Actualitate

„Nabucco 12” - spectacol-eveniment la Opera Naţională Cluj

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/26_ziua/01 alexander hausvater conferinta de presa nabucco 12 _sc_05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Direcţia de scenă este semnată de celebrul regizor Alexander Hausvater, aflat la prima montare a operei lui Verdi.</p>

Alexander Hausvater, celebrul regizor de teatru şi operă, aflat pentru prima oară în postura de creator la Cluj, va prezenta premiera spectacolului de operă „Nabucco 12”, după „Nabucodonosor” de Giuseppe Verdi.

Spectacolul va avea loc duminică, 16 ianuarie, de la ora 18.30.

Când opera devine revoluţie

„Nabucco 12” se vrea a fi spectacolul eveniment al stagiunii 2011-2012 a Operei Naţionale din Cluj şi după toate semnele are reale şanse să devină un reper cultural de o certă valoare. Este vorba aici atât de echipa de artişti extrem de talentată care a contribuit la realizarea spectacolului, începând cu Hausvater şi terminând cu ultimul corist, cât şi de opera în sine, „Nabucodonosor” de Verdi, aceasta fiind caracterizată ca pasul care a marcat un punct extrem de important în cariera marelui compozitor.

„Nu întâmplător m-am gândit la Alexander Hausvater când l-am invitat la Cluj pentru a pune în scenă această operă. Cunoşteam realizările lui în acest domeniu şi îmi doream ca «Nabucco» să fie evenimentul stagiunii, aşa că am lansat invitaţia. «Nabucco» este una dintre operele cu cele mai multe versiuni puse în scenă până acum, dar vroiam altceva, ceva care să se plieze pe ceea ce trăim noi în ziua de azi. Spectacolul poartă denumirea de «Nabucco 12» (2012 - n.r.) pentru a semnifica momentul în care a fost creat, total diferit faţă de celelalte variante şi pentru a rămâne un reper pentru următoarele generaţii care îl vor vedea, poate. A fost creat în acest moment, care nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a făcut până acum”, a declarat Rareş Trifan, directorul Operei Române din Cluj-Napoca.

La rândul său, regizorul Alexander Hausvater a declarat că a ales să pună în scenă „Nabucodonosor” pentru că este o operă clasică, care a trecut de toate barierele timpului şi care a marcat un moment crucial în opera lui Verdi. „La premiera mondială, care a avut loc la Teatro alla Scala din Milano, în 9 martie 1842, studenţii prezenţi la spectacol au înţeles pe deplin că nu au de-a face numai cu muzica de operă, ci cu o adevărată revoluţie pe care aceasta o poate declanşa în conştiinţa oamenilor. Nu este vorba numai despre evrei, ci despre toate popoarele care reuşesc să îşi creeze o lume nouă, desfinţând-o pe cea veche. Am făcut, automat corelaţia cu ceea ce trăim noi astăzi. Într-o Românie în care lumea acceptă condiţii oribile de viaţă fără să facă nimic. Iar «Nabucco» ne spune că putem schimba ceva, dacă avem curaj”, a explicat Hausvater.

De ce la Cluj? De ce acum?

Hausvater spune că a ales Opera din Cluj pentru montarea acestui spectacol pentru că oraşul nostru este unul al culturii, cu un public rafinat, deschis spre operă, spre noutatea la care aceasta tinde şi pentru că aici a existat odată o comunitate evreiască extrem de puternică. De ce acum? „Sunt anumite opere care trebuie refăcute pentru fiecare generaţie în parte, pentru ca fiecare dintre noi să poată recunoaşte într-o montare ceva din propria lui lume. «Nabucco» este una dintre aceste opere. După atâta vreme în care am lucrat în condiţiile în care am făcut-o, 12 înseamnă ceva care a ajuns să ne reprezinte”, a declarat Hausvater.

„Vă oferim un spectacol de o expresivitate dusă la perfecţiune, un spectacol de o valoare aristică pe care nu am mai întâlnit-o până acum”, a declarat la rândul său dirijorul Adrian Morar.

Regizorul Hausvater

Alexander Hausvater s-a născut în 1949 la Bucureşti. A părăsit România la vârsta de 10 ani, emigrând împreună cu familia în Israel, unde a rămas până în anul 1967 şi unde a absolvit cursurile Universităţii din Tel Aviv. A plecat apoi în Irlanda, unde a urmat cursuri de literatură dramatică la Universitatea din Dublin şi unde a debutat, în 1971 cu spectacolul „Năzdrăvanul Occidentului”. După Dublin a urmat Montreal, unde a fondat „Montreal Theatre Lab”. Opera teatrală a regizorului însumează peste 160 de spectacole puse în scenă în Irlanda, Israel, Canada, SUA şi Germania.

A revenit în România în anul 1990, când a avut un succes răsunător cu „...au pus cătuşe florilor”, după F. Arrabal, la Teatrul Odeon. De atunci montează periodic în România, trecând prin teatrele de la Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Arad, Oradea.

La Opera Naţională Bucureşti a pus în scenă opera „Il trovatore” de Verdi, iar acum urmează, la Cluj-Napoca, premiera lui „Nabucco 12”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter