Actualitate

Premiul itinerant „Bánffy Miklós“, acordat actorului András Hatházi

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/24_ziua/06 hathazi_andras_banffy_vandordij_foto_biro_istvan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Teatrul Maghiar de Stat Cluj i-a înmânat actorului András Hatházi distincţia pentru cea mai excepţională performanţă artistică a anului 2011.</p>

Actorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, András Hatházi, a fost distins, la începutul acestui an cu Premiul itinerant „Bánffy Miklós”.

Premiul acordat de consiliul artistic al teatrului recunoaşte cea mai excepţională performanţă artistică a stagiunii precedente.

„András Hatházi a devenit în anii trecuţi unul dintre cei mai buni actori”, a menţionat András Visky, directorul artistic al Teatrului Maghiar, la festivitatea de decernare. „Rolurile lui sunt importante şi foarte curajoase. Vorbeşte în diverse limbaje teatrale, are un simţ al stilului şi o inteligenţă actoricească excepţională – este o bucurie să lucrezi cu el”, a mai menţionat el.

András Hatházi a terminat Facultatea de Teatru din Târgu-Mureş în 1992, iar actualmente lucrează în colaborare strânsă cu compania Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Printre  premiile care i-au fost acordate de-a lungul carierei se numără şi premiul UNITER pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, obţinut cu rolul Ivan Petrovici Vania, din spectacolul „Unchiul Vania” de A.P. Cehov, în regia lui Andrei Şerban. În 2011, András Hatházi a primit premiul „Jászai Mari” şi premiul „Gábor Miklós” pentru cea mai bună interpretare Shakespeare în limba maghiară, la spectacolul „Măsura pentru măsură”, în regia lui Matthias Langhoff.

András Hatházi a montat spectacole la mai multe teatre din Transilvania, printre care Teatrul „Figura Studio” din Gheorgheni şi Teatrul „Csíky Gergely” din Timişoara, precum şi spectacole ale studenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, al cărui profesor este şi în prezent. A regizat şi două filme, „Creon” în 2000 şi „Chemarea” în 2002.

De asemenea, a jucat în multe filme, cel mai cunoscut dintre acestea fiind „Morgen”, în regia lui Marian Crişan (2009). Filmul a fost invitat şi premiat la mai multe festivaluri din străinătate şi din ţară, iar András Hatházi a primit premiul pentru „Cel mai bun actor” la Festivalul de Filme din Thessalonik. Este cunoscut şi ca dramaturg, poet, prozator, publicist, publicând numeroase studii de specialitate teatrală. Volumul său de proză scurtă „Daniló” a fost distins cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România, în 2005.

Ultimele Stiri
abonare newsletter