Actualitate

O nouă potecă tematică, pentru toate vârstele, în Pădurea Făget

Un traseu de 4 kilometri a fost inaugurat în Pădurea Făget din Cluj, printr-o arie naturală protejată, fiind montate panouri informative și marcaje pentru îndrumarea vizitatorilor

 

 


Zilele însorite de toamnă sunt prilejul perfect pentru o plimbare în natură, alături de familie sau prieteni. Astfel, Asociația „Natura Transilvaniei” (ANAT) anunță că o nouă potecă tematică a fost amenajată în Făgetul Clujului, sub numele de „Traseul Veveriței”, fiind realizate marcajele, iar panourile informative au fost deja montate.

 


Traseul este de tip potecă tematică, o plimbare de 4 kilometri pe drumuri sau poteci marcate deja turistic printr-o arie naturală protejată, cu scopul de a informa vizitatorii despre valorile și statutul de protecție al zonei.

„Punctele de interes, informația de pe panouri au fost alese de specialiști biologi și ecologi cu experiență în astfel de proiecte, pe baza cunoștințelor existente despre zonă. Traseul a fost realizat cu acordul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și reprezintă o continuare a activității pe care am început-o în zonă din 2013, între 2014-2018 fiind custozi ai ariilor protejate Făgetul Clujului - Valea Morii”, au arătat reprezentanții asociației.


Traseul începe la intersecția Drumului Sfântul Ioan cu Valea Gârbăului, după pod existând o săgeată care indică direcția. Primul panou este montat chiar la baza pădurii.

„Momentan mai sunt locuri unde traseul este neclar, mai avem de montat câteva săgeți. De pe panouri se poate, în schimb, descărca cu cod QR, un track al traseului care vă va ghida. Este circuit, vă aduce înapoi de unde ați pornit”, mai arată aceștia.


Panourile includ informații despre fauna și flora Făgetului și sunt însoțite de căsuțe pentru lilieci, veverițe și păsări.

Asociația „Natura Transilvaniei” (ANAT) a luat ființă la data de 15 februarie 2012, la Cluj-Napoca și are ca scop protecția, conservarea durabilă și promovarea patrimoniului natural al Transilvaniei.


Despre Pădurea Făget

La doi pași de marginea orașului Cluj Napoca se găsește una dintre cele mai frumoase păduri din județ: Pădurea Făget:

Umbra arborilor seculari și poienițele aerisite adăpostesc  căprioare, veverițe, păsări, dar și o puzderie de insecte interesante de descoperit.

Un alt obiectiv unic și fascinant sunt celebrele „Ouă de piatră de Feleac”. Misterioasele formațiuni împânzesc poteca îngustă care duce spre Valea Căprioarei. Rotunjimile perfecte duc cu gândul la o lucrătură care nu a fost realizată de mâna omului. Un alt aspect interesant este ca acești bolovani se găsesc în puține locuri în țară.

Legat de bogăția vegetației, pădurea Făget înglobează fagi, stejari, carpeni, paltini, mesteceni, goruni, pini și molizi la un loc. Acoperișul verde filtrează aerul de noxe și impurități, oferind un aer curat și numai bun de respirat.

Pădurea Făget este unul din puținele locuri unde se mai păstrează plante din timpul ultimelor ere glaciare – curechiul de munte sau orhideea de mlaștina sunt o parte dintre acestea.

abonare newsletter