Actualitate

Pompierii aeroportului Cluj au evitat un dezastru săptămâna trecută: „Erau 3 tone de combustibil în rezervor”

Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.

Vinerea trecută, un incendiu apărut la trenul al unui avion al companiei Fly Egipt a provocat haost pe aeroportul din Cluj. Din fericire, incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, fără ca viața pasagerilor să fie pusă în pericol. Un rol esențial  au avut pompierii aeroportului care au intervenit în mai puțin de 2 minute, conform unor declarații făcute de David Ciceo, Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.

„La 19:35 au explodat toate cele patru pneuri de la trenul principal de aterizare. Janta s-a frecat de pistă și de acolo a pornit totul. Pompierii aeroportului au intervenit în 90 de secunde și au limitat un dezastru. Sunt eroii Clujului, deoarece au evitat o catastrofă pentru că erau 3 tone de combustibil în rezervor.”, a declarat David Ciceo.


Conducerea aeroportului a mai adăugat că se fac pregătiri constante pentru astfel de incidente, iar reacția promptă nu a fost întâmplătoare.

„Facem antrenamente periodice pentru astfel de incidente și încercăm să ne punem cât mai bine la punct. În 16 noiembrie vom face un nou exercițiu în care să luăm în calcul răniți și morți. Nu vrem să se ajungă la astfel de situații, dar e bine să fim pregătiți. Astfel de exerciții ne ajută să devenim cât mai bine pregătiți”, a adăugat Ciceo.


De la ce a pornit incidentul de pe Aeroportul Cluj

Din primele date, incidentul s-a produs din cauza mai multor erori.  Conform spuselor lui Ciceo, una dintre cauze este viteza prea mare pe care a avut-o avionul.

„Sâmbătă am avut specialiști din mai multe țări și au concluzionat că au fost 6-7 erori. Avionul avea viteză prea mare și l-a trântit, dar există și uzura pneurilor. O astfel de anchetă durează peste 6 luni, deoarece trebuie să decodifice cutia neagră, să vadă înregistrările. E foarte important să vedem dacă este o problemă tehnică, o problemă de pregătire a pilotului sau o problemă a companiei. Este o analiză completă și foarte importantă pentru toată lumea în astfel de cazuri. Mereu se analizează detaliat un astfel de caz, deoarece aceste date ne vor ajuta pe toți să îmbunătățim sistemul”, a adăugat Ciceo.


Incidentul a blocat mai multe zboruri de pe Aeroportul Cluj, fiind nevoie de mai bine de opt ore pentru ca pista să fie eliberată. Toate roțile avionului erau pe jantă, iar acest lucru a complicat foarte mult procesul de îndepărtare a avionului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter