna cu sindicalistii. De cealalta parte, Ioan Vilt, liderul sindicalistilor, a mentionat, pe linga informatiile acordate de purtatorul de cuvint al regiei, ca, „dupa cum a spus si subprefectul, trebuie sa asteptam auditul Consiliului Local. Oamenii s-au plictisit sa iasa in strada in fiecare zi de marti, dar daca auditul e prea alb, prea curat, nu imi voi schimba pozitia“. Vilt a mai spus ca protocolul semnat reprezinta, practic, un „time-out“ cum ca oamenii nu vor mai fi dati afara si ca din acest punct de vedere se simte implinit. „Sint, totusi, nemultumit de faptul ca institutiile nu inteleg avertismentul. Nu a fost vorba de un conflict de munca, ci de o incercare de a sesiza autoritatile privitor la unele nereguli din regie. Ramine doar sa vedem ce spune si auditul“, a conchis liderul sindical. Decizia ca cele doua parti aflate in conflict sa se inteleaga asupra unui protocol a venit in urma unor discutii purtate marti, in cadrul comisiei de dialog social, intilnire moderata de prefectul Alin Tise. Prezent la discutii, directorul executiv al Agentiei Judetene de Ocupare a fortei de Munca Cluj, Daniel Don, semnalase posibilitatea ca in cadrul regiei disponibilizarile sa se fi facut in transe doar pentru a se masca disponibilizarea colectiva. Anul acesta au fost concediati 74 de angajati ai Regiei Autonome de Termoficare.

Testarea hibrizilor

La actiunea de ieri au participat mai multi agricultori din zonaAgricultorii din Rosia merg pe mina specialistilor de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Sibiu. Ingineri agronomi, impreuna cu sateni din Rosia si Daia, au evaluat ieri un lot de porumb cultivat cu cinci soiuri de hibrid. Au vrut sa determine care dintre soiuri se „lupta" cel mai bine cu seceta si care este cel mai potrivit zonei. „Lotul demonstrativ" se intinde pe o suprafata de doua hectare. Agricultorii din zona au venit in ajutorul specialistilor, culegind hibrizi din fiecare categorie si evaluind, la rindul lor, insa nu atit din perspectiva specialistului, cit din cea a producatorului direct. „Dupa evaluare vom sti ce sa le recomandam taranilor sa cultive pentru anul viitor. Am ales ca ajutoare producatorii cei mai mari din zona, pentru a vedea chiar ei cum se prezinta recolta si care e saminta cea mai potrivita. Ne referim la aceasta zona, deoarece aici un hibrid poate merge foarte bine, pe cind in alta zona, poate sa nu produca nimic. Acum se va determina densitatea plantelor pe hectar, dupa aceea se vor cintari stiuletii si se vor desface boabele pentru a vedea care este raportul boabe-stiulete. Fiecare tip de hibrid se culege pe o suprafata de 13,4 metri", explica inginer Aneta Adam. 20 de centimetriCele trei categorii de hibrid, supuse testarii au fost: PR39D81, Clarica, Monalisa, PR38R92 si PR38V91. Lotul se prezinta foarte bine, in pofida secetei de anul acesta. Desi vara trecuta, inginerii care s-au ocupat de lortul demonstrativ credeau ca nu vor avea o productie mare, se pare ca hibrizii cultivati isi merita emblema de „saminta certificata". Stiuletele „record" are ceva mai bine de 20 de centimetri. In urma determinarilor de la fata locului, suprematia pe zona este detinuta de hibridul PR39D81. „Dupa evaluare ne-am dat seama ca hibridul cel mai potrivit in zona este PR39D81, care are o productie de 10.900 kilograme de boabe pe hectar. Dupa aceea urmeaza PR38R92, Monalisa, PR38V91 si Clarica. Producatorii sint liberi sa isi aleaga saminta, noi vrem doar sa ii facem sa inteleaga ca saminta de calitate este cel mai important pentru ca un lot sa fie productiv", spune Geta Purima, inginer agronom. La final, agricultorii care le-au dat o mina de ajutor specialistilor au fost serviti cu mincare si bautura, impreuna cu un mic cadou din partea organizatorilor.  Vasile Salagean l agricultor„E prima oara cind particip impreuna cu sotia la un astfel de eveniment. Productia de aici este mult mai buna decit cea pe care o avem noi acasa. Sint multi porumbi, desi anul acesta a fost unul sarac in precipitatii. Noi inca nu am apucat sa culegem acasa, din cauza ca sintem ocupati cu serviciul. Ne gindeam sa mai punem si niste griu, dar nu avem fondurile necesare. La noi agricultura este inca sub semnul intrebarii, nu primim subventii suficiente si nu prea avem cum sa ne descurcam".

Ultima baie

 Descoperiti goi in cada Foto Diana SandorRudele ii pling pe cei doi batrini in fata casei in care acestia au fost gasiti mortiCadavrele sotilor Muresan au fost gasite ieri dimineata de o nepoata in baia imobilului din cartierul Dimbul Rotund. „Era inchisa usa si de-aia m-am speriat si am iesit in strada, strigind la vecini sa anunte Politia si Ambulanta“, sustine nepoata care i-a gasit. Cei doi au fost gasiti goi in baia locuintei de pe Porumbului, numarul 7. Exista pina in prezent doua ipoteze in legatura cu acest caz. Potrivit mai multor surse, cei doi ar fi decis sa-si puna capat zilelor impreuna. Pina in prezent, nu se cunosc motivele care sa confirme aceasta ipoteza, mai ales ca locuinta familiei Muresan este una dintre cele mai aranjate din zona. Cei doi batrini isi schimbasera recent si acoperisul casei. Cea de-a doua ipoteza ia in calcul faptul ca cei doi au murit dintr-un accident, respectiv o acumulare de gaz care provine de la o instalatie din baia casei. Cu toate ca nepoata care i-a gasit si-a adus aminte ca n-a simtit miros de gaz, aceasta ar fi cauza decesului stabilita de autoritati din primele verificari. Trupurile au ramas in casa Cadavrele celor doi vor ajunge la Institutul de Medicina Legala (IML) din Cluj abia in cursul zilei de astazi, apropiatii refuzind in repetate rinduri ca trupurile batrinilor sa fie preluate. Motivul invocat de acestia este faptul ca baiatul celor doi, plecat la munca in Franta, va ajunge in aceasta dimineata la Cluj si „el va decide ce-i de facut“. Politistii asteapta acum ca medicii legisti sa efectueze necropsiile pentru ca ancheta in acest caz sa poata fi continuata.

Primar vegetarian

De aproape 14 ani, primarul orasului Medias nu a mai simtit gustul carnii. Nici macar nu-i duce lipsa. Faptul ca a renuntat la carne si a devenit vegetarian i-a oferit speranta unei vieti mai bine. „Am avut mari probleme de sanatate si am devenit vegetarian din anul 1994. Ma simt foarte bine acum si nu regret deloc ca am ales sa nu mai maninc carne. Sotia mea este si ea vegetariana, iar ea este cea care gateste. Nu pot zice ca am o mincare preferata, insa ma bucur ca, in ultimul timp, in restaurante exista si meniu vegetarian. Nu ma pot plinge ca nu gasesc ce sa maninc", marturiseste primarul Daniel Tellmann. Edilul-sef rezista chiar si tentatiilor cind este invitat la un dineu. Ii cere chelnerului respectuos sa-i schimbe mincarea, daca aceasta contine carne. Spune ca niciodata nu a intimpinat probleme.Tine posturileDeoarece sotia sa este de religie ortodoxa, Daniel Tellmann tine toate posturile. Spune ca nu-i este greu, doar ca in acele perioade mai scade din greutate. In rest, nu tinjeste dupa sarmale din carne, cirnaciori sau muschi de porc. Spune ca nici cind nu era vegetarian nu se dadea in vind dupa aceste delicatese. Sotia sa pregateste pentru meniul de Craciun sarmalute de post, salate si tot felul de bunatati, care sint pe gustul primarului. „Pentru a putea fi vegetarian este nevoie de vointa. Totul porneste de la creier. Poti sa-si impui ca intr-o zi sa bei doar apa si totul sa fie bine. Au mai existat si persoane care erau foarte mirate ca sint vegetarian, insa eu nu am considerat niciodata acest lucru un «handicap». Din contra, mie mi-a fost de mare ajutor", mai spune primarul.

Preturi de referinta

Potrivit DADR Sibiu, preturile de referinta din tirguri si oboare sint urmatoarele: Griu - 0,80 lei pe kilogram, pret minim, si 0,94 lei pe kilogram, pret maxim; Orz (0,80 - 0,94 lei pe kilogram); Porumb boabe (0,80 - 0,92 lei pe kilogram); Cartof (1,40 - 2,00 lei pe kilogram); Fasole boabe (4,00 - 4,50 lei pe kilogram); Fasole verde (3,50 - 4,00 lei pe kilogram); Varza (2,00 - 3,00 lei pe kilogram); Ceapa (1,50 - 2,50 lei pe kilogram); Morcov (1,50 - 2,00 lei pe kilogram); Tomate (3,50 - 5,00 lei pe kilogram); Ardei gras (4,00 - 6,00 lei pe kilogram); Castraveti (3,00 - 3,50 lei pe kilogram); Mere (3,00 - 4,00 lei pe kilogram); Pere (4,00 - 5,00 lei pe kilogram); Struguri (3,00 - 5,00 lei pe kilogram); Piersici (4,50 - 5,00 lei pe kilogram); Carne de porc in viu (4,00 - 4,50 lei pe kilogram); Carne de vita in viu (3,20 - 3,80 lei pe kilogram); Carne taiata de porc (4,50 - 5,50 lei pe kilogram); Carne taiata de vita (5,00 - 6,00 lei pe kilogram); Carne taiata de pasare (6,50 - 7,50 lei pe kilogram); Lapte (1,80 - 2,20 lei pe litru); Brinzeturi proaspete (12,00 - 13,00 lei pe kilogram); Smintina (9,50 - 10,00 lei pe kilogram); Telemea (10,00 - 12,00 lei pe kilogram); Ulei (4,10 - 4,50 lei pe litru); Zahar (2,70 - 3,40 lei pe kilogram); Oua (4,00 - 4,50 lei bucata).

Programul de audiente al consilierilor judeteni

Conform calendarului pe 2007, in aceasta luna vor acorda audiente, pentru locuitorii judetului, pe linga presedintele CJ si cei doi vicepresedinti, alti 10 consilieri judeteni. Iata programul:Martin Bottesch - in fiecare miercuri, ora 10, la sediul Consiliului JudeteanGheorghe Dicu - in fiecare marti, ora 10, la sediul Consiliului JudeteanIosif Moldovan - in fiecare luni, ora 10, la sediul Consiliului JudeteanMarcela Raulea - 22 octombrie, ora 13, la sediul Consiliului JudeteanIoana Frunzescu - 23 octombrie, orele 12-14, la sediul Consiliului JudeteanMircea Cazan - 26 octombrie, ora 13, la sediul Consiliului JudeteanAurelia Tesu - 29 octombrie, ora 15, la sediul Consiliului JudeteanIon Stefan Paul - 29 octombrie, ora 16, la sediul Primariei MediasConstantin Cindea - 31 octombrie, ora 13, la sediul Consiliului JudeteanOswald Melzer - in fiecare joi, orele 16-18, la sediul FDGR CisnadieValentin Seicean - in fiecare miercuri, de la orele 11 si 15, la sediul Primariei MediasDan Viorel Voinea - in fiecare miercuri, de la orele 11 si 15, la sediul Primariei Medias

Subventii in 2008

 Fermierii vor beneficia de un sprijin financiar de 2,426 miliarde de lei in 2008, fata de 2,582 miliarde lei alocate de Agricultura in acest an, potrivit proiectului de buget al Ministerului Agriculturii. Din suma totala, 1,326 miliarde de lei este destinata sectorului vegetal, diferenta de 1,100 miliarde de lei fiind alocata sectorului zootehnic. Agricultura isi propune sa ofere ajutoare de stat in valoare de 500 de milioane de lei pentru sustinerea ameliorarii populatiei de animale, pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala si pentru sustinerea producerii si comercializarii produselor apicole. De asemenea, crescatorii de animale vor primi si in 2008 subventii acordate sub forma platilor nationale complementare, in limita sumei de circa 600 de milioane de lei.Daca suma alocata pentru acordarea ajutoarelor de stat in sectorul zootehnic in 2008 este similara celei din 2007, Agricultura a suplimentat suma pentru subventii la animale cu circa 200 de milioane de lei.Pentru sectorul vegetal, Agricultura propune un buget de 1,326 miliarde de lei, pentru producerea si comercializarea semintelor, pentru sustinerea creditului agricol pentru productie sau pentru decontarea bonurilor valorice oferite producatorilor in vederea infiintarii culturilor agricole in toamna lui 2007.Sprijinul financiar pentru producerea si comercializarea semintelor se acorda pentru acele specii care nu beneficiaza de ajutor financiar din fonduri europene, respectiv pentru cartofi, pomi fructiferi, capsuni si vita de vie.

Incepe vaccinarea

Pina pe data de 19 octombrie, Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu (ASP) va primi o prima transa de vaccin antigripal. Pentru aceasta prima etapa, Institutul Cantacuzino Bucuresti va livra judetului Sibiu 15.000 de doze. „In perioada 22 octombrie - 31 decembrie 2007 se va desfasura campania de vaccinare antigripala pentru sezonul 2007-2008, cu posibilitatea extinderii si pina in luna februarie 2008, in functie de situatia epidemiologica la nivel national si international. Livrarea vaccinului gripal de catre Institutul Cantacuzino Bucuresti se va desfasura in trei transe: transa I - in perioada 17 - 19 octombrie, transa II - 29 octombrie - 2 noiembrie si transa III intre 15 - 23 noiembrie", se arata intr-un comunicat intocmit de ASP Sibiu. Pina acum nu s-a inregistrat niciun caz de gripa in judet.

Dricuri pe liste de asteptare

Dricurile vor putea circula doar in cazul in care se retrag taximetristi sau isi pierd autorizatia de functionareDin februarie 2005, de cind a fost intocmita lista de asteptare a operatorilor de taxi, SC Funerarii SRL nu a primit inca autorizatia de functionare. Desi masinile nu ar putea fi gasite intr-o statie obisnuita de taxi, ci ar functiona doar la comanda si doar in cazuri nefericite, cele patru licente sau autorizatii de functionare intirzie sa apara. Motivul? „In Sibiu exista deja 1.100 de autorizatii de functionare pentru taxi, iar numarul lor a fost stabilit printr-o hotarire a Consiliului Local". Astfel, masinile de la SC Funerarii SRL ar putea sa circule numai in cazul in care se retrag taximetristi sau isi pierd autorizatia de functionare. „Firma SC Funerarii SA nu a primit autorizatie de functionare pentru ca in prezent nu este disponibila o astfel de autorizatie, din motivele explicate mai sus", arata Daniela Costa, consilier in cadrul Serviciului de Relatii cu Presa al Primariei. SC Funerarii SRL ocupa pozitiile 77, 78, 79 si 80 in lista de asteptare. Isi asteapta rindulPeste 300 de taximetristi independenti si operatori independenti de taxi din Sibiu stau la coada. Nu in statii, ci pe listele de asteptare din cadrul Primariei. Din datele reactualizate in luna septembrie, circa 300 de operatori si taximetristi independenti au autorizatii valabile. Din acestia, 158 de taximetristi independenti si 160 operatori de taxi sint inscrisi pe listele de asteptare. „Motivul pentru care cei inscrisi pe listele de asteptare nu au primit autorizatie de functionare este faptul ca nu exista locuri disponibile. Prin HCL 1/2004 s-a stabilit ca pe raza municipiului Sibiu sa se elibereze un numar de 1.100 de autorizatii de functionare pentru taxi. Atribuirea autorizatiilor taxi pentru cei inscrisi pe lista de asteptare se face pe masura renuntarii sau anularii celor care detin in prezenti astfel de autorizatie", explica Daniela Costa. Licentele, la ARRDesi cele doua liste de asteptare sint in evidentele Serviciului Control Comercial si Autorizare Libera Initiativa din cadrul Primariei, licentele de taxi sint eliberate de Autoritatea Rutiera Romana, si nu de Primarie. Singurele decizii in acest sens ale municipalitatii sint luate prin intermediul Consiliului Local, care a stabilit numarul maxim de autorizatii de functionare pe raza municipiului Sibiu. Din cele 1.100 de autorizatii, 367 sint pentru taximetristii independenti, iar 733 pentru operatorii de taxi. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, lista de asteptare in cazul taximetristilor independenti a fost realizata in ianuarie 2005, iar cea a operatorilor de taxi in luna februarie a aceluiasi an. Daniela Costa l consilier de presa al Primariei„Motivul pentru care cei inscrisi pe listele de asteptare nu au primit autorizatie de functionare este faptul ca nu exista locuri disponibile"

Psihotrope pe retete noi

De luna viitoare, farmaciile nu vor mai elibera medicamente stupefiante si psihotrope daca acestea nu sint prescrise pe noile formulare. In acest sens, medicii prescriptori din spitale sau medicii de familie trebuie sa mearga la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Sibiu pentru a intra in posesia noilor formulare, pretul lor fiind de 7,8 lei. Acest lucru se datoreaza legii privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope intrata in vigoare la 1 iunie, care stabileste ca aceste produse farmaceutice se scriu numai pe retete securizate, tiparite la Imprimeria Nationala. Perioada de valabilitate a prescriptiilor medicale de la data prescrierii este de 10 zile pentru formularele de culoare galbena si de 30 de zile pentru formularele de culoare verde. In situatia neprezentarii prescriptiilor in aceste termene, preparatele nu pot fi ridicate din farmacie decit in baza altei prescriptii.

Taximetristi parteneri

Desi majoritatea sibienilor au masini personale sau circula cu transportul in comun, serviciile firmelor de taxi ramin la mare cautare. Pentru ca taximetristii reprezinta o categorie importanta de participanti la trafic, politistii ii invita pe toti conducatorii autoturismelor de taxi sa devina parteneri in programul de prevenire a accidentelor de circulatie „Stop accidentelor. Viata are prioritate!". Politistii tin sa le reaminteasca taximetristilor ca sibienii au incredere in serviciile pe care acestia le ofera, iar, pentru citeva minute, viata clientilor depinde de ei.

Kovesi joaca tare

Sibianca Laura Condruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a promis reprezentantilor societatii civile ca in scurt timp vom avea condamnati pentru crimele din timpul Revolutiei. Ea a discutat ieri cu reprezentantii societatii civile despre urgentarea anchetelor in dosarele Mineriadei din iunie 1990 si Revolutiei. Dupa intilnirea care a durat aproximativ o ora, Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a declarat presei ca a fost „cea mai serioasa discutie din ultimii trei ani". Maries a apreciat faptul ca a fost numit un nou sef la Sectia Parchetelor Militare, in opinia sa, aceasta masura echivalind cu o urgentare a anchetelor. Schimbare solicitataGeneralul magistrat Dan Voinea a fost inlocuit de la conducerea Sectiei Parchetelor Militare, functia sa fiind preluata de catre un colonel magistrat din Ploiesti, procurorul Ion Vasilache. Revolutionarii au cerut in mai multe rinduri inlocuirea lui Voinea, acuzindu-l de tergiversarea finalizarii cercetarilor.Presedintele Asociatiei 21 decembrie 1989 crede ca, cel mai probabil, in primavara anului viitor dosarele Mineriadei si Revolutiei vor fi gata.

Sarbatoare in Insomnia

 Dupa citeva saptamini in care a fost inchisa pentru renovare, cafeneaua Insomnia si-a intimpinat ieri oaspetii cu multe noutati si surprize. Cea mai vizibila este infatisarea. O noua intrare, schimbari de decor, o camera pentru fumatori, o instalatie electrica noua sint doar citeva din noutati. „Avem deja pregatit totul pentru a putea oferi si mincare, mai exact preparate de hrana rece. Sintem intr-o mica criza de personal, cind se rezolva vom incepe si asta“, a precizat pentru monitorul Markos Tunde, una dintre persoanele din cadrul conducerii localului, alaturi de Lorincz Gyula, Szantai Janos si Szabo Krisztina. In urma cu 10 ani, la vechea locatie de pe strada Iuliu Maniu a fost inaugurata o galerie de arta si fotografie, precum si o revista de profil. „Ne-am gindit sa si servim ceva pentru artistii saraci ce veneau acolo, si asa a devenit cafenea“, relateaza aceasta. „Au trecut zece generatii de clienti, cei de acum ar putea sa imi fie copii, insa mi se pare ca a ramas acelasi gen de oameni care vin aici“, adauga Markos Tunde. Cea mai radicala schimbare a avut loc in urma cu un an si jumatate, cind localul s-a mutat la sediul actual de pe strada Universitatii. „Atunci am fost dati afara, insa apoi am realizat ca ne-au facut un mare bine, pentru ca aici este mult mai avantajos“, considera aceasta, adaugind ca se afla in faza avansata de cumparare a spatiului. In cele 10 zile de sarbatoare vor avea loc concerte, lecturi publice si manifestari teatrale. Deschiderea festiva are loc miine, de la ora 18, cu o expozitie foto si un concert Swinging Train.

Campanie impotriva obezitatii

Sibienii supraponderali pot afla, gratuit, daca risca sa devina obezi. Incepind cu data de 20 octombrie, compania Zentiva, unul dintre liderii industriei farmaceutice, deruleaza un amplu program de informare cu privire la tratamentele moderne, eficiente si accesibile impotriva obezitatii sub titulatura - „Obezitatea, mai mult decit o problema de imagine". Astfel, cabinete din 13 orase din tara, printre care si Sibiul, vor fi dotate cu aparate speciale care masoara greutatea, indicele de masa corporala, nivelul tesutului adipos si procentul de tesut muscular. Potrivit reprezentantilor Zentiva, aceasta campanie de educare a publicului larg va fi derulata si prin intermediul farmaciilor, cu scopul comun de a atrage atentia asupra efectelor medicale grave pe care obezitatea le poate genera. Printre cele mai grave consecinte ale obezitatii se numara cresterea morbiditatii si mortalitatii, scaderea productivitatii muncii, cresterea costurilor cu ingrijirea medicala, dar si discriminarea sociala si economica. Astfel, din 20 octombrie, timp de trei luni, in farmaciile din Sibiu se vor gasi promoteri care ii vor indruma catre cabinetele inscrise in program pe cei dornici sa afle care este riscul de a deveni obezi.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate, miine, 19 octombrie, intre orele 9 si 16, se va intrerupe furnizarea curentului electric in Sibiu, pe strazile Petru Poni, Heinrich Heine, Ana Ipatescu - partial, Baicoi - partial, Ciocarliei - partial si Lupeni - partial.

Tatiana Stepa, dublu CD la Cluj

Foto Marius RUSTatiana Stepa sustine la Cluj doua concerte, cu ocazia lansarii albumului „Copacii fara padure“ Concertul din aceasta seara al cintaretei Tatiana Stepa va incepe de la ora 22 si va avea loc pe scena clubului Autograf (strada Memorandumului, nr. 23). Vor mai cinta, in calitate de invitati, Emeric Imre si prietenii – Razvan Crivaci, Roje, Adelina Bolot si Sorin Zamfir –, Ducu Hotima, Magda Puscas si Grupul Unde. Intrarea va costa 10 lei, respectiv 5 lei pentru studenti. Cu acest prilej, artista isi lanseaza la Cluj (dupa evenimente similare la Festivalul Sighisoara Medievala si „Folk You“ din Vama Veche) albumul „Copaci fara Padure“. „Este un album prin care am vrut sa marchez 25 de ani de la debutul meu in folk. La inceput am vrut sa fie ceva simplu, apoi s-au strins 25 de piese si am inregistrat astfel un dublu CD“, a precizat aceasta. Versurile sint semnate in mare parte de Adrian Paunescu, dar si de autori precum Romulus Vulpescu sau Lucian Blaga. Fanii isi vor putea achizitiona albumul la pretul de 40 de lei, chiar la fata locului. In aceeasi formula, Tatiana Stepa va sustine o cintare si la Cercul Militar din Cluj, miine, incepind cu ora 17. Aici va putea fi vizionata o expozitie de fotografie realizata de tinerii de la Asociatia Culturala „Acces“ pe tema „Copacii fara padure“. Intrarea va fi libera. „La primavara, speram sa finalizam un album cu piese nou-noute“, a mai precizat cintareata.Entuziasmata de ClujTatiana Stepa isi aminteste cu drag de primul concert sustinut la Cluj, in 1982. „Era la citeva saptamini de la debutul meu la Cenaclul Flacara. Atunci a lansat Paunescu «Dor de Cluj». Am multi prieteni aici. Clujul e un loc pe care nici un artist nu isi permite sa il rateze. E ca o reduta care trebuie cucerita. Nu am vazut niciodata aici un afis cu manele. Cind stai la Bucuresti, Clujul e ca un sejur in Hawaii“, considera aceasta. „Un album serios se cuvine lansat pentru un public serios“, isi motiveaza aceasta alegerea. 

Cismea in Piata Aurarilor

Proiectul de reabilitare a Pietei Aurarilor, desfasurat in cadrul unui parteneriat romano-german a cistigat un plus de vizibilitate, ieri, odata cu inaugurarea cismelei din Piata Aurarilor. Construita doar din piatra, cismeaua a fost confectionata de un grup de pietrari sibieni, sub indrumarea unui maistru de la Camera Mestesugarilor din Mainz. „Cismeaua a fost integrata in cadrul proiectului de revalorificare a Pietei Aurarilor, proiect co-finantat de catre Banca Germana pentru Reconstructie. Amplasata la poalele scarilor, aceasta cismea invita nu numai trecatorii la popas, dar ofera si locuitorilor din Piata Aurarilor un punct de intilnire", spun reprezentantii Fundatiei pentru Reabilitare Urbana, din Sibiu. Colaborare internationalaRealizarea cismelei se inscrie intr-un program pus la cale de citeva institutii romane si germane. Camera Mestesugarilor din Rheinhessen, impreuna cu Fundatia pentru Reabilitare Urbana, CCIA si muzeul Astra au organizat, in ultimii ani, cursuri de perfectionare in diferite meserii, din domeniul reabilitarii cladirilor. Citeva din aceste cursuri s-au desfasurat chiar pe santierele din centrul istoric. Parteneri ai acestui proiect au fost si GTZ, Societate Germana pentru Colaborare Tehnica, dar si Primaria Sibiu. Potrivit organizatorilor, aproximativ 360 de cursanti au facut parte din acest program.

Pe scurt

 Amariei nu se lasa Dupa ce a fost suspendata de Comisia de Disciplina a FRH pe o perioada de 2 ani, handbalista Carmen Amariei este decisa sa se adreseze forului european de specialitate (EHF) pentru a-si face dreptate. „Am aflat ca sint suspendata pe urmatorii 2 ani din presa de specialitate si de la posturile TV, dar si de la ziaristii care m-au sunat pentru a-mi cere parerea. Sint mai mult decit surprinsa de decizie, în conditiile în care mie nu mi s-a comunicat nimic, oficial si în scris, dupa cum spune regulamentul“, a declarat sportiva lui „U“ Jolidon, care a primit respectiva pedeapsa ca urmare a faptului ca ar fi semnat un precontract cu Rulmentul Brasov, desi se afla sub intelegere cu gruparea clujeana.    G. J. Sabau merge mai departe Tenismanul roman Razvan Sabau a reusit calificarea in „optimile“ challenger-ului de la Bogota (Columbia), dotat cu premii in valoare de 75.000 de dolari, dupa ce a trecut in runda inaugurala de brazilianul Ricardo Mello, cu 6-4, 3-6, 6-1. In turul secund al competitiei, Sabau il va intilni pe spaniolul Pablo Andujar. Pentru accederea in „optimi“, romanul a incasat 7 puncte ATP si un cec in valoare de 1.300 de dolari. In cadrul aceleiasi competitii, perechea Razvan Sabau/Catalin Gard a pierdut in primul tur in fata cuplului brazilian Thomasz Bellucci/ Bruno Soares, cu 7-6 (4), 6-3.     G. J.

Primul obiectiv ratat

 Victorie amara Foto Marius RUSElevii lui Perisic au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a-si surclasa adversarulCei peste 1.500 de spectatori din tribunele Salii Sporturilor „Horia Demian“ au fost martorii unei partide frumoase: marti seara, „U“ Mobitelco si CSU Atlassib au oferit un spectacol de calitate. Invinsi in meciul tur cu un neverosimil 99-79, clujenii si-au luat revansa cu scorul de 85-70 (27-19, 16-18, 23-15, 19-18), dar mai departe au mers sibienii (scor general: 169-164). Atlassib a inceput in forta meciul de la Cluj, au avut 6-2 in minutul 2, dar dupa doar un minut tabela indica deja 9-6 pentru echipa pregatita de Miodrag Perisic. „U“ s-a detasat la 10 puncte in minutul 11 (29-19), dar sibienii au avut puterea sa revina si sa tina strins scorul. Nervii au rabufnit mai mult in tabara echipei de sub Cibin, Popa-Calota, Smith si Triplett fiind pedepsiti pentru greseli tehnice. Luptind exemplar in fata unei echipe care s-a bazat aproape exclusiv pe americanii sai, formatia clujeana si-a construit un avantaj mare (min. 34: 72-54) si parea ca reuseste sa remonteze handicapul celor 20 de puncte. N-a fost sa fie asa, pentru ca antrenorul sibian Peter Schomers a izbutit sa impuna tactica temporizarii. Chiar daca Barbary, Smith si Andrus evoluau cu cite patru greseli personale, formatia sibiana a revenit pina la 64-73 (min. 38) si nimic nu mai parea sa-i pericliteze calificarea. In ultimul minut de joc, clujenii au mai apasat o data pe acceleratie, Seals, Iheadindu si Krstanovic au punctat din spatele liniei de 6,25 m, dar diferenta a ramas sub cea inregistrata la Sibiu. Invingatorii au punctat prin: Krstanovic (24, 2×3), Vukas (15), Seals (13, 3×3), Lapuste (11, 2×3), Medvedj (10, 2×3), Iheadindu (7, 1×3) si Cuic (5), in timp ce la sibieni s-au remarcat: Triplett (19), Smith (14, 2× 3), Hatcher (9) si Barbary (8). Cu greseli arbitrajul trioului M. Udrica (Craiova) – D. Fumu (Iasi) – Bukuresti L. (Sovata). Muresenii si oradenii, de asemenea eliminati Iata si celelalte rezultate de marti seara (in paranteza scorul general): BCMUS Arges Pitesti – CS Otopeni 101-83 (185-178), BC Rimnicu Vilcea – CSU Cuadripol Brasov 90-68 (171-137), Rapid Neoset Bucuresti – BC Mures Tirgu-Mures 84-64 (153-138), Gaz Metan Medias – BC Tirgoviste 92-64 (169-128), Dinamo Bucuresti – CSM Leonardo Oradea 89-78 (166-147). Celor sase echipe calificate (CSU Atlassib, BCMUS Arges Pitesti, BC Rimnicu Vilcea, Rapid Neoset Bucuresti, Gaz Metan Medias si Dinamo Bucuresti) li se adauga in turul urmator finalistele editiei precedente, CSU Ploiesti si BCM ELBA Timisoara. Tragerea la sorti a partidelor din runda a doua se va efectua pe 5 noiembrie, iar jocurile vor avea loc in zilele de 19 ianuarie 2008 (turul) si 6 februarie 2008 (returul).

Pe scurt

 Bornescu, suspendat Veste buna pentru Universitatea Cluj. Mircea Bornescu, portarul Craiovei, urmatorul adversar al „studentilor“ din campionat, a fost suspendat de Comisia de Disciplina a FRF pentru 6 etape si amendat cu 3.000 RON, ca urmare a incidentului petrecut in partida Gloria Bistrita – Universitatea Craiova. Bornescu a avut o intrare criminala asupra lui Cristi Coroian, atacantul bistritenilor alegindu-se cu patru coaste rupte. „Este o decizie aberanta. Nu se poate asa ceva. N-a luat rosu, am avut probe video in care se vede clar ca Bornescu urmareste mingea si o si atinge. La Mirel Radoi nu s-a dat nimic, chiar daca a dat cu piciorul intr-un jucator fara a urmari mingea. Si multe alte exemple. Evident ca vom face apel“, a declarat managerul sportiv al „juvetilor“, Vlad Rosca.    G. J. Bilete pentru meciul cu Unirea Urziceni Clubul CFR Cluj va scoate la vinzare, de miine, biletele pentru partida de duminica contra Unirii Urziceni, ce se va disputa pe arena „Dr. Constantin Radulescu“. Astfel, doritorii isi vor putea procura tichetele de la casieriile situate la stadion, intersectia „7 strazi“ si regionala CFR, incepind cu ora 15. Simbata si in ziua meciului bilete se vor gasi doar la stadion, intersectia „7 strazi“ si la caminul de nefamilisti din incinta stadionului. De asemenea, din data de 12 octombrie se va aplica o taxa de timbru a Crucii Rosii in valoare de 1% din valoarea fiecarui bilet.    G. J. „Magiun“, la UTA De ieri, UTA Arad are, oficial, un nou antrenor, in persoana lui Marin Barbu. Acesta a semnat un contract valabil pe un an cu posibilitate de prelungire pe inca unul, in functie de locul ocupat la finele sezonului. Tot in functie de locul ocupat la sfirsitul campionatului va si remunerat, conditia fiind ridicata de vicepresedintele aradenilor, Sandu Ion. „Am acceptat sa antrenez UTA pentru ca situatia nu este atit de disperata cum ar crede unii. Eu sint decis sa fac treaba, sa bag carbuni in echipa si sa ma lupt cu toti adversarii, indiferent de cum se numesc“, a declarat Marin Barbu la prezentarea oficiala. In acest moment, UTA ocupa locul 13 in campionat, dupa disputarea a zece etape, echipa aradeana inregistrind doua victorii, trei egaluri si cinci infringeri, cu un golaveraj negativ, de 10-13.    G. J. Brazilieni in cartea recordurilor Portarul Rogerio Ceni (Sao Paulo) si atacantul Ronaldo (AC Milan) au intrat oficial in Cartea Recordurilor pentru performantele obtinute in carierele lor. Astfel, Ceni a fost desemnat drept portarul cu cele mai multe goluri marcate în fotbal, 66 de reusite. Ronaldo, in schimb, a fost recunoscut drept cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale de fotbal, cu 15 goluri reusite în patru participari la turneele finale (1994,1998, 2002 si 2006).    G. J.

Debut cu dreptul pentru „tricolore“

 Reprezentativa Romaniei la handbal feminin a debutat cu o victorie la Cupa Mondiala care se desfasoara in localitatea daneza Aarhus. Echipa pregatita de Gheorghe Tadici si Dumitru Musi a invins, cu scorul de 28-17 (13-5) nationala Suediei. Meciul, care a contat pentru grupa B, a fost la discretia „tricolorelor“, nu mai putin de 12 jucatoare inscriindu-se pe lista marcatoarelor: Valentina Ardean-Elisei (4), Ramona Maier (3), Aurelia Bradeanu (3), Adina Meirosu (3), Ionela Stanciu-Galca (3), Adriana Oltean-Nechita (2), Cristina Neagu (2), Oana Manea (2), Simona Gogirla (2), Narcisa Lecusanu (2), Clara Vadineanu si Steluta Luca. Portarita Luminita Dinu-Hutupan a imbracat pentru a 150-a oara tricoul Nationalei, iar Simona Gogirla a bifat a 55-a selectie. In celalalt meci al grupei, Norvegia a invins Franta cu 27-23 (12-8). Rezultatele primei runde din grupa A: Danemarca – Brazilia 29-24 (17-14), Ucraina – Rusia 29-26 (17-14). In primul meci al reuniunii de ieri, Romania a pierdut in fata Frantei, scor 24-25 (10-13). In ceea ce priveste palmaresul echipei Romaniei la Cupa Mondiala, a fost a patra la editia 2005 (dupa Norvegia, Coreea de Sud si Rusia), iar in editia de anul trecut a jucat finala cu Rusia, clasindu-se in final pe pozitia a doua. La aceasta editie a Cupei Mondiale, echipa Romaniei este formata din 12 jucatoare de la campioana Oltchim Rimnicu Vilcea, doua de la vicecampioana Rulmentul Urban Brasov, respectiv cite una de la Györi Audi ETO si HC Zalau. Astazi romancele se vor intilni cu campioanele Europei, norvegiencele. Semifinalele sint programate pentru simbata, iar finala si meciul pentru locul 3 duminica.

Ciprian Deac isi lauda colegii de Nationala

 Rezultatul pe care nationala de tineret a Romaniei l-a obtinut in fata reprezentativei similare a Frantei, 1-1, intr-un meci contind pentru preliminariile lui Euro 2009, a avut darul de a-l multumi pe selectionerul Emil Sandoi, care a laudat prestatia elevilor sai: „Am fost constienti de valoarea adversarului si de faptul ca vom avea un meci greu. Per ansamblu, jucatorii s-au achitat bine de sarcini si mi-au placut ca au dat dovada de daruire pina la sacrificiu. Am reusit sa nu pierdem în cele doua meciuri cu Franta si cred ca asta este un lucru mare. Una peste alta, scorul final ne convine. Trebuie avut în vedere ca toti jucatorii francezi sint nascuti în 1986-1987, în timp ce noi am avut în primul 11 doi jucatori nascuti în 1988 si unul în 1989“. Parerea lui Sandoi a fost impartasita si de Ciprian Deac, jucatorul lui CFR Cluj, care a fost titular in partida respectiva: „A fost un meci greu, insa cred ca rezultatul este unul echitabil, chiar daca am avut mai multe ocazii decit ei“. Referitor la sansele „tricolorilor“ mici de a se califica la Turneul Final din 2009, ce se va desfasura in Suedia, atacantul „feroviar“ s-a declarat optimist: „Cred ca avem sanse mari sa mergem mai departe. Mai ales ca actuala generatie este una foarte talentata, probabil cea mai buna pe care a avut-o Romania in ultimii 10 ani“. In grupa a 10-a de calificare pentru Euro 2009, Romania ocupa locul secund, cu 8 puncte dupa 4 meciuri, cu 3 mai putine decit liderul Franta, care, insa, are un meci mai mult disputat. In continuare, nationala lui Sandoi va intilni reprezentativele Maltei (acasa), Bosniei-Hertegovina (deplasare) si Tarii Galilor (acasa).

Inovatiile „Turcului“

 Multi absenti Multescu spera ca noua aparare a lui „U“ sa nu mai repete greselile din timpul mandatului lui FalubPentru „U“ Cluj se apropie momentul adevarului. Aflati pe ultimul loc al clasamentului Ligii 1, „studentii“ nu-si mai permit pasi gresiti, indiferent de valoarea adversarului care le va sta in fata. Dupa 10 etape in care nu s-au intilnit cu victoria, elevii lui Gheorghe Multescu vor sa sparga ghinionul la Craiova, intr-un meci al codaselor Ligii 1 cu „universitarii“ olteni. „Mergem la victorie. Asta e filosofia mea ca antrenor, iar echipa a fost pregatita pornind de la acest principiu. Cred ca este o misiune posibila, chiar daca ne asteapta un meci foarte dificil“, a declarat Multescu inaintea deplasarii la Craiova. Din nefericire pentru noul tehnician al clubului de pe „Ion Moina“, se confrunta si cu probleme de lot inaintea acestei partide cu un caracter aproape decisiv. Goga, Cordos, Milan Jovanovic, Suciu, Crusoveanu sau Villand sint numele pe care Multescu nu se va putea baza in partida cu oltenii, primul fiind suspendat pentru cumul de cartonase, in timp ce restul alcatuiesc grupul indisponibililor din motive medicale. Intareste defensiva Constrins de situatie, tehnicianul „Sepcilor“ a facut schimbari importante in alcatuirea echipei. Astfel, pentru meciul de vineri de la Craiova, Multescu va miza pe un 5-3-2 mobil, care la nevoie se va putea transforma in 3-5-2 gratie avansarii in atac a celor doi fundasi de banda, Ungurusan si Suller. „Sintem fortati sa schimbam sistemul de joc, deoarece problemele din aparare aratate pina acum m-au determinat sa intaresc defensiva. Vom juca, cel mai probabil, cu cinci fundasi, dar mobilitatea fotbalistilor va fi folosita pe fazele de contraatac, in ajutorul compartimentului ofensiv“, a explicat tehnicianul. Iodi, Park si Bolohan vor face echipa in centrul apararii, ultimului revenindu-i o sarcina in plus, aceea de a completa linia mediana la nevoie. Un mijloc care ii va avea in componenta pe Coman si Olah, carora li se va alatura si Khachatryan, proaspat revenit de la echipa nationala a Armeniei. In atac, Multescu va conta, cel mai probabil, pe cuplul Jovanovic-Negrean.Multescu vrea prietenie cu CFR-ulInaintea plecarii spre Craiova, antrenorul Gheorghe Multescu a facut o declaratie interesanta. Acesta a dezvaluit ca a dorit sa le ceara permisiunea celor de la CFR Cluj de a efectua citeva antrenamente pe Stadionul „Dr. Constantin Radulescu“, dar s-a lovit de refuzul oficialilor „studentilor“: „Am vrut sa ne antrenam pe arena lui CFR, insa am observat din prima o raceala din partea celor de la Universitatea. Tocmai de aia nici nu am mai insistat. Nu inteleg aceasta dusmanie, pe care am intilnit-o si intre Timisoara si Arad. Sint de parere ca ar trebui sa ne ajutam reciproc, sa fim prieteni si sa fim rivali doar pe teren.“ 

Pe scurt

 Avantaj pentru firme Marile centrale sindicale sustin ca reducerea contributiilor sociale decisa de Guvern pentru anul 2008 va fi in favoarea angajatorilor, si nu a angajatilor, si acuza Executivul de lipsa unei strategii pentru cheltuirea banului public. Reprezentanti ai BNS, Cartel Alfa, ai CSDR si ai CNSLR Fratia si-au exprimat, ieri, intr-o conferinta de presa, nemultumirile pe marginea proiectului de buget aprobat saptamina trecuta de guvern si care urmeaza sa fie dezbatut in parlament. Principala nemultumire a sindicalistilor este reducerea contributiilor sociale, mai ales a celor de la angajatori, ceea ce va duce la o reducere a surselor de venituri la fondurile de pensii si de somaj.    G. G. Pierderi in turism Romania a pierdut in ultimii ani increderea turistilor germani inclusiv la ospitalitate, gastronomie si turismul cultural, puncte tari ale turismului romanesc pina acum, insa litoralul este principalul vinovat, releva studiul „Romania vazuta de tour-operatorii germani“, realizat de WBF/GTZ Romania. Potrivit studiului, gradul de multumire al turistilor germani a inregistrat o scadere constanta in ultimii 3 ani.    G. G.

Acces pe bursa pentru companiile din strainatate

 Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se pregateste pentru definitivarea reglementarilor legislative necesare listarii unei companii straine si pe piata de capital din Romania, a declarat, ieri, Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM. „Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare lucreaza pentru finalizarea legislatiei necesare listarii companiilor straine pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind listarea Erste Bank. Chiar daca in legislatia actuala exista multe prevederi corelate la legislatia europeana, daca acestea nu au fost explicate punctual, este normal la CNVM sa dea un aviz de interpretare“, a explicat Miclaus. CNVM urmeaza sa avizeze si tranzactiile in marja, vinzarile in lipsa, precum si drepturile de alocare a actiunilor, a mai spus Miclaus. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat un aviz care sa permita atit CNVM, cit si Depozitarului Central sa obtina informatii de la casele de brokeraj despre adevaratii titulari ai actiunilor unei companii listate pe o piata externa si ale carei actiuni se tranzactioneaza si pe piata romaneasca. In momentul in care o companie straina listata pe o piata externa se listeaza la Bucuresti, investitorii straini vor putea tranzactiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor tine o evidenta a persoanelor care detin actiuni.

Fara subventii in agricultura

 Cerere catre ministrul Agriculturii Primul ministru vrea utilaje performante in locul rablelor din agricultura romaneascaPremierul Tariceanu a declarat, la inceputul sedintei de Guvern de ieri, adresindu-se ministrului Agriculturii, ca doreste sa se renunte cit mai repede la subventionarea produselor agricole, practicata timp de 15 ani, in favoarea investitiilor in tehnologizarea agriculturii. „Avind in vedere posibilitatile din ce in ce mai mari de finantare a agriculturii, imi doresc sa contribuim in mod esential la schimbarea modului in care s-au folosit banii in agricultura. Acest lucru s-a amorsat deja, se intimpla de peste 2 ani, dar vreau sa continuam. Sa renuntam cit se poate de repede la ceea ce a fost practicat 15 ani: subventionarea diferitelor produse in agricultura“, s-a adresat premierul ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, care participa la prima sedinta de Guvern dupa investire. Fara plata la hectar „Acest lucru nu a reusit sa creasca competitivitatea agriculturii romanesti (n.r., subventionarea produselor). Investitiile care s-au facut de 2 ani – sintem in al treilea an – s-au orientat catre tehnologizare, dotare cu echipamente, astfel incit agricultura sa devina o zona de produse cu valoare adaugata importanta“, a adaugat Tariceanu. Premierul i-a urat bun venit noului ministru, i-a facut o scurta prezentare in fata celorlalti membri ai Cabinetului si l-a sfatuit sa nu renunte la doctorat, desi va avea foarte putin timp la dispozitie ca ministru. „L-am sfatuit sa nu abandoneze pentru ca e ministru, stiu ca o sa aiba timp foarte putin“, a spus Tariceanu. Guvernul aloca, in prezent, subventii fie sub forma platilor la hectar, fie sub forma ajutoarelor de stat pentru sectorul vegetal si zootehnic.

Metro schimbat

 In 6 luni Foto Lacrima ANDREICAMetro le ofera de ieri conditii mult mai bune clientilor saiToate acestea au fost realizate la Cluj pe parcursul a 6 luni. Cert este ca acum Metro arata clar a magazin european destinat clientilor profesionali. In ultimele luni, clientii clujeni, si nu numai, ai Metro Cash &Carry au remarcat ca ceva se schimba si ca, printre cosuri de cumparaturi, angajatii firmei muta rafturi, marfa, aspectul pare sa se schimbe, iar lucrurile pe care erau obisnuiti sa le gaseasca intr-un loc nu mai sint tocmai acolo sau exact la fel expuse. Pe alocuri frustrant pentru unii, multi dintre clientii Metro erau de acord ca schimbarea trebuia sa vina o data, tocmai pentru ca, in ultimele luni, Clujul comercial si-a schimbat foarte mult aspectul, s-a profesionalizat si a venit cu o oferta de servicii, produse si un mod de prezentare la stand complet diferite de cele cu care eram obisnuiti. Putin despre piata „Noul centru logistic din Cluj respecta cele mai inalte standarde internationale in materie de distributie si servicii. Gama de produse proaspete a fost largita si ea. Locatia din Cluj este una dintre cele mai moderne din Romania si toate acestea s-au realizat cu o investitie de aproximativ 4 milioane de euro“, a punctat Fracois Oliver, presedintele Metro Cash&Carry Romania. Compania s-a clasat pe locul patru in topul companiilor romanesti la nivelul anului 2006. „Si asta in conditiile in care pe primele locuri s-au clasat afaceri din petrol si siderurgie, companii ca Mittal Steel, adica domenii unde se ruleaza sume foarte mari“, a apreciat si Delia Cucu, Head of Representative Office al Metro Cash&Carry. Afacere in cifre „In 6 luni de remodelling, magazinul din Cluj a suferit o upgradare (n.r., imbunatatire) foarte serioasa. Am schimbat si am modificat anumite departamente, am alocat mai mult spatiu raioanelor de carne, office si media, toate acestea au suferit mari schimbari. Practic, aceasta modificare este a patra pe care o operam in Romania“, a precizat si Vladimir Vava, Director Operational Business Unit Metro Cash&Carry Romania&Moldova. In plus, acum exista o sera pentru plante exotice si un spatiu unde pot fi gasite la un loc seminte, ustensile de gradinarit, plante pentru interior si exterior, inclusiv decoratiuni pentru birouri. Noul spatiu, denumit Garden Center, se desfasoara pe 350 de metri patrati, din care doar sera ocupa 200 de metri patrati. In prezent, potrivit informatiilor furnizate de companie, suprafata de vinzare este de 7.500 de metri patrati, cu 10% mai mult decit inainte. De altfel, doar raioanele de birotica si media s-au extins cu 70% ca suprafata de vinzare. Compania clujeana are in prezent 310 angajati.Lansare cu zimbete Invitat sa ia cuvintul la lansarea noului Metro, Ioachim Vancea, primarul comunei Floresti pe al carei teritoriu administrativ se afla Metro Cash&Carry, a declarat ca este emotionat si incintat sa participe la re-lansarea unui „Polus Cash&Carry, mai mare si mai frumos“ si a revenit spunind cu un zimbet ca s-ar bucura „sa se mai deschida inca cel putin citeva complexe de acest gen, ca sa mai am ocazia sa mai fac gafe de acestea“. 

Pe scurt

 Ordinea la alegeri Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorti, ordinea în care vor fi înscrise pe buletinele de vot partidele si candidatii independenti la alegerile pentru Parlamentul European. PD va ocupa prima pozitie, urmat, in ordine, de PRM, PNL, PSD, UDMR, PC, PNTCD, Partida Romilor, Partidul Verde, PIN, PNG, PLD, Alianta Socialista si candidatul independent Laszlo Tökes. Potrivit procedurii, tragerea la sorti se face intii pentru partidele parlamentare, apoi pentru cele care nu au reprezentare in Parlament, iar candidatii independenti sint inscrisi la finalul buletinului de vot. Parlamentarii au decis, tot ieri, si infiintarea unei comisii speciale care va monitoriza campania electorala, in timpul careia fiecare candidat are dreptul la mediatizare dupa reguli stricte, iar mass-media nu au voie sa publice sondaje de opinie care masoara preferintele electorale.    C. J. Nica e in libertate Autorul „jafului secolului“, Petru Nica, va fi judecat in libertate. Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul care a contestat decizia de revocare a ares-tarii preventive a acestuia si a dispus punerea sa în libertate. Avocatul lui Petru Nica solicitase instantei revocarea masurii arestarii preventive pe motiv ca inculpatul pe care îl reprezinta a stat în închisoare o perioada suficient de lunga pentru a se apropia de cea prevazuta de le-ge pentru fapta pe care a comis-o. Nica a disparut, in iulie 2004, cu suma de 100 de miliarde de lei vechi, ajutat de doi complici. El era angajat al unei firme de paza si sofer al unei autospeciale blindate pentru transportul banilor. Cei trei au fost prinsi dupa o saptamina de cercetari, iar anchetatorii au descoperit ca furtul fusese premeditat cu multa grija.    C. J.

Trasi de urechi de Comisia Europeana

 Romania este pasibila de sanctiuni din partea Comisiei Europene pentru ca nu a stabilit prin lege zonele speciale de protectie pentru pasarile salbatice migratoare. Desi autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul de a emite un astfel de act normativ, acest lucru nu s-a intimplat pina acum. Potrivit unui comunicat dat publicitatii ieri, Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Oficialii de la Bruxelles sustin ca, prin faptul ca nu a reusit sa stabileasca zonele speciale protejate pentru pasarile salbatice migratoare sau aflate in pericol, Romania a incalcat o directiva europeana in acest sens. Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera, insa, ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de CE urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamini. Autoritatile de mediu sustin ca legea a intirziat la Ministerul Agriculturii. Deocamdata, ieri, in sedinta de Gu-vern, a fost aprobata o ordonanta de urgenta care completeaza si modifica acte anterioare in domeniul protectiei mediului. Astfel, Executi-vul a interzis schimbarea destinatiei spatiilor verzi sau a terenurilor care sint prevazute ca spatii verzi în documentatia de urbanism, reducerea suprafetei acestora sau stramutarea lor, dar si constructiile pe spatiile verzi, indiferent daca se afla în proprietate publica sau privata. Potrivit ministrului Korodi, actele administrative sau juridice care sint emise sau incheiate cu nerespectarea noilor reglementari „sint lovite de nulitate absoluta. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el“, a declarat ministrul. El a mai precizat ca, pina la sfirsitul anului 2010, autoritati-le locale trebuie sa asigure minimum 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, suprafata urmind sa creasca pina la 26 de metri patrati, pina la sfirsitul anului 2013. Ordonanta aprobata ieri mai prevede ca autoritatile locale au obligatia ca, in 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, sa alcatuiasca un program prin care sa propuna solutii concrete privind realizarea acestor obiective.

Statutul minoritatilor, din nou aminat

 UDMR asteapta de 2 ani votarea legii Alesii merg sau nu merg la serviciu, iar daca merg, mai mult amina decit voteaza legile aflate pe masa lor de lucruDeputatii care ar fi trebuit sa discute, ieri, proiectul de lege privind statutul minoritatilor din Romania fie nu au venit la munca, fie s-au trezit prea tirziu: sala de sedinta a fost suficient de goala pentru ca dezbaterile sa fie aminate. Suparati de absenteismul colegilor, devenit o obisnuinta, reprezentantii UDMR au amenintat ca vor cere conducerii Camerei Deputatilor sanctionarea chiulangiilor. „Sa li se taie ziua!“, a solicitat deputatul UDMR Marton Arpad. Parlamentarii UDMR au declarat ca iau in considerare trimiterea proiectului de lege direct in plenul Camerei Deputatilor, inainte ca el sa mai fie dezbatut in comisii, din cauza absenteismului. „Este o bataie de joc, pe noi ne-au invatat parintii si profesorii sa ne respectam unii pe altii“, considera deputatul UDMR Tamas Sandor. Nici parlamentarii celorlalte formatiuni politice care s-au grabit sa participe la dezbateri nu au fost multumiti de aminare. In aceste conditii, presedintii comisiilor care ar fi trebuit sa dezbata, ieri, proiectul se vor intilni abia saptamina viitoare pentru a lua o decizie. Statutul ar fi trebuit sa fie dezbatut de comisiile juridica, de invata-mint si drepturile omului. Acest proiect se afla pe masa deputatilor de peste 2 ani si jumatate. In ciuda negocierilor politice si a promisiunilor, proiectul nu a trecut nici macar de prima faza, cea a dezbaterilor in comisii. Cearta pe o lege sustinuta de PRM si PSD Nici senatorii nu au fost mai harnici in activitatea legislativa: ei au aminat votul pentru legea care prevede despagubirea proprietarilor care au cumparat de la stat case nationalizate si le-au pierdut, apoi, in Justitie. Legea a fost retrimisa la comisia juridica, dupa 2 ore de cearta intre reprezentantii in Senat ai diferitelor partide politice. Proiectul de lege care se refera la protectia cumparatorilor de case nationalizate apartine PRM si a fost amendat de PSD. Actul prevede ca proprietarii de case nationalizate pot ramine in locuintele achizitionate pina la despagubirea primita la valoarea actualizata a imobilului. Desi este sustinuta de mai toate partidele parlamentare, initiativa nu are si sprijinul Guvernului. Senatorii au mai discutat si alt act normativ, o ordonanta de Guvern care prevede construirea de locuinte pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate. Beneficiarii acestui act trebuie sa nu detina in proprietate o alta locuinta, sa nu fi beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte sau sa nu detina, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat. Cele care analizeaza solicitarile si stabilesc criteriile de repartizare a locuintelor sint consiliile locale. Banii pentru aceste locuinte sociale vor veni de la bugetul de stat, din bugetele locale si din donatii si contributii de la persoane fizice si juridice, specifica ordonanta.

Pe scurt

 Trei partide, un mandat Consilierii judeteni Marinel-Ioan Andro si Teodor Nut si-au anuntat ieri, in plenul sedintei Consiliului Judetean (CJ), plecarea de la Partidul Conservator in favoarea Partidului Democrat. Cei doi consilieri, fosti conservatori, bifeaza astfel cel de-al treilea partid la care sint membri intr-un singur mandat. Inainte de a fi conservatori, cei doi au facut parte din PRM. In cadrul CJ Cluj, Marinel Andro este membru al Comisiei de patrimoniu, regii, comert, turism si secretar al Comisiei de agricultura, silvicultura si mediu. Colegul sau, Nut Teodor, este membru al Comisiei de învatamint, cultura, arta si religie.    A. P. Infratire intre Cluj si Bruxelles Prezenta la Cluj pe parcursul citorva zile, ministrul comunitatii franceze din Belgia, Francoise Dupuis, s-a declarat de acord cu o infratire a judetului Cluj cu regiunea Bruxelles. Conform reprezentantilor Consiliului Judetean Cluj, infratirea va avea ca rezultat schimburi de experienta la nivel cultural, educational si administrativ. Dupuis a mai discutat cu autoritatile clujene despre un program pentru pregatirea mai eficienta a asistentilor personali ai persoanelor cu handicap, in cadrul caruia partea belgiana va contribui cu 34.000 de euro, dintr-un total de 44.000.    A. P. Impotriva traficului de persoane Europenii celebreaza, astazi, Ziua de Lupta Impotriva Trafi-cului de Persoane, avind ca motto: „E timpul sa actionam!“. Cu aceasta ocazie, Centrul „Ratiu pentru Democratie“ din Turda organizeaza, in colaborare cu Inspectoratul de Politie Cluj, o mini-campanie de informare a populatiei asupra riscurilor pe care si le asuma tinerii, in special tinerele, care parasesc tara cu promisiunea unei vieti mai bune. Voluntarii programului „Alege pentru binele tau“ vor imparti, astazi, diverse materiale informative in centrul orasului Turda, iar in aceasta seara la Centrul „Ratiu“ va rula filmul artistic „Human Trafficking“. Actiunile sint corelate cu cele desfasurate la nivel european, pentru a se trage un semnal de alarma asupra numarului din ce in ce mai mare de victime ale traficantilor de carne vie.    C. J. Alte strazi modernizate Autorizatiile de construire pentru modernizarea unui numar de sase strazi care fac parte din programul de reabilitare a 288 de strazi din municipiul Cluj-Napoca au fost semnate de primarul Emil Boc. Lucrarile vor incepe, intr-o prima etapa, la trei dintre ele, respectiv Colonia Breaza, Cocorilor si Nadasel. Modernizarea celorlalte trei – Carutasilor, Gheorghe Pomut si Magura – va fi demarata abia in primavara. Motivul invocat de autoritati este complexitatea lucrarilor care urmeaza a fi efectuate. Termenul de finalizare prevazut in contract pentru aceste sase obiective este prima jumatate a anului 2008.    A. P.

Locul I la cancerul pulmonar

 Medici specialisti oncologi din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta“ din Cluj-Napoca, dar si membri ai Societatii Romane de Cancer (SRC) cu sediul la Cluj au prezentat ieri o situatie a programelor de preventie a cancerului in Romania, in cadrul unei actiuni care face parte din manifestarile dedicate lunii luptei impotriva acestei maladii. Potrivit directorului executiv al SRC, Marlene Farcas, tara noastra este pe primul loc in Europa si pe locul doi in lume in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer pulmonar, dar si in ceea ce priveste obezitatea. Numarul total de persoane diagnosticate cu diferite forme de cancer in Romania se situeaza la ora actuala intre 350.000 si 400.000. Daca in intreaga lume, in ultimii 5 ani, mortalitatea prin cancer a scazut, nu acelasi lucru se poate spune si despre tara noastra, avind in vedere ca programele de preventie a acestei boli sint mult prea slab finantate de catre Guvern. Aceasta in conditiile in care exista aparatura imcomparabil mai buna de diagnosticare si tratare a cancerului decit in urma cu citiva ani. Printre alte programe, SRC in colaborare cu Institutul Oncologic deruleaza la ora actuala un program de preventie a cancerului de col uterin. Autoutilita-ra societatii dotata ca si cabinet ginecologic se deplaseaza in aceasta toamna in localitatile din mediul rural din judetele Cluj, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj, unde organizeaza informarea si educarea femeilor pentru participarea la programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin si recolta-rea testului Papanicolau.

Restrictie de tonaj in Ciurila, pe DJ 107 R

 Autoritatile judetene au hotarit ieri interzicerea accesului autovehiculelor cu masa totala mai mare de 7,5 tone pe drumul judetean DJ 107 din comuna clujeana Ciurila, incepind din noiembrie anul acesta si pina la sfirsitul lui aprilie anul viitor. Motivul invocat de reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) a fost cresterea traficului de marfuri cu autovehicule de mare tonaj pe raza comunei Ciurila si hotarirea consilierilor locali din comuna prin care se aproba ince-perea demersurilor pentru limitarea circulatiei masinilor grele. Numerosi localnici au sesizat Primaria Ciurila referitor la distrugerile provocate de autovehiculele de mare tonaj pe tronsoanele 107 L si 107 M. In plenul sedintei de ieri a CJ, social-democratii au solicitat investigarea nivelului la care Bechtel repara periodic drumurile pe care le foloseste, subliniind gradul crescut de periculozitate pe care il au drumurile respective in momentul de fata.

Sandvisuri cu viermi si mucegai la Gyros

 Masa „copioasa“ Foto Diana SANDORCitiva clienti fideli ai fast-food-ului s-au trezit cu aripioare de pui cu viermi si conopida veche de citeva saptaminiInspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj au inchis ieri fast-food-ul Gyros, situat pe strada Bolyai Janos din centrul Clujului, in urma unei reclamatii cu privire la produsele comercializate. Trei tineri, clienti fideli ai localului, au comandat ieri mincare din acest local. Au primit, spre surprinderea lor, aripioare de pui cu viermi si conopida pane veche de citeva saptamini. „Cind am intors si a doua bucata de conopida era stratul de mucegai de circa un centimetru. Mi s-a facut rau si am vomat“, afirma unul dintre tinerii care ieri a trait o experienta neplacuta la unul dintre cele mai cunoscute fast-food-uri din Cluj. Fast-food-ul, inchis temporar La fata locului, reprezentantii OJPC Cluj au dat peste circa 15 kilograme de produse din carne al caror termen de valabilitate expirase de mult. „Am gasit intr-adevar produse mucegaite, produse cu data expirarii stearsa, fie intentionat, fie neintentionat“, a declarat pentru monitorul Lenuta Suteu, directorul executiv al OJPC Cluj. Potrivit martorilor, angajatele fast-food-ului au sters inainte de aparitia inspectorilor toate datele de valabilitate de la produse. Pe unele dintre acestea se mai putea citi inscriptia 24 septembrie 2007. OJPC Cluj a dispus amendarea localului cu 30.000 de lei, cea mai mare amenda care poate fi data, iar firmei i-a fost suspendata temporar activitatea.

Credite false de peste 120.000 de lei

 Politistii clujeni au inceput urmarirea penala impotriva a sase persoane care timp de 4 luni au intocmit documente false pentru ca peste 35 de clujeni sa obtina credite bancare. In perioada aprilie-iulie 2007, Silvia S., Ramona D., Elemer D., Daniel P., Cristian C. si Mihai R. au racolat 37 de persoane pentru ca-re au creat documente fictive in vederea obtinerii de credite de la diferite banci din Cluj. Prejudiciul total cauzat depaseste 120.000 de lei. Cei sase apelau la cei care aveau mare nevoie de credite, dar care nu indeplineau conditiile cerute de unitatile bancare. Acestia falsificau documentele care sa demonstreze ca beneficiarii sint angajati la diferite firme, iar mai apoi primeau anumite comisioane din creditele obtinute de „clientii“ lor. Pe numele Silviei S., considerata capul acestei retele, instanta clujeana a dispus pe 6 septembrie o interdictie de parasire a localitatii pentru 30 de zile. Totusi, femeia a continuat sa efectueze documente false pentru mai multe persoane. Astfel ca, la expirarea masurii de interdictie de parasire a localitatii, Parchetul de pe linga Judecatoria Cluj-Napoca a emis un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Tot cu mandate de arest preventiv s-au ales ulterior Elemer D. si Daniel P, iar in ceea ce-i priveste pe Cristian C. si Mihai R. instanta a emis o ordonanta de a nu parasi localitatea pentru 30 de zile. Toti membrii retelei sint cercetati in prezent pentru inselaciune, complicitate la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. De asemenea, toti „clientii“ acestora s-au ales cu dosare penale pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune, fals si uz de fals.

CJ vrea bani pentru teren

 Intre 10 si 15 milioane Consilierii judeteni l-au dezamagit pe seful RARConsilierii judeteni au aminat proiectul potrivit caruia 12.000 de metri patrati de teren din apropierea Aeroportului clujean urmau sa fie cedati pentru construirea unui nou sediu al Registrului Auto Roman. Repre-zentantii acestei institutii si-au motivat cererea prin faptul ca actualul sediu, situat in Luna de Sus, este prea mic. „Am aminat punctul ca sa gasim o formula juridica prin care sa putem obtine de la Ministerul Transporturilor intre 100 si 150 de miliarde de lei vechi“, a spus Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean. „Aceasta suprafata am identificat-o impreuna cu conducerea Aeroportului si poate fi cedata. Dar sigur, e un teren valoros si, asa cum stiti, noi dorim sa investim foarte mult in Aeroport. Nu am vrea sa il cedam gratuit. Legea spune ca nu putem sa le percepem chirie, pentru ca sint tot institutii ale statului“, a declarat, pentru monitorul, Marius Nicoara. Risca sa piarda De cealalta parte, seful reprezentantei RAR, Marius Pop, s-a declarat dezamagit de deci-zia Consiliului. „Orice sistem de concesiune, fie el inchiriere sau altceva, nu poate fi facut decit prin licitatie, existind riscul ca noi sa pierdem in favoarea altora care se prezinta. Cedarea se poate face eventual doar printr-o Hotarire de Guvern. Este trist, totusi, RAR investea niste bani si in momentul de fata nu avem un sediu corespunzator. Degeaba facem programari si incercam sa eficientizam Registrul, daca nu avem unde“, a spus Marius Pop.Spatiu insuficient in Luna de SusActualul sediu al RAR, situat in Luna de Sus, a devenit necorespunzator in urma dezvoltarii si diversificarii activitatilor desfasurate de angajatii institutiei, dar si din cauza cresterii volumului de prestatii solicitate de clienti. Conducerea sustine ca are nevoie de spatii pentru activitati si servicii conexe cum ar fi evidenta si inmatricularea autovehiculelor, plata taxelor vamale, plata asigurarilor si a taxelor fiscale. In imobilul situat in Luna de Sus, in urma construirii noului sediu ar fi trebuit sa functioneze in continuare registrul auto pentru autovehiculele de mare tonaj. 

Disputa intre PD si FDGR

Presedintele PD Sibiu, Nicolae Neagu, a sustinut ieri o conferinta de presa impreuna cu Sorin Frunzaverde, primul pe lista PD pentru europarlamentare.La europarlamentare insa, democratii sint convinsi ca vor obtine cel mai bun scor in Sibiu. Daca FDGR nu intra in cursa pentru europarlamentare, calea democratilor de a obtine majoritatea voturilor sibienilor este deschisa. Cu toate acestea, FDGR ramine cel mai important adversar al PD pentru localele din 2008. „Rezultatele din 26 noiembrie vor clarifica potentialul PD pentru alegerile de anul viitor. Disputa va fi intre PD si FDGR. De aceea, rezultatele obtinute vor corecta ceea ce avem de facut, dar vor fi si o baza de a construi echipa", este de parere senatorul Nicolae Neagu. La rindul lui, intr-un interviu acordat Monitorului de Sibiu, Klaus Johannis, presedintele FDGR, declara ca sansele FDGR sa obtina cele mai multe voturi la alegerile locale sint foarte mari si ca Forumul German se bucura, in continuare, de sustinerea sibienilor. Invingatori in SibiuNu doar Neagu mizeaza pe voturile sibienilor din 25 noiembrie, ci si vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, primul candidat pe lista PD pentru europarlamentare. Frunzaverde a participat, ieri, la intilnirea Colegiului Director a PD Sibiu, in cadrul careia au fost purtate discutii legate de alegeri si de problematica interna a PD la nivel judetean si national. „Mizam pe cel mai bun scor. Concret, consideram ca vom cistiga alegerile in Sibiu. Este foarte greu sa va spun pe ce prezenta mizam, dar cred ca aceasta va fi in jur de 40 la suta. Dorim sa obtinem cel mai bun scor si sa cistigam alegerile", a spus Frunzaverde. Potrivit vicepresedintelui PD, democratii nu vor avea probleme, in Sibiu, cu alegerile pentru Parlamentul European. Afirmatiile acestuia se bazeaza pe rezultatele bune obtinute de PD Sibiu la alegerile anterioare, dar si la referendumul din 19 mai.    Tinichea: deputatul lipsaProblema deputatului lipsa a ramas nerezolvata. Desi presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu spunea, in urma cu aproximativ doua luni, ca numirea lui Marcel Piteiu nu depinde de el, ci de liderul PD, Emil Boc, senatorul Neagu crede ca problema e tot in miinile Camerei Deputatilor. „De acum, in fiecare zi in care lipseste parlamentarul de Sibiu, intrebati-l pe domnul Boc de ce nu-l aproba", spunea Bogdan Olteanu. Pe de alta parte, Frunzaverde a venit cu o alta solutie: alegeri anticipate. „E un caz specific situatiei politice din Romania de astazi. Se poate rezolva prin alegeri anticipate", crede vicepresedintele PD. Neagu a precizat ca asteapta momentul in care Comisia Juridica si Secretariatul Camerei Deputatilor vor constata lipsa deputatului. Campania PD, in dezbatereCampania electorala pentru europarlamentare a PD va fi una civilizata si pozitiva, a anuntat Sorin Frunzaverde. „PD va face o campanie pozitiva. Vom vorbi despre constructiile pe care ni le asumam. Va conta si cum raspundem atacurilor. Sper sa o facem cu eleganta si sa nu raminem datori", a spus Frunzaverde. In ceea ce priveste proiectul motiunii de cenzura, anuntat de PLD, fostul ministru al Apararii a precizat ca acesta va fi discutat dupa europarlamentare. „Colegii din PLD au aminat depunerea motiunii. Ieri, Stolojan vorbea despre abordarea problemei dupa europarlamentare. In PD, discutiile se vor relua dupa alegeri", a declarat vicepresedintele PD.Sorin Frunzaverde l vicepresedinte PD„Consideram ca vom cistiga alegerile in Sibiu. Este foarte greu sa va spun pe ce prezenta mizam, dar cred ca aceasta va fi in jur de 40 la suta. Dorim sa obtinem cel mai bun scor si sa cistigam alegerile"

PRM intra in „joc"

Partidul Romania Mare va intra in cursa pentru Parlamentul European cu europarlamentarii actuali, pe care ii va mentine pe pozitii. Candidatul PRM Sibiu este Monica Cristina Utan, de profesie avocat. Aceasta ocupa locul 24 pe lista PRM pentru europralamentare. „PRM nu isi schimba europarlamentarii. Ii mentine pe lista candidatilor pe actualii membrii ai Parlamentului European, in virtutea principiului „echipa cistigatoare nu se schimba", arata Nicolae Rada, liderul PRM Sibiu. Potrivit acestuia, una din prioritatile europarlamentarilor din partea PRM in Parlamentul European este asigurarea continuitatii grupului politic Identitate, Traditie, Suveranitate din PE. Primul loc pe lista PRM este ocupat de senatorul Eugen Mihaiescu, locul doi de Daniela Buruiana Aprodu, deputat de Braila, iar locul trei de deputatul de Gorj, Petre Popeanga.

Lovita pe trecere

Doua femei au ajuns la spital, in urma unor accidente rutiere produse din neatentie. Potrivit politistilor, marti dimineata, un tinar de 20 ani din Sibiu, in timp ce conducea autoturismul marca Dacia pe Calea Dumbravii, spre Piata Unirii, la trecerea de pietoni de la intersectia cu strada Lomonosov nu i-a acordat prioritate de trecere Alexandrei G., in virsta de 19 ani, care era angajata regulamentar in traversarea strazii pe trecerea de pietoni, si a accidentat-o. In urma impactului, tinara a fost ranita usor, dar a trebuit sa fie transportata la Spitalul Judetean. O alta femeie, in virsta de 39 de ani, a fost accidentata in Medias. Aceasta s-a angajat in traversarea strazii 1 Decembrie prin loc nemarcat si nesemnalizat pentru trecerea pietonilor, fiind surprinsa si accidentata de un autoturism marca Seat Cordoba.

Tu si vremea

Cind te dor articulatiile stii ca va ploua. Ai dureri de cap la schimbarea vremii si anticipezi furtunile cu precizia unui meteorolog. Corpul tau este un minunat barometru, chiar daca acest lucru nu te incinta.Stiai ca- Vintul poate declansa crize de astm si sinuzite alergice. - Cresterile bruste de temperatura aduc astenii de primavara si gripe. - Frigul excesiv este periculos pentru bolnavii de inima. - Durerile articulare sint caracteristice anotimpului rece si umed. - Modificarile de presiune acutizeaza afectiunile circulatorii. - O persoana meteosensibila este cea care reactioneaza la variatiile de temperatura, de presiune si umiditate atmosferica. In general, schimbarea vremii agraveaza problemele de sanatate existente (cardiace, circulatorii, reumatice) sau duc la aparitia unora noi (ameteala, anxietate, oboseala, tulburari de somn etc.). Simptomele difera de la o persoana la alta si cresc in intensitate cu virsta, alterarea formei fizice si gravitatea bolii. Suferinzii de inima sint, in mod special, meteosensibili. Cei care au avut deja un infarct sint supusi unui risc intreit de a suferi tulburari legate de schimbarea vremii, iar femeile cardiace sint de doua ori mai expuse decit barbatii. Meteosensibilii devin nervosi cu o zi-doua inainte de schimbarea vremii si se simt groaznic in timpul producerii ei. In aceste perioade se nasc mai multi copii, creste numarul sinuciderilor, al atacurilor de cord, crizelor de ulcer si al migrenelor. Reumaticii sint primii care „anunta" schimbarea vremii, iar crizele de astm alergic si bolile respiratorii sint declansate de vintul puternic, particulele de polen, spori si gaze toxice care circula o data cu masele de aer. Ploile acide, deseurile, smog-ul si poluarea pot contamina arii intinse, in functie de conditiile meteo, iar cei care traiesc in mediul urban sint mai vulnerabili decit locuitorii zonelor rurale. Cel mai bun sfat Mareste-ti rezistenta la schimbarile de mediu, petrecind cit mai mult timp in mijlocul naturii si chiar folosind stimulenti puternici, cum ar fi sauna ori dusurile scotiene (cald-rece, rece-cald).Frigul, vintul si ploaia Bronsite, migrene si crize de astm Virusii gripali se „simt" foarte bine in mediul racoros si umed, iar proliferarea acestora provoaca multe afectiuni respiratorii cu complicatii (bronsite). Toamna si primavara aduc variatii de presiune atmosferica, foarte neplacute pentru meteodependenti. O presiune atmosferica crescuta scade frecventa respiratorie, cea scazuta duce la tahicardie si la hipertensiune arteriala. Daca ai migrena, ai putea descoperi ca se apropie un vint uscat, un front de aer rece sau de joasa presiune. La noi in tara, in anumite perioade ale anului, apare Foehnul, un fenomen specific Alpilor, care aduce temperaturi ridicate, umiditate si presiune scazute. Foehnul creste ionizarea pozitiva, excitanta, din aer si tulbura echilibrul vegetativ si cardiovascular, determinind decompensari circulatorii. Impuritatile purtate de vint, in cantitati impresionante, sint cauza celor mai multe reactii alergice. ReumatismeToamna este timpul agravarii artrozelor. Puseele reumatice ating un virf in anotimpul rece si umed si sint mult diminuate, pina la disparitie, in sezonul uscat si cald. Daca toamna ai articulatii umflate si dureroase, rezerva-ti timp vara pentru cure balneoclimaterice si fizioterapie. Deprimare Cerul gri, bacovian, este o sursa de melancolie si deprimare. Te simti obosit si lipsit de energie. De vina este glanda pineala (epifiza), a carei functionare depinde de lumina ambianta. Cu cit mai putina lumina, cu atit mai multa secretie de melatonina, un hormon care produce starea de somnolenta. Lipsa de activitate fizica si somnolenta duc la plictiseala si stare de deprimare. Pe termen scurt, lumina artificiala poate fi o solutie. Ca sa te protejezi si de lipsa cronica a vitaminei D, „produsa" prin expunerea la soare, in lunile reci ia suplimente farmaceutice sau pleaca intr-un concediu in emisfera sudica.Temperaturi scazuta produc probleme cardiace si respiratorii. Ninsorile si viscolele aduc zapada, gheata si combinatii periculoase de temperatura si vint. Media de temperatura difera de la o regiune la alta, iar locuitorii zonelor temperate sufera de frig la temperaturi mai ridicate decit cei din zonele reci ale globului. Cu fiecare grad ce coboara sub 18 grade C, rata mortalitatii creste cu 2,15% la Atena si cu numai 0,27% in Finlanda, de exemplu. Cauza acestor decese este, mai ales, infarctul survenit la diferenta brusca de temperatura.Hipertensiune arteriala si infarct Iarna inseamna mai putina miscare si o alimentatie incarcata de grasimi, nesanatoasa pentru circulatie si inima. Organismul reactioneaza la scaderea temperaturii prin ingustarea vaselor de singe periferice, supunind inima unui efort suplimentar. Cele mai expuse riscului sint persoanele hipertensive si cele cu afectiuni cardiace.

Programul Sibiu CCE 2007

Joi, 18 octombrie 2007ora 00,00, Diverse locatii, Istoria la pas. Faceti cunostinta cu Hermann ora 00,00, Ion Art Glass - Ateliere, Simpozionul „Artele Focului"ora 00,00, Parcul Bulevard, Expozitie de sculptura GRADINA - sculptor Liviu Mocanora 00,00, Parcul Tineretului, Monument de arta contemporana ''Puntea'', realizat de sculptorul Ioan Thimmelora 8,00, Primaria Sibiu - holul mare, Expozitia ''Future Cities - Living Cities'' ora 9,00, Biserica Evanghelica - Ferula, Expozitie de fotografii, autor Kurt Kaindl, insotita de texte in limba germana, romana si engleza ale scriitorului Karl-Markus Gauss ora 10,00, Centrul de Cultura si Dialog FRIEDRICH TEUTSCH - sala cu terasa, Expozitie de acuarele Friedrich Eberle. Biserici si Biserici Fortificate in Transilvaniaora 10,00, Galeria Art-Vo, Daniela Turcu - Casting for a play ''Instinctual''ora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Calatorie in Arta Italiana: o suta de opere din colectia Farnesinaora 10,00, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal - parter, Simple Living / aka voluntary simplicityora 10,00, Muzeul Brukenthal - Etaj II (spatiu expozitional), Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal ora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palat Brukenthal, etaj 1, salile 1-7, Europa Luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthalora 10,00, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal (sala 1- 15), Expozitie - Confluente europene in arta transilvana /sec. XVII-XXora 10,00, Teatrul pentru copii si tineret GONG, Aventurile lui Pinocchioora 10,00, Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Litere si Arte, Conferinta pe tema ''Cum sa gestionam o Europa babelica. Invatarea limbilor straine si comunicarea interlingvistica''ora 12,00, Casa de Prietenie Ille et Vilaine, Expozitie: Thierry Kuntzel - Toamna (Muntele analog)ora 12,00, Centrala Termica nr. 3, ''Arii de conflu(x)enta'' - expozitieora 13,00, Biblioteca Judeteana ASTRA - Sala de festivitati, Deschiderea oficiala a Tirgului National de Carte si Revista Religioasaora 17,00, Biblioteca Judeteana ASTRA - Sala de festivitati, Lansarea volumului ''Polemici ortodoxe'' de Florian Bichir si a cartii ''Portile Cerului''ora 18,00, Biblioteca Judeteana ASTRA, corp B, Dezbaterea cu tema ''Biserica si presa in contextul lumii moderne''ora 18,00, Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, ''Trei Ierarhi''. Concert al Operei Nationale Bucuresti in cadrul Galei de Operaora 18,00, Teatrul pentru copii si tineret GONG, Trilogia Vasilacheora 19,00, Pavilion 2007, World Music Days. Ziua 1 ora 21,00, Imperium Pub, Master Concert - Ozana si Imperium band

scrieti-ne la redactia@monitorulcj.ro

 Pentru a treia oara, licitatia pentru achizitionarea microbuzelor scolare a fost aminata ieri la Satu Mare. Elevii din 27 de comune clujene sint nevoiti, in aceste conditii, sa mearga pe jos la scoala sau sa se foloseasca de microbuzele care abia se mai tin pe roti. Ce parere aveti de aceasta situatie?

Ce nu vad in drum spre aeroport?

 Sa te superi pe cei care nu vad mita din cauza mituitorilor (ca au primit comanda-n plic sub forma de „energie vie“ de la Guvernul Rompetroleanu)? Nu este cazul – le este atit de ciuda c-au fost prinsi cu caltabosii in gura si palinca-n nas, ca fiecare cuvint spus despre coruptia in care se zbat si care le tine loc de ideologie si-i uneste transpartinic (borfas politic de borfas economic) s-a dovedit adevarat, incit nici nu mai au decit reactia infantilismului. Problema lor (a noastra), a celor crescuti prin grija „partidului“ – din care se trag, din pacate, cam toti politicienii si oamenii nostri de afaceri din „Top 300“ (aici sint banii dumneavoastra, in mare masura), este ca n-am mai apucat maturitatea. Unde sa te maturizezi, la coada la salam cu soia, „adidasi“ de porc si pui „fratii Petreus„ (cite trei oratanii la punga de un kilogram)? Sau in sedintele de partid, in care simpla exprimare de vointa a secretarului general insemna, automat, unanimitate (ce se transmitea, obedient si ierarhic, de sus in jos, pina la ultimul amarit de partid si de stat)? Sau, poate, prin puterea exemplului: „Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc...“? Ce loveste, devastator, in orice tip de intelegere a fenomenului mitei in Romania, pe linga meschinaria tranzactiei (si-a inteles toata lumea ca ne-am „vindut tara“, in ultimii 17 ani, prin intermediari, la pret de-o ciorba), este coalitia anti-Justitie formata cu ajutorul Guvernului Tradatoriceanu. Au desfiintat „comisia aia“ („jucaria lui Basescu“ – sa-l citez pe „kermitul“ petroliberal de la Justitie), „care cheama ministri la Cotroceni“ – asta l-a auzit o tara intreaga ca spune mituitorul Muresan mituitorului Ciorba. De acolo siguranta coruptilor la nivel inalt. Doar ca, prin imaginile difuzate la televiziunea publica (si, apoi, din motive de cenzura, pe Internet) li s-a sifonat din greu imaginea: ei se jura ca nu fura, dar i-au prins cu caltabosu-n gura... De acolo minia raspindacilor de serviciu aciuati prin mass-media care s-au pornit sa faca apologia „prezumtiei de nevinovatie“. Inca o data se dovedeste lipsa de bun simt si de masura a acestor indivizi, nimicnicia lor. Acum un an, la Cluj, izbucnea din greu mediatizatul caz „Gazeta“. Jurnalisti, dintre care unii cu aproape 17 ani de gazetarie in spate (care erau „ciinele de paza al democratiei“ pe vremea in care Ion Iliescu trimitea teroristii sa te impuste din orice pozitie sau minerul sa-ti planteze o floare la capatii), au fost arestati (printr-o operatiune de nejustificat ca desfasurare de forte, dar asta-i alta poveste) sub acuzatia de santaj si mita. Prima reactie a „colegilor“ lor „profesionisti“ a fost sa faca un chef si liste de nume cu cei care ar mai trebui sa fie arestati „in lot“. Apoi au inceput sa publice, din greu, materiale din dosarul de urmarire penala, in asa fel incit sa puna presiune pe judecatorii care dadeau prelungirea mandatelor de arestare. Unde era „dreptul la imagine“ pe-atunci? Acum, cu plicul petro-liberal in buzunar, exista „prezumtia de nevinovatie“ si in vocabularul lor.  

Sub amenintarea referendumului

 Dumitru Petrovan, 28 de ani, muncitor „Pai, s-a prins si Basescu ca numai in acest fel ii poate pune pe treaba. Le-a dat semnalul de desteptare la parlamentarii astia, ca prea bine dorm in fotoliile alea ale lor. De ce s-a tot aminat votarea legii? Pai, eu cred ca la unii dintre ei nu le convine felul asta de vot si se tem ca pe viitor vor pierde fotoliile alea in care acum dorm asa de bine.“ Alin Chiorean, 32 de ani, arhitect „Dupa parerea mea, ceea ce se intimpla privitor la situatia aceasta e oarecum hilar, dar nu inseamna ca e si rau. Modalitatea prin care presedintele Romaniei comunica si colaboreaza cu celelalte institutii ale puterii nu este normala, in schimb felul cum intelege si reprezinta nevoile oamenilor, ale celor care l-au votat – de doua ori –, ilustreaza tocmai utilitatea votului uninominal.“ L. A., 57 de ani, fermier „Dar cine crezi ca le are grija, domnule? Pentru noi tot hoti ramin, oricum i-am alege. Ce ar fi altfel decit pina acum? Cu ce i-am cunoaste mai bine prin legea asta atunci cind vine vremea campaniilor electorale si ei ies sa promita marea cu sarea, ca de fiecare data? De ce sa-i credem?“ Ioan T., 59 de ani, pensionar „Eu cred ca avem mare nevoie de acest tip de vot. Eu i-as zice un act de responsabilizare, atit pentru marea masa a alegatorilor, cit si pentru cei care urmeaza sa fie alesi. Democratia ar functiona mult mai bine in felul acesta, dar asta nu inseamna ca actualilor parlamentari le si convine treaba asta. Multe mismasuri si scandaluri ar fi evitate daca legea asta se voteaza.“ Adrian B., 30 de ani, profesor „Nu cred ca presedintele a procedat gresit dind acest ultimatum, in incercarea de a duce la bun sfirsit o lege de care este nevoie pentru a avea libertatea de a ne alege reprezentantii in structurile de conducere a tarii. Problema este ca referendumul acesta la care se apeleaza in mod repetat poate avea si alte efecte. Oamenii s-au saturat sa tot mearga la vot de fiecare data cind presedintele este in disputa cu toti ceilalti.“

Agenda zilei

 Manifestare joi • ora 10 • Casa Matei Corvin In cadrul Academiei de toamna „Europa Artium“, va avea loc o serie de conferinte ale invitatilor straini, Markus Lupertz, Walter Smerling si Chantal De Smet, intilniri ce se vor desfasura la Casa Corvin. Se vor vernisa, de asemenea, doua expozitii: „Prezent“, expozitia profesorilor UAD Cluj-Napoca, Muzeul de Arta, ora 13, si „Delirium tremens“, expozitia Galeriei Anaid, Galeria Atas, ora 19.30.Festival joi • ora 18 • Casa Tranzit La Festivalul „Serile Filmului Gay“, de la ora 12, va avea loc un outreach in centrul Clujului, iar la Casa Tranzit, de la ora 18, se va desfasura vernisajul expozitiei „Parteneri de viata – album de nunta“. De la ora 18.30 va urma o noua serie de proiectii de filme, seara incheindu-se cu un karaoke party in Club Angels. joi • ora 18 • Piata Unirii In cadrul Festivalului „Clujul de altadata“, in Piata Unirii nr. 24, de la ora 18, ziua va incepe cu proiectii video intitulate „Povesti despre Cluj“, prezentate de Lukacs Jozsef, redactor al revistei „Apostrof“. De la ora 19, va avea loc un concert intitulat „Muzica lui Piazzolla“. Interpreteaza: Beke Istvan Ferenc – chitara si Nagy Eva – flaut.Opera joi • ora 18.30 • Opera Maghiara La Opera Maghiara, de la ora 18.30, va avea loc spectacolul „Contesa Maritza“, opereta in trei acte, de Kalman Imre. Dirijor: Kulcsar Szabolcs. Regia: Bor Jozsef.Concert joi • ora 21 • Janis Pub In Janis Pub, cu incepere de la ora 21, va avea loc un concert live Tapinarii.Aniversare joi • ora 22 • Autograf Club In Autograf Club, incepind cu ora 22, va avea loc un concert aniversar Tatiana Stepa, la 25 de ani de cariera. Artista isi va lansa cu aceasta ocazie si un CD: „Copaci fara padure“.

“Clanu’ Sprinceana”, la debut!

In aceasta seara, de la ora 20.30, la Antena 1 debuteaza primul serial de comedie dramatica din Romania: “Clanu’ Sprinceana”, serial din care vor fi transmise in fiecare joi cite doua episoade!Cu o distributie de prima mina (Marius Bodochi, Adrian Paduraru, Aurelian Temisan, Mihai Margineanu, Maria Teslaru, Nicole Dutu, Xenia Grigore, Catalina Murgea, Kana Hashimoto, etc.), scenariu care rivalizeaza cu seriale americane celebre precum “Neveste disperate” sau “MASH”, imagine de o calitate neegalata pina acum in televiziune (semnata de Eugen Oprina), mult umor negru si inca mai multa bascalie pur romaneasca, “Clanu’ Sprinceana” vorbeste despre rasism, toleranta si intoleranta, prejudecati si adevaruri surprinzatoare, atit la etnia rroma, cit si la romani. Familia inginerului constructor Pop abia s-a mutat intr-un duplex dintr-un cartier de vile, cind tihna le e spulberata de mutarea in acelasi duplex a clanului Sprinceana, oameni grei ai lumii interlope, grup galagios, pitoresc, dar si periculos. Prin intermediul familiilor Pop si Sprinceana, care ajung sa traiasca despartiti doar de un perete, regizorul si scenaristul Andy Lupu ofera telespectatorilor aspecte inedite din traditiile si mentalitatile ambelor etnii, da sansa telespectatorilor sa arunce o privire proaspata, ingaduitoare si amuzata asupra convietuirii romanilor cu tiganii, facind haz de necaz si ironizind prejudecatile si limitele manifestate de ambele parti.Filmat mai mult in locatii decit in studio, “Clanu’ Sprinceana” e o productie semnata de Andy Lupu si Eugen Oprina, acesta din urma fiind si directorul de imagine al noului serial al Antenei 1, serial care va surprinde prin aspectul de film artistic, oferind astfel telespectatorilor senzatia de experienta cinematografica.

George Lucas pregateste o serie TV “Razboiul Stelelor”

Cineastul George Lucas a anuntat marti ca a început sa lucreze la un serial bazat pe universul “Razboiul Stelelor”, veste importanta nu doar pentru fani, ci si pentru televiziunile care vor sa beneficieze de “magia” filmelor lui Lucas, care au încasat 4,3 miliarde de dolari, potrivit la latimes.com. Totusi, în seria TV nu se vor regasi celebrele personaje Luke sau Anakin Skywalker, ceea ce Lucas admite ca este “riscant” în ceea ce priveste impactul la publicul care se asteapta sa se întilneasca cu personaje familiare. “Familia Skywalker nu apare în serial, este vorba despre personaje minore”, a spus Lucas într-un interviu. “Nu are nimic în comun cu Luke Skywalker sau Darth Vader sau oricare dintre aceste personaje. Este complet diferit. Dar este o idee buna si va fi foarte amuzant de realizat.” Lucas a glumit ca seria va fi despre “viata robotilor”, dar nu a dezvaluit niciun detaliu despre adevarata intriga. Universul extins “Razboiul Stelelor” include si mai multe carti, benzi desenate si jocuri care spun povestea cavalerilor Jedi si a numeroase alte personaje, printre care si vinatorii de recompense din “Imperiul contraataca”. Lucas lucreaza deja la o alta serie, de animatie, “Star Wars: The Clone Wars”, de la care se asteapta sa aduca efectele vizuale din serialele de televiziune la un alt nivel. Cineastul american vrea sa si produca seria, prin companiile sale, înainte de a o scoate la vinzare. Modelul ar putea fi folosit si pentru celalalt serial, desi producatorul Rick McCallum a spus marti ca este înca devreme sa se pronunte. McCallum intervieveaza în prezent scenaristi pentru proiect.

Scormonitorul

•Dom’le, mare necaz pe copiii astia ai caror parinti sint tot plecati... La fel de mare campania de presa sustinuta de televiziuni si ziare in privinta ajutorarii copiilor respectivi. Copiii cu parintii dusi de-acasa. Ba in Spania, la cules de capsuni, ba in Italia, la alt fel de munci, ba te mai miri pe unde. Cert este ca nu prea-si vad copiii parintii. Si e pacat. Zilele trecute, un cititor fidel al ziarului nostru, a venit sa ne reclame un astfel de caz. De parinti dusi de-acasa, care si-au lasat copilul in ingrijirea altora. A bunicului din partea tatalui. Ca bunicii din partea mamei nici nu vor sa-l vada pe copil. Desi e vorba de o fetita, frumoasa foc, de un an si ceva... Nu vor si pace. Pe motiv ca fata lor i-a facut de rusine. S-a luat cu om insurat. A rupt o familie. Bunicul din partea tatalui traieste cu o domnuca. Tinerica. Fata de el. Diferenta de virsta dintre bunic si concubina e la fel de mare ca si cea dintre tatal si mama fetitei. Si credeti-ma... e mare! Mama fetitei e cu mult mai tinara decit tatal. Dar, te pui cu dragostea ? Nu tine cont de virsta... Reclamantul spune ca bunicul mai consuma si alcool... Nu exagerat de des. Concubina, ca si concubina, nu se comporta ca o bunica cu fetita. Parintii sint plecati. Nu in Spania sau Italia. La Bucuresti. Si vin acasa cam o data pe luna. Ca-s persoane ocupate. Cu functii importante. Si in partid, care e la putere, si cu serviciu... Ca doar e partidul la putere... Persoane ocupate. Cam asta este cazul prezentat de reclamant... Ce ziceti, merita sa-l aducem la cunostinta celor de la Protectia Copilului ? Cine stie ce masuri ar lua... Si iar s-ar face de rusine... Apropo, am uitat sa va spun... pe bunicii din partea mamei, cei care nu vor sa-si vada fata si nepoata, ii cheama Bisboaca...  Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Adevarul in cazul Dianei - ruinarea Marii Britanii

Presupunerea a fost facuta de tatal lui Henri Paul, soferul care a condus masina Printesei spre tunelul „criminal” din Paris. Jean Paul sustine ca autoritatile i-au transformat fiul intr-un tap ispasitor pentru accidentul fatal al Printesei si iubitului ei, Dodi al Fayed, a aflat Daily Star. Potrivit tatalui, Henri nu consumase alcool, fapt demonstrat prin actiunea lui discreta de a elimina un intrus din hotelul Ritz cu doar citeva minute inainte de a pleca la drum. In plus, Jean Paul este tinut departe de singele recoltat soferului in noaptea cu pricina, tocmai din teama de a nu demonstra ca fiul sau era departe de a fi beat. „Ni s-a spus si ca Henri nu avea portofel la el, lucru pe care nu il cred. In inima mea exista o raza de speranta ca adevarul va iesi cindva la suprafata. Si asta ar putea insemna ruinarea Marii Britanii”, a povestit tatal soferului. „Oricine detine informatii valoroase trebuie sa le prezinte in fata judecatorului”, a tinut sa precizeze un purtator de cuvint al lui Mohamed al Fayed, tatal lui Dodi. Politia franceza nu a raspuns atacurilor cu vreun comentariu.Omul care a vazut-o pe Lady Di in agonie rupe tacereaCu toate ca imaginile cu Printesa Diana zbatindu-se intre viata si moarte au fost interzise publicului, exista totusi un om, care poate descrie tragedia. James Huth este primul, care a vazut victimele accidentului din Tunelul parizian Alma. „Cind m-am apropiat de masina, era foarte mult fum in jur si doua airbaguri sarisera. Din pacate, soferul avea capul plecat pe volan si nu se mai misca”, si-a amintit Huth, producator de film de profesie.Cum a ajuns martorul la fata locului? Am auzit foarte clar scirtiit de cauciucuri si trei izbituri puternice. M-am apropiat de masina si am vazut picioarele unui barbat. Nici nu am stiut, initial, cine a fost implicat in accident. Nu credeam ca era vorba de oameni importanti. Am vazut un picior rupt al unui barbat imbracat in blugi si cizme de cowboy. Dedesubt era o alta persoana - Printesa. Nu am distins-o, pentru ca nu m-am apropiat suficient de masina. Imi mai amintesc ca am vorbit cu bodyguardul, pe care l-am asigurat ca totul va fi bine”, a continuat Huth.Incercand sa caute o cauza a accidentului, barbatul a exclus posibilitatea vitezei excesive, informeaza Daily Mail. „Nu cred ca viteza a provocat impactul. Niciodata nu am vazut accidente petrecute in acest tunel. Majoritatea au loc la iesire”, a subliniat martorul.