Actualitate

Mănăşturenii preferă groapa în locul focului

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/30_ziua/01-deschidere.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />De ce nu sunt de acord clujenii cu crematoriul uman din Mănăştur?</p>

Amenajarea unui crematoriu uman în fosta capelă din cimitirul din cartierul Mănăştur continuă să işte discuţii aprinse la Cluj-Napoca. După ce Primăria a solicitat un punct de vedere oficial Centrului Regional de Sănătate Publică cu privire la amenajarea acestuia în locaţia amintită şi după ce s-a anunţat că până la primirea răspunsului realizarea acestuia se suspendă, a venit rândul reprezentanţilor Bisericii, a lui Mircia Giurgiu şi a Asociaţiei „Părinţi Clujeni” să intre în scenă şi să se opună categoric realizării acestui proiect.

Incinerearea trupului nu e obicei creştinesc

Dan Hognogi, paroh la Biserica Adormirea Maicii Domnului, situată în apropiere de locaţia aleasă pentru construirea crematoriului uman, susţine că el şi enoriaşii pe care îi păstoreşte au fost luaţi prin surprindere de veste, mai ales că aceasta a venit în preajma sărbătorilor de iarnă.

„În urma unor discuţii, am aflat că nici un locuitor din zonă nu a fost întrebat ce părere are despre această iniţiativă. Mă deranjează faptul că nu s-a organizat o dezbatere publică cu privire la acest subiect cu nimeni care locuieşte în zona respectivă. Biserica s-a opus şi se va opune cu vehemenţă practicii de incinerare a trupului după moarte. Din punct de vedere creştin, trupul omului are o valoare inestimabilă, este templu al Duhului Sfânt şi este chemat la Înviere, de aceea nu poate fi incinerat. Enoriaşii au pornit iniţiativa de a strânge semnături pentru a lua atitudine faţă de hotărârea Consiliului Local de a se construi un crematoriu uman în fosta capelă din Mănăştur. Până acum s-au strâns peste 500 de semnături împotriva construirii acestuia, care, împreună cu um memoriu vor fi depuse la Primărie şi la Prefectură”, a precizat părintele paroh.

La rândul său, părintele Călin Popovici, de la parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, a făcut apel la o trezire civică şi a conştiinţei religioase a clujenilor. „Trebuie să facem ceva în această privinţă, să aflăm, în primul rând, ce vor oamenii, nu să se facă numai ce vor politicienii. Dacă este nevoie putem organiza un referendum local pe această temă. S-au mai văzut cazuri. Avem toate argumentele morale şi religioase împotriva incinerării: omul rămâne o personalitate şi după moarte, iar practica incinerării este total străină de gândirea noastră”, a precizat părintele Călin Popovici.

Noxe, „în dar” pentru copii

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei „Părinţi Clujeni”, susţin că nici nu poate fi vorba de construirea unui crematoriu în cartierul Mănăştur. „Vorbim aici de faptul că în zonă există grădiniţe, creşe şi şcoli frecventate de peste 5000 de copii care vor fi afectaţi de noxele emanate de crematoriu. Să luăm o substanţă care va fi emanată în aer de crematoriu: dioxidul de sulf, care poate duce la infecţii ale tractului respirator. Nu ne putem juca cu sănătatea oamenilor şi mai ales a copiilor. Noi nu suntem împotriva înfiinţării unui astfel de crematoriu, ci, suntem împotriva locaţiei unde se vrea a fi amplasat. Trebuie să blocăm acest proiect”, a declarat Emil Şteţco, reprezentant al Asociaţiei.

Acociaţia „Părinţi Clujeni” a anunţat organizarea unui marş al tăcerii în cursul zilei de astăzi, prin care protestează împotriva construirii crematoriului.
Deputatul independent Mircia Giurgiu a declarat că susţine această mişcare şi că şi el este împotriva construirii crematoriului uman în cartierul Mănăştur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter