Actualitate

Oradea, noul „El Dorado” al clujenilor. „Oradea e văzută ca fiind Clujul de acum 4 ani, cu oportunitățile de atunci”

Clujenii sunt tot mai dornici să investească în imobiliare în Oradea, un oraș văzut de aceștia ca având potențialul și oportunitățile pe care Clujul le avea în urmă cu câțiva ani

 

 


Un fenomen a luat amploare în ultimele luni, în orașul de pe Criș: tot mai mulți concetățeni investesc în imobiliare și nu numai, simțind un blocaj în acest sens în Cluj-Napoca. Mihai Pop, broker la agenția imobiliară RE/MAX Prime Capital Oradea a observat și explicat procesul pentru reporterii Monitorul de Cluj.

 


Clujenii se orientează mai ales spre clădiri construite în locații ultracentrale și centrale ale Oradiei, atractive atât pentru închiriere în regim hotelier, cât și pentru locuire sau pentru excursii de un weekend. Dezvoltatorii imobiliari clujeni care construiesc în Oradea se orientează în special pe ansambluri rezidențiale cu locuințe și spații comerciale sau birouri.

„Din experiența noastră și din ceea ce am discutat cu clienții, Oradea este văzută și probabil și este orașul cu potențialul cel mai mare din arealul de investiții a clujenilor, ținând cont de faptul că Clujul este un oraș tot mai blocat din punctul acesta de vedere, adică este tot mai greu să cumperi. Vedem că ne sună clujenii, ca agenție imobiliară și doresc în special locații ultracentrale și centrale, iar investitorii care construiesc, dezvoltatorii, își doresc să ridice clădiri de tip condominiu (ansambluri imobiliare alcătuite din apartamente de locuințe și spații comerciale sau birouri – n.red.). Oradea e văzută, din ce spun clujenii, ca fiind Clujul de acum 4 ani, cu oportunitățile pe care le-au exploatat cei care au investit acum patru ani în Cluj. Orașul e, din punct de vedere turistic foarte atractiv și e atractiv și pentru clujeni, și să vină să investească, dar și să se bucure de un city-break care are de toate: mâncare bună, o arhitectură extraordinară, Băile Felix proaspăt renovate, foarte aproape”, a afirmat Mihai Pop, pentru monitorulcj.ro.


Penthouse în Oradea, echivalentul unui apartament cu 2 camere în Cluj

Potrivit acestuia, începând cu primele luni ale acestui an, tot mai mulți clienți își vând din proprietățile din Cluj și investesc în locuințe mai valoroase în Oradea. Unii ajung să se mute în acestea, alții să le închirieze în regim hotelier, care le poate aduce venituri de până la 1.000 de euro pe lună, în sezonul cald.

„Eu zic că de pe la începutul anului s-a simțit acest fenomen, dar după luna mai, iunie, se simte tot mai activ. Avem dezvoltatori cu are lucrăm și care ne povestesc că vin clujeni care au vândut un apartament cu două camere și au cumpărat în Oradea un penthouse, de exemplu. Sunt și care se mută, sunt care vând un apartament pe care îl au de exemplu la închiriat în Cluj și preferă să cumpere ceva mult mai valoros în Oradea, care poate fi exploatat foarte bine, pentru că noi aici avem și companii care se ocupă de exploatarea apartamentelor: de închiriere, de curățenie, de găsirea de clienți, și pot să aducă o redevență foarte bună. Un apartament cu două camere în Oradea produce pe perioada verii peste 1.000 de euro pe lună din exploatare de tip Airbnb (regim hotelier – n.red.)”, a mai precizat expertul în imobiliare.


Cea mai la îndemână opțiune

Clujenii investesc în Oradea deoarece aceasta a ajuns, în ultimii ani, în topul celor mai dezvoltate orașe din România, având infrastructură și două mari capitale europene la câteva ore distanță: Budapesta și Viena.

„Pot să spun că Oradea este unul din puținele orașe care au intrat în lista orașelor verzi la nivel european anul trecut. Eforturile administrației locale făcute în ultimii zece ani atunci când, ca investitor, îți dorești să te uiți în jur: nu mai pot să investesc în Cluj, mă decid să mă retrag din Cluj, că e foarte aglomerat și îmi doresc să mă pun într-o localitate din apropiere. Dacă vreau să investesc, mă uit unde pot, iar Oradea este în topul orașelor din România la dezvoltare, are infrastructură, e un oraș foarte curat, e un oraș renovat. Atunci, unde să investești? Bistrița e încă departe, Zalău, Baia Mare, Satu Mare încă sunt departe, Oradea e aproape, e o oportunitate, e conectată deja la autostrada europeană, ajungi în Budapesta în două ore și jumătate, ajungi la Viena în maxim cinci ore. E un punct incredibil pentru toată lumea”, a declarat Mihai Pop.


Oradea, în plin boom imobiliar

Prețurile imobiliarelor se află pe o pantă ascendentă în Oradea astfel încât cei care au investit în ultimii ani în apartamente de locuit pot trage foloasele acum: un apartament cumpărat în 2018 cu 42.000 de euro poate ajunge acum la 64.000 de euro.

„Mai sunt oameni din Baia Mare, Satu Mare care investesc în Oradea, oameni care au un potențial financiar mai mare, pentru că văd oportunitatea de a investi într-un loc în care apartamentele cresc ca valoare și au crescut în ultimii trei-patru ani de multe ori. Dacă în 2018 puteai să cumperi un studio de 46 de metri pătrați cu 42.000 de euro, caz în care plăteai toată suma, sau cu 46.000, dacă îți luai un credit bancar, azi a ajuns să coste 64.000 acel studio la fel. A crescut foarte bine piața, e adevărat că are un impact și creșterea prețurilor la materiale de astăzi, dar piața a crescut în Oradea în ultimii trei ani indiferent de ce s-a întâmplat”, a explicat expertul în imobiliare.

O oază de liniște pentru clujenii sătui de zgomot

Mulți dintre clujenii care investesc în Oradea văd orașul ca pe o oază de liniște și calm, în antiteză cu agitația și ambuteiajele din orașul de pe Someș. Viața de zi cu zi poate fi și cu 20% mai ieftină la Oradea, a mai arătat Mihai Pop.

„E un oraș care strălucește, oamenii care văd și care au potențial vor să își pună banii într-un loc de încredere. E un loc bun nu numai să investești, dar și să trăiești. Să locuiască în Oradea este considerat de clujeni o oază de liniște, de calm, de lipsă de ambuteiaje. Clujul are o infuzie de capital lunară pe tot ceea ce înseamnă IT, care nu se compară decât cu Bucureștiul. Implicit, fiind salariile mai mici, fiind sursele de venit mai mici, trebuie să se plafoneze totul la capacitatea de cumpărare a orădenilor, dar calitatea este foarte bună. Avem Piața 9 în Oradea, unde se fac excursii de la Cluj. Oamenii vin în weekend ca să mănânce la Piața 9, vedem pe rețelele de socializare. Sunt restaurante italienești care servesc fructe de mare aduse din Croația pe barjă până la Budapesta și care sunt foarte proaspete. Poți să duci o viață frumoasă aici, la un preț cel puțin cu 20% sub piața din Cluj la nivel de viață de zi cu zi”, a conchis acesta.

În cartierele principale din zona centrală a Oradiei prețul mediu pe metru pătrat se menține deasupra plafonului de 1.000 euro, ajungând la 1.122 euro/mp.

CITEȘTE ȘI

Chiriile stagnează, apartamentele de vânzare se scumpesc. Cu cât se închiriază un apartament în Cluj acum?

 

abonare newsletter