Actualitate

Harghitenii, înarmați până-n dinți

<p>Aproximativ 3.700 de arme letale şi neletale sunt deţinute legal, în judeţul Harghita, existând o tendinţă de creştere a numărului de deţinători.</p>

 

Şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Harghita, comisar şef Ştefan Teslovan, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că cele 3.700 de arme sunt deţinute de 2.700 de persoane. Există unii deţinători, cu precădere vânătorii pasionaţi, care au mai multe arme, chiar şi câte cinci sau şase.

Din totalul armelor deţinute legal în judeţ, 1.700 sunt neletale, iar restul sunt arme letale.

Comisarul şef Teslovan spune că se înregistrează, la fel ca şi la nivel naţional, o tendinţă de creştere a numărului de arme, cu precădere a celor de autoapărare şi agrement.

Potrivit sursei citate, în judeţ există disciplină în păstrarea şi mânuirea armelor, singurul incident la vânătoare înregistrat în ultimii 11 ani fiind cel de săptămâna trecută, când un vânător şi-a împuşcat accidental un coleg în picior.

„Noi periodic facem controale, prin sondaj, la deţinătorii de arme, pentru a vedea dacă respectă măsurile de siguranţă. Arma trebuie păstrată în fişet metalic, iar cheia trebuie să rămână la proprietar. În plus, unele piese trebuie păstrate separat, pentru a evita ca arma să ajungă întreagă în mâna vreunui hoţ”, a declarat şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Deţinătorii de arme trebuie să obţină, din cinci în cinci ani, o autorizaţie de la Poliţie şi trebuie să întrunească mai multe condiţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter