Actualitate

Cum au văzut străinii protestele din România

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/16_ziua/01 protest anti basescu guvern piata avran iancu _sc_06.jpg" border="0" width="451" height="257" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Jurnaliștii străini văd în protestele din România manifestarea nemulțumirii față de sărăcie.</p>

Protestele din acest week-end din marile orașe din țară au fost relatate pe larg de presa internațională care a subliniat că sunt cele mai ample mișcări de protest din ultimii 8 ani, dar și că au fost marcate de violență. Mișcările de protest au început inițial pentru susținerea lui Raed Arafat, însă, ulterior s-au transformat în mitinguri împotriva președintelui Traian Băsescu și actualului Guvern.

Sfârșitul de săptămână a fost marcat de proteste în toate marile orașe din țară. Inițial, participanții au ieșit în stradă nemulțumiți de noul proiect al Legii Sănătății, dar și să îl susțină pe Raed Arafat, însă ulterior mitingurile s-au transformat într-o acțiune de protest împotriva președintelui Traian Băsescu. În ciuda faptului că proiectul Legii Sănătății a fost retras vineri de către Președinție, protestele au continuat.

Presa străină: cele mai importante proteste din 2004 încoace

Protestele din week-end au fost relatate pe larg de toate marile agenții de știri și televiziuni internaționale precum CNN, BBC, Euronews, Associated Press sau France-Presse. Agenţia Press Association notează că acestea sunt cele mai ample proteste organizate în România după venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004. Conform Associated Press, protestele sunt rezultatul „stării de nemulţumire în legătură cu reducerile salariale, diminuarea indemnizaţiilor sociale, majorarea taxelor şi corupţia generalizată”.

„Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în cursul protestelor faţă măsurile de austeritate, cel puţin nouă persoane fiind rănite”, relatează BBC, citat de Mediafax, explicând că manifestaţiile au izbucnit în semn de solidaritate cu Raed Arafat, extinzându-se treptat pe fondul nemulţumirii generale faţă de politicile Guvernului de la Bucureşti. CNN a relatat, de asemenea, despre conflictele dintre participanți și jandarmi.

Conform Agerpres, Rodica Petre, unul dintre manifestanții din București a declarat pentru France Presse că „nu mai putem suporta sărăcia. Este deja prea mult”. Agenţia franceză de presă aminteşte de îngheţarea pensiilor şi de reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsuri impuse de guvern din iulie 2010.

100 de protestari la Cluj-Napoca


În Cluj-Napoca, sâmbătă și duminică, aproximativ 100 de persoane s-au adunat în Piața Unirii. Oamenii au scandat lozinci precum „Jos Băsescu”, „Nu puneți cătușe democrației”, sau „Avem încredere în Raed Arafat”. Oamenii nu s-au mulțumit să protesteze doar în Piața Unirii ci au mers pe Bulevardul Eroilor până în Piața Avram Iancu.

Cu toate că mitingul nu a avut autorizație, participanții nu au fost amendați de jandarmi. Aceștia din urmă doar le-au împărțit fluturași prin care erau atenționați că riscă amenzi din cauză că mitingul nu este autorizat.

În București, conflicte violente între protestari și jandarmi

Dacă mișcările de protest din Cluj-Napoca au fost pașnice și cu un număr mic de participanți, în București, cele aproape 12 ore de proteste au fost presărate de conflicte violente între participanți și jandarmi. Peste 1.000 de persoane au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale, dar și numele fostului subsecretar de stat, Raed Arafat.

Spre seară, manifestația din București a devenit violentă din cauza conflictelor între protestatari și jandarmi. Potrivit Agerpres, forţele de ordine au intervenit în cursul serii de sâmbătă, de mai multe ori pentru îndepărtarea de pe carosabil a protestatarilor. Aceştia s-au îmbrâncit de mai multe ori cu jandarmii, au aruncat către aceştia cu diverse obiecte.

20 de manifestanți răniți și 50 amendați

Jandarmii, echipaţi cu scuturi şi căşti, au folosit şi bastoanele din dotare împotriva manifestanţilor care au aruncat cu pietre, petarde şi pet-uri. În timpul confruntărilor, cinci jandarmi au necesitat îngrijiri medicale, dintre care trei au fost trasferaţi la spital. Totodată, sâmbătă până la ora 23.00, un număr de 20 de persoane din rândul manifestanţilor au avut nevoie de asistenţă medicală. De asemenea, 50 de persoane au fost amendate după ce au participat la proteste.

Ultimele Stiri
abonare newsletter