Actualitate

IRES: Salarii de minim 2.000 de lei pentru o viaţă decentă

<p>În jur de 24% dintre români apreciază că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 43% consideră că banii câştigaţi abia le ajung de la o lună la alta, relevă un studiu sociologic al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).</p>

De asemenea, 21% dintre cei chestionaţi consideră că reuşesc să se descurce cu banii pe care îi au.

Potrivit aceluiaşi sondaj, cei mai mulţi dintre români - 41% - susţin că ar avea nevoie de minimum 2.000 de lei pentru o viaţă decentă, iar 34% ar avea nevoie de minim 1.000 de lei. Tot pentru o viaţă decentă, 4% dintre cei chestionaţi spun că ar avea nevoie de 500 de lei lunar, în timp ce la polul opus se află 6% dintre români, care spun că ar avea nevoie de 8.000 de lei lunar. „Măsurile de reducere a salariilor, situaţia şomajului, precum şi climatul economic general îi determină pe români să nu fie foarte pretenţioşi în ceea ce priveşte veniturile. (…) Pragul minim al venitului este considerat a fi la 2.000 de lei mai degrabă de bărbaţi, persoane cu studii superioare şi locuitori ai mediului urban. În comparaţie cu anul 2010, scade salariul mediu considerat decent de către respondenţi”, arată realizatorii studiului sociologic.

Studiul IRES a fost realizat pe 13 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.435 de subiecţi, cu o marjă de eroare de ± 2,6%.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter