Actualitate

Școli verzi în Cluj, printr-un program care îi învață pe elevi să colecteze selectiv deșeurile

Armata Selectării Atente a Plasticului, programul care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, se extinde în cursul anului școlar 2021-2022 la 41 orașe și în cele șase sectoare ale Capitalei.

 

 


Programul urmărește creșterea conștientizării asupra problemei plasticului, de la utilizare responsabilă, la colectare selectivă și reciclare, prin contribuția activă la promovarea educației pentru mediu și crearea unui model funcțional de colectare selectivă aplicabil instituțiilor de învățământ.

Programul a fost demarat în primăvara acestui an printr-un proiect pilot în cadrul a 69 de unități de învățământ din Sectorul 6 al Capitalei şi a reușit să aibă un impact pozitiv în ciuda contextului pandemiei de COVID-19, care a adus provocări precum lipsa de continuitate a prezenței fizice a elevilor.


Sute de kilograme de deșeuri, colectate în 3 luni

În doar 3 luni, au fost colectate peste 450 de kig de plastic, peste 6.000 de kg de hârtie și peste 130.000 de kg de deșeuri în amestec.
Pentru anul școlar actual, ASAP România își propune semnarea parteneriatelor cu instituții din toate municipiile reședință de județ și cu celelalte sectoare din București. În luna octombrie, discuțiile se vor concentra pe demararea programului în orașe precum Cluj, Buzău, Craiova, Galași, Suceava și Timișoara.

„Ultimele studii arată că producția de plastic va crește cu 40% în următorul deceniu. În acest context, e cu atât mai importante educarea tinerei generații în ceea ce privește colectarea selectivă ți dotarea elevilor cu instrumente care să le permită să colecteze deșeurile pe fracții. E esențial ca această activitate să facă parte din viața de zi cu zi a copiilor și a adolescenților, să fie la îndemâna lor, devenind astfel o obișnuiță. Doar în acest fel putem face față uneia dintre cele mai pregnante nevoi ale României la nivel legislativ și de infrastructură, problematica deșeurilor din plastic și putem contribui la formarea unor generații responsabile”, a declarat Andrei Borțun, Fondatorul programului ASAP.


CITEȘTE ȘI

PNRR-ul României, aprobat de Comisia Europeană! Ce proiecte clujene primesc finanțare

abonare newsletter