Actualitate

O clădire din centrul Clujului, casa natală a unui GENIU în matematică

Mulți clujeni trec zilnic pe lângă această clădire aflată în centrul orașului, însă puțini știu că în urmă cu aproape 219 ani, acolo s-a născut un geniu al matematicii recunoscut în toată Europa.

 

 


Casa Bolyai este situată la intersecția Bulevardului Eroilor cu strada Bolyai, peste drum de Catedrala „Schimbarea la Față”.

În 15 ianuarie 1903, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea matematicianului, pe fațada clădirii a fost amplasată o placă comemorativă în limba maghiară care îl numea pe János Bolyai „Euclid al maghiarilor”.


În 1952 a fost amplasată o nouă placă pe peretele dinspre strada Bolyai în limbile română și maghiară, care arată că „în această casă s-a născut la 15 decembrie 1802, Bolyai János, mare matematician și gânditor progresist. Academia Republicii Populare Române”.

Cine a fost János Bolyai?

János Bolyai a fost un matematician maghiar din zona Transilvaniei. El este cunoscut că a scris lucrări fundamentale în geometría neeuclidiană. El s-a născut în 15 decembrie 1802, în Cluj și a fost fiul matematicianului Farkas Bolyai.


Tatăl său a fost cel care a trezit interesul lui János pentru științele exacte. În 1817, după ce a absolvit liceul, din cauză că familia lui nu a putut finanța un studia al matematicii în străinătate, a început studiile de inginerie la Academia Militară din Viena. Cinci ani mai târziu, în 1822 János și-a dedicat un an studiilor științifice. El a dezvoltat fundaméntele geometriei neeuclidiene, încercând să demonstreze axioma paralelor (postulatul paralelor) al lui Euclid.

El a afirmat că geometria lui Euclid nu este unică, deoarece poate apărea o geometrie mai generală. Deși era pasionat de cercetările științifice, în anul 1823 János devine ofițer inginer al armatei austriece, cu gradul de sublocotenent și a lucrat în mai multe fortificații din țară. În anul 1833, la doar 31 de ani, se pensionează pe caz de boală.


János Bolyai a reușit până la urmă, să publice rezultatele cercetărilor sale sub formă de anexă, intitulată Appendix, la tratatul tatălui său Tentamen Juventutem Studiosam.

Pe lângă lucrarea Appendix, János Bolyai a realizat un studiu al numerelor complexe, care a fost publicat în 1837 sub numele de Responsio.


Craniul lui János și al tatălui său, expuse în Târgu Mureș

În vara anului 1911, cu ocazia exhumării şi înmormântării celor doi matematicieni, craniul lui Farkas Bolyai şi fragmente din craniul lui János Bolyai au fost extrase şi conservate, iar în ziua de astăzi sunt expuse la Muzeul Bolyai din cadrul Bibliotecii Teleki, din Târgu Mureș.

Cercetătorii au făcut o comparație dintre craniile celor doi, dar singura diferență dintre cele două este dimensiunea, craniul lui János fiind mai redus în dimensiune decât cel al tatălui său.

Foarte puțini oameni mai știu că cercetările lui János Bolyai au stabilit noi baze ale geometriei, fiind cunoscut printre matematicieni ca singura persoană care a răsturnat geometria lui Euclid.

CITEȘTE ȘI

UBB pe prima poziție în țară în clasamentul american al universităților internaționale US News Best Global Universities

Ultimele Stiri
abonare newsletter