monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Pe scurt

¤ Campanie Pro Democratia pentru PEAsociatia Pro Democratia (APD) Cluj isi propune stimularea prezentei la vot pentru primele euroalegeri din Romania printr-o campanie regionala care va fi derulata simultan in 40 de localitati din judetele Timis, Arad, Bihor si Cluj. Campania se adreseaza mai ales populatiei din mediul rural, unde gradul de informare este mai scazut. (V. M.)¤ Ardeleni pentru PEPresedintii organizatiilor PSD din Regiunea Nord-Vest s-au reunit ieri la Cluj pentru a discuta despre pregatirea campaniei electorale si pentru a stabili candidatii din cele sase judete in alegerile europene. Lista candidatilor regiunii pentru Parlamentul European ii cuprinde pe Vasile Puscas (Cluj), Alexandru Atanasiu (Bihor), Ioan Mircea Pascu (Satu Mare), Dan Mihalache (Maramures), Doina Pana (Bistrita-Nasaud), Simona Dan Trif (Salaj). „Construirea echipei de candidati prin consens constituie un atu al PSD in competitia electorala", a declarat Ioan Rus, vicepresedinte al PSD. (V. M.)

Ore in sir la coada la CJAS

Zeci de clujeni stau zilnic la cozi la Casa de Asigurari de Sanatate. Unii vin sa-si depuna declaratiile, altii, insa, stau ore in sir pentru o stampila care sa ateste faptul ca sint asigurati.CAS are nevoie de mai multi angajatiCozi, nervi, ore in sir de asteptare. La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, intr-un mic spatiu de la parter, se prezinta zilnic zeci de clujeni care fie vin sa-si depuna declaratiile de contribuabili, fie vin pentru a-si valida calitatea de asigurat. Chiar daca directorul general al CJAS Cluj, dr. Mircea Morosan, spune ca validarea calitatii de asigurat nu este necesara pentru internarea in spital, clujenii vin trimisi de medicii de familie.„Vin multe persoane care doresc sa-si valideze calitatea de asigurat, vin pentru cardul european de asigurari de sanatate si pentru depunerea declaratiilor. Problema noastra este ca nu avem spatiu. Sintem chiriasi si Autoritatea de Sanatate Publica ne-a dat un mic spatiu la parter. Avind in vedere ca s-a creat un serviciu nou, acela de eliberare a cardului european de asigurat, speram sa putem angaja si personal. Este vorba de sase persoane", a declarat dr. Mircea Morosan.Primaria cauta spatiu pentru CJAS ClujDirectorul general al CJAS Cluj spune ca in doua saptamini spera sa se rezolve problema spatiilor. „Vor fi ghisee separate pentru validarea calitatii de asigurat sau pentru cererile pentru eliberarea Cardului european de asigurari de sanatate", a precizat dr. Morosan.Mai mult, s-a facut o cerere catre Primaria municipiului Cluj-Napoca pentru acordarea unui nou spatiu. Dr. Mircea Morosan spune ca Primaria va acorda un spatiu, in cartierul Zorilor sau in cartierul Manastur, unde se va muta o parte din personalul care lucreaza acum la sediul de pe strada Constanta.

Medicii de familie cer modificarea Contractului-cadru

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) reclama, in primul rind, birocratia excesiva impusa medicilor de familie de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin Contractul-cadru pe anul 2007. Dr. Marcela Vidican, medic de familie si reprezentanta Colegiului Medicilor (CM) Cluj in Consiliul National al CMR, spune ca acest contract ii obliga pe medici sa raporteze lunar la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) investigatiile medicale paraclinice si tratamentul prescris pacientilor, pe cod numeric personal.Potrivit presedintelui CM Cluj, prof. dr. Mircea Birsan, sistemul de transmitere a acestor date nu este securizat si, mai mult, se incalca drepturile pacientului la confidentialitate.O alta problema ridicata de reprezentantii CMR este aceea a responsabilizarii financiare a medicilor. „Casa de Asigurari de Sanatate are dreptul, conform Contractului cadru, sa incaseze de la medici contravaloarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate", a precizat dr. Marcela Vidican. Aceasta spune ca, in conformitate cu Legea nr. 95/2006, CAS este obligata sa stabileasca daca o persoana este sau nu asigurata. In Contractul-cadru, insa, se precizeaza ca, la semnarea contractului cu CAS, medicul de familie trebuie sa prezinte lista asiguratilor pe suport de hirtie si suport electronic. In alt articol se precizeaza ca la semnarea contractului CAS este obligata sa valideze calitatea de asigurat a persoanelor de pe lista medicilor, deci sint doua articole care se bat cap in cap.

Demisie la SC Unirea

Sindicatul de la SC Unirea a cerut ieri in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura demisia directorului firmei, Virgil Pop. Liderul de sindicat, Teofil Lungu, l-a acuzat pe Pop de management deficitar, de mentinerea unei stari de confuzie in societate, de comportament care lasa de dorit. „Nu exista dialog cu sindicatul si cu salariatii, salariile se dau preferential si au mai ramas 100 de angajati, un sfert din numarul care era in momentul privatizarii", a precizat Lung.In cadrul sedintei s-au identificat unele masuri pentru reglementarea situatiei, cum ar fi renegocierea contractului colectiv de munca cu respectarea legislatiei si a contractului de privatizare, prin implicarea Directiei de Munca si Solidaritate Sociala, restituirea drepturilor financiare angajatilor si organizarea unor intilniri periodice pentru evaluarea situatiei SC Unirea intre sindicat, Prefectura si patronat.Deputatul independent de Cluj, Mircia Giurgiu, care s-a ocupat indeaproape de problemele de la Unirea, va depune o interpelare la AVAS cerind verificarea contractului de privatizare si anularea lui in cazul in care se constata ca nu a fost respectat.

Baschet pentru copiii bolnavi

In acest an, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului este dedicata copiilor care sufera de aceasta maladie. Membrii echipei de baschet „U" Mobitelco vor organiza o tombola pentru stringerea de fonduri care vor fi utilizate in programul grupurilor de sprijin pentru copiii bolnavi de cancer.5 lei un bilet la tombolaSocietatea Romana de Cancer impreuna cu echipa de baschet „U" Mobitelco va organiza, in data de 3 februarie, o tombola pentru stringerea de fonduri ce vor fi folosite pentru sprijinirea copiilor bolnavi de cancer. Tombola va fi organizata la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, inainte de meciul dintre „U" Mobitelco si SC Otopeni. Marlene Farcas, presedinta Societatii Romane de Cancer, spune ca marele premiu la tombola, donat de o agentie de turism din Zalau, va fi un drum tur-retur la alegere, catre Roma, Londra sau Madrid.Premiul al doilea va fi un prinz de sase persoane la un restaurant japonez, premiul trei va consta intr-o cina pentru patru persoane, premiul al patrulea va fi o cina pentru doua persoane, iar premiul cinci va consta in patru pizza. Pretul unui bilet de tombola este de 5 lei, iar voluntarii societatii vor distribui publicului materiale informative gratuite si vor vinde biletele de tombola.„Copilul de Azi, Lumea de Miine"Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului este 4 februarie, iar titlul campaniei mondiale 2007-2008 este „Copilul de Azi, Lumea de Miine". Initiata de Uniunea Internationala Anticancer, scopul campaniei de anul acesta este de a-i constientiza pe adulti asupra preventiei cancerului la copii. „In Cluj-Napoca, Societatea Romana de Cancer impreuna cu sponsorii sai va atrage atentia publicului asupra importantei contributiei personale in lupta impotriva cancerului", a declarat Marlene Farcas. Societatea lucreaza in parteneriat cu institutii guvernamentale si neguvernamentale si are o legatura strinsa cu Institutul Oncologic „Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca, ce deserveste peste 500 de pacienti pe zi.„In fiecare an, pe glob, mai mult de 7 milioane de persoane mor de cancer si aproape 11 milioane de noi cazuri sint diagnosticate, desi 43% din cauzele imbolnavirii prin cancer pot fi prevenite. In 2006, 7,6 milioane de persoane au murit de cancer, 13% din totalul deceselor de pe glob. Cancerul face, pe glob, de doua ori mai multe victime decit SIDA. Se estimeaza ca numarul de cazuri noi pe an va creste la 16 milioane pina in anul 2020", a declarat Marlene Farcas.Cele mai frecvente tipuri de cancer sint cel pulmonar, care face 1,3 milioane de victime pe an, cancerul de stomac, care omoara anual aproximativ 1 milion de oameni, cancerul hepatic, care ucide in fiecare an peste 660.000 de oameni, cancerul de colon, care face anual 655.000 de victime, si cancerul de sin, din cauza caruia mor peste 500.000 de femei in fiecare an.

Pe picior mare

O viziune ineditaFilmul - care a rulat in toamna in Romania, iar pe 28 ianuarie a avut premiera la TV, pe HBO - a putut fi vazut in sali de cinema din Italia, Ungaria, Austria si Norvegia. In ianuarie, a avut premiera in Franta (in 30 de cinematografe, dintre care 26 din reteaua Europa Cinemas), in Belgia si in Suedia. Urmeaza premiera din Olanda, peste trei saptamini. O productie independenta, „A fost sau n-a fost?" evidentiaza prin povestea sa amuzanta si inteligenta trei destine, trei perceptii despre Revolutie. Scris, regizat si produs de Corneliu Porumboiu, filmul ii are in distributie pe Ion Sapdaru, Mircea Andreescu si Teo Corban.MultipremiatDupa Camera d'Or si premiul Label Europa Cinemas obtinute la Cannes, primul lungmetraj al lui Porumboiu a fost selectionat la multe festivaluri internationale si a cistigat, printre altele, Lebada de Aur pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor la Copenhaga, trei distinctii la Siena si alte trei la Cinessone (Franta), mentiune speciala a juriului la Zagreb si Trofeul Transilvania la TIFF-ul clujean. Pe 6 iunie este prevazuta lansarea filmului in Statele Unite, la New York, unde este distribuit de aceeasi firma - Tartan Films - care s-a ocupat anul trecut de „Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu.Succes previzibil in FrantaLa premiera recenta din Hexagon, filmul a fost bine primit de mai toata critica franceza. „«A fost sau n-a fost?» este o noua marturie a vitalitatii, umorului si luciditatii deziluzionate a cinematografiei romane", a scris publicatia „Les Echos", in timp ce „Liberation" a observat ca secretul lui Corneliu Porumboiu rezida in curajul, independenta si riscul pe care si l-a asumat pentru a realiza acest film. „Le Monde" a scris ca regizorul „se inscrie intr-o traditie care cultiva surisul macabru, luciditatea distrugatoare, absurditatea tragica si mizantropia rafinata", daca e sa ne gindim doar la Tristan Tzara, Eugene Ionesco si Emil Cioran.Proiectat la Budapesta Filmul „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", de Catalin Mitulescu, a fost prezentat la Budapesta, manifestarea facind parte dintr-o serie de evenimente romano-bulgare reunite sub genericul „Together in the EU". Marti, la Sala Auditorium a Universitatii Central-Europene Budapesta a avut loc un spectacol de jazz sustinut de muzicianul roman Horia Dumitrache impreuna cu pianistul si compozitorul bulgar Emil Biljarski. Ieri, a fost proiectat lungmetrajul lui Catalin Mitulescu, in timp ce seara de 1 februarie va fi dedicata filmului bulgar. Evenimentele sint organizate de Institutul Cultural Roman (ICR), Institutul Cultural Bulgar si Center for Arts and Culture Budapesta.

Consiliul Judetean Cluj a impartit banii

Bani girlaDin total, au fost alocate 258 de milioane de lei, sume defalcate din TVA, pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor din judetul Cluj. Peste 11 milioane au fost repartizate in vederea sustinerii sistemului de protectie a copilului, pentru centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, asigurarea produsele lactate si de panificatie pentru elevii de scoala generala din programul „Cornul si laptele". Tot in aceasta suma se incadreaza si cheltuielile pentru invatamintul special, pentru institutiile de cultura descentralizate, salariile personalului neclerical angajat in institutiile de cultura din judet si pentru administratiile zonelor libere aflate sub autoritatea consiliilor judetene.Pentru echilibrarea bugetelor comunelor s-au prevazut peste 31 de milioane.Cheltuieli pentru comune, orase si municipiiBanii prevazuti pentru localitati sint destinati cheltuielilor pentru personal, invatamint, asistenti ai persoanelor cu handicap, ajutor social pentru incalzirea locuintelor cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, servicii publice comunitare, administrarea zonelor libere. Suma de 15 milioane va fi cheltuita pentru drumurile judetene si comunale din judet. La alocarea acestei sume s-a tinut cont de contractul de credit incheiat in 2006, pentru reabilitarea drumurilor, in valoare de 55 de milioane lei, bani care nu au fost inca epuizati.Acest an a adus pentru bugetul propriu al Consiliului Judetean Cluj o suma mai mare cu aproximativ 23% fata de anul trecut, aceasta ridicindu-se la 163 de milioane de lei. Din suma totala, veniturile proprii sint estimate la 75 de milioane, sumele defalcate din TVA primite de la bugetul de stat sint de 70 de milioane, restul banilor reprezentindu-i subventiile primite de la bugetul de stat - 17 milioane de lei.Cheltuielile prevazute pentru 2007 acopera cheltuielile de personal, asigurind totodata si o majorare a salariilor cu 8-9% fata de 2006.Pentru Aeroportul International Cluj-Napoca se vor aloca 10 milioane, pentru sport si finantarea unor competitii - 800.000 de lei, pentru invatamint - 33 de milioane, pentru cultura si religie - 21,2 milioane si pentru sanatate - 5 milioane.

„Vulturii" se intorc

Don Henley, membru fondator al trupei „The Eagles", una dintre cele mai cunoscute formatii rock din toate timpurile, a spus ca grupul pregateste un nou album, primul dupa o pauza de aproape 30 de ani, potrivit BBC News. Henley a declarat publicatiei „Las Vegas Review - Journal", la finalul unui concert, ca membrii „The Eagles" au intrat in studio si sint aproape de final cu un nou album. Trupa, cunoscuta mai ales pentru piesa „Hotel California", este una dintre formatiile care a avut cele mai de succes melodii din istorie.Succes de casaFormata in 1971, trupa ce a cintat melodii cu influente country si bluegrass a lansat cinci albume de studio, dintre care „Hotel California", din 1976, este cel mai cunoscut. Grupul s-a destramat oficial in 1982, iar membrii trupei si-au lansat cariere solo. De cind s-a reunit, in 1994, pentru concerte live, trupa a plecat in mai multe turnee si a lansat, ocazinal, noi single-uri de pe albume de inregistrari din concerte. Potrivit Recording Industry Association of America, albumul „Greatest Hits 1971-1975" al The Eagles este cel mai bine vindut material discografic din toate timpurile, iar grupul se afla pe locul cinci in topul formatiilor cu cele mai mari vinzari.

Ce nu vad in drum spre aeroport?

„Pe-un picior de plai... se scobor la vale, trei ciobanei, cu trei turme de miei - au autorizatie de transhumanta la ei?" - cam asa va arata „Miorita" dupa noile reguli europene care cam pun prohibitie pe transhumanta.Traditia cu vechime de secole (cu care ne laudam si ca a tinut loc de schimb intercultural intre regiunile istorice romanesti) a mutarii oilor de la munte la cimpie si veceversa, pe jos si peste coline, riuri, cimpuri, paduri (acum, mai toate proprietate privata) si, cu predilectie, drumuri judetene (si nationale), mai pe scurt: transhumanta, va deveni istorie. Cei de la Directia Sanitar-Veterinara i-au avertizat pe ciobani ca trebuie sa respecte niste conditii pentru a deveni ciobani europeni - printre acestea: nu mai au ce cauta cu animalele pe drumurile nationale si nu mai pot ajunge la munte decit daca intocmesc o harta cu traseul pe care il vor urma. Si, probabil, sa-si cumpere GPS.In caz de transhumanta, amenzile sint mari - de la 1.000 de lei pina la 3.000 de lei. Bun, i-am pus la locul lor pe ciobanii cu oi - acestia trebuie sa respecte niste reguli, ca, de nu le respecta, vor fi aspru amendati - dar ce ne facem cu cei aciuati prin politica? Si transhumantei politice trebuie sa i se gaseasca o rezolvare, o interdictie, niste amenzi, ceva... caci trecerea haotica, cu turma, a politicienilor nostri peste legi si bun simt, langa peste miriste si cu derapaje de gindire, dupa cum li se incoarda ideologia (sau prietenia), este nociva si impotriva respectarii proprietatii notiunii de „stat de drept".Deocamdata, amicii petroliberalilor lui Calin Popescu Minciuneanu (nu a telefonat pentru amicul Patriciu la procurorul general al Romaniei, nu a convocat ministrul Justitiei sa se intilneasca cu Costache, un prieten, si n-a trimis nici un biletel la presedintie in favoarea lui Dinu, un tovaras de-al lui de la PNL) fac vorbire aici despre sponsorizatii de campanie electorala ai lui Dinu Costache Patriciu, liderii PSD, care il contesta pe propriul lor senator, Alin Teodorescu, la veridicitatea sondajelor. Stirea ca si ultimul sondaj IMAS coboara PSD la 16% l-a iritat Mircea Geoana - in fond, vorbim despre un al doilea sondaj in care PSD a fost scos mare perdant in confruntarea Basescu-Tariceanu, sondaj facut de catre institutia unuia dintre sociologii de casa ai „cumatrocratilor", Alin Teodorescu, actionar majoritar la IMAS (care, culmea, garanteaza pentru veridicitatea datelor prezentate in sondaj). Cum s-ar zice: doi se bat si al treilea cade pe jos...In ce-i priveste pe petroliberalii lui Calin Popescu Minciuneanu, acestia dispun de „un evantai intreg de solutii" la faptul ca Partidul Democrat se duce pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European - atit de multe si de sigure (cam cit de siguri pe puterile lor se simt si cele doua-trei voci agitate care fac politica petroliberala la nivel national: Orban, Olteanu si Crin), incit au cerut aminarea alegerilor pentru PE. Oamenii lui „bai, Caline" nu au temele facute si s-au bazat prea mult pe procentele Aliantei pentru a promova in PE.

La dezintoxicare

Top modelul Kate Moss si iubitul ei Pete Doherty, solistul trupei Babyshambles, s-au internat impreuna intr-o clinica de dezintoxicare din Londra pentru a se sprijini unul pe celalalt in lupta impotriva dependentei de alcool si droguri, informeaza „The Sun". Top modelul si rebelul rocker s-au internat sub nume false la spitalul Capio Nightingale, situat destul de aproape de casa lui Moss, in nord-vestul Londrei. Desi s-au inregistrat sub alte nume, cei doi au fost recunoscuti de trecatori. „Aratau ca un cuplu cind au sosit si ea era in mod evident ingrijorata pentru el", a indicat o sursa de la clinica.  

La mormintul Aliantei

Sicriul, drapat intr-un steag portocaliu, fu coborit in groapa proaspat sapata de vajnicii lideri democrati si liberali. La capatii, o cruce de lemn, infipta in pamintul reavan, pe care cineva scrisese neglijent cu vopsea neagra: „Alianta «D.A.» PNL-PD? 2004-2007". Si o luminare cu flacara pala, topita pe jumatate.N-a trait nici macar 3 ani. Mormintul era simplu, pentru ca nimeni nu isi mai batuse capul cu el, intr-atit erau de grabiti cu totii sa scape de ea. Videanu nu adusese nici macar o bucata de marmura, Basescu nici o sticla de tuica, sa verse o picatura in memoria ei, iar Tariceanu nici nu se sinchisise sa treaca pe la groapa. In jurul sicriului, doar citiva reprezentanti ai societatii civile, „nasii" Aliantei „D.A.", veniti s-o conduca pe ultimul drum, mai devreme decit au sperat.Clopotul batu de citeva ori, iar preotul isi zise litania in doua vorbe. Nu mai avea rost sa piarda timpul. Citi „iertaciunile" pe repede inainte, cam cum vorbeste presedintele PD. „Alianta isi ia ramas bun de la Traian Basescu, pe care l-a adus la Cotroceni, dar care a uitat ori n-a stiut ce sa faca mai departe. A pus paie pe foc in loc sa stinga incendiul. Isi ia ramas bun de la Calin Popescu Tariceanu, premier, caruia guvernarea i-a priit, lui si apropiatilor lui din comisiile de privatizare ori din firme petroliere, dar mai putin poporului. Isi ia ramas bun si de la Emil Boc, mult prea ascultatorul de presedinte, care nu a inteles ca unde-s doi puterea creste".In spatele cortegiului, un grup de democrati si liberali, membri simpli, pentru care politica nu e o curva, plingeau in liniste. Ei chiar crezusera in Alianta. Linga, un alegator, un votant al Aliantei, scuipa cu obida. „De ce dracu' i-am mai votat? Sa isi dea acuma in cap unii altora? Asta ne trebuia acuma? Sa i se usuce mina pe stampila celui care i-o mai vota!". Alegatorul rosti un „Amin" scurt si, scirbit, iesi girbovit pe poarta pierzindu-se in zare. Cu toate ca cerul era senin si nu sufla nici o adiere de vint, luminarea se stinse... 

Toti o vor

Cintareata si actrita Beyonce Knowles este cea mai dezirabila femeie din lume, potrivit unui sondaj realizat de site-ul askmen.com, citat de cotidianul britanic „The Sun". Starul din pelicula nominalizata la Oscar „Dreamgirls" si-a devansat rivalele, actritele Scarlett Johansson si Jessica Alba, ce s-au clasat pe doi, respectiv trei. Clasamentul, intitulat „Top 99 Women of 2007", a fost intocmit pe baza a 8,5 milioane de voturi exprimate online, pe site-ul britanic askmen.com. Editorul site-ului, James Bassil, a spus ca Beyonce a avut cea mai spectaculoasa evolutie in top, de pe locul 50, in 2006, pe locul 1, anul acesta. Actrita Jessica Biel s-a clasat pe locul cinci, cintareata Shakira, pe sapte, iar Angelina Jolie, pe noua.Cariera fulminantaBeyonce a devenit cunoscuta la finalul anilor '90, cind facea parte din celebrul grup R&B Destiny's Child, alaturi de Kelly Rowland si Michelle Williams. Printre succesele lor se numara „Bootylicious", „Independent Women Part 1" (de pe coloana sonora a filmului „Ingerii lui Charlie"), „Say My Name" (pentru care au cistigat un premiu Grammy) sau „Survivor" (din nou premiat cu Grammy). In 2001, cele trei componente Destiny's Child au hotarit sa urmeze cariere solo. Beyonce a obtinut, in 2002, un rol in „Austin Powers-Goldmember", pe coloana sonora a caruia a aparut primul sau single solo „Work It Out". Au urmat colaborarea cu Jay-Z la piesa „Bonny & Clyde"si albumul „Dangerously In Love", la care a lucrat cu Sean Paul sau Missy Elliott. Cintareata a cistigat, in cariera solo, doua premii Grammy.

Echipa pentru Franta

Capitanul nejucator al echipei de Cupa Davis a Romaniei, Florin Segarceanu, a declarat ca Andrei Pavel, Victor Hanescu, Horia Tecau si Victor Crivoi vor compune lotul pentru meciul cu reprezentativa Frantei, din primul tur al Grupei Mondiale, ce va avea loc intre 9 si 11 februarie.Segarceanu a mentionat ca jucatorii Florin Mergea si Alexandru Luncanu vor face si ei deplasarea la Clermont-Ferrand, primul urmind a fi rezerva, in timp ce Luncanu va face parte din lot pentru a capata experienta. De asemenea, capitanul nejucator a afirmat ca nu este surprins de convocarile capitanului-nejucator al Frantei, Guy Forget. „Nu ma surprinde. Se pare ca nu sint probleme grave cu Grosjean, iar pe Santoro nu a vrut sa il ia Guy Forget", a spus Segarceanu. Tenismanul Sebastien Grosjean, locul 29 in clasamentul ATP, a fost convocat, marti, in echipa de Cupa Davis a Frantei, care va intilni reprezentativa Romaniei in primul tur al Grupei Mondiale. Guy Forget a asteptat sa vada rezultatele examenului medical pe care l-a facut Sebastien Grosjean in Florida, pentru a afla cit de grava este accidentarea la muschii aductori suferita de acesta la Australian Open. Ceilalti trei componenti ai lotului francez pentru meciul cu Romania sint Richard Gasquet (locul 17 ATP), Arnaud Clement (locul 44 ATP) si Michael Llodra (locul 93 ATP).

Nu vor la Tiraspol

Steaua va face deplasarea in Republica Moldova pentru meciul amical cu reprezentativa tarii gazda, programat la 7 februarie, numai daca se va schimba locul de desfasurare, orasul Tiraspol, si partida se va juca la Chisinau. „Tinind cont de numeroasele mesaje de la suporterii Stelei din Republica Moldova si de faptul ca stadionul Zimbrul din Chisinau este modernizat si prevazut cu instalatie de incalzire, FC Steaua a informat Federatia Moldoveneasca de Fotbal ca va efectua deplasarea doar in conditiile in care meciul se va disputa la Chisinau", se arata pe site-ul oficial al FC Steaua. Mai mult, ieri, atit presedintele Gigi Becali, cit si managerul Mihai Stoica au declarat ca meciul poate pica daca nu se va juca la Chisinau. „Nu vom merge la Tiraspol. A fost o prostie sa acceptam din prima faza. Ori jucam la Chisinau, unde lumea ne asteapta, ori nu mai jucam deloc. Pentru noi, fanii sint cei mai importanti", spune Stoica. Initial, locul de disputare al intilnirii era Chisinau, dar presedintele Federatiei Moldovenesti de Fotbal, Pavel Ciobanu, a anuntat ca meciul se va juca la Tiraspol deoarece stadionul gruparii Zimbrul Chisinau ar avea probleme la instalatia de incalzire. „Sper ca meciul va avea loc, chiar daca trebuie sa jucam la Tiraspol. Vom incerca sa mutam partida la Chisinau, dar nu cred ca o sa se poata", spune Ciobanu.  

10.000 de euro pentru victorie

Recompensa bogataDaca vor bate gruparea lui Gheorghe Tadici, elevele Marianei Tirca vor imparti suma de 10.000 de euro, in functie de aportul la victorie. „Era firesc sa fie motivate ceva mai mult decit de obicei. Va fi greu, dar in niciun caz nu este imposibil de cistigat acest meci, desi sintem constienti ca la Brasov va veni echipa nationala, nu o grupare oarecare din Liga Nationala. Stim ca si conducatorii vilceni au promis bonusuri daca ne bat la diferenta mare, insa ne e greu sa credem ca acest lucru s-ar putea intimpla acasa, cu un public extraordinar de partea noastra", declara Sorin Tirca, presedintele sectiei de handbal de la clubul Rulmentul. Niculae si-a prelungit contractulPentru a avea drept de joc in meciul cu Oltchimul, Cristina Niculae a semnat un nou contract cu Rulmentul pina in vara, cu drept de prelungire la finalul intelegerii. Handbalistei ii expira contractul la 31 ianuarie si, daca nu semna, nu putea sa isi ajute colegele in marele derbi. „Nu s-a pus nicio secunda problema sa plec. Au fost alte detalii legate de perioada contractului, si in niciun caz de banii pe care urma sa ii primesc. Ma bucur ca ne-am inteles si ca pot juca in meciul cu Oltchim. Noi sintem mobilizate si vrem sa facem un meci bun", spunea jucatoarea. Avadanii a facut entorsaGhinionul accidentarilor pare a le urmari in continuare pe handbalistele de la Rulmentul. Abia scapata de problemele la spate, Elena Avadanii a facut, la antrenamentul de luni seara, entorsa la glezna. Medicii echipei fac eforturi pentru ca ea sa fie recuperata pina la ora partidei. Coada la bilete Oficialii brasoveni au scos deja la vinzare biletele pentru meciul de joi, o mare parte dintre ele fiind deja vindute din prima zi. La partida de la Brasov, Oltchim a anuntat deja o galerie formata din 150 de suporteri.

Pariul lui Piturca

Meciul vietiiRomania intilneste Italia pe 7 februarie, la Siena, intr-un meci amical. Fara indoiala, este cel mai valoros joc amical stabilit vreodata de conducerea Federatiei. Intilnirea este asteptata cu mult interes si de selectionerul Nationalei, Victor Piturca. Acesta considera ca o victorie in acest meci ar fi cel mai important succes din cariera sa de antrenor. „Orice victorie este importanta pentru echipa nationala. Pentru mine, o eventuala victorie in fata Italiei ar fi cel mai important succes din cariera de antrenor. Au fost si alte succese importante. Chiar daca Italia este campioana mondiala, totusi, acest meci este doar un amical si nu unul oficial. In schimb, o victorie cu Italia ar conta foarte mult pentru moralul jucatorilor. Ati vazut cit de mult a contat succesul in fata Spaniei", spune Victor Piturca. Pentru suporteriDe asemenea, Piturca este convins ca victoria ar fi benefica si pentru suporterii Nationalei care sint stabiliti in Italia. „Sint foarte multi romani in Italia si sint constient ca o victorie a echipei noastre acolo ar fi o mare mindrie pentru ei. I-am vazut la televizor cum se bucurau de sarbatori si ce bine se simteau, intre romani. Am vazut si citi suporteri a avut Steaua la meciul cu Real, de la Madrid. Un joc bun si un rezultat pe masura ar fi ceva extraordinar pentru ei", crede selectionerul. .Fara surprizeIn opinia lui Victor Piturca, nu vor fi surprize, vineri, cind va anunta lista jucatorilor din campionatul intern convocati pentru amicalul cu Italia. „Echipele sint la inceputul pregatirii, iar fotbalistii sint intr-o perioada de acumulari. Nu am vazut nimic interesant. Rapid si Dinamo n-au avut pina acum jocuri foarte reusite. Cel mai important este ca jucatorii sa fie sanatosi si bine pregatiti din punct de vedere fizic", a explicat tehnicianul.Pierdere importantaIn privinta accidentarii stelistului Nicolae Dica, Victor Piturca a marturisit ca este o pierdere foarte importanta atit pentru Nationala, cit mai ales pentru echipa sa de club. „Dica nu este o pierdere pentru Nationala, ci o mare pierdere. Pacat, mai ales de faptul ca s-a accidentat atit de grav, intr-un moment in care el era pe val. Acest sezon este ratat pentru el. Sper sa isi revina si sa isi regaseasca forma cit mai repede. Chiar daca Dica spera sa revina pe teren in trei patru luni, totusi, nu cred ca o va face. Oricum, n-are rost sa forteze, pentru a se accidenta, apoi, si mai grav", spune tehnicianul. Vine CocisSelectionerul a risipit indoielile in cazul internationalului Razvan Cocis si a anuntat ca se va putea baza pe jucatorul lui Serif Tiraspol in amicalul cu Italia. Victor Piturca a spus ca jucatorul a fost consultat, marti, si de medicul Nationalei, Pompiliu Popescu, care a conchis ca durerile cervicale aparute in urma accidentului de masina suferit au reprezentat doar o alarma falsa. Il asteapta pe DorinelIntrebat daca va mai apela la serviciile veteranului Dorinel Munteanu, Victor Piturca a precizat ca il asteapta, insa doar dupa ce va reveni pe teren. „Deocamdata, el nu a jucat. Il astept sa revina pe teren. Daca va avea evolutii bune, bineinteles ca il voi chema in continuare la Nationala", spune Piturca. Glume cu MutuSelectionerul a glumit in privinta lui Adrian Mutu, care a fost laudat de selectionerul Italiei, Roberto Donadoni. „Este bine ca il lauda, dar mai important este sa faca acest lucru dupa meciul cu Romania, nu acum", a spus Piturca.

Victorie in zece minute

Repriza SparteiInvingatoare in cele doua amicale disputate in aceasta campanie a meciurilor de verificare, Sparta Medias a inceput foarte bine meciul cu FC Sibiu. Elevii lui Dumitru Solomon si-au adjudecat clar repriza. Au punctat mai intii, in minutul 36, prin Hanc, care a deviat peste Zavoi, o centrare de la Olteanu. La chiar ultima actiune de atac a primei reprize, jucatorii de pe Tirnava Mare au mai punctat odata, prin Rau, aflat intr-o pozitie suspecta de offsaid. Revenire spectaculoasaSoarta meciului s-a scris in mitanul secund, in decurs de zece minute. La numai cinci minute de la reluare, Costea l-a deschis foarte bine pe Purima, care l-a executat pe Simeni. Peste alte sapte minute, acelasi Purima a fructificat o indecizie a defensivei mediesene si a restabilit egalitatea. Golul victoriei a purtat semnatura lui Costea, care, in minutul 61, a transformat un penalti, in urma unui fault facut de fundasii Spartei tot asupra lui. Gazdele au avut sansa egalarii in finalul meciului, dar Zavoi a scos penaltiul executat de Oltean. EchipeleSparta Medias: Simeni - Muntean II, Oltean, Noian, Muntean I - Bilc, Hanc, Mija, Sasz - Rau, Bunea. Au mai evoluat:  Ardelean, Zaharie, Milesan, Macovei, Tarnu si Belciug. FC Sibiu: Zavoi - Micu, Fatan, Armenean, Muntean - Gradinar, Tanase, Mila, Posa - Purima si Costea. Au mai jucat: Lomnasan, Popa, Hadar, Hasegan, Brana si Mateescu.

Ultimul mohican

 Lipsesc investitoriiSportul sibian este in moarte clinica. Vremurile in care FC Inter cistiga Cupa Balcanica, CSU cistiga titlul de campioana nationala la baschet masculin, iar echipa de rugbi se lupta de la egal la egal cu fortele campionatului sint apuse de mult. Ultimele rezultate sint dezastruoase. Baschetul masculin e in picaj, Magic Sibiu a fost scoasa la vinzare pe un leu, iar rugbiul nici macar nu mai exista decit la nivel de copii si juniori. Totul intr-un oras in plina dezvoltare, in care piata imobiliara este cea mai scumpa din tara, iar rata somajului este una dintre cele mai scazute. Singurul lucru de negasit in Sibiu sint investitorii in sport. Vulc a dat tonulDupa zeci de ani petrecuti la CSU Sibiu, Mircea Vulc a dat tonul abdicarilor din sportul sibian. Omul care an de an a reusit sa mentina echipa in topul celor mai bune formatii din tara si-a motivat intentia prin suprasaturatie. A considerat ca au fost prea multe jignirile aduse atit de o parte a presei, cit mai ales de o fractiune a suporterilor formatiei, care au ajuns sa se creada mai importanti decit echipa in sine. Cu totii au uitat ca el a fost omul care a strins bani pentru echipa, intr-o perioada in care oamenii de afaceri nu faceau coada la sediul clubului pentru a investi in formatie. A lasat echipa cu fruntea sus. Lipsa i s-a facut imediat simtita. In meciul imediat urmator, echipa a pierdut la Medias, la doua puncte, pentru ca n-a mai fost nimeni pe banca, sa indice schema cistigatoare. Echipa de vinzareIn aceeasi perioada cu Vulc, Dan Fleseriu, antrenorul formatiei de baschet feminin, s-a decis sa renunte la conducerea formatiei. Mai mult, antrenorul care a si fondat gruparea sibiana si-a declarat intentia de a vinde echipa. Pentru a putea perfecta tranzactia, a si fixat un pret. Incredibil. Vrea in schimbul clubului doar un leu. Antrenorul a luat decizia dupa ce echipa a intrat in criza si, dintr-o formatie care s-a luptat pentru un loc la mijlocul clasamentului, a ajuns sa fie in zona evitarii retrogradarii.Victima VasiiDupa Vulc si Fleseriu, a venit rindul lui Adi Vasii. Tehnicianul care a lasat, anul trecut, pe Liberty Oradea, formatie ce in finalul sezonului a si promovat in prima liga, pentru a veni sa construiasca o echipa competitiva la FC Sibiu, a cazut victima planurilor lui Keul. Sub acoperirea lipsei de rezultate, Keul incearca sa mascheze de fapt lipsa implicarii sale financiare. Dupa ce a dat absolut toti jucatorii ce se puteau vinde de la Sibiu, a incercat sa faca o echipa doar din copii si juniori. Si acestora le-a oferit conditii jalnice. Salarii care se invirtesc in jurul a 400 de lei si care, in functie de rezultat, au fost si ajustate, dar in jos. Nici in pregatire, Keul nu s-a straduit prea tare sa bage bani. A preferat ca echipa sa faca niste cantonamente la Sibiu, in conditiile in care toate echipele ce vor performanta se pregatesc daca nu in strainatate, macar intr-un stagiu montan. Naravuri vechiIn ultima perioada, Keul a fost considerat un adept al politicii de constructie pe termen lung. A lasat aceasta impresie prin intermediul numeroaselor interventii in presa in care si-a manifestat sustinerea neconditionata atit a lui Vasii, cit si a echipei. Totul pina marti seara, cind a revenit la vechile obiceiuri. De a taia si spinzura dupa bunul sau plac. Le face pe toate la o echipa pe care a mostenit-o si a carei istorie nici macar n-a ajuns s-o cunoasca. Pentru el, FC Sibiu a ajuns o simpla jucarie, pe care o ridica sau o arunca la cos dupa bunul sau plac. A facut din FC Sibiu o simpla afacere. A uitat ca prin deciziile sale a indepartat mii de oameni de la stadion si a ajuns ca echipa sa joace cu tribunele goale. Pentru el nimic nu conteaza. Decit propriul interes. Probabil ca-si doreste ca echipa sa ajunga in liga a patra. Pentru ca acolo n-ar mai fi nevoit sa plateasca nici salarii. La acel nivel, fotbalul se face din pura placere.  Motiv puerilDecizia lui Keul de a renunta la serviciile lui Vasii a fost luata marti seara. Hotarirea este cel putin ciudata in conditiile in care, la finalul saptaminii trecute, finantatorul a declarat ca il sprijina neconditionat pe antrenor, in tentativa de salvare de la retrogradare. Probabil a considerat ca mai face o economie si va avea suficienti bani sa aduca un antrenor cu nume. Cine stie, poate la anul o sa-l vedem pe Muncipal pe Mourinho, sau poate chiar pe Capello. Probabil ca acestia vor fi in stare sa faca o echipa de top cu banii lui Keul. Sa aduca jucatori liberi de contract, care sa vina gratis si sa-i readuca pe linia de plutire. „M-am decis sa-l demit pe Vasii. N-a avut rezultate si asta l-a costat. Nu conteaza ca am declarat ca il voi sustine. Am facut o analiza mai atenta si am constatat ca m-am inselat", spune Keul. Fara comentariiVestea nu l-a afectat prea tare pe Adi Vasii. Antrenorul spune ca nu vrea sa comenteze pina simbata, cind va organiza o conferinta de presa in care va face public raportul de activitate la FC Sibiu. „Nu vreau sa comentez. Este decizia conducerii. Simbata, imi voi prezenta si eu punctul de vedere. Referitor la ce voi face pe viitor, nu stiu. O sa-mi studiez cu atentie contractul si este posibil ca, din zilele urmatoare, sa preiau o alta formatie", spune Vasii. Patru antrenoriIn ultimii trei ani, Keul a schimbat la Sibiu nu mai putin de patru antrenori. Primul care a fost mazilit a fost Jan Gavrila. A avut nesansa ca, in primul an de liga a doua, sa incheie sezonul pe locul doi, in loc sa mentina echipa la mijlocul clasamentului, fara pretentii. A urmat Mihail Marian si apoi Lucian Burchel. Vasii este ultimul tehnician mazilit de presedintele formatiei sibiene. Slab platitiIn urma bugetului de austeritate introdus de Keul, mai multi jucatori au parasit echipa in aceasta perioada de iarna. Ultimul plecat este Barna, care a preferat sa mearga la munca in strainatate decit sa mai joace fotbal. Si oamenii din staff-ul tehnic se pling de faptul ca in decursul unui singur tur de campionat au fost penalizati cu 1.000 de lei. Bani putiniUnul dintre motivele pentru care FC Sibiu este in picaj ar putea fi si faptul ca afacerile lui Keul merg din ce in ce mai prost. Una dintre cele mai mari firme de constructii, la care detinea un procent insemnat, este in reorganizare judiciara.

„Copiatul", pasaport spre Germania

Tinerii si studentii care vor sa cistige calatorii de studii in Germania pot participa, pina pe 28 februarie, la un concurs de literatura care are ca tema „copiatul". Competitia este organizata de Ambasada Republicii Federale Germania impreuna cu Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD), institutul Goethe din Bucuresti. Pe linga calatoriile de studii, sint asigurate si multe alte premii. Cei interesati pot afla informatii suplimentare la http://www.bukarest.diplo.de/Vertretung/bukarest/ro/06/seite_literatur2007.html. Orice forma literaraCuvintul „copiat" a fost ales ca tema a concursului din acest an datorita multiplelor sale semnificatii, care permit numeroase asocieri. Explicatiile tiparite in afis, gasite intr-un dictionar, pot fi luate ca o o prima sugestie. Aceasta tema le va da copiilor si tinerilor din toate categoriile de virsta sau nivelurile de invatamint posibilitatea de a medita liber asupra expresiei si a fost aleasa in mod intentionat cu aceasta posibilitate de interpretare pentru a nu ingradi prea mult creativitatea din punct de vedere al formei sau al continutului. Sint permise toate genurile de text. Participantii pot decide singuri daca vor alcatui un text in forma unei povestiri, a unui reportaj, a unui dialog sau intr-o alta forma literara. Importanta este o idee buna si o redare adecvata stilistic, indiferent daca aceasta se face in mod amuzant, trist, palpitant sau la obiect.CerinteReferitor la forma, trebuie respectate insa urmatoarele cerinte: textul trebuie sa fie formulat in limba germana; el trebuie sa fie scris la computer sau la masina de scris si nu trebuie sa cuprinda mai mult de 4 pagini DIN A4 (distanta intre rinduri de 1,5).Participantii sint rugati sa ofere - pe o foaie separata - urmatoarele date: nume, prenume adresa exacta (cu noul cod postal), telefon, e-mail numele scolii/al universitatii clasa/anul universitar virstaPe pagina de internet a Ambasadei www.bukarest.diplo.de exista un formular in acest sens.Categorii de virstaParticipantii se declara de acord ca Ambasada Germaniei poate publica textele sau le poate folosi in orice alt mod in cadrul activitatii sale culturale. Lucrarile se trimit la urmatoarea adresa: Ambasada Republicii Federale Germania, sectia culturala, parola „copiat", str. Cpt. av. Gheorghe Demetriade 6-8, 011849 Bucuresti. Textele trimise vor fi evaluate si premiate de un juriu independent. Juriul poate lua in considerare doar textele scrise de insusi expeditorul textului, fara niciun fel de ajutor extern - in acest sens, motoul concursului nu ar trebui luat ad literam. Textele sint impartite pe categorii de virsta, astfel incit fiecare participant concureaza doar cu cei din categoria sa de virsta. 

Copilul roman se viseaza vedeta

O ora de matematica este mult mai pretioasa decit una de educatie fizica. Cel putin aceasta era conceptia dascalilor pina nu de mult. Si in prezent unii considera ca este mult mai importanta o disciplina „serioasa" decit sportul. Daca pina acum orele de educatie fizica de la scoala nu erau luate prea in serios nici de catre elevi, nici de catre parintii lor, lucrurile ar trebui sa se schimbe. Cel putin asa crede un grup de peste 100 de specialisti britanici care au lansat o campanie prin care incearca sa-i faca pe parinti sa ia in consideratie dezvoltarea echilibrata a copiilor.Britanicii au tras alarmaPublicatia britanica „This is London" a tras un semnal de alarma la sfirsitul anului trecut, in legatura cu dezvoltarea viitoare a elevilor din scolile europene. Ritmul normal de crestere a copiilor este afectat, in opinia specialistilor britanici, de suprasolicitarea la scoala, jocurile pe calculator si alimentatia de tip fast-food. In acest context, de la virste din ce in ce mai fragede, elevii risca sa cada in depresii sau alte probleme legate de personalitate. Lucrurile ar putea fi mai usor depasite daca in scoli ar exista un curriculum echilibrat, care sa le permita tinerilor si momente de relaxare. In programa scolara, expertii cred ca un loc aparte ar trebui sa il ocupe orele de educatie fizica, ce ar permite momente de joc si distractie, pe linga posibilitatea de a se dezvolta normal din punct de vedere fizic.Si politicienii sint vinovatiBritanicii au formulat o scrisoare prin care arata ca vinovati pentru starea actuala a copiilor din scolile europene, inclusiv din Romania, sint, printre altii, politicienii care nu inteleg ca lumea moderna a devenit distructiva pentru dezvoltarea copiilor. In Romania, de exemplu, propunerea de introducere in programa scolara a trei ore de sport a fost deja respinsa. „Creierul copiilor e inca in formare, deci ei nu se pot adapta la efectele schimbarilor tehnologice si culturale extrem de rapide", se arata in scrisoare. Ei cred ca nevoile copiilor au ramas aceleasi, modificindu-se doar asteptarile sociale si cele educationale. „Ei au nevoie in continuare de ceea ce oamenii au avut intotdeauna nevoie, respectiv de alimentatie reala - opusa celei de tip fast-food -, de jocuri reale - opuse jocurilor sedentare la calculator. Au nevoie de experiente reale in lumea in care traiesc si interactiuni regulate cu adultii importanti din viata lor", cred psihologii britanici.Marketing-ul agresiv ii afecteazaBritanicii au lansat o campanie europeana de incurajare a elevilor spre sport si activitati recreative. In aceasta sint implicati peste 100 de psihologi, sociologi si profesori universitari. Campania a ajuns si in Romania la finalul anului trecut. S-a constatat ca acelasi tip de probleme ca si in Occident au fost deja semnalate si de specialistii romani. Ei cred ca principalele caracteristici ale problemelor cu care se confrunta elevii romani sint pretentiile exagerate ale parintilor si ale dascalilor deopotriva. Acestora li se adauga sedentarismul. Alimentat de faptul ca tot mai multi tineri romani sint posesorii unui calculator personal care inlocuieste alt gen de distractie ce implica si miscarea. Industria marketing-ului, care si in Romania a atins cote inalte, are, de asemenea, o parte de vina pentru dezvoltarea nesanatoasa a copiilor, intrucit politicile agresive de promovare a unor produse sau idei ii determina pe tineri sa se dezvolte nu in timp biologic, asa cum ar fi normal, ci cu o „viteza electrica". Studiile realizate de britanici arata ca aptitudinile cognitive ale copiilor de 11 ani sint cu aproximativ trei ani in urma mediei inregistrate acum 15 ani.Prescolari la psihologTot statisticile arata ca tinerii romani incep sa aiba nevoie de psiholog inca de pe bancile claselor primare. Si asta deoarece programa scolara este incarcata, iar parintii si profesorii deopotriva au tendinta de a cere rezultate de performanta la toate disciplinele. Dupa parerea psihologilor, acesta este aspectul care face ca cei mici sa aiba tulburari psihice de la virste destul de fragede. Teama de esec, care aparea in urma cu 15 ani la adolescenti, a ajuns sa fie specifica chiar de la virste prescolare. Parintii isi pot ajuta copiii, inca de la gradinita, pregatindu-i sa faca fata stresului si incurajindu-i sa isi dezvaluie problemele, confesindu-se. O alta solutie la aceasta problema ar fi ca parintii si profesorii sa-i incurajeze pe cei mici sa-si dezvolte, cu precadere, o anumita grupa de abilitati, in functie de inclinatiile pe care le au, neinsistind pe toate materiile la fel. La fel de important este ca parintii sa nu ii compare pe copiii lor intre ei sau cu altii.Sportul reduce stresulOrele de sport sint, dupa parerea specialistilor, o solutie sigura in dezvoltarea normala a copiilor. Atita timp cit se tin conform programei si nu sint inlocuite cu ore de matematica sau literatura. De aceea, este foarte important ca fiecare scoala sa acorde atentia cuvenita orelor de sport. In afara de lipsa bazelor sportive special amenajate pentru sportul scolar, unitatile de invatamint din Romania se confrunta si cu lipsa profesorilor care sa-i invete pe elevi cum sa faca sport. S-a inpamintenit ideea ca la orele de educatie fizica este de ajuns sa-i lasi pe copii sa bata mingea, dupa bunul plac. Specialistii spun totusi ca, in functie de virsta, copiii trebuie sa lucreze diferite grupe musculare si sa dezvolte diferite abilitati fizice. In mod normal, orice copil de peste sapte ani trebuie sa faca cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi pentru a-si dezvolta, printre altele, rezistenta la boli si pentru a-si proteja aparatul cardiovascular si sistemul osos.Televizorul, interzisOrele de educatie fizica inseamna nu numai o oxigenare optima a organismului sau o dezvoltare normala, ci si posibilitatea de recreere si eliberare de stres. Pentru a se asigura ca micutii isi dezvolta cum trebuie abilitatile sportive, parintii trebuie sa fie foarte atenti la ce si cit se joaca pe calculator copiii lor. In opinia psihologilor, in mod normal, un copil poate juca diferite tipuri de jocuri pe calculator, cu conditia sa nu depaseasca durata unei ore pe zi si sa se alterneze jocul virtual cu cel real, impreuna cu alti copii. Nici televizorul nu face bine inclinatiilor elevilor catre sport. Televiziunea ofera modele trecatoare si uneori chiar nocive. De aceea, specialistii in psihologia copilului spun ca cel mai indicat ar fi ca, pina la virsta de 3 ani, cel mic sa nu aiba deloc acces la televizor. De la 3 ani in sus, parintii le pot pune copiilor desene animate. Dar nu sint indicate cele cu un grad mare de violenta.Copilul roman al anului 2007Dupa aprecierile psihologilor, copilul modern din Romania sta ore intregi la televizor si in fata calculatorului, jucind jocuri. Astfel ca de la o virsta foarte mica acumuleaza un bagaj prea mare de informatie. Isi petrece prea putin timp alaturi de prieteni, isi sarbatoreste ziua la fast-food, moment in care este inconjurat de colegii de scoala, iar scopul lui declarat este acela de a ajunge vedeta. Job pentru care educatia nu este extrem de importanta.Lege anti-hamburgerMinisterul Educatiei sustine orice initiativa legislativa care este in folosul sanatatii elevilor, ii apreciaza pe parintii care se implica in sprijinirea acestor actiuni si va efectua o analiza amanuntita a situatiei create la Cluj, a declarat ministrul educatiei, Mihail Hardau. Asta dupa ce un grup de parinti din Cluj s-au plins ca, la scoala, copiii lor sint tentati cu alimente de tip fast-food. Legea invatamintului interzice, printre altele, promovarea in scoli a prozelitismului religios si a actiunilor politice, dar si promovarea produselor de orice tip care dauneaza sanatatii fizice sau mentale a copiilor. Totusi, reperezentantii MEdC sustin ca sesizarea parintilor clujeni este prima de acest gen si ca nu exista o reglementare clara din partea organismelor autorizate conform careia produsele de tip junk-food sint daunatoare sanatatii copiilor. „Elementele de educatie in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa sint incluse in programa scolara, insa ce si unde maninca un copil este decizia lui si decizia parintilor lui", sustin reprezentantii MEdC. Circa 430 de parinti din Cluj-Napoca au discutat cu deputatul independent de Cluj Mircia Giurgiu, pentru initierea unui proiect de lege care sa interzica in scoli campaniile de promovare a unor alimente tip fast-food, pe care le considera nesanatoase. Proiectul urmeaza sa ajunga in Parlament in luna februarie.

Calendarul obligatiilor fiscale

In conformitate cu prevederile Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala contribuabilii, persoane juridice sau fizice, care au obligatia retinerii la sursa lunar a impozitului pe venit trebuie sa realizeze calcularea, retinerea si virarea impozitului pe venit, precum si depunerea „Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat" - formular 100 - pina in 25 februarie, la adminstratia financiara.Platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor trebuie sa depuna la unitatea fiscala de care apartin fisele fiscale si sa transmita salariatilor din fisa un exemplar din aceasta pina in 28 februarie.Platitorii de venituri din  drepturi de proprietate intelectuala, valorificarea de bunuri in regim de consignatie, contract de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor / conventiilor civile, activitati de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, asocierea unei persoane fizice cu o microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica, transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vinzare - cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din alte operatiuni de acest gen, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa trebuie sa depuna la unitatea fiscala de care apartin „Declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiar de venit" - formular 205 - pina la 28 februarie.

Examen pentru consultanti fiscali

Sibienii care doresc sa devina consultanti fiscali sint programati la examenul de atribuire in zilele de 3 si 4 martie, la Bucuresti. Inscrierile la examen si depunerea dosarelor se fac in perioada 5-16 februarie, inclusiv, la sediul Scolii de Finante Publice si Vama din  Bucuresti, strada Lucretiu Patrascanu nr. 10, sector 3. Taxa de inscriere este in valoare de 300 de lei. Candidatii care au fost inscrisi la sesiunea de examen din noiembrie 2006 si nu au solicitat restituirea dosarelor se pot inscrie la examen pe baza de cerere individuala, cu actualizarea documentatiei de inscriere - cazier judiciar, certificat de casatorie etc. - daca este cazul. Candidatii inscrisi la examenul din noiembrie 2006, care au solicitat aminarea participarii la examen pina la momentul afisarii listelor cu repartizarea pe sali nu platesc taxa de inscriere pentru aceasta sesiune. Candidatii care au solicitat aminarea participarii la examenul din noiembrie 2006, dupa momentul afisarii listelor cu repartizarea pe sali si cei care, din diverse motive, nu s-au prezentat la examen si solicita inscrierea la aceasta sesiune, vor plati 60 de lei, reprezentind cota parte din costul serviciilor prestate.Pentru informatii suplimentare, cei interesati pot accesa pagina web cu adresa www.mfinante.ro, domeniul „Legislatie", subdomeniul „Consultanta fiscala".

Exclusivitate la leii vechi

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a decis ca BRD-Groupe Societe Generale sa fie unica institutie de credit autorizata sa preschimbe, in continuare, pina la sfirsitul anului 2007, insemnele monetare vechi prezentate de populatie. BRD a fost si prima banca comerciala care a lansat pe piata, la 1 iulie 2005, leul greu (bancnota denominata), primele noi insemne monetare fiind extrase dintr-un ATM al BRD. La toate sucursaleleIn perioada 1 februarie - 31 decembrie 2007, pe linga cele patru sucursale BNR care desfasoara operatiuni cu numerar (Cluj, Iasi, Timis si Bucuresti), BRD, prin cele 350 de agentii ale sale, va efectua aceasta operatiune, fara a percepe taxe si comisioane. Incepind cu data de 1 ianuarie 2008, preschimbarea se va putea efectua doar la sucursalele BNR, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta. Pina la sfirsitul lunii ianuarie, preschimbarea se va putea efectua fara comision la sucursalele BNR si la toate sucursalele si agentiile institutiilor de credit autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei. Fara termen-limita De la 1 ianuarie 2007, preschimbarea vechilor bancnote si monede se va face pe durata nelimitata, la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei, care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune prin ordin al guvernatorului BNR. Numerarul aflat in circulatie in prezent, in afara sistemului bancar, este constituit, in proportie de peste 90%, din monede si bancnote din noua emisiune. Pina la 8 decembrie 2006, fusesera puse in circulatie 518 milioane de monede din noua emisiune (1.961 de tone greutate) si 771 de milioane de bancnote (924 de tone). Bilantul vechilor bani Pina acum, au fost retrase din circulatie 762 de milioane de bancnote din vechea emisiune, din care 10.000 de lei - 201 milioane bucati (92%), de 50.000 de lei - 225 de milioane de bucati (99%), de 100.000 de lei - 211 milioane de bucati (98%), de 500.000 de lei - 100 de milioane de bucati, si de un milion de lei - 25 de milioane de bucati (73%). Mai sint de retras din circulatie circa 42 de milioane de bancnote. In ceea ce priveste monedele din vechea emisiune, au fost retrase cu precadere monedele de 5.000 de lei, si anume 107,1 milioane de bucati, reprezentind circa 71% din cantitatea existenta la momentul denominarii. In cazul monedelor de 1 leu, 100 de lei, 500 de lei si 1.000 de lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul perioadei scurse de la data punerii in circulatie. Dictionarul RON Bancnote denominate au fost bancnota de un milion de lei, care a devenit 100 de lei, cea de 500.000 de lei, care a devenit 50 de lei, cea de 100.000 de lei, care a devenit 10 lei, cea de 50.000, care a devenit 5 lei si cea de 10.000 de lei, care a devenit un leu greu. Cu toate ca nu a existat o bancnota de 5.000.000 de lei, dupa denominare a fost pusa in circulatie si o bancnota de 500 de lei, cea mai mare valoare a cupiurilor noi, care va fi egala cu aproximativ 123 de euro. Subdiviziunile leului nou sint banii, pentru care s-au emis monede metalice de 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani.

Mierea de albine

Mierea are capacitatea de a substitui carenta de vitamine din organism. Trateaza anemia, tulburarile oculare, hemoragiile, rahitismul, tetania. Anemia se vindeca in 90 de zile folosind pastura sau in 180 de zile, cu polen. O cura profilactica cu produse apicole previne imbolnavirile de orice fel. Produsele stupului nu au contraindicatii, nu au efecte secundare, nu creeaza dependenta. In timp ce vindeca, ele si hranesc, energizeaza, vitaminizeaza si imunizeaza. Daca folositi propolisul pentru a combate hipocalcemia, acesta va actiona benefic fata de cel putin alte 40 de afectiuni. Pentru a duce o viata sanatoasa, va recomandam cura de o zi cu miere de albine.  Cu un sfert de ora inainte de micul dejun, se iau doua lingurite de polen sau zece pastile de pastura. Apoi doua lingurite de miere cu laptisor de matca, amestec din 30-40 picaturi de tinctura de propolis si 30-60 picaturi de apa. La sfirsit, se bea o cana de ceai de macese indulcit cu miere poliflora. Dupa masa de prinz se iau doua lingurite de miere cu germeni de griu. Dupa masa de seara se iau doua lingurite de miere cu suc de orz verde. In timpul fiecarei mese se bea un pahar de apa in care se dilueaza doua lingurite de otet din mere si miere, indulcit cu miere poliflora, dupa gust. Seara, inainte de culcare, se iau doua-trei lingurite de miere cu o lingurita de drojdie de bere. In fiecare zi se bea un litru de infuzie de: urzica, coada-calului, catina, ciubotica-cucului, busuioc si cimbru. Chiar daca mierea poliflora se „zahariseste" in 2-3 luni de la extragerea din faguri, acest lucru nu-i scade cu nimic calitatile.

Atentie la schimbul valutar!

Bucuria primirii unei sume de bani in valuta sau nevoia de a schimba valuta pentru satisfacerea unor nevoi se poate transforma intr-un esec atunci cind va aflati in fata unei case de schimb valutar si nu verificati cursul din ziua respectiva, precum si ofertele de schimb pe care le afiseaza respectiva casa. Adresam, asadar, recomandarea de a studia cu atentie ofertele caselor de schimb valutar si de a intreba casierul daca cursul de schimb afisat este valabil pentru orice suma, mai mica sau mai mare. In caz contrar, intrucit casele de schimb afiseaza aceasta precizare, privind cursul de schimb avantajos doar pentru sume mai mari, Politia poate constata doar ca sinteti victima propriei neatentii. Odata facut schimbul valutar, nu mai aveti nici o sansa legala de a va recupera banii si de aceea consideram ca este util a va recomanda sa manifestati mare atentie in asemenea situatii.Un om prevenit este un om salvat.Compartimentul de analiza si prevenire a Criminalitatii din cadrul IPJ Sibiu  

Tariceanu se apara

Calin Popescu Tariceanu considera ca principul juridic al simetriei, pe care l-a sustinut in simplificarea procedurii de suspendare a presedintelui, nu este valabil si in cazul revocarii premierului, care este numit de seful statului, dar nu poate fi demis de acesta. „Presedintele nu face decit un act formal cind desemneaza prim-ministrul. Persoana respectiva devine prim-ministru prin votul de incredere al Parlamentului", a spus Tariceanu. Premierul a invocat in mai multe rinduri aplicarea pricipiului simetriei, in argumentele aduse in favoarea modificarii legii referendumului, sustinind ideea „cine alege trebuie sa demita". El a argumentat ca legea trebuie sa permita poporului, care alege presedintele, sa-l si demita pe acesta, cu o majoritate realizabila.  Asfel, Tariceanu a afirmat ca este necesar ca legea referendumului sa prevada ca seful statului sa poata fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la urne, si nu cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi pe liste.Lupta abia incepePe de alta parte, seful statului a invocat adesea limitele pe care i le impune Constitutia, exemplificind, printre altele, cu faptul ca el numeste pe primul-ministru, dar numai Parlamentul il poate demite. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a admis, luni, propunerea PSD potrivit careia presedintele poate fi demis, prin referendum, cu majoritate simpla, liberalii votind alaturi de PSD-PC-PRM. Presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe liberali ca s-au asociat cu partide precum PRM si PSD, in timp ce democratii au anuntat ca ar putea contesta legea la Curtea Constitutionala.

Lege simplificata

Ordonanta de modificare a Legii CNSAS a primit, ieri, raport favorabil din partea membrilor Comisiei juridice a Senatului, cele mai importante amendamente fiind eliminarea sintagmei „politie politica" si scoaterea de sub incidenta legii a demnitarilor comunisti si a membrilor simpli de partid. Argumentele PSD, Serban Nicolae fiind unul dintre reprezentantii acestui partid care au insistat pentru eliminarea din lege a demnitarilor PCR, s-au axat pe o serie de exemple din tarile vecine Romaniei. Argumentele presedintelui comisiei si ale presedintelui Colegiului CNSAS nu au avut succes in fata senatorilor-juristi, care au decis eliminarea fostilor demnitari comunisti din categoria colaboratorilor.Exemple de la veciniIntrebindu-se retoric de ce amendamentul pentru includerea acestor categorii de persoane in lege se refera la toate cele 4 milioane de membri de partid, Serban Nicolae a spus: „Sint jigodii cu j mare care nu au fost membri ai PCR". Printre exemplele in favoarea sustinerii amendamentului sau s-au numarat cele ale fostului presedinte polonez Alexander Kwasniewski, care a detinut „cea mai inalta functie in Partidul Comunist" si, dupa caderea regimului, a integrat Polonia in NATO si Uniunea Europeana. In plus, Serban Nicolae a ilustrat ca si fostul ministru de externe maghiar Laszlo Kovacs a detinut o functie inalta in Partidul Comunist, iar in prezent este comisar european pentru taxe si impozite.Iorgovan se pronuntaLa rindul sau, senatorul PSD Antonie Iorgovan a sustinut ca „asimilari de genul acesteia" creeaza probleme atit teoreticienilor, cit si in practica. „Este vorba de o problema delicata, iar textul de lege trebuie sa fie cit mai simplu", a aratat Iorgovan. El a solicitat fie renuntarea la amendamentul care ii includea in categoria colaboratorilor pe demnitarii comunisti, fie cuprinderea in textul legii a tuturor persoanelor care s-au transformat in instrumente al Securitatii si au incalcat drepturile si libertatile omului, fara sa fi fost colaboratori cu acte.Pareri impartitePresedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, a argumentat ca treubie incriminata in lege categoria magistratilor care au pronuntat sentinte de condamnare a celor care au luptat impotriva regimului comunist, pe baza unui rechizitoriu intocmit de Securitate. „Si la ora actuala sint oameni cercetati de Parchet pe baza dovezilor furnizate de serviciile secrete", a facut senatorul liberal Norica Nicolai o paralela intre perioada comunista si cea postcomunista. Presedintele comisiei senatoriale, Peter Eckstein Kovacs, a insitat ca amendamentul sau de includere a fostilor lideri comunisti in categoria colaboratorilor sa fie adoptat in forma initiala votata anterior de comisie. „Securitatea era subordonata PCR, iar raspunderea apartinea liderilor partidului", a aratat Eckstein Kovacs.

Aerul libertatii

Fostul deputat Gabriel Bivolaru (foto medalion) - condamnat la cinci ani de detentie pentru frauda - ar putea fi eliberat daca Judecatoria Pitesti va accepta propunerea in acest sens a Comisiei de specialitate din cadrul Penitenciarului Colibasi. Comisia de eliberare conditionata a Penitenciarului Colibasi l-a propus pe Bivolaru la eliberare conditionata avind in vedere comportamentul lui in detentie si perioada executata din pedeapsa, potrivit unor surse judiciare. Decizia finala va fi luata insa abia vineri, de magistrati.Prejudiciu: 2.000 de miliardeGabriel Bivolaru a mai primit o data, aviz favorabil de eliberare inainte de termen, de la penitenciarul Rahova. Magistratii judecatoriei sectorului 5 l-au aminat insa pentru ianuarie 2007 si l-au pus sa plateasca 200.000 de lei cheltuieli de judecata. Bivolaru a mai stat inchis si la penitenciarul Drobeta Turnu Severin, unde mai multi gardieni au fost sanctionati disciplinar pentru ca i-ar fi acordat privilegii. Fostul parlamentar a fost condamnat, in 2004, la 5 ani de inchisoare, pentru ca ar fi prejudiciat BRD cu peste doua mii de miliarde de lei.

Cine pe cine joaca?

Nu le scapa nimicPesedistii continua sa speculeze fiecare miscare a presedintelui. „Merge la Bruxelles cu un discurs si cu prima ocazie, la un post national, romanesc, comite o alta fapta anticonstitutionala, are o obsesie cu atacul liderilor opozitiei si de fiecare data cind are o iesire de acest gen se ingroasa dosarul pe care il pregatim pentru Curtea Constitutionala", a aratat liderul PSD. Despre teoria avansata de PC, potrivit careia PSD ar face jocurile lui presedintelui Romaniei care, de fapt, isi doreste suspendarea, pentru a cistiga capital politic de pe urma succesului la referendum, Geoana a declarat ca este vorba de o teorie a conspiratiei „usor senzationalista" a lui Dan Voiculescu.Ca pe vremuriPresedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca PSD tinde sa redevina ceea ce era in timpul guvernarii Nastase si ca Mircea Geoana a devenit din speranta reformarii partidului, obiectul manipularii lui Ion Iliescu, Antonie Iorgovan si Viorel Hrebenciuc. Traian Basescu a declarat ca se considera un obiect al disputei actuale de pe scena politica romaneasca. Potrivit presedintelui, in momentul actual este vorba despre o disputa politica care a antrentat oameni de afaceri, politicieni, marionete ale unor oameni de afaceri sau politicieni si mari trusturi media sustinute de oameni de afaceri. Exemplul dat de Basescu este Mircea Geoana, „o speranta a reasezarii PSD-ului", care este manipulat de „domnul Iliescu - politic, de domnul Iorgovan - constitutional, de domnul Hrebenciuc care ii promite ca ii aduna voturi, te uiti si te crucesti".RetinutTraian Basescu a declarat, inainte de a pleca la la Bruxelles, ca intentia Parlamentului referitoare la schimbarea Legii referendumului este una constitutionala, „in masura in care ea respecta Constitutia si legile in vigoare, la momentul inceperii mandatului". Basescu s-a referit si la votul de luni al PNL, din Comisia Juridica. Presedintele considera ca este problema liberalilor daca vor sa fie alaturi de PRM, PC si PSD. Amendamentul a trecut cu votul PSD-PC-PRM-PNL si cu abtinerea UDMR si a reprezentantului minoritatilor. Democratii nu au fost de acord cu amendamentul PSD si au parasit sala de sedinta.Alianta, esuataPresedintele PNL Calin Popescu Tariceanu sustine ca Alianta PNL-PD este in moarte clinica. Tariceanu a sustinut la intilnirea cu ministrii si parlamentarii partidului ca PD ingroapa Alianta la comanda lui Traian Basescu. „PD nu are dreptul moral sa acuze PNL. Practica de doi ani o politica cinica. Decizia lor a insemnat ingroparea Aliantei. Se poate spune ca Alianta a intrat in moarte clinica. Ni s-a propus un pact de neagresiune. Mi se pare un fariseism din partea celor care o propun. Am incredere in Blaga, in Videanu, dar nu ei iau decizile in PD", a declarat Tariceanu.

Ne-au ucis Miorita!

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a mai dat o lovitura „micilor producatori". Oierii pierd si dreptul la transhumanta, obicei traditional romanesc, mai ales in acest colt de tara, binecuvintat de Dumnezeu, care se numeste Marginimea Sibiului. „Miorita laie / laie bucalaie / De trei zile incoace / gura nu-ti mai tace / iarba nu-ti mai place...". Parca ar fi anticipat saraca miorita ca peste sute de ani, va trebui sa stea inchisa intr-un camion ca sa poata merge de la ses la munte si de la munte catre ses, sa fie deparazitata si vaccinata, altminteri, ciobanasului i se va lua si pielea de pe dinsul. Cu capul plecatParte definitorie a dezvoltarii poporului roman, practicata de mii de ani, transhumanta a devenit brusc ilegala. Anuntul a fost facut, marti, de catre directorul ANSVSA, Marian Avram. Mai mult, acesta a tinut musai sa-i avertizeze pe ciobani ca vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei, daca nu vor respecta noile norme in ceea ce priveste transportul animalelor. Afirmatia lui Avram e sustinuta din pacate de prevederile europene, care vizeaza siguranta transportului animalelor. Greseala autoritatilor romane e insa aceea ca iau de bun tot ceea ce li se da. Nu mai au voie taranii sa-si vinda laptele si branza? Bine! Ciobanii nu mai au voie cu oitele la pascut? Iarasi bine! De ce sa ne mai complicam sa explicam UE ca migrarea oilor la munte si la ses e o practica ce a definit existenta poporului roman de mii de ani si reprezinta pana la urma chintesenta culturii noastre? De ce sa ne mai chinuim sa explicam impactul reglementarilor comunitare asupra traditiile noastre, care si asa au ramas putine? De ce sa negociem solutii care pot impaca ambele parti? De dragul UEDirectorul ANSVSA ramine pe pozitii: „In cazul transhumantei nu se respecta niciuna dintre masurile de siguranta a animalelor; regulile sanitar-veterinare impun ca vehiculele cu care sint transportate animalele sa aiba sisteme de adapare permanenta, sa fie realizate minimum doua opriri in 24 de ore, iar in cazul transporturilor de peste doua zile, animalele trebuie sa fie cazate intr-o ferma autorizata. Intelegem ca ANSVSA are ce are cu transportul animalelor in masini, deci un soi de trashumanta moderna... dar ce are cu mersul pe jos? Daca nu v-ati dumirit, iata explicatia data tot de Marian Avram: „Animalele trec pe drumuri nationale si incalca proprietati". Obicei stravechiIn schimb, presedintele Federatiei Sanitara a Veterinarilor din Romania, Lucian Lungeanu, s-a aratat nedumerit. „Dar parca pina acum nu deranjau pe nimeni. Animalele au un traseu bine stabilit de mii de ani, nu trec aiurea pe drumuri nationale, iar de cind cu construirea de noi drumuri, va spun sigur ca ciobanii au incercat sa mearga pe trasee ocolitoare, evitind arterele rutiere si autostrazile". In plus, nu poti distruge o practica de mii de ani, doar de dragul normelor europene. „Nu ai cum sa o distrugi! E un obicei definitoriu pentru neamul romanesc si care a dovedit ca e bun, prin practica! Nu poti sa-l inlocuiesti cu unul teoretic despre care doar crezi ca e bun!", a mai precizat Lungeanu.Lovitura fatalaDupa lovitura data „micilor producatori", asa cum ii place Autoritatii Sanitar Veterinare sa le spuna taranilor care vindeau laptele si brinza, prin interzicerea vinzarii produselor in afara localitatii in care domiciliaza, ANSVSA are ac si de cojocul ciobanilor: acestia nu mai au voie sa-si duca oitele la pascut, asa orisicum, ci numai „daca respecta regulile privind siguranta animalelor".Doar pe arii restrinse„Trashumanta este ilegala, pentru ca incalca regulile de bunastare animala si de transport", a dat verdictul directorul ANSVSA, Marian Avram. Acesta a mai precizat ca transhumanta va fi permisa numai pe arii restrinse si numai dupa ce traseul a fost autorizat de directia sanitara veterinara din judet. „Noi trebuie sa stim cite animale sint, daca sint vaccinate, deparazitate, unde pasuneaza, unde circula. Pe teritoriu restrins e altceva, dar sa transporti animalele din Sibiu pina in Delta e o greseala si e ilegal. De la un judet la altul, serviciile veterinare pot monitoriza. Ciobanul depune traseul la directia veterinara, care poate sa il aprobe sau nu, pentru ca pasunarea asta nu poate sa se defasoare asa oriunde", a adaugat Avram.Cioban cu hartaVa dati seama ce inseamna acest lucru pentru badea Ion, din Jina?! Daca opteaza sa-si duca oitele pe jos, trebuie sa faca harta traseului, sa mearga la primarie, iar primaria la autoritatea sanitar-veterinara sa-l aprobe. Daca isi baga oitele in masina, apoi va trebui sa plateasca transportul. Cheltuiala la care se mai adauga banii pentru deparazitari, vaccinari etc.E vina autoritatilorJina va primi, simbata, primul europarlamentar din istoria localitatii. Din pacate, nu va fi o vizita de curtoazie. „Vreau sa ajung acolo simbata. Mi-am propus sa ne intilnim chiar la fata locului si sa vedem ce putem face. Oricum, cred ca problema aceasta ar trebui rezolvata mai mult pe plan national", sustine Podgoreanu, care face parte din Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. Daca trebuie invinuit cineva pentru situatia oierilor, responsabilitatea revine autoritatilor romane, care ar fi trebuit sa anunte aceasta masura mult mai devreme. „Nu trebuie sa blamam Uniunea Europeana si nici oamenii nu sint vinovati, ci noi, ca nu ne-am pregatit", sustine social-democratul.Sa se revizuiascaInfamul ordin 301 ii exaspereaza pe jineni. Primarul din Jina ramine la fel de derutat ca si ceilalti localnici. „Oamenii nu prea stiu ce sa faca. Poate mai amelioreaza hotarirea asta, ca unele puncte sint chiar rau intentionate. De exemplu, fondurile pentru dezvoltare rurala vor veni in cel mai bun caz in septembrie. Ce mai fac la noi in septembrie?", se intreaba Iancu Beschiu. Si el crede ca normativul ar fi trebuit sa se dea inca de anul trecut. Marti, primarul s-a intilnit cu reprezentantii DSV, Directiei Agricole si Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, iar la discutii au venit si jinenii. Fara rezultat. Istorie versus UEVestea ilgalitatii transhumantei, de natura sa nedumeresca si un copil care a invatat „Miorita" din frageda pruncie si stie ca oile merg de colo-colo pentru a pasuna si ierna, a fost taxata dur de presedintele Federatiei Sanitare a Veterinarilor din Romania, Lucian Lungeanu. „Inteleg ca este o norma europeana, dar aici vorbim de o traditie care a avut o importanta covarsitoare in dezvoltarea poporului roman. Autoritatile ar face mai bine sa aiba grija de conditiile precare in care sint transportate animalele, in camioane si in masini, si nu sa le interzica ciobanilor sa mearga pe jos cu oile la pascut", a mai precizat Lungeanu.Indemn la comunicareEtnograful Doina Istfanoni apreciaza ca din punct de vedere al legislatiei europene, trashumanta nu e ingaduita si intra in suspiciune de ilegalitate, insa este o practica traditionala a poporului roman, care nu poate fi „omorita in totalitate". „Anumite elemente pot fi eliminate, anumite nu. Pe de o parte, autoritatile trebuie sa fie flexibile in impunerea noilor norme, dar si ciobanii trebuie sa inteleaga. Nu trebuie sa abandonam lucrurile care ne definesc de atata timp, dar nici sa incalcam normele europene". Etnograful a mai precizat ca trebuie gasite niste portite, niste solutii de impacare a ambelor parti, insa tare ne e teama ca in cazul in care aceste solutii nu se vor comunica la UE, nu vom face nimic.

Pericol de greva

Sindicalistii Sanitas din Sibiu ar putea intra in greva generala, alaturi de colegii din intreaga tara, daca astazi nu va fi aprobat actul normativ privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice, in forma incheiata cu Ministerul Sanatatii. „Astazi (n.r. - ieri) a fost intilnirea membrilor, la Sinaia, iar miine (n.r. - astazi) se va intruni Consiliul National. Daca miine (n.r. - astazi) nu va fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial proiectul de Ordonanta cu pricina, noi vom hotari declansarea grevei", spune Dan Pirnoiu, presedintele Sanitas Sibiu.

Gata de lupta

Marti, Bogdan Olteanu a anuntat ca i-a propus premierului Tariceanu decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare. Presedintele Camerei Deputatilor a adus ca argumente discutiile referitoare la declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei si depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului. Aminare nejustificataLiberal democratii s-au folosit de ocazie ca sa atace din nou conducerea PNL. „PLD considera ca acest gen de scamatorii politice ale conducerii PNL pot intirzia, dar nu pot impiedica un dezastru electoral pentru petroliberalismul politic", a apreciat Raluca Turcan, care este si purtator de cuvint al partidului infiintat de Theodor Stolojan. Partidul sau nu gaseste niciun motiv pentru care alegerile nu ar putea avea loc pe 13 mai. „Aminarea alegerilor pentru Parlamentul European nu se justifica, in conditiile in care exista de mai multa vreme un acord politic pentru aceasta data si nu au intervenit elemente serioase care sa puna data de 13 mai 2007 sub semnul intrebarii", explica Turcan. Frica de alegatoriDe fapt, motivul pentru care liberalii lui Tariceanu cauta sa intirzie alegerile europene este teama acestora de un esec consemnat oficial. „Toate declaratiile lui Calin Popescu Taricean si ale lui Orban, arata teama pentru ca, in sfirsit, PNL poate sa ajunga intr-o confruntare electorala, singur. Inclusiv PNL, prin vocea domnului Bogdan Olteanu, vrea aminarea alegerile electorale", a afirmat Turcan. In opinia sa, alegatorii pe care trebuia sa-i reprezinte PNL sint „dezamagiti si tradati de Calin Popescu Tariceanu, care a facut pact cu PSD".Pe fagas normalNoul partid crede ca va da lovitura la alegerile europene, cu credibilitatea de care se bucura, prin politicienii de marca aflati la conducere. Asta dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis, luni, cererea de inscriere a PLD ca formatiune politica. „Ne-am inregistrat, ne-am asumat ca mergem singuri in alegerile europene. Mesajul nostru este unul singur: avem cei mai credibili oameni in sondaje. Theodor Stolojan, inclusiv pe sondajele care nu plac, ale PSD-ului, care mai nou sint si ale PNL, e pe locul doi", a precizat Raluca Turcan.Opozitie la TariceanuIntr-o aparitie televizata, deputatul PLD a comentat si declaratiile presedintelui Traian Basescu de la Bruxelles. Acesta a facut aluzii la premierul Tariceanu, in plenul Parlamentului European, amintind despre „politica dusa in minciuna, despre tentativele de interventii pentru prieteni la Parchet". Turcan a interpretat afirmatiile sefului statului drept „opozitie la Tariceanu si la cei care s-au indepartat de ce am promis in campania electorala".

Inghetat in drum

Cadavrul unui tinar de 19 ani a fost gasit marti, la intrarea in localitatea sibiana Porumbacu de Jos. Macabra descoperire a fost facuta de un satean, care a anuntat imediat Politia. La locul indicat au ajuns, in scurt timp, lucratorii Postului de Politie Porumbacu de Jos, cei de la Politia orasului Avrig si medicul legist. In urma primelor cercetari efectuate de acestia, cadavrul a fost identificat ca fiind al unui un tinar de 19 ani, domiciliat in localitatea Telciu, judetul Bistrita-Nasaud. Cadavrul nu prezenta urme de violenta, dar era evident faptul ca tinarul a murit inghetat.Fugit de la lucruPolitistii au incercat sa reconstituie ultimele zile din viata tinarului, pentru a afla ce cauta la marginea localitatii. Oamenii legii au aflat ca tinarul era angajat la punctul de lucru exploatare material lemnos din Porumbacu de Sus. In noaptea de 27 spre 28 ianuarie, in jurul orei 2,00, a fugit de la locul de cazare. Tinarul era baut si imbracat sumar. Motivul „evadarii" sale a fost faptul ca stricase un utilaj al firmei pentru care lucra. Desi in cauza nu exista suspiciuni de omor, politistii continua cercetarile, pentru a stabili toate detaliile acestui caz.          

Pact de colaborare

Din acest an, politistii comunitari vor colabora cu jandarmii in executarea diferitelor misiuni care le revin. La inceputul lunii ianuarie, a fost semnat un protocol intre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Sibiu si Serviciul Public al Politiei Comunitare. Prin acest document, s-a reglementat „cadrul legislativ, tactic-specific de actiune in diferite situatii, pentru completarea si intrajutorarea reciproca, in scopul realizarii obiectivelor generale si de comun interes din domeniile siguranta cetateanului si ordinea publica, prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional, apararea valorilor supreme garantate de Constitutie si asigurarea climatului de siguranta civica prin prevenirea comiterii de fapte antisociale si identificarea autorilor crimelor si delictelor si tragerea la raspundere penala a acestora". Actiuni comuneAstfel, jandarmii vor interveni alaturi pe politistii comunitari in situatii care implica aglomerari de persoane, interventia la solicitarea cetatenilor, pentru aplanarea starilor conflictuale, prinderea unor faptuitori si, dupa caz, restabilirea ordinii publice cind aceasta a fost tulburata, prin orice fel de actiuni sau forte ce contravin legilor in vigoare, participarea la salvarea si evacuarea persoanelor si bunurilor periclitate de situatii de urgenta civila, limitarea si inlaturarea urmarilor provocate de asemenea evenimente, acordarea de sprijin reciproc pentru insotirea functionarilor primariei la executarea unor controale si la punerea in executare a unor hotariri ale Consiliului Local si pentru executarea silita a datornicilor aflati in evidentele Primariei. Un prim caz de colaborare fructuoasa intre jandarmi si comunitari a fost inregistrat ieri, cind cele doua institutii au cooperat in ridicarea si identificarea a trei cersetori, care actionau in zonele centrale ale orasului.

Ariton versus H5N1

Noile amenintari care planeaza asupra mai multor judete din tara, in ceea ce priveste revenirea virusului gripei aviare, sint tratate cu maxima de seriozitate de Institutia Prefectului. Ion Ariton nu vrea sa aiba griji, mai ales ca anul acesta, Sibiul va fi plin de turisti. Impreuna cu subprefectii Rodica Tirlea si Marin Craciun, reprezentantul Guvernului a convocat, ieri, comandamentul antiepizootic judetean. Dr. Nicolae Stefanuta, directorul executiv adjunct al DSV, a prezentat Planul de contingenta a Romaniei pentru influenta aviara si constituirea Centrului local de combatere a bolii. El a expus principalele modificari legislative privind combaterea si lupta contra gripei aviare, aprobe prin ordin al primului ministru, in conformitate cu normele Uniunii Europene. CentralizareMasurile pe hirtie nu l-au impresionat pe Ariton. „Luati aceste masuri, in judet, acolo unde se impun, si monitorizati agentii economici care s-au angajat sa respecte anumite programe de modernizare. Atrag atentia asupra Sibiului, care este Capitala Culturala Europeana, pentru ca nu dorim sa avem probleme pe linia sigurantei alimentare a cetatenilor lui si a numerosilor vizitatori care vor veni aici", a avertizat prefectul autoritatile sanitare. Deocamdata, va fi pus in functiune un centru local de combatere a bolii, alcatuit din unitatea locala de decizie (sub conducerea prefectului), unitatea locala de suport (politie, jandarmi si alte institutii ce pot sprijini activitatea centrului) si unitatea locala operationala.

Risc de avalansa

Stratul de zapada proaspata depaseste, in Masivul Fagaras, 40 de centimetri la peste 1.800 de metri altitudine, ducind la cresterea riscului de avalansa la gradul 4. La Bilea Lac si la Refugiul Salvamont Cota 2.000 in masivul Fagaras, adincimea totala a stratului de zapada este de 198 de centimetri. Stratul proaspat s-a asternut peste zapada inghetata si viscolita, cazuta anterior, existind doua zone de rupere. Riscul de avalansa se va mentine in urmatoarele zile, in conditiile prognozate, cu temperaturi scazute si viscol. Traseele turistice montane care ies in golurile alpine sau sint situate la peste 1.500 de metri altitudine sint inchise pe perioada iernii.

Razbunarea naturii

Sibienii care atenteaza la integritatea spatiilor verzi se vor alege cu amenzi usturatoare. Crestarea scoartei copacilor reprezinta, acum o contraventie din partea celor care isi imortalizeaza iubirea in forma de inimioara strapunsa de o sageata. Tot o incalcare a legii spatiilor verzi o reprezinta si florile sau crengutele de copaci rupte din parc. Noua lege a spatiilor verzi are in vedere parcurile, scuarurile, aliniamentele plantate de-a lungul bulevardelor si strazilor, terenurile libere, neproductive din intravilan, care pot fi amenajate ca plantatii. Amenzi mariReglementarea releva faptul ca statul recunoaste dreptul fiecarei persoane la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi proprietate publica, dar nominalizeaza si sanctiunile care se aplica. Astfel, persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 100 de lei noi pentru aruncarea de deseuri, de orice fel, pe spatiile verzi. In cazul persoanelor juridice, sanctiunea este de 1.000 - 10.000 de lei. Taierea neautorizata sau vatamarea arborilor, a aranjamentelor florale ori a gazonului se sanctioneaza cu amenda intre 200 si 1.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, amenda este de 1.000 - 10.000 de lei. Ocuparea spatiilor verzi cu constructii de orice fel si folosirea neautorizata a terenurilor destinate spatiilor verzi se amendeaza cu 5.000 - 30.000 de lei. De asemenea, sint sanctionate si autoritatile administratiei publice locale, precum si persoanele fizice si juridice, care, sub orice forma, diminueaza, instraineaza sau schimba destinatia spatiilor verzi.   

Pistol in ruine

Muncitorii care au darimat o casa in Cisnadie au gasit printre ruine un pistol vechi. Arma, marca Mauser 635, seria 314368, de calibru neidentificat, era intr-un toc de piele maron. Linga arma, au mai fost gasite si citeva cartuse. Oamenii au chemat imediat politistii, care au ridicat arma, in vederea expertizarii. Oamenii legii trebuie sa afle din ce perioada e pistolul si, eventual, cum a ajuns in casa din Cisnadie. Cercetarile sint continuate de catre lucratorii Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Sibiu.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, SC Electrica anunta ca vineri, 2 februarie, intre orele 9 si 14, se va intrerupe furnizarea curentului electric in municipiul Sibiu, pe strazile: Gutuilor, Drumul Ocnei - partial, Prunului, Nucului, Fragilor, Visinilor, Strugurilor, Parului, Marului si Caprioarelor.      

Hoti minori

Doi pustani de 15 ani au ajuns pe mina jandarmilor, dupa ce au incercat sa sustraga niste masinute dintr-un hipermarket sibian. Ieri dimineata, cei doi copii au patruns in magazin si atentia le-a fost atrasa de niste masinute frumos ambalate. S-au asigurat ca nu ii vede nimeni si au inceput sa desfaca ambalajul jucariilor, cu intentia de a le fura. Nu au observat insa camerele de supraveghere, care le-a imortalizat fiecare miscare. Administratorul magazinului a chemat jandarmii. Oamenii legii au luat legatura cu parintii copiilor, carora le-au cerut sa plateasca prejudiciul in valoare de 70 de Ron. De asemenea, parintii s-au ales si cu cite o amenda.

Sanse egale

Ieri s-au desfasurat, la Inspectoratul General al Politiei Romane, probele concursului pentru ocuparea postului de sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu. In concurs au fost inscrisi subcomisarul Lucian Muntean, seful Politiei Municipiului Medias, comisarul sef Ionel Popsa si comisarul Marin Florian, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie Vilcea. Surse oficiale din cadrul IGPR sustin ca comisarul sef Ionel Popsa nu a reusit sa treaca de proba scrisa, astfel incit functia este disputata acum intre subcomisarul Lucian Muntean si Comisarul Marin Florian. „Tot ce pot sa va spun este ca am trecut de toate probele. La fel si contracandidatul meu din Vilcea. Acum asteptam ca in zilele urmatoare sa fie trimise rezultatele la IPJ Sibiu. Se poate sa obtina unul dintre noi doi postul sau nici unul. Vom vedea", a declarat, aseara, dupa sustinerea probelor concursului, subcomisarul Lucian Muntean.

Promisiuni pentru sanatate

Plan indraznetCardurile europene pentru asigurari de sanatate s-ar putea edita chiar la Sibiu, daca Executivul va fi de acord cu propunerea prefectului Ion Ariton. Ieri, la intrunirea Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Virstnice, Ariton a anuntat ca are de gind sa aduca inlesniri sibienilor. Incepind cu obtinerea mai rapida a documentului care permite cetatenilor romani sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta in toate tarile Uniunii Europene. „Stiu ca este un circuit destul de greoi pentru eliberarea acestor documente. De aceea vreau sa propunem, la Bucuresti, ca tiparirea sa se realizeze la Sibiu. Sintem in centrul tarii si ma gindesc la faptul ca monitorizarea cererilor, tiparirea si livrarea documentului s-ar realiza intr-un timp optim, pentru solicitantii din toate judetele tarii", a explicat prefectul Ion Ariton. De la inceputul acestui an, nu mai putin de 1.200 de cereri pentru eliberarea acestui act au fost depuse la nivelul judetului Sibiu, a precizat Adela Cojan, directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS).Urgente aminateCojan a pus la dispozitia prefectului o analiza a sistemului local de sanatate publica, dupa numeroasele solicitari, venite mai ales din partea pensionarilor. Modificarile care se fac lunar pe lista medicamentelor compensate, contractul incheiat de Oficiul de pensii cu Farmacia 24 pentru salariatii din MApN si MAI si infiintarea, in acest an, a unui cabinet de urgente stomatologice pentru pensionari au facut obiectul precizarilor directorului CJAS. Iar impreuna cu prefectul, Cojan a vorbit din nou despre necesitatea construirii unui spital de urgenta la Sibiu. „Avem promisiunea premierului ca acest lucru se va intimpla, dar, din pacate, din motive pe care le vom elucida in viitor, am pierdut un an. Promisiunea a fost facuta la sfirsitul lui 2005 si avea in vedere necesitatea construirii spitatului de urgenta in 2006, in perspectiva anului Capitalei Culturale", a explicat Ariton.Pensii privateNormele privind pensiile private a fost un aspect de care prefectul s-a interesat in mod deosebit, ca parte a armonizarii legislatiei in raport cu practicile comunitare. Explicatiile au venit din partea Mariei Borza, director executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii. „Scopul crearii acestor fonduri este asigurarea pensiilor private distincte, care suplimenteaza pensiile acordate de sistemul public", a reiterat Borza, care a completat ca administrarea acestor fonduri se face de catre Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private, autoritate administrativa autonoma, aflata in subordinea Parlamentului Romaniei.

Veto pentru UDMR

Peremistii sibieni sint foarte suparati pe faptul ca la alegerile europarlamentarilor romani sint invitati sa candideze si reprezentanti ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, organizatie culturala care se manifesta ca un partid politic. „Daca am inghitit hapul ca un ONG cultural al maghiarilor din tara noastra poate juca rol de partid politic pentru a fi folosit in alegerile parlamentare pe post de «joly-joker» in toate guvernarile care s-au succedat dupa revolutie, nu sintem de acord ca o astfel de grupare sa ne reprezinte in forumul european", afirma Nicolae Rada, presedintele PRM Sibiu.   Premiera in UEPentru a sustine legitimitatea protestului PRM, Rada da exemplul tarilor cu vechi state in UE. „Nici o tara dezvoltata din Europa nu concepe ca destinul sau sa fie decis sau reprezentat de minoritatile conlocuitoare, la Bruxelles. In Franta nici nu se discuta despre minoritati, magrebienii sau alti afini sint francezi si in afara tarii se comporta ca atare. In Germania, desi turcii sint o proportie insemnata in rindul minoritatilor, nu au alte drepturi decit germanii de rind si nici nu pot visa sa reprezinte natiunea germana intr-un for international. La noi, desi minoritatea maghiara nu reprezinta nici pe departe 10 la suta din natiunea romana, cum pretinde, UDMR doreste sa aiba europarlamentari in forumul european. In plus, atunci cind episcopul Tokes si-a anuntat candidatura din partea credinciosilor maghiari romano-catolici la fotoliul de europarlamentar, au sarit ca arsi ca li se fura locul", sustine presedintele PRM Sibiu.  

Pasi spre Europa

Institutia Prefectului Judetului Sibiu, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu si Asociatia de Ajutor Familial „ProVita" lanseaza astazi proiectul „Pasi spre Europa". Proiectul are ca obiectiv general imbunatatirea accesului la informatii pe teme europene a populatiei din 12 comune si satele arondate acestora din judetul Sibiu: Apoldu de Jos, Axente Sever, Loamnes, Ludos, Micasasa, Miercurea Sibiului, Pauca, Seica Mare, Slimnic, Sura Mare si Tirnava. Proiectul de informare se va desfasura pe durata a 11 luni.

Sarbatoare la Colegiul greco-catolic din Blaj

Prin doua momente distincte, ce au avut loc saptamina aceasta, a fost comemorat patronul spiritual al Colegiului teologic greco-catolic din Blaj. Prima actiune in acest sens a avut loc luni, 17 ianuarie a.c. la Catedrala Mitropolitana, unde preotii si credinciosii au participat la savirsirea Liturghiei festive si a orei de adoratie inchinate Sfintului Vasile Cel Mare. A doua zi, marti, la Casa de cultura municipala “Iacob Muresianu”, a avut loc un select spectacol pregatit de cadrele didactice si elevii colegiului pentru sarbatoarea comemorativa ce are loc, constant, de 5 ani incoace, in data de 30 ianuarie, de sarbatoarea crestina a sfintilor Vasile, Grigore si Ioan. Momentul este asteptat si intens trait de blajeni, dovada fiind faptul ca sala a fost arhiplina cu elevi si profesori de la toate institutiile de invatamint locale, dar si cu multi spectatori care au venit pur si simplu pentru spectacolul in sine. De pregatirea momentelor atractive de poezie sau muzica din genuri variate, s-au ocupat mai multi profesori, coordonarea generala fiind asumata de prof. Carmen Stan. O oarecare umbra de tristete asupra momentului a lasat “unanimitatea” cu care a fost ignorat de autoritati - locale si judetene, inclusiv de la nivel de ISJ, care au fost invitate sa onoreze cu prezenta evenimentul. 

Pretul unei vieti

Sansele lui Nicolas Lancranjan, baietelul de numai sase ani, care are nevoie urgenta de transplant de inima si plamini, cresc de la o zi la alta, multumita oamenilor care au hotarit sa il ajute. Ca o forma de apreciere pentru ceea ce fac pentru aproapele lor, publicam lista persoanelor care, pina astazi, si-au deschis sufletul si buzunarul pentru ca Nicolas sa traiasca.1. BARDAS  HORIA2. METEA RALUCA3. MUNTEAN MARIOARA4. Sen. ALEXANDRU PERES5. Dep. NICOLAE POPA6. Dep. STEFAN BARDAN7. LUCIANA STEF8. Scoala Generala MESENTEA9. D-NA MARIANA 10. ASOCIATIA REVOLUTIONARILOR “21 DECEMBRIE ‘89”11. PURCARIN CAMELIA RODICA12. ENGI MARIA VALENTINA 13. PERTA LUCIA14. ALTE PERSOANE CARE NU AU DORIT SA ISI PRECIZEZE IDENTITATEA.Prin bunavointa acestora s-au adunat deja 4.500 RON, Nicolas Lancranjan mai facind un pas spre viata. Suma care ii este necesara este mult mai mare, iar fara ajutorul dumneavoastra, sansele micutului Nicolas de a avea o copilarie si un viitor normal sint mici. Dumnezeu sa le dea sanatate copiilor vostri.

Circul pensionarului roman si al cardului bancar

 Si asta pentru ca asa au fost informati de “persoane de incredere”, cum ar fi postasul care le livreaza pensiile de ani de zile sau chiar de casieritele de la CEC care nu informeaza corect, sau pur si simpu, nu au inteles corect informatiile pe care le au de transmis. In mediul rural, oamenii sint convinsi ca in citeva luni trebuie sa fie si ei “in rindul lumii” si sa isi ia banii de la bancomate. Spunem grave, pentru ca unii habar n-au ce este un bancomat, sau mai rau, o parte din ei abia stiu sa citeasca.Cardul sau contul de pensii NU sunt obligatoriiPina la inceputul acestui an, pensionarii nu au avut posibilitatea sa-si faca conturi la institutii bancare pentru ca nu a existat legislatie in vigoare care stipula comisioane pentru o astfel de activitate. Singurele institutii la care se putea face cont erau Banc Post si CEC, care au fost alese inca din 2001 si nu percepeau comisioane deoarece au facut conventii cu Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Ulterior, s-a modificat legislatia. Astfel, orice banca dornica sa faca astfel de servicii trebuie sa semneze o conventie cu CNPAS si apoi sa-si atraga pensionari care doresc sa intre in sistemul asta. Au si aparut amatori, sint conventii incepute si terminate cu BCR-ul , BRD-ul, Banca Romaneasca si vor mai fi deoarece sint si altele in negocieri, insa ramin si Banc Post si CEC. Deja sint 520 de mii de pensionari care au conturi si carduri inca din 2001 la acestea din urma. Insa, foarte important, nu e obligatoriu pentru nimeni, ba mai mult, cei care si-au facut pot renunta la ele. “Ce ma fac, maica?”Am stat de vorba cu oameni din mediul rural si am incercat sa aflu ce stiu despre acest card. Am aflat ca cei mai multi au auzit de la postarita care vine de ani buni si le aduce pensia ca vor fi obligati ca in citeva luni sa-si faca un card si sa deplaseze “la capitala” pentru a-si lua banii. Si asta nu pentru ca asa vrea factorul postal, ci pentru ca asa e “acuma, cu integrarea asta!”. Oamenii au crezut-o pe cuvint, ca doar e om de incredere si niciodata nu i-a pacalit cu banii. S-au speriat bietii de ei si au spus deznadajduiti “Ce ma fac, maica, ca eu nu stiu ce e ala?”. Unii mai au copii sau nepoti care i-ar putea ajuta si care, la rindul lor, erau convinsi ca este obligatoriu sa ai card. Cit despre cei de “la capitala”, nici aici lucrurile nu stau mai bine. De la unul din din sediile CEC, nu ni s-a spus ca nu este obligatoriu, ba mi mult, am primit de la un ghiseu de pensii un formulat pentru bunica (!) pentru a-si face card la CEC. Ba mai mult, am fost informati chiar de functionara de la ghiseu ca nicio banca NU percepe comisioane. Ceea ce NU e deloc adevarat. “Fiecare banca retine un comision, diferit de la banca la banca. Acolo afla exact care sint serviciile pe care le primeste, comisioanele percepute”, a declarat presedintele CNPAS, Mihai Seitan.Cresc pensiile Presedintele Casei de Pensii a intarit de asemenea afirmatia ca pensionarii nu sint obligati de nicio legislatie, fie ea si europeana, sa isi faca card pentru a primi pensia. Ba mai mult, acesta spune ca cei care au optat initial pentru acest card pot renunta oricind la el. “Sint in fiecare luna oameni care renunta la card, din varii motive. Trebuie sa-si depuna o cerere la Casa de Pensii de care apartine ca vrea sa i se transfere pensia de pe card acasa cu o luna inainte, ca avem si noi niste termene, lucram cu milioane de oameni si cu sume foarte mari”. E putin hilar sa spui sume foarte mari, mai ales cind vine vorba de pensii. Insa am aflat o veste bunicica de la ministrul muncii, Gheorghe Barbu, care spune ca pina la sfirsitul acestui an pensiile se vor majora cu 30%. Cit despre carduri, Seitan considera ca pot fi folosite mai mult de pensionarii energici. “Daca te duci si-ti faci cumparaturile cu cardul, plati in sistemul electronic, desigur, cardul e mai folositor si mai rapid”. Insa, in mediul rural, e alta poveste. “Cind merg la cumparaturi trebuie sa fie la magazine care au cititor de card dar ma indoiesc ca in zona rurala exista asa ceva. Dar pe masura ce timpul avanseaza, ca astfel de lucruri nu se fac intr-o zi, se dezvolta si in zona rurala, incet-incet”. a spus optimist Seitan. 

Creste numarul imbolnavirilor

Desi nici in cursul saptaminii precedente nu a fost inregistrat nici un caz de gripa, numarul imbolnavirilor de sezon, cu viroze si pneumonii, este in crestere. De asemenea, nu a fost inregistrat nici un deces datorat infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare sau pneumonie, si nu s-a impus pina acum luarea de masuri de interzicere a accesului vizitatorilor in salile cu risc.Conform datelor furnizate de DSP Alba, in cursul saptaminii trecute au fost inregistrate un numar de 1.431 cazuri de viroze, din care 67 au necesitat internare, cel mai grav afectat segment fiind acela al persoanelor cu o virsta cuprinsa intre 15 - 44 ani, unde au fost inregistrate 506 cazuri de imbolnavire, dar si cel al copiilor cu o virsta cuprinsa intre 5 si 14 ani, unde au fost inregistrate 348 de cazuri de imbolnavire.In ceea ce priveste numarul de pneumonii inregistrate la nivelul judetului, in cursul saptaminii trecute au existat 539 asemenea cazuri, din care 144 au necesitat internare. In ce priveste acest tip de imbolnavire, cel mai afectat segment de populatie a fost tot cel cuprins intre 15 si 44 de ani, cu 188 de imbolnaviri, dar si cel cuprins intre 45 si 64, unde au fost inregistrate 96 de cazuri de pneumonie.Autoritatea de Sanatate Publica Alba avertizeaza populatia ca trebuie sa acorde o atentie crescuta respectarii unei igiene de viata riguroase, cu o alimentatie bogata in surse de vitamine, precum si purtarea unei imbracaminti adecvate sezonului. De asemenea, este recomandata evitarea automedicatiei in cazurile in care temperatura corporala este mai mare de 38 grade Celsius, daca sunt prezente dureri musculare, tuse persistenta si o stare generala alterata, caz in care este recomandat sa se apeleze la medicul de familie.

Conservatorii vor mai multi bani pentru pensionari

Un numar de 23 de parlamentari PC au depus un proiect de lege intitulat “Lege privind Programul de solidaritate sociala in favoarea pensionarilor cu venituri reduse”. Conform spuselor deputatului de Alba, Nicolae Popa, proiectul de lege privind aplicarea unei taxe de solidaritate de 1% operatorilor economici platitori de impozit, a caror cifra de afaceri este mai mare de 100.000 de euro anual, “reprezinta un gest de omenie si recunostiinta fata de toti pensionarii care au muncit o viata intreaga pentru o pensie de mizerie din care nu pot sa-si achite nici piinea cea de toate zilele”.Sumele adunate din cei 1% colectati de la agentii economici cu o cifra de afaceri mai mare de 100.000 euro, se vor constitui intr-un fond de solidaritate ce nu va afecta bugetul de stat, si care va sprijini, in principal, cele 3 milioane de pensionari care au un venit de sub 3 milioane lei vechi.“Fara indoiala, acest proiect de lege, care a primit aviz favorabil din partea comisiei economice din Senat, va sustine majorarea pensiilor celor care nu depasesc salariul minim net pe economie si, totodata, demonstram prin acest gest ca ne pasa de batrinii nostri, si in lupta pentru drepturile lor nu vom fi niciodata singuri”, a mai declarat Nicolae Popa.Coinitiator al proiectului de lege, Nicolae Popa s-a declarat multumit de faptul ca s-a reusit influentarea votului membrilor Comisiei Economice, desi guvernul a acordat un aviz negativ, la fel ca si in cazul proiectului de lege privind despagubirea deponentilor CEC pentru autoturisme Dacia. Acesta a mai adaugat ca, in ciuda avizului negativ al guvernului, comisiile reunite de Buget-Finante, Banci si cea Juridica din Camera Deputatilor au dat un aviz favorabil, urmind ca la inceputul sesiunii parlamentare din februarie, acesta sa fie dezbatut si aprobat in Plenul Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala in acest caz. 

Profesori drogati prinsi la Sebes

Lucratorii antidrog au descoperit asupra lui M.B., in rucsacul acestuia, doua borcane ce contineau masa vegetala de cannabis, uscata, in cantitate totala de 73,5 grame si 3,3 grame marijuana, adica planta de cannabis uscata, maruntita si pregatita pentru a fi fumata, ambalata intr-un ziar. Perchezitiile domiciliare dispuse de judecator au dus la gasirea in locuinta unuia dintre ei a unei cantitati nespecificate de cannabis, in diferite stadii de prelucrare, pentru consum. Celor trei le-au fost recoltate probe biologice de urina, care au demostrat faptul ca au consumat cannabis.Pentru M. B., Tribunalul Alba a eliberat mandat de arestare preventiva pe timp de 29 zile, in conditiile in care acesta era recidivist. In urma cu 4 ani, acesta a mai primit o condamnare de 2 ani inchisoare, cu suspendarea executarii, tot pentru trafic si consum de droguri din categoria cannabisului. Pedeapsa prevazuta de lege in acest caz este inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. D.A.M. si N.S.P. sint cercetati in stare de libertate si risca inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda. Inspectorul general scolar al judetului Alba, Cornel Sandu, a declarat ca, din cite a reusit sa afle, profesorul din Sebes preda la grupul scolar din localitate si este suplinitor. El a spus ca se va intilni cu directorul unitatii de invatamint pentru a discuta despre acest caz si a vedea ce masuri se impun. “Daca va fi sanctionat de instanta, cu siguranta il vom sanctiona si noi. Dar pina atunci, trebuie sa vedem exact ce s-a intimplat... nu pot sa spun acum daca il sanctionam sau nu”, a declarat Cornel Sandu. 

Scormonitorul

• Dom’le, e clar. Mie, cel putin, mi-e clar raspunsul. De mic copil, ma tot intrebam cine a fost primul : oul, sau gaina? Este ca si voi va intrebati acelasi lucru ? Cind erati mici. Poate ca acum nu va mai puneti astfel de intrebari. Nici eu nu-mi mai incretesc circumvolutiunile cu asemenea probleme, dar se face ca, intimplator, am aflat raspunsul : inaintea gainii a fost oul. Iar inaintea oului a fost politica. Deci, din politica iasa oua, iar din oua iasa pui, care cresc mari, pina se fac gaini. Dar hai sa va zic cum am dat peste raspunsul la filozofala chestiune: l-am primit pe e-mail. Adica, nu raspunsul, clar, in mod direct. Ci o invitatie. La o inaugurare. A celei mai moderne ferme de gaini ouatoare din Romania. La noi in judet. In invitatie nu scrie unde-i ferma, dar urechea bleaga a lu’ suprasemnatu’ a auzit ca e la Pianu. Aceiasi ureche a receptat si cine sta “closca” peste afacerea nascatoare de oua vii. Apropo’ (asta-i bagata sa mareasca suspansul...), pe oua le cheama “Galbenel”. Sau pe ferma. N-am prea inteles din invitatie cine-i “galbenel”. Si cum va spuneam, am auzit si cine sta in spatele gainilor (asta suna a zoofilie, dar nu e cazul). Deputatul Mugurel Sirbu, impreuna cu omul de afaceri... hai sa-i spun “Niki Ardeal”, ca daca va spun ca-l cheama Matei, nu-l cunoasteti. Ambii amindoi s-au pus de-a-mpreuna, au accesat niscaiva fonduri SAPARD, si... uite-l pe “Galbenel”! Inaugurarea, vineri dimineata, la ora 11,00. Ma duc sa vad. Da’ de se lasa cu vreo papara. Ca de numarat ouale politicienilor...• Nenea Covaciu, nenea prefectu’, cind ne dati banii? Hai, ca avem si noi cheltuieli, si cu rau-platnici ca matale, nu facem noi avere. Vezi, si te mai plingi la prieteni ca nu apari in ziarul nostru... Zilnic, aproape. Ca sa parafrazez reclama: ‘’Ti-am pastrat un loc la noi in... ‘’ rubricuta. Dar aia era o reclama adresata celor care au probleme cu violenta domestica. Ori, nu e cazul... Sau poate... ? Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Prinsi

 Agentii de siguranta publica din cadrul Politiei Ocna Mures, în timp ce efectuau serviciul de patrulare în zona industriala a orasului, i-au identificat pe Constantin F., de 35 de ani, din Razboieni, Erno H., de 29 de ani, din Cisteiul de Mures si pe Grigore H., de 33 de ani, din Ocna Mures, toti trei angajati ai aceleiasi societati comerciale din oras. In ziua in care au fost prinsi, cei trei au sustras de la locul de munca 2 saci din polipropilena, plini cu motorina, pe care i-au ascuns într-o groapa de pe malul riului Mures. Prejudiciul a fost recuperat si predat societatii pagubite. Cercetarile continua în vederea stabilirea întregii activitati infractionale.

Moarta

 Politia Ocna Mures a fost sesizata, marti, la ora 10.30, de catre Mihaela G., din acelasi oras, despre faptul ca, vecina ei, Maria B., de 72 de ani, nu a mai fost vazuta de citeva zile, iar din apartamentul acesteia emana un miros specific de cadavru. Politistii s-au deplasat la fata locului si au gasit cadavrul persoanei respective, întins pe parchet, într-o camera a apartamentului. Ulterior, s-a stabilit ca persoana decedata era bolnava de mai mult timp, locuia singura, singurul ajutor venind din partea vecinilor. Nu exista suspiciuni cu privire la cauza decesului.

Mai bine pentru pensionarii calatori

 Consilierii locali din Alba Iulia au hotarit, in cadrul ultimei sedinte executive, ca este timpul ca pensionarii din municipiu sa fie sprijiniti mai mult. In consecinta, alesii au votat, in unanimitate, un proiect de hotarire ce prevede cresterea pragului maxim de venit, referitor la abonamente cu facilitati pentru aceasta categorie de virsta. Astfel, incepind din acest an, pensionarii care au venituri de pina la 400 de RON, inclusiv, vor beneficia de transport in comun gratuit, daca isi exprima in scris dorinta in acest sens. De asemenea, primarul Mircea Hava va putea aproba eliberarea de abonamente gratuite pentru persoanele a caror pensie nu depaseste cu mai mult de 10 % limita stabilita prin hotarirea de consiliu local.

La ce trebuie sa fiti atenti

 l Salariile prevazute in contracte sint brute, din ele deducindu-se impozitul aferent. l Orice persoana care vrea sa lucreze in Spania trebuie sa aiba cunostinte minime de limba spaniola. l Ambasadele nu suporta cheltuielile de cazare, de masa sau de intoarcere in tara, daca nu v-ati descurcat. Exista posibilitatea ca o parte dintre angajatori sa achite o anumita suma, dar marea majoritate nu fac acest lucru si nu sint obligati. l Contractele sezoniere nu implica drepturi de somaj sau pensie, ci doar cele permanente. l In cazul in care constatati ca angajatorii nu-si respecta obligatiile contractuale, faceti o plingere scrisa la inspectoratul teritorial de munca. Anexati dovezi care sa sustina afirmatiile (inscrisuri, declaratii de martori etc.). l Atentie la prevederile din contractele din agricultura. Acestea contin la capitolul “ore suplimentare” prevederi de plata pe care angajatorii spanioli le considera mari. Inainte de a le efectua, stabiliti clar care e cuantumul platii pentru a nu exista neclaritati.

Cum sa va deschideti o afacere

 Potrivit informatiilor primite de la Departamentul pentru Munca in Strainatate, in cazul in care vreti sa desfasurati o activitate autonoma, in speta, sa va deschideti o afacere in Spania, trebuie sa dispuneti de capital si sa parcurgeti urmatoarele etape: Nu aveti permis de munca Cereti la cea mai apropiata sectie de politie un numar de identificare al strainului. Acesta va figura in toate documentele ce vi se vor elibera. Tot aici sau la Biroul pentru Straini veti completa formularul Ex.14 (original si copie). In acelasi dosar cu formularul, atasati pasaportul (original si copie; originalul se restituie dupa autentificarea copiei), documente care sa ateste ca va aflati legal in Spania si motivul solicitarii. Aveti permis de munca Depuneti la Biroul de Munca ori la politie un dosar care sa cuprinda formularul Ex. 16 completat, pasaportul si doua fotografii. In ambele cazuri, veti depune o cerere de afiliere la Regimul de Securitate Sociala si va veti inscrie la Regimul Special al Autonomilor. In acest sens, veti merge la Trezoreria Generala, pentru a completa formularele TA si TA.0521/1. In final, va trebui sa va inscrieti la Ministerul Economiei, pentru a figura ca platitor de impozite. In acest sens, veti completa formularul Modelo 036 la agentia fiscala din localitatea in care v-ati deschis afacerea.

In Spania, romaanii pot lucra in orice domeniu

 In perioada de tranzitie, românii pot lucra in Spania ca salariati, in regim general, ca salariati sezonieri si ca lucratori pe cont propriu. Lucratorii români trebuie sa intre in posesia unei autorizatii de munca. Aceasta va fi solicitata de catre angajator, dupa incheierea contractului cu angajatul. Pentru o perioada de munca mai mare de sase luni, românii au nevoie in plus si de viza de munca, pe care o pot obtine de la Ambasada Spaniei din România. (Recent, ministrul spaniol al muncii, Jose Caldera, a declarat ca aceasta viza ar putea fi in curind eliminata. Oficialitatile române au contestat viza de munca, deoarece incalca prevederile legislatiei comunitare, n.r.) Posturi disponibile Potrivit atasatului pe probleme de munca din cadrul Ambasadei României de la Madrid, Catalin Boicu, Spania nu a limitat numarul meseriilor pentru români, spre deosebire de alte tari din UE. Acestia pot lucra in orice domeniu, la fel ca si cetatenii autohtoni. In prezent, angajatorii spanioli au transmis la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) un numar de 1.600 de posturi disponibile pentru români. Dintre acestea, 1.172 sint in agricultura, iar alte 436 vizeaza urmatoarele meserii: timplar, operator masini textile, muncitor agricol, macelar, sofer camion, chelner, dulgher, sudor, fierar si betonist. Si in aceasta luna, OMFM organizeaza inscrieri pentru femeile care vor sa lucreze in agricultura. Singura conditie este legata de virste, care trebuie sa fie cuprinse intre 18 si 45 de ani. De asemenea, pina pe 13 februarie, OMFM organizeaza selectii pentru barbatii care vor sa lucreze ca soferi pe camion si care indeplinesc urmatoarele conditii: au intre 25 si 35 de ani si experienta de minimum doi ani, dovedita cu carnet de munca. In plus, OMFM organizeaza actiuni permanente de inscriere pentru urmatoarele meserii: drujbist, fasonator, macelar, ospatar, bucatar, asamblor profile de aluminiu si geamuri termopan, fierar-betonist, dulgher, zidar, electrician, tinichigiu-vopsitor auto, faiantar-mozaicar, electrician, mecanic autobuze si camione, mecanic utilaj greu, mecanic hidraulic, electromecanic auto, instalator aer conditionat, cazangiu, sudor, sofer tir.

Gigi, Dichiseanu si Pavel - un trio PNG pentru Europa

 PNG, tradus, Partidul Noua Generatie, aceasta noua speranta a romanilor din tara si din diaspora, dupa cum ne asigura intr-un interviu insusi Gigi Becali, va participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare. Ale carui cap va fi el. Sub cap vor fi, nu se stie cit de sus sau cit de jos, nimeni altii decit ... Dan Pavel si... Ion Dichiseanu (da, intr-adevar, actorul). Gigi Becali mizeaza pe linga cei doi pe inca 8 bucati in Parlamentul European. (Intrebat despre criteriile de selectie a candidatilor, Becali a nominalizat “aspectul fizic”). Dintre aspectele biografice ale celor doi nominalizati, care s-ar putea sa-l fi cucerit pe patronul Stelei. Dan Pavel, volumul “Teodiceea anselmiana, Teeodiceea thomista, o cercetare comparata” sau poate, “Bibliopolis. Eseu asupra metamorfozei cartii”. Dan Pavel este profesor de istorie si de stiinte politice si din 1994 s-a orientat catre o cariera universitara in Cluj. Ion Dichiseanu este un actor pe care cine-l stie, il stie. “100 de lei” (1973), “Racolarea” (1985), “Animale Bolnave” (1970) si multe-multe alte filme intra in biografia sa.

Tradare in PSD!

 Partidul Social Democrat s-a crispat. Iesit din amorteala politica in care intrase ca urmare a scandalurilor interne, provocate de conflictele de interese si de anchetele declansate impotriva sa, PSD a crezut ca a dat lovitura cu disensiunile dintre PNL si PD. Numai ca, razboiul purtat pe prea multe fronturi a creat agitatie fara rost si social-democratii s-au trezit in fata artileriei grea, fara aliati care sa le tina spatele sau sa le acopere flancurile. Negocierile cu Partidul Conservator sau cu Partidul National Liberal sint si nesigure, nici nu pot fi purtate in lumina reflectoarelor, dar mai ales nu sint productive din punct de vedere electoral. Ultimele doua sondaje de opinie, cel mai recent al IMAS-ului, i-au pus pe pesedisti in fata unei realitati dure. Modul in care s-au comportat pe parcursul disputelor politice din ultima vreme s-a repercutat negativ asupra imaginii partidului, care a ajuns pe la 16%. Reactia in fata acestor studii a fost haotica. In loc sa isi adune specialistii si sa faca o analiza serioasa de strategie, in cel mai clasic stil pedeserist, de “batista pe tambal” si intrigi interne cit cuprinde, social-democratii lui Mircea Geoana s-au isterizat. In Kiseleff s-a identificat “tradatorul” care i-a “lucrat” la sondaje, in persoana nimanui altcuiva decit Alin Teodorescu. Cel care, nu numai ca i-a fost sef de cancelarie lui Adrian Nastase, dar mai este si unul dintre cei mai importanti actionari ai IMAS. Saracul Teodorescu a facut si el ce se putea face, adica le-a explicat tuturor ca el garanteaza pentru corectitudinea cifrelor din sondaj. Lucru care a stirnit nedumerirea celuilalt sociolog din partid, vicepresedintele Vasile Dincu: “este nefiresc. Intrebarile sint puse altfel si grafica este schimbata”. La rindul lui, Ioan Rus a avut si el o parere in acest sens si anume ca “mi se pare o chestie pusa cu mina”.

Romania va continua reformele

 Seful statului a dat asigurari ca România va continua reformele începute si va actiona pentru a diminua decalajele care o desparte de celelalte tari membre avansate. Seful statului a reamintit ca niciun alt obiectiv politic, altul decit aderarea la UE, “nu a reusit sa uneasca cu aceeasi forta în jurul lui întreaga societate si sa coalizeze întreg spectrul politic, ridicindu-se deasupra oricaror interese de partid sau a intereselor individuale” Avantaje si responsabilitati Traian Basescu i-a asigurat pe parlamentarii europeni ca, dupa 1 ianuarie 2007, românii nu au cazut în capcana relaxarii si sint constienti ca procesul real al integrarii europene abia acum începe. “Este un efort pe termen lung ce trebuie facut la noi acasa, nu numai de catre institutiile statului, dar si de fiecare român în parte”, a mai spus Traian Basescu. Presedintele a exemplificat cu reforma legislativa întreprinsa de România si eforturile pentru a se alinia standardelor europene. România a înteles ca apartenenta la UE nu implica doar avantaje, ci si responsabilitati, a spus Traian Basescu. În schimb, a punctat seful statului, integrarea României ofera si o serie de avantaje Uniunii Europene, amintind în acest sens ca tara noastra ofera o traditie politica toleranta, a doua piata de desfacere, dupa Polonia, oportunitati de investitii si cunoaste, de sapte ani, un ritm de crestere sustinut care, în 2006, este de 8,4% - superior cu mult fata de media de crestere a UE. “În cei 17 ani de reforma, transformarile dramatice care au avut loc au permis ca România sa se apropie de standardele UE”, a spus Traian Basescu, care a pledat pentru o actiune concentrata a politicienilor pentru apropierea cetatenilor din estul si vestul Europei. La capitolul ‘’bile albe’’, seful statului a mentionat printre altele judecatorii independenti, ministrii responsabili si îmbunatatirea situatiei copiilor institutionalizati. ‘’În România de astazi judecatorii sint independenti, iar ministrii sint responsabili pentru actele lor în exercitiul functiei. Situatia copiilor institutionalizati sau a celor cu deficiente s-a ameliorat considerabil. S-a facut un efort important în integrarea romilor. România are astazi cele mai dure formulare pentru declaratiile de avere si de interese pentru cei aflati în functii publice, a eliminat practica reesalonarii datoriilor companiilor, a introdus transparenta în acordarea fondurilor publice si a întarit sanctiunile penale pentru evaziunea fiscala’’, a explicat Basescu domeniile în care s-au înregistrat progrese. El a marturisit, totusi, ca România mai are mult pentru a recupera ‘’decalajul care o desparte de statele membre avansate, chiar si fata de actuala medie europeana’’. Basescu a aratat ca venitul mediu pe economie este de numai 328 de euro, infrastructura de transport este mult ramasa în urma, în timp ce dezvoltarea rurala si eliminarea agriculturii de subzistenta constituie înca o ‘’mare provocare’’. Presedintele sustine cauza Moldovei Discursul în plenul Parlamentului European a oferit, totodata, prilejul sefului statului sa pledeze pentru cauza europeana a Republicii Moldova si apartenenta poporului acestei Republici la valorile culturale europene. “România intentioneaza sa explice, sa sustina si sa gaseasca sprijin în interiorul Uniunii pentru ca Republica Moldova sa revina în Europa, acolo de unde a plecat în 1940 fara voia ei. Si populatia României, si populatia Republicii Moldova au aceeasi istorie, vorbesc aceeasi limba, au aceeasi cultura, aceleasi traditii si aceleasi aspiratii europene. Cu siguranta, este o obligatie morala si politica a României si a românilor sa lupte pentru ca familiile noastre de la est de Prut sa revina acasa în Europa”, a spus seful statului român.

Pe ecrane, Fidel Castroooo...

Daca e Hugo Chavez, este si Fidel Castro! A lipsit trei luni de pe micile ecrane. De sase luni se reface dupa nu se stie ce operatie. Ieri, “Lider Maximo” a taiat elanul rauvoitorilor si a aparut la televizor. Alaturi de bunul lui prieten, Hugo. Comparativ cu imaginile anterioare, actualul Castro a afisat o forma considerabil mai buna. “Cum v-am promis, batalia e departe de a fi pierduta”, l-a asigurat Castro, in virsta de 80 de ani, pe liderul venezuelean, considerat mostenitorul lui politic. Intrevederea s-a desfasurat in acorduri muzicale, a durat doua ore si a fost ferita de priviri indiscrete. La final, Castro si Chavez au strigat intr-un glas “Patrie, socialism sau moarte, vom invinge!”. 

Ghici, cine vine la Kremlin?

Inca un pic si “tarul” de la Kremlin isi schimba identitatea. In martie anul viitor au loc alegeri prezidentiale. Actualul locatar al fortaretei din centrul Moscovei, Vladimir Putin, pleaca. Asa a promis. Asa va afirma si astazi la prima lui “mare conferinta” de presa. In fata celor peste 1.200 de ziaristi acreditati, presedintele Rusiei va citi “testamentul” sau politic. Asa se poarta la case mari. Va schita viitorul politic al statului, de la A la Z. Inevitabil, va vorbi de succesor. Tirgul spune ca Putin a decis pe mina cui lasa Rusia: dintre vicepremierul Serghei Ivanov si prim vicepremierul Dmitri Medvedev, tot el adjunct la Gazprom, a pariat pe ultimul. Trimis la Davos sa convinga lumea cit de minunata si intelegatoare este Rusie, Medvedev a facut o impresie buna. Intors acasa, el si-a incropit deja un staff electoral. Toti juristi, ei vor forma baza viitoarei echipe care-l va ajuta pe Medvedev sa urce mai usor spre Kremlin. Pentru ca lupta va fi dura, unde arma compromiterii va juca rolul cuvenit. 

PE a ramas fara obiect de activitate

Parlamentul European se confrunta cu un deficit de proiecte legislative importante în 2007, datorat partial planurilor Comisiei Europene de a reduce birocratia, unii eurodeputati fiind îngrijorati ca Legislativul ar putea deveni o institutie fara obiect de activitate, informeaza publicatia electronica EUObserver. “Nu este vorba despre a tine comisiile (parlamentare) ocupate. Dar daca “reglementare mai eficienta” presupune sa nu faci nimic - si aceasta este impresia pe care o avem în acest moment - atunci noua ne va apartine propunerea noilor initiative”, a declarat liderul grupului socialist, Martin Schulz. “Sint îngrijorat ca Parlamentul nu are nimic de facut. Avem atit de putine propuneri legislative de la Comisie, încit multi se pot întreba de ce îmi pierd timpul la Bruxelles”, a afirmat liderul liberalilor din PE, Graham Watson. CE preconizeaza ca în 2007 vor exista 76 de proiecte care vor implica în întregime Parlamentul si statele membre, mai putine însa decit cele 114 decizii comune din 2003 si cel 112 din 2006, dar nu departe de media de 92 înregistrata începind cu anul 2000. 

Sanctiuni pentru posesorii de masini in leasing

 Noul Cod Fiscal prevede amenzi usturatoare pentru posesorii de masini in leasing, in cazul neplatii impozitelor si nedeclararii bunului. Astfel, persoanele fizice platesc o amenda cuprinsa intre 50 si 200 de lei daca nu depun declaratiile, si de 200 pina la 500 de lei in cazul in care posesorii de masini nu si-au declarat bunul pina la 31 ianuarie. Totusi, legislatia permite autoritatilor locale sa prelungeasca termenul limita, potrivit Mediafax. In cazul persoanelor juridice, limitele minime si maxime ale amenzilor se majoreaza cu 300%, astfel ca sanctiunile sint cuprinse intre 200 de lei si 800 de lei, respectiv intre 800 de lei si 2.000 lei. Declaratiile sint depuse la directiile de impozite si taxe din primarii.

A expirat termenul desemnarii sediului unic pentru TVA

 Potrivit prevederilor noilor norme metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, persoanele impozabile care au fost inregistrate in scopuri de TVA prin sedii permanente, inainte de data aderarii, aveau obligatia ca pina ieri, 31 ianuarie 2007, sa desemneze un sediu permanent responsabil pentru toate obligatiile in scopuri de TVA an contul tuturor celorlalte sedii permanente de pe teritoriul Romaniei. In consecinta, daca o companie straina avea mai multe sedii pe teritoriul Romaniei, avea obligatia sa scoata din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA celelalte sedii pina la aceeasi data de 31 ianuarie 2007, prin depunerea unor declaratii de mentiuni, insotite de certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, la organul fiscal in a carui evidenta erau inregistrate. Astfel, incepind cu luna ianuarie 2007, toate operatiunile impozabile ale tuturor sediilor permanente vor fi efectuate utilizind doar codul de inregistrare in scopuri de TVA al sediului permanent desemnat. Amintim ca potrivit legii, toti contribuabilii inregistrati ca platitori TVA la 30 noiembrie 2006 aveau obligatia ca pina la 31 decembrie sa obtina noul certificat de inregistrare in scopuri de TVA prin simpla prezentare la organul fiscal teritorial. In principiu, noul cod eliberat conform Standardului International ISO 3166 - alpha 2, atribuit din oficiu, difera de cel vechi prin inlocuirea particulei “R” dinaintea numarului cu “RO”, care trebuie obligatoriu inscris pe toate documentele fiscale ale contribuabililor din Romania.

Limitari pentru tutunul si alcoolul fara accize

 Ministerul Finantelor Publice a limitat cantitatile de produse care pot fi aduse de peste granita pentru consumul propriu. Ce va depasi limitele prevazute in Normele de aplicare a Codului fiscal se considera a fi achizitionat in scopuri comerciale si va fi supus accizarii si in tara. Romanii nu vor mai putea aduce din strainatate mai mult de zece litri de bere sau 90 de litri de vin, daca vor sa nu plateasca accize. Limita maxima admisa pentru alcoolul intermediar, cum este vermutul, este de doi decalitri. Tutunul de pipa, a carui cantitate nu depaseste un kilogram nu este supus regimului accizelor. In schimb, tigaretele se considera ca au fost achizitionate pentru uz propriu daca in bagaje nu vor fi mai mult de 800 de bucati, reprezentind 40 de pachete. Limita la tigarile cu o greutate maxima de 3 grame pe bucata este de 400 de unitati, iar numarul tigarilor de foi a fost stabilit la 200. Totusi, autoritatea fiscala poate hotari daca produsele detinute in cantitati sub limitele impuse sau egale cu acestea sint destinate scopurilor comerciale sau nu.

Se agraveaza relatiile dintre Romania si Ucraina

 La o conferinta de presa, el a afirmat ca, nici mai mult, nici mai putin, Romania are unele pretentii fata de Ucraina din cauza construirii pe bratul Bistroe al Deltei Dunarii a unui canal de navigatie, demers considerat de Bucuresti ca aducator de daune mediului inconjurator.Partea ucraineana, afirma Descit, intentioneza sa rezolve acest conflict prin negocieri bilaterale cu Romania, dar daca vor mai exista alte plingeri la ONU, Kievul este gata sa-si apere pozitiile sale chiar si la acest nivel. Interesant cine ar putea purta astfel de discutii din partea ucraineana. Ministrul de externe Boris Tarasiuk si-a dat demisia. Era omul presedintelui. Un pro-occidental. Omul care ar fi dus cu siguranta Ucraina in NATO. Deposedat de numeroase din prerogativele sale de sef al statului, Viktor Iuscenko pierde astfel controlul asupra politicii externe. Cine va ocupa locul vacant, nu conteaza. Lista numelor e lunga. Raspunsul va veni abia la sfirsitul lui februarie. Pina atunci, e posibila inclusiv o criza constitutionala. Consecinte? Greu de spus. Intre timp, voci de peste Ocean afirma ca administratia de la Washington nutreste o profunda dezamagire fata de prestatia lui Iuscenko. Plecarea lui Tarasiuk pune cruce eforturilor SUA de a amplasa, in Ucraina, elemente ale sistemului american de aparare antiracheta. Iuscenko pare incoltit din toate partile. In lipsa lui Tarasiuk, el ar fi putut interveni in scandalul Bistroe. Este copresedintele comisiei mixte Romania - Ucraina, infiintata acum doi ani cu omologul lui de la Bucuresti, Traian Basescu. Dar guvernul ucrainean vrea sa finalizeze lucrarile la canal. A dat si bani - 74 milioane de grivne, aproape dublu fata de prevederile initiale. Oricum, lucrarile pe Bistroe s-au reluat. Si nu mai are cine sa le opreasca. Altfel spus, un nou scandal cu Romania pare de inevitat.

Falsificarea dosarului de credit poate aduce dosar penal

 Masurile mai mult sau mai putin ortodoxe ale bancii centrale reusesc sa aduca viteza de dezvoltare a imprumuturilor la un nivel rezonabil. Piata e atent monitorizata, iar cei care fac scamatorii prin care fenteaza plafonul maxim de creditare se pot trezi cu dosar penal. Reprezentantii bancii centrale au avertizat in nenumarate rinduri ca numarul celor care isi permit un credit in momentul de fata si nu au contractat un astfel de instrument financiar a devenit extrem de mic. In consecinta, Directia de Supraveghere este cu ochii pe orice incercare de pacalire a plafonului de creditare instituit prin normele BNR. Conform legii, cei care apeleaza la astfel de mijloace sint pasibili de dosar penal. Cea mai des intilnita modalitate de pacalire a bancilor se refera la umflarea veniturilor. Clientii vin cu adeverinte false care contin sume mai mari. Cea mai sofisticata metoda este insa una care ocoleste legea: veniturile solicitantului de credit sint marite special pentru o perioada cuprinsa intre una si trei luni, timp suficient pentru adjudecarea unui imprumut in conditii perfect legale. In general, Directia de Supraveghere din BNR declanseaza anchete in momentul in care imprumutatul uita sa-si mai achite obligatiile asumate catre banca sau in cazul in care exista suspiciunea ca salariul cuiva a crescut exponential pentru a pacali oficialii bancii. Ritmul de crestere a creditului neguvernamental a continuat sa se incetineasca in luna decembrie a anului trecut, cind soldul a fost de 93,28 miliarde de lei, cu 53,7% mai mult fata de valoarea de la sfirsitul anului 2005, potrivit datelor prezentate miercuri de Banca Nationala a României (BNR). La sfirsitul lunii noiembrie 2006, soldul creditului neguvernamental era cu 54,1% mai mare decit in noiembrie 2005, in scadere de la 54,9% dupa primele zece luni. In primele trei trimestre din anul trecut, creditul neguvernamental era in urcare cu 59,6%. Avansul din luna decembrie, comparativ cu noiembrie 2006, a fost de 1,5%, respectiv 0,8% in termeni reali, se arata intr-un comunicat al BNR. Evolutia anualizata a fost determinata in principal de majorarea cu 77,3% a componentei in lei, la 49,48 miliarde de lei. Imprumuturile contractate de populatie au urcat cu 93,2%, in cazul firmelor cresterea fiind de 65,4%. Valoric, creditele populatiei au ajuns la 23,08 miliarde de lei, iar cele contractate de persoanele juridice, la 26,4 miliarde de lei. Creditele in valuta au avansat cu 33,7%, la echivalentul a 43,79 miliarde de lei, cele acordate populatiei avind cea mai mare crestere, de 71,8%. Sumele in valuta imprumutate de populatie au fost de 16,18 miliarde de lei, iar creditele contractate de firme au crescut cu 18,3%, la 27,61 miliarde de lei. La sfirsitul anului trecut, economiile in lei ale populatiei se situau la 21,19 miliarde de lei, in crestere cu 24,8% comparativ cu decembrie 2005, si cu 6,4% peste nivelul din noiembrie 2006. Depozitele in lei ale persoanelor juridice au avansat cu 26,8% fata de decembrie 2005, la 23,98 miliarde de lei. Comparativ cu noiembrie 2006, cresterea a fost de 9,2%. Depunerile in valuta ale rezidentilor au ajuns la 31,15 miliarde de lei, cu 20,4% peste nivelul de la finele anului 2005. Depunerile populatiei au urcat cu 31%, depasind 15 miliarde de lei, in timp ce depunerile persoanelor juridice s-au situat cu putin peste 16 miliarde de lei, insa ritmul de crestere a fost mai lent, de 11,9%.

Nasul Irinei Columbeanu e director de banca

Inca de acum citeva zile, familia Columbeanu a anuntat ca nasii fiicei lor nu vor fi Adrian Mutu si sotia sa, Consuelo, desi cele doua cupluri au destul de multe lucruri in comun. Irinel s-a razgindit, si l-a ales drept “parinte spiritual” pentru micuta Irina pe un om de afaceri grec, asa-zis partener de-al sau, care deja i-a oferit Irinei o pereche de pantofi foarte scumpi, marca Gucci. Columbeanu a preferat ca identitatea acestuia sa ramina necunoscuta, avind in vedere ca urmeaza sa dezvolte mai multe proiecte de afaceri in Romania. Desi Irinel a afirmat ca el si grecul sint parteneri de afaceri, cei doi nu sint deocamdata foarte apropiati. Misteriosul om de afaceri este de fapt, director de banca, si, cel mai probabil urmeaza sa colaboreze cu Irinel la citeva proiecte de constructii in Bucuresti si poate chiar in tara. Primul astfel de proiect va fi chiar parcarea din fata bancii la care acesta are functia de director, pe care Iri s-a oferit sa o constriasca una dintre firmele de specialitate patronate de el. Referitor la nasi, cuplul Columbeanu inca isi mentine ideea ca este posibil ca Irina sa aiba mai multi “parinti spirituali”, avind in vedere ca ei au foarte multi prieteni pe care i-ar incinta un astfel de gest. Oricum, cei doi mai au timp sa se hotarasca, avind in vedere ca botezul va fi pe data de 27 mai, cind Irinel va sarbatori si implinirea virstei de 50 de ani. Si, cind, de asemenea, cei doi isi doresc ca Monica sa fie din nou insarcinata.

Sandoi a anuntat lotul pentru amicalul cu Moldova

 Antrenorul nationalei de tineret a Romaniei la fotbal, Emil Sandoi, a anuntat numele jucatorilor care vor face parte din lotul pentru meciul amical impotriva reprezentativei similare a Moldovei. Cei 18 jucatori convocati sint urmatorii: Costel Pantelimon (Poli Timisoarea), Ciprian Tatarusanu (Juventus Bucuresti) - portari; Adrian Scarlatache (Jiul Petrosani), Nichita Patriche (Sportul Studentesc), Emil Ducu (FC National), Stefan Mardare (FC Vaslui), Vasile Pacuraru (Farul Constanta), Laszlo Sepsi (Gloria Bistrita) - fundasi; Paul Tåncu (Poli Iasi), Adrian Ropotan (Dinamo), Cristian Tanase (FC Arges), Valentin Simion (UTA), Eric Bicfalvi (Jiul Petrosani) - mijlocasi; Hristu Chiacu (Wisla Cracovia), Razvan Neagu (FC Vaslui), Claudiu Keseru (FC Nantes), Clement Palimaru (Poli Iasi) si Bogdan Stancu (Unirea Urziceni) - atacanti. Partida dintre Romania si Moldova va avea loc in data de sase februarie, de la ora 19.00, la Tiraspol. Lotul de tineret se va reuni in vederea acestui meci pe data de patru februarie.

Shilpa Shetty, din casa Big Brother, la masa cu regina Angliei

Shilpa Shetty, cistigatoarea concursului Celebrity Big Brother dupa o polemica internationala asupra unor presupuse atitudini rasiste manifestate de alti participanti la emisiune, a declarat ieri ca a fost invitata sa o cunoasca pe regina Elisabeta a II-a si pe premierul britanic, transmite AFP. Intr-un interviu pentru cotidianul “Daily Mirror”, Shilpa Shetty a declarat ca a primit o invitatie oficiala la sediul secretariatului Commonwealth, care reuneste majoritatea fostelor colonii britanice, pentru a sarbatori pe 12 martie, in compania reginei Marii Britanii, “Commonwealth Day” (Ziua Commonwealth-ului).Intilnire si cu Tony BlairStarleta indiana a mai fost invitata sa participe pe 7 februarie, in Camera Comunelor, la o intilnire cu premierul britanic Tony Blair. “Afacerea (atacurilor rasiste presupuse care au avut-o drept tinta - n.r.) a fost politizata, dar de ce as refuza sa-l intilnesc pe Tony Blair? Sint de acord sa intilnesc pe oricine doreste acest lucru si care s-a aratat solidar cu mine”, a declarat aceasta. Actrita de la Bollywood, in virsta de 31 de ani, a cistigat duminica reality-emisiunea difuzata pe Channel 4 dupa ce a obtinut 63% din voturile telespectatorilor. Rasismul englezilor i-a adus celebritateaPresupusele atacuri rasiste din partea unor concurenti ai starletei indiene au declansat o polemica internationala si au fost pe punctul de a stirni un incident diplomatic intre India si Marea Britanie. In India au avut loc manifestari violente de strada.Autoritatea care reglementeaza mass-media in Marea Britanie a primit peste 40.000 de plingeri din partea telespectatorilor.Concurentii, inchisi si filmati 24 de ore din 24 intr-un apartament, au insultat-o si  i-au propus sa “frece toaletele cu dintii”. 

In sfirsit, Ronaldo a semnat cu AC Milan

 Atacantul brazilian Ronaldo a primit, in sfirsit, dezlegarea oficialilor de la Real Madrid sa plece la formatia italiana AC Milan. Cele doua cluburi s-au inteles ca starul “galacticilor” sa fie cedat milanezilor pentru suma de 7,5 milioane de euro. Tot in cadrul acestei tranzactii, AC Milan a acceptat sa-l cedeze pe brazilianul Ricardo Oliveira la Real Madrid pina la finalul sezonului, cu optiune de cumparare. Ronaldo a semnat deja cu formatia italiana, un contract valabil pina in 30 iunie 2008. Astfel, atacantul de 30 de ani revine la Milano dupa ce a petrecut cinci sezoane la rivalii concitadini ai “rossonerrilor”, Internazionale, intre anii 1997 si 2002. Chiar daca Ronaldo a fost in acest sezon doar de trei ori titular pentru Real Madrid, noul sau antrenor Carlo Ancelotti este increzator si spera ca brazilianul sa-si redescopere forma odata cu revenirea in Italia. “Ronaldo nu este Gras. El este solid si are o tinuta impunatoare. Cred ca principala sa problema a fost lipsa motivatiei, dar decizia sa de a veni la AC Milan este un semn pozitiv. Chiar daca nu s-a mai antrenat prea mult in ultima perioada, Ronaldo ramine un jucator excelent”, a declarat tehnicianul. Imediat dupa plecarea de la Real Madrid, Ronaldo le-a multumit tuturor celor care l-au sustinut, insa a refuzat sa-l pomeneasca si pe antrenorul Fabio Capello. “Tocmai am semnat un contract cu AC Milan. As dori sa le multumesc suporterilor, oamenilor care m-au sustinut, tuturor coechipierilor mei si tuturor antrenorilor pe care i-am avut, in afara de unul”, a declarat atacantul brazilian. AC Milan a reusit sa transfere un jucator de care avea mare nevoie, avind in vedere eficacitatea din fata portii a lui Ronaldo. Atacantii milanezi au resit sa inscrie pina acum in acest sezon doar 26 de goluri in 21 de partide disputate in Serie A, principalii marcatori fiind Gilardinho (sapte goluri), Ricardo Oliveira si Filippo Inzaghi (ambii cu doua reusite). “Jucatorii care ne pot ajuta sint bineveniti. Speram ca si Ronaldo sa puna umarul la performantele echipei noastre”, a declarat atacantul Inzaghi. De asemenea, colegul lui Ronaldo de la selctionata Braziliei, mijlocasul Kaka, are incredere in potentialul noului atacant de la AC Milan. “Nu cred ca mai este nevoie sa spun cuiva ce reprezinta Ronaldo pentru fotbalul din ultimul deceniu. Sint sigur ca mai are multe de oferit daca va avea o motivatie”, a declarat Kaka. AC Milan ocupa locul al noualea in Serie A, cu 27 de puncte.

F.R. de Box, facuta K.O. de catre ANS

 Ieri a avut loc la sediul Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) intilnirea lunara cu presa a presedintelui Octavian Bellu, in care seful acestui for a dorit sa dea un semnal clar ca se doreste demararea reformei sportului românesc, iar aceasta va porni de la o colaborare inedita in perioada post-revolutionara, fapt sustinut si de presedintele COSR, Octavian Morariu. Astfel, Agentia Nationala pentru Sport si Comitetul Olimpic si Sportiv Român vor propune mai multor ministere - Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Sanatatii - o agenda comuna in ceea ce priveste sportul, tinind cont de faptul ca toate cifrele referitoare la starea de sanatate in România este ingrijoratoare, in special in rândul tinerilor. Un alt pas important facut de conducatorii celor doua foruri sportive este decizia de a descentraliza miscarea sportiva din România, urmind ca deciziile in ceea ce priveste investitiile in sport sa fie luate la nivelul comunitatilor locale, singurele care cunosc realitatile din teren. Agentia Nationala pentru Sport a publicat ieri si bugetele alocate federatiilor sportive, Federatia Româna de Atletism beneficiind de cel mare buget, la fel ca anul trecut. Astfel, forul condus de Ilie Floroiu va primi 5.367.000 de lei din totalul bugetului care se ridica la suma de 50.110.750 de lei, in acest top urmind canotajul, gimnastica si handbalul. Asa cum s-a intimplat pina acum, FRF nu a depus cerere de finantare. O decizie care va face cu siguranta valuri in zilele urmatoare este aceea conform careia Federatia Româna de Box a fost declarata neeligibila pentru acordarea de fonduri, forul condus de Rudel Obreja aflindu-se “in situatia de nerespectare a dispozitiilor statutare, ale actelor constitutive, regulamentelor proprii si ale legii”. Dupa cum se stie, seful pugilsmului românesc a fost reales in functie de Adunarea Generala a federatiei de specialitate chiar duminica trecuta, Obreja respingind vehement orice acuzatie de nerespectare a legislatiei in vigoare. Mai mult, presedintele Federatiei Române de Box l-a acuzat la sfirsitul saptaminii trecute pe Octavian Bellu ca “arunca in haos activitatea pugilstica din România prin nefinantare, chiar in anul pre-olimpic”, declarind ca Bellu este “prost sfatuit”. Seful ANS nu a comentat in niciun fel toate aceste afirmatii ale lui Rudel Obreja, exprimindu-si chiar satisfactia la finalul conferintei de presa de ieri ca mass-media nu a exploatat acest subiect.

Moga - agonie sau extaz?

 Si nu este vorba despre un singur caz, ci de doua. Primul dintre acestea a fost solutionat: piesa “Make it”, compusa de Papa Jr. si interpretata de Giulia Nahmany, a fost catalogata ca fiind plagiata si descalificata din concurs. Cel de-al doilea caz il reprezinta piesa “Dracula, My Love”, compusa de Marius Moga si interpretata de Andra si Simplu, acuzata ca este copiata dupa melodia “When Religions Come To Town” a trupei E-Type. La inceput, acuzatiile de plagiat aduse lui Marius Moga nu au fost luat prea in serios. Insa lucrurile s-au inrautatit cind toata presa din Romania a primit un e-mail din partea unui anonim care acuza similitudini izbitoare intre cele doua melodii. Astfel ca “acuzatul” a luat imediat atitudine si, convins fiind de nevinovatia sa, a plecat la Londra pentru a demonstra ca asemanarile dintre melodiile incriminate reprezinta o pura coincidenta. Marius a apelat la un reprezentant al Academiei Britanice de Muzica, unul dintre cei mai mari specialisti din lume care pot da un verdict daca o melodie reprezinta sau nu un furt. Aceasta operatiune l-a costat pe “Micul Mozart” suma de aproximativ 2.000 de euro, bani pe care i-a platit din propriul buzunar. Dar rezultatul ii este favorabil. Concluzia specialistului este ca intre cele doua melodii exista asemanari datorate unei pure coincidente, si ca nu poate fi vorba sub nicio forma de plagiat. In cazul unui proces intentat de E-Type lui Moga, acesta ar avea sanse de cistig 25%, in timp ce compozitorul roman ar avea sanse 75%.“Va multumesc pentru publicitate”Toata aceasta problema s-a dezbatut marti seara in emisiunea “Nasul” de la B1 TV. Contactat prin telefon, Marius Moga a privit situatia destul de lejer, si le-a spus celor din platou ca le multumeste pentru publicitatea gratuita pe care i-o fac. Marius este mindru ca aceasta este singura piesa din concurs despre care se vorbeste si, pe un ton ironic, fiind destul de sigur ca va iesi invingator din aceasta “batalie”, el le-a urat succes si celorlalti participanti. De asemenea, Marius a recunoscut ca cele doua piese seamana, dar a spus ca este in stare sa jure cu mina pe Biblie ca prima data a auzit melodia “When Religions Come to Town” in urma cu citeva zile. Cea mai mare nemultumire a sa este faptul ca in cazul unui conflict intre un roman si un strain, strainul este intotdeauna pus intr-o lumina favorabila, iar romanul este cel pus la zid. La rindul sau, Moga a contraatacat, spunind ca Shaggy a plagiat o piesa pe care el a compus-o pentru Corina si care a fost difuzata la radiourile din Canada.Unii il sustin, altii il  desfiintezaAndra: “Eu prefer sa nu comentez prea mult situatia. Daca vom fi pina la urma eliminati din concurs, nu va fi sfirsitul lumii pentru mine. Mihai Traistariu este cel mai bun exemplu, el participind de sapte ani la rind. Mie imi place piesa foarte mult si, daca vom merge mai departe, sper ca publicul sa ne voteze. Evident ca sint subiectiva, dar eu sper din tot sufletul sa mergem mai departe”.Radu Fornea (compozitor): “E jenant si dezgustator ce se intimpla. Nici nu mai conteaza daca este sau nu vorba de plagiat. Important e ca doua piese seamana si ne facem de ris daca ne prezentam asa la Eurovision, pentru ca ne vom certifica precum hoti in fata lumii intregi. Daca as fi in locul lui Moga, mi-as retrage piesa si as pleca acasa. Daca, intr-adevar, nu a mai ascultat piesa pina acum, inseamna ca a avut ghinion si ar trebui sa accepte acest lucru, nu sa incerce sa se disculpe. Ca toti am vazut ca cele doua melodii seamana”. Serban Huidu (membru in juriu la preselectie): “Intotdeuna trebuie sa fie cineva care sa dea cu bita in balta. Asa s-a intamplat si in cazul lui Marius, avem o piesa buna si trebuie sa o desfiintam. Pina la urma, E-Type a luat din folclorul nostru o parte dintr-o melodie pe care a prelucrat-o. Piesa “Dracula My Love” reprezinta Romania si ar merita sa mearga mai departe”.