Actualitate

Restaurantele NU se închid la ora 22:00 în Cluj. Prefect: „Activitatea, permisă până la 24:00”

Deși până acum se credea că restaurantele și cafenelele pot funcționa doar până la ora 22:00 în localitățile care depășeșc incidența Covid-19 6/1.000, situația nu este așa. CJSU Cluj a clarificat că programul se termină, de fapt, la miezul nopții.

 

Informația privind programul de funcționare al restaurantelor în localitățile care depășeșc rata incidenței cazurilor de Covid-19 de 6 la 1.000 de locuitori a fost interpretată diferit pe site-urile oficiale ale autorităților. 


 

Din acest motiv, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj (CJSU) a cerut un punct de vedere oficial de la Departamentul de Urgență (DSU) pentru a clarifica ce orar pot avea restaurantele și cafenelele din Cluj.


„Clarificare privind programul de funcționare al restaurantelor și cafenelelor în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. 

Având în vedere că interpretarea nu era unitară pe site-urile oficiale, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a cerut un punct de vedere oficial Departamentului pentru Situații de Urgență, în ceea ce privește clarificarea unei probleme referitoare la activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase”, a transmis prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard.


Activitatea restaurantelor, permisă până la ora 24:00

Astfel, DSU a clarificat că activitatea restaurantelor este, de fapt, permisă până la miezul nopții în localitățile în care incidența Covid-19 depășește 6/1.000.

„În urma răspunsului vă comunicăm că activitatea acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-24.00 în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6 / 1.000 de locuitori. 


Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS­ CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, a adăugat prefectul Clujului.

Chiar dacă incidența cazurilor de Covid-19 trece și de pragul de 7/1.000 locuitori, când se aplică restricții dure în fiecare zi pentru cei nevaccinați, restaurantele tot rămân deschise până la miezul nopții.


Certificatul Verde, obligatoriu în restaurante

Chiar și așa, singurele persoane care pot să meargă la restaurante, cafenele sau să mănânce în footcourt-urile de la centrele comerciale sunt persoanele vaccinate împotriva Covid-19 sau trecute prin boală, care dețin Certificatul Verde, actul care dovedește aceste lucruri. 

Obligativitatea Certificatului Verde în aceste situații se impune când incidența cazurilor de Covid-19 dintr-o localitate depășește pragul de 6 infectări la 1.000 de locuitori. 

În cazul în care nu ai Certificatul Verde poți să îți cumperi mâncare la pachet. Pe lângă aceste măsuri, s-ar putea ca Certificatul Verde să devină obligatoriu și în alte situații. 

CITEȘTE ȘI:

Restaurantele rămân deschise, indiferent de incidența cazurilor de Covid. În ce condiții

Mersul la magazin ar putea fi condiționat de Certificatul Verde

În urmă cu câteva zile, pe data de 14 octombrie, Florin Cîțu a participat la ședința de Guvern, iar când a ieșit a oferit o serie de declarații despre măsurile pe care autoritățile le pregătesc în următoarea perioadă. 

Premierul vrea să introducă certificatul verde „cât mai rapid” pentru toate activitățile economice, inclusiv pentru accesul în magazine, malluri sau supermarketuri.

Premierul demis a fost întrebat de jurnaliști dacă impunerea certificatului verde în magazine și supermarketuri nu reprezintă o încălcare a legii. „Nu, asta nu este o restricționare ci doar o triere. Da, aș merge pe ideea certificatului verde și la magazine. Și la doctor dacă te duci, te testezi”, a declarat Cîțu.

La final, președintele PNL a declarat că acestea sunt doar propuneri în acest moment și rămâne de văzut dacă vor fi adoptate la un moment dat.

CITEȘTE ȘI:

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu și pentru mersul la magazin

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter