monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Istoria Skoda in Motorsport continua

Istoria implicarii marcii Skoda in motorsport va continua in lumea raliurilor. Consiliul Director al Skoda Auto a aprobat inceperea planului de dezvoltare a unei noi masini dedicata raliurilor, bazata pe noua generatie a modelului Škoda Fabia care va fi lansata in prima parte a anului viitor.Anul 2007 va fi dedicat dezvoltarii si testarii noi masini Skoda pentru categoria S2000, care este de asteptat sa devina cea mai atractiva clasa in lumea raliurilor in sezoanele viitoare. Dorinta Skoda Auto este de a dezvolta o masina pe care sa si-o poata permite echipele private sau tinerele talente, atit la nivel national, cit si international. Cum modelele WRC vor fi scoase din campionatele nationale in viitorul apropiat, Fabia S2000 va fi o alternativa excelenta pentru clientii de pe intreg mapamondul.Totodata, Skoda Auto doreste sa ofere echipei private condusa de Jan Kopecky sansa de a participa si in 2007 in Campionatul Mondial de raliuri, cu modelul Fabia WRC. Amanuntele cooperarii sunt in curs de negociere si vor fi facute publice in cel mai scurt timp.

Passat R36 – Cel mai sportiv Passat din toate timpurile

Sub emblema „R"Noul Passat R36 a fost conceput de Volkswagen Individual. Urmind lui Golf R32, Passat R36 va fi a doua serie de la Volkswagen care va debuta sub eticheta „R". Logoul „R32" reprezinta deja un model cu vinzari de top; primul Golf R32 (177 kw/241 CP) bazat pe a patra generatie a lui Golf, introdusa pe piata la mijlocul verii 2002 a obtinut rezultate de exceptie, peste asteptari; au fost vindute 14.000 masini.  Pe baza succesului s-a infiripat ideea de a dezvolta in viitor o intreaga serie de modele R. In toamna lui 2005 a fost lansata a doua generatie Golf R32 cu 184 kw/250 CP si echipata cu sistemul de tractiune integrala 4MOTION. Si aceasta s-a dovedit un succes de piata. Carsten Kroger, responsabil cu dezvoltarea seriilor speciale (tip R sau gen Cross Polo ori Polo Blue Motion) in cadrul diviziei Individual declara: „R32 se produce si fireste se si vinde in ritmul de circa 300 exemplare pe saptamina". Incepind cu vara lui 2007, R36 va duce la superlativ sportivitatea Passat.     Design schimbatVizual, cu o intreaga serie de accesorii specifice, noul Passat R36 arata ca este cel mai dinamic model al acestei serii. Accesorii speciale ale calandrului: bara de protectie R-Line si o rama cromata mat a grilei radiatorului. Alt element distinctiv - grila de radiator cu lamele din aluminiu si prizele de aer speciale.Partea din spate a limuzinei dispune de un eleron nou proiectat pe capacul portbagajului; in cazul lui Passat Variant R36, un nou spoiler plasat pe pavilion asigura forta de apasare necesara la puntea spate. Identic pentru ambele versiuni: tevile de esapament duble cromate. Pe laterale, se remarca printre alte detalii, jantele de aliaj usor  de 18 inch „Omanyt" si pasajele mai pronuntate ale rotilor vopsite in culoarea masinii dezvoltate special pentru Passat R36.  O privire de ansamblu a exteriorului lui Passat R36¤ Tevi de esapament cromate¤ Faruri bi-xenon¤ Etrierele discurilor de frina vopsite in albastru ¤ Spoiler pe pavilion (la Variant)¤ Spoiler pe capacul portbagajului (la Limuzina)¤ Grila radiatorului finisata in crom mat, logo R36¤ Prize de aer cu lamele¤ Bara de protectie R-Line¤ Stopuri LED ¤ Pasajele rotilor extinse in culoarea masinii¤ Bandouri cromate pe lateral si in spate¤ Extensii aripi in culoarea caroseriei¤ Minere usi in culoarea caroseriei¤ Jante de aliaj usor de 18 inch „Omanyt" (pneuri: 235/40)O privire de ansamblu a detaliilor interioare ale lui R36¤ Schimbator de viteze al cutiei automate cu decor din aluminiu¤ Decor „engine spin"¤ Ornamente fata cu logo R36¤ Instrumente de bord cu logo-ul R-Line si iluminare alba¤ Pedale cu acoperire speciala R-Line¤ Volan multifunctional R36¤ Tapiterie scaune si usi acoperite cu tapiterie din stofa in design „Monte Carlo" ¤ Scaune sport in fata, cu reglaje pe 12 directii, logo-ul R pe spatar¤ Scaune spate sport rabatabile asimetric si cotiera centrala¤ Scaune fata/spate incalzite 

Newsflash

¤ 15 mii de burse pentru romaniIncepind cu anul 2007, Uniunea Europeana va finanta 15 mii de burse pentru studii doctorale si postdoctorale, valoarea proiectului ridicindu-se la 1 miliard de euro. Banii vor proveni din Fondul Social European, si vor fi acordati in perioada 2007-2013 pentru studii doctorale si postdoctorale, in cadrul carora un an de studiu va fi la o universitate de profil din strainatate. Bursele vor fi concentrate in IT si in domenii care aduc mare valoare adaugata, precum politicile sociale si cercetarile economice.¤ Programul „Tinerii in Actiune 2007-2013"UE  aloca 885 de milioane euro programului sau dedicat tinerilor, care are drept obiective: promovarea cetateniei active a tinerilor in general si a cetateniei europene in particular, cooperarea  europeana in domeniul tinerilor, intelegerea reciproca intre tinerii din diferite tari. Pot solicita finantare tinerii cu virste cuprinse intre 13 si 30 ani, mai multe informatii putind fi gasite pe urmatoarele site-uri: http://ec.europa.eu/youth/index_en.htmll; http://eacea.cec.eu.int/static/en/overview/Youth_overview.htm ¤ Progress - program pentru ocuparea fortei de muncaA fost lansat noul program integrat UE, Progress, care are drept obiective ocuparea  fortei de munca si solidaritatea sociala. In perioada 2007-2013, va primi un buget de peste 700 milioane euro, urmind sa sustina obiectivele Agendei Sociale si sa contribuie la strategia extinsa a Uniunii Europene privind locurile de munca si dezvoltare. Programul este destinat  autoritatilor nationale, regionale si locale, serviciilor publice, companiilor si organizatiilor.¤ Calatoria doar cu cartea de identitate in Cehia si CipruCetatenii romani vor putea calatori in baza cartii de identitate, incepind cu 1 ianuarie 2007, si in Cehia si Cipru. Cele doua state au anuntat, in urma demersurilor intreprinse de autoritatile romane, ca vor accepta documentele romanesti de identitate ca documente de intrare pe teritoriul lor. In conditiile unui raspuns favorabil si din partea Suediei, calatoria cu cartea de identitate va fi posibila in toate statele membre UE. 

Romania-pol de sustinere euro-mediteranean

Reuniunea a fost consacrata discutarii temelor de actualitate din Orientul Mijlociu si progresului inregistrat de Parteneriatul Euro-Mediteranean in toate aspectele sale: energie, transport, mediu, turism, educatie, dialog intercultural etc. La incheierea lucrarilor a fost adoptat un document continind concluzii comune. Romania a participat la Conferinta cu o delegatie condusa de secretarul de stat Adrian Vierita.In interventia sefului delegatiei romane, in cadrul reuniunii plenare, a fost reiterat sprijinul tarii noastre pentru obiectivele Procesului Barcelona si convingerea ca, in pofida tuturor schimbarilor intervenite in decursul celor 11 ani de parteneriat, acestea ramin o prioritate, atit pentru UE cit si pentru partenerii sudici. Reprezentantul roman a aratat faptul ca atit zona mediteraneana cit si cea a Marii Negre impartasesc aspiratii identice privind dezvoltarea economica si promovarea dialogului inter-cultural. A aratat ca experienta Romaniei in cooperarea in zona Marii Negre ar putea servi drept sursa de inspiratie in eforturile de consolidare a Parteneriatului Euro-Mediteranean. Avind in vedere ca Sibiul va fi orasul european al culturii in 2007 (impreuna cu Luxemburgul), a fost prezentata disponibilitatea Romaniei de a coopera cu toti partenerii euro-mediteraneeni interesati, in scopul includerii, in programul de activitati, a unor evenimente privind promovarea dialogului inter-cultural.

Inca un caz clujean pierdut

La data de 8 septembrie 1998, Tiberiu Ban a introdus o cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, invocind incalcarea Articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (dreptul de acces la justitie) si a Articolului 1 din Primul Protocol aditional la Conventie (protectia proprietatii), ca urmare a refuzului Curtii de Apel Cluj-Napoca de a recunoaste competenta instantelor de a solutiona actiuni in revendicare a imobilelor nationalizate in temeiul Decretului nr. 92/1950.CEDO a constatat incalcarea Articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, amintind jurisprudenta sa conform careia refuzul curtilor de apel de a recunoaste competenta instantelor de solutionare a actiunilor in revendicare imobiliara incalca dispozitiile referitoare la accesul la justitie, garantat de acest articol. Curtea a declarat inadmisibil capatul de cerere intemeiat pe articolul 1 din Primul Protocol aditional la Conventie, datorita faptului ca reclamantul nu avea un „bun" in sensul Conventiei, intrucit nu beneficiase de nici o hotarire judecatoreasca favorabila lui, iar la data faptelor exista o jurisprudenta constanta a curtilor de apel in sensul respingerii actiunilor in revendicare ale fostilor proprietari cu motivarea ca Legea nr. 112/1995 este aplicabila. Curtea Europeana a acordat mostenitorilor reclamantului - care si-au exprimat intentia de a continua procedura in fata Curtii dupa decesul autorului lor, survenit la data de 18 octombrie 2005 - suma de 5.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral si cea de 215 Euro cu titlu de cheltuieli de judecata.

Uniunea Europeana se implica si in Afganistan

Planuri de reconsructieIn Afganistan s-a mai incercat realizarea unui recensamint in 1979, dar acesta a fost intrerupt din cauza ostilitatilor si nu a mai fost incheiat. Recensamintul, finantat de Comisie si la a carui organizare contribuie Fondul ONU pentru Populatie, va avea loc in 2008.UNFPA are ca mandat asistarea Guvernului din Afganistan in realizarea acestui recensamint, in urma cererii exprimate in Intelegerea de la Bonn din 2001.„Sintem foarte incintati de contributia generoasa a Comisiei Europene, care va fi cruciala in asistarea Guvernului din Afganistan sa analizeze mai bine profilul demografic al populatiei", a declarat Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv al UNFPA. „Aceasta initiativa binevenita va avea impact pe termen lung pentru ca in baza ei se vor putea face planurile de reconstructie si de dezvoltare pentru Afganistan".  Baza de date computerizataRecensamintul, care va fi realizat de Biroul Central de Statistica din Afganistan, va contura granitele celor 34 de provincii si 398 de districte si va pozitiona pe harta mai mult de 38.000 de asezari. Ca parte a acestui proces, vor fi identificate aproximativ 48.000 de arii de recenzare; vor fi recrutati si pregatiti mai mult de 52.800 de agenti si 10.500 de controlori si se vor elabora un formular de recensamint si manuale detaliate cu instructiuni pentru aplicarea lui. In urma recensamintului va fi creata o baza de date computerizata pentru ca informatiile strinse sa fie disponibile pentru ministere, organizatii de dezvoltare, sectorul privat si alti utilizatori. Rezultatele recensamintului vor oferi Guvernului din Afganistan informatii esentiale privind asezarea si compozitia populatiei. Aceste informatii vor ajuta autoritatile sa decida asupra celor mai potrivite abordari ale problemelor de dezvoltare ale tarii, cum ar fi eradicarea saraciei, educatie si sanatate, somaj, asigurarea energiei si a spatiului de locuit. Recensamintul va oferi fundatia unei guvernari mai bune si informatia necesara pentru a crea institutii guvernamentale necesare. Inainte de alegereiUNFPA a incheiat deja un proiect national de inregistrare a tuturor locuintelor, producind estimari ale populatiei care au fost folosite la planificarea procesului politic si a alegerilor parlamentare din septembrie 2005. Fondul asista in prezent Guvernul in planificarea recensamintului, care urmeaza sa aiba loc timp de 20 de zile in iulie 2008 si care va costa aproximativ 44 de milioane de dolari. Recensamintul va fi precedat de stabilirea ariilor de recenzare si de un recensamint-pilot in 2007. Rezultatele preliminare ale recensamintului vor fi publicate la timp pentru pregatirea alegerilor din 2009. Sursa: euractiv.ro, UNFPA 

Planta care confirma miracolul Craciunului

Aceste manunchiuri de frunze modificate, numite bractee, capata culoarea rosu aprins simultan cu aparitia florilor.Origine aztecaPlanta isi are originea in regiunile muntoase si umede ale Mexicului si Americii Centrale, unde a fost cultivata ca planta cu proprietati terapeutice inca din secolele XIV-XV de catre aztecsi cunoscuta ca „Cuetlaxochitle", in traducere inseamna „floarea care piere si se ofileste ca tot ce e pur". Numele de Poinsettia i-a fost atribuit in onoarea celui care a descoperit-o ca planta ornamentala la 1820, Joel Robert Poinsett, primul ambasador american in Mexic. Exista o veche legenda mexicana care povesteste cum ca, dupa crestinarea mexicanilor de catre spanioli, un copil foarte sarac isi dorea sa-i ofere lui Isus un dar. Desi nu avea bani, el stia ca un dar, cit de umil, daca este oferit cu dragoste si credinta este bine primit de Dumnezeu, asa ca a cules un manunchi de flori de pe drum si l-a dus la biserica. Legenda spune ca plantele culese (care erau Poisenttia) au inflorit chiar in ziua de Craciun in superbe buchete rosii, iar martorii evenimentului au simtit miracolul sarbatorii si au numit acesta planta „Steaua Craciunului".Cum o ingrijim ¤ Planta nu este deosebit de pretentioasa. Este mai degraba sensibila la miscari sau mutari decit la lipsa apei. Totusi, este recomandabil sa mentineti sanatatea plantei udind-o zilnic cu o cantitate mica de apa. ¤ Este interzis sa udati planta in farfuriuta. Este de preferat sa mentineti doar pamintul umed, deoarece adunarea umezelii statute in ghiveci va ofili planta. ¤ Pentru ca o Craciunita sa reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. ¤ Se obisnuieste ca planta sa se tunda pentru a nu deveni deosebit de frunzoasa. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primavara, cind planta devine mai putin sensibila. Este bine sa tundeti planta, scurtind lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei. ¤ In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit. ¤ Dupa trecerea perioadei de inflorire, Poinsettia are nevoie de o perioada de repaus de cel putin 2 luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile. ¤ Pentru o inflorire se vor folosi ingrasaminte a caror formula sa contina Molibden, intrucit lipsa acestui element duce la degradarea si, in final, la moartea plantei. Cum o inmultim In ceea ce priveste inmultirea Poinsettiei, se poate realiza prin butasire sau prin seminte, insa procesul este anevoios si de lunga durata. Pentru realizarea cu succes a procesului butasire se recolteaza de pe planta-mama butasi de 10-12 cm. lungime, care sa aiba virsta de minim 5-6 saptamini. Acesti butasi au o seva laptoasa, numita latex. Trebuie sa stiti ca latexul impiedica formarea radacinilor la butas, prin procese de oxidare celulara, astfel ca butasul, inaintea plantarii, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. In acest scop, se introduce butasul cu baza in apa la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizeaza eliminarea latexului. Se recomanda plantarea butasului in turba amestecata cu nisip, la temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius, si acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticla sau din plastic. In Cluj-Napoca puteti gasi Craciunite in toate florariile Magnolia, cu preturi cuprinse intre 7 si 65 lei noi, in functie de marimea plantei. Asadar pe masa de Craciun, alaturi de specialitatile culinare, poate sa va rasfete si o Poinsetia cu frunze rosii. 

Nu abandonati gradina iarna!

RemedieriAsadar, gradina trebuie sa arate foarte bine si iarna, chiar daca veti avea de luptat cu frigul, zapada sau, in cel mai bun caz, cu ploile siciitoare. Vicisitudinile naturii va vor face munca mai dificila dar satisfactiile vor, cu atit mai mari. Un bun gradinar va gasi intotdeauna ce sa faca si iarna. In primul rind acesta este momentul prielnic de a corecta ceea ce nu a prea mers in vara trecuta, de a trasa noi alei placate cu dale si marcate de borduri decorative, de a ameliora alura generala a unor zone de care nu sinteti multumit. Atunci cind gerul napraznic sau ninsoarea abundenta va tine in casa, faceti o lista cu ceea ce aveti de remediat: plantari deficitare, arbori sau specii care vor trebui excluse ori repozitionate, eliminarea unor constructii stinjenitoare. Atunci cind timpul va fi mai prietenos veti putea efectua toate aceste lucrari rapid si fara ezitare. Culori in contrastUn gradinar care gasese timpul necesar de a-si contempla gradina iarna poate invata multe lucruri. In loc de a considera frigul si gerul drept inamicii plantelor, el poate studia, spre exemplu, comportamentul diferitelor specii la temperaturi extreme si de a le selectiona pe cele care rezista mai bine. Asa se ajunge la situatia in care o gradina bine construita arata minunat si iarna. Cind o parte dintre arbori isi pierd frunzele, prezenta unor specii de conifere va pastra o structura stabila gradinii. Forma unor specii de arbusti si felul in care crengile lor desfrunzite isi schimba culoarea poate aduce o nota decorativa foarte spectaculoasa gradinii. Pete de galben-auriu sau rosu-caramiziu pot contrasta atractiv cu albul zapezii. Speciile iernii Exista specii care trec aproape neobservate in timpul primaverii si verii, dar devin extrem de vizibile si impresionante iarna, chiar si atunci cind temperatura scade zub zero grade. Cei pasionati pot achizitiona cedrul japonez (Cryptomeria japonica) ale carui frunze trec iarna intr-o magnifica nuanta de bronz. Spectaculoase sint si numeroasele variante de Bergenia, o erbacee vivace, persistenta, cu frunze mari, de forma circulara ale caror margini se aramesc iarna. In sfirsit, frunzele unei graminee (Imperata cylindrica) vireaza si ele catre un rosu atragator atunci cind temperaturile scad. Climat propiceCredem ca am dat suficiente motive sa meditati asupra faptului ca si sub efectul frigului o serie de plante pot deveni decorative si spectaculoase, pastrind gradina ca un punct de interes major. Conditiile climaterice de la noi nu sint de fapt un impediment in pastrarea unei gradini atractive pe tot parcursul anului. Totul este sa va documentati cu atentie, sa apelati la specialisti, si sa studiati piata producatorilor si importatorilor de plante. Dar mai ales sa nu abandonati gradina nici in timpul sezonului rece pentru ca ea va poate aduce aceleasi satisfactii ca si in orice alt anotimp al anului. Se poate si la noiPerceptia generala despre activitatile in gradina iarna este, la noi, din pacate, una falsa. Gradina e de regula abandonata pina spre primavara, poate doar cu ceva tentative de protectie la speciile mai sensibile. In tarile civilizate aflate pe aceleasi coordonate geografice si supuse climei temperat continentale, cu diferente mari de temperatura intre vara si iarna, lucrurile stau cu totul altfel. E adevarat ca piata de specialitate este mult mai dezvoltata si mai ofertanta, dar pricipiile ramin aceleasi, ele putind fi aplicate cu succes si aici.

Napolact, noua identitate de brand

Napolact realizeaza produse traditionale romanesti, la standarde ridicate, impuse de Uniunea Europeana, se precizeaza in comunicatul trimis de companie.Printre produsele traditionale produse de Napolact si recunoscute de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), se numara brinzeturile Nasal, Manastur, Tarnava sau Alpina, cascavalul Bobilna, telemeaua Huedin si iaurtul Cedra.Compania Napolact si-a dezvoltat o noua identitate de brand, ca marca traditionala romaneasca. Noua identitate are la baza elemente care reflecta naturaletea, traditia si calitatea produselor.In prezent, compania prelucreaza anual 53 de milioane litri de lapte, in cele trei fabrici pe care le detine la Huedin, Baciu si Taga. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 41 de milioane de euro.

Banca Transilvania – Banca anului 2006

Un an al calitatiiAcest premiu reprezinta pentru Banca Transilvania recunoasterea unui an de succes, a unei etape esentiale pentru ceea ce inseamna banca, in prezent: implicare, performanta, dinamism si spirit antreprenorial. Banca Transilvania si-a propus ca 2006 sa fie un an al calitatii in toate domeniile: servicii, produse si angajati. Unul dintre obiectivele bancii este acela de a mentine standarde inalte, prin care sa fie facuta diferenta pe piata. Si acest lucru, in conditiile unei concurente tot mai acerbe, context in care calitatea are un cuvint din ce in ce mai important.Locul 5Banca Transilvania a ajuns la o cota de piata de 4,5%, in functie de active, situindu-se pe o pozitia 5 intre bancile din Romania si, in plus, este singura institutie bancara cu capital privat majoritar autohton din top 10. De asemenea, numarul de clienti activi - persoane fizice si juridice - a depasit cifra de 750.000, fapt datorat ofertei complexe a bancii, lansarii periodice de produse si servicii, extinderii retelei teritoriale, precum si implicarii deosebite a angajatilor.Mai multi oameni in echipaO alta crestere semnificativa este cea a numarului de unitati, fapt care a adus Banca Transilvania tot mai aproape de clientii sai. In prezent, banca isi desfasoara activitatea prin intermediul a 325 de sucursale si agentii, acoperind principalele zone economice din tara. In 2006, banca a deschis peste 100 de locatii, la care se adauga, in Timisoara, BT CafèTM si Italian Desk - birou destinat comunitatii oamenilor de afaceri din zona. Toate aceste unitati noi inseamna, bineinteles, si mai multe locuri de munca - aproape 180 de angajari pe luna, echipa Bancii Transilvania ajungind la aproximativ 4.500 de persoane.Produse in avangardaIn ceea ce priveste cele trei linii principale de business ale Bancii Transilvania - persoane fizice, IMM si companii mari - acestea au continuat sa vina pe piata cu produse care sa anticipeze trend-ul, precum si cu un personal specializat. Asadar, pentru intreprinzatorii romani, banca a lansat, conform strategiei, la fiecare trei luni, produse specifice: „SCONTARE 100%", „Abonamentul Bancar", „Clubul Intreprinzatorului Roman" si, de curind, „Proprietati imobiliare pe firma. Credit fara avans". Clientii corporate care deruleaza cel putin 50% din afacere prin Banca Transilvania au la dispozitie, incepind cu acest an, „Contul de Business", care cuprinde servicii personalizate, tocmai pentru a oferi acestei categorii un tratament special, demn de „clasa business". In ceea ce priveste persoanele fizice, si acesti clienti beneficiaza de produse noi, cum ar fi „Economii la Vedere" sau „Credit fara rate, cu 0% dobinda", precum si campanii care au rolul de a atrage si fideliza clientii.Oamenii, ingredientul principalBanca Transilvania a continuat sa fie si in anul 2006 una dintre cele mai atractive companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Au fost contractate importante linii de finantare, cu diferite destinatii, de la institutii financiare internationale.Pentru ca Banca Transilvania inseamna, in primul rind, OAMENI, in anul 2006 banca s-a implicat tot mai mult in viata comunitatii. Ca parte activa a acesteia, Banca Transilvania a contribuit, in acest an, cu peste 400.000 EUR pentru realizarea a aproximativ 150 de proiecte din diferite domenii: educatie, mediu, sport etc. La acestea se adauga „Tu alegi, Banca Transilvania se implica", program prin care banca a alocat sume importante pentru realizarea unor proiecte de interes local, in patru orase din Transilvania. Implicarea si atentia acordata nevoilor societatii au adus cu sine valoare adaugata, in favoarea cetatenilor, dar si in sprijinul ideii de antreprenoriat local romanesc de succes. (Directia Marketing a Bancii Transilvania)

In urma Europei la intermediere finaciara

Lichiditate bancara mare„Cu toate ca sistemul financiar s-a dezvoltat si intarit, Romania este inca in urma celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste intermedierea financiara. Nivelul estimat, la finele anului 2006, este de circa 25% din PIB, comparativ cu 52,2% din PIB pentru noile state membre ale UE si, respectiv, 103,9% din PIB, la nivelul zonei euro in 2005", a spus Mugur Isarescu.„Sistemul bancar este stabil si capabil sa absoarba socurile. Capitalizarea bancara este semnificativa, fiind de peste 20% comparativ cu 8%, nivelul de capitalizare bancara la nivel mondial, iar creditele restante si indoielnice reprezinta mai putin de 1% din totalul creditelor", a mai afirmat Isarescu.Potrivit guvernatorului BNR, lichiditatea bancara in Romania este ridicata, mult deasupra nivelurilor minime obligatorii. „Sectorul institutiilor financiare non-bancare (IFN) este subdezvoltat, insa poseda un potential de crestere considerabil. Riscurile sistemice sint mici, avind in vedere dimensiunile reduse ale sectorului", a adaugat Isarescu.Masurile „neortodoxe" au limitat efectele intrarilor de capital Masurile „neortodoxe" luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au limitat amploarea impactului intrarilor de capital asupra stabilitatii financiare si a preturilor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.„Temperarea expansiunii creditului neguvernamental atenueaza fenomenul de supraincalzire a economiei, ceea ce contribuie la reducerea presiunilor inflationiste si la limitarea dezechilibrului extern", a argumentat Isarescu.Masurile luate de BNR au vizat si temperarea ritmului de crestere a creditului in valuta, ceea ce a impiedicat sporirea vulnerabilitatii bancilor la fluctuatiile cursului de schimb al monedei nationale, potrivit guvernatorului. El a aratat ca, in cele din urma, aceasta decizie a asigurat evitarea unei majorari a volumului de credite neperformante. „Masurile neortodoxe pe care BNR le-a adoptat in anii 2005 si 2006 au fost eficace pe termen scurt, asigurind concilierea intre stabilitatea financiara si cea a preturilor", a spus Isarescu.Ceea ce guvernatorul numeste „masuri neortodoxe" sint o serie de decizii de politica monetara, care au ingustat spatiul de manevra al bancilor si au limitat accesul populatiei la credite.Banca centrala a majorat, la sfirsitului lunii iunie a anului curent, rata de constituire a rezervelor minime obligatorii de la 16% la 20% pentru lei. In luna februarie, banca centrala a majorat rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 35% la 40%. 

Audi aduna tot mai multe premii

Tehnologie mai buna decit a competitorilorAUDI AG a primit unul din cele mai importante si mai rivnite premii din industria auto. Marca premium din Ingolstadt a primit, din partea juriului renumitei reviste britanice „Autocar", premiul „Masina de companie a anului". Factorul decisiv in decizia juriului Autocar a fost gama de produse pe care Audi a lansat-o in ultimii ani. In comparatie cu modelele competitorilor premium - precum BMW si Mercedes, revista a concluzionat ca produsele Audi „ofera valoare egala, dar sint mult mai bine fabricate si - deseori - mai interesante din punct de vedere tehnologic. Testele intense pe care le-am facut au demonstrat ca modelele Audi sint cele mai bune". Patru premii „Auto Trophy" pentru Audi de la cititorii Auto Zeitung Patru modele Audi s-a situat pe prima pozitie la categoria lor in cadrul sondajelor „Auto Trophy 2006" realizate pe baza optiunilor exprimate de cititorii publicatiei „Auto Zeitung". Audi A3, A6, A8 si R8 au primit patru din rivnitele distinctii ale acestrui an. In clasamentul cititorilor, Audi Q7, TT si Audi A4 au incheiat pe locul al doilea la categoriile respective.Cititorii au putut vota pentru oricare din cele 347 modelele inscrise la cele 27 de categorii cite a cuprins sondajul din acest an. Jurnalistii publicatiei „Auto Zeitung", care apare la Köln, au numarat peste 93.800 voturi exprimate.In clasa automobilelor de lux, Audi A8 a totalizat 35,7% din voturi, aproape de doua ori mai multe decit urmatoarea clasata. Celelalte competitoare din categoria masinilor de lux au incheiat la mare distanta. Modelul A8 a reusit sa obtina victoria pentru a patra oara consecutiv in clasamentul Auto Trophy.Un procentaj si mai mare a primit Audi A6, care - pentru al treilea an consecutiv - a incheiat pe prima pozitie in rindul limuzinelor premium: 41,8% dintre votanti au ales modelul german ca favorita. „Argintul" acestei categorii a incheiat la aproape 23 procente in urma modelului Audi A6. In categoria masinilor supersport, noul R8 a fost un alt invingator categoric dupa ce a stans 41,6% dintre optiuni - performanta senzationala in conditiile in care modelul nu a fost inca lansat pe piata. Avansul de automobilul clasat al doilea a fost de 18 procente.30,7% dintre optiunile cititorilor s-au indreptat catre modelul Audi A3, care a fost declarat invingator categoric la clasa lui, cu un avantaj de peste 12 procente fata de principalul contracandidat.Pina acum, in cei 19 ani de cind se decerneaza „Auto Trophy", marca Audi a cistigat prestigioasa competitie de 33 de ori.Vinzarile Autoworld sint indicatorul fidel al calitatii AudiAnul 2006 a adus o crestere de peste 100% in vinzarile pe modele ale brandului Audi. Conform raportului APIA intocmit in luna octombrie, la Cluj s-au vindut, in primele 10 luni ale anului, 143 de autoturisme purtind marca Audi, in timp ce BMW a livrat 104, iar Mercedes 74 de unitati.  „Cresterea vinzarilor se datoreaza in primul rind faptului ca Autoworld este dealer local pe Transilvania, deservind, pe linga clientii judetului Cluj si partenerii din judetele adiacente. In plus, noul showroom Audi lansat anul acesta in aprilie ofera clientilor serviciile si calitatea pe care o merita clientii de Audi. Piata locala se maturizeaza, gusturile se rafineaza, Audi devine si la noi simbolul unui statut dorit, apreciat si recunoscut", explica Diana Naghi, director marketing si PR Autoworld Cluj. 

Primaria, deghizata in Mos Craciun

Primaria ia locul lui Mos Craciun pentru 4.000 de clujeni defavorizati inscrisi pe listele de la Serviciul Social din cadrul institutiei. Acestia ar putea beneficia de cadouri de Craciun impartite in mod gratuit de municipalitate, daca proiectul de hotarire va fi aprobat in sedinta Consiliului Local de astazi. 2.412  de copii proveniti din familii beneficiare de ajutor social, copiii cu handicap aflati in evidentele Serviciului de Protectie Sociala din cadrul primariei, precum si 33 de copii de la Centrul de zi „Tara Minunilor" ar putea primi de Craciun 1.820 de pachete de dulciuri, fiecare in valoare de 40 RON. Si persoanele virstnice aflate in evidentele Serviciului Protectie Sociala, precum si cei 360 de beneficiari ai serviciilor centrelor de zi pentru virstnici si Clubul Pensionarilor ar putea primi pachete cu alimente din partea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea unui pachet este tot de 40 RON. In total, primaria cheltuieste pe aceste cadouri peste 160.000 RON. Municipalitatea clujeana nu este la prima actiune de acest gen, anul acesta de Pasti impartind 1.688 de pachete de dulciuri si 1.612 de pachete de alimente. Anul trecut, tot de Craciun, au fost date 1.440 de pachete cu dulciuri si 900 de pachete cu alimente in valoare de 30 RON/pachet.

Cu Sistem in UE

Moment istoric pentru SistemSpectacolul din care vor face parte percutionistii de la Sistem va fi organizat in aer liber, in preajma Pietei Centrale din Bruxelles, si este organizat de catre Comisia Europeana. Vor fi prezenti inalti oficiali comunitari, care vor saluta intrarea Romaniei si Bulgariei in marea familie europeana. Pe linga cei cinci percutionisti din Sistem, vor sustine un recital in cadrul acestui spectacol componentii  grupului bulgar Te (pop-funk-jazz). „Sintem onorati ca am fost alesi sa participam la un eveniment de o importanta istorica pentru Romania si speram sa fim la inaltimea momentului. Nici ca se putea un cadou mai frumos de sarbatori pentru noi", au declarat membrii formatiei Sistem. In cadrul recitalului de aproximativ 20 de minute, publicul va avea parte de hituri Sistem „mai vechi si mai recente", dupa cum precizeaza, pentru Monitorul de Cluj, Anca Lupes, managerul formatiei. Sarbatorile, acasa la ClujComponentii Sistem vor pleca spre Bruxelles in cursul zilei de miine (dupa ce „arsenalul" de instrumente mai mult sau mai putin conventionale care i-au consacrat a fost trimis spre Bruxelles inca de duminica). Intoarcerea va avea loc vineri, 15 decembrie, pentru ca Sistem sa poata lua parte la un recital in cadrul Festivalului „Etnoritm", care va avea loc la sala Auditorium din Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti. Dupa aceasta, percutionistii vor mai sustine recitaluri in principal la petreceri private. Sarbatoarea Craciunului si-o vor petrece insa la Cluj, alaturi de familii.

Pe scurt

¤ Aproape calificateHandbalistele junioare III de la CSS Viitorul Cluj sint aproape de calificarea la turneul semifinal al Campionatului National. Gazde ale turneului cu numarul doi, elevele Cristinei Iurian au avut un parcurs aproape perfect pierzind doar in fata liderei, Extrem Baia Mare (23-32). In rest doar victorii: 22-13 cu Victoria Zalau, 35-20 cu  CS Marta Baia Mare, 26-21 cu CSS Zalau si 28-18 cu CSS nr. 2 Baia Mare.  Inaintea turneului trei, gazduit de Zalau (26-28 ianuarie 2007), ordinea in clasamentul grupei H este urmatoarea: 1. Extrem B. Mare 20p, 2. CSS Viitorul 16p, 3. CSS nr. 2 B. Mare 10p, 4. CSS Zalau 10p, 5. Marta B. Mare 4p, 6. Victoria Zalau 0p. (T. - J. L.)

Muscati si de „ciini“

La sfirsitul saptaminii trecute s-au jucat meciurile etapei a X-a din Superliga de polo. In fief-ul propriu de la Centrul de Natatie „Politehnica", clujenii de la CSU Poli au primit vizita celor de la Dinamo, aflati in cursa pentru medaliile editiei. Daca simbata oaspetii s-au impus foarte lejer, ieri disputa a fost mai echilibrata, gazdele avind citeva reusite aplaudate. Avind in Dragos Stoenescu, unul dintre portarii nationalei, un veritabil inger pazitor intre buturi, echipa pregatita de Liviu Raducanu a bifat doua succese logice: 24-6 (5-0, 4-3, 8-2, 7-1) si 17-8 (4-2, 5-1, 3-3, 5-2). Pentru clujenii antrenati de Radu Sabau au punctat Vincze (3^2), Baloga (1^4), Tecar (1^1), Bartos (1^0) si Dragomir (0^1). Au arbitrat Radu Timoc (Cluj) si Marius Iegariu (Arad).Celelalte rezultate ale rundei: Sportul Studentesc - Astra Arad 11-9 si 12-14, Rapid - Steaua 9-12 si 6-10. CSM Leonardo Oradea a stat. Clasament1. Steaua          18        12        3          2          272-109           292. CSM Oradea           16        12        3          1          237-103           273. Dinamo        16        10        4          2          213-107           24        4. Rapid           18        12        0          6          207-135           245. Astra            18        5          0          13        146-214           10        6. Sportul         18        3          0          15        141-318           67. CSU Poli      16        0          0          16        114-344           0Etapa viitoare (16/17decembrie): Astra - Dinamo (in tur: 6-11 si 4-7), CSM Oradea - Sportul Studentesc (27-5 si 24-8), CSU Poli - Rapid (7-18 si 10-26). Steaua sta.

Transfer international

Fotbalistii echipei Bolivar la Paz, Miguel Angel Cuellar si Andre de Souza Galiassi, au fost transferati pentru trei ani si jumatate la CFR Cluj, fiind prezentati oficial, ieri, de echipa ardeleana, in cadrul unei conferinte de presa. Miguel Angel Cuellar, in virsta de 24 de ani, este originar din Paraguay si joaca pe postul de atacant. Celalalt jucator transferat de Cluj, brazilianul Andre de Souza Galiassi, are 26 de ani, joaca pe postul de fundas si a mai evoluat la echipele Corinthias (Brazilia) si Atletico River Plate (Paraguay). Cei doi jucatori au fost campioni ai Boliviei cu formatia Bolivar la Paz, de la care au fost transferati la echipa clujeana. Jucatorii s-au declarat impresionati de obiectivul echipei si au marturisit ca ceea ce i-a motivat sa vina in campionatul romanesc au fost ofertele materiale si dorinta formatiei clujene de a evolua in cupele europene.

Constanta si Resita merg mai departe

Un singur gol le-a lipsit dinamovistilor pentru a smulge o calificare in extremis in sferturile de finala ale Cupei Cupelor. Dupa ce au pierdut la scor primul joc in fata rivalilor de la HCM Constanta (20-31), bucurestenii s-au revansat cu un sec 27-17, insuficient insa pentru a merge mai departe. Urmatoarea adversara a campioanei Romaniei se va alege dintre Bjerringbro-Silkeborg A/S (Danemarca), HSV Hamburg (Germania), HC Vardar PRO Skopje (Macedonia), C. BM. Ademar Leon (Spania), RK Zagreb (Croatia), HC Portovik Iujnii (Rusia) si RK „Bosna" Sarajevo (Bosnia-Hertegovina).Calificati in sferturile de finala ale Cupei Challenge doar gratie mai multor goluri inscrise in deplasare (28-21 la Resita si 26-33 la Rijeka), handbalistii de la UCM Resita vor intilni in faza urmatoare a competitiei una dintre urmatoarele echipe: HC Superfund Hard (Austria), HC Lovcen (Muntenegru), Drammen HK (Norvegia), MKS Zaglebie Lubin (Polonia), RK Konjuh Namjestaj Zivinice (Bosnia-Hertegovina), Lokomotiv-Poljot Celiabinsk (Rusia) si Kaustik Volgograd (Rusia). In sferturile de finala ale Ligii Campionilor s-au calificat patru formatii din Spania (FC Barcelona-Cifec, Portland San Antonio, BM Ciudad Real, CBM Valladolid), trei din Germania (SG Flensburg-Handewitt, VfL Gummersbach, THW Kiel) si una din Ungaria (MKB Veszprém KC). Tragerea la sorti a meciurilor din „sferturi" va avea loc astazi la sediul din Viena al federatiei europene (EHF).

Artimon ia masuri

 Antrenorul Politehnicii Timisoara, Alin Artimon, l-a exclus din lotul echipei pe fundasul Rares Soporan si a amendat alti trei fotbalisti, Mansour, Silvasan si Badoiu, motivindu-si deciziile prin faptul ca respectivii jucatori aveau la activ mai multe abateri de la regulament. Tehnicianul Timisoarei a anuntat, ieri, ca fundasul Rares Soporan a fost exclus din lot inaintea partidei cu FC Vaslui (care a avut loc pe 25 noiembrie), fiind totodata si amendat cu suma de 1400 de dolari. „A intirziat in doua rinduri la antrenamente, nu si-a putut motiva gesturile in niciuna din situatii si de aceea am luat aceasta masura. Nu stau la discutii cind este vorba despre astfel de oameni", a declarat, ieri, Alin Artimon. Fundasul Rares Soporan a fost adus la Timisoara in iarna anului 2005, la pachet cu Laurentiu Bus, de la echipa de liga a doua Universitatea Cluj. De transferuri s-a ocupat fostul director general al lui Poli, Ion Craciunescu, cei doi fiind adusi contra sumei de 700.000 de euro, din care 400.000 a costat Soporan.A pus piciorul in pragExcluderea lui Soporan din lot nu este singura masura disciplinara dictata de tehnicianul de pe Bega. Astfel, antrenorul alb-violetilor a mai intocmit inca sapte referate pentru alti trei jucatori. Atacantul Gueye Mansour a fost amendat de doua ori pentru intirzieri la antrenament, cu cite 300 de dolari, amenda minima conform Regulamentului de Ordine Interioara. Ceilalti doi jucatori amendati sint Cristian Silvasan (700 de dolari) si Alexandru Badoiu (1.500 de dolari) ambii pentru intirzieri repetate. In cazul ultimului, Artimon a mai specificat ca acesta „are la activ" si citeva neprezentari la antrenamente. „Jucatorii trebuie sa stie ca nu ma voi opri aici. Cine greseste va plati, stiu ca buzunarul ii arde cel mai tare", si-a explicat Alin Artimon deciziile.

Campionat de rueda la Cluj

In urma neasteptatului succes pe care acest spectacol l-a inregistrat la prima sa editie, Salsa Club si Napoca Dance, promotorii evenimentului, au decis reeditarea lui, intr-un format nou, mult mai interesant. Pe durata a doua ore, sase formatii de rueda se vor duela pentru cistigarea primului loc, iar nu mai putin de 11 trupe de dans din Cluj isi vor etala cele mai bune coregrafii, intr-un regal al dansului ce se poate dovedi cel mai important din acest an, pe plan local, asa cum a precizat, pentru Monitorul de Cluj, Lucian Ambrozie, presedinte al Napoca Dance Club si organizatorul acestui eveniment. Prima parte a spectacolului se va constitui intr-un concurs de rueda, adica un dans sincron in cerc, pe muzica de salsa. Cele sase formatii, conduse de membri ai trupei Salsa Caliente, sint din Cluj si formate exclusiv din amatori, media de virsta fiind 25 de ani. Cei care compun cele sase formatii activeaza in domenii diverse, regasindu-se aici ingineri, doctori, avocati, economisti, judecatori, jurnalisti sau designeri. Fata de editia trecuta, formatiile din concurs sint mai putine, numarul membrilor participanti din fiecare trupa fiind de aceasta data mai mare, situatie ce face mai dificila sincronizarea, dar si coregrafiile mai spectaculoase.Partea a doua a spectacolului va scoate la rampa principalele trupe de dans din Cluj, reprezentante aici fiind dansul modern - Fusion, X-tazy, Moving Bodies, Boemdance, Mad-Zone, Rythm Nation, dansul sportiv - Cristal Top, Avenue, hip-hop-ul - Quckers, salsa - Salsa Caliente, majoretele - Madness UMF. Intrarea la eveniment se va face pe baza biletelor a caror cost, 3 RON, este unul simbolic.

FUTSAL, LIGA I

Rezultatele etapei a XIV-aPoli Timisoara - Moldocor Piatra Neamt           7-4FM Constanta - AC Bucuresti  0-6A. C. S. Odorheiu Secuiesc - Cosmos Pitesti    8-1United Galati - Informatica Timisoara    7-7Metropolis Bucuresti - Quasar Deva     3-4Partida FC CIP Deva - CSM Focsani s-a jucat aseara, iarjocul CFF Clujana - Energoconstructia Craiova a fost aminat pentru 24 ianuarie 2007. Clasament 1. FC CIP Deva          13        13        0          0          97-29   39 2. Od. Secuiesc           14        10        2          2          89-41   32 3. Energ. Craiova        13        10        2          1          85-39   32 4. Athletic Buc.            14        10        1          3          61-36   31 5. FM Constanta         14        8          2          4          104-70 26 6. FC Poli Tim.            14        6          2          6          57-47   20 7. CSM Focsani          13        6          1          6          44-51   19 8. CFF CLUJANA     13        5          3          5          60-53   18         9. Informatica  13        4          2          7          62-89   1410. United Galati          14        3          3          8          48-71   1211. Cosmos Pitesti        13        3          1          9          34-71   1012. Quasar Deva          14        3          0          11        52-94   913. Moldocor   14        2          2          10        43-72   814. FC Metropolis        14        1          1          12        38-111 4Etapa a XV-a (16/17 decembrie): Moldocor - FM Constanta (in tur: 5-10), AC Bucuresti - CFF Clujana (3-2), Craiova - Cosmos (4-1), Od. Secuiesc - Galati (3-0), Informatica - Metropolis (7-7), Quasar - FC CIP (0-8), CSM Focsani - Poli Timisoara (2-3).

CAMPIONATELE MADISZ

Divizia A, restanteNottingham - Neon       4-5Gulden - Kopár Manó  1-0Pro Flora - HSV          1-7Nasaud - Bolha            5-2HSV - LSD      5-1Echipele New Boys si Milan s-au retras, iar Palladium a fost exclus din campionat. 1. HSV           12        9          2          1          56-20   29 2. Meridian      10        9          0          1          35-15   27  3. Kopár Manó           10        8          0          2          35-16   24  4. Nottingham  11        6          1          4          55-32   19  5. Gulden        12        6          1          5          26-39   19 6. Nasaud       12        5          3          4          51-35   18 7. Dracii Rosii  11        5          2          4          40-41   17 8. Pro Flora     11        5          1          5          37-46   16 9. LSD            12        3          2          7          31-41   1110. Neon          10        3          1          6          27-39   1011. Bolha         12        1          3          8          27-43   612. Phoenix      11        2          0          9          24-42   613. BVB          10        2          0          8          21-56   6Divizia B, etapa a XIII-a Steaua Cluj - Wega      0-3Kocogók - Reset Media           11-1Artana - Sparta            3-2Ajax - Roma    9-5Draco Volans - Ros-albastrii     3-8Temad - Manchester    6-1Pro Italia - Inter Zorilor 1-5Inter Milan - U '96       5-2Restanta:Kocogók - Draco Volans         1-2 1. Temad         14        13        1          0          84-15   40 2. Manchester 14        10        1          3          66-44   31         3. Ajax            14        10        0          4          73-44   30 4. Pro Italia     14        10        0          4          59-49   30 5. Inter Zorilor 14        9          0          5          83-63   27 6. Inter Milan   14        7          2          5          45-35   23 7. Draco Volans          14        7          0          7          74-53   21 8. Ros-albastrii            14        7          0          7          78-81   21 9. Roma          14        6          0          8          41-49   1810. Sparta        14        5          3          6          44-57   1811. Kocogók    14        5          2          7          37-54   1712. Artana        14        4          3          7          44-51   15        13. Wega         14        4          2          8          38-48   1414. U '96         14        4          2          8          41-65   1415. Reset Media           14        2          2          10        37-77   816. Steaua        14        0          0          14        15-75   0

Radoi si oltenii

Incident suspectCapitanii Mirel Radoi si Dorel Stoica au facut schimb de tricouri, la finalul partidei Universitatea Craiova-Steaua, cei doi fiind vechi prieteni din vremea cind evoluau impreuna, la gruparea din Turnu Severin, in liga a III-a. In momentul in care Stoica a plecat sa salute galeria Universitatii, citiva suporteri au observat ca acesta tinea in mina tricoul lui Radoi si i-au cerut cu vehementa capitanului craiovean sa il arunce in tribuna. Dorel Stoica s-a conformat si, odata ajuns in mina ultrasilor olteni, tricoul lui Radoi a fost sfisiat de acestia in citeva secunde.Amabilitati oficialePartida Universitatea Craiova-Steaua, contind pentru etapa a 19-a a Ligii I, s-a incheiat la egalitate, scor 0-0.  In alta ordine de idei, presedintele Consiliului Director al Universitatii Craiova, Adrian Mititelu, a declarat ca atacantul stelist Nicolae Dica merita sa fie numit jucatorul anului 2006 in Romania. „Cred ca Dica a demonstrat atit in campionatul intern, cit si in competitiile europene, ca este un mare jucator. Executiile sale de exceptie confirma faptul ca in acest moment este jucatorul anului", este de parere Adrian Mititelu.De partea fiuluiMeciul a fost arbitrat de o brigada compusa din Augustus Constantin, Cristian Nica si Ioan Onicas.Centralul este chiar fiul presedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, si a atras nemultumirile taberei oltenilor, dupa citeva decizii controversate. Presedintele CCA, Georghe Constantin, a recunoscut ca au fost mai multe greseli de arbitraj la meciul de duminica, dar a specificat ca acestea nu au influentat scorul final al partidei conduse la centru de fiul sau, Augustus. „Sigur ca au fost greseli de arbitraj la acest meci. Rareori vedem meciuri fara greseli de arbitraj. Dar, in niciun caz aceste erori nu au influentat rezultatul partidei", sustine Gheorghe Constantin.Probleme de familieReferitor la acuzatiile patronului Universitatii Craiova, Adrian Mititelu, care s-a aratat revoltat la finalul meciului cu Steaua ca un arbitru din Bucuresti a fost delegat la acest joc, iar brigada „l-a tocat", Gheorghe Constantin a declarat: „Augustus Constantin are domiciliul in Rimnicu-Valcea, si nu in Bucuresti. El are o locuinta si in Capitala, are si afaceri aici, dar domiciluiul sau nu este in Bucuresti. Practic, baiatul meu se imparte intre Bucuresti si Rimnicu Valcea. Nu are nici o legatura domiciliul arbitrilor cu delegarile pe care le primesc". Patronul Universitatii, Adrian Mititelu, declarase duminica, dupa meciul Craiovei cu Steaua: „Este inadmisibil ca un arbitru care locuieste in Bucuresti (n.r. Augustus Constantin) sa fie trimis la acest meci. Cred ca tatal lui l-a delegat pentru a avea continuitate acolo la CCA. Sunt echipe care sunt favorizate. Astazi, arbitrii ne-au tocat".

Box de calitate in Sala Sporturilor

Pugilisti de la zece cluburi din Transilvania s-au intrecut la sfirsitul saptaminii trecute intr-o atractiva gala de box organizata de Clubul Sportiv Vointa cu prilejul aniversarii a 55 de existenta. Apartinind tuturor categoriilor de virsta, boxerii si-au incrucisat manusile in cadrul Cupei „Vointa" si a celei de-a doua editii a Memorialului „Coriolan Iuga". In cele doua meciuri de copii cluburile clujene si-au impartit victoriile: la categoria 36 kg Marius Horvat (Vointa) a cistigat la puncte in fata lui Alexandru Tripon (Olimpia), in timp ce in limitele categoriei 51 kg Gigel Jiga (Olimpia) l-a invins, prin abandon in repriza a III-a, pe Rares Cailean (Vointa).  In finalele juniorilor s-au consemnat doar victorii la puncte: la categoria 64 kg Radu Sava (CSM Zalau) l-a intrecut pe Madalin Noane (Vointa), la 66 kg Marius Cojocnean (CSM Cluj) l-a invins pe Paul Puiu (CSM Bistrita), iar la 75 kg Ioan Brinza (Vointa) a trecut de Ovidiu Giurgiu (CSM Cluj). La fete, Oana Muresan (Olimpia) a intrecut-o la puncte pe Andreea Muscan (Torpedo Zarnesti), in limitele categoriei 57 kg, in timp ce la 63 kg Nicoleta Florescu (CSM Zalau) si-a adjudecat victoria la puncte in fata Larisei Sfirlea (Crisul Oradea). La cadeti au avut loc opt meciuri incheiate cu urmatoarele rezultate: 51 kg: Alexandru Chereches (CSM Zalau) c. p. Daniel Ciuhandu (Vointa); 54 kg: Radu Oltean (Olimpia) c. p. Csibi Levente (Progym Gheorgheni); 57 kg: Cristian Ciurean (Vointa) c. p. Ionut Gheorghita (CSM Cluj); 57 kg: Csibi Attila (Vointa) c. p. Romulus Varga (Potaissa Turda); 60 kg: Ioan Lingurar (Vointa) c. p. Claudiu Meleg (CSM Zalau); 69 kg: Tamás Csaba c. p. Lucian Petric (CSM Cluj); 69 kg: Daniel Pop (Ind. Sirmei Cimpia Turzii) c. abandon repriza a II-a Emil Chereches (Potaissa); 75 kg: Calin Botean (CSM Cluj) c. p. Paul Cristea (Vointa).  La seniori Romeo Buhus (Vointa) l-a invins la puncte pe Costel Vaida (CSM Cluj), iar Andrei Sixai (Olimpia) prin abandon in repriza a II-a pe Andrei Ciobanu (ISCT), categoriile de greutate fiind 51, respectiv 81 kg. Pe baza tuturor rezultatelor inregistrate s-a intocmit si un clasament pe echipe unde ordinea celor mai buni a fost urmatoarea: 1. Vointa Cluj, 2. Olimpia Cluj, 3. CSM Zalau. Reuniunea pugilistica s-a bucurat de succes, dovada fiind numarul mare de spectatori din tribunele Salii Sporturilor „Horia Demian".

Sperante de calificare

Fostul atacant al Rapidului, Daniel Niculae, a spus pe blog-ul sau ca spera ca giulestenii sa aiba sansa si sa se califice mai departe in Cupa UEFA si le cere suporterilor sa ii sprijine pe jucatori, dar in special pe Buga, care trece printr-o perioada mai dificila. „Cred despre actualul lot al Rapidului ca este unul valoros, care nu s-a schimbat mult de anul trecut. Eu am mare incredere in baieti. Au nevoie de sprijinul vostru mai ales in asemenea situatii. La fel si Buga, el este un jucator de baza al Rapidului care isi va reveni. Toti fotbalistii trec prin perioade bune sau mai putin bune si de aceea incurajarile voastre conteaza foarte mult. Si eu am avut evolutii mai putin convingatoare, iar increderea pe care mi-ati acordat-o m-a ajutat foarte mult", le-a transmis Niculae fanilor giulesteni.Sanse egaleReferitor la sansele Rapidului de a prinde 16-imile Cupei UEFA, Daniel Niculae a precizat: „PSG si Panathinaikos sint doua echipe egale valoric, va fi un meci echilibrat. Eu imi doresc foarte mult ca Rapidul sa se califice mai departe si sa aiba si ei sansa care din pacate le-a lipsit in aceasta editie de Cupa UEFA. Le tin pumnii!". Rapid asteapta rezultatul meciului PSG-Panathinakos, din Grupa G a Cupei UEFA, pentru a sti daca se va califica in 16-imile Cupei UEFA. Pentru ca giulestenii sa joace pentru a doua oara consecutiv in primavara europeana, trebuie ca PSG sa nu cistige in fata grecilor de la Panathinaikos, orice alt rezultat calificind echipa pregatita de Razvan Lucescu.

Infuzie de singe latin in Gruia

Inca doi strainiIeri, la sediul clubului CFR Ecomax Cluj, patronul Paszkany Arpad si presedintele Iuliu Muresan au organizat o conferinta de presa cu ocazia incheierii turului de campionat. La finalul acesteia, cei doi oficiali au prezentat primele achizitii „de iarna" ale formatiei „feroviare", si anume un fundas central brazilian, Andre de Souza Galiassi, si un atacant paraguayan, Miguel Angel Cuellar. Ambii jucatori au semnat angajamente cu gruparea CFR-ista pe o perioada de 3 ani si jumatate. Desi oficialii clubului din „Gruia" s-au ferit sa dea detalii referitoare la sumele de transferuri in cazul celor doi, se pare ca Paszkany a scos din buzunar aproape 1,5 milioane de euro pentru achizitionarea fotbalistilor. Acestia au sosit prin intermediul impresarului Marcel Popescu (acelasi care a fost implicat si in transferurile celorlalti jucatori straini din lotul lui CFR) de la echipa boliviana Bolivar La Paz, campioana ultimelor doua editii ale campionatului Boliviei. Fara indoiala, un nume necunoscut in Romania, echipa Bolivar a jucat in acest sezon de Copa Libertadores (competitie sud-americana echivalenta Ligii Campionilor din Europa), fiind eliminata inca din faza grupelor. Alta mentalitateNoile achizitii au fost facute, potrivit spuselor conducatorilor lui CFR, pentru a spori concurenta pe unele posturi deficitare. Desigur, s-a facut referire indirecta la evolutiile mai putin convingatoare ale cuplului de fundasi central Jula - Cadu, vinovat de incasarea a numeroase goluri, precum si la ineficacitatea „virfurilor" Anca si Chihaia. „Dorim sa facem cele mai importante transferuri in aceasta perioada, pentru ca la vara sa avem deja un lot inchegat, iar in anul centenarului (n.r. - anul viitor) sa terminam pe podium", a declarat presedintele Iuliu Muresan. Patronul „feroviarilor", Paszkany Arpad, a dezvaluit motivul care a dus la achizitionarea celor doi jucatori: „Amindoi au venit de la echipa campioana a Boliviei. CFR are nevoie de fotbalisti cu mentalitate de invingatori, pentru care un egal sa reprezinte un esec, iar o infringere un dezastru". Pe de alta parte, miercuri este asteptat la CFR atacantul lui FC Vaslui, Viorel Frunza, care va semna dupa ce „feroviarii" vor plati clauza sa de reziliere, in valoare de 250.000 de euro. Andre de Souza Galiassi - fundasNascut pe 22.08.1980 in Sao Paulo, Brazilia, noul „stopper" al CFR-ului a jucat pentru 7 cluburi inainte de a ajunge in Romania. Astfel, in Brazilia a evoluat pentru Corinthians, Portuguesa si Nacional. De acolo a trecut , pe rind, pe la General Caballero, Tacuary si Atletico River Plate (toate din Paraguay), pentru ca de la inceputul acestui an sa imbrace tricoul lui Bolivar. „Sint incintat ca am ajuns aici, ca pot evolua in Europa", au fost primele cuvinte ale lui Souza la prezentarea oficiala.   Miguel Angel Cuellar - atacantAtacantul de 24 de ani s-a nascut pe data de 25.09.1982 in Fuerte Olimpo, Paraguay. Are 1,86 metri inaltime si 82 de kilograme. Cariera sa de jucator a inceput la echipa paraguayana Sportivo Luqueno, pentru ca, ulterior, sa  se transfere la bolivienii de la Bolivar La Paz. „Am fost convins sa vin in Romania de oferta pe care mi-au facut-o oficialii lui CFR Cluj. Nu cred ca voi avea probleme de adaptare aici, deoarece sint obisnuit sa lucrez cu straini", a declarat Cuellar la conferinta de presa.

Pe scurt

¤ Biserica de Gheata la Bilea LacMetropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a anuntat ca nu va permite oficierea slujbelor de cununie sau botez in Biserica de Gheata de la Bilea Lac. Constructorii acesteia au avut totusi mai multe cereri in acest sens, venite din intreaga tara. „Noi nu putem fi de acord ca sfintele taine sa se oficieze intr-un asemenea loc. Asta nu e o biserica din punctul meu de vedere. Este o atractie turistica, dar nu o biserica. Bisericile ortodoxe se construiesc pentru sute sau chiar mii de ani, nu se topesc dupa citeva luni", a declarat Laurentiu Streza. Constructia Bisericii de Gheata a inceput in urma cu trei saptamini. (A. P.)¤ Pinochet inca mai creeaza controverse Fostul dictator chilian, Augusto Pinochet, a decedat duminica la virsta de 91 de ani. Acesta s-a facut remarcat prin luarile sale de pozitie controversate. „Nici o frunza nu misca in tara asta daca nu o misc eu insumi, sa fie clar", este doar una dinte „maximele" sale.  Funeraliile au loc in cursul zilei de azi, la Santiago de Chile. Presa europeana are pareri impartite referitor la decesul fostului dictator. In vreme ce o parte il clasifica drept un „tiran" si un „personaj malefic", ceilalti il declara nevinovat oficial, din motiv ca nu a fost niciodata condamnat pentru faptele sale. „A murit fara a fi judecat. Este prin urmare nevinovat", conchide cotidianul rus „Rosiskaia Gazeta", in vreme ce alte publicatii il acuza ca ar fi cauzat „traume morale profunde". (A. P.)

PD si UDMR si-au impartit posturile conservatorilor

UDMR si PD s-au inteles asupra impartirii posturilor de secretari de stat si sefi de agentii ramase vacante in urma iesirii PC de la guvernare. Deputatul UDMR, Kelemen Hunor, membru in comisia de negociere, a anuntat ieri ca Uniunea va raspunde de IMM-uri si va avea vicepresedinti la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si la Autoritatea Sanitar-Veterinara, in timp ce PD va prelua conducerea Loteriei Nationale si a OPC. De asemenea, UDMR va mai prelua doua posturi de secretari de stat care au apartinut PC la Ministerul Economiei si Comertului si la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, iar democratilor le va reveni si sefia Autoritatii Nationale pentru Sport. Kelemen Hunor a mai declarat ca UDMR considera incheiat subiectul distribuirii posturilor guvernamentale ramase libere prin iesirea PC de la guvernare. In urma deciziei PC, PNL si PD si-au disputat Ministerul Economiei si Comertului, adjudecat in cele din urma de liberali, care l-au nominalizat pe Varujan Vosganian.  Comisiile parlamentare de specialitate au avizat ieri aceasta nominalizare, cu 57 de voturi „pentru", 3 „impotriva" - din partea PRM si sapte abtineri, de la PSD. Vosganian a declarat ca spera ca starea de spirit din comisii sa continue si la votul final din Parlament, programat pentru astazi. „Urmeaza o perioada dificila si promit ca voi reveni in fata comisiilor de specialitate, asa cum am promis", a declarat, la finalul audierilor, Varujan Vosganian. El adaugat ca una dintre prioritatile viitorului mandat va fi mentinerea pretului energiei.

Incalzire pentru derbiuri

Formula nouaCu o sala mai plina decit de obicei, CSU Atlassib a inceput bine meciul cu Muresul. Singurul lucru care a surprins a fost lasarea poe banca a lui Brice Kabengele si introducerea lui Calota pe postul de conducator de joc. Tactica a functionat bine si sibienii au inceput sa-si mareasca avantajul din start. Lipsa de concentrare in faza defensiva si lejeritatea cu care si-au permis sa rateze citeva faze i-a costat pe sibieni, iar oaspetii au revenit in joc. Primul sfert s-a incheiat cu 29-23 pentru sibierni si nimeni nu-si fpacea probleme in ceea ce priveste soarta invingatoarei. Fara concentrareCu un public fantastic in spate care a cintat si si-a incurajat favoritii pe toata durata meciului, sibienii s-au simtsit datori sa faca spectacol. Apararea a fost lasata de izbeliste si singurul lucru care conta era atacul. Mai mult, nici finalizarile simple nu mai erau pe placul jucatorilor. Totul trebuia sa aiba ceva din aroma NBA-ului. Tocmai de aceea, la finalul primei reprize tabela indica doar 57-54. „Jucatorii s-au gindit mai mult la spectacol. Au vrut sa o faca pentru Clavon. Le-.am spus ca spectacolul vine in momentul in care ai suficienete puncte avans. N-au vrut sa ma asculte si tocmai de aceea a si fost diferenta aceea mica la pauza", spune Mircea Vulc. Aparare forteDe la reluare, cuvintul de ordine in tabara sibiana a fost apararea. Cu Little Donald devenit pivotul serios de care avea nevoie sibienii si cu o concentrare mult mai buna din partea tuturor, diferenta a inceput sa se mareasca pentru gruparea de pe Cibin. In acelasi timp a inceput sa vina si spectacolul adevarat. Reusite de sus, aruncari de trei puncte. Ingrediente care au facut sala sa explodeze si sa devina un adevarat vulcan. „Daca vom juca tot asa cum am facut-o in acest sfert sint convins ca ne putem bate la victorie atit in meciul de la Cluj, cit si in cel de acasa, cu Ploiestiul. Trebuie sa ne aparam si atunci putem invinge. Altfel, nu avem nici o sansa", spune pivotul Donald Little. La pasPornit de la scorul de 87-69 pentru sibieni, sfertul patru n-a fost decit o joaca de copii pentru sibieni. Cu Clavon pe banca, jucatorii de pe Cibnin au facut tot ce au putut pentru a face un show in adevaratul sens al cuvintului. Blackshear si-a luat in serios rolul de aruncator de trei puncte si i-a pus rapid pe adversari la respect. Mc. Farland si Little au punctat cam tot ce a u prins sub panouri, iar Calota si-a mai trecut si el numele pe lista marcatorilor cu doua reusite de trei puncte. Toate acestea au condus la o diferenta de 31 de puncte, 104-73('35) sau 112-80('37). Diferenta l-a multumit pe Vulc care si-a permis pe final sa introduca si jucatori care n-au mai prins terenul in ultima perioada. Lipsa de concentrare i-a costat pe sibieni si in final, CSU s-a impus cu 121-95. CSU Atlassib: MC Farland 30, Blackshear 29(6), Kabengele 21(2), Little 15, Calota 13(3), Clavon 10, Ban 2. PetrecereFinalul meciului i-a gasit pe toti jucatori sibieni grabiti. Se pregateau sa-l sarbatoreasca pe capitanul Clavon. „Nu am nevoie de nimic. Vreau doar sa fim impreuna si sa ne simtim bine. Sa devenim o adevarata echipa si-n afara terenului", spune Clavon. Sesiune de autografeLa final, timp de aproape 10 minute Donald Little sli Kenny Mc Farland au fost solicitati de multimea de copii prezenta in sala pentru autografe. „Este senzational sa vezi ca lumea te iubeste si vrea sa-ti ceara autograf. Fanii sint superbi", spune Mc Farland. Autocare la discretieIn etapa urmatoare, sibienii vor juca, duminica,  la Cluj, cu Poli Mobilteco. In vederea derbiului, conducerea clubului va pune la dispozitia fanilor autocare suficiente pentru a face deplasarea la meci.

Dobinda de referinta

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters in rindul analistilor economici, nu vor avea loc modificari ale dobinzii de politica monetara in viitorul apropiat. Cel putin nu in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitoare la politica monetara, care va avea loc in 28 decembrie. Conform estimarilor medii a 15 analisti, cresterea indicelui preturilor de consum din luna noiembrie se apropie de nivelul minim al intervalului de variatie stabilit de BNR pentru 2006, 4-6%.Inflatie in scadereAnalistii considera ca inflatia lunara s-a accelerat la 0,8% in noiembrie, fata de 0,2% in octombrie. „Cea mai mare contributie la inflatie o vor avea, in noiembrie, majorarea tarifelor la gaze, energie si transport feroviar, precum si accelerarea inflatiei de baza, dar inflatia anuala va scadea, intrucit a fost consemnata o crestere mai ridicata a preturilor in aceeasi perioada a anului trecut", spune Ionut Dumitru, sef al departamentului de cercetare la Raiffeisen Bank Romania. Guvernul a majorat, luna trecuta, pretul gazelor naturale cu 8,5%, pentru a alinia tarifele la nivelul celor internationale. BNR anticipeaza ca inflatia va ajunge la 4,7%, la sfirsitul acestui an, in timp ce analistii prevad 4,8%, in conditiile in care majorarea pretului gazelor va influenta si alte zone ale economiei.

PD si PLD se pregatesc de nunta

In cadrul intrunirii s-a discutat si despre colaborarea parlamentara viitoare, in conditiile in care PLD are un numar important de deputati si senatori. Democratii si platformistii au abordat subiectul colaborarii oficiale in conditiile in care apropierea politica a PD de PLD depinde de termenul legal in care initiatorii acestui partid isi pot inregistra la tribunal formatiunea. Reactia PNL nu s-a lasat asteptata. Tot ieri liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat ca platformistii care detin functii in comisiile parlamentare vor fi inlocuiti din functii cu membri ai grupului parlamentar liberal. „Nu-i mai consideram nici noi de altfel membri ai grupului. Cei care au anuntat intentia de a forma un alt partid si de a parasi grupul parlamentar vor fi inlocuiti de oameni din grupul parlamentar liberal pe functiile alocate grupului parlamentar liberal", a explicat Antonescu. El sustine ca a fost mandatat de colegii din PNL sa efectueze inlocuirile necesare la nivelul comisiilor din Camera Deputatilor. Potrivit lui Crin Antonescu, ar fi vorba de „2-3 cazuri" in care platformistii vor fi inlocuiti.La nivel de teritoriu, PLD aduna incet dar siguri simpatizanti, liste de semnaturi fiind trimise la Bucuresti in fiecare zi. Majoritatea celor inscrisi provin fie din PNL, nemultumiti fiind de activitatea presedintelui Calin Popescu Tariceanu, fie din PNTCD, Alianta Civica, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania. PNL nu vede cu ochi buni apropierea PD de PLD, Calin Popescu Tariceanu afirmind chiar ca democratii ar trebui sa aleaga intre PNL si PLD. Prima reactie dura a venit din partea presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care a declarat la sfirsitul saptaminii trecute ca liberalii trebuie sa isi asume „destinul" de partid de Opozitie, in cazul in care PD va incerca sa inlocuiasca PNL cu PLD in Alianta D.A. „Trebuie sa ne asumam destinul de a ramine partid de Opozitie. Trebuie sa fim pregatiti sa participam la alegeri ca Partid National Liberal. Nu va trece mult timp si PD, probabil, va incerca sa reconstituie o alianta cu cei care au fugit din PNL", a afirmat Ludovic Orban. Un ton mai indulcit l-a avut insa ieri presedintele Comisiei de Etica a PNL, Adrian Iorgulescu. Acesta a precizat ca declaratiile lui Ludovic Orban privind trecerea PNL in Opozitie reprezinta „un punct de vedere, o ipoteza de lucru si nimic mai mult". „Este evident ca aceasta posibilitate nu este, in momentul de fata, in viziunea partidului nostru. A fost doar un punct de vedere, o ipoteza de lucru si nimic mai mult. Nu putem exclude o varianta de a trece in opozitie, dar, in momentul de fata, PNL este interesat de continuarea masurilor de reforma incepute, de realizarea obiectivelor aderarii. Este nevoie de consecventa si stabilitate", a afirmat Iorgulescu. Potrivit acestuia, liberalii sint interesati de continuarea masurilor de reforma incepute si de asigurarea stabilitatii politice.

Piata de desfacere

Unul dintre putinele succese ale economiei romanesti din ultimii ani este reprezentat de relansarea industriei, exportul de produse ale acestui sector situindu-se pe primul loc intr-un clasament al contributiilor diverselor ramuri la total export. Toate estimarile indica o crestere a contributiei industriei la PIB la aproximativ 6,4%, fata de doar 2,5%, cit s-a inregistrat anul trecut. Dar un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica pentru anul 2007 o scadere a contributiei industriei la PIB la doar 4,8%. Un alt studiu al aceleeasi institutii, „Estimarea evolutiei industriale in trimestrul IV 2006 pe baza anchetelor de conjunctura", demonstreaza continuitatea cresterii cifrei de afaceri in domeniul industriei si in acest ultim trimestru al anului.Ramuri relansateAncheta de conjunctura initiata de catre CNP scoate in evidenta si optimismul existent in rindul factorilor de decizie din mediul de afaceri, managerii din domeniul industrial asteptindu-se la o crestere economica a sectorului de 6,6% in acest an, chiar mai importanta decit cea estimata pe baza de calcul, mult superioara celei pronosticate de aceiasi manageri pentru anul trecut, de doar 2%. CNP considera ca principalele ramuri relansate, cu cele mai importante contributii, sint industriile alimentara, chimica, a mijloacelor de transport rutier, de mobila si extractiva.Productivitatea, avans de 11%Totusi, in al treilea trimestru, productia industriala a inregistrat, fata de cea inregistrata in trimestrul anterior, o „sensibila scadere" de 0,2%, tendinta considerata a fi conforma cu cea exprimata de catre agentii economici. Nu trebuie uitat ca trimestrul al treilea este cel al lunilor de vara, al concediilor, perioada in care astfel de tendinte se manifesta peste tot in spatiul UE. Dar acest lucru nu contrazice faptul ca la nivelul primelor noua luni ale anului curent, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul trecut, cresterea productiei industriale a fost de 7,2%, in serie bruta, iar productivitatea muncii in acest sector s-a majorat cu 11%, nivel apropiat celui prognozat anterior, 10,7%. In ultimul trimestruPe baza acestei evolutii, CNP apreciaza ca, in acest ultim trimestru, acest indicator va continua sa creasca intr-un ritm usor mai ridicat decit in trimestrul anterior, estimata la 1,9%, atit pe seama cresterii volumului cit si a unei usoare diminuari a numarului de salariati.Practic, in ansamblu, se anticipeaza o crestere a productivitatii muncii cu 8,2% fata de realizarile trimestrului IV din 2005, iar la nivelul intregului an majorarea va fi mai accentuata, de 10%, fata de 5,2% inregistrata in anul 2005.Crestere de 5,1% a cifrei de afaceriComparativ cu primele noua luni ale anului trecut, in aceeasi perioada a acestui an, pentru cifra de afaceri s-a atins o crestere de 5,1%, majorarea fiind sustinuta in principal de evolutia cifrei de afaceri pentru productia externa. Dar la nivelul anului curent, fata de anul 2005 se anticipeaza o crestere de 5% a volumului cifrei de afaceri in industrie, evolutie superioara celei inregistrate in anul 2005, care a fost de doar 3,6%, datorita tendintelor actuale de crestere mai ampla pe piata interna decit in trecut.Credite Deosebit de interesant este faptul ca, pentru volumul creditelor din industrie din trimestrul al IV-lea al acestui an, indicator rezultat in urma efectuarii sondajelor de conjunctura, se estimeaza o crestere cu aproximativ 1,3%, comparativ cu cel din trimestrul al III-lea. In ceea ce priveste creditele restante, nu se anticipeaza o evolutie spectaculoasa a cresterii ponderii acestora, existind parerea ca va ramine la acelasi nivel, de 0,02%, ca in trimestrul anterior. Rezulta ca, pentru ultimul trimestru al acestui an, valoarea ponderii creditelor restante in total volum al creditelor este estimata la doar 0,6%.Preturi de productieDar anchetele de conjunctura prevad pentru acest trimestru o crestere a ritmului mediu lunar al preturilor de productie de aproximativ 0,8%, ritm superior celui inregistrat in perioada iulie - septembrie 2006 (0,6%), dar inferior celui din trimestrul similar al anului trecut, cind s-a inregistrat 0,7%. Se estimeaza o crestere a preturilor de productie la nivelul lunii decembrie 2006, fata aceeasi luna a anului trecut, de aproximativ 12,37%, iar ca medie anuala, de 11,82%, superioara celei din anul trecut, care a fost de 10,5%.

Aderarea, spaima patronilor

Haos in contabilitate„Va fi un adevarat haos in contabilitate. Si asa, ca facturile au un regim special si sint urmarite cu o strictete mare, existau inca solutii de a ocoli legea. De la 1 ianuarie stiu ca facturile cu regim special vor fi eliminate. Practic, revenim la aceeasi situatie de dinainte de introducerea facturilor cu regim special, cind traficul cu facturi era la mare moda si in consecinta si «tepele» erau pe masura. Va fi un haos, dupa parerea mea", a declarat Marius Bartos, manager al unei mici companii de distributie de alimente. El crede ca noile schimbari care vor fi efectuate in ceea ce priveste evidentele contabile o data cu aderarea la UE vor afecta foarte mult stabilitatea companiilor mici si mijlocii. Mai mult, spune el, „haosul din inscrisuri este, sa zicem, compensat prin inasprirea pedepselor pe care le va contine noul cod comercial, daca va intra in vigoare asa cum este el propus acum". Modificari inaspriteConform noului cod comercial care a intrat deja in vigoare la inceputul lunii, pedepsele care vor fi aplicate managerilor si reprezentantilor companiilor pentru comunicarea de informatii false sau pentru folosirea unor mijloace care „ocolesc legea" sint aspru pedepsite, mai ales daca acestea au ca scop majorarea sau scaderea valorii actiunilor. „Din cite stiu eu exista prevederi care ii pedepsesc la fel de aspru inclusiv pe cei care vor opera fraudulos facturi pentru a eluda plata taxelor si impozitelor. Pedepsele in aceste cazuri nu vor fi inlaturate dupa aderarea la UE, ci vor fi eventual inasprite", a declarat Iosif Tropan, inspector contabil. Astfel, in cazul de mai sus, cind managerii vor falsifica datele pentru a creste sau a scadea valoarea actiunilor companiilor lor, pedeapsa aplicata a crescut de la 1-3 ani la 2-8 ani. Nici cei care vor incasa sau vor plati dividende sub forma unor profituri fictive nu vor avea o situatie mai usoara. Astfel, incasarea sau plata dividendelor care nu pot fi justificate contabil pina la capat si fara situatii financiare incheiate care sa ateste veridicitatea platii sau a incasarii sint mai nou pedepsite cu inchisoare de la 2 la 8 ani, pedeapsa care va fi aplicata si celor care vor incerca sa inscrie o firma la Registrul Comertului pe baza unui act constitutiv fals sau care apartinuse unei societati comerciale radiate deja.Facerea de bine nu e intotdeauna legalaChiar daca a-ti ajuta prietenii sau partenerii de afaceri, este in esenta un gest nobil, ramin in vigoare inca prevederile vechii Legi nr. 31/1990 la care au fost operate acum modificari. Astfel, nu au fost inlaturate sanctiunile care spun ca managerii care cumpara „pe firma" actiuni ale altor firme la un pret despre care stiu ca este mai mare decit valoarea reala sau le vind la preturi mai mici pentru a-si insusi sumele sint pasibili de pedeapsa si vor fi sanctionati cu inchisoare de la 1 la 3 ani.Nici imprumuturile de bani intre societati nu scapa de limite si sanctiuni. „Asadar, daca aveti nevoie de bani si vreti sa imprumutati banii din contul propriei firme, este bine sa stiti ca exista limite riguroase. Nu puteti imprumuta direct sau indirect de la firma pe care o gestionati sau care va apartine mai mult de 5.000 de euro sau echivalentul acestei sume. Sanctiunea in acest caz este inchisoarea de la 1 la 3 ani", mai spune Iosif Tropan.Si amenzile crescPe linga faptul ca nu puteti sa mai dati actiuni sau bani inainte de termenul stabilit pentru aceasta „miscare" de capital fara a risca inchisoarea de la 6 luni la 5 ani, acum au crescut si amenzile. „Din cite stiu, amenzile pentru incalcarea prevederilor legale, adica incalcarea a tot ceea ce poate spune legea despre cum ar trebui sa functioneze o afacere, toate aceste amenzi stabilite prin noua lege sint mai mari si au un plafon cuprins intre 2.500 de lei si pot ajunge pina la 10.000 de lei", mai spune Tropan. Dar exista si vesti bune. Noile modificari spun ca actionarii unei companii care detin minim 5% din capitalul social pot cere despagubiri de la conducerea companiei, in instanta, in contul firmei. Expertii spun ca aceasta actionare in instanta poate fi facuta si numai daca actionarii considera ca administratorii firmei au prejudiciat societatea prin deciziile sau masurile adoptate. Insa daca acuzatiile aduse acestora se dovedesc a fi nefondate, administratorii acuzati de catre actionari vor putea cere la rindul lor plata unor daune. Intre stiinta si nestiinta¤ „S-a schimbat codul comercial? Nu stiu. Mie nu mi-a spus nimeni nimic. Poate contabila mea stie, dar eu inca n-am aflat" - Iacob Attila, proprietarul unui mic magazin de produse alimentare in Piata Flora¤ „A, da. Cred ca e vorba de reglementarile alea cu firmele care dau actiuni si dividende. Dar nu e cazul meu. Eu nu m-am listat pe bursa, iar modificarile aduse la dividende, de fapt nu sint modificari deloc" - Fulop Imre, proprietar al unei firme de comercializare en-detail produse cosmetice in Piata Marasti¤ „Legea comertului... Nu stiam ca s-a schimbat ceva. Dar oricum nu cred ca are a face cu oamenii de la tejghea, chiar daca este vorba si de amenzi. E problema patronului" - Mirona Dragotescu, vinzatoare

Politica votului dupa dictare

Nimic nu-l caracterizeaza mai corect si mai coerent pe politicianul roman decit lipsa lui de realism. Basescu s-a impus in fata lui Nastase si pentru ca a fost singurul care a avut realismul de a-si asuma public, in ultima noapte de campanie electorala, trecutul comunist, desi majoritatea personajelor politice ale acelui moment ar fi avut infinit mai multe motive decit el sa-si puna cenusa in cap. Insa politicianul roman este in stare sa stea mandate de-a rindul intr-un butoi cu rahat fara sa admita asta, ba, mai mult, teoretizeaza in cuvinte lungi ambientul proaspat si reconfortant, cu parfum de musetel, in care se scalda. La vremea lor, si Iliescu, si Constantinescu, si Nastase s-au crezut vesnici, bine intepeniti in jilturi, zimbindu-si in oglinzile hiperbolizante ale sondajelor de opinie comandate de lingusitorii de serviciu din esalonul II. Bine sustinut de „vocali" din partid, Calin Popescu Tariceanu tocmai experimenteaza absolutul lipsei de realism, desi, mai grav decit in cazul predecesorilor sai, pe el nici macar sondajele nu-l mai ajuta. E si cazul lui Geoana, categoric cel mai slab lider al principalului partid de opozitie din cite s-au succedat in legislaturile de dupa alegerile din '90. Un politician pe care si Ludovic Orban, si Crin Antonescu, si Theodor Stolojan, si Traian Basescu l-au bagat in buzunar in ultimul an cind a fost vorba sa critice actuala putere - din care ei insisi fac parte! - este reales orbeste, proportional cu numarul de organizatii pe care principalii candidati au reusit sa si le arondeze, fara ca nimeni sa mai stea sa-si puna intrebari despre soarta PSD-ului intr-un moment in care alegerile anticipate par iminente. Principala voce realista din zona social-democrata - cea a lui Sorin Oprescu - a fost ignorata: n-a contat nici pertinenta punctelor de vedere, nici realitatea sondajelor, nici perspectiva unui candidat cu adevarat croit pentru a lupta cu Basescu. S-a preferat votul cuminte, dupa dictarea sefului de la judet, respectindu-se astfel spiritul gregar si disciplina de partid - de care Tariceanu insusi este atit de obsedat - si pe care si politicenii PSD, dar si politicienii altor partide s-au obsnuit sa le numeasca „principii". 

Ce nu vad in drum spre aeroport?

Situatia politica a Romaniei ultimei sute de ani (unde-i suta de-alta-data?) seamana izbitor cu un buletin meteorologic. Tot felul de fronturi si frontulete au strabatut de-a lungul si de-a latul teritoriul si istoria bietei noastre Patrii. Si-au lasat in urma lor ceea ce se vede cu ochiul liber: Romania anului 2006, la un pas de integrarea in Uniunea Europeana: un loc plin de sperante (de munca, de viata) si de marete impliniri (pacat ca, vorba bancului cu romanul care din trei bile de otel primite pe inventar a stricat una si a pierdut-o pe cealalta, „implinirea" s-a stricat si „speranta" s-a pierdut).Astfel, in 1938, prin Decret Regal, Carol al II-lea a infiintat Frontul Renasterii Nationale ca unica organizatie politica permisa. Problema cu acest prim front politic (care ne-a azvirlit direct in ruinele unei dictaturi militare si ale unui Macel Mondial) este ca s-ar fi putut evita daca Carol al II-lea ar fi reusit sa-l convinga pe Rege sa nu dea acel fatidic Decret Regal prin care s-a infiintat respectivul „front". Dar, ce sa vezi? - cind sa stea de vorba cu Regele, Carol al II-lea si-a dat seama ca vorbeste cu sine insusi. Or „sine insusi" era cam batut in cap si nu se facea sa-ti pierzi vremea cu el (intrebati-l si pe Ion Iliescu cit de mult a stat de vorba cu sine insusi atunci cind a inventat Frontul Salvarii Nationale - este ca si cum l-ati intreba de constiinta).A-ti bate joc de propria istorie nu este apanajul unei singure natiuni. A trebuit sa vina canalul de televiziune Discovery cu un documentar sa-mi deschida ochii. Stiti de ce hirtia de ambalaj este maronie ca standard? Pentru ca, in secolul de dinaintea secolului trecut, printr-un Decret (sau Hotarire, oricum nu asta conteaza), producatorilor de hirtie de ambalat li s-a interzis sa mai taie copaci in acest scop (al producerii hirtiei de ambalat). Si-atunci au inventat reciclarea. Si-au inceput sa recicleze... mumii. Da, din acelea din Egipt. Descoperisera „egiptenii" citeva „zacaminte" cu mumii de calitate superioara si le-au gasit rapid o intrebuintare - mai banoasa decit aceea de-a sta aiurea intr-un muzeu sa se uite te miri cine la ele. Daca tot erau ele (mumiile) „pergamentoase" li s-a dat rapid o intrebuintare si, tona dupa tona, cantitati insemnate din patrimoniul Egiptului s-au transformat in hirtie de ambalaj. O mumie cu bun simt avea, la ora reciclarii, cel putin 2.000 de ani in circa. Fiind mai galbejite si rezultatul reciclarii a fost mai maroniu. Drept pentru care, culoarea s-a incetatenit. C-asa-i omul, are grad de inertie mare.Asa si cu reciclarea lui Ion Iliescu in „presedinte de onoare" al PSD: rezultatul este cam maroniu.Iaca a venit „Mos Niculaie" ca pe vremea lui „nea' Ceasca" - un „Niculaie" cam sinistru. Bucuria este mai adinca, caci oferta este simpla si mai usor de satisfacut: un kil sau doua de portocale, o „ciucalata", niste „bumboane" - s-a facut un pachet din „ciulofan" cu fundita, cu un bat inmuiat in „scirtiietoare" si, cu bani putini, s-au multumit copiii. 

Efectele stresului

Fara un pic de stres, insasi supravietuirea speciei ar fi amenintata. Stresul este o emotie folositoare si in viata noastra de zi cu zi - ne poate ajuta la cresterea performantelor fizice si intelectuale, inclusiv la stimularea creativitatii. Cercetari recente au aratat ca, pe termen scurt, stresul poate contribui la protejarea de unele afectiuni. El devine periculos doar atunci cind actioneaza pe termen lung si cind scapa de sub control. Este bun pentru sistemul nostru imunitarDe stresul pe termen scurt beneficiaza mecanismul nostru natural de protectie fata de agresiunile exterioare. In cantitati moderate, stresul ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor provocate de diverse traumatisme, cum ar fi muscaturile si intepaturile de insecte sau de animale. In acest mecanism se gaseste si explicatia faptului ca doar prin odihna la pat putem scapa mai repede de o raceala sau de gripa, de exemplu. Stresul provocat de boala este suficient pentru a declansa o reactie de aparare; cel suplimentar, determinat de eforturi si munca sustinuta, nu face decit sa prelungeasca boala. De fapt, se stie ca stresul pe termen lung ne slabeste sistemul imunitar si poate favoriza instalarea bolilor, inclusiv a celor degenerative.Asigura-te ca in alimentatia zilnica ai si produse care sustin sistemul imunitar, respectiv cit mai multe fructe si legume bogate in vitamina C si alti antioxidanti. Nu uita sa le consumi in stare cruda sau cit mai putin prelucrate termic, intrucit vitamina C se distruge prin fierbere si, partial, prin incalzire. In perioade de stres intens, ar fi bine sa iti ajuti organismul cu suplimente farmaceutice. Este rau pentru fertilitateIn cazul femeilor, nivelurile ridicate de stres pot fi cauza unor cicluri menstruale neregulate sau chiar a lipsei lor, ceea ce inseamna, invariabil, imposibilitatea de a ramine insarcinata. Dereglata de stres, glanda hipofiza poate sa produca cantitati mari din hormonul numit prolactina. Acesta duce la ovulatii neregulate si fertilitate scazuta. Indiferent ce problema ginecologica ai, e bine sa o discuti cu un medic de specialitate, chiar daca intentionezi (sau nu) sa ramii insarcinata. De asemenea, poate ca ar fi bine sa mergi la un nutritionist, homeopat sau fitoterapeut. Fiecare dintre acestia cunoaste modalitati naturale de reechilibrare a organismului, inclusiv de reglare a ciclului menstrual.Combate inflamatiile si senzatia de durereAi observat ca, de multe ori, persoanele supuse unei raniri accidentale nu simt nici o durere? In conditii de stres maxim, durerea dispare si lasa sistemul nervos liber de aceasta preocupare, pentru a putea reactiona la pericol. Stresul pe termen scurt amelioreaza senzatia de durere si inflamatiile prin actiunea cortizolului, un hormon secretat de organism in conditii de stres. Explicatia acestui mecanism este simpla: stresul declanseaza in organism o reactie de aparare, iar rezultatele ei trebuie sa fie cit mai rapide si mai eficiente. Durerea si inflamatia sint obstacole ridicate in calea acestor rezultate, iar organismul lupta impotriva lor, dar numai temporar. Poate afecta sistemul tiroidianIn conditii de stres, metabolismul se accelereaza si determina simptomele specifice hipertiroidiei: agitatie, anxietate si pierdere in greutate. Daca stresul se prelungeste, tiroida nu poate sustine singura secretia de hormoni in exces, ca raspuns la stimulii stresanti. In timp, glanda tiroida oboseste si devine hipoactiva, determinind simptomele hipotiroidiei: oboseala, senzatie de frig si crestere in greutate. Atit hiper cit si hipotiroidia sint disfunctii glandulare care pot fi tratate medical. Ele pot fi diagnosticate foarte simplu, printr-un examen al nivelurilor de hormoni tiroidieni din singe. In cantitati mici, este stimulant pentru creierDesi abilitatea de a face fata stresului este diferita de la o persoana la alta, iar ceea ce ar putea insemna prea mult pentru unii oameni este foarte simplu de abordat pentru altii, stresul ne mentine pe toti „in priza", adaptabili si alerti. Studiile efectuate pina acum au aratat ca, fara o anumita „cantitate" de stres, activitatea cerebrala a oamenilor in virsta, de exemplu, incepe sa se deterioreze.

Pe scurt

¤ Taxele nu iau concediuClujenii care nu si-au platit darile catre stat la timp mai au vreme sa-si achite taxele pina in 27 decembrie. In perioada 28 decembrie - 8 ianuarie, clujenii isi vor putea plati amenzile, taxele pentru eliberarea actelor de identitate sau cele pentru inmatriculare direct la posta. In aceeasi perioada, impozitul pe cladire, impozitul pe teren, taxele pentru mijloacele de transport, precum si celelalte taxe si impozite datorate Consiliului Local se vor putea achita prin ordine de plata. In 2007, prima zi de lucru cu publicul va fi 8 ianuarie. (A.-D. S.)¤ Blaga nu se teme de procesColonelul (r) Grigore Blaga, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, sustine ca este constient de riscul pe care si l-a asumat in momentul in care a atacat dur actuala Politie clujeana, iar daca va fi actionat in instanta de catre institutie se asteapta sa se faca dreptate. Blaga ne-a mai declarat ieri ca nu are nici un prieten anchetat de IPJ pentru care ar fi facut presiuni prin declaratiile sale, asa cum au insinuat oficialii IPJ. Inspectoratul de Politie Judetean Cluj si-a rezervat dreptul de a-l da in judecata pe Blaga pe motiv ca ar fi adus un prejudiciu grav imaginii institutiei. (I. O.)¤ Talu, cercetat in libertateCurtea de Apel Cluj a respins ieri ca nefondat recursul declarat de Parchetul de pe linga Tribunalul Cluj impotriva sentintei Tribunalului Cluj din 24 noiembrie prin care s-a dispus punerea in libertate a inculpatului Stefan Talu. Conferentiarul de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca este cercetat pentru luare de mita de la studenti, in schimbul promovarii unor examene. (I. O.)

Doi vicepresedinti clujeni la PSD

Congresul PSD desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute la Bucuresti a dus la alegerea mai multor clujeni in structurile de conducere ale partidului. Astfel, presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a fost ales in functia de vicepresedinte pentru regiunea Nord-Vest, el primind 1.107 voturi din partea delegatilor la Congres. Rus nu a avut contracandidat. Senatorul Vasile Dincu a fost ales si el ca vicepresedinte pentru Analiza politica si comunicare, cu 874 de voturi. Pentru postul lui Dincu au concurat trei membri PSD. In Consiliul National al formatiunii, format din 737 de persoane, au fost alesi 11 clujeni: Vasile Soporan, Vasile Puscas, Claudia Anastase, Sorin Bota, Vasile Cozma, Valentin Cuibus, Remus Lapusan, Mihaela Rozor, Cornel Itu, Magdalena Suciu, Adina Abrudan. In Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a fost reales Stefan Dimitriu. Din Comisia Nationala de Control Financiar face parte si consilierul judetean Dan Canta. Rezultatele sint multumitoare pentru filiala clujeana a PSD, avind in vedere ca in anul 2000 erau foarte putini vicepresedinti din afara Bucurestiului. „In anul 2005 s-a facut un pas important in directia descentralizarii partidului, iar Congresul desfasurat duminica a aratat ca drumul spre descentralizare este ireversibil", ne-a declarat purtatorul de cuvint al PSD Cluj, Ancuta Abrudan.Potrivit acesteia, cei mai multi membri ai PSD au realizat importanta descentralizarii partidului in conditiile in care se pot adresa direct vicepresedintelui regional din zona in care locuiesc.

Americanii, chemati sa investeasca in Romania

„Cind vorbim de investitii, oamenii vorbesc de investitii in fabrici, cladiri si infrastructura. Acestea trebuie sa aiba loc pentru a duce la cresterea economica. Sint hotarit sa sprijin si sa incurajez companiile americane sa vina in Romania pentru a investi in aceste sectoare critice", a declarat ieri la Cluj-Napoca ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Nicholas F. Taubman. Diplomatul american a adaugat ca alte investitii importante trebuie sa fie cele in educatie, sanatate si servicii sociale. „Democratia infloreste cind oamenii ei sint pretuiti si cind au acces egal la servicii de baza, sanatate si educatie. Acest lucru permite cetatenilor sa reuseasca in viata si sa-si aduca contributia la o societate sanatoasa si democratica", a mai spus ambasadorul SUA.Acesta sustine ca Romania se confrunta cu numeroase provocari, dar si oportunitati pe masura ce se integreaza in UE. „Consideram ca Romania a facut o alegere buna in a-si asigura viitorul prin intrarea in NATO si UE, imbratisind valorile pe care le impartasesc toate marile democratii. Sintem hotariti sa sprijinim eforturile Romaniei pe masura ce aceasta investeste in propriul viitor", a mai afirmat Nicholas F. Taubman.Ambasadorul SUA in Romania a participat la deschiderea unui American Corner, „colt american", in cadrul Bibliotecii Judetene „Octavian Goga". Centrul de informare si resurse American Corner va oferi publicului clujean informatii variate despre SUA. „Colectia de documente americane contine lucrari referitoare la cultura si civilizatia americana, predarea/ invatarea limbii engleze, guvernare democratica, oportunitati educationale in SUA, jurnalism etc", a declarat directorul bibliotecii, Doina Popa. Al saptelea centru americanAmerican Corner a fost finantat printr-un grant si a fost dotat cu mobilier, opt computere conectate la Internet, un videoproiector, iar in viitor va detine o statie pentru videoconferinte. De asemenea, aici este si Internet wireless. Centrul deschis la Cluj este al saptelea deschis in Romania din  anul 2005.

Responsabil de haos

Deputatul Nati Meir risca sa fie acuzat de instigare la revolta in penitenciare. El a propus o lege pentru gratierea tuturor pedepsele de pina la cinci ani. „Fara indoiala, in masura in care domnul Nati Meir si-a prezentat un astfel de proiect legislativ, prin care sa propuna gratierea unor pedepse, va trebui sa-si asume consecintele pentru acest gest", a declarat Bogdan Olteanu in legatura cu initiativa senatorului Nati Meir cu privire la gratierea tuturor detinutilor cu pedepse mai mici de 5 ani de inchisoare.Parlamentul se dezice de MeirBogdan Olteanu a spus ca fara indoiala pot exista „consecinte de natura penala", dar acestea sint in responsabilitatea parchetului, „sint infractiuni privitoare la instigare la dezordine, la rebeliune", care sint infractiuni speciale, dar pe linga acestea sint si infractiuni de ordin general. Parlamentul Romaniei se va disocia politic cit se poate de serios si daca va fi cazul, se vor demara si procedurile administrative referitoare la sanctionarea lui Nati Meir. Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca acest lucru este fara precedent si nu pot fi propuse gratieri de pedepse prin proiecte legislative si nici la un mod general, iar daca se va dovedi ca Nati Meir „a incalcat in mod foarte serios ordinea de drept si respectul fata de institutiile democratice", va trebui sa fie sanctionat.Ancheta in toiBogdan Olteanu a solicitat inca de ieri directorului Administratei Nationale a Penitenciarelor sa-i prezinte o informare cu privire la posibila implicare a lui Nati Meir, iar in masura in care se va dovedi ca acesta a incalcat reguli legale sau de bun simt, ori de buna conduita, Parlamentul va lua cele mai serioase masuri. Presedintele Camerei Deputatilor a prezentat ieri in cadrul Biroului Permanent al Camerei o prima informare referitoare la chestiunile pe care le-a discutat cu Administratia Penitenciarelor si urmeaza ca miine, pe baza documentelor scrise pe care Biroul Permanent le-a primit, sa ia masurile care se impun in acest caz. Proiectul de lege va merge in continuare, dar Bogdan Olteanu este convins ca acesta va avea parte de un tratament pe masura si va fi respins fara discutii.Protestele continuaDirectorul adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Sorin Dumitrescu, a declarat ca ieri protestau detinuti din 25 de penitenciare, la fel ca si duminica, insa numarul detinutilor participanti a scazut, comparativ cu zilele trecute. Simbata erau cuprinse de revolta 10 penitenciare, duminica 25, iar intr-un penitenciar s-au inregistrat doar proteste, fara ca detinutii sa refuze hrana, a aratat directorul adjunct Sorin Dumitrescu. In prezent, numarul detinutilor care protesteaza este de 2.231, dintre care 800 de persoane se afla in greva foamei, dar Sorin Dumitrescu este de parere ca protestele nu vor capata amploare in viitor. Primele proteste ale detinutilor au aparut vineri, la Penitenciarul Codlea, extinzindu-se apoi si in alte centre de detentie din tara. „Pentru ca au televizoare in camera, detinutii au vazut la televizor ce se intimpla la Codlea si s-au gindit sa faca si ei la fel", a explicat duminica seful Directiei Nationale a Penitenciarelor, Alexandru Serban.

Vin colindatorii

Ca de fiecare an, in preajma sarbatorilor de Craciun, corala Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu" ne face onoarea de a veni sa ne vesteasca nasterea Mantuitorului. Un potpuriu de colinde de la cele vechi, cu leru-i ler, si pina la cele moderne, cu Jingle Bells. In romana si in engleza. 21 de tineri colindatori imbracati in haina de student militar ne cinta si ne incinta an de an cu povestea despre nasterea lui Iisus Cristos, imparatul imparatilor, despre craii de la rasarit si cei trei pastori care au impletit o cununa de raze pentru fiul Domnului. Ne aduc la redactie stralucirea de lumina a sarbatorilor de Craciun ca pe un dar, alaturi de urarile lor de sanatate si fericire, de bogatie si prosperitate pentru anul care bate la usa.Prieteni noiChiar daca, de fiecare data, intelegem ca sintem mai maturi cu un an, ii asteptam cu o cana de vin si cu bucata de cozonac ca sa rememoram impreuna minunea de la Viflaim. De fiecare data vin si prieteni noi,  studentii din anul intii, care invata pentru noi, alaturi de Ioan Petcu, dirijorul coralei, sa se regaseasca pe ei in lumea aceasta a tainelor lui Cristos, sa-si desavirseasca talentul cu cele mai frumoase cintari ale neamului nostru. Pentru toate acestea, pentru acele momente de lumina cu care isi insotesc colindele, le uram, la rindu-ne, ani multi si buni, cu sanatate si bucurie!  

Lapte fara corn

Mircea Avram, directorul executiv al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Cluj, sustine ca, in urma sesizarilor venite din partea unei scoli din Turda, a fost demarat un control la o brutarie care livra elevilor produse de patiserie in cadrul programului „Lapte si corn". „Cornurile care ajungeau in scoli nu erau in folie, asa cum cere programul. Din aceasta cauza am sistat activitatea brutariei si am obligat conducerea acesteia sa achizitioneze o masina de foliat cornuri. Pe linga sistarea activitatii, am dat si o amenda in valoare de 30 de milioane de lei vechi", a declarat Mircea Avram. Cornurile au fost livrate fara a fi in folii, inca de la inceputul anului scolar, insa reprezentantii unitatilor de invatamint din Turda au facut de abia acum sesizarea. Brutaria a achizitionat deja o masinarie de foliat si a reluat livrarea cornurilor catre scoli. Directorul executiv al OPC Cluj spune ca au fost organizate mai multe controale privind programul „Lapte si corn", inclusiv la unitatile de invatamint din mediul rural. Mircea Avram precizeaza ca nu au fost depistate probleme de depozitare a produselor lactate in scolile din mediul rural, avind in vedere ca in ultimii ani directorii au facut eforturi pentru a dota unitatile de invatamint cu frigidere.

Discriminare!

Doar pentru cei de la statMinisterul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a supus spre dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care stabileste masurile de protectie sociala de care ar urma sa beneficieze persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si a reorganizarii unor societati nationale, regii si companii nationale sau societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.Potrivit proiectului de act normativ, persoanele disponibilizate prin concedieri colective vor beneficia de o suma egala cu un salariu mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, indemnizatie de somaj si de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, dar nu mai mult decit salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.Lege discriminatorieLiderul sindicatului „Cartel Alfa" Cluj, Grigore Pop, sustine ca aceast proiect de lege este unul discriminatoriu, avind in vedere ca angajatii societatilor private platesc aceleasi „dari" catre stat ca si colegii lor care beneficiaza de o protectie sociala extinsa. „Daca o societate privata concediaza angajati o face datorita problemelor economice cu care se confrunta. Problema este ca statul nu intervine cu nimic pentru a sprijini angajatii acestor societati", spune Grigore Pop.

Tot mai multe masini circula prin Cluj

Distantele mari si mijloacele de transport in comun supraaglomerate ii fac pe clujeni sa opteze tot mai mult la solutia achizitionarii unui autoturism pe care sa-l conduca personal. Numai in acest an, peste 17.000 de clujeni au obtinut permise de conducere. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-a inregistrat o crestere cu 4%, numarul total al soferilor din judetul Cluj depasind un sfert de milion. La Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Cluj s-au prezentat 24.000 de clujeni, care sperau sa obtina permisele de conducere in acest an. O simpla medie arata ca au fost examinati 110 clujeni pe zi!Tot in 2006, parcul auto s-a marit cu 4 procente, pina la aproape 200.000 de vehicule. La Serviciul de Inmatriculare a Vehiculelor s-au inmatriculat in acest an 35.000 de autovehicule in judet si s-au eliberat 30.000 de autorizatii de circulatie. In aceeasi perioada a anului 2005, numarul de vehicule inmatriculate era mai mic cu aproape 1.200.

Compensate si gratuite

Noua lista de medicamente compensate si gratuite va intra in vigoare de la 1 februarie 2007. Potrivit ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, aceasta a suferit doar mici modificari, unele medicamente fiind trecute dintr-o grupa de compensare in alta, sau la gratuitati. Cu toate acestea, ministrul anunta ca incepind din a doua jumatate a anului viitor, alte o suta de noi produse vor intra in regimul de compensare. Din februarieMedicamentele compensate si gratuite cuprinse in noua lista elaborata de reprezentantii Ministerului Sanatatii vor putea fi procurate din farmacii abia de la 1 februarie 2007. Desi punerea in aplicare a noilor prevederi ar fi trebuit sa aiba loc cu o luna mai devreme, proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Sanatatii, pentru a treia oara, urmind sa intre in vigoare o data cu pachetul minimal de servicii din cadrul asigurarilor sociale de sanatate. Mici modificariPotrivit ministrului sanatatii, noua lista de medicamente ce vor putea fi achizitionate din farmacii, in regim compensat si gratuit nu a suferit schimbari majore fata de prevederile actuale. „Citeva - compensate in proportie de 90% - au fost trecute la 50%, iar altele - la gratuitati", spune Eugen Nicolaescu. Cu toate acestea, ministrul a precizat ca, incepind cu luna iulie a anului viitor, va avea loc o restructurare completa a listei de medicamente, urmind sa fie incluse alte o suta de noi produse. „Va fi nevoie de o noua strategie in privinta compensatelor si a gratuitatilor. Sint cel putin o suta de produse noi in studiu pe care vrem sa le includem si noi pe listele de compensate, din semestrul al II-lea al anului viitor", a mai spus Nicolaescu. Liste cu medicamenteDin categoria medicamentelor compensate cu 90% fac parte preparate antiinflamatorii, antireumatice, analgezice sau antivirale. Sublista B, cu un procent de compensare de 50% cuprinde 232 de denumiri comune internationale (DCI), dintre care medicamente folosite in terapia tiroidei, pentru tratamentul afectiunilor oaselor sau al tusei si racelii. Cele mai numeroase sint medicamentele cu un grad de compensare de 100% din pretul de referinta. Astfel, cele 760 de DCI gratuite sint impartite in trei subcategorii. Sublista C1 cuprinde medicamente folosite in tratamentul hepatitelor cronice, leucemiei sau bolilor psihice. Tot in regim gratuit vor putea fi achizitionate si produsele utilizate de persoanele infectate cu HIV/SIDA, si de cei care au fost supusi transplantului de organe. Din sublista C3 fac parte vitaminele, laxativele sau substantele minerale.

Si fara casa, si fara bani!

Lupta institutiilorImediat dupa Revolutia din decembrie 1989, Eparhia Reformata din Ardeal a cerut, potrivit unor surse interne, retrocedarea a circa 600 de cladiri, din care a primit doar in jur de 10%. Unul dintre imobilele care reprezinta obiectul unei astfel de cereri de restituire este cel din Piata Mihai Viteazul nr. 1. Biserica Reformata din Ardeal a inaintat cererea de retrocedare in 1990, insa, dupa mai bine de 16 ani, respectiva cladire nu a fost inca retrocedata. Mai mult, odata cu trecerea timpului, pe vremea in care Clujul se afla sub conducerea administratiei Funar, fostii chiriasi ai apartamentelor din cladire au devenit proprietari, prin cumpararea locuintelor. Biserica Reformata din Ardeal acuza Primaria Cluj-Napoca de abuz si de comiterea de ilegalitati prin aceste vinzari. „Legea nu a fost de partea lor, asa ca nu am inteles niciodata cum au putut sa vinda imobilul pentru care noi aveam cerere de retrocedare", a declarat Tamas Marosan, consilier juridic al Bisericii Reformate din Ardeal. La rindul sau, Primaria sustine ca toate lucrurile au fost realizate „ca la carte". „Locuintele au fost vindute in baza legii 112/1995. Cererea de revendicare depusa de Biserica Reformata nu avea temei legal deoarece Legea Cultelor Religioase a aparut abia in anul 2002", a precizat pentru Monitorul de Cluj purtatorul de cuvint al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian.Proprietari pentru maximum 5 ani„Acum circa doua saptamini, Tribunalul Cluj a dat o sentinta definitiva prin care contractele de vinzare-cumparare ale apartamentelor din Piata Mihai Viteazul nr. 1, deveneau nule. Asadar, imobilul a revenit inapoi in proprietatea statului", a mentionat avocata Bisericii Reformate, Mikolt Kapcza. Statul se vede acum pus in situatia in care trebuie sa retrocedeze imobilul Bisericii Reformate, dar, totodata, statul este cel care a vindut apartamentele fostilor chiriasi, care au devenit intre timp proprietari. Potrivit avocatei Mikolt Kapcza, „biserica nu va cere deocamdata eliberarea imobilului, deoarece nu are nici o intentie in a-i arunca pe oameni in strada". De asemenea, consilierul juridic al Bisericii Reformate, Tamas Marosan, sustine ca „potrivit Legii de Protectie a Chiriasilor, oamenii mai pot sta linistiti in apartamentele lor inca 5 ani de zile". Acesti 5 ani nu aduc insa prea multa alinare in sufletele bartrinilor care locuiesc in cladire si care isi doresc ca apartamentele in care traiesc acum sa fie ultimele lor case.

Slujbe refuzate

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a anuntat, ieri, ca nu va permite nici unui preot sa oficieze slujbe de cununie sau botez in Biserica de Gheata de la Bilea Lac, desi constructorii acesteia au primit deja trei cereri in acest sens, de la diferite persoane din tara. Intilnire cu mitropolitulArnold Klingeis, managerul hotelului si al Bisericii de Gheata de la Bilea Lac, a avut, ieri dimineata, o intrevedere cu Mitropolitul Ardealului, caruia i-a cerut aprobarea pentru ca un preot ortodox sa oficieze slujbe de cununie si botez la Biserica de Gheata. „Noi nu putem fi de acord ca sfintele taine sa se oficieze intr-un astfel de loc. Asta nu este o biserica din punctul nostru de vedere. Este o atractie turistica, daca vreti, dar nu biserica. Bisericile ortodoxe se construiesc pentru sute sau chiar mii de ani pe temelii solide, nu se topesc in citeva luni. Putem face slujbe in cort pe timp de razboi sau restriste, dar nu vom urca in virful muntelui pentru cununii sau botezuri", a declarat, la incheierea intrevederii, Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. BotezDaca Biserica ortodoxa nu este de acord cu oficierea acestora, Klingeis va fi nevoit sa-i refuze pe ortodocsii care au cerut astfel de slujbe. Managerul Bisericii de Gheata isi va boteza propriul copil in biserica respectiva in data de 21 ianuarie 2007. Cum familia sa apartine de Biserica Evanghelica, sarbatoarea nu-i va fi umbrita.    

Colinde la catedrala

Elevii care au studiat religia in scoala concerteaza de sarbatori in Catedrala din Sibiu. Ideea ii apartine IPS Laurentiu, Mitropolitului Ardealului, care vrea sa-i verifice astfel pe cei care au predat aceasta materie. „Programul din preajma sarbatorilor va fi foarte incarcat la Catedrala Mitropolitana. Toate clasele din Sibiu vor cinta colinde, pentru ca le-am spus celor care au predat religie ca vreau sa vad ce au facut la ore. In afara de asta, vom avea slujba in dimineata de Ajun, in ziua de Craciun dimineata, dar si Vecernia, la ora 16", a declarat Mitropolitul Ardealului.

Lansare de carte

Dr. Oltea Dudau isi lanseaza astazi, de la ora 13, la Muzeul de Istorie Brukenthal, cartea „Circulatia monetara in castrele de trupe auxiliare din Provincia Dacia". Specialistul in numismatica al Muzeului National Brukenthal incearca o descriere a monedelor care circulau in timpul ocupatiei trupelor romane. In cadrul evenimentului va avea loc si un simpozion pe aceeasi tema, la care vor participa academician prof. univ. dr. Dumitru Protase si prof. univ. dr. Florin Drasovean. O prezenta definitorie a muzeului inca din 1976, Oltea Dudau a ocupat postul de muzeograf numismat la muzeu si, totodata, a fost gestionar al Tezaurului Muzeului Brukenthal.

O jumatate de an pentru o audienta!

„Solicitarea era din vara"Liviu Medrea, consilier judetean PSD, a facut o solicitare in scris, in urma cu sase luni, pentru a fi primit in audienta de primarul Emil Boc. „Nici pina in acest moment nu am fost programat si nu am reusit sa ma intilnesc cu dumnealui, la fel ca orice cetatean al municipilui Cluj-Napoca", spune Medrea. „Ca un cetatean corect, nu am vrut sa profit de functia pe care o am si m-am inscris pe lista la audiente pentru ca era o problema personala; cunoscind procedura, m-am inscris la domnul primar, dar se pare ca degeaba", adauga consilierul judetean. Cu toate ca Medrea declara ca stie procedura, acesta nu apare pe listele de audiente. Pina in acest moment, sint inscrisi in audiente la Emil Boc 71 de clujeni, dar numele lui Liviu Medrea nu se regaseste pe nici una din liste.Audiente simple pentru oricine Procedura este simpla si aproape necostisitoare, dar trebuie indepliniti mai multi pasi obligatorii. Orice clujean poate obtine audienta daca, in prealabil, s-a inscris, in functie de problema, la directorul de resort. Daca nu este multumit de rezolutia data de acesta, orice clujean se poate inscrie la unul din viceprimari sau la secretarul municipiului, tot in functie de problema. Doar in cazul in care nu este multumit nici de rezolutia data de acestia, clujeanul de rind se poate inscrie la primar, „cu dovada ca a fost in audiente la inferiorii acestuia, dar problema tot nu a fost rezolvata", explica Raimonda Boian, purtatorul de cuvint al Primariei clujene. Atac la primar„Domnul Boc ar trebui sa stea mai mult timp la Primarie, sa se ocupe de oameni, nu prin aer, si ar trebui sa rezolve cu adevarat problemele clujenilor direct, nu prin corespondenta", sustine Liviu Medrea. Raimonda Boian, purtatorul de cuvint a Primariei clujene, e de alta parere: „Dinsul este membru al unui partid de opozitie si e normal sa aiba o asemenea atitudine. Pot doar sa spun ca plecarile la Bucuresti, o data pe saptamina, ale primarului Emil Boc au adus municipiului nostru peste 55 de milioane de lei noi".

Razie la carutasi

Zilele carutasilor care circula pe drumurile nationale sint numarate. Politistii sibieni au amendat, la sfirsitul saptaminii trecute, peste 40 de sibieni care circulau nestingheriti cu atelajele pe drumurile de interes national. Dar nu faptul ca circulau prin locuri nepermise i-a deranjat pe oamenii legii, ci faptul ca au constatat o sumedenie de alte nereguli. „Noi am incercat sa fim cit se poate de intelegatori in ceea ce priveste carutasii. Sintem constienti ca efectiv nu au pe unde circula, deocamdata, cel putin pina cind primariile nu vor construi drumurile speciale pentru ei. A fost insa inacceptabil faptul ca dintre toti carutasii opriti, peste 40 la numar, niciunul nu circula regulamentar", spune sbinsp. Ana Maria Ivan, din cadrul Politiei Rutiere Sibiu.Fara dotareAproape toti carutasii opriti in trafic erau in stare de ebrietate si majoritatea nu aveau triunghiul rosu reflectorizant in spatele carutei, alb in fata, si in lateral, pe harnasamentul calului. „Inutil sa mai amintim faptul ca nici unul dintre carutasi nu purta vesta reflectorizanta pe timp de noapte si nu aveau actul de identitate asupra lor. Trebuie sa stie ca, pe linga toate aceste nereguli care atrag dupa sine puncte de amenda, trebuie sa isi inregistreze atelajele la primariile de care apartin si sa aiba certificatul de inregistrare asupra lor, dar si numarul de inregistrare pe spatele carutei", adauga sbinsp. Ana Maria Ivan. Sanctiuni severeOamenii legii au fost neiertatori cu carutasii beti, fara acte de identitate sau atelaje echipate corespunzator cu semnale luminoase. Absolut toti au primit amenzi cuprinse 9 si 20 de puncte amenda, cu posibilitatea de a achita in doua zile 4,7 puncte ori 33 de Ron. Politistii au constatat insa ca, cel putin la fel de inconstienti au fost si biciclistii. Pe linga faptul ca nu poarta veste reflectorizante, acestia se mai incumeta si sa urce in stare de ebrietate in saua bicicletei. Pentru ei, amenzile au fost cuprinse intre 6 si 8 puncte de penalizare, insemnind aproape un milion de lei.

Tren anulat

SNT „C.F.R. Calatori" anunta publicul calator ca, in perioada 11-15 decembrie 2006, din cauza lucrarilor la infrastructura feroviara dintre statiile Bals si Hm Robanesti, trenul Rapid 804/801 care circula pe traseul Sibiu - Craiova se anuleaza pe relatia Bals - Craiova, restul traseului raminind nemodificat. Inainte de efectuarea calatoriei, pasagerii sint rugati sa solicite la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara informatii privind rutele si orariile trenurilor. Informatii suplimentare se pot obtine la telefon 9521 sau pe site-ul http://www.cfr.ro/calatori/.

Copaci sacrificati

Nici ecologizare, nici mari planuri de dezvoltare urbana. Doar o schimbare de plan. Plopii care se taie, de citeva zile, pe malul Cibinului, i-au ingrijorat pe sibienii care vedeau amenintat inca un colt de vegetatie, dintre cele putine pe care le mai are orasul. Insa reprezentantii municipalitatii sustin ca e vorba doar de o masura temporara, si benefica. „E vorba despre 29 de plopi care se taie pe malul Cibinului, de catre lucratorii Serviciului de Administrare a Parcurilor si Zonelor Verzi. Plopii sint taiati pentru ca sint foarte scorburosi, iar in locul acestora vor fi plantate salcii", precizeaza Carmen Cimpean, de la Serviciul de Presa al Primariei Sibiu.Proiectul mai asteaptaPrin urmare, amenajarea albiei Cibinului nu-si gaseste, deocamdata, locul, intre preocuparile edililor. Desi este un plan vechi. „In cadrul municipalitatii sibiene au existat discutii si interes pe tema elaborarii unui plan de urbanism zonal pentru malul Cibinului, insa, pina in prezent, acestea nu s-au concretizat. In momentul in care va exista un proiect concret, acesta va fi dat publicitatii", a anuntat Carmen Cimpean. Anul trecut, un grup de arhitecti clujeni a cistigat concursul de proiecte de urbanism al Ordinului Arhitectilor Romani. Ideea lor viza amenajarea albiei Cibinului prin coborirea nivelului malului si constructia unei promenade, un proiect demn de Capitala Culturala Europeana. Insa lipsa finantarii a trimis pe tusa aceasta initiativa.

I-au furat porcul

Un barbat din localitatea Talmaciu era cit pe ce sa ramina fara porcul de sarbatori. Duminica la prinz, barbatul, in virsta de 48 de ani, a intrat intr-un local din oras, pentru a schimba niste bani. Isi cumparase un purcel, asa ca l-a lasat la intrarea in local, sigur ca nu se va intimpla nimic in cele doua minute in care urma sa lipseasca. S-a inselat. Pina a schimbat el banii, doi copii de 13, respectiv 18 ani, au fugit cu porcul. Disperat, omul a mers la politie, iar oameni legii au identificat hotii in numai citeva ore. Prejudiciul a fost recuperat si predat partii vatamate.

Televizorul ucigas

Tragedie O familie a fost distrusa pentru totdeauna din cauza unui televizor. Nenorocirea s-a produs ieri, la primele ore ale diminetii, in localitatea Tilisca, in locuinta familiei Craciun. Totul a pornit din cauza unui televizor, amplasat in camera celor doua fete ale familiei, in virsta de 3 ani, respectiv 11 luni. Cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit, aparatul a luat foc si a ars mocnit toata noaptea. Spre dimineata, a explodat. Desi suflul deflagratiei nu a fost deosebit de puternic, cea mai mare dintre fetite a murit. In pragul disperariiMama copilelor a fost martora la intreaga tragedie, dar nu a reusit sa isi salveze decit una dintre fiice. „M-am trezit si am vazut ca arde televizorul. Era un fum foarte gros in camera. Am vrut  sa le scot pe fete din casa si am luat-o prima data pe cea mica. Dar a explodat imediat. Pe cea mica am scos-o si este doar intoxicata, dar cind m-am intors dupa cea mare era cazuta pe jos. Afara i-am dat doua palme, crezind ca e lesinata, dar am vazut ca a murit", a declarat, in stare de soc, Ioana Craciun, mama celor doua fetite. Spusele ei sint confirmate si de medicul SMURD, ajuns in cel mai scurt timp la fata locului. „Am gasit doua victime, din pacate una decedata. Pentru cea de 11 luni se vor face investigatii suplimentare la spital", spune Angela Butanescu, medic SMURD Sibiu. Incident misteriosNici politistii din localitate, dar nici pompierii nu isi pot explica exact cum a fost posibila producerea unei asemenea nonorociri. O echipa formata din oamenii legii si pompierii militari urmeaza sa stabileasca exact cauza deflagratiei si sa faca lumina in acest caz.         Incaperea in care s-a produs explozia a fost avariata in mare parte. Cu toate acestea, avarierea unei locuinte nu se poate compara cu pierderea unui copil.

Valoare recompensata

Ministerul Educatiei si Cercetarii a premiat, ieri, in Sala Mare a Palatului National al Copiiilor, in prezenta ministrului Mihail Hardau, elevii cu rezultate deosebite la concursurile si olimpiadele internationale. Au primit premii, in bani, 65 de olimpici, care au obtinut, in anul 2006, medalii de aur, argint si bronz sau mentiuni la olimpiadele internationale sau regionale de matematica, biologie, geografie, chimie, fizica, informatica, astronomie si limba romana. Olimpicii sibieniDin judetul Sibiu au fost premiati Victor Rusu, medaliat cu aur la informatica, la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Yakutia, alaturi de profesorul pregatitor Stelian Ciurea, Andreea Rotarescu, cistigatoarea unei mentiuni la Concursul de limba si literatura romana „Mihai Eminescu" - etapa internationala, alaturi de profesoara pregatitoare Lacramioara Dimulete. Cei premiati sint elevi si cadre didactice care au reprezentat Colegiului National „Samuel von Brukenthal" Sibiu. Elevul Victor Rusu a fost cooptat, din acest an, in echipa de informatica a Romaniei si a fost transferat la Liceul de informatica Bucuresti, pentru a se putea pregati cu lotul national. Pentru rezultate deosebite a primit un premiu de peste 50 milioane lei si colegiul sibian.Premii mai mariPrin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, cuantumurile premiilor acordate medaliatilor la olimpiadele internationale sau regionale pe discipline au fost indexate. Astfel, noile cuantumuri pentru premiantii la olimpiade internationale sint: 9.300 RON - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur, 7.200 RON - premiul I / medalie de aur, 6.100 RON - premiul II / medalie de argint, 4.400 RON - premiul III / medalie de bronz si 3.000 RON - mentiune (sau diplome echivalente).Premii pentru regionaleValorile noilor cuantumuri pentru recompensarea elevilor premiati la competitiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Yakutia, Olimpiada de Informatica a Europei Centrale, Olimpiada „D.I. Mendeleev" si Concursul de limba si literatura romana „Mihai Eminescu" (etapa internationala) sint: 3.800 RON - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur, 3.300 RON - premiul I / medalie de aur, 2.800 RON - premiul II / medalie de argint, 2.200 RON - premiul III / medalie de bronz/medalie de bronz si 1.900 RON - mentiune (sau diplome echivalente). Premii pentru dascaliAceleasi sume de bani pe care le-au primit elevii le vor primi profesorii care i-au pregatit pe olimpicii romani, dar si scolile din care acestia provin. Fondul total de premiere alocat de MEdC a fost de aproximativ 1.000.000 RON (10 miliarde lei vechi) fiind cea mai consistenta recompensa pe care ministerul a acordat-o pina acum olimpicilor, profesorilor si, in premiera, liceelor. 

Mort in strada

Un barbat de 50 de ani a fost gasit decedat in orasul Agnita. Cadavrul a fost gasit de  citiva locuitori de pe strada Spitalului, in fata unui bloc. Barbatul, domiciliat in localitatea Coves, era prabusit la pamint, fara suflare. Speriati, oameni au chemat ambulanta, dar in zadar. Barbatul era decedat de citeva ore. La locul tragediei a ajuns si politia, iar din primele cercetari efectuate s-a stabilit ca trupul neinsefletit al barbatului nu prezenta urme de violenta.

Majorare de capital

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) va cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) aprobarea regulamentului privind tranzactiile cu actiuni. BMFMS a anuntat ca isi va majora capitalul social cu 1,54 milioane lei. Initial, compania a vrut sa-si dubleze capitalul social, de la 1,712 milioane de lei la 3,424 milioane de lei, prin emisiunea unui numar de 8.560 de actiuni la valoarea nominala de 200 lei. Actionarii au subscris 7.710 actiuni, diferenta de 850 de titluri urmind sa fie anulate.

Se intrerupe curentul

Pentru efectuarea unor lucrari programate in reteaua de energie electrica, SC Electrica va anunta ca astazi, 12 decembrie, intre orele 9 si 15, se va intrerupe furnizarea curentului electric in localitatea Sibiu, pe strazile Dorobantilor (partial), Laminorului, Topitorilor, Balantei (partial), Preda Buzescu, Forjorior (partial).

Pregatiri pentru iarna

Pregatirile pentru sarbatori si verificarile sistemelor de observare si avertizare in caz de inrautatire a vremii au fost principalele subiecte ale discutiei.Conferinta cu prefectiiJumatatea lunii decembrie este momentul in care autoritatile sibiene incep sa se preocupe de venirea iernii. Desi vremea este inca frumoasa, ninsorile se apropie, iar activitatea nu trebuie sa aiba de suferit, le-a atras atentia tuturor autoritatilor locale primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Joi, seful Executivului a organizat o videoconferinta cu prefectii, presedintii consiliilor judetene si primarii municipiilor resedinta de judet, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor. Din partea judetului Sibiu, au luat parte Marin Craciun si Rodica Tirlea, membrii Colegiului Prefectural si Gheorghe Dicu, vicepresediuntele CJ Sibiu.In alertaTariceanu i-a avertizat pe reprezentantii administratiei locale sa nu neglijeze pregatirile pentru ca activitatea in toate domeniile sa se desfasoare in conditii normale. „S-a dispus autoritatilor locale sa monitorizeze permanent situatia meteo pentru ca in cazul inrautatirii accelerate si accentuate a conditiilor meteorologice sa se poata actiona in timp real", a anuntat Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvint al Institutiei Prefectului judetului Sibiu. Comitetului judetean pentru situatii de urgenta i s-a cerut sa revada planurile operative de interventie, pentru asigurarea cu personal suficient si echipamentele necesare. Informare eficientaAutoritatile urmeaza sa constituie echipele de raspuns in caz de urgenta, in toate institutiile, si sa perfectioneze sistemele de informare, ca sa coopereze cit mai eficient. „Vom trece la verificarea sistemului de observare, masurare, inregistrare si transmitere a datelor, in scopul avertizarii, alarmarii si aplicarii masurilor corespunzatoare in timp util, de la nivel judetean pina la nivel local (sate, catune) pentru informarea corecta si oportuna a cetatenilor comunitatilor", a dat asigurari Dorin Teodorescu. Gata de festivitatiNu mai putin important, institutiilor li s-a cerut sa prezinte activitatile prin care vor marca sarbatorile de iarna, si momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in noaptea de Revelion. „Structurile Ministerului Administratiei si Internelor vor lua masuri pentru asigurarea unui climat corespunzator de ordine si siguranta publica pe intreg teritoriul national", a mai spus Teodorescu. Supravegherea taierilor de arbori si a vinzarii materialelor pirotehnice, interventia rapida in caz de urgenta si masurile de fluidizare a traficului intern si la frontiere sint aspectele pe care vor trebui sa le aiba in vedere autoritatile, in urmatoarele saptamini.

Ucraina o ia inaintea Romaniei

Petrolul azer ar putea traversa teritoriul Ucrainei in tranzit spre Europa, peste doar patru ani. Asa a declarat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, intr-un interviu acordat agentiilor internationale de presa. Va fi, a spus el, contributia concreta a Kievului la realizarea planurilor UE de reducere a dependentei energetice fata de Rusia. Ucraina, a adaugat Iuscenko, intentioneaza sa asigure Europei un volum de sapte milioane tone de petrol pe an. Care ar urma sa ajunga la destinatie prin conducta Odessa-Brody, oleoduct nefolosit pina acum la intreaga lui capacitate. “Este un mare succes. Iar Ucraina este puternic interesata de ducerea la indeplinire a acestui proiect. Si cu cit mai repede, cu atit mai bine”, a afirmat Iuscenko. Interventia presedintelui ucrainean survine la doar doua saptamini dupa ce la Riga, in cadrul lucrarilor summitului NATO, senatorul american Richard Lugar ii sfatuia pe participantii la reuniune sa acorde o atentie sporita Azerbaidjanului, ca o solutie la necazurile energetice ale Celor 25. Mai ales ca in timpul vizitei sale la Bruxelles, liderul de la Baku, Ilham Aliev, a semnat cu seful Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, un memorandum de colaborare in domeniul securitatii energetice. Pe de alta parte, Ucraina se grabeste din dorinta de a nu scapa sansa aparuta - nu de altceva, dar România a propus propria ei varianta de tranzit - Constanta-Trieste. Cu alte cuvinte, orice tergiversare ar putea juca in favoarea Bucurestiului. 

Presiunea creste asupra martorilor rusi

Simptomele iradierii cu poloniu-210 au fost descoperite la fosta sotie a lui Dmitri Kovtun si la familia acestuia din Hamburg, unde omul de afaceri s-a aflat cu putin inainte de intilnirea cu fostul spion FSB, Aleksandr Litvinenko. El insusi se afla in spital. Rolul lui in otravirea lui Litvinenko ar putea fi clarificat de interogatoriul altui fost agent rus, Andrei Lugovoi, care, in sfirsit, a fost audiat ieri de detectivii de la Scotland Yard si de anchetatorii rusi ai Procuraturii generale. “Am vorbit in calitate de martor, iar intrevederea a durat peste trei ore”, a declarat Lugovoi pentru agentia ITAR-TASS. “Nu am fost invinuit de nimic”, a asigurat el. Potrivit presei moscovite, interogatoriul a avut loc intr-un spital din Moscova, a carui adresa este secreta si unde Lugovoi se afla sub o permanenta supraveghere medicala. Lugovoi si Kovtun l-au vazut pe Litvinenko la hotelul Millenium, acolo unde se presupune, printre altele, ca ar fi fost produsa otrava, intr-una din camere. De altfel, intreaga cladire prezinta numeroase locuri de contaminare radioactiva. Intre timp, cotidianul britanic “The Times” scria ca Lugovoi si partenerul lui de afaceri, Kovtun, el insusi fost ofiter de armata, incercau, la Londra, sa stabileasca niste relatii cu doua mari companii specializate pe probleme de securitate. Este de presupus ca Litvinenko le-a trezit interesul ca o persoana care intretinea strinse legaturi cu respectivele corporatii. Prima este o companie militara privata, Erinys International, care ofera o larga paleta de servicii, de la pregatirea militarilor si consultatii in domeniul armat, pina la pariticipare la activitati operative. Printre altele, corporatia asigura protectia mai multor unitati ale industriei petroliere din Irak. A doua firma este RISC Management, fondata de un fost ofiter al Scotland Yard, pe baza companiei cumparata de el, ISC Global Security, dupa moartea misterioasa a directorului ei, avocat si cindva membru al adminsitratiei Mentep Group, cu implicatii in cazul IUKOS. Pe acest fond, “The Times” scria ca, in cadrul ultimelor sale cercetari, Litvinenko daduse peste un complot pus la cale de FSB si care avea drept scop sa puna mina pe milioanele de lire sterline detinute de mari bogatasi rusi stabiliti la Londra si in alte capitale occidentale. 

A murit Augusto Pinochet

Imbracat in uniforma de general, corpul neinsufletit al fostului dictator chilian, Augusto Pinochet, decedat duminica la virsta de 91 de ani, a fost depus ieri la Santiago pentru un omagiu strict militar, dupa refuzul guvernului socialist de a-i aduce onorurile care se cuvin unui sef de stat.Ceremonia s-a derulat in prezenta familiei defunctului si a aproximativ 300 de persoane adunate la Academia militara din capitala chiliana. Sicriul a fost asezat in holul institutiei, acolo unde a fost formata junta militara care-l va desemna pe Pinochet in fruntea ei, dupa singeroasa lovitura de stat din 11 septembrie 1973 impotriva presedintelui socialist Salvador Allende. Armata a anuntat ca diversele ceremonii vor avea un simplu caracter public, chiar daca un puternic dispozitiv de securitate a fost dispus in jurul Academiei. De la spital, cosciugul cu Pinochet a fost transferat pe timpul noptii, in timp ce violente incidente au opus fortele de politie si manifestantii iesiti cu miile in strada pentru a celebra moartea dictatorului.De la dorinta la realitateLa scurt timp dupa anuntul decesului, 5.000 de oameni au umplut principalele artere ale capitalei, pentru a sarbatori “eliberarea Chili”. Circa 40 de politisti au fost raniti si peste 100 de demonstranti au fost arestati, cind un grup de radicali a incercat sa se apropie de palatul prezidential. In unele cartiere de la periferia orasului, confruntarile s-au prelungit pina in zorii zilei de ieri. Intr-un articol dedicat evenimentului si intitulat “Mostenirea sumbra a dictatorului chilian”, publicatia “The Washington Post” scria ca acest om care declara ca actioneaza “sub impulsul fortei spirituale a Domnului”, Pinochet se considera mai degraba un soldat decit un politician. “Cu privirea lui severa si dragostea pentru uniforma militara, cu ochelarii lui negri, el parea personificarea autoritatii impenetrabile. A fost, in acelasi timp, un adversar al comunismului si un critic al ‘democratiei ortodoxale’ care, spunea el, “este supusa infiltrarilor si usor de distrus”. As fi dorit, afirma la un moment dat Pihochet intr-un interviu, “sa ramin in memoria opiniei publice drept un om care a servit tarii sale, care si-a dedicat toata viata Chile. Tot ce am facut a fost dictat de gindul la bunastarea Chile”. A ramas insa in memoria oamenilor ca un “dictator singeros”. In timpul celor 17 ani de guvernare ai sai (1973 - 1990), peste 30.000 de chilieni au fost torturati, alti aproximativ 3.000 fiind ucisi sau disparuti.

Democratii au inchis gura liberalilor

 Dupa sedinta Consiliului National de Coordonare, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a anuntat ca liberalii nu vor discuta cu reprezentantii partidului lui Stolojan si ca, din pacate, nu au cum sa forteze mina democratilor pentru ca este dreptul PD sa colaboreze cu PLD. In spatele unei atitudini calme, fierbe la foc mocnit conflictul PNL-PD. Desi ieri dimineata liberalii s-au lansat in atacuri dure la adresa colegilor democrati, spre seara, atitudinea lor era una aparent calma. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a spus ca, in cadrul sedintei CNC al Aliantei, liberalii au cerut sprijinul democratilor pentru validarea in parlament a lui Varujan Vosganian in functia de  ministru al economiei si comertului. Vicepresedintele PNL a precizat ca liderii PNL si PD si-au propus sa initieze demersurile necesare pentru ca in timpul acestei saptamini parlamentare sa fie dezbatut proiectul de lege a bugetului pe 2007. Liderul PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a mai spus ca liberalii si democratii au discutat in cadrul CNC al Aliantei si despre legea privind alegerile pentru Parlamentul European. In opinia liderului PD este necesara adoptarea legii inainte de vacanta parlamentara in forma propusa de comisia de specialitate a parlamentului. Probabil pentru a linisti spiritele in UDMR, liderii PNL si PD au abordat si problema statutului minoritatilor. Cristian Radulescu a anuntat ca PNL si PD doresc sa urgenteze adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor din Romania. Liderul PD a precizat insa ca legea statutului minoritatilor va fi adoptata numai daca nu va incalca prevederile constitutionale. Se pare insa ca vor exista probleme in procesul de aprobare a proiectului de lege. Cristian Radulescu a spus ca adoptarea legii va fi dificila, mai ales ca parlamentarii PRM si PSD “sint in greva”.

Mitrea: sa vedem cine aduce bani la partid

 Teoretic, rezultatul votului de la Congres ar fi trebuit sa linisteasca apele rosiatice ale social-democratilor. Practic insa, esecul lui Miron Mitrea are mai multe implicatii decit si-ar putea imagina un palmas pesedist. Asta pentru ca, desi aparent resemnat cu infringerea, Mitrea a fost motorul financiar al partidului, iar rolul de “simplu membru” ii este cu citeva masuri prea mic. Surse din conducerea PSD ne-au relatat ca intr-o discutie cu Viorel Hrebenciuc, liderul de la Bacau si cunoscut sustinator al fostului secretar general al PSD, Miron Mitrea ar fi spus suparat: “Sa vedem acum cine mai aduce bani in partid. Pina acum am dus, am facut, sa-i vedem cum se descurca de acum!”. De altfel, aceleasi surse ne-au spus si ca singurele sfori de care s-a ocupat Hrebenciuc au fost cele care i-ar fi impins catre un nou mandat pe Miron Mitrea si Mircea Geoana. Cu sau fara stiinta ultimului, Hrebenciuc a ramas insa fara bunul sau prieten la cirma partidului. In plus, esecul lui Mitrea a suparat si mai mult filialele din Moldova, care au ca unic reprezentant in conducerea partidului pe Gheorghe Nichita, vicepresedinte pe regiunea Nord-Est. Hrebenciuc ar fi ales sa nu candideze, dar nu pentru ca s-ar fi saturat de functii in partid. Pentru ca ocupa functia de presedinte a Comisiei Parlamentului pentru Integrare Europeana, Hrebenciuc, zis si “marele combinator”, nu a putut candida la un post de vice al PSD fara sa demisioneze din postul de la parlament. Lucru deloc convenabil pentru ca, din pozitia de la Comisie, are un cuvint mult prea greu de spus. In locul sau ar fi trebuit sa candideze de la Bacau adjunctul sau, Gabriel Vlase, presedinte executiv. Desi acesta se pare ca si-a facut lobby in Moldova si se bucura de sustinere, de la centru s-a venit cu precizarea ca doar sefii de filiale judetene pot sa candideze pentru posturile de vice regionali. Prin urmare, Bacaul, atit de laudat de Geoana, a ramas cu buza umflata. La fel si Moldova. In alta ordine de idei, Titus Corlatean, “omul lui Nastase”, cum este vazut in partid, era extenuat dupa prima zi in noua functie. Acesta ne-a declarat ca a fost primit “colegial” de conducerea partidului care s-a intrunit in noua formula ieri pentru a pregati sedinta de azi a BPN. Spera ca Mitrea va ramine alaturi de noua echipa si ca nu si-a facut prea multi dusmani detronindu-l pe acesta. “Dupa citeva zile de emotii, cind pot sa mai existe si tensiuni, lucrurile vor reveni la normal. Jocul in echipa, asta este important in PSD. Viata partidului merge inainte, destinul individual nu este atit de important, important este ca partidul sa cistige”, ne-a declarat noul secretar general al PSD. 

Conducerea PNL are radacini in securitate

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, este fiul vitreg al lui Dan Amadeo Lazarescu, cel care a “predat” liberali la securitate, contra cost. Ludovic Orban, liderul PNL din Capitala a recunoscut ca este fiul unui fost maior de securitate, iar bunica actualului presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost cunoscuta activista comunista Ghizela Wass. Surpriza vine din partea lui Dan Motreanu, fost secretar general al formatiunii si proaspat ajuns ministru al agriculturii, al carui tata, potrivit unor surse din rindul fostilor ofiteri comunisti, a fost ofiter de securitate la Orastie, iar apoi la Deva.  Asa tata, asa fiu. Cei care conduc astazi PNL au invatat primii pasi intr-ale politicii de la oameni asezati in posturi din primele linii ale securitatii. Dar Tariceanu, Olteanu, Motreanu si Orban neaga la unison, ca au avut vreo legatura cu activitatea desfasurata de rudele lor. Ba chiar actuala conducere a PNL a promovat o politica de sanctiuni pentru toti liberalii care au fost gasiti cu angajament la securitate, si s-au tinut de ea, renuntind la citiva membri PNL. Formatiunea lui Tariceanu este cea care a dat CNSAS, institutia menita sa deconspire securitatea, membri de baza ai colegiului: actualul presedinte CNSAS, Claudiu Secasiu, si initiatorul legii privind deconspirarea securitatii ca politie politica, Constantin Ticu Dumitrescu, sint sustinuti de PNL. Atit ca miscarile politice practicate de liderii liberali nu pot sterge cu buretele trecutul si legaturile cu securitatea ale familiilor din care se trag fruntasii PNL. Si astfel, orice suspiciune privind moralitatea principiilor dupa care se ghideaza actuala conducere PNL devine, brusc, indreptatita. Tariceanu, fiu de turnator Premierul Calin Popescu Tariceanu - fiul vitreg al lui Dan Amadeo Lazarescu, cel care a “predat” la securitate zeci de fruntasi liberali, in anii ‘50. E drept, Dan Amadeo Lazarescu provenea dintr-o familie veche de liberali, dar tot el s-a dovedit ca a fost unul dintre informatorii platiti de securitate. Chiar el a recunoscut ca a primit bani pentru informatiile pe care le dadea depre liberalii din partid, apoi s-a scuzat pentru tradarea din trecut argumentind ca din banii primiti de la securitate pentru notele informative a ajutat victimele pe care tot el le trimisese in puscarie. Dar Tariceanu, fiul se dezice de orice relatie de rubedenie cu cel care s-a dovedit a fi un colaborator al securitatii. “A fost sotul mamei mele. Punct. Nu a fost tatal meu vitreg. E o mica mare diferenta. Dar, in sfirsit, Dan Amedeo Lazarescu, sa spunem asa a facut parte din familia mamei mele, deci nu este o persoana care sa-mi fie straina”, a sustinut Tariceanu, intr-o emisiune tv.   Olteanu, nepotel de activista Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, s-a apropiat repede de Tariceanu pe care si l-a ales nas de cununie. Finul are insa un trecut similar cu cel al liderului PNL - Bogdan Olteanu este nepotul unei foste activiste comuniste din Romania, Ghizela Wass. Tovarasa secretara a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman a fost bunica lui Olteanu, din partea mamei. Dupa o ascensiune rapida in PCR, Ghizela Wass a primit ca sarcina, dupa 1945, sa elibereze romanii din Bucuresti de sub jugul liderului taranist Iuliu Maniu si al lui Dinu Bratianu, culmea, presedintele de atunci al PNL. Orban a recunoscut Ludovic Orban, presedintele organizatiei PNL din Bucuresti a recunosut ca tatal sau a fost angajat al securitatii cu titlul de capitan in rezerva. Dupa ce tatal sau s-a acoperit de glorie in anii ‘50, fiul liberal refuza acum sa comenteze mai mult pe marginea acestui subiect. Liderul liberalilor bucuresteni aminteste doar ca el a refuzat sa se lase racolat de securitate, in perioada in care se afla in armata, de aceea a si fost pus sa “rada diferite chestii uscate de pe faianta de la WC”. Motreanu, un “intim” nedeconspirat Nici actualul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, fost secretar general al PNL si unul dintre “intimii” premierului nu se poate mindri cu un trecut curat. Potrivit unor surse din cadrul fostilor ofiteri de securiate, tatal lui Motreanu a fost ofiter de securitate la Orastie, iar apoi la Deva. Motreanu a recunoscut doar ca tatal sau a fost ofiter in armata, transferat apoi la Ministerul de Interne, unde nu se ocupa nici pe departe cu turnatoria, ci cu “pregatirea fizica”. Argumentele lui Motreanu - tatal sau a avut de suferit de pe urma securitatii, fiind pensionat fortat in 1984.

Copiii pot da in judecata scoala

Elevii accidentati in incinta scolii pot da in judecata unitatea de invatamint pentru a cere despagubiri, cu conditia ca scoala sa aiba o polita valabila de asigurare in caz de accidente. Acest lucru a fost impus de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar. Desi suna neobisnuit, iar asigurarea este mai degraba o obisnuinta a invatamintului particular, din ianuarie 2007 acest lucru va conta foarte mult si in scolile publice. Conform estimarilor, o asigurare de acest gen ar costa unitatea de invatamint intre 1.500 si 15.000 de RON, pe un an scolar. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP) va incepe o ampla actiune de evaluare a unitatilor scolare din toata tara. Iar puncte importante in plus vor primi acelea care pun pret pe siguranta elevilor in timpul orelor de curs si in pauze, cu toate ca acesta este un criteriu facultativ de acordare a punctajelor de calitate. Nici o scoala din Alba nu are, la aceasta ora, o astfel de asigurare, deoarece directorii cred ca nu este de datoria lor sa incheie astfel de asigurari. Daca totul s-ar desfasura ca in scolile din Occident, un elev care in timpul orelor de curs sau al pauzelor si-ar rupe o mina, si-ar sparge capul sau ar suferi orice alt tip de accident, ar putea cere si primi, cu usurinta, despagubiri de la unitatea scolara. Asigurarea de accidente pentru scoli, indiferent ca sint publice sau private este obligatorie in Europa si in Statele Unite. In Romania, insa, nimeni nu ia in serios o asemenea posibilitate, cu toate ca accidente mai mult sau mai putin serioase se intimpla frecvent in scoli. Daca pentru unii parinti ideea ca scoala sa incheie o asigurare care garanteaza siguranta elevilor suna bine, opinia generala a directorilor este contrarie. Conform legii, atita timp cit sint in incinta scolii, elevii sint in grija directorului si a cadrelor didactice. In ciuda acestei prevederi, conducatorii unitatilor scolare cred, totusi, ca parintii sint cei care trebuie sa se ingrijeasca de siguranta copiilor si sa le faca eventual asigurari individuale. Exista firme de gen in Romania care au in ofertele lor si astfel de asigurari. Dar nu adresate scolilor, ci parintilor. Insa lipsa de informatie si de mijloace financiare face ca foarte putini sa plateasca pentru siguranta copilului in timpul orelor. Pe de alta parte, prima tendinta a parintilor in cazul unor accidente suferite de copiii lor este sa invinovateasca si sa dea in judecata pentru despagubiri, nu unitatea scolara, asa cum ar fi normal, ci profesorul de serviciu sau dirigintele. 

Creste alocatia pentru copiii sub 2 ani

Astfel, de anul viitor, alocatia pentru copiii sub 2 ani va fi de 2 milioane de lei vechi, indiferent daca parintii sint angajati sau nu si indiferent daca acestia se califica sau nu pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului. Aceeasi alocatie o vor primi si toti copiii cu handicap, mai mici de 3 ani. Alocatiile pentru ceilati copii vor creste doar odata cu nivelul inflatiei. Pe de alta parte, cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului de pina la doi ani va scadea de la 8 la 6 milioane de lei vechi. De asemenea, se vor incadra pentru a primi acesti bani doar parintii care au lucrat cel putin 12 luni inainte de nasterea copilului. Per total, pentru parintii care se afla in concediu pentru cresterea copilului, cuantumul sumei ramine neschimbat, adica tot 8 milioane de lei vechi. Avantajati in acest caz sint parintii care nu au contribuit la asigurarile sociale in ultimele 12 luni, care vor primi, de la 1 ianuarie, 2 milioane de lei alocatie pentru un copil, comparativ cu 240.000 de lei in prezent. In schimb, tot de anul viitor se modifica drastic stimulentele pentru persoanele care se intorc la serviciu inainte de expirarea celor 2 ani. Daca in prezent parintele care renunta la concediu primea, pe linga salariu, 3 milioane de lei, de anul viitor va primi doar 1 milion de lei. Conform datelor furnizate de autoritatI, la nivelul lunii iunie 2006, in judetul Alba existau 2.968 de mame si 717 tati aflati in concediu pentru cresterea copilului. De asemenea, existau 89 de mame si 51 de tati care renuntasera la concedii si se reintorsesera la munca.  

Traditii pe placul vecinilor

Partile bune au fost in dese rinduri facute publice, insa fara ca cineva sa le explice pe intelesul romanilor de rind. Cele rele insa, au fost de cele mai multe ori uitate sau, atunci cind au fost spuse, au fost ambalate frumos, astfel incit sa para bune. De aceasta data, vom aborda un aspect de interes pentru traditionalisti, sau mai exact, pentru romanii care prefera sa isi traiasca viata “ca la mama acasa”. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana schimba regulile jocului. Pentru un mai bun control in domeniul carnii, Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor a hotarit ca porcii crescuti la curte nu mai pot fi vinduti in afara comunei si ca un gospodar nu poate creste mai mult de trei porci fara acordul vecinilor. Este foarte adevarat insa ca “guitatorul” pentru masa de Craciun va putea prinde in greutate, singur sau insotit de un coleg, fara a aduce probleme proprietarului.Porcul si pestaTara noastra nu mai exporta carne de porc inca din anul 2003, dupa ce in Romania au fost inregistrate primele focare de pesta porcina. Uniunea Europeana va permite insa tarii noastre exportul carnii de porc dar numai dupa ce va reusi sa se declare libera de aceasta boala. Nici europenii nu controleaza insa in totalitate aceste probleme si ca dovada, masura initiala prevedea oprirea vaccinarii impotriva pestei si sacrificarea tuturor animalelor bolnave. Specialistii romani i-au convins insa pe europeni ca acesta ar fi un efort financiar mult prea mare. Astfel, tara noastra va primi probabil acceptul de a relua vaccinarile dar numai cu conditia de a lua si mai multe masuri de precautie. In ceea ce priveste judetul nostru, situatia este mult mai buna decit in restul tarii. Daca la aceasta ora, in Romania, autoritatile se confrunta cu zeci de focare de pesta procina, aproximativ jumatate dintre judete fiind afectate, in Alba specialistii nu au mai semnalat boala din 2005.  SituatiePesta porcina este o boala destul de serioasa, care poate afecta economic un crescator. Astfel, daca in 2001 au murit din cauza pestei numai 13 animale, in 2006, pe teritoriul tarii noastre au fost afectate de aceasta boala 6.813 porcine, dintre care 1.681 au si murit. Boala a afectat, in acest an, 358 de localitati din 17 judete. Pentru eradicare, autoritatile vor demara o campanie de vaccinare in trei etape, pe o perioada de aproximativ un an. Costul total al programului de monitorizare, control si eradicare a pestei este estimat la 45,3 milioane euro, bani din care 15 milioane vor veni din partea Uniunii Europene care va oferi si un milon de doze de vaccin impotriva pestei. Autoritatile estimeaza ca vor trebui vaccinati aproximativ patru milioane de porci din gospodarii, deoarece se preconizeaza ca vor fi injectate toate animalele din tara, indiferent de zona in care sunt crescute.MasuriResponsabilii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba sunt convinsi ca succesul pe care l-au inregistrat in lupta impotriva pestei se datoreaza eforturilor de a tine sub control circulatia animalelor vii si a carnii. In schimb, la aceasta ora, crescatorii de porci din cele 17 judete afectate nu pot vinde animalele in tirguri autorizate, de sarbatori. Autoritatile incearca astfel sa opreasca circulatia animalelor care ar putea fi infestate. Din data de 20 decembrie va incepe si campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei si tot atunci intra in vigoare si noile reguli de circulatie a animalelor. Conform noilor prevederi, adaptate normelor europene, este interzisa vinzarea unui animal in afara comunei in care se afla proprietarul. Tot pentru mai multa siguranta sanitara, gospodarii pot creste mai mult de trei porci numai cu acordul vecinilor. Daca un crescator nu figureaza in acte ca fermier, el nu va avea dreptul sa creasca mai mult de 20 de astfel de animale.Ce este pesta ?Pesta procina este o boala infectocontagioasa cauzata de un virus care rezista in materiile fecale timp de 10 zile, in urina - 7 zile, 33 de zile in carnea refrigerata si mai mult de 6 luni in carnea congelata. Aceasta boala afecteaza porcii domestici si mistretii, indiferent de virsta, rasele perfectionate si tineretul dupa intarcare fiind mai receptive. Sursele primare de contaminare sunt porcii bolnavi care elimina virusul prin urina, fecale, saliva, sperma si lapte. Porcii mistreti constituie rezervorul natural al virusului, iar ca surse importante de infectie mai trebuie amintite produsele si subprodusele de la porcii bolnavi sau infectati, cadavrele, carnea congelata si refrigerata contaminata. In mod obisnuit, virusul patrunde in organism pe cale digestiva, prin consumul efectiv al carnii, dar si pe cale respiratorie sau cutanata. Evolutia bolii este variata, in functie de virulenta tulpinii si rezistenta organismului. Constant, poate aparea febra de peste 40 grade C, conjunctivita, respiratie dificila, urmate de aparitia pe piele a hemoragiilor la nivelul urechilor, cozii, abdomenului si pe fata interna a membrelor. La animalele moarte, ganglionii sunt mariti in volum, hemoragici, apar hemoragii pe rinichi, laringe, cord si la nivelul vezicii urinare. In unele cazuri, la porcii vaccinati dar incomplet imunizati, boala evolueaza cronic, cu o durata de pina la 2 - 3 luni. Aceasta boala se transmite numai intre porci, iar omul poate fi purtator al virusului, insa sanatatea nu ii este afectata.

Cu bradul in caruta

 La sfirsitul saptaminii trecute, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Alba, impreuna cu inspectorii silvici din cadrul Ocolului Silvic “Valea Ariesului” au desfasurat, pe raza comunei Avram Iancu, o actiune de control in vederea combaterii taierii ilegale de pomi de Craciun. In timpul controlului au fost depistati 5 barbati care transportau nu mai putin de 21 de pomi de Craciun cu lungimi cuprinse intre 1,3 si 3 metri. Luati la intrebari, cei 5 au recunoscut ca nu au nici un fel de documente si ca au taiat brazii fara autorizatie urmind sa-i comercializeze ulterior. Pe numele celor 5 au fost intocmite acte procedurale premergatoare, ei fiind acuzati de taiere ilegala de arbori. Cercetarile sint continuate de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Cimpeni. 

Record in materie de raspuns penibil

 Pentru ca vrem si noi, la fel ca voi, cititorii, sa aflam cine sunt persoanele angajate la institutiile publice, platite din banii nostri, ai vostri si ai tuturor platitorilor de taxe, dar mai ales cum au ajuns ele sa lucreze “in folosul cetateanului”, revenim astazi, asa cum v-am promis, cu raspunsul primit din partea unei alte institutii judetene, respectiv Inspectoratului Teritorial in Constructii Alba. Caruia i-am adresat, de altfel, o solicitare, in baza legii 544/ 2001, privind liberul acces al persoa-nelor la informatiile de interes public, prin care am cerut sa ne fie puse la dispozitie o lista cu angajatii institutiei, o lista cu persoanele angajate in cadrul institutiei incepind cu data de 1 ianuarie 2005, lista cu participantii la concursurile de ocupare a posturilor scoase la concurs incepind cu 1 ianuarie 2005, subiectele de la concursuri precum si publicatiile in care s-au facut anunturile de scoatere la concurs a posturilor si data la care aceste anunturi au aparut. Antetul celui mai “cretinoid” raspuns e la fel de lung ca si raspunsul Am primit raspunsul de la ITC Alba. A durat o saptamina. L-am citit si ne-am prapadit de ris. Si pentru ca nu suntem egosti, il vom reproduce in cele ce urmeaza: “Ca raspuns la adresa dvs. nr. 39/04.12.2006 va comunicam urmatoarele: l in conformitate cu Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, cu Regulamentul de Ordine Interioara si a Ordinelor Inspectorului General al I.S.C. Bucuresti celor solicitate de dvs. nu va putem raspunde. Mentionam faptul ca in conformitate cu actele normative mai sus mentionate dreptul de a organiza concurs pentru ocuparea unui post din structura I.S.C. Bucuresti ii revine in exclusivitate Inspectoratul General Bucuresti”. Nu va vine sa credeti? Ei bine, ar trebui, petru ca asta a fost raspunsul primit de la un sef de institutie publica, platit din banii dumneavoastra.  Evident, greselile gramaticale, de ortografie cit si cele de logica, in special, ii apartin semnatarului raspunsului, Inspectorul Judetean Sef, Dumitru Radu Cormos. Partea interesanta este ca am ris si mai tare cind am citit altceva, nu raspunsul in sine. Cel mai “misto” e antetul. Care este la fel de lung precum raspunsul. Chiar mai lung cu vreo 30 de caractere. Cam cit ai scrie “timpit” de 5 ori, sau “idiot” de 6 ori, “ilegal” de 5. Numai ca antetul il aveau gata facut. Pentru ca, altfel, nu imi explic de ce ne-au furnizat si contul institutiei, de la Trezoreria Municipiului Alba, ori codul fiscal. Sau asa o fi mai nou modelul, ca nu cumva sa se incurce omul si sa nu stie unde sa dea cu cei 10%. Pe de alta parte, raspunsul a durat cam 7 zile. Bine, veti zice voi, doar Dumnezeu a facut lumea in 6 zile, si nu era cazul sa faca si seful Cormos un raspuns tot in 6, sa-i faca concurenta Celui de sus. Eh, hai ca i-am gasit si prima circumstanta atenuanta... Unde-i lege nu-i tocmeala. Sau e, daca zice  regulamentul intern. Sincer, ne-am tot gindit ca, fiind perioada sarbatorilor, Inspectorul Judetean Sef, Radu Cormos, patruns de spiritul veseliei si bucuriei, a fost cam neatent cind ne-a dat raspunsul. Ca doar e si el om, fumeaza, maninca, ride, bea si fu... aaa.. fusereste din cind in cind cite un raspuns, doua. Atit gramatical cit si logic. Dar, chiar asa, sa pretinzi intr-un inscris oficial ca nu stiu ce regulament de ordine interioara nu iti permite sa acorzi anumite informatii de interes public, pe care, de altfel, te obliga o lege organica sa le acorzi, asta e chiar prea de tot. Carevasazica, in cadrul Inspectoratului Judetean in Constructii Alba, un regulament de ordine interioara e mai tare decit o lege. Cum oare, pentru numele lui Dumnezeu, a ajuns omul asta sef de institutie? Era o intrebare retorica evident. Ca doar a ajuns acolo pus de seful PNL-istilor din Alba, fostul ministru al MApN si actualmente sef AVAS, Teodor Atanasiu. O intrebare ma mai roade, insa. Oare, daca un regulament de ordine interioara e mai tare decit o lege organica pentru Radu Cormos, un ordin al sefului de partid de a nu oferi presei lista cu angajati, participantii la concursuri si toate cele cerute de noi, e tot mai tare decit o lege organica? Hmm... se pare ca la intrebarea asta va trebui sa ne raspunda Justitia. Sau, conform Legii 544, superiorii domnului Cormos. Sa batem cimpii cu perseverenta La prima citire, fiind un raspuns foarte scurt, mai ca ati crede ca este imposibil ca numarul de aiureli pe care il cuprinde sa fie unul foarte mare. Ia mai cititi o data. In special ultima parte. Da, cea cu “mentionam faptul ca in conformitate cu actele normative mai sus mentionate dreptul de a organiza concurs pentru ocuparea unui post din structura I.S.C. Bucuresti ii revine in exclusivitate Inspectoratul General Bucuresti”. Evident, aceasta parte ne-a pus pe ginduri rau de tot. In primul rind, pentru ca in “actele normative mai sus mentionate” se regaseste si Legea 544/ 2001, ori, dat fiind ca noi, spre deosebire de Radu Cormos, am citit aceasta lege, va putem spune ca nu face absolut nici o referite la cine are dreptul de a organiza concursuri de ocupare a posturilor din cadrul I.S.C. Bucuresti. Dar stati putin. Noi, de fapt, nu am intrebat cine are dreptul sa organizeze concursuri, si mai ales, nu intrebam in solicitarea noastra nimic despre angajatii I.S.C. (Inspectoratul de Stat in Constructii) Bucuresti. Noi am intrebat de angajatii de la Alba. De cei ai Inspectoratului Judetean in Constructii Alba, pe care inginerul Radu Cormos il pastoreste. Si atunci, de ce oare aceasta mentiune facuta in cadrul raspunsului? Pai va spunem tot noi. In primul rind, pentru ca, la fel cum am scris si mai sus, raspunsul era si asa unul extrem de scurt. Iar in al doilea rind, probabil ca exista vreun “regulament intern”, la fel, mai tare ca orice lege organica, ce spune ca orice raspuns oferit presei trebuie sa fie mai lung decit ai scrie “Inspectorul Judetean Sef ing. Dumitru Radu Cormos incalca legea”. Noi sa fim sanatosi, ca angajatii institutiei isi vor primi oricum primele de Craciun. Din banii nostri, ai contribuabililor.

Fermierii pot primi ajutoare de stat mult mai usor din 2007

 Comisia Europeana si-a propus sa simplifice procedurile de acordare a ajutorului de stat pentru micii producatori si intreprinzatori agricoli. Legislatia recent adoptata cuprinde o reglementare de scutire, care permite statelor membre sa nu notifice ajutorul de stat acordat intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate de productie agricola, cu conditia indeplinirii anumitor cerinte, si un ghid care completeaza reglementarea prin stipularea regulilor aplicabile ajutorului notificat. Cele doua documente se vor aplica in perioada 2007 - 2013. Noile prevederi legislative se adapteaza politicii Comisiei Europene privind dezvoltarea rurala. Procesul de simplificare va continua prin abrogarea ghidului privind ajutorul de stat pentru publicitate si cel privind testele pentru encefalopatiile spongiforme bovine, animalele gasite moarte si deseurile din abatoare, precum si comunicarea Comisiei privind acordarea ajutorului de stat sub forma creditelor de gestiune. Ghidurile privind ajutorul de stat in sectorul agricol pentru perioada 2000-2006 vor continua totusi sa se aplice in cazuri foarte specifice, pentru o perioada limitata dupa 1 ianuarie 2007. Noile categorii de ajutor de stat introduse in noile ghiduri includ ajutorul de stat pentru conformare la standarde, ajutorul de tip “Natura 2000” si ajutorul legat de platile prevazute de Directiva 2000/60/CE (politica apei), ajutorul legat de scutirea de accize conform Directivei 2003/96/CE (impozitarea produselor energetice si a electricitatii) si ajutorul pentru sectorul forestier. In ceea ce priveste transformarea si comercializarea produselor agricole, acordarea ajutorului de stat se va supune de acum inainte prevederilor aplicabile ajutorului de stat din sectorul industrial. Reglementarea de scutire va permite acordarea de ajutor de stat mai repede fermierilor, lucru important pentru ei, de exemplu, in cazurile in care acestia inregistreaza pierderi datorate conditiilor climatice nefavorabile sau bolilor animalelor sau plantelor. Pe linga cele doua texte legislative, exista de asemenea o reglementare de minimis, in virtutea careia statele membre pot acorda un ajutor de stat, care - in cazul indeplinirii anumitor conditii - nu este considerat ajutor de stat atit timp cit nu se depaseste un anumit plafon (3.000 de euro per fermier, timp de trei ani).

Numarul cererilor de autorizatii de constructie creste exponential

 Continua saltul spectaculos al sectorului imobiliar, devenit de departe principalul motor al cresterii economice peste asteptari inregistrata de Romania, dupa primele zece luni. Chiar daca si preturile sint pe un trend ascendent destul de pronuntat, cererea uriasa reuseste sa sustina in continuare motoarele turate pe santiere. Cresterea veniturilor ii determina pe romani sa treaca de la apartamentul de bloc comunist la o locuinta decenta, compatibila cu normele UE. In consecinta, numarul cererilor de autorizare a constructiilor a crescut, in primele noua luni, cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, la 40.545 de solicitari, a declarat, luni, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu. Costurile in constructii s-au majorat, in intervalul ianuarie-octombrie, cu 10%, a afirmat Voineagu. Lucrarile de constructii au crescut, la noua luni, cu 18,4%, fata de avansul de 17,8% inregistrat la opt luni. Cea mai importanta crestere a fost consemnata la constructiile ingineresti - 21,6%, a precizat Voineagu. “Numarul de locuinte terminate a avansat, in perioada ianuarie-septembrie, insa s-a observat un ritm lent in receptionarea lucrarilor”, a mai spus presedintele INS. Investitiile in lucrari de constructii noi s-au majorat, la noua luni, cu 17,7%. La 30 septembrie, erau in diferite stadii de executie 100.668 de locuinte, dintre care 11,8% sint realizate cu fonduri bugetare. Din cele peste 100.660 de locuinte, 3% au fost finalizate, dar nereceptionate, 39,3% se afla in stadiul de finisaj, 32,9% in stadiul de executare a structurilor, iar in cazul a 24,8% dintre locuinte se lucreaza la fundatii. In primele noua luni au fost finalizate 20.730 de locuinte, cu 2.544 unitati mai mult fata de perioada similara din 2005.

Noua moneda din Golf poate trece dolarul pe linie moarta

Se anunta zile destul de negre pentru dolarul american. Cu toate ca in zona Golfului Persic influenta oamenilor lui Bush este una destul de puternica, marii exportatori de petrol pot da o lovitura dura regelui dolar. O eventuala creare a unei monede unice (un fel de “euro”), din ce in ce mai aproape de concretizare, ar “scoate la pensie” o cantiate uriasa de petrodolari, moneda yankeilor deraind din pozitia de preferata la tranzactionare la nivel global. Liderii arabi din zona Golfului au indicat, duminica, la finalul unui summit de doua zile, daca planurile pentru crearea unei uniuni monetare, pina in 2010, sint fezabile si au aratat ingrijorari cu privire la accentuarea influentei iraniene in regiune, relateaza Reuters. Regele Abdulah al Arabiei Saudite a spus, simbata, in fata liderilor Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) ca trebuie sa depaseasca diferentele intre state, pentru a concretiza integrarea economica, in stilul Uniunii Europene, in regiunea celor mai mari exportatori de petrol din lume. Putin inaintea discursului tinut de suveranul arab in deschiderea summitului, un oficial din Golf a spus ca Oman a informat grupul celor sase natiuni ca nu se va putea alatura uniunii monetare in 2010. Regele Abdulah a avertizat si ca Orientul Mijlociu a devenit un “butoi cu pulbere” gata sa explodeze, din cauza conflictelor din Iraq, Liban si Palestina. “Fiecare tara are rezervele ei, dar uniti vom reprezenta o forta care nu poate fi ignorata”, a mai spus regele Abdulah. Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) reuneste Arabia Saudita, Qatar, Bahrain, Oman, Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Cunoscut pentru conservatorism la nivel de politica si de economie, CCG pastreaza aliante strinse cu Statele Unite si impartaseste ingrijorarile americane despre Iran. Criterii de aderare Cei sase au stabilit deja cinci criterii pentru uniunea economica, inclusiv un plafon pentru deficite bugetare sub 3% din produsul intern brut (PIB), datoria publica sub 60% din PIB si inflatia la plafonul mediu al CCG plus 2%. Banca Centrala a Omanului a exprimat ezitari, luna trecuta, referitor la posibilitatea tarii de a respecta orarul pentru implementarea monedei unice si a spus ca si ceilalti ii impartasesc ingrijorarile. Oficialul din Golf, care a vrut sa isi pastreze anonimatul, a spus pentru Reuters: “Oman simte ca nu va fi gata pina in 2010. Decit sa intârzie procesul, Oman vrea ca restul tarilor sa mearga inainte si Oman poate adera la o data ulterioara”. Arabia Saudita apreciaza ca obiectivul tarilor din zona Golfului Arab de a infiinta o uniune monetara pina in anul 2010 este ambitios, a declarat ministrul finantelor, Ibrahim al-Assaf, citat de Reuters. “Anul 2010 este un termen ambitios”, a afirmat Assaf, intrebat daca Arabia Saudita, cea mai puternica economie araba, este pregatita pentru adoptarea monedei unice in anul respectiv. Oficialul arab a confirmat informatiile potrivit carora statul Oman a optat sa nu se alature zonei cu moneda unica, considerind ca nu este inca pregatit.

Serbia, deceptia CE de handbal feminin

 In vara acestui an, nationala feminina de handbal feminin pierdea in favoarea reprezentativei Serbiei calificarea la Campionatul European. Chiar daca selectionata tarii vecine crescuse foarte mult an timpul mandatului Anjei Andersen, demisia fostei internationale daneze pare ca a aruncat nationala Serbiei intr-o criza profunda. Faptul este de natura sa ne intristeze si mai mult, deoarece România, actuala vice-campioana mondiala, nu participa la cea mai importanta competitie europeana intre natiuni. Reprezentativa Serbiei a pierdut toate cele trei partide pina acum la CE din Suedia, in fata unor formatii pe care elevele lui Gheorghe Tadici le-au invins de mai multe ori in ultima perioada: Macedonia, Austria si Ungaria. Faza grupelor a fost dominata clar de selectionatele Rusiei, Ungariei si Norvegiei, echipe care s-au impus in toate cele trei intilniri din prima faza a grupelor, deseori la scoruri categorice. Astazi va debuta a doua faza a grupelor, din care se vor califica pentru semifinale primele doua clasate din cele doua grupe formate din sase echipe. Celelalte echipe isi vor disputa locurile 5-12 in functie de pozitia ocupata in aceasta a doua faza a grupelor. Partidele Macedonia-Polonia, Ungaria-Germania si Austria-Norvegia, din grupa A, se vor disputa la Goteborg, in sala “Scandinavium”, incepind cu ora 16, ora României, iar intilnirile Croatia-Spania, Rusia-Franta si Suedia-Danemarca sint programate de la aceeasi ora, insa vor avea loc in sala “Hovet” din Stockholm.

Licenta Pro are 28 de pretendenti

 Printre cei care au ocupat un loc in “banca” din sala “Peluza” de la sediul FRF din capitala, se numara multi tehnicieni care activeaza in prezent la echipe din Liga I, dar si fosti jucatori care vor sa desluseasca tainele antrenoratului si care se gindesc la un viitor pe banca tehnica a unei echipe de fotbal. Astfel, “numele sonore” care s-au prezentat la cursurile pentru licenta Pro sunt Miodrag Belodedici, Constantin Gilca, Viorel Moldovan, Basarab Panduru, Bogdan Stelea, Jean Vladoiu, Alin Artimon, Eugen Neagoe sau Stefan Stoica. Din cei 28 de participanti, singurii absenti au fost Bogdan Stelea si Bajko Ferenc.  IPrimul curs a fost sustinut chiar de catre presedintele Scolii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu, apoi “elevii” si-au luat notite de la profesorii Grigore Sichitiu, Gheorghe Multescu si Viorel Hizo. Atacantul rapidului, Viorel Moldovan, a declarat in pauza dintre doua cursuri ca este important pentru toti cei care vor sa devina antrenori sa obtina aceasta licenta, deoarece se invata lucruri importante. “Am inceput si noi aceste cursuri la care vom invata lucruri interesante si importante pentru viitorul nostru. Trebuie sa ne notam cit mai multe, indiferent ca unii sintem inca jucatori sau ca unii deja sint antrenori. Cred ca avem multe de descoperit si de deslusit”, a recunoscut rapidistul. In ceea ce priveste practica pe care cei 28 de cursanti o vor urma, aceasta trebuie sa fie facuta la un club care a participat in acest sezon in Liga Campionilor. Viorel Moldovan a spus ca isi doreste sa mearga la formatia AS Roma, acolo unde il cunoaste foarte bine pe Cristian Chivu. “S-ar putea sa ma duc la Roma ca sa fac acel stagiu. Am ales Roma pentru ca ma intereseaza cum decurge activitatea la acel club, iar daca sint si prieten cu Cristi Chivu cred ca mi-ar fi mult mai usor. As putea sa merg si in Franta, dar acolo stiu, in mare, cam ce se intimpla si as fi curios sa descopar ce se intimpla in fotbalul italian”, a declarat Moldovan. Atrenorul formatiei Universitatea Craiova, Stefan Stoica, cel care cu o seara inainte a reusit sa obtina un punct din infruntarea cu Steaua, in Banie, considera ca are multe de ianvatat de la un asemenea curs. “Toata viata avem ceva de invatat. Este logic ca in momentul in care activezi ca antrenor principal sa faci cursurile si sa iei aceasta diploma Pro. Daca am venit aici, am venit pentru a afla si lucruri noi, plus experienta pe care o putem acumula, deoarece sintem aici cu atitia colegi, care vin si ei, la rindul lor, cu experienta echipelor pe la care au activat. Cu siguranta este un lucru benefic”, a spus tehnicianul oltenilor, care a precizat ca va face practica la un club din Germania, care evolueaza in Liga Campionilor. Antrenorul lui Poli Timisoara, Alin Artimon, a spus ca este familiarizat cu astfel de cursuri deoarece in orasul de pe Bega activeaza si ca profesor la o facultate particulara. “Eu sint obisnuit. Doar ce mi-am luat licenta, iar acum predau la o facultate particulara, specializarea fotbal, asa ca sint mai obisnuit cu salile de curs”, a declarat antrenorul alb-violetilor. In ceea ce priveste practica, Artimon va pleca imediat dupa terminarea primului modul pentru licenta Pro in Olanda, acolo unde va participa la antrenamentele echipelor Ajax Amsterdam si PSV Eindhoven. Primul modul al cursului pentru licenta Pro va dura pina in data de 15 decembrie, urmind ca cel de-al doilea sa se desfasoare in perioada 8-12 ianuarie.

Luminita Gheorghiu, premiata de Asociatia Criticilor de Film de la Los Angeles

Actrita Luminita Gheorghiu a primit din partea Asociatiei Criticilor de Film din Los Angles premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar pe anul 2006, pentru prestatia sa din comedia neagra “Moartea domnului Lazarescu”. In mod asteptat, filmul in limba japoneza “Letters from Iwo Jima”, in regia lui Clint Eastwood, a obtinut premiul pentru cel mai bun film al anului 2006. Actorul american Forest Whitaker a fost desemnat cel mai bun actor al anului 2006 pentru rolul dictatorului Idi Amin din filmul “Ultimul rege al Scotiei”, in timp ce actrita britanica Helen Mirren a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna actrita a anului 2006, pentru rolul sau din drama “The Queen”. “An Inconvenient Truth”, realizat de Al Gore, fostul vicepresedinte al Statelor Unite, a fost desemnat cel mai bun film documentar.Whitaker a impartit premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal cu britanicul Sacha Baron Cohen, celebru deja pentru cel mai recent personaj al sau, Borat. Premiul pentru cel mai bun regizor i-a fost decernat lui Paul Greengrass, pentru drama “Zborul United 93”. Michael Sheen a fost desemnat cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru prestatia sa din drama britanica “The Queen”. Acelasi film, in regia lui Stephen Frears, a primit si premiul pentru cel mai bun scenariu. Trofeul pentru intreaga cariera cinematografica i-a fost acordat regizorului Robert Mulligan, celebru pentru filmul “Sa ucizi o pasare cintatoare”.

Sistem reprezinta Romania la Bruxelles

 Pe data de 14 decembrie, formatia Sistem, recunoscuta ca fiind cea mai buna trupa de show din Romania, este invitata sa cinte la evenimentul de la Bruxelles, care va marca aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Organizat de Comisia Europeana, evenimentul se va desfasura in prezenta inaltilor oficiali comunitari care vor saluta cu acest prilej intrarea in marea familie europeana a Romaniei si a Bulgariei. “Sintem onorati ca am fost alesi sa participam la un eveniment de o importanta istorica pentru Romania si speram sa fim la inaltimea momentului. Nici ca se putea un cadou mai frumos de Sarbatori pentru noi”, au declarat membrii trupei.Spectacolul se va desfasura in aer liber in apropierea Pietei Centrale din Bruxelles. In cadrul acestui spectacol, cei cinci percutionisti vor sustine un recital de aproximativ 20 de minute. Din partea Bulgariei va concerta grupul TE.In ultima perioada, trupei Sistem ii merge din ce in ce mai bine pe plan profesional. Dupa succesul melodiei “Never”, ei tocmai au lansat cel de-al doilea single de pe albumul “Sistempo”. Melodia se numeste “Soare” si a inceput sa fie difuzata intens la posturile de radio, urcind vertiginos in topul RT 100, fara a beneficia inca de videoclip. Din cauza ca sint foarte ocupati si au numeroase concerte si alte aparitii publice, membrii trupei vor filma videoclipul la aceasta piesa la inceputul anului viitor, dupa ce se vor intoarce din vacantele planuite pentru luna ianuarie.

Triplu disc de diamant pentru Cleopatra Stratan

 Momentul culminat al spectacolului a fost acela cind Dan Popi, reprezentantul casei de discuri Cat Music, i-a oferit Cleopatrei, pentru prima data in industria muzicala din Romania, triplu disc de diamant pentru vinzari de peste 150.000 de unitati ale albumului ei de debut, intitulat “La virsta de trei ani”.Sala Palatului s-a dovedit a fi neincapatoare pentru miile de persoane care s-au inghesuit la concertul Cleopatrei. Nu numai ca toate locurile din sala au fost ocupate, dar au fost aduse si scaune suplimentare si tot au ramas citeva sute de persoane care au urmarit spectacolul in picioare. Ba chiar s-au iscat si usoare scandaluri, din cauza persoanelor nemultumite ca au platit 75 RON pe un bilet si care nu puteau vedea pe scena din cauza celor care nu au avut locuri pe scaune. Publicul, format in majoritate din parinti si copiii lor, a fost cu adevarat nerabdator sa o vada pe Cleopatra. Prestatiile artistilor care au cintat in deschidere (Anne’s, Victor Socaciu, trupa Millenim) au trecut neobservate in ochii celor care o asteptau pe micuta artista, devenita deja idolul copiilor. Recitalul Cleopatrei a fost precedat de citeva melodii cintate de Pavel Stratan. Piese cunoscute precum “Eu beu”, “M-am nascut de ziua mea”, “Visul” sau “Nunta” au facut o parte a publicului sa se ridice de pe scaune si sa aplaude la scena deschisa. Dupa ce si-a incheiat recitalul, Pavel a cerut insistent salii sa faca putina liniste pentru ca doreste sa comunice citeva lucruri importante in ceea ce o priveste pe fiica sa.“Acesta este, poate, ultimul concert al Cleopatrei”Vizibil emotionat si, totodata, marcat de felul in care Cleopatra este perceputa de anumite persoane, inclusiv de apropiatii sai, Pavel a tinut sa precizeze ca muzica nu afecteaza programul obisnuit al Cleopatrei si ca ea are activitati specifice unui copil de virsta sa. De asemenea, el a accentuat faptul ca acesta a fost cel de-al treilea concert al fiicei sale, de la lansarea din luna august si pina acum, si ca s-ar putea sa fie ultimul “pe acest an, pina la albumul viitor sau s-ar putea sa nu mai cinte nicioadta”. In incheierea discursului, Pavel a subliniat faptul ca fiica sa este unica persoana care, peste citiva ani, il va putea judeca pentru ceea ce face el acum. In ropotele de aplauze ale salii, Cleopatra a intrat pe scena, imbracata in hainele din videoclipul piesei “Ghita”. Dupa citeva clipe de tacere, Cleo a spus “Sinteti un public minunat”. Dupa care a continuat, zicind : “Am glumit. De fapt, am vrut sa spun ca sinteti un public super minunat”. Inca dupa ce a terminat prima piesa, pe scena au navalit zeci de copii care i-au inminat flori si jucarii de plus. Momentul mult asteptat a fost piesa “Ghita”, la care Pavel a invitat toti copiii pe scena. In multime, Cleopatra aproape ca nici nu se mai vedea, de aceea a inceput sa cinte piesa dupa o mica pauza, cind scena s-a mai eliberat. Desi initial nu trebuia sa interpreteze decit patru melodii, la insistentele celor prezenti, Pavel si Cleopatra au mai cintat o data piesa “Ghita”, impreuna cu publicul, dupa care s-au retras in culise.

Flagelul sezonului rece

Sa ne cunoastem inamicul! Gripa este cauzata de un virus care ataca, in primul rind, nasul, gitul si bronhiile si, uneori, chiar si plaminii. De obicei, infectia dureaza o saptamina si se manifesta prin: aparitia brusca a febrei, dureri de cap, indispozitii severe, tuse, dureri in git.In prezent circula trei categorii de gripa care afecteaza corpul uman: A, B si C. Virusurile de tip A cauzeaza cele mai multe epidemii larg raspindite; virusurile de tip B cauzeaza, in general, epidemii regionale, iar tipul C are o implicatie minora la om. Structura genetica a virusurilor de gripa permite frecvente schimbari in caracteristicile lor antigenice, cunoscute drept modificari genetice, care fac necesara reformularea anuala a vaccinurilor anti-gripale. Cum se transmite gripa? Virusul gripei se transmite usor de la o persoana la alta prin particule expectorate de persoana infectata prin tuse sau stranut. Acestea intra in corp prin nas sau git. Intr-un interval de 1-4 zile apar primele simptome. Boala se raspindeste extrem de rapid in rindul populatiei, mai ales in locuri aglomerate. Vremea rece si uscata favorizeaza supravietuirea mai indelungata a virusului in afara organismului; de aceea sezonul epidemiilor este iarna. Cum sa te feresti de gripa • Evita contactul direct cu persoane bolnave de gripa. Daca te-ai imbolnavit, pastreaza distanta fata de alte persoane pentru a nu propaga virusul. • Daca te-ai imbolnavit de-a binelea, stai acasa, astfel protejezi multe alte persoane de imbolnavire. • Daca stranuti sau tusesti, acopera-ti gura si nasul cu o batista sau un servetel. • Evita spatiile inchise si aglomerate, unde sansele de a intilni persoane infectate sau de a imprastia virusul sint maxime. • Spala-te des pe miini! Asta tine departe virusurile si bacteriile. • Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura! Virusurile se raspindesc cel mai des cind o persoana atinge ceva care este contaminat si apoi duce mina la ochi, nas sau gura.  Cum ne tratam Daca cei mai multi dintre noi se vindeca in 1-2 saptamini, la copii, virstnici si persoanele care sufera de diabet, cancer, boli pulmonare, renale sau cardiovasculare, o banala gripa poate cauza complicatii severe ale bolilor deja existente, pneumonie si chiar deces. Antibioticele create pentru a elimina bacteriile nu pot ataca virusurile. De aceea, antibioticele nu au nici un rol in tratamentul gripei, dar sint folosite pentru a trata anumite complicatii la care a condus gripa. Medicamentele antivirale contribuie, impreuna cu vaccinul antigripal, la tratamentul si prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului. Cind sint administrate inaintea infectiei sau in fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durata simptomelor cu 1-2 zile. Aceste medicamente nu sint lipsite, totusi, de unele efecte secundare, care pot ajunge pina la delir sau crize in cazul virstnicilor sau la doze ridicate. Cea mai eficienta preventie: vaccinurile antigripale Vaccinarea ramine principala masura pentru prevenirea gripei si reducerea impactului epidemiilor. De peste 60 de ani se folosesc mai multe tipuri de vaccinuri, care s-au dovedit sigure si eficiente in prevenirea efectelor severe ale gripei. Modificarile constante in virusurile de gripa impun ajustarea anuala a compozitiei vaccinurilor pentru a include cele mai recente forme de virusuri de gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii rescrie anual reteta vaccinului antigripal, pe baza informatiilor colectate din 83 de tari. Eficienta unui vaccin depinde in mare masura de virsta si imunitatea pacientului, dar si de gradul de similaritate dintre virusurile din vaccinuri si cele aflate in circulatie. Vaccinarea antigripala reduce nu numai disconfortul si costurile medicale, ci si cazurile de mortalitate - cu pina la 80% in rindul virstnicilor, iar productivitatea scazuta a muncii, datorata simptomelor gripei, este mai putin afectata. Vaccinarea homeopata Vaccinul antigripal homeopat reprezinta o metoda neagresiva de prevenire, o alternativa  in profilaxia antigripala folosita mai ales de persoanele sensibile, cu alergii, afectiuni respiratorii sau ORL cronice. Vaccinul antigripal homeopat se pregateste anual (la fel ca si cel alopat), se administreaza oral, in prize repetate la interval de 2-3 saptamini, pe toata perioada epidemiei. Confera imunitate specifica fata de tulpina virala circulanta in epidemia respectiva, iar studiile clinice si imunologice efectuate au dovedit ca are o eficienta comparabila cu cea a vaccinului injectabil. Inconvenientul administrarii repetate este compensat prin faptul ca prizele se pot administra chiar si atunci cind gripa deja a debutat. Fie ca e vorba despre vaccin sau medicamente, numai medicul este cel care stabileste dozele de administrare, individualizat, in functie de virsta si profilul medical al fiecarui pacient. Stiati ca... • Cea mai nefasta epidemie globala a fost „Gripa spaniola", care a afectat o mare parte din populatia globului, cauzind cel putin 40 de milioane de victime in anii 1918-1919. • Anumite virusuri sau bacterii traiesc de la 20 de minute pina la 2 ore pe suprafete cum ar fi mese, clante sau pupitre? • Virusurile sint total dependente de alte celule vii pentru reproducere? • In SUA, aproximativ 22 milioane de zile de scoala se pierd din cauza gripei? • In lume, se inregistreaza anual pina la 5 milioane de cazuri de imbolnavire severa de gripa si intre 250.000 si 500.000 de cazuri anuale de deces? • Pina la 85% din crizele de astm sint favorizate de gripa? • Numai in SUA, estimarile recente arata ca epidemia de gripa a „costat" economia sume astronomice, situate intre 71 si 167 de miliarde de dolari pe an? • In Japonia, campania de vaccinare in scoli a salvat viata a 50.000 copii pe an? • In SUA, campania de vaccinare in scoli a condus la o scadere cu 56% a absenteismului? • 54% dintre cei 2 milioane de musulmani se vaccineaza inainte de a porni in pelerinaj la Mecca (Arabia Saudita) din cauza riscului crescut de raspindire a gripei? • In Brazilia, se economisesc anual 35 de dolari pentru fiecare angajat vaccinat? 

Multumesc, doamna doctor!

Este ciudata aceasta lume care se entuziasmeaza in fata ridicolului si nu observa momentele ce se petrec sub ochii nostri, momente aducatoare de faima si prestigiu, evenimente generatoare de mindrie si demnitate.Poate ca vina este si a celor care, prea preocupati de competitia profesionala, le omit, din lipsa de timp, si mai sigur dintr-o modestie si dintr-o decenta exagerata si „nepotrivita" vremurilor in care traim.Se intimpla evenimente de recunoastere a valorii umane si profesionale in locuri puse in periferie de catre cei multi ce nu au a spune nimic si pe care cei putini performeri risca sa-i deranjeze prin exemple sau puncte de referinta total dezavantajoase celor strecurati artificial in scaunele maririi.Saptamina trecuta Romania a fost vizitata de o echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, echipa venita sa evalueze laboratoarele de bacteriologie specializate in diagnosticul tuberculozei. In urma expertizei acestei comisii, laboratorul de bacteriologie al Spitalului Clinic de Pneumo-Ftizioilogie „Leon Daniello" din Cluj-Napoca a fost desemnat laborator de referinta nationala, singurul la nivelul Romaniei.Performanta este deosebita deoarece locul unde s-a investit si de unde se gestioneaza programele de lupta impotriva tuberculozei, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucuresti nu a fost capabil de a dobindi aceasta recunoastere.Performanta este si mai remarcabila deoarece nivelul calitativ si performant laboratoratorului din Cluj-Napoca este meritul exclusiv al Doamnei Dr. Daniela Homorodean, participarea sau mai bine spus aportul institutional fiind nesemnificativ.Ma simt onorat de a exista in aceeasi institutie cu o colega de asemenea valoare umana si profesionala care, din afara sferei universitare, reuseste performante profesionale si stiintifice care nu sint la indemina multora din interiorul mediului universitar.De fapt distinsa mea colega este emblematica pentru ceea ce se spune ca „omul sfinteste locul". Modestia si poate lipsa recunosterii locale reale face ca in deplin anonimat sa se nasca performante de prestigiu, adevarate „steaguri" cu care sa defilam mindri, onesti si demni printr-o lume poluata care ar trebui sa se trezeasca si sa priveasca mai atent la putinele valori autentice.Multumesc Doamna Dr. Homorodean. Multumesc, Daniela, pentru ceea ce ne-ai oferit, pentru exemplul unui om adevarat care ar trebui sa fie modelul de urmat si nu de invidiat. 

Fonduri pentru copiii seropozitivi internati la Cluj

In fiecare an ziua de 1 Decembrie marcheaza Ziua Internationala de lupta impotriva HIV, moment in care reprezentantii organizatiilor neguvernamentale intreprind diferite actiuni care atrag atentia asupra maladiei HIV si incearca sa lupte impotriva discriminarii cu care se confrunta persoanele seropozitive.Dupa cum ne-a declarat Dr. Lucia Alb, psiholog la Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, acest ONG, in colaborare cu Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj si Accept Romania a organizat o actiune de colectare de fonduri pentru copiii seropozitivi aflati in tratament la Spitalul de Boli Infectioase Cluj. In perioada 26-30 decembrie, acesti voluntari vor imparti material educativ asigurat de catre Diectia Sanitar Veterinara Cluj si prezervative in caminele Complexului Studentesc Hasdeu. O activitate similara a fost desfasurata si cu ocazia zilei de 1 decembrie. Cu banii colectati se vor cumpara cadouri pentru copiii seropozitivi aflati in tratament la Spitalul de Boli Infectioase Cluj. Pe aceasta cale, organizatorii multumesc tuturor acelor persoane, organizatii si institutii care s-au implicat afectiv si material la reusita acestei actiuni umanitare.

Urechile noastre se curata singure

Fara obiecte in urechiMedicii ORL-isti nu recomanda folosirea betisoarelor pentru curatarea urechilor. Urechile noastre au capacitatea de auto-curatare si nu au nevoie de un ajutor din exterior. Cerumenul care se formeaza la nivelul timpanului se elimina natural din canalul auditiv, catre exteriorul urechii - aceasta fiind singura zona care poate fi curatata periodic cu betisoare de urechi. Folosite pentru interiorul urechii, betisoarele nu fac decit sa impinga cerumenul catre membrana timpanica. Ca urmare, va aparea senzatia de ureche infundata, jena locala si o scadere a acuitatii auzului. Folosirea agrafelor de par este si mai periculoasa putind perfora timpanul sau provoca unele infectii locale. Exista situatii in care curatarea excesiva cu betisoare de urechi poate provoca otitele externe. Medicii nu recomanda nici folosirea unor substante de curatat, precum apa oxigenata. „Curatarea se face cu apa calduta si sapun, zilnic, dar numai la nivelul pavilionului urechii externe. Dupa aceea, urechile trebuie sterse cu coltul unui prosop curat", precizeaza Anamaria Toma medic primar ORL. „Ceara este secretata cu un anumit scop si anume previne patrunderea bacteriilor la nivelul canalului auditiv. Infectia la acest nivel poate avea drept cauza existenta apei in spatele unui dop mare de ceara, fenomen denumit «urechea inotatorului» si afecteaza aparatul auditiv extern. Se resimte o durere la tractiune sau presiune pe structura urechii externe", mai spune Dr. Anamaria Toma. Dopul de cearaCantitatea de cerumen care se secreta in ureche variaza de la individ la individ. Cind se secreta in exces, poate aparea asa-numitul dop de ceara, iar prezenta lui poate deveni deranjanta, determinind scaderea auzului, senzatia de ureche plina, infundata, ameteli, acufene (zgomote in urechi). In nici un caz nu vom incerca sa indepartam acest dop acasa, ne avertizeaza dr. Anamaria Toma.  Nu vom folosi conurile speciale pentru topirea dopurilor de ceara pentru ca riscam sa ne provocam arsuri grave ale conductului auditiv. Nu trebuie aplicate din proprie initiativa nici un fel de picaturi otice. Solutia cea mai buna: vizita la un cabinet ORL, unde medicii de specialitate vor extrage dopul. Exista mai multe metode pe care le medicul ORL-ist le poate aplica: aspiratia sub control otomicroscopic, folosirea de cirlige speciale sau practicarea unei spalaturi auriculare. 

Putem fi pacienti calatorind in Europa

Cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite casei de asigurari de sanatate la care sint inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat si sa achite contravaloarea documentului. Cardul va avea o valabilitate de sase luni si va putea fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania. Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie in tarile membre UE sau in Elvetia accesul la o gama mai larga de tratamente decit cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private scumpe de sanatate in acest scop.Totusi, facilitatea ce va fi pusa de CNAS la dispozitia asiguratilor in conformitate cu directivele Comisiei Europene va acoperi numai problemele de sanatate care apar in timpul sejurului, nu si tratamentul in strainatate a afectiunilor existente inaintea calatoriei respective. Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sint gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers. De exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic. Cetatenii altor state comunitare aflati in calatorie in Romania, detinatori ai Cardului European de Asigurat vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul acestei sederi. CNAS se afla in faza de pregatire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente catre asigurati va incepe imediat dupa 1 ianuarie 2007.

Mai multa hrana alocata pentru bolnavii internati

Alocatii de hrana stabilite in anul 2004 La aceasta ora, nivelul alocatiilor de hrana din spitale se situeaza intre 6,3 RON si 9 RON pentru bolnavii adulti, in functie de bolile pentru care sint internati si intre 1,4 respectiv 4,2 RON pentru copii, pe categorii de virsta. Actualele alocatii de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice au fost aprobate prin Hotarirea Guvernului nr. 839 din 27 mai 2004. Avind in vedere ca Ministerul Sanatatii Publice raspunde de politica generala de sanatate publica, au fost stabilite si baremurile pentru cresele cu program zilnic si saptaminal din subordinea administratiei publice locale, cu acordul Ministerului Administratiei Publice si Internelor.Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii Publice, avind in vedere ca alimentatia bolnavilor constituie o componenta a tratamentului afectiunilor medicale si are un rol important in acordarea asistentei medicale spitalicesti, pentru asigurarea necesarului caloric si a continutului in proteine, lipide, alte elemente nutritive, precum si a unor regimuri alimentare corespunzatoare diverselor afectiuni, este necesara actualizarea nivelului alocatiilor de hrana. Pentru fundamentarea propunerilor, s-a solicitat Institutului National de Statistica rata inflatiei in perioada iunie 2004 - septembrie 2006, care a fost de 17,58% si medicilor specialisti nutritionisti de la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice si alte institute de specialitate, calculul detaliat al cuantumului alocatiilor de hrana, pe categorii de bolnavi si boli.  Alocatie mai mare cu 96% pentru nou nascutii prematuriIn cele mai multe cazuri, propunerea specialistilor pentru unele categorii de bolnavi, indeosebi copii, este superioara celei rezultate din aplicarea ratei inflatiei. Astfel, pentru copiii nou nascuti prematuri in maternitati hraniti artificial, alocatia a fost majorata in procent de 96%, tinind cont de faptul ca laptele destinat alimentarii acestor copii contine elemente nutritive adecvate si are alt pret decit cel obisnuit. De asemenea, pentru copiii cu virste cuprinse intre 0 si 3 ani, internati in unitati sanitare, alocatia a fost majorata cu 47% si respectiv cu 38,3%.Pentru bolnavii de HIV/SIDA, adulti si copii, alocatia a fost majorata cu 27%, respectiv cu 34%. In ceea ce ii priveste pe copiii bolnavi de TBC sau neoplazici, pentru cei cu hepatita si diabet, alocatia a fost majorata cu 86,5%.  Influentele financiare asupra bugetelor de venituri si cheltuieli ale unitatilor sanitare, in conditiile anului 2005 sint de aproximativ 37,6 milioane de lei. De asemenea, reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice sustin ca avind in vedere necesitatea incadrarii in sumele aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli pentru unitatile sanitare, baremurile sint maximale.  Printr-o hotarire a Guvernului Romaniei privind alocatiile de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si crese, care este inca in forma de proiect, incepind cu luna ianuarie 2007, nivelul acestora va creste. Nivelul alocatiilor de hrana Din 1 ianuarie 2007, nivelul alocatiei de hrana pentru adultii bolnavi de HIV/SIDA internati in spital va fi de 11,5 RON pe zi. Pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, alocatia de hrana va fi de 9 RON pe zi. In ceea ce ii priveste pe bolnavii de TBC, neoplazici, hepatita si diabet, alocatia de hrana va fi de 10,6 RON pentru adulti si de 12,5 RON pentru copii. Pentru bolnavii arsi internati in spitale, alocatia de hrana va fi de 10,6 RON, iar pentru leuzele internate in unitatile sanitare se vor aloca pentru hrana 7,4 RON zilnic. 5,5 RON pe zi se vor aloca pentru hrana altor adulti internati in unitatile sanitare, iar 2,7 RON pe zi vor fi alocati pentru bolnavii internati in stationarele de zi. Proiectul de Hotarire de Guvern ii cuprinde si pe bolnavii din leprozerii, pentru acestia urmind sa fie alocati zilnic 8,2 RON. De asemenea, pentru bolnavii psihici si bolnavii psihici cu internare obligatorie in unitatile sanitare cu paturi se vor aloca 8,2 RON pe zi, iar pentru cetatenii straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie se vor aloca zilnic 14,8 RON pentru fiecare. Pentru alimentatia artificiala a copiilor nou nascuti prematuri in maternitati se vor aloca zilnic 5,5 RON, iar pentru copiii nou nascuti prematuri care pot fi alimentati natural, alocatia va fi de 1,6 RON. Pentru copiii internati in spital, care au virste cuprinse intre 0 si 3 ani, alocatia de hrana va fi de 5 RON, iar pentru cei cu virste intre 3 si 16 ani, aceasta va fi 6,5 RON. De asemenea, insotitorii bolnavilor internati in spitale vor beneficia de o alocatie de hrana in valoare de 4,7 RON.

Mos Craciun, europenist

Micutii ce locuiesc la Centrul rezidential si de primire in regim de urgenta „Gavroche", precum si in centrele „Oblio" si „Tandarica" vor avea parte in aceasta saptamina de actiuni menite a le aduce in suflet bucuria si caldura sarbatorilor. Mai exact, de un proiect intitulat „Un Mos Craciun pentru fiecare", organizat de Societatea Studentilor Europenisti (organizatie non-guvernamentala studenteasca ce isi desfasoara activitatea sub auspiciile Facultatii de Studii Europene din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca). Aflat la a cea de-a saptea editie, proiectul se va desfasura intre 13 si 15 decembrie, pe linga activitatile specifice acestei perioade mai propunindu-si si promovarea in rindul participantilor de informatii privitoare la Europa. Noutatea acestei editii consta in organizarea unui spectacol caritabil, programat pentru miine, de la ora 18, in sala Auditorium Maximum (strada M. Kogalniceanu nr. 3). Protagonistii serii vor fi un cor de colindatori si trupa de dans „Moving Bodies". De asemenea, cei prezenti vor mai avea parte de o poveste de Craciun, in interpretarea trupei de teatru „Namaste" a Liceului Teoretic „Avram Iancu" din Cluj-Napoca. Intrarea costa minim 10 lei, orice alte donatii fiind, dupa cum precizeaza organizatorii, binevenite. Toate fondurile obtinute in cadrul acestui spectacol vor fi donate pentru copiii din cele trei centre clujene.

Sfatul lui Catalin Botezatu: „Incercati sa nu fiti snobi!“

Fetitele lui Boc, manechine pentru Andreea EscaSarbatoarea Shoppingului la Galeriile Ferdinand a fost deschisa vineri seara de o inedita prezentare de moda, organizata de agentia de publicitate Amprenta Advertising, care l-a avut ca prezentator, alaturi de Cristi Grindean, pe celebrul designer bucurestean Catalin Botezatu. Avind ca fundal muzical celebra piesa „Ghita" a Cleopatrei Stratan, prima colectie prezentata a fost a magazinului Z. Purtind creatii semnate de Andreea Esca, copiii care au jucat pentru o seara rolul de manechine au sosit pe rind pe scarile rulante ale centrului comercial, o „gaselnita" reusita a prezentarii. In aplauzele publicului, au defilat pe „scena" de la parter si cele doua fetite ale primarului Emil Boc, Cezara si Patricia. „Tricotajele se afla in fruntea tendintelor acestui sezon, chiar si pentru copii", a precizat Botezatu. In privinta culorilor aflate in voga in vestimentatia acestora, designerul s-a aratat incintat „ca a disparut acel roz penibil pe care toti se simteau datori sa il foloseasca". „A fi copil nu inseamna a purta numai roz, rosu, galben si alb", a adaugat acesta.Indemn la naturaleteIn ciuda faptului ca multi au urmarit spectacolul reflectat in  tavanul incaperii, au fost ovationate indelung prezentarile unor marci celebre gazduite de centrul comercial clujean, fie ca erau tinute casual, bussines sau festive. Asistenta a avut ocazia sa afle o seama de amanunte esentiale in privinta ultimelor tendinte vestimentare. Se poarta, astfel, curelele si posetele supradimensionate, iegarii, „pe care ni-i amintim cu totii de pe vremuri", culori ca mov sau gri inchis, cape si gulere de blana, dungile sau stilul unor vedete ca Jacky Kennedy Onassis, Marilyn Monroe, „elemente napoleoniene" ori gen Al Capone. „Alegeti haine si accesorii dupa moda si stil personal. Incercati sa nu fiti snobi! Naturaletea este o calitate care poate fi apreciata cu orice ocazie", i-a sfatuit Botezatu pe clujeni in finalul prezentarii.

Pe scurt

¤ Martin Tudor, dorit la VasluiPortarul Martin Tudor, component al formatiei CFR Cluj, este aproape de a parasi gruparea clujeana in aceasta iarna. Aflat inca in stadiul de recuperare dupa o accidentare grava suferita la umar, Tudor si-a pierdut locul de titular in favoarea lui Eduard Stancioiu, ceea ce face ca situatia fostului portar al Stelei sa fie una delicata. Daca pina acum, Steaua si FC Arges si-au manifestat interesul pentru Martin Tudor, mai nou a intrat in cursa si FC Vaslui, care l-ar putea cere pe Tudor la schimb cu Viorel Frunza, plus o suma de bani. (G. J.)¤ Bilantul turuluiHotel Rimini a fost gazda unei conferinte de presa a clubului Universitatea Cluj, urmata de un banchet la care au participat atit membrii conducerii formatiei clujene, cit si jucatori, foste glorii sau reprezentanti ai presei. In cadrul conferintei de presa, s-a prezentat si un bilant financiar al turului de campionat. Astfel, clubul „U" Cluj a cheltuit pina in acest moment 14 miliarde de lei vechi, in timp ce veniturile extrabugetare s-au cifrat in jurul sumei de 7,6 miliarde lei vechi. De asemenea, pentru perioada ianuarie-iunie 2007 s-a preconizat un necesar de 26 de miliarde de lei vechi. (G. J.)    ¤ Mos „CFR"Fotbalistii lui CFR Cluj, impreuna cu antrenorul Cristiano Bergodi si directorul sportiv Sandu Matei, au vizitat Centrul de Plasament „Prichindel", situat in cartierul Grigorescu. Cu aceasta ocazie, „feroviarii" le-au impartit copiilor din aceasta institutie mai multe cadouri sub forma de jucarii si dulciuri, precum si o masina de spalat, patru cuptoare cu microunde si casetofoane cu CD. Valoarea totala a „darurilor" s-a ridicat la suma de 100 de milioane de lei vechi. (G. J.)

Un scurtcircuit de 10 minute

Simbata, in Capitala, baschetbalistele clujence de la „U" MC si-au jucat cu ardoare sansele in disputa cu Sportul Studentesc si putin a lipsit sa-si treaca in cont un succes important. La jumatatea partidei, gazdele conduceau doar cu 37-36, dar in ultimele 10 minute s-a intrat cu 63-48 si zarurile fusesera aruncate. Scor final: 75-64 (17-24, 20-12, 26-12, 12-16) pentru Sportul. Bucurestencele au adunat 38 de recuperari, fata de cele doar 25 ale clujencelor, si au punctat prin Dragoescu (17), Zelenkovic (17), Markovic (12 - MVP) si Urse (12). Pentru clujence au marcat Orosz (23; 2×3), Ardeleanu (13; 3×3), Pop (12), Hutanu (12), Giurgiu (2), Gradianu (1) si Dunca (1); a mai jucat Adi. Au arbitrat medieseanul Cosmin Prisca si bucuresteanul Gabriel Roceanu.Iata si celelalte rezultate ale rundei: ICIM Arad - Olimpia WB Bucuresti 66-62, Somes Tiger Dej - CET Govora 58-90, Municipal Tirgoviste - CSM U Oradea 88-33, National Iasi - Rapid CFR Marfa Bucuresti 77-74 si CST Alexandria - Magic Sibiu 55-74. Clasament 1. Tirgoviste    10        10        0          871-465           20  2. ICIM Arad  10        8          2          778-527           18  3. Olimpia       10        8          2          810-548           18  4. Sportul        10        7          3          695-648           17  5. CET Govora           10        5          5          615-618           15  6. Rapid CFR  10        5          5          686-654           15  7. Magic Sibiu 10        5          5          581-668           15  8. CSM Oradea          10        3          7          623-682           13  9. „U" MC Cluj           10        3          7          660-790           13 10. Alexandria  10        3          7          557-781           13 11. National     10        3          7          610-729           13 12. Somes Dej 10        0          10        504-882           10Ultima etapa (16 decembrie) „U" MC Cluj - CST Alexandria, Magic - ICIM Arad, Rapid CFR Marfa - Sportul Studentesc, CSM U Oradea - National, CET Govora - Tirgoviste, Olimpia - Somes Dej

Doar o problema de scor

Cind la sfirsitul primului minut de joc tabela indica 7-1, nimeni nu credea ca meciul cu vilcenii nu va fi un galop de sanatate pentru clujeni. Desi veneau fara sirbii Radmanovac si Ratkovic, oaspetii au gasit resurse sa dea replica si, gratie americanului Jamaal David Miller si ex-clujeanului Rares Pasca, nu numai ca au redus din scor, dar au si preluat conducerea (min. 8: 15-16). Gazdele au revenit in urma triplelor lui Mihai Silvasan si au incheiat primul sfert in avantaj. In sfertul 2, antrenorul clujean Miodrag Perisic a folosit cu precadere rezervele, Lapuste marcind primele 11 puncte ale echipei sale. La 37-22, meciul parea rezolvat din punctul de vedere al gazdelor, dar vilcenii au revenit din nou (39-32) si au rezistat onorabil pina spre final. In ultimele minute, am asistat la duelul aruncatorilor de la distanta, „Silva" impunindu-se in fata lui Miller cu 8-7. Perisic a inceput in formula: Medvedj (4 puncte marcate), Seals (17, 1×3), Silvasan (30, 8×3) - MVP, Lapuste (17, 1×3), Jenkins (6); au mai jucat Belanovic (11), Racovitan (2), Chetreanu-Don, Dumitrescu (5) si Roschnafsky (6). Vilcenii au contat aproape exclusiv pe productivitatea trioului Miller (38, 7×3) - Andrei (14, 2×3) - Pasca (12). Au arbitrat B. Sefer (Caracal), D. Fumu (Iasi) si A. Faur (Timisoara).Iata si celelalte rezultate ale etapei: CSU Atlassib Sibiu - BC Mures Tirgu Mures 121-95, CS Otopeni - CSU Asesoft Ploiesti 70-80, Rapid Isover Bucuresti - CSM Leonardo Oradea 69-60, ELBA Timisoara - BCMUS Arges Pitesti 89-79, Dinamo-Gealan Bucuresti - Gaz Metan Medias 79-77 si West Petrom Arad - CSU Cuadripol Brasov 79-102.Clasament  1. Dinamo-Gealan       11        10        1          904-777           21 2. CSU Asesoft           10        10        0          831-656           20 3. „U" Mobitelco         11        8          3          1.008-827        19 4. CSU Atlassib          11        7          4          1.029-943        18 5. Gaz Metan  11        7          4          900-887           18 6. ELBA Timisoara      11        6          5          945-913           17 7. BC Mures   11        6          5          987-980           17 8. CS Otopeni 11        5          6          859-866           16 9. Rapid Isover            11        5          6          815-861           1610. BCMUS Arges      10        5          5          783-740           1511. CSM Oradea         11        3          8          810-860           1412. CSU Brasov           11        2          9          829-941           1313. CSS Rimnicu Vilcea           11        1          10        792-966           1214. West Petrom          9          0          9          646-921           9Etapa viitoare (16 decembrie): „U" Mobitelco - CSU Atlassib (duminica, 17 decembrie, ora 17), CSU Asesoft - BC Mures, CSM Oradea - BC R. Vilcea, Gaz Metan - Rapid Isover, CSU Brasov - ELBA, West Petrom - Dinamo-Gealan

„U“ Jolidon a ramas pe podium

Dupa o intrerupere de peste 6 saptamini, intrecerile Ligii Nationale de handbal feminin s-au reluat ieri, cind s-au jucat meciurile etapei a X-a. Clujencele de la „U" Jolidon au evoluat la Roman, in compania HCM-ului din localitate, si s-au impus cu 33-26 (16-14). „Am condus cap-coada si am cistigat pe merit. Remarc toata echipa pentru daruirea cu care a abordat acest meci important", ne-a declarat Gheorghe Covaciu. In absenta celor doua jucatoare consacrate pe postul de extrema stinga (Ancuta Deac-Muresan, operata la ligamente, si Andreea Vlad, suspendata), antrenorul clujean a reprofilat-o pe Tudorache, cea care s-a achitat bine de misiunea neobisnuita. Cum era de asteptat, Mihaela Senocico-Ani a rupt din nou gura tirgului cu cele 14 reusite, celelalte goluri ale invingatoarelor fiind marcate de Paraschiv (6), Gherman (5), Birsan (5), Tudorache (2) si Busuioceanu. Au arbitrat bucurestencele Diana Florescu si Ana Maria Stoia.Celelalte rezultate ale rundei a XI-a: CSM Cetate Deva - HCM Baia Mare 25-21, Rulmentul Brasov - Astral Posta Cilnau 32-27, HC Zalau - Tomis Constanta 22-22, HC Otelul Galati - HC Dunarea Braila 23-22, Rapid CFR Bucuresti - Universitatea Timisoara 36-21, Oltchim Rimnicu Vilcea - SC Muresul Tirgu Mures 46-14. Clasament 1. Oltchim       11        11        0          0          393-247           22 2. Rulmentul    11        10        0          1          326-253           20 3. „U" JOLIDON        11        9          0          2          315-279           18 4. HCM Roman          11        7          0          4          293-306           14 5. HC Dunarea            11        6          1          4          300-284           13 6. Tomis          11        6          1          4          271-270           13 7. Astral          11        6          0          5          313-279           12 8. CSM Cetate            11        5          0          6          273-275           10 9. HCM Baia Mare     11        5          0          6          274-277           1010. HC Otelul   11        4          0          7          275-274           811. HC Zalau   11        3          1          7          256-284           712. Rapid CFR 11        3          0          8          275-307           613. Univ. Timisoara      11        0          1          10        270-386           114. SC Muresul            11        0          0          11        250-363           0 

„U“ Hasit, intre dorinta si putinta

In meciul contind pentru etapa a XIII-a, ultima a turului Ligii Nationale de handbal masculin, „U" Hasit a pierdut cu scorul de 27-30 (13-17) disputa cu CSM Medgidia, de fapt formatia secunda a campioanei HCM Constanta. Clujenii au inceput bine, au condus cu 3-1 si apoi 6-3 (min. 9), dar contrele oaspetilor au dus rezultatul de la 11-11 (min. 23) la 11-15 (min. 27). Dupa pauza, Liviu Jurca l-a trimis in poarta pe Razvan Szopka, iar paradele acestuia si reusitele lui Radu Samoila (majoritatea din penalti) au apropiat Clujul la un singur gol (26-27 in minutul 56). Desi au avut mai multe sanse de a intoarce rezultatul, gazdele au continuat seria gafelor monumentale, cedind logic. Formatia din Medgidia a avut in persoana lui Ionut Coada un goalkeeper in forma de zile mari (20 de interventii reusite), un conducator de joc cerebral (Enis Murtaza, 7 goluri marcate) si un inter incisiv (Razvan Enescu, 8 goluri marcate). Iar per ansamblu, un lot omogen si valoros care a stiut sa isi impuna punctul de vedere. Cu golgheterii Cristinel Burca si Radu Samoila jucind practic intr-un picior, clujenii n-au avut suficienta forta in atac, unde s-a ratat enorm, inclusiv din pozitii foarte favorabile. Pentru invinsi au marcat Samoila (11; 7 din 7 metri), Besutiu (6), Ani (4; 1 din 7 metri), Stef (3), Tritean (3) si Pavel.Celelalte rezultate inregistrate simbata: Steaua MFA Bucuresti - Poli Iasi 46-28, HCM CSM Bistrita - Uztel Ploiesti 18-26 si HC Minaur Baia Mare - HCM Brasov 29-26. Au mai ramas de disputat trei partide: miercuri Dinamo-Baumit Bucuresti - Izometal Timisoara si HCM Constanta - Pandurii Tirgu Jiu, iar joi Bucovina Suceava - UCM Resita. Campionatul se reia pe 3 februarie, cind este programata prima etapa a returului. Clasamentul la zi  1. Steaua MFA           13        11        0          2          440-376                       22 2. HCM Constanta      12        10        1          1          354-287                       21 3. Dinamo-Baumit       12        9          1          2          413-337                       19 4. Uztel Ploiesti            13        8          1          4          365-346                       17 5. UCM Resita            12        6          4          2          387-350                       16 6. CSM Medgidia       13        6          1          6          409-403                       13 7. Izometal Timisoara   12        5          2          5          333-325                       12 8. Minaur Baia Mare   13        6          0          7          395-393                       12 9. Pandurii Tirgu Jiu     12        5          1          6          339-344                       1110. Bucovina Suceava  12        5          1          6          341-377                       1111. HCM CSM Bistrita            13        5          0          8          335-362                       1012. HCM Brasov         13        3          1          9          330-354                       713. „U" Hasit Cluj        13        2          1          10        310-393                       514. Politehnica Iasi        13        0          0          13        329-433                       0

Multumiti pe jumatate

Determinare si atitDeplasarea de la Urziceni nu a fost privita cu optimism de tehnicianul CFR-ului, Cristiano Bergodi. Acestuia ii lipseau trei titulari din defensiva, Jula, Cadu si Miclaus fiind indisponibili din cauza suspendarilor sau accidentarilor. Nici in atac situatia nu era prea placuta, de vreme ce Semedo si Surdu, doi dintre cei mai in forma oameni ai CFR-istilor, erau indisponibili si ei. Astfel ca absentele celor mentionati mai sus aveau sa se rasfringa si asupra jocului din teren al „feroviarilor". Acestia au beneficiat in atac de prezenta, in premiera in „epoca" Bergodi, a lui Deac in linia de atac, care a completat trioul ofensiv al echipei alaturi de Anca si Tilinca. Prima ocazie a meciului a apartinut gazdelor, insa sutul trimis de Pelecaci din interiorul careului a trecut pe linga poarta lui Stancioiu ('12). Clujenii au replicat 10 minute mai tirziu, cind Minteuan a trimis slab din afara careului, fara probleme, insa, pentru poarta lui Grigore. In continuare, cele doua formatii au preferat sa se anihileze undeva la mijlocul terenului, constructia unor faze importante de poarta neintrind in posibilitatile jucatorilor prezenti pe teren.Alta fataMustrati de antrenori in timpul pauzei, fotbalistii celor doua formatii au revenit cu o alta atitudine in a doua repriza. Deac a fost aproape de a se acoperi de glorie de doua ori in decursul a 4 minute, insa atit sutul sau din interiorul careului  ('47), cit si reluarea sa din 7 metri ('51) s-au lovit de interventiile salutare ale lui Grigore, respectiv Rohat. Gazdele nu au ramas datoare si au ratat si ele citeva ocazii importante, prin nou-intratul Kalle. Acesta l-a surprins pe Stancioiu cu o lovitura de cap din 8 metri ('65), pentru ca, dupa 5 minute, acelasi Kalle sa iroseasca alte doua atacuri periculoase ale formatiei sale. Finalul meciului a fost unul anost, in care jucatorii ambelor echipe au dat de inteles ca rezultatul afisat pe tabela este unul echitabil, iar apropierea sarbatorilor de iarna un bun prilej de a face cadou adversarilor, in avans, un punct. REZULTATE LIGA I, ETAPA A XIX-ACLASAMENT LIGA I 1. Dinamo       19        17        1          1          41-10   52  2. Steaua         18        11        5          2          37-10   38  3. Rapid          19        10        6          3          33-14   36  4. CFR Cluj    19        11        3          5          38-24   36  5. Poli Timisoara          19        9          5          5          20-14   32  6. Gloria Bistrita          19        9          3          7          24-19   30 7. FC Vaslui    19        8          4          7          25-29   28  8. Otelul Galati            19        8          3          8          24-32   27  9. UTA Arad   19        7          3          9          17-20   2410. Poli Iasi      19        6          6          7          22-26   24 11. Pandurii Tirgu Jiu    19        6          5          8          15-20   23 12. Universitatea Craiova          18        6          5          7          22-33   23 13. Unirea Urziceni       19        6          4          9          14-19   22 14. Farul Constanta      19        5          6          8          20-21   21 15. Ceahlaul Piatra-Neamt        19        5          2          12        13-29   17 16. FC Arges   19        4          2          13        13-26   14 17. Jiul Petrosani          19        3          5          11        9-24     1418. FC National           19        3          4          12        13-30   13

Mai putine taxiuri

Virgil Serban, 43 de ani, muncitor„Pe mine nu ma deranjeaza ca sint multe sau ca sint putine, nu circul decit foarte rar cu taxiul. Dupa mine, numarul taxiurilor din oras ar trebui sa fie in functie de necesitatile locuitorilor, nu de doua ori mai multe sau de doua ori mai putine, si sa creasca o data cu extinderea orasului si cu cresterea numarului populatiei."Adriana Spataru, 27 de ani, chimist„Dupa parerea mea, sint prea multe. Iar acest lucru nu face decit sa incurce si sa aglomereze circulatia din oras, care si asa este asa cum o stim cu totii. Nu mai vorbesc cite locuri de parcare ocupa si de faptul ca taximetristii sint de o nesimtire crasa in trafic."Alexandru Grigore, 39 de ani, electrician„Eu nu pot sa va spun ca sint mai multe taxiuri decit este nevoie . Din cite stiu eu, cererea este foarte mare, mai ales in perioada in care sint studentii in oras. Recunosc, insa, ca tarifele lor sint exagerate, daca tinem cont de numarul firmelor de taximetrie din Cluj."Dorel Cristea, 55 de ani, pensionar„Stind si gindindu-ma, acuma ca m-ati intrebat, daca luam in calcul numarul taximetrelor din oras, daca adaugam masinile studentilor, si astea multe, si ale tuturor firmelor de toate «culorile» si marimile, cred ca sint indreptatit sa afirm ca sint prea multe masini, iar numarul lor continua sa creasca, nu sa scada."Mariana C., 36 de ani, vinzatoare„Eu spun ca sint prea mute. E plin orasul de taximetre si nu cred ca sint asa de folosite. Sa fim seriosi: citi dintre noi de permitem sa circulam cu taxiul, mai ales la ce tarife au? Nu cred ca numarul lor ar fi o problema, dar cred ca, acum, acestea maresc si mai mult aglomeratia."

Prigoana icoanelor crestine

Mai ocrotiti, sub icoaneIn viata si spiritualitatea crestina, sfintele icoane au un rol cu totul aparte. Fie ca este vorba de icoanele pe care fiecare credincios sau familie le cinsteste in casa sa, fie ca ne referim la cele existente in locasurile de cult, in scoli sau chiar pe troite. Intotdeauna crestinul simte nevoia sa se roage plecindu-si genunchii in fata sfintelor icoane. Rugaciunea este mai puternica si mai expresiva atunci cind o facem in fata sau in compania sfintelor icoane. Aceasta forma de evlavie porneste de la conceptia pe care ortodoxia o are despre icoana si cinstirea ei. Uneori, ne simtim mai ocrotiti sau binecunvintati daca in incaperea in care ne petrecem in fiecare zi mai multe ore, la munca de pilda, exista o icoana.Iconoclasmul inseamna distrugerea icoanelorDe-a lungul timpului, Biserica a trecut prin numeroase incercari. Una dintre acestea a fost chiar lupta cu iconoclasmul. Adica tocmai atacul asupra icoanelor. Dupa ce Biserica a invins fiecare erezie in parte, toate atacurile partiale impotriva diferitelor aspecte ale doctrinei hristologice au inceput cu o lupta impotriva icoanei. Una dintre cele mai teribile erezii, care se impotrivea insusi crestinismului, a fost iconoclasmul secolelor VIII si IX. Unii teologi nu au putut intelege sensul simbolic si educativ al icoanei. Nu puteau face distinctie intre cinstirea ei si idolatrie. Socoteau ca cinstirea icoanelor vine in contradictie cu unele precepte biblice, ca incalca porunca Decalogului de a nu-ti face chip cioplit si de a nu i te inchina lui (Exod 20, 4). Credinciosii concepeau si ei uneori venerarea icoanelor intr-un chip prea literal. Ei cinsteau mai putin persoana reprezentata in icoana, cit imaginea insasi. Toate acestea se apropiau de magie sau intersectau formele decadente ale paginismului. Anumite imagini ii scandalizau pe credinciosi prin senzualitatea lor rafinata, care nu se potrivea deloc cu sfintenia persoanei reprezentate. Aparatorii icoanelor, teologii si preotii, aveau datoria sa aminteasca si sa explice in mod repetat, atit laicilor cit si calugarilor, ca icoanele trebuiau sa fie cinstite, iar adorat putea fi numai Hristos, Cel reprezentat in icoana.Persecutiile au fost pornite de imparatiPrimul imparat iconoclast si totodata primul care a declansat lupta impotriva icoanelor a fost Leon al III-lea Isaurul (714-741). S-a simtit chemat sa restabileasca adevarata religie in imperiu, care, prin cultul icoanelor, fusese necinstita si tradata. El se considera „imparat si preot", cu drept de control asupra problemelor bisericesti si laice. A impus iconoclasmul ca doctrina oficiala a imperiului in probleme religioase. Socotea ca prin aceasta va purifica religia crestina de ramasitele paginismului, readucind-o la inaltimea si puritatea ei originara. Pentru el, cultul icoanelor era cultul zeilor pagini, care trebuia nimicit. In 730, imparatul Leon al III-lea a dat primul edict prin care urmarea distrugerea icoanelor, implicit a Mintuitorului si a Sfintei Fecioare, dar admitind cinstirea Sfintei Cruci.Constantin al V-lea n-a vrut icoaneIn anul 754, la Hiereia are loc un sinod cu privire la cultul icoanelor. Astfel a fost oprita cinstirea icoanelor prin legi imperiale, cit si prin legi ale Bisericii. Imparatul de atunci, Constantin al V-lea, a dezlantuit o prigoana puternica impotriva iconodulilor, obligind pe toti supusii sa jure ca nu vor da cinstire icoanelor. Cei care nu s-au supus au fost maltratati sau ucisi. Ura a mers atit de departe incit a depasit hotaririle sinodului, care priveau doar cultul icoanelor si al moastelor, si s-a extins asupra cultului sfintilor si al Maicii Domnului.Sfintul Ioan Damaschin, aparatorul icoanelorSfintul Ioan Damaschin era un monah si teolog renumit, care traia pe teritoriul arab, la Damasc, apoi la Ierusalim. El a respins afirmatia iconoclastilor ca venerarea icoanelor e o reinviere a idolatriei, demonstrind ca icoana este un simbol si mijlocitor al sfintului reprezentat pe ea. Reprezentarea Mintuitorului trebuie pusa in legatura cu dogma hristologica a celor doua firi, divina si umana. Prin zugravirea Sa ca om se confirma realitatea intruparii si a trairii Mintuitorului in trup printre oameni.Sinodul VII ecumenic ne-a redat icoanaIn anul 780, Constantin al VI-lea (780-797), un copil de 10 ani, a urcat pe tronul imperiului. Practic, conducerea a fost preluata de mama sa, Irina (802). Deoarece cultul icoanelor fusese interzis prin hotaririle sinodului iconoclast din 754, el trebuia sa fie restabilit printr-un nou sinod ecumenic. Sinodul al VII-lea ecumenic s-a tinut la Niceea intre 24 septembrie si 13 octombrie 787, sub presedintia patriarhului Tarasie, si a avut sapte sedinte. Membrii au combatut punct cu punct hotaririle sinodului din 754, contestindu-i calitatea de „adunare ecumenica". Hotarirea sinodului a fost orientata dupa precizarile Sfintului Ioan Damaschin. Cuprindea urmatoarea decizie dogmatica: „Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; dar aceasta venerare sa fie numai cinstire, iar nu adorare, caci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adreseaza materiei icoanei si astfel ea nu este idolatrie".O victorie a credinteiIconoclasmul incheie seria marilor erezii din perioada hristologica. Fiecare dintre ele ataca un aspect sau altul al iconomiei divine, adica al mintuirii cistigate prin Intruparea lui Dumnezeu. Or, iconoclasmul nu mai lua ca tinta un aspect anumit, ci iconomia mintuirii in ansamblu. Si, asa cum aceasta foarte complexa erezie constituia o ofensiva generala impotriva intregii invataturi ortodoxe, tot asa, restabilirea cultului icoanelor nu a reprezentat o victorie izolata, ci triumful intregii Biserici. Si al Credintei. "Prin rugaciunile ei fa sa fie auzite cererile si rugaciunile noastre si trimite harul Preasfintului Tau Duh asupra icoanei acesteia, pe care robii Tai au facut-o in cinstea si pomenirea ei. Binecuvinteaz-o cu binecuvintarea Ta cea cereasca si-i da ei puterea si taria facerii de minuni. Fa-o vindecatoare si izvor de tamaduiri tuturor celor ce in dureri se vor pleca in fata ei si vor cere de la Tine ajutor prin Nascatoarea de Dumnezeu. Si pe toti care inaintea acestei icoane vor cinsti dupa vrednicie pe preabinecuvintata Fecioara si Maica a Domnului nostru Iisus Hristos."Fragment din rugaciunea care se spune la sfintirea icoanei Maicii DomnuluiCe este o icoana?Prin icoana intelegem orice reprezentare sub forma de pictura a unui personaj sfint din istoria mintuirii si a vietii crestine sau a unei scene cu continut religios, facuta pe unul din materialele urmatoare: lemn, pinza, hirtie, metal sau pictura pe peretii bisericilor. Pentru ca sa aiba caracter si calitate de icoana, o asemenea reprezentare trebuie sa fie sfintita si sa fie intrebuintata ca obiect de cult particular sau colectiv. Calitatea de obiect sfintit deosebeste o icoana de ceea ce numim tablou religios, sau tocmai prin actul sfintirii un tablou religios devine icoana.Nu Biserica pune icoane, oamenii vor icoaneBiserica Ortodoxa Romana nu este de acord cu decizia CNCD. „Nici Ministerul Educatiei, nici Biserica, nici CNCD nu pot interveni in astfel de probleme. Decizia trebuie luata de comunitate, adica de parinti, elevi si profesori. Exista lege care sa interzica aplicarea unor simboluri religioase? Articolele 29 si 30 din Constitutie spun clar ca statul asigura si respecta libertatea religioasa. Nu Biserica pune icoane, oamenii o fac", a explicat purtatorul de cuvint al Patriarhiei Romane.Discriminarea majoritatiiScoaterea simbolurilor religioase din scoli, cred preotii, este un regretabil atac la identitatea cultural-religioasa a neamului. Oare s-ar putea cere scoaterea steagului sau insemnelor nationale din institutiile publice pe motiv ca lezeaza minoritatile? Oare am putea cere retragerea oricaror insemne romanesti sau a studiului culturii romane pe motiv ca lezeaza minoritatile? Drepturile minoritatilor nu ar trebui sa includa pretentia desfiintarii si exprimarea publica a ethosului comunitar al majoritatii. Mai ales atunci cind simbolurile crestine, precum crucea si icoana, nu incita in nici un fel la violenta sau discriminarea minoritatilor, ci invita in cel mai inalt sens la iubire, dialog si respect fata de tot omul creat dupa chipul lui Dumnezeu, fata de darul alegerii libere dat oricarui om. Retragerea simbolurilor religioase ar fi, insa, o grava discriminare a majoritatii crestine.De ce trebuie icoanele sfintite in biserica?Sfintenia unei icoane porneste in primul rind de la persoana sau scena religioasa reprezentata pe ea si care, automat, ne obliga la o atitudine de respect fata de aceasta. Este chiar invatatura Bisericii despre cinstirea sfintelor icoane, si anume ca noi nu cinstim materialul sau culorile din care sint facute icoanele, ci persoana al carei chip este zugravit sau infatisat in icoana. Prin actul sfintirii scoatem obiectul de sub intrebuintarea obisnuita, o materie careia ii dam alta destinatie. Desigur ca materialul din care se lucreaza o icoana ramine mai departe pinza, lemn, metal sau zid, dar el capata o incarcatura harica, o prezenta sfintitoare. Acesta este rostul si sensul sfintirii icoanelor. Prin sfintire, icoana devine un obiect sfint, obiect de cult. De aceea putem ingenunchea inaintea icoanei, ne inchinam si o sarutam, fiindca ea este purtatoare de har, de sfintenie. Prin aceasta nu inseamna ca indumnezeim materia sau consideram icoana un idol. Ci ne inchinam la sfintul care a existat sau exista in realitate, reprezentat pe lucrare. Cinstind pe sfintii zugraviti pe icoane, noi cinstim pe Dumnezeu care i-a impodobit pe ei cu daruri deosebite.Discriminarea majoritatiiScoaterea simbolurilor religioase din scoli, cred preotii, este un regretabil atac la identitatea cultural-religioasa a neamului. Oare s-ar putea cere scoaterea steagului sau insemnelor nationale din institutiile publice pe motiv ca lezeaza minoritatile? Oare am putea cere retragerea oricaror insemne romanesti sau a studiului culturii romane pe motiv ca lezeaza minoritatile? Drepturile minoritatilor nu ar trebui sa includa pretentia desfiintarii si exprimarea publica a ethosului comunitar al majoritatii. Mai ales atunci cind simbolurile crestine, precum crucea si icoana, nu incita in nici un fel la violenta sau discriminarea minoritatilor, ci invita in cel mai inalt sens la iubire, dialog si respect fata de tot omul creat dupa chipul lui Dumnezeu, fata de darul alegerii libere dat oricarui om. Retragerea simbolurilor religioase ar fi, insa, o grava discriminare a majoritatii crestine.

Pe scurt

¤ Premiul Nobel pentru PaceEconomistul Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit si „bancherul saracilor", a primit ieri Premiul Nobel pentru Pace pe acest an. Premiul i-a fost acordat in semn de recunoastere pentru programul sau economic inovator privind oferirea de credite pentru abolirea saraciei si ridicarea nivelului de trai. Muhammar Yunus lucreaza in cadrul Grameen Bank, specializata in acordarea de microcredite. Yunus si banca pe care o reprezinta au primit premiul de 1,1 milioane de euro si o medalie de aur. „Saracia este principala amenintare la adresa pacii", a declarat ieri Yunus in cadrul ceremoniei desfasurate la Primaria din Oslo. (M. C.)¤ Imigranti cu acte in regulaGuvernul spaniol urmeaza sa regularizeze situatia unui numar de 400.000 pina la 600.000 de imigranti, in cursul anului viitor. Autoritatile au regularizat situatia a aproximativ 600.000 de imigranti din Spania, dar in acest an a luat decizia de repartizare a 12.171 de imigranti ilegali. Potrivit datelor furnizate de politia spaniola, dintre persoanele repatriate, 1.763 erau imigranti ilegali romani. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei va organiza astazi o dezbatere pe tema avantajelor si dezavantajelor pe care le prezinta programele de regularizare a situatiei imigrantilor ilegali, care au avut loc in Spania, Italia, Franta, Grecia si Portugalia. (M. C.) 

Congres extraordinar pentru viitorul PSD

Liderul PSD, Mircea Geoana, a candidat impreuna cu Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan la presedintia partidului. In discursul tinut in fata delegatilor la Congresul desfasurat ieri la Bucuresti, Geoana a aratat ca depunerea unei motiuni de cenzura sau declansarea alegerilor anticipate ar fi o sansa pentru PSD. „Daca nu se va putea gasi nici o solutie, la momentul hotarit de noi, impreuna, si motiunea de cenzura, si anticipatele, nu trebuie privite ca riscuri, ci ca o sansa pentru noi, in conditiile noastre, la momentul ales de noi", a spus Geoana.Acesta nu a scapat prilejul de a critica PD si pe presedintele Traian Basescu, acesta din urma reprezentind un pericol pentru democratia romaneasca, fiind considerat drept „omul-stat". In ceea ce priveste PD, liderul social-democrat este de parere ca acest partid reprezinta „virusul instabilitatii politice".Participantii la Congres au avut parte de o surpriza din partea senatorului Ion Iliescu, care a obiectat, asupra noii structuri de conducere a partidului, formata din 15 vicepresedinti, precum si fata de modul in care au fost definite atributiile lor. Iliescu nu a fost de acord cu faptul ca opt dintre vicepresedintii PSD vor fi alesi ca reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare. Cei 1.450 de delegati au respins, insa, la vot, aceste obiectii la Statutul partidului. Potrivit noului Statut, functiile de vicepresedinte la nivel national se vor suplimenta, in noua conducere urmind sa fie cuprinsi opt vicepresedinti reprezentind regiunile de dezvoltare si cinci-sapte vicepresedinti cu domenii distincte de activitate. Alte modificari privesc infiintarea functiei de presedinte de onoare, ales pentru un mandat de 4 ani, si desfiintarea functiei de presedinte executiv.La finalul Congresului, Mircea Geoana a fost reales presedinte, cu 977 de voturi, fata de 385, cite a obtinut Sorin Oprescu. Senatorul Antonie Iorgovan s-a retras din cursa pentru sefia PSD, cedind voturile sale lui Sorin Oprescu.

Partidul Democrat intinde mina PLD

PLD a devenit problema AlianteiLiderul PD, Emil Boc, a anuntat oficial simbata, in cadrul Consiliului National de Coordonare al democratilor, ca PD va colabora cu PLD pentru a mentine electoratul Aliantei de aceeasi parte a baricadei impotriva PSD si ca platformistii lui Stolojan nu mai sint o problema interna a PNL, ci au devenit una a Aliantei „D.A.". „Partenerii nostri ne-au atacat uneori si ne-au cerut sa ne delimitam de presedinte, ne-au ironizat sau chiar ne-au atacat deschis. Am preferat de multe ori sa tacem si sa rabdam, desi ne-a fost greu. Am facut-o numai pentru ca dorim ca proiectele Aliantei «D.A.» sa fie duse la bun sfirsit", a declarat Boc in discursul sau. El a spus ca PD intinde mina PLD, precizind ca oricine militeaza alaturi de democrati pentru a atinge obiectivele Aliantei este partener. „Din acest punct de vedere, daca pina acum initiatorii Platformei liberale erau doar o problema interna a PNL, de acum inainte, ei sint o problema a Aliantei «D.A.», pe care PD nu o poate ignora", a subliniat Emil Boc. „PD e deschis si va colabora cu reprezentantii PLD, pentru a asigura sustinerea parlamentara a proiectelor Aliantei «D.A.». Vom colabora pentru a mentine electoratul Aliantei din 2004 de aceeasi parte a baricadei impotriva PSD. Vom colabora cu reprezentantii noii formatiuni politice atita vreme cit ei vor ramine in proiectele si angajamentele comune, in principiile si valorile in care am crezut in 2004, cind am cerut votul romanilor. Din acest punct de vedere, nu vad de ce am avea motive sa nu colaboram, pentru ca in primul rind este vorba aici de soarta Romaniei", a adaugat liderul democrat.Potrivit acestuia, PD nu va „bate la usa PSD" pentru a cere sprijin politic, preferind colaborarea cu „partenerii" din PLD.Orban arunca PNL in opozitieIn replica la colaborarea PD-PLD, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat la o reuniune a studentilor liberali ca nu exclude varianta ca PNL sa treaca in Opozitie. „Trebuie sa ne asumam destinul de a ramine partid de opozitie. Trebuie sa fim pregatiti sa participam la alegeri ca Partid National Liberal. Nu va trece mult timp si PD, probabil, va incerca sa reconstituie o alianta cu cei care au fugit din PNL", a afirmat Orban, adaugind ca asupra PNL se vor face presiuni din ce in ce mai mari. „Va marturisesc sincer ca sansa de a putea continua programul de guvernare nu este foarte mare, pentru ca este foarte greu sa asiguri stabilitatea guvernamentala in conditiile in care ai parteneri care oricind sint pregatiti sa-ti ia scaunul", a aratat presedintele PNL Bucuresti.Ludovic Orban a mai criticat Partidul Democrat, despre care a spus ca este „anormal" sa anunte ca doreste sa colaboreze cu PLD, cu toate ca acest partid nu a fost inregistrat la tribunal. „Le reamintesc democratilor ca partenerul lor este PNL, si nu niste transfugi, niste frustrati sau niste oameni intorsi cu cheia", a subliniat Orban.In opinia acestuia, PLD este un partid atit de transparent, incit prin el se vede Cotroceniul. „Nu cred ca un fost sef al fan-clubului Iliescu ar putea vreodata sa reprezinte liberalismul in Romania. Este evident ca aceasta miscare este artificiala, planificata in niste laboratoare", a adaugat Ludovic Orban.

Intre leasing si credit pentru o masina

Masina pe creditCit de simplu poate fi sa alegi intre un credit bancar si un leasing auto atunci cind iti doresti sa fii posesorul unui autoturism, numai cineva care a trecut pe aici poate sa spuna. Totusi, exista citeva optiuni de luat in considerare, cum ar fi venitul lunar individual si cel al familiei, daca exista alte rate si dobinzi de achitat pentru bunuri achizitionate inainte. Se mai adauga numarul de persoane aflate in intretinere si o succinta planificare a bugetului si perspectivelor in cariera pentru urmatorii 5 ani minim. Si nu doar acestea sint diferentele dintre leasing si credit.Creditul bancar poate fi o solutie buna pentru cei care vor rate mici, pentru mai multi ani si care au nu doar venituri suficiente pentru a acoperi ratele lunare plus dobinzile, ci si o cariera stabila pentru urmatorii ani. Avantajul creditului este acela ca, dupa accesarea lui si achizitionarea autoturismului, acesta din urma devine proprietatea cumparatorului. Masina trebuie asigurata Full CASCO, iar creditul poate fi garantat direct cu bunul cumparat, adica in cazul de fata cu masina, la care se adauga si polita de asigurare cesionata in favoarea bancii. Uzura morala a masinii, dar si degradarea in timp a autovehiculului sint suportate in intregime de catre solicitantul si beneficiarul creditului si nu in ultima instanta al masinii. Atentie la taxa de timbru si la timbrul judiciar care insotesc contractul de vinzare-cumparare. Acestea sint calculate la valoarea de cumparare a bunului, iar rambursarea anticipata se poate face dupa minim 6 luni.Leasingul autoCeva mai la indemina pare sa fie leasingul pentru cei care nu vor sa-si asume prea multe riscuri si nici sa se complice cu bancile. Exista pe piata suficiente companii de leasing care finanteaza in conditii bune si mai ieftine autoturisme, inclusiv din cele de import pe care ti le aduc la usa din spatiul UE, inca si la preturi bune. Toate acestea fara ca vreuna dintre conditiile contractului de leasing sa fie modificate substantial. Pe toata durata contractului, masina nu apartine de fapt celui ce o plateste. Ea este proprietatea companiei de leasing, iar masina este la dispozitia proprietarului de fapt printr-un sistem de inchiriere. Prin contract, in mod normal, compania de leasing se angajeaza ca la sfirsitul contractului sa respecte optiunea clientului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de incetare a acestuia. Ratele sint platite lunar, dar exista si societati care va permit sa optati pentru o plata trimestriala a ratelor, cu conditia ca bugetul sa confirme ca exista aceasta posibilitate in mod real, la o analiza financiara. Exista si aici dobinzi de platit, dar asigurarea automobilului va fi platita de compania de leasing. Doua avantaje ale leasingului sint si acelea ca valoarea ratelor poate fi diminuata daca alegeti sa platiti valoarea reziduala a masinii la sfirsitul contractului, iar riscul uzurii morale este suportat de catre companie.Nou sau second-handIn cazul in care apelati la banci exista minime sanse ca acestea sa va finanteze achizitionarea unei masini second-hand, dar cu o data a fabricatiei recenta. In general, marii dealeri autor merg pe ideea de „buy-back", adica dupa ce ati cumparat un autoturism nou puteti „scapa" de uzura sa morala prin inapoierea acestuia catre dealer. Astfel, va puteti alege cu un nou autoturism si veti plati diferenta, daca aceasta exista. Din acest punct de vedere, societatile de leasing sint mai „mobile". Nu doar ca va finanteaza achizitionarea unui autoturism second-hand, dar conditiile de finantare nu se schimba, in timp ce multe dintre companii va vor oferi si posibilitatea sa alegeti masina pe care tot ele au sa v-o aduca „la scara", in aproximativ 4 saptamini dupa incheierea unui contract ferm. De ce leasingul¤ economiile de bani in timp sint sigure pentru ca puteti plati 20% din valoarea masinii abia la sfirsitul contractului - este vorba aici de achitarea taxei reziduale;¤ vama, inmatricularea si asigurarea sint suportate din bugetul companiei de leasing;¤ taxele vamale sint calculate la valoarea masinii si puteti alege sa platiti esalonat aceasta valoare reziduala lunar;¤ perioada maxima de finantare este de 5 ani, iar avansul este obligatoriu si poate merge pina la 30-35% din valoarea masnii;¤ dobinda se calculeaza la valoarea creditului fara TVA si nu este aplicata taxa pe valoare adaugata;¤ puteti alege daca veti deveni proprietarul masinii, renuntati la contact sau il prelungiti;¤ uzura morala a masinii este problema companiei de leasing, ea fiind proprietara de drept a bunului.Bancile si avantajele lor¤ Volksbank, Alpha Bank, BCR, Firenze, BRD, Finansbank sau ProCredit Bank nu solicita un avans pentru acordarea unui credit;¤ BCR, Finansbank si BRD sau Firenze Bank acorda credite pentru o durata mai mare de 10 ani de creditare;¤ comisionul initial pe care il platiti nu se aplica la valoarea masinii, ci la valoarea creditului;¤ va puteti alege singuri societatea de asigurare;¤ taxele vamale sint calculate la valoarea initiala a masinii si sint suportate doar de cumparator¤ dobinda va fi aplicata doar la valoarea creditului care contine deja  TVA;¤ uzura morala este suportata de catre proprietarul masinii;¤ atentie la comisioane - sint banci care aplica si alte comisioane decit cel de acordare a creditului;¤ ratele lunare sint fixe.

Partidul. Unicul!

Adevarul este ca pesedistii se pot „congresa extraordinar" linistiti, fiindca cei care se lupta, se bat, dau din falci retorice si se scuipa ca la usita cortului sint de dreapta, de centru dreapta, de mai la dreapta si securisti acoperiti in misiune. Si la putere, cum s-ar zice. Mostenitori, cu totii, ai comunismului. Nu putem spune ca PSD nu este la putere, fiindca jumatate din ea este a lui, chiar daca el este acolo unde i se cade, in Opozitie. Este, e doar un fel de a spune, pentru ca, pina acum, Coalitia, dar mai ales Alianta, a jucat si pe partea Opozitiei si pe aceea a Puterii. A iesit, santajata sau nu, „solutia imorala" de la guvernare, dar „platformistii SS" si-au tras un partid de „Giga contra" chiar in miezul Aliantei. Ca sa-si treaca legile prin parlament, actuala configuratie politica minoritara are nevoie de voturile „imoralilor", „boschetarilor SS", ale „minoritatilor" cu drept de butonat instalatia de vot din legislativ, dar si, atunci cind „tara o cere", ale unei parti din PSD. Iata cum s-a ajuns ca Puterea sa stea in Opozitie. Ca dreapta sa nu poata „munci" fara stinga. E de inteles ca stinga nu va vota decit legile „europene" si cele care vizeaza bunastarea imposibila a intregului popor (care suge singele intregului popor), adica cele de stinga. Asa ca, daca nimic nu se schimba la putere, dar numai Dracu' nu se schimba, pesedistii pot sta linistiti in Opozitie pina la venirea sorocului, in 2008. Cit timp la putere petro-dolarii se lupta cu petro-rublele, ei mai pot sta, ca prostii, sub clopul plouat al domnului Ion Iliescu. Numai ca, atita timp cit isi pun un kaghebist drept imagine de onoare, vor fi considerati mostenitorii ideologiei totalitare a gulagurilor, a Canalului, a Sighetului, a Gherlei, a Aiudului, a Pitestiului, a Baraganului, a Peripravei, a... A politiei politice, a sutelor de kilometri de dosare. A mortilor din decembrie '89. Or, daca isi mai lasa steaua domnului Iliescu in frunte, vor trebui sa-si ceara scuze publice si iertare victimelor, milioanelor (!) de victime ale comunismului. Ca tot e congres extraordinar. Normal ca prin vocea domnului Ion Iliescu. Urmare a misiunii kaghebisto-securiste este si actuala situatie politica, ce seamana foarte bine cu partidul unic, cu mai multe partidulete inauntrul sau, in care „Puterea" sta in „Opozitie". E drept ca domnului Ion Iliescu i-a reusit, pentru un deceniu nefast, sandramaua „partidului unic", dar asta nu inseamna ca domnul Traian Basescu nu va face, prin partidoiul in curs de expulzare din uterul gindirii „SS", la fel. Caci Maria isi da doar bughigaii jos, nu si palaria. 

Ce nu vad in drum spre aeroport?

Marea innoire a Partidului Social Democrat: s-a spalat fereastra in care a fost asezat, sa mai atraga niste pensionari nostalgici, Ion Iliescu („presedintele de onoare" - care onoare: cea din decembrie 1989, de la mineriade sau cea de la inventarea cumatrocratiei prin spolierea avutiei nationale?).Liderii PSD sint niste comedianti: ei interpreteaza comedia lui „sarac si cinstit" in beneficiul electoratului de stinga, care cam gigiie de foame - rurali, pensionari si proletariat asistat de prin orasele monoindustriale la a caror darimare economica au cam pus umarul cind s-au transformat din politruci ai PCR in capitalisti de cumetrie. Ei fac politica de „stinga", doar sa le mearga bine afacerile de dreapta. Nici acum, dupa 4 ani de guvernare si doi de opozite, liderii PSD (Geoana, Rus, Dincu, Puscas samd) nu au un program coerent de relansare a industriei autohtone (de, unii sint dealeri de marci straine!), a cercetarii, serviciilor, agriculturii samd - ei nu produc decit gargara: „PSD-ul este singurul partid semnificativ care sta intre dictatura lui Basescu si Romania".De fapt, Basescu este singurul care sta intre lacomia fostilor baroni locali ai PSD si avutia tarii - nici nu-i de mirare ca, azi, fosti „mari" locali au cam inceput sa-si vinda masinile si casele, nu-i de mirare ca PSD, la nivel central, nu-si plateste datoriile din campania electorala si este restant pina si la chiria pe sediu: s-a taiat accesul la tita bugetului public.La limbi vorbite (de lemn, din virful buzelor), Mircea Geoana a invatat destul de multe de la Ion Iliescu. Stie sa vorbeasca despre noul inceput al stingii, despre uitarea esecurilor acestei stingi romanesti care, prin lideri, a derapat in capitalism de cumetrie, despre un PSD ca o alternativa la guvernare, una onesta si puternica (e timpul sa trasam o linie de demarcatie intre trecut si viitor, sa-i lasam pe baroni sa digere in prezent tot ceea ce au furat in trecut, sa-i putem aduce din nou la guvernare, mai saraci, mai cinstiti).Dusmanii PSD cred ca se bucura: in lupta dintre Geoana si Oprescu cistiga mediocritatea - vorbesc de cea politica, nu despre cea profesionala. Ca n-am vazut, in aproape doua decenii de jurnalism, insi mai plicticosi, mai lipsiti de originalitate si mai incolori in politica decit cei doi.Sorin Oprescu se auto-umfla in declaratii sterile, iar Mircea Geoana a fost lasat inlocuitor de sef de catre Adrian Nastase, ca o sacosa la coada, „sa tina rindul", pe vremea lui Ceausescu. Faptul ca a fost recuperat de catre altii si folosit nu-i da profunzime, nu-l face sa spuna lucruri remarcabile, doar il alatura unui sir lung de „sefi de partid" care s-au perindat (din pacate, pe banii nostri) prin politichia romanesca: Surdu, Tabara, Cerveni, Athanasiu, Minzatu, Simirad. Un ins suficient, pentru oameni suficienti.Victoria lui Geoana s-a consfintit, inainte de alegeri, prin sustinerea a trei sferturi dintre organizatiile judetene.

Pe scurt

¤ Se scumpesc biletele RATUCClujenii vor cheltui mai multi bani pentru a se folosi de transportul in comun incepind cu primele zile ale anului viitor. Noile preturi se vor aplica din data de 4 ianuarie 2007, in cazul in care Consiliul Local va aproba marti majorarea tarifelor RATUC. Aceasta a fost ceruta pe fondul cresterii indicelui preturilor de cosum, a cresterii preturilor la carburanti, energie electrica, gaz metan si piese de schimb. Pretul unui bilet se va majora, de la 1,2 lei pe calatorie la 1,35 de lei calatorie (o crestere de aproximativ 8%), in timp ce pretul abonamentelor va suferi o crestere medie de 11%. (A. P.)¤ Cazier instantIncepind cu 14 decembrie, clujenii isi vor putea elibera cazierul judiciar pe loc. Astfel, persoanele nascute in Cluj care nu au antecedente penale si au achitat taxa de urgenta la trezorerie vor primi certificatul de cazier judiciar imediat dupa depunerea cererii la ghiseu. Cei care nu sint nascuti in judet vor primi certificatul in aceeasi zi, dupa ora 15, daca cererea respectiva a fost depusa pina la 12.30. Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj a facut posibil acest fapt cu ajutorul sprijinului tehnic venit din partea Consiliului Judetean Cluj. (I. O.)¤ Conserve de peste oprite de la comercializareInspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Cluj au desfasurat o serie de controale privind modul de comercializare si etichetare a conservelor de peste. Controlul s-a desfasurat in reteaua comerciala si au fost verificati 12 agenti economici. Au fost verificate 2.241,55 de kilograme de conserve de peste, din care 414,97 de kilograme au fost gasite cu abateri. Au fost oprite temporar de la comercializare 398,97 de kilograme, in valoare de 4.535,62 RON, iar 16 kilograme au fost oprite definitiv de la comercializare. (A. U.)¤ Ambasadorul SUA ajuta Palatul BanffyMuzeul National de Arta din Cluj-Napoca va gazdui miine, de la ora 10, ceremonia acordarii unor fonduri din partea lui Nicholas F. Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, in vederea realizarii lucrarii „Restaurarea balconului si a decoratiilor heraldice in piatra pe fatada de vest a Palatului Banffy". Important monument de arhitectura baroc din secolul al XVIII-lea, acesta are componente ce prezinta „un grad avansat de degradare, impunind interventia de urgenta pentru a se evita deteriorarea lor iremediabila". (F. T.)

CFR Cluj, in febra transferurilor

Atacantul lui FC Vaslui, Viorel Frunza (foto), este foarte aproape de a fi transferat in aceasta iarna de conducerea lui CFR. Oficialii din „Gruia" s-au inteles cu Adrian Porumboiu, finantatorul lui FC Vaslui, in privinta virfului moldovean, urmind ca saptamina aceasta sa fie puse la punct toate detaliile contractuale. Frunza este unul dintre golgheterii campionatului intern, cu 10 reusite in tricoul vasluienilor in acest sezon. Pe linga Frunza, conducatorii CFR-ului au negociat in aceste zile cu alti doi jucatori, un fundas brazilian si un atacant paraguayan, care urmeaza a fi prezentati oficial cit de curind.

Constitutia, in strada

Prefectura Cluj a marcat Ziua Constitutiei Romaniei printr-o actiune de impartire a unor exemplare a Constitutiei. Astfel, in 8 decembrie, prefectul Alin Tise, alaturi de echipe de angajati ai institutiei si echipe de voluntari constituite din elevi au impartit pe strazile municipiului 2.000 de exemplare ale Constitutiei Romaniei. Subprefectul Cynthia Curt, impreuna cu reprezentantul teritorial al Avocatului Poporului, Camelia Reghini, au stat de vorba si au impartit exemplare ale Constitutiei elevilor de la Grupul Scolar Tehnofrig si cursantilor Scolii de Agenti de Politie „Septimiu Muresanu". „Ziua Constitutiei Romaniei" se sarbatoreste din 1995, autoritatile publice si celelalte institutii publice avind obligatia de a arbora drapelul Romaniei si de a organiza actiuni si manifestari stiintifice consacrate dezvoltarii democratiei constitutionale in Romania.

Plantare de copaci in Parcul Central

Angajatii Ursus au iesit simbata cu mic, cu mare, la plantat copaci in Parcul Central „Simion Barnutiu" din Cluj-Napoca, incercind sa ofere tuturor un exemplu pentru ocrotirea si ingrijirea spatiului verde. Ursus, alaturi de alti parteneri, este membru fondator al campaniei „Milioane de oameni, milioane de copaci", care si-a propus sa planteze voluntar copaci in orasele mari ale tarii in fiecare primavara si toamna.In Parcul Central, actiunea de plantare s-a desfasurat in urma unui parteneriat cu Primaria municipiului, prima actiune de acest gen avind loc in luna noiembrie. Simbata, circa o suta de angajati ai Ursus au plantat in jur de doua sute de copaci din trei specii: stejar, prun ornamental si artar. „Cu totii cei de la Ursus sint mindri de actiunea lor si spera ca aceasta sa fie un exemplu pentru toti clujenii. Avem nevoie de spatii verzi, iar Parcul Central este mindria Clujului", a precizat Dan Paucean, director in cadrul Ursus.

Calian si Funar, vecini de palier!

PRM Cluj isi va muta sediul din Piata Unirii pe strada Memorandumului nr. 13, unde a primit repartitie de la Primarie. Si filiala judeteana a PC astepta un nou sediu la aceeasi adresa, insa a fost scoasa din proiectul care va fi dezbatut marti in Consiliul Local. Dar, potrivit directorului Directiei Fondului Imobiliar de Stat (DFIS) din Primarie, Stefania Ferencz, in cazul in care conservatorii accepta spatiul de pe Memorandumului, Primaria il va aloca chiar in sedinta de marti. „Ei nu erau hotariti daca il primesc sau nu si de aceea au fost scosi din proiectul sedintei Consiliului Local. Au spus ca nu le convine, ca nu arata bine", a aratat directorul DFIS. Astfel, Funar si Calian, fosti colegi inainte de dezertarea din PRM a lui Petru Calian, vor deveni vecini.Legat de spatiul PRM, presedintele filialei clujene, senatorul Gheorghe Funar, spune ca decizia de mutare a apartinut Primariei. „Primaria a solicitat mutarea tuturor partidelor care au in folosinta spatii ce ii apartin. Noi am facut o solicitare, acum o jumatate de an, pentru un nou sediu. Sa speram ca il vom primi cit de curind", ne-a declarat ieri presedintele PRM Cluj, senatorul Gheorghe Funar.Potrivit Stefaniei Ferencz, edilii au decis mutarea PRM din Piata Unirii pentru a comasa mai multe birouri ale municipalitatii in aceeasi zona centrala. Din aceasta cauza, a fost mutat si sediul Protopopiatului II Ortodox, care functiona in aceeasi curte cu PRM.Noul sediu de pe Memorandumului nr. 13 se intinde pe o suprafata de aproape 82 de metri patrati si are 7 camere. Doua dintre incaperi si un hol vor fi folosite in comun cu Uniunea Artistilor Plastici (UAP). Noua casa a PRM Cluj va fi inchiriata acestuia pentru urmatorii 2 ani, incepind cu data punerii in aplicare a hotaririi consiliului local.

Ingrijiri medicale made in UE

Mai ieftin decit o asigurare privata de sanatateO data cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, clujenii vor putea calatori in statele comunitare fara grija asigurarilor de sanatate. Pentru a beneficia de ingrijiri medicale, in caz de nevoie, clujenii care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de Asigurari de Sanatate la care sint inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului. Potrivit directorului general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, dr. Mircea Morosan, Cardul European de Asigurat nu va costa mai mult de 2 dolari. „Cei care au acest card nu vor mai avea nevoie sa plateasca alte asigurari medicale pentru calatorie", a precizat dr. Mircea Morosan.Cardul va avea o valabilitate de 6 luni si va putea fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania. Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decit cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private scumpe de sanatate in acest scop. Totusi, facilitatea ce va fi pusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la dispozitia asiguratilor, in conformitate cu directivele Comisiei Europene, nu va acoperi si tratamentul in strainatate al afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai al problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului.Cardurile clujenilor, confectionate la SibiuLa ora actuala, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se afla in faza de pregatire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente catre asigurati va incepe imediat dupa data de 1 ianuarie 2007. Solicitantii vor primi cardul, prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de 7 zile lucratoare de la data solicitarii. In cazul in care beneficiarii nu sint gasiti la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul Casei teritoriale de asigurari de sanatate la care sint inscrisi. Potrivit directorului CAS Cluj, teoretic, fiecare casa de asigurari de sanatate ar trebui sa poata emite cardurile necesare, insa pentru inceput vor exista doar doua sau trei centre care le vor confectiona. „Intr-o prima faza, noi vom primi cererile, insa le vom trimite la Sibiu, unde va fi unul dintre centrele care vor confectiona cardurile", a declarat dr. Mircea Morosan. Aceste carduri vor fi emise doar pentru platitorii de asigurari de sanatate. Tratament pe bani in unele cazuriTratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sint gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate sau invers. Spre exemplu, in Germania, asiguratii achita o co-plata de 10 euro pe zi de spitalizare pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic. Reciproc, si cetatenii altor state comunitare detinatori ai Cardului European de Asigurat vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra. 

Guvernul scoate 135 de miliarde pentru Cluj

Guvernul Romaniei a alocat, la final de an, peste 135 de miliarde de lei vechi din fondul de rezerva, pentru judetul Cluj. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a precizat ca banii sint destinati  bugetului propriu al Consiliului Judetean, pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii Aeroportului International Cluj-Napoca si pentru continuarea lucrarilor la sectiile clinice de neurologie I si II din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj. Alte aproape 6 miliarde de lei vechi sint destinate unor lucrari de reparatii la sediul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si 80 de miliarde de lei vechi sint destinate Consiliului Local Cluj-Napoca in vederea finantarii unor cheltuieli curente si de capital.„Pina la aceasta data, judetului Cluj i-au fost alocate in acest an pentru lucrarile de reparatii, intretinere si reabilitare a drumurilor judetene, dezvoltarii aeroportului si altor proiecte de infrastructura circa 400 de miliarde de lei vechi din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului", a subliniat Marius Nicoara.Decizia de alocare a banilor a fost luata in ultima sedinta de Guvern si a fost comunicata presedintelui Consiliului Judetean Cluj de catre premierul Calin Popescu Tariceanu.

Politia clujeana, in instanta cu Blaga

Intr-un comunicat remis presei de catre biroul mass-media al Inspectoratului de Politie Judetean Cluj (IPJ) se arata intentia conducerii institutiei de a-l da in judecata pe Grigore Blaga, fostul sef al Politiei judetului Cluj in perioada '97-'99. „Din continutul articolelor publicate reiese ca domnul colonel (r) Blaga Grigore face afirmatii tendentioase la adresa conducerii institutiei si a unor politisti cu functii de executie, afirmatii care creeaza un prejudiciu de imagine Inspectoratului de Politie Judetean Cluj. Astfel, fara a prezenta probe, domnul colonel (r) Blaga Grigore sustine ca o parte din politistii clujeni sint corupti si folosesc calitatea oficiala in interes personal", se arata in comunicat. Reprezentantii IPJ Cluj sustin ca, daca afirmatiile lui Blaga nu vor fi sustinute cu probe, au tot dreptul sa faca acest lucru.Grigore Blaga a tras, la sfirsitul saptaminii trecute, un semnal de alarma fata de coruptia din politie, de lipsa de rezultate, de existenta unor grupuri de interese ori de imbogatirea peste noapte a acestora, din diferite afaceri, fara a nominaliza, insa, pe cineva anume. Seful IPJ Cluj, comisarul Ioan Pacurar, a declarat ca este posibil ca atacurile lui Blaga sa fie o reactie la demararea unei anchete ce-l vizeaza pe un apropiat de-al acestuia, iar colonelul (r) sa incerce sa influenteze mersul investigatiilor.

Protest dupa gratii

Greva foamei si protest zgomotosAproximativ 50 de detinuti ai Penitenciarului de Maxima Siguranta din Gherla au protestat simbata dupa-amiaza pentru adoptarea proiectului de gratiere propus de Nati Meir. „Ieri (n.r., simbata), dupa ora 18, la citeva camere s-au solidarizat detinutii, insa nu au fost violenti. Au refuzat sa iasa la Sala de Mese si au protestat zgomotos", a declarat Petru Roman, comandantul Penitenciarului. Potrivit acestuia, arestatii s-au calmat ieri dimineata, dupa ce li s-a explicat impactul pe care o sa-l aiba protestul lor, si anume ca nu se iau decizii sub presiune. Actiunea de la Gherla vine dupa ce la mai multe inchisori din tara detinutii au incercat sa influenteze, prin formele de protest, adoptarea proiectului de lege de catre Parlament.Protest in 15 inchisoriProiectul de lege se refera la gratierea in intregime a pedepselor principale cu inchisoarea pina la 5 ani, precum si a pedepselor cu amenda aplicate de instante, prin hotariri definitive.Totodata, proiectul propune inlaturarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare aplicata de instantele de judecata in cazul minorilor care au comis fapte penale. Semnatarul acestuia, parlamentarul independent Nati Meir, a facut lobby personal pentru proiectul sau de lege, cu ocazia mai multor vizite prin inchisori.Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a luat masuri pentru stoparea protestelor din inchisori, in 15 dintre ele inregistrindu-se la sfirsitul saptaminii trecute nemultumiri ale detinutilor.  De asemenea, Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a cerut ieri directorilor de penitenciare din Romania sa evite luarea unor decizii restrictive fata de detinuti, apreciind, de asemenea, ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir este nepotrivita.

Atac la procurori

Man: „S-au incalcat procedurile legale"Liviu Man, presedintele Trustului „Gazeta", cercetat in stare de arest de citeva saptamini pentru santaj in forma continuata si constituirea unui grup infractional, cere audierea de urgenta in Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, solicitind dispunerea demararii unei anchete parlamentare independente pentru constatarea mai multor nereguli legate de anchetarea lui si a celorlalti invinuiti in acelasi dosar. In scrisoarea adresata parlamentarilor romani, Man condamna modul defectuos in care unele institutii ale statului si-au realizat sarcinile si atributiile specifice, folosirea institutiilor statului, inclusiv a justitiei, pentru reglarea unor conturi economico-politice ori presiunile la care au fost supusi, impotriva libertatii de exprimare a presei. Ziaristul mai considera ca s-a incalcat prezumtia de nevinovatie, ca este victima unor abuzuri, menite sa provoace falimentul publicatiilor sale: „Consider ca asistam la un atac la libertatea presei, intrucit demersul organelor de cercetare urmareste in mod vadit inchiderea publicatiilor trustului de presa pe care il conduc, din care fac parte trei cotidiane si cinci saptaminale", se evidentiaza in scrisoare. Nu in ultimul rind, Liviu Man declara ca arestarea lui si a colegilor lui s-a facut prin incalcarea mai multor proceduri legale. „Exceptiile invocate de aparatorii mei in momentul recursului si la prelungirea mandatului de arestare nu au fost luate in considerare de catre judecatori, cu unele mici exceptii", mai spune acesta.Uioreanu nu vrea sa influenteze Comisia de abuzuriMemoriul inaintat de Liviu Man va fi judecat de o comisie din care face parte unul dintre politicienii clujeni care a fost adesea atacat de publicatiile Trustului „Gazeta", deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu. Potrivit acestuia, primirea in audienta la Bucuresti a autorilor unor astfel de memorii se face numai in cazul in care neregulile evidentiate sint foarte grave. „Daca sint incalcari de procedura, putem verifica si lua masuri. Nu si daca este vorba despre probleme de fond", a comentat Uioreanu. Deputatul a declarat pentru Monitorul de Cluj ca nu va lua parte la decizia comisiei, pentru a ramine impartial, in conditiile in care el a fost tinta mai multor materiale de presa cu tenta negativa in publicatiile Trustului „Gazeta" si in conditiile in care a fost audiat, zilele trecute, ca martor in dosarul de santaj de presa. „Man nu va ajunge pe miinile mele personale, este vorba de o comisie intreaga si nu voi participa la luarea deciziilor, datorita motivelor enumerate mai sus", a precizat Horea Uioreanu.„Complotul" lui Toma RusIn solicitarea remisa la sfirsitul saptaminii trecute Parlamentului si opiniei publice de catre Liviu Man, se regasesc si acuze la adresa sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj, comisarul-sef Toma Rus. Man sustine ca el si colegii sai din conducerea trustului sint victimele unui „complot" pus la cale de Toma Rus alaturi de alti doi procurori. Seful DIICOT Cluj a refuzat sa comenteze in vreun fel afirmatiile lui Man, motivind ca este „in concediu". Mircea Hrudei, unul dintre cei doi procurori la care se refera Man, considera ca este vorba despre niste „aberatii". Acesta mai spune ca, potrivit principiului fundamental de separare a puterilor in stat, „puterea judecatoreasca si executiva nu pot interveni in mersul anchetei. Comisia respectiva poate constata unele abuzuri, insa aici nu este cazul. Dinsul (n.r., Man) incearca sa faca doar presiune".In arhivele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii mai exista un precedent de solicitare a audierii din partea unor ziaristi, inaintata de cei din conducerea cotidianului „Ziua de Iasi". Solicitarea acestora - cercetati si ei tot pentru santaj - a fost refuzata pe motiv ca nu era fondata. Milena Man, acuzata oficialSotia lui Liviu Man, Milena, a fost pusa vineri sub acuzarea de santaj si aderarea la un grup infractional, fiind cercetata in stare de libertate si neavind voie sa paraseasca Clujul pentru urmatoarele 30 de zile. Despre acest fapt, Liviu Man spune: „Sotia mea, mama a doi copii, care acum au ramas doar in grija ei, nu are nici o legatura cu ziarele si nu a desfasurat vreodata vreo activitate tangentiala sau directa in cadrul acestor publicatii. Consider ca punerea ei sub acuzare este cauzata de faptul ca procurorii intentioneaza sa ma determine sa ma autodenunt, dar si de faptul ca este singura persoana care incearca sa sustina aparitia ziarelor dupa arestarea mea".