Actualitate

Românii au câștigat anul trecut 100 de lei la salariu

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/27_ziua/03-chelner grand hotel italia gala laureatilor ccicj _sc_001.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Salariul mediu net a crescut cu 100 de lei în decurs de un an, însă sporul real, ajustat cu rata inflaţiei, este de câteva zeci de lei.</p>

Salariul mediu net a crescut de la 1.377 de lei, cât era înregistrat în noiembrie 2010 la doar 1.491 de lei în decurs de un an. Diferenţa în plus de aproximativ 100 de lei este diminuată însă de creşterea preţurilor. Astfel, câştigul real al românilor s-a majorat cu doar câteva zeci de lei. Creşterea nesemnificativă este explicată prin scăderea ofertei de locuri de muncă.

„În 2011 a fost încă o perioadă de criză, locurile noi de muncă au fost puţine astfel că angajaţii nu şi-au renegociat contractele fiind bucuroşi că au unde să lucreze”, declară directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

Anul acesta sunt însă şanse de creştere semnificativă a salariilor clujenilor potrivit lui Don, în ciuda plecării Nokia datorită liberalizării circulaţiei forţei de muncă. „În 2012 poate interveni situaţia lipsei de personal calificat din cauza migraţiei survenite pe fondul renunţării la interdicţii privind libera circulaţie din partea mai multor ţări din UE”, precizează directorul AJOFM Cluj.

Cel mai bine şi cel mai prost plătiţi angajaţi

Domeniile care înregistrează cele mai mari salarii medii, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) sunt intermedierile financiare şi asigurările. Astfel, un consultant financiat primea în mână, în noiembrie 2011, în medie 3.705 lei, faţă de cei 3.380 de lei cu care era remunerat cu un an în urmă.


La polul opus se situează salariilor celor care lucrează în hoteluri şi restaurante. Dacă în 2010 primeau 804 lei, pe parcursul lui 2011 câştigurile salariale au crescut cu doar 50 de lei.

Diferenţa majoră este cauzată de particularităţile celor două domenii. „Cele mai mici salarii sunt pentru munca în restaurante şi hoteluri deoarece angajaţii primesc bonusuri şi bacşişuri care rotunjesc veniturile. Totodată, cel mai mare nivel mediu de remunerare din intermedieri financiare şi asigurări se explică prin plata unui salariu fix plus comision. Angajatorii oferă salarii fixe mai mari pentru că se doreşte păstrarea angajatului împreună cu portofoliul de clienţi pe care îl deţine, iar salariatul este motivat să obţină rezultate mai bune datorită comisioanelor”, explică Daniel Don.

Primele de sfârşit de an au crescut salariile într-o lună cu 34 de lei


Salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie 2011 de 1.491 lei, în creştere cu 2,3% (34 lei) faţă de octombrie şi cu 8,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Majorările se datorează acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sfârşitul de an), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă) şi totodată realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter