Actualitate

Evenimente cu ocazia bicentenarului naşterii lui Carol Pop de Szathmari

<p>Bicentenarul naşterii lui Carol Pop de Szathmari (1812-1887) - pictor, grafician şi unul dintre primii artişti fotografi de renume din Europa - este marcat de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca prin deschiderea unui salon de fotografie, în care vor fi expuse lucrări ale artistului român, precum şi ale unor cunoscuţi maeştri din ţară şi din străinătate.</p>

 

Vernisajul va avea loc joi, 12 ianuarie, la eveniment fiind aşteptaţi să participe ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Muzeul de Artă deţine în patrimoniul său şase lucrări de valoare semnate de Carol Pop de Szathmari.

Cu acest prilej vor fi înmânate 32 de premii, precum şi distincţiile „Marele Trofeu Carol Pop de Szathmari - 200”, acordat de Casa Municipală de Cultură, şi „Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca” unor artişti consacraţi în arta fotografiei.

Municipiul Cluj-Napoca va găzdui şi alte evenimente dedicate artistului fotograf. Marți, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” se va deschide o expoziţie documentară intitulată „Carol Pop de Szathmari, pictor şi fotograf”, realizată de Marian Iancău, Roxana Cosma şi ArtImage, iar începând de miercuri, 11 ianuarie, la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” vor putea fi a admirate reproduceri după lucrări de artă fotografică ale artistului.

Carol Pop de Szathmari s-a născut la Cluj, la 11 ianuarie 1812. A fost cotat printre primii zece fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume, în timpul Războiului Crimeii (1853-1856).

Când a început Războiul de Independenţă, în 1877, Szathmari avea 65 de ani, dar a plecat pe front şi a însoţit cartierul general al domnitorului Carol I. A imortalizat efectele bombardamentelor otomane, scene de luptă şi marşurile Armatei române. O parte din aceste fotografii se află la Cabinetul de Stampe al Academiei Române.
Szathmari a fost primul care a realizat imagini panoramice şi a exploatat unghiurile care îi permiteau o vedere de ansamblu. Mergea adesea pentru a surprinde vederi inedite din Bucureşti, la Turnul Colţei, pe Dealul Mitropoliei, pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret.

A călătorit în China şi a ajuns chiar şi în friguroasa Siberie, unde a realizat fotografii cu totul deosebite.

A fost distins cu medalii de merit, în anul 1855, de către regina Angliei, împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franţei şi regele Spaniei pentru activitatea sa fotografică şi valoroasele albume publicate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter