Actualitate

Cum a ajuns Primăria să datoreze 15.000 € firmei Unita Turism?

După ce anii trecuţi a obţinut în instanţă anularea unui certificat de urbanism, Unita Turism a cerut şi a obţinut în instanţă plata unei sume considerabile cu titlu de pretenţii şi cheltuieli de judecată.

Consilierii locali vor vota în şedinţa de vineri alocarea sumei de 64.309 lei (aproximativ 15.000 de euro) către Unita Turism Holding după ce Primăria Cluj-Napoca a pierdut un proces cu această societate.

Municipalitatea a pierdut în 2011 un proces cu Unita Turism Holding pentru că i-a eliberat un certificat de urbanism mult prea restrictiv pentru ce planuri avea societatea cu terenul situat pe Aleea Stadion nr. 1, pe locul fostului ştrand municipal. Acum, Primăria este obligată să plătească şi cheltuieli de judecată, bani care vor proveni din bugetul local.


Unita Turism, proprietarul ştrandului, vroia să reabiliteze bazinele şi să ridice o clădire de opt etaje pe terenul din zona Cluj Arena, însă Primăria nu a fost de acord şi a eliberat un certificat de urbanism care interzicea orice fel de construcţie. Unita a obţinut în instanţă anularea certificatului de urbanism şi acum a obţinut şi plata unor despăgubiri.

Iniţial, prin cererea de chemare în judecată formulată de Unita Turism Holding s-au solicitat cheltuieli de judecată în valoare de 755.228 de lei de la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Municipalitatea a declarat apel, apel care a fost admis în parte de Curtea de Apel Cluj şi a schimbat sentinţa Tribunalului prin reducerea onorariului avocaţial de la 747.549 la 58.125 lei, la care se adaugă taxele judiciare de timbre.


“Despăgubirile totale s-au ridicat la suma de 67.106 lei. De asemenea, urmare admiterii apelului, Curtea de Apel a obligat Unita Turism la plata către primărie a sumei de 5.243 lei, reprezentând cuantumul taxei judiciare de timbre în apel. Astfel, Primăria va trebui să plătească suma de 61.862 lei cu titlu de pretenţii şi suma de 2.447 cu titlu de cheltuieli de judecată către SC Unita Turism Holding SA”, se arată în referatul ce va fi supus votului consilierilor locali.

În 2011, reprezentanţii Unita Turism Holding s-au prezentat la o şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism care, anterior, au declarat proiectul ca inadecvat zonei.


La acea dată, presa locală scria că arhitecta care susţinea proiectul Unita Turism a explicat că beneficiarul doreşte amenajarea ştrandului existent, ridicarea unui turn de opt etaje, cu funcţiuni cu caracter sportiv: bazin de înot, sală de gimnastică medicală şi cabinete medicale, zonă de spa, şcoală de arbitraj, săli de judo, fitness, dans, biliard, tenis de masă, birouri pentru administraţie, o sală de conferinţe la ultimul nivel.

Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, spunea atunci că vechiul ştrand e clasat ca monument istoric şi că ar fi necesar punctul de vedere al Comisiei Monumentelor privind destinaţia terenului din zonă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter