Actualitate

Expoziţie şi proiecţie de film în memoria Holocaustului

<p>Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă, organizează în data de 13 ianuarie, de la ora 18, vernisajul expoziţiei „Justes de France” (Drepţii Franţei).</p>

 

Expoziţia e creată de Memorialul Holocaustului din Paris şi este dedicată memoriei Holocaustului şi aniversării eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz. De asemenea, cu această ocazie va rula şi filmul „Drepţii”, de Nicolas Ribowski, el însuşi salvat de la deportare. Filmul a fost realizat în onoarea francezilor care au salvat vieţile evreilor, punându-şi propriile vieţi în pericol.

Istoria Holocaustului nu ar fi complet evocată fără a-i aminti pe cei care, adesea punându-şi viaţa în pericol, şi-au făcut un ţel din a salva evreii persecutaţi. Acţiunile lor au reprezentat o rază de speranţă în istoria întunecată a celui de-al Doilea Război Mondial şi ar trebui să fie recunoscute pentru a rămâne, la rândul lor, mărturii ale comportamentelor care au redat  încrederea în specia umană. Expoziţia le este dedicată.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tăcerea din jurul persecuţiilor ale căror victime erau evreii părea să arate că Europa fusese cuprinsă de teamă, de indiferenţă şi de faptul că oamenii se resemnaseră să colaboreze cu naziştii. Cu toate acestea, în fiecare dintre ţările implicate în război, au existat femei şi bărbaţi care s-au revoltat, şocaţi de crimele atroce la care erau martori. Mai ales în Franţa, „Drepţii” au fost numeroşi, ajutând două treimi dintre evrei să supravieţuiască celui de-al Doilea Război Mondial, în ciuda contribuţiei zonei Vichy la deportarea acestora.

Respectând îndeaproape cronologia marilor etape ale conflagraţiei, expoziţia aduce în prim plan documente care reconstituie acţiunile de salvare întreprinse ca reacţii la dispoziţiile legislative de persecutare a evreilor din Franţa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter