Actualitate

Asteroid botezat după un fost director al Observatorului Astronomic Cluj

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/24_ziua/07 asteroizi-ro.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; border: 0pt none; float: right;" />Primul asteroid care a primit un nume românesc poartă numele lui Constantin Pârvulescu, profesor de astronomie şi fost director al Observatorului Astronomic din Cluj.</p>

O statistică realizată de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” prezintă numele românești pe care le poartă unele cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete.

Acestea au fost botezate cu numele unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi sau Hariclea Darclée. Asteorizii cu nume de români fac parte din centura principală de asteroizi, situată între Marte şi Jupiter.

Primul asteroid care a primit un nume românesc a fost, potrivit Mediafax, cel cu numărul 2331. Acesta poartă numele lui Constantin Pârvulescu: 2331 Parvulesco. A fost descoperit în 1936 de astronomul Delporte, în Belgia şi are un diametru situat între 11 şi 24 km. Face o rotaţie în jurul Soarelui o dată la 3,78 ani şi se poate apropia de Terra la 140.000.000 km. Constantin Pârvulescu a fost profesor de astronomie la Cernăuţi, Timişoara şi Cluj, dar şi directorul Observatorului Astronomic din Cluj.

Asteroidul a fost numit Parvulesco şi după fiica astronomului, Carina Parvulesco, profesor de astronomie în SUA.

Asteroizii Enescu și Brâncuși

Primul asteroid care poartă numele unui artist român este 6429 Brâncuşi. Asteroidul a fost descoperit în 1971, la Observatorul de la Palomar din SUA, face o rotaţie în jurul Soarelui o dată la 3,16 ani şi se poate apropia la 100.000.00 km de Terra. Diametrul său este estimat între 4-9 km.

Asteroidul 9493 Enescu poată numele celui mai cunoscut compozitor român: George Enescu. A fost descoperit în 1971, la Observatorul de la Palomar, este situat la peste 250.000.000 km depărtare şi are până în 9 km diametru.

Craterele Eminescu de pe Mercur și Spiru Haret pe Lună

În aprilie 2008, un crater de pe Mercur a primit numele Eminescu. Craterul are 125 km în diametru şi s-a format mai recent decât restul craterelor de pe Mercur.
Primul nume românesc de pe Venus este cel al Elenei Văcărescu. Craterul, aflat în emisfera sudică a planetei, are un diametru de 31,5 km şi a primit numele Elena Vacărescu în 1994.


Un alt nume al unei personalităţi româneşti pe Venus este cel al sopranei Hariclea Darclée. Acesta este dat unei formaţiuni vulcanice, numită „patera”, cu un diametru de 15 km. Numele a fost aprobat în 2003.

Singurul crater cu nume românesc de pe Lună se numeşte Haret, după matematicianul-astronom Spiru Haret.

Alte cratere care au primit nume proprii feminine sunt și Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina și Esterica, nume evident românești.

Foto: astro-urseanu.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter