Actualitate

Temerile românilor în 2012

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/16_ziua/06 oameni pe strada eroilor rp 4.jpg" border="0" width="450" height="256" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cele mai mari nemulţumiri ale românilor sunt legate de banii pe care îi au, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).</p>

Nivelul de trai şi starea de sănătate sunt riscurile cele mai mari percepute de români, iar pe lista temerilor, în top, se află viitorul copiilor lor, preţurile, criminalitatea şi infracţiunile.

Peste 80% dintre respondenţii unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) se tem, în viitor, de o scădere a veniturilor, iar un procent similar dintre ei se tem de inflaţie. Trei sferturi dintre persoanele intervievate se tem de boală, iar pe jumătate dintre acestea le îngrijorează dobânda la bancă.

Printre cele mai mari temeri ale românilor se află cea pentru viitorul copiilor lor, motiv de îngrijorare pentru 83% dintre respondenţi, precum şi preţurile (81%), criminalitatea şi infracţiunile (80%). Aceste temeri sunt urmate de frica de boală (74%), de cea de tulburări sociale (70%), de şomaj (59%), de atac terorist (46%) şi de război (43%).

Cei mai mulţi români (81%) spun că, personal, simt efectele crizei economice, în timp ce 84% spun că familia lor este afectată de această criză, iar o proporţie similară, 85%, declară că această criză afectează bugetul familiei.

Doar 54% dintre români sunt mulţumiţi de sănătatea lor, în timp ce şi mai puţini sunt mulţumiţi de serviciul pe care îl au – 33%, de felul în care trăiesc – 31% sau de banii pe care îi au – 25%.

Din rău în mai rău

Respondenţii tind să considere că viaţa lor s-a înrăutăţit din 2010 în proporţie mai ridicată decât cum că s-ar fi îmbunătăţit sau ar fi rămas la fel. Astfel, lucrurile au mers mai prost în 2011 pentru 46% dintre ei, au mers la fel pentru 32% şi au mers mai bine pentru 22%. Românii devin şi mai pesimişti când sunt întrebaţi cum consideră că este viaţa oamenilor din localitatea în care trăiesc, comparativ cu anul anterior, întrucât 57% consideră că este mai proastă, 24% că este aproximativ la fel şi doar 11% că este mai bună. Această atitudine se accentuează şi mai mult când respondenţii se raportează la oamenii de la ţară, ei considerând în proporţie de 74% că viaţa acestora a fost mai proastă în 2011, comparativ cu 2010.

Când vine vorba de cauzele problemelor pe care le au, persoanele intervievate consideră în proporţie de 60% că veniturile sunt de vină în mare sau foarte mare măsură. Locul de muncă este considerat o sursă de probleme în mare sau foarte mare măsură de către 36% dintre respondenţi. 41% dintre persoanele intervievate ar schimba totul, dacă ar putea să îşi trăiască viaţa de la început. Doar 13% spun că nu ar schimba nimic, în timp ce 23% ar schimba mult, iar 21% ar schimba puţin.

Totuşi, rămânem optimişti

Cei mai mulţi dintre români, respectiv 61%, consideră că economia României a mers mai rău în 2011, în comparaţie cu anul 2010, în timp ce 29% consideră că a fost aproximativ la fel, iar 8% că a mers mai bine. În ceea ce priveşte situaţia economică proprie, cei mai mulţi respondenţi -46% - apreciază că aceasta a fost aproximativ la fel în 2011, comparativ cu 2010, în timp ce 44% consideră că a fost mai rea, iar 10% că a fost mai bună.

Cu toate acestea, românii îşi păstrează o anumită doză de optimism, atât pentru situaţia economică a ţării, cât şi pentru cea personală. Aşadar, 28% dintre respondenţi sunt de părere că economia ţării va merge mai bine în următorii patru ani, în timp ce 27% sunt optimişti privind economia localităţii, iar 32% privind propria situaţie economic.

Cei mai mulţi români (81%) spun că, personal, simt efectele crizei economice. Un procent asemănător de respondenţi (83%) se tem de o scădere a veniturilor, dar şi de inflaţie.

Un an mai cumpătat


Pentru anul 2012, majoritatea celor chestionaţi planifică să facă economii când vine vorba de anumite cheltuieli. Astfel, 73% spun că vor face economie la îmbrăcăminte, 70% la cadouri pentru familie sau apropiaţi, 68% la mers în vacanţă, 52% la încălzire, 48% la combustibil pentru autoturism, 41% la mâncare şi 35% la medicamente.

Participanţii la studiul IRES susţin că şi în 2011 au avut un comportament asemănător în ceea ce priveşte economiile, procentele fiind aproximativ egale cu cele enunţate anterior, însă un pic mai mici, ceea ce înseamnă că oamenii intenţionează să fie mai cumpătaţi anul acesta decât în anul trecut.

Aproape trei sferturi dintre persoanele intervievate consideră că vor fi nevoite să facă sacrificii financiare înainte de redresarea situaţiei economice. Dintre acestea, 90% cred că vor fi nevoite să renunţe la cumpărarea unor bunuri, iar 78% vor renunţa la anumite facilităţi, precum maşina, telefonul mobil sau vacanţele. Pentru 43% dintre cei chestionaţi, o soluţie ar reprezenta-o contractarea unui credit, pentru 28% vinderea unor bunuri, iar pentru 5% vinderea locuinţei. Studiul a fost realizat în perioada 21-22 decembrie, pe un eşantion de 1.455 de indivizi. Marja de eroare este de ± 2,7%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter