Actualitate

Legea eutanasierii câinilor fără stăpân, neconstituțională

<p>Curtea Constituţională a decis, ieri, că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.</p>

 

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, făcută în 25 noiembrie 2011 de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.

Conform Mediafax, anunţul privind neconstituţionalitatea legii a fost primit cu urale de membrii organizaţiilor de protecţie a animalelor care au protestat miercuri la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curţii Constituţionale.

Neadoptarea acestei legi a fost cerută de regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici şi societatea civilă. Potrivit acestora, problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii, consideră semnatarii sesizării.

„Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitate şi stricte, cu caracter excepţional”, potrivit sesizării.

În Cluj-Napoca, Primăria a anunțat că nu va eutanasia câinii comunitari, ci va continua ridicarea lor de pe stradă, la sesizarea cetățenilor, ciparea lor, sterilizarea și deparazitarea.

La sfârșitul anului trecut, peste 50 de clujeni au protestat în centrul orașului împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân. Reprezentanții ONG-urilor clujene de protecție a animalelor consideră că cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi este sterilizarea câinilor comunitari, dar și a celor cu stăpân, fără valoare chinologică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter