Actualitate

Sinagoga Neologă de pe strada Horea, o adevărată poveste tristă despre soarta comunității evreiești

Trecem zilnic pe lângă clădiri impresionante, care ne uimesc cu frumusețea lor. Dar de multe ori ele ascund legende triste sau care ne înfioară. Acesta este și cazul lăcașului de cult de pe strada Horea.

 

 


Sinagoga Neologă este un lăcaș de cult mozaic din municipiul Cluj-Napoca, situat pe str. Horea nr. 21. Edificiul fost construit în perioada 1886-1887 în stil maur.

În prezent sinagoga este cunoscută și sub denumirea de Templul Memorial al Deportaților Evrei. Sinagoga a fost construită între anii 1886-1887 în stilul maur, după proiectele inginerului feroviar Isidor Hegner.


A fost inaugurată la 4 septembrie 1887. Fațada clădirii fiind o îmbinare a elementelor tradiționale cu cele de inspirație orientală. Nagy Utca, Ulița Mare, strada pe care a fost construită sinagoga, a fost modernizată și redenumită la sfârșitul secolului al XIX-lea în str. Franz Joseph. Colocvial a purtat denumirea de Zsidó Utca, Ulița Evreilor.

Vandalizată de legionari

Clădirea a fost grav deteriorată de către legionari pe data de 13 septembrie 1927, fiind ulterior restaurată cu sprijinul guvernului României. După Dictatul de la Viena din anul 1940, când nordul Transilvaniei a fost ocupat de către Ungaria, autoritățile horthyste au transformat Sinagoga Neologă din Cluj în magazie. După deportarea evreilor în lagărele naziste, sinagoga a fost din nou grav deteriorată la 2 iunie 1944, din cauza unor bombardamente asupra gării aflate în apropiere. Sinagoga fiind refăcută în trei ani mai târziu.


Lucrări de restaurare completă a lăcașului de cult au fost efectuate în anul 1951. Sinagoga este dedicată astăzi memoriei victimelor Holocaustului. În prezent, Templul Deportaților din Cluj este una din cele cinci sinagogi existente în oraș, fiind singura aflată în funcțiune, iar soarta tragică a acestui monument de cult dar și a întregii comunități evreiești din Cluj poate fi citită pe numeroasele plăci comemorative care se găsesc pe zidurile exterioare și interioare ale sinagogii.

În anul 2017 Sinagoga a fost din nou vandalizată. De data aceasta mai multe mesaje antisemite au apărut pe pereții exteriori al lăcașului de cult, reprezentanții fiind nevoiți să vopsească pereții exteriori.


Potrivit preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca, Robert Schwartz, pe peretele clădirii au fost scrise cu vopsea neagră şi roşie două mesaje şi a fost inscripţionată o stea a lui David, care este tăiată: „Toate cele bune” şi „Holocaust never happened” (Holocaustul nu a avut loc).

 


CITEȘTE ȘI

Munții Apuseni, incluși într-un Top 20 al celor mai frumoase locuri din Europa

Ultimele Stiri
abonare newsletter