Actualitate

Parlamentul, perceput drept cea mai coruptă instituţie din România

<p>Potrivit unui studiu realizat de Centrul Pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) România, nivelul corupţiei din România a crescut, iar Parlamentul e cea mai coruptă instituţie.</p>

 

Studiul relevă faptul că Parlamentul este perceput drept cea mai coruptă instituţie de către 87% dintre subiecţi. Pe de altă parte însă, mulţi români sunt de părere că succesul depinde de „atenţiile“ date.

Urmează în top sectorul financiar şi instituţiile de sănătate publică cu 86, respectiv 85 de procente. Lor li se adaugă instanţele şi autorităţile locale, potrivit Realitatea TV.

Românii cred că nivelul corupţiei a crescut

Astfel, potrivit studiului, doi din trei români cred că, în ultimul an corupţia a crescut, în timp ce 26% cred că nivelul e staţionar. Doar 34% dintre cei intervievaţi spun că ei sau cineva din familie au dat şpagă în ultimul an. Potrivit Realitatea Tv, 38% afirmă că au dat peste 100 de lei, 31% dintre respondenţi spun că s-au limitat la sume între 51 şi 100 de lei, iar o treime dintre ei spun că n-au dat mai mult de 50 de lei.

Succesul depinde de şpagă

Mai mult, cei intervievaţi cred că şpaga este o condiţie pentru atingerea obiectivelor. Mai exact, în ce priveşte succesul, mai mult de jumătate dintre români cred că nu îl poţi obţine dacă nu eşti corupt. Ceilalţi cred contrariul, mai arată studiul CSOP. Persoanele cu studii superioare, cele care locuiesc în oraşe de provincie şi cele cu venit de peste 2.500 lei consideră că poţi să ai succes fară a fi corupt. În acelaşi timp, persoanele care locuiesc în Bucureşti, cele cu un venit cuprins între 600 şi 1.000 de lei sau femeile afirmă că trebuie să fii corupt pentru a avea succes în România, mai arată Realitatea TV.

abonare newsletter