Actualitate

Noutăţi editoriale la Agronomia clujeană

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/16_ziua/colaj.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul deosebit de bogat în rezultate valoroase pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.</p>

Aşa se face că recunoaşterea strădaniilor întregii echipe a Agronomiei clujene nu s-a lăsat mult aşteptată. Într-un top al celor mai valoroase 12 universităţi din ţară, USAMV s-a clasat pe un onorant loc cinci, fiind singura dintre universităţile de profil prezentă în acest clasament.

Unul dintre punctele tari, care a cotribuit la succesul agronomilor clujeni, a fost editarea de carte ştiinţifică, iar între cei remarcaţi şi în anul 2011 s-a situat neobositul prof. univ. dr. Leon Sorin Muntean, preşedinte al Filialei Cluj a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi fost rector al USAMV timp de zece anii, între 1990 şi 2000.

Profesorul Muntean este autor al unui volum retrospectiv, „Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca – documentar pentru deceniul 1990 - 2000”, apărut la Editura AcademicPres, dar şi coordonator al lucrării „Fitotehnie – ediţia a II-a”, apărută la Editura Risoprint Cluj-Napoca, un manual la editarea căruia au mai contribuit prof. univ. dr. Solovăstru Cernea, prof. univ. dr. Gavrilă Morar, prof. univ. dr. Marcel Duda, conf. univ. dr. Dan Vârban şi şef de lucrări dr. Sorin Muntean, toţi de la Facultatea de Agricultură a Agronomiei clujene.

Un deceniu de învățământ agronomic

Primul volum, „Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca – documentar pentru deceniul 1990 - 2000”, prezintă realizările din deceniul 1990-2000, privind organizarea şi structura universităţii şi a facultăţilor, urmate de alte materiale documentare, publicate sau de arhivă, din legislaturile 1990-1992, 1992-1996, 1996-2000, perioadă în care autorul volumului, profesorul Muntean, a fost rector al USAMV.

La elaborarea volumului s-au folosit documente de arhivă (unele redate în facsimil), scrierile autorului şi ale colaboratorilor privind universitatea, Buletinul informativ al universitafii (nr. 1-16), volume aniversare etc. (citate în text). Volumul consemnează dezvoltarea şi modernizarea învăţământului academic agronomic clujean şi pe cei care l-au slujit, într-un deceniu de referinţă în evoluţia acestei instituţii.

De subliniat că în deceniul 1990-2000 au avut loc schimbări majore în organizarea şi structura USAMV Cluj-Napoca, aceasta fiind prima etapă de înnoire şi modernizare a învăţământului, în care s-au înfiinţat noi specializări şi s-a trecut la organizarea procesului de învăţământ şi a cercetării ştiinţifice, la dezvoltarea bazei materiale, dar şi a relaţiilor de colaborare internaţională ale universităţii.

Manual de fitotehnie

Manualul de „Fitotehnie”, aflat la a doua ediţie, păstrează structura primei ediţii, publicată în Editura AcademicPres în anul 2008.

Fitotehnia este o disciplină de profil în învăţământul agronomic şi o componentă de bază a ştiinţelor agricole. Plantele care fac obiectul fitotehniei, incluse în acest manual (cereale, leguminoase pentru boabe, plante oleaginoase, plante textile, plante tuberculifere şi rădăcinoase, tutun, hamei, plante medicinale şi aromatice), ocupă circa 80% din suprafaţa arabilă a României şi deţin o pondere însemnată între plantele cultivate pe glob. Ele asigură o mare parte din produsele necesare alimentaţiei oamenilor şi furajării animalelor, reprezentând şi o importantă sursă de materii prime pentru diferite industrii producătoare de bunuri de consum.

În prezentarea tehnologiilor pentru culturile agricole s-a pus accent pe elementele de noutate, pe măsurile tehnologice moderne, de înalta productivitate, eficiente economic şi nepoluante, precum şi pe soluţiile care vizează reducerea consumului de energie.

Manualul de Fitotehnie se adresează în principal studenţilor şi doctoranzilor facultăţilor de agricultură şi horticultură, care au în planul de învăţământ această disciplină, precum şi tuturor specialiştilor interesaţi în cunoaşterea celor mai importante elemente de bioecologie şi tehnologie de cultivare a plantelor de câmp în ţara noastră.

abonare newsletter