Actualitate

Tunisia sau „Poarta spre Orient”, o destinație care nu trebuie ratată

Tunisia este bijuteria din nordul Africii, de la poalele Munților Atlas. Deși este o țară mică, a avut un trecut cenușiu, aflându-se sub dominație franceză până în anul 1959.

 

 


Astăzi, turiștii preferă vacanțele în această destinație, datorită plajelor cu nisip fin de la malul Mării Mediterane, numeroaselor situri din Patrimoniul Mondial UNESCO și Deșertului Sahara.

 


La invitația companiei Amara Tour, două grupuri de jurnaliști și de agenți de turism au lăsat frigul de acasă și au pornit spre experiența africană tocmai în Tunisia, țara supranumită „Poarta spre Orient”. Organizatorii acestui „press trip” s-au asigurat că participanții vor descoperi timp de o săptămână farmecul Tunisiei, țara cu o cultură bogată, situată în nordul Africii.

Mausoleul lui Habib Bourguiba din Monastir

Dacă doriți să deslușiți misterele acestei țări, trebuie să-i înțelegeți cultura vastă și istoria puternic încercată. Habib Bourguiba a fost primul președinte al Tunisiei, cel care a conștientizat nevoia de emancipare a femeilor și a ridicat nivelul de trai al cetățenilor. Tocmai din aceste motive, tunisienii nu pierd nicio ocazie pentru a-i aduce cuvinte de laudă. Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Mausoleul lui Habib Bourguiba, un templu impresionant atât din punct de vedere al dimensiunii sale, ci și al stilului elegant în care a fost construit.


Sousse, perla Sahelului

Unde se termină modernitatea, începe Tunisia autentică. Plimbarea prin portul El Kantaoui a fost prilejul perfect pentru consolidarea grupului format din jurnaliști și agenți de turism. Cei interesați de cultură, autenticitate și tradiționalism sunt ghidați spre medina din Sousse. Reprezentanții Amara Tour ne-au însoțit pe străduțele șerpuite din orașul arab vechi, ne-au arătat adevărata Tunisie care aparține localnicilor și ne-au invitat la o cafea tradițională, indulcită cu apă de flori de portocal.

Valențele capitalei Tunis

Orice turist trebuie să aloce o zi capitalei Tunis. De la arhitectura contemporană, la cea tradițională, de la zonele gri, la cele mai colorate porți, Tunisul îi impresionează chiar și pe cei mai pretențioși dintre vizitatori. Cartagina, suburbia înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, am vizitat-o amintindu-ne de orele de istorie în care învățam despre Războaiele Punice. Ruinele orașului antic emană și astăzi eroism și supremație. După ce ne-a fost prezentată istoria Tunisiei, următorul nostru obiectiv a fost Sidi Bou Said. Emblema acestui cartier este una de natură cromatică, aici predomină combinația alb-albastru. Casele de un alb imaculat sunt completate perfect de ferestrele și balcoanele albastre, cu toții am simțit atmosfera unică a locului în timp ce exploram zona.


Aventură în infinitul Saharei

Cele două zile petrecute în Sahara au fost, poate, cele mai intense și mai interesante zile petrecute pe teritoriul tunisian. În drumul spre deșert, primul popas a fost la Coloseumul El Jem, unde ne-am pierdut prin amfiteatrul roman vechi de 18 secole. După un drum de aprope 300 de kilometri, am ajuns și în Matmata, un oraș cunoscut prin casele troglodiților. Micul oraș are o populație berberă care duce o viață apropiată de cea a pusnicilor, fără apă curentă sau electricitate. Troglodiții din casele-peșteră ne-au dat lecții prețioase de viață, precum importanța conservării tradițiilor și valoarea fericirii generate de lucrurile simple. Misterul Saharei se simțea tot mai intens odată cu înaintarea noastră prin deșert. Fata Morgana ni s-a arătat în timpul plimbării pe cămile, iar soarele începea să apună făcând loc nopții lungi și răcoroase. A doua zi a început devreme, înainte de răsăritul soarelui. Primele raze de lumină le-am zărit de pe cel mai mare lac sărat din Tunisia, Chott El Djerid. Deșertul găzduiește toate formele de relief, așa că programul nostru a continuat cu vizitarea unei oaze, o adevărată minune a naturii. Deșertul Sahara ne-a surprins cu infinitul său arid, însă am ajuns și într-un paradis verde străbătut de un râu turcoaz, împânzit de palmieri și de cascade. Pentru cei dornici de aventură, excursia adevărată a avut să înceapă puțin mai târziu când am urmat traseul Dakar Rally cu mașinile 4x4. Am sărit cu mașinile peste dune, am strâns în pumni nisipul fin ca mătasea și am pătruns în locul preferat al cinefililor – scena unde s-a filmat celebrul Star Wars.

Ultima seară a fost alocată Galei Amara Tour, eveniment prin care s-a prezentat catalogul pentru sezonul 2022. Ofertele Amara Tour sunt de cea mai înaltă calitate, oferind pachete turistice la cele mai frumoase hoteluri atât din Tunisia, cât și în celelalte două destinații, Egipt și Turcia. Unul dintre cei mai importanți parteneri Amara Tour care oferă pachete turistice clienților sibieni este Transair Agency.


Condițiile de călătorie în Tunisia

Conform informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, cetățenii români care intră pe teritoriul tunisian trebuie să aibă dovada efectuării unui test RT-PCR al cărui rezultat să fie negativ, care să nu depășească 72 de ore de la înregistrarea călătoriei, indiferent dacă turistul a finalizat sau nu o schemă de vaccinare.

Material realizat de Ștefana BABA

 

abonare newsletter