Actualitate

Marş al tăcerii împotriva crematoriului uman

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/27_ziua/02-protest crematoriu manastur _sc_002.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Politicienii cer şi ei suspendarea hotărârii CL de construire a crematoriului.</p>

Aproximativ 300 de locuitori ai Cartierelor Mănăştur şi Zorilor au participat în cursul dimineţii de ieri la un marş al tăcerii prin care au protestat faţă de construirea unui crematoriu uman în fosta capelă din cimitirul Mănăştur.

La protest au participat şi deputaţii Mircia Giurgiu şi Horia Uioreanu, care au susţinut iniţiativa clujenilor. Marşul a început la ora 12 din zona cimitirului şi a continuat pe Calea Mănăştur, strada Moţilor, unde oamenii s-au oprit în faţa Primăriei. Mircia Giurgiu, însoţit de preoţii parohi Dan Hognogi şi Călin Popovici, dar şi câţiva participanţi la marş au depus un memoriu semnat de peste 1000 de persoane. Aceştia solicită reprezentanţiilor Primăriei mutarea locaţiei stabilite pentru construirea crematoriului uman.

„Noi contestăm locaţia acestuia. Nu este normal ca un crematoriu uman să fie construit în mijlocul unui cartier de 100.000 de persoane şi în apropierea unor instituţii de învăţământ unde studiează 5.000 de copii”, a explicat Giurgiu.

Marşul a continuat până în faţa Instituţiei Prefectului Cluj, unde s-a depus acelaşi memoriu prin care i se solicită prefectului Florin Stamatian să ia atitudine împotriva construirii crematoriului. La rândul său deputatul PNL Horia Uioreanu s-a declarat de acord cu iniţiativa celor care au ieşit în stradă.

USL vrea revocarea hotărârii CL

De asemenea USL Cluj a depus un memoriu la Prefectura Cluj prin care îi cere prefectului să facă demersurile necesare pentru revocarea hotărârii Consiliului Local. Memoriul a fost depus de consilierii municipali Steluţa Cătăniciu şi Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, împreună cu senatorul PNL Marius Nicoară.

„Prin intermediul memoriului îi solicităm dlui Florin Stamatian, prefect al judeţului Cluj să ceară Consiliului Local revocarea HCL nr. 405/18 din octombrie 2011 prin care s-a aprobat asocierea municipiului Cluj-Napoca cu SC RDK Crematorium SRL (...) în vederea amenajării unui crematoriu uman şi înfiinţarea unor servicii de incinerare umană, deoarece hotărârea nu a respectat dispoziţiile Legii nr. 52/2003 care reglementează transparenţa decizională în administraţia publică, precum şi procedura privind participarea cetăţenilor la procesul de elaborare a actelor normative şi la procesul de luare a deciziilor”, a declarat Marius Nicoară.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, consideră că pentru construirea acelui crematoriu trebuie să existe acordul locuitorilor din cartierele Mănăştur şi Zorilor.
„Pentru un crematoriu ar fi trebuit să avem în primul rând acordul locuitorilor din cartierele Mănăştur şi Zorilor. Asocierea dintre primărie şi o firmă privată ar fi trebuit făcută abia după ce am fi avut o dezbatere publică pe acest subiect. Problema pe care o ridicăm nu ţine de utilitatea acestui crematoriu, însă în nici un caz nu poate fi amplasat în mijlocul unui cartier locuit de peste 100.000 de oameni”, a declarat Remus Lăpuşan.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în şedinţa din 18 octombrie 2011, un proiect de hotărâre privind asocierea cu SC RDK Cremation în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta cimitirului din cartierul Mănăştur. Prin hotărâre, societatea în cauză se obligă să achite Primăriei Cluj-Napoca o sumă de 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter