Actualitate

Câteva străzi și poduri din Cluj-Napoca, modernizate cu bani din programul „Anghel Saligny”. Proiectele, adoptate de urgență în Consiliul Local

Trei străzi și două poduri din Cluj-Napoca vor fi modernizate prin finanțare prin programul „Anghel Saligny”. Alte două străzi vor beneficia de modernizarea sistemului rutier. Proiectele, adoptate într-o ședință extraordinară a Consiliului Local.

 

 


Proiectele care urmează să fie finanțate prin programul „Anghel Saligny” au fost adoptate în ședință extraordinară, convocată de urgență vineri, 5 noiembrie.

 


Este vorba despre modernizarea străzilor Ionel Teodoreanu, Cucului și Privighetorii, precum și construirea podului Porțelanului și reabilitarea podului Locomotivei. De asemenea, au fost adoptate și proiectele „Modernizare sistem rutier în ampriza existentă strada Badea Cârțan din municipiul Cluj-Napoca” și „Modernizare sistem rutier în ampriza existentă a străzii Sergiu Celibidache – în municipiul Cluj-Napoca”.

Consilierii locali, nemulțumiți de convocarea ședinței

„Nu știm care e urgența, nu știm de ce proiectele astea sunt cele mai urgente sau de ce s-au ales aceste proiecte și nu altele să intre pe vestitul program Anghel Saligny dat de Ordonanța de urgență 95/2021 care ne-a aruncat în criza politică în care suntem”, a scris consilierul local USR Adriana Cristian, pe pagina sa de Facebook, înaintea ședinței.


Primarul Emil Boc a anunțat la începutul ședinței forului administrativ că termenul de depunere a proiectelor pentru programul „Anghel Saligny” este data de 8 noiembrie, acesta fiind motivul pentru care a fost convocată ședința extraordinară a Consiliului Local.

„Urgența o reprezintă nevoia de a putea trimite luni, săptămâna viitoare, aceste proeicte pentru a fi prinse în proiectul „Anghel Saligny” cu finanțare guvernamentală. Știți foarte bine ce presiuni avem pe bugetul local, de zeci de milioane de euro. Numai dacă ne gândim la creșterea prețurilor la materiale și la actualizarea contractelor, noi nu primim sprijin guvernamental. Trebuie să avem acești bani în buget pentru a merge mai de parte cu proiectele. Avem termen anunțat de Guvern până săptămâna viitoare, iar ședința este justificată”, a precizat Emil Boc, vineri.


Proiectele propuse spre finanțare au fost adoptate

Deși consilierii locali din partea PSD Vladimir Mătușan și Anca Ciubăncan s-au opus inițial susținerii ședinței Consiliului Local, toate proiectele propuse pentru finanțare prin programul „Anghel Saligny” au fost adoptate.

Reabilitarea podului Locomotivei presupune investiția de 22,6 de milioane de lei cu TVA, din care, 636.000 de lei vor fi investiți din bugetul local al municipiului. Construirea podului Porțelanului va costa 13,7 milioane de lei.


Podul Porţelanului are o lungime totală de 62 de metri, iar lăţimea totală a părţii carosabile este de 7,8 metri. Investiția presupune realizarea unui pod nou în amonte cu amenajrea a două benzi de circulaţie, reabilitarea podului existent, dar și recalibrarea albiei în zona podurilor. Autoritățile locale precizau încă de acum doi ani că podul va avea două benzi de circulaţie, piste pentru biciclete, spaţiu pietonal, va fi suprailuminat și că „va asigura o fluenţă mult mai bună a traficului din întreaga zonă”, conform viceprimarul Dan Tarcea.

CITEȘTE ȘI:

Încep lucrările la noul pod peste Someș. Investiția va fi suportată din bugetul de 2021

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter