Anunțuri

Comunicat de presă-Direcția de Asistență Socială și Medicală, din cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, implementează proiectul cod SMIS 2014: 135172 “Suntem alături de TINE (ri)!”

COMUNICAT DE PRESĂ

08.03.2021


Direcția de Asistență Socială și Medicală, din cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, implementează proiectul cod SMIS 2014: 135172 “Suntem alături de TINE (ri)!”, care este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Componenta 1 „Prima cameră” – Instrumente inovative pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială- Regiuni mai puțin dezvoltate, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9 – Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare Prioritatea de investiții 9.iv – Creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general Obiective specifice 4.12 Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții prin furnizarea de servicii la nivelul comunității şi 4.13 Creșterea numărului tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat (cu vârsta de până la 18 ani) pregătiți pentru a avea o viață independentă.

Beneficiar: Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM)


Partener 1: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Satu Mare (DGASPC SM)

Partener 2: Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Cluj


Perioada de implementare a proiectului: 04.01.2021-31.12.2023.

Valoarea finanțării: Bugetul total al proiectului este de 4.225.294,03 lei, din care 4.140.788,71 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă (98%), iar contribuția proprie a structurii parteneriale este de 84.505,32 lei (2%). Bugetul aferent Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală este de 2.393.361,72 lei, din care 2.345.494,83 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar 47.866,89 lei – contribuţie proprie. Valoarea totală a finanțării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Satu Mare este de 1.669.209,72 lei (din care 1.635.825,70 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, iar 33.384,02 lei contribuția proprie), iar cea a Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj- de 162.722,59 lei (din care finanțarea nerambursabilă este de 159.468,18 lei, iar 3.254,41 lei- contribuția proprie).


Obiectivul general al proiectului: Dezvoltarea unor pachete de servicii integrate la nivelul comunităţii pentru 52 copii şi/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu Mare, care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copiilor şi/sau care au părăsit sistemul instituţionalizat de protecţie a copiilor, în vederea asigurării tranziţiei de la sistemul instituţionalizat la servicii la nivelul comunităţii.

Obiectivele specifice ale proiectului:


– Creşterea accesului pentru un număr de 52 copii şi/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu-Mare într-o perioadă de 36 luni, la serviciile oferite la nivelul comunităţii;

– Dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a putea avea o viaţă independentă pentru un număr de 52 copii şi/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu-Mare într-o perioadă de 33 luni;

– Îmbunătăţirea posibilităţilor de integrare pe piaţa muncii pentru un număr de 52 copii şi/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu Mare într-o perioadă de 33 luni;

– Dezvoltarea unor servicii de locuire tip „Prima cameră” pentru un număr de 32 tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu Mare într-o perioadă de 24 luni;

– Îmbunătăţirea calificării profesionale pentru un număr de 52 copii şi/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu Mare într-o perioadă de 32 luni.

– Dezvoltarea unui program incluziv de mentorat pentru un număr de 52 copii şi/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Satu-Mare într-o perioadă de 36 luni.

Grupul țintă este format din 52 copii şi tineri care au părăsit sau care urmează să părăsească sistemul de protecţie specială a copilului, care poate fi distribuit în 2 categorii şi anume:

– 20 persoane care au părăsit sistemul de protecţie începand cu anul 2016 (cu vîrsta maximă de 25 de ani la momentul intrării în operaţiune) cu domiciliul/reşedinţa situată în mun. Cluj-Napoca;

– 32 persoane institutionalizate/care beneficiază de o măsură de protecţie specială: copii și tineri (cu vîrsta minimă de 16 ani împliniţi la momentul intrării în operaţiune) şi care urmează ca în următorii ani să părăsească sistemul de protecţie specială cu domiciliul/reşedinţa situată în judeţul Satu Mare.

Activitățile proiectului:

A.1. Managementul proiectului;

A.2. Identificarea, recrutarea grupului țintă și evaluarea nevoilor copiilor și tinerilor care urmează să părăsească sau au părăsit sistemul de protecție a copilului, cu asigurarea planificării intervenției individualizate pentru fiecare beneficiar;

A.3. Dezvoltarea și furnizarea unui program de servicii integrate destinate copiilor și tinerilor care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție specială a copiilor și/sau a tinerilor care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copiilor începând cu anul 2016;

A.4. Dezvoltarea și furnizarea unui program integrat de sprijin prin măsuri menite să faciliteze integrarea pe piața muncii a copiilor și tinerilor care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție a copiilor și/sau a tinerilor care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copiilor în ultimii 4 ani;

A.5. Sprijin acordat pentru susținerea tinerilor care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copilului prin acordarea de sprijin financiar pentru asigurarea unei locuințe și a plății utilităților;

A.6. Elaborarea unui Ghid de bune practici si diseminarea acestuia la nivelul unor actori sociali importanți.

Rezultatele așteptate ale proiectului:

1. Selecția și numirea membrilor echipei de proiect, conform structurii de personal prezentate în secțiunea Resurse umane implicate. Gestiunea financiară corespunzatoare a proiectului. Diseminarea materialelor de informare si promovare a proiectului (30 de afise, 150 mape, 150 pixuri personalizate, 150 caiete personalizate, 3 roll-up-uri, 250 pliante trifold, 1 pagina de socializare dedicată proiectului). În cadrul conferinței de lansare a proiectului se va realiza familiarizarea unui număr de 50 de participanți cu nevoile grupului țintă, obiectivele proiectului, precum și cu activitățile acestuia. În cadrul conferinței finale se va realiza familiarizarea uni număr de 100 de participanți cu problematica specifică, cu rezultatele proiectului, precum și cu conținutul ghidului de buna practică elaborat. Monitorizarea implementării tehnice a proiectului, concretizată sub forma a 36 de deplasări lunare ale echipei de management la sediile partenerilor, a 36 de rapoarte lunare de activitate/ pentru fiecare membru al echipei de implementare, în funcție de durata numirii în proiect, 12 rapoarte tehnice trimestriale,1 raport final de activitate.

2. 52 de copii și/sau tineri care corespund criteriilor de eligibilitate pentru a fi implicați în proiect, din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare, vor fi recrutați în vederea participării la activitățile proiectului. Va fi elaborata 1 listă cu tinerii recrutați, precum și 1 lista de rezervă, respectiv, vor fi completate 52 formulare de înregistrare individuala de către copiii și/sau tinerii participanți.

3. 52 copii și tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare, care urmează să părăsească sau care au părăsit sistemul de protecție a copilului, evaluați din punct de vedere psiho-social.

4. 52 planuri individualizate de intervenție/ protecție elaborate (fiecare beneficiar va avea întocmit un dosar personal, care va cuprinde documentația solicitată de legislația în vigoare).

5. 52 copii și tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de consiliere socială, inclusiv de informare, de intervenție socială și de acompaniere.

6. 52 de copii și/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca si din județul Satu-Mare au beneficiat de servicii de consiliere psihologica.

7. 52 de copii și/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de activități de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă.

8. 52 copii și/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de consiliere juridică.

9. 14 tineri (tineri ieșiți din sistemul de protecție, care au fost integrați cu succes, studenți voluntari de la facultățile de asistență socială și/sau psihologie) selectați și recrutați în vederea implicării în cadrul programului de mentorat.

10. 52 copii și/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de servicii de consiliere, orientare și inserție pe piața muncii.

11. 52 copii și/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de cursuri de calificare de nivel 2 (32 beneficiari), respectiv, de nivel 3 (20 beneficiari).

12. 32 tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de sprijin financiar pentru asigurarea unei locuințe și a plății utilităților. 1 lista de rezervă întocmita.

13. 52 copii și/sau tineri din municipiul Cluj-Napoca și din județul Satu-Mare au beneficiat de consiliere financiară și și-au îmbunătățit capacitatea de gestionare a resurselor proprii.

14. 1 Ghid de buna practică elaborat și diseminat la nivelul unor actori sociali relevanți (DGASPC-uri, SPAS-uri din țară, etc.), cu metodologia inovativă care a stat la baza serviciilor oferite grupului țintă.

 

Locul de implementare al proiectului: mun. Cluj-Napoca și județul Satu Mare;

Sediu proiect beneficiar/lider de parteneriat: Strada Venus, f.n. municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj

Sediu proiect partener 1: Strada Corvinilor, nr. 18, municipiul Satu-Mare, județul Satu Mare;

Sediu proiect partener 2: Strada Fabricii de Zahăr, nr. 51, municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj.

Date de contact DASM: e-mail: managementproiecte@dasmclujnapoca.ro, telefon: 0264/599.316, adresă: mun. Cluj-Napoca, str. Venus, nr. 20-22, jud. Cluj.

 

Director executiv - Mocan Aurel                           

Manager de proiect - Popa Arianda-Manuela

Proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter