monitorulcj.ro Menu

Anunțuri / Utile

Nouă campanie de colectare DEEE, sâmbătă – 26 Noiembrie 2016

În perioada 21-27 noiembrie se sărbătoreşte Săptămâna europeană pentru reducerea deşeurilor.

Aceasta se celebrează şi la nivel local printr-o serie de activităţi desfăşurate de mai multe organizaţii interesate de bunul mers al comunităţii din punct de vedere al protecţiei mediului şi nu numai.

Drept urmare, cu ocazia acestui eveniment sunteţi invitaţi să identificaţi care sunt obiceiurile din viaţa dumneavoastră care duc la risipă şi să încercaţi să le corectaţi.

De exemplu, înainte să ajungeţi în situaţia de a vă considera obiectele de care nu mai aveţi nevoie, deşeuri, se recomandă următoarele: 1.Refuzaţi să cumpăraţi lucruri care nu vă sunt cu adevărat necesare, 2.Reduceţi cumpărăturile (mai ales cele de alimente dacă observaţi că aruncaţi multe mâncare), 3.Reutilizaţi bunurile, 4. Reparaţi obiectele stricate sau solicitaţi ajutorul cuiva care se pricepe, 5.Recuperaţi materiale sau piese care pot fi utilizate ulterior în aceleaşi scopuri sau în alte scopuri.

Dacă totuşi ajungeţi să consideraţi că anumite obiecte care vă aparţineau sunt deşeuri, aveţi obligaţia să căutaţi cea mai bună soluţie pentru gestiunea acestora şi anume reciclarea lor.

În acest context încadrăm şi acţiunea de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice care va avea loc în 26 noiembrie 2016 şi va fi organizată de Rosal împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Astfel, dacă echipamentele de echipamentele electrice s-au defectat şi nu mai pot fi reparate aveţi posibilitatea să le aduceţi la punctele de colectare puse la dispoziţia dumeavoastră de către Rosal (pentru clienţii Rosal):
* Cartier Mănăştur - str. Bucium - zona garaj CTP
* Centru - zona Sala Sporturilor
* Cartierul Zorilor - intersecţia străzilor Gheorghe Dima şi Pasteur

La data anunţată, aceste puncte vor fi supravegheate de un angajat al societăţii în intervalul orar 0900- 1300, iar populaţia va avea posibilitatea să depoziteze DEEE în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătate.  Ulterior, acestea vor fi predate reciclatorilor.

Agenţii economici sunt rugaţi să anunţe în prealabil intenţia de a se debarasa de deşeurile electrice provenite din casare.

Conform contractului de salubritate, DEEE sunt preluate de operatorul de salubritate cu titlu gratuit, la solicitarea beneficiarului.

Colectarea selectivă a deşeurilor de echipamentele electrice şi electronice (DEEE) este un aspect important pentru protecţia mediului înconjurător dar şi pentru sănătatea populaţiei din următoarele considerente:

DEEE nu sunt biodegradabile şi conţin elemente toxice; DEEE distrug mediul datorită substanţelor toxice pe care le conţin şi care, depozitate necorespunzător, ajung în sol, ape şi aer; (ex. un televizor poate polua  50 m2 de sol timp de 30  ani, frigiderele conţin freon, o substanţă responsabilă de distrugerea stratului de ozon care protejează atmosfera de radiaţiile UV).

DEEE sunt în mare parte reciclabile; ex. telefoanele şi acumulatorii conţin materiale utile cum ar fi cupru, nichel, cadmiu, sticla, plastic, care ar trebui recuperate si nu aruncate la întâmplare; prin reciclarea componentelor din DEEE se evită/se micşorează extragerea de materii prime care duc la degradarea calităţii mediului.

Acest domeniu este reglementat de Ordonanţa de urgenţă nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice care abrogă Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010.

Rosal mulţumeşte clienţilor care au avut grijă ca aceste deşeuri să ajungă în locurile special amenajate pentru ca ulterior să fie reciclate prin intermediul agenţilor economici autorizaţi.

Informaţii suplimentare: dispecerat Rosal - tel. 0264-456863 (gratuit din reţeaua Romtelecom), sau 0786.429.553 (poate fi contactat sambătă între 9 si 13);

De anul acesta s-a stabilit ca aceste campanii să aibă loc lunar, în ultima zi de sâmbătă din lună. Astfel, următoarea acţiune de colectare a DEEE va fi organizată în data de 17 decembrie.