monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Bolnavii internati in spital nu vor mai fi nevoiti sa isi cumpere medicatia

Ministrul sanatatii publice, Eugen Nicolaescu, este optimist in ceea ce priveste cazurile in care bolnavii internati in spital  sint nevoiti sa isi cumpere medicatia. Ministrul Nicolaescu a declarat pentru Mediafax ca aceste cazuri vor fi “exceptii, si nu reguli” din a doua parte a acestui an, intrucit bugetul sanatatii este cel mai mare din ultimele doua decenii. Mai mult, Nicolaescu sustine ca va fi urmarit si modul in care sint folosite fondurile. “Vom urmari cu foarte multa atentie modul in care vor fi utilizate bugetele spitalelor si mai ales cresterea sumelor alocate pentru medicamente si materiale sanitare, astfel incit situatia in care pacientii erau obligati sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare sa dispara. Sigur ca bugetul pe 2007 abia a intrat in functiune. Eu cred ca partea a doua a lui 2007 ar trebui sa insemne o amelioarare semnificativa a situatiei financiare, iar astfel de cazuri, daca apar, sa fie exceptie, si nu regula”, a declarat Eugen Nicolaescu. Acesta mai spune ca in anul 2006 a rezolvat citeva probleme “mai mult de natura manageriala”, iar in anul acesta se va axa pe rezolvarea problemelor suplimentare, cea mai importanta fiind finantarea. In acest an, intregul sistem de sanatate din România primeste 4 la suta din PIB. “Am hotarit ca acesti bani sa-i ducem catre citeva directii importante, investitii in aparatura medicala de inalta performanta pentru sectiile de anestezie, terapie intensiva, unitatile de primiri urgente, maternitati si imagistica”, a adaugat ministrul Nicolaescu. Acesta mai spune ca programul de post-transplant va fi preluat de MSP si vor fi finantari de zece ori mai mari pentru oncologie, in special pentru profilaxie.  

Nicolae Popa acuza guvernul de masuri discriminatorii

Deputatul conservator a avertizat ca se prefigureaza izbucnirea unui scandal fara precedent, din cauza nemultumirilor producatorilor de lapte, datorita prevederilor articolului 21 al H.G. 1853/2005. Articolul respectiv stipuleaza ca nu se deconteaza si sumele aferente cantitatilor de lapte care au fost livrate si au ramas neachitate in luna decembrie 2006.In opinia lui Nicolae Popa, H.G. 1853/ 2005 stabileste in mod aberant conditiile de depunere a cererilor pentru subventiile acordate petru productia de lapte livrat in ultima luna a anului trecut, deoarece cererile trebuiau insotite si de dovada platii.Nicolae Popa a declarat ca a primit o multime de semnalari din partea producatorilor de lapte de la nivelul judetului Alba, prin care acestia isi manifestau nemultumirea si disperarea pentru faptul ca nu au intrat in posesia sumelor aferente laptelui livrat in decembrie 2006.Zilele libere sunt de vinaNicolae Popa a declarat ca situatia creata se datoreaza zilelor libere ale institutiilor publice precum si a institutiilor financiar - bancare din perioada sarbatorilor de iarna, care nu au mai efectuat nici un decont catre producatorii agricoli, astfel acestia fiind in situatia de a nu putea prezenta dovezile platilor pentru laptele livrat.Un act normativ deplasat“Consider ca acest act normativ este total deplasat din moment ce interzice in mod grosolan si neadaptat la realitate sa se acorde subventiile pentru cantitatile de lapte livrate in decembrie 2006 si decontate in 2007. Ne aflam intr-o situatie fara precedent, pentru ca Ministerul Agriculturii s-a comportat in acest caz, in relatiile cu producatorii agricoli si cu consiliile pe produs, ca un stapin de sclavi”, a declarat Nicolae Popa. In opinia deputatului, Ministerul Agriculturii ar trebui sa inteleaga ca, in realitate, tocmai ministerul este in slujba producatorilor agricoli, a celor care platesc impozite la stat si sustin astfel financiar acest minister.Soliciari catre ministrul   MotreanuNicolae Popa a solicitat ministrului Agriculturii, Dan Motreanu, sa instaureze, in regim de urgenta, respectarea unor relatii principiale, profesionale si colegiale cu producatorii agricoli autohtoni, pentru a se evita repetarea unor astfel de situatii impardonabile. De asemenea, Nicolae Popa i-a solicitat ministrului Dan Motreanu analizarea tuturor actelor normative emise de minister si, in cel mai scurt timp, sa supuna aprobarii Guvernului noi masuri care sa repare greselile comise de predecesorul sau. 

Monumentul Unirii, in linie dreapta spre realizare

Prezent in cadrul unei conferinte de presa, deputatul conservator Nicolae Popa a declarat ca a avut, de curind, o intrevedere cu ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si ca acesta l-a asigurat de tot interesul ministerului pentru realizarea acestui monument, precum si de faptul ca ministerul este la curent cu progresul demersului de construire a acestui monument si chiar a fost de acord cu suportarea a aproximativ 70% din valoarea monumentului.Nicolae Popa a mai declarat ca, in acest moment, a fost stabilit chiar si un amplasament al viitorului monument, de comun acord cu autoritatile locale, la intrarea spre bulevardul Transilvaniei, si a fost chiar intocmit un proiect al viitorului monument.Inaugurarea monumentului, prevazuta pentru 1 Decembrie 2008Prezent in cadul aceleiasi conferinte de presa, colonelul Ioan Todericiu, vicepresedinte al Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor”, initiatoarea acestui proiect, a declarat ca se doreste ca monumenul sa fie inaugurat cu ocazia implinirii a 90 de ani de la Marea Unire a tuturor romanilor. Acesta a mai prezentat istoria aociatiei pe care o conduce, infintata in 1926, sub ocrotirea Majestatii Sale, Regina Maria, si reinfiintata in 1991, dupa desfiintarea fortata de regimul comunist din 1948, asociatia numarind la aceasta ora 200.000 de membri si simpatizanti, precum si faptul ca a construit pina in prezent peste 400 de monumente si a restaurat alte 600. Ioan Todericiu a mai declarat este imperios necesar, pentru romanii de pretutindeni, sa avem un monument al Marii Uniri, la Alba Iulia, capitala de suflet a tarii.Primul proiect, in valoare de 10 milioane RONConstruirea viitorului monument se afla in acest moment la stadiul de creare de proiecte, care vor fi reunite, in viitor, in cadrul unei licitatii publice, prin care sa fie atribuite fondurile necesare. Un prim proiect a fost intocmit, in acest sens, de catre artistul plastic Gheorghe Ionita, artist ce a lucrat in cadrul armatei si care a fost contactat pentru acest proiect de chiar Asociatia Nationala “Cultul Eroilor”. Valoarea monumentului propus de artistul Gheorghe Ionita este de aproximativ 10 milioane RON. Acesta va fi format dintr-un soclu de granit, pe care vor fi incrustate insemne heraldice, cu harta Romaniei, stema regala, numele infaptuitorilor unirii, precum si provinciile ce au format statul national unitar roman. Monumentul in sine va fi construit din bronz si va avea o inaltime de 18 - 23 de metri si va reuni mai multe elemente de simbolism.  

Aerodromul din Vintu de Jos prinde contur

  O prima estimare se va face dupa realizarea studiului de fezabilitate, insa costurile nu se anunta foarte mari, deoarece, intr-o prima faza, pista nu va fi betonata, ci pe iarba, iar in prima faza, investitiile vor consta intr-un hangar si un rezervor de combustibil. Aerodromul va fi destinat avioanelor usoare, dar va putea fi folosit si pentru avioane de transport persoane cu maxim 29 de locuri. Ion Dumitrel a estimat ca aerodromul ar putea deveni functional chiar din acest an, la acest nivel, dar pentru viitor se ia in calcul si amenajarea unei piste betonate, daca vor exista solicitari de extindere a activitatii. Potrivit lui Alexandru Danciu, aeroportul are deja si beneciari. “La ora actuala stim ca exista cel putin doua avioane cu propretari din Alba, inca unul va fi cumparat cind demaram, si alte doua -unul mai mic si unul de 29 de locuri - sint comandate”, a declarat primarul din Vintu de Jos.

Avem mai multe ferme decit SUA!

Incapabili sa explice Comisiei Europene situatia reala din mediul rural, alesii au adoptat hotariri care se resfring acum negativ asupra tarii noastre. Un taran care are in batatura o vaca, este, in opinia autoritatilor europene, un fermier, proprietar de exploatatie agricola. Asta deoarece, atunci cind au fost pusi sa aleaga titulatura, politicienii nostri au hotarit ca proprietarul de animale este “fermier - exploatator agricol”. Legile, dar si normele de bun simt, spun ca un om de afaceri nu are nevoie de ajutor social, ceea ce a dus la o situatie pe cit de hilara pe atit de grava. Oameni batrini, bolnavi si singuri se vad acum pusi in situatia de a-si pierde putinii bani pe care ii primeau de la stat, din cauza faptului ca au in curte o vaca sau o capra. Sute de mii de “ferme”Cind un european spune “ferma” sau “exploatatie agricola” intelege o amenajare de citeva hectare, sau chiar mai mare, unde sunt crescute zeci sau sute de animale, cu utilitati moderne si cu o piata de desfacere pe masura. Cind un roman spune “ferma” sau “exploatatie agricola”, se gindeste la un mic grajd in care sunt ingrijite zece vaci si poate 5 oi, iar productia de lapte este dusa la piata cu caruta. Cind un politician roman spune “ferma” sau “exploatatie agricola” se gindeste probabil la o curte de tara cu doua gaini, un porc si eventual un ciine. Asta au pus alesii nostri pe hirtie atunci cind au fost intrebati cum merge treaba cu agricultura din Romania, iar tara noastra are acum sute de mii de “exploatatii agricole”, adica atit cit au la ora actuala SUA. Este la fel de adevarat ca, de la 1 inauarie, daca ai in batatura mai mult de trei porci, iti trebuie autorizatii, te numesti fermier si poti vinde doar la piata, dar numai daca te pui bine cu vecinii.“Exploatatia” lui tanti LutaSituatia este cu adevarat tragica in Muntii Apuseni, acolo unde animalele fac parte din viata de zi cu zi, sunt crescute cu ajutorul social si reprezinta singura sursa de venit. Tanti Luta, din Sohodol, o femeie peste care au trecut ani atit de multi incit au indoit-o de spate, a ramas fara ajutor de la stat, pentru isi permite ca in “ferma” sa, sa creasca doua vaci si citeva oi. Numarul animalelor nu se cunoaste exact, pentru ca in creierii muntilor, lupul si ursul sunt stapini, asa ca “exploatatia” se reduce pe zi ce trece. Cu ultimele forte, tanti Luta isi varsa naduful: “Io nu-s sanatoasa de fel. Is tata bolnava si copilul ma tine. Banuti n-am nimic, ca am avut social din ala de la primarie, dar mi l-or tras si acela. Care munceste si ii tare si poate lucra ii altceva, dar cind stai pe pat, nu are cine iti da nimic. Si copilul aista nu are bani defel, nu are nici un servici. De ma credeti, ii parca turbat de foame! Sa ma calce nevoia daca nu, nu avem nici un venit. Apa’ dracu stie, ca acuma daca vorbim, asa, cinstit, pentru citeva vite...? Suntem acia pe creasta muntelui si ne ia vintul cu totul si daca dam vitele sa huluie dracului si grajdu cela. Stau aci, iaca, ce sa fac, ca bani n-am nici macar sa ma duc la spital si dau matele dupa mine intr-o zi”. O masura ciudataPrimarul comunei Sohodol, Lucian Andreica, este de partea oamenilor, dar nu are nici o putere pentru a schimba legile. El crede ca “Sint probleme deosebit de mari. Este o lege, care nu mai permite sa alocam ajutoare sociale celor care au, cit de cit, niste bunuri, acasa. A fost socotit de catre cei care au intocmit legea ca daca un om are trei bovine, nu mai beneficiaza de ajutor social. Aici, mai toata lumea are un pic de padure sau citeva animale, dar nu poti face de pe asta atitia bani incit sa traiesti un an de zile. Nu au cum, dar sa mai plateasca si o spitalizare spre exemplu, pentru ca legea asa spune, ca cei care nu beneficiaza de ajutorul social, nu beneficiaza nici de spitalizare gratuita. Motii sunt vitregiti de mult, nu numai de acum. Multi spun ca, pe vremuri, au primit ajutor social, iar acum, pentru nu mai putem sa le dam, asteapta sa moara. Ei sunt saraci, dar nu sint numai saracii nostrii, sint ai tarii si acum, ai intregii Europe”. Cui ii pasa ?Decizia care reglementeaza regimul exploatatiilor agricole are, insa, si alte repercursiuni. Spre exemplu, la nivel local, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor este obligata sa supravegheze activitatea in domeniul alimentar si non alimentar. Odata cu acreditarea europeana a institutiei, toate gospodariile comunale au devenit exploatatii si au un alt regim sanitar, deci mai mult de munca pentru inspectori si medici. Vasile Beres, directorul DSVSA Alba spune ca “In Alba avem multe GP-uri, adica Gospodarii Comunale. Au fost si inainte, sunt si acum si vor fi mult timp de acum incolo. Oamenii asa sunt obisnuiti, sa creasca pe linga casa un pui, un porc sau o vaca. Dar, de curind, GP-urile au devenit exploatatii agricole, iar europenii nu inteleg de unde avem atitea. Ei nu inteleg ce se petrece la noi si sunt socati pentru ca avem atitea exploatatii cite au cei din SUA sau alte state foarte dezvoltate”. 

Politica externa a Romaniei, intre UE, NATO si alte meleaguri

Traian Basescu a precizat ca Romania sustine ideea unei Constitutii europene si demersul Germaniei care detine presedintia UE, de a relansa dezbaterea pe marginea acestui subiect: “Actuala presedintie a Consiliului va primi tot sprijinul Romaniei pentru relansarea dezbaterii pe noi coordonate”. Republica Moldova - atentie specialaSeful statului a tinut sa dea asigurari ca Romania, proaspat intrata in UE, nu va renunta la acordarea unei atenii speciale Republicii Moldova. “Romania pledeaza pentru politica usilor deschise, ca factor major de stimulare a reformelor democratice si a dezvoltarii economice. (...) Romania va continua sa sustina in perspectiva europeana a Republicii Moldova, sa fie aceeasi cu cea de care beneficiaza statele din Balcanii de Vest”. O alta prioritate a politicii externe in 2007 este securitatea energetica. “Continuam sa vedem cea mai buna solutie intr-o politica energetica comuna a UE. O asemenea politica va putea garanta eficienta energetica, diversificarea resurselor si a rutelor de transport si liberalizarea sectorului energetic de la furnizor la utilizator”. Basescu a explicat ca in privinta Republicii Moldova “este datoria noastra morala sa promovam mentinerea identitatii romanesti prin toate mijloacele legale si instrumentele financiare, educationale si culturale pe care statul roman le are la dispozitie”.Zone cheie: Balcanii si Marea NeagraDoua zone cheie vor fi in atentia Romaniei in 2007. Prima este cea a Balcanilor, iar Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca nu a renuntat la ideea de la inceputul mandatului sau, ca Romania trebuie sa fie un stilp de stabilitate pentru aceasta zona:  “Cred insa ca problemele sensibile din Balcani - Kosovo, perspectivele Bosniei Hertegovina, ale Republicii Moldova, ale Republicii Muntenegru, angajarea Serbiei pe orbita europeana, dar si combaterea criminalitatii sau a puseurilor extremiste - isi vor gasi rezolvarea numai intr-o abordare unitara la nivel regional”.A doua zona importanta este cea a Marii Negre: “A doua zona care concentreaza tot mai mult atentia noastra este situatia de securitate in bazinul Marii Negre, tinind cont ca aceasta nu este doar o zona de mare perspectiva, dar si una cu multiple riscuri si provocari”. Politica “extra” UE si NATODincolo de politica UE si NATO, Traian Basescu a specificat ca “separat, intentionam sa dezvoltam anumite proiecte de securitate democratica, incepind cu implementarea unui mecanism regional functional, pentru reactii la urgentele civile”. De altfel, Traian Basescu a precizat in mai multe rinduri in cadrul discursului sau ca politica externa a Romaniei “nu se va limita la actiunile inerente statutului sau de membru al celor doua organizatii”. Si aceasta pe motiv ca “este in interesul nostru ca spatiul de pace si democratie sa se extinda”. Tocmai de aceea, se contureaza o noua “axa”, care este, de fapt o punte: “Vedem necesara crearea unor punti de cooperare Europa-Marea Neagra-Marea Caspica-Asia Centrala”, a declarat Traian Basescu. Presedintele Romaniei merge insa, tot pe liniile trasate de UE. Caci zonele Marii Caspice si  a Asiei Centrale reprezinta zone de inters pentru UE, a carei presedintie este detinuta de Germania. Tot la capitolul politica externa “extra” UE si NATO, Traian Basescu a nominalizat intarirea relatiilor cu statul Israel si statele arabe. “Dorim sa reconstruim pe baze noi si raporturile traditionale pe care Romania le-a avut cu statele din Orientul Mijlociu, sa consolidam relatia cu statul Israel si cu statele arabe”. Basescu a facut referire in mai multe rinduri la “amplificarea schimburilor cu Republica Moldova, Ucraina, Caucazul de Sud, Federatia Rusa, state din Asia Centrala”. Si a adaugat ca “intentionam sa valorificam cu mai multa imaginatie enormul potential de cooperare pe care il ofera state precum China, India, Japonia, Republica Coreea”.  Axa Washington-   Londra- BucurestiDespre Axa Washington- Londra- Bucuresti, idee lansata la inceputul mandatului sau in 2005, presedintele nu a spus ieri nici un cuvint. In schimb, a precizat ca “obiectivele fundamentale ale politicii externe in ansamblu, pe care le-am stabilit la inceputul mandatului meu, nu se schimba si de aceea nu voi mai insista asupra lor”. De altfel, in discursul sau, Traian Basescu a avut o singura referire la SUA: “Dorim sa imprimam aceeasi viziune in relatia cu SUA. Nu concepem o Europa si America de Nord decit ca parteneri”.Relatia cu AfricaNu in ultimul rind, Traian Basescu s-a referit si la relatia cu Africa. “Din motive de limitare a resurselor, am diminuat o perioada legaturile cu continentul african. Asistam acum insa la o sporita mobilizare internationala in sprijinul Africii si tatonam mijloacele de a ne asocia acestui efort, inclusiv prin proiecte de asistenta pentru dezvoltare”. In acest fel, Traian Basescu a raspuns apelului lasat anul trecut de Marea Britanie, cind detinea presedintia G 8, a celor mai dezvoltate state. 

UE urmareste evolutia crizei biletului, care nu trebuie sa afecteze reformele

Semnalul de alarma a fost lansat la Bucuresti, la doar doua zile de la declansarea scandalului din jurul biletului trimis de premierul Tariceanu presedintelui Basescu. Leonard Orban a completat avertismentul cu o atentionare: Comisia Europeana urmareste evolutia crizei biletului, care nu trebuie sa afecteze reformele. Asadar, Romania ar putea avea de suferit de pe urma crizei politice generata de scandalul biletelelor, iar pericolul activarii clauzei de salvgardare planeaza asupra tarii noastre. Leonard Orban le-a sugerat politicienilor romani sa lase gilceava si sa se apuce de treaba pentru ca, in luna martie, Romania va trebui sa prezinte Comisiei Europene un raport cu privire la pasii care au fost facuti pe calea reformelor in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei.Pentru a evita activarea clauzei de salvgardare, comisarul european a sugerat autoritatilor sa continue eforturile, in mod sustinut, ca si pina acum.Totodata Leonard Orban a cerut autoritatilor sa urgenteze procesul de adoptare a legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate.SuspiciuniLeonard Orban a atras atentia asupra faptului ca Romania ar putea trezi suspiciuni la nivelul Comisiei Europene din cauza instabilitatii politice, care ar putea incetini procesul reformelor in domeniul integrarii. Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban a precizat ca scandalul legat de biletul adresat de premierul Calin Popescu Tariceanu presedintelui Traian Basescu este analizat cu maxima atentie la nivelul Comisiei Europene.“La nivelul Comisiei Europene se analizeaza cu maxima atentie, dar reactiile nu sint rapide, ci calculate. Dezbateri, discutii politice exista in toate statele membre, problema este ca acestea sa nu impiedice, sa nu impieteze evolutia reformelor”, a avertizat Orban.Leonard Orban a mai spus ca la nivelul Uniunii Europene sint analizate in detaliu actiunile fiecarui stat membru UE.Comisarul european a mai precizat ca acele state care nu au probleme de politica interna au o influenta mai mare in cadrul UE.Tocmai de aceea Leonard Orban a lansat “un apel calduros” autoritatilor romane sa nu se culce pe-o ureche, acum cind Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Orban le-a reamintit politicienilor ca Romania este in continuare monitorizata de reprezentantii UE.Comisarul european a mai precizat ca o incetinire a ritmului reformelor ar putea crea suspiciuni la nivelul Uniunii Europene. Tocmai de aceea Orban a sugerat factorilor de decizie sa nu puna sub semnul intrebarii eforturile care au fost depuse pina acum.“Fac un apel calduros autoritatilor romane sa nu puna sub semnul intrebarii eforturile care au fost facute pina acum. Nu trebuie sa uitam ca Romania se afla sub supravegherea unui mecanism de verificare”, a aratat Leonard Orban.Clauza de salvgardare ameninta RomaniaIn contextul crizei de la Bucuresti, Leonard Orban le-a reamintit politicienilor preocupati de subiectul biletelelor ca in luna martie, autoritatile romane vor trebui sa prezinte un raport Comisiei Europene, cu privire la eforturile facute in domeniile restante. “In martie, vom transmite un raport cu progresele facute”, a avertizat Orban. Comisarul european pentru multilingvism a spus ca raportul va fi supus analizei Comisiei Europene, care ar putea decide activarea clauzei de salvgardare in cazul in care Romania nu isi va indeplini angajemantele asumate.Legea ANI - o urgentaComisarul european a tinut sa reaminteasca faptul ca Romania mai are pasi importanti de facut in procesul de integrare. Mai avem restante la capitolul Justitie, nu a fost adoptata legea ANI, mai sunt probleme si la capitolul lupta impotriva coruptiei si a agentiilor de plati.Leonard Orban a spus ca Romania trebuie sa duca la bun sfirsit reformele pentru a capata increderea Uniunii Europene.“Trebuie sa ne indeplinim angajamentele asumate. Trebuie sa adoptam legea ANI, mai avem de lucrat si la lupta impotriva coruptiei”, a declarat comisarul european pentru multilingvism. In final, Orban a salutat faptul ca, in sfirsit, au fost lansate dezbaterile asupra strategiei post-aderare.“Salut faptul ca s-au lansat dezbaterile. Sper sa se identifice citeva idei principale care sa fie sustinute de intreaga clasa politica si de societatea romaneasca, iar acestea sa se constituie in linia pe care Romania sa o urmareasca in urmatorii ani”, a spus Orban. 

Scormonitorul

• Dom’le, mari mincinosi mai sint politicienii astia. Ce spun eu, “mari”? Mareti. Gigantici. Incomensurabili. Te mint in fata cu un tupeu de neimaginat, cu zimbetul pe buze. Hai sa va dau exemplu concret, sa nu ziceti ca-s pacalici. Ieri, pe la amiaza, presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel, nu era de gasit de catre cautatori. Daca intrebai la secretariatul sau, domnita te ruga sa astepti, pentru ca “e prin institutie, cu putina treaba”. Hai sa va zicem noi care era acea “putina treaba”. S-a ascuns in biroul lui Dan Popescu, sa poata minca pachetelul adus de acasa. Ca la usa biroului lui era o inghesuiala... Si cine avea treaba cu el, si cine nu avea, tot la usa biroului lui ajungea. Vezi-Doamne, numai       sa-l salute. Stati, ca minciuna de-abea urmeaza! Dupa ce a mincat, ce-i drept, pe fuga, Dumitrel, batindu-se pe abdomen, a afirmat: “M-am ingrasat”! Ei? Ce ziceti? Nu-i asa ca ca e sfruntata? Dumitrel gras! El, caruia ieri dimineata vroiam sa-i dam telefon, sa-si bage caramizile in buzunare, ca afara bate vintul... Huuuuuooooooo. Rusine! Minciuna!!!• Prefectul Cosmin Covaciu e un zgircit si jumatate. De fapt, doi. Nu unul si jumatate. Cosmi si Covaciu. Nu facem referire la faptul ca ne e dator cu bani, pe care nu vrea sa ni-i dea. Ci la faptul ca subprefectul Arpad Ladany a ajuns sa fie nevoit sa-si mai ia o slujba. Numai datorita faptului ca salariul primit de la Institutia Prefectului Alba nu-i ajunge de la o luna la alta, cel mai probabil. Serios! Daca mergeti voi la un anume notar public din Alba Iulia, care are cabinet pe strada Trandafirilor (de la Tribunal spre SPAR), o sa vedeti pe unul din pereti o lista. Cu traducatori autorizati. Unul dintre cei de pe lista, si anume traducatorul autorizat din si in limba maghiara, este subprefectul Arpad Ladany. Nu ne-am mai uitat si la tarife, dar ne gindim ca nu e prea scump un subprefect. Citiva lei, acolo. Nem igoz?   Telefonul Scormonitorului 0728-828750Acest text va fi considerat pamflet

Casa de Cultura a Studentilor, “Mihai Eminescu”?

 Vicepresedintele PC Alba, consilierul local Mircea Abrudean a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca va propune, in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului Local, ce va avea loc la sfirsitul acestei luni, schimbarea numelui Casei de Cultura a Studentilor in Casa de Cultura a Studentilor “Mihai Eminescu”. Acesta a declarat ca PC s-a gindit la aceasta varianta cu ocazia implinirii a 157 de ani de la nasterea marelui poet national, mai ales ca, in chiar apropierea Casei de Cultura a Studentilor se afla un bust al acestuia. Mircea Abrudean a adaugat ca, in cazul in care propunerea se va bucura de sprijin din partea consilierilor locali, se va lua legatura si cu conducerea Agentiei Nationale pentru Tineret, in administrarea careia se afla Casa de Cultura a Studentilor.

Intuneric si acoperisuri distruse in Apuseni

 Furtuna, cu vint puternic si precipitatii, care a facut ravagii in multe zone ale tarii, nu a fost mai blinda nici cu judetul Alba. In consecinta, in dimineata zilei de 19 ianuarie, la ora 7,00, erau fara alimentare cu energie electrica nu mai putin de 13 comune. Dintre acestea, 11 sint din Apuseni, la care se mai adauga Almasu Mare si Vintu de Jos. In Apuseni, practic a fost afectata intreaga zona, de la Arieseni si Avram Iancu in aval, pe ambele cursuri ale riurilor - Ariesul Mare si Ariesul Mic, pina la Ocolis. Dupa cum precizeaza cei de la Sucursala Alba Iulia a SC Electrica Transilvania Sud SA, crengile si copacii darimati peste retelele electrice au afectat un numar de 149 posturi de transformare de pe 9 linii electrice de medie tensiune. A fost rupt chiar si un stilp de medie tensiune. Pentru remedierea situatiei au fost mobilizate nu mai putin de 21 echipe de interventii. Pina la ora 14 a zilei de 19 ianuarie, au fost realimentate cu energie electrica 9 comune. La acea ora inca nu se restabilise alimentarea cu energie a 3 linii electrice partial afectate, cu 24 posturi de transformare, de pe raza comunelor Arieseni, Bistra si Avram Iancu. Drum impracticabil si tigle smulse Vijeliile au creat pagube destul de importante si in zona orasului Cugir si a comunei Rimetea. In satul Mugesti, apartinind de Cugir, accesul nu se mai poate face decit pe o ruta ocolitoare, prin satul Calene, dupa ce drumul satesc Cugir-Mugesti a fost afectat de o alunecare de teren si de caderea de stinci de pe versanti, in cantitati impresionante, estimate la cel putin 50 de metri cubi. In aceeasi zona a fost afectat si un podet. Comitetul Local pentru Situa?ii de Urgenta Cugir a dispus masuri pentru interventia în zona afectata cu un buldoexcavator în vederea deblocarii drumului. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru situatii de Urgenta Alba, nu au fost înregistrate victime si nu au fost raportate nevoi medicale sau de alta natura. In satele Rimetea si Coltesti, vintul a smuls tiglele de pe acoperisurile a cel putin 30 de case, fiind afectate partial si acoperisurile bisericilor din cele doua localitati.

Fara sediu pentru Urgente

 Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta va avea, in sfirsit, un sediu. Acest comitet coordoneaza interventiile organismelor abilitate, indiferent care sint acestea, in tot ceea ce inseamna situatie de urgenta la nivelul judetului, respectiv inundatii, alunecari de teren, inzapeziri, drumuri blocate, etc. Singura problema este faptul ca acest comitet nu are nici macar un birou in care sa functioneze. Si aceasta situatie dureaza de ani de zile, desi nu ne putem “plinge” ca nu au fost situatii de criza. Nu au fost bani pentru investitii, nu a existat interes, cine stie? Astfel ca, ce nu am putut face noi, va face Comunitatea Europeana, care a alocat banii necesari dotarilor tehnice necesare prin intermediul fondurilor structurale. In acest caz este vorba despre dotari tehnice de ultima ora, care sa permita conectarea rapida a factorilor de decizie, respectiv comitetul judetean, cu factorii de executie: politia, jandarmii, pompierii, protectia civila, drumarii, etc. Singura problema care mai ramine inca nerezolvata este gasirea unui sediu la indemina, pentru ca acest aspect nu este prins pe lista de investitii aprobata. Ieri, in cadrul unei intilniri s-au luat in calcul doua posibilitati: fie amplasarea birourilor in susbsolul prefecturii, care in prezent se afla in plin proces de reamenajare, fie eliberarea unui spatiu potrivit in actualul sediu al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Unirea” Alba. Fiecare posibilitate are si avantaje si dezavantaje, asa ca discutiile pe aceasta tema continua.

Evaziune fiscala

Deocamdata, nici numele firmei in cauza, nici numele persoanelor implicate in caz nu au fost date publicitatii. Activitatea de documentare a ofiterilor specialisti a constat în investigatii complexe, verificari financiar-contabile, verificarea comisiilor de licitatie si controale la firmele implicate. În urma investigatiilor efectuate, s-au stabilit urmatoarele: conducerea societatii in cauza, în baza unei întelegeri cu un administrator a doua societati comerciale cu sediul social în afara judetului, a procedat la comercializarea de materiale reciclabile, în marea majoritate a cazurilor, numai acestor societati, folosind diverse metode de favorizare.  Anchetatorii au stabilit ca, în perioada anilor 2004 - 2006, administratorul celor doua societati a efectuat plati în avans catre societatea din judetul Alba, pentru ca aceasta din urma sa poata plati salariile angajatilor sau alte debite restante. Pentru stingerea acestor plati în avans, societatea din Alba proceda la organizarea de licitatii pentru valorificarea de materiale reciclabile, licitatii la care participau, în marea majoritate a cazurilor, numai cele doua societati comerciale si, astfel, debitele se  compensau. De asemenea, în urma verificarilor efectuate, s-a mai stabilit faptul ca societatea comerciala din Alba a acumulat datorii însemnate fata de bugetul consolidat al statului, prin neplata obligatiilor aferente asigurarilor sociale, asigurarilor de sanatate si ajutor de somaj. Valoarea acestor datorii a fost calculata la 4.571.664 RON. Serviciul de Investigare a Fraudelor si declinat competenta in acest caz în favoarea D.I.I.C.O.T., pentru continuarea cercetarilor în privinta infractiunilor de evaziune fiscala, abuz în serviciu si folosirea creditului societatii în scop contrar acestuia.

Categorii de state membre UE

 Uniunea Europeana trebuie sa creeze o noua clasa de state membre, care nu participa plenar la toate politicile comune, a estimat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Unul din “inteleptii” constructiei europene, care nu si-a ascuns niciodata reticenta fata de integrarea Turciei, a apreciat ca dupa aderarea României si Bulgariei se impune gasirea de alternative. “De asemenea, ar trebui sa fie posibila pentru noi un tratat pentru noile tari participante la marea familie europeana”, a adaugat premierul luxemburghez. Pentru a explica imediat ca “nu toti membrii nu trebuie sa respecte si sa aplice politicile UE cu acelasi grad de intensitate”. Cred, a adaugat Juncker, “ca daca vom merge in directia a 35 sau 40 de state membre, UE trebuie sa schiteze o noua forma de intensitate in termeni de apartenenta”. Potrivit cotidianului “Tagleblatt”, este pentru prima data cind un lider european evoca posibilitatea unei aderari europene de categoria a II-a. Pina in prezent, toate tarile acceptate sa intre in Uniune trebuie sa indeplineasca in totalitate cerintele comunitare - un volum de 80.000 de pagini, dupa cum precizeaza sursa citata. Marea Britanie si Danemarca au obtinut derogari de la aderarea la euro si la libera circulatie a persoanelor, ceea ce nu le-a fost permis altor membrii. Mai multi lideri europeni, inclusiv Angela Merkel, inainte de a deveni cancelar al Germaniei, si candidatul UMP la presedintia Frantei, Nicolas Sarkozy, au evocat la adresa unor state precum Turcia, eventualitatea punerii la punct a unor “parteneriate privilegiate”, in virtutea carora ele ar putea beneficia de toate avantajele pietei unice. Dar ele nu vor putea avea acces la bugetul european si nu vor participa la institutiile UE. Lasind la o parte aspectele politice ale ideii lui Juncker, in practica ea succida enorme dificultati. Astfel, vor avea aceste state dreptul la un comisar european sau la un reprezentant in Consiliul de ministri? Iar daca da, la ce sedinte vor putea ei asista, daca le este interzisa parciparea la toate politicile comunitare? Sau, va fi oare nevoie de doua Curti de justitie, una pentru cei cu toate drepturile si cei cu drepturi diferite, va fi nevoie de doua parlamente europene, se intreba, retoric, publicatia citata.

Puteri depline pentru Chavez

 Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care a inceput la 10 ianuarie noul sau mandat de sase ani, a obtinut, pe o perioada de un an si jumatate, puteri depline. Un act normativ adecvat a fost adoptat, in prima lectura, de Adunarea Nationala. Un pas decisiv pe drumul spre socialism. Printre legile preconizate de seful statului figureaza nationalizarea principalelor intreprinderi din domeniul telecomunicatilor, precum si cele din sectorul energetic si al electricitati. A doua lectura, programata pentru saptamina trecuta, urmeaza sa aprobe in versiune definitiva pachetul noilor norme, in virtutea carora Chavez va putea guverna, timp de 18 ani, prin decrete. “Acest proces nu poate fi stopat. Este o necesitate istorica”, a estimat deputatul Juan Montenegro Nunez. Inaripat de realegerea lui categorica, Chavez doreste sa dispuna de prerogative exceptionale pentru a pune in practica “legile revolutionare”, instrumente necesare realizarii planurilor lui economice, politice, sociale, de securitate si de aparare. Nedorind sa piarda niciun minut, liderul venezuelean a format deja o comisie insarcinata sa recomande reforme constitutionale de anvergura, pe care are de gind sa le supuna consultarii populare pina la sfirsitul acestui an.

Repetitie la un razboi real al stelelor

 De-a lungul deceniilor, America a dominat in toate domeniile tehnologiei spatiale, mai ales in sfera alintata de presedintele Reagan ca “razboi al stelelor” - in dezvoltarea sistemelor de arme capabile sa distruga sateliti, sa intercepteze si sa doboare rachete balistice inainte ca ele sa-si atinga tinta, amintea, in context, “The Times”. Intre timp, China a distrus un obiect aflat cam la aceeasi altitudine ca majoritatea satelitilor-spioni. Expertii, nota sursa citata, sint de parere ca Beijingul ar putea acum sa formuleze noi conditii, cerind, de exemplu, ca America sa se aseze la masa tratativelor si sa accepte restrictionarea folosirii armelor in spatiul cosmic. In timp ce presedintele Bush gindeste noi strategii pentru Irak, pentru Golful Persic si Orientul Mijlociu, China a devenit o problema absolut neasteptata si neplacuta. Vulnerabilitate Pe de alta parte, “The New York Times” aminteste ca administratia de la Casa Alba, care protesteaza acum, s-a pronuntat ea insasi impotriva unui acord international care sa interzica asemenea experimente, pe motiv ca SUA are nevoie de libertate de actiune in cosmos. Mergind mai departe, “The Washington Post” estimeaza ca valul de critici “lansat asupra Chinei pentru nimicirea unui satelit vechi constituie un semnal al vulnerabilitatii activelor cosmice americane”. Publicatia semnaleaza, printre altele, ca testul chinez a fost efectuat in ziua in care sefii serviciilor speciale americane prezentau in Congresul SUA rapoartele lor despre pericolele care planeaza asupra Statelor Unite. Rolul principal Abordind subiectul din alt unghi, cotidianul elvetian de limba franceza “Le Temps” anunta ca “in 2020, China va juca principalul rol in lume”. Este concluzia unei ultime lucrari semnata de analistul Mark Leonard, despre “batalia pentru suprematie mondiala”. Expertul este de parere ca pe viitor, lumea va avea nu unul si nici doi poli ai puterii, ci patru, SUA urmind sa se confrunte cu polul format de China si Rusia. Potrivit estimarilor specialistului pe probleme de politica externa si evolutii economice, pina in 2020 China va ajunge din urma SUA la indicatorii de schimb valutar si va urca pe primul loc in lume la nivelul de dezvoltare economica. India va fi pe trei, inaintea Japoniei si UE. In privinta Rusia, ea va continua sa traiasca in special din veniturile obtinute din preturile ridicate la petrol si gaze naturale, dar economia va ramine la nivelul celei franceze. Intre timp, ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a calificat “absurde” informatiile despre performantele chinezilor. In context, el a anuntat ca “centrul puterii mondiale incepe usor sa se mute dinspre SUA spre Rusia”.

Dinamo se pregatese in Portugalia pentru “dubla” cu Benfica

 “Ciinii” lui Mircea Rednic s-au prezentat vineri dimineata la Institutul National de Medicina Sportiva (INMS), unde au efectuat vizita medicala. Primii jucatori sositi la cabinetul din Complexul “Lia Manoliu” au fost atacantii Claudiu Niculescu si Ionel Danciulescu, mijlocasul Silviu Balace, fundasul Sergiu Homei si portarul Bogdan Lobont. Ultimii care au ajuns la INMS au fost Cosmin Moti, Cristi Pulhac si Ze Kalanga. Mijlocasul Catalin Munteanu a recunoscut ca a avut 1-2 kilograme in plus, iar testele medicale sint mai grele decit cele de pe teren. “E mai greu la medic decit pe teren. Dupa atitea sarbatori si mese de Craciun si Revelion e normal sa avem un kilogram doua in plus, dar le vom da jos acum, in Portugalia”, a precizat Munteanu. In ceea ce priveste stagiul de pregatire pe care Dinamo il va efectua in perioada 20 ianuarie-3 februarie, mijlocasul a declarat ca va fi benefic pentru echipa sa. “Turneul va fi benefic, ne vom acomoda cu fusul orar, cu clima, vom juca si cu echipe din campionatul portughez, care au acelasi stil ca Benfica. Ne vom concentra asupra acestui meci, nea Mircea ne va explica totul despre ei, pentru a reusi sa-i cunoastem cit mai bine”, a precizat Catalin Munteanu. De asemenea, atacantul Ionel Danciulescu este de aceeasi parere cu colegul sau, precizind ca lusitanii vor avea avantajul ca se afla in plin campionat si traverseaza o perioada foarte buna. “Mergem in Portugalia sa ne antrenam cit mai bine, vom juca cu echipe cu acelasi stil de joc ca al Benficai. Vom avea timp sa urmarim casete, sa vorbim despre ei. Cred ca au un oarecare avantaj pentru ca sint in plin campionat, sint si in crestere evidenta de forma, dar sper ca si noi sa jucam asa cum am facut-o in tur”, a declarat “Danciu”. Dinamovistii vor pleca astazi la ora 6.20 in Portugalia, unde vor disputa cinci meciuri amicale: in 21 ianuarie cu Vitoria Guimaraes (locul 7 in liga a II-a portugheza), pe 23 ianuarie cu Lokomotiv Moscova (locul 3 in prima liga din Rusia), in 25 ianuarie cu Academica Coimbra (locul 13 in prima liga portugheza), pe 30 ianuarie cu Uniao Leiria (locul 7, liga I portugheza) si pe 1 februarie cu Rio Maior (locul 9, liga a III-a portugheza).

Ziua 13, cu ghinion pentru liderul clasei moto de la Raliul Dakar

 Ziua 13, cu ghinion pentru liderul clasei moto de la Raliul DakarLiderul clasamentului general la clasa moto a raliului Lisabona-Dakar, spaniolul Marc Coma, a fost nevoit sa abandoneze competitia, dupa ce a suferit o cazatura urita. Accidentul suferit de motociclistul iberic a avut loc la kilometrul 57 al celei de-a XIII-a etape a raliului. Cistigatorul editiei precedente a cursei care se termina in capitala Senegalului, conducea in clasamentul general cu 54 de minute, insa a pierdut ceva timp pina la primul checkpoint al zilei a XIII-a. Incercind sa recupereze timpul pierdut, Marc Coma a ales o alta ruta, folosita de foarte putini motociclisti, in drumul spre cel de-al doilea chekpoint. Din pacate pentru spaniol, traseul ales de acesta era unul plin de pietris, iar dupa putin timp a suferit un accident destul de grav. Coma si-a pierdut cunostinta pentru citeva momente, dupa cadere. El a fost dus cu elicopterul la Tambacounda, orasul de sosire in etapa a XIII-a. Medicii au precizat ca motociclistul nu putea nici macar sa-si aminteasca numele, insa spera ca sportivul sa-si revina in cel mai scurt timp, iar in aceasta dimineata va pleca spre casa. Catalanul in virsta de 30 de ani, campion mondial la rally-raid in anul 2006, a cistigat trei etape la actuala editie si avea un avans de aproape o ora fata de Cyril Despres, care, intr-un mod ironic, l-a lasat pe Coma sa cistige titlul de la Dakar, din 2006, tot in urma unui accident. De asemenea, un alt spaniol, Isidre Esteve, a cazut si a fost nevoit sa abandoneze, avind motocicleta KTM distrusa.

Furtuna din handbalul feminin romaanesc ia amploare

 Dupa ce Comisia de Disciplina il amendase pe data de 16 ianuarie cu 1.000 de lei “pentru declaratii in mass-media cu caracter jignitor la adresa oficialilor FRH”, Florescu avea sa declare ca decizia este, din punctul sau de vedere, una scandaloasa: “M-au amendat crezind ca sint presedinte la echipa, dar eu n-am nicio functie. Miine, poimiine, te astepti sa amendeze si trecatorii de pe strada, spectatorii de pe margine. Este o mare nesimtire, sanctiunea data este aiurea. Dau in judecata FRH pentru ca imi afecteaza imaginea. La meci, observatorul Valter Dancescu imi spunea ca n-am nicio calitate cind am adresat o intrebare. Cind este de jignit, atunci am calitate”. Mai mult, cu citeva zile inainte de sedinta Comisiei de Disciplina, finantatorul Rulmentului avea puterea sa ironizeze sedinta comisiei: “Nu am functie oficiala la Rulmentul. Asa ca nu am de ce sa merg. Poate doar daca mai chemam vreo 20 de spectatori!”. Se pare insa ca lucrurile nu stau tocmai asa cum afirma “investitorul anului 2006 in extra-fotbal”, cum l-a declarat pe Teodor Florescu unul din cotidienele centrale de sport. Fostul presedinte al Rulmentului Brasov, Radu Leta, l-a contrazis flagrant pe cel care controleaza financiar gruparea de sub Timpa: “Cum sa nu aiba nicio functie in cadrul clubului?! Este in Consiliul Director. Dumnealui este actionar majoritar. Are 80% din pachetul clubului Rulmentul. Pe mine unul ma surprinde aceasta decizie a dumnealui, aceea de a da in judecata federatia”. Fostul oficial al clubului brasovean a dorit insa sa se delimiteze de acest scandal: “Frictiunile dintre clubul Rulmentul si Federatia Româna de Handbal nu-si au rostul, in opinia mea. Nu cred ca asta e scopul sportului românesc in general, fie din handbal, fie de orice alta ramura. Nu mai am nicio legatura cu gruparea Rulmentul si nici nu vreau sa-mi dau cu parerea. Nu au decit sa faca cum considera”. Afirmatiile fostului oficial al campioanelor României par a avea suport real, presa relatind deseori faptul ca firma de salubrizare Urban, controlata de Teodor Florescu si de sotia sa, detine 80% din actiuni la clubul brasovean, insusi primarul Brasovului, George Scripcaru, figurind ca presedinte al gruparii, conform noii organigrame. Sefii handbalului nu stiu nimic Am dorit sa obtinem si punctul de vedere al presedintelui Comisiei de Disciplina care l-a judecat pe finantatorul Rulmentului, insa, in ciuda faptului ca in discutie este chiar campioana en-titre a României, Popa Cherecheanu Mihai, seful comisiei, ne-a declarat ca nu este la curent cu aceasta situatie, cu toate ca au trecut patru zile de la luarea deciziei: “Nu stiu despre ce este vorba. Eu nu am participat in aceasta saptamina la sedintele Comisiei de Disciplina, nu am fost in Bucuresti”. Presedintele Comisiei de Disciplina, Popa Cherecheanu Mihai, a declarat insa ca Teodor Florescu nu ar trebui sa se grabeasca in ceea ce priveste intentiile sale de a apela la justitie pentru reglementarea acestor probleme: “E treaba dumnealui de ce face asemenea acuzatii. Daca face ceva contra regulamentului, va fi sanctionat, daca nu, nu. El poate sa faca o contestatie la Comisia de Apel iar apoi, eventual, la Comitetul Director. Pina la instanta, e drum lung”.

Deficitul de cont curent in crestere poate strica ratingurile companiilor

 La inceputul anului, Comisia Nationala de Prognoza estima ca deficitul de cont curent se va majora anual, in medie, cu circa un miliard de euro pina in 2010. In acest context, specialistii nu se asteapta la o deteriorare accentuata a balantei contului curent, iar in perioada 2007- 2010, deficitul nominal se va majora in ritmuri relativ semnificative. O mare contributie la starea de deteriorare a deficitului de cont o au companiile care activeaza pe piata româneasca si care aplica constant pentru imprumuturi majore in vederea investitiilor. O cale sigura pentru ca o companie sa reuseasca obtinerea unui imprumut este ca aceasta sa se bucure de un rating international bun. Acest lucru este realizat in mod profesional de catre asa-numitele “agentii de rating”, cele mai mari in lume si evident mai cunoscute fiind agentiile americane Standard and Poor’s, Moody’s si Fitch. Astfel de agentii pot evalua capacitatea de a face fata obligatiilor de plata asumate de compania care face un imprumut fata de creditorii sai. Agentiile de raiting incearca prin activitatea lor sa foloseasca o serie de indicatori economico-financiari cu caracter general sau specific, alaturi de unele aprecieri mai putin masurabile, pentru a crea o imagine corecta si completa asupra “sanatatii” economice a unei companii. Agentiile de rating folosesc o anumita clasificare, iar clasa in care o companie este incadrata o pozitioneaza in functie de aceste criterii. Cu cit societatea se incadreaza intr-o clasa mai buna, cu atit este mai solida sub aspect financiar, putind sa faca fata tuturor obligatiilor contractuale. Indiferent de scara conventionala utilizata, cele doua categorii principale sunt: societati “stabile” si societati “vulnerabile”. Ratinguri slabe pentru marile companii românesti In România exista circa 20 de companii care au rating, companii care au realizat ca pentru a atrage sume mari de bani, de ordinul milioanelor de dolari, ratingul este indispensabil. Agentia de rating Standard & Poor’s a imbunatatit la jumatatea anului 2006 ratingul companiei Rompetrol de la “negativ” la “stabil” si a acordat calificativul “B minus” pentru creditele pe termen lung. S&P a privit cu retinere grupul petrolier din cauza necesitatilor ridicate de refinantare ale companiei, de planurile ambitioase de investitii si de faptul ca la finele anului 2005 nivelul total al imprumuturilor Rompetrol era de 972 milioane de dolari. O alta companie privita cu retinere de catre agentii este CFR S.A., care se afla sub controlul statului. Agentia S&P a decis mentinerea sub perspectiva negativa a calificativul de risc BB, ceea ce inseamna ca securitatea financiara a companiei poate fi adecvata, dar capacitatea de a face fata obligatiilor, in mod deosebit a celor pe termen lung, este vulnerabila. Petrom a primit ratingurile BB si ulterior B de la Fitch Ratings, care si-a revizuit decizia si a retras dupa scurt timp ambele ratinguri companiei, pe fondul emiterii unor obligatiuni in valoare de 125 milioane de euro. Segmentul bancar se bucura de o mai mare incredere a agentiilor de rating. S&P a acordat la sfirsitul anului trecut grupului bancar austriac Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) ratingul “A” pentru imprumuturile pe termen lung, perspectiva asociata fiind stabila. S&P a mai atribuit la inceputul anului 2006 cel mai mare nivel de rating (AAA), la 4 fonduri Raiffeisen, fiind intre primele zece companii de asset management care administreaza fonduri cu asemenea performante. Calificativul AAA indica securitate financiara “superioara” in mod absolut, dar relativa. Tot agentia americana Standard & Poor’s a atribuit ratingul pe termen lung “B” companiei MobiFon Holdings, subisidara a grupului canadian Telesystem International Wireless (TIW), si ratingul “CCCA” (securitatea financiara extrem de vulnerabila) ofertei de obligatiuni garantate de 230 milioane de dolari a companiei, scadente in 2009. MobiFon Holdings era actionarul majoritar al furnizorului roman de servicii de telefonie mobila MobiFon S.A. (fost Connex).

Analistii externi “vad” investitii straine de 8,5 miliarde USD in 2007

 Investitiile directe in Romania ar putea depasi, in acest an, nivelul de 8,5 miliarde de dolari (circa 6,6 miliarde de euro), in crestere fata de nivelul estimat pentru 2006, de 8,1 miliarde de dolari, potrivit unui raport al International Institute of Finance (IIF). “Nivelul investitiilor directe din Romania este impulsionat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana”, se arata in raportul denumit “Fluxuri de capital in statele in curs de dezvoltare”. Potrivit analistilor IIF, investitiile directe in tarile europene in curs de dezvoltare vor urca in acest an la 70 miliarde de dolari, comparativ cu 67 miliarde de dolari in 2006, principala sursa fiind reinvestirea profitului companiilor internationale. Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, fara sa includa privatizarea Bancii Comerciale Romane. Datele revizuite ale Bancii Nationale a Romaniei pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,23 miliarde de euro, nivel apropiat de cel provizoriu, de 5,19 miliarde de euro. Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) a estimat ca investitiile straine directe in Romania au crescut anul trecut cu 34,1%, la 8,6 miliarde de dolari (circa 6,8 miliarde de euro). Pe de alta parte, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a apreciat recent ca investitiile straine directe, cele de portofoliu, si remiterile romanilor din strainatate au insumat anul trecut aproximativ noua miliarde de euro. Valoarea investitiilor straine directe a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 84% fata de perioada similara din 2005, la 8,3 miliarde de euro, valoare ce inglobeaza si suma de 2,2 miliarde de euro din vinzarea pachetului majoritar de actiuni al BCR, potrivit datelor BNR. De mentionat, analistii International Institute of Finance nu sint primii care vad România ca un important pol investitional in 2007, studii recente ale Standard&Poors mergind pe aceeasi linie.

Cresterea fondurilor absorbite de Romaania in 2007, inferioara platilor la bugetul comunitar

 Proiectia face parte dintr-un studiu, Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2007 si proiectia acesteia pe anii 2008-2010, elaborat de specialistii ministerului odata cu proiectul de buget pe acest an.  In principiu, ministerul mizeaza pe cresterea veniturilor curente cu circa 22,5 miliarde de lei, iar in cadrul acestora, veniturilor fiscale le revine “misiunea” de a aduce la buget mai mult cu circa 16,2 miliarde de lei, echivalentul a 4,75 miliarde de euro la cursul actual al pietei. In fapt, guvernul are relativ putine pirghii de interventie dupa bunul plac in politica fiscala, din cauza obligativitatii alinierii la rigorile politicii comune. Practic, in cazul TVA, sursa cea mai importanta pe capitolul venituri fiscale, politica fiscala se decide la nivel comunitar, iar in cazul taxelor vamale România va adopta tariful vamal si codul vamal comunitar. In acest context, politica fiscala a fost construita in jurul principiului largirii bazei de impozitare si eliminare a scutirilor. Proiectia indica la unele tipologii de impozite chiar o diminuare a ponderii in total venituri. Accizele, cimp de manevra pentru buget Cel mai important cimp de manevra ramine domeniul accizelor, care vor fi majorate dupa un anume calendar din cauza ca inca in România nu a fost atins “nivelul minim” impus prin directivele comunitare. In cazul tigarilor, avalansa scumpirilor e in plina derulare, in timp ce in cazul electricitatii a si fost operata prima majorare inca din ultima luna a anului trecut. Totusi, la capitolul accize, proiectia ministerului indica o crestere a ponderii in PIB cu doar 0,2%, de la 3,4% la 3,6%, echivalentul a circa 2,5 miliarde de lei. Pentru comparatie, veniturile din accize estimate pentru acest an vor atinge nivelul de circa 13,9 miliarde de lei, in timp ce TVA va aduce la buget o suma situata in jurul a 35,5 miliarde de lei, in crestere cu circa 7 miliarde fata de anul trecut, desi cota a ramas aceeasi. Tot la capitolul plusuri la buget se incadreaza si contributia la asigurari sociale, care continua sa detina ponderea cea mai mare in PIB, care in acest an va inregistra o crestere de 0,3%, de la 9,2% la 9,5% in anul 2007.  Estimarea in cauza a fost facuta in conditiile in care aceasta a fost diminuata cu 2% la angajator, din care 0,25 % la contributiile de asigurari sociale de stat, 0,25% la contributiile de asigurari pentru somaj, 0,50 % la contributiile de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, din care 0,25 % la limita superioara a acestor contributii si 1 % la contributiile de asigurari sociale de sanatate. In cazul impozitului pe venit si salarii va consemna in opinia Ministerului Finantelor o crestere cu 0,7 %, determinat, in principal, de cresterea cistigului salarial mediu brut cu 12,4% si a numarului mediu de salariati cu 1,8%, in anul curent, fata de anul trecut. Desi in cazul cladirilor utilizate ca locuinte, a caror suprafata construita depaseste 150 metri patrati, valoarea impozabila a acestora a crescut cu cite 5% pentru fiecare 50 metri patrati sau fractiune din acestia, proiectia indica o crestere modesta, de circa 300 milioane de lei, ponderea in total venituri putind suferi o diminuare cu circa 0,23%. Se vor diminua si ponderile in total venituri in cazul veniturilor de capital, cu 0,31%, care vor scadea si in valoare absoluta de la 823 milioane de lei in 2006 la doar circa 600 milioane de lei in 2007. Si impozitul pe comert exterior si tranzactii internationale va scadea, atit ca pondere in total venituri, de la 2,4% la 1,19%, cit si in valori absolute, de la 2,6 miliarde, la 1,6 miliarde de lei, dar aceasta situatie este normala, ca urmare a patrunderii României in UE. In ansamblu, veniturile fiscale, ca pondere in total venituri, vor inregistra in acest an o crestere modesta fata de anul trecut, de la 60,06 % la doar 60,6%.

Armata soldatilor de teracota

 Dupa ce au observat ca figurile razboinicilor din teracota corespund cu forma a zece caractere din alfabetul chinez, s-au conturat si primele teorii potrivit carora celebra armata ar putea contine mesaje secrete. Multe coduri au legatura cu ciclurile revolutiei Soarelui, iar numerele 9 si 6 au o importanta speciala: 999 reprezinta raiul, iar 666 raul sau iadul. Armata celor 8.000 de razboinici Intr-o zi din primavara anului 1974, citiva tarani care sapau un put in regiunea Lintong, din provincia Shaanxi, au facut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Dupa ce au sapat citiva metri, lucratorii s-au prabusit intr-un vechi tunel. Au constatat cu uimire aparitia unui chip de lut ars, apoi trupul primului soldat dintr-o uriasa armata de teracota. La citeva ore dupa ce au iesit la suprafata si au povestit entuziasmati despre descoperire, o echipa de arheologi a sosit la fata locului, iar accesul in zona a fost restrictionat. Mesaj secret Faima armatei de teracota s-a raspindit rapid, ea devenind astazi unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din China. Scopul pentru care cei peste 8.000 de razboinici au fost coboriti in uriasul mormint, in urma cu peste 2000 de ani, ramine insa un mister greu de descifrat. Mai mult, el se adinceste pe masura ce studiile avanseaza. Dupa ce arheologii au observat ca figurile razboinicilor din teracota corespund cu forma a zece caractere din alfabetul chinez, s-au conturat si primele teorii potrivit carora armata razboinicilor ar putea contine un mesaj secret. Expresii faciale cu semnificatie anume Primele indicii ce sprijina aceasta teorie au iesit la iveala dupa ce arheologii au observat ca forma fetei soldatilor corespunde cu doar zece caractere din alfabetul chinez, acesta fiind compus din 10.516 ideograme. Potrivit cercetatorului francez Maurice Cotterell, autor al mai multor studii despre civilizatii disparute, aceste caractere au fost folosite de imparatul chinez pentru a transmite un mesaj important. Ordinea in care au fost aranjati razboinicii, expresiile lor faciale, chiar si numarul zalelor din armura au o semnificatie anume, care poate fi descifrata numai de cunoscatorii codului secret. Primul rind Potrivit lui Cotterell, mesajul are legatura cu eforturile omenirii de a descoperi calea iluminarii. Unul dintre caracterele identificate s-ar traduce prin „priveste cu atentie”, altul semnifica un tunel, coridor acoperit sau pasaj de trecere, iar al treilea inseamna soare. Primul rind de razboinici studiat de Cotterell a furnizat urmatorul mesaj: „Priveste cu atentie la razboinicii din tunelurile acoperite. Citeste intelesul caracterelor in mod diferit, foloseste-ti mintea pentru a intelege povestea care se intinde de la inceputurile lumii si pina acum, o poveste despre Soare si zei”. Coduri bazate pe numere si masuri Pe linga codul alfabetic, Cotterell sustine ca a descoperit alte patru coduri in mormintul imparatului, toate bazate pe numere si masuri, preluate de la fenomenele astrologice. El crede ca aceste numere dezvaluie un extraordinar cumul de cunostinte pe care le avea societatea chineza. „Fiecare aspect al armatei razboinicilor de teracota, de la numarul lor si pina la rindurile in care au fost aranjati, poate fi decodificat pentru a avea acces la aceste cunostinte”, sustine Cotterell. Multe dintre numerele codificate au legatura cu personaje mistice. Alte coduri au legatura cu ciclurile revolutiei Soarelui, iar numerele 9 si 6 au o importanta speciala: 999 reprezinta raiul, iar 666 raul sau iadul. Asemeni multor alte vechi civilizatii, imparatul Qin Shi Huang (259-210 i.Hr.) credea ca omul este jumatate zeu (sufletul) si jumatate diavol (trupul). Cheia descoperirii echilibrului si armoniei totale, necesara pentru a scapa din ciclul reincarnarii, se afla in indiciile codificate in armata de teracota, un mesaj de adio al imparatului chinez pentru generatiile viitoare. Mormint sau palat subteran? Povestea armatei de teracota incepe in anul 259 i.Hr., cind tinarul imparat Shi Huangdi, fondatorul Marelui Zid chinezesc, accede pe tronul dinastiei Qin, la virsta de 13 ani. Obsedat de moarte, imparatul ordona ridicarea unui urias mausoleu, unde avea sa fie depus corpul sau dupa trecerea in nefiinta. Potrivit legendelor, el a ordonat ca trupul sa-i fie imbracat intr-un invelis de jad incrustat in aur, care sa pluteasca pe un lac de mercur in interiorul unei piramide si sa fie pazit de o armata eterna. O relatare a istoricului chinez Sima Qian dezvaluie ca impresionanta constructie a fost finalizata in 11 ani, de peste 700.000 de supusi, prizonieri de razboi si sclavi. Istoricii cred ca mormintul, neexplorat inca in totalitate, este un palat subteran complet izolat, inconjurat de un model la scara redusa al imperiului chinez, cu munti, vai si lacuri de mercur. Linga imparat se odihnesc trupurile citorva concubine, sacrificate pentru a-i oferi placeri in viata de dupa moarte. Secretul mormintului, al comorilor si armelor sale a fost pastrat prin sacrificarea unui numar enorm de vieti nevinovate. Multi lucratori n-au iesit niciodata vii, fiind prinsi in capcana mai multor usi secrete din interior. Soldati ordonati Intregul complex se intinde pe o suprafata de peste 10 kilometri patrati, fiind un adevarat oras subteran, cu palat, ziduri de aparare si chiar un cimitir. Mausoleul in care se afla trupul imparatului este o piramida din pamint, cu inaltimea de 76 de metri, inconjurata de doua ziduri. La circa un kilometru distanta de cele doua ziduri se afla cele patru cavitati unde stau de straja cei peste 8.000 de razboinici de teracota. Armata este dispusa de-a lungul a 11 culoare paralele, avind aproximativ 200 metri lungime si trei metri latime, iar razboinicii sint plasati intr-o ordine de lupta foarte exacta. Fiecare razboinic din lut cintareste peste jumatate de tona. Initial pictati cu nuante de galben, rosu si verde, razboinicii au mai pastrat pina in prezent doar citeva urme vagi de pigmenti. Soldatii sint inalti de circa 1,80 m, unii dintre ei poarta arcuri adevarate, iar generalii au sabii stralucitoare. Sabii despre care se spune ca, la rindul lor, ascund mesaje incarcate de un mister inca de nepatruns. O armata ciudata Razboinicii au fost realizati din teracota, pentru ca permitea modelarea lor in marime naturala. Intii era facut corpul, apoi capul si la sfirsit bratele. Corpului, gol pe dinauntru, ii erau atasate miinile si picioarele. Atit timp cit lutul era inca moale, erau sculptate detalii precum fata si hainele. Alte piese precum barba, urechile sau armura erau modelate separat si adaugate mai tirziu. Intreaga statuie, odata terminata, era arsa si apoi colorata cu vopsele vegetale. In intreaga armata nu exista doi razboinici la fel. Teoriile cu privire la aceste deosebiri sint impartite in doua categorii. Primii insista ca figurile din lut se bazeaza chiar pe soldatii din armata lui Qin Shi Huang, in timp ce o alta categorie considera ca razboinicii sint rodul imaginatiei celor ce i-au creat. Primul imparat Qin Shi Huang (259-210 i.Hr.) este considerat primul imparat al Chinei pentru ca a reusit, printr-o politica de cuceriri, sa uneasca majoritatea provinciilor ce exista si azi. Oficialii chinezi au declarat ca mormintul marelui imparat nu va fi escavat desi i se cunoaste pozitia. Acest lucru se va petrece numai cind tehnicile de conservare vor progresa semnificativ. Comunitatea stiintifica internationala se intreaba de mult ce spera sa gaseasca chinezii inauntru. Informatii pretioase ne-au ramas de la un istoric ce a trait la aproape 100 de ani dupa moartea lui Qin Shi Huang. „Replicile unor palate, ustensile rare si obiecte minunate au fost aduse pentru a umple mormintul. Mari cantitati de mercur au fost folosite pentru a reproduce Fluviul Galben si Yangtze. Au fost construite in asa fel incit par sa curga”, scria Sima Qian. O expertiza geofizica efectuata in 1980 a indicat intr-adevar urme de mercur sub locul unde se afla mormintul.

Oana s-a hotarit! Merge la televiziunea lui Vadim

Dupa numeroasele oferte pe care le-a avut la mai multe televioziuni din Romania, printre care Romantica, OTV sau Kanal D, se pare ca Oana Zavoranu s-a hotarit in sfirsit, unde isi va desfasura de acum inainte, activitatea de vedeta TV. Querida a renuntat la toate aceste propuneri foarte tentante, dupa cum chiar ea a spus, in favoarea televiziunii Cosmos TV, a lui Vadim Tudor, cel pe care ea il consiliaza pe probleme de imagine.La rindul lui, Vadim doreste cumva sa-i intoarca favorul Oanei si s-a gindit ca ea sa reprezinte si imaginea postului Cosmos TV. Deocamdata nu se cunosc foarte multe detalii in legatura cu activitatea Queridei la acest canal de televiziune, dar persoane deja angajate ale postului spun ca au auzit ca Oana va realiza acolo o emisiune de divertisment. Cu toate acestea, exista zvonuri conform carora Oana se va ocupa de intreaga directie de divertisment a canalului TV. Astfel, se presupune ca va modera mai multe emisiuni si chiar un talk-show de genul celor de la OTV la care este ea inviata. Oana este foarte ocupata pe plan profesional. Pina sa-si reia cariera in televiziune, ea isi pregateste intens si lansarea pe piata muzicala. In curind, sub atenta supraveghere a sotului ei, Pepe, Oana va filma si videoclipul la primul sau single.

Buzdugan, batut mar... cu frisca

Iata ca a sosit si vremea razbunarii si pentru Daniel Buzdugan, cel mai mare farseur din Romania. Aproape 100 de oameni, echipati cu halate de plastic si manusi, l-au batut cu frisca pe Buzdugan de la Radio 21. Ziaristi, echipa de la radio, sau fanii sai, au lasat deoparte orice retineri si inhibitii si s-au bombardat cu frisca timp de jumatate de ora, pina cind au terminat munitia, si-au distrus hainele si incaltarile si au transformat podeaua clubului intr-un adevarat patinoar. “Ne-am batut parte in parte, sa fie foarte clar! M-au facut ei pe mine om de frisca, dar nici eu nu m-am lasat mai prejos”, povesteste indignat Daniel Buzdugan, care era de nerecunoscut la finalul bataliei. Totusi, el a fost “aparat” de o armata de fete dezbracate din reviste colorate, care mai de care mai bataioasa, astfel incit niciun om dintre cei prezenti in club nu a scapat neatins. “Am avut si victime colaterale din pacate”, spune Mihai Morar, colegul lui Buzdugan. “Un prieten de-ai nostri a alunecat pe podeaua acoperita cu frisca, a cazut si si-a dizlocat umarul, asa ca a ajuns de urgenta la spital”, a adaugat acesta.Bataia cu frisca a marcat si prezentarea oficiala catre publicul bucurestean a celui de-al treilea volum de farse - “Farsele lui Buzdugan” - “Intoarcerea lui Buzdugan”.

Primul cadou pentru Irina Columbeanu: o pereche de cercei

Inca din cea de-a doua zi de la nastere, Irinel s-a gindit ca ar fi bine sa-i ofere fiicei sale un cadou. Astfel ca i-a cumparat o perehe de cercei, el stiind ca este bine ca micutei sa i se faca gauri in urechi cit mai repede, ca sa nu o doara. “I-am facut un cadou Irinei: niste cercei. Am fost si i-am cumparat dimineata. Asta pentru ca, din cite am auzit, e cel mai bine sa faci gauri in urechi acum, cind nu o doare”,  a spus proaspaul tatic. Acesti cercei reprezinta primul cadou primit de fetita de la venirea ei pe lume, dar cu siguranta vor mai fi si altele, mult mai mari si mai costisitoare. Venirea pe lume a Irinei a adus bucurie pentru intreaga familie Columbeanu, ea fiind prima nepoata din familie. Cu toate acestea, tatal lui Irinel nu se sfieste sa recunoasca faptul ca si-ar fi dorit mai mult un baietel. Opinie neimpartasita de sotia sa, care spune ca si-a dorit ca Irinel sa aiba o fetita. De asemenea, doamna Geta Columbeanu a adaugat ca ar fi foarte incintata sa se implice in cresterea si educarea Irinei, daca fiul sau ii va cere acest lucru. Ceea ce este foarte posibil sa se intimple, avind in vedere ca Monica nu doreste sa angajeze o bona pentru fetita ei. Mai mult ca sigur, in viitorul apropiat va fi indeplinita si dorinta tatalui lui Irinel, aceea de a avea un nepot. Irinel si Monica isi doresc inca un copil, cit mai repede. “Vreau sa fac un copilas cit mai repede cu putinta. Acum asta imi doresc cel mai mult”, a spus Monica, imediat dupa nastere.

Tudor Chirila contesta juriul de la Eurovision

 Reprezentantii TVR au primi joi seara doua astfel de contestatii, de la trupele Vama, care a participat cu piesa “Bed for love” si 112, care s-a inscris cu melodia “Ca la 16 ani”. Potrivit organizatorilor, rezultatele acestor contestatii vor fi date in cel mult 72 de ore de la depunerea lor. Juriul care va da verdictul, daca acestea sint admise sau respinse, va fi format din cinci membri, respectiv cite un reprezentant al fiecaruia dintre urmatoarele jurii: reprezentantii presei scrise, ai posturilor de radio, ai compozitorilor, ai caselor de discuri si reprezentanti ai TVR. Numai ca organizatorii au ceva probleme in ceea ce priveste regulamentul referitor la contestatii. In acest sens, Departamentul de Comunicare al TVR nu a stiut sa dea un raspuns exact in legatura cu ceea ce se va intimpla daca o contestatie este admisa. Acestia au presupus ca exista posibilitatea ca o anumita piesa sa fie eliminata ulterior, dar fara sa dea mai multe detalii. Mai mult decit atit, ieri au inceput deja sa se filmeze videoclipurile pieselor care participa la prima semifinala, care va avea loc pe data de 27 noiembrie. Toate aceste lucruri demonstreaza faptul ca organizatorii nu sint foarte pregatiti din acest punct de vedere, al solutionarii contestatiilor.“Daca taci, inseamna ca esti de acord cu ei”Cei de la trupa Vama au foarte mare incredere in melodia pe care ei au propus-o pentru acest concurs si care va fi inclusa pe viitorul album al formatiei. Insa decizia juriului, de a nu include piesa lor intre primele 24 clasate, i-a cam pus pe ginduri. Motivul principal pentru care au depus contestatia este acela al protestului. Tudor Chirila & co. nu se asteapta neaparat la o solutonare in favoarea lor, insa au vrut sa aiba sufletul impacat ca au facut un demers care sa le arate nemultumirea. Selectiile nationale ale Eurovision-ului reprezentau un bun prilej pentru ei de a arata si de a impartasi publicului o parte din munca lor, de care ei se simt foarte multumiti. Trupa Vama este nemultumita, de asemenea, si de faptul ca numele membrilor juriului, format din aproximativ 30 de persoane, nu se regasesc nicaieri.3rei Sud Est s-a resemnatDesi nu au facut public acest lucru, si cei de la 3rei Sud Est s-au inscris la preselectia pentru Eurovision. Insa norocul i-a ocolit si nici ei nu au trecut de etapa de selectie, desi aveau destul de mare incredere in piesa lor. Dar ei nu au depus contestatie si s-au multumit cu faptul ca cei trei membri ai trupei vor juca rolul de prezentatori ai selectiilor nationale.Pina sa se afle si rezultatele contestatiilor, in finala din 27 ianuarie vor intra urmatoarele melodii: “Well-o-wee” - Rednex featuring Ro-Mania; “Crazy” - Morandi si Wassabi; “Where Were You” - Desperado si Tony Poptamas; “Dulce-amaruie” - Nico; “Rubber Girl” - Gabriel Huiban; “Liubi, liubi, I Love you” - Loco Mondo; “Stay United” - Spitalul de Urgenta; “Make-It” - Giulia Nahmany; “Love Struck” - Indiggo; “I Will Love You” - Respect; “Nu insista” -Daniela Raduica; “Music in my Soul” - Jasmine.La semifinala din 3 februarie 2007 vor participa: “Time” - Ionut Ungureanu; “Dracula, my love” - Simplu & Andra; “European - a Beautiful Sin” - Desperado si Tony Poptamas; “Do the tango with me” - Wassabi; “No poder vivir” - Marcel Pavel; “You and Me” - ADA; “Sinada” - New Effect; “Deci 20” - Trupa Veche; “Nu pot sa uit” - Tibi Scobiola; “Soapte” - Celia; “In lumea mea” - Moni-k; “Love is all you need” - Nico.