Actualitate

„Un secol de publicitate în România”, la Casa Municipală de Cultură

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/16_ziua/07 expo reclame.jpg" border="0" width="450" height="256" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Anul expoziţional 2012 se va deschide la Casa Municipală de Cultură (CMC) din Cluj-Napoca cu un proiect dedicat reclamelor publicitare, începând din anul 1901 şi până în zilele noastre.</p>

Expoziţia este realizată în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş Bolyai.

Istoricul Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipală de Cultură, a arătat pentru Agerpres că expoziţia va prezenţa publicului „imagini surprinzătoare şi încântătoare”. El a amintit că în 1880 a fost fondată prima agenţie de publicitate din România. Până atunci, publicitatea era făcută prin anunţarea cu voce tare, prin strigare, în faţa prăvăliilor şi în zonele circulate, a denumirii mărfurilor.

Regina Maria a României, într-o reclamă la cremă


Agenţiile de publicitate au început să dezvolte strategii de marketing în jurul anului 1920. S-au făcut inclusiv cercetări de piaţă.

În 1924, Regina Maria a României, cunoscută în toată Europa pentru activitatea de pe front, cu echipele de sanitari voluntari, pentru salvarea răniţilor în timpul Primului Război Mondial, a acceptat să apară într-o reclamă pentru promovarea cremei „Pond’s Cold”. Ulterior, televiziunea a reuşit să surclaseze radioul în publicitate. Dar şi tonul publicităţii s-a schimbat, iar tehnologia digitală a transformat radical industria publicităţii.

„Ilustrate cu flori de câmp”


Un alt eveniment care va avea loc la Casa Municipală de Cultură va fi proiecţia filmul „Ilustrate cu flori de câmp”, în regia regretatului Andrei Blaier (1933 - 2011), care va rula mâine, 17 ianuarie.

„Este filmul care îl caracterizează pe Andrei Blaier, o creaţie surprinzătoare, originală, din anul 1975, pentru care regizorul a primit premiul ACIN. În lungmetrajul din 1975 joacă actorii Carmen Galin, Dan Nuţu, Draga Olteanu Matei şi Gheorghe Dinică”, a spus istoricul Ucu Bodiceanu.

În luna februarie, cinefilii sunt aşteptaţi la două manifestări devenite tradiţionale la Casa Municipală de Cultură - Săptămâna Filmului Portughez şi Zilele Filmului de Dragoste.

Ultimele Stiri
abonare newsletter