Actualitate

Câți bani cere Clujul de la Guvern pentru a acoperi factura la încălzire?

Președintele Asociație Municipiilor din România, Emil Boc, solicită ca Guvernul să aloce peste 1 miliard de lei pentru a acoperi factura la încălzire.

 

 


Asociația Municipiilor din România a trimis un document către ministerul de Finanțe în care prezintă sumele de care au nevoie 25 de municipii, printre care Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat, scrie Europa Liberă România.

 


Conducerea Asociației Municipiilor din România (AMR) a avut o discuție, pe 19 octombrie, în sistem videoconferință, cu ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu.

Municipiile au solicitat alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poate compensa „creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice”.


Primarii din cele 25 de municipii care au sistem centralizat de încălzire susțin că principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă și pentru care solicită sprijin sunt:

- Plata în avans a unor cantități de combustibil
- Realizarea unor lucrări de reparații în sistem de urgență care condiționează funcționarea sistemului de termoficare
- Plata datoriilor restante, în mod deosebit la furnizorii de combustibil
- Susținerea subvenționării costului gigacaloriei


Ce sume cer municipiile?

Europa Liberă a publicat documentul trimis de Asociația Municipiilor din România către Ministerul de Finanțe. Datele arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei.

Surse din AMR au declarat pentru Europa Liberă că ministrul Vîlceanu le-a cerut primarilor să transmită și care este partea pe care o pot acoperi din bugetul local. În urma centralizării datelor, s-a constatat că 1,27 miliarde de lei ar trebui să vină de la bugetul central.


Problema este că Fondul de rezervă este aproape gol. În el se mai află sub 50 de milioane de lei, departe de solicitările venite din teritoriu. Guvernul demis nu poate da Ordonanțe de Urgență sau să aprobe o nouă rectificare bugetară. Premierul demis le-a promis primarilor că problema urmează să fie rezolvată, dar nu a precizat și când.

Printre municipiile care solicită cele mai mari sume de la bugetul central se numără: Timișoara, Constanța, Iași, Ploiești și Oradea.

Municipiul Cluj-Napoca estimează necesarul pentru lunile octombrie 2021 - aprilie 2022 la 70,4 milioane de lei, alocarea locală propusă fiind de 7,46 milioane de lei, iar solicitarea la bugetul de stat, de 63,05 milioane de lei

Timișoara a rămas fără căldură

O situație dificilă legată de încălzire se regăsește în municipiul Timișoara.

„Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonații săi, în contextul creșterii masive a prețului la gaze naturale. Având în vedere impactul pe care o asemenea măsură îl va avea asupra timișorenilor, voi propune Consiliului Local să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului”, a anunțat Dominic Fritz.

Primarii din marile municipii au recunoscut că fără sprijin de la Guvern vor fi obligați să taie investițiile și să mărească factura pentru populație.

Colterm a intrat în insolvență, a anunțat primarul. El a spus că diferența între costul producției și banii încasați a generat datoria imensă.

Municipiul Timișoara a solicitat ministerului de Finanțe peste 350 de milioane de lei, conform documentului trimis de Asociația Municipiilor din România.

În Parlament se poartă negocieri pentru formarea noului Guvern, dar premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu a găsit încă o majoritate. Florin Cîțu susține că mandatul primit de la PNL este pentru un guvern minoritar, din care să facă parte doar PNL și UDMR.

CITEȘTE ȘI

Ajutor de încălzire! Tot ce trebuie să știi pentru a obține banii de căldură de la primărie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter